Sunteți pe pagina 1din 2

Grup Scolar de Arte i Meserii Ion Mincu Deva

Prof. Larisa Mgheruan


Clasa a XI a B liceu zi
Filiera Tehnologic, profil tehnic
Specializarea - construcii
Disciplina Fizic
Nr. ore pe sptmn: 2
SCHI DE LECIE
Unitatea de nvare: Unde mecanice
Titlul leciei: Interferena undelor mecanice
Tipul leciei: verificare i fixare; transmitere de noi cunotine
Timp alocat: 1 or
Obiective operaionale:
La sfritul leciei elevii trebuie s:
O1 defineasc fenomenul de interferen i undele coerente
O2 s scrie i s interpreteze ecuaia undei plane
O3 stabileasc condiiile de maxim i minim de interferen
O4 dodndeasc deprinderi de calcul prin rezolvarea unor probleme simple
Strategia: explicativ demonstrativ intuitiv
Metode:
- explicaia euristic; conversaia
- vizionare material demonstrativ
- inducia, deducia
- rezolvarea de probleme
Materiale:
- manuale, culegeri de probleme
- fie de lucru (teste)
- calculator, videoretroproiector, soft didactic
Coninutul orei:
- se recapituleaz noiunile nvate anterior (unda plan, reflexie, refracie);
- elevii rezolv un scurt test de verificare i se autoevalueaz;
- se prezint obiectivele leciei noi;
- se discut fenomenul de interferen, scriind ecuaiile undelor ce interfer;
- se stabilesc condiiile de maxim i minim de interferen;
- se coreleaz rezultatul interferenei cu intensitatea undei rezultante care este proporional cu
ptratul amplitudinii rezultante;
- se realizeaz feedback-ul prin vizionarea unei prezentri PowerPoint i utilizarea unui applet
(coard vibrant);
- se rezolv exerciii, probleme de fixare a cunotinelor noi dobndite;
- se prezint tema de cas

TEST DE VERIFICARE A CUNOTINELOR


1. Care este expresia ecuaiei undei plane:
a). y A sin t 0
b). y A cos t 0
x
t

T

c). y A sin 2

x
t

T

d). y A sin

1 punct
2. Cum se calculeaz lungimea de und?
viteza

viteza

a). frecventa. viteza ; b). perioada frecventa ; c). perioada ; d). frecventa
1 punct
3. Prin refracie, frecvena unei unde:
a). Scade;
b). Rmne neschimbat;

c). Crete;

d). Nu se poate preciza.


1 punct

4. Legea a doua a refraciei este:


sin i v1
sin i v1

a).
b).
sin r v 2
sin r v2

c).

sin i T1

sin r T2

d).

i
v
1
r v2

1 punct
5. Lungimea de und se msoar n:
a). Hz;
b). s;
c). m/s;

d). m
1 punct

6. Unda plan este un fenomen:


a). Periodic numai n spaiu;
c). Dubluperiodic (spaiu timp);

b). Neperiodic;
d). Periodic numai n timp
1 punct

7. Viteza de propagare a unei unde elastice transversale se calculeaz cu relaia:


a). v

b). v

c). v

d). v

1 punct
8. Sunetul este:
a). Und elastic transversal;
c). Und electromagnetic;

b). Und elastic longitudinal;


d). Und superficial
1 punct

Se acord 2 puncte din oficiu.