Sunteți pe pagina 1din 5

PROBA DE CONCURS PENTRU SPECIALIZAREA

INVATATORI / INSTITUTORI IULIE 2003


VARIANTA 1
1. Dupa raportul cu realitatea, personajele unei opera epice pot fi:
a. legendare, istorice
b. principale, secundare
c. positive, negative
d. episodice, pozitive
2. Pastelul este o specie a genului liric, impusa in literatura de:
a. M. Eminescu
b. V. Alecsandri
c. G. Bacovia
d. N. Stanescu
3. Speciile genului liric sunt:
a. fabula, oda, schita
b. pastelul, imnul, oda
c. balada, snoava, povestirea
d. legenda, nuvela, elegia
4. In versurile: - Hai in codru cu verdeata, / Und-izvoare plang in vale
Stanca sta sa se pravale / In prapastia mareata., rima este:
a. incrucisata b. monorima c. imperecheata
d. imbratisata
5. Textele apartinand stilului publicistic sunt cele din seria:
a. referatul, c.v.-ul, reportajul
b. darea de seama, recomandarea, recenzia
c. interviul, cronica, stirea
d. procesul-verbal, articolul, anuntul publicitar
6. Poezie programatica este:
a. Sara pe deal de M. Eminescu
b. Revedere de M. Eminescu
c. Lacustra de G. Bacovia
d. Testament de T. Arghezi
7. Versurile: Bata-l crucea, om bogat,/ om bogat si far de sfat (folclor) contin:
a. o sinecdoca
b.o metafora c. o imprecatie
d. o interogatie
8. Personajul principal al nuvelei Alexandru Lapusneanul de C. Negruzzi este de tip:
a. romantic
b. realist
c. clasic
d. modern
9. Titlul poeziei Lacustra de G. Bacovia sugereaza:
a. siguranta b. romantismul
c. euphoria
d. insingurarea
10. Replica Vitoriei Lipan , eroina romanului Baltagul de M. Sadoveanu, adresata fiicei sale,
Minodora: - Iti arat eu coc, valt si bluza, arda-le para focului sa le arda! Nici eu, nici bunica-ta,
nici bunica-mea n-am stiut de acestea, si-n legea noastra trebuie sa traiesti si tu., sanctioneaza
comportamentul Minodorei care:
a. ignora traditia
b. manifesta spirit conservator
c. respecta traditia
d. dovedeste modestie
11. In contextual poeziei In dulcele stil clasic de N. Stanescu, in versurile:
Stau intins si lung si zic, / Domnisoara mai nimic
Pe sub soarele pitic / aurit si mozaic., cele trei atribute ale soarelui exprima:
a. caldura torida
b. efemeritatea omului
c. frumusetea anotimpului
d. exuberanta eului liric
12. Fragmentul In campia Dunarii, cu cativa ani inaintea celui de-al doilea razboi mondial, se pare
ca timpul avea cu oamenii nesfarsita rabdare; viata se scurgea aici fara conflicte mari. reprezinta:
a. inceputul primului volum al romanului Morometii de M. Preda
b. inceputul romanului Ion de L. Rebreanu
c. sfarsitul primului volum al romanului Morometii de M. Preda
d. sfarsitul romanului Ion de L. Rebreanu

13. In replica lui Nica, personajul principal din Amintiri din copilarie de I. Creanga, adresata lui
mos Luca: Mos Luca, de te-ar intreba cineva, de-acum inainte, de ce trag caii asa de greu, sa
spui ca aduci niste drobi de sare de la Ocna, si las daca nu te-ar crede fiecare!..., se evidentiaza:
a. tristetea lui Nica din cauza placarii din sat
b. maturitatea lui Nica
c. autoironia
d. ironia lui Nica
14. In fragmentul : Acum salva de obuze, urland aprig peste capetele noastre, se prabuseste in
mijlocul drumului, departe, in spatele meu, in plina coloana, radicand ca niste brazi pamant negru.
Oamenii fug in toate partile, ca o adunare in care a lovit trasnetul. Spre norocul lor, la dreapta,
paraul mocirlos are un mal rapos, care il poate ascunde de vedere. () A doua salva de trasnete,
spintecand naprasnic pe sus aerul, cade tot in drum si face alte patru morminte circulare. (Ultima
noapte de dragoste, intaia noapte de razboi), viziunea lui Camil Petrescu este:
a. realista
b. filozofica
c. mitica
d. fantastica
15. In fragmentul urmator: - Unde v-ati ascuns? Striga din nou. Incet, calcand in varful
picioarelor ca si cum ar fi vrut sa le surprinda, se furisa dupa paravan. Aici s-ar fi spus ca incepe o
alta odaie care se parea ca se prelungeste intr-un coridor intunecat. Era o odaie curios alcatuita, cu
tavanul scund si neregulat, cu peretii usor ondulati disparand si reaparand din intuneric. Gavrilescu
facu cativa pasi la intamplare, apoi se opri sa asculte.() (La tiganci de M. Eliade), motivul literar
evidentiat este:
a. al umbrei pierdute
b. al labirintului
c. al celor trei incercari
d. al calatoriei in spatial cosmic
16. Sinonimul cuvantului FORTUIT este:
a. fortat
b. intamplator
c. intarit
d. descoperit
17. Sensul expresiei subliniate din enuntul Ii place sa-si plece urechea la vorbele colegilor este:
a. a intuit
b. a se inclina
c. a intelege d. a lua in considerare
18. Cuvintele despartite corect in silabe sunt cele din seria:
a. i-nu-man, somp-tu-os, trans-at-lan-tic
b. port-a-vi-on, sculp-tori, func-ti-e
c. in-e-gal, a-plic, de-za-gre-abil
d. e-pis-cop, in-struc-tie, teo-log
19. Formele de plural scrise corect sunt cele din seria:
a. pagini, vini, gropi, reguli
b. coale, boli, roate, credite
c. parazi, cravate, uliti, cununi
d. cunostinte, carti, strade, francezi
20. Adjectivele cu patru forme flexionare sunt cele din seria:
a. romanesc, rau, grijuliu, sec
b. drag, sarac, putin, roz
c. bun, negru, sarat, destul
d. dulce, lung, viu,mare
21. Perechea de sinonime este:
a. diferenta-deferenta
b. a evoca-a revoca c. albastru-alabastru
d. vindicativ razbunator
22. In enuntul A citi este o placere pentru fiecare dintre noi , subiectul este:
a. exprimat prin substantiv
b. exprimat prin verb c. inclus
d. subinteles
23. In enuntul El are o carte, iar eu alta carte., cuvantul subliniat este:
a. pronume personal
b. numeral cardinal
c. adjectiv pronominal nehotarat
d. articol nehotarat
24. In enuntul Mi-e dor de Mihai, cuvintele subliniate indeplinesc functia sintactica de:
a. predicat verbal, complement direct
b. predicat verbal, complement indirect
c. predicat verbal, subiect
d. perdicat nominal

25. In enuntul Aceasta propunere nu este acceptata de manifestanti., predicatul este:


a. verbal, exprimat prin verb la diateza pasiva
b. nominal, exprimat prin verbul copulativ a fi si numele predicativ acceptata
c. verbal, exprimat prin locutiune verbala
d. nominal, exprimat prin verbul copulativ a fi si numele predicative propunere
26. In enuntul Am cumparat o carte care a fost de curand in librarii, cuvantul subliniat este:
a. nume predicativ
b. subiect
c. atribut adjectival d. complement direct
27. Functia sintactica a cuvantului subliniat din enuntul Dorinta lui fusese indeplinita este:
a. complement indirect
b. atribut pronominal
c. atribut adjectival
d. complement direct
28. In enuntul In mijlocul campului creste un salcam falnic., exista:
a. o locutiune adjectivala
b. o locutiune substantivala
c. o locutiune prepozitionala
d. o locutiune adverbiala
29. In enuntul Potrivit cronicii, spectacolul a fost un succes., substantivul subliniat este in cazul:
a. nominativ
b. genitiv
c. acuzativ
d. dativ
30. In enuntul Cartile acestuia sunt noi., cuvantul subliniat este:
a. atribut adjectival b. atribut pronominal
c. nume predicativ
d. subiect
31. Capacitatile specifice unei discipline de invatamant, urmarite a se forma pe parcursul mai
multor ani de studiu sunt precizate prin :
a. obiectivele de referinta
b. obiectivele operationale
c. obiectivele cadru
d. obiectivele specifice
32. Ariile curriculare raman aceleasi pe durata:
a. numai a invatamantului primar
b. scolaritatii obligatorii si a liceului
c. numai a unui ciclu de invatamant
d. numai a clasei I
33. Evaluarea progresului inregistrat de catre elev in vederea atingerii obiectivelor invatarii se
realizeaza prin:
a. evaluarea sumativa
b. evaluarea diagnostica
c. evaluarea formativa
d. evaluarea prognostica
34. Ciclul achizitiilor fundamentale are ca obiective majore:
a.
b.
c.
d.

acomodarea la cerintele sistemului scolar, alfabetizarea initiala


orientarea scolara in vederea optimizarii scolare si profesionale
pregatirea specializata pe baza optiunilor elevilor
aprofundarea capacitatilor necesare continuarii studiilor

35. Programele scolare pentru clasele I-IV contin:


a.
b.
c.
d.

obiective operationale, obiective de referinta, instrumente de evaluare, continuturi


obiective operationale, obiective de referinta, exemple de activitati de invatare, continuturi
obiective cadru, obiective de referinta, exemple de activitati de invatare, continuturi
obiective cadru, obiective de referinta, exemple de activitati de invatare, metode

36. In categoria itemilor subiectivi, care solicita raspuns elaborate de catre elev, se includ termenii
de tip:
a. alegere duala si raspuns scurt
b. raspuns scurt si intrebari structurate
c. rezolvare de probleme si alegere multipla
d. eseu si rezolvare de probleme
37. In formarea deprinderi de exprimare orala corecta a elevilor, accentul trebuie sa fie pus pe:
a. implicarea activa si efectiva in procesul comunicarii orale
b. receptarea pasiva a expunerii invatatorului
c. transcrierea a cat mai multor texte
d. vizionarea de imagini foto sau video
38. Proiectarea instruirii consta in:
a. asigurarea modularitatii in invatamant
b. anticiparea activitatii didactice
c. repartizarea sarcinilor de invatare
d. aplicarea probelor de evaluare
39. Insusirea exprimarii corecte in scris, in invatamantul primar, consta in:
a. lectii de caligrafie
b. lectii de lectura
c. lectii speciale de dezvoltare a vorbirii
d. predarea integrata a limbii romane
40. Metoda care presupune efectuarea constienta si repetata a unor actiuni si operatii in scopul
formarii de priceperi si deprinderi practice si intelectuale este:
a. explicatia
b. modelarea
c. exercitiul
d. studiul de caz
41. Metoda folosita pentru invatarea corecta a scrisului si cititului in limba romana este:
a. globala
b. functionala
c. fonetica, analitico-sintetica
d. gestuala
42. Metoda cu ajutorul careia, prin intrebari si raspunsuri, institutorul/invatatorul conduce elevul
la achizitia de noi cunostinte si competente pe baza celor deja acumulate este:
a. instructajul
b. demonstratia
c. explicatia
d. conversatia euristica
43. Cresterea calitatii si a obiectivitatii evaluarii curente a elevilor se obtine prin:
a. diversificarea tipologiei probelor de evaluare aplicate
b. utilizarea numai a itemilor de tip alegere multipla
c. utilizarea numai a itemilor de tip eseu
d. aplicarea, in evaluarea curenta, exclusive a probelor de examen din anii anteriori
44. In functie de momentul in care se integreaza in desfasurarea procesului didactic, evaluarea
poate fi:
a. initiala, interna si externa
b. initiala, pe parcurs si finala
c. formative, criteriala si normativa
d. formala, informala si nonformala
45. In invatarea corecta a mecanismului cititului la clasa I, accentul trebuie pus pe:
a. vizualizarea imaginilor care insotesc textul
b. citirea independenta de catre elevi, a textelor
c. memorarea textului de catre elevi
d. ascultarea repetata a textelor citite de invatator

RASPUNSURI CORECTE
LITERATURA ROMANA: 1-A, 2-B, 3-B, 4-D, 5-C, 6-D, 7-C, 8-A, 9-D,
10-A, 11-A, 12-A, 13-C, 14-A, 15-B.
LIMBA ROMANA: 16-B, 17-D, 18-B, 19-A, 20-C, 21-D, 22-B, 23-C, 24-C,
25-A, 26-B, 27-B, 28-C, 29-D, 30-B.
METODICA PREDARII LIMBII ROMANE: 31-C, 32-B, 33-D, 34-A, 35C, 36-D, 37-A, 38-B, 39-D, 40-C, 41-C, 42-D, 43-A, 44-B, 45-B.