Sunteți pe pagina 1din 11

PROB SCRIS LA

LIMBA ROMN, CREATIVITATE I EXPRESIVITATE


Specializarea Comunicare i Relaii Publice
Subiectul 1. Transcriei rspunsul corect (doar cifra i litera, de exemplu, 31.c)
1. Reprobabil nseamn:
a. remarcabil;
b. condamnabil;
c. improbabil.
2. Poligraful poate fi:
a. un poliglot;
b. un aparat pentru detectarea minciunilor;
c. un om policalificat.
3. A exonera nseamn:
a. a onora;
b. a respecta;
c. a elibera de o obligaie.
4. Alegei seria corect a cuvintelor derivate numai cu prefixe:
a. pre, prelegere, prelevare;
b. rearenda, iepuroi, bieel;
c. nflorire, neatent, strnepot.
5. Alegei seria corect a cuvintelor derivate numai cu sufixe:
a. csoi, minciunic, vsla;
b. prescurta, reazem, circulaie;
c. prelegere, reasigura, atomic.
6. A fi colac peste pupz nseamn:
a. a avea un necaz n plus;
b. a face dezordine;
c. a face ceva ciudat.
7. A rde pe sub musta nseamn:
a. a rde din toat inima;
b. a rde cu hohote;
c. a rde discret (i ironic).
8. Cte adjective invariabile se gsesc n seria de cuvinte: ditai, ager, stereo, alb, drz, abil, vivace,
greoi?
a. trei;
b. patru;
c. cinci.
9. Cte perechi de paronime se gsesc n seria de cuvinte: manej, funcionar, nurc, virtuos, salon,
menaj, fervoare, indicaie, funcional, virtuoz?
a. trei;
b. patru;
c. cinci.
10. Identificai greelile din enunul: Aspri votri socri tind s devin insuportabili cnd vorbesc
ntr-una.
a. o greeal;
b. dou greeli;
c. trei greeli.
11. Alegei perechea corect de antonime:
a. galnic, serios;
b. redutabil, ierttor;
c. vindicativ, ezitant.
12. Alegei varianta corect:

a. druinduvi-l;
b. druindu-vil;
c. druindu-vi-l.
13. Alegei seria corect de sinonime:
a. ocolit, evitat, eludat;
b. enumerat, eludat, adugat;
c. izolat, uitat, eludat.
14. Alegei varianta corect:
a. Efortul continu i-a adus succese.
b. Efortul continuu i-a adus succesuri.
c. Efortul continuu i-a adus succese.
15. Identificai enunul corect:
a. tia bine care i erau prioritile pentru perioada urmtoare.
b. i cumprase o pereche de mnui din piele de dam.
c. Prioritile mele n via sunt pe primul loc.

16. Alegei varianta corect:


a. Decizia prim-ministrului era ndelung ateptat.
b. Decizia prim-ministru-lui era ndelung ateptat.
c. Decizia primului-ministru era ndelung ateptat.
17. Alegei varianta corect:
a. Propriii-mi fii nu apreciaz succesele surorii lor.
b. Proprii-mi fii nu apreciaz succesele sorei lor.
c. Propriii-mi fii nu apreciaz succesurile sorei lor.
18. Precizai cte structuri incorecte se afl n seria: coada vulpii, ambalajul ciocolii, cosiele
fetei, ciocolatele copilului, tocul uii, coarnele caprei, mnzul iepii.
a. toate;
b. dou;
c. trei.
19. Expresia potrivit pentru completarea enunului urmtor este: Planul pus la cale ... ceilali din
banda de hoi a euat.
a. nspre coniven cu;
b. dinspre coniven cu;
c. de coniven cu.
20. Cuvntul potrivit pentru completarea enunului urmtor este: Tnrul ... pentru c reuise s
obin o not excelent la examen.
a. exulta;
b. nvedera;
c. eluda.
21. Alegei seria integral corect de forme verbale la mai-mult-ca-perfect:
a. eu creeasem, el ntrebase, noi agreaserm;
b. eu creasem, el plecase, ei agreaser;
c. noi retrsesem, ei creaser, noi fuserm.
22. Alegei seria integral corect de forme verbale la indicativ prezent:
a. eu agreez, el agreaz, noi crem;
b. ei agreaz, voi creeai, ei ieiser;
c. ei agreeaz, noi crem, el creeaz.
23. Alegei seria integral corect de forme verbale la imperativ:
a. Du-te!; Ghici!; Nu f!
b. Fi atent!; Ghici!; Vino!
c. Nu te duce!; Nu fi lene!; Nu zice!
24. Seria sinonimic integral corect este:
a. inextricabil, indestructibil, inefabil;

b. inextricabil, ncurcat, complicat;


c. fortuit, forat, ntmpltor.
25. Alegei seria n care toate mbinrile de cuvinte sunt corecte:
a. aceeai prieten, aceeai biei;
b. aceeai prieten, aceiai copii;
c. aceiai prieten, acela copil.
26. Precizai cte cuvinte omonime se afl n seria: trac, inim, ah, raz, sol.
a. dou cuvinte;
b. trei cuvinte;
c. patru cuvinte.
27. Alegei seria care conine numai sintagme corect scrise cu majuscul:
a. Mria Ta, Societatea Romn de Radiodifuziune;
b. Facultatea de litere, Ursa-Mare;
c. Gramatica limbii Romne, Evul Mediu.
28. Alegei seriile de cuvinte desprite corect n silabe:
a. pa-li-a-tiv, trans-form-a-tor, onc-tu-os;
b. pa-lia-tiv, tran-sfor-ma-tor, on-ctu-os;
c. pa-li-a-tiv, trans-for-ma-tor, onc-tu-os.
29. Alegei seria de cuvinte scrise corect:
a. incomesurabil, crestomaie, peremptoriu;
b. incomensurabil, crestomaie, peremptoriu;
c. incomensurabil, crestomanie, peremtoriu.
30. Care dintre urmtoarele structuri sunt corecte din punct de vedere gramatical: prietenei
aceasta, ele nsi, tnr al crui reticen?
a. prima i a treia;
b. prima i a doua;
c. niciuna.
Not: se transcriu pe lucrare doar cifra i litera (de exemplu, 31.c) pentru a se considera exerciiul
corect rezolvat. Orice transcriere incomplet sau modificat a grilei atrage dup sine anularea
punctajului. Se acord 0,10 puncte pentru fiecare exerciiu rezolvat i transcris corect.
Subiectul 2. Faci parte din echipa de organizare a evenimentului de lansare a mainii anului. Ai peste
200 de invitai (oameni de afaceri, politicieni, specialiti n industria auto, vedete, directori de
companii, specialiti n marketing i jurnaliti de la toate televiziunile i de la reviste auto din ar). n
momentul n care maina trebuie s apar n platou, eti anunat c aceasta nu pornete. Dezvolt o
povestire cu happy-end.
Not: subiectul va fi tratat n maximum dou pagini.
Subiectul 3. Gsii argumente pentru a v convinge prinii s lucrai ca voluntar n Africa timp de
ase luni.
Not: subiectul va fi tratat n maximum o pagin i jumtate.
Timp de lucru: 3 ore. Fiecare subiect este notat cu 3 puncte. Se acord un punct din oficiu. Pentru
fiecare tip de eroare se scad cte 0,05 puncte.
Barem de corectare
Subiectul 1
Rspunsuri: 1. b; 2. b; 3. c; 4. c; 5. a; 6. a; 7. c; 8. a; 9. a; 10. c; 11. a; 12. c; 13. a; 14. c; 15. a; 16. a; 17.
a; 18. b; 19. c; 20. a; 21. b; 22. c; 23. c; 24. b; 25. b; 26. b; 27. a; 28. c; 29. b; 30. c.
Not: Se transcriu pe lucrare doar cifra i litera (de exemplu, 31.c) pentru a se considera exerciiul
corect rezolvat. Orice transcriere incomplet sau modificat a grilei atrage dup sine anularea
punctajului. Se acord 0,10 puncte pentru fiecare exerciiu rezolvat i transcris corect.

Subiectul 2
Secvenele povestirii minimum trei secvene (expoziiune, intrig, desfurarea aciunii, punctul
culminant, deznodmnt) 0,75 puncte;
nlnuirea adecvat a momentelor povestirii 0,25 puncte;
Construcia personajului/personajelor (elementele ilustrative pentru rolul acestuia/acestora n
naraiune, elemente de portret) 0,50 puncte;
Elemente de atmosfer 0,30 puncte;
Caracteristicile naraiunii (verosimilitate, dinamism) 0,20 puncte;
Redactarea naraiunii:

lexic (varietatea vocabularului, proprietatea termenilor) 0,40 puncte;

particulariti stilistice (utilizarea adecvat a figurilor de stil, evitarea stereotipurilor)


0,40 puncte;

organizarea frazei (topica, construcia) 0,20 puncte.


N.B. Pentru fiecare tip de greeal (morfologic, semantic, lexical, ortografic i de punctuaie) se
vor scdea cte 0,05 puncte.

Subiectul 3
Densitatea argumentelor (0,25 x 3 argumente) 0,75 puncte;
Calitatea argumentelor (adecvarea n raport cu tema i situaia) 0,50 puncte + 0,50 puncte 1
punct;
Logica textului (gradarea argumentelor; formule de legtur ntre argumente; corelarea argumenteconcluzie) 0,25 x 3 = 0,75 puncte;
Expresivitate (proprietatea termenilor i varietatea vocabularului; absena clieelor i a limbii de
lemn) 0,25 x 2 = 0,50 puncte.
N.B. Pentru fiecare tip de greeal de gramatic, vocabular, punctuaie etc. se vor scdea cte 0,05
puncte.
PROB SCRIS LA
LIMBA ROMN, CREATIVITATE I EXPRESIVITATE
Specializarea Jurnalism
Subiectul 1. Transcriei rspunsul corect (doar cifra i litera, de exemplu, 31.c)
1. Sunt corect desprite n silabe cuvintele din seria:
a. pau-per, re-u-ma-tism, sanc-i-o-na;
b. pa-u-per, reu-ma-tism, sanc-io-na;
c. pau-per, reu-ma-tism, sanc-io-na.
2. Alegei seria care conine numai structuri scrise corect:
a. dat-u-mi-l-a, fir-ar (s fie), (ochi) albatrii, umbli;
b. datu-mi-l-a, fi-rar (s fie), (ochi) albatri, umblii;
c. datu-mi-l-a, fir-ar (s fie), (ochi) albatri, umbli.
3. Alegei seria care include doar variante scrise corect:
a. fratricid, preedinie, repercusiune;
b. desuetitudine, dividend, escort;
c. intreprindere, percept, sacrosanct.
4. Indicai grafia corect a urmtoarelor neologisme:
a. asterisc, expadril, fitness;
b. asterix, espadril, fitnes;
c. asterisc, espadril, fitness.
5. Sunt scrise corect compusele din seria:
a. redactor ef, reavoin, ultra-modern;
b. redactor ef, rea voin, ultra modern;
c. redactor-ef, rea-voin, ultramodern.

6. Cuvintele din seria scar, scal i escal se afl n relaie de:


a. sinonimie;
b. paronimie;
c. omonimie.
7. n enunul: Imediat dup accident, i-a pierdut..., cuvntul care lipsete este:
a. cunotina;
b. contiina;
c. contiena.
8. Alegei seria care conine doar cuvinte polisemantice:
a. a ignora, bun, somn;
b. prenume, pronume, nume;
c. nalt, slab, tare.
9. Este corect urmtoarea serie sinonimic:
a. bizar, excentric, extravagant;
b. ineficace, instabil, inutil;
c. defazat, deprimat, dezolat.

10. Sinonimul cuvntului scrupulos este:


a. superficial;
b. meticulos;
c. suprcios.
11. Antonimul cuvntului abrogare este:
a. anulare;
b. validare;
c. adugare.
12. Sensul cuvntului megaloman este:
a. meloman;
b. mitoman;
c. grandoman.
13. Sensul expresiei a drege busuiocul este:
a. a ndrepta urmrile unei greeli;
b. a asezona busuiocul;
c. a ndrepta busuiocul.
14. Indicai seria care include doar cuvinte din familia lexical a numeralului doi:
a. doime, a ndoi, ndoielnic;
b. doin, doiar, doisprezece;
c. doic, ndoial, un-doi (substantiv).
15. Alegei seria format doar din cuvinte create cu prefix negativ:
a. neom, neon, nesigur;
b. nemernic, nedrept, nepot;
c. necolegial, nevindecat, nerevendicat.
16. Indicai seria n care sufixul -a are valoare diminutival:
a. biea, bordeia, pisoia;
b. coda, frunta, copila;
c. crua, arca, papua.
17. Alegei seria corect a substantivelor la plural:
a. seminarii, maimuoaie, compromisuri;
b. seminarii, maimuoi, compromise;
c. seminare, maimuoi, compromisuri.
18. Alegei combinaia corect:
a. cutie nou nou;
b. cutie nou-nou;
c. cutie nou-nou.

19. Indicai seria care conine structura corect:


a. douzeci i una de puncte;
b. douzeci i unu puncte;
c. douzeci i unu de puncte.
20. Alegei construcia corect:
a. datorit mamei i a prietenilor;
b. mpotriva fumatului i a buturii;
c. n jurul su i a familiei sale.
21. Alegei seria care conine doar forme corecte ale verbelor:
a. va apare, mi-ar plcea, nu venii;
b. va aprea, mi-ar plcea, nu veni;
c. va apare, mi-ar place, nu venii.
22. Alegei seria care conine formele corecte de mai-mult-ca-perfect:
a. noi plecasem, tu venisei, voi cntaseri;
b. el ajunse, ei promiseser, eu rezolvasem;
c. noi nvaserm, tu strigasei, voi greiseri.
23. Indicai seria care include forma corect a verbelor la infinitiv:
a. a ncunotiina, a ti, a creea;
b. a ncunotina, a ti, a crea;
c. a ncunotiina, a tii, a creea.
24. Indicai seria corect a verbelor la indicativ prezent, persoana a 3-a, singular:
a. revizuie, dezvluie, copie, perturb;
b. revizuiete, dezvluiete, copieaz, perturbeaz;
c. revizuiete, dezvluie, copiaz, perturb.
25. Alegei enunul n care verbul nsoit de reflexivul se este utilizat corect:
a. Nu cred c se merit s cheltuim atia bani.
b. Andrei se risc dac spune ce a fcut.
c. La un spectacol de comedie se rde mult.
26. Alegei enunul n care nu apar greeli de utilizare a verbului:
a. Ce-s cu hainele astea aruncate?
b. Sunt multe nemulumiri n ceea ce privesc rezultatele obinute de elevi.
c. Toi tinerii trebuie s munceasc.
27. Alegei enunul corect din urmtoarele variante:
a. A ctigat echipa ale cror iniiative le-am susinut de la nceput.
b. A ctigat echipa a crei iniiative le-am susinut de la nceput.
c. A ctigat echipa ale crei iniiative le-am susinut de la nceput.
28. Indicai enunul corect:
a. Ofer flori dragii mele prieten.
b. Ofer flori dragei mele prietene.
c. Ofer flori dragii mele prietene.
29. Numrul de greeli, de orice tip, din enunul Femeia aceia i-a spus nc odat copilului c
gestul care l-a fcut nu poate fi scuzabil i c va fi pedepsit este:
a. dou;
b. trei;
c. patru.
30. Alegei enunul care conine un pleonasm:
a. Am vzut anunul pe pagina de internet a magazinului.
b. Dorina unanim a tuturor era s se fac dreptate.
c. Dac se descoper c Mihai este vinovat, el risc s fie exmatriculat.
Not: se transcriu pe lucrare doar cifra i litera (de exemplu, 31.c) pentru a se considera corect
exerciiul. Orice transcriere incomplet sau modificat a grilei atrage dup sine anularea
punctajului. Se acord 0,10 puncte pentru fiecare exerciiu rezolvat i transcris corect.

Subiectul 2. Urmeaz s susii un interviu pentru un post mult dorit, ns, din cauza emoiilor, cnd
te urci n taxi, i dai oferului o adres greit. n loc s ajungi n strada Aviatorilor numrul 33, ajungi
n strada Aviaiei numrul 33. Pn la ora interviului, care nu poate fi amnat, mai sunt doar 15
minute, iar tu constai c nu mai ai bani suficieni pentru a lua din nou un taxi. Povestete cum
reueti s ajungi la timp la interviu.
Not: subiectul va fi tratat n maximum dou pagini.
Subiectul 3. Convingei un coleg/o coleg s nu plece definitiv din Romnia dup terminarea liceului.
Not: subiectul va fi tratat n maximum o pagin i jumtate.
Timp de lucru: 3 ore. Fiecare subiect este notat cu 3 puncte. Se acord un punct din oficiu. Pentru
fiecare tip de eroare se scad cte 0,05 puncte.

Barem de corectare
Subiectul 1
Rspunsuri: 1. a; 2. c; 3. a; 4. c; 5. c; 6. b; 7. a; 8. c; 9. a; 10. b; 11. b; 12. c; 13. a; 14. a; 15. c; 16. a; 17.
c; 18. b; 19. c; 20. b; 21. b; 22. c; 23. b; 24. c; 25. c; 26. c; 27. c; 28. c; 29. c; 30. b.
Orice transcriere incomplet sau modificat a grilei atrage dup sine anularea punctajului.
Se acord 0,10 puncte pentru fiecare exerciiu rezolvat i transcris corect.
Subiectul 2
Secvenele povestirii minimum trei secvene (expoziiune, intrig, desfurarea aciunii, punctul
culminant, deznodmnt) 0,75 puncte;
nlnuirea adecvat a momentelor povestirii 0,25 puncte;
Construcia personajului/personajelor (elementele ilustrative pentru rolul acestuia/acestora n
naraiune, elemente de portret) 0,50 puncte;
Elemente de atmosfer 0,30 puncte;
Caracteristicile naraiunii (verosimilitate, dinamism) 0,20 puncte;
Redactarea naraiunii:

lexic (varietatea vocabularului, proprietatea termenilor) 0,40 puncte;

particulariti stilistice (utilizarea adecvat a figurilor de stil, evitarea stereotipurilor)


0,40 puncte;

organizarea frazei (topica, construcia) 0,20 puncte.


N.B. Pentru fiecare tip de greeal (morfologic, semantic, lexical, ortografic i de punctuaie) se
vor scdea cte 0,05 puncte.
Subiectul 3
Adecvarea argumentelor la context 0,50 puncte;
Diversitatea argumentativ (0,25 x 3 argumente) 0,75 puncte;
Calitatea argumentelor n raport cu problema discutat 0,50 puncte;
Logica textului (gradarea argumentelor; formule de legtur ntre argumente; corelarea argumenteconcluzie) 0,25 x 3 = 0,75 puncte;
Expresivitate (proprietatea termenilor i varietatea vocabularului; absena clieelor i a limbii de
lemn) 0,25 x 2 = 0,50 puncte.
N.B. Pentru fiecare tip de greeal de gramatic, vocabular, punctuaie etc. se vor scdea cte 0,05
puncte.
PROB SCRIS LA
LIMBA ROMN, CREATIVITATE I EXPRESIVITATE

Specializarea Publicitate
Subiectul 1. Transcriei rspunsul corect (doar cifra i litera, de exemplu, 31.c)
1. Alege seria n care toate substantivele sunt corect folosite la numrul plural:
a. bareme, aragaze;
b. aragazuri, corabii;
c. abise, fitile.
2. Cte verbe sunt scrise corect n seria: a citi, a se sfiii, a nmii, a tii, a pustii, a risipi?
a. toate;
b. trei;
c. patru.
3. Alege seria cu toate verbele la imperativ scrise corect:
a. Nu face!; Fii atent!;
b. Nu f!; Du-te!;
c. Nu fii atent!; Nu te duce!
4. Alege propoziia corect din punct de vedere semantic:
a. Soba degajeaz cldur.
b. Copilul nsemneaz data n calendar.
c. El acord vioara nainte de concert.
5. Alege seria n care combinaiile de substantive sunt corecte:
a. coaja oulor, marginea poienii;
b. frumuseea pljii, mijlocul poienei;
c. elegana lojei, lungimea foarfecei.
6. Alege seria cu toate formulrile corecte:
a. copii locvaci, brbai cheli;
b. copii locvace, brbai chei;
c. rochie pepit, oameni stuli.
7. Expresia a da n bobi nseamn:
a. a lovi n punctul slab;
b. a ghici viitorul;
c. a nu pricepe o iot.
8. Sinonimul corect al cuvntului intempestiv este:
a. violent;
b. inofensiv;
c. inoportun.
9. Alege propoziia integral corect:
a. Proprii prini au respins-o ntr-una.
b. Cuscrii notrii au fost vinovai nu doar odat, ci de mai multe ori.
c. Geamgiii se zreau des odat pe strzile Bucuretiului.
10. Cte cuvinte omonime se afl n seria: somn, mandarin, ran, ram, lir, lin?
a. trei;
b. patru;
c. cinci.
11. Alege cuvntul potrivit pentru completarea enunului: A solicitat o la directorul instituiei.
a. audiere;
b. audien;
c. audiie.
12. Cuvintele or i ori sunt:
a. sinonime;
b. omonime;
c. paronime?
13. Alege cuvntul potrivit pentru completarea enunului: Poliia a reuit cazul.

a. s eludeze;
b. s elucideze;
c. elideze.
14. Alege seria n care verbele sunt scrise corect:
a. eu citii, el citi, eu venii;
b. eu m sfiii, el venii, el nmii;
c. eu trebuiesc, eu s absolvesc, eu cheltuiesc.
15. Sensul corect al expresiei a umbla cu pota este:
a. a fugi n toate direciile;
b. a rspndi zvonuri;
c. a transmite informaia repede.
16. Se dau urmtoarele cuvinte: noii-nscui, primii-procurori, prim-minitrii, viceprim-minitrii,
noii-venii. Sunt corect articulate la numrul plural:
a. ultimele trei;
b. primul i ultimul;
c. al treilea i al patrulea.
17. Fie enunul: Nu m-i dor de aspri votri cuscri i de vizitele lor pe-noptate. Acesta conine:
a. dou greeli;
b. trei greeli;
c. patru greeli.
18. Alege enunul fr nicio greeal de acord:
a. n ceea ce privesc reclamaiile, decizia nu este corect.
b. Din punctul de vedere al directorului, nu exist abateri disciplinare.
c. Dau cartea fetei cea fericit a crei prini lipsesc azi.
19. Alege seria n care toate cuvintele se scriu cu cratim:
a. mine-diminea, bun-rmas, gur-spart;
b. bine-merit, ru-platnic, ru-fctor;
c. drum-de-fier, bine-cuvntare, post-meridian.
20. Se dau urmtoarele expresii: magm incandescent, avalan de zpad, contraband
profitabil, prslea cel curajos. Constituie pleonasme:
a. primele dou;
b. primul i al treilea;
c. primul i ultimul.
21. Care dintre urmtoarele serii conine numai forme literare:
a. prerie, crenvurst;
b. apibild, motto;
c. moto, proroc.
22. Alege enunul care nu conine abateri de la regulile de ortografie i de punctuaie:
a. I-a cartea repede precum i caietul!
b. Nu i-a artat respect sau nelegere.
c. i Maria i George s-au grbit.
23. Alege varianta integral corect:
a. proprii fii;
b. propriii fii;
c. scandalagi veseli.
24. Alege seria n care toate cuvintele sunt corect desprite n silabe:
a. pa-voa-za, croa-zi-e-r;
b. io-nos-fe-r, tra-u-ma-tism;
c. nau-fra-giu, o-bi-ec-tiv.
25. Alege seria n care toate structurile sunt scrise corect cu majuscul:
a. Parlamentul Romniei, Primul rzboi mondial;
b. Uniunea Artitilor Plastici, Arcul de Triumf;
c. Romnia Literar (publicaia), Excelena Voastr.

26. Selecteaz combinaia paronimic integral corect:


a. elev eminent, eveniment iminent;
b. ntlnire familiar, carte familial;
c. regiune petrolier, industrie petrolifer.
27. Precizeaz numrul de greeli din enunul: Ideea rea-credinei i discursul jignitor al femeii fac
dect o diferen discrepant cu seninii i albatrii ei ochi.
a. dou greeli;
b. trei greeli;
c. patru greeli.
28. Alege seria cu verbele scrise corect:
a. Vedea-te-a departe!; Fi-mi-ar capul s-mi fie!
b. Luav-ar Muma-Pdurii!; Vedea-te-ai mprat!
c. Ducete-ai fr urm!; Veni-i-ar mintea la cap!
29. Cuvntul lapidar nseamn:
a. ilustrativ;
b. elaborat;
c. laconic.
30. Precizai cte cuvinte nu fac parte din familia lexical a verbului a nate: nativ, nscut,
renscut, natal, renatere.
a. un cuvnt;
b. dou cuvinte;
c. trei cuvinte.
Not: se transcriu pe lucrare doar cifra i litera (de exemplu, 31.c) pentru a se considera exerciiul
corect rezolvat. Orice transcriere incomplet sau modificat a grilei atrage dup sine anularea
punctajului. Se acord 0,10 puncte pentru fiecare exerciiu rezolvat i transcris corect.
Subiectul 2. O companie imobiliar a nceput mprejmuirea unei zone verzi din ora, fr s dein
acte de proprietate pentru respectivul teren. O organizaie ecologist intervine pentru a mpiedica
aciunea companiei. Construii o poveste n care eroul principal, membru al organizaiei ecologiste,
reuete s schimbe cursul evenimentelor.
Not: subiectul va fi tratat n maximum dou pagini.
Subiectul 3. n cadrul unei ore de dirigenie, argumentai pentru SAU mpotriva obiceiului de a da
pag.
Not: subiectul va fi tratat n maximum o pagin i jumtate.
Timp de lucru: 3 ore. Fiecare subiect este notat cu 3 puncte. Se acord un punct din oficiu. Pentru
fiecare tip de eroare se scad cte 0,05 puncte.
Barem de corectare
Subiectul 1
Rspunsuri: 1. a; 2. c; 3. a; 4. b; 5. a; 6. b; 7. b; 8. c; 9. c; 10. c; 11. b; 12. c; 13. b; 14. a; 15. b; 16. c;
17. b; 18. b; 19. a; 20. a; 21. a; 22. b; 23. b; 24. a; 25. b; 26. a; 27. b; 28. a; 29. c; 30. b.
Not: se transcriu pe lucrare doar cifra i litera (de exemplu, 31.c) pentru a se considera exerciiul
corect rezolvat. Orice transcriere incomplet sau modificat a grilei atrage dup sine anularea
punctajului. Se acord 0,10 puncte pentru fiecare exerciiu rezolvat i transcris corect.
Subiectul 2
Secvenele povestirii minimum trei secvene (expoziiune, intrig, desfurarea aciunii, punctul
culminant, deznodmnt) 0,75 puncte;
nlnuirea adecvat a momentelor povestirii 0,25 puncte;
Construcia personajului/personajelor (elementele ilustrative pentru rolul acestuia/acestora n
naraiune, elemente de portret) 0,50 puncte;
Elemente de atmosfer 0,30 puncte;

Caracteristicile naraiunii (verosimilitate, dinamism) 0,20 puncte;


Redactarea naraiunii:
lexic (varietatea vocabularului, proprietatea termenilor) 0,40 puncte;
particulariti stilistice (utilizarea adecvat a figurilor de stil, evitarea stereotipurilor) 0,40
puncte;
organizarea frazei (topica, construcia) 0,20 puncte.
N.B. Pentru fiecare tip de greeal (morfologic, semantic, lexical, ortografic i de punctuaie) se
vor scdea cte 0,05 puncte.
Subiectul 3
Densitatea argumentelor (0,25 x 3 argumente) 0,75 puncte;
Calitatea argumentelor (adecvarea n raport cu tema i situaia) 0,50 puncte + 0,50 puncte 1
punct;
Logica textului (gradarea argumentelor; formule de legtur ntre argumente; corelarea argumenteconcluzie) 0,25 x 3 = 0,75 puncte;
Expresivitate (proprietatea termenilor i varietatea vocabularului; absena clieelor i a limbii de
lemn) 0,25 x 2 = 0,50 puncte.
N.B. Pentru fiecare tip de greeal de gramatic, vocabular, punctuaie etc. se vor scdea cte 0,05
puncte.