Sunteți pe pagina 1din 15

Biomuri terestre

Banea Ioan Marius


Sasu Maria-Iulia

biom = tip major de habitat


complex de ecosisteme
zone geografice cu condiii climatice similare
biomuri terestre, acvatice
biodiversitatea este caracteristic fiecrui biom
crete de la poli ctre ecuator i crete cu
umiditatea
diversitatea speciilor se coreleaz cu productivitatea
primar net, umiditatea i temperatura
climatul - factor major ce determin distribuia
biomurilor terestre
factori climatici: latitudinea, umiditatea, altitudinea
criterii: latitudinea (zonarea n funcie de
temperatur) i umiditatea

Distributia biomurilor terestre

Zona climatic rece

Deerturile nivoglaciare

Temperatura record nregistrat a fost de -82.9C, la staia rus


Vostok din Antarctica, la 21 iulie 1983

Accentuarea nclzirii globale din ultimul timp a dus la restrngerea


calotelor glaciare, astfel suprafaa acestui biom este ntr-o
diminuare continu.
Temperaturi extrem de sczute (sub -50C), umiditate i precipitaii
reduse, cu vnturi permanente i puternice. n nopile polare,
caracteristic este apariia aurorei boreale (nord), respectiv aurora
austral (n emisfera sudic).

http://image.slidesharecdn.com/tundra-140520090143-phpapp02/95/tundra-7-638.jpg?cb=1400595906

Tundra

Distribuit n zonele subpolare, dincolo de limita zpezilor ve nice;


Stratul de zpad se mentine 8-9 luni, sezonul de vegetaie este
scurt
permafrost
Vegetaia exemple:
Producia primar net este sczut
Fauna este srac i omogen.
Multe animale i psri migreaz.
http://room42.wikispaces.com/file/view/caribou_
tundra.jpg/34402539/caribou_tundra.jpg

Zona climatic temperat

Taigaua (pduri boreale de conifere)

http://cdn.wall-pix.net/albums/landscapesnatural/00030218.jpg

Unul dintre cele mai extinse biomuri,


ocup zona cu climat temperat-rece
din emisfera nordic
n emisfera sudic taigaua lipsete.
Perioada de vegetaie este foarte
scurt se manifest ngheul
permanent al solului n profunzime
(permafrost)
Vegetaia: pduri sempervirescente.
Trecerea spre tundr se face printr-o
fie numit silvotundr (arborii au
nlime mic iar distana dintre ei
este mai mare).
Caracteristice sunt ciclurile
multianuale o suprafructificaie a
coniferelor care concord cu
nmuliri n mas ale consumatorilor
primari (roztoare - lemingi, psri forfecue) urmate de migraii n
mas.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/common
s/a/a8/Distribution_Taiga.png

Pdurile temperate caducifoliate (pduri


nemorale)

Rspndite n regiunea temperat, la sud de pdurile boreale, spre


care tranziia se face prin pdurile de amestec. Ocup estul Americii
de Nord i Asiei, sudul Americii de Sud, Noua Zeeland i sud-estul
Australiei, precum si cea mai mare parte din Europa.
Climatul este temperat continental cu influene oceanice (veri i ierni
moderate), cu precipitaii moderate.
Padurile nemorale: pdurile de foioase din America de Nord se
caracterizeaz printr-o diversitate mrit fa de pdurile europene
(cuaternar).
Biom asupra caruia din vremuri strvechi s-a exercitat o presiune
antropic puternic, vegetaia natural fiind n prezent n cea mai
mare parte distrus (n special n Europa).

http://static.panoramio.com/photos/large/230
02210.jpg

http://static.eva.ro/img/auto_resized/db/article/049/115/
884747l-640x0-w-df4c217d.jpg

Stepele

Predomina gramineele xerofile


Poart denumiri diferite in functie de localizare: preerie, pampas,
pust.
Climatul: amplitudine termic mai mare ntre var i iarn (veri calde
- ierni reci), precipitaii reduse.
Factorul limitativ n dezvoltarea vegetaiei este apa
Stocul de biomas este mai mic dect n savan.

http://www.trombon.ro/files/images/4/stepa_ariana_9874.jpg

http://romanian.cri.cn/mmsource/images/2011/09/23/b68
c302df7ae4bfd81954b8778166cef.jpg

Deerturile temperate

Munii Himalaya - barier n calea curenilor de aer musonici dinspre


sud, ncrcai cu umiditate provenit din Oceanul Indian
Se ntlnesc n regiunile zonei temperate n care deficitul de ap este
permanent i excesiv.
Trecerea de la stepe spre deerturi se face prin semideerturi.
Producia primar net este foarte mic (3 g/m an).
Animalele sunt polifage i adaptate la consumul plantelor suculente
atunci cnd apa lipsete; se retrag n adposturi sau i reduc
temporar activitatea biologic pentru a se proteja de temperaturi
extreme; apare des homocromia.

https://accesliber.files.wordpress.com/2012/02/desert
urile-din-zona-temperata.jpg

Pduri i tufriuri subtropicale xerofile


sempervirescente (mediteraneene)

Climat mediteraneean - n jurul Mrii Mediterane veri caldesecetoase, iernile blnde-ploioase.


Producia primar net este de 1000 g/m an.
Fauna se caracterizeaz printr-o mare diversitate de insecte, reptile
i psri.

http://amfostacolo.ro/FOTO/GENUINE/d000/6
40/3471_4093_18.jpg

Zona climatic cald

Pdurile ecuatoriale i tropicale umede


(pluviale)

ntlnite n zone calde cu exces de umiditate (zona ecuatorial), n


care condiiile climatice sunt favorabile i constante pe ntregul an;
fenomenul de cauliflorie (florile cresc direct pe tulpin sau ramuri).
Caracteristic: diversitate mare, s-au conservat formaiuni
morfologice nonadaptative: ciocul tucanului sau al psrilor rinocer,
penele ornamentale ale speciilor de pasrea paradisului.

http://blogu.lu/unu/files/castle_lodge_1/DSC_0116.jpg

Pdurile tropicale caducifoliate (xerofile)

n zone tropicale cu un sezon secetos.

pduri tropicale sezoniere semisempervirescente


(musonice)
pduri tropicale xerofile

http://www.calatorsauturist.ro/wpcontent/uploads/2012/11/padure-inundata-2.jpg

Savanele

Formaiuni ierboase tropicale - Stratul ierbos poate avea civa metri.


Precipitaii neuniforme pe parcursul anului, aoar dou sezoane (secetos
i ploios) i temperaturi ridicate constant.
Plante rezistente la secet, arbori mici, noduroi
Savan cu baobabi, cu acacii, cu palmieri, cu euforbiacee arborescente
Producia primar net: 900 g/m an
Incendii
Un rol important l au gndacii coprofagi care degradeaz excrementele
erbivorelor favoriznd germinaia seminelor.
Un rol important l au termitele consumnd cantiti enorme de materie
vegetal vie sau moart. Deeurile acestora nu intr n circulaia global,
fiind utilizate de termite pentru construirea termitierelor.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/5a/Tara
ngire-Natpark800600.jpg/250px-Tarangire-Natpark800600.jpg

Deerturile tropicale

In cele mai aride pri ale zonei tropicale


Sahara, Namib i Kalahari deertul Thar, deerturile Sonoran,
Mohave, Chihuahua , Marele Deert Australian
Principala diferen fata de deerturile temperate: temperaturile
diurne sunt constant ridicate pe tot parcursul anului, amplitudinea
termic fiind mai mare (de la 50C ziua la 0C noaptea)

http://www.destinatii.org/wpcontent/uploads/2010/05/CamelsDubaiDesert.jpg

Bibliografie

Botnariuc, N., Vdineanu, A., 1982. Ecologie. Editura Didactic i Pedagogic,


Bucureti
Briggs, J., 1996. Global Biogeography. Developments in Palaeontology and
Stratigraphy, Elsevier, Amsterdam
Colinvaux, P., 1993. Ecology 2. John Wiley and Sons, Inc., New York.
Crciun, T., Crciun, L.-L., 1989. Dicionar de Biologie. Editura Albatros, Bucureti
Neaccu, P., Apostolache-Stoicescu, Z., 1982. Dicionar de ecologie. Editura
tiinific i enciclopedic, Bucureti.
Ozenda, P., 1964. Biogeografie vegetal, Paris.
Starr, C., Taggart, R., 1992. Ecology and behavior.
Stugren, B., 1965. Ecologie general. Editura didactic i pedagogic, Bucureti.
Stugren, B., 1994. Ecologie teoretic. Sarmis, Cluj-Napoca.
Tufescu, V., Tufescu, M., 1981. Ecologia i activitatea uman. Ed Albatros,
Bucureti.
Zanoschi, V. and Ionel, A., 1991. Adaptarea la mediu n lumea plantelor. Editura
Ceres, Bucureti.
http://www.scrigroup.com/sanatate/MODELE-GLOBALE-ALE-DISTRIBUIEI32.php
http://ro.swewe.net/word_show.htm/?156729_1&P%C4%83dure_de_conifere