Sunteți pe pagina 1din 415

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC

Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Instrumente de evaluare

Domeniul: ELECTRONIC AUTOMATIZRI


Calificarea: TEHNICIAN OPERATOR TEHNIC DE CALCUL

Nivel 3

2009

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Cuprins
1. Introducere.....................................................................................................................4
2. Alegerea i utilizarea testelor.........................................................................................6
3. Instrumente de evaluare..............................................................................................13
Modulul: ASAMBLAREA UNUI SISTEM DE CALCUL..............................................14
Testul 1.....................................................................................................................16
Testul 2.....................................................................................................................24
Testul 3.....................................................................................................................32
Testul 4.....................................................................................................................37
Testul 5.....................................................................................................................43
Testul 6.....................................................................................................................48
TEST SUMATIV........................................................................................................55
Modulul: SISTEME DE OPERARE I PROGRAME SPECIFICE...............................59
PARTEA I 60
Testul l.1...................................................................................................................62
Testul l.2...................................................................................................................70
Testul l.3...................................................................................................................76
Testul l.4...................................................................................................................81
Testul l.5...................................................................................................................86
Testul l.6...................................................................................................................89
TEST SUMATIV........................................................................................................94
PARTEA Il 98
Testul Il.1................................................................................................................100
Testul Il.2................................................................................................................106
Testul Il.3.................................................................................................................110
Testul Il.4.................................................................................................................113
Testul Il.5.................................................................................................................118
TEST SUMATIV......................................................................................................123
Modulul: SISTEME DE OPERARE N REEA..........................................................127
PARTEA I WINDOWS.............................................................................................128
Testul l.1.................................................................................................................130
Testul l.2.................................................................................................................136
Testul l.3.................................................................................................................139
Testul l.4.................................................................................................................142
Testul l.5.................................................................................................................146
Testul l.6.................................................................................................................151
Testul l.7.................................................................................................................155
Testul l.8.................................................................................................................158
TEST SUMATIV......................................................................................................163
PARTEA II LINUX.................................................................................................168
Testul Il.1................................................................................................................170
Testul Il.2................................................................................................................175
Testul Il.3................................................................................................................180
Testul Il.4................................................................................................................186
Testul Il.5................................................................................................................188
TEST SUMATIV......................................................................................................190
2

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Modulul: MENTENANA SISTEMELOR DE CALCUL I A REELELOR DE


CALCULATOARE.....................................................................................................196
Testul 1...................................................................................................................198
Testul 2...................................................................................................................205
Testul 3...................................................................................................................210
Testul 4...................................................................................................................216
Testul 5...................................................................................................................220
Testul 6...................................................................................................................224
TEST SUMATIV......................................................................................................228
Modulul: SECURITATEA SISTEMELOR DE CALCUL I A REELELOR DE
CALCULATOARE.....................................................................................................232
PARTEA I 233
Testul l.1.................................................................................................................235
Testul l.2.................................................................................................................242
Testul l.3.................................................................................................................248
Testul l.4.................................................................................................................255
Testul l.5.................................................................................................................259
Testul l.6.................................................................................................................264
TEST SUMATIV......................................................................................................270
PARTEA II 279
Testul lI.1................................................................................................................281
Testul lI.2................................................................................................................287
Testul lI.3................................................................................................................290
Testul lI.4................................................................................................................296
Testul lI.5................................................................................................................300
Testul lI.6................................................................................................................304
TEST SUMATIV......................................................................................................310
Modulul: REELE DE CALCULATOARE.................................................................317
PARTEA I 318
Testul l.1.................................................................................................................320
Testul l.2.................................................................................................................326
Testul l.3.................................................................................................................332
Testul l.4.................................................................................................................338
Testul l.5.................................................................................................................345
Testul l.6.................................................................................................................349
TEST SUMATIV......................................................................................................352
PARTEA II 363
Testul lI.1................................................................................................................365
Testul lI.2................................................................................................................374
Testul lI.3................................................................................................................382
Testul lI.4................................................................................................................388
Testul lI.5................................................................................................................392
Testul lI.6................................................................................................................398
Testul lI.7................................................................................................................405
TEST SUMATIV......................................................................................................411
4. Bibliografie.................................................................................................................417

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

1. Introducere
Aceast colecie de instrumente de evaluare reprezint unul dintre rezultatele
activitilor desfurate de cadrele didactice n cadrul Proiectului cofinanat din Fondul
Social European n cadrul POS DRU 2007 2013 nvmntul profesional i tehnic
n domeniul TIC. Prin activitile sale proiectul i-a propus s realizeze cadrul favorabil
creterii calitii programelor de formare profesional n opt meserii legate ntr-un mod
semnificativ de TIC.
Instrumentele de evaluarea cuprinse n acest material au fost elaborate pentru a fi
utilizate de persoanele care, n cadrul liceului tehnologic, au responsabiliti n formarea
profesional din domeniul Electronic Automatizri, calificarea Tehnician operator
tehnic de calcul, nivelul 3 de calificare.
n elaborarea lor s-a avut n vedere creterea calitii pregtirii elevilor prin promovarea
unei evaluri riguroase a proceselor de nvare i rezultatelor nvrii asociate unor
module eseniale pentru calificarea Tehnician operator tehnic de calcul. Acestea sunt:
1. Asamblarea unui sistem de calcul
2. Sisteme de operare i programe specifice
3. Sisteme de operare n reea
4. Mentenana sistemelor de calcul i a reelelor de calculatoare
5. Securitatea sistemelor de calcul i a reelelor de calculatoare
6. Reele de calculatoare
Majoritatea instrumentelor de evaluare prezentate n continuare reprezint modaliti de
susinere a nvrii i se integreaz n categoria evalurilor formative prin care se
asigur msurarea progresului elevilor n atingerea competenelor specifice fiecrui
modul al calificrii. Sunt selectate, de asemenea, i instrumente cu ajutorul crora putei
stabili existena suportului necesar pentru atingerea obiectivelor unei lecii sau a unui
grup de lecii pe care elevii urmeaz s le parcurg. O parte a instrumentelor elaborate
sunt proiectate pentru evalurile sumative, orientate n direcia documentrii consistente
pentru obinerea certificrii ulterioare a calificrii.
4

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Instrumentele propuse solicit att sarcini legate de activitile prezentate n cadrul


materialelor de nvare, realizate n cadrul proiectului pe care le putei gsi pe site-ul
acestuia, dar i realizarea de activiti complementare. Un numr important de teste
prevd activiti cu caracter de sintez, care urmresc msurarea capacitii dobndite
de elevi de a rezolva sarcini de lucru complexe specifice calificrii prin integrarea mai
multor competene.
Sunt inserate n aceast culegere 196 teste dintre care 86 au un grad ridicat de
integrare a cunotinelor, deprinderilor i competenelor. Prin 8 dintre aceste teste putei
realiza evaluri sumative ale cror rezultate, n conformitate cu cadrul normativ specific
al nvmntului profesional i tehnic, documenteaz atingerea rezultatelor nvrii
vizate i sunt luate n considerare n cadrul procedurilor de certificare a calificrii
profesionale n conformitate cu prevederile metodologiilor de certificare n vigoare.

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

2. Alegerea i utilizarea testelor


Informaiile, dovezi privind cunotinele, deprinderile i competenele dobndite de elevi,
sunt furnizate de ctre acetia prin realizarea unora dintre activitile de nvare
organizate de profesori sau pe acelea special proiectate pentru stabilirea progresului n
nvare i a performanelor. Acestea pot fi transmise de elevi numai oral, numai n
scris, sunt identificate de profesor prin observarea unor activiti practice i/sau analiza
produselor acestor activiti, sunt raportate de alte persoane implicate n pregtirea
practic sau sunt o combinaie a acestora care are n vedere inclusiv utilizarea tuturor
facilitilor oferite de TIC. Lund n considerare toate acestea, n cadrul prezentei
lucrri, s-a utilizat drept definiie de lucru pentru instrumentele de evaluare formularea
conform creia acestea reprezint solicitrile specifice adresate elevilor de a genera, n
contexte precizate, i transmite informaii ntr-un mod specificat n vederea aprecierii i
emiterii unor judeci de valoare referitoare la procesele de nvare i rezultatele
nvrii n raport cu criterii prestabililte.
n literatura de specialitate i n activitatea curent instrumentele de evaluare se
ntlnesc sub diferite denumiri: item, ntrebari, test, prob de evaluare, exerciii, tem,
ascultare oral, colocviu, lucrare practic, referat, potofoliu, lucrare de laborator, prob
practic, experiment, lucrarea scris, extemporal, tez, proiect, examen, etc. Pentru
prezentarea lor s-a optat pentru denumirea generic de test. Datorit faptului c unele
cerine sunt ndeplinite prin efectuarea unei combinaii de activiti practice, de probe
scrise i/sau orale s-a folosit adeseori n prezentare denumirea de prob de evaluare cu
sensul de ncercare la care va fi supus elevul prin care urmeaz s se constate i s se
decid asupra atingerii rezultatelor nvrii asociate unei calificri descrise de
Standardul de Pregtire Profesional al acelei calificri.
Numai utilizarea corespunztoare a instrumentelor de evaluare poate conduce la
colectarea de informaii corecte, clare i suficiente pe baza crora s fie posibil
formularea unor decizii credibile i documentate privind procesul de nvare i
rezultatelor nvrii. Este astfel necesar nelegerea exact i aplicarea corect, la
momentul oportun, a procedurilor de evaluare, numai n scopul pentru care au fost
elaborate, pentru a realiza o evaluare de calitate. De asemenea, indiferent de
6

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

modalitatea prin care sunt transmise/furnizare dovezile, pentru o corect evaluare este
necesar realizarea unor activiti pregtitoare viznd organizarea evalurii i a
administrrii testelor, pregtirea aprecierii dovezilor colectate i a lurii deciziilor i a
modului de transmitere a rezultatelor i a unor noi sarcini de nvare elevilor sau/i altor
persoane. Despre toate acestea sunt oferite detalii pentru fiecare test, atunci cnd ele
sunt necesare.
Evaluarea promovat n aceast lucrare este parte a procesului de nvare i este ea
nsi o experien de nvare. Procedurile folosite n evaluare au grade de
complexitate diferite, care pot fi concretizate printr-o palet larg de solicitri adresate
elevilor de la un singur item (de exemplu un item cu alegere dual cu rspuns oral)
pn la activiti complexe, desfurate pe o perioad mai mare de timp, eventual n
echip, cum este cazul unor proiecte. Pe de alt parte, n funcie de complexitatea
rezultatelor nvrii, acestea pot fi evaluate adecvat prin msurare, cu un grad mare de
obiectivitate, sau prin apreciere, cu un nivel ridicat de subiectivism. Dac ne referim de
exemplu la cunotine, n cadrul taxonomiei lui Bloom trecerea de la simplu la complex
prin succesiunea : cunoatere, nelegere, aplicare, analiz, sintez, evaluare, este
nsoit de instrumente de evaluare care, pentru adecvare, mresc deschiderea
rspunsurilor date de elevi: itemi obiectivi, ntrebri de genul ce nelegi prin..., exerciii,
probleme, subiecte de sintez, dizertaie. Testele propuse au inut seama de aceste
aspecte. Cel care utilizeaz probele de evaluare propuse este sprijinit, prin indicaiile
din prezentarea testelor, s stpneasc procesele de msurare, apreciere i decizie
cerute de fiecare instrument n parte, elaborat adecvat obiectivelor vizate.
Probele de evaluarea selectate n prezenta culegere au fost elaborate avnd ca repere
obiectivele evalurii i localizarea, n cadrul programului de formare, a momentului
oportun de utilizare. Obiectivele evalurii au fost grupate n dou mari categorii de
beneficii aduse de aprecierile i judecile emise pentru o perioad de nvare,
respectiv direcionarea dominant ctre procesul de nvare sau ctre rezultatele
nvrii. Desigur pot fi identificate, pe lng obiectivele de evaluare, multe alte criterii
dup care s se organizeze prezentarea instrumentelor de evaluare realizate. O atfel de
abordare are avantajul organizrii n succesiunea fireasc a momentelor cnd se
realizeaz evaluarea, i dimensioneaz implicit ce i ct se evalueaz.
7

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Autorii instrumentelor de evaluare le-au grupat n funcie de orientarea dominant i de


momentul realizrii evalurii n urmtoarele categorii:
a. Evaluri realizate pentru aprecierea i susinerea procesului de nvare
1. La nceputul leciei. Sunt teste care stabilesc existena suportului adecvat pentru
atingerea obiectivelor leciei care urmeaz a se realiza. Aceasta categorie este
constituit din teste construite preponderent din itemi obiectivi a cror administrare se
realizeaz ntr-un timp scurt, cteva minute. Sunt de regul teste orale prin care se
asigur realizarea unui feedback rapid i pregtirea participrii elevilor la activitile de
nvare planificate.
2. n timpul leciei. Sunt instrumente de evaluare adecvate activitilor specifice temei
leciei care permit identificarea atingerii intelor de etap. Sunt utilizate pentru
asigurarea feedbackului, pentru controlul i susinerea nvrii n clas. Unele dintre
ele consolideaz nvarea prin cerine legate de exersare/dezvoltare. Alte instrumente
propuse sunt integrate metodelor active de nvare recomandate de autori pentru
atingerea obiectivelor operaionale. Aici se gsesc propuse instrumente adecvate unei
diversiti de activiti de nvare i diferitelor moduri de organizare a nvrii: evaluri
individuale, colegiale, evaluarea activitilor grupurilor de lucru, referitoare la aspecte
teoretice sau practice ale leciei.
3. La sfritul leciei. Instrumente care rezum i verific atingerea obiectivelor leciei.
O parte dintre propuneri sunt unitar legate de metoda de nvare promovat pentru
tema respectiv, aa cum aceasta este prezentat de fiele de documentare i
activitile de nvare elaborate ca materiale de nvare i explicate n fiele suport
care pot fi consultate pe site-ul proiectului la seciunea Materiale de predare. De altfel,
aceast legtur prin care procedurile de evaluare sunt integrate nvrii se poate
constata i pentru alte categorii de instrumente de evaluare integrate acestei selecii.
4. La sfritul unui grup de lecii (tem). Instrumente de evaluare a obiectivelor
integratoare pentru tem, aflate n strns legtur cu competenele din Standardul de
Pregtire Profesional al calificrii.
b. Evaluri realizate pentru aprecierea rezultatelor nvrii
1. La sfritul unui grup de teme (capitol) . Instrumente de evaluarea care
evideniaz rezultatele nvrii i modul n care acestea se raporteaz la performanele
8

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

prevzute de SPP. Evaluarea are rol formativ de identificare a gradului de finalizare cu


succes a unei etape a programului de formare de ctre fiecare elev i de identificare a
nevoilor individuale de completare/sprijinire a nvrii n vederea finalizrii ei.
Evaluarea fundamenteaz deciziile privind programele individuale remediale sau de
dezvoltare precum i pe cele legate de proiectarea i planificarea reevalurilor.
2. La sfitul modulului. Probe de evaluare sumativ a ntregului modul. Evaluarea
evideniaz dobndirea tuturor competenelor prevzute de SPP pentru acel modul i
este n strns legtur cu procedura de certificare a calificrii profesionale, n condiiile
constatrii ndeplinirii standardelor de ctre fiecare elev. n funcie de modul i de
cerinele cuprinde n SPP privind evaluarea rezultatelor nvrii, evaluarea integral a
acestuia se poate realiza prin cteva probe, deci unele dintre testele sumative vizeaz
numai o parte dintre competene sau propun numai anumite situaii, care se regsesc n
condiiile de aplicabilitate prevzute, context n care autorii au considerat c elevii pot
dovedi convingtor competenele dobndite.
Este necesar menionarea faptului c ntre cele dou direcii dominante ale evalurii
utilizate exist o unitate evident. Clasificarea are doar scopul de a orienta, prin
organizarea instrumentelor de evaluare dup momentul i durata alocat pentru
evaluare,

obiective,

complexitatea

organizrii

pentru

colectarea

dovezilor

de

competen, resursele necesare a fi alocate, dimensiunea i/sau complexitatea


activitilor teoretice sau practice realizate de elevi pentru ndeplinirea cerinelor.
Datorit diversitii dispozitivelor de evaluare, respectiv a modalitilor prevzute pentru
culegerea, prelucrarea, interpretarea informaiilor i prezentarea rezultatelor evalurii,
precum i a contextelor i scopurilor pentru care sunt folosite, prezentarea lor
presupune grade diferite de detaliere.
Autorii au avut n vedere la prezentarea testelor n primul rnd posibilele nevoi ale
colegilor, cu eventual mai puin experien n nvmnt, care doresc s-i
mbunteasc prestaia de evaluator. n general, utilizatorului i sunt necesare
informaii privind destinaia, cerinele i modul de administrare, resursele necesare,
modul de corectare i notare. Aceste informaii au fost grupate n categoriile descrise n
continuare.

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Prezentarea testului. Fiecare test este prezentat pe scurt. Sunt artate n cteva fraze
recomandrile privind utilizarea testului, localizarea, n cadrul programului de formare, a
perioadei optime de utilizare, instruciuni utile de aplicare a testului, precum i alte
informaii relevante privind natura activitilor elevilor, evaluatori etc.
Obiectivele evalurii. Ce se va evalua, n strns legtur cu modul cum vor fi folosite
rezultatele obinute, este cuprins n obiectivele evalurii. Acestea sunt raportate la
competene i criteriile de performan asociate lor, dar uneori i la procesele pe care
urmeaz s le desfoare elevii, la obiective operaionale sau la coninuturi tematice.
Indiferent de varianta de prezentare pentru care s-a optat, obiectivele de evaluare sunt
puse n relaie cu competenele, criteriile de performan i condiiile de aplicabilitate
care le subsumeaz. Obiectivele evalurii se pot identifica cu o parte sau cu toate
criteriile de performan asociate uneia sau mai multor competene. Pentru evalurile
sumative obiectivele se regsec printre competenele modulului.
Resursele necesare. Cnd este necesar, testele ofer toate informaiile necesare
privind: aparatele, materialele, auxililarele (liste de coduri, scheme, cri tehnice etc.)
necesare realizrii evalurii.
Condiiile n care se recomand a fi realizat evaluarea. n aceast seciune sunt
oferite date privind locaia recomandat pentru realizarea evalurii (sal, laborator,
atelier, secie de producie etc.), eventualele elemente de organizare a spaiilor (lucru
individual, cte doi, grupe) i a procedurilor (schimbarea punctelor de lucru, lucrul
individual urmat de o anumit organizare, pe grupe sau n plen), modul n care sunt
asistai elevii pe timpul desfurrii probelor, cum i de ctre cine. n general sunt
prezentate informaiile care standardizeaz procedura de evaluare, altfel spus sunt
reglementate condiiile de administrare astfel nct s se asigure calitile testului n
oricare unitate de nvmnt n care este folosit.
Durata evalurii. Timpul de lucru (10 min, 30 min, 1 or, etc.) sau durata evalurii ( 2
luni pentru realizarea unui proiect i 15 min. pentru prezentarea lui etc.) reprezint un
element cheie de care s-a inut cont. Pentru unele instrumente de evaluare nu este
necesar sau nu poate fi estimat acesat durat, dar pentru altele reprezint un
element important, fiind criteriu de evaluare menionat corespunztor.
Cerinele adresate elevului Testul propriu-zis sau enunul. Prezentarea cerinelor,
a sarcinilor de lucru pentru elevi, este influenat de metoda de evaluare pentru care s-a
10

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

optat. Vei gsi cerine cu rspuns oral, probe scrise, practice sau combinaii ale lor
integrate, de regul, strategiei de nvare i adecvate metodei alese.
Instruciuni pentru elevi. Au rolul de a prezenta clar, fr ambiguitate modul de
ndeplinire a cerinelor, procedurile care trebuie respectate, dac acestea nu sunt
cuprinse i transmise implicit de enun. Instruciunile au o palet larg de prezentare de
la instruciuni simple, ncercuii rspunsul pe care l considerai corect, la unele
riguroase i complexe cum sunt cele n legtur cu realizarea unui experiment sau
produs. Ele pot conine i atenionri, avertizri, recomandri sau restricii, dar n
aceeai msur pot fi indicaii/proceduri pentru situaii speciale: dac ai ncercuit din
greeal un rspuns incorect atunci..... Au fost inserate numai instruciunile strict
necesare.
Criteriile de evaluare i notare. Toate testele prezint riguros modul de apreciere
indiferent dac s-a optat pentru notarea analitic sau cea holistic (global). n funcie
de test, aceasta se concretizeaz simplu prin Bine, Corect, Incorect, Greit, etc. prin
descrierea performanei sau prin acordarea de puncte care cumulate conduc la
valoarea final a notei. Uneori, prin luarea n consideraie a tuturor variantelor de
rspuns posibil sau pentru prezentarea modului de notarea holistic aceast seciune
are cea mai mare ntindere din prezentarea testului.
Pentru c elevul trebuie s fie informat despre criterii i modul de notare, despre
performana minim acceptat pentru promovare i punctajul minim corespunztor,
prezentarea acestei s-a fcut cu mare rigoare.
Instruciuni pentru asisteni i evaluatori. Sunt prezentate limitele n ceea ce privete
asistena acordat elevilor pentru realizarea cerinelor sau precizri privind conduita
evaluatorului. Sunt prezentate detalieri privind aprecierile pentru cazurii absolut
necesare, n special pentru cele calitative i/sau eventuale pricizri suplimentare privind
notarea. Se vor regsi n aceast seciune de prezentare a testelor dou categorii de
instruciuni: privind procedurile de ndrumare n realizarea probei i privind procedurile
de corectare sau apreciere i notare.
Modul de transmitere i sugestii de valorizare a rezultatelor evalurii. Sugestii
privind deciziile care pot fi luate n raport cu performanele elevilor. Ele sunt necesare n
special pentru mbuntirea nvrii.

11

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Uneori este necesar transmiterea detaliat a tuturor acestor informaii. n alte cazuri
multe dintre informaii sunt furnizate implicit, prin modul de formulare a cerinelor pentru
elevi, prin baremul de corectare i de notare sau prin instruciunile care nsoesc testul.
Culegerea de teste este nsoit de o selecie a principalelor surse bibliografice i
adrese de Internet utile.
Autorii sper c aceast selecie de teste v va fi de un real ajutor n activitatea
didactic. Orice observaie privind aceast lucrare sau sugestie de mbuntire a unora
dintre probele de evaluare prezentate pot fi transmise persoanelor de contact, a cror
adres a gsii pe site-ul Proiectului cofinanat din Fondul Social European n cadrul
POS DRU 2007 2013 nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC.

12

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

3. Instrumente de evaluare

13

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Modulul: ASAMBLAREA UNUI SISTEM DE CALCUL

14

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

AUTOR:
LADISLAU EICA Informatician

COORDONATOR:
STNIC GIOVANNA profesor, gradul I, Colegiul Tehnic de Pot i
Telecomunicaii Gh. Airinei

CONSULTAN:
VIOREL IGNESCU expert CNDIPT
IOANA CRSTEA expert CNDIPT
ANGELA POPESCU expert CNDIPT
DANA STROIE expert CNDIPT

15

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Testul 1
Obiectivele evalurii:
- s identifice sursele de documentaie tehnic
- s prezinte rolul plcii de baz
- s identifice diferitele componente care au parametrii ce trebuie s fie corelate i
compatibile cu cele ale plcii de baz

Prezentarea testului
Acest test poate fi utilizat la sfritul unui grup de lecii ca evaluare formativ sau ca
parte a unei evaluri sumative.

Tipul testului: prob scris


Durata evalurii
Timp de lucru: 30 minute
Condiiile n care se recomand a fi realizat evaluarea
Testul poate avea loc ntr-o sal de clas sau n laboratorul de informatic, fiecare elev
va primi o foaie sau un fiier text cu cerinele testului i va rezolva individual subiectele.

16

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Exercitiu 1
Tipul exerciiului: item cu alegere multipl
Enun:
Pentru fiecare item bifai rspunsurile corecte.
1. nainte de asamblarea unui sistem de calcul trebuie consultat documentaia
tehnic a componentelor. Aceste documentaii pot fi studiate din urmtoarele
surse:
a) Pagina de Internet a productorului
b) Pagina web al operatorului de servicii Internet
c) Manualul oferit de furnizorul de Internet.
d) Manualul de utilizare n format electronic sau tiprit, oferit la achiziionarea
componentei
2. Placa de baz este principala component a unui sistem de calcul rolul acestuia
fiind
a) Alocarea de resurse componentelor interne i externe
b) Gzduirea interfeelor de conectare a diferitelor componente interne
c) Gzduirea conectorilor pentru echipamente periferice
d) Interconectarea componentelor prin magistralele de comunicaie
e) Stocarea datelor sistemului de calcul
3. Care sunt acele componente ale unui sistem de calcul care trebuie s aib
acelai tip de socket ?
a) Placa de baz
b) Memoria
c) Procesorul
d) Sistemul de rcire a procesorului
17

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

4. Care sunt acele componente ale unui sistem de calcul care trebuie s comunice
la frecvena FSB-ului, sau la multiplul acestuia ?
a) Memoria
b) Placa de reea
c) Procesorul
d) Bios-ul
Instruciuni pentru elevi
ntrebrile au mai multe rspunsuri corecte. Se va acorda punctaj doar n cazul
identificrii tuturor rspunsurilor. n cazul bifrii mai multor rspunsuri dect numrul
celor corecte, nu se va acorda punctaj la respectivul item.
Exercitiu 2
Tipul exerciiului: item de completare
Enun:
Pentru fiecare item completai spaiile libere cu termenii corespunztori.
Chip set-urile sunt mprite n doua componente distincte: i ...
Scopul acestora variaz n funcie de productor, dar n general ..-ul
conecteaz procesorul la componetele de vitez foarte mare, controlnd accesul la
memorie (RAM) i placa video, i vitezele la care UCP-ul poate comunica cu acetea.
-ul comunic cu componentele de vitez mic i medie, prin porturile ISA,
PCI, IDE, SATA, i altele.
Instruciuni pentru elevi
Pentru rezolvare completai spaiile libere cu termenii corespunztori.

18

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Exercitiu 3
Tipul exerciiului: item cu alegere dual
Enun:
Stabilii pentru fiecare afirmaie dac este adevrat sau fals.
1. Procesoarele actuale funcioneaz pe 32 sau 62 de bii.
Adevarat

Fals

2. nmulind ciclul de timp al procesorului cu un factor de multiplicare, se pot


atinge diferite viteze de lucru.
Adevarat

Fals

3. Rcirea activ a procesorului se realizeaz prin utilizarea unui radiator i a unui


ventilator.
Adevarat

Fals

4. Pasta termic are rolul de a menine procesorul la o temperatur cat mai ridicat
pentru a eficientiza viteza de lucru el acestuia.
Adevarat

Fals

5. Memoria RAM stocheaz datele doar temporar, astfel c la oprirea sistemului de


calcul si prierde coninutul.
Adevarat

Fals

6. Modulele de memorie pot conine chip-uri RAM pe una sau pe ambele pri ale
modului.
Adevarat

Fals

Instruciuni pentru elevi


Pentru rezolvare bifai cu x varianta corect.

19

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Criteriile de evaluare i notare


-

3 puncte din oficiu

Exerciiu 1
1. 0.5 puncte
2. 0.5 puncte
3. 0.5 puncte
4. 0.5 puncte
Exerciiu 2
Se acord 0.5 puncte pentru fiecare rspuns corect.
Exerciiul 3
1. 0.5 puncte
2. 0.5 puncte
3. 0.5 puncte
4. 0.5 puncte
5. 0.5 puncte
6. 0.5 puncte

Barem de corectare i notare:


Exercitiu 1
Pentru fiecare item bifai rspunsurile corecte.
1. nainte de asamblarea unui sistem de calcul trebuie consultat documentaia
tehnic a componentelor. Aceste documentaii pot fi studiate din urmtoarele
surse:
20

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

a) Pagina de Internet a productorului


b) Pagina web al operatorului de servicii Internet
c) Manualul oferit de furnizorul de Internet.
d) Manualul de utilizare n format electronic sau tiprit, oferit la achiziionarea
componentei
Rspuns corect a) i d)
2. Placa de baz este principala component a unui sistem de calcul rolul acestuia
fiind
a) Alocarea de resurse componentelor interne i externe
b) Gzduirea interfeelor de conectare a diferitelor componente interne
c) Gzduirea conectorilor pentru echipamente periferice
d) Interconectarea componentelor prin magistralele de comunicaie
e) Stocarea datelor sistemului de calcul
Rspuns corect b), c) i d)
3. Care sunt acele componente ale unui sistem de calcul care trebuie s aib
acelai tip de socket ?
a) Placa de baz
b) Memoria
c) Procesorul
d) Sistemul de rcire a procesorului
Rspuns corect a), c) i d)
4. Care sunt acele componente ale unui sistem de calcul care trebuie s comunice
la frecvena FSB-ului, sau la multiplul acestuia ?
a) Memoria
21

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

b) Placa de reea - f
c) Procesorul
d) Bios-ul - f
Rspuns corect a) i c)
Instruciuni pentru evaluatori
ntrebrile au mai multe rspunsuri corecte. Se va acorda punctaj doar n cazul
identificrii tuturor rspunsurilor. n cazul bifrii mai multor rspunsuri dect numrul
celor corecte, nu se va acorda punctaj la respectivul item.
Exercitiu 2
Pentru fiecare item completai spaiile libere cu termenii copespunztori.
Chip set-urile sunt mprite n doua componente distincte: Northbridge i
Southbridge Scopul acestora variaz n funcie de productor, dar n general
northbridge -ul conecteaz procesorul la componetele de vitez foarte mare,
controlnd accesul la memorie (RAM) i placa video, i vitezele la care UCP-ul
poate comunica cu acetea. Southbridge -ul comunic cu componentele de
vitez mic i medie, prin porturile ISA, PCI, IDE, SATA, i altele.
Instruciuni pentru evaluatori
Rspunsurile ateptate sunt termeni consacrai astfel nct orice alt rspuns este
incorect.
Exercitiu 3
Stabilii pentru fiecare afirmaie dac este adevrat sau fals.
1. Procesoarele actuale funcioneaz pe 32 sau 62 de bii.
Adevarat

Fals

2. nmulind ciclului de timp al procesorului cu un factor de multiplicare, se pot


atinge diferite viteze de lucru.

Adevarat

Fals
22

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

3. Rcirea activ a procesorului se realizeaz prin utilizarea unui radiator i a unui


ventilator.

Adevarat

Fals

4. Pasta termic are rolul de a menine procesorul la o temperatur cat mai ridicat
pentru a eficientiza viteza de lucru el acestuia.
Adevarat

Fals

5. Memoria RAM stocheaz datele doar temporar, astfel c la oprirea sistemului de


calcul si prierde coninutul.

Adevarat

Fals

6. Modulele de memorie pot conine chip-uri RAM pe una sau pe ambele pri ale
modului.

Adevarat

Fals

Modul de transmitere i sugestii de valorizare a rezultatelor evalurii


n funcie de rspunsurile elevilor se vor relua sau nu anumite informaii despre
documentaia componentelor unui sistem de calcul, rolul plcii de baz, precum i
diferitele componente care au parametrii ce trebuie s fie corelate i compatibile cu cele
ale plcii de baz, i apoi, dac este cazul, se reface acest test sau unul asemntor.

23

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Testul 2
Obiectivele evalurii:
- s prezinte diferitele componente de extensie
- s identifice unitile de stocare ale sistemelor de calcul

Prezentarea testului
Acest test poate fi utilizat la sfritul unui grup de lecii ca evaluare formativ sau ca
parte a unei evaluri sumative.

Tipul testului: prob scris


Durata evalurii
Timp de lucru: 40 minute

Condiiile n care se recomand a fi realizat evaluarea


Testul poate avea loc ntr-o sal de clas sau n laboratorul de informatic, fiecare elev
va primi o foaie sau un fiier text cu cerinele testului i va rezolva individual subiectele.

24

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Exercitiu 1
Tipul exerciiului: ntrebri cu rspuns extins Eseu
Enun:
Scriei un eseu cu tema: Componentele de extensie ale sistemelor de calcul.
n cadrul eseului rspundei la urmtoarele ntrebri:
a) Care este rolul componentelor de extensie ?
b) Ce componente sunt considerate extensibile ?

Instruciuni pentru elevi


Dimensiunea minim a eseului este de 1/2 pagin
La punctul a) explicai rolul acestor componente, de ce se utilizeaz i ce ofer
La punctul b) identificai acele componente care pot fi extinse

Exercitiu 2
Tipul exerciiului: itemi de asociere (de tip pereche)
Enun:
Asociai fiecrei imagini (reprezentnd o anumit unitate de stocare a datelor) din prima
coloan una din urmtoarele texte:
a) Unitate de dischet
b) Hard disk
c) Inscriptor CD
d) Inscriptor DVD extern
e) Card de memorie
25

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

f) PC Express card
g) Stick USB

26

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Instruciuni pentru elevi


Pentru rezolvare, scriei n coloana a doua a tabelului n dreptul imaginilor litera din
dreptul fiecrui text potrivit.
Exercitiu 3
Tipul exerciiului: item cu alegere multipl
Enun:
Pentru fiecare item bifai rspunsul sau rspunsurile corecte.
1. Care din urmtoarele uniti de stocare folosesc medii de stocare optice ?
a) hard disk
b) discheta
c) inscriptor DVD
d) stick USB
2. Care din urmtoarele uniti de stocare nu au variant intern ?
a) hard disk
b) dischet
c) inscriptor DVD
d) stick USB
3. Care din urmtoarele interfee de conectare a unitilor de stocare sunt reale ?
a) PATA
b) GATA
c) SATA
d) SCSC
e) USD
27

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Instruciuni pentru elevi


Unele ntrebri au mai multe rspunsuri corecte. Se va acorda punctaj doar n cazul
identificrii tuturor rspunsurilor. n cazul bifrii mai multor rspunsuri dect numrul
celor corecte, nu se va acorda punctaj la respectivul item.

Criteriile de evaluare i notare


-

2 puncte din oficiu

Exerciiu 1
a) 1 punct
b) 1 punct
Exerciiu 2
a) 0.5 puncte
b) 0.5 puncte
c) 0.5 puncte
d) 0.5 puncte
e) 0.5 puncte
f) 0.5 puncte
Exerciiul 3
1. 1 punct
2. 1 punct
3. 1 punct

28

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Barem de corectare i notare:


Exercitiu 1
Scriei un eseu cu tema: Componentele de extensie ale sistemelor de calcul.
n cadrul eseului rspundei la urmtoarele ntrebri:
a) Rolul componentelor de extensie este de a oferi funcionaliti suplimentare
sistemului de calcul prin mbuntirea componentelor existente sau adugarea
de noi componente.
b) Componentele care pot fi extinse sunt: plac grafic, plac de sunet, plac de
reea (cu i fr fir), modem, adaptoare SCSI i controlere RAID, plci de
extensia porturilor (USB, paralel, serial)
Instruciuni pentru evaluatori
Pentru fiecare rspuns corect, indiferent de formulare sau formatul de scriere se va
acorda 1 punct.
Exercitiu 2
Asociai fiecrei imagini (reprezentnd o anumit unitate de stocare a datelor) din prima
coloan urmtoarele:

29

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Instruciuni pentru evaluatori


Pentru fiecare rspuns corect se vor acorda 0.5 puncte.
Exercitiu 3
Pentru fiecare item bifai rspunsul sau rspunsurile corecte.
1. Care din urmtoarele uniti de stocare folosesc medii de stocare optice ?
a) hard disk
b) discheta
c) inscriptor DVD
d) stick USB
Rspuns corect c)
30

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

2. Care din urmtoarele uniti de stocare nu au variant intern ?


a) hard disk
b) dischet
c) inscriptor DVD
d) stick USB
Rspuns corect d)
3. Care din urmtoarele interfee de conectare a unitilor de stocare sunt reale ?
a) PATA
b) GATA
c) SATA
d) SCSC
e) USD
Rspuns corect a) i c)
Instruciuni pentru evaluatori
Unele ntrebri au mai multe rspunsuri corecte. Se va acorda punctaj doar n cazul
identificrii tuturor rspunsurilor. n cazul bifrii mai multor rspunsuri dect numrul
celor corecte, nu se va acorda punctaj la respectivul item.
Modul de transmitere i sugestii de valorizare a rezultatelor evalurii
n funcie de rspunsurile elevilor se vor relua sau nu anumite informaii despre
componentele de extensie i unitile de stocare a sistemelor de calcul, i apoi, dac
este cazul, se reface acest test sau unul asemntor.

31

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Testul 3
Obiectivele evalurii:
- s prezinte componentele unui Laptop i s le compare cu cele ale unui Desktop.

Prezentarea testului
Acest test poate fi utilizat la sfritul unei de lecii ca evaluare formativ sau ca parte a
unei evaluri sumative.

Tipul testului: prob scris


Durata evalurii
Timp de lucru: 50 minute

Condiiile n care se recomand a fi realizat evaluarea


Testul poate avea loc ntr-o sal de clas sau n laboratorul de informatic, fiecare elev
va primi o foaie sau un fiier text cu cerinele testului i va rezolva individual subiectele.

32

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Exercitiu
Tipul exerciiului: ntrebri cu rspuns extins Eseu
Enun:
Scriei un eseu cu tema: Laptop versus Desktop.
n cadrul eseului tratai urmtoarele aspecte:
a) Care sunt principalele componente ale Laptop-urilor ? Realizai o comparaie cu
cele ale Desktop-urilor.
b) Ce nseamn standardizarea la cele dou tipuri de sisteme de calcul ?
c) Care sunt avantajele si dezavantajele celor dou tipuri de sisteme de calcul ?
Instruciuni pentru elevi
Dimensiunea minim a eseului este de 2 pagini
La punctul a) tratai urmtoarele componente: acumulator, monitor, tastatura, mouse,
touchpad, plac de baz, procesor, memorie, uniti de stocare, carduri de extensie.
La punctul b) explicai problemele cauzate de lipsa de standardizare la Laptop-uri.
La punctul c) prezentai avantajele i dezavantajele din perspectiva urmtoarelor
aspecte: performant, eficien mobilitate, autonomie, dimensiune.

Criteriile de evaluare i notare


-

2 puncte din oficiu

a) Pentru cele 10 componente prezentate se vor acorda cte 0.5 puncte


b) 1 p
c) Pentru cele 2 aspecte prezentate se vor acorda cte 1 puncte

33

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Barem de corectare i notare:


Scriei un eseu cu tema: Laptop versus Desktop.
n cadrul eseului tratai urmtoarele aspecte:
a) Acumulatorul este o component care nu exista la Desktop, este integrat n
structura unui laptop, ns poate fi detaat foarte uor.
Funcia acestuia este de a oferi alimentare sistemului pe o perioad limitat,
cnd acesta nu este conectat la curent. Aceste acumulatoare difer de la
productor la productor att din punct de vedere al formei ct i al modului de
funcionare (voltaj, materialul coninut sau altele). Componentele Laptop-urilor de
la diferii fabricani consum energie n mod diferit, ca urmare i acumulatoarele
funcioneaz diferit.
Tastatura, mouse-ul (sub form de touchpad) i monitorul, sunt toate integrate
spre deosebire de Desktop.
Datorit spaiului redus, dimensiunea plcilor de baz n cazul Laptop-urilor
este mult mai redus dect la Desktop-uri, funcionalitile oferite ns sunt
apropiate. Schimabarea sau adugarea de componente este destul de
laborioas, ca urmare se ncearc integrarea ct mai multor porturi i
componente
Procesoarele Laptop-urilor sunt gndite i realizate n aa fel nct s produc
ct mai puin cldur, ne fiind posibil integrarea unui sistem de rcire aa cum
se utilizeaz la Desktop-uri. Scderea cldurii degajate se realizeaz n primul
rnd prin faptul c aceste uniti centrale de prelucare utilizeaz mai putin
energie, pe de alt parte ns au capacitatea de a regla viteza de funcionare
dup necesiti.
Cum spaiul este foarte restrns n interiorul unui laptop, i memoriile sunt mai
mici ca dimensiuni fa de cele ale desktop-urilor.
Tipurile de module de memorie folosite n laptop-uri sunt:

SO-DIMM - Small Outline DIMM


SO-RIMM - Small Outline RIMM
34

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Tipurile de uniti de stocare utilizare la Desktopuri sunt prezente i n Laptopuri, ntr-o variant minimizat. Fie medii magnetice sau optice ele pot fi integrate
sau se pot ataa prin porturile externe.
Pentru completarea funcionalitilor oferite, n lipsa conectorilor i spaiului
disponibil, Laptop-urile pot utiliza carduri de extensie, numite PC Card. Acestea
folosesc standardul PCMCIA i sunt de trei tipuri( I, II, III ) oferind diferite
dispositive (memorie, hard disk, modem, plac de reea). Noile PC Card-uri,
numite PC ExperessCard sunt de dou tipuri (cu 34 i 45 de pini) oferind diferite
dispositive (Firewire, TV Tuner, plac de reea wireless, cititor de carduri).
b) Standardizarea celor dou tipuri de sisteme de calcul compatibiliti.
Forma i modul de funcionare a componentelor unui sistem desktop sunt n
mare msur standardizate, astfel c schimbarea lor nu reprezint o problema
major. Componentele unui sistem desktop foarte probabil se potrivesc la altul,
chiar dac este produs de un alt fabricant.
Datorit faptului c fiecare productor i dezvolt propriul echipament,
Laptopurile nu sunt standardizate. Tocmai din aceasta cauz componentele unui
Laptop nu se potrivesc cu cele ale unui Desktop, dar nici cu ale Laptop-urilor de
la ali productori.
c) Avantajele si dezavantajele celor dou tipuri de sisteme de calcul
Performaa Laptopurilor nu ajunge la cele ale unui Desktop. Acest fapt se
datoreaz n primul rnd dimensiunii sistemului, ne fiind posibil intergrarea unor
componente identice cu cele utilizate n Desktopuri.
Eficiena Laptop-urilor const n autonomia i mobilitatea oferit, ceea ce la
Desktop nu prea exist. Timpul de autonomie depinde de bateriile utilizate,
acestea variaz dup modul de funcionare dar i dup dimensiunea lor (numr
celule). Mobilitatea laptopurilor se datoreaz n primul rnd acestei componente.
Integrarea unor componente folosite n cazul Desktop-urilor ca echipamente de
ieire sau intrare, precum i greutatea redus completeaz funciile care fac din
Laptop un echipament portabil.

35

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Instruciuni pentru evaluatori


Pentru fiecare aspect tratat, indiferent de formulare sau formatul de scriere se va
acorda numrul de puncte conform baremului.

Modul de transmitere i sugestii de valorizare a rezultatelor evalurii


n funcie de rspunsurile elevilor se vor relua sau nu anumite informaii despre
componentele Laptop-urilor n comparaie cu cele ale Descktop-ului, compatibiliti
precum si avantajele respectiv dezavantajele celor dou, i apoi, dac este cazul, se
reface acest test sau unul asemntor.

36

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Testul 4
Obiectivele evalurii:
- s cunoasc modul de instalare a plcii de baz i a diferitelor componente care au
parametrii ce trebuie s fie corelate i compatibile cu cele ale plcii de baz
- s monteze placa de baz i diferitele componente care au parametrii ce trebuie s fie
corelate i compatibile cu cele ale plcii de baz.

Prezentarea testului
Acest test poate fi utilizat la sfritul unui grup de lecii ca evaluare formativ sau ca
parte a unei evaluri sumative.

Tipul testului: prob oral i practic


Durata evalurii
Timp de lucru: 50 minute

Condiiile n care se recomand a fi realizat evaluarea


Testul poate avea loc n laboratorul de informatic, fiecare elev, n funcie de
echipamentele avute la dispoziie, va rspunde la ntrebri i va efectua montrile
individual, sub stricta supraveghere a cadrului didactic.

37

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Exercitiu 1
Tipul exerciiului: ntrebri orale cu rspuns scurt
Enun:
Rspundei la urmtoarele ntrebri:
1. Ce trebuie fcut nainte de nceperea montrii componentelor ?
2. Cum trebuie s fie mediul de lucru la nceperea asamblrii unui sistem de calcul
?
3. De ce trebuie folosit brara i covorul antistatic ?
4. La instalarea cror componente nu se va utiliza bra antistatic ?
5. Care este componenta care se va instala prima dat ?
6. De ce trebui ataate mai nti componentele la placa de baz i apoi instalat
aceasta n carcas ?
7. Ce component a plcii de baz decide tipul de procesor compatibil ?
8. Cum se va manevra i instala procesorul ?
9. De ce trebuie folosit pasta termoconductoare ?
10. Cum trebuie instalat sistemul de rcire a procesorului ?
11. Ce component a plcii de baz decide tipul de memorie compatibil ?
12. Cum trebuie instalat memoria unui sistem de calcul ?
13. De ce sunt utilizate distanierele la instalarea plcii de baz ?
14. Cum trebuie instalat placa de baz n carcas ?

38

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Exercitiu 2
Tipul exerciiului: exerciiu practic
Enun:
Dup documentare asupra instalrii diferitelor componente i pregtirea zonei de lucru,
realizai instalarea componentelor n urmtoarea ordine:
1. Instalai sursa de alimentare.
2. Poziionai brara antistatic pe ncheietura minii.
3. Instalai procesorul pe placa de baz
4. Aplicai pasta termoconductoare pe procesor
5. Montai sistemul de rcire a procesorului
6. Conectai conectorii sistemului de rcire la placa de baz
7. Instalai memoria pe placa de baz
8. Montai distanierele n carcas
9. Instalai placa de baz n carcas
10. Conectai placa de baz la sursa de alimentare
Instruciuni pentru elevi
La montarea diferitelor componente vei asculta ndrumrile cadrului didactic i vei
realiza instalarea doar sub supravegherea acestuia.

Criteriile de evaluare i notare


-

1 punct din oficiu

Exerciiu 1
1. 0,5 puncte
39

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

2. 0,5 puncte
3. 0,5 puncte
4. 0,5 puncte
5. 0,2 puncte
6. 0,2 puncte
7. 0,2 puncte
8. 0,2 puncte
9. 0,2 puncte
10. 0,2 puncte
11. 0,2 puncte
12. 0,2 puncte
13. 0,2 puncte
14. 0,2 puncte
Exerciiu 2
1. 0.4 puncte
2. 0.4 puncte
3. 0.4 puncte
4. 0.4 puncte
5. 0.4 puncte
6. 0.4 puncte
7. 0.4 puncte
8. 0.4 puncte
9. 0.4 puncte
40

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

10. 0.4 puncte


Barem de corectare i notare:
Exercitiu 1
Rspundei la urmtoarele ntrebri:
1. Trebuie efectuat documentarea asupra componentelor ce urmeaz a fi instalate
2. Mediul de lucru trebuie s fie luminat, ventilat, ordonat i spaios
3. Pentru a preveni descrcrile electrostatice asupra componentelor
4. La instalrea surselor de alimentare
5. Sursa de alimentare
6. Ataarea componentelor la placa de baz se va face nainte de instalarea
acestuia n carcasa sistemului de calcul. Astfel, procesorul i sistemul de rcire
al acestuia, precum i modulele de memorie vor fi instalate pe placa de baz mai
uor, avnd un spaiu de lucru mai mare.
7. Socket-ul
8. Manevrarea procesorului se va face fr atingerea contactelor acestuia.
Impuritile de pe mn pot avea ca rezultat un contact imperfect ntre processor
i placa de baz, rezultnd erori de comunicare sau chiar defectarea acestora.
Dup alinierea crocesorului la spaiul destinat acestuia , instalrea se va efectua
fr a fora introducerea procesorului, urmat de securizarea prin mecanismul de
blocare.
9. Pentru un transfer termic mai eficient ntre procesor i sistemul de rcire
10. n aa fel nct s fie n contact cu procesorul i s fie prin ferm la placa de baz
11. Slotul de memorie
12. Modulul trebuie aliniat la conectorul de pe placa de baz i apoi apsat vertical
pn la nchiderea dispozitivelor laterale care blocheaz memoria
13. Ca s in la distan placa de baz de poriunile metalice ale carcasei
41

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

14. Instalarea plcii de baz se va face n aa fel nct porturile de I/O de pe acesta
s se alinieze cu spaiul liber al carcasei, iar gurile plcii de baz s fie aliniate
cu distanierele instalate. Securizarea plcii se va realiza prin suruburi strnse
bine (prin gurile aliniate la distaniere), ns fr a deterioara placa de baz.

Instruciuni pentru evaluatori


Pentru fiecare rspuns corect, indiferent de formulare se va acorda punctajul conform
baremului.

Exercitiu 2
Instruciuni pentru evaluatori
Pentru fiecare pas al instalrii efectuat corect, se va acorda punctajul conform
baremului.

Modul de transmitere i sugestii de valorizare a rezultatelor evalurii


n funcie de rspunsurile i activitile elevilor se vor relua sau nu anumite informaii
sau exerciii legate de instalarea plcii de baz i a diferitelor componente care au
parametrii ce trebuie s fie corelate i compatibile cu cele ale plcii de baz, i apoi,
dac este cazul, se reface acest test sau unul asemntor.

42

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Testul 5
Obiectivele evalurii:
- s cunoasc modul de instalare a componentelor de extensie i a componentelor n
locaurile interne i externe
- s cunoasc modul de conectare a cablurilor de date i de alimentare interne i
externe
- s monteze a componentele de extensie i cele din locaurile interne i externe
- s conecteze cablurile de date i de alimentare interne i externe

Prezentarea testului
Acest test poate fi utilizat la sfritul unui grup de lecii ca evaluare formativ sau ca
parte a unei evaluri sumative.

Tipul testului: prob oral i practic


Durata evalurii
Timp de lucru: 30 minute
Condiiile n care se recomand a fi realizat evaluarea
Testul poate avea loc n laboratorul de informatic, fiecare elev, n funcie de
echipamentele avute la dispoziie, va rspunde la ntrebri i va efectua montrile
individual, sub stricta supraveghere a cadrului didactic.

43

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Exercitiu 1
Tipul exerciiului: ntrebri orale cu rspuns scurt
Enun:
Rspundei la urmtoarele ntrebri:
1. Ce trebuie fcut nainte de nceperea montrii componentelor ?
2. Cum trebuie s fie mediul de lucru la nceperea asamblrii unui sistem de calcul
?
3. De ce trebuie folosit brara i covorul antistatic ?
4. Unde se instaleaz unitatea optic ?
5. Unde se instaleaz hard disk-ul ?
6. Unde se instaleaz unitatea de dischet ?
7. Cum se instaleaz unitatea optic, cea de dischet i hard disk-ul ?
8. Unde se instaleaz componentele de extensie a sistemelor de calcul ?
9. Cum se instaleaz componentele de extensie ?
10. Cum se conecteaz cablurile interne i externe de date si alimenatre ?

Exercitiu 2
Tipul exerciiului: exerciiu practic
Enun:
Dup documentare asupra instalrii diferitelor componente i pregtirea zonei de lucru,
realizai instalarea componentelor n urmtoarea ordine:
1. Poziionai brara antistatic pe ncheietura minii.
2. Instalai unitatea optic.
44

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

3. Instalai hard disk-ul


4. Instalai unitatea de dischet
5. Instalai cablurile interne de alimentare
6. Instalai cablurile interne de date
7. Instalai cablurile externe de date i alimentare
8. nchidei carcasa sistemului
Instruciuni pentru elevi
La montarea diferitelor componente vei asculta ndrumrile cadrului didactic i vei
realiza instalarea doar sub supravegherea acestuia.

Criteriile de evaluare i notare


-

2 puncte din oficiu

Exerciiu 1
1. 0,4 puncte
2. 0,4 puncte
3. 0,4 puncte
4. 0,4 puncte
5. 0,4 puncte
6. 0,4 puncte
7. 0,4 puncte
8. 0,4 puncte
9. 0,4 puncte
10. 0,4 puncte
45

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Exerciiu 2
1. 0.5 puncte
2. 0.5 puncte
3. 0.5 puncte
4. 0.5 puncte
5. 0.5 puncte
6. 0.5 puncte
7. 0.5 puncte
8. 0.5 puncte
Barem de corectare i notare:
Exercitiu 1
Rspundei la urmtoarele ntrebri:
1. Trebuie efectuat documentarea asupra componentelor ce urmeaz a fi
instalate
2. Mediul de lucru trebuie s fie luminat, ventilat, ordonat i spaios
3. Pentru a preveni descrcrile electrostatice asupra componentelor
4. n locaul extern
5. n locaul intern
6. n locaul intern
7. Prin securizarea acestora cu uruburi la structura metalic a carcasei
8. n porturile de extensie a plcii de baz
9. Se aliniaz cu slotul corespunztor i se introduc n acesta apsnd uor
pn cnd intr complet n slot. n cazul n care nu se potrivete, nu se
46

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

foreaz. Fixarea acestor componente se realizeaz prin suruburi sau


mecanisme corespunztoare.
10. Poziia corect de conectare a cablurilor (date i alimentare) este dat de
forma conectorului, de aceea n cazul n care un cablu nu se potrivete la un
anume conector, locul acestuia probabil nu este acela i nu se va fora.
Instruciuni pentru evaluatori
Pentru fiecare rspuns corect, indiferent de formulare se va acorda punctajul conform
baremului.

Exercitiu 2
Instruciuni pentru evaluatori
Pentru fiecare pas al instalrii efectuat corect, se va acorda punctajul conform
baremului.

Modul de transmitere i sugestii de valorizare a rezultatelor evalurii


n funcie de rspunsurile i activitile elevilor se vor relua sau nu anumite informaii
sau exerciii legate de instalarea componentelor de extensie i a celor din locaurile
interne i externe, precum i conectarea calcurilor de date i alimentare interne i
externe, i apoi, dac este cazul, se reface acest test sau unul asemntor.

47

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Testul 6
Obiectivele evalurii:
- s cunoasc modalitile de
identificare a defectelor

verificare a funcionrii unui sistem de calcul i

- s verifice funcionarea unui sistem de calcul i s identifice eventualele defecte ale


acestuia

Prezentarea testului
Acest test poate fi utilizat la sfritul unei lecii ca evaluare formativ sau ca parte a unei
evaluri sumative.

Tipul testului: prob scris i practic


Durata evalurii
Timp de lucru: 30 minute

Condiiile n care se recomand a fi realizat evaluarea


Testul poate avea loc n laboratorul de informatic, fiecare elev, n funcie de
echipamentele avute la dispoziie, va rspunde la ntrebri i va efectua verificrile
individual, sub stricta supraveghere a cadrului didactic.

48

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Exercitiu 1
Tipul exerciiului: item cu alegere multipl
Enun:
Pentru fiecare item bifai rspunsurile corecte.
1. Conectarea incorect a urmtoarelor componente poate provoca vibraii n
sistemul de calcul:
a) Unitate de stocare
b) Processor
c) Memorie
d) Ventilator
e) Unitate de dischet
2. Conectarea incorect a urmtoarelor componente poate provoca erori de
transfer de date:
a) Unitate de stocare
b) Processor
c) Memorie
d) Ventilator
e) Unitate de dischet
3. Cablurile conectate necorespunztor pot deteriora ?
a) Componenta conectat
b) Cablul de conectare
c) Sistemul de calcul
d) Conectorul cablului
49

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

4. Cum va semnala POST-ul erorile detectate ?


a) Prin oprirea sistemului de calcul
b) Prin repornirea sistemului
c) Prin semnale sonore
d) Prin semnale vizuale
5. Modificrile din BIOS se aplic:
a) Imediat dup setare
b) La prsirea programului
c) La salvarea programului
d) Imediat dup repornirea sistemului
Instruciuni pentru elevi
Unele ntrebri au mai multe rspunsuri corecte. Se va acorda punctaj doar n cazul
identificrii tuturor rspunsurilor. n cazul bifrii mai multor rspunsuri dect numrul
celor corecte, nu se va acorda punctaj la respectivul item.
Exercitiu 2
Tipul exerciiului: exerciiu practic
Enun:
Avnd la dispoziie un calculator defect, dup documentare prealabil, realizai
verificarea funcionrii sistemului de calcul respectiv:
1. Verificai conectarea componentelor
2. Verificai conectarea cablurilor de date i alimentare
3. Pornii calculatorul i urmrii semnalele POST-ului
4. Efectuai schimbrile necesare n BIOS
5. Salvai modificrile efectuate n BIOS
50

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

6. Repornii sistemul de calcul


Instruciuni pentru elevi
La verificarea funcionrii sistemului vei asculta ndrumrile cadrului didactic i vei
realiza activitatea doar sub supravegherea acestuia.

Criteriile de evaluare i notare


-

2 puncte din oficiu

Exerciiu 1
1. 0,4 puncte
2. 0,4 puncte
3. 0,4 puncte
4. 0,4 puncte
5. 0,4 puncte
Exerciiu 2
1. 1 punct
2. 1 punct
3. 1 punct
4. 1 punct
5. 1 punct
6. 1 punct

51

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Barem de corectare i notare:


Exercitiu 1
Pentru fiecare item bifai rspunsurile corecte.
1. Conectarea incorect a urmtoarelor componente poate provoca vibraii n
sistemul de calcul:
a) Unitate de stocare
b) Processor
c) Memorie
d) Ventilator
e) Unitate de dischet
Rspuns corect a) i d)
2. Conectarea incorect a urmtoarelor componente poate provoca erori de
transfer de date:
a) Unitate de stocare
b) Processor
c) Memorie
d) Ventilator
Rspuns corect a), b) i c)
3. Cablurile conectate necorespunztor pot deteriora ?
a) Componenta conectat
b) Cablul de conectare
c) Sistemul de calcul
d) Conectorul cablului
52

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Rspuns corect a), c) i d)


4. Cum va semnala POST-ul erorile detectate ?
a) Prin oprirea sistemului de calcul
b) Prin repornirea sistemului
c) Prin semnale sonore
d) Prin semnale vizuale
Rspuns corect c) i d)
5. Modificrile din BIOS se aplic:
a) Imediat dup setare
b) La prsirea programului
c) La salvarea programului
d) Imediat dup repornirea sistemului
Rspuns corect a)
Instruciuni pentru evaluatori
Unele ntrebri au mai multe rspunsuri corecte. Se va acorda punctaj doar n cazul
identificrii tuturor rspunsurilor. n cazul bifrii mai multor rspunsuri dect numrul
celor corecte, nu se va acorda punctaj la respectivul item.

Exercitiu 2
Instruciuni pentru evaluatori
Elevul va primi un calculator cu un defect minor, remediabil prin setrile de BIOS.
Pentru fiecare pas al verificrii efectuat corect, se va acorda punctajul conform
baremului.

53

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Modul de transmitere i sugestii de valorizare a rezultatelor evalurii


n funcie de rspunsurile i activitile elevilor se vor relua sau nu anumite informaii
sau exerciii legate de verificarea funcionrii unui sistem de calcul i identificarea
defectelor, i apoi, dac este cazul, se reface acest test sau unul asemntor.

54

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

TEST SUMATIV
Evaluare sumativ a modulului
Asamblarea unui sistem de calcul
Competene:
-

Identific componentele unui sistem de calcul conform specificaiilor

Instaleaz componentele unui sistem de calcul conform specificaiilor.

Verific funcionarea unui sistem de calcul

Obiectivele evalurii:
-

S recunoasc componentele unui sistem de calcul Desktop i Laptop

S identifice componentele cu parametrii compatibili

S studieze i s interpreteze documentaia tehnic

S monteze componentele unui calculator Desktop

S interconecteze componentele sistemului de calcul

S conecteze cablurile externe ale calculatorului

S verifice funcionarea sistemului asamblat i s identifice eventualele defecte


pe baza semnalelor de diagnosticare

Prezentarea testului
Acest test va fi utilizat ca o component a unei evaluri sumative a modulului.
Tipul testului: Prob practic i oral
Condiiile n care se recomand a fi realizat evaluarea
Testul poate fi susinut doar ntr-un laboratorul de informatic. Fiecare elev va
asambla sistemul de calcul individual, sub supravegherea cadrului didactic.
Timp de lucru: 50 minute
55

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Enun:
Avnd la dispoziie mai multe componente ale unor sisteme de calcul (unele
componente fiind pentru Laptop-uri), va trebui s asamblai un calculator Desktop i s
testai funcionarea acestuia. Dup terminarea asamblrii vei susine o prezentare
oral, care va conine:
1. Criteriile pe baza crora ai ales componentele
2. Sursele de documentare
3. Paii de instalare a sistemului de calcul
4. Paii de verificare a funcionrii sistemului de calcul
Instruciuni pentru elev
nainte de a v apuca de asamblare vei efectua o documentare prealabil, vei studia
documentaia tehnic a fiecrei componente i le vei alege pe cele care au parametrii
compatibili.
Va trebui s alegei:
a) carcas
b) surs de alimentare
c) plac de baz
d) Un procesor
e) Un sistem de rcire pentru procesor
f) Dou module de memorie
g) unitate de stocare (hard disk)
h) unitate optic
i) unitate de dischet
j) plac de extensie
k) Cabluri interne i externe, de alimentare respectiv de date
56

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Dup alegerea componentelor vei efectua asamblarea sistemului de calcul (din


componentele alese), folosind atunci cnd este nevoie brara antistatic i eventual
covorul antistatic.
Dup asamblare, nainte de pornirea sistemului pentru a verifica funcionarea acestuia,
vei verifica mai nti vizual ca toate componentele s fie montate i conectate
corespunztor. Dac totul este instalat conform specificaiilor tehnice (i cadrul didactic
a verificat asamblarea), vei porni sistemul de calcul fiind atent la eventualele semnale
date de acesta. n cazul unor erori aprute, vei identifica defectele sistemului de calcul.
Criteriile de evaluare i notare
-

1 punct din oficiu

Pentru alegerea componentelor compatibile se va acorda 0.5 puncte.

Pentru fiecare component instalat (surs de alimentare, plac de baz,


procesor, sistem de rcire a procesorului, memorie, hard disk, unitate optic,
unitate de dischet, plac de extensie, cabluri interne i externe) se acord 0.5
puncte.

Pentru verificarea funcionrii efectuat corect se va acorda 0.5 punte.

La prezentarea oral se acod 0.5 puncte pentru fiecare din cele 4 subpuncte ale
prezentrii.

Instruciuni pentru evaluatori


-

Elevul va avea la dispoziie mai multe componente similare din care va trebui s
le aleag pe cele care sunt compatibile. Se puncteaz conform criteriilor de
evaluare de mai sus.

nainte de asamblarea sistemului de calcul elevul va trebui s se documenteze


studiind specificaiile tehnice ale componentelor alese n vederea asamblrii
acestora conform specificaiilor.

La asamblarea sistemului de calcul, elevul va trebui s respecte ordinea de


instalare a diferitelor componente dup cum urmeaz:
Se instaleaz sursa alimentare n carcas

57

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Se instaleaz procesorul i sistemul de rcire al acestuia pe placa de


baz
Se instaleaz memoriile pe placa de baz
Se instaleaz placa de baz n carcas
Se instaleaz hard disk -ul, unitatea optic i unitatea de dischet
Se instaleaz placa de extensie
Se conecteaz cablurile interne de date i alimentare
Se conecteaz cablurile externe
-

Instalarea componentelor se puncteaz conform criteriilor de evaluare de mai


sus.

Dup instalare, cadrul didactic va verifica modul de asamblare urmnd ca elevul


s verifice mai nti vizual i apoi prin semnalele oferite de sistemul de calcul
funcionarea acestuia. n cazul unor eventuale erori, elevul va trebui s identifice
defeciunile. Se puncteaz conform criteriilor de evaluare de mai sus.

n final elevul va trebui s susin o prezentare oral n care s prezinte cele 4


subpuncte trecute la enun testului, fiecare din acestea avnd punctajul separat.

Modul de transmitere i sugestii de valorizare a rezultatelor evalurii


n funcie de ndeplinirea sarcinilor de ctre elevi (neatingerea tuturor competenelor) se
va relua acest test sau unul asemntor.

58

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Modulul: SISTEME DE OPERARE I PROGRAME SPECIFICE


PARTEA I

59

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

AUTOR:
TEFU VIONELIA prof. Informatic, gr. I
LADISLAU SEICA Informatician

COORDONATOR:
LADISLAU SEICA Informatician

CONSULTAN:
VIOREL IGNESCU expert CNDIPT
IOANA CRSTEA expert CNDIPT
ANGELA POPESCU expert CNDIPT
DANA STROIE expert CNDIPT

60

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Testul l.1
Obiectivele evalurii:
- s prezinte principalele tipuri de sisteme de operare
Prezentarea testului
Acest test poate fi utilizat la sfritul unui grup de lecii ca evaluare formativ sau ca
parte a unei evaluri sumative.

Tipul testului: prob scris


Durata evalurii
Timp de lucru: 20 minute

Condiiile n care se recomand a fi realizat evaluarea


Testul poate avea loc ntr-o sal de clas sau n laboratorul de informatic, fiecare elev
va primi o foaie sau un fiier text cu cerinele testului i va rezolva individual subiectele.

61

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Exercitiu 1
Tipul exerciiului: itemi de asociere (de tip pereche)
Enun:
Sistemul de operare controleaz funciile calculatorului i interpreteaz cerinele i
comenzile utilizatorului. Potrivii n figura de mai jos urmtoarele cuvinte: OS, Utilizator,
Hardware, Aplicaie

Instruciuni pentru elevi


Pentru rezolvare, completai figura cu cuvintele date, conform relaiilor dintre acestea.

62

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Exercitiu 2
Tipul exerciiului: item cu alegere multipl
Enun:
Pentru fiecare item bifai rspunsurile corecte.
1. Cum se numesc acele programe prin intermediul crora sistemul de operare
poate comunica cu echipamentele fizice ?
a) Controler
b) Driver
c) Navigater
d) Coordonater
2. Ce tip de interfee ofer sistemele de operare actuale ?
a) GLI
b) CLI
c) CUI
d) GUI
e) GUL
3. Diferitele sisteme de operare folosesc structuri de fiiere diferite. Cum se numesc
aceste fiiere n cazul sistemelor de operare de tip Linux ?
a) Campuri
b) Directoare
c) Mape
d) Foldere
4. Aplicaiile acceseaz serviciile oferite de sistemul de operare prin:
63

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

a) PAI-uri
b) AIP-uri
c) API-uri
d) PIA-uri
e) IPA-uri
Instruciuni pentru elevi
Unele ntrebri au mai multe rspunsuri corecte. Se va acorda punctaj doar n cazul
identificrii tuturor rspunsurilor. n cazul bifrii mai multor rspunsuri dect numrul
celor corecte, nu se va acorda punctaj la respectivul item.

Exercitiu 3
Tipul exerciiului: item cu alegere dual
Enun:
Stabilii pentru fiecare afirmaie dac este adevrat sau fals.
1. Sistemele de operare care permit accesul concurent mai multor utilizatori la
acelai calculator sau resurse se numesc multi-user.
Adevarat

Fals

2. Sisteme de operare OS au fost realizate pentru a fi utilizate de o singur


persoan la un moment dat.
Adevarat

Fals

3. Sistemele de operare utilizate n mediul small office/home office (SOHO) se


numesc NOS.
Adevarat

Fals

4. NOS-urile ofer redundan i securitate sporit fa de OS-uri, fiind mai robuste


i mai fiabile.
64

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Adevarat

Fals

Instruciuni pentru elevi


Pentru rezolvare bifai cu x varianta corect.

Criteriile de evaluare i notare


-

3 puncte din oficiu

Exerciiu 1
1. 0.25 puncte
2. 0.25 puncte
3. 0.25 puncte
4. 0.25 puncte
Exerciiu 2
1. 1 punct
2. 1 punct
3. 1 punct
4. 1 punct
Exerciiul 3
1. 0.5 puncte
2. 0.5 puncte
3. 0.5 puncte
4. 0.5 puncte

65

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Barem de corectare i notare:


Exercitiu 1
Sistemul de operare controleaz funciile calculatorului i interpreteaz cerinele i
comenzile utilizatorului. Potrivii n figura de mai jos urmtoarele cuvinte: OS, Utilizator,
Hardware, Aplicaie

Utilizator

Aplicaie

OS

Hardware
Instruciuni pentru evaluatori
Pentru fiecare rspuns corect se va acorda punctajul conform baremului.
Exercitiu 2
Pentru fiecare item bifai rspunsurile corecte.
1. Cum se numesc acele programe prin intermediul crora sistemul de operare
poate comunica cu echipamentele fizice ?
a) Controler
b) Driver
c) Navigater
d) Coordonater
66

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Rspuns corect b)
2. Ce tip de interfee ofer sistemele de operare actuale ?
a) GLI
b) CLI
c) CUI
d) GUL
e) GUI
Rspuns corect b) i e)
3. Diferitele sisteme de operare folosesc structuri de fiiere diferite. Cum se numesc
aceste fiiere n cazul sistemelor de operare de tip Linux ?
a) Cmpuri
b) Directoare
c) Mape
d) Foldere
Rspuns corect b)
4. Aplicaiile acceseaz serviciile oferite de sistemul de operare prin:
a) PAI-uri
b) AIP-uri
c) API-uri
d) PIA-uri
e) IPA-uri
Rspuns corect c)
Instruciuni pentru evaluatori
67

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Unele ntrebri au mai multe rspunsuri corecte. Se va acorda punctaj doar n cazul
identificrii tuturor rspunsurilor. n cazul bifrii mai multor rspunsuri dect numrul
celor corecte, nu se va acorda punctaj la respectivul item.
Exercitiu 3
Stabilii pentru fiecare afirmaie dac este adevrat sau fals.
1. Sistemele de operare care permit accesul concurent mai multor utilizatori la
acelai calculator sau resurse se numesc multi-user.

Adevarat

Fals

2. Sisteme de operare OS au fost realizate pentru a fi utilizate de o singur


persoan la un moment dat.

Adevarat

Fals

3. Sistemele de operare utilizate n mediul small office/home office (SOHO) se


numesc NOS.
Adevarat

Fals

4. NOS-urile ofer redundan i securitate sporit fa de OS-uri, fiind mai robuste


i mai fiabile.

Adevarat

Fals

Modul de transmitere i sugestii de valorizare a rezultatelor evalurii


n funcie de rspunsurile elevilor se vor relua sau nu anumite informaii despre
principalele tipuri de sisteme de operare, i apoi, dac este cazul, se reface acest test
sau unul asemntor.

68

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Testul l.2
Obiectivele evalurii:
- s prezinte principalele tipuri de sisteme de operare
- s cunoasc criteriile de alegere a unui sistem de operare potrivit

Prezentarea testului
Acest test poate fi utilizat la sfritul unui grup de lecii ca evaluare formativ sau ca
parte a unei evaluri sumative.

Tipul testului: prob scris


Durata evalurii
Timp de lucru: 30 minute

Condiiile n care se recomand a fi realizat evaluarea


Testul poate avea loc ntr-o sal de clas sau n laboratorul de informatic, fiecare elev
va primi o foaie sau un fiier text cu cerinele testului i va rezolva individual subiectele.

69

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Exercitiu 1
Tipul exerciiului: item de completare
Enun:
Pentru fiecare item completai spaiile libere cu termenii corespunztori.
Prima versiune Windows care a rulat pe 32 de bii a fost .
Dup ani de utilizare a sistemelor de fiiere FAT 32, ..aducea acces i
securitate mbuntit.
Cu tehnologia., Microsoft lanseaz primul sistem de operare de reea.
.. avea s devin cel mai longeviv i mai popular sistem de operare
produs de Microsoft, avnd numeroase versiuni i fiind primul sistem de operare
propriu pe 64 de bii.
Dup ani de dominaie a Windows Xp-ului apare , cu o intera i cu
faciliti mult modificate fa de predecesor.
Cel mai recent OS produs de Micrososft este.., al crei versiuni finale se
preconizeaz s apar la sfritul anului 2009.
.-ul a fost dezvoltat de compania AT&T, urmnd ca unele companii i
organizaii s dezvolte numeroase variante proprietare, acestea avnd
denumirea de ..
Sistemele de operare . au aprut iniial sub licena GNU General Public
License, fiind distribuite gratuit.
Un alt sistem de operare proprietar, care rula iniial pe echipamente fizice
proprietare este -ul.
Instruciuni pentru elevi
Pentru rezolvare completai spaiile libere cu termenii corespunztori.

70

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Exercitiu 2
Tipul exerciiului: ntrebri cu rspuns extins Eseu
Enun:
Scriei un eseu cu tema: Am nevoie de un Sisteme de Operare, care este cel mai
potrivit ?
n cadrul eseului tratai urmtoarele aspecte:
a) Care sunt necesitile clientului
b) n ce scop se va utiliza sistemului de calcul ? (mediu corporativ sau home)
c) Ce aplicaiile care pot fi rulate pe OS ?
d) n ce msur este oferit suportul de ctre productorul OS-ului pentru
echipamentele fizice ?
e) Care sunt resursele fizice minime cerute de OS ?
f) Ce alte criterii de alegere a unui OS mai cunoatei ?

Instruciuni pentru elevi


Dimensiunea minim a eseului este de o pagin
La punctele f) prezentai criterii de alegere diferite de cele tratate la punctele a) e).

Criteriile de evaluare i notare


-

2 puncte din oficiu

71

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Exerciiu 1
-

Pentru cei 10 itemi completai corect se vor acorda cte 0.5 puncte

Exerciiu 2
a) 0,5 puncte
b) 0,5 puncte
c) 0,5 puncte
d) 0,5 puncte
e) 0,5 puncte
f) 0,5 puncte
Barem de corectare i notare:
Exercitiu 1
Pentru fiecare item completai spaiile libere cu termenii corespunztori.
Prima versiune Windows care a rulat pe 32 de bii a fost Windows 95
Dup ani de utilizare a sistemelor de fiiere FAT 32, NTFS aducea acces i
securitate mbuntit.
Cu tehnologia NT, Microsoft lanseaz primul sistem de operare de reea.
Windows XP avea s devin cel mai longeviv i mai popular sistem de operare
produs de Microsoft, avnd numeroase versiuni i fiind primul sistem de operare
propriu pe 64 de bii.
Dup ani de dominaie a Windows Xp-ului apare Windows Vista, cu o intera
i cu faciliti mult modificate fa de predecesor.
Cel mai recent OS produs de Micrososft este Windows 7, al crei versiuni finale
se preconizeaz s apar la sfritul anului 2009.

72

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Unix-ul a fost dezvoltat de compania AT&T, urmnd ca unele companii i


organizaii s dezvolte numeroase variante proprietare, acestea avnd
denumirea de Unix-like.
Sistemele de operare Linux au aprut iniial sub licena GNU General Public
License, fiind distribuite gratuit.
Un alt sistem de operare proprietar, care rula iniial pe echipamente fizice
proprietare este MAC OS-ul..
Instruciuni pentru evaluatori
Rspunsurile ateptate sunt termeni consacrai astfel nct orice alt rspuns este
incorect.
Exercitiu 2
Scriei un eseu cu tema: Am nevoie de un Sisteme de Operare, care este cel mai
potrivit ?
n cadrul eseului tratai urmtoarele aspecte:
a) La ce se dorete a fi utilizat sistemul de calcul instalat cu respectivul sistem de
operare - jocuri, lucru, timp liber, altele
b) mediu corporativ sau home se va utiliza NOS sau OS
c) Productorii de aplicaii, deobicei i aleg un anumit sistem de operare pe care
doresc ca produsul lor s poat rula. Sunt totui unele aplicaii care pot fi rulate
pe mai multe OS-uri. n funcie de aplicaiile pe care utilizatorul va trebui s le
poat folosi, se va alege OS-ul compatibil
d) Suportul pentru unele echipamente fizice poate fi sau nu oferit de anumite
sisteme de operare, iar pentru ca utilizatorul s poat folosi echipamentul din
dotare trebuie ales OS-ul portivit. Productorii echipamentelor dezvolt programe
de rulare (driver) pentru produsul propriu ce trebuie instalate pe OS, ns nu
neaprat pentru toate tipurile de sisteme de operare.
e) Necesitile cresc odat cu sarcina de lucru a unui sistem de calcul, un calculator
desktop ne avnd acelai necesiti pe care le are un server. OS-ul nu va putea fi
instalat pe calculator dac acel minim de necesiti nu este ndeplinit.
73

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Dezvoltatorii de OS-uri pun la dispoziia clienilor aceste date pe pagina de


internet, sub denumirea de Lista de compatibiliti Hardware (HCL Hardware
Compatibility List).
f) Alte criterii de alegere a unui OS ar putea fi costul, nivelul de greutate al utilizrii
(gradul de cunoatere a utilizatorului) sau altele
Instruciuni pentru evaluatori
La punctul g) elevii vor trebui s prezinte criterii de alegere diferite de cele tratate la
punctele a) e).
Pentru fiecare aspect tratat, indiferent de formulare sau formatul de scriere se va
acorda numrul de puncte conform baremului.

Modul de transmitere i sugestii de valorizare a rezultatelor evalurii


n funcie de rspunsurile elevilor se vor relua sau nu anumite informaii despre
principalele tipuri de sisteme de operare precum i criteriile de alegere a unui sistem de
operare potrivit, i apoi, dac este cazul, se reface acest test sau unul asemntor.

74

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Testul l.3
Obiectivele evalurii:
- s configureze BIOS-ul n vederea instalrii sistemului de operare;
- s pregteasc hard disk-ul pentru instalarea sistemului de operare;

Prezentarea testului
Acest test poate fi utilizat pe parcursul modulului ca evaluare formativ.

Tipul testului: prob scris


Durata evalurii
Timp de lucru: 30 minute

Condiiile n care se recomand a fi realizat evaluarea


Testul poate avea loc ntr-o sal de clas sau n laboratorul de informatic, fiecare elev
va primi o foaie cu cerinele testului i va rezolva individual subiectele.

75

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Enun:
1. Aezai n ordine cronologic operaiile enumerate mai jos, pentru a seta opiunea de
first boot de pe unitatea optic.
a) se seteaz ca i First Boot Device unitatea optic;
b) se acceseaz meniul Advanced BIOS Feature;
c) se prsete BIOS-ul salvnd modificrile realizate;
d) se accesez meniul BIOS.
2. Care sunt operaiile care se realizeaz la instalarea sistemului de operare pe curat i
nu se realizeaz la upgrad-ul unui sistem de operare.
3. Enumerai modurile de pornire a sistemului de operare Windows i precizati
diferenele dintre ele.
4. Ce presupune operaia de pregtire a hard-disk-ului?
5. Care sunt cele dou utilitare care permit modificarea secvenei de boot disponibile n
sistemul de operare Windows i cum se pot accesa?
6. Care este ordinea fireasc a instalrii dispozitivelor hardware dup instalarea
sistemului de operare?
7. Descriei dou modaliti de accesare pentru Device Manager i posibilitile de
gestionare a dispozitivelor hardware pe care le ofer.

Instruciuni pentru elevi


La punctul 1 enumerai n ordine corespunztoare literele asociate operaiilor.
La punctul 7 descriei operaiile care se pot realiza folosind Device Manager.

76

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Criteriile de evaluare i notare


Se acord 10 puncte astfel:
1 punct din oficiu
1) 0.5 puncte
2) 1.5 puncte
3) 1,5 puncte
4) 1,5 puncte
5) 1,5 puncte
6) 1 punct
7) 1,5 puncte

Barem de corectare i notare:


1) Aezai n ordine cronologic operaiile enumerate mai jos, pentru a seta opiunea de
first boot de pe unitatea optic.
a) se seteaz ca i First Boot Device unitatea optic;
b) se acceseaz meniul Advanced BIOS Feature;
c) se prsete BIOS-ul salvnd modificrile realizate;
d) se accesez meniul BIOS.
Ordinea corect este d, b, a, c
2) Care sunt operaiile care se realizeaz la instalarea sistemului de operare pe curat i
nu se realizeaz la upgrad-ul unui sistem de operare.
Operaiile care se realizeaz la instalarea pe
curat a sistemului de operare i nu sunt necesare la upgrad-area unui sistem de
operare sunt: formatarea partiiei pe care se realizeaz instalarea; instalarea driverele
corespunztoare componentelor hardware; reinstalarea aplicaiilor i a programelor cu
77
Este acceptat orice formulare asemntoare:

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

care lucreaz utilizatorul i reconfigurarea interfeei grafice, a conexiunilor de internet i


a aplicaiilor specifice.
3) Enumerai modurile de pornire a sistemului de operare Windows i precizati
diferenele dintre ele.
Este acceptat orice formulare asemntoare:

Pentru pornirea sistemului de operare se

poate alege una din variantele:


-

Safe Mode simplu sau Safe Mode cu suport de reea care vor ncrca doar
driverele pentru componentele de baz, tastatur, monitor i respectiv plac de
reea;

Safe Mode cu prompt de comand care pornete Windows-ul i ncarc prompterul


de comand n locul interfaei grafice, respectiv Ultima configuraie bine cunoscut
care pornete ultima configuraie care a rulat cu succes.

4) Ce presupune operaia de pregtire a hard-disk-ului?


Operaia de pregtire a hard disk-ului
presupune partiionarea i formatarea hard disk-ului. Ecranul Windows XP Professional
Setup dispune de opiuni pentru: tergerea unei partiii,; crearea unei partiii pentru
spaiul nealocat i instalarea pe partiia existent.
Este acceptat orice formulare asemntoare:

5) Care sunt cele dou utilitare care permit modificarea secvenei de boot disponibile n
sistemul de operare Windows i cum se pot accesa?
Sistemul de operare Windows dispune de
dou utilitare pentru configurarea secvenei de boot i pentru configurarea regitrilor i
anume: System Configuration i Registry Editor.Acestea se pot accesa prin tastarea
Msconfig i respectiv Regedit n fereastra Run.
Este acceptat orice formulare asemntoare:

6) Care este ordinea fireasc a instalrii dispozitivelor hardware dup instalarea


sistemului de operare?
Instalarea ncepe cu placa de baz, placa
video (dac nu este ncorporat li se instaleaz implicit la instalarea plcii de baz),
placa de sunet, placa de reea, imprimant, scanner etc.
Este acceptat orice formulare asemntoare:

7) Descriei dou modaliti de accesare pentru Device Manager si posibilitile de


gestionare a dispozitivelor hardware pe care le ofer.
78

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Device Manager este un program care poate


fi accesat fie prin selectarea icoanei My Computer cu click-dreapta i alegerea din
meniu a comenzii MANAGE urmat de selectarea programului propriu-zis, Device
Manager, sau, mai complicat, prin deschiderea Panoului de Control (Control Panel) i
activarea icoanei SYSTEM urmat de selectarea tabului Hardware sub care se gsete
butonul de activare a programului Device.
Este acceptat orice formulare asemntoare:

Device Manager permite verificarea listei cu dispozitivele hardware existente n


calculator, setarea lor pe Disable sau Enable, instalarea unui dispozitiv hardware dac
nu este instalat corect i respectiv upgrad-area unui driver pentru un dispozitiv
hardware.
Instruciuni pentru evaluatori
Pentru fiecare rspuns corect, indiferent de formulare sau formatul de scriere (text,
grafic, schem logic etc.) se va acorda punctajul prevzut n barem.

Modul de transmitere i sugestii de valorizare a rezultatelor evalurii


n funcie de rspunsurile elevilor se vor relua sau nu anumite informaii despre
instalarea sistemelor de operare i dac este cazul, se reface acest test sau unul
asemntor.

79

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Testul l.4
Obiectivele evalurii:
- s instaleze sistemul de operare
- s instaleze drivere-le pentru buna funcionare a sistemului de operare

Prezentarea testului
Acest test poate fi utilizat pe parcursul modulului ca evaluare formativ.

Tipul testului: prob practic


Durata evalurii
Timp de lucru: 50 minute

Condiiile n care se recomand a fi realizat evaluarea


Testul poate avea loc n laboratorul de informatic. Fiecare grup de elevi va primi un Cd
cu kit-ul Windows i drivere-le asociate calculatorului. Cerinele de lucru se vor gsi pe
fia de lucru.

80

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Enun:
Fi de lucru
1. Avnd la dispoziie un calculator care dispune de o unitate optic i un Cd cu kit
de Windows, setai BIOS-ul astfel nct calculatorul s booteze de pe Cd;
2. nstalai sistemul de operare pe partia C:\ pe care o formatai naintea instalrii
sistemului de operare. Formatul partiiei s fie de tip NTFS;
3. Setai opiunea Regional and Language Options pentru Romanian, inclusiv
locatia;
4. La numele companiei folisii numele liceului si la organizaie titulatura colii;
5. Inregistrai sistemul de operare folosind Product Key-ul pus la dispoziie de
profesor;
6. Pentru numele computerului folosii numele staiei de lucru;
7. Actualizai opiunile Date and Time Settings;
8. n timpul instalrii activai opiunea pentru conectare n reea;
9. Activai Windows-ul pe internet;
10. Instalai placa de baz i placa video folosind Cd-ul cu drivere-le puse la
dispoziie de profesor. Dup instalarea drivere-lor de pe Cd, verificai dac nu
exist variante mai noi pentru drivere-le folosite.

Instruciuni pentru elevi


La punctul 2 nu tergei partiile existente, formatai partiia C:\. nainte de a realiza
punctul 8 avei grij s fie conectat cablul de reea. Pentru actualizarea drivere-lor
folosii site-ul productorului.

81

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Criteriile de evaluare i notare


Se acord 10 puncte astfel:
1 punct din oficiu
1. 1.5 puncte
2. 1.5 puncte
3. 0,5 puncte
4. 0,5 puncte
5. 0,5 puncte
6. 0,5 puncte
7. 0,5 puncte
8. 1 punct
9. 1 punct
10. 1,5 puncte

Barem de corectare i notare:


1. Avnd la dispoziie un calculator care dispune de o unitate optic i un Cd cu kit
de Windows, setai BIOS-ul astfel nct calculatorul s booteze de pe Cd;
Se accept ca i corect urmtoarele operaii :

se pornete calculatorul i se
acceseaz tasta F12 (tasta care permite schimbarea secvenei de boot) sau se
intra n meniul BIOS i se seteaz ca i opiune de First boot unitatea optic.
2. nstalai sistemul de operare pe partia C:\ pe care o formatai naintea instalrii
sistemului de operare. Formatul partiiei s fie de tip NTFS;
n meniul Windows XP Setup se
selecteaz itemul To set up Windows XP on the selected item, press ENTER i la
urmtorul ecran se selecteaz Format the partition using the NTFS file system.
Se accept ca i corecte urmtoarele operaii:

3. Setai opiunea Regional and Language Options pentru Romanian, inclusiv


locatia;
n ecranul Regional and Language
Options se alege Customize, apoi se selecteaz din lista Roumanian. Se repet
operaia pentru locaie, dup care se acceseaz butonul Next.
Se accept ca i corecte urmtoarele operaii:

4. La numele companiei folisii numele liceului si la organizaie titulatura colii;


82

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

n ecranul Personalize Your Software


se tasteaz la opiunea Name numele instituiei i la Organization tipul
organizaiei.
Se accept ca i corecte urmtoarele operaii :

5. Inregistrai sistemul de operare folosind Product Key-ul pus la dispoziie de


profesor;
Se accept ca i corecte urmtoarele operaii:n

fereastra Your product Key se tasteaz

Product Key-ul.
6. Pentru numele computerului folosii numele staiei de lucru;
n fereastra Whats your computers
name? la opiunea This computer names se tasteaz Staia i numrul staie pe
care lucreaz elevul.
Se accept ca i corecte urmtoarele operaii :

7. Actualizai opiunile Date and Time Settings;


n fereastra Date and Time Settings
setai la opiunea Date&Time data i ora corect i la opiunea Time Zone alegei
(GMT+02:00)Bucharest, dup care dai click pe butonul Next.
Se accept ca i corecte urmtoarele operaii :

8. n timpul instalrii activai opiunea pentru conectare n reea;


n fereastra Networking Settings se va
bifa opiunea Typical settings i se va da click pe butonul Next.
Se accept ca i corecte urmtoarele operaii :

9. Activai Windows-ul pe internet;


De-a lungule desfurrii secvenei
Welcome to Microsoft Windows, n fereastra Ready to activate Windows now se
va bifa opiunea Yes, activate Windows over the Internet now.
Se accept ca i corecte urmtoarele operaii :

10. Instalai placa de baz i placa video folosind Cd-ul cu drivere-le puse la
dispoziie de profesor. Dup instalarea drivere-lor de pe Cd, verificai dac nu
exist variante mai noi pentru drivere-le folosite.
Se va folosi Cd-ul primit pentru
instalarea placii de baz i a plcii video. Folosind Device Manager, elevii vor
verifica dac dispozitivele hardware au fost corect instalate. Se va accesa site-ul
productorului, unde se vor cuta alte variante de drivere i se va ncerca
Se accept ca i corecte urmtoarele operaii :

83

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

upgrad-area folosind opiunea Update drive disponibil din meniul click dreapta
pe dispozitiv.

Instruciuni pentru evaluatori


Pentru fiecare operaie corect se va acorda punctajul prevzut n barem. Elevii vor fi
evaluai pe grupe de lucru. Grupele vor fi formate n funcie de echipamentele
disponibile.

Modul de transmitere i sugestii de valorizare a rezultatelor evalurii


n funcie de operaiile realizate de elevi se va aprecia dac acetia sunt capabili s
instaleze un sistem de operare sau e cazul s se insiste cu explicaii suplimentare n
anumite etape ale instalrii.

84

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Testul l.5
Obiectivele evalurii:
- s utilizeze opiunea de adugare i tergere componente Windows.
- s configureze opiunea Start Up
- s realizeze restaurri ale sistemului de operare

Prezentarea testului
Acest test poate fi utilizat pe parcursul modulului ca evaluare formativ.

Tipul testului: prob practic


Durata evalurii
Timp de lucru: 30 minute

Condiiile n care se recomand a fi realizat evaluarea


Testul poate avea loc n laboratorul de informatic. Fiecare elev va primi un Cd cu kit-ul
Windows. Cerinele de lucru se vor gsi pe fia de lucru.

Enun:
Fi de lucru
1. Avnd la dispoziie un calculator i CD-ul cu kit-ul Windows adugai
componenta Windows Internet Information Services (IS);
2. Setai n opiunea Start Up a sistemului de operare o aplicaie de tip player
pentru muzic;
85

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

3. Creai un punct de restaurare al sistemului;


4. Gsii i testai o metod care s confirme c restaurarea sistemului de operare
nu terge fiierele din My Documents.

Instruciuni pentru elevi


La punctul 2 descrcai un player free de pe internet.
Criteriile de evaluare i notare
Se acord 10 puncte astfel:
1 punct din oficiu
1.
2.
3.
4.

2,5 puncte
2 puncte
2 puncte
2,5 puncte

Barem de corectare i notare:


1. Avnd la dispoziie un calculator i CD-ul cu kit-ul Windows adugai
componenta Windows Internet Information Services (IS);
Se accept ca i corect urmtoarele operaii :

Se pornete calculatorul i se d click


pe Start Control Panel Add or Remove Programs. Din icoana Add or Remove
Programs se alege Add/Remove Windows Components. Se bifeaz Internet
Information Services (IS) i se alege Next. Se introduce Cd-ul cu kit-ul de
Windows n CD-ROM. Folosind Windows Component Wizard se instaleaz
componenta selectat. Se alege Finish. Se scoate Cd-ul din CD-ROM. Se
accept Yes la solicitarea de restart al calculatorului.
2. Setai n opiunea Start Up a sistemului de operare o aplicaie de tip player
pentru muzic;
Se descarc de pe internet un player
pentru muzic free. Se instaleaz player-ul respectiv. Se copiaz fiierul
executabil asociat respectivului player n
86
Se accept ca i corecte urmtoarele operaii:

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

C:\Documents and Setttings \Nume user \Start Menu \Start Up.


3. Creai un punct de restaurare al sistemului;
Se d click pe Start All Programs
Accessories System Tools System Restore i se bifeaz butonul radio
Create restore point i Next. Urmtoarea etap este Restore point description,
dup care apare mesajul New restore point created la data i ora la care a fost
creat si se alege OK.
Se accept ca i corecte urmtoarele operaii:

4. Gsii i testai o metod care s confirme c restaurarea sistemului de operare


nu terge fiierele din My Documents.
Se accept ca i corecte urmtoarele operaii :

O modalitate de a verifica ce se
intmpl dup restaurare este s se salveze un fiier n My Document dup ce a
fost creat punctul de restaurare. Se restaurez sistemul, folosind punctul de
restaurare creat la punctul 3 i se verific dac dup restaurare fiierul salvat se
mai regsete n My Documents.

Instruciuni pentru evaluatori


Pentru fiecare operaie corect se va acorda punctajul prevzut n barem.

Modul de transmitere i sugestii de valorizare a rezultatelor evalurii


n funcie de operaiile realizate de elevi se va aprecia dac acetia sunt capabili s
realizeze configurri i restaurri ale sistemului de operare i n caz contrar se insist
asupra noiunilor care nu au fost suficient de bine asimilate.

87

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Testul l.6
Obiectivele evalurii:
- s instaleze aplicaii n condiii predefinite
- s dezinstaleze aplicaii

Prezentarea testului
Acest test poate fi utilizat pe parcursul modulului ca evaluare formativ.

Tipul testului: oral i prob practic


Durata evalurii
Timp de lucru: 30 minute

Condiiile n care se recomand a fi realizat evaluarea


Testul poate avea loc n laboratorul de informatic. Fiecare elev va primi cerinele de
lucru pe o fia de lucru. Se va pune la dispoziia elevilor un CD care conine diverse
aplicaii.

Profesorul va solicit clasei s rspund la urmtoarele ntrebri.

88

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Enun:
1. Este recomandat ndeprtarea programelor printr-o simpl procedur de
tergere?
2. Exist i programe care nu necesit instalare?
3. Care ar fi principalele tipuri de aplicaii pe care majoritatea utilizatorilor le
instaleaz pe calculatoarele personale?
4. Precizai sub ce form se gsesc programele nainte de instalare i n ce const
procedura de instalarere.
5. Ce nu ar trebui s afecteze dezinstalarea unui program?
6. Explicai care este diferena ntre termenii 32 de bii i 64 de bii?

Fi de lucru
1. Selectai de pe Cd-ul pus la dispoziie o aplicaie de tip antivirus i instalai-o
folosind opiunea pus la dispoziie n Control Panel;
2. Instalai pe partiia D:\ a calculatorului un movie player;
3. Folosind opiunea Uninstal, dezinstalai player-ul de muzic existent pe
calculator;
4. Verificai dac dezinstalarea s-a realizat cu succes;
5. Adugai aplicaia Microsoft InfoPath n pachetul Microsoft Office, deja instalat.

Instruciuni pentru elevi


La punctul 2 descrcai un movie player free de pe internet.

89

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Criteriile de evaluare i notare prob oral


Se acord 10 puncte pentru practea practic, astfel:
1 punct din oficiu
1.
2.
3.
4.

1 punct pentru promptitudinea rspunsurilor


1 punct pentru limbajul tehnic
1 punct pentru originalitate
1 punct la fiecare ntrebare cu coninut corect din punct de vedere tiinific

Criteriile de evaluare i notare fi de lucru


Se acord 10 puncte pentru practea practic, astfel:
1 punct din oficiu
1.
2.
3.
4.
5.

2 puncte
2 puncte
2 puncte
1 punct
2 puncte

Evaluarea rspunsurilor orale:


1. Este recomandat ndeprtarea programelor printr-o simpl procedur de
tergere?
Este acceptat rspunsul :

Nu.

2. Exist i programe care nu necesit instalare?


Este acceptat rspunsul :

Da

3. Care ar fi principalele tipuri de aplicaii pe care majoritatea utilizatorilor le


instaleaz pe calculatoarele personale?
Este acceptat rspunsul :

Da

4. Precizai sub ce form se gsesc programele nainte de instalare i n ce const


procedura de instalarere.
90

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Majoritatea programelor se gsesc iniial sub


form de kituri de instalare, mai exact o form care necesit o procedur de instalare.
Programele care se gsesc n aceast form, nu sunt funcionale nainte de a fi
instalate i principalul lor avantaj este c spaiul pe care l ocup este mai mic.
Instalarea este o procedur rapid, realizat de programul de instalare denumit uneori
vrjitor (wizzard) de instalare. Acest program ndeplinete automat o serie de operaii, e
care le stabilesc autorii programului, practic el face tot ce trebuie fcut pentru a ncadra
programul n cadrul sistemului de operare.
Este acceptat orice formulare asemntoare:

5. Ce nu ar trebui s afecteze dezinstalarea unui program?


Dezinstalarea unui program nu ar trebui s
afecteze fiierele partajate (biblioteci dinamice, drivere etc.)
Este acceptat orice formulare asemntoare:

6. Explicai care este diferena ntre termenii 32 de bii i 64 de bii?


Termenii 32 de bii i 64 de bii se refer la
modul n care procesorul unui computer trateaz informaiile. Versiunile pe 32 de bii i
pe 64 de bii de Windows sunt proiectate pentru utilizarea n computere cu procesoare
de 32 de bii i, respectiv, de 64 de bii.
Este acceptat orice formulare asemntoare:

Barem de corectare i notare:


1. Selectai de pe Cd-ul pus la dispoziie o aplicaie de tip antivirus i instalai-o
folosind opiunea pus la dispoziie n Control Panel;
Se alege de pe Cd-ul pus la dispoziie
aplicaia de tip antivirus i se instaleaz folosind opiunea Add/Remove Programs
din Control Panel.
Se accept ca i corecte urmtoarele operaii:

2. Instalai pe partiia D:\ a calculatorului un movie player;


Se descarc de pe Internet o aplicaie de
tip movie player i se lanseaz n execuie instalarea. n etapa n care se solicit
alegerea locaiei unde s fie instalat, se alege partiia D:\.
Se accept ca i corecte urmtoarele operaii:

3. Folosind opiunea Uninstal, dezinstalai player-ul de muzic existent pe


calculator;
91

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Se accept ca i corecte urmtoarele operaii:

Se alege calea Start / All Programs /

Player-ul deja instalat / Uninstall.


4. Verificai dac dezinstalarea s-a realizat cu succes;
Se verific dac n folderul Program Files
din My Computer partiia C: \ se mai gsete folderul corespunztor Shortcut-ul de
pe Desktop.
Se accept ca i corecte urmtoarele operaii:

5. Adugai aplicaia Microsoft InfoPath n pachetul Microsoft Office, deja instalat.


Se alege opiunea Add/Remove
Programs din Control Panel. Se selecteaz Microsoft Office i pe urm Reinstall,
dup care se selecteaz din lista aplicaiilor disponibile Microsoft InfoPath.
Se accept ca i corecte urmtoarele operaii:

Instruciuni pentru evaluatori


Se vor nota elevii chestionai n funcie de corectitudinea rspunsurilor oferite. Pentru
fiecare operaie corect, de la partea practic, se va acorda punctajul prevzut n
barem.

Modul de transmitere i sugestii de valorizare a rezultatelor evalurii


n funcie de operaiile realizate de elevi se va aprecia dac acetia sunt capabili s
realizeze instalri i dezinstalri de aplicaii i n caz contrar se insist asupra noiunilor
care nu au fost suficient de bine asimilate.

92

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

TEST SUMATIV
Evaluare sumativ a modulului
Sisteme de operare i programe specifice partea I
Competene:
-

Instaleaz sisteme de operare specifice staiilor de lucru

Configureaz sistemul de operare i aplicaiile software instalate

Obiectivele evalurii:
-

S fie capabil s configureze BIOS-ul n vederea instalrii sistemului de operare.

S fie capabil s instaleze sistemul de operare n condiiile date.

S fie capabil s instaleze driverele componentelor fizice puse la dispoziie.

S fie capabil s instaleze un program anti-virus impus.

Prezentarea testului
Acest test va fi utilizat ca evaluare sumativ a modulului.
Tipul testului: Prob oral i practic

Condiiile n care se recomand a fi realizat evaluarea


Testul poate fi susinut doar ntr-un laboratorul de informatic. Fiecare elev va instala
sistemul de calcul individual.
Timp de lucru: 50 minute

93

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Subiect oral
Enun:
nainte de partea practic vei susine o prezentare oral care va trata urmtoarele:
a. Prezentai scurt sistemul de operare pus la dispoziie.
b. Explicai necesitatea setrii BIOS-ului nainte de instalarea sistemului de operare
c. Enumerai diferenele dintre instalarea automat i cea personalizat
d. Explicai importana actualizrii driverelor echipamentelor fizice i numii aplicaia
din care se pot verifica aceste actualizri.
Instruciuni pentru elev
Prezentarea poate dura maxim 5 minute.

Subiect practic
Enun:
Realizai instalarea calculatorului pus la dispoziie, conform cerinelor impuse.
Instruciuni pentru elev
Avei la dispoziie un calculator fr sistem de operare instalat, precum i CD-urile care
conin sistemul de operare respectiv driverele echipamentelor fizice. Trebuie s
configurai BIOS-ul, apoi vei instala sistemul de operare pus la dispoziie de ctre
cadrul didactic. Creai dou partiii pe unitatea pe care se va instala OS-ul i efectuai
instalarea pe prima din ele. n final vei actualiza driverele componentelor fizice (de pe
CD-ul primit).
La pasul urmtor vei efectua activarea OS-ului.
Datele necesare din timpul instalrii le vei primii de la cadrul didactic.
Dup terminarea instalrii OS-ului vei instala i un program anti-virus impus.

94

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Instruciuni pentru evaluatori


-

Calculatorul pe care elevul trebuie s instaleze OS-ul trebuie s aib setat n


BIOS, ca dispozitiv de boot primar Hard Disk-ul.

Elevul va primi datele necesare n timpul instalrii OS-ului.


Setri regionale i limb
Setri legate de numele companiei, al organizaiei i al staiei
Setri de reea
Cheia de activare (Product key)

Pentru instalarea sistemului de calcul, CD-ul cu kitul OS pus la dispoziia elevului


trebuie s conin toate Service Pack-urile ne fiind timp pentru efectuarea
actualizrii sistemului de operare pe parcursul celor 50 de minute ale
examenului.

La actualizarea driverelor, elevul va trebui s instaleze driverul plcii de baz i


al unei plci de extensie.

Activarea OS-ului se va realiza sub supravegherea cadrului didactic.

Anti-virului instalat de ctre elev va fi unul impus i furnizat de cadrul didactic

Criteriile de evaluare i notare


-

1 punct din oficiu

Subiect oral
a. Prezentai scurt sistemul de operare pus la dispoziie.
Prezentare scurt.
b. Explicai necesitatea setrii BIOS-ului nainte de instalarea sistemului de
operare

95

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Se accept orice formulare asemntoare: este necesar pentru


modificarea opiunii de bootare n aa fel nct mediul de instalre
disponibil s fie primul din lista oferit.
c. Enumerai diferenele dintre instalarea automat i cea personalizat
Se accept orice formulare asemntoare: Setri regionale i de reea
d. Explicai importana actualizrii driverelor echipamentelor fizice i numii
aplicaia din care se pot verifica i realiza aceste actualizri.
Se accept orice formulare asemntoare: Actualizarea driverelor face
posibil funcionarea componentelor fizice n cazul n care driverul
acestuia nu este inclus n sistemul de operare sau ofer funcionaliti
suplimentare acestuia. Aplicaia din care se pot verifica i realiza
actualizri de drivere este Device Manager.
-

Se acod 0.5 puncte pentru fiecare din cele 4 subpuncte ale prezentrii.

Subiect practic
-

Pentru configurarea corespunztoare a BIOS-ului, se va acorda 1 punct.

Pentru instalarea sistemului de calcul se vor acorda 2 puncte, din care 0.5 pentru
partiionare

Pentru instalarea / actualizarea driverelor echipamentelor fizice se vor acorda 2


puncte, cte 1 punct pentru cele dou componente (placa de baz i placa de
extensie)

Pentru activarea OS-ului se vor acorda 0.5 puncte

Pentru instalarea programului anti-virus se vor acorda 1.5 puncte

Modul de transmitere i sugestii de valorizare a rezultatelor evalurii


n funcie de ndeplinirea sarcinilor de ctre elevi (neatingerea tuturor competenelor) se
va relua acest test sau unul asemntor.

96

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Modulul: SISTEME DE OPERARE I PROGRAME SPECIFICE


PARTEA Il

97

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

AUTOR:
TEFU VIONELIA prof. Informatic, gr. I

COORDONATOR:
LADISLAU SEICA Informatician

CONSULTAN:
VIOREL IGNESCU expert CNDIPT
IOANA CRSTEA expert CNDIPT
ANGELA POPESCU expert CNDIPT
DANA STROIE expert CNDIPT

98

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Testul Il.1
Obiectivele evalurii:
- s instaleze aplicaii de tip Office cu condiii impuse
- s particularizeze instalaii de tip Office

Prezentarea testului
Acest test poate fi utilizat pe parcursul modulului ca evaluare formativ.

Tipul testului: oral i prob practic

Durata evalurii
Timp de lucru: 30 minute

Condiiile n care se recomand a fi realizat evaluarea


Testul poate avea loc n laboratorul de informatic. Fiecare elev va primi cerinele de
lucru pe o fia de lucru. Se va pune la dispoziia elevilor un CD care conine kit-ul
Microsoft Office.

Profesorul va solicit clasei s rspund la urmtoarele ntrebri?

99

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Enun:
1. Ce conin aplicaiile de tip Office?
2. Cte tipuri de instalare exist la instalarea aplicaie Microsoft Office i care sunt
acestea?
3. Ce posibiliti ofer instalarea particularizat?
4. Care sunt mbuntirile aduse de Microsoft 2007?
5. Enumerai cteva configurri specifice aplicaii lor de tip Microsoft Office.

Fi de lucru
1. Selectai de pe Cd-ul pus la dispoziie aplicaia Microsoft Office i instalai trei
aplicaii la alegere.
2. nainte de finalizarea instalrii alegei varianta care v permite reinstalarea
ulterioar a altor aplicaii, fr s fie necesar folosirea kit-ului de instalare;
3. Descrcai de pe Internet o variant Open Source i instalai-o pe partiia D:
4. Adugai aplicaia Microsoft InfoPath din pachetul Microsoft Office, deja instalat,
fr s folosii Cd-ul care conine Kit-ul.
5. Realizai setarea care s permit salvarea automat a documentelor Word, n
bacground, la fiecare 5 minute. Stabiliti ca locaie implicit de slavare directorul
personal de pe partiia D:.

Instruciuni pentru elevi


La punctul 1 nu alegei aplicaia InfoPath, aceasta fiind obiectul unei cerine ulterioare.
La punctual 5 creai un director cu numele vostru pe partiia D:, nainte de realizarea
setrii.

100

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Criteriile de evaluare i notare prob oral


Se acord 10 puncte pentru practea practic, astfel:
2 puncte din oficiu
1.
2.
3.
4.

1 punct pentru promptitudinea rspunsurilor


1 punct pentru limbajul tehnic
1 punct pentru originalitate
1 punct la fiecare ntrebare cu coninut corect din punct de vedere tiinific

Criteriile de evaluare i notare fi de lucru


Se acord 10 puncte pentru practea practic, astfel:
1 punct din oficiu
1.
2.
3.
4.
5.

2 puncte
1 punct
2 puncte
2 punct
2 puncte

Evaluarea rspunsurilor orale:


1. Ce conin aplicaiile de tip Office?
Aplicaiile de tip office conin de obicei: un editor de text, o
aplicaie de calcul tabelar, o aplicaie pentru prezentri, o aplicaie pentru baze de date
i eventual una pentru prelucrat imagini
Este acceptat rspunsul :

2. Cte tipuri de instalare exist la instalarea aplicaie Microsoft Office i care sunt
acestea?
Instalarea Microsft Office dispune de patru tipuri de instalare i
anume: instalare tipic, instalare complet, instalare minim i instalare particularizat.
Este acceptat rspunsul :

3. Ce posibiliti ofer instalarea particularizat?


101

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Instalarea particularizat ofer urmtoarele posibiliti:


executare din calculator (caracteristica va fi instalat i stocat pe hard disk la
terminarea instalrii. Subcaracteristicile nu vor fi instalate i stocate pe hard disk),
executare toate din calculatorul meu (caracteristica i toate subcaracteristicile sale
vor fi instalate i stocate pe hard disk la terminarea instalrii), instalat la prima
utilizare (caracteristica va fi instalat pe hard disk cnd vei utiliza prima dat
caracteristica. n momentul respectiv, poate fi necesar accesul la CD-ul sau la serverul
de reea de la care ai instalat iniial. Aceast opiune poate s nu fie disponibil pentru
toate caracteristicile) i indisponibil (caracteristica nu va fi instalat deoarece nu este
disponibil).
Este

acceptat

rspunsul:

4. Care sunt mbuntirile aduse de Microsoft 2007?


Este acceptat rspunsul: Microsoft

Office 2007 aduce mbuntiri cu privire la:

Modalitatea de accesare a meniurilor

Grafic superioar (un numr mult mai mare de nuane)

Posibilitatea personalizrii unei bare de instrumente Acces rapid

Butonul Office care conine principalele opiuni specifice tutoror aplicaiilor

Posibilitatea vizualizrii imediate a efectului, naintea aplicrii lui.

5. Enumerai cteva configurri specifice aplicaii lor de tip Microsoft Office.


Dintre configurrile specifice aplicaiilor de tip office amintim:
verificarea corectitudinii editrii ntr-o anumit limb, folosind opiunea Spelling and
grammar; posibilitatea de a traduce un text, folosind opiunea Translate (presupune
conectarea la internet); personalizarea barelor de instrumente cu butoane specifice
realizrii unei anumite sarcini de lucru; personalizarea aplicaiei folosind opiunile din
Tools - Options.
Este acceptat rspunsul

Barem de corectare i notare:


1. Selectai de pe Cd-ul pus la dispoziie aplicaia Microsoft Office i instalai trei
aplicaii la alegere.
Se lanseaz instalarea Microsoft Office
folosind fiierul setup.exe din kitul de instalare; se introduce Product Key-ul i ca nume
102
Se accept ca i corecte urmtoarele operaii:

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

de utilizator numele liceului, Iniiale iniialele personale i la Organizaie liceul; se


aleg pentru instalare trei aplicai, exceptnd InfoPath i se instaleaz selectnd varianta
Executare din calculator.
2. nainte de finalizarea instalrii alegei varianta care v permite reinstalarea
ulterioar a altor aplicaii, fr s fie necesar folosirea kit-ului de instalare;
Se accept ca i corecte urmtoarele operaii:

Nu se terg fiierele folosite la instalare.

3. Descrcai de pe Internet o variant Open Source i instalai-o pe partiia D:\.


Folosind un motor de cutare se caut pe
internet o aplicaie de tip Office, varianta free download i se instaleaz dup procedura
standard, prin lasarea n execuie a fiiereului executabil.
Se accept ca i corecte urmtoarele operaii:

4. Adugai aplicaia Microsoft InfoPath din pachetul Microsoft Office, deja instalat,
fr s folosii Cd-ul care conine Kit-ul.
Se deschide Add/Remove Programs din
Control Panel, se selecteaz Microsoft Office i se adaug aplicaia InfoPath folosind
opiunea Repair.
Se accept ca i corecte urmtoarele operaii:

5. Realizai setarea care s permit salvarea automat a documentelor Word, n


background, la fiecare 5 minute. Stabiliti ca locaie implicit de slavare directorul
personal de pe partiia D:.
Se creeaz pe partiia D:\. un folder cu
numele personal. Dup deschiderea aplicaie Microsoft Word , se selecteaz meiul
Tools Options File Location - Modify... i se alege directorul creat anterior pe
partiia D:\.. n seciunea Save, tot din fereastra Options, se bifeaz opiunea Allow
background save i Save AutoRecover info every 5 minutes.
Se accept ca i corecte urmtoarele operaii:

Instruciuni pentru evaluatori


Se vor nota elevii chestionai n funcie de corectitudinea rspunsurilor oferite. Pentru
fiecare operaie corect, de la partea practic, se va acorda punctajul prevzut n
barem.
Modul de transmitere i sugestii de valorizare a rezultatelor evalurii

103

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

n funcie de operaiile realizate de elevi se va aprecia dac acetia sunt capabili s


realizeze instalri i configurri ale aplicaiilor de tip Office i n caz contrar se insist
asupra noiunilor care nu au fost suficient de bine asimilate.

104

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Testul Il.2
Obiectivele evalurii:
- s configureze opiunile din Control Panel care permit optimizarea sistemului de
operare
- s configureze opiunile din Control Panel care permit securizarea sistemului de
operare

Prezentarea testului
Acest test poate fi utilizat pe parcursul modulului ca evaluare formativ.

Tipul testului: prob practic


Durata evalurii
Timp de lucru: 30 minute

Condiiile n care se recomand a fi realizat evaluarea


Testul poate avea loc n laboratorul de informatic. Fiecare elev va avea la dispoziie un
calculator. Cerinele de lucru se vor gsi pe fia de lucru.

Enun:
Fi de lucru
1. Utiliznd Administrative Tools din Control Panel realizai defragmentarea partiiei
logice D: \ ;
2. Extindei memoria virtual de la dimensiunea de 2046MB existent iniial la 4092
MB;
105

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

3. Dezinstalai toolbarul Google;


4. Setai opiunea de Update a sistemului de operare n fiecare duminic la ora
3:00AM;
5. Setai pe Disable serviciul NetMeeting Remote Desktop Sharing;
6. tergei din Starp Up-ul sistemului de operare aplicaia pentru chat;
7. Setai pe ON Firewall-ul asociat sistemului de operare;
8. Trecei la site-uri restrictive link-ul www.youtube.com.

Instruciuni pentru elevi


Realizai sarcinile de lucru n ordinea pe care o considerai oportun.

Criteriile de evaluare i notare


Se acord 10 puncte astfel:
1 punct din oficiu
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.

1 punct
1.5 puncte
1 punct
1 punct
1.5 puncte
1 punct
1 punct
1 punct

106

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Barem de corectare i notare:


1. Utiliznd Administrative Tools din Control Panel realizai defragmentarea partiiei
logice D: \ ;
Se acceseaz din Control Panel
Administrative Tools Computer Management Disk Defragmenter. De la Volume se
selecteaz D: \ i se d click pe butonul Defragment.
Se accept ca i corecte urmtoarele operaii:

2. Extindei memoria virtual de la dimensiunea de 2046MB existent iniial la 4092


MB;
Se acceseaz Start > Settings > Control
Panel >System > Advanced tab > Performance Options sau Start > Control Panel >
Performance and Maintenance > System > Advanced > Performance > Settings >
Advanced. Se selecteaz Change Virtual Memory i dup bifarea butonului Custum
size se introc dimensiunile solicitate n cerin.
Se accept ca i corecte urmtoarele operaii:

3. Dezinstalai toolbarul Google;


Se acceseaz Start > Settings > Control
Panel >AddRemove Programs. Se alege din lista de programe instalate Google
Toolbars i apoi Remove.
Se accept ca i corecte urmtoarele operaii:

4. Setai opiunea de Update a sistemului de operare n fiecare duminic la ora


3:00AM;
Se acceseaz Start > Settings > Control
Panel > Automatic Updates. Se bifeaz butonul Automatic i se selecteaz din lista
cu yile opiunea Every Sunday i ora 3:00 AM.
Se accept ca i corecte urmtoarele operaii:

5. Setai pe Disable serviciul NetMeeting Remote Desktop Sharing;


Se acceseaz din Control Panel
Administrative Tools Services. Din lista Services (Local) se alege NetMeeting
Remote Desktop Sharing. La opiunea Statup type se selecteaz Disable, dupa
care se d click pe Apply. Se accept ca i corect i varianta de accesare a
ferestrei Services tastnd services.msc n fereastra Run.
Se accept ca i corecte urmtoarele operaii:

107

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

6. tergei din Starp Up-ul sistemului de operare aplicaia pentru chat;


Se acceseaz Start > Programs > Start Up;
se selcteaz aplicaia de chat i se execut click dreapta i Delete.
Se accept ca i corecte urmtoarele operaii:

7. Setai pe ON Firewall-ul asociat sistemului de operare;


Se accept ca i corecte urmtoarele operaii:

Se acceseaz din Control Panel Firewall

i se bifeaz butonul ON.


8. Trecei la site-uri restrictive link-ul www.youtube.com.
Se acceseaz din Control Panel Internet
Options. Se selcteaz eticheta Securuty Restricted sites Sites i la opiunea
Add this Web site to the zone se trece link-ul www.youtube.com, apoi Add i Ok.
Se accept ca i corecte urmtoarele operaii:

Instruciuni pentru evaluatori


Pentru fiecare operaie corect se va acorda punctajul prevzut n barem. Profesorul
trebuie s verifice ca pe fiecare calculator exist partiia D: \ , c este instalat Toolbarul
Google i n Start Up se gsete aplicaia pentru chat.

Modul de transmitere i sugestii de valorizare a rezultatelor evalurii


n funcie de operaiile realizate de elevi se va aprecia dac acetia sunt capabili s
realizeze optimizarea i securizarea unui sistem de operare sau e cazul s se insiste cu
explicaii suplimentare.

108

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Testul Il.3
Obiectivele evalurii:
- s utilizeze opiunea de administrare a conturilor din Control Panel
- s realizeze operaii cu conturi

Prezentarea testului
Acest test poate fi utilizat pe parcursul modulului ca evaluare formativ.

Tipul testului: prob practic


Durata evalurii
Timp de lucru: 15 minute

Condiiile n care se recomand a fi realizat evaluarea


Testul poate avea loc n laboratorul de informatic. Cerinele de lucru se vor gsi pe fia
de lucru.

Enun:
Fi de lucru
Se consider urmtoarea situaie de lucru: pe calculatorul pe care se realizeaz
evaluarea exist un singur cont de administrator. Se solicit realizarea urmtoarelor
operaii:
1. realizai un cont cu drept de user. Descriei ntr-un document word procedura
care a permis realizarea sarcinii de lucru;
2. personalizai contul de user pe care l-ai creat;
109

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

3. concepei o procedur sub form de cerine practice care s confirme


urmtoarea afirmaie: La tergerea unui cont de utilizator se vor pierde
informaiile stocate n My Documents i Web Favorits;

Instruciuni pentru elevi


La punctul 1 precizai n ordine cronologic operaiile care au permis realizarea sarcinii
de lucru. Cerinele practice necesare realizrii punctului 3 editai-le tot n documentul
folosit la punctul 1.

Criteriile de evaluare i notare


Se acord 10 puncte astfel:

1 punct din oficiu


1. 3 puncte
2. 2 puncte
3. 4 puncte

Barem de corectare i notare:


1. realizai un cont cu drept de user. Descriei ntr-un document word procedura care a
permis realizarea sarcinii de lucru;
Se accept ca i corect urmtoarele operaii :

Se pornete calculatorul i se d click pe


Start Control Panel User Acounts. Se alege Create a new account i se observ c
este posibil doar crearea unui cont cu drepturi de administrator. Se creaz acest cont
cu o denumire la alegerea elevului. Dup logarea cu contul creat, se va repeta operaie
de creare a unui cont nou, de data aceasta remarcandu-se posibilitatea creerii unui cont
cu drepturi limitate. Se vor descrie aceste etape intr-un document vord salvat cu un
nume la alegerea elevului.
2. personalizai contul de user pe care l-ai creat;
110

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Se accept ca i corect urmtoarele operaii :

Se pornete calculatorul i se d click pe


Start Control Panel User Acounts. Se va selecta contul creat la punctul 1. Folosind
opiunile Create a password i Change the picture se vor asocia contului creat o parol
i o icoan la alegere.
3. concepei o procedur sub form de cerine practice care s verifice urmtoarea
afirmaie: La tergerea unui cont de utilizator se vor pierde informaiile stocate n
My Documents i Web Favorits;
Se accept ca i corect urmtoarele operaii :

O modalitate de a verifica afirmaia anterioar


ar fi s se salveze un link la Web Favorits i un fiier n My Documents. Dup logarea
cu un cont de administrator existent, se va ncerca tergerea contului de user. Pe
parcursul realizrii acestei operaii va aprea urmtoarea solicitare Do you want to keep
users files? Dac se alege opiunea Keep Files fiierul stocat se va regsi n My
Documents i link-ul n Web Favorits, iar dac se alege Delete Files, nu se mai gasete
nimic. Se vor face practic aceste verificri i se va trage concluzia c afirmaia pus n
discuie este adevrat dac la solicitarea Do you want to keep users files? se va alege
Delete Files.

Instruciuni pentru evaluatori


Pentru fiecare operaie corect se va acorda un punctaj. Profesorul trebuie s analizez
soluiile propuse de elevi i s aprecieze n ce msur acestea conduc la realizarea
parial sau total a sarcinii de lucru.

Modul de transmitere i sugestii de valorizare a rezultatelor evalurii


n funcie de operaiile realizate de elevi se va aprecia dac acetia sunt capabili s
realizeze operaii de administrare specifice conturilor i n caz contrar se insist asupra
noiunilor care nu au fost suficient de bine asimilate.

111

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Testul Il.4
Obiectivele evalurii:
- s conecteze echipamentele periferice de intrare
- s instaleze drivere-le i programele asociate dispozitivelor periferice de intrare
- s identifice defectele specifice dispozitivelor periferice de intrare

Prezentarea testului
Acest test poate fi utilizat pe parcursul modulului ca evaluare formativ.

Tipul testului: oral i prob practic


Durata evalurii
Timp de lucru: 45 minute

Condiiile n care se recomand a fi realizat evaluarea


Testul poate avea loc n laboratorul de informatic. Fiecare elev va primi cerinele de
lucru pe o fia de lucru. Se va pune la dispoziia elevilor un CD care conine driverele
dispozitivelor periferice de intrare.
Profesorul va solicit clasei s rspund la urmtoarele ntrebri.

Enun:
1. Enumerai dispozitivele periferice de intrare.
2. Specificai caracteristicile funcionale, tipurile i modalitile de conectare pentru
scanner, mouse i tastatur?
112

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

3. Cum procedm dac nu dispunem de drivere pentru scanner-ul din laborator?


4. Ce operaie necesit un scanner nainte de folosire pentru a obine o imagine de
calitate optim?
5. Care sunt primele verificri care se fac dac un dispozitiv nu este detectat de
sistemul de operare?

Fi de lucru
Se pune la dispoziia elevilor un sistem de calcul pe care este instalat un sistem de
operare, doar c dispozitivele periferice de intrare nu sunt conectate la calculator i nici
drivere-le instalate. Elevii dispun de mai multe tipuri de mouse i tastaturi i un scanner
fix. Se solicit elevilor realizarea practic a urmtoarelor cerine:
1. S conecteze din dispozitivele periferice de intrare puse la dispoziie pe cele
compatibile cu unitatea central de care dispun, inclusiv scanner-ul;
2. S selecteze de pe Cd-ul pus la dispoziie de profesor drivere-le compatibile cu
sistemul de operare i dispozitivul conectat i s le instaleze;
3. S verifice dac instalarea s-a realizat cu succes i n caz contrar reinstalai
driver-ul;
4. S-i noteze ntr-un document Word toate erorile care le-a avut pe parcursul
realizrii operaiilor de la punctele anterioare i modalitatea n care a reuit s le
soluioneze.

Instruciuni pentru elevi


S citeasc toate cerinele fiei de lucru nainte de a ncepe rezolvarea acesteia.

113

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Criteriile de evaluare i notare prob oral


Se acord 10 puncte pentru practea practic, astfel:
2 puncte din oficiu
1.
2.
3.
4.

1 punct pentru promptitudinea rspunsurilor


1 punct pentru limbajul tehnic
1 punct pentru originalitate
1 punct la fiecare ntrebare cu coninut corect din punct de vedere tiinific

Criteriile de evaluare i notare fi de lucru


Se acord 10 puncte pentru practea practic, astfel:
1 punct din oficiu
1.
2.
3.
4.

2 puncte
3 puncte
2 puncte
2 punct

Evaluarea rspunsurilor orale:


7. Enumerai dispozitivele periferice de intrare.
Dispozitive periferice de intrare sunt:
mouse i tastatur, trackball, joystick, creion optic, aparat de fotografiat digital i
camer video digital, microfon, echipament de autentificare biometric, touch screen,
scanner;
Este acceptat orice formulare asemntoare:

8. Specificai caracteristicile funcionale, tipurile i modalitile de conectare pentru


scanner, mouse i tastatur?
Este acceptat orice formulare asemntoare:

Tastatura este cel mai utilizat dispozitiv periferic de intrare de tip STRING, care
asigur introducerea informaiilor n memoria calculatorului. O tastatur se poate
conecta pe portul serial, pe portul PS2, USB sau prin wireless.
114

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Mouse-ul este un dispozitiv cu dou sau trei butoane folosite pentru transmiterea de
comenzi i date de intrare ctre calculator. Se folosesc frecvent trei tipuri: mouse cu
bil (din ce n ce mai puin), mouse optic i mouse wireless. Primele dou se pot
conecta pe porturile serial sau USB.
Scanner-ul este un dispozitiv prin care pot fi digitizate imaginile grafice de pe suport
material (hrtie, fotografii etc.). Scanner-ul este caracterizat de urmtoarele atribute:
rezoluia, numrul de culori i viteza de scanare. Exist dou categorii de scannere
fixe i mobile. Se conecteaz pe portul USB.
9. Cum procedm dac nu dispunem de drivere pentru scanner-ul din laborator?
Este acceptat orice formulare asemntoare:

Se identific tipul dispozitivului i se caut

driver-ul pe site-ul productorului.


10. Ce operaie necesit un scanner nainte de folosire pentru a obine o imagine de
calitate optim?
Pentru obinerea unei imaginii de calitate
optim, un scanner necesit operaia de calibrare.
Este acceptat orice formulare asemntoare:

11. Care sunt primele verificri care se fac dac un dispozitiv nu este detectat de
sistemul de operare?
Dac un dispozitiv nu este detectat de
sistemul de operare, se verific dac a fost conectat corect, dac este legat la sursa
de curent i dac este setat ca Enable n BIOS.
Este acceptat orice formulare asemntoare:

Barem de corectare i notare:


1. S conecteze din dispozitivele periferice de intrare puse la dispoziie pe cele
compatibile cu unitatea central de care dispun, inclusiv scanner-ul;
Se verific de ce tipuri de porturi dispune
unitatea central i din dispozitivele periferice de intrare puse la dispoziie se vor alege
cele care permit conecatrea pe porturile respective.
Se accept ca i corecte urmtoarele operaii:

2. S selecteze de pe Cd-ul pus la dispoziie de profesor drivere-le compatibile cu


sistemul de operare i dispozitivul conectat i s le instaleze;
115

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Se identific folosind Device Manager


dispozitivele care au fost detectate i instalate implicit la instalarea sistemului de
operare. Se caut pe Cd-ul pus la dispoziie driver-ul corespunztor i se instaleaz
folosind fiierul setup sau opiunea update driver.
Se accept ca i corecte urmtoarele operaii:

3. S verifice dac instalarea s-a realizat cu succes i n caz contrar reinstalai driverul;
Se verific folosind Device Manager
corectitudinea instalrii dispozitivelor i n caz contrar se folosete opiunea Update
driver pentru reinstalarea driver-ului.
Se accept ca i corecte urmtoarele operaii:

4.

S-i noteze ntr-un document Word toate erorile care le-a avut pe parcursul
realizrii operaiilor de la punctele anterioare i modalitatea n care a reuit s le
soluioneze.

Elevul i ca deschide un document word n


care se vor nota toate erorile pe care le-a avut de-a lungul realizrii cerinelor de la
punctele anterioare i cum a procedat s le soluioneze.
Se accept ca i corecte urmtoarele operaii:

Instruciuni pentru evaluatori


Se vor nota elevii chestionai n funcie de corectitudinea rspunsurilor oferite. Pentru
fiecare operaie corect, de la partea practic, se va acorda punctajul prevzut n
barem.

Modul de transmitere i sugestii de valorizare a rezultatelor evalurii


n funcie de operaiile realizate de elevi se va aprecia dac acetia sunt capabili s
realizeze conectarea, instalarea i depanarea dispozitivelor periferice de intrare i n
caz contrar se insist asupra noiunilor care nu au fost suficient de bine asimilate.

116

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Testul Il.5
Obiectivele evalurii:
- s conecteze echipamentele periferice de ieire
- s instaleze drivere-le i programele asociate dispozitivelor periferice de ieire
- s identifice defectele specifice dispozitivelor periferice de ieire

Prezentarea testului
Acest test poate fi utilizat pe parcursul modulului ca evaluare formativ.

Tipul testului: oral i prob practic


Durata evalurii
Timp de lucru: 30 minute

Condiiile n care se recomand a fi realizat evaluarea


Testul poate avea loc n laboratorul de informatic. Fiecare elev va primi cerinele de
lucru pe o fia de lucru. Se va pune la dispoziia elevilor un CD care conine driverele
dispozitivelor periferice de ieire.
Profesorul va solicit clasei s rspund la urmtoarele ntrebri.

Enun:
1. Enumerai dispozitivele periferice de ieire.
2. Specificai caracteristicile funcionale, tipurile i modalitile de conectare pentru
monitor i imprimant?
117

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

3. Cum procedm dac nu dispunem de drivere pentru imprimanta din laborator?


4. Ce operaie necesit o imprimant nainte de folosire pentru a obine o imprimare
de calitate optim?
5. Care sunt primele verificri care se fac dac un dispozitiv periferic de ieire nu
este detectat de sistemul de operare?

Fi de lucru
Se pune la dispoziia elevilor un sistem de calcul pe care este instalat un sistem de
operare, doar c monitorul, imprimanta i videoproiectorul nu sunt conectate, iar
imprimanta nu este instalat. Se solicit elevilor realizarea practic a urmtoarelor
cerine:
1. S conecteze monitorul, imprimanta i videoproiectorul, astfel nct imaginea s
fie vizibil i pe monitor i pe ecran;
2. S selecteze de pe Cd-ul pus la dispoziie de profesor driver-ul pentru
imprimant i s se instaleze;
3. S se realizeze operaia de calibrare a imprimantei;
4. S-i noteze ntr-un document Word toate erorile care le-a avut pe parcursul
realizrii operaiilor de la punctele anterioare i modalitatea n care a reuit s le
soluioneze.

Instruciuni pentru elevi


S citeasc toate cerinele fiei de lucru nainte de a ncepe rezolvarea acesteia.

Criteriile de evaluare i notare prob oral


Se acord 10 puncte pentru practea practic, astfel:
2 puncte din oficiu
118

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

1.
2.
3.
4.

1 punct pentru promptitudinea rspunsurilor


1 punct pentru limbajul tehnic
1 punct pentru originalitate
1 punct la fiecare ntrebare cu coninut corect din punct de vedere tiinific

Criteriile de evaluare i notare fi de lucru


Se acord 10 puncte pentru practea practic, astfel:
1 punct din oficiu
1.
2.
3.
4.

2 puncte
3 puncte
2 puncte
2 punct

Evaluarea rspunsurilor orale:


1. Enumerai dispozitivele periferice de ieire.
Dispozitivele periferice de ieire sunt:
monitoarele, proiectoarele , imprimantele, plotterul, boxele i ctile;
Este acceptat orice formulare asemntoare:

2. Specificai caracteristicile funcionale, tipurile i modalitile de conectare pentru


monitor i imprimant?
Este acceptat orice formulare asemntoare:

Monitorul este un dispozitiv periferic care permite vizualizarea pe ecran a


rezultatelor prelucrrii informaiilor. Principalele tipuri de monitoare sunt cele cu tub
catodic i cristale lichide. Monitoarele sunt caracterizate de: dimensiunea ecranului,
rezoluia monitorului, numrul de culori, rata de refresh. Monitoarele LCD au n plus
ca i caracteristici: unghiul maxim de vizibilitate, timpul de rspuns i contrastul. Se
conecteaz pe mufa VGA.
Imprimanta este dispozitivul care permite tiprirea pe hrtie a informaiei. Se cunosc
urmtoarele categorii de imprimante: matriciale, cu jet de cerneal i laser.
Principalele caracteristici ale imprimantelor sunt: dimensiunea i tipul hrtiei, viteza
de lucru: exprimat n pagini pe minut (ppm), culoarea, calitatea tipririi: se exprima
119

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

n numrul de puncte pe unitatea de suprafa (dots per inch - dpi), nivelul de


zgomot, memoria intern i fiabilitate.
O imprimant se poate conecta la un calculator pe diverse porturi, cum ar fi: serial, cu
vitez mic de transfer, paralel, cu vitez de transfer mai mare dect cel serial, SCSI
(Smal Calculator System Interface), interfa care folosete comunicaia de tip paralel
cu vitez mare de transfer, USB, foarte usual, fire wire, de viteze mari i independent
de platform, wireless disponibil prin infrarou i ethernet pentru imprimante
partajate n reea.
3. Cum procedm dac nu dispunem de drivere pentru imprimanta din laborator?
Este acceptat orice formulare asemntoare:

Se identific tipul imprimantei i se caut

driver-ul pe site-ul productorului.


4. Ce operaie necesit o imprimant nainte de folosire pentru a obine o imprimare
de calitate optim?
Pentru obinerea unei tipriri de calitate
optim, o imprimant necesit operaia de calibrare.
Este acceptat orice formulare asemntoare:

5. Care sunt primele verificri care se fac dac un dispozitiv periferic de ieire nu
este detectat de sistemul de operare?
Dac un dispozitiv nu este detectat de
sistemul de operare, se verific dac a fost conectat corect, dac este legat la
sursa de curent i dac este setat ca Enable n BIOS.
Este acceptat orice formulare asemntoare:

Barem de corectare i notare:


1. S conecteze monitorul, imprimanta i videoproiectorul, astfel nct imaginea s fie
vizibil i pe monitor i pe ecran;
Se verific de ce tipuri de porturi dispune
unitatea central i se conecteaz imprimanta conform mufei de care dispune, iar
videoproiectorul se conecteaz pe mufa VGA i monitorul la mufa Computer Out a
videoproiectorului.
Se accept ca i corecte urmtoarele operaii:

120

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

2. S selecteze de pe Cd-ul pus la dispoziie de profesor driver-ul pentru imprimant i


s se instaleze;
Se identific pe CD-ul pus la driver-ul
corespunztor tipului de imprimant conectat i se lanseaz n execuie instalarea
folosind fiierul setup.
Se accept ca i corecte urmtoarele operaii:

3. S se realizeze operaia de calibrare a imprimantei;


Dup instalarea imprimantei se lanseaz n
execuieoperaia de calibrare din fereastra Properties. Se va tipri foaia de test
calibration i dup identificarea combinaiilor optime se va realiza calibrarea efectiv.
Se accept ca i corecte urmtoarele operaii:

4. S-i noteze ntr-un document Word toate erorile care le-a avut pe parcursul
realizrii operaiilor de la punctele anterioare i modalitatea n care a reuit s le
soluioneze.
Elevul i ca deschide un document word n
care se vor nota toate erorile pe care le-a avut de-a lungul realizrii cerinelor de la
punctele anterioare i cum a procedat s le soluioneze.
Se accept ca i corecte urmtoarele operaii:

Instruciuni pentru evaluatori


Se vor nota elevii chestionai n funcie de corectitudinea rspunsurilor oferite. Pentru
fiecare operaie corect, de la partea practic, se va acorda punctajul prevzut n
barem.

Modul de transmitere i sugestii de valorizare a rezultatelor evalurii


n funcie de operaiile realizate de elevi se va aprecia dac acetia sunt capabili s
realizeze conectarea, instalarea i depanarea dispozitivelor periferice de intrare i n
caz contrar se insist asupra noiunilor care nu au fost suficient de bine asimilate.

121

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

TEST SUMATIV
Evaluare sumativ a modulului
Sisteme de operare i programe specifice partea II
Competene
-

Configureaz sistemul de operare i aplicaiile software instalate

Instaleaz i configureaz dispozitive periferice

Obiectivele evalurii:
-

S configureze sisteme de operare i aplicaii software instalate

S instaleze dispozitivele periferice

S configureze dispozitivele periferice

Prezentarea testului
Acest test poate fi utilizat la sfritul modulului ca evaluare sumativ.

Tipul testului: proiect


Durata evalurii
Timp de lucru: 2 sptmni

Condiiile n care se recomand a fi realizat evaluarea


Realizarea proiectului i a prezentrii finale trebuie s se desfoare n laboratorul de
informatic iar partea de documentare poate fi realizat n afara laboratorului. Pentru
realizarea proiectului se va considera ca punct de plecare, sistemul de calcul instalat
prin testul sumativ de la prima parte a modulului (un sistem de operare Windows Xp pe
care este instalat un program antivirus actualiuat).

122

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Enun:
Tema proiectului: Un calculator pentru revista colii

Prezentarea proiectului
Elevii vor avea ca sarcin de lucru s gseasc o variant optim pentru un sistem de
calcul, cu toate dispozitivele periferice i software-ul necesar desfurrii activitii de
elaborare a revistei.

Cerine:
Comitetul de redacie solicit urmtoarele:
-

Un calculator cu urmtoarele dispozitive periferice instalate: un scanner fix i o


imprimant cu jet de cerneal;

Programele necesare elaborrii revistei se ncadreaz n urmtoarele categorii: o


aplicaie de tip Office, care s permit i editarea paginilor de revist; un program
de editare grafic i un program de arhivare.

Instruciuni pentru elevi


n elaborarea proiectului trebuie s se realizeze urmtoarele sarcini:
-

O documentare despre dispozitivele periferice disponibile n laboratoarele de


informatic, i aplicaiile disponibile (pachetul Office, programe de editare grafic,
programe asociate scanner-ului), sub sprijinul informaticianului liceului;

Selectarea dispozitivelor hardware i a aplicaiilor necesare realizrii proiectului;

Conectarea dispozitivelor periferice;

Instalarea drivere-lor i a pachetelor software (pachetul Office, programe de


editare grafic, programe asociate scanner-ului) asociate dispozitivelor periferice
utilizate;
123

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Configurarea aplicaiilor software instalate;

Testarea funcionalitii dispozitivelor periferice i a pachetelor software;

Elaborarea i prezentarea rezultatelor sub forma unei prezentri power point.

Criteriile de evaluare i notare


Se acord 10 puncte astfel:
1 punct din oficiu
a) calitatea documentrii - 0.5 puncte
b) realizarea activitilor proiectului - 4.5 puncte
c) analiza rezultatelor i alegerea soluiei finale - 2 puncte
a) elaborarea i raportarea concluziillor - 2 puncte

Barem de corectare i notare:


- O documentare despre dispozitivele periferice disponibile n laboratoarele de
informatic i aplicaiile disponibile, sub sprijinul informaticianului liceului;
Se vor puncta: informaiile bine structurate legate de performanele sistemelor de
calcul i compatibilitile acestora cu sistemul de operare Windows XP; informaiile
despre programele software din dotarea laboratorului i a celor de tip Open Source
disponibile pe internet;
- Selectarea dispozitivelor hardware i a aplicaiilor necesare realizrii proiectului;
Se va realiza o selecie final att din punct de vedre hard ct i soft a resurselor
necesare.
- Conectarea dispozitivelor periferice;
Se va realiza asamblarea sistemului de calcul i conectarea dispozitivelor periferice.
Se vor strnge toate Kit-urile cu aplicaiile software necesare.
124

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

- Instalarea drivere-lor i a pachetelor software;


Se va puncta respectarea etapelor instalrii drivere-lor i a aplicaiilor.
- Configurarea dispozitivelor periferice (calibrarea i alinierea n cazul imprimantei i a
scaner-ului) i a aplicaiilor software instalate;
Se va aprecia capacitatea de selecie a operaiilor de optimizare a funcionrii
sistemului de operare i configurarea aplicaiilor pentru sarcina de lucru la care vor fi
solicitate.
- Testarea funcionalitii dispozitivelor periferice i a pachetelor software;
- Se va verifica funcionarea sistemului de calcul i se vor realiza sarcini de lucru cu
dispozitivele periferice puse la dispoziie; Dac se constat ca sunt lucruri care nu
funcioneaz conform planificrii iniiale, se vor soluiona.
- Elaborarea i prezentarea rezultatelor sub forma unei prezentri power point.
Elevii vor prezenta ntr-o prezentare Power Poit fiecare etap din proiectul lor, insistnd
asupra situaiilor problem i a modalitilor n care acestea au fost rezolvate.

Instruciuni pentru evaluatori


Profesorul va trebui s monitorizeze permanent activitatea desfurat de elevi, s-i
noteze n fiecare etap dac acetia au reuit i ct au reuit s realizeze din sarcina
de lucru i s in cont punctajul prevzut n barem n stabilirea notei finale.

Modul de transmitere i sugestii de valorizare a rezultatelor evalurii


n funcie de rezultatele obinute de elevi (neatingerea tuturor competenelor) se va
decide dac este cazul s se reia evaluarea printr-un test de alt natur.

125

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Modulul: SISTEME DE OPERARE N REEA


PARTEA I WINDOWS

126

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

AUTOR:
Iordache Florin

COORDONATOR:
LADISLAU SEICA Informatician

CONSULTAN:
VIOREL IGNESCU expert CNDIPT
IOANA CRSTEA expert CNDIPT
ANGELA POPESCU expert CNDIPT
DANA STROIE expert CNDIPT

127

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Testul l.1
Obiectivele evalurii:
Analizarea comparativ a diferitelor sisteme de operare n reea.

Prezentarea testului
Acest test poate fi utilizat la sfritul unui grup de lecii ca evaluare formativ sau ca
parte a unei evaluri sumative.

Tipul testului: prob scris


Durata evalurii
Timp de lucru: 30 minute
Condiiile n care se recomand a fi realizat evaluarea
Testul poate avea loc ntr-o sal de clas sau n laboratorul de informatic, fiecare elev
va primi o foaie sau un fiier text cu cerinele testului i va rezolva individual subiectele.

128

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Exerciiul 1
Tipul exerciiului: item cu alegere multipl- item cu o singura variant de rspuns
corect
Enun:
Pentru fiecare item bifai rspunsurile corecte.
1.1 Ce variant de Windows Server ar fi cea mai potrivit pentru partajarea de
conexiuni internet?
a) Windows Enterprise Server
b) Windows Internet Server
c) Windows Data Center.
d) Windows Standard Server
e) Windows Web Server
1.2 Alegei sistemul de operare potrivit pentru a oferi servicii directoare
a) Windows Enterprise Server
b) Windows Internet Server
c) Windows Data Center.
d) Windows Itanium Server
e) Windows Web Server
1.3 Care sistem de operare din cele prezentate mai jos nu ofer serviciul
File server?
a) Windows Enterprise Server
b) Windows Internet Server
c) Windows Data Center.
129

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

d) Windows Itanium Server


e) Windows Web Server
1.4 Ce sisteme de operare au numrul de conexiuni RDP nelimitat?
a) Windows Enterprise Server
b) Windows Internet Server
c) Windows Data Center.
d) Windows Itanium Server
e) Windows Web Server
Instruciuni pentru elevi
ntrebrile au mai multe rspunsuri corecte. Se va acorda punctaj doar n cazul
identificrii tuturor rspunsurilor. n cazul bifrii mai multor rspunsuri dect numrul
celor corecte, nu se va acorda punctaj la respectivul item.
Exerciiul 2
Tipul exerciiului: item de completare
Enun:
Pentru fiecare item completai spaiile libere cu termenii corespunztori.
Instruciuni pentru elevi
Windows . Server 2003/2008 permite multiprocesare simetric pe 2 ci i
pn la 4 GB de memorie. Windows Enterprise Server 2003/2008 este un sistem de
operare complet, care accept pn la procesoare, cluster cu 4 noduri i pn la 32
GB de memorie. Windows edition - Este un server Web orientat pe funcii,
optimizat astfel nct s furnizeze firmelor o platform cuprinztoare i stabil pentru
servire i gzduire pe Web. Windows Server 2008 pentru sistemele Itanium-Based este
optimizat pentru baze de date mari, linie de afaceri i aplicaii specifice oferind
disponibilitate mare precum i scalabilitate pn la .. de procesoare.
Pentru rezolvare completai spaiile libere cu termenii corespunztori.
130

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Exercitiul 3
Tipul exerciiului: item cu alegere dual
Enun:
Stabilii pentru fiecare afirmaie dac este adevrat sau fals.
3.1 Sistemele de operare Windows Server funcioneaz pe 32 sau 62 de bii.
Adevarat

Fals

3.2 Nu toate sistemele de operare ale familiei Windows Server ofer suport pentru
serviciul active directory
Adevarat

Fals

3.3 Toate sistemele de operare ale familiei Windows Server ofera utilizatorului
interfa grafic
Adevarat

Fals

3.4 Facilitatea Add hot memory este o facilitate standard a familiei Windows Server
Adevarat

Fals

3.5 Windows Deployment Services este o caracteristic a serverelor care permite


controlul de la distan a site-urilor web
Adevarat

Fals

3.6 Network protection access permite restricionarea accesului la reea a


utilizatorilor care nu au fcute actualizrile la sistemul de operare i la antivirus
Adevarat

Fals

Instruciuni pentru elevi


Pentru rezolvare bifai cu x varianta corect.

131

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Criteriile de evaluare i notare


-

1 punct din oficiu

Exerciiu 1
1. 1 punct
2. 1 punct
3. 1 punct
4. 1 punct
Exerciiu 2
Se acord 0.5 puncte pentru fiecare rspuns corect.
Exerciiul 3
1. 0.5 puncte
2. 0.5 puncte
3. 0.5 puncte
4. 0.5 puncte
5. 0.5 puncte
6. 0.5 puncte

Barem de corectare i notare:


Exercitiul 1
1.1 a,d
1.2 a,c
1.3 b,d,e
1.4 a,c
132

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Exerciiul 2
Windows Standard Server 2003/2008 permite multiprocesare simetric pe 2 ci i pn
la 4 GB de memorie. Windows Enterprise Server 2003/2008 este un sistem de operare
complet, care accept pn la 8 procesoare, cluster cu 4 noduri i pn la 32 GB de
memorie. Windows Web edition - Este un server Web orientat pe funcii, optimizat
astfel nct s furnizeze firmelor o platform cuprinztoare i stabil pentru servire i
gzduire pe Web. Windows Server 2008 pentru sistemele Itanium-Based este optimizat
pentru baze de date mari, linie de afaceri i aplicaii specifice oferind disponibilitate
mare precum i scalabilitate pn la 64 de procesoare.
Exercitiul 3
3.1 A
3.2 A
3.3 F
3.4 F
3.5 F
3.6 A

Modul de transmitere i sugestii de valorizare a rezultatelor evalurii


n funcie de rspunsurile elevilor se vor relua sau nu anumite informaii despre familia
de sisteme de operare Windows Server i apoi, dac este cazul, se reface acest test
sau unul asemntor.

133

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Testul l.2
Obiectivele evalurii:
- Utilizarea protocoalelor i serviciilor de reea.

Prezentarea testului
Acest test poate fi utilizat la nceputul unei lecii ca evaluare formativ

Tipul testului: prob oral. ntrebri cu rspuns scurt.


Durata evalurii
Timp de lucru: 10 minute

Condiiile n care se recomand a fi realizat evaluarea


Testul poate avea loc ntr-o sal de clas sau n laboratorul de informatic.

ntrebri:
1. Ce sunt protocoalele?
2. Ce protocol se utilizeaz pentru determinarea adresei MAC a unui calculator
dintr-o reea?
3. Ce protocol a fost folosit n cazul desenului din figura de mai jos?

134

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

4. Ce protocol se folosete pentru transmiterea mesajelor de pot electronic?


5. Ce protocol / protocoale se folosesc pentru recepionarea mesajelor de pot
electronic?
6. Care este utilitatea protocolului FTP?
7. Care este dezavantajul folosirii protocolului Telnet?
8. Ce protocol controleaz tranzaciile ntre un client i un server web?
9. Ce perechi de porturi/protocol pot fi utilizate de clienii de pot electronic?
Instruciuni pentru elevi:
Rspunsurile la ntrebri trebuie s fie scurte i strict legate de ntrebare. Se vor evita
formulrile lungi i explicaiile inutile.
Criterii de evaluare i notare
Se acord 10 puncte astfel:
1 punct din oficiu
Se acord cte 1 punct pentru fiecare rspuns corect:
Barem de corectare i notare:
Se acord 10 puncte astfel:
1 punct din oficiu
Se acord cte 1 punct pentru fiecare rspuns corect:
1. Un protocol de reea reprezint o colecie de reguli i proceduri care
guverneaz comunicaia ntre calculatoarele dintr-o reea.
2. ARP
3. ICMP
4. SMTP
5. POP3, IMAP
135

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

6. FTP este un protocol de nivel aplicaie folosit pentru trimiterea i recepionarea


fiierelor ntre un client FTP i un server FTP
7. Nu este un protocol sigur.
8. HTTP
9. POP3 110, IMAP 143, SMTP - 25

Modul de transmitere i sugestii de valorizare a rezultatelor evalurii


n funcie de rspunsurile elevilor se vor relua sau nu anumite informaii despre
protocoalele folosite n reelele de calculatoare, i apoi, dac este cazul, se reface acest
test sau unul asemntor.

136

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Testul l.3
Obiectivele evalurii:
- Utilizarea protocoalelor i serviciilor de reea.

Prezentarea testului
Acest test poate fi utilizat la sfritul unei lecii ca evaluare formativ

Tipul testului: prob practic..


Durata evalurii
Timp de lucru: 15 minute
Condiiile n care se recomand a fi realizat evaluarea
Testul poate avea loc ntr-o sal de clas sau n laboratorul de informatic, Fiecare elev
va primi o foaie cu setrile contului de email pentru care trebuie configurat clientul de
email.

Vor fi oferite:
1. Numele i prenumele persoanei posesoare a contului de mail de configurat
2. Adresa de mail
3. Serverul de primire coresponden
4. Serverul de expediere coresponden (se va specifica faptul c serverul SMTP
solicit autentificare)
5. Parola de autentificare

137

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Enun:
Configurai clientul de email Outlook Office 2007 cu setrile puse la dispoziie de
cadrul didactic. Apoi trimitei un email de test cadrului didactic i recepionai un
email de la dnsul.

Criterii de evaluare i notare


Se acord 10 puncte astfel:
1 punct din oficiu
Se acord cte 1 punct pentru fiecare rspuns corect:

Barem de corectare i notare:


Se acord 10 puncte astfel:
1 punct din oficiu
Se acord cte 1 punct pentru:
1. Introducerea corect a numelui i prenumelui persoanei deintoare a contului
2. Introducerea corect a adresei de rspuns
3. Introducerea corect a serverului de primire coresponden
4. Introducerea corect a serverului de expediere coresoponden
5. Configurarea autentificrii la serverul de trimitere coresponden
6. Introducerea corect a parolei
7. Verificarea configurrii corecte a clientului de email
8. Trimiterea unui mesaj test cadrului didactic
9. Recepionarea unui mesaj test de la cadrul didactic
138

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Modul de transmitere i sugestii de valorizare a rezultatelor evalurii


n funcie de rspunsurile elevilor se vor relua sau nu anumite informaii despre
configurarea clienilor de mail, i apoi, dac este cazul, se reface acest test sau unul
asemntor.

139

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Testul l.4
Obiectivele evalurii:
- Configureaz sistemele de operare n reea.
.
Prezentarea testului
Acest test poate fi utilizat la sfritul temei ca evaluare formativ sau ca parte a unei
evaluri sumative.

Tipul testului: prob oral, prob practic.


Durata evalurii
Timp de lucru: 20 minute

Condiiile n care se recomand a fi realizat evaluarea


Evaluarea poate avea loc n laboratorul tehnologic, fiecare elev va primi o foaie cu
cerinele testului i le va rezolva individual.

140

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Exerciiul 1
Tipul exerciiului: ntrebri orale cu rspuns scurt
Enun:
Rspundei la urmtoarele ntrebri:
1. Ce serviciu este disponibil pentru configurarea automat a adreselor TCP/IP pe
calculatoarele client? Care sunt cteva dintre avantajele utilizrii acestui tip de
configurare, fa de configurarea manual?
2. Ce nseamn nchirierea unei adrese IP?
3. Definii: scop, address pool, reservation?

Exerciiul 2
Tipul exerciiului: exerciiu practic
Enun:
2.1 Instalai i configurai un server DHCP astfel:
a) S aib rezervorul de adrese: 10.0.0.3 10.0.0.254
b) S aib adrese excluse de la 10.0.0.3 10.0.0.50
c) Rezervai adresa 10.0.0.3 pentru MAC 00:00:00:00:00.01
d) S ofere clienilor i adresa ruterului: 10.0.0.1
2.2 Verificai funcionarea serverului DHCP

141

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Criterii de evaluare i notare


Se acord 10 puncte astfel:
1 punct din oficiu

Exerciiul 1
1.1.1 0.5 punte
1.1.2 0.5 puncte
2.

1 punct

3.1

0.33puncte

3.2

0.33puncte

3.3

0.33puncte

Exerciiul 2
1.
a) 1 punct
b) 1 punct
c) 1 punct
d) 1 punct
2.

1 punct

Barem de corectare i notare


-

1 punct din oficiu

142

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Exerciiu 1
1
1.1.

DHCP

1.2.
Decongestionarea administratorului de reea de alocare de adrese
IP, managementul simplificat reelei,
2

Alocarea unei adrese IP de ctre serverul DHCP, unei staii client

3
3.1
Un scop este o colecie de adrese IP pentru calculatoarele dintr-un
subnet ce utilizeaz DHCP.
0.33puncte
3.2
Address pool rezervor de adrese toate adresele care pot fi
allocate de serverul DHCP
0,33 puncte
3.3
Reservation rezervarea unei adrese pentru o anumit
interfa de reea identificat prin adresa MAC
0,33 puncte
Exerciiu 2
Pentru fiecare pas al instalrii efectuat corect, se va acorda punctajul conform
baremului.

143

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Testul l.5
Obiectivele evalurii:
- Configureaz sistemele de operare n reea.

Prezentarea testului
Acest test poate fi utilizat la sfritul temei ca evaluare formativ sau ca parte a unei
evaluri sumative.

Tipul testului: prob oral, prob practic.


Durata evalurii
Timp de lucru: 20 minute

Condiiile n care se recomand a fi realizat evaluarea


Evaluarea poate avea loc n laboratorul tehnologic, fiecare elev va primi o foaie cu
cerinele testului i le va rezolva individual.

144

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Exerciiul 1
Tipul exerciiului: ntrebri orale cu rspuns scurt
Enun:
Rspundei la urmtoarele ntrebri:
1.1. Care este serviciul care furnizeaz unui client adrsa IP a unui URL la cererea
acestuia?
a. HTTP
b. SSH
c. FQDN
d. DNS
e. Telnet
f. SMTP
1.2.

Care 3 protocoale opereaz la nivelul nivelului Aplicaie al modelului OSI?


a. ARP
b. DNS
c. PPP
d. SMTP
e. POP
f. ICMP

1.3.

Ce comand este folosit la sistemul de operare Windows pentru interogarea


serverelor DNS?
a. Dig
b. Winconfig
145

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

c. Dnsconfig
d. Showdns
e. Nslookup

Exerciiul 2
Tipul exerciiului: exerciiu practic
Enun:
2.1 Instalai i configurai un server DNS astfel:
a. IP 10.0.0.2, subnet 255.255.255.0
b. Creai numai zon master de cutare nainte.
c. Adugai manual 2 intrri statice: PC1 10.0.0.10, PC2 10.0.0.11
d. Adugai 2 alias-uri: staia1 PC1, staia2 PC2
e. Verificai funcionarea serverului

Exerciiul 3
Configurai protocolul TCP/IP a dou staii de lucru cu urmtorii parametri
Staia1 - IP: 10.0.0.10, subnet: 255.255.255.0, DNS1 10.0.0.2
Staia2 - IP: 10.0.0.11, subnet: 255.255.255.0, DNS1 10.0.0.2
3.1 Ce se ntmpl la executarea comenzii urmtoare de pe server:
Ping PC1
3.2 Ce se ntmpl la executarea comenzii urmtoare de pe staia PC1:
Ping staia2
Descriei pas cu pas operaiunile care au loc!
146

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Criteriile de evaluare i notare


-

1 punct din oficiu

Exerciiul 1
1.1.

1 punct

1.2.

1 punct

1.3.

1 punct

Exerciiul 2
2.1.
a. 0,5 puncte
b. 0,5 puncte
c. 1 punct
d. 1 punct
e. 1 punct
Exerciiul 3
a. 1 punct
b. 1 punct

Barem de corectare i notare


Exerciiul I
1.1.

1.2.

b,d,e

1.3.

147

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Exerciiul 2
Pentru fiecare pas al instalrii efectuat corect, se va acorda punctajul conform
baremului.

Exerciiul 3
Staia configurat cu adresa IP 10.0.0.10 va rspunde la ping
PC1 va trimite o interogare serverului DNS definit n suita de protocoale TCP/IP care va
rezolva numele staia2 i i va trimite staiei PC1 adresa IP staiei PC2 10.0.0.11.
Staia configurat cu adresa IP 10.0.0.11 va rspunde la ping

148

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Testul l.6
Obiectivele evalurii:
-

Determin cerinele hardware i compatibilitatea cu alte aplicaii software folosite


n reea.

Seteaz parametrii sistemului de calcul.

Prezentarea testului
Acest test poate fi utilizat la sfritul unui grup de lecii ca evaluare formativ sau ca
parte a unei evaluri sumative.

Tipul testului: prob oral i practic


Durata evalurii
Timp de lucru: 30 minute

Condiiile n care se recomand a fi realizat evaluarea


Evaluarea poate avea loc n laboratorul tehnologic, fiecare elev va primi o foaie cu
cerinele testului i le va rezolva individual.

149

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Exerciiul 1
Tipul exerciiului: ntrebri scrise cu rspuns scurt
Enun:
Rspundei la urmtoarele ntrebri:
11. HCL nseamn:
a. Hardware compatibility list
b. Home computer load
c. Hardware component list
d. Home component load
12. Cnd instalai Windows Server pe un sistem de calcul nou, ce trebuie s facei
pentru a ncrca sistemul de operare de pe cd/ dvd ?
a. Nimic, va porni automat de pe CD/DVD
b. Alegei dispozitivul de boot din meniul care va aprea
c. Intrai n BIOS i configurai n secvena de boot, CD/DVD ca prim
opiune
d. Introducei CD/DVD-ul n unitate i apsai Enter
13. Care sunt cerinele minime hardware pentru instalarea sistemului de operare
Windows 2003 Server? (133MHz, 128MB, 1,5GB)
a. 133MHz procesor, 256MB RAM, 1,5GB HDD
b. 133MHz procesor, 128MB RAM, 1GB HDD
c. 166MHz procesor, 256MB RAM, 1GB HDD
d. 133MHz procesor, 128MB RAM, 1,5GBHDD

150

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Exerciiul 2
Tipul exerciiului: exerciiu practic
Enun:
Instalai sistemul de operare Windows 2003 Server.
a. Realizai o partiie primara de 20GB
b. Formatai partiia creat n NTFS
c. Setai la Regional Settings ara - Romania, timpul GMT+2 Bucharest
d. Personalizai sistemul prin introducerea numelui i a companiei (colii)
e. Alegei licentiere per server (255)
f. Configurai protocolul plcii de reea cu IP Address 10.0.0.2, subnet
255.255.255.0, Default gateway 10.0.0.1, DNS 10.0.0.1

Criteriile de evaluare i notare


-

1 punct din oficiu

Exerciiu 1
11. 1 punct
12. 1 punct
13. 1 punct
Exerciiu 2
2.1.

Configurarea ordinii de boot

0,5 puncte

2.2.

Partiionare

0,3 punct

2.3.

Formatare

0,2 punct

2.4.

Configurare regionale

0,2 puncte
151

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

2.5.

Personalizare

0,2 puncte

2.6.

Liceniere

0,1 puncte

2.7.

Configurare placa de reea

1 punct

2.8.

Creare parola administrator


a. Puternica

1 punct

b. Slaba

0,5 puncte

2.9.

Instalare drivere

2,5 puncte

Barem de corectare i notare:


Exerciiul 1
1.1 a,
1.2 c
1.3 d
Exerciiul 2

Instruciuni pentru evaluatori


Pentru fiecare pas al instalrii efectuat corect, se va acorda punctajul conform
baremului.

Modul de transmitere i sugestii de valorizare a rezultatelor evalurii


n funcie de rspunsurile i activitile elevilor se vor relua sau nu anumite informaii
sau exerciii legate de instalarea sistemului de operare windows server, i apoi, dac
este cazul, se reface acest test sau unul asemntor.

152

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Testul l.7
Obiectivele evalurii:
- realizeaz managementul discurilor
Prezentarea testului
Acest test poate fi utilizat la sfritul unei lecii ca evaluare formativ sau ca parte a unei
evaluri sumative.

Tipul testului: prob scris i practic


Durata evalurii
Timp de lucru: 30 minute

Condiiile n care se recomand a fi realizat evaluarea


Testul poate avea loc n laboratorul de informatic. Fiecare elev, n funcie de
echipamentele avute la dispoziie, va rspunde la ntrebri i va efectua verificrile
individual, sub stricta supraveghere a cadrului didactic.

153

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Exerciiul 1
Tipul exerciiului: ntrebri cu rspunsc scurt
Enun:
Rspundei la urmtoarele ntrebri.
1. Care este diferena ntre un disc de baz i unul dinamic, n sistemul de
operare Windows?
2. Care sunt cele 5 tipuri de volume disponibile pentru un disc dinamic? Cum
sunt definite? Care sunt tolerane la defecte i cum se obine aceast
proprietate?
3. Care este diferena ntre un volum RAID realizat software i unul realizat
hardware?
Exerciiul 2
Tipul exerciiului: exerciiu practic
Enun:
Avnd la dispoziie un calculator cu cel puin 2 harddiskuri realizai :
1. Un volum n RAID5
2. Un volum n RAID0
3. Un volum n RAID1
Instruciuni pentru elevi
La verificarea funcionrii sistemului vei asculta ndrumrile cadrului didactic i vei
realiza activitatea doar sub supravegherea acestuia.

Criteriile de evaluare i notare


-

1 punct din oficiu

154

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Exerciiu 1
1. 1 punct
2. 2 puncte
3. 1 punct
Exerciiul 2
1. 2 puncte
2. 2 puncte
3. 1 punct
Barem de corectare i notare:
Exerciiul 1
1. Diferena ntre un disc de baz i unul dinamic este c al doilea accept volumele
i, prin urmare poate fi configurat n RAID.
2. Cele 5 tipuri de volume sunt: volume simple, de fragmente, n oglind, de fii i
RAID-5. Discurile de baz nu accept configuraii tolerante la defecte
3. Un volum RAID hardware este realizat cu ajutorul unui controller RAID, fapt
pentru care sistemul de operare nu va trebui s realizeze managementul structurii
RAID create. Sistemul de operare va vedea volumul RAID ca un singur disc.
Exerciiul 2
Instruciuni pentru evaluatori
Pentru fiecare pas al verificrii efectuat corect, se va acorda punctajul conform
baremului.
Modul de transmitere i sugestii de valorizare a rezultatelor evalurii
n funcie de rspunsurile i activitile elevilor se vor relua sau nu anumite informaii
sau exerciii legate de managementul discurilor n sistemele Windows, i apoi, dac
este cazul, se reface acest test sau unul asemntor.
155

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Testul l.8
Obiectivele evalurii:
- securizeaz sistemele de operare n reea
Prezentarea testului
Acest test poate fi utilizat la sfritul unei lecii ca evaluare formativ sau ca parte a unei
evaluri sumative.

Tipul testului: prob oral i practic


Durata evalurii
Timp de lucru: 30 minute

Condiiile n care se recomand a fi realizat evaluarea


Testul poate avea loc n laboratorul de informatic. Fiecare elev, n funcie de
echipamentele avute la dispoziie, va rspunde la ntrebri i va efectua verificrile
individual, sub stricta supraveghere a cadrului didactic.

156

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Exerciiul 1
Tipul exerciiului: ntrebri cu rspuns scurt
Enun:
Rspundei la urmtoarele ntrebri.
1. Care este raiunea de a refuza pentru majoritatea utilizatorilor din cadrul
organizaiei dumneavoastr dreptul de a deschide o sesiune local pe
server?
2. Enumerai cteva din caracteristicile pe care trebuie s le aib o parol
puternic.
Exerciiul 2
Tipul exerciiului: itemi cu o singur variant de rspuns
2.1 Cteva calculatoare din reea ruleaz greu. Administratorul de reea a verificat
calculatoarele i a gsit copii ale codului programului n memoria activ a fiecrui
calculator. Care din opiunile urmtoare descrie cel mai bine codul autoreplicant?
a. Virus
b. Troian
c. Vierme
d. Defect de sistem
2.2 Care afirmaie descrie cu acuratee un atac de tip Smurf:
a. Antetele IP ale pachetelor ping sunt modificate astfel nct rspunsurile vor
coplei inta
b. Antetele IP ale cererilor SYN sunt modificate astfel nct rspunsurile vor
coplei inta
c. Acest tip de atac DoS suprancarc bufferele prin trimiterea de pachete ping
foarte mari ctre int
d. Acest atac exploateaz nelegerea n 3 pai utilizat de TCP
157

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

2.3 Care din urmtoarele afirmaii descrie cel mai bine NAT:
a. NAT de obicei nlocuiete serviciile proxy i filtrarea de pachete
b. NAT utilizeaz adresarea privat pentru a ascunde gazdele din reeaua local
de cei din afara reelei
c. NAT este utilizat pentru a schimba adresa destinaie pentru pachetele care
prsesc o reea securizat
d. NAT permite filtrarea pachetelor pe msur ce intr sau prsesc reeaua
2.4 Pentru a crea o politic de securitate ce trebuie ntreprins mai nti:
a. Toate serverele trebuie plasate ntr-o locaie sigur
b. Toi utilizatorii trebuie supravegheai pentru a identifica riscuri poteniale de
securitate
c. Toi utilizatorii trebuie s primeasc un ghid scris cu ce este permis n reea
d. Toi utilizatorii trebuie s primeasc instruciuni despre modul de instalare i
actualizare a antivirusului
2.5 Cum poate o politic de securitate a potei electronice s protejeze reeaua de
virui:
a. va afirma ce poate fi trimis i recepionat astfel nct utilizatorii s nu mai
trebuiasc s fie ateni la problemele de securitate
b. va face sigure pentru utilizatori ataamentele
c. va defini ce poate fi trimis i recepionat astfel nct utilizatorii s fie contieni
de pericolele de securitate din reea
d. va cere utilizatorilor s i anune pe ceilali utilizatori de ndat ce se bnuiete
o ameninare

158

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Criteriile de evaluare i notare


-

1 punct din oficiu

Exerciiul 1
1. 2 puncte
2. 2 puncte
Exerciiul 2
2.1.

1 punct

2.2.

1 punct

2.3.

1 punct

2.4.

1 punct

2.5.

1 punct

Barem de corectare i notare:


Exerciiul 1
1.1.
Refuzul accesului este recomandat deoarece permite utilizatorilor accesul
la fiierele de pe partiiile FATi Fat32. De asemenea va limita utilizarea
serverului ca staie de lucru
1.2.

O Parol puternic trebuie s conin mcar 3 din urmtoarele 4 criterii

a. Litere mici
b. Litere mari
c. Cifre
d. Simboluri

159

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Exerciiul 2
2.1.

2.2.

2.3.

2.4.

2.5.

Modul de transmitere i sugestii de valorizare a rezultatelor evalurii


n funcie de rspunsurile i activitile elevilor se vor relua sau nu anumite informaii
sau exerciii legate de securitate n sistemele Windows, i apoi, dac este cazul, se
reface acest test sau unul asemntor.

160

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

TEST SUMATIV
Evaluare sumativ a modulului
Sisteme de operare n reea partea I
Competene:
-

Pregtete sistemul de calcul pentru instalare.

Analizeaz sisteme de operare de reea.

Utilizeaz sisteme de operare n reea.

Administreaz sisteme de operare n reea.

Obiectivele evalurii:
-

Determinarea cerinelor hardware i a compatibilitii cu alte aplicaii software


folosite n reea.

Setarea parametrilor sistemului de calcul.

Pregtirea surselor de instalare.

Utilizarea liniei de comand n lucrul cu sistemele de operare de reea.

Utilizarea interfeei grafice n lucrul cu sistemele de operare de reea.

Analizarea comparativ a diferitelor sisteme de operare de reea.

Instalarea sistemelor de operare pentru servere.

Configurarea sistemele de operare n reea.

Utilizarea protocoalelor i serviciilor de reea.

Realizarea managementului discurilor.

Utilizarea comenzilor de baz ale sistemele de operare n reea.

Instalarea aplicaiilor.

Securizarea sistemelor de operare n reea.


161

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Prezentarea testului
Acest test va fi utilizat ca o component a unei evaluri sumative a modulului.
Tipul testului: Prob scris, practic i oral

Condiiile n care se recomand a fi realizat evaluarea


Testul poate fi susinut doar ntr-un laboratorul de informatic. Fiecare elev va instala
un sistem de operare Windows server i l va configura conform cerinelor.
Timp de lucru: 150 minute

Scenariu: Se dorete instalarea i configurarea unui controller de domeniu care


s permit:
1. Controlul utilizatorilor prin politici de securitate
2. Controlul directoarelor partajate n reea prin file-screening
3. Adugarea de nregistrri statice n DNS
4. Alocarea dinamic de IP-uri cu rezervare pe adresele MAC
5. Securizarea sistemului prin activare de updateuri i firewall

Enun:
Configurai un controller de domeniu cu urmtoarele caracteristici:
1. Windows 2003/ 2008 server:
1.1 2 partiii - partiia de sistem n RAID 0, partiia a doua n RAID 5,
1.2 instalarea se va realiza pe curat,
162

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

1.3 instalarea driverelor,


1.4 configurare IP static : 10.0.0.2 / 255.255.255.0,
1.5 configurarea sistemului pentru updateuri,
1.6 configurarea firewalului
2. Cerine Active Directory:
2.1 nume informatic.local,
2.2 creai unitatea organizaional elevi, avnd utilizatorul laborator care s aib
My
Documents
i
Desktop
redirecionate
ctre
\\server.informatica.local\elev\laborator\My
documents
respectiv
\\server.informatica.local\elev\laborator\Desktop
3. Cerine server DNS:
3.1 integrat n Active Directory,
3.2 s nainteze interogrile DNS ctre 62.231.96.4,
3.3 adugai nregistrarea server.informatica.local cu adresa IP 10.0.0.2,
3.4 realizai un alias cu numele date.informatica.local pentru nregistrarea
server.informatica.local
4. Cerine server DHCP:
4.1 s poat aloca adrese IP n gama 10.0.0.2 10.0.0.254,
4.2 s aib adrese IP rezervate de la 10.0.0.2- 10.0.0.25,
4.3 rezervai pe MAC 5 adrese pentru 5 calculatoare din lab de informatic
5. Cerine file server: s aib 3 directoare partajate n reea:
5.1.
Elev cu acces n citire i scriere pentru toi utilizatorii autentificai pe
domeniu
5.2. Kituri cu acces read-only pentru grupul elevi i read / write pentru grupul
administratori
163

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

5.3. Documente cu restricii totale pentru grupul elevi i acces deplin pentru
restul utilizatorilor
Argumentai alegerile fcute.

Criteriile de evaluare i notare


Se acord 100 de puncte astfel:
10 puncte din oficiu
Subiectul 1 20 de puncte
Subiectul 2 20 de puncte
Subiectul 3 10 de puncte
Subiectul 4 20 de puncte
Subiectul 5 20 de puncte
Subiectul 1.
-

1.1

2 puncte

1.2

5 puncte

1.3

2 puncte

1.4

2 puncte

1.5

2 puncte

1.6

2 puncte

La prezentarea oral se acord 5 puncte pentru susinerea alegerilor fcute.

Subiectul 2.
-

2.1

5 puncte
164

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

2.2

14 puncte

La prezentarea oral se acord 6 puncte pentru susinerea alegerilor fcute.

Subiectul 3.
-

3.1

1 punct

3.2

3 puncte

3.3

3 puncte

3.4

3 puncte

La prezentarea oral se acord 1 punct pentru susinerea alegerilor fcute.

Subiectul 4.
-

4.1

5 puncte

4.2

5 puncte

4.3

5 puncte

La prezentarea oral se acord 5 puncte pentru susinerea alegerilor fcute.

Subiectul 5.
-

5.1

4 puncte

5.2

6 puncte

5.3

6 puncte

La prezentarea oral se acord 4 puncte pentru susinerea alegerilor fcute.

Modul de transmitere i sugestii de valorizare a rezultatelor evalurii


-

n funcie de ndeplinirea sarcinilor de ctre elevi (neatingerea tuturor


competenelor) se va relua acest test sau unul asemntor.
165

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Modulul: SISTEME DE OPERARE N REEA


PARTEA II LINUX

166

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

AUTOR:
Iordache Florin

COORDONATOR:
LADISLAU SEICA Informatician

CONSULTAN:
VIOREL IGNESCU expert CNDIPT
IOANA CRSTEA expert CNDIPT
ANGELA POPESCU expert CNDIPT
DANA STROIE expert CNDIPT

167

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Testul Il.1
Obiectivele evalurii:
Analizarea comparativ a diferitelor sisteme de operare n reea.

Prezentarea testului
Acest test poate fi utilizat la sfritul unui grup de lecii ca evaluare formativ sau ca
parte a unei evaluri sumative.

Tipul testului: prob scris


Durata evalurii
Timp de lucru: 30 minute

Condiiile n care se recomand a fi realizat evaluarea


Testul poate avea loc ntr-o sal de clas sau n laboratorul de informatic. Fiecare elev
va primi o foaie cu cerinele testului i va rezolva individual subiectele.

168

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Exerciiul 1
Tipul exerciiului: item cu o singura variant de rspuns corect
Enun:
Pentru fiecare item bifai rspunsurile corecte.
1.1.
Care din urmtoarele exemple de sisteme de operare respect condiiile
Open Source?
a) Internet Explorer browser.
b) Oracle
c) Serverul X Windows
1.2.
Una din urmtoarele afirmaii este adevrat n cazul sistemelor de
operare multiutilizator:
a) Un utilizator utilizeaz simultan mai multe programe
b) Un utilizator deschide i nchide mai multe programe
c) Doi sau mai muli utilizatori care lucreaz simultan
d) Doi utilizatori care lucreaz la momente diferite de timp
e) Windows Web Server
1.3.
Un sistem de calcul n configuraie server necesit mai multe resurse ca
un sistem de calcul client:
a) Memorie, spaiu pe disc, monitoare
b) Spaiu pe disc, procesoare, utilizatori
c) Procesoare, spaiu pe disc, memorie
d) Imprimante, procesoare, memorie
1.4.
Care este instrumentul de securitate preferat pentru implementarea
firewallului n sistemele de operare Linux 2.4.x i ulterioare:
169

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

a) DHCP
b) DNS
c) ipchains.
d) Iptables
e) Squid
1.5.

Cum este implementat redundana ntr-un server?


a. Prin introducerea de componente hardware suplimentare care pot prelua
sarcinile componentelor defecte
b. Prin adugarea unui dispozitiv de backup al datelor
c. Prin adugarea de software redundant
d. Prin duplicarea tuturor datelor

1.6.

Care sunt dou din avantajele de a avea un sistem multiprocesor?


a. Suport pentru conexiuni la distan i prioritizarea sarcinilor
b. Viteze mai mari i capacitate de procesare mai mare
c. Nevoie redus de adrese IP i un timp de boot redus
d. Nevoie redus de adrese IP i un management superior

1.7.
Care sunt dou trsturi importante oferite de securitatea unui sistem de
operare:
a. Autentificare i criptare
b. Performan superioar i managementul utilizatorilor
c. Protecie la virui i protecie la spam
d. ncrcare echilibrat a procesorului i vitez de procesare mare
1.8.

Care din urmtoarele sunt sisteme de operare Open Source?


170

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

a. Toate versiunile de UNIX


b. Windows Vista
c. MACOs
d. Linux
1.9.

Care dou interfee grafice ruleaz sub Linux?


a. Gnome i KDE
b. Apache i Samba
c. Xfree86 i Gnome
d. Apache i KDE

Instruciuni pentru elevi


ntrebrile au un singur rspuns corect.

Criteriile de evaluare i notare


-

1 punct din oficiu

Exerciiul 1
1. 1 punct
2. 1 punct
3. 1 punct
4. 1 punct
5. 1 punct
6. 1 punct
7. 1 punct
8. 1 punct
171

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

9. 1 punct

Barem de corectare i notare:


Exerciiul 1
1.1 c
1.2 c
1.3 c
1.4 d
1.5 a
1.6 b
1.7 a
1.8 d
1.9 a

Modul de transmitere i sugestii de valorizare a rezultatelor evalurii


n funcie de rspunsurile elevilor se vor relua sau nu anumite informaii despre
caracteristicile unui sistem de operare de reea i apoi, dac este cazul, se reface acest
test sau unul asemntor.

172

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Testul Il.2
Obiectivele evalurii:
-

Utilizarea liniei de comand n lucrul cu sistemele de operare n reea

Utilizarea interfeei grafice n lucrul cu sistemele de operare n reea

Utilizarea protocoalelor i serviciilor de reea.

Prezentarea testului
Acest test poate fi utilizat la nceputul unei lecii ca evaluare formativ

Tipul testului: prob oral, prob practic. Itemi cu o singur variant de rspuns.
Durata evalurii
Timp de lucru: 20 minute

Condiiile n care se recomand a fi realizat evaluarea


Testul poate avea loc ntr-o sal de clas sau n laboratorul de informatic.

Exerciiul I
ntrebri:
10. Ce comand se folosete n Linux pentru a porni serverul grafic?
a. startx
b. guistart
c. startgui
173

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

d. xorgcfg
11. Ce comand se folosete n Linux pentru a redenumi un director?
a. mv
b. rm
c. rem
d. cd
12. Privii figura de mai jos. Ce comand Linux s-a folosit?

a. ipconfig
b. Ipconfig /all
c. Interface /all
d. ifconfig
13. Ce este X Window?
a. Un server folosit pentru a configura servicii web
b. Un program care permite conectarea de la distan cu interfa grafic
c. O interfa grafic pentru Linux
d. Un client de mail pentru Linux
14. Care din urmtoarele comenzi ofer informaii despre alte comenzi?
174

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

a. Ls
b. Search
c. Man
d. List
e. Define
Exerciiul II
Avei la dispoziie un sistem de operare Linux (e.g Fedora)
1. Cu ajutorul liniei de comand realizai contul user1 cu parola User123
2. Cu ajutorul interfeei grafice realizai contul user2 cu parola User223
3. Cu ajutorul liniei de comand configurai interfaa de reea cu adresa 10.0.0.2 masca
de subreea 255.255.255.0
4. Cu ajutorul interfeei grafice realizai configurai interfaa de reea cu adresa 10.0.0.2
masca de subreea 255.255.255.0
Instruciuni pentru elevi:
Rspunsurile la ntrebri trebuie s fie scurte i strict legate de ntrebare. Se vor evita
formulrile lungi i explicaiile inutile.
Criterii de evaluare i notare:
Se acord 10 puncte astfel:
1 punct din oficiu
Exerciiul 1 (5puncte) - Se acord cte 1 punct pentru fiecare rspuns corect:
Exerciiul 2 (4 puncte)
1. 1 punct
2. 1 punct
3. 1 punct
175

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

4. 1 punct
Pentru fiecare pas al instalrii efectuat corect, se va acorda punctajul conform
baremului.

Barem de corectare i notare:


Exerciiul I
1. A
2. A
3. D
4. C
5. C
Exerciiul II
1. Secvena de pai poate fi urmtoarea :
a. useradd user1
b. passwd user1
c. User123
d. User123
2.
3. Secvena de pai poate fi urmtoarea :
a. Ifconfig eth0 down
b. Ifconfig eth0 10.0.0.2 netmask 255.255.255.0
c. Ifconfig eth0 up
4. 176

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Modul de transmitere i sugestii de valorizare a rezultatelor evalurii


n funcie de rspunsurile elevilor se vor relua sau nu anumite informaii despre lucrul
cu interfaa grafic i linia de comand n Linux, i apoi, dac este cazul, se reface
acest test sau unul asemntor.

177

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Testul Il.3
Obiectivele evalurii:
-

Setarea parametrilor sistemului de calcul

Pregtirea surselor de instalare

Instararea sistemelor de operare pentru servere

Prezentarea testului
Acest test poate fi utilizat la sfritul unei lecii ca evaluare formativ

Tipul testului: prob scris, prob practic. Itemi cu o singur variant de rspuns.
Durata evalurii
Timp de lucru: 50 minute

Condiiile n care se recomand a fi realizat evaluarea


Testul poate avea loc n laboratorul de informatic.
Exerciiul I
ntrebri:
1. Care utilizator din Linux este echivalentul utilizatorului administrator din
Windows?
a. root
b. supervisor
c. admin
d. host
178

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

2. Care este boot loaderul implicit pentru Fedora?


a. Grub
b. Lilo
c. ntldr
d. Gnome
3. V-ai decis s instalai Fedora utiliznd un DC/DVD bootabil. Ce trebuie s
configurai nainte de a boota de pe CD/DVD ROM?
a. CMOS
b. NVRAM
c. BIOS
d. Hard disk
4. Care din urmtoarele sisteme de fiiere sunt folosite de Linux la instalare (alegei
2)?
a. NTFS
b. FAT32
c. EXT4
d. EXT3
5. Dorii s formatai un hard disk. Care din urmtoare comenzi Linux va face acest
lucru?
a. format
b. fdformat
c. hformat
d. mkfs
e. mkhfs
179

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

6. Care afirmaie este corect referitor la comanda ifconfig:


a. Configurrile vor trebui salvate dup utilizarea comenzii, altfel se vor
pierde la repornire
b. Imprimatele pot fi partajate prin utilizarea acestei comenzi
c. Interfaa de reea poate fi configurat utiliznd aceast comand
d. Adresa MAC a gazdei locale poate fi alocat cu ajutorul acestei comenzi
7. Care termen descrie contul de superutilizator n Linux?
a. sys
b. root
c. power user
d. wheel
e. daemon
8. Care este tipul de pachet cel mai larg suportat n Linux ?
a. RPM
b. DPM
c. TAR
d. GZIP
9. Un tehnician configureaz un sistem de operare Linux pentru a obine setri IP
corecte ct mai curnd dup pornire. Ce protocol trebuie configurat?
a. DNS
b. ARP
c. DHCP
d. Default Gateway
180

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

e. BOOTP
10. n ce director din Linux vom gsi fiierul de configurare pentru Grub?
a. /boot
b. /etc/grub
c. /var/lib/gurb
d. /etc/lib/grub
e. /home

Exerciiul II
Tipul exerciiului: exerciiu practic
Avei la dispoziie un sistem de calcul i un DVD cu sistemul de operare Fedora
Instalai sistemul de operare Fedora.
a) Realizai manual cel puin 3 partiii obligatorii pentru instalarea sistemului de
operare Fedora
b) Alegei pentru instalare :Apache, SSH, vsftp
c) Alegei o parol puternic pentru utilizatorul root

Instruciuni pentru elevi:


Rspunsurile la ntrebri trebuie s fie scurte i strict legate de ntrebare. Se vor evita
formulrile lungi i explicaiile inutile.
Criterii de evaluare i notare:
Se acord 10 puncte astfel:
1 punct din oficiu
181

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Exerciiul 1 (5puncte) - Se acord cte 0,5 puncte pentru fiecare rspuns corect:
Exerciiul 2 (4 puncte)
a) 1 punct
b) 1 punct
c) 1 punct
d) 1 punct - pentru configurare BIOS
Barem de corectare i notare:
Exerciiul I
1. A
2. A
3. C
4. C,D
5. D
6. C
7. B
8. C
9. C
10. a
Exerciiul II
Pentru fiecare pas al instalrii efectuat corect, se va acorda punctajul conform
baremului.

182

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Modul de transmitere i sugestii de valorizare a rezultatelor evalurii


n funcie de rspunsurile elevilor se vor relua sau nu anumite informaii instalarea
sistemului de operare Linux, i apoi, dac este cazul, se reface acest test sau unul
asemntor.

183

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Testul Il.4
Obiectivele evalurii:
-

Configurarea sistemelor de operare n reea

Prezentarea testului
Acest test poate fi utilizat la sfritul unei lecii ca evaluare formativ

Tipul testului: prob practic.


Durata evalurii
Timp de lucru: 20 minute

Condiiile n care se recomand a fi realizat evaluarea


Testul poate avea loc n laboratorul de informatic. Avei la dispoziie un sistem de
operare Fedora i o conexiune la internet.

Exerciiul I
1. Instalai serverul Web Apache.
2. Configurai serverul Apache astfel nct s permit conexiuni pe portul 8080.
3. Verificai funcionarea serverului Apache din interfaa grafic
4. Instalai serverul VSFTP
5. Configurai serverul vsftpd astfel nct s permit conectarea la site-ul web
configurat anterior
6. Adugai un utilizator pentru vsftpd
184

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

7. Configurai serverul vsftpd astfel nct acel utilizator s nu aib drepturi de citire,
scriere dect n directorul site-ului definit anterior.
8. Configurai serverul astfel nct s dea drepturi serverului Apache de utilizare a
fiierelor care vor fi transferate prin ftp.
9. Creai un fiier index.html cu urmtorul coninut
<HTML>
<HEAD>
</HEAD>
<BODY>
Serverul WEB i FTP funcioneaz
</BODY>
</HTML>
Transferai de pe calculatorul local fiierul index.html n locaia definit n serverul
Apache pentru rdcina site-ului nostru
10. Verificai c transferul s-a realizat corect prin vizualizarea n browser a fiierului
index.html
Criterii de evaluare i notare:
Se acord cte un punct pentru fiecare pas.

Barem de corectare i notare:


Exerciiul I
Pentru fiecare pas al instalrii efectuat corect, se va acorda punctajul conform
baremului.
Modul de transmitere i sugestii de valorizare a rezultatelor evalurii
n funcie de rspunsurile elevilor se vor relua sau nu anumite informaii despre lucrul
cu interfaa grafic i linia de comand n Linux, i apoi, dac este cazul, se reface
acest test sau unul asemntor.
185

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Testul Il.5
Obiectivele evalurii:
-

Securizarea sistemelor de operare n reea

Prezentarea testului
Acest test poate fi utilizat la sfritul unei lecii ca evaluare formativ

Tipul testului: prob practic.


Durata evalurii
Timp de lucru: 10 minute

Condiiile n care se recomand a fi realizat evaluarea


Testul poate avea loc n laboratorul de informatic.
Exerciiul I
Tipul exerciiului: exerciiu practic
Avei la dispoziie un sistem de calcul cu sistemul de operare Fedora, serverul Apache
i serverul vsfpd instalate.
1. Realizai update-ul sistemului de operare
2. Instalai aplicaia nmap
3. Vizualizai porturile care sunt deschise.
4. Configurai firewallul astfel nct s rmn deschise doar porturile 80 si 21.
5. Verificai din nou ce porturi sunt deschise cu aplicaia nmap

186

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Criterii de evaluare i notare:


Se acord cte 2 puncte pentru fiecare pas corect realizat
Barem de corectare i notare:
Exerciiul I
Pentru fiecare pas al instalrii efectuat corect, se va acorda punctajul conform
baremului.

Modul de transmitere i sugestii de valorizare a rezultatelor evalurii


n funcie de rspunsurile elevilor se vor relua sau nu anumite informaii configurarea
firewallului i a aplicaiilor, i apoi, dac este cazul, se reface acest test sau unul
asemntor.

187

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

TEST SUMATIV
Evaluare sumativ a modulului
Sisteme de operare n reea partea II
Competene:
-

Pregtete sistemul de calcul pentru instalare.

Analizeaz sisteme de operare de reea.

Utilizeaz sisteme de operare n reea.

Administreaz sisteme de operare n reea.

Obiectivele evalurii:
-

Determinarea cerinelor hardware i a compatibilitii cu alte aplicaii software


folosite n reea.

Setarea parametrilor sistemului de calcul.

Pregtirea surselor de instalare.

Utilizarea liniei de comand n lucrul cu sistemele de operare de reea.

Utilizarea interfeei grafice n lucrul cu sistemele de operare de reea.

Analizarea comparativ a diferitelor sisteme de operare de reea.

Instalarea sistemelor de operare pentru servere.

Configurarea sistemele de operare n reea.

Utilizarea protocoalelor i serviciilor de reea.

Realizarea managementului discurilor.

Utilizarea comenzilor de baz ale sistemele de operare n reea.

Instalarea aplicaiilor.

Securizarea sistemelor de operare n reea.


188

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Prezentarea testului
Acest test va fi utilizat ca o component a unei evaluri sumative a modulului.
Tipul testului: Prob scris, practic i oral
Condiiile n care se recomand a fi realizat evaluarea
Testul poate fi susinut doar ntr-un laboratorul de informatic. Fiecare elev va instala
un sistem de operare Linux i l va configura conform cerinelor.
Timp de lucru: 150 minute

Scenariu: Se dorete instalarea i configurarea unui server care s permit:


1. Instalarea unui sistem de operare Linux, crearea i controlul utilizatorilor
2. Instalarea i configurarea unui site web intern
3. Instalarea i configurarea unui server FTP pentru administrarea site-ului
4. Controlul serverului de la distan prin ssh
5. Instalarea i configurarea unui server BIND
6. Securizarea sistemului prin configurarea firewall-ului

Enun:
Configurai un server cu urmtoarele caracteristici:
1. Instalarea unui sistem de operare Linux, crearea i controlul utilizatorilor
1.1.

Partiiionarea manual a harddiskului,

1.2.

instalarea se va realiza pe curat,

1.3.

Realizarea a 2 conturi de utilizatori


189

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

1.3 1 Un utilizator aparinnd grupului wheel


1.3.2 Un utilizator normal
1.4 configurare IP static : 10.0.0.2 / 255.255.255.0,
1.5 Configurare rezoluie desktop
1. Instalarea i configurarea unui site web:
2.1 Instalarea serverului apache,
2.2 Configurarea serverului cu nume, director de lucru, IP de pe care s
asculte
2.3

Configurarea de
site.informatic.

site-uri

virtuale:

documentaie.informatic

2. Instalarea i configurarea unui server FTP pentru administrarea site-ului


3.1 Instalarea serverului vsftpd
3.2 Crearea contului utilizatorului ftp astfel incat sa nu aib acces la shell
3.3 Creearea a 2 conturi de utilizator: docadmin i siteadmin
3.4 Configurarea serverului astfel nct:
3.4.1 s nu permit conexiuni anonime,
3.4.2 fiecare utilizator s aib acces doar la site-ul propriu (siteadmin
la
site-ul
site.informatica,
docadmin
la
site-ul
documentatie.informatica
3.4.3 utilizatori sa fie limitai doar la directoarele proprii i s aiba
drepturi depline
4. Controlul serverului de la distan prin ssh
4.1 Instalarea serverului ssd,
4.2 Configuarea serverului ssh astfel ncat:
4.2.1 S nu permit conectarea utilizatorului root
190

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

4.2.2 Conectarea s se fac pe portul 3022


4.2.3 S permit conectarea doar cu a utilizatorilor docadmin i
siteadmin
4.2.4 S nu accepte parole vide
5. Instalarea i configurarea unui server BIND
5.1 Instalarea serverului BIND
5.2 Configurarea serverului BIND astfel:
5.2.1 S fie master pentru domeniul informatica
5.2.2 S conin dou nregistrri: site.informatica 10.0.0.2 i
documentatie.informatica 10.0.0.2
5.2.3 S nu permit transferuri de zon
6. Securizarea sistemului prin configurarea firewall-ului
6.1 Configurarea firewalului astfel nct s permit funcionarea corect a
serviciilor mai sus configurate
6.2 S nchid toate celelalte porturi
Argumentai alegerile fcute.

Criteriile de evaluare i notare


Se acord 100 de puncte astfel:
10 puncte din oficiu
Subiectul 1 - 20 de puncte
Subiectul 2 - 20 de puncte
Subiectul 3 - 20 de puncte
Subiectul 4 - 10 de puncte
191

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Subiectul 5 - 10 de puncte
Subiectul 6 20 de puncte

Subiectul 1.
-

1.1

2 puncte

1.2

1 puncte

1.3

4 puncte

1.4

2 puncte

1.5

1 puncte

Pentru realizarea operaiilor n linie de comanda se acorda 6 puncte

La prezentarea oral se acord 4 puncte pentru susinerea alegerilor fcute.

Subiectul 2.
-

2.1

4 puncte

2.2

4 puncte

2.3

4 puncte

Pentru realizarea operaiilor n linie de comanda se acorda 4 puncte

La prezentarea oral se acord 4 puncte pentru susinerea alegerilor fcute.

Subiectul 3.
-

3.1

3 puncte

3.2

3 puncte

3.3

3 puncte

3.4

3 puncte ( 1 punct/ 1 puncte/ 1 punct)

Pentru realizarea operaiilor n linie de comanda se acorda 4 puncte


192

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

La prezentarea oral se acord 4 puncte pentru susinerea alegerilor fcute.

Subiectul 4.
-

4.1

1 punct

4.2

2 puncte

4.3

2 puncte

4.4

1 punct

Pentru realizarea operaiilor n linie de comanda se acorda 2 puncte

La prezentarea oral se acord 2 puncte pentru susinerea alegerilor fcute.

Subiectul 5.
-

5.1

2 punct

5.2

6 puncte

Pentru realizarea operaiilor n linie de comanda se acorda 1 punct

La prezentarea oral se acord 1 punct pentru susinerea alegerilor fcute.

Subiectul 6.
-

6.1

10 puncte

6.2

4 puncte

Pentru realizarea operaiilor n linie de comanda se acorda 4 puncte

La prezentarea oral se acord 2 puncte pentru susinerea alegerilor fcute.

Modul de transmitere i sugestii de valorizare a rezultatelor evalurii


n funcie de ndeplinirea sarcinilor de ctre elevi (neatingerea tuturor competenelor) se
va relua acest test sau unul asemntor.

193

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Modulul: MENTENANA SISTEMELOR DE CALCUL I A REELELOR


DE CALCULATOARE

194

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

AUTOR:
Alman Mircea inginer de sistem (Profesor grad definitiv)

COORDONATOR:
LADISLAU SEICA Informatician

CONSULTAN:
VIOREL IGNESCU expert CNDIPT
IOANA CRSTEA expert CNDIPT
ANGELA POPESCU expert CNDIPT
DANA STROIE expert CNDIPT

195

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

196

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Testul 1
Obiectivele evalurii:
- s cunoasc sculele folosite pentru montarea i demontarea sistemelor de calcul;
- s utilizeze instrumente adecvate pentru montarea i demontarea sistemelor de calcul;
- s utilizeze documentaia;
- s utilizeze ambalajele de protecie;
- s ntrein sculele din dotare;

Prezentarea testului
Acest test poate fi utilizat la sfritul unui grup de lecii ca evaluare formativ sau ca
parte a unei evaluri sumative.

Tipul testului: prob scris i practic


Durata evalurii
Timp de lucru: 50 minute

Condiiile n care se recomand a fi realizat evaluarea


Testul are loc n laboratorul de informatic, fiecare elev va primi o foaie cu cerinele
testului, respectiv fiierul i va rezolva individual pe calculator sau pe hrtie dup caz.

197

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

A. Evaluare scris
Enun:
1 Completai tabelul cu denumirea corespunztoare a pieselor
Piese

Scule

I.

II.

III.

IV.

V.

VI.

198

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

2) Facei asocierea dintre unelte i scopul utilizrii lor


Unelte

Scopul utilizrii
a) Tierea unei cutii de carton

1.
b) Extragerea unui jumper
c) ndreptarea pinilor la cipuri

2.
d) ndreptarea pinilor n locuri greu accesibile
(mufa PS/2)
3.
e) Curarea capetelor de citire/scriere a
dischetei
4.
f)

Extragerea circuitelor integrate

5.
g) Pentru a lumina locurile ntunecate

6.

3) Apreciai cu adevrat respectiv fals urmtoarele


Adevrat

Fals

Moduri de ntreinere
Clete ruginit
Se terge de praf cu o crp nmuiat n soluie
cu detergent; Se cura de rugin cu mirghel; Se
scufund n baie de ulei;
Se protejeaz cu hus specific (dac are)
Se depoziteaz n cutia de scule sau loc special
amenajat
199

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Aparatul de msura
Se oprete (dac are buton de oprit-pornit).
Se terge de praf cu o crp nmuiat (i bine
stoars) n soluie cu detergent; apoi se terge cu
o crp uscat;
Se pune (nchide) capacul protector (dac are)
Se protejeaz cu husa specific (dac are)
Se depoziteaz n loc ferit de razele soarelui
Penseta
Se oprete (dac are buton de oprit-pornit).
Se pune (nchide) capacul protector (dac are)
Se protejeaz cu husa specific (dac are)
Se depoziteaz n loc ferit de razele soarelui
Instruciuni pentru elevi
-

La Subiectul 1 folosii imagini gsite pe internet. Fiierul cu subiectul 1 l gsii pe


discul D

La Subiectul 2 facei asocierile folosind instrumentul de scris pe foaie.

La subiectul 3 evaluai valoare de adevr a modurilor de ntreinere din fiecare


csu pentru fiecare din numele sculelor ngroate. Marcai aceasta valoare
printr-un x corespondator valorii de adevr n partea stng.

Criteriile de evaluare i notare


Se acord 10 puncte astfel:
1 punct din oficiu
1) 0.5 puncte pentru fiecare imagine reprezentativ; 0.4p x 6 asocieri=2.4p;
2) 0.5 puncte pentru fiecare asociere corect; 0.4p x 6 asocieri=2,4p;
3) 3x0.4 puncte = 1.2p.
200

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Barem de corectare i notare:


Variant
Piese

I.

Scule

II.

III.

IV.

V.

si

VI.

sau

2 Asocierile sunt considerate corecte dac corespund ordinii de mai jos:


1-b, c
2-d
201

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

3-e
4-f
5-g
6-a
3 Propoziiile au urmtoarele valori de adevr: prima i a doua adevrat, ultima fals
B. Evaluare practic
Proba practic:
1. Elevi sunt pui s deurubeze o surs de alimentare ce n prealabil a fost
asigurata cu tipuri diferite de uruburi.
2. Elevi sunt pui sa verifice tensiunea de ieire la bornele sursei
3. Se pune la dispoziia elevului manualul de utilizare a unui tester de reea, testerul
de reea i un cablu de reea; Se las elevul 10 minute s studieze
documentaia; Se cere elevului sa explice altui coleg cum se folosete aparatul

Barem de corectare i notare:


Elevii sunt notai dup cum urmeaz:
Pentru sarcina 1
1 punct pentru folosirea urubelniei corespunztoare pentru fiecare tip urub
Pentru sarcina 2
2 puncte pentru folosirea corect a aparatului de msur detaliat dup cum
urmeaz:
0.5 puncte pentru alegerea domeniului de msurare;
0.5 puncte pentru cuplarea/verificarea corect a bornelor;
0.5 puncte pentru explicarea corect a operaiilor ce urmeaz a fi
executate;
202

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

0.5 puncte pentru folosirea mijloacelor de conservare (cutii, pungi


antistatice, etc.) dup folosirea aparatelor;
Pentru sarcina 3
2 puncte pentru folosirea corect a aparatului de testare detaliat dup cum
urmeaz:
0.5 puncte pentru prezentare interesant;
0.5 puncte pentru cuplarea/decuplarea corect a cablului de reea;
0.5 puncte pentru explicarea corect a operaiilor ce urmeaz a fi
executate;
0.5 puncte pentru folosirea mijloacelor de conservare (cutii, pungi
antistatice, etc.) dup folosirea aparatelor;

Instruciuni pentru evaluatori


Pentru fiecare rspuns corect, indiferent de formulare sau formatul de scriere (text,
grafic, schem logic etc.) se va acorda punctajul prevzut n barem.
Enunul exerciiului 1 la evaluarea scris se va copia ntr-un fiier ce va fi pus la
dispoziia elevilor pe calculatoare.

Modul de transmitere i sugestii de valorizare a rezultatelor evalurii


n funcie de rspunsurile elevilor se vor relua sau nu anumite informaii i apoi, dac
este cazul, se poate relua acest test sau unul asemntor.

203

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Testul 2
Obiectivele evalurii:
- s fie capabil s efectueze ntreinerea sistemelor informatice

Prezentarea testului
Acest test poate fi utilizat la sfritul unui grup de lecii ca evaluare formativ sau ca
parte a unei evaluri sumative.

Tipul testului: prob scris i practic


Durata evalurii
Timp de lucru: 50 minute

Condiiile n care se recomand a fi realizat evaluarea


Testul are loc n laboratorul de informatic sau laborator tehnologic, fiecare elev va
primi o foaie cu cerinele testului i va rezolva pe hrtie.

204

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

A. Evaluare scris
Enun:
I. Alegei rspunsul la ntrebrile:
1. Pentru ntreinerea unui calculator se recomand:
a. evitarea ocurilor mecanice
b. aezarea carcasei spre sud pentru a nu atrage praful
c. folosirea unei huse antistatice atunci cnd calculatorul este pornit
2. n timpul unei cltorii se recomand transportarea calculatorului portabil:
a. nvelit n hrtie
b. ntr-o geanta dedicat acestui scop
c. ntr-o geant diplomat
3. Se recomand transportarea calculatorului desktop :
a. nfurat ntr-o ptur;
b. ntr-o pung antistatic;
c. n cutia furnizat la cumprare

II. Stabilii valoarea de adevr a propoziiilor:


a)

Se recomand folosirea calculatorului portabil n timpul deplasrii


pe teren accidentat

b)

Se recomand s nu se obtureze locaurile de aerisire ale unui


laptop n funciune

c)

Se recomand s nu transportai calculatorul portabil innd-ul


doar de ecran

205

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

III. Completai spaiile libere:


a. Salvarea datelor se poate face suplimentar pe ___________
b. Pentru
verificarea
integritii
__________________
c. Pentru a avea cea
___________________

mai

datelor

bun

se

vizibilitate

recomand

la

monitor

folosirea

se

unui

regleaz

B. Evaluare practic
Sarcini de lucru:
a. Configurai un economizor de ecran (screen saver).
b. Configurai modul de economisire a energiei.
c. Curai carcasa calculatorului pus la dispoziie.

Instruciuni pentru elevi


La subiectul II evaluai valoare de adevr a propoziiilor. Marcai aceasta valoare prin
ncercuirea corespunztoare valorii de adevr n partea stng.

206

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Criteriile de evaluare i notare


Pentru proba scris:
Pentru fiecare din rspunsurile corecte la ntrebrile din setul I se acord 0,5
puncte
Pentru fiecare din valoare de adevr aleas corect la propoziiile din setul II se
acord 0.5 puncte
Pentru fiecare cuvnt scris corect n locurile libere de la setul III se acord 0.5
puncte
Pentru proba practic
Cate 3 puncte pentru fiecare sarcin
Se acord un punct din oficiu

Barem de corectare i notare:


Evaluare scris
I 1.a; 2.b; 3.c
II. a F; b A; c A
III. a. CD sau DVD; b. anti-virus; c. luminozitatea (strlucirea)

Evaluare practic
a) Accesarea opiunii 0,5 puncte; configurarea (stabilire timp de activare,
parola, etc.) 0,5 puncte; aplicarea opiunii 0,5 puncte;
b) Accesarea opiunii 0,5 puncte; configurarea parametrilor 0,5 puncte;
aplicarea setrilor 0,5 puncte;

207

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

c) Desprinderea carcasei 0,5 puncte; ndeprtarea (tergerea cu o crp,


folosirea pensulei antistatice) prafului 0,5 puncte; Prinderea carcasei 0,5
puncte.

Instruciuni pentru evaluatori


Pentru fiecare rspuns corect, indiferent de formulare sau formatul de scriere (text,
grafic, schem logic etc.) se va acorda punctajul prevzut n barem.
Textul a fost conceput pentru evaluare scris si practica deopotriv.

Modul de transmitere i sugestii de valorizare a rezultatelor evalurii


n funcie de rspunsurile elevilor se vor relua, sau nu, anumite informaii i apoi, dac
este cazul, se poate relua acest test sau unul asemntor.

208

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Testul 3
Obiectivele evalurii:
- s fie capabil s efectueze mentenana unitii centrale

Prezentarea testului
Acest test poate fi utilizat la sfritul unui grup de lecii ca evaluare formativ sau ca
parte a unei evaluri sumative.

Tipul testului: prob oral, scris i practic


Durata evalurii
Timp de lucru: 50 minute

Condiiile n care se recomand a fi realizat evaluarea


Testul are loc n laboratorul de informatic sau laborator tehnologic, fiecare elev va primi
o foaie cu cerinele testului i va rezolva individual pe hrtie.

209

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

A. Evaluare scris
Enun:
I. Alegei rspunsul la ntrebrile:
1. Cnd umblai cu procesorul se recomand:
a. folosirea brrii antistatice
b. s ne dezinfectm n prealabil cu alcool sanitar
c. s purtm haine care se ncrca electrostatic
2. Componenta termic are rolul de a:
a. izola procesorul de restul componentelor
b. prelua cldura de la procesor i a o transmite radiatorului
c. prelua cldura de la radiator i a o transmite procesorului
3. nlocuirea bateriei de pe placa de baz se face atunci cnd aceasta este:
a. mai veche de 1 an;
b. nou;
c. descrcat .

II. Stabilii valoarea de adevr a propoziiilor:


a)

Se recomand lsarea perilor din peria antistatica n soclul


procesorului.

b)

n caz de uitare a parolei din BIOS aceasta se poate reseta.

c)

Se recomand aplicarea n exces a componentei termice.

III. Completai spaiile libere:


210

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

a. Curarea procesorului se face cu un tampon nmuiat n ___________


b. La mnuirea procesorului se recomand folosirea __________________
c. Nu se recomand atingerea contactelor procesorului cu ___________________

B. Evaluare practic
Sarcini de lucru:
a. Curarea unei plci de baz;
b. Resetarea parolei BIOS-ului;
c. nlocuirea radiatorului procesorului

C. Evaluare oral
Enun:
Rspundei la urmtoarele ntrebri:
1. Ce sunt ntrebrile deschise ?
2. La ce folosesc ntrebrile deschise n domeniul mentenanei calculatorului ?
3. La ce folosesc ntrebrile nchise n domeniul mentenanei calculatorului ?
4. De ce trebuie s verificm problemele evidente?
5. De ce trebuie s ncercm soluiile rapide ?
6. Cnd adunm informaii din computer ?
7. Unde sunt nregistrate problemele n Windows XP? Dar n Windows Vista ?
8. La ce folosete programul Event Viwer ?
9. Cum se pot vedea programele ncrcate n memorie ?
10. Ce face programul CClener ?
11. La ce ajut utilitarul msconfig ?
12. Ce se recomand dup o ncercare nereuita ?

Instruciuni pentru elevi


211

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

La subiectul II evaluai valoare de adevr a propoziiilor. Marcai aceasta valoare prin


ncercuirea corespunztoare valorii de adevr in partea stnga.

Criteriile de evaluare i notare

Pentru proba scris:


Pentru fiecare din rspunsurile corecte la ntrebrile din setul I se acord 1 punct;
Pentru fiecare din valoare de adevr aleas corect la propoziiile din setul II se
acord 1 punct;
Pentru fiecare cuvnt scris corect n locurile libere de la setul III se acord 1
punct
Pentru proba practic
Cate 3 puncte pentru fiecare sarcin.
Pentru proba oral
Cate 0.75 puncte pentru fiecare rspuns corect.

Se acord un punct din oficiu


Barem de corectare i notare:
Evaluare scris
I 1.a; 2.b; 3.c
II. a F; b A; c A
III. a. alcool izopropilic; b. brrii antistatice; c. mna;

Evaluare practic
212

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

a) Extragerea plcii de baz din carcasa - 1 punct; curarea de praf - 1 punct;


aezarea plcii de baza in carcasa - 1 punct;
b) Documentarea n manualul tehnic al plcii de baza - 1 punct; configurarea
jumper-ului/dipswitchului1 (mutarea jumperului din poziia 1-2 n poziia 2-3;
alimentarea i pornirea calculatorului; mutarea jumperului din poziia 2-3 n
poziia 1-2; n unele plci de baz pot s existe n loc de jumper un dipswitch
care la una din setri s permit resetarea parolei din BIOS sau resetarea
parolei se mai poate face prin apsarea unui simplu buton) - 1 punct;
verificarea tergerii parolei - 1 punct;
c) Desprinderea vechiului radiator - 1 punct; curarea procesorului - 1 punct;
Prinderea noului radiator - 1 punct;

Evaluare oral
1. ntrebri la care respondentul dezvolt un subiect
2. La descrierea problemei utilizatorului
3. Pentru lmuriri suplimentare
4. Pentru a salva timp preios
5. Pot furniza informaii suplimentare chiar dac nu rezolv problema
6. Cnd informaiile de la client nu ne ajut n rezolvarea problemei
7. n fiierele de log generate de programul Dr. Watson for Windows; Problem
report and solutions
8. La centralizarea mesajelor referitoare la erorile aprute n programe
9. Cu Task Manger sau Proces Explorer
10.terge fiierele temporare
11. Se pot opri sau porni programele ce sunt ncrcate o dat cu sistemul de operare
12.Anularea modificrilor
1

Se va ine cont de soluiile constructive din dotarea laboratorului

213

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Instruciuni pentru evaluatori


Pentru fiecare rspuns corect, indiferent de formulare sau formatul de scriere (text,
grafic, schem logic etc.) se va acorda punctajul prevzut n barem.
Testele au punctajul separat i se pot aplica grupelor de elevi n aa fel nct o parte din
elevi s poat fi evaluai oral, alii doar practic i restul doar n scris.

Modul de transmitere i sugestii de valorizare a rezultatelor evalurii


n funcie de rspunsurile elevilor se vor relua sau nu anumite informaii i apoi, dac
este cazul, se poate relua acest test sau unul asemntor.

214

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Testul 4
Obiectivele evalurii:
- s fie capabil s efectueze mentenana dispozitivelor periferice

Prezentarea testului
Acest test poate fi utilizat la sfritul unui grup de lecii ca evaluare formativ sau ca
parte a unei evaluri sumative.

Tipul testului: prob scris i practic


Durata evalurii
Timp de lucru: 50 minute

Condiiile n care se recomand a fi realizat evaluarea


Testul are loc n laboratorul de informatic sau laborator tehnologic, fiecare elev va
primi o foaie cu cerinele testului i va rezolva individual pe hrtie.

215

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

A. Evaluare scris
Enun:
I. Alegei rspunsul la ntrebrile:
1. Cnd umblai cu memoria se recomand:
a. Folosirea brrii antistatice
b. S ne dezinfectam n prealabil cu alcool sanitar
c. S purtam haine care se ncarc electrostatic
2. Unitatea de hard disk se transport:
a. n crucioare speciale
b. pungi antistatice i/sau cutii speciale
c. numai n cutii de plumb
3. Plcile adaptoare se verific dac sunt bine cuplate:
a. la acelai dispozitiv hardware
b. n soclul procesorului
c. n soclurile de pe placa de baz

II. Stabilii valoarea de adevr a propoziiilor:


a)

Nu se recomand scoaterea memoriei din soclu.

b)

Plcile adaptoare sunt: placa video, placa de reea, placa de


sunet, etc. .

c)

Memoria nu poate fi transportata n pung antistatic.

216

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

III. Completai spatiile libere:


a. Curarea memoriei se face cu un tampon nmuiat n ___________ .
b. La mnuirea memoriei se recomand folosirea __________________ .
c. Nu se recomand atingerea contactelor memoriei cu ___________________

B. Evaluare practic
Sarcini de lucru:
a. nlocuirea hard disk-ului.
b. nlocuirea unei plci adaptoare.
c. nlocuirea memoriei.

Instruciuni pentru elevi


La subiectul II evaluai valoare de adevr a propoziiilor. Marcai aceast valoare prin
ncercuirea corespunztoare valorii de adevr n partea stng.

Criteriile de evaluare i notare


Pentru proba scris:
Pentru fiecare din rspunsurile corecte la ntrebrile din setul I se acord - 1
punct;
Pentru fiecare din valoare de adevr aleas corect la propoziiile din setul II se
acord - 1 punct;
Pentru fiecare cuvnt scris corect n locurile libere de la setul III se acord - 1
punct.

217

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Pentru proba practic


Cate 3 puncte pentru fiecare sarcina;
Se acord un punct din oficiu.

Barem de corectare i notare:


Evaluare scris
I 1.a; 2.b; 3.c
II. a F; b A; c A
III. a. alcool izopropilic; b. brrii antistatice; c. mna;
Evaluare practic
a) Decuplarea vechiului hard disk - 1 punct; cuplarea i asigurarea noului hard
disk - 1 punct; salvarea parametrilor noului hard disk - 1 punct;
b) Decuplarea vechii plci adaptoare - 1 punct; cuplarea i asigurarea noii plci
adaptoare - 1 punct; verificarea funcionarii noii plci adaptoare - 1 punct;
c) Decuplarea vechii memorii - 1 punct; cuplarea i asigurarea noii memorii - 1
punct; verificarea funcionarii noii memorii - 1 punct;

Instruciuni pentru evaluatori


Pentru fiecare rspuns corect, indiferent de formulare sau formatul de scriere (text,
grafic, schem logic etc.) se va acorda punctajul prevzut n barem.

Modul de transmitere i sugestii de valorizare a rezultatelor evalurii


n funcie de rspunsurile elevilor se vor relua sau nu anumite informaii i apoi, dac
este cazul, se poate relua acest test sau unul asemntor.

218

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Testul 5
Obiectivele evalurii:
- s fie capabil sa efectueze mentenana software

Prezentarea testului
Acest test poate fi utilizat la sfritul unui grup de lecii ca evaluare formativ sau ca
parte a unei evaluri sumative.

Tipul testului: scris i practic


Durata evalurii
Timp de lucru: 50 minute

Condiiile n care se recomand a fi realizat evaluarea


Testul are loc n laboratorul de informatic, fiecare elev va primi o foaie cu cerinele
testului, respectiv fiierul i va rezolva individual pe calculator sau pe hrtie dup caz.

219

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

A. Evaluare scris
Enun:
I. Alegei rspunsul la ntrebrile:
1. Prin Windows Update se poate face actualizarea:
a. Sistemului de operare i a aplicaiilor furnizate de firma Microsoft
b. Sistemului de operare i a aplicaiilor furnizate de firma Ubuntu
c. Programului antivirus
2. Actualizarea antivirusului este necesar pentru:
a. ca acesta s recunoasc virui mai vechi
b. ca acesta s recunoasc noii virui
c. ca acesta s recunoasc noile programe
3. Programul Scandisk execut:
a. deschiderea unui document
b. nchiderea calculatorului
c. verificarea integritii discului

II. Stabilii valoarea de adevr a propoziiilor:


a)

Nu se recomand efectuarea verificrii de erori a harddiskului

b)

Devirusarea este operaia de nlturare a viruilor

c)

Infectarea calculatorului nu se poate realiza din internet

III. Completai spatiile libere:


220

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

a. Memoria se testeaz pentru a verifica posibilele___________


b. Un fiier, necesar sistemului de operare, se poate copia prin folosirea opiunii
__________________
c. Pentru a salva datele
___________________

de

pe

hard

disk

se

poate

folosi

utilitarul

B. Evaluare practic
Sarcini de lucru:
a. Actualizarea sistemului de operare
b. Efectuarea unei devirusri
c. Folosirea programului de back-up

Instruciuni pentru elevi


La subiectul II evaluai valoare de adevr a propoziiilor. Marcai aceast valoare prin
ncercuirea corespunztoare valorii de adevr n partea stnga.

Criteriile de evaluare i notare


Pentru proba scris:
Pentru fiecare din rspunsurile corecte la ntrebrile din setul I se acord - 1
punct;
Pentru fiecare din valoare de adevr aleasa corect la propoziiile din setul II se
acord - 1 punct;
Pentru fiecare cuvnt scris corect n locurile libere de la setul III se acord - 1
punct.

221

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Pentru proba practic


Cte 3 puncte pentru fiecare sarcin;
Se acord un punct din oficiu.
Barem de corectare i notare:
Evaluare scris
I 1.a; 2.b; 3.c
II. a F; b A; c A
III. a. erori; b. Recovery Console; c. backup;
Evaluare practic
a) Lansare n execuie a opiunii Windows Update - 1 punct; Descrcarea i
instalarea actualizrilor - 1 punct; verificarea actualizrilor instalate - 1 punct;
b) Pornirea interfeei programului de devirusare - 1 punct; configurarea opiunilor
pentru devirusare a unei uniti amovibile - 1 punct; localizarea virusului i
tergerea acestuia - 1 punct;
c) Pornirea programului de back-up - 1 punct; Configurarea parametrilor pentru
efectuarea back-up ului - 1 punct; Efectuarea i testarea back-up-ului - 1
punct;
Instruciuni pentru evaluatori
Pentru fiecare rspuns corect, indiferent de formulare sau formatul de scriere (text,
grafic, schem logic etc.) se va acorda punctajul prevzut n barem.

Modul de transmitere i sugestii de valorizare a rezultatelor evalurii


n funcie de rspunsurile elevilor se vor relua sau nu anumite informaii i apoi, dac
este cazul, se poate relua acest test sau unul asemntor.

222

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Testul 6
Obiectivele evalurii:
- s fie capabil s efectueze mentenana reelelor de date

Prezentarea testului
Acest test poate fi utilizat la sfritul unui grup de lecii ca evaluare formativ sau ca
parte a unei evaluri sumative.

Tipul testului: prob scris si practic


Durata evalurii
Timp de lucru: 50 minute

Condiiile n care se recomand a fi realizat evaluarea


Testul are loc n laboratorul de informatic, fiecare elev va primi o foaie cu cerinele
testului i va rezolva individual pe hrtie.

223

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

A. Evaluare scris
Enun:
I. Alegei rspunsul la ntrebrile:
1. Un posibil defect al mufei cablului UTP este:
a. ruperea clemei de siguran.
b. fire desprinse n priza de reea.
c. echipament de reea nealimentat.
2. Desprinderea prizelor UTP din soclurile lor poate fi determinat de :
a. ruperea clemei de sigurana a mufei UTP.
b. deplasarea echipamentelor fr s se in cont de legarea lor la prize UTP.
c. ca acesta s funcioneze mai bine.
3. La un router, ledul stins corespunztor unei conexiuni cu un calculator indic:
a. oprire emisiei/recepiei wireless.
b. oprirea ruterului.
c. calculatorul oprit sau fir desprins.

II. Stabilii valoarea de adevr a propoziiilor:


a)

Nu recunoatem un hub defect dac alimentat indic prin leduri


conexiuni inexistente.

b)

La un media convertor dac ledul corespunztor etichetei Link


este stins atunci nseamn c conexiunea este oprit.

c)

Nu se recomand protejarea cablurilor n jgheaburi.

III. Completai spaiile libere:


224

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

a. Verificarea comunicaiei dintre 2 calculatoare se face prin comanda ___________ .


b. Se poate afla IP-ul unei staii, prin comanda __________________ .
c. Pentru a vedea locurile prin care trec pachetele de date ___________________ .

B. Evaluare practic
Sarcini de lucru:
a. Verificarea unui cablu UTP.
b. Verificarea comunicaiei ntre dou calculatoare.
c. Monitorizarea conexiunii locale.

Instruciuni pentru elevi


La subiectul II evaluai valoare de adevr a propoziiilor. Marcai aceasta valoare prin
ncercuirea corespunztoare valorii de adevr n partea stnga.

Criteriile de evaluare i notare


Pentru proba scris:
Pentru fiecare din rspunsurile corecte la ntrebrile din setul I se acord - 1
punct;
Pentru fiecare din valoare de adevr aleas corect la propoziiile din setul II se
acord - 1 punct;
Pentru fiecare cuvnt scris corect n locurile libere de la setul III se acord 1
punct.

Pentru proba practic:


225

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Cate 3 puncte pentru fiecare sarcin;


Se acord un punct din oficiu.

Barem de corectare i notare:


Evaluare scris
I 1.a; 2.b; 3.c
II. a F; b A; c A
III. a. ping; b. ipconfig; c. tracert;
Evaluare practic
a) Decuplarea cablului de la calculator si priza - 1 punct; Testarea cablului UTP
cu ajutorul testerului - 1 punct; Recuplarea cablului - 1 punct;
b) Pornirea unei sesiuni DOS - 1 punct; Folosirea corect a comenzii ping - 1
punct; Verificarea vizual a cablurilor - 1 punct;
c) Folosirea unui program de monitorizare - 1 punct; Identificarea traficului de
difuzare - 1 punct; Eliminarea traficului de broadcast - 1 punct;

Instruciuni pentru evaluatori


Pentru fiecare rspuns corect, indiferent de formulare sau formatul de scriere (text,
grafic, schem logic etc.) se va acorda punctajul prevzut n barem.

Modul de transmitere i sugestii de valorizare a rezultatelor evalurii


n funcie de rspunsurile elevilor se vor relua sau nu anumite informaii i apoi, dac
este cazul, se poate relua acest test sau unul asemntor.

226

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

TEST SUMATIV
Evaluare sumativ a modulului
Mentenana sistemelor de calcul i a reelelor de calculatoare
Competene:
-

Realizeaz mentenana hardware a sistemelor de calcul desktop i laptop


utiliznd instrumente adecvate, conform specificaiilor

Realizeaz mentenana software a sistemelor de calcul desktop i laptop


utiliznd instrumente adecvate, conform specificaiilor

Verific funcionalitatea reelelor de date cu ajutorul instrumentelor software i


hardware specifice

Obiectivele evalurii:
-

s cunoasc sculele pentru montarea i demontarea sistemelor de calcul

s utilizeze documentaia;

s efectueze ntreinerea sistemelor informatice;

s efectueze mentenana software

s efectueze mentenana reelelor de date

Prezentarea testului
Acest test va fi utilizat ca o component a unei evaluri sumative a modulului.
Tipul testului: Prob practic i oral

Condiiile n care se recomand a fi realizat evaluarea


Testul poate fi susinut doar ntr-un laboratorul de informatic. Fiecare elev va verifica
funcionalitatea unui calculator, sub supravegherea cadrului didactic.
Timp de lucru: 50 minute
227

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Enun:
Avnd la dispoziie un sistem de calcul, va trebui s-i verificai funcionalitatea. Dup
terminarea verificrii vei susine o prezentare oral, care va conine:
5. Verificrile hardware efectuate
6. Verificrile de funcionare efectuate
7. Verificrile software efectuate
8. Motivele ce v-au determinat s efectuai aceste verificri
Instruciuni pentru elev
nainte de a v apuca de verificare vei efectua o documentare prealabil, vei studia
documentaia tehnic a fiecrei componente a sistemului de calcul.
Putei evidenia n prezentare problemele descoperite i propuneri pentru rezolvarea
acestora.
Folosii, cnd este nevoie, brara antistatic i eventual covorul antistatic respectiv
sculele din dotare.

Criteriile de evaluare i notare


-

1 punct din oficiu

verificri hardware;
o verificarea prinderii cu uruburi acolo unde este cazul; - 0,5 punct;
o Demontarea anumitor componente2 (pentru ndeprtarea prafului de pe
acestea sau pentru evidenia modul
componentelor desfcute; - 1 punct;

de

operare);

remontarea

o Verificarea cuplrii cablurilor, asigurarea cablurilor nefolosite, verificarea


tensiunilor; - 1 punct;
2

verificarea funcionrii:

Profesorul poate nominaliza desfacerea doar unei anumite componente

228

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

o verificarea vizual a ventilatoarelor (din sursa de alimentare, de pe


procesor, de pe carcas, al plcii video dac e cazul, etc.) -0,4 puncte;
o verificarea n BIOS a parametrilor privind secvena de ncrcare, data
calendaristic, ali parametrii studiai; - 0,4 puncte;
o verificarea ncrcrii sistemului de operare (timp de ncrcare); - 0,4
puncte;
o verificarea ledurilor care indic funcionarea; - 0,3 puncte;
-

verificri software:
o verificarea instalrii driverelor; - 0,3 puncte;
o verificarea posibilelor erori n Event viewer; - 0,3 puncte;
o verificarea programelor ncrcate n memorie la pornire (msconfig i
process explorer); - 0,3 puncte;
o verificarea i eliminarea fiierelor temporare; - 0,3 puncte;
o verificarea fragmentrii; - 0,3 puncte;
o verificarea ultimului back-up; - 0,3 puncte;
o verificarea funcionarii n reea (comanda ping); - 0,3 puncte;
o verificarea antivirusului (actualizat la zi i funcional); - 0,3 puncte;
o verificarea actualizrilor sistemului de operare; - 0,3 puncte;
o verificarea funcionrii dispozitivelor externe 3 (imprimarea unei pagini de
test, scanarea unui document, citirea sau scrierea unui cd, etc.) - 0,3
puncte;

La prezentarea oral se acord 0.5 puncte pentru fiecare din cele 4 subpuncte
ale prezentrii.

Profesorul poate indica verificarea unui singur dispozitiv extern

229

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Instruciuni pentru evaluatori


-

nainte de efectuarea posibilelor modificri n setrile hardware, elevul va trebui


s se documenteze studiind specificaiile tehnice ale componentelor
calculatorului.

Demontarea componentelor se puncteaz conform criteriilor de evaluare de mai


sus.

Cadrul didactic va verifica montarea componentelor desfcute. Se puncteaz


conform criteriilor de evaluare de mai sus.

n final elevul va trebui s susin o prezentare oral n care s prezinte cele 4


subpuncte trecute la enun testului, fiecare din acestea avnd punctajul separat.

Modul de transmitere i sugestii de valorizare a rezultatelor evalurii


n funcie de ndeplinirea sarcinilor de ctre elevi (neatingerea tuturor competenelor) se
va relua acest test sau unul asemntor.

230

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Modulul: SECURITATEA SISTEMELOR DE CALCUL I A REELELOR


DE CALCULATOARE
PARTEA I

231

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

AUTOR:
DABIJA GEORGE Informatician, profesor grad definitiv

COORDONATOR:
LADISLAU SEICA Informatician

CONSULTAN:
VIOREL IGNESCU expert CNDIPT
IOANA CRSTEA expert CNDIPT
ANGELA POPESCU expert CNDIPT
DANA STROIE expert CNDIPT

232

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Testul l.1
Obiectivele evalurii:
- s cunoasc noiunea de politic de securitate
- s identifice corect problemele securitii hardware i software a sistemelor de calcul;
- s fie capabil s prezinte soluiile de protecie a securitii reelelor de calculatoare

Prezentarea testului
Acest test poate fi utilizat la sfritul temei 1 ca evaluare formativ.

Tipul testului: prob scris


Durata evalurii
Timp de lucru: 15 minute

Condiiile n care se recomand a fi realizat evaluarea


Testul poate avea loc ntr-o sal de clas sau n laboratorul de informatic, fiecare elev
va primi o foaie cu cerinele testului i va rezolva individual subiectele.

233

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Enun:
Pentru fiecare din cerinele de mai jos (1-9), scriei pe foaie litera corespunztoare
rspunsului corect.
1.

Care din urmtoarele parole reprezint o parol puternic?


a. popescuion
b. Popescu_Ion
c. popescu123
d. P0pEsCu-10n

2.

Conceptul de mitigation se refer la:


a. reducerea riscurilor la expunere
b. eliminarea riscurilor la expunere
c. modaliti de protecie contra viruilor
d. modaliti de blocare a accesului persoanelor din afara reelei

3.

Conceptul de contingency se refer la:


a. minimizarea riscurilor de infecie cu malware
b. form de protecie contra viruilor
c. minimizarea riscurilor odat ce exist o bre de securitate detectat
d. reducerea impactului odat ce riscul s-a produs

4.

Conceptul de weakest link se refer la :


a. modalitate de protecie a unei reele bazat pe implementarea mai multor nivele

b. principiu care spune c un sistem bazat pe mai multe nivele de securitate este
att de sigur pect este de sigur cel mai puternic nivel
c. principiu care spune c un sistem bazat pe mai multe nivele de securitate este
att de sigur pect este de sigur cel mai slab nivel
234

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

d. principiu de securitate care se refer la securitate unei reele wireless


5.
Selectai care sunt obiectivele ce trebuiesc urmrite n cadrul definirii unei politici
de securitate la nivelul unei reele:
a. s ofere controlul n toate punctele din cadrul perimetrului reelei pentru a bloca
traficul care este maliios, neautorizat sau prezint riscuri pentru sigurana reelei
b. s detecteze i s rspund la ncercrile de ptrundere n reea
c. s se instaleze aplicaii care s ofere acces la distan pentru monitorizarea
reelei
d. s previn mesajele din cadrul ei s fie interceptate sau modificate
6.

Acronimul IDS (n englez) se refer la:


a. Intrusion Detection Security
b. Intrusion Detection System
c. Informatics Department of Security
d. In-Depth Security

7.

O aplicaie IPS este:


a. o aplicaie de detecie a accesului neautorizat
b. o aplicaie de monitorizare a accesului autorizat
c. o aplicaie de detecie i prevenie a accesului neautorizat
d. o aplicaie de jurnalizare a accesului dintr-o reea

8.

Enumerai trei metode de protecie la nivel fizic a unui sistem informatic.

9.
Unde este indicat s se foloseasc conceptul de securitate prin definiie
(security by design)?
a. n reele de apartament
b. n locaii speciale, gen laboratoare de cercetare, uniti militare, etc.
235

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

c. n reele wireless de tip hot-spot (acces gratuit)


d. n reele de bloc

Instruciuni pentru elevi


Fiecare elev va completa foaia primit cu data, numele i prenumele i clasa.
Rspunsurile se noteaz pe foaia primit. Nu se admit rspunsuri n dreptul enunurilor
ci doar n dreptul fiei de test.
Este obligatoriu s se rspund la fiecare ntrebare.
Rspunsurile multiple se vor scrie unul sub cellalt n aceeai coloan.
Nu se admit tersturi. Eventualele corecturi se realizeaz prin nchiderea ntre
paranteze rotunde a textului corespunztor i tierea cu o singur linie, continu n
zona median textului (ex. ( raspuns gresit ) sau ( a ) ). Orice abatere de la aceste
reguli conduc la anularea rspunsului respectiv.

236

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Criteriile de evaluare i notare


Se acord 10 puncte astfel:
1 punct din oficiu i cte 1 punct pentru fiecare ntrebare cu rspuns corect.

Data ..........................

Nume i prenume elev() ...................................


Clasa ................

GRIL RSPUNSURI

8
..
..
..

237

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Barem de corectare i notare:


Se acord 1 punct din oficiu.
Rspunsurile corecte sunt marcate n urmtorul tabel, cu punctajul aferent:
1

rspuns

Difereniat

0,33 p
/

a
b

1p

0,25 p

0,5 p

0,33 p
1p

1p

1p

rspuns rspuns

1p

rspuns

Pentru rspunsurile care conin variante multiple, se vor puncta doar dac sunt fr
bifri de rspunsuri incorecte. Exemplificare: dac la ntrebarea 1 un elev rspunde
doar a i b, el primete 0,66 puncte, dac rspunde a, b i c nu primete nici un punct.
n acest fel se elimin cazul cnd se bifeaz toate rspunsurile, chiar dac sunt corecte
sau incorecte.
Pentru ntrebarea nr. 8 se va lua n considerarea cte 0,33 p pentru fiecare rspuns
corect, chiar dac sunt i rspunsuri greite. Ca posibile rspunsuri corecte avem:
garduri, ui metalice, ui prevzute cu cheie, ncabinri, lacte, sau orice form
de exprimare care s corespund cu aceste formulri, sau care s rspund corect la
ntrebare.
Instruciuni pentru evaluatori
Este obligatoriu ca elevii s se rspund la fiecare ntrebare.
Rspunsurile incomplete se puncteaz corespunztor baremului.
Nu se admit rspunsurile efectuate pe fiele de test.
Nu se admit tersturile. Rspunsurile care nu urmeaz regula prezentat (marcarea
textului ntre paranteze rotunde i tierea lui, median, cu o linie continu) nu se iau n
considerare.
238

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Modul de transmitere i sugestii de valorizare a rezultatelor evalurii


n funcie de rezultatele medii ale acestui test se vor reveni asupra termenilor care
necesit aprofundare. Dac media acestui test nu este convenabil (considerm media
de 60-65% minim) se va relua acest test.

239

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Testul l.2
Obiectivele evalurii:
- s cunoasc noiunea de politic de securitate
- s identifice corect problemele securitii hardware i software a sistemelor de calcul;
- s fie capabil s prezinte soluiile de protecie a securitii reelelor de calculatoare

Prezentarea testului
Acest test poate fi utilizat la sfritul temei 1 ca evaluare formativ.

Tipul testului: prob scris


Durata evalurii
Timp de lucru: 15 minute

Condiiile n care se recomand a fi realizat evaluarea


Testul poate avea loc ntr-o sal de clas sau n laboratorul de informatic, fiecare elev
va primi o foaie cu cerinele testului i va rezolva individual subiectele.

240

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Enun:
Pentru fiecare din cerinele de mai jos (1-9), scriei pe foaie litera corespunztoare
rspunsului corect.
1.
Indicai care sunt nivelele minime de securitate care ar trebui definite ca o politic
minim de securitate:
a. firewall software sau hardware
b. anti-virus software sau hardware
c. router software sau hardware
d. IDS Intrusion Detection System Sistem de detecie a intruziunilor
2.
Care opiune din variantele de mai jos nu reprezint o form de atac asupra
confidenialitii unei reele?
a. divulgarea neglijent
b. furtul sesiunilor
c. interceptarea informaiei
d. acumularea informaiei
3.
Care opiuni din variatele de mai jos reprezint forme de atac asupra integritii
unei reele?
a. atacuri la autentificare
b. furtul sesiunilor
c. atacuri de protocol
d. interferene
e. interceptarea informaiei
f. abuzul de privilegii
4.
Care opiuni din variantele de mai jos reprezint forme de atac asupra
disponibilittii unei reele?
241

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

a.

divulgarea neglijent

b.

acumularea informaiilor

c.

backdoors

d.

interceptarea informaiei

e.

interferene

5.
Urmtorul enun: Metod ce se refer la unele erori de cele mai multe ori
introduse intenionat n cadrul aplicaiilor, erori ce pot oferi acces la sistemul pe care
ruleaz aceste aplicaii sau echipamente. se refer la:

6.

a.

atacurile de tip backdoor

b.

atacurile de protocol

c.

atacuri la autentificare

d.

interceptarea informaiilor

Conceptul de least privilege sau permisiunile cele mai restrictive se refer la:
a.

s permit acces doar la ce este obligatoriu

b.

s permit acces doar dac este necesar

c.

s permit acces doar dac este necesar i doar la ce este obligatoriu

d.

s permit acces doar dac este necesar, fr a fi obligatoriu

7.
Ca metod de protecie a datelor sensibile dintr-un sistem conectat la Internet, se
pot folosi?
a. protejarea prin parolare
b. protejarea prin criptarea informaiei
c. protejarea prin modificarea drepturilor de acces la fiiere
d. toate variantele de mai sus

242

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

8.
Un sistem care are instalat o aplicaie antivirus actualizat la zi, nu mai are
nevoie de actualizrile la zi a sistemului de operare. Adevrat sau fals?
a. Adevrat
b. Fals
9.
Marcheaz dintre modalitile de detecie de mai jos, pe acea care nu poate fi
folosit i pentru detecia unor virui noi?
a. detecie bazat pe semnturi
b. detecie euristic (heuristic)
c. detecie bazat pe semnturi generice
Instruciuni pentru elevi
Fiecare elev va completa foaia primit cu data, numele, prenumele i clasa.
Rspunsurile se noteaz pe foaia primit. Nu se admit rspunsuri n dreptul enunurilor
ci doar n dreptul fiei de test. Este obligatoriu s se rspund la fiecare ntrebare.
Rspunsurile multiple se vor scrie unul sub cellalt n aceeai coloan. Nu se admit
tersturi. Eventualele corecturi se realizeaz prin nchiderea ntre paranteze rotunde a
textului corespunztor i tierea cu o singur linie, continu n zona median textului
(ex. ( raspuns gresit ) sau ( a ) ). Orice abatere de la aceste reguli conduc la anularea
rspunsului respectiv.

243

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Criteriile de evaluare i notare


Se acord 10 puncte astfel: 1 p din oficiu, ntrebrile de la 1 la 9: 1 p
Rspunsurile ce conin mai multe variante vor fi punctate doar dac nu conin bifate
opiuni greite.
Data ..........................

Nume i prenume elev() ....................................


Clasa .................

GRIL RSPUNSURI

244

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Barem de corectare i notare:


Se acord 1 punct din oficiu.
Rspunsurile corecte sunt marcate n urmtorul tabel, cu punctajul aferent:
1

a
b
d

0,33 p
/
rspuns

1p

a
b
c
c
e
f
0,25 p
0,5 p
/
/
rspuns rspuns

1p

1p

1p

1p

1p

Pentru rspunsurile care conin variante multiple, se vor puncta doar dac sunt fr
bifri de rspunsuri incorecte. Exemplificare: dac la ntrebarea 1 un elev rspunde
doar a i b, el primete 0,66 puncte, dac rspunde a, b i c nu primete nici un punct.
n acest fel se elimin cazul cnd se bifeaz toate rspunsurile, chiar dac sunt corecte
sau incorecte.
Instruciuni pentru evaluatori
Este obligatoriu ca elevul s se rspund la fiecare ntrebare..
Rspunsurile incomplete se puncteaz corespunztor baremului.
Nu se admit rspunsurile marcate n afara grilei de test.
Nu se admit tersturile. Rspunsurile care nu urmeaz regula prezentat (marcarea
textului ntre paranteze rotunde i tierea lui, median, cu o linie continu) nu se iau n
considerare.
Modul de transmitere i sugestii de valorizare a rezultatelor evalurii
n funcie de rezultatele medii ale acestui test se vor reveni asupra termenilor care
necesit aprofundare. Dac media acestui test nu este convenabil (considerm media
de 60-65% minim) se va relua acest test.

245

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Testul l.3
Obiectivele evalurii:
- s fie capabil s prezinte soluii de protecie a securitii reelelor de calculatoare
- s fie capabil s implementeze soluii de securitate hardware

Prezentarea testului
Acest test poate fi utilizat la sfritul temei 2 ca evaluare formativ.

Tipul testului: prob scris


Durata evalurii
Timp de lucru: 15 minute

Condiiile n care se recomand a fi realizat evaluarea


Testul poate avea loc ntr-o sal de clas sau n laboratorul de informatic, fiecare elev
va primi o foaie cu cerinele testului i va rezolva individual subiectele.

246

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Enun:
Pentru fiecare din cerinele de mai jos (1-9), scriei pe foaie litera corespunztoare
rspunsului corect.
1.
Principalele arii de protecie a unei reele sunt protecia la nivel .......................,
respectiv protecia la nivel ......................, ntre ele existnd o strns interdependen.
2.
Enunul Asigurarea accesului la informaie doar pentru utilizatorii autorizai i
mpiedicarea accesului pentru persoanele neautorizate se refer la:
a. confidenialitate
b. autenticitate
c. ne-repudiere
d. integritate
3.

Care enun reflect principiul de securitate numit ne-repudiere ?

a. asigurarea accesului la informaie doar pentru


mpiedicarea accesului pentru persoanele neautorizate

utilizatorii

autorizai

b. asigurarea consistenei informaiilor


c. asigur determinarea identitii persoanei cu care se comunic
d. asumarea responsabilitii unor mesaje sau comenzi, sau cu privire la
autenticitatea lor
4.
Trimiterea de mesaje nedorite, de obicei cu un coninut comercial poart
denumirea de ..........................
5.
Posibilitatea de a restriciona i urmri accesul la reea, poart denumirea de
securizarea accesului. Adevrat sau fals?
a. Adevrat
b. Fals
6.
Exprimai n maxim trei rnduri ce msuri de protecie hardware se pot lua pentru
securizarea accesului la un sistem (fie el laptop sau desktop):
247

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

7.

BIOS este un acronim de la:


a. Basic Input Operating System
b. Basic Input Output System
c. Byte Input Output Security
d. Basic Install Operating System

8.
Parolarea din BIOS se refer la o form de criptare a informaiilor de pe HDD,
criptare bazat pe o parol definit de utilizator. Adevrat sau fals?
a. Adevrat
b. Fals
9.

Ce soluii sunt puse la dispoziie pentru resetarea unei parole de BIOS?

a. folosirea unei alte parole de obicei implementate de productori pentru funcii


de mentenan, schimbate periodic
b. folosirea de aplicaii software specializate care pot terge aceste informaii
c. folosirea de ntreruptoare sau setri hardware prin care se poate terge toate
informaiile i se readuce la starea din fabric a BIOS-ului
d. odat introdus o astfel de parol, ea nu se mai poate schimba sau reseta,
dect dac se introduce parola vadil i se dezactiveaz funcia de parolare

248

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Instruciuni pentru elevi


Fiecare elev va completa foaia primit cu data, numele i prenumele i clasa.
Rspunsurile se noteaz pe foaia primit. Nu se admit rspunsuri n dreptul enunurilor
ci doar n dreptul fiei de test.
Este obligatoriu s se rspund la fiecare ntrebare.
Rspunsurile multiple se vor scrie unul sub cellalt n aceeai coloan.
Nu se admit tersturi. Eventualele corecturi se realizeaz prin nchiderea ntre
paranteze rotunde a textului corespunztor i tierea cu o singur linie, continu n
zona median textului (ex. ( raspuns gresit ) sau ( a ) ). Orice abatere de la aceste
reguli conduc la anularea rspunsului respectiv.

249

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Criteriile de evaluare i notare


Se acord 10 puncte astfel: 1 p din oficiu, ntrebrile de la 1 la 9: 1 p
Rspunsurile ce conin mai multe variante vor fi punctate doar dac nu conin bifate
opiuni greite.
Data ..........................

Nume i prenume elev() ....................................


Clasa .................

GRIL RSPUNSURI

1
__________

__________

__________

Pentru ntrebarea 6 (maxim 3 rnduri):


______________________________________________________________________
______________________________________________________________________
______________________________________________

250

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Barem de corectare i notare:


Se acord 1 punct din oficiu.
Rspunsurile corecte sunt marcate n urmtorul tabel, cu punctajul aferent:
1

spam
sau
bombardarea
cu mesaje

a
b
c

1p

1p

1p

1p

1p

1p

1p

0,33p /
rspuns

software
hardware

1p

Pentru rspunsurile care conin variante multiple, se vor puncta doar dac sunt fr
bifri de rspunsuri incorecte. Exemplificare: dac la ntrebarea 9 un elev rspunde
doar a i b, el primete 0,66 puncte, dac rspunde a, b i d nu primete nici un punct.
n acest fel se elimin cazul cnd se bifeaz toate rspunsurile, chiar dac sunt corecte
sau incorecte.
*

Pentru ntrebarea 6, se va puncta orice form de exprimare care s exprime acelai


rspuns ca exprimarea urmtoare:
securizarea accesului la calculatoare se poate realiza folosind lacte pentru cabluri
mai ales pentru laptopuri carcase ce se pot nchide, eventual cutii securizate ce conin
unitile centrale ale desktop-urilor
Ca ex. mai detaliat: elevul(a) trebuie s menioneze formele de protecie prin cabluri
prevzute cu lacte, cutii metalice prevzute cu lacte sau ncuietori, rack-uri, etc.
Instruciuni pentru evaluatori
Este obligatoriu ca elevul s se rspund la fiecare ntrebare..
Rspunsurile incomplete se puncteaz corespunztor baremului.
Nu se admit rspunsurile marcate n afara grilei de test.
251

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Nu se admit tersturile. Rspunsurile care nu urmeaz regula prezentat (marcarea


textului ntre paranteze rotunde i tierea lui, median, cu o linie continu) nu se iau n
considerare.
Modul de transmitere i sugestii de valorizare a rezultatelor evalurii
n funcie de rezultatele medii ale acestui test se vor reveni asupra termenilor care
necesit aprofundare. Dac media acestui test nu este convenabil (considerm media
de 60-65% minim) se va relua acest test.

252

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Testul l.4
Obiectivele evalurii:
- s fie capabil s foloseasc instrumente pentru securizarea sistemelor i a reelelor de
calculatoare;
- s fie capabil s diagnosticheze problemele de securitate hardware i software;
- s fie capabil s instaleze patch-uri i service-packuri pentru aplicaii i sisteme de
operare;

Prezentarea testului
Acest test poate fi utilizat la sfritul temei 3 ca evaluare formativ.

Tipul testului: prob practic i oral


Durata evalurii
Timp de lucru: 30 minute

Condiiile n care se recomand a fi realizat evaluarea


Testul poate avea loc n laboratorul de informatic, fiecare elev va primi o foaie cu
cerinele testului i va rezolva individual subiectele. Va fie necesar s se pun la
dispoziia elevilor urmtoarele: acces la Interne.

253

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Tem
Indicai care este modul de rspndire, nivelul de rspndire i gradul de periculozitate
a unui virus sau vierme la alegere, din cei care sunt la momentul testului considerai de
top. Pentru aceasta va trebui s v documentai folosind Internetul i paginile dedicate
pentru aceste forme de raportare (ex. http://www.scansafe.com/threat_center unul
dintre cele mai puternice nume n domeniul securitii, dar la fel de bine putei folosi i
site-uri specializate, de ex. http://www.viruslist.com sau site-uri ale principalilor
productori de software anti-virus, pentru a putea vedea aceste top-uri).
Sunt acceptate i forme de top nu neaprat actuale gen cele care sunt regsite n
Security Intelligence Report raport generat de Microsoft pentru 6 luni (ian-iun i iuldec), n care se prezint principalele ameninri malware din acea perioad i patchurile lansate.
Ai la dispoziie :
-

Internet

Durata probei : 50 minute


Instruciuni pentru elevi
Fiecare elev trebuie s aleag un anumit virus sau vierme i s realizeze un raport
privind numrul de infecii, nivelul de periculozitate i modalitatea de multiplicare.
La final va trebui s ofere i un rspuns privind existena unui patch care s rezolve sau
s blocheze acel virus (vierme) ales.

Criteriile de evaluare i notare


Se acord 10 puncte astfel:
1 punct din oficiu, 7 puncte pentru partea practic efectiv (cutarea datelor cerute) i 2
puncte pentru rspunsuri i explicaii privind partea practic.

254

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Barem de corectare i notare:


Punctajul se acord diversificat, funcie de rezultatele la proba practic i proba oral
A. Criterii de apreciere a performanei elevului la proba practic
Se acord sau nu prin observare sistematic.
1. Gsete n timp scurt informaii cu privire la top-ul aplicaiilor malware i i alege
un virus (vierme) din primii 10
2p ( )
2. Se documenteaz i ofer informaiile corecte despre acel virus (vierme) ales
(denumire (denumiri), tip, categorie, risc, arie de acoperire, periculozitate - 0,5p fiecare)
3p ( )
3. Ofer informaii cu privire la modalitatea de combatere sau dac s-au generat
patch-uri care s repare (sau care s combat) vulnerabilitile pe care se bazeaz
rspndirea sa
1p ( )
4. Prezint ntr-o form succint modalitatea de nmulire, numrul de infecii
produse, nivelul de periculozitate
1p ( )
B. Criterii de apreciere a performanei elevului la proba oral
5. Elevul(a) face diferena ntre un virus i un vierme

1p (

6. Elevul(a) face dovada unor cunotine de analiz n vederea cutrii unor


informaii, folosind cuvinte care s rafineze cutrile pe Internet
1p ( )
Stabilirea notei finale: Se acord 1 punct din oficiu. Primele 7 (A) puncte se acord
numai criteriilor care sunt considerate ndeplinite. Se acord prin observare sistematic.
Ultimele 2 (B) puncte se acord pentru rspunsuri corecte i complete.
Instruciuni pentru evaluatori
Prior acestui test profesorii vor trebui s i obinuiasc s caute informaiile necesare pe
diferite site-uri i tot timpul s foloseasc mai multe surse de inspiraie pentru a putea
avea o privire de ansamblu ct mai corect.

255

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Modul de transmitere i sugestii de valorizare a rezultatelor evalurii


Dac se observ c media acestui test nu acoper un nivel minim (considerm nivelul
minim acceptat de 50-55 %) se vor aprofunda acele noiuni, explicaii, etc. i se va relua
testul.

256

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Testul l.5
Obiectivele evalurii:
- s fie capabil s diagnosticheze probleme de securitatea hardware i software
- s fie capabil s rezolve problemele de securitate aprute la reelele de calculatoare

Prezentarea testului
Acest test poate fi utilizat la sfritul temei 4 ca evaluare formativ.

Tipul testului: prob scris


Durata evalurii
Timp de lucru: 15 minute

Condiiile n care se recomand a fi realizat evaluarea


Testul poate avea loc ntr-o sal de clas sau n laboratorul de informatic, fiecare elev
va primi o foaie cu cerinele testului i va rezolva individual subiectele.

257

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Enun:
Pentru fiecare din cerinele de mai jos (1-9), scriei pe foaie litera corespunztoare
rspunsului corect.
1.
Diferena dintre Windows XP Home Edition i Professions este legat n principal
de securitate. Adevrat sau fals?:
a. Adevrat
b. Fals
2.
n Windows XP Home Edition, fiecare utilizator care se logheaz interactiv are
drept de administrator. Adevrat sau fals?
a. Adevrat
b. Fals
3.

Care este sistemul de fiiere adoptat la lansarea lui Windows XP


a. NFS
b. NTFS
c. FAT16
d. FAT32

4.

UAC este un acronim de la:


a. User Administrative Control
b. User Account Control
c. Unninstaller Administrative Control
d. User Administrative Console

5.

UAC este implementat n:


a. Windows XP Home Edition
b. Windows XP Professional
258

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

c. doar n Windows Vista Ultimate


d. n orice variant Windows Vista
6.

UAC este o component a Windows Server 2008. Adevrat sau fals?


a. Adevrat
b. Fals

7.
Pentru protecia unui director se pot folosi sistemul de drepturi de acces oferite
de noul sistem de fiiere introdus odat cu lansarea lui Windows NT (preluat n XP,
Vista, 2000 Server i 2008 Server). Adevrat sau fals?
a. Adevrat
b. Fals
8.

Cel mai puternic sistem de tip server oferit de Microsoft poart denumirea de?
a. Windows 2003(8) Standard Server
b. Windows 2003(8) Web Server
c. Windows 2003(8) Data Center Server
d. Windows 2003(8) Enterprise Server

9.

Cea mai limitat variant de Windows Vista este:


a. Windows Vista Home Premium
b. Windows Vista Home Basic
c. Windows Vista Business Basic
d. Windows Vista Ultimate

Instruciuni pentru elevi


Fiecare elev va completa foaia primit cu data, numele i prenumele i clasa.
259

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Rspunsurile se noteaz pe foaia primit. Nu se admit rspunsuri n dreptul enunurilor


ci doar n dreptul fiei de test.
Este obligatoriu s se rspund la fiecare ntrebare.
Rspunsurile multiple se vor scrie unul sub cellalt n aceeai coloan.
Nu se admit tersturi. Eventualele corecturi se realizeaz prin nchiderea ntre
paranteze rotunde a textului corespunztor i tierea cu o singur linie, continu n
zona median textului (ex. ( raspuns gresit ) sau ( a ) ). Orice abatere de la aceste
reguli conduc la anularea rspunsului respectiv.

Criteriile de evaluare i notare


Se acord 10 puncte astfel: 1 p din oficiu, ntrebrile de la 1 la 9: 1 p
Rspunsurile ce conin mai multe variante vor fi punctate doar dac nu conin bifate
opiuni greite.

Data ..........................

Nume i prenume elev() ....................................


Clasa .................
GRIL RSPUNSURI

260

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Barem de corectare i notare:


Se acord 1 punct din oficiu.
Rspunsurile corecte sunt marcate n urmtorul tabel, cu punctajul aferent:
1

1p

1p

1p

1p

1p

1p

1p

1p

1p

Instruciuni pentru evaluatori


Este obligatoriu ca elevul s se rspund la fiecare ntrebare..
Rspunsurile incomplete se puncteaz corespunztor baremului.
Nu se admit rspunsurile marcate n afara grilei de test.
Nu se admit tersturile. Rspunsurile care nu urmeaz regula prezentat (marcarea
textului ntre paranteze rotunde i tierea lui, median, cu o linie continu) nu se iau n
considerare.

Modul de transmitere i sugestii de valorizare a rezultatelor evalurii


n funcie de rezultatele medii ale acestui test se vor reveni asupra termenilor care
necesit aprofundare. Dac media acestui test nu este convenabil (considerm media
de 60-65% minim) se va relua acest test.

261

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Testul l.6
Obiectivele evalurii:
- s fie capabil s descrie instrumente utilizate pentru securizarea sistemelor de calcul
i a reelelor de calculatoare
- s fie capabil s diagnosticheze problemele de securitate hardware i software
- s fie capabil s rezolve problemele de securitate hardware i software

Prezentarea testului
Acest test poate fi utilizat la sfritul temei 5 ca evaluare formativ.

Tipul testului: prob scris


Durata evalurii
Timp de lucru: 15 minute

Condiiile n care se recomand a fi realizat evaluarea


Testul poate avea loc ntr-o sal de clas sau n laboratorul de informatic, fiecare elev
va primi o foaie cu cerinele testului i va rezolva individual subiectele.

262

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Enun:
Pentru fiecare din cerinele de mai jos (1-6), scriei pe foaie litera corespunztoare (sau
detaliai, unde este cazul) rspunsului corect.
1.
Enumerai principalele tipuri de jurnale ale unui sistem de operare. Avei la
dispoziie maxim patru rnduri.
2.
Enumerai care sunt principalele (minim patru) atribute trecute n antetul unui
eveniment din cadrul unui jurnal. Avei la dispoziie maxim patru rnduri.
3.

Care opiune nu este considerat un criteriu al unui eveniment?


a. Informarea
b. Atenionarea
c. Interogarea
d. Eroarea
e. Succesul
f. Eecul

4.
n mod implicit, dimensiunea iniial maxim a oricrui jurnal din sisteme bazate
pe platforma Windows, este setat la 1024 KO (1MB) i cnd se ajunge la aceast
dimensiune evenimentele noi se suprascriu peste cele vechi. Adevrat sau fals?
a. Adevrat
b. Fals
5.

LPS este un acronim de la:


a. Logistic Processor System
b. Logic Processor Setup
c. Log Processing System
d. Logic Processor System

6.

Care este avantajul folosirii unui modul LPS?


263

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

a. Permite cunoasterea imediata i permanent a strii reelei, n detaliu.


b. Permite analiza oricrui fiier de log, a oricrei aplicaii, pentru monitorizarea
activitii afacerii i din alte puncte de vedere dect securitatea tehnologic a informaiei
c. Faciliteaz separarea alarmelor false de cele reale, reducnd cantitatea de
munca a personalului tehnic
d. Accelereaza procesele de reacie n caz de atac, prin indicarea clar a zonelor i
staiilor vulnerabile
e. Toate variantele de mai sus
7.

Selectai toate opiunile care reprezint plugin-uri LSP valide:

a. WSPT - Windows Station Process Tracking - raporteaz data i durata execuiei


aplicaiilor instalate.
b. WSSA - Windows Server Share Access - raporteaz accesul pe un director
partajat identificnd serverul, utilizatorul, domeniul i activitile ntreprinse - scriere,
citire, modificare
c. GWEL - Generic Windows Event Log - asigur procesarea generic de log-uri
Windows privind aplicaiile rulate i evenimentele de securitate
d. WAA - Web Aplication Analyzer - ofer informaii privind aplicaiile accesate de
utilizatori
8.
Urmtorul enun: Aceast form de audit de securitate presupune know-how,
experien, specialiti i certificri. Este folosit n principal pentru auditarea sistemelor
IT se refer la:
a. auditul specializat 1
b. auditul specializat 3
c. auditul specializat 2
d. auditul specializat 4

264

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

9.
Odat obinut o acreditare certificat ISO/IEC 17799:2000, de ctre o banc n
vederea folosirii funcionalitii de Internet Bancking la ce perioad trebuie s se
renoiasc aceast acreditare?
a. 6 luni
b. 12 luni
c. 18 luni
d. 24 luni

Instruciuni pentru elevi


Fiecare elev va completa foaia primit cu data, numele i prenumele i clasa.
Rspunsurile se noteaz pe foaia primit. Nu se admit rspunsuri n dreptul enunurilor
ci doar n dreptul fiei de test.
Este obligatoriu s se rspund la fiecare ntrebare.
Nu se admit tersturi. Eventualele corecturi se realizeaz prin nchiderea ntre
paranteze rotunde a textului corespunztor i tierea cu o singur linie, continu n
zona median textului (ex. ( raspuns gresit ) sau ( a ) ). Orice abatere de la aceste
reguli conduc la anularea rspunsului respectiv.

265

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Criteriile de evaluare i notare


Se acord 10 puncte astfel: 1 p din oficiu, ntrebrile de la 1 la 9: 1 p
Rspunsurile ce conin mai multe variante vor fi punctate doar dac nu conin bifate
opiuni greite.

Data ..........................

Nume i prenume elev() ....................................


Clasa .................

GRIL RSPUNSURI

1. .........................................................................................................................
.............................................................................................................................
.............................................................................................................................
.............................................................................................................................
2. .........................................................................................................................
.............................................................................................................................
.............................................................................................................................
.............................................................................................................................

266

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Barem de corectare i notare:


Se acord 1 punct din oficiu. Rspunsurile corecte sunt marcate n urmtorul tabel, cu
punctajul aferent:
1

**

1p

1p

1p

1p

1p

1p

7
a
b
c
0,33p
/
rspuns

1p

1p

La ntrebarea 1, rspunsul corect este: application log (jurnalul de aplicaii), system log
(jurnalul de sistem) i security log (jurnalul de securitate) (0,33p fiecare).
**

La ntrebarea 2, rspunsurile corecte sunt: dat, timp, utilizator, calculator (sistem),


numr de identificare a evenimentului, sursa evenimentului, tipul evenimentului i
categoria evenimentului precizare c acesta este folosit n special la securitate (0,25p
fiecare rspuns corect se puncteaz maxim 4 rspunsuri corecte).
Pentru rspunsurile care conin variante multiple, se vor puncta doar dac sunt fr
bifri de rspunsuri incorecte. Exemplificare: dac la ntrebarea 7 un elev rspunde
doar a i b, el primete 0,66 puncte, dac rspunde a, b i d nu primete nici un punct.
n acest fel se elimin cazul cnd se bifeaz toate rspunsurile, chiar dac sunt corecte
sau incorecte.
Instruciuni pentru evaluatori
Este obligatoriu ca elevul s se rspund la fiecare ntrebare. Rspunsurile incomplete
se puncteaz corespunztor baremului.
Nu se admit rspunsurile marcate n afara grilei de test. Nu se admit tersturile.
Rspunsurile care nu urmeaz regula prezentat (marcarea textului ntre paranteze
rotunde i tierea lui, median, cu o linie continu) nu se iau n considerare.
Modul de transmitere i sugestii de valorizare a rezultatelor evalurii
n funcie de rezultatele medii ale acestui test se vor reveni asupra termenilor care
necesit aprofundare. Dac media acestui test nu este convenabil (considerm media
de 60-65% minim) se va relua acest test.
267

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

TEST SUMATIV
Evaluare sumativ a modulului
Securitatea sistemelor de calcul i a reelelor de calculatoare partea
l
Competene:
- Identific fundamentele i principiile securitii sistemelor de calcul i a reelelor de
calculatoare
- Instaleaz i configureaz sisteme de securitate a sistemelor de calcul i a reelelor de
calculatoare.
- Utilizeaz instrumente, proceduri de diagnostic i tehnici de depanare pentru securizarea
sistemelor de calcul i a reelelor de calculatoare.

Obiectivele evalurii:
- s fie capabil s descrie noiunea de politic de securitate
- s fie capabil s identifice problemele securitii hardware i software a sistemelor de
calcul
- s fie capabil s prezinte solui de protecie a securitii reelelor de calculatoare
- s fie capabil s identifice scopul i caracteristicile controlului accesului i a
permisiunilor
- s fie capabil s implementeze soluii de securitate hardware
- s fie capabil s descrie instrumentele utilizate pentru securizarea sistemelor de calcul
i a reelelor de calculatoare
- s fie capabil s diagnosticheze problemele de securitate hardware i software

268

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Prezentarea testului
Acest test poate fi utilizat la sfritul modulului ca evaluare sumativ.

Tipul testului: prob scris


Durata evalurii
Timp de lucru: 40 minute

Condiiile n care se recomand a fi realizat evaluarea


Testul poate avea loc ntr-o sal de clas sau n laboratorul de informatic, fiecare elev
va primi o foaie cu cerinele testului i va rezolva individual subiectele.

269

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Enun:
Pentru fiecare din cerinele de mai jos (1-9), scriei pe foaie litera corespunztoare
rspunsului corect.
1.

Care din urmtoarele parole reprezint o parol puternic?


a. password
b. P!@#Fg-^&
c. Password
d. parola

2.
Modalitatea de minimalizare a riscurilor odat ce exist o bre de securitate,
poart denumirea de:
a. mitigation
b. contingency
c. security by design
d. security in depth
3.
Modalitatea de protecie a unei reele pe baza implementrii mai multor nivele de
securitate poart denumirea de:
a. security by design
b. security in depth
c. mitigation
d. contingency
4.
Selectai copiunea care nu reflect un nivel minim pe care o politic de
securitate trebuie s-l ating.
a. definirea unui firewall
b. instalarea de aplicaii antivirus
270

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

c. instalarea unei aplicaii de tip IDS


d. instalarea unor aplicaii de contorizare a traficului din reea
5.
Completai definiia urmtoare cu termenul corespunztor: calitatea,
autenticitatea, corectitudinea i acurateea informaiilor stocate ntr-un sistem informatic
poart denumirea de ......:
a. integritatea sistemelor
b. integritatea datelor
c. confidenialitate datelor
d. confidenialitatea sistemelor
6.

Atacurile la autentificare sunt descrise de:

a. situaia n care o persoan sau un program reuete s se identifice cu o alta


persoan/aplicatie i astfel s obin diferite avantaje nelegitime
b. situaia n care un utilizator care a fost autentificat este nlocuit de atacator,
folosindu-se de toate privilegiile acestuia
c. situaia n care atacatorul se bazeaz pe anumite slbiciuni ale sistemelor
criptografice folosite
d. situaia n care informaia devine accesibil n mod accidental atacatorului
7.

Metoda interceptrii informaiei este o metod de atac ce ine de:


a. autenticitatea datelor
b. integritatea datelor
c. disponibilitatea datelor
d. confidenialitatea datelor

8.

Acronimul VPN (Virtual Private Network) este folosit pentru:


a. realizarea unei reele cablate
b. realizarea unei reele wireless
271

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

c. securizarea mediului de transmisie dintre dou puncte


d. securizarea transferului dintre o reea cablat i una wireless
9.
Selectai toate opiunile, din lista de mai jos, care reprezint forme de securizare
la nivel hardware:
a. parolarea contului de administrator
b. folosirea de ui metalice, prevzute cu cheie
c. parolarea BIOS
d. folosirea de ncabinri pentru protecia echipamentelor
10.
Indicai i explicai pe scurt care sunt jurnalele puse la dispoziie de sistemele de
operare pe platform Windows. Nu trebuie s depii 7 rnduri.
11.
Avnd la dispoziie un eveniment din jurnalul de sistem, eveniment de tip eroare,
descriei ce informaii (minim 4) se pot folosi pentru a putea remedia problema care a
stat la baza generri lui. Avei la dispoziie maxim 7 rnduri.

Instruciuni pentru elevi


Fiecare elev va completa foaia primit cu data, numele i prenumele i clasa.
Rspunsurile se noteaz pe foaia primit. Nu se admit rspunsuri n dreptul enunurilor
ci doar n dreptul fiei de test.
Este obligatoriu s se rspund la fiecare ntrebare.
Rspunsurile multiple se vor scrie unul sub cellalt n aceeai coloan.
Nu se admit tersturi. Eventualele corecturi se realizeaz prin nchiderea ntre
paranteze rotunde a textului corespunztor i tierea cu o singur linie, continu n
zona median textului (ex. ( raspuns gresit ) sau ( a ) ). Orice abatere de la aceste
reguli conduc la anularea rspunsului respectiv.

272

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Criteriile de evaluare i notare


Se acord 10 puncte astfel:
1 punct din oficiu i alte 9 distribuite conform grilei de rspuns.

Data ..........................

Nume i prenume elev() ...................................


Clasa ................

GRIL RSPUNSURI
1

0,5p
*

0,5p

0,5p

0,5p

0,5p

0,5p

0,5p

0,5p

1p

10

11

**

2p

2p

10.......................................................................................................................

.............................................................................................................................
.............................................................................................................................
.............................................................................................................................
.............................................................................................................................
.............................................................................................................................
.............................................................................................................................
**

11.......................................................................................................................

.............................................................................................................................
.............................................................................................................................
.............................................................................................................................
.............................................................................................................................
.............................................................................................................................
.............................................................................................................................
273

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Barem de corectare i notare:


Se acord 1 punct din oficiu.
Rspunsurile corecte sunt marcate n urmtorul tabel, cu punctajul aferent:
1

0,5p

0,5p

0,5p

0,5p

0,5p

0,5p

0,5p

0,5p

9
b
c
d
0,33p
/
rspuns

10

11

**

***

2p

2p

Pentru rspunsurile care conin variante multiple, se vor puncta doar dac sunt fr
bifri de rspunsuri incorecte. Exemplificare: dac la ntrebarea 1 un elev rspunde
doar a i b, el primete 0,66 puncte, dac rspunde a, b i c nu primete nici un punct.
n acest fel se elimin cazul cnd se bifeaz toate rspunsurile, chiar dac sunt corecte
sau incorecte.
10. Pentru a se acorda cele 2p se va lua n considerare orice formulare care s se
asemene cu:
**

Jurnalul de aplicaii (Application log). Jurnalul de aplicaii conine evenimentele


nregistrate de programe. De exemplu, un program de baze de date poate nregistra o
eroare de fiier n jurnalul de aplicaii. Evenimentele ce se scriu n jurnalul de aplicaii
sunt determinate de dezvoltatorii programului software.
Jurnalul de securitate (Security log). Jurnalul de securitate nregistreaz evenimente
precum ncercrile valide i invalide de Log on, precum i evenimentele legate de
utilizarea resurselor, cum ar fi crearea, deschiderea sau tergerea de fiiere. De
exemplu, cnd este activat auditarea la Log on, este nregistrat un eveniment n
jurnalul de securitate de fiecare dat cnd un utilizator face Log on pe computer.
Trebuie s facei Log on ca administrator sau ca membru al grupului de administratori
pentru a activa, utiliza i specifica evenimentele de nregistrat n jurnalul de securitate.
Jurnalul de sistem (System log). Jurnalul de sistem conine evenimente nregistrate de
componentele de sistem. De exemplu, dac un driver nu reuete s se ncarce n
timpul pornirii, va fi nregistrat un eveniment n jurnalul de sistem. Sistemele bazate pe
274

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

platforma Windows determin anticipat evenimentele nregistrate de componentele de


sistem.
Se va puncta cu 0,33p pentru menionarea denumirii i alte 0,33p pentru explicaiile
oferite.
11. Pentru a se acorda cele 2p se va lua n considerare orice formulare care s
prezinte minim 4 (0,5p pentru fiecare informaie i explicaia sa):
***

Antetul evenimentului conine urmtoarele informaii, informaii ce se pot folosi pentru


diagnosticarea problemelor:
Date: Data la care s-a produs evenimentul.
Time: Ora la care s-a produs evenimentul.
User: Numele de utilizator al utilizatorului care era conectat cnd s-a produs
evenimentul.
Computer: Numele computerului pe care s-a produs evenimentul.
Event ID: Un numr care identific tipul evenimentului. ID-ul evenimentului poate fi
utilizat de reprezentanii serviciului de asisten pentru produs pentru a nelege ce
anume s-a ntmplat n sistem.
Source: Sursa evenimentului. Aceasta poate fi numele unui program, o component de
sistem sau o component individual a unui program mare.
Type: Tipul evenimentului. Exist cinci tipuri de evenimente: Error, Warning, Information,
Success Audit sau Failure Audit.
Pentru ntrebarea nr. 9 se va lua n considerarea cte 0,33 p pentru fiecare rspuns
corect, numai dac sunt marcate doar rspunsuri corecte.

Instruciuni pentru evaluatori


Este obligatoriu ca elevii s se rspund la fiecare ntrebare.
Rspunsurile incomplete se puncteaz corespunztor baremului.
Nu se admit rspunsurile efectuate pe fiele de test.
275

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Nu se admit tersturile. Rspunsurile care nu urmeaz regula prezentat (marcarea


textului ntre paranteze rotunde i tierea lui, median, cu o linie continu) nu se iau n
considerare.
Modul de transmitere i sugestii de valorizare a rezultatelor evalurii
n funcie de rezultatele medii ale acestui test se vor reveni asupra termenilor care
necesit aprofundare. Dac media acestui test nu este convenabil (considerm media
de 60-65% minim) se va relua acest test.

276

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Modulul: SECURITATEA SISTEMELOR DE CALCUL I A REELELOR


DE CALCULATOARE
PARTEA II

277

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

AUTOR:
MOJZI MIHAI profesor gradul II

COORDONATOR:
LADISLAU SEICA Informatician

CONSULTAN:
VIOREL IGNESCU expert CNDIPT
IOANA CRSTEA expert CNDIPT
ANGELA POPESCU expert CNDIPT
DANA STROIE expert CNDIPT

278

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Testul lI.1
Obiectivele evalurii:
- s fie capabil s descrie instrumente pentru securizarea sistemelor de calcul i a
reelelor de calculatoare;
- s fie capabil s diagnosticheze problemele de securitate hardware i software;
- s fie capabil s prezinte metode de mentenan software.
- s fie capabil s configureze sistemele de operare pentru a face/ a nu face actualizri
automate.

Prezentarea testului
Acest test poate fi utilizat la sfritul temei 6 ca evaluare formativ.

Tipul testului: prob scris sau oral


Durata evalurii
Timp de lucru: 15 minute

Condiiile n care se recomand a fi realizat evaluarea


Testul poate avea loc n laboratorul de informatic, fiecare elev va primi o foaie cu
cerinele testului i va rezolva individual subiectele. Va fie necesar s se pun la
dispoziia elevilor urmtoarele: acces la Internet, aplicaia MSBA 2.1, sisteme care s
nu fie actualizate la zi n ceea ce privete patch-urile sau service-packurile aprute.

279

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Enun:
Pentru fiecare din cerinele de mai jos (1-9), scriei pe foaie litera corespunztoare
rspunsului corect.
1.

MSBA este un acronim de la:


a. Microsoft Security Baseline Analyser
b. MicroSoft Basic Annalyser
c. Microsoft Seven Basic Annalyser
d. MicroSoft Baseline Analyser

2.

MSBA este folosit pentru:

a. scanarea actualizrilor sistemului de operare care sunt instalate i evidena celor


care nu au fost instalate
b. scanarea de virui a sistemului
c. realizarea de rapoarte privind informaiile din sistemul scanat (drivere, aplicaii,
etc.)
d. scanarea vulnerabilitilor pentru care s-au generat patch-uri pentru o gam
foarte larg de aplicaii proprietare Microsoft (sistem de operare, pachetul Office, Visual
Studio, SQL server, etc.)
3.
Aplicaia MSBA poate fi folosit pentru a scana i alte calculatoare? Adevrat sau
fals?.
a. Adevrat
b. Fals
4.
Aplicaia MSBA ofer i posibilitatea de a instala vulnerabilitile gsite. Adevrat
sau fals?
a. Adevrat
b. Fals
280

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

5.

SMS este un acronim de la:


a. Small Microsoft Server
b. Server MicroSoft
c. System Management Server
d. Server Management System

6.

Aplicaia SMS poate fi folosit i la instalarea de patch-uri. Adevrat sau fals?


a. Adevrat
b. Fals

7.
Modalitatea de actualizarea a patch-urilor aprute pentru sistemul de operare se
poate face:
a. automat, fr intervenia utilizatorului, la o zi i o or stabilit
b. cu descrcare automat, dar cu ntervenia utilizatorului asupra patch-urilor ce se
vor instala
c. doar atenionare asupra update-urilor noi aprute, necesit intervenia
utilizatorului pentru a stabili paii de urmat
d. toate variantele de mai sus
8.
Care opiune din lista de mai jos se ncadreaz la conceptul de the good privind
efectele unei actualizri, se refer la :
a. modificarea formei de liceniere
b. creterea productivitii sau adugarea unor funcionaliti noi
c. modificarea formatului de fiiere salvate
d. blocarea altor programe instalate cu care intr n conflict
9.

Numii care este denumirea principiului care se definete prin enunul urmtor:

Aici sunt prile cele mai deranjante n realizarea unor actualizri i anume
imposibilitatea de a le face drepturi insuficiente, restricii de acces pe serverele ce
281

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

conin aceste actualizri, conexiunea la internet sau faptul c odat fcute apar
disfuncionaliti la alte programe instalate sau acea actualizare s se fac n contratimp
cu partenerii care folosesc aceeai aplicaie rezultnd n incompatibiliti de versiuni,
sau cazul cel mai paranoic, cnd acea actualizare poate deschide o alt bre de
securitate cu mult mai periculoas ca cea/cele pe care le-a remediat(sau serverele de
pe care se face acea actualizare s fi fost afectate de un virus sau un Trojan care s
infecteze respectivele fiiere de actualizare).

Instruciuni pentru elevi


Fiecare elev va completa foaia primit cu data, numele i prenumele i clasa.
Rspunsurile se noteaz pe foaia primit. Nu se admit rspunsuri n dreptul enunurilor
ci doar n dreptul fiei de test.
Este obligatoriu s se rspund la fiecare ntrebare.
Rspunsurile multiple se vor scrie unul sub cellalt n aceeai coloan.
Nu se admit tersturi. Eventualele corecturi se realizeaz prin nchiderea ntre
paranteze rotunde a textului corespunztor i tierea cu o singur linie, continu n
zona median textului (ex. ( raspuns gresit ) sau ( a ) ). Orice abatere de la aceste
reguli conduc la anularea rspunsului respectiv.

282

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Criteriile de evaluare i notare


Se acord 10 puncte astfel:
1 punct din oficiu i cte 1 punct pentru fiecare ntrebare cu rspuns corect.

Data ..........................

Nume elev() ..................................................


Clasa .........................

GRIL RSPUNSURI

9
.

283

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Barem de corectare i notare:


Se acord 1 punct din oficiu.
Rspunsurile corecte sunt marcate n urmtorul tabel, cu punctajul aferent:
1

the ugly

1p

1p

1p

1p

1p

1p

1p

1p

1p

Instruciuni pentru evaluatori


Este obligatoriu s se rspund la fiecare ntrebare..
Rspunsurile incomplete se puncteaz corespunztor baremului.
Nu se admit rspunsurile efectuate pe fiele de test.
Nu se admit tersturile. Rspunsurile care nu urmeaz regula prezentat (marcarea
textului ntre paranteze rotunde i tierea lui, median, cu o linie continu) nu se iau n
considerare.
Modul de transmitere i sugestii de valorizare a rezultatelor evalurii
n funcie de rezultatele medii ale acestui test se vor reveni asupra termenilor care
necesit aprofundare. Dac media acestui test nu este convenabil (considerm media
de 60-65% minim) se va relua acest test.

284

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Testul lI.2
Obiectivele evalurii:
- s fie capabil s descrie instrumente pentru securizarea sistemelor de calcul i a
reelelor de calculatoare;
- s fie capabil s diagnosticheze problemele de securitate hardware i software;
- s fie capabil s rezolve probleme de securitate hardware i software.
- s fie capabil s configureze sistemele de operare pentru a face/ a nu face actualizri
automate.
- s fie capabil s instaleze patch-uri i service-packuri pentru aplicaii i sisteme de
operare;

Prezentarea testului
Acest test poate fi utilizat la sfritul temei 6 ca evaluare formativ.

Tipul testului: prob practic i oral


Durata evalurii
Timp de lucru: 50 minute

Condiiile n care se recomand a fi realizat evaluarea


Testul poate avea loc n laboratorul de informatic, fiecare elev va primi o foaie cu
cerinele testului i va rezolva individual subiectele. Va fie necesar s se pun la
dispoziia elevilor urmtoarele: acces la Internet, aplicaia MSBA 2.1, sisteme care s
nu fie actualizate la zi n ceea ce privete patch-urile sau service-packurile aprute.

285

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Tem
Verific instalarea la zi a update-urilor sistemului de operare folosind aplicaia MSBA
2.1. Gsii care sunt motivele pentru care aceste actualizri sunt/nu sunt efectuate.
Dup ce se verific care sunt actualizrile instalate, se va verifica i dac funcia
antivirus este actualizat.
Ai la dispoziie :
-

aplicaia MSBA 2.1 instalat

aplicaie de tip antivirus instalat

Durata probei : 50 minute

Instruciuni pentru elevi


Fiecare elev trebuie s verifice cu ajutorul aplicaiei MSBA dac sunt actualizrile fcute
la zi.
Fiecare elev trebuie s verifice actualizarea aplicaiei antivirus dac s-a realizat cu
succes.

Criteriile de evaluare i notare


Se acord 10 puncte astfel:
1 punct din oficiu, 4 puncte pentru partea practic efectiv i 5 puncte pentru rspunsuri
i explicaii privind partea practic.

286

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Barem de corectare i notare:


Punctajul se acord diversificat, funcie de rezultatele la proba practic i proba oral
A. Criterii de apreciere a performanei elevului la proba practic
Se acord sau nu prin observare sistematic.
1. Lanseaz aplicaia MSBA

1p (

2. Selecteaz corect opiunile de scanare

1p (

3. Analizeaz corect informaiile din raport

1p (

4. Se documenteaz despre problemele semnalate n raport

1p (

5. Precizeaz pentru ce este folosit aplicaia MSBA

1p (

6. Explic modalitile de scanare puse la dispoziie de MSBA

1p (

B. Criterii de apreciere a performanei elevului la proba oral

7. Este capabil s depaneze erorile care apar (lipsa drepturilor de administrator la


lansare)
1p ( )
8. Este capabil s se documenteze despre informaiile din raport 1p (

9. Este capabil s ofere soluii pentru remedierea problemelor semnalate n raport


1p ( )
Stabilirea notei finale: Se acord 1 punct din oficiu. Primele 4 (A) puncte se acord
numai criteriilor care sunt considerate ndeplinite. Se acord prin observare sistematic.
Ultimele 5 (B) puncte se acord pentru rspunsuri corecte i complete.
Instruciuni pentru evaluatori
Elevii trebuie trebuie s aib bine definit importana aplicaiei MSBA i modul su de
folosire.
Modul de transmitere i sugestii de valorizare a rezultatelor evalurii
Dac se observ c media acestui test nu acoper un nivel minim (considerm nivelul
minim acceptat de 60-65 %) se vor aprofunda acele noiuni, explicaii, etc. i se va relua
testul.
287

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Testul lI.3
Obiectivele evalurii:
- s fie capabil s implementeze soluiile de securitate hardware
- s fie capabil s implementeze soluiile de securitate software
- s fie capabil s descrie instrumentele utilizate pentru securizarea sistemelor de calcu
i a reelelor de calculatoare
- s fie capabil s rezolve probleme de securitate software i hardware

Prezentarea testului
Acest test poate fi utilizat la sfritul temei 7 ca evaluare formativ.

Tipul testului: prob scris sau oral


Durata evalurii
Timp de lucru: 30 minute

Condiiile n care se recomand a fi realizat evaluarea


Testul poate avea loc n laboratorul de informatic, fiecare elev va primi o foaie cu
cerinele testului i va rezolva individual subiectele. Va fie necesar s se pun la
dispoziia elevilor urmtoarele: acces la Internet, aplicaia Windows Firewall fr reguli
definite de preferat se vor folosi maini virtuale.

288

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Enun:
Pentru fiecare din cerinele de mai jos (1-9), scriei pe foaie litera corespunztoare
rspunsului corect.
1.

Care este funcia cheie a unui firewall?


a. monitorizarea traficului din reea
b. blocarea traficului din afara reelei
c. tergerea informaiile nefolositoare din reea
d. mutarea informaiilor private pe servere distincte din reea

2.

Ce echipament poate fi definit ca un firewall hardware?


a. router
b. hub
c. switch ethernet
d. switch gigabit

3.
Un firewall poate s fie de sine-stttor sau cumulat cu alte funcii suplimentare.
Adevrat sau fals?
a. Adevrat
b. Fals
4.

Selectai care nu este o clasificare valid pentru un firewall:


a. packet filtering filtrare de pachete

b. stateful filtering filtrare de pachete cu reinerea informaiilor cu privire la


urmtoarele pachete primite
c. application filtering filtrare pe baza protocoalelor i a informaiilor privind tipul
conexiunii i aplicaiile emitente
d. content filtering filtrare bazat pe scanarea coninutului pachetelor transmise
289

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

5.

Un firewall poate fi definit la nivel hardware sau software. Adevrat sau fals?
a. Adevrat
b. Firewall

6.

NAT (n englez) este un acronim de la:


a. Network Address Tunneling
b. Network Account Translation
c. Network Adress Trust
d. Network Adress Translation

7.
Un firewall folosete de cele mai multe ori NAT pentru a ascunde adevrata
identitate a sistemelor din reea. Adevrat sau fals?
a. Adevrat
b. Fals
8.
Un firewall de tip layer 5 (nivelul aplicaie din modelul OSI) la nivel de e-mail, se
poate considera :
a. un server de mail SMTP cu aplicaie antivirus
b. un server SMTP
c. o aplicaie antivirus
d. un server de mail SMTP i un switch
9.

Indicai funcia din lista de mai jos, care nu poate fi efectuat de ctre un firewall:
a. s blocheze la un moment dat traficu n i dinspre Internet
b. s selecteze accesul n spaiul privat pe baza informaiilor coninute n pachete

c. s permit sau s interzic accesul la reeaua public, pe anumite staii


specificate

290

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

d. s apere reeaua privat de utilizatorii ce folosesc sisteme fizice mobile de


introducere a datelor n reea

Instruciuni pentru elevi


Fiecare elev va completa foaia primit cu data, numele, prenumele i clasa.
Rspunsurile se noteaz pe foaia primit. Nu se admit rspunsuri n dreptul enunurilor
ci doar n dreptul fiei de test.
Este obligatoriu s se rspund la fiecare ntrebare.
Rspunsurile multiple se vor scrie unul sub cellalt n aceeai coloan.
Nu se admit tersturi. Eventualele corecturi se realizeaz prin nchiderea ntre
paranteze rotunde a textului corespunztor i tierea cu o singur linie, continu n
zona median textului (ex. ( raspuns gresit ) sau ( a ) ). Orice abatere de la aceste
reguli conduc la anularea rspunsului respectiv.

291

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Criteriile de evaluare i notare


Se acord 10 puncte astfel:
1 punct din oficiu i cte 1 punct pentru fiecare ntrebare cu rspuns corect.

Data ..........................

Nume elev() ..................................................


Clasa .........................

GRIL RSPUNSURI

292

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Barem de corectare i notare:


Se acord 1 punct din oficiu.
Rspunsurile corecte sunt marcate n urmtorul tabel, cu punctajul aferent:
1

1p

1p

1p

1p

1p

1p

1p

1p

1p

Instruciuni pentru evaluatori


Este obligatoriu s se rspund la fiecare ntrebare..
Rspunsurile corecte se puncteaz conform baremului.
Nu se admit rspunsurile efectuate pe fiele de test.
Nu se admit tersturile. Rspunsurile care nu urmeaz regula prezentat (marcarea
textului ntre paranteze rotunde i tierea lui, median, cu o linie continu) nu se iau n
considerare.

Modul de transmitere i sugestii de valorizare a rezultatelor evalurii


n funcie de rezultatele medii ale acestui test se vor reveni asupra termenilor care
necesit aprofundare. Dac media acestui test nu este convenabil (considerm media
de 60-65% minim) se va relua acest test.

293

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Testul lI.4
Obiectivele evalurii:
- s fie capabil s implementeze soluiile de securitate software
- s fie capabil s descrie instrumentele utilizate pentru securizarea sistemelor de calcu
i a reelelor de calculatoare
- s fie capabil s rezolve probleme de securitate software i hardware

Prezentarea testului
Acest test poate fi utilizat la sfritul temei 7 ca evaluare formativ.

Tipul testului: prob practic i oral


Durata evalurii
Timp de lucru: 30 minute

Condiiile n care se recomand a fi realizat evaluarea


Testul poate avea loc n laboratorul de informatic, fiecare elev va primi o foaie cu
cerinele testului i va rezolva individual subiectele.

294

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Tem
Configurai aplicaia Windows Firewall pentru a permite aplicaiei remote desktop s
funcioneze. Se va realiza n dou moduri aceast setare 1 relativ la port 3389 i
relativ la aplicaie, aplicaia se numete mtsc.exe i se gsete n calea
C:\WINDOWS\system32.
Ai la dispoziie :
-

aplicaia Windows Firewall

aplicaia Remote desktop cu numele de mtsc.exe, care se regsete n calea


C:\Windows\System32
Durata probei : 30 minute
Instruciuni pentru elevi
Fiecare elev() trebuie s defineasc cele dou modaliti de deblocare a accesului
pentru a putea activa accesul la dinstan (Remote desktop connection), folosind
reguli diferite, la nivel de aplicaie, respectiv la nivel de port (3389 portul implicit pentru
conexiuni prin Remote desktop connection). Aceste reguli se vor defini doar pentru
reeaua intern (My network (subnet) only).
Criteriile de evaluare i notare
Se acord 10 puncte astfel:
1 punct din oficiu, 6 puncte (3 puncte pentru definirea corect a regulii la nivel de
aplicaie i 3 puncte pentru definirea corect a portului 3389) pentru partea practic i 3
puncte pentru rspunsuri i explicaii privind partea practic.

295

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Barem de corectare i notare:


Punctajul se acord diversificat, funcie de rezultatele la proba practic i proba oral
A. Criterii de apreciere a performanei elevului la proba practic
Se acord sau nu prin observare sistematic.
1. Lanseaz corect i rapid Windows Firewall

1p (

2. Seteaz regula corect i gsete rapid aplicaia mtsc.exe

1p (

3. Valideaz setrile fcute

1p (

4. Definete corect regula pentru portul 3389

1p (

5. Denumete sugestiv aceast regul

1p (

6. Valideaz setrile fcute

1p (

7. Precizeaz pentru ce este folosit aplicaia Windows Firewall

1p (

8. Explic modalitile de definire a excepiilor

1p (

B. Criterii de apreciere a performanei elevului la proba oral

9. Explic ce constrngeri se pot defini asupra regulilor (legate de scop la un


singur calculator, la mai multe, la o ntreag subreea sau orice alt calculator, inclusiv
din Internet)
1p ( )
Stabilirea notei finale: Se acord 1 punct din oficiu. Primele 6 (A) puncte se acord
numai criteriilor care sunt considerate ndeplinite. Se acord prin observare sistematic.
Ultimele 3 (B) puncte se acord pentru rspunsuri corecte i complete.
Instruciuni pentru evaluatori
Elevii trebuie s aib bine definit funcionalitatea aplicaiei Windows Firewall i modul
su de folosire i configurare.

296

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Modul de transmitere i sugestii de valorizare a rezultatelor evalurii


Dac se observ c media acestui test nu acoper un nivel minim (considerm nivelul
minim acceptat de 60-65 %) se vor aprofunda acele noiuni, explicaii, etc. i se va relua
testul.

297

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Testul lI.5
Obiectivele evalurii:
- s fie capabil s implementeze soluii de securizare a conexiunilor wireless
- s descrie instrumente utilizate pentru securizarea sistemelor de calcul i a reelelor
de calculatoare
- s rezolve probleme de securitate aprute la reelele de calculatoare

Prezentarea testului
Acest test poate fi utilizat la sfritul temei 8 ca evaluare formativ.

Tipul testului: prob practic i oral


Durata evalurii
Timp de lucru: 30 minute

Condiiile n care se recomand a fi realizat evaluarea


Testul poate avea loc n laboratorul de informatic, fiecare elev va primi o foaie cu
cerinele testului i va rezolva individual subiectele.

298

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Tem
Dup o atent documentare asupra modalitii de definire a unei reguli de filtrare pe
baz de MAC definii o astfel de regul pentru urmtoarele dou adrese: 012345
6789AB i 000001 123456.
Ai la dispoziie :
-

un router wireless

manualul n format electronic al router-ului

Durata probei : 30 minute


Instruciuni pentru elevi
Dup o atent documentare asupra modului de definire folosind manualul online al
router-ului pus la dispoziie, fiecare elev() trebuie s defineasc cele dou reguli
(aferente celor 2 adrese MAC) de filtrare i s activeze funcia aceasta n router-ul pus
la dispoziie. Atenie aceste reguli se vor defini doar pentru modulul wireless!
Criteriile de evaluare i notare
Se acord 10 puncte astfel:
1 punct din oficiu, 5 puncte pentru partea practic efectiv i 4 puncte pentru rspunsuri
i explicaii privind partea practic.

299

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Barem de corectare i notare:


Punctajul se acord diversificat, funcie de rezultatele la proba practic i proba oral
A. Criterii de apreciere a performanei elevului la proba practic
Se acord sau nu prin observare sistematic.
1. Elevul(a) este capabil() s se documenteze folosind manualul pus la dispoziie
i reuete acest lucru n timp scurt, folosindu-se de funcia de cutare n acel manual
1p ( )
2. Dup documentarea din manual, reuete s ajung la meniul router-ului pus la
dispoziie ntr-un timp scurt
1p ( )
3. Definete corect cele dou adrese

1p (

4. Activeaz funcia de filtrare prin salvarea configuraiei

1p (

5. Valideaz setrile fcute prin verificarea ca, dup restartul necesar salvrii
setrilor anterioare, regulile definite sunt vizibile
1p ( )
B. Criterii de apreciere a performanei elevului la proba oral
6. Elevul(a) este capabi() s defineasc ce reprezint o adresa MAC
1p ( )
7. Elevul(a) este capabil() s urmreasc i s neleag explicaiile oferite de
manualul productorului router-ului pus la dispoziie
1p ( )
8. Elevu(a) va argumenta ce reprezint aceast modalitate de protecie oferit de
filtrarea pe baz de MAC
1p ( )
9. Elevul(a) argumenteaz care sunt soluiile suprimentare care se pot lua pentru a
crete nivelul de siguran al reelei wireless (criptarea de tip WEP, WPA sau WPA2)
1p ( )

Stabilirea notei finale: Se acord 1 punct din oficiu. Primele 5 (A) puncte se acord
numai criteriilor care sunt considerate ndeplinite. Se acord prin observare sistematic.
Ultimele 4 (B) puncte se acord pentru rspunsuri corecte i complete.
300

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Instruciuni pentru evaluatori


Elevii trebuie s aib bine definite avantajele i dezavantajele oferite de filtrarea pe
baz de MAC i s neleag care sunt modalitile cu care se poate suplimenta o astfel
de regul definit (criptarea WEP, WPA, WPA2).
Modul de transmitere i sugestii de valorizare a rezultatelor evalurii
Dac se observ c media acestui test nu acoper un nivel minim (considerm nivelul
minim acceptat de 60-65 %) se vor aprofunda acele noiuni, explicaii, etc. i se va relua
testul.

301

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Testul lI.6
Obiectivele evalurii:
- s identifice mijloace de fraud prin intermediul internetului

Prezentarea testului
Acest test poate fi utilizat la sfritul temei 9 ca evaluare formativ.

Tipul testului: prob scris sau oral


Durata evalurii
Timp de lucru: 15 minute

Condiiile n care se recomand a fi realizat evaluarea


Testul poate avea loc n laboratorul de informatic sau n sala de curs, fiecare elev va
primi o foaie cu cerinele testului i va rezolva individual subiectele.

302

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Enun:
Pentru fiecare din cerinele de mai jos (1-5), scriei pe foaie litera corespunztoare
rspunsului corect.
1.

Conceptul de inginerie social se refer la:


a. o form de studiu a comportamentului social
b. o form de protecie la nivel de categorii sociale

c. modalitate prin care se conving diferite persoane s divulge informaii


confideniale
d. modalitate prin care se asigur protecia datelor confideniale
2.
Completai cu litera corespunztoare denumirii clasificrii din care fac parte
urmtoarele exemple de fraude:
Nr.
Crt.
1
2
3
4
5
6
7
8

Exemple de fraude
falsificri de nregistrri;
utilizarea unui alt sistem pentru a crea un program ru intenionat
administrare proast intenionat;
distrugerea unui hard disk;
spargerea parolelor;
privitul peste umar la monitorul altei persoane;
nregistrarea i redarea ulterioara a transmisiunilor de pe o reea;
instalarea unui program cu scopuri distructive;

a. abuz de autoritate
b. abuz indirect
c. abuz intenionat
d. abuzul extern al resurselor
e. evitarea autentificii sau autorizii
f. furtul de informaii externe
g. mascarea
303

Clasificare

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

h. programe duntoare
3.
Dac primii un mail de la o banc prin care vi se cere CNP-ul sau s sunai la un
anumit numr de telefon este indicat s facei acest lucru imediat? Adevrat sau fals?
a. Adevrat
b. Fals
4.
Primii un mail prin care suntei anunat c linia de credit a fost folosit
neautorizat i suntei rugat s contactai de urgen banca respectiv dai curs acestui
mesaj? Da sau nu?
a. Da
b. Nu
5.
Suntei sunat de ctre o persoan care se legitimeaz ca fiind de la un operator
de telefonie mobil i suntei rugat s tastai ultimile 4 cifre din codul CNP este indicat
s tastai aceste cifre?
a. Da, dac persoana respectiv s-a legitimat
b. Da, chiar dac nu ai reinut numele persoanei cu care discutai
c. Nu, chiar dac s-a legitimat
6.
Este sigur s se foloseasc calculatoare publice pentru verificarea i realizarea
de tranzacii online? Adevrat sau fals?
a. Adevrat
b. Fals

304

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Instruciuni pentru elevi


Fiecare elev va completa foaia primit cu data, numele, prenumele i clasa.
Rspunsurile se noteaz pe foaia primit. Nu se admit rspunsuri n dreptul enunurilor
ci doar n dreptul fiei de test.
Este obligatoriu s se rspund la fiecare ntrebare.
Nu se admit tersturi. Eventualele corecturi se realizeaz prin nchiderea ntre
paranteze rotunde a textului corespunztor i tierea cu o singur linie, continu n
zona median textului (ex. ( raspuns gresit ) sau ( a ) ). Orice abatere de la aceste
reguli conduc la anularea rspunsului respectiv.

305

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Criteriile de evaluare i notare


Se acord 10 puncte astfel:
1 punct din oficiu i cte 1 punct pentru ntrebrile 1, 3, 4, 5 i 6 i 4 puncte pentru
ntrebarea nr. 2, i doar pentru rspunsuri corecte
Data ..........................

Nume elev() ..................................................


Clasa .........................

GRIL RSPUNSURI

2*

1
Nr.
Crt.
1
2
3
4
5
6
7
8
*

Clasificarea

Se va completa cu literele corespunztoare

306

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Barem de corectare i notare:


Se acord 1 punct din oficiu.
Rspunsurile corecte sunt marcate n urmtorul tabel, cu punctajul aferent:
1

1p

2*
Nr.
Clasificarea
Crt.
1
a
2
b
3
c
4
d
5
e
6
f
7
g
8
h
0,5p fiecare rspuns

1p

1p

1p

1p

Instruciuni pentru evaluatori


Este obligatoriu s se rspund la fiecare ntrebare..
Rspunsurile corecte se puncteaz conform baremului.
Nu se admit rspunsurile efectuate pe fiele de test.
Nu se admit tersturile. Rspunsurile care nu urmeaz regula prezentat (marcarea
textului ntre paranteze rotunde i tierea lui, median, cu o linie continu) nu se iau n
considerare.

Modul de transmitere i sugestii de valorizare a rezultatelor evalurii


n funcie de rezultatele medii ale acestui test se vor reveni asupra termenilor care
necesit aprofundare. Dac media acestui test nu este convenabil (considerm media
de 60-65% minim) se va relua acest test.

307

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

TEST SUMATIV
Evaluare sumativ a modulului
Securitatea sistemelor de calcul i a reelelor de calculatoare partea
II
Competene:
- Instaleaz i configureaz sisteme de securitate a sistemelor de calcul i a reelelor de
calculatoare.
- Utilizeaz instrumente, proceduri de diagnostic i tehnici de depanare pentru securizarea
sistemelor de calcul i a reelelor de calculatoare.
- Asigur mentenana preventiv a calculatoarelor i reelelor de calculatoare

Obiectivele evalurii:
- s fie capabil s implementeze soluii de securitate software
- s fie capabil s implementeze soluii de securizare a conexiunilor wireless
- s fie capabil s rezolve problemele de securitate hardware i software
- s fie capabil s rezolve problemele de securitate aprute la reelele de calculatoare
- s fie capabil s prezinte metode de mentenan software
- s fie capabil s configureze sisteme de operare pentru a face / a nu face actualizri
automate
- s fie capabil s instaleze patch-uri i service-pack-uri
- s fie capabil s identifice mijloace de fraud prin intermediul internetului

308

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Prezentarea testului
Acest test poate fi utilizat la sfritul modulului ca evaluare sumativ.
Tipul testului: prob scris sau oral
Durata evalurii
Timp de lucru: 30 minute
Condiiile n care se recomand a fi realizat evaluarea
Testul poate avea loc n laboratorul de informatic, fiecare elev va primi o foaie cu
cerinele testului i va rezolva individual subiectele.

309

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Enun:
Pentru fiecare din cerinele de mai jos (1-9), scriei pe foaie litera corespunztoare
rspunsului corect.
1.
Care este aplicaia cu care se poate scana sistemul pentru anumite vulnerabiliti
pentru care exista pach-uri lansate:
a. MSBA
b. Windows Firewall
c. orice aplicaie antivirus
d. Security Center
2.
Actualizarea unui sistem de operare de pe un calculator care nu este conectat la
Internet nu este necesat. Adevrat sau fals?.
a. Adevrat
b. Fals
3.
Dac un sistem este protejat de un firewall i o aplicaie antivirus, el nu mai este
necesar s se actualizeze cu patch-uri, chiar dac acestea sunt clasificate ca fiind
foarte importante. Adevrat sau fals?.
a. Adevrat
b. Fals
4.
Aplicaia SMS (System Management Server) ofer posibilitatea de a instala
patch-uri i pe alte sisteme dect sistemul curent. Adevrat sau fals?
a. Adevrat
b. Fals
5.

NAT sau Network Adress Translation este un procedeu prin care:


a. se modific informaiile dintr-un pachet de date la nivel de surs sau destinaie
b. se altereaz pachetele de date pentru a preveni diferite forme de atac
310

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

c. se detecteaz anumite bree de securitate


d. unii atacatori pot observa tipul de reea din spatele unui router
6.
Serviciul care se ocup de modalitatea de actualizare a patch-urilor (automat sau
manual) unui sistem bazat pe platform Windows poart denumirea de Security Center.
Adevrat sau fals?
a. Adevrat
b. Fals
7.
Filtrarea bazat pe MAC este cea mai sigur metod de protecie a unei reele
wireles. Adevrat sau fals?
a. Adevrat
b. Fals
8.
Suntei sunat de ctre o persoan care se recomand ca fiind de la o companie
de telefonie mobil i vi se cere s v autentificai tastnd seria de la buletinul de
identitate. Este indicat s dai curs acestei cerine?
a. Da, dac persona respectiv se recomand nc odat
b. Nu, aceste informaii sunt confideniale
c. Da, persoana respectiv este obligat s v verifice identitatea
d. Da, astfel de informaii se comunic persoanelor care te sun de la relaii cu
clienii pentru oferirea de informaii.
9.

Abuzul de autoritate se refer la:


a. falsificri de nregistrri
b. administrare proast intenionat
c. spargerea parolelor
d. nregistrarea i redarea ulterioar a transmisiilor dintr-o reea

311

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Instruciuni pentru elevi


Fiecare elev va completa foaia primit cu data, numele i prenumele i clasa.
Rspunsurile se noteaz pe foaia primit. Nu se admit rspunsuri n dreptul enunurilor
ci doar n dreptul fiei de test.
Este obligatoriu s se rspund la fiecare ntrebare.
Rspunsurile multiple se vor scrie unul sub cellalt n aceeai coloan.
Nu se admit tersturi. Eventualele corecturi se realizeaz prin nchiderea ntre
paranteze rotunde a textului corespunztor i tierea cu o singur linie, continu n
zona median textului (ex. ( raspuns gresit ) sau ( a ) ). Orice abatere de la aceste
reguli conduc la anularea rspunsului respectiv.

312

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Criteriile de evaluare i notare


Se acord 10 puncte astfel:
1 punct din oficiu i cte 1 punct pentru fiecare ntrebare cu rspuns corect.
Data ..........................

Nume elev() ..................................................


Clasa .........................

GRIL RSPUNSURI

313

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Barem de corectare i notare:


Se acord 1 punct din oficiu.
Rspunsurile corecte sunt marcate n urmtorul tabel, cu punctajul aferent:
1

1p

1p

1p

1p

1p

1p

1p

1p

1p

Instruciuni pentru evaluatori


Este obligatoriu s se rspund la fiecare ntrebare..
Rspunsurile incomplete se puncteaz corespunztor baremului.
Nu se admit rspunsurile efectuate pe fiele de test.
Nu se admit tersturile. Rspunsurile care nu urmeaz regula prezentat (marcarea
textului ntre paranteze rotunde i tierea lui, median, cu o linie continu) nu se iau n
considerare.
Modul de transmitere i sugestii de valorizare a rezultatelor evalurii
n funcie de rezultatele medii ale acestui test se vor reveni asupra termenilor care
necesit aprofundare. Dac media acestui test nu este convenabil (considerm media
de 60-65% minim) se va relua acest test.

314

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Modulul: REELE DE CALCULATOARE


PARTEA I

315

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

AUTOR:
MUNTEA CRISTINA Profesor Informatic, definitivat

COORDONATOR:
LADISLAU SEICA Informatician

CONSULTAN:
VIOREL IGNESCU expert CNDIPT
IOANA CRSTEA expert CNDIPT
ANGELA POPESCU expert CNDIPT
DANA STROIE expert CNDIPT

316

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Testul l.1
Obiectivele evalurii:
- s identifice i s defineasc tipurile de reele.
- s descrie topologiile logice i fizice.

Prezentarea testului
Acest test poate fi utilizat pe parcursul modulului ca evaluare formativ.

Tipul testului: prob scris


Durata evalurii
Timp de lucru: 40 minute

Condiiile n care se recomand a fi realizat evaluarea


Testul poate avea loc ntr-o sal de clas sau n laboratorul de informatic, fiecare elev
va primi o foaie cu cerinele testului i va rezolva individual subiectele.

317

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Enun:
I. Urmtoarele subiecte au o singur variant corect de rspuns. ncercuii
varianta corect. (2 p)
1. Tehnologia de transmisie a datelor este:
a. client-server
b. punct la punct
c. peer to peer
d. simplex
2. Tipuri de resurse partajate de o reea sunt:
a. servicii, aplicaii, conductoare
b. servicii, spaii de stocare, fibra optic
c. servicii, spaii de stocare, aplicaii
d. servicii, spatii de stocare, aplicaii, hub-uri
3. Half-duplex este:
a. transmisia datelor ntr-un singur sens
b. transmisia datelor n ambele direcii simultan
c. transmisia datelor n ambele direcii
d. transmisia datelor n ambele direcii alternativ
4. Informaiile partajate sunt gestionate de un calculator cu rol de server, ntr-o
reea de tip:
a. peer to peer
b. client-server
c. hibride
d. cu difuzare
II. Specificai prin A (Adevrat) sau F (Fals) valoarea de adevr a urmtoarelor
propoziii: (2p)
318

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

1. Transmisia prin difuzare utilizeaz un singur canal de comunicaie partajat de


toate staiile din reea. Comunicaia se face prin pachete, care pot fi primite
simultan de toate staiile.
2. n transmisia punct la punct un rol important l au algoritmi specializai de dirijare.
Tehnica este caracteristic reelelor mici.
3. O reea de calculatoare reprezint un mod de conectare a unor calculatoare
individuale, astfel nct s poat folosi n comun anumite resurse.
4. Limea de band se msoar n bps (bii pe secund).

III. Completai rebusul cu denumirea corect a topologiilor: (2 pct)

T1
O2
P3
O4
L5
O6
G7
I8
A

1.

2.
3.
4.
5.

n aceast topologie exist un punct de conectare central la care se conecteaz


toate staiile cu ajutorul unui cablu.
Metod folosit pentru a face transferul informaiilor ntre calculatoare.
n aceast topologie fiecare dispozitiv are conexiune direct cu celelalte.
n aceast topologie staiile trimit pachetele atunci cnd reeaua este liber.
Controleaz accesul la reea cu ajutorului unui jeton digital.
319

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro
6.
7.
8.

Combin caracteristicile topologiile magistral i stea.


Folosete un cablu de conexiune la care sunt conectate toate calculatoarele.
n aceast topologie fiecare dispozitiv este conectat la urmtorul.

IV. Clasificai i definii reelele de calculatoare din punctul de vedere a ariei de


rspndire, al modului de administrare i al mediului de transmisie: (3 p)

Criteriile de evaluare i notare


Se acord 10 puncte astfel:
I.

1 punct din oficiu


1. 0.5 puncte
2. 0.5 puncte
3. 0.5 puncte
4. 0.5 puncte

II.

1. 0.5 puncte
2. 0.5 puncte
3. 0.5 puncte
4. 0,5 puncte

III. Pentru fiecare topologie identificat corect se acord 0,25 puncte, iar pentru
rspuns greit sau lips 0 puncte.
IV. Pentru fiecare tip de reea scris corect se acord 0,30 puncte, iar pentru rspuns
greit sau lips de acord 0 puncte.
Pentru fiecare definiie scris corect se acord 0,70 puncte. Pentru rspuns corect
incomplet se acord 0,35 puncte iar pentru lips rspuns sau greit de acord 0
puncte.

320

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Barem de corectare i notare:


I. 1. b
2. c
3. d
4. a
II. 1. A
2. F
3. A
4. A
III. Rspunsurile corecte sunt:
1. Stea.
2. Logic.
3. Plas.
4. Broadcast.
5. Pasarea jetonului.
6. Arbore.
7. Magistral.
8. Inel.

IV. Este acceptat orice formulare asemntoare:


Reea local de calculatoare LAN (Local Area Network) - este o reea de
echipamente interconectate rspndite pe o suprafa de mici dimensiuni
(ncpere, cldire, grup de cldiri apropiate).
321

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Reea de ntindere mare WAN (Wide Area Network) este o reea de ntindere
mare alctuit din mai multe reele locale aflate n zone geografice diferite.
Reea fr fir WLAN (Wireless Local Area Network) - este o reea local n
care transmisia datelor se face prim medii fr fir.

Instruciuni pentru evaluatori


Pentru fiecare rspuns corect, indiferent de formulare sau formatul de scriere (text,
grafic, schem logic etc.) se va acorda punctajul prevzut n barem.

Modul de transmitere i sugestii de valorizare a rezultatelor evalurii


n funcie de rspunsurile elevilor se vor relua sau nu anumite informaii despre tipurile
de reele si topologiile logice i fizice i apoi, dac este cazul, se reface acest test sau
unul asemntor.

322

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Testul l.2
Obiectivele evalurii:
- s descrie arhitectura Ethernet, Token Ring, F.D.D.I.
- s identifice standardele Ethernet.

Prezentarea testului
Acest test poate fi utilizat la sfritul modulului ca evaluare formativ.

Tipul testului: prob scris


Durata evalurii.
Timp de lucru: 40 minute

Condiiile n care se recomand a fi realizat evaluarea


Testul poate avea loc ntr-o sal de clas sau n laboratorul de informatic, fiecare elev
va primi o foaie cu cerinele testului i va rezolva individual subiectele.

Enun:
I. Scriei pe foaia de examen litera corespunztoare rspunsului corect: (2 p)
1. Care din urmtoarele tehnologii care respect stardardul Ethernet 802.3
este cunoscut i sub numele de Gigabit Ethernet:
a. 100 BASE-TX
b. 1000 BASE-T
c. 10 BASE-T
d. Varianta a. i b.
2. Lungimea maxim a unui segment de cablu folosit n 100 BASE-TX este:
a. 100 m
b. 100 km
c. 100 cm
d. 1,00 m
323

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

3. Raza de aciune a standardului IEEE 802.11n este:


a. 45,7 m
b. 250 m
c. 4,57 m
d. 25,0 m
4. T din numele tehnologiilor Ethernet reprezint:
a. fibra optic
b. cablu torsadat
c. frecvena
d. varianta b. i c.

II.

n coloana A sunt indicate standardele WI-FI, iar n coloana B frecvena i


limea de band. Scriei pe foaia de examen asocierile dintre cifrele din
coloana A i literele corespunztoare din coloana B (1 p).
A

Standardul

Lime de band/ Frecven

1. IEEE 802.11a

a. pn la 11 Mbps, 2,4 Ghz

2. IEEE 802.11b

b. pn la 54 Mbps, 2,4 Ghz

3. IEEE 802.11g

c. pn la 54 Mbps, 5 Ghz

4. IEEE 802.11n

d. pn la 540 Mbps, 2,4 Ghz

III.

Completai cu informaia corect spaiile libere: (2,5 p)


a. Arhitectura Token Ring este integrat n sistemele ..........1.........i utilizeaz
o tehnologie fizic-stea cablat inel numit .......2.... .......3......Din exterior
reeaua pare a fi proiectat ca i o4 Calculatoarele sunt conectate la
un ......5.... central, numit MSAU. Se folosete o topologie logic
de ......6...... a .........7.....
b. Arhitectura F.D.D.I este bazat pe o topologie fizic de tip .....8.....dublu,
unul este ......9....., folosit pentru transmiterea informaiilor, iar
cellalt......10......., folosit pentru back-up.

IV.

Tratai tema Arhitectura Ethernet dup umtoarea structur de idei


(3.5 p):
324

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

- mediul fizic prin care se transmit datele


- metoda de control al accesului la mediu
- cadrul Ethernet

Criteriile de evaluare i notare


Se acord 10 puncte astfel:
I.

1 punct din oficiu


1. 0.5 puncte
2. 0.5 puncte
3. 0.5 puncte
4. 0.5 puncte

II.

1.0.25 puncte
2.0.25 puncte
3.0.25 puncte
4.0,25 puncte

III.

2,5 puncte

III.

3,5 puncte

325

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Barem de corectare i notare:


I. 1. b
2. c
3. d
4. a
II. 1. c
2. a
3. b
4. d
III. a. 1- mainframe, 2- Token, 3- Ring, 4-stea, 5- hub, 6- pasare, 7- jetonului
b. 8- inel, 9- principal, 10- secundar

Pentru fiecare rspuns corect se acord 0,20 puncte. Pentru fiecare rspuns
greit sau lips se acord 0 puncte.

IV. Este acceptat orice formulare asemntoare:


1. Mediul fizic de transmisie a datelor este cablu torsadat sau fibra optic.
Pentru rspunsul corect se acord 0.5 puncte. Pentru rspuns parial corect
se acord 0.10 puncte, sau lips rspuns se acorda 0 puncte.

2. Metoda de control a accesului CSMA/CD (Carrier Sense Multiple Access Collision


Detection = Acces multiplu cu detecia purttoarei i coliziunii) . Conform acestei
metode, dac o staie din reea doreste s transmit date trebuie ca nainte s
asculte mediul de transmisie, proces similar cu a atepta tonul nainte de a forma
un numr pe linia telefonic. Dac nu detecteaz nici un alt semnal, atunci poate s
326

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

trimit datele. Dac nici una din celelalte staii conectate la reea nu transmite date
n acel moment, datele transmise vor ajunge n sigurant la calculatorul destinatie,
fr nici o problem. Dac, ns, n acelai moment cu primul calculator, i alt
calculator din reea decide c mediul de transmisie este liber i transmite datele n
acelasi moment cu primul, va avea loc o coliziune. Prima staie din reea care a
depistat coliziunea, adic dublarea tensiunii pe mediul de transmisie, va transmite
ctre toate statiile un semnal de jam, care le avertizeaz s opreasc transmisia i
s execute un algoritm de ncetare a comunicaiei pentru un timp (backoff
algorithm). Acest algoritm genereaz un timp aleator de una, dou milisecunde sau
chiar mai scurt, de circa o miime de secund, interval de timp dup care staiile s
renceap transmisia. Algoritmul este repetat ori de cte ori apare o coliziune n
reea.
Pentru rspunsul corect se acord 1,5 puncte. Pentru rspuns parial
corect se acord 0.75 puncte, sau lips rspuns se acord 0 puncte.
3. Cadrul Ethernet:
PRE

START

AD

AS

TIP/LUNGIME

DATE

CRC

7 byte

1 byte

6 byte

6 byte

4 byte

46-1500 byte

4 byte

PRE - Preambulul const ntr-o secven alternant de 1 i 0 ce indic staiilor

receptoare sosirea unui cadru


START - Delimitatorul de start al cadrului - conine o secven alternant de 1 i
0 i care se termin cu doi de 1 consecutivi, indicnd faptul c urmtorul bit
constituie nceputul primului octet din adresa destinaie ;
AD - Adresa destinaie - identific staia ce trebuie s recepioneze cadrul.
AS -Adresa surs - adresa staiei ce a emis cadrul ;
TIP/LUNGIME- indic numrul de bii de date coninui n cmpul de date al
cadrului.
DATE - o secven de date de maxim 1500 de octei. Dac lungimea cadrului de
date este inferioar valorii de 46 de octei, este nevoie s se completeze restul biilor
pn se ajunge la valoarea minim impus de standard (tehnic cunoscut sub
numele de padding) ;
CRC - semnalizeaz apariia unor eventuale erori n cadrul de transmisie.

327

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Pentru rspunsul corect se acord 1 puncte. Pentru rspuns parial corect se


acord 0.5 puncte, sau lips rspuns se acord 0 puncte.

Instruciuni pentru evaluatori


Pentru fiecare rspuns corect, indiferent de formulare sau formatul de scriere (text,
grafic, schem logic etc.) se va acorda punctajul prevzut n barem.

Modul de transmitere i sugestii de valorizare a rezultatelor evalurii


n funcie de rspunsurile elevilor se vor relua sau nu anumite informaii despre
arhitectura Ethernet, Token Ring i F.D.D.I i standardele Ethernet i apoi, dac este
cazul, se reface acest test sau unul asemntor.

328

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Testul l.3
Obiectivele evalurii:
- s identifice corect nivelurile OSI i TCP/IP.
- s identifice corect corespondena ntre modelul OSI i modelul TCP/IP.

Prezentarea testului
Acest test poate fi utilizat pe parcursul modulului ca evaluare formativ.

Tipul testului: prob scris


Durata evalurii
Timp de lucru: 40 minute

Condiiile n care se recomand a fi realizat evaluarea


Testul poate avea loc ntr-o sal de clas sau n laboratorul de informatic, fiecare elev
va primi o foaie cu cerinele testului i va rezolva individual subiectele.

Enun:
I.

Urmtoarele subiecte au o singur variant corect de rspuns.


ncercuii varianta corect. (4 p)

1. OSI este acronimul de la :


a. Open Systems Interconnect
b. Open Systems Interface
c. Organized System Interface
d. Openly Standardized Interconnect
2. Modelul OSI a fost creat de:
329

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

a. United States Departement of Defense (DoD)


b. The Institute of Electrical and Electronic Engineers (IEEE)
c. International Standards Organization (ISO)
d. Computer Internet Security (CIS)
Nivelul 4 al modelului OSI este:
a. Aplicaie
b. Fizic
c. Sesiune
d. Nici una dintre variantele de mai sus
Modelul TCP/IP este format din .... niveluri:
a. 5
b. 6
c. 4
d. 3
Numii cele 7 nivelurile ale modelului OSI, pornind de la nivelul 1 pn la
nivelul 7
a. Aplicaie, prezentare, sesiune, transport, reea, legtur de date,fizic
b. Prezentare, sesiune, aplicaie, reea, transport, fizic, legtur de date
c. Fizic, legtur de date, reea, transport, sesiune, prezentare, aplicaie
d. Fizic, , reea, legtur de date, sesiune, prezentare, aplicaie, transport
IP n modelul OSI este implementat la nivelul:
a. Transport
b. Reea
c. Aplicaie
d. Legrur de date
Fie modelul OSI, numele nivelului n care se fac translatrile ntre
adresele logice (IP) i adresele fizice (MAC) este:
a. Prezentare
b. Sesiune
c. Reea
d. Aplicaie
Sincronizarea biilor n modelul OSI se face la nivelul:
a. Reea
b. Fizic
c. Prezentare
d. Legtur de date
Segmentarea i reasamblarea datelor n modelul OSI se face la nivelul:
a. Transport
b. Reea
c. Aplicaie
d. Sesiune

10. Stabilirea, gestionarea i nchiderea sesiunilor de comunicaie ntre


utilizatorii aflai pe calculatoare diferite n modelul OSI se face la nivelul:
a. Transport
b. Sesiune
c. Reea
330

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

d. Fizic
II.

Specificai prin A (adevrat) sau F (Fals) valoarea de adevr a


urmtoarelor propoziii: (2 p)
1. Modelul TCP/IP a fost creat pentru explica suita de protocoale TCP/IP.
2. Modelul OSI a fost creat pentru standardiza modul n care echipamentele
comunic n reea.
3. Protocoale TCP i UDP aparin nivelului aplicaie.
4. Nivelul Fizic este format din MAC (Medium Control Access) i LLC
(Logical Link Access).

III.

Realizai un eseu cu titlul Modelul OSI i modelul TCP/IP, tinnd cont


de urmtoarele idei: (3 p)
a) schema comparativ ntre cele 2 modele artnd corespondena ntre
nivelurile celor 2 modele
b) asemnri i deosebiri ntre cele 2 modele
c) descrierea nivelului aplicaie pentru fiecare nivel

Criteriile de evaluare i notare


Se acord 10 puncte astfel:
I.

1 punct din oficiu


1. 0.4 puncte
2. 0.4 puncte
3. 0.4 puncte
4. 0.4 puncte
5. 0.4 puncte
6. 0.4 puncte
7. 0.4 puncte
8. 0.4 puncte
9. 0.4 puncte
10. 0.4 puncte

II.

1.0.5 puncte
331

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

2.0.5 puncte
3.0.5 puncte
4.0,5 puncte
III.

3 puncte

Barem de corectare i notare:


I. 1. a
2. c
3. d
4. c
5. c
6. b
7. c
8. b
9. a
10. b
Pentru fiecare rspuns corect se acord 0,40 puncte. Pentru lips rspuns se
acord 0 puncte.
II. 1. A
2. A
3. F
4. F
Pentru fiecare rspuns corect se acord 0,50 puncte. Pentru lips rspuns se
acord 0 puncte.
332

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

III. Este acceptat orice formulare


asemntoare:
a) Schema comparativ:

Modelul de referin OSI

Modelul de referin TCP/IP

Pentru rspunsul corect se acord 1 puncte. Pentru rspuns parial corect se


acord 0.5 puncte, sau lips rspuns se acord 0 puncte.
b) Ambele modele de date descriu procesul de comunicaie a datelor n reea pe
nivele i ambele conin nivelele Aplicaie i Transport, cu funcii asemntoare.
Spre deosebire de modelul OSI care folosete apte niveluri, modelul TCP/IP
folosete patru. Astfel, nivelurile OSI sesiune i prezentare sunt tratate de pe
nivelul TCP/IP aplicaie, respectiv, nivelurile OSI legtur de date i fizic de
nivelul acces reea. Modelul OSI este folosit pentru dezvoltarea standardelor de
comunicaie pentru echipamente i aplicaii ale diferiilor productori, pe cnd
modelul TCP/IP este folosit pentru suita de protocoale TCP/IP.
Pentru rspunsul corect se acord 1 puncte. Pentru rspuns parial corect se
acord 0.5 puncte, sau lips rspuns se acord 0 puncte.
c) Nivelul Aplicaie al modelului OSI asigur interfaa cu aplicaiile utilizator i
transferul informaional ntre programe. La acest nivel se definete accesul
aplicaiilor la serviciile de reea i implicit comunicaia ntre dou sau mai multe
aplicaii.
Protocoalele de nivel Aplicaie al modelului TCP/IP ofer servicii de reea
aplicaiilor utilizator cum ar fi browserele web i programele de e-mail. Cteva
333

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

exemple de protocoale definite la acest nivel sunt TELNET, FTP, SMTP, DNS,
HTTP.
Pentru rspunsul corect se acord 1 puncte. Pentru rspuns parial corect se
acord 0.5 puncte, sau lips rspuns se acord 0 puncte.

Instruciuni pentru evaluatori


Pentru fiecare rspuns corect, indiferent de formulare sau formatul de scriere (text,
grafic, schem logic etc.) se va acorda punctajul prevzut n barem.

Modul de transmitere i sugestii de valorizare a rezultatelor evalurii


n funcie de rspunsurile elevilor se vor relua sau nu anumite informaii despre
modelele OSI i TCP/IP i apoi, dac este cazul, se reface acest test sau unul
asemntor.

334

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Testul l.4
Obiectivele evalurii:
- s identifice tipurile de adresare.
- s enumere clasele de adrese.
- s defineasc noiunea de adres, adresa fizic i adresa logic.
- s aplice subnetarea pe un caz particular.

Prezentarea testului
Acest test poate fi utilizat pe parcursul modulului ca evaluare formativ.

Tipul testului: oral i prob practic


Durata evalurii
Timp de lucru: 40 minute

Condiiile n care se recomand a fi realizat evaluarea:


Testul poate avea loc ntr-o sal de clas sau n laboratorul de informatic. Fiecare elev
va primi cerinele de lucru pe o fia de lucru.

335

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Profesorul va solicita clasei s rspund la umtoarele ntrebri:


Enun:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.

Ce este o adres?
Un calculator poate fi conectat simultan la mai multe reele?
Ce este adresa fizic i adresa logic?
Cum se reprezint o adres IP n binar?
Care este diferena ntre adresarea IPv4 i IPv6?
Care sunt clasele de adrese?
Adresa IP 200.135.178.0 aparine clasei de adrese?
Adresele IP care ncep cu 10, 172, 192 sunt adrese?

Fi de lucru:
Enun:
Se cere s se subneteze reeaua cu adresa 200.135.178.0 i masca de reea implicit
255.255.255.0 (11111111.11111111.11111111.00000000) n 16 subreele.
Instruciuni pentru elevi: Se vor completa spaiile libere din fia de lucru cu datele
necesare subnetri reelei.
1. Numrul de bii necesari pentru a crea profilul extins sunt de ......
2. Masca de subreea va fi 255.255.255.....(11111111.11111111.11111111.......)
3. Valoarea zecimal a ultimului octet din masca de subreea se scade din 256 i se
obine ......
4. Adresele de subreea vor fi multiplu de.......
5. Subnetarea va arta astfel:
Subreea

Adresa IP a subreelei

Adresele gazdelor

Baza
Subreea 0
Subreea 1
Subreea 2
Subreea 3
Subreea 4
Subreea 5

336

Adresa de broadcast

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Subreea 6
Subreea 7
Subreea 8
Subreea 9
Subreea 10
Subreea 11
Subreea 12
Subreea 13
Subreea 14
Subreea 15

Criteriile de evaluare i notare:


Se acord 10 puncte pentru partea oral astfel:
-

1 punct din oficiu

1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.

1.5 puncte
1 punct
1.5 puncte
1 punct
1 punct
1 punct
1 punct
1 punct

337

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Se acord 10 puncte pentru partea practic astfel:


-

1 punct din oficiu

1. 0.5 puncte
2. 0.5 puncte
3. 0.5 puncte
4. 0.5 puncte
5. 7 puncte

Evaluarea rspunsurilor orale:


1. Ce este o adres?
Este acceptat orice formulare asemntoare: O adres este un numr sau o
niruire de caractere care identific n mod unic un echipament conectat ntr-o
reea, servind la comunicarea cu celelalte echipamente ale reelei.
Pentru rspunsul corect se acord 1.5 puncte. Pentru rspuns parial corect
se acord 0.75 puncte, sau lips rspuns se acord 0 puncte.

2. Un calculator poate fi conectat simultan la mai multe reele?


Este acceptat rspunsul: Da
Pentru rspunsul corect se acord 1 punct. Pentru rspuns parial corect se
acord 0.5 puncte, sau lips rspuns se acord 0 puncte.

3. Ce este adresa fizic i adresa logic?


Este acceptat orice formulare asemntoare: adresa fizic (adresa MAC
atribuit plcii de reea) este o adres fix, care nu poate fi schimbata, iar adresa
logic (adresa IP) este atribuit de administratorul de reea fiecrei staii i poate fi
regenerat.

338

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Pentru rspunsul corect se acord 1.5 puncte. Pentru rspuns parial corect
se acord 0.55 puncte, sau lips rspuns se acord 0 puncte.

4. Cum se reprezint o adres IP n binar?


Este acceptat orice formulare asemntoare: o adres IP n binar este
reprezentat sub form unei niruiri de cifre 0 i 1.
Pentru rspunsul corect se acord 1 punct. Pentru rspuns parial corect se
acord 0.5 puncte, sau lips rspuns se acord 0 puncte.

5. Care este diferena ntre adresarea IPv4 i IPv6?


Este acceptat orice formulare asemntoare: adresarea Ipv4 este versiunea pe
32 de bii a adresei IP, iar Ipv6 este versiunea pe 128 de bii a adresei IP.
Pentru rspunsul corect se acord 1 punct. Pentru rspuns parial corect se
acord 0.5 puncte, sau lips rspuns se acord 0 puncte.

6. Care sunt clasele de adrese?


Este acceptat orice formulare asemntoare: clasele de adrese sunt: A, B, C,
D, E.
Pentru rspunsul corect se acord 1 punct. Pentru rspuns parial corect se
acord 0.5 puncte, sau lips rspuns se acord 0 puncte.

7. Adresa IP 200.135.178.0 aparine clasei de adrese?


Este acceptat orice formulare asemntoare: adresa IP aparine clasei C.
Pentru rspunsul corect se acord 1 punct. Pentru rspuns parial corect se
acord 0.5 puncte, sau lips rspuns se acord 0 puncte.

339

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

8. Adresele IP care ncep cu 10, 172, 192 sunt adrese?


Este acceptat orice formulare asemntoare: sunt adrese private definite de
IANA (Internet Asigned Numbers Authority).
Pentru rspunsul corect se acord 1 punct. Pentru rspuns parial corect se
acord 0.5 puncte, sau lips rspuns se acord 0 puncte.
Barem de corectare i notare:
1. Numrul de bii necesari pentru a crea profilul extins sunt de 4.
Pentru rspunsul corect se acord 0.5 puncte. Pentru rspuns parial
corect se acord 0.25 puncte, sau lips rspuns se acord 0 puncte.

2. Masca de subreea va fi 255.255.255.240


1111000)

(11111111. 11111111. 11111111.

Pentru rspunsul corect se acord 0.5 puncte. Pentru rspuns parial


corect se acord 0.25 puncte, sau lips rspuns se acord 0 puncte.

3. Valoarea zecimal a ultimului octet din masca de subreea se scade din 256 i se
obine 16
Pentru rspunsul corect se acord 0.5 puncte. Pentru rspuns parial
corect se acord 0.25 puncte, sau lips rspuns se acord 0 puncte.

4. Adresele de subreea vor fi multiplu de 16


Pentru rspunsul corect se acord 0.5 puncte. Pentru rspuns parial
corect se acord 0.25 puncte, sau lips rspuns se acord 0 puncte.

5. Subnetarea va arta astfel:

340

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Subreea

Adresa IP a
subreelei

Adresele gazdelor

Adresa de broadcast

Baza

200.135.178.0

Subreea 0

200.135.178.0

Rezervat

Nici una

Subreea 1

200.135.178.16

.17 la .30

200.135.178.31

Subreea 2

200.135.178.32

.33 la 46

200.135.178.47

Subreea 3

200.135.178.48

.49 la .62

200.135.178.63

Subreea 4

200.135.178.64

.65 la .78

200.135.178.79

Subreea 5

200.135.178.80

.81 la .94

200.135.178.95

Subreea 6

200.135.178.96

.97 la .110

200.135.178.111

Subreea 7

200.135.178.112

.113 la .126

200.135.178.127

Subreea 8

200.135.178.128

.129 la .142

200.135.178.143

Subreea 9

200.135.178.144

.145 la .158

200.135.178.159

Subreea 10

200.135.178.160

.161 la .174

200.135.178.175

Subreea 11

200.135.178.176

.177 la .190

200.135.178.191

Subreea 12

200.135.178.192

.193 la .206

200.135.178.207

Subreea 13

200.135.178.208

.209 la .222

200.135.178.223

Subreea 14

200.135.178.224

.225 la 238

200.135.178.239

Subreea 15

200.135.178.240

Rezervat

Nici una

Pentru rspunsul corect se acord 7 puncte. Pentru rspuns parial corect se


acord 3.5 puncte, sau lips rspuns se acord 0 puncte.

Instruciuni pentru evaluatori:


Pentru fiecare operaie corect se va acorda punctajul prevzut n barem.

341

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Modul de transmitere i sugestii de valorizare a rezultatelor evalurii:


n funcie de rspunsurile elevilor se vor relua sau nu anumite informaii despre
adresarea IP i apoi, dac este cazul, se reface acest test sau unul asemntor.

342

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Testul l.5
Obiectivele evalurii:
- s descrie serviciul de DNS.

Prezentarea testului
Acest test poate fi utilizat pe parcursul modulului ca evaluare formativ.

Tipul testului: oral


Durata evalurii
Timp de lucru: 15 minute

Condiiile n care se recomand a fi realizat evaluarea


Testul poate avea loc ntr-o sal de clas sau n laboratorul de informatic.

Profesorul va solicita clasei s rspund la umtoarele ntrebri:


Enun:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.

Ce este serviciul de rezolvare a numelui?


DNS este acronim-ul de la?
Ce este o adres literal?
La ce nivel se folosete adresarea sub form de adresare literal?
Spunei 5 exemple de adrese literale?
Care sunt componentele DNS-ului?
Enumerai 5 domenii de nivel superior!
Care este rolul unei nregistrri de resurse?
Care sunt tipurile de nregistrri i ce reprezint fiecare?

343

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Criteriile de evaluare i notare


Se acord 10 puncte pentru partea practic astfel:
-

1 punct din oficiu

1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.

1 punct
1 punct
1 punct
1 punct
1 punct
1 punct
1 punct
1 punct
1 punct

Evaluarea rspunsurilor orale:


1. Ce este serviciul de rezolvare a numelui?
Este acceptat orice formulare asemntoare: DNS.- este un serviciu care
permite referirea calculatoarelor gazd cu ajutorul adresei literale.
Pentru rspunsul corect se acord 1 punct. Pentru rspuns parial corect se
acord 0.5 puncte, sau lips rspuns se acord 0 puncte.
2. DNS este acronim-ul de la?
Este acceptat formularea: DNS Domain Name System.
Pentru rspunsul corect se acord 1 punct. Pentru rspuns parial corect se
acord 0.5 puncte, sau lips rspuns se acord 0 puncte.
3. Ce este o adres literal?
Este acceptat orice formulare asemntoare: adresa literal este o niruire de
nume asociat domeniilor de Internet i este util deoarece ofer utilizatorului uman
o manier prietenoas i comod de localizare a informaiei.
Pentru rspunsul corect se acord 1 punct. Pentru rspuns parial corect se
acord 0.5 puncte, sau lips rspuns se acord 0 puncte.
344

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

4. La ce nivel se folosete adresarea sub form de adresare literal?


Este acceptat formularea: aplicaie
Pentru rspunsul corect se acord 1 punct. Pentru rspuns parial corect se
acord 0.5 puncte, sau lips rspuns se acord 0 puncte.
5. Spunei 5 exemple de adrese literale?
Este acceptat orice formulare asemntoare: www.yahoo.com.
www.wikipedia.org, www.didactic.ro. www.edu.ro, www.tvet.ro.

Pentru rspunsul corect se acord 1 punct. Pentru rspuns parial corect se


acord 0.5 puncte, sau lips rspuns se acord 0 puncte.
6. Care sunt componentele DNS-ului?
Este acceptat orice formulare asemntoare:
Componentele DNS-ului sunt:

Spaiul numelor de domenii reprezint informaia coninut n baza de date,


structurat ierarhic.

Servere de nume programe server care stocheaz informaia DNS i rspund


cererilor adresate de alte programe

Resolverele programe care extrag informaiile din serverele de nume ca


rspuns la cererile unor clieni

Pentru rspunsul corect se acord 1 punct. Pentru rspuns parial corect se


acord 0.5 puncte, sau lips rspuns se acord 0 puncte.
7. Enumerai 5 domenii de nivel superior!
Este acceptat orice formulare asemntoare: . com, .guv, .edu.,org, .uk
Pentru rspunsul corect se acord 1 punct. Pentru rspuns parial corect se
acord 0.5 puncte, sau lips rspuns se acord 0 puncte.
8. Care este rolul unei nregistrri de resurse?
345

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Este acceptat orice formulare asemntoare: O nregistrare de resurse


definete: numele domeniului, timpul su de via, tipul nregistrrii, clasa si o
valoare dependent de tipul nregistrrii. Dei aceste inregistrri sunt codificate
binar, ele sunt prezentate sub form de text.
Pentru rspunsul corect se acord 1 punct. Pentru rspuns parial corect se
acord 0.5 puncte, sau lips rspuns se acord 0 puncte.
9. Care sunt tipurile de nregistrri i ce reprezint fiecare?
Este acceptat orice formulare asemntoare:
A- Adresa IP a sistemului gazd.
MX- Schimb de pot.
NS- Server de nume.
CNAME- Nume Canonic.
PTR- pointer.
Pentru rspunsul corect se acord 1 punct. Pentru rspuns parial corect se
acord 0.5 puncte, sau lips rspuns se acord 0 puncte.

Instruciuni pentru evaluatori:


Pentru fiecare rspuns corect, indiferent de formulare se va acorda punctajul prevzut
n barem.

Modul de transmitere i sugestii de valorizare a rezultatelor evalurii:


n funcie de rspunsurile elevilor se vor relua sau nu anumite informaii despre serviciul
de rezolvare a numelui i apoi, dac este cazul, se reface acest test sau unul
asemntor.

346

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Testul l.6
Obiectivele evalurii:
- s descrie protocoale TCP/IP.
- s enumere protocoalele TCP/IP.

Prezentarea testului
Acest test poate fi utilizat pe parcursul modulului ca evaluare formativ.

Tipul testului: oral


Durata evalurii
Timp de lucru: 15 minute

Condiiile n care se recomand a fi realizat evaluarea


Testul poate avea loc ntr-o sal de clas sau n laboratorul de informatic.

Profesorul va solicita clasei s rspund la umtoarele ntrebri:


Enun:
1.
2.
3.
4.
5.
6.

Ce este un protocol de reea?


Protocoalele TCP/IP sunt organizate pe nivelurile modelului OSI?
Enumerai protocoale de reea studiate.
Descriei protocolul HTTP.
Descriei protocolul FTP.
Descriei protocolul DHCP.

347

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Criteriile de evaluare i notare


Se acord 10 puncte pentru partea practic astfel:
-

1 punct din oficiu

1.
2.
3.
4.
5.
6.

1 punct
1 punct
1 punct
2 puncte
2 puncte
2 puncte

Evaluarea rspunsurilor orale:


1. Ce este un protocol de reea?
Este acceptat orice formulare asemntoare: un protocol de reea este un set
de reguli care guverneaz comunicaiile conectate ntr-o reea.
Pentru rspunsul corect se acord 1 punct. Pentru rspuns parial corect se
acord 0.5 puncte, sau lips rspuns se acord 0 puncte.
2. Protocoalele TCP/IP sunt organizate pe nivelurile modelului OSI?
Este acceptat formularea: Nu, protocoale TCP/IP sunt organizate pe nivelurile
modelului de referin TCP/IP.
Pentru rspunsul corect se acord 1 punct. Pentru rspuns parial corect se
acord 0.5 puncte, sau lips rspuns se acord 0 puncte.
3. Enumerai protocoale de reea studiate.
Este acceptat orice formulare asemntoare: HTTP, TELNET, FTP, SMTP,
POP, IMAP, DHCP, SNMP.
Pentru rspunsul corect se acord 1 punct. Pentru rspuns parial corect se
acord 0.5 puncte, sau lips rspuns se acord 0 puncte.
4. Descriei protocolul HTTP.
348

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Este acceptat orice formulare asemntoare: HTTP este protocolul de transfer


al hypertextului i guverneaz modul de interschimbare a fiierelor pe Internet.
Aplicaiile care folosesc acest protocol formuleaz cereri i/sau recepioneaz
rspunsuri. Clientul cere acces la o resurs, iar serverul transmite un rspuns
despre starea resursei ( URI-Uniform Resource Identifier) care poate fi o locaie
(URL-Universal Resource Name) sau un nume (URN-Universal Resource Name).
Cererile sunt transmise de software-ul client HTTP (browser-ul web).
Pentru rspunsul corect se acord 2 puncte. Pentru rspuns parial corect se
acord 1 punct, sau lips rspuns se acord 0 puncte.
5. Descriei protocolul FTP.
Este acceptat orice formulare asemntoare: este protocolul care ofer
faciliti pentru transferul fiierelor pe sau de pe un calculator din reea. Pentru
aceast aciune utilizatorul este nevoit s se autentifice pe calculatorul de pe care
dorete s incarce/descarce fiiere.
La un transfer prin ftp trebuie s inem cont de: tipul fiierului, controlul formatului
unui fiier, modul de transmitere a fiierului, structura fiierului, comprimarea
fiierului.
Pentru rspunsul corect se acord 2 puncte. Pentru rspuns parial corect se
acord 1 punct, sau lips rspuns se acord 0 puncte.
6. Descriei protocolul DHCP.
Este acceptat orice formulare asemntoare: DHCP permite calculatoarelor
din reea s obin automat o adres IP, acest lucru se face print-o cerere ctre
serverul DHCP. Iar serverul ofer staiei toate informaiile necesare pentru
configurare: adresa IP, masca de subreea, default gateway, adresa serverului
DNS.
Pentru rspunsul corect se acord 2 puncte. Pentru rspuns parial corect se
acord 1 punct, sau lips rspuns se acord 0 puncte.
Instruciuni pentru evaluatori
Pentru fiecare rspuns corect, indiferent de formulare se va acorda punctajul prevzut
n barem.
Modul de transmitere i sugestii de valorizare a rezultatelor evalurii
349

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

n funcie de rspunsurile elevilor se vor relua sau nu anumite informaii despre


protocoalele TCP/IP i apoi, dac este cazul, se reface acest test sau unul asemntor.

350

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

TEST SUMATIV
Evaluare sumativ a modulului
Reele de calculatoare partea l
Competene :
-

analizeaz arhitectura i standardele reelelor de date.

analizeaz protocolul TCP/IP.

Obiectivele evalurii:
- s descrie topologiile reelelor de date.
- s descrie arhitecturile reelelor de date.
- s identifice standardele Ethernet.
- s descrie modele de referin OSI i TCP/IP.
- s utilizezea adresarea IP.
- s descrie serviciul de rezolvare a numelui.
- s descrie suita de protocoale TCP/IP.

Prezentarea testului:
Acest test poate fi utilizat la sfritul modulului ca evaluare sumativ.

Tipul testului: prob scris


Durata evalurii
Timp de lucru: 50 minute

351

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Condiiile n care se recomand a fi realizat evaluarea:


Testul poate avea loc ntr-o sal de clas sau n laboratorul de informatic, fiecare elev
va primi o foaie cu cerinele testului i va rezolva individual subiectele.
Enun:
1. Scriei pe foaie litera corespunztoare rspunsului pe care l considerai
corect:
1. LAN este acronimul de la:
a. Loial Area Network
b. Local Adrea Network
c. Local Area Network
d. Local Are Network
2. Procesul de mpachetare a datelor se numete:
a. Codare
b. Incapsulare
c. Criptare
d. Segmentare
3. Modurile de transmisie pe care le suport o reea sunt:
a. Simplex, full-duplex, peer-to-peer
b. Full-duplex, client-server, half-duplex
c. Simplex, half-duplex, broadcast
d. Simplex, half-duplex, full-duplex
4. Limea de band este:
a. Calitatea informaiei transmis n unitatea de timp
b. Capacitatea informaiei de a circula prin reea
c. Cantitatea de informaie care poate fi transmis n unitatea de timp
d. Nici una din variantele de mai sus
5. Fenomenul de coliziune apare n topologia:
a. Magistral
b. Broadcast
c. De pasare a jetonului
d. a i c
6. Metoda de control a accesului se ntlnete n arhitectura:
a. F.D.D.I i Ethernet
b. Ethernet
c. Token Ring
d. F.D.D.I
7. Nivelurile modelului TCP/IP de sus n jos sunt:
a. Aplicaie, internet, acces reea, transport
b. Aplicaie, transport, internet, acces reea
c. Transport, aplicaie, internet, acces reea
d. Aplicaie, internet, transport, acces reea
8. n modelul OSI la nivelul Fizic are loc:
a. Segmentarea i reasamblarea datelor
352

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

b. Stabilirea i inchiderea sesiunilor de comunicaie


c. Sincronizarea biilor
d. Translatrile dintre adreselor IP i adresele fizice
9. Adresarea Ipv6 este versiune pe .... de bii a adresei IP
a. 32
b. 64
c. 128
d. 196
10. Intervalul de adrese 128.1.0.0-191.254.0.0 corespunde clasei:
a. A
b. D
c. E
d. B
11. Adresele din intervalul 10.0.0.0-10.255.255.255 sunt adrese:
a. Private de clas B
b. Private de clas A
c. Publice de clas A
d. Rezervate de clas D
12. mprirea logic a unei reele n subreele se numete:
a. Subnetare
b. Segmentare
c. Succesiune
d. Nici una dintre variantele de mai sus
13. Adresele www.nume.co.uk sunt din :
a. Romania
b. Anglia
c. Germania
d. Frana
14. O nregistrare de resurse de tip CNAME reprezint:
a. AdreseaIP a unui sistem gazd
b. Schimbul de pot
c. Numele canonic
d. Nici una dintre variantele de mai sus

2. Transcriei pe foaie litera corespunztoare fiecrui enun i notai n dreptul


ei A dac apreciai c enunul este adrevrat, sau F dac apreciai c
enunul este fals.
a. Topologia logic definete modul n care echipamentele se conecteaz la
reea.
b. Nivelul Fizic al modelului OSI este format din 2 subnivele LLC (Logical Link
Control) i MAC (Medium Access Control).
c. Modelul OSI este format din 7 niveluri.
d. Att modelul OSI ct i TCP/IP conin nivelurile Aplicaie i Transport.
e. Adresa fizic este atribuit fiecrei staii de ctre administratorul de reea i
poate fi regenerat.
353

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

f. DNS este acronimul de la Domain Name System.

3. Completai cu informaia corect spaiile libere din enunurile de mai jos:


a. Modelul ......1........ a fost creat de U.S Department of Defense (DoD)
b. Nivelul 3 al modelului OSI de jos n sus este .........2.............
c. Pentru reelele cu cabluri s-a elaborat standardul IEEE .......3.....
d. Limea de band pentru standardul IEEE 802.11n este de pna
la .............4............
e. Adresele IP cu bii identificatori gazd egali cu ..........5.......... sunt rezervate
pentru adresele de reea.
f. DNS este un serviciu care permite referirea calculatoarelor cu ajutorul adresei
..........6..........

4. n coloana A sunt trecute topologiile fizice, iar n coloana B modul de


reprezentare (figura). Scriei pe foaie asocierile dintre cifrele din coloana A
i literele corespunztoare din coloana B.
A

Topologia fizic

Figura

1. magistral

a.

2. inel

b.

3. stea

c.

4. arbore

d.

5. plas

e.

5. Fie adresa 140.179.220.200 i masca de reea 225.255.224.000, calculai


adresa subreelei din care face parte.

354

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

6. Tratai tema Protocoale TCP/IP dup urmtoarea structur de idei:


a) Definiia protocolului de reea.
b) Enumerarea caracteristicilor protocoalelor TCP/IP.
c) Descrierea protocoalelor DHCP i HTTP.

Instruciuni pentru elevi


Pentru rezolvarea Subiectului 1 elevul va ncercui litera corespunztoare rspunsului
corect.
Pentru rezolvarea Subiectului 2 elevul va scrie pe foaie valoarea de adevr a
enunurilor.
Pentru rezolvarea Subiectului 3 elevul va completa spaiile libere cu informaia corect.
Pentru rezolvarea Subiectului 4 elevul va combina variantele corecte de rspuns.
Pentru rezolvarea Subiectului 5 elevul va rspunde n scris cerinei.
Pentru rezolvarea Subiectului 6 elevul va rspunde n scris cerinelor eseului.

Criteriile de evaluare i notare:


Se acord 10 puncte astfel:
-

1 punct din oficiu:

1. Pentru fiecare rspuns corect se acord 0,25 puncte (14 * 0.25 p= 3,5 puncte).
Pentu rspuns greit de acord 0 puncte.

2. Pentru fiecare rspuns corect se scord 0,20 puncte (6*0,20 p= 1,2 puncte).
Pentu rspuns greit de acord 0 puncte.

3. Pentru fiecare rspuns corect se scord 0,20 puncte (6*0,20 p= 1,2 puncte).
Pentu rspuns greit de acord 0 puncte.
355

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

4. Pentru fiecare rspuns corect se scord 0,10 puncte (5*0,10 p= 0,5 puncte).
Pentu rspuns greit de acord 0 puncte.

5. Pentru calcul adresei corect se acord 0,6 puncte, pentru calculul incomplet se
acord 0,3 puncte, iar pentru lips rspuns se acord 0 puncte
6. a). 0,40 puncte
Pentru rspuns corect i complet se acord 0,40 puncte
Pentru rspuns corect i incomplet se acord 0,20 puncte
Pentru enun greit sau lipsa acestuia se acord 0 puncte

b). 0,60 puncte


Pentru rspuns corect i complet se acord 0,6 puncte
Pentru rspuns corect i incomplet se acord 0,2 puncte
Pentru enun greit sau lipsa acestuia se acord 0 puncte
c). 1 punct
Pentru fiecare protocol descris corect i complet se acord 0,5 puncte
Pentru fiecare protocol descris corect i incomplet se acord 0,25
puncte
Pentru enun greit sau lipsa acestuia se acord 0 puncte
TOTAL: 3,5 p + 1,2 p + 1,2 p+ 0,5 p + 0,6 p +2p = 9 p +1 of = 10 pct.

Barem de corectare i notare:


OBSERVAIE: rspunsurile corecte sunt scrise cu caractere Bold
356

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

1. Scriei pe foaie litera corespunztoare rspunsului pe care l considerai


corect:
1. LAN este acronimul de la:
a. Loial Area Network
b. Local Adrea Network
c. Local Area Network
d. Local Are Network
2. Procesul de mpachetare a datelor se numete:
a. Codare
b. ncapsulare
c. Criptare
d. Segmentare
3. Modurile de transmisie pe care le suport o reea sunt:
a. Simplex, full-duplex, peer-to-peer
b. Full-duplex, client-server, half-duplex
c. Simplex, half-duplex, broadcast
d. Simplex, half-duplex, full-duplex
4. Limea de band este:
a. Calitatea informaiei transmis n unitatea de timp
b. Capacitatea informaiei de a circula prin reea
c. Cantitatea de informaie care poate fi transmis n unitatea de timp
d. Nici una din variantele de mai sus
5. Fenomenul de coliziune apare n topologia:
a. Magistral
b. Broadcast
c. De pasare a jetonului
d. a i c
6. Metoda de control a accesului se ntlnete n arhitectura:
a. F.D.D.I i Ethernet
b. Ethernet
c. Token Ring
d. F.D.D.I
7. Nivelurile modelului TCP/IP de sus n jos sunt:
a. Aplicaie, internet, acces reea, transport
b. Aplicaie, transport, internet, acces reea
c. Transport, aplicaie, internet, acces reea
d. Aplicaie, internet, transport, acces reea
8. n modelul OSI la nivelul Fizic are loc:
a. Segmentarea i reasamblarea datelor
b. Stabilirea i nchiderea sesiunilor de comunicaie
c. Sincronizarea biilor
d. Translatrile dintre adreselor IP i adresele fizice
9. Adresarea Ipv6 este versiune pe .... de bii a adresei IP
a. 32
b. 64
c. 128
d. 196
10. Intervalul de adrese 128.1.0.0-191.254.0.0 corespunde clasei:
357

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

a. A
b. D
c. E
d. B
11. Adresele din intervalul 10.0.0.0-10.255.255.255 sunt adrese:
a. Private de clas B
b. Private de clas A
c. Publice de clas A
d. Rezervate de clas D
12. mprirea logic a unei reele n subreele se numete:
a. Subnetare
b. Segmentare
c. Succesiune
d. Nici una dintre variantele de mai sus
13. Adresele www.nume.co.uk sunt din :
a. Romania
b. Anglia
c. Germania
d. Frana
14. O nregistrare de resurse de tip CNAME reprezint:
a. AdreseaIP a unui sistem gazd
b. Schimbul de pot
c. Numele canonic
d. Nici una dintre variantele de mai sus

2. Transcriei pe foaie litera corespunztoare fiecrui enun i notai m


dreptul ei A dac apreciai c enunul este adrevrat, sau F dac apreciai
c enunul este fals.
a. Topologia logic definete modul n care echipamentele se conecteaz la
reea. F
b. Nivelul Fizic al modelului OSI este format din 2 subnivele LLC (Logical Link
Control) i MAC (Medium Access Control) F
c. Modelul OSI este format din 7 niveluri. A
d. Att modelul OSI ct i TCP/IP conin nivelurile Aplicaie i Transport. A
e. Adresa fizic este atribuit fiecrei staii de ctre administratorul de reea i
poate fi regenerat. F
f. DNS este acronimul de la Domain Name System. A

3. Completai cu informaia corect spaiile libere din enunurile de mai jos:


a. Modelul TCP/IP (1) a fost creat de U.S Department of Defense (DoD).
b. Nivelul 3 al modelului OSI de jos n sus este REEA (2).
c. Pentru reelele cu cabluri s-a elaborat standardul IEEE 802.3 (3)
358

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

d. Limea de band pentru standardul IEEE 802.11n este de pna la 540 Mbs
(4).
e. Adresele IP cu bii identificatori gazd egali cu 0 (5) sunt rezervate pentru
adresele de reea.
f. DNS este un serviciu care permite referirea calculatoarelor cu ajutorul adresei
LITERALE (6).

4. n coloana A sunt trecute topologiile fizice, iar n coloana B modul de


reprezentare (figura). Scriei pe foaie asocierile dintre cifrele din coloana A
i literele corespunztoare din coloana B.
1.b
2.d
3.a
4.e
5.c

5. Fie adresa 140.179.220.200 i masca de reea 225.255.224.000, calculai


adresa subreelei din care face parte.

Adresa: 140.179.220.200 (10001100.10110011.11011100.11001000)


Masca: 225.255.224.000 (11111111.11111111.11100000.00000000)

Adresa subreei:140.179.192.000 (10001100.10110011.11000000.00000000)


6. Tratai tema protocoale TCP/IP dup urmtoarea structur de idei:
a) Definiia protocolului de reea.
b) Enumerarea caracteristicilor protocoalelor TCP/IP.
c) Descrierea protocoalelor DHCP i HTTP.
Se accept orice formulare asemnatoare:
359

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

a) Un protocol de reea reprezint un set de reguli care guverneaz comunicaiile


ntre echipamentele conectate ntr-o reea.

b) Protocoalele TCP/IP nu sunt specifice furnizorilor de echipamente, sunt


implementate pe orice tip de calculatoare,definesc formatul fiierelor care sunt
transmise/primite n reea i sunt utilizate att de ageniile guvernamentale ct
i de cele comerciale.

c) HTTP este protocolul de transfer al hypertextului i guverneaz modul de


interschimbare a fiierelor pe Internet. Aplicaiile care folosesc acest protocol
formuleaz cereri i/sau recepioneaz rspunsuri. Clientul cere acces la o
resurs, iar serverul transmite un rspuns despre starea resursei ( URIUniform Resource Identifier) care poate fi o locaie (URL-Universal Resource
Name) sau un nume (URN-Universal Resource Name). Cererile sunt
transmise de software-ul client HTTP (browser-ul web).

DHCP permite calculatoarelor din reea s obin automat o adres


IP,
acest lucru se face print-o cerere ctre serverul DHCP. Iar serverul ofer
staiei toate informaiile necesare pentru configurare: adresa IP, masca de
subreea, default gateway, adresa serverului DNS.
Instruciuni pentru evaluatori
Pentru fiecare rspuns corect, indiferent de formulare sau formatul de scriere (text,
grafic, schem logic etc.) se va acorda punctajul prevzut n barem.

Modul de transmitere i sugestii de valorizare a rezultatelor evalurii


n funcie de rspunsurile elevilor (neatingerea tuturor competenelor) se va relua acest
test sau unul asemntor.

360

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Modulul: REELE DE CALCULATOARE


PARTEA II

361

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

AUTOR:
SZCS ANDRS Inginer de sistem

COORDONATOR:
LADISLAU SEICA Informatician

CONSULTAN:
VIOREL IGNESCU expert CNDIPT
IOANA CRSTEA expert CNDIPT
ANGELA POPESCU expert CNDIPT
DANA STROIE expert CNDIPT

362

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Testul lI.1
Obiectivele evalurii:
-

s identifice cablurile folosite n reele de date: cabluri coaxiale, cabluri cu fire


torsadate (UTP, STP/FTP), cabluri optice

Prezentarea testului
Acest test poate fi utilizat la sfritul unui grup de lecii ca evaluare formativ sau ca
parte a unei evaluri sumative.

Tipul testului: prob scris.


Durata evalurii
Timp de lucru: 30 minute

Condiiile n care se recomand a fi realizat evaluarea


Testul poate fi susinut ntr-o sal de clas sau n laboratorul de informatic, fr
materiale ajuttoare sau sprijinul profesorului. Fiecare elev va primi o foaie cu cerinele
testului i va rezolva individual subiectul.

363

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Exerciiu 1
Tipul exerciiului: item cu alegere multipl
Enun:
Urmtoarele subiecte au una sau mai multe variante de rspunsuri corecte. ncercuii
literele corespunztoare rspunsurilor corecte.
1. Ecranarea cablurilor coaxiale i torsadate, protejeaz cablurile mpotriva:
a. zgomotelor electromagnetice
b. zgomotelor magnetice
c. EMI i RFI
d. Fenomenelor atmosferice
2. Purttorul de date ntr-un cablu optic poate fi:
a. semnal electric
b. impuls de lumin laser
c. semnal magnetic
d. impuls de lumin emis de un LED special
3. Care dintre urmtoarele tipuri de cabluri au patru perechi de fire torsadate?
a. cablurile UTP, STP, FTP, coaxial
b. cablurile STP, UTP, optic
c. cablurile STP, UTP, coaxial
d. cablurile FTP, STP, UTP
4. Care dintre punctele enumerate mai jos conin lungimile maxime corecte pentru
cabluri coaxiale, cabluri cu fire torsadate i cabluri optice.
a. 185 de metri, 50 de metri, 100 de metri, civa kilometri, zeci de kilometri
364

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

b. 500 de metri, 30 de metri, 100 de metri, 175 de metri, civa kilometri


c. 185 de metri, 500 de metri, 100 de metri, civa kilometri, zeci de kilometri
d. 100 de metri, 500 de metri, 175 de metri, 30 de metri
5. Care dintre urmtoarele categorii de cabluri descrise de standardul EIA/TIA 568,
sunt certificate pentru transfer de date la 100 respectiv 1000 Mbps (megabii per
secund)?
a. cablul Cat5e
b. cablul Cat6
c. cablul Cat5
d. cablul Cat4

Instruciuni pentru elevi


Orice eventual rspuns greit ncercuit, se taie cu un X i se ncercuiete cu rspunsul
considerat corect.

Exerciiu 2
Tipul exerciiului: item de completare
Enun:
Pentru fiecare item completai spaiile libere cu termenii corespunztori.
a. Pentru cablul coaxial Thinnet 10Base2 se folosesc componente de conectare
______________________________________________.
b. ____________________________________ este sertizat la cele dou capete
ale cablului coaxial.
c. Dac folosim cablu coaxial, conectorul ____________________________
cupleaz placa de reea din calculator la cablul de reea.
365

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

d. Conectorul ____________________________ conecteaz doua segmente de


cablu coaxial subire.
e. ____________________________ se folosete la fiecare capt al magistralei
pentru a absorbi semnalele parazite.
f. Pentru cablul torsadat UTP folosim conectori de tip ___________________.
g. Pentru cablul torsadat
___________________.

STP

FTP

folosim

conectori

de

tip

h. Tipul de conector ___________ este folosit pentru cabluri optice.

Instruciuni pentru elevi


Pentru rezolvare, completai spaiile libere cu ternei corespunztori.

Exerciiu 3
Tipul exerciiului: item cu alegere dual
Enun:
Stabilii pentru fiecare afirmaie dac este adevrat sau fals.
a. Cletele sertizor este folosit pentru montarea conectorilor pentru cabluri optice.
Adevarat

Fals

b. Ordinea firelor n conectorii i prize RJ-45, sunt conform standardelor TIA/EIA


568A i TIA/EIA 568B
Adevarat

Fals

c. Trebuie acordat mare atenie la detorsadarea firelor, ca bucata de cablu


detorsadat s fie ct mai mic. n caz contrar, va aprea o interferen ntre fire,
genernd crosstalk (diafonie).
Adevarat

Fals
366

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Instruciuni pentru elevi


Pentru rezolvare bifai cu x varianta corect.

Criteriile de evaluare i notare


Se acord 10 puncte, din care 2 punct din oficiu. Pentru fiecare rspuns corect se d
punctajul astfel:
Exerciiu 1
1. 0.5 p.
2. 0.5 p.
3. 0.5 p.
4. 0.5 p
5. 0.5 p.
Exerciiu 2
a. 0.5 p.
b. 0.5 p.
c. 0.5 p.
d. 0.5 p.
e. 0.5 p.
f. 0.5 p.
g. 0.5 p.
h. 0.5 p.

367

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Exerciiu 3
a. 0.5 p.
b. 0.5 p.
c. 0.5 p.

Barem de corectare i notare:


Exerciiu 1
Tipul exerciiului: item cu alegere multipl

Urmtoarele subiecte au una sau mai multe variante de rspunsuri corecte. ncercuii
literele corespunztoare rspunsurilor corecte.
1. Ecranarea cablurilor coaxiale i torsadate, protejeaz cablurile mpotriva:
a. zgomotelor electromagnetice
b. zgomotelor magnetice
c. fenomenelor electrice
d. fenomenelor atmosferice
2. Purttorul de date ntr-un cablu optic poate fi:
a. semnal electric
b. impuls de lumin laser
c. semnal magnetic
d. impuls de lumin emis de un LED special
3. Care dintre urmtoarele tipuri de cabluri au patru perechi de fire torsadate?
e. cablurile UTP, STP, FTP, coaxial
368

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

a. cablurile STP, UTP, optic


b. cablurile STP, UTP, coaxial
c. cablurile FTP, STP, UTP
4. Care dintre punctele enumerate mai jos conin lungimiile maxime corecte pentru
cabluri coaxiale, cabluri cu fire torsadate i cabluri optice.
a. 185 de metri, 50 de metri, 100 de metri, civa kilometri, zeci de kilometri
b. 500 de metri, 30 de metri, 100 de metri, 175 de metri, civa kilometri
c. 185 de metri, 500 de metri, 100 de metri, civa kilometri, zeci de kilometri
d. 100 de metri, 500 de metri, 175 de metri, 30 de metri
5. Care dintre urmtoarele categorii de cabluri descrise de standardul EIA/TIA 568,
sunt certificate pentru transfer de date la 100 Mbps (Megabii pe secund)
respectiv 1 Gbps (Gigabii pe secund)?
a. cablul Cat5e
b. cablul Cat6
c. cablul Cat5
d. cablul Cat4

Instruciuni pentru evaluatori


Pentru fiecare rspuns corect, se va acorda punctajul prevzut n barem. Unele
ntrebri au mai multe rspunsuri corecte. n cazul bifrii mai multor rspunsuri dect
numrul celor corecte, nu se va acorda punctaj la respectivul item.

369

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Exerciiu 2
Tipul exerciiului: item de completare
Enun:
Pentru fiecare item completai spaiile libere cu termenii corespunztori.
a. Pentru cablul coaxial Thinnet 10Base2 se folosesc componente de conectare
BNC (British Naval Connector).
b. Conectorul de cablu BNC este sertizat la cele dou capete ale cablului coaxial.
c. Dac folosim cablu coaxial, conectorul BNC-T cupleaz placa de reea din
calculator la cablul de reea.
d. Conectorul BNC bar conecteaz doua segmente de cablu coaxial subire.
e. Terminatorul BNC se folosete la fiecare capt al magistralei pentru a absorbi
semnalele parazite.
f. Pentru cablul torsadat UTP folosim conectori de tip RJ-45 neecranat.
g. Pentru cablul torsadat STP i FTP folosim conectori de tip RJ-45 ecranat.
h. Tipul de conector LC este folosit pentru cabluri optice.

Instruciuni pentru evaluatori


Pentru fiecare rspuns corect, se va acorda punctajul prevzut n barem.

370

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Exerciiu 3
Tipul exerciiului: item cu alegere dual
Enun:
Stabilii pentru fiecare afirmaie dac este adevrat sau fals.
a. Cletele sertizor este folosit pentru montarea conectorilor pentru cabluri optice.
Adevarat

Fals

b. Ordinea firelor n conectorii i prize RJ-45, sunt conform standardelor TIA/EIA


568A i TIA/EIA 568B

Adevarat

Fals

c. Trebuie acordat mare atenie la detorsadarea firelor, ca bucata de cablu


detorsadat s fie ct mai mic. n caz contrar, vor aprea interferene ntre fire,
genernd crosstalk (diafonie).

Adevarat

Fals

Instruciuni pentru evaluatori


Pentru fiecare rspuns corect, se va acorda punctajul prevzut n barem.

Modul de transmitere i sugestii de valorizare a rezultatelor evalurii


n funcie de rspunsurile elevilor, se vor relua anumite informaii despre cabluri folosite
n reele de date, sau se vor elabora solicitri individualizate pentru elevii cu
performane necorespunztoare. Dac este cazul, vor fi reevaluai cu acelai test sau
unul asemntor.

371

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Testul lI.2
Obiectivele evalurii:
-

s identifice echipamentele folosite n reele de date: plac de reea (cu i fr


fir), hub (repetor multiport), switch (bridge multiport), router, punct de acces fr
fir, modem (dsl i cablu), DSLAM, CMTS, echipament multifuncional.

Prezentarea testului
Acest test poate fi utilizat la sfritul unui grup de lecii ca evaluare formativ sau ca
parte a unei evaluri sumative.

Tipul testului: prob scris.


Durata evalurii
Timp de lucru: 50 minute

Condiiile n care se recomand a fi realizat evaluarea


Testul poate fi susinut ntr-o sal de clas sau n laboratorul de informatic, fr
materiale ajuttoare sau sprijinul profesorului. Fiecare elev va primi o foaie cu cerinele
testului i va rezolva individual subiectul.

372

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Exerciiu 1
Tipul exerciiului: itemi de asociere (de tip pereche)
Enun:
Asociai fiecrei nivel OSI din prima coloan a tabelului, echipamentele de reea
enumerate mai jos (scriei numele fiecrei echipament n coloana a doua, lng nivelul
corespunztor ):
a. plac de reea
b. switch
c. hub
d. router

Nivelul Transport
Nivelul Reea
Nivelul Legturi de date
Nivelul Fizic
Instruciuni pentru elevi
Orice rspuns greit se taie cu o linie orizontal i se trece rspunsul considerat corect.

373

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Exerciiu 2
Tipul exerciiului: Eseu
Enun:
Scriei un eseu cu tema: Similitudini i diferene ale aspectului fizic i de funcionare
ntre hub, switch i router.
n cadrul eseului rspundei la urmtoarele ntrebri:
Care sunt similitudinile ntre aspectul fizic a unui hub i switch?
Care sunt diferenele ntre funcionarea a unui hub i switch?
Care sunt diferenele ntre funcionarea a unui switch i router?

Instruciuni pentru elevi


Dimensiunea eseului s fie ntre 1 i 2 pagini scrise pe o foaie de tip A4.
Orice poriune de text greit, se taie cu o linie orizontal.

Exerciiu 3
Tipul exerciiului: itemi cu rspuns scurt
Enun:
Rspundei la ntrebrile de mai jos cu rspunsuri scurte.
a. Care este rolul principal al adresei MAC a unei plci de reea?
__________________________________________________________________
b. Care este rolul unui punct de acces fr fir?
__________________________________________________________________
374

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

c. Care sunt cele dou tipuri de modemuri nvate si porturile acestora?


__________________________________________________________________
d. Care este rolul echipamentelor DSLAM i SMTS?
__________________________________________________________________
e. Enumer patru echipamente pe care poate s nglobeze un echipament
multifuncional.
__________________________________________________________________
f. Care este motivul care l ncurajeaz pe un individ, s foloseasc un echipament
multifuncional n loc de mai multe echipamente de sine stttoare (modem,
switch, punct de acces fr fir, router)?

Instruciuni pentru elevi


Orice rspuns greit, se taie cu o linie orizontal i se trece rspunsul considerat corect.

Criteriile de evaluare i notare


Se acord 10 puncte, din care 1 punct din oficiu. Pentru fiecare rspuns corect se d
punctajul astfel:
Exerciiu 1
Pentru fiecare echipament identificat corect (palc de reea, hub , switch,
router), se acord 0,5 puncte. Total: 2 puncte.
Exerciiu 2
a. 0,5 p.
b. 2 p.
c. 2 p.
Exerciiu 3
375

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

a. 0.5 p.
b. 0.5 p.
c. 0.5 p.
d. 0.5 p.
e. 0.5 p.

Barem de corectare i notare:


Exerciiu 1
Tipul exerciiului: itemi de asociere (de tip pereche)
Enun:
Asociai fiecrei nivel OSI din prima coloan a tabelului, echipamentele de reea
enumerate mai jos (scriei numele fiecrei echipament n coloana a doua, lng nivelul
corespunztor ):
e. plac de reea
f. switch
g. hub
h. router

Nivelul Transport
Nivelul Reea
Nivelul Legturi de date
Nivelul Fizic

Router
Plac de reea
Switch
Hub

Instruciuni pentru evaluatori


376

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Pentru fiecare rspuns corect, se d 0,5 puncte. Total puncte: 2 p.

Exerciiu 2
Tipul exerciiului: itemi de asociere (de tip pereche)
Enun:
Scriei un eseu cu tema: Similitudini i diferene a aspectului fizic i funcionare ntre
hub, switch i router.
n cadrul eseului rspundei la urmtoarele ntrebri:
a. Care sunt similitudinile ntre aspectul fizic a unui hub i switch?
Este acceptat orice formulare asemntoare:

Similitudini: fiecare dintre dou echipamente conin mai multe porturi RJ45 i
forma echipamentelor este asemntoare.
b. Care sunt diferenele ntre funcionarea a unui hub i switch?
Este acceptat orice formulare asemntoare:

Diferene:

Un hub i calculatoarele conectate la aceasta, alctuiesc mpreun un


domeniu de coliziune.

Un switch i calculatoarele conectate la aceasta, alctuiesc mai multe


domenii de coliziune.

Un hub, cnd primete un pachet la unul dintre porturile sale RJ45,


trimite copia pachetului spre toate porturile sale, deci toate
calculatoarele conactate la hub, primesc pachetul.

Un switch, cnd primete un pachet la unul dintre porturile sale RJ45,


verific destinatarul pachetului i dac asta se gsete n tabela sa de
adrese MAC, trimite pachetul spre portul RJ45 la care este conectat
calculatorul int.
377

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Hubul funcioneaz n Nivelul Reea al modelului OSI, iar switchul n


nivelul Legturi de Date al modelului OSI.

c. Care sunt diferenele ntre funcionarea a unui switch i router?


Este acceptat orice formulare asemntoare:

Diferene:

Un switch ruteaz pachetele ntre segmentele ale aceluiai reelelocale


iar un router ruteaz pachetele ntre reelele locale diferite.

Un switch, ia decizii de rutare a pachetelor n baza adreselor MAC, iar


un router ia decizii n baza adreselor IP.

Routerul funcioneaz n Nivelul Fizic al modelului OSI, iar switchul n


nivelul Legturi de Date al modelului OSI.

Instruciuni pentru evaluatori


Pentru fiecare rspuns corect, indiferent de formulare sau formatul de scriere, se va
acorda punctajul prevzut n barem.

Exerciiu 3
Tipul exerciiului: itemi cu rspuns scurt
Enun:
Rspundei la ntrebrile de mai jos cu rspunsuri scurte.
Este acceptat orice formulare asemntoare:

a. Care este rolul principal al adresei MAC a unei plci de reea?


S fie unic identificabil ntre toate echipamentele de reea.

b. Care este rolul unui punct de acces fr fir?


378

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Conecteaz la reea echipamentele care folosesc tehnologia wireless.


c. Care sunt cele dou tipuri de modemuri nvate? Enumerai i porturile
acestora?
Modem ADSL cu porturi: port RJ-11 (Wan sau Internet sau Dsl sau Adsl),
port RJ-45, port USB. Modem de CABLU cu porturi: port coaxial (Wan sau
Internet), port RJ-45, port USB.
d. Care este rolul echipamentelor DSLAM i SMTS?
DSLAM: are rolul de a ine legtura cu modemul ADSL aflat la client.
CMTS: are rolul de a ine legtura cu modemul de CABLU aflat la client.
e. Enumer patru echipamente pe care poate s le nglobeze un echipament
multifuncional.
Modem ADSL sau modem Cablu, Router, Switch, Punct de acces fr fir.

Instruciuni pentru evaluatori


Pentru fiecare rspuns corect, se d 0,5 puncte. Total: 2,5 puncte.

Modul de transmitere i sugestii de valorizare a rezultatelor evalurii


n funcie de rspunsurile elevilor, se vor relua anumite informaii despre echipamente
folosite n reele de date, sau se vor elabora solicitri individualizate pentru elevii cu
performane necorespunztoare. Dac este cazul, vor fi reevaluai cu acelai test sau
unul asemntor.

379

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Testul lI.3
Obiectivele evalurii:
-

s interconecteze echipamentele de reea

s cunoasc mediile fizice (tipuri de cabluri patch) prin intermediul crora se


poate realiza interconectarea echipamentelor de reea

s cunoasc diferitele standarde de interconectare a echipamentelor de reea

Prezentarea testului
Acest test poate fi utilizat la sfritul unui grup de lecii ca evaluare formativ sau ca
parte a unei evaluri sumative.

Tipul testului: prob scris.

Durata evalurii
Timp de lucru: 30 minute

Condiiile n care se recomand a fi realizat evaluarea


Testul poate fi susinut ntr-o sal de clas sau n laboratorul de informatic, fr
materiale ajuttoare sau sprijinul profesorului. Fiecare elev va primi o foaie cu cerinele
testului i va rezolva individual subiectul.

380

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Exerciiu 1
Tipul exerciiului: Itemi cu rspuns scurt.
Enun:
a. Care sunt tipurile de cabluri folosite pentru interconectarea echipamentelor de
reea?
b. Care sunt standardele folosite n ceea ce privete culoarea celor 8 fire, dar i
ordinea de dispunere a acestora?
c. Ce este un cablu patch?
d. La ce se folosete cablul patch?
e. Cte perechi de fire sunt folosite in mod normal in cazul unui cablu patch?
f. Care sunt pinii folosii pentru recepia i transmisia datelor?
g. Cum realizezi un cablu direct?
h. Cum realizezi un cablu inversor?
i. La ce foloseti cablul consol?
j. De ce este scris deasupra unui port RJ45 textul MDI-X?
k. Ce ai face dac ai dou switchuri care trebuiesc interconectate i un cablu
direct?
l. Care este rolul unui convertor media?

Exerciiu 2
Tipul exerciiului: Itemi de asociere (de tip pereche)
Enun:
Asociai fiecrei imagini, una din urmtoarele texte (scriei rspunsurile n csuele
aflate sub figuri):
381

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

h) Cablu patch direct (Straight-through)


i) Cablu patch inversor (Cross-Over)

Criteriile de evaluare i notare


Se acord 10 puncte, din care 2 punct din oficiu. Pentru fiecare rspuns corect se d
punctajul astfel:
Exerciiu 1
Pentru fiecare rspuns corect, se acord 0,5 puncte. Total: 6 puncte.
Exerciiu 2
a. 1 p.
b. 1 p.

382

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Barem de corectare i notare:


Exerciiu 1
Tipul exerciiului: ntrebri orale cu rspuns scurt.
Enun:
a. Care sunt tipurile de cabluri folosite pentru interconectarea echipamentelor de
reea?
Este acceptat orice formulare asemntoare: Cablurile folosite pentru interconectarea
echipamentelor de reea sunt: cablul coaxial (nu se mai folosete), cablul torsadat ecranat i
neecranat, cablul optic.

b. Care sunt standardele folosite n ceea ce privete culoarea celor 8 fire, dar i
ordinea de dispunere a acestora?
Este acceptat orice formulare asemntoare: Standardele

TIA/EIA 568A i TIA/EIA

568B.
c. Ce este un cablu patch?
Este acceptat orice formulare asemntoare: Un cablu de dimensiuni reduse cu conectori
la ambele.

d. La ce se folosete cablul patch?


Este acceptat orice formulare asemntoare: Se folosete pentru interconectarea
echipamentelor de reea.

e. Cte perechi de fire sunt folosite n mod normal n cazul unui cablu patch de
cat5?
Este acceptat orice formulare asemntoare: Sunt folosite dou perechi din patru.

f. Care sunt pinii folosii pentru recepia i transmisia datelor?


La transmiterea datelor sunt folosii
pinii 1 i 2, n timp ce pinii 3 i 6 sunt utilizai pentru recepia informaiei.
Este acceptat orice formulare asemntoare:

g. Cum realizezi un cablu direct (straight through)?

383

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Iau o bucat de cablu torsadat de tip


STP, FTP sau UTP. La cele dou capete ale cablului sertizez conectorii RJ45
conform standardului TIA/EIA 568A sau TIA/EIA 568B.
Este acceptat orice formulare asemntoare:

h. Cum realizezi un cablu inversor (cross ower)?


Iau o bucat de cablu torsadat de tip
STP, FTP sau UTP. La una dintre cele dou capete ale cablului sertizez
conectorul RJ45 conform standardului TIA/EIA 568A, iar la cellalt capt conform
standardului TIA/EIA 568B.
Este acceptat orice formulare asemntoare:

i. La ce se folosete cablul consol?


Este acceptat orice formulare asemntoare:

Pentru conectarea unui calculator cu

portul consol a unui router.


j. De ce este scris deasupra unui port RJ45 textul MDI-X?
Unele dintre hub-urile / switch - urile de
ultim generaie accept ambele tipuri de cabluri (straight-through i cross over),
indiferent de echipamentul la care se conecteaz, autoconfigurndu-se
corespunztor.
Este acceptat orice formulare asemntoare:

k. Ce ai face dac ai dou switchuri care trebuie interconectate i ai un cablu


direct?
Verific, dac cele dou switchuri
dispun de porturi MDI-X i interconectez switchrile prin intermediul acelor porturi.
Este acceptat orice formulare asemntoare:

l. Care este rolul unui convertor media?


Este acceptat orice formulare asemntoare: Face conversia

transmisie la altul.

384

de la un mediu de

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Exerciiu 2
Tipul exerciiului: Itemi de asociere (de tip pereche)
Enun:
Asociai fiecrei imagini, una din urmtoarele texte (scriei rspunsurile n csuele
aflate sub figuri):
a) Cablu patch inversor (Cross-Over)
b) Cablu patch direct (Straight-through)

Cablu patch direct (Straight-through)

Cablu patch inversor (Cross-Over)

Modul de transmitere i sugestii de valorizare a rezultatelor evalurii


n funcie de rspunsurile elevilor, se vor relua anumite informaii despre modurile de
conectare a echipamentelor folosite n reele de date, sau se vor elabora solicitri
individualizate pentru elevii cu performane necorespunztoare. Dac este cazul, vor fi
reevaluai cu acelai test sau unul asemntor.

385

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Testul lI.4
Obiectivele evalurii:
-

s fie capabil s configureze o palc de reea

s fie capabil s instaleze driverul plcii de reea

Prezentarea testului
Acest test poate fi utilizat la sfritul unui grup de lecii ca evaluare formativ sau ca
parte a unei evaluri sumative.

Tipul testului: oral i prob practic.


Durata evalurii
Timp de lucru: 50 minute

Condiiile n care se recomand a fi realizat evaluarea


Testul poate fi susinut n laboratorul de informatic, n atelierul de instruire practic sau
la agentul economic. Fiecare elev va primi o foaie de lucru cu cerinele testului.

Necesar de materiale
-

o plac de reea, instalat ntr-un calculator cu sistem de operare Windows (Xp


sau versiune mai recent) preinstalat

driverele plcii de reea

un cablu patch corespunztor

un switch care s fie conectat la o reea local


386

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Exerciiu 1
Tipul exerciiului: ntrebri orale cu rspuns scurt.
Enun:
a. Descrie tipurile de plci de reea?
b. Unde trebuie s fie montat o plac de reea?
c. Cum procedezi la instalarea driverului pentru placa de reea?
d. Enumer datele de adrese IP necesare pentru a seta placa de reea?

Exerciiu 2
Tipul exerciiului: Prob practic
Fis de lucru:
Se va instala driverul plcii de reea, urmat de configurarea setrilor de reea. Dup
instalare i configurare, se va testa conexiunea ntre calculator i reea folosind
comenzile sistemului de operare.
Adresele IP necesare vor fi oferite de ctre cadrul didactic, asemntor exemplului de
mai jos:
Adresa de IP a plcii

192.168.1.100

Masca de subreea

255.255.255.0

Adresa de gateway implicit

192.168.1.254

Adresa serverului DNS

192.168.1.1

387

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Criteriile de evaluare i notare


Se acord 10 puncte, din care 1 punct din oficiu. Pentru fiecare rspuns corect se d
punctajul astfel:
Exerciiu 1
Pentru fiecare rspuns corect, se acord 1 punct. Total: 4 puncte.
Exerciiu 2
Se vor acorda puncte conform baremului de notare. Total 5 puncte.

Barem de corectare i notare:


Exerciiu 1
Tipul exerciiului: ntrebri orale cu rspuns scurt.
Enun:
a. Descrie tipurile de plci de reea?
Este acceptat orice formulare asemntoare:

Exist dou tipuri de plci de reea:

cu fir i fr fir (wireless).


b. Unde trebuie s fie montat o plac de reea?
Este acceptat orice formulare asemntoare:

ntr-un slot de extensie pe placa de

baz a calculatorului.
c. Cum procedezi la instalarea driverului pentru placa de reea?
Verific tipul pachetului de instalare.
Dac este un fiier executabil va fi rulat programul de instalare i instalarea
sau actualizarea se va desfura automat. Dup instalare repornesc
calculatorul.
Este acceptat orice formulare asemntoare:

Dac nu dein un astfel de fiier executabil, deschid Device manager-ul,


selectez placa de reea, apoi dau click pe Update driver i urmresc paii
388

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

care apar, pas cu pas. Dup ce instalarea se va termina, repornesc


calculatorul.
Verific instalarea corect a driver-elor n Device manager.
d. Enumer datele de adresele IP necesare pentru a seta plca de reea?
Este acceptat orice formulare asemntoare:

adresa IP pentru placa de reea (IP address)

masc de subreea (Network Mask)

adresa de Gateway implicit (Gateway Address)

adresa de server DNS (DNS Address)

Exerciiu 2
Tipul exerciiului: Prob practic
Se acord urmtorul punctaj pentru paii exerciiului practic:
1. Instaleaz corect driverele plcii de reea.

2p.

2. Configureaz corect placa de reea cu adresele IP necesare prin panoul oferit


de sistemul de operare (Control Panel).
2p.
3. Verific conectarea corect i funcionarea conexiunii.

1p.

Modul de transmitere i sugestii de valorizare a rezultatelor evalurii


n funcie de rspunsurile i corectitudinea executrii probei practice, se vor relua
anumite informaii despre instalarea i configurarea plcii de reea, sau se vor elabora
solicitri individualizate pentru elevii cu performane necorespunztoare. Dac este
cazul, vor fi reevaluai cu acelai test sau unul asemntor.

389

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Testul lI.5
Obiectivele evalurii:
-

s fie capabil s instaleze un modem (router) ADSL

s fie capabil s configureze un modem (router) ADSL

s stabileasc o conexiune PPPoE

Prezentarea testului
Acest test poate fi utilizat la sfritul unui grup de lecii ca evaluare formativ sau ca
parte a unei evaluri sumative.

Tipul testului: oral i prob practic.

Durata evalurii
Timp de lucru: 50 minute

Condiiile n care se recomand a fi realizat evaluarea


Testul poate fi susinut n laboratorul de informatic, n atelierul de instruire practic sau
la agentul economic. Fiecare elev va primi o foaie de lucru cu cerinele testului.

390

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Necesar de materiale
-

o linie telefonic de voce cu serviciul ADSL activat

un cont de utilizator la ISP cu numele de utilizator i parol

un modem ADSL i utilitarul de instalare i configurare a acestuia

cabluri necesare pentru conectare

ghid de instalare i configurare a modemului ADSL (dac este cazul)

un calculator cu sistem de operare Windows (Xp sau versiuni mai recente)


preinstalat, echipat cu o plac de reea i cu port USB

Exerciiu 1
Tipul exerciiului: ntrebri orale cu rspuns scurt.
Enun:
a. Explic termenul Broadband.
b. Ce nseamn PPPoE?
c. Care sunt resursele necesare pentru realizarea unei conexiuni PPPoE?
d. Enumer paii realizrii unei conexiuni PPPoE.
e. Care sunt modurile de testare a conexiunii

Exerciiu 2
Tipul exerciiului: Prob practic
Fis de lucru:
Se va instala i configura un modem ADSL, dup care se va realiza o conexiune
PPPoE. Dup terminarea instalrii i configurrii, se va testa conexiunea.
391

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Dup caz, se va alege dintre trei variante, pentru realizarea conexiunii PPPoE. Alegerea
o va face dcadrul didactic, innd cont de echipamentele disponibile n laboratorul de
informatic sau n atelierul de instruire practic.
Varianta 1: Dac este cazul, se va folosi utilitarul de instalare i configurare a
modemului ADSL, livrat mpreun cu aceasta. Se va realiza conexiunea PPPoE cu
ajutorul acestui utilitar, iar dup realizarea acestuia, se va testa conexiunea.
Varianta 2: Dac este cazul (avem modem cu posibilitate de configurare prin
interfa web), se va folosi pagina de administrare a modemului ADSL pentru setarea
parametrilor necesari. Se va realiza conexiunea PPPoE prin intermediul interfeei web,
iar dup realizarea acestuia, se va testa conexiunea.
Varianta 3: Dac este cazul, se va folosi procesul (Wizard) de conectare la
Internet a sistemului de operare, realiznd astfel conexiunea PPPoE urmat de testarea
conexiunii.
Parametrii necesari pentru configurarea conexiunii, vor fi furnizate de ctre cadrul
didactic.

Exemplu:

Numele de utilizator pentru conectare la ISP

Colegiul_XX

Parol pentru conectare la ISP

Acces_PPPoE

VPI

VCI

35

392

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Criteriile de evaluare i notare


Se acord 10 puncte, din care 1 punct din oficiu. Pentru fiecare rspuns corect se d
punctajul astfel:
Exerciiu 1
a. 0.5 p.
b. 0.5 p.
c. 0.5 p.
d. 2.0 p.
e. 0.5 p.
Total: 4 puncte.
Exerciiu 2
Punctele se acord conform baremului de notare. Total: 5 puncte.

Barem de corectare i notare:


Exerciiu 1
Tipul exerciiului: ntrebri orale cu rspuns scurt.
Enun:
a. Explic termenul Broadband.
Este o tehnic utilizat n
transmisia i recepia semnalelor multiple care utilizeaz mai multe frecvene
pe un singur cablu, de exemplu internet i telefonie pe acelai cablu.
Este acceptat orice formulare asemntoare:

b. Ce nseamn PPPoE?
protocol over
Ethernet - este un protocol de reea pentru ncapsularea cadrelor PPP (Point
to Point Protocol) n cadre Ethernet. Este folosit mai ales pentru servicii
393
Este acceptat orice formulare asemntoare:

Point-to-point

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

broadband, cum ar fi DSL. PPPoE nseamn o conexiune punct la punct,


client-server, peste o conexiune Ethernet existent. Protocolul PPPoE este
un protocol ce permite simularea unei conexiuni tip Dial-Up peste o
conexiune Ethernet prin linie telefonic digital.
c. Care sunt resursele necesare pentru realizarea unei conexiuni PPPoE?
Este acceptat orice formulare asemntoare: S avem la dispoziie urmtoarele: o linie
telefonic cu serviciul ADSL activat, un cont de utilizator la ISP, un modem ADSL, un
calculator funcional, cabluri.

d. Enumer paii realizrii unei conexiuni PPPoE.


Este acceptat orice formulare asemntoare:

1. Conectarea modemului ADSL i a calculatorului cu ajutorul unui cablu de


reea (Patch cord) sau USB.
2. Conectarea liniei telefonice la portul etichetat DSL (WAN, Internet) a
modemului ADSL folosind conector RJ-11.
3. Conectarea cablului de alimentare a modemului ADSL.
4. Rularea aplicaiei de instalare i configurare a modemului ADSL (se
livreaz mpreun cu modemul ADSL) sau intrarea pe pagina de
administrare a modemului ADSL (in cazul n care avem modem cu
posibilitate de configurare prin interfa web) i setarea parametrilor
necesari. Configurarea conexiunii poate fi realizat i cu Expertul de
conectare la Internet a sistemului de operare.
5. Introducerea datelor de autentificare: nume de utilizator i parol, sau a
altor date (dac este cazul) necesare pentru realizarea conexiunii.
e. Care sunt modurile de testare a conexiunii?
Este acceptat orice formulare asemntoare: Executarea comenzii PING sau

deschiderea unei pagini web n browser-ul de Internet.

394

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Exerciiu 2
Tipul exerciiului: Prob practic
1. Pregtete corect calculatorul, modemul ADSL, cablurile i alte echipamente
necesare instalrii i configurrii.
1 p.
2. Interconecteaz corect modemul ADSL cu calculatorul i cu linia telefonic.
1.5 p .
3. Instaleaz i configureaz corect modemul ADSL cu parametrii primii de la
cadrul didactic.
.
1.5 p .
4. Realizeaz i verific funcionarea conexiunii.

1p.

Modul de transmitere i sugestii de valorizare a rezultatelor evalurii


n funcie de rspunsurile i corectitudinea executrii probei practice, se vor relua
anumite informaii despre realizarea unui conexiuni PPPoE , sau se vor elabora
solicitri individualizate pentru elevii cu performane necorespunztoare. Dac este
cazul, vor fi reevaluai cu acelai test sau unul asemntor.

395

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Testul lI.6
Obiectivele evalurii:
-

s fie capabil s efectueze configurrile de conectare a unui modem (router)

s fie capabil s configureze serviciile DHCP

Prezentarea testului
Acest test poate fi utilizat la sfritul unui grup de lecii ca evaluare formativ sau ca
parte a unei evaluri sumative.

Tipul testului: oral i prob practic.


Durata evalurii
Timp de lucru: 50 minute

Condiiile n care se recomand a fi realizat evaluarea


Testul poate fi susinut n laboratorul de informatic, sau n atelierul de instruire practic
sau la agentul economic. Fiecare elev va primi o foaie de lucru cu cerinele testului.

Necesar de materiale
-

o conexiune la reeaua internet

un modem (router)

cabluri necesare pentru interconectarea echipamentelor

ghiduri de instalare i configurare a echipamentelor

un calculator cu sistem de operare instalat, echipat cu o plac de reea


396

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Exerciiu 1
Tipul exerciiului: ntrebri orale cu rspuns scurt.
Enun:
a) Enumer echipamentele care fac posibil conectarea unui calculator sau a unei
reele la internet.
b) Care sunt paii de conectare fizic a unui echipament multifuncional?
c) Care sunt paii de configurare a unui echipament multifuncional?
d) Pentru ce scop se folosete serviciul DHCP a unui echipament multifuncional?
e) Ce ofer serviciul DDNS?
f) Descrie serviciul NAT.
g) Ce rol are serviciul SPI Firewall?
h) Ce asigur serviciul VPN?
i) Ce rol are serviciul Port Fprwardingul?
j) Descrie opiunile de securitate a unui echipament multifuncional care nglobeaz
i un punct de acces fr fir?

Exerciiu 2
Tipul exerciiului: Prob practic
Fis de lucru:
Se va instala i se va configura un modem (router). Pentru efectuarea probei, se vor
urma paii descrii, dup cum urmeaz:
1. Interconectai linia telefonic i calculatorul cu modemul (router), pornii
echipamentul.
2. Accesai paginile de configurare a echipamentului.
397

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

3. Schimbai adresa IP implicit la una pe care ai primit-o de la cadrul didactic.


4. Activai serviciul DHCP i setai plaja de adrese IP pe care echipamentul o va
putea oferi. Aceste date le vei primi de la cadrul didactic.
5. Verific conexiunea la internet a calculatorului.
Datele i parametrii necesari pentru setare i configurare, vor fi furnizate de ctre cadrul
didactic. Exemplu:
Numele de utilizator i parola, pentru
logarea n pagina de administrare a
echipamentului

User: admin
Password: admin

Numrul IP, care trebuie setat pentru


echipamentul multifuncional

192.168.1.10

Domeniul de adrese IP oferit spre clieni

192.168.1.11 192.168.1.20

Criteriile de evaluare i notare


Se acord 10 puncte, din care 1 punct din oficiu. Pentru fiecare rspuns corect se d
punctajul astfel:
Exerciiu 1
a. 0,5 p.
b. 0.5 p.
c. 0.5 p.
d. 0.5 p.
e. 0.5 p.
f. 0.5 p.
g. 0.5 p.
h. 0.5 p.
398

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

i. 0.5 p.
j. 0.5 p.
Total: 5 puncte.
Exerciiu 2
Punctele se acord conform baremului de notare. Total: 4 puncte.

Barem de corectare i notare:


Exerciiu 1
Tipul exerciiului: ntrebri orale cu rspuns scurt.
Enun:
a) Enumer echipamentele care fac posibil conectarea unui calculator sau a unei
reele la internet.
Este acceptat orice formulare asemntoare:

Modem i router sau echipament

multifuncional.
b) Care sunt paii de conectare fizic a unui echipament multifuncional?
Este acceptat orice formulare asemntoare:

1. Selectarea locului cel mai potrivit pentru echipament.


2. Pregtirea unui calculator echipat cu plac de reea i a cablurilor necesare
conectrii calculatorului cu echipamentul multifuncional.
3. Conectarea liniei DSL sau a cablului pentru modem la portul etichetat
"Internet".
4. Conectarea calculatorului la unul dintre porturile RJ45 al aparatului
multifuncional.
5. Conectarea cablului de alimentare a aparatului multifuncional.

399

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

c) Care sunt paii de configurare a unui echipament multifuncional?


Este acceptat orice formulare asemntoare:

1. La pornirea echipamentului multifuncional va trebui ateptat pn la


semnalizrile oferite de echipament. Aceasta poate s dureze cteva minute.
n faza asta echipamentul negociaz parametrii referitori la conexiunea cu
ISP. Echipamentul primete de la ISP adres IP public fix sau dinamic,
masc de subreea, adresa IP de poart implicit (Default Gateway) i adres
de server DNS.
2. Pe calculatorul conectat deschidem un browser. n cmpul de adrese,
introducem adresa de IP implicit a routerului (echipament multifuncional).
De obicei acesta este 192.168.1.1 (consultm manualul echipamantului).
3. O fereastr de securitate va solicita autentificarea pentru a accesa paginile
de configurare ale router-ului. Introducem datele cerute (descrise n manualul
utilizatorului). Dup autentificare apar paginile de setare a routerului. Dup
fiecare modificare a setrilor implicite salvm setrile noi.
4. Configurm serviciul DHCP n meniul oferit de echipamentul disponibil.
d) Pentru este scopul serviciului DHCP?
Este acceptat orice formulare asemntoare:

Pentru alocarea dinamic a adreselor

ip pentru calculatoarele conectate n reea.


e) Ce ofer serviciul DDNS?
Serviciul DDNS ofer posibilitatea de a
asocia pentru o adres IP dinamic un nume de gazd i un nume domeniu.
Este acceptat orice formulare asemntoare:

f) Descrie serviciul NAT.


Serviciul NAT ofer posibilitatea
conectrii mai multor calculatoare dintr-o reea, la internet printr-o adres IP
public. Aceste calculatoare vor avea adrese IP private, invizibile n internet.
Este acceptat orice formulare asemntoare:

g) Ce rol are serviciul SPI Firewall?


400

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

SPI Firewall are rol de protecie


mpotriva atacurilor provenite dinspre interfaa WAN a routerului (Internet).
Este acceptat orice formulare asemntoare:

h) Ce asigur serviciul VPN?


O reea privat virtual (Virtual Private
Network - VPN) asigur o modalitate de stabilire a unor comunicaii securizate
printr-o reele nesigur, ca Internetul.
Este acceptat orice formulare asemntoare:

i) Ce rol are serviciul Port Forwarding?


Transmiterea permanent a unui port
ctre o adres IP i un port din reeaua privat.
Este acceptat orice formulare asemntoare:

j) Descrie opiunile de securitate a unui echipament multifuncional care nglobeaz


i un punct de acces fr fir?
Este acceptat orice formulare asemntoare:

Wireless SSID Brodcast permite ascunderea reelei wireless, astfel SSID-ul nu


va fi difuzat de ctre punctul de acces i reeaua fr fir nu va fi descoperit de
ctre echipamentele wireless.
MAC Address Filter folosind filtrul MAC putem filtra echipamentele care au
acces la reeaua fr fir n baza adresei MAC.
Criptare WEP / WPA / WPA2 - pentru realizarea unei reele fr fir mai sigure, se
recomand folosirea metodelor de criptare a datelor.

401

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Exerciiu 2
Tipul exerciiului: Prob practic
1. Interconectarea echipamentelor

1 p.

2. Schimbarea adresei IP implicit a echipamentului

1 p.

3. Activarea i setarea serviciului DHCP

1 p.

4. Testarea unei conexiuni funcionale la internet


1 p.

Modul de transmitere i sugestii de valorizare a rezultatelor evalurii


n funcie de rspunsurile i corectitudinea executrii probei practice, se vor relua
anumite informaii despre configurarea componentelor fizice , sau se vor elabora
solicitri individualizate pentru elevii cu performane necorespunztoare. Dac este
cazul, vor fi reevaluai cu acelai test sau unul asemntor.

402

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Testul lI.7
Obiectivele evalurii:
-

s fie capabil utilizeze tehnici de detectare i remediere a defectelor aprute n


reea

s fie capabil s utilizeze un tester de cabluri

s fie capabil s utilizeze comenzile sistemului de operare, pentru verificarea i


rezolvarea problemelor de reea

Prezentarea testului
Acest test poate fi utilizat la sfritul unui grup de lecii ca evaluare formativ sau ca
parte a unei evaluri sumative.

Tipul testului: oral i prob practic.


Durata evalurii
Timp de lucru: 50 minute

Condiiile n care se recomand a fi realizat evaluarea


Testul poate fi susinut n laboratorul de informatic, n atelierul de instruire practic sau
la agentul economic. Fiecare elev va primi o foaie de lucru cu cerinele testului.

403

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Necesar de materiale
-

o reea cu dou calculatoare echipate cu plci de reea i sistem de operare


windows (Xp sau versiune mai recent)

un switch.

cabluri necesare pentru interconectarea echipamentelor

clete sertizor

conectori RJ45

tester de cabluri utp

Exerciiu 1
Tipul exerciiului: ntrebri orale cu rspuns scurt.
Enun:
a. Enumer defectele cel mai des aprute a mediului fizic.
b. Descrie scopul utilizrii unui tester de cabluri UTP.
c. Din ce const verificarea conexiunilor fizice?
d. Cum verifici funcionarea corect a plcii de reea?
e. Descrie folosirea comenzii PING.
f. Descrie folosirea comenzii IPCONFIG
g. Descrie folosirea comenzii NETSTAT.
h. Descrie folosirea comenzii TRACERT sau TRACEROUTE.

404

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Exerciiu 2
Tipul exerciiului: Prob practic
Fis de lucru:
Se va depana o reele de date. Reeaua n care va avea loc remedierea defectelor, este
alctuit din dou calculatoare echipate cu plci de reea. Calculatoarele vor fi
conectate la un switch.
Pentru conectarea calculatoarelor la reea elevul va trebui s realizeze cablurile
potrivite.
Pe parcursul procesului de verificare, vor trebui efectuate urmtorii pai:
1. Verificarea strii de funcionare a echipamentelor de reea
2. Verificarea conexiunilor fizice
3. Verificarea cablurilor cu un tester de cabluri UTP
4. Folosirea comenzilor pentru detectarea defeciunilor
Dup detectarea defeciunilor acestea vor fi remediate sub supravegherea cadrului
didactic.

Instruciuni pentru evaluatori


Se va depana un defect indus de ctre cadrul didactic. Reeaua n care va avea loc
remedierea defectelor, trebuie s fie alctuit din dou calculatoare echipate cu plci de
reea. Pe calculatoare trebuie s fie instalat sistem de operare Windows XP (sau o
verziune mai recent), precum i driverele plcii de reea. Calculatoarele vor fi
conectate la un switch.

405

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Criteriile de evaluare i notare


Se acord 10 puncte, din care 1 punct din oficiu. Pentru fiecare rspuns corect se d
punctajul astfel:
Exerciiu 1
a. 0,5 p.
b. 0.5 p.
c. 0.5 p.
d. 0.5 p.
e. 0.5 p.
f. 0.5 p.
g. 0.5 p.
h. 0.5 p.
Total: 4 puncte.
Exerciiu 2
Punctele se acord conform baremului de notare. Total: 5 puncte.

Barem de corectare i notare:


Exerciiu 1
Tipul exerciiului: ntrebri orale cu rspuns scurt.
Enun:
a. Enumer defectele cel mai des aprute a mediului fizic.
Este acceptat orice formulare asemntoare: Pereche inversat, perechi mprite, pereche
cu un fir rupt, scurtcircuit,

406

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

b. Descrie scopul utilizrii unui tester de cabluri UTP.


Defectele mediului fizic, pot fi
detectate cu ajutorul testerelor i analizatoarelor de cabluri. Cu testerul de
cabluri UTP, putem verifica legtura ntre cele dou capete ale cablului utp. De
asemenea, putem detecta i scurtcircuitele i firele rupte n cablu.
Este acceptat orice formulare asemntoare:

c. Din ce const verificarea conexiunilor fizice?


Verificarea legturii ntre calculator i
reea. Verificarea LED urilor indicatoare ale plcii de reea i ale
echipamentelor de reea de exemplu: hub, switch, echipament multifuncional.
Verificarea strii echipamentelor de reea, deci verificm dac funcioneaz sau
nu hubul, switchul sau echipamentul multifuncional. Verificm starea cablurilor,
conectorii RJ-45 i conectarea corespunztoare.
Este acceptat orice formulare asemntoare:

d. Cum verifici funcionarea corect a plcii de reea?


Trebuie efectuat verificarea ledurilor
indicatore al plcii, apoi trebuie verificat dac placa este conectat
corespunztor n slotul de expansiune a plcii de baz. Dac placa funcioneaz
corect, n panoul Conexiuni de reea a sistemului de operare verificm dac
conexiunea este activat sau dezactivat. Urmeaz verificarea configuraiei
TCP/IP a calculatorului.
Este acceptat orice formulare asemntoare:

e. Descrie folosirea comenzii PING.


Ping transmite pachetele utiliznd
ICMP ECHO_REQUEST i se ateapt primirea unui rspuns de confirmare
pentru fiecare pachet transmis prin ICMP ECHO_REPLY. Sintaxa comenzii este:
ping adresa_IP_a_computerului_de_la_distan.
Este acceptat orice formulare asemntoare:

f. Descrie folosirea comenzii IPCONFIG


Folosind comanda ipconfig putem afia
configuraia TCP/IP curent . Pentru afiarea tuturor informaiilor disponibile, se
folosete parametrul /all. Dac este setat o configuraie valid, este afiat
adresa IP i masca de subreea, precum i gateway-ul implicit a reelei. Dac
este detectat n reea un duplicat al adresei IP folosite, va fi afiat adresa IP
folosit, dar n dreptul mtii de subreea se va apare 0.0.0.0. Dac sistemul de
Este acceptat orice formulare asemntoare:

407

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

operare nu a putut obine o adres IP de la un server DHCP, va fi afiat adresa


alocat prin tehnologia APIPA..
g. Descrie folosirea comenzii NETSTAT.
Comanda netstat este folosit pentru a
extrage o serie de informaii cum ar fi tabelele de rutare, conexiunile active,
fluxuri. Folosire: n linia de comand se execut comanda netstat.
Este acceptat orice formulare asemntoare:

h. Descrie folosirea comenzii TRACERT sau TRACEROUTE.


Utilitarul tracert este utilizat pentru a
identifica traseul ce trebuie urmat de un pachet pentru a ajunge la destinaie.
Tracert este un utilitar ce urmrete pachetele trimise de un calculator de ctre o
gazda pe Internet sau ctre un alt calculator n reea, artnd prin cte hopuri
trec pachetele pentru a ajunge la gazda respectiv i n ct timp.
Folosire:comanda tracert urmat de o adresa IP sau o adres Web.
Este acceptat orice formulare asemntoare:

Exerciiu 2
Tipul exerciiului: Prob practic
Pentru realizarea cablurilor de conectare a calculatoarelor la reea

0.5 p

1. Verificarea strii de funcionare a echipamentelor de reea

1 p.

2. Verificarea conexiunilor fizice

1 p.

3. Verificarea cablurilor cu un tester de cabluri UTP

1 p.

4. Folosirea comenzilor pentru detectarea defeciunilor

1 p.

Pentru remedierea cu succes a defeciunii

0.5 p.

Modul de transmitere i sugestii de valorizare a rezultatelor evalurii


n funcie de rspunsurile i corectitudinea executrii probei practice, se vor relua
anumite informaii despre depanarea reelelor de calculatoare, sau se vor elabora
solicitri individualizate pentru elevii cu performane necorespunztoare. Dac este
cazul, vor fi reevaluai cu acelai test sau unul asemntor.

408

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

TEST SUMATIV
Evaluare sumativ a modulului
Reele de calculatoare partea II
Competene:
-

Utilizeaz componentele fizice utilizate n reelele de date Instaleaz.

Realizeaz conectarea unei reele de date la internet.

Obiectivele evalurii:
-

S identifice componentele fizice ale unui reele de date

S interconecteze componentele fizice ale unui reele de date

S conecteze un calculator la reea

S conecteze un calculator la Internet

S configureze componentele fizice pentru a realiza conectarea la Internet

S depaneze o reea de date cu ajutorul uneltelor hardware i software

Prezentarea testului
Acest test va fi utilizat ca evaluare sumativ a modulului.

409

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Necesar de materiale
-

dou calculatoare cu sistem de operare preinstalat (Windows Xp sau versiune


mai recent), echipate cu placi de reea Ethernet

driverele pentru plcile de reea

un switch cu manual de utilizare

un router (router/modem) cu manual de utilizare

kit de instalare pentru router (modem/router)

cablu UTP

tester de cabluri UTP

posibilitate de conectare la Internet

Tipul testului: Prob practic i oral

Condiiile n care se recomand a fi realizat evaluarea


Testul poate fi susinut n laboratorul de informatic, sau n atelierul de instruire practic
ori la agentul economic. Fiecare elev va primi o foaie de lucru cu cerinele testului.

Timp de lucru: 50 minute

410

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Exerciiu 1
Enun:
Avnd la dispoziie mai multe componente fizice ale unui reele de date (calculatoare,
switch, router, modem), va trebui s realizai o reea local de date, dup care trebuie
s realizai conectarea reelei la Internet i testarea funcionrii acestuia.

Instruciuni pentru elev


nainte de a v apuca de interconectarea i setarea echipamentelor, vei efectua o
documentare prealabil, vei studia documentaia tehnic a echipamentelor. Dup
documentare vei interconecta echipamentele de reea. Reeaua local va conine dou
calculatoare (cu sistem de operare instalat, Windows Xp sau versiune mai recent)
echipate cu plci de reea ethernet (cu driverul instalat), un switch i un router (modem).
Pentru realizarea reelei vei urmri paii de mai jos:
a. Setarea opiunii de autoconfigurare prin DHCP a fiecrei placi de reea
b. Interconectarea echipamentelor (calculatoare - switch -router/modem)
c. Schimbarea adresei IP implicite a routerului la o alt adres (va fi furnizat
de cadrul didactic)
d. Setarea serviciului DHCP i a domeniului de adrese IP oferite pentru
calculatoare, n routerul (router/modem) reelei locale
e. Verificarea i testarea funcionalitii reelei
f. Vei identifica i depana defectele reelei.

Instruciuni pentru evaluatori


Unul din cablurile oferite de ctre cadrul didactic elevului pentru conectarea
calculatoarelor la reea va avea firele interne 1 i 3 ntrerupte.

411

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

Exerciiu 2
Enun:
1. Cum poi asigura o imunitate mai mare a reelei realizate, mpotriva EMI i RFI?
2. Dac se cere s schimbi reeaua cablat pe o reea fr fir, ce echipamente ar
trebui s schimbi?
3. Gsete o alternativ pentru nlocuirea echipamentelor: switch, router, modem.
4. Cum ai proceda, dac reeaua nu ar conine un router, care ofer serviciul DHCP
pentru cele dou calculatoare?
5. Dac n loc de reea cu fir ar avea reea fr fir, ce fel de setri ar trebui s
operezi?
6. Dac n reeaua existent, pe lng cele dou calculatoare ar exista i un server
care ar oferi servicii de web hosting, ce fel de setri ar trebui s operezi pe
routerul reelei, pentru a putea accesa paginile web stocate pe server, prin
intermediul routerului dinspre Internet?

Instruciuni pentru evaluatori


Proba practic va fi urmat de proba oral. Pentru fiecare prob, se va acorda punctajul
prevzut n barem.

Criteriile de evaluare i notare


Se acord 10 puncte, din care 1 punct din oficiu.
Exerciiu 1
a) Pentru configurarea opiunii de autoconfigurare prin DHCP a plcilor de
reea, se va acorda:
1 punct
b) Pentru interconectarea calculatoarelor cu switch i router (router/modem),
se va acorda:
1 punct
412

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

c) Pentru schimbarea adresei IP implicit a routerului (router/modem), se va


acorda:
1 punct
d) Pentru configurarea serviciului DHCP a routerului, se va acorda:
1 punct
e) Pentru folosirea comenzilor de verificare i depanare a reelei, se va
acorda:
1 punct
f) Pentru identificarea cablului defect, se va acorda:

1punct

Exerciiu 2
Pentru fiecare rspuns corect, se va acorda 0,5 puncte. Total 3 puncte.
1. Cum poi asigura o imunitate mai mare a reelei realizate, mpotriva EMI i RFI?
Este acceptat orice formulare asemntoare:

Folosind cabluri FTP sau STP, n loc de UTP.


2. Dac se cere s schimbi reeaua cablat pe o reea fr fir, ce echipamente ar
trebui s schimbi?
Este acceptat orice formulare asemntoare:

Trebuie schimbate plcile de reea cu fir pe plci de reea fr fir, routerul reelei
trebuie schimbat cu un router cu capabiliti wireless, sau conectarea la switch a
unui punct de acces fr fir.
3. Gsete o alternativ pentru nlocuirea echipamentelor: switch, router, modem.
Este acceptat orice formulare asemntoare:

O alternativ ar fi, folosirea unui echipament multifuncional.


4. Cum ai proceda, dac reeaua nu ar conine un router, care ofer serviciul DHCP
pentru cele dou calculatoare?
Este acceptat orice formulare asemntoare:

A configura manual fiecare plac de reea cu adrese IP (adres ip, masc de


subreea, gateway implicit, server DNS), respectnd regulile de adresare IP.
413

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

5. Dac n loc de reea cu fir ar avea reea fr fir, ce fel de setri suplimentare ar
trebui s operezi pe router?
Este acceptat orice formulare asemntoare:

Setarea numelui reelei SSID, selectarea unui canalul de difuzare, securizarea


reelei.
6. Dac n reeaua existent, pe lng cele dou calculatoare ar exista i un server
care ar oferi servicii de web hosting, ce fel de setri ar trebui s operezi pe
routerul reelei, pentru a putea accesa paginile web stocate pe server, prin
intermediul routerului dinspre Internet?
Este acceptat orice formulare asemntoare:

Pe routerul reelei ar trebui activat i setat serviciul Port Forwarding.

Modul de transmitere i sugestii de valorizare a rezultatelor evalurii


n funcie de ndeplinirea sarcinilor de ctre elevi (neatingerea tuturor competenelor) se
va relua acest test sau unul asemntor.

414

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC


Proiect cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013
Beneficiar - Centrul Naional de Dezvoltare a nvmntului Profesional i Tehnic
str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1, Bucureti-010176, tel. 021-311 11 62, fax. 021-312 54 98, vet@tvet.ro

4. Bibliografie
Uneori, condiiile specifice n care funcioneaz unitatea de nvmnt permit numai
ndeplinirea parial a condiiilor de evaluare cerute de instrumentele de evaluare
prezentate. n acest caz, adaptarea lor la condiiile concrete, fr a fi alterat validitatea
i fidelitatea, se poate face numai respectnd cu strictee prevederile urmtoarelor
documente:
Standardul de Pregtire Profesional pentru calificarea Tehnician operator
tehnic de calcul www.tvet.ro
Curriculum pentru calificarea Tehnician operator tehnic de calcul www.tvet.ro
Alte materiale documentare care pot fi utilizate:
Materiale de nvare i Materiale de predare, documente realizate n cadrul
proiectului nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC, proiect cofinanat din
Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007-2013

415