Sunteți pe pagina 1din 7

CAPITOLUL 7

TRANSFORMRI REGULATE
7.1 .Transformri regulate
A. Transformri regulate n plan
Fie : D D cu D, D R 2 astfel nct ()( x, y ) D ,
transformarea :
u = u ( x, y )
:
v = v( x, y )
i fie ( x0 , y0 ) D , iar u 0 = u ( x0 , y0 ) , v0 = v( x0 , y0 ) .
Definiia 1.
u = u ( x, y )
realizeaz o transformare regulat n punctul
Funciile :
v = v( x, y )
M 0 ( x0 , y0 ) dac i numai dac ()V V(x0 , y0 ) astfel nct:

avem

1) u , v C 1 (V ) ;
2)

D(u , v )
D ( x, y ) M

Definiia 2.

u
x
=
v
x

u
y
v
y

0.
M0

u u
D(u , v ) x y
Numim Jacobianul transformrii i se noteaz J =
=
.
D( x, y ) v v
x y
Definiia 3.
u = u ( x, y )
cu ( x, y ) D i : D D realizeaz o transformare
Funciile :
(
)
v
=
v
x
,
y

regulat de la D la D dac:
1) u , v C 1 (D ) ;
D(u , v )
2) J =
0, () M D .
D ( x, y ) M

191

Teorema 1.
Fie transformarea regulat : D D n punctul M 0 ( x0 , y0 ) pentru care
M 0 (u 0 ,v0 ) cu u 0 = u ( x0 , y0 ) , v0 = v( x0 , y0 ) . n aceste condiii, exist dou
vecinti VM 0 i VM 0 i o transformare invers 1 : VM 0 VM 0 cu proprietile:

x = x(u , v )
a) 1 :
cu (u , v ) VM 0 ;
y = y (u , v )
b) Transformarea 1 este regulat n M 0 ;

D ( x, y )
1
D ( x, y )
=
0.
0 sau
D(u , v ) M D(u , v )
D(u , v )
D ( x, y ) M
Demonstraie.
Considerm funciile:
F1 ( x, y, u , v ) = u ( x, y ) u = 0
.

F2 ( x, y, u , v ) = v( x, y ) v = 0
Acestea verific condiiile teoremei funcilor implicite:
F1 ( x0 , y0 , u 0 , v0 ) = 0
1)
;
(
)
F
x
y
u
v
,
,
,
=
0
2 0 0 0 0
2) F1 , F2 C 1 ;
D(F1 , F2 ) D(u , v )
3)
=
0,
D ( x, y )
D ( x, y )
atunci exist i sunt unice funciile continue i derivabile :
x0 = x(u 0 , v0 )
x = x(u , v )
cu
care reprezint transformarea invers, astfel

(
)
(
)
y
y
u
,
v
=
y
=
y
u
,
v

0 0
0

c)

F ( x(u , v ), u , v ) = 0
u ( x(u , v ), y (u , v )) u = 0
pentru () (u, v ) VM .
nct 1

v( x(u , v ), y (u , v )) v = 0
F2 ( x(u , v ), u , v ) = 0
Derivnd aceste relaii n raport cu u i v , avem:
u x u y
v x v y

=
1
x u y u
x u + y u = 0
i
.

y
+
= 0 + =1
x v y v
x v y v
u u
x x
x y

, B = u v ,
Notnd J1 = det A M , J 2 = det B M , unde A =

0
0
y y
v v

x y
u v
atunci relaiile de mai sus se scriu A B = I 2 sau A M B M = I 2 i obinem:
'

192

[( ) ( )]

det A M B M = det I 2 = 1 sau J1 J 2 = 1 J 2 =


0

1
D ( x, y )
0
0.
J1
D(u , v )

Observaie.
Teorema 1 se aplic i pentru o transformare regulat pe domeniul D n orice
punct din D .
B. Transformri regulate n spaiu
Fie D, D ' R 3 i : D D astfel nct ()( x, y ) D avem,
u = u ( x, y, z )

, cu ( x, y, z ) D
: v = v( x, y, z )
w = w( x, y, z )

i fie M 0 ( x0 , y0 , z 0 ) D , iar M 00 (u 0 , v0 , w0 ) cu

u0 = u ( x0 , y0 , z 0 )

v0 = v( x0 , y0 , z 0 )
w = w( x , y , z )
0
0 0
0
Definiia 4.
Transformarea realizeaz o transformare regulat n punctul M 0 ()
VM 0 VM 0 , astfel nct:

1) u , v, w CV1M .
0

2) J =

D(u , v, w)
D ( x, y , z ) M

u
x
v
0 , cu J =
x
w
x

u u
y z
v v
.
y z
w w
y z

Definiia 5.
Transformarea realizeaz o transformare regulat a lui D n D dac:
1) u , v, w C D .
2) J =

D(u , v, w)
0 , () M D .
D ( x, y , z ) M
0

193

Teorema 2.
Fie : D D ' este transformare regulat n punctul M 0 ( x0 , y0 , z0 ) D i pentru
u0 = u ( x0 , y0 , z 0 )

care M 0' (u 0 , v0 , w0 ) cu v0 = v( x0 , y0 , z 0 ) .
w = w( x , y , z )
0
0 0
0
n aceste condiii exist dou vecinti: VM 0 VM 0 i VM ' VM ' i o
0

transformare invers : VM ' VM 0 cu proprietile:


0

x = x(u, v, w)

a) 1 : y = y (u, v, w) cu (u , v, w) VM '
0
z = z (u, v, w)

b) 1 este transformare regulat n M 0 ' .


c) J 2 =

D(u , v, w)
0 i J1 J 2 = 1 .
D ( x, y , z ) M
0

Demonstraia este asemntoare cu cea de la teorema 1. Vezi [4].


Exemple de transformri regulate foarte uzuale:
1) Trecerea de la coordonate polare n plan la coordonate carteziene n plan este
dat de : D D' , cu :
x = cos
:
y = sin

unde D = {( , ) [0,+ ), [0,2 )} R 2 , iar D = R .


Transformarea are jacobianul J = .
2

x x
cos sin
J=
=
= cos 2 + sin 2 = .
y y sin cos

Observaie:
Aceast transformare duce interiorul unui cerc (disc) ntr-un domeniu
dreptunghiular.
1) Transformarea ': D D' cu
x = a cos
':
y = b sin

unde D = {( , ) [0,1), [0,2 )} R , iar


2

2
2

x y
D' = ( x, y ) + 1 = R 2
a b

194

transform interiorul elipsei ntr-un domeniu dreptunghiular i are jacobianul


J = ab . Transformarea ' se mai numete i trecerea la coordonate polare
generalizate.
Observaie:
Aceste dou transformri sunt foarte utilizate la calculul integralelor duble.
2) Transformarea : D D'
x = sin cos

: y = sin sin
z = cos

cu D={( , , )| [0,+ ) , [0, ) , [0,2) } R 3 i D= R 3 face trecerea


de la coordonate polare (sferice) la coordonate carteziene i are jacobianul
x x x
sin cos cos cos sin sin
y y y
J=
= sin sin cos sin sin cos =

cos
sin
0
z z z

(
= [sin cos (cos

= 2 0 + sin cos 2 cos 2 + sin 3 sin 2 + sin cos 2 sin 2 + sin 3 cos 2 =
2

)]

+ sin 2 + sin 3 cos 2 + sin 2 = 2 sin cos 2 + sin 2 =

= 2 sin .

Observaie:
Aceast transformare duce
paralelipipedic.
3) Transformarea ': D D' cu
x = cos

: y = sin

interiorul

unei

sfere

ntr-un

domeniu

z = z

cu D={( , , z )| [0,+ ) , [0,2 ) , z R } R 3 i D= R 3 care face


trecerea de la coordonatele cilindrice n spaiu la coordonatele carteziene i are
jacobianul
x x x
z cos sin 0
y y y
J=
= sin cos 0 = cos 2 + sin 2 = .
z
0
0
1
z z z
z

195

Observaie:
Aceast transformare duce interiorul unui cilindru ntr-un domeniu
paralelipipedic.
7.2 Dependena funcional
Fie F1 , F2 , F3 : E R cu E R 3 i F1 , F2 , F3 C 1E .
Definiia 1.
Spunem c funciile F1 , F2 , F3 sunt dependente funcional pe E () o funcie
( y1 , y 2 , y3 ) astfel nct (F1 , F2 , F3 ) = 0 ()( x, y, z ) E .
Teorema 1.
Condiia necesar i suficient ca funciile F1 , F2 , F3 s fie dependente
funcional pe E este ca:

D(F1 , F2 , F3 )
= 0 , () M E .
D ( x, y , z ) M

Demonstraia vezi [4].


Definiia 2.
Spunem c funciile F1 , F2 , F3 sunt independente funcional n punctul
M 0 ( x0 , y0 , z 0 ) , dac nici una din funcii nu depinde de celelalte ntr-o vecintate
a lui M 0 .
Teorema 2.
Funciile F1 , F2 , F3 sunt independente funcional n punctul M 0

D(F1 , F2 , F3 )
0.
D ( x, y , z ) M
0

Demonstraia vezi [4].


Definiia 3.
Spunem c funciile F1 , F2 , F3 sunt independente pe E , dac sunt independente
n () M 0 E .
Teorema 3.
Funciile F1 , F2 , F3 sunt independente funcional pe E
D(F1 , F2 , F3 )
0 , () M E .
D ( x, y , z ) M
Demonstraia vezi [4].
Exemplul 1.
Fie funciile F1 , F2 , F3 : R 3 R 3 unde:
F1 (x, y, z ) = x + y + z

2
2
2
F2 (x, y, z ) = x + y + z ,
F (x, y, z ) = xy + xz + yz
3

cu x, y, z R .
196

S se stabileas dac sunt dependente funcional.


Rezolvare:
Aplicnd teorema 1, calculm jacobianul:

F1 F1 F1
x y z
1
1
D( F1 , F2 , F3 ) F2 F2 F2
= 2x
2y
=
J=
x y z
D ( x, y , z )
y+z x+z
F3 F3 F3
x y z
Deci funciile sunt dependente funcional.
Observaie:
Avnd n vedere formula de calcul prescurtat:
( x + y + z ) 2 = x 2 + y 2 + z 2 + 2(xy + xz + yz ) ,

1
2z = 0
x+z

atunci avem: F12 = F2 + 2F3 , iar ( y1 , y 2 , y 3 ) = y1 2 y 2 2 y 3 , pentru care avem :


(F1 , F2 , F3 ) = 0 , pentru ()x, y, z R .
Exemplul 2.
Fie funciile F1 , F2 , F3 : R 3 R 3 unde:
F1 (x, y, z ) = x 2 + y 2 z 2

2
2
F2 (x, y, z ) = x y
,

2 2
2 2
2
4
F3 (x, y, z ) = 4 x y 2 z x + y + z
cu x, y, z R .
S se stabileas dac sunt dependente funcional.
Rezolvare :
Aplicnd teorema 1, calculm jacobianul:

F1
x
D( F1 , F2 , F3 ) F2
=
J=
x
D ( x, y , z )
F3
x

F1
y
F2
y
F3
y

F1
z
2x
2y
F2
= 2x
- 2y
z
8xy 2 - 4xz 2 8x 2 y - 4yz 2
F3
z

Deci funciile sunt dependente funcional.


Observaie:
Cum F12 = F2 2 + F3
rezult funcia ( y1 , y 2 , y3 ) = y12 y 2 2 y3 care are:
(F1 , F2 , F3 ) = 0 , pentru ()x, y, z R .

197

- 2z

- 4z x 2 + y 2 + 4 z 3

=0