Sunteți pe pagina 1din 9

TEST GRILA PSIHOLOGIE

1. Inteligena chinestezic nseamn:

a) a gndi n imagini i a percepe cu acuratee lumea vizual;


b) a gndi n micri i a folosi corpul n moduri sugestive i complexe;
c) o analiza cauzele i efectele, a nelege relaiile dintre aciuni, obiecte i idei;
d) a gndi n trei dimensiuni, a transforma percepiile.
2. Funcia simbolic de reprezentare a limbajului const n:
a) asigurarea transmiterii informaiei de la o persoan la alta;
b) prezentarea de argumente pro i contra unei teze, n cadrul unei dezbateri;
c) substituirea unor obiecte, fenomene, relaii prin formule verbale sau alte
semne;
d) facilitarea i medierea operaiilor de abstractizare i generalizare.
3. Sistemul nsuirilor stabile i specifice unei fiine umane concrete care i
pune amprenta decisiv
asupra manifestrilor psihocomportamentale ale acesteia reprezint:
a) condiiile generale ale activitii psihice umane;
b) procesele cognitive superioare;
c) procese psihice reglatorii;
d) nsuirile psihologice ale personalitii.
4. Se poate vorbi de contiin reflexiv doar pe msur ce se constituie planul:
a) aciunii;
b) noional;
c) verbal-logic;
d) afectiv.
5. Un rol important n declanarea ateniei voluntare revine:
a) dispoziiei;
b) reflexului de orientare;
c) deprinderii de a fi atent;
d) mecanismelor verbale.
6. Percepia este procesul psihic cognitiv prin care cunoatem obiectul:
a) printr-o singur nsuire concret;
b) prin totalitatea nsuirilor concrete;
c) printr-o parte a nsuirilor concrete;
d) prin nicio nsuire concret.
7. Cea mai expresiv latur a personalitii umane o constituie latura:
a) dinamico-energetic;
b) instrumental-operaional;
c) verbal-logic;

d) relaional-valoric.
8. Senzaiile sunt:
a) procese psihice afective;
b) procese psihice volitive;
c) procese psihice intelective;
d) procese psihice cognitive senzoriale elementare de cunoatere a nsuirilor
concrete.
9. Unul dintre cei trei parametri ai tipologiei temperamentale a lui G. Heymans i
E.D. Wiersma, i care se refer la amprenta mai profund sau dimpotriv, pe
care evenimentele vieii o las asupra noastr, se numete:
a) emotivitatea;
b) activismul;
c) ecoul;
d) afectivitatea.
10. Spiritul de observaie este:
a) nsuire ntmpltoare;
b) apare numai n anumite situaii;
c) aptitudinea de a sesiza rapid ceea ce este relevant, dei nu apare n mod
foarte evident;
d) nu este aptitudine specific.
11. Senzaiile reprezint:
a) cea mai simpl i prim form de comunicare informaional a omului cu
lumea exterioar;
b) cea mai complex i secundar form de comunicare informaional;
c) cea mai superficial form de comunicare informaional;
d) prin senzaii nu se poate comunica cu lumea exterioar.
12. Psihologia tiinific a reuit s fac o clasificare a reprezentrilor:
a) dup un singur criteriu;
b) dup mai multe criterii;
c) dup dou criterii;
d) dup criterii pur subiective.
13. Reprezentrile sunt:
a) de scurt durat;
b) instrumente de adaptare la realitate;
c) trectoare i fr niciun rol;
d) caracteristice numai vrstei copilriei.
14. Care dintre urmtoarele afirmaii nu este adevrat?
a) aptitudinile reprezint latura instrumental-operaional a personalitii;

b) gradul de reuit n activitile desfurate se datoreaz i unor nsuiri de


personalitate, grupate
sub numele de aptitudini;
c) o aptitudine dezvoltat, poate asigura singur succesul ntr-o activitate;
d) aptitudinea se situeaz numai la nivelul potenialitii, ca premis a
dezvoltrii ulterioare.
15. Gndirea este un proces psihic de reflectare:
a) nemijlocit;
b) particular;
c) concret;
d) mijlocit i generalizat-abstract.
16. Acea construcie psihic sintetic, ce cuprinde elemente cognitive, afectivmotivaionale i volitive, se numete:
a) aptitudine;
b) atitudine;
c) voin;
d) inteligen.
17. Expresivitatea proceselor afective nu se poate manifesta prin:
a) mimic;
b) modificri de natur organic;
c) satisfacerea trebuinelor;
d) schimbarea vocii.
18. Motivaia este:
a) ax al sistemului psihic;
b) suportul principal al activitii mintale;
c) o dimensiune evolutiv a psihicului;
d) fora motric a ntregii dezvoltrii psihice umane.
19. Trebuinele:
a) sunt componente de baz ale motivaiei structurate n: pulsiuni, tendine,
impulsuri;
b) componente care semnalizeaz o stare de dezechilibru fiziologic sau
psihologic;
c) asigur o legtur selectiv, activ cu un obiect sau cu un domeniu de
activitate;
d) sunt un ansamblu de tendine care l propulseaz pe om ctre un ideal.
20. Gndirea cuprinde:
a) numai un sistem de noiuni;
b) numai un sistem de judeci;
c) numai un sistem de raionamente;
d) un sistem complet de noiuni, judeci i raionamente.

21. n cadrul proceselor afective, pe prim-plan se afl:


a) valoarea i semnificaia pe care o are obiectul pentru subiect;
b) valoarea i semnificaia pe care o are trebuina pentru subiect;
c) interaciunea dintre factorii interni;
d) tendina acestora de a gravita fie n jurul polului pozitiv, fie n jurul polului
negativ.
22. Pentru a schia ntr-adevr portretul psiho-moral al unei persoane este
necesar s fie luate n calcul i:
a) inteligena general;
b) interesele;
c) trsturile voluntare de caracter;
d) motivaia pozitiv.
23. Atenia este fenomenul psihic de:
a) orientare selectiv i de concentrare a energiei psihonervoase n vederea
desfurrii optime a
proceselor psihice;
b) orientare selectiv i de concentrare a energiei psihonervoase, n vederea
desfurrii optime a
activitilor psihice;
c) selectare, activare i semnalizare a unor dezechilibre fiziologice sau
psihologice;
d) utilizare a forelor psihice i fizice pentru realizarea unui scop.
24. Procesele-tririle afective primare cuprind:
a) strile de afect;
b) emoii situaionale curente;
c) emoii integrate;
d) dispoziii.
25. Un nivel de originalitate att de ridicat nct s determine modificri
revoluionare, presupunnd o restructurare a unui domeniu i a experienelor ce
depesc toate posibilitile anterioare de nelegere formeaz creativitatea:
a) inovativ;
b) inventiv;
c) emergent;
d) productiv
26. Nu sunt considerate forme ale motivaiei:
a) motivaia pozitiv-negativ;
b) motivaia individual-general;
c) motivaia intrinsec-extrinsec;
d) motivaia cognitiv-afectiv.

27. Cel care pe baza studiilor de laborator a stabilit existena unei


corespondene ntre tipurile de
activitate nervoas superioar i tipurile temperamentale este:
a) C.G. Jung;
b) I.P. Pavlov;
c) H. Eysenck;
d) G. Heymans i E.D. Wiersma.
28. Pasiunile sunt:
a) emoii superioare ce presupun evaluri, acordri de semnificaii valorice;
b) triri afective complexe, de lung durat i stabile;
c) triri impulsive, violente, de scurt durat care pot scpa de sub controlul
contientului;
d) .triri afective foarte intense, stabile, de lung durat care antreneaz
ntreaga personalitate.
29. Gradul nalt de dezvoltare a aptitudinilor, precum i combinarea lor original,
n msur s asigure crearea de valori noi i originale, constituie:
a) capacitatea;
b) creativitatea;
c) talentul;
d) geniul.
30. Legea semnificaiei perceptive determin:
a) tot ceea ce are importan pentru om s intre n cmpul su perceptiv;
b) cteva lucruri importante;
c) un singur lucru important;
d) niciun lucru important.
31. Dezvoltarea aptitudinilor i transformarea lor n capaciti, nu se face
ntmpltor, ci n vederea
dezvoltrii a ceea ce se numete:
a) talent;
b) identitate vocaional;
c) creativitate;
d) inteligen.
32. Alegei dintre urmtoarele afirmaii pe cea care nu este adevrat:
a) etimologic termenul de caracter desemneaz ceea ce este caracteristic
pentru un om, modul
propriu al acestuia de a se comporta n relaiile cu alii;
b) n sens larg termenul de caracter este sinonim cu cel de personalitate;
c) caracterul desemneaz portretul psihomoral i formeaz latura instrumentaloperaional a
personalitii;

d) trsturile de caracter reprezint poziii ale subiectului fa de cei din jur, un


mod de ase raporta
la evenimentele existenei sale n lume.
33. Teoria care demonstreaz caracterul multiplu al inteligenei umane, l are ca
autor pe:
a) H. Gardner;
b) C. Spearman;
c) L. Thurstone;
d) J. Piaget.
34. Voina nu poate fi neleas ca:
a) modalitate de coordonare a activitii n general;
b) integrare ierarhic a tuturor funciilor, proceselor i trsturilor psihice ale
personalitii;
c) proces superior de autoreglaj;
d) aptitudine de a aciona n vederea realizrii unui scop contient propus.
35. Nu sunt considerate etape ale actului voluntar:
a) evidenierea semnificaiei activitii i a consecinelor pozitive ale ndeplinirii
ei;
b) articularea motivaional, prefigurarea inteniei sau impulsul;
c) analiza i lupta motivelor;
d) evaluarea i verificarea rezultatelor.
36. Formarea contiinei de sine este un proces complex care se ncheie n jurul
vrstei de:
a) 14-15 ani;
b) 16-18 ani;
c) 12-14 ani;
d) dup 18 ani.
37. Imaginaia este procesul cognitiv superior de elaborare:
a) a unor idei i proiecte vechi;
b) a unor idei i proiecte noi;
c) a unor imagini simple;
d) a unor idei ntmpltoare.
38. Originea i formarea aptitudinilor, au fost explicate diferit, putndu-se
delimita urmtoarele teorii:
a) ereditarist, ambientalist, a dublei determinri;
b) asociaionist, gestaltist, psihanalitic;
c) biologist, socio-cultural, psihologic;
d) psihanalitic, genetic, psihometric.
39. A gndi nseamn a pune i a rezolva probleme. De aceea, problema este:

a) un caz simplu;
b) un obstacol de ordin informaional-cognitiv;
c) o situaie ntmpltoare;
d) un caz superficial.
40. Stimulul motivaional care mpinge spre realizarea unor progrese i
autodepiri evidente poart denumirea de:
a) optim motivaional;
b) motivaie afectiv;
c) nivel de aspiraie;
d) trebuine de autorealizare.
41. Memoria poate fi optimizat prin:
a) factori subiectivi i obiectivi;
b) numai factori subiectivi;
c) numai factori obiectivi;
d) nu poate fi optimizat.
42. Procesul prin care omul identific anumite dezechilibre n experien, n
activitatea sa, pe care le depete prin capacitatea de a formula idei i ipoteze
noi, de a le verifica i a realiza n final nlturarea dezechilibrelor de la care s-a
pornit, se numete:
a) imaginaie;
b) creativitate;
c) inteligen;
d) gndire
43. Gndirea ocup:
a) un rol central n sistemul psihic uman;
b) un rol secundar;
c) un rol parial;
d) nu ocup niciun rol.
44. Din punct de vedere psihologic, obstacolul:
a) se identific cu obiectele sau fenomenele realitii;
b) reprezint rezistena intern resimit de individ n desfurarea unei
activiti;
c) reprezint o confruntare ntre posibilitile omului i condiiile obiective ale
activitii;
d) reprezint o confruntare ntre aspiraiile i posibilitile omului.
45. Norbert Sillamy definete limbajul ca:
a) procesul de transmitere a informaiilor;
b) funcie de exprimare i comunicare a gndirii prin utilizarea de semne care au
aceeai valoare
pentru toi indivizii din cadrul unei specii, n limitele unei arii determinate;

c) suport i instrument al comunicrii;


d) sistem de semne i reguli logico-gramaticale elaborat social-istoric.
NOT: Timpul de lucru 3 ore.
Pentru fiecare item corect rezolvat se acord 2 puncte.
Se aloc 10 puncte din oficiu.

GRIL DE EVALUARE

1. b
4. b
7. a
10. c
13. b
16. b
19. b
22. c
25. c
28. d
31. b
34. b

2. c
5. d
8. d
11. a
14. c
17. c
20. d
23. b
26. b
29. c
32. c
35. a

3. d
6. b
9. c
12. b
15. d
18. d
21. a
24. a
27. b
30. a
33. a
36. a

37. b
40. c
43. a

38. a
41. a
44. c

39. b
42. b
45. b

NOT: Pentru fiecare item corect rezolvat se acord 0,2 puncte. Se aloc 1 punct
din oficiu.

S-ar putea să vă placă și