Sunteți pe pagina 1din 6

54 OSTEOPOROZA

1. [OST10002] Osteoporoza este (pg. 636)


A: boal extrem de dureroas indiferent de
instalarea unei fracturi
B: maladie difuz a scheletului, caracterizat prin
scderea masei osoase
C: afeciune rar de tip primar
D: boala grav cnd valoarea scorului T se
regsete n intervalul -1 i -2.5
E: afeciune preponderent diagnosticat la vrsta
tnr
2. [OST10003] Care dintre urmtoarele afirmaii
referitoare la osteoporoz este adevrat (pg. 636)
A: Osteoporoza primar este boal osoas
fragilizant cea mai frecvent
B: Osteoporoza nu necesit teste de laborator n
cazul unei fracturi cu aparen osteoporotic
C: Tratamentul osteoporozei presupune doar un
regim igieno-dietetic
D: Terapia osteporozei este strict medicamentoas
E: Oricare dintre variantele de mai sus
3. [OST10004] Diagnosticul de osteoporoz
primar (pg. 637)
A: nu const n excluderea osteoporozei
secundare
B: poate fi obiectivat la un pacient cu mastocitoz
sistemic
C: nu include evaluarea imunofixarii urinare sau a
TSH-ului
D: presupune n primul rnd decelarea unei cauze
generale de osteopatie fragilizant nonosteoporotic
E: const n efectuarea frecvent a densitometriei
osoase
4. [OST10005] Osteoporoza secundar (pg. 637)
A: nu are niciodat o cauz endocrinologic
B: nu trebuie exclus n momentul diagnosticului
formei primare ntruct reprezint un alt tip de
patologie
C: se poate regsi la un pacient cu rezecie
intestinal extins n antecedentele patologice
D: reprezint un stadiu evolutiv al osteoporozei
primare
E: niciuna dintre variantele de mai sus nu este
corect
5. [OST10006] Fracturile osteoporotice (pg. 637)
A: nu apar niciodata consecutiv unui traumatism
minim
B: sunt extrem de frecvente la nivelul extremitii

proximale a antebraului
C: afecteaz preponderent segmentul cervical al
coloanei vertebrale
D: sunt localizate uzual la nivel vertebral
E: prezint simptome neurologice n majoritatea
cazurilor
6. [OST10047] Tratamentul osteoporozei dup
vrsta de 70 de ani se poate NU se realizeaz cu ()
A: Ibandronat
B: Risedronat
C: Alendrolnat
D: Raloxifen
E: Ranelat de strontiu
7. [OST10048] Fractura n osteoporoza NU este
favorizat de ()
A: Vrsta peste 60 de ani
B: Menopauz precoce
C: Obezitate
D: Alcoolism
E: Fumat
8. [OST10049] Referitor la teriparatid urmtoarea
afirmaie NU este adevrat ()
A: Reduce riscul de fracturi vertebrale i
nonvertebrale
B: Este contraindicat in boala Paget
C: E recomandat pentru cazurile incipiente de
osteoporoza
D: Se administreaza subcutanat
E: Este un fragment recombinant 1-34 de hormon
paratiroidian
9. [OST10050] NU reprezint semne radiografie
care s indice cauz malign n diagnosticul
diferenial al unei fracturi osteoporotice ()
A: Lipsa semnelor neurologice
B: Asimetrie vizibil a vertebrei (din fa)
C: Liza pediculului
D: Recul al peretelui posterior
E: Fracturi vertebrale mai sus de T4
10. [OST10051] Osteoporozele secundare NU sunt
cauzate de ()
A: Anorexie nervoas
B: Reumatism inflamator cronic
C: Gastrectomie
D: Terapie cu corticoizi
E: Sindrom Marfan
CM
11. [OST10007] Care afirmaii referitoare la
osteoporoz sunt incorecte (pg. 637-638)
A: Terapia osteoporozei n absena unor fracturi
1

este ntotdeauna de tip farmacologic sistematic


B: Osteoporoza sever nu se asociaz dect
rareori cu prezena uneia/mai multor fracturi
C: Diagnosticul de osteoporoz secundar nu se
regasete niciodat la un pacient cunoscut cu boala
celiac
D: Testele de laborator ce trebuie efectuate la
pacientul cu osteoporoz cuprind doar: hemograma,
calciu seric i calciuria
E: Maladia Marfan este o osteopatie fragilizant
non-osteoporotic
12. [OST10008] Osteoporoza primar (pg. 636637)
A: exclude alte cauze de osteopatie fragilizant
B: presupune evaluarea vitezei de sedimentare a
hematiilor, electroforeza proteinelor serice, calciului
seric, creatininuriei
C: poate induce afeciuni de tip malign
D: poate fi diagnosticat att la femei ct i la
brbai
E: nu este dureroas, simptomatologia algic fiind
de fapt prezent doar n cazul unei fracturi
13. [OST10009] Absortiometria cu raze X (pg. 636)
A: este utilizat pentru terapia osteoporozei
B: msoara densitatea mineral osoas la nivelul
coloanei vertebrale lombare
C: red un scor T mai mare de -2.5 pentru
osteopenie
D: red un scor T normal mai mare de -1
E: reprezint un instrument important n
diagnosticul osteoporozei secundare
14. [OST10010] Bisfosfonaii (pg. 638-639)
A: reprezint substana activ a ranelatului de
stroniu
B: reduc riscul fracturilor vertebrale i de sold
C: au ca efecte secundare: osteonecroza aseptic
de cap femural i stomatita
D: se administreaz concomitent cu raloxifenul,
dimineaa pe stomacul gol fr a mnca cu un pahar
mare de ap
E: pot fi administrai la pacieni cu osteoporoz,
de sex feminin nainte de 70 de ani cu DMO foarte
sczut (scorul T mai mic de -3) chiar i n absena
unei fracturi
15. [OST10011] Cnd indicai efectuarea
densitometriei osoase (pg. 638)
A: La populaia general cu antecedente personale
de fractur la nivel vertebral lombar fr o traum
major

B: n cazul descoperirii unei tumori osoase


vertebrale
C: La femei n postmenopauza cu un IMC mai
mic de 19kg/m, cu excepia celor care se afl n
terapie de substituie hormonal cu TSH n doze
mai mici dect cele necesare pentru protecia
oaselor
D: La femei aflate n postmenopauza cu istoric
concomitent de tratament cu corticosteroizi pentru o
perioad de cel puin 3 luni consecutive la o doz
care sa depaeasc 7.5 mg/zi echivalent al
prednisonului
E: La subieci de sex feminin cu menopauza
nainte de 40 de ani
16. [OST10012] Care sunt localizarile uzuale ale
fracturilor osteoporotice: (pag.637)
A: fracturi vertebrale
B: fracturile degetelor de la mana
C: extremitatea superioara a femurului
D: fracturile craniului
E: extremitatea distala a antebratului
17. [OST10013] Care sunt semnele radiografice in
fracturile osteoporotice care sugereaza o cauza
maligna: (pag.637)
A: fracturi vertebrale mai sus de T4
B: fracturi vertebrale mai jos de T4
C: recul al peretelui posterior
D: asimetrie vizibila din fata a vertebrei
E: asimetrie vizibila din profil a vertebrei
18. [OST10014] referitor la fracturile osteoporotice
este adevarat ca: (pg. 637)
A: fractura de sold este o localizare frecventa,
precum si poutea-colls care afecteaza extremitatea
distala a oaselor antebratului
B: localizarea cervicala nu este sugestiva ptr
osteoporoza decat daca este vorba de un traumatism
minim
C: simetria vizibila din fata a vertebrei este
sugestiva ptr o cauza maligna
D: exista cazuri cu rx-normala si
scintigrafie/ct/rmn sugestiv de fractura
osteoporotica
E: existena unui deficit motor orienteaza spre o
cauza extra-osteoporoticat
19. [OST10015] referitor la medicamentele
administratate in cadrul osteoporozei: ()
A: raloxifenul se administreaza in fracturile
vertebrale
B: inainte de 70 ani se pot administra strontiul sau
2

bifosfonatii,nu si raloxifenul
C: durata tratam cu teriparatid este de 2 ani
D: in absenta unor fracturi osteoporotice tratam
farmacologic se poate amana pentru 2 luni,apoi se
administreaza sistematic
E: strontiul se administreaza zilnic,subcutan si
prezinta risc de alergii cutanate
20. [OST10016] Strategia terapeutica in
osteoporoza este urmatoarea: ()
A: in caz de osteoporoza fracturara: inceperea
tratamentului daca scorul T <-1 si fracturi vertebrale
B: inceperea tratamentului in caz de scor T<-1 si
fractura la incheietura mainii
C: tratament in caz de scor T< -2 la o femeie la
postmenopauza si fractura de humerus
D: tratamentul farmacologic nu este sistematic
pentru osteoporoza densitometrica
E: tratament la femeile cu DMO foarte scazuta
(T<-3) chiar daca nu sunt prezente fracturi
osteoporotice
21. [OST10017] Urmatoarele afirmatii sunt
adevarate in legatura cu scorul T in osteoporoza
femeilor aflate la menopauza: ()
A: pentru scorul T se folosesc controale la
pacienti de varsta similara si de acelasi sex
B: desnsitate osoasa normala: scor T >-1
C: ospteopenia: scor T intre -1 si -2
D: osteoporoza: scor T <= -2
E: osteoporoza severa: scor T <= -2.5 si prezenta
uneia sau mai multor fracturi
22. [OST10018] Densitatea osoasa in osteoporoza
se masoara la nivelul: (pg. 636)
A: coloanei vertebrale lombare
B: extremitatatii inferioare a antebratului
C: extremitatii superioare a femurului
D: humerusului
E: coloanei cervicale
23. [OST10019] Tratamentul osteoporozei
densitometrice se face astfel: ()
A: sistematic
B: este initiat pentru DMO foarte scazuta
C: este initiat pentru scor T <-3
D: este initiat pentru scor T <-2.5 indiferent daca
sunt presenti sau nu factori de risc de fractura
E: nu este sistematic
24. [OST10020] Urmatoarele afirmatii despre
tratamentul osteoporozei sunt adevarate: ()
A: inainte de 70 de ani predomina riscul de
fracturi vertebrale si tratamentul se face cu

raloxifen, ranelat de strontiu sau bifosfonati


B: dupa 70 de ani predomina riscul de fracuta de
sold si tratamentul se face cu raloxifen
C: durata tratamentului cu teriparatid este de cel
putin 4 ani
D: tratamentul cu teriparatid este limitat la 24 de
luni
E: in caz de osteopenie masurile igienodietetice
sunt de obicei suficiente
25. [OST10021] Indicatiile pentru tratament in caz
de osteoporoza indusa de corticosteroizi sunt
urmatoarele: ()
A: tratament cu corticosteroizi > 7,5 mg/zi mai
mult de 3 luni
B: daca lipsesc fracturile tratamentul se face daca
scorul T < -1,5
C: tratament daca exista antecedent de fractura
osteoporotica
D: tratament daca scorul T < -1,5 indiferent daca
exista sau nu fracturi
E: tratament indiferent de scorul T si antecedente
26. [OST10022] Urmatoarele afirmatii despre
monitorizarea pacientului cu osteoporoza sunt
adevarate, cu exceptia: ()
A: eficacitatea tratamentului este monitorizata
prin densitometrie osoasa
B: osteodensitometrii in cazul in care se discuta
despre oprirea tratamentului
C: osteodensitometrii pentru control la 3-5 luni
dupa o examinare initiala in cazul in care au aparut
facotri de risc de fractura
D: cautarea unei fracturi prin radiografii ale
coloanei toracice si lombare in cazul pierderii in
inaltime mai mare de 10 cm
E: fractura in primul an de tratament ridica
problema respectarii tratamentului sau esecul
tratamentului si trebuie inlocuit dar numai cu un
medicament din alta clasa terapeutica
27. [OST10023] Varste cu risc pentru fracturi in
osteoporoza sunt: ()
A: 40 ani
B: >60 ani
C: 70 ani
D: 50 ani
E: 90 ani
28. [OST10024] Tratamentul hormonal de
menopauza in cazul osteoporozei: ()
A: nu mai este considerat printre tratamentele
pentru osteoporoza
3

B: este foarte necesar


C: se limiteaza la tratarea tulburarilor climaterice
ale menopauzei
D: se limiteaza in principal la bufeuri
E: se face sistematic
29. [OST10025] Urmatoarele afirmatii despre
ranelatiul de strontiu sunt adevarate: ()
A: administrare orala
B: reduce riscul fracturilor vertebrale dar nu si de
sold
C: reduce riscul fracturilor vertebrale si de sold
D: eficacitate antifracturara la pacientii peste 80
de ani
E: efecte adverse: alergii cutanate, sindrom
DRESS, TEV, impun intreruperea temporara a
tratamentului
30. [OST10027] Teriparatidul, afirmatii FALSE: ()
A: fragment recombinat 1-34 de hormon tiroidian
B: administrare zilnica, orala, in doza de
20micrograme, pe o perioada limitata de 24 luni
C: contraindicatii: hipercalcemie,
hiperparatiroidism primar, boala Paget
D: contraindicatii: hipocalcemie,
hipoparatiroidism, scaderi ale fosfatazei alcaline
E: contraindicatii: antecedente de radioterapie
externa, tumori osoase sau metataze
31. [OST10028] Urmatoarele afirmatii despre
Raloxifen sunt adevarate: ()
A: se administreaza pe cale orala
B: apartine SERMs
C: reduce riscul fracturilor vertebrale si de sold
D: reduce riscul dezvoltarii cancerului de san
hormonodependent
E: contraindicatii: antecedente de tromembolism
venos
32. [OST10029] Alegeti afirmatiile advarate despre
bifosfonati: ()
A: risendronatul se administreaza intravenos
B: reduc riscul de fracturi vertebrale si de sold
C: efecte secundare: esofagita
D: efecte secundare: osteonecroza de mandibula,
sindrom pseudogripal pentru zolendronat
E: mod de administrare: dimineata pe stomacul
gol, cu un pahar mare de apa de la izvor
33. [OST10030] Prevenirea osteoporozei primare se
face astfel: ()
A: aport de calciu 1000-1200 mg/zi
B: aport de vitamina D 400-800 UI/zi la adulti
C: aport de vitamina D cel putin 1000 UI/zi la

varstnici
D: intai se incepe tratamentul pentru osteoporoza
si apoi se corecteza deficientele
E: lupta impotriva fumatului si alcoolismului,
mentinerea unei greutati si IMC normale, activitate
fizica
34. [OST10031] Indicatiile pentru prescrierea unei
densitometrii osoase sunt urmatoarele: ()
A: in caz de simptome sau semne de osteoporoza
B: in caz de patologie sau tratament care are
potential sa induca osteoporoza
C: femei aflate la postmenopauza, inclusiv cele
carora li se administreaza TSH in doze mai mici
decat cele recomndate pentru protectia oaselor
D: in timpul unei terapii sistemice cu
corticosteroizi
E: in timpul infiltratiilor cu corticoizi
35. [OST10032] Indicatiile pentru prescrierea unei
densitometrii osoase sunt, cu exceptia: ()
A: descoperire sau confirmare radiologica a unei
fracturi vertebrale fara context traumatic sau tumora
evidenta
B: antecedente personale de fractura fara trauma
majora la nivelul craniului, degetelor, coloanei
cervicale
C: istoric documentat de: hipertiroidism netratat,
hipercorticism, hiperparatiroidism primar,
osteogeneza imperfecta, hipogonadism prelungit,
orhidectomie, tratament prelungit cu analog al
GnRH
D: IMC<18kg/m2
E: menopauza inainte de 40 de ani indiferent de
cauza
36. [OST10033] Urmatoarele afirmatii despre
facturile osteoporotice sunt adevarate: ()
A: apar spontan sau in cazul unui traumatism
minim in cazul osteoporozei primare
B: localizari uzuale: vertebrale, extremitatea
superioara a humerusului, extremitatea distala a
antebratului
C: fisurile osoase nontraumatice si nedeplasate
sunt pozitivate prin scintigrafie osoasa, CT, RMN
D: nu prezinta semne neurologice
E: nu afecteaza coloana cervicala
37. [OST10034] Urmatoarele sunt cauze de
osteoporoze secundare: ()
A: endocrinopatii cu impact asupra osului
B: osteoporoza iatrogena
C: bolile aparatului urinar
4

D: bolile pulmonare
E: boli inflamatorii si sistemice
38. [OST10035] Edocrinopatiile cauzatoare de
osteoporoza secundara sunt: ()
A: hipercorticism endogen
B: hipoparatiroidism primar
C: anorexie nervoasa
D: hipertiroidism netratat
E: hipotiroidism netratat
39. [OST10036] Osteoporoza iatrogena este indusa
de: ()
A: corticoizi pe cale generala
B: orhidectomie
C: analogi de GnRH
D: inhibitori de aromataza
E: tratament prelungit cu AVK, supresia TSH,
anticonvulsivante, siliciu
40. [OST10037] Bolile aparatului digestiv
cauzatoare de osteoporoza sunt: ()
A: gastrectomie
B: rezectii intestinale extinse
C: boala celiaca
D: maladii hepatobiliare si pancreatice
E: ulcer gastric
41. [OST10038] Testele de laborator care trebuie
efectuate pentru stabilirea diagnosticului de
osteoporoza primara sunt: ()
A: hemograma
B: electroforeza proteinelor serice
C: imunofixare urinara
D: TSH
E: FT4, FT3
42. [OST10039] Testele de laborator pentru
diagnosticul osteoporozei primare sunt, cu exceptia:
()
A: calciu seric, fosfor seric
B: creatinina si uree serica
C: functie hepatica
D: 25-OH-vitamina D si PTH 1-84 seric
E: carciuria, uricozuria
43. [OST10040] Cauze generale de osteopatie
fragilizanta non-oeteoporotica sunt urmatoarele: ()
A: mielom multiplu
B: metastaze osoase
C: osteogeneza imperfecta
D: maladia Marfan
E: boala Behcet

de ani se trateaz ()
A: Hormonal
B: Cu teriparatid
C: Cu bifosfonati
D: Cu raloxifen
E: Cu ranelat de stroniu
45. [OST10042] Osteoporoza faciliteaz fracturile
alturi de ()
A: Scderea acuitii vizuale
B: Alcoolismului
C: Fumatului
D: Menopauzei
E: Vrstei peste 45 de ani
46. [OST10043] Urmtoarele afirmaii despre
ranelatul de stroniu sunt adevrate ()
A: Mrete riscul fracturilor vertebrale
B: Reduce riscul fracturilor de sold
C: Poate determina sindrom DRESS
D: Eficienta antifractura este demonstrata la
pacientii peste 80 de ani
E: Se administreaz i.v.
47. [OST10044] Osteoporoza primar poate fi
prevenit prin ()
A: Evitarea fumatului
B: Suplimentare hormonal postmenopauz
C: Activitate fizic
D: Vitamina D 400-800 UI/zi
E: Calciu 1000-1200 mg/zi
48. [OST10045] Fracturile osteoporotice se produc
de regul ()
A: La extremitatea superioar a femurului
B: Extremitatea proximal a gambei
C: Fracturile vertebrale
D: Extremitatea proximal a braului
E: Extremitatea distal a antebraului
49. [OST10046] Osteoporoza secundar poate fi
cauzat de ()
A: BPOC
B: Anorexie nervoasa
C: Hemopatii
D: Sindrom Ehlers-Danlos
E: Sindrom Marfan
50. [OST10052] Sunt endocrinopatii cu impact
asupra osului i cauze de osteoporoz secundar:
(pag. 637)
A: Hipercorticism exogen
B: Hiperparatiroidism primar
C: Hiperparatiroidism secundar

44. [OST10041] Osteoporoza la un pacient peste 70


5

D: Hipertiroidismul tratat
E: Anorexia nervoasa
51. [OST10053] NU reprezint cauze generale de
osteopatie fragilizant non-osteoporotic: (pag. 637)
A: osteogeneza imperfecta
B: mielom multiplu
C: mastocitoza sistemic
D: metastaze osoase
E: maladii cronice inflamatorii intestinale

21. BE
22. AC
23. BCE
24. ADE
25. ABC
26. ACDE
27. BCE
28. ACD
29. ACD
30. ABD
31. ABDE
32. BCD
33. ABE
34. ABCD
35. BD
36. ACDE
37. ABDE
38. ACD
39. ABCD
40. ABC
41. ABCD
42. BE
43. ABCD
44. CE
45. ABC
46. BCD
47. ACDE
48. ACE
49. AB
50. BCE
51. CE

1. B
2. A
3. D
4. C
5. D
6. D
7. C
8. C
9. A
10. E
11. ABCD
12. ABDE
13. BD
14. BE
15. ADE
16. ACE
17. ACD
18. ADE
19. AC
20. ACDE

52.