Sunteți pe pagina 1din 7

Universitatea din Belgrad

Facultatea de Filologie
Grupa de limba, literatura i cultura romn

Lucrare de seminar

Paralel ntre operele Moara cu noroc i


n vreme de rzboi

Student : Aleksandra urkovi, 2012/708, 16


Mentor : Prof. univ. dr. Mariana Dan
Data: 20. 05. 2015, Belgrad

Dup Unirea Principatelor n anul 1859, revoluia industrial a pus bazele


industriei capitaliste n Romnia (Djuvara, 2004: 185). Fiecare om a avut dreptul s aib
avere ct a vrut sau ct a ctigat, adic feudalii, arendaii, cu care ar trebui s mpart
profiturile nu au mai existat. Capitalismul de atunci primete trsturi de parvenire, de
navuire, deci trsturi lcomiei. Nuvelele Moara cu noroc1 i n vreme de rzboi2 sunt
opere care reprezint real starea societii de atunci. Amndou sunt nuvele realiste
psihologice.
Ceea ce mi-a atras atenia i m-a condus s scriu aceast lucrare este exact faptul
c, prin imaginea real descris din aceast perioad i demonstrat n aceste dou opere,
vd imaginea de astzi. Confruntarea i lupta ntre inovaie, care reprezint valori false, i
tradiie, care reprezint valori adevrate. Toi oamenii vor prestigiu, dar prestigiu atunci i
astzi nseamn bani, deci dac vrei s fii respectat e destul s ai bani.
Titlul
Titlul Moara cu noroc sugereaz ansa de mbogire a lui Ghi, dar conine i
ceva ambiguu, satiric care se ascunde sub aparena de noroc. Noroc se poate egaliza, n
acest caz, cu ghinion. Titlul n vreme de rzboi are o valoare metaforic, deoarece autorul
nu va face referire n opera sa la ntmplri de pe cmpul de lupt, cci lupta este
interioar, rzboiul, btlia a avut loc n sufletul lui Stavrache, ntre contiin i dorin a
de a avea mai mult.
Hanul (crciuma)
La nceput, protagonitii Ghi (Moara cu noroc) i Stavrache (n vreme de
rzboi) sunt proprietarii unui han (ai unei crciume). n cazul lui Ghi, el a luat-o n
arend, crciuma este indirect cauza tuturor problemelor care au avut loc mai trziu, n
timp ce n cazul lui Stavrache toate halucinaiile i comarurile se ntmpl n han. Hanul
reprezint simbolul mbogirii.

1
2

Moara cu noroc a aprut n anul 1881, fiind inclus n Nuvele din popor de Ioan Slavici.
n vreme de rzboi de I.L. Caragiale este o nuvel care a aprut n anul 1899.

Arendaul
n ambele opere se menioneaz uciderea a doi arendai. Amndoi sunt ucii i
jefuii de ctre tlhari. n Moara cu noroc pe arenda l-a ucis Lic, iar n n vreme de
rzboi l-ua ucis tlharii care l-au avut n frunte pe fratele lui Stavrache. Amndou
omorurile sunt, ntr-un anumit fel, unele dintre cauzele problemelor protagonitilor. Cred
c aceasta se poate considera, simbolic, ca uciderea, dispariia resturilor de feudalism.
Personajele
Personajele lui Slavici i ale lui Caragiale sunt bine conturate, veridice i rotunde.
nainte de luarea n arend a crciumei, Ghia era un om bun, cinstit, onest, care i-a iubit
soia, copiii, i a vrut s fac orice pentru bunstarea lor. Stavrache nu era aa de bun, ca
i Ghi, dar era respectat, cu un statut social bine consolidat, el era deja un hangiu.
Pe Ghi l-au stricat banii, ca i pe Stavrache, ori mai bine spus setea de
mbogire. Eu, ca homo religiosus, nu pot ignora ndeprtarea de Biseric, de
Dumnezeu, din motive de bogie pmnteasc. n primul rnd, la nceputul nuvelei
Moara cu noroc avem o fraz, pe care i-a spus-o soacra sa lui Ghi : Omul s fie
mulumit cu srcia sa, cci dac e vorb, nu bogia ci linitea colibei tale te face fericit
(Ioan Slavici, 2007:11). Cred c aceast fraz i are pandantul n cretinism, fiind
derivat din Evanghelia dup Luca: Ferice de cei sraci n duh, cci a lor este mpara ia
cerurilor! ( Biblia, 1989: 43:20).
La amndoi protagonitii se poate vedea un fel de elavie. Ghi a mers duminica
la biseric cu soia, soacra, copiii, iar Stavrache cnd au aprut problemele cu comarurile
i pentru odihna sufletului fratelui su, a plecat la biseric. Este prezent similitudinea
dintre Ghi i Stavrache, care se pot compara cu Faust, eroul lui Goethe, care a ncheiat
un acord cu Mefistofel i care era ispitit de el. Ghi a ncheiat un pact cu Lic s fie
parteneri n diferite lucruri ilegale, ca i Stavrache cu fratele su Iancu, s nu spun
nimnui unde se afl el. Mefistofel sau Diavolul i-a promis lui Faust s aib bog ie
pmnteasc, la fel ca i Lic lui Ghi i similar cu Stavrache, el a fost nechibzuit, el a
crezut c ar putea ajunge n un mod mai uor i ilegal la avere. Lic i popa Iancu sunt
reprezentani adevrai ai diavolului. La un moment dat, Ghi i-a spus lui Lic : Tu nu

eti om, Lic, ci diavol!(Ioan Slavici, 2007 : 85) El n-are nimic sfnt, este om satanizat.
La fel i popa Iancu, fiind preot, el se poate considera un nger czut, ca i diavolul. El
este preot, care trebuie s triasc dup regulile lui Dumnezeu, dar el le-a clcat i a
devenit un tlhar.
Cei doi au urmat conceptul Triete clipa3 (Hor.Carm.I 11,8, vezi Albin Vilhar
1991; Latinski citati) s ctige bani, care a fost laitmotivul lui Mefistofel i asta a fost
biruina duhului profan asupra duhului sfnt.
Starea psihic i comportarea lui Ghi i ale lui Stavrache s-au schimbat foarte
mult. Ghi, care era un om cinstit, a avut o cstorie armonioas i a avut grij de copii.
Dup prietenia cu Lic, avariia nlocuiete rapid n sufletul lui Ghi paternitatea,
iubirea familiei, cinstea, virtuile morale. Era nelinitit, ngrijorat s nu-i piard averea,
numai banii erau pe primul loc. Ghi triete o dram psihologic ce se nate din
conflictul interior al personajului - dorina de a rmne cinstit este la fel de puternic ca i
aceea de a se mbogi. El fuge de eul su real i caut un alt eu iluzoriu.
Ca un bun cretin, Stavrache are cultul familiei, este foarte ngrijorat de pericolul
n care se afl fratele lui. Criza psihologic a lui Stavrache se declan eaz n momentul n
care primete a doua scrisoare. Cred c el era ntr-o stare psihic mai rea dect Ghi,
pentru c a avut comaruri c s-a ntors Iancu, fratele lui, a avut halucinaii, a but mult.
N-a putut s fac diferena ntre realitate i vis, imagina ie. Starea de fric ncetul cu
ncetul s-a convertit ntr-o stare de fobie. El a avut fobia s nu-i ia averea.
ntr-un fel le gsesc justificri lui Stavrache i lui Ghi, au rmas practic singuri.
N-au avut cu cine s-i mpart problemele. Stavrache a rmas fizic singur, pentru c
mama lui i-a murit, fratele a fugit. Iar Ghi a rmas singur pentru c nu s-a putut confesa
nimnui i s-a luptat singur ntr-un mod greu sau uor cu problemele lui.
Pn acum a fost vorba numai de personajele masculine, care sunt foarte
importante, dar nu mai puin importante sunt i personajele feminine, n special n opera
Moara cu noroc. Aici avem dou personaje feminine secundare, care sunt, dup prerea
mea, foarte importante: Ana. soia lui Ghi, i soacra lui Ghi. Ana este un personaj
realist, o femeie tnr, blnd, fraged, care i-a iubit mult soul su i copii lor, dar era
i istea. Cnd l-a vzut pe Lic prim dat, a simit c nu este un om bun, avea o
3

Carpe diem!

aversiune fa de el. L-a sftuit pe Ghi s nu intre n parteneriat cu el, dar Ghi a fost
orb, n-a vzut nimic, cu excepia banilor. Viaa ei a devenit un iad. Soul ei se
ndeprteaz de ea, nu-i spune nimic, iar ea a ajuns trist, suprat, dezamgit, n-a tiut
ce s fac. Ce fel de femeie a fost i ct de loial se vede cnd i spune lui Ghi c, n
ciuda situaiei grele n care erau, ea va rmne lng el, nu-l va lsa singur cu problemele.
Dar Ghi era mai ru pentru ea, iar Ana, avnd nevoie de protecie, s-a simit atras de
Lic. Cderea n pcatul adulterului a fost o greeal pe care Ana o pltete cu viaa.
Soacra lui Ghi este un personaj episodic, care exprim mesajul moralizator al
nuvelei. E o femeie simpl, credincioas, dar n unele momente s-a dovedit a fi vocea
raiunii. Ea a fost prima persoan care l-a sftuit pe Lic s nu fie lacom i nes ios.
Mergnd la biseric, mpreuna cu nepoii, i-a salvat de la sfritul tragic.
n opera n vreme de rzboi personajele feminine nu sunt prezente att de mult i
nu sunt aa de importante cum sunt n Moara cu noroc. Apar numai mama lui Stavrache
i a fratelui su i o feti care a venit la Stavrache s cumpere ceva.
Finalul
Dorinele de mbogire, parvenire duc la declinul moral i spiritual al individului.
Sfritul n ambele nuvele este tragic. n Moara cu noroc finalul este clar, dar n nuvela
n vreme de rzboi nu este clar, scriitorul ne-a lsat s prevestim ceea ce s-a ntmplat. La
sfritul nuvelei Moara cu noroc protagoniti sunt mori, dar la sfritul nuvelei n vreme
de rzboi tim numai c protagonitii au nceput conflictul, dar nu tim dac au murit.
n descrierea mprejurimilor morii se spune c n faa morii se afl cinci cruci, la
fel ca numrul membrilor familiei lui Ghi, ceea ce anticipeaz destinul personajelor. La
fel, undeva n apropiere se afl trunchiul unui copac, ars din temelii, care se poate
considera axis mundi (Mircea Eliade, 2004:44), puntea de legtur ntre celest i
teluric. Aceasta simboleaz faptul c legtur dintre om i Dumnezeu a fost ntrerupt.
Consecinele vieii fr Dumnezeu sunt dezastruoase. Pedeapsa vine la momenul
arhetipal, la locul arhetipal, sugerat de cele cinci cruci, care vor deveni cinci mori i
hanul va fi incendiat. Asta este ca o mplinirea dorinei lui Dumnezeu, derivat din
Psaltire : ... i urma lui de pe pmnt o va terge. ( Srbska Pravoslavna Zajednica, 2007:
95) Aceste pcate fcute de Ghi, Lic sau Ana simboleaz anarhia de dinaintea

Apocalipsei, i dup ea tot rul va fi ters, numai cei credincioi se vor salva, la fel ca
soacra i copiii lui Ghi, care erau la biseric.
n cazul lui Stavrache el n-a respectat una dintre cele zece porunci S iubeti
pe aproapele tu ca pe tine nsui (Biblija,Novi Zavet,Jevandjelje po Marku 1989:
34:31). Dar el, din cauza banilor, a vrut moartea fratelui su i a ncercat s-l omoare,
deci a nclcat i alt porunc S nu ucizi! (Biblija, 1989: 49:13). Deci finalul
sugereaz justiia divin.
Din istorie i din via am nvat c a fi om tradiional cu valori adevrate nu
este uor i nu este mereu apreciat adecvat. Dar oamenilor acestora nu le trebuie premiu
pentru trirea vieii corecte. De la cine s-l primeasc? De la oamenii profani, cei care
sunt att de muli, care nu pot recunoate ce sunt valorile adevrate? Oamenii tradiionali
tiu c Istoria este martorul care confirm trecerea timpului; ilumineaz realitatea,
vitalizeaz memoria, ofer cluzire n viaa de zi cu zi i ne aduce tiri din antichitate.4
(Cic.De Orat II, 9, 36 vezi Albin Vilhar 1991; Latinski citati) i c se repet i se va
repeta i c va exista mereu o societate degradat moral i c istoria nu se poate schimba.
Deci ei fac eforturi s nu cad sub influena acestei societi. Pentru ei cel mai mare
premiu este de fapt viaa pe care o triesc ei, viaa linitit i modest.

Historia est testis temporum, lux veritatis, vita memoriae, magistra vitae, nuntia vetustatis.

Bibliografie :
1. Alexandrescu, E. (2007). Introducere n literatura romn. Bucureti : Editura
Didactic i Pedagogic.
2. Manolescu, N. (2008). Istoria critic a literaturii romne. 5 secole de literatur.
Piteti : Paralela 45.
3. Clinescu, G. (1982). Istoria literaturii romne. Bucureti : Editura Minerva.
4. Piru, A. (1981). Istoria literaturii romne de la nceput pn azi. Bucureti :
Editura Univers.
5. Vianu, T. (1973). Arta prozatorilor romni. Bucureti : Editura Lider.
6. Slavici, I. (2007). Moara cu noroc.Braov: Editura Aula.
7. Caragiale, I.L (2009). n vreme de rzboi Bucureti: Editura ERC PRESS
8. Vilhar, A. (1991). Latinski citati. Beograd: GIP Kultura.
9. Biblija. Prevod Dr Lujo Bakoti. Novi Sad: Dobra vest,1989.
10. Psaltir. Preveo ura Danii. id : Srbska Pravoslavna Zajednica, 2007.
11. Elijade,M. (2004). Aspekti Mita (Nataa Pejovi, prevodilac) Zagreb: Demetra.
12. uvara, NJ.(2004) Kratka istorija Rumuna za mlade, Novi Sad: Platoneum