Sunteți pe pagina 1din 10

Capitolul 6

ORGANIZAREA

1. Obiectivele capitolului:
Definirea organizrii formale i identificarea elementelor de baz
pentru proiectarea structurii organizatorice.
Explicarea i utilizarea conceptelor de autoritate, responsabilitate,
rspundere, delegare i centralizare- descentralizare.
Explicarea principiilor i etapelor alctuirii structurii formale a
unei organizaii.
Discutarea i explicarea naturii organizaiei informale, a modului
su de formare i aciune.
Descrierea avantajelor i neajunsurilor organizaiilor informale.
Identificarea modelelor comunicrii informale i a influenei
exercitate de organizarea informal ntr-o organizaie.
2. Concepte cheie
Organizarea formal
Structura organizatoric
Post
Funcie
Arie de control
Compartiment de munc
Treapt ierarhic

Autoritate
Responsabilitate
Rspundere
Delegare
Centralizare-descentralizare
Organigram
R.O.F.

3. Plasai conceptul ce se potrivete definiiei specificate:


A. Arie de control
B. Autoritate
C. Delegare
D. Funcie
E. Legtur structural
F. Treapt ierarhic

G. Organigram
H. Organizare
I. Rspundere
J. Post
K. Responsabilitate
L. Structur organizatoric

1. Proces de stabilire a activitilor necesare ndeplinirii


obiectivelor organizaiei, statuarea lor ca sarcini pentru
indivizi i grupuri i aranjarea lor ntr-un cadru de luare a
deciziilor.
2. Numrul de persoane subordonate nemijlocit unui manager.
3. Ansamblul posturilor i compartimentelor specializate dup
anumite criterii, precum i al legturilor dintre ele, create n
scopul realizrii obiectivelor unei organizaii.
4. Obligaia de a nfptui n cea mai bun manier o sarcin
repartizat.
5. Obligaia, decurgnd din acceptarea autoritii delegate, de a
da socoteal cuiva pentru aciunile ntreprinse sau pentru
eecul acestora.
6. Reprezentarea grafic a structurii organizatorice a unei firme.
7. Dreptul de a folosi propria judecat n luarea deciziilor, de a
cere aciuni altora, conferit persoanelor ce ocup poziii
manageriale ntr-o organizaie.
8. Proces prin care autoritatea formal este transferat temporar
unui subordonat.
9. Canal al comunicrii formale ntre compartimente i posturi
ale unei organizaii.
10. Element al structurii organizatorice, care exprim responsabiliti i competene comune posturilor de munc identice
sau similare.

11. Element primar al structurii organizatorice care definete


sarcinile, responsabilitile i competenele unui angajat al
organizaiei.
12. Poziia pe care o ocup pe scara ierarhic, respective distana
la care se afl posturile/compartimentele fa de
managementul de vrf.
4. Apreciai cu ADEVRAT / FALS afirmaiile:
1. Aria de control influeneaz configuraia structurii
organizatorice n ceea ce privete numrul compartimentelor i
al nivelurilor ierarhice.
2. Personalitatea managerului nu poate influena aria sa de
control.
3. Relaiile ierarhice nu sunt singurele relaii de autoritate.
4. Relaiile funcionale sunt relaii de autoritate
5. Autoritatea formal sau puterea managerilor reprezint acelai
lucru.
6. Rspunderea e obligaia de a nfptui n cea mai bun manier
o sarcin de serviciu.
7. Delegarea n organizaie reprezint deplasarea unui salariat la o
firm ce furnizeaz materiale, amplasat ntr-o alt localitate.
8. Delegarea de autoritate nu l absolv pe manager de
rspundere.
9. Comparativ cu centralizarea, descentralizarea e mult mai
compatibil cu aspectele comportamentale, relaioniste, ale
managerului.
10. Organizaia informal nu e o supap de siguran pentru
frustrrile (emoiile) salariailor.

5. Alegei un rspuns din mai multe la urmtoarele ntrebri:


1. Funcia, ca element al structurii organizatorice formale, se deosebete de
post prin:
A. Competene sporite.
B. Arie de control mai mare.
C. Autoritate diferit.
D. Responsabiliti distincte.
E. Nu este personalizat.
2. Aria de control nu depinde de una dintre caracteristici enumerate. Care
este aceasta?
A.
B.
C.
D.
E.

Ponderea proprietii (nr. de aciuni deinute) subordonailor.


Interdependena sarcinilor ce revin subordonailor.
Dispersia spaial a locurilor de munc ale subordonailor.
Natura activitii subordonailor.
Capacitatea i nivelul de pregtire ale managerilor i subordonailor.

3. Unul dintre criteriile enumerate avute n vedere la subordonarea


compartimentelor nu este relevant. Care?
A. Competena de specialitate.
B. Independena.
C. Mrimea (numrul posturilor).
D. Frecvena legturilor.
E. Importana relativ.

4.

Piramida ierarhic nalt prezint obinuit


managementului enumerate, cu o excepie. Care?

caracteristicile

A. Decizii mai bine fundamentate.


B. Concentrare pe problemele curente.
C. Circuite informaionale lungi.
D. Operativitate redus.
E. Responsabilitate diluat (redus).
5. Care dintre caracteristicile enumerate este comun relaiilor ierarhice i
celor funcionale?
A. Sunt relaii de autoritate.
B. Sunt expresia autoritii delegate asupra persoanelor.
C. Se stabilesc ntre efi i subordonai.
D. Se stabilesc ntre specialiti i executani.
E. Sunt relaii de colaborare.
6. Exercitarea autoritii n management este posibil dac autoritatea este
susinut de urmtoarele surse ale puterii, ntre care una este mai puin
relevant. Care?
A. Vechimea n munc.
B. Legitimitatea.
C. Expertiza.
D. Atractivitatea.
E. Capacitatea de a sanciona.
7. Categoriile enumerate sunt definitorii pentru responsabilitate, cu o
excepie. Care?
A. Obligaie de a nfptui ct mai bine o sarcin.
B. E asumat de un angajat al organizaiei.
C. Poate fi delegat unui subordonat.
D. Obligaie de a da socoteal efului direct.
E. Obligaie mutual individ-organizaie.

8. Principiul paritii n organizarea formal afirm necesitatatea echilibrului


ntre urmtoarele categorii organizaionale:
A. Delegare Autoritate.
B. Centralizare Descentralizare.
C. Autoritate Putere.
D. Centralizare Responsabilitate Rspundere.
E. Autoritate Responsabilitate Rspundere.
9. Delegarea de autoritate i responsabilitate prezint pentru manager o serie
de avantaje, cu o excepie. Care?
A. Poate lipsi de la postul su.
B. Este mai odihnit i mai eficient n munc.
C. Ctig timp pentru responsabiliti ce nu pot fi delegate.
D. Contribuie la formarea de abiliti manageriale ale subordonailor.
E. Este absolvit de rspundere pe durata delegrii.
10. ntre exprimrile urmtoare, una definete cel mai adecvat organigrama.
Care?
A. Ansamblu de linii ierarhice.
B. Ansamblu de niveluri ierarhice.
C. Ansamblu de compartimente (departamante) de munc.
D. Graficul tuturor relaiilor ntr-o organizaie.
E. Reprezentare grafic a structurii organizatorice.
11. Unul din tipurile clasice de structuri organizatorice enumerate nu este
corect. Care?
A. Funcional.
B. Pe produs.
C. Pe clieni.
D. Virtual.
E. Matriceal.

12. ntre trsturile specifice enumerate ale organizrii informale, una este
nepotrivit. Care?
A. Este o reea de relaii personale i sociale.
B. Puterea informal este dat de membrii grupului.
C. Poate fi controlat de management.
D. Este instabil.
E. Este alctuit din grupuri mici.
13. ntre motivele enumerate ale apariiei liderului unui grup informal unul
nu este adecvat. Care?
A. Libertate de micare.
B. Sensibilitatea.
C. Vrsta.
D. Competena profesional.
E. Personalitatea introvertit.
14. Unul dintre enunurile prezentate nu exprim un avantaj al organizrii
informale. Care e acesta?
A. Tinde s ncurajeze cooperarea.
B. mbuntete comunicarea.
C. Opereaz n afara controlului managementului.
D. Contribuie la creterea eficacitii organizaiei.
E. Ofer satisfacie grupurilor de munc.
6. ntrebri i discuii:
1. Suntei fondatorul unei ntreprinderi. Ai supravegheat creterea ei de la
un om (dumneavoastr ) la 50 de salariai. La nceput, cunoteai nu
numai numele fiecrui angajat, ci i pe ale membrilor lor de familie. Azi
tii doar numele celor vechi, ca i dumneavoastr. Obosit s fii
singurul care ia decizii ai hotrt s reorganizai ntreprinderea. Ce
schimbri vei face i ce avantaje i dezavantaje vor aduce aceste
schimbri?

2. Enumerai cteva compartimente / posturi din orice tip de organizaie (de


afaceri, universitate, guvernamental etc.) Clasificai aceste
compartimente / posturi n ierarhice i funcionale.
3. Prezentai un caz n care o persoan ntr-o poziie managerial realizeaz
cu eficacitate obiectivele postului su. Ce surse de putere susin, n opinia
dumneavoastr, exercitarea autoritii managerului respectiv?
4. Presupunei c ocupai de trei ani postul de director al unei coli de
formare i instruire postuniversitar de nalt nivel profesional. Avei un
staff de 12 persoane, bine pregtite i cu rezultate bune. Dorii s alocai
mai mult timp relaiilor externe, ndeosebi cu mediul de afaceri, i pentru
aceasta trebuie s delegai din autoritate pentru responsabiliti curente.
Ce, cui i cum vei delega?
5. Imaginai-v c suntei managerul general al unei ntreprinderi mijlocii cu
300 de salariai. Ai aflat de la eful unei secii c salariaii acesteia
intenioneaz s ntrerup lucrul n secia lor i, implicit, n ntreaga
ntreprindere, ca semn de protest pentru posibilitatea ca managementul s
reorganizeze activitatea seciei, consecina fiind disponibilizarea a cel
puin 25 de salariai. Reorganizarea va avea loc, nu ns i
disponibilizarea a 25 de oameni! Cum procedai n cazul unui astfel de
zvon?
7. Studiu de caz
Birocraia i sntatea1
Un raport oficial redactat de inspectorii Spitalului Municipal a
concluzionat c performana acestui spital a fost mult sub indicatorii
naionali (de performan) i setul de obiective al tuturor celorlalte spitale.
Concluziile raportului au stabilit c spitalul pierde din pacienii si.
1

Adaptat dup Mullins, L.J., Management & Organisational Behaviour, Seventh Edition,
Prentice Hall, Essex, U.K., 2005, pag. 656.

Structura birocratic a organizaiei mpiedica ndeplinirea obiectivelor sale


care ar fi trebuit s fie mai mult orientate spre client.
Prea multe proceduri i prea multe formulare de completat erau
cerute de ctre conducere personalului operaional, adic doctorilor i
asistentelor medicale. Consecinele acestor hrtii suplimentare au fost
tratarea unui numr mai mic de pacieni cu aceeai rapiditate i competen
cum ar fi trebuit. Pentru a permite spitalului s reduc listele de ateptare
pentru pacienii care au nevoie de operaie, inspectorii au sugerat necesitatea
unei structuri organizatorice mai flexibile, menionnd faptul c o
modalitate de obinere a acestui obiectiv ar fi ca spitalul s acorde puteri
sporite personalului din prima linie prin descentralizare i delegarea lurii
deciziilor ctre doctori i asistente.
Conducerea de vrf a spitalului avea rezerve n ceea ce privete
recomandrile din raportul inspectorilor, argumentnd c un spital este cu
totul diferit de o firm privat de afaceri, deoarece prima sarcin a acestuia
este binele pacienilor, i nu profitul. De asemenea au susinut c un sistem
birocratic de organizare i specializare era cea mai bun modalitate de a
organiza un spital. Aceasta, au sugerat ei, deoarece era nevoie de proceduri
testate i implementate de specialiti cu o nalt expertiz. Birocraia asigura
faptul c greelile sunt mai rare i n consecin nu este riscat binele
pacienilor.

V Discuii i ntrebri:
1. Explicai limitele sistemului unei organizaii cu structur birocratic.
2. Identificai punctele forte ale sistemului birocratic care sunt folosite i
susinute de conducerea de vrf a spitalului.
3. Inspectorii au recomandat mputernicirea doctorilor i asistentelor. Cum
ar putea mbunti aceasta eficiena spitalului?
4. Oferii recomandri pentru creterea eficienei spitalului pentru a putea
oferi pacienilor si servicii mai bune.

y Rspunsuri
1H

1A

Plasai conceptul potrivit


2A 3L 4K 5I 6G 7B 8C 9E 10D
Apreciai cu Adevrat/Fals
2F 3A 4A 5F
6F

7F

8A

11J

9A

12F

10F

Alegei varianta corect


1E 2A 3C 4B 5A 6A 7D 8E 9E 10E 11D 12C 13E 14C