Sunteți pe pagina 1din 33

TESTE GRIL DE FIZIC PENTRU ADMITERE N NVMNTUL SUPERIOR

Prefa

Prezenta lucrare se adreseaz candidailor care vor susine proba la disciplina


Fizic la examenul de admitere la Universitatea Dunrea de Jos din Galai, seciile
de Inginerie i tiine, dar poate fi consultat i de elevii care se pregtesc pentru
susinerea examenului de bacalaureat sau de admitere la alte centre universitare.
Elaborat n sistemul testelor gril, culegerea conine 180 de probleme i
ntrebri de Fizic cu grade diferite de dificultate, avnd trei variante de rspuns,
dintre care unul singur este corect. Problemele sunt grupate n 3 teste din capitolele
de mecanic, termodinamic i electricitate i au fost redactate pe baza programei de
Fizic de la examenul de bacalaureat.

Conf. dr. fiz. Antoaneta Ene


Conf. dr. fiz. Nicolae igu
ef lucr. dr. fiz. Gabriel Murariu
Asist. dr. fiz. Simona Condurache-Bota
Galai, mai 2012

A. ENE, N. IGU, G. MURARIU, S. CONDURACHE-BOTA

TESTE GRIL DE FIZIC PENTRU ADMITERE N NVMNTUL SUPERIOR

TESTE DE MECANIC

1.

Micarea rectilinie uniform are loc atunci cnd:


A. rezultanta tuturor forelor este diferit de zero;
B. toate aciunile corpurilor nconjurtoare se compenseaz reciproc;
C. acceleraia crete uniform.

2.

Fora de frecare la alunecare ntre dou corpuri:


A. depinde de aria suprafeei de contact dintre corpuri;
B. este invers proporional cu fora de apsare normal exercitat
pe suprafaa de contact;
C. este direct proporional cu fora de apsare normal.

3. Principiul ineriei afirm c att timp ct asupra punctului material nu


acioneaz alte corpuri:
A. punctul material i menine starea de micare uniform accelerat sau de
repaus;
B. punctul material i menine starea de micare rectilinie uniform sau de
repaus;
C. punctul material i menine starea de micare circular uniform
accelerat sau de repaus.
4.

Conform principiului aciunii i reaciunii:


A. dac un corp acioneaz asupra altui corp cu o for numit aciune, cel
de al doilea acioneaz asupra primului cu o for dubl, numit
reaciune;
B. dac un corp acioneaz asupra altui corp cu o for numit aciune, cel
de-al doilea acioneaz asupra primului cu o for egal n modul i de
sens contrar numit reaciune;
C. dac un corp se afl n repaus, forele de aciune i reaciune nu
acioneaz asupra lui.
3

A. ENE, N. IGU, G. MURARIU, S. CONDURACHE-BOTA

5.

n cazul unei deformri elastice


A. alungirea este invers proporional cu lungimea iniial;
B. alungirea este proporional cu fora deformatoare;
C. deformrile nu depind de natura materialului solicitat.

6.

Un corp aflat n micare rectilinie uniform este caracterizat prin:


A. vitez constant i traiectorie rectilinie;
B. acceleraie constant i traiectorie rectilinie;
C. acceleraie nul i vitez variabil.

7.

Lucrul mecanic se msoar n Joule. Acesta este echivalent cu:


A. 1J = 1 W/s;
B. 1J = 1N/m;
C. 1J = 1 W s.

8. Prin definiie, lucrul mecanic este egal cu produsul dintre mrimea forei i
mrimea deplasrii: L = F d, dac:
A. fora este constant i punctul ei de aplicaie se deplaseaz pe distana d,
pe o direcie oarecare;
B. fora este constant i punctul ei de aplicaie se deplaseaz pe distana d,
n direcia i n sensul forei;
C. fora este variabil i punctul ei de aplicaie se deplaseaz pe distana d,
n direcia i sensul forei.
9.

Lucrul mecanic este:


A. o mrime vectorial, deoarece este produsul ntre o mrime vectorial
(fora) i o mrime scalar (deplasarea);
B. o mrime vectorial, deoarece este rezultatul unui produs vectorial dintre
dou mrimi vectoriale (fora i deplasarea);
C. o mrime scalar, deoarece este rezultatul unui produs scalar ntre dou
mrimi vectoriale (fora i deplasarea).

10. Lucrul mecanic al greutii este:


A. independent de drumul parcurs de punctul material i de legea de
micare a acestuia;
B. independent de drumul parcurs de punctul material i dependent de legea
de micare a acestuia;
C. este egal cu raportul dintre greutate i diferena de nivel h dintre poziiile
iniial i cea final a punctului material.
4

TESTE GRIL DE FIZIC PENTRU ADMITERE N NVMNTUL SUPERIOR

11. Un corp de mas m=5 kg se afl la nlimea h=10 m fa de suprafaa


Pmntului. Care este energia potenial a corpului? (g=10 m/s2).
A. 500 J;
B. 50 J;
C. 5 J.
12. Un om cu masa m=70 kg urc un deal de nlime h=100 m, mergnd cu vitez
constant n timpul t=700 s. Ce putere dezvolt omul pentru a urca dealul? (g=10
m/s2).
A. 700 W;
B. 100 W;
C. 300 W.
13. Ce vitez iniial a avut un mobil, dac dup un timp t1=5 s are viteza v1=10
m/s, iar dup un timp t2 =15 s se oprete?
A. 15 m/s;
B. 25 m/s;
C. 5 m/s.
14. Dou corpuri de mase m1 = 20 kg i m2 = 10 kg sunt aezate unul lng altul pe
o suprafa orizontal neted, fr frecare. Corpul de mas m1 este mpins cu o
for orizontal F = 300 N spre cellalt corp. Cu ce for este mpins corpul de
mas m2 de ctre corpul de mas m1?
A. 10 N;
B. 100 N;
C. 30 N.
15. Un autovehicul cu masa m=2000 kg i mrete viteza de la v1 20 m / s la
v 2 30 m / s ntr-un interval de timp egal cu 40 secunde. Ce valoare are fora de

frecare dintre roi i asfalt, dac fora de traciune este de 8000 N?


A. 7000 N;
B. 6000 N;
C. 7500 N.
16. Sub aciunea unei fore F1=20 N, un punct material se mic cu acceleraia
a1=2 m/s2. Dac fora care acioneaz asupra punctului material este F2=80 N,
atunci acceleraia va fi:
A. 6 m/s2;
B. 5 m/s2;
C. 8 m/s2.
17. Un mobil parcurge, ntr-o micare rectilinie uniform, o distan cu viteza v1 i
n continuare o distan egal cu cea anterioar, cu viteza v2. Exprimai viteza
medie pe ntreaga distan parcurs:
v v2
2 v1v 2
v v2
A. 1
;
B. 1
;
C.
.
2
v1v 2
v1 v 2

A. ENE, N. IGU, G. MURARIU, S. CONDURACHE-BOTA

18. Timpul n care viteza unui mobil crete de la v1= 2 m/s la v2= 8 m/s pe distana
de 20 m este:
A. 1 s;
B. 4 s;
C. 5 s.
19. Un punct material se mic n intervalul de timp t 6 s cu acceleraia
a=2 m/s 2 . Viteza medie n acest interval este v m 8 m/s . Care este viteza iniial a
punctului material?
A. 4 m/s ;

B. 3 m/s ;

C. 2 m/s .

20. Care este fora de frecare care acioneaz asupra unui corp cu masa m, care se
mic liber pe un plan nclinat cu unghiul fa de orizontal, dac este
coeficientul de frecare?
B. Ff m g sin ;
C. Ff m g cos .
A. Ff m g ;
21. La coborrea liber a unui corp pe un plan nclinat cu frecare, acceleraia este:
A. g cos ;
B. g sin cos ;
C. g sin cos .
22. Energia cinetic a unui corp cu masa de m=12 kg, care se deplaseaz cu viteza
de v=10 m/s este:
A. 240 J;
B. 600 J;
C. 300 J.
23. Care dintre expresiile urmtoare are dimensiunea unei energii?
A. mgv;

mv 2
C.
.
2

B. mv;

24. Energia de 5 kWh, exprimat n Joule, este:


A. 18 103 ;

B. 18 106 ;

C. 5 106 .

25. Un corp este lansat pe o suprafa orizontal cu energia cinetic iniial Ec=
200 J i se oprete datorit unei fore de frecare Ff = 10 N. Distana pn la oprire
este:
A. 10 m;

B. 20 m;

C. 210 m.

26. Un resort cu constanta elastic k = 500 N/m este ntins de o for exterioar
care produce un lucru mecanic L = 2,5 J. Deformaia resortului este:
A. 2 m;
B. 0,3 m;
C. 0,1 m.
6

TESTE GRIL DE FIZIC PENTRU ADMITERE N NVMNTUL SUPERIOR

27. Un corp este aruncat vertical n sus cu viteza iniial v0. Energia cinetic a
corpului este egal cu cea potenial la nlimea:
A.

v 02
;
4g

B.

v 02
;
g

C.

v 02
.
2g

28. Care din urmtoarele egaliti ntre uniti de msur este adevrat?
A. 1J 1W s 1 ;

B. 1J 1 N m 1 ; C. 1J 1N m .


29. Unitatea de msur a mrimii fizice dat de relaia F d este:

A. J;

C. kg m / s2 .

B. W;

30. Ce putere are o locomotiv care dezvolt o for de traciune de F=30 kN,
pentru a deplasa un tren cu viteza de v=20 m/s?
A. 600 kW;
B. 400 kW;
C. 200 kW.
31. Asupra unui corp de mas m, aflat n repaus, acioneaz fora F sub unghiul .
Dup un timp, corpul atinge viteza v. Puterea dezvoltat de fora F este:
F
F v
F
A.
cos ;
B.
cos ;
C.
.
2v
2
v cos
32. Un tren a parcurs o distan d=480 m, urcnd uniform o pant, n timpul t=80 s.
Puterea locomotivei este P=300 kW. S se determine fora de traciune a
locomotivei.
A. 50 kN;
B. 60 kN;
C. 70 N.
33. La ce nlime h poate fi ridicat vertical un corp cu masa m = 100 kg, dac se
acioneaz cu un motor cu puterea P=2 kW, timp de 30 secunde? (g=10 m/s2).
A. 50 m;
B. 80 m;
C. 60 m.
34. Un corp se mic cu frecare pe o suprafa orizontal, coeficientul de frecare
fiind =0,1. Viteza iniial a corpului este v0=10 m/s. Ce vitez are corpul dup ce
a parcurs un spaiu s=18 m? (g = 10 m/s2).
A. 5 m/s;
B. 7 m/s;
C. 8 m/s.

A. ENE, N. IGU, G. MURARIU, S. CONDURACHE-BOTA

35. Un corp cu masa m=3 kg, aflat pe o mas orizontal, se deplaseaz uniform
sub aciunea unei fore F=40 N, care formeaz un unghi 30 cu orizontala.
Valoarea coeficientului de frecare dintre corp i suprafaa orizontal este egal cu:
A. 3 ;

B. 2 3 ;

C.

3
.
2

36. O for orizontal constant F=48 N acioneaz asupra unui corp aflat pe un plan
orizontal neted. Corpul parcurge, de la pornire, un spaiu s=75 m n timpul t=5 s. Care
este masa corpului?
A. 6 kg;
B. 15 kg;
C. 8 kg.
37. Un corp are o micare uniform accelerat cu viteza iniial v0=1 m/s. Corpul
parcurge, de la momentul iniial, o distan d=8 m n timpul t=2 s. Acceleraia
corpului este:
B. a = 3 m/s2;
C. a = 8 m/s2.
A. a =4 m/s2;
38. Un corp este aruncat pe vertical, de jos n sus, de la suprafaa Pmntului. La
nlimea h=18,2 m are viteza v=6 m/s. Care a fost viteza iniial a corpului? Se
va considera g = 10 m/s2.
A. 22 m/s;
B. 20 m/s;
C. 18 m/s.
39. Un corp se mic cu frecare pe o suprafa orizontal, coeficientul de frecare
fiind = 0,1. Viteza iniial a corpului este v0 = 12 m/s. Ce spaiu strbate corpul
pn la oprire? (g = 10 m/s2).
A. 12 m;
B. 72 m;
C. 60 m.
40. Un corp avnd viteza iniial v0 = 20 m/s, se mic cu frecare pe o suprafa
orizontal, coeficientul de frecare fiind = 0,2. Ct timp se mic corpul pn la
oprire? (g = 10 m/s2).
A. 12 s;
B. 11 s;
C. 10 s.
41. Un corp se mic cu frecare pe o suprafa orizontal, coeficientul de frecare
fiind = 0,1. Viteza iniial a corpului este v0 = 10m/s. Ce vitez are corpul dup
ce a parcurs un spaiu s=18 m? (g = 10 m/s2).
A. 5 m/s;
B. 7 m/s;
C. 8 m/s.

TESTE GRIL DE FIZIC PENTRU ADMITERE N NVMNTUL SUPERIOR

42. Un corp avnd viteza iniial vo=20 m/s este aruncat pe vertical de la suprafaa
Pmntului. Ce nlime maxim atinge corpul? (g = 10 m/s).
A. 15 m;
B. 20 m;
C. 18 m.
43. Un corp avnd viteza iniial v0 = 15 m/s este aruncat pe vertical n sus. Ct
timp se mic pn la nlimea maxim? (g = 10 m/s2).
A. 2 s;
B. 1,5 s;
C. 1,8 s.
44. Un automobil se deplaseaz cu viteza constant v=20 m/s. tiind c fora de
frecare care se opune naintrii automobilului este Ff=1500 N, s se determine
puterea utilizat.
A. 300 W;
B. 150 kW;
C. 30 kW.
45. Un corp cu masa m = 4 kg i viteza iniial vo = 15 m/s se mic cu frecare pe o
suprafa orizontal. Care este lucrul mecanic consumat de fora de frecare pn la
oprirea corpului?
A. 450 J;
B. 300 J;
C. 500 J.
46. Un resort avnd constanta elastic k = 50 N/m este ntins cu x=0,1 m de o for
exterioar. Ce lucru mecanic produce fora pentru deformarea resortului?
A. 0,20 J;
B. 0,30 J;
C. 0,25 J.
47. Un corp pleac din repaus din vrful unui plan nclinat care face unghiul =
30 cu orizontala i alunec cu frecare spre baza planului. Coeficientul de frecare

dintre corp i suprafaa planului nclinat este 3 / 4 , iar lungimea planului


nclinat este = 10 m. Ce vitez are corpul la baza planului nclinat? (g = 10 m/s2).
A. 5 m/s;
B. 12 m/s;
C. 10 m/s.
48. nlimea maxim atins de un corp aruncat pe vertical n sus, cu viteza
iniial v0, n cmp gravitaional uniform este dat de expresia:
A. v 0 g ;

v 02
C.
.
2g

B. 2g v ;
2
0

A. ENE, N. IGU, G. MURARIU, S. CONDURACHE-BOTA

49. Un corp avnd viteza iniial v0 este aruncat pe vertical de jos n sus. Dup ce
atinge nlimea maxim, corpul cade liber. Timpul ct dureaz micarea este:
2v 0
v
v
A.
;
B. 0 ;
C. 0 .
g
g
2g
50. Un corp avnd viteza iniial v0 este aruncat pe vertical de jos n sus. Dup ce
atinge nlimea maxim, corpul cade liber. Viteza la revenirea pe sol este:
v
v
A. v 0 ;
B. 0 ;
C. 0 .
2
3
51. Un corp aruncat vertical n sus are la nlimea h1 viteza v1. Viteza iniial a
corpului este:
A. v 0 v12 2gh1 ; B. v 0 v12 2gh1 ;

C. v 0 2gh1 .

52. Un corp este aruncat pe vertical n jos, de la nlimea h=20 m, cu viteza


iniial v0 = 15 m/s. Ct timp se mic acest corp pn la atingerea solului?
(g = 10 m/s2)
A. 2 s;
B. 1 s;
C. 1,8 s.
53. Un corp avnd viteza iniial v0 = 20 m/s este aruncat vertical n sus. Ce vitez
are corpul la o nlime egal cu jumtate din nlimea maxim? (g = 10 m/s2).
A. 40 m/s;

B. 10 2 m/s;

C. 5 2 m/s.

54. Un corp aruncat vertical n sus, revine pe pmnt dup timpul t. Viteza iniial
este:
A. v 0 g t ;
B. v 0 2g t ;
C. v 0 g t / 2 .
55. Un corp este aruncat pe vertical n sus. La nlimea h = 8,2 m corpul are o
vitez de v=6 m/s. Care a fost viteza iniial a corpului? (g = 10 m/s2).
A. 20 m/s;

B. 10 2 m/s;

C.

2 m/s.

56. Un corp aruncat pe vertical n sus, ajunge la nlimea h. Cu ct se va ridica


corpul mai sus, dac viteza sa iniial crete de 3 ori?
A. cu 9h;
B. cu 8h;
C. cu 3h.

10

TESTE GRIL DE FIZIC PENTRU ADMITERE N NVMNTUL SUPERIOR

57. Peste un scripete ideal este trecut un fir de care sunt atrnate dou corpuri de
mase m1 = 4 kg i m2 = 6 kg. S se calculeze tensiunea n fir, dac cele dou
corpuri sunt lsate libere (g = 10 m/s2).
A. 48 N;
B. 24 N;
C. 12 N.
58. Peste un scripete ideal este trecut un fir cu dou corpuri la capete de mase m1 = 3 kg
i m2 = 2 kg. S se calculeze acceleraia, dac cele dou corpuri sunt lsate libere
(g = 10 m/s2).
B. 1 m/s2;
C. 2 m/s2.
A. 3 m/s2;
59. Un corp cu masa m=1 kg este lsat s cad liber de la nlimea h = 5 m fa
de sol. Ce valoare are energia cinetic a corpului n momentul atingerii solului
(g = 10 m/s2)?
A. 25 J;
B. 50 J;
C 30 J .
60. Un resort avnd constanta elastic k = 100 N/m este ntins cu x=0,2 m de o
for exterioar. Ce lucru mecanic este necesar pentru a obine o deformare de trei
ori mai mare a resortului?
A. 20 J;
B. 40 J;
C. 18 J.

11

A. ENE, N. IGU, G. MURARIU, S. CONDURACHE-BOTA

Rspunsuri TESTE DE MECANIC:


Nr.
Nr.
Nr.
Nr.
Rspuns
Rspuns
Rspuns
Rspuns
item
item
item
item
1
B
16
C
31
B
46
C
2
C
17
C
32
A
47
A
3
B
18
B
33
C
48
C
4
B
19
C
34
C
49
A
5
B
20
C
35
B
50
A
6
A
21
B
36
C
51
A
7
C
22
B
37
B
52
B
8
B
23
C
38
B
53
B
9
C
24
B
39
B
54
C
10
A
25
B
40
C
55
B
11
A
26
C
41
C
56
B
12
B
27
A
42
B
57
A
13
A
28
C
43
B
58
C
14
B
29
A
44
C
59
B
15
C
30
A
45
A
60
C

12

TESTE GRIL DE FIZIC PENTRU ADMITERE N NVMNTUL SUPERIOR

TESTE DE TERMODINAMIC
1.

n transformarea izoterm a unei mase date de gaz, se menine constant:


A. presiunea;
B. densitatea;
C. temperatura.

2.

Ecuaia termic de stare a unui gaz ideal este dat de una dintre formulele:
R V
A. p
;
B. p V R T ;
C. T V R p .
T

3. Un gaz care ocup volumul V, conine un numr N de molecule la temperatura


T. Care din urmtoarele expresii determin presiunea gazului ?
N
V
VT
A. p k T ;
B. p k T ;
C. p
.
V
N
kN
4. Pentru o mas de gaz meninut constant, dublarea densitii gazului se poate
face prin:
A. dublarea presiunii i meninerea temperaturii constant;
B. dublarea temperaturii i pstrarea volumului constant;
C. reducerea presiunii la jumtate i pstrarea volumului constant.
5. Prin nclzirea unui gaz ideal la presiune constant cu T = 300 K, volumul se
dubleaz. ntre ce temperaturi a avut loc nclzirea?
A. T1 = 2 K,
T2 = 1 K;
T2 = 600 K;
B. T1 = 300 K,
T2 = 500 K.
C. T1 = 200 K,
6. Un gaz ideal monoatomic evolueaz dup ecuaia p a V , unde a este o
constant pozitiv. tiind c V2/V1=n, s se determine raportul T2/T1, dintre
temperatura din starea final i, respectiv, temperatura din starea iniial:
A. 2 n;
B. 2n2;
C. n2.
13

A. ENE, N. IGU, G. MURARIU, S. CONDURACHE-BOTA

7. nclzind izocor un volum V de gaz ideal biatomic, presiunea a crescut cu p.


Cunoscnd Cp=(7R/2), n cazul meninerii masei gazului constante, cldura
absorbit de gaz este:
7
7 p
5
A. Q V p ;
B. Q
;
C. Q V p .
2
2 V
2
8. O cantitate de gaz ideal este supus la o transformare general n care
temperatura absolut crete de 3 ori, iar volumul se micoreaz de 2 ori. De cte ori
presiunea final va fi mai mare dect presiunea iniial, n condiiile n care masa a
fost meninut constant ?
A. 3;
B. 4;
C. 6.
9. Unitatea de msur n S.I. pentru cldura specific molar poate fi scris sub
forma:
A.

J
;
kmol K

10. Cunoscnd

densitatea

B.

J kg
;
K

apei

C. J/s.

ap 103 kg / m 3

masa

sa

molar

ap 18 kg / kmol , numrul de kilomoli coninui ntr-un volum V=0,036 m3 de


ap este egal cu:
A. 18 kmoli;

B. 2 kmoli;

C. 20 kmoli.

11. Un gaz ideal monoatomic, avnd Cv=(3R/2), primete cldura Q i se destinde


astfel nct presiunea rmne constant, iar temperatura crete cu T. Raportul
dintre cldura Q primit i lucrul mecanic efectuat n transformare, este:
A. 3/2;
B. 5/2;
C. 3.
12. Simbolurile mrimilor fizice fiind cele utilizate n manualele de Fizic, variaia
energiei interne a unui sistem termodinamic poate fi exprimat, n funcie de
energia schimbat de sistem cu mediul exterior, prin relaia:
A. U L Q ;
B. U L Q ;
C. U Q L .
13. Simbolurile mrimilor fizice fiind cele utilizate n manualele de Fizic,
expresia care are aceeai unitate de msur ca i constanta gazelor ideale R este:
Q
Q
Q
B. ;
C.
.
A. ;
T
T

14

TESTE GRIL DE FIZIC PENTRU ADMITERE N NVMNTUL SUPERIOR

14. n timpul destinderii unui gaz ideal pentru care T = const. i m=const., este
valabil urmtoarea afirmaie:
A. gazul nu efectueaz lucru mecanic;
B. primete lucru mecanic i cedeaz energie sub forma cldur;
C. i menine energia intern constant.
15. n dou incinte de volume V i 2V se afl dou gaze ideale avnd densitile 1
g/cm3 i respectiv 2,5 g/cm3. n urma amestecrii celor dou gaze ntr-o incint de
volum V/2, densitatea amestecului va avea valoarea:
B. 2 g/cm3;
C. 4 g/cm3.
A. 0,75 g/cm3;
16. Un gaz ideal efectueaz o transformare la presiune constant. tiind c n
cursul transformrii temperatura crete cu 10%, iar variaia volumului este 0,5 ,
volumul iniial ocupat de gaz are valoarea:
A. 5 ;
B. 2 dm3;
C. 4 dm3.
17. tiind c simbolurile mrimilor fizice sunt cele utilizate n manualele de Fizic,
relaia de definiie a cldurii specifice este:
Q
Q
Q
A. c
;
B. c
;
C. c
.
T
T
m T
18. tiind c simbolurile mrimilor fizice i ale unitilor de msur sunt cele
pV
este:
utilizate n manualele de Fizic, unitatea de msur a raportului
R T
C. kg.
A. kmol;
B. kmol 1;
19. Dac un gaz ideal sufer o transformare n care este valabil relaia: p a V ,
unde a este o constant pozitiv, iar masa rmne constant, atunci volumul gazului
variaz n funcie de temperatur dup legea:
A. V

a
;
T

B. V a T ;

C. V

R T
.
a

20. tiind c simbolurile mrimilor fizice sunt cele utilizate n manualele de Fizic,
n comprimarea izobar este valabil relaia:
A. L > 0;
B. Q = 0;
C. L R T .

15

A. ENE, N. IGU, G. MURARIU, S. CONDURACHE-BOTA

21. ntr-un recipient cu volumul V=0,1 m3 se afl N 12 10 25 molecule de azot


( 28 kg / kmol ). Considernd numrul lui Avogadro N A 6 10 26 kmol 1 ,
densitatea gazului este:
A. 14 kg/ m 3 ;

B. 56 kg/ m 3 ;

C. 28 kg/ m 3 .

22. tiind c simbolurile mrimilor fizice i ale unitilor de msur sunt cele
pV
este:
utilizate n manualele de Fizic, unitatea de msur a expresiei
T
A. J/mol;
B. JK;
C. J/K.
23. Lucrul mecanic i cldura sunt mrimi care caracterizeaz:
A. schimbul de energie dintre sistemul termodinamic i mediul exterior;
B. starea energetic a unui sistem termodinamic;
C. energia de interaciune dintre moleculele care alctuiesc un sistem
termodinamic.
24. Un gaz efectueaz un proces termodinamic
care se reprezint grafic n coordonate p - V ca n
figura alturat. Lucrul mecanic efectuat de gaz
are valoarea:
A. 6000 J;
B. 2000 J;
C. 4000 J.
25. O cantitate dat de gaz ideal i dubleaz volumul prin mai multe procese
termodinamice diferite, plecnd din aceeai stare iniial de echilibru
termodinamic. Lucrul mecanic efectuat are valoarea cea mai mare pentru
destinderea:
B. izoterm;
C. izobar.
A. adiabatic;
26. Cldura molar la volum constant a unui gaz este Cv=(5R/2). Exponentul
adiabatic pentru acel gaz are valoarea:
A. 0,8;
B. 1,3;
C. 1,4.

16

TESTE GRIL DE FIZIC PENTRU ADMITERE N NVMNTUL SUPERIOR

27. Simbolul unitii de msur n S.I. pentru energia intern a unui sistem
termodinamic, este:
A. Pa (Pascal);
B. K (Kelvin);
C. J (Joule).
28. Patru gaze ideale diferite, avnd aceeai densitate,
sunt supuse transformrilor reprezentate n figura
alturat. Reprezentarea grafic care corespunde gazului
cu cea mai mare mas molar , este:
A. 4;
B. 3;
C. 2.
29. Un gaz ideal trece din starea 1 n starea 3 fie direct,
pe drumul a, fie prin starea intermediar 2, conform
figurii alturate. ntre valorile lucrurilor mecanice
schimbate cu mediul exterior n cele dou procese
termodinamice exist relaia:
A. L1, 2,3 L1, a ,3 ;

B. L1, 2,3 L1, a ,3 ;

C. L1, 2,3 L1, a ,3 .

30. Mrimea fizic numeric egal cu cantitatea de cldur necesar modificrii


temperaturii unitii de mas de substan cu 1 grad este:
A. cldura specific;
B. capacitatea caloric;
C. cldura molar.
31. tiind c simbolurile mrimilor fizice i ale unitilor de msur sunt cele
utilizate n manualele de Fizic, unitatea de msur n S.I. a mrimii fizice
pV
este:
exprimat prin
R
A. kg;
B. K;
C. mol.
32. Un corp cu masa m i cldura specific c i mrete temperatura cu T.
Cldura primit de corp n acest proces se exprim prin relaia:
mc
A. Q m c T ;
B. Q
;
C. Q m T .
T

17

A. ENE, N. IGU, G. MURARIU, S. CONDURACHE-BOTA

33. Notaiile fiind cele obinuite n manualele de Fizic, cldura primit de gaz n
cursul unei destinderi izoterme a unui gaz ideal de la volumul iniial V1 pn la
volumul V2, este:
A. Q R T n(V2 / V1 ) ; B. Q R T ;
C. Q C T .
34. Pentru a nclzi o cantitate de gaz ideal monoatomic ( CV 3R / 2 ) cu T la
volum constant, se consum cldura Q = 3 kJ. Pentru a nclzi la presiune constant
aceeai cantitate de gaz ideal monoatomic tot cu T, se consuma cldura:
A. 5 kJ;
B. 6 kJ;
C. 2 kJ;
35. Simbolurile mrimilor fizice fiind cele utilizate n manualele de Fizic,
expresia de mai jos, care are dimensiunea unei presiuni, este:
A. T p ;

B.

L
;
V

36. Relaia Q = U este adevrat pentru o transformare:


B. izocor;
A. izobar;

C. T V .

C. izoterm.

37. O mas de gaz cu CV 3R / 2 , aflat iniial la temperatura T, se destinde


izobar pn la dublarea volumului. Temperatura gazului n starea final este:
A. 2T ;
B. 3T / 2 ;
C. T / 2 .
38. Un gaz avnd cldura molar la volum constant CV 3R / 2 , absoarbe cldura
Q=100 J la presiune constant. Lucrul mecanic efectuat de gaz n acest proces are
valoarea:
A. 30 J;
B. 40 J;
C. 50 J.
39. Un gaz ideal biatomic ( CV 5R / 2 ) se afl ntr-o stare iniial n care volumul
gazului este V, iar presiunea p. Gazul este nclzit la presiune constant pn cnd
volumul su se tripleaz. Cldura absorbit de gaz n acest proces este:
A. 12 pV;
B. 9 pV;
C. 7 pV.
40. Relaia Q = 0 este adevrat pentru o transformare:
B. izoterm;
A. izobar;

18

C. adiabatic.

TESTE GRIL DE FIZIC PENTRU ADMITERE N NVMNTUL SUPERIOR

5R
; =32 kg/kmol) la
2
temperatura T1=400 K. Incinta este nclzit i oxigenul absoarbe cantitatea de
cldur Q= 831kJ pn cnd temperatura sa se tripleaz. tiind c R=8310
J/(kmolK), cantitatea de oxigen din incint este:
A. 1 kg;
B. 2 kg;
C. 1,6 kg.

41. ntr-o incint de volum constant se afl oxigen ( C V

42. Expresia cantitativ a lucrului mecanic ntr-o transformare izobar, n funcie


de variaia temperaturii este:
A. L p T ;

B. L V T 1 T ;

43. n figura alturat sunt reprezentate n


coordonate (p,V) patru procese termodinamice
distincte suferite de o cantitate constant de gaz ideal:
1A proces izobar; 2A proces izoterm; 3A
proces linear; 4A proces izocor. Lucrul mecanic
efectuat de gaz este minim n procesul:
B. 2A;
A. 1A;

C. L R T .

C. 4A.

44. Relaia U CV T este valabil:


A. n cazul gazului ideal n orice proces termodinamic;
B. numai n procesele izoterme ale gazului ideal;
C. numai n procesele izobare ale gazului ideal.
45. ntr-un vas

se

afl nchis hidrogen (=2

kg/kmol), la

presiunea

p 8,31 10 5 N / m 2 i temperatura T=400 K. tiind c R=8310 J/(kmolK),

densitatea hidrogenului din vas este:


B. 0,06 kg/m3;
A. 0,1 kg/m3;

C. 0,5 kg/m3.

46. n dou incinte de volume V i 2V se afl acelai gaz. Prima incint conine
1 kmol de gaz, iar a doua incint conine 6 kmoli, presiunea fiind aceeai. Precizai
relaia corect dintre temperaturile n cele dou incinte:
A. T1 6T2 ;

B. T1

19

3T2
;
2

C. T1 3T2 .

A. ENE, N. IGU, G. MURARIU, S. CONDURACHE-BOTA

3R
) efectueaz un proces
2
izocor n urma creia energia intern variaz cu 8,31 J. Cldura primit de gaz este:
A. 4,16 J;
B. 12,46 J;
C. 8,31 J.

47. O cantitate dat de gaz ideal monoatomic ( C V

48. Un sistem termodinamic evolueaz dup un proces termodinamic ciclic. Lucrul


mecanic efectuat de sistem, L = 1 kJ, reprezint 25% din cldura primit. Variaia
energiei interne a gazului n procesul considerat este:
A. 0,4 kJ;
B. 0,4 kJ;
C. 0 kJ.
49. Un sistem termodinamic evolueaz dup un proces termodinamic ciclic.
Cantitatea de energie sub form de cldur primit de sistem este Q = 2 kJ, iar
randamentul procesului este 25%. Energia cedat sub forma de cldur n procesul
considerat este:
A. 2,5 kJ;
B. 1,5 kJ;
C. 2,0 kJ.
50. Relaia Q = L este adevrat pentru o transformare:
A. izobar;
B. izoterm;

C. adiabatic.

51. Numrul lui Avogadro reprezint:


A. are valoarea 6,023 1026 kmol1 ;
B. numrul de molecule dintr-un miligram de substan;
C. are valoarea de 6,023 1023 mol 1 .
52. n transformarea izoterm se menin constante:
A. presiunea i masa gazului;
B. masa de gaz;
C. temperatura i masa gazului.
53. Presiunea unui gaz cu masa constant crete dac:
A. volumul crete i temperatura sa scade;
B. volumul i temperatura sa ramn constante;
C. volumul scade i temperatura sa crete.
54. Densitatea unui gaz este dat de una din formulele:
p
T
A.
;
B.
;
R T
R p
20

C.

p
.
R T

TESTE GRIL DE FIZIC PENTRU ADMITERE N NVMNTUL SUPERIOR

55. Pentru o mas de gaz nchis ntr-un volum constant, dublarea presiunii
gazului se poate face prin:
A. reducerea temperaturii la jumtate;
B. dublarea temperaturii gazului;
C. reducerea densitii la jumtate.
56. Variaia energiei interne a unui gaz ideal ntre dou stri:
A. depinde de presiunea i volumul gazului la jumtatea transformrii;
B. nu depinde de strile intermediare, ci doar de starea iniial i de starea
final ale gazului;
C. depinde numai de starea iniial.
57. tiind cldura molar a unui gaz ideal la presiune constant, Cp=7R/2, care
este cldura molar la volum constant, CV, a aceluiai gaz ?
A. 9R/2;
B. 3R/2;
C. 5R/2.
58. n transformarea izocor se menin constante:
A. presiunea i masa gazului;
B. volumul i masa gazului;
C. masa de gaz i temperatura gazului.
59. O cantitate dat de gaz ideal monoatomic efectueaz un proces izocor, n urma
cruia primete o cantitate de energie 16,62 J, sub form de cldur. Variaia
energiei interne a gazului ideal este:
A. 8,31 J;
B. 24,92 J;
C. 16,62 J.
60. Un gaz ideal este supus proceselor reprezentate n
figura alturat, n care 1 2 este o destindere izobar de
la volumul V1 la volumul V2 2V1 , iar 2 3 este o
destindere izoterm pn la volumul V3 2V2 . Raportul
dintre valorile temperaturilor strilor atinse de gaz respect
relaia:
A. T3 2T2 ;
B. T1 2T2 ;
C. T3 2T1 .

21

A. ENE, N. IGU, G. MURARIU, S. CONDURACHE-BOTA

Rspunsuri TESTE DE TERMODINAMIC:


Nr.
Nr.
Nr.
Nr.
Rspuns
Rspuns
Rspuns
Rspuns
item
item
item
item
1
C
16
A
31
B
46
C
2
B
17
C
32
A
47
C
3
A
18
C
33
A
48
C
4
A
19
C
34
A
49
B
5
B
20
C
35
B
50
B
6
C
21
B
36
B
51
C
7
C
22
C
37
A
52
C
8
C
23
A
38
B
53
C
9
A
24
A
39
C
54
A
10
B
25
C
40
C
55
B
11
B
26
C
41
C
56
B
12
C
27
C
42
C
57
C
13
C
28
A
43
C
58
B
14
C
29
A
44
A
59
C
15
C
30
A
45
C
60
C

22

TESTE GRIL DE FIZIC PENTRU ADMITERE N NVMNTUL SUPERIOR

TESTE DE ELECTRICITATE
1. Un bec funcioneaz normal la tensiunea U=100V i are puterea P=100W.
Rezistena filamentului becului este:
A. 100 ;
B. 10 ;
C. 1000 .
2. Dac pe un bec sunt trecute valorile U=5V i I=0,1A, atunci energia consumat
de acesta n timpul t=2 ore de funcionare normal este:
A. 0.5 Wh;
B. 5 Wh;
C. 1 Wh.
3. Trei rezistene cu valorile de 2 , 4 i 6 sunt legate n serie. Rezistena
echivalent a gruprii de rezistene este:
A. 4 ;
B. 2 ;
C. 12 .
4. Dou rezistene identice cu valoare de 6 sunt legate n paralel. Rezistena
echivalent a gruprii de rezistene este:
A. 6 ;
B. 3 ;
C. 36 .
5. Expresia corect a dependenei rezistenei electrice a unui conductor de
dimensiunile sale i de natura materialului din care este confecionat, este:
S

A. R ;
B. R ;
C. R S .

6. Energia electric degajat de un rezistor de rezisten electric constant la


trecerea unui curent electric continuu prin el are expresia:
A. U I t 2 ;

B. U 2 I t ;

C. U I t .

7. Dac notaiile sunt cele utilizate n manualele de Fizic, atunci unitatea de


msur n S.I. a tensiunii electrice este:
A. V;
B. A;
C. .

23

A. ENE, N. IGU, G. MURARIU, S. CONDURACHE-BOTA

8. Dac notaiile sunt cele utilizate n manualele de Fizic, atunci unitatea de


msur n S.I. a intensitii curentului electric este:
A. J;
B. A;
C. W.
9. Unitatea de msur a puterii electrice poate fi exprimat prin:
A. V A ;
B. A J ;
C. A .
10.Rezistena electric a n rezistori identici, de rezisten R fiecare, legai n serie
are expresia:
R
B. ;
C. n 2 R .
A. n R ;
n
11.Rezistena electric a n rezistori identici, de rezisten R fiecare, legai n paralel
are expresia:
B. n 2 R ;

A. R;

C. R / n .

12.O surs cu tensiunea electromotoare E=10V are intensitatea curentului de


scurtcircuit Isc=2A. Rezistena intern a sursei este:
B. 2 ;
C. 5 .
A. 1 ;
13.Dou surse identice, cu tensiunea electromotoare E i rezisten intern r, sunt
legate n serie la bornele unui rezistor de rezisten R. Intensitatea curentului
electric ce parcurge circuitul este:
2E
2E
E
;
B.
;
C.
.
A.
Rr
R 2r
Rr
14.Dou surse identice, cu tensiunea electromotoare E i rezisten intern r, sunt
legate n paralel la bornele unui rezistor de rezisten R. Intensitatea curentului
electric ce parcurge circuitul este:
E
2E
2E
;
B.
;
C.
.
A.
2(R r )
R 2r
2R r
15.Legea lui Ohm pentru o poriune de circuit este dat de expresia:
A. I

R
;
U

B. I

24

U
;
R

C. I

U2
.
R

TESTE GRIL DE FIZIC PENTRU ADMITERE N NVMNTUL SUPERIOR

16.Puterea electric disipat de un rezistor de rezisten R, sub form de cldur


este dat de expresia:
A. P U 2 I ;

B. P U I 2 ;

C. P R I 2 .

17.Energia electric consumat de un rezistor de rezisten R, parcurs de un curent


electric I, n timpul t este dat de expresia:
A. W R I t ;

B. W R 2 I t ;

C. W R I 2 t .

18.ntr-un circuit simplu format dintr-un consumator de rezisten R=4 i o surs


cu tensiune electromotoare E=10 V, tensiunea la bornele sursei este U=8 V.
Rezistena intern a sursei este:
A. 2 ;
B. 1 ;
C. 4 .
19.ntr-un circuit simplu format dintr-un consumator de rezisten necunoscut i o
surs cu tensiune electromotoare E=8 V i rezisten intern r=1 , s-a stabilit
un curent electric de intensitate I=2 A. Rezistena consumatorului este:
A. 5 ;
B. 2 ;
C. 3 .
20.O surs cu tensiunea electromotoare E=10 V i rezisten intern r=1
alimenteaz un circuit de rezisten variabil. Valoarea maxim a puterii
disipate n circuitul exterior este:
A. 125 W;
B. 50 W;
C. 25 W.
21.Un bec i un rezistor legai n serie i conectai la o surs de tensiune continu
consum mpreun 2 W. Tensiunea la bornele becului este de 2 V, iar valoarea
rezistenei este de 4 . Puterea consumat de bec este:
A. 2 W;
B. 1 W;
C. 5 W.
22.Doi rezistori cu rezistenele R1 i R2, conectai pe rnd la bornele aceleai surse
de tensiune, consum aceeai putere. Rezistena intern a sursei este:
A. R2 R1 R 2 ;

B. R1 R1 R 2 ;

C.

R1R 2 .

23.Rezistena intern a unei surse avnd tensiunea la funcionare n gol de 10 V i


intensitatea de scurtcircuit de 2A, este:
B. 10 ;
C. 5 .
A. 2 ;

25

A. ENE, N. IGU, G. MURARIU, S. CONDURACHE-BOTA

24.O surs avnd rezistena intern r=6 disip pe un rezistor de rezisten


R1 12 o anumit putere electric. Rezistena unui alt rezistor pe care sursa
va disipa aceeai putere are valoarea:
A. 6 ;
B. 12 ;

C. 3 .

25.Un fir de alam cu rezistena R=40 , rezistivitatea 8 108 W m i aria


seciunii S=0,1 mm2, are lungimea:
A. 25 m;
B. 50 m;

C. 40 m.

26.La bornele unei surse de tensiune continu de rezisten intern r= 1 se


conecteaz un rezistor cu rezistena R1 =2 . Valoarea rezistenei unui al doilea
rezistor R2, care, dac este legat n serie cu primul rezistor la bornele aceleai
surse, va face s scad de 4 ori valoarea intensitii din circuit, este:
A. 9 ;
B. 12 ;
C. 3 .
27.Trei surse identice avnd tensiunea electromotoare E=10 V i rezistena intern
r=5 se leag n paralel. Curentul de scurtcircuit al sursei echivalente este:
A. 3 A;
B. 5 A;
C. 6 A.
28.Dou surse identice avnd tensiunea electromotoare E=10 V i rezistena intern
r=5 se leag n serie. Curentul de scurtcircuit al sursei echivalente este:
A. 3 A;
B. 5 A;
C. 2 A.
29.La bornele unei grupri de dou surse identice, cu rezistena intern r= 1
fiecare, se conecteaz un rezistor cu rezistena electric R=2 . Raportul dintre
intensitile curentului electric prin rezistor atunci cnd sursele sunt conectate n
paralel, respectiv n serie este:
4
4
1
A. ;
B. ;
C. .
3
5
5
30.Intensitatea curentului de scurtcircuit pentru o surs cu tensiunea electromotoare
E=10 V este Isc=5 A. Valoarea curentului electric care se obine printr-un
rezistor R=8 conectat la bornele sursei este:
A. 5 A;
B. 4 A;
C. 1 A.

26

TESTE GRIL DE FIZIC PENTRU ADMITERE N NVMNTUL SUPERIOR

31.Un conductor de rezisten 10 conectat la o tensiune constant este parcurs de


un curent de 4 A. Conectnd la aceeai tensiune un conductor de rezisten 8 ,
acesta este parcurs de un curent de intensitate:
A. 2 A;
B. 8 A;
C. 5 A.
32.Prin definiie, intensitatea curentului electric este o mrime care exprim:
A. sarcina electric ce strbate seciunea transversal a circuitului n timpul t;
B. sarcina electric ce strbate circuitul n unitatea de timp;
C. sarcina electric ce strbate seciunea transversal a circuitului n unitatea
de timp.
33.Tensiunea la bornele unei surse:
A. se msoar n voli;
B. ntr-un circuit simplu este egal ntotdeauna cu tensiunea electromotoare a
sursei;
C. este egal cu raportul dintre rezistena total a circuitului i intensitatea
curentului prin circuit.
34.Rezistivitatea unui metal variaz cu temperatura astfel:
A. crete exponenial cu temperatura;
B. nu variaz cu temperatura;
C. crete liniar cu temperatura.
35.Unitatea de msur a rezistenei electrice este:
A. 1 m 1 ;

B. 1 grad 1 ;

C. .

36.Intensitatea de scurtcircuit a unei surse cu t.e.m. E i rezisten intern r, este:


E
A. Isc ;
2r

E
B. Isc ;
r

E2
C. Isc 2 .
r

37.Dac ntr-un circuit electric simplu, format dintr-o surs de curent continuu i o
rezisten, tensiunea electromotoare a sursei crete de patru ori atunci:
A. intensitatea curentului electric prin circuit crete de dou ori;
B. rezistena intern a sursei crete de patru ori;
C. intensitatea curentului de scurtcircuit crete de patru ori.

27

A. ENE, N. IGU, G. MURARIU, S. CONDURACHE-BOTA

38.Puterea maxim debitat ntr-un circuit de o surs de tensiune, avnd valoarea


tensiunii electromotoare E i valoarea rezistenei interne r, are valoarea:
E2
A. Pmax
;
r

E2
B. Pmax
;
2r

E2
C. Pmax
.
4r

39.Puterea electric disipat de o surs de tensiune avnd valoarea tensiunii


electromotoare E i rezisten intern r, ntr-un circuit exterior de rezisten R,
este:
E2
A. P
;
rR

R E2
B. P 2
;
r R2

E
C. P R
.
rR

40.Puterea maxim debitat de o surs de tensiune cu t.e.m. E i rezistena intern r,


ntr-un circuit exterior de rezisten R, legat la bornele sursei, se obine numai n
cazul n care:
A. r=2R;
B. r=4R;
C. r=R.
41.Relaia I=

E
reprezint:
Rr

A. relaia de definiie a tensiunii electromotoare a unei surse;


B. legea lui Ohm pentru un circuit simplu;
C. diferena de potenial dintre dou puncte.
42.n S.I., unitatea de msur pentru rezistivitatea electric este:
B. m ;
C. m-1 .
A. m-2 ;
43.Un acumulator cu tensiunea electromotoare E = 12V are valoarea intensitii
curentului de scurtcircuit Isc = 40 A. Rezistena intern a sursei este:
A. 1,5 ;
B. 0,3 ;
C. 0,5 .
44.La bornele unei surse cu tensiunea electromotoare E=60 V i rezistena intern
r=5 se conecteaz un rezistor R1=10 legat n serie cu o grupare paralel
format din dou becuri identice cu rezistena R2=30 fiecare. Intensitatea
curentului din circuit este:
A. 6 A;
B. 2 A;
C. 3 A.

28

TESTE GRIL DE FIZIC PENTRU ADMITERE N NVMNTUL SUPERIOR

45.Un acumulator cu E = 12 V i r = 0,1 are tensiunea la borne U = 11 V. Se cere


s se determine intensitatea curentului electric prin circuitul din care face parte
acumulatorul.
A. 1,5 A;
B. 10 A;
C. 5 A.
46.Un circuit are puterea P=200 W. Energia disipat de acest circuit n timpul
t 2 min este:
A. 1,2 kJ;
B. 2,2 kJ;
C. 24 kJ.
47.Rezistorii cu rezistenele electrice R1 = 10 , R2 = 5 si R3 = 15 sunt legai
n serie. Valoarea rezistenei echivalente este:
A. 10 ;
B. 20 ;
C. 30 .
48.Rezistorii cu rezistenele electrice R1 = 20 si R2 = 30 sunt legai n paralel.
Valoarea rezistenei echivalente este:
B. 11 ;
C. 12 .
A. 10 ;
49.Rezistorul cu rezistena electric R = 20 este conectat la bornele unei surse de
tensiune cu valoarea tensiunii electromotoare E=22 V. Daca valoarea intensitii
curentului electric este I=1 A, atunci valoarea rezistenei interne este:
B. 2 ;
C. 3 .
A. 1 ;
50.Un bec electric are rezistena R1 = 20 , iar alte dou au fiecare rezistena
R 2 40 . Valoarea rezistenei echivalente, cnd aceste becuri sunt conectate
n serie, este:
A. 60 ;

B. 80 ;

C. 100 .

51.Care este timpul necesar disiprii unei energii W=200 J de un circuit a crui
putere electric este P=10 W ?
A. 10 s;
B. 15 s;
C. 20 s.
52.O grupare serie de dou generatoare cu tensiunea electromotoare E1=4 V i E2=6
V, rezistene interne r1=2 i respectiv r2=1 , alimenteaz o grupare de trei
becuri identice cu rezistena R=21 fiecare, legate n paralel. Tensiunea la
bornele gruprii de becuri este:
A. 21 V;
B. 14 V;
C. 7 V.

29

A. ENE, N. IGU, G. MURARIU, S. CONDURACHE-BOTA

53.La bornele unei surse cu tensiunea electromotoare E=10 V i rezisten intern


r=1 sunt conectate n serie trei rezistori cu rezistene identice cu valoarea R=3
. Intensitatea curentul electric din circuit este:
A. 2 A;
B. 4 A;
C. 1 A.
54.O grupare paralel de dou generatoare identice cu tensiunea electromotoare
E 4 V i rezisten intern r = 2 fiecare, alimenteaz doi rezistori cu
rezistenele avnd valorile R1 = 3 i respectiv R2 = 4 , legai n serie.
Tensiunea la bornele rezistorului cu rezistena R2 este:
A. 3 V;
B. 2 V;
C. 4 V.
55.La bornele unui generator electric cu tensiunea electromotoare E=10 V i
rezisten intern r=2 se conecteaz n paralel doi rezistori cu rezistenele
avnd valorile R1 = 4 i respectiv R2 = 2 . Intensitatea curentului electric
prin rezistena R1 are valoarea:
A. 1 A;
B. 3 A;
C. 10 A.
56.La bornele unei surse de tensiune cu tensiunea electromotoare E=20 V i
rezisten intern r=2 se conecteaz un rezistor cu rezistena R = 8 . Cderea
de tensiune pe rezistena intern a sursei este:
A. 4 V;
B. 8 V;
C. 10 V.
57.O surs de tensiune cu tensiunea electromotoare E=30 V i rezistena intern
r=1 alimenteaz un bec electric cu rezistena R=4 . Energia consumat de
bec n timpul t=10 ore este:
A. 3,44 kWh;
B. 2,44 kWh;
C. 1,44 kWh.
58.Un generator electric cu puterea P = 100 W alimenteaz un bec cu puterea
Pb=40 W. Randamentul circuitului este:
A. 40%;
B. 60%;
C. 20%.
59.ntr-un circuit electric simplu se cunosc: tensiunea electromotoare a sursei,
E=10 V i tensiunea la bornele sursei, U=8 V. Randamentul circuitului este:
A. 20%;
B. 80%;
C. 10%.
60.O surs de tensiune cu rezistena intern r=1 alimenteaz un consumator cu
rezistena R=9 . Randamentul circuitului este:
A. 40%;
B. 70%;
C. 90%.
30

TESTE GRIL DE FIZIC PENTRU ADMITERE N NVMNTUL SUPERIOR

Rspunsuri TESTE DE ELECTRICITATE:


Nr.
Nr.
Nr.
Nr.
Rspuns
Rspuns
Rspuns
Rspuns
item
item
item
item
1
A
16
C
31
C
46
C
2
C
17
C
32
C
47
C
3
C
18
B
33
A
48
C
4
B
19
C
34
C
49
B
5
B
20
C
35
C
50
C
6
C
21
B
36
B
51
C
7
A
22
C
37
C
52
C
8
B
23
C
38
C
53
C
9
A
24
C
39
C
54
B
10
A
25
B
40
C
55
A
11
C
26
A
41
B
56
A
12
C
27
C
42
B
57
C
13
B
28
C
43
B
58
A
14
C
29
B
44
B
59
B
15
B
30
C
45
B
60
C

31

A. ENE, N. IGU, G. MURARIU, S. CONDURACHE-BOTA

Bibliografie
1. Ene, A., Picu, M., Probleme de fizic, Vol. IA: Mecanic fizic i acustic. Mecanic
analitic, Universitatea Dunrea de Jos din Galai, 1993.
2. Moraru, L., Ene, A., Probleme de fizic, Vol. IB Fizic molecular i cldur,
Universitatea Dunrea de Jos din Galai, 1993.
3. Bostan, M., Dobrescu, D., Danila, E., Ene, A., Gheorghie, C., Mitoeriu, L., Nat, A.,
Sahlean, V., Scarlet, G., Toma, D., Toma, E., Tudose, C., igu, N., Velican, N.,
Vieriu, P., Voiculescu, M., Teste de fizic pentru admiterea n nvmntul superior,
Universitatea Dunrea de Jos din Galai, 1997.
4. Ene, A., Probleme de mecanic fizic i acustic, Editura Fundaiei Universitare
Dunrea de Jos Galai, 2001.
5. Nat, A., Ene, A., Tudose, C., Velican, N., Gheorghie, C., Vieriu, P., Sahlean, V.,
Toma, E., igu, N., Murariu, G., Condurache-Bota, S., Enache, L., Fizica. Teste gril
pentru bacalaureat i admitere n nvmntul superior, Editura Fundaiei
Universitare Dunrea de Jos Galai, 2003.
6. Ene, A., Fizica pentru ingineri. Lucrri practice i probleme rezolvate, Editura
Fundaiei Universitare Dunrea de Jos Galai, 2003.
7. Murariu, G., Probleme de fizic, Editura Fundaiei UniversitareDunrea de Jos
Galai, 2009.
8. Murariu, G., Probleme de mecanic fizic i acustic, Editura Fundaiei Universitare
Dunrea de Jos Galai, 2009.
9. Plviu, C., Hristev, A., Georgescu, L., Boran, D., Probleme de mecanic fizic i
acustic, Editura didactic i pedagogic, Bucureti, 1981.
10. Cone, G., Stanciu, Gh., Probleme de fizic pentru liceu: fenomene electrice i optice,
elemente de fizic cuantic, fizica nucleului, Editura Academiei RSR, Bucureti, 1988.
11. Druic-Zeletin, I., Popescu, A., Probleme de mecanic i acustic pentru examenele de
bacalaureat i admitere n nvmntul superior, Editura Tehnic, Bucureti, 1974.
12. Hristev, A., Probleme de termodinamic, Editura Tehnic, Bucureti, 1988.
13. Hristev, A., Probleme de fizic, vol. I, Editura Prometeu, Bucureti, 1991.
14. Manualele alternative de Fizic pentru liceu, clasele IX-XI, aprobate de MECTS.
15. Ministerul Educaiei, Cercetrii i Tineretului, Teste gril pentru Bacalaureat, 2007,
http://arhiva.subiecte.edu.ro/2007/bacalaureat/subiecte/proba_E/filiera_teoretica/profil
_real/specializarea_matematica_informatica/fizica/fizica/varianta_001.html

32

TESTE GRIL DE FIZIC PENTRU ADMITERE N NVMNTUL SUPERIOR

CUPRINS

Pag.

Teste de mecanic ....

Teste de termodinamic ..

13

Teste de electricitate .

23

Bibliografie .

32

33