Sunteți pe pagina 1din 8

Probleme matematice rezolvate

Probleme matematice i rezolvarea acestora


I. METODA FIGURATIV
Problema 1
Suma a trei numere este23.Al doilea nr. este cu 3 mai mic dect primul i cu 1 mai mare dect al
treilea. Afl numerele.
REZOLVARE:
|----------------------------|
3
Primul nr.este cel mai mare
|-------------------|---------|
Al doilea nr. este cu trei mai mic
1
|--------------|-----|
Al treilea nr. este cu 1 mai mic dect al doilea
Primul procedeu
Dac toate nr.ar fi fost egale suma ar fi fost mai mic cu:3+1+1=5
n acest caz,suma a trei nr. egale este triplul:
18.Nr. al treilea este:18:3=6
Numrul al doilea este:6+1=7,iar primul nr. este 7+3=10
Rspuns :Cele trei nr.sunt :10,7,6
Verificare:Suma nr.este 10+7+6+23.
Primul nr. este mai mare dect al doilea cu :10-7=3
Al treilea nr. este mai mare dect al doilea cu ;7-6=1
Procedeul al doilea
Dac toate cele trei nr. ar fi fost egale cu primul (cel mai mare)atunci suma ar fi fost
mai mare cu:
3+3+1=7
Suma a trei nr. egale cu primul ( cel mai mare) este :
23+7=30,
adic triplul celui mai mare nr. este 30.
Deci primul nr.este :30 : 3 =10
Al doilea nr. este ;10 3 =7,iar al treilea nr.este 7-1=6
Rspuns: Nr.sunt :10;7i 6.

Aflarea a doua (sau a mai multor nr.)cnd se cunoate suma (diferena)i ctul lor

Donth Anna

Page 1

Probleme matematice rezolvate


Problema 2
Suma a dou nr.este 12.000.tiind c primul nr.este de 5 ori mai mic dect al doilea ,se cere s se
afle cele dou nr.
Rezolvare
Reprezentm prin segmente de
|-----|
Dreapta cele doua nr.i suma lor.
|-----|-----|-----|-----|-----| 12 000
Se observ c suma celor dou nr.este de ase ori mai mare dect primul nr.
Aflm primul nr.:
12 000:6 =2 000
Aflm al doilea nr:
5 x 2 000 =10 000
Rspuns :Primul nr. este 2 000
Al doilea nr. este 10 000
Verificare: Suma nr. este: 10 000 + 2 000=12 000
Ctul celor dou nr. este:10 000 : 2000 =5
II. PROBLEME CARE SE REZOLV PRIN METODA MERSULUI INVERS
Problema 1
Un numr se nmulete cu 10. La rezultat se adaug 532, apoi rezultatul obinut se mparte la 2
i se obine 501. Care este numrul ?
Rezolvare :
( a x 10 + 532 ) : 2 = 501
Care este ultima operaie fcut ? Citim din enun: " se mparte la 2 i se obine 501".
Deci, numrul pe care l mparim la 2 i obinem 501 este : 501 x 2 = 1002
Problema dat devine : " un numr se nmulete cu 10. La rezultat se adaug 532 i am
obinut 1002 . "
a + 10 + 532 = 1002
Ce numr am adunat cu 532 i am obinut 1002? Acesta este:
1002 - 532 = 470
Problema apare acum astfel: "Un numr se nmulete cu 10 i se obine 470. Care este
numrul cutat ? "
a x 10 = 470;
a = 470 : 10; a = 47
V: ( 47 x 10 + 532 ) : 2 = 501
Problema 2
Un cltor are de fcut un drum. n prima zi merge 3 / 10 din drum, a doua zi 2 / 7 din rest, a
treia zi 3 / 5 din noul rest i a patra zi ultimii 20 de km.
Care este lungimea drumului ?
Donth Anna

Page 2

Probleme matematice rezolvate


Rezolvare:
Vom reprezenta grafic astfel:

I zi

a II - a zi

a III - a zi

20 km
a IV - a zi
1. Ct reprezint 1 / 5 din distana parcurs a treia zi?
20 km : 2 = 10 km
2. Ci km a parcurs a treia zi ?
10 km x 3 = 30 km
3. Ci km a parcurs a doua zi ?
10 km x 2 = 20 km
4. Ci km a parcurs n prima zi ?
10 km x 3 = 30 km
5. Care este lungimea drumului ?
30 km + 20 km + 30 km + 20 km = 100 km
R: 100 km

Donth Anna

Page 3

Probleme matematice rezolvate

III. PROBLEME CU UNITI DE MSUR


Problema 1
O camioneta transporta 100 saci cu gru a cte 76 kg fiecare,100 saci cu secara a cte 69 kg si 10
saci cu orez a cte 63 kg.Ce cantitate de cereale transporta camioneta?
Rezolvare:
Pasul 1. Care este cantitatea totala de grau din cei 100 de saci?
100 x 76 = 7600 ( kg grau in cei 100 de saci)
Pasul 2.Care este cantitatea totala de secara din cei 100 de saci?
100 x 69 = 6900 ( kg secara in cei 100 de saci)
Pasul 3. Care este cantitatea totala de orez din cei 10 saci?
10 x 63 = 630 ( kg orez in cei 10 saci)
Pasul 4. Care este cantitatea totala de cereale?
7600 + 6900 + 630 = 15130 (kg de cereale)
R: 15130 kg cereal
Problema 2
Din 24 kg de viine se pot obine 6 kg de dulcea . Cte kilograme de viine sunt necesare
pentru a obine 10 kg de dulcea ?
Rezolvare :
6 kg dulceata . 24 kg visine
10 kg dulceata . x kg visine
Pasul 1. Dac 6 kg de dulcea se obin din 24 kg de viine atunci de cate kg de visine avem
nevoie pentru a obtine 1 kg de dulcea?
24 : 6 = 4 (kg)
Pasul 2. Dac pentru 1 kg de dulcea sunt necesare 4 kg de viine atunci de
avem nevoie pentru a obtine 10 kg de dulcea?

Donth Anna

Page 4

cate kg de visine

Probleme matematice rezolvate


10 X 4 = 40 (kg )
R: 40 kg
IV. PROBLEME CU MICARE
Problema 1
Un tren personal care are viteza de 40 km/ h pleaca din Bucuresti spre Deva. In acelasi timp
pleaca din Deva spre Bucuresti un tren accelerat cu viteza de 70 km /h. Intre cele doua orase este
o distanta de 550 km. Afla dupa cat timp se intalnesc
Rezolvare:
Figurm datele problemei :

Pasul 1. Care este viteza total a celor doua trenuri?


vtotal = v1 + v2 = 40 + 70 = 110 (km/h)
Pasul 2. Dup ct timp se ntlnesc?
550 : 110 = 5 (h)
R: 5h
La un concurs de clrie sunt amplasate pe traseu 13 obstacole. Pentru fiecare reusit se
acord 10 puncte, iar eecul se penalizeaz cu un punct. Cte obstacole a trecut un concurrent,
dac a totalizat 108 puncte?
Rezolvare:
Presupunem c trece toate obstacolele.
Pasul 1. Cte puncte ar acumula dac ar trece toate obstacolele?
13 x 10 = 130 (puncte)
Pasul 2. Cte puncte ar pierde pentru fiecare penalizare (eec)?
Donth Anna

Page 5

Probleme matematice rezolvate


10 +1 = 11 ( puncte)
Pasul 3. Cte puncte ar acumula dac ar avea un eec?
130 11 = 119 (puncte)
Pasul 4. Cte puncte ar acumula dac ar avea dou eecuri?
119 11 = 108 ( puncte)
Pasul 5. Cte puncte a pierdut n total?
130 108 = 22 ( puncte)
Pasul 6. Cte penalizri a avut? Sau cte obstacole nu a trecut?
22 : 11 = 2 ( penalizri; obstacole)
Pasul 7. Cte obstacole a trecut?
13 2 = 11 (obstacole)
R: 11 obstacole
Problema 2
3 biciclisti parcurg impreuna 446 km. primul a parcurs cu 8 km mai mult de cat al doilea.iar al
treilea a parcurs cu 15 km mai putin de cat al doilea.cati km au parcurs biciclisti fiecare in parte
Rezolvare:
a+b+c=446 km
a=b+8;
c=b-15
(b+8)+b+(b-15)=446 km
3b-7=446 km
3b=453
V. PROBLEME LOGICE
Problema 1
Este vorba de cinci case de culori diferite aezate pe o strad ntr-o ordine pe care nu o
cunoatem; n fiecare cas locuiete cte un singur locatar, avond naionalitatea diferit de a
celorlali, care i bea butura preferat (diferit de a celorlali), care i fumeaz igara preferat
i i crete animalul preferat.
Titlul are deci o oarecare dreptate: de cinci ori cte cinci (culoarea casei, naionalitatea, butura,
igara, animalul pe care l crete) la care se mai adaug ceva: poziia caselor pe strad (prima
cas e cea mai din stnga). Combinnd ntre ele toate situaiile existente, obinem un numr
imens de mare de posibiliti.
Donth Anna

Page 6

Probleme matematice rezolvate


Dar s expunem problema, cu precizarea c ordinea afirmaiilor nu conteaz:
Englezul locuiete n casa roie.
Spaniolul crete celul.
Locatarul casei verzi bea cafea.
Ucraineanul bea cacao.
Casa verde este casa aflat n stnga celei albe.
Fumtorul de igri crete melci.
Fumtorul de igri de foi locuiete n casa galben.
Locatarul din casa din mijloc bea lapte.
Norvegianul locuiete n prima cas.
Fumtorul de pip locuiete n lng omul cu vulpe.
Fumtorul de igri de foi locuiete lng omul care crete calul.
Fumtorul de trabuc bea limonad.
Japonezul fumeaz cigarillos.
Norvegianul locuiete lng casa albastr.
Cine bea ap i cine crete zebra?
Rezolvare:
Trebuie inut cont de faptul c din afirmaiile 4, 12 i 13 rezult c japonezul nu bea nici
limonad, nici cacao.
Iat i soluia:
Casa 1

Casa 2

Casa 3

Casa 4

Casa 5

naionalitate

norvegian

ucrainean

englez

japonez

spaniol

culoare

galben

albastru

rou

verde

alb

butur

ap

cacao

lapte

cafea

limonad

animal

vulpe

cal

melci

zebr

cel

fumeaz

foi

pip

igri

cigarillos

trabuc

Aadar, norvegianul bea ap, iar japonezul crete zebra.


Problema 2
ntr-o or, o capr mnnc c verze ntregi, iar un ied mnnc i verze ntregi. Tot ntr-o or, 7
capre i 4 iezi mnnc mpreun 100 de verze.
Cte verze mnnc o capr i cte mnnc un ied, ntr-o or?

Rezolvare:
Donth Anna

Page 7

Probleme matematice rezolvate

Din enunul problemei, rezult c 7c + 4i = 100. Cum 4i i 100 sunt multipli de 4, rezult c i 7c
trebuie s fie tot multiplu de 4. Ceea ce nseamn c valorile posibile pentru c sunt: 4, 8, 12,
pentru care rezult valorile lui i: 18, 11, 4.
Singura soluie logic este c=12, i=4. n celelalte dou cazuri (c=4, i=18 sau c=8, i=12), iedul ar
mnca mai mult dect capra.

Donth Anna

Page 8