Sunteți pe pagina 1din 4

Urii polari

Ursul polar are un strmo comun cu ursul brun, iar cei doi sunt
i acum suficient de strns nrudii pentru a produce hibrizi fertili
n programe de ncruciare n captivitate. ns ursul polar a
dezvoltat diferite adaptri pentru viaa n unul dintre cele mai reci,
mai pustii i mai ostile medii de pe Pmnt regiunea arctic
circumpolar.
Concurnd cu ursul brun pentru titlul de cel mai mare carnivor
terestru, maiestuosul urs polar este regele banchizelor din regiunea
arctic. Adaptarea sa la ap il clasific drept mamifer marin.
Lucrul cel mai caracteristic este blana sa crem sau alb-glbuie,
care se contopete cu uurin cu mediul, iar perii impenetrabili ai
blnii sunt goi pe dinuntru i dispui foarte des pentru a oferi
maxim cldur n aerul i n apa deosebil de rece. Un strat gros de
grsime de sub piele ofer i mai mult izolare, n special n timp
ce ursul noat.
Ursul polar are tlpile picioarelor acoperite cu peri pentru a
asigura traciunea pe ghea, iar ghearele lungi, de care nu mai este
nevoie pentru spatul n pmnt i ruperea scoarei copacilor, sunt
scurte i ascuite, pentru a putea apuca ferm prada care se
zvrcolete. Labele anterioare masive - cu diametre de pn la 30
cm sunt parial membranate i sunt folosite ca nite nottoare n
timpul notului; labele posterioare au rolul de crm.
Comportamentul natural.
Solitari din fire, urii polari hoinresc pe ntinderi mari n
decursul unui an ei pot s cutreiere peste 51.000 km 2 de teren
ngheat i zilnic parcurg peste 40km. ns majoritatea urilor
aparin unor populaii care rmn n aceeai regiune geografic
general. Habitatul lor preferat este ntinderea vast unde calota
glaciar polar ntlnete Oceanul ngheat i gheaa se sparge.
Iarna, cnd suprafaa gheii se extinde, urii se deplaseaz spre sud
i vara, cnd gheaa se micoreaz, se ndreapt spre nord. Cnd

este necesar, ei noat ore n ir pentru a ajunge de pe o bucat de


ghea pe alta pot nota aproape 100km fr odihn, cu o vitez
medie de 10km pe or.
Viteza lor de pe suprafaa gheii atins ntr-o trre stngace a
picioarelor este mai mic, n medie 4km pe or, dar dac este
nevoie, pot s fug cu o vitez maxim de aproximativ 40km pe
or. Ei obosesc mai repede pe uscat, i dei pot s umble prin
zpad cu labele lor mari, ei se simt mai bine pe ghea i, uneori,
pe pmntul gola. Ei pot s urce stnci abrupte de ghea i au fost
vzui alunecnd pe dealuri n jos pe burt, folosindu-i picioarele
anterioare drept frne.
Obiceiuri de hrnire.
Hrana preferat a ursului polar, cel mai carnivor dintre uri,
este foca inelat, care, n ciuda marilor eforturi ale ursului, este cel
mai abundent mamifer mare din regiunea arctic. Hrana ursului
polar const din foca cu barb, foca de Groenlanda i foca cu
glug, dar la nevoie, mnnc adesea leuri de morse i de balene.
Consuma i peti i crabi, iar dac topirea gheii din timpul verii l
oblig s se retrag spre interiorul regiunii arctice, el va mnca
mamifere mici, roztoare, psri i oule lor. Cnd nu i rmne
altceva, trece la vegetaie fructe i plante.
Cum rmne n form.
Pentru a-i menine greutatea masiv a corpului, ursul polar
trebuie s omoare o foc la fiecare 5-6 zile. El are un stomac foarte
mare, care i permite s mnnce pn la 70kg la o singur mas.
Ursul i vneaz prada n mai multe feluri. Uneori ateapt
rbdtor ore n ir la copca de respiraie a focii. Ursul polar are
simul mirosului foarte dezvoltat, care i permite s detecteze o
foc ce se odihnete pe ghea la o distan de peste 30km, sau n
vizuina sa, sub o ptur de zpad de 1m adncime. Uneori
pndete o foc ce se odihnete notnd n linite spre ea, apoi
explodeaz din ap i o ia prin surprindere.
Majoritatea urilor polari sunt activi tot timpul anului,
construind doar adposturi temporare n zpad pentru perioadele
cu vremea cea mai aspr. Femelele care devin gestante n perioada

de mperechere dintre aprilie i iunie hiberneaz n brloguri


adnci i largi spate n zpad, adesea pe un versant abrupt, de
obicei la o distan de pn la 10km de coast.
Femelele ursului polar ncep s se mperecheze la vrsta de
aproximativ 5 ani; masculii sunt puin mai n vrst. Implantarea
ntrziat a ovulului determin prelungirea perioadei de gestaie
ntre 195-265 de zile, la sfritul creia femela este bine instalat n
brlogul su. n decembrie i ianuarie se nasc ntre unul i patru
pui cel mai adesea doi -, cntrind doar 700g. Se hrnesc cu
laptele bogat al mamei, i prsesc brlogul prin martie-aprilie,
cnd cntresc aproape 12kg.
Puii rmn cu mama lor pn la vrsta de cel puin 2 ani cnd
sunt complet nrcai. Ei o urmresc peste tot, clcnd n urmele ei
i chiar mergnd clare pe spatele ei cnd intr n ap. n prima lor
var ea i nva cum s vneze, iar ei prind gustul sngelui i al
grsimii de foc. Femela nu se va mperechea din nou nainte ca
puii s o prseasc.
Supravieuirea ursului polar.
Poporul nativ intuitiv(eschimos) ucidea urii polari pentru piele
i carnea lor. Cnd comercianii de blnuri i vntorii de balene au
ptruns tot mai mult n regiunea arctic, n secolul al XVIII-lea,
populaiile de uri au nceput s sufere. n secolul XX sportivii i
vntorii de trofee au introdus echipamente sofisticate pentru
localizarea i uciderea urilor polari, iar numrul lor a sczut grav.
n 1973 cele 5 naiuni din arealul urilor polari au fcut un
proiect de lege pentru limitarea vntorii, protecia habitatului i
cooperarea n cercetri asupra urilor polari. SUA a ratificat
aceast lege n 1976.
Urii sunt vnai i n prezent, cu aproximativ 1.000 de animale
rpuse pe an, ns exist un sistem strict de autorizare. Numrul lor
pare acum s se afle n cretere, cel putin 28.000 de animale
existnd n mijlocul naturii.
Dei cooperarea naiunilor pentru conservarea ursului polar este
privit ca un model care ar trebui aplicat i pentru alte specii, unii
ecologiti sunt nc ngrijorai de soarta ursului polar, din cauza

exploatrii zcmintelor de petrol i gaze naturale din regiunea


arctic. Continuarea protejrii ursului polar este considerat vital
pentru supravieuirea sa.