Sunteți pe pagina 1din 3

NEUROPSIHOLOGIE APLICAT

Anul I, semestrul 1
Cadru didactic: prof.univ.dr. Mona Vintil
Tipul disciplinei: Obligatorie
Numr de ore alocate: 28 de ore
Sptmnal, cte dou ore de seminar.
Credite 4.
Descrierea succint a disiplinei:
Neuropsihologia studiaz relaiile dintre procesele psihice, comportament i procesele fiziologice i are ca scop studierea bazei
neurofiziologice a proceselor psihice, evidenierea aspectelor clinice, patologice ale acestora precum i posibilitile de
intervenie farmacologic. Prin intermediul acestei discipline studenii se vor familiariza cu bazele anatomice i fiziologice le
psihismului uman si vor identifica legturile indisolubile dintre psihic i somatic.
Obiectivele disciplinei
aprofundarea noiunilor de neuropsihologie i aplicarea acestora n activitatea practic de psiholog clinician;
implementarea unor noiuni de neuropsihologie aplicat* pe care absolvenii le vor putea folosi nemijlocit n activitatea lor
ulterioar.
Competene dobndite:
1. Cunoatere i nelegere:
Cunoaterea i nelegerea unor noiuni legate de neuropsihologie, a impactului lor asupra psihicului bolnavului.
2. Explicare i interpretare:
Explicarea mecanismelor psihice care intervin , a conexiunilor care se formeaz, a modalitilor de aciune la nivel
neuronal.
Explicarea importanei practice a cunoaterii corecte i n detaliu a acxestor structuri pentru viitoarea activitate ca
psiholog practician, n special n domeniul clinic.
3. Instrumental aplicative:
Folosirea atlaselor anatomice, bibliografiei de specialitate, a surselor de internet n vederea nsuirii cursului i a
elaborrii referatelor.
4. Atitudinale:
Cultivarea interesului pentru baza structural a funciilor psihice.
Coninutul tematic al disciplinei:
Perioada
Sptmna 1

Sptmna 2

Sptmna 3

Sptmna 4

Tematic i bibliografie recomandat


Seminar 1
Introducere n neuropsihologia clinic
De citit:
Mona Vintil, (2008), Compendiu de neuropsihologie clinic i psihopatologie aplicat,
Timioara: Editura Universitii de Vest, pp. 11-13.
Seminar 2
Aspecte generale ale integrrii nervoase
De citit:
Mona Vintil, (2008), Compendiu de neuropsihologie clinic i psihopatologie aplicat,
Timioara: Editura Universitii de Vest, pp. 19-21.
Seminar 3
Aciunea factorilor patogeni asupra integrrii nervoase
De citit:
Mona Vintil, (2008), Compendiu de neuropsihologie clinic i psihopatologie aplicat,
Timioara: Editura Universitii de Vest, pp. 17-19.
Seminar 4

-1-

Sptmna 5

Sptmna 6

Sptmna 7

Sptmna 8

Sptmna 9

Sptmna 10

Sptmna 11

Sptmna 12

Sptmna 13

Integrarea nervoas n cazul leziunii neuronilor receptori. Sindromul neuronului receptor


De citit:
Mona Vintil, (2008), Compendiu de neuropsihologie clinic i psihopatologie aplicat,
Timioara: Editura Universitii de Vest, pp. 21-27.
Seminar 5
Integrarea nervoas n cazul leziunii neuronilor efectori. Sindromul neuronului efector
De citit:
Mona Vintil, (2008), Compendiu de neuropsihologie clinic i psihopatologie aplicat,
Timioara: Editura Universitii de Vest, pp. 27-32.
Seminar 6
Sindromul mixt al neuronului receptor i efector
De citit:
Mona Vintil, (2008), Compendiu de neuropsihologie clinic i psihopatologie aplicat,
Timioara: Editura Universitii de Vest, pp.32-34.
Seminar 7
Integrarea nervoas n cazul lezrii neuronilor centrali in-termediari
De citit:
Mona Vintil, (2008), Compendiu de neuropsihologie clinic i psihopatologie aplicat,
Timioara: Editura Universitii de Vest, pp.34-40
Seminar 8
Integrarea nervoas n leziunile neuronilor intermediari senzoriali. Sindroamele senzoriale
De citit:
Mona Vintil, (2008), Compendiu de neuropsihologie clinic i psihopatologie aplicat,
Timioara: Editura Universitii de Vest, pp. 40-43.
Seminar 9
Integrarea nervoas n cazul lezrii neuronilor superiori efectori piramidali i extrapiramidali
De citit:
Mona Vintil, (2008), Compendiu de neuropsihologie clinic i psihopatologie aplicat,
Timioara: Editura Universitii de Vest, pp. 43-45.
Seminar 10
Integrarea motoare n cazul lezrii cerebelului. Sindroamele cerebeloase
De citit:
Mona Vintil, (2008), Compendiu de neuropsihologie clinic i psihopatologie aplicat,
Timioara: Editura Universitii de Vest, pp. 49-52.
Seminar 11
Integrarea activitii vegetative n cazul leziunii neuronilor superiori efectori vegetativi. Sindroamele de
neuroni superiori efectori vegetativi
De citit:
Mona Vintil, (2008), Compendiu de neuropsihologie clinic i psihopatologie aplicat,
Timioara: Editura Universitii de Vest, pp. 52-58.
Seminar 12
Integrarea nervoas n cazul leziunilor neuronilor intermediari asociativi. Sindroamele de neuroni
asociativi
De citit:
Mona Vintil, (2008), Compendiu de neuropsihologie clinic i psihopatologie aplicat,
Timioara: Editura Universitii de Vest, pp. 62-67.
Seminar 13
Integrarea nervoas n cazul ntreruperii legturilor dintre partea segmentar i cea supra segmentar
a SNC
De citit:
Mona Vintil, (2008), Compendiu de neuropsihologie clinic i psihopatologie aplicat, Timioara:
Editura Universitii de Vest, pp. 58-62.

-2-

Sptmna 14

Seminar 14
Integrarea activitii motoare de relaie a muchilor striai. Sindroamele somatomotoarea piramidale i
extrapiramidale.
De citit:
Mona Vintil, (2008), Compendiu de neuropsihologie clinic i psihopatologie aplicat, Timioara:
Editura Universitii de Vest, pp. 43-45.

Bibliografie extins:

Kreindler A., Apostol V., (1976), Creierul i activitatea mental, Editura tiintific i Enciclopedic, Bucureti.
Petrovanu I., Antohe D.St., (1996), Neuroanatomie clinic. Sistem nervos central, Editura Dan.
Teodorescu Exarcu I., (1976), Fiziologia i Fiziopatologia sistemului nervos, Editura Medical.
Cojocaru A., (1983), Elemente de Fiziopatologie, IMF Trgu-Mure.
Diaconescu N., Rottenberg N., Niculescu V., (1988), Anatomia capului i gtului, Lito IMT.
Golu, M., Dnil, L., (2006), Tratat de neuropsihologie, Vol I i II, Editura Medical, Bucureti.
Ranga V., (1990), Tratat de anatomia omului, Editura Medical.
Rottenberg N., (1998), Note de curs de Neuroanatomie, ISEPT Tibiscus.
Saragea M., (1981), Fiziopatologie, Edtura Academiei R.S.R.

Evaluare
Evaluarea n cadrul acestei discipline se realizeaz pe parcursul semestrului, prin activitatea din cadrul laboratorului i activitatea
de redactare i prezentare a dou referate (n cadrul laboratorului), pe teme alese de student la prima ntlnire. Temele respect
tematica laboratorului. Nota minim acceptat la fiecare dintre cele dou referate este 5.
n cazul n care studenii nu au obinut nota minim la referate sau nu sunt mulumii de not se prezint la examenul scris,
programat n timpul sesiunii. Acesta presupune tratarea a trei subiecte din tematica studiat n cadrul laboratorului. Pentru
promovarea examenului este necesar ca fiecare dintre cele trei subiecte s fie tratat de catre studeni i evaluat cu minim 5.
Evaluarea n sesiunile de restan
n sesiunile de restan, evaluarea se face pe baza examenului scris n condiiile prezentate mai sus. Prezentarea la examen este
condiionat de predarea celor dou referate, n cazul n care ele nu au fost prezentate n timpul semestrului.

-3-