Sunteți pe pagina 1din 16

Prezentare de caz

COLECISTITA
CRONICA
LITIAZICA

Chiriac Diana-Raluca
Hotoi Iulia
Grupa 38, seria D, anul IV

1.DATE PERSONALE PACIENT


Pacient, H.A, n vrst de 76 de ani, de profesie
pensionar,din localitatea Bivolari, jud. Iasi.
Nu este alergic la nici un medicament.
Neaga consumul de toxice.
Grup sanguin AII, Rh+.

2.Motivele internrii
Pacienta se prezint la Secia Chirurgie, cu bilet
de trimitere, pentru urmtoarele simptome:
Dureri abdominale in etajul superior cu
accentuare in hipocondrul drept.
Intoleranta alimentara cu varsaturi bilio-gastrice
episodice.
Meteorism abdominal.

3.Antecedente
Antecedente

Antecedente
personale,fiziologice, patologice

heredocolaterale

nesemnificative.

PM: 12 ani, UM:46 ani

-3 nateri, 0 avorturi

Litiaza veziculara

HTA esentiala

4. Istoricul bolii
Pacienta, in varsta de 76 de ani,
cunoscuta cu diagnosticul de litiaza
veziculara, se interneaza cu dureri
abdominale la nivelul etajului abdominal
superior, in vederea tratamentul de
specialitate.

5.Examen obiectiv

Stare generala: buna.


Stare de nutritie: buna.
Stare de constienta: pastrata.
Facies: simetric.
Tegumente si mucoase: normal colorate.
Fanere: normal implantate.
Tesut conjunctiv adipos: normal reprezentate.
Sistem ganglionar: superficial nepalpabil.
Sistem muscular: normoton, normotrof, normokinetic.
Sistem osteo-articular: aparent integru.

Aparat respirator:
-torace: normal conformat.
-murmur vezicular: fiziologic.
-excursii costale simetrice bilateral.
Aparat C-V:
-soc apexian: sp. V intercostal stg, pe linia
medio-claviculara.
-zgomote cardiace ritmice.
-artere perifecire pulsatile.

Aparat digestive:
-abdomen suplu deplasabil, mobil cu miscarile
respiratorii.
-jena dureroasa la palpare in hipocondrul drept.
-transit intestinal prezent.
Ficat, cai biliare, splina: nepalpabile.
Aparat uro-genital:
-loje renale: libere.
-semnul Giordano : negative bilateral.
-mictiuni fizilogice.

Sistem nervos, endocrine, organe de simt:


-OTS.
-ROT +.
Alte examene de specialitate:
CONSULT MEDICINA INTERNA(20.10.2015):
- In vederea interventiei chirgicale
- Clinic: TA=150/90 mmHg, fara tratament luat
dimineata.
- EKG fara modoficari patologice.
- Continua tratamentul cu Accupro, 10 mg de 2 ori pe zi.

6.Examen ecografic
Colecist cu pereti colerolozici (3 mm), care contine

calculi multipli de dimensiuni mici.


Cai biliare principale(CBP): 8 mm proximal,
contine distal cateva imagini hiperecogene,
milimetrice, sugestive pentru litiaza CBP.
Vena porta: calibru normal.
Ficat: dimensiuni normale, aparent omogen.
Pancreas cefalo-corporeal omogen.
Splina: omogena.
Absenta lichidului biliar intraperitoneal.

7. Radiografie torace
Aorta opaca si derulata.
Cord cu dimensiuni la limita superioara
a normalului.
Desen pulmonar normal.

Leucocite: 6400 (4000-10000)


8.Buletin de
analize
Hematii: 3.900.000 (3.8-5.200.000)

Na: 140 (136-145 mmol/l)


K: 4 (3.5-5.1 mmol/l)
Cl: 107 (98-107 mmol/l)
Rezerva alcalina: 21.6 (23-31

mmol/l)
Glucoza: 109 (83-110 mg/dL)
Uree: 52 (21-43 mg/dL)
Creatinina: 0.81 (0.57-1.1 mg/dL)
TGP: 11 (5-55 U/l)
TGO: 15 (5-34 U/l)
GGT: 17 (9-36 U/l)
Fosfataza alcalina: 101 (40-150 U/l)
Bilirubina directa: 0.24 (0-0.50
mg/dL)
Bilirubina totala: 0.72 (0.2- 1.2
mg/dL)

Timp de protrombina: 10.6 (10-14/s)


INR: 0.96 (0.8-1.25)
APTT : 27.5 (24.36/s)

Hb: 11.9 (12-16 g/dL)

Ht: 35.9 (35-47%)


VEM: 91.8 (78-96)

CHEM: 33.1 (31-36 g/dL)

Trombocite: 260.000 (250.000400.000 microL)

Limfocite%: 15 % (20-45%)

HEM: 30.4 (27-35 pg)

Monocite%: 5% (0-12%)

Neutrofile%: 79.3 % ( 45-80%)

Eozinofile%: 0.5% (0-5%)

Bazofile%: 0.2% (0-2%)

Limfocite: 0.96 (1-4*10*3/microL)


Monocite: 0.32 (0.1*10*3/microL)
Neutrofile: 5.08(2-8*10*3/microL)
Eozinofile: 0.03(0.05*10*3/microL)
Bazofile: 0.01 (0-0.2*10*3/microL)

9. Diagnostiv pozitiv
Se pune prin intermediul unei ecografii.
Prezenta calculilor la nivelul colecistului este identificata
cu mare precizie de aceasta metoda.
Simpatomatologia nu este specifica, asa ca nu poate fi
utilizata pentru stabilirea diagnosticului de certitudine.
In cazul unei colecistite cronice litiazice, se poate
suprapune un episode acut de colecistita = URGENTA
CHIRURGICALA. Se caracterizeaza prin aparitia dupa 2-3
zile de la o masa copioasa, de obicei la sexul feminine, a
unei colici biliare prelungite, eventual febrile. Pacienta
este de regula supraponderala. La acestea se adauga:
intoleranta alimentara cu varsaturi bilio-gastrice episodice.

10. Diagnostic diferential


Se face cu:
1.Durerea de la nivelul hipocondrului drept:
Pneumonie bazala dreapta.
Colica ureterala dreapta.
Ulcer perforat.
2. Durerea de la nivelul omoplatului drept:
Cardiopatie ischemica.
Periatrita scapulo-humerala.
3.Durerea in bara:
Pancreatita.

11. Complicatii
Suprainfectarea mediului vezicular.
Migrarea unui calcul ce poate ajunge la
nivelul zonei infundibulare, in calea
biliara principal sau chiar la nivelul
ampulei hepato-pancreatice.
Fistulizare si perforare.
Degenerare neoplazica.

12. Tratament
Datorita complicatiilor severe ce pot surveni
in evolutia acestei boli, necesita rezolvare
chirurgicala, mai ales pentru formele
asimptomatice.
In aceasta maniera se realizeaza profilaxia
complicatiilor septice, mecanice si
degenerative neoplazice.
Pacientei i s-a efectuat: COLECISTECTOMIE
LAPAROSCOPICA CONVERTITA.

S-ar putea să vă placă și