Sunteți pe pagina 1din 7

[COMPORTAMENTUL CA OBIECT AL

Unitatea 6 PSIHOLOGIEI]

UNITATEA 6: Comportamentul ca obiect al psihologiei


Sintez
Termenul de Behaviorism
Termenul de behaviorism (sau comportamentalism) desemneaz mai multe lucruri
n cadrul literaturii de specialitate. n psihologie, el face referire la un curent care a
dominat spaiul academic american din 1913 pn n 1960 i care punea accent pe
studierea comportamentului uman i animal fr a se cerceta viaa psihic intern.
Chiar i aici, totui, trebuie operat o distincie ntre behaviorismul metodologic, cel
radical i alte curente mai puin cunoscute care au aprut ntre 1930 i 1960.
n filozofie, termenul de behaviorism se aplic unui curent nscut n Europa, inspirat
de noile dezvoltri ale logicii de la nceputul secolului XX i de primele opere ale lui
Ludwig Wittgenstein1. Behaviorismul logic, susinut de aa-numitul Cerc de la
Vienna, considera c doar ceea ce poate fi verificat empiric direct are sens, vocabularul
tuturor tiinelor putnd fi astfel redus la expresii despre lumea fizic.
n perspectiv istoric, att behaviorismul psihologic, ct i cel logic au pierdut din
influen n jurul aceleiai perioade. Cu toate acestea, behaviorismul metodologic,
reprezentnd o poziie normativ cu privire la cercetare, a fost incorporat n substana
intelectual a psihologiei cognitive, paradigm care domin n prezent psihologia
anglo-saxon.
J.B. Watson i behaviorismul metodologic
Dei J.B. Watson nu a fost primul care a formulat critici la adresa introspecionismului,
el a fost totui primul psiholog care a folosit termenul de behaviorism pentru a
desemna un nou curent n psihologie. Din acest motiv, numele lui Watson a devenit
inexorabil legat de behaviorism, iar anul publicrii articolului su, Psychology as a
Behaviorist Views It (1913) este considerat unanim anul nateii behaviorismului.
n Psychology as a Behaviorist Views It, numit adesea i Manifestul Behaviorist,
Watson critic att structuralismul ct i funcionalismul, considernd c a venit
timpul n care psihologia trebuie s renune la toate referinele fcute la adresa
contiinei; cnd nu trebuie s se mai iluzioneze n a gndi c face strile mintale
obiectul observaiei (1913, p. 163).
Inspirndu-se din lucrrile lui I. Pavlov i al lui V. Behterev, Watson vede prin urmare
psihologia drept tiina comportamentului, care utilizeaz metodele tiinelor naturale
doar pentru a studia comportamentul observabil i se constrnge n a trata senzaiile
sau percepiile ca date reale de cercetare.
Important de notat, aceast poziie asumat de Watson n primele sale scrieri, viz.
behaviorismul metodologic, nu consider c nu exist contiin sau procese mintale
interne. Watson spune pur i simplu c psihicul este o cutie neagr, ce nu poate fi
studiat de psihologi. Mecanismele interne care transform intrrile n ieiri, stimulii
n comportamente observabile public, cad astfel n aria de interes a neurologiei sau a
fiziologiei, ci nu a psihologiei. Dup Lashley, Watson a abandonat cu timpul aceast
perspectiv pentru una mai extrem (1923, p. 239), conform creia mintea este
comportament i nimic mai mult(1923, p. 240). O astfel de concepie poart numele
de behaviorism strict, ns un termen mai adecvat ar fi behaviorism ontologic.
1

Mai precis, ne referim la Tractatus Logico-Philosophicus (Wittgenstein,1921).

[COMPORTAMENTUL CA OBIECT AL
Unitatea 6 PSIHOLOGIEI]

Poziia lui Watson a fost adesea considerat una radical nc de la nceput, motiv
pentru care se pot face adesea confuzii ntre viziunea sa i cea a lui B.F. Skinner. J.S.
Moore, spre exemplu, comentnd opera lui Watson, consider c anul 1913
marcheaz naterea celui mai radical concept psihologic (Moore, 1921,p.31), iar
Calkins, ntr-un articol publicat n 1921 n Psychological Review, numete
behaviorismul lui Watson unul radical, ntruct neag sau ignor ceea ce este
cunoscut drept fenomene mintale (Calkins, 1921, p.1,p.4). Astfel de exprimri sunt
extrem de nefericite ntruct ntre 1940 i 1960, termenul de behaviorism radical a
fost folosit pentru a descrie att poziia lui Watson ct i pe cea a lui Skinner
(Schneider & Morris, 1987, p. 34).

Experimentul Micul Albert


J.B. Watson considera c scopul psihologiei behavioriste trebuie s fie modificarea i
modelarea comportamentului. n acest sens, n perioada 1919-1920, Watson mpreun
cu asistenta sa, Rosalie Rayner, efectueaz cunoscutul experiment Micul Albert
(1920). Avnd ca subiect de cercetare un singur copil de 11 luni, luat de la una din
asistentele spitalului John Hopkins, cercetarea lui Watson nu a fost de fapt un
experiment, ci un studiu de caz n urma cruia Watson dorea s arate cum fobiile apar
n virtutea unor asociaii fcute n timpul ontogenezei. Prezentndu-i copilului mai
muli stimuli n forma unui oarece, a unui iepure sau a unei mti cu barb alb
concomitent cu lovirea unui gong, Watson dorea practic s condiioneze fobic copilul.
n ultim instan, scopul su era evidenierea fenomenului de generalizare a
stimulului, n baza cruia o asociaie fcut fa de un obiect cu o anumit proprietate
se poate extinde la nivelul mai multor obiecte cu proprieti similare (n cazul
cercetrii lui Watson, se dorea generalizarea fa de obiectele albe i pufoase).
Cercetarea lui Watson i a asistentei sale a fost oprit brusc, dei nu se cunosc
circumstanele exacte ale acestei ntmplri. Copilul, identificat ulterior sub numele de
Douglas Merritte (Beck, Levinson & Irons, 2009) a decedat n 1925, dezvoltnd
ulterior hidrocefalie.
O analiz critic a cercetrii lui Watson relev puine date care pot conduce indubitabil
la concluzia conform creia copilul a fost ntr-adevr condiionat fobic i a ajuns s
generalizeze reacia fobic (Harris, 1979). Experimentul, desigur, nu a fost reprodus
niciodat i nici nu ar putea fi efectuat n prezent ntruct el ar nclca o serie de
principii etice dezvoltate ulterior. Watson nu a reprodus el nsui aceast cercetare
niciodat i nici nu a mai activat n spaiul academic deoarece la puin timp dup
publicarea lucrrii, el a fost nevoit s prseasc Johns Hopkins University datorit
unui scandal sexual n care a fost implicat alturi de asistenta sa, Rosalie Rayner.
Dup plecarea sa de la John Hopkins University, Watson a activat n domeniul
publicitii, ncercnd s-i pomoveze conceptele n practic. Behaviorismul a ctigat
tot mai muli adepi chiar i n absena sa, cu att mai mult cu ct a dobndit susinere
i din partea filozofiei analitice.
Behaviorismul logic
Behaviorismul filozofic, numit adesea i behaviorism logic, are la baz dou
concepte importante: verificaionismul i fizicalismul. In nuce, el reprezint o tez
despre nelesul termenilor mintali i despre natura conceptelor utilizate n vocabularul
psihologiei.

[COMPORTAMENTUL CA OBIECT AL
Unitatea 6 PSIHOLOGIEI]

Principiul verificaionismului, ntr-un sens ct se poate de simplu, are menirea de a


deosebii afirmaiile cu sens de cele lipsite de sens. Astfel, dup Carl Hempel (1980
[1935]), sensul unei aseriuni sunt condiiile de verificare ale acesteia i.e. condiiile
care trebuie obinute pentru ca o propoziie s fie adevrat. ntruct doar fenomenele
fizice i comportamentele sunt public observabile, sensul oricrei aseriuni psihologice
trebuie s apar n termeni public observabili care specific clar condiiile de
verificare.
Carnap, un alt susintor al behaviorismului logic, comprima concepia
verificaionismului astfel: fiecare termen psihologic este traductibil ntr-o aseiune
despre starea fizic a corpului organismului (1932-1933/1959, pp. 166). n
consecin, plecndu-se de la premiza c termenii psihologici nu pot fi investigai sau
observai direct, behaviorismul logic cerea psihologiei s produc definiii prin care
limbajul su devenea legat de limbajul fizicii.
Behaviorismul logic nu nega statutul ontologic al strilor sau al proceselor mintale; el
doar propunea o manier n care propoziiile psihologice puteau cpta sens i puteau
fi investigate.
n The Logical Analysis of Psychology (1980 [1935]), Carl Hempel ofer un
exemplu devenit celebru despre cum pot fi traduse propoziiile care fac uz de termeni
mintali n propoziii care elimin aceti termeni. Traducerea afirmaiei Pe Paul l dor
dinii devine:
a) Paul plnge i face unele micri aa i aa !
b) ntrebat fiind Ce s-a ntmplat ?, Paul rspunde cu urmtoarea
declaraie Am o durere de dini.
c) Examinarea unui dinte relev un dinte deteriorat.
d) Modificri n presiunea sangvin, la nivelul proceselor digestive i la
nivelul vitezei de reacie a lui Paul urmeaz o distribuie aa i aa.
e) Procese aa i aa nervoase se produc n sistemul nervos central al lui
Paul ! (Dup Hempel, 1980 [1935], p. 19).
Hempel consider c liste precum cea de mai sus trebuie lsate ntotdeauna deschise,
ns este uor de vzut cum i de ce astfel de traduceri ntmpin dificulti.
Behavioritii logic considerau c toi termenii mintali reprezint de fapt dispoziii ale
unui agent de a se comporta ntr-o anumit manier. Aceste dispoziii, la fel ca i
proprietatea unui cub de zahr de a se dizova n ap, ceai sau cafea, pot s nu se
manifeste real n practic. n esen, dispoziiile reprezint entiti teoretice, ipotetice
care ne ajut n explicaii dar nu reprezint realiti fizice (Carnap. 1956).
Neo-behaviorismul
1. Behaviorismul radical (B.F. Skinner)
Dei termenul de radical a fost utilizat adesea pentru a descrie poziiile ulterioare
ale lui J.B. Watson, behaviorismul radical s-a n 1945, atunci cnd Skinner public
The operational analysis of psychological terms (Marr, 1984, p. 356).
Dup Zuriff, ceea ce l deosebete pe Skinner de [] ali behavioriti nu este
legitimarea evenimentelor private, ci faptul c [el] ofer o privire coerent despre cum
apar aceste evenimente i cum funcioneaz ca stimuli pentru comportamentul verbal.
(1984, p.572).
Fr a intra n detalii elaborate, behaviorismul radical al lui Skinner reintroduce n
atenia psihologiei fenomenele interne coninute n cutia negr a psihicului. Mai

[COMPORTAMENTUL CA OBIECT AL
Unitatea 6 PSIHOLOGIEI]

precis, dup B.F. Skinner, fenomenele i procesele private ale psihicului exist, dar fac
parte din aceeai categorie ontologic ca toate celelalte fenomene observate.
Pe scurt, behaviorismul radical motenete de la behaviorismul lui Watson i de la
behaviorismul logic urmtoarele idei:
tiina psihologiei este o tiin a comportamentului. Ipso facto, ea este o
tiin natural;
Studiul comportamentul animal reprezint o practic legitim a psihologiei
care ne poate oferi informaii preioase despre funcionarea uman.
Mediul reprezint o cauz a comportamentului.
Termenii mintali trebuie ntotdeauna operaionalizai.
Holismul metodologic = metodele tiinelor naturale (e.g. observaia,
experimentul) trebuie importate n aria psihologiei.
Spre deosebire de formele anterioare ale behaviorismului, Skinner introduce
urmtoarele diferene:
Necesitatea de a utiliza o terminologie distinct, care face uz de concepte
precum cel de ntrire i cel de pedeaps. Dup Skinner, ntrirea reprezint
orice stimul care crete probabilitatea de apariie a unui comportament specific,
iar pedeapsa reprezint orice stimul care conduce spre extincia unui
comportament. Putem vorbi, desigur, despre ntrire pozitiv (recompens) i
negativ (atunci cnd un organism produce un comportament pentru a opri un
stimul deranjant sau nociv), la fel cum putem vorbi i despre pedeaps
pozitiv sau negativ (extincia unui comportament prin introducerea unui
stimul neplcut, respectiv prin deprivarea organismului de un stimul plcut2).
Accentul este pus pe condiionare operant n detrimentul celei clasice,
pavloviene. Mai explicit, condiionarea operant reprezint nvarea unei
asociaii n virtutea urmrilor aduse de un anumit comportament.
Tendina de a aplica noiunea de ntrire la viaa cotidian.
Behaviorismul este considerat a avea implicaii deosebite n plan politic i
social (e.g. Skinner, 1948; 1971).
Redefinirea comportamentului pentru a include tot ceea ce face un organism,
incluznd aici gndirea, procesele afective i vorbirea. Skinner a dorit s
explice ntreg comportamentul verbal plecnd de la noiunile de baz ale
behaviorismului i de la stimulii venii din mediul exterior, ns opera sa a fost
aspru criticat de ctre Noam Chomsky (1959)

2. Behaviorismul teleologic
n afara lui B.F. Skinner, au existat i ali psihologi care au considerat imperios
necesar reformularea behaviorismului. Printre acetia, E.C. Tolman este probabil cel
mai important, el introducnd dou aspecte eseniale n concepia behaviorismului: (1)
o serie de variabile intermediare interpuse ntre stimul i rspuns (e.g. ereditatea,
maturitatea, vrsta, experiena anteioar, ideile i capacitile cognitive ale
organismului) i (2) postularea faptului c organismele acioneaz n virtutea unor
scopuri i expectaii.
E.C. Tolman (1886-1959) considera c dei nu putem observa direct dorinele,
ateptrile sau cogniiile unui organism, putem totui infera existena acestora din
2

Trebuie precizat c limbajul behaviorismului nu conine termeni precum plcut sau neplcut. Aceste
noiuni utilizate frecvent n cadrul discursului colocvial sunt traduse n behaviorism n termeni de cretere,
respectiv micorare a probabilitii ca un comportament consecvent s se produc.

[COMPORTAMENTUL CA OBIECT AL
Unitatea 6 PSIHOLOGIEI]

datele observabile ale comportamentelor. Astfel, asemeni fizicienilor care au dedus


structura intern a atomului sau proprietile electronilor n baza unor experimente fr
a putea investiga direct nucleul acestora sau norul de electroni, psihologul poate
deduce structura intern a minii organismului din comportamentele publice
manifestate de acesta.
Dup Thorndike i ali psihologi care studiaser comportamentul animalelor pn la
aceea vreme, organismele nva o serie de pai atunci cnd primesc o recompens.
Tolman, pe de alt parte, era convins c obolanii pui ntr-un labirint i formeaz o
hart cognitiv a mediului n care se afl i nva structura acestuia chiar i n
absena recompenselor ulterioare. Pentru a testa aceast intuiie, Tolman a realizat un
experiment ingenios n care a artat c obolanii de laborator nu nva pur i simplu o
serie de pai, ci i formeaz o hart mintal a mediului n care se afl (Tolman, 1948;
pentru o descriere facil vezi i Mook, 2009, pp. 195-199).
n prima faz a experimenului su, Tolman a construit un labirint suspendat format din
mai multe segmente (Fig 1). n acest labirint, punctul A reprezint locul n care
oarecii sunt introdui n labirint, iar H reprezint locaia hranei. Dup mai multe
probe, acetia reuesc s parcurg labirintul cu o vitez din ce n ce mai ridicat i un
numr din ce n ce mai sczut de erori.
n cea de-a doua faz a experimentului (fig. 2), Tolman obtureaz calea C-D-E-F-G,
punnd la dispoziia obolanilor de laborator o serie de rute alternative (numerotate 118). Conform poziiei clasice a behaviorismului, oarecii ar fi trebuit s prefere rutele
apropiate de cea iniial, acum blocat mai precis, rutele 9,8 sau 10,11.
Tolman a artat c cea mai mare proporie a obolanilor au preferat ns calea 6.
Aceasta marca traiectoria cea mai scurt ntre poziia iniial a obolanului i locaia
hranei. Din aceste date, Tolman a tras concluzia c i organismele primitive precum
obolanii formeaz hri mintale interne, un fapt susinut de neurobiologii
contemporani care consider c hipocampul reprezint structura cerebral nsrcinat
cu formarea memoriei spaiale.

Fig. 1. Modelul labirintului folosit de


Tolman n studiul preliminar

Fig. 2. Modelul labirintului folosit de Tolman


n cadrul cercetrii sale.

Motenirea intelectual a behaviorismului


5

[COMPORTAMENTUL CA OBIECT AL
Unitatea 6 PSIHOLOGIEI]

Popularitatea behaviorismului, att n psihologie ct i n filozofie s-a diminuat


progresiv ncepnd cu anii 60. Att psihologia umanist, conceput de promotorul su
principal, Carl Rogers, drept a treia for n psihologie, ct i psihologia cognitiv a
criticat sever abordarea behavioritilor, considernd c aceasta ofer o imagine extrem
de restrns asupra psihicului uman.
Behaviorismul, cu precdere n forma sa metodologic, a avut ns un impact pozitiv
asupra psihologiei, introducnd o necesar doz de sistematizare i rigurozitate n
aceast disciplin. Dup cum se exprima Mandler ntr-un volum coordonat de Bernard
Baars, niciun psiholog cognitivist responsabil de astzi nu va trata experienele
subiective drept date empirice (n Baars, 1986, p. 256). n acest sens, afirmaia lui
Bergman conform creia aproape orice psiholog american este astzi un behaviorist
metodologic, fie c tie asta sau nu (Bergman, 1956, p. 270) este aproximativ
adevrat.
Behaviorismul a avut de asemenea un impact important i n domeniul pedagogiei i al
psihoterapiei. Paradigma comportamentalist a nvrii a fost utilizat cu succes cu
precdere n domeniile matematicii i a fizicii, acolo unde exerciiul i recompensa
sunt deosebit de importante. n psihoterapie, desensibilizarea sistematic, dar i
tehnicile i metodele izvorte din coroborarea principiilor behavioriste cu cele ale
psihologiei cognitive au condus ncet la afirmarea uneia dintre cele mai populare coli
de terapie cea cognitiv-comportamental.
Bibliografie

BAARS, B.J. (1986) The cognitive revolution in psychology. New York: Guilford.
BECK, H. P., LEVINSON, S., & IRONS, G. (2009). "Finding Little Albert: A journey to John
B. Watson's infant laboratory". American Psychologist, 64, 7.: 605614.
BERGMAN, G. (1956) The contribution of John B. Watson, Psychological Review, 63, pp.
265-276.
CALKINS, M.W. (1921). The truly psychological behaviorism. Psychological Review, 28,
pp. 1-18.
CARNAP (1956) The methodological character of theoretical concepts. In H.Feigl & M.
Scriven (eds.) The Minnesota studies in the philosophy of science (Vol. 2), Minneapolis,
MN: University of Minesota Press, pp. 33-76.
CARNAP, R. (1959) Psychology in physical language. In A.J. Ayer (ed.) Logical positivism
(pp. 47-92). New York: Free Press. (trans. G. Schick), reprodus din Erkenntis, 19321933, 3,pp. 107-142.
CHOMSKY, N. (1959) Review of Skinners Verbal Behavior, Language, 35, pp. 26-58.
HARRIS, B. (1979). Whatever Happened to Little Albert? American Psychologist, 34, 2,
pp. 151160.
HEMPEL, C.G. (1980) The Logical Analysis of Psychology n Block, N. (ed.) Readings in
Philosophy of Psychology, Vol. 1., Cambridge: Harvard University Press. Retiprit din
Revue de Synthese, 1935, 10, pp. 27-42.
MARR, M.J. (1984). Conceptual approaches and issues. Journal of the Experimental Analysis
of Behavior, 42, pp. 353-362.
MOOK, D. (2009) Experimente Clasice n Psihologie (trad. Clara Ruse), Editura Trei,
Bucureti.
MOORE, J.S. (1921) The foundations of pschology. Princeton, New Jersey: Princeton
University.
6

[COMPORTAMENTUL CA OBIECT AL
Unitatea 6 PSIHOLOGIEI]
LASHLEY, K.S. (1923) The behavioristic interpretation of consciousness, I. Psychological
Review, 30, pp. 237-272.
SCHNEIDER, S.M. & MORRIS, E.K. (1987) A History of the Term Radical Behaviorism:
From Watson to Skinner, The Behavior Analyst, 10 (1), pp. 27-39.
SKINNER, B. F., (1948), Walden Two, New York: Macmillan.
SKINNER, B.F. (1953) Science and human behavior. New York: Macmillan.
SKINNER, B.F. (1971), Beyond Freedom and Dignity, New York: Knopf.
TOLMAN, E.G. (1948) Cognitive Maps in Rats and Men, The Psychological Review, 55(4),
pp. 189-208.
WATSON, J.B. (1913) Psychology as the Behaviourist Views it. Psychological Review, 20,
pp. 158-177.
WATSON, J.B. & RAYNER, R. (1920) Conditioned Emotional Reactions, Journal of
Experimental Psychology, 3(1), pp. 1-14.
WITTGENSTEIN, L. (1921) Tractatus Logico-Philosophicus, Kegal Paul.
WOODWORTH, R.S. (1931) Contemporary schools of psychology. New York: Ronald.
ZURIFF, G.E. (1984) Radical behaviorism and theoretical entities. The Behavioral and Brain
Sciences, 7, p. 572.