Sunteți pe pagina 1din 196

SIMPATOMIMETICE

INTREBARI TIP COMPLEMENT SIMPLU


1. Care din urmtoarele simpatomimetice acioneaz prin mecanism direct:
A. nafazolina
B. cocaina
C. dobutamina
D. amfetamina
E. fentolamina
2. Care din urmtorii compui sunt agoniti alfa-1 selectivi:
A. adrenalina
B. salbutamolul
C. fenilefrina
D. ritodrina
E. clonidina
3. Care simpatomimetice se folosesc ca vasoconstrictoare sistemice:
A. salbutamol
B. efedrina
C. oximetazolina
D. nafazolina
E. isoxsuprina
4. Dobutamina:
A. este o catecolamina
B. are aciune vasodilatatoare D1 dopaminergic
C. se contraindic n infarctul miocardic
D. are efect de lung durat
E. se administreaz oral
5. Efedrina:
A. este un simpatolitic
B. nu se poate administra oral
C. are numai un mecanism direct de aciune
D. produce deprimarea SNC
E. se folosete n tratamentul hipotensiunii cronice i posturale
6. Simpatomimeticele pot fi utilizate ca:
A. vasoconstrictoare locale
B. bronhoconstrictoare
C. deprimante cardiace
D. ocitocice
E. vagolitice
7. Care din urmatoarele afirmatii sunt false pentru efedrina?
A. forma levogira este cea mai activa;
B. are efect inotrop pozitiv;
C. este bronhodilatator;
D. se recomanda in cardiopatia ischemica;
E. este un simpatomimetic.
8. Care din urmatoarele afirmatii sunt incorecte pentru adrenalina?
A. adrenergic neselectiv;

B. stimuleaza centrul respirator bulbar;


C. produce bradicardie;
D. se administreaza in socul anafilactic;
E. este un vasoconstrictor.
9. Care din urmatoarele afirmatii sunt incorecte pentru dobutamina?
A. este inactiva per os;
B. este un beta-1-adrenomimetic;
C. se indica in chirurgia cardiaca;
D. este administrata i.v.;
E. scade debitul cardiac.
10. Care din urmatoarele afirmatii sunt incorecte pentru nafazolina?
A. adrenomimetic;
B. vasoconstrictor;
C. produce tahifilaxie;
D. se administreaza intranazal in rinite;
E. se administreaza in arterita.
11. Dopamina:
A. la doze mici (sub 10 mcg/kg/min) este alfa-1 adrenergic i produce vasoconstricie
B. la doze mici (sub 10 mcg/kg/min) este antagonist pe receptorii dopaminergici
C. la doze medii (10 mcg/kg/min) este beta-1 adrenergic, stimulnd toate funciile
miocardului
D. este contraindicat n ocul cardiogen
E. este contraindicat n ocul cu oligurie
12. Indicaiile terapeutice ale adrenalinei sunt urmtoarele, cu excepia:
A. edem Quincke
B. oc anafilactic
C. stop cardiac
D. HTA
E. crize de astm bronic
13. Nafazolina este utilizat ca:
A. vasoconstrictor general
B. stimulator cardiac
C. bronhodilatator
D. stimulator SNC
E. exclusiv local, ca vasoconstrictor
14. Noradrenalina este indicat n:
A. HTA
B. insuficiena circulatorie acut de tip hiperton
C. insuficiena circulatorie acut de tip hipoton
D. cardiopatie ischemic
E. aritmii cardiace
15. Simpatomimetic bronhodilatator neselectiv este:
A. metaproterenol
B. albuterol
C. fenoterol
D. terbutalina

E. isoprenalina
16. Urmtoarele substane sunt simatomimetice stimulante cardiace, cu excepia:
A. adrenalina
B. dopamina
C. prenalterol
D. fenoterol
E. dobutamina
17. Contracia muchiului radial al irisului cu apariia midriazei active este
consecina
stimulrii receptorilor:
A. alfa-1-postsinaptici
B. -1-postsinaptici
C. -2-postsinaptici
D. -2-presinaptici
E. -3-postsinaptici
18. Dobutamina:
A. Este alfa-simpatomimetic selectiv
B. Acioneaz predominant -1-adrenergic
C. Are efecte vasodilatatoare la nivel renal, prin stimularea receptorilor dopaminergici
periferici
D. Este activ oral, nu este metabolizat de COMT, datorit lipsei substituenilor fenolici
E. Ptrunde uor n SNC, produce stimulare central
19. Mesagerii secunzi implicai n efectele adrenomimetice rezultate n urma
stimulrii
receptorilor alfa-1-postsinaptici sunt:
A. AMPc (scdere prin inhibarea adenilat-ciclazei)
B. AMPc (cretere prin stimularea adenilat-ciclazei)
C. Sistemul fosfatidil-inozitidic cuplat cu ionii de calciu
D. GMPc (cretere prin stimularea guanilat-ciclazei)
E. AMPc (cretere prin inhibarea fosfodiesterazei))
20. Se utilizeaz ca vasoconstrictoare generale:
A. Fenilefrina
B. Nafazolina
C. Isoxsuprina
D. Izoprenalina
E. Bametanul
21. Stimularea aparatului juxtaglomerular renal, cu secreie consecutiv de renin
se
produce prin activarea receptorilor:
A. alfa-1-postsinaptici
B. alfa-2-presinaptici
C. -1-postsinaptici
D. -2-postsinaptici
E. -2-presinaptici
22. Sunt efecte ale stimulrii receptorilor alfa-2 adrenergici:
A. Lipoliza

B. Creterea secreiei de renin


C. Stimularea SNC
D. Relaxarea muchilor netezi cavitari
E. Contracia capsulei splenice
23. Despre dopamina sunt corecte urmatoarele afirmatii, cu exceptia:
A. este inactiva oral
B. se administreaza i.m. sau s.c.
C. actioneaza selectiv, in functie de doza
D. nu trece bariera hemato-encefalica
E. are mecanism de actiune mixt
24. Este simpatomimetic beta-2 selectiv:
A. izoprenalina
B. oximetazolina
C. prenalterol
D. isoxuprina
E. metoxamina
25. Este adrenomimetic vasodilatator periferic si tocolitic:
A. tolazolina
B. nicergolina
C. fentolamina
D. isoxuprina
E. ergometrina
26. Efectele activarii receptorilor beta-1 adrenergici sunt urmatoarele, cu
exceptia :
A. stimulare SNC
B. stimularea miocardului contractil
C. stimularea miocardului excitoconductor
D. stimularea lipolizei
E. scaderea secretiei de renina
27. Care este indicatia terapeutica a noradrenalinei:
A. astm bronsic
B. insuficienta circulatorie acuta hipertona
C. colaps
D. hipotensiune cronica
E. hipotensiune posturala
28. Dobutamina actioneaza predominant asupra receptorilor:
A. alfa-1
B. alfa-2
C. alfa-2 presinaptici
D. beta-1
E. beta-2
29. Notati indicatia terapeutica a noradrenalinei:
A. astm bronsic
B. insuficienta circulatorie acuta hipotona
C. tahicardie paroxistica
D. hipotensiune cronica

E. hipotensiune posturala
30. Dobutamina:
A. se administreaza oral
B. este medicatie de substitutie in parkinson
C. se indica in soc cardiogen
D. este agonist beta-2 adrenergic
E. are proprietati vasodilatatoare D1
31. Simpatomimeticele nu pot produce:
A. anxietetate
B. vasodilatatie
C. tahicardie
D. hiperglicemie
E. bronchoconstrictie
32. Care simpatomimetice au mecanism indirect de actiune:
A. adrenalina
B. aspirina
C. dopamina
D. neostigmina
E. nafazolina
33. Alegeti un bronhodilatator beta-2 selectiv:
A. teofilina
B. cromoglicatul de sodiu
C. adrenalina
D. fenoterolul
E. beclometazona
34. Nafazolina:
A. Este un simpatomimetic neselectiv alfa si beta.
B. Este un simpatomimetic predominent beta.
C. Este utilizat ca vasoconstrictor general in socul anafilactic.
D. Este utilizat exclusiv local ca vasoconstrictor in rinite si conjunctivite.
E. Poate fi utilizat pe perioade lungi de timp fara sa apara reactii nedorite.
35. Care din urmatoarele afirmatii sunt incorecte pentru adrenalina?
A. adrenergic neselectiv;
B. stimuleaza centrul respirator bulbar;
C. produce bradicardie;
D. se administreaza in socul anafilactic;
E. este un vasoconstrictor.
36. Care din urmatoarele afirmatii sunt false pentru efedrina?
A. forma levogira este cea mai activa;
B. are efect inotrop pozitiv;
C. este bronhodilatator;
D. se recomanda in cardiopatia ischemica;
E. este un simpatomimetic.
37. Care din urmatoarele afirmatii sunt incorecte pentru nafazolina?
A. adrenomimetic;
B. vasoconstrictor;

C. produce tahifilaxie;
D. se administreaza intranazal in rinite;
E. se administreaza in arterita.
38. Care din urmatoarele afirmatii sunt incorecte pentru dobutamina?
A. este inactiva per os;
B. este un beta-1-adrenomimetic;
C. se indica in chirurgia cardiaca;
D. este administrata i.v.;
E. scade debitul cardiac.
39. Beta-2 adrenomimetic selectiv la nivel uterin este:
A. orciprenalina
B. fenoterol
C. ritodrin
D. metoxamina
E. bametan
40. Care dintre urmatoarele medicamente este beta- adrenomimetic neselectiv ?
A. xilometazolina
B. oximetazolina
C. isoxuprina
D. prenalterol
E. izoprenalina
41. Efectele adverse ale simpatomimeticelor unt urmatoarele, cu exceptia:
A. tremor
B. palpitatii
C. hipoglicemie
D. hipercolesterolemie
E. hiperlactacidemie
42. Indicatiile terapeutice pentru beta-2 adrenomimetice sunt urmatoarele, cu
exceptia:
A. insuficienta circulatorie periferica
B. insuficienta circulatorie cerebrala
C. travaliu prematur
D. hipotensiune arteriala
E. astm bronsic
43. Urmatoarele afirmatii despre nafazolina sunt adevarate, cu exceptia:
A. este beta- adrenergic neselectiv
B. este adrenomimetic cu predominanta alfa
C. determina tahifilaxie
D. este indicat exclusiv local
E. este indicat in rinite si conjunctivite
44. Urmatoarele afirmatii despre dopamina sunt adevarate, cu exceptia:
A. este inactiva oral
B. T1/2 aprox. 2 minute
C. nu difuzeaza in SNC
D. la doze mari peste 15 mcg/kgc/min este dopaminergic
E. este indicata in socul cardiogen

INTREBARI TIP COMPLEMENT MULTIPLU


1. Adrenomimeticele produc:
A. stimularea functiilor miocardice
B. mioza
C. vasoconstrictie prin alfa-1
D. bronhoconstrictie
E. hiperglicemie
2. Adrenomimeticele se pot utiliza:
A. in afectiuni alergice
B. in stop cardiac si soc cardiogen
C. in stari congestive ale mucoasei nazale si oculare
D. in hipertensiune arteriala
E. in caz de travaliu prematur
3. Care din urmatoarele afirmatii sunt adevarate:
A. adrenalina este un adrenomimetic de electie in socul anafilactic
B. efedrina si nafazolina dau fenomene rebound
C. dobutamina este un beta-1 adrenomimetic
D. izoprenalina este lipsita de efecte cardiace
E. beta-2 adrenomimeticele selective sunt bronhodilatatoare
4. Care din urmatorii compusi se utilizeaza ca descongestionante nazale:
A. tolazolina
B. oximetazolina
C. efedrina
D. bametanul
E. nafazolina
5. Care efecte nu sunt caracteristice simpatomimeticelor:
A. bronhoconstrictia
B. relaxarea uterului
C. hipoglicemia
D. vasoconstrictia
E. deprimarea miocardului
6. Dopamina:
A. este o catecolamina
B. are efecte selective pe beta 1
C. este indicata in socul cardiogen
D. se adminstreaza intravenos
E. potenteaza efectul neurolepticelor
7. Noradrenalina:
A. prezinta efecte beta-2-adrenomimetice
B. se poate administra pe cale orala
C. este o catecolamina
D. se indica in insuficienta circulatorie acuta de tip hipoton
E. se indica in hipertensiunea arteriala
8. Simpatomimeticele pot:
A. stimula receptorii alfa
B. bloca receptorii beta

C. bloca receptorii noradrenalinei


D. favoriza eliberarea noradrenalinei
E. inhiba recaptarea noradrenalinei
9. Simpatomimeticele:
A. potenteaza efectul antidepresivelor triciclice
B. scad efectul cardiotonic al digitalicelor
C. pot agrava cardiopatia ischemica
D. pot creste efectul anestezicelor locale
E. diminueaza efectul antidiabeticelor
10. Care din urmatoarele actiuni sunt produse de adrenalina?
A. tahicardie;
B. hipertensiune arteriala;
C. cresterea metabolismului bazal;
D. bronhoconstrictie;
E. hipoglicemie.
11. Care din urmatoarele afirmatii sunt corecte pentru simpatomimetice?
A. actioneaza in ganglionii simpatici;
B. activeaza receptorii adrenergici;
C. au efecte inhibitoare asupra inimii;
D. stimuleaza lipoliza;
E. au efect bronhodilatator.
12. Care din urmatoarele afirmatii sunt corecte pentru simpatomimetice?
A. au actiune bronhospastica;
B. au actiune directa;
C. au actiune indirecta;
D. au actiune mixta;
E. scad tensiunea arteriala.
13. Care din urmatoarele afirmatii sunt corecte pentru simpatomimetice?
A. contracta muschiul circular al irisului;
B. produc mioza;
C. creste forta de contractie a miocardului;
D. produc hipertensiune arteriala;
E. relaxeaza miometrul.
14. Care din urmatoarele afirmatii sunt false pentru simpatomimetice?
A. actioneaza in sinapsele neuroefectoare simpatice;
B. au efecte alfa adrenergice;
C. receptorii beta adrenergici sunt cuplati cu adenilciclaza;
D. efectele beta-adrenergice au ca mesager secund GMPc,
E. produc hipoglicemie.
15. Care din urmatoarele caracteristici ale simpatomimeticelor sunt corecte?
A. produc vasoconstrictie;
B. inhiba SNC;
C. scad forta de contractie a inimii;
D. scad tensiunea arteriala;
E. sunt bronhodilatatoare.
16. Care din urmatoarele indicatii sunt corecte pentru efedrina?

A. hipotensiune;
B. cardiopatie ischemica;
C. astm bronsic;
D. rinita;
E. hipertensiune.
17. Care din urmatoarele interactiuni ale simpatomimeticelor sunt adevarate?
A. cu antidepresivele IMAO produc crize hipertensive;
B. scad efectul antihipertensivelor;
C. cu derivatii xantinici deprima SNC;
D. cocaina le anuleaza efectul vasoconstrictor;
E. diminua efectul hipoglicemiantelor.
18. Care din urmatoarele medicamente sunt simpatomimetice?
A. adrenalina;
B. dobutamina;
C. fluvoxamina;
D. nizatidina;
E. salbutamol.
19. Care din urmatoarele substante sunt beta-2-adrenomimetice?
A. salbutamol;
B. propranolol;
C. fenoterol;
D. terbutalina;
E. neostigmina.
20. Simpatomimeticele au urmatoarele efecte adverse (efecte secundare):
A. hipotensiune arteriala;
B. hipertensiune arteriala;
C. tahiaritmie;
D. hipoglicemie;
E. hipercolesterolemie.
21. Adrenalina:
A. provoac o deprimare a SNC
B. este medicaia de elecie n ocul anafilactic
C. contract musculatura neted bronic
D. crete minut volumul respirator
E. este utilizat n reanimarea cardiac la necai
22. Adrenalina:
A. difuzeaz n SNC
B. produce bronhospasm
C. reprezint medicaie de elecie n ocul anafilactic
D. influeneaz testele de laborator cu creterea glicemiei i a colesterolului
E. se prezint sub form de fiole injectabile de 10 ml cu soluie 1%
23. Care dintre afirmaiile de mai jos caracterizeaz dopamina:
A. este activ pe cale oral, avnd un T1/2 = 4-6 ore
B. la doze medii (10 mcg/kg/min) are efect beta 1-adrenergic stimulnd toate funciile
miocardice
C. are o difuziune bun n SNC

D. n administrarea paravenoasa se produce ischemie i necroz


E. este o substan autacoid
24. Care dintre afirmaiile de mai jos sunt false:
A. cafeina are un efect sinergic de potenare a aciunii adrenalinei
B. adrenalina este utilizat cu rezultate bune n insuficiena circulatorie cerebral
C. efedrina nu difuzeaz n SNC
D. calea de administrare a adrenalinei este per os
E. adrenalina antagonizeaz efectele antiparkinsonienelor
25. Care dintre urmtoarele afirmaii caracterizeaz preparatul "Proculin:
A. este un simpaticomimetic tocolitic
B. este predominent alfa adrenomimetic
C. este forma de prezentare a nafazolinei
D. nu are efecte adverse pe termen lung
E. se prezint sub form de soluie ce se administreaz n sacul conjunctival
26. Dobutamina :
A. este predominent beta 1 adrenomimetic
B. este selectiv alfa 1 adrenomimetic
C. este n amestec racemic de doi enantiomeri
D. nu are efecte D1 dopaminergice
E. nu se utilizeaz n ocul cardiogen
27. Efedrina:
A. este adrenomimetic selectiv alfa-1
B. are biodisponobilitate bun per os i difuziune bun n SNC
C. este decongestiv al mucoasei nazale n rinite
D. intr n compoziia preparatului Rinofug
E. antagonizeaz efectul antiparkinsonienelor
28. Nafazolina:
A. se administreaz numai prin injectare iv
B. este un adrenomimetic alfa i beta cu predominen alfa
C. face parte din grupul parasimpatoliticelor
D. are aciune vasoconstrictoare local
E. utilizat peste 7 zile poate induce tahifilaxie
29. Precizai care dintre afirmaiile referitoare la dopamin este incorect:
A. la doze medii are efect alfa 1-adrenergic producnd vasoconstricie
B. nu traverseaz bariera hematoencefalic
C. este contraindicat n ocul cardiogen
D. la doze mici activeaz receptorii D1 periferici producnd vasodilataie
E. efectele dopaminei sunt antagonizate de haloperidol
30. Printre efectele adverse ale simpaticomimeticelor se numr:
A. paloarea tegumentar
B. fotosensibilizarea
C. hiperglicemie
D. tahiaritmii
E. hipotensiune ortostatic
31. Adrenalina:
A. inhib toate funciile miocardului

B. produce bronhodilataie
C. produce toleran acut (tahifilaxie) la utilizarea repetat frecvent n astmul bronic
D. produce bronhoconstricie
E. este medicaie de elecie n HTA
32. Care dintre urmtoarele substane sunt simpatomimetice vasoconstrictoare?
A. etilefrina
B. dopamina
C. dobutamina
D. metoxamina
E. nafazolina
33. Efectele alfa-1 adrenergice sunt:
A. vasoconstricie arteriolar n piele, mucoase, rinichi, viscere, muchi
B. contracia muchilor netezi ai ureterelor
C. contracia muchilor piloerectori
D. mioz
E. relaxarea miometrului
34. Efectele beta-1 adrenergice sunt:
A. stimularea miocardului contractil
B. stimularea aparatului juxtaglomerular
C. relaxarea miometrului
D. stimularea lipolizei
E. relaxarea muchilor netezi bronici
35. Efedrina:
A. are biodisponibilitate bun per os
B. nu difuzeaz n SNC
C. produce excitaia SNC
D. produce bronhoconstricie
E. este vasoconstrictor general i local
36. Indicaiile terapeutice ale adrenalinei sunt:
A. oc anafilactic
B. insuficiena circulatorie de tip hipoton
C. stop cardiac
D. criza de astm bronic
E. ca stimulator al SNC
37. Isoxuprina este indicat n:
A. boala Raynaud
B. rinite i conjunctivite
C. insuficiena circulatorie cerebral
D. iminena de travaliu prematur
E. declanarea travaliului
38. Medicamentele adrenomimetice alfa-1 selective sunt:
A. adrenalina
B. fenilefrina
C. metoxamina
D. nafazolina
E. clonidina

39. Potenarea efectului vasopresor al noradrenalinei apare la asocierea cu:


A. antidepresive triciclice
B. antidepresive IMAO
C. clonidina
D. digoxina
E. guanetidina
40. Sunt efecte de tip alfa-1 adrenomimetic:
A. Contracia uterului gravid
B. Ejacularea
C. Scderea secreiei pancreatice de insulin
D. Stimularea miocardului contractil
E. Glicogenoliza
41. Sunt efecte de tip beta-2 adrenergic:
A. Relaxarea musculaturii netede vasculare
B. Relaxarea miometrului
C. Creterea lipolizei
D. Contracia muchiului neted ciliar
E. Contracia muchilor netezi arteriolari
42. Sunt efecte de tip metabolic, care rezult n urma stimulrii receptorilor -2adrenergici:
A. Stimularea lipolizei
B. Glicogenoliza hepatic
C. Glicoliza anaerob
D. Glicogenoliza la nivelul musculaturii striate
E. Retenia de sodiu i ap, cu creterea consecutiv a volemiei
43. Sunt simpatomimetice cu efect tocolitic:
A. Nafazolina
B. Ritodrina
C. Isoxsuprina
D. Dobutamina
E. Noradrenalina
44. Sunt -2-adrenomimetice selective:
A. Terbutalina
B. Terbinafina
C. Terfenadina
D. Fenoterolul
E. Salmeterolul
45. Adrenalina produce urmtoarele efecte:
A. Bronhodilataie
B. Stimularea miocardului contractil
C. Lipoliz
D. Gliconenoliz hepatic
E. Scderea conducerii atrio-ventriculare
46. Care dintre urmtoarele afirmaii privind relaiile structur-activitate n seria
simpatomimeticelor este adevrat?
A. Hidroxilii fenolici n poziile 3,4 pe nucleul benzenic sunt grupri distribuitoare cu

caracter hidrofil care limiteaz ptrunderea n SNC


B. Cucreterea mrimii radicalului grefat la gruparea aminic, crete selectivitatea
pentru
receptorii-2
C. Substituirea n poziia alfa mpiedica aciunea MAO
D. Situarea radicalului hidroxil n poziia meta favorizeaz aciunea metabolizant a
COMT
E. Feniletilaminele nesubstituite la nucleul benzenic au predominant efecte
neurosimpatomimetice
47. Efedrina:
A. Stimuleaz receptorii adrenergici alfa i beta
B. Impiedic hidroliza adrenalinei prin inhibarea MAO
C. Favorizeaz eliberarea i acumularea noradrenalinei n fanta sinaptic
D. Stimuleaz SNC
E. Are aciune vasodilatoatore general i local
48. Nafazolina:
A. Are aciune vasoconstrictoare local, util n rinite i conjunctivite
B. Se utilizeaz ca vasoconstrictor sistemic, n insuficiena circulatorie acut de tip
hipoton
C. La administrare frecvent i repetat produce tahifilaxie
D. Se utilizeaz ca stimulator cardiac n bloc atrio-ventricular
E. Se utilizeaz preponderent ca tocolitic, relaxeaz musculatura neted uterin
49. Despre structurile chimice ale adrenomimeticelor cu nucleu de betafeniletilamina, sunt
valabile afirmatiile:
A. ciclul aromatic este responsabil de efectele centrale stimulatoare
B. compusii care au hidroxili fenolici situati in pozitiile 3 si 4 nu pot fi metabolizati de
COMT si au durata medie de actiune
C. radicalul grefat la amina imprima selectivitate pentru receptorii beta
D. substituirea in pozitia alfa creste actiunea MAO si scade durata de actiune
E. prezenta hidroxililor fenolici creste actiunea excitanta SNC
50. Alegeti adrenomimeticele care nu sunt biotransformate de COMT:
A. noradrenalina
B. izoprenalina
C. adrenalina
D. orciprenalina
E. efedrina
51. Simpatomimeticele au urmatoarele efecte adverse secundare:
A. tahiaritmii
B. agitatie motorie
C. paloarea tegumentelor
D. hiperglicemie
E. hipocolesterolemie
52. Sunt efecte ale stimularii receptorilor adrenergici alfa-1:
A. contractia muschilor netezi ai ureterelor
B. glicogenoliza hepatica, cu hiperglicemie

C. stimularea miocardului contractil


D. stimularea miocardului excito-conductor
E. stimularea lipolizei
53. Despre noradrenalina sunt valabile afirmatiile:
A. se poate administra per os
B. trece usor bariera hemato-encefalica
C. are un timp de injumatatire de 1 ora dupa administrare i.v.
D. nu are efecte de tip beta-2
E. creste colesterolemia
54. Comparativ cu adrenalina, efedrina prezinta:
A. difuziune mai buna in SNC
B. mecanism mixt de actiune, atat direct, cat si indirect
C. durata de actiune mai mare
D. stimulare SNC mai intensa
E. bronhodilatatie absenta
55. Simpatomimeticele pot produce sinergism de potentare la asocierea cu:
A. derivati xantinici de tip teofilina
B. digitalice
C. antidepresive triciclice
D. antihipertensive
E. hipoglicemiante
56. Simpatomimeticele derivati de imidazol au urmatoarele proprietati:
A. efecte beta-2 adrenomimetice intense
B. efect de tip alfa-2 adrenomimetic presinaptic, central
C. efecte postsinaptice alfa-adrenomimetice la nivel vascular
D. sunt folosite in astmul bronsic
E. sunt folosite local, ca decongestionante ale mucoaselor nazala si oculara
57. Precizati indicatiile terapeutice ale noradrenalinei:
A. insuficienta circulatorie acuta de tip hipoton
B. insuficienta circulatorie acuta de tip hiperton
C. colaps
D. hipotensiunea posturala
E. hipotensiunea cronica
58. Notati substantele medicamentoase indicate in hipotensiunea arteriala
cronica:
A. fenilefrina
B. etilefrina
C. adrenalina
D. efedrina
E. dopamina
59. Notati tratamentul de urgenta al necrozei tisulare provocata de injectarea
paravenoasa
a noradrenalinei:
A. infiltratiile locale cu hialuronidaza
B. infiltratiile locale cu cocaina
C. infiltratile locale cu fentolamina sau procaina

D. intravenos etilefrina
E. intravenos ser glucozat
60. Notati actiunile de utilitate farmacoterapeutica ale simpatomimeticelor:
A. vasoconstrictoare generala
B. vasoconstrictoare locala
C. bronhodilatatoare
D. tocolitica
E. cardiotonica
61. Sunt adrenomimetice bronhodilatatoare:
A. salbutamol
B. fenoterol
C. salmeterol
D. prenalterol
E. terbutalina
62. Notati incadrarea farmacodinamica a isoxuprinei:
A. vasodilatator periferic
B. beta2-adrenomimetic
C. tocolitic
D. alfa-adrenolitic
E. vasoconstrictor local
63. Precizati mecanismul de actiune al terbutalinei:
A. parasimpatolitic
B. simpatomimetic
C. beta-1- adrenomimetic
D. beta-2-adrenomimetic
E. antihistaminic H1
64. Precizati care dintre urmatoarele medicamente cu actiune la nivelul SNV,
suntcontraindicate in cardiopatia ischemica:
A. salbutamol
B. efedrina
C. fenoterol
D. adrenalina
E. terbutalina
65. Simpatomimeticele prezinta urmatoarele contraindicatii si precautii:
A. hipotiroidie
B. diabet
C. cardiopatie ischemica
D. hipertensiune arteriala
E. tahiaritmii
66. Pentru dopamina sunt corecte afirmatiile:
A. la doze mici (sub 10 mcg/kg/min) activeaza receptorii D1 periferici
B. potenteaza efectele haloperidolului
C. la doze medii (10 mcg/kg/min) are efect beta1 adrenergic
D. se administreaza i.v. si s.c
E. la doze mari (peste 15 mcg/kg/min) are efect alfa1 adrenergic.
67. Care simpatomimetice stimuleaza receptorii alfa-1:

A. adrenalina
B. izoprenalina
C. salbutamolul
D. fenilefrina
E. efedrina
68. Care simpatomimetice pot fi folosite ca vasoconstrictoare locale:
A. adrenalina
B. efedrina
C. nafazolina
D. dobutamina
E. terbutalina
69. Care efecte sunt consecinta stimularii receptorilor beta-1:
A. stimularea miocardului
B. scaderea secretiei de renina
C. stimularea lipolizei
D. bronhodilatatie
E. cresterea excitabilitatii miocardului
70. Ce deosebeste efedrina de nafazolina:
A. este simpatomimetic
B. este o catecolamina
C. se administreaza oral
D. se administreaza ca vasoconstrictor sistemic
E. produce tafilaxie
71. La nivelul musculaturii netede simpatomimeticele:
A. produc bronhoconstrictie
B. scad tonusul si peristaltismul intestinal
C. contracta detrusorul
D. stimuleaza miocardul
E. produc contractia musculaturii vasculare
72. Care din urmatoarele afirmatii sunt adevarate:
A. stimularea receptorilor alfa-1 inhiba fosfolipaza C
B. stimularea receptorilor beta-1 inhiba adenilatciclaza
C. stimularea receptorilor beta-2 stimuleaza adenilatciclaza
D. stimularea receptorilor alfa-1 stimuleaza fosfolipaza A2
E. stimularea receptorilor alfa-2 presinaptici inhiba adenilatciclaza
73. Din care clase structurale fac parte substantele medicamentoase cu actiune
simpatomimetice?
A. -feniletilamine.
B. Acizi propionici.
C. Etilimidazoline.
D. Amine aromatice primare.
E. Acizi fenilpropionici.
74. Pentru simpatomometicele cu structura feniletilaminica, prezenta unor
hidroxili fenolici
in pozitiile 3 si 4 atrage dupa sine urmatoarele consecinte:
A. Compusii vor avea caracter hidrofil si nu traverseaza bariera hemato-encefalica.

B. Compusii vor avea caracter lipofil si trec bariera hemato-encefalica.


C. Compusii sunt metabolizati specific prin metilare catalizata de COMT.
D. Compusii sunt inactivi per os si T1/2 este scurt.
E. Compusii pot fi administrati per os si au T1/2 de 2-5 ore.
75. Pentru simpatomometicele cu structura feniletilaminica, radicalii grefati pe
gruparea
aminica atrag urmatoarele consecinte:
A. Compusii au caracter hidrofob, este favorizata difuziunea in SNC.
B. Largeste spectrul de activitate.
C. Imprima selectivitatea pentru receptorii .
D. Cresterea marimii radicalului creste selectivitatea pentru receptorii 2.
E. Cresterea marimii radicalului creste selectivitatea pentru receptorii 1.
76. In cazul derivatilor feniletilaminici, cresterea stabilitatii fata de COMT si MAO
poate fi
realizata prin urmatoarele modificari structurale:
A. Pozitionarea celor doi OH fenolici in orto unul fata de altul (structura de catecol).
B. Pozitionarea celor doi OH fenolici in meta unul fata de altul.
C. Substituirea in pozitia alfa.
D. Substituirea in pozitia beta.
E. Stabilitatea fata de COMT si MAO nu poate fi influentata prin modificari structurale.
77. Care din urmatoarele simpatomimetice au structura imidazolica?
A. Fenilefrina.
B. Nafazolina.
C. Efedrina.
D. Xilometazolina.
E. Efedrina.
78. Noradrenalina:
A. Are structura de catecolamina, fara substituent la gruparea amino si deci fara efecte
pe 2.
B. Se poate administra per os, avand biodisponibilitate orala foarte buna.
C. Nu se administreaza per os, biodisponibilitatea fiind redusa.
D. Actiunea principala farmacoterapica este actiunea vasoconstrictoare generala.
E. Poate fi administrata si sub forma de aerosoli in criza de astm bronsic.
79. Care din urmatoarele afirmatii referitoare la adrenalina sunt adevarate?
A. Este indicata ca vasoconstrictor general in socul anafilactic.
B. Este utilizata ca vasoconstrictor local asociata anestezicelor locale pentru a le
prelungi durata de actiune.
C. Este indicata in stop cardiac.
D. Este utilizata ca bronhidilatator in criza de astm bronsic.
E. Se poate administra per os, sublingual, intravenos sau subcutan.
80. Efedrina:
A. Este un simpatomimetic cu mecanism mixt.
B. Nu se absoarbe dupa administrare per os si nu difuzeaza in SNC.
C. Este adrenomimetic neselectiv alfa si beta.
D. Este utilizat ca stimulent SNC in supradozari ale inhibitorilor SNC.
E. Este un deprimant neselectiv al SNC

81. Isoxuprina:
A. Este un alfa1 adrenomimetic.
B. Este beta2 adrenergic si spasmolitic musculotrop.
C. Se utilizeaza ca vasoconstrictor local in rinite si conjunctivite.
D. Se utilizeaza ca vasodilatator arteriolar si capilar, periferic si central.
E. Se poate utiliza si ca tocolitic.
82. Isoxuprina:
A. Este un beta-2 adrenergic neselectiv si spasmolitic musculotrop
B. Este indicat in isuficienta circulatorie periferica.
C. Este contraindicat in insuficienta circulatorie cerebrala.
D. Nu se poate administra oral pentru ca nu se absoarbe.
E. Prezinta efect tocolitic.
83. Dobutamina:
A. Este un derivat de imidazolina.
B. Se administreaza oral.
C. Are efect predominant beta-1 adrenergic.
D. Este indicat in soc cardiogen, infarct miocardic, decompensare cardiaca.
E. Este inactivata la administrate orala.
84. Care dintre urmatorii compusi sunt indicati ca stimulante cardiace?
A. Adrenalina
B. Dobutamina
C. Nafazolina
D. Xilometazolina
E. Dopamina
85. Care dintre urmatoarele afirmatii nu sunt corecte?
A. Nafazolina este conditionata in produsul Rinofug.
B. Etilefrina este indicata in hipertensiune arteriala.
C. Nafazolina este administrata numai local.
D. Fenilefina este indicata ca vasoconstrictor general si local.
E. Etilefrina se administreaza numai sub forma de perfuzie.
86. Efedrina:
A. Are pe nucleul fenilic doua grupari hidroxil situate in pozitiile 3 si 5.
B. Nu se absoarbe la administrare orala.
C. Este un adrenomimetic neselectiv, si actioneaza prin mecanism mixt.
D. Este stimulator la nivel SNC.
E. Prezinta efect bronhodilatator, stimulator cardiac si vasoconstrictor general si local.
87. Care dintre urmatoarii compusi nu sunt derivati de beta-feniletilamina:
A. Nafazolina
B. Noradrenalina
C. Adrenalina
D. Efedrina
E. Oximetazolina
88. Care dintre afirmatiile referitoare la adrenalina sunt corecte?
A. Este un derivat de beta-feniletilamina.
B. Gruparea aminica este substituita cu un rest de izopropil.
C. Prezinta efecte adrenergice selective pe receptorii beta-2.

D. Este indicat in soc anafilactic ca medicatie de electie.


E. Se asociaza cu anestezicele locale pentru prelungirea efectului.
89. Care dintre urmatorii compusi sunt simapatomimetice vasodilatatoare ?
A. Isoxuprina
B. Xilometazolina
C. Bufenina
D. Bametan
E. Fenilefrina
90. Care dintre urmatoarele efecte sunt de tip beta-2 adrenergic?
A. Scaderea secretiei de insulina.
B. Dilatarea muschilor netezi vasculari.
C. Relaxarea miometrului.
D. Stimularea lipolizei.
E. Relaxarea muschiului neted ciliar.
91. Care dintre urmatoarele substante sunt indicate ca vasoconstrictoare locale?
A. Adrenalina
B. Efedrina
C. Oximetazolina
D. Izoprenalina
E. Dobutamina.
92. Care din urmatoarele medicamente sunt simpatomimetice?
A. adrenalina;
B. dobutamina;
C. fluoxamina;
D. nizatidina;
E. salbutamol.
93. Care din urmatoarele afirmatii sunt corecte pentru simpatomimetice?
A. actioneaza in ganglionii simpatici;
B. activeaza receptorii adrenergici;
C. au efecte inhibitoare asupra inimii;
D. stimuleaza lipoliza;
E. au efect bronhodilatator.
94. Care din urmatoarele afirmatii sunt false pentru simpatomimetice?
A. actioneaza in sinapsele neuroefectoare simpatice;
B. au efecte alfa adrenergice;
C. receptorii beta adrenergici sunt cuplati cu adenilciclaza;
D. efectele beta-adrenergice au ca mesager secund GMPc,
E. produc hipoglicemie.
95. Care din urmatoarele afirmatii sunt false pentru simpatomimetice?
A. au actiune bronhospastica;
B. au actiune directa;
C. au actiune indirecta;
D. au actiune mixta;
E. scad tensiunea arteriala.
96. Care din urmatoarele afirmatii sunt corecte pentru simpatomimetice?
A. contracta muschiul circular al irisului;

B. produc mioza;
C. creste forta de contractie a miocardului;
D. produc hipertensiune arteriala;
E. relaxeaza miometrul.
97. Care din urmatoarele interactiuni ale simpatomimeticelor sunt adevarate?
A. cu antidepresivele IMAO produc crize hipertensive;
B. scad efectul antihipertensivelor;
C. cu derivatii xantinici deprima SNC;
D. cocainele anuleaza efectul vasoconstrictor;
E. diminua efectul hipoglicemiantelor.
98. Care din urmatoarele caracteristici ale simpatomimeticelor sunt corecte?
A. produc vasoconstrictie;
B. inhiba SNC;
C. scad forta de contractie a inimii;
D. scad tensiunea arteriala;
E. sunt bronhodilatatoare.
99. Care din urmatoarele substante sunt beta-2-adrenomimetice?
A. salbutamol;
B. propranolol;
C. fenoterol;
D. terbutalina;
E. neostigmina.
100. Care din urmatoarele actiuni sunt produse de adrenalina?
A. tahicardie;
B. hipertensiune arteriala;
C. cresterea metabolismului bazal;
D. bronhoconstrictie;
E. hipoglicemie.
101. Care din urmatoarele indicatii sunt corecte pentru efedrina?
A. hipotensiune;
B. cardiopatie ischemica;
C. astm bronsic;
D. rinita;
E. hipertensiune.
102. Simpatomimeticele au urmatoarele efecte adverse (efecte secundare):
A. hipotensiune arteriala;
B. hipertensiune arteriala;
C. tahiaritmie;
D. hipoglicemie;
E. hipercolesterolemie.
103. Actionarea receptorilor alfa-1 adrenergici determina:
A. vasoconstrictie;
B. midriaza;
C. relaxarea muschilor netezi ai sfincyterelor tubului digestiv;
D. cresterea secretiei de renina;
E. scaderea secretiei de insulina.

104. Actionarea receptorilor alfa-2 adrenergici produce:


A. midriaza;
B. stimularea lipolizei;
C. stimularea glicogenolizei hepatice;
D. scaderea secretiei de insulina;
E. scaderea tonusului si peristaltismului stomacului si intestinului.
105. Actionarea receptorilor beta-1 adrenergici provoaca:
A. vasoconstrictie;
B. stimularea inimii;
C. stimularea SNC;
D. bronhoconstrictie;
E. hiperlactacidemie prin stimularea glicogenolizei in muschii striati.;
106. Actionarea receptorilor beta-2 adrenergici realizeaza:
A. vasodilatatie;
B. stimularea lipolizei;
C. bronhodilatatie;
D. relaxarea muschiului circular al irisului;
E. relaxarea miometrului.
107. Indicatiile terapeutice ale simpatomimeticelor cuprind:
A. hipotensiune arteriala acuta si cronica;
B. astmul bronsic;
C. insuficienta circulatorie periferica si cerebrala;
D. travaliu prematur;
E. aritmii cardiace.
108. Dobutamina:
A. are structura chimica de catecolamina
B. inactiva per os
C. indicata exclusiv local
D. are efecte vasodilatatoare D1 dopaminergice
E. este indicata in socul cardiogen
109. Efedrina:
A. este derivat de beta- feniletilamina
B. nu difuzeaza in SNC
C. este simpatomimetic cu mecanism mixt
D. perfuziile cu alcalinizante i cresc eliminarea urinara
E. se poate utiliza in supradozarea inhibitoarelor NC
110. Indicatiile terapeutice pentru efedrina sunt:
A. hipotensiunea posturala
B. sindrom Adams- Stokes
C. ca miotic in oftalmologie
D. boala Raynaud
E. narcolepsie
111. La administrarea adrenalinei se intalnesc urmatoarele efecte adverse:
A. hipotensiune arteriala
B. paloarea tegumentelor
C. tahicardie

D. deprimarea respiratiei
E. iritatia cailor respiratorii la administrarea frecventa in aerosoli
112. Noradrenalina:
A. prezinta biodisponibilitate per os buna
B. are actiune vasoconstrictoare generala
C. se utilizeaza in insuficienta circulatorie acuta de tip hiperton
D. este indicata in aritmii cardiace
E. se administreaza intravenos in perfuzie
113. Indicatiile terapeutice ale adrenalinei sunt:
A. edem Quincke
B. insuficienta circulatorie cerebrala
C. criza de astm bronsic
D. stop cardiac
E. aritmii
114. Necroza tisulara produsa de injectarea accidentala paravenoasa de
noradrenalina se trateaza cu:
A. aplicare de gheata local
B. infiltratii locale cu hialuronidaza
C. infiltratii locale cu fentolamina
D. perfuzii cu bicarbonat de sodiu
E. adrenalina intravenos
SIMPATOLITICE
INTREBARI TIP COMPLEMENT SIMPLU
1. Beta-blocantele neselective se indic n:
A. hipotensiune arterial
B. tahiaritmii cardiace
C. bradicardie
D. tulburri de circulaie periferic
E. in tratamentul depresiei asociate cu IMAO
2. Beta-blocantele pot da:
A. fenomene depresive
B. hiperglicemie
C. tahicardie
D. glaucom
E. obisnuinta
3. Care simpatolitice se folosesc n insuficiena circulatorie cerebral i
periferic:
A. pentoxifilina
B. nicergolina
C. ergotamina
D. propranololul
E. clonidina
4. Ergotamina
A. este un -adrenolitic la doze terapeutice
B. produce vasodilataie cerebral
C. se indic n hipertensiunea arterial

D. relaxeaz uterul gravid


E. se asociaz cu cafeina n preparate antimigrenoase
5. Neurosimpatoliticele acioneaz astfel:
A. rezerpina favorizeaz eliberarea noradrenalinei n sinapse
B. clonidina este antagonist 2 presinaptic
C. moxonidina este agonist al receptorilor presinaptici imidazolici I-1
D. metil-dopa formeaz dobutamina, care stimuleaz receptorii 1
E. doxazosinul blocheaz receptorii 1
6. Care din urmatoarele afirmatii nu sunt corecte pentru dihidroergotoxina?
A. alfa-adrenolitic;
B. scade fluxul sanguin cerebral;
C. scade rezistenta vasculara;
D. diminua zgomotele in urechi;
E. amelioreaza memoria.
7. Care din urmatoarele afirmatii nu sunt corecte pentru nicergolina?
A. este alfa-adrenolitic;
B. vasodilatator;
C. antiagregant plachetar;
D. favorizeaza procesele metabolice neuronale;
E. scade circulatia in creier.
8. Care din urmatoarele mecanisme de actiune sunt incorecte pentru
adrenolitice?
A. mecanism direct de actiune;
B. au afinitate pentru receptorii adrenergici;
C. au activitate intrinseca;
D. actioneaza la nivelul sinapselor neuroefectoare simpatice;
E. blocheaza receptorii adrenergici.
9. Care din urmatoarele medicamente nu sunt alfa-adrenolitice?
A. fentolamina;
B. dihidroergotoxina;
C. nicergolina;
D. propranolol;
E. prazosin.
10. Care dintre urmtoarele indicaii nu sunt specifice medicaiei beta1adrenolitice:
A. hipertensiune arteriala
B. bloc atrio-ventricular gradul I
C. angina pectoral
D. aritmiile cardiace
E. glaucom
11. Prazosinul este un:
A. agonist beta1-adrenergic
B. agonist beta2-adrenergic
C. agonist alfa2-adrenergic
D. antagonist alfa1-adrenergic
E. antagonist beta1-adrenergic

12. Tolazolina este indicat n:


A. hipertensiunea arterial
B. migren
C. insuficien circulatorie periferic
D. hipotensiune ortostatic
E. cefalee postrahianestezie
13. Dihidroergotoxina este contraindicat n:
A. insuficiena circulatorie cerebral
B. accidente cerebrale ischemice
C. retinopatia de etiologie vascular
D. hipotensiunea arterial
E. hipertensiunea arterial
14. n feocromocitom pentru diagnostic i tratament se administreaz:
A. ergotamina
B. nicergolina
C. fentolamina
D. fenoxibenzamina
E. dibenamina
15. Nicergolina:
A. nu se absoarbe per os
B. produce vasoconstricie
C. este vasodilatator
D. se administreaz n hipotensiunea ortostatic
E. este contraindicat n insuficiena circulatorie cerebral
16. Prazosin:
A. nu se administreaz per os
B. nu sufer efect de prim pasaj hepatic
C. este adrenolitic alfa-1 selectiv
D. se administreaz n insuficiena hepatic
E. se administreaz n doze mari la nceputul tratamentului
17. Reserpina:
A. are T 1/2 mic (circa o or)
B. determin vasoconstricie
C. determin agitaie psihomotorie i creterea agresivitii
D. este indicat n tratamentul HTA
E. este indicat n tratamentul strilor depresive
18. Urmtoarele afirmaii sunt adevrate, cu excepia:
A. metildopa produce efecte toxice hepatice
B. clonidina produce tahicardie i vasoconstricie
C. clonidina are aciune antihipertensiv
D. moxonidina este agonist selectiv al receptorilor imidazolici presinaptici I1
E. moxonidina diminu eliberarea noradrenalinei
19. Acioneaz prin stimularea receptorilor imidazolinici presinaptici I-1:
A. Tolazolina
B. Nafazolina
C. Moxonidina

D. Oximetazolina
E. Dibenamina
20. Alchileaz ireversibil receptorii alfa-adrenergici, avnd efecte adrenolitice de
intensitate
mare i de durat lung:
A. Tolazolina
B. Tamsulosinul
C. Terazosinul
D. Fentolamina
E. Fenoxibenzamina
21. Sunt efecte de tip -1-adrenolitic:
A. Inhibarea secreiei de renin la nivelul aparatului juxtaglomerular renal
B. Antagonizarea competitiv a efectelor angiotensinei II
C. Diminuarea lipolizei, scderea concentraiei plasmatice a acizilor grai
D. Glicogenoliza
E. Creterea debitului cardiac
22. Sunt efecte de tip -2-adrenolitic:
A. Relaxarea musculaturii netede bronhice
B. Relaxarea musculaturii netede vasculare
C. Scderea presiunii intraoculare
D. Glicogenoliza hepatic i la nivelul esutului muscular
E. Creterea lipolizei la nivelul esutului adipos
23. Sunt -adrenolitice cu aciune alfa-adrenolitic asociat:
A. Atenolol
B. Sotalol
C. Timolol
D. Pindolol
E. Labetalol
24. Sunt -adrenolitice cu activitate simpatomimetic intrinsec (agoniti pariali):
A. Propranolol
B. Pindolol
C. Atenolol
D. Sotalol
E. Timolol
25. Despre clonidina este valabila afirmatia:
A. este un stimulant al receptorilor presinaptici alfa-2
B. este un blocant al receptorilor presinaptici alfa-2
C. este un blocant al receptorilor postsinaptici alfa-1
D. este un stimulant al receptorilor postsinaptici alfa-1
E. este un beta-2 adrenomimetic
26. Clonidina poate produce urmatoarele reactii adverse, cu exceptia:
A. somnolenta
B. hipotensiune ortostatica
C. hipertensiune arteriala de rebound la oprirea brusca a tratamentului
D. cresterea presiunii intraoculare, cu agravarea glaucomului
E. diminuarea potentei sexuale

27. Este antagonist al receptorilor adrenergici alfa-1:


A. prazosin
B. terbutalina
C. fenoterol
D. noradrenalina
E. dobutamina
28. Beta-adrenoliticele nu au ca indicatie terapeutica:
A. hipertensiunea arteriala
B. tahiaritmiile
C. cardiopatia ischemica
D. hipertiroidismul
E. tulburarile ischemice periferice
29. Notati agonistul receptorilor adrenergici alfa-2 presinaptici:
A. clonidina
B. prazosin
C. fenoxibenzamina
D. pindolol
E. salbutamol
30. Este medicament indicat in migrena:
A. nicergolina
B. dihidroergotoxina
C. naftidrofuril
D. terlipresina
E. dihidroergotamina
31. Contraindicatiile beta adrenoliticelor neselective sunt urmatoarele, cu
exceptia :
A. bradicardie
B. bloc atrio-ventricular grad II
C. astm bronsic
D. diabet
E. hipertensiune arteriala
32. Care din urmatoarele alfa-1 adrenoliticele au durata de actiune mai mare:
A. prazosin
B. atenolol
C. doxazosin
D. salbutamol
E. moxonidina
33. Beta blocantele scad tensiunea arteriala prin:
A. scaderea debitului cardiac
B. cresterea secretiei de renina
C. stimularea receptorilor beta 2 presinaptici
D. scaderea volemiei
E. coronarodilatatie
34. Care din urmatoarele afirmatii nu sunt adevarate:
A. beta-blocantele lipofile sufera intens efectul primului pasaj hepatic
B. beta-blocantele selective sunt preferate la astmatici

C. un beta-blocant pur este lipsit de efecte chinidinice


D. efectul de tip chinidinic al beta-blocantelor le incadreaza pe acestea in clasa 1 de
antiaritmice
E. unele beta-blocante pot sa aiba si proprietati alfa-adrenolitice
35. Care simpatolitice nu se folosesc in tratamentul hipertensiunii arteriale:
A. prazosinul
B. atenololul
C. rezerpina
D. ergotamina
E. dihidroergotoxina
36. In care afectiuni se contraindica beta-blocantele:
A. hipertensiune arteriala
B. tahiaritmii
C. glaucom
D. bloc atrio-ventricular
E. angina pectorala
37. Nicergolina:
A. Este un derivat xantinic.
B. Este un vasoconstrictor
C. Este un beta-adrenolitic.
D. Este un alfa-adrenolitic.
E. Scade semnificativ valorile tensiunii arteriale fiind utila in crizele hipertensive.
38. Dihidroergotoxina este un amestec de:
A. Ergocornina, ergocriptina si ergotoxina.
B. Dihidroergocriptina, dihidroergocornina si dihidroergotamina.
C. Ergotamina, ergocornina, ergocriptina.
D. Dihidroergocornina, dihidroergocristina si dihidroergocriptina.
E. Dihidroergotamina, dihidroergometrina si dihidroergocornina.
39. Care din urmatoarele mecanisme de actiune sunt incorecte pentru
adrenolitice?
A. mecanism direct de actiune;
B. au afinitate pentru receptorii adrenergici;
C. au activitate intrinseca;
D. actioneaza la nivelul sinapselor neuroefectoare simpatice;
E. blocheaza receptorii adrenergici.
40. Care din urmatoarele medicamente nu sunt alfa-adrenolitice?
A. fentolamina;
B. dihidroergotoxina;
C. nicergolina;
D. propranolol;
E. prazosin.
41. Care din urmatoarele afirmatii nu sunt corecte pentru nicergolina?
A. este alfa-adrenolitic;
B. vasodilatator;
C. antiagregant plachetar;
D. favorizeaza procesele metabolice neuronale;

E. scade circulatia in creier.


42. Care din urmatoarele afirmatii nu sunt corecte pentru dihidroergotoxina?
A. alfa-adrenolitic;
B. scade fluxul sanguin cerebral;
C. scade rezistenta vasculara;
D. diminua zgomotele in urechi;
E. amelioreaza memoria.
43. Sunt beta-adrenolitice:
A. fentolamina;
B. propranololul;
C. prazosinul;
D. dihidroergotoxina;
E. tolazolina.
44. Urmatoarele afirmatii despre ergotamina sunt adevarate, cu exceptia:
A. este ocitocic puternic pe uterul gravid
B. stimuleaza miocardul
C. deprima centrul respirator
D. nu se administreaza pe nemancate
E. se asociaza cu cafeina
45. Notati afirmatia falsa despre nicergolina:
A. are in structura chimica acid lisergic hidrogenat si acid nicotinic
B. se absoarbe bine per os
C. este vasoconstrictor prin efect direct musculotrop
D. este antiagregant plachetar
E. este contraindicat in hemoragii acute
46. Tolazolina:
A. se administreaza exclusiv injectabil
B. face arteriolodilatatie la doze mari si medii
C. este contraindicat in feocromocitom
D. se adminisreaza de electie in insuficienta circulatorie cerebrala
E. se administreaza in ulcer gastroduodenal
47. Urmatoarele efecte sunt de tip beta-1 adrenolitic, cu exceptia:
A. reducerea debitului cardiac
B. reducerea necesarului de oxigen al cordului la effort
C. antagonizarea efectelor stimulatoare cardiace ale calciului si digitalicelor
D. antagonizarea aritmiilor produse de catecolamine si digitalice
E. diminuarea lipolizei
48. Urmatoarele efecte sunt de tip beta-2 adrenolitic, cu exceptia:
A. bronhospasm la astmatici
B. tulburari ischemice periferice
C. tendinta spre hipoglicemie
D. potentarea vasodilatatiei mediate de adrenalina prin receptori beta-2
E. scaderea tensiunii intraoculare
49. Metildopa:
A. este hidrosolubila si se absoarbe 90% per os
B. are efecte centrale simpatomimetice

C. este biotransformata in alfa-metilnoradrenalina


D. nu are efecte toxice hepatice
E. nu se asociaza cu saluretice
INTREBARI TIP COMPLEMENT MULTIPLU
1. Beta-blocantele:
A. stimuleaza functiile miocardului
B. influenteaza negativ profilul lipidic
C. au proprietati antihipertensive
D. fac parte din clasa I de antiaritmice
E. sunt contraindicate in angina pectorala
2. Cardioselectivitatea beta-blocantelor:
A. se pastreaza si la doze mari
B. inseamna ca medicamentul blocheaza selectiv receptorii beta-1
C. evita fenomenele de bronhoconstrictie la astmatici
D. le face utile la bolnavii cu deficit de pompa cardiaca
E. le contraindica la diabetici
3. Care din afirmatii sunt adevarate:
A. efectul chinidinic limiteaza efectul antiaritmic al beta-blocantelor
B. efectul antihipertensiv al beta-blocantelor este util celor cu debit cardiac si renina
crescute
C. efectul antianginos al beta-blocantelor este datorat in principal coronarodilatatiei
D. efectul antiglaucomatos al beta-blocantelor se datoreaza favorizarii drenarii umorii
apoase
E. tratamentul cu beta-blocante nu se poate intrerupe brusc
4. Care simpatolitice pot fi folosite ca antihipertensive:
A. ergotamina
B. atenololul
C. prazosinul
D. dopamina
E. salbutamolul
5. Efectul antianginos al beta-blocantelor este datorat:
A. scaderii consumului de oxigen al miocardului
B. deprimarii miocardului
C. coronarodilatatiei
D. efectului hipocolesterolemiant
E. efectului rebound
6. Efectul antihipertensiv al beta-blocantelor se explic prin:
A. creterea debitului cardiac
B. scderea secreiei de renin
C. efect simpatolitic central
D. creterea sintezei de bradikinin
E. coronarodilataie
7. Prazosinul:
A. este un alfa-1 adrenolitic selectiv
B. creste postsarcina
C. creste colesterolul si trigliceridele

D. produce hipotensiune intensa la prima doza


E. se contraindica bolnavilor cu astm bronsic
8. Prazosinul:
A. este un inhibitor al enzimei de conversie
B. are efect antihipertensiv
C. durata de actiune este mai lunga ca la terazosin
D. poate da fenomenul primei doze
E. se contraindica in astm
9. Propranololul:
A. este un alfa-1-adrenolitic
B. este un beta-adrenolitic selectiv
C. se indica in hipertensiunea arteriala
D. este un beta-blocant de electie in tahiaritmii
E. se contraindica in angina pectorala
10. Se evita asocierea beta-blocantelor cu:
A. blocanti de calciu tip verapamil
B. hipoglicemiante
C. inhibitori ai enzimei de conversie
D. beta-simpatomimetice
E. diuretice
11. Care din urmatoaree caracteristici ale simpatoliticelor sunt corecte?
A. diminua sau impiedica efectele stimularii nervilor simpatici;
B. activeaza receptorii adrenergici;
C. antagonizeaza actiunea adrenergicelor;
D. blocheaza receptorii adrenergici;
E. produc hipertensiune.
12. Care din urmatoarele afirmatii sunt corecte pentru adrenolitice?
A. blocheaza receptorii alfa-adrenergici;
B. influenteaza metabolismul mediatorilor chimici;
C. blocheaza receptorii beta-adrenergici;
D. impiedica eliberarea mediatorilor;
E. diminua actiunea simpatomimeticelor.
13. Care din urmatoarele afirmatii sunt corecte pentru beta-adrenolitice?
A. blocheaza receptorii beta-adrenergici;
B. potenteaza efectul inotrop pozitiv al adrenalinei;
C. au actiune cronotrop negativa;
D. diminua formarea umorii apoase;
E. cresc presiune intraoculara.
14. Care din urmatoarele afirmatii sunt corecte pentru prazosin?
A. alfa-adrenolitic;
B. antihipertensiv;
C. produce hipotensiune ortostatica dupa prima doza;
D. creste trigliceridele;
E. nu se administreaza in sindromul Raynaud.
15. Care din urmatoarele afirmatii sunt corecte pentru prazosin?
A. este alfa-1-adrenolitic;

B. este un parasimpatomimetic;
C. este un neurosimpatolitic;
D. este beta-2-adrenolitic;
E. are actiune hipotensiva.
16. Care din urmatoarele afirmatii sunt corecte pentru rezerpina?
A. este un antiulceros;
B. impiedica recaptarea noradrenalinei;
C. este un antiparkinsonian;
D. are actiune hipotensiva;
E. are actiune simpatomimetica.
17. Care din urmatoarele beta-blocante sunt cardioselective?
A. propranolol;
B. atenolol;
C. metoprolol;
D. timolol;
18. Care din urmatoarele beta-blocante sunt cardioselective?
A. oxprenolol;
B. propranolol;
C. betaxolol;
D. atenolol;
E. metoprolol.
19. Care din urmatoarele efecte adverse pot apare dupa propranolol?
A. stari depresive;
B. cresterea trigliceridelor;
C. tahicardie;
D. impotenta;
E. bronhoconstrictie.
20. Care din urmatoarele indicatii pentru propranolol sunt corecte?
A. hipertensiune arteriala;
B. aritmii cardiace;
C. angina pectorala;
D. astm bronsic;
E. astenie.
21. Care din urmatoarele indicatii terapeutice nu sunt corecte pentru propranolol?
A. hipertensiunea arteriala;
B. ateroscleroza;
C. angina pectorala;
D. aritmii cardiace;
E. astm bronsic.
22. Aciunea antianginoas prin mecanism beta1- adrenolitic se datoreaz:
A. reducerii necesarului de oxigen la nivelul inimii la effort
B. diminurii forei de contracie a miocardului
C. creterea frecvenei cardiace
D. scderii tensiunii arteriale sistolice
E. vasodilataiei coronariene

23. Actiunea antihipertensiv a clonidinei se realizeaz prin urmtoarele


mecanisme:
A. creterea reninei
B. scderea reninei
C. scderea debitului cardiac
D. scderea consumului de oxigen la nivel cardiac
E. deprimarea tonusului simpatic vasoconstrictor
24. Care din urmtoarele efecte adverse sunt produse de Prazosin:
A. deprimarea respiraiei
B. risc de hipotensiune arterial postural
C. tahicardie reflex
D. gust metalic
E. fenomen de rebound dup ntreruperea tratamentului
25. Efectele beta-2 adrenolitice sunt:
A. bronhodilataie
B. vasoconstricie cu tulburri ischemice periferice
C. tendin la hipoglicemie
D. scderea tensiunii intraoculare
E. inhibarea secreiei de renin din aparatul juxta-glomerular renal
26. Ergocepsul este:
A. un medicament simpaticomimetic
B. forma de prezentare a dihidroergotoxinei
C. un beta adrenomimetic
D. un alfa adrenolitic
E. se utilizeaz n tratamentul insuficienei circulatorii cerebrale
27. Ergotamina:
A. este ocitocic puternic pe uterul gravid
B. asociat cu cafeina se utilizeaz n tratamentul migrenei (n criz)
C. produce tahicardie
D. se administreaz pe stomacul gol
E. este sedativ SNC
28. Fac parte din grupul simpatoliticelor:
A. fentolamina
B. dobutamina
C. nafazolina
D. nicergolina
E. tolazolina
29. Clonidina:
A. are aciune antihipertensiv
B. determin efecte rebound la ntreruperea brusc a tratamentului
C. nu determin somnolen
D. se administreaz la conductorii auto
E. se utilizeaz n tratamentul sindromului de abstinen la morfin
30. Contraindicaiile beta-adrenoliticelor neselective:
A. hipertiroidism
B. astm bronic

C. bloc atrioventricular
D. anxietate de stres
E. activitate ce necesit mare atenie (oferi etc.)
31. Mecanismul aciunii antihipertensive a beta-adrenoliticelor:
A. reducerea necesitii de oxigen a miocardului
B. scderea debitului cardiac
C. scderea secreiei de renin
D. efect simpatolitic central
E. inhibarea eliberrii NA n fanta sinaptic
32. Metildopa:
A. reduce depozitele de noradrenalin
B. nu produce retenie hidrosalin
C. are efecte toxice hepatice
D. se administreaz n HTA forme medii i severe
E. se administreaz n hipotensiunea arterial
33. Notai afirmaiile corecte:
A. labetalolul este beta-1 adrenolitic selectiv
B. propranololul este beta-adrenolitic neselectiv cu aciune de tip anestezic local
C. atenololul este beta-1 adrenolitic pur
D. alprenololul este beta-adrenolitic cu aciuni de tip simpatomimetic i chinidinic
E. pindololul este beta-adrenolitic cu aciune de tip chinidinic
34. Prazosin:
A. este adrenolitic alfa-1 selectiv
B. are T 1/2 mare (cteva zile)
C. are efecte benefice pe metabolismul lipidic
D. este contraindicat n HTA cu insuficien cardiac
E. este indicat n tratamentul HTA la bolnavi cu astm bronic, hipercolesterolemie
35. Profilul farmacocinetic al beta-adrenoliticelor hidrofile este:
A. coeficient de absorbie digestiv mai redus
B. absorbia digestiv diminuat de alimente
C. biotransformare hepatic masiv
D. T 1/2 relativ mic
E. excreie renal n forma netransformat
36. Profilul farmacocinetic al beta-adrenoliticelor lipofile:
A. absorbie digestiv redus
B. biotransformare hepatic masiv, cu efect al primului pasaj ridicat
C. biodisponibilitate foarte mare per os
D. difuziune bun prin bariera hematoencefalic
E. T 1/2 foarte mare (cteva zile)
37. Urmtorii compui sunt medicamente neurosimpatolitice:
A. atenolol
B. nadolol
C. reserpina
D. prazosin
E. guanetidina
38. Blocanii alfa-1-adrenergici selectivi de tip prazosin au urmtoarele efecte:

A. Arteriolodilataie, scderea tensiunii arteriale


B. Reducerea fraciunilor lipoproteice LDL, VLDL
C. Creterea fraciunii plasmatice HDL
D. Scderea fraciunii plasmatice HDL
E. Retenie de sodiu i ap
39. Dihidroergotamina:
A. Produce creterea fluxului sanguin cerebral i amelioreaz metabolismul neuronal
B. Are aciune vasoconstrictoare, mai evident la nivelul venelor
C. Are aciune ocitocic marcat asupra uterului gravid
D. Are efecte sedative la nivel SNC
E. Are efecte deprimante asupra cordului, prin blocarea receptorilor alfa
40. Dihidroergotoxina este utilizat n:
A. Arteriopatii, boala Raynaud
B. Retinopatii de origine vascular
C. Metroragii post-partum
D. Hipotensiune arterial cu caracter ortostatic, datorit efectului vasoconstrictor
E. Accidente cerebrale ischemice
41. Efectele cardiovasculare ale alfa-blocantelor neselective sunt:
A. Vasoconstricie mezenterial i la nivel renal
B. Tahicardie reflex
C. Vasodilataie cu hipotensiune arterial
D. Arterioloconstricie intens, cu creterea rezistenei periferice
E. Creterea tonusului musculaturii netede a venelor
42. Ergotamina:
A. Are efect adrenomimetic, produce vasoconstricie la nivel cerebral
B. Produce vasodilataie sistemic, datorit efectului adrenolitic
C. Are efect ocitocic marcat pe uterul gravid, prin stimularea receptorilor alfa
D. Crete fluxul sanguin cerebral
E. Este util n retinopatii de origine vascular, datorit efectului vasodilatator
43. Neurosimpatoliticele pot aciona prin:
A. Depleia depozitelor de noradrenalin
B. Inhibarea sintezei noradrenalinei
C. Blocarea recaptrii noradrenalinei din fanta sinaptic
D. Blocarea eliberrii noradrenalinei
E. Inhibarea biotransformrii catecolaminelor
44. Nicergolina:
A. Acioneaz ca agonist parial alfa-adrenomimetic
B. Este vasodilataor prin mecanism alfa-adrenolitic
C. Este vasodilatator prin efect direct, musculotrop
D. Are aciune antiagregant plachetar
E. Se utilizeaz n diagnosticul i tratamentul feocromocitomului
45. Prazosinul este antihipertensiv de elecie n cazurile de hipertensiune arterial
la
bolnavii care sufer de:
A. Diabet
B. Gut

C. Astm bronic
D. Insuficien hepatic
E. Insuficien cardiac
46. Tolazolina:
A. Blocheaz receptorii alfa-1-postsinaptici i alfa-2-presinaptici
B. Are efecte de tip parasimpatomimetic
C. Crete eliberarea noradrenalinei n fanta sinaptic
D. Are aciune neurosimpatolitic
E. Produce efecte de tip histaminergic
47. Sunt beta-adrenolitice cu alte efecte asociate:
A. labetalol
B. metoprolol
C. timolol
D. acebutolol
E. pindolol
48. Dintre alcaloizii din cornul secarei, au efect alfa-1 adrenolitic predominant:
A. dihidroergotoxina
B. ergotoxina
C. nicergolina
D. ergometrina
E. ergotamina
49. Nicergolina are urmatoarele caracteristici:
A. este alcatuita din acid lisergic hidrogenat si acid nicotinic
B. este vasodilatator prin mecanism exclusiv alfa-adrenolitic
C. este un antihipertensiv eficace ca monoterapie in HTA
D. are si efect antiagregant plachetar
E. poate produce ca reactie adversa hipotensiune ortostatica
50. Despre prazosin sunt valabile afirmatiile:
A. are o biodisponibilitate mare per os
B. este un alfa-adrenolitic neselectiv
C. produce efect rebound la intreruperea brusca a tratamentului indelungat
D. produce retentie hidrosalina
E. are efecte benefice asupra metabolismului lipidic
51. Beta-adrenoliticele au ca indicatie terapeutica:
A. cardiopatia ischemica
B. tahiaritmiile
C. glaucomul
D. anxietatea de stres
E. hipotiroidismul
52. Spre deosebire de atenolol, propranololul prezinta:
A. biotransformare hepatica ridicata
B. timp de injumatatire relativ mic
C. difuziune buna prin bariera hemato-encefalica
D. efect asociat de tip chinidinic
E. efect asociat de tip alfa-adrenolitic
53. Sunt beta adrenolitice lipofile:

A. metoprolol
B. timolol
C. propranolol
D. sotalol
E. atenolol
54. Rezerpina poate produce urmatoarele reactii adverse:
A. hipotensiune arteriala ortostatica
B. constipatie
C. stari depresive
D. sindrom neurologic parkinsonian
E. retentie hidrosalina
55. Precizati care dintre urmatoarele medicamente cu actiune la nivelul SNV, sunt
contraindicate in astmul bronsic:
A. timolol
B. atenolol
C. propranolol
D. fenoterol
E. salbutamol
56. Notati indicatiile terapeutice ale reserpinei:
A. hipertensiune arteriala, stadiul II
B. hipertensiune arteriala forme grave
C. boli psihiatrice - psihoze
D. boli psihiatrice - depresii
E. insuficienta circulatorie cerebrala
57. Precizati mecanismele de actiune ale reserpinei:
A. neurosimpatolitic
B. epuizarea depozitelor granulare de noradrenalina si adrenalina
C. neuroleptic
D. blocheaza eliberarea a noradrenalinei din vezicule
E. depletia depozitelor de dopamina si serotonina
58. Precizati in ce boli asociate cu hipertensiunea arteriala sunt indicate betaadrenolitice:
A. tahiaritmii cardiace
B. insuficienta cardiaca
C. cardiopatie ischemica
D. insuficienta circulatorie periferica hipertona
E. astm bronsic
59. Notati substantele medicamentoase contraindicate la diabetici, datorita
riscului de
coma hipoglicemica:
A. propranolol
B. atenolol
C. timolol
D. izoprenalina
E. adrenalina
60. Precizati contraindicatiile beta-adrenoliticelor neselective:

A. astm bronsic
B. bradicardie
C. bloc atrio-ventricular
D. diabet insipid
E. tahicardie
61. Precizati beta-adrenoliticele contraindicate la bolnavii cu astm bronsic:
A. oxprenolol
B. timolol
C. propranolol
D. atenolol
E. metoprolol
62. Precizati incadrarea farmacodinamica a prazosinului:
A. simpatolitic
B. alfa-1-adrenolitic
C. antihipertensiv
D. antiastmatic
E. antitahicardic
63. Precizati in ce boli asociate cu hipertensiunea arteriala sunt indicate alfa-1
adrenolitice
chinazoline:
A. cardiopatie ischemica
B. insuficienta cardiaca
C. bloc atrio-ventricular
D. astm bronsic
E. hipercolesterolemie
64. Antagonizarea efectului antihipertensiv al clonidinei, apare la asociere cu:
A. guanetidina
B. tolazolina
C. beta-adrenolitice
D. antidepresive triciclice
E. captopril
65. Care simpatolitice actioneaza stimuland receptorii alfa-2 presinaptici:
A. adrenalina
B. tolazolina
C. clonidina
D. amfetamina
E. alfa metildopa
66. Clonidina:
A. este un parasimpatomimetic
B. creste tensiunea arteriala
C. se contraindica in glaucom
D. produce sedare, somnolenta
E. la intrerupere brusca apare efect rebound
67. Care sunt avantajele beta blocantelor cardioselective:
A. potenta mare
B. lipsa efectului rebound

C. sunt de ales la persoanele cu astm bronsic


D. se prefera la diabetici
E. nu au efecte chinidinice sau de tip simpatomimetic
68. Care din derivatii de ergot au proprietati vasoconstrictoare:
A. ergotamina
B. dihidroergotoxina
C. nicergolina
D. dihidroergotamina
E. fentolamina
69. Care alfa adrenolitice pot fi folosite in tulburari de circulatie periferica:
A. vincamina
B. nicergolina
C. isoxuprin
D. dihidroergotoxina
E. tolazolina
70. Care dintre urmatoarele clase de medicamente poseda activitate alfaadrenolitica?
A. Xantene.
B. Butirofenone.
C. Imidazoline.
D. Chinazoline.
E. Esteri ai acidului nitric.
71. Dihidroergotoxina:
A. Este un amestec de dihidroergoalcaloizi.
B. Este derivatul hidrogenat al ergometrinei.
C. Are proprietati vasoconstrictoare.
D. Este un alfa-adrenolitic.
E. Se conditioneaza sub forma de solutie pentru uz intern in preparatul Ergoceps.
72. Efectele care apar dupa administrarea -blocantelor sunt:
A. Efect inotrop pozitiv.
B. Efect inotrop negativ.
C. Cresterea debitului cardiac.
D. Reducerea debitului cardiac.
E. Reducerea necesarului de oxigen a inimii la effort.
73. -blocantele au urmatoarele actiuni farmacoterapice:
A. Actiune antihipertensiva.
B. Actiune antianginoasa.
C. Actiune antiaritmica.
D. Actiune antiglaucomatoasa.
E. Actiune excitanta SNC.
74. -blocantele neselective au urmatoarele dezavantaje:
A. Produc bronhoconstrictie si bronhospasm la astmatici.
B. Au efect proaritmogen.
C. Cresc presiunea intraoculara, sunt contraindicate in glaucom.
D. Produc vasoconstrictie cu tulburari ischemice periferice.
E. Pot fi administrate numai parenteral.

75. Care dintre urmatoarele substante medicamentoase sunt neurosimpatolitice?


A. Propranolol.
B. Reserpina.
C. Cimetidina.
D. Tolazolina.
E. Metildopa.
76. Care dintre afirmatiile referitoare la clonidina sunt adevarate?
A. Este un -blocant neselectiv.
B. Are actiune antihipertensiva.
C. Se poate utiliza sub forma de clorhidrat sau tosilat.
D. Tosilatul de clonidina are durata de actiune mai lunga si este conditionat sub forma
de
preparate retard.
E. Are actiune diuretica.
77. Moxonidina:
A. Este un agonist selectiv al receptorilor imidazolici presinaptici.
B. Este un alfa-adrenolitic.
C. Este un -blocant.
D. Este utilizata ca antihipertensiv.
E. Este utilizata in insuficienta circulatorie cerebrala.
78. Care dintre urmatoarele substante sunt alfa adrenolitice cu structura de
chinazolina?
A. Fenoxibenzamina
B. Fentolamina
C. Prazosin
D. Pindolol
E. Terazosin
79. Nicergolina:
A. Este un derivat de acid lisergic hidrogenat si acid nicotinic.
B. Prezinta efect vasodilatator prin mecanism musculotrop si alfa adrenolitic.
C. Este conditionata in produsul Sermion.
D. Este indicata in hipotensiune ortostatica.
E. Prezinta efecte favorabile in insuficienta circulatorie cerebrala si periferica.
80. Prazosin este indicat in toate formele de hipertensiune, ca medicament de
prima
alegere la pacientii care prezinta una dintre urmatoarele afectiuni asociate:
A. Hipercolesterolemie
B. Diabet
C. Astm bronsic
D. Insuficienta hepatica
E. Cardiopatie ischemica.
81. Mentionati afirmatiile corecte:
A. Clonidina are actiune antihipertensiva.
B. Moxonidina este un agonist selectiv al receptorilor imidazolici presinaptici I-1.
C. Moxonidina creste eliberarea de noradrenalina.
D. Clonidina produce retentie hidro-salina.

E. Clonidina este contraindicata in glaucom


82. Care dintre urmatorii compusi sunt beta adrenolitice pure?
A. Isoxuprin
B. Atenolol
C. Timolol
D. Izoprenalina
E. Adrenalina
83. Care dintre urmatoarele substante sunt beta adrenolitice hidrofile?
A. Paracetamol
B. Atenolol
C. Sotalol
D. Metoprolol
E. Propranolol
84. Care dintre urmatoarele efecte se intalnesc in cazul beta adrenoliticelor?
A. Sedare la nivel central
B. Influenteaza pozitiv toate functiile miocardului.
C. Reduc tahicardia datorata efortului si stresului.
D. Determina scaderea tensiunii arteriale.
E. Cresc necesitatea de oxigen a inimii, la efort.
85. Care dintre urmatoarele beta-adrenolitice sunt beta-1 selective?
A. Oxprenolol
B. Pindolol
C. Timolol
D. Atenolol
E. Metoprolol
86. Care dintre urmatoarele indicatii sunt valabile in cazul beta-adrenoliticelor?
A. Hipertiroidism
B. Hipertensiune arteriala
C. Anxietate de stres
D. Glaucom
E. Bradicardie
87. Care dintre urmatorii compusi pot fi incadrati in grupul neurosimpatoliticelor?
A. Clonidina
B. Propranolol
C. Alfa-metildopa
D. Reserpina
E. Ergotamina
88. Care din urmatoarele afirmatii sunt corecte pentru adrenolitice?
A. blocheaza receptorii alfa-adrenergici;
B. influenteaza metabolismul mediatorilor chimici;
C. blocheaza receptorii beta-adrenergici;
D. impiedica eliberarea mediatorilor;
E. diminua actiunea simpatomimeticelor.
89. Care din urmatoarele afirmatii sunt corecte pentru prazosin?
A. alfa-adrenolitic;
B. antihipertensiv;

C. produce hipotensiune ortostatica dupa prima doza;


D. creste trigliceridele;
E. nu se administreaza in sindromul Raynaud.
90. Care din urmatoarele afirmatii sunt corecte pentru beta-adrenolitice?
A. blocheaza receptorii beta-adrenergici;
B. potenteaza efectul inotrop pozitiv al adrenalinei;
C. au actiune cronotrop negativa;
D. diminua formarea umorii apoase;
E. cresc presiunea intraoculara.
91. Care din urmatoarele beta-blocante sunt cardioselective?
A. propranolol;
B. atenolol;
C. metoprolol;
D. timolol;
E. oxprenolol.
92. Care din urmatoarele indicatii terapeutice nu sunt corecte pentru propranolol?
A. hipertensiunea arteriala;
B. ateroscleroza;
C. angina pectorala;
D. aritmii cardiace;
E. astm bronsic.
93. Care din urmatoarele efecte adverse pot apare dupa propranolol?
A. stari depresive;
B. cresterea trigliceridelor;
C. tahicardie;
D. impotenta;
E. bronhoconstrictie.
94. Care din urmatoarele caracteristici ale simpatoliticelor sunt corecte?
A. diminua sau impiedica efectele stimularii nervilor simpatici;
B. activeaza receptorii adrenergici;
C. antagonizeaza actiunea adrenergicelor;
D. blocheaza receptorii adrenergici;
E. produc hipertensiune.
95. Care din urmatoarele indicatii pentru propranolol sunt corecte?
A. hipertensiune arteriala;
B. aritmii cardiace;
C. angina pectorala;
D. astm bronsic;
E. astenie.
96. Care din urmatoarele afirmatii sunt corecte pentru rezerpina?
A. este un antiulceros;
B. impiedica recaptarea noradrenalinei;
C. este un antiparkinsonian;
D. are actiune hipotensiva;
E. are actiune simpatomimetica.
97. Care din urmatoarele afirmatii sunt corecte pentru prazosin?

A. este alfa-1-adrenolitic;
B. este un parasimpatomimetic;
C. este un neurosimpatolitic;
D. este beta-2-adrenolitic;
E. are actiune hipotensiva.
98. Care din urmatoarele beta-blocante sunt cardioselective?
A. oxprenolol;
B. propranolol;
C. betaxolol;
D. atenolol;
E. metoprolol.
99. Efecte de tip alfa-adrenolitic sunt:
A. vasodilatatie cu hipotensiune arteriala;
B. bradicardie reflexa;
C. reducerea debitului cardiac;
D. scaderea presiunii intraoculare;
E. mioza pasiva.
100. Efecte de tip beta adrenolitic sunt:
A. vasodilatatia;
B. hipotensiunea arteriala;
C. scaderea secretiei de renina;
D. bronhodilatatia;
E. mioza.
101. F2318157. Beta-1 adrenoliticele selective sunt de ales la pacientii cu:
A. astm bronsic;
B. bradicardie;
C. insuficienta respiratorie;
D. tulburari ischemice periferice;
E. diabet.
102. Beta-adrenoliticele se utilizeaza in farmacoterapie ca:
A. antihipertensive;
B. antianginoase;
C. antiaritmice;
D. tocolitice;
E. bronhodilatatoare.
103. Notati substantele simpatolitice agonisti presinaptici alfa-2 sau/si imidazolici
I-1
A. guanetidina
B. clonidina
C. reserpina
D. guanfacina
E. fentolamina
104. Propranolol:
A. este beta-adrenolitic selectiv beta-1
B. este beta-adrenolitic lipofil
C. are T1/2 relativ mic corelat direct cu biotransformarea hepatica

D. se excreta renal 90% in forma netransformata


E. are efect chinidinic mediu
105. Care dintre urmatoarele afirmatii despre reserpina sunt adevarate ?
A. are T1/2 mare (cca. 10 zile) datorita circuitului enterogastric
B. are efecte neuroleptice la doze mai mici ca cele antihipertensive
C. poate produce deprimare tiroidiana si galactoree
D. este utila in sindrom parkinsonian si stari depresive
E. este indicata in tratamentul HTA si psihozelor
106. Care dintre urmatoarele substante beta-adrenolitice au si efect de tip
chinidinic
(anestezic local) ?
A. labetalol
B. propranolol
C. metoprolol
D. nadolol
E. timolol
107. Profilul farmacocinetic al beta-adrenoliticelor hidrofile cuprinde:
A. absorbtie digestiva inalta
B. efect al primului pasaj hepatic nesemnificativ
C. biodisponibilitate per os redusa datorita coeficientului de absorbtie redus
D. excretie renala in forma netransformata
E. T1/2 relativ mic (3-5 h)
108. Profilul farmacocinetic al beta-adrenoliticelor lipofile cuprinde:
A. absorbtie digestiva inalta
B. efect al primului pasaj hepatic ridicat
C. biodisponibilitate per os redusa
D. nu difuzeaza bariera hematoencefalica
E. T1/2 relativ mic
109. Fenoxibenzamina:
A. este agonist alfa-2
B. este alfa-1 adrenolitic selectiv
C. determina hTA intensa
D. se utilizeaza de electie in insuficienta circulatorie periferica acuta de tip hipoton
E. se administreaza exclusiv i.v.
110. Dihidroergotamina:
A. este ocitocic
B. are actiune venotonica
C. se utilizeaza in sindrom hipotensor ortostatic
D. se utilizeaza in tulburari circulatorii periferice hipertone
E. se utilizeaza in tratamentul de fond al migrenei
111. Dihidroergotoxina:
A. creste fluxul sanguin cerebral
B. se administreaza pe nemancate
C. in urgente se administreaza in perfuzie i.v.
D. amelioreaza memoria
E. se utilizeaza in tratamentul HTA cu valori ridicate

PARASIMPATOSMIMETICE
I PARASIMPATOLITICE
INTREBARI TIP COMPLEMENT SIMPLU
1. Care din urmtoarele substante este un parasimpatolitic bronhodilatator:
A. pirenzepina
B. sibutramina
C. adrenalina
D. ipratropiu
E. salbutamolul
2. La nivelul ochiului parasimpatomimeticele produc:
A. midriaz
B. scderea presiunii intraoculare
C. cicloplegie
D. diminuarea reflexului cornean
E. contracia muchilor radiari ai irisului
3. Care din urmatoarele afirmatii nu sunt corecte pentru neostigmina?
A. este un anticolinesterazic reversibil;
B. este un anticolinesterazic ireversibil;
C. antagonizeaza efectele tubocurarinei;
D. potenteaza curarizantele depolarizante;
E. se indica in atonia intestinala.
4. Care din urmatoarele afirmatii nu sunt corecte pentru pilocarpina?
A. are efecte nicotinice;
B. produce hipersalivatie;
C. miotic;
D. scade presiune intraoculara;
E. eficace in glaucom.
5. Care din urmatoarele efecte nu sunt de tip muscarinic?
A. bronhoconstrictie;
B. mioza;
C. bradicardie;
D. hiposalivatie;
E. creste peristaltismul intestinal.
6. Care din urmatoarele substante nu sunt parasimpatomimetice?
A. neostigmina;
B. pilocarpina;
C. naproxen;
D. paraoxon;
E. metacolina.
7. Care dintre urmtoarele afirmaii este fals:
A. atropina difuzeaz prin placent i n sngele fetal
B. T1/2 = 2-8 ore pentru atropin
C. scopolamina se utilizeaz n rul de micare
D. atropina este eficace n oftalmologie ca midriatic
E. ca efecte adverse atropina produce constipaie, uscciunea gurii, retenie urinar

8. Care dintre urmtoarele efecte nu este efect secundar parasimpatolitic al


atropinei:
A. uscciunea gurii
B. hiperplazia gingival
C. constipaia
D. retenie urinar
E. tulburri de vedere
9. Care dintre urmtoarele efecte secundare ale parasimpaticomimeticelor nu este
de tip
muscarinic:
A. bradicardie
B. greuri, vrsturi
C. hiposecreie salivar i lacrimal
D. miciuni frecvente
E. transpiraie
10. n care dintre urmtoarele situaii atropina este strict contraindicat:
A. bloc atrio-ventricular
B. astm bronic
C. glaucom
D. colici gastrointestinale
E. boal Parkinson
11. n intoxicaiile cu compui organofosforici antidotul este reprezentat de:
A. pilocarpina
B. timolol
C. fizostigmin
D. cafeina
E. reactivatorii de colinesteraz
12. Proprietile anticolinergice sunt ntlnite la toate clasele medicamentoase de
mai jos
cu excepia uneia. Care anume?
A. antidepresive triciclice
B. neuroleptice
C. antihistaminice
D. antiinflamatoare nesteroidiene
E. antispastice ale tubului digestiv
13. Ca bronhodilatator n astmul bronic este indicat urmtorul compus
parasimpatolitic:
A. eumidrina
B. butilscopolamina
C. propantelina
D. ipratropium
E. emeproniu
14. Contraindicaiile parasimpatomimeticelor sunt urmtoarele, cu excepia:
A. astm bronic
B. diaree
C. atonia intestinal

D. bloc atrioventricular
E. hipotensiune arterial
15. Efectele secundare muscarinice sunt urmtoarele, cu excepia:
A. bradicardie
B. hipotensiune arterial
C. hipersecreie gastric
D. stimularea musculaturii scheletice (fasciculaii, tremor)
E. colici abdominale
16. n intoxicaia cu atropin apar urmtoarele manifestri, cu excepia:
A. midriaza
B. tulburarea vederii
C. convulsii
D. retenie urinar
E. bradicardie
17. Pilocarpina se administreaz n:
A. ulcer gastroduodenal
B. diaree
C. greuri, vrsturi
D. glaucom
E. colici abdominale
18. Urmtoarele substane sunt parasimpatomimetice cu aciune direct, cu
excepia:
A. carbacol
B. metacolina
C. fizostigmina
D. betanecol
E. pilocarpina
19. Care dintre urmtoarele efecte nu este produs de atropin?
A. Relaxarea musculaturii netede intestinale
B. Scderea secreiei gastrice
C. Bronhodilataie
D. Mioz
E. Stimularea respiraiei prin mecanism central
20. Emeproniul:
A. Se utilizeaz ca antiastmatic parasimpatolitic n aerosoli
B. Are aciune antispastic la nivel urinar, fiind util n incontinena urinar cu hipertonie
vezical
C. Are aciune de tip parasimpatomimetic, util n atonia intestinal postoperatorie
D. Poate produce ulceraii esofagiene
E. Produce mioz, scade presiunea intraocular
21. Stimularea receptorilor nicotinici produce:
A. Activarea fosfolipazei C (printr-o protein Gq)
B. Inhibarea activitii colinesterazei
C. Deschiderea canalelor pentru cationi
D. Deschiderea canalelor pentru anioni
E. Stimularea activitii adenilat-ciclazei (printr-o protein Gs)

22. Sunt anticolinergice utilizate ca bronhodilatatoare:


A. Fenoterolul
B. Terbutalina
C. Salmeterolul
D. Pirenzepina
E. Ipratropiu
23. Sunt anticolinesterazice ireversibile:
A. Edrofoniu
B. Oxifenoniu
C. Piridostigmina
D. Fluostigmina
E. Neostigmina
24. Sunt derivai cuaternari de amoniu:
A. Tropicamida
B. Oxifenciclimina
C. Propantelina
D. Pirenzepina
E. Scopolamina
25. Precizati indicatia corecta pentru pilocarpina:
A. examenul fundului de ochi
B. colici gastro-intestinale
C. intoxicatia cu atropina
D. intoxicatia cu derivati organofosforici
E. inhibarea hipersecretiei bronsice produsa de unele anestezice generale
26. Alegeti contraindicatia parasimpatoliticelor:
A. glaucom
B. astm bronsic
C. diaree
D. bradicardie
E. ulcer gastro-duodenal
27. Care efect secundar nu este de tip muscarinic:
A. arsuri epigastrice
B. ileus paralitic
C. mictiuni frecvente
D. dispnee
E. transpiratii
28. Care este indicatia terapeutica a neostigminei, bazata pe efect de tip nicotinic:
A. atonie intestinala postoperatorie
B. retentie urinara
C. enurezis nocturn
D. miastenia gravis
E. antidot in curarizarea cu suxametoniu
29. Precizati incadrarea farmacodinamica a neostigminei:
A. anticolinesterazic
B. parasimpatomimetic direct
C. colinergic central

D. anticolinergic
E. parasimpatolitic
30. Notati parasimpatoliticul ce are actiune stimulanta asupra sistemului nervos
central
(SNC):
A. atropina
B. scopolamina
C. propantelina
D. butilscopolamoniu
E. pirenzepin
31. Contraindicatiile parasimpatoliticelor neselective ( tip atropina ) sunt
urmatoarele, cu
exceptia:
A. glaucom
B. ileus paralitic
C. retentie urinara
D. constipatie atona
E. bradicardie sinusala
32. Care din urmatoarele parasimpatomimetice au mecanism indirect de actiune:
A. paraoxonul
B. pilocarpina
C. emeproniu
D. suxametoniu
E. acetilcolina
33. Parasimpatomimeticele se pot indica in:
A. diaree
B. miastenia gravis
C. examenul fundului de ochi
D. intoxicatii cu curarizante depolarizante
E. ulcer gastro-duodenal
34. Care dintre urmatoarele substante medicamentoase au actiune
acetilcolinomimetica
directa?
A. Fizostigmina.
B. Neostigmina.
C. Paraoxon.
D. Pilocarpina.
E. piridostigmina
35. Care dintre urmatoarele substante medicamentoase parasimpatolitice sunt
utilizate ca
antispastice urinare?
A. Ipratropiu.
B. Pirenzepina.
C. Emeproniu.
D. Propantelina.
E. Tropicamida.

36. Care parasimpatolitice sunt folosite ca antiastmatice:


A. ipratropiu
B. salbutamol
C. telenzepina
D. teofilina
E. tropicamida
37. Care antispastice au mecanism anticolinergic:
A. pitofenona
B. papaverina
C. butilscopolamina
D. neostigmina
E. metamizolul
38. Care din urmatoarele efecte nu sunt de tip muscarinic?
A. bronhoconstrictie;
B. mioza;
C. bradicardie;
D. hiposalivatie;
E. creste peristaltismul intestinal.
39. Care din urmatoarele substante nu sunt parasimpatomimetice?
A. neostigmina;
B. pilocarpina;
C. naproxen;
D. paraoxon;
E. metacolina.
40. Care din urmatoarele afirmatii nu sunt corecte pentru neostigmina?
A. este un anticolinesterazic reversibil;
B. este un anticolinesterazic ireversibil;
C. antagonizeaza efectele tubocurarinei;
D. potenteaza curarizantele depolarizante;
E. se indica in atonia intestinala.
41. Care din urmatoarele afirmatii nu sunt corecte pentru pilocarpina?
A. are efecte nicotinice;
B. produce hipersalivatie;
C. miotic;
D. scade presiune intraoculara;
E. eficace in glaucom.
42. Din punct de vedere farmacoterapeutic, parasimpatoliticele se incadreaza in
urmatoarele grupe, cu o singura exceptie:
A. antispastice digestive;
B. antispastice urinare;
C. hiposecretoare gastrice;
D. antiastmatice bronhodilatatoare;
E. antiglaucomatose.
43. Notati care este substanta parasimpatolitica utilizata ca midriatic:
A. emeproniu
B. isopropamida

C. oxifenoniu
D. tropicamida
E. propantelina
44. Farmacodinamia substantelor parasimpatolitice cuprinde:
A. deprimarea miocardului
B. cresterea secretiei glandelor bronsice
C. scaderea presiunii intraoculare
D. intarzierea golirii stomacului
E. cresterea secretiei gastrice de acid clorhidric
45. Notati efectele secundare nicotinice:
A. bradicardie
B. colici abdominale
C. fasciculatii si hipertonie musculara
D. transpiratii
E. mictiuni frecvente
46. Pilocarpina:
A. este acetilcolinomimetic sintetic
B. produce relaxarea muschiului ciliar
C. favorizeaza vederea de aproape
D. inhiba secretia glandelor exocrine
E. antagonizeaza efectele centrale ale atropinei
47. Notati substanta cu actiune anticolinesterazica ireversibila:
A. neostigmina
B. piridostigmina
C. edrofoniu
D. ecotiofat
E. betanecol
48. Notati substanta ce se utilizeaza in incontinenta urinara cu hipertonie
vezicala:
A. eumidrina
B. emeproniu
C. hiosciamina
D. tropicamida
E. ipratropium
INTREBARI TIP COMPLEMENT MULTIPLU
1. Anticolinergicele se pot indica in:
A. glaucom
B. astm bronsic
C. miastenia gravis
D. constipatie atona
E. voma din raul de miscare
2. Anticolinesterazicele se utilizeaza:
A. in tratamentul glaucomului
B. antidot in supradozarea curarizantelor depolarizante
C. ca antispastice
D. in miastenia gravis

E. in Parkinson
3. Atropina:
A. produce hiposecretie salivara cu uscaciunea gurii
B. este un protector al mucoasei gastrice
C. se indica in glaucom sub forma de colir 1%
D. produce midriaza insotita de cicloplegie
E. creste peristaltismul tubului digestiv
4. Care din afirmatii sunt adevarate:
A. atropina poate fi administrata in preanestezie
B. tropicamida este folosita ca antispastic
C. pirenzepinul actioneaza selectiv pe secretia gastrica
D. emeproniul se foloseste in retentie urinara
E. ipratropiul este indicat in astmul bronsic
5. Care parasimpatolitice se folosesc in oftalmologie:
A. pilocarpina
B. acetazolamida
C. tropicamida
D. atropina
E. timololul
6. In ce privete anticolinesterazicele:
A. ele au aciune parasimpatomimetica
B. blocheaz colinesteraza ntotdeauna ireversibil
C. se pot folosi n diagnosticul i tratamentul miasteniei gravis
D. se pot folosi n tratamentul glaucomului
E. se indic n tratamentul Parkinsonului
7. In grupa anticolinesterazicelor:
A. neostigmina este un anticolinesterazic usor reversibil
B. neostigmina se utilizeaza in atonii intestinale
C. unii derivati organo-fosforici pot fi folositi in tratamentul glaucomului
D. neostigmina este antidotul curarizantelor depolarizante
E. edrofoniul este contraindicat in miastenia gravis.
8. La nivelul aparatului respirator atropina:
A. crete secreia glandelor cilor respiratorii
B. produce bronhoconstricie
C. reduce spasmul laringian indus de anestezicele generale
D. se poate indica n astmul bronic
E. deprim respiraia cnd centrul respirator este uor deprimat
9. Parasimpatoliticele produc:
A. rrelaxarea musculaturii netede digestive
B. retentie urinara
C. hiposecretie a glandelor exocrine
D. mioza
E. scaderea presiunii intraoculare
10. Parasimpatomimeticele produc:
A. bronhodilatatie
B. scaderea secretiilor glandelor exocrine

C. contractia musculaturii netede digestive


D. mioza
E. bradicardie
11. Parasimpatomimeticele produc:
A. bronhodilatatie
B. bradicardie
C. cresterea presiunii intraoculare
D. mictiuni frecvente
E. miastenia gravis
12. Proprietati anticolinergice pot avea:
A. antidepresivele triciclice
B. neurolepticele
C. penicilinele
D. antihistaminicele H1
E. antiinflamatoarele nesteroidiene
13. Reaciile adverse ce pot fi produse de parasimpatolitice sunt:
A. cicloplegie
B. constipaie
C. sialoree
D. bronhoconstricie
E. incontinen urinar
14. Care din afirmatiile privind domeniul colinergic sunt false?
A. acetilcolina este un mediator colinergic;
B. receptorii muscarinici se gasesc in sinapsele neuroefectoare somatice;
C. receptorii nicotinici se gasesc la nivelul sinapselor ganglionare;
D. sinapsele ganglionare din sistemul simpatic sunt sinapse adrenergice;
E. stimularea parasimpatica creste secretia glandelor exocrine.
15. Care din urmatoarele afirmatii sunt corecte pentru atropina?
A. este un alcaloid;
B. produce uscaciunea gurii;
C. scade presiunea intraoculara;
D. produce cicloplegie;
E. deprima SNC.
16. Care din urmatoarele afirmatii sunt corecte pentru parasimpatolitice?
A. sunt antagonisti;
B. blocheaza receptorii muscarinici;
C. inhiba miocardul;
D. au actiune miotica;
E. sunt antispastice.
17. Care din urmatoarele afirmatii sunt corecte pentru parasimpatomimetice?
A. sunt agonisti;
B. sunt antagonisti;
C. activeaza receptorii muscarinici;
D. blocheaza receptorii nicotinici;
E. inhiba acetilcolinesteraza.
18. Care din urmatoarele afirmatii sunt corecte pentru pirenzepin?

A. antihistaminic H2;
B. anticolinergic selectiv;
C. inhibitor al pompei de protoni;
D. inhiba secretia gastrica;
E. se indica in sindromul Zollinger-Ellison.
19. Care din urmatoarele afirmatii sunt corecte pentru scopolamina?
A. stimuleaza SNC;
B. midriaza;
C. activa in parkinsonism;
D. eficace in raul de miscare;
E. se indica in glaucom.
20. Care din urmatoarele efecte sunt de tip muscarinic?
A. bronhospasm;
B. bradicardie;
C. hiposecretie salivara;
D. colici abdominale;
E. mioza.
21. Care din urmatoarele efecte sunt de tip parasimpatolitic?
A. hipersecretia glandelor;
B. scaderea peristaltismului digestiv;
C. midriaza;
D. au efecte muscarinice;
E. stimulator cardiac.
22. Care din urmatoarele substante sunt parasimpatolitice?
A. pirenzepina;
B. scopolamina;
C. propantelina;
D. carbamazepina;
E. fenitoina.
23. Care dintre afirmatiile privind farmacologia atropinei nu sunt adevarate?
A. este un agonist;
B. scade secretia salivara;
C. produce midriaza;
D. relaxeaza musculatura neteda;
E. scade presiune intraoculara.
24. Care dintre afirmatiile privind farmacologia neostigminei sunt adevarate?
A. reste un anticolinesterazic reversibil;
B. are efecte antimuscarinice;
C. se recomanda in atonia intestinala;
D. este antidot al curarei;
E. are un atom de azot cuaternar, deci se absoarbe foarte bine din tubul digestiv.
25. Efectele colinergice de tip muscarinic constau n:
A. mioz la nivelul muchilor circulari ai irisului
B. stimularea SNC
C. creterea secreiei de adrenalin
D. relaxarea sfincterelor tubului digestiv

E. hipersecreia glandelor endocrine


26. n preanestezie pentru inhibarea hipersecreiei bronice produs de unele
anestezice
generale se utilizeaz:
A. atropina
B. scopolamina
C. fizostigmina
D. pilocarpina
E. metacolina
27. Pilocarpina:
A. este indicat n glaucom
B. scade secreia glandelor salivare producnd uscciunea gurii
C. la nivelul ochiului produce midriaz
D. se indic n intoxicaia cu atropin
E. forma de prezentare este Pilocarpin colir 1 care se administreaz: 1 pictur x 46/zi
28. Scopolamina:
A. se prezint sub form de colir 1%
B. are efectele parasimpatolitice ale atropinei, dar de intensitate mai mare i durat mai
scurt
C. sufer hidroliz enzimatic hepatic, la ester
D. se utilizeaz n rul de micare
E. este contraindicat n Parkinsonul postencefalitic
29. Anticolinesterazicele ireversibile:
A. sunt Neostigmina i Piridostigmina
B. sunt derivai organofosforici
C. au durata de aciune scurt
D. sunt utilizate n glaucom
E. aciunea lor este reversibil n prezena obidoximei
30. Atropina determin:
A. hipersecreie salivar
B. uscciunea gurii i greutate n deglutiie
C. creterea presiunii intraoculare
D. mioz
E. stimularea musculaturii vezicii urinare
31. Atropina este indicat n:
A. glaucom
B. hipersialie
C. spasme i colici gastrointestinale
D. retenie urinar
E. ileus paralitic
32. Care dintre urmtorii compui sunt parasimpatomimetice cu aciune direct?
A. carbacol
B. fizistigmina
C. pilocarpina
D. neostigmina

E. betanecol
33. Neostigmina se administreaz n:
A. retenie urinar
B. Parkinson
C. miastenia gravis
D. astm bronic
E. glaucom
34. Neostigmina:
A. se absoarbe foarte bine per os
B. se administreaz n atonia muscular postoperatorie
C. este contraindicat n glaucom
D. este antidot anticurarizant pentru antagonizarea curarizantelor antidepolarizante
E. este derivat organofosforic
35. Parasimpatomimeticele cu aciune indirect (anticolinesterazice) sunt indicate
n:
A. intoxicaia prin curarizante depolarizante (tip suxametoniu)
B. intoxicaia prin curarizante antidepolarizante (tip tubocurarina)
C. diagnosticul i tratamentul miasteniei gravis
D. atonie intestinal
E. ulcer gastroduodenal
36. Reaciile adverse la administrarea de atropin sunt:
A. constipaie
B. hipersalivaie
C. uscciunea gurii
D. enurezis nocturn
E. retenie urinar
37. Scopolamina este:
A. parasimpatolitic
B. parasimpatomimetic
C. utilizat n boala Parkinson
D. indicat n glaucom
E. utilizat n tratamentul rului de micare
38. Care dintre afirmaiile privind hidroliza esterilor colinei este fals?
A. Acetilcolina este hidolizat extrem de rapid
B. Carbaminoil-esterii sunt rezisteni la hidroliz i au timp de njumtire lung
C. Metacolina este hidrolizat lent
D. Esterii de tip carbaminoil ai colinei sunt hidrolizai relativ rapid, avnd efecte de
durat
scurt
E. Acetil-esterii colinei nu sunt hidrolizai de ctre colinesteraz
39. Care dintre afirmaiile urmtoare privind atropina este adevrat?
A. La indivizii cu tonus vagal normal, atropina produce tahicardie i hipertensiune
arterial slab
B. La indivizii cu tonus vagal normal, atropina produce bradicardie i hipotensiune
arterial slab
C. La indivizii cu tonus vagal crescut, atropina produce bradicardie i hipotensiune

arterial slab
D. La indivizii cu tonus vagal crescut, atropina produce tahicardie i hipertensiune
arterial slab
E. Aciunea anticolinergic central este util n tratamentul bolii Parkinson
40. n practica medical, parasimpatoliticele sunt utilizate pentru urmtoarele
efecte:
A. Miotic (n glaucom)
B. Midriatic (examenul fundului de ochi)
C. Antispastic
D. Antisecretor (n ulcerul gastric)
E. Stimulator al contraciei musculaturii striate (n miastenia gravis)
41. Neostigmina:
A. Se absoarbe bine oral i are difuziune tisular foarte bun (inclusiv la nivel central)
B. Este util n atonia intestinal, constipaia aton
C. Se utilizeaz pentru diagnosticarea i n tratamentul miasteniei gravis
D. Antagonizeaz aciunea curarizantelor de tip depolarizant
E. Este contraindicat n astm bronic
42. Sunt efecte de tip muscarinic:
A. Contracia muchiului circular al irisului
B. Contracia muchiului radial al irisului
C. Contracia musculaturii netede digestive
D. Erecia
E. Ejacularea
43. Sunt efecte de tip nicotinic:
A. Contracia musculaturii striate
B. Relaxarea musculaturii netede
C. Stimularea SNC
D. Eliberarea de adrenalin de ctre medulosuprarenal
E. Stimularea contraciei miocardice
44. Sunt efecte secundare ale medicaiei muscarinice:
A. Bronhoconstricia, dispneea
B. Rinoreea
C. Retenia de urin
D. Hipersecreia gastric
E. Uscciunea gurii
45. Sunt efecte secundare de tip nicotinic:
A. Accelerarea tranzitului intestinal, diareea
B. Stimularea SNC
C. Hipersalivaia
D. Creterea frecvenei miciunilor
E. Contraciile fasciculare ale musculaturii straite
46. Sunt sisteme de mesageri secunzi activate prin stimularea receptorilor M1 i
M3
colinergici:
A. Ionii de calciu
B. Inozitoltrifosfatul

C. AMPc
D. Diacilglicerolul
E. GMPc
47. Parasimpatomimeticele pot produce urmatoarele efecte secundare
muscarinice:
A. hipersecretie gastrica, cu arsuri epigastrice
B. colici abdominale
C. mictiuni frecvente
D. uscaciunea gurii
E. stimularea musculaturii scheletice
48. Dupa administrare in sacul conjunctival, pilocarpina produce:
A. mioza pasiva, prin relaxarea muschiului radiar al irisului
B. mioza activa, prin contractia muschiului circular al irisului
C. scaderea presiunii intraoculare datorita reducerii secretiei de umoare apoasa
D. scaderea presiunii intraoculare datorita cresterii drenarii umorii apoase
E. relaxarea muschiului ciliar, cu favorizarea vederii la distanta
49. Sunt parasimpatomimetice directe:
A. pilocarpina
B. neostigmina
C. piridostigmina
D. fizostigmina
E. carbacol
50. Despre neostigmina sunt valabile afirmatiile:
A. are o biodisponibilitate redusa per os, deoarece are o structura polara
B. doza per os este de doua ori mai mare decat doza injectabila
C. este contraindicata in parkinson
D. este indicata in miastenia gravis
E. potenteaza curarizantele antidepolarizante
51. Precizati care sunt efectele parasimpatoliticelor la nivelul aparatului digestiv:
A. relaxarea sfincterului anal, cu diaree
B. relaxarea vezicii biliare
C. relaxarea muschilor netezi gastrici
D. hipersecretie salivara
E. hiposecretie gastrica
52. Atropina prezinta urmatoarele efecte centrale:
A. este deprimanta SNC, la doze mari
B. inhiba centrul respirator bulbar, la doze terapeutice, cu deprimare respiratorie
C. stimuleaza centrul vagal bulbar, cu bradicardie si hipotensiune slaba
D. este anticolinergica, cu utilitate in tratamentul intoxicatiilor cu anticolinesterazice
E. in cazul intoxicatiei, pot aparea hipertermie, agitatie, delir, convulsii, moarte
53. Comparativ cu atropina, scopolamina prezinta:
A. efecte parasimpatolitice de intensitate mai mica
B. stimularea mai intensa a centrului respirator
C. efect anticolinergic central, mai intens decat atropina pe tremor
D. efect inhibitor SNC, la doze mici
E. actiune antiglaucomatoasa mai redusa

54. Despre emepronium sunt corecte afirmatiile:


A. este un antispastic digestiv
B. este un bronhodilatator
C. este un antispastic urinar
D. este iritant puternic al mucoasei esofagiene
E. se administreaza in astm bronsic sub forma de aerosoli
55. Precizati indicatiile terapeutice ale neostigminei, bazate pe efectele de tip
muscarinic:
A. atonia intestinala postoperatorie
B. antidot anticurarizant
C. retentia urinara postoperatorie
D. miastenia gravis
E. diagnosticul miasteniei
56. Notati indicatiile terapeutice ale neostigminei bazate pe actiunea la nivelul
placii
motorii:
A. antidot in curarizarea cu tubocurarina
B. miastenia gravis
C. diagnosticul miasteniei
D. atonia intestinala postoperatorie
E. retentia urinara
57. Notati efectele farmacodinamice ale anticolinesterazicelor:
A. scaderea presiunii intraoculare
B. cresterea tonusului muschilor intestinali
C. cresterea tonusului muschilor vezicii urinare
D. relaxarea muschilor striati
E. stimularea SNC
58. Precizati contraindicatiile parasimpatomimeticelor cu mecanism direct:
A. ulcer gastro - duodenal
B. astm bronsic
C. hipotensiune arteriala
D. glaucom
E. tahicardie
59. Notati actiunile parasimpatoliticelor la nivelul ochiului:
A. midriaza pasiva
B. cresterea tensiunii intraoculare
C. cicloplegie
D. midriaza activa
E. actiune antiglaucomatoasa
60. Notati simptomele intoxicatiei cu atropina:
A. midriaza activa
B. tulburarea vederii pentru aproape
C. retentie urinara
D. hipertermie
E. delir
61. Profilul farmacodinamic al pilocarpinei se caracterizeaza prin urmatoarele:

A. hipersalivatie
B. hipersudoratie
C. hiposecretie gastrica
D. hipomotilitate digestiva
E. mioza activa
62. Notati medicamentele care potenteaza efectele parasimpatoliticelor:
A. antiparkinsoniene anticolinergice
B. antidepresive triciclice
C. anticolinesterazice
D. fenotiazine neuroleptice
E. fenotiazine antihistaminice
63. Actiunile atropinei la nivelul aparatului digestiv, sunt:
A. cresterea tonusului si peristaltismului
B. hiposecretie salivara
C. antispastic intens
D. hiposecretie gastrica slaba
64. Parasimpatolitice cu efect antispastic urinar intens, sunt:
A. isopropamida
B. pirenzepin
C. emepronium
D. ipratropium
E. eumidrina
65. Parasimpatomimeticele:
A. cresc secretia salivara
B. produc bradicardie
C. scad tonusul musculaturii netede
D. produc midriaza
E. produc contractia detrusorului
66. Reactiile adverse produse de parasimpatomimetice sunt:
A. dispnee
B. colici abdominale
C. retentie urinara
D. hiposecretie gastrica
E. tahicardie
67. Care compusi pot fi utilizati in tratamentul glaucomului:
A. atropina
B. pilocarpina
C. clonidina
D. timololul
E. acetazolamida
68. Care dintre urmatoarele substante medicamentoase au actiune
anticolinesterazica ?
A. Metacolina.
B. Fizostigmina.
C. Neostigmina.
D. Paraoxon.

E. Carbacolina.
69. Care dintre urmatoarele efecte sunt datorate parasimpatomimeticelor?
A. Relaxarea musculaturii netede gastrointestinale.
B. Bronhodilatatie.
C. Midriaza cu cresterea presiunii intraoculare.
D. Stimularea tonusului si peristaltismului intestinal, relaxarea sfincterelor.
E. Mioza, scaderea presiunii intraoculare.
70. Care dintre afirmatiile referitoare la Pilocarpina sunt adevarate?
A. Este un parasimpatomimetic direct.
B. Este un anticolinesterazic.
C. Produce scaderea secretiilor glandelor exocrine inclusiv salivara si sudorala.
D. Este indicata in glaucom.
E. Poate fi utilizata in intoxicatia cu atropina.
71. Care dintre urmatoarele indicatii terapeutice apartin neostigminei?
A. Glaucom.
B. Astm bronsic.
C. Stari de atonie intestinala.
D. Miastenia gravis.
E. Boala Parkinson.
72. Care dintre urmatoarele afirmatii sunt corecte?
A. Anticolinesterazicele ireversibile au durata scurta de actiune.
B. Anticolinesterazicele ireversibile au durata lunga de actiune.
C. Actiunea anticolinesterazicelor ireversibile devine reversibila in prezenta activatorilor
de colinesteraza de tipul obidoximei.
D. Anticolinesterazicele ireversibile se utilizeaza exclusiv local in glaucom.
E. Paraoxonul este un anticolinesterazic ireversibil.
73. Care dintre urmatoarele substante medicamentoase au actiune
parasimpatolitica?
A. Tropicamida.
B. Nafazolina.
C. Emeproniu.
D. Ipratropiu.
E. Atenolol.
74. Efectele datorate parasimpatoliticelor sunt:
A. Reducerea secretiei gastrice de acid clorhidric.
B. Relaxarea musculaturii netede bronsice.
C. Bronhospasm.
D. Hipersecretia glandelor salivare.
E. Diminuarea tonusului si peristaltismului gastro-intestinal, efect antispastic la acest
nivel.
75. Care dintre urmatoarele afirmatii sunt adevarate?
A. Atropina este un ester al tropinei.
B. Atropina este un racemic format din d si l hiosciamina.
C. Atropina este forma levogira, mai activa a hiosciaminei.
D. Atropina se utilizeaza sub forma de sulfat.
E. Atropina nu prezinta proprietati antispastice.

76. Care dintre urmatorii compusi se incadreaza in clasa parasimpatomimeticelor


directe?
A. Pilocarpina
B. Atropina
C. Metacolina
D. Carbacol
E. Fisostigmina
77. Care dintre urmatorii compusi actioneaza ca anticolinesterazice reversibile?
A. Paraoxon
B. Scopolamina
C. Neostigmina
D. Terazosin
E. Piridostigmina
78. Care dintre urmatoarele substante sunt parasimpatomimetice de origine
naturala?
A. Hiosciamina
B. Ergotamina
C. Pilocarpina
D. Fizostigmina
E. Metacolina
79. Care dintre urmatoarele efecte sunt caracteristice parasimpatomimeticelor?
A. La nivel bronsic produc bronhodilatatie.
B. Stimuleaza secretia gastrica acida.
C. Determina scaderea tensiunii arteriale.
D. Produc midriaza prin contractia muschiului neted circular al irisului.
E. Determina contractia vezicii urinare.
80. Parasimpatomimeticele sunt contraindicate in:
A. Astm bronsic
B. Constipatie
C. Ulcer gastro-intestinal
D. Hipertensiune arteriala
E. Bradicardie.
81. Care dintre urmatoarele substante sunt de origine naturala si au efect
parasimpatolitic?
A. Scopolamina
B. Arecolina
C. Atropina
D. Pirenzepina
E. Ipratropiu
82. Parasimpatoliticele produc urmatoarele efecte:
A. Relaxeaza musculatura neteda viscerala
B. Contracta musculatura bronsica
C. Cresc secretiile gastrice
D. Stimuleaza miocardul
E. Scad secretia salivara
83. Indicati afirmatiile corecte:

A. Pilocarpina se utilizeaza ca antispastic in colici abdominali


B. In enurezis nocturn se indica propantelina.
C. Bromura de ipratropiu se indica in astmul bronsic.
D. In cercetarea fundului de ochi se foloseste noradrenalina.
E. Emepronium este indicat in incontinenta urinara.
84. Atropina:
A. Este un alcaloid, ce se gaseste sub forma izomerului levogir.
B. Este un ester al tropinei.
C. Are actiune midriatica, fiind utilizat in glaucom.
D. Se utilizeaza preoperator pentru a inhiba hipersecretia bronsica produsa de unele
anestezice generale.
E. Este conditionata sub forma de fiole, colir.
85. Pirenzepina:
A. Este un compus cu structura triciclica.
B. Prezinta o selectivitate hiposecretorie gastrica.
C. Este conditionat in produsul Axid fiole.
D. Se poate asocia cu AINS pentru a preveni leziunile gastroduodenale.
E. Actioneaza prin mecanism parasimpatomimetic
86. Parasimpatoliticele:
A. relaxeaza musculatura neteda digestiva
B. relaxeaza muschii ciliari
C. stimuleaza secretia gastrica
D. intarzie golirea stomacului
E. cresc presiunea intraoculara
87. Pirenzepina:
A. este un antispastic musculotrop
B. scade secretia gastrica
C. are efect anticolinergic
D. actioneaza selectiv pe receptorii M2
E. se indica in ulcerul gastric si duodenal
88. Atropina:
A. este esterul tropinei forma cis
B. are actiune antiparkinsoniana
C. deprima respiratia
D. se poate utiliza in preanestezie
E. este o substanta puternic activa
89. Care din urmatoarele afirmatii sunt corecte pentru parasimpatomimetice?
A. sunt agonisti;
B. sunt antagonisti;
C. activeaza receptorii muscarinici;
D. blocheaza receptorii nicotinici;
E. inhiba acetilcolinesteraza.
90. Care din urmatoarele afirmatii sunt corecte pentru parasimpatolitice?
A. sunt antagonisti;
B. blocheaza receptorii muscarinici;
C. inhiba miocardul;

D. au actiune miotica;
E. sunt antispastice.
91. Care din urmatoarele afirmatii sunt corecte pentru atropina?
A. este un alcaloid;
B. produce uscaciunea gurii;
C. scade presiunea intraoculara;
D. produce cicloplegie;
E. deprima SNC.
92. Care din urmatoarele afirmatii sunt corecte pentru scopolamina?
A. stimuleaza SNC;
B. midriaza;
C. activa in parkinsonism;
D. eficace in raul de miscare;
E. se indica in glaucom.
93. Care din urmatoarele afirmatii sunt corecte pentru pirenzepin?
A. antihistaminic H2;
B. anticolinergic selectiv;
C. inhibitor al pompei de protoni;
D. inhiba secretia gastrica;
E. se indica in sindromul Zollinger-Ellison.
94. Care din urmatoarele efecte sunt de tip parasimpatolitic?
A. hipersecretia glandelor;
B. scaderea peristaltismului digestiv;
C. midriaza;
D. au efecte muscarinice;
E. stimulator cardiac.
95. Care din afirmatiile privind domeniul colinergic sunt false?
A. acetilcolina este un mediator colinergic;
B. receptorii muscarinici se gasesc in sinapsele neuroefectoare somatice;
C. receptorii nicotinici se gasesc la nivelul sinapselor ganglionare;
D. sinapsele ganglionare din sistemul simpatic sunt sinapse adrenergice;
E. stimularea parasimpatica creste secretia glandelor exocrine.
96. Care dintre afirmatiile privind farmacologia neostigminei sunt adevarate?
A. este un anticolinesterazic reversibil;
B. are efecte antimuscarinice;
C. se recomanda in atonia intestinala;
D. este antidot al curarei;
E. are un atom de azot cuaternar, deci se absoarbe foarte bine din tubul digestiv.
97. Care dintre afirmatiile privind farmacologia atropinei nu sunt adevarate?
A. este un agonist;
B. scade secretia salivara;
C. produce midriaza;
D. relaxeaza musculatura neteda;
E. scade presiune intraoculara.
98. Care din urmatoarele substante sunt parasimpatolitice?
A. pirenzepina;

B. scopolamina;
C. propantelina;
D. carbamazepina;
E. fenitoina.
99. Care din urmatoarele efecte sunt de tip muscarinic?
A. bronhospasm;
B. bradicardie;
C. hiposecretie salivara;
D. colici abdominale;
E. mioza.
100. Se indica in oftalmologie, ca antiglaucomatose:
A. pilocarpina;
B. atropina;
C. fizostigmina;
D. carbacolul;
E. tropicamida.
101. Reprezinta contraindicatii ale neostigminei:
A. astmul bronsic;
B. miastenia gravis;
C. retentia urinara;
D. ulcer gastro-intestinal;
E. supradozarea curarizantelor depolarizante.
102. Care sunt efecte antimuscarinice?
A. stimularea miocardului, prin cresterea tonusului simpatic;
B. midriaza pasiva;
C. bronhodilatatia;
D. hiposecretia glandelor exocrine;
E. midriaza activa.
103. Parasimpatomimeticele produc la nivelul ochiului:
A. mioza;
B. cresterea presiunii intraoculare;
C. cicloplegie, cu tulburarea vederii pentru aproape;
D. midriaza;
E. scaderea presiunii intraoculare.
104. Indicatiile terapeutice pentru atropina sunt:
A. examenul fundului de ochi
B. boala Parkinson
C. preanestezie
D. epilepsie
E. tahicardie paroxistica supraventriculara
105. Scopolamina:
A. este inhibitor SNC la doze mici
B. se utilizeaza in preanestezie in asociere cu atropina
C. este indicata in boala Parkinson
D. este antidot anticurarizant
E. este miorelaxant

106. Pirenzepin:
A. blocheaza receptorii M2 si M3 din muschii netezi si glande exocrine
B. blocheaza receptorii M1 din ganglionii parasimpatici intramurali din plexul mezenteric
C. realizeaza in special bronhodilatatie
D. are selectivitate hiposecretoare gastrica
E. este utilizat de electie in enurezis
107. Notati afirmatiile adevarate:
A. acetilcolina nu se poate utiliza ca medicament
B. carbacolul este hidrolizat rapid in organism si are T1/2 scurt
C. exclusiv carbacolul, dintre parasimpatomimeticele cu actiune directa, are efecte
nicotinice
D. metacolina actioneaza predominant la nivelul aparatului cardiovascular
E. pilocarpina are efect scazut asupra glandelor salivare
108. Neostigmina:
A. este anticolinesterazic ireversibil
B. la doze mici actioneaza sinergic cu decametoniu
C. la doze mari produce paralizie
D. este indicata in boala Parkinson
E. este contraindicata in glaucom
109. Intoxicatia cu derivati organofosforici se caracterizeaza prin:
A. convulsii
B. tahicardie
C. dispnee expiratorie
D. midriaza
E. mictiuni frecvente, involuntare
110. Notati indicatiile terapeutice ale atropinei:
A. colici reno-ureterale
B. bradicardie sinusala
C. sincopa
D. retentia urinara
E. ileus paralitic
111. Atropina:
A. are actiune slaba in criza de astm bronsic
B. stimuleaza centrul respirator bulbar
C. la doze mari si tonus vagal crescut produce bradicardie
D. produce midriaza si scaderea presiunii intraoculare
E. nu are actiune anticolinergica centrala
112. Derivatii organofosforici:
A. sunt anticolinesterazice ireversibile
B. sunt utilizati in diagnosticul miasteniei gravis
C. se indica exclusiv local, in glaucom
D. au exclusiv efecte muscarinice
E. la doze mari produc paralizia muschilor respiratori
Examen farmacoterapie anul IV semestrul 1 - ANTIACIDE, ANTIULCEROASE
FFF0703CS05001

Bicarbonatul de sodiu:
A. este un antisecretor gastric
B. are durat scurt de aciune
C. are proprieti adsorbante
D. poate scadea tensiunea arterial
E. scade efectul medicamentelor bazice
FFF0703CS05002
Care din urmtoarele substane sunt antisecretoare gastrice:
A. carbonatul de calciu
B. cimetidina
C. sucralfatul
D. metronidazolul
E. metoclopramidul
FFF0703CS51003
Care grupe farmacologice se folosesc ca antisecretoare gastrice:
A. antihistaminicele H1
B. parasimpatomimeticele
C. inhibitoarele de H+K+ATP-az
D. antagonitii prostaglandinelor
E. antiacidele
FFF0703CS05004
Cimetidina:
A. se administreaz exclusiv oral
B. acioneaz ca agonist pe receptorii H2
C. prezint efect rebound
D. nu are reacii adverse de tip antiandrogenic
E. nu se asociaz cu antiinflamatoarele nesteroidiene
FFF0703CS05005
In grupul antihistaminicelor H2:
A. cimetidina are o potent antiulceroas superioara ranitidinei
B. ranitidina are afinitate crescuta pentru receptorii androgenici
C. famotidina nu este inhibitor enzimatic
D. roxatidina se administreaz dup fiecare mas
E. nizatidina are o biodisponibilitate inferioar celorlalte antihistaminice H2
FFF0703CS05006
In tratamentul ulcerului nu se folosesc:
A. antiacide
B. antihistaminice H1
C. antispastice
D. analogi ai prostaglandinelor
E. antibiotice
FFF0703CS05007
Protectoarele mucoasei gastrice
A. scad secreia de acid
B. scad secreia de pepsin
C. pot s scad secreia de mucus

D. pot s scad sinteza de PG


E. au proprieti de tip parasimpatolitic
FFF0703CS05008
Bicarbonatul de sodiu are urmatoarele indicatii, cu exceptia:
A. hiperaciditate gastrica;
B. alcalinizarea urinii;
C. edeme;
87
D. inmuierea cerumenului auricular;
E. spalaturi oculare.
FFF0703CS05009
Urmatoarele medicamente inhiba secretia gastrica, cu exceptia:
A. acetazolamida;
B. proglumid;
C. nizatidina;
D. tolazolina;
E. pirenzepina.
FFF0703CS05010
Urmatoarele substante provoaca hipersecretie acida gastrica, cu exceptia:
A. gastrina;
B. prostaglandina E2;
C. histamina;
D. acetilcolina;
E. alimente.
FFF0703CS05011
Urmatoarele substante se folosesc ca antiacide, cu exceptia:
A. oxid de magneziu;
B. hidroxid de aluminiu;
C. carbonat de sodiu;
D. carbonat de calciu;
E. fosfat de aluminiu.
FFF0703CS05012
Urmatorii factori sunt implicati in aparitia ulcerului, cu exceptia:
A. fumatul;
B. factori genetici;
C. prostaglandinele;
D. Helicobacter pylori;
E. stress.
FFF0703CS05013
Are proprieti citoprotectoare gastrice:
A. nizatidina
B. carbenoxolona
C. omeprazol
D. propantelina
E. subcitratul de bismut coloidal
FFF0703CS05014

Propantelina acioneaz la nivelul:


A. receptorilor histaminergici H2
B. anhidrazei carbonice
C. receptorilor pentru gastrin
D. receptorilor colinergici muscarinici
E. pompei de protoni
FFF0703CS05015
Ranitidina:
A. impiedic eliberarea histaminei de ctre mastocite
B. blocheaz intens receptorii ganglionari M1 din plexurile intramurale gastro-intestinale
C. antagonizeaz competitiv histamina la nivelul receptorilor H2 localizai n celulele
parietale gastrice
D. stimuleaz secreia de mucus gastric
E. are aciune antiseptic fa de Helicobacter pylori
FFF0703CS05016
Antiacidele:
A. se administreaz la o or i la trei ore dup mese i nainte de culcare
B. se absorb i produc alcaloza
88
C. au efect laxativ
D. produc constipaie
E. cresc eliminarea renal a medicamentelor acide
FFF0703CS05017
Antiulceroasele ce reduc factorii agresivi:
A. analogi ai PGE2
B. antiacide
C. protectoare ale mucoasei
D. antispastice
E. anestezice locale
FFF0703CS05018
Antiulceroasele moderne, de elecie, sunt urmtoarele, cu excepia:
A. antihistaminice H2
B. sucralfat
C. subcitrat de bismut
D. carbonat de calciu
E. pirenzepin
FFF0703CS05019
Cimetidina este contraindicat n:
A. ulcer duodenal
B. cancer gastric
C. ulcer gastric
D. sindrom Zollinger Ellison
E. n asociere cu antiinflamatoare corticosteroidiene
FFF0703CS05020
Derivaii de aluminiu acioneaz prin mai multe mecanisme, cu excepia:
A. neutralizant

B. adsorbant
C. inhibitor al pepsinei
D. inhibitor al receptorilor H2
E. decongestionant al mucoasei gastrice
FFF0703CS05021
Urmtoarele afirmaii despre interaciunile antiacidelor sunt adevrate, cu excepia:
A. scad absorbia pentru acid valproic
B. scad absorbia pentru digoxin
C. scad absorbia pentru tetracicline
D. cresc absorbia pentru teofilin
E. scad absorbia pentru fier
FFF0703CS05022
Care afirmaire privind carbenoxolona este fals?
A. Este un compus semisintetic al acidului glicirizinic
B. Se leag intens de proteinele plasmatice
C. La administrare oral, este supus unui circuit entero-hepatic
D. Are aciune de tip mineral-corticoid
E. Diminu secreia de somatostatin
FFF0703CS05023
Care dintre urmtoarele aciuni nu este specific acetazolamidei?
A. Aciune diuretic
B. Scderea presiunii intraoculare
C. Aciune antiepileptic
D. Aciune antiulceroas
E. Aciune antifibrinolitic
FFF0703CS05024
Care dintre urmtoarele antiacide are efect sistemic?
A. Nitrat bazic de bismut
89
B. Oxid de aluminiu hidratat
C. Bicarbonatul de sodiu
D. Caolinul
E. Bentonita
FFF0703CS05025
Care dintre urmtoarele medicamente este parasimpatolitic cu aciune antiulceroas:
A. Pancuroniu
B. Decametoniu
C. Suxametoniu
D. Oxifenoniu
E. Altracuroniu
FFF0703CS05026
Mecanismul de aciune a proglumidului este:
A. Blocarea receptorilor H2-histaminergici
B. Blocarea receptorilor N2-colinergici
C. Blocarea receptorilor gastrinici la nivelul celulelor parietale
D. Blocarea receptorilor M1-colinergici din plexurile enterice Auerbach i Meisner

E. Inhibarea reversibil a H,K-ATP-azei


FFF0703CS05027
Spirulina este contraindicat sau folosit cu precauie n:
A. Obezitate, datorit efectului orexigen
B. Diabet
C. Gut
D. Rahitism, datorit efectului enzimo-inductor
E. Ulcer gastric i duodenal
FFF0703CS05028
Indicatia de electie a alginatului de sodiu este:
A. ulcer gastric cu nisa ulceroasa
B. sindrom Zollinger-Ellison
C. profilactic, pentru profilaxia recaderilor ulceroase
D. ulcer duodenal
E. reflux gastroesofagian
FFF0703CS05029
Notati afirmatia gresita pentru antiulcerosul sucralfat:
A. este un complex al esterilor octasulfurici ai zaharozei cu hidroxid de aluminiu
B. se absoarbe digestiv in procent semnificativ
C. este activ numai in mediul acid
D. este activ numai in ulcerul cu nisa
E. interactioneaza cu tetraciclinele, carora le impiedica absorbtia digestiva
FFF0703CS05030
Pirenzepin are mecanism:
A. antiacid
B. antigastrinic
C. agonist PGE-2
D. antihistaminic H2
E. anticolinergic
FFF0703CS05031
Ranitidina are urmatoarele caracteristici, cu o exceptie:
A. antihistaminic H2
B. indicatie de electie in ulcer duodenal
C. inductie enzimatica a SOMH
D. efect advers rebound
E. doza = 300 mg x 1/zi (seara)
FFF0703CS05032
Notati singura afirmatie corecta, pentru omeprazol:
90
A. mecanism analog cu prostaglandina PGE2
B. nu provoaca efecte rebound acid
C. T 1/2 scurt si durata de actiune scurta
D. doza = 20 mg x 1/zi
E. contraindicatie in sindromul Zollinger - Ellison
FFF0703CS05033
Notati medicamentul antiulceros analog sintetic al PGE2:

A. ondansetron
B. acetorfan
C. drotaverina
D. misoprostol
E. octreotid
FFF0703CS05034
Este antiulceros indicat exclusiv in ulcere evolutive cu nisa ulceroasa:
A. ranitidina
B. sucralfat
C. omeprazol
D. acetazolamida
E. pirenzepin
FFF0703CS05035
Urmatoarele substante provoaca hipersecretie acida gastrica, cu exceptia:
A. gastrina;
B. prostaglandina E2;
C. histamina;
D. acetilcolina;
E. alimente.
FFF0703CS05036
Bicarbonatul de sodiu are urmatoarele indicatii, cu exceptia:
A. hiperaciditate gastrica;
B. alcalinizarea urinii;
C. edeme;
D. inmuierea cerumenului auricular;
E. spalaturi oculare.
FFF0703CS05037
Urmatoarele substante se folosesc ca antiacide, cu exceptia:
A. oxid de magneziu;
B. hidroxid de aluminiu;
C. carbonat de sodiu;
D. carbonat de calciu;
E. fosfat de aluminiu.
FFF0703CS05038
Urmatoarele medicamente inhiba secretia gastrica, cu exceptia:
A. acetazolamida;
B. proglumid;
C. nizatidina;
D. tolazolina;
E. pirenzepina.
FFF0703CS05039
Urmatorii factori sunt implicati in aparitia ulcerului, cu exceptia:
A. fumatul;
B. factori genetici;
C. prostaglandinele;
D. Helicobacter pylori;

E. stress.
FFF0703CS05040
91
Care din urmatoarele medicamente determina scaderea secretiei de acid clorhidric:
A. fosfat de aluminiu;
B. pantoprazol;
C. carbonat bazic de bismut;
D. carbenoxolna;
E. sucralfat.
FFF0703CS05041
Sunt utilizate in boala ulceroasa actionand ca blocante ale receptorilor gastrinei:
A. gastrozepina
B. acetazolamida
C. proglumida
D. omeprazolul
E. pantoprazolul
FFF0703CS05042
Care medicamente influenteaza secretia gastrica stimulata vagal?
A. antigastrinicele
B. parasimpatoliticele
C. antihistaminicele
D. inhibitorii pompei protonice
E. antiacidele
FFF0703CS05043
Pot fi utilizate ca inhibitoare ale secretiei gastrice urmatoarele medicamente:
A. Carbenoxolona
B. Sucralfat
C. Derivatii de aluminiu
D. Nizatidina
E. Spirulina
FFF0703CS05044
Alegeti medicamentul cu efecte de tip mineralcorticoid:
A. Ranitidina
B. Carbenoxolona
C. Subcitratul de bismut coloidal
D. Octreotidul
E. Famotidina
FFF0703CS05045
Urmatoarele afirmatii referitoare la medicamentele antiacide sunt adevarate, cu
exceptia:
A. Se administreaza la intervale de 1-2 ore fata de alte medicamente
B. Scad absorbtia pentru teofilina, acid valproic
C. Alcalinizantele cresc eliminarea renala a medicamentelor acide
D. Alcoolul si tutunul scad efectul antiacidelor
E. Diminua absorbtia tetraciclinelor
FFF0703CS05046

Care din urmatorii compusi sunt utilizati ca antiacide?


A. Pirenzepin
B. Omeprazol
C. Sucralfat
D. Acidul alginic
E. Ranitidina
FFF0703CM05055
Antiacidele:
A. actioneaza prin mecanism chimic sau fizic asupra secretiei gastrice
B. pot produce efect rebound acid
C. se indica in gastrite hiperacide, ulcer
D. se administreaza inainte de masa
E. nu pot modifica absorbtia digestiva sau eliminarea renala a altor medicamente
92
FFF0703CM05056
Care din afirmatiile referitoare la antiacide sunt adevarate:
A. carbonatul de calciu este un adsorbant nesistemic
B. oxidul de magneziu este un neutralizant partial sistemic
C. sarurile de aluminiu au proprietati constipante
D. bicarbonatul de sodiu poate produce alcaloza
E. sarurile de bismut sunt adsorbante si protectoare ale mucoasei
FFF0703CM05057
Care din afirmatiile referitoare la antihistaminicele H2 sunt adevarate:
A. cimetidina este un antisecretor gastric
B. cimetidina are proprietati antialergice
C. ranitidina are potenta superioara cimetidinei
D. efectele adverse antiandrogenice sunt mai accentuate la famotidina decat la
cimetidina
E. cimetidina stimuleaza enzimele microzomale hepatice
FFF0703CM05058
Inhibitorii pompei de protoni:
A. sunt reprezentati de pirenzepin, telenzepin
B. actioneaza inhiband Na+K+ATP-aza
C. se conditioneaza in forme enterosolubile
D. au durata scurta de actiune
E. sunt indicati in ulcer, sindrom Zollinger-Ellison
FFF0703CM05059
Omeprazolul:
A. este transformat n sulfenamida, forma activa
B. este un antihistaminic H2
C. se conditioneaza in forme enterosolubile
D. este un inductor enzimatic
E. constituie un tratament de elecie n sindromul Zollinger Ellison
FFF0703CM05060
Pirenzepinul:
A. blocheaza receptorii M1 din plexurile intramurale gastrice

B. se indica in ulcerul gastro-duodenal


C. blocheaza pompa de protoni
D. se poate administra in sindromul Zollinger-Ellison
E. prezinta numeroase reactii adverse grave, de tip atropinic
FFF0703CM05061
Subcitratul de bismut coloidal:
A. formeaz un depozit aderent la nivelul leziunii ulceroase
B. favorizeaz proliferarea lui Campylobacter pylori
C. se indic n ulcer gastric
D. se asociaz cu antiacidele
E. intr n produsul Venter
FFF0703CM05062
Care din urmatoarele afirmatii sunt adevarate pentru denol?
A. este citrat de bismut coloidal;
B. este un ester al zaharozei cu hidroxid de aluminiu;
C. este activ in ulcerul gastric;
D. inhiba bacteria Helicobacter pylori;
E. blocheaza receptorii muscarinici M1.
FFF0703CM05063
Care din urmatoarele afirmatii sunt corecte pentru subcitratul de bismut?
A. adera la suprafata nisei ulceroase;
B. inhiba bacteria Helicobacter pylori;
C. se asociaza cu amoxicilina si metronidazol;
D. se asociaza cu antiacide;
93
E. eficace in ulcerul gastric.
FFF0703CM05064
Care din urmatoarele afirmatii sunt false pentru omeprazol?
A. este un analog sintetic al prostaglandinei E1;
B. este un inhibitor al pompei de protoni;
C. este eficace in esofagita de reflux;
D. inhiba H, K-ATP-aza;
E. este un anticolinergic selectiv.
FFF0703CM05065
Care din urmatoarele afirmatii sunt incorecte pentru antiacide?
A. reduc acidul clorhidric din stomac;
B. nu se asociaza intre ele;
C. actioneaza ca pansamente gastrice;
D. scad activitatea proteolitica a pepsinei;
E. nu se asociaza cu alimentele.
FFF0703CM05066
Care din urmatoarele afirmatii sunt incorecte pentru carbonatul de calciu?
A. solubil in apa;
B. este neutralizant;
C. are efect antidiareic;
D. stimuleaza secretia de gastrina;

E. se asociaza cu tetraciclina.
FFF0703CM05067
Care din urmatoarele afirmatii sunt incorecte pentru cimetidina?
A. eficace in ulcerul duodenal;
B. inhiba enzimele microzomale;
C. antigastrinic;
D. antiandrogenic;
E. inhibitor al anhidrazei carbonice.
FFF0703CM05068
Care din urmatoarele afirmatii sunt incorecte pentru ranitidina?
A. antihistaminic H2;
B. mai potenta decat famotidina;
C. mai potenta decat cimetidina;
D. se administreaza 150 mg seara;
E. se administreaza 800 mg seara.
FFF0703CM05069
Care dintre urmatoarele afirmatii sunt corecte pentru cimetidina?
A. este un antihistaminic H2;
B. are efect antiandrogenic;
C. se utilizeaza in sindromul Zollinger-Ellison;
D. este un inhibitor al pompei de protoni;
E. creste aciditatea gastrica.
FFF0703CM05070
Care dintre urmatoarele antiacide au actiune constipanta?
A. oxidul de magneziu;
B. carbonat de calciu;
C. bicarbonat de sodiu;
D. hidroxid de aluminiu;
E. carbonat de magneziu.
FFF0703CM05071
Care dintre urmatoarele antiulceroase actioneaza prin blocarea receptorilor
histaminergici H2?
A. cimetidina;
B. pirenzepina;
C. famotidina;
94
D. ranitidina;
E. omeprazol.
FFF0703CM05072
Aciunea farmacodinamic a hidroxidului de aluminiu se manifest prin efect:
A. astringent i decongestionant al mucoasei gastrice
B. neutralizant
C. antisecretor
D. adsorbant
E. protector al mucoasei gastrice
FFF0703CM05073

Antiacidele de elecie sunt reprezentate de:


A. bicarbonatul de sodiu
B. oxidul de magneziu
C. carbonatul de calciu
D. hidroxidul de aluminiu
E. carbonatul de magneziu
FFF0703CM05074
Antiacidele scad absorbia:
A. teofilinei
B. tetraciclinei
C. digoxinei
D. acidului valproic
E. carbamazepinei
FFF0703CM05075
Antiacidele sunt indicate n:
A. esofagita de reflux
B. gastrit hiperacid
C. sindrom Zollinger-Ellison
D. abdomen acut
E. asociere cu corticoterapia pentru combaterea efectului ulcerigen al acesteia
FFF0703CM05076
Care dintre urmtoarele substane medicamentoase determin diminuarea secreiei
gastrice acide:
A. carbenoxolona
B. pantoprazol
C. sucralfat
D. roxatidin
E. subcitratul de bismut coloidal
FFF0703CM05077
Famotidina:
A. nu inhib sistemul oxidazic microzomial hepatic
B. administrat prelungit determin efecte endocrine de tip antiandrogenic
C. are o poten mult mai mare dect cimetidina
D. poate provoca leucopenie i trombopenie
E. se administreaz n priz unic/24 ore
FFF0703CM05078
Precizai afirmaiile corecte referitoare la omeprazol:
A. este un analog al PG E2
B. crete secreia de mucus protector la nivelul mucoasei gastrice
C. scade secreia gastric acid prin inhibarea pompei protonice
D. stimuleaz secreia de gastrin
E. inhib secreia gastric stimulat prin histamin
FFF0703CM05079
Precizai care sunt efectele adverse produse de cimetidin:
A. tulburri acustico-vestibulare
B. tulburri neuro-psihice

95
C. efect de "rebound cu perforaii ale ulcerului la ntreruperea brusc a medicaiei
D. efecte antiandrogenice
E. fotosensibilizare
FFF0703CM05080
Sunt analogi ai prostaglandinelor E2 :
A. sucralfatul
B. enprostil
C. pantoprazol
D. misoprostol
E. carbenoxolona
FFF0703CM05081
Carbonatul acid de sodiu este contraindicat n:
A. hiperaciditate gastric
B. stri de acidoz
C. insuficien renal
D. intoxicaia cu acizi organici (barbiturice)
E. edeme
FFF0703CM05082
Care dintre urmtoarele afirmaii despre antiacide sunt adevrate?
A. carbonatul de calciu n doze mari antreneaz efect rebound acid
B. derivaii de aluminiu produc constipaie
C. nu sunt indicate n esofagita de reflux
D. nu se recomand asocierile de antiacide
E. carbonatul acid de sodiu n exces produce alcaloz i calculoz urinar
FFF0703CM05083
Care dintre urmtorii compui sunt inhibitori ai pompei de protoni?
A. ranitidina
B. atropina
C. omeprazol
D. pantoprazol
E. pirenzepina
FFF0703CM05084
Factorii agresivi ulcerogeni sunt:
A. mucusul
B. acidul clorhidric
C. bila
D. bicarbonatul
E. pepsina
FFF0703CM05085
Indicaiile antiacidelor:
A. gastrita hiperacid
B. hemoragii i perforaii gastrice
C. abdomen acut
D. ulcer gastric i duodenal
E. esofagita de reflux

FFF0703CM05086
Omeprazolul:
A. este degradat n mediul acid gastric
B. metaboliii se elimin majoritar renal
C. metaboliii se elimin majoritar biliar
D. durat scurt de aciune
E. biodisponibilitatea iniial este sub 50%
FFF0703CM05087
Omeprazolul:
A. este inhibitor al pompei de protoni
96
B. are durat scurt de aciune
C. are durat lung de aciune
D. inhib citocromul P 450, producnd inhibiie enzimatic
E. este medicamentul de elecie n sindromul Zollinger-Ellison
FFF0703CM05088
Pirenzepin:
A. blocheaz receptorii M1 din plexurile intramurale gastrointestinale
B. influeneaz semnificativ motilitatea gastrointestinal
C. nu are aciune relaxant a sfincterului esofagian
D. are aciune antisecretorie gastric
E. are aciune relaxant asupra sfincterului esofagian
FFF0703CM05089
Subcitratul de bismut coloidal:
A. se administreaz nainte de mese i la culcare
B. formeaz un strat protector la nivelul leziunii ulceroase
C. se administreaz dup mese i nainte de culcare
D. se asociaz cu antiacidele
E. prezint aciune antiseptic fa de Helicobacter Pylori
FFF0703CM05090
Care afirmaie este adevarata?
A. Pirenzepina este un anticolinergic care blocheaz, la doze terapeutice, numai
receptorii muscarinici M1
B. Anticoliinesterazicele au efect antisecretor la nivel gastric, prin diminuarea secretiei
stimulate de vag/acetilcolina
C. Pirenzepina la doze mici traverseaza bariera hemato-encefalica, provoaca midriaza,
tahicardie si uscaciunea gurii
D. Carbenoxolona prezinta reactii adverse de tip mineral-corticoid
E. Subcitratul de bismut coloidal are efect protector la nivelul mucoasei gastrice
FFF0703CM05091
Care dintre afirmatiile urmatoare carcaterizeaza cimetidina?
A. Diminua secretia gastrica acida prin blocarea receptorilor H2-histaminergici
B. Blocheaza sinteza de PGE2, favorizand regenerarea mucoasei gastrice
C. Creste efectul unor medicamente administrate concomitent, prin diminuarea
metabolizarii lor, datorita inhibitiei enzimatice

D. Provoaca frecvent reactii adverse de tip anticolinergic: tahicardie, midriaza,


uscaciunea guri
E. Creste peristaltismul intestinal, avnd efect prokinetic
FFF0703CM05092
Care dintre afirmaiile urmtoare privind omeprazolul sunt adevrate?
A. Durata aciunii este lung, dei timpul de njumtire este scurt
B. Inhib sistemul oxidazelor mixte microzomiale, potennd efectul unor medicamente
luate concomitent
C. n tratament prelungit crete gastrinemia
D. Produce hipoplazia celulelor enterocromafine
E. Scade secreia de gastrin, cu consecine antiulceroase
FFF0703CM05093
Care sunt efectele secundare ale compuilor cu aluminiu utilizai ca antiacide pe termen
lung:
A. Diaree
B. Constipaie
C. Hipofosfatemie
D. Osteomalacie
E. Aritmii cardiace
FFF0703CM05094
Octreotidul:
A. Este un hormon seccretat de paratiroide
B. Provine din secreia celulelor D pancreatice
C. Este un hormon hipotalamic
D. Inhib secreia exocrin gastroenteropancreatic
E. Se utilizeaz n gastrinom i tumori carcinoide
FFF0703CM05095
Scaderea secretiei gastrice acide se poate produce prin:
97
A. Stimularea receptorilor M1 de la nivelul plexului intramural gastric
B. Blocarea receptorilor H2-histaminergici
C. Inhibarea enzimei carboanhidraza
D. Stimularea pompei protonice (H+, K+-ATP-aza), enzima proprie celulelor parietale
E. Diminuarea secretiei de gastrin
FFF0703CM05096
Sucralfatul:
A. Are aciune protectoare exclusiv la nivelul niei ulceroase
B. Nu are efecte sistemice
C. Poate produce diaree, frecvena acesteia crescnd o dat cu mrirea dozei
D. Se asociaz frecvent cu antiacidele, pentru potenarea aciunii antiulceroase
E. Crete absorbia digestiv a fenitoinei
FFF0703CM05097
Sunt analogi sintetici ai prostaglandinelor E2 utilizai ca protectoare gastrice:
A. Epoprostenol
B. Misoprostol
C. Enprostil

D. Zileuton
E. Pramipexol
FFF0703CM05098
Sunt blocante ale receptorilor H2-histaminergici
A. Omeprazolul
B. Nizatidina
C. Octreotid
D. Famotidina
E. Tizanidina
FFF0703CM05099
Derivatii de aluminiu, folositi ca antiacide, pot produce:
A. modificarea rezervei alcaline, cu alcaloza
B. constipatie
C. diaree
D. hipofosfatemie si osteomalacie
E. deficit de fier
FFF0703CM05100
Azotatul bazic de bismut, folosit ca antiacid, poate produce:
A. colorarea fecalelor in negru
B. constipatie
C. osteomalacie
D. methemoglobinemie
E. alcaloza
FFF0703CM05101
Farmacotoxicologia cimetidinei cuprinde:
A. greata, voma
B. ginecomastie
C. fotosensibilizare
D. leucopenie, trombocitopenie
E. cresterea presiunii intraoculare, din cauza mecanismului parasimpatolitic
FFF0703CM05102
Comparativ cu cimetidina, ranitidina prezinta urmatoarele avantaje:
A. nu produce efecte adverse endocrine antiandrogenice
B. potenta de circa 5 ori mai mare
C. este un inhibitor enzimatic mai slab
D. se poate administra o data la 2 zile
E. nu produce efect rebound la intreruperea brusca a tratamentului
FFF0703CM05103
98
Omeprazolul prezinta urmatorul profil farmacocinetic:
A. este degradat in mediul acid gastric
B. este inhibitor enzimatic
C. T1/2 este scurt, de 1 ora
D. epurarea se face prin biotransformare hepatica, in hidroxi-omeprazol
E. biodisponibilitatea scade pe parcursul tratamentului, din cauza reducerii aciditatii
gastrice

FFF0703CM05104
Farmacotoxicologia omeprazolului cuprinde:
A. efecte endocrine antiandrogenice (oligospermie, ginecomastie)
B. efect rebound hipergastrinemic
C. avort la gravide, prin actiunea ocitocica
D. favorizarea dezvoltarii bacteriilor intragastric
E. efecte de tip aldosteronic, cu retentie hidrosalina si edeme
FFF0703CM05105
Pentru omeprazol sunt incorecte urmatoarele afirmatii:
A. este un analog al prostaglandinei PGE2
B. are timp de injumatatire scurt
C. are durata de actiune lunga
D. se administreaza 150 mg, seara la culcare
E. este indicat de electie in sindrom Zollinger-Ellison
FFF0703CM05106
Fata de atropina, pirenzepina are urmatoarele avantaje:
A. selectivitate mai mare asupra secretiei gastrice
B. nu produce relaxarea sfincterului esofagian
C. biodisponibilitate per os mare, peste 95%
D. poate fi administrata in caz de glaucom sau adenom de prostata
E. potenta mult mai mare, cu avantajul administarii de doze mai mici
FFF0703CM05107
Notati efectele adverse ale antiacidelor cu saruri de bismut administrate in doze mari si
timp indelungat:
A. constipatie
B. stomatite
C. tulburari hepatice si renale
D. bilant negativ al fosforului
E. bilant negativ al fierului
FFF0703CM05108
Notati efectele adverse ale antiacidelor alcalinizante administrate in doze mari si timp
indelungat:
A. reactie alcalina gastrica
B. stimularea secundara a secretiei acide
C. alcaloza
D. dizolvarea calculilor urinari
E. osteomalacie
FFF0703CM05109
Carbonatul de calciu are urmatorul profil farmacologic:
A. ionul Ca2+ se absoarbe maxim 20%
B. ca antiacid neutralizant, indicat in doze peste 2g/odata
C. ca antidiareic indicat in doze sub 1 g/odata
D. induce efect rebound acid, la doze mari
E. favorizeaza absorbtia tetraciclinei
FFF0703CM05110
Pirenzepin are urmatorul profil farmacologic:

A. antagonist predominant pe receptorii M1 din ganglionii parasimpatici intramurali


gastrointestinali
B. selectivitate mare antisecretoare gastrica
C. efecte secundare de tip atropinic, intense
D. indicatie de electie in ulcer de stres
E. indicat in glaucom
99
FFF0703CM05111
Notati efectele care apar la intreruperea brusca a unui tratament prelungit cu cimetidina:
A. recaderi cu agravarea bolii
B. efect rebound
C. ulcer perforat
D. tulburari neuropsihice reversibile
E. efecte antiandrogenice reversibile
FFF0703CM05112
Precizati mecanismul de actiune antiulceros al pirenzepinei:
A. parasimpatolitic
B. blocarea electiva a receptorilor muscarinici M1 digestivi
C. inhibitor selectiv al secretiei gastrice
D. antigastrinic
E. antispastic intens
FFF0703CM05113
Precizati antiulceroasele contraindicate in glaucom:
A. butilscopolamoniu
B. propantelina
C. pirenzepin
D. ranitidina
E. acetazolamida
FFF0703CM05114
Capacitatea neutralizanta pe o ora, pentru 1 gram de substanta este in jur de 25 1
mEq HCl, la urmatoarele antiacide:
A. oxid de magneziu
B. hidroxid de aluminiu
C. carbonat bazic de bismut
D. carbonat de calciu
E. carbonat acid de sodiu
FFF0703CM05115
Notati afirmatiile corecte:
A. antiacidele se administreaza la intervale de 1- 2 ore, fata de alte medicamente
B. perfuzia cu carbonat acid de sodiu creste eliminarea renala a alcaloizilor, in intoxicatii
C. alcoolul sub 10% creste efectul antiacidelor
D. antiacidele diminua absorbtia pentru tetraciclina, digoxin, floruri
E. antiacidele cresc absorbtia pentru teofilina
FFF0703CM05116
Famotidina are urmatoarele avantaje fata de cimetidina i ranitidina:
A. potenta mult mai mare

B. nu produce inductia SOMH


C. nu are efecte androgenice
D. nu provoaca discrazii sanguine
E. nu induce patologie hepatica
FFF0703CM05117
Care din afirmatiile referitoare la antiacide sunt adevarate:
A. carbonatul de calciu este un adsorbant nesistemic
B. oxidul de magneziu este un neutralizant partial sistemic
C. sarurile de aluminiu au proprietati constipante
D. bicarbonatul de sodiu poate produce alcaloza
E. oxidul de magneziu poate produce alcaloza
FFF0703CM05118
Antiacidele:
A. actioneaza prin mecanism chimic sau fizic asupra secretiei gastrice
B. pot produce efect rebound acid
C. se indica in gastrite hiperacide, ulcer
D. se administreaza inainte de masa
100
E. nu pot modifica absorbtia digestiva sau eliminarea renala a altor medicamente
FFF0703CM05119
Care din afirmatiile referitoare la antihistaminicele H2 sunt adevarate:
A. cimetidina este un antisecretor gastric
B. cimetidina are proprietati antialergice
C. ranitidina are potenta superioara cimetidinei
D. efectele adverse antiandrogenice sunt mai accentuate la famotidina decat la
cimetidina
E. cimetidina stimuleaza enzimele microzomale hepatice
FFF0703CM05120
Inhibitorii pompei de protoni:
A. sunt reprezentati de pirenzepin, telenzepin
B. actioneaza inhiband Na+K+ATP-aza
C. se conditioneaza in forme enterosolubile
D. au durata scurta de actiune
E. sunt indicati in ulcer, sindrom Zollinger-Ellison
FFF0703CM05121
Pirenzepinul:
A. blocheaza receptorii M1 din plexurile intramurale gastrice
B. se indica in ulcerul gastro-duodenal
C. blocheaza pompa de protoni
D. se poate administra in sindromul Zollinger-Ellison
E. prezinta numeroase reactii adverse grave de tip atropinic
FFF0703CM05122
Antiacidele alcalinizante:
A. sunt insolubile in apa si solubile in acid clorhidric
B. pot produce efect rebound de stimulare a secretiei acide
C. pot produce alcaloza

D. pot favoriza litiaza renala


E. nu se absorb la nivelul tractului digestiv
FFF0703CM05123
Care dintre urmatoarele clase de medicamente au actiune antiulceroasa?
A. Parasimpatomimetice.
B. Parasimpatolitice.
C. Antihistaminice H1.
D. Antihistaminice H2.
E. Inhibitoare ale pompei de protoni.
FFF0703CM05124
Cimetidina:
A. Este un derivat de imidazol.
B. Este un antihistaminic H2.
C. Este un inhibitor al pompei de protoni.
D. Absorbtia ei este scazuta de antiacidele cu Mg si Al.
E. Se administreaza exclusiv parenteral.
FFF0703CM05125
Indicatiile cimetidinei sunt:
A. Ulcer duodenal.
B. Ulcer gastric.
C. Sindrom Zollinger-Ellisson.
D. Ulcer varicos.
E. Asociere in tratamentul cu antiinflamatoare corticosteroidiene pentru prevenirea
efectului ulcerigen.
FFF0703CM05126
Care dintre urmatoarele substante medicamentoase sunt antihistaminice H2?
A. Acetazolamida.
B. Roxatidina.
C. Omeprazol.
101
D. Nizatidina.
E. Ranitidina.
FFF0703CM05127
Care dintre afirmatiile referitoare la Omeprazol sunt corecte?
A. Este un inhibitor al pompei de protoni.
B. Timpul de injumatatire este scurt dar durata de actiune este lunga(peste 24 de ore).
C. Durata de actiune este scurta (1-2 ore).
D. Este degradat in mediul acid gastric.
E. Se conditioneaza in capsule enterosolubile.
FFF0703CM05128
Sucralfatul:
A. Este un silicat de aluminiu.
B. Este un complex al esterilor octasulfurici ai zaharozei cu hidroxid de aluminiu.
C. In mediul acid gastric formeaza un strat protector fata de factori agresivi.
D. Se absoarbe bine digestiv si da efecte sistemice.
E. Este un antiacid alcalinizant.

FFF0703CM05129
Acetazolamida:
A. Are structura sulfonamidica.
B. Este un inhibitor al anhidrazei carbonice.
C. Este un inhibitor al pompei de protoni.
D. Are actiune antiulceroasa.
E. Are actiune diuretica.
FFF0703CM05130
Antiacidele se pot asocia cu urmatoarele clase de medicamente:
A. Antiinflamatoare steroidiene si nesteroidiene.
B. Anticolinergice.
C. Anestezice locale.
D. Anestezice generale.
E. Diuretice.
FFF0703CM05131
Carbonatul de calciu:
A. Este insolubil in apa, solubil in acizi.
B. Are actiune antiacida neutralizanta intensa.
C. Creste tranzitul intestinal si are actiune laxativa.
D. Are actiune antidiareica.
E. La doze mari antreneaza efect rebound-acid.
FFF0703CM05132
Antiacidele neutralizante:
A. Sunt reprezentate de saruri de bismut si bentonite.
B. Sunt reprezentate de bicarbonatul de sodiu.
Sunt reprezentate de carbonat de calciu, hidroxid si fosfat de aluminiu, oxid,hidroxid si
trisilicat de magneziu
D. Sunt insolubile in apa ,solubile in acizi.
E. In doze mari se absorb si produc alcaloze.
FFF0703CM05133
Carbonatul acid de sodiu:
A. in exces alcalinizeaza continutul gastric
B. se poate administra in stari de acidoza in absenta insuficientei renale
C. se poate administra in intoxicatii cu barbiturice
D. scade efectul medicamentelor bazice prin alcalinizarea urinii
E. se poate indica in edeme diverse
FFF0703CM05134
Derivatii de magneziu:
A. sunt antiacide alcalinizante
B. au efect secundar laxativ
102
C. sunt antiacide neutralizante
D. scad biodisponibilitatea digoxinei si tetraciclinei
E. asocierea lor cu carbonatul de calciu este contraindicata
FFF0703CM05135
Derivatii de aluminiu:

A. nu cresc pH-ul gastric peste 3-4


B. prezinta proprietati astringente si decongestionante ale mucoasei gastrice
C. au efect laxativ
D. pot produce hipofosfatemie si osteomalacie prin impiedicarea absorbtiei fosforului
E. se contraindica in sindromul diareic
FFF0703CM05136
Care dintre urmatoarele substante se incadreaza in grupa antiacidelor alcalinizante?
A. Carbonatul acid de sodiu
B. Hidroxidul de aluminiu
C. Carbonatul de sodiu
D. Citratul de sodiu
E. Carbonatul bazic de bismut
FFF0703CM05137
Care dintre urmatoarele afirmatii sunt corecte?
A. Oxidul de magneziu este un antiacid de electie.
B. Antiacidele nu se pot asocia cu antiinflamatoarele nesteroidiene pentru ca le reduc
actiunea.
C. Carbonatul de calciu in exces produce efect rebound acid puternic
D. Antiacidele sunt indicate in esofagita de reflux
E. Antiacidele alcalinizante nu produc litiaza urinara
FFF0703CM05138
Antiacidele se pot asocia cu urmatoarele substante pentru a le imbunatatii efectul:
A. Acid alginic
B. Carbonat de sodiu
C. Anticolinergice
D. Anestezice locale
E. Clorura de potasiu
FFF0703CM05139
Mentionati care afirmatii sunt corecte?
A. Antiacidele imbunatatesc absorbtia digoxinului.
B. Antiacidele se asociaza cu sarurile de fier pentru a le creste eficienta printr-o
absorbtie crescuta.
C. Alcalinizantele cresc eliminarea renala a medicamentelor acide.
D. Antiacidele cresc absorbtia teofilinei.
E. Antiacidele reduc absorbtia acidului valproic.
FFF0703CM05140
Care dintre urmatorii compusi sunt antihistaminice H2 si au in structura lor nucleul
tiazolic?
A. Omeprazol
B. Nizatidina
C. Famotidina
D. Cimetidina
E. Pirenzepina
FFF0703CM05141
Care afirmatii sunt corecte?
A. Pantoprazolul este un derivat de benzimidazol.

B. Omeprazolul este conditiont in preparatul OMERAN in forma farmaceutica


enterosolventa.
C. Durata de actiune a Omeranului este lunga pentru ca are un timp de injumatatire
lung.
D. Pantoprazolul creste toxicitatea unor medicamente (fenitoina, warfarina) datorita
inhibitiei puternice a citocromului P450
E. Ranitidina este indicata in ulcer gastric si duodenel datorita inhibitiei pompei de
protoni.
FFF0703CM05142
Care dintre urmatoarele substante sunt analogi ai PGE2 si sunt indicate in ulcer gastric
si duodenal?
A. Misoprostol
103
B. Octreotid
C. Enprostil
D. Acetazolamida
E. Spirulina
FFF0703CM05143
Mentionati afirmatiile incorecte:
A. Parasimpatoliticele intarzie golirea stomacului, fenomen benefic in ulcerul gastric.
B. Pirenzepina este un parasimpatolitic cu actiune antisecretorie gastrica cu o mare
selectivitate.
C. Atropina este un alcaloid cu efect antimuscarinic selectiv.
D. Pirenzepina se poate administra in ulcer gastric si duodenal si la persoanele cu
glaucom.
E. Gastrozepin contine ca substanta activa propantelina care actioneaza ca
antihistaminic H1.
FFF0703CM05144
Administrarea Omeprazolului poate conduce la urmatorele efecte secundare:
A. Fotosensibilizare
B. Favorizarea dezvoltarii bacteriilor intragastrice.
C. Esofagita de reflux
D. Glaucom
E. Fenomene digestive (greata, diaree sau constipatie)
FFF0703CM05145
Care dintre urmatoarele substante sunt protectoare ale mucoasei sI stimulatoare ale
regenerarii ei?
A. Sucralfat
B. Subcitrat de bismut coloidal
C. Hidrolizat de colagen
D. Cimetidina
E. Acetazolamida
FFF0703CM05146
Care din urmatoarele afirmatii referitoare la antiacide sunt adevarate:
A. carbonatul acid de sodiu este un antiacid de electie

B. antiacidele se pot asocia cu antiinflamatoarele nesteroidiene pentru cresterea


tolerabilitatii gastrice
C. antiacidele nu se pot asocia intre ele
D. se administreaza la o ora si la 3 ore dupa mese
E. sunt de electie in hemoragii si perforatii gastrice
FFF0703CM05147
Care din urmatoarele afirmatii sunt incorecte pentru antiacide?
A. reduc acidul clorhidric din stomac;
B. nu se asociaza intre ele;
C. actioneaza ca pansamente gastrice;
D. scad activitatea proteolitica a pepsinei;
E. nu se asociaza cu alimentele.
FFF0703CM05148
Care din urmatoarele afirmatii sunt incorecte pentru carbonatul de calciu?
A. solubil in apa;
B. este neutralizant;
C. are efect antidiareic;
D. stimuleaza secretia de gastrina;
E. se asociaza cu tetraciclina.
FFF0703CM05149
Care din urmatoarele afirmatii sunt incorecte pentru cimetidina?
A. eficace in ulcerul duodenal;
B. inhiba enzimele microzomale;
C. antigastrinic;
D. antiandrogenic;
E. inhibitor al anhidrazei carbonic.
FFF0703CM05150
Care din urmatoarele afirmatii sunt incorecte pentru ranitidina?
104
A. antihistaminic H2;
B. mai potenta decat famotidina;
C. mai potenta decat cimetidina;
D. se administreaza 150 mg seara;
E. se administreaza 800 mg seara.
FFF0703CM05151
Care din urmatoarele afirmatii sunt corecte pentru subcitratul de bismut?
A. adera la suprafata nisei ulceroase;
B. inhiba secretia Helicobacter pylori;
C. se asociaza cu amoxicilina si metronidazol;
D. se asociaza cu antiacide;
E. eficace in ulcerul gastric.
FFF0703CM05152
Care dintre urmatoarele antiacide au actiune constipanta?
A. oxidul de magneziu;
B. carbonat de calciu;
C. bicarbonat de sodiu;

D. hidroxid de aluminiu;
E. carbonat de magneziu.
FFF0703CM05153
Care dintre urmatoarele antiulceroase actioneaza prin blocarea receptorilor
histaminergici H2?
A. cimetidina;
B. pirenzepina;
C. famotidina;
D. ranitidina;
E. omeprazol.
FFF0703CM05154
Care dintre urmatoarele afirmatii sunt corecte pentru cimetidina?
A. este un antihistaminic H2;
B. are efect antiandrogenic;
C. se utilizeaza in sindromul Zollinger-Ellison;
D. este un inhibitor al pompei de protoni;
E. creste aciditatea gastrica.
FFF0703CM05155
Care din urmatoarele afirmatii sunt adevarate pentru de-nol?
A. este citrat de bismut coloidal;
B. este un ester al zaharozei cu hidroxid de aluminiu;
C. este activ in ulcerul gastric;
D. inhiba bacteria Helicobacter pylori;
E. blocheaza receptorii muscarinici M1.
FFF0703CM05156
Care din urmatoarele afirmatii sunt false pentru omeprazol?
A. este un analog sintetic al prostaglandinei E1;
B. este un inhibitor al pompei de protoni;
C. este eficace in esofagita de reflux;
D. inhiba H, K-ATP-aza;
E. este un anticolinergic selectiv.
FFF0703CM05157
Care dintre urmatoarele medicamente reprezinta antiacide de electie:
A. oxid de magneziu;
B. citrat de sodiu;
C. hidroxid de aluminiu;
D. carbonat acid de sodiu;
E. carbonat de calciu;
FFF0703CM05158
105
Care dintre urmatoarele antiacide nu se absorb si nu produc alcaloza:
A. hidroxid de aluminiu;
B. carbonat bazic de bismut;
C. acid alginic;
D. fosfat disodic;
E. carbonat acid de sodiu.

FFF0703CM05159
Sunt inhibitoare ale secretiei gastrice ce actioneaza prin blocarea receptorilor
histaminergici H2:
A. nizatidina;
B. pantoprazol;
C. roxatidina;
D. pirenzepin;
E. proglumid.
FFF0703CM05160
Care din urmatoarele medicamente antiulceroase actioneaza ca protectoare ale
mucoasei si stimulatoare ale regenerarii:
A. carbenoxolona;
B. proglumid;
C. sucralfat;
D. misoprostol;
E. subcitrat de bismut coloidal.
FFF0703CM05161
Efectul antiulceros al sucralfatului se datoreaza:
A. Actiunii protectoare exclusiv la nivelul nisei ulceroase
B. Inhibarii formarii de prostaglandine
C. Actiunii antipeptice
D. Stimularii biosintezei de prostaglandine citoprotectoare
E. Actiunii anestezice locale
FFF0703CM05162
Care antiulceroase sunt analogi ai prostaglandinelor?
A. Octreotidul
B. Misoprostolul
C. Enprostilul
D. Carbenoxolona
E. Proglumidul
FFF0703CM05163
Care din urmatoarele afirmatii referitoare la octreotid este adevarata?
A. se administreaza in doza initiala de 50 mg X 2 ori/zi
B. produce inflamatie si durere la locul injectiei
C. este antagonist al somatostatinei
D. este indicat in agromegalie
E. este indicat in tumori endocrine gastroenteropancreatice
FFF0703CM05164
Activitatea celulelor parietale, secretoare de acid clorhidric, este controlata stimulator
de:
A. histamina
B. gastrina
C. somatostatina
D. prostaglandine
E. vag/acetilcolina
FFF0703CM05165

Alegeti compusii cu actiune antihistaminica H2:


A. Ranitidina
B. Pantoprazolul
C. Famotidina
D. Pirenzepina
E. Nizatidina
106
FFF0703CM05166
Alegeti afirmatiile incorecte referitoare la cimetidina:
A. este inductor enzimatic
B. prezinta efect androgenic
C. difuzeaza prin bariera hemato-encefalica
D. se elimina renal
E. efectele antiandrogenice sunt ireversibile
FFF0703CM05167
Omeprazolul:
A. este foarte util in ulcerul gastric, blocheaza receptorii H2
B. este util in cancerul gastric inoperabil, ameliorandu-I evolutia
C. blocheaza H+/K+ - ATP-aza, efectul fiind mai intens decat pentru antihistaminicele
H2-blocante
D. constituie medicatia de electie in tumorile secretante de gastrina
E. in tratamentul prelungit (peste 2 luni) datorita inhibarii puternice a secretiei acide,
poate provoca tumori carconoide
FFF0703CM05168
Secretia acida gastrica este diminuata prin urmatoarele mecanisme farmacodinamice:
A. stimularea controlului vagal
B. inhibarea pompei protonice
C. blocarea receptorilor histaminergici H2
D. stimularea anhidrazei carbonice
E. blocarea receptorilor gastrinei
FFF0703CM05169
Antiulceroasele contraindicate in glaucom sunt:
A. acetazolamida
B. propantelina
C. pirenzepina
D. ranitidina
E. butilscopolamina
107
Examen farmacoterapie anul IV semestrul 1 - ANTIASTMATICE
FFF0703CS07001
Care din afirmaiile de mai jos sunt adevrate:
A. n criza uoar i medie de astm se administreaz corticosteroizi i.v.
B. n criza sever se administreaz ketotifen
C. n tratamentul de fond se folosete teofilin i.v.
D. n criza uoar i medie de elecie sunt aerosolii cu beta 2- adrenomimetice

E. pentru a reduce procesul inflamator asociat astmului se utilizeaz antiinflamatoare


nesteroidiene
FFF0703CS07002
Care din urmtoarele afirmaii sunt adevrate:
A. cromoglicatul de sodiu se administreaz pe cale inhalatorie n criza de astm
B. ketotifenul inhib degranularea mastocitelor
C. corticosteroizii inhib efectele beta-adrenomimeticelor
D. corticosteroizii accelereaz tahifilaxia la izoprenalin
E. aminofilina se administreaz numai oral
FFF0703CS07003
Care din urmtoarele afirmaii sunt adevrate:
A. criza de astm se declaneaz mai ales noaptea sub controlul crescut al SNV simpatic
B. criza de astm se declaneaz mai ales noaptea sub controlul crescut al SNV
parasimpatic
C. la astmatici exist un surplus de receptori beta-adrenergici
D. prostaglandina E2 are proprieti bronhoconstrictoare
E. prostaglandina E2 se gsete n concentraie crescut la astmatici
FFF0703CS07004
Care din urmtoarele substane pot fi antiasmatice:
A. parasimpatomimeticele
B. beta 2 simpatomimeticele
C. antiinflamatoarele nesteroidiene
D. stimulatori ai degradrii mastocitelor
E. chinazolinele
FFF0703CS07005
Care din urmtoarele substane sunt bronhodilatatoare adrenomimetice:
A. teofilina
B. aminofilina
C. ketotifenul
D. montelukast
E. salbutamol
FFF0703CS07006
Antiastmaticele actioneaza prin urmatoarele mecanisme de actiune, cu exceptia:
A. activarea receptorilor beta1-adrenergici;
B. blocarea receptorilor colinergici;
C. inhibarea degranularii mastocitelor;
D. blocarea receptorilor leucotrienici;
E. actiune musculotropa.
FFF0703CS07007
Urmatoarele procese genereaza bronhoconstrictie cu exceptia:
A. activarea receptorilor muscarinici;
B. activarea receptorilor beta1-adrenergici;
C. cresterea GMPc;
D. factori alergici;
E. factori infectiosi.
FFF0703CS07008

Urmatorele substante genereaza bronhoconstrictie cu exceptia:


A. leucotrinene;
B. histamina;
C. tromboxan A2;
D. prostaglandina E2;
E. prostaglandina F2-alfa.
FFF0703CS07009
Care dintre urmtorele substane bronhodilatatoare diminu bronhospasmul prin
blocarea receptorilor muscarinici M1, M2 i 129
A. fenoterol
B. teofilin
C. bromura de ipratropiu
D. formoterol
E. terbutalin
FFF0703CS07010
Care este efectul terapeutic cutat la un bolnav astmatic n cursul tratamentului cu
fenoterol:
A. diminuarea bronhospasmului prin inhibarea componentei vagale
B. reducerea bronhospasmului prin stimulare adrenergic
C. atenuarea bronhospasmului prin inhibarea eliberarii de leucotriene
D. reducerea inflamaiei mucoasei bronice
E. diminuarea bronhospasmului prin relaxarea direct a musculaturii netede bronice
FFF0703CS07011
Bronhodilatatoare musculotrope sunt:
A. teofilina
B. ketotifen
C. orciprenalina
D. terbutalina
E. salbutamol
FFF0703CS07012
Bronhodilatatoarele adrenomimetice nu se caracterizeaz prin:
A. efect tocolitic
B. ameliorarea clearance-ului mucociliar
C. stimularea degranulrii mastocitate
D. mpiedicarea eliberrii mediatorilor proinflamatori
E. stimularea receptorilor beta-2
FFF0703CS07013
Corticosteroizi inhalatori sunt:
A. prednison
B. dexametazon izonicotinat
C. hidrocortizon hemisuccinat
D. prednisolon
E. ACTH
FFF0703CS07014
n tratamentul crizei uoare de astm bronic, medicaia de elecie este:
A. corticosteroizi inhalator

B. beta-2 adrenomimetice inhalator


C. corticosteroizi per os
D. parasimpatolitice inhalator
E. inhibitoare ale degranulrii mastocitare
FFF0703CS07015
La administrarea local (inhalatorie) de glucocorticoizi utilizai ca antiastmatice apar:
A. atrofia mucoasei respiratorii
B. bronhospasm
C. rinit alergic
D. tahifilaxie
E. sinuzit
FFF0703CS07016
Tratamentul crizei severe de astm bronic se face cu:
A. inhibitori ai degranulrii mastocitare
B. corticosteroizi i.v.
C. teofilin per os
D. parasimpatolitice inhalator
E. corticosteroizi inhalator
FFF0703CS07017
Acioneaz prin inhibarea 5-lipoxigenazei:
A. Pranlukast
B. Nedocromil
C. Zileuton
130
D. Ondansetron
E. Ketotifen
FFF0703CS07018
Dintre inhibitoarele degranulrii mastocitare se administreaz oral:
A. Acidul cromoglicic
B. Cromoglicatul de sodiu
C. Nedocromilul
D. Ketotifenul
E. Bufrolin
FFF0703CS07019
Ipratropiul:
A. Este utilizat n bronit cronic obstructiv, cu hipersecreie de mucus
B. Se utilizeaz pe cale oral, datorit absorbiei bune i biodisponibilitii mari
C. Are aciune parasimpatomimetic
D. Are aciune expectorant, crete i fluidific secreia bronic prin mecanism reflex
E. Stimuleaz receptorii -2-adrenergici
FFF0703CS07020
Nu se pot administra pe cale oral:
A. Salbutamolul
B. Terbutalina
C. Fenoterolul
D. Izoprenalina

E. Teofilina
FFF0703CS07021
Sunt antagoniti compettitivi ai receptorilor Cys LT-1:
A. Enprostilul
B. Misoprostolul
C. Zafirlukastul
D. Beclometazona
E. Teofilina
FFF0703CS07022
Sunt -adrenomimetice neselective:
A. Terbutalina
B. Salmeterolul
C. Salbutamolul
D. Izoprenalina
E. Fenoterolul
FFF0703CS07023
Despre ipratropium este valabila afirmatia:
A. este un bronhodilatator musculotrop
B. inhiba degranularea mastocitelor
C. este indicat numai in tratamentul de fond al astmului bronsic cu componenta vagala
reflexa importanta
D. poate produce sialoree la administrare pelungita
E. produce hiposecretie bronsica vascoasa, ce poate determina blocarea bronhiilor, mai
ales la copii
FFF0703CS07024
Notati mecanismul de actiune antiastmatic, pentru cromoglicatul disodic:
A. bronhodilatator
B. parasimpatolitic
C. musculotrop
D. stimulator al degranularii mastocitelor
E. inhibitor al eliberarii autacoidelor, din mastocite
FFF0703CS07025
Teofilina nu are urmatorul efect:
A. bronhodilatator musculotrop
B. stimulant cardiac
C. sensibilitate particulara la copii
D. stimulator al fosfodiesterazei
E. creste concentratia de AMPc
FFF0703CS07026
131
Notati antiastmaticul adrenomimetic selectiv beta-2:
A. orciprenalina
B. efedrina
C. isoxuprina
D. terbutalina
E. dobutamina

FFF0703CS07027
Notati antiastmaticul antileucotrienic antagonist al receptorilor Cys LT1:
A. amrinona
B. molsidomin
C. moxonidina
D. montelukast
E. valsartan
FFF0703CS07028
Notati medicamentul contraindicat la bolnavii astmatici:
A. efedrina
B. ipratropium
C. atenolol
D. metoprolol
E. propranolol
FFF0703CS07029
Care dintre urmatoarele bronhodilatatoare adrenomimetice au un timp de actiune lung?
A. Izoprenalina
B. Orciprenalina
C. Fenoterol
D. Terbutalina
E. Salmeterol
FFF0703CS07030
Antileucotrienele:
A. inhiba degranularea mastocitelor
B. actioneaza ca agonisti pe receptorii cys LT1
C. antagonizeaza bronhospasmul
D. se indica in tratamentul crizelor de astm
E. inhiba ciclooxigenza.
FFF0703CS07031
Alegeti dintre antiastmatice pe cele antileucotrienice:
A. Becotide
B. Tilade
C. Singulair
D. Atrovent
E. Ventolin
FFF0703CS07032
Urmatoarele procese genereaza bronhoconstrictie cu exceptia:
A. activarea receptorilor muscarinici;
B. activarea receptorilor beta1-adrenergici;
C. cresterea GMPc;
D. factori alergici;
E. factori infectiosi.
FFF0703CS07033
Urmatoarele substante genereaza bronhoconstrictie cu exceptia:
A. leucotrinene;
B. histamina;

C. tromboxan A2;
D. prostaglandina E2;
E. prostaglandina F2-alfa.
FFF0703CS07034
Antiastmaticele actioneaza prin urmatoarele mecanisme de actiune, cu exceptia:
A. activarea receptorilor beta1-adrenergici;
B. blocarea receptorilor colinergici;
132
C. inhibarea degranularii mastocitelor;
D. blocarea receptorilor leucotrienici;
E. actiune musculotropa.
FFF0703CS07035
Care din urmatorii mediatori nu sunt eliberati in astmul bronsic?
A. tromboxan A2;
B. leucotriene;
C. factorul de activare plachetara;
D. PGF2-alfa
E. noradrenalina.
FFF0703CS07036
Mecanismul de actiune pentru corticosteroizii utilizati ca antiastmatice cuprinde
urmatoarele, cu exceptia:
A. diminua sinteza IgE
B. diminua permeabilitatea membranelor
C. anuleaza tahifilaxia la izoprenalina
D. inhiba 5-lipoxiganaza
E. actiune antiinflamatoare
FFF0703CS07037
Care dintre urmatoarele medicamente apartine clasei de antiastrmatice antileucotriene
inhibitori ai 5-lipoxigenazei ?
A. montelukast
B. pranlukast
C. zileuton
D. zafirlukast
E. ketotifen
FFF0703CS07038
Nedocromil:
A. este corticosteroid cu efect antiastmatic
B. anuleaza tahifilaxia la izoprenalina
C. se utilizeaza in starea de rau astmatic
D. se indica profilactic la copiii astmatici
E. se administreaza injectabil
FFF0703CS07039
Urmatoarele medicamente sunt inhibitoare ale degranularii mastocitelor, cu exceptia:
A. ketotifen
B. nedocromil
C. acid cromoglicic

D. ipratropium
E. cromoglicat disodic
FFF0703CS07040
Sunt contraindicate la astmatici urmatoarele medicamente, cu exceptia:
A. sulfamide
B. peniciline
C. parasimpatolitice
D. betaadrenolitice
E. barbiturice
FFF0703CS07041
Teofilina nu este:
A. bronhodilatator musculotrop
B. stimulant SNC
C. diuretic
D. stimulant cardiac
E. anticonvulsivant
FFF0703CM07049
Care din urmtoarele afirmaii referitoare la inhibitorii degranulrii mastocitelor sunt
adevrate:
A. se administreaz n criza de astm
B. se administreaz n tratamentul de fond al astmului bronic
C. efectul lor se instaleaz rapid
D. ketotifenul are si proprietati antihistaminice H1
E. cromoglicatul de sodiu este un antialergic
133
FFF0703CM07050
Care din urmtoarele afirmaii sunt adevrate:
A. corticosteroizii favorizeaz efectele beta adrenergice prin creterea numrului
receptorilor adrenergici
B. antileucotrienele sunt indicate n astmul bronic
C. bronhodilatatoarele adrenomimetice pot determina up-regulation cu externalizarea
receptorilor
D. bronhodilatatoarele adrenomimetice se administreaz cel mai frecvent pe cale oral
E. salbutamolul inhib clearance-ul muco-ciliar
FFF0703CM07051
Care din urmtoarele afirmaii sunt false:
A. teofilina este sarea etilen-diaminic a aminofilinei
B. aminofilina se administreaz injectabil
C. corticosteroizii se folosesc n criza sever de astm sub form de aerosoli
D. corticosteroizii se adminstreaz parenteral n criza sever de astm
E. prostaglandina E2 nu are proprieti bronhodilatatoare
FFF0703CM07052
Care din urmtoarele medicamente sunt indicate n tratamentul astmului bronic:
A. Singulair
B. Montelukast
C. Tolbutamida

D. Terazosinul
E. Ipratropium bromidum
FFF0703CM07053
Care din urmatorii compusi se folosesc in astmul bronsic:
A. captopril
B. propranolol
C. ipratropiu
D. antiinflamatoarele nesteroidiene
E. inhibitoarele degranularii mastocitelor
FFF0703CM07054
Ketotifenul:
A. nu se poate administra oral
B. stabilizeaza membrana mastocitelor
C. nu are proprietati antihistaminice H1
D. se utilizeaza in tratamentul crizei de astm
E. produce somnolenta
FFF0703CM07055
Montelukastul:
A. este un antiastmatic
B. blocheaza receptorii CysLT1 ai leucotrienelor
C. se indica in criza de astm
D. intra in preparatul Singulaire
E. este un beta2-adrenomimetic
FFF0703CM07056
Salbutamolul:
A. este un beta-adrenolitic neselectiv
B. este agonist pe receptorii beta-2 adrenergici
C. se indica in astmul bronsic
D. are proprietati tocolitice
E. se administreaza exclusiv oral
FFF0703CM07057
Teofilina:
A. este un bronhodilatator musculotrop
B. este agonist pe receptorii adenozinei
C. inhiba fosfodiesteraza
D. deprima miocardul
E. stimuleaza SNC
FFF0703CM07058
Teofilina:
A. este solubil n ap
134
B. este metabolizat hepatic n procent mare
C. nu difuzeaz n laptele matern
D. nu deprim SNC
E. are indice terapeutic mare
FFF0703CM07059

Aminofilina este bronhodilatator:


A. prin stimulare beta2-adrenergica;
B. inhibarea fosfodiesterazei;
C. blocarea unor receptori adenozinici;
D. stimularea fosfodiesterazei;
E. stimularea adenilatciclazei.
FFF0703CM07060
Care din urmatoarele afirmatii sunt corecte penru izoprenalina:
A. este beta1-adrenomimetic;
B. este beta2-adrenomimetic;
C. are efect inotrop negativ;
D. se administreaza in criza de astm bronsic;
E. se administreaza sublingual.
FFF0703CM07061
Care din urmatoarele afirmatii sunt corecte pentru aminofilina?
A. inhiba lipooxigenaza;
B. este teofilinetilendiamina;
C. inhiba fosfodiesteraza;
D. este solubila in apa;
E. se administreaza in bronsita astmatiforma.
FFF0703CM07062
Care din urmatoarele afirmatii sunt corecte pentru ipratropium bromid?
A. blocant al receptorilor muscarinici;
B. creste tonusul vagal;
C. produce hipersecretie de mucus;
D. se administreaza pe cale inhalatorie;
E. bronhodilatator.
FFF0703CM07063
Care din urmatoarele afirmatii sunt corecte pentru montelukast?
A. inhibitor al 5-lipooxigenazei;
B. antagonist al receptorilor cisteinil-leucotrienici;
C. se utilizeaza in tratamentul cronic al astmului;
D. inhibitor al ciclooxigenazei;
E. scade secretia de mucus.
FFF0703CM07064
Care din urmatoarele afirmatii sunt corecte pentru prednison?
A. derivat cortizonic;
B. antiinflamator;
C. antialergic;
D. se indica in astmul bronsic;
E. stimuleaza fosfolipaza A2.
FFF0703CM07065
Care din urmatoarele afirmatii sunt incorecte pentru salbutamol?
A. este anticolinergic;
B. este simpatomimetic;
C. este bronhodilatator;

D. este mai activ pe cale inhalatorie;


E. contracta musculatura uterina.
FFF0703CM07066
Care din urmatoarele medicamente au efect bronhodilatator:
A. adrenalina;
B. noradrenalina;
C. izoprenalina;
D. ketotifenul;
135
E. aminofilina.
FFF0703CM07067
Care din urmatoarele medicamente sunt antiastmatice?
A. terbutalina;
B. piridostigmina;
C. salbutamol;
D. fluoxetina;
E. ipratropium bromid.
FFF0703CM07068
Care dn urmatoarele afirmatii sunt corecte pentru simpatomimetice bronhodilatatoare?
A. substantele beta2-adrenomimetice dau tahifilaxie;
B. excesul de beta-adrenergice produce down-regulation;
C. excesul de beta-adrenergice produce up-regulation;
D. stimuleaza adenilciclaza;
E. au efect tocolitic.
FFF0703CM07069
Glucocorticoizii in administrare sistemica trebuie sa reprezinte o medicatie de rezerva in
astmul bronsic
deoarece:
A. pot produce hipocorticism endogen;
B. au eficacitate limitata;
C. riscul reactiilor adverse este mare;
D. pot produce corticodependenta;
E. pot produce interactiuni nedorite cu stimulantele beta2-adrenergice.
FFF0703CM07070
Stimulantele beta2-adrenergice au efect bronhodilatator:
A. prin stimularea adenilatciclazei;
B. micsoreaza controlul vagal bronhoconstrictor;
C. prin inhibarea fosfodiesterazei;
D. antagonizeaza competitiv actiunea bronhoconstrictoare a histaminei;
E. inhiba degranularea mastocitelor.
FFF0703CM07071
Bronhodilatatoarele adrenomimetice
A. au efect ocitocic
B. pot provoca tahifilaxie
C. amelioreaz clearace-ul mucociliar
D. difer ntre ele prin potena i durata de aciune

E. la astmatici se administreaza exclusiv inhalator


FFF0703CM07072
Bronhodilatatoarele musculotrope pot produce:
A. aritmii
B. somnolen
C. disurie
D. insomnie
E. greuri i vrsturi
FFF0703CM07073
Care dintre urmtoarele medicamente au o aciune bronhodilatatoare:
A. acidul cromoglicic
B. teofilina
C. beclometazona
D. salmeterol
E. ketotifen
FFF0703CM07074
Corticosteroizii utilizai ca antiastmatice:
A. sunt utilizai exclusiv inhalator, n aerosoli
B. se indic n tratamentul de ntreinere al bolii astmatice
C. au aciune imunodepresiv i antiexudativ
D. inhib biosinteza icosanoidelor proinflamatoare prin inhibarea ciclooxigenazei
E. sunt contraindicai la bolnavii cu stare de ru astmatic
FFF0703CM07075
136
Precizai afirmaiile corecte referitoare la ketotifen:
A. anuleaz tahifilaxia la izoprenalin
B. stabilizeaz membrana mastocitelor sensibilizate mpiedicnd eliberarea mediatorilor
bronhoconstriciei i inflamaiei
C. este eficient n criza astmatic
D. nu traverseaz bariera feto-placentar
E. are efect benefic n rinita i conjunctivita alergic
FFF0703CM07076
Precizai care din urmtoarele substane medicamentoase fac parte din grupul
antileucotrienelor:
A. zafirlukast
B. terbutalin
C. bromura de oxitropiu
D. zileuton
E. formoterol
FFF0703CM07077
Printre efectele adverse provocate de aerosolii corticosteroizi la un bolnav astmatic se
numr:
A. atrofia mucoasei respiratorii
B. tulburri de gust
C. greuri, vrsturi
D. candidoz oro-faringian

E. anorexie
FFF0703CM07078
Teofilina are aciune:
A. stimulant cardiac
B. diuretic
C. bronhodilatatoare
D. deprimant la nivelul SNC
E. antiemetic
FFF0703CM07079
Adenozina are aciuni:
A. coronaroconstrictoare
B. diuretice
C. deprimante cardiac
D. bronhodilatatoare
E. anticonvulsivante
FFF0703CM07080
Atropina:
A. are efect redus n criza de astm
B. are indicaie de elecie n criza astmatic
C. este indicat frecvent n tratamentul de fond al astmului bronic
D. are efect bronhodilatator mai intens dect adrenomimeticele
E. are efect bronhodilatator mai slab ca adrenomimeticele
FFF0703CM07081
Bronhodilatatoare beta-2 adrenomimetice selective sunt:
A. salbutamol
B. adrenalina
C. salmeterol
D. terbutalina
E. efedrina
FFF0703CM07082
Bronhodilatatoare parasimpatolitice sunt:
A. atropina
B. efedrina
C. ipratropium
D. salmeterol
E. oxitropium
FFF0703CM07083
n astmul bronic sunt semnalate urmtoarele dezechilibre:
A. deficit de receptori beta-2 adrenergici
B. predominana controlului simpatic
137
C. predominana controlului parasimpatic
D. sensibilitate sczut la histamin a broniilor
E. sensibilitate bronic crescut la acetilcolin
FFF0703CM07084
n astmul bronic:

A. parasimpaticul produce bronhoconstricie


B. parasimpaticul inhib secreia bronic
C. simpaticul produce bronhoconstricie
D. simpaticul produce bronhodilataie
E. simpaticul produce hiposecreie bronic
FFF0703CM07085
n tratamentul de fond al astmului bronic alergic se utilizeaz:
A. ketotifen
B. cromoglicat de sodiu
C. nedocromil
D. adrenalin
E. hemisuccinat de hidrocortizon
FFF0703CM07086
Ketotifenul este indicat n:
A. tratamentul de fond al astmului bronic alergic
B. rinita alergic
C. urticaria cronic
D. tratamentul crizei severe de astm bronic
E. sarcin
FFF0703CM07087
Urmtoarele elemente structurale sunt implicate n astmul bronic:
A. musculatura neted bronic
B. glandele bronice
C. circulaia capilar pulmonar
D. mucoasa bronic
E. inelele cartilaginoase traheale
FFF0703CM07088
Acioneaz ca antiastmatice prin interferarea producerii sau legrii leucotrienelor de
receptori:
A. Zileutonul
B. Zafirlukastul
C. Motelukastul sodic
D. Dinoprostul
E. Epoprostenolul
FFF0703CM07089
Aciuneaz sinergic cu teofilina, fiind medicamente care cu care interacionez,
crescnd frecvena reaciilor adverse sau nivelul A. Ketotifenul
B. Alopurinolul
C. Probenecidul
D. Simpatomimeticele
E. Nedocromilul
FFF0703CM07090
Cortzcosteroizii administrai n aerosoli pot produce urmtoarele efecte adverse:
A. Atrofia mucoasei respiratorii
B. Candidoze orale
C. Hiperplazie gingival

D. Somnolen diurn
E. Uscciunea gurii
FFF0703CM07091
Dozele de teofilin trebuie reduse n urmtoarele situaii:
A. La hipertiroidieni
B. La bolnavii de ulcer
C. La hipotiroidieni
D. La fumtori
E. La bolnavii cu insuficien hepatic
138
FFF0703CM07092
Mecanismul de aciune al xantinelor const n:
A. Inhibarea fosfodiesterazei, cu creterea AMPc
B. Blocarea receptorilor P1-A1 purinergici
C. Stimularea receptorilor -adrenercici
D. Blocarea receptorilor M-colinergici din bronhii
E. Inhibarea pseudocolinesterazei
FFF0703CM07093
Sunt antiinflamatoare cu structur de saligenin:
A. Salmetrol
B. Fenoterol
C. Terbutalin
D. Salbutamol
E. Orciprenalin
FFF0703CM07094
Sunt inhibitoare ale degranulrii mastocitare:
A. Cromoglicatul de sodiu
B. Nedocromilul
C. Zileutonul
D. Ketotifenul
E. Guaiafenesina
FFF0703CM07095
Sunt medicamente contraindicate la astmatici:
A. Cefalosporinele
B. Morfina
C. Parasimpatoliticele
D. Parasimpatomimeticele
E. -simpatomimeticele
FFF0703CM07096
Sunt medicamente de elecie n tratamentul strii de ru astmatic:
A. Teofilina i.v.
B. Ketotifenul
C. Nedocromilul sodic
D. Corticosteroizii i.v.
E. Adrenomimetice -2-stimulatoare n aerosoli
FFF0703CM07097

Sunt antiastmatice inhibitoare ale degranularii mastocitelor:


A. acid cromoglicic
B. montelukast
C. pranlukast
D. zafirlukast
E. ketotifen
FFF0703CM07098
Farmacoterapia astmului bronsic cuprinde:
A. tratamentul de fond se face de electie cu adrenomimetice sau teofilina per os
B. criza usoara si medie se trateaza de electie cu beta-2 adrenomimetice sub forma de
aerosoli
C. criza intensa se trateaza de electie cu teofilina i.v.
D. starea de rau astmatic se trateaza de electie cu inhibitoare ale degranularii
mastocitelor sub forma de aerosoli
E. tratamentul asociat in starea de rau astmatic cuprinde oxigen, carbonat acid de
sodiu, mucolitic si antibiotic
FFF0703CM07099
Sunt contraindicate la astmatici:
A. ampicilina
B. morfina
C. fenobarbital
D. propranolol
E. atropina
FFF0703CM07100
Izoprenalina:
A. se administreaza per os in tratamentul de fond al astmului bronsic
139
B. este metabolizata numai de MAO, datorita hidroxililor fenolici in meta
C. prezinta reactii adverse de tip alfa-1 (vasoconstrictie, HTA) si beta-1 (stimulare
cardiaca si centrala)
D. are durata scurta de actiune
E. poate produce tahifilaxie prin reglarea "down" a receptorilor beta-2 adrenergici
FFF0703CM07101
Teofilina produce:
A. bronhodilatatie
B. stimularea SNC
C. bradicardie
D. diureza
E. coronaroconstrictie, la doze mari
FFF0703CM07102
Despre teofilina sunt valabile afirmatiile
A. inhiba fosfodiesteraza, cu cresterea concentratiei de AMPc, la doze mari
B. este antagonist al adenozinei la doze mici
C. are un indice terapeutic mic
D. timpul de injumatatire creste la fumatori
E. timpul de injumatatire scade in caz de insuficienta cardiaca

FFF0703CM07103
Despre cromoglicatul de sodiu sunt incorecte urmatoarele afirmatii:
A. se administreaza numai in tratamentul de fond
B. se administreaza numai inhalator
C. la administrare repetata, se poate produce agravarea astmului bronsic
D. efectul se instaleaza rapid si este de scurta durata
E. este contraindicat la copii
FFF0703CM07104
Glucocorticoizii antiastmatici au urmatoarele reactii adverse:
A. insuficienta suprarenala acuta la administrarea inhalatorie frecventa
B. atrofia mucoasei respiratorii
C. candidoze orale si orofaringiene
D. cresterea permeabilitatii capilarelor, cu edem al mucoasei bronsice
E. hipersecretie bronsica vascoasa
FFF0703CM07105
Sunt antiastmatice antileucotriene:
A. zileuton
B. montelukast
C. nedocromil
D. pranlukast
E. ketotifen
FFF0703CM07106
Notati afirmatiile valabile pentru bronhodilatatoarele adrenomimetice:
A. salbutamol este rezorcinolamina
B. fenoterol provoaca tahicardie si insomnie
C. izoprenalina se administreaza per os
D. doza de fenoterol este 2,5 mg/comprimat
E. doza de terbutalina este 0,25 mg/comprimat
FFF0703CM07107
Notati afirmatiile valabile pentru teofilina si aminofilina:
A. teofilina are T1/2 mediu
B. T1/2 este crescut in insuficienta hepatica si cardiaca
C. T1/2 este crescut la fumatori
D. indicele terapeutic este mare
E. aminofilina este un derivat de teofilina greu solubil
FFF0703CM07108
Notati afirmatiile valabile pentru teofilina:
A. administrarea injectabila, exclusiv i.v.
B. deces subit, la administrare rapida i.v.
C. bine tolerata per os, la ulcerosi
D. contraindicata in epilepsie
140
E. asocierea cu simpatomimetice provoaca aritmii grave
FFF0703CM07109
Notati afirmatiile valabile pentru cromoglicatul de sodiu:
A. administrare exclusiv inhalator

B. exclusiv in criza de astm bronsic


C. la administrare repetata, agravarea astmului si reactii alergice
D. durata tratamentului maxim 1 - 2 zile
E. indicat in astmul bronsic alergic
FFF0703CM07110
Glucocorticosteroizii au urmatorul mecanism molecular de actiune antiinflamatoare:
A. inhibarea biosintezei eicosanoidelor proinflamatoare
B. stimularea fosfolipazei A2
C. stimularea biosintezei de lipocortina
D. inhibarea ciclooxigenazei
E. inhibarea lipooxigenazei
FFF0703CM07111
Glucocorticosteroizii antiastmatici au profilul farmacotoxicologic caracterizat prin:
A. insuficienta suprarenala acuta
B. atrofia mucoasei respiratorii
C. candidoze orofaringiene
D. stimularea activitatii axului hipofizo-hipotalamo-suprarenal
E. moarte, la trecerea de la corticosteroizi inhalatori la cei sistemici
FFF0703CM07112
Etapele tratamentului crizelor foarte grave si starii de rau astmatic, cu corticosteroizi,
sunt:
A. la inceput dexametazon izonicotinat, inhalator, pana la incetarea crizelor
B. apoi asociere inhalator si per os 1 - 2 saptamani
C. per os 4 - 5 zile
D. la sfarsit injectabil i.v., 1 - 2 zile
E. in final se reduc dozele progresiv, lent, in 1 - 2 saptamani
FFF0703CM07113
Notati medicamentele care pot fi indicate in astm bronsic asociat cu cardiopatie
ischemica:
A. adrenalina
B. efedrina
C. aminofilina
D. propranolol
E. terbutalina
FFF0703CM07114
Sunt antiastmatice antileucotriene antagonisti competitivi ai receptorilor Cys LT1:
A. montelukast
B. zafirlukast
C. pranlukast
D. zileuton
E. nedocromil
FFF0703CM07115
Montelukast are urmatoarele proprietati farmacologice:
A. antiastmatic
B. antagonizeaza bronhospasmul
C. previne infiltratul eozinofilic

D. indicatie in tratamentul crizei


E. diminua efectele SRS A
FFF0703CM07116
Care dintre urmatoarele grupe de medicamente sunt contraindicate la astmatici?
A. Antihipertensive
B. Derivati barbiturici
C. Beta-adrenolitice
D. Parasimpatomimetice
E. Vitamine
FFF0703CM07117
Care dintre urmatoarele bronhodilatatoare adrenomimetice sunt beta-2 selective?
141
A. Adrenalina
B. Isoprenalina
C. Terbutalina
D. Fenoterol
E. Salbutamol
FFF0703CM07118
Care dintre urmatoarele substante sunt antiastmatice,adrenomimetice, beta-2 selective
cu structura de rezorcinol?
A. Salmeterol
B. Izoprenalina
C. Salbutamol
D. Orciprenalina
E. Terbutalina
FFF0703CM07119
Care dintre urmatoarele actiuni farmacodinamice sunt caracteristice
bronhodilatatoarelor adrenomimetice?
A. Ameliorarea clearance-ului mucociliar
B. Efect tocolitic
C. Inhibarea degranularii mastocitelor pulmonare
D. Antihipertensiv
E. Bronhoconstrictor
FFF0703CM07120
Care dintre urmatoarele afirmatii sunt incorecte?
A. Teofilina este un derivat dimetilxantinic.
B. Teofilina este un alcaloid xantinic.
C. Teofilina are o hidrosolubilitate mare.
D. Timpul de injumatatire al teofilinei este dublat la fumatori.
E. Teofilina pentru administrare i.v. se conditioneaza sub forma de fiole in produsul
Miofilin.
FFF0703CM07121
Care dintre urmatoarele substante medicamentoase sunt indicate in astmul de tip
alergic?
A. Cromoglicatul de sodiu
B. Ketotifen

C. Acetilcisteina
D. Acidul acetilsalicilic
E. Fenilbutazona
FFF0703CM07122
Care dintre urmatoarele mecanisme de actiune sunt caracteristice pentru corticosteroizii
utilizati in astmul bronsic?
A. Imunodepresiv
B. Cresterea numarului de receptori adrenergici
C. Diminuarea sintezei de histamina
D. Antiinflamator.
E. Hipersecretie bronsica cu vascozitate redusa
FFF0703CM07123
Corticosteroizii antiastmatici nu sunt indicati in:
A. Crizele grave de astm bronsic, refractare si status astmaticus, administrati sistemic.
B. In tratamentul de intretinere administrat inhalator
C. In astmul sever administrati inhalator
D. In forme usoare si medii de astm
E. In imunosupresie.
FFF0703CM07124
Care dintre urmatoarele antiastmatice actioneaza prin blocarea receptorilor muscarinici
M2 si M3?
A. Teofilina
B. Aminofilina
C. Salbutamol
D. Atropina
E. Ipratropiu
FFF0703CM07125
Care dintre urmatoarele afirmatii sunt corecte?
A. Teofilina este un compus cuaternar de amoniu care are actiune bronhodilatatoare
musculotropa.
B. Bronhodilatatoarele adrenomimetice beta-2 prezinta si efect tocolitic.
142
C. Teofilina are un interval terapeutic mic.
D. Ipratropiu este un parasimpatolitic, conditionat in produsul Atrovent.
E. Bronhodilatatoarele adrenomimetice pot determina tahifilaxie.
FFF0703CM07126
Care din urmatorii compusi se folosesc in astmul bronsic
A. captopril
B. propranolol
C. ipratropiu
D. antiinflamatoare nesteroidiene
E. inhibitoarele degranularii mastocitelor
FFF0703CM07127
Salbutamolul
A. este un beta-adrenolitic neselectiv
B. este agonist pe receptorii beta-2 adrenergici

C. se indica in astmul bronsic


D. are proprietati tocolitice
E. se administreaza exclusiv oral
FFF0703CM07128
Teofilina
A. este un bronhodilatator musculotrop
B. este agonist pe receptorii adenozinei
C. inhiba fosfodiesterazele
D. deprima miocardul
E. stimuleaza SNC
FFF0703CM07129
Ketotifenul:
A. nu se poate administra oral
B. stabilizeaza membrana mastocitelor
C. nu are proprietati antihistaminice H1
D. se utilizeaza in tratamentul crizei de astm
E. produce somnolenta
FFF0703CM07130
Montelukastul:
A. este un antiastmatic
B. blocheaza receptorii CysLT1 ai leucotrienelor
C. se indica in criza de astm
D. intra in preparatul Singulaire
E. este un beta2-adrenomimetic
FFF0703CM07131
Care dintre urmatoarele substante medicamentoase sunt inhibitoare ale degranularii
mastocitelor?
A. Ketotifen.
B. Acidul cromoglicinic.
C. Nedocromilul.
D. Oxitropiul.
E. Clenbuterol.
FFF0703CM07132
Salbutamolul:
A. Este un derivat de saligenina.
B. Este un derivat de rezorcinol.
C. Este un 2-adrenomimetic.
D. Are efecte tocolitice.
E. Are efecte ocitocice.
FFF0703CM07133
Care dintre urmatoarele afirmatii referitoare la Salbutamol sunt corecte?
A. Este un bronhodilatator.
B. Are durata de actiune de 3-6 ore.
C. Este un -adrenomimetic neselectiv de generatia a 2-a.
D. Se poate utiliza sub forma de aerosoli.
E. Se utilizeaza exclusiv pe cale parenterala.

143
FFF0703CM07134
Fenoterolul:
A. Este un derivat de catecol.
B. Este un derivat de rezorcinol.
C. Este un 2-adrenomimetic selectiv de generatia a 3-a.
D. Prezinta efecte tocolitice.
E. Este substanta activa din preparatul Berotec.
FFF0703CM07135
Teofilina:
A. Este o trimetilxantina.
B. Este o dimetilxantina.
C. Este solubila in apa.
D. Este 2-adrenomimetic.
E. Este bronhodilatator musculotrop.
FFF0703CM07136
Care dintre urmatoarele afirmatii referitoare la Aminofilina sunt adevarate?
A. Este teofilin-etilendiamina
B. Este solubila in apa, se poate conditiona sub forma de preparate injectabile
C. Are actiune bronhodilatatoare
D. Are actiune deprimanta SNC
E. Nu se absoarbe dupa administrare orala
FFF0703CM07137
Ketotifenul:
A. Este un antihistaminic H1.
B. Inhiba degranularea mastocitelor.
C. Este -adrenomimetic neselectiv.
D. Are efecte excitante la nivel SNC.
E. Este util in astmul alergic.
FFF0703CM007138
Care dintre urmatorii glucocorticoizi pot fi utilizati local, sub forma de aerosoli in astmul
bronsic?
A. Prednison.
B. Prednisolon.
C. Beclometazona dipropionat.
D. Dexametazona izonicotinat.
E. Hidrocortizon hemisuccinat.
FFF0703CM07139
Corticosteroizii in astm:
A. se administreaza doar inhalator
B. actioneaza antiinflamator
C. actioneaza direct pe musculatura neteda bronsica
D. pot produce candidoze orale
E. cresc numarul de receptori adrenergici.
FFF0703CM07140
Care efecte ale beta-2 simpatomimeticelor sunt benefice in astm:

A. bronhodilatatie
B. tahifilaxie
C. efectul antiinflamator
D. efectul tocolitic
E. inhibarea eliberarii de mediatori pro-inflamatori.
FFF0703CM07141
Teofilina poate produce:
A. vasodilatatie cerebrala
B. bronhoconstrictie
C. diureza
D. degradarea mastocitelor
E. stimulare SNC cu convulsii.
FFF0703CM07142
Teofilina:
A. nu trece placenta
144
B. este inductor enzimatic
C. are indice terapeutic mic
D. se poate conditiona in forme retard
E. inhiba fosfodiesterazele
FFF0703CM07143
Care dintre urmatoarele antiastmatice sunt 2-adrenomimetice?
A. Salmeterol.
B. Teofilina.
C. Ipratropiu.
D. Orciprenalina.
E. Beclometazona.
FFF0703CM07144
Care dintre urmatoarele antiasmatice sunt bronhodilatatoare musculotrope?
A. Teofilina.
B. Aminofilina.
C. Fenoterolul.
D. Salmeterolul.
E. Terbutalina.
FFF0703CM07145
Alegeti afirmatiile corecte despre corticosteroizii utilizati ca antiastmatice:
A. Pot fi administrati inhalator
B. Se administreaza numai i.v.
C. Nu se administreaza concomitent sistemic si inhalator
D. La administrare sistemica poate declansa insuficienta suprarenala acuta
E. La administrare locala nu apar efecte secundare.
FFF0703CM07146
Care dn urmatoarele afirmatii sunt corecte pentru simpatomimetice bronhodilatatoare?
A. substantele beta2-adrenomimetice dau tahifilaxie;
B. excesul de beta-adrenergice produce down-regulation;
C. excesul de beta-adrenergice produce up-regulation;

D. stimuleaza adenilciclaza;
E. au efect tocolitic.
FFF0703CM07147
Care din urmatoarele afirmatii sunt corecte penru izoprenalina:
A. este beta1-adrenomimetic;
B. este beta2-adrenomimetic;
C. are efect inotrop negativ;
D. se administreaza in criza de astm bronsic;
E. se administreaza sublingual.
FFF0703CM07148
Care din urmatoarele afirmatii sunt incorecte pentru salbutamol?
A. este anticolinergic;
B. este simpatomimetic;
C. este bronhodilatator;
D. este mai activ pe cale inhalatorie;
E. contracta musculatura uterina.
FFF0703CM07149
Care din urmatoarele afirmatii sunt corecte pentru montelukast?
A. inhibitor al 5-lipooxigenazei;
B. antagonist al receptorilor cisteinil-leucotrienici;
C. se utilizeaza in tratamentul cronic al astmului;
D. inhibitor al ciclooxigenazei;
E. scade secretia de mucus.
FFF0703CM07150
Care din urmatoarele afirmatii sunt corecte pentru aminofilina?
A. inhiba lipooxigenaza;
B. este teofilinetilendiamina;
C. inhiba fosfodiesteraza;
D. este solubila in apa;
145
E. se administreaza in bronsita astmatiforma.
FFF0703CM07151
Care din urmatoarele afirmatii sunt corecte pentru ipratropium bromid?
A. blocant al receptorilor muscarinici;
B. creste tonusul vagal;
C. produce hipersecretie de mucus;
D. se administreaza pe cale inhalatorie;
E. bronhodilatator.
FFF0703CM07152
Care din urmatoarele afirmatii sunt corecte pentru prednison?
A. derivat cortizonic;
B. antiinflamator;
C. antialergic;
D. se indica in astmul bronsic;
E. stimuleaza fosfolipaza A2.
FFF0703CM07153

Care din urmatoarele medicamente au efect bronhodilatator:


A. adrenalina;
B. noradrenalina;
C. izoprenalina;
D. ketotifenul;
E. aminofilina.
FFF0703CM07154
Glucocorticoizii in administrare sistemica trebuie sa reprezinte o medicatie de rezerva in
astmul bronsic deoarece:
A. pot produce hipocorticism endogen;
B. au eficacitate limitata;
C. riscul reactiilor adverse este mare;
D. pot produce corticodependenta;
E. pot produce interactiuni nedorite cu stimulantele beta2-adrenergice.
FFF0703CM07155
Stimulantele beta2-adrenergice au efect bronhodilatator:
A. prin stimularea adenilatciclazei;
B. micsoreaza controlul vagal bronhoconstrictor;
C. prin inhibarea fosfodiesterazei;
D. antagonizeaza competitiv actiunea bronhoconstrictoare a histaminei;
E. inhiba degranularea mastocitelor
FFF0703CM07156
Aminofilina este bronhodilatator:
A. prin stimulare beta2-adrenergica;
B. inhibarea fosfodiesterazei;
C. blocarea unor receptori adenozinici;
D. stimularea fosfodiesterazei;
E. stimularea adenilatciclazei.
FFF0703CM07157
Care din urmatoarele medicamente sunt antiastmatice?
A. terbutalina;
B. piridostigmina;
C. salbutamol;
D. fluoxetina;
E. ipratropium bromid.
FFF0703CM07158
Care din urmatoarele afirmatii privind fiziopatologia astmului sunt corecte?
A. controlul vegetativ parasimpatic determina bronhodilatatie;
B. activarea receptorilor M-colinergici stimuleaza guanilatciclaza cu formare de GMPc;
C. activarea receptorilor beta-adrenergici relaxeaza muschii netezi bronhiolari;
D. AMPc reduce ionii de Ca2+ disponibili pentru mecanismul contractil;
E. inhibarea fosfodiesterazei produce bronhoconstrictie
FFF0703CM07159
Care sunt simptomele in astmul bronsic?
146
A. bronhospasm;

B. hiperamoniemie;
C. edemul si inflamatia mucoasei bronhiolelor;
D. incontinenta urinara;
E. hipersecretia glandelor.
FFF0703CM07160
Care din urmatoarele medicamente sunt antiastmatice?
A. terbutalina;
B. fenoterol;
C. zolpidem;
D. nafazolina;
E. orciprenalina.
FFF0703CM07161
Care din urmatoarele medicamente nu se recomanda in astmul bronsic?
A. izoprenalina;
B. propranolol;
C. aminofilina;
D. teofilina;
E. morfina.
FFF0703CM07162
La administrarea de bronhodilatatoare adrenomimetice apar urmatoarele reactii
adverse:
A. efect "rebound
B. tahifilaxie
C. reglare "up pentru receptorii beta-2
D. reglare "down pentru receptorii beta-2
E. bronhoconstrictie la abuzul de aerosoli
FFF0703CM07163
In astmul bronsic corticosteroizii i.v. sunt indicati in urmatoarele situatii:
A. status astmaticus
B. tratament de fond
C. criza usoara
D. criza intensa
E. criza medie
FFF0703CM07164
Antiastmaticele antileucotriene:
A. stabilizeaza membrana mastocitelor sensibilizate
B. diminua actiunile SRS-A (substanta lent reactiva a anafilaxiei)
C. antagonizeaza bronhospasmul
D. cresc secretia de mucus
E. combat edemul
FFF0703CM07165
Teofilina se administreaza:
A. injectabil i.v.
B. injactabil i.m.
C. per os pe mancate
D. la fumatori doze reduse

E. in special dimineata, in preparate retard


FFF0703CM07166
Care sunt contraindicatiile pentru corticosteroizii antiastamtici ?
A. status astmaticus
B. imunosupresia
C. forme usoare de astm
D. inhalator, in infectii bronsice
E. inhalator la corticodependenti
FFF0703CM07167
Terbutalina:
A. este adrenomimetic beta-1 si beta-2
B. este adrenomimetic beta-2
C. are durata de actiune scurta
147
D. are potenta mare
E. asocierea de betaadrenolitice ii potenteaza efectul
FFF0703CM07168
Ketotifenul:
A. este bronhodilatator musculotrop
B. difuzeaza prin placenta
C. poate da somnolenta
D. se indica in tratamentul de fond al astmului alergic
E. se administreaza i.v. in crize severe de astm
FFF0703CM07169
Reactiile adverse la administrarea teofilinei sunt:
A. epigastralgii
B. insomnie
C. bradicardie
D. deprimare SNC
E. anxietate
FFF0703CM07170
Tratamentul starii de rau astmatic presupune:
A. de electie beta-2 adrenomimetice (aerosoli)
B. de electie corticisteroizi (i.v.)
C. de alternativa adrenomimetice (s.c.)
D. de alternativa: inhibitoare ale degranularii mastocitare (per os)
E. de electie mucolitice
148
Examen farmacoterapie anul IV semestrul 1 - ANTITUSIVE, EXPECTORANTE
FFF0703CS08001
Care din urmtoarele afirmaii sunt adevrate
A. codeina are proprieti analgezice intense la doza de 15 mg/zi
B. dextrometorfanul este un antitusiv opioid
C. dextrometorfanul are i aciune analgezic
D. codeina nu difuzeaz prin laptele matern
E. codeina deprim centrul respirator bulbar mult mai intens dect morfina

FFF0703CS08002
Care din urmtoarele afirmaii sunt adevrate
A. n tuse se administreaz numai substane care inhib centrul tusei
B. n tuse se utilizeaz frecvent anestezice generale
C. codeina se indic n tusea seac
D. Tusinul este recomandat ca expectorant
E. dextrometorfanul prezint risc de dependen mai intens dect la codein
FFF0703CS08003
Care din urmtoarele afirmaii sunt false
A. iodurile au potenial alergizant
B. iodurile sunt expectorante prin mecanism bronho-secretolitic
C. guaifenezina are proprieti miorelaxante
D. secretostimulantele prin mecanism reflex irit receptorii mucoasei gastrice
E. streptokinaza i tripsina sunt bronho-secretolitice prin mecanism biochimic
FFF0703CS08004
Care din urmtoarele substane nu au proprieti expectorante
A. ambroxol
B. iodura de sodiu
C. saponine din Primula
D. noscapina
E. ipeca
FFF0703CS08005
Codeina
A. este un precursor al morfinei
B. este un metabolit al morfinei
C. efectul antitusiv apare la doze superioare celor analgezice
D. se poate administra n criza de astm
E. dezvolt rapid toxicomanie
FFF0703CS08006
Expectorantele
A. inhib centrul expectoraiei
B. inhib secreia glandelor bronice
C. deprim micrile cililor bronici
D. stimuleaz secreia glandelor bronice
E. se indic n tusea uscat
FFF0703CS08007
Care din urmatoarele actiuni nu este produsa de morfina?
A. antitusiva;
B. analgezica;
C. bronhodilatatoare;
D. antidiareica;
E. eliberare de histamina.
FFF0703CS08008
Care din urmatoarele reactii adverse nu apartine codeinei?
A. farmacodependenta, dupa administrare prelungita;
B. constipatie, la doze mari;

C. cresterea presiunii intrabiliare;


149
D. inhibarea centrului respirator bulbar;
E. urticarie.
FFF0703CS08009
Care din urmatoarele secretostimulante se contraindica in epilepsie?
A. iodura de sodiu;
B. sarurile de amoniu;
C. guaifenezina;
D. benzoat de sodiu;
E. iodura de potasiu.
FFF0703CS08010
Care din urmatoarele substante medicamentoase este antitusivul cel mai frecvent
utilizat si luat ca referinta?
A. morfina;
B. codeina;
C. dextrometorfan;
D. noscapina;
E. clofedanol.
FFF0703CS08011
Care din urmatoarele substante medicamentoase este bronhosecretolitica?
A. sarurile de amoniu;
B. benzoat de sodiu;
C. acetilcisteina;
D. ioduri (de sodiu, potasiu);
E. guaifenesina.
FFF0703CS08012
Codeina este din punct de vedere chimic:
A. etilmorfina;
B. acetilmorfina;
C. alilmorfina;
D. metilmorfina;
E. dietilmorfina.
FFF0703CS08013
In care din produsele farmaceutice urmatoare substanta activa este acetilcisteina?
A. Bisolvon;
B. Mucosolvin;
C. Trecid;
D. Calmotusin;
E. Tusin.
FFF0703CS08014
Care dintre urmtoarele substane medicamentoase se folosete ca expectorant :
A. sulfatul de magneziu
B. iodura de potasiu
C. clorura de potasiu
D. carbonatul de calciu

E. oxidul de magneziu
FFF0703CS08015
Antitusive neopioide sunt urmtoarele, cu excepia:
A. codeina
B. clofedanol
C. noscapina
D. clobutinol
E. oxeladina
FFF0703CS08016
Bronhosecretolitice prin mecanism chimic sunt urmtoarele, cu excepia:
A. carbocisteina
B. bromhexina
150
C. ambroxol
D. acetilcisteina
E. guaifenesina
FFF0703CS08017
Despre noscapin, urmtoarele afirmaii sunt adevrate, cu excepia:
A. stimuleaz centrul bulbar al tusei
B. produce constipaie dup administrare prelungit
C. nu are efect analgezic
D. este antitusiv central neopioid
E. nu produce toxicomanie
FFF0703CS08018
Dextrometorfanul:
A. este antitusiv opioid sintetic
B. are aciune analgezic
C. produce deprimarea respiraiei
D. are risc marcat de dependen
E. este antitusiv opioid natural
FFF0703CS80019
Urmtoarele afirmaii despre codein sunt false:
A. efectul analgezic apare la doze mici
B. efectul antitusiv de este de trei ori mai slab ca cel al morfinei
C. diminu secreiile bronice
D. difuzeaz prin placent
E. difuzeaz n laptele matern
FFF0703CS08020
Urmtorii compui reprezint expectorante secretostimulante, cu excepia:
A. sruri de amoniu
B. benzoat de sodiu
C. guaifenesina
D. acetilcisteina
E. ioduri de sodiu i potasiu
FFF0703CS08021
Acetilcisteina nu se poate asocia cu :

A. Isoprenalin
B. Digoxin
C. Trombostop
D. Eritromicin
E. Salbutamol
FFF0703CS08022
Codeina provoac:
A. Diaree
B. Efect inhibitor asupra centrului respirator bulbar
C. Scderea presiunii biliare
D. Tahicardie
E. Expectoraii prin efect iritativ local
FFF0703CS08023
Contraindicaiile administrrii bromhexinei sunt:
A. Infarctul miocardic acut
B. Ulcerul gastro-duodenal
C. Epilepsia
D. Astmul bronic
E. Hipertensiunea arterial
FFF0703CS08024
Dextrometorfanul este:
A. Un antitusiv neopioid central
151
B. Un antitusiv opioid sintetic
C. Un expectorant mucolitic
D. Un analgetic opioid
E. Un antitusiv opioid semisintetic
FFF0703CS08025
Glaucina se caracterizeaz prin:
A. Efect antitusiv mai puternic dect al codeinei
B. Produce constipaie
C. Efect antitusiv mai slab sau egal codeinei
D. Produce toxicomanie
E. Este un derivat morfinic
FFF0703CS08026
Iodurile sunt expectorante:
A. Bronhosecretolitice prin mecanism chimic
B. Bronhosecretolitice prin mecanism biochimic
C. Bronhosecretolitice prin mecanism fizico- chimic
D. Secretostimulante prin mecanism mixt (direct i indirect)
E. Secretostimulante prin mecanism reflex
FFF0703CS08027
Despre bromhexin sunt valabile urmatoarele afirmatii, cu o exceptie:
A. se degradeaza la lumina
B. creste IgA si IgG in parenchimul pulmonar
C. produce iritatie gastrica

D. produce bronhospasm
E. se biotransforma hepatic la metaboliti inactivi
FFF0703CS08028
Precizati expectorantul care nu este mucolitic:
A. tiloxapol
B. carbocisteina
C. ambroxol
D. bromhexin
E. mesnum
FFF0703CS08029
Notati mecanismul de actiune, corespunzator pentru bromhexin:
A. secretostimulant
B. reflex
C. bronhosecretolitic
D. fizico-chimic
E. mixt
FFF0703CS08030
Expectorante cu mecanism exclusiv reflex sunt:
A. saruri de amoniu
B. ioduri
C. benzoat de sodiu
D. saponine
E. guaifenezina
FFF0703CS08031
Bromhexinul este indicat ca:
A. anestezic local
B. antitusiv
C. expectorant
D. antihistaminic
E. miorelaxant
FFF0703CS08032
Notati expectorantul miorelaxant:
152
A. guaiacolsulfonat de potasiu
B. acetilcisteina
C. bromhexin
D. benzoat de sodiu
E. guaifenesina
FFF0703CS08033
Notati expectorantul pentru care exista restrictii referitoare la materialul recipientelor si
aparatelor utilizate pentru administrare:
A. benzoat de sodiu
B. ioduri
C. guaifenesina
D. acetilcisteina
E. bromhexin

FFF0703CS08034
Codeina:
A. este etilmorfina
B. este un analgezic-antipiretic
C. este un antitusiv periferic
D. poate produce constipatie
E. are potential toxicomanogen crescut
FFF0703CS08035
Care dintre urmatorii compusi au proprietati secretostimulante:
A. codeina
B. bromhexinul
C. ambroxolul
D. guaifenesina
E. dextrometorfanul
FFF0703CS08036
Care este substanta activa in produsul Tusin comprimate?
A. Oxeladina
B. Pentoxiverina
C. Butamirat
D. Dextrometorfan
E. Glaucina
FFF0703CS08037
Care dintre urmatoarele substante medicamentoase expectorante sunt
secretostimulente?
A. Acetilcisteina.
B. Bromhexin.
C. Mesnum
D. Guaifenezina.
E. Ambroxol.
FFF0703CS08038
Alegeti afirmatiile corecte cu privire la antitusivele centrale:
A. Efectul antitusiv al codeinei apare la doze mai mici decat cel analgezic.
B. Codeina este complet lipsita de potential toxicomanogen
C. Morfina este antitusiv cu utilizare frecventa
D. Dextrometorfanul este antitusiv cu actiune analgezica buna
E. Dextrometorfanul deprima puternic respiratia.
FFF0703CS08039
Alegeti substantele medicamentose bronhsecretolitica care se metabolizeaza la un
compus activ:
A. Guaifenezina
B. Bromhexin
C. Ambroxol
D. Acetilcisteina
E. Clofedanol
FFF0703CS08040
153

Care din urmatoarele afirmatii sunt false pentru codeina?


A. inhiba centrul tusei;
B. 10% se metabolizeaza in morfina;
C. traverseaza placenta;
D. este mai activa decat morfina;
E. poate produce dependenta la nou nascut.
FFF0703CS08041
Care din urmatoarele actiuni nu este produsa de morfina?
A. antitusiva;
B. analgezica;
C. bronhodilatatoare;
D. antidiareica;
E. eliberare de histamina.
FFF0703CS08042
Codeina este din punct de vedere chimic:
A. etilmorfina;
B. acetilmorfina;
C. alilmorfina;
D. metilmorfina;
E. dietilmorfina.
FFF0703CS08043
Care din urmatoarele substante medicamentoase este antitusivul cel mai frecvent
utilizat si luat ca referinta?
A. morfina;
B. codeina;
C. dextrometorfan;
D. noscapina;
E. clofedanol.
FFF0703CS08044
Care din urmatoarele substante medicamentoase este bronhosecretolitica?
A. sarurile de amoniu;
B. benzoat de sodiu;
C. acetilcisteina;
D. ioduri (de sodiu, potasiu);
E. guaifenesina.
FFF0703CS08045
Care din urmatoarele reactii adverse nu apartine codeinei?
A. farmacodependenta, dupa administrare prelungita;
B. constipatie, la doze mari;
C. cresterea presiunii intrabiliare;
D. inhibarea centrului respirator bulbar;
E. urticarie.
FFF0703CS08046
Care din urmatoarele secretostimulante se contraindica in epilepsie?
A. iodura de sodiu;
B. sarurile de amoniu;

C. guaifenezina;
D. benzoat de sodiu;
E. iodura de potasiu
FFF0703CS08047
In care din produsele farmaceutice urmatoare substanta activa este acetilcisteina?
A. Bisolvon;
B. Mucosolvin;
C. Trecid;
D. Calmotusin;
E. Tusin.
154
FFF0703CS08048
Inhibitoarele neopioide ale centrului tusei sunt urmatoarele, cu exceptia:
A. noscapina
B. glaucina
C. benzonatat
D. folcodin
E. butamirat
FFF0703CS08049
Urmatoarele medicamente sunt bronhosecretolitice prin mecanism chimic, cu exceptia:
A. bromhexin
B. carbocisteina
C. alfachimotripsina
D. ambroxol
E. acetilcisteina
FFF0703CS08050
Guaifenesina:
A. este mucolitic
B. se distribuie selectiv in tiroida
C. este antitusiv
D. are efect contracturant
E. este indicata in miastenie
FFF0703CS08051
Notati medicamentul bronhosecretolitic prin mecanism fizico-chimic:
A. mesnum
B. tiloxapol
C. streptokinaza
D. streptodornaza
E. tripsina
FFF0703CS08052
Care dintre urmatoarele medicamente este expectorantul miorelaxant ?
A. acetilcisteina
B. guaiacolsulfonat de potasiu
C. guaifenesina
D. clorura de amoniu
E. iodura de sodiu

FFF0703CS08053
Codeina:
A. nu difuzeaza prin placenta
B. nu da dependenta la nou-nascut
C. nu se metabolizeaza la nivelul ficatului
D. are efect analgezic similar cu morfina
E. dezvolta toxicomanie la administrarea prelungita
FFF0703CM08060
Acetilcisteina
A. are proprieti mucolitice
B. nu se poate administra in intoxicatia cu paracetamol
C. are proprieti secreto-stimulatoare prin mecanism chimic
D. are proprieti mucolitice la pH slab acid
E. la astmatici se administreaz cu pruden
FFF0703CM08061
Acetilcisteina:
A. se indica in afectiuni bronhopulmonare acute sau cronice
B. deprima centrul bulbar al tusei
C. este de electie la astmatici
D. este un expectorant mucolitic
155
E. reduce legaturile disulfidice din mucoproteinele sputei
FFF0703CM08062
Au proprieti antitusive
A. morfina
B. dionina
C. oxeladina
D. zopiclonul
E. sulindac
FFF0703CM08063
Bromhexinul:
A. este un secretostimulant
B. actioneaza prin mecanism fizic
C. stimuleaza activitatea lizozomilor
D. se indica in traheobronsite
E. se metabolizeaza la ambroxol
FFF0703CM08064
Care din afirmatiile referitoare la bromhexin sunt adevarate:
A. acetil cisteina este metabolitul activ al bromhexinului
B. are efect mucolitic
C. se contraindic la astmatici cu ulcer gastro-duodenal
D. provine din ambroxol
E. lumina nu i influeneaz stabilitatea
FFF0703CM08065
Care din urmatoarele substante sunt antitusive opioide:
A. codeina

B. clofedanolul
C. oxeladina
D. glaucina
E. dextrometorfanul
FFF0703CM08066
Care din urmtoarele substane sunt expectorante
A. Codeina
B. Clofedanol
C. Guaifenezina
D. Sruri de amoniu
E. Oxeladina
FFF0703CM08067
Care sunt secretostimulantele cu mecanism mixt:
A. acetilcisteina
B. sarurile de amoniu
C. ambroxolul
D. Trecidul
E. tiocolul
FFF0703CM08068
Codeina
A. este un analgezic puternic
B. are proprietati antitusive centrale
C. la doze mari produce diaree
D. are potential toxicomanogen redus
E. deprima respiratia mai slab ca morfina
FFF0703CM08069
Antitusive centrale opioide sunt:
A. codeina;
B. noscapina;
C. codetilina;
156
D. dextrometorfanul;
E. glaucina.
FFF0703CM08070
Codeina se recomanda cu prudenta la pacientii cu:
A. astm bronsic;
B. emfizem pulmonar;
C. ulcer gastro-duodenal;
D. insuficienta respiratorie;
E. angina pectorala.
FFF0703CM08071
Codeina:
A. are ca metabolit activ morfina;
B. nu difuzeaza prin placenta si in laptele matern;
C. dezvolta toxicomanie, dupa administrare prelungita;
D. deprima respiratia;

E. diminua secretiile bronsice.


FFF0703CM08072
Efectul antitusiv al codeinei apare:
A. la doze mai mici decat efectul analgezic;
B. la doze mai mari decat efectul analgezic;
C. la aceeasi doza cu efectul analgezic;
D. prin deprimarea centrului respirator bulbar;
E. prin deprimarea centrului bulbar al tusei.
FFF0703CM08073
Inhibitoarele centrului tusei care produc farmacodependenta sunt:
A. noscapina;
B. codeina;
C. dextrometorfanul;
D. morfina;
E. glaucina.
FFF0703CM08074
Pentru codeina sunt adevarate urmatoarele afirmatii:
A. efectul antitusiv apare la doze mai mici decat efectul analgezic;
B. efectul analgezic este mai slab decat al morfinei;
C. efectul antitusiv este mai puternic decat al morfinei;
D. efectul inhibitor asupra centrului respirator bulbar este mai slab decat al morfinei;
E. dezvolta toxicomanie, dupa administrare prelungita.
FFF0703CM08075
Ca antitusiv, morfina se indica:
A. la doze mai mari decat ca analgezic;
B. la doze mai mici decat ca analgezic;
C. in astmul bronsic;
D. in tusea intensa, refractara la alte antitusive si insotita de durere intensa (cancer
pulmonar);
E. in mod exceptional, datorita riscului de farmacodependenta.
FFF0703CM08076
Sunt secretostimulante:
A. benzoatul de sodiu;
B. acetilcisteina;
C. bromhexinul;
D. sarurile de amoniu;
E. guaifenezina.
FFF0703CM08077
Acetil cisteina este indicat n :
A. starea de ru astmatic
B. tusea spastic iritativ
157
C. bronit cronic
D. n laborator pentru fluidificarea sputei n vederea examenului microbiologic
E. tusea iritativ din insuficiena cardiac
FFF0703CM08078

Bromhexina:
A. prin grupul sulfhidric coninut reduce legturile disulfidice din mucoproteine
B. crete vscozitatea secreiei bronice
C. se degradeaz la lumin
D. este expectorantul de elecie la bolnavii astmatici
E. stimuleaza activitatea lizozomilor crescnd secretia enzimelor care hidrolizeaza
mucopolizaharidele
FFF0703CM08079
Bromhexinul:
A. poate provoca bronhospasm
B. se degradeaz la lumin
C. se recomand cu pruden la bolnavii cu insuficien cardiac
D. este indicat n traheobronite i laringite
E. se metabolizeaz la un metabolit activ, ambroxol
FFF0703CM08080
Clofedanolul:
A. are un efect antitusiv central nonopiod
B. este un mucolitic eficient
C. prezint o laten scurt
D. se administreaz inhalator
E. provoac relativ frecvent tulburri ale gustului
FFF0703CM08081
Codeina are urmtoarele efecte farmacotoxice:
A. inhib centrul respirator
B. produce fotosensibilizare
C. la doze mari, accelereaza peristaltismul intestinal, producnd diaree
D. provoac polinevrit periferic
E. are efect constipant numai administrat n doze mari
FFF0703CM08082
Codeina este contraindicat n:
A. pneumonia pneumococic
B. insuficiena respiratorie
C. emfizemul pulmonar
D. insuficiena cardiac
E. astm bronic
FFF0703CM08083
Codeina poate provoca urmtoarele efecte adverse :
A. aritmii
B. creterea presiunii intrabilare
C. varsturi
D. constipaie
E. deprimare respiratorie
FFF0703CM08084
Fac parte din grupul antitusivelor centrale non-opioide:
A. clofenadol
B. dextrometrofan

C. glaucina
D. noscapina
E. oxeladina
FFF0703CM08085
Noscapina poate produce:
A. analgezie
158
B. calmarea tusei
C. toxicomanie
D. constipaie
E. insomnie
FFF0703CM08086
Antitusive opioide sintetice sunt:
A. clofedanol
B. levopropoxifen
C. folcodin
D. pentoxiverina
E. dextrometorfan
FFF0703CM08087
Care dintre afirmaile urmtoare despre codein sunt adevrate?
A. are efect inhibitor asupra centrului tusei
B. stimuleaz centrul respirator bulbar
C. are efect analgezic mai slab ca al morfinei
D. la doze mari mari produce constipaie
E. crete secreia bronic
FFF0703CM08088
Care dintre urmtoarele antitusive sunt neopioide:
A. clofedanol
B. dionina
C. pentoxiverina
D. levopropoxifen
E. oxeladina
FFF0703CM08089
Care dintre urmtorii compui sunt expectorante bronhosecretolitice?
A. guaifenesina
B. acetilcisteina
C. benzoat de sodiu
D. bromhexin
E. ioduri de sodiu i potasiu
FFF0703CM08090
Expectorante secretostimulante sunt:
A. ceai pectoral
B. guaifenesina
C. acetilcisteina
D. streptokinaza
E. benzoat de sodiu

FFF0703CM08091
Expectorantele:
A. cresc secreia glandelor bronice
B. modific proprietile fizico-chimice ale secreiei vscoase
C. diminu secreia glandelor bronice
D. stimuleaz micrile cililor
E. inhib peristaltismul broniilor
FFF0703CM08092
Guaifenesina este indicat n:
A. bronite
B. traheite
C. laringite
D. ulcer gastroduodenal
E. miastenie
FFF0703CM08093
Inhibitoarele centrului tusei de tip opioid sunt:
159
A. codeina
B. dionina
C. dextrometorfan
D. oxeladina
E. clofedanol
FFF0703CM08094
Urmtoarele afirmaii despre bromhexin sunt adevrate:
A. este contraindicat n laringite
B. produce bronhospasm
C. este indicat n traheobronite
D. produce iritaie gastric
E. este indicat n ulcerul gastroduodenal
FFF0703CM08095
Acetilcisteina:
A. Este un expectorant de tip secretostimulant bronsic
B. Este mucolitic, desfacnd punile disulfurice din mucoproteine
C. Se poate administra parenteral i n aerosoli
D. Se utilizeaz n laborator, pentru fluidificarea sputei n scopul examenului
microbilogic
E. Inhiba centrul tusei, fiind un antitusiv central neopioid.
FFF0703CM08096
Bromhexina produce urmtoarele efecte adverse:
A. Deprim centrul respirator
B. Iritaie gastric
C. Bronhospasm
D. Cefalee
E. Vasoconstricie
FFF0703CM08097
Bromhexina:

A. Are efect mucolitic, diminund vscozitatea si fluidificnd secreiile bronice;


B. Este secretostimulant bronsic, prin mecanism reflex
C. Se metabolizeaz la ambroxol, metabolit activ
D. Are efect bronhodilatator actionand prin stimularea receptorilor -2-adrenergici
E. Se utilizeaza n tratamentul de fond al astmului bronsic
FFF0703CM08098
Care dintre urmatoarele afirmaii este adevarat?
A. Codeina se metabolizeaz hepatic, n parte prin demetilare, cu formare de morfin
B. Efectul antitusiv al codeinei este de intensitate mai mare dect al morfinei
C. Utilizat ca antitusiv, la doze terapeutice i pe temen scurt codeina nu provoaca
dependen
D. Clofedanolul are efect antitusiv cu laten scurt
E. Folosirea codeinei ca antitusiv este limitat datorit deprimrii puternice a centrului
respirator si a pericolului de dependen
FFF0703CM08099
Codeina are urmtoarele proprieti:
A. Inhib centrul respirator bulbar de 5 ori mai slab ca morfina
B. Crete presiunea intrabiliar
C. Inhib centrul respirator bulbar de 3 ori mai slab ca morfina
D. Are potenial toxicomanogen redus
E. Nu provoac constipaie
FFF0703CM08100
Dintre expectorantele secretostimulante fac parte:
A. Acetilcisteina
B. Srurile de amoniu
C. Iodurile
D. Guaiafenasina
E. Bromhexina
FFF0703CM08101
160
Noscapina se caracterizeaz prin urmtorele proprieti:
A. Inhib centrul bulbar mai puternic dect codeina
B. Produce constipaie la administrare prelungit
C. Are efect analgezic
D. Nu produce toxicomanie
E. Este alcaloid din opiu
FFF0703CM08102
Sunt antitusive de tip opioid, inhibitoare ale centrului tusei, care la doze terapeutice nu
au risc de dependenta:
A. Dextrometorfan
B. Codeina
C. Dionina
D. Noscapina
E. Clofedanol
FFF0703CM08103
Sunt expectorante prin mecanism mucolitic:

A. Codeina
B. Ambroxolul
C. Carbocisteina
D. Acetilcisteina
E. Guaiafenesina
FFF0703CM08104
Sunt antitusive neopioide:
A. dextrometorfan
B. butamirat
C. oxeladina
D. clofedanol
E. levopropoxifen
FFF0703CM08105
Despre codeina sunt corecte afirmatiile:
A. se biotransforma la morfina
B. potenta actiunii antitusive este mai mare decat cea a actiunii analgezice
C. inhiba centrul respirator bulbar de trei ori mai slab decat morfina
D. poate creste presiunea in arborele biliar
E. la doze mari, poate produce diaree
FFF0703CM08106
Despre guaifenesina sunt valabile afirmatiile:
A. are actiune secretostimulanta
B. are actiune bronhosecretolitica
C. este antispastica
D. este miorelaxanta
E. in caz de supradozare, determina oprirea respiratiei prin inhibarea marcata a
centrului respirator bulbar
FFF0703CM08107
Sunt expectorante mucolitice:
A. acetilcisteina
B. carbocisteina
C. ambroxol
D. streptokinaza
E. streptodornaza
FFF0703CM08108
Despre acetilcisteina sunt corecte urmatoarele afirmatii:
A. solutia se oxideaza usor, devenind roz, cu pierderea efectului mucolitic
B. efectul mucolitic este intens la pH slab alcalin (pH>7,5)
C. se administreaza in crizele de astm bronsic pentru efectul bronhodilatator
D. este interzisa asocierea cu eritromicina sau tetraciclina
E. se administreaza cu ajutorul flacoanelor de sticla, plastic sau otel
161
FFF0703CM08109
Codeina
A. se biotransforma prin demetilare la metabolit inactiv
B. difuzeaza prin placenta si poate produce deprimare respiratorie la nou-nascut

C. se poate administra in perioada de alaptare, deoarece nu se acumuleaza in laptele


matern
D. are efect analgezic de circa 12 ori mai slab decat al morfinei
E. stimuleaza centrul respirator bulbar de 3 ori mai slab ca morfina
FFF0703CM08110
Notati afirmatiile corecte:
A. butamiratul este un bronhosecretolitic
B. prenoxdiazina este un bronhospasmolitic
C. clofedanolul este un antitusiv neopioid
D. bromhexinul favorizeaza fluidificarea si eliminarea sputei
E. dextrometorfanul este un antitusiv opioid sintetic
FFF0703CM08111
Farmacoterapia tusei cuprinde:
A. expectorantele sunt indicate in tuse uscata, chinuitoare
B. inhibitoarele opioide ale centrului tusei sunt cele mai active
C. se recomanda asocierile expectorantelor intr-un produs tipizat cu antibiotice sau
chimioterapice
D. in afectiunile pulmonare cu secretie bronsica scazuta, vascoasa si aderenta, se
prefera administrarea unor doze de antitusive care E. o metoda nemedicamentoasa
este hidratarea secretiilor bronsice prin ingestie de apa 3 litri in 24 de ore
FFF0703CM08112
Notati antitusivele inhibitoare neopioide ale centrului tusei:
A. dextrometorfan
B. butamirat
C. clobutinol
D. pentoxiverina
E. oxeladina
FFF0703CM08113
Notati antitusivele fara risc de farmacodependenta:
A. codeina
B. dextrometorfan
C. clobutinol
D. pentoxiverina
E. noscapina
FFF0703CM08114
Notati expectorantele bronhosecretolitice, mucolitice:
A. acetilcisteina
B. carbocisteina
C. ambroxol
D. bromhexin
E. guaifenesina
FFF0703CM08115
Bromhexin are urmatoarele caracteristici farmacologice:
A. bronhosecretolitic
B. mecanism chimic
C. produce iritatie gastrica

D. nu induce bronhospasm
E. la astmatici se asociaza cu bronhodilatatoare
FFF0703CM08116
Notati afirmatiile corecte pentru clorura de amoniu:
A. indicatie ca expectorant
B. indicatie ca diuretic
C. provoaca iritatie gastrica
D. provoaca stimulare SNC
162
E. contraindicata in alcaloza
FFF0703CM08117
Notati afirmatiile corecte:
A. codeina produce deprimare respiratorie la noul nascut
B. codeina produce farmacodependenta la sugar
C. clofedanol este antitusiv neopioid
D. expectorantele cu saruri de amoniu sunt preferate in epilepsie
E. bromhexin este indicata in tusea uscata
FFF0703CM08118
Notati inhibitoarele opioide ale centrului tusei, naturale si sintetice:
A. codeina
B. dextrometorfan
C. morfina
D. butamirat
E. clobutinol
FFF0703CM08119
Notati antitusivele cu potential toxicomanogen:
A. morfina
B. dextrometorfan
C. codeina
D. noscapina
E. oxeladina
FFF0703CM08120
Notati efectele absente la noscapina (narcotina):
A. antitusiv central
B. analgezic
C. deprimant slab al centrului respirator
D. toxicomanogen slab
E. constipant
FFF0703CM08121
Notati afirmatiile corecte pentru ioduri:
A. distribuire selectiva in glanda tiroida
B. potential alergizant
C. stari congestive ale aparatului respirator
D. activeaza procesele anabolice proteice
E. de electie ca expectorante, in sezonul rece
FFF0703CM08122

Care dintre urmatoarele antitusive centrale sunt opioide:


A. dextrometorfanul
B. oxeladina
C. butamiratul
D. codeina
E. levopropoxifenul
FFF0703CM08123
Care substante pot avea efect antitusiv:
A. inhibitorii enzimei de conversie ai angiotensinei
B. antiinflamatoarele nesteroidiene
C. substantele mucilaginoase
D. opioidele
E. bronhodilatatoarele
FFF0703CM08124
Acetilcisteina:
A. este un expectorant
B. are mecanism secretostimulant
C. este utila in tusea seaca
163
D. poate produce bronhospasm
E. este antidotul intoxicatiei cu metamizol
FFF0703CM08125
Care din urmatoarele substante sunt antitusive opioide:
A. codeina
B. clofedanolul
C. oxeladina
D. glaucina
E. dextrometorfanul
FFF0703CM08126
Codeina:
A. este un analgezic puternic
B. are proprietati antitusive centrale
C. la doze mari produce diaree
D. are potential toxicomanogen redus
E. deprima respiratia mai slab ca morfina
FFF0703CM08127
Care sunt secretostimulantele cu mecanism mixt:
A. acetilcisteina
B. sarurile de amoniu
C. ambroxolul
D. Trecidul
E. tiocolul
FFF0703CM08128
Bromhexinul:
A. este un secretostimulant
B. actioneaza prin mecanism fizic

C. stimuleaza activitatea lizozomilor


D. se indica in traheobronsite
E. se metabolizeaza la ambroxol
FFF0703CM08129
Acetilcisteina:
A. se indica in afectiuni bronhopulmonare acute sau cronice
B. deprima centrul bulbar al tusei
C. deprima centrul respirator bulbar
D. este un expectorant mucolitic
E. reduce legaturile disulfidice din mucoproteinele sputei
FFF0703CM08130
Care dintre urmatorii compusi sunt inhibitoare ale centrului tusei, neopioide?
A. Codeina
B. Acetilcisteina
C. Butamirat
D. Clobutinol
E. Oxeladina
FFF0703CM08131
Mentionati afirmatiile corecte:
A. Codeina este metilmorfina.
B. Efectul antitusiv al codeinei apare la doze mai mici decat efectul analgezic.
C. Codeina dezvolta usor toxicomanie.
D. Dextrometorfanul este un antitusiv cu efect analgezic
E. Dextrometorfanul are avantajul ca nu produce dependenta.
FFF0703CM08132
Care dintre urmatoarele antitusive sunt de origine naturala?
A. Noscapina
B. Clofedanol
164
C. Carbocisteina
D. Glaucina
E. Bromhexin
FFF0703CM08133
Mentionati afirmatiile corecte:
A. Tusea uscata, inutila, daunatoare se combate.
B. Tusea umeda trebuie suprimata.
C. Opioidele (codeina, morfina) au eficacitate maxima in combaterea tusei.
D. Primul tratament al tusei trebuie sa fie cel cauzal.
E. Tusea umeda trebuie diminuata cand este suparatoare.
FFF0703CM08134
Mentionati afirmatiile corecte:
A. Bronhosecretoliticele prin mecanism biochimic actioneaza prin desfacerea legaturilor
electrofizice ale
B. Tripsina, Streptokinaza sunt bronhosecretolitice ce actioneaza prin mecanism
biochimic.
C. Bronhosecretoliticele care actioneaza prin mecanism chimic sunt agentii tensioactivi.

D. Tiloxapol actioneaza prin mecanism fizico-chimic.


E. Sarurile de amoniu (clorura, acetatul) sunt secretostimulente.
FFF0703CM08135
Care dintre urmatoarele substante sunt bronhosecretolitice prin mecanism chimic?
A. Oxeladina
B. Butamirat
C. Bromhexin
D. Carbocisteina
E. Mesnum
FFF0703CM08136
Care dintre urmatoarele afirmatii referitoare la guiafenezina sunt corecte?
A. Este glicerilgaiacol
B. Este un secretostimulent prin mecanism mixt.
C. Se poate administra si la pacientii cu ulcer gastric
D. Este miorelaxant.
E. Este conditionat in produsul Trecid.
FFF0703CM08137
Acetilcisteina:
A. Actioneaza prin gruparea sulfhidrica, reducand legaturile disulfidice din
mucoproteine.
B. Efectul mucolitic este intens la pH slab alcalin.
C. Se indica asocierea cu eritromicina.
D. Administrata in aerosoli trebuie sa se utilizeze aparatura din sticla sau plastic.
E. Se conditioneaza numai sub forma de capsule.
FFF0703CM008138
Care dintre urmatoarele afirmatii nu sunt corecte?
A. Ambroxolul este metabolitul activ al bromhexinului.
B. Bromhexinul actioneaza mucolitic prin desfacerea legaturilor disulfidice.
C. Bromhexinul produce iritatie gastrica.
D. Bromhexinul este conditionat sub forma de comprimate, solutie de uz intern.
E. Acetilcisteina este un mucolitic ce actioneaza prin mecanism biochimic
FFF0703CM08139
Care dintre urmatorii compusi actioneaza ca secretostimulente prin mecanism mixt?
A. Oxeladina
B. Guaifenezina
C. Sarurile de amoniu
D. Iodurile
E. Ambroxolul.
FFF0703CM08140
Care dintre urmatoarele afirmatii referitoare la codeina sunt adevarate?
A. Din punct de vedere chimic este metilmorfina.
165
B. Efectul antitusiv apare la doze mai mari fata de cel analgezic.
C. Efectul antitusiv apare la doze mai mici fata de cel analgezic.
D. Efectul antitusiv este superior fata de cel al morfinei.
E. Nu prezinta efect analgezic.

FFF0703CM08141
Care dintre afirmatiile urmatoare sunt adevarate?
A. Codeina este un antitusiv central opioid.
B. Codeina este un expectorant.
C. Codeina are si proprietati analgezice.
D. Codeina are efect inhibitor asupra centrului respirator bulbar.
E. Codeina nu are efect inhibitor asupra centrului respirator bulbar.
FFF0703CM08142
Care dintre urmatoarele substante medicamentoase sunt antitusive ?
A. Levopropoxifena.
B. Oxeladina.
C. Pentazocina.
D. Diflunisalul.
E. Benzidamina.
FFF0703CM08143
Care dintre urmatoarele substante medicamentoase expectorante sunt
bronhosecretolitice?
A. Guaifenezina.
B. Carbocisteina.
C. Ambroxol.
D. Benzoat de sodiu.
E. Bromhexin.
FFF0703CM08144
Care dintre afirmatiile referitoare la guaifenezina sunt corecte?
A. Este glicerilguaiacolul.
B. Este antitusiv.
C. Are si proprietati miorelaxante.
D. Are si proprietati analgezice.
E. Este substanta activa din preparatul Trecid cpr., sol.int.,sirop.
FFF0703CM08145
Care dintre afirmatiile referitoare la Acetilcisteina sunt adevarate?
A. Contine sulf in molecula.
B. Este un antitusiv central opioid.
C. Este un mucolitic.
D. Are si efecte bronhodilatatoare.
E. Se asociaza frecvent cu antibiotice de tipul eritromicinei si tetraciclinei.
FFF0703CM08146
Care dintre urmatoarele afirmatii sunt adevarate?
A. Acetilcisteina actioneaza ca mucolitic prin reducerea legaturilor disulfidice din
mucoproteine.
B. Acetilcisteina interactioneaza cu metale: fier, cupru.
C. Solutia de acetilcisteina este stabila la actiunea oxidantilor.
D. Acetilcisteina este utilizata in afectiuni bronhopulmonare acute si cronice.
E. Acetilcisteina este un antitusiv utilizat in tusea uscata, iritativa.
FFF0703CM08147
Bromhexinul:

A. Este derivat de ciclohexilmetilamina.


B. Este biotransformat in ambroxol, metabolitul activ.
C. Este metabolitul activ al ambroxolului.
D. Stimuleaza actiunea lizozomilor crescand secretia enzimelor ce hidrolizeaza
mucopolizaharidele.
E. Este indicat in traheobronsite, laringite.
FFF0703CM08148
Notati antitusivele din clasa opioidelor:
166
A. Clofedanol
B. Codeina
C. Dextrometorfan
D. Levopropoxifen
E. Noscapina
FFF0703CM08149
Antitusivele cu actiune periferica pot fi:
A. Antiseptice si decongestionante nazale
B. Bronhospasmolitice
C. Mucilaginoase
D. Inhibitoarle centrului tusei
E. Anestezice local
FFF0703CM08150
Notati antitusivele centrale neopioide:
A. Noscapina
B. Glaucina
C. Dextrometorfanul
D. Tusin
E. Clofedanol
FFF0703CM08151
Expectorantele produc:
A. Stimularea mecanismelor de eliminare a sputei.
B. Usurare eliminarii sputei
C. Blocarea cililor
D. Marirea secretiei glandelor bronsice
E. Scaderea secretiilor bronsice
FFF0703CM08152
Alegeti medicamentele secretostimulente:
A. Guaifenezina
B. Benzoat de sodiu
C. Acetilcisteina
D. Ambroxol
E. Saponine din plante
FFF0703CM08153
Alegeti afirmatiile corecte referitoare la bronhosecretolitice:
A. Aceticisteina are efect mucolitic intens
B. Bromhexin sufera biotransformare la ambroxol

C. Bromhexin creste secretia enzimelor ce hidrolizeaza mucopolizaharidele


D. Bromhexin se administreaza numai pe cale inhalatorie.
E. Aceticisteina nu se administreaza in afectiuni bronhopulmonare acute.
FFF0703CM08154
Care dintre urmatoarele substante se administreaza cu prudenta la astmatici:
A. Bromhexin
B. Trecid
C. Acetilcisteina
D. Codeina
E. Glaucina
FFF0703CM08155
Care din urmatoarele afirmatii privind fiziopatologia tusei sunt corecte?
A. tusea seaca este daunatoare;
B. centrul tusei se afla in bulbul rahidian;
C. centrul tusei se afla in hipotalamus;
D. tusea umeda trebuie suprimata;
E. tusea uscata trebuie diminuata.
FFF0703CM08156
167
Care din urmatoarele medicamente sunt antitusive?
A. clonidina;
B. codeina;
C. amantadina;
D. morfina;
E. clorochina.
FFF0703CM08157
Care din urmatoarele afirmatii sunt corecte pentru codeina?
A. este metilmorfina;
B. codeina baza este solubila in apa;
C. codeina baza este solubila in alcool;
D. este bitransformata in ficat cu formare de morfina;
E. trece in laptele matern.
FFF0703CM08158
Care din afirmatiile privind codeina sunt corecte?
A. doza partiala este de 500mg;
B. doza partiala este de 15mg;
C. doza partiala este de 100mg;
D. la copii sub 5 ani se contraindica;
E. risc neglijabil de dependenta in utilizare obisnuita.
FFF0703CM08159
Sunt secretostimulante:
A. benzoatul de sodiu;
B. acetilcisteina;
C. bromhexinul;
D. sarurile de amoniu;
E. guaifenezina.

FFF0703CM08160
Ca antitusiv, morfina se indica:
A. la doze mai mari decat ca analgezic;
B. la doze mai mici decat ca analgezic;
C. in astmul bronsic;
D. in tusea intensa, refractara la alte antitusive si insotita de durere intensa (cancer
pulmonar);
E. in mod exceptional, datorita riscului de farmacodependenta.
FFF0703CM08161
Antitusive centrale opioide sunt:
A. codeina;
B. noscapina;
C. codetilina;
D. dextrometorfanul;
E. glaucina.
FFF0703CM08162
Efectul antitusiv al codeinei apare:
A. la doze mai mici decat efectul analgezic;
B. la doze mai mari decat efectul analgezic;
C. la aceeasi doza cu efectul analgezic;
D. prin deprimarea centrului respirator bulbar;
E. prin deprimarea centrului bulbar al tusei.
FFF0703CM08163
Pentru codeina sunt adevarate urmatoarele afirmatii:
A. efectul antitusiv apare la doze mai mici decat efectul analgezic;
B. efectul analgezic este mai slab decat al morfinei;
C. efectul antitusiv este mai puternic decat al morfinei;
D. efectul inhibitor asupra centrului respirator bulbar este mai slab decat al morfinei;
E. dezvolta toxicomanie, dupa administrare prelungita.
168
FFF0703CM08164
Codeina se recomanda cu prudenta la pacientii cu:
A. astm bronsic;
B. emfizem pulmonar;
C. ulcer gastro-duodenal;
D. insuficienta respiratorie;
E. insuficienta respiratorie;
FFF0703CM08165
Inhibitoarele centrului tusei care produc farmacodependenta sunt:
A. noscapina;
B. codeina;
C. dextrometorfanul;
D. morfina;
E. glaucina.
FFF0703CM08166
Codeina:

A. are ca metabolit activ morfina;


B. nu difuzeaza prin placenta si in laptele matern;
C. dezvolta toxicomanie, dupa administrare prelungita;
D. deprima respiratia;
E. diminua secretiile bronsice.
FFF0703CM08167
Notati antitusivele opioide sintetice:
A. codeina
B. dionina
C. levopropoxifen
D. noscapina
E. dextrometorfan
FFF0703CM08168
Codeina:
A. difuzeaza in laptele matern
B. creste secretiile bronsice
C. stimuleaza centrul respirator bulbar
D. produce spasmul sfincterului Oddi
E. nu produce toxicomanie
FFF0703CM08169
Morfina este indicata ca antitusiv in urmatoarele afectiuni:
A. infarct pulmonar
B. bronsita astmatiforma
C. cancer pulmonar
D. traheite si laringite
E. fracturi costale
FFF0703CM08170
Bromhexin:
A. este bronhosecretolitic
B. este secretostimulant
C. nu induce bronhospasm
D. este biotransformat in ambroxol
E. este indicat in traheobronsite
FFF0703CM08171
Expectorantele secretostimulante prin mecanism exlusiv reflex sunt:
A. mesnum
B. tripsina
C. ioduri
D. saponine
169
E. ipeca
FFF0703CM08172
Notati inhibitoarele neopioide ale centrului tusei:
A. pentoxiverina
B. dextrometorfan
C. butamirat

D. benzonatat
E. clobutinol
FFF0703CM08173
Contraindicatiile pentru ioduri (de sodiu, potasiu) ca expectorante sunt:
A. miastenie
B. ulcer gastroduodenal
C. hipertiroidie
D. bronsita astmatiforma
E. stari congestive pulmonare acute
FFF0703CM08174
Bromhexin:
A. este mucolitic
B. se degradeaza la lumina
C. se utilizeaza de electia la astmatici
D. este indicat in traheobronsite
E. este contraindicat in ulcer gastroduodenal
FFF0703CM08175
Notati afirmatiile corecte:
A. codeina produce dependenta la sugar
B. codeina stimuleaza centrul respirator bulbar
C. pentru codeine efectul antitusiv apare la doze mai mici decat efectul analgezic
D. dextrometorfan nu deprima respiratia
E. noscapina dezvolta toxicomanie
170
Examen farmacoterapie anul IV semestrul 1 - ANTISPASTICE
FFF0703CS09001
Antispasticele parasimpatolitice:
A. au aciune antispastic marcat pe cile urinare
B. nu se asociaz cu analgezicele opioide
C. produc deprimare la nivel miocardic
D. nu se asociaz cu analgezicele-antipiretice
E. se indic n spasme la nivelul tractului gastro-intestinal
FFF0703CS09002
Care din urmtoarele substane sunt antispastice musculotrope:
A. dobutamina
B. mebeverina
C. atropina
D. oxifenoniu
E. paracetamolul
FFF0703CS09003
Papaverina:
A. este un alcaloid opioid cu structur de morfinan
B. are proprieti analgezice
C. are aciune antispastic pe cile urinare
D. poate produce tahicardie
E. se administreaz exclusiv oral

FFF0703CS09004
Papaverina:
A. nu poate fi administrat oral
B. stimuleaz fosfodiesteraza
C. crete nivelul de calciu intracelular
D. are aciune vasodilatatoare
E. nu se asociaz cu parasimpatoliticele antispastice
FFF0703CS09005
Papaverina:
A. nu afecteaz musculatura neted bronic
B. nu afecteaz musculatura neted a vaselor
C. nu afecteaz conducerea atrio-ventricular
D. nu afecteaz spasmul biliar
E. nu crete tonusul i peristaltismul intestinal
FFF0703CS09006
Parasimpatoliticele antispastice:
A. favorizeaz eliberarea acetilcolinei
B. se contraindic n colici biliare
C. nu se pot administra oral
D. relaxeaz musculatura neted digestiv
E. pot da incontinen urinar
FFF0703CS09007
Sunt antispastice:
A. morfina
B. nitraii
C. neostigmina
D. baclofenul
E. propranololul
FFF0703CS09008
Care din afirmatiile despre papaverina nu este adevarata?
A. are actiune relaxanta, antispastica, la nivelul muschilor netezi cavitari;
B. are actiune bronhodilatatoare;
C. are actiune deprimanta asupra miocardului;
D. are actiune stimulanta asupra miocardului;
E. inhiba fosfodiesteraza.
FFF0703CS09009
Care din indicatiile terapeutice enumerate nu apartine papaverinei?
171
A. colici biliare, renale, gastrice, intestinale;
B. spasm bronsic;
C. spasm coronarian;
D. ateroscleroza cerebrala;
E. hipertensiunea intracraniana.
FFF0703CS09010
Care din produsele farmaceutice enumerate contine alcaloizi totali din radacina de
Belladona?

A. Piafen;
B. Scobutil;
C. Foladon;
D. Lizadon;
E. Lizadon compus.
FFF0703CS09011
Care din produsele farmaceutice enumerate contine asociate fenpipramida, pitofenona
si metamizol?
A. Foladon;
B. Piafen;
C. Scobutil;
D. Scobutil compus;
E. Lizadon.
FFF0703CS09012
Toate antispasticele enumerate sunt miotrope, cu o singura exceptie:
A. papaverina;
B. mebeverina;
C. drotaverina;
D. propantelina;
E. pitofenona.
FFF0703CS09013
Toate antispasticele enumerate sunt neurotrope, cu o singura exceptie:
A. butilscopolamina;
B. oxifenoniu;
C. propantelina;
D. pitofenona;
E. oxifenciclimina.
FFF0703CS09014
Efectele papaverinei sunt antagonizate de:
A. alcool
B. nicotina
C. analgezice
D. cafeina
E. tranchilizante
FFF0703CS09015
Piafenul este o asociere de:
A. fenpipramida, atropin, metamizol
B. fenpipramid, papaverin, butilscopolamin
C. metamizol, acetaminofen, pitofenon
D. pitofenon, atropin, aminofenazon
E. fenpipramid, pitofenon, metamizol
FFF0703CS09016
Antispastice miotrope de sintez sunt:
A. atropina
B. fenpipramida
C. mebeverina

D. papaverina
E. butilscopolamina
FFF0703CS09017
Care dintre urmtoarele substane prezint aciune de tip bronhodilatator miotrop?
A. propranolol
B. nitroglicerina
C. metamizol
172
D. teofilina
E. bromhexina
FFF0703CS09018
Care dintre urmtoarele substane prezint efect de tip coronarodilatator miotrop?
A. butilscopolamina
B. nitroglicerina
C. foladonul
D. piafenul
E. codeina
FFF0703CS09019
Indicaia de elecie a mebeverinei este:
A. infarctul miocardic
B. colonul iritabil
C. hipertensiunea arterial
D. accidentul vascular cerebral
E. constipaia
FFF0703CS09020
Papaverina are urmtoarele aciuni, cu excepia:
A. aciune relaxant la nivelul muchilor netezi
B. aciune bronhodilatatoare
C. aciune vasodilatatoare coronarian
D. aciune vasodilatatoare cerebral
E. produce spasm coronarian
FFF0703CS09021
Papaverina:
A. are aciune deprimant asupra miocardului
B. crete excitabilitatea miocardic
C. stimuleaz conducerea atrioventricular
D. scade perioada refractar
E. are aciune stimulatoare miocardic
FFF0703CS09022
Ca urmare a interaciunilor, efectele papaverinei sunt diminuate de:
A. Analgezice
B. Tranchilizante
C. Fumat
D. Anestezice generale
E. Sedative
FFF0703CS09023

La administrare concomitent, papaverina diminu efcetele urmtoarelor medicamente:


A. Atropin
B. Metamizol sodic
C. Fenpipramid
D. Levodopa
E. Fenobarbital
FFF0703CS09024
Se utilizeaz ca medicaie de elecie n colonul iritabil:
A. Fenpipramida
B. Metamizolul sodic
C. Oxifenciclimina
D. Atropina
E. Mebeverina
FFF0703CS09025
Sunt antispastice cu mecanism de aciune realaxant miotrop, care au i aciune
antianginoas:
A. Atropina
B. Metamizolul sodic
C. Teofilina
D. Nitriii
E. Oxifenoniul
FFF0703CS09026
173
Sunt antispastice miotrope cu aciune analgezic:
A. Atropina
B. Papaverina
C. Mebeverina
D. Pitofenona
E. Noraminofenazona
FFF0703CS09027
Sunt antispastice neurotrope naturale:
A. Papaverina
B. Tebaina
C. Noscapina
D. Atropina
E. Tropicamida
FFF0703CS09028
Notati antispasticul parasimpatolitic natural:
A. papaverina
B. atropina
C. loperamid
D. codeina
E. butilscopolamina
FFF0703CS09029
Papaverina are urmatoarele indicatii, cu exceptia:
A. colici gastro-intestinale

B. spasm coronarian
C. ateroscleroza cerebrala (ca vasodilatator)
D. spasm bronsic
E. hipertensiunea intracraniana (datorita efectului vasodilatator)
FFF0703CS09030
Papaverina nu produce:
A. bronhoconstrictie
B. coronarodilatatie
C. vasodilatatie cerebrala
D. deprimarea miocardului
E. prelungirea perioadei refractare
FFF0703CS09031
Prezinta efect antispastic musculotrop:
A. butilscopolamoniu
B. propantelina
C. oxifenoniu
D. oxifenciclimina
E. mebeverina
FFF0703CS09032
Indicatiile papaverinei sunt urmatoarele, cu exceptia
A. spasm coronarian
B. crize de hipertensiune arteriala, oral
C. ateroscleroza cerebrala (ca vasodilatator)
D. spasm bronsic
E. colici biliare, renale, gastrice, intestinale
FFF0703CS09033
Efectele farmacodinamice ale scopolaminei sunt urmatoarele, cu exceptia:
A. inhibitor SNC, la doze mici
B. efect anticolinergic central
C. stimuleaza centrul respirator
D. in asociere cu morfina produce somn crepuscular
E. mioza
FFF0703CS09034
Sunt corecte urmatoarele afirmatii, cu exceptia:
A. emepronium produce ulceratii esofagiene
B. isopropamida este antiseptic urinar
174
C. mebeverina este antispastic musculotrop
D. noraminofenazona este antispastic neurotrop
E. papaverina produce coronarodilatatie
FFF0703CS09035
Scobutilul compus este o asociere intre?
A. Butilscopolamina si atropina
B. Papaverina si metamizol
C. Papaverina si butilscopolamina
D. Butilscopolamina si metamizol

E. Pitofenona si drotaverina
FFF0703CS09036
Care din afirmatiile referitoare la papaverina nu sunt adevarate:
A. actioneaza intracitoplasmatic prin inhibarea fosfodiesterazei
B. are si actiune bronhodilatatoare
C. stimuleaza functiile miocardului
D. poate fi utila in spasmul coronarian
E. se poate administra in ateroscleroza cerebrala.
FFF0703CS09037
Care din urmatoarele medicamente nu prezinta actiune antispastica:
A. mebeverina
B. oxifenoniu
C. fenpipramida
D. noraminofenazona
E. bisacodil.
FFF0703CS09038
Care dintre urmatoare medicamente nu sunt antispastice musculotrope:
A. papaverina
B. propantelina
C. mebeverina
D. drotaverina
E. pitofenona
FFF0703CS09039
Care dintre afirmatiile referitoare la papaverina nu sunt adevarate:
A. se biotransforma in procent ridicat
B. are timp de injumatatire lung: 12-16 ore
C. are actiune bronhodilatatoare
D. se poate indica in ateroscleroza cerebrala ca vasodilatator
E. scade actiune levodopei
FFF0703CS09040
Care dintre urmatoarele substante medicamentoase actioneaza ca antispastice
miotrope?
A. Papaverina.
B. Atropina.
C. Propantelina.
D. Oxifenciclimina.
E. Fenpipramida.
FFF0703CS09041
Mebeverina:
A. Este un antispastic ce scade secretia de acid clorhidric
B. Este un antispastic parasimpatolitic
C. Are bune proprietati analgezice
D. Are proprietati antiinflamatoare
E. Este indicata in colonul iritabil
FFF0703CS09042
Alegeti antispasticele neurotrope:

A. Papaverina
B. Teofilina
C. Atropina
D. Metamizol
E. Drotaverina
175
FFF0703CS09043
Alegeti antispasticele miotrope:
A. Fenpipramida
B. Pitofenona
C. Propantelina
D. Butilscopolamina
E. Atropina
FFF0703CS09044
Alegeti antispasticele cu indicatia de electie in colon iritabil:
A. Papaverina
B. Mebeverina
C. Oxifenonium
D. Ipratropiu
E. Teofilina
FFF0703CS09045
Toate antispasticele enumerate sunt neurotrope, cu o singura exceptie:
A. butilscopolamina;
B. oxifenoniu;
C. propantelina;
D. pitofenona;
E. oxifenciclimina.
FFF0703CS09046
Care din indicatiile terapeutice enumerate nu apartine papaverinei?
A. colici biliare, renale, gastrice, intestinale;
B. spasm bronsic;
C. spasm coronarian;
D. ateroscleroza cerebrala;
E. hipertensiunea intracraniana.
FFF0703CS09047
Care din afirmatiile despre papaverina nu este adevarata?
A. are actiune relaxanta, antispastica, la nivelul muschilor netezi cavitari;
B. are actiune bronhodilatatoare;
C. are actiune deprimanta asupra miocardului;
D. are actiune stimulanta asupra miocardului;
E. inhiba fosfodiesteraza.
FFF0703CS09048
Toate antispasticele enumerate sunt miotrope, cu o singura exceptie:
A. papaverina;
B. mebeverina;
C. drotaverina;

D. propantelina;
E. pitofenona.
FFF0703CS09049
Care din produsele farmaceutice enumerate contine alcaloizi totali din radacina de
Belladona?
A. Piafen;
B. Scobutil;
C. Foladon;
D. Lizadon;
E. Lizadon compus.
FFF0703CS09050
Care din produsele farmaceutice enumerate contine asociate fenpipramida, pitofenona
si metamizol?
A. Foladon;
B. Piafen;
C. Scobutil;
D. Scobutil compus;
E. Lizadon.
FFF0703CS09051
Antispasticele neurotrope parasimpatolitice sunt urmatoarele, cu exceptia:
A. propantelina
176
B. fenpipramida
C. butilscopolamina
D. drotaverina
E. atropina
FFF0703CS09052
Antispastice miotrope naturale sunt:
A. propantelina
B. papaverina
C. pitofenona
D. teofilina
E. drotaverina
FFF0703CS09053
Precizati care dintre urmatoarele substante este antispastic neurotrop de sinteza:
A. drotaverina
B. papaverina
C. metamizolul
D. teofilina
E. propantelina
FFF0703CS09054
Precizati care dintre urmatoarele substante este antispastic miotrop de sinteza:
A. mebeverina
B. papaverina
C. propantelina
D. fenpipramida

E. oxifenoniu
FFF0703CS09055
Indicatia de electie a mebeverinei este:
A. ateroscleroza cerebrala
B. spasmul bronsic
C. colonul iritabil
D. criza hipertensiva
E. spasmul coronarian
FFF0703CS09056
Urmatoarele afirmatii privind actomiozina sunt adevarate, cu exceptia;
A. este proteina contractila
B. este constituita dintr-un filament de miozina si din doua filamente de actina
C. este constituita din doua filamente de miozina si un filament de actina
D. in timpul contractiei filamentele de actina aluneca peste filamentele de miozina
E. in timpul contractiei se scurteaza miofilamentul
FFF0703CM09063
Care afirmaii sunt adevrate:
A. contracia musculaturii netede implic glisarea actinei peste miozin
B. tubul digestiv primete doar inervaie parasimpatic
C. medicamentele ce relaxeaz musculatura neted se numesc miorelaxante
D. medicamentele ganglioplegice pot fi antispastice
E. antispasticele nltur durerea produs de ageni spastici
FFF0703CM09064
Care din afirmaiile legate de Scobutil sunt adevrate:
A. relaxeaz musculatura neted
B. relaxeaz musculatura striat
C. este un antispastic musculotrop
D. se administreaz n spasme de la nivelul tubului digestiv
E. conine atropina
FFF0703CM09065
Care din urmatoarele afirmatii referitoare la antispastice sunt adevarate:
A. se pot indica in spasme biliare
B. nu se pot administra injectabil
C. se pot administra intrarectal atunci cand calea orala nu poate fi utilizata
D. sunt reprezentate de anticolinesterazicele moderat reversibile
177
E. pot fi neurotrope sau miotrope
FFF0703CM09066
Care din urmtoarele antispastice sunt musculotrope:
A. periciazina
B. papaverina
C. neostigmina
D. butilscopolamina
E. drotaverina
FFF0703CM09067
Care preparate conin atropin:

A. Foladon
B. Lizadon
C. Scobutil
D. Piafen
E. Colospasmin
FFF0703CM09068
Papaverina:
A. se indic n spasm bronic
B. are aciune stimulant pe miocard
C. poate produce constipaie
D. poate produce hipertensiune arteriala
E. se indic n spasm coronarian
FFF0703CM09069
Scobutilul compus se prezint sub form de:
A. comprimate
B. unguent
C. supozitoare
D. fiole
E. sisteme transdermice
FFF0703CM09070
Scobutilul:
A. este un derivat de scopolamin
B. este antispastic neurotrop
C. are efecte de tip parasimpatomimetic
D. se prezint numai sub form de supozitoare
E. este asociat cu paracetamolul n Scobutil compus
FFF0703CM09071
Care din produsele farmaceutice urmatoare contin metamizol?
A. Scobutil compus;
B. Foladon;
C. Scobutil;
D. Lizadon;
E. Piafen.
FFF0703CM09072
Care din urmatoarele afirmatii sunt adevarate pentru papaverina?
A. este antispastic musculotrop,
B. este antispastic neurotrop;
C. inhiba fosfodiesteraza;
D. actioneaza ca antagonist pe receptorii muscarinici;
E. actioneaza ca agonist pe receptorii adrenergici.
FFF0703CM09073
Care dintre afirmatiile urmatoare sunt adevarate pentru antispasticele parasimpatolitice:
A. eficacitatea antispastica este mai mare la nivelul tubului digestiv decat asupra cailor
biliare si urinare;
B. eficacitatea antispastica este mai mica la nivelul tubului digestiv decat asupra cailor
biliare si urinare;

C. au eficacitate mare in antagonizarea actiunii spastice a morfinomimeticelor;


D. au eficacitate modesta in antagonizarea actiunii spastice a morfinomimeticelor;
E. au efect stimulator slab la nivel cardiovascular.
FFF0703CM09074
Dozele mari de papaverina pot produce urmatoarele reactii adverse:
178
A. hipotensiune arteriala;
B. cefalee;
C. hipertensiune arteriala;
D. diaree;
E. inrosirea fetei.
FFF0703CM09075
Efectele papaverinei sunt potentate de:
A. acetilcolina;
B. levodopa;
C. fumat;
D. analgezice;
E. tranchilizante.
FFF0703CM09076
Indicatiile papaverinei sunt:
A. hipotensiunea arteriala;
B. hipertensiunea arteriala (crize);
C. ateroscleroza cerebrala;
D. hipertensiunea intracraniana;
E. colici biliare, renale, gastrice, intestinale.
FFF0703CM09077
La injectarea intravenoasa rapida papaverina produce:
A. tahicardie;
B. bradicardie;
C. oprirea respiratiei;
D. bloc atrio-ventricular;
E. stimularea inimii.
FFF0703CM09078
Papaverina poseda urmatoarele proprietati farmacodinamice:
A. actiune relaxanta, antispastica, la nivelul muschilor netezi;
B. actiune bronhodilatatoare;
C. actiune deprimanta asupra miocardului;
D. actiune stimulanta asupra miocardului;
E. actiune vasodilatatoare.
FFF0703CM09079
Sunt antispastice miotrope pure:
A. noraminofenazona;
B. mebeverina;
C. metamizolul;
D. drotaverina;
E. pitofenona.

FFF0703CM09080
Antispasticele se utilizeaz n tratamentul:
A. spasmelor la nivel biliar i gastrointestinal
B. crampelor musculare
C. spasme la nivel uro-genital
D. spasmului coronarian
E. bronhospasmului
FFF0703CM09081
Care dintre urmtoarele aciuni nu caracterizeaz papaverina:
A. aciune antispastic, relaxant
B. aciune bronhodilatatoare
C. aciune antisecretorie gastric
D. aciune deprimant asupra miocardului
E. aciune analgezica
FFF0703CM09082
Care dintre urmtoarele efecte adverse apar sub tratamentul cu papaverin:
A. constipaia
B. diareea
C. cefaleea
179
D. transpiraiile
E. cianoza perioral
FFF0703CM09083
Care dintre urmtoarele preparate sunt antispastice parasimpatolitice:
A. foladon
B. fiobilin
C. silimarina
D. scobutil
E. lizadon
FFF0703CM09084
Care dintre urmtoarele situaii clinice nu impun administrarea papaverinei:
A. insuficiena venoas cronic
B. spasmul bronic
C. colici biliare i renale
D. insuficiena cardiac
E. ateroscleroza cerebral
FFF0703CM09085
Mebeverina:
A. are aciune bronhodilatatoare
B. este un medicament de elecie n colonul iritabil
C. este un antispastic miotrop
D. este un antispastic neurotrop
E. se recomanda n constipaia funcional
FFF0703CM09086
Papaverina:
A. este un alcaloid din opiu

B. sufer o biotransformare n procent ridicat


C. traverseaz placenta
D. difuzeaz n laptele matern
E. are un T1/2 scurt, 1-2 ore
FFF0703CM09087
Sunt antispastice de tip parasimpaticolitic:
A. pirenzepina
B. atropina
C. propantelina
D. acetaminofenul
E. butilscopolamina
FFF0703CM09088
Actomiozina:
A. este o protein contractil
B. este constituit din dou filamente de actin i un filament de miozin
C. este constituit dintr-un filament de actin i dou filamente de miozin
D. intr n constituia miofibrilei
E. n timpul contraciei, filamentele de actin alunec peste cele de miozin, alungind
miofilamentul
FFF0703CM09089
Antispastice neurotrope parasimpatolitice de sintez sunt:
A. butilscopolamina
B. atropina
C. propantelina
D. papaverina
E. oxifenoniu
FFF0703CM09090
Antispasticele parasimpatolitice:
A. au eficacitate antispastic mai slab asupra cilor biliare i urinare
B. au puternic efect stimulator la nivel cardiovascular
C. au eficacitate antispastic puternic la nivelul tubului digestiv
D. au eficacitate antispastic slab la nivelul tubului digestiv
E. se asociaz morfinomimeticelor
FFF0703CM09091
180
n doze mari, papaverina produce:
A. diaree
B. constipaie
C. cefalee
D. hipertensiune arterial
E. transpiraii
FFF0703CM09092
Inervaia musculaturii gastrointestinale este asigurat de:
A. parasimpatic - cu efect stimulator
B. parasimpatic - cu efect inhibitor
C. simpatic cu efect stimulator

D. simpatic - cu efect inhibitor


E. fibre somatice
FFF0703CM09093
La administrarea rapid i.v. a papaverinei pot s apar:
A. bradicardie
B. tahicardie
C. bloc atrioventricular
D. oprirea respiraiei
E. accelerarea respiraiei
FFF0703CM09094
Papaverina este indicat n:
A. colica renal
B. HTA
C. constipaie
D. colica biliar
E. cefalee
FFF0703CM09095
Papaverina:
A. acioneaz intracitoplasmatic
B. stimuleaz fosfodiesteraza
C. crete concentraia AMPc intramiocitar
D. scade concentraia AMPc intramiocitar
E. inhib fosfodiesteraza
FFF0703CM09096
Preparatele farmaceutice cu antispastic parasimpatolitic asociate cu antispastice
musculotrope sunt:
A. foladon
B. piafen
C. teofilina
D. nitroglicerina
E. lizadon
FFF0703CM09097
Aciunea antispastic de tip neurotrop const n:
A. Antagonizarea competitiv a aciunilor acetilcolinei la nivelul receptorilor muscarinici
postsinaptici
B. Stimularea receptorilor nicotinici de la nivelul plcii motorii
C. Aciune ganglioplegic la nivelul ganglionilor intramurali din plexurile intramurale
Auerbach i Meissner
D. Inhibarea colinesterazei serice
E. Relaxarea direct a miofibrilelor contractile din muchii netezi cavitari
FFF0703CM09098
Administrarea intravenoas rapid a papaverinei poate produce:
A. Tahicardie marcat
B. Bloc atrioventricular
C. Hipertensiune arterial
D. Oprirea respiraiei

E. Contracia spastic a muxchilor netezi vasculari


FFF0703CM09099
Care dintre afirmaiile privind antispasticele de tip parasimpatolitic este adevrat?
A. Acioneaz prin cretrea tonusului vagal
B. Impiedic aciunea spasmogen a acetilcolinei asupra musculaturii netede
181
C. Acioneaz direct asupra fibrei musculare netede, prin mecanism miotrop
D. Se asociaz morfinomimeticelor, pentru antagonizarea aciunii spastice a acestora
E. Se asociaz cu parasimpatomimeticele, pentru a antagoniza aciunea spasmogen
a acestora i a potena
FFF0703CM09100
Care dintre urmtoarele afirmaii este corect?
A. Efectele papaverinei sun potenate de ctre medicaia analgezic
B. Fumatul diminueaz efectele papaverinei
C. Efectele papaverinei sun potenate de ctre medicaia tranchilizant
D. Asocierea antispasticelor musculotrope cu cele miotrope este contraindicat
E. ntre antispasticele neurotrope i anticolinesterazice exist antagonism farmacolog
FFF0703CM09101
Dozele mari de papaverin pot cauza urmtoarele efecte adverse:
A. Spasm coronarian
B. Constipaie
C. Cefalee
D. Hipotensiune arterial
E. Bronhoconstricie
FFF0703CM09102
Papaverina are urmtoarele aciuni:
A. Antispastic la nivelul muchilor netezi cavitari
B. Bronhodilatatoare musculotrop
C. Vasodilatatoare la nivel cerebral i coronarian
D. Analgezic i sedativ
E. Stimulant cardiac (creterea excitabilitii, a conducerii atrio-ventriculre)
FFF0703CM09103
Papaverina este:
A. Alcaloid din opiu
B. Derivat de morfinan
C. Alcaloid cu structur izochinolinic
D. Alcaloid cu structur chinolinic
E. Inhibitor al fosfodiesterazei
FFF0703CM09104
Papaverina se utilizeaz n practica clinic n:
A. Colici biliare
B. Colici renale
C. Vasodilatator n ateroscleroz cerebral
D. Hipotensiune arterial cronic
E. Bradicardie sinusal
FFF0703CM09105

Sunt antispastice "pure" de sintez cu mecanism de aciune miotrop:


A. Drotaverina
B. Pitofenona
C. Noscapina
D. Oxifenoniu
E. Propantelina
FFF0703CM09106
Sunt antispastice musculotrope:
A. pitofenona
B. drotaverina
C. mebeverina
D. papaverina
E. propantelina
FFF0703CM09107
Au mecanism de actiune relaxant miotrop:
A. fenpipramida
B. drotaverina
C. teofilina
D. propantelina
E. nitritii
182
FFF0703CM09108
Antispasticele parasimpatolitice au urmatoarele proprietati:
A. eficacitate mai mare la nivelul tubului digestiv
B. nu au actiune asupra cailor biliare si urinare
C. se pot folosi in asociere cu morfinomimeticele, pentru antagonizarea actiunii spastice
a acestora
D. au efect cardiostimulator slab
E. se pot folosi in caz de glaucom
FFF0703CM09109
Papaverina:
A. are structura fenotiazinica
B. are structura izochinolinica
C. este un derivat de benzamida
D. se concentreaza in laptele matern
E. efectele cresc la fumatori
FFF0703CM09110
Papaverina are urmatoarele actiuni farmacodinamice:
A. actiune antispastica la nivelul muschilor netezi cavitari
B. actiune bronhodilatatoare, antiastmatica
C. actiune coronaroconstrictoare
D. actiune vasodilatatoare cerebrala
E. actiune deprimanta cardiaca
FFF0703CM09111
Administrata i.v. rapid, papaverina poate produce:
A. bradicardie

B. tahicardie
C. bloc atrio-ventricular
D. stimularea conducerii atrio-ventriculare
E. stimularea respiratiei
FFF0703CM09112
Papaverina poate produce in doze mari urmatoarele reactii adverse:
A. diaree
B. cefalee
C. inrosirea fetei
D. transpiratii
E. hipertensiune arteriala
FFF0703CM09113
Scobutil compus este un preparat farmaceutic care contine:
A. butilscopolamoniu
B. aminofenazona
C. pitofenona
D. metamizol
E. fenpipramida
FFF0703CM09114
Indicatiile antispasticelor sunt urmatoarele:
A. spasme gastrointestinale
B. spasme urogenitale
C. constipatie hipotona
D. spasme biliare
E. reflux esofagian
FFF0703CM09115
Sunt antispastice neurotrope:
A. atropina
B. oxifenoniu
C. fenpipramida
D. propantelina
E. mebeverina
FFF0703CM09116
Sunt antispastice musculotrope:
A. mebeverina
183
B. oxifenciclimina
C. drotaverina
D. papaverina
E. metamizol
FFF0703CM09117
Urmatoarele afirmatii privind papaverina sunt corecte:
A. biotransformare hepatica redusa
B. nu difuzeaza in laptele matern
C. deprima miocardul
D. relaxeaza muschii netezi cavitari

E. are efect coronarodilatator


FFF0703CM09118
Indicatiile papaverinei sunt:
A. ateroscleroza cerebrala
B. colici biliare
C. spasm coronarian
D. spasm bronsic
E. constipatie
FFF0703CM09119
La administrare i.v. rapid, papaverina produce:
A. bloc atrioventricular
B. bradicardie
C. stop respirator
D. constipatie
E. cefalee
FFF0703CM09120
Prezinta efect selectiv antispastic urinar:
A. isopropamida
B. emepronium
C. telenzepin
D. pirenzepin
E. scopolamina
FFF0703CM09121
Reactiile adverse ale atropinei datorate blocarii receptorilor M2, M3 de la nivelul
tractului gastro-intestinal, sunt:
A. retentie urinara
B. constipatie
C. uscaciunea gurii
D. midriaza
E. cicloplegie
FFF0703CM09122
Sunt antispastice neurotrope:
A. anticolinergice antimuscarinice
B. ganglioplegice
C. papaverina
D. colinomimetice
E. anticolinesterazice
FFF0703CM09123
Efectele papaverinei sunt potentate de:
A. levodopa
B. fumat
C. analgezice opioide
D. analgezice antipiretice
E. tranchilizante
FFF0703CM09124
Care dintre urmatoarele substante sunt antispastice neurotrope parasimpatolitice?

A. Papaverina
B. Teofilina
C. Butilscopolamina
D. Oxifenoniu
184
E. Propantelina
FFF0703CM09125
Care dintre urmatoarele substante sunt miotrope de sinteza?
A. Papaverina
B. Drotaverina
C. Mebeverina
D. Scopolamina
E. Oxifenciclamina
FFF0703CM09126
Care dintre urmatoarele substante sunt antispastice pure?
A. Pitofenona
B. Drotaverina
C. Mebeverina
D. Metamizol
E. Guaifenezina.
FFF0703CM09127
Caile de administrare ale antispasticelor sunt:
A. Oral
B. Injectabil
C. Intrarectal
D. Transdermic
E. Intrauricular
FFF0703CM09128
Indicatiile antispaticelor sunt:
A. Spasme la nivelul tractului gastro-intestinal
B. Litiaza
C. Tumori
D. Spasme la nivel biliar
E. Glaucom
FFF0703CM09129
Care afirmatii sunt corecte?
A. Eficacitatea antispasticelor parasimpatolitice este mai mare la nivel digestiv si mai
slaba asupra cailor biliare
B. Antispasticele parasimpatolitice au un efect stimulator slab la nivel cardiovascular.
C. Antispasticele parasimpatolitice se pot asocia intr-un acelasi preparat cu antispastice
musculotrope
D. Antispasticele parasimpatolitice nu se asociaza cu morfinomimetice.
E. Papaverina este componenta principala in radacina de Belladona.
FFF0703CM09130
Papverina:
A. Este un compus de sinteza cu structura chinolinica.

B. Este un alcaloid cu structura izochinolinica.


C. Este indicata in colici biliare, renale, gastrice, intestinale.
D. Nu este indicat in spasm bronsic.
E. Se administreaza oral si parenteral.
FFF0703CM09131
Care afirmatii sunt corecte?
A. Papaverina este un antispastic musculotrop.
B. Efectele papaverinei sunt potentate de fumat.
C. Papaverina diminua actiunea levodopei.
D. Papaverina administrata i.v. rapid poate produce bradicardie, bloc atrio-ventricular,
oprirea respiratiei.
E. Tranchilizantele diminua efectul papaverinei.
FFF0703CM09132
Care afirmatii sunt corecte?
A. Indicatia de electie a mebeverinei este in colon iritabil.
B. Mebeverina este un alcaloid din opiu.
C. Mebeverina este un antispastic-analgezic.
D. Teofilina este un antiastmatic bronhodilatator miotrop.
E. Nitritii sunt antispastice neurotrope
FFF0703CM09133
Care dintre urmatoarele preparate au in compozitia lor metamizol?
185
A. Lizadon
B. Piafen
C. Scobutil
D. Scobutil compus
E. Foladon
FFF0703CM09134
Care din urmatoarele medicamente prezinta actiune antispastica:
A. oxifenciclimina
B. azitromicina
C. drotaverina
D. pilocarpina
E. antracenozidele.
FFF0703CM09135
Sunt antispastice musculotrope:
A. butilscopolamina
B. drotaverina
C. pitofenona
D. oxifenoniul
E. propantelina.
FFF0703CM09136
Papaverina:
A. se poate administra in spasm coronarian
B. are efectele diminuate de fumat
C. la injectare rapida produce tahicardie marcata

D. creste efectele levodopa


E. are efect antispastic la nivelul tubului digestiv.
FFF0703CM09137
Antispasticele parasimpatolitice:
A. au eficacitate antispastica mai slaba asupra cailor biliare si urinare
B. se pot asocia cu antispastice musculotrope
C. nu pot fi de origine naturala
D. prezinta eficacitate mai mare la nivelul tubului digestiv
E. sunt reprezentate de mebeverina, drotaverina
FFF0703CM09138
Care dintre urmatoarele medicamente sunt antispastice:
A. fenpipramida
B. carbacolul
C. drotaverina
D. sibutramina
E. pitofenona
FFF0703CM09139
Papaverina:
A. are structura izochinolinica
B. inhiba fosfodiesteraza cu cresterea concentratiei cAMP
C. stimuleaza adenilatciclaza
D. relaxeaza muschii netezi cavitari
E. nu difuzeaza in laptele matern
FFF0703CM09140
Care dintre urmatoarele clase de medicamente pot fi utilizate ca antispastice?
A. Parasimpatomimetice.
B. Simpatomimetice.
C. Simpatolitice.
D. Parasimpatolitice.
E. Antispastice musculotrope.
FFF0703CM09141
Care dintre urmatoarele substante medicamentoase actioneaza ca antispastice prin
mecanism parasimpatolitic?
A. Mebeverina.
B. Fenpipramida.
C. Drotaverina.
186
D. Propantelina.
E. Butilscopolamina.
FFF0703CM09142
Caile de administrare a antispasticelor sunt:
A. Numai oral.
B. Numai injectabil.
C. Oral in cazuri cronice si forme usoare sau medii.
D. Injectabil in cazuri acute si forme grave.
E. Intrarectal in cazuri de neutilitate a caii orale si in pediatrie.

FFF0703CM09143
Care dintre urmatoarele afirmatii referitoare la butilscopolamina sunt adevarate?
A. Este un antispastic musculotrop.
B. Este un antispastic parasimpatolitic.
C. Este un compus natural.
D. Este un compus de sinteza.
E. Se utilizeaza sub forma de bromura in preparatul Scobutil.
FFF0703CM09144
Care din urmatoarele afirmatii referitoare la antispastice parasimpatolitice sunt corecte?
A. Eficacitatea antispastica este mai mare la nivelul tubului digestiv si mai slaba asupra
cailor biliare si urinare.
B. Se asociaza morfinomimeticelor pentru antagonizarea actiunii spastice a acestora.
C. Prezinta efect stimulator slab la nivel cardiovascular.
D. Se pot asocia cu antispastice musculotrope.
E. Nu se pot asocia cu antispastice musculotrope.
FFF0703CM09145
Care dintre afirmatii sunt corecte?
A. Fenpipramida este un antispastic musculotrop.
B. Fenpipramida este un antispastic parasimpatolitic.
C. Pitofenona este un antispastic musculotrop.
D. Metamizolul prezinta activitate antispastica musculotropa.
E. Preparatul Piafen este asociere intre Fenpiramida, Pitofenona, si metamizol.
FFF0703CM09146
Care dintre afirmatiile referitoare la papaverina sunt adevarate ?
A. Este un alcaloid cu structura purinica
B. Este un alcaloid cu structura izochinolinica
C. Este un antispastic musculotrop
D. Actioneaza ca antispastic prin inhibarea fosfodiesterazei
E. Este un antispastic parasimpatolitic
FFF0703CM09147
Indicatiile Papaverinei sunt:
A. Colici biliare, renale, intestinale
B. Spasm coronarian
C. Flutter atrial
D. Ateroscleroza cerebrala ( ca vasodilatator )
E. Tahiaritmii supraventriculare
FFF0703CM09148
Indicatiile antispaticelor sunt:
A. Spasme biliare
B. Spasme gastro-intestinale
C. Ileus paralitic
D. Spasme la nivel urogenital
E. Spasm coronarian
FFF0703CM09149
Antispasticele parasimpatolitice:
A. Actioneaza prin blocarea receptorilor muscarinici

B. Actioneaza asemanator acetilcolinei asupra receptorilor muscarinici


C. Au structura de amina tertiara sau sare cuaternara de amoniu
D. Pot fi compusi naturali obtinuti din plante
E. Pot fi si hiposecretoare gastrice
FFF0703CM09150
187
Alegeti afirmatiile corecte cu privire la butilscopolamina:
A. Este compus de amoniu cuaternar
B. Are o liposolubilitate crescuta
C. Difuzeaza slab prin bariera hematoencefalica
D. Are efecte centrale si oculare intense
E. Absorbtia digestiva este limitata.
FFF0703CM09151
Antispasticele anticolinergice au ca efecte :
A. Diminuarea peristaltismului intestinal
B. Grabirea golirii stomacului
C. Hipersecretia glandelor salivare si gastrice
D. Hiposecretia glandelor salivare si gastrice
E. Cresterea tonusului aparatului digestiv
FFF0703CM09152
Alegeti antispasticele indicate in enurezis si incontinenta urinara:
A. Atropina
B. Butilscopolamina
C. Isopropamid
D. Emepronium
E. Papaverina
FFF0703CM09153
Reactii adverse frecvente la utilizarea antispaticelor colinolitice sunt:
A. Midriaza cu cresterea presiunii intraoculare
B. Hipersalivatie
C. Disurie
D. Tulburari de deglutitie
E. Mictiuni frecvente
FFF0703CM09154
Alegeti medicamentele care asociaza antispastice parasimpatolitice cu alte antispastice:
A. Scobutil
B. Scobutil compus
C. Piafen
D. Lizadon
E. Foladon
FFF0703CM09155
Indicatiile papaverinei sunt:
A. hipotensiunea arteriala;
B. hipertensiunea arteriala (crize);
C. ateroscleroza cerebrala;
D. hipertensiunea intracraniana;

E. colici biliare, renale, gastrice, intestinale.


FFF0703CM09156
Care din urmatoarele afirmatii sunt corecte privind clasificarea antispasticelor?
A. neurotrope;
B. miorelaxante;
C. naturale;
D. curarizante;
E. musculotrope.
FFF0703CM09157
Care din urmatoarele medicamente au actiune antispastica?
A. Clorzoxazona;
B. Succinilcolina;
C. Propantelina;
D. Papaverina;
E. Butilscopolamina.
FFF0703CM09158
Care din urmatoarele indicatii terapeutice sunt false pentru antispastice?
A. constipatie;
B. colici biliare;
188
C. spasme genito-urinare;
D. glaucom;
E. hipertrofie de prostata
FFF0703CM09159
Care din urmatoarele afirmatii sunt corecte pentru butilscopolamina?
A. antispastic pe aparatul digestiv;
B. produce hipersalivatie;
C. produce bradicardie;
D. se administreaza in dismenoree;
E. se recomanda in colici renale.
FFF0703CM09160
Care din urmatoarele afirmatii sunt corecte pentru papaverina?
A. alcaloid;
B. saponozid;
C. antispastic musculotrop;
D. se recomanda in colici renale;
E. se injecteaza in criza de hipertensiune.
FFF0703CM09161
Care dintre afirmatiile urmatoare sunt adevarate pentru antispasticele parasimpatolitice:
A. eficacitatea antispastica este mai mare la nivelul tubului digestiv decat asupra cailor
biliare si urinare;
B. eficacitatea antispastica este mai mica la nivelul tubului digestiv decat asupra cailor
biliare si urinare;
C. au eficacitate mare in antagonizarea actiunii spastice a morfinomimeticelor;
D. au eficacitate modesta in antagonizarea actiunii spastice a morfinomimeticelor;
E. au efect stimulator slab la nivel cardiovascular.

FFF0703CM09162
Papaverina poseda urmatoarele proprietati farmacodinamice:
A. actiune relaxanta, antispastica, la nivelul muschilor netezi;
B. actiune bronhodilatatoare;
C. actiune deprimanta asupra miocardului;
D. actiune stimulanta asupra miocardului;
E. actiune vasodilatatoare.
FFF0703CM09163
Efectele papaverinei sunt potentate de:
A. acetilcolina;
B. levodopa;
C. fumat;
D. analgezice;
E. tranchilizante.
FFF0703CM09164
Care din produsele farmaceutice urmatoare contin metamizol?
A. Scobutil compus;
B. Foladon;
C. Scobutil;
D. Lizadon;
E. Piafen.
FFF0703CM09165
Sunt antispastice miotrope pure:
A. noraminofenazona;
B. mebeverina;
C. metamizolul;
D. drotaverina;
E. pitofenona.
FFF0703CM09166
Dozele mari de papaverina pot produce urmatoarele reactii adverse:
A. hipotensiune arteriala;
B. cefalee;
C. hipertensiune arteriala;
D. diaree;
E. inrosirea fetei.
189
FFF0703CM09167
La injectarea intravenoasa rapida papaverina produce:
A. tahicardie;
B. bradicardie;
C. oprirea respiratiei;
D. bloc atrio-ventricular;
E. stimularea inimii.
FFF0703CM09168
Care din urmatoarele afirmatii sunt adevarate pentru papaverina?
A. este antispastic musculotrop,

B. este antispastic neurotrop;


C. inhiba fosfodiesteraza;
D. actioneaza ca antagonist pe receptorii muscarinici;
E. actioneaza ca agonist pe receptorii adrenergici.
FFF0703CM09169
Proprietatile farmacocinetice ale papaverinei sunt:
A. este biotransformata in procent ridicat
B. T1/2 scurt: 1-2 ore
C. T1/2 lung: 12 ore
D. nu difuzeaza in laptele matern
E. difuzeaza in laptele matern
FFF0703CM09170
In doze mari, papaverina produce urmatoarele efecte secundare:
A. constipatie
B. hipotensiune arteriala
C. cefalee
D. paloare faciala
E. transpiratii
FFF0703CM09171
Administrata i.v. rapid, papaverina produce:
A. tahicardie
B. bradicardie
C. bloc atrioventricular
D. polipnee
E. oprirea respiratiei
FFF0703CM09172
Actiunea deprimanta a papaverinei asupra miocardului se manifesta prin:
A. deprimarea conducerii atrioventriculare
B. cresterea excitabilitatii
C. scaderea excitabilitatii
D. prelungirea perioadei refractare
E. scaderea perioadei refractare
FFF0703CM09173
Interactiunile papverinei cuprind:
A. efectele papaverinei sunt potentate de fumat
B. efectele papaverinei sunt antagonizate de fumat
C. papaverina creste actiunea levodopa
D. papaverina diminua actiunea levodopa
E. efectele papaverinei sunt antagonizate de analgezice
FFF0703CM09174
Urmatoarele preparate farmaceutice sunt asocieri de antispastice parasimpatolitice cu
antispastice musculotrope:
A. lizadon
B. piafen
C. scobutil compus
D. teofilina

E. metamizol
FFF0703CM09175
Spasmul experimental poate fi provocat prin doua tipuri de substante:
A. neurotrope tip acetilcolina
190
B. neurutrope tip atropina
C. miotrope tip ionii de bariu
D. miotrope tip papaverina
E. miotrope tip mebeverina
FFF0703CM09176
Antispastice miotrope pure de sinteza sunt:
A. mebeverina
B. drotaverina
C. papaverina
D. propantelina
E. pitofenona
FFF0703CM09177
Antispastice neurotrope de sinteza sunt:
A. pitofenona
B. butilscopolamina
C. propantelina
D. teofilina
E. fenpipramida

Simpatomimetice
INTREBARI TIP COMPLEMENT SIMPLU
1. C
2. C
3. B
4. A
5. E
6. A
7. D
8. C
9. E
10. E
11. C
12. D
13. E
14. C
15. E
16. D
17. A
18. B

19. C
20. A
21. C
22. D
23. B
24. D
25. D
26. E
27. C
28. D
29. B
30. C
31. E
32. E
33. D
34. D
35. C
36. D
37. E
38. E
39. C
40. E
41. C
42. D
43. A
44. D
INTREBARI TIP COMPLEMENT MULTIPLU
45. A,C,E
46. A,B,C,E
47. A,C,E
48. B,C,E
49. A,C,E
50. A,C,D
51. C,D
52. A,D,E
53. A,C,D,E
54. A,B,C
55. B,D,E
56. B,C,D
57. C,D,E
58. D,E
59. A,E
60. A,C,D
61. A,B,E
62. A,B,E
63. A,C,D

64. B,C,E
65. B,D,E
66. A,C,D
67. B,D
68. B,C,D
69. B,C,E
70. A,C,D
71. B,C
72. B,D,E
73. A,C
74. A,C,D
75. B,C
76. A,D,E
77. A,B,C
78. A,B,D
79. A,C,E
80. A,C,D
81. A,C,D
82. B,C
83. A,B,E
84. A,B
85. A,B
86. B,D
87. B,C
88. A,D,E
89. A,B,C,D
90. A,B,C,E
91. A,C,D
92. A,C
93. A,C
94. D,E
95. A,B,C,D
96. A,B
97. D,E
98. A,B,C,D
99. A,B,C
100. B,C,E
101. A,C
102. B,D
103. A,C
104. A,B,C,D
105. A,B,C,E
106. A,B,C
107. B,D
108. B,D
109. B,C,D,E

110. A,C,E
111. A,D,E
112. A,B,C
113. A,C,E
114. C,D
115. B,E
116. C,E
117. A,C
118. A,C,D
119. A,C,D
120. B,C
121. B,D
122. A,C,D
123. A,B,C,D
124. A,C,D
125. B,D,E
126. A,B,E
127. C,D,E
128. A,B,E
129. B,E
130. C,D,E
131. A,E
132. A,D,E
133. A,C,D
134. B,C,E
135. A,B,C
136. A,B,E
137. B,D,E
138. D,E
139. B,C,D
140. C,D,E
141. A,B,E
142. A,E
143. A,C,D
144. A,B,C
145. A,C,D
146. B,C,E
147. A,B
148. D,E
149. B,C
150. A,C,E
151. A,B,C,D
152. A,B,E
153. A,C,E
154. A,B,E
155. B,C,E

156. B,E
157. A,C,D
158. B,C
Simpatolitice
INTREBARI TIP COMPLEMENT SIMPLU
1. B
2. A
3. B
4. E
5. C
6. B
7. E
8. C
9. D
10. B
11. D
12. C
13. D
14. C
15. C
16. C
17. D
18. B
19. C
20. E
21. A
22. C
23. E
24. B
25. A
26. D
27. A
28. E
29. A
30. E
31. E
32. C
33. A
34. D
35. D
36. D
37. D
38. D
39. C
40. D
41. E

42. B
43. B
44. B
45. C
46. B
47. C
48. D
49. C
INTREBARI TIP COMPLEMENT MULTIPLU
50. B,C
51. B,C
52. B,E
53. B,C
54. A,B
55. B,C
56. A,D
57. B,D
58. C,D
59. A,B,D
60. A,C,D
61. A,C,E
62. A,C,D
63. A,B,C
64. A,E
65. B,D
66. B,C
67. C,D,E
68. A,B,D,E
69. A,B,C
70. B,E
71. A,B,D
72. B,C,E
73. B,C
74. B,C,D
75. B,D,E
76. A,B,E
77. A,D,E
78. A,B,E
79. B,C,E
80. B,C,D,E
81. A,C,D
82. B,C,D
83. A,C,E
84. A,B,E
85. B,D
86. C,E

87. A,B,C,E
88. B,D
89. A,B,E
90. B,C
91. A,C
92. A,B,D
93. B,C,D
94. A,B,C,E
95. A,B,E
96. A,B,D,E
97. A,C
98. A,D,E
99. D,E
100. A,B,C,D
101. A,B,C,D
102. A,B,C
103. A,C,D,E
104. A,C
105. A,C
106. A,B,C,E
107. A,C
108. A,C
109. A,B,C
110. A,B,C
111. A,B,C
112. B,C,D,E
113. B,C,D
114. C,E
115. D,E
116. C,D
117. A,D
118. B,D,E
119. C,D
120. A,D,E
121. B,D,E
122. A,B,C,D
123. A,D
124. B,E
125. B,C,D
126. A,D
127. C,E
128. A,B,C,E
129. A,B,C
130. A,B,D
131. B,C
132. B,C

133. A,C,D
134. D,E
135. A,B,C,D
136. C,D
137. A,C,E
138. A,B,C
139. A,C,D
140. B,C
141. B,E
142. A,B,D,E
143. A,C,D
144. A,B,C
145. B,D
146. A,E
147. C,D,E
148. A,E
149. B,C
150. A,C,D,E
151. A,B,C
152. B,D
153. B,C,E
154. A,C,E
155. B,C,D
156. B,C,D
157. A,B,C,E
158. B,C
159. B,C,E
160. A,C,D,E
Parasimpatomimetice si parasimpatolitice
INTREBARI TIP COMPLEMENT SIMPLU
1. D
2. B
3. B
4. A
5. D
6. C
7. B
8. B
9. C
10. C
11. E
12. D
13. D
14. C
15. D
16. E

17. D
18. C
19. D
20. B
21. C
22. E
23. D
24. C
25. C
26. A
27. B
28. D
29. A
30. A
31. E
32. A
33. B
34. D
35. C
36. A
37. C
38. D
39. C
40. B
41. A
42. E
43. D
44. D
45. C
46. C
47. D
48. B
INTREBARI TIP COMPLEMENT MULTIPLU
49. B,E
50. A,D
51. A,D
52. A,C,E
53. C,D
54. A,C,D
55. B,C
56. C,D
57. A,B,C
58. C,D,E
59. B,D
60. A,B,D
61. A,B

62. B,D
63. A,B,D
64. A,B,E
65. A,C,E
66. B,D,E
67. B,C,D
68. A,B,D,E
69. B,C,E
70. A,B,C
71. A,E
72. A,C,D
73. A,D
74. A,B
75. A,D,E
76. B,D
77. B,D,E
78. B,C
79. B,C
80. A,C,E
81. A,C,E
82. B,D
83. B,C,D
84. A,C,E
85. A,C,E
86. D,E
87. B,D,E
88. B,C,D
89. B,C,E
90. A,C,D
91. A,C,D
92. A,B,D
93. B,E
94. A,B,D
95. A,B,C
96. B,D
97. A,E
98. A,C,D
99. B,C,E
100. C,D,E
101. B,C,D
102. C,D
103. A,C
104. A,B,C
105. A,B,C,E
106. A,B,C
107. A,B,C

108. B,C,D,E
109. A,B,E
110. A,B,C
111. B,C,D
112. A,C
113. A,B,E
114. A,B
115. B,C,D,E
116. B,C,D
117. D,E
118. A,D,E
119. A,C,D
120. B,C,D,E
121. A,C,D
122. A,B,E
123. A,B,D
124. A,C,D
125. C,E
126. C,D
127. B,C,E
128. A,C,E
129. A,C
130. A,D,E
131. B,C,E
132. B,D,E
133. A,B,D
134. A,B,D,E
135. B,C,E
136. A,B,D,E
137. A,C,E
138. A,B,E
139. A,B,D
140. B,C,D
141. B,D,E
142. B,C,E
143. B,D
144. A,C,D
145. A,E
146. A,B,C
147. A,B,D,E
148. A,C,D
149. A,D,E
150. A,B,C,D
151. B,C,D
152. A,B,C
153. A,C

154. B,D
155. A,C,D
156. B,C
157. A,C,E
158. A,B,C
159. A,B
160. A,C,E
Examen farmacoterapie anul IV semestrul 1 - ANTIACIDE, ANTIULCEROASE
FFF0703CS05001 B
FFF0703CS05002 B
FFF0703CS05003 C
FFF0703CS05004 C
FFF0703CS05005 C
FFF0703CS05006 B
FFF0703CS05007 B
FFF0703CS05008 C
FFF0703CS05009 D
FFF0703CS05010 B
FFF0703CS05011 C
FFF0703CS05012 C
FFF0703CS05013 B
FFF0703CS05014 D
FFF0703CS05015 C
FFF0703CS05016 A
FFF0703CS05017 B
FFF0703CS05018 D
FFF0703CS05019 B
FFF0703CS05020 D
FFF0703CS05021 A
FFF0703CS05022 E
FFF0703CS05023 E
FFF0703CS05024 C
FFF0703CS05025 D
FFF0703CS05026 C
FFF0703CS05027 C
266
FFF0703CS05028 E
FFF0703CS05029 B
FFF0703CS05030 E
FFF0703CS05031 C
FFF0703CS05032 D
FFF0703CS05033 D
FFF0703CS05034 B
FFF0703CS05035 B
FFF0703CS05036 C
FFF0703CS05037 C

FFF0703CS05038 D
FFF0703CS05039 C
FFF0703CS05040 B
FFF0703CS05041 C
FFF0703CS05042 B
FFF0703CS05043 D
FFF0703CS05044 B
FFF0703CS05045 B
FFF0703CS05046 D
FFF0703CM05055 A,B,C
FFF0703CM05056 B,C,D,E
FFF0703CM05057 A,C
FFF0703CM05058 C,E
FFF0703CM05059 A,C,E
FFF0703CM05060 A,B,D
FFF0703CM05061 A,C
FFF0703CM05062 A,C,D
FFF0703CM05063 A,B,C,E
FFF0703CM05064 A,E
FFF0703CM05065 B,E
FFF0703CM05066 A,E
FFF0703CM05067 C,E
FFF0703CM05068 B,E
FFF0703CM05069 A,B,C
FFF0703CM05070 B,D
FFF0703CM05071 A,C,D
FFF0703CM05072 A,B,D
FFF0703CM05073 B,D
FFF0703CM05074 B,C
FFF0703CM05075 A,B
FFF0703CM05076 B,D
FFF0703CM05077 A,C,E
FFF0703CM05078 C,D
FFF0703CM05079 B,C,D
FFF0703CM05080 B,D
FFF0703CM05081 C,E
FFF0703CM05082 A,B,E
FFF0703CM05083 C,D
FFF0703CM05084 B,C,E
FFF0703CM05085 A,D,E
FFF0703CM05086 A,B,E
FFF0703CM05087 A,C,D,E
FFF0703CM05088 A,C,D
FFF0703CM05089 A,B,E
FFF0703CM05090 A,D,E
FFF0703CM05091 A,C

FFF0703CM05092 A,B,C
FFF0703CM05093 B,C,D
FFF0703CM05094 B,C,D,E
267
FFF0703CM05095 B,C,E
FFF0703CM05096 A,B
FFF0703CM05097 B,C
FFF0703CM05098 B,D
FFF0703CM05099 B,D,E
FFF0703CM05100 A,B,D
FFF0703CM05101 A,B,D
FFF0703CM05102 B,C
FFF0703CM05103 A,B,C,D
FFF0703CM05104 B,D
FFF0703CM05105 A,D
FFF0703CM05106 A,B
FFF0703CM05107 A,B,C
FFF0703CM05108 A,B,C
FFF0703CM05109 A,D
FFF0703CM05110 A,B,D
FFF0703CM05111 A,B,C
FFF0703CM05112 A,B,C
FFF0703CM05113 A,B,C
FFF0703CM05114 D,E
FFF0703CM05115 A,D,E
FFF0703CM05116 A,D,E
FFF0703CM05117 B,C,D
FFF0703CM05118 A,B,C
FFF0703CM05119 A,C
FFF0703CM05120 C,E
FFF0703CM05121 A,B,D
FFF0703CM05122 B,C,D
FFF0703CM05123 B,D,E
FFF0703CM05124 A,B,D
FFF0703CM05125 A,B,C,E
FFF0703CM05126 B,D,E
FFF0703CM05127 A,B,D,E
FFF0703CM05128 B,C
FFF0703CM05129 A,B,D,E
FFF0703CM05130 A,B,C
FFF0703CM05131 A,B,D,E
FFF0703CM05132 C,D
FFF0703CM05133 A,B,C
FFF0703CM05134 B,C,D
FFF0703CM05135 A,B,D
FFF0703CM05136 A,D

FFF0703CM05137 A,C,D
FFF0703CM05138 A,C,D
FFF0703CM05139 C,D
FFF0703CM05140 B,C
FFF0703CM05141 A,B
FFF0703CM05142 A,C
FFF0703CM05143 A,C,D,E
FFF0703CM05144 A,B,E
FFF0703CM05145 A,B,C
FFF0703CM05146 B,D
FFF0703CM05147 B,E
FFF0703CM05148 A,E
FFF0703CM05149 C,E
FFF0703CM05150 B,E
FFF0703CM05151 A,B,C,E
FFF0703CM05152 B,D
FFF0703CM05153 A,C,D
268
FFF0703CM05154 A,B,C
FFF0703CM05155 A,C,D
FFF0703CM05156 A,E
FFF0703CM05157 A,C
FFF0703CM05158 A,B,C
FFF0703CM05159 A,C
FFF0703CM05160 A,C,E
FFF0703CM05161 A,C
FFF0703CM05162 B,C
FFF0703CM05163 B,D,E
FFF0703CM05164 A,B,E
FFF0703CM05165 A,C,E
FFF0703CM05166 A,B,E
FFF0703CM05167 C,E
FFF0703CM05168 B,C,E
FFF0703CM05169 B,C,E
Examen farmacoterapie anul IV semestrul 1 - ANTIASTMATICE
FFF0703CS07001 D
FFF0703CS07002 B
FFF0703CS07003 B
FFF0703CS07004 B
FFF0703CS07005 E
FFF0703CS07006 A
FFF0703CS07007 B
FFF0703CS07008 D
FFF0703CS07009 C
FFF0703CS07010 B

FFF0703CS07011 A
FFF0703CS07012 C
FFF0703CS07013 B
FFF0703CS07014 B
FFF0703CS07015 A
FFF0703CS07016 B
FFF0703CS07017 C
FFF0703CS07018 D
FFF0703CS07019 A
FFF0703CS07020 D
FFF0703CS07021 C
FFF0703CS07022 D
FFF0703CS07023 C
FFF0703CS07024 E
FFF0703CS07025 D
FFF0703CS07026 D
FFF0703CS07027 D
FFF0703CS07028 E
FFF0703CS07029 E
FFF0703CS07030 C
FFF0703CS07031 C
FFF0703CS07032 B
FFF0703CS07033 D
FFF0703CS07034 A
FFF0703CS07035 E
FFF0703CS07036 D
FFF0703CS07037 C
FFF0703CS07038 D
FFF0703CS07039 D
FFF0703CS07040 C
FFF0703CS07041 E
FFF0703CM07049 B,D,E
FFF0703CM07050 A,B
FFF0703CM07051 A,C,E
FFF0703CM07052 A,B,E
FFF0703CM07053 C,E
FFF0703CM07054 B,E
FFF0703CM07055 A,B,D
FFF0703CM07056 B,C,D
FFF0703CM07057 A,C,E
FFF0703CM07058 B,D
FFF0703CM07059 B,C
FFF0703CM07060 A,B,D,E
FFF0703CM07061 B,C,D,E
FFF0703CM07062 A,D,E
FFF0703CM07063 B,C,E

FFF0703CM07064 A,B,C,D
272
FFF0703CM07065 A,E
FFF0703CM07066 A,C,E
FFF0703CM07067 A,C,E
FFF0703CM07068 A,B,D,E
FFF0703CM07069 A,C,D
FFF0703CM07070 A,E
FFF0703CM07071 B,C,D
FFF0703CM07072 A,D,E
FFF0703CM07073 B,D
FFF0703CM07074 B,C
FFF0703CM07075 A,B,E
FFF0703CM07076 A,D
FFF0703CM07077 A,D
FFF0703CM07078 A,B,C
FFF0703CM07079 C,E
FFF0703CM07080 A,E
FFF0703CM07081 A,C,D
FFF0703CM07082 A,C,E
FFF0703CM07083 A,C,E
FFF0703CM07084 A,D,E
FFF0703CM07085 A,B,C
FFF0703CM07086 A,B,C
FFF0703CM07087 A,B,D
FFF0703CM07088 A,B,C
FFF0703CM07089 B,C,D
FFF0703CM07090 A,B
FFF0703CM07091 A,B,E
FFF0703CM07092 A,B
FFF0703CM07093 A,D
FFF0703CM07094 A,B,D
FFF0703CM07095 A,B,D
FFF0703CM07096 A,D
FFF0703CM07097 A,E
FFF0703CM07098 A,B,C,E
FFF0703CM07099 A,B,C,D
FFF0703CM07100 D,E
FFF0703CM07101 A,B,D
FFF0703CM07102 A,B,C
FFF0703CM07103 D,E
FFF0703CM07104 A,B,C
FFF0703CM07105 A,B,D
FFF0703CM07106 D,E
FFF0703CM07107 A,B
FFF0703CM07108 A,B,D,E

FFF0703CM07109 A,C,E
FFF0703CM07110 A,C
FFF0703CM07111 A,B,C
FFF0703CM07112 C,E
FFF0703CM07113 C,E
FFF0703CM07114 A,B,C
FFF0703CM07115 A,B,C,E
FFF0703CM07116 B,C,D
FFF0703CM07117 C,D,E
FFF0703CM07118 D,E
FFF0703CM07119 A,B,C
FFF0703CM07120 C,D,E
FFF0703CM07121 A,B
FFF0703CM07122 A,B,C,D
FFF0703CM07123 D,E
273
FFF0703CM07124 D,E
FFF0703CM07125 B,C,D,E
FFF0703CM07126 C,E
FFF0703CM07127 B,C,D
FFF0703CM07128 A,C,E
FFF0703CM07129 B,E
FFF0703CM07130 A,B,D
FFF0703CM07131 A,B,C
FFF0703CM07132 A,C,D
FFF0703CM07133 A,D
FFF0703CM07134 B,C,D,E
FFF0703CM07135 B,E
FFF0703CM07136 A,B,C
FFF0703CM07137 A,B,E
FFF0703CM07138 C,D
FFF0703CM07139 B,D,E
FFF0703CM07140 A,E
FFF0703CM07141 C,E
FFF0703CM07142 C,D,E
FFF0703CM07143 A,D
FFF0703CM07144 A,B
FFF0703CM07145 A,D
FFF0703CM07146 A,B,D,E
FFF0703CM07147 A,B,D,E
FFF0703CM07148 A,E
FFF0703CM07149 B,C,E
FFF0703CM07150 B,C,D,E
FFF0703CM07151 A,D,E
FFF0703CM07152 A,B,C,D
FFF0703CM07153 A,C,E

FFF0703CM07154 A,C,D
FFF0703CM07155 A,E
FFF0703CM07156 B,C
FFF0703CM07157 A,C,E
FFF0703CM07158 B,C,D
FFF0703CM07159 A,C,E
FFF0703CM07160 A,B,E
FFF0703CM07161 B,E
FFF0703CM07162 B,D,E
FFF0703CM07163 A,D
FFF0703CM07164 B,C,E
FFF0703CM07165 A,C
FFF0703CM07166 B,C,D
FFF0703CM07167 B,D
FFF0703CM07168 B,D
FFF0703CM07169 A,B,E
FFF0703CM07170 B,C
Examen farmacoterapie anul IV semestrul 1 - ANTITUSIVE, EXPECTORANTE
FFF0703CS08001 B
FFF0703CS08002 C
FFF0703CS08003 B
FFF0703CS08004 D
FFF0703CS08005 A
FFF0703CS08006 D
FFF0703CS08007 C
FFF0703CS08008 E
FFF0703CS08009 B
FFF0703CS08010 B
274
FFF0703CS08011 C
FFF0703CS08012 D
FFF0703CS08013 B
FFF0703CS08014 B
FFF0703CS08015 A
FFF0703CS08016 E
FFF0703CS08017 A
FFF0703CS08018 A
FFF0703CS08019 A
FFF0703CS08020 D
FFF0703CS08021 D
FFF0703CS08022 B
FFF0703CS08023 B
FFF0703CS08024 B
FFF0703CS08025 C
FFF0703CS08026 D
FFF0703CS08027 E

FFF0703CS08028 A
FFF0703CS08029 C
FFF0703CS08030 D
FFF0703CS08031 C
FFF0703CS08032 E
FFF0703CS08033 D
FFF0703CS08034 D
FFF0703CS08035 D
FFF0703CS08036 D
FFF0703CS08037 D
FFF0703CS08038 A
FFF0703CS08039 B
FFF0703CS08040 D
FFF0703CS08041 C
FFF0703CS08042 D
FFF0703CS08043 B
FFF0703CS08044 C
FFF0703CS08045 E
FFF0703CS08046 B
FFF0703CS08047 B
FFF0703CS08048 D
FFF0703CS08049 C
FFF0703CS08050 C
FFF0703CS08051 B
FFF0703CS08052 C
FFF0703CS08053 E
FFF0703CM08060 A,E
FFF0703CM08061 A,D,E
FFF0703CM08062 A,B,C
FFF0703CM08063 C,D,E
FFF0703CM08064 B,C
FFF0703CM08065 A,E
FFF0703CM08066 C,D
FFF0703CM08067 B,D,E
FFF0703CM08068 B,D,E
FFF0703CM08069 A,C,D
FFF0703CM08070 A,B,D
FFF0703CM08071 A,C,D,E
FFF0703CM08072 A,E
FFF0703CM08073 B,D
FFF0703CM08074 A,B,D,E
FFF0703CM08075 B,D,E
275
FFF0703CM08076 A,D,E
FFF0703CM08077 C,D
FFF0703CM08078 C,E

FFF0703CM08079 A,B,D,E
FFF0703CM08080 A,C
FFF0703CM08081 A,E
FFF0703CM08082 B,C,E
FFF0703CM08083 B,D,E
FFF0703CM08084 A,C,D,E
FFF0703CM08085 B,D
FFF0703CM08086 B,C,E
FFF0703CM08087 A,C,D
FFF0703CM08088 A,C,E
FFF0703CM08089 B,D
FFF0703CM08090 A,B,E
FFF0703CM08091 A,B,D
FFF0703CM08092 A,B,C
FFF0703CM08093 A,B,C
FFF0703CM08094 B,C,D
FFF0703CM08095 B,C,D
FFF0703CM08096 B,C
FFF0703CM08097 A,C
FFF0703CM08098 A,C,D
FFF0703CM08099 B,C,D
FFF0703CM08100 B,C,D
FFF0703CM08101 B,D,E
FFF0703CM08102 A,B,C
FFF0703CM08103 B,C,D
FFF0703CM08104 B,C,D
FFF0703CM08105 A,B,C,D
FFF0703CM08106 A,D
FFF0703CM08107 A,B,C
FFF0703CM08108 B,D,E
FFF0703CM08109 B,D
FFF0703CM08110 B,C,D,E
FFF0703CM08111 B,E
FFF0703CM08112 B,C,D,E
FFF0703CM08113 B,C,D,E
FFF0703CM08114 A,B,C,D
FFF0703CM08115 A,B,C,E
FFF0703CM08116 A,B,C,D
FFF0703CM08117 A,B,C
FFF0703CM08118 A,B,C
FFF0703CM08119 A,C
FFF0703CM08120 B,D
FFF0703CM08121 A,B,C
FFF0703CM08122 A,D,E
FFF0703CM08123 C,D,E
FFF0703CM08124 A,D

FFF0703CM08125 A,E
FFF0703CM08126 B,D,E
FFF0703CM08127 B,D,E
FFF0703CM08128 C,D,E
FFF0703CM08129 A,D,E
FFF0703CM08130 C,D,E
FFF0703CM08131 A,B,E
FFF0703CM08132 A,D
FFF0703CM08133 A,C,D,E
FFF0703CM08134 B,D,E
276
FFF0703CM08135 C,D,E
FFF0703CM08136 A,B,D,E
FFF0703CM08137 A,B,D
FFF0703CM08138 B,E
FFF0703CM08139 B,C,D
FFF0703CM08140 A,C
FFF0703CM08141 A,C,D
FFF0703CM08142 A,B
FFF0703CM08143 B,C,E
FFF0703CM08144 A,B,C,E
FFF0703CM08145 A,C
FFF0703CM08146 A,B,D
FFF0703CM08147 A,B,D,E
FFF0703CM08148 B,C,D
FFF0703CM08149 A,B,C,E
FFF0703CM08150 A,B,E
FFF0703CM08151 A,B,D
FFF0703CM08152 A,B
FFF0703CM08153 A,B,C
FFF0703CM08154 A,C,D
FFF0703CM08155 A,B
FFF0703CM08156 B,D
FFF0703CM08157 A,C,D,E
FFF0703CM08158 B,D,E
FFF0703CM08159 A,D,E
FFF0703CM08160 B,D,E
FFF0703CM08161 A,C,D
FFF0703CM08162 A,E
FFF0703CM08163 A,B,D,E
FFF0703CM08164 A,B,D
FFF0703CM08165 B,D
FFF0703CM08166 A,C,D,E
FFF0703CM08167 C,E
FFF0703CM08168 A,D
FFF0703CM08169 A,C,E

FFF0703CM08170 A,D,E
FFF0703CM08171 D,E
FFF0703CM08172 A,C,D,E
FFF0703CM08173 B,C,E
FFF0703CM08174 A,B,D,E
FFF0703CM08175 A,C,D
Examen farmacoterapie anul IV semestrul 1 - ANTISPASTICE
FFF0703CS09001 E
FFF0703CS09002 B
FFF0703CS09003 C
FFF0703CS09004 D
FFF0703CS09005 E
FFF0703CS09006 D
FFF0703CS09007 B
FFF0703CS09008 D
FFF0703CS09009 E
FFF0703CS09010 C
FFF0703CS09011 B
FFF0703CS09012 D
FFF0703CS09013 D
FFF0703CS09014 B
FFF0703CS09015 E
FFF0703CS09016 C
277
FFF0703CS09017 D
FFF0703CS09018 B
FFF0703CS09019 B
FFF0703CS09020 E
FFF0703CS09021 A
FFF0703CS09022 C
FFF0703CS09023 D
FFF0703CS09024 E
FFF0703CS09025 D
FFF0703CS09026 E
FFF0703CS09027 D
FFF0703CS09028 B
FFF0703CS09029 E
FFF0703CS09030 A
FFF0703CS09031 E
FFF0703CS09032 B
FFF0703CS09033 E
FFF0703CS09034 D
FFF0703CS09035 D
FFF0703CS09036 C
FFF0703CS09037 E
FFF0703CS09038 B

FFF0703CS09039 B
FFF0703CS09040 A
FFF0703CS09041 E
FFF0703CS09042 C
FFF0703CS09043 B
FFF0703CS09044 B
FFF0703CS09045 D
FFF0703CS09046 E
FFF0703CS09047 D
FFF0703CS09048 D
FFF0703CS09049 C
FFF0703CS09050 B
FFF0703CS09051 D
FFF0703CS09052 B
FFF0703CS09053 E
FFF0703CS09054 A
FFF0703CS09055 C
FFF0703CS09056 C
FFF0703CM09063 A,D,E
FFF0703CM09064 A,D
FFF0703CM09065 A,C,E
FFF0703CM09066 B,E
FFF0703CM09067 A,B
FFF0703CM09068 A,C,E
FFF0703CM09069 C,D
FFF0703CM09070 A,B
FFF0703CM09071 A,E
FFF0703CM09072 A,C
FFF0703CM09073 A,D,E
FFF0703CM09074 A,B,E
FFF0703CM09075 D,E
FFF0703CM09076 B,C,E
FFF0703CM09077 B,C,D
FFF0703CM09078 A,B,C,E
FFF0703CM09079 B,D,E
FFF0703CM09080 A,C
FFF0703CM09081 C,E
278
FFF0703CM09082 A,C,D
FFF0703CM09083 A,D,E
FFF0703CM09084 A,D
FFF0703CM09085 B,C
FFF0703CM09086 A,B,D,E
FFF0703CM09087 B,C,E
FFF0703CM09088 A,B,D
FFF0703CM09089 A,C,E

FFF0703CM09090 A,C,E
FFF0703CM09091 B,C,E
FFF0703CM09092 A,D
FFF0703CM09093 A,C,D
FFF0703CM09094 A,B,D
FFF0703CM09095 A,C,E
FFF0703CM09096 A,B,E
FFF0703CM09097 A,C
FFF0703CM09098 B,D
FFF0703CM09099 B,D
FFF0703CM09100 A,B,C,E
FFF0703CM09101 B,C,D
FFF0703CM09102 A,B,C
FFF0703CM09103 A,C,E
FFF0703CM09104 A,B,C
FFF0703CM09105 A,B
FFF0703CM09106 A,B,C,D
FFF0703CM09107 B,C,E
FFF0703CM09108 A,C,D
FFF0703CM09109 B,D
FFF0703CM09110 A,B,D,E
FFF0703CM09111 A,C
FFF0703CM09112 B,C,D
FFF0703CM09113 A,D
FFF0703CM09114 A,B,D
FFF0703CM09115 A,B,C,D
FFF0703CM09116 A,C,D,E
FFF0703CM09117 C,D,E
FFF0703CM09118 A,B,C,D
FFF0703CM09119 A,B,C
FFF0703CM09120 A,B
FFF0703CM09121 B,C
FFF0703CM09122 A,B
FFF0703CM09123 C,D,E
FFF0703CM09124 C,D,E
FFF0703CM09125 B,C
FFF0703CM09126 A,B,C
FFF0703CM09127 A,B,C
FFF0703CM09128 A,B,C,D
FFF0703CM09129 A,B,C
FFF0703CM09130 B,C,E
FFF0703CM09131 A,C,D
FFF0703CM09132 A,D
FFF0703CM09133 B,D
FFF0703CM09134 A,C
FFF0703CM09135 B,C

FFF0703CM09136 A,B,E
FFF0703CM09137 A,B,D
FFF0703CM09138 A,C,E
FFF0703CM09139 A,B,D
FFF0703CM09140 D,E
279
FFF0703CM09141 B,D,E
FFF0703CM09142 C,D,E
FFF0703CM09143 B,D,E
FFF0703CM09144 A,B,C,D
FFF0703CM09145 B,C,D,E
FFF0703CM09146 B,C,D
FFF0703CM09147 A,B,D
FFF0703CM09148 A,B,D,E
FFF0703CM09149 A,C,D,E
FFF0703CM09150 A,C,E
FFF0703CM09151 A,D
FFF0703CM09152 C,D
FFF0703CM09153 A,C,D
FFF0703CM09154 B,C,D
FFF0703CM09155 B,C,E
FFF0703CM09156 A,C,E
FFF0703CM09157 C,D,E
FFF0703CM09158 A,D,E
FFF0703CM09159 A,D,E
FFF0703CM09160 A,C,D,E
FFF0703CM09161 A,D,E
FFF0703CM09162 A,B,C,E
FFF0703CM09163 D,E
FFF0703CM09164 A,E
FFF0703CM09165 B,D,E
FFF0703CM09166 A,B,E
FFF0703CM09167 B,C,D
FFF0703CM09168 A,C
FFF0703CM09169 A,B,E
FFF0703CM09170 A,B,C,E
FFF0703CM09171 B,C,E
FFF0703CM09172 A,C,D
FFF0703CM09173 B,D
FFF0703CM09174 A,B,C
FFF0703CM09175 A,C
FFF0703CM09176 A,B,E
FFF0703CM09177 B,C,E