Sunteți pe pagina 1din 232

MARIA MOGA

SINTEZE I TESTE PENTRU EXAMENUL DE


BACALAUREAT
2013

BIOLOGIE
CLASELE XI XII

ANATOMIE I FIZIOLOGIE UMAN


GENETIC I ECOLOGIE UMAN

Cuprins

PROGRAMA DE BIOLOGIE PENTRU EXAMENUL DE


BACALAUREAT 2013
PARTEA I - SINTEZE PENTRU EXAMENUL DE BACALAUREAT
A. SINTEZE CLASA A XI-A - ANATOMIA I FIZIOLOGIA UMAN
1. ALCTUIREA CORPULUI UMAN
1.1. Topografia organelor i a sistemelor de organe..8
1.2. Planuri i raporturi anatomice.8
2. FUNCIILE FUNDAMENTALE ALE ORGANISMULUI UMAN
2.1. FUNCIILE DE RELAIE
2.1.1. SISTEMUL NERVOS ..9
Clasificarea sistemului nervos...10
Sistemul nervos somatic ...10
Noiuni elementare de igien i de patologie 15
Sistemul nervos
vegetativ.15
2.1.2. ANALIZATORII
Segmentele unui
analizator..17
Fiziologia analizatorului
cutanat18
Fiziologia analizatorului
vizual19
Fiziologia analizatorului auditiv
Fiziologia analizatorului vestibular
Noiuni elementare de igien i patologie
2.1.3. Glandele endocrine
Hipofiza
Glandele suprarenale
Tiroida
Pancreasul endocrin
Gonadele
2.1.4. Sistemul osos
Scheletul
Noiuni elementare de igien i patologie
2.1.5. Sistemul muscular
Muchi scheletici
Noiuni elementare de igien i de patologie
2.2. Funciile de nutriie
2.2.1. Digestia i absorbia
Transformri fizico-chimice ale alimentelor n tubul digestiv;
Absorbia intestinal;
Fiziologia intestinului gros;
Noiuni elementare de igien i patologie
2.2.2. Circulaia
Grupele sanguine
Imunitatea
Parametri funcionali ai activitii cardiace
Activitatea cardiac
Circulaia mare i mic
2

Noiuni elementare de igien i patologie


2.2.3. Respiraia
Ventilaia pulmonar
Volume i capaciti respiratorii
Scimburile de gaze respiratorii i transportul acestora
Noiuni elementare de igien i patologie
2.2.4. Excreia
Formarea i eliminarea urinei
Noiuni elementare de igien i de patologie
2.3. Funcia de reproducere
Componentele i fiziologia sistemul reproductor
Sntatea reproducerii
Noiuni elementare de igien i de patologie
B. Sinteze clasa a XII-a Genetic i ecologie uman
1. Genetic
1.1. Genetic molecular
1.1.1. Acizii nucleici
1.1.2. Organizarea materialului genetic: virusuri, procariote i eucariote
1.2. Genetic uman
1.2.1. Genomul uman
1.2.2. Mutageneza i teratogeneza
1.2.3. Domenii de aplicabilitate i consideraii bioetice n genetica uman
2. Ecologie uman
2.1. Caracteristicile ecosistemelor antropizate i modaliti de investigare
2.2. Impactul antropic asupra ecosistemelor naturale
Partea a II-a Teste de evaluare
A. Teste de evaluare pe capitole - clasa a XI-a anatomia i fiziologia uman
B. Teste de evaluare pe capitole - clasa a XII- a - genetic i ecologie uman
C. Teste generale de evaluare variante de subiecte pentru examenul de bacalaureat
Partea a III-a Rspunsuri teste de evaluare
A. Rspunsuri teste de evaluare pe capitole - clasa a XI-a
B. Rspunsuri teste de evaluare pe capitole - clasa a XII a
C. Rspunsuri teste generale de evaluare

Programa de examen pentru disciplina biologie


I. Statutul disciplinei
n cadrul examenului de bacalaureat 2013, biologia are statutul de disciplin opional, fiind susinut la
proba E. d) n funcie de filier, profil i specializare.
Proba de examen este scris.
Proba scris la biologie pentru care elevul poate opta, n conformitate cu filiera, profilul i specializarea
urmate, se poate susine n una dintre cele dou variante, dac biologia a fost studiat n clasele de liceu
cuprinse n varianta aleas:
B1. Biologie vegetal i animal - clasele a IX-a i a X-a.
B2. Anatomie i fiziologie uman, genetic i ecologie uman - clasele a XI-a i a XII
Testul de biologie este structurat pe trei subiecte ( I, II , III ), fiecare a cte 30 de puncte i con ine
urmtoarele tipuri de itemi:
- Itemi cu alegere simpl ( alegerea unui rspuns corect )
3

- Itemi cu alegere dual ( selectarea unuia dintre cele dou rspunsuri posibile: adevrat / fals; n cazul unei
afirmaii false, se solicit modificarea par ial a afirma iei pentru ca aceasta s devin adevrat )
- Itemi cu rspuns scurt ( elaborarea unor rspunsuri sub form de: propozi ii, fraze, cuvinte, numere,
simboluri )
- Itemi de completare ( ncadrarea unor noiuni ntr-un context suport )
- ntrebri structurate ( mai multe subntrebri, legate printr-un element comun )
- Rezolvarea de probleme
- Minieseu structurat ( elaborarea unui text coerent, n conformitate cu un set de cerin e date )
II. Competene de evaluat
B2. Anatomie i fiziologie uman, genetic i ecologie uman
- Recunoaterea, definirea, dovedirea nelegerii unor termeni, concepte, legi i principii specifice tiinelor
biologice.
- Identificarea principalelor componente structurale ale sistemelor de organe la om, precum i a funciilor
acestora.
- Descrierea particularitilor funcionale ale sistemelor de organe la om; stabilirea corelaiei structurfuncie; descrierea principalelor caracteristici structurale ale materialului genetic.
- Descrierea particularitilor biotopului i ale biocenozei.
- Caracterizarea unor fenomene, procese biologice, a unor boli care afecteaz organe, sisteme de organe
etc.
- Compararea funciilor fundamentale i evidenierea interdependenei lor pentru meninerea integralitii
organismului uman.
- Explicarea structurii i funciilor materialului genetic, utiliznd terminologia tiinific adecvat.
- Explicarea unor adaptri funcionale ale organismului uman la variaiile mediului (stimuli interni, stimuli
externi).
- Identificarea i interpretarea variaiilor cantitative i calitative ale unor funcii fundamentale ale
organismului uman, ale materialului genetic; aprecierea i interpretarea unor efecte ale variaiilor
condiiilor de mediu asupra funciilor organismului uman.
- Identificarea i interpretarea unor relaii interspecifice n ecosistemele antropizate.
- Reprezentarea schematic a unor structuri, a mecanismelor unor procese biologice etc.
- Aplicarea cunotinelor de biologie n:
- realizarea, interpretarea unor rezultate, scheme etc.;
- elaborarea unui text coerent dup un algoritm dat, utiliznd termeni specifici;
- rezolvarea unor probleme, situaii-problem date etc.;
- alctuirea unor probleme i rezolvarea lor, imaginarea unor situaii problem;
- proiectarea etapelor unor activiti experimentale cu scop de investigare, verificare,
certificare etc. a unor date, afirmaii, procese, legi biologice etc.;
- recunoaterea, prevenirea unor boli care afecteaz organe, sisteme de organe;
- explicarea, prevenirea efectelor factorilor mutageni asupra organismului uman;
- explicarea consecinelor propriului comportament asupra sntii organismului, a
- impactului antropic asupra ecosistemelor naturale.
- Argumentarea propriilor observaii, investigaii, concluzii pe baza conceptelor biologice fundamentale:
unitatea structur-funcie; unitatea organism-mediu; unitate-diversitate; evoluia de la simplu la
complex.
III. Coninuturi
B2. Anatomie i fiziologie uman, genetic i ecologie uman
Coninuturi clasa a XI-a
1. Alctuirea corpului uman
- topografia organelor i a sistemelor de organe - planuri i raporturi anatomice;
2. Funciile fundamentale ale organismului uman
2.1. Funciile de relaie
2.1.1. Sistemul nervos
- clasificarea sistemului nervos din punct de vedere topografic i funcional;
4

- sistemul nervos somatic: funcia reflex - actul reflex, funcia de conducere - clasificarea cilor
de conducere si rolul acestora;
- sistemul nervos vegetativ - clasificare, efecte ale stimulrii simpaticului i parasimpaticului;
- noiuni elementare de igien i de patologie: meningit, com, hemoragii
cerebrale.
2.1.2. Analizatorii
- segmentele unui analizator;
- fiziologia analizatorilor: vizual, auditiv, vestibular, cutanat;
- noiuni elementare de igien i patologie: herpes, cataract, glaucom, conjunctivit, otit.
2.1.3. Glandele endocrine
- topografie, hormoni efecte definitorii: hipofiz, tiroid, pancreas,
suprarenale, gonade;
- disfuncii (nanism hipofizar, gigantism, acromegalie, diabet insipid, boala Basedow-Graves,
mixedem, nanism tiroidian, gu endemic, diabet zaharat).
2.1.4. Sistemul osos
- scheletul - alctuire, rol, creterea n lungime i n grosime a oaselor;
- noiuni elementare de igien i patologie: deformri, fracturi, entorse, luxaii.
2.1.5. Sistemul muscular
- muchi scheletici: principalele grupe, tipuri de contracii;
- noiuni elementare de igien i de patologie: oboseal muscular, ntinderi i rupturi musculare.
2.2. Funciile de nutriie
2.2.1. Digestia i absorbia
- transformri fizico-chimice ale alimentelor n tubul digestiv; absorbia intestinal;
- fiziologia intestinului gros;
- noiuni elementare de igien i patologie: carii dentare, stomatit, enterocolite, ciroz hepatic,
litiaz biliar, pancreatit.
2.2.2. Circulaia
- grupe sanguine, imunitate; activitatea cardiac, parametri funcionali - frecven cardiac, debit
cardiac, tensiune arterial, puls arterial; circulaia mare i mic;
- noiuni elementare de igien i patologie: cardiopatie ischemic, hemoragii interne i externe,
leucemii, anemii.
2.2.3. Respiraia
- ventilaia pulmonar, transportul gazelor, schimbul de gaze, volume i capaciti respiratorii;
- noiuni elementare de igien i patologie: grip, fibroz pulmonar, emfizem.
2.2.4. Excreia
- formarea i eliminarea urinei;
- noiuni elementare de igien i de patologie: cistit, nefrit, glomerulonefrit.
2.3. Funcia de reproducere
- sistemul reproductor: componente, fiziologie;
- sntatea reproducerii: planificare familial, concepie i contracepie, sarcina i naterea;
- noiuni elementare de igien i de patologie: anexit, adenom de prostat.
Coninuturi clasa a XII-a
1. Genetic
1.1. Genetic molecular
1.1.1. Acizii nucleici
- compoziia chimic; structura primar i secundar a ADN;
- tipuri de ARN, structur i funcii; funcia autocatalitic i heterocatalitic.
1.1.2. Organizarea materialului genetic: virusuri, procariote i eucariote;
1.2. Genetic uman
1.2.1. Genomul uman - complementul cromozomial.
1.2.2. Mutageneza i teratogeneza - anomalii cromozomiale asociate cancerului uman (fenotipul
cancerului, ageni carcinogeni).
1.2.3. Domenii de aplicabilitate i consideraii bioetice n genetica uman
- sfaturile genetice; diagnosticul prenatal; fertilizarea in vitro; clonarea terapeutic;
5

- terapia genic.
2. Ecologie uman
2.1.Caracteristicile ecosistemelor antropizate i modaliti de investigare; particulariti ale
biotopului i biocenozei; relaii interspecifice n ecosistemele antropizate.
2.2. Impactul antropic asupra ecosistemelor naturale: degradarea habitatelor, introducerea de specii
noi, supraexploatarea resurselor biologice (defriare, punat, pescuit, vntoare), urbanizare i
industrializare, deteriorarea mediului prin poluare chimic, fizic, biologic.

Partea 1
Sinteze pentru examenul de bacalaureat

A. Sinteze clasa a XI-a - Anatomie i fiziologie uman


1. Alctuirea corpului uman
2. Funciile fundamentale ale organismului uman

B. Sinteze clasa a XII-a - Genetic i ecologie uman


1. Genetic
2. Ecologie uman

A. Sinteze clasa a XI-a - Anatomie i fiziologie uman


1. Alctuirea corpului uman
1.1. Topografia organelor i sistemelor de organe

Topografia [ topos = loc; graphein =a scrie ]se refer la modul de dispunere ( localizare) a organelor
n diferite regiuni ale corpului.
Organele sunt alctuite din grupri de esuturi care s-au diferen iat n vederea ndeplinirii anumitor
funcii n organism. Pentru organele interne se folosete termenul de viscere.
Sistemele de organe sunt uniti morfologice care ndeplinesc principalele func ii ale organismului: de
relaie, de nutriie i de reproducere.
Corpul uman este alctuit din urmtoarele regiuni: cap, gt, trunchi i membre. Capul, mpreun cu
gtul, formeaz extremitatea cefalic a corpului.
Regiunea capului cuprinde dou pri:
neurocraniul ( cutia cranian ) - adpostete: encefalul , 2 glande endocrine
( hipofiza, epifiza), urechea ( medie i intern )
viscerocraniul ( oasele feei ) - adpostete: segmentele periferice ale analizatorilor
( vizual, olfactiv, gustativ ), fosele nazale, cavitatea bucal
Regiunea gtului cuprinde trei pri:
regiunea anterioar - conine: cile respiratorii ( traheea, laringele ), glanda tiroid
regiunea posterioar ( nucal = ceafa ) - conine : cile digestive ( faringele, esofagul ), glandele
paratiroide
regiunea lateral - conine: dou vase sangvine mari ( artera carotid, vena jugular )
Regiunea trunchiului cuprinde trei caviti:
cavitatea toracic - conine : cavitatea pleural ( adposte te plmnii ), cavitatea pericardic
( adpostete inima ) i mediastinul ( adpostete timusul i aorta )
muchiul diafragm separ cavitatea toracic de cavitatea abdominal
cavitatea abdominal - adpostete : o parte a sistemului digestiv ( ficatul, stomacul, pancreasul,
intestinul subire i colonul ), splina i rinichii
cavitatea pelvian - adpostete: vezica urinar, cile urinare extrarenale, rectul i organele sistemului
reproductor ( la femeie: ovarele, trompele uterine i uterul; la brbat: prostata, veziculele seminale i o
parte a cilor extratesticulare )
Membrele sunt alctuite din centuri i poriuni libere i sunt de dou tipuri:
membrele superioare - legate de trunchi prin centura scapular
- poriunea liber are trei segmente: bra, antebra, mn
membrele inferioare - legate de trunchi prin centura pelvian
- poriunea liber are trei segmente: coaps, gamb, picior
1.2. Axe, planuri i raporturi anatomice
7

Axele i planurile sunt elementele de orientare, utilizate pentru stabilirea poziiei


segmentelor corpului i a raporturilor dintre ele.
Corpul uman este tridimensional, are simetrie bilateral i este strbtut de trei axe i trei planuri.
Axele corpului - corespund dimensiunilor corpului i se ntretaie n unghi drept.
- sunt de trei tipuri: longitudinal, transversal i sagital
Denumirea axului
Polii axului
Longitudinal = al lungimii corpului
- superior ( cranial )
- inferior ( caudal )
Transversal = al limii corpului
- stng
- drept
Sagital = anteroposterior = al grosimii corpului
- anterior
- posterior
Planurile corpului - trec prin cte dou axe
- sunt de trei tipuri: frontal, sagital i transversal
Denumirea
planului
Frontal

Caracteristici

Transversal

= planul metameriei corpului


- mparte corpul n segmente
asemntoare, care se succed
= planul simetriei bilaterale
- mparte corpul n 2 jumti
simetrice: dreapt i stng

Sagital

- orientat paralel cu fruntea

Axe prin care


trece
- longitudinal
- transversal
- transversal
- sagital

Prile corpului delimitate

- sagital
- longitudinal

- stng
- dreapt

- anterioar ( ventral )
- posterioar ( dorsal )
- superioar ( cranial )
- inferioar ( caudal )

2.

Funciile fundamentale ale organismului uman


2.1. Funciile de relaie
Funciile de relaie sunt sensibilitatea i micarea.
Sensibilitatea reprezint capacitatea organismului de a rspunde la stimulii din mediu i se realizeaz
cu participarea sistemului nervos i a organelor de sim.
2.1.1 Sistemul nervos

*Sistemul nervos este format din dou tipuri de celule: neuroni i celule gliale.
I. Neuronii = celulele nervoase
a. Structura neuronilor: corpul neuronal i prelungirile neuronale
Corpul neuronal
corpii neuronali intr n alctuirea substanei cenu ii a sistemului nervos
prin gruparea mai multor corpi neuronali se formeaz: centri nervo i ( n nevrax ) i ganglioni nervo i
( extranevraxial ); rol: genereaz impulsuri nervoase
Prelungirile neuronale sunt reprezentate de: dendrite i axoni
prelungirile neuronale intr n alctuirea substanei albe a sistemului nervos
prin gruparea mai multor prelungiri neuronale, se formeaz: fascicule nervoase ( n nevrax ) i nervi
( extranevraxial ) rol: conduc impulsul nervos; dendritele [ dendros = arbori ] conduc impulsul nervos
aferent, iar axonii conduc impulsul nervos eferent
b.Clasificarea neuronilor
Dup funcie:
senzitivi ( receptori ) primesc impulsuri nervoase senzitive de la receptori
motori transmit impulsuri nervoase motorii ( comenzi ) la efectori
intercalari ( de asociaie ) fac legtura ntre neuronii senzitivi i neuronii motori
Dup numrul de prelungiri:
unipolari - au o singur prelungire: un axon
pseudounipolari - ramificaia unic se divide sub form de T, braul central fiind axonul, iar cel periferic
dendrita
bipolari - au dou prelungiri: un axon i o dendrit
8

- multipolari - au mai multe prelungiri: un axon i mai multe dendrite


II. Celule gliale = nevrogliile
- sunt celule de susinere, rspndite printre neuroni
- roluri: susinerea i hrnirea neuronilor, fagocitarea neuronilor distru i
Sistemul nervos este nvelit de trei foie meningeale: duramater, arahnoida i piamater
- duramater : este foia extern care ader la oasele cutiei craniene i oasele canalului
vertebral; ntre oasele craniene i duramater i ntre canalul vertebral i duramater exist spaiul epidural
- arahnoida : este foia mijlocie; sub arahnoid, exist spaiul subarahnoidian ce con ine lichid
cefalorahidian ( L.C.R ) cu rol de protecie, hrnire i transport
- piamater : este foia intern, care ader la suprafaa organelor nervoase i are rol nutritiv
Clasificarea sistemului nervos din punct de vedere topografic i func ional

I. Din punct de vedere topografic, sistemul nervos se clasific n:


1. Sistemul nervos central = nevrax = ax cerebrospinal: format din encefal i mduva spinrii
a. Encefalul
este localizat n cutia cranian i este alctuit din: emisferele cerebrale ( creierul mare) ,
diencefalul, cerebelul ( creierul mic ) i trunchiul cerebral
b. Mduva spinrii
este localizat n canalul coloanei vertebrale, de la vertebra cervical C 1 pn la vertebra lombar L2 ,
apoi se continu cu conul medular i filum terminale pn la vertebra coccigian CC 2
2. Sistemul nervos periferic = extranevrax: format din ganglioni nervoi i nervi periferici
a. Ganglionii nervoi
- sunt alctuii din grupri ale corpilor celulari ai neuronilor
- sunt reprezentai de: ganglioni spinali i ganglioni cranieni
b. Nervii periferici
- sunt alctuii din grupri ale prelungirilor neuronale
- sunt reprezentai de: nervii spinali ( 31 de perechi ) i nervii cranieni ( 12 perechi )
II. Din punct de vedere funcional, sistemul nervos se clasific n:
1. Sistemul nervos somatic = al vieii de relaie
- integreaz organismul n mediul de via, asigurnd sensibilitatea i activitatea motorie somatic
2. Sistemul nervos vegetativ ( SNV ): coordoneaz activitatea organelor interne ( viscerelor ) i se
clasific n:
sistem nervos vegetativ simpatic : acioneaz n situaii neobinuite de via, pregtind organismul pentru
lupt i aprare
sistem nervos vegetativ parasimpatic : acioneaz n condiii obinuite de via

Sistemul nervos somatic


I. Funcia reflex se realizeaz prin substana cenuie a sistemului nervos.
Distribuia substanei cenuii la nivelul sistemului nervos central:
a. mduva spinrii : substana cenuie este dispus la interior i este organizat n 6 coarne:
- dou coarne posterioare ( conin neuroni somatosenzitivi )
- dou coarne laterale ( conin neuroni vegetativi: viscerosenzitivi i visceromotori )
- dou coarne anterioare ( conin neuroni somatomotori )
b. trunchiul cerebral : substana cenuie este dispus la interior, fragmentat n nuclei:
senzitivi, motori, vegetativi i proprii
c. cerebelul : substana cenuie formeaz la exterior scoar a cerebeloas i la interior nuclei
d. diencefalul : conine mai multe mase de substan cenuie sub form de nuclei
e. emisferele cerebrale : substana cenuie formeaz la exterior scoara cerebral ( cortexul ) i la interior
nucleii bazali ( corpii striai )
Nervii spinali i nervii cranieni realizeaz legtura organelor nervoase din sistemul nervos central cu
receptorii i efectorii.
Nervii spinali sunt nervi micti i realizeaz legtura mduvei spinrii cu receptorii i efectorii.
Componentele nervului spinal
9

a. rdcina posterioar ( senzitiv )


- are pe traseul ei un ganglion spinal ce conine neuroni senzitivi
- este alctuit din dendritele i axonii neuronilor senzitivi din ganglionul spinal
b. rdcina anterioar ( motorie ) : este alctuit din axonii neuronilor motori din coarnele laterale i
anterioare ale mduvei spinrii
c. trunchi ( mixt ): conine fibre nervoase senzitive i motorii i se mparte n cinci ramuri
d. ramuri: 4 ramuri mixte ( dorsal, ventral, comunicant alb, meningeal ) i o ramur motorie
( comunicant cenuie )
Actul reflex este procesul fiziologic de rspuns al organismului, cu participarea sistemului nervos, la
aciunea unor stimuli ce acioneaz asupra unui receptor; are ca substrat material arcul reflex
Componentele arcului reflex
a. receptorii recepioneaz stimulii i i transform n impulsuri nervoase senzitive
b. calea aferent conduce impulsurile nervoase senzitive spre centrii reflec i i este reprezentat de fibre
nervoase senzitive: dendritele i axonii neuronilor senzitivi din ganglionii spinali i dendritele i axonii
neuronilor senzitivi de pe traseul unor nervi cranieni
c. centrii refleci prelucreaz informaiile i elaboreaz impulsurile nervoase motorii
- fiecare centru reflex are dou compartimente func ionale: compartimentul senzitiv
( primete informaiile de la receptori ) i compartimentul motor ( elaboreaz i transmite impulsurile
nervoase motorii spre efectori )
d. calea eferent conduce impulsurile nervoase motorii ( comenzile ) spre efectori
- este reprezentat de fibre nervoase motorii: axonii neuronilor motori din mduva spinrii
( fibrele motorii ale nervilor spinali ) i axonii neuronilor motori din trunchiul cerebral ( fibrele motorii
ale nervilor cranieni )
e.efectorii sunt reprezentai de muchi i glande; execut comanda primit de la centrii reflec i, prin
elaborarea unui rspuns : motor ( muchii ) sau secretor ( glandele )
Clasificarea receptorilor
1. dup localizare:
a.Exteroceptori - sunt localizai la suprafaa corpului , recepioneaz stimuli din mediul extern
i sunt de 2 tipuri: de contact (receptori tactili, termici i durero i din piele i receptori gustativi ) i de
distan ( receptori vizuali, auditivi, vestibulari i olfactivi )
b. Proprioceptori - sunt localizai n muchi, tendoane i articulaii i sunt de 2 tipuri: kinestezici
(recepioneaz micrile de la nivelul articula iilor ) i de control al tonusului muscular ( recep ioneaz
tensiunea din muchi )
c. Interoceptori ( visceroceptori ) sunt localizai n pereii organelor interne ( viscerelor ) i
recepioneaz stimuli din interiorul organismului
2. dup natura stimulului:
a. Chemoreceptori - sunt stimulai de substanele chimice sapide, care se dizolv n saliv
( receptorii gustativi ) sau de substanele chimice volatile ( receptorii olfactivi )
b. Fotoreceptori - sunt stimulai de lumin i sunt reprezentai de receptorii vizuali ( celulele cu conuri i
celulele cu bastonae din retin )
c. Termoreceptori - sunt stimulai de variaiile de temperatur ( receptorii termici din piele )
d. Mecanoreceptori - sunt stimulai de stimuli mecanici ( atingere, presiune, trac iune, vibra ii sonore ) i
sunt reprezentai de receptori tactili i presionali ( din piele ), proprioceptori ( din mu chi, tendoane i
articulaii ), receptori auditivi i vestibulari ( din urechea intern )
e. Algoreceptori - sunt stimulai de orice stimul puternic, care produce leziuni celulare i sunt localiza i n
piele, tendoane, muchi, articulaii i pereii viscerelor
3. dup viteza de adaptare
a. Fazici - activitatea crete la aplicarea stimulului i scade la men inerea stimulului; se adapteaz treptat (
receptorii olfactivi i gustativi )
b. Tonici - activitatea este constant pe toat durata aplicrii stimulului i nu se adapteaz
( receptorii vizuali )
Tipuri de reflexe medulare somatice
a. monosinaptice = de ntindere
10

- sunt reflexe de extensie i au arcul reflex format din doi neuroni: unul senzitiv i unul motor, ntre care
exist o singur sinaps
- ex: reflexul rotulian - const n contracia muchiului cvadriceps femural( al coapsei ) n urma ntinderii
tendonului de inserie a muchiului pe gamb
- rol - meninerea tonusului muscular i a poziiei verticale a corpului
b. polisinaptice = de aprare
- sunt reflexe de flexie i au arcul reflex format din cel puin trei neuroni: senzitiv , intercalar i motor,
ntre care se formeaz cel puin dou sinapse
- ex: contracia muchiului flexor care retrage mna din faa agentului cauzator de durere
II. Funcia de conducere se realizeaz prin substana alb i reticulat a sistemului nervos.
Distribuia substanei albe la nivelul sistemului nervos central.
a. mduva spinrii - substana alb este dispus la exterior i este organizat n 6 cordoane:
dou cordoane posterioare, dou cordoane laterale i dou cordoane anterioare
b. trunchiul cerebral substana alb este dispus la exterior i la interior ( printre nuclei )
c. cerebelul substana alb este dispus la interior ( printre nuclei )
d. diencefalul substana alb este dispus la exterior i la interior( printre nuclei )
e. emisferele cerebrale substana alb este dispus la interior, printre nuclei
Substana reticulat este reprezentat dintr-o reea de prelungiri neuronale, n ochiurile creia se gsesc
aglomerri de corpuri celulare ale neuronilor; se ntinde de la mduva spinrii pn la talamus
Substana alb i substana reticulat sunt formate din ci de conducere ( fascicule )
Tipuri de ci de conducere
1. Ci de conducere lungi ( de proiecie )
a. Ascendente = ale sensibilitii
- sunt senzitive, conduc diferite tipuri de sensibilit i: exteroceptiv, proprioceptiv i interoceptiv i sunt
de 2 tipuri:
- specifice - se gsesc n substana alb i conduc sensibilitatea exteroceptiv ( tactil, termic i
dureroas ) i sensibilitatea proprioceptiv ( contient i incon tient )
nespecifice - se gsesc n substana reticulat i conduc sensibilitatea interoceptiv
b. Descendente = ale motilitii - sunt motorii i conduc dou tipuri de motiliti:
- voluntar i involuntar ( automat i semiautomat )
2.Ci de conducere scurte ( intersegmentare )
- realizeaz legtura dintre diferite pr i ale aceluia i organ nervos
* A. Cile ascendente medulare
1. Cile sensibilitii exteroceptive
- conduc informaii de la receptorii tactili, termici i durero i ( din piele ) la scoar a cerebral
- au pe traseu 3 neuroni
a. Fasciculul spinotalamic anterior
- conduce sensibilitatea tactil grosier ( protopatic = global ) i de presiune
- sensibilitatea tactil grosier ne permite recunoaterea atingerii pielii cu un corp, fr a putea preciza
proprietile corpului
o N I ( protoneuronul ) este localizat n ganglionul spinal; dendrita culege informaii de la receptorii
din piele, iar axonul ptrunde n mduva spinrii, n cornul posterior
o N II ( deutoneuronul ) este localizat n cornul posterior medular; axonul trece n cordonul anterior de
partea opus i urmeaz un traseu ascendent pn la talamus
o N III ( al treilea neuron ) - este localizat n talamus; axonul urmeaz un traseu ascendent pn la
scoara cerebral i se proiectez n aria somestezic II ( localizat n antul lateral Sylvius ) unde se
formeaz senzaia tactil grosier (global) i presional
b. Fasciculul spinotalamic lateral - conduce sensibilitatea termic i dureroas
o N I ( protoneuronul ) este localizat n ganglionul spinal; dendrita culege informaii de la receptorii
din piele iar axonul ptrunde n mduv unde face sinaps cu N II
o N II ( deutoneuronul ) localizat n cornul posterior medular; axonul trece n cordonul lateral de
partea opus i urmeaz un traseu ascendent pn la talamus

11

N III ( al treilea neuron ) - localizat n talamus; axonul urmeaz un traseu ascendent pn la scoara
cerebral i se proiecteaz n aria somestezic I ( localizat n girusul postcentral din lobul parietal al
emisferelor cerebrale ), unde se formeaz senzaia termic i dureroas
c. Fasciculele spinobulbare = fasciculul Goll( gracilis) + fasciculul Burdach( cuneat )
- conduc sensibilitatea tactil fin ( epicritic = discriminativ) i vibratorie
- sensibilitatea tactil fin ne permite aprecierea propriet ilor fizice ale corpurilor care ating pielea
( form, mrime) i aprecierea existenei a dou puncte apropiate pe piele, atinse simultan
o N I ( protoneuronul ) - este localizat n ganglionul spinal; dendrita culege informaii de la receptorii din
piele iar axonul ptrunde n mduv n cordonul posterior i urmeaz un traseu ascendent pn la bulb
unde face sinaps cu N II
o N II ( deutoneuronul ) - este localizat n bulb ( n nucleul Goll = gracilis i nucleul Burdach = cuneat );
axonul trece de partea opus a bulbului i urmeaz un traseu ascendent, formnd lemniscul medial
care ajunge n talamus
o N III ( al treilea neuron )- este localizat n talamus; axonul urmeaz un traseu ascendent pn la
scoara cerebral i se proiecteaz n aria somestezic I ( localizat n girusul postcentral din lobul
parietal al emisferelor cerebrale ), unde se formeaz senzaia tactil fin i vibratorie
2. Cile sensibilitii proprioceptive
- conduc informaii culese de la proprioceptorii din muchi, oase, articulaii
a. Fascicululele spinobulbare - conduc sensibilitatea proprioceptiv contient ( kinestezic), care permite
aprecierea poziiei i micrii corpului n spaiu
b. Fasciculele spinocerebeloase - conduc sensibilitatea proprioceptiv incontient, care permite
aprecierea gradului de contracie muscular ( tonusul muscular ) i sunt de 2 tipuri:
- fasciculul spinocerebelos direct ( dorsal = Flechsig) - culege informaii din partea inferioar a corpului
- fasciculul spinocerebelos ncruciat( ventral = Gowers)- culege informaii din partea superioar a
corpului
o N I ( protoneuronul ) este localizat n ganglionul spinal; dendrita culege informaii de la
proprioceptorii din muchi iar axonul ptrunde n mduv unde face sinaps cu N II
o N II ( deutoneuronul ) localizat n cornul posterior medular; axonul trece n cordonul lateral de
aceeai parte ( pentru fasciculul spinocerebelos direct ) i n cordonul lateral de partea opus ( pentru
fasciculul spinocerebelos ncruciat ) i urmeaz un traseu ascendent pn la cerebel
- fasciculul spinocerebelos direct ptrunde n cerebel prin pedunculul cerebelos inferior iar fasciculul
cerebelos ncruciat ptrunde n cerebel prin pedunculul cerebelos superior
3. Cile sensibilitii interoceptive ( visceroceptive )
- culeg informaii de la visceroceptorii din pereii organelor interne i sunt de 2 tipuri:
o ci specifice reprezentate fasciculele spinotalamice
o ci nespecifice din substana reticulat
o

* B. Cile descendente medulare


1. Cile motilitii voluntare
- conduc comenzi motorii pentru micrile voluntare, precise, coordonate
- originea: n centri motori corticali din ariile motorii piramidale , localizate n girusul precentral al
lobului frontal
a. Fasciculele piramidale ( corticospinale )- conduc comenzi motorii voluntare la musculatura trunchiului
i membrelor i sunt de 2 tipuri:
- fasciculul piramidal direct = anterior conine 25 % din fibrele piramidale
- fasciculul piramidal ncruciat = lateral - conine 75 % din fibrele piramidale
o N I ( protoneuronul ) - este localizat n corexul cerebral, n ariile motorii piramidale; axonul ajunge n
cordonul anterior medular de aceeai parte i trece n cordonul anterior de partea opus, realiznd o
ncruciare la nivel medular ( pentru fasciculul piramidal direct ); axonul ajunge n bulb, trece n
partea opus, realiznd o ncruciare la nivel bulbar i ajunge n cordonul lateral medular ( pentru
fasciculul piramidal ncruciat )
o N II ( deutoneuronul ) este localizat n cornul anterior medular
b. Fascicule corticonucleare
12

- conduc comenzi motorii voluntare la musculatura capului i gtului


- se opresc la nucleii motori ai nervilor cranieni din trunchiul cerebral
o N I ( protoneuronul ) - este localizat n cortexul cerebral, n ariile motorii piramidale
o N II ( deutoneuronul ) n nuclei motori de origine a fibrelor motorii ale nervilor cranieni
2. Cile motilitii involuntare
- conduc comenzi motorii pentru micrile involuntare ( automate i semiautomate ), asociate cu mersul,
vorbitul, scrisul, mbrcatul, condusul ma inii, notul, cntatul la instrumente.
- i au originea n centri motori corticali din arii motorii extrapiramidale i n centri motori subcorticali
( reprezentai de nucleii motori ai trunchiului cerebral )
a. Fascicule extrapiramidale corticonucleare
- origine n centrii motori corticali din ariile motorii extrapiramidale
o N I - localizat n ariile motorii corticale extrapiramidale
o N II - localizat n ganglionii bazali ( corpii striai )
o N III - localizat n nuclei motori ai trunchiului cerebral
b. Fasciculele extrapiramidale subcorticale
- origine n centrii motori subcorticali, reprezentai de nuclei motori ai trunchiului cerebral
o N I localizat n nuclei motori ai trunchiului cerebral
o N II - localizat n cornul anterior medular
Denumirea fasciculului
Origine
Cordonul medular
Tectospinal
Rubrospinal
Nigrospinal
Reticulospinal
Olivospinal
Vestibulospinal

Nucleii tectali din mezencefal


Nucleul rou din mezencefal
Substana neagr din mezencefal
Substana reticulat din punte i bulb
Nucleii olivari din bulb
Nucleii vestibulari din bulb

Cordonul anterior
Cordonul lateral
Cordonul anterior
Cordon anterior
Cordon anterior
Cordon anterior

III. Noiuni elementare de igien i patologie a sistemului nervos


Denumirea
bolii
MENINGITA

Definiie

Cauze

Simptome

Prevenire

Inflamarea
meningelor
cerebro-spinale

- infecioase
- toxice
- alergice

- evitarea frigului
sau cldurii
excesive
- adoptarea unui
stil de via
sntos

COMA

Stare patologic
de inhibiie a
activitii
nervoase
superioare

- hemoragie
cerebral
- encefalita
- meningita
- traumatisme
- tumori
- intoxicaii
medicamentoase

- febr
- dureri de cap
- vrsturi
- fotofobie ( fric de
lumin )
- vrsturi
- contracia muchilor
cefei
- modificri n L.C.R
- pierderea
contienei
- pierderea
sensibilitii i
motilitii voluntare,
cu pstrarea funciilor
respiratorii i
circulatorii

13

- evitarea
surmenajului
- evitarea
activitii
nervoase
excesive
- adoptarea unui
stil de via
sntos

HEMORAGII
CEREBRALE

Revrsarea
sngelui din
vasele cerebrale
n esuturi i
caviti

- hipertensiunea
arterial
- traumatisme
arteriale
- obezitatea
- fumatul
- consumul excesiv
de alcool
- sifilisul
- afeciuni cardiace

- cefalee sever
- vrsturi
- paloare
- pupile inegale
- agitaie
- hipotensiune
- puls accelerat
- ritm respirator
accelerat

- evitarea
consumului de
alcool, tutun i
cafea
- adoptarea unui
stil de via
sntos

Sistemul nervos vegetativ


I. Clasificare
A. Din punct de vedere topografic, sistemul nervos vegetativ se clasific n:
1.Sistem nervos central este reprezentat de centri nervoi vegetativi simpatici i parasimpatici
a. Centrii nervoi vegetativi simpatici- localizai n coarnele laterale ale mduvei spinrii (C8-L3 )
b. Centrii nervoi parasimpatici
- sacrai localizai n coarnele laterale ale mduvei spinrii ( S 2 S4 )
- cranieni - localizai n trunchiul cerebral
c. Centrii de control i integrare vegetativ
- localizai n hipotalamus, sistem limbic i scoara cerebral
- hipotalamusul ( creier vegetativ ) reprezint centrul superior de integrare a stimulilor viscerali
2. Sistemul nervos periferic este reprezentat de ganglioni i nervi vegetativi
a. Ganglioni vegetativi simpatici sunt de dou tipuri:
- laterovertebrali ( un lan de 22 de perechi de ganglioni ce apar in nervilor spinali )
- prevertebrali ( localizai n apropierea coloanei vertebrale )
b. Ganglioni vegetativi parasimpatici sunt de dou tipuri:
- previscerali ( localizai n apropierea organelor interne )
- intramurali ( localizai n pereii organelor interne )
c. Fibre nervoase vegetative
- preganglionare fac legtura dintre centrii nervo i i ganglionii vegetativi
- postganglionare fac legtura dintre ganglionii vegetativi i efectori (mu chi netezi i glande)
B. Din punct de vedere funcional, sistemul nervos vegetativ se clasific n:
1. Sistemul nervos simpatic - acioneaz n situaii neobinuite de via, pregtind organismul pentru
lupt i aprare
2. Sistemul nervos parasimpatic - acioneaz n condiii obinuite de via
II. Efectele stimulrii sistemului nervos simpatic i parasimpatic asupra organelor corpului
secreiei = diminuarea secreiei secreiei = cre terea secre iei

14

Organul efector
Ochi
- muchii ciliari radiari

Efectele stimulrii simpatice


aplatizarea cristalinului pentru
vederea la distan

- muchii ciliari circulari


- muchii radiari ai irisului

bombarea cristalinului pentru


vederea de aproape
dilatarea pupilei
( midriaz )

- muchii circulari ai irisului


Firul de pr
- muchiul neted al firului de
pr
Glande
- lacrimal
- sudoripar
- salivare
- gastrice
- intestinale
- suprarenale
Inim
- ritmul cardiac
- vasele coronare
Vasele sangvine
- vase din tegument
- vase din muchi
- vase din creier
Plmni
- arbore bronic
- glande mucoase
Tract gastrointestinal
- motilitate
- sfinctere
Ficat

Pancreas
Splin
Vezica urinar
Aparatul reproductor

Efectele stimulrii
parasimpatice

constricia pupilei ( mioz )


Zbrlirea firului de pr
( piloerecie)
secreiei
secreiei
secreiei ( secreie vscoas)
secreiei
nu are efect
secreia ( adrenalina )

secreiei
secreiei la nivel palmar
secreiei ( secreie apoas)
secreia
secreia
nu are efect

cardioaccelerator = tahicardie
coronarodilatator

cardiomoderator = bradicardie
coronaroconstrictor

Vasoconstricie
Vasodilataie
Vasoconstricie uoar

Vasodilataie
Nu are efect
Nu are efect

- Bronhodilatator
secreiei

- Bronhoconstrictor
secreiei

motilitatea
- constricia sfincterelor
degradarea glicogenului
secreia de bil
- relaxarea musculaturii
colecistului
- constricia sfincterului Oddi
secreia de suc pancreatic
contracie
- relaxarea muchiului vezical
- constricia sfincterului intern
ejaculare

motilitatea
- relaxarea sfincterelor
nu are efect
secreia de bil
- contracia muchilor
colecistului
- relaxarea sfincterului Oddi
secreia de suc pancreatic
Nu are efect
- contracia muchiului vezical
- relaxarea sfincterului intern
erecie
2.1.2. Analizatorii

Segmentele unui analizator


Analizatorii sunt sisteme complexe care recepioneaz, conduc i analizeaz informaii din mediul
extern, pe baza crora formeaz senzaii specifice.
Componentele unui analizator sunt: segmentul receptor ( periferic ) , segmentul de conducere
15

( intermediar ) i segmentul central.


I. Segmentul receptor ( periferic ) este reprezentat de diferite tipuri de receptori.
- recepioneaz stimulii din mediul extern sau intern i i transform n impulsuri nervoase
Tipuri de receptori:
1. dup structur
- terminaii nervoase libere sau ncapsulate ( corpusculi ) ex: corpusculii Meissner, discuri Merkel,
corpusculi Ruffini;
- neuroni ( ex: vizuali, olfactivi )
- celule epiteliale specializate ( ex: auditive, vestibulare, gustative )
2. dup localizare:
a. Exteroceptori - sunt localizai la suprafaa corpului i recep ioneaz stimuli din mediul extern
- tipuri: - de contact ( receptori tactili, termici i durero i din piele i receptori gustativi )
- de distan ( receptori vizuali, auditivi, vestibulari i olfactivi)
b. Proprioceptori - sunt localizai n muchi, tendoane i articulaii
- tipuri: - kinestezici( recepioneaz mi crile de la nivelul articula iilor)
- de control al tonusului muscular ( recepioneaz tensiunea din mu chi )
c. Interoceptori ( visceroceptori ) - localizai n pereii organelor interne ( viscerelor )
- recepioneaz stimuli din interiorul organismului
3. dup natura stimulului
a. Chemoreceptori sunt stimulai de substane chimice sapide,care se dizolv n saliv, ( n cazul
receptorilor gustativi) sau de substane chimice volatile ( n cazul receptorilor olfactivi )
b. Fotoreceptori sunt stimulai de lumin ( receptori vizuali: celulele cu conuri i celulele cu bastonae
din retin )
c. Termoreceptori sunt stimulai de variaiile de temperatur ( receptorii termici din piele )
d. Mecanoreceptori sunt stimulai de stimuli mecanici ( atingere, presiune, trac iune, vibra ii sonore ) i
sunt reprezentai de: receptori tactili, presionali (din piele ), proprioceptori ( din mu chi, tendoane i
articulaii ) i receptorii auditivi i vestibulari ( din urechea intern )
e. Algoreceptori sunt stimulai de orice stimul puternic , care produce leziuni celulare i sunt localiza i
n piele, tendoane, muchi, articulaii, pereii viscerelor
4. dup viteza de adaptare
a. Fazici activitatea crete la aplicarea stimulului i scade la men inerea stimulului
- se adapteaz treptat ( ex: receptorii olfactivi i gustativi )
b. Tonici activitatea este constant pe toat durata aplicrii stimulului
- nu se adapteaz ( ex: receptorii vizuali )
II. Segmentul de conducere ( intermediar ) este reprezentat de ci de conducere ascendente care
transmit impulsurile nervoase senzitive de la segmentul receptor la segmentul central
1. Ci nervoase ascendente specifice ( directe ) sunt reprezentate de:
a. cile sensibilitii generale a corpului ( tactil, termic i dureroas )
b. cile sensibilitilor speciale ( vizual, auditiv, vestibular, gustativ i olfactiv )
- conduc rapid impulsurile nervoase i se proiecteaz n arii corticale specifice
2. Ci nervoase ascendente nespecifice ( indirecte )
- sunt reprezentate de sistemul reticulat activator ascendent ( SRAA )
- conduc lent impulsurile nervoase i se proiecteaz difuz i nespecific n ariile corticale
III. Segmentul central este reprezentat de ariile corticale
- analizeaz impulsurile nervoase senzitive i le transform n senza ii specifice
1. Ariile corticale somestezice I i II
- se proiecteaz sensibilitatea general a corpului ( tactila, termic i dureroas )
2. Ariile corticale senzoriale
- se proiecteaz sensibilitile speciale ( vizual, auditiv, vestibular, gustativ, olfactiv )
Analizatorul cutanat
Analizatorul cutanat percepe diferitele proprieti ale obiectelor ( forma, dimensiunea, greutatea,
duritatea, temperatura ) cu vin n contact cu pielea.
16

Pielea este format din trei nveliuri: epidermul, dermul i hipodermul.


Pielea deservete mai multe tipuri de sensibiliti:
1. tactil grosier global ( protopatic )- permite recuno terea atingerii puternice a pielii
2. tactil fin discriminativ ( epicritic ) permite recuno terea atingerii fine a pielii, aprecierea
existenei a dou puncte apropiate pe piele, atinse simultan, aprecierea propriet ilor spa iale ale
obiectelor ( form, mrime, volum ) i aprecierea mi crii obiectelor
3. presional permite recunoaterea deformrii profunde a pielii
4. vibratorie permite recunoaterea deformrii rapid repetate a pielii
5. termic permite recunoaterea diferenelor de temperatur dintre piele i stimul
6. dureroas permite recunoaterea stimulilor care determin leziuni celulare
I. Segmentele analizatorului cutanat
1. Segmentul receptor este reprezentat de exteroceptori din piele
a. Receptorii tactili recepioneaz deformarea tegumentului: superficial ( pentru atingere ) profund
( pentru presiune ) i rapid repetat ( pentru vibra ii )
- discuri Merkel ( din epiderm ) recepioneaz atingerile puternice
- corpusculi Meissner ( din derm )recepioneaz atingerile fine i vibraiile de joas frecven
- corpusculi Ruffini ( din derm ) recepioneaz presiunea
- corpusculi Paccini ( din hipoderm ) recepioneaz micrile rapide i presiunea mare
b. Receptorii termici recepioneaz variaia temperaturii
- corpusculi Ruffini ( din derm ) = receptori pentru cald; recepioneaz o temperatur mai mare dect cea
a corpului
- corpusculi Krause ( din derm ) = receptori pentru rece; recepioneaz o temperatur mai mic dect cea
a corpului
c. Receptorii dureroi recepioneaz orice stimul foarte puternic care produce o leziune
celular; sunt reprezentai de terminaii nervoase libere ( din epiderm i derm )
2. Segmentul de conducere - este reprezentat de cile sensibilitii exteroceptive
a. Fasciculul spinotalamic anterior - conduce sensibilitatea tactil grosier global
( protopatic ) i sensibilitatea presional
b. Fasciculul spinotalamic lateral - conduce sensibilitatea termic i dureroas
c. Fasciculul spinobulbar - conduce sensibilitatea tactil fin ( epicritic = discriminativ ) i
sensibilitatea vibratorie
d. Fibrele senzitive ale nervilor cranieni (V) (VII) (IX) (X)
- conduc sensibilitatea tactil, termic i dureroas a pielii din regiunea capului i gtului
3. Segmentul central este reprezentat de:
a. Aria somestezic I - este localizat n girusul postentral ( lobul parietal); aici se proiecteaz fasciculul
spinotalamic lateral i fasciculul spinobulbar;
b. Aria somestezic II - este localizat n anul lateral Sylvius ce separ lobul parietal de cel temporal;
aici se proiecteaz fasciculul spinotalamic anterior
II. Noiuni elementare de igien i patologie a analizatorului cutanat
DENUMIR
EA BOLII
HERPESU
L

DEFINII
E
Boal a
pielii i
mucoaselor

CAUZ
E
- virale

SIMPTOME

PREVENIRE

- erupie de mici
bicue pline cu
lichid; eroziuni
- senzaie de
arsur i
mncrime

- baie general regulat


- splarea pe mini cu ap i spun nainte
de mas i dup folosirea toaletei
- folosirea prosopului individual
- evitarea contactului direct cu persoanele
bolnave

Analizatorul vizual
Analizatorul vizual
17

- furnizeaz 90 % din informaiile asupra mediului extern


- permite perceperea luminozitii, formei, culorii, mi crii obiectelor n spa iu i a distan ei dintre ele,
asigur orientarea n spaiu, meninerea echilibrului i a tonusului cortical (atenia)
I. Segmentele analizatorului vizual
1. Segmentul receptor
- este localizat la nivelul ochiului, format din glob ocular i organe anexe
Organe anexele sunt de 2 tipuri:
- de protecie : sprncene, gene, pleoape, glande lacrimale
- de micare - muchii extrinseci ai globului ocular: drepi ( superior,inferior,extern,intern) i
oblici ( superior, inferior )
Globul ocular are trei tunici:
1. Sclerotica ( tunica extern ) este avascular, bogat inervat i are rol protector
- se continu anterior cu corneea transparent
2. Coroida ( tunica mijlocie ) se continu anterior cu corpul ciliar i irisul i are rol n hrnire
- corpul ciliar, format din muchi ciliari ( circulari i radiari ) i procese ciliare ( capilare ce produc
umorile globului ocular )
- irisul, o diafragm care are mu chi circulari i radiari i prezint n mijloc un orificiu numit pupila;
diametrul pupilei variaz n funcie de intensitatea luminii:
- cnd intensitatea luminii crete are loc pupiloconstricia = mioza
- cnd intensitatea luminii scade are loc pupilodilataia = midriaza
3. Retina ( tunica intern ) acoper cele 2/3 posterioare ale coroidei i con ine celule fotoreceptoare, cu
conuri i cu bastonae
a. celule cu conuri ( 5 7 milioane / retin )
- conin substana fotosensibil numit iodopsin, format din fotopsin + retinen
- responsabile de vederea diurn, n lumin puternic ( fotopic ) i vederea cromatic
b. celule cu bastonae ( 125-130 milioane/ retin )
- conin rodopsin, format din scotopsin + retinen
- responsabile de vederea crepuscular i nocturn, n lumin slab ( scotopic ) i vederea alb- negru
Retina prezint dou pete:
- pata galben - are n centru o depresiune, numit foveea centralis, ce con ine numai celule cu conuri i
reprezint zona de acuitate vizual maxim
- pata oarb ( fr receptori) - locul pe unde iese nervul optic din globul ocular
Aparatul optic
1. Corneea transparent capacitate de refracie = 40 de dioptrii
- capacitatea de refracie ( convergen ) este inversul distan ei focale
- distana focal = distana dintre cristalin i retin i depinde de curbura cristalinului
2. Umoarea apoas lichid secretat de procesele ciliare i eliminat permanent printr-un canal n sinusul
venos al scleroticii; se afl n camera anterioar ( ntre cornee i iris ) i n camera posterioar ( ntre iris i
cristalin )
3. Cristalin = lentil biconvex, prins de corpul ciliar prin ligamentul suspensor
- se afl ntr-o capsul elastic, numit cristaloid i are capacitatea de refrac ie = 20 de dioptrii
4. Umoarea sticloas este transparent, cu consisten de gel; se gse te ntre cristalin i retin
2. Segmentul de conducere conine, pe traseu, trei neuroni:
o N I = neuronii bipolari din retin
o N II = neuronii multipolari din retin ; axonii formeaz nervii optici, care conduc informaii din
temporal i nazal a retinei de aceeai parte; nervii optici se ncruci eaz la nivelul chiasmei optice
i se continu cu tractusurile optice, care conduc informaii din temporal a retinei de aceeai parte i
nazal a retinei de partea opus
o N III localizat n corpii geniculai laterali din metatalamus
3. Segmentul central este reprezentat de:
- aria vizual primar , situatpe marginile scizurii calcarine de pe fa a medial a lobului occipital, unde
se formeaz senzaia de vz
- aria vizual de asociaie occipital cu rol n nelegerea semnifica iei cuvintelor scrise
18

II. Fiziologia analizatorului vizual


1. Formarea imaginii
razele luminoase paralele care vin de la o distan mai mare de 6 m, sufer o tripl refrac ie ( la nivelul
corneei i pe cele 2 fee ale cristalinului ) atunci cnd strbat mediile
transparente ale globului ocular
dup ce strbat mediile transparente, razele luminoase se proiecteaz pe retin ntr-un punct numit focar
principal ( localizat n pata galben )
distana de la cristalin la retin se numete distan a focal , are valoarea de 17 mm pentru ochiul normal
( emetrop ) i depinde de curbura cristalinului
imaginea format este real, mai mic i rsturnat
Procesul vederii presupune mai multe evenimente care se desf oar concomitent:
a. reflexul de convergen
- const n modificarea poziiei axelor optice, astfel nct imaginea s se proiecteze n pata galben i se
realizeaz prin contracia muchilor extrinseci ai globului ocular
b. acomodarea la distan
reprezint totalitatea proceselor care permit formarea imaginii clare a obiectelor situate la o distan mai
mic de 6 m de ochi
pentru vederea de aproape ( vederea obiectelor care se apropie de ochi ) are loc contrac ia mu chilor
circulari ai corpului ciliari, urmat de relaxarea ligamentului suspensor i cre terea curburii cristalinului
( cristalinul se bombeaz )
pentru vederea la distan ( vederea obiectelor care se ndeprteaz de ochi ) are loc contrac ia mu chilor
radiari ai corpului ciliari, urmat de ntinderea ligamentului suspensor i scderea curburii cristalinului
( cristalinul se aplatizeaz )
punctum remotum = punctul cel mai apropiat de ochi la care vedem clar, fr acomodare; este situat la
distana de 6 m de ochi
punctum proximum = punctul cel mai apropiat de ochi la care vedem clar, cu efort maxim de acomodare;
este situat la o distan de 25 de cm de ochi ( la tineri )
c. adaptarea la intensitatea luminoas se realizeaz prin reflexul pupilar fotomotor
( regleaz cantitatea de lumin ce ajunge la retin ) i const n varia ia diametrului pupilar n func ie de
intensitatea luminoas
Mioza reprezint micorarea diametrului pupilar prin contracia muchilor circulari ai irisului,
determinat de stimularea sistemului nervos parasimpatic
- are loc atunci cnd intensitatea luminoas cre te
Midriaza reprezint mrirea diametrului pupilar prin contracia mu chilor radiari ai irisului, determinat
de stimularea sistemului nervos simpatic
- are loc atunci cnd intensitatea luminoas scade
Adaptarea receptorilor
la ntuneric dureaz 30 - 40 minute, timp n care are loc refacerea pigmen ilor fotosensibili
la lumin dureaz 5 minute
n avitaminoza A este compromis adaptarea la ntuneric, deoarece vitamina A contribuie la refacerea
pigmenilor vizuali
reducerea vederii diurne se numete hemeralopie ( orbul ginilor )
reducerea vederii nocturne se nume te nictalopie
d. mecanismul fotorecepiei
const n stimularea celulelor receptoare de ctre razele luminoase cu lungimea de und
cuprins ntre 400 - 725 nm
sub influena luminii, pigmenii fotosensibili din celulele receptoare se descompun astfel:
o n celulele cu bastonae , rodopsina se descompune n scotopsin + retinen
o n celulele cu conuri, iodopsina se descompune n fotopsin + retinen
n urma acestor modificri chimice ia natere un poten ial de receptor, care se transform n poten ial de
aciune ( impuls nervos ) ce se transmite prin nervul optic la neocortexul vizual
2. Perceperea culorilor
- conform teoriei tricromatice ( Young i Helmhotz ) n retin exist 3 tipuri de conuri:
19

o conuri roii ( conin un pigment sensibil la lumina ro ie )


o conuri albastre ( conin un pigment sensibil la lumina albastr )
o conuri verzi ( conin un pigment sensibil la lumina verde )
- stimularea unei singure categorii de conuri produce senza ia culorii absorbite
- stimularea concomitent i egal a celor 3 tipuri de conuri produce senzaia de culoare alb
- stimularea concomitent i inegal a celor 3 tipuri de conuri produce diferite senza ii cromatice iar
nestimularea conurilor produce senzaia de culoare neagr
- la nivelul retinei ( celulele bipolare ) informa ia colorat este codificat n rspunsuri deschis sau
nchis, iar la nivelul neuronilor corticali este decodificat i transformat n senza ii de culoare.
3. Defectele vederii
a. ochiul normal ( emetrop )
- are axul antero-posterior de 24 mm i distana dintre cristalin i retin ( distan a focal ) de 17 mm;
imaginea se formeaz pe retin, n pata galben
b. ochiul anormal ( ametrop ) este de trei tipuri:
Hipermetrop
- axul antero posterior este mai mic de 24 mm ( hipermetropie axial )
- curbura cristalinului este mai mic ( hipermetropie de curbur )
- imaginea se formeaz n spatele retinei; se corecteaz cu lentile convergente ( biconvexe)
Hipometrop ( miop )
- axul antero posterior mai mare de 24 mm ( miopie axial)
- curbura cristalinului este mai mare ( miopie de curbur )
- imaginea se formeaz naintea retinei; se corecteaz cu lentile divergente ( biconcave)
Astigmatic - corneea prezint mai multe denivelri
- pe retin se formeaz mai multe imagini neclare; se corecteaz cu lentile cilindrice
c. alte defecte de vedere
Daltonismul este o perturbare n perceperea culorilor, determinat de absena total sau par ial a
pigmenilor fotosensibili din celulele cu conuri
Hemeralopia ( orbul ginilor ) este o perturbare a vederii nocturne, caracterizat prin scderea acuit ii
vizuale n lumina crepuscular
Nictalopia - este o perturbare a vederii diurne, caracterizat prin scderea acuit ii vizuale n lumina
puternic a zilei
III. Noiuni elementare de igien i patologie a analizatorului vizual
DENUMIREA
BOLII
CATARACTA

DEFINIIE

CAUZE

SIMPTOME

PREVENIRE

Opacifierea
parial sau
total a
cristalinului

- lovituri
- diabetul zaharat
- vrsta naintat
- neutilizarea
ochelarilor de
protecie la locul de
munc
( turntori, sudori )

- pierderea treptat
a vederii
- vedere nceoat
- vedere dubl
- perceperea de
puncte negre n
cmpul vizual

GLAUCOMUL

Numit i apa
neagr, se
caracterizeaz
prin atrofierea

- creterea presiunii
intraoculare,
datorit unui drenaj
defectuos al umorii

- vedere nceoat
- durere sever la
nivelul globului
ocular

- respectarea
regulilor de igien
a vederii
- evitarea privitului
ndelungat la
televizor
- folosirea
ochelarilor de soare
i a ochelarilor de
protecie la locul de
munc
- consult
oftalmologic ce
cuprionde i teste
pentru glaucom,la

20

CONJUNCTIV
ITA

nervului optic

apoase
- vrsta naintat
- ereditatea
- traumatism ocular
- diabetul zaharat

- inflamaie a
conjunctivei
globului
ocular
- este o boal
contagioas ce
se transmite
prin secreiile
ochiului

- infecie viral
- factori iritani:
ampon, praf, fum
de igar, clorul din
apa de piscin

- dureri de cap
violente
- halou colorat n
jurul surselor de
lumin
- nroirea ochiului
- inflamarea i
nroirea
conjunctivei
- senzaie de arsur
i de nisip n
ochi la nivelul
ochilor
- mncrimi
oculare
- lcrimare
- secreii purulente

fiecare 5 ani, dup


vrsta de 20 de ani

- evitarea frigului i
vntului
- evitarea notului
n ape poluate
- evitarea atingerii
zonei oculare
- splarea minilor
i ochilor cu ap i
spun

Analizatorul auditiv
Analizatorul auditiv are rol n:
- perceperea undelor sonore cu o anumit frecven ( 20 20 000 Hz )
- perceperea vorbirii, depistarea pericolelor i orientarea n spa iu
I. Segmentele analizatorului auditiv
1. Segmentul receptor este localizat la nivelul urechii interne
Urechea este format din trei pri:
Urechea extern este format din:
- pavilion ( capteaz undele sonore )
- conductul auditiv extern (dirijeaz undele sonore spre timpan)
- este separat de urechea medie prin membrana timpanic (func ioneaz ca un rezonator, amplificnd
sunetele recepionate)
Urechea medie ( camera timpanic ) este situat n osul temporal i este plin cu aer
- peretele extern prezint membrana timpanic, iar peretele intern prezint fereastra oval i fereastra
rotund; comunic cu faringele prin trompa lui Eustachio
- conine 3 oscioare ( ciocan + nicoval + scri ) + mu chii anexa i lor
- ciocanul se sprijin pe timpan, iar scri a, pe membrana ferestrei ovale
Urechea intern este format din:
- labirint osos, ce conine perilimf i este alctuit din: 3 canale semicirculare osoase, vestibul osos, melc
osos ( cohlee )
- labirint membranos, ce conine endolimf i este alctuit din: 3 canale semicirculare membranoase,
vestibul membranos ( cu utricul i sacul ), melc membranos ( canal cohlear )
Melcul osos
- este alctuit dintr-un canal osos, rsucit de 2 ori n jurul unui ax ( columel )
- de la columel pleac lama osoas spiral care se ntinde pn la melcului i se continu cu membrana
bazilar; ntre baza lamei osoas spiral i peretele lateral al melcului se ntinde membrana vestibular
(Reissner )
- cele 2 membrane ( vestibular i bazilar ) mpart melcul osos n 2 compartimente ce con in perilimf :
o rampa vestibular ( este situat deasupra membranei vestibulare i comunic cu membrana ferestrei
ovale )
o rampa timpanic ( este situat sub membrana bazilar i comunic cu membrana ferestrei rotunde )
- cele 2 rampe comunic printr-o deschiztur ( helicotrem ), situat n vrful melcului osos
21

- ntre cele 2 membrane ( vestibular i bazilar ) se gse te melcul membranos ( canalul


cohlear ) ce conine endolimf
Melcul membranos
- are form triunghiular n seciune
- este delimitat de membrana vestibular ( n partea superioar ), peretele lateral al melcului osos i
membrana bazilar ( n partea inferioar )
- conine organul Corti ( organul receptor auditiv )
Organul Corti
- este delimitat de membrana tectoria (n partea superioar) i membrana bazilar ( n partea inferioar)
- conine celule de susinere ( delimiteaz tunelul Corti ) i celule senzoriale auditive, dispuse pe 2
straturi: extern (cu 3 4 iruri de celule ) i intern ( cu 1 ir de celule )
- celulele senzoriale auditive prezint la polul apical cili rigizi care strbat membrana reticular, iar vrful
lor se inclaveaz n membrana tectoria; la polul bazal ajung termina iile nervoase dendritice ale primului
neuron ( N I ) al cii auditive
2. Segmentul de conducere conine pe traseu patru neuroni:
o N I este localizat n ganglionul spiral Corti ( situat n columel ); axonii formeaz ramura acustic a
nervului acustico vestibular ( VIII )
o N II localizat n nucleii cohleari pontini ( punte )
o N III localizat n coliculii cvadrigemeni inferiori ( mezencefal ), unde se nchid reflexe
acusticocefalogire ( reflexe de orientare spre sursa sonor )
o N IV - localizat n corpii geniculai mediali ( metatalamus )
3. Segmentul central este reprezentat de:
- aria auditiv primar, localizat n partea anterioar a girusului temporal superior, unde se formeaz
senzaia de auz
- aria auditiv de asociaie temporal ,cu rol n nelegerea semnifica iei cuvintelor auzite; lezarea ei duce
la surditate psihic

II. Fiziologia analizatorului auditiv


Mecanismul auzului
- urechea uman percepe undele sonore cu o frecven cuprins ntre 20 20 000 Hz ( her i ) i
amplitudini cuprinse ntre 1 130 db (decibeli)
Drumul parcurs de undele sonore pn la receptorii auditivi:
- pavilionul capteaz undele sonore, iar conductul auditiv extern le transmite la timpan, care vibreaz;
vibraia timpanului se transmite lanului de oscioare,care oscileaz ;
oscilaia celor trei oscioare determin vibraia membranei ferestrei ovale, vibra ie care se transmite
perilimfei din cele dou rampe: rampa vestibular i rampa timpanic;
vibraia perilimfei din rampa vestibular determin vibra ia membranei vestibulare, iar vibra ia perilimfei
din rampa timpanic determin vibraia membranei bazilare;
la sunetele nalte ( cu frecvena de 15 000 Hz ) vibreaz membrana bazilar de la baza melcului, iar la
sunetele joase ( cu frecvena de 20 Hz ) vibreaz membrana bazilar de la vrful melcului;vibra ia celor
dou membrane, vestibular i bazilar, determin vibra ia endolimfei, vibra ie care se transmite
membranei tectoria;
vibraia membranei tectoria i a membrane bazilare, determin stimularea celulelor senzoriale auditive,
prin ndoirea cililor acestora fa de membrane tectoria;
la nivelul celulelor receptoare auditive se genereaz un impuls nervos, care va fi transmis prin nervul
auditiv la scoara cerebral.
Analizatorul vestibular
Analizatorul vestibular furnizeaz informaii asupra poziiei i mi crilor corpului n spa iu,
contribuind la reglarea echilibrului
I. Segmentele analizatorului vestibular
22

1. Segmentul receptor este localizat la nivelul urechii interne i este reprezentat de dou tipuri de
receptori vestibulari: crestele ampulare i aparatul otolitic ( macula )
a. Creste ampulare
- sunt localizate la baza canalelor semicirculare ( n ni te umflturi, numite ampule )
- sunt alctuite din: - celule specializate cu cili inclava i ntr-o mas gelatinoas ( cupul )
- celule de susinere
- recepioneaz micrile de rotaie a capului i corpului n jurul axului vertical ( rsuciri, ntoarceri ) i n
jurul axului orizontal ( srituri, cderi )
b. Aparatul otolitic ( macula )
- este localizat n vestibulul membranos ( utricul, sacul )
- este alctuit din : celule senzoriale cu cili inclava i ntr-o mas gelatinoas ce con ine
otolite ( granule de carbonat de calciu ) i celule de susinere
- recepioneaz presiunea exercitat de otolite sub ac iunea for ei gravita ionale ( n
repaus ) i variaiile acceleraiei liniare ( n mi care)
- informaiile furnizate de receptorii vestibulari permit men inerea echilibrului n condi ii statice sau
dinamice
2. Segmentul de conducere conine pe traseu trei neuroni:
o N I localizat n ganglionul vestibular Scarpa; axonii formeaz ramura vestibular a nervului acustico
vestibular ( VIII )
o N II localizat n cei 4 nuclei vestibulari bulbari
o N III localizat n talamus
3. Segmentul central
- este localizat n aria vestibular, situat n partea posterioar a girusului temporal superior
- nu se formeaz senzaii de echilibru, ci are loc doar perceperea con tient a mi crii
II. Fiziologia analizatorului vestibular
- n condiii statice, n absena micrilor capului i corpului, otolitele apas asupra receptorilor maculari
care trimit, spre segmentul central, impulsuri nervoase senzitive
rspunztoare de meninerea ridicat a capului i alte ajustri posturale;
- n cazul modificrii vitezei de deplasare( accelerare ) liniar ( nainte, napoi, lateral ) otolitele, fiind mai
dense dect endolimfa, se vor deplasa n direcia opus mi crii, stimulnd receptorii maculari care vor
trimite spre segmentul central impulsuri rspunztoare de corectarea pozi iei corpului i capului;
- n cazul micrilor de rotaie, mi carea endolimfei din canalele semicirculare stimuleaz celulele
receptoare din crestele ampulare, care vor trimite spre segmentul central impulsuri rspunztoare de
corectarea poziiei corpului i capului; canalele semicirculare orizontale i laterale informeaz asupra
micrilor de rotaie n jurul axului vertical ( rsuciri, ntoarceri ), iar canalele semicirculare verticale
informeaz asupra micrilor de rotaie n jurul axului orizontal ( srituri, cderi ).
III. Noiuni elementare de igien i patologie a analizatorului acustico vestibular
DENUMIR
EA BOLII
OTITA
extern

DEFINI
IE
Infecia
urechii
externe

OTITA
medie

Infecia
urechii
medii

CAUZE

SIMPTOME

PREVENIRE

- iritarea cu
obiecte murdare
- ptrunderea
apei cu:
ciuperci, bacterii
sau virusuri
- infecii
micotice,
bacteriene sau
virale ale

- eczem acut sau


cronic
- mncrimi
- senzaie de durere
- senzaie de cldur
- zvcnituri
- durere violent
- scderea auzului
- febr
- frisoane

Respectarea
regulilor de
igien a
urechii

23

Tratarea
infeciilor
organelor
nvecinate

OTITA
intern
= labirintita

Infecia
urechii
interne

organelor
vecine: nas, gt,
faringe
Otita medie
netratat

- perforarea timpanului
- complicai: meningite i
encefalite
- surditate
- zgomote n urechi
- ameeal
- tulburri de echilibru
- micri involuntare ale
globilor oculari

( nas, gt,
faringe)
Tratarea otitei
medii

2.1.3 Sistemul endocrin


Sistemul endocrin
- particip, alturi de sistemul nervos, la reglarea funciilor organismului
- regleaz metabolismul celular, procesele de cretere, comportamentul (alimentar, emoional, sexual);
reglajul se realizeaz lent, dar efectul este de lung durat
- este alctuit din glande cu secreie intern [endo = intern ; krynos = secreie ] care secret hormoni pe
care i vars direct n snge
- dup un timp ( cteva minute, zile ) hormonii sunt eliminai pe cale renal
- cantitatea de hormoni secretat poate fi: optim ( normosecreie ), insuficient
( hiposecreie ) sau excesiv ( hipersecreie )
Topografia glandelor endocrine
a. n cutia cranian:
- epifiza ( glanda pineal) - n epitalamus
- hipofiza ( glanda pituitar ) - la baza creierului, n aua turceasc a osului sfenoid
b. n regiunea gtului :
tiroida - n partea anterioar a gtului, n dreptul inferioare a laringelui
- paratiroidele - pe faa posterioar a tiroidei
c. n cavitatea toracic timusul ( napoia sternului)
d. n cavitatea abdominal:
- glandele suprarenale - la polul superior al rinichilor
- pancreasul endocrin - retroperitoneal, n concavitatea duodenului, n spatele stomacului
e. n pelvis ovarele ; f. n scrot testiculele
*Noiuni generale despre metabolism
Metabolismul reprezint schimbul de substane i energie dintre organism i mediu i transformrile
suferite de substane n organism
24

Metabolismul are trei etape: digestiv, celular i excretorie


1. etapa digestiv - const n transformarea substanele organice complexe din alimente n nutrimente,
sub aciunea sucurilor digestive
- nutrimentele sunt: aminoacizii ( rezultai din proteine ), glucoza ( rezultat din glucide ) i acizii gra i i
glicerina ( rezultate din lipide )
2. etapa celular = metabolism intermediar const n transformrile nutrimentelor la nivelul celulei;
cuprinde 2 tipuri de reacii:
- reacii anabolice - de sintez a unor substane proprii din nutrimente
- rol : creterea celulelor i regenerarea celulelor uzate
- reacii catabolice - de degradare a nutrimentelor n produi finali, neutilizabili
- rol: genereaz energie, nmagazinat n ATP
*Metabolismul glucidelor cupride urmtoarele reacii:
- glicogenogeneza - reprezint transformarea glucozei n glicogen ( depozitat n ficat )
- glicogenoliz reprezint transformarea glicogenului n glucoz
- gluconeogenez reprezint transformarea aminoacizilor n glucoz
Glicemia = concentraia normal de glucoz n snge
- are o valoare de 70 120 mg de glucoz / 100 ml de snge
- hipoglicemia = concentraia redus de glucoz n snge
- hiperglicemia = concentraia crescut de glucoz n snge
*Metabolismul proteinelor cuprinde urmtoarele reacii:
- proteogenez = transformarea aminoacizilor n proteine
- proteoliz = transformarea proteinelor n aminoacizi
*Metabolismul lipidelor cuprinde urmtoarele reacii:
- lipogenez= transformarea acizilor grai i glicerinei n trigliceride
- lipoliz =transformarea trigliceridelor n acizi grai + glicerin
HIPOFIZA GLANDA PITUITAR
Glanda hipofiz se mai numete i creier endocrin deoarece regleaz activitatea altor glande
endocrine i este localizat la baza creierului, n aua turceasc a osului sfenoid
Structur hipofiza are trei lobi:
- anterior = adenohipofiza = 75% din masa glandei
- intermediar ( ader la lobul anterior ) = 2% din masa glandei
- posterior = neurohipofiza = 23% din masa glandei
Legturile hipofizei cu hipotalamusul
1. Nervoase = tractul hipotalamo- hipofizar
- realizeaz legtura dintre hipotalamus i neurohipofiz
- alctuit din axoni ai neuronilor hipotalamici anteriori
- transport hormonii, de la nucleii hipotalamici anteriori la neurohipofiz
- neuronii hipotalamici anteriori secret doi hormoni: ADH i Ocitocin, care sunt depozitai n
neurohipofiz i sunt eliberai, la nevoie, n circulaia sangvin
2.Vasculare = sistemul porthipofizar
- realizeaz legtura dintre hipotalamus i adenohipofiz
- este alctuit din vase sangvine: capilare primare + ven portal + capilare secundare
- transport hormonii de la nucleii hipotalamici mijlocii la adenohipofiz
- neuronii hipotalamici mijlocii secret dou tipuri de hormoni: RH ( de eliberare ) i IH ( de inhibare )
care ajung prin sistemul porthipofizar n adenohipofiz i regleaz activitatea acesteia
I. Hormonii secretai de hipofiz
Tipurile de hormoni secretai de adenohipofiz sunt: glandulotropi i non- glandulotropi
A. Hormonii glandulotropi acioneaz asupra altor glande endocrine i le controleaz activitatea
1. TIROTROPINA ( TSH)
- acioneaz asupra tiroidei, stimulnd secreia de hormoni tiroidieni
- controleaz creterea i dezvoltarea glandei tiroide
2. CORTICOTROPINA ( ACTH)
25

- acioneaz asupra glandelor corticosuprarenale, stimulnd secre ia hormonal a acestora


- controleaz creterea i dezvoltarea glandelor corticosuprarenale
3. GONADOTROPINE
a. FOLICULOSTIMULANT (FSH)
- la brbai ( ) stimuleaz spermatogeneza ( producerea de spermatozoizi
- la femei ( ) stimuleaz maturarea foliculilor ovarieni i secreia de estrogeni ( hormonii feminitii ).
LUTEINIZANT ( LH )
- la brbai stimuleaz secreia de testosteron
- la femei stimuleaz ovulaia i secreia de progesteron = hormonul maternitii
B. Hormonii non glandulotropi acioneaz asupra esuturilor periferice
1. SOMATOTROP ( STH)
- hormon de cretere, secretat toat viaa, cu intensitate mai mare n perioada de cretere
- stimuleaz creterea oaselor lungi, dezvoltarea masei musculare i dezvoltarea viscerelor
- stimuleaz sinteza de proteine i are efect hiperglicemiant
- stimuleaz lipoliza, prin mobilizarea acizilori gra i din depozitele lipidice
- secreia este stimulat de stres, n strile de inaniie, n somn
2. PROLACTINA (LH)
- controleaz dezvoltarea glandelor mamare, la pubertate
- stimuleaz secreia lactat , n timpul alptrii i inhib ovulaia
C. Hormonul secretat de lobul intermediar = MELANOCITOSTIMULATOR ( MSH)
- stimuleaz pigmentarea pielii ca urmare a sintezei de melanin n melanocite
- fenomenul de bronzare a pielii este o reacie de protecie a acesteia fa de radiaiile UV
D. Hormonii secretai de hipotalamus i depozitai temporar n neurohipofiz
1. ANTIDIURETIC( ADH )=VASOPRESINA
- scade diureza (cantitatea de urin eliminat / 24 h) prin reabsorbia apei la nivelul nefronilor
- crete concentraia urinei i se conserv apa n organism
- n doze mari produce vasoconstricie i determin creterea presiunii arteriale
2. OCITOCINA
- stimuleaz contracia musculaturii netede a uterului gravid n timpul travaliulu i determin expulzia
ftului; administrat n timpul travaliului i scurteaz durata
- stimuleaz contracia celulelor mioepiteliale din pereii canalelor galactoforelor din glandele mamare i
determina ejecia laptelui
II. Disfuncii hipofizare
1. Hiposecreia de STH produce:
a. NANISMUL HIPOFIZAR ( la copil ) caracterizat prin:
- statur mic, dar proporionat i dezvoltare intelectual normal
*b. CAEXIA HIPOFIZAR = BOALA SIMMONDS ( la adult ) caracterizat prin:
- mbtnire prematur, atrofia esuturilor , urmat de moarte
2. Hipersecreia de STH produce:
a. GIGANTISMUL ( la copil ) caracterizat prin:
- statur nalt, peste 2 m, dar proporionat i dezvoltare intelectual normal
b. ACROMEGALIA ( la adult ) caracterizat prin:
- creterea extremitilor: mini, picioare, fa i hipertrofia viscerelor
2. Hiposecreia de ADH produce:
a. DIABETUL INSIPID caracterizat prin:
- poliurie=eliminarea unei cantiti mari de urin (3- 20 l/24 h )
- polidipsie (ingerarea unei mari cantiti de ap )i hipotensiune( scderea tensiunii arteriale)
Glandele suprarenale
Suprarenalele sunt localizate la polul superior al rinichilor i sunt alctuite din dou forma iuni:
a. corticosuprarenala este localizat la exterior i are trei zone:
- extern ( secret mineralocorticoizi ), mijlocie ( secret glucocorticoizi ) i intern ( secret
sexosteroizi ); hormonii secretai sunt indispensabili vieii
26

b. medulosuprarenala este localizat la interior i este considerat un imens ganglion simpatic, deoarece
este alctuit din neuroni care i-au pierdut axonii i au cptat proprieti secretorii
I. Hormonii secretai de suprarenale
1. Hormonii secretai de corticosuprarenal
a. MINERALOCORTICOIZI ( ALDOSTERON )
- reine Na+ n organism i determin creterea natremiei ( coninutul de Na + din snge )
- reine apa n organism i determin meninerea volumului i presiunii osmotice a sngelui
- stimuleaz eliminrile de K+ i determin scderea potasemiei ( coninutul de K+ din snge )
- stimuleaz eliminrile de H+ i determin creterea aciditii urinei
b. GLUCOCORTICOIZI ( CORTIZON i HIDROCORTIZON = CORTIZOL)
- acioneaz n stres ( fizic i psihic) prin degradarea rezervelor de glucide i lipide care furnizeaz
organismului energia necesar ieirii din starea de stres
- stimuleaz gluconeogeneza ( sinteza de glucoz din aminoacizi ) i determin hiperglicemie
- n cantiti mari provoac iritabilitate i lipsa capacitii de concentrare
- datorit rolului lor antiinflamator sunt utilizai pentru tratarea unor afec iuni
c. SEXOSTEROIZII ( TESTOSTERON, ESTROGENI i PROGESTERON )
- sunt produi n cantitate mic la ambele sexe
- au aciune asemntoare cu hormonii produi de gonade, contribuind la apari ia i men inerea
caracterelor sexuale secundare care diferen iaz cele dou sexe la pubertate
- la femei au rol n reglarea libidoului ( n perioada fertil ) iar la menopauz intervin n meninerea
caracterelor sexuale secundare feminine
2. Hormonii secretai de medulosuprarenal
a. CATECOLAMINE ( ADRENALINA + NORADRENALINA )
- efectele sunt similare cu cele ale stimulrii SNV simpatic
- produc glicogenoliz i determin hiperglicemie
- acioneaz n starea de stres fizic ( efort fizic, frig, durere) i stres psihic ( emoii)
* II. Disfuncii ale glandelor suprarenale
* 1. Hiposecreia de aldosteron produce BOALA ADDISON caracterizat prin:pigmentaia pielii,
pierdere de ap i sare, oboseal, hipotensiune, pierdere n greutate( 10-15 kg)
*2. Hipersecreia de aldosteron produce BOALA CONN caracterizat prin: retenie de ap i sare,
edeme, hipertensiune i scderea potasemiei
*3. Hipersecreia de glucocorticoizi produce SINDROMUL CUSHING caracterizat prin:
- obezitate, faa de lun plin, ceafa de bizon, membre subiri, vergeturi, diabet
- astenie, scderea rezistenei la infecii, depresie
*4. Hipersecreia de sexosteroizi produce SINDROMUL ANDROGENITAL , caracterizat prin:
apariia pubertii precoce la biei ( manifestat prin hipertrofia organelor genitale, ngroarea vocii,
pilozitate n exces ), masculinizarea caracterelor sexuale secundare la fete
i pilozitate facial ( barb, musta ) la femeia adult
Tiroida
Tiroida este localizat n partea anterioar a gtului, n dreptul inferioare a laringelui
are forma literei H i este alctuit din 2 lobi laterali uni i printr-un istm
Structur
- lobii tiroidieni sunt separai, prin septuri, n lobuli tiroidieni alctui i din foliculi glandulari
- foliculii glandulari prezint: celule foliculare secretoare ( la exterior ) i o cavitate folicular, ce con ine
un coloid cu hormoni tiroidieni ( la interior )
I. Hormonii tiroidieni sunt reprezentai de triiodotironina ( T3 ) i tetraiodotironina = tiroxina ( T4 )
- stimuleaz creterea i dezvoltarea organismului la copil
- stimuleaz dezvoltarea sistemului nervos i determin valoarea coeficientului de inteligen
- intensific oxidrile celulare i determin eliberarea de energie, cu efect calorigen (de nclzire)
- menin n limite normale greutatea corporal
- determin scderea rezervelor adipoase ( prin stimularea lipolizei )
- determin degradarea proteinelor i creterea excre iei de azot
27

- determin hiperglicemie, prin glicogenoliz hepatic


- controleaz dezvoltarea gonadelor i menin secreia lactat
- n cantiti mari, produc iritabilitate i nelinite
II. Disfuncii tiroidiene
1. Hiposecreia tiroidian determin:
a. NANISMUL TIROIDIAN ( la copil ) caracterizat prin:
- dezvoltare fizic redus ( nanism disproporionat ), dezvoltare psihic redus ( cretinism )
- deformaii osoase, defecte ale dentiiei, piele uscat i ngroat
b. MIXEDEMUL ( la adult ) caracterizat prin:
- infiltrarea esuturilor cu ap i apariia de edeme, creterea n greutate
- piele uscat i ngroat, senzaia permanent de frig,
- diminuarea capacitii de nvare i memorare
c. GUA ENDEMIC ( la adult ) caracterizat prin:
- creterea n volum a glandei i hiposecreie de hormoni, determinat de o concentra ie sczut a iodului
din alimente i ap
2. Hipersecreia tiroidian determin:
a. BOALA BASEDOW GRAVES ( GUA EXOFTALMIC ) caracterizat prin:
- scdere accentuat n greutate, piele subire, cald i umed, intoleran la cldur
- tahicardie, iritabilitate i nelinite, proeminena globilor oculari ( exoftalmie )
Pancreasul endocrin
Pancreasul este localizat n cavitatea abdominal,retroperitoneal, napoia stomacului, n concavitatea
duodenului; este alctuit din trei segmente : cap ( nconjurat de duoden), corp i coad ( se prinde de
splin )
Structur - pancreasul endocrin reprezint 1-2 % din masa glandei mixte i con ine 2 tipuri de celule
secretoare, grupate n insulele Langerhans ( 150 -200 celule/ insul )
- celule secretoare ( alfa ) - reprezint 20 % din masa pancreasului endocrin
- sunt localizate la periferia insulei i secret glucagonul
- celule secretoare ( beta ) - reprezint 70 % din masa pancreasului endocrin
- sunt localizate n interiorul insulei i secret insulina
I. Hormonii pancreasului
a. INSULINA a fost descoperit de cercettorul romn Nicolae Paulescu (n 1921)
- este principalul hormon hipoglicemiant deoarece: stimuleaz glicogenogeneza hepatic , ptrunderea
glucozei n esutul muscular i adipos i intensific consumul de glucoz la nivel celular
- stimuleaz lipogeneza ( prin transformarea glucozei n lipide ) la nivelul esutului adipos
- stimuleaz sinteza de proteine
b. GLUCAGONUL
- este principalul hormon hiperglicemiant deoarece: stimuleaz glicogenoliza ( la nivel hepatic) i
gluconeogeneza ( transformarea aminoacizilor n glucoz )
- stimuleaz lipoliza i degradarea proteinelor
II. Disfuncii pancreatice
1. Hiposecreia de insulin determin DIABETUL ZAHARAT caracterizat prin:
- creterea glicemiei = hiperglicemie ( glicemia normal = 70 -110 mg/100 ml snge )
- glucozurie ( eliminarea glucozei prin urin );
- poliurie (eliminarea unei cantiti mari de urin )
- polidipsie ( ingerarea unei cantiti mari de ap )
- polifagie (ingerarea unei cantiti mari de alimente )
- scderea n greutate i acumularea de corpi cetonici care au aciune nociv asupra sistemului nervos i
determin coma diabetic i moartea
2. Hipersecreia de insulin determin:
- scderea glicemiei = hipoglicemie ; slbirea forei fizice
- alterri ale funcionrii sistemului nervos deoarece acesta consum doar glucoz pentru activitatea sa ;
pierderea contienei i instalarea strii de com hipoglicemic
28

Gonadele
Gonadele sunt glande mixte, reprezentate de ovare i testicul.
I. Testiculul ( gonada masculin ) este localizat n regiunea inghinal, n scrot
1. Structur - testiculul este format din lobuli testiculari care con in: tubi seminiferi
( produc spermatozoizi ) i celule intersti iale Leydig ( produc testosteron )
2. Funcia endocrin a testiculului const n secreia de TESTOSTERON cu urmtoarele efecte:
- stimuleaz creterea i dezvoltarea organelor genitale masculine
- asigur apariia i meninerea caracterelor sexuale secundare masculine:
- dezvoltarea scheletului i a masei musculare; pilozitatea facial i corporal; ngro area vocii
II. Ovarul ( gonada feminin ) este localizat n regiunea pelvian
1. Structur - ovarul conine dou zone:
- zona cortical, unde se gsesc foliculii ovarieni, care produc ovule i hormoni sexuali feminini
( estrogen i progesteron )
- zona medular, format din esut conjunctiv, vase de snge i nervi
2. Funcia endocrin a ovarului const n secreia de estrogen i progesteron
a. ESTROGENUL are urmtoarele efecte:
- stimuleaz proliferarea mucoasei i musculaturii uterine
- stimuleaz dezvoltarea glandelor mamare
- stimuleaz apariia i meninerea caracterelor sexuale secundare feminine
b. PROGESTERONUL are urmtoarele efecte:
- determin modificri secretorii ale mucoasei uterine, pregtind-o pentru nida ie ( fixarea
preembrionului = celula ou divizat )
2.1.4. Sistemul osos
Micarea se realizeaz prin intermediul aparatului locomotor, format din dou sisteme: osos i
muscular.Sistemul osos reprezint partea pasiv a aparatului locomotor, iar sistemul muscular reprezint
partea activ a aparatului locomotor
Totalitatea oaselor corpului formeaz scheletul, care cuprinde peste 200 de oase.
Componentele unui os lung: o poriune central ( DIAFIZA ) i dou capete ( EPIFIZE )
- ntre diafiz i epifize se gsesc CARTILAJELE DE CRE TERE
- ntreaga suprafa a osului este acoperit de o membran numit PERIOST
I. Creterea n lungime i n grosime a oaselor depinde de:
- factorii endocrini ( reprezentai de hormonii hipofizari, tiroidieni i sexuali ),
- prezena vitaminelor (A, C i D ) i o alimentaie bogat n calciu i fosfor
1. Creterea n lungime - se realizeaz pn la vrsta de 20 24 de ani
- caracterizeaz oasele lungi ( ex: femur, tibie, humerus, radius, ulna )
- se realizeaz cu ajutorul cartilajelor de cre tere ( situate la limita dintre diafiz i epifize) prin osificarea
de cartilaj.
2. Creterea n grosime
- caracterizeaz toate tipurile de oase: lungi, late i scurte
- se realizeaz prin activitatea periostului ( membran conjunctiv situat la exteriorul osului ) care
asigur formarea de esut osos prin osificarea de membran
II. Rolul sistemului osos
- reprezint partea pasiv a aparatului locomotor i asigur sta iunea biped a omului
- formeaz caviti de protecie a organelor vitale: cutia cranian ( adposte te encefalul )
cutia toracic ( dpostete inima i plmnii ), canalul coloanei vertebrale (adposte te mduva spinrii) i
bazinul ( adpostete organe ale sistemului digestiv, excretor i reproductor )
- reprezint un rezervor de sruri minerale ( Ca i P ) pe care le mobilizeaz la nevoie

29

- particip la detoxifiere prin reinerea de substan e toxice ( Hg i Pb ) pe care le elibereaz treptat prin
rinichi
- contribuie, prin mduva roie a oaselor, la formarea elementelor figurate ale sngelui
III. Alctuirea scheletului corpului
1. Scheletul capului cuprinde neurocraniul i viscerocraniul
a. Neurocraniul adpostete encefalul i este alctuit din :
- 4 oase neperechi: FRONTAL , ETMOID, SFENOID, OCCIPITAL
- 2 oase perechi: TEMPORALE, PARIETALE
b. Viscerocraniul adpostete organele de sim i segmentele iniiale ale aparatelor digestiv i respirator i
este alctuit din:
- 6 oase perechi: MAXILARE, PALATINE, NAZALE, LACRIMALE, ZIGOMATICE, CORNETE
NAZALE INFERIOARE
- 2 oase neperechi: VOMER, MANDIBUL
2. Scheletul trunchiului cuprinde coloana vertebral, coastele i sternul.
a. Coloana vertebral
- este alctuit din 33 34 de vertebre; prin suprapunerea vertebrelor se formeaz canalul vertebral, care
adpostete mduva spinrii
- conine cinci tipuri de vertebre: 7 cervicale, 12 toracale, 5 lombare, 5 sacrale ( formeaz prin sudare
osul sacrum ), 4- 5 coccigiene ( formeaz prin sudare osul coccis )
- are 4 curburi fiziologice : 2 lordoze (cervical i lombar) i 2 cifoze (toracal i sacral)
- lordozele sunt curburi ce au concavitatea dispus posterior
- cifozele sunt curburi ce au concavitatea dispus anterior
b. Coastele sunt n numr de 12 perechi i sunt de trei tipuri:
- coaste adevrate - se articuleaz direct cu sternul ( perechile 1 7 )
- coaste false - se articuleaz cu sternul prin intermediul cartilajului coastei 7 ( perechile 8-10 )
- coaste libere = flotante ( perechile 11 12 )
c. Sternul - este un os lat, care se articuleaz cu claviculele i cu primele 7 perechi de coaste
3. Scheletul membrelor
Scheletul membrul superior este format din:
a. centura scapular ( alctuit din clavicul i scapul =omoplat )
- leag oasele membrului superior propriu- zis de scheletul trunchiului
b.membrul superior propriu-zis este format din:
o Scheletul braului, reprezentat de HUMERUS
o Scheletul antebraului, reprezentat de RADIUS + CUBITUS
o Scheletul minii, reprezentat de: CARPIENE ( 8 ), METACARPIENE ( 5 ), FALANGE ( 14 )
Scheletul membrului inferior este format din:
a.centura pelvian ( alctuit din 2 oase coxale,osul sacrum i osul coccis, formeaz =pelvisul )
- leag oasele membrului inferior propriu -zis de scheletul trunchiului
b. membrul inferior propriu - zis este format din:
o Scheletul coapsei, reprezentat de FEMUR
o Scheletul gambei, reprezentat de - TIBIE FIBUL ( PERONEU )
o Osul genunchiului, reprezentat de ROTUL ( PATEL ) os triunghiular, cuprins n tendonul
muchiului cvadriceps
o Scheletul piciorului, reprezentat de:TARSIENE ( 7 ),METATARSIENE ( 5 ), FALANGE ( 14 )
IV. Noiuni de igien i patologie a sistemului osos
DENUMIRE
A BOLII
DEFORMR
I OSOASE
A. CIFOZA

DEFINIIA
BOLII
- const n
accentuarea
curburii
toracale a

CAUZE

SIMPTOME

PREVENIRE

- inuta
incorect a
corpului timp
ndelungat,

- apariia
cocoaei
- durere dup o
perioad mai

- evitarea
suprasolicit-rii n
timpul unor
activiti fizice

30

B.
SCOLIOZA

coloanei
vertebrale

ntlnit mai
ales la
ceasornicari,
cizmari, cicliti

- const n
devierea
lateral a
coloanei
vertebrale

- poziia
incorect a
corpului

C.
LORDOZA

- const n
accentuarea
curburii
lombare a
coloanei
vertebrale
D.PICIORUL - se caracterizeaz prin
PLAT
lipsa bolii
piciorului

- poziia
incorect a
corpului

FRACTURIL
E
- nchise

-politraumatisme
- accidente

- constau n
ruperea sau
fisurarea
oaselor

- statul
ndelung n
picioare
- folosirea unei
nclminte
necorespunztoare

- deschise

ENTORSEL
E

- se caracterizeaz prin

- micri
brute,

lung de stat n
picioare sau lucru
la birou
- dificulti
respiratorii
- tulburri de ritm
cardiac
- asimetria
corpului,
caracterizat prin
ridicarea unui
umr i coborrea
celuilalt
- proeminena
bazinului nspre
posterior
- durere lombar

- contactul
piciorului cu
solul se face pe
toat talpa
- durere la mers
- mersul
predominant pe
partea intern a
tlpii
- transpiraii
abundente i reci
ale picioarelor
- pielea rmne
intact
- durere
- echimoze
- deformarea sau
scurtarea regiunii
- pielea i
muchii sunt
afectate
- capetele osului
ies la exterior
- durere
- echimoze
- deformarea sau
scurtarea regiunii
- dureri locale
- echimoze
- umflturi ale
31

- evitarea purtrii de
nclminte
necorespunztoare
- evitarea statului
ndelungat n
picioare
- evitarea unei inute
incorecte a corpului
timp ndelungat
- efectuarea de
exerciii fizice
regulate
- un regim alimentar
bogat n sruri
minerale i vitamine

- un regim alimentar
bogat n sruri
minerale i vitamine
- respectarea
regulilor de protecie
a muncii i a
regulilor de
circulaie

- evitarea
suprasolicit-rii n

LUXAIILE
- traumatice
- patologice
- congenitale

ntinderea
sau ruperea
ligamentelor
ntr-o
articulaie

necontrolate
- traumatisme

articulaiei

- se caracterizeaz prin
dislocri ale
elementelor
componente
ale unei
articulaii

- un traumatism
- o micare
forat
- o infecie

- durere
- deformare
- imposibilitatea
micrii
articulaiei

- o malformaie

timpul unor
activiti fizice
- respectarea
regulilor de protecie
a muncii i a
regulilor de
circulaie
- evitarea
suprasolicitrii n
timpul unor
activiti fizice
- un regim alimentar
bogat n sruri
minerale i vitamine

2.1.5. SISTEMUL MUSCULAR


I. Principalele grupe de muchi scheletici ( peste 500 )
1. Muchii capului sunt reprezentai de:
a. muchii mimicii au rol n determinarea expresiei feei i sunt reprezenta i de mu chii: frontal ,
occipital , orbital i nazal
b. muchii masticatori i muchiul limbii , cu rol n masticaie
c. muchii extrinseci ai globului ocular, cu rol n realizarea micrilor glogului ocular
2. Muchii gtului au rol n micarea capului i sunt reprezentai de: pielosul gtului, sterno- cleidomastoidian i hioidieni
3. Muchii trunchiului
a. muchii spatelui i cefei : trapezi, dorsali i muchii anurilor intervertebrale
b. muchii toracelui : pectorali, dinai, intercostali i diafragmul
c. muchii abdomenului : drepi abdominali, oblici externi, oblici interni
4. Muchii membrelor
a. muchii membrului superior
- muchiul umrului ( DELTOID )
- muchii braului: anterior ( BICEPS BRAHIAL ) i posterior ( TRICEPS BRAHIAL )
- muchii antebraului:
o anterior ( PRONATORI ai antebraului i minii i FLEXORI ai degetelor )
o posterior ( SUPINATORI ai antebraului i minii i EXTENSORI ai degetelor )
- muchii minii ( FLEXORI i EXTENSORI ai degetelor )
b.muchii membrului inferior
- muchii bazinului ( FESIERI )
- muchii coapsei:
o anterior ( CVADRICEPS FEMURAL, CROITOR )
o posterior ( BICEPS FEMURAL )
o pe partea intern ( ADDUCTORI ai coapsei )
- muchii gambei
o anterior (PRONATORI ai piciorului i EXTENSORI ai degetelor )
o posterior - TRICEPS SURAL (format din muchii GEMENI + mu chiul SOLEAR )
- SUPINATORI ai piciorului i FLEXORI ai degetelor
- muchii piciorului ( FLEXORI i EXTENSORI ai degetelor )
II. Tipuri de contracii musculare
A. Dup variaia lungimii muchiului i a tensiunii musculare
1. Izotonice [ isos = egal; tonos = tensiune ]
32

- muchiul se scurteaz, dar tensiunea rmne constant; realizeaz lucru mecanic


- caracteristic muchilor membrelor care produc deplasri
2. Izometrice [ isos = egal; metron = msur ]
- muchiul i modific tensiunea, fr a se scurta; nu realizeaz lucru mecanic
- caracteristic muchilor posturali ( menin poziia vertical = ortostatism )
*3. Auxotonic [ auxein = a crete; tonos = tensiune ]
- muchiul i modific lungimea i tensiunea i se scurteaz sub o tensiune variabil
* cnd trebuie ridicat un obiect, musculatura braului se contract n 3 faze succesive:
- faza izometric punerea muchiului n tensiune
- faza izotonic scurtarea muchiului i ridicarea greutii
- faza auxotonic scurtarea muchiului sub o tensiune variabil
B. Dup numrul de stimuli i frecvena aplicrii acestora pe muchi
1. Contracia simpl ( secusa )
- este o contracie muscular obinut prin aplicarea unui stimul unic direct pe mu chi sau indirect pe
nervul motor; se studiaz cu ajutorul miografului i se nregistreaz grafic ca o curb n clopot; ex:
clipitul, frisonul ( = succesiune de secuse )
2. Contracii fuzionate = contracii musculare obinute prin aplicarea de stimuli repetitivi
a. tetanos incomplet
- se obine prin aplicarea de stimuli repetitivi, cu frecven joas (10 -20 stimuli / secund)
- se nregistreaz grafic ca o curb cu platou dinat, care exprim fuzionarea incomplet a secuselor
b. tetanos complet
- se obine prin aplicarea de stimuli repetitivi, cu frecven mare ( 50 100 stimuli / sec )
- se nregistreaz grafic ca o curb cu platou neted, care exprim fuzionarea complet a secuselor
Tonusul muscular
- starea de contracie permanent, dar parial a musculaturii
- este rezultatul unor impulsuri nervoase motorii care stimuleaz alternativ fibrele musculare
- rol - menine poziia vertical a corpului, influeneaz mimica, nlesnete contracia muscular i
produce o parte din cldur

III. Noiuni de igien i patologie a sistemului muscular


DENUMIREA
BOLII
OBOSEALA
MUSCULAR

NTINDERI
I RUPTURI
MUSCULARE

CAUZE

SIMPTOME

PREVENIRE

- activitate fizic
dezorganizat
- ncordare psihic
- desfurarea activitii
n medii srace n
oxigen, poluate
- acumularea de acid
lactic n muchi
- scderea rezervelor
energetice ( ATP )
- eforturi musculare
intense, frecvente la
sportivi

- dureri musculare
- scderea forei
musculare
- scderea preciziei
micrilor efectuate
- instalarea contracturii
musculare

- dozarea efortului muscular


- evitarea sedentarismului
- stil de via echilibrat

- dureri locale
- echimoze
- tumefierea zonei
afectate
- vrsturi i colaps, n
cazuri grave

- regim de via echilibrat


- evitarea eforturilor
musculare intense
- tratament chirurgical, n
cazuri grave
2.2. Funciile de nutriie

33

Funciile de nutriie sunt : digestia, circulaia, respiraia i excreia


2.2.2. Digestia i absorbia
Digestia i absorbia se realizeaz la nivelul sistemului digestiv.
*I. Componentele sistemului digestiv sunt : tubul digestiv i glandele anexe
A. Tubul digestiv este format din urmtoarele segmente:
1. Cavitatea bucal
- comunic anterior cu mediul extern ( prin orificiul bucal ) i posterior cu faringele ( prin vlul palatin );
este separat de fosele nazale prin bolta palatin
- este mprit de arcadele dentare n 2 compartimente ( vestibul bucal + cavitate bucal propriu zis )
i conine dou organe cu rol n digestia bucal: limba i din ii
a. limba ( organ musculo- membranos )
- acoperit pe ambele fee de mucoasa lingual; mucoasa dorsal are rol gustativ
- are rol n: masticaie, deglutiie, vorbire ( pentru articularea sunetelor ), perceperea gustului, asigurarea
sensibilitii tactile, termice i dureroase
b. dinii - organe dure, alctuite din rdcin i coroan
- rdcina - este poriunea implantat n alveola dentar
- prezint un canal dentar ce conine pulp dentar
- n jurul canalului dentar exist dentin, acoperit de cement
- coroana prezint o cavitate dentar ce conine pulp dentar
- n jurul cavitii dentare exist dentin, acoperit de smal
- au rol n masticaie i n vorbire, pentru pronunia consoanelor
2. Faringele - este un organ musculo - membranos, unde se ncrucieaz calea respiratorie cu cea
digestiv; comunic lateral cu urechea medie ( prin trompa lui Eustachio )
i are rol n deglutiie ( asigur transportul bolului alimentar spre esofag )
3. Esofagul - este un segment de 25 - 30 cm, localizat posterior fa de trahee i are rol n degluti ie
( asigur transportul bolului alimentar spre stomac )
4. Stomacul - este un organ cavitar, n forma literei J
- localizare: n cavitatea abdominal, n loja gastric, sub diafragm
- comunic cu esofagul ( prin orificiul cardia)i cu duodenul ( prin orificiul pilor )
- are 2 poriuni: - o poriune vertical, format din fundul stomacului = fornix ( plin cu aer, nu se umple
cu alimente niciodat )i corpul stomacului
-o poriune orizontal, format din antrul i canalul piloric
- mucoasa gastric - cptuete interiorul stomacului i are numeroase cute
- conine glande gastrice care secret sucul gastric
5. Intestinul subire
- are o lungime = 6 8 m i se ntinde de la orificiul pilor la valvula ileocecal
- are dou poriuni: - o poriune fix ( duodenul )
- poriune mobil ( jejuno ileonul , format din jejun+ ileon )
Duodenul are form de potcoav i cuprinde n concavitatea sa pancreasul
- mucoasa conine glande intestinale, care secret sucul intestinal
- aici se deschide canalul coledoc, printr-un orificiu prevzut cu sfincterul Oddi
- la captul distal al canalului coledoc, se deschide canalul pancreatic principal
Jejuno - ileonul are 14 -16 anse: orizontale ( jejun ) + verticale ( ileon )
- mucoasa conine glande intestinale, care secret suc intestinal
- jejunul are cute transversale, numite valvule conivente, pe care se gsesc cute n form de
degete , numite viloziti intestinale
- ileonul are doar viloziti intestinale ( mresc suprafaa de absorbie )
6. Intestinul gros are o lungime = 1,7 m; comunic cu intestinul subire, prin valvula ileocecal i
cu cu mediul extern prin orificiul anal, prevzut cu 2 sfinctere: intern (neted ) i extern( striat)
- are trei poriuni : cecul ( terminat cu apendicele vermiform ), colonul ( ascendent, transvers, descendent
i sigmoid ) i rectul
- mucoasa intestinal conine glande intestinale, care secret mucus; nu are vilozit i intestinale ; prezint
plici semicirculare ( anuri transversale ce separ ni te umflturi )
34

B. Glandele anexe sunt reprezentate de: glandele salivare, ficatul i pancreasul


1. Glandele salivare ( glandele parotide, submandibulare i sublinguale )
- sunt situate n apropierea cavitii bucale i secret saliva: diluat, fluid ( n cazul glandelor parotide) i
concentrat, vscoas ( n cazul glandelor submandibulare i sublinguale)
2. Ficatul este localizat n cavitatea abdominal, sub diafragm, n loja hepatic
- rolul ficatului n digestie: secreia bilei, care este eliminat n perioadele digestive n duoden, iar n
timpul perioadelor interdigestive este depozitat n vezica biliar
- alte roluri ale ficatului: depozitarea glucidelor ( sub form de glicogen ), a lipidelor, a vitaminelor i a
fierului; rezervor de snge ( care va fi eliberat n circula ie n cazul unei hemoragii ); neutralizarea
substanele toxice
3. Pancreasul este localizat n cavitatea abdominal, retroperitoneal, napoia stomacului, n
concavitatea duodenului
- este o gland mixt: partea endocrin reprezint 1% din masa glandei i secret doi hormoni ( insulina i
glucagonul ) iar partea exocrin reprezint 99 % din masa glandei i este format din acini pancreatici
( care secret sucul pancreatic )
II. Transformrile fizico chimice ale alimentelor n tubul digestiv
Alimentele sunt alctuite din substane organice complexe, care nu pot fi direct asimilate de ctre
organism
Substantele organice complexe sunt caracteristice fiecrei specii, de aceea ele trebuie transformate
n substante organice simple, lipsite de specificitate, universale n lumea vie, usor absorbabile, numite
nutrimente.
Din nutrimente organismul i construiete substanele organice proprii.
Transformrile alimentelor n tubul digestiv sunt de trei tipuri:
- mecanice ( masticaia, deglutiia i amestecarea alimentelor cu sucurile digestive )
- fizice ( nmuierea alimentelor, dizolvarea substan elor hidrosolubile i emulsionarea grsimilor )
- chimice ( transformarea alimentelor n nutrimente, sub ac iunea enzimelor digestive )
Transformarea substanelor organice complexe n nutrimente se face cu ajutorul sucurilor
digestive, care contin enzime digestive
Enzimele digestive sunt de trei categorii:
1.Proteolitice ( PEPTIDAZE) , care transform proteinele n aminoacizi
2. Glicolitice ( AMILAZE i DIZAHARIDAZE ), care transform glucidele n monozaharide: glucoz,
fructoz, galactoz
3. Lipolitice ( LIPAZE) care transform lipidele n acizi grai i glicerin ( glicerol )
Digestia ncepe n cavitatea bucal i se termin n intestin.
Definitia digestiei = totalitatea transformrilor pe care le sufer alimentele n tubul digestiv, pn la
formarea nutrimentelor, absorbia acestora n snge i eliminarea resturilor nedigerate din organism.
Tipuri de digestie : bucal, gastric i intestinal
A. Digestia bucal
n cavitatea bucal , alimentele sufer trei tipuri de transformri :
- mecanice ( masticaia i deglutiia )
- fizice ( impregnarea alimentelor cu saliv i dizolvarea unor substan e hidrosolubile )
- chimice ( transformarea amidonului preparat ntr-un dizaharid, numit maltoz )
1.Masticaia
- este un proces mecanic, ce const n tierea, zdrobirea i triturarea ( fragmentarea ) alimentelor , urmat
de impregnarea alimentelor cu saliv
- se desfoar cu participarea dinilor, limbii i mu chilor masticatori.
- rol n formarea bolului alimentar i declanarea activit ii glandelor digestive
2. Secreia salivar este reprezentat de saliv ( produs de glandele salivare )
Saliva este lichid incolor, secretat n cantitate de cantitate = 1-2 l / 24 h i cu pH = 6- 7
a. Compoziia chimic a salivei: apa ( ~ 99% ) i reziduu uscat ( 1 % ) reprezentat de substane:
anorganice ( bicarbonai, fosfai, cloruri ) i organice: enzima AMILAZA SALIVAR ( PTIALINA ),
mucina ( favorizeaz formarea bolului alimentar ) i o substan bactericid ( LIZOZIM )
b. Rolurile salivei:

35

- nedigestive: aprarea dinilor contra cariilor dentare; favorizarea vorbirii; stimularea mugurilor gustativi;
eliminarea substanelor toxice din corp ( uree, Pb, Hg ) i a unor agen i patogeni la persoanele bolnave
( virusul hepatitei A, virusul turbrii)
- digestiv, care const n transformarea amidonul preparat ( fiert sau copt ) ntr-un dizaharid, numit
maltoz, sub aciunea enzimei amilolitice, numit AMILAZA SALIVAR ( PTIALINA )
3. Deglutiia -reprezint totalitatea activitilor motorii, ce permit transportul bolului alimentar din
cavitatea bucal n stomac, n 3 timpi:
a. timpul bucal, care este voluntar
b. timpul faringian - este voluntar i const n ridicarea laringelui; epiglota nchide glota
( orificiul de comunicare a laringelui cu faringele)
c. timpul esofagian, care este involuntar
B. Digestia gastric
Digestia gastric se desfoar n stomac i presupune dou tipuri de activit i: secretorie i
motorie.
1. Activitatea secretorie a stomacului const n secreia sucului gastric de ctre glandele gastrice
din pereii stomacului.
Sucul gastric este un lichid incolor, cu un pH acid ( pH = 1-1,5 )
Compoziia chimic a sucului gastric:
a. apa ( 99 % ); b. reziduu uscat ( 1% ), reprezentat de substan e:
- anorganice: fosfai, HCl ( aciune bactericid, activeaz enzimele proteolitice i stimuleaz evacuarea
gastric )
- organice: mucus ( care protejeaz mucoasa gastric ) i enzime: proteolitice ( PEPSINA ,
LABFERMENTUL, GELATINAZA ) i lipolitice ( LIPAZA GASTRIC )
- PEPSINA este o enzim proteolitic i este secretat sub form de PEPSINOGEN inactiv; acesta este
activat sub aciunea HCl
Transformrile chimice ale substanelor alimentare, cu ajutorul sucului gastric
Substana alimentar
Enzima
Produsul de digestie
proteine
PEPSINA
albumoze + peptone
cazeinogen = protein
LABFERMENT
paracazeinat de calciu ( cheag)
solubil din lapte
gelatina
GELATINAZA
gelatin lichefiat
lipide emulsionate din lapte,
LIPAZA
acizi grasi ( AG ) + glicerin
fric, ou
GASTRIC
2. Activitatea motorie a stomacului este asigurat de dou tipuri de contracii: tonice i
peristaltice
a. contraciile tonice determin:
- umplerea stomacului i depozitarea temporar a alimentelor ( 2-4 h )
- amestecul alimentelor cu sucul gastric
b. contraciile peristaltice determin:
- amestecarea alimentelor cu sucul gastric; evacuarea chimului gastric , lent i frac ionat, n duoden
Rezultatul digestiei gastrice = chimul gastric
La nivelul mucoasei gastrice se pot absorbi: apa, alcoolul i srurile minerale.
C. Digestia intestinal este etapa final a digestiei alimentelor ( care vor fi transformate n
nutrimente ) , se desfoar n intestinul subire i presupune dou tipuri de activit i: secretorie i
motorie.
1. Activitatea secretorie a intestinului subire const n secreia a trei sucuri digestive: sucul
pancreatic, sucul intestinal i bila.
a. Sucul pancreatic este secretat de pancreas, n cantitate de 500 - 1500 ml / zi i are un pH alcalin
Compoziia chimic a sucului pancreatic:
a. ap ( 99% ); b. reziduu uscat ( 1% ), reprezentat de substan e:
- anorganice ( bicarbonai )

36

- organice: mucus i enzime: proteolitice (TRIPSINA, CHIMOTRIPSINA,CARBOXIPEPTIDAZA,


ELASTAZA ), lipolitice ( LIPAZA PANCREATIC ) i amilolitice ( AMILAZA PANCREATIC )
- TRIPSINA este o enzim proteolitic activ, secretat sub form de tripsinogen inactiv. Activarea are
loc sub aciunea unei enzime produs de duoden ( ENTEROKINAZA ).
- CHIMOTRIPSINA este o enzim proteolitic activ, secretat sub form de chimotripsinogen inactiv.
- CARBOXIPEPTIDAZA este o enzim proteolitic activ, secretat sub form de procarboxipeptidaz
inactiv.
- ELASTAZA este o enzim proteolitic activ, secretat sub form de proelastaz inactiv.
- Chimotripsinogenul, procarboxipeptidaza i proelastaza sunt activate de TRIPSIN
Transformrile chimice ale substanelor alimentare, cu ajutorul enzimelor din sucul pancreatic
b. Sucul intestinal este secretat de glandele intestinale i are un pH alcalin (7- 8)
Compoziia chimic a sucului intestinal:
a. apa ( 99%); b. reziduu uscat ( 1% ), reprezentat de substan e:
- anorganice: ( bicarbonai )
Substana alimentar
proteine
albumoze + peptone
oligopeptide
( tetra, tripeptide)
proteine fibroase ( colagen )

Enzima
TRIPSINA
CHIMOTRIPSINA
CARBOXIPEPTIDAZA

Produsul de digestie
oligopeptide ( tetra,
tripeptide)
tri , dipeptide

ELASTAZA

Proteine fibroase
hidrolizate
acizi grasi + glicerina
maltoza ( dizaharid )

lipide emulsionate ( cu ajutorul bilei)


amidon ( crud i preparat )

LIPAZA PANCREATICA
AMILAZA
PANCREATICA
organice - mucus i enzime: proteolitice ( PEPTIDAZA INTESTINAL ), lipolitice ( LIPAZA
INTESTINAL ) i glicolitice ( DIZAHARIDAZE: MALTAZA, ZAHARAZA i LACTAZA )
Transformrile chimice ale substanelor alimentare, cu ajutorul enzimelor din sucul intestinal
Substana alimentar
Enzima
Produsul de digestie
tri, dipeptide
PEPTIDAZA
aminoacizi
INTESTINAL
lipide ( emulsionate de bila )
LIPAZA INTESTINAL
acizi grai + glicerin
dizaharide
maltoza
MALTAZA
2 glucoz
zaharoza
ZAHARAZA
glucoz + fructoz
lactoza
LACTAZA
glucoz + galactoz
c. Bila este secretat de ficat, n cantitate de 500 700 ml / zi
Proprieti: - are culoare galben ( bila hepatic ) sau verde ( bila colecistic );
- pH alcalin ( pH = 7-8 ) i gust amar
Compoziia chimic a bilei :
a. ap - n proporie de 97% ( bila hepatic );- n propor ie de 85 % ( bila colecistic )
b. reziduu uscat ( 3 15 % ), reprezentat de substan e:
- anorganice ( bicarbonai) i organice ( mucus, sruri biliare, pigmen i biliari i colesterol )
Rolurile bilei:
- emulsioneaz ( fragmenteaz n particule mai mici ) grsimile, fcndu-le mai u or digerabile
- solubilizeaz colesterolul, mpiedicnd formarea calculilor biliari i activeaz lipazele
2. Activitatea motorie a intestinului subire este asigurat de dou tipuri de contracii:
a. de segmentare - care constau n contracii inelare, ce fragmenteaz con inutul intestinal
- asigur amestecul alimentelor cu sucurile digestive
b. peristaltice - care constau n unde de contrac ie, ce se propag de-a lungul intestinului
- asigur amestecul alimentelor cu sucurile digestive
- transport masa alimentar spre colon
Rezultatul digestiei intestinale = CHILUL INTESTINAL, n cantitate de 1000 ml / zi

37

III. Absorbia intestinal este procesul prin care nutrimentele rezultate n urma digestiei trec,
mpreun cu apa, srurile minerale i vitaminele, prin pereii tubului digestiv i ajung n mediul intern al
organismului, reprezentat de snge i limf.
Locul absorbiei :
- n intestinul subire ( pentru nutrimente, ap, sruri minerale i vitamine )
- n colon ( pentru ap i sruri minerale )
Adaptrile intestinului subire pentru absorbie sunt:
- mrirea suprafeei de absorbie ( prin prezen a vilozit ilor intestinale )
- vilozitile intestinale prezint epiteliu unistratificat (alctuit din enterocite, cu microvili la polul apical);
sub epiteliul unistratificat al vilozitilor se gsesc capilare sangvine i limfatice
- contracia vilozitilor intestinale crete viteza de absorb ie a nutrimentelor
Mecanisme ale absorbiei
1. pasiv , fr consum de energie,n sensul gradientelor de concentra ie ( de la o concentra ie mai mare la
o concentraie mai mic ); se realizeaz prin difuziune i osmoz
2. activ , cu consum energetic, mpotriva gradientelor de concentra ie ( de la o concentra ie mai mic la o
concentraie mai mare ).
3. prin vezicule de pinocitoz, n cazul proteinelor ntregi ( anticorpii din laptele matern )
Forma de absorbie
Mecanismul de absorbtie
Proteine ntregi
prin vezicule de pinocitoz
Aminoacizi
activ , n snge
a . Absorbia proteinelor
b. Absorbia lipidelor
*chilomicroni = trigliceride( acizi grasi-lant lung + glicerina) + fosfolipide + colesterol + parte proteica
Forma de absorbtie
Glicerina
Acizi grasi cu lant scurt
Acizi grasi cu lant lung

Mecanismul de absorbtie
pasiv , n snge
pasiv , n snge
pasiv, sub forma de chilomicroni, n limf

c. Absorbia glucidelor
Forma de absorbtie
Pentoze
Hexoze

Mecanismul de absorbtie
pasiv , n snge
activ , n snge

d. Absorbia electroliilor
Electrolitii
Na+ ; Cl Ca2+

Mecanismul de absorbtie
activ
activ, n duoden, mpreun cu vitamina D
pasiv
Fe 2+
activ , mpreuna cu vitamina C
IV. Fiziologia intestinului gros const n cinci tipuri de activiti: secretorie, de
absorbie, de fermentaie, de putrefacie i motorie.
a. Activitatea secretorie const n:
- secreia de mucus, cu rol n formarea i naintarea materiilor fecale de-a lungul colonului
- secreia de potasiu ( K )
b. Absorbia se realizeaz pentru urmtoarele substane: ap ( 2-3 l / zi), sruri minerale, glucoz,
vitaminele B i K
c. Procesul de fermentaie are loc sub aciunea florei bacteriene aerobe ( bacilul Coli, bacili
lactici ) n prima parte a colonului i const n transformarea glucidelor nedigerate
( celuloza) n acizi organici( lactic; butiric) i gaze ( CO 2 ; CH4 ; H2 )
- aceast flor bacterian sintetizeaza i vitamine ( K ; B 12 ; acid folic)
d. Procesul de putrefacie are loc sub actiunea florei bacteriene anaerobe i const n
degradarea proteinelor nedigerate:
38

- prin dezaminare, cu obinerea de NH 3 toxic, care va fi transportat la ficat i transformat in uree


- prin decarboxilare, cu obinerea de amine ( putresceina; cadaverina) i alcooli ( indol; scatol )
- aceste substane sunt urt mirositoare i toxice, de aceea ele sunt transportate la ficat unde sunt
neutralizate ; n bolile de ficat, aceste substan e toxice ajung n snge i produc suferin a centrilor nervo i.
n urma acestor procese, din 1l de chil intestinal/ zi, se formeaz 150 g/zi de materii fecale.
e. Activitatea motorie const n trei tipuri de micri :
- de segmentare ( cu rol n absorbia apei )
- peristaltice ( cu rol n deplasarea coninutului intestinal spre rect )
- contracii peristaltice intense ( contracii n mas )- au loc odat la 6-8 ore i iniiaz actul
defecaiei
Defecaia reprezint actul reflex prin care materiile fecale sunt eliminate din rect la exterior; este un
act reflex neconditionat pn la vrsta de 1 an 1 an
- devine condiionat , voluntar, dup acest vrst
- este coordonat de centrii nervoi parasimpatici din mduva sacrat ( S2 S4 )i de centri nervoi din
scoara cerebral, unde se formeaz senza ia necesita ii de defeca ie
- dac sunt ntrunite condiiile ce permit defecaia, centrii nervoi parasimpatici , sub aciunea
informaiilor primite de la receptorii din pereii rectului, trimit comenzi motorii la mu chii colonului
( determinnd contracia acestora) i la sfincterul anal neted ( producnd relaxarea acestuia) .Centrii
nervoi parasimpatici medulari sunt stimulai i de impulsurile sosite de la scoar a cerebral.
DENUMIREA
BOLII
CARIA
DENTAR

STOMATITA

V. Noiuni de igien i patologie a sistemului digestiv


DEFINIIA
CAUZE
SIMPTOME
BOLII
Procesul de
-formarea plcii
- descompune-rea
distrugere a
bacteriene, o
esuturilor dentare
esuturilor
pelicul format la - cangren
- granulom
dentare
suprafaa dintelui
( pung de puroi la
i colonizat de
vrful rdcinii unui
bacterii
dinte )
- bacteriile
descompun
glucidele i produc
acizi, care vor
dizolva smalul
dentar
Inflamaia
- virusuri
- nroirea mucoasei
bacterii
- leziuni
superficial a
hipovitamino-ze
- greutate n
mucoasei
- consum de tutun masticaie i deglutiie
bucale
i alcool

ENTEROCOLITA

Inflamaia
mucoasei
intestinale

- virusuri
- bacterii
- parazii
- tratament cu
antibiotice

- grea, vrsturi
- dureri abdominale
- febr
- diaree

CIROZA
HEPATIC

Boal cronic
a ficatului,
caracterizat
prin
distrugerea

- hepatita cronic
- infecii repetate
- alcoolism
- rspuns imun
alterat

- lipsa poftei de
mncare
- grea, balonare
- oboseal
- mrirea ficatului
- creterea n volum a

39

PREVENIRE
- splarea pe dini
dup fiecare mas
- evitarea
consumului de
alimente sau buturi
prea reci sau prea
fierbini
- evitarea unui
consum mare de
glucide

- splarea pe mini
cu ap i spun,
naintea meselor i
dup folosirea
toaletei
- conservarea i
prepararea corect a
alimentelor
- respectarea
orarului meselor
- evitarea
consumului exagerat
de alcool, cafea,
tutun, condimente

LITIAZA
BILIAR

PANCREATIC

esutului
hepatic
Prezena unor
calculi n
canalul biliar
sau n vezica
biliar

Inflamaia
acut sau
cronic a
pancreasului

abdomenului
- cantitate prea
mare de colesterol
n bil
- vezica biliar nu
se golete normal

- intoxicaii
- infecii virale
- alcoolism

- durere n zona
epigastrului
( zona stomacului ) i
n partea superioar
dreapt a
abdomenului, aria
subcostal dreapt
- colic biliar
- grea, vrsturi
- febr, frisoane
- dureri abdominale
- grea , vrsturi
- pierdere n greutate

- respectarea
orarului meselor
- reducerea
consumului de
grsimi

- evitarea
consumului exagerat
de alcool, cafea,
tutun, condimente
2.2.2. Circulaia

*I. Componentele sngelui


1. Elementele figurate reprezint 45 % din volumul sangvin i sunt reprezentate de:
a. globule roii = eritrocite [ erythros = rou; kytos = celul ] = hematii [ aima = snge ]
b. globule albe = leucocite [ leukos= alb ]
c. trombocite [ thrombus = cheag ]
2. Plasma reprezint 55% din volumul sangvin i conine:
a. ap ( 90% ); b. reziduu uscat ( 10 % ), reprezentat de substan e:
- anorganice ( 1 % ): cloruri, fosfai, sulfai, bicarbonai
- organice( 9% ) : albumine ( transport Ca i Fe ); fibrinogen (rol n coagularea sngelui ); uree, acid
uric, creatinina, glucide i lipide
a. Eritrocitele ( 4,5 5 milioane / mm3 snge )
- se formeaz n mduva roie a oaselor ( hematogen), proces numit eritropoiez [ poiesis = producere ]
i sunt celule anucleate ( n stadiul adult )
- triesc 120 zile, apoi sunt distruse ( prin hemoliz ) n splin, ficat i ganglionii limfatici
- conin un pigment respirator ( numit hemoglobin ) cu rol n transportul gazelor respiratorii
- hemoglobina formeaz cu gazele respiratorii combinaii reversibile: oxihemoglobina ( HbO 2 ) i
carbohemoglobina ( HbCO2) i se gsete n cantitate de 14-15 g / 1oo ml snge
b. Leucocitele
- numr = 4 000-8 000 / mm3 snge; crete pn la 1 milion( n leucemii )dar sunt imature
- celule nucleate, ce pot emite pseudopode
- triesc 1-2 zile ; limfocitele T pot tri i c iva ani
- clasificare:
o polinucleare( 68% )
- neutrofile - fagociteaz microbii; numrul lor cre te n infec ii acute
- acidofile ( eozinofile ) - conin o substan vasodilatatoare( histamina)
- numrul lor cre te n boli alergice i parazitare
- bazofile - conin substane vasodilatatoare ( heparina ; histamina )
- numrul lor crete n stadiile tardive ale inflama iilor
o mononucleare (32%)
- limfocite - produc anticorpi i au rol n imunitatea organismului
- tipuri - limfocitele T : se diferen iaz n timus, lupt direct cu microbii, asigurnd
imunitatea celular

40

- limfocitele B : se diferen iaz n mduva osoas, produc anticorpi, asigurnd


imunitatea umoral
- monocite- migreaz n esuturi, se transform n macrofage i fagociteaz microbi
c. Trombocitele ( 150 000 300 000 / mm3 snge )
- se mai numesc i plachete sangvine pentru c sunt reprezentate de fragmente celulare
- rol n hemostaza ( oprirea sngerrii ) i coagularea sngelui
Volumul de snge ( volemia ) = 8% din greutatea corpului)
II. Grupele sangvine
1. Determinarea grupelor sangvine
- pe suprafaa hematiilor se afl proteinele numite antigene ( aglutinogene ): A ; B ; D ( Rh)
- n plasm se afl proteinele numite anticorpi ( aglutinine ) : ;
- n cadrul populaiei umane exist 4 grupe de snge: O ( I ) ; A ( II ) ; B ( III ) ; AB ( IV )
Grupa sangvin
O(I)
A ( II )
B ( III )
AB ( IV )

Antigenul
nu prezint
A
B
A i B

Anticorp
i

nu prezint

2. Regula transfuziei
- antigenele din sngele donatorului nu trebuie s vin n contact, cu anticorpii de acela i fel din sngele
primitorului, deoarece are loc aglutinarea ( gruparea hematiilor la un loc ) i hemoliza ( distrugerea
hematiilor ) donatorului
- aceast regul este valabil doar n cazul unor transfuzii mici de snge ( 500 ml )
A ( II )

A ( II )
O(I)O(I)

AB ( IV ) AB ( IV )

B( III )

B ( III )
- n cazul transfuziilor repetate i n cantit i mari , se recomand transfuzia izogrup
3. Sistemul Rh
- 85% dintre oameni au Rh pozitiv, datorit prezenei pe suprafaa hematiilor a antigenului D ( Rh )
- 15% dintre oameni au Rh negativ, datorit absenei pe suprafa a hematiilor a antigenului D( Rh )
- n mod natural, nu exist anticorpi anti- Rh, dar se pot genera prin transfuzii de snge Rh pozitiv la
indivizi cu Rh negativ i prin transfer de la ftul care are Rh pozitiv la mama care
are Rh negativ.
- la prima sarcina a unei femei cu Rh negativ ( cu ft cu Rh pozitiv ) , nu se formeaz anticorpi deoarece
hematiile ftului nu pot ajunge n circulaia matern ( nu pot traversa placenta); la na tere, prin rupturi
ale vaselor de snge, o parte din hematiile ftului trec n sngele mamei i determin producerea de
anticorpi anti- Rh.
- la o nou sarcin, anticorpii materni anti- Rh pot trece n circula ia ftului ( traverseaz placenta) i
distrug hematiile acestuia, determinnd icter hemolitic i chiar moartea ftului, dac ajung la o
concentraie prea mare
III. Imunitatea
Imunitatea reprezint capacitatea organismului de a recunoate i neutraliza substane sau celule
strine organismului.
Aprarea fa de agenii infecioi se face prin imunitate nespecific ( nnscut ) i imunitate
specific ( dobndit ).
A. Imunitatea nespecific ( nnscut ) :
a. este prezent la toi oamenii, se transmite ereditar i dureaz toat via a
b. se realizeaz prin:
41

- mecanisme celulare, care constau n fagocitarea microbilor de ctre globulele albe


- mecanisme umorale, care constau n secre ii cu rol bactericid ,produse de celule :
lizozimul ( din saliv i lacrimi ), HCl ( din sucul gastric ) i acizii organici (din sebumul glandelor
sebacee )
B. Imunitatea specific ( dobndit )
a. este caracteristic fiecrui individ
b. este realizat cu ajutorul globulelor albe ( limfocitele B i T )
- limfocitele T asigur imunitatea celular prin fixarea de antigene i distrugerea acestora
- limfocitele B asigur imunitatea umoral prin producerea de anticorpi specifici
C. Tipurile de imunitate specific dup modalitatea de dobndire a lor de ctre organism:
1. dobndit natural
- pasiv ( prin transferul de anticorpi prin placent sau prin laptele matern )
- activ ( prin fabricarea de anticorpi n urma contactului cu un microb )
2. dobndit artificial
- pasiv ( prin administrarea de seruri ce conin anticorpi i dureaz 2 3 sptmni)
- activ ( prin vaccinare ); introducerea de microbi mor i sau cu virulen atenuat determin producerea
de anticorpi specifici i dureaz 1-7 ani.
IV. Aparatul cardiovascular este alctuit din inim i vase sangvine
A. Inima ( cordul )
- este un organ musculos, cavitar
- este localizat n cavitatea toracic, ntre cei 2 plmni, deasupra diafragmei
1. Peretele inimii este alctuit din trei straturi:
a. pericardul are dou foie: parietal i visceral ( epicard )
- ntre cele dou foie exist o pelicul de lichid cu rol n favorizarea mi crilor inimii
b. miocardul ( muchiul inimii ) este format din dou tipuri de esuturi cardiace:
- esutul cardiac adult, alctuit din celule miocardice contractile
- esutul cardiac embrionar, este alctuit din celule miocardice modificate i formeaz sistemul
excitoconductor nodal
c. endocardul cptuete cavitile inimii
2. Sistemul excitoconductor nodal este format din:
a. nodulul sinoatrial
- se afl n peretele atriului drept, n vecintatea orificiului de deschidere al venei cave superioare i
conduce activitatea cardiac, prin generarea a 70 80 de impulsuri / minut
b. nodulul atrioventricular este localizat n partea inferioar a septului interatrial i genereaz 40 de
impulsuri / minut
c. fasciculul Hiss pleac din nodulul atrioventricular, intr n septul interventricular i, dup un scurt
traiect, se mparte n dou ramuri ce formeaz re eaua Purkinje
d. reeaua Purkinje se distribuie miocardului ventricular
3. Cavitile inimii sunt reprezentate de:
a. dou atrii, atriul drept i atriul stng, separate prin septul interatrial
b. dou ventricule, ventriculul drept i ventriculul stng, separate prin septul interventricular
4. Sistemul valvular
- atriile i ventriculele de aceeai parte comunic prin orificii atrioventriculare, strjuite de valve
atrioventriculare care permit circulaia sngelui ntr-un singur sens, dinspre atrii spre ventricule
- orificiul atrioventricular stng este strjuit de valva atrioventricular stng (numit valva bicuspid sau
mitral), iar orificiul atrioventricular drept este strjuit de valva atrioventricular dreapt ( numit valva
tricuspid )
- orificiile arterelor care pleac din ventricule ( artera aort din ventriculul stng i artera pulmonar din
ventriculul drept ) sunt prevzute cu valve semilunare( sigmoide ) care permit trecerea sngelui ntr-un
singur sens, dinspre ventricule spre artere
5. Vasele de snge sunt de trei tipuri :
- artere = vase prin care sngele pleac de la inim( din ventricule )
- vene = vasele prin care sngele vine la inim ( n artrii )

42

- capilare = vase care fac legtura dintre artere i vene i la nivelul crora se realizeaz schimburile de
gaze i substante dintre snge i celule
V. Proprietile muchiului cardiac ( miocardului )
1. Automatismul ( ritmicitatea )
- reprezint capacitatea miocardului de a se contracta ritmic i spontan, sub ac iunea impulsurilor generate
de tesutul excitoconductor nodal
- activitatea cardiac este condus de nodulul sinoatrial
- dac acest nodul este distrus, centrul de comand este preluat de nodulul atrioventricular iar dac i
acesta este distrus, centrul de comand este preluat de fasciculul Hiss
2. Conductibilitatea
a. este capacitateatesutului nodal de a conduce unda de contrac ie de la nodulul sinoatrial n tot
miocardul
b. traseul parcurs de unda de contracie este urmtorul:
- de la nodulul sinoatrial miocardul atrial , declan nd contrac ia ( sistola ) atrial
- de la nodulul sinoatrial nodulul atrioventricular fasciculul Hiss re eaua Purkinje miocardul
ventricular, declannd contracia ( sistola ) ventricular
3. Excitabilitatea
- este proprietatea miocardului n repaus de a rspunde prin contrac ie, atunci cnd este stimulat de un
stimul extern adecvat ( cu o anumit intensitate, numit prag )
- n timpul contraciei inima se afl n stare refractar absolut, adic nu mai rspunde la nici un stimul
- dac n timpul relaxrii se aplic un stimul, are loc o sistol prematur, numit extrasistol
4.Contractilitatea
- este proprietatea miocardului de a se contracta atunci cnd este stimulat de umplerea cu snge a
camerelor inimii, n timpul diastolei
- contraciile inimii se numesc SISTOLE, iar relaxrile se numesc DIASTOLE
VI. Parametrii functionali ai activitii cardiace
1. Frecvena cardiac ( Fc ) = numrul de contracii ale inimii / minut
- normal este de 70 contracii / minut
- n bradicardie, frecvena cardiac este mai mic de 70 de contrac ii / minut
- n tahicardie, frecvena cardiac este mai mare de 70 de contrac ii / minut
2. Debitul sistolic ( Ds )
= cantitatea de snge expulzat de ventricule la fiecare sistol ( 70-90 ml )
3. Debitul cardiac ( Dc ) = cantitatea de snge expulzat de inim / minut ( Dc = Ds x Fc )
4. Presiunea ( tensiunea ) arterial ( T. A )
- este presiunea pe care o exercit sngele asupra pere ilor vaselor sangvine prin care circul
- msurarea se face cu ajutorul tensiometrului, la nivelul arterei brahiale, n condi ii de repaus; T.A
minim = T.A maxim / 2 + 10
- are o valoare normal - maxim ( sistolic ) = 120-140 mm Hg; - minim ( diastolic ) = 70 -80 mm Hg
- valorile normale ale presiunii arteriale cresc cu vrsta
- valori anormale ale presiunii arteriale:
o creterea presiunii arteriale = hipertensiune
o scderea presiunii arteriale = hipotensiune
5. Pulsul arterial
- apare n momentul ciocnirii dintre sngele expulzat n artera aort n timpul sistolei ventriculare i
coloana de snge existent n artera aort
- reprezint unda de distensie a peretelui arterial, provocat de evacuarea brusc a sngelui
din ventriculul stng
- aceast und se propag prin peretele arterial cu o vitez de 5 m/s i provoac dilatarea peretelui arterial,
care se manifest ca nite pulsaii = PULS
- numrul de pulsaii = numrul revoluiilor cardiace ; valoare normala = 70 pulsa ii / minut
VII. Activitatea mecanic a inimii ( ciclul cardiac = revolutia cardiac )
1. Ciclul cardiac cuprinde o sistol i o diastol
2. Durata ciclului cardiac variaz n funcie de frecvena cardiac
70 contracii 60 secunde
43

1 contracie..x secunde; x = durata ciclului cardiac = 0,8 secunde


- creterea frecvenei cardiace determin scderea duratei ciclului cardiac i a timpului necesar relaxrii,
astfel nct inima obosete
3. Etapele ciclului cardiac
a. Sistola atrial ( SA ) dureaz 0,1 s
- const n contracia miocardului atrial care determin trecerea sngelui din atrii n ventricule
b. Diastola atrial ( DA ) dureaz 0,7 s
- timp de 0,3 s, care coincid cu sistola ventricular, are loc umplerea atriilor cu snge adus de vene; timp
de 0,4 s, care coincid cu diastola ventricular, are loc umplerea pasiv cu snge a ventriculelor n
proporie de 70 %
c. Sistola ventricular ( SV ) dureaz 0,3 s
- const n contracia miocardului ventricular care determin cre terea presiunii intraventriculare fa de
cea intraatrial i are loc nchiderea valvelor atrioventriculare
- cnd presiunea intraventricular o dep e te pe cea din artere, se deschid valvele semilunare de la baza
arterelor i sngele este mpins n artere
d. Diastola ventricular ( DV ) dureaz 0,5 s
- are loc scderea presiunii intraventriculare i, cnd ajunge sub nivelul celei din artere, se nchid valvele
semilunare
- cnd presiunea intraventricular scade sub nivelul celei intraatriale, se deschid valvele atrioventriculare
i 70 % din sngele din atrii se scurge pasiv n ventricule; - curgerea pasiv a sngelui din atrii n
ventricule, dureaz 0,4 s;- restul de 0,1 s din diastola ventricular coincid cu sistola atrial
e. Diastola general
- dureaz 0,4 s, timp n care atriile i ventriculele se afl concomitent n diatol
- se desfoar de la sfritul sistolei ventriculare i pn la nceputul unei noi sistole atriale
La sfritul unui ciclu cardiac inima conine snge n proporie de 30% ( n atrii ) i 70% ( n
ventricule)
Inima nu obosete deoarece:
- ntr-un ciclu cardiac, durata diastolei este mai mare dect durata sistolei,
- exist diastol general, care este egal ca durat cu sistola ( S.A + S.V )
- inima nu funcioneaz cu datorie de oxigen, ca un mu chi striat, deoarece aportul de oxigen este
crescut n timpul diastolei
Schema ciclului cardiac
ATRII
VENTRICULE
DURATA
SISTOLA ATRIAL
DIASTOLA
0,1 s
VIII.
VENTRICULAR
DIASTOLA ATRIAL
SISTOLA
0,3 s
VENTRICULAR
DIASTOLA ATRIAL
DIASTOLA
0,4s
VENTRICULAR
Circulatia sngelui se desfoar n dou circuite vasculare:
- marea circulaie = circulaia sistemic
- mica circulaie = circulaia pulmonar
1. Circulaia sistemic
- ncepe din ventriculul stng prin artera aort (care transport sngele cu O 2 i substane nutritive n
corp ); la nivelul celulelor, sngele din capilare cedeaz O 2 i nutrimente i se ncarc cu CO2 i produi
rezultai n urma arderilor celulare
- prin cele 2 vene cave ( sngele cu CO2 i substane rezultate din arderile celulare ) este adus la inim n
atriul drept
ventricul stng artera aort celule 2 vene cave atriul drept
2. Circulaia pulmonar
- ncepe din ventriculul drept, prin trunchiul celor 2 artere pulmonare (care transport sngele cu CO 2
spre plmni)
- la nivelul plmnilor, sngele cedeaz alveolelor pulmonare CO 2 i se ncarc cu O2
- prin cele 4 vene pulmonare ( sngele cu O 2 ) este adus la inim , n atriul stng
44

ventricul drept artera pulmonar plmni 4 vene pulmonare atriul stng


DENUMIREA
BOLII
CARDIOPATIA
ISCHEMIC

HEMORAGII
- interne

- externe

LEUCEMII

ANEMII

IX. Noiuni de igien i patologie a sistemului circulator


DEFINIIA
CAUZE
SIMPTOME
BOLII
Afeciune
- aterosclero-za
- se poate manifesta
cardiac
(depozi-tarea de ca angin pectoral:
caracterizat
colesterol pe
dureri ca o ghear
prin scderea
pereii vaselor
n regiunea inimii, cu
vascularizaiei
sangvine )
durata de 3-5 minute,
anomalii
inimii
la effort, stres sau
congenitale
frig, dar nu n repaus
- alimentaie
- angina pectoral se
bogat n
poate transforma n
grsimi saturate
infarct miocardic,
- fumatul
manifestat prin:
durere toracic
intens, ca o
ghear cu durat
peste 20 de minute,
transpiraii, grea,
vrsturi
- scurgeri de
- traumatisme
- paloare
leziuni
- hipotensiune
snge din
- boli infecioase - accelerarea pulsului
sistemul
sau alergice ale
i a respiraiei
vascular n
vaselor sangvine - transpiraie
esuturi sau
- senzaie de sete
caviti ale
corpului
- ieirea
sngelui din
sistemul
vascular la
exteriorul
corpului
Boli ale
- activitatea
- febr
- hemoragii
sngelui,
anormal i
- cefalee
caracterizate
excesiv
- stare de oboseal
prin creterea
celulelor
inexplicabil
numrului de
precursoare ale
- sngerri gingivale
leucocite
leucocitelor din
i nazale
mduva osoas
- mrirea splinei i
Afeciune
caracterizat
prin scderea
numrului de
hematii i a

- infecioase
- parazitare
- toxice
- rni
- sarcin
45

ficatului
- paloarea feei
- slbiciune
- ameeal

PREVENIRE
- renunarea la fumat
- alimentaie srac
n grsimi saturate
- exerciii fizice
moderate
- reducerea tensiunii
arteriale
- evitarea
consumului exagerat
de alcool
- respectarea unui
regim echilibrat de
activitate i odihn

- evitarea
sedentarismului
- respectarea
regulilor de
circulaie i a
normelor de
protecie a muncii

- respectarea unui
regim echilibrat de
activitate i odihn
- evitarea fumatului
- evitarea
sedentarismului i
supraalimentaiei
- respectarea unui
regim echilibrat de
activitate i odihn
- practicarea
exerciiilor fizice

cantitii de
hemoglobin
din snge

extrauterin
- avorturi

- evitarea fumatului
i consumului de
droguri
2.2.3. Respiraia

Respiraia reprezint procesul prin care are loc introducerea oxigenului din mediul extern n
organism i oxidarea substanelor organice la nivel celular, cu eliberarea de energie i dioxid de carbon ,
care va fi eliminat din organism n mediul extern
*I. Componentele sistemului respirator
Schimburile de gaze dintre organism i mediul extern se realizeaz la nivelul sistemului respirator
alctuit din: ci respiratorii extrapulmonare i 2 plmni forma i din:
- parenchim pulmonar; - ci respiratorii intrapulmonare ( arborele bron ic )
A. Cile respiratorii extrapulmonare
1. cavitatea nazal:
- este separat prin septul nazal n 2 fose nazale
- pe pereii laterali exist 3 lame osoase ( cornete nazale )
- este cptuit cu o mucoas nazal bogat vascularizat (nclze te aerul )
- perii de pe suprafaa mucoasei i mucusul rein microbii i praful
- comunic cu: - sinusurile ( caviti aflate n osul frontal, maxilare);
- faringele, prin 2 orificii numite coane
2. faringele are dou roluri, respirator i digestiv
3. laringele mucoasa formeaz dou perechi de cute ( corzi vocale )
- are dou roluri: respiraie i fonaie ( producerea de sunete n timpul expira iei, prin vibra ia corzilor
vocale )
4. traheea - are inele cartilaginoase incomplete pe partea posterioar, dinspre esofag ,
favoriznd astfel trecerea bolului alimentar
5. dou bronhii principale - au inele cartilaginoase complete, care men in cile respiratorii permanent
deschise
*B. Cile respiratorii intrapulmonare (arborele bronic ) sunt reprezentate de:
- 2 - 3 bronhii lobare; bronhii segmentare; bronhiole intralobulare; bronhiole terminale; bronhiole
respiratorii; canale alveolare; saci alveolari; alveole pulmonare
* mucoasa cilor aeriene este acoperit cu cili
Suprafaa de schimb de gaze este membrana alveolo - capilar format din:
- epiteliu alveolar i endoteliu capilar
C. Plmnii
- sunt localizai n cavitatea toracic i sunt nvelii de dou foi e pleurale:
- foia parietal, care cptuete faa intern a cutiei toracice
- foia visceral , care ader la suprafa a plmnului
- ntre cele dou foie pleurale, exist o pelicul de lichid pleural, care asigur coeziunea foi elor i
favorizeaz micrile plmnilor n timpul respiraiei
II. Ventilaia pulmonar. volume i capaciti respiratorii
A . Etapele respiraiei
1. pulmonar cuprinde dou procese:
a. ventilaia pulmonar, care reprezint circulaia aerului ntre mediul extern i plmni
b. schimburile gazoase respiratorii la nivel pulmonar9 dintre aerul alveolar i capilarele sangvine )
2. sangvin, reprezint transportul gazelor respiratorii, prin snge, de la plmni la celule i de la celule
la plmni
3. tisular - este numit i respiraia celular i reprezint schimbul de gaze dintre snge i celule, urmat
de oxidarea substanelor organice, cu eliberare de energie i dioxid de carbon
- ecuaia respiraiei celulare: C 6 H12 O6 + 6 O2 6 CO2 +6 H2 O +E ( energie )
B. Ventilaia pulmonar
- este procesul prin care se realizeaz schimburile gazoase respiratorii dintre organism i mediul extern
- se realizeaz cu ajutorul a dou mi cri respiratorii:inspira ia i expira ia
46

- organele care realizeaz micrile respiratorii sunt mu chii respiratori


a. intercostali, care prin contracie, ridic coastele i mresc diametrul antero-posterior i transversal al
cutiei toracice
b. muchiul diafragm , care prin contracie mrete diametrul longitudinal al cutiei toracice
1. inspiraia
- este un proces activ, care presupune introducerea aerului n plmni
- se realizeaz prin contracia muchilor intercostali i a mu chiului diafragm, care determin mrirea
volumului cutiei toracice
- datorit coeziunii dintre foiele pleurale, mrirea volumului cutiei toracice determin mrirea volumului
plmnilor
- presiunea intrapulmonar scade cu 2-3 mmHg fa de presiunea atmosferic i aerul intr n plmni
- n condiii de efort fizic, inspiraia devine forat i se realizeaz i cu participarea mu chilor respiratori
auxiliari: pectorali, sternocleidomastoidieni,dinai
2. expiraia
- este un proces pasiv, care presupune eliminarea aerului din plmni
- se realizeaz prin relaxarea mu chilor intercostali externi i a mu chiului diafragm, care determin
micorarea volumului cutiei toracice
- datorit coeziunii dintre foiele pleurale, micorarea volumului cutiei toracice determin mic orarea
volumului plmnilor
- presiunea intrapulmonar crete cu 2-3 mmHg fa de presiunea atmosferic i aerul iese din plmni
- n condiii de efort fizic, expiraia devine activ i se realizeaz cu participarea mu chilor respiratori
auxiliari: abdominali i intercostali interni
C. Volume i capaciti respiratorii
1. volumul curent ( V.C )
- reprezint volumul de aer care ptrunde n plmni n timpul unei inspira ii de repaus i este eliminat din
plmni printr-o expiraie de repaus; are valoare de 500 ml de aer
2. volumul inspirator de rezerv ( V.I.R )
- reprezint volumul suplimentar de aer care este introdus n plmni printr-o inspira ie for at, care
urmeaz dup o inspiraie de repaus; are valoare de 1500 ml de aer
3. volumul expirator de rezerv ( V.E.R )
- reprezint volumul suplimentar de aer care este eliminat din plmni printr-o expira ie for at, care
urmeaz dup o expiraie de repaus; are valoare de 1500 ml de aer
4. volumul rezidual ( V.R )
- reprezint volumul de aer care rmne permanent n plmni i care nu poate fi eliminat dect prin
deschiderea cutiei toracice; are valoare de 1500 ml de aer
5. capacitatea vital ( C.V )
- se calculeaz dup formula: C.V = V.C + V.I.R + V.E.R; are valoare de 3500 ml de aer
6. capacitatea pulmonar total ( C.P.T )
- se calculeaz dup formula: C.P.T = C.V + V.R; are valoare de 5000 ml de aer
7. frecvena respiratorie ( F.R )
- reprezint numrul de respiraii pe minut, n condi ii de repaus
- are valoare de 16 respiraii / minut la brbai i 18 respira ii / minut la femei
8. debitul respirator ( D.R )
- reprezint cantitatea de aer care ptrunde n plmni ntr-un minut, n condi ii de repaus
- se calculeaz dup formula: D.R = V.C x F.R
III. Schimburile gazoase respiratorii i transportul acestora cuprind trei etape:
1. Etapa pulmonar
- presupune schimburile gazoase dintre aerul alveolar i sngele capilar
- se desfoar la nivelul membranei alveolo capilare
- se realizeaz datorit diferenei de presiune par ial a gazelor n cele dou medii separate de membrana
alveolo capilar: aerul alveolar i sngele capilar
- p O2 n aerul alveolar este de 100 mm Hg, iar p O2 n sngele capilar este de 40 mm Hg, astfel nct O 2
trece din aerul alveolar n sngele capilar

47

- procesul de oxigenare permanent a sngelui venos din capilarele pulmonare se numete hematoz
pulmonar
- saturaia Hb cu O2 n sngele din capilarele pulmonare este de 97% , deoarece n sngele drenat prin
venele pulmonare, ajunge o cantitate mic de snge venos, provenit din circulaia pulmonar nutritiv
- p CO2 n aerul alveolar este de 40 mm Hg, iar p CO2 n sngele capilar este de 47 mm Hg, astfel nct
CO2 trece din capilare sangvine n aerul alveolar
aerul alveolar
sngele capilar
p O2 = 100 mm Hg
p O2 = 4o mm Hg
p CO2 = 40 mm Hg
P CO2 = 47 mm Hg
2. Etapa sangvin = transportul gazelor respiratorii prin snge
a. O2 se transport sub dou forme:
- dizolvat n plasm ( 1% )
- sub form de oxihemoglobin = HbO2 , n eritrocite ( 99% )
b. CO2 se transport sub trei forme:
- dizolvat n plasm ( 8 % )
- sub form de bicarbonai de Na i K, n plasm ( 80% )
- sub form de carbohemoglobin = HbCO2 , n eritrocite( 12% )
3. Etapa tisular ( celular )
- presupune schimburile gazoase dintre sngele capilar i celule, prin intermediul lichidului intersti ial
- p O2 n capilarele sangvine este de 97 mm Hg, iar p O2 n lichidul interstiial i n celule este de 40 mm
Hg, astfel nct O2 trece din sngele capilar n lichidul interstiial i de aici n celule
- n celule, la nivelul mitocondriilor, au loc procese de oxidare ale substan elor organice, cu formare de
CO2 , H2 O i eliberare de energie
- p CO2 n capilare sangvine este de 40 mm Hg, iar p CO2 n lichidul interstiial i n celule este de 47
mm Hg, astfel nct CO2 trece din celule n lichidul interstiial i de aici n capilarele sangvine
sngele capilar
lichidul interstiial
p O2 = 97 mm Hg
p O2 = 4o mm Hg
p CO2 = 40 mm Hg
P CO2 = 47 mm Hg
IV. Noiuni de igien i patologie a sistemului respirator

48

DENUMIRE
A BOLII
GRIPA

DEFINIIA
BOLII
Este o boal
infecioas acut
a cilor
respiratorii

CAUZE

SIMPTOME

PREVENIRE

Virusul gripal

- febr
- inflamaia cilor
respiratorii superioare
- dureri musculare
- dureri de cap
- insomnii
- tulburri digestive

FIBROZA
PULMONA
R

Se caracterizeaz prin
cicatrizarea
esutului
pulmonar,
datorit
producerii n
exces de esut
conjunctiv

- iradierea
terapeutic
pentru tumori
- dup bronit
cronic, TBC
- expunerea la
toxine i
poluani: praf de
siliciu
( silicoza )
- chimiote-rapia
- fumatul

- dispnee
( dificultate n
respiraie )
- insuficien
respiratorie i
cardiac
- tuse uscat
- oboseal
- scderea
inexplicabil n
greutate
- dureri musculare

- clirea organismului
pentru mrirea
rezistenei la
mbolnviri
- evitarea
aglomeraiilor
- imunizare cu vaccin
antigripal
- evitarea fumatului
activ sau pasiv
- respectarea
normelor de protecie
a muncii
- purtarea
echipamentului de
protecie la locul de
munc
- stimularea
sistemului imunitar

EMFIZEM
PULMONA
R

Afeciune
caracterizat
prin acumularea
de aer n esutul
pulmonar
interstiial,
urmat de
dilatarea
alveolelor
pulmonare

- dup boli
cronice:
bronite, TBC
- n cazul unor
profesii: sticlari,
instrumentiti

- scderea elasticitii
pulmonare
- creterea volumului
de aer rezidual
- tuse
- cianoz
- torace cu aspect
globulos
- insuficien cardiac

- evitarea fumatului
activ i pasiv
- practicarea
exerciiilor fizice
moderate
- alimentaie bogat
n vitamine
- purtarea
echipamentului de
protecie la locul de
munc
2.2.4. Excreia

Excreia este procesul prin care apa, substanele nefolositoare sau cele aflate n exces se elimin din
organism, sub form de urin.
I. Componentele aparatului excretor
- rinichi, organele care formeaz urina
- ci urinare extrarenale, care transport urina de la rinichi la exteriorul corpului
A. Rinichii
- sunt localizai fiecare n cte o loj renal, n cavitatea abdominal, de o parte i alta a coloanei
vertebrale lombare
- sunt nvelii fiecare n cte o capsul renal, sub care se gse te parenchimul renal
Parenchimul ( esutul )renal este organizat n dou zone:
1. zon cortical ( situat la periferie ) alctuit din piramide Ferrein, ntre care exist corpusculi renali i
tubi uriniferi ai nefronilor
2. zon medular ( situat central ) alctuit din 7 14 piramide Malpighi, alctuit fiecare din 15 20
de tubi colectori ai nefronilor
49

Nefronul este unitatea structural i funcional a rinichiului i este alctuit din:


1. corpuscul renal Malpighi, format din capsula Bowman i tubul urinifer
a. capsula Bowmann
- are o foi extern, care se continu cu tubul contort proximal
- are o foi intern, cu pori, care se muleaz pe capilarele glomerulului renal i formeaz mpreun
membrana ultrafiltrant
b. glomerul vascular este alctuit din capilare rezultate prin ramificarea arteriolei aferente, care se
reunesc la ieirea din capsula Bowmann, formnd arteriola eferent
2. tubul urinifer, format din:
a. tub contort proximal; b. ansa lui Henle, cu un ram descendent i unul ascendent
c. tub contort distal; mai muli tubi distali, de la mai mul i nefroni, se deschid ntr-un tub colector
B. Cile excretoare
1. intrarenale - calice mici, situate n vrful piramidelor Malpighi
- calice mari; - bazinet ( pelvis renal )
2. extrarenale - ureter, tub care se ntinde oblic n jos, pn la vezica urinar
- vezica urinar = organ musculo-cavitar ce acumuleaz urina
- uretra - la femeie, se deschide prin orificiul urinar la exterior
- la brbat, transport alternativ urin i sperm
II. Fiziologia aparatului excretor
A. Funciile rinichiului, constau n:
- formarea urinei; inactivarea unor substane toxi
- realizarea homeostaziei mediului intern ( homeostazia = meninerea constant a caracteristicilor fizicochimice ale mediului intern )
- secreia reninei, enzim cu rol indirect n reglarea filtrrii glomerulare i a tensiunii arteriale
- secreia eritropoietinei, hormon cu rol n procesul de eritropoiez ( formarea globulelor roii)
B. Formarea urinei se realizeaz la nivelul nefronului, n trei etape:
1. ultrafiltrarea glomerular
- se realizeaz la nivelul membranei ultrafiltrante, cu pori foarte mici, care nu permit trecerea proteinelor
i a elementelor figurate ale sngelui
- este favorizat de presiunea sngelui din glomerulul renal
- debitul de filtrare = 125 ml / min, adic 180 l / 24 h
- lichidul rezultat n urma filtrrii se numete urin primar ( plasm deproteinizat )
- strbtnd apoi tubii uriniferi ai nefronului, urina primar sufer modificri de volum i compoziie
2. reabsorbia tubular
- este procesul prin care substane utile din urina primar, trec din tubul urinifer n capilarele peritubulare,
prin dou tipuri de mecanisme:
a. mecanism pasiv, realizat prin difuziune, n sensul diferenelor de concentraie, adic de la o
concentraie mai mare la una mai mic; ( H2O, uree, Cl )
b. mecanism activ, realizat mpotriva diferenelor de concentra ie, adic de la o concentra ie mai mic la o
concentraie mai mare ( glucoz, aminoacizi, acid uric, Na + , K+ , vitamine: B12 , C)
3. secreia tubular
- este procesul prin care substane toxice sau n exces, trec din capilarele peritubulare n tubul urinifer,
prin dou tipuri de mecanisme:
a. mecanism pasiv ( K+ , uree, NH3 )
b. mecanism activ ( K+ , H+, creatinin, acid uric, colorani, medicamente )
n urma trecerii urinei primare prin tubii uriniferi, din 180 l / zi de urin primar se formeaz 1,8 l / zi
de urin final ce conine: 95 % ap i 5 % substane dizolvate, dintre care:
- 2 % sruri minerale ( cloruri, sulfai, fosfai, carbona i )
- 3 % substane organice ( uree, acid uric, creatinin, NH 3 - sub form de clorur de amoniu )
Urina final, la un om sntos, nu conine glucoz. Diureza reprezint cantitatea de urin eliminat n
24 de ore i este influenat de cantitatea de lichide ingerate.
C. Eliminarea urinei = miciunea
- este procesul prin care urina, depozitat temporar n vezica urinar, este eliminat la exterior

50

- urina final se acumuleaz n vezica urinar ( pn la un volum de 200ml ) fr ca presiunea din vezic
s creasc ; prima senzaie de plenitudine vezical este perceput la un volum de 100 150 de ml, iar la
150 200 ml este resimit prima dorin de micionare
- dac volumul urinar depete valoarea de 200 ml, presiunea intravezical crete brusc i rapid i
declaneaz reflexul miciunii
- neuronii care emit comanda de miciune, se gsesc n centrii vegetativi parasimpatici din mduva
sacrat ( S2 S4 ) i determin contracia muchiului vezical i relaxarea sfincterului vezical intern
- n acelai timp, pe ci descendente, centrii medulari sacrai somatici comand voluntar relaxarea
sfincterului vezical extern
- dac nu sunt ntrunite condiiile de ambian care s permit mic iunea, aceasta este inhibat, prin
relaxarea muchiului vezical , de ctre centrii medulari lombari simpatici i contracia sfincterului vezical
extern , de ctre centrii medulari sacrai somatici .
IV. Noiuni de igien i patologie a sistemului excretor
DEFINIIA
CAUZE
SIMPTOME
BOLII
Inflamarea
Infecii
- dureri la nivelul vezicii
mucoasei vezicii
microbiene,
urinare
- urinri dese i dureroase
urinare
provenite de
- hematurie
la rinichi
( snge n urin )
- urin tulbure
- febr
NEFRITA
Inflamarea acut
Infecii
- dureri lombare intense
sau cronic a
microbiene i - febr, frisoane
- hipertensiune arterial
esutului renal
virale
- edeme
interstiial
( de susinere a
nefronilor )
GLOMER
Inflamarea
Infecii
- dureri lombare
- astenie
Ubilateral a
microbiene,
- cefalee
LONEFRIT glomerulilor renali aprute n
- hipertensiune arterial
- este una din
A
urma unei
- prezena edemelor
cauzele
angine
periorbitare
insuficienei
netratate
renale
DENUMIR
EA BOLII
CISTITA

PREVENIRE
- respectarea regulilor
de igien intim
- evitarea expunerii
ndelungate la frig, n
special a zonei renale
- respectarea regulilor
de igien intim
- regim igienic de
activitate i odihn
- evitarea abuzului de
medicamente
- respectarea regulilor
de igien intim
- regim igienic de
activitate i odihn
- evitarea abuzului de
medicamente

2. 3. Funcia de reproducere
Reproducerea este funcia organismului prin care se asigur perpetuarea speciei i se realizeaz prin
participarea a doi indivizi de sex diferit, cu ajutorul sistemului reproductor feminin i masculin.
2.3.1. Sistemul reproductor masculin
I. Componentele sistemul reproductor masculin sunt:
1. Organe genitale interne, reprezentate de:
- gonade = organe reproductoare, reprezentate de testicule; - gonoducte = ci spermatice
- glande anexe, reprezentate de: prostat i vezicule seminale
2. Organ genital extern ( penis = organ copulator )
A. Testiculele
- sunt localizate n scrot; sunt acoperite de o membran alb, inextensibil, numit albugineea
- de testicul se ataeaz un organ alungit , numit epididim
51

- fiecare testicul este mprit n 200 300 de lobuli testiculari


Lobulul testicular este unitatea structural i funcional a testiculului i con ine:
- 2- 4 tubi seminiferi contori ( care formeaz spermatozoizi )
- celule interstiiale Leydig , care secret un hormon androgen ( testosteron );- vase de snge, nervi
B. Cile spermatice sunt de dou tipuri:
1. intratesticulare, reprezentate de:
a. tubi seminiferi drepi, care rezult din unirea tubilor seminiferi contori; b. reea testicular
2. extratesticulare, reprezentate de:
a. 10 - 12 canale eferente, aflate n epididim; b. canal epididimar, cu aspect sinuos (lungime = 4- 6 m )
c. canal deferent , de 40 60 cm, care urc n abdomen, apoi coboar n bazin; n apropierea vezicii
urinare, n canalul deferent se deschide canalul excretor al veziculei seminale ( care secret lichid
seminal ) i se formeaz canalul ejaculator; d. canalul ejaculator se continu cu uretra prostatic
e. uretra prostatic, care strbate prostata ( localizat sub vezica urinar )
f. uretra penian, care se deschide, printr-un orificiu urogenital, la exterior
C. Organul genital extern este reprezentat de penis, care este organ de acuplare
II. Funciile testiculului
1. Spermatogeneza
- este funcia exocrin a testiculului, ce const n producerea de spermatozoizi
- ncepe la pubertate i se continu pe tot parcursul vieii, diminund la btrnee
- spermatozoizi maturi sunt vehiculai prin lichidul seminal ( 2 milioane spermatozoizi / ml )
- n momentul acuplrii, prin ejaculare, spermatozoizii ajung n vagin, iar de aici urc n uter i ajung n
superioar a trompei uterine, unde, dac ntlnete ovulul, l fecundeaz
- spermatozoizii pot supravieui ntre 3 5 zile n cile genitale feminine
2. Secreia hormonului masculin ( androgen ), reprezentat de testosteron, ncepe la pubertate
2.3.2. Sistemul reproductor feminin
I. Componentele sistemului reproductor feminin sunt:
1. Organe genitale interne, reprezentate de:
- gonade = organe reproductoare, reprezentate de ovare
- gonoducte, reprezentate de: trompe uterine, uter i vagin
2. Organ genital extern, reprezentat de vulv
A. Ovarele
- sunt localizate n bazin ( pelvis ) , de o aparte i de alta a uterului
- sunt legate, prin ligamente, de uter i trompele uterine; - sunt nvelite ntr-o membran = albugineea
Parenchimul ovarian este organizat n dou zone:
a. zona cortical, situat la periferie, este format din foliculi ovarieni n diferite stadii de dezvoltare; la
natere exist 300. 000 foliculi ovarieni; pe parcursul vieii, ncepnd de la pubertate i terminnd la
menopauz, se maturizeaz 300 de foliculi ovarieni
b. zona medular, situat la interior, este format din strom conjunctiv, vase de snge i nervi
B. Trompele uterine
- au o lungime de 10 12 cm i sunt localizate ntre ovar i uter
- capteaz i conduc spre uter, ovulul expulzat
- fecundarea ovulului de ctre un spermatozoid are loc n superioar a trompei uterine
C. Uterul
- este un organ cavitar nepereche, localizat n bazin ( pelvis ) , ntre vezica urinar ( situat anterior ) i
rect ( situat posterior )
- este alctuit din: corp, istm, col ( care se continu, n partea inferioar, cu vaginul )
- n pereii uterului se gsete o musculatur puternic, cptuit de mucoasa uterin ( numit
endometru ) bogat vascularizat
Ciclul uterin - mucoasa uterin trece, n cursul a 28 zile, prin urmtoarele faze:
a. faza menstrual ( dureaz 2- 3 zile ) - const n eliminarea stratului superficial al mucoasei uterine
distruse, nsoit de o hemoragie

52

b. faza proliferativ ( se desfoar ntre a 4-a i a 14-a zi ) - const n dezvoltarea i ngroarea mucoasei
uterine, care ajunge la grosimea de 4 5 mm
c. faza secretorie ( se desfoar ntre a 15-a zi i urmtoarea menstruaie ) - const n secre ia de hormoni
care pregtesc mucoasa uterin pentru nidaia oului
D. Vaginul
- este un organ cavitar tubular
- n partea superioar se continu cu uterul, iar n partea inferioar se continu cu vulva
- n partea inferioar , la virgine, exist himenul ( membran care se rupe la primul contact sexual )
E. Vulva
- este alctuit din labii mari i labii mici
- n locul de unire al labiilor mici, n partea anterioar, se afl organul erectil = clitorisul
II. Funciile ovarului
1. Ovogeneza este procesul de formare a ovulului matur
Ciclul ovarian ( menstrual )- ovarul trece, n cursul a 28 zile, prin urmtoarele faze:
a. faza preovulatorie ( se desfoar ntre prima i a 14-a zi )- const n maturarea unui folicul ovarian
b. faza ovulatorie (are loc n ziua a 14-a ) - const n eliberarea ovulului din ovar
- n fiecare lun se maturizeaz un ovul, care ajunge n trompa uterin
- dac nu este fecundat, ovulul se elimin la exterior
c. faza postovulatorie ( are loc ntre a 15- a i a 28-a zi )
- dup ovulaie, foliculul ovarian matur se transform n corpul galben
- dac fecundaia are loc, corpul galben secret progesteron n primul trimestru de sarcin , dup care
involueaz, rolul su fiind preluat de placent
- n lipsa fecundaiei, corpul galben involueaz ( ntre a 26-a i a 28-a zi a ciclului menstrual ) i devine
corpul albicans
2. Secreia de hormoni feminini, este reprezentat de: estrogeni i progesteron
III. Fecundaia i dezvoltarea intrauterin a embrionului
- spermatozoizii nainteaz din vagin n uter i apoi n trompa uterin
- n superioar are loc fecundaia ovulului ;
- zigotul ajunge n uter dup 6 zile i nideaz pn n a 10-a zi.
- din a 3-a lun, embrionul se numete ft i se dezvolt n uter pn la natere ( n total 280 zile )
IV. Sntatea reproducerii
A. Planificarea familial ( Planning ul familial ) , ofer posibilitatea unui cuplu s aib numrul
dorit de copii, la momentul ales i poate fi ndeplinit prin folosirea metodelor contraceptive i prin
tratamentul infertilitii involuntare. Obiectivele serviciilor de planificare familial sunt:
- prevenirea sarcinilor nedorite, avortului i abandonului de copii
- asigurarea utilizrii corecte a contraceptivului ales;- prevenirea bolilor cu transmitere sexual
- prevenirea i depistarea precoce a cancerului de col uterin i de sn
B. Concepia
- nseamn unirea spermatozoidului cu ovulul
- un ovul matur este eliberat din ovar n ziua a 14 a a ciclului ovarian i ptrunde n trompa uterin,
unde are loc concepia
- fecundarea este produs numai de un singur spermatozoid, care poate fecunda un ovul pn la apte zile
dup ce prsete corpul brbatului; un ovul poate rmne bun pentru fecundat trei sau patru zile;
spermatoizii care nu fecundeaz ovulul, mor.
C. Sexul copilului
- se stabilete n momentul concepiei
- ovulele i spermatoizii au fiecare cte 22 de cromozomi identici, numi i autozomi i cte un cromozom
sexual, numit heterozom
- ovulele au doar cromozomi X , n timp ce spermatozoizii poart fie un cromozom X, fie un cromozom
Y
- sexul copilului este determinat de tipul de spermatozoid care fecundeaz ovulul
- dac spermatozoidul are heterozomul X, copilul va fi fat, iar dac spermatozoidul are heterozomul Y,
copilul va fi biat.
D. Sarcina
53

- este starea n care se afl femeia, din momentul fecunda iei pn la expulzarea produsului de concep ie
- ovulul fecundat se numete zigot i ncepe s se segmenteze, n timp ce parcurge trompa uterin
- dup 72 de ore, zigotul segmentat, numit preembrion, va ajunge n uter i se poate implanta n mucoasa
uterului
- n uter, zigotul segmentat ( preembrionul ) i continu segmentarea nc 72 de ore, dup care se fixeaz
n mucoasa uterin, proces numit nidaie
- odat implantat, zigotul se numete embrion
- n aceast perioad, se formeaz i anexele embrionare, reprezentate de cavitatea amniotic, cordonul
ombilical i placenta, organe provizorii care asigur hrnirea, respira ia i excre ia embrionului n via a
intrauterin
- n a doua sptmn de via intrauterin, n jurul embrionului se formeaz o membran numit amnios,
ntre amnios i embrion formndu-se o cavitate amniotic, plin cu lichid amniotic
- din sptmna a patra de via intrauterin, apare placenta i cordonul ombilical, care face legtura
dintre placent i embrion
- din luna a treia, embrionul devine ft i se dezvolt n uter pna la sfr itul lunii a noua de sarcin ( 38
de sptmni )
E. Naterea const n expulzia ftului la sfritul celor nou luni de via intrauterin.
F. Contracepia
- const n aplicarea unor metode de mpiedicare a concep iei, numite metode contraceptive
- aceste metode sunt de dou tipuri: temporare i definitive
Metodele contraceptive temporare sunt reprezentate de:
1. contraceptivele orale ( pilule )
- conin mici cantiti de hormoni sexuali feminini
- se administreaz cte o pilul / zi; - au rolul de a mpiedica ovula ia
* 2. contracepia de urgen
- trebuie utilizat ocazional, n situaii deosebite ( ex: ruperea prezervativului, sex neprotejat , ntmpltor
) i const n dou tipuri de metode: mecanice i chimice
- metoda mecanic este reprezentat de implantarea unui sterilet n primele 5 zile dup un contact sexual
neprotejat
- metoda chimic este reprezentat de utilizarea unor pilule contraceptive cu doze mari de hormoni, n
primele 48 de ore dup contactul sexual neprotejat, doza repetndu-se la 12 ore
3. contraceptive injectabile, cu progesteron, se administreaz o dat la trei sptmni
4. contraceptivele de barier: prezervativele, diagragma, spermicidele
5. steriletul - este un dispozitiv intrauterin care mpiedic nida ia zigotului segmentat
( preembrion )
6. metoda calendarului
- este o metod contraceptiv natural prin care se poate calcula perioada fertil a unei femei
- pentru un ciclu menstrual de 28 de zile, ovulaia are loc aproximativ n ziua a 14 -a, astfel nct perioada
fertil este cuprins ntre ziua a 9-a i ziua a 16 a
- pentru evitarea unei sarcini, cuplul trebuie s se abin de la rela ii sexuale n perioada fertil a femeii; n
perioada fertil a femeii se pot folosi alte metode contraceptive
7. metoda temperaturii bazale
- este o metod contraceptiv natural prin care se poate determina perioada fertil a unei femei prin
msurarea temperaturii corpului, axilar sau vaginal, la aceea i or a zilei, dup o perioad de odihn de
cel puin 6 ore
- temperatura din perioada preovulatorie este egal sau mai mic de 36,5 0 C i crete peste 37 0 C n
momentul ovulaiei.
Metodele contraceptive definitive ( sterilizarea ) sunt reprezentate de:
1. legarea trompelor uterine
2. histerectomia ( ndeprtarea pe cale chirurgical a uterului )
3. vasectomia ( ntreruperea chirurgical canalelor deferente )
V. Noiuni de igien i patologie a sistemului reproductor

54

DENUMIREA DEFINIIA
BOLII
BOLII
ANEXITA
Inflamaia
trompei uterine
i a ovarului

ADENOMUL
DE
PROSTAT

CAUZE

SIMPTOME

PREVENIRE

- infecii cu bacterii,
ciuperci
- avorturi
- lipsa de igien

- dureri n
abdomen
- febr
- frisoane
- secreie
vaginal
- pierderi de
snge prin vagin

- evitarea
relaiilor sexuale
ntmpltoare i
neprotejate
- evitarea
expunerii la frig
- respectarea
regulilor de
igien intim
- evitarea unei
viei sexuale
dezordonate
- extirparea
chirurgical

- este o tumor
benign,
dezvoltat pe
seama prostatei

- scderea secreiei de - tulburri de


testosteron ce apare
miciune
- dureri n
spre vrsta de 60 de
perineu
ani
- dereglri ale
- sedentarismul
- expunerea prelungit activitii sexuale
la temperaturi sczute
A. Sinteze clasa a XII-a Genetic i ecologieuman
1. Genetic
1.1. Genetica molecular
1.1.1. Acizii nucleici
I. Structura chimic a acizilor nucleici
Structura chimic a acizilor nucleici a fost descoperit de J. Watson i F. Crick (1953) i a fost
confirmat de M. Wilkins; au premiul Nobel pentru medicin i biologie ( 1962 )
Acizii nucleici sunt de dou tipuri:
Acid dezoxiribonucleic ( A.D.N ); Acid ribonucleic ( A.R.N )
Acizii nucleici sunt substane macromoleculare, alctuite din unit i care se repet, numite nucleotide.
a. O nucleotid este alctuit din trei componente: o baz azotat, o pentoz i un radical fosforic
Componenta nucleotidei
A.D.N
A.R.N
Baz azotat
Purinic, ce prezint dou cicluri
Adenina ( A )
Adenina ( A )
condensate nsumnd 5 atomi de
Guanina ( G )
Guanina ( G )
carbon ( C ) i 4 atomi de azot ( N )
Pirimidinic, ce prezint un singur
Citozina ( C )
Citozina ( C )
ciclu cu 4 atomi de carbon ( C ) i 2
Timina ( T )
Uracilul ( U )
atomi de azot ( N )
Pentoz
Dezoxiriboza ( D )
Riboza ( R )
( zahr, cu 5 atomi de carbon)
Radical fosforic ( P )
Radical fosforic ( P ) Radical fosforic
(P)
Reprezentarea schematic a unei nucleotide
A.D.N
A.R.N

b. Nucleosida este o nucleotid fr radicalul fosforic .


c. Tipuri de legturi ntre nucleotidele:

55

intracatenare
A.D.N bicatenar( 2 lanuri polinucleotidice )
- se realizeaz ntre nucleotidele acelea i
catena
catena 3' 5'
catene5' 3'
P
- sunt legturi fosfodiesterice,Prealizate de
5'
3'
radicalul fosforic
( P ) ntre
C 3' al pentozei
'
D - Ti C
=A
Dpentozei nucleotidei
unei nucleotide
5 -al
3'
5'
urmtoare
P
P
5'

3'

DCG3'

5'

5'

3'

D
P

DGC3'

intercatenare
A.R.N monocatenar( 1 lan polinucleotidic )
- se realizeaz ntre nucleotide aparinnd celor dou
catene de A.D.N
P de hidrogen, realizate ntre o baz
- sunt legturi
azotat purinic 5'a unei nucleotide de pe o caten i o
R - U a unei nucleotide de pe
baz azotat pirimidinic
3'
cealalt caten
- legturile Pde hidrogen sunt de dou tipuri:
- duble,5' ntre: A = T i T = A
C C G i G C
- triple,R
ntre:
3'
- legturile triple confer o stabilitate mai mare
P A.D.N care le conin, dect legturile
regiunilor de
5'
duble
RG

5'

3'

P
5'

3'

D A= T 3'

P
5'

RA

5'

3'

P
P
P
Prin legarea nucleotidelor se obin lanuri ( catene ) polinucleotidice
A.D.N ul este alctuit din dou catene polinucleotidice
A.R.N ul este alctuit dintr-o singur caten polinucleotidic
II. Structura primar i secundar a A.D.N ului
1. Structura primar - este monocatenar
- este reprezentat de ordinea nucleotidelor dintr- o caten, care exprim nscrierea, sub form codificat
biochimic, a informaiei genetice
2. Structura secundar este bicatenar i este reprezentat de un dublu helix
a. Dublul helix
- este alctuit din dou catene rsucite n jurul unui ax comun, cu bazele azotate dispuse spre interior
- diametrul dublului helix ( 2 nm = 20 ; = angstrom )
- 1 pas de spir este o rotaie complet a catenelor n jurul axului comun ( 3,4 nm = 34 ) ; deoarece pe o
spir sunt 10 nucleotide, nseamn c distana dintre 2 nucleotide succesive este ( 0,34 nm = 3,4 )
- rsucirea spiralei este spre dreapta, n sensul acelor de ceasornic ( spiral dextrogir )
b. Caracteristicile catenelor:
- antiparalele: ntr-o caten legturile dintre nucleotide se realizeaz n direc ia C 5' C 3' , iar n
cealalt caten n direcia C 3' C 5'; citirea informaiei genetice se face doar n direc ia C 5' C 3'
- complementare: o nucleotid cu o baz azotat purinic dintr-o caten se leag, prin legturi de
hidrogen, cu o nucleotid cu baz azotat pirimidinic din cealalt caten i invers; exist 4 tipuri de
legturi: A = T ; T = A ; G C ; C G
c. Proprietile macromoleculei de A.D.N:
- stabilitate fizic i chimic, datorat structurii bicatenare de dubl spiral
- stabilitatea este asigurat, de punile fosfodiesterice intracatenare ( pe vertical ) i de legturile de
hidrogen intercatenare ( pe orizontal )
III. Denaturarea i renaturarea A.D.N -ului
1. Denaturarea
- reprezint capacitatea catenelor complementare ale A.D.N ului de a se separa, prin ruperea legturilor
de H2, atunci cnd o soluie de A.D.N este nclzit pn la 100 0 C
- n urma acestui proces, A.D.N ul devine monocatenar
- valoarea temperaturii de denaturare este direct propor ional cu procentul de legturi triple din molecula
de A.D.N; A.D.N rmne monocatenar i se numete A.D.N denaturat, atunci cnd soluia de A.D.N
monocatenar este rcit brusc
2. Renaturarea
56

- reprezint capacitatea catenelor complementare ale A.D.N ului de a reface A.D.N-ul bicatenar, prin
refacerea legturilor de hidrogen, atunci cnd solu ia de A.D.N monocatenar este rcit treptat
- n urma acestui proces, A.D.N ul redevine bicatenar i se nume te A.D.N renaturat
Importana proceselor de denaturare renaturare
- n celul au loc procese de denaturare i renaturare fiziologic necesare realizrii unor reacii metabolice
normale
- atunci cnd este necesar pstrarea A.D.N n stare denaturat, pentru un anumit timp i pe un anumit
sector al su, intervin proteine speciale care pstreaz cele dou catene separate.
- prin amestecarea unor catene de A.D.N de la specii diferite se pot ob ine hibrizi mo-leculari
interspecifici i se poate stabili gradul de nrudire filogenetic dintre specii; astfel, cu ct speciile sunt mai
nrudite, cu att temperaturile de denaturare sunt mai apropiate, iar renaturarea se face mai repede i ntr-o
proporie mai mare; de ex: ntre A.D.N ul de la om i cel de la maimu procentul renaturrii este de 75
%, pe cnd ntre A.D.N ul de om i cel de la oarece procentul renaturrii este de 25 %; prin hibridarea
molecular ntre A.D.N i A.R.N se pot localiza n A.D.N, genele care determin sinteza diferitelor tipuri
de A.R.N
IV. Funciile A.D.N ului : autocatalitic i heterocatalitic
1. Funcia autocatalitic
- const n replicarea A.D.N ului dup modelul semiconservativ, n faza S ( de sintez ) a ciclului celular,
cnd o celul se pregtete pentru diviziune prin dublarea cantit ii de A.D.N
- conform acestui model, iniial are loc ruperea legturilor de hidrogen, treptat, sub ac iunea enzimei
numit helicaza
- cele dou catene ale A.D.N ului se separ treptat pornind dintr-un punct , numit punct de ini iere al
replicrii ( bifurcaie de replicare ) i se continu pn la punctul terminal de replicare
- pe msur ce spirala se desface, ncepe refacerea ei sub ac iunea enzimei A.D.N polimeraza
- nucleotidele libere din citoplasm se leag succesiv, pe baz de complementaritate, prin legturi de
hidrogen, cu nucleotidele celor dou catene ale A.D.N ului, numite catene matri
- legarea nucleotidelor de pe o caten este catalizat de enzima A.D.N ligaza
- catena matri 3' 5' servete pentru sinteza unei caten replic antiparalel, orientat n direc ia 5'
3' ; aceast caten este sintetizat continuu i se nume te caten principal
- catena matri 5' 3' servete pentru sinteza unei catene replic antiparalel, orientat n direc ia 3'
5'; aceast caten se sintetizeaz discontinuu i se nume te caten ntrziat
- prin ataarea catenelor replic de catenele matri cu ajutorul legturilor de hidrogen, se ob in dou
molecule de A.D.N bicatenar, identice cu cea iniial, fiecare avnd o caten veche, cu rol de matri i o
caten nou sintetizat, numit caten replic
2. Funcia heterocatalitic const n sinteza de proteine
- proteinele sunt macromolecule formate prin nlnuirea ntr-o anumit succesiune a celor 20 de tipuri de
aminoacizi, prin legturi peptidice
- unele proteine ndeplinesc rol structural, contribuind la construc ia de noi celule i repararea leziunilor;
cele mai multe proteine funcioneaz ca enzime, cataliznd reac iile biochimice
- macromolecula de A.D.N conin informaia genetic ce determin ordinea de succesiune a aminoacizilor
n macromolecula proteic
- legtura dintre secvena de nucleotide n macromolecula de A.D.N i succesiunea aminoacizilor n
macromolecula proteic se realizeaz cu ajutorul codului genetic
Dogma central a geneticii : A.D.N A.R.N m proteine
- conform acestei dogme, informaia genetic se reproduce prin replica ie i este decodificat
( transformat ntr-o protein specific ) prin transcrip ie i transla ie
V.Tipurile de A.R.N
A.R.N-ul este o macromolecul alctuit dintr-o singur caten polinucleotidic; uneori A.R.N ul
poate prezenta, n anumite regiuni, o structur bicatenar, datorit rsucirii catenei n jurul propriei axe i
formrii de puni de hidrogen de tipul A = U , U = A, G C i C G.
Sinteza A.R.N ului se numete transcripie i const n copierea informa iei genetice a catenei de A.D.N
orientat n direcia 3' 5', cu ajutorul enzimei A.R.N - polimeraza
1. A.R.N v ( viral )
- este materialul genetic al ribovirusurilor: unii bacteriofagi ( virusuri ale bacteriilor ), virusuri vegetale
57

( VMT = virusul mozaicul tutunului ), virusuri animale: virusul turbrii, gripal, poliomielitei, stomatitei
veziculare, H.I.V; poate avea structur monocatenar sau mai rar bicatenar
- replicaia are loc n celula gazd, cu ajutorul enzimei acesteia, numit A.R.N polimeraza, pornind de
la A.R.N v iniial
- la retrovirusuri ( H.I.V ) A.R.N v servete ca matri pentru sinteza unei catene de A.D.N, cu ajutorul
enzimei A.D.N polimeraza, numit reverstranscriptaza; n prima faz rezult un hibrid A.R.N v A.D.N
monocatenar, dup care este hidrolizat A.R.N ul viral i A.D.N ul monocatenar este trecut n form
bicatenar; A.D.N ul bicatenar este utilizat ulterior ca matri pentru sinteza A.R.N ului viral ini ial
- este materialul genetic i la viroizi, care au o molecul mic de A.R.N, fr nveli proteic
2. A.R.N m ( mesager )
- are structur monocatenar i reprezint 5 % din A.R.N ul celular
- are o lungime variabil, n funcie de lungimea genei pe care a copiat-o
- copiaz informaia genetic a unei catene de A.D.N, proces numit transcrip ie
- transcripia are loc n nucleu, dup care A.R.N ul mesager migreaz n citoplasm i se asociaz cu
ribozomii, formnd poliribozomi ; - este distrus enzimatic la sfr itul sintezei proteice
3. A.R.N t ( de transport = de transfer )
- este format din 70 90 de nucleotide i are o structur monocatenar, cu por iuni bicatenare
- are aspectul unei frunze de trifoi, fiind alctuit din patru bra e ( regiuni bicatenare ), trei bucle ( regiuni
monocatenare ) i o tij de mrime variabil
- are doi poli funcionali:un pol la care se ataeaz un anumit aminoacid i un pol care con ine
anticodonul ( o secven de trei nucleotide care recunoa te, la nivelul ribozomilor, o secven de trei
nucleotide complementare ale codonului din A.R.N ul mesager )
- transport aminoacizii la locul sintezei proteice, la nivelul ribozomilor, n cadrul procesului de transla ie;
fiecare tip de aminoacid este transportat de un anumit tip de A.R.N de transport
4. A.R.N r ( ribozomal )
- este monocatenar, cu poriuni bicatenare i reprezint 85 % din A.R.N ul celular
- intr n structura ribozomilor, alturi de proteinele ribozomale i are rol n sinteza proteinelor
- un ribozom este format din dou subuniti, una mare i una mic, care vor ata a ntre ele nucleotidele
de recunoatere de la nceputul moleculei de A.R.N m;
- pe suprafaa ribozomului exist trei locusuri ( regiuni ):
o aminoacil ( A ), unde se ataeaz molecula de aminoacid adus de A.R.N t
o peptidil ( P ), unde se formeaz legtura peptidic ntre doi aminoacizi altura i
o exit ( E ), unde catena polipeptidic sintetizat se desprinde de pe suprafa a ribozomului
- ribozomii au fost descoperii de savantul romn George Emil Palade, care a primit premiul Nobel pentru
aceast descoperire
5. A.R.N sn ( small nuclear = nuclear mic )
- a fost evideniat n nucleul celulei animale, avnd rol important n func ionarea nucleului
- intervine n iniierea sintezei proteice i n maturarea A.R.N ului mesager
VI. Codul genetic( dicionarul virtual )
- este reprezentat de secvena de nucleotide din A.R.N m, organizat n codoni, care determin, la nivelul
ribozomilor, ordinea aminoacizilor n macromolecula proteic
- este alctuit din uniti de codificare a informa iei genetice, numite codoni
- codonul este alctuit dintr-o succesiune de trei nucleotide din molecula de A.R.Nm care determin
poziia unui aminoacid n macromolecula proteic; numrul de codoni este de 64
- 61 de codoni se numesc codoni sens i codific diferii aminoacizi; doi codoni, AUG (codific
metionina ) i GUG ( codific valina ), se numesc codoni de start (de ini iere ) deoarece marcheaz
nceputul mesajului genetic; codonii care codific acela i aminoacid se numesc codoni sinonimi
- 3 codoni, UAA, UAG i UGA, se numesc codoni non sens ( de stop ) deoarece marcheaz sfr itul
mesajului genetic; mesajul genetic este reprezentat de secven a de nucleotide din A.R.N m cuprins ntre
un codon de iniiere i un codon de stop
Caracteristicile codului genetic
1. Este nesuprapus, ceea ce nseamn c doi codoni vecini nu au nucleotide n comun
2. Este fr virgule, ceea ce nseamn c ntre doi codoni vecini nu exist semne de
punctuaie biochimic, astfel nct informaia genetic se cite te n mod continuu
58

3. Este degenerat, ceea ce nseamn c mai muli codoni codific acela i aminoacid
4. Este universal, ceea ce nseamn c aceiai codoni codific aceia i aminoacizi n
toat lumea vie; excepie: codonul UGA (codon de stop n genomul nuclear ) codific aminoacidul
triptofan ( genomul mitocondrial) ; codonii AGA, AGG ( codoni sens n genomul nuclear ) sunt codoni de
stop ( n genomul mitocondrial).
VII. Etapele sintezei proteice sunt transcripia i translaia
A. Transcripia
- const n copierea informaiei genetice dintr-o caten de A.D.N n A.R.N ul celular: A.R.N m, A.R.N t
i A.R.N r, cu ajutorul enzimei A.R.N polimeraza
- la procariote, se copiaz informaia genetic din mai multe gene succesive; genele au o structur
continu, coninnd numai secvene informaionale ( exoni ); se sintetizeaz direct A.R.N ul mesager
care particip la procesul de translaie
- la eucariote, se copiaz informaia genetic a unei singure gene; genele au structur discontinu,
coninnd secvene informaionale, numite exoni i secvene non informa ionale, numite introni, care
vor fi eliminai prin transcripie
Transcripia la eucariote are loc n nucleu i se face n dou etape:
1. formarea A.R.N m precursor prin copierea unei catene de A.D.N, cu ajutorul enzimei A.R.N polimeraza
2. formarea A.R.N m matur prin eliminarea intronilor i asamblarea exonilor, cu ajutorul enzimei ligaza;
A.R.N m matur trece din nucleu n citoplasm, unde particip la procesul de transla ie
EXON
INTRON
1
1
nceputul genei
EXON 1 INTRON
1

EXON 2

INTRON
2

EXON
3

INTRON
3

EXON
2

INTRON
2

EXON
3

INTRON
3

EXON 4

A.D.N

sfritul genei
A.R.Nm precursor
EXON 4

ELIMINAREA INTRONILOR
ASAMBLAREA EXONILOR

EXON 1

EXON
2

EXON
3

EXON
4

A.R.N m matur
B. Translaia
- este procesul de traducere a informaiei genetice, n urma creia o secven de nucleotide din A.R.Nm
este transformat ntr-o secven de aminoacizi n molecula proteic
- A.R.Nm se cupleaz cu ribozomii din citoplasm i formeaz poliribozomii, locul unde se realizeaz
translaia
Etapele translaiei:
1. Iniierea sintezei proteice presupune:
Formarea secvenei de iniiere:
- prin cuplarea A.R.N m matur la subunitatea mic a ribozomului se formeaz un complex de ini iere, la
care se ataeaz i subunitatea mare a ribozomului, avnd loc asamblarea unui ribozom complet
- pe aceeai molecul de A.R.N m matur se pot ataa mai muli ribozomi, formndu-se poliribozomi
- codonul de start al A.R.N m ( AUG ) codific o secven de iniiere ce corespunde aminoacidului
metionin ( eucariote ) sau formilmetionin ( bacterii ), aminoacid care va fi ulterior eliminat
Pregtirea aminoacizilor pentru sintez:
a. activarea aminoacizilor prin reacia cu A.T.P care le va dona energie, cu ajutorul enzimei
aminoacilsintetaza
AMINOACILSINTETAZA
AA + ATP
AA ~ AMP + P ~ P
b. ataarea aminoacidului activat de un A.R.N t specific, cu ajutorul enzimei aminoacilsintetaza
AA ~ AMP + A.R.N t AMINOACILSINTETAZA AA ~ A.R.N t + AMP
2. Formarea i elongarea catenei proteice
- presupune trecerea ARN m printre subunitile ribozomului ( ntr-un ribozom este loc doar pentru doi
codoni ai ARN m )
- ribozomul se deplaseaz n direcia 5' 3' ( sensul de citire a informaiei genetice)
- are loc formarea legturilor peptidice ntre aminoacizi, cu ajutorul enzimei peptidpolimeraza
59

AA 1 ~ A.R.N t 1 + AA 2 ~ A.R.N t 2

PEPTIDPOLIMERAZA

AA 1 ~ AA 2 + A.R.N t1 + A.R.N t2

- pe msur ce ARN m se deplaseaz, informaia este tradus din limbajul polinucleotidic n limbajul
polipeptidic i lanul de aminoacizi se lungete prin formarea de legturi peptidice ntre aminoacizi
3. Terminarea sintezei proteice
- cnd citirea informaiei genetice ajunge n dreptul unui codon de stop , nceteaz sinteza proteic, catena
polipeptidic este eliberat din ribozom, iar ribozomul este disociat n subunitile sale; acestea vor fi
reciclate n urmtoarea rund de traducere a mesajului genetic
- aceeai molecul de ARN m trece succesiv prin mai muli ribozomi( formnd poliribozomii ) i pe baza
ei se formeaz mai multe exemplare din molecula proteic respectiv, n funcie de nevoile celulei,dup
care ARNm utilizat este distrus; aceasta este o msur luat de celul spre a fi evitat modificarea
secvenei de nucleotide a ARN m ( modificarea mesajului genetic), ceea ce ar avea efectul unei mutaii
- celelalte molecule de ARN celular ( ARNr, ARN t ) sunt stabile, sunt reciclate i particip la numeroase
runde de traducere a mesajului genetic
1.1.2. Organizarea materialului genetic
I. ORGANIZAREA MATERIALULUI GENETIC LA VIRUSURI
Virusurile sunt entiti infecioase, strict parazite intracelular, lipsite de organizare celular, enzime i
metabolism.
Viroizii sunt ageni infecioi alctuii dintr-o molecul de A.R.N monocatenar circular ; produc boli
la plante ( ex: boala tuberculilor fuziformi la cartof, marmorarea clorotic a crizantemelor )
A. Strile de existen ale virusurilor:
1. Virionul ( virusul infecios matur ) este alctuit din:
- nveli proteic ( capsid viral ) format din proteine, numite capsomere
- genom viral, reprezentat de un cromozom viral alctuit dintr-un singur tip de acid nucleic
( A.D.N sau A.R.N ); cromozomul viral conine ntre 4 135 de gene
2. Virusul vegetativ
- este alctuit doar din genom viral; este forma sub care virusul se gse te liber n citoplasma celulei
gazd, n timpul multiplicrii virale
3. Provirusul
- este alctuit doar din genom viral
- este forma sub care virusul este integrat n cromozomul celulei gazd
B. Clasificarea virusurilor - dup tipul de acid nucleic coninut n genomul viral
Tipul de virus Tipul de acid nucleic Exemple de virusuri
DezoxiriboA.D.N monocatenar
bacteriofagul X 174
virusuri
A.D.N bicatenar
Virusul herpesului; Virusul variolei; Virusul varicelei;
Virusul hepatitei B; Majoritatea bacteriofagilor
Ribovirusuri A.R.N monocatenar
Virusul gripal; VMT ( virusul mozaicul tutunului )
HIV ( virusul imunodeficienei umane dobndite ); Virusul
turbrii; Virusul poliomielitei ( al paraliziei infantile )
A.R.N bicatenar
Reovirusuri
C. Multiplicarea virusurilor
- virusurile nu au enzime proprii i din aceast cauz sunt multiplicate de celula gazd pe care o
paraziteaz
Etape:
- ptrunderea genomului viral n celula gazd
- sinteza componentelor virale ( acizi nucleici i proteine virale ) de ctre celula gazd, dup modelul
furnizat de virus
- asamblarea componentelor virale ntr-un numr mare de virioni
- eliberarea noilor virioni prin lizarea celulei gazd
D. Replicarea materialului genetic viral
- la dezoxiribovirusuri, molecula de A.D.N servete ca matri pentru sinteza altei molecule, prin procesul
de replicaie, dup modelul semiconservativ
60

- la ribovirusuri, catena de A.R.N servete ca matri pentru sinteza unei catene complementare, care
devine matri pentru sinteza catenei de A.R.N viral iniial
- la retrovirusuri ( H.I.V ) , catena de A.R.N servete ca matri pentru sinteza unui A.D.N monocatenar,
prin procesul de reverstranscripie, sub aciunea enzimei reverstranscriptaza; se formeaz un hibrid
molecular A.R.N A.D.N monocatenar, dup care A.R.N ul este hidrolizat ; A.D.N-ul monocatenar este
trecut n form bicatenar i servete ca matri pentru sinteza A.R.N-ului viral ini ial.
II. Organizarea materialului genetic la procariote
Procariotele sunt organisme unicelulare formate din perete celular, membran celular, citoplasm i
nucleoid ( nucleu neindividualizat, fr membran nuclear )
- sunt reprezentate de bacterii i cianobacterii ( alge albastre verzi )
1. Materialul genetic
- este reprezentat de un cromozom circular, fixat de membrana celular prin mezozom ( pliu al
membranei celulare cu rol n respiraie )
- cromozomul bacterian este alctuit dintr-o molecul de A.D.N bicatenar i con ine ntre 2000 i 3000 de
gene, care se transmit nlnuit, la bacteriile fiice, n timpul diviziunii celulare
- deoarece dimensiunea cromozomului ( diametrul de 350 ) este de 100 de ori mai mare dect a celulei (
diametrul de 2,5 ), cromozomul se pliaz formnd 40 50 de bucle, unite la baz printr-o molecul de
A.R.N ( cromozomul cu bucle are diametrul de 30 ); fiecare bucl prezint numeroase superrsuciri,
astfel nct diametrul cromozomului ajunge la 2 .
2. Materialul genetic accesor ( adiional )
- este prezent doar la unele bacterii i este reprezentat de plasmide
- plasmidele sunt alctuite din A.D.N extracromozomial bicatenar circular, care reprezint 1 % din
cromozomul bacterian i se replic independent de acesta
a. Plasmidele conin ntre 6 i 8 gene i sunt de dou tipuri:
- plasmidul R ( de rezisten )- conine genele pentru rezistena la antibiotice, toxine, metale grele ( Hg,
Cd ); numrul genelor pentru rezisten la antibiotice este n continu cre tere datorit utilizrii intensive
a antibioticelor
- plasmidul F ( factorul de fertilitate sau factorul de sex )- bacteriile care au acest plasmid se numesc
masculine i se noteaz cu F + ; plasmidul F conine gene care pot fi transferate unei alte bacterii
( feminine, notat cu F - ) prin procesul de conjugare; contribuie la creterea variabilit ii genetice prin
fenomenul de recombinare genetic dintre plasmidul transferat i cromozomul bacteriei feminine care
primete plasmidul
b. Importana plasmidelor:
- creterea variabilitii genetice n cadrul speciei prin procesul de recombinare genetic
- sporirea gradului de adaptare la mediu a bacteriilor
- asigur rezistena la antibiotice, toxine i metale grele a bacteriilor care le con in
- sunt utilizate n ingineria genetic ca vectori cu ajutorul crora pot fi transferate gene de la eucariote n
celulele bacteriene, care vor produce diferite substan e utile ( ex: transferul genei pentru sinteza insulinei,
a genei pentru sinteza interferonului sau a genei pentru sinteza hormonului de cre tere )
III. Organizarea materialului genetic la eucariote
- Eucariotele sunt organisme uni sau pluricelulare care au perete celular ( celula vegetal ), membran
celular, organite celulare i nucleu individualizat, prevzut cu membran nuclear
- sunt reprezentate de protiste, fungi, plante i animale
Materialul genetic este de dou tipuri: extranuclear i nuclear
1. Materialul genetic extranuclear
- este localizat n cloroplaste, unde este reprezentat de A.D.Ncp ( cloroplastic ) i n mitocondrii , unde
este reprezentat de A.D.Nmt ( mitocondrial ); ambele tipuri de A.D.N extranuclear au form circular
Particularitile A.D.N ului extranuclear
- se replic dup modelul conservativ, independent de A.D.N-ul nuclear, dar nu n perioada S de sintez a
ciclului celular; - greutatea molecular i raportul de baze azotate: A + T / G +C sunt diferite
- viteza cu care se realizeaz procesele de denaturare renaturare este diferit
- nu se pot obine hibrizi moleculari ntre A.D.N ul nuclear i A.D.N ul extranuclear
2. Materialul genetic nuclear este situat n nucleu i este reprezentat de mai mul i cromozomi;
cromozomii pot fi cel mai bine studiai n metafaz, atunci cnd sunt puternic spirala i i condensa i
61

a. structura cromozomului metafazic: dou cromatide unite ntr-un punct numit centromer
( constricie primar ); unii cromozomi prezint o constric ie secundar ce delimiteaz sateli i
( formaiuni globuloase, heterocromatinizate, ce conin gene care codific A.R.Nr i proteine ribozomale)
fiecare cromatid este alctuit dintr-o molecul de A.D.N bicatenar capetele cromozomului se numesc
telomere
b. tipuri de cromozomi, dup poziia centromerului:
- metacentrici, cu centromerul plasat median i dou brae egale
- submetacentrici, cu centromerul plasat submedian i dou brae inegale
- subtelocentrici ( acrocentrici ), cu centromerul plasat aproape de unul dintre capete; prezint constric ie
secundar care delimiteaz satelitul
- telocentrici, cu centromerul plasat la captul cromozomului; au un singur bra ; lipsesc la om
c. compoziia chimic a cromozomului: 12 13 % A.R.N cromozomial; 13 15 % A.D.N
cromozomial; proteine histonice i non- histonice, lipide, Ca 2+, Mg2
Cromozomii se formeaz la nceputul diviziunii celulare prin spiralizarea, condensarea i fragmentarea
fibrei de cromatin alctuit din uniti structurale numite nucleosomi
Cromatina se prezint ca un lan flexibil de corpusculi numi i nucleosomi
- un nucleosom este format dintr-un octamer histonic, de forma unui cilindru turtit, care este nconjurat la
exterior de un segment de A.D.N bicatenar ( A.D.N nucleosomal ) ce con ine 140 de perechi de baze
azotate, dispuse sub forma a dou inele, la vrful i la baza octamerului
- legtura dintre doi nucleosomi se realizeaz cu ajutorul unei molecule de ADN linker
( internucleosomal ) , ce conine 60 perechi de nucleotide i cu ajutorul histonei H 1 care mpacheteaz
fibra de cromatin, astfel nct diametrul cre te de la 11 nm la 30 nm.
- proteinele histonice intr n structura nucleosomilor, asigurnd stabilitatea fibrei de cromatin, mpiedic
accesul enzimelor i inhib activitatea genelor
- proteinele non histonice sunt mai puine i sunt activatori specifici ai genelor, crescnd rata transcrierii
materialului genetic
Cromatina este de dou tipuri: eucromatin i heterocromatin
a. Eucromatina
- este partea activ a cromatinei care se condenseaz n timpul diviziunii celulare, fiind mai pu in
condensat;se coloreaz normal cu colorani bazici i se replic de- lungul fazei S a ciclului celular
- conine cea mai mare parte a proteinelor non - histonice care activeaz materialul genetic
- conine secvene unice de nucleotide, numite exoni, cu rol informa ional
b. Heterocromatina
- este partea inactiv a cromatinei care este mai condensat
- se coloreaz intens i se replic la sfr itul fazei S a cilului celular
- conine secvene repetitive, numite introni, cu rol non- informa ional dar cu rol n reglajul genetic i n
diferenierea celular
1.2. Genetic uman
1.2.1. Genomul uman
I. Genomul
- reprezint totalitatea genelor dintr-un set haploid de cromozomi ai unei celule i se noteaz cu X
- la om genomul are 23 cromozomi ce conin ~ 25 000 de gene; doar 1,5 % dintre aceste gene codific
proteine
- dup numrul de genomuri( seturi de cromozomi ), celulele corpului sunt de dou tipuri:
a. celule somatice - sunt celule diploide, cu dou genomuri ( seturi de cromozomi )i se noteaz cu
2n = 46
b. celule sexuale sunt celule haploide, cu un singur genom ( set de cromozomi ) i se noteaz cu n = 23
II. Complementul cromozomial uman normal
- reprezint numrul de cromozomi dintr-o celul somatic
- cuprinde 46 de cromozomi care sunt de dou tipuri: autozomi i heterozomi
- 44 de autozomi, cromozomi identici la femeie i brbat
- 2 heterozomi, numii i cromozomi ai sexului, care sunt diferi i:
a. la femeie, doi cromozomi X ( XX )
62

b. la brbat, un cromozom X i un cromozom Y ( XY )


Complementul cromozomial uman normal dintr-o celul somatic se noteaz astfel:
2n = 44 + XX ( la femeie ) i 2n = 44 + XY ( la brbat )
III. Cariotipul uman
- reprezint dispunerea n perechi a cromozomilor n funcie de dimensiuni, form, poziia centromerului
- deoarece n metafaza mitozei cromozomii se pot eviden ia cel mai bine, ei pot fi colora i specific,
observndu-se bandarea fiecrei perechi de cromozomi
- fiecare cromozom are o succesiune specific de benzi: mai deschise la culoare, date pe prezen a
eucromatinei i mai nchise la culoare, date de prezen a heterocromatinei
- benzile sunt la fel n orice tip de celul astfel nct, prin similitudinea benzilor, se pot identifica precis
cromozomii din aceeai pereche i pot fi recunoscute anomaliile cromozomiale
- cuprinde apte grupe ( A G )n care cromozomii sunt aezai n ordine descresctoare
Grupa Numrul
Tipurile de cromozomi
Perechii de
dimensiunile
poziia centromerului
sateliii
cromozomi
cromozomilor
A
1-3
Foarte mari
Metacentrici
Abseni
B
4-5
Mari
Submetacentrici
Abseni
C
6 - 12 i X
Mijlocii
Submetacentrici
Abseni
D
13 15
Mijlocii
Acrocentrici
Prezeni
( subtelocentrici )
E
16 18
Scuri
Metacentrici( 16 )
Abseni
Submetacentrici (17- 18 )
F
19 20
Scuri
Metacentrici
Abseni
G
21 22 i Y Foarte scuri
Acrocentrici ( subtelocentrici )
Abseni
- cromozomul X conine gene de importan major pentru organism, de aceea lipsa lui duce la moarte; la
sexul feminin doar un cromozom X este funcional, cellalt se inactiveaz , prin
heterocromatinizare, n timpul dezvoltrii embrionare i se transform n cromatin sexual; aceasta are
ca efect reducerea diferenelor morfologice, fiziologice i de comportament dintre cele dou sexe
- cromozomul Y are cea mai mare parte a genelor inactive; rmn active genele care determin caracterele
sexuale masculine
1.2.2. Mutageneza i teratogeneza
I. Mutageneza i factorii mutageni
Mutaia este sursa principal a diversitii i variabilit ii organismelor i reprezint orice modificare
n structura i funciile materialului genetic, care nu este consecin a recombinrii genetice.
Mutageneza reprezint procesul de apariie a mutaiilor.
A. Tipuri de mutaii
Criteriu de clasificare

Tipuri de mutaii

Dup modul de apariie


Dup efect
Dup tipul de celule afectate
Dup cantitatea de material genetic afectat
Dup tipul de cromozomi afectai
Dup tipul de gene afectate

naturale ( spontane )
duntoare
gametice ( ereditare )
genomice
autozomale
dominante

artificiale
neutre
somatice
cromozomiale
heterozomale
semidominante

B. Tipuri de factori mutageni


Tipul de factori mutageni
Fizici

Exemple de factori mutageni


- radiaii ionizante: raze alfa, beta, gama, X
- radiaii neionizante: raze UV
63

folositoare
genice
recesive

Chimici
Biologici

- ageni alkilani; - acid nitros ( azotos ); - colorani,


- aditivi alimentari; - pesticide, unele antibiotice(ex: streptomicina)
- unele virusuri; - transpozoni ( elemente genetice mobile )

C. Mecanismele de aciune ale factorilor mutageni asupra materialului genetic sunt:


- ruperea legturilor de hidrogen din molecula de A.D.N i apariia unor legturi anormale ntre bazele
azotate ( timin timin; citozin citozin ) ce determin contorsionarea A.D.N-ului i mpiedic
replicaia i translaia
- transformarea bazelor azotate n substane analoage determin apariia unor greeli de replicare
( adenina este transformat n hipoxantin, care nu mai formeaz legturi de hidrogen cu timina, ci cu
citozina)
- apariia unor restructurri cromozomiale determinate de transpozoni, elemente genetice mobile care se
pot deplasa de la un locus la altul i se pot insera n locuri diferite de-a lungul cromozomilor
D. Mecanisme celulare antimutagene
1.procesul reparator
- are loc la nivelul moleculei de A.D.N i se realizeaz cu ajutorul enzimelor
- unele enzime decupeaz poriunea defect, altele determin resinteza por iunii normale pe baza
complementaritii cu catena opus
2. moartea celular programat genetic ( apoptoza )
- apare la celulele cu mutaii care sunt recunoscute de ctre limfocite
- const n declanarea procesului de autodistrugere celular prin care celula se fragmenteaz i resturile
sunt fagocitate de limfocite
II. Teratogeneza i factorii teratogeni
Teratogeneza reprezint totalitatea mecanismelor care determin producerea de malforma ii la
embrionul sau ftul uman.
Factorii teratogeni sunt factori de mediu care acioneaz asupra embrionului sau ftului uman i
determin malformaii ale acestuia.
Efecte induse de factorii teratogeni
Exemple de factori teratogeni
Radiaiile X din timpul sarcinii
Fumul de igar
Infeciile cu virusul herpesului, al
varicelei
Infeciile cu virusul rubeolei
Alcoolul
Streptomicina
Vitamina A
Acidul vaproic
Progesteronul
Thalidomida

Efecte induse asupra embrionului sau ftului uman


microcefalie
ntrzierea creterii
microcefalie
Surditate, cataract, boli ale inimii
Cretere ntrziat, microcefalie, retard mintal
Surditate
Microcefalie, microoftalmie, boli ale inimii
Malformaii ale sistemului nervos
Masculinizarea ftului
Focomelie ( absena segmentelor terminale ale membrelor )

III. Fenotipul cancerului


A. Cancerul
- este o boal genetic produs de perturbarea diviziunii celulare i se caracterizeaz printr-o multiplicare
celular necontrolat, invazia i distrugerea esutului sntos de ctre celulele anormale i formarea de
tumori
- este transmis clonal, adic pornete de la o singur celul anormal care se multiplic, iar toate celulele
descendente ale acesteia sunt anormale
- n urma multiplicrii celulelor anormale se formeaz tumori care sunt de dou tipuri:
a. tumori benigne - sunt necanceroase i rmn localizate n zona n care se formeaz
b. tumori maligne sunt canceroase i invadeaz esuturile nconjurtoare
Caracteristicile celulelor canceroase
64

- prezint modificri ireversibile; - se multiplic mai rapid i necontrolat


- i pierd afinitatea celular i, prin circulaia sangvin sau limfatic, invadeaz alte
regiuni ale corpului unde vor produce leziuni ale esutului sntos i vor forma metastaze
B. Carcinogeneza, procesul prin care este indus cancerul, se desf oar n dou etape:
- de iniiere, cnd un agent carcinogen determin apariia de celule mutante
- de dezvoltare i progresie, cnd are loc proliferarea celulelor mutante i formarea de microtumori
Cauzele carcinogenezei sunt reprezentate de mutaii ale mai multor tipuri de gene:
- proto oncogenele, gene normale cu rol n diviziunea i diferenierea celular , se transform prin
mutaii n oncogene, gene mutante dominante care transform o celul normal ntr-o celul canceroas
- antioncogenele, gene care blocheaz proliferarea celular i declaneaz apoptoza celular, devin
inactive prin mutaii i are loc astfel proliferarea anormal a celulelor i apari ia celulelor canceroase
- genele reparrii leziunilor din A.D.N devin inactive prin mutaii i astfel, leziunile din A.D.N nu mai pot
fi
reparate i apar celulele canceroase
C. Stadii n evoluia unei tumori
- stadiul 0 n care celulele canceroase sunt localizate n esutul n care s-au format
- stadiul I n care celulele canceroase invadeaz 1- 2 straturi de esuturi locale nvecinate
- stadiul II n care celulele canceroase invadeaz regiunea nvecinat, fr a ptrunde n vasele limfatice
- stadiul III este caracterizat de desprinderea celulelor canceroase din tumora iniial i ptrunderea n
sistemul limfatic ( ganglioni limfatici )
- stadiul IV este caracterizat de apariia metastazelor ( tumori secundare ) dezvoltate n esuturi i organe
diferite de cele n care i are originea
D. Tipuri de cancer n funcie de locul unde se formeaz:carcinom (cancerul esutului epitelial);
sarcom ( cancerul esutului muscular) ; mielom (cancerul mduvei osoase); limfom
( cancerul esutului limfoid); leucemie (cancerul globulelor albe)
IV. Efectele agenilor carcinogeni
Agentul carcinogen
Efecte
Radiaii neionizante ( UV )
Cancer de piele
Radiaii ionizante ( raze X )
Cancer osos, al mduvei osoase; Cancer pulmonar
Pesticide bogate n arsenic
Cancer pulmonar , de piele
Azbest, crom, nichel, petrol
Cancer pulmonar
Uleiuri minerale
Cancer de piele
Benzen
Leucemie
Fum de igar
Cancer al organelor respiratorii, digestive
Virusul hepatitei B, C
Cancer hepatic
Virusul papilomului uman
Cancer de col uterin
Ali factori care contribuie la apariia cancerului sunt: anumite tulburri metabolice, dezechilibre
hormonale, factori geografici, vrsta
V. Anomalii cromozomiale asociate cancerului uman
Tipuri de anomalii cromozomiale din celulele canceroase
1.Translocaiile
- constau n transferul unor segmente cromozomiale ntre cromozomii neomologi i au diverse efecte:
a. repoziionarea genelor prin plasarea proto-oncogenelor lng un promotor activ,
urmat de activarea lor
b. fuziunea dintre dou proto-oncogene plasate pe cromozomi diferii urmat de
apariia unor gene himere care determin o cretere celular necontrolat
2. Deleiile, ce constau n eliminarea unor segmente cromozomiale
3. Duplicaiile, ce constau n dublarea unor segmente cromozomiale
Tip de cancer
Leucemia ( cancerul sangvin )
Cancerul de sn
Limfomul Burkitt

Anomalie cromozomial
1.2.3.
Translocaia ntre cromozomul 22 i cromozomul 9
Domenii
Translocaia ntre cromozomul 1 i oricare alt cromozom
de
Translocaia ntre cromozomul 8 i cromozomul 14
aplicabilitate i consideraii bioetice n genetica uman
65

I. Modaliti de prevenire a apariiei bolilor genetice la descendeni


A. Sfaturile genetice
- informeaz un cuplu asupra riscului de a avea copii cu malformaii genetice
- se acord n urmtoarele situaii:
1. unul sau ambii prini au o maladie genetic 2. au rude cu boli genetice
3. au un copil cu o maladie genetic
4. prinii sunt nrudii
5. femeia a avut avorturi spontane repetate
B. Diagnosticul prenatal
- detecteaz maladiile genetice n primele luni de sarcin
- se realizeaz prin mai multe modaliti:
1. alctuirea arborelui genealogic ( pedigreul )
- presupune reprezentarea ntr-o diagram a istoricului unei boli genetice ntr-o familie
- urmrete relaiile care se stabilesc ntre membrii familiei i modul de transmitere a bolii
- permite aprecierea riscului de apari ie a unei boli genetice la descenden i
2. amniocenteza
- const n analiza lichidului amniotic, ce conine celule fetale
- se efectueaz n sptmnile 15 17 de via intrauterin
- se utilizeaz pentru stabilirea cariotipului, a sexului ftului, pentru identificarea unor maladii genetice
3. ecografia se poate efectua pe tot parcursul sarcinii i permite identificarea unor malforma ii ale ftului
4. analiza Doppler este utilizat pentru evaluarea vitezei sngelui n circula ia fetal ombilical i
placentar
5. analiza sngelui matern se efectueaz cu ajutorul unor markeri fetali, care eviden iaz unele maladii
ale ftului, cum ar fi sindromul Down
II. Fertilizarea in vitro ( FIV )
- const n unirea gameilor ( fecundaia ) n afara corpului uman i se realizeaz n mai multe etape:
1. tratamentul femeii cu substane care stimuleaz ovulaia; 2. extragerea laparoscopic a ovulelor
3. fecundaia ovulelor cu spermatozoizii, urmat de formarea celulelor - ou ( zigo ii )
4. dup o incubaie de 24 de ore, celulele ou sunt introduse ntr-un mediu de cultur, unde sunt lsate s
se divid timp de 72 de ore
5. doi- trei dintre embrionii formai n urma diviziunii celulelor-ou sunt transfera i( implanta i ) n uterul
mamei; restul embrionilor se pstreaz prin congelare; - poate fi utilizat n urmtoarele situa ii:
1. la cuplurile nefertile, dup un an de activitate sexual, fr metode contraceptive
2. n cazul n care femeia produce o cantitate mic de ovule
3. la femeia cu trompele nfundate sau legate
4. n cazul unei infertiliti masculine severe, determinat de producerea unei cantit i mici de sperm i
de mobilitatea redus a spermatozoizilor)
5. n cazul n care brbatul a suferit o operaie de vasectomie prin care au fost ntrerupte cile spermatice;
- *primul FIV din lume a fost realizat n 1978; n Romnia n 1996
III. Clonarea terapeutic
- const n clonarea unui embrion pn la stadiul n care se pot obine celule stem, celule
nedifereniate , capabile s formeze orice tip de esut
- este utilizat pentru obinerea de grefe, pornind de la celulele pacientului
- d posibilitatea vindecrii unor boli grave ( Alzheimer, Parkinson, S. Down, diabet )
IV. Terapia genic
- este o metod de tratare a bolilor genetice ce const n transferul de gene normale, n scopul nlocuirii n
cteva celule umane a genelor mutante cu genele normale; bolnavul produce astfel substan ele lips
- etapele realizrii terapiei genice:
1. se extrag leucocite din mduva osoas a bolnavului
2. se infecteaz leucocitele cu un virus ce conine genele normale
3. leucocitele transformate genetic se introduc n corpul bolnavului
- se poate aplicaatunci cnd: este vorba de o tulburare grav, pentru care nu exist tratament eficient;
rezultatele cercetrilor experimentale demonstreaz c gena func ioneaz

66

2. Ecologie uman
2.1. Caracteristicile ecosistemelor antropizate
Ecologia uman studiaz interaciunile dintre populaiile umane i mediul nconjurtor
Ecosistemul este unitatea structural i funcional a ecosferei i este alctuit din dou
componente:
- BIOCENOZA, componenta vie, reprezentat de totalitatea popula iilor care ocup un anumit teritoriu
( habitat )
- BIOTOPUL, componenta nevie, reprezentat de habitat i totalitatea factorilor de mediu ce-l
caracterizeaz
Relaiile trofice n cadrul biocenozei
- I nivel trofic este reprezentat de productorii de substane organice ( plante verzi, bacterii chemo i
fotosintetizante)
- al II-lea nivel trofic este reprezentat de consumatorii primari (animale ierbivore, bacterii parazite ,
plante semiparazite i parazite)
- al III lea nivel trofic este reprezentat de consumatorii secundari ( animale carnivore )
- al IV-lea nivel trofic este reprezentat de consumatorii teriari ( animale de prad ce consum
carnivore) ; este ntlnit doar n unele biocenoze
- al V lea nivel trofic este reprezentat de descompuntori ( bacterii i ciuperci saprofite, viermii, larvele
unor insecte); transform substanele organice n substane minerale
Clasificarea ecosistemelor dup originea lor:
- naturale, care au aprut spontan
- antropizate, care au aprut pe cale artificial, sub influen a omului
I. Clasificarea ecosistemelor antropizate
- ecosisteme acvatice, reprezentate de lacuri de baraj i de acumulare, iazuri i hele tee piscicole
- ecosisteme terestre, reprezentate de: agroecosisteme i ecosistemele a ezrilor umane
II. Particularitile ecosistemelor antropizate
Ecosistemele antropizate sunt ecosisteme amenajate de om pentru satisfacerea necesitilor sale de
via
a. elementele componente ale ecosistemului antropizat:
- plantele spontane i de cultur
- animalele slbatice i animalele domestice
- totalitatea oamenilor
- depozite de deeuri
- ansamblul produselor naturale create prin activitii umane(ex: construcii, maini, obiecte)
b. caracteristici ale ecosistemului antropizat:
- gradul de antropizare ( intensitatea influenelor omului asupra mediului natural )este:
mare, n zonele urbane i mic, n zone cu densitate mic a populaiei (regiuni cu clim aspr )
- stabilitatea redus a ecosistemelor
- modificarea factorilor de mediu
- simplificarea biocenozelor, prin dispariia plantelor spontane i animalelor slbatice
- slab activitate biologic la nivelul solului
- fragilitatea echilibrului ecologic
- lipsa posibilitilor de autoreglare
III. Tipuri de ecosisteme antropizate
A. Agroecosistemul
1. componentele biocenozelor: plante de cultur i animale domestice
2. categorii trofice:
a. productori primari reprezentai de:
- plante de cultur ( capacitate de aprare natural sczut )
- plante spontane ( buruieni) care au prolificitate mare i rezisten la ierbicide
b. consumatori de ordinul I ( fitofagi ) reprezenta i de animalele din fermele zootehnice
c. duntori reprezentai de parazii
- biotopul devine un corp artificial n care fenomenele de infiltrare a apei, evaporarea i acumularea de
substane minerale se desfoar cu dificultate
Caracteristici : productivitate mare i vulnerabilitate mare la influenele mediului natural
B. Ecosistemele aezrilor umane
Caracteristici
67

- au o organizare simplificat
- produc o gam variat de poluani
- au o distribuie neuniform la nivel planetar
- sunt dominate de specia uman
Tipuri de ecosisteme:
1. ecosistemele rurale ( sate ) caracterizate prin:
- contact strns cu mediul natural
- mici consumatoare de energie (neconveional, hidroenergia)
- aprovizionarea cu ap se face din surse locale(fntni);
- sursa de hran ecosisteme naturale , agroecosisteme
2. ecosisteme urban industriale, caracterizate prin:
- contact redus cu mediul natural
- mari consumatoare de energie( produs de centrale electrice, nucleare )
- aprovizionarea cu ap ( prin sisteme hidrografice special amenajate )
- sursa de hran( agroecosisteme, industria alimentar )
- au producie industrial;
- au staii de depozitare a deeurilor, de epurare a apei uzate
* Particularitile fluxului de materie i energie
1.n ecosistemele naturale
- sursa de energie este reprezentat de energia solar
- prin fotosintez, energia solar este nmagazinat n substane organice
- substanele organice, mpreun cu energia nmagazinat, circul de la productori consumatori
descompuntori , n cadrul circuitelor biogeochimice ale materiei
2. n ecosistemele antropizate
- nu se respect circuitele biogeochimice
- se consum rezervele naturale de energie ( petrol, crbune )
- se produc deeuri nereciclabile
- eficacitatea energetic( transformarea energiei solare n producie real, reprezentat de boabe,paie )
este foarte mic
- echilibrul ecologic este foarte fragil ca urmare a monoculturii unei specii, a folosirii pesticidelor
2. 2. Impactul antropic asupra ecosistemelor naturale
I. Deteriorarea ecosistemelor naturale
A. Deteriorarea ecosistemelor prin eroziunea solului
1. cauze ale eroziunii
aciunea ploii acide , vntului
- lucrri agricole i silvice ( poluare cu pesticide, tieri masive de pduri )
2. efecte ale eroziunii
- micorarea capacitii de reinere a apei n sol care determin apari ia de inundaii
- srcirea asociaiilor vegetale naturale; - distrugerea texturii solului
3. msuri de prevenire i combatere a eroziunii
- cultivarea n terase limitate de anuri care s rein apa
- acoperirea solului cu un strat de resturi vegetale; aratul n brazde
B. Deteriorarea ecosistemelor prin construcii de canale i baraje - efecte:
- inundarea unor terenuri; - schimbarea( cantitativ i calitativ ) a florei i faunei locale
- creterea cantitii de ap pierdut prin evaporare; - scderea produciei piscicole
- reinerea sedimentelor n amonte de baraj;
C. Deteriorarea ecosistemelor prin introducerea de specii noi are urmtoarele efecte:
- speciile nou introduse nu au dumani naturali i se nmulesc excesiv
- introducerea buruienei Lantana camara , originar din America tropical, n Noua Caledonie pentru
formarea de bariere n calea vitelor cornute a determinat invadarea punilor de ctre aceast buruian i
dimunuarea produciei furajere
- introducerea castorilor din Canada n pdurile din America de Sud a dus la producerea de inundaii
- ptrunderea accidental a afidului Phyloxera vitifolii din America n Europa a determinat distrugerea
culturilor de vi-de-vie
68

- ptrunderea gndacului de Colorado din America n Europa a determinat distrugerea culturilor de cartof
- introducerea accidental ( nave militare ) a narului Anopheles din Africa n Brazilia a determinat
apariia epidemiei de malarie
II. Deteriorarea ecosistemelor prin supraexploatarea resurselor biologice
A. Defriarea pdurilor are urmtoarele efecte:
- degradarea solurilor
- creterea ariditii climatului
- intensificarea vitezei vntului
- apariia inundaiilor
B. Suprapunatul are urmtoarele efecte:
- distrugerea covorului vegetal i pierderea posibilitilor de regenerare
- se intensific activitatea prdtorilor; - crete frecvena bolilor i paraziilor
C. Supraexploatarea faunei terestre se realizeaz prin vntoare i combaterea unor duntori i
are ca efect reducerea potenialului genetic al biosferei , urmat de dispariia unor specii de plante i
animale
Specii afectate
- n America de Nord bizonul, antilopa american, ursul grizzly
- n Asia asin persan, rinocer asiatic, ursul de bambus
- n Africa antilopa african, rinocerul alb, cerbul de Barbaria,
- n Europa au disprut : bourul, bizonul european, capra alpin
- n Romnia au disprut : bourul, zimbrul, tarpanul, antilopa de step, capra alpin, marmota alpin
- s-au redus numeric: rsul, capra neagr, zganul, vulturul pleuv, dropia, cocoul de mesteacn
D. Supraexploatarea resurselor oceanice se realizeaz prin pescuit excesiv i are urmtoarele
efecte:
- diminuarea cantitativ a petelui; - regresia taliei petilor capturai
- dispariia unor colonii de otarii n insula Fernandez
- ameninate cu dispariia : balena albastr, scrumbia albastr, broasca estoas fr carapace ( luthul )
E. Urbanizarea i industrializarea are urmtoarele efecte:
- migrarea populaiei de la sate
- formarea unor noxe poluante care determin slbirea rezistenei populaiei, boli ale sistemului nervos,
sistemului endocrin i sistemuluirespirator
III. Deteriorarea mediului prin poluare
A. Poluarea fizic
1. poluarea termic
- prin acumularea CO2 i a altor gaze cu efect de ser ( oxizi de azot, clorofluorocarburi) n atmosfer
- creterea concentraiei acestor gaze se realizeaz prin: - activiti industriale, agricole
- extinderea aezrilor umane;reele de comunicaie
- are loc astfel nclzirea global cu urmtoarele efecte topirea calotelor polare
- creterea nivelului mrilor i oceanelor schimbarea climei( taifunuri puternice)
2. poluarea radioactiv
- surse de contaminare depuneri radioactive care au ajuns n ap odat cu ploaia
- apele folosite n uzinele atomice i deversate n ape curgtoare
- deeurile atomice introduse n recipiente sigilate i depuse n ocean
- deficiene la centralele nucleare ( ex: accidentul de la Cernobl, 26 aprilie 1986)
3. poluarea sonor
- produs de zgomote puternice ( sunetele devin nocive de la 80 dB )
- surse de poluare sonor transporturi terestre sau aeriene; antiere de construcii; complexe industriale
- efecte asupra sntii umane: dereglarea auzului, acelerarea pulsului, a respiraiei
dereglarea sistemului nervos i a glandelor endocrine
B. Poluarea chimic se realizeaz cu ajutorul urmtorilor poluani:
1. substane toxice
- eliminate n mediu prin activiti umane( pesticide , metale grele )
- se acumuleaz i se concentreaz de-a lungul lanurilor trofice; nu sunt biodegradabile
2. gaze poluante:
- CO inhib procesele respiratorii; - SO2 produce arsuri ale frunzelor
- n combinaie cu apa din precipitaii SO2 formeaz H2 SO4 , producnd ploile acide
69

- derivaii halogenilor (Cl, Br) produc arsuri ale frunzelor iar la animale produc boala numit fluoroz
( deformarea oaselor, cderea dinilor)
- clorofluorocarburi ( CFC ) sunt gaze utilizate ca agent rcitor n industria frigiderelor, agent spumant n
industria spray-urilor ; ele determin distrugerea stratului de ozon( cu rol protector fa de razele UV )
C. Poluarea biologic
- se produce prin contaminarea bacteriologic a apei i alimentelor
- eutrofizarea apelor( acumularea unor cantiti mari de substane organice pe fundul apei determin
creterea duritii apei, astfel nct apa devine inutilizabil pentru unele specii i are loc distrugerea
echilibrului biologic al ecosistemului
- surse de contaminare : ape menajere i industriale uzate ( industria alimentar ) deversate n ape
curgtoare sau lacuri fr o decontaminare prealabil
*2.3. Efectele deteriorrii ecosistemelor asupra sntii umane
Factori care influeneaz sntatea oamenilor
I. Factorii fizici sunt reprezentai de:
- zgomote i vibraii (efecte:tromboze, hipertensiune, hemoragii capilare, tulburri nevrotice, endocrine)
- ultrasunete ( efecte: hemoragii, edeme, scleroz)
- radiaiile UV ( efecte: arsuri ale pielii, risc de cancerizare, insomnii, agitaii )
- laser, microunde( efecte: afeciuni ale sistemului nervos, glandelor endocrine)
- substane radioactive( efecte: cataract, cderea prului, tulburri nervoase, cancer, distrugerea
sistemului imunitar, malformaii congenitale)
II. Factori chimici
- oxidul de azot produce afeciuni respiratorii i cardiace
- sulfura de carbon produce afeciuni neurologice
- DDT, pesticide, ngrminte n concentraii mari produc afeciuni digestive, neuroendocrine
- intoxicaia cu plumb ( saturnism ) determin convulsii, perturbri n activitatea cerebral, diaree, moarte
- molibdenul determin degenerarea ficatului i malformaii osoase
- cadmiul iniiaz cancerul pulmonar
- azotaii din apa potabil determin cefalee, grea, diaree
III. Factori biologici
- sunt reprezentai demicroorganisme din ap i alimente
- produc boli ca : salmoneloza, tuberculoza, dizenteria, febra aftoas, antraxul, botulismul
IV. Factori psihosociali
- aglomerarea urban determin o rat mare a sinuciderilor
- instabilitate familial determin nevroze, depresii, vagabontaj, alcoolism, tulburri
de comportament
- abuzul informaional, stimuli vizuali excesivi ( TV, jocuri PC ) determin oboseal, insomnie, anxietate

70

Partea 2
Teste de evaluare

A. Teste de evaluare pe capitole clasa a XI a


Anatomia i fiziologia omului
B. Teste de evaluare pe capitole clasa a XII a
Genetic i ecologie uman
C. Teste generale de evaluare
Variante de subiecte pentru
examenul de bacalaureat

A. TESTE DE EVALUARE PE CAPITOLE CLASA a XI-a


- ANATOMIE I FIZIOLOGIE UMAN
ALCTUIREA CORPULUI UMAN, SISTEMUL NERVOS
NTREBRI RECAPITULATIVE
1. Care sunt cele 3 planuri ale corpului uman?
2. Ce axe cuprinde fiecare dintre cele 3 planuri?
3. Care sunt componentele sistemului nervos dup localizare?
4. Cum se clasific sistemul nervos dup funcie?
5. Cum se numete procesul prin care organismul rspunde la aciunea unui stimul i care este substratul
material al acestuia?
6. Care sunt componentele structurii de la pct 5?
7. Ce substan nervoas permite realizarea funciei de conducere a impulsurilor nervoase?
8. Cum se clasific fibrele de proiecie?
9. Ce tipuri de sensibiliti conduc fasciculele ascendente?
10. Cum se numesc cile motorii ce deservesc motilitatea voluntar i unde i au originea?
11. Prin ce tip de ci este condus motilitatea involuntar, semiautomat i unde i au originea?
12. Ce efecte are SNV simpatic asupra muchilor netezi ai globului ocular (muchii ciliari, muchii
irisului)
13. Ce efecte are SNV simpatic asupra vaselor de snge ?
14. Ce efecte are SNV simpatic asupra musculaturii tubului digestiv i musculaturii sfincterelor?
15. Care sunt cauzele meningitei i ce simptome prezint?
16. Care sunt cauzele ruperii vaselor de snge la nivelul creierului, cum se numete aceast afeciune a
71

sistemului nervos i ce simptome prezint ?


17. Care sunt simptomele ce caracterizeaz coma?
18. Care sunt elementele componente ale unui neuron?
19. Ce tip de substan nervoas formeaz fiecare dintre componentele neuronului?
20. Ce dispoziie are substana cenuie i alb la nivelul organelor SNcentral?
MODELE DE ITEMI
Subiectul I
A. Itemi de completare ( completai spaiile punctate cu noiunile corespunztoare )
1. Planul frontal mparte corpul ntr-o parte ................................................ i una ......................................
2. Planul transversal mparte corpul ntr-o parte .............................................. i una .................................
3. Mduva spinrii ndeplinete dou funcii: ...................................................i .........................................
4. Planul care mparte corpul n 2 jumti simetrice se numete .................................................... i este
perpendicular pe planul .............................................................................................................................
5. Actul reflex este reacia de rspuns a ........................... la aciunea unui .................. din mediul extern.
6. Arcul reflex este substratul ........................................................al ................................................ reflex.
7. Inima este localizat n cavitatea ......................................, iar stomacul n cavitatea ..............................
8. Diafragmul mparte corpul n dou caviti: cavitatea ................................... i cavitatea ........................ .
9. Efectul simpaticului asupra irisului este ........................... , iar efectul parasimpaticului este ..................
10. Sistemul nervos periferic este alctuit din ................................................... i ......................................
B. Itemi cu rspuns scurt
1. Numii 2 organe interne; precizai, pentru fiecare organ, cte un efect al stimulrii
parasimpaticului.
2. Numii reflexul de eliminare a urinei; precizai cte dou efecte ale stimulrii simpaticului i
parasimpaticului asupra vezicii urinare.
3. Numii dou efecte ale stimulrii parasimpaticului asupra asupra globului ocular.
4. Numii dou tipuri de receptori dup localizare i preciza i localizarea acestora.
5. Numii dou componente ale arcului reflex i preciza i rolul acestora.
C. Itemi cu alegere simpl ( ncercuii raspunsul corect )
1. Cile ascendente medulare:
a. conduc motilitatea voluntar
b. conduc motilitatea involuntar
c. ci ale sensibilitii
d. transmit comenzi ctre efectori
2. Cile descendente medulare:
a. conduc sensibilitatea
b. conecteaz diferitele segmente medulare
c. deservesc motilitatea corpului
d. transmit comenzi ctre receptori
3. Axul transversal al corpului uman are 2 poli:
a. anterior i posterior
b.cranial i caudal
c. drept i stng
d. medial i lateral
4. Sistemul nervos periferic este:
a. localizat n cutia cranian
b. format din ganglioni nervoi i nervi
c. responsabil de analiza informaiilor
d. format din encefal i mduva spinrii
5. Din punct de vedere topografic, termenul ventral indic o regiune:
a. anterioar
b. inferioar
c. posterioar
d. superioar
6. Axul longitudinal al corpului uman are 2 poli:
a. anterior i posterior b. cranial i caudal c. drept i stng
d. medial i lateral
7. Mduva spinrii este component a sistemului nervos:
a.central
b. spinal
c. periferic
d. cranial
8. Pierderea cunotinei caracterizeaz:
a. anemia
b. coma
c. leucemia
d. meningita
9.Conduc influxul nervos motor, cile:
a. ascendente
b. descendente
c. senzitive
d. senzoriale
10. Fac parte din sistemul nervos central:
a. cerebelul i diencefalul
b. ganglionii cranieni
c. ganglionii spinali
d. nervii spinali
11. Este organ situat n cavitatea abdominal:
72

a. inima
b. ficatul
c. plmnul
d. tiroida
12. Este efect al stimulrii sistemului simpatic:
a. contracia bronhiilor
b. contracia muchiului vezicii urinare
c.relaxarea musculaturii digestive
d. vasoconstricie coronarian
13. Receptorii:
a. aparin cii eferente
b. elaboreaz comenzi
c. percep informaii
d. rspund prin comenzi
14. Este organ localizat n cavitatea pelvin:
a. inima
b. splina
c. stomacul
d. uterul
15. Stimularea sistemului nervos simpatic produce:
a. contracia muchiului vezical
b. dilatarea vaselor coronare
c. diminuarea frecvenei cardiace
d. micorarea pupilei ( mioz )
16. Cile nervoase descendente conduc impulsuri nervoase:
a. de la organele de sim
b. la efectori
c. la receptori
d. la centrii nervoi
17. Cile ascendente nervoase conduc:
a. informaii de la receptori
b.comenzi la efectori
c. comenzi la receptori
d. comenzi ale musculaturii netede
18. Meningita este cauzat de:
a. traumatisme craniene
b. accidente vasculare
c. infecii virale
d. malformaii vasculare
19. Este o afeciune a sistemului nervos:
a. meningita
b. stomatita
c. hepatita
d. enterocolita
20. Axul longitudinal al corpului delimiteaz un pol:
a. anterior i posterior b. cranial i caudal
c. stng i drept
d. ventral i dorsal
21. Stimularea sistemului parasimpatic are ca efect contracia:
a. muchilor circulari ai irisului
b. muchilor radiari ai irisului
c. sfincterelor digestive interne
d. bronhiilor
22. Stimularea simpaticului la nivelul tubului digestiv produce:
a. stimularea secreiei gastrointestinale
b. scderea tonusului i motilitii
c. relaxarea sfincterului anal intern
d. secreie salivar apoas
23. La realizarea funciilor de relaie particip sistemul:
a. circulator
b. nervos
c. digestiv
d. respirator
24. Analiza informaiilor se realizeaz la nivelul:
a. cilor aferente
b. efectorului
c. centrului nervos
d. receptorului
D. Itemi cu alegere dual ( citii urmtoarele fraze i ncercuii rspunsul corect; n cazul n
care afirmaia este fals, modificai parial afirmaia astfel nct aceasta s devin adevrat) .
1. Calea eferent a arcului reflex este format din axonii neuronilor senzitivi. ( A / F )
2. Meningita este o boal infecioas. ( A / F )
3. Sistemul nervos central este alctuit din encefal, ganglioni nervoi i nervi .( A / F )
4. Planul frontal trece prin axul longitudinal i axul transversal al corpului. ( A / F )
5. Sistemul nervos vegetativ primete informaii din mediul extern. ( A / F )
6. Sistemul nervos periferic este format din mduva spinrii i encefal. ( A / F )
7. Mduva spinrii aparine sistemului nervos central.( A / F )
8. Cile sensibilitii specifice conduc motilitatea. ( A / F )
9. Din punct de vedere funcional sistemul nervos se clasific n somatic i vegetativ. ( A / F )
10. Cile descendente conduc impulsuri nervoase comandate de scoar. ( A / F )
11. Funcia reflex se realizeaz prin substana alb. ( A / F )
12. Arcul reflex reprezint reacia de rspuns a organismului la un stimul. ( A / F )
13. Muchii striai reprezint singurii efectori ai organismului. ( A / F )
14. Stimularea simpaticului are ca efect mrirea pupilei, numit i midriaz. ( A / F )
15. Reflexul cardioaccelerator este declanat de stimularea simpaticului. ( A / F )
16. Planul transversal este planul simetriei bilaterale. ( A / F )
17. Sistemul nervos vegetativ coordoneaz activitatea organelor interne. ( A / F )
73

18. Planul frontal al corpului delimiteaz o parte anterioar i una posterioar. ( A / F )


19. Hemoragiile cerebrale sunt produse prin ruperea unor vase de snge din creier. ( A / F )
20. Stimularea parasimpatic asupra irisului determin pupiloconstricie. ( A / F )
21. Impulsul nervos se transform n senzaie specific la nivelul cortexului. ( A / F )
22. Receptorii au rol n transformarea senzaiei n impuls nervos. ( A / F )
23. Planul transversal mparte corpul ntr-o parte anterioar i una posterioar. ( A / F )
24. Cile descendente sunt scurte i deservesc sensibilitatea corpului. ( A / F )
Subiectul II ntrebri structurate i probleme
A 1. Sistemul nervos somatic particip la integrarea organismului n mediul de via.
a. clasificai sistemul nervos din punct de vedere topografic
b. numii 2 ci de conducere ascendente i precizai un rol pentru fiecare
c. tiind c ntr-o fibr nervoas amielinic, viteza de deplasare a impulsului nervos este de 25 m / s, iar
ntrzierea sinaptic este de 0,5 ms, calculai timpul necesar impulsului nervos pentru a se deplasa pe o
fibr nervoas de 2m lungime pe traseul creia exist 3 neuroni.
2. Corpul uman este tridimensional, strbtut de trei axe i trei planuri.
a. denumii axul lungimii corpului i axul grosimii corpului
b. scriei cum se numete planul corpului care trece prin axul longitudinal i axul transversal i este
paralel cu fruntea
c. explicai de ce planul sagital se mai numete i planul simetriei bilaterale a corpului
d. numii cavitile corpului separate de mu chiul diafragm.
B 1. La un neurolog se prezint un pacient cu o afeciune a cerebelului manifestat prin tulburri de
mers i incapacitatea realizrii micrilor fine.tiind c timpul necesar pentru realizarea unei sinapse
n cazul acestui pacient este de 0,7 ms, stabilii:
a. cum este dispus substana alb i cenuie la nivelul organului nervos afectat
b. dou fascicule prin care acest organ primete informaii de la nivelul proprioceptorilor
c. timpul necesar pentru transmiterea impulsului nervos la nivelul tuturor sinapselor de pe calea
vestibulospinal prin care este realizat contracia necesar meninerii tonusului muscular.
d. completai exerciiul cu o cerin pe care o formulai voi; rezolvai cerina pe care ai propus-o.
2. Un individ este simultan atins uor ntr-un punct i nepat pe antebra. Stabilii urmtoarele:
a. ce tip de reflex este declanat, unde este localizat centrul nervos i ce numr de neuroni implic acest
arc reflex
b. care este, n acest caz, calea senzitiv prin care informaia tactil fin ( discriminativ )ajunge la scoara
cerebral
c. numirea unei alte ci senzitive prin care poate fi condus informaia tactil
d. completai exerciiul cu o cerin pe care o formulai voi; rezolvai cerina pe care ai propus-o.
Subiectul III ntrebri structurate i minieseuri
A. 1. Mduva spinrii are dou funcii : reflex i de conducere
a. numii tipurile de reflexe care se nchid la nivelul mduvei spinrii
b. precizai efectele stimulrii simpaticului asupra irisului i inimii
c. numii 2 ci de conducere descendente i precizai un rol pentru fiecare
d. construii 2 enunuri afirmative dintre care un enun adevrat i unul fals. Folosii, n acest scop,
informaii referitoare la urmtoarele coninuturi:
1.Mduva spinrii funcia reflex; 2. Mduva spinrii funcia de conducere
Se va construi cte un enun din fiecare coninut.
2. Axele i planurile corpului uman sunt elemente de orientare pentru precizarea pozi iei segmentelor
corpului.
a. enumerai cele trei axe ale corpului uman i preciza i cror dimensiuni ale corpului le corespund
b. precizai de ce planul transversal se mai nume te i planul metameriei corpului
c. explicai folosirea urmtorilor termeni: proximal, distal
d. construii 2 enunuri afirmative dintre care un enun adevrat i unul fals. Folosii, n acest scop,
informaii referitoare la urmtoarele coninuturi:
1. Planurile corpului uman; 2. Membrele inferioare ale corpului uman
Se va construi cte un enun din fiecare coninut.
B. 1. Sistemul nervos contribuie, alturi de sistemul endocrin la reglarea funciilor vegetative.
74

a. precizai clasificarea sistemului nervos din punct de vedere funcional


b. identificai 2 efecte ale stimulrii simpaticului la nivelul sistemului excretor
c. alctuii un minieseu intitulat Funciile sistemului nervos. n acest scop, enumerai 8 noiuni
specifice acestei teme i construii, cu ajutorul acestora, un text coerent, format din 3-4 fraze, folosind
corect i n corelaie noiunile enumerate.
2. Corpul uman este un tot unitar, fiind alctuit din cap, gt, trunchi i membre.
a. numii cele dou pri ale craniului
b. dai dou exemple de viscere localizate la nivelul gtului
c. alctuii un minieseu intitulat Segmentele corpului uman . n acest scop, enumerai 8 noiuni
specifice acestei teme i construii, cu ajutorul acestora, un text coerent, format din 3-4 fraze, folosind
corect i n corelaie noiunile enumerate.
TEST ALCTUIREA CORPULUI UMAN, SISTEMUL NERVOS - acumuleaz ct mai multe puncte!
Subiectul I ( 30 p )
A. Itemi de completare ( completai spaiile punctate cu noiunile corespunztoare )( 12 p )
1. Sistemul nervos central este alctuit din ................................................... i ............................................
2. Dup localizare, sistemul nervos se clasific n ...................................................... i ...............................
3. Dup funcie, sistemul nervos se clasific n .......................................................... i ...............................
4. Sistemul nervos vegetativ are dou componente funcionale: ................................... i .........................
5. Planul transversal sau orizontal trece prin axul ............................................. i prin axul ........................
6. Cile lungi de proiecie sunt ........................................................................... i .......................................
B. Itemi cu rspuns scurt ( 4p )
1.Numii 2 organe interne; precizai, pentru fiecare organ, cte un efect al stimulrii simpaticului. ( 2p )
2. Numii dou organe interne localizate n cavitatea toracic; preciza i, pentru fiecare organ, cte un rol
n organism. ( 2p )
C. Itemi cu alegere simpl ( ncercuii raspunsul corect )( 4p )
1.Stimularea simpatic produce:
a.creterea secreiei lacrimale
b.dilatarea bronhiilor
c.micorarea pupilei
d.scderea frecvenei cardiace
2.Stimularea sistemului simpatic determin:
a.relaxarea muchiului vezical
b.constricia bronhiolelor
c.micorarea pupilei
d.relaxarea sfincterelor digestive
3.Planul simetriei bilaterale a corpului este:
a.frontal
b.orizontal
c.sagital
d.transversal
4.Planul frontal:
a.este paralel cu fruntea
b.este planul simetriei bilaterale
c.strbate corpul dinainte napoi
d.trece prin axul sagital i transversal
D.Itemi cu alegere dual(citii urmtoarele fraze i ncercuii rspunsul corect; n cazul n care
afirmaia este fals, modificai parial afirmaia astfel nct aceasta s devin adevrat).(10 p
1. Diafragma separ cutia toracic de cavitatea abdominal. ( A / F )
2. Centrii refleci primesc impulsuri nervoase motorii i descarc impulsuri nervoase senzitive. ( A / F )
3. Coma reprezint starea de pierdere a contienei pe termen mediu i lung. ( A / F )
4. Stimularea parasimpaticului determin micorarea pupilei. ( A / F )
5. Cile ascendente medulare conduc sensibilitatea. ( A / F )
Subiectul II ( 30 p ) ntrebri structurate i probleme
A. Mduva spinrii este o component a sistemului nervos central ( 12 p )
a. precizai localizarea mduvei spinrii ( 2p )
b. enumerai componentele unui nerv spinal ( 6p )
c. numii tipurile de substan din structura mduvei spinrii i menionai rolul fiecrui tip(2p
d. calculai timpul minim necesar parcurgerii unui arc reflex polisinaptic de un influx nervos, tiind
urmtoarele:
- arcul reflex cuprinde 3 neuroni de asociaie
- perioada de ntrziere a influxului nervos la nivelul unei sinapse este de 0,5 ms
Scriei toate etapele rezolvrii problemei. ( 2p )
75

B. Glandele lacrimale sunt anexe ale globului ocular ( 18 p )


Un impuls nervos ajunge de la centrul lacrimal la fanta sinaptic cu glandele lacrimale prin
fibre nervoase de 0,048 m lungime , cu o vitez de 120 m / s i prin fibre nervoase de 24 mm lungime, cu
o vitez de 12 m / s .tiind c ntrzierea sinaptic din ganglionul de pe traseu este de 0,5 ms, stabilii
urmtoarele:
a. ce substan nervoas particip la realizarea funciei reflexe ( 1p )
b. care sunt componentele arcului reflex ( 5p )
c. n ct timp ajunge comanda la efector prin cele 2 tipuri de fibre ( 12p )
d. completai problema cu o cerin pe care o formulai voi; rezolvai cerina pe care ai propus-o. ( 6p )
Subiectul III ( 30 p ) ntrebri structurate i minieseu
A. Sistemul nervos central este format din encefal i mduva spinrii ( 12 p )
a. definii actul reflex ( 2p )
b. precizai denumirea a 2 tipuri de ci de conducere i cte un rol pentru fiecare tip ( 4p )
c. caracterizai o boal a sistemului nervos preciznd: denumirea bolii, o cauz, o manifestare, un mod de
prevenire ( 4p )
d. construii 2 enunuri afirmative dintre care un enun adevrat i unul fals. Folosii, n acest scop,
informaii referitoare la urmtoarele coninuturi:
1. Sistemul nervos efecte ale stimulrii simpaticului; 2. Sistemul nervos efecte ale stimulrii
parasimpaticului.
Se va construi cte un enun din fiecare coninut. ( 2p )
B. Sensibilitatea este o funcie de relaie prin care organismul se integreaz n mediul de via ( 18 p )
a. precizai sistemele i organele care particip la realizarea acestei funcii ( 2p )
b. enumerai organele nervoase din sistemul nervos central ( 5p )
c. alctuii un minieseu cu titlul Arcul reflex baza anatomic a actului reflex. n acest scop, enumerai
8 noiuni specifice acestei teme i construii, cu ajutorul acestora, un text coerent, format din 3-4 fraze,
folosind corect i n corelaie noiunile enumerate. ( 11p )
ANALIZATORII
NTREBRI RECAPITULATIVE
1. Cum se numesc cele 3 segmente ale unui analizator?
2. Cum se numesc receptorii vederii nocturne; dar ai vederii diurne?
3. Cum se numesc oscioarele din urechea medie care permit transmiterea undelor sonore spre membrana
feresteri ovale?
4. Cum se numete procesul de mrire a pupilei, ce structuri particip la realizarea acestui proces?
5. Cum se numete defectul de vedere n care axul antero-posterior este mai scurt i cum se corecteaz?
6. Unde este localizat al doilea neuron al cii vestibulare?
7. Unde este localizat aria auditiv?
8. n ce boal se ntlnete ca simptom creterea tensiunii intraoculare?
9. Ce defect de vedere este cauzat de curbarea excesiv a cristalinului i cum se corecteaz el?
10. Unde sunt localizate maculele i ce rol au?
11. Ce boal se caracterizeaz prin pierderea transparenei cristalinului?
12. Care sunt mediile transparente pe care le strbate lumina n drumul ei spre lumin?
13. Care sunt nveliurile globului ocular i ce rol are fiecare?
14. Cum se numete tulburarea de vedere aprut n cazul lipsei vitaminei A din alimentaie?
15. Enumerai trei tipuri de sensibiliti deservite de piele.
16. Ce zon a retinei conine doar celule cu conuri?
17. Cum se numesc pigmenii fotosensibili i n ce substane se descompun sub influena luminii?
18. Cum se numete organul receptor auditiv i unde este localizat?
19. Ce este punctum proximum i punctum remotum?
20. Ce este trompa lui Eustachio i ce rol are?
MODELE DE ITEMI
Subiectul I
A. Itemi de completare ( completai spaiile punctate cu noiunile corespunztoare )
1. Celulele cu .........................au rol n vederea diurn i perceperea .....................i ................ obiectelor.
76

2. Segmentul .......... al analizatorilor este reprezentat de ariile ....... unde se formeaz senzaiile specifice.
3. Miopia se corecteaz cu lentile ........, iar hipermetropia se corecteaz cu lentile ....................................
4. n cazul ochiului miop imaginea se formeaz .............., iar n cazul ochiului hipermetrop imaginea se
formeaz ........................................................................................................................................................
5. Labirintul membranos al urechii interne este alctuit din: trei canale semicirculare
membranoase, ...................................
i .............................................................................................................................. .
B. Itemi cu rspuns scurt
1. Numii dou tipuri de defecte de vedere; precizai o modalitate de corectare pentru fiecare defect.
2. Numii tipurile celule fotoreceptoare; precizai pentru fiecare pigmentul fotosensibil coninut.
3. Numii doi receptori ai organelor de sim; precizai pentru fiecare receptor, stimulul specific.
C. Itemi cu alegere simpl ( ncercuii rspunsul corect )
1. Aria auditiv este localizat n lobul:
a. frontal
b. occipital
c. parietal
d. temporal
2. Hipermetropia se caracterizeaz prin:
a. apropierea obiectelor de ochi
b. deprtarea obiectelor de ochi
c. purtarea unor lentile biconcave
d.purtarea unor lentile cilindrice.
3. Este receptor vestibular:
a. aparatul otolitic
b. ganglionul Corti
c. ganglionul Scarpa d. organul Corti
4. Membrana ferestrei ovale transmite vibraia:
a. endolimfei
b.perilimfei
c. timpanului
d. utriculei
5. Celulele cu bastonae:
a.se gsesc n pata oarb
b. conin pigmentul iodopsina
c. sunt receptorii vederii nocturne
d. furnizeaz detalii despre culoarea obiectelor
6. Apariia impulsurilor nervoase, la nivelul celulelor receptoare auditive, se datoreaz:
a. ndoirii cililor celulelor auditive
b. rotirii capului
c. micrii otolitelor
d. deplasrii cristalelor de carbonat de calciu
7. Senzaia auditiv se formeaz la nivelul:
a. melcului membranos
b. nervului auditiv
c. scoarei cerebrale
d. urechii interne
8. Creterea tensiunii intraoculare este simptom al:
a. nefritei
b. conjunctivei
c. glaucomului
d. otitei
9. Mecanismul fotochimic al vederiii presupune:
a. contracia muchilor ciliari
b. corectarea axelor oculare
c. descompunerea pigmenilor fotosensibili d. diminuarea elasticitii cristalinului
10. Segmentul central al analizatorului auditiv se afl n lobul:
a.frontal
b. occipital
c. parietal
d. temporal
11. Miopia
a. caracterizeaz ochiul emetrop
b. determin deprtarea obiectului de corp
c. este produs de deformarea corneei
d. se corecteaz cu lentile biconcave
12. Are sensibilitate tactil crescut:
a. urechea
b. mna
c. scalpul
d. talpa
13. Defectul de vedere cauzat de curbarea excesiv a cristalinului este:
a. astigmatismul
b. daltonismul
c. hipermetropia
d. miopia
D. Itemi cu alegere dual ( citii urmtoarele fraze i ncercuii rspunsul corect; n cazul n
care afirmaia este fals, modificai parial afirmaia astfel nct aceasta s devin adevrat).
1. Aria vizual este localizat la nivelul cortexului occipital. ( A / F )
2. Segmentul intermediar al analizatorilor cuprinde mai muli neuroni. ( A / F )
3. Prin pierderea transparenei cristalinului se produce afeciunea numit glaucom. ( A / F )
4. Analizatorul vestibular are rolul de a informa creierul despre poziia corpului n spaiu.(A/F )
5. Organul Corti conine protoneuronul cii auditive. ( A / F )
6. Cristalinul i poate modifica puterea de refracie. ( A / F )
7. Conjunctivita se caracterizeaz prin inflamarea conjunctivei globului ocular. ( A / F )
8. Razele luminoase sufer la nivelul ochilui o tripl reflexie. ( A / F )
77

9. Iodopsina este pigmentul vizual cu rol n vederea fotopic. ( A / F )


10. Organul Corti este situat pe membrana bazilar din canalul cohlear. ( A / F )
11. Acomodarea ochiului se realizeaz prin deplasarea cristalinului fa de retin. ( A / F )
12. Analizatorul cutanat transmite informaii termice de la nivelul pielii. ( A / F )
13. Ochiul emetrop percepe fr acomodare obiectele situate la o distan de 3m de ochi.(A/F
14. Receptorii maculari informeaz asupra micrilor de rotaie ale capului. ( A / F )
15. Herpesul este o boal bacterian manifestat prin erupii veziculare. ( A / F )
16. Timpanul transmite vibraiile acustice direct endolimfei . ( A / F )
17. Pavilionul urechii capteaz undele sonore i le dirijeaz spre fereastra oval. ( A / F )
Subiectul II ntrebri structurate i probleme
A 1. Ochii sunt organe de sim cu o structur complex i unitar.
a. enumerai nveliurile globului ocular i menionai cte un rol pentru fiecare
b. caracterizai celulele fotoreceptoare, preciznd: nume, numr, pigmeni fotosensibili coninui, rol
c. explicai necesitatea purtrii lentilelor biconvexe i denumii defectul optic corectat
d.calculai numrul de celule cu bastonae dintr-o zon a retinei, tiind urmtoarele:
- numrul de celule cu bastonae este de 15 ori mai mare dect cel cu conuri
- 5 celule cu conuri fac sinaps cu un neuron bipolar
- numrul neuronilor bipolari din zona respectiv este 20.
2. Un nerv optic conine 1,6 milioane de fibre nervoase. tiind c, n foveea centralis, se gsesc 1
milion de celule cu conuri i c n restul retinei se gsesc 5 milioane celule cu conuri i 125 milioane
de celule cu bastonae, stabilii urmtoarele:
a. localizarea neuronilor de pe traseul cii vizuale
b. explicai efectul lezrii nervului optic
c. calculai:
- numrul de fibre nervoase din acest nerv optic care transmit informaii de la celulele fotoreceptoare din
foveea centralis
- numrul de fibre nervoase din acest nerv optic care transmit informaii de la celulele
fotoreceptoare din restul retinei
3. Lungimea axului antero-posterior ocular al unei persoane este de 24 mm, iar distana focal de 17
mm.
a. numii deficiena vizual i precizai tipul lentilelor corectoare n cazul formrii imaginii la o distan
de 14 mm fa de cristalin
b. stabilii denumirea defectului de vedere i o cauz a acestuia, care determin o persoan peste 40 ani s
ndeprteze de ochi, pentru a vedea clar, ziarul pe care l citete
c. calculai distana de la corneea transparent la cristalin
B 1. Un individ hipermetrop intr ntr-o ncpere ntunecoas i privete un obiect situat la distana de
2 m fa de ochii si. Stabilii:
a. tipul de lentile pe care trebuie s le poarte acest individ
b. cum se modific curbura cristalinului n acest proces de acomodare
c. n ce sens se modific diametrul pupilar i ce rol are sistemul vegetativ n realizarea acestui reflex
pupilar
d.completai exerciiul cu o cerin pe care o formulai voi; rezolvai cerina pe care ai propus-o.
2. Urechea intern conine segmentul periferic al analizatorului auditiv.
a. precizai localizarea organului Corti i structura acestuia
b. explicai rolul lichidelor urechii n formarea senzaiei auditive
c. explicai n ce condiii sensibilitatea auditiv a unei persoane poate scdea
d. completai exerciiul cu o cerin pe care o formulai voi; rezolvai cerina pe care ai propus-o.
3. Un individ miop iese dintr-o camer ntunecoas i privete un obiect situat n lumin puternic, la
distana de 3 m fa de ochii si. Stabilii urmtoarele:
a. ce tip de lentile trebuie s poarte acest individ
b. dou mecanisme ale acomodrii ochiului pentru a vedea clar obiectul privit
c. n ce sens se modific diametrul pupilar i ce rol are sistemul nervos vegetativ n realizarea acestui
reflex.
d. completai exerciiul cu o cerin pe care o formulai voi; rezolvai cerina pe care ai propus-o.
78

4. Un individ care ascult n surdin muzic, aude un zgomot necunoscut i ntoarce reflex capul spre
sursa respectiv de zgomot. tiind c undele sonore caracteristice acestui zgomot au frecvena
cuprins ntre 10 000 12 000 Hz i intensitatea de 60 70 dB, stabilii urmtoarele:
a. tipul de reflex declanat i localizarea centrului nervos n care se nchide acest reflex
b. n ce poriune a melcului membranos vibreaz membrana bazilar pentru zgomotul recepionat
c. precizai unde se formeaz senzaia de auz
d. completai exerciiul cu o cerin pe care o formulai voi; rezolvai cerina pe care ai propus-o.
Subiectul III ntrebri structurate i minieseuri
A 1. Vederea permite diferenierea luminozitii, formei i culorii obiectelor.
a. numii un fenomen fizic la care particip aparatul optic al ochiului
b. explicai mecanismele de adaptare a receptorilor vizuali ( factori de care depinde adaptarea, motivul
pentru care este nevoie de o perioad mai lung de timp pentru a distinge obiectele n condiii de
obscuritate )
c. explicai apariia unei tulburri de vedere n cazul lipsei vitaminei A din alimentaie
d. construii 2 enunuri afirmative dintre care un enun adevrat i unul fals. Folosii, n acest scop,
informaii referitoare la urmtoarele coninuturi:
1. Analizatorul vizual acomodarea; 2. Analizatorul vizual defecte de vedere
Se va construi cte un enun din fiecare coninut.
2. Analizatorul auditiv are roluri legate de orientarea n spaiu, depistarea pericolelor i perceperea
vorbirii.
a. precizai localizarea receptorilor acustici
b. explicai ce efect poate avea lezarea ariei senzoriale auditive
c. caracterizai otita, preciznd o cauz , un simptom i un mod de prevenire
d. construii 2 enunuri afirmative dintre care un enun adevrat i unul fals. Folosii, n acest scop,
informaii referitoare la urmtoarele coninuturi:
1. Analizatorului acustic fiziologie; 2. Analizatoul acustic - segmentul de conducere
Se va construi cte un enun din fiecare coninut.
3. Pielea este sediul receptorilor pentru mai multe sensibiliti.
a. enumerai trei tipuri de sensibiliti deservite de piele
b. precizai denumirea i localizarea unui receptor specific pentru fiecare dintre cele trei sensibiliti
cutanate
c. caracterizai herpesul preciznd o cauz i un simptom
d. construii 2 enunuri afirmative dintre care un enun adevrat i unul fals. Folosii, n acest scop,
informaii referitoare la urmtoarele coninuturi:
1. Analizatorul cutanat - segmentul periferic; 2. Analizatorul cutanat - segmentul central
Se va construi cte un enun din fiecare coninut.
B 1. Analizatorii sunt sisteme morfofuncionale complexe.
a. descriei mecanismul de percepere a culorilor la nivelul analizatorului vizual
b. enumerai dou tipuri de receptori ai analizatorului cutanat
c. alctuii un minieseu intitulat Segmentul intermediar al analizatorului vizual i auditiv. n acest
scop, enumerai 8 noiuni specifice acestei teme i construii, cu ajutorul acestora, un text coerent, format
din 3-4 fraze, folosind corect i n corelaie noiunile enumerate.
2. Aparatul optic reprezint mediile transparente pe care le strbate lumina pn la retin
a. precizai locurile unde se realizeaz tripla refracie la nivelul ochiului
b. descriei 3 mecanisme care asigur vederea de aproape a obiectelor
c. alctuii un minieseu cu titlul Fiziologia vederii. n acest scop, enumerai 8 noiuni specifice acestei
teme i construii, cu ajutorul acestora, un text coerent, format din 3-4 fraze, folosind corect i n corelaie
noiunile enumerate.
3. Analizatorul vestibular are rolul de a furniza informaii despre poziia i micrile corpului n spaiu
a. denumii receptorii vestibulari i precizai unde sunt localizai
b. precizai stimulii recepionai de fiecare categorie de receptori vestibulari
c. alctuii un minieseu cu titlul Segmentul intermediar al analizatorului vestibular. n acest scop,
enumerai 8 noiuni specifice acestei teme i construii, cu ajutorul acestora, un text coerent, format din 34 fraze, folosind corect i n corelaie noiunile enumerate.
79

TEST ANALIZATORI acumuleaz ct mai multe puncte!


Subiectul I ( 30 p )
A. Itemi de completare ( completai spaiile punctate cu noiunile corespunztoare ) (12 p )
1. Fiecare analizator este alctuit din trei segmente: ................................, de conducere i .......................
2. Celulele cu conuri sunt receptorii vederii .............., iar cele cu .............................. ale vederii nocturne.
3. Cataracta reprezint opacifierea .................................... i duce la pierderea treptat a .........................
4. Celulele cu .................................. au rol n vederea nocturn i conin pigmentul numit .........................
5. Vibraiile timpanului sunt transmise prin ciocan, .................. i ............... la membrana ferestrei ovale.
6. Mrirea pupilei se numete ................................ , iar micorarea pupilei se numete .............................
B. Itemi cu rspuns scurt ( 4 p )
1.Numii doi analizatori ; precizai pentru fiecare unde sunt localizai receptorii
2. Numii dou tipuri de sensibiliti;precizai pentru fiecare unde sunt localizrile corticale ale acestora
C. Itemi cu alegere simpl ( ncercuii raspunsul corect )( 4 p )
1. Cataracta se manifest prin:
a. creterea tensiunii intraoculare
b. inflamarea conjunctivei
c.modificarea culorii pupilei
d. dezlipirea retinei
2. Segmentul intermediar al unui analizator
a. analizeaz informaiile recepionate
b. conduce impulsul nervos
c.elaboreaz senzaii contiente
d. recepioneaz o varietate energetic
3. Glaucomul
a. atrofierea nervului optic
b. inflamarea conjunctivei
c. opacifierea cristalinului
d. modificarea culorii pupilei
4. Aria auditiv este localizat n lobul:
a. frontal
b. occipital
c. parietal
d. temporal
D. Itemi cu alegere dual .Citii urmtoarele fraze i ncercuii rspunsul corect. n cazul n care
afirmaia este fals, modificai parial afirmaia astfel nct aceasta s devin adevrat. (10 p)
1. Celulele cu bastonae sunt responsabile de vederea diurn. ( A / F )
2.Analizatorul vestibular are rolul de a informa creierul despre poziia corpului n spaiu.( A/F )
3.Maculele reprezint receptorii analizatorului auditiv. ( A / F )
4. Organul receptor al auzului este localizat n urechea medie. ( A / F )
5. Expunerea ochiului la lumin puternic determin midriaz. ( A / F )
Subiectul II ( 30 p ) ntrebri structurate i probleme
A. ( 12 p ) Analizatorul vizual are segmentul receptor reprezentat de retin.
a. enumerai mediile transparente pe care le strbate lumina n drumul ei spre retin ( 4p )
b.definii noiunile de punct proxim i punct remotum ( 4p )
c. precizai dou modificri pe care le sufer componentele globului ocular cnd sunt privite obiecte
plasate ntre punctul proxim i punctul remotum ( 2p )
d. enumerai 2 caracteristici ale imaginilor formate pe retin ( 2p )
B. ( 18 p ) Ioana i Victor merg s vizioneze un spectacol de teatru. nainte de nceperea spectacolului,
cei doi prieteni vor s citeasc pliantul pe care l-au primit la intrarea n sal. Victor, pentru a citi,
ndeprteaz pliantul, iar Ioana l apropie. Stabilii:
a. defectele de vedere de care sufer fiecare dintre cei doi prieteni ( 4p )
b. dou cauze care au determinat fiecare dintre aceste defecte de vedere ( 4p )
c. cte o modalitate de corectare pentru fiecare defect ( 4p )
d.completai exerciiul cu o cerin pe care o formulai voi. Rezolvai cerina pe care ai propus-o.( 6p )
Subiectul III ( 30 p )ntrebri structurate i minieseu
A. ( 12p ) Analizatorul vizual furnizeaz peste 90 % din informaiile asupra mediului nconjurtor .
a. precizai efectele stimulrii sistemului vegetativ asupra musculaturii irisului ( 4p )
b. descriei mecanismele fotoreceptoare: tipuri de pigmeni vizuali i mecanisme fotochimice ale vederii (
2p )
c. caracterizai conjunctivita i glaucomul i precizai pentru fiecare cte o cauz i un simptom ( 4p )
d.construii 2 enunuri afirmative dintre care un enun adevrat i unul fals. Folosii, n acest
scop,informaii referitoare la urmtoarele coninuturi:
1. Analizatorul vizual segmentul receptor; 2. Analizatorul vizual fiziologie
80

Se va construi cte un enun din fiecare coninut. ( 2p )


B. ( 18p ) Urechea uman poate percepe unde sonore cu o frecven cuprins ntre 20 i 20 000 Hz.
a. precizai unde sunt percepute sunetele cu frecven joas ( 3p )
b. precizai localizarea ariei vestibulare ( 3p )
c. alctuii un minieseu cu titlul Drumul parcurs de undele sonore pn la nivelul receptorilor auditivi.
n acest scop, enumerai 8 noiuni specifice acestei teme i construii, cu ajutorul acestora, un text
coerent, format din 3-4 fraze, folosind corect i n corelaie noiunile enumerate ( 12p )
GLANDELE ENDOCRINE
NTREBRI RECAPITULATIVE
1. Ce gland secret hormonii glandulari tropi i ce rol au ei?
2. Ce simptome sunt caracteristice diabetului zaharat?
3. Ce boli pot aprea n hiposecreie tiroidian?
4. Ce efecte are insulina asupra metabolismului lipidic?
5. Ce este sistemul port hipofizar i ce rol are acesta?
6. Care sunt efectele unei hipersecreii de tirotropin ( TSH ) ?
7. Ce este tractul hipotalamo- hipofizar i ce rol are acesta?
8. Care este cauza apariiei acromegaliei i cum se manifest aceast boal?
9. Unde este localizat hipofiza; dar tiroida?
10. Enumerai hormonii non-glandulotropi i precizai cte un rol pentru fiecare.
11. Ce hormon secret lobul mijlociu al hipofizei i ce rol are acesta?
12. Ce gland secret adrenalina i ce efecte are acest hormon asupra aparatului cardiovascular i
respirator?
13. Ce efect are lipsa iodului din ap i alimente?
14. Ce nseamn polidipsia i poliuria i ce boli sunt caracterizate prin aceste simptome?
15. Ce simptome difereniaz bolile de la pct. 14?
16. Ce gland secret glucagonul i care este rolul acestui hormon?
17. Ce hormoni secret corticosuprarenala; scriei cte un rol pentru fiecare categorie de hormoni.
18. Ce hormoni secret ovarul; precizai cte un efect pentru fiecare hormon.
19. Scriei glandele mixte i precizai cele 2 tipuri de secre ii ale fiecrei glande
20. Ce gland secret hormonul foliculostimulant ( FSH ) i luteinizant( LH ) i ce rol au ace ti hormoni.
B. MODELE DE ITEMI
Subiectul I
A. Itemi de completare ( completai spaiile punctate cu noiunile corespunztoare )
1. Boala Basedow Graves se caracterizeaz prin ..................................... n greutate i piele ....................
2. Hormonul antidiuretic ( ADH ) este secretat de .................................. i depozitat n ..............................
3. Hipofiza este localizat la baza ........................................, n aua turceasc a osului ............................. ..
4. Ocitocina ajunge din hipotalamus n ...................................................... prin ...........................................
5. Glucozuria reprezint prezena glucozei n ............................. i caracterizeaz boala numit ............... .
B. Itemi cu rspuns scurt
1. Numii dou glande endocrine; precizai pentru fiecare localizarea.
2. Caracterizai o disfuncie a pancreasului endocrin, preciznd denumirea bolii, o cauz i un simptom.
3. Scriei doi hormoni glandulotropi secretai de hipofiz; preciza i pentru fiecare cte un rol n organism.
4. Numii doi hormoni nonglandulotropi secretai de hipofiz; precizai pentru fiecare cte un rol n
organism.
5. Numii tipurile de hormoni secretai de hipofiz; preciza i pentru fiecare tip cte un hormon.
6. Numii hormonii glandulotropi care acioneaz asupra organelor sexuale; preciza i pentru fiecare
hormon cte un rol la femeie i la brbat.
C. Itemi cu alegere simpl ( ncercuii rspunsul corect )
1. Aldosteronul favorizeaz
a. eliminarea Na+
b. excreia de azot
c. reabsorbia de K+
d. retenia de ap
2. Mixedemul este cauzat de:
a. hipersecreie de ACTH
b. hipotiroidism la adult
81

c. hipersecreie de tiroxin
d. hipersecre ie de STH
3. Tiroida este localizat:
a. n faa sternului
b. n spatele traheei
c. lateral de timus
d. n partea anterioar a gtului
4. Ovulaia este stimulat de:
a. ADH
b. LH
c. FSH
d. TSH
5. Are efect hipoglicemic n organismul uman:
a. adrenalina
b. insulina
c. ocitocina
d. prolactina
6. Hiposecreia de tiroxin la adult se manifest prin:
a. cderea prului
b. intoleran la cldur
c. nervozitate
d. scdere n greutate
7. Hormonul luteinizant este secretat de:
a. gonad
b. hipofiz
c. pancreas
d. tiroid
8. Glandele suprarenale sunt localizate:
a. n cavitatea pelvian
b. n partea inferioar a abdomenului
c. la polii superiori ai rinichilor
d. retrosternal
9. Nanismul tiroidian este consecina:
a. hipersecreiei pancreatice
b. hipersecre iei de tiroxin
c. hipofunciei tiroidiene
d. hipersecre iei hipofizare
10. Corticotropina este secretat de:
a. adenohipofiz
b. pancreas
c. neurohipofiz
d. tiroid
11.Glucozuria caracterizeaz
a. diabetul insipid b. hipertiroidismul
c. diabetul zaharat d. hipotiroidismul
12. Testiculul secret:
a. aldosteronul
b. progesteronul
c. testosteronul
d. cortizolul
13. Creterea diurezei caracterizeaz:
a. hipersecreia insulinei
b. hipersecre ia STH ului
c. hiposecreia tiroxinei
d. hiposecre ia ADH ului
D. Itemi cu alegere dual .Citii urmtoarele fraze i ncercuii rspunsul corect. n cazul n care
afirmaia este fals, modificai parial afirmaia astfel nct aceasta s devin adevrat.
1. Hormonii medulosuprarenalei produc efecte similare stimulrii parasimpaticului. ( A / F )
2. Mixedemul este nsoit de scdere n greutate. ( A / F )
3. n diabetul insipid se produc eliminri masive de urin.( A / F )
4. Glucagonul este un hormon secretat de hipofiz.( A / F )
5. Cortizolul este un hormon hipoglicemiant.( A / F )
6. Lobul posterior al hipofizei secret hormonul antidiuretic ( ADH ).( A / F )
7. Gua endemic este determinat de lipsa fierului din alimenta ie.( A / F )
8. n diabetul zaharat apare scderea tensiunii arteriale.( A / F )
Subiectul II ntrebri structurate i probleme
A 1. STH-ul este un hormon adenohipofizar.
a. indicai trei roluri ale STH-ului n organismul uman
b. precizai trei efecte ale hipersecreiei de STH nainte i dup pubertate i numele bolilor
corespunztoare
c.explicai de ce glanda hipofiz este cunoscut i sub numele de creier endocrin
d. precizai o asemnare i o deosebire ntre nanismul hipofizar i nanismul tiroidian.
2. ADH-ul i ocitocina sunt neurosecreii hipotalamice, depozitate i eliberate n snge de ctre
neurohipofiz.
a. precizai dou roluri ale ocitocinei n organism
b. denumii boala care survine n hiposecreia de ADH i indicai dou simptome ale acesteia
c. explicai de ce ADH-ul este denumit i vasopresin.
3. Pancreasul endocrin secret hormonii insulin i glucagon care au efecte antagonice.
a. precizai un efect al glucagonului n cadrul metabolismului lipidic
b. indicai dou roluri ale insulinei care s demonstreze c acesta este principalul hormon hipoglicemiant
al organismului
82

c. stabilii o asemnare i o deosebire dintre diabetul zaharat i diabetul insipid.


4. Glanda suprarenal are dou componente: corticosuprarenala i medulosuprarenala.
a. enumerai cele trei grupe de hormoni secreta i de corticosuprarenal
b. precizai dou efecte ale aciunii adrenalinei asupra tubului digestiv
c. stabilii o asemnare i o deosebire ntre efectele cortizolului i aldosteronului n organism.
5. Un pacient se prezint la medicul de familie, acuznd iritabilitate crescut i slbire accentuat.
a. numii boala de care sufer pacientul i stabilii cauza acesteia
b. enumerai alte trei simptome ale bolii de care sufer pacientul
c. explicai necesitatea utilizrii srii iodate n alimenta ie.
6. Lui Vlad i se efectueaz n mod repetat analize ale sngelui, iar medicul constat c valoarea
glicemiei depete 1,4 g/ litru de snge. Cunoscnd valoarea normal a glicemiei ca fiind de 1 g/ litru
de snge:
a. denumii boala diagnosticat de medic pe baza valorilor glicemiei
b. precizai hormonul implicat n boala diagnosticat de medic i dou roluri ndeplinite de acesta n
organismul uman
c. indicai alte dou manifestri ale bolii de care sufer Vlad.
7. Glandele suprarenale sunt situate la polii superiori ai rinichilor.
a. numii regiunile funcionale ale glandelor suprarenale
b. precizai dou efecte ale aciunii adrenalinei n organismul uman
c. argumentai influena unui hormon suprarenalian asupra diurezei.
8. Insulina a fost descoperit de savantul romn Nicolae Paulescu n anul 1921.
a. denumii glanda care elibereaz n snge insulin i un alt hormon secretat de aceasta
b. precizai patru roluri ale insulinei n organism
c. explicai apariia comei diabetice.
B 1. Doi brbai se interneaz n spital pentru analize. Unul dintre ei are urmtoarele manifestri:
hiperglicemie, glucozurie, poliurie, polifagie, polidipsie i scdere n greutate. Cellalt are poliurie,
polidipsie, un puternic dezechilibru mineral i glicemie n limite normale. Stabilii urmtoarele:
a. ce boal au primul i respectiv al doilea brbat
b. ce structuri secretorii, ce hormoni i ce tip de deficien secretorie intervine n apari ia fiecreia dintre
cele dou boli.
c. explicai termenii de hiperglicemie i poliurie
d.completai problema cu o cerin pe care o formulai voi. Rezolvai cerina pe care ai propus-o.
2. Un adult prezint urmtoarele simptome: hipotensiune arterial, dezechilibre minerale, polidipsie i
poliurie. tiind c medicul, pentru diagnosticarea corect a afec iunii, recomand dozarea unui
hormon, stabilii:
a. denumirea hormonului care va fi dozat
b. denumirea bolii de care este afectat acest adult i cum va fi valoarea plasmatic a acestui hormon,
raportat la concentraia normal
c. organul int asupra cruia acioneaz acest hormon i denumirea forma iunii care secret acest hormon
d. completai problema cu o cerin pe care o formulai voi. Rezolvai cerina pe care ai propus-o.
3. O persoan se prezint la medic, acuznd o stare apatic, scdere n greutate, mic iuni frecvente i
senzaie permanent de foame. Stabilii:
a. disfuncia endocrin caracterizat de aceste simptome
b. n cazul unor analize ale sngelui i urinei, prezenta i doi parametri care sunt peste valorile normale
c. n lipsa unui tratament corespunztor, precizai 2 efecte din evolu ia acestei boli
d. completai problema cu o cerin pe care o formulai voi. Rezolvai cerina pe care ai propus-o.
Subiectul III ntrebri structurate i minieseuri
A 1. Tiroida i pancreasul endocrin secret hormoni, eliminai direct n snge
a. numii doi hormoni secretai de tiroid
b. precizai dou aciuni prin care glucagonul determin hiperglicemie
c. caracterizai o disfuncie a pancresului endocrin, preciznd: denumirea bolii, o cauz, o manifestare, un
mod de prevenire sau combatere
d. construii dou enunuri afirmative, dintre care un enun adevrat i un enun fals. Folosi i, n acest
scop, informaii referitoare la urmtoarele coninuturi:
83

1. Glandele endocrine localizare; 2. Glandele endocrine disfunc ii tiroidiene


Se va construi cte un enun din fiecare coninut.
2. Sistemul endocrin cuprinde glande cu secreie intern.
a. numii un hormon care controleaz secreia tiroidian; specifica i glanda care l produce i localizarea
acesteia
b. stabilii o cauz a hiperglicemiei i numi i un hormon cu rol hipoglicemiant
c. numii un hormon eliberat de neurohipofiz i precizai rolul acestuia n organism
d. construii dou enunuri afirmative, dintre care un enun adevrat i un enun fals. Folosi i, n acest
scop, informaii referitoare la urmtoarele coninuturi: 1. Disfunc ii hipofizare; 2. Adenohipofiza
Se va construi cte un enun din fiecare coninut.
B 1. Sistemul endocrin este alctuit din glande endocrine care produc hormoni, elibera i direct n
mediul intern.
a. enumerai cele dou zone ale glandei suprarenale; dai cte un exemplu de hormon
secretat de fiecare dintre aceste zone.
b. precizai cei doi hormoni hipofizari care acioneaz asupra gonadelor
c. alctuii un minieseu intitulat Pancreasul gland mixt . n acest scop, enumerai 8 noiuni
specifice acestei teme i construii, cu ajutorul acestora, un text coerent, format din 3-4 fraze, folosind
corect i n corelaie noiunile enumerate.
2 . Hipofiza este cunoscut i sub numele de gland pituitar.
a. numii un hormon glandulotrop secretat de hipofiz; precizai rolul ndeplinit de acesta.
b. explicai aciunea ocitocinei la nivelul uterului
c. alctuii un minieseu intitulat Hipofiza creier endocrin . n acest scop, enumerai 8 noiuni
specifice acestei teme i construii, cu ajutorul acestora, un text coerent, format din 3-4 fraze, folosind
corect i n corelaie noiunile enumerate.
C. TEST GLANDE ENDOCRINE acumuleaz ct mai multe puncte!
Subiectul I ( 30 p )
A. Itemi de completare ( completai spaiile punctate cu noiunile corespunztoare ) ( 12p)
1. Pancreasul este o gland mixt, avnd att funcie .................................... ct i ................................ .
2. Gua endemic reprezint o cretere n volum a glandei ................................................... ,cauzat
de .................................................................................... de .................................... din
organism.
3. Glandele suprarenale sunt formate din dou zone: ........................................ i .................................. .
4. Hipersecreia de somatotrop determin n copilrie ................................... iar la adult ......................
5. Hormonul melanocitostimulator ( MSH ) este secretat de lobul ........................ al ...............................
6. TSH ( tirostimulina ) este un hormon ..................................... secretat de.............................................
B. Itemi cu rspuns scurt( 4 p )
1. Scriei dou boli determinate de hipofuncia glandelor endocrine; men iona i pentru fiecare boal cauza
i cte un simptom ( 2p )
2. Numii doi hormoni secretai de hipofiz; precizai pentru fiecare hormon cte un rol n organism.(2p)
C. Itemi cu alegere simpl ( ncercuii raspunsul corect) ( 4p )
1. Este efect al hipersecreiei de tiroxin:
a. cretinismul
b. exoftalmia
c. mixedemul
d. statura redus
2. Tiroida secret n snge:
a. adrenalin
b. tiroxin
c. prolactin
d. ocitocin
3. Diabetul insipid se caracterizeaz prin:
a. glucozurie
b. hipoglicemie
c. polifagie
d. poliurie
4. Este hormon hipoglicemiant al organismului:
a. aldosteronul
b. calcitonina
c. insulina
d. somatotropul
D. Itemi cu alegere dual .Citii urmtoarele fraze i ncercuii rspunsul corect. n cazul n care
afirmaia este fals, modificai parial afirmaia astfel nct aceasta s devin adevrat.(10 p)
1. Hipersecreia de hormon antidiuretic produce diabetul insipid. ( A / F )
2. Hormonul de cretere este secretat de glanda tiroid.( A / F )
3. Nanismul hipofizar se caracterizeaz prin deficien mintal sever.( A / F )
4. Cauza diabetului zaharat este hiposecreia insulinic.( A / F )
84

5. Hipersecreia de hormon somatotrop la adult determin acromegalei.( A / F )


Subiectul II( 30p ) ntrebri structurate i probleme
A. ( 12p ) Tiroida este cea mai mare gland cu secreie endocrin din organismul uman.
a. denumii doi hormoni secretai de glanda tiroid.( 2p )
b. indicai dou tulburri induse n organism de hiperfuncia tiroidian.( 2p )
c. precizai o asemnare i o deosebire ntre efectele hormonilor tiroidieni i efectele hormonului de
cretere.( 4p )
d. un adult prezint urmtoarele simptome: obezitate, anemie, tegument uscat,diminuarea memoriei,
senzaie de frig; stabilii denumirea bolii de care este afectat acest adult i preciza i cauza ei.( 4p )
B. ( 18p ) O persoan adult prezint urmtoarele caracteristici: cre terea exagerat a oaselor fe ei,
creterea viscerelor i alungirea exagerat a minilor.
a. denumii boala( 4p )
b. menionai cauza apariiei bolii ( 4p )
c. precizai numele bolii care ar putea aprea n cazul aceleea i disfunc ii ale glandei n perioada copilriei
i numii dou manifestri ale acesteia ( 4p )
d. completai problema cu o cerin pe care o formulai voi. Rezolvai cerina pe care ai propus-o.(6p )
Subiectul III( 30 p ) ntrebri structurate i minieseu
A. ( 12p ) Hipofiza i tiroida secret hormoni care sunt eliminai direct n snge.
a. precizai localizarea celor dou glande ( 4p )
b. numii dou caracteristici ale nanismului tiroidian ( 2p )
c. explicai aciunea ocitocinei la nivelul uterului ( 2p )
d. construii dou enunuri afirmative, dintre care un enun adevrat i un enun fals. Folosi i, n acest
scop, informaii referitoare la urmtoarele coninuturi:
1. Glanda hipofiz hormoni glandulotropi; 2. Glande endocrine disfuncii hipofizare
Se va construi cte un enun din fiecare coninut.( 4p )
B. ( 18 p ) Glandele endocrine secret hormoni care sunt eliberai direct n snge sau n limf.
a. enumerai doi hormoni secretai de pancreasul endocrin; preciza i cte o ac iune pentru fiecare dintre
aceti hormoni ( 4p )
b. precizai dou manifestri ale nanismului tiroidian ( 2p )
c. alctuii un minieseu intitulat Disfuncii endocrine . n acest scop, enumerai 8 noiuni
specifice acestei teme i construii, cu ajutorul acestora, un text coerent, format din 3-4 fraze,
folosind corect i n corelaie noiunile enumerate.( 12p )
SISTEMUL OSOS I SISTEMUL MUSCULAR
NTREBRI RECAPITULATIVE
1. Care sunt oasele nepereche ale craniului?
2. Cte regiuni cuprinde coloana vertebral i cte vertebre are fiecare?
3. Cum se numesc curburile fiziologice ale coloanei vertebrale?
4. De cte tipuri sunt coastele?
5. Din ce oase este alctuit scheletul membrului superior?
6. Ce oase formeaz bazinul?
7. Enumer 4 roluri ale sistemului osos!
8. Ce oase cresc cu ajutorul cartilajelor de cretere?
9. Cum se realizeaz creterea n grosime a oaselor?
10. Numete 2 cauze ale deformrilor osoase!
11. Caracterizeaz fracturile, preciznd: tipuri de fracturi, cauze, simptome
12. Numete categoriile de muchi ai capului!
13. Scrie muchii abdomenului!
14. De cte tipuri sunt contraciile tetanice i prin ce se deosebesc?
15. Ce este tonusul muscular i ce rol are?
16. Care sunt cauzele oboselii musculare i cum poate fi prevenit?
17. Precizeaz 2 caracteristici ale contraciei izotonice!
18. Numete o cauz care ar putea duce la paralizia muscular!
19. Numete cte un muchi striat implicat n realizarea ventilaiei pulmonare i expresiei faciale!
85

20. Precizeaz ce tip de contracie muscular apare n timpul frisonului termic!


MODELE DE ITEMI
Subiectul I
A. Itemi de completare ( completai spaiile punctate cu noiunile corespunztoare )
1. Coastele care se articuleaz direct cu sternul se numesc coaste ......................................., iar cele
nearticulate cu sternul se numesc coaste ............................................................................................
2. Centura pelvian este format din ..........................,iar centura ...............din omoplat i clavicul.
3. Ulna aparine scheletului .................................. , iar fibula aparine scheletului ............................. .
4. Muchii dinai aparin musculaturii ..............., iar muchii oblici aparin musculaturii ................. .
5. Muchii pronatori i supinatori ai piciorului apar in mu chilor ................................... , iar muchiul
biceps brahial aparine muchilor ........................................................................................................ .
6. Contraciile fuzionate se nregistreaz grafic ca un ............................................ n cazul tetanosului
incomplet i ca un ................................................................................... n cazul tetanosului complet.
7. n contraciile .................................................mu chiul se scurteaz i realizeaz lucru mecanic, iar n
contraciile ................muchiul nu i modific dimensiunile i energia este transformat n cldur.
B. Itemi cu rspuns scurt
1. Numii dou grupe musculare; precizai denumirea a cte doi mu chi pentru fiecare grup.
2. Numii cele dou componente ale scheletului capului, iar pentru fiecare regiune indicat, preciza i cte
un os component.
3. Numii tipurile de contracii fuzionate; preciza i pentru fiecare tip ce caracteristici prezint
4. Numii cele dou modaliti de cretere a oaselor; preciza i pentru fiecare modalitate denumirea
structurilor pe seama crora se realizeaz
5. Numii dou regiuni ale membrelor superioare; precizai denumirea unui mu chi pentru fiecare regiune
6. Numii dou regiuni ale trunchiului; precizai denumirea unui mu chi pentru fiecare regiune
C. Itemi cu alegere simpl ( ncercuii rspunsul corect )
1. Este muchi al abdomenului:
a. muchiul dinat
b. muchiul oblic
c. mu chiul pectoral
d. mu chiul trapez
2. Creterea n lungime a oaselor se realizeaz n cazul:
a. vertebrei
b. femurului
c. falangei
d. omoplatului
3. Sunt muchii anterolaterali ai toracelui:
a. hioidieni
b. oblici
c. pectorali
d. trapezi
4. Este un os pereche al viscerocraniului:
a. parietalul
b. etmoidul
c. zigomaticul
d. mandibula
5. Este muchi al braului:
a. croitor
b. deltoid
c. trapez
d. triceps
6. Este muchi al mimicii:
a. orbicular
b. oblic
c. transvers
d. trapez
7. Este os lat:
a. femurul
b. coxalul
c. tibia
d. fibula
8. Sunt muchi ai spatelui:
a. trapezi
b. oblici externi
c. pectorali
d.hioidieni
9. Secusa se produce:
a. n urma aplicrii unor stimuli cu frecven redus b. ca urmare a aplicrii unui stimul unic
c. la aplicarea unor stimuli cu frecven mare
d. spontan, n to i mu chii scheletici
10. Intr n alctuirea cutiei toracice:
a. femurul
b. fibula
c. sternul
d. tibia
11. Devierea lateral a coloanei vertebrale provoac:
a. cifoz
b. scolioz
c. entors
d. lordoz
12. Aparin gtului, muchii:
a. trapezi
b. pectorali
c. sternocleidomastoidieni
d.din a i
13. Se articuleaz direct cu sternul:
a. coaste adevrate
b. coaste flotante
c. centura pelvian
d. vertebre toracale
14. Contracia fuzionat a muchiului striat reprezint:
a. oboseala muscular
b. tetanosul muscular
86

c.secusa muscular
d.tonusul muscular
D. Itemi cu alegere dual .Citii urmtoarele fraze i ncercuii rspunsul corect. n cazul n care
afirmaia este fals, modificai parial afirmaia astfel nct aceasta s devin adevrat.
1. Frontalul este un os nepereche al viscerocraniului. ( A / F )
2. Humerusul este un os ce aparine scheletul minii. ( A / F )
3. Scolioza este determinat de devierea lateral a coloanei vertebrale.( A / F )
4. Muchiul croitor aparine membrului superior. ( A / F )
5. Creterea n grosime a oaselor se face prin cartilajele de cre tere. ( A / F )
6. Etmoidul este un os nepereche al viscerocraniului. ( A / F )
Subiectul II ntrebri structurate i probleme
A.1. Sistemul osos reprezint locuri de inserie pentru muchi.
a. numii dou caviti de protecie formate de oase i preciza i organele pe care le adpostesc acestea
b. enumerai tipurile de coaste i precizai perechile de coaste care apar in fiecrui tip
c. denumii cele dou tipuri de curburi fiziologice ale coloanei vertebrale i scrie i o deosebire ntre
acestea
2. Muchii sunt organe active ale micrii.
a. caracterizai contraciile izometrice i izotonice, preciznd diferen ele dintre ele
b. definii tonusul muscular i precizai dou roluri ale acestuia n organism
c. precizai ce simptome apar n cazul unei rupturi musculare
d. enumerai muchii extrinseci ai globului ocular i precizai rolul lor.
B. 1. Corpul unui adult conine 206 de oase. tiind c, masa osoas reprezint 15 % din greutatea
corpului, i c osul compact conine 30 % substan organic din care 90 % fibre de colagen i restul
osein,determinai:
a. numrul de oase din membrele inferioare libere ( fr centur pelvian )
b.cantitatea de osein din oasele unei persoane de 70 Kg
c. cantitatea de fibre de colagen din oasele unei persoane de 80 kg
d. completai problema cu o cerin pe care o formulai voi. Rezolvai cerina pe care ai propus-o.
2. Un sportiv de performan are o greutate de 90 de kg i un coninut de ap corporal de 60%. tiind
c, muchii scheletici reprezint 40 % din greutatea corpului, iar con inutul de ap din mu chi este de
80 %, stabilii:
a. procentul din apa corporal, reprezentat de apa din mu chi
b. greutatea oaselor corpului acestui sportiv, tiind c acestea reprezint 15 % din greutatea corpului
c. procentul de sruri minerale din masa osoas a corpului, tiind c srurile minerale reprezint 60 % din
substana uscat a oaselor, iar substana uscat reprezint 75 % din masa osoas.
d. completai problema cu o cerin pe care o formulai voi. Rezolvai cerina pe care ai propus-o.
Subiectul III ntrebri structurate i minieseuri
A 1. Sistemul muscular reprezint partea activ a aparatului locomotor.
a. denumii doi muchi ai abdomenului
b. precizai dou caracteristici ale contrac iilor izotonice
c. caracterizai ntinderile musculare, preciznd: o cauz, o manifestare i un mod de prevenire sau
combatere
d .construii 2 enunuri afirmative dintre care un enun adevrat i unul fals. Folosii, n acest scop,
informaii referitoare la urmtoarele coninuturi:
1. Sistemul muscular tipuri de contracie; 2. Sistemul muscular mu chii membrelor
Se va construi cte un enun din fiecare coninut.
2. Oasele sunt componente statice ale sistemului locomotor.
a. argumentai afirmaia din titlu
b. precizai denumirea a trei oase ale viscerocraniului
c. caracterizai entorsele, preciznd: o cauz, un simptom i un mod de prevenire sau combatere
d. construii 2 enunuri afirmative dintre care un enun adevrat i unul fals. Folosii, n acest scop,
informaii referitoare la urmtoarele coninuturi: 1.Tipuri de cre tere a oaselor; 2. Deformrile osoase
Se va construi cte un enun din fiecare coninut.
B 1. Micarea este realizat de sistemul locomotor.
a. numii centura care articuleaz membrele inferioare la trunchi
87

b. numii tipul de contracii musculare implicate n realizarea mi crilor; indica i dou caracteristici ale
acestora
c. alctuii un minieseu intitulat Scheletul membrelor inferioare . n acest scop, enumerai 8 noiuni
specifice acestei teme i construii, cu ajutorul acestora, un text coerent, format din 3-4 fraze, folosind
corect i n corelaie noiunile enumerate.
2. Sistemul muscular este principalul sistem efector al corpului.
a. identificai dou deosebiri ntre contracia izotonic i contrac ia izometric
b. dai dou exemple de regiuni ale membrelor inferioare i preciza i cte un mu chi pentru fiecare
regiune
c. alctuii un minieseu intitulat Muchii membrelor superioare i inferioare . n acest scop, enumerai
8 noiuni specifice acestei teme i construii, cu ajutorul acestora, un text coerent, format din 3-4 fraze,
folosind corect i n corelaie noiunile enumerate.
TEST SISTEM OSOS I MUSCULAR acumuleaz ct mai multe puncte!
Subiectul I( 30 p )
A. Itemi de completare ( completai spaiile punctate cu noiunile corespunztoare ) ( 12p)
1. Oasele care formeaz scheletul gambei sunt ........................................... i .........................................
2. Femurul aparine scheletului ............................................., iar humerusul scheletului .............................
3. Creterea n grosime a oaselor se realizeaz prin activitatea ....., iar cre terea n lungime pe seama ......
4. Cifoza se caracterizeaz prin accentuarea curburii ............ iar lordoza prin accentuarea curburii ........
5. Muchiul frontal este un muchi ......................................, iar mu chii hioidieni sunt mu chi ................
6. Entorsele se caracterizeaz prin ................................. sau .....................ligamentelor ntr-o articula ie.
B. Itemi cu rspuns scurt( 4 p )
1. Numii dou regiuni ale membrelor inferioare; preciza i denumirea unui os pentru fiecare regiune.
2. Numii dou regiuni ale membrelor superioare; precizai denumirea unui os pentru fiecare regiune.
C. Itemi cu alegere simpl ( ncercuii rspunsul corect) ( 4p )
1. Aparin scheletului gambei, oasele:
a. cubitus i radius
b. tibia i fibula
c. fibula i radius
d. tibia i ulna
2. Aparin neurocraniului, oasele:
a. zigomatice
b. nazale
c. palatine
d. temporale
3. Aparin scheletului antebraului:
a. cubitus i fibula
b. radius i ulna
c. tibia i fibula
d. tibia i ulna
4. Intr n alctuirea centurii pelviene:
a. coxalul
b. femurul
c. humerusul
d. omoplatul
D. Itemi cu alegere dual .Citii urmtoarele fraze i ncercuii rspunsul corect. n cazul n care
afirmaia este fals, modificai parial afirmaia astfel nct aceasta s devin adevrat.(10 p)
1. Muchiul triceps brahial se inser pe oasele membrului superior. ( A / F )
2. Oasele cresc n lungime prin periost. ( A / F )
3. Contraciile musculare izometrice produc mi crile. ( A / F )
4. Deltoidul este un muchi al membrului inferior.( A / F )
5. Oboseala muscular se caracterizeaz prin cre teri ale randamentului energetic. ( A / F )
Subiectul II ( 30p ) ntrebri structurate i probleme
A. ( 12p )Micarea este o component a funciilor de relaie.
a. denumii cte un muchi al capului i un muchi al gtului ( 2p )
b. scriei numrul de vertebre din regiunea cervical i toracal ( 4p )
c. identificai dou deformri ale coloanei vertebrale i preciza i caracteristicile lor ( 4p )
d. scriei o deosebire dintre secusa muscular i tetanosul incomplet. ( 2p )
B. ( 18p )Un sportiv de performan are o nlime de 1,80 m i o greutate de 70 de kg. tiind
c muchii striai conin 80 % ap i reprezint 40 % din greutatea corpului, stabili i urmtoarele:
a. ce cantitate de ap conine musculatura striat a acestui sportiv ( 6p )
b. numrul de oase ce alctuiesc membrele superioare libere propriuzise ( fr centura scapular )( 4p )
c. numrul de fibre musculare din cei doi mu chi cvadriceps femural, tiind c fiecare mu chi con ine 48
de fascicule muculare, iar fiecare fascicul are 24 de fibre musculare( 4p )
d.completai problema cu o cerin pe care o formulai voi. Rezolvai cerina pe care ai propus-o.( 4p )
Subiectul III ( 30 p ) ntrebri structurate i minieseu
88

A. ( 12p )Micarea se realizeaz cu ajutorul muchilor i oaselor.


a. denumii doi muchi ai toracelui ( 2p )
b. enumerai trei regiuni ale coloanei vertebrale ( 3p )
c. caracterizai oboseala muscular preciznd: o cauz, o manifestare i un mod de prevenire sau
combatere. ( 3p )
d .construii 2 enunuri afirmative dintre care un enun adevrat i unul fals. Folosii, n acest scop,
informaii referitoare la urmtoarele coninuturi: 1. Scheletul trunchiului; 2. Sistemul osos rol
Se va construi cte un enun din fiecare coninut.( 4p )
B. ( 18 p ) Muchii sut organe active ale micrilor, care menin corpul ntr-o anumit pozi ie.
a. enumerai doi muchi ai membrului superior i doi muchi ai membrului inferior, care intervin n
realizarea micrilor corpului ( 4p )
b. precizai cte o caracteristic pentru fiecare tip de contrac ie: secus, tetanos complet i tetanos
incomplet ( 3p )
c. alctuii un minieseu intitulat Manifestri mecanice ale contraciei musculare . n acest scop,
enumerai 8 noiuni specifice acestei teme i construii, cu ajutorul acestora, un text coerent, format din 34 fraze, folosind corect i n corelaie noiunile enumerate.( 11p )
DIGESTIA I ABSORBIA
NTREBRI RECAPITULATIVE
1. Care sunt segmentele tubului digestiv ?
2. Care sunt glandele anexe ale tubului digestiv ?
3. Care sunt categoriile de enzime digestive ?
4. Cum se numete enzima glicolitic din saliv i ce rol are ?
5. Ce transformri mecanice sufer alimentele n tubul digestiv ?
6. Ce transformri fizice sufer alimentele n tubul digestiv ?
7. Ce este lizozimul i ce rol are acesta ?
8. Care sunt enzimele proteolitice din sucul gastric i ce rol au ele ?
9. Care sunt enzimele lipolitice din sucurile digestive i ce rol au ?
10. Care sunt transformrile proteinelor n intestinul sub ire, sub ac iunea sucului pancreatic i intestinal
11. Care sunt transformrile glucidelor n tubul digestiv ?
12. n ce const activitatea motorie a stomacului ?
13. Ce rol are bila n digestie?
14. Care sunt tipurile de contracii din intestin i care este rolul lor n digestie ?
15. Care sunt nutrimentele rezultate prin digestia fiecrei categorii de substan e organice din
alimente?
16. Ce adaptri prezint mucoasa intestinal pentru realizarea func iei de absorb ie a
nutrimentelor ?
17. Care sunt tipurile de mecanisme care asigur absorbia nutrimentelor ?
18. Precizai ce substane se absorb prin fiecare din cele trei tipuri de mecanisme de la pct 17
19. n ce const activitatea secretorie i de absorbie a intestinului gros?
20. Ce rol are flora bacterian aerob i flora bacterian anaerob din intestinul gros ?
MODELE DE ITEMI
Subiectul I
A. Itemi de completare ( completai spaiile punctate cu noiunile corespunztoare )
1. Stomatita este o inflamaie a ................ manifestat prin greutate n masticaie i ............................... .
2. Vitaminele hidrosolubile se absorb .......... n snge iar vitaminele liposolubile se absorb ....... n limf.
3. Transformrile fizice ale alimentelor constau n: ............................................. alimentelor, dizolvarea
substanelor hidrosolubile i ..................................................................................................... grsimilor.
4. Enzimele digestive sunt de trei tipuri: ..............................................., lipolitice i ..................................
5. Saliva este produsul .............................................................. i acioneaz n .........................................
6. Acidul clorhidric din sucul gastric, activeaz ......................................... i are
aciune .............................
7. Amilaza pancreatic degradeaz ................................. i l transform n .............................................. .
8. Activitatea motorie a intestinului const n trei tipuri de mi cri: .............., peristaltice i .....................
89

9. Flora de fermentaie degradeaz ......................, iar flora de putrefacie degradeaz ........................... .


10. Rezultatul digestiei gastrice este ....................., iar rezultatul digestiei intestinale este ......................
B. Itemi cu rspuns scurt
1. Numii tipurile de flor bacterian din intestinul gros i preciza i rolul fiecrui tip de flor bacterian.
2. Numii dou boli ale sistemului digestiv ; precizai pentru fiecare o cauz i un simptom.
C. Itemi cu alegere simpl ( ncercuii rspunsul corect )
1. Are rol n emulsionarea lipidelor:
a. bila
b. sucul gastric
c. saliva
d. sucul intestinal
2. n colon sunt degradate prin fermentaie:
a. glucidele nedigerabile
b. lipidele
c. polizaharidele vegetale
d. proteinele
3. Este afeciune a sistemului digestiv:
a. anexita
b. ciroza
c. cistita
d. nefrita
4. Se absorb prin mecanisme pasive:
a. aminoacizii
b. glucoza
c. glicerolul
d. proteinelor
5. n urma absorbiei intestinale, trec n limf:
a. acizii grai
b. aminoacizii
c. apa i ionii
d. monozaharidele
6. Absorbia vitaminelor A i D se realizeaz:
a. n prezena amilazelor
b. similar glucidelor
c. n prezena srurilor biliare
d. similar proteinelor
D. Itemi cu alegere dual .Citii urmtoarele fraze i ncercuii rspunsul corect. n cazul n care
afirmaia este fals, modificai parial afirmaia astfel nct aceasta s devin adevrat.
1. Glucidele se absorb sub form de monozaharide. ( A / F )
2. Lipidele pot fi absorbi prin vezicule de pinocitoz ( A / F )
3. Glucoza este absorbit n snge prin mecanism pasiv. ( A / F )
4. Litiaza biliar se manifest prin colic biliar, icter, vrsturi. ( A / F )
5. Absorbia apei, la nivelul intestinului subire, se realizeaz prin mecanism pasiv.( A / F )
6. Absorbia glucidelor se realizeaz la nivelul stomacului. ( A / F )
7. Saliva are rol n digestia chimic a glucidelor. ( A / F )
8. Stomatita reprezint o inflamaie a mucoasei cavitii bucale.( A / F )
Subiectul II ntrebri structurate i probleme
A. 1. Glucidele sunt transformate de-a lungul tubului digestiv n monozaharide.
a. enumerai segmentele tubului digestiv la nivelul crora au loc transformrile chimice ale glucidelor
b. denumirea glandelor i a secreiilor lor implicate n digestia chimic a glucidelor
c. explicai relaia glucide carii dentare
2. Proteinele se descompun, n tubul digestiv, sub aciunea enzimelor proteolitice.
a. enumerai segmentele tubului digestiv n care sunt descompuse proteinele
b. numii dou enzime proteolitice din sucul pancreatic i preciza i rolul fiecrei enzime
c. numii formele de absorbie a proteinelor i precizai tipurile de mecanism de aborb ie
d. precizai ce se ntmpl cu proteinele nedigerate, ajunse n intestinul gros.
B. 1. Nutrimentele se absorb la nivelul intestinului subire prin dou tipuri de mecanisme.
a. precizai produii finali rezultai din digestia alimentelor
b. prezentai modul n care se realizeaz absorbia glucidelor
c. enumerai substanele chimice din alimente care nu sunt supuse transformrilor digestive
d.completai problema cu o cerin pe care o formulai voi. Rezolvai cerina pe care ai propus-o.
2. Pancreasul este o gland anex a tubului digestiv.
a. precizai localizarea pancreasului
b. enumerai patru enzime din compoziia sucului pancreatic
c. prezentai particularitile de gland mixt ale pancreasului
d.completai problema cu o cerin pe care o formulai voi. Rezolvai cerina pe care ai propus-o.
Subiectul III ntrebri structurate i minieseuri
A1. Digestia gastric este o component a procesului de digestie.
a. localizai stomacul i indicai rolul acestuia
b. enumerai tipurile de funcii realizate la nivelul acestuia
90

c. precizai categoriile de enzime din sucul gastric, n func ie de substratul degradat


d. construii 2 enunuri afirmative dintre care un enun adevrat i unul fals. Folosii, n acest scop,
informaii referitoare la urmtoarele coninuturi:
1. Sucul gastric compoziie; 2. Funcia motorie a stomacului
Se va construi cte un enun din fiecare coninut.
2. Absorbia intestinal asigur necesarul de nutrimente pentru organism.
a. enumerai dou mecanisme ale absorbiei intestinale
b. stabilii o asemnare i o deosebire ntre absorbia glucozei i cea a ribozei
c. prezentai mecanismul de absorbie a proteinelor: forma de absorb ie i mecanismele de
absorbie
d. construii 2 enunuri afirmative dintre care un enun adevrat i unul fals. Folosii, n acest scop,
informaii referitoare la urmtoarele coninuturi:
1. Tipurile de nutrimente; 2. Absorbia apei i srurilor minerale
Se va construi cte un enun din fiecare coninut.
B 1. Intestinul subire este un segment al tubului digestiv.
a. enumerai trei enzime din compoziia sucului intestinal
b. definii absorbia intestinal i numii dou tipuri de mecanisme prin care se poate realiza acest proces
c. alctuii un minieseu intitulat Digestia i absorbia proteinelor. n acest scop, enumerai 8 noiuni
specifice acestei teme i construii, cu ajutorul acestora, un text coerent, format din 3-4 fraze, folosind
corect i n corelaie noiunile enumerate.
2. Sistemul digestiv este alctuit din tubul digestiv i glandele anexe.
a. numii secreiile digestive produse de glandele anexe care se deschid n intestinul sub ire
b. precizai mecanismele de absorbie ale vitaminelor i srurilor minerale
c. alctuii un minieseu intitulat Digestia i absorbia glucidelor. n acest scop, enumerai 8 noiuni
specifice acestei teme i construii, cu ajutorul acestora, un text coerent, format din 3-4 fraze, folosind
corect i n corelaie noiunile enumerate.
3. Lipidele sunt transformate la nivelul tubului digestiv cu ajutorul enzimelor caracteristice.
a.enumerai dou segmente ale tubului digestiv n care se realizeaz digestia chimic a lipidelor
b. precizai rolul srurilor biliare
c. alctuii un minieseu intitulat Digestia i absorbia lipidelor. n acest scop, enumerai 8 noiuni
specifice acestei teme i construii, cu ajutorul acestora, un text coerent, format din 3-4 fraze, folosind
corect i n corelaie noiunile enumerate.
TEST DIGESTIA I ABSORBIA acumuleaz ct mai multe puncte!
Subiectul I ( 30 p )
A. Itemi de completare ( completai spaiile punctate cu noiunile corespunztoare ) ( 12p)
1. Flora de putrefacie din ................................................. degradeaz .................................. nedigerate.
2. Bila este produsul de secreie a ............................................... i este depozitat n .............................
3. Litiaza biliar este dat de prezena ............................................... n .....................................................
4. Digestia lipidelor ncepe n .................................................. sub aciunea enzimelor ................................
5. Absorbia glucozei se realizeaz prin mecanism .................. , iar a glicerolului prin mecanism
..............
6. Pancreatita este o inflamaie a .................... determinat de infec ii, intoxica ii sau ...............................
B. Itemi cu rspuns scurt( 4 p )
1. Numii dou enzime implicate n digestia gastric; preciza i, pentru fiecare enzim, rolul ei n acest
proces.
2. Numii dou enzime implicate n digestia intestinal; preciza i, pentru fiecare enzim, rolul ei n acest
proces.
C. Itemi cu alegere simpl ( ncercuii raspunsul corect) ( 4p )
1. Enzimele lipsesc din sucul:
a. biliar
b. gastric
c. intestinal
d. pancreatic
2. n tubul digestiv, amidonul este supus aciunii enzimelor:
a. glicolitice
b. lipolitice
c. proteolitice
d. biliare
3. Sunt simptome ale cariei dentare:
a. febr i vom
b. inflamaia i durerea c. saliva ia puternic
d. senza ia de arsur bucal
91

4. Enzimele lipolitice degradeaz:


a. glucidele
b. grsimile
c. proteinele
d. polizaharidele
D. Itemi cu alegere dual .Citii urmtoarele fraze i ncercuii rspunsul corect. n cazul n care
afirmaia este fals, modificai parial afirmaia astfel nct aceasta s devin adevrat. (10 p)
1. Amidonul preparat i crud este degradat n prezena enzimelor din sucul gastric. ( A / F )
2. n intestinul gros are loc producerea vitaminelor din complexul B i a vitaminei C.( A / F )
3. Acizii grai cu lan lung de atomi de carbon ajung n circulaia limfatic.( A / F )
4. Bila este necesar pentru digestia i absorb ia lipidelor. ( A / F )
5. Bila este secretat de pancreas i depozitat n vezica biliar. ( A / F )
Subiectul II ( 30p ) ntrebri structurate i probleme
A. ( 12p ) Bila este produsul de secreie al celulelor hepatice.
a. numii dou organe care conin bil ( 4p )
b. enumerai dou componente ale bilei ( 2p )
c. precizai trei roluri ale bilei ( 3p )
d. O femeie se prezint la medic iar acesta i stabile te diagnosticul de litiaz biliar. Stabili i urmtoarele:
( 3p )
- o cauz posibil i un simptom al acestei afeciuni
- o modalitate de prevenire pentru aceast afec iune.
B. ( 18p )Digestia gastric cuprinde transformrile mecanice, fizice i chimice ale bolului alimentar.
a. enumerai dou componente ale sucului gastric ( 4p )
b. prezentai schematic transformrile chimice ale proteinelor sub ac iunea sucului gastric ( 6p )
c. numii enzimele care intervin, de-a lungul tubului digestiv, n degradarea amidonului, preparat sau crud
( 4p )
d.completai problema cu o cerin pe care o formulai voi. Rezolvai cerina pe care ai propus-o.( 4p )
Subiectul III ( 30 p ) ntrebri structurate i minieseu
A. ( 12p )Absorbia nutrimentelor se realizeaz n principal la nivelul intestinului sub ire.
a. identificai o adaptare funcional a mucoasei intestinului sub ire care favorizeaz absorb ia ( 2p )
b. enumerai dou substane care se pot absorbi la nivelul colonului ( 2p )
c. prezentai mecanismul de absorbie a proteinelor, preciznd: forma de absorb ie, tipul de mecanism(4p)
d .construii 2 enunuri afirmative dintre care un enun adevrat i unul fals. Folosii, n acest scop,
informaii referitoare la urmtoarele coninuturi: 1. Absorb ia glucidelor; 2. Absorb ia lipidelor
Se va construi cte un enun din fiecare coninut. (4p )
B. ( 18 p )Sistemul digestiv este alctuit din totalitatea organelor care au ca scop realizarea digestiei i
absorbiei.
a. enumerai dou segmente ale tubului digestiv n care are loc digestia alimentelor( 4p )
b. denumii dou glande anexe ale tubului digestiv i secreiile digestive ale acestora ( 4p )
c. alctuii un minieseu intitulat Fiziologia intestinului gros. n acest scop, enumerai 8 noiuni specifice
acestei teme i construii, cu ajutorul acestora, un text coerent, format din 3-4 fraze, folosind corect i n
corelaie noiunile enumerate.( 10p )

CIRCULAIA
NTREBRI RECAPITULATIVE
1. Enumerai grupele sangvine.
2. Precizai ce substane determin grupele sangvine
3. Scriei aglutinogenele i aglutininele din sngele diferitelor grupe sangvine.
4. Ce se ntmpl n cazul unei transfuzii de snge din grupa A la o persoan cu grupa B.
5. Ce substane determin Rh-ul i de cte tipuri este sngele uman din acest punct de vedere
6. Ce se ntmpl n cazul unei transfuzii repetate de snge Rh pozitiv la persoane cu Rh negativ
7. Explicai termenii de aglutinare i hemoliz.
8. Definii imunitatea i precizai tipurile de imunitate.
9. Precizai mecanismele prin care se realizeaz imunitatea nespecific ( nnscut ).
92

10. Cum se numesc celulele care particip la realizarea imunit ii specifice ( dobndite ) i ce
tip de imunitate asigur ele.
11. Clasificai tipurile de imunitate specific dup modalitatea de dobndire a lor de ctre organism.
12. Care sunt camerele inimii i cum se realizeaz comunicarea dintre ele
13. Care sunt valvele din interiorul inimii i care este rolul lor
14. Unde este localizat miocardul i din ce este alctuit acesta.
15. Din ce este alctuit sistemul excitoconductor nodal i ce rol are
16. Enumerai proprietile miocardului i caracterizai le.
17. Cum se numesc contraciile i relaxrile miocardului
18.Definii noiunile de tahicardie i bradicardie i exemple de factori ce le pot determina
19. De ce nu obosete inima
20. Precizai vasele de snge care apar in marii i micii circula ii i camerele inimii corespunztoare
MODELE DE ITEMI
Subiectul I
A. Itemi de completare ( completai spaiile punctate cu noiunile corespunztoare )
1. Imunitatea nespecific se poate realiza prin dou mecanisme: ...................................... i ..................
2. Persoanele cu grupa sangvin A ( II ) au pe hematii ..... iar cele cu grupa AB ( IV ) au pe hematii .......
3. Reacia dintre antigenul A i aglutinina determin ................................... hematiilor i ......................
4. Miocardul este alctuit din dou tipuri de celule miocardice: ........................................ i .................. .
5. Valvele atrioventriculare sunt de dou tipuri: ............................... ( stng ) i .................. ( dreapt ).
6. n sistola atrial are loc trecerea sngelui din ................................................... n ................................
7. n sistola ventricular se nchid valvele ........................................ i se deschid valvele .........................
B. Itemi cu rspuns scurt
1. Numii dou tipuri de imunitate specific ; preciza i pentru fiecare tip cte o caracteristic.
2. Numii dou proprieti ale miocardului; precizai pentru fiecare proprietate cte o caracteristic.
3. Numii dou etape ale ciclului cardiac; precizai pentru fiecare etap cte o caracteristic.
C. Itemi cu alegere simpl ( ncercuii rspunsul corect)
1. Tahicardia reprezint:
a. accelerarea btilor inimii
b.cre terea excitabilit ii nervoase
c. o manifestare a hipofunciei tiroidiene
d. reducerea btilor inimii
2. O persoan cu grupa de snge B ( III ), poate dona snge la:
a. A ( II ) i B ( III )
b. A ( II ) i O ( I )
c. AB ( IV ) i A ( II )
d. AB ( IV ) i B (III )
3. Antigenul A de pe hematii i aglutinina din plasm, caracterizeaz grupa de snge:
a. A( II )
b. B ( III )
c. O ( I )
d. AB ( IV )
4. Scderea numrului de eritrocite produce:
a. leucemie
b. aritmie
c. hemoragie
d. anemie
5. Imunitatea prin vaccinare cu germeni atenuai este:
a. artificial activ
b. artificial pasiv
c. natural dobndit d. natural nnscut
6. Aglutininele i sunt prezente n sngele persoanelor cu grupa sangvin:
a. A ( II )
b. AB ( IV )
c. B ( III )
d. O ( I )
7. Vaccinarea este:
a. o aprare specific dobndit artificial activ
b. o aprare specific dobndit artificial pasiv
c. o aprare nespecific dobndit artificial activ
d. o aprare nnscut
8. Circulaia mic:
a. cuprinde artera aort
b. se termin n ventriculul drept
c. ncepe n ventriculul stng
d. se nume te i circula ia pulmonar
9. Sistola atrial dureaz:
a. 0,1 s
b. 0,3 s
c. 0,4 s
d. 0,5 s
10. O persoan cu grupa de snge AB ( IV ) poate dona snge unei persoane cu grupa:
a. O ( I )
b. A ( II )
c. B ( III )
d. AB ( IV )
D. Itemi cu alegere dual .Citii urmtoarele fraze i ncercuii rspunsul corect. n cazul n care
afirmaia este fals, modificai parial afirmaia astfel nct aceasta s devin adevrat.
1. Imunitatea este capacitatea organismelor de a recunoa te i neutraliza substan e strine.(A/F)
2. Sngele neoxigenat intr n inim n atriul drept. ( A / F )
93

3. Inima este situat posterior fa de stern. ( A / F )


4. Arterele pulmonare transport snge oxigenat de la inim la toate organele. ( A / F )
5. Volumul de snge trimis n organism ntr-un minut reprezint debitul sistolic. ( A / F )
Subiectul II ntrebri structurate i probleme
A. 1. Organismul uman vine permanent n contact cu agenii patogeni.
a. enumerai tipurile de imunitate artificial i dou modalit i de formare ale acestora
b. stabilii o deosebire ntre mecanismul de aciune al limfocitelor B i T
c. argumentai imposibilitatea aplicrii unei transfuzii de snge cu grupa sangvin AB ( IV ) la o persoan
cu grupa sangvin O ( I ).
2. Circulaia este funcia de nutriie care asigur transportul substanelor n corp.
a. enumerai doi factori care influeneaz tensiunea arterial
b. precizai dou asemnri i dou deosebiri ntre venele cave i venele pulmonare
c. realizai schema micii circulaii a sngelui.
3. La om circulaia sngelui este dubl: sistemic i pulmonar.
a. denumii doi parametri funcionali ai activitii cardiace i caracteriza i- i
b. stabilii dou asemnri i dou deosebiri ntre artera aort i artera pulmonar
c. realizai schema marii circualii.
4. Inima este organul central al sistemului circulator.
a. numii proprietile muchiului cardiac
b. definii noiunile: tensiune arterial i puls arterial
c. explicai creterea frecvenei cardiace n timpul efortului muscular
d. n condiii de repaus, o persoan prezint un ciclu cardiac cu durata de 0,8 s pentru o frecven cardiac
de 75 contracii / min i un debit sistolic de 75 ml. Stabili i urmtoarele:
- debitul cardiac; - coninutul n O2 ( ml O2 / 100 ml snge ) al sngelui din venele cave, tiind c fiecare
100 ml snge oxigenat transport 20 ml O2 , iar consumul de O2 / min este de 250 ml.
5. Inima este organul central al sistemului circulator.
a. enumerai dou etape ale ciclului cardiac
b. denumii i definii proprietatea caracteristic mu chiului cardiac
c. explicai rolul nodulului sinoatrial
d. se d urmtoarea schem: ventriculul drept 1 plmni 2 atriul stng
stabilii urmtoarele: -procesul reprezentat prin schem; - denumirea structurilor reprezentate cu cifre
- tipul de snge transportat.
6. Sngele este un lichid care circul prin sistemul cardiovascular.
a. enumerai tipurile de imunitate natural
b. precizai dou forme de transport ale gazelor respiratorii la nivelul hematiilor
c. un brbat necesit o transfuzie cu 200 ml de snge din grupa AB ( IV ) i Rh pozitiv. tiind c volumul
sistolic este de 80 ml, iar frecvena cardiac este de 80 contrac ii / min, stabili i:
- valoarea debitului cardiac la acest brbat; - grupele sangvine ale posibilor donatori
- tipul de Rh pe care l poate avea sngele transfuzat.
7. Sistemul circulator este alctuit din inim i vase de snge.
a. numii dou faze ale ciclului cardiac
b. precizai o asemnare i o deosebire ntre artera aort i artera pulmonar
c. realizai schema circulaiei sistemice
d. n inima sntoas ritmul normal de contracii are o frecven de 80 de contrac ii / min iar volumul de
snge expulzat n artere n timul unei sistole ventriculare este de 75 de ml. Stabilii urmtoarele:
- centrul de comand care genereaz impulsurile; - debitul cardiac
- timpul necesar pentru ca 8 l de snge s treac prin inim.
B. 1. O femeie cu grupa sangvin O ( I ) se afl la a doua natere i nate un copil cu anemie
hemolitic.
a. stabilii care sunt aglutinogenele i aglutininele caracteristice grupei sangvine O ( I )
b. identificai un posibil donator pentru femeia n cauz
c. explicai factorul care a cauzat boala hemolitic a nou nscutului i ce Rh au prin ii.
d. completai problema cu o cerin pe care o formulai voi. Rezolvai cerina pe care ai propus-o.

94

2. ntr-un spital ajung simultan mai multe persoane: trei brbai donatori i dou femei care au nevoie
de transfuzii, toi avnd snge Rh negativ. Unul dintre brbai are grupa sangvin A ( II ) i poate
dona snge ambelor femei. Ceilali doi brbai pot dona snge doar unor indivizi avnd aceea i grup
sangvin, n schimb ar putea primi snge de la orice prezumtiv donator din grup sau din afara
grupului. Stabilii urmtoarele:
a. ce grupe sangvine pot avea cele dou femei, tiind c nici una nu are ambele tipuri de aglutinogene pe
suprafaa hematiilor
b. ce grup sangvin i ce aglutinogene au cei doi brbai care pot s- i doneze snge numai
ntre ei
c. ce grupe de snge ar putea fi folosite pentru o transfuzie, pentru oricare dintre cele cinci persoane
d. completai problema cu o cerin pe care o formulai voi. Rezolvai cerina pe care ai propus-o.
3. Un adult cu grupa de snge A ( II ) i Rh negativ a primit prin transfuzie 400 ml de snge. tiind c
volumul sistolic este de 75 ml iar frecvena cardiac este de 75 bti / min, stabili i:
a. grupele sangvine pe care le poate avea sngele primit de acest adult prin transfuzie
b. tipul de Rh pe care l poate avea sngele primit prin transfuzie de acest adult, dac n sngele su,
nainte de transfuzie sunt depistai anticorpi anti D ( Rh )
c. valoarea debitului cardiac la acest adult
d. completai problema cu o cerin pe care o formulai voi. Rezolvai cerina pe care ai propus-o.
4. Un accidentat, care nu-i cunoate grupa sangvin, a pierdut snge i are nevoie de transfuzie.
Analiza sngelui su evideniaz prezena pe hematii a antigenului B. Stabilii:
a. grupa de snge a persoanei accidentate
b. tipul de aglutinin din plasm sangvin a persoanei accidentate
c. dai dou exemple de grupe sangvine ale unor poteniali donatori
d. completai problema cu o cerin pe care o formulai voi. Rezolvai cerina pe care ai propus-o.
5. Activitatea cardiac const n pomparea ritmic a sngelui.
a. enumerai componentele sistemului excitoconductor
b. definii tensiunea arterial
c. frecvena cardiac a unui adolescent care joac fotbal este de 100 bti / min. Stabili i urmtoarele:
- calculai debitul cardiac al adolescentului, tiind c valoarea debitului sistolic este de aproximativ 80 ml
de snge; - definii pulsul arterial i indica i o modalitate de msurare a acestuia
- numii un hormon care influeneaz tensiunea arterial
d. completai problema cu o cerin pe care o formulai voi. Rezolvai cerina pe care ai propus-o.
Subiectul III ntrebri structurate i minieseuri
A. 1. O persoan cu grupa de snge A ( II ) i Rh negativ are nevoie de o transfuzie de snge. La spital
se prezint patru voluntari care au urmtoarele grupe de snge: O ( I ) i Rh negativ, O ( I ) i Rh
pozitiv, AB ( IV ) i Rh negativ i AB ( IV ) i Rh pozitiv. Stabilii:
a.grupa de snge a donatorului posibil
b. aglutininele i aglutinogenele caracteristice grupelor de snge A i B
c. consecina realizrii unei transfuzii, n acest caz, cu grupa A ( II ) i Rh pozitiv
d. construii 2 enunuri afirmative dintre care un enun adevrat i unul fals. Folosii, n acest scop,
informaii referitoare la urmtoarele coninuturi:
1. Circulaia mica i marea circulaie; 2. Circulaia grupele sangvine
Se va construi cte un enun din fiecare coninut.
2. Cunoaterea grupelor de snge este esenial n realizarea transfuziilor de snge.
a. precizai antigenele i aglutininele specifice grupei de snge A ( II )
b. stabilii trei donatori posibili pentru grupa de snge AB ( IV )
c. numii vasele de snge care se deschid n atriul drept i cele care se deschid n atriul stng
d. construii 2 enunuri afirmative dintre care un enun adevrat i unul fals. Folosii, n acest scop,
informaii referitoare la urmtoarele coninuturi: 1.Propriet ile miocardului; 2. Frecven a cardiac
Se va construi cte un enun din fiecare coninut.
3. Sngele se deplaseaz n organism printr-un circuit nchis.
a. precizai o asemnare i o deosebire ntre venele cave i venele pulmonare

95

b. descriei traseul unui eritrocit care pleac din inim, din ventriculul drept i ajunge n ventriculul stng,
preciznd: vasele de snge prin care prse te ventriculul drept, un organ al corpului unde va ajunge acest
eritrocit, vasele de snge prin care se ntoarce la inim i camera inimii cu care vor comunica aceste vase
c. precizai aglutinogenele i aglutininele specifice grupei O ( I )
d. construii 2 enunuri afirmative dintre care un enun adevrat i unul fals. Folosii, n acest scop,
informaii referitoare la urmtoarele coninuturi: 1. Ciclul cardiac; 2. Aparatul valvular
Se va construi cte un enun din fiecare coninut.
B. 1. Circulaia contribuie la realizarea funciei de nutriie.
a. precizai o deosebire funcional dintre eritrocit i leucocit
b. definii termenii de debit cardiac i debit sistolic
c. alctuii un minieseu intitulat Ciclul cardiac . n acest scop, enumerai 8 noiuni specifice acestei
teme i construii, cu ajutorul acestora, un text coerent, format din 3-4 fraze, folosind corect i n corelaie
noiunile enumerate.
2. Activitatea cardiac const n pomparea ritmic a sngelui n sistemului vascular.
a. explicai termenul de tensiune arterial i precizai valorile normale ale acesteia
b. argumentai de ce, n condiii de stres, poate aprea hipertensiunea
c. alctuii un minieseu intitulat Imunitatea . n acest scop, enumerai 8 noiuni specifice acestei teme
i construii, cu ajutorul acestora, un text coerent, format din 3-4 fraze, folosind corect i n corelaie
noiunile enumerate.
TEST CIRCULAIA acumuleaz ct mai multe puncte!
Subiectul I ( 30 p )
A. Itemi de completare ( completai spaiile punctate cu noiunile corespunztoare ) ( 12p)
1. Creterea tensiunii arteriale normalese nume te ............................ iar scderea ei se numete ............
2. Marea circulaie ncepe din ............................................. i se termin n ........................................... ....
3. Artera pulmonar pleac din ........................................... iar artera aort pleac din ..............................
4. Creterea ritmului cardiac normal se nume te .................... iar scderea acestuia se numete .............
5. Imunitatea poate fi dobndit artificial n dou moduri: pasiv, prin administrare de ...............................
sau activ, prin administrare de .....................................................................................................................
6. Imunitatea specific se realizeaz cu participarea a dou tipuri de leucocite: ................... i ................
B. Itemi cu rspuns scurt( 4 p )
1. Numii dou boli ale sngelui; precizai, pentru fiecare boal, cte o caracteristic a acesteia.( 2p )
2. Numii dou grupe de snge, indicnd pentru fiecare aglutinogenele i aglutininele componente.( 2p )
C. Itemi cu alegere simpl ( ncercuii raspunsul corect) ( 4p )
1. Persoanele cu grupa sangvin O ( I ) pot primi snge cu grupa:
a. O ( I )
b. A ( II )
c. B ( III )
d. AB ( IV )
2. Aglutininele i sunt prezente n sngele persoanelor cu grupa sangvin:
a.O ( I )
b. A ( II )
c. B ( III )
d. AB ( IV )
3. Artera aort i are originea n:
a. atriul drept
b. atriul stng
c. ventriculul drept
d. ventriculul stng
4. n ventriculul drept al inimii i are originea:
a. artera aort
b. vena cav
c. artera pulmonar
d. vena pulmonar
D. Itemi cu alegere dual .Citii urmtoarele fraze i ncercuii rspunsul corect. n cazul n care
afirmaia este fals, modificai parial afirmaia astfel nct aceasta s devin adevrat.(10 p)
1. Prin arterele pulmonare circul snge ncrcat cu oxigen .( A / F )
2. Indivizii cu grupa sangvin B ( III ) prezint aglutinine alfa pe hematii. ( A / F )
3. Aorta transport spre organele corpului snge ncrcat cu oxigen. ( A / F )
4. Msurarea pulsului arterial este posibil prin comprimarea unei artere pe un plan osos.(A/F)
5. Leucemia reprezint cancerul globulelor albe ale sngelui. ( A / F )
Subiectul II ( 30p ) ntrebri structurate i probleme
A. ( 12p ) Frecvena cardiac a unui adolescent care joac fotbal este de 100 bti / minut.
a. calculai debitul cardiac al adolescentului, tiind c valoarea debitului sistolic este de 80 ml de
snge( 4p )
96

b. definii pulsul arterial i indicai o modalitate de msurare a acestuia ( 4p )


c. numii un hormon care influeneaz tensiunea arterial i glanda care l vars n snge.( 4p )
B. ( 18p ) O persoan cu grupa sangvin AB ( IV ) i Rh negativ are nevoie de o transfuzie de snge.
a. stabilii care sunt aglutinogenele i aglutininele caracteristice grupei sangvine AB ( IV )( 4p )
b. dai 3 exemple de grupe sangvine din sistemul ABO ce pot fi folosite pentru transfuzia de snge ( 6p )
c. explicai necesitatea unei transfuzii cu snge Rh negativ la aceast persoan ( 4p )
d.completai problema cu o cerin pe care o formulai voi. Rezolvai cerina pe care ai propus-o.( 4p )
Subiectul III ( 30 p ) ntrebri structurate i minieseu
A. ( 12p ) Tensiunea arterial este presiunea sub care circul sngele n artere. ( 12p )
a. enumerai doi factori ce influeneaz presiunea arterial ( 2p )
b. precizai care sunt valorile normale ale presiunii arteriale ( 2p )
c. caracterizai o boal a sistemului circulator, preciznd: denumirea bolii, o cauz, o manifestare i un
mod de prevenire sau de combatere ( 4p )
d. construii 2 enunuri afirmative dintre care un enun adevrat i unul fals. Folosii, n acest scop,
informaii referitoare la urmtoarele coninuturi: 1. Tipuri de imunitate; 2. Miocardul tipuri de celule
Se va construi cte un enun din fiecare coninut. ( 4p )
B. ( 18 p ) Inima este un organ al sistemului cardiovascular.
a. precizai ce reprezint sistola i ce reprezint diastola ( 4p )
b. explicai de ce inima este considerat un organ cu rol de dubl pomp ( 4p )
c. alctuii un minieseu intitulat Marea i mica circulaie . n acest scop, enumerai 8 noiuni specifice
acestei teme i construii, cu ajutorul acestora, un text coerent, format din 3-4 fraze, folosind corect i n
corelaie noiunile enumerate.( 10 p )
RESPIRAIA
NTREBRI RECAPITULATIVE
1. Definii procesul de respiraie
2. Enumerai cile respiratorii extrapulmonare
3. Enumerai cile respiratorii intrapulmonare
4. Ce este ventilaia pulmonar i care sunt cele dou etape ale ei.
5. Caracterizai inspiraia
6. Caracterizai expiraia
7. Cum se numesc foiele ce acoper plmnii i ce rol au ele n procesul de respira ie
8. Definii termenii: volum curent, volum inspirator de rezerv, volum rezidual
9. Definii termenii de volum expirator de rezerv
10. Precizai cauza schimbului de gaze de la nivel pulmonar
11. Precizai cum se realizeaz schimbul de gaze de la nivel celular
12. Cum se realizeaz transportul gazelor respiratorii prin snge
13. Precizai o cauz i un simptom al gripei
14. Care sunt organitele celulare n care se desfoar procesul de respira ie
15. Ce muchi accesori se contract n condi ii de efort fizic pentru a realiza expira ia
16. Ce muchi accesori se contract n condi ii de efort fizic pentru a realiza inspira ia
17. Ce este i cum se manifest emfizemul pulmonar
18. Ce este i cum se manifest fibroza pulmonar
19. Ce este debitul ventilator de repaus
20. Ce este capacitatea pulmonar total i cum se noteaz ea
MODELE DE ITEMI
Subiectul I
A. Itemi de completare ( completai spaiile punctate cu noiunile corespunztoare )
1. La nivel pulmonar, datorit diferenelor de presiune parial, oxigenul trece din............ n ................
2. Transportul oxigenului se poate face ..... n plasm sau sub forma unei combinaii labile numit .........
3. La nivel celular, datorit diferenelor de presiune parial, oxigenul trece din ......................................
n ........................................................................................................................................ i apoi n celul.

97

4. Transportul dioxidului de carbon se face ................................. n plasm, sub form de bicarbonai i


sub forma unei combinaii labile numit ......................................................................................................
5. Volumul .................... este volumul de aer care ptrunde n .................... printr-o inspira ie de repaus.
6. La nivel celular, datorit diferenelor de presiune parial, dioxidul de carbon trece din ...... n ............
7. n mitocondriile celulelor, substanele organice sunt oxidate, rezultnd: ................... i ......................
8. n expiraie, ....................................................... i ........................................... revin la volumul iniial.
9. La nivel pulmonar, datorit diferenelor de presiune parial, dioxidul de carbon trece din ..... n ........
10. Plmnii sunt acoperii de dou pleure: ........................................ i ....................................................
11. n inspiraie, prin contracia .............................. i a diafragmului, ..................... i mrete volumul.
B. Itemi cu rspuns scurt
1. Numii etapele ventilaiei pulmonare i precizai cte o caracteristic pentru fiecare.
2. Numii dou etape ale schimbului de gaze respiratorii i preciza i cte o caracteristic
pentru fiecare.
3. Numii pleurele care nvelesc plmnii i precizai rolul lor n respira ie.
4. Numii doi muchi respiratori accesori i preciza i etapa ventila iei pulmonare n care intervin.
C. Itemi cu alegere simpl ( ncercuii rspunsul corect )
1. n expiraia normal:
a. musculatura respiratorie se relaxeaz
b. presiunea aerului pulmonar scade
c. plmnii i mresc volumul
d. volumul cavit ii toracice cre te
2. Capacitatea vital este suma volumelor:
a. curent, inspirator de rezerv i expirator de rezerv b. curent i rezidual
c. curent, inspirator de rezerv i rezidual
d. curent, expirator de rezerv i rezidual
3. n timpul inspiraiei:
a. aerul este expulzat din plmni
b. scade presiunea intrapulmonar
c. plmnii revin la dimensiunile iniiale
d. se mic oreaz volumul toracic
4. Printr-o inspiraie normal se introduce n plmni un volum de 500 cm 3 care reprezint;
a. capacitatea vital
b. volumul curent
c. volumul expirator de rezerv
d. volumul inspirator de rezerv
5. n inspiraie, plmnii urmeaz expansiunea toracic, datorit:
a. diminurii diametrului longitudinal
b. cre terii presiunii intrapulmonare
c. ieirii aerului atmosferic
d. solidarizrii cu foi ele pleurale
6. Dup o expiraie forat, n plmni rmne volumul:
a. curent
b. inspirator de rezerv
c. expirator de rezerv
d. rezidual
7. n inspiraie:
a. crete presiunea aerului n plmni
b. scade volumul pulmonar
c. se contract muchii intercostali
d. se relaxeaz diafragmul
8. Inhalarea unor particule de praf de siliciu i azbest poate provoca;
a. emfizem pulmonar
b. fibroz pulmonar
c. viroz respiratorie
d. cardiopatie ischemic
9. n etapa sangvin a respiraiei, transportul oxigenului se realizeaz:
a. combinat cu bicarbonatul de sodiu
b. combinat cu ionii de potasiu
c. dizolvat n plasma sangvin
d. sub form de carbohemoglobin
10. Volumul rezidual pulmonar:
a. are o valoare mai mare dect cea a capacit ii vitale pulmonare
b. reprezint suma dintre volumul curent i volumul respirator de rezerv
c. rmne n plmni i dup o expiraie forat
d. se calculeaz aplicnd formula V.R = C.V V.E.R
11. Alveolele pulmonare:
a. sunt ci respiratorii extrapulmonare
b. conin inele cartilaginoase
c. se continu cu sacii alveolari
d. reprezint suprafaa de schimb gazos de la nivelul plmnilor
12. Plmnii sunt nvelii de:
98

a. pericard
b. peritoneu
c. adventice
d. pleure
13. n procesul de respiraie celular:
a. se produce dioxid de carbon
b. se elimin oxigen
c. se sintetizeaz substane organice
d. se consum energie
14. Capacitatea pulmonar total reprezint:
a. volumul curent + capacitatea vital
b. volumul curent + volumul rezidual
c. volumul curent + volumul inspirator de rezerv
d. volumul rezidual + capacitatea vital
15. Aerul introdus n plmni ntr-o inspiraie normal, reprezint:
a. volumul inspirator de rezerv
b. volumul rezidual
c. capacitatea vital
d. volumul curent
16. Acinii pulmonari se difereniaz direct din:
a. bronhii lobare
b. bronhiole respiratorii
c. bronhiole terminale
d. bronhiole lobulare
D. Itemi cu alegere dual .Citii urmtoarele fraze i ncercuii rspunsul corect. n cazul n care
afirmaia este fals, modificai parial afirmaia astfel nct aceasta s devin adevrat.
1. La un pacient cu fibroz pulmonar, elasticitatea pulmonar este redus. ( A / F )
2. Oxigenul este transportat de snge sub form de oxihemoglobin. ( A / F )
3. n condiii de repaus, expiraia este un proces activ. ( A / F )
4. Fibroza pulmonar afecteaz capacitatea respiratorie. ( A / F )
5. Inspiraia este un proces activ al etapei respiratorii pulmonare. ( A / F )
6. n timpul inspiraiei volumul pulmonar crete, iar volumul cutiei toracice se mre te.( A / F )
7. n inspiraie volumul cutiei toracice crete datorit contrac iei musculaturii inspiratorii.(A/F)
8. Emfizemul pulmonar reprezint degenerarea esutului elastic pulmonar. ( A / F )
9. Etapa pulmonar a schimburilor gazoase respiratorii se realizeaz prin difuziune. ( A / F )
10. Expiraia este procesul prin care, datorit relaxrii mu chilor respiratori, scade presiunea
intrapulmonar i aerul este eliminat.( A / F )
11. n inspiraie, muchii intercostali se relaxeaz. ( A / F )
12. Dilatarea alveolelor pulmonare poate fi asociat emfizemului pulmonar. ( A / F )
13. n condiii fiziologice normale expiraia se realizeaz prin contrac ia mu chilor abdominali. ( A / F )
Subiectul II ntrebri structurate i probleme
A. 1. Ventilaia pulmonar este una dintre etapele respiraiei.
a. enumerai trei factori determinani ai mecanismului ventila iei pulmonare
b. enumerai dou gaze implicate n respiraia pulmonar
c. prezentai dou combinaii ale hemoglobinei cu rol n transportul gazelor respiratorii.
2. Respiraia asigur schimbul de gaze dintre organism i mediu.
a. enumerai cele trei etape ale respira iei
b. numii elementul figurat cu rol n transportul gazelor respiratorii i dou forme de transport ale acestora
c. precizai procesul prin care oxigenul ajunge la nivel pulmonar i trei caracteristici ale acestui proces.
3. Respiraia este un proces complex, ce include mai multe etape
a. prezentai modul n care se realizeaz transportul dioxidul de carbon prin snge
b. comparai variaiile de volum pulmonar i de presiune intrapulmonar din timpul respira iei
c. explicai de ce plmnul se gsete ntr-o uoar distensie.
B.1. La un bolnav se determin o capacitate vital de 2 700ml de aer. Cunoscnd c volumul curent
este de 400 ml, iar volumul rezidual de 1 300 ml, calculai:
a. volumul expirator de rezerv, innd cont c bolnavul poate introduce n plmni, printr-o inspira ie
forat ce urmeaz unei inspiraii normale, un volum de aer de 1 300 ml.
b. debitul respirator al bolnavului, innd cont c frecvena respiratorie a acestuia este de 12 respira ii /
min
c. capacitatea pulmonar total a bolnavului
d. completai problema cu o cerin pe care o formulai voi; rezolvai cerina pe care ai propus-o.
2. Un brbat introduce n plmni, printr-o inspiraie forat un volum de trei ori mai mare dect
volumul curent care este de 500 ml de aer. tiind c, prin expira ie for at se elimin din plmni un
volum de 1 500 ml iar volumul rezidual este de 1 500 ml, stabilii urmtoarele:
a. valoarea capacitii vitale
99

b. valoarea capacitii pulmonare totale


c. denumirea cte unui muchi accesor care intervine n inspira ia for at, respectiv expira ia for at
d. completai problema cu o cerin pe care o formulai voi; rezolvai cerina pe care ai propus-o.
3. O persoan are capacitatea pulmonar total de 4000 ml i volumul rezidual de 25 % din valoarea
capacitii pulmonare totale.
a. stabilii capacitatea vital
b. calculai volumul curent, tiind c volumul expirator de rezerv este de dou ori mai mare dect acesta
i egal cu volumul inspirator de rezerv
c. precizai debitul ventilator, dac frecvena respiratorie este de 16 respira ii / min
d. completai problema cu o cerin pe care o formulai voi; rezolvai cerina pe care ai propus-o.
4. Capacitatea vital a unui adult este de 5 000ml. Valoarea volumului curent este de 500 ml de aer.
Volumul de aer eliminat din plmni printr-o expiraie forat este de 2 000 ml, iar volumul rezidual
reprezint 50 % din volumul expirator de rezerv. Stabilii:
a. cantitatea suplimentar de aer inspirat peste volumul curent
b. valoarea volumului rezidual
c. valoarea debitului respirator, tiind c frecven a respiratorie este de 16 respira ii / min
d. completai problema cu o cerin pe care o formulai voi.; rezolvai cerina pe care ai propus-o.
Subiectul III ntrebri structurate i minieseuri
A. 1. Sistemul respirator este alctuit din plmni i ci respiratorii.
a. enumerai cile respiratorii extrapulmonare
b. explicai rolul diafragmei n respiraie
c. explicai de ce, n procesul respirator, modificarea volumului cutiei toracice determin modificarea
volumului plmnilor
d .construii 2 enunuri afirmative dintre care un enun adevrat i unul fals. Folosii, n acest scop,
informaii referitoare la urmtoarele coninuturi:
1. Respiraia schimburile gazoase respiratorii; 2.Respira ia etapa celular a respira iei
Se va construi cte un enun din fiecare coninut.
2. Sistemul respirator are rol n realizarea schimbului de gaze dintre organism i mediul nconjurtor.
a. dai trei exemple de afeciuni ale sistemului respirator
b. caracterizai expiraia, preciznd: gazul respirator eliminat din plmni, starea diafragmei, ce se
ntmpl cu volumul cutiei toracice i cu presiunea aerului din plmni
c. precizai doi muchi implicai n inspiraia realizat n condi ii de efort fizic
d. construii 2 enunuri afirmative dintre care un enun adevrat i unul fals. Folosii, n acest scop,
informaii referitoare la urmtoarele coninuturi:
1. Respiraia volume respiratorii; 2. Respiraia ventilaia pulmonar
Se va construi cte un enun din fiecare coninut.
3. Inspiraia este un proces activ al ventilaiei pulmonare.
a. caracterizai inspiraia, preciznd: gazul respirator introdus n plmni, starea diafragmei, ce se
ntmpl cu volumul cutiei toracice i cu presiunea aerului din plmni
b. precizai doi muchi implicai n inspiraia realizat n condi ii normale
c. scriei formula de calcul pentru capacitatea vital
d. construii 2 enunuri afirmative dintre care un enun adevrat i unul fals. Folosii, n acest scop,
informaii referitoare la urmtoarele coninuturi:
1.Respiraia boli respiratorii; 2. Respiraia etapa pulmonar
Se va construi cte un enun din fiecare coninut.
B. 1. Capacitatea vital a unui adult este de 5 000 ml. Cunoscnd c, valoarea volumului curent este
de 500 ml de aer, cantitatea suplimentar de aer inspirat forat, peste volumul curent este de 2 500 ml
iar volumul rezidual reprezint 50 % din volumul expirator de rezerv, stabili i urmtoarele:
a. calculai volumul expirator de rezerv
b. calcula i volumul rezidual
c. alctuii un minieseu intitulat Transportul gazelor respiratorii . n acest scop, enumerai 8 noiuni
specifice acestei teme i construii, cu ajutorul acestora, un text coerent, format din 3-4 fraze, folosind
corect i n corelaie noiunile enumerate.
2. O persoan este examinat spirometric i se determin o capacitate vital de 3 500 ml aer.
Cunoscnd volumul curent de 500 ml i volumul rezidual de rezerv de 1 500 ml, calcula i:
100

a. valoarea VER, tiind c aceast persoan introduce n plmni, printr-o inspira ie for at ce urmeaz
unei inspiraii normale, 1 400 ml de aer
b. debitul ventilator, tiind c frecvena respiratorie este de 20 respira ii / min
c. alctuii un minieseu intitulat Boli ale sistemului respirator . n acest scop, enumerai 8 noiuni
specifice acestei teme i construii, cu ajutorul acestora, un text coerent, format din 3-4 fraze, folosind
corect i n corelaie noiunile enumerate.
3. La realizarea funciilor de nutriie particip i sistemul respirator.
a. enumerai componentele sistemului respirator
b. explicai n ce const etapa tisular a schimburilor gazoase respiratorii
c. alctuii un minieseu intitulat Volumele respiratorii . n acest scop, enumerai 8 noiuni
specifice acestei teme i construii, cu ajutorul acestora, un text coerent, format din 3-4 fraze, folosind
corect i n corelaie noiunile enumerate.
TEST RESPIRAIE acumuleaz ct mai multe puncte!
Subiectul I ( 30 p )
A. Itemi de completare ( completai spaiile punctate cu noiunile corespunztoare ) ( 12p)
1. Sistemul respirator este alctuit din ................................................ i ..................................................
2. Ventilaia pulmonar cuprinde dou procese: ......................................... i .........................................
3. Inspiraia este un proces ..........., care se realizeaz prin .................................. muchilor intercostali.
4. n condiii de efort fizic, expiraia este un proces ............., realizat prin ................ muchilor accesori.
5. n condiii de repaus, expiraia este un proces ............., realizat prin ............... muchilor intercostali.
6. n condiii de efort fizic, inspiraia este ............, realizat prin ............... muchilor inspiratori accesori.
B. Itemi cu rspuns scurt( 4 p )
1. Numii dou volume respiratorii i caracterizai-le.( 2p )
2. Numii gazele respiratorii i precizai pentru fiecare cte o modalitate de transport prin
snge.( 2p )
C. Itemi cu alegere simpl ( ncercuii raspunsul corect) ( 4p )
1. n expiraia normal:
a. aerul ptrunde n plmni
b. diafragma se relaxeaz
c. presiunea aerului pulmonar scade
d. volumul cutiei toracice cre te
2. n inspiraia normal:
a. aerul iese din plmni
b. diafragmul se contract
c. presiunea aerului pulmonar crete
d. volumul cutiei toracice cre te
3. Oxigenul este transportat n snge:
a. ataat de gruparea hem a hemoglobinei
b. dizolvat n hematii i leucocite
c. sub form de carboxiheglobin
d. sub form de bicarbona i
4. Volumul rezidual pulmonar:
a. are o valoare mai mare dect cea a capacit ii pulmonare totale
b. reprezint suma dintre volumul curent i volumul inspirator de rezerv
c. rmne n plmni i dup o expiraie forat
d. reprezint volumul de aer care poate fi expirat for at dup o expira ie normal.
D. Itemi cu alegere dual .Citii urmtoarele fraze i ncercuii rspunsul corect. n cazul n care
afirmaia este fals, modificai parial afirmaia astfel nct aceasta s devin adevrat.(10 p )
1. Inspiraia se realizeaz prin relaxarea mu chilor intercostali. ( A / F )
2. Schimbul de gaze are loc la nivelul alveolelor pulmonare. ( A / F )
3. Gripa este o boal bacterian a sistemului respirator. ( A / F )
4. Ventilaia pulmonar presupune inspiraia i expiraia. ( A / F )
5. Diafragmul intervine n procesul respiraiei. ( A / F )
Subiectul II ( 30p ) ntrebri structurate i probleme
A. ( 12p )Respiraia este una din funciile de nutriie a organismului.
a. explicai rolul diafragmei i a mu chilor intercostali n respira ie ( 4p )
b. descriei circulaia pulmonar ( 4p )
c. precizai o asemnare i o deosebire ntre inspiraie i expira ie .( 4p )
B. ( 18p )n timpul unui efort fizic, frecvena respiratorie a unui sportiv ajunge la 20 respira ii / min.
Stabilii urmtoarele:
101

a. debitul ventilator din timpul efortului fizic, cunoscnd valoarea volumului curent de 500 ml aer( 4p )
b. volumul expirator de rezerv, tiind c valoarea capacit ii vitale reprezint 50 % din valoarea debitului
ventilator i volumul inspirator de rezerv este de 2 500 ml de aer( 4p )
c. capacitatea pulmonar total a sportivului, n condi iile n care volumul rezidual esste de 1 500 ml de
aer.( 4p )
d.completai problema cu o cerin pe care o formulai voi; rezolvai cerina pe care ai propus-o.( 6p )
Subiectul III ( 30 p ) ntrebri structurate i minieseu
A. ( 12p ) Plmnii sunt organe care ader la cutia toracic prin pleur.
a. numii structura pulmonar la nivelul creia se realizeaz schimburile gazoase( 2p )
b. definii noiunile: volum rezidual, volum expirator de rezerv( 4p )
c. caracterizai o boal a sistemului respirator, preciznd: denumirea bolii, o cauz, o manifestare i un
mod de prevenire sau combatere( 4p )
d .construii 2 enunuri afirmative dintre care un enun adevrat i unul fals. Folosii, n acest scop,
informaii referitoare la urmtoarele coninuturi: 1. Respira ia inspira ia; 2. Respira ia expira ia
Se va construi cte un enun din fiecare coninut.( 2p )
B. ( 18 p )Respiraia presupune schimbul de gaze dintre organism i mediu.
a. denumii cele trei etape ale schimbului de gaze respiratorii( 3p )
b. caracterizai emfizemul pulmonar, preciznd o cauz, un simptom i o modalitate de prevenire.( 3p )
c. alctuii un minieseu intitulat Ventilaia pulmonar . n acest scop, enumerai 8 noiuni specifice
acestei teme i construii, cu ajutorul acestora, un text coerent, format din 3-4 fraze, folosind corect i n
corelaie noiunile enumerate.( 12p )
EXCREIA
NTREBRI RECAPITULATIVE
1. Definii procesul de excreie
2. Care este unitatea structural i funcional a rinichiului?
3. Care sunt cile urinare prin care se elimin urina la exterior?
4. Enumerai componentele nefronului
5. Cum se formeaz urina primar i care este compozi ia ei?
6. Precizai care este rata ultrafiltrrii glomerulare ntr-un minut i ntr-o zi.
7. Precizai cum se formeaz urina final
8. Definii reabsorbia tubular i precizai mecanismele prin care se realizeaz
9. Definii secreia tubular i precizai mecanismele prin care se realizeaz
10. Ce nu trebuie s conin urina final la un om sntos
11. Ce este diureza i ce factori o influeneaz?
12. Ce este miciunea i ce factor o declaneaz?
13. Ce efect are sistemul nervos vegetativ simpatic asupra mic iunii
14. Care sunt cele dou tipuri de sfinctere ale uretrei i ce tip de sistem nervos le controleaz?
15. Ce efect are sistemul nervos vegetativ parasimpatic asupra mic iunii?
16. De ce poate fi amnat miciunea pn cnd sunt ndeplinite condi iile pentru realizarea acestui
proces?
17. Ce este cistita i ce simptome are ea?
18. Ce este nefrita i cum se manifest ea?
19. Ce este glomerulonefrita i cum se manifest ea?
20. Cum pot fi prevenite bolile sistemului excretor?
MODELE DE ITEMI
Subiectul I
A. Itemi de completare ( completai spaiile punctate cu noiunile corespunztoare )
1. n urma procesului de ultrafiltrare glomerular se formeaz .............. care este o plasm ...............
2. Prin resorbie tubular, substanele .................. din urina primar trec din tubul urinifer n ...........
3. Prin secreia tubular, substanele toxice trec din .............................. n interiorul ........................... .
4. Prin procesele de resorbie i ........................... tubular, din urina primar se formeaz ...............
5. Miciunea este procesul de ............................. a urinei depozitate n ................................................
6. Urina final este format de nivelul ..................... i se elimin prin ..................... n vezica urinar.
102

7. Stimularea sistemului nervos parasimpatic are ca efect .................................. muchiului vezical i


....................................................................................................................... sfincterului vezical intern.
8. Scoara cerebral controleaz sfincterul ............................................ , de aceea miciunea poate fi
.......................................................................... pn cnd condiiile permit realizarea acestui proces.
9. Cile urinare extrarenale sunt: ................................................, vezic urinar i .............................
B. Itemi cu rspuns scurt
1. Precizai care este unitatea structural i func ional a rinichiului.
2. Numii cele dou componente ale corpusculului renal.
3. Scriei componentele tubului urinifer.
4. Numii dou boli ale sistemului excretor; preciza i pentru fiecare boal cte dou simptome.
C. Itemi cu alegere simpl ( ncercuii rspunsul corect )
1. Filtrarea sngelui se realizeaz la nivelul:
a. corpusculului renal
b. pelvisului renal
c. tubului urinifer
d. vezicii
urinare
2. La omul sntos, urina final:
a. conine glucoz i o cantitate mic de ap
b. are compozi ie diferit de urina primar
c. reprezint ultrafiltratul glomerular
d. se afl n capsula Bowman
3. Rinichii:
a. au ca unitate funcional nefronul
b. particip la procesul de mic iune
c. sunt situai n regiunea sacral
d. sunt situa i n regiunea lombar
4. Procesul de ultrafiltrare are loc la nivelul:
a. capilarelor glomerulare
b. capilarelor peritubulare
c. tubului contort distal
d. tubului contort proximal
5. La o persoan sntoas se reabsoarbe complet din tubii uriniferi:
a. acidul uric
b. ionii de clor
c. glucoza
d. ionii de
sodiu
6. Prin ultrafiltrarea glomerular se formeaz:
a. 1 2 l de urin primar
b. 170 180 l urin final
c. un lichid asemntor plasmei deproteinizate
d. un filtrat extracelular cu aceeai compoziie cu a sngelui
7. Reabsorbia tubular pasiv la nivelul nefronului se realizeaz pentru:
a. glucoza i acid uric
b. uree i clor
c. ionii de potasiu i aminoacizi
d. creatinin i H +
8. Vezica urinar:
a. are o capacitate de 1 2 l
b. este un organ pereche
c. comunic cu rinichii prin uretr
d. se afl n pelvis
9. La nivelul corpusculului Malpighi are loc:
a. reabsorbia tubular
b. ultrafiltrarea glomerular
c. formarea urinei finale
d. secre ia tubular
10. Capsula renal Bowman:
a. este component a corpusculului renal Malpighi
b. este situat n zona medular a rinichiului
c. reprezint unitatea morfofuncional a rinichiului
d. se continu cu tubul contort distal
11. Corpusculul renal Malpighi:
a. este alctuit din glomerul i capsula renal Bowman
b. este situat n zona medular a rinichiului
c. reprezint unitatea morfofuncional a rinichiului
d. se continu cu pelvisul renal
12. n procesul formrii urinei, secreia:
a. are loc la nivelul glomerulului renal
b. are rol n formarea urinei primare
c. se realizeaz n acelai sens cu reabsorbia
d. se realizeaz prin transport pasiv pentru uree
13. La ieirea din nefron, urina se vars direct n:
a. calice mari
b. tubul colector
c. vezica urinar
d. pelvisul
renal
D. Itemi cu alegere dual .Citii urmtoarele fraze i ncercuii rspunsul corect. n cazul n care
afirmaia este fals, modificai parial afirmaia astfel nct aceasta s devin adevrat.
1. Urina final este lipsit de glucide la o persoan sntoas. ( A / F )
103

2. Urina primar este rezultatul ultrafiltrrii glomerulare. ( A / F )


3. Reabsorbia tubular se realizeaz prin mecanisme active i pasive. ( A / F )
4. Procesele prin care se formeaz urina final sunt: reabsorb ia tubular i ultrafiltrarea glomerular.
(A/ F)
5. Urina primar este o plasm fr glucide. ( A / F )
6. Secreia tubular este un proces care contribuie la formarea urinei primare. ( A / F )
Subiectul II ntrebri structurate i probleme
A 1. Excreia este o funcie de nutriie a organismului.
a. numii procesul prin care se formeaz urina primar i preciza i locul n care se realizeaz
b. precizai substana chimic care apare n urina final a bolnavilor de diabet zaharat
c. precizai dou caracterisitci ale secre iei tubulare
d. precizai dou substane care se resorb activ i dou care se resorb pasiv la nivelul tubului urinifer.
2. Rinichii sunt componente ale sistemului excretor.
a. numii celelalte componente ale sistemului excretor
b. precizai unde sunt localizai rinichii
c. numii unitatea structural i funcional a rinichiului
d. numii un hormon suprarenalian care influeneaz diureza i preciza i dou ac iuni ale acestuia la nivel
renal.
3. Reabsorbia tubular este un proces ce contribuie la formarea urinei.
a. numii celelalt proces prin care se formeaz urina final
b. scriei o deosebire ntre compoziia chimic a urinei primare i a urinei finale
c. enumerai dou substane utile care se recupereaz din urina primar prin reabsorb ie activ
d.explicai modificarea compoziiei urinei finale n cazul diabetului zaharat.
B. 1. Cunoscnd c rata filtrrii glomerulare, la nivelul sistemului excretor, este de 125 ml de urin
primar / minut, stabilii:
a. cantitatea de urin primar, n litri, produs n 24 de ore de sistemul excretor
b. cantitatea de urin final, n ml, produs n 24 de ore de sistemul excretor, tiind c urina final este de
120 ori mai mic dect cantitatea de urin primar produs n 24 de ore
c. cantitatea de urin primar, n litri, produs de un rinichi n 12 ore
d. completai problema cu o cerin pe care o formulai voi; rezolvai cerina pe care ai propus-o.
2. La un adult, n structura unui rinichi cu 10 piramide Malpighi, se gsesc 1 milion de nefroni.
Cantitatea de plasm filtrat n 12 ore printr-un nefron este de 0,18 ml. tiind c, fiecare piramid
Malpighi colecteaz urin de la un numr egal de nefroni i plasma reprezint 60% din volumul
sangvin, stabilii:
a. calculai cantitatea de plasm filtrat de o piramid Malpighi n 12 ore
b. cantitatea de plasm filtrat n 24 de ore de cei doi rinichi
c. cantitatea de snge care trece zilnic prin cei doi rinichi
d. completai problema cu o cerin pe care o formulai voi; rezolvai cerina pe care ai propus-o.
3. O persoan bolnav, cu un volum sangvin de 5 litri, are un singur rinichi func ional. tiind c, n
structura rinichiului format din 10 piramide Malpighi, se gsesc 750 000 de nefroni i rata filtrrii
glomerulare pentru un rinichi funcional este de 50 ml/minut, calculai:
a. ci litri de urin primar se filtreaz n 24 de ore
b. n ct timp este filtrat ntreaga cantitate de plasm a corpului, n litri, tiind c plasma reprezint 60 %
din volumul sangvin
c. ce cantitate de plasm, n ml, este filtrat n 12 ore ntr-o piramid Malpighi
d. completai problema cu o cerin pe care o formulai voi; rezolvai cerina pe care ai propus-o.
4. Un adult prezint debitul cardiac n repaus de 5, 5 l / minut i un debit plasmatic prin ambii rinichi
de 650 ml / minut. tiind c, valoarea glicemiei acestei persoane este de 100 mg / 100 ml snge i c
rinichii primesc 20 % de snge din debitul cardiac de repaus, stabilii:
a. cantitatea de glucoz, n g, resorbit la nivelul nefronilor acestei persoane, n 24 de ore
b. fluxul sangvin, n litri, prin ambii rinichi n decurs de 24 de ore
c. cantitatea de plasm filtrat de un rinichi n 24 de ore, tiind c volumul de plasm reprezint 60 % din
volumul sangvin
d. cantitatea de plasm filtrat de un nefron n 12 ore, tiind c ambii rinichi con in 1 500 000 de nefroni.
104

Subiectul III ntrebri structurate i minieseuri


A. 1. Eliminarea din organism a substanelor toxice sau n exces se realizeaz prin funcia de
excreie.
a. numii procesele prin care se formeaz urina final
b. enumerai componentele corpusculului renal
c. explicai ce influen are diabetul zaharat asupra volumului urinei finale
d. construii 2 enunuri afirmative dintre care un enun adevrat i unul fals. Folosii, n acest scop,
informaii referitoare la urmtoarele coninuturi:
1. E xcreia componentele nefronului; 2. Excreia ultrafiltrarea glomerular
Se va construi cte un enun pentru fiecare coninut.
2. Rinichii sunt componente ale sistemului excretor.
a. enumerai cile excretorii intrarenale
b. numii cele dou zone ale parenchimului renal
c. scriei din ce sunt alctuite piramidele Malpighi
d. construii 2 enunuri afirmative dintre care un enun adevrat i unul fals. Folosii, n acest scop,
informaii referitoare la urmtoarele coninuturi:
1. Prevenirea bolilor sistemului excretor; 2. Rolul sistemului nervos vegetativ asupra mic iunii
Se va construi cte un enun pentru fiecare coninut.
B. 1. Excreia contribuie la realizarea funciei de nutriie.
a. precizai dou efecte induse de hiposecreia de insulin asupra urinei finale
b. precizai cinci componente din alctuirea nefronului
c. alctuii un minieseu intitulat Patologia sistemului excretor. n acest scop, enumerai 8 noiuni
specifice acestei teme i construii, cu ajutorul acestora, un text coerent, format din 3-4 fraze, folosind
corect i n corelaie noiunile enumerate.
2. Procesul de formare a urinei se desfoar la nivelul nefronilor.
a. explicai de ce urina primar este numit plasm deproteinizat
b. precizai dou substane care se secret pasiv i dou care se secret activ la nivelul tubului urinifer
c. alctuii un minieseu intitulat Formarea urinei. n acest scop, enumerai 8 noiuni specifice acestei
teme i construii, cu ajutorul acestora, un text coerent, format din 3-4 fraze, folosind corect i n corelaie
noiunile enumerate.
TEST EXCREIE acumuleaz ct mai multe puncte!
Subiectul I ( 30 p )
A. Itemi de completare ( completai spaiile punctate cu noiunile corespunztoare ) ( 12p)
1. Urina final este depozitat n ..................................... i eliminat prin procesul de .............................
2. Sistemul excretor este format din .................................................................. i ....................................
3. Formarea urinei are loc la nivelul ........................... , unitatea structural i funcional a ....................
4. Nefronul este alctuit din .................................................. i .................................................................
5. Corpusculul renal este alctuit din ................................................ i ......................................................
6. Formarea urinei se realizeaz prin ........................... glomerular, reabsorbia i .................... tubular.
B. Itemi cu rspuns scurt( 4 p )
1.Numii dou procese care contribuie la formarea urinei; preciza i pentru fiecare proces, cte un rol n
procesul de excreie.( 2p )
2. Numii reflexul de eliminare a urinei; preciza i cte dou efecte ale stimulrii simpaticului i
parasimpaticului asupra vezicii urinare.( 2p )
C. Itemi cu alegere simpl ( ncercuii rspunsul corect) ( 4p )
1. Secreia tubular se realizeaz la nivelul:
a. corpusculului renal
b. pelvisului renal
c. tubului urinifer
d. vezicii urinare
2. Reabsorbia tubular reprezint trecerea substanelor din:
a. capilarele glomerulare n capsula Bowman
b. capilarele peritubulare n tubii uriniferi
c. capsula Bowman n capilarele glomerulare
d. tubii uriniferi n capilarele peritubulare
3.Prezena bacteriilor la nivelul vezicii urinare determin:
a. anexita
b. cistita
c. otita
d. nefrita
4. Se resorb pasiv la nivel renal:
a. aminoacizii
b. ionii de clor
c. ionii de sodiu
d. vitaminele
105

D. Itemi cu alegere dual .Citii urmtoarele fraze i ncercuii rspunsul corect. n cazul n care
afirmaia este fals, modificai parial afirmaia astfel nct aceasta s devin adevrat. 10 p
1. Cistita se manifest prin urinri dese i dureroase. ( A / F )
2. Capilarele glomerulare asigur procesul de ultrafiltrare al sngelui. ( A / F )
3. Ultrafiltrarea glomerular are loc la nivelul tubului urinifer. ( A / F )
4. Urina primar este o soluie concentrat, rezultat n prin procesul de ultrafiltrare glomerular.(A / F )
5. n urma procesului de ultrafiltrarre glomerular se obine urina primar. ( A / F )
Subiectul II ( 30p ) ntrebri structurate i probleme
A. ( 12p ) Excreia este realizat de sistemul excretor.
a. enumerai cele trei etape ale formrii urinei ( 3p )
b. precizai o asemnare i o deosebire ntre urina primar i urina final( 3p )
c. explicai rolul ADH ului n formarea urinei ( 4p )
d. precizai n ce zon a rinichiului se gsesc piramidele Malpighi i din ce sunt ele formate.(2p
B. ( 18p )La un adult, n structura unui rinichi cu 10 piramide Malpighi, se gsesc 1 milion de nefroni,
prin care trec zilnic 90 l de snge. Dac fiecare piramid Malpighi colecteaz urin de la un numr
egal de nefroni i plasma reprezint 60 % din volumul sangvin, stabilii:
a. cantitatea de plasm, n ml, filtrat ntr-o piramid n 12 ore ( 6p )
b. cantitatea de plasm, n ml, filtrat ntr-un nefron n 12 ore( 4p )
c. cantitatea de plasm, n litri, filtrat n 24 de ore de cei doi rinichi ( 4p )
d.completai problema cu o cerin pe care o formulai voi. Rezolvai cerina pe care ai propus-o.(4p)
Subiectul III ( 30 p ) ntrebri structurate i minieseu
A. ( 12p ) Miciunea este procesul prin care urina este eliminat din vezica urinar.
a. numii procesul prin care se formeaz urina primar ( 2p )
b. precizai diferena dintre compoziia plasmei i cea a urinei primare ( 3p )
c. enumerai componentele tubului urinifer ( 3p )
d .construii 2 enunuri afirmative dintre care un enun adevrat i unul fals. Folosii, n acest scop,
informaii referitoare la urmtoarele coninuturi:
1. Excreia formarea urinei; 2. Excreia boli ale sistemului excretor
Se va construi cte un enun din fiecare coninut.( 4p )
B. ( 18 p )Formarea urinei se realizeaz n trei etape.
a. definii procesul de reabsorbie tubular ( 2p )
b. scriei dou afeciuni endocrine manifestate prin poliurie ( 4p )
c. alctuii un minieseu intitulat Miciunea. n acest scop, enumerai 8 noiuni specifice acestei teme i
construii, cu ajutorul acestora, un text coerent, format din 3-4 fraze, folosind corect i n corelaie
noiunile enumerate.( 12 p)
REPRODUCEREA
NTREBRI RECAPITULATIVE
1. Cum se numesc organele reproductoare ( gonadele ) feminine i cele masculine?
2. n ce const funcia exocrin i endocrin a gonadei feminine?
3. n ce const funcia exocrin i endocrin a gonadei masculine?
4. Enumerai componentele sistemului reproductor feminin.
5. Enumerai componentele sistemului reproductor masculin.
6. Precizai unde sunt localizate gonadele feminine i din ce sunt alctuite.
7. Care sunt fazele ciclului ovarian i ce procese au loc n fiecare faz?
8. Unde sunt localizate trompele uterine i ce rol au ele?
9. Care sunt fazele ciclului uterin i ce procese au loc n fiecare faz?
10. Ce reprezint fecundaia i unde se realizeaz ea?
11. Unde sunt localizate gonadele masculine i din ce sunt ele formate?
12. Clasificai i enumerai cile spermatice.
13. Ce este prostata, unde este localizat i ce rol are?
14. Ce este nidaia?
15. Cum se realizeaz schimburile nutritive dintre mam i ft?
16. Care sunt metodele temporare i definitive de contracep ie?
106

17. Ce este anexita i cum se manifest ea?


18. Ce este adenomul de prostat i cum se manifest el?
19. Enumerai cteva modaliti de prevenire a bolilor sistemului reproductor.
20. Ce rol au serviciile de planificare familial?
MODELE DE ITEMI
Subiectul I
A. Itemi de completare ( completai spaiile punctate cu noiunile corespunztoare )
1. Gonadele au funcie mixt, ele produc att ............................................ ct i ....................................
2. Ciclul ovarian are trei faze: faza ............................................., ovulaia i faza ....................................
3. Trompele uterine sunt situate ntre ..................................................... i .............................................
4. Uterul este situat n pelvis, ntre .......................................................... i .............................................
5. Ciclul uterin are trei faze: faza ..........................................., faza proliferativ i faza ................. ..........
6. n faza .................................................. a ciclului uterin are loc ................................mucoasei uterine.
7. Fecundaia const n unirea ....................................................... cu .....................................................
8. Lobulii testiculari sunt formai din tubi .................................................. i celule ................................
9. Glandele anexe ale sistemului reproductor masculin sunt: ......................................... i ....................
10. Ovulaia const n ruperea ........................ i expulzarea ovulului, care este captat de ......................
11. Dac ovulul nu a fost fecundat, corpul ................................. se transform n corp ...........................
B. Itemi cu rspuns scurt
1. Dai un exemplu de gland anex ale sistemului reproductor masculin i preciza i rolul ei.
2. Numii dou ci spermatice extratesticulare.
3. Numii dou structuri prin care se realizeaz schimburile nutritive dintre mam i ft.
4. Numii o afeciune a sistemului reproductor feminin i precizai dou simptome ale acestei afec iuni.
5. Numii o afeciune a sistemului reproductor masculin i precizai dou simptome ale acestei afec iuni.
6. Numii gonada masculin i precizai care este func ia ei exocrin i endocrin.
7. Numii dou metode contraceptive temporare i dou definitive.
C. Itemi cu alegere simpl ( ncercuii rspunsul corect )
1. Gonadele masculine sunt:
a. ovarele
b. ovulele
c. spermatozoizii
d. testiculele
2. Ovarul:
a. este situat n cavitatea pelvian ( pelvis )
b. este organ nepereche
c. produce gamei masculini
d. secret hormonul foliculostimulant ( FSH )
3. Spermatozoizii se formeaz n:
a. ovar
b. prostat
c. vezicula seminal
d. testicul
4. Funcia endocrin a ovarului presupune:
a. maturarea foliculului ovarian
b. formarea corpului galben
c. secreia de progesteron
d. secre ia de hormon foliculostimulant( FSH )
5. Prostata este:
a. locul de formare a spermatozoizilor
b. o gland cu secre ie endocrin
c. organul copulator masculin
d. gland anex situat sub vezica urinar
6. Ovulaia este stimult de:
a. hormonul antidiuretic ( ADH )
b. hormonul luteinizant ( LH )
c. hormonul foliculostimulant ( FSH )
d. hormonul tirostimulin ( TSH )
7. Hormonul sexual secretat de testicul este:
a. estrogenul
b. hormonul luteinizant ( LH ) c. progesteronul
d. testosteronul
8. Anex a sistemului reproductor feminin este:
a. vezicula seminal b. glanda mamar
c. vaginul
d. vulva
9. Anexita afecteaz:
a. trompa uterin
b. uterul
c. vaginul
d. vezica urinar
10. Este gland anex a sistemului reproductor masculin:
a. ovarul
b. prostata
c. testiculul
d. uterul
11. Procesul de ovulaie reprezint:
a. expulzarea ovulului din ovar
b. fecunda ia ovulului
c. formarea celulei ou
d. formarea ovulului
107

12.Nidaia este procesul prin care:


a. ovulul se fixeaz de trompa uterin
b. spermatozoidul se une te cu ovulul
c. ovulul se fixeaz n mucoasa uterin
d. celula ou segmentat ( preembrion ) se fixeaz n mucoasa uterin
13. Ovarele:
a. sunt celule reproductoare
b. se continu cu uterul
c. sunt situate n pelvis
d. au n zona medular foliculi ovarieni
14. Uterul:
a. este organ pereche
b. se afl ntre vezica urinar i rect
c. are musculatur striat
d. apar ine organelor genitale externe
15. Faza menstrual:
a. este prima faz a ciclului uterin
b. const n eliminarea ovulului din ovar
c. dureaz pn n momentul ovulaiei
d. este prima faz a ciclului ovarian
16. Spermatozoizii se formeaz n:
a. vezicula seminal
b. epididim
c. lobulul testicular
d. prostat
D. Itemi cu alegere dual .Citii urmtoarele fraze i ncercuii rspunsul corect. n cazul n care
afirmaia este fals, modificai parial afirmaia astfel nct aceasta s devin adevrat.
1. Anexitele sunt cauzate de infecii microbiene ale uterului. ( A / F )
2. Ovarele sunt glande mixte, localizate n cavitatea pelvian. ( A / F )
3. Prin funcia endocrin, ovarul produce ovulele. ( A / F )
4. Nidaia presupune implantarea preembrionului n peretele uterin. ( A / F )
5. Prin fucia exocrin, testiculul produce testosteron. ( A / F )
6. Planificarea familial const n utilizarea mijloacelor contraceptive. ( A / F )
7. Naterea este procesul fiziologic prin care se realizeaz expulzia ftului. ( A / F )
8. Cile genitale feminine sunt: trompele uterine, uterul i ovarul. ( A / F )
9. Spermatozoizii reprezint secreia endocrin a testiculului. ( A / F )
Subiectul II ntrebri structurate i probleme
A. 1. Ovarele i testiculele sunt gonadele celor dou sexe.
a. enumerai cile genitale feminine
b. precizai dou caracteristici sexuale secundare feminine
c. numii dou metode contraceptive definitive
d. enumerai cile genitale masculine intratesticulare.
2. Ovarele sunt glande cu secreie mixt.
a. numii organul genital extern feminin
b. precizai n ce const funcia exocrin a ovarului
c. precizai n ce const funcia endocrin a ovarului
d. enumerai dou metode contraceptive temporare.
3. Testiculele sunt organele reproductoare masculine.
a. precizai localizarea testiculelor
b. precizai dou caracteristici sexuale secundare masculine
c. stabilii corelaia dintre heterozomul coninut de gametul masculin ce particip la fecunda ie i sexul
viitorului copil
c. precizai o asemnare i o deosebire dintre game ii feminini i game ii masculini.
B. 1. tiind c o femeie are 30 de ani, un ciclu menstrual periodic la 29 de zile, prima ovula ie a avut
loc la vrsta de 13 ani i la fiecare ciclu s-a maturizat un singur ovul, stabili i:
a. numrul minim de ovule care s-ar putea maturiza pn la aceast vrst
b. vrsta la care se termin perioada fertil tiind c femeia mai are 260 de foliculi ovarieni la 30 de ani.
c. denumirea etapelor ciclului ovarian
d. completai problema cu o cerin pe care o formulai voi; rezolvai cerina pe care ai propus-o.
2. O femeie de 46 de ani are un ciclu menstrual regulat de 30 de zile. Prima ovula ie a avut loc la
vrsta de 12 ani i la fiecare ciclu s-a maturizat un singur ovul. Stabili i:
a. perioada n care femeia a fost fertil
b. numrul minim de ovule care s-ar putea maturiza pn la aceast vrst
c. denumirea etapelor ciclului uterin
108

d. completai problema cu o cerin pe care o formulai voi; rezolvai cerina pe care ai propus-o.
3. Din cei 450 000 de foliculi ovarieni primordiali coninui de ambele ovare ale unei femei, se
maturizeaz 426 de ovule. Stabilii:
a. numrul ovulaiilor unei femei de 25 de ani, dac prima ovula ie a survenit la vrsta de 14 ani i ciclul
menstrual al femeiii este regulat i are 30 de zile.
b. vrsta la care se instaleaz menopauza.
c. precizai ce reprezint fecundaia i unde are ea loc
d. completai problema cu o cerin pe care o formulai voi; rezolvai cerina pe care ai propus-o.
Subiectul III ntrebri structurate i minieseuri
A. 1. Sistemul reproductor are rol n perpetuarea speciei.
a. precizai localizarea gonadei masculine i a gonadei feminine
b. denumii gameii masculini i gameii feminini
c. caracterizai o boal a sistemului reproductor feminin, preciznd: denumirea bolii, o cauz, o
manifestare i un mod de prevenire.
d. construii 2 enunuri afirmative dintre care un enun adevrat i unul fals. Folosii, n acest scop,
informaii referitoare la urmtoarele coninuturi: 1. Contracep ia; 2. Concep ia
Se va construi cte un enun din fiecare coninut.
2. Reproducerea este asigurat de sistemul reproductor.
a. precizai unde sunt localizate trompele uterine i ce rol au ele
b. stabilii n ce const funcia endocrin a ovarului i func ia endocrin a testiculului
c. notai rolul hormonului foliculostimulant asupra sistemului reproductor feminin
d. construii 2 enunuri afirmative dintre care un enun adevrat i unul fals. Folosii, n acest scop,
informaii referitoare la urmtoarele coninuturi:
1. Compoentele sistemului reproductor feminin; 2. Funcia exocrin a ovarului
Se va construi cte un enun din fiecare coninut.
B. 1. Sistemul reproductor este format din gonade i ci genitale.
a. enumerai cile genitale intratesticulare
b. precizai n ce const funcia exocrin a gonadei masculine
c. alctuii un minieseu intitulat Metodele contraceptive . n acest scop, enumerai 8 noiuni specifice
acestei teme i construii, cu ajutorul acestora, un text coerent, format din 3-4 fraze, folosind corect i n
corelaie noiunile enumerate.
2. Reproducerea este o funcie a organismului ce are ca finalitate perpetuarea speciei.
a. enumerai cile genitale extratesticulare
b. explicai importana planificrii familiale
c. alctuii un minieseu intitulat Sistemul reproductor masculin . n acest scop, enumerai 8 noiuni
specifice acestei teme i construii, cu ajutorul acestora, un text coerent, format din 3-4 fraze, folosind
corect i n corelaie noiunile enumerate.
3. Sistemul reproductor are loc n perpetuarea speciei.
a. precizai din ce sunt formate testiculele
b. explicai motivul pentru care dereglarea activit ii hipofizei poate afecta activitatea gonadelor
c. alctuii un minieseu intitulat Sntatea reproducerii . n acest scop, enumerai 8 noiuni specifice
acestei teme i construii, cu ajutorul acestora, un text coerent, format din 3-4 fraze, folosind corect i n
corelaie noiunile enumerate.
TEST REPRODUCERE acumuleaz ct mai multe puncte!
Subiectul I ( 30 p )
A. Itemi de completare ( completai spaiile punctate cu noiunile corespunztoare ) ( 12p)
1. Ovarul este localizat n .............................................................. i este o gland ...................................
2. Testiculul reprezint .......................................................... i produce gamei numii ...............................
3. Testiculul este localizat n ............................................ i este o gland cu secreie ................................
4. Gonada feminin este reprezentat de ......................................... iar cea masculin de ........................
5.Testiculul este considerat o gland mixt deoarece produce ........................................ i ......................
6. Secreia exocrin a ovarului este .... iar secreia endocrin este reprezentat de ........... i ................
B. Itemi cu rspuns scurt( 4 p )
1. Numii gonada feminin i precizai care este func ia ei exocrin i endocrin.
109

2. Numii calea urogenital la brbai i precizai ce rol are.


C. Itemi cu alegere simpl ( ncercuii rspunsul corect) ( 4p )
1. Secreia testosteronului este stimulat de hormonul:
a. foliculostimulant ( FSH ) b. luteinizant ( LH ) c. somatotrop ( STH ) d. tirostimulina (TSH)
2. Nidaia are loc n:
a. ovar
b. uter
c. trompa uterin
d. vagin
3. Este o gland anex a sistemului reproductor masculin:
a. glanda mamar
b. ovarul
c. prostata
d. uretra
4. Fecundaia are loc la nivelul:
a. colului uterin
b. ovarului
c. trompei uterine
d. vaginului
D. Itemi cu alegere dual .Citii urmtoarele fraze i ncercuii rspunsul corect. n cazul n care
afirmaia este fals, modificai parial afirmaia astfel nct aceasta s devin adevrat. (10 p)
1. Ovulaia reprezint producerea de hormoni estrogeni. ( A / F )
2. Spermatozoidul fecundeaz ovulul n uter. ( A / F )
3. Anexita este o inflamaie a glandelor anexe ale sistemului reproductor masculin. ( A / F )
4. Ovulul este gametul ce determin sexul produsului de concep ie. ( A / F )
5. Ovulul se unete cu spermatozoidul prin fecundaie, n trompa uterin. ( A / F )
Subiectul II ( 30p ) ntrebri structurate i probleme
A. ( 12p )Reproducerea este o funcie a organismului uman
a. enumerai dou glande anexe ale sistemului reproductor masculin( 4p )
b. identificai o asemnare i o deosebire funcional ntre conductele genitale masculine i feminine(4p)
c. precizai unde sunt localizate ovarele( 2p )
d. precizai care sunt gonadele sistemului reproductor masculin.( 2p )
B. ( 18p )tiind c perioada de fertilitate a unei femei este cuprins ntre 14 i 50 de ani, stabili i:
a. numrul minim de ovule care s-ar putea maturiza n acest interval, considernd c ciclurile menstruale
au fost regulate i la fiecare ciclu s-a maturizat un singur ovul.( 6p )
b. dou modificri care intervin n timpul sarcinii la o femeie.( 4p )
c. dou modificri ce caracterizeaz menopauza.( 4p )
d.completai problema cu o cerin pe care o formulai voi; rezolvai cerina pe care ai propus-o.( 4p )
Subiectul III ( 30 p ) ntrebri structurate i minieseu
A. ( 12p )Reproducerea sexuat asigur perpetuarea speciei.
a. numii gonada feminin i gonada masculin.( 2p )
b. indicai doi hormoni care influeneaz dezvoltarea gonadelor ( glande sexuale )( 2p )
c. caracterizai o boal a sistemului reproductor masculin, preciznd: denumirea bolii, o cauz, o
manifestare i un mod de prevenire.( 4p )
d .construii 2 enunuri afirmative dintre care un enun adevrat i unul fals. Folosii, n acest scop,
informaii referitoare la urmtoarele coninuturi:
1. Sntatea reproducerii planificarea familial; 2. Sistemul reproductor componente
Se va construi cte un enun din fiecare coninut.( 4p )
B. ( 18 p )Reproducerea este proprietatea fundamental a organismului care se realizeaz prin
participarea a doi indivizi de sex diferit.
a. enumerai glandele anexe ale sistemului reproductor masculin i preciza i rolul lor ( 4p )
b. numii dou metode cotraceptive temporare ( 2p )
c. alctuii un minieseu intitulat Sistemul reproductor feminin. n acest scop, enumerai 8 noiuni
specifice acestei teme i construii, cu ajutorul acestora, un text coerent, format din 3-4 fraze, folosind
corect i n corelaie noiunile enumerate.( 12p )
B. TESTE DE EVALUARE PE CAPITOLE CLASA a XII-a
- GENETIC I ECOLOGIE UMAN
GENETIC MOLECULAR
STRUCTURA I FUNCIILE ACIZILOR NUCLEICI
NTREBRI RECAPITULATIVE
1. Numii tipurile de acizi nucleici cunoscute.
2. Denumii unitile structurale din care sunt alctui i acizii nucleici.
110

3. Enumerai elementele componente ale unitii structurale a acizilor nucleici de la ntrebarea 2.


4. Ce substan se formeaz prin combinarea unei baze azotate cu o pentoz?
5. De cte tipuri sunt bazele azotate?
6. Ce diferene exist ntre acizii nucleici, n ceea ce prive te bazele azotate?
7. Ce diferene exist ntre acizii nucleici n ceea ce prive te pentoza con inut?
8. Cum se realizeaz legtura dintre dou nucleotide n cadrul aceluia i lan polinucleotidic.
9. Explicai termenii de antiparalele i complementare atribui i celor dou catene ale moleculei de
A.D.N.
10. Precizai cele 4 tipuri de legturi de hidrogen care exist n macromolecula de A.D.N.
11. Precizai n ce condiii se realizeaz denaturarea i renaturarea moleculei de A.D.N
12. Ce importan prezint obinerea de hibrizi moleculari ntr-un amestec de catene de A.D.N de la specii
diferite.
13. Cum se numete sinteza A.D.N ului i n ce condiii se realizeaz.
14. Explicai dogma central a geneticii, figurat n urmtoarea schem: A.D.N A.R.Nproteine.
15. Din ce este alctuit codul genetic i care este rolul su?
16. Din ce este alctuit un codon i care este rolul acestuia?
17. Enumerai i explicai caracteristicile codului genetic.
18. Stabilii diferenele dintre transcripia la procariote i transcrip ia la eucariote.
19.Enumerai i caracterizai etapele translaiei.
20. Enumerai tipurile de A.R.N i precizai rolul fiecrui tip.
MODELE DE ITEMI
Subiectul I
A. Itemi de completare ( completai spaiile punctate cu noiunile corespunztoare )
1. Transcripia este o etap n sinteza ....................... care se desfoar n .............................. celulei.
2. Translaia are ca rezultat un lan de ...................................... i se desfoar n ..................... celulei.
3. Bazele azotate pirimidinice din structura A.D.N ului sunt : .................................... i .........................
4. Pentozele din structura chimic a nucleotidelor sunt: ...................................... i ...............................
5. Bazele azotate pirimidinice din structura A.R.N ului sunt: ...................................... i ........................
6. Adenina este o baz azotat .................................., iar citozina este o baz azotat .........................
7. Funcia heterocatalitic a materialului genetic const n decodificarea informa iei prin dou
procese: ................................................................................................. i
.............................................................
8. Maturarea A.R.N ului premesager presupune eliminarea ...........................i asamblarea ..................
9. A.R.N ul de transfer are aspect morfologic de ....................................... i, spre deosebire de A.D.N,
are, n compoziia chimic, baza azotat pirimidinic numit ..................................................................... .
10. Bazele azotate purinice sunt: ................................................................. i ...........................................
11. Structura primar a A.D.N ului este ........................................................ iar structura secundar
este ........................................................................................................................, sub forma unui dublu
helix.
12. Cele dou catene ale macromoleculei de A.D.N sunt ..................................... i ..................................
13. Sinteza A.D.N ului se numete ........... i se realizeaz dup modelul .................................................
14. Enzima A.D.N polimeraza particip la procesul de ..................................................., iar enzima A.R.N
polimeraza particip la procesul de ..............................................................................................................
15. Codonul este alctuit din trei ................................................... alturate care determin poziia unui
................................................................................................................................... n molecula proteic.
16. Codul genetic este .................................., ceea ce nseamn c doi .......... nu au nucleotide n comun.
17. La procariote, prin transcripie se copiaz informa ia genetic a ................................. gene, iar la
eucariote se copiaz informaia genetic a .................................................................................... gene.
18. Activarea unui aminoacid se realizeaz prin reac ia acestuia cu molecula de .............. , sub aciunea
enzimei ......................................................................................................................................................
19. Elongarea catenei polipeptidice const n formarea legturilor ................... ntre doi .....................
B. Itemi cu rspuns scurt
1. Numii dou caracteristici ale codului genetic i explica i-le.
2. Numii dou caracteristici ale celor dou catene ale macromoleculei de A.D.N i explica i-le.
111

3. Numii dou tipuri de A.R.N i precizai pentru fiecare tip rolul lor.
4. Numii dou tipuri de legturi dintre bazele azotate i da i cte un exemplu pentru fiecare tip .
C. Itemi cu alegere simpl ( ncercuii rspunsul corect )
1. Baz azotat prezent doar n A.D.N este:
a. adenina
b. citozina
c. timina
d. guanina
2. Baz azotat pirimidinic specific A.R.N ului este:
a. adenina
b. citozina
c. timina
d. uracilul
3. A.R.N ul nuclear mic:
a. are rol n transportul aminoacizilor
b. are rol n maturarea A.R.N ului mesager
c. intervine n funcionarea nucleului la procariote
d. se gse te n ribozomi
4. n A.R.N ul de tranfer se pot forma puni duble de hidrogen ntre:
a. adenin i guanin b. adenin i timin
c. citozin i guanin d. uracil i adenin
5. La eucariote, n procesul de transcripie, intervine enzima:
a. A.D.N polimeraza b. aminoacil sintetaza
c. A.R.N polimeraza d. peptid polimeraza
6. Aminoacizii sunt activai n translaie sub aciunea enzimei:
a. A.D.N polimeraza
b. aminoacil sintetaza
c. A.R.N polimeraza
d. peptid polimeraza
7. Dublarea cantitii de A.D.N corespunde:
a. replicaiei
b. transcripiei
c. transla iei
d. renaturrii
8. Procesul de maturare a A.R.N ului mesager are loc:
a. n citoplasm
b. n nucleu
c. prin asamblarea intronilor
d. prin eliminarea exonilor
9. Anticodonul reprezint:
a. un fragment din catena A.D.N-ului
b. por iunea central a A.R.N ului mesager
c. o regiune complementar unui codon
d. locul de legare a aminoacidului
10. Denatureaz mai uor legturile dintre:
a. adenin i citozin
b. citozin i uracil
c. guanin i citozin d. timin i adenin
11. Sinteza proteinelor:
a. are ca prim etap transcripia
b. presupune renaturarea A.R.N ului mesager precursor
c. se finalizeaz n nucleoplasm
d. se realizeaz dup modelul semiconservativ
12. A.D.N ul denaturat dintr-o soluie rcit treptat:
a. are aspect de frunz de trifoi
b. are structur bicatenar
c. i poate reface punile de hidrogen
d. prezint nucleotide cu uracil
13. Molecula de A.D.N este stabil deoarece:
a. catenele sunt antiparalele
b. con ine patru baze azotate
c. informaia genetic este copiat n sensul 5 ' 3 '
d. cele dou catene sunt legate prin puni de hidrogen
14. Replicaia A.D.N-ului:
a. necesit variaii de temperatur
b. se face dup modelul conservativ
c. implic prezena A.R.N polimerazei
d. duce la dublarea cantit ii de A.D.N
15. Alegei afirmaia corect:
a. A.R.N ul de transfer este dublu catenar
b. A.D.N ul rmne permanent n stare de dublu helix
c. A.R.N ul mesager se sintetizeaz n citoplasm prin transla ie
d. A.R.N ul viral este materialul genetic la virusul gripal
D. Itemi cu alegere dual .Citii urmtoarele fraze i ncercuii rspunsul corect. n cazul n care
afirmaia este fals, modificai parial afirmaia astfel nct aceasta s devin adevrat.
1. A.R.N polimeraza are rol n denaturarea A.D.N ului. ( A / F )
2. Copierea informaiei genetice de pe o caten de A.D.N se realizeaz sub ac iunea A.D.N polimerazei.
( A/ F )
3. A.D.N polimeraza intervine n procesul de transla ie. ( A / F )
4. Replicaia A.D.N ului are loc prin nclzire, la temperaturi de 95 0 C. ( A / F )
5. A.R.N ul mesager are o greutate molecular variabil. ( A / F )
6. Uracilul este o baz azotat purinic specific A.R.N ului. ( A / F )
112

7. A.R.N ul ribozomal copiaz informaia genetic de pe o caten de A.D.N. ( A / F )


8. Codul genetic prezint patru codoni de stop. ( A / F )
9. Bazele azotate ce realizeaz legturi duble de hidrogen sunt adenina i guanina. ( A / F )
10. n structura A.D.N ului, citozina i guanina formeaz puni duble de hidrogen. ( A / F )
11. Transcripia A.D.N ului la eucariote se desfoar n nucleu. ( A / F )
12. Denaturarea determin formarea punilor de hidrogen ntre nucleotide complementare. ( A / F )
13. Transportul aminoacizilor la nivelul ribozomilor este realizat de A.R.N ul ribozomal. ( A /F )
14. Timina este baza azotat pirimidinic specific pentru molecula de A.R.N. ( A / F )
15. O molecul de A.D.N, n care procentul legturilor triple este ridicat, necesit o temperatur mai mare
de denaturare. ( A / F )
16. A.R.N ul mesager copiaz informaia genetic a unei macromolecule de A.D.N. ( A / F )
17. A.R.N ul de transfer copiaz informaia genetic a unei macromolecule de A.D.N. ( A / F )
18. Nucleotida este format dintr-un radical fosforic i o nucleosid. ( A / F )
19. Nucleotidele A.D.N ului se deosebesc de nucleotidele A.R.N-ului prin tipurile de baze purinice.
(A / F)
20. A.D.N polimeraza intervine n procesul de transla ie. ( A / F )
Subiectul II ntrebri structurate i probleme
A. 1. Ribozomii sunt organite celulare implicate n sinteza proteinelor.
a. numii tipul de acid nuclei care intr n alctuirea ribozomilor
b. precizai tipul de acid nucleic care transport aminoacizii activa i la ribozomi
c. denumii enzima care particip la activarea aminoacizilor
d. precizai denumirea legturii care se formeaz ntre doi aminoacizi n molecula proteic.
2. Se d urmtoarea secven de nucleotide din catena de A.D.N 3 - TAC.TCC. CCG. GAT. ATG.
ATT 5.
a. scriei succesiunea nucleotidelor din ARN ul mesager ob inut prin transcripia catenei de A.D.N 3 - 5
b. identificai i numerotai codonii ARN-ului mesager i anticodonii de ARN-de transport corespunztori
c. precizai numrul de aminoacizi ce intr n structura proteinei, format n urma transla iei catenei de
A.R.N mesager
d. precizai cum se numete primul aminoacid codificat i ce se poate ntmpla cu el ulterior.
3. Se d urmatoarea secven de nucleotide din catena de A.D.N 5 CTC.TGG.GCC. AAG. TGA
3.
a. scriei succesiunea nucleotidelor din catena complementar de A.D.N 3' - 5'
b. scriei succesiunea nucleotidelor din ARN-m obinut prin transcriptia catenei de A.D.N 3- 5
c. identificai i numerotai codonii ARN-m si anticodonii ARN-t corespunzatori
d.explicati necesitatea maturarii ARN-m, in procesul sintezei proteice la eucariote.
4. A.D.N ul este un acid nucleic cu rol n ereditate.
a. enumerai componentele unei nucleotide
b. precizai tipurile de legturi de hidrogen care se stabilesc ntre bazele azotate complementare
c. precizai o asemnare i o deosebire ntre A.D.N i A.R.N
d. reprezentai schematic dogma central a geneticii.
5. O caten polipeptidic are o succesiune de aminoacizi, codificai de codonii din urmtoarea
molecul de ARNm: ACG UAU GGU AAC. Stabilii urmtoarele:
a. succesiunea nucleotidelor din catena de ADN care a fost copiat de acest ARNm
b. succesiunea nucleotidelor din catena de ADN complementar catenei de ADN copiate
c. numrul moleculelor de aminoacizi prezeni n catena polipeptidic
d. stabilii anticodonii moleculelor de A.R.N de tranport, corespunztori codonilor din molecula de A.R.N
mesager.
B.1. O molecul de A.D.Nbicatenar ce conine 1 600 nucleotide este transcris ntr-o molecul de
A.R.N mesager. tiind c numrul nucleotidelor cu adenin reprezint 25 % din numrul de
nucleotide al catenei de A.D.N ce va fi transcris, iar cele cu timin sunt de dou ori mai multe dect
cele cu adenin. Stabilii:
a. numrul de nucleotide cu uracil coninute de fragmentul de A.R.N mesager transcris
b. n cazul transcripiei, cte legturi duble i triple se stabilesc ntre A.D.N i A.R.N ul mesager
c. cte nucleotide cu riboz va conine A.R.N ul mesager sintetizat
113

d. completai problema cu o cerin pe care o formulai voi; rezolvai cerina pe care ai propus-o.
2. n structura unei macromolecule de A.D.N bicatenar de 2100 nucleotide, 30% dintre acestea conin
adenin.
a. stabilete numrul de nucleotide care conin citozin, din macromolecula de A.D.N
b. precizeaz numrul de nucleotide ce conin uracil din molecula de A.R.N-m care a copiat informaia,
tiind c adenina din catena de A.D.N copiat reprezint 20%.
c. stabilete numrul codonilor din A.R.Nm care au copiat informaia
d. completai problema cu o cerin pe care o formulai voi; rezolvai cerina pe care ai propus-o.
3. O secven de nucleotide a unei catene de A.D.N conine 1350 nucleotide
a. calculai numrul de nucleotide cu guanin, tiind c macromolecula de A.D.N conine 20 % nucleotide
cu timin
b. numrul de codoni din molecula de A.R.N m complementar
c. cum influeneaz cantitatea de guanin coninut ntr-o molecul de A.D.N gradul de stabilitate al
acesteia la aciunea agenilor denaturai
d. completai problema cu o cerin pe care o formulai voi; rezolvai cerina pe care ai propus-o.
4. O molecul de A.D.N bicatenar este alctuit din 3 000 de nucleotide, dintre care 600 con in
guanin. Stabilii urmtoarele:
a. numrul de nucleotide care conin adenin
b. numrul de legturi duble i de legturi triple din molecula de A.D.N
c. un argument n favoarea stabilitii fizice mai mari a moleculei de A.D.N fa de molecula de A.R.N
d. completai problema cu o cerin pe care o formulai voi; rezolvai cerina pe care ai propus-o
Subiectul III ntrebri structurate i minieseuri
A. 1. Acizii nucleici sunt macromolecule formate din uniti chimice numite nucleotide.
a. denumii bazele azotate purinice i pirimidinice din structura A.D.N -ului
b. precizai o asemnare i o deosebire ntre compozi ia chimic a moleculei de A.D.N i cea de A.R.N
c. precizai cum se obine A.D.N ul denaturat
d. construii 2 enunuri afirmative dintre care un enun adevrat i unul fals. Folosii, n acest scop,
informaii referitoare la urmtoarele coninuturi:
1. Renaturarea A.D.N ului; 2. Transcripia la eucariote
Se va construi cte un enun din fiecare coninut.
2. Codul genetic cuprinde totalitatea codonilor.
a. definii noiunea de codon i precizai numrul de codoni ai codului genetic
b. enumerai codonii de stop ai codului genetic
c. argumentai afirmaia: Codul genetic realizeaz legtura dintre A.D.N i proteine
d. construii 2 enunuri afirmative dintre care un enun adevrat i unul fals. Folosii, n acest scop,
informaii referitoare la urmtoarele coninuturi:
1. Caracteristicile codului genetic; 2. Translaia
Se va construi cte un enun din fiecare coninut.
3. Funcia heterocatalitic a acizilor nucleici este reprezentat de sinteza proteinelor.
a. numii cele dou etape ale sintezei proteice
b. explicai procesul maturrii A.R.Nm, n timpul sintezei proteice la eucariote
c. denumii enzimele care particip la etapa a doua a sintezei de proteine i preciza i rolul lor
d. construii 2 enunuri afirmative dintre care un enun adevrat i unul fals. Folosii, n acest scop,
informaii referitoare la urmtoarele coninuturi:
1. Structura A.D.N tipuri de legturi; 2. Transportul aminoacizilor la locul sintezei de proteine
Se va construi cte un enun din fiecare coninut.
4. Acizii nucleici stau la baza transmiterii caracterelor ereditare.
a. precizai deosebirea structural dintre A.R.N m precursor i A.R.N m matur
b. definii translaia
c. precizai n ce const funcia autocatalitic a A.D.N ului
d. construii 2 enunuri afirmative dintre care un enun adevrat i unul fals. Folosii, n acest scop,
informaii referitoare la urmtoarele coninuturi:
114

1. Funcia heterocatalitic a A.D.N ului; 2. Rolul A.R.N m


Se va construi cte un enun din fiecare coninut.
B. 1. Replicaia A.D.N ului corespunde funciei autocatalitice a materialului genetic.
a. numii modelul propus pentru explicarea replicaiei A.D.N ului
b. explicai importana obinerii hibrizilor moleculari A.D.N A.D.N
c. alctuii un minieseu intitulat Replicaia A.D.N -ului . n acest scop, enumerai 8 noiuni specifice
acestei teme i construii, cu ajutorul acestora, un text coerent, format din 3-4 fraze, folosind corect i n
corelaie noiunile enumerate.
2. Funcia heterocatalitic a A.D.N ului const n sinteza de proteine.
a. definii noiunile de codon i anticodon
b. numii tipul de acid nucleic care transport aminoacizii activa i la ribozomi
c. alctuii un minieseu intitulat Sinteza proteinelor . n acest scop, enumerai 8 noiuni specifice acestei
teme i construii, cu ajutorul acestora, un text coerent, format din 3-4 fraze, folosind corect i n corelaie
noiunile enumerate.
3. Sinteza proteinelor are loc la nivelul ribozomilor.
a. stabilii o asemnare i o deosebire ntre A.R.N m precursor i catena de A.D.N pe baza creia s-a
format.
b. stabilii o cauz posibil a copierii eronate a informa iei genetice din molecula de A.D.N i explica i
modul n care aceasta poate influena sinteza unei proteine
c. alctuii un minieseu intitulat Sinteza A.R.N-ului . n acest scop, enumerai 8 noiuni specifice acestei
teme i construii, cu ajutorul acestora, un text coerent, format din 3-4 fraze, folosind corect i n corelaie
noiunile enumerate.
TEST STRUCTURA I FUNCIILE ACIZILOR NUCLEICI acumuleaz ct mai multe puncte!
Subiectul I ( 30 p )
A. Itemi de completare ( completai spaiile punctate cu noiunile corespunztoare ) ( 12p)
1. Translaia are ca rezultat un lan ........................................... i se desf oar n .......................celulei.
2. Transcripia este o etap n sinteza ..................................... care se desfoar n .................... celulei.
3. Maturarea A.R.N-ului premesager presupune eliminarea ..............................
4. n molecula unui acid nucleic, prin ataarea unui radical fosfat la o ................. rezult o .......................
5. Pentoza caracteristic macromoleculei de A.R.N este ................................................................., iar cea
caracteristic macromoleculei de A.D.N este ...............................................................................................
6. Dup tipul acidului nucleic din genom, virusurile se clasific n .................................... i
......................
B. Itemi cu rspuns scurt( 4 p )
1. Numii tipurile de baze azotate din structura acizilor nucleici; preciza i cte un exemplu pentru fiecare
tip de baz. ( 2p )
2. Numii cele dou tipuri de acizi nucleici; precizai dou deosebiri structurale ntre ei.( 2p )
C. Itemi cu alegere simpl ( ncercuii rspunsul corect) ( 4p )
1. Timina este:
a. baz azotat pirimidinic
b. baz azotat purinic
c. complementar cu uracilul
d. pentoz prezent n A.D.N
2. A.R.N ul de transport:
a. are nucleotide cu timin
b. are dou catene complementare
c. este materialul genetic pentru ribovirusuri
d. transport aminoacizii la ribozomi.
3. A.R.N ul mesager:
a. este format din dou catene polinucleotidice
b. are aspectul unei frunze de trifoi
c. copiaz informaia genetic a unei catene de A.D.N
d. se replic dup modelul semiconservativ
4. A.R.N ul mesager precursor:
a. conine att exoni ct i introni
b. este caracteristic procariotelor
c. intervine n procesul de translaie
d. se sintetizeaz prin replicare
D. Itemi cu alegere dual .Citii urmtoarele fraze i ncercuii rspunsul corect. n cazul n care
afirmaia este fals, modificai parial afirmaia astfel nct aceasta s devin adevrat. (10p )
1. A.R.N ul viral este materialul genetic al dezoxiribovirusurilor. ( A / F )
2. Replicaia A.R.N ului se realizeaz dup modelul semiconservativ. ( A / F )
115

3. A.R.N ul mesager intr n structura ribozomilor, alturi de proteine. ( A / F )


4. Procesul de maturare a A.R.N ului mesager are loc prin eliminarea exonilor i asamblarea
intronilor.( A / F )
5. Replicaia A.D.N ului reprezint funcia autocatalitic a materialului genetic. ( A / F )
Subiectul II ( 30p ) ntrebri structurate i probleme
A. ( 12p )Sinteza proteinelor este un proces controlat genetic
a. numii cele dou etape ale sintezei proteinelor ( 4p )
b. precizai dou roluri ale proteinelor ( 2p )
c. explicai procesul maturrii A.R.N ului mesager, n timpul sintezei proteice la eucariote(4p
d. explicai importana A.R.N ului mesager n procesul de sintez proteic. ( 2p )
B. ( 18p )O secven informaional de A.D.N bicatenar conine 3 000 de nucleotide, iar 600 dintre
acestea conin adenin.Stabilii:
a. numrul de nucleotide cu citozin din macromolecula de A.D.N ( 4p )
b. posibilitile de unire ale bazelor azotate din molecula de A.D.N i tipurile de legturi care se stabilesc
ntre acestea ( 4p )
c. necesitatea unei temperaturi mai ridicate, la denaturarea unei molecule de A.D.N, care con ine mai
multe nucleotide, care au ca baz azotat pirimidinic citozina. ( 4p )
d.completai problema cu o cerin pe care o formulai voi. Rezolvai cerina pe care ai propus-o. ( 6p )
Subiectul III ( 30 p ) ntrebri structurate i minieseu
A. ( 12p )Secvena unei catene de A.R.N m este 5' UCC. GUA. CCA - 3' i codific aminoacizii:
prolin, valin i serin. Acestor aminoacizi le corespund urmtorii codoni:
- prolina: CCU i CCA
- valina: GUU i GUA
- serina: UCC i UCU
a. scriei anticodonii corespunztori moleculelor de A.R.N t ale aminoacizilor da i ( 3p )
b. aezai aminoacizii corespunztori secvenei de A.R.N m dat, n ordinea sosirii lor la nivelul
ribozomilor ( 3p )
c. restabilii catena de A.D.N care a fost copiat n catena de A.R.N m dat( 2p )
d .construii 2 enunuri afirmative dintre care un enun adevrat i unul fals. Folosii, n acest scop,
informaii referitoare la urmtoarele coninuturi: 1. Replica ia A.D.N ului; 2. Tipuri de A.R.N
Se va construi cte un enun din fiecare coninut.( 4p )
B. ( 18 p )Acizii nucleici sunt responsabili de transmiterea ereditar a caracterelor de la prini la
descendeni:
a. enumerai dou funcii ale materialului genetic ( 2p )
b. definii noiunile: catene complementare, catene antiparalele ( 4p )
c. alctuii un minieseu intitulat Tipurile de ARN. n acest scop, enumerai 8 noiuni specifice acestei
teme i construii, cu ajutorul acestora, un text coerent, format din 3-4 fraze, folosind corect i n corelaie
noiunile enumerate.( 12p )
ORGANIZAREA MATERIALULUI GENETIC
NTREBRI RECAPITULATIVE
1. Enumerai cele trei stri de existen a virusurilor i caracteriza i-le.
2. Enumerai etapele multiplicrii virale.
3. Precizai cum se face multiplicarea materialului genetic viral la dezoxiribovirusuri i la ribovirusuri.
4. Precizai ce este nucleoidul i ce caracteristici prezint.
5. Ce sunt plasmidele i ce caracteristici prezint?
6.Dai exemple de plasmide i precizai importana lor.
7. Care sunt tipurile de material genetic la eucariote?
8. Din ce este alctuit cromatina i de cte tipuri este ea?
9. Caracterizai cele dou tipuri de cromatin.
10. Descriei structura unui nucleosom.
11. Ce este o cromatid i de cte tipuri sunt cromozomii n funcie de numrul de cromatide?
12. Enumerai tipurile de cromozomi dup poziia centromerului i caracteriza i-le.
13. Explicai de ce nu se pot obine hibrizi moleculari ntre A.D.N ul nuclear i cel extranuclear.
MODELE DE ITEMI
Subiectul I
116

A. Itemi de completare ( completai spaiile punctate cu noiunile corespunztoare )


1. Un nucleosom este format din proteine ......................... pe care se nfoar un segment de ............
2.Bacteriile conin dou tipuri de plasmide: .............................................. i ............................................
3. Cromozomul bacterian are form ................................... i prezint ............................ i superrsuciri.
4. Nucleoidul reprezint materialul genetic la...... i este format dintr-o singur molecul circular de ....
5. A.D.N ul extracromozomial este reprezentat de .......... i se replic ........... de A.D.N-ul cromozomial.
6. Plasmidul F se mai numete i ............................... , iar plasmidul R se mai nume te i....................... .
7. Materialul genetic extranuclear este localizat n ...................................... i .........................................
8. A.D.N ul extranuclear se replic dup modelul ........................, independent de ...............................
9. Cromozomul la eucariote conine dou tipuri de proteine: ........................................ i .......................
10. A.D.N ul cromozomului la eucariote conine dou tipuri de secvene de nucleotide: .................... , cu
rol informaional i ............................................................................................., cu rol n reglajul genetic.
11. Eucromatina este forma ............. genetic , iar heterocromatina este forma .......................... genetic.
12. Unitatea de structur a fibrei de cromatin este ............................, format dintr-un ........... histonic.
13. A.D.N ul din structura cromatinei este de dou tipuri: ............................................ ., care nconjoar
nucleosomul i .............................................................................................. , care unete doi nucleosomi .
14. Cromozomul metafazic este alctuit din dou .............................., unite ntr-un punct numit .............
15. Constricia primar delimiteaz cte dou ....................................... egale sau inegale, iar constricia
secundar delimiteaz.. ...............................................................................................................................
16. Cromozomii ........................... au centromerul plasat aproape de unul dintre capete, iar cromozomii
............................................................................................... au centromerul plasat la unul dintre capete.
B. Itemi cu rspuns scurt
1. Numii dou stri funcionale ale cromatinei i caracteriza i-le.
2. Numii dou tipuri de cromozomi n funcie de poziia centromerului i preciza i caracteristicile
acestora.
3. Numii dou tipuri de secvene de nucleotide ale A.D.N ului eucariot i preciza i rolul lor.
4. Numii dou tipuri de proteine din structura cromozomului eucariot i preciza i rolul lor.
C. Itemi cu alegere simpl ( ncercuii rspunsul corect )
1. Genomul viral este protejat de:
a. capsid
b. capsul gelatinoas
c. membran nuclear d. plasmalem
2. Plasmidele bacteriene sunt:
a. ageni patogeni ce infecteaz bacteriile
b. molecule de A.D.N monocatenar
c. entiti infecioase cu genom A.R.N
d. utilizate pentru producerea de A.D.N
recombinat
3. Eucromatina:
a. conine gene metabolic active
b. este condensat n interfaz
c. n transcriere este inactiv
d. prezint secven e repetitive
4. Plasmida bacterian:
a. este ataat de mezozom
b. prezint bucle i superrsuciri
c. este alctuit din A.D.N bicatenar circular
d. se replic dependent de cromozom
5. Capsida reprezint:
a. nveliul proteic al virusurilor
b. structur a nucleului la eucariote
c. genomul bacterian
d. membrana bacterian
6. Cromozomul bacterian:
a. conine proteine histonice
b. are form circular
c. este ataat de peretele celular
d. este alctuit din A.R.N bicatenar
7. Materialul genetic al ribovirusurilor este reprezentat de:
a. A.R.N ul mesager
b. A.R.N ul ribozomal
c. A.R.N ul de transfer
d. A.R.N ul viral
8. Materialul genetic bacterian:
a. este situat n nucleu
b. con ine cromatin
c. poate forma un plasmid
d. con ine nucleosomi
9. Genele la eucariote:
a. au n structura lor numai introni
b. con in nucleotide cu uracil
117

c. codific direct A.R.N ul mesager


d. prezint n structura lor exoni
10. Genomul viral este reprezentat de:
a. A.R.N monocatenar la reovirusuri
b. A.D.N bicatenar la virusul herpesului
c. A.R.N bicatenar la virusul gripal
d. A.D.N monocatenar la virusul mozaicul tutunului
11. Virionul :
a. reprezint virusul infecios matur
b. este alctuit din acidul nucleic aflat liber n citoplasm
c. este alctuit din acidul nucleic integrat n cromozomul celulei gazd
d. se mai numete i virus vegetativ
D. Itemi cu alegere dual .Citii urmtoarele fraze i ncercuii rspunsul corect. n cazul n care
afirmaia este fals, modificai parial afirmaia astfel nct aceasta s devin adevrat.
1. Partea activ i funcional a genomului la eucariote este heterocromatina. ( A / F )
2. Materialul genetic al bacteriilor este o molecul de A.R.N. ( A / F )
3. Virusul gripal este un ribovirus deoarece are materialul genetic reprezentat de A.R.N.(A/F )
4. Nucleosomul conin un miez format din proteine nonhistonice. ( A / F )
5. Centromerul este o structur ce unete cromatidele surori. ( A / F )
6. Cromozomii metacentrici au centromerul plasat aproape de unul dintre capete. ( A / F )
7. Bacteriile au genomul format dintr-o singur molecul de A.R.N circular. ( A / F )
8. Materialul genetic al virusurilor este reprezentat de capsida viral. ( A / F )
Subiectul II ntrebri structurate i probleme
A. 1. A.R.N ul mesager este ntlnit att la procariote, ct i la eucariote.
a. stabilii dou deosebiri ntre A.R.N ul mesager de la procariote i cel de la eucariote
b. caracterizai cromozomul eucariot, preciznd elementul structural al fibrei de cromatin
c. denumii dou tipuri de material genetic extranuclear din celula eucariot
d. prezentai dou argumente n favoarea organizrii superioare a materialului genetic la eucariote fa de
procariote.
2. Cromozomii sunt componente nucleare cu rol n transmiterea informaiei genetice.
a. enumerai substanele chimice din cromozomul eucariot
b. precizai tipurile morfologice de cromozomi, dup pozi ia centromerului
c. descriei modelul nucleosomal al fibrei de cromatin
d. denumii cele dou stri funcionale ale cromatinei i preciza i rolul fiecrui tip
3. Materialul genetic al organismelor vii este reprezentat de acizii nucleici.
a. clasificai virusurile dup tipul de acid nucleic con inut n genom i da i cte un exemplu pentru fiecare
categorie
b. identificai cinci particulariti ale cromozomului bacterian
c. denumii materialul genetic extracromozomial bacterian i preciza i dou roluri ale acestuia
d. comparai cromozomii subtelocentrici ( acrocentrici ) cu cei telocentrici, preciznd o asemnare i o
deosebire.
B.1. Considerm c o gen la eucariote este format din 8 exoni, fiecare cu cte 15 perechi de
nucleotide i 7 introni, fiecare cu cte 30 de perechi de nucleotide. Preciza i:.
a. care este % exonilor din cadrul genei date
b. numrul total de perechi de nucleotide al genei
c. numrul de codoni al ARN-m precursor i al ARN-m matur
d. completai problema cu o cerin pe care o formulai voi; rezolvai cerina pe care ai propus-o.
2. Un fragment de A.D.N este format din 12 nucleosomi. Stabili i urmtoarele.
a. numrul de proteine histonice ale fragmentului de A.D.N
b. tipul de acid nucleic care asigur legtura dintre nucleosomi
c. strile funcionale ale cromatinei la eucariote
d. completai problema cu o cerin pe care o formulai voi; rezolvai cerina pe care ai propus-o.
3. O fibr de cromatin dintr-o celul eucariot este format din 400 histone nucleosomice i o
macromolecul de A.D.N cu 20 000 nucleotide. tiind c un nucleosom este nconjurat de
140 perechi de nucleotide, stabilii urmtoarele:
a. nr. total de nucleosomi din fibra de cromatin
b. nr.total de nucleotide din inelele de A.D.N nucleosomic
118

c. nr total de nucleotide cu citozin din molecula de A.D.N nucleosomic, tiind c adenina reprezint 20
% din aceasta.
d. completai problema cu o cerin pe care o formulai voi; rezolvai cerina pe care ai propus-o.
4. Considerm c, o gen la eucariote este format din 10 exoni, fiecare cu cte 15 perechi de
nucleotide i 9 introni, fiecare cu cte 30 de perechi de nucleotide.Precizai:.
a. nr. total de nucleotide ale genei
b. nr. codoni ai ARN-m precursor
c. nr total de nucleotide cu guanin din molecula de A.R.Nm precursor , tiind c timina reprezint 30 %
din aceasta.
d. completai problema cu o cerin pe care o formulai voi; rezolvai cerina pe care ai propus-o.
5. O fibr de cromatin are 64 de proteine histonice nucleosomice, iar A.D.N internucleosomic ( linker
) dintre doi nucleosomi vecini conine 40 de perechi de nucleotide, dintre care 12 cu guanin. tiind c
A.D.N total al fibrei de cromatin are 2 992 de nucleotide, calculai:
a. numrul de nucleosomi din fibra de cromatin
b. numrul de perechi de nucleotide cu adenin din A.D.N internucleosomic al ntregii fibre de cromatin
c. numrul de perechi de nucleotide din A.D.N nucleosomic al ntregii fibre de cromatin
d. completai problema cu o cerin pe care o formulai voi; rezolvai cerina pe care ai propus-o.
Subiectul III ntrebri structurate i minieseuri
A. 1.Cromozomul este forma de organizare a materialului genetic la procariote i eucariote.
a. precizai o asemnare i o deosebire ntre cromozomul procariotelor i cel al eucariotelor
b. stabilii localizarea materialului genetic n celula procariot i n celula eucariot
c. precizai trei deosebiri ale A.D.N ului extranuclear fa de cel nuclear
d .construii 2 enunuri afirmative dintre care un enun adevrat i unul fals. Folosii, n acest scop,
informaii referitoare la urmtoarele coninuturi: 1. Tipuri de cromatin; 2. Tipuri de cromozomi
Se va construi cte un enun din fiecare coninut.
2.Componenta de baz a cromozomului eucariot este A.D.N ul.
a. enumerai alte trei componente ale cromozomului eucariot
b. numii tipurile de cromatin i precizai gradul de condensare pentru fiecare tip
c. explicai de ce nu se pot obine hibrizi moleculari ntre A.D.N nuclear i A.D.N ul extranuclear
d .construii 2 enunuri afirmative dintre care un enun adevrat i unul fals. Folosii, n acest scop,
informaii referitoare la urmtoarele coninuturi: 1.Structura cromatinei; 2. A.D.N ul extranuclear
Se va construi cte un enun din fiecare coninut.
3. Acizii nucleici reprezint materialul genetic al virusurilor.
a. definii virionul i precizai din ce este el alctuit
b. precizai o asemnare i o deosebire ntre provirus i virusul vegetativ
c. precizai cum se realizeaz replicarea materialului genetic la HIV
d. construii 2 enunuri afirmative dintre care un enun adevrat i unul fals. Folosii, n acest scop,
informaii referitoare la urmtoarele coninuturi:
1. Multiplicarea virusurilor; 2. A.R.N ul viral
Se va construi cte un enun din fiecare coninut.
B. 1. Materialul genetic prezint o anumit organizare n funcie de gradul de complexitate al
organismelor.
a. definii termenii de procariot i eucariot
b. stabilii o asemnare i o deosebire ntre cromozomul bacterian i plasmid
c. alctuii un minieseu intitulat Organizarea materialului genetic la procariote. n acest scop,
enumerai 8 noiuni specifice acestei teme i construii, cu ajutorul acestora, un text coerent, format din 34 fraze, folosind corect i n corelaie noiunile enumerate.
2. Virusurile sunt entiti infecioase, lipsite de organizare celular.
a. enumerai elementele componente ale virusului infec ios matur i preciza i cum se mai nume te aceast
form de existen viral
b. dai un exemplu de ribovirus la care acidul nucleic are structur bicatenar i un exemplu de
dezoxiribovirus la care acidul nucleic are structur monocatenar.

119

c. alctuii un minieseu intitulat Organizarea materialului genetic la virusuri. n acest scop, enumerai
8 noiuni specifice acestei teme i construii, cu ajutorul acestora, un text coerent, format din 3-4 fraze,
folosind corect i n corelaie noiunile enumerate.
3.Toate organismele vii conin material genetic.
a. localizai materialul genetic n celula procariot i n cea eucariot
b. enumerai dou caracteristici ale cromozomului la procariote
c. alctuii un minieseu intitulat Cromatina la eucariote. n acest scop, enumerai 8 noiuni specifice
acestei teme i construii, cu ajutorul acestora, un text coerent, format din 3-4 fraze, folosind corect i n
corelaie noiunile enumerate.
TEST ORGANIZAREA MATERIALULUI GENETIC acumuleaz ct mai multe puncte!
Subiectul I ( 30 p )
A. Itemi de completare ( completai spaiile punctate cu noiunile corespunztoare ) ( 12p)
1. Virusurile care conin A.D.N se numesc .................................... , iar cele care conin A.R.N
....................
2. Un nucleosom este format din proteine ............................ pe care se nfoar un segment de ...........
3. Dup tipul acidului nucleic din genom, virusurile se clasific n ........................................ i
..................
4. Cromatina prezint dou stri structurale i funcionale: ........................................ i ..........................
5. Genomul bacterian e reprezentat de un singur ............................................... de form ........................
6. Cromozomii metafazici ai eucariotelor sunt forma i din dou ...................... unite printr-un ................
B. Itemi cu rspuns scurt( 4 p )
1. Numii dou tipuri de plasmide i indicai rolul fiecreia dintre ele.( 2p )
2. Numii dou stri de existen ale virusurilor i caracteriza i le. ( 2p )
C. Itemi cu alegere simpl ( ncercuii rspunsul corect) ( 4p )
1. Plasmidele:
a. constituie materialul genetic al eucariotelor b. pot fi transferate de la o bacterie la alta
c. cuprind poriuni bicatenare de A.R.N
d. sunt alctuite din A.D.N monocatenar
2. Cromozomul bacterian:
a. are form liniar
b. con ine A.D.N monocatenar
c. este dispus n nucleu
d. prezint bucle i superrsuciri
3. Eucromatina:
a. conine gene inactive
b. con ine secven e unice de A.D.N
c. este forma condensat a cromatinei
d. reprezint o stare ireversibil a cromatinei
4. Nucleosomul:
a. constituie unitatea structural a cromatinei
b. este caracteristic celulei procariote
c. este format dintr-un miez glucidic
d. une te cele dou cromatide ale unui cromozom
D. Itemi cu alegere dual .Citii urmtoarele fraze i ncercuii rspunsul corect. n cazul n care
afirmaia este fals, modificai parial afirmaia astfel nct aceasta s devin adevrat. (10 p)
1. Cromozomul bacterian conine o macromolecul de A.D.N dublu catenar, cu form
circular. ( A / F )
2. A.R.N ul viral este materialul genetic al dezoxiribovirusurilor. ( A / F )
3. Nucleosomul constituie unitatea structural a fibrei de cromatin. ( A / F )
4. Heterocromatina este inactiv n transcrierea informa iei genetice. ( A / F )
5. Secvenele informaionale ale genelor sunt exonii. ( A / F )
Subiectul II ( 30p ) ntrebri structurate i probleme
A. ( 12p ) Acizii nucleici au rol n stocarea informaiei genetice la procariote i eucariote.
a. localizai A.D.N ul n celula procariot i eucariot ( 4p )
b. precizai o caracteristic structural a cromozomilor metafazici la eucariote ( 2p )
c. denumii tipurile de cromatin i precizai rolul fiecrui tip ( 4p )
d. precizai ce este nucleosomul i din ce este el alctuit. ( 2p )
B. ( 18p ) O fibr de cromatin dintr-o celul eucariot, este format din 800 de proteine histonice
nucleosomice i o molecul de A.D.N cu 37 900 de nucleotide. tiind c un nucleosom este nconjurat
de 140 perechi de nucleotide, stabilii urmtoarele:
a. numrul total de nucleosomi din fibra de cromatin ( 4p )
120

b. numrul total de nucleotide din inelele de A.D.N nucleosomic ( 6p )


c. numrul total de perechi de nucleotide din A.D.N internucleosomic ( 6p )
d.completai problema cu o cerin pe care o formulai voi; rezolvai cerina pe care ai propus-o.( 2p )
Subiectul III ( 30 p ) ntrebri structurate i minieseu
A. ( 12p )Cromozomii sunt structuri permanente n nucleul eucariotelor.
a. descriei modelul nucleosomal de organizare a cromatinei, preciznd un tip de proteine implicat, tipul
de acid nucleic i corelaia dintre aceste componente ( 4p )
b. denumii tipurile de secvene nucleotidice din A.D.N ul eucariotelor, transcrise n A.R.N ul mesager
precursor i precizai rolul fiecrui tip ( 2p )
c. stabilii o deosebire ntre cromozomul metacentric i cromozomul telocentric ( 2p )
d. construii 2 enunuri afirmative dintre care un enun adevrat i unul fals. Folosii, n acest scop,
informaii referitoare la urmtoarele coninuturi:
1. Renaturarea A.D.N ului; 2. Formarea A.R.N ului mesager matur
Se va construi cte un enun din fiecare coninut.( 4p )
B. ( 18 p )Materialul genetic la procariote are o organizare superioar fa de materialul genetic viral.
a. prezetai dou argumente n favoarea afirma iei din titlu ( 2p )
b. stabilii cum se numesc virusurile care paraziteaz bacteriile i preciza i tipul de acid nucleic con inut
n genomul acestora ( 3p )
c. alctuii un minieseu intitulat Multiplicarea virusurilor . n acest scop, enumerai 8 noiuni specifice
acestei teme i construii, cu ajutorul acestora, un text coerent, format din 3-4 fraze, folosind corect i n
corelaie noiunile enumerate. ( 13 p )

GENETIC UMAN I ECOLOGIE UMAN


NTREBRI RECAPITULATIVE
1. Denumii tipurile de cromozomi ce alctuiesc complementul cromozomial uman i preciza i diferen ele
dintre complementul cromozomial uman la brbat i femeie.
2. Clasificai tipurile de celule dup numrul de seturi de cromozomi.
3. Clasificai cromozomii n funcie de poziia centromerului.
4. Clasificai cromozomii dup numrul i tipul de brae.
5. Ce tip de cromozomi lipsete la om?
6. Precizai ce reprezint cariotipul.
7. Numii grupele de cromozomi din cariotipul uman i caracteriza i cromozomii din fiecare grup.
8. ncadrai cromozomul X i cromozomul Y n grupele corespunztoare ale cariotipului.
9. Definii cancerul i precizai cauza acestuia.
10. Definii carcinogeneza i precizai care sunt etapele ei.
11. Clasificai cancerele dup esuturile care sunt afectate.
12. Precizai ce organe ale corpului sunt afectate de urmtorii factori cancerigeni: pesticide, benzen,
radiaii ultraviolete, fum de igar.
13. Precizai ce reprezint sfatul genetic i enumera i situa iile n care se acord acesta.
14. Precizai ce urmrete diagnosticul prenatal i enumera i tehnicile prin care se realizeaz acesta.
15. Precizai n ce const amniocenteza i n ce perioad de via intrauterin se poate efectua.
16. Precizai n ce const analiza Doppler.
17. Descriei etapele procesului de fertilizare in vitro i enumera i situa iile n care poate fi utilizat.
18. Definii clonarea terapeutic i numi i situaiile n care ar putea fi utilizat.
19. Descriei etapele terapiei genice i enumera i situa iile n care aceasta poate fi utilizat.
20. Definii ecosistemul i clasificai ecosistemele, dup originea lor.
21. Numii i caracterizai elementele componente ale ecosistemului .
22. Clasificai ecosistemele antropizate i preciza i particularit ile acestora.
23. Caracterizai ecosistemele acvatice antropizate, preciznd caracteristicile acestora.
24. Caracterizai agroecosistemele, preciznd particularit ile acestora.
25. Caracterizai ecosistemele aezrilor umane, preciznd particularit ile acestora.
26. Enumerai modalitile prin care ecosistemele naturale sunt deteriorate de ctre om.
121

27. Enumerai tipurile de factori care influeneaz sntatea uman i da i cte un exemplu pentru fiecare
tip.
28. Dai trei exemple de factori chimici i preciza i pentru fiecare cte un efect asupra snt ii umane.
B. MODELE DE ITEMI
Subiectul I
A. Itemi de completare ( completai spaiile punctate cu noiunile corespunztoare )
1. Cromozomii metacentrici au centromerul plasat ................................ i au dou brae ........................
2. Cromozomii ............................... au centromerul plasat submedian i au dou bra e ............................ .
3. Cromozomii ............................................................. au centromerul plasat aproape de unul dintre capete
i prezint constricie secundar, ce delimiteaz ............................................................................
4. Cromozomii ............................... au centromerul plasat ........................................ i au un singur bra .
5. Cromozomul X este ncadrat n ............, iar cromozomul Y face parte din .............. cariotipului uman.
6. Cancerul esutului epitelial se numete ............iar cancerul esutului muscular se numete ................
7. Limfomul este cancerul care se formeaz n ...., iar mielomul este cancerul care se formeaz n ..........
8. Amniocenteza const n analiza ............................................................, iar analiza Doppler const n
evaluarea vitezei sngelui n circulaia ........................................................................................................ .
9. Embrionul rezultat n urma .................................... va fi introdus n ........................... prin implantare.
10. n clonarea terapeutic se cloneaz.............. pn la stadiul n care se pot ob ine ..............................
11. Terapia genic const n transferul de gene n celulele umane, n scopul nlocuirii genelor..................
................................................ cu gene .......................................................................................................
12. Ecosistemul este format din ................................................ i .............................................................
13. Dup originea lor, ecosistemele se clasific n: ............................................. i ....................................
14. Poluarea fizic poate fi de trei tipuri: .................................................., radioactiv i ............................
B. Itemi cu rspuns scurt
1. Numii dou tipuri de cancer; precizai pentru fiecare tip de cancer, ce esut este afectat.
2. Scriei dou tipuri de tumori; precizai pentru fiecare tip, capacitatea de a genera metastaze.
3. Numii dou tipuri de cromozomi, dup poziia centromerului; preciza i pentru fiecare tip de
cromozomi, care este poziia centromerului.
4. Scriei heterozomii din complementul cromozomial la femeie i heterozomii din complementul
cromozomial la brbat.
5. Scriei n ce grup a cariotipului uman este ncadrat cromozomul X i preciza i caracteristicile
cromozomilor din aceast grup.
6. Scriei n ce grup a cariotipului uman este ncadrat cromozomul Y i preciza i caracteristicile
cromozomilor din aceast grup.
7. Numii dou tehnici de diagnostic prenatal; precizai n ce const fiecare tehnic de diagnostic.
8. Scriei patru situaii n care se poate acorda sfatul genetic .
9. Scriei n ce const fertilizarea in vitro i preciza i dou situa ii n care poate fi utilizat.
10. Clasificai ecosistemele antropizate i preciza i pentru fiecare tip cte un exemplu.
11. Enumerai elementele componente ale unui ecosistem i preciza i pentru fiecare cte o caracteristic.
12. Numii ecosistemele antropizate terestre i preciza i pentru fiecare cte o caracteristic.
13. Dai dou exemple de factori chimici i preciza i pentru fiecare cte un efect asupra snt ii umane.
C. Itemi cu alegere simpl ( ncercuii rspunsul corect )
1. Autozomii umani:
a. au centromerul dispus terminal
b. sunt 22 de perechi
c. difer numeric la cele dou sexe
d. sunt identici ca form i mrime
2. Cancerul epiteliilor este:
a. carcinomul
b. leucemia
c. limfomul
d. sarcomul
3. Cancerul esutului limfoid este:
a. carcinomul
b. limfomul
c. mielomul
d. sarcomul
4. Cromozomul Y:
a. are centromer median
b. con ine gene care determin sexul
c. este ncadrat n grupa A
d. se gse te n stare dubl la brba i
5. Cromozomii umani sunt:
a. 23 n celulele somatice diploide
b. 44 de heterozomi i 2 autozomi
122

c. 46 n celulele sexuale haploide


d. clasifica i n 7 grupe morfologice
6. Heterozomii umani sunt:
a. cromozomi somatici
b. cromozomi sexuali
c. diferii la femei
d. identici la brba i
7. Sunt ageni cancerigeni de natur chimic:
a. aditivii alimentari
b. bacteriile i virusurile
c. radiaiile ionizante
d. radia iile ultraviolete
8.Cromozomul uman X:
a. este identic cu cromozomul Y
b. este ncadrat n grupa C
c. este un cromozom acrocentric
d. face parte din categoria autozomilor
9.Cariotipul uman normal:
a. prezint 6 grupe de cromozomi
b. include cromozomul X n grupa G
c. include cromozomul Y n grupa C
d. prezint 7 grupe de cromozomi
10. n cazul viitoarelor mame ce au rude cu maladii genetice, se recomand:
a. terapia genic b. fertilizarea in vitro c. sfatul genetic
d. clonarea terapeutic
11. Metastaza reprezint:
a. formarea de tumori benigne
b. rspndirea tumorilor
c. meninerea homeostaziei
d. vindecarea cancerului
12. Leucemia reprezint:
a. cancerul mduvei osoase
b.cancerul globulelor albe
c. cancerul esutului epitelial
d. cancerul esutului muscular
13. Cancerul mduvei osoase se numete:
a. sarcom
b. limfom
c. mielom
d. carcinom
14. Diagnosticul prenatal este recomandat n urmtorul caz:
a. mama a fost expus accidental unui agent teratogen
b. mama este purttoare a unei mutaii pe cromozomul Y
c. prinii mai au i ali copii, neafectai de boli genetice
d. prinii nu prezint un caz de consangvinizare
15. Heterozomii:
a. au centromerul situat terminal
b. difer la cele dou sexe
c. sunt cromozomi metacentrici
d. sunt cei mai mari cromozomi
16. Poluarea biologic este produs de:
a. gaze de eapament
b. microorganisme
c. radiaii ionizante
d. zgomote puternice
17. n agroecosisteme:
a. lanurile trofice sunt complexe
b. productorii primari sunt fitofagii
c. vulnerabilitatea la factorii de mediu este redus
d. productorii primari sunt plantele de cultur
18. Eroziunea solului poate fi cauzat de:
a. defriarea pdurilor
b. combaterea duntorilor
c. introducerea de specii noi
d. cre terea polurii sonore
19. Aparin ecosistemelor acvatice antropizate:
a. agroecosistemele
b. culturile agricole
c. complexele zootehnice
d. hele teele piscicole
20. Mediul abiotic natural reprezint:
a. biocenoza
b. biotopul
c. fitocenoza
d. zoocenoza
21. Este ecosistem natural:
a. heleteul piscicol b. cultura de gru
c. lacul de acumulare d. pdurea de conifere
22. Ecosistemele naturale pot fi deteriorate prin:
a. fertilizare
b. mpdurire
c. iriga ie
d. suprap unat
23. Ecosistemele antropizate prezint:
a. consum crescut de energie
b. vulnerabilitate sczut la factorii de mediu
c. biocenoze complexe
d. stabilitate crescut
123

24. Ecosistemele de tip rural:


a. sunt mari consumatoare de energie
b. sunt aprovizionate cu ap din surse locale
c. au contact redus cu mediul natural
d. au o distribu ie uniform la nivel planetar
25. Ecosistemele de tip urban prezint urmtoarele caracteristici:
a. au contact strns cu mediul natural
b. sunt mici consumatoare de energie
c. au o distribuie neuniform la nivel planetar
d. prezint biocenoze complexe
26. Descompuntorii sunt reprezentai de organismele:
a. parazite
b. saprofage
c. fitofage
d. zoofage
27. Consumatorii secundari dintr-o biocenoz sunt:
a. plantele verzi
b. organismele saprofage
c. animalele fitofage
d. animalele carnivore
D. Itemi cu alegere dual .Citii urmtoarele fraze i ncercuii rspunsul corect. n cazul n care
afirmaia este fals, modificai parial afirmaia astfel nct aceasta s devin adevrat.
1. Leucemia reprezint cancerul globulelor roii ale sngelui. ( A / F )
2. Radiaiile ionizante pot induce cancer de piele. ( A / F )
3. Cromozomul Y este un heterozom caracteristic sexului feminin. ( A / F )
4. Celulele canceroase sunt mutante ale unor celule normale care au suferit modificri reversibile.(A / F )
5. Agenii carcinogeni fizici sunt reprezentai de virusuri i bacterii. ( A / F )
6. Pentru a fi studiai cu uurin, cromozomii umani sunt ordona i n apte grupe. ( A / F )
7. Terapia genic este o metod de prevenire a unor boli genetice umane. ( A / F )
8. Procesul de carcinogenez se desfoar n trei etape: ini ierea, dezvoltarea i progresia. (A/ F )
9. Complementul cromozomial uman normal este alctuit din dou seturi haploide, fiecare cuprinznd
cte 22 de cromozomi. ( A / F )
10. Complementul cromozomial uman normal are 44 de autozomi. ( A / F )
11. Amniocenteza reprezint o metod folosit n terapia genic. ( A / F )
12. Din grupa G a cariotipului uman fac parte cromozomi metacentrici .( A / F )
13. Cancerul epiteliilor poart numele de carcinom. ( A / F )
14. Tehnica fertilizrii in vitro poate fi utilizat n cazul cuplurilor infertile. ( A / F )
15. Cromozomii metacentrici au centromerul plasat aproape de unul dintre capete. ( A / F )
16. Cromozomii telocentrici au centromerul plasat la unul dintre capete. ( A / F )
17. Ecografia prenatal permite identificarea unor malforma ii ale ftului. ( A / F )
18. Clonarea uman n scop terapeutic este interzis. ( A / F )
19. Ecosistemele antropizate sunt create i dirijate de ctre om. ( A / F )
20. Poluarea radioactiv este o form de poluare chimic. ( A / F )
21. n agroecosisteme, fitofagii sunt consumatorii de ordinul I . ( A / F )
22. Ecosistemele antropizate conin un numr mare de specii. ( A / F )
23. Agroecosistemele sunt dependente de factorul antropic. ( A / F )
24. Ecosistemele antropizate au o stabilitate mai mare dect cele naturale. ( A / F )
25. Biotopul este reprezentat de factorii abiotici. ( A / F )
Subiectul II ntrebri structurate i probleme
A. 1. Cromozomii asemntori din cariotipul uman sunt reunii n apte grupe morfologice.
a. denumii cele dou categorii de cromozomi prezen i n celulele somatice i stabili i o deosebire ntre
acetia
b. stabilii o asemnare i o deosebire ntre cromozomii metacentrici i cei submetacentrici
c. enumeraii criteriile dup care se face gruparea cromozomilor n cariotip
d. caracterizai cromozomii din grupa D, preciznd perechile de cromozomi, dimensiunea i pozi ia
centromerului.
2. Cancerul este o proliferare necontrolat a celulelor.
a. definii carcinogeneza
b. numii patru tipuri de cancer n funcie de esutul afectat
c. explicai producerea de metastaze
d. enumerai etapele procesului de carcinogenez.
3. Ecosistemele antropizate sunt generate de influene specifice activit ii umane.
a. enumerai componentele ecosistemului antropizat
124

b. numii patru caracteristici ale ecosistemelor antropizate


c. scriei dou diferene ntre ecosistemele antropizate rurale i cele urbane
d. enumerai patru activiti umane care duc la deteriorarea ecosistemelor.
B.1. Prin clonare se poate obine un organism identic cu un alt organism.
a. enumerai tipurile de clonare
b. precizai n ce const clonarea terapeutic
c. explicai importana clonrii terapeutice
d.completai problema cu o cerin pe care o formulai voi; rezolvai cerina pe care ai propus-o.
2. Terapia genic reprezint un domeniu nou al geneticii umane.
a. definii terapia genic i indicai o afeciune care poate fi tratat prin terapie genic
b. precizai dou caracteristici ale celulelor stem , care au condus la utilizarea lor n clonarea
terapeutic
c. explicai importana sfatului genetic
d. completai problema cu o cerin pe care o formulai voi; rezolvai cerina pe care ai propus-o.
3. Celulele canceroase provin din celule normale care au suferit modificri ireversibile.
a. enumerai doi ageni carcinogeni i precizai ce organ al corpului poate fi afectat de ace tia
b. stabilii o asemnare i o deosebire ntre leucemie i limfom
c. explicai caracterul clonal al cancerului
d. completai problema cu o cerin pe care o formulai voi; rezolvai cerina pe care ai propus-o.
4. Ecosistemul reprezint unitatea structural i funcional a ecosferei.
a. enumerai elementele componente ale unui ecosistem i preciza i caracteristicile acestora
b. numii dou tipuri de ecosisteme acvatice antropizate
c. precizai dou caracteristici ale ecosistemelor antropizate
d. completai problema cu o cerin pe care o formulai voi; rezolvai cerina pe care ai propus-o.
Subiectul III ntrebri structurate i minieseuri
A. 1. Eredopatologia uman consemneaz peste 3000 de maladii genetice.
a. indicai dou metode prin care pot fi detectate o serie de maladii genetice
b. prezentai dou situaii n care un cuplu poate apela la sfaturile genetice
c. precizai importana amniocentezei
d .construii 2 enunuri afirmative dintre care un enun adevrat i unul fals. Folosii, n acest scop,
informaii referitoare la urmtoarele coninuturi: 1. Sfaturile genetice; 2. Amniocenteza
Se va construi cte un enun din fiecare coninut.
2. Complementul cromozomial uman prezint anumite caracteristici.
a. denumii cele dou tipuri de cromozomi pe care i conine o celul somatic uman i preciza i
diferena dintre acetia
b. scriei formula complementului cromozomial uman al unei celule sexuale feminine
c. scriei formula complementului cromozomial uman al unei celule somatice masculine
d. construii 2 enunuri afirmative dintre care un enun adevrat i unul fals. Folosii, n acest scop,
informaii referitoare la urmtoarele coninuturi:
1. Tipuri de cromozomi, dup poziia centromerului; 2. Cariotipul uman grupe de cromozomi
Se va construi cte un enun din fiecare coninut.
3. Ecologia uman este o ramur a ecologiei care studiaz relaiile dintre popula ia uman i mediul
de via.
a. precizai un efect al introducerii de specii noi asupra ecosistemelor naturale
b. enumerai dou modaliti de supraexploatare a resurselor naturale din ecosistemele
terestre
c. dai dou exemple de efecte ale polurii sonore asupra organismului uman
d. construii 2 enunuri afirmative dintre care un enun adevrat i unul fals. Folosii, n acest scop,
informaii referitoare la urmtoarele coninuturi: 1. Poluarea fizic; 2. Poluarea chimic
Se va construi cte un enun din fiecare coninut.
B. 1. Cancerul este rezultatul proliferrii anormale a celulelor.
a. numii dou tipuri de tumori
b. enumerai etapele carcinogenezei

125

c. alctuii un minieseu intitulat Agenii carcinogeni . n acest scop, enumerai 8 noiuni specifice
acestei teme i construii, cu ajutorul acestora, un text coerent, format din 3-4 fraze, folosind corect i n
corelaie noiunile enumerate.
2. Sfaturile genetice pot contribui la scderea numrului de indivizi cu boli genetice.
a. enumerai dou situaii n care se acord sfatul genetic
b. prezentai necesitatea ntocmirii arborelui genealogic n elaborarea sfatului genetic
c. alctuii un minieseu intitulat Metodele de diagnostic prenatal . n acest scop, enumerai 8 noiuni
specifice acestei teme i construii, cu ajutorul acestora, un text coerent, format din 3-4 fraze, folosind
corect i n corelaie noiunile enumerate.
3. Complementul cromozomial uman normal conine un numr fix de cromozomi.
a. stabilii diferenele dintre complementul cromozomial la brbat i la femeie
b. explicai ncadrarea cromozomului Y n grupa G
c. alctuii un minieseu intitulat Complementul cromozomial uman . n acest scop, enumerai 8 noiuni
specifice acestei teme i construii, cu ajutorul acestora, un text coerent, format din 3-4 fraze, folosind
corect i n corelaie noiunile enumerate.
4. Poluarea reprezint o modificare a factorilor de mediu, sub ac iunea poluan ilor.
a. precizai dou tipuri de ageni poluani chimici i dou efecte ale polurii chimice
b. definii procesul de eutrofizare a apelor i prezenta i o cauz a acestuia
c. alctuii un minieseu intitulat Deteriorarea ecosistemelor prin poluare . n acest scop, enumerai 8
noiuni specifice acestei teme i construii, cu ajutorul acestora, un text coerent, format din 3-4 fraze,
folosind corect i n corelaie noiunile enumerate.
TEST GENETICA UMAN I ECOLOGIE UMAN acumuleaz ct mai multe puncte!
Subiectul I ( 30 p )
A. Itemi de completare ( completai spaiile punctate cu noiunile corespunztoare ) ( 12p)
1. Complementul cromozomial uman normal este format din 22 perechi de ......... i o pereche de ..........
2. Celulele .......................................... sunt celule diploide, iar celulele gametice sunt celule .....................
3. Cancerul este o boal ............................................................ produs de perturbarea ...........................
4. Tumorile sunt de dou tipuri: ......................... ( necanceroase ) i .................................. ( canceroase ).
5. Ecosistemul este unitatea structural i ............................................................ a ..................................
6. Ecosistemele antropizate terestre sunt de dou tipuri: ............................................. i .........................
B. Itemi cu rspuns scurt ( 4 p )
1. Numii doi ageni carcinogeni; precizai, pentru fiecare agent carcinogen, tipul de cancer pe care l
produce.( 2p )
2. Enumerai dou caracteristici ale ecosistemelor antropizate.( 2p )
C. Itemi cu alegere simpl ( ncercuii rspunsul corect) ( 4p )
1. Amniocenteza este o metod folosit n:
a. terapia genic
b. clonarea terapeutic c. diagnoza prenatal d. diagnoza postnatal
2. Sarcomul este cancerul:
a. sngelui
b. epiteliilor
c. mduvei osoase
d. esutului muscular
3. Poluanii fizici sunt:
a. metalele grele
b. paraziii
c. pulberile
d. ultrasunetele
4. Conduce la apariia efectului de ser:
a. defriarea pdurilor
b. diminuarea concentra iei dioxidului de carbon n aer
c. poluarea sonor
d. scderea temperaturii globale
D. Itemi cu alegere dual .Citii urmtoarele fraze i ncercuii rspunsul corect. n cazul n care
afirmaia este fals, modificai parial afirmaia astfel nct aceasta s devin adevrat. (10 p)
1. Diagnosticul prenatal urmrete detectarea unoor maladii, din primele luni de sarcin. (A/F)
2. Cancerul reprezint proliferarea anormal a celulelor. ( A / F )
3. Heterozomii umani sunt notai cu XY la femeie i cu XX la brbat. ( A / F )
4. Prin introducerea de specii noi are loc deteriorarea ecosistemelor antropizate. ( A / F )
5. Ecosistemele antropizate sunt capabile de autoreglare. ( A / F )
Subiectul II ( 30p ) ntrebri structurate i probleme
A. ( 12p ) Genetica uman studiaz genomul uman.
a. definii cariotipul uman( 2p )
126

b. precizai n cte grupe sunt ordonai cromozomii umani ( 2p )


c. notai grupele din care fac parte heterozomii ( 2p )
d. caracterizai cromozomii din grupele A i B, preciznd perechile de cromozomi, dimensiunea i pozi ia
centromerului .( 6p )
B. ( 18p )Prin diagnoz prenatal se pot detecta unele maladii umane, chiar de la nceputul sarcinii.
a. precizai n ce const amniocenteza ( 2p )
b. stabilii trei situaii n care pot fi solicitate sfaturile genetice ( 6p )
c. enumerai trei situaii n care poate fi utilizat fertilizarea in vitro ( 6p )
d. completai problema cu o cerin pe care o formulai voi; rezolvai cerina pe care ai propus-o.(4p)
Subiectul III ( 30 p ) ntrebri structurate i minieseu
A. ( 12p )Cancerul este o maladie frecvent n populaia uman.
a. definii cancerul i precizai cauza acestuia.( 2p )
b. numii trei tipuri de ageni carcinogeni i dai cte un exemplu pentru fiecare tip ( 6p )
c. argumentai fraza: Cancerul are caracter clonal ( 2p )
d. construii 2 enunuri afirmative dintre care un enun adevrat i unul fals. Folosii, n acest scop,
informaii referitoare la urmtoarele coninuturi:
1. Tipuri de tumori; 2. Grupele de cromozomi ale cariotipului uman
Se va construi cte un enun din fiecare coninut.( 2p )
B. ( 18 p )Numeroase activiti umane afecteaz ecosistemele, att la nivel local, regional, ct i la
nivel planetar.
a. numii trei activiti umane care determin deteriorarea ecosistemelor naturale ( 3p )
b. enumerai trei consecine ale impactului antropic asupra ecosistemelor naturale ( 3p )
c. alctuii un minieseu intitulat Efectele deteriorrii ecosistemelor asupra sntii umane . n acest
scop, enumerai 8 noiuni specifice acestei teme i construii, cu ajutorul acestora, un text coerent, format
din 3-4 fraze, folosind corect i n corelaie noiunile enumerate.( 12p )

C. TESTE GENERALE DE EVALUARE VARIANTE DE SUBIECTE PENTRU


EXAMENUL DE BACALAUREAT
TESTUL NR. 1
Acumuleaz ct mai multe puncte!
Subiectul I ( 30 p )
A. Itemi de completare ( completai spaiile punctate cu noiunile corespunztoare ) ( 12p)
1.Sistemul nervos central este alctuit din .......................................................... i ......................................
2. Pancreasul este o gland mixt, avnd att funcie ............................................ ct i ............................
3. Flora de putrefacie din ................................................................. degradeaz ................. nedigerate.
4. Sistemul respirator este alctuit din .............................................................. i .....................................
5. Ovarul este localizat n ..................................................................... i este o gland ...........................
6. Virusurile care conin A.D.N se numesc ....................................... , iar cele care conin A.R.N,
...............
B. Itemi cu rspuns scurt( 4 p )
1.Numii un organ intern i precizai un efect al stimulrii simpaticului asupra acestui organ.(2p )
2. Numii un volum respirator i caracterizai-l.( 2p )
C. Itemi cu alegere simpl (ncercuii rspunsul corect) ( 4p )
1.Stimularea simpatic produce:
a.creterea secreiei lacrimale
b.dilatarea bronhiilor
c.micorarea pupilei
d.scderea frecvenei cardiace
2. Aparin scheletului gambei, oasele:
a. cubitus i radius
b. tibia i fibula
c. fibula i radius
d. tibia i ulna
3. n expiraia normal:
a. aerul ptrunde n plmni
b. diafragma se relaxeaz
c. presiunea aerului pulmonar scade
d. volumul cutiei toracice cre te
127

4. Timina este:
a. baz azotat pirimidinic
b. baz azotat purinic
c. complementar cu uracilul
d. pentoz prezent n A.D.N
D. Itemi cu alegere dual (citii urmtoarele fraze i ncercuii rspunsul corect; n cazul n
care afirmaia este fals, modificai parial afirmaia astfel nct aceasta s devin adevrat( 10 p )
1. Diafragma separ cutia toracic de cavitatea abdominal. ( A / F )
2. Nanismul hipofizar se caracterizeaz prin deficien mintal sever.( A / F )
3. Bila este secretat de pancreas i depozitat n vezica biliar. ( A / F )
4. Capilarele glomerulare asigur procesul de ultrafiltrare al sngelui. ( A / F )
5. Procesul de maturare a A.R.N ului mesager are loc prin eliminarea exonilor i asamblarea
intronilor. ( A / F )
Subiectul II ( 30p ) ntrebri structurate i probleme
A. ( 12p ) Mduva spinrii este o component a sistemului nervos central
a. precizai localizarea mduvei spinrii ( 1p )
b. enumerai componentele unui nerv spinal ( 6p )
c. numii tipurile de substan nervoas din structura mduvei spinrii i menionai rolul fiecrui tip de
substan nervoas ( 4p )
d. calculai timpul minim necesar parcurgerii unui arc reflex polisinaptic de un influx nervos, tiind
urmtoarele:
- arcul reflex cuprinde 2 neuroni de asociaie
- perioada de ntrziere a influxului nervos la nivelul unei sinapse este de 0,5 ms
Scriei toate etapele rezolvrii problemei. ( 1p )
B. ( 18p )1. n timpul unui efort fizic, frecvena respiratorie a unui sportiv ajunge la 20 respira ii / min.
Stabilii urmtoarele:
a. debitul ventilator din timpul efortului fizic, cunoscnd valoarea volumului curent de 500 ml aer.( 4p )
b. volumul expirator de rezerv, tiind c valoarea capacit ii vitale reprezint 50 % din valoarea debitului
ventilator i volumul inspirator de rezerv este de 2 500 ml de aer. ( 4p )
c. capacitatea pulmonar total a sportivului, n condi iile n care volumul rezidual esste de 1 500 ml de
aer.( 4p )
d.completai problema cu o cerin pe care o formulai voi; rezolvai cerina pe care ai propus-o.( 6p )
Subiectul III ( 30 p ) ntrebri structurate i minieseu
A. ( 12p )Cromozomii sunt structuri permanente n nucleul eucariotelor.
a. descriei modelul nucleosomal de organizare a cromatinei, preciznd un tip de proteine implicat, tipul
de acid nucleic i corelaia dintre aceste componente. ( 4p )
b. denumii tipurile de secvene nucleotidice din A.D.N ul eucariotelor, transcrise n A.R.N ul mesager
precursor i precizai rolul fiecrui tip. ( 2p )
c. stabilii o deosebire ntre cromozomul metacentric i cromozomul telocentric. ( 2p )
d. construii 2 enunuri afirmative dintre care un enun adevrat i unul fals. Folosii, n acest scop,
informaii referitoare la urmtoarele coninuturi:
1. Renaturarea A.D.N ului; 2. Formarea A.R.N ului mesager matur
Se va construi cte un enun din fiecare coninut.( 4p )
B. ( 18 p ) Muchii sunt organe active ale micrilor, care menin corpul ntr-o anumit pozi ie.
a. enumerai doi muchi ai membrului superior i doi muchi ai membrului inferior, care
intervin n realizarea mi crilor corpului ( 4p )
b. precizai cte o caracteristic pentru fiecare tip de contrac ie: secus, tetanos complet i tetanos
incomplet ( 3p )
c. alctuii un minieseu intitulat Manifestri mecanice ale contraciei musculare . n acest scop,
enumerai 8 noiuni specifice acestei teme i construii, cu ajutorul acestora, un text coerent, format din 34 fraze, folosind corect i n corelaie noiunile enumerate.( 11p )
TESTUL NR. 2
Acumuleaz ct mai multe puncte!
Subiectul I ( 30 p )
A. Itemi de completare ( completai spaiile punctate cu noiunile corespunztoare ) ( 12p)
128

1. Dup localizare, sistemul nervos se clasific n................................................... i ..................................


2. Gua endemic reprezint o cretere n volum a .............................. ,cauzat de ............. din organism.
3. Bila este produsul de secreie a ....................................................... i este depozitat n ......................
4. Ventilaia pulmonar cuprinde dou procese: ............................................................ i .......................
5. Testiculul reprezint ................................................................... i produce gamei numii ....................
6. Un nucleosom este format din proteine ....................................., pe care se nfoar ........................ .
B. Itemi cu rspuns scurt( 4 p )
1. Numii un organ intern localizat n cavitatea toracic i preciza i un rol al acestuia n organism. ( 2p )
2. Numii un gaz respirator i precizai o modalitate de transport prin snge.( 2p )
C. Itemi cu alegere simpl ( ncercuii rspunsul corect) ( 4p )
1.Stimularea sistemului simpatic determin:
a.relaxarea muchiului vezical
b.constricia bronhiolelor
c.micorarea pupilei
d.relaxarea sfincterelor digestive
2. Aparin neurocraniului, oasele:
a. zigomatice
b. nazale
c. palatine
d. temporale
3. n inspiraia normal:
a. aerul iese din plmni
b. diafragmul se contract
c. presiunea aerului pulmonar crete
d. volumul cutiei toracice cre te
4. A.R.N ul de transport:
a. are nucleotide cu timin
b. are dou catene complementare
c. este materialul genetic pentru ribovirusuri
d. transport aminoacizii la ribozomi.
D. Itemi cu alegere dual(citii urmtoarele fraze i ncercuii rspunsul corect; n cazul n care
afirmaia este fals, modificai parial afirmaia astfel nct aceasta s devin adevrat.(10 p )
1. Centrii refleci primesc impulsuri nervoase motorii i descarc impulsuri nervoase senzitive. ( A / F )
2. Cauza diabetului zaharat este hiposecreia insulinic.( A / F )
3. Prin arterele pulmonare circul snge ncrcat cu oxigen. ( A / F )
4. Ultrafiltrarea glomerular are loc la nivelul tubului urinifer. ( A / F )
5. Replicaia A.D.N ului reprezint funcia autocatalitic a materialului genetic. ( A / F )
Subiectul II ( 30p ) ntrebri structurate i probleme
A. ( 12p ) Analizatorul vizual are segmentul receptor reprezentat de retin .
a. enumerai mediile transparente pe care le strbate lumina n drumul ei spre retin ( 4p )
b.definii noiunile de punct proxim i punct remotum ( 4p )
c. precizai dou modificri pe care le sufer componentele globului ocular cnd sunt privite obiecte
plasate ntre punctul proxim i punctul remotum ( 2p )
d. enumerai 2 caracteristici ale imaginilor formate pe retin. ( 2p )
B. ( 18p ) La un adult, n structura unui rinichi cu 10 piramide Malpighi, se gsesc 1 milion de
nefroni, prin care trec zilnic 90 l de snge. Dac fiecare piramid Malpighi colecteaz urin de la un
numr egal de nefroni i plasma reprezint 60 % din volumul sangvin, stabili i:
a. cantitatea de plasm, n ml, filtrat ntr-o piramid n 12 ore ( 6p )
b. cantitatea de plasm, n ml, filtrat ntr-un nefron n 12 ore ( 4p )
c. cantitatea de plasm, n litri, filtrat n 24 de ore de cei doi rinichi ( 4p )
d.completai problema cu o cerin pe care o formulai voi; rezolvai cerina pe care ai propus-o.( 4p )
Subiectul III ( 30 p ) ntrebri structurate i minieseu
A. ( 12p ) Cancerul este o maladie frecvent n populaia uman.
a. definii cancerul i precizai cauza acestuia.( 2p )
b. numii trei tipuri de ageni carcinogeni i dai cte un exemplu pentru fiecare tip ( 6p )
c. argumentai fraza: Cancerul are caracter clonal ( 2p )
d. construii 2 enunuri afirmative dintre care un enun adevrat i unul fals. Folosii, n acest scop,
informaii referitoare la urmtoarele coninuturi:
1. Tipuri de tumori; 2. Grupele de cromozomi ale cariotipului uman
Se va construi cte un enun din fiecare coninut.( 2p )
B. ( 18 p ) Sistemul digestiv este alctuit din totalitatea organelor care au ca scop realizarea digestiei
i absorbiei
a. enumerai dou segmente ale tubului digestiv n care are loc digestia alimentelor.( 4p )
129

b. denumii dou glande anexe ale tubului digestiv i secreiile digestive ale acestora. ( 4p )
c. alctuii un minieseu intitulat Fiziologia intestinului gros. n acest scop, enumerai 8 noiuni specifice
acestei teme i construii, cu ajutorul acestora, un text coerent, format din 3-4 fraze, folosind corect i n
corelaie noiunile enumerate.( 10p )
TESTUL NR. 3
Acumuleaz ct mai multe puncte !
Subiectul I ( 30 p )
A. Itemi de completare ( completai spaiile punctate cu noiunile corespunztoare ) ( 12p)
1. Dup funcie, sistemul nervos se clasific n ......................................................
i ...................................
2. Glandele suprarenale sunt formate din dou zone: .............................................. i ...............................
3. Litiaza biliar este dat de prezena ....................................................................... n ............................
4. Inspiraia este un proces ......................................., care se realizeaz prin ........ muchilor intercostali
5. Testiculul este localizat n ............................................... i este o gland cu ..........................................
6. Dup tipul acidului nucleic din genom, virusurile se clasific n ......................................
i ....................
B. Itemi cu rspuns scurt ( 4 p )
1.Numii un analizator i precizai unde sunt localizai receptorii. ( 2p )
2.Numii un proces care contribuie la formarea urinei i preciza i un rol n procesul de excre ie.( 2p )
C. Itemi cu alegere simpl ( ncercuii rspunsul corect) ( 4p )
1. Planul simetriei bilaterale a corpului este:
a.frontal
b.orizontal
c.sagital
d.transversal
2. Aparin scheletului antebraului:
a. cubitus i fibula
b. radius i ulna
c. tibia i fibula
d. tibia i ulna
3. Oxigenul este transportat n snge:
a. ataat de gruparea hem a hemoglobinei
b. dizolvat n hematii i leucocite
c. sub form de carboxiheglobin
d. sub form de bicarbona i
4. A.R.N ul mesager:
a. este format din dou catene polinucleotidice
b. are aspectul unei frunze de trifoi
c. copiaz informaia genetic a unei catene de A.D.N
d. se replic dup modelul semiconservativ
D. Itemi cu alegere dual ( citii urmtoarele fraze i ncercuii rspunsul corect; n cazul n
care afirmaia este fals, modificai parial afirmaia astfel nct aceasta s devin adevrat. ( 10 p )
1. Coma reprezint starea de pierdere a contienei pe termen mediu i lung. ( A / F )
2. Hipersecreia de hormon somatotrop la adult determin acromegalei.( A / F )
3. Indivizii cu grupa sangvin B ( III ) prezint aglutinine alfa pe hematii. ( A / F )
4. Urina primar este o soluie concentrat, rezultat n prin procesul de ultrafiltrare glomerular (A / F )
5. Cromozomul bacterian conine o macromolecul de A.D.N dublu catenar, cu form circular. ( A / F )
Subiectul II ( 30p ) ntrebri structurate i probleme
A. ( 12p ) Tiroida este cea mai mare gland cu secreie endocrin din organismul uman.
a. denumii doi hormoni secretai de glanda tiroid.( 2p )
b. indicai dou tulburri induse n organism de hiperfuncia tiroidian.( 2p )
c. precizai o asemnare i o deosebire ntre efectele hormonilor tiroidieni i efectele hormonului de
cretere.( 4p )
d. un adult prezint urmtoarele simptome: obezitate, anemie, tegument uscat,diminuarea memoriei,
senzaie de frig; stabilii denumirea bolii de care este afectat acest adult i preciza i cauza ei.( 4p )
B. ( 18p ) tiind c perioada de fertilitate a unei femei este cuprins ntre 14 i 50 de ani, stabili i:
a. numrul minim de ovule care s-ar putea maturiza n acest interval, considernd c ciclurile menstruale
au fost regulate i la fiecare ciclu s-a maturizat un singur ovul. ( 6p )
b. dou modificri care intervin n timpul sarcinii la o femeie. ( 4p )
c. dou modificri ce caracterizeaz menopauza. ( 4p )
d.completai problema cu o cerin pe care o formulai voi; rezolvai cerina pe care ai propus-o. ( 4p )
Subiectul III ( 30 p ) ntrebri structurate i minieseu
130

A ( 12 p ) Sistemul nervos central este format din encefal i mduva spinrii.


a. definii actul reflex ( 2p )
b. precizai denumirea a 2 tipuri de ci de conducere i cte un rol pentru fiecare tip ( 4p )
c. caracterizai o boal a sistemului nervos preciznd: denumirea bolii, o cauz, o manifestare, un mod de
prevenire ( 4p )
d. construii 2 enunuri afirmative dintre care un enun adevrat i unul fals. Folosii, n acest scop,
informaii referitoare la urmtoarele coninuturi:
1. Sistemul nervos efecte ale stimulrii simpaticului
2. Sistemul nervos efecte ale stimulrii parasimpaticului
Se va construi cte un enun din fiecare coninut. ( 2p )
B. ( 18 p ) Inima este un organ al sistemului cardiovascular.
a. precizai dou faze ale ciclului cardiac i cte o caracteristic pentru fiecare faz ( 4p )
b. explicai de ce inima este considerat un organ cu rol de dubl pomp ( 4p )
c. alctuii un minieseu intitulat Marea i mica circulaie . n acest scop, enumerai 8 noiuni specifice
acestei teme i construii, cu ajutorul acestora, un text coerent, format din 3-4 fraze, folosind corect i n
corelaie noiunile enumerate.( 10 p )
TESTUL NR. 4
Acumuleaz ct mai multe puncte!
Subiectul I ( 30 p )
A. Itemi de completare ( completai spaiile punctate cu noiunile corespunztoare ) ( 12p)
1. Sistemul nervos vegetativ are dou componente funcionale: ......................... i ................................
2. Hipersecreia de somatotrop determin n copilrie .......................... iar la adult, .............................
3. Digestia lipidelor ncepe n .............................................. sub aciunea enzimelor ...............................
4. n condiii de efort fizic, expiraia este un proces ............., realizat prin ............... muchilor accesori.
5. Gonada feminin este reprezentat de ...................................... iar cea masculin de ........................
6. Cromatina prezint dou stri structurale i funcionale: ................................. i ................................
B. Itemi cu rspuns scurt ( 4 p )
1. Numii un tip de sensibilitate i precizai unde este localizarea cortical a acesteia. ( 2p )
2. Numii reflexul de eliminare a urinei; preciza i un efect al stimulrii simpaticului .( 2p )
C. Itemi cu alegere simpl ( ncercuii raspunsul corect) ( 4p )
1. Planul frontal:
a.este paralel cu fruntea
b.este planul simetriei bilaterale
c.strbate corpul dinainte napoi
d.trece prin axul sagital i transversal
2. Intr n alctuirea centurii pelviene:
a. coxalul
b. femurul
c. humerusul
d. omoplatul
3. Volumul rezidual pulmonar:
a. are o valoare mai mare dect cea a capacit ii pulmonare totale
b. reprezint suma dintre volumul curent i volumul inspirator de rezerv
c. rmne n plmni i dup o expiraie forat
d. reprezint volumul de aer care poate fi expirat for at dup o expira ie normal.
4. A.R.N ul mesager precursor:
a. conine att exoni ct i introni
b. este caracteristic procariotelor
c. intervine n procesul de translaie
d. se sintetizeaz prin replicare
D. Itemi cu alegere dual (citii urmtoarele fraze i ncercuii rspunsul corect; n cazul n care
afirmaia este fals, modificai parial afirmaia astfel nct aceasta s devin adevrat) (10p)
1. Stimularea parasimpaticului determin micorarea pupilei. ( A / F )
2. Muchiul triceps brahial se inser pe oasele membrului superior. ( A / F )
3. Aorta transport spre organele corpului snge ncrcat cu oxigen. ( A / F )
4. n urma procesului de ultrafiltrarre glomerular se obine urina primar. ( A / F )
5. A.R.N ul viral este materialul genetic al dezoxiribovirusurilor. ( A / F )
Subiectul II ( 30p ) ntrebri structurate i probleme
A. ( 12p ) Micarea este o component a funciilor de relaie.
a. denumii cte un muchi al capului i un muchi al gtului ( 2p )
131

b. scriei numrul de vertebre din regiunea cervical i toracal ( 4p )


c. identificai dou deformri ale coloanei vertebrale i preciza i caracteristicile lor ( 4p )
d. scriei o deosebire dintre secusa muscular i tetanosul incomplet. ( 2p )
B. ( 18 p ) n timpul unui efort fizic, frecvena respiratorie a unui sportiv ajunge la 20 respira ii / min.
Stabilii urmtoarele:
a. debitul ventilator din timpul efortului fizic, cunoscnd valoarea volumului curent de 500 ml aer( 4p )
b. volumul expirator de rezerv, tiind c valoarea capacit ii vitale reprezint 50 % din valoarea debitului
ventilator i volumul inspirator de rezerv este de 2 500 ml de aer( 4p )
c. capacitatea pulmonar total a sportivului, n condi iile n care volumul rezidual esste de 1 500 ml de
aer.( 4p )
d.completai problema cu o cerin pe care o formulai voi; rezolvai cerina pe care ai propus-o.( 6p )
Subiectul III ( 30 p ) ntrebri structurate i minieseu
A ( 12 p ) Analizatorul vizual furnizeaz peste 90 % din informaiile asupra mediului nconjurtor.(12p
)
a. precizai efectele stimulrii sistemului vegetativ asupra musculaturii irisului. ( 4p )
b. numii un tip de celul fotoreceptoare i precizai pigmenult vizual con inut. ( 2p )
c. caracterizai conjunctivita i glaucomul i precizai pentru fiecare cte o cauz i un simptom. ( 4p )
d. construii 2 enunuri afirmative dintre care un enun adevrat i unul fals. Folosii, n acest
scop,informaii referitoare la urmtoarele coninuturi:
1. Analizatorul vizual segmentul receptor; 2. Analizatorul vizual fiziologie.
Se va construi cte un enun din fiecare coninut. ( 2p )
B. ( 18 p ) Formarea urinei se realizeaz n trei etape.
a. definii procesul de reabsorbie tubular ( 2p )
b. scriei dou afeciuni endocrine manifestate prin poliurie ( 4p )
c. alctuii un minieseu intitulat Miciunea. n acest scop, enumerai 8 noiuni specifice acestei teme i
construii, cu ajutorul acestora, un text coerent, format din 3-4 fraze, folosind corect i n corelaie
noiunile enumerate.( 12 p )
TESTUL NR. 5
Acumuleaz ct mai multe puncte!
Subiectul I ( 30 p )
A. Itemi de completare ( completai spaiile punctate cu noiunile corespunztoare ) ( 12p)
1. Planul transversal sau orizontal trece prin axul ............................................ i prin axul ..........................
2. Hormonul ........................................este secretat de lobul intermediar al ................................................
3. Absorbia glucozei se realizeaz prin mecanism .................. , iar a glicerolului prin mecanism
...............
4. n condiii de repaus, expiraia este un proces ................., realizat prin ........... muchilor intercostali.
5.Testiculul este considerat o gland mixt deoarece produce ................................ i ..............................
6. Genomul bacterian e reprezentat de un singur ................................. de form .....................................
B. Itemi cu rspuns scurt ( 4 p )
1. Scriei o boal determinat de hipofuncia glandelor endocrine i preciza i cauza acesteia. ( 2p )
2. Numii gonada feminin i precizai care este func ia ei exocrin . ( 2p )
C. Itemi cu alegere simpl ( ncercuii rspunsul corect) ( 4p )
1. Cataracta se manifest prin:
a. creterea tensiunii intraoculare
b. inflamarea conjunctivei
c.modificarea culorii pupilei
d. dezlipirea retinei
2. Enzimele lipsesc din sucul:
a. biliar
b. gastric
c. intestinal
d. pancreatic
3. Secreia tubular se realizeaz la nivelul:
a. corpusculului renal
b. pelvisului renal
c. tubului urinifer
d. vezicii urinare
4. Plasmidele:
a. constituie materialul genetic al eucariotelor b. pot fi transferate de la o bacterie la alta
c. cuprind poriuni bicatenare de A.R.N
d. sunt alctuite din A.D.N monocatenar
132

D. Itemi cu alegere dual ( citii urmtoarele fraze i ncercuii rspunsul corect; n cazul n
care afirmaia este fals, modificai parial afirmaia astfel nct aceasta s devin adevrat.( 10 p )
1.Cile ascendente medulare conduc sensibilitatea. ( A / F )
2. Oasele cresc n lungime prin periost. ( A / F )
3. Msurarea pulsului arterial este posibil prin comprimarea unei artere pe un plan osos. ( A / F )
4. Ovulaia reprezint producerea de hormoni estrogeni. ( A / F )
5. Nucleosomul constituie unitatea structural a fibrei de cromatin. ( A / F )
Subiectul II ( 30p ) ntrebri structurate i probleme
A. ( 12p ) Bila este produsul de secreie al celulelor hepatice.
a. numii dou organe care conin bil. ( 4p )
b. enumerai dou componente ale bilei. ( 2p )
c. precizai trei roluri ale bilei. ( 3p )
d. o femeie se prezint la medic iar acesta i stabile te diagnosticul de litiaz biliar. Stabili i urmtoarele:
- o cauz posibil i un simptom al acestei afeciuni
- o modalitate de prevenire pentru aceast afec iune. ( 3p )
B. ( 18p ) O fibr de cromatin dintr-o celul eucariot, este format din 800 de proteine histonice
nucleosomice i o molecul de A.D.N cu 37 900 de nucleotide. tiind c un nucleosom este nconjurat
de 140 perechi de nucleotide, stabilii urmtoarele:
a. numrul total de nucleosomi din fibra de cromatin ( 4p )
b. numrul total de nucleotide din inelele de A.D.N nucleosomic ( 6p )
c. numrul total de perechi de nucleotide din A.D.N internucleosomic ( 6p )
d.completai problema cu o cerin pe care o formulai voi; rezolvai cerina pe care ai propus-o.( 2p )
Subiectul III ( 30 p ) ntrebri structurate i minieseu
A. ( 12p ) Hipofiza i tiroida secret hormoni care sunt eliminai direct n snge.
a. precizai localizarea celor dou glande. ( 4p )
b. numii dou caracteristici ale nanismului tiroidian. ( 2p )
c. explicai aciunea ocitocinei la nivelul uterului. ( 2p )
d. construii dou enunuri afirmative, dintre care un enun adevrat i un enun fals. Folosi i, n acest
scop, informaii referitoare la urmtoarele coninuturi:
1. Glanda hipofiz hormoni glandulotropi; 2. Glande endocrine disfuncii hipofizare
Se va construi cte un enun din fiecare coninut.(4p)
B. ( 18 p ) Reproducerea este proprietatea fundamental a organismului care se realizeaz prin
participarea a doi indivizi de sex diferit.
a. enumerai glandele anexe ale sistemului reproductor masculin i preciza i rolul lor ( 4p )
b. numii dou metode cotraceptive temporare ( 2p )
c. alctuii un minieseu intitulat Sistemul reproductor feminin. n acest scop, enumerai 8 noiuni
specifice acestei teme i construii, cu ajutorul acestora, un text coerent, format din 3-4 fraze, folosind
corect i n corelaie noiunile enumerate. ( 12p )
TESTUL NR. 6
Acumuleaz ct mai multe puncte!
Subiectul I ( 30 p
A. Itemi de completare ( completai spaiile punctate cu noiunile corespunztoare ) ( 12p)
1. Cile lungi de proiecie sunt ........................................................... i ......................................................
2. TSH ( tirostimulina ) este un hormon .......................................... secretat de .........................................
3. Pancreatita este o inflamaie a ............................... determinat de infec ii, intoxica ii sau ....................
4. n condiii de efort fizic, inspiraia este ............ , realizat prin .............. muchilor inspiratori accesori.
5. Secreia exocrin a ovarului este ........ iar secreia endocrin este reprezentat de .... i progesteron.
6. Cromozomii metafazici ai eucariotelor sunt forma i din dou ............... unite printr-un ......................
B. Itemi cu rspuns scurt ( 4 p )
1. Numii un hormon secretat de hipofiz i preciza i un rol al acestuia n organism.(2p)
2. Numii calea urogenital la brbai i precizai ce rol are. ( 2p )
C. Itemi cu alegere simpl ( ncercuii rspunsul corect) ( 4p )
1.Segmentul intermediar al unui analizator:
133

a. analizeaz informaiile recepionate


b. conduce impulsul nervos
c.elaboreaz senzaii contiente
d. recepioneaz o varietate energetic
2. n tubul digestiv, amidonul este supus aciunii enzimelor:
a. glicolitice
b. lipolitice
c. proteolitice
d. biliare
3. Reabsorbia tubular reprezint trecerea substanelor din:
a. capilarele glomerulare n capsula Bowman
b. capilarele peritubulare n tubii uriniferi
c. capsula Bowman n capilarele glomerulare
d. tubii uriniferi n capilarele peritubulare
4. Cromozomul bacterian:
a. are form liniar
b. con ine A.D.N monocatenar
c. este dispus n nucleu
d. prezint bucle i superrsuciri
D. Itemi cu alegere dual ( citii urmtoarele fraze i ncercuii rspunsul corect; n cazul n
care afirmaia este fals, modificai parial afirmaia astfel nct aceasta s devin adevrat.( 10 p )
1. Celulele cu bastonae sunt responsabile de vederea diurn. ( A / F )
2. Contraciile musculare izometrice produc mi crile. ( A / F )
3. Leucemia reprezint cancerul globulelor albe ale sngelui. ( A / F )
4. Spermatozoidul fecundeaz ovulul n uter. ( A / F )
5. Heterocromatina este inactiv n transcrierea informa iei genetice. ( A / F )
Subiectul II ( 30p ) ntrebri structurate i probleme
A. ( 12p ) Frecvena cardiac a unui adolescent care joac fotbal este de 100 bti / minut.
a. calculai debitul cardiac al adolescentului, tiind c valoarea debitului sistolic este de 80 ml
de snge. ( 4p )
b. definii pulsul arterial i indicai o modalitate de msurare a acestuia. ( 4p )
c. numii un hormon care influeneaz tensiunea arterial i glanda care l vars n snge.(4p)
B. ( 18p ) Prin diagnoz prenatal se pot detecta unele maladii umane, chiar de la nceputul sarcinii.
a. precizai n ce const amniocenteza .( 2p )
b. stabilii trei situaii n care pot fi solicitate sfaturile genetice. ( 6p )
c. enumerai trei situaii n care poate fi utilizat fertilizarea in vitro. ( 6p )
d. completai problema cu o cerin pe care o formulai voi; rezolvai cerina pe care ai propus-o.(4p)
Subiectul III ( 30 p ) ntrebri structurate i minieseu
A. ( 12p ) Micarea se realizeaz cu ajutorul muchilor i oaselor.
a. denumii doi muchi ai toracelui ( 2p )
b. enumerai trei regiuni ale coloanei vertebrale ( 3p )
c. caracterizai oboseala muscular preciznd: o cauz, o manifestare i un mod de prevenire sau
combatere ( 3p )
d .construii 2 enunuri afirmative dintre care un enun adevrat i unul fals. Folosii, n acest scop,
informaii referitoare la urmtoarele coninuturi:
1. Scheletul trunchiului; 2. Sistemul osos rol
Se va construi cte un enun din fiecare coninut.( 4p )
B. ( 18 p ) Acizii nucleici sunt responsabili de transmiterea ereditar a caracterelor de la prini la
descendeni:
a. enumerai dou funcii ale materialului genetic ( 2p )
b. definii noiunile: catene complementare, catene antiparalele ( 4p )
c. alctuii un minieseu intitulat Tipurile de ARN. n acest scop, enumerai 8 noiuni specifice acestei
teme i construii, cu ajutorul acestora, un text coerent, format din 3-4 fraze, folosind corect i n corelaie
noiunile enumerate.( 12p )
TESTUL NR. 7
Acumuleaz ct mai multe puncte!
Subiectul I ( 30 p )
A. Itemi de completare ( completai spaiile punctate cu noiunile corespunztoare ) ( 12p)
1. Fiecare analizator este alctuit din trei segmente: ........................., de conducere i .............................
2. Oasele care formeaz scheletul gambei sunt ...................................... i ...........................................
3. Creterea tensiunii arteriale normalese nume te ................ iar scderea ei se numete .....................
4. Urina final este depozitat n ........................................ i eliminat prin procesul de .........................
134

5. Translaia are ca rezultat un lan ........................................... i se desf oar n ........................ celulei.


6. Complementul cromozomial uman normal este format din 22 perechi de ...... i o pereche de .........
B. Itemi cu rspuns scurt ( 4 p )
1. Numii o regiune a membrelor inferioare i precizai denumirea unui os pentru aceast regiune.(2p)
2. Numii un tip de baz azotat din structura acizilor nucleici i da i un exemplu pentru acest tip. ( 2p )
C. Itemi cu alegere simpl ( ncercuii rspunsul corect) ( 4p )
1. Glaucomul:
a. atrofierea nervului optic
b. inflamarea conjunctivei
c. opacifierea cristalinului
d. modificarea culorii pupilei
2. Sunt simptome ale cariei dentare:
a. febr i vom
b. inflama ia i durerea
c. salivaia puternic
d. senza ia de arsur bucal
3.Prezena bacteriilor la nivelul vezicii urinare determin:
a. anexita
b. cistita
c. otita
d. nefrita
4. Eucromatina:
a. conine gene inactive
b. con ine secven e unice de A.D.N
c. este forma condensat a cromatinei
d. reprezint o stare ireversibil a cromatinei
D. Itemi cu alegere dual (citii urmtoarele fraze i ncercuii rspunsul corect; n cazul n
care afirmaia este fals, modificai parial afirmaia astfel nct aceasta s devin adevrat).( 10 p )
1. Analizatorul vestibular are rolul de a informa creierul despre poziia corpului n spaiu.( A / F)
2. Deltoidul este un muchi al membrului inferior.( A / F )
3. Inspiraia se realizeaz prin relaxarea mu chilor intercostali. ( A / F )
4. Anexita este o inflamaie a glandelor anexe ale sistemului reproductor masculin. ( A / F )
5. Secvenele informaionale ale genelor sunt exonii. ( A / F )
Subiectul II ( 30p ) ntrebri structurate i probleme
A. ( 12p ) Respiraia este una din funciile de nutriie a organismului.
a. explicai rolul diafragmei i a mu chilor intercostali n respira ie ( 4p )
b. descriei circulaia pulmonar ( 4p )
c. precizai o asemnare i o deosebire ntre inspiraie i expira ie. ( 4p )
B. ( 18p ) Glandele lacrimale sunt anexe ale globului ocular .Un impuls nervos ajunge de la centrul
lacrimal la fanta sinaptic cu glandele lacrimale prin fibre nervoase de 0,048 m lungime , cu o vitez
de 120 m / s i prin fibre nervoase de 24 mm lungime, cu o vitez de 12 m / s . tiind c ntrzierea
sinaptic din ganglionul de pe traseu este de 0,5 ms, stabilii urmtoarele:
a. ce substan nervoas particip la realizarea funciei reflexe. ( 1p )
b. care sunt componentele arcului reflex. ( 5p )
c. n ct timp ajunge comanda la efector prin cele 2 tipuri de fibre. ( 6p )
d. completai problema cu o cerin pe care o formulai voi; rezolvai cerina pe care ai propus-o. ( 6p )
Subiectul III ( 30 p ) ntrebri structurate i minieseu
A. ( 12p ) Absorbia nutrimentelor se realizeaz n principal la nivelul intestinului subire.
a. identificai o adaptare funcional a mucoasei intestinului sub ire care favorizeaz absorb ia. ( 2p )
b. enumerai dou substane care se pot absorbi la nivelul colonului .( 2p )
c. prezentai mecanismul de absorbie a proteinelor, preciznd: forma de absorb ie, tipul de mecanism.
(4p)
d .construii 2 enunuri afirmative dintre care un enun adevrat i unul fals. Folosii, n acest scop,
informaii referitoare la urmtoarele coninuturi: 1. Absorb ia glucidelor; 2. Absorb ia lipidelor
Se va construi cte un enun din fiecare coninut. ( 4p )
B. ( 18 p ) Materialul genetic la procariote are o organizare superioar fa de materialul genetic
viral.
a. prezetai dou argumente n favoarea afirma iei din titlu. ( 2p )
b. stabilii cum se numesc virusurile care paraziteaz bacteriile i preciza i tipul de acid nucleic con inut
n genomul acestora. ( 3p )
c. alctuii un minieseu intitulat Multiplicarea virusurilor . n acest scop, enumerai 8 noiuni specifice
acestei teme i construii, cu ajutorul acestora, un text coerent, format din 3-4 fraze, folosind corect i n
corelaie noiunile enumerate. ( 13 p )
135

TESTUL NR. 8
Acumuleaz ct mai multe puncte!
Subiectul I ( 30
A. Itemi de completare ( completai spaiile punctate cu noiunile corespunztoare ) ( 12p)
1. Celulele cu conuri sunt receptorii vederii .........................., iar cele cu ................. ale vederii scotopice.
2. Femurul aparine scheletului ....................................., iar humerusul scheletului ..................................
3. Marea circulaie ncepe din ............................................. i se termin n ...............................................
4. Sistemul excretor este format din .................................................... i .................................................
5. Transcripia este o etap n sinteza ...................................... care se desfoar n ..................... celulei.
6. Celulele .................................... sunt celule diploide, iar celulele gametice sunt celule ............................
B. Itemi cu rspuns scurt ( 4 p )
1. Numii o regiune a membrelor superioare i preciza i denumirea unui os pentru aceast regiune. (2p)
2. Numii un tip de acizi nucleici i precizai o caracteristic structural a acestuia.( 2p )
C. Itemi cu alegere simpl ( ncercuii rspunsul corect) ( 4p )
1. Aria auditiv este localizat n lobul:
a. frontal
b. occipital
c. parietal
d. temporal
2. Enzimele lipolitice degradeaz:
a. glucidele
b. grsimile
c. proteinele
d.
polizaharidele
3. Se resorb pasiv la nivel renal:
a. aminoacizii
b. ionii de clor
c. ionii de sodiu
d. vitaminele
4. Nucleosomul:
a. constituie unitatea structural a cromatinei
b. este caracteristic celulei procariote
c. este format dintr-un miez glucidic
d. une te cele dou cromatide ale unui cromozom
D. Itemi cu alegere dual ( citii urmtoarele fraze i ncercuii rspunsul corect; n cazul n
care afirmaia este fals, modificai parial afirmaia astfel nct aceasta s devin adevrat.( 10 p )
1.Maculele reprezint receptorii analizatorului auditiv. ( A / F )
2. Oboseala muscular se caracterizeaz prin cre teri ale randamentului energetic. ( A / F )
3. Schimbul de gaze are loc la nivelul alveolelor pulmonare. ( A / F )
4. Ovulul este gametul ce determin sexul produsului de concep ie. ( A / F )
5. Diagnosticul prenatal urmrete detectarea unoor maladii, din primele luni de sarcin.( A / F)
Subiectul II ( 30p ) ntrebri structurate i probleme
A. ( 12p ) Excreia este realizat de sistemul excretor.
a. enumerai dou etape ale formrii urinei. ( 2p )
b. precizai o asemnare i o deosebire ntre urina primar i urina final. ( 4p )
c. explicai rolul ADH ului n formarea urinei. ( 4p )
d. precizai n ce zon a rinichiului se gsesc piramidele Malpighi i din ce sunt ele formate.(2p
B. ( 18p ) Ioana i Victor merg s vizioneze un spectacol de teatru. nainte de nceperea spectacolului,
cei doi prieteni vor s citeasc pliantul pe care l-au primit la intrarea n sal. Victor, pentru a citi,
ndeprteaz pliantul, iar Ioana l apropie. Stabilii: ( 18 p )
a. defectele de vedere de care sufer fiecare dintre cei doi prieteni ( 4p )
b. dou cauze care au determinat fiecare dintre aceste defecte de vedere ( 4p )
c. cte o modalitate de corectare pentru fiecare defect ( 4p )
d.completai exerciiul cu o cerin pe care o formulai voi; rezolvai cerina pe care ai propus-o.( 6p )
Subiectul III ( 30 p ) ntrebri structurate i minieseu
A. ( 12p ) Tensiunea arterial este presiunea sub care circul sngele n artere.
a. enumerai doi factori ce influeneaz presiunea arterial ( 2p )
b. precizai care sunt valorile normale ale presiunii arteriale ( 2p )
c. caracterizai o boal a sistemului circulator, preciznd: denumirea bolii, o cauz, o manifestare i un
mod de prevenire sau de combatere ( 4p )
d. construii 2 enunuri afirmative dintre care un enun adevrat i unul fals. Folosii, n acest scop,
informaii referitoare la urmtoarele coninuturi:1. Tipuri de imunitate; 2.Miocardul tipuri de celule.
Se va construi cte un enun din fiecare coninut. ( 4p )
136

B. ( 18 p )Numeroase activiti umane afecteaz ecosistemele, att la nivel local, regional, ct i la


nivel planetar.
a. numii trei activiti umane care determin deteriorarea ecosistemelor naturale. ( 3p )
b. enumerai trei consecine ale impactului antropic asupra ecosistemelor naturale. ( 3p )
c. alctuii un minieseu intitulat Efectele deteriorrii ecosistemelor asupra sntii umane . n acest
scop, enumerai 8 noiuni specifice acestei teme i construii, cu ajutorul acestora, un text coerent, format
din 3-4 fraze, folosind corect i n corelaie noiunile enumerate.( 12p )
TESTUL NR. 9
Acumuleaz ct mai multe puncte!
Subiectul I ( 30 p )
A. Itemi de completare ( completai spaiile punctate cu noiunile corespunztoare ) ( 12p)
1. Cataracta reprezint opacifierea ........................................ i duce la pierderea treptat a .....................
2. Creterea n grosime a oaselor se realizeaz prin activitatea ............................................ , iar creterea n
lungime pe seama .....................................................................................................................................
3. Artera pulmonar pleac din .......................................... iar artera aort pleac din ..............................
4. Formarea urinei are loc la nivelul ............................ , unitatea structural i funcional a ....................
5. Maturarea A.R.N-ului premesager presupune eliminarea ..................... i asamblarea ..........................
6. Cancerul este o boal ......................................... produs de perturbarea .............................................
B. Itemi cu rspuns scurt ( 4 p )
1. Numii o enzim implicat n digestia gastric i precizai rolul ei n acest proces.( 2p )
2. Numii un tip de plasmid i indicai rolul lui.( 2p )
C. Itemi cu alegere simpl ( ncercuii rspunsul corect) ( 4p )
1. Este efect al hipersecreiei de tiroxin:
a. cretinismul
b. exoftalmia
c. mixedemul
d. statura redus
2. Persoanele cu grupa sangvin O ( I ) pot primi snge cu grupa:
a. O ( I )
b. A ( II )
c. B ( III )
d. AB ( IV )
3. Secreia testosteronului este stimulat de hormonul:
a. foliculostimulant ( FSH )
b. luteinizant ( LH )
c. somatotrop ( STH )
d. tirostimulina ( TSH )
4. Amniocenteza este o metod folosit n:
a. terapia genic
b. clonarea terapeutic
c. diagnoza prenatal
d. diagnoza postnatal
D. Itemi cu alegere dual .( citii urmtoarele fraze i ncercuii rspunsul corect; n cazul n
care afirmaia este fals, modificai parial afirmaia astfel nct aceasta s devin adevrat ( 10 p )
1. Organul receptor al auzului este localizat n urechea medie. ( A / F )
2. Amidonul preparat i crud este degradat n prezena enzimelor din sucul gastric. ( A / F )
3. Gripa este o boal bacterian a sistemului respirator. ( A / F )
4. Ovulul se unete cu spermatozoidul prin fecundaie, n trompa uterin. ( A / F )
5. Cancerul reprezint proliferarea anormal a celulelor. ( A / F )
Subiectul II ( 30p ) ntrebri structurate i probleme
A. ( 12p ) Reproducerea este o funcie a organismului uman.
a. enumerai dou glande anexe ale sistemului reproductor masculin ( 4p )
b. identificai o asemnare i o deosebire funcional ntre conductele genitale masculine i feminine(4p)
c. precizai unde sunt localizate ovarele ( 2p )
d. precizai care sunt gonadele sistemului reproductor masculin. ( 2p )
B. ( 18p ) O persoan adult prezint urmtoarele caracteristici: cre terea exagerat a oaselor fe ei,
creterea viscerelor i alungirea exagerat a minilor.
a. denumii boala. ( 4p )
b. menionai cauza apariiei bolii. ( 4p )
c. precizai numele bolii care ar putea aprea n cazul aceleea i disfunc ii ale glandei n perioada copilriei
i numii dou manifestri ale acesteia. ( 4p )
d. completai problema cu o cerin pe care o formulai voi; rezolvai cerina pe care ai propus-o.(4p )
Subiectul III ( 30 p ) ntrebri structurate i minieseu
137

A. ( 12p ) Plmnii sunt organe care ader la cutia toracic prin pleur.
a. numii structura pulmonar la nivelul creia se realizeaz schimburile gazoase. ( 2p )
b. definii noiunile: volum rezidual, volum expirator de rezerv. ( 4p )
c. caracterizai o boal a sistemului respirator, preciznd: denumirea bolii, o cauz, o manifestare i un
mod de prevenire sau combatere. ( 4p )
d .construii 2 enunuri afirmative dintre care un enun adevrat i unul fals. Folosii, n acest scop,
informaii referitoare la urmtoarele coninuturi: 1. Respira ia - inspira ia; 2. Respira ia expira ia.
Se va construi cte un enun din fiecare coninut.( 2p )
B. ( 18 p ) Funcia heterocatalitic a A.D.N ului const n sinteza de proteine.
a. definii noiunile de codon i anticodon ( 4p )
b. numii tipul de acid nucleic care transport aminoacizii activa i la ribozomi ( 2p )
c. alctuii un minieseu intitulat Sinteza proteinelor . n acest scop, enumerai 8 noiuni specifice acestei
teme i construii, cu ajutorul acestora, un text coerent, format din 3-4 fraze, folosind corect i n corelaie
noiunile enumerate. ( 12p )
TESTUL NR. 10
Acumuleaz ct mai multe puncte!
Subiectul I ( 30 p )
A. Itemi de completare ( completai spaiile punctate cu noiunile corespunztoare ) ( 12p)
1. Celulele cu .............................. au rol n vederea nocturn i conin pigmentul numit ............................
2. Muchiul frontal este un muchi al ........................., iar muchii hioidieni sunt muchi ai ........................
3. Creterea ritmului cardiac normal se nume te .................... iar scderea acestuia se nume te ...............
4. Nefronul este alctuit din ..................................................... i ..............................................................
5. n molecula unui acid nucleic, prin ataarea unui radical fosfat la o .................. rezult o .......................
6. Tumorile sunt de dou tipuri: ............................. ( necanceroase ) i ............................. ( canceroase ).
B. Itemi cu rspuns scurt( 4 p )
1. Numii o enzim implicat n digestia intestinal i preciza i rolul acesteia n acest proces. ( 2p )
2. Numii o stare de existen a virusurilor i caracterizai-o. ( 2p )
C. Itemi cu alegere simpl ( ncercuii rspunsul corect) ( 4p )
1. Tiroida secret n snge:
a. adrenalin
b. tiroxin
c. prolactin
d. ocitocin
2. Aglutininele i sunt prezente n sngele persoanelor cu grupa sangvin:
a.O ( I )
b. A ( II )
c. B ( III )
d. AB ( IV )
3. Nidaia are loc n:
a. ovar
b. uter
c. trompa uterin
d. vagin
4. Sarcomul este cancerul:
a. sngelui
b. epiteliilor
c. mduvei osoase
d. esutului muscular
D. Itemi cu alegere dual ( citii urmtoarele fraze i ncercuii rspunsul corect; n cazul n
care afirmaia este fals, modificai parial afirmaia astfel nct aceasta s devin adevrat ( 10 p )
1. Expunerea ochiului la lumin puternic determin midriaz. ( A / F )
2. n intestinul gros are loc producerea vitaminelor din complexul B i a vitaminei C.( A / F )
3. Ventilaia pulmonar presupune inspiraia i expiraia. ( A / F )
4. A.R.N ul viral este materialul genetic al dezoxiribovirusurilor. ( A / F )
5. Heterozomii umani sunt notai cu XY la femeie i cu XX la brbat. ( A / F )
Subiectul II ( 30p ) ntrebri structurate i probleme
A. ( 12p ) Sinteza proteinelor este un proces controlat genetic.
a. numii cele dou etape ale sintezei proteinelor. ( 4p )
b. precizai dou roluri ale proteinelor. ( 2p )
c. explicai procesul maturrii A.R.N ului mesager, n timpul sintezei proteice la eucariote.(4p
d. explicai importana A.R.N ului mesager n procesul de sintez proteic. ( 2p )
B. ( 18p ) Un sportiv de performan are o nlime de 1,80 m i o greutate de 70 de kg. tiind c
muchii striai conin 80 % ap i reprezint 40 % din greutatea corpului, stabili i urmtoarele:
a. ce cantitate de ap conine musculatura striat a acestui sportiv. ( 6p )
b. numrul de oase ce alctuiesc membrele superioare libere propriu zise ( fr centura scapular).( 4p )
138

c. numrul de fibre musculare din cei doi mu chi cvadriceps femural, tiind c fiecare mu chi con ine 48
de fascicule muculare, iar fiecare fascicul are 24 de fibre musculare.( 4p )
d.completai problema cu o cerin pe care o formulai voi; rezolvai cerina pe care ai propus-o.( 4p )
Subiectul III ( 30 p ) ntrebri structurate i minieseu
A. ( 12p ) Miciunea este procesul prin care urina este eliminat din vezica urinar.
a. numii procesul prin care se formeaz urina primar. ( 2p )
b. precizai diferena dintre compoziia plasmei i cea a urinei primare. ( 3p )
c. enumerai componentele tubului urinifer. ( 3p )
d .construii 2 enunuri afirmative dintre care un enun adevrat i unul fals. Folosii, n acest scop,
informaii referitoare la urmtoarele coninuturi:
1. Excreia formarea urinei; 2. Excreia boli ale sistemului excretor
Se va construi cte un enun din fiecare coninut.( 4p )
B. ( 18 p ) Sensibilitatea este o funcie de relaie prin care organismul se integreaz n mediul de via.
a. precizai sistemele i organele care particip la realizarea acestei funcii ( 2p )
b. enumerai organele nervoase din sistemul nervos central ( 5p )
c. alctuii un minieseu cu titlul Arcul reflex baza anatomic a actului reflex. n acest scop, enumerai
8 noiuni specifice acestei teme i construii, cu ajutorul acestora, un text coerent, format din 3-4 fraze,
folosind corect i n corelaie noiunile enumerate. ( 11p )
TESTUL NR. 11
Acumuleaz ct mai multe puncte!
Subiectul I ( 30 p )
A. Itemi de completare ( completai spaiile punctate cu noiunile corespunztoare ) ( 12p)
1. Vibraiile timpanului sunt transmise prin ciocan, .................. i ................ la membrana ferestrei ovale.
2. Entorsele se caracterizeaz prin ntinderea sau ............................ ligamentelor ntr-o ...........................
3. Imunitatea poate fi dobndit artificial n dou moduri: pasiv, prin administrare de ...................... sau
activ, prin administrare de ............................................................................................................................
4. Corpusculul renal este alctuit din ........................................................ i ...............................................
5. Pentoza caracteristic macromoleculei de A.R.N este ................................................................., iar cea
caracteristic macromoleculei de A.D.N este ................................................................................................
6. Ecosistemul este unitatea structural i ............................................ a ..................................................
B. Itemi cu rspuns scurt ( 4 p )
1. Numii o boal a sngelui iprecizai o caracteristic a acesteia. ( 2p )
2. Numii un agent carcinogen i precizai tipul de cancer pe care l produce.( 2p )
C. Itemi cu alegere simpl ( ncercuii rspunsul corect) ( 4p )
1. Diabetul insipid se caracterizeaz prin:
a. glucozurie
b. hipoglicemie
c. polifagie
d. poliurie
2. Artera aort i are originea n:
a. atriul drept
b. atriul stng
c. ventriculul drept
d. ventriculul stng
3. Este o gland anex a sistemului reproductor masculin:
a. glanda mamar b. ovarul
c. prostata
d. uretra
4. Poluanii fizici sunt:
a. metalele grele
b. paraziii
c. pulberile
d. ultrasunetele
D. Itemi cu alegere dual ( citii urmtoarele fraze i ncercuii rspunsul corect; n cazul n
care afirmaia este fals, modificai parial afirmaia astfel nct aceasta s devin adevrat ( 10 p )
1. Hipersecreia de hormon antidiuretic produce diabetul insipid. ( A / F )
2. Acizii grai cu lan lung de atomi de carbon ajung n circulaia limfatic. ( A / F )
3. Diafragmul intervine n procesul respiraiei. ( A / F )
4. Replicaia A.R.N ului se realizeaz dup modelul semiconservativ. ( A / F )
5. Prin introducerea de specii noi are loc deteriorarea ecosistemelor antropizate. ( A / F )
Subiectul II ( 30p ) ntrebri structurate i probleme
A. ( 12p ) Acizii nucleici au rol n stocarea informaiei genetice la procariote i eucariote.
a. localizai A.D.N ul n celula procariot i eucariot. ( 4p )
b. precizai o caracteristic structural a cromozomilor metafazici la eucariote. ( 2p )
139

c. denumii tipurile de cromatin i precizai rolul fiecrui tip. ( 4p )


d. precizai ce este nucleosomul i din ce este el alctuit. ( 2p )
B. ( 18p ) Digestia gastric cuprinde transformrile mecanice, fizice i chimice ale bolului alimentar.
a. enumerai dou componente ale sucului gastric. ( 4p )
b. prezentai schematic transformrile chimice ale proteinelor sub ac iunea sucului gastric.(6p
c. numii enzimele care intervin, de-a lungul tubului digestiv, n degradarea amidonului, preparat sau crud
i precizai rolul lor. ( 4p )
d.completai problema cu o cerin pe care o formulai voi; rezolvai cerina pe care ai propus-o.( 4p )
Subiectul III ( 30 p ) ntrebri structurate i minieseu
A. ( 12p ) Reproducerea sexuat asigur perpetuarea speciei.
a. numii gonada feminin i gonada masculin.( 2p )
b. indicai doi hormoni care influeneaz dezvoltarea gonadelor ( glande sexuale )( 2p )
c. caracterizai o boal a sistemului reproductor masculin, preciznd: denumirea bolii, o cauz, o
manifestare i un mod de prevenire. ( 4p )
d .construii 2 enunuri afirmative dintre care un enun adevrat i unul fals. Folosii, n acest scop,
informaii referitoare la urmtoarele coninuturi:
1. Sntatea reproducerii planificarea familial; 2. Sistemul reproductor componente
Se va construi cte un enun din fiecare coninut. ( 4p )
B. ( 18 p ) Urechea uman poate percepe unde sonore cu o frecven cuprins ntre 20 i 20 000 Hz.
a. precizai unde sunt percepute sunetele cu frecven joas. ( 3p )
b. precizai localizarea ariei vestibulare. ( 3p )
c. alctuii un minieseu cu titlul Drumul parcurs de undele sonore pn la nivelul receptorilor auditivi.
n acest scop, enumerai 8 noiuni specifice acestei teme i construii, cu ajutorul acestora, un text coerent,
format din 3-4 fraze, folosind corect i n corelaie noiunile enumerate. ( 12p )
TESTUL NR. 12
Acumuleaz ct mai multe puncte!
Subiectul I ( 30 p )
A. Itemi de completare ( completai spaiile punctate cu noiunile corespunztoare ) ( 12p)
1. Mrirea pupilei se numete ........................... , iar micorarea pupilei se numete ......................
2. Coloana vertebral cuprinde regiunea cervical format din ....................................... i regiunea
toracal format din ...........................................................................................................................
3. Imunitatea specific se realizeaz cu participarea a dou tipuri de leucocite: ............ i .............
4. Formarea urinei se realizeaz prin .................... glomerular, reabsorbia i ................ tubular.
5. Dup tipul acidului nucleic din genom, virusurile se clasific n ..................... i ..........................
6. Ecosistemele antropizate terestre sunt de dou tipuri: ........................... i .................................
B. Itemi cu rspuns scurt ( 4 p )
1. Numii o grup de snge i indicai aglutinogenele i aglutininele grupei respective. ( 2p )
2. Enumerai dou caracteristici ale ecosistemelor antropizate.( 2p )
C. Itemi cu alegere simpl ( ncercuii rspunsul corect) ( 4p )
1. Este hormon hipoglicemiant al organismului:
a. aldosteronul
b. calcitonina
c. insulina
d. somatotropul
2. n ventriculul drept al inimii i are originea:
a. artera aort
b. vena cav
c. artera pulmonar d. vena pulmonar
3. Fecundaia are loc la nivelul:
a. colului uterin
b. ovarului
c. trompei uterine d. vaginului
4. Dublarea cantitii de A.D.N corespunde:
a. replicaiei
b. transcripiei
c. transla iei
d. renaturrii
D. Itemi cu alegere dual ( citii urmtoarele fraze i ncercuii rspunsul corect; n cazul n
care afirmaia este fals, modificai parial afirmaia astfel nct aceasta s devin adevrat ( 10 p )
1. Hormonul de cretere este secretat de glanda tiroid.( A / F )
2. Bila este necesar pentru digestia i absorb ia lipidelor. ( A / F )
3. Cistita se manifest prin urinri dese i dureroase. ( A / F )
4. A.R.N ul mesager intr n structura ribozomilor, alturi de proteine. ( A / F )
140

5. Ecosistemele antropizate sunt capabile de autoreglare. ( A / F )


Subiectul II ( 30p ) ntrebri structurate i probleme
A. ( 12p ) Genetica uman studiaz genomul uman.
a. definii cariotipul uman.( 2p )
b. precizai n cte grupe sunt ordonai cromozomii umani. ( 2p )
c. notai grupele din care fac parte heterozomii. ( 2p )
d. caracterizai cromozomii din grupele A i B, preciznd perechile de cromozomi, dimensiunea i pozi ia
centromerului. ( 6p )
B. ( 18p ) O persoan cu grupa sangvin AB ( IV ) i Rh negativ are nevoie de o transfuzie de snge.
a. stabilii care sunt aglutinogenele i aglutininele caracteristice grupei sangvine AB ( IV ).( 4p )
b. dai 3 exemple de grupe sangvine din sistemul ABO ce pot fi folosite pentru transfuzia de snge. ( 6p )
c. explicai necesitatea unei transfuzii cu snge Rh negativ la aceast persoan. ( 4p )
d.completai problema cu o cerin pe care o formulai voi; rezolvai cerina pe care ai propus-o.( 4p )
Subiectul III ( 30 p ) ntrebri structurate i minieseu
A. ( 12p ) Secvena unei catene de A.R.N m este 5' UCC. GUA. CCA - 3' i codific aminoacizii:
prolin, valin i serin. Acestor aminoacizi le corespund urmtorii codoni:
- prolina: CCU i CCA
- valina: GUU i GUA
- serina: UCC i UCU
a. scriei anticodonii corespunztori moleculelor de A.R.N t ale aminoacizilor da i. ( 3p )
b. aezai aminoacizii corespunztori secvenei de A.R.N m dat, n ordinea sosirii lor la nivelul
ribozomilor. ( 3p )
c. restabilii catena de A.D.N care a fost copiat n catena de A.R.N m dat. ( 2p )
d. construii 2 enunuri afirmative dintre care un enun adevrat i unul fals. Folosii, n acest scop,
informaii referitoare la urmtoarele coninuturi:
1. Replicaia A.D.N ului; 2. Tipuri de A.R.N.
Se va construi cte un enun din fiecare coninut.( 4p )
B. ( 18 p ) Glandele endocrine secret hormoni care sunt elibera i direct n snge sau n limf.
a. enumerai doi hormoni secretai de pancreasul endocrin; preciza i cte o ac iune pentru fiecare
dintre aceti hormoni . ( 4p )
b. precizai dou manifestri ale nanismului tiroidian. ( 2p )
c. alctuii un minieseu intitulat Disfuncii endocrine . n acest scop, enumerai 8 noiuni specifice
acestei teme i construii, cu ajutorul acestora, un text coerent, format din 3-4 fraze, folosind corect i n
corelaie noiunile enumerate.( 12p )

Partea 3
Rspunsuri teste de evaluare

141

A. Rspunsuri teste de evaluare pe capitole clasa a XI a


Anatomia i fiziologia omului
B. Rspunsuri teste de evaluare pe capitole clasa a XII a
Genetic i ecologie uman
C. Rspunsuri teste generale de evaluare
Variante de subiecte pentru
examenul de bacalaureat

A. RSPUNSURI TESTE DE EVALUARE PE CAPITOLE CLASA a XI a


ANATOMIA I FIZIOLOGIA UMAN
ALCTUIREA CORPULUI UMAN, SISTEMUL NERVOS
NTREBRI RECAPITULATIVE
1
2

3
4

5
6
7

8
9

- planul frontal
- sagital
- transversal
- planul frontal trece prin axul longitudinal i transversal
- planul sagital trece prin axul longitudinal i sagital
- planul transversal trece prin axul sagital i transversal
- encefal ( trunchi cerebral, cerebel , diencefal i emisfere cerebrale)
- mduva spinrii
- SN somatic ( integreaz organismul n mediul de via)
- SN vegetativ ( coordoneaz activitatea organelor interne )
- simpatic ( acioneaz n condiii neobinuite de via )
- parasimpatic ( acioneaz n condiii obinuite de via )
- actul reflex
- substratul material = arcul reflex
- cale aferent ( receptor + fibre nervoase senzitive )
- centru reflex
- cale eferent ( fibre nervoase motorii )
substana alb este alctuit din:
- fibre nervoase de proiecie ( ascendente i descendente ),
- de asociaie ( ntre diferite etaje nervoase)
- comisurale
- ascendente ( senzitive )
- descendente ( motorii )
1. sensibilitatea exteroceptiv ( tactil,termic,dureroas ) este condus prin:
- fasciculul spinotalamic anterior ( pentru sensibilitatea tactil grosier )
- fasciculul spinotalamic lateral ( pentru sensibilitatea termic i dureroas )
- fasciculul spinobulbar ( pentru sensibilitatea tactil fin )
2. sensibilitatea proprioceptiv
- contient ( condus prin fasciculul spinobulbar )
- incontient ( condus prin fasciculele spinocerebeloase )
142

10

11

12

13
14
15
16
17
18
19
20

- sensibilitatea interoceptiv condus prin fascicule spinotalamice


ci piramidale:
- corticospinale ( de la scoara cerebral la mduva spinrii )
- corticonucleare ( de la scoara cerebral la trunchiul cerebral )
- ci extrapiramidale:
- originea: n arii extrapiramidale din scoara cerebral sau n centrii subcorticali din trunchiul
cerebral
efectele stimulrii SNVSimpatic:
- contracia muchilor radiari ciliari ( aplatizarea cristalinului )
- contracia muchilor radiari ai irisului ( midriaza = mrirea pupilei )
efectele stimulrii SNVSimpatic: - vasodilataia ( vasele din muchii striai )
- vasoconstricie ( vasele din piele )
efectele stimulrii SNVS:
- relaxarea musculaturii tubului digestiv
- contracia sfincterelor digestive
- cauze ( virusuri, bacterii ); - simptome ( febr, dureri de cap, vrsturi, fotofobie )
- cauze ( traumatisme, hipertensiune arterial ) ;
- hemoragia cerebral - simptome ( paloare, agitaie, hipotensiune, accelerarea pulsului )
simptome : pierderea cunotinei, a sensibilitii i motricitii, dar cu pstrarea funciilor
respiratorii i circulatorii
- corpul celular
- prelungirile neuronale ( dendrite + axon )
- substan cenuie ( corpii celulari ai neuronilor ); - substana alb ( prelungirile neuronilor )
- substana cenuie ( interior ) + substana alb ( exterior ) la nivelul mduvei spinrii,
trunchiului cerebral i diencefalului
- substana cenuie ( exterior ) + substana alb ( interior ) la nivelul cerebelului i emisferelor
cerebrale

MODELE DE ITEMI
SUBIECTUL I
A 1
Planul frontal mparte corpul ntr-o parte anterioar ( ventral ) i una posterioar
( dorsal).
2
Planul transversal mparte corpul ntr-o parte cranial ( anterioar ) i una caudal
( posterioar).
3
Mduva spinrii ndeplinete dou funcii: reflex i de conducere.
4
Planul care mparte corpul n 2 jumti simetrice se numete sagital i este perpendicular pe
planul transversal.
5
Actul reflex este reacia de rspuns a sistemului nervos la aciunea unui stimul din mediul
extern.
6
Arcul reflex este substratul material ( anatomic ) al actului reflex.
7
Inima este localizat n cavitatea toracic, iar stomacul n cavitatea abdominal.
8
Diafragmul mparte corpul n dou caviti: cavitatea toracic i cavitatea abdominal.
9
Efectul simpaticului asupra irisului este midriaza, iar efectul parasimpaticului este mioza.
10 Sistemul nervos periferic este alctuit din ganglioni nervoi i nervi.
B 1
- inim ( cardioacceleraie )
- stomac ( scderea motilitii )
2
- miciune
- efecte ale stimulrii simpaticului: relaxarea muchiului vezical i contracia sfincterului
vezical intern
- efecte ale stimulrii parasimpaticului: contracia muchiului vezical; relaxarea sfincterului
vezical intern

143

- contracia muchilor circulari ai irisului, ce determin pupiloconstric ie ( mioz )


- contracia muchilor circulari ai corpului ciliar, ce determin bombarea cristalinului pentru
vederea de aproape.
4
- exteroceptori, localizai la periferia organismului
- proprioceptori, localizai n muchi, tendoane i articula ii
5
- receptorul; recepioneaz stimuli i i transform n impulsuri nervoase
- centrul nervos; analizeaz informaiile primite de la receptori i genereaz comenzi
C
1. c
2. c
3. c
4. b
5. a
6. b
7. a
8. b
9. b
10. a
11. b
12. c
13. c
14. d
15. b
16. b
17. a
18. c
19. a
20. b
21. a
22. b
23. b
24. c
D 1
F - Calea eferent a arcului reflex este format din axonii neuronilor motori
2
A
3
F - Sistemul nervos central este alctuit din encefal i mduva spinrii
4
A
5
F - Sistemul nervos vegetativ primete informaii din mediul intern
6
F - Sistemul nervos periferic este format din ganglioni i nervi
7
A
8
F - Cile sensibilitii specifice conduc sensibilitatea.
9. A
10 A
11 F - Funcia reflex se realizeaz prin substana cenuie.
12 F - Actul reflex reprezint reacia de rspuns la un stimul
13 F - Muchii striai reprezint, alturi de glande, efectori ai organismului
14. A
15. A
16 F - Planul sagital este planul simetriei bilaterale.
17. A
18. A
19. A
20. A
21. A
22 F - Receptorii au rol n transformarea stimulului n impuls nervos.
23 F - Planul transversal mparte corpul ntr-o parte superioar i una inferioar.
24 F - Cile descendente sunt lungi i deservesc motilitatea corpului.
SUBIECTUL II
A 1
a sistemul nervos central ( encefal + mduva spinrii ) i periferic ( ganglioni + nervi )
b 2 ci ascendente :
- fascicul spinotalamic anterior conduce sensibilitatea tactil grosier
- fascicul spinobulbar conduce sensibilitatea tactil fin
1
c - viteza = distana / timp
- timp = distana / vitez = 2 m/ 25 = 0,08 s + 0,001 s ( ntrziere) = 0, 081 s = 81 ms
2
a - axul lungimii corpului = axul longitudinal
- axul grosimii corpului = axul sagital
b planul frontal
c deoarece mparte corpul n dou jumti simetrice: dreapt i stng
d cavitatea toracic i cavitatea abdominal
B 1
a cerebelul ( substana cenuie la exterior i la interior, sub form de nuclei )
b - fasciculul spinocerebelos direct = dorsal ( Flechsig)
- fasciculul spinocerebelos ncruciat = ventral ( Gowers)
c calea vestibulospinal:
- este alctuit din 2 neuroni : - N I n nucleii vestibulari
- N II n cornul anterior medular
- o singur sinaps
- timpul necesar pentru transmiterea impulsului nervos este de 0,7 ms
d - formulare cerin : Numii dou organe nervoase n care substana alb este localizat la
exterior i precizai funcia ndeplinit de substana alb
144

- rezolvare cerin: - mduva spinrii i trunchiul cerebral


- funcia ndeplinit de substana alb de conducere
( prin ci ascendente i descendente )
2
a - reflex de aprare ( nociceptiv ), executat prin flexie
- centrul nervos este localizat n mduva spinrii
- reflex polisinaptic, implic cel puin 3 neuroni: 1 neuron senzitiv , 1 neuron de asociaie
i 1 neuron motor
b informaia tactil fin ( discriminativ ) este condus prin fasciculul spinobulbar
c alt cale senzitiv, prin care este condus informaia tactil grosier, este fasciculul
spinotalamic anterior
d - formulare cerin: Precizai cum se numete reflexul alctuit din 2 neuroni i dai un
exemplu din acest tip de reflex
- rezolvare cerin: Reflex monosinaptic ( ex: reflexul rotulian )
SUBIECTUL III
A 1 a tipuri de reflexe:- somatice ( monosinaptice i polisinaptice ) ; - vegetative
b efectele stimulrii simpaticului asupra:
- irisului contracia fibrelor radiare i mrirea pupilei ( midriaz )
- inimii dilatarea vaselor coronare + cardioacceleraie
c dou ci de conducere descendente:
- ci piramidale conduc motilitatea voluntar
- ci extrapiramidale conduc motilitatea involuntar, semiautomat ( scris, mers )
d - enun adevrat : Legtura mduvei spinrii cu receptorii i efectorii este realizat de ctre
nervii spinali
- enun fals: Cile de conducere ascendente transmit informaii de la efectori la centrii
nervoi din scoara cerebral
2 a cele trei axe ale corpului uman i dimensiunile corpului crora le corespund
- axul longitudinal al lungimii corpului; - axul transversal al limii corpului
- axul sagital al grosimii corpului
b deoarece mparte corpul n segmente asemntoare care se succed: cervicale, toracale,
lombare, sacrale, coccigiene
A
c explicarea termenilor:
- proximal termen care indic o pozi ie mai apropiat de axa median a corpului sau de
un punct de origine
- distal termen care indic o poziie mai ndeprtat de axa median a corpului sau de un
punct de origine
d - enun adevrat: Planul sagital al corpului mparte corpul n dou jumt i simetrice.
- enun fals: Membrele inferioare se leag de trunchi prin centura scapular.
B 1 a sistem nervos somatic i sistem nervos vegetativ
b dou efecte: relaxarea muchilor vezicali i contracia sfincterului vezical intern
c minieseu:
- 8 noiuni specifice: funcia reflex, funcia de conducere, substana alb,
substana cenuie, receptor, nevrax, efector, influx nervos
- corelarea logic a noiunilor ntr-un text:
Sistemul nervos ndeplinete 2 funcii: funcia reflex i funcia de conducere. Funcia
reflex se realizeaz prin actul reflex, reacia de rspuns a organismului la aciunea unui
stimul ce acioneaz asupra unui receptor. Funcia de conducere presupune transmiterea
influxului nervos de la receptori la centrii nervoi din nevrax i transmiterea comenzilor de
c la centrii nervoi ctre efectori. Funcia reflex se realizeaz prin intermediul centrilor
145

a
b
c

nervoi localizai n substana cenuie . Funcia de conducere se realizeaz prin intermediul


fasciculelor ascendente i descendente localizate n substana alb .
cele dou pri ale craniului: - neurocraniu;
- viscerocraniu
dou exemple de viscere localizate la nivelul gtului: - laringe;
- tiroid
minieseu:
- 8 noiuni specifice: neurocraniu, viscerocraniu, pelvis, cavitatea toracic,
cavitatea abdominal, diafragm, centura scapular, centura pelvian.
- corelarea logic a noiunilor ntr-un text:
Corpul uman este alctuit din urmtoarele segmente: cap, gt, trunchi i membre. Capul ,
mpreun cu gtul, formeaz extremitatea cefalic a corpului. Capul este alctuit din dou
pri: partea cranial, care corespunde neurocraniului i partea facial, care corespunde
viscerocraniului. Trunchiul este format din torace, abdomen i pelvis. Cavitatea toracic
este separat de cavitatea abdominal, printr-un muchi numit diafragm. Membrele
superioare sunt legate de trunchi prin centura scapular, iar poriunea lor liber este
reprezentat de trei segmente: bra, antebra i mn. Membrele inferioare se leag de
trunchi prin centura pelvian, iar poriunea lor liber este reprezentat de trei segmente:
coaps, gamb i picior.

TEST ACTUIREA CORPULUI, SISTEM NERVOS acumuleaz ct mai multe puncte!


SUBIECTUL I
30 puncte
A 1 Sistemul nervos central este alctuit din mduva spinrii i encefal.
2
12p
2 Dup localizare, sistemul nervos se clasific n sistem nervos central i sistem
2
nervos periferic.
3 Dup funcie, sistemul nervos se clasific n sistem nervos somatic i sistem
2
nervos vegatativ.
4 Sistemul nervos vegetativ are dou componente funcionale: simpatic i
2
parasimpatic.
5 Planul transversal sau orizontal trece prin axul sagital i prin axul transversal.
2
6 Cile lungi de proiecie sunt ascendente ( senzitive ) i descendente ( motorii ).
2
B 1 - inim (cardiomoderaie)
- stomac ( creterea motilitii )
2
4p
2 - inima pompeaz sngele n vasele sangvine
2
- plmnii schimburile de gaze respiratorii
C
1.b
2. a
3. c
4. a
4p
D 1 A
2
10 p
2 F - Centrii refleci primesc impulsuri nervoase senzitive i descarc impulsuri
2
nervoase motorii
3. A
4. A
5. A
6
SUBIECTUL II
A a
mduva spinrii este localizat n canalul vertebral
b nervul spinal:
- rdcina posterioar
- rdcina anterioar
- trunchi
- ramuri : dorsal, ventral, comunicante
c - substana cenuie = funcie reflex
- substana alb = funcie de conducere
d d. 4 sinapse x 0,5 ms = 2 ms ntrziere
B a substana cenuie
b componentele arcului reflex :
- receptor
- cale aferent
- centru nervos
- cale eferent
- efector
146

30 puncte
2
12 p
6

2
2
1
5

18 p

c
B

- v = d / t ; 1 ms = 0,001 s ( 6p )
- v1 = 12 m / s ; d1 = 0,024 m ; t 1 = 0,024 / 12 = 0,002 s ( 2p )
- v 2 = 120 m / s ; d 2 = 0,048 m; t 2 = 0,048 / 120 = 0,0004 s ( 2p )
- timpul total = t1 + t2 + 0,0005 s ( ntrziere sinaptic ) = 0,002 + 0,0004 +
0,0005 = 0,0029 s ( 2p )
tipurile de receptori dup localizare:
- exteroceptorii localizai spre periferia organismului ( 2p )
- proprioceptori localizai n muchi, tendoane i articulaii( 2p )
- interoceptori = visceroceptori localizai n pereii organelor interne( 2p )

12

SUBIECTUL III
A a
actul reflex = procesul de rspuns la aciunea unui stimul asupra unei zone
receptoare
b
- ci ascendente conduc excitaiile sub form de influx nervos de la
receptori la centrii nervoi i deservesc sensibilitatea
corpului
- ci descendente deservesc motilitatea corpului i conduc impulsuri
nervoase de la centrii nervoi ai encefalului spre mduv
c
- denumirea bolii = coma ; - cauza = accidente traumatice
- manifestare = pierderea cunotinei
- prevenire = respectarea unui regim echilibrat de activitate i odihn
d
- enun adevrat: La nivelul irisului simpaticul determin pupilodilataie ( 1p )
- enun fals: Parasimpaticul determin cardioacceleraie la nivelul inimii( 1p )
B a
sistemul nervos i organele de sim
b
- mduva spinrii ( 1p )
- encefalul : trunchi cerebral, cerebel, diencefal i emisfere cerebral ( 4p )
c
minieseu
- 8 noiuni specifice: receptor; cale aferent; fibre nervoase
senzitive; centru reflex; cale eferent; fibre nervoase motorii;
efector; contracie muscular ( 8p )
- corelarea logic a noiunilorntr-un text ( 3p )
La baza activitii sistemului nervos st actul reflex care are ca baz anatomic
arcul reflex. Prima component a arcului reflex este receptorul care
recepioneaz informaii din mediu i le transform n impulsuri nervoase
senzitive. A doua component este calea aferent, reprezentat de fibre
nervoase senzitive care conduc impulsurile nervoase senzitive spre centrul
reflex. De la centrul reflex pleac comenzi prin fibre nervoase motorii care
alctuiesc calea eferent. Comenzile ajung la efector, reprezentat de muchi
striat, care rspunde prin contracie muscular.

30 puncte
2
12 p
4

2
2
5

18 p

11

ANALIZATORII
NTREBRI RECAPITULATIVE
1
2
3
4
5

- segmentul receptor
- intermediar ( de conducere)
- central
- celule cu bastonae = receptorii vederii nocturne; - celule cu conuri = receptorii vederii diurne
- ciocan, nicoval i scri
- midriaz; - sistemul nervos vegetativ simpatic determin contracia muchii radiari ai irisului
- hipermetropie
- corecie cu lentile convergente ( biconvexe )
147

6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19

20

- ganglionul vestibular Scarpa


- lobul temporal, girusul temporal superior
- glaucom
- miopia
- purtarea ochelarilor cu lentile divergente( biconcave )
- utricul i sacula urechii interne
- recepioneaz acceleraia liniar
- cataract
- cornee, umoare apoas , cristalin, umoare sticloas
- sclerotica = protecie
- coroida = hrnire
- retina = recepionarea stimulilor luminoi i transformarea lor n impulsuri nervoase vizuale
- hemeralopia; - caracterizat printr-o adaptare deficitar la lumina slab , deoarece refacerea
rodopsinei se face n prezena vitaminei A
- sensibilitatea tactil, termic i dureroas
- foveea centralis ( o depresiune din centrul petei galbene )
- rodopsina ( celule cu bastonae ) = scotopsin + retinen
- iodopsina ( celule cu conuri ) = fotopsin + retinen
- organul Corti; - este localizat n melcul membranos ( canal cohlear ) pe membrana bazilar
- punctum remotum = distana cea mai apropiat de ochi la care vedem clar, fr efort de
acomodare ( 6m )
- punctum proximum = distana cea mai apropiat de ochi la care vedem clar, cu efort
de acomodare maxim ( 25 cm )
- trompa lui Eustachio = tub de legtur ntre urechea medie i cavitatea nazofaringian
- rol = egaleaz presiunea aerului pe cele dou fee ale timpanului

B. MODELE DE ITEMI
SUBIECTUL I
A
1
Celulele cu conuri au rol n vederea diurn i perceperea formei i culorii obiectelor.
2
Segmentul central al analizatorilor este reprezentat de ariile corticale unde se formeaz
senzaiile specifice.
3
Miopia se corecteaz cu lentile divergente, iar hipermetropia se corecteaz cu lentile
convergente.
4
n cazul ochiului miop imaginea se formeaz n faa retinei , iar n cazul ochiului
hipermetrop imaginea se formeaz n spatele retinei.
5
Labirintul membranos al urechii interne este alctuit din: trei canale semicirculare
membranoase, vestibul membranos i melc membranos.
B
1
- miopia corectare = lentile divergente ( biconcave )
- hipermetropia corectare = lentile convergente ( biconvexe )
2
- celule cu bastonae pigment = rodopsina; - celule cu conuri pigment = iodopsina
3
receptori:- vizuali stimul = lumina cu lungimea de und cuprins ntre 400 700 nm
- auditivi stimul = sunete cu frecvena cuprins ntre 20 20 000 Hz
C
1. b
2. b
3. a
4. b
5c
6. a
7c
8. c
9. c
10. d
11. d
12. b
13. d
D
1. A
2. A
3
F - Prin pierderea transparenei cristalinului se produce afeciunea numit cataract.
4
A
5
F - Ganglionul Corti conine protoneuronul cii auditive
D
6. A
7. A
8
F - Razele luminoase sufer la nivelul ochilui o tripl refracie.
9. A
10. A
11 F - Acomodarea ochiului se realizeaz prin creterea convergenei cristalinului.
12 A
148

13
14
15
16
17

F - Ochiul emetrop percepe fr acomodare obiectele situate la o distan de 6m .


F - Receptorii maculari informeaz asupra micrilor de acceleraie liniar.
F - Herpesul este o boal viral manifestat prin erupii veziculare.
F - Timpanul transmite vibraiile acustice direct ciocanului.
F - Pavilionul urechii capteaz undele sonore i le dirijeaz spre conductul auditiv extern.

SUBIECTUL II
A 1
a
nveliurile globului ocular:
- sclerotica rol de protecie
- coroida rol de nutriie
- retina - rol de recepie a luminii cu ajutorul celulelor fotoreceptoare
b
- celule cu bastonae - numr = 125 milioane; pigment fotosensibil = rodopsina
- vedere nocturn ( scotopic)
- celule cu conuri numr = 7 milioane; pigment fotosensibil = iodopsina
- vedere diurn ( fotopic), cromatic
c
- defectul corectat cu lentile biconvexe este hipermetropia
- imaginea se formeaz n spatele retinei unde focalizeaz razele de lumin
- lentilele biconvexe permit focalizarea razelor de lumin pe retin
d
- numrul celulelor cu conuri = 20 neuroni bipolari x 5 celule cu conuri = 100 celule cu
1
conuri
- numrul celulelor cu bastonae = 100 celule cu conuri x 15 = 1 500 celule cu
bastonae
2
a
- N I ( neuron bipolar localizat n retin); - N II ( neuron multipolar din retin )
- N III ( corpii geniculai laterali din metatalamus )
b
nu se mai transmite informaia vizual la scoara cerebral i nu se mai formeaz
senzaia de vz
c
- n foveea centralis, o celul cu con face sinaps cu un neuon bipolar, iar acesta cu un
singur neuron multipolar;
- numrul de fibre nervoase care transmit informaii de la celulele fotoreceptoare din
foveea centralis = numrul de celule cu conuri = 1 milion
numrul de fibre nervoase care transmit informaii din restul retinei = 1,6 1 = 0,6
milioane = 600 000
3
a
- deficiena vizual = miopie ( imaginea se formeaz naintea retinei )
- lentile corectoare = divergente
b
- deficiena vizual = prezbitism; - cauza deficienei = scderea elasticitii cristalinului
c
- distana focal = distana dintre cristalin i retin
- distana dintre cornee i cristalin = lungime ax antero-posterior distana focal = 24
mm 17 mm = 7 mm
B 1
a
lentile biconvexe ( convergente )
b
crete curbura cristalinului
c
- mrirea diametrului pupilar
- sistemul simpatic determin contracia muchilor radiari ai irisului
d
- formularea cerinei: Precizai cum se mai numete vederea nocturn
i ce receptori sunt responsabili pentru acest tip de vedere.
- rezolvare cerin: Vedere scotopic, realizat de celulele cu bastonae.
2
a
organul Corti:- este localizat n melcul membranos( canalul cohlear)
- structur - celule receptoare i celule de susinere, aezate pe membrana bazal
- cilii celulelor receptoare se inclaveaz n membrana tectoria
b
- perilimfa primete vibraiile de la membrana ferestrei ovale
149

2
c

a
b

c
d

a
b
c
d

- endolimfa primete vibraiile de la perilimf, determinnd deplasarea membranei


bazilare pe care se afl celulele receptoare auditive; cilii celulelor receptoare se ndoaie
n membrana tectoria, ceea ce determin stimularea acestor celule i formarea
impulsului nervos auditiv
dac urechea primete timp ndelungat sunete cu aceeai frecven i amplitudine:
- are loc pierderea elasticitii timpanului
- au loc leziuni i inflamaii la nivelul prilor componente
- formularea cerinei : Explicai rolul trompei lui Eustachio
- rezolvare cerin :Trompa lui Eustachio face legtura dintre ureche
medie i nazofaringe i egaleaz presiunea aerului pe cele dou fee ale
timpanului
lentile divergente ( biconcave )
acomodarea
- crete convergena ( curbura )cristalinului prin contracia muchilor circulari ciliari
- se corecteaz axele oculare prin contracia muchilor extrinseci ai globului ocular,
astfel nct imaginea obiectului privit s cad pe retin, n pata galben
- diametrul pupilar se micoreaz ( mioz ) prin contracia muchilor circulari ai irisului
- reflexul pupiloconstrictor ( sistemul nervos vegetativ parasimpatic )
formularea cerinei : Cum se mai numete vederea diurn i ce tip de celule
fotoreceptoare o asigur.
- rezolvare cerin: Vedere fotopic, realizat de celulele cu conuri.
- reflex acusticocefalogir
- centrul nervos este localizat n mezencefal ( coliculii cvadrigemeni superiori )
zgomotul necunoscut este un sunet nalt, perceput la baza melcului membranos
senzaia de auz se formeaz n aria auditiv primar ( partea anterioar a girusului
temporal superior )
formularea cerinei: Precizai n ce poriune a melcului membranos
vibreaz membrana bazilar pentru sunetele emise de un bariton.
- rezolvare cerin: Sunetele emise de bariton ( de joas frecven ) sunt percepute la
vrful melcului

B
SUBIECTUL III
A
1
a
razele luminoase sufer un fenomen de tripl refracie la nivelul componentelor
aparatului optic
b
- factori de care depinde adaptarea = cantitatea de pigmeni fotosensibili din celulele
fotosensibile = durata expunerii la lumin sau ntuneric
- n condiii de obscuritate, timpul de acomodare este mai lung, deoarece n acest timp
are loc resinteza pigmenilor fotosensibili
c
- n lipsa vitaminei A se produce hemeralopia ( orbul ginilor )
- caracterizat printr-o adaptare deficitar la lumin slab, deoarece refacerea rodopsinei
are loc la ntuneric, n prezena vitaminei A
d
- enun adevrat : Reflexul pupilar fotomotor are centrul reflex n mezencefal.
1
- enun fals : Miopia se corecteaz cu lentile convergente.
2
a
n urechea intern, n canalul cohlear ( melcul membranos )
b
nu se mai formeaz senzaia auditiv
c
Otita: - cauz = infecie bacterian; - simptom = durere, scderea auzului
d
- enun adevrat: Scria transmite vibraiile membranei ferestrei ovale.
- enun fals : Primul neuron al cii acustice se afl n organul Corti.
150

3
3

a
b

A
c
d

b
c

a
b

sensibilitatea tactil, termic i dureroas


- sensibilitatea tactil ( corpusculi Meissner, localizai n derm )
- sensibilitatea termic ( corpusculi Krause, localizai n derm )
- sensibilitatea dureroas ) terminaii nervoase libere, localizate n epiderm i derm )
herpes : - cauz = viral;
- simptom = erupie de mici bicue pline cu lichid
- enun adevrat : Pielea este alctuit din 3 straturi principale: epiderm, derm i
hipoderm.
- enun fals : Segmentul central al analizatorului cutanat se afl n girusul postcentral
din lobul temporal
- celulele cu conuri au 3 tipuri de pigmeni pentru culorile fundamentale ( rou, verde,
albastru )
- stimularea egal a celor 3 tipuri de conuri determin perceperea culorii alb
- stimularea inegal a celor 3 tipuri de conuri determin perceperea celorlalte culori
receptori tactili ( corpusculi Meissner, discuri Merkel, terminaii nervoase libere )
- receptori termici ( corpusculi Ruffini pentru cald; corpusculi Krause pentru rece )
minieseu:
- 8 noiuni: ci nervoase, primul neuron, al doilea neuron, al treilea
neuron, nuclei cohleari, mezencefal, metatalamus, arii corticale
- corelarea logic a noiunilor ntr-un text:
Segmentul de conducere al analizatorului vizual i auditiv este alctuit din cile
nervoase prin care impulsurile nervoase ajung la segmentul central, reprezentat de arii
corticale.Primul neuron pe traseul cii vizuale este reprezentat de neuronul bipolar din
retin, iar pe traseul cii auditive primul neuron este localizat n ganglionul Corti. Al
doilea neuron pe calea vizual se afl tot n retin, fiind reprezentat de neuroni
multipolari. Pe calea auditiv, al doilea neuron se afl n nucleii cohleari din punte. Al
treilea neuron pe calea vizual este situat n corpii geniculai laterali din metatalamus,
iar pe calea auditiv este situat n coliculii inferiori din mezencefal. Al patrulea neuron
pe traseul cii auditive se afl n corpii geniculai mediali din metatalamus.
tripla refracie : 1.aer cornee; 2. faa anterioar cristalin; 3. faa posterioar cristalin
- contracia muchilor ciliari circulari; - relaxarea ligamentului suspensor al
cristalinului
- mrirea curburii cristalinului
minieseu :
8 noiuni : celule cu conuri, celule cu bastonae, lumin puternic,
lumin slab, rodopsina, iodopsina, retinen, vitamina A
- corelarea logic a unor noiuni ntr-un text:
Prin expunerea la lumin puternic, pigmenii vizuali din celulele cu conuri i celulele
cu bastonae sunt descompui n retinen i opsin ( protein ). Pigmentul vizual din
celulele cu conuri este iodopsina, iar pigmentul vizual din celulele cu bastonae este
rodopsina. Cea mai mare parte a retinenului din cele dou tipuri de celule
fotoreceptoare este transformat n vitamina A. Celulele cu conuri sunt responsabile de
vederea diurn, iar celulele cu bastonae sunt responsabile de vederea crepuscular,
fiind sensibile la lumin slab.
receptorii vestibulari :
macule = receptori maculari = receptori otolitici( localizai n utricul i sacul )
- creste vestibulare = creste ampulare ( localizate la baza canalelor semicirculare )
- receptorii maculari detecteaz micarea liniar ( acceleraia liniar i nu viteza de
deplasare )
151

- crestele vestibulare detecteaz micarea circular ( acceleraia circular ) a capului i


corpului
minieseu:
8 noiuni: ganglion vestibular Scarpa, utricul, sacul, canale
semicirculare, nuclei vestibulari, cerebel, talamus, aria vestibular
- corelarea logic a noiunilor ntr-un text:
Primul neuron al cii vestibulare se afl localizat n ganglionul vestibular Scarpa.
Dendritele neuronilor din acest ganglion culeg informaii de la receptorii vestibulari din
utricul, sacul i canale semicirculare . Axonii acestor neuroni formeaz ramura
vestibular a nervului vestibulo- cohlear care face sinaps cu al doilea neuron al cii
vestibulare, n nucleii vestibulari bulbari. De la aceti nuclei pleac fibre nervoase spre
cerebel (fasciculul vestibulocerebelos), care contribuie la controlul echilibrului i spre
talamus , unde se afl localizat cel de-a treilea neuron al cii vestibulare. De aici,
informaiile se transmit spre scoara cerebral, n aria vestibular , localizat n lobul
temporal, unde are loc perceperea contient a micrii i poziiei corpului n spaiu.

TEST ANALIZATORI acumuleaz ct mai multe puncte!


SUBIECTUL I
A 1 Fiecare analizator este alctuit din trei segmente: receptor, de conducere i
central.
2 Celulele cu conuri sunt receptorii vederii fotopice, iar cele cu bastonae ale
vederii scotopice.
3 Cataracta reprezint opacifierea cristalinului i duce la pierderea treptat a
vederii.
4 Celulele cu bastonae au rol n vederea nocturn i conin pigmentul numit
rodopsin.
5 Vibraiile timpanului sunt transmise prin ciocan, nicoval i scri la
membrana ferestrei ovale.
6
Mrirea pupilei se numete midriaz , iar micorarea pupilei se numete mioz
B 1 - analizatorul auditiv: receptorii sunt localizai n urechea intern, n canalul
cohlear ( 1p ); - analizatorul vizual receptorii sunt localizai n retin ( 1p )
2 sensibilitatea auditiv: lobul temporal, girusul temporal superior ( 1p )
- sensibilitatea tactil fin: lobul parietal, girus postcentral, aria somestezic I
C
1. c
2. b
3. a
4. d
D 1
F - Celulele cu bastonae sunt responsabile de vederea nocturn.
2
A
3
F - Maculele reprezint receptorii analizatorului vestibular.
4
F - Organul receptor al auzului este localizat n urechea intern.
5
F - Expunerea ochiului la lumin puternic determin mioz.
SUBIECTUL II
A a corneea transparent, umoarea apoas, cristalin, umoarea sticloas
b
- punct proximum = distana cea mai apropiat de ochi la care vedem clar, cu
efort de acomodare maxim(25 cm) (2p )
- punct remotum = distana maxim la care vedem clar, fr acomodare ( 6m )
c
- modificarea curburii cristalinului prin contracia muchilor ciliari ( 1p )
- corectarea axelor oculare prin contracia muchilor extrinseci ai globului ocular
d imaginea format este mai mic i rsturnat
B a Victor = hipermetropie; Ioana = miopie ( 4p )
b - hipermetropie = ax antero-posterior mai scurt; convergen sczut a
152

30 puncte
2
12 p
2
2
2
2
2
2

4p

2
2
2
2
2
4
4

4p
10 p

30 puncte
12 p

2
2
18 p
4

cristalinului
- miopie = ax antero-posterior mai lung; convergen crescut a cristalinului (2p)
c
- hipermetropia = lentile convergente ( biconvexe ) ( 2p )
- miopia = lentile divergente ( biconcave ) ( 2p )
d formularea cerinei: Stabilii componentele sistemului optic ( 2p )
- rezolvare cerin: Sistemul optic este format din mediile transparente ale
globului ocular: cornee transparent, umoare apoas, cristalin,
umoare sticloas ( 4p )
SUBIECTUL III
A a - sistemul vegetativ simpatic contracia muchilor radiari ai irisului i dilatarea
pupilei ( midriaz ) ( 2p )
- sistemul vegetativ parasimpatic contracia muchilor circulari ai irisului i
micorarea pupilei ( mioz ) ( 2p )
b - celulele cu conuri pigment vizual = iodopsina ( 0,5 p )
- celule cu bastonae pigment vizual = rodopsina ( 0,5p )
- mecanisme fotochimice: - sub aciunea razelor luminoase, pigmenii
fotosensibili se descompun i iau natere poteniale de receptor care se vor
transforma n influxuri nervoase ( poteniale de aciune) ( 1p )
c - conjunctivita - cauza = infecie cu virusuri, bacterii ( 1p )
- simptom = lcrimare intens, inflamarea conjunctivei ( 1p )
- glaucom - cauza = obturarea vaselor de snge ale ochiului ( 1p )
- simptom = creterea presiunii intraoculare ( 1p )
d - enun adevrat : Celulele cu bastonae sunt adaptate la vederea nocturn, la
lumin slab. ( 1p )
- enun fals : Vederea scotopic se realizeaz cu ajutorul celulelor cu conuri.(1p)
B a vrful melcului
b aria vestibular partea posterioar a girusului temporal superior
c minieseu:
- 8 noiuni specifice : pavilionul urechii, timpan, ciocan,membrana ferestrei
ovale, perilimfa, helicotrem, rampa timpanic, endolimfa
B c
( 8p )
- corelarea logic a noiunilor i aranjarea ntr-un text : ( 4p )
Undele sonore captate de pavilionul urechii sunt conduse prin conductul auditiv
extern pn la timpan care vibreaz. Vibraiile timpanului se transmit prin cele 3
oscioare din urechea medie: ciocanul, nicovala i scria pn la membrana
ferestrei ovale care vibreaz . Vibraia acestei membrane determin vibraia
perilimfei din rampa vestibular, vibraie care se transmite prin helicotrem,
perilimfei din rampa timpanic. Vibraiile perilimfei determin vibraiile
endolimfei din canalul cohlear, iar acestea determin stimularea celulelor
receptoare auditive localizate n canalul cohlear, pe membrana bazilar.

4
6

30 puncte
4
12 p

3
3
12

18 p

GLANDELE ENDOCRINE
NTREBRI RECAPITULATIVE
1
2
3
4
5

- glanda adenohipofiz
- regleaz activitatea altor glande endocrine
- polidipsie, poliurie, polifagie
- la copil cretinism
- la adult mixedem i gua endemic
- determin lipogeneza ( formarea de lipide din glucoz )
- o legtur vascular ntre hipotalamus i adenohipofiz
153

6
7
8
9
10
11
12

13
14

15
16
17

18
19

20

- are rol n transportul hormonilor reglatori


- hipersecreia tiroidian
- boala Basedow Graves ( gu a exoftalmic )
- o legtur nervoas ntre hipotalamus i neurohipofiz
- transport hormonii secretai de hipotalamus ( antidiuretic i ocitocina )
- hipersecreie de STH la adult
- manifestri: creterea oaselor feei, cre terea viscerelor, alungirea membrelor
- hipofiza la baza creierului, n aua turceasc a osului sfenoid
- tiroida la baza gtului, n faa traheei
- somatotropul ( STH ) creterea i dezvoltarea organismului
- prolactina stimuleaz secreia lactat
- hormonul melanocitostimulator ( MSH )
- stimuleaz sinteza de melanin, substan cu rol n pigmentarea pielii
medulosuprarenala - efecte asupra ap cardiovascular: tahicardie( accelerarea btilor inimii ),
vasoconstricie, hipertensiune
- efecte asupra aparatului respirator: dilatarea bronhiilor i cre terea frecven ei respiratorii
- are loc hiposecreia tiroidian i apari ia guei endemice
- caracterizat prin creterea n volum a tiroidei
- polidipsia = consumarea unei cantiti mari de ap ( 10 l / zi )
- poliuria = eliminarea unei mari cantiti de urin ( 10 l / zi )
- diabetul zaharat i diabetul insipid
- diabetul zaharat prezint n plus i hiperglicemie, polifagie i glucozurie
- glucagonul este secretat de pancreasul endocrin i este principalul hormon hiperglicemiant,
intervenind mai ales n stri de inaniie
- glucocorticoizi = cortizol rol: produce hiperglicemie
- mineralocorticoizi = aldosteron rol: crete reabsorb ia de ap i sodiu la nivelul nefronului
- sexosteroizi rol: contribuie la apari ia i men inerea caracterelor sexuale secundare
- estrogen stimuleaz dezvoltarea uterului i glandelor mamare
- progesteronul pregtete mucoasa uterului pentru nidaie( fixarea embrionului )
- pancreasul secreie exocrin = sucul pancreatic; - secre ie endocrin = insulina i glucagonul
- ovarul secreie exocrin = ovulele; - secre ie endocrin = estrogen i progesteron
- testiculul secreie exocrin = spermatozoizi; - secre ie endocrin = testosteron
adenohipofiza; hormonul foliculostimulant ( FSH ):
la femeie maturarea foliculului ovarian i secre ia de estrogen; - la brbat spermatogeneza
hormonul luteinizant la femeie ovulaia; - la brbat secre ia de testosteron

MODELE DE ITEMI
SUBIECTUL I
A 1
Boala Basedow Graves se caracterizeaz prin scdere n greutate i piele uscat.
2
Hormonul antidiuretic ( ADH ) este secretat de hipotalamus i depozitat n neurohipofiz.
3
Hipofiza este localizat la baza creierului, n aua turceasc a osului sfenoid.
4
Ocitocina ajunge din hipotalamus n neurohipofiz prin tractul hipotalamo - hipofizar.
5
Glucozuria reprezint prezena glucozei n urin i caracterizeaz boala numit diabetul
zaharat.
B 1
- hipofiza; la baza creierului, n aua turceasc a osului sfenoid
B
- glandele suprarenale ; la polul superior al rinichilor.
2
- diabetul zaharat cauz = hiposecreia de insulin; simptom = hiperglicemie
3
- tirotropina ( TSH ) controleaz secreia de hormoni tiroidieni
- corticotropina ( ACTH ) controleaz secre ia glandelor suprarenale
4
- somatotropul ( STH ) stimuleaz creterea oaselor lungi
- prolactina stimuleaz secreia lactat
154

5
6

- hormoni glandulotropi ( tirotropina)- hormoni non glandulotropi ( prolactina )


foliculostimulant ( FSH ):la femeie (maturarea foliculilor ovarieni); la brbat (spermatogeneza)
luteinizant ( LH ): la femeie ovulaia; la brbat secre ia de testosteron.
C
1. d
2. b
3.d
4. c
5. b
6. a
7. b
8. c
9. c
10. a
11. c
12. c
13. d
D 1
F - Hormonii medulosuprarenalei produc efecte similare stimulrii simpaticului.
2
F - Mixedemul este nsoit de cretere n greutate.
3
A
4
F glucagonul este secretat de pancreas.
5
F - Cortizolul este un hormon hiperglicemiant.
6
F Lobul posterior al hipofizei depoziteaz i elibereaz n snge hormonul antidiuretic
7
F - Gua endemic este determinat de lipsa iodului din alimentaie.
8
F - n diabetul insipid apare scderea tensiunii arteriale.
SUBIECTUL II
A 1
a
stimuleaz creterea organismului, sinteza proteinelor i lipoliza
b
- nainte de pubertate - gigantismul simptome: nl ime peste 2m
- dup pubertate acromegalie simptome: creterea exagerat a extremit ilor
c
hipofiza are legturi structurale i funcionale cu hipotalamusul
d
- asemnare dezvoltare fizic redus
- deosebire dezvoltare psihic normal la nanismul hipofizar
- dezvoltare psihic redus la nanismul tiroidian
2
a
ejecia laptelui i expulzia fetal
b
- diabetul insipid
- simptome: poliuria i polidipsia
c
n doze mari, ADH ul determin creterea tensiunii arteriale
3
a
determin lipoliza
b
determin glicogenogenez hepatic i muscular ( transform glucoza n glicogen )
c
- asemnare poliuria sau ( polidipsia )
- deosebire n diabetul zaharat apare i polifagia sau ( glucozuria, hiperglicemia )
4
a
glucocorticoizi, mineralocorticoizi i sexosteroizi
b
- relaxarea musculaturii netede a pereilor tubului digestiv
- inhibarea majoritii secreiilor digestive
c
- asemnare ambii acioneaz la nivelul nefronilor
- deosebire cortizolul stimuleaz eliminarea excesului de ap; aldosteronul stimuleaz
reabsorbia de ap i Na+
5
a
diabet zaharat
b
insulina: - intensific consumul tisular de glucoz; - stimuleaz lipogeneza din glucoz
c
manifestri: glucozurie i poliurie
6
a
- boala Basedow Graves
- cauza: hipersecre ia tiroidian
b
hiperfagie, intoleran la cldur, tremurturi ale minilor
c
hormonii tiroidieni se formeaz prin iodarea aminoacidului tirozin
7
a
corticosuprarenala i medulosuprarenala
b
tahicardie i dilatarea bronhiilor
A
c
cortizolul :
- crete filtrarea glomerular, - stimuleaz astfel eliminarea de ap
- scade reabsorbia de ap la nivelul tubilor uriniferi ai nefronilor
8
a
- pancreasul endocrin
- alt hormon secretat = glucagonul
b
- intensific consumul celular de glucoz; - stimuleaz sinteza de proteine
- stimuleaz glicogenogeneza hepatic ( transformarea glucozei n glicogen )
- stimuleaz lipogeneza ( sinteza de lipide ) din glucoz

155

n caz de hiposecreie de insulin se acumuleaz corpi cetonici n organism, ceea ce duce


la coma diabetic.

a
b

- primul diabet zaharat


- al doilea diabet insipid
- primul pancreasul endocrin; insulin; hiposecre ie insulinic
- al doilea neurohipofiza; hormonul antidiuretic; hiposecre ia de ADH
c
- hiperglicemie=cantitate mare de glucoz n snge(peste 1g/l de snge
- poliurie = cantitate mare de urin eliminat ( 10 15 l / zi )
d
- cerina: Precizai ce hormoni nonglandulotropi secret adenohipofiza.
- rezolvarea cerinei: Adenohipofiza secret doi hormoni nonglandulotropi: somatotropul
i prolactina.
2
a
hormonul antidiuretic ( ADH )
b
- boala = diabet insipid
- hiposecreie
c
- organul int = rinichiul; - structura secretoare = hipotalamusul, hormonul fiind apoi
depozitat i eliberat n snge de neurohipofiz
d
- formularea cerinei: Precizai ce alt hormon este depozitat de neurohipofiz i ce rol are
acesta.
- rezolvarea cerinei: Ocitocina; contracia uterului la gravide n timpul travaliului i
expulzia ftului
3
a
hiposecreie de insulin
b
- cantitatea de glucoz din snge este peste normal (hiperglicemie);
- prezena glucozei n urin ( glucozurie )
c
com i moarte
d
- formularea cerinei: Precizai glanda endocrin afectat n cazul diabetului zaharat.
- rezolvarea cerinei: Pancreasul endocrin.
SUBIECTUL III
A
1
a
tiroxina i triiodotironina
b
glicogenoliz hepatic i gluconeogenez
c
- diabetul zaharat
- cauz - hiposecre ia insulinic
- manifestare ( hiperglicemie) - prevenire regim alimentar echilibrat
d
- enun adevrat : Nanismul tiroidian apare la copil i se caracterizeaz
prin dezvoltare fizic i psihic redus.
- enun fals: Pancreasul este localizat n cavitatea toracic.
2
a
- tirotropina ( TSH )
- hipofiza localizat la baza creierului, n aua turceasc a osului sfenoid
b
- hiperglicemia este determinat de hiposecre ia de insulin
- hormonul cu efect hipoglicemiant este insulina
c
- hormonul antidiuretic ( ADH ); - crete absorbia de ap la nivelul nefronilor
d
- enun adevrat: Hipersecreia de STH la adult determin acromegalia.
- enun fals: Adenohipofiza este lobul posterior al hipofizei.
B
1
a
- corticosuprarenala aldosteronul - medulosuprarenala adrenalina
b
- hormonul foliculostimulant ( FSH ) - hormonul luteinizant ( LH )
c
minieseu: - 8 noiuni specifice : cavitatea abdominal, secre ie endocrin, secre ie
exocrin, glucagon, insulina, suc pancreatic, hiperglicemie, diabet zaharat.
- corelarea logic a noiunilor i aranjarea ntr-un text:
Pancreasul este localizat n cavitatea abdominal, n spatele stomacului. Pancreasul este
o gland mixt, cu secreie endocrin, reprezentat de hormonii insulin i glucagon i
secreie exocrin, reprezentat de sucul pancreatic. Hiposecreia de insulin determin
apariia diabetului zaharat caracterizat prin hiperglicemie
156

a
b
c

- un hormon glandulotrop este tirotropina ( TSH ); - stimuleaz secre ia glandei tiroide


- stimuleaz contracia musculaturii netede a uterului gravid ; - expulzia fetal
minieseu : - 8 noiuni specifice : adenohipofiza, hipotalamus, tija pituitar,
neurohormoni, hormoni glandulotropi, tirotropina, corticotropina, gonadotropi
- corelarea logic a noiunilor i aranjarea ntr-un text :
Hipofiza este localizat la baza encefalului i este legat de baza hipotalamusului prin
tija pituitar. Hipofiza are trei lobi: anterior, intermediar i posterior. Activitatea lobului
anterior adenohipofiza este controlat de neurohormonii hipotalamici, iar secreia
adenohipofizei hormonii glandulotropi coordoneaz activitatea ntregului sistem
endocrin. Hormoni glandulotropi sunt: corticotropina stimuleaz creterea i secreia
de hormoni ai corticosuprarenalei; tirotropina - controleaz funciile tiroidei;
gonadotropi controleaz funciile gonadelor feminine i masculine.Hipofunc ia
glandei hipofize determin hiposecreii hormonale, iar hiperfunc ia glandei hipofize
determin hipersecreii hormonale.

TEST GLANDE ENDOCRINE acumuleaz ct mai multe puncte!


SUBIECTUL I
A 1
Pancreasul este o gland mixt, avnd att funcie exocrin ct i endocrin.
2
Gua endemic reprezint o cretere n volum a glandei tiroide,cauzat de
lipsa de iod din organism.
3
Glandele suprarenale sunt formate din dou zone: cortical i medular.
4
Hipersecreia de somatotrop determin n copilrie gigantismul iar la adult
acromegalie.
5
Hormonul melanocitostimulator ( MSH ) este secretat de lobul intermediar al
hipofizei.
6
TSH ( tirostimulina ) este un hormon glandulotorp secretat de adenohipofiz.
B 1
- nanism hipofizar cauza = hiposecreia de STH; simptom = cre tere redus
a corpului
- diabet zaharat cauza = hiposecreia de insulin; simptom = glucozurie
2
- somatotrop ( STH ) creterea armonioas a corpului
- hormonul antidiuretic ( ADH ) stimularea absorbiei de ap la nivelul
nefronilor.
C
1. b. exoftalmia
2. b. tiroxin
3. d. poliurie
4. c. insulina
D 1
F - Hiposecreia de hormon antidiuretic produce diabetul insipid.
2
F - Hormonul de cretere este secretat de adenohipofiz
3
F - Nanismul hipofizar se caracterizeaz prin statur foarte mic, fr
deficien mintal.
4
4. A
5. A

30 puncte
2
12 p
2
2
2
2
2
2

4p

2
2
2

4p
10 p

SUBIECTUL II
A a
doi hormoni: - tiroxina ( 1p )
- trioidotironina ( 1p )
b
dou simptome:
- hiperfagie; - scderea n greutate sau ( nervozitate, exoftalmie )
c
- asemnare = au efect hiperglicemiant ( 2p )
- deosebire = STH determin sinteza de proteine,
hormonii tiroidieni descompun proteinele ( 2p )
d
- mixedem( 2p )
- hiposecreia tiroidei( 2p )

30 puncte
2
12 p
2

4
4
4

a
b
c

acromegalia
hipersecreia de STH la adult
- gigantismul ( 2p )
- talie peste 2m, armonios dezvoltat ( 2p )
157

4
18p

- formularea cerinei: denumii boala care ar aprea n cazul


hiposecreiei de STH la copil i precizai dou caracteristici ale acesteia. ( 3p )
- rezolvarea cerinei: nanism hipofizar; caracteristici: talie redus, dezvoltare
psihic normal.( 3p )
SUBIECTUL III
A a - tiroida n partea anterioar a gtului
- hipofiza la baza diencefalului, n aua turceasc a osului sfenoid
b dezvoltare fizic i psihic redus
c - ocitocina stimuleaz contracia musculaturii netede a uterului gravid
- determin expulzia fetal
d - enun adevrat: Tirotropina i corticotropina sunt hormoni glandulotropi
secretai de hipofiz.
- enun fals: Nanismul hipofizar se caracterizeaz prin dezvoltare fizic i
psihic redus.
B a
insulina- hipoglicemie( 2p ) - glucagonul hiperglicemie ( 2p )
b
- dezvoltare fizic i psihic redus ( 1p ) - deforma ii osoase(1p)
c minieseu: - 8 noiuni specifice : hiposecreie, nanism hipofizar,
hipersecreie, acromegalie, gigantism, diabet insipid,
mixedem,boala Basedow - Graves ( 8p )
- corelarea logic a noiunilor i aranjarea ntr-un text: ( 4p )
Hiposecreia hormonului de cretere determin, la copii, nanismul hipofizar
caracterizat prin: talie redus, dezvoltare fizic redus, dar armonioas i
dezvoltare psihic normal. Hipersecreia hormonului de cretere determin, la
copii, gigantismul caracterizat prin talie peste medie, iar la adult, determin
acromegalie, caracterizat prin creterea exagerat a extremit ilor i
viscerelor. Hiposecreia de ADH determin diabetul insipid, caracterizat prin
poliurie ( eliminarea unei cantiti mari de urin ), polidipsie ( consumarea unei
cantiti mari de ap ), hipotensiune. Hiposecreia de hormoni tiroidieni
determin, la adult, mixedemul caracterizat prin obezitate, anemie, tegument
uscat,diminuarea memoriei, senzaie de frig. Hipersecre ia de hormoni
tiroidieni determin boala Basedow Graves caracterizat prin scdere n
greutate, piele umed, iritabilitate, tremurturi ale minilor, tahicardie.

30 puncte
4
12p
2
2
4

4
2
12

18p

SISTEMUL OSOS I SISTEMUL MUSCULAR


NTREBRI RECAPITULATIVE
1
- neurocraniu: frontal, occipital, etmoid i sfenoid
- viscerocraniu: maxilar inferior ( mandibula ), vomer
2
cinci regiuni: - cervical ( 7 ), toracal ( 12 ), lombar ( 5 ), sacral ( 5 ), coccigian ( 4-5 )
3
- lordoze ( cu concavitatea dispus posterior ): cervical i lombar
- cifoze ( cu concavitatea dispus anterior ) : toracal i sacral
4
- coaste adevrate( se articuleaz direct cu sternul): coastele I VII
- coaste false ( se articuleaz prin intermediul cartilajului coastei VII ): coastele VIII X
- coaste libere = flotante ( nu se articuleaz cu sternul ): coastele XI - XII
5
- centura scapular: omoplat ( scapul ), clavicul
- scheletul braului: humerus
- scheletul antebra ului: radius , cubitus ( ulna )
- scheletul minii: 8 carpiene, 5 metacarpiene, 14 falange
6
centura pelvian ( 2 oase coxale ), osul sacrum i coccis
7
asigur staiunea biped, locul de inserie pentru muchi,depozit de sruri,formeaz cavit i de
158

8
9
10
11

12
13
14

15
16
17
18
19
20

protecie pentru organele interne


oasele lungi
prin activitatea periostului ( membran conjunctiv ce nconjoar osul )
nclminte strmt, statul ndelung n picioare
- fracturi nchise ( pielea rmne intact); fracturi deschise ( capetele osului ies la exterior )
- cauze: traumatisme, accidente
- manifestri: durere, echimoze, deformarea regiunii, scurtarea regiunii
mimicii ( cutanai ), masticatori, limbii, extrinseci ai globului ocular
drepi abdominali, oblici externi, oblici interni
- tetanos incomplet - se obine prin aplicarea unor stimuli cu frecven redus; se nregistreaz
grafic ca un platou dinat
- tetanos complet se obine prin aplicarea unor stimuli cu frecven mare; se nregistreaz grafic
ca un platou neted
- starea de contracie permanent, dar par ial a musculaturii
- rol: termoreglare, meninerea tonusului postural ( pozi ia corpului ), expresia fe ei
- cauze: activitate fizic dezorganizat, acumulare de acid lactic ( intoxic fibra muscular )
- prevenire: dozarea efortului muscular, evitarea sedentarismului
- muchiul se scurteaz sub o tensiune constant; realizeaz lucru mecanic ( mi care )
- caracteristice muchilor membrelor
distrugerea fibrelor nervoase motorii care inerveaz fibrele musculare (fractura coloanei
vertebrale)
- muchii intercostali, diafragm ( realizarea ventilaiei pulmonare )
- frontal, occipital, orbital, bucal, nazal ( realizarea expresiei fe ei )
- secusa ( contracie simpl )obinut prin aplicarea unui stimul unic
- frisonul termic este reprezentat de o succesiune de secuse

B. MODELE DE ITEMI
SUBIECTUL I
A
1
Coastele care se articuleaz direct cu sternul se numesc coaste adevrate, iar cele
nearticulate cu sternul se numesc coaste libere ( flotante ).
2
Centura pelvian este format din 2 oase coxale,iar centura scapular din omoplat i
clavicul.
A
3
Ulna aparine scheletului antebraului, iar fibula aparine scheletului gambei.
4
Muchii dinai aparin musculaturii toracelui, iar muchii oblici aparin musculaturii
abdomenului.
5
Muchii pronatori i supinatori ai piciorului aparin muchilor gambei, iar muchiul biceps
brahial aparine muchilor braului.
6
Contraciile fuzionate se nregistreaz grafic ca un platou dinat n cazul tetanosului
incomplet i ca un platou neted n cazul tetanosului complet.
7
n contraciile izotonice muchiul se scurteaz i realizeaz lucru mecanic, iar n
contraciile izometrice muchiul nu i modific dimensiunile i energia este transformat n
cldur.
B
1
- muchii toracelui: pectorali, intercostali; - muchii spatelui: trapez, marele dorsal
2
- neurocraniu ( frontalul )
- viscerocraniu ( mandibula )
3
- tetanos incomplet se obine prin aplicarea repetitiv a unor stimuli cu frecven joas
- tetanos complet se obine prin aplicarea repetitiv a unor stimuli cu frecven ridicat
4
- creterea n lungime se seama cartilajelor de cre tere
- creterea n grosime pe seama periostului, membrana conjunctiv ce nconjoar osul
5
- braul biceps brahial ( sau triceps brahial )
- antebraul pronatori i supinatori ai antebraului ( sau flexori i extensori ai degetelor )
159

- torace muchii pectorali ( sau dinai, intercostali, diafragm )


- abdomen drepi ( sau oblici ) abdominali
C
1. b
2. b
3. c
4. c
5. d
6. a
7. b
8. a
9. b
10. c
11 .b
12. c
13.a
14.b
D
1
F - Frontalul este un os nepereche al neurocraniului.
2
F - Humerusul este un os ce aparine scheletului braului.
3
A
4
F - Muchiul croitor aparine membrului inferior.
5
F - Creterea n grosime a oaselor se face prin periost.
6
F Etmoidul este un os nepereche al neurocraniului.
SUBIECTUL II
A
1
a
dou caviti de protecie i organele adpostite:
- cutia cranian- adpostete encefalul
- canalul vertebral adpostete mduva spinrii
b
tipuri de coaste i perechile corespunztoare: - adevrate: perechile 1 7
- false : perechile 8 10;
- libere : perechile 11 12
c
dou tipuri de curburi fiziologice ale coloanei vertebrale i o deosebire:
- lordoz - concavitatea dispus posterior; - cifoz concavitatea dispus anterior
2
a
Contraciile izotonice: - muchiul se scurteaz sub o tensiune constant
- realizeaz lucru mecanic; - sunt caracteristice mu chilor membrelor
Contraciile izometrice: - nu realizeaz lucru mecanic
- muchiul nu-i modific dimensiunile, ci doar starea de tensiune
- sunt caracteristice musculaturii posturale, care asigur sta iunea biped
b
tonusul muscular:
- definiie: starea de contracie permanent, dar par ial a musculaturii
- dou roluri: termoreglare, expresia feei
c
2 simptome ale rupturii musculare:- dureri locale; - echimoze ale zonei afectate
d
muchii extrinseci ai globului ocular:
- drepi ( superior, inferior, extern, intern ); - oblici ( superior i inferior )
B
1
a
2 femur + 2 tibie + 2 peroneu + 14 tarsiene + 10 metatarsiene + 28 falange = 58
b
- masa osoas = 15 % x 70 kg = 10,5 kg
- masa de substan organic = 30 % x 10,5 Kg = 3,15 Kg
- cantitatea de osein = 10% x 3,15 kg = 0,315 kg
c
- masa osoas = 15 % x 80 kg = 12 kg
- masa substan organic = 30% x 12 Kg = 3,6 Kg
- cantitatea de fibre de colagen = 90 % x 3,6 Kg kg = 3,24 kg
d
- formularea cerinei: calculai masa osoas a unui persoane de 100 kg
- rezolvarea cerinei: masa osoas = 15 % x 100 kg = 15 kg
2
a
- V ap corporal = 60 % x greutatea corpului = 60 % x 90 kg = 54 l
- greutatea muchilor = 40 % x greutatea corpului = 40 % x 90 kg = 36 kg
- V ap din muchi = 80 % x greutatea muchilor = 80% x 36 kg = 28,8 l
a
54 l ap corporal ..............100 %
28,8 l ap din muchi ..........x %
- x% ap muscular din apa corporal = 28,8 x 100 / 54 = 53, 33 %
b
- greutatea oaselor = 15 x greutatea corpului = 15 % x 90 kg = 13, 5 kg
c
- greutatea substanei uscate a oaselor = 75 % x greutatea oaselor = 75 % x 13,5 kg =
10,12 kg
- greutatea srurilor minerale a oaselor = 60 % x greutatea substan ei uscate a oaselor =
60 % x 10,12 kg = 6,07 kg
160

2
d

13,5 kg mas osoas ....................100 %


6,07 kg sruri minerale..................x %
- x% sruri minerale din masa osoas=6,07 kg x 100 % /13,5 kg = 44,96 %
- formularea cerinei: Cantitatea de ap din toate oasele corpului, tiind
c aceasta reprezint 25 % din masa osoas
- rezolvarea cerinei: Cantitatea de ap din oase = 25 % x greutatea
oaselor = 25 % x 13,5 kg = 3,38

SUBIECTUL III
A
1
a
drepi i oblici abdominali
b
contracia izotonic: tensiunea rmne aceeai; muchiul se scurteaz
c
- ntinderile musculare
- cauz: eforturi musculare intense
- manifestare: dureri locale, echimoze i tumefierea zonei afectate
- prevenire: repaus, regim de via echilibrat
d
- enun adevrat: Contraciile izotonice se caracterizeaz prin modificarea
dimensiunilor musculare.
- enun fals: Muchiul cvadriceps femural este un muchi al gambei
2
a
oasele reprezint componenta pasiv a mi crii, ele fiind deplasate cu ajutorul
muchilor
b
trei oase ale viscerocraniului: maxilare, palatine, nazale
c
- entorsele; - cauz: traumatisme, mi cri brute, necontrolate
- simptome: dureri locale, echimoze, umflturi ale articulaiei
- prevenire: respectarea regulilor de protec ie a muncii
d
- enun adevrat: Creterea n grosime a oaselor se realizeaz pe seama periostului.
- enun fals: Lordoza se caracterizeaz prin accentuarea curburii toracale a
coloanei vertebrale.
B
1
a
centura pelvian
b
contracii izotonice; muchiul i modific dimensiunile sub o tensiune pasiv
B
1
constant
c
minieseu:- 8 noiuni specifice : centura pelvian, femur, patel, tibie, peroneu,
tarsiene, metatarsiene, falange
Scheletul membrelor inferioare este constituit din centura pelvian i scheletul
membrului liber propriu zis. Acesta cuprinde scheletul coapsei, reprezentat de femur,
scheletul gambei, reprezentat de tibie i peroneu i scheletul piciorului, reprezentat de
tarsiene, metatarsiene i falange. Patela este osul genunchiului.
2
a
- n contracia izotonic muchiul se scurteaz, iar n contrac ia izometric mu chiul
nu-i modific dimensiunile
- n contracia izotonic tensiunea din mu chi rmne constant, n timp ce n
contracia izometric tensiunea din muchi se modific
b
- gamb muchii pronatori i supinatori ai piciorului
- coaps cvadriceps femural
c
- 8 noiuni specifice : muchii umrului, deltoid, muchii bra ului, biceps
brahial, triceps brahial, muchii coapsei, cvadriceps femural, biceps
femural.
Muchii membrelor superioare sunt : de muchiul umrului , reprezentat de deltoid ,
muchii braului , reprezentai de biceps i triceps brahial , muchii antebraului i
muchii minii. Muchii membrelor inferioare sunt: muchii coapsei, reprezentai de
cvadriceps femural i biceps femural , muchii gambei, reprezentai de triceps sural i
muchii piciorului.
161

TEST SISTEM OSOS I MUSCULAR acumuleaz ct mai multe puncte!


SUBIECTUL I
A 1
Oasele care formeaz scheletul gambei sunt tibia i peroneul.
2
Femurul aparine scheletului coapsei, iar humerusul scheletului braului.
3
Creterea n grosime a oaselor se realizeaz prin activitatea periostului, iar
creterea n lungime pe seama cartilajelor de cretere.
4
Cifoza se caracterizeaz prin accentuarea curburii toracale iar lordoza prin
accentuarea curburii lombare.
5
Muchiul frontal este un muchi al capului, iar muchii hioidieni sunt muchi
ai gtului.
6
Entorsele se caracterizeaz prin ntinderea sau ruperea ligamentelor ntr-o
articulaie.
B 1
- coapsa (osul femur) ; - gamba ( osul tibia i osul peroneu = fibula )
2
- braul (osul humerus) ; - antebraul( osul radius i osul cubitus =ulna )
C
1. b
2. d. temporale 3. b.
4. a. coxalul
D 1
A
2
F - Oasele cresc n lungime prin cartilajele ce cretere.
3
F - Contraciile musculare izotonice produc micrile.
4
F - Deltoidul este un muchi al membrului superior.
5
F - Oboseala muscular se caracterizeaz prin scderi ale randamentului
energetic.
SUBIECTUL II
A a
muchi al capului ( frontal)
- muchi al gtului ( hioidian )
b
- regiunea cervical: (7 vertebre);
- regiunea toracal ( 12 vertebre )
c
- scolioza devierea lateral a coloanei vertebrale
- cifoza accentuarea curburii toracale ( cocoaa )
A
d
- secusa se obine dac se aplic un stimul unic
- tetanosul incomplet se obine dac se aplic stimuli succesivi, cu frecven
mic
B

- greutatea muchilor = 40% x 70 kg = 28 kg ( 3p )


- cantitatea de ap din muchi = 80 % x 28 kg = 22,4 kg ( 3p )
b
- 2 humerus + 2 radius + 2 cubitus + 16 carpiene + 10 metacarpiene + 28
falange = 60 oase
c
- nr fibre musculare = 2 x 48 fasciule x 24 fibre musculare = 2204
d
- formularea cerinei: Ce greutate are o persoan dac to i mu chii ei stria i
cntresc 40 de kg.
- rezolvarea cerinei: greutatea persoanei =40 kg x 100/40=100 kg
SUBIECTUL III
A a pectorali, dinai ( 2p )
b. cervical, toracal, lombar (3p)
c - cauz: activitate fizic dezorganizat; - manifestare: dureri musculare
- prevenire: dozarea efortului muscular, evitarea sedentarismului
A
d - enun adevrat: Coastele aparin scheletului trunchiului.
- enun fals: Sistemul osos este partea activ a aparatului locomotor
B a - muchi ai membrului superior: muchiul biceps i triceps brahial ( 2p )
- muchi ai membrului inferior: muchiul croitor, muchiul cvadriceps ( 2p )
b - secusa = contracie simpl determinat de aplicarea unui stimul unic ( 1p )
- tetanos complet = contracii fuzionate aprute n cazul aplicrii unor stimuli cu
frecven mare( 1p )
- tetanos incomplet = contracii fuzionate aprute n cazul aplicrii unor stimuli
cu frecven mic ( 1p )
162

30 puncte
2
12
2
p
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2

4p
4p
10
p

30 puncte
2
12 p
4
4
2

18 p

4
4
4

30 puncte
5
12 p
3
4
4
3

18 p

- 8 noiuni specifice : contracia muscular, contrac ia izotonic, contrac ia


izometric, lucru mecanic, musculatur postural,mu chii embrelor,contrac ie
simpl, contracii fuzionate ( 8p )
- corelarea logic a noiunilor i aranjarea ntr-un text: ( 3p )
Manifestrile mecanice ale contraciei musculare sunt micrile.Contraciile
musculare sunt de dou tipuri: izotonice , n care muchiul se scurteaz sub o
tensiune pasiv constant i contracii izometrice , n care muchiul nu i
modific dimensiunile, ci doar starea de tensiune.Contrac iile izotonice sunt
caracteristice muchilor membrelor i realizeaz lucru mecanic , producnd
micare. Contraciile izometrice sunt caracteristice musculaturii posturale i
contribuie la meninerea poziiei verticale a corpului.Dac se aplic mu chiului
un stimul unic, de scurt durat, se obine o contracie simpl , numit secus.
Dac se aplic muchiului stimuli rapizi, repeta i, succesivi, se ob in contracii
fuzionate numite contracii tetanice.

11

DIGESTIA I ABSORBIA
NTREBRI RECAPITULATIVE
1
- cavitatea bucal, faringele, esofagul, stomacul, intestinul sub ire, intestinul gros
2
- glandele salivare, ficatul i pancreasul
3
- enzime glicolitice, lipolitice, proteolitice
4
- amilaza salivar;
- transform amidonul preparat n maltoz
5
- masticaie, trituraie, deglutiie, amestecarea cu sucurile digestive
6
- nmuierea alimentelor; - dizolvarea substanelor hidrosolubile; - emulsionarea grsimilor
7
- lizozimul este o substan antibacterian prezent n saliv
8
- pepsina transform proteinele n albumoze i peptone; - gelatinaza lichefiaz gelatina
- labfermentul transform cazeinogenul solubil din lapte n paracazeinat de calciu
9
- lipaza gastric transform lipidele emulsionate din lapte, fri c, ou n acizi gra i i glicerin
- lipaza pancreatic i intestinal transform lipidele emulsionate n acizi gra i i glicerin
10 - albumozele i peptonele sunt transformate n oligopeptide, sub ac iunea tripsinei i
chimotripsinei din sucul pancreatic
- oligopeptidele sunt transformate n tri i dipeptide sub aciunea carboxipeptidazelor din sucul
pancreatic; - tri i dipeptidele sunt transformate n aminoacizi sub ac iunea peptidazelor din
sucul intestinal
11 - amidonul preparat este transformat n dizaharide ( maltoz ) sub ac iunea amilazei salivare i a
amilazei pancreatice; - amidonul crud este transformat n dizaharide ( maltoz ) sub ac iunea
amilazei pancreatice; - dizaharidele sunt transformate n monozaharide ( glucoza ) sub ac iunea
dizaharidazelor din sucul intestinal
12 - micrile tonice, prin care stomacul se umple cu alimente
- micrile peristaltice, prin care alimentele se amestec cu sucul gastric i se formeaz chimul
gastric care se evacueaz lent i frac ionat n duoden
13 - emulsionarea grsimilor;
- activarea enzimelor lipolitice; - absorb ia grsimilor
14 - micri peristaltice = unde de contracie circulare, propagate de-a lungul
intestinului,care favorizeaz naintarea coninutului intestinal spre colon
- micri segmentare = contracii circulare localizate, care asigur amestecul chimului
gastric cu sucurile digestive din intestin i naintarea con inutului intestinal spre colon
15 - aminoacizii rezultai n urma digestiei proteinelor
- acizii grai i glicerina rezultate n urma digestiei lipidelor
- monozaharidele ( glucoza, fructoza, etc ) rezultate n urma digestiei glucidelor
16 - epiteliul intestinal este unistratificat
163

- celulele epiteliului intestinal ( enterocite ) au microvili la polul apical


- mucoasa intestinal prezint numeroase cute, numite valvule conivente i vilozit i
Intestinale; - vilozitile intestinale sunt bogat vascularizate
17 - mecanisme pasive fr consum de energie; - mecanisme active cu consum de energie
17 - prin vezicule de pinocitoz
18 - prin mecanisme pasive: pentoze, acizi gra i, glicerin, Ca 2+, ap, vitamine
liposolubile ( A, D, K, E )
- prin mecanisme active: hexoze, Na+, Ca 2+( n duoden, alturi de vit D ) , Fe +,
vitamine hidrosolubile
19 - activitatea secretorie: producerea de mucus i secre ia de K +
- activitatea de absorbie: absorbia apei, Na +, Cl +
20 - flora bacterian aerob are rol n procesul de fermenta ie a glucidelor vegetale
nedigerate pn la acizi organici ( lactic, butiric ) i gaze ( CO 2, CH4 ); - are rol n sinteza de
vitamina K i vitaminele din complexul B
- flora bacterian anaerob are rol n procesul de putrefac ie a proteinelor nedigerate pn la
substane toxice: amine ( putrescein, cadaverin ), indol, scatol, amoniac, care se resorb i
ajung la ficat, unde sunt detoxificai
MODELE DE ITEMI
SUBIECTUL I
A 1
Stomatita este o inflamaie a mucoasei bucale manifestat prin greutate n masticaie i
A
deglutiie.
2
Vitaminele hidrosolubile se absorb activ n snge iar vitaminele liposolubile se absorb
pasiv n limf.
3
Transformrile fizice ale alimentelor constau n: nmuierea alimentelor, dizolvarea
substanelor hidrosolubile i emulsionarea grsimilor.
4
Enzimele digestive sunt de trei tipuri: glicolitice, lipolitice i proteolitice.
5
Saliva este produsul glandelor salivare i acioneaz n cavitatea bucal.
6
Acidul clorhidric din sucul gastric, activeaz enzimele proteolitice i are aciune
antimicrobian.
7
Amilaza pancreatic degradeaz amidonul crud i l transform n maltoz.
8
Activitatea motorie a intestinului const n trei tipuri de mi cri: tonice , peristaltice i
segmentare.
9
Flora de fermentaie degradeaz glucidele nedigerate, iar flora de putrefacie degradeaz
proteinele nedigerate.
10 Rezultatul digestiei gastrice este chimul gastric, iar rezultatul digestiei intestinale este
chilul intestinal.
B 1
- flora bacterian aerob de fermentaie transform glucidele nedigerate n acizi organici i
gaze.
- flora bacterian anaerob de putrefac ie transform proteinele nedigerate n amine, indol,
scatol i amoniac
2
- Enterocolita este o inflamaie a mucoasei intestinului subire cauzat de virusuri sau
bacterii i se manifest prin gra, dureri abdominale, febr i diaree.
- Ciroza hepatic este o boal prin care este distrus esutul hepatic. Ea este cauzat de infec ii
repetate sau alcoolism i se manifest prin lipsa poftei de mncare, gre uri, oboseal i
mrirea ficatului.
C
1. a
2. a
3. b
4. c
D 1
A
2
F Proteinele pot fi absorbi prin vezicule de pinocitoz.
3
F - Glucoza este absorbit n snge prin mecanism activ.
164

4. A
5. A
F - Absorbia glucidelor se realizeaz la nivelul intestinului subire.
7. A
8. A
SUBIECTUL II
A 1
a cavitatea bucal i intestinul subire
b - glandele salivare ( saliva : amilaza salivar transform amidonul n dizaharide =
maltoz); - glandele intestinale ( sucul intestinal: dizaharidazele transform dizaharidele
n monozaharide)
- pancreasul ( sucul pancreatic: amilaza pancreatic transform amidonul n dizaharide )
c consumul excesiv de glucide favorizeaz crearea unui mediu acid n cavitatea bucal,
datorit metabolismul bacteriilor din placa bacterian, care se hrnesc cu carbohidra ii.
Mediul acid va dizolva smalul dentar favoriznd aciunea bacteriilor asupra din ilor.
2
a stomac i intestin subire
b dou enzime i rolul fiecreia: - tripsina (descompune albumozele i peptonele n peptide
mai mici = oligopeptide); - carboxipeptidaza ( descompune peptidele mai mici =
oligopeptidele n tri i dipeptide )
c forme de absorbie i mecanisme: - aminoacizii prin mecanism activ
- proteine ntregi ( anticorpii din laptele matern ) prin vezicule de pinocitoz
d
se descompun, sub aciunea florei de putrefacie, n substane toxice (amine, indol,
A 2
scatol, amoniac) care se resorb n snge i ajung la ficat, unde sunt detoxifiate
B 1
a produii finali rezultai din digestia alimentelor:
- din glucide( polizaharide ) rezult monozaharide: glucoza, fructoza, galactoza
- din proteine rezult aminoacizii; - din lipide rezult acizi gra i i glicerin
b - prin mecanism pasiv pentru pentoze ( riboza )
- prin mecanism activ pentru hexoze ( glucoza )
c nu sunt supuse transformrilor digestive: apa, srurile minerale, vitaminele
d - formularea cerinei: precizai modalitile de absorbie a lipidelor
- rezolvarea cerinei: glicerolul i acizii gra i cu lan scurt se absorb pasiv n snge, iar
acizii grai cu lan lung se absorb pasiv n limf sub form de chilomicroni
2
a n cavitatea abdominal, n curbura duodenului, n spatele stomacului
b patru enzime: tripsina, chimotripsina, elastaza, lipaza pancreatic
c pancreasul este o gland mixt deoarece are dou por iuni:
- poriune exocrin, reprezentat de acinii pancreatici care secret sucul pancreatic
- poriune endocrin, reprezentat de insulele Langerhans care secret 2 hormoni:
insulina i glucagonul
d - formularea cerinei: enumerai alte dou glande anexe ale tubului digestiv
- rezolvarea cerinei: ficatul i glandele salivare
SUBIECTUL III
A 1
a - n partea stng a cavitii abdominale, n loja gastric
- depoziteaz temporar alimentele i particip la digestia chimic a proteinelor i
lipidelor
b - funcia secretorie const n producerea de suc gastric
- funcia motorie const n 2 tipuri de mi cri: tonice i peristaltice
c - enzime proteolitice: pepsina, gelatinaza, labfermentul
- enzime lipolitice: lipaza gastric
d - enun adevrat: Sucul gastric conine ap, HCl i substane organice.
- enun fals: Micrile peristaltice au rol n umplerea stomacului cu alimente.
2
a mecanism activ i mecanism pasiv
b - asemnare : ambele se absorb n snge
6

165

c
d

a
b

a
b

a
b
c

- deosebire: glucoza se absoarbe activ iar riboza pasiv


proteinele se absorb activ sub form de aminoacizi; la sugar, anticorpii din laptele matern
se absorb prin vezicule de pinocitoz
- enun adevrat: Nutrimentele rezultate n urma digestiei lipidelor sunt reprezentate de
acizi grai i glicerin
- enun fals: Apa se absoarbe activ n intestinul subire i intestinul gros.
3 enzime din sucul intestinal: lipaza intestinal, peptidaza intestinal, dizaharidaze
- definiia absorbiei: trecerea nutrimentelor rezultate n urma digestiei, din lumenul
tubului digestiv n vasele de snge i limf de la nivelul vilozit ilor intestinale
- mecanisme de absorbie: activ, cu consum de energie i pasiv, fr consum de energie,
prin difuziune
- 8 noiuni specifice: stomac, intestin subire, intestin gros, suc
pancreatic, enzime proteolitice, aminoacizi, mecanisme active, flora de putrefac ie
Digestia proteinelor are loc n stomac i intestinul subire sub aciunea enzimelor
proteolitice care transform proteinele n aminoacizi. Enzimele proteolitice din sucul
gastric sunt: pepsina, labfermentul i gelatinaza. Enzimele proteolitice din sucul
pancreatic sunt: tripsina, chimotripsina, elastaza i carboxipeptidazele iar cele din sucul
intestinal se numesc peptidaze intestinale. Absorbia proteinelor se face sub form de
aminoacizi, prin mecanisme active , iar unele proteine ( anticorpii din laptele matern )
sunt absorbite prin vezicule de pinocitoz. Proteinele nedigerate sunt degradate de flora
anaerob de putrefacie din intestinul gros.
- bila ( secretat de ficat );
- sucul pancreatic ( secretat de pancreas )
- Na+ - se absoarbe activ ; - Ca2+ - se absoarbe activ n prezena vitaminei D
- Fe2+ - se absoarbe activ n prezena vitaminei C
- vitaminele hidrosolubile ( B, C ) se absorb activ n snge
- vitaminele liposolubile ( A, D ) se absorb pasiv n limf, sub form de chilomicroni
- 8 noiuni specifice: amilaza salivar, amilaza pancreatic, dizaharidaze,
intestinul subire, pentoze, hexoze, intestin gros, flor bacterian de
fermentaie
Digestia glucidelor are loc n cavitatea bucal i n intestinul subire sub aciunea
enzimelor glicolitice. Enzimele glicolitice sunt reprezentate de amilaza salivar, amilaza
pancreatic i dizaharidaze. Amilaza salivar transform amidonul preparat n
dizaharide iar amilaza pancreatic transform amidonul preparat i crud n dizaharide.
Sub aciunea dizaharidazelor din intestinul subire dizaharidele sunt transformate n
monozaharide. Absorbia monozaharidelor se face prin mecanism pasiv n cazul
pentozei i prin mecanism activ n cazul hexozei. Glucidele nedigerate sunt degradate
de flora bacterian aerob de fermentaie din intestinul gros
2 segmente ale tubului digestiv: stomac i intestinul sub ire
srurile biliare au rol n emulsionarea lipidelor, activarea lipazelor, absorb ia grsimilor
din intestin
- 8 noiuni specifice: enzime lipolitice, acizi gra i, glicerin, lipaz gastric,
lipaza pancreatic, lipaza intestinal , acizi gra i cu lan lung de atomi de
carbon ,chilomicroni
Digestia lipidelor are loc n stomac i intestinul subire sub aciunea enzimelor lipolitice
care transform lipidele din alimente n acizi grai i glicerin.Enzimele lipolitice sunt
reprezentate de: lipaza gastric, lipaza pancreatic i lipaza intestinal. Absorbia
glicerinei i a acizilor grai cu lan scurt de atomi de carbon se face pasiv n snge.
Absorbia acizilor grai cu lan lung se face pasiv n limf sub form de chilomicroni.
166

TEST DIGESTIA I ABSORBIA acumuleaz ct mai multe puncte!


SUBIECTUL I
A 1
Flora de putrefacie din intestinul gros degradeaz proteinele nedigerate.
2
Bila este produsul de secreie a ficatului i este depozitat n vezica biliar.
3
Litiaza biliar este dat de prezena calculilor biliari n vezica biliar.
4
Digestia lipidelor ncepe n stomac sub aciunea enzimelor lipolitice.
5
Absorbia glucozei se realizeaz prin mecanism activ , iar a glicerolului prin
mecanism pasiv.
6
Pancreatita este o inflamaie a pancreasului determinat de infecii, intoxicaii
sau alcoolism.
B 1
- pepsina gastric: transform proteinele n albumoze i peptone
- lipaza gastric: transform lipidele n acizi gra i i glicerin
2
- peptidaz intestinal: transform tri i dipeptidele n aminoacizi
- dizaharidaze: transform dizaharidele n monozaharide
C
1. a
2. a
3. b
4. b.
D 1
F - Amidonul preparat i crud este degradat n prezen a enzimelor din sucul
pancreatic.
2
F - n intestinul gros are loc producerea vitaminelor din complexul B i a
vitaminei K.
3. A
4. A
5
F - Bila este secretat de ficat i depozitat n vezica biliar.
SUBIECTUL II
A a
vezica biliar, ficatul
b
2 componente ale bilei:- pigmeni biliari; - sruri biliare sau colesterol
c
3 roluri ale bilei:
- emulsionarea grsimilor
- activarea lipazelor
- favorizeaz absorb ia lipidelor
d
cauz = formarea de calculi biliari
- simptom = durere mare n partea dreapt a abdomenului, greuri, febr,
frisoane; - prevenire = reducerea consumului de grsimi, evitarea
consumului exagerat de alcool, cafea, tutun
B
a
dou componente ale sucului gastric:
- ap ( 99% ) ( 1p ) ; - reziduu uscat ( 1% ): HCl, mucus, pepsin ( 2p )
b
- pepsinogenul inactiv se transform n pepsin activ sub aciunea HCl
- pepsina transform proteinele n peptide mai mici (albumoze i peptone)
- labfermentul ( prezent doar la sugari ) transform, n prezen a Ca 2+,
cazeinogenul solubil din lapte n paracazeinat de Ca
c
- amilaza salivar acioneaz asupra amidonului preparat i l transform
n dizaharide ( maltoza )( 2p )
- amilaza pancreatic acioneaz asupra amidonului preparat i crud i l
transform n dizaharide ( 2p )
d
- formularea cerinei: Numii enzimele care acioneaz asupra lipidelor de-a
lungul tubului digestiv.( 2p )
- rezolvarea cerinei:Lipaza gastric, lipaza pancreatic i lipaza intestinal.
SUBIECTUL III
A a
prezena vilozitilor intestinale determin cre terea suprafe ei de absorb ie
b
la nivelul colonului se absorb ap i vitamine
c
form absorbie i mecanism: - aminoacizi - prin mecanism activ
- anticorpii din laptele matern - prin vezicule de pinocitoz
d
enun adevrat: Riboza se absoarbe pasiv, fr consum de energie ( 2p )
167

30 puncte
2
12 p
2
2
2
2
2
2

4p

4p
10 p

2
4
2
30 puncte
4
12 p
2
3
3

18 p

30 puncte
2
12 p
2
4
4

a
b
c

- enun fals: Acizii grai cu lan lung sunt transportai n stare liber n
snge( 2p)
- stomac,
- intestin subire
- glande salivare (saliva); - ficat( bila)
- 8 noiuni specifice: micri peristaltice, mi cri segmentare, rect,
materii fecale, flor bacterian aerob, fermenta ie, flor bacterian
anaerob, putrefacie ( 8p )
- corelarea logic a noiunilor i aranjarea ntr-un text: ( 2p )
Activitatea motorie a intestinului gros presupune dou tipuri de mi cri:
micri peristaltice, realizate prin unde de contracie i relaxare i micri
segmentare, realizate prin inele de contracie. Cele dou tipuri de mi cri
favorizeaz naintarea coninutului intestinal spre rect i formarea
materiilor fecale. n intestinul gros exist dou tipuri de flor bacterian:
flora bacterian aerob care ajut la fermentaia glucidelor nedigerabile
( celuloza ) i flora bacterian anaerob care ajut la putrefacia
proteinelor nedigerate

4
4

18 p

1
0

CIRCULAIA
NTREBRI RECAPITULATIVE
1
- Grupa O ( I ); A ( II ); B ( III ); AB ( IV )
2
- pe suprafaa hematiilor exist proteine numite aglutinogene( A i B )
- n plasm exist proteine numite aglutinine ( i )
3
- grupa O ( I ) fr aglutinogene; cu aglutinin i ; - grupa AB ( IV ) cu aglutinogen A i B
- grupa A ( II ) cu aglutinogen A i aglutinin , - grupa B ( III ) cu aglutinogen B i
aglutinin
4
- are loc reacia dintre aglutinogenul A din sngele cu grupa A ( donator ) cu aglutinina din
plasma sngelui cu grupa B ( primitor )
- aceast reacie determin aglutinarea hematiilor i hemoliza acestora.
5
- sngele poate fi de tip Rh pozitiv, dac pe suprafa a hematiilor exist aglutinogenul Rh
- sngele poate fi de tip Rh negativ, dac pe suprafa a hematiilor nu exist aglutinogenul Rh
6
- la transfuzii repetate, n sngele persoanelor cu Rh negativ se produc anticorpi anti Rh
( anti D ) care vor produce aglutinarea i hemoliza hematiilor primite prin transfuzia de snge.
7
- aglutinarea reprezint nlnuirea hematiilor, fenomen care blocheaz vasele sangvine
- hemoliza reprezint distrugerea hematiilor
8
- imunitatea = capacitatea organismului de a recunoa te i de a neutraliza particule sau celule
strine acestuia; - imunitate nespecific ( nnscut ); imunitate specific ( dobndit )
9
- mecanisme celulare( fagocitoz)= procesul de digestie a microorganismelor ptrunse n corp
- mecanisme umorale prin substane produse de organism: lizozim ( din secre ia salivar i
lacrimal ); HCl ( din secreia gastric ); acizi organici ( din secre ia glandelor sebacee )
10 - limfocitele T realizeaz imunitatea celular prin lupta direct cu microbii
- limfocitele B realizeaz imunitatea umoral prin secre ia de anticorpi
11 - imunitate dobndit natural pasiv (prin transfer transplacentar de anticorpi sau din laptele
matern); - activ ( n urma contactului cu un microb )
- imunitate dobndit artificial pasiv, prin administrare de seruri imune cu anticorpi
- activ, prin vaccinare cu ageni patogeni atenua i sau omor i,
care determin producerea de anticorpi de ctre organism
12 - 2 atrii i 2 ventricule
- comunicarea se face ntre atrii i ventricule prin orificii atrioventriculare
168

13

14

15

16
16

17
18
19
20

- valvele atrioventriculare ( stng = bicuspid i dreapt = tricuspid ) se deschid


dinspre atrii spre ventricule
- valvele semilunare, de la baza arterelor, care se deschid dinspre ventricule spre artere
- valvele permit trecerea sngelui ntr-un singur sens
- miocardul este stratul mijlociu al peretelui inimii, situat ntre epicard ( exterior ) i endocard
( interior ); - alctuit din 2 tipuri de celule: miocardice adulte, contractile; - miocardice
embrionare, care formeaz esutul excitoconductor nodal
- nodulul sinoatrial descarc impulsuri de contrac ie cu frecvena de 70 80 de impulsuri / min
- nodulul atrioventricular descarc impulsuri de contracie cu frecven a de 40 de impulsuri / min
- fasciculul Hiss descarc impulsuri de contrac ie cu frecven a de 25 de impulsuri / min
- automatismul ( ritmicitatea ) = proprietatea miocardului de a se contracta ritmic datorit
sistemului excitoconductor nodal
- conductibilitatea = proprietatea miocardului de a conduce unda de contrac ie n tot
miocardul prin sistemul excitoconductor nodal
- excitabilitatea = proprietatea miocardului n repaus de a rspunde la stimuli externi printr-o
contracie; - contractilitatea = proprietatea miocardului de a se contracta atunci cnd este
stimulat de umplerea cu snge a camerelor inimii
- contraciile = sistole
- relaxrile = diastole
- tahicardie = accelerarea btilor inimii peste 70 contrac ii / min; determinat de
cldur; - bradicardie = scderea ritmului cardiac sub 70 contrac ii / min; determinat de frig
- durata diastolei este mai mare dect durata sistolei
- existen a diastolei generale
- marea circulaie: artera aort ( ventricul stng ) corp vene cave ( atriul drept )
- mica circulaie: artera pulmonar ( ventriculul drept ) plmn vene pulmonare
( atriul stng )

MODELE DE ITEMI
SUBIECTUL I
A 1 Imunitatea nespecific se poate realiza prin dou mecanisme: celulare i umorale.
2 Persoanele cu grupa sangvin A ( II ) au pe hematii antigenul A iar cele cu grupa AB ( IV )
au pe hematii antigenul A i antigenul B.
3 Reacia dintre antigenul A i aglutinina determin aglutinarea hematiilor i hemoliza.
4 Miocardul este alctuit din dou tipuri de celule miocardice: adulte i embrionare.
5 Valvele atrioventriculare sunt de dou tipuri: bicuspid ( stng ) i tricuspid ( dreapt ).
6 n sistola atrial are loc trecerea sngelui din atrii n ventricule.
7 n sistola ventricular se nchid valvele atrioventriculare i se deschid valvele semilunare.
B 1 - imunitate dobndit natural: pasiv, prin transfer transplacentar sau activ, prin contactul cu
germenii
- imunitate dobndit artificial: pasiv, prin administrare de seruri imune sau activ, prin
vaccinare
2 - automatismul = capacitatea miocardului de a se contracta ritmic datorit sistemului
excitoconductor nodal
- conductibilitatea = capacitatea sistemului excitoconductor nodal de a conduce unda de
contracie n tot miocardul
3 - sistola atrial determin trecerea sngelui din atrii n ventricule
- sistola ventricular determin evacuarea sngelui din ventricule n artere
C
1.a
2. d
3. a
4.d
5. a
7.a
8.d
9.a
10.d
D
1. A
2. A
3. A
4 F - Artera aort transport snge oxigenat de la inim la toate organele.
169

F - Volumul de snge trimis n organism ntr-un minut reprezint debitul cardiac.

SUBIECTUL II
A 1 a
imunitatea artificial poate fi:- activ - se obine prin vaccinare i determin producerea
de anticorpi de ctre organism; - pasiv se obine prin administrare de seruri imune ce
conin anticorpi gata preparai
b
- limfocitele B produc anticorpi, fiind rspunztoare de imunitatea umoral
- limfocitele T nu produc anticorpi ci lupt direct cu microbul, distrugndu-l, fiind
rspunztoare de imunitatea celular
c
la persoana cu grupa O ( I ) ( primitor )exist n plasm aglutininele i , iar la
persoana cu grupa AB ( IV ) ( donator ) pe suprafa a hematiilor exist aglutinogenele A
A
i B. n urma unei transfuzii, are loc reacia aglutinogen donator aglutinin primitor de
acelai tip ( A i B ) , ceea ce determin aglutinarea i hemoliza hematiilor
primite prin transfuzie.
2 a
- volumul de snge i elasticitatea arterelor; - cre terea volumului de snge i scderea
elasticitii arterelor determin creterea tensiunii arteriale
b
- 2 asemnri: aduc sngele de la organe la inim i se deschid n atrii
- 2 deosebiri: - venele cave se deschid n atriul drept iar venele pulmonare se deschid n
atriul stng;-venele cave transport snge neoxigenat iar venele pulmonare snge
oxigenat
c
artera pulmonar ( ventriculul drept ) plmni 4 vene pulmonare ( atriul stng )
3 a
- frecvena cardiac = numrul de bti ale inimii / min
- debitul cardiac = volumul de snge expulzat n artere / min
b
- 2 asemnri: ambele pornesc din ventricule i duc sngele de la inim la organe
- 2 deosebiri: - artera aort pleac din ventriculul stng iar artera pulmonar din
ventriculul drept; - artera aort transport snge oxigenat iar artera pulmonar snge
neoxigenat
c
artera aort ( ventriculul stng )- snge cu O2 corp 2 vene cave ( atriul drept ) snge cu CO2
4 a
- automatismul, conductibilitatea, excitabilitatea, contractilitatea
b
tensiune arterial = fora exercitat de coloana de snge asupra pere ilor vaselor de
snge; - pulsul arterial = unda de distensie a peretelui arterial, provocat de
evacuarea brusc a sngelui din ventriculul stng
c
- n timpul efortului fizic frecvena cardiac cre te deoarece se mre te consumul de
oxigen al esutului muscular
d
- Dc = Ds x Fc = 75 ml x 75 bti / min = 5 6oo ml / min
- din 5 600 ml snge -------------------se consum 250 ml O 2
100 ml snge ------------------se consum X ml O 2
X = 100 ml x 250 ml / 5 600 = 4,18 ml O2 se consum la 100 ml snge
- cantitatea de O2 rmas n 100 ml snge = 20 ml O2 - 4,18 ml O 2 = 15,82 ml O2
5 a
2 etape ale ciclului cardiac: - sistola atrial
- sistola ventricular
b
- automatismul = ritmicitatea; - defini ia automatismului = capacitatea celulelor
miocardice de a se contracta ritmic datorit impulsurilor primite de la celulele esutului
nodal
c
nodulul sinoatrial are rolul de funcie de centru de automatism al inimii
d
- circulaia pulmonar; - 1 = arter pulmonar; 2 = vene pulmonare
- artera pulmonar conine snge cu dioxid de carbon; venele pulmonare con in snge cu
oxigen
6 a
tipurile de imunitate natural:
- nnscut
- dobndit
170

c
d
7

a
b

7
c

a
b
c
d

a
b
c
d

a
b
c
d

a
c
d

a
b
c

dou forme de transport ale gazelor respiratorii:


- oxihemoglobina pentru transportul oxigenului
- carbohemoglobina pentru transportul dioxidului de carbon
Dc = Ds x Fc = 80 ml x 80 contracii / min = 6 400 ml / min
donatorii posibili: O ( I ), A ( II ), B ( III ), AB ( IV ); sngele transfuzat poate avea Rh
pozitiv
dou faze ale ciclului cardiac: - sistola atrial
- sistola ventricular
- asemnare: artera aort i artera pulmonar pleac din ventricule
- deosebire: artera aort pleac din ventriculul stng iar artera pulmonar pleac din
ventriculul drept
marea circulaie: ventriculul stng artera aort esuturi vene cave atriul
drept
- nodulul sinoatrial;
- Dc = 75 ml x 80 contracii / min = 6 000 ml / min
- 6 000 ml snge ----------------------60 s
8 000 ml snge -----------------------X s; X = 8 000 ml x 60 s / 6 000ml = 80 s
grupa sangvin O ( I ): fr aglutinogene i cu aglutinina i
doar grupa sangvin O ( I )
factorul Rh a cauzat boala; se ntmpl atunci cnd mama are Rh negativ iar copilul Rh
pozitiv
- formularea cerinei: stabilii ce aglutinogen i ce aglutinin are sngele cu grupa B
(III)
- rezolvarea cerinei: grupa B ( III ) aglutinogen B i aglutinina
cele dou femei au grupa de snge A ( II )
- cei doi brbai au grupa de snge AB ( IV ); - aglutinogenul A i aglutinogenul B
- grupa O ( I )
- grupa A ( II )
- formularea cerinei: ce aglutinine are brbatul cu grupa sangvin A ( II )
- rezolvarea cerinei: aglutinina
grupele sangvine O ( I ) i A ( II )
Rh negativ
Debitul cardiac = Volumul sistolic x Frecvena cardiac = 75 ml x 75 bti / min = 5625
ml / min
- formularea cerinei: calculai debitul cardiac n cazul n care frecven a cardiac este de
80 bti / min
- rezolvarea cerinei: Dc = 75 ml x 80 bti / min = 6000 ml /min=6 l / min
a. grupa sangvin B ( III )
b. aglutinina
. poteniali donatori: - grupa sangvin O ( I )
- grupa sangvin B ( III )
- formularea cerinei : stabilii aglutinogenele i aglutininele din sngele
unei persoane cu grupa sangvin B ( III )
- rezolvarea cerinei: pe hematii se afl aglutinogene B, iar n plasm aglutinine
nodulul sinoatrial, nodulul atrioventricular, fasciculul Hiss
tensiunea arterial = fora exercitat de coloana de snge asupra pere ilor vaselor de
snge
- Dc = Ds x Fc = 80 ml x 100 bti / min = 8 000 ml / min
- pulsul arterial = unda de distensie a peretelui arterial, provocat de
evacuarea brusc a sngelui din ventriculul stng ; - hormonul antidiuretic ( ADH )
- formularea cerinei: calculai frecvena cardiac n cazul n care debitul
cardiac este de 6 960 ml / min
- rezolvarea cerinei: Fc = Dc / Ds = 6 960 / 80 = 87 bti / min
171

SUBIECTUL III
A 1 a
grupa O ( I ) i Rh negativ
b
- grupa A aglutinogen A i aglutinina ; - grupa B aglutinogen B i aglutinina
c
reacia aglutinogenului D ( Rh ) cu aglutinina anti - D ( Rh ) determin:
- aglutinarea
- hemoliza hematiilor
d
enun

adevrat:
Mica
circula
ie a sngelui ncepe din ventriculul drept.
A
- enun fals: Grupa sangvin B (III ) are aglutinogen B i aglutinin .
2 a
grupa A ( II ): - aglutinogen A
- aglutinina
b
3 donatori pentru grupa AB ( IV ):
- grupa AB ( IV ), O (I ), A ( II )
c
- vasele care se deschid n atriul drept sunt venele cave iar vasele care se deschid n
atriul stng sunt venele pulmonare
d
- enun adevrat: Automatismul este o proprietate specific miocardului.
- enun fals: Tahicardia este o reducere a frecven ei cardiace sub 70 bti / min.
3

b
c
d
B

a
b
c

- asemnare: venele cave i venele pulmonare se deschid n atrii


- deosebire : venele cave transport snge cu CO 2, iar venele pulmonare transport
snge cu O2
traseul parcurs de eritrocit: ventricul drept artere pulmonare plmni membrana
alveolo capilar vene pulmonare atriul stng ventriculul stng
grupa O ( I ):
- fr aglutinogene
- aglutininele i
- enun adevrat: Ciclul cardiac este alctuit dintr-o sistol i o diastol.
- enun fals: Valvele semilunare se gsesc la nivelul orificiilor atrioventriculare.
eritrocitul are rol n transportul gazelor respiratorii iar leucocitul are rol n imunitate
- debit sistolic = volumul de snge expulzat de inim ntr- o sistol
- debit cardiac = volumul de snge expulzat de inim / min
- 8 noiuni specifice: sistola atrial, sistola ventricular, diastola atrial,
diastola ventricular, .valva bicuspid, valva tricuspid, valve semilunare,
diastola general
Ciclul cardiac este format dintr-o sistol i o diastol i are durata de 0,8 s pentru 70
contracii / min. n timpul sistolei atriale, prin contracia atriilor are loc trecerea
sngelui din atrii n ventricule. n timpul sistolei ventriculare se nchid valvele
atrioventriculare, valva bicuspid i valva tricuspid i se deschid valvele semilunare
de la baza arterelor. Dup sistola atrial i sistola ventricular are loc diastola atrial i
diastola ventricular, etap numit diastol general.
- tensiunea arterial = presiunea pe care o exercit sngele expulzat din
ventricule asupra pereilor arteriali.
- tensiunea maxim ( sistolic ) = 120 140 mm Hg
- tensiunea minim ( diastolic ) = 70 80 mm Hg
n condiii de stres, stimularea simpaticului determin cre terea tensiunii arteriale
( hipertensiune ) prin 2 mecanisme:
- stimularea vasoconstriciei arteriolelor i a frecven ei cardiace
- stimularea constriciei vaselor renale i reducerea fluxului urinar
minieseu: - 8 noiuni specifice: antigeni, anticorpi, imunitate nespecific,
imunitatea specific, seruri imune, imunitate celular, imunitate
umoral, vaccinare
Imunitatea reprezint capacitatea organismului de a recunoa te i neutraliza
particule strine organismului, numite antigene, cu ajutorul anticorpilor.Imunitatea este
de dou tipuri: imunitate nespecific, nnscut i imunitate specific, dobndit.
Imunitatea specific este de dou tipuri: imunitate celular, realizat de limfocitele T i
172

imunitate umoral, realizat de limfocitele B. Imunitatea specific poate fi dobndit


natural i artificial. Dobndirea artificial a imunit ii se poate realiza activ, prin
vaccinare sau pasiv, prin administrare de seruri imune.

TEST CIRCULAIA acumuleaz ct mai multe puncte!


SUBIECTUL I
A 1 Creterea tensiunii arteriale normalese nume te hipertensiune iar scderea ei se
A 1 numete hipotensiune.
2 Marea circulaie ncepe din ventriculul stng i se termin n atriul drept.
3 Artera pulmonar pleac din ventriculul drept iar artera aort pleac din
ventriculul stng.
4 Creterea ritmului cardiac normal se numete tahicardie iar scderea acestuia se
numete bradicardie.
5 Imunitatea poate fi dobndit artificial n dou moduri: pasiv, prin administrare
de seruri imune sau activ, prin administrare de vaccinuri.
6 Imunitatea specific se realizeaz cu participarea a dou tipuri de leucocite:
limfocitele T i limfocitele B.
B 1 - anemia = scderea numrului de eritrocite( 1p )
- leucemia = creterea numrului de leucocite ( 1p )
2 - grupa A aglutinogen A i aglutinin ( 1p )
- grupa B aglutinogen B i aglutinin ( 1p )
C
1. a.
2. a
3. d
4. c
D 1 F - Prin arterele pulmonare circul snge ncrcat cu dioxid de carbon.
2 F - Indivizii cu grupa sangvin B ( III ) prezint aglutinogenul B pe hematii.
3. A
4. A
5. A
SUBIECTUL II
A a Dc = Ds x Fc; Dc = 80 x 100 bti = 8 000 ml / min = 8 l / min
b - pulsul arterial = unda de distensie a peretelui arterial, provocat
de evacuarea brusc a sngelui din ventriculul stng ( 2p )
- se msoar n orice punct unde o arter poate fi presat pe un plan osos ( 2p )
c hormonul antidiuretic ( vasopresina ) secretat de hipotalamus i vrsat n snge
de lobul posterior al hipofizei
B a grupa sangvin AB ( IV ) aglutinogen A i B pe hematii; nu au aglutinine n
plasm
b grupa sangvin O ( I ), A ( II ), B ( III )
c indivizii cu Rh negativ nu au aglutinine anti Rh, dar pot fabrica aglutininele
anti Rh dac primesc snge Rh pozitiv; hematiile se aglutineaz, se distrug i
se poate produce blocarea vaselor sangvine
d formularea cerinei: precizai care este aglutinogenul i aglutinina grupei A(II)
- rezolvarea cerinei: aglutinogenul A i aglutinina ( 2p )
SUBIECTUL III
A a
doi factori ce influeneaz presiunea arterial: volumul de snge i elasticitatea
pereilor arteriali
b
- presiunea sistolic ( maxim ) = 120 140 mm Hg ( 1p )
- presiunea diastolic ( minim ) = 70 80 mm Hg ( 1p )
c
- cardiopatia ischemic
- cauz = ateroscleroza
- manifestare = dureri n regiunea inimii
- prevenire = respectarea unui regim de activitate i odihn echilibrat
d
- enun adevrat: imunitatea poate fi nespecific ( nnscut ) i specific
173

30 puncte
2
12 p
2
2
2
2
2
2

4p

2
4p
2
10 p
2
6
30 puncte
4
12 p
4

4
4

18 p

6
4

4
30 puncte
2
12 p
2
4

a
b
c

(dobndit )( 2p )
- enun fals: Celulele cardiace adulte aparin esutului excitoconductor nodal.
- sistola este contracia cardiac - diastola este relaxarea cardiac
inima pompeaz snge n dou circulaii: marea i mica circula ie
- 8 noiuni specifice: mica circulaie, marea circula ie, snge cu O 2,
snge cu CO2, inim, plmni, ventricul stng, ventricul drept(8p)
- corelarea logic a noiunilor i aranjarea ntr-un text: ( 2p )
Inima pompeaz snge n dou circulaii: mica circulaie i marea circulaie.
Marea circulaie ncepe din ventriculul stng cu artera aort care duce
sngele cu O2 la organele corpului i se termin n atriul drept cu venele cave
care aduc snge cu CO2 de la organele corpului. Mica circulaie ncepe din
ventriculul drept cu artera pulmonar care duce sngele cu CO 2 la plmni i
se termin n atriul stng cu cele 4 vene pulmonare care aduc sngele cu O 2 de
la plmni.

4
4
10

18 p

RESPIRAIA
NTREBRI RECAPITULATIVE
1
- schimburile de gaze dintre organism i mediul de via la nivelul plmnilor, urmate de
procesele de oxidare a substanelor organice la nivel celular, cu eliberare de CO 2, ap i energie.
2
ci respiratorii extrapulmonare:
- fosele nazale faringe laringe trahee bronhii principale
3
ci respiratorii intrapulmonare: - bronhii lobare bronhii segmentare bronhii
interlobularebronhiole terminale bronhiole respiratorii canale alveolare saci alveolari
alveole pulmonare
4
- ventilaia pulmonar reprezint schimburile de gaze dintre organism i mediul de via la
nivelul plmnilor; - cele dou etape sunt: inspiraia i expiraia
5
inspiraia: = proces activ, determinat de contrac ia mu chilor intercostali i mu chiului diafragm
care mresc cutia toracic; are loc scderea presiunii aerului i aerul intr n plmni
6
expiraia: = proces pasiv, determinat de relaxarea mu chilor intercostali i mu chiului diafragm
care micoreaz cutia toracic; are loc cre terea presiunii aerului i aerul iese din plmni
7
- pleura parietal i visceral
- ntre cele dou pleure exist lichid pleural ce asigur coeziunea foi elor n timpul respira iei;
astfel, modificarea volumului cutiei toracice duce la modificarea volumului plmnilor
8
- volum curent = volumul de aer ce intr n plmni ntr-o inspira ie normal, de repaus
- volum inspirator de rezerv = volumul de aer ce intr n plmni printr-o inspira ie
forat, ce urmeaz unei inspiraii normale
9
- volum expirator de rezerv = volumul de aer ce intr n plmni printr-o expira ie
forat, ce urmeaz unei expiraii normale
- volum rezidual = volumul de aer ce nu poate fi eliminat din plmni dect prin
deschiderea cutiei toracice
10 cauza schimbului de gaze este diferena de presiune par ial a gazelor :
- la nivel pulmonar - p O2 din aerul alveolar este de 100 mm Hg iar n sngele capilar
este de 40 mm Hg, astfel c O2 trece n sngele capilar; - p CO2 din aerul alveolar este de 40 mm
Hg iar n sngele capilar este de 47 mm Hg, astfel c CO 2 trece n aerul alveolar
11 schimburile de gaze la nivel celular:
- p O2 din sngele capilar este de 97 mm Hg, iar n lichidul intersti ial este de 40 mm
Hg, astfel c O2 trece n lichidul interstiial i apoi n celul
- p CO2 din sngele capilar este de 40 mm Hg, iar n lichidul intersti ial este de 47 mm
Hg, astfel c CO2 trece din lichidul interstiial n sngele capilar
174

12
13
14
16
17
18
19
20

- O2 - dizolvat n plasm ; sub form de oxihemoglobin ( combinaia O 2 cu hemoglobina )


- CO2 - dizolvat n plasm; sub form de carbohemoglobin i sub form de bicarbona i
- cauz = virusul gripal
- simptome = febr, dureri musculare
- mitocondrii
15. - mu chii abdominali, intercostali interni
- muchii pectorali, sternocleidomastoidieni i dinai
- emfizemul pulmonar const n acumularea de aer n esutul pulmonar
- se manifest prin dilatarea alveolelor, scderea elasticit ii pulmonare, tuse, cianoz
- fibroza pulmonar const n dezvoltarea exagerat a esutului conjunctiv din plmni
- se manifest prin sclerozarea esutului pulmonar i insuficien respiratorie
- cantitatea de aer care ptrunde n plmni ntr-un minut, n condi ii de repaus
- suma tuturor volumelor respiratorii
- C.P.T = V.C + V.I.R + V.E.R + V.R

MODELE DE ITEMI
SUBIECTUL I
A 1
La nivel pulmonar, datorit diferenelor de presiune par ial, oxigenul trece din aerul
alveolar n sngele capilar.
2
Transportul oxigenului se poate face dizolvat n plasm sau sub forma unei combinaii labile
numit oxihemoglobina.
3
La nivel celular, datorit diferenelor de presiune parial, oxigenul trece din sngele capilar
n lichidul interstiial i apoi n celul.
4
Transportul dioxidului de carbon se face dizolvat n plasm, sub form de bicarbonai i sub
forma unei combinaii labile numit carbohemoglobin.
5
Volumul curent este volumul de aer care ptrunde n plmni printr-o inspiraie de repaus.
6
La nivel celular, datorit diferenelor de presiune parial, dioxidul de carbon trece din
lichidul interstiial n sngele capilar .
7
n mitocondriile celulelor, substanele organice sunt oxidate, rezultnd: dioxid de carbon i
ap.
8
n expiraie, cutia toracic i plmnii revin la volumul iniial.
9
La nivel pulmonar, datorit diferenelor de presiune par ial, dioxidul de carbon trece din
sngele capilar n aerul alveolar.
1
Plmnii sunt acoperii de dou pleure: parietal i visceral.
0
11 n inspiraie, prin contracia muchilor intercostali i a diafragmului, cutia toracic i
mrete volumul.
B 1
- inspiraia proces activ, determinat prin contrac ia mu chilor intercostali
- expiraia proces pasiv, determinat prin relaxarea mu chilor intercostali
2
- etapa pulmonar schimbul de gaze dintre aerul alveolar i sngele capilarelor
- etapa celular schimbul de gaze dintre sngele capilar i celule, prin intermediul
lichidului interstiial
3
- pleura parietal i visceral
- ntre pleure exist un lichid pleural care determin coeziunea foi elor pleurale i
favorizeaz micrile respiratorii
4
- abdominali, intercostali interni; - intervin n expiraie, n condi ii de efort fizic
C
1. a
2.a
3.b
4.b
5.d
6.d
7.c
8.b
9.c
10.c
11.d
12.d
13.a
14.d
15.d
16.b
D
1. A
2. A
3. F - n condiii de efort fizic, expiraia este un proces activ.
4.
5.A
6.A
7.A
8.A
9.A
1
F - Expiraia este procesul prin care, datorit relaxrii mu chilor respiratori, crete presiunea
0
intrapulmonar i aerul este eliminat.
175

11 F - n inspiraie, muchii intercostali se contract.


1
A
2
1
F - Expiraia forat se realizeaz prin contracia muchilor abdominali.
3
SUBIECTUL II
A 1
a 3 factori: contracia muchilor respiratori, adeziunea pleural i elasticitatea plmnilor
b oxigen i dioxid de carbon
c - O2 + hemoglobina = oxihemoglobina; - CO2 + hemoglobina = carbohemoglobina
2
a ventilaia pulmonar, transportul gazelor respiratorii, respira ia celular
b - hematiile; - forme de transport: - oxihemoglobina ( oxigen + hemoglobina )
- carbohemoglobina ( dioxid de carbon + hemoglobina)
c - oxigenul ajunge n plmni n timpul inspiraiei
3 caracteristici ale inspiraiei: - proces activ
- const n creterea volumului cutiei toracice; - scade presiunea intrapulmonar
3
a transportul dioxidului de carbon: - dizolvat n plasma sangvin
- combinaie labil cu hemoglobina = carbohemoglobina; - bicarbona i
b - n inspiraie: crete volumul pulmonar i scade presiunea intrapulmonar
- n expiraie: scade volumul pulmonar i crete presiunea intrapulmonar
c uoara distensie a plmnilor este dat de:
- lichidul pleural dintre foiele pleurale; volumul de aer rezidual permanent din plmni
B 1
a - C.V = V.C + V.I.R + V.E.R
- V.E.R = C.V V.C V.I.R = 2 700 400 1 300 = 1 000 ml
b Dr = V.C x Fr = 400 ml x 12 respiraii / min = 4 800 ml / min
c C.P.T = C.V + V.R = 2 700 ml + 1 300 ml = 4 000 ml
d - formularea cerinei: Calculai debitul respirator n cazul unei frecven e respiratorii de 16
respiraii/min.
- rezolvarea cerinei: Dr = V.C x Fr = 400 ml x 16 respira ii / min = 6400 ml / min
2
a - V.I.R = 3 x V.C = 3 x 500 ml = 1 500 ml
- C.V = V.C + V.I.R + V.E.R = 5 000 + 1 500 + 1 500 = 3500 ml de aer
b C.P.T = C.V + V.R = 3 500 + 1 500 = 5 000 ml
c - un muchi care intervine n inspiraia forat: pectorali
- un muchi care intervine n expiraia forat : abdominali sau ( intercostali interni )
d - formularea cerinei: Calculai debitul respirator n cazul n care frecven a respiratorie
este 15 respiraii / min.
- rezolvarea cerinei: Dr = V.C x Fr = 500 x 15 respira ii / min = 7 500 ml / min
3
a - CPT = 4 000 ml
- VR = 25 % x 4 000 = 1000 ml
- CPT = CV + VR
- CV = CPT VR = 4 000 1 000 = 3 000 ml
b - VER = 2 VC
- VIR = VER = 2 VC
- CV = VC + VER + VIR = 5 CV
- VC = CV / 5 = 3 000 / 5 = 600 ml
c - DV = VC x FR = 600 ml x 16 respiraii / min = 9 600 ml / min = 9,6 l / min
d - formularea cerinei: Calculai frecvena respiratorie n cazul n care debitul ventilator
este de 10,8 l / min
- rezolvarea cerinei: FR = DV / VC = 10 800 ml / 600 ml = 18 respira ii / min
4
a - CV = VC + VIR + VER
- VIR = CV VC VER = 5 000 500 2 000 = 2 500 ml
b
VR
=
50
%
x
VER
=
50
%
x
2 000 = 1 000 ml
4
c - DR = VC x FR = 500 ml x 16 respiraii / min = 8 000 ml / min = 8 l / min
B
d - formularea cerinei: Calculai valoarea capacitii pulmonare totale
- rezolvarea cerinei: CPT = CV + VR = 5 000 + 1 000 = 6 000 ml
176

SUBIECTUL III
A 1
a fose nazale, faringe, laringe, trahee, bronhii principale
b - prin contracie diafragma se orizontalizeaz i determin astfel cre terea diametrului
longitudinal al cutiei toracice; volumul plmnilor cre te i are loc inspira ia
- prin relaxarea diafragmei se micoreaz volumul cutiei toracice i al plmnilor i are
loc expiraia
c modificarea volumului cutiei toracice determin modificarea volumului plmnilor
datorit: - aderenei pleurelor pulmonare ntre care exist o pelicul de lichid
- pleura parietal ader la peretele cutiei toracice
- pleura visceral ader la plmni
d - enun adevrat: Oxigenul este transportat sub form de oxihemoglobin.
- enun fals: Oxigenul trece din capilarele sangine, de la o presiune mai mic, n
lichidul interstiial, unde presiunea este mai mare.
2
a gripa, fibroza pulmonar, emfizemul pulmonar
b expiraia:- gazul respirator eliminat din plmni = dioxidul de carbon
- starea diafragmei = relaxat
- volumul cutiei toracice = se reduce
- presiunea aerului din plmni = crete
c doi muchi implicai n inspiraia forat : - pectorali; dina i
d - enun adevrat: Volumul curent reprezint volumul de aer care ptrunde n
plmni n cursul unei inspiraii de repaus
- enun fals: Inspiraia se realizeaz prin relaxarea mu chilor intercostali i a
diafragmei.
3
a inspiraia: - gazul respirator introdus n plmni = oxigenul
- starea diafragmei = contractat; - volumul cutiei toracice = se mre te
- presiunea aerului din plmni = scade
b doi muchi: intercostali i diafragm
c CV = VC + VIR + VER
d - enun adevrat: Fibroza pulmonar const n dezvoltarea exagerat a
esutului conjunctiv din parenchimul pulmonar
- enun fals: n etapa pulmonar a respiraiei, oxigenul trece din aerul alveolar
n sngele capilar.
B 1
a - C.V = V.C + V.I.R + V.E.R
- V.E.R = C.V V.C V.I.R = 5 000 500 2500 = 2 000 ml
b V.R = 50 % x V.E.R = 50 % x 2 000 ml = 1 000 ml
c - 8 noiuni specifice: etapa sangvin, gaze respiratorii, oxigen, dioxid de carbon,
hemoglobina, oxihemoglobina, carbohemoglobina, bicarbonat de sodiu
Transportul gazelor respiratorii reprezint etapa sangvin a respiraiei. Cele dou gaze
respiratorii transportate prin snge sunt oxigenul i dioxidul de carbon. Transportul
oxigenului se face sub dou forme: dizolvat n plasma sangvin i sub forma unei
combinaii labile cu hemoglobina, numit oxihemoglobin.Transportul dioxidului de
carbon se face astfel: dizolvat n plasma sangvin, sub forma unei combina ii labile cu
hemoglobina, numit carbohemoglobina i sub form de bicarbonat de sodiu i potasiu.
2
a - CV = VC + VIR +VER ; - VER = CV VC VIR = 3 500 500 1 400 = 1 600 ml
b - DV = VC x FR = 500 ml x 20 respiraii / min = 10 000 / min
B
c - 8 noiuni specifice:gripa, virusul gripal, dureri musculare, fibroza pulmonar,emfizemul
pulmonar, dilatarea alveolelor pulmonare,torace cu aspect globulos,clirea organismului
Gripa este o boal infecto- contagioas produs de virusul gripal. Ea se manifest prin
177

a
b
c

febr, inflamaia cilor respiratorii superioare, dureri musculare i dureri de cap. Fibroza
pulmonar const n dezvoltarea exagerat a esutului conjunctiv din parenchimul
pulmonar i poate apare dup iradierea terapeutic, silicoz sau tuberculoz. Emfizemul
pulmonar se manifest prin dilatarea alveolelor pulmonare, scderea elasticitii
pulmonare, tuse i torace cu aspect globulos i este ntlnit n special n cazul unor
profesii ca sticlari, instrumentiti, sufltori.Aceste boli se pot preveni prin clirea
organismului, evitarea fumatului i o alimentaie bogat n vitamine
componentele sistemului respirator: plmni i ci respiratorii
etapa tisular a schimburilor gazoase respiratorii const n schimbul de gaze dintre
sngele capilar i celule, prin intermediul lichidului intersti ial
- 8 noiuni specifice: spirometru, volum curent, inspiraie de repaus, expira ie
de repaus, volum inspirator de rezerv, volum expirator de rezerv, volum
rezidual, capacitate pulmonar total
Volumele respiratorii variaz n funcie de sex, vrst, dezvoltare fizic i se msoar cu
ajutorul aparatului numit spirometru.Volumul curent reprezint volumul de aer care
ptrunde n plmni n cursul unei inspiraii de repaus i este eliminat printr-o expiraie
de repaus.Volumul inspirator de rezerv reprezint volumul de aer care ptrunde n
plmni n timpul unei inspiraii forate, iar volumul expirator de rezerv este volumul de
aer care este eliminat din plmni printr-o expiraie for at. Volumul rezidual reprezint
volumul de aer care rmne permanent n plmni i care nu poate fi eliminat dect prin
deschiderea cutiei toracice.Suma tuturor volumelor respiratorii reprezint capacitatea
pulmonar total.

TEST RESPIRAIA acumuleaz ct mai multe puncte!


SUBIECTUL I
A 1 Sistemul respirator este alctuit din plmni i ci respiratorii.
2 Ventilaia pulmonar cuprinde dou procese: inspiraia i expiraia.
3 Inspiraia este un proces activ, care se realizeaz prin contracia muchilor
intercostali.
4 n condiii de efort fizic, expiraia este un proces activ, realizat prin contracia
muchilor accesori.
5 n condiii de repaus, expiraia este un proces pasiv, realizat prin relaxarea
muchilor intercostali.
6 n condiii de efort fizic, inspiraia este forat, realizat prin contracia
muchilor inspiratori accesori.
B 1 - volum curent = volumul de aer care ptrunde n plmni n cursul unei
inspiraii de repaus.
- volum rezidual = volumul de aer care rmne permanent n plmni i care
nu poate fi eliminat dect prin deschiderea cutiei toracice
2 - O2 se transport sub forma numit oxihemoglobina
- CO2 se transport sub forma carbohemoglobina
C
1. b
2. b
3.a
4.c
D 1 F - Inspiraia se realizeaz prin contracia muchilor intercostali.
2 A
3 F - Gripa este o boal viral a sistemului respirator.
4. A
5. A
SUBIECTUL II
A a prin contracia diafragmei se mrete diametrul longitudinal iar prin contrac ia
muchilor intercostali crete diametrul antero posterior
178

30 puncte
2
12 p
2
2
2
2
2
2

4p

2
2
2
4

4p
10 p

30 puncte
4
12 p

- din ventriculul drept pleac artera pulmonar care transport sngele ncrcat
cu dioxid de carbon la plmni ( 2p )
- aici sngele este oxigenat i transportat prin venele pulmonare la atriul stng
c - asemnare: ambele procese se realizeaz prin crearea unei
diferene de presiune ntre aerul atmosferic i aerul alveolar ( 2p )
- deosebire: n condiii normale inspiraia este un proces activ iar expira ia este
un proces pasiv ( 2p )
B a - Dv = V.C x Fr - DV = 500 ml x 20 respiraii / min = 10 000 ml = 10 l
b - C.V = V.C + V.I.R + V.E.R
- V.E.R = C.V V.C V.I.R
- C.V = 50 % x Dr = 50 % x 10 000 ml = 5 000 ml
- V.E.R = 5 000 ml 500 ml 2 500 ml = 2 000 ml = 2l aer
c - C.P.T = C.V + V.R ; - CPT = 5 000 ml + 1 500 ml = 6 500 ml aer = 6,5 l aer
d - formularea cerinei: Calculai debitul respirator de repaus,
cunoscnd c frecvena respiratorie este de 16 respira ii/min
- rezolvarea cerinei: Dr = V.C x F r = 500 ml x 16 respiraii / min = 8 000 ml
SUBIECTUL III
A a
alveola pulmonar
b
- volum rezidual = volumul de aer care rmne permanent n
plmni i care nu poate fi eliminat dect prin deschiderea cutiei toracice
- volum expirator de rezerv = volumul suplimentar de aer care
este eliminat din plmni n urma unei inspiraii forate, care urmeaz dup
o expiraie de repaus ( 2p )
c
- emfizem pulmonar
- cauz = boli cronice, bron ite, TBC
- manifestare = dilatarea alveolelor
- prevenire=clirea organismului, mrirea rezistenei la mbolnviri
d
- enun adevrat: Inspiraia se realizeaz prin contrac ia mu chilor
intercostali i a diafragmei
- enun fals: Expiraia este un proces activ n condiii de repaus.
B

a
b

cele trei etape: pulmonar, sangvin i tisular


- cauz = boli cronice: bronite, TBC
- simptome = dilatarea alveolelor i scderea elasticit ii pulmonare
- modalitate de prevenire = clirea organismului, evitarea frigului i
aglomeraiei
- 8 noiuni specifice: inspiraia, expiraia, muchii intercostali,
diafragma, foie pleurale, presiune intrapulmonar, cutia toracic,
plmni ( 8p )
- corelarea logic a noiunilor i aranjarea ntr-un text : ( 4p )
Ventilaia pulmonar cuprinde dou etape: inspiraia i expiraia. Inspiraia
este un proces activ care se realizeaz prin contrac ia muchilor intercostali
i a diafragmei i are ca rezultat mrirea volumului cutiei toracice. Datorit
foielor pleurale, plmnii urmeaz micrile cutiei toracice i se dilat.
Presiunea intrapulmonar scade fa de presiunea aerului atmosferic i aerul
intr n plmni. Expiraia este un proces pasiv care se realizeaz prin
relaxarea muchilor respiratori. Cutia toracic i plmnii revin la volumul
iniial, presiunea intrapulmonar crete iar aerul este eliminat la exterior.

4
4

18 p

4
6

30 puncte
2
12 p
4

3
3

18 p

1
2

EXCREIA
NTREBRI RECAPITULATIVE
179

1
2
3
4
5

- eliminarea apei n exces i a substanelor nefolositoare sau n exces, sub form de urin
- nefronul
- calice mici, calice mari, pelvis ( bazinet ), uretere, vezic urinar, uretr
- corpuscul renal Malpighi i tub urinifer
- urina primar se formeaz prin ultrafiltrarea glomerular a plasmei sangvine
- este o plasm deproteinizat
6
- 125 ml plasm / min ; 180 l / zi
7
- prin procese de reabsorbie i secreie tubular
8
- procesul prin care substanele utile sau n exces din urina primar trec din tubul urinifer n
capilarele peritubulare; - mecanism activ pentru glucoz, aminoacizi, vitamine, Na +, K+
- mecanism pasiv pentru ap, uree, Cl
9
- procesul prin care substanele toxice sau n exces trec din capilarele peritubulare n tubul
urinifer; - mecanism activ acid uric, medicamente, H+ ; - mecanism pasiv amoniac, uree, K+
10 - proteine i glucoz
11 - cantitatea de urin eliminat n 24 de ore; - este influen at de cantitatea de lichide ingerate
12 - eliminarea urinei depozitat temporar n vezica urinar
- procesul este declanat de acumularea a 150 200 ml de urin n vezica urinar
13 - relaxeaz muchiul vezical, scade presiunea intravezical, contract sfincterul intern i inhib
astfel miciunea
14 - sfincter extern, striat controlat de sistemul nervos somatic
- sfincter intern, neted controlat de sistemul nervos vegetativ
15 - contract muchiul vezical, relaxeaz sfincterul intern neted i declan eaz mic iunea
16 sfincterul extern striat este controlat voluntar de sistemul nervos somatic ncepnd cu vrsta de
1-1 ani
17 - inflamarea mucoasei vezicii urinare
- urinri dese i dureroase, urin tulbure
18 - inflamarea esutului renal, determinat de bacterii sau virusuri
- dureri lombare, febr, hipertensiune
19 - inflamarea glomerurilor renali
- dureri lombare, astenie, cefalee
20 - pstrarea igienei, evitarea expunerii la frig a zonei lombare, evitarea abuzului de medicamente
MODELE DE ITEMI
SUBIECTUL I
A 1 n urma procesului de ultrafiltrare glomerular se formeaz urina primar care este o plasm
deproteinizat.
2 Prin resorbie tubular, substanele utile din urina primar trec din tubul urinifer n
capilarele peritubulare.
3 Prin secreia tubular, substanele toxice trec din capilarele peritubulare n interiorul tubului
urinifer.
Prin procesele de resorbie i secreie tubular, din urina primar se formeaz urina final.
A 4
5 Miciunea este procesul de eliminare a urinei depozitate n vezica urinar.
6 Urina final este format de nivelul nefronilor i se elimin prin uretere n vezica urinar.
7 Stimularea sistemului nervos parasimpatic are ca efect contracia muchiului vezical i
relaxarea sfincterului vezical intern.
8 Scoara cerebral controleaz sfincterul vezical extern, de aceea miciunea poate fi amnat
pn cnd condiiile permit realizarea acestui proces.
9 Cile urinare extrarenale sunt: uretere, vezic urinar i uretr.
B 1
2
3
4

- nefronul
- capsula Bowman i glomerul vascular
- tub contort proximal, ansa lui Henle, tub contort distal
- cistita dureri la nivelul vezicii urinare, urin tulbure, ( sau hematurie )
180

C
D
4
5
6

- nefrita dureri lombare, febr, ( sau hipertensiune )


1.a
2.b
3.a
4.a
5.c
6.c
7.b
8.d
9.b
10.a
11.a
12.d
13.b
1. A
2.A
3. A
F - Procesele prin care se formeaz urina final sunt: reabsorb ia tubular i secreia tubular.
F - Urina primar este o plasm fr proteine.
F - Secreia tubular este un proces care contribuie la formarea urinei finale.

SUBIECTUL II
A 1 a - ultrafiltrarea glomerular
- la nivelul membranei filtrante glomerulare a corpusculului renal Malpighi
b glucoza
c - substanele toxice sau n exces trec din capilarele peritubulare n tubii uriniferi
- se realizeaz prin mecanism pasiv i activ
d - dou substane resorbite pasiv: apa , ureea
- dou substane resorbite activ: aminoacizi, vitamine
2 a cile urinare extrarenale: uretere, vezic urinar i uretr
b de o parte i de alta a coloanei vertebrale lombare
c nefronul
d Cortizolul; - crete filtrarea glomerular, scade permeabilitatea pentru ap a tubilor distali
i stimuleaz eliminrile de ap ( crete diureza )
3 a a. secreia tubular b. urina final conine mai puin ap
c aminoacizi, vitamine
d diabetul zaharat se manifest prin glucozurie, adic prezen a glucozei n urina final,
deoarece cantitatea de glucoz din plasma filtrat este mai mare dect normal i nu se
poate reabsorbi n totalitate la nivelul tubilor uriniferi
B 1 a - cantitatea de urin primar produs de sistemul excretor ntr-o or = 125 ml / min x 60
min = 7 500 ml
- cantitatea de urin primar produs de sistemul excretor n 24 de ore = 7 500
= 180 000 ml = 180 l
b cantitatea de urin final produs de sistemul excretor n 24 de ore = 180 000 ml / 120 = 1
500 ml
c - cantitatea de urin primar produs de un rinichi n 24 de ore = 180 l /2 = 90 l
- cantitatea de urin primar produs de un rinichi n 12 ore = 90 l / 2 = 45 l
d - formularea cerinei: De ce cantitatea i compozi ia urinei finale difer de cele
ale urinei primare.
- rezolvarea cerinei: Datorit proceselor de reabsorb ie i secre ie tubular
B
2 a 10 piramide Malpighi ........................1 000 000 nefroni
1 piramid Malpighi...........................x nefroni; - X = 1 000 000 / 10 = 100 000 nefroni
0,18 ml plasm / 12 ore ........................1 nefron
X ml plasm / 12 ore ............................100 000 nefroni ( 1 piramid Malpighi )
- X = 0,18 ml x 100 000 = 18 000 ml = 18 l plasm / 12 ore / 1 piramid Malpighi
b 0,18 ml plasm / 12 ore ..................1 nefron
X ml plasm / 12 ore ......................1 000 000 nefroni ( 1 rinichi )
- X = 0,18 ml x 1 000 000 = 180 000 ml plasm / 12 ore / 1 rinichi = 180 l plasm / 12 ore
/ 1 rinichi; - cantitatea de plasm filtrat de un rinichi / 24 de ore = 180 l x 2 = 360 l
- cantitatea de plasm filtrat de 2 rinichi / 24 de ore = 360 l x 2 = 720 l
c - volumul de plasm = 60 % x volumul de snge
- volumul de snge = volumul de plasm x 100 / 60
181

- volumul de snge filtrat de 2 rinichi / 24 de ore = 720 l x 100 / 60 = 1 200 l snge


d - formularea cerinei: Volumul de snge filtrat de un rinichi n 12 ore
- rezolvarea cerinei: Volumul de snge filtrat de un rinichi n 24 de ore = 1 200 l / 2 =
600 l; - volumul de snge filtrat de un rinichi n 12 ore = 600 l / 2 = 300 l
3 a 50 ml urin filtrat...........................1 minut
X ml urin filtrat ............................60 minute ( 1 or ); - X = 3 000 ml / 1 or
- volumul de urin filtrat / 24 de ore = 3 000 ml x 24 = 72 000 ml / 24 ore = 72 l / 24
ore
b - volumul sangvin = 5 000 ml
- volumul de plasm = 5 000 ml x 60 % = 3 000 ml
- 50 ml plasm filtrat .....................1 minut
3 000 ml plasm filtrat .............X minute; - X = 3 000 / 50 = 60 minute
c - volumul de plasm filtrat / 24 ore / 10 piramide Malpighi = 72 l
- volumul de plasm filtrat / 24 ore / 1 piramid Malpighi = 7,2 l
- volumul de plasm filtrat / 12 ore / 1 piramid Malpighi = 7,2 / 2 = 3,6 l
d - formularea cerinei: cantitatea de plasm filtrat de 1 nefron n 12 ore
- rezolvarea cerinei:
10 piramide Malpighi ...........................750 000 nefroni
1 piramid Malpighi ..........................X nefroni; - X = 750 000 / 10 = 75 000 nefroni
75 000 nefroni ...............filtreaz 3 600 ml plasm / 12 ore
1 nefron ...............X ml plasm / 12 ore; - X = 3 600 ml / 75 000 = 0,048 ml / 12
ore
4 a 100 ml snge ........................100 mg glucoz
650 ml snge .........................X mg glucoz; - X = 650 mg glucoz / min
650 mg glucoz ........................1 minut
X glucoz ...................................60 minute; - X = 650 x 60 = 39 000 mg / 1 or
- cantitatea de glucoz, resorbit la nivelul nefronilor = 39 000 mg x 24 = 936 000 mg
b 5,5 l snge ..................1 min
X l snge .....................60 min ( 1 or ); - X = 5,5 l x 60 = 330 l / 1 or
- fluxul sangvin / 24 ore = 330 l x 24 = 7 920 l / 24 ore
- fluxul sangvin prin cei doi rinichi = 20 % x 7 920 l = 1 584 l / 24 ore
c - cantitatea de plasm filtrat prin cei doi rinichi=60 %xX 584 l=950,4 l / 24 ore
- cantitatea de plasm filtrat printr-un rinichi = 950,4 l / 2 = 475,2 l / 24 ore
d 1 500 000 nefroni .........................filtreaz 950 400 ml plasm / 24 ore
1 nefron ....................................................X ml plasm / 24 ore
- X = 950 400 ml / 1 500 000 = 0,63 ml plasm / 24 ore
- cantitatea de plasm filtrat de un nefron / 12 ore = 0,63 ml / 2 = 0,315 ml
SUBIECTUL III
A 1 a reabsorbie i secreie tubular
b capsula Bowman i glomerulul renal
c diabetul zaharat determin poliuria, adic mrirea volumului de urin final
d - enun adevrat: Nefronul este unitatea structural i func ional a rinichiului
- enun fals: Ultrafiltrarea glomerular are loc la nivelul tubului urinifer.
2

a
b
c
d

calice mici, calice mari, pelvis ( bazinet )


zona cortical i medular
piramidele Malpighi sunt alctuite din tubii colectori ai nefronilor
- enun adevrat: Bolile sistemului excretor pot fi prevenite prin evitarea
expunerii la frig a zonei renale.
182

- enun fals: Stimularea sistemului nervos vegetativ simpatic permite


eliminarea urinei din vezica urinar.
a glicozurie i poliurie
b capsula Bowman, glomerul renal, tub contort proximal, ansa lui Henle, tub contort distal
c - 8 noiuni specifice: cistita, vezica urinar, urinri dese, hematurie, urin
tulbure, nefrita, dureri lombare, glomerulonefrita
Cistita reprezint inflamarea mucoasei vezicii urinare, cauzat de infecii microbiene
provenite de la rinichi. Ea se manifest prin dureri la nivelul vezicii urinare, urinri dese
i dureroase, hematurie i urin tulbure. Nefrita reprezint inflamarea esutului renal
interstiial i se manifest prin dureri lombare, febr, hipertensiune arterial i edeme.
Glomerulonefrita reprezint inflamarea glomerulilor renali i se manifest prin dureri
lombare, astenie, cefalee i hipertensiune arterial
a urina primar rezult n urma filtrrii plasmei sangvine, cu excep ia proteinelor
b - dou substane care se secret pasiv: amoniac i uree
- dou substane care se secret activ: acid uric i H +
c - 8 noiuni specifice: ultrafiltrare glomerular, reabsorb ie tubular, secre ie
tubular, corpuscul renal, membran filtrant, urin primar, plasm
deproteinizat, urin final
Formarea urinei se realizeaz n trei etape: ultrafiltrarea glomerular, reabsorbia
tubular i secreia tubular. Ultrafiltrarea glomerular se realizeaz la nivelul
corpusculului renal i const n trecerea plasmei sangvine prin membrana filtrant a
capsulei Bowmann, n tubul urinifer. n urma procesului de ultrafiltrare glomerular se
formeaz urina primar, care este o plasm deproteinizat. Urina primar este supus n
tubul urinifer, proceselor de reabsorbie i secreie tubular, n urma crora se formeaz
urina final.

B 1

TEST EXCREIA acumuleaz ct mai multe puncte!


SUBIECTUL I
A 1 Urina final este depozitat n vezica urinar i eliminat prin procesul de
miciune.
2 Sistemul excretor este format din rinichi i ci urinare.
3 Formarea urinei are loc la nivelul nefronului , unitatea structural i
funcional a rinichiului.
4 Nefronul este alctuit din corpusculul renal i tubul urinifer.
A 5 Corpusculul renal este alctuit din capsula Bowman i glomerulul renal.
6 Formarea urinei se realizeaz prin ultrafiltrare glomerular, reabsorbia i
secreia tubular.
B

1
2

C
D

1
3
4

- ultrafiltrare glomerular rol = formarea urinei primare


- resorbie tubular rol = formarea urinei finale
- reflexul de eliminare a urinei se numete mic iune
- efectul stimulrii simpaticului: relaxarea mu chiului vezical, contrac ia
sfincterului vezical intern; - efectul stimulrii parasimpaticului: contrac ia
muchiului vezical, relaxarea sfincterului vezical intern
1. c
2.d
3.b
4.b
1. A
2. A
F - Ultrafiltrarea glomerular are loc la nivelul corpusculului renal Malpighi.
F - Urina primar este o soluie diluat, rezultat n prin procesul de
ultrafiltrare glomerular
183

30 puncte
2
12 p
2
2
2
2
2
2

4p

4
2
2

4p
10 p

SUBIECTUL II
A a
ultrafiltrarea glomerular, reabsorbia i secreia tubular
b
- asemnare: ambele conin ap ( 1p )
- deosebire: volumul urinei primare este mai mare dect volumul urinei
finale ( 2p )
c
ADH ( secretat de hipotalamus ) are urmtorul rol n formarea urinei:
- stimuleaz reabsorbia apei la nivelul tubilor distali i colectori ai
nefronului; astfel, urina devine mai concentrat, iar volumul ei scade
d
- piramidele Malpighi se gsesc n zona medular a rinichiului
- piramidele Malpighi sunt formate din tubii colectori ai nefronilor
B a
- cantitatea de plasm filtrat de un rinichi n 24 de ore = 60 % x 90 l = 54 l
- cantitatea de plasm filtrat de o piramid Malpighi n 24 de ore = 54 l / 10
= 5,4 l ; - cantitatea de plasm filtrat de o piramid Malpighi n 12 ore =
5,4 l / 2 = 2,7 l = 2 700 ml
b
- numrul de nefroni dintr-o piramid Malpighi = 1 00 000 / 10 = 100 000
- cantitatea de plasm filtrat ntr-un nefron n 12 ore = 2 700 / 100 000 =
0,027 ml
c
- cantitatea de snge care trece prin cei doi rinichi n 24 de ore= 90 x 2 =
180 l
- cantitatea de plasm filtrat de cei doi rinichi n 24 de ore = 60 % x 180 l
= 108 l ( 2p )
d
- formularea cerinei: cantitatea de plasm, n litri, filtrat de un rinichi n 12
ore. ( 2p )
- rezolvarea cerinei: 54 l / 2 = 27 l ( 2p )
SUBIECTUL III
A a
ultrafiltrarea glomerular
b
urina primar are aceeai compoziie cu a plasmei, cu excep ia proteinelor
c
tub contort proximal, ansa lui Henle, tub contort distal
d
- enun adevrat: Urina final se formeaz prin procesele de reabsorb ie i
secreie tubular. ( 2p )
- enun fals: Cistita reprezint inflamarea glomerulilor renali. ( 2p )
B a
reabsorbia tubular este procesul prin care substan ele utile din urina
B
primar trec din tubul urinifer n capilarele peritubulare
b
diabet zaharat i diabet insipid
c
- 8 noiuni specifice: miciunea, urina, vezica urinar, mu chiul
vezical, presiunea intravezical, sfincterul vezical intern, sfincterul
vezical extern, scoara cerebral ( 8p )
- corelarea logic a noiunilor i aranjarea ntr-un text : ( 4p )
Miciunea este procesul de eliminare a urinei depozitate n vezica urinar.
Acest proces este declanat de acumularea a 150 200 ml de urin n vezica
urinar.Stimularea sistemului nervos vegetativ simpatic are ca efect
relaxarea muchiului vezical, scderea presiunii intravezicale i contracia
sfincterului vezical intern. Are loc astfel inhibarea miciunii. Stimularea
sistemului nervos parasimpatic, are ca efect contrac ia mu chiului vezical i
relaxarea sfincterului vezical intern. Are loc astfel procesul de eliminare a
urinei din vezica urinar.Scoara cerebral controleaz sfincterul vezical
extern, de aceea miciunea poate fi amnat pn cnd condi iile permit
184

30 puncte
3
12 p
3

2
6

18 p

30
2
3
3
4

2
4
12

12 p

18 p

realizarea acestui proces.


REPRODUCEREA
NTREBRI RECAPITULATIVE
1
- gonadele feminine = ovare
- gonadele masculine = testicule
2
- funcia exocrin = producerea de ovule
- funcia endocrin = producerea de hormoni feminini ( estrogen i progesteron )
3
- funcia exocrin = producerea de spermatozoizi
- funcia endocrin = producerea de hormon masculin ( testosteron )
4
- gonade = ovare
- ci genitale = trompe uterine, uter, vagin
- organ genital extern = vulva ( labii mari, labii mici, clitoris )
5
- gonade = testicule - ci genitale ( spermatice ) = intratesticulare + extratesticulare
- glande anexe = vezicule seminale + prostata; - organ genital extern = penis ( organ copulator )
6
- ovarele sunt localizate n pelvis; - alctuire = zon cortical ( con ine foliculi ovarieni ) + zon
medular ( conine esut conjunctiv + vase de snge + nervi )
7
- faza folicular ( maturarea foliculului ovarian )
- ovulaia ( ruperea foliculului ovarian i eliberarea ovulului)
- faza luteal ( transformarea foliculului ovarian n corp galben i apoi n corp alb )
8
- localizate ntre ovare i uter; - rol= capteaz i conduc ovulul spre uter; n superioar are loc
fecundaia ovulului de spermatozoid
9
- faza menstrual =eliminarea stratului superficial al mucoasei uterine cu o cantitate mic de
snge ; - se desfoar ntre prima i a 3 a zi a ciclului uterin
- faza proliferativ = ngroarea mucoasei uterine; se suprapune peste faza folicular i ovula ia
ciclului ovarian; se desfoar ntre a 4 -a i a 14 a zi a ciclului uterin
- faza secretorie = pregtirea mucoasei uterine pentru nida ie; se suprapune peste faza luteal a
ciclului ovarian; se desfoar ntre a 15 a i a 28 a zi a ciclului uterin
10 - fecundaia = unirea unui ovul cu un spermatozoid; - are loc n superioar a trompei uterine
11 - localizarea testiculelor = n scrot ( unde coboar la na tere )
- alctuite din lobuli testiculari cu: - tubi seminiferi contori ( produc spermatozoizi )
- celule intersti iale Leydig ( secret hormonul
testosteron )
12 - ci intratesticulare: tubi drepi, reea testicular; - ci extratesticulare: canale eferente, canal
epididimar, canal deferent, canal ejaculator, uretra ( cale urogenital )
13 - gland anex a sistemului reproductor masculin; - localizat sub vezica urinar i strbtut
de uretr; - rol = secret lichid spermatic ce hrne te spermatozoizii
14 fixarea celulei ou segmentat n mucoasa uterin, la o sptmn dup ce a avut loc fecunda ia
15 prin placent i vasele cordonului ombilical
16 - metode temporare: contraceptive orale, prezervative, spermicide, sterilet, metoda
calendarului; - metode definitive: ligaturarea trompelor uterine, histerectomia, vasectomia
17 - este inflamaia trompei uterine i a ovarului
- se manifest prin: dureri abdominale, febr, secre ie vaginal
18 - este o tumor benign ce se dezvolt pe prostat
- se manifest prin: tulburri de miciune, greutate la urinat
19 evitarea vieii sexuale dezordonate, a rela iilor ntmpltoare, respectarea regulilor
de igien intim
20 sftuirea cuplurilor privind:- prevenirea sarcinilor nedorite;- utilizarea corect a metodelor
contraceptive; - prevenirea BTS; - prevenirea i depistarea precoce a cancerului de col uterin
MODELE DE ITEMI
SUBIECTUL I
A
1
Gonadele au funcie mixt, ele produc att gamei ct i hormoni sexuali.
185

2
3
4
5
6
7
8
9
1
0
11
1
2
3
4
5
6
7

C
D

1
2
3
4
5
8
9

Ciclul ovarian are trei faze: faza folicular, ovulaia i faza luteal.
Trompele uterine sunt situate ntre ovare i uter.
Uterul este situat n pelvis, ntre vezica urinar i rect.
Ciclul uterin are trei faze: faza menstrual, faza proliferativ i faza secretorie.
n faza proliferativ a ciclului uterin are loc ngroarea mucoasei uterine.
Fecundaia const n unirea ovulului cu spermatozoidul .
Lobulii testiculari sunt formai din tubi seminiferi contori i celule interstiiale Leydig.
Glandele anexe ale sistemului reproductor masculin sunt: veziculele seminale i prostata.
Ovulaia const n ruperea foliculului ovarian i expulzarea ovulului, care este captat de
trompa uterin.
Dac ovulul nu a fost fecundat, corpul galben se transform n corp alb.
- prostata
- producerea de lichid seminal
- canale eferente, canal epididimar ( sau canal deferent, canal ejaculator )
- placent i cordonul ombilical
- anexita; - dureri abdominale, febr ( sau secre ie vaginal, pierdere de snge )
- adenomul de prostat
- tulburri de miciune, greutate la urinat
- testiculul; - funcia exocrin = producerea de spermatozoizi
- funcia endocrin = producerea de hormon sexual ( testosteron )
- metode contraceptive temporare: prezervativ, spermicide
- metode contraceptive definitive: legarea trompelor uterine, vasectomia
1.d
2.a
3.d
4.c
5.d
6.c
7.d
8.b
9.a
10.b
11.a
12.d
13.c
14.b
15.a
16.c
F - Anexitele sunt cauzate de infecii microbiene ale trompelor uterine.
A
F - Prin funcia exocrin, ovarul produce ovulele.
A
F - Prin fucia endocrin, testiculul produce testosteron.
6. A
7. A
F - Cile genitale feminine sunt: trompele uterine, uterul i vaginul.
F - Spermatozoizii reprezint secreia exocrin a testiculului

SUBIECTUL II
A
1
a
trompele uterine, uterul, vaginul
b
dezvoltarea glandelor mamare, dispunerea caracteristic a esutului adipos,
subcutanat
c
ligaturarea trompelor uterine la femei i vasectomia la brba i
d
tubii drepi i reeaua testicular
2
a. vulva
b. producerea de ovule
c
secreia de hormoni feminini: estrogen i progesteron
d
prezervativ, pilule contraceptive orale ( sau diafragm, sterilet, spermicide... )
3
a
n scrot
b
ngroarea vocii, dezvoltarea masei musculare ( sau apari ia prului pe fa : barb,
musta )
c
- dac spermatozoidul ce particip la fecunda ie conine heterozomul X , viitorul
copil va fi fat
- dac spermatozoidul ce particip la fecunda ie conine heterozomul Y , viitorul
copil va fi biat
d
- asemnare : sunt celule reproductoare, haploide
- deosebire: spermatozoizii sunt produi de testicule, iar ovulele sunt produse de
ovare
B
1
a
- numrul de ani de fertilitate pn la 30 de ani = 30 13 = 17 ani
186

c
d
2

a
b

c
d

3
B

c
d

- nr de zile de fertilitate = 17 x 365 zile ( 1 an ) = 6205 zile


1 ciclu ..................29 zile
X cicluri ...............6205 zile; - X = 6205 / 29 = 214 cicluri
1 ciclu ............se maturizeaz 1 ovul
214 cicluri .......X ovule;
X = 214 x 1ovul = 214 ovule
29 zile .......................se maturizeaz 1 ovul
X zile ............................................260 ovule; - X = 28 x 260 = 7 540 zile
1 an .........................365 zile
X ani ......................7 540 zile; - X = 7 540 / 365 = 20 ani
- vrsta la care se termin perioada fertil = 30 ani + 20 ani = 50 ani
etapele ciclului ovarian: faza folicular, ovula ia, faza luteal
- formularea cerinei: Ce se ntmpl cu foliculul ovarian n faza luteal a ciclului
ovarian; - rezolvarea cerinei: Se transform n corp galben
perioada de fertilitate= 46 13 = 33 de ani
1 an ...................365 de zile
33 de ani ............x zile; - X = 33 x 365 = 12 045 de zile
1 ovul se maturizeaz ................30 de zile
X ovule ...................................12 045 de zile; - X = 12 045 / 30 = 401 ovule
etapele ciclului uterin: faza menstrual, faza proliferativ i faza secretorie
- formularea cerinei: Precizai ce reprezint nida ia.
- rezolvarea cerinei: Nidaia reprezint implantarea preembrionului n mucoasa
uterin.
- nr anilor n care s-au produs ovulaii, pn la 25 de ani = 25 14 = 11 ani
1an ...................365 zile
11 ani ................x zile; - x = 365 x 11 = 4 015 zile
1 ovul................. 30 zile
X ovule............... 4 015 zile; - x = 4 015 / 30 = 133 ovule = 133 de ovulaii
1 ovul ................30 de zile
426 de ovule .......x zile; - x = 426 x 30 = 12 780 zile
1 an .................365 zile
X ani ..............12 780 zile; - x = 12 780 / 365 = 35 de ani
- vrsta la care se instaleaz menopauza = 14 ani + 35 ani = 49 de ani
- fecundaia = unirea spermatozoidului cu ovulul
- are loc n treimea superioar a trompei uterine
- formularea cerinei: Numii organul genital extern al femeii i preciza i din ce este
alctuit.
- rezolvarea cerinei: Vulva , alctuit din labii mari, labii mici i clitoris.

SUBIECTUL III
A
1
a
- gonada masculin localizat n scrot
- gonada feminin localizat n pelvis
b
- gametul masculin = spermatozoidul
- gametul feminin = ovulul
c
- anexita
- cauz: infecii bacteriene
- manifestare: dureri abdominale; - prevenire: evitarea expunerii la frig
d
- enun adevrat: Contracepia se realizeaz prin spermicide
- enun fals: Concepia reprezint fecundarea ovarului de ctre spermatozoid.
2
a
trompele uterine:
- sunt localizate ntre ovar i uter
- rol: capteaz i conduc spre uter ovulul expulzat de ovar
b
funcia endocrin:
187

c
d

a
b
c

a
b
c

- a ovarului const n producerea de hormoni feminini = progesteron i estrogen;


- a testiculului const n producerea de hormon masculin = testosteron
FSH determin la femei creterea i maturarea foliculilor ovarieni i secre ia de
estrogen
- enun adevrat: Ovarele i trompele uterine sunt organe genitale
interne ale sistemului reproductor feminin.
- enun fals: Funcia exocrin a ovarului const n producerea de spermatozoizi.
cile genitale intratesticulare: tubii drepi i reeaua testicular
producerea de spermatozoizi
- 8 noiuni specifice: sarcin, contraceptive orale, sterilet, spermicide,
diafragm, prezervative, legarea trompelor uterine, vasectomia.
Metodele contraceptive mpiedic apari ia unei sarcini i sunt de dou tipuri:
temporare i definitive. Metodele contraceptive temporare sunt reprezentate de:
contraceptive orale, sterilet, spermicide, diafragm, prezervative. Metodele
contraceptive definitive sunt reprezentate de: legarea trompelor uterine la femei i
vasectomia la brbai.
cile genitale extratesticulare: canale eferente, canal epididimar, canal deferent, canal
ejaculator, uretra
planificarea familial are rol n: prevenirea sarcinilor nedorite, asigurarea utilizrii
corecte a contraceptivului ales, prevenirea infec iilor cu transmitere sexual
- 8 noiuni specifice: testicule, scrot, spermatozoizi, testosteron, tubii
drepi, canal epididimar, vezicule seminale, prostat
Sistemul reproductor masculin este alctuit din gonade, ci genitale, glande anexe i
organ genital extern.Gonadele sunt reprezentate de testicule, organe pereche situate
n scrot. Testiculele au dou funcii, una exocrin i una endocrin. Funcia exocrin
const n producerea de spermatozoizi iar cea endocrin n secreia de testosteron.
Cile genitale masculine sunt de dou tipuri: intratesticulare i extratesticulare. Cile
intratesticulare sunt reprezentate de tubii drepi i reeaua testicular. Cile
extratesticulare sunt reprezentate de: canale eferente, canal epididimar, canal
deferent, canal ejaculator, uretra. Glandele anexe sunt reprezentate de veziculele
seminale i prostat i secret un lichid cu rol de nutriie i transport pentru
spermatozoizi.Organul genital extern este reprezentat de penis.
testiculele sunt formate din lobuli testiculari ce conin:
- tubi seminiferi contori, n care se formeaz spermatozoizii
- celulele interstiiale Leydig, care secret hormonul androgen ( testosteron )
hormonii hipofizari gonadotropi ( FSH i LH ) influeneaz activitatea gonadelor
Hormonul luteinizant ( LH )determin: - la femei, ovula ia i secre ia de
progesteron; - la brbai, secreia de testosteron
Hormonul foliculostimulant ( FSH ) determin la femei, maturarea
foliculului ovarian i secreia de estrogen; - la brba i, producerea de spermatozoizi
- 8 noiuni specifice: via sexual, a procrea, metode contraceptive, boli
cu transmitere sexual, cancer de sn, cancer de col uterin, infertilitate,
reguli de igien intim
Sntatea reproducerii implic o via sexual n siguran, posibilitatea de a
procrea i libertatea de a hotr cnd i dac doresc s procreeze. Acest lucru se
poate ndeplini prin folosirea metodelor contraceptive, prin prevenirea bolilor cu
transmitere sexual, prin prevenirea i depistarea precoce a cancerului de sn i a
cancerului de col uterin i prin tratamentul infertilitii involuntare. Pentru
188

prevenirea bolilor sistemului reproductor se recomand: evitarea unei vie i sexuale


dezordonate, a relaiilor sexuale ntmpltoare i neprotejate, evitarea expunerii la
frig i respectarea regulilor de igien intim.
TEST REPRODUCERE acumuleaz ct mai multe puncte!
SUBIECTUL I
30 puncte
A 1 Ovarul este localizat n pelvis i este o gland mixt.
2
12 p
2 Testiculul reprezint gonada masculin i produce gamei numii spermatozoizi. 2
3 Testiculul este localizat n scrot i este o gland cu secreie mixt.
2
4 Gonada feminin este reprezentat de ovar iar cea masculin de testicul.
2
5 Testiculul este considerat o gland mixt deoarece produce spermatozoizi i
2
testosteron.
6 Secreia exocrin a ovarului este ovulul iar secreia endocrin este reprezentat 2
de estrogen i progesteron.
B 1 - gonada feminin = ovarul; - funcia exocrin = producerea de ovule
2
4p
- funcia endocrin = producerea de hormoni sexuali ( estrogen i progesteron)
2 - uretra
- elimin alternativ urin i lichid seminal
2
C
1. b.
2. b
3.c
4.c
4p
D 1 F Ovulaia reprezint expulzarea ovulului.
2
10 p
2 F - Spermatozoidul fecundeaz ovulul n trompele uterine.
2
3 F - Anexita este o inflamaie a ovarelor i a trompelor uterine.
2
4 F Spermatozoidul este gametul ce determin sexul produsului de concep ie.
2
5 A
2
SUBIECTUL II
A a - veziculele seminale
- prostata
b - asemnare: ambele au rol n eliminarea gameilor ( 2p )
- deosebire : cile genitale masculine elimin spermatozoizi, iar cile genitale
feminine elimin ovule (2p)
c. n pelvis
d. testiculele
B a 1 ciclu ..................28 zile
X cicluri ..............365 zile ( 1an ); - X = 365 / 28 = 13 cicluri ( 2p )
1 ciclu ......................se maturizeaz 1 ovul
13 cicluri...................x ovule; - X = 13 ovule / an ( 2p )
- numrul de ani de fertilitate = 50 14 = 36 ani
1 an ........................se maturizeaz 13 ovule
36 ani ......................x ovule ; - X = 36 x 13 = 468 ovule ( 2p )
b - creterea snilor
- creterea uterului
c - ciclurile sexuale devin neregulate; - nu se mai produce ovula ia
d - formularea cerinei: Precizai n ce const faza folicular a ciclului ovarian.
- rezolvarea cerinei: Creterea i maturarea unui folicul ovarian.
SUBIECTUL III
A a
- gonada feminin=ovarul(1p) - gonada masculin = testiculul(1p)
b
- hormonul foliculostimulant ( FSH ); - hormonul luteinizant ( LH )
c
- adenomul de prostat;
- cauz = tumor benign care se dezvolt pe prostat
- manifestare = tulburri de miciune
- prevenire = respectarea regulilor de igien intim
d
- enun adevrat: Planificarea familial implic folosirea metodelor
contraceptive.
- enun fals: Prostata este o gland anex a sistemului reproductor feminin.
189

30 puncte
4
12 p
4

4
6

18 p

4
4
4
30 puncte
2
12 p
2
4

b
c

glandele anexe ale sistemului reproductor masculin:


- veziculele seminale i prostata ( 2p )
- rol:secret lichidul seminal cu rol n hrnirea i transportul spermatozoizilor
dou metode contraceptive temporare: - prezervativ - spermicide
- 8 noiuni specifice: ovare, ovule, trompe uterine, vagin, ovare, uter, vulv,
labii mari ( 8p ); - corelarea logic a noiunilor i aranjarea ntr-un text: ( 4p )
Sistemul reproductor feminin este alctuit din gonade, ci genitale i organ
genital extern. Gonadele feminine sunt reprezentate de ovare, localizate n
pelvis. Acestea au funcie mixt, exocrin i endocrin.Func ia exocrin
const n producerea de ovule, iar funcia endocrin const n producerea de
hormoni sexuali feminini, estrogen i progesteron. Cile genitale sunt
reprezentate de trompele uterine, uter i vagin. Trompele uterine sunt situate
ntre ovare i uter, iar uterul este situat n pelvis, ntre vezica urinar i rect.
Organul genital extern este reprezentat de vulv care cuprinde labiile mari,
labiile mici, muntele lui Venus i clitorisul.

18 p

2
1
2

RSPUNSURI TESTE DE EVALUARE PE CAPITOLE CLASA a XII a


GENETICA I ECOLOGIA UMAN
1. GENETIC MOLECULAR
STRUCTURA I FUNCIILE ACIZILOR NUCLEICI
NTREBRI RECAPITULATIVE
1
- acid dezoxiribonucleic ( A.D.N )
- acid ribonucleic ( A.R.N )
2
nucleotide
3
o baz azotat, un zahr ( o pentoz ) i un radical fosforic
4. o nucleosid
5. purinice i pirimidinice
6
- bazele azotate purinice sunt: adenina, i guanina, ( att n A.D.N ct i n A.R.N )
- bazele azotate pirimidinice sunt: - citozina i timina ( n A.D.N )
- citozina i uracilul ( n A.R.N )
7
pentoza este reprezentat de: - dezoxiriboz ( n A.D.N )
- riboz ( n A.R.N )
8
legtura se face ntre C5 , al unei pentoze i C3, al pentozei urmtoare, prin legturi
fosfodiesterice
9
- antiparalele ntr-o caten, legturile dintre nucleotide se realizeaz n sensul C 5 , - C3 ,; n
cealalt caten, legturile dintre nucleotide se realizeaz n sensul C 3 , - C5 ,
- complementare o nucleotid cu o baz azotat purinic dintr-o caten se leag cu o
nucleotid cu o baz azotat pirimidinic din cealalt caten.
10 - duble, ntre adenin = timin i timin = adenin
- triple, ntre guanin citozin i citozin guanin
11 - denaturarea - se realizeaz prin nclzirea la peste 100 0 C a unei soluii de A.D.N,
cnd are loc ruperea legturilor de hidrogen dintre cele dou catene; - prin rcirea brusc a
soluiei, A.D.N - ul rmne monocatenar i se nume te A.D.N denaturat
- renaturarea se realizeaz prin rcirea lent a solu iei de A.D.N, cnd se refac
legturile de hidrogen i A.D.N ul devine bicatenar; acest A.D.N bicatenar se
numete A.D.N renaturat
12 Cu ct speciile sunt mai nrudite, cu att renaturarea se face mai repede i ntr-o propor ie mai
mare.
13 - sinteza A.D.N ului se numete replicaie
190

- se realizeaz dup modelul semiconservativ, deoarece fiecare molecul de A.D.N nou format
conine o caten din molecula parental i o caten nou sintetizat
14 Informaia genetic din A.D.N este decodificat ntr-o protein specific prin:
- transcripie ( A.D.N A.R.N ) i - translaie ( A.R.N proteine )
15 - codul genetic este alctuit din uniti de codificare, numite codoni
- rol = realizeaz legtura dintre secvena de nucleotide din A.D.N i succesiunea aminoacizilor
din molecula proteic
16 Codonul: - este alctuit dintr-o secven de trei nucleotide alturate din A.D.N
- determin poziia unui aminoacid n molecula proteic sau sfr itul sintezei proteice
17 - este nesuprapus, ceea ce nseamn c doi codoni vecini nu au nucleotide n comun
17 - este degenerat, ceea ce nseamn c mai mul i codoni codific acela i aminoacid
- este fr virgule, ceea ce nseamn c ntre doi codoni nu exist semne de punctua ie
- este universal, ceea ce nseamn c, n toat lumea vie, aceea i codoni codific aceea i
aminoacizi
18 La procariote - genele conin doar secvene informa ionale
- se copiaz informaia genetic a mai multor gene
La eucariote genele conin secvene - informa ionale, numite exoni; - noninforma ionale,
numite introni; - se copiaz informaia genetic a unei singure gene, n dou etape:
- sinteza A.R.N m precursor
- formarea A.R.N m matur, prin eliminarea intronilor i asamblarea exonilor
19 - iniierea sintezei proteice, prin activarea aminoacidului i ata area acestuia de A.R.N-ul de
transport: 1. AA + ATP AA ~ AMP + P ~ P
2. AA ~ AMP + ARN t AA ~ ARN t + AMP
- elongarea catenei proteice, prin formarea legturilor peptidice ntre aminoacizi
3. AA1 ~ ARN t 1 + AA2 ~ ARN t 2 AA1 ~ AA2 + ARN t 1 + ARN t 2
- terminarea sintezei proteice , prin eliberarea catenei proteice i disocierea ribozomilor de
ARNm
20 - A.R.N viral ( A.R.N v )- este purttorul informaiei genetice la ribovirusuri i viroizi
- A.R.N mesager ( A.R.N m ) copiaz informaia genetic a unei catene din macromolecula de
A.D.N i o transport la nivelul ribozomilor, locul sintezei de proteine
- A.R.N de transport ( A.R.N t ) transport aminoacizii activai la ribozomi, locul sintezei de
proteine
- A.R.N ribozomal ( A.R.N r ) intr n alctuirea ribozomilor i are rol n sinteza proteinelor
- A.R.N nuclear mic ( A.R.N sn ) intervine n funcionarea nucleului ( ini iaz sinteza proteic
i maturarea A.R.N ului masager )
MODELE DE ITEMI
SUBIECTUL I
A
1
Transcripia este o etap n sinteza proteinelor care se desfoar n nucleul celulei.
2
Translaia are ca rezultat un lan de aminoacizi i se desfoar n citoplasma celulei.
3
Bazele azotate pirimidinice din structura A.D.N ului sunt : citozina i timina.
4
Pentozele din structura chimic a nucleotidelor sunt: dezoxiriboza i riboza.
5
Bazele azotate pirimidinice din structura A.R.N ului sunt: citozina i uracilul.
6
Adenina este o baz azotat purinic, iar citozina este o baz azotat pirimidinic.
7
Funcia heterocatalitic a materialului genetic const n decodificarea informa iei prin dou
procese: transcripia i translaia.
8
Maturarea A.R.N ului premesager presupune eliminarea intronilor i asamblarea
exonilor.
9
A.R.N ul de transfer are aspect morfologic de funz de trifoi i, spre deosebire de A.D.N,
are, n compoziia chimic, baza azotat pirimidinic numit uracil.
191

1
0
11

1
2
1
3
1
4
1
5
1
6
1
7
1
8
1
9
1
2

3
4

C
D

1
2
3
4
5
6
7
8
9
1
0
11
1
2
1
3

Bazele azotate purinice sunt: adenina i guanina.


Structura primar a A.D.N ului este monocatenar iar structura secundar este
bicatenar, sub forma unui dublu helix.
Cele dou catene ale macromoleculei de A.D.N sunt antiparalele i complementare.
Sinteza A.D.N ului se numete replicaie i se realizeaz dup modelul semiconservativ.
Enzima A.D.N polimeraza particip la procesul de replicaie, iar enzima A.R.N polimeraza
particip la procesul de transcripie.
Codonul este alctuit din trei nucleotide alturate care determin poziia unui aminoacid
n molecula proteic.
Codul genetic este nesuprapus, ceea ce nseamn c doi codoni vecini nu au nucleotide n
comun.
La procariote, prin transcripie se copiaz informa ia genetic a mai multor gene, iar la
eucariote se copiaz informaia genetic a unei singure gene.
Activarea unui aminoacid se realizeaz prin reacia acestuia cu molecula de A.T.P, sub
aciunea enzimei aminoacil sintetaza.
Elongarea catenei polipeptidice const n formarea legturilor peptidice ntre doi
aminoacizi
dou caracteristici: - nesuprapus = doi codoni vecini nu au nucleotide n comun
- fr virgule = ntre doi codoni vecini nu exist semne de punctua ie
Antiparalele ntr-o caten, legturile dintre nucleotide se realizeaz n sensul C 5 , - C3 ,
- n cealalt caten, legturile dintre nucleotide se realizeaz n sensul C 3 , - C5 ,
Complementare o nucleotid cu o baz azotat purinic dintr-o caten se leag cu o
nucleotid cu o baz azotat pirimidinic din cealalt caten
- A.R.N viral reprezint materialul genetic al ribovirusurilor
- A.R.N mesager copiaz informaia genetic a unei catene de A.D.N
dou tipuri de legturi i un exemplu
- duble, ntre adenin = timin ( sau timin = adenin )
- triple, ntre guanin citozin ( sau citozin guanin )
1.c
2.d
3.b
4.d
5.c
6.b
7.a
8.b
9.c
10.d
11.a
12.c
13.d
14.d
15.d
F - A.R.N polimeraza are rol n formarea A.R.N ului.
F - Copierea informaiei genetice de pe o caten de A.D.N se realizeaz sub ac iunea A.R.N
polimerazei.
F - A.D.N polimeraza intervine n procesul de replicaie.
Replicaia A.D.N ului are loc prin nclzire, la temperaturi de 95 0 C.
A
F - Uracilul este o baz azotat pirimidinic specific A.R.N ului.
F - A.R.N ul mesager copiaz informaia genetic de pe o caten de A.D.N.
F - Codul genetic prezint trei codoni de stop.
F - Bazele azotate ce realizeaz legturi duble de hidrogen sunt adenina i timina.
F - n structura A.D.N ului, citozina i guanina formeaz pun i triple de hidrogen.
A
F - Denaturarea determin ruperea punilor de hidrogen ntre nucleotide complementare.
F - Transportul aminoacizilor la nivelul ribozomilor este realizat de A.R.N ul de transfer.
192

1
4

F - Timina este baza azotat pirimidinic specific pentru molecula de A.D.N.

15. A
16. A
1
F - A.R.N ul mesager copiaz informaia genetic a unei macromolecule de A.D.N.
7
1
A
8
1
F - Nucleotidele A.D.N ului se deosebesc de nucleotidele A.R.N ului prin tipurile de
9
baze pirimidinice.
2
F - A.D.N polimeraza intervine n procesul de replicaie.
0
SUBIECTUL II
A
1
a. A.R.N ribozomal
b. A.R.N de tranport
c. aminoacil sintetaza
d. legtur peptidic
2
a
ARN-m : 5' - AUG.AGG.GGC.CUA.UAC.UAA - 3'
b
- codonii ARN-m : 1)codon de start: AUG 2) AGG 3) GGC 4) CUA 5) UAC
6)codon de stop: UAA
- anticodonii ARN-t : 1)UAC 2) UCC 3) CCG 4) GAU 5) AUG
c
nr.aminoacizi= 5
2
A
d
- primul aminoacid codificat este metionina;- el poate fi nlturat ulterior
3
a
catena complementar de A.D.N 3' - GAG. ACC. CGG. TTC. ACT - 5'
b
ARN-m :
5' - CUC. UGG. GCC. AAG. UGA - 3'
c
- codonii A.R.N m: 1) codon de start: CUC 2) UGG
3) GCC 4) AAG 5)
codon de stop: UGA
- anticodonii A.R.N t: 1) GAG
2) ACC
3) CGG 4) UUC
d
maturarea ARN ului mesager precursor este necesar deoarece, la eucariote,
acesta conine att secvene informaionale, numite exoni ct i secven e non
informaionale, numite introni
4
a
baz azotat, pentoz i radical fosforic
b
- legturi duble de hidrogen ntre adenin i timin
- legturi triple de hidrogen ntre citozin i guanin
c
- asemnare: acizii nucleici au ca baz azotat purinic, adenina
- deosebire: pentoza din A.D.N este dezoxiriboza, iar pentoza din A.R.N este riboza
d
A.D.N A.R.N proteine
5
a
succesiunea nucleotidelor din catena ADN copiat: TGC ATA CCA TTG
b
succesiunea nucleotidelor din catena ADN complementar : ACG TAT GGT AAC
c
4 aminoacizi
d
anticodonii : UGC
AUA
CCA
UUG
A.R.N t 1
A.R.N t 2
A.R.N t 3
A.R.N t 4

- nr nucleotide dintr-o caten de A.D.N transcris = 1 600 / 2 = 800


- nr nucleotide cu U din A.R.N mesager = nr nucleotide cu A din catena de A.D.N
= 25 % x 800 = 200
- nr nucleotide cu T din catena de A.D.N transcris = 2 x nr nucleotide cu A
= 2 x 200 = 400
- nr nucleotide cu A + T = 200 + 400 = 600
- nr de duble legturi = nr nucleotide cu A + T din catena de A.D.N transcris = 600
193

c
d

B
3

b
c
d

b
c
d

- nr de triple legturi = nr nucleotide cu G + C din catena de A.D.N transcris


= 800 600 = 200
nr nucleotide cu riboz din A.R.N mesager = nr nucleotide din catena de A.D.N = 1
600 / 2 = 800
- formularea cerinei: Nr nucleotidelor cu A din molecula de A.R.N mesager
- rezolvarea cerinei: Nr nucleotide cu A din A.R.N mesager = nr nucleotide cu T din
catena de A.D.N transcris = 400
nr nucleotide din A.D.N bicatenar = 2100
- nr nucleotide cu adenin = 30 % x 2100 = 630
- nr nucleotide cu A + T = 630 + 630 = 1260
-nr nucleotide cu G + C = 2100 1260 = 840
- nr nucleotide cu G = C = 840 / 2 = 420
nr nucleotide ce conin A din catena de A.D.N = 20 % .1050 = 210
- nr nucleotide ce conin URACIL n ARNm = nr nucleotide ce conin A din A.D.N =
210
nr nucleotide din ARN m = nr nucleotide dintr-o caten de A.D.N = 2100 / 2 =
1050
- nr codonilor din ARN m = 1050 / 3 = 350
- formularea cerinei: Precizeaz rolul A.R.N m n celul
- rezolvarea cerinei: A.R.N m copiaz informaia genetic a unei catene de A.D.N
- nr nucleotidelor din A.D.N bicatenar = 1350 x 2 = 2700
- nr nucleotidelor cu T = 20 % . 2700 = 540 T = 540 A
- nr nucleotidelor cu T + A = 540 +540 = 1080
- nr nucleotidelor cu G + C = 2700 - 1080 = 1620
- nr nucleotidelor cu G = 1620 / 2 = 810
nr codoni din ARN m = 1350 / 3 = 450
dac nr nucleotide cu G este mai mare , exist mai multe legturi triple i gradul de
stabilitate este mai mare rolul
- formularea cerinei: Precizai rolul A.R.Nt n celul
- rezolvarea cerinei: ARNt transport aminoacizii la locul sintezei proteice, n
ribozomii.
- nr nucleotide cu G = nr nucleotide cu C = 600
- nr nucleotide cu G + C = 600 + 600 = 1 200
- nr nucleotide cu A + T = 3 000 1 200 = 1 800
- nr nucleotide cu A = nr nucleotide cu T = 1 800 / 2 = 900
- nr de legturi duble = nr nucleotide cu A = 900
- nr legturi triple = nr nucleotide cu G = 600
molecula de A.D.N este mai stabil deoarece are o structur bicatenar, fa de
molecula de A.R.N, care este monocatenar
- formularea cerinei: numrul nucleotidelor moleculei de A.R.N m care a copiat
informaia genetic din molecula de A.D.N
- rezolvarea cerinei:nr nucleotide din A.R.N m = nr nucleotidelor dintr-o caten de
A.D.N= 3 000 / 2 = 1 500

SUBIECTUL III
A
1
a
- baze azotate purinice: ADENINA i GUANINA
- baze azotate pirimidinice: TIMINA i CITOZINA
b
- asemnare: ambele molecule conin acelea i baze azotate purinice ( adenina i
guanina; - deosebire: - pentoza din molecula de A.D.N se nume te dezoxiriboza
194

b
c

a
b

a
b
c
d

a
b

- pentoza din molecula de A.R.N se numete riboza


- prin nclzirea la aproximativ 100 0 C a unei soluii de A.D.N bicatenar, are loc
ruperea legturilor de hidrogen dintre cele dou catene i ob inerea de A.D.N
monocatenar
- prin rcirea brusc a soluiei, A.D.N ul rmne monocatenar i se nume te A.D.N
denaturat
- enun adevrat: A.D.N renaturat se obine prin rcirea lent a solu iei de A.D.N
monocatenar.
- enun fals: La eucariote, A.R.N m copiaz informa ia genetic a mai multor gene.
- codonul = o succesiune de trei nucleotide, ce conin informa ia genetic necesar
includerii unui aminoacid n molecula proteic
- nr de codoni = 64
codonii de stop: UAA, UAG, UGA
spunem despre codul genetic c realizeaz legtura dintre dintre A.D.N i proteine
deoarece, ordinea codonilor ( succesiuni de trei nucleotide) din A.D.N, determin
ordinea codonilor din A.R.N m, iar aceasta determin ordinea aminoacizilor n
molecula proteic.
- enun adevrat: Codul genetic este degenerat, adic mai mul i codoni
codific acelai aminoacid.
- enun fals: Prin translaie o secven de nucleotide din A.R.N t este
transformat ntr-o secven de aminoacizi din molecula proteic.
transcripia i translaia
n procesul maturrii A.R.N m la eucariote, are loc eliminarea intronilor, secven e
non informaionale si asamblarea exonilor, secvene informa ionale, cu ajutorul
enzimei A.R.N ligaza.
enzimele care particip la translaie:
- aminoacil- sintetaza particip la procesul de activare a aminoacizilor i
la procesul de legare a aminoacizilor de moleculele de A.R.N t
corespunztoare
- peptid polimeraza particip la formarea legturilor peptidice ntre aminoacizii
ce alctuiesc proteina
- enun adevrat: Structura bicatenar a A.D.N ului se realizeaz cu
ajutorul legturilor duble de hidrogen, ntre adenin i timin i cu
ajutorul legturilor triple de hidrogen, ntre guanin i citozin.
- enun fals: Aminoacizii sunt transportai la locul sintezei proteice, n
ribozomi, cu ajutorul A.R.N ului ribozomal.
deosebire: A.R.N m precursor conine att exoni ct i introni, iar A.R.N m matur
conine doar exoni.
Translaia este procesul prin care o secven de nucleotide din A.R.N m este
transformat ntr-o secven de aminoacizi din molecula proteic.
Funcia autocatalitic a A.D.N ului const n replicaia acestuia dup modelul
semiconservativ
- enun adevrat: Funcia heterocatalitic a A.D.N ului const n sinteza de proteine.
- enun fals: A.R.N m are rolul de a copia informa ia genetic dintr-o
caten de A.D.N, cu ajutorul enzimei A.D.N polimeraza.
modelul semiconservativ
hibrizii moleculari A.D.N A.D.N sunt utilizai pentru stabilirea legturilor de
rudenie ( filogenetice ) dintre specii
195

2
b
c

- 8 noiuni specifice: funcia autocatalitic, model semiconservativ, molecula


parental, punct de iniiere a replicrii, legturi de hidrogen, helicaza,
complementaritate, A.D.N polimeraza.
Replicaia A.D.N ului reprezint funcia autocatalitic a materialului genetic. Ea se
realizeaz dup modelul semiconservativ, deoarece fiecare din cele dou molecule de
A.D.N sintetizate conine o caten din molecula parental ( model sau matri ) i o
caten nou sintetizat. Replicarea se realizeaz treptat, ea ncepe dintr-un punct de
iniiere a replicrii i se continu pn la punctul terminal de replicare. Legturile de
hidrogen dintre cele dou catene se desfac treptat, sub aciunea enzimei helicaza . Pe
msur ce spirala se desface, ncepe refacerea ei. Nucleotidele libere din citoplasm,
se asociaz pe baz de complementaritate, cu nucleotidele din cele dou catene ale
A.D.N ului, sub aciunea enzimei A.D.N polimeraza.
- codon = o secven de trei nucleotide succesive din macromolecula de
A.D.N care determin poziia unui aminoacid n molecula proteic
- anticodon = o secven de trei nucleotide din molecula de A.R.N t care
recunoate o secven de trei nucleotide complementare din A.R.N m
A.R.N de transport
- 8 noiuni specifice: transcripia, translaia, A.R.N mesager, A.R.N
polimeraza, aminoacilsintetaza, peptidpolimeraza, A.R.N de transport,
legturi peptidice.
Sinteza proteinelor are loc n dou etape: transcripia i translaia. Transcripia este
realizat de A.R.N mesager, care copiaz informaia de pe o caten de A.D.N, proces
realizat cu ajutorul enzimei A.R.N polimeraza. Translaia este procesul prin care
informaia genetic din A.R.N m este decodificat i transformat ntr-o secven de
aminoacizi n molecula proteic. n procesul de transla ie intervin dou tipuri de
enzime: aminoacilsintetaza i peptidpolimeraza. Enzima aminoacilsintetaza
intervine n procesul de activare a aminoacizilor i de legare a acestora de molecula
de A.R.N de transport. Enzima peptidpolimeraza intervine n procesul de realizare a
legturilor peptidice dintre aminoacizi, n cadrul moleculei proteice.
- asemnare: sunt formate din exoni i introni
- deosebire: nucleotidele din A.R.N m precursor sunt complementare celor din catena
de A.D.N copiat
- o cauz posibil = o mutaie
- gena mutant rezultat poate determina includerea n molecula proteic a altui
aminoacid
- 8 noiuni specifice: transcripie, A.R.N polimeraza, secven e
informaionale, exoni, secvene non informaionale, introni, A.R.N
mesager precursor, A.R.N mesager matur
Sinteza A.R.N ului se realizeaz prin transcripie. Acest proces const n copierea,
pe baz de complementaritate, a informaiei genetice dintr-o caten de A.D.N n
A.R.N mesager, cu ajutorul enzimei A.R.N polimeraza. La procariote, se sintetizeaz
direct A.R.N m care particip la procesul sintezei proteice, deoarece genele con in
numai secvene informaionale. A.R.N m copiaz , la procariote , informa ia genetic
a mai multor gene. La eucariote, este copiat, prin transcriere, informa ia genetic a
unei singure gene. Procesul de transcripie are loc n dou etape, deoarece genele la
eucariote conin dou tipuri de secvene: informaionale, numite exoni i non
informaionale, numite introni. ntr-o prim etap se sintetizeaz A.R.N ul mesager
196

precursor, format i din exoni i introni. n a doua etap, prin eliminarea intronilor i
legarea exonilor, se sintetizeaz A.R.N mesager matur.
TEST STRUCTURA I FUNCIILE ACIZILOR NUCLEICI acumuleaz ct mai multe puncte!
SUBIECTUL I
A 1 Translaia are ca rezultat un lan de aminoacizi ( polipeptidic ) i se
desfoar n citoplasma celulei.
2 Transcripia este o etap n sinteza proteinelor care se desfoar n nucleul
celulei.
3 Maturarea A.R.N-ului premesager presupune eliminarea intronilor i
asamblarea exonilor.
4 n molecula unui acid nucleic, prin ataarea unui radical fosfat la o
nucleosid rezult o nucleotid.
A 5 Pentoza caracteristic macromoleculei de A.R.N este riboza, iar cea
caracteristic macromoleculei de A.D.N este dezoxiriboza.
6 Dup tipul acidului nucleic din genom, virusurile se clasific n
dezoxiribovirusuri i ribovirusuri.

30 puncte
2
12 p

1
2

C
D

1
2
3
4
5

- baze purinice adenina ( sau guanina )


- baze pirimidinice citozina ( sau timina, uracilul )
Acizii nucleici: A.D.N i A.R.N- deosebiri structurale:
- A.D.N este bicatenar; pentoza este dezoxiriboza
- A.R.N este monocatenar; pentoza este riboza
1. a
2.d
3.c
4.a
F - A.R.N ul viral este materialul genetic al ribovirusurilor.
F - Replicaia A.D.N ului se realizeaz dup modelul semiconservativ.
F A.R.N ul ribozomal intr n structura ribozomilor, alturi de proteine.
F - Procesul de maturare a A.R.N ului mesager are loc prin eliminarea
intronilor i asamblarea exonilor.
A

SUBIECTUL II30 puncte


A a
transcripia i translaia
b
proteinele au:
- rol structural ( intr n alctuirea unor structuri celulare) i
- funcional ( funcioneaz ca enzime, hormoni, anticorpi )
c
maturarea A.R.N mesager:
- formarea, prin transcripie, a A.R.N mesager precursor, format din
exoni i introni
- formarea A.R.N ului mesager matur, prin eliminarea intronilor i
asamblarea exonilor
d
A.R.N mesager copiaz informaia genetic a unei catene de A.D.N,
proces numit transcripie
B a
- nr nucleotide cu adenin = nr nucleotide cu timin = 600 ( 1p )
- nr nucleotide cu A + T = 600 + 600 = 1 200 ( 1p )
- nr nucleotide cu C +G = 3 000 1 200 = 1 800 ( 1p )
- nr nucleotide cu C = nr nucleotide cu G = 1 800 / 2 = 900 (1p )
b
- legturi duble de hidrogen: A = T i T = A ( 2p )
- legturi triple de hidrogen : C G i G C ( 2p )
c
ntre nucleotidele ce conin citozin i guanin se stabilesc legturi triple
197

2
2
2
2
2
4p

2
2
2
2

4p
10 p

2
4
2

12 p

2
4

4
4

18 p

de hidrogen, care sunt mai stabile i mai greu de denaturat dect legturile
duble, care se stabilesc ntre nucleotidele cu adenin i timin
d
- formularea cerinei: calculai procentul de nucleotide cu timin
din macromolecula de A.D.N
3 000 nucleotide .....................100 %
600 nucleotide cu timin ......x ; - x = 600 x 100 / 3 000 = 20 %
SUBIECTUL III
A a
A.R.N m:
5' UCC. GUA. CCA - 3'
anticodonii:
AGG CAU GGU
A.R.Nt 1 A.R.Nt2 A.R.Nt3
b
aminoacizii:
SERINA - VALINA - PROLINA
c
A.D.N:
3' AGG. CAT. GGT - 5'
- enun adevrat: Replicarea reprezint sinteza de A.D.N i se
A d
realizeaz dup modelul semiconservativ
- enun fals: A.R.N t are rolul de a copia informaia genetic dintr-un
fragment de A.D.N.
B a
- funcia autocatalitic
- funcia heterocatalitic
b
- catene complementare = catene ale A.D.N ului n care, o
nucleotid ce conine o baz azotat purinic, dintr-o caten, se
leag cu o nucleotid ce conine o baz azotat pirimidinic din
catena opus
- catene antiparalele - ntr-o caten, legturile dintre nucleotide
se realizeaz n sensul C5 , - C3 , ; - n cealalt caten, legturile dintre
nucleotide se realizeaz n sensul C3 , - C5 ,
c
minieseu:
- 8 noiuni specifice: ARN- viral, ARN celular, ARN mesager, ARN
transport, ARN- ribozomal, sinteza proteic, aminoacizi,
ribozomi.( 8p )
- corelarea logic a noiunilor i aranjarea ntr-un text : ( 4p )
n lumea vie sunt dou clase de ARN: ARN- viral , ce constituie
materialul genetic al unor virusuri i ARN ul celular, implicat n sinteza
proteinelor specifice, reprezentat de ARN mesager, ARN de transport,
ARN ribozomal. ARN-ul mesager are rolul de a copia informaia genetic
dintr-una din catenele moleculei de ADN i de a o transporta la locul
sintezei proteice, n ribozomi. ARN ul de transport are rolul de a
trasporta aminoacizii la locul sintezei proteice , n ribozomi. ARN-ul
ribozomal intr n structura ribozomilor, alturi de proteinele ribozomale.

30 puncte
3
12 p

3
2
4

2
4

18 p

1
2

ORGANIZAREA MATERIALULUI GENETIC


NTREBRI RECAPITULATIVE
1
- virionul ( virus infecios matur ) alctuit din capsid viral i genom viral cu un singur tip
de acid nucleic ( A.D.N sau A.R.N )
- virus vegetativ - este forma sub care se multiplic virusul n celula gazd
este reprezentat de acidul nucleic aflat liber n citoplasma celulei gazd
- provirus este reprezentat de acidul nucleic integrat n cromozomul celulei gazd
2
- ptrunderea genomului viral n celula gazd
- sinteza componentelor virale de ctre celula gazd, dup modelul furnizat de virus
- asamblarea componentelor virale ntr-un numr mare de virioni
198

7
8
9

10

11

12

- lizarea celulei gazd


- eliberarea noilor virioni
- la dezoxiribovirusuri - molecula de A.D.N serve te ca matri pentru sinteza altei molecule,
prin procesul de replicaie, dup modelul semiconservativ
- la ribovirusuri catena de A.R.N servete ca matri pentru sinteza unei catene
complementare, care devine matri pentru sinteza catenei de A.R.N viral ini ial
- la H.I.V catena de A.R.N servete ca matri pentru sinteza unei catene de A.D.N,
prin procesul de reverstranscripie, iar catena de A.D.N serve te ca matri pentru
sinteza catenei de A.R.N viral iniial.
nucleoidul:
- este materialul genetic la procariote ( bacterii ), nedelimitat de o membran proprie
- este reprezentat de un cromozom circular, format dintr-o singur molecul de A.D.N bicatenar
i este fixat de membrana celular prin mezozom
- prezint 40 50 de bucle i superrsuciri, care i pstreaz structura cu ajutorul unei
molecule de A.R.N; - conine 2 000 3 000 de gene
plasmidele:
- sunt reprezentate de molecule mici de A.D.N bicatenar circular, numite A.D.N
extracromozomial
- se replic independent de A.D.N ul cromozomial; conin un numr mic de gene ( 6-8 gene )
- exemple: plasmidul F ( factor de fertilitate) i plasmidul R ( factor de rezisten la
antibiotice,toxine
- importan: - creterea variabilitii genetice i a rezisten ei la antibiotice a bacteriilor
- vectori n ingineria genetic, prin care se pot introduce gene de la eucariote, n
celula bacterian
material genetic la eucariote:- nuclear, reprezentat de cromatina nucleului
- extranuclear, reprezentat de A.D.N mitocondrial i A.D.N cloroplastic
cromatina:- este alctuit dintr-un lan flexibil de nucleosomi
- este de dou tipuri: eucromatina i heterocromatina
- eucromatina = forma activ genetic n transcriere, alctuit din secven e unice de nucleotide
( exoni )
- heterocromatina = forma inactiv genetic, care nu poate fi transcris, alctuit din secven e
repetitive de nucleotide ( intronii ) cu rol reglator
nucleosomul:
- este un octamer histonic, fiind alctuit din 8 proteine histonice
- este nconjurat la exterior de un segment de A.D.N ( A.D.N nucleosomal ),format din 140
perechi de nucleotide , dispus sub forma a dou inele la vrful i baza octamerului.
- legtura dintre doi nucleosomi se face prin intermediul unui segment de A.D.N(A.D.N linker)
i a proteine histonice H 1.
- 1 cromatida = 1 molecul de A.D.N bicatenar =2 cromoneme = 2 catene de A.D.N
- cromozom monocromatidic: - alctuit dintr-o singur cromatid
- este ntlnit n interfaza, profaza, anafaza i telofaza mitozei
- cromozom bicromatidic alctuit din dou cromatide, unite ntr-un punct = centromer
( constricie primar ); - centromerul delimiteaz dou bra e egale sau inegale pentru fiecare
cromatid; - unii cromozomi prezint o constricie secundar ce delimiteaz sateli i
cromozomi:
- metacentrici centromerul este plasat median, deci au dou bra e egale
- submetacentrici centromerul este plasat submedian i au dou bra e inegale
- acrocentrici centromerul este plasat aproape de unul dintre capete i prezint constric ie
secundar ce delimiteaz satelitul
199

13

- telocentrici centromerul este plasat la captul cromozomului, numit telomer i au un singur


bra
- greutatea molecular i raportul A + T / G + C ale A.D.N ului extranuclear sunt diferite de
ale A.D.N ului nuclear
- viteza cu care se realizeaz denaturarea renaturarea este diferit

MODELE DE ITEMI
SUBIECTUL I
A 1
Un nucleosom este format din proteine histonice pe care se nfoar un segment de
A.D.N.
2
Bacteriile conin dou tipuri de plasmide:plamidul F i plasmidul R.
3
Cromozomul bacterian are form circular i prezint bucle i superrsuciri.
4
Nucleoidul reprezint materialul genetic la bacterii i este format dintr-o singur molecul
circular de A.D.N.
5
A.D.N ul extracromozomial este reprezentat de plasmide i se replic independent de
A.D.N-ul cromozomial.
6
Plasmidul F se mai numete i factor de sex ( de fertilitate ) , iar plasmidul R se mai
numete i factor de rezisten la antibiotice.
7
Materialul genetic extranuclear este localizat n mitocondrii i cloroplaste.
8
A.D.N ul extranuclear se replic dup modelul semiconservativ, independent de A.D.N
ul nuclear.
9
Cromozomul la eucariote conine dou tipuri de proteine: histonice i nonhistonice.
1
A.D.N ul cromozomului la eucariote conine dou tipuri de secvene de nucleotide: unice,
0
cu rol informaional i repetitive, cu rol n reglajul genetic.
11 Eucromatina este forma activ genetic , iar heterocromatina este forma inactiv genetic.
1
Unitatea de structur a fibrei de cromatin este nucleosomul, format dintr-un octamer
2
histonic.
1
A.D.N ul din structura cromatinei este de dou tipuri: A.D.N nucleosomic, care
3
nconjoar nucleosomul i A.D.N internucleosomic, care unete doi nucleosomi .
1
Cromozomul metafazic este alctuit din dou cromatide, unite ntr-un punct numit
4
centromer.
1
Constricia primar delimiteaz cte dou brae egale sau inegale, iar constricia secundar
5
delimiteaz satelii.
1
Cromozomii acrocentrici au centromerul plasat aproape de unul dintre capete, iar
6
cromozomii telocentrici au centromerul plasat la unul dintre capete.
B 1
- eucromatina = forma activ genetic n transcriere, alctuit din secven e unice de
nucleotide ( exoni )
- heterocromatina = forma inactiv genetic, care nu poate fi transcris, alctuit
din secvene repetitive de nucleotide ( intronii ) cu rol reglator
2
- metacentrici centromerul este plasat median, deci au dou bra e egale
- submetacentrici centromerul este plasat submedian i au dou bra e inegale
3
- secvene unice,numite exoni, cu rol informaional
- secvene repetitive, numite introni, cu rol n reglajul genetic
4
- proteine histonice, ce intr n structura nucleosomilor
- proteine non histonice, activatori ai genelor
C
1. a. capsid
2. d. utilizate pentru producerea de A.D.N recombinat
3. a. conine gene metabolic active 4. c. este alctuit din A.D.N bicatenar circular
5. a. nveliul proteic al virusurilor
6. b. are form circular
200

7. d. A.R.N ul viral
8. c. poate forma un plasmid
9. d. prezint n structura lor exoni
10. b. A.D.N bicatenar la virusul herpesului
11 a. reprezint virusul infecios matur
D 1
F - Partea activ i funcional a genomului la eucariote este eucromatina.
2
F - Materialul genetic al bacteriilor este o molecul de A.D.N.
A
D 3
4
F - Nucleosomul conin un miez format din proteine histonice.
5
A
6
F - Cromozomii acrocentrici au centromerul plasat aproape de unul dintre capete.
7
F - Bacteriile au genomul format dintr-o singur molecul de A.D.N circular.
8
F - Materialul genetic al virusurilor este reprezentat de genomul viral.
SUBIECTUL II
A 1
a deosebiri: - la procariote, A.R.N ul mesager copiaz informa ia genetic a mai multor
gene; - la eucariote, A.R.N ul mesager copiaz informa ia genetic a unei singure gene
b elementul structural al fibrei de cromatin este nucleosomul
c material genetic extranuclear la eucariote este reprezentat de:
- A.D.N mitocondrial
- A.D.N cloroplastic
d dou argumente:
- structura complex a fibrei de cromatin
- prezena secvenelor informaionale ( exoni ) i secvenelor non informa ionale
( introni )
2

a
b
c

c
d

A.D.N cromozomial, A.R.N cromozomial, proteine histonice i non- histonice, lipide,


Ca 2+, Mg 2+
cromozomi metacentrici, submetacentrici, subtelocentrici ( acrocentrici ) i telocentrici
. modelul nucleosomal:
- cromatina eucariot este un lan flexibil alctuit din nucleosomi
-un nucleosom este un octamer histonic, nconjurat de un segment de A.D.N ce
formeaz dou inele, unul la baza i unul la vrful nucleosomului
- legtura dintre doi nucleosomi se realizeaz prin A.D.N internucleosomic i histona H 1
stri funcionale ale cromatinei:
- eucromatina - partea activ genetic n transcriere
- heterocromatina partea condensat, inactiv genetic n transcriere
clasificarea virusurilor:
- dezoxiribovirusuri (conin A.D.N ); ex: virusul herpesului (sau bacteriofagi, virusul
variolei, al hepatitei )
- ribovirusuri ( conin A.R.N ) ; ex: virusul gripal ( sau poliomielitei, turbrii,
mozaicului tutunului, HIV )
cinci particulariti ale cromozomului bacterian:
- form circular; - alctuit dintr-o molecul de A.d.N bicatenar
- are 40 50 de bucle, meninute prin molecule de A.R.N
- conine ntre 2 000 3 000 de gene; - conine doar secven e informa ionale ( exoni )
- plasmidele
- dou roluri: conin gene pentru rezistena la antibiotice; folosite n ingineria genetic
- asemnare: sunt alctuii din cromatide
- deosebire: - cromozomul subtelocentric are centromerul plasat aproape de unul din
capete; - cromozomul telocentric are centromerul dispus terminal; are un singur bra
8 E +7 I ...100 %
8 E .x %; - x % de exoni = 8 x 100 / 15 =
53,33 %
201

b
c
B

d
2

a
b
c
d

a
b

a
b
c

a
b

- nr.total de perechi nucleotide ale genei = 8 E x 15perechi + 7 I x 30 perechi = 120


+ 210 = 330
- nr. de codoni ai ARN-m precursor = 330 nucleotide / 3 = 110
- nr de codoni ai ARN-m matur = 120 nucleotide / 3 = 40
- formularea cerinei: Calculai procentul de introni din cadrul genei date.
- rezolvarea cerinei: % de introni = 7 x 100 / 15 = 46,66 %
- 1 nucleosom = 8 proteine histonice
- nr proteine histonice din cei 12 nucleosomi = 12 nucleosomi x 8 = 96
A.D.N internucleosomic ( linker
eucromatina i heterocromatina
- formularea cerinei: tipul de acid nucleic care nconjoar nucleosomul
- rezolvarea cerinei: A.D.N nucleosomic
1 nucleosom ..8 histone
X nucleosomi 400 histone; x = 400 / 8 = 50 nucleosomi
- nr total perechi de nucleotide din A.D.N nucleosomic = 140 perechi nucleotide x 50
nucleosomi = 7 000
- nr total de nucleotide din A.D.N nucleosomic = 7 000 x 2 = 14 000
- % de nucleotide cu A = % nucleotide cu T = 20
- % de nucleotide cu A + T = 20 + 20 = 40
- % de nucleotide cu C + G = 100 40 = 60
- % de nucleotide cu C = 60 / 2 = 30
- nr total de nucleotide cu C = 30 % x A.D.N nucleosomic = 30 % x 14 000 = 4 200
- formularea cerinei: nr.total de perechi de nucleotide din A.D.N internucleosomic
- rezolvarea cerinei:
- nr total nucleotide A.D.N internucleosomic = nr total nucleotide A.D.N total nr total
nucleotide A.D.N nucleosomic = 20 000 14 000 = 6 000
- nr total perechi nucleotide A.D.N internucleosomic = 6 000 / 2 = 3 000
- nr total de perechi de nucleotide ale genei = 10 E x 15 + 9 I x 30 = 150 + 270 = 420
- nr total de nucleotide ale genei = 420 x 2 = 840
- nr de nucleotide ale A.R.N- m precursor = nr de nucleotide dintr-o caten a genei / 2
=840 / 2 = 420;- nr de codoni ai A.R.N m precursor = 420 / 3 = 140
- % de nucleotide cu T = % de nucleotide cu A = 30
- % de nucleotide cu T + A = 30 + 30 = 60
- % de nucleotide cu C + G = 100 60 = 40; - % de nucleotide cu G = 40 / 2 = 20
- nr de nucleotide cu G din A.R.N m precursor = 420 x 20 % = 84
- formularea cerinei: Calculai numrul de codoni ai ARN-m matur.
- rezolvarea cerinei:
- nr de nucleotide ale A.R.N m matur = nr de nucleotide ale exonilor = 150 x 2 = 300
- nr de codoni ai A.R.N- m matur = 300 / 3 = 100
numrul de nucleosomi = 64 / 8 = 8
- nr de perechi de nucleotide cu G = nr de perechi de nucleotide cu C = 12
- nr de perechi de G + C = 24; - nr de perechi de nucleotide cu A + T = 40 24 = 16
- nr de perechi de nucleotide cu A pentru un A.D.N internucleosomic=16/ 2 = 8
- nr de perechi de nucleotide cu A pentru A.D.N internucleosomic al fibrei de cromatin
= 8 x 7 legturi = 5
- nr de perechi de nucleotide din A.D.N total = 2 992 / 2 = 1 496
- nr de perechi de nucleotide din A.D.N internucleosomic al fibrei de cromatin = 40 x 7
legturi = 280
- nr de perechi de nucleotide din A.D.N nucleosomic al fibrei de cromatin = 1 496
202

280 = 1 216
- formularea cerinei: Numrul de nucleotide din A.D.N nucleosomic al fibrei de
cromatin.
- rezolvarea cerinei: nr de nucleotide din A.D.N nucleosomic al fibrei de cromatin
= 1 216 x 2 = 2 432
SUBIECTUL III
A 1
a Asemnare: ambele tipuri de cromozomi conin A.D.N bicatenar
Deosebire: - cromozomul procariotelor conine doar secven e informa ionale ( exoni )
- cromozomul eucariotelor conine exoni i introni ( secven e non informa ionale )
b - la procariote: n nucleoid ( A.D.N cromozomial ) i plasmide ( A.D.N
extracromozomial )
- la eucariote: n nucleu ( A.D.N nuclear ) i extranuclear, n mitocondrii i cloroplaste
c trei deosebiri:
- se replic independent de A.D.N ul nuclear
- greutatea molecular este diferit de a A.D.N ului nuclear
- viteza cu care se realizeaz denaturarea i renaturarea este diferit de cea a A.D.N
ului nuclear
d - enun adevrat: Eucromatina este format din exoni iar heterocromatina este
format din introni.
- enun fals: Cromozomii metacentrici au dou bra e inegale.
2
a alte trei componente ale cromozomului eucariot ( n afar de A.D.N )
- A.R.N cromozomial - proteine histonice
- proteine non histonice
b - eucromatin mai puin condensat
- heterocromatin mai condensat
c deoarece A.D.N ul nuclear este diferit de cel extranuclear prin:
- raportul de baze azotate A + T / G + C
- viteza cu care se realizeaz denaturarea i renaturarea
d - enun adevrat: Elementul structural al fibrei de cromatin este nucleosomul
- enun fals: Replicaia A.D.N ului extranuclear este dependent de A.D.N ul nuclear.
- corectare enun fals: Replicaia A.D.N ului extranuclear este independent
de A.D.N ul nuclear.
3
a virionul:
- este virusul infecios matur - este alctuit din capsid viral i genom viral
b Asemnare: ambele sunt alctuite doar din acid nucleic
Deosebire: - la provirus, acidul nucleic este integrat n cromozomul celulei gazd
- la virusul vegetativ, acidul nucleic se gse te liber n citoplasma celulei gazd
c la HIV, molecula de A.R.N servete ca matri pentru sinteza unei catene de A.D.N, sub
aciunea enzimei reverstranscriptaza, iar catena de A.D.n serve te ca matri pentru
sinteza A.R.N ului viral iniial
d - enun adevrat: Virusurile sde celula gazd pe care o paraziteaz.
- enun fals: A.R.N ul viral reprezint materialul genetic al tuturor virusurilor.
B 1
a - procariot = organism viu la care nucleul nu are nveli nuclear i se nume te nucleoid
- eucariot = organism cu nucleu adevrat, dotat cu nveli nuclear
b - asemnare: ambele sunt alctuite dintr-o molecul de A.D.N bicatenar circular
- deosebire: cromozomul bacterian conine 2 000 3 000 de gene, n timp ce plasmidul
are doar 6 8 gene
c - 8 noiuni specifice: nucleoid, cromozom bacterian, bucle i superrsuciri,
A.D.N bicatenar circular, plasmid F, plasmid R, vectori, A.D.N recombinat
La procariote, materialul genetic este reprezentat de nucleoid i plasmid. Nucleoidul nu
d

203

b
c

b
c

prezint nveli nuclear i este alctuit dintr-un singur cromozom bacterian, cu 40 50


de bucle i superrsuciri. Din punct de vedere chimic, cromozomul bacterian este
format dintr-o molecul de A.D.N bicatenar circular i molecule de A.R.N care leag
buclele cromozomului. Cromozomul bacterian are 2000 3000 de gene, formate doar
din secvene informaionale, numite exoni. Materialul genetic extracromozomial este
reprezentat de plasmid, format ,din punct de vedere chimic, tot dintr-o molecul de
A.D.N bicatenar circular, care are doar 6 8 gene. Plasmidul F, numit i factor de
fertilitate, conine gene ce pot fi transferate unei alte bacterii, contribuind la
recombinarea genetic i la sporirea biodiversitii popula iei bacteriene. Plasmidul R,
numit i factor de rezisten, conine gene care asigur rezisten a bacteriilor la
antibiotice i diverse toxine. Plasmidele pot fi utilizate de om, n ingineria genetic, ca
vectori pentru transferul genelor de la o specie la alta, ob inndu-se astfel A.D.N
recombinat.
virusul infecios matur: - se mai numete virion
- este alctuit din capsid viral ( nveli proteic, format din proteine numite capsomere)
i genom viral, reprezentat de un singur tip de acid nucleic, A.D.N sau A.R.N
- ribovirus cu A.R.N bicatenar: reovirus
- dezoxiribovirus cu A.D.N monocatenar: bacteriofagul phi X 174
- 8 noiuni specifice: virion, virus infecios matur, capsid viral, genom viral,
dezoxiribovirusuri, ribovirusuri, virus vegetativ, provirus
Virusurile sunt entiti infecioase, strict parazite intracelular.Ele se prezint sub forma a
trei stri de existen: virion, virus vegetativ i provirus. Virionul este virusul infecios
matur, format din capsid viral i genom viral. Dup tipul de acid nucleic coninut n
genomul viral, virusurile sunt de dou tipuri: dezoxiribovirusuri, la care materialul
genetic este reprezentat de A.D.N i ribovirusuri, la care materialul genetic este
reprezentat de A.R.N. Virusul vegetativ este reprezentat doar din acid nucleic, aflat liber
n citoplasma celulei gazd, iar provirusul este reprezentat de acidul nucleic integrat n
cromozomul celulei gazd.
localizarea materialului genetic:
- la procariote, n citoplasm, formnd nucleoidul ( cromozomul bacterian ) i
plasmidele
- la eucariote, n nucleu, sub form de cromatin i extranuclear, n mitocondrii i
cloroplaste
dou caracteristici: - este alctuit dintr-o molecula de A.D.N bicatenar circular
- conine bucle i superrsuciri
- 8 noiuni specifice: eucromatina, exoni, heterocromatina, introni, nucleosom, proteine
histonice, A.D.N nucleosomic, A.D.N internucleosomic.
Cromozomul la eucariote se formeaz prin mpachetarea fibrei de cromatin. Aceasta
este de dou tipuri: eucromatin, ce conine secvene informaionale de A.D.N, numite
exoni i heterocromatina, ce conine secvene non informaionale de A.D.N, numite
introni. Unitatea structural a cromatinei este nucleosomul, un octamer format din opt
proteine histonice. Nucleosomul este nconjurat de o molecul de A.D.N nucleosomic,
care formeaz dou inele, unul la vrful i altul la baza nucleosomului. Legtura dintre
doi nucleosomi se realizeaz printr-o molecul de A.D.N internucleosomic , numit
A.D.N linker i histona H1.

204

TEST ORGANIZAREA MATERIALULUI GENETIC acumuleaz ct mai multe puncte!


SUBIECTUL I
A 1
Virusurile care conin A.D.N se numesc dezoxiribovirusuri, iar cele care conin
A.R.N ribovirusuri.
2
Un nucleosom este format din proteine histonice pe care se nfoar un
segment de A.D.N.
3
Dup tipul acidului nucleic din genom, virusurile se clasific n
dezoxiribovirusuri i ribovirusuri.
4
Cromatina prezint dou stri structurale i func ionale: eucromatina i
heterocromatina.
5
Genomul bacterian e reprezentat de un singur cromozom de form circular.
6
Cromozomii metafazici ai eucariotelor sunt forma i din dou cromatide unite
printr-un centromer.
B 1
- factorul F ( de fertilitate ) conine gene care pot fi transferate
unei alte celule bacteriene, avnd rol n recombinarea genetic
- factorul R ( de rezisten la antibiotice ) de ine genele ce
determin rezistena la antibiotice
2
- virionul ( virus infecios matur ) alctuit din capsid viral i
genom viral cu un singur tip de acid nucleic ( A.D.N sau A.R.N )
- virus vegetativ - este forma sub care se multiplic virusul n celula
gazd
este reprezentat de acidul nucleic aflat liber n citoplasma celulei gazd
C 1
1. b
1.d
3.b
4.a
D 1
A
2
F - A.R.N ul viral este materialul genetic al ribovirusurilor.
3. A
4. A
5. A
SUBIECTUL II
A a
localizarea A.D.N ului:
- la procariote, n nucleoid i plasmide
- la eucariote, n nucleu, mitocondrii i cloroplaste
b
cromozomii metafazici sunt formai din dou cromatide, unite prin centromer
c
- eucromatina = este alctuit din exoni, secvene informa ionale cu rol n
transcripie
- heterocromatina = este alctuit din introni, secvene non informa ionale,
cu rol n reglajul genetic
d
nucleosomul : ( 2p )
- este elementul structural al fibrei de cromatin la eucariote ( 1p )
- este alctuit dintr-un octamer (miez ) histonic, nconjurat de un segment de
A.D.N nucleosomic ( 1p )
B a
- nr. de nucleosomi = 800 histone nucleosomice / 8 = 100 nucleosomi
b
- nr. de perechi de nucleotide din A.D.N nucleosomic = 140 perechi nucleotide
( 1 nucleosom ) x 100 = 14 000 perechi nucleotide ( 3p )
- nr. total de nucleotide A.D.N nucleosomic = 14 000 perechi nucleotide x 2 =
28 000 nucleotide ( 3p )
c
- nr. perechi nucleotide A.D.N total = 37 900 / 2 = 18 950 perechi de
nucleotide
- nr. perechi nucleotide din A.D.N internucleosomic=18 95014 000
B
= 4 950 perechi nucleotide
205

30 puncte
2
12 p
2
2
2
2
2
2

4p

2
2

4p
10 p

30 puncte
4
12 p

2
4

4
6

18 p

- formularea cerinei: calculai numrul de nucleotide din A.D.N


internucleosomic.( 1p )
- rezolvarea cerinei: nr nucleotide A.D.N internucleosomic = 4 950
x 2 = 9 900 nucleotide ( 1p )

SUBIECTUL III
A

c
d

b
c

30

modelul nucleosomal:
- un nucleosom este format din 8 proteine histonice( 1p )
- nucleosomul este nconjurat un segment de A.D.N nucleosomic, format din
140 perechi de nucleotide (1p)
- legtura dintre doi nucleosomi se realizeaz prin A.D.N-ul internucleosomic
i proteina histonic H1 ( 1p )
- din complexarea A.D.N ului cu histone, rezult complexul nucleohistonic
,care formeaz fibra de cromatin ( 1p )
tipuri de secvene de A.D.N: ( 2p )
- exoni = secvene informaionale ( 1p )
- introni = secvene non informaionale ( 1p )
cromozomul metacentric are centromerul plasat median, iar cromozomul
telocentric are centromerul plasat la unul din capete
- enun adevrat: Renaturarea A.D.N ului se realizeaz prin
rcirea treptat a soluiei de A.D.N .(2p )
- enun fals: A.R.N ul mesager matur se formeaz eliminarea
exonilor i prin legarea intronilor.( 2p )
dou argumente:
- la procariote, materialul genetic se poate autoreplica, dup modelul
semiconservativ, n timp ce la virusuri , acesta trebuie replicat de celula gazd
( 1p )
- procariotele prezint material genetic extracromozomial, reprezentat de
plasmide, care asigur sporirea variabilit ii genetice i rezisten a bacteriilor la
antibiotice i toxine ( 1p )
- bacteriofagi ( 1p ): - tipul de acid nucleic: - A.D.N bicatenar majoritatea
bacteriofagilor ); A.D.N monocatenar(bacteriofagul phi X 174)
- 8 noiuni specifice: entiti infecioase, parazite intracelular,
celula gazd, genom viral, deviaz procesele de biosintez,
asamblarea componentelor virale, virioni, lizarea celulei gazd 8p )
- corelarea logic a noiunilor i aranjarea ntr-un text: ( 5p )
Virusurile sunt entiti infecioase, strict parazite intracelular, lipsite de
organizare celular. Ele nu se pot multiplica singure, deoarece nu con in
enzime, ci sunt multiplicate de celula gazd pe care o paraziteaz. ntr-o prim
etap a multiplicrii virale, genomul viral ptrunde n celula gazd i deviaz
procesele de biosintez ale acesteia. Celula gazd va sintetiza molecule noi de
acid nucleic i proteine virale, dup modelul furnizat de virus. Ulterior, n
celula gazd, are loc asamblarea noilor componente virale ntr-un numr mare
de virioni. Acetia sunt eliberai prin lizarea celulei gazd i vor parazita alte
celule

12 p

2
4

18 p

3
1
3

2. GENETIC UMAN I ECOLOGIE UMAN


206

NTREBRI RECAPITULATIVE
1
Complementul cromozomial uman - conine dou tipuri de cromozomi:
- autozomi, cromozomi identici la cele dou sexe
- heterozomi, cromozomi ai sexului, diferii la cele dou sexe
- la brbat=22 perechi de autozomi +1 pereche de heterozomi diferi i ( XY ) = 22 + XY
- la femeie = 22 perechi de autozomi + 1 pereche heterozomi identici ( XX ) = 22 + XX
2
Tipuri de celule: - diploide ( 2n ) conin dou seturi de cromozomi
- haploide ( n ) conin un set de cromozomi
3
Tipuri de cromozomi:
- metacentrici , cu centromer plasat median
- submetacentrici, cu centromer plasat submedian
- subtelocentrici ( acrocentrici ), cu centromer plasat aproape de unul dintre capete
- telocentrici, cu centromerul plasat la captul cromozomului
4
Tipuri de cromozomi:- cu dou brae egale( metacentrici)sau inegale( submetacentrici i
subtelocentrici ); - cu un bra ( telocentrici )
5
cromozomii telocentrici
6
Cariotipul = ordonarea pe perechi i grupe a cromozomilor n func ie de dimensiuni, form i
plasarea centromerului
7
- grupa A = perechea 1 3, cromozomi foarte mari, metacentrici
- grupa B = perechea 4 -5, cromozomi mari, submetacentrici
- grupa C = perechea 6 -12, cromozomi mijlocii, submetacentrici
- grupa D = perechea 13 15, cromozomi mijlocii, subtelocentrici ( acrocentrici ), cu sateli i
- grupa E = perechea 16 18, cromozomi mici, submetacentrici i metacentrici
- grupa F = 19 20, cromozomi mici, metacentrici
- grupa G = perechea 21 22, cromozomi foarte mici, subtelocentrici ( acrocentrici )
8
- cromozomul X aparine grupei C
- cromozomul Y apar ine grupei G
9
Cancerul: - este o boal genetic manifestat prin cre terea i dezvoltarea
necontrolat i invaziv a celulelor normale, care devin celule anormale
- cauza = perturbarea diviziunii celulare
10 Carcinogeneza:- este procesul prin care este indus cancerul
- etape: - iniierea, ce const n apariia de muta ii n celulele somatice
- dezvoltarea i proliferarea celulelor mutante
11 - carcinom = cancer al pielii
- sarcom = cancer al esutului muscular
- limfom = cancer al esutului limfoid
- mielom = cancer al mduvei osoase
- leucemie = cancer al globulelor albe
12 - pesticidele afecteaz pielea i plmnii
- benzenul afecteaz mduva spinrii
12 - radiaiile ultraviolete afecteaz pielea
- fumul de igar afecteaz sistemul respirator, digestiv i excretor
13 Sfatul genetic:
- reprezint evaluarea riscului unei persoane de a manifesta o maladie genetic sau posibilitatea
unui cuplu de a avea un copil cu malformaii
Situaii n care se acord: - unul sau ambii prinii au o maladie genetic
- n familie exist rude cu boli genetice; - prin ii au deja un copil cu o boal genetic
- cuplul reprezint un caz de consangvinizare; - femeia a avut avorturi spontane repetate
14 Diagnosticul prenatal:- urmrete detectarea unor maladii, din primele luni de sarcin
- tehnicile sunt: arborele genealogic, ecografia, amniocenteza, analiza Doppler, analiza sngelui
fetal, analiza sngelui matern
15 Amniocenteza: - const n analiza lichidului amniotic, pentru identificarea unor maladii genetice
207

ale ftului; - se efectueaz ntre sptmnile 15 17 de via intrauterin


const n evaluarea vitezei sngelui n circulaia fetal ombilical i placentar
Fertilizarea in vitro :
- etape: - formarea zigotului, prin unirea gametului feminin ( ovul ) cu gametul masculin
(spermatozoid ), n afara corpului uman, ntr-un mediu de cultur special - formarea
embrionului , prin diviziuni succesive ale zigotului;
- transferul embrionului ,dup 72 de ore de la concepie, n uterul matern
Situaii n care se utilizeaz: - brbatul a suferit vasectomie
- infertilitate masculin (cantitatea i calitatea spermatozoizilor este slab)
- infertilitate feminin ( cantitatea i calitatea ovulelor este slab )
- trompele uterine sunt legate sau nfundate
18 Clonarea terapeutic :
- reprezint procesul de clonare a embrionilor, pn la stadiul n care se poate ob ine o cultur de
celule stem, celule nedifereniate, capabile s formeze orice tip de esut .
- ar putea fi utilizat pentru:- vindecarea unor boli grave(Parkinson, Alzheimer, sindromul
Down, diabet ); - gsirea unor noi surse deesuturi i organe pentru transplant
19 Terapia genic:- etape:
- extragerea din corpul unei persoane bolnave a ctorva celule cu gene mutante
- transferul unor gene normale, cu ajutorul unui vector, n celulele umane extrase, n scopul
nlocuirii genelor mutante cu gene normale
- introducerea celulelor umane ,modificate genetic , n corpul acelea i persoane bolnave
19 Situaii n care ar putea fi utilizat: - dac este vorba de boli grave, pentru care nu exist
tratament; - dac rezultatele cercetrilor demonstreaz c gena va func iona
- cnd beneficiile scontate depesc riscurile
20 - ecosistemul = unitatea structural i funcional a biosferei
- tipuri de ecosisteme: naturale i antropizate
21 Ecosistemul: - elementele componente = biotopul + biocenoza
- biotopul = componenta nevie, reprezentat de totalitatea factorilor abiotici, fr via
- biocenoza = componenta vie, reprezentat de totalitatea popula iilor ce ocup acela i habitat
22 - tipuri de ecosisteme antropizate:- ecosisteme acvatice, reprezentate de lacuri de baraj i de
acumulare, iazuri i heletee piscicole; - ecosisteme terestre, reprezentate de agroecosisteme i
ecosistemele aezrilor umane
- particulariti: - gradul de antropizare ( intensitatea influenelor omului asupra
mediului natural )este:- mare, n zonele urbane; - mic, n zone cu densitate mic a populaiei
- stabilitatea redus a ecosistemelor; - simplificarea biocenozelor, prin dispariia plantelor spontane i animalelor
slbatice ; - modificarea factorilor de mediu; - slab activitate biologic la nivelul solului
- fragilitatea echilibrului ecologic; - lipsa posibilitilor de autoreglare
23 Biocenoza este reprezentat de: neuston, plancton i necton
- neustonul = pelicula de ap de la suprafaa lacului, populat de bacterii, alge i protozoare
- planctonul = fitoplancton ( alge ) + zooplancton; - nectonul = specii de pe ti
24 Agroecosistemele:
- componentele biocenezelor: - plante de cultur; - animale domestice
- biotopul devine un corp artificial n care fenomenele de infiltrare a apei, evaporrii,
acumulrii de substane minerale se desfoar cu dificultate
- caracteristici - productivitate mare; - vulnerabilitate mare la influenele mediului natural
25 Ecosistemele aezrilor umane- caracteristici
- au o organizare simplificat;
- produc o gam variat de poluani
- au o distribuie neuniform la nivel planetar; - sunt dominate de specia uman
16
17

208

26

27

28

- tipuri rurale ( sate ) i urbane


Modaliti de deteriorare a ecosistemelor:
- eroziunea solului
- construc ii de canale i baraje
- introducerea de specii noi
- defri area pdurilor
- supraexploatarea resurselor biologice
- urbanizarea i industrializarea
- poluarea fizic, chimic i biologic
Tipuri de factori:
- fizici radiaii ultraviolete, substane radioactive; -chimici pesticide, metale grele
- biologici microorganisme din ap, aer i alimente;
- psihosociali aglomerare urban, abuz informa ional
- oxidul de azot - afeciuni respiratorii, cardiace
- metale grele ( plumbul ) convulsii, perturbri n activitatea cerebral, diaree, moarte
- azotaii din apa potabil cefalee, grea, diaree

MODELE DE ITEMI
SUBIECTUL I
A 1
Cromozomii metacentrici au centromerul plasat median i au dou brae egale.
2
Cromozomii submetacentrici au centromerul plasat submedian i au dou bra e inegale.
3
Cromozomii acrocentrici au centromerul plasat aproape de unul dintre capete i prezint
constricie secundar, ce delimiteaz satelitul.
4
Cromozomii telocentrici au centromerul plasat la captul cromozomului i au un singur
bra.
5
Cromozomul X este ncadrat n grupa C, iar cromozomul Y face parte din grupa Ga
cariotipului uman.
6
Cancerul esutului epitelial se nume te carcinom, iar cancerul esutului muscular se
numete sarcom.
7
Limfomul este cancerul care se formeaz n esutul limfoid, iar mielomul este cancerul
care se formeaz n mduva osoas.
8
Amniocenteza const n analiza lichidului amniotic, iar analiza Doppler const n evaluarea
vitezei sngelui n circulaia fetal i placentar.
9
Embrionul rezultat n urma fertilizrii in vitro va fi introdus n uter prin implantare.
10 n clonarea terapeutic se cloneaz embrioni pn la stadiul n care se pot obine celule
stem.
11 Terapia genic const n transferul de gene n celulele umane, n scopul nlocuirii genelor
mutante cu gene normale.
12 Ecosistemul este format din biotop i biocenoz.
13 Dup originea lor, ecosistemele se clasific n: naturale i antropice.
14 Poluarea fizic poate fi de trei tipuri: termic, radioactiv i sonor.
B 1
- carcinom cancer al esutului epitelial; - sarcom cancer al esutului muscular
2
- tumori benigne, necanceroase; rmn localizate n zona n care se formeaz i nu
genereaz metastaze.
- tumori maligne, canceroase; invadeaz esuturile nconjurtoare i genereaz metastaze.
3
-metacentrici centromerul este plasat median
- submetacentrici centromerul este plasat submedian
B
4
- heterozomii XX la femeie
- heterozomii XY la brbat
5
- cromozomul este ncadrat n grupa C
- caracteristici: cromozomi mijlocii, submetacentrici
6
- cromozomul este ncadrat n grupa G
- caracteristici: cromozomi foarte scur i, acrocentrici
7
- amniocenteza const n analiza lichidului amniotic
209

8
9

10
11

12
13
C

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
15

24
25

- analiza Doppler const n evaluarea vitezei sngelui n circula ia fetal ombilical i


placentar
- unul i ambii prini sunt afectai de o boal genetic; - prin ii sunt nrudi i
- prinii au n familie rude cu boli genetice;- femeia a avut avorturi spontane repetate
- fertilizarea in vitro const n contopirea a doi game i, n afara corpului uman i
transferul embrionului rezultat, n uter.
- dou situaii n care se utilizeaz: - dac brba i care au suferit vasectomie
- dac femeile au trompele uterine legate.
- ecosisteme acvatice ex: iazuri, ( sau hele te, lacuri de baraj )
- ecosisteme terestre ex: agroecosisteme sau ecosistemele a ezrilor umane
Componentele ecosistemului:
- biotopul = componenta nevie, reprezentat de factorii abiotici ( de mediu )
- biocenoza = componenta vie, reprezentat de totalitatea popula iilor ce ocup acela i
habitat
- agroecosistemul - vulnerabilitate mare la influenele mediului natural
- ecosistemele aezrilor umane - sunt dominate de specia uman
- oxidul de azot - afeciuni respiratorii, cardiace
- azotaii din apa potabil cefalee, grea, diaree
1.b
2.a
3.b
4.b
5.d
6.b
7.a
8.b
9.d
10. c
11.b
12.b
13.c
14.a
15.b
16.b
17.d
18.a
19.d
20.b
21.d
22.d
23.a
24.b
25.c
26.b
27.d
F - Leucemia reprezint cancerul globulelor albe ale sngelui.
A
F - Cromozomul Y este un heterozom caracteristic sexului masculin.
F - Celulele canceroase sunt mutante ale unor celule normale care au suferit modificri
ireversibile.
F - Agenii carcinogeni biologici sunt reprezentai de virusuri i bacterii.
A
F - Terapia genic este o metod de tratare a unor boli genetice umane.
A
F - Complementul cromozomial uman normal este alctuit din dou seturi haploide, fiecare
cuprinznd cte 23 de cromozomi.
A
F - Amniocenteza reprezint o metod folosit n diagnosticul prenatal.
F - Din grupa G a cariotipului uman fac parte cromozomi acrocentrici.
13. A
14. A
F - Cromozomii acrocentrici au centromerul plasat aproape de unul dintre capete.
16. A
17.A
18. F - Clonarea uman n scop terapeutic este permis.
19. A
20. F - Poluarea radioactiv este o form de poluare fizic.
21.A
22. F - Ecosistemele naturale conin un numr mare de specii.
23. A
F - Ecosistemele antropizate au o stabilitate mai mic dect cele naturale.
A

SUBIECTUL II
A 1
a - autozomi i heterozomi
- deosebire: - autozomii sunt identici la cele dou sexe,
- heterozomii sunt diferii: XX la femeie i XY la brbat
b - asemnare: ambele tipuri conin dou brae, separate de centromer
210

c
d
a
b

c
d
3

a
b

a
b
c

b
c

a
b

- deosebire: cromozomii metacentrici au brae egale, cei submetacentrici au bra e


inegale
criterii: dimensiunea cromozomilor, forma cromozomilor i plasarea centromerului
grupa D: cromozomii din perechile 13 -15; sunt cromozomi mijlocii, acrocentrici
procesul prin care este indus cancerul
patru tipuri:- carcinom = cancer al esutului epitelial
- leucemie = cancer al globulelor albe ale sngelui
- limfom = cancer al esutului limfoid; - sarcom = cancer al esutului muscular
celulele canceroase se pot rspndi, prin sistemul sangvin sau limfatic,n alte pr i ale
corpului i genereaz noi tumori
etapele carcinogenezei: iniierea, dezvoltarea i progresia
- biocenoza ( fitocenoza i zoocenoza )
- totalitatea oamenilor
- ansamblul produselor naturale create de om
- depozite de de euri
patru caracteristici: - lipsa posibilitilor de autoreglare
- stabilitatea redus a ecosistemelor; - fragilitatea echilibrului ecologic
- simplificarea biocenozelor, prin dispariia plantelor spontane i animalelor slbatice
dou diferene:
- ecosistemele rurale sunt mici consumatoare de energie, iar cele urbane sunt mari
consumatoare
- ecosistemele rurale au contact stns cu mediul natural, iar cele urbane au un contact
redus
patru activiti umane:
- defriarea pdurilor
- supraexploatarea resurselor biologice
- urbanizarea i industrializarea - poluarea fizic, chimic i biologic
clonare terapeutic i clonare reproductiv
clonarea terapeutic const n clonarea embrionilor pn la stadiul n care se pot ob ine
celule stem
importana clonrii terapeutice:- vindecarea unor boli grave: Parkinson, sindromul
Down, diabet; - gsirea de noi surse de organe i esuturi folosite pentru transplant
- formularea cerinei: Precizai n ce const clonarea reproductiv
- rezolvarea cerinei: Clonarea reproductiv const n ob inerea unui
organism, identic din punct de vedere genetic cu organismul de la care a
provenit celula iniial
terapia genic
- definiie = procesul de transfer al unei gene normale, n corpul unui bolnav,n scopul
nlocuirii unei gene mutante; - afeciune care poate fi tratat: hemofilia
dou caracteristici ale celulelor stem: - sunt celule nediferen iate
- au capacitate mare de diviziune, putnd forma orice tip de esut
importana sfatului genetic: - este adresat unui cuplu i are rolul de a informa asupra
riscului de a avea urmai boli genetice
- formularea cerinei: Enumerai dou metode specifice de cercetare n genetica uman
- rezolvarea cerinei:Dou metode specifice: studiul gemenilor monozigo i, studiul
familiilor consangvine
- benzenul determin cancer al mduvei spinrii
- radiaiile ionizante determin cancer al oaselor
- asemnare ambele sunt cancere, alctuite din celule care se multiplic necontrolat i
invadeaz alte esuturi
- deosebire - leucemia = cancer al globulelor albe;
- limfomul = cancer al esutului limfoid
211

cancerul are un caracter clonal, deoarece el porne te de la o singur celul anormal


care prolifereaz, iar toate celulele descendente ale acesteia sunt anormale
d - formularea cerinei: Stabilii diferena dintre tumorile benigne i tumorile maligne.
- rezolvarea cerinei:
- Tumorile benigne sunt necanceroase i rmn localizate n zona n care
4
a - biotopul = componenta nevie, reprezentat de factorii abiotici ( de mediu )
- biocenoza = componenta vie, reprezentat de totalitatea popula iilor ce ocup acela i
habitat
b lacuri de baraj, heletee piscicole
c dou caracteristici:- stabilitatea redus a ecosistemelor
- simplificarea biocenozelor, prin dispariia plantelor spontane i animalelor slbatice
d - formularea cerinei: Numii dou activiti umane care duc la deteriorarea
ecosistemelor
- rezolvarea cerinei: dou activiti: - supraexploatarea resurselor biologice
SUBIECTUL III
A
1 a dou metode de detectare a maladiilor genetice:- ecografia;
- amniocenteza
b dou situaii n care se poate apela la sfatul genetic:
- unul dintre prini sufer de o boal genetic;
- femeia a avut avoturi spontane repetate
c amniocenteza este utilizat pentru stabilirea cariotipului, a sexului ftului i pentru
identificarea unor maladii genetice
d - enun adevrat: Sfatul genetic const n evaluarea riscului unui cuplu de a avea un
copil malformat
- enun fals: Amniocenteza se poate efectua pe tot parcursul vie ii intrauterine.
2 a tipuri de cromozomi: - autozomi = identici la cele dou sexe
- heterozomi = diferi i la cele dou sexe
b
23
de
cromozomi
=
22
de
autozomi + X
2
c 46 de cromozomi = 44 autozomi + XY
d - enun adevrat: Cromozomii metacentrici au centromerul plasat median i dou bra e
egale.
- enun fals: Cromozomul X face parte din grupa G a cariotipului uman.
3 a cretera excesiv a numrului de indivizi ai speciei nou introdus, datorat lipsei
prdtorilor naturali.
b dou modaliti: - suprapunatul
- defri area pdurilor
c dou efecte:
- dereglarea auzului
- accelerarea pulsului
d - enun adevrat: Poluarea fizic poate fi: termic, radioactic i sonor.
- enun fals: Poluarea chimic este determinat de accidentele de la centralele nucleare.
A
B

a
b
c

tumori benigne i tumori maligne.


etapele carcinogenezei: iniierea, dezvoltarea i progresia.
- 8 noiuni specifice: agenii carcinogeni, celule canceroase, radia ii ultraviolete, cancer
de piele, azbest, petrol, cancer pulmonar, fumul de igar
Agenii carcinogeni determin transformarea celulelor normale n celule canceroase i
sunt de mai multe tipuri: fizici, chimici i biologici. Radiaiile ultraviolete i uleiurile
minerale determin cancer de piele. Azbestul, cromul , oxidul de fier, nichelul i
petrolul determin cancer pulmonar. Fumul de igar determin cancer la nivelul
sistemelor respirator, digestiv i excretor.
dou situaii n care se acord sfatul genetic:
- unul dintre prini este afectat de o maladie genetic
- cuplul prezint un caz de consangvinizare
212

b
c

a
b

prin ntocmirea arborelui genealogic, se urmre te modul de transmitere a bolii


genetice i se pot face previziuni n privina descenden ei, pentru aprecierea riscului
genetic
- 8 noiuni specifice: primele luni de sarcin, arborele genealogic,
ecografia, amniocenteza, analiza Doppler, analiza lichidului amniotic,
maladii genetice ale ftului, viteza sngelui n circula ia fetal
Diagnosticul prenatal urmrete detectarea unor maladii, din primele luni de sarcin.
Principalele metode de diagnostic prenatal sunt: arborele genealogic, ecografia,
amniocenteza i analiza Doppler.Prin intermediul arborelui genealogic, se urmresc
relaiile care se stabilesc ntre membrii familiei i modul de transmitere a bolii.
Amniocenteza const n analiza lichidului amniotic de la femeile nsrcinate i are rol
n identificarea unor maladii genetice ale ftului. Analiza Doppler este utilizat pentru
evaluarea vit ezei sngelui n circulaia fetal ombilical i placentar.
diferene dintre complementul cromozomial
- la femeie, conine 22 de perechi de autozomi i o pereche de heterozomi identici
( XX )
- la brbat, conine 22 de perechi de autozomi i o pereche de heterozomi diferi i( XY)
cromozomul Y este foarte scurt, acrocentric,seamn cu cromozomul din perechea 22
- 8 noiuni specifice: autozomi, heterozomi, celule diploide, celule haploide,
cromozomi metacentrici, cromozomi submetacentrici,cromozomi acrocentrici,
cromozomi telocentrici
Complementul cromozomial uman este alctuit din 23 de perechi de cromozomi, dintre
care, 22 de perechi de autozomi i o pereche de
heterozomi, numii i cromozomi ai sexului. Heterozomii sunt reprezentai de doi
cromozomi X, la femeie i de un cromozom X i un cromozom Y, la brbat. Celulele
somatice sunt celule diploide i conin dou seturi de cromozomi, iar celulele gametice
sunt celule haploide i conin un set de cromozomi.Cromozomii complementului
cromozomial se clasific, dup poziia centromerului, n: cromozomi metacentrici,
cromozomi submetacentrici, cromozomi acrocentrici i cromozomi telocentrici.
- dou tipuri de ageni poluani chimici: gaze poluante ( oxizii de azot ) i pulberi
( particule de plumb ); - dou efecte: formarea smogului, producerea ploilor acide
eutrofizarea apelor:- este procesul de acumulare a unor cantit i crescute de substan e
organice pe fundul apei
- cauz: evacuarea apelor uzate, bogate n substan e organice
- 8 noiuni specifice: ecosisteme, poluare, poluani, zgomote, radia ii
ionizante, pesticide, metale grele, microorganisme patogene
Ecosistemele naturale sunt deteriorate de om prin: eroziune, construcii de canale i
baraje, introducerea de specii noi, urbanizare, industrializare i poluare. Poluarea
reprezint o modificare a factorilor biotici i abiotici, sub ac iunea poluanilor, formai
n urma activitii umane. Poluanii sunt de mai multe tipuri: poluan i fizici,
reprezentai de cldur, zgomote, radiaii ionizante, poluani chimici, reprezentai de
pesticide, gaze, metale grele i poluani biologici, reprezentai de microorganisme
patogene. Poluarea afecteaz ecosistemele, iar efectele ei sunt amplificatre de timpul
ndelungat de retenie al agenilor poluani.

TEST GENETIC UMAN I ECOLOGIE UMAN acumuleaz ct mai multe puncte!


SUBIECTUL I
30 puncte
213

1
2
3
4
5
6

1
2

C
D
3
4
5

Complementul cromozomial uman normal este format din 22 perechi de


autozomi i o pereche de heterozomi.
Celulele somatice sunt celule diploide, iar celulele gametice sunt celule
haploide.
Cancerul este o boal genetic produs de perturbarea diviziunii celulare.
Tumorile sunt de dou tipuri: benigne (necanceroase) i maligne
(canceroase)
Ecosistemul este unitatea structural i funcional a ecosferei ( biosferei ).
Ecosistemele antropizate terestre sunt de dou tipuri: agroecosisteme i
ecosistemele aezrilor umane.
- radiaii ultraviolete cancer de piele; - benzen cancer al mduvei spinrii
- stabilitatea redus a ecosistemelor
- simplificarea biocenozelor, prin dispariia plantelor spontane i animalelor
slbatice
1. c
2. d
3.d
4.a
1. A
2. A
F - Heterozomii umani sunt notai cu XY la brbat i cu XX la femeie.
F - Prin introducerea de specii noi are loc deteriorarea ecosistemelor
naturale.
F - Ecosistemele naturale sunt capabile de autoreglare.

SUBIECTUL II
A a
cariotipul = ordonarea pe perechi i grupe a cromozomilor unei celule
diploide, n funcie de dimensiuni, form i plasarea centromerului
b
apte grupe ( A G )
c
- heterozomul X face parte din grupa C ;
- heterozomul Y face parte din grupa G
d
- din grupa A cuprinde perechile 1 -3; sunt cromozomi foarte mari,
metacentrici
- grupa B cuprinde perechile 4 -5; sunt cromozomi mari, submetacentrici
B a
amniocenteza const n recoltarea de lichid amniotic i utilizarea acestuia
pentru identificarea unor maladii genetice ale ftului
trei situaii n care pot fi solicitate sfaturile genetice:
B b
- unul dintre prini are o maladie genetic
- prinii prezint rude cu boli genetice
- prinii au un copil afectat de o boal genetic i vor s cunoasc riscul de
a avea i ali copii afectai
c
trei situaii n care poate fi utilizat fertilizarea in vitro:
- cantitatea i calitatea ovulelor este slab
- cantitatea i calitatea spermatozoizilor este slab
- femeia are trompele uterine legate
d
- formularea cerinei: Precizai pentru ce este utilizat analiza Doppler
- rezolvarea cerinei: Analiza Doppler este utilizat pentru
evaluarea vitezei sngelui n circulaia fetal ombilical i
placentar.
SUBIECTUL III
A a
Cancerul: - este o boal genetic manifestat prin cre terea i dezvoltarea
necontrolat i invaziv a celulelor normale, care devin celule anormale
- cauza = perturbarea diviziunii celulare
b
tipuri de ageni carcinogeni:
- chimici ex: pesticide
214

12 p

2
2
2
2
2
2
2

4
2
2

4p

4p
10 p

2
30 puncte
2
12 p
2
2
6

18 p

30 puncte
2
12 p

a
b
c

- fizici ex: radiaii ionizante


- biologici ex: virusuri
cancerul are un caracter clonal, deoarece el porne te de la o singur celul
anormal care prolifereaz, iar toate celulele descendente ale acesteia sunt
anormale
- enun adevrat: Tumorile benigne rmn localizate n zona n care se
formeaz.
- enun fals: Cromozomii din grupa A sunt cromozomi mijlocii,
submetacentrici.
trei activiti: - defriarea masiv a pdurilor - suprap unatul
- urbanizarea i industrializarea
trei consecine: - degradarea solurilor; - nclzirea global a climei
- dispariia unor specii de plante i animale
- 8 noiuni specifice: poluarea apei cu ageni microbieni, hepatita viral,
radiaii ionizante, cancer, sulfura de carbon, tulburri neurologice la copii,
plumbul, saturnism ( 8p )
- corelarea logic a noiunilor i aranjarea ntr-un text:(4p)
Deteriorarea mediului de via, n urma activitilor umane, are efecte
negative asupra sntii umane.Astfel, poluarea apei potabile cu azota i i
consumul ei ndelungat, determin cefalee, grea, diaree, fenomene
cunoscute sub numele de boala apei. Poluarea apei cu ageni microbieni,
determin creterea frecvenei unor afeciuni, cum ar fi: colibaciloza,
hepatita viral, holera, dizenteria. Radiaiile ionizante cresc riscul de
apariie a cancerului, iar poluarea sonor determin tulburri
neurovegetative, nevroze, hipertensiune arterial i tulburri
endocrine.Diferii poluani chimici pot avea efecte negative asupra snt ii
umane. Astfel, DDT-ul i pesticidele produc afeciuni ale sistemului
digestiv, sulfura de carbon produce tulburri neurologice la copii, iar
plumbul determin boala numit saturnism, manifestat prin salivaie
abundent, convulsii, perturbri n activitatea renal i cerebral.

18 p

3
1
2

C. RSPUNSURI TESTE GENERALE DE EVALUARE VARIANTE


DE SUBIECTE PENTRU EXAMENUL DE BACALAUREAT
TESTUL nr. 1
Acumuleaz ct mai multe puncte!
SUBIECTUL I
30 puncte
A 1
Sistemul nervos central este alctuit din mduva spinrii i encefal.
2
12 p
2
Pancreasul este o gland mixt, avnd att funcie exocrin ct i endocrin.
2
3
Flora de putrefacie din intestinul gros degradeaz proteinele nedigerate.
2
4
Sistemul respirator este alctuit din plmni i ci respiratorii.
2
5
Ovarul este localizat n pelvis i este o gland mixt.
2
6
Virusurile care conin A.D.N se numesc dezoxiribovirusuri, iar cele care
2
conin A.R.N, ribovirusuri.
B 1
- inim ( cardiomoderaie )
2
4p
2
- volum curent = volumul de aer care ptrunde n plmni n cursul unei 2
inspiraii de repaus
C
1. b
2. b
3.b
4.a
4p
D 1
A
2
10 p
2
F - Nanismul hipofizar se caracterizeaz prin statur foarte mic, fr
2
215

deficien mintal.
F - Bila este secretat de ficat i depozitat n vezica biliar.
A
F - Procesul de maturare a A.R.N ului mesager are loc prin eliminarea
intronilor i asamblarea exonilor.
SUBIECTUL II
A a
mduva spinrii este localizat n canalul vertebral
b
nervul spinal: - rdcina posterioar; - rdcina anterioar - trunchi
- ramuri ( dorsal, ventral, comunicante )
c
- substana cenuie = funcie reflex; - substana alb = funcie de conducere
d
4 sinapse x 0,5 ms = 2 ms ntrziere
B a
- Dv = V.C x Fr; - DV = 500 ml x 20 respiraii / min = 10 000 ml = 10 l
b
- C.V = V.C + V.I.R + V.E.R; - V.E.R = C.V V.C V.I.R
- C.V = 50 % x Dr = 50 % x 10 000 ml = 5 000 ml
- V.E.R = 5 000 ml 500 ml 2 500 ml = 2 000 ml = 2 l
c
- C.P.T = C.V + V.R;- CPT = 5 000 ml + 1 500 ml = 6 500 ml aer = 6,5 l
d
- formularea cerinei: calculai debitul respirator de repaus,
cunoscnd c frecvena respiratorie este de 16 respira ii / min
- rezolvarea cerinei: Dr = V.C x F r = 500 ml x 16 respiraii / min = 8 000 ml
SUBIECTUL III
A a
modelul nucleosomal:
- un nucleosom este format din 8 proteine histonice
- nucleosomul este nconjurat un segment de A.D.N nucleosomic, format din
140 perechi de nucleotide
- legtura dintre doi nucleosomi se realizeaz prin A.D.N-ul internucleosomic
i proteina histonic H1
A
- din complexarea A.D.N ului cu histone, rezult complexul nucleohistonic,
care formeaz fibra de cromatin
b tipuri de secvene de A.D.N:
- exoni = secvene informaionale; - introni = secvene non informa ionale
c
cromozomul metacentric are centromerul plasat median, iar cromozomul
telocentric are centromerul plasat la unul din capete
d - enun adevrat: Renaturarea A.D.N ului se realizeaz prin rcirea
treptat a soluiei de A.D.N
- enun fals: A.R.N ul mesager matur se formeaz eliminarea
exonilor i prin legarea intronilor
B a
- muchi ai membrului superior: muchiul biceps i triceps brahial
- muchi ai membrului inferior: muchiul croitor, mu chiul cvadriceps
b - secusa = contracie simpl determinat de aplicarea unui stimul unic
- tetanos complet = contracii fuzionate aprute n cazul aplicrii unor stimuli
cu frecven mare
- tetanos incomplet = contracii fuzionate aprute n cazul aplicrii unor stimuli
cu frecven mic
c
- 8 noiuni specifice : contracia muscular, contrac ia izotonic,contrac ia
izometric, lucru mecanic, musculatur postural, mu chii membrelor,
contracie simpl, contracii fuzionate ( 8p )
- corelarea logic a noiunilor i aranjarea ntr-un text: ( 3p )
Manifestrile mecanice ale contraciei musculare sunt micrile.Contraciile
musculare sunt de dou tipuri: izotonice , n care muchiul se scurteaz sub o
3
4
5

216

2
2
2
30 puncte
2
12 p
6
2
2
4
4

18 p

4
6

30 puncte
4
12 p

2
2
4

4
3

11

18 p

tensiune pasiv constant i contracii izometrice n care muchiul nu i


modific dimensiunile, ci doar starea de tensiune.Contrac iile izotonice sunt
caracteristice muchilor membrelor i realizeaz lucru mecanic , producnd
micare. Contraciile izometrice sunt caracteristice musculaturii posturale i
contribuie la meninerea poziiei verticale a corpului.Dac se aplic mu chiului
un stimul unic, de scurt durat, se obine o contracie simpl , numit secus.
Dac se aplic muchiului stimuli rapizi, repetai, succesivi, se ob in
contracii fuzionate numite contracii tetanice.
TESTUL nr. 2
Acumuleaz ct mai multe puncte!
SUBIECTUL I
A 1 Dup localizare, sistemul nervos se clasific n sistem nervos central i sistem
nervos periferic.
2 Gua endemic reprezint o cretere n volum a glandei tiroide,cauzat de lipsa
de iod din organism.
3 Bila este produsul de secreie a ficatului i este depozitat n vezica biliar.
4 Ventilaia pulmonar cuprinde dou procese: inspiraia i expiraia.
5 Testiculul reprezint gonada masculin i produce gamei numii
spermatozoizi.
6 Un nucleosom este format din proteine histonice pe care se nfoar un
segment de A.D.N.
B 1 - inima pompeaz sngele n vasele sangvine
2 - O2 se transport sub forma unei combinaii numit oxihemoglobina
C
1. a
2. d
3.b
4.d
D 1 F - Centrii refleci primesc impulsuri nervoase senzitive i descarc impulsuri
nervoase motorii
2 A
3 F - Prin arterele pulmonare circul snge ncrcat cu dioxid de carbon.(2p )
4 F - Ultrafiltrarea glomerular are loc la nivelul corpusculului renal Malpighi.
5 A
SUBIECTUL II
A a
medii transparente: - corneea transparent
- umoarea apoas
- cristalin
- umoarea sticloas
b
- punctum proxim = distana cea mai apropiat de ochi la care vedem
clar, cu efort de acomodare maxim(25 cm)
- punctum remotum = distana maxim la care vedem clar, fr
acomodare ( de la 6m )
c
- modificarea curburii cristalinului prin contracia muchilor ciliari
- corectarea axelor oculare prin contracia muchilor extrinseci ai globului
ocular
d
imaginea format este mai mic i rsturnat
B a
- cantitatea de plasm filtrat de un rinichi n 24 de ore = 60 % x 90 l = 54 l
- cantitatea de plasm filtrat de o piramid Malpighi n 24 de ore = 54 l / 10
= 5,4 l
- cantitatea de plasm filtrat de o piramid Malpighi n 12 ore = 5,4 l / 2 =
2,7 l = 2 700 ml
b
- numrul de nefroni dintr-o piramid Malpighi = 1 00 000 / 10 = 100 000
- cantitatea de plasm filtrat ntr-un nefron n 12 ore = 2 700 / 100 000 =
217

30 puncte
2
12 p
2
2
2
2
2
2
2
2

4p
4p
10 p

2
2
2
2
30 puncte
4
12 p
4

2
6

18 p

0,027 ml
- cantitatea de snge care trece prin cei doi rinichi n 24 de ore= 90 x 2 = 180 l
- cantitatea de plasm filtrat de cei doi rinichi n 24 de ore = 60 % x 180 l =
108 l
d
- formularea cerinei: cantitatea de plasm, n litri, filtrat de un rinichi n 12h
- rezolvarea cerinei: 54 l / 2 = 27 l
SUBIECTUL III
A a
Cancerul: - este o boal genetic manifestat prin cre terea i dezvoltarea
necontrolat i invaziv a celulelor normale, care devin celule anormale
- cauza = perturbarea diviziunii celulare
b
tipuri de ageni carcinogeni: - chimici ex: pesticide
- fizici ex: radiaii ionizante;
- biologici ex: virusuri
c
cancerul are un caracter clonal, deoarece el porne te de la o singur celul
anormal care prolifereaz, iar toate celulele descendente ale acesteia sunt
anormale
d
- enun adevrat: Tumorile benigne rmn localizate n zona n care se
formeaz.
- enun fals: Cromozomii din grupa A sunt cromozomi mijlocii,
submetacentrici.
B a
- stomac ;
- intestin subire
b
- glande salivare ( saliva ); - ficat ( bila )
c
- 8 noiuni specifice: micri peristaltice, mi cri segmentare, rect, materii
fecale, flor bacterian aerob, fermenta ie, flor bacterian anaerob,
putrefacie ( 8p )
- corelarea logic a noiunilor i aranjarea ntr-un text:(2p)
Activitatea motorie a intestinului gros presupune dou tipuri de mi cri:
micri peristaltice, realizate prin unde de contracie i relaxare i micri
segmentare, realizate prin inele de contracie. Cele dou tipuri de mi cri
favorizeaz naintarea coninutului intestinal spre rect i formarea materiilor
fecale. n intestinul gros exist dou tipuri de flor bacterian: flora
bacterian aerob care ajut la fermentaia glucidelor nedigerabile(celuloza)
i flora bacterian anaerob care ajut la putrefacia proteinelor nedigerate
c

4
30 puncte
2
12 p

6
2

4
4
1
0

18 p

TESTUL nr. 3
Acumuleaz ct mai multe puncte!
SUBIECTUL I
A 1
Dup funcie, sistemul nervos se clasific n sistem nervos somatic i sistem
nervos vegatativ.
2
Glandele suprarenale sunt formate din dou zone: cortical i medular.
3
Litiaza biliar este dat de prezena calculilor biliari n vezica biliar.
4
Inspiraia este un proces activ, care se realizeaz prin contracia muchilor
intercostali.
5
Testiculul este localizat n scrot i este o gland cu secreie mixt.
6
Dup tipul acidului nucleic din genom, virusurile se clasific n
dezoxiribovirusuri i ribovirusuri.
B 1
- analizatorul auditiv receptorii sunt localizai n urechea intern, n canalul
cohlear
2
- ultrafiltrare glomerular rol = formarea urinei primare
C
1. c
2. b
3.a
4.c
218

30 puncte
2
12 p
2
2
2
2
2
2

4p

2
4p

D
3
4
5

1. A
2. A
F - Indivizii cu grupa sangvin B ( III ) prezint aglutinogenul B pe hematii.
F - Urina primar este o soluie diluat , rezultat n prin procesul de
ultrafiltrare glomerular
A

10 p
2
2
2

SUBIECTUL II
A a
hormoni tiroidieni: - tiroxina;
- trioidotironina
b
simptome: - hiperfagie ; - scderea n greutate
c
- asemnare = au efect hiperglicemiant
- deosebire = STH determin sinteza de proteine, hormonii tiroidieni
descompun proteinele
d
- mixedem
- hiposecreia tiroidei
B a
1 ciclu ..................28 zile
X cicluri ..............365 zile ( 1an ); - X = 365 / 28 = 13 cicluri
1 ciclu ......................se maturizeaz 1 ovul
13 cicluri...................x ovule; - X = 13 ovule / an
Numrul de ani de fertilitate = 50 14 = 36 ani
1 an ........................se maturizeaz 13 ovule
36 ani ......................x ovule; - X = 36 x 13 = 468 ovule
b
- creterea snilor - creterea uterului
c
- ciclurile sexuale devin neregulate;- nu se mai produce ovula ia
d
- formularea cerinei: Precizai n ce const faza folicular a ciclului ovarian.
- rezolvarea cerinei:Creterea i maturarea unui folicul ovarian.
SUBIECTUL III
A a
actul reflex = procesul de rspuns la aciunea unui stimul asupra
unei zone receptoare
b
- ci ascendente conduc excitaiile sub form de influx nervos de la
receptori la centrii nervoi i deservesc sensibilitatea
corpului
- ci descendente deservesc motilitatea corpului i conduc impulsuri
nervoase de la centrii nervoi ai encefalului spre mduv
c
- denumirea bolii = coma ; - cauza = accidente traumatice
- manifestare = pierderea cunotinei
- prevenire = respectarea unui regim echilibrat de activitate i odihn
d
enun adevrat: La nivelul irisului simpaticul determin pupilodilataie
A
- enun fal: Parasimpaticul determin cardioacceleraie la nivelul inimii

30 puncte
2
12 p
2
4

a
b
c

- sistola este contracia cardiac


- diastola este contracia cardiac
inima pompeaz snge n dou circulaii: - marea circulaie
- mica circula ie
- 8 noiuni specifice: mica circulaie, marea circula ie, snge cu O 2,
snge cu CO2, inim, plmni, ventricul stng, ventricul drept (8p)
- corelarea logic a noiunilor i aranjarea ntr-un text: ( 2p )
Inima pompeaz snge n dou circulaii: mica circulaie i marea circulaie.
Marea circulaie ncepe din ventriculul stng cu artera aort care duce
sngele cu O2 la organele corpului i se termin n atriul drept cu venele cave
care aduc snge cu CO2 de la organele corpului. Mica circulaie ncepe din
ventriculul drept cu artera pulmonar care duce sngele cu CO2 la plmni i
219

4
6

18 p

4
4
4
30 puncte
2
12 p
4

4
10

18 p

se termin n atriul stng cu cele 4 vene pulmonare care aduc sngele cu O 2 de


la plmni.
TESTUL nr. 4
Acumuleaz ct mai multe puncte!
SUBIECTUL I
A 1
Sistemul nervos vegetativ are dou componente funcionale: simpatic i
parasimpatic.
2
Hipersecreia de somatotrop determin n copilrie gigantismul iar la adult
acromegalie.
3
Digestia lipidelor ncepe n stomac sub aciunea enzimelor lipolitice.
4
n condiii de efort fizic, expiraia este un proces activ, realizat prin
contracia muchilor accesori.
5
Gonada feminin este reprezentat de ovar iar cea masculin de testicul.
6
Cromatina prezint dou stri structurale i funcionale: eucromatina i
heterocromatina
B 1
- sensibilitatea auditiv lobul temporal, girusul temporal superior
2
- reflexul de eliminare a urinei se numete mic iune
- efectul stimulrii simpaticului: relaxarea mu chiului vezical, contrac ia
sfincterului vezical intern
C
1. a
2. a
3.c
4.a
D
1. A
2. A
3. A
4. A
5
F - A.R.N ul viral este materialul genetic al ribovirusurilor.
SUBIECTUL II
A a
- muchi al capului : frontal ; - mu chi al gtului : hioidian
b
- regiunea cervical: 7 vertebre - regiunea toracal : 12 vertebre
c
- scolioza devierea lateral a coloanei vertebrale
- cifoza accentuarea curburii toracale ( cocoa a )
d
- secusa se obine dac se aplic un stimul unic;
A
- tetanosul incomplet se obine dac se aplic stimuli succesivi, cu frecven
mic
B

a
b

- Dv = V.C x Fr ( 2p ); - DV = 500 ml x 20 respiraii / min = 10 000 ml = 10 l


- C.V = V.C + V.I.R + V.E.R; - V.E.R = C.V V.C V.I.R
- C.V = 50 % x Dr = 50 % x 10 000 ml = 5 000 ml
- V.E.R = 5 000 ml 500 ml 2 500 ml = 2 000 ml = 2l aer
c
- C.P.T = C.V + V.R
- CPT = 5 000 ml + 1 500 ml = 6 500 ml aer = 6,5 l aer
d
- formularea cerinei: Calculai debitul respirator de repaus, cunoscnd c
frecvena respiratorie este de 16 respiraii / min (3p)
- rezolvarea cerinei: Dr = V.C x F r = 500 ml x 16 respira ii / min = 8 000 ml
=
SUBIECTUL III
A a
- sistemul vegetativ simpatic contracia muchilor radiari ai
irisului i dilatarea pupilei ( midriaz )
- sistemul vegetativ parasimpatic contracia muchilor circulari ai
irisului i micorarea pupilei ( mioz )
b
o celul vizual i un pigment: - celulele cu conuri; pigment vizual =
iodopsina
c
- conjunctivita - cauza = infecie cu virusuri, bacterii
- simptom = lcrimare intens, inflamarea conjunctivei
220

30 puncte
2
12 p
2
2
2
2
2
2
2

4p

4p
10 p
2
30 puncte
2
12 p
4
4
2

4
4

18 p

4
6

30 puncte
4
12 p

2
4

d
A
B

a
b
c

- glaucom - cauza = obturarea vaselor de snge ale ochiului


- simptom = creterea presiunii intraoculare
- enun adevrat : Celulele cu bastonae sunt adaptate la vederea nocturn, la
lumin slab.
- enun fals : Vederea scotopic se realizeaz cu ajutorul celulelor cu conuri.
reabsorbia tubular este procesul prin care substan ele utile din urina primar
trec din tubul urinifer n capilarele peritubulare
- diabet zaharat
- diabet insipid
- 8 noiuni specifice: miciunea, urina, vezica urinar, mu chiul
vezical, presiunea intravezical, sfincterul vezical intern, sfincterul
vezical extern, scoara cerebral ( 8p )
- corelarea logic a noiunilor i aranjarea ntr-un text: ( 4p )
Miciunea este procesul de eliminare a urinei depozitate n vezica urinar.
Acest proces este declanat de acumularea a 150 200 ml de urin n vezica
urinar.Stimularea sistemului nervos vegetativ simpatic are ca efect relaxarea
muchiului vezical, scderea presiunii intravezicale i contracia sfincterului
vezical intern. Are loc astfel inhibarea miciunii. Stimularea sistemului nervos
parasimpatic, are ca efect contracia muchiului vezical i relaxarea
sfincterului vezical intern. Are loc astfel procesul de eliminare a urinei din
vezica urinar.Scoara cerebral controleaz sfincterul vezical extern, de
aceea miciunea poate fi amnat pn cnd condi iile permit realizarea
acestui proces.

18 p

4
1
2

TESTUL nr. 5
Acumuleaz ct mai multe puncte!
SUBIECTUL I
A 1
Planul transversal sau orizontal trece prin axul sagital i prin axul transversal.
2
Hormonul melanocitostimulator ( MSH ) este secretat de lobul intermediar al
hipofizei.
3
Absorbia glucozei se realizeaz prin mecanism activ , iar a glicerolului prin
mecanism pasiv.
4
n condiii de repaus, expiraia este un proces pasiv, realizat prin relaxarea
muchilor intercostali.
5
Testiculul este considerat o gland mixt deoarece produce spermatozoizi i
testosteron.
6
Genomul bacterian e reprezentat de un singur cromozom de form circular.
B 1
diabet zaharat cauza = hiposecreia de insulin; simptom = glucozurie
2
- gonada feminin = ovarul; - funcia exocrin = producerea de ovule
C
1. c
2. a
3.c
4.b
D 1
1. A
2
2. F - Oasele cresc n lungime prin cartilajele ce cretere.
3
A
4
F Ovulaia reprezint expulzarea ovulului.
5
A
SUBIECTUL II
A a
- vezica biliar
- ficatul
b
2 componente ale bilei: - pigmeni biliari; - sruri biliare
c
3 roluri ale bilei: - emulsionarea grsimilor; - activarea lipazelor
221

30 puncte
2
12 p
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2

4p
4p
10 p

30 puncte
4
12 p
2
3

- favorizeaz absorbia lipidelor


cauz = formarea de calculi biliari
- simptom = durere mare n partea dreapt a abdomenului, gre uri, febr,
frisoane
- prevenire = reducerea consumului de grsimi, evitarea consumului exagerat
de alcool, cafea, tutun
B a
- nr. de nucleosomi = 800 histone nucleosomice / 8 = 100 nucleosomi
b
- nr. de perechi de nucleotide din A.D.N nucleosomic = 140 perechi
nucleotide ( 1 nucleosom ) x 100 = 14 000 perechi nucleotide
- nr. total de nucleotide A.D.N nucleosomic = 14 000 perechi nucleotide x 2
= 28 000 nucleotide
c
- nr. perechi nucleotide A.D.N total = 37 900 / 2 = 18 950
- nr. perechi nucleotide din A.D.N internucleosomic = 18 950 14 000 = 4
950
d
- formularea cerinei: calculai numrul de nucleotide din A.D.N
internucleosomic.
- rezolvarea cerinei: nr nucleotide A.D.N internucleosomic
B
= 4 950 x 2 = 9 900 nucleotide
SUBIECTUL III
A a
- tiroida n partea anterioar a gtului
- hipofiza la baza diencefalului, n aua turceasc a osului sfenoid
b
dezvoltare fizic i psihic redus
c
ocitocina stimuleaz contracia musculaturii netede a uterului gravid i
determin expulzia fetal
d
- enun adevrat: Tirotropina i corticotropina sunt hormoni glandulotropi
secretai de hipofiz.
- enun fals: Nanismul hipofizar se caracterizeaz prin dezvoltare fizic i
psihic redus.
B a
glandele anexe ale sistemului reproductor masculin:
- veziculele seminale i prostata
- rol: secret lichidul seminal cu rol n hrnirea i transportul spermatozoizilor
b
dou metode contraceptive temporare:
- prezervativ - spermicide
c
- 8 noiuni specifice: ovare, ovule, trompe uterine, vagin, ovare, uter, vulv,
labii mari ( 8p )
- corelarea logic a noiunilor i aranjarea ntr-un text (4p)
Sistemul reproductor feminin este alctuit din gonade, ci genitale i organ
genital extern. Gonadele feminine sunt reprezentate de ovare, localizate n
pelvis. Acestea au funcie mixt, exocrin i endocrin.Func ia exocrin
const n producerea de ovule, iar funcia endocrin const n producerea de
hormoni sexuali feminini, estrogen i progesteron. Cile genitale sunt
reprezentate de trompele uterine, uter i vagin. Trompele uterine sunt situate
ntre ovare i uter, iar uterul este situat n pelvis, ntre vezica urinar i rect.
Organul genital extern este reprezentat de vulv care cuprinde labiile mari,
labiile mici, muntele lui Venus i clitorisul.
d

4
6

18 p

30 puncte
4
12 p
2
2
4

18 p

2
1
2

TESTUL nr. 6
Acumuleaz ct mai multe puncte!
222

SUBIECTUL I
A 1
Cile lungi de proiecie sunt ascendente ( senzitive ) i descendente
( motorii ).
2
TSH ( tirostimulina ) este un hormon glandulotorp secretat de adenohipofiz.
3
Pancreatita este o inflamaie a pancreasului determinat de infecii, intoxicaii
sau alcoolism.
4
n condiii de efort fizic, inspiraia este forat, realizat prin contracia
muchilor inspiratori accesori.
5
Secreia exocrin a ovarului este ovulul iar secreia endocrin este
reprezentat de estrogen i progesteron.
6
Cromozomii metafazici ai eucariotelor sunt forma i din dou cromatide unite
printr-un centromer.
B 1
- somatotrop ( STH ); - creterea armonioas a corpului
2
- uretra
- elimin alternativ urin i lichid seminal
C 1
1.b
2.a
3.d
4.d
D 1
F - Celulele cu bastonae sunt responsabile de vederea nocturn.
2
F - Contraciile musculare izotonice produc micrile.
3
A
4
F - Spermatozoidul fecundeaz ovulul n trompele uterine.
5
A

30 puncte
2
12 p

SUBIECTUL II
A a
- Dc = Ds x Fc; - Dc = 80 x 100 bti = 8 000 ml / min = 8 l / min
b
- pulsul arterial = unda de distensie a peretelui arterial, provocat
de evacuarea brusc a sngelui din ventriculul stng
- se msoar n orice punct unde o arter poate fi presat pe un plan osos
c
- hormonul antidiuretic ( vasopresina ) secretat de hipotalamus
- vrsat n snge de lobul posterior al hipofizei
B a
amniocenteza const n recoltarea de lichid amniotic i utilizarea acestuia
pentru identificarea unor maladii genetice ale ftului
b
trei situaii n care pot fi solicitate sfaturile genetice:
- unul dintre prini are o maladie genetic
- prinii prezint rude cu boli genetice
- prinii au un copil afectat de o boal genetic i vor s cunoasc riscul de a
avea i ali copii afectai
c
trei situaii n care poate fi utilizat:
- cantitatea i calitatea ovulelor este slab
- cantitatea i calitatea spermatozoizilor este slab
- femeia are trompele uterine legate
d
- formularea cerinei: Precizai pentru ce este utilizat analiza Doppler
- rezolvarea cerinei: Analiza Doppler este utilizat pentru evaluarea vitezei
sngelui n circulaia fetal ombilical i placentar.
SUBIECTUL III
A a
a. pectorali, dinai
b. cervical, toracal, lombar
c
- cauz: activitate fizic dezorganizat; - manifestare: dureri musculare
c
- prevenire: dozarea efortului muscular, evitarea sedentarismului
d
- enun adevrat: Coastele aparin scheletului trunchiului.
- enun fals: Sistemul osos este partea activ a aparatului locomotor
B a
- funcia autocatalitic
- funcia heterocatalitic
b
- catene complementare = catene ale A.D.N ului n care, o nucleotid ce

30 puncte
4
12 p
4

223

2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2

4p
4p
10 p

4
2

18 p

30 puncte
4
12 p
3
4
2
4

18 p

conine o baz azotat purinic, dintr-o caten, se leag cu o nucleotid ce


conine o baz azotat pirimidinic din catena opus
- catene antiparalele - ntr-o caten, legturile dintre nucleotide se realizeaz
n sensul C5 , - C3 , - n cealalt caten, legturile dintre nucleotide se
realizeaz n sensul C3 , - C5 ,
minieseu: - 8 noiuni specifice: ARN- viral, ARN celular, ARN mesager,
ARN transport, ARN- ribozomal, sinteza proteic, aminoacizi, ribozomi
( 8p )
- corelarea logic a noiunilor i aranjarea ntr-un text: (4p)
n lumea vie sunt dou clase de ARN: ARN- viral , ce constituie materialul
genetic al unor virusuri i ARN ul celular, implicat n sinteza proteinelor
specifice, reprezentat de ARN mesager, ARN de transport, ARN ribozomal.
ARN-ul mesager are rolul de a copia informaia genetic dintr-una din
catenele moleculei de ADN i de a o transporta la locul sintezei proteice, n
ribozomi. ARN ul de transport are rolul de a trasporta aminoacizii la locul
sintezei proteice , n ribozomi. ARN-ul ribozomal intr n structura
ribozomilor, alturi de proteinele ribozomale.

1
2

TESTUL nr. 7
Acumuleaz ct mai multe puncte!
SUBIECTUL I
A 1
Fiecare analizator este alctuit din trei segmente: receptor, de conducere i
central.
2
Oasele care formeaz scheletul gambei sunt tibia i peroneul.
3
Creterea tensiunii arteriale normalese nume te hipertensiune iar scderea ei
se numete hipotensiune.
4
Urina final este depozitat n vezica urinar i eliminat prin procesul de
miciune.
5
Translaia are ca rezultat un lan de aminoacizi ( polipeptidic ) i se desfoar
n citoplasma celulei.
6
Complementul cromozomial uman normal este format din 22 perechi de
autozomi i o pereche de heterozomi.
B 1
- coapsa osul femur
2
- baze purinice adenina
D 1
A
2
F - Deltoidul este un muchi al membrului superior.
3
F - Inspiraia se realizeaz prin contracia muchilor intercostali.
4
F - Anexita este o inflamaie a ovarelor i a trompelor uterine.
5
A
SUBIECTUL II
A a
- prin contracia diafragmei se mrete diametrul longitudinal
- prin contracia muchilor intercostali crete diametrul antero posterior
b
- din ventriculul drept pleac artera pulmonar care transport sngele ncrcat
cu dioxid de carbon la plmni
- aici sngele este oxigenat i transportat prin venele pulmonare la atriul stng
c
- asemnare: ambele procese se realizeaz prin crearea unei diferen e de
presiune ntre aerul atmosferic i aerul alveolar
224

30 puncte
2
12 p
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2

4p
10 p

30 puncte
4
12 p
4

- deosebire: n condiii normale inspiraia este un proces activ iar expira ia este
un proces pasiv
B a
substana cenuie
b
componentele arcului reflex : - receptor - cale aferent - centru nervos
- cale eferent - efector
c
- v = d / t ; 1 ms = 0,001 s
- v1 = 12 m / s ; d1 = 0,024 m ; t 1 = 0,024 / 12 = 0,002 s
- v 2 = 120 m / s ; d 2 = 0,048 m; t 2 = 0,048 / 120 = 0,0004 s
- timpul total = t1 + t2 + 0,0005 s ( ntrziere sinaptic ) = 0,002 + 0,0004 +
0,0005 = 0,0029 s
d
care sunt tipurile de receptori dup localizare
- exteroceptorii localizai spre periferia organismului
- proprioceptori localizai n muchi, tendoane i articulaii
- interoceptori = visceroceptori localizai n pereii organelor interne
SUBIECTUL III
A a
prezena vilozitilor intestinale determin cre terea suprafe ei de absorb ie
b
la nivelul colonului se absorb ap i vitamine
c
proteinele se absorb sub form: - de aminoacizi prin mecanism activ
- anticorpii din laptele matern prin vezicule de pinocitoz
d
- enun adevrat: Riboza se absoarbe pasiv, fr consum de energie
- enun fals: Acizii grai cu lan lung sunt transportai n stare liber n snge
B a
- la procariote, materialul genetic se poate autoreplica, dup modelul
semiconservativ, n timp ce la virusuri , acesta trebuie replicat de celula gazd
- procariotele prezint material genetic extracromozomial, reprezentat de
plasmide, care asigur sporirea variabilitii genetice i rezisten a bacteriilor la
antibiotice i toxine
b
- bacteriofagi; tipul de acid nucleic: A.D.N bicatenar (majoritatea )
- A.D.N monocatenar ( bacteriofagul phi X 174 )
c
- 8 noiuni specifice: entiti infecioase, parazite intracelular,celula gazd,
genom viral, deviaz procesele de biosintez,asamblarea componentelor virale,
virioni, lizarea celulei gazd (8p )
- corelarea logic a noiunilor i aranjarea ntr-un text: ( 5p )
Virusurile sunt entiti infecioase, strict parazite intracelular, lipsite de
organizare celular. Ele nu se pot multiplica singure, deoarece nu con in
enzime, ci sunt multiplicate de celula gazd pe care o paraziteaz. ntr-o prim
etap a multiplicrii virale, genomul viral ptrunde n celula gazd i deviaz
procesele de biosintez ale acesteia. Celula gazd va sintetiza molecule noi de
acid nucleic i proteine virale, dup modelul furnizat de virus. Ulterior, n
celula gazd, are loc asamblarea noilor componente virale ntr-un numr mare
de virioni. Acetia sunt eliberai prin lizarea celulei gazd i vor parazita alte
celule.

1
5

18 p

30 puncte
2
12 p
2
4
4
2

18 p

3
1
3

TESTUL nr 8
Acumuleaz ct mai multe puncte!
SUBIECTUL I
A 1
Celulele cu conuri sunt receptorii vederii fotopice, iar cele cu bastonae ale
vederii scotopice.
2
Femurul aparine scheletului coapsei, iar humerusul scheletului braului.
3
Marea circulaie ncepe din ventriculul stng i se termin n atriul drept.
4
Sistemul excretor este format din rinichi i ci urinare.
225

30 puncte
2
12 p
2
2
2

Transcripia este o etap n sinteza proteinelor care se desfoar n nucleul


celulei.
6
Celulele somatice sunt celule diploide, iar celulele gametice sunt celule
haploide.
B 1
- braul osul humerus
2
- A.D.N - este bicatenar; pentoza este dezoxiriboza
C
1. d
2. b
3.b
4.a
D 1
F - Maculele reprezint receptorii analizatorului vestibular.
2
F - Oboseala muscular se caracterizeaz prin scderi ale randamentului
energetic.
3
A
4
F Spermatozoidul este gametul ce determin sexul produsului de concep ie.
5
A
SUBIECTUL II
A a
ultrafiltrarea glomerular, reabsorbia i secreia tubular
b
- asemnare: ambele conin ap
- deosebire: volumul urinei primare este mai mare dect volumul urinei finale
c
ADH are urmtorul rol n formarea urinei:
- stimuleaz reabsorbia apei la nivelul tubilor distali i colectori ai nefronului
- urina devine mai concentrat, iar volumul ei scade
d
- piramidele Malpighi se gsesc n zona medular a rinichiului
- piramidele Malpighi sunt formate din tubii colectori ai nefronilor
B a
- Victor = hipermetropie
- Ioana = miopie
b
- hipermetropie = ax antero-posterior mai scurt; convergen sczut a
cristalinului
- miopie = ax antero-posterior mai lung; convergen crescut a cristalinului
c
- hipermetropia = lentile convergente ( biconvexe )
- miopia = lentile divergente ( biconcave )
d
- formularea cerinei: Stabilii componentele sistemului optic ( 2p )
- rezolvare cerin: Sistemul optic este format din mediile transparente ale
globului ocular: cornee transparent, umoare apoas,
cristalin, umoare sticloas ( 4p )

SUBIECTUL III
A a
doi factori ce influeneaz presiunea arterial:
- volumul de snge
- elasticitatea pere ilor arteriali
b
- presiunea sistolic ( maxim ) = 120 140 mm Hg
- presiunea diastolic ( minim ) = 70 80 mm Hg
c
- cardiopatia ischemic
- cauz = ateroscleroza
- manifestare = dureri n regiunea inimii
- prevenire = respectarea unui regim de activitate i odihn echilibrat
d
- enun adevrat: Imunitatea poate fi nespecific ( nnscut ) i specific
( dobndit )
- enun fals: Celulele cardiace adulte apar in esutului excitoconductor nodal.
B a
trei activiti: - defriarea masiv a pdurilor; - suprap unatul
- urbanizarea i industrializarea
b
trei consecine: - degradarea solurilor; - nclzirea global a climei
- dispariia unor specii de plante i animale
c
- 8 noiuni specifice: poluarea apei cu ageni microbieni, hepatita viral,
radiaii ionizante, cancer, sulfura de carbon, tulburri neurologice la copii,

30 puncte
2
12 p

226

2
2
2
2
2

4p
4p
10 p

2
2
2
30 puncte
2
12 p
4
4

2
4
4

18 p

4
6

2
4

3
3
12

18 p

plumbul, saturnism ( 8p )
- corelarea logic a noiunilor i aranjarea ntr-un text:( 4p )
Deteriorarea mediului de via, n urma activitilor umane, are efecte
negative asupra sntii umane.Astfel, poluarea apei potabile cu azota i i
consumul ei ndelungat, determin cefalee, grea , diaree, fenomene
cunoscute sub numele de boala apei. Poluarea apei cu ageni microbieni,
determin creterea frecvenei unor afeciuni, cum ar fi: colibaciloza, hepatita
viral, holera, dizenteria. Radiaiile ionizante cresc riscul de apariie a
cancerului, iar poluarea sonor determin tulburri neurovegetative, nevroze,
hipertensiune arterial i tulburri endocrine.Diferii poluan i chimici pot avea
efecte negative asupra sntii umane. Astfel, DDT-ul i pesticidele produc
afeciuni ale sistemului digestiv, sulfura de carbon produce tulburri
neurologice la copii, iar plumbul determin boala numit saturnism,
manifestat prin salivaie abundent, convulsii, perturbri n activitatea renal
i cerebral, urmat de moarte.
TESTUL nr. 9
Acumuleaz ct mai multe puncte!
SUBIECTUL I
30 puncte
A 1
Cataracta reprezint opacifierea cristalinului i duce la pierderea treptat a
2
12 p
vederii.
2
Creterea n grosime a oaselor se realizeaz prin activitatea periostului, iar
2
creterea n lungime pe seama cartilajelor de cretere.
3
Artera pulmonar pleac din ventriculul drept iar artera aort pleac din
2
ventriculul stng.
4
Formarea urinei are loc la nivelul nefronului , unitatea structural i funcional 2
a rinichiului.
5
Maturarea A.R.N-ului premesager presupune eliminarea intronilor i
2
asamblarea exonilor.
6
Cancerul este o boal genetic produs de perturbarea diviziunii celulare.
2
B 1
- pepsina gastric: transform proteinele n albumoze i peptone
2
4p
2
factorul R ( de rezisten la antibiotice )
2
C
1. b
2. a
3.b
4.c
4p
D 1
F - Organul receptor al auzului este localizat n urechea intern.
2
10 p
2
F - Amidonul preparat i crud este degradat n prezen a enzimelor din sucul
2
pancreatic.
3
F - Gripa este o boal viral a sistemului respirator.
2
4. A
5. A
SUBIECTUL II
A a
- veziculele seminale
- prostata
b
- asemnare: ambele au rol n eliminarea gameilor
- deosebire : cile genitale masculine elimin spermatozoizi, iar cile genitale
feminine elimin ovule
c. n pelvis
d. testiculele
B
a. acromegalia
b. hipersecreia de STH la adult
c
gigantismul : - talie peste 2m - armonios dezvoltat
d - formularea cerinei: Denumii boala care ar aprea n cazul hiposecre iei de
STH la copil i precizai dou caracteristici ale acesteia.
- rezolvarea cerinei: Nanism hipofizar; caracteristici: talie redus, dezvoltare
227

30 puncte
4
12 p
4

4
8
4
6

18 p

psihic normal.
SUBIECTUL III
A a
alveola pulmonar
b
- volum rezidual = volumul de aer care rmne permanent n plmni i care nu
poate fi eliminat dect prin deschiderea cutiei toracice
- volum expirator de rezerv = volumul suplimentar de aer care este eliminat din
plmni n urma unei inspiraii forate, care urmeaz dup o expiraie de repaus
(
c
- emfizem pulmonar - cauz=boli cronice, bronite, TBC
- manifestare = dilatarea alveolelor
- prevenire = clirea organismului pentru mrirea rezistenei la mbolnviri
d
- enun adevrat: Inspiraia se realizeaz prin contrac ia mu chilor
intercostali i a diafragmei
- enun fals: Expiraia este un proces activ n condiii de repaus.
B a
- codon = o secven de trei nucleotide succesive din macromolecula de A.D.N
care determin poziia unui aminoacid n molecula proteic
- anticodon = o secven de trei nucleotide din molecula de A.R.N t care
recunoate o secven de trei nucleotide complementare din A.R.N m
b
A.R.N de transport
c
- 8 noiuni specifice: transcripia, translaia, A.R.N mesager, A.R.N polimeraza,
aminoacilsintetaza, peptidpolimeraza, A.R.N de transport, legturi peptidice
( 8p ) - corelarea logic a noiunilor i aranjarea ntr-un text ( 4p)
Sinteza proteinelor are loc n dou etape: transcripia i translaia. Transcripia
este realizat de A.R.N mesager, care copiaz informaia de pe o caten de
A.D.N, proces realizat cu ajutorul enzimei A.R.N polimeraza. Translaia este
procesul prin care informaia genetic din A.R.N m este decodificat i
transformat ntr-o secven de aminoacizi n molecula proteic. n procesul de
translaie intervin dou tipuri de enzime: aminoacilsintetaza i
peptidpolimeraza. Enzima aminoacilsintetaza intervine n procesul de activare a
aminoacizilor i de legare a acestora de molecula de A.R.N de transport. Enzima
peptidpolimeraza intervine n procesul de realizare a legturilor peptidice dintre
aminoacizi, n cadrul moleculei proteice.

30 puncte
2
12 p
4

18 p

2
12

TESTUL nr. 10
Acumuleaz ct mai multe puncte!
SUBIECTUL I
30 puncte
A 1 Celulele cu bastonae au rol n vederea nocturn i conin pigmentul numit
2
12 p
rodopsin.
2 Muchiul frontal este un muchi al capului, iar muchii hioidieni sunt muchi ai
2
gtului.
3 Creterea ritmului cardiac normal se numete tahicardie iar scderea acestuia se 2
numete bradicardie.
4 Nefronul este alctuit din corpusculul renal i tubul urinifer.
2
5 n molecula unui acid nucleic, prin ataarea unui radical fosfat la o nucleosid
2
rezult o nucleotid.
6 Tumorile sunt de dou tipuri: benigne ( necanceroase ) i maligne (canceroase).
2
B 1 - peptidaz intestinal: transform tri i dipeptidele n aminoacizi
2
4p
2 - virionul ( virus infecios matur ) alctuit din capsid viral i genom viral cu 2
un singur tip de acid nucleic ( A.D.N sau A.R.N )
228

C
D

1. b
2. a
3.b
4.d
F - Expunerea ochiului la lumin puternic determin mioz.
F - n intestinul gros are loc producerea vitaminelor din complexul B i a
vitaminei K.
3 A
4 F - A.R.N ul viral este materialul genetic al ribovirusurilor
5 F - Heterozomii umani sunt notai cu XY la brbat i cu XX la femeie.
SUBIECTUL II
A a
transcripia i translaia
b
proteinele au: - rol structural ( intr n alctuirea unor structuri celulare)
- funcional ( funcioneaz ca enzime, hormoni, anticorpi )
c
maturarea A.R.N mesager:- formarea, prin transcrip ie, a A.R.N mesager
precursor, format din exoni i introni ; - formarea A.R.N ului mesager matur,
prin eliminarea intronilor i asamblarea exonilor
d
A.R.N mesager copiaz informaia genetic a unei catene de A.D.N, proces
numit transcripie
B a
- greutatea muchilor = 40% x 70 kg = 28 kg
- cantitatea de ap din muchi = 80 % x 28 kg = 22,4 kg
b
- 2 humerus + 2 radius + 2 cubitus + 16 carpiene + 10 metacarpiene + 28
falange = 60 oase
c
- nr fibre musculare = 2 x 48 fasciule x 24 fibre musculare = 2204
d
- formularea cerinei: Ce greutate are o persoan dac to i mu chii ei stria i
cntresc 40 de kg.
- rezolvarea cerinei: Greutatea persoanei = 40 kg x 100 / 40 = 100 kg
SUBIECTUL III
A a
ultrafiltrarea glomerular
b
urina primar are aceeai compoziie cu a plasmei, cu excep ia proteinelor
c
- tub contort proximal - ansa lui Henle - tub contort distal
d
- enun adevrat: Urina final se formeaz prin procesele de reabsorb ie i
secreie tubular.
- enun fals: Cistita reprezint inflamarea glomerulilor renali.
B a
sistemul nervos i organele de sim
b
mduva spinrii i encefalul ( trunchi cerebral, cerebel, diencefal i emisfere
cerebrale)
c
Minieseu: - 8 noiuni specifice:1. receptor; 2. cale aferent; 3. fibre
nervoase senzitive; 4. centru reflex; 5. cale eferent; 6. fibre
nervoase motorii; 7.efector; 8. contracie muscular ( 8p )
- corelarea logic a noiunilorntr-un text ( 3p )
La baza activitii sistemului nervos st actul reflex care are ca baz anatomic
arcul reflex. Prima component a arcului reflex este receptorul care
recepioneaz informaii din mediu i le transform n impulsuri nervoase
senzitive. A doua component este calea aferent, reprezentat de fibre
nervoase senzitive care conduc impulsurile nervoase senzitive spre centrul
reflex. De la centrul reflex pleac comenzi prin fibre nervoase motorii care
alctuiesc calea eferent. Comenzile ajung la efector, reprezentat de muchi
striat, care rspunde prin contracie muscular.
1
2

2
2

4p
10 p

2
2
2
30 puncte
12 p
2
4

2
6

18 p

4
4
4

30 puncte
2
12 p
3
3
4

2
5

18 p

11

TESTUL nr. 11
Acumuleaz ct mai multe puncte!
229

SUBIECTUL I
A 1
Vibraiile timpanului sunt transmise prin ciocan, nicoval i scri la
membrana ferestrei ovale.
2
Entorsele se caracterizeaz prin ntinderea sau ruperea ligamentelor ntr-o
articulaie.
3
Imunitatea poate fi dobndit artificial n dou moduri: pasiv, prin administrare
de seruri imune sau activ, prin administrare de vaccinuri.
4
Corpusculul renal este alctuit din capsula Bowman i glomerulul renal.
5
Pentoza caracteristic macromoleculei de A.R.N este riboza, iar cea
caracteristic macromoleculei de A.D.N este dezoxiriboza.
6
Ecosistemul este unitatea structural i funcional a ecosferei ( biosferei ).
B 1
- anemia = scderea numrului de eritrocite
2
- radiaii ultraviolete cancer de piele
C
1. d
2. d
3.c
4.d
D 1
F - Hiposecreia de hormon antidiuretic produce diabetul insipid.
2. A
3. A
4
F - Replicaia A.D.N ului se realizeaz dup modelul semiconservativ.
5
F - Prin introducerea de specii noi are loc deteriorarea ecosistemelor naturale

30 puncte
2
12 p

SUBIECTUL II
A a
localizarea A.D.N ului: - la procariote, n nucleoid i plasmide
- la eucariote, n nucleu, mitocondrii i cloroplaste
b
cromozomii metafazici sunt formai din dou cromatide, unite prin centromer
c
- eucromatina = este alctuit din exoni, secvene informa ionale cu rol n
transcripie
heterocromatina
= este alctuit din introni, secvene non-informa ionale, cu
A
rol n reglajul genetic
d
nucleosomul:- este elementul structural al fibrei de cromatin la eucariote este alctuit dintr-un octamer (miez ) histonic, nconjurat de un segment de
A.D.N nucleosomic
B a
dou componente ale sucului gastric:
- ap ( 99% ) ; -reziduu uscat ( 1% ): HCl, mucus, pepsin
b
- pepsinogenul inactiv se transform n pepsin activ sub aciunea HCl
- pepsina transform proteinele n peptide mai mici ( albumoze i peptone labfermentul ( prezent doar la sugari ) transform, n prezen a Ca 2+,
cazeinogenul solubil din lapte n paracazeinat de Ca
c
- amilaza salivar acioneaz asupra amidonului preparat i l transform n
dizaharide ( maltoza )
- amilaza pancreatic acioneaz asupra amidonului preparat i crud i l
transform n dizaharide
d
- formularea cerinei: Numii enzimele care acioneaz asupra
lipidelor de-a lungul tubului digestiv (
- rezolvarea cerinei: Lipaza gastric, lipaza pancreatic i lipaza intestinal
SUBIECTUL III
A a
- gonada feminin = ovarul; - gonada masculin = testiculul (
- hormonul foliculostimulant ( FSH ) - hormonul luteinizant ( LH )
A b
c
- adenomul de prostat; - manifestare = tulburri de mic iune
- cauz = tumor benign care se dezvolt pe prostat
- prevenire = respectarea regulilor de igien intim
d
- enun adevrat: Planificarea familial implic folosirea metodelor

30 puncte
4
12 p

230

2
2
2
2
2
2
2
2
4
2
2

4p
4p
10 p

2
4

18 p

30 puncte
2
12 p
2
4

a
b
c

contraceptive.
- enun fals: Prostata este o gland anex a sistemului reproductor feminin..
vrful melcului
partea posterioar a girusului temporal superior
Minieseu:- 8 noiuni specifice : pavilionul urechii, timpan, ciocan,
membrana ferestrei ovale, perilimfa, helicotrem, rampa
timpanic, endolimfa ( 8p )
- corelarea logic a noiunilor i aranjarea ntr-un text:(4p)
Undele sonore captate de pavilionul urechii sunt conduse prin conductul
auditiv extern pn la timpan care vibreaz. Vibraiile timpanului se transmit
prin cele 3 oscioare din urechea medie: ciocanul, nicovala i scria pn la
membrana ferestrei ovale care vibreaz . Vibraia acestei membrane determin
vibraia perilimfei din rampa vestibular, vibraie care se transmite prin
helicotrem, perilimfei din rampa timpanic. Vibraiile perilimfei determin
vibraiile endolimfei din canalul cohlear, iar acestea determin stimularea
celulelor receptoare auditive localizate n canalul cohlear, pe membrana
bazilar.

3
3
1
2

18 p

TESTUL nr. 12
Acumuleaz ct mai multe puncte!
SUBIECTUL I
30 puncte
A
1
Mrirea pupilei se numete midriaz , iar micorarea pupilei se numete mioz
2
12 p
2
Coloana vertebral cuprinde regiunea cervical format din 7 vertebre i
2
regiunea toracal format din 12 vertebre.
3
Imunitatea specific se realizeaz cu participarea a dou tipuri de leucocite:
2
limfocitele T i limfocitele B.
4
Formarea urinei se realizeaz prin ultrafiltrare glomerular, reabsorbia i
2
secreia tubular.
5
Dup tipul acidului nucleic din genom, virusurile se clasific n
2
dezoxiribovirusuri i ribovirusuri.
6
Ecosistemele antropizate terestre sunt de dou tipuri: agroecosisteme i
2
ecosistemele aezrilor umane.
B
1
- grupa A aglutinogen A i aglutinin
2
4p
2
dou caracteristici: - stabilitatea redus a ecosistemelor; - simplificarea
2
biocenozelor, prin dispariia plantelor spontane i animalelor slbatice
C
1. c
2. c
3.c
4.a
4p
D
1
F - Hormonul de cretere este secretat de STH.
2
10 p
2. A
3A
4
F A.R.N ul ribozomal intr n structura ribozomilor, alturi de proteine.
2
5
F - Ecosistemele naturale sunt capabile de autoreglare.
2
SUBIECTUL II
A
a
cariotipul = ordonarea pe perechi i grupe a cromozomilor unei
celule diploide, n funcie de dimensiuni, form i plasarea centromerului
b
apte grupe ( A G )
c
- heterozomul X face parte din grupa C
- heterozomul Y face parte din grupa G
d
cromozomii: - din grupa A cuprinde perechile 1 -3; sunt cromozomi foarte
mari, metacentrici
231

30 puncte
2
12 p
2
2
6

- grupa B cuprinde perechile 4 -5; sunt cromozomi mari, submetacentrici


grupa AB ( IV ): - aglutinogen A i B pe hematii; - nu au aglutinine n plasm
grupa sangvin O ( I ), A ( II ), B ( III )
indivizii cu Rh negativ nu au aglutinine anti Rh, dar pot fabrica aglutininele
anti Rh dac primesc snge Rh pozitiv; hematiile se aglutineaz, se distrug i
se poate produce blocarea vaselor sangvine
d
formularea cerinei: Precizai care este aglutinogenul i aglutinina grupei A (II)
- rezolvarea cerinei: Aglutinogenul A i aglutinina
SUBIECTUL III
A
a
A.R.N m:
5' UCC. GUA. CCA - 3'
anticodonii:
AGG CAU GGU
A.R.Nt 1 A.R.Nt2 A.R.Nt3
b
aminoacizii:
SERINA - VALINA - PROLINA
c
A.D.N:
3' AGG. CAT. GGT - 5'
d
- enun adevrat: Replicarea reprezint sinteza de A.D.N i se realizeaz dup
modelul semiconservativ
- enun fals: A.R.N t are rolul de a copia informa ia genetic dintr-un fragment
de A.D.N.
B
a
- insulina- hipoglicemie;
- glucagonul hiperglicemie
b
- dezvoltare fizic i psihic redus (1p) - deforma ii osoase ( 1p )
c
Minieseu: - 8 noiuni specifice : hiposecre ie, nanism hipofizar,hipersecre ie,
acromegalie, gigantism, diabet insipid,mixedem,boala Basedow - Graves ( 8p )
- corelarea logic a noiunilor i aranjarea ntr-un text: (4p)
Hiposecreia hormonului de cretere determin, la copii, nanismul hipofizar
caracterizat prin: talie redus, dezvoltare fizic redus, dar armonioas i
dezvoltare psihic normal. Hipersecreia hormonului de cretere determin, la
copii, gigantismul caracterizat prin talie peste medie, iar la adult, determin
acromegalie, caracterizat prin creterea exagerat a extremit ilor i viscerelor.
Hiposecreia de ADH determin diabetul insipid, caracterizat prin poliurie
( eliminarea unei cantiti mari de urin ), polidipsie ( consumarea unei cantit i
mari de ap ), hipotensiune. Hiposecreia de hormoni tiroidieni determin, la
adult, mixedemul caracterizat prin obezitate, anemie, tegument
uscat,diminuarea memoriei, senzaie de frig. Hipersecre ia de hormoni
tiroidieni determin boala Basedow Graves caracterizat prin scdere n
greutate, piele umed, iritabilitate, tremurturi ale minilor, tahicardie
B

a
b
c

232

4
6
4

18 p

4
30
3

12 p

3
2
4

4
2
12

18 p

S-ar putea să vă placă și