Sunteți pe pagina 1din 23

1. Structura compuilor organici.

Izomerie
1*. Care este afirmaia incorect referitoare la compusul de mai jos?
HC

HC
H2C

CH
CH2

CH3

CH2

a) atomii de carbon prezint hibridizare sp i sp3;


b) are N.E.=3;
c) are doi atomi de carbon cuaternar, doi atomi de carbon teriar, trei atomi de carbon
secundar i un atom de carbon primar;
d) are formula molecular C8H12;
e) are un atom de carbon cuaternar, trei atomi de carbon teriar, trei atomi de carbon
secundar i un atom de carbon primar.
2*. n compusul HO-CH2-CH2-CH2-O-CH2-CH2-CH2-OH exist:
a) trei atomi de carbon secundar;
b) doi atomi de carbon nular;
c) patru atomi de carbon nular;
d) patru atomi de carbon primar;
e) doi atomi de carbon primar.
3*. Care este alchena C7H14, cu patru atomi de carbon primar, doi atomi de carbon teriar
i un atom de carbon cuaternar?
a) 3,4-dimetil-2-pentena;
b) 2,3-dimetil-2-pentena;
c) 3-metil-1-hexena;
d) 3,4-dimetil-1-pentena;
e) 2,3-dimetil-1-pentena.
4*. Ce tipuri de izomerie pot prezenta compuii cu formula molecular C3H6?
a) de poziie;
d) geometric;
c) de funciune;
d) de caten;
e) optic.
5*. Distanele interatomice se exprim n:
a) calorii (cal);
b) Debye (D);
c) microni ();
d) nanometri (nm
e) angstromi ().
6*. Elementele organogene ntlnite n compuii organici sunt:
a) doar azotul i hidrogenul;
b) doar azotul, halogenii i sulful;
c) carbonul, hidrogenul, heteroatomii (O, N, X, S, P);
d) numai carbonul i hidrogenul;
e) numai heteroatomii
8*. n ce tip de orbital se afl electronii neparticipani ai atomului de azot din compusul
CH3-CH2-NH-CH3?
a) sp3;
b) p;
112

c) s;
d) sp2;
e) sp.
9*. Hidrocarbura cu numr maxim de atomi de carbon teriar este:
a) vinilacetilena;
b) izoprenul;
c) -metilnaftalina;
d) cloroprenul;
e) stirenul.
10*. Alegei afirmaia incorect:
a) n legtura covalent dubl, atomii de carbon se gsesc n starea de hibridizare sp2;
b) legtura covalent simpl rezult prin punerea n comun a cte doi electroni de ctre
fiecare atom;
c) legturile covalente simple se mai numesc i legturi sigma;
d) n legturile covalente simple, atomii de carbon particip cu cte un orbital
monoelectronic;
e) legtura covalent dubl rezult prin punerea n comun a cte doi electroni din partea
fiecrui atom.
11*. Ce indic formula procentual a unui compus organic?
a) tipul i numrul atomilor componeni;
b) tipul i numrul atomilor componeni, tipul de legturi chimice dintre atomi i poziia
relativ a acestora;
c) cota de participare a unui element organogen n 100 pri substan organic;
d) tipul atomilor componeni i raportul numeric dintre acetia;
e) tipul i numrul atomilor componeni, precum i tipurile de legturi chimice dintre
acetia.
12*. Ce indic formula brut?
a) tipul atomilor din molecul;
b) cota de participare a fiecrui element din molecul;
c) natura atomilor i raportul n care se gsesc n molecul, exprimat prin numere
ntregi;
d) tipul i numrul real al atomilor componeni;
e) tipul atomilor i modul de legare ntre ei.
13*. Formula molecular indic:
a) natura atomilor dintr-o molecul;
b) raportul numeric dintre atomii componeni;
c) tipul atomilor dintr-o molecul i aranjarea lor n spaiu;
d) modul de legare a atomilor n molecul;
e) natura i numrul real de atomi de elemente organogene care se gsesc n molecula
compusului organic i poate fi identic sau un multiplu ntreg al formulei brute.
14*. Care este afirmaia incorect?
a) atomul de carbon poate forma legturi simple, duble i triple;
b) atomul de azot poate forma numai legturi simple;
c) atomul de hidrogen poate forma numai legturi simple;
d) atomii de halogen pot forma numai legturi simple;
e) atomul de azot poate forma legturi simple, duble i triple.
15*. Care sunt legturile ntlnite n propin?
113

a) ase legturi de tip i dou de tip ;


b) cinci legturi de tip i una de tip ;
c) trei legturi de tip i dou de tip ;
d) numai legturi de tip ;
e) patru legturi de tip i dou de tip .
16*. Care este formula nesaturrii echivalente?
ni (valena 2) ; b) 2 ni (valena 2) ;
a) 2
i
i

c)

2 ni (valena 2)
i

; d)

2 ni (valena 2)

2
17*. Structura unui compus organic arat:

; e)

2 ni (valena 2)
i

a) compoziia moleculei;
b) modul de legare a atomilor i aranjamentul spaial al acestora n molecul;
c) tipul i numrul atomilor ce compun molecula;
d) numrul de atomi din fiecare element ce particip la constituirea moleculei;
e) nici un rspuns nu este corect.
18*. Compusul cu formula molecular C4H8 poate avea:
a) caten saturat liniar;
b) caten nesaturat ciclic;
c) caten nesaturat liniar;
d) caten saturat ramificat;
e) nici un rspuns nu este corect.
19*. O hidrocarbur aciclic cu formula molecular C 9H18 conine trei atomi de carbon
primar i este denumit:
a) 2-metil-1-octen;
b) 1-octen;
c) 2-metil-2-octen;
d) 4-octen;
e) 2-octen.
20*. Care este substana cu formula molecular C6H12 ce are n structur doi atomi de
carbon cuaternar i patru atomi de carbon primar?
a) 2,3-dimetil-1-buten;
b) 2,3-dimetil-2-buten;
c) 3-metil-1-penten;
d) 4-metil-1-penten;
e) 1-hexen.
21*. Ci izomeri cu formula molecular C2H6O care s conin numai atomi de carbon
nular, exist?
a) 4; b) 2; c) 5; d) 1; e) 3.
22*. Alegei afirmaia incorect:
a) n compuii organici atomul de carbon este tetracovalent;
b) n compuii organici atomul de azot este tricovalent;
c) n compuii organici atomul de oxigen este monocovalent;
d) n compuii organici atomii de halogen i hidrogen sunt monocovaleni;
e) n compuii organici atomul de sulf este dicovalent.
23*. Geometria prezentat de metan este:
a) trigonal;
b) sferic;
c) tetraedric;
114

d) plan;
e) digonal.
24*. n dimetileter se ntlnesc doar:
a) atomi de carbon secundar;
b) atomi de carbon nular;
c) atomi de carbon cuaternar;
d) atomi de carbon primar;
e) atomi de carbon teriar.
25*. n stiren se gsesc:
a) doi atomi de carbon primar, apte teriari;
b) doi atomi de carbon primar, apte secundari;
c) un atom de carbon secundar, ase teriari i unul cuaternar;
d) un atom de carbon teriar, ase secundari, doi primari;
e) doi atomi de carbon cuaternar, apte secundari.
26*. Substana de mai jos conine urmtoarele tipuri de atomi de carbon:
2
C

1
CH3

3
CH

4
CH2

5
CH2

NH2

COOH
6

a) numai C1 este atom de carbon primar;


b) C1, C4 i C5 sunt atomi de carbon primar;
c) C6 este atom de carbon nular;
d) C2 este atom de carbon cuaternar;
e) C2 i C3 sunt atomi de carbon teriar.
27*. 1-Pentena conine urmtoarele tipuri de atomi de carbon:
a) un atom de carbon primar, trei atomi de carbon secundar, un atom de carbon teriar;
b) un atom de carbon primar, un atom de carbon secundar, trei atomi de carbon teriar;
c) un atom de carbon primar, doi atomi de carbon teriar, doi atomi de carbon cuaternar;
d) trei
atomi
de
carbon
primar,
un
atom
de
carbon
secundar,
un atom de carbon teriar;
e) un atom de carbon primar, doi atomi de carbon secundar, un atom de carbon teriar i
un atom de carbon cuaternar.
28*. n n-propilbenzen se ntlnesc atomi de carbon hibridizai:
a) sp;
b) sp, sp2;
c) sp2, sp3;
d) sp3;
e) sp2.
29*. n compusul de mai jos se gsesc:
C
C

C
C

C
C

a) trei atomi de C secundar;


b) ase atomi de C primar;
c) trei atomi de C cuaternar;
d) trei atomi de C teriar;
e) doi atomi de C cuaternar.
30*. Care este valoarea distanei interatomice ce corespunde unei legturi triple ntre doi
atomi de carbon?
115

a) 1,54 ;
b) 1,33 ;
c) 1,20 ;
d) 1,47;
e) 1,39 .
31*. n molecula 2,2,3-trimetilhexanului se gsesc:
a) cinci atomi de carbon primar, un atom de carbon teriar i un atom de carbon
cuaternar;
b) patru atomi de carbon primar, un atom de carbon secundar, un atom de carbon teriar
i doi atomi de carbon cuaternar;
c) cinci atomi de carbon primar, doi atomi de carbon secundar, un atom de carbon teriar
i un atom de carbon cuaternar;
d) patru atomi de carbon primar, un atom de carbon secundar, trei atomi de carbon
teriar;
e) patru atomi de carbon primar, un atom de carbon secundar, doi atomi de carbon teriar
i un atom de carbon cuaternar.
32*. Care este compusul cu N.E.= 4?
a) benzaldehida;
b) m-dinitrobenzenul;
c) acidul benzoic;
d) fenolul;
e) stirenul.
33*. Seria omoloag cuprinde:
a) termenii unei clase de compui care difer ntre ei printr-o grup metilen;
b) o serie de substane din aceeai clas n care doi termeni consecutivi difer printr-o
grup metil;
c) o serie de substane cu aceeai formul molecular, dar cu formule structurale
diferite;
d) o serie format din compui organici ciclici;
e) o serie de substane care conin aceeai grup funcional.
34*. Compusul H2C=C=C=CH-CH2-CH3 conine:
a) numr identic de atomi de C de un anumit tip;
b) trei tipuri de atomi de C;
c) numai atomi de C cuaternar;
d) numai atomi de secundar;
e) atomi de carbon primar, secundar, teriar i cuaternar.
35*. Care formul molecular nu i gsete corespondentul n realitate?
a) C6H7N;
b) C4H10N;
c) C10H7O4N2Br;
d) C8H9N;
e) C5H10NCl.
36*. Dintre formulele moleculare C10H9O2N(A);C7H12O2Cl (B);C6H6O2Cl2 (C); C6H4O2N2 (D)
exist n realitate:
a) A, B, C, D;
b) A, B, D;
c) A, C, D;
d) A, B, C;
e) B, C, D.
37*. Care din compuii de mai jos conin atomi de carbon n toate strile de hibridizare?
a) 1,2-butadiena;
b) 1,3-butadiena;
116

c) 2-butina;
d) ciclobutena;
e) ciclobutadiena.
38*. Specificai raportul dintre numrul electronilor neparticipani i cel al electronilor
din compusul de mai jos:
COOH
HO

CH2

CH NH2

HO

a) 7:4;
b) 9:4;
c) 8:3;
d) 4:9;
e) 4:7.
39*. Precizai numrul atomilor de carbon nular, primar, secundar, teriar i cuaternar din
compusul cu structura de mai jos:
CH3

CH

CH3
CH3

OH

a) 1, 2, 3, 4, 0;
b) 0, 3, 4, 3, 0;
c) 1, 3, 2, 2, 2;
d) 0, 2, 3, 2, 3;
e) 0, 2, 4, 2, 0.
40*. n ce tip de orbital se afl electronii neparticipani ai atomului de azot din acrilonitril,
respectiv ai atomului de oxigen din acetofenon?
a) s, p;
b) sp, sp;
c) sp, sp2;
d) sp3, sp3;
e) sp3, sp2.
41*. Care este formula albastrului de Berlin?
a) Fe4[Fe(CN)6]3;
b) [Cu(NH3)4](OH)2;
c) [Cu(NH3)2]Cl;
d) [Ag(NH3)2]NO3;
e) Na4[Fe(CN)6].
42*. Dup oxidarea substanelor organice, n diverse condiii catalitice, n vederea analizei
elementale cantitative, carbonul apare ca:
a) monoxid de carbon;
b) negru de fum;
c) dioxid de carbon;
d) gaz de sintez;
e) acid carbonic.
43*. Identificarea atomului de carbon din compuii organici se realizeaz prin nclzire cu:
a) sodiu metalic;
b) oxid de cupru;
c) acetat de plumb;
d) azotat de argint;
117

e) azotat de sodiu.
44*. Identificarea halogenilor din compuii organici se face prin:
a) nclzirea substanei cu ap oxigenat i o pictur de clorur feric;
b) nclzirea n flacr a substanei cu oxid de cupru;
c) mineralizarea substanei cu sodiu metalic i tratarea soluiei obinute cu soluie de
acetat de plumb;
d) mineralizarea substanei cu sodiu metalic i tratarea soluiei obinute cu soluie de
hidroxid de calciu;
e) mineralizarea substanei cu sodiu neoxidat i tratarea soluiei obinute cu soluie de
azotat de argint.
45*. Identificarea azotului din compuii organici se face prin:
a) mineralizarea substanei cu sodiu i tratarea soluiei obinute cu azotat de argint;
b) nclzirea substanei cu oxid de cupru;
c) mineralizarea substanei cu sodiu neoxidat, tratarea soluiei obinute cu sulfat feros i
apoi cu soluie de clorur feric;
d) arderea substanei n flacr, pe o lam de cupru oxidat;
e) nclzirea substanei cu sodiu.
46*. Identificarea halogenilor din compuii organici se face sub form de:
a) hidracizi;
b) halogenuri de bariu;
c) precipitate de halogenuri de argint;
d) halogenuri de calciu;
e) halogenuri de argint colorate, solubile n mediul de reacie.
47*. Care este afirmaia incorect?
a)
b)
c)
d)
e)

sulful, sub form de sulfur de sodiu, se identific cu azotat de argint;


azotul se identific sub form de albastru de Berlin;
halogenii, sub form de halogenur de sodiu, se identific cu azotat de argint;
sulful, sub form de sulfur de sodiu, se identific cu azotat de plumb;
carbonul i hidrogenul se identific prin formarea de dioxid de carbon i ap, la
nclzire cu CuO.
48*. Dintre afirmaiile de mai jos care este cea incorect?
a) enantiomerii sunt molecule chirale;
b) un obiect ce nu se suprapune cu imaginea sa n oglind se numete chiral;
c) un amestec racemic este optic activ;
d) izomerii geometrici se mai numesc diastereoizomeri;
e) izomerii optici sunt caracterizai de prezena atomilor de carbon asimetrici.
49*. Cte aldehide izomere cu formula molecular C8H8O se pot scrie?
a) 7; b) 4; c) 1; d) 2; e) 5.
50*. Cte diene cu formula molecular C5H8 se pot scrie?
a) 5; b) 3; c) 6; d) 4; e) 7.
51*. Numrul dienelor care formeaz prin hidrogenare 2-metilpentan este :
a) 5; b) 3; c) 6; d) 4; e) 2.
52*. Numrul dienelor ce corespund formulei moleculare C4H6 este:
a) 1; b) 3; c) 2; d) 4; e) 5.
53*. Care dintre alcadienele de mai jos are doi atomi de carbon cuaternar?
118

a) 2,3-heptadiena;
b) 4,4-dimetil-1,2-pentadiena;
c) 1,6-heptadiena;
d) 5-metil-1,3-hexadiena;
e) 3,3-dimetil-1,4-pentadiena.
54*. Ci izomeri cu formula molecular C10H7X se pot scrie?
a) 1; b) 3; c) 2; d) 6; e) 4.
55*. Numrul de amine aromatice primare cu formula molecular C8H11N este:
a) 9; b) 6; c) 7; d) 5; e) 8.
56*. Numrul de amine primare corespunztoare formulei moleculare C5H13N este:
a) 11; b)5; c) 4; d) 6; e) 7.
57*. Izomerii sunt compui cu:
a) aceeai formul structural i proprieti identice;
b) aceeai formul molecular dar proprieti diferite;
c) aceeai formul molecular i proprieti identice;
d) aceeai formul molecular dar structuri moleculare i proprieti diferite;
e) aceeai formul molecular i aceeai structur.
58*. Care este structura ce prezint izomerie geometric?
a) Cl

CH

CH3;

c) CH2

CH2 CH3

b) CH3

CH

CH

CH3;

CH3 CH3

CH2;

d) CH3

CH2 ;

CH

Cl

CH3

e) nici una.

59*. Ce relaie exist ntre urmtoarele structuri?


CH3

CH2

CH

CH3

CH2

CH2 CH3

CH

CH3

CH2 CH3
CH3

CH3

CH

CH3

CH2

CH2

CH3

CH

CH2

CH3

CH3 CH2

CH3

a) sunt izomeri de poziie;


b) sunt identice;
c) sunt izomeri geometrici;
d) sunt izomeri de caten;
e) nici o relaie.
60*. Dintre alchenele de mai jos prezint izomerie geometric:
a) 2-metil-2-heptena;
b) 2,4-dimetil-2-hexena;
c) 4-metil-1-heptena;
d) 2,3-dimetil-2-hexena;
e) 3,4-dimetil-2-hexena.
61*. Se dau urmtoarele structuri:

119

F
C

Cl

C
I

COOH

O2 N

H3C

Cl

H3 C

CH3

C
II

H
C

C
NH2

III

ZH = 1, ZN = 7 ;
ZC = 6 , ZF = 9 ;
ZO = 8, ZCl = I7.

Care sunt izomerii de tip Z?


a) I;
b) II;
c) I, II i III;
d) II i III;
e) I i III.
62*. Care sunt izomerii trans?
H3C
H

C
I

CH3
C2H5

H3C
H

C
II

COOH H3C

CH3

ZH = 1

ZC = 6

ZO = 8

ZF = 9

C
III

a) I i III;
b) II i III;
c) I i II;
d) III;
e) I.
63*. Denumirea stereochimic a compusului de mai jos este:
H3C
H

ZH = 1

Cl
C

C
CH2

CH2

COOH

ZC = 6

ZCl = 17 ZO = 8

a) acid E-3-cloro-4-hexenoic;
b) acid 3-cloro-hexenoic;
c) acid Z-4-cloro-4-hexenoic;
d) acid E-4-cloro-4-hexenoic;
e) acid Z-3-cloro-4-hexenoic.
64*. Pornind de la formula molecular C3H4X2, ci izomeri geometrici se pot scrie?
a) 2; b) 3; c) 5; d) 4; e) 6.
65*. Numrul izomerilor aciclici cu formula molecular C6H10, ce au cte doi atomi de
carbon cuaternar este:
a) 4; b) 6; c) 5; d) 7; e) 3.
66*. Izomerul cu formula C6H13Cl care rmne neschimbat la tratarea cu o soluie de KOH
alcoolic este:
a) 2-clorohexan;
b) 1-clorohexan;
c) 1-cloro-2,2-dimetilbutan;
d) 3-clorohexan;
e) 1-cloro-3,3-dimetilbutan.
67*. Ci izomeri geometrici E-Z prezint urmtoarea structur?
CH3-CH2-CH=CH-CH2-CH=CH2
a) 4; b) 2; c) 5; d) 6; e) 3.
68*. Ci izomeri geometrici E-Z prezint urmtoarea structur?
CH2=CH-CH2-CH2-CH=CH2
a) 3; b) 4; c) 2; d) 5; e) nici unul.
69*. Ce relaie exist ntre formulele structurale de mai jos?
120

CH3
CH3
CH3

CH2

CH2
CH3

H3C

CH3

CH3

CH2

CH3

CH2
C

CH2

CH3

CH3
I

CH3
II

CH3
III

CH3

CH2

CH2

CH2

C3H7

CH3

C3H7

a) izomerie de caten;
b) izomerie de funciune;
c) izomerie de poziie;
d) nici o relaie;
e) izomerie steric.
71*. Ce relaie exist ntre structurile?

CH2

CH3

CH2

CH2

CH3

a) sunt izomeri de caten;


b) sunt izomeri sterici;
c) sunt izomeri de poziie;
d) sunt omologi;
e) nici o relaie.
72*. Ce relaie exist ntre urmtoarele structuri?
CH3
CH

CH3

CH2

CH3

CH3

CH2

a) II i III corespund unor izomeri de caten;


b) reprezint aceeai substan, 3,3-dimetilhexanul;
c) reprezint 4 izomeri de caten ai heptanului;
d) IV reprezint 1,2,2,3-tetrametilpropanul;
e) reprezint aceeai substan, 3,3-dimetilpentanul.
70*. Ce relaie exist ntre structurile?
CH3

CH3 CH3
CH

CH3 CH2

CH3
CH3

CH3

CH

CH2

CH3

a) izomerie de caten;
b) izomerie de poziie;
c) izomerie steric;
d) structuri identice;
e) nu exist nici o relaie.
73*. Ce relaie exist ntre urmtoarele structuri?

121

CH3

CH2
IV

CH3

COOH

COOH

COOH
COOH

COOH
COOH

a) izomerie de poziie;
b) izomerie de caten;
c) structuri identice;
d) stereoizomerie;
e) nici o relaie.
74*. Dintre compuii de mai jos, care este cel care prezint izomerie geometric?
a) meta-diclorobenzenul;
b) 1,3-diclorobutanul;
c) para-diclorobenzenul;
d) 1,1-diclorociclobutanul;
e) 1,2-diclorociclopropanul.
75*. Ci stereoizomeri prezint 4-bromo-3-heptena?
a) 1; b) 3; c) 2; d) 5; e) nici unul.
76*. Ci izomeri geometrici de tip E-Z prezint 1,5-heptadiena?
a) 4; b) 2; c) 3; d) 5; e) nici unul.
77*. Ciclobutanul si 2-metilpropena sunt:
a) izomeri de functiune;
b) izomeri de pozitie;
c) izomeri de catena;
d) izomeri geometrici;
e) izomeri sterici.
78*. Ci izomeri corespund formulei moleculare C 7H8O (I) i ci dintre acetia nu
reacioneaz cu NaOH (II)?
a) I 4; II 4;
b) I 5; II 3;
c) I 5; II 2;
d) I 3; II 3;
e) I 4; II 3.
79*. Acetona i 2-propenolul sunt:
a) izomeri geometrici;
b) izomeri de poziie;
c) izomeri de caten;
d) tautomeri;
e) izomeri sterici.
80*. Care din alchinele de mai jos conduce la un compus cu un atom de carbon chiral prin
reacia Kucerov?
a) 4-metil-2-pentina;
b) 3-pentina;
c) 2-pentina;
d) 3-metil-1-pentina;
e) 4-metil-1-pentina.
81*. Numrul minim de atomi de carbon pentru ca o alchin s prezinte izomerie optic este:
a) 4; b) 6; c) 5; d) 7; e) 8.
122

82*. Antipozii optici se deosebesc prin:


a) proprietile lor chimice;
b) punctele de topire;
c) punctele de fierbere;
d) densitate i solubilitate;
e) sensul n care rotesc planul luminii polarizate, avnd acelai unghi de rotaie.
83*. Care este afirmaia corect referitoare la diastereoizomeri?
a) au aceleai proprieti chimice;
b) au aceeai activitate optic;
c) au configuraii diferite i proprieti fizico-chimice diferite;
d) au aceleai proprieti fizice;
e) sunt optic inactivi.
84*. O substan optic activ ce prezint trei atomi de carbon asimetrici cu substitueni diferii
poate prezenta:
a) dou perechi enantiomeri;
b) dou forme mezo;
c) o pereche de enantiomeri;
d) trei diastereoizomeri;
e) patru perechi de enantiomeri.
85*. Atomul de carbon asimetric are: 2 (I), 3 (II), 4 (III) substitueni diferii i este
caracterizat de starea de hibridizare: sp3 (IV), sp2 (V), sp (VI). Rspunsul corect este:
a) II, IV;
b) III, VI;
c) III, IV;
d) I, IV;
e) II, V.
86*. Ce relaie exist ntre structurile de mai jos?
COOH

COOH

Cl

Cl

OH

OH

CHO

CH2OH

a) izomerie de caten;
b) izomerie de poziie;
c) nici o relaie;
d) enantiomerie;
e) diastereoizomerie.
87*. Se dau urmtorii compui:

123

Cl

C
Cl

Cl

CHO

Cl

II

CHO

CHO

CHO

OH

OH

HO

HO

OH

OH

HO

OH

CH2OH
III

CHO
IV

CH2OH
V

CH2OH
VI

Care este afirmaia incorect?


a) structurile V i VI sunt diastreoizomeri;
b) structurile IV i V reprezint o pereche de enantiomeri;
c) structurile I i II sunt stereoizomeri cis-trans;
d) structurile III i V constituie o pereche de enantiomeri;
e) structurile V i VI nu sunt mezoforme.
88*. Ce relaie exist ntre urmtoarele structuri?
CHO

CHO

OH

HO

OH

OH

CH2OH

CH2OH

a) izomerie de poziie;
b) structuri identice;
c) enantiomerie;
d) diastereoizomerie;
e) nici o relaie.
89*. Ci stereoizomeri sunt posibili pentru 1,3-dibromo-1-hexen?
a) 3; b) 4; c) 5; d) 6; e) 2.
90*. Ci stereoizomeri prezint 2,4-dimetil-2-pentena?
a) 4 ;b) 2 ; c) 3; d) 6; e) nici unul.
91*. Numrul minim de atomi de carbon pe care trebuie s-i conin o aldehid alifatic simpl
pentru a fi optic activ este:
a) 6; b) 7; c) 8; d) 4; e) 5.
92*. 3,4-Dibromohexanul:
a) prezint doar 2 stereoizomeri;
b) prezint 4 stereoizomeri;
c) prezint mezoform;
d) nu prezint mezoform;
e) nu prezint stereoizomeri.
93*. Ci enantiomeri prezint acidul 2,3,4-triclorobutanoic?
a) 8; b) 6; c) 4; d) 2; e) nici unul.
94*. Alcanul cu cel mai mic numr de atomi de carbon care prin monoclorurare devine
optic activ este:
a) izobutanul;
b) propanul;
c) 2-metilbutanul;
124

d) neopentanul;
e) n-butanul.
95*. Care este amina ce prezint un atom de carbon asimetric?
a) metil-izopropilamina;
b) metil-izobutilamina;
c) dimetil-ter-butilamina;
d) dimetil-sec-butilamina;
e) metil-n-butilamina.
96*. Acidul tartric (acid 2,3-dihidroxibutandioic):
a) prezint 8 enantiomeri;
b) prezint 2 enantiomeri;
c) prezint 6 enantiomeri;
d) prezint 4 enantiomeri;
e) nu este optic activ.
97*. Care din compuii de mai jos prezint doi enantiomeri i o mezoform?
a) acidul -cloropropionic;
b) 2,3-dicloropentanul;
c) acidul 2,3-diclorobutandioic;
d) acidul clorosuccinic;
e) acidul lactic.
98*. Alegei afirmaia adevrat referitoare la aminoacidul cistein:
a) prezint doi enantiomeri;
b) este optic inactiv;
c) are n molecul o grupare hidroxil;
d) prezint doi atomi de carbon chiral;
e) prezint o mezoform.
99*. Ce reprezint structurile de mai jos?
CHO
H

OH

HO

CHO

CHO
HO

OH

CHO

a) anomeri;
b) enantiomeri;
c) diastereoizomeri;
d) mezoforme;
e) tautomeri.
100. Mineralizarea unei substane organice cu sodiu neoxidat se realizeaz n vederea
identificrii:
a) bromului;
b) sulfului;
c) clorului;
d) carbonului;
e) azotului.
101. Identificarea hidrogenului din compuii organici se face prin:
a) nclzirea substanei cu sodiu metalic;
125

b) nclzirea substanei cu oxid de cupru;


c) tratarea soluiei obinut la mineralizarea substanei cu o soluie de clorur de bariu;
d) tratarea substanei cu clorur feric;
e) observarea picturilor de ap pe pereii reci ai eprubetei.
102. O caten cu 4 atomi de carbon poate fi:
a) ciclic;
b) liniar;
c) saturat;
d) ramificat;
e) numai liniar.
103. Criteriile ce stau la baza verificrii validitii unei formule moleculare sunt:
a) suma covalenelor elementelor componente dintr-un compus organic s fie numr impar;
b) nesaturarea echivalent poate lua orice valoare;
c) nesaturarea echivalent s aib numai valori ntregi i pozitive;
d) suma covalenelor elementelor componente dintr-un compus organic s fie numr par;
e) nesaturarea echivalent s aib valori ntregi.
104. Formulele moleculare ce corespund unor substane reale sunt:
a) C7H7Cl3;
b) C6H7O3NS;
c) C6H6O3NS;
d) C4H11O2;
e) C4H4O3.
105. Compuii cu N.E. = 3 sunt:
a) ciclobutena;
b) aldehida crotonic;
c) acidul acrilic;
d) vinilacetilena;
e) ciclobutadiena.
106. Formulele moleculare ce corespund unor substane reale sunt:
a) C10H7O2;
b) C4H10N;
c) C5H10NCl;
d) C6H6O2Cl;
e) C5H10N2Cl2.
107. Care sunt afirmaiile incorecte?
a) atomii cu covalena cel puin doi pot forma legturi covalente duble;
b) oricare din atomii elementelor organogene pot forma legturi covalente duble;
c) atomii cu covalena cel puin trei pot forma legturi covalente triple;
d) atomii cu covalena doi pot forma legturi covalente triple;
e) oricare din atomii elementelor organogene pot forma legturi covalente triple.
108. Referitor la legtura covalent, care sunt afirmaiile corecte?
a) legtura covalent este dirijat n spaiu pe direcii bine determinate;
b) legturile covalente fac ntre ele unghiuri constante pentru o substan dat;
c) atomii legai prin legturi covalente sunt situai la distane definite i caracteristice;
d) legturile covalente sigma () se formeaz prin punerea n comun a cte doi electroni
de ctre fiecare atom participant la legtur;
e) legturile covalente sigma () se formeaz prin punerea n comun a cte unui electron
de ctre fiecare atom participant la legtur.
109. Care sunt afirmaiile incorecte referitoare la legtura dubl?
a) se realizeaz prin punerea n comun a cte unui electron din partea fiecruia dintre cei
doi atomi identici sau diferii;
126

b) prezint dou dublete electronice de legtur i ;


c) atomul de carbon participant la legtura dubl prezint starea de hibridizare sp2;
d) unghiul orbitalilor de legtur este 1800;
e) unghiul orbitalilor de legtur este 1200.
110. Afirmaiile incorecte cu privire la legtura sunt:
a) se formeaz prin ntreptrunderea lateral a orbitalilor p nehibridizai monoelectronici;
b) permite rotirea atomilor n jurul legturii C=C;
c) nu permite rotirea atomilor n jurul legturii C=C;
d) mrete distana dintre atomii participani la formarea legturii duble;
e) micoreaz distana dintre atomii participani la formarea legturii duble.
111. n compusul cu formula molecular C6H10 pot exista:
a) o legtur tripl i legturi simple;
b) doar legturi simple;
c) doar legturi duble;
d) doar legturi triple;
e) dou legturi duble i legturi simple.
112. n compuii saturai, atomul de carbon este caracterizat de:
a) simetrie trigonal a orbitalilor de legtur;
b) simetrie tetraedric a orbitalilor de legtur;
c) unghiul de 109o28' ntre valene;
d) simetrie digonal a orbitalilor de legtur;
e) hibridizare sp3.
113. Atomul de carbon particip la formarea de covalene n stare:
a) de hibridizare sp3;
b) nehibridizat;
c) de hibridizare sp;
d) de hibridizare sp2;
e) fundamental.
114. Atomul de carbon ce particip la formarea unei legturi duble prezint:
a) hibridizare sp2;
b) hibridizare sp;
c) simetrie tetraedric a orbitalilor de legtur;
d) simetrie trigonal a orbitalilor de legtur;
e) hibridizare sp3.
115. Atomul de carbon ce particip la formarea legturii triple prezint:
a) simetrie digonal a orbitalilor de legtur;
b) unghiul orbitalilor de legtur de 180o;
c) unghiul orbitalilor de legtur de 109o28';
d) unghiul orbitalilor de legtur de 120o;
e) hibridizare sp.
116. Afirmaiile incorecte referitoare la compusul cu formula C6H5-CH2-CH2-CN sunt:
a) atomii de carbon din compus sunt caracterizai de strile de hibridizare sp2 i sp3;
b) are un atom de carbon primar, un atom de carbon secundar, cinci atomi de carbon
teriar i un atom de carbon cuaternar;
c) electronii neparticipani ai atomului de azot se afl ntr-un orbital hibridizat sp;
d) atomii de carbon din compus sunt caracterizai de strile de hibridizare sp, sp2 i sp3;
e) electronii neparticipani ai atomului de azot se afl ntr-un orbital hibridizat sp3.
117. Pot fi unii prin legtur tripl:
a) doi atomi de carbon;
b) doi atomi de oxigen;
c) un atom de carbon i un atom de azot;
d) un atom de carbon i un atom de oxigen;
127

e) un atom de azot i un atom de oxigen.


118. Care sunt substanele cu legtur ionic?
a) etanoat de etil;
b) fenoxid de sodiu;
c) acetat de etil;
d) etoxid de sodiu;
e) palmitat de sodiu.
119. Ce compui prezint numai atomi de carbon primar?
a) dietileter;
b) etilmetileter;
c) dietilamin;
d) metiletilamin;
e) fenilmetilamina.
120. Compuii ce conin atomi de carbon cuaternar sunt:
a) 2-cloro-2-metilpropanul;
b) metilciclohexanul;
c) 1-metilciclohexena;
d) o-xilenul;
e) p-toluidina.
121. Prezint activitate optic:
a) serina;
b) alcoolul izopropilic;
c) 1,1-diiodo-2-pentena;
d) acidul tartric (acid 2,3-dihidroxisuccinic);
e) 2,3-dibromobutanul.
122. Alegei afirmaiile incorecte referitoare la compuii 1,3-pentadien (A), 1-pentin (B), 3metil-1-butin (C), propanon (D), alcool alilic (E):
a) A i B sunt izomeri de funciune;
b) B i C sunt izomeri de caten;
c) D i E sunt izomeri de funciune;
d) D i E sunt izomeri de poziie;
e) B i C sunt izomeri de poziie.
123. Substana cu formula molecular C6H14O poate fi:
a) o ceton;
b) o aldehid;
c) un eter;
d) un alcool;
e) un alcool nesaturat.
124. Care sunt afirmaiile corecte?
a) acetaldehida i alcoolul vinilic sunt tautomeri;
b) -alanina i -alanina sunt izomeri de poziie;
c) alcoolul etilic i dimetileterul sunt izomeri de funciune;
d) -alanina i -alanina sunt izomeri sterici;
e) propanona i 1-propenolul sunt izomeri de funciune.
125. Compuii ce prezint izomerie geometric sunt:
a) CH3-CH=CH-CH2- CH2-CH3;

128

b) CH3

CH

CH3 ;

C
Cl

c) CH2

CH

CH2 ;

CH

NH2

d) CH3

NH2
CH2

CH2 ;

C
Cl

e) CH3-CH=CH-Cl.
126. Sunt izomeri geometrici E:
H

a)

H3C

c)

Cl
C

b)

H3C
H

Cl
C

d)

Cl
C

ZH = 1

ZC = 6

ZCl = 17 ZF = 9

F
H

CH3

Cl
C

e)

CH3

Cl
C

CH3

127. Izomerie geometric E-Z prezint:


a) 3-metil-1-pentena;
b) 1,3-pentadiena;
c) acidul -fenil-propenoic;
d) 1,3-butadiena;
e) 2-butenal.
128. Ce fel de izomerie prezint 1-cloro-2-bromo-2-butena?
a) cu deosebiri de configuraie;
b) geometric de tip E-Z;
c) de conformaie;
d) de caten;
e) optic.
129. Formulele prezentate mai jos pot fi considerate:
CH3

CH2

CH2

CH2

CH3

CH2

CH

O
I

CH2
II

CH2

CH2

CH2

OH

O
CH3

CH2

O
IV

CH2

CH2

CH2

CH3

III

a) patru izomeri de funciune cu formula molecular C6H12O;


b) patru substane diferite: o ceton saturat, un alcool nesaturat, un eter ciclic i un
eter aciclic;
c) I i III sunt izomeri de funciune;
d) II prezint izomerie geometric;
e) I i II sunt izomeri de funciune.
130. Alchinele sunt izomeri de funciune cu:
a) alcadienele;
b) arenele;
129

c) cicloalchenele;
d) cicloalcanii;
e) alchenele.
131. Prin ce se caracterizeaz enantiomerii?
a) au proprieti fizice diferite;
b) au proprieti fizice identice;
c) sunt unul fa de cellalt ca un obiect cu imaginea sa n oglind;
d) sunt perechi de antipozi, cu proprieti chimice diferite;
e) sunt perechi de izomeri optici ce difer prin sensul n care rotesc planul luminii
polarizate.
132. Care sunt afirmaiile adevrate referitoare la amestecurile racemice i mezoforme?
a) mezoformele sunt optic active;
b) mezoformele nu pot fi scindate n antipozi optici;
c) racemicii se pot separa n antipozi optici;
d) racemicii nu pot fi separai n enantiomeri;
e) mezoformele se pot scinda n enantiomeri.
133. Alegei afirmaiile corecte:
a) diastereoizomerii pot avea doi sau mai muli atomi de carbon chiral;
b) amestecurile racemice sunt optic active;
c) diastereoizomerii au proprieti fizice i chimice identice;
d) mezoformele sunt active din punct de vedere optic, datorit existenei unui plan de
simetrie;
e) diastereoizomerii au proprieti fizice i chimice diferite.
134. Care sunt compuii ce prezint izomerie optic?
a) acidul oxalic;
b) acidul glutamic;
c) acidul lactic;
d) acid asparagic;
e) acidul 2-metilbutanoic.
135. Care sunt afirmaiile incorecte referitoare la structurile ce urmeaz?
COOH

COOH

COOH

H2N

NH2

Cl

Cl

CH2OH
I

H2N

Cl

CH2OH
III

CH2OH
II
COOH

COOH

Cl

Cl

Cl

Cl

COOH
IV

COOH
V

a) I i II alctuiesc o pereche de enantiomeri;


b) I cu III i II cu IV sunt diastereoizomeri;
c) IV i V sunt mezoforme;
d) I i II sunt diastereoizomeri;
e) IV i V sunt aceeai substan, acidul 2,3-diclorobutandioic.
136. Activitate optic prezint:
130

a) sec-butilamina;
b) dimetil-izopropilamina;
c) metil-sec-butilamina;
d) 2-pentanamin;
e) dimetil-sec-butilamina.
137. Compusul cu formula de mai jos prezint:
HOOC

CH

CH

Cl

OH

COOH

a) un plan de simetrie n molecula sa;


b) o form mezo i o pereche de enantiomeri;
c) dou amestecuri racemice;
d) patru enantiomeri;
e) patru perechi de diastereoizomeri.
138. Un compus cu n atomi de carbon chiral poate prezenta:
a) cel mult 2n/2 perechi de enantiomeri;
b) 2n-1enantiomeri;
c) cel mult 2n enantiomeri;
d) cel puin 2n enantiomeri;
e) 2n+1 enantiomeri.
139. Care sunt compuii ce pot prezenta mezoforme?
a) acidul 2,3-dihidroxibutandioic;
b) 3-bromo-2-butanolul;
c) 2,3-dibromopentanul;
d) 2,3-dimetilpentanul;
e) 2,3-dihidroxibutanul.
140. n molecula 2,4-dimetil-2-hexenei se gsesc:
a) un atom de carbon secundar;
b) un atom de carbon cuaternar;
c) 3 atomi de carbon cuaternar;
d) 2 atomi de carbon teriar;
e) 4 atomi de carbon primar.

Rspunsuri:
1. c
2. d
3. a
4. c
131

5. e
6. c
7. d
8. a
9. c
10. b
11. c
12. c
13. e
14. b
15. a
16. d
17. b
18. c
19. c
20. b
21. d
22. c
23. c
24. b
25. c
26. d
27. a
28. c
29. b
30. c
31. c
32. d
33. a
34. e
35. b
36. c
37. a
38. b
39. b
40. c
41. a
42. c
43. b
44. e
45. c
46. c
47. a
48. c
49. b
50. e
51. c
52. c
53. b
54. c
55. a
56. a
132

57. d
58. e
59. b
60. e
61. d
62. d
63. c
64. e
65. d
66. c
67. b
68. e
69. e
70. d
71. d
72. d
73. a
74. e
75. c
76. b
77. a
78. c
79. d
80. d
81. b
82. e
83. c
84. e
85. c
86. c
87. b
88. d
89. b
90. e
91. e
92. c
93. c
94. e
95. d
96. b
97. c
98. a
99. b
100. a, b, c, e
101. b, e
102. a, b, c, d
103. c, d
104. a, b, e
105. d, e
106. c, e
107. b, d, e
108. a, b, c, e
133

109. a, d
110. b, d
111. a, e
112. b, c, e
113. a, c, d
114.a, d
115. a, b, e
116. a, b, e
117. a, c
118. b, d, e
119. a, c
120. c, d, e
121. a, d, e
122. d, e
123. c, d
124. a, b, c, e
125.a, b, c, e
126. a, c
127. b, c, e
128. a, b
129. b, e
130. a, c
131. b, c, e
132. b, c
133. a, e
134. b, c, d, e
135. b, d
136. a, c, d, e
137. c, d, e
138. a, c
139. a, e
140. a, b, d, e

134