Sunteți pe pagina 1din 290

Mihai DEJU

(coordonator)
Daniel BOTEZ  Marcela Cornelia DANU  Mircea MUNTEAN
Romic ADAM  Ionela Cristina BREAHN - PRAV
Iulia Andreea BUCUR  Simona Elena DRAGOMIRESCU
Doina PCURARI  Aristia ROTIL  Daniela Cristina SOLOMON
Ion UUEANU

TESTE GRIL
PENTRU EXAMENUL DE LICEN
Programul de studii

Contabilitate i Informatic de Gestiune


Sesiunea 2015

REFERENI TIINIFICI:
Prof. univ. Dr. Ioan ANDONE, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iai
Conf. univ. Dr. Radu FLOREA, Universitatea George Bacovia din Bacu

AUTORI:
Prof. univ. Dr. Mihai DEJU (coordonator):
Contabilitate consolidat, Contabilitate aprofundat
Conf. univ. Dr. Daniel BOTEZ:
Audit financiar
Conf. univ. Dr. Marcela-Cornelia DANU:
Microeconomie
Conf. univ. Dr. Mircea MUNTEAN:
Gestiune financiar
Lect. univ. Dr. Romic ADAM:
Sisteme informatice de gestiune
Lect. univ. Dr. Ionela Cristina BREAHN-PRAV:
Contabilitatea persoanelor fr scop patrimonial
Lect. univ. Dr. Iulia Andreea BUCUR:
Finane publice, Gestiune financiar
Lect. univ. Dr. Simona Elena DRAGOMIRESCU:
Bazele contabilitii, Control de gestiune
Lect. univ. Dr. Doina PCURARI:
Contabilitate i gestiune fiscal
Lect. univ. Dr. Aristia ROTIL:
Contabilitate financiar I, Contabilitate financiar II, Contabilitate de gestiune
Lect. univ. Dr. Daniela Cristina SOLOMON:
Analiz economico-financiar I , Analiz economico-financiar II
Lect. univ. Dr. Ion UUEANU:
Dreptul afacerilor
Descrierea CIP a Bibliotecii Naionale a Romniei
Teste gril pentru examenul de licen : programul de studii C.I.G. :
sesiunea 2015 / Mihai Deju (coord.), Daniel Botez, Marcela Cornelia
Danu, ... ; ref. t.: prof. univ. dr. Ioan Andone, conf. univ. dr. Radu
Florea. - Bacu : Alma Mater, 2015
Bibliogr.
ISBN 978-606-527-459-4

I. Deju, Mihai (coord.)


II. Botez, Daniel
III. Danu, Marcela-Cornelia
IV. Andone, Ioan (ref. t.)
V. Florea, Radu (ref. t.)
657(075.8)(079.1)

Mihai DEJU
(coordonator)
Daniel BOTEZ  Marcela Cornelia DANU  Mircea MUNTEAN
Romic ADAM  Ionela Cristina BREAHN - PRAV
Iulia Andreea BUCUR  Simona Elena DRAGOMIRESCU
Doina PCURARI  Aristia ROTIL  Daniela Cristina SOLOMON
Ion UUEANU

TESTE GRIL
PENTRU EXAMENUL DE LICEN
Programul de studii

Contabilitate i Informatic de Gestiune


Sesiunea 2015

Editura ALMA MATER


BACU, 2015

CUPRINS

Modulul 1.
BAZELE CONTABILITII................................................................................

Modulul 2.
MICROECONOMIE..................................................................................................

15

Modulul 3.
FINANE PUBLICE................................................................................................

23

Modulul 4.
CONTABILITATE FINANCIAR I..................................................................

33

Modulul 5.
DREPTUL AFACERILOR.....................................................................................

55

Modulul 6.
CONTABILITATE FINANCIAR II.................................................................

61

Modulul 7.
GESTIUNE FINANCIAR....................................................................................

83

Modulul 8.
CONTABILITATE CONSOLIDAT.................................................................

97

Modulul 9.
CONTABILITATE I GESTIUNE FISCAL................................................

123

Cuprins

Modulul 10.
CONTABILITATE DE GESTIUNE...................................................................

141

Modulul 11.
CONTABILITATE APROFUNDAT...............................................................

161

Modulul 12.
ANALIZ ECONOMICO-FINANCIAR I......................................................

181

Modulul 13.
SISTEME INFORMATICE DE GESTIUNE..................................................

199

Modulul 14.
CONTROL DE GESTIUNE..................................................................................

217

Modulul 15.
ANALIZ ECONOMICO-FINANCIAR II....................................................

243

Modulul 16.
AUDIT FINANCIAR...............................................................................................

261

Modulul 17.
CONTABILITATEA PERSOANELOR FR SCOP PATRIMONIAL... 273

Soluiile testelor..............................................................................................

285

Modulul 1
BAZELE CONTABILITII
1. Bilanul, contul i balana de verificare reprezint:
a) procedee comune tuturor tiinelor;
b) procedee ale metodei contabilitii comune i altor discipline
economice;
c) procedee specifice metodei contabilitii.
2. n categoria procedeelor metodei contabilitii comune i altor
discipline economice se ncadreaz:
a) balana de verificare;
b) inventarierea;
c) observaia.
3. Structurile bilanului, cu ajutorul crora este reflectat poziia
financiar a ntreprinderii, sunt:
a) active, datorii i capitaluri proprii;
b) cheltuieli i venituri;
c) debit i credit.
4. n cadrul bilanului contabil, elementele care sunt prezentate dup
destinaie i n ordinea invers a lichiditii sunt:
a) activele;
b) datoriile;
c) capitalurile proprii.
5. Ordinea de dispunere a poziiilor bilaniere n pasiv, n cadrul
bilanului contabil, este:
a) ordinea invers lichiditii activelor;
b) ordinea exigibilitii activelor;
c) ordinea invers a exigibilitii surselor.
7

Modulul 1. Bazele contabilitii

6. Ecuaia Activ = Capital propriu + Datorii este specific bilanului


sub form de:
a) tabel cu dou seciuni separate;
b) list sau diferen;
c) ambele variante de mai sus.
7. Ecuaia specific bilanului sub form de list sau diferen este:
a) Activ + Datorii = Capital propriu;
b) Activ - Datorii = Capital propriu;
c) Activ = Capital propriu Datorii.
8. Creterea simultan, cu aceeai mrime, a unui element de activ i a
unui element de pasiv, se ncadreaz n tipul de modificare bilanier:
a) A-X=P-X;
b) A+X-X=P;
c) A+X=P+X.
9. n urma tipului de modificare bilanier A+X-X=P (creterea unui
element de activ concomitent cu micorarea cu aceeai mrime a unui
element tot de activ), totalul bilanului:
a) nu se modific;
b) crete;
c) scade.
10. Presupunem urmtoarea operaie economico-financiar: Se pltesc
datoriile fa de furnizori cu disponibiliti bneti din contul societii
de la banc, conform ordinului de plat. Operaia se ncadreaz n
tipul de modificare bilanier:
a) A+X=P+X;
b) A-X=P-X;
c) A+X-X=P.
11. Structurile contului de profit i pierdere, cu ajutorul crora este
reflectat performana ntreprinderii, sunt:
a) active, datorii i capitaluri proprii;
b) cheltuieli i venituri;
c) debit i credit.
8

Modulul 1. Bazele contabilitii

12. Presupunem urmtoarea operaie economico-financiar: Se


achiziioneaz materiale consumabile, conform facturii, plata
realizndu-se ulterior. Operaia genereaz:
a) schimbri numai n structura activului, totalul bilanului rmnnd
neschimbat;
b) creterea concomitent a activului i a pasivului;
c) schimbri numai n structura pasivului, totalul bilanului rmnnd
neschimbat.
13. Care operaie economico-financiar, din cele enumerate mai jos,
genereaz schimbri numai n structura pasivului, totalul bilanului
rmnnd neschimbat?
a) majorarea capitalului social prin ncorporarea rezervelor legale;
b) eliberarea n consum de materii prime;
c) achiziia de mrfuri de la furnizori, plata fcndu-se ulterior.
14. Clasificarea cheltuielilor n cheltuieli de exploatare i cheltuieli
financiare are la baz urmtorul criteriu:
a) dup natura i felul cheltuielilor;
b) modul cum particip la crearea de noi valori;
c) dup destinaia cheltuielilor.
15. Dup natura i felul veniturilor, se disting urmtoarele categorii:
a) venituri ordinare, venituri extraordinare;
b) venituri ce sunt recunoscute n rezultatul exerciiului, venituri ce
aparin exerciiilor viitoare;
c) venituri din exploatare, venituri financiare.
16. Conturile prezentate n Planul de conturi sunt:
a) conturi sintetice;
b) conturi analitice;
c) unele sintetice, altele analitice.
17. Cele dou pri opuse ale contului sunt:
a) debitul i creditul;
b) activul i pasivul;
c) cheltuielile i veniturile.
9

Modulul 1. Bazele contabilitii

18. n cadrul conturilor, evidena care se ine pentru fiecare element


patrimonial - a existenei iniiale, modificrilor (creteri sau micorri)
n timp, precum i a existenei finale se realizeaz:
a) ntotdeauna n expresie bneasc, iar uneori, pentru anumite elemente
patrimoniale, i n etalon cantitativ;
b) ntotdeauna n etalon cantitativ (natural), iar uneori, pentru anumite
elemente patrimoniale, i n expresie bneasc;
c) pentru toate elementele patrimoniale att n expresie bneasc, ct i
n etalon cantitativ.
19. Soldul iniial se nregistreaz n conturi astfel:
a) n debitul conturilor de activ i n creditul conturilor de pasiv;
b) n creditul conturilor de activ i n debitul conturilor de pasiv;
c) nu se nregistreaz.
20. Totalul sumelor nregistrate succesiv, n cursul unei perioade de timp,
n debitul sau n creditul contului, sume reprezentnd modificrile
coninutului economic al contului determinate de operaiunile
economice i financiare ce au avut loc n acea perioad, reprezint:
a) soldul iniial;
b) rulajul;
c) soldul final.
21. Pentru conturile de activ, rulajul debitor reprezint:
a) micorrile de activ aferente operaiilor nregistrate;
b) creterile de activ aferente operaiilor nregistrate;
c) soldul iniial + creterile de activ aferente operaiilor nregistrate.
22. Pentru conturile de pasiv, rulajul debitor reprezint:
a) micorrile de pasiv aferente operaiilor nregistrate;
b) creterile de pasiv aferente operaiilor nregistrate;
c) soldul iniial + creterile de pasiv aferente operaiilor nregistrate.
23. Dup funcia contabil, conturile pot fi:
a) conturi sintetice i conturi analitice;
b) conturi monofuncionale i conturi bifuncionale;
c) nicio variant.
10

Modulul 1. Bazele contabilitii

24. Avnd n vedere sfera de cuprindere, conturile pot fi:


a) conturi de activ i conturi de pasiv;
b) conturi sintetice i conturi analitice;
c) conturi monofuncionale i conturi bifuncionale.
25. Verificarea corelaiilor dintre conturile analitice i contul sintetic de
care aparin se realizeaz prin intermediul:
a) balanei de verificare analitice a contului sintetic dezvoltat pe
analitice;
b) balanei de verificare sintetice;
c) bilanului contabil.
26. nregistrarea simultan i cu aceeai sum a unei operaii economice n
cel puin dou conturi, n debitul unuia i n creditul altuia, reprezint:
a) dubla nregistrare;
b) corespondena conturilor;
c) analiza contabil.
27. Corespondena conturilor reprezint:
a) modalitatea de prezentare grafic a fiecrei operaii economice sau
financiare n conturile corespondente, pe baza dublei nregistrri, sub
form de egalitate valoric;
b) nregistrarea simultan i cu aceeai sum a unei operaii economice
n cel puin dou conturi, n debitul unuia i n creditul altuia;
c) legtura reciproc stabilit ntre conturi ca urmare a unei anumite
operaii economice n baza dublei nregistrri.
28. Formula contabil care cuprinde dou sau mai multe conturi debitoare
i un singur cont corespondent creditor, este:
a) formul contabil simpl;
b) formul contabil compus;
c) formul contabil mixt.
29. Formula contabil simpl cuprinde:
a) un singur cont debitor i un singur cont corespondent creditor;
b) un singur cont debitor i dou sau mai multe conturi corespondente
creditoare;
c) dou sau mai multe conturi debitoare i un singur cont corespondent
creditor.
11

Modulul 1. Bazele contabilitii

30. Stornarea n rou a articolelor contabile nseamn:


a) ntocmirea de articole contabile n mod curent;
b) corectarea unui articol contabil ntocmit greit, prin repetarea acestuia
cu sume n rou sau n chenar;
c) corectarea unui articol contabil ntocmit eronat, prin repetarea
acestuia cu conturile corespondente inversate.
31. Presupunem c urmtoarea operaie: Plata datoriilor fa de
furnizori cu numerar, conform chitanei, n sum de 100 lei a fost
nregistrat greit n contabilitate astfel: 401 Furnizori = 5121
Conturi la bnci, n lei / 100 lei. Care este varianta corect pentru
corectarea formulei contabile greite prin aplicarea stornrii n negru:
5121
=
401
100 lei
a)
Conturi la bnci, n lei
401
Furnizori

b)

c)

Furnizori
5311
Casa, n lei

401
Furnizori
401
Furnizori

5121
Conturi la bnci, n lei
401
Furnizori

100 lei

5121
Conturi la bnci, n lei
5311
Casa, n lei

100 lei

401
Furnizori
5311
Casa, n lei

100 lei

100 lei

100 lei

32. Evaluarea n contabilitate presupune cuantificarea i exprimarea


mrimii elementelor patrimoniale, precum i a operaiilor economicofinanciare n:
a) uniti cantitative sau naturale;
b) uniti monetare;
c) ambele variante de mai sus.
33. n raport de momentul efecturii ei, de natura elementelor
patrimoniale i a operaiilor care modific masa patrimonial,
evaluarea poate fi:
a) evaluarea la intrarea n patrimoniu, evaluarea la ieirea din
patrimoniu;
b) evaluarea la inventariere, evaluarea la ntocmirea situaiilor
financiare;
c) ambele variante de mai sus.
12

Modulul 1. Bazele contabilitii

34. Avnd n vedere rolul lor n cadrul sistemului informaionaldecizional, documentele contabile pot fi clasificate astfel:
a) documente justificative i situaii financiare anuale;
b) documente justificative, registre contabile i situaii financiare anuale;
c) registre contabile si situaii financiare anuale;
35. Referitor la documentele justificative, care afirmaie este corect:
a) sunt acte scrise ntocmite pentru operaiile economice i financiare n
momentul efecturii lor cu scopul de a servi dovada a nfptuirii lor i
ca instrument de fundamentare a nregistrrilor contabile;
b) realizeaz nregistrarea i stocarea datelor n structura proprie contului
i sistemului de conturi;
c) centralizeaz i transmit informaii cu privire la poziia financiar,
performana firmei i modificrile poziiei financiare.
36. Referitor la registrele contabile, care afirmaie este corect:
a) sunt acte scrise ntocmite pentru operaiile economice i financiare n
momentul efecturii lor cu scopul de a servi dovada a nfptuirii lor i
ca instrument de fundamentare a nregistrrilor contabile;
b) realizeaz nregistrarea i stocarea datelor n structura proprie contului
i sistemului de conturi;
c) centralizeaz i transmit informaii cu privire la poziia financiar,
performana firmei i modificrile poziiei financiare.
37. Referitor la situaiile financiare anuale, care afirmaie este corect:
a) sunt acte scrise ntocmite pentru operaiile economice i financiare n
momentul efecturii lor cu scopul de a servi dovada a nfptuirii lor i
ca instrument de fundamentare a nregistrrilor contabile;
b) realizeaz nregistrarea i stocarea datelor n structura proprie contului
i sistemului de conturi;
c) centralizeaz i transmit informaii cu privire la poziia financiar,
performana firmei i modificrile poziiei financiare.
38. nregistrarea cronologic a operaiilor se face n:
a) Registrul-jurnal;
b) Cartea mare;
c) Balana de verificare.
13

Modulul 1. Bazele contabilitii

39. Registrul contabil obligatoriu n care se nregistreaz lunar i


sistematic, prin regruparea conturilor, micarea i existena tuturor
elementelor de activ si de pasiv, la un moment dat, reprezint:
a) Registrul-jurnal;
b) Cartea mare;
c) Balana de verificare.
40. Ciclul contabil de prelucrare a datelor, la finele exerciiului financiar,
se ncheie cu ntocmirea:
a) registrului Cartea-Mare;
b) balanei de verificare;
c) situaiilor financiare.

Bibliografie recomandat:
Dragomirescu, S. E. (2012), Bazele contabilitii. Curs universitar, Editura
Alma Mater, Bacu;
Horomnea, E. (2008), Fundamente tiinifice ale contabilitii. Doctrina,
Concepte. Lexicon, Editura TipoMoldova, Iai;
Ptru, V., Dragomirescu, S. E. (2010), Iniiere n limbajul universal al
afacerilor sau Contabilitatea pe nelesul tuturor, Ediia a doua actualizat
i adugit, Editura EduSoft, Bacu;
***, Legea Contabilitii nr. 82/1991, republicat n Monitorul Oficial
nr. 454 din 18 iunie 2008, cu modificrile i completrile ulterioare;
***, Ordinul Ministerului Finanelor Publice nr. 1802/2014 pentru
aprobarea reglementrilor contabile privind situaiile financiare anuale
individuale i situaiile financiare anuale consolidate, publicat n Monitorul
Oficial nr. 963 din 30 decembrie 2014.

14

Modulul 2
MICROECONOMIE

1. Conform legii generale a cererii, ntre cantitatea cerut dintr-un bun i


preul bunului respectiv, relaia este:
a) direct i pozitiv;
b) indirect i negativ;
c) direct i negativ.
2. La preul de 45 u.m./buc., cererea pentru bunul X este de 486 buc. n
situaia n care, creterea preului la 56 u.m./buc. antreneaz scderea
cererii la 390 buc., coeficientul de elasticitate a cererii n funcie de pre,
este de:
a) 0,81;
b) 0,51;
c) 1,27.
3. n condiiile n care, preul unui bun scade cu 15% n t1 fa de t0,
coeficientul de elasticitate a cererii n funcie de pre este de 1,533 iar
cererea iniial este de 53 kg., cererea n t1 este de:
a) 70 kg.;
b) 24 kg.;
c) 65,19 kg.
4. Dac coeficientul elasticitii cererii n funcie de venit este de 2,5, n
condiiile n care venitul a crescut cu 6%, atunci cantitatea cerut a
crescut cu:
a) 15%;
b) 7%;
c) 4%.
15

Modulul 2. Microeconomie

5. Se dau: n t0 cererea este de 88 buc.; n t1 cererea scade cu 21%;


coeficientul elasticitii cererii n funcie de venit este de 10,5. Venitul
consumatorilor a:
a) sczut cu 2%;
b) crescut cu 3%;
c) crescut cu 4%.
6. Prin afirmaia ntreprinderea dispune de un ansamblu de mijloace
materiale, tehnice, tehnologice etc. pe baza cruia se desfoar
activitile socio-umane, evideniem una dintre caracteristicile
ntreprinderii. Aceasta este:
a) economic;
b) tehnico-productiv;
c) social.
7. Printre activitile specifice funciei de cercetare-dezvoltare, se numr:
a) proiectarea produselor;
b) gestiunea stocurilor;
c) promovarea personalului.
8. Dimensiunea unei ntreprinderi este evaluat, printre altele, n funcie
de:
a) numrul clienilor;
b) cifra de afaceri;
c) valoarea furnizorilor.
9. n situaia n care, la nivelul unei ntreprinderi, creterea numrului de
angajai cu 5% antreneaz creterea volumului produciei cu 5%,
situaia este de randamente:
a) cresctoare de scar;
b) constante de scar;
c) descresctoare de scar.
10. Aprarea ntreprinderii, n faa concurenilor care doresc s intre pe
pia, se realizeaz, conform modelului lui Bain, prin politica preurilor:
a) ridicate;
b) administrate;
c) sczute.
16

Modulul 2. Microeconomie

11. Dac cantitatea produs dintr-un bun este de 211 kg. iar productivitatea
medie a muncii este de 1,465 kg./lucrtor, numrul de lucrtori care
trebuie angajai n plus, pentru ca ntreprinderea s-i poat extinde
producia la 250 kg. i s ajung la o productivitatea medie a muncii de
1,666 kg./lucrtor, este:
a) 4;
b) 20;
c) 6.
12. Se dau: n t0 volumul de producie obinut este de 679 buc. iar
productivitatea medie a muncii este de 11,706 buc./lucr.; n t1 numrul de
lucrtori a sczut cu 2% iar volumul produciei a sczut cu 1,3%.
Productivitatea medie a muncii a crescut, n t1 fa de t0, cu:
a) 0,71%;
b) 1,23%;
c) 0,98%.
13. Rata marginal de substituie a muncii de ctre capital este:
a) raportul dintre productivitatea medie a capitalului i productivitatea
marginal a muncii;
b) raportul dintre productivitile marginale ale muncii i capitalului;
c) raportul dintre preurile factorilor de producie munca i capitalul.
14. Costurile contabile sunt:
a) costuri fixe;
b) costuri sociale;
c) costuri explicite.
15. Curba ofertei unui bun evideniaz:
a) structura concurenei de pe piaa bunului respectiv;
b) preul la care ofertantul este dispus s vnd diferite cantiti din bunul
respectiv;
c) aria pieei pe care bunul respectiv este prezent.
16. n situaia n care preul unui bun este de 15 u.m./buc, cantitatea oferit
din acel bun este de 430 buc. Care este coeficientul elasticitii ofertei n
funcie de pre, dac preul scade la 13 u.m./buc. iar cantitatea oferit
scade la 400 buc.?
17

Modulul 2. Microeconomie

a) -0,11;
b) 0,522;
c) 0,78.
17. n situaia n care cantitatea oferit dintr-un bun crete cu 14%,
coeficientul elasticitii ofertei n funcie de pre este de 6,927 iar preul
bunului la momentul t1 este de 16,66 lei/buc., preul bunului la momentul
t0 este de:
a) 16,33;
b) 1,67;
c) 10,56.
18. Dac elasticitatea ofertei este nul, oferta este:
a) elastic;
b) monoton;
c) perfect inelastic.
19. La nivelul ntreprinderii, relaia cost productivitate evideniaz:
a) corespondena nivelului minim al costului mediu cu nivelul maxim al
productivitii medii;
b) rolul meninerii contactelor cu furnizorii i cu clienii;
c) modul n care funcia de personal contribuie la realizarea obiectivelor
ntreprinderii.
20. Punctul de echilibru al preului de pia este cel n care:
a) oferta surclaseaz cererea;
b) cererea surclaseaz oferta;
c) cererea este egal cu oferta.
21. n condiiile n care, la nivelul unei ntreprinderi, pentru obinerea unei
producii de 1200 buc., costul variabil este de 45.260 lei, iar pentru
obinerea unei producii de 1350 buc., costul variabil este de 49.766 lei,
costul marginal este de:
a) 4506 lei/buc.;
b) 30,04 lei/buc.;
c) 0,033 lei/buc.
18

Modulul 2. Microeconomie

22. Costul marginal al produciei este de 3,8 u.m./u., costul variabil crete de
la 86 u.m. n t0 la 105 u.m. n t1, volumul produciei este, n t1, de 18 u.
Volumul produciei, n t0, a fost de:
a) 17;
b) 15;
c) 13.
23. n perioada t0 t1, dinamica absolut a costului variabil, la nivelul unei
ntreprinderi, este de 8740 u.m. n condiiile n care costul marginal al
produciei este de 460 u.m./u. , volumul produciei a:
a) crescut cu 19 u.;
b) sczut cu 8 u.;
c) sczut cu 7 u.
24. Mrimea salariului nominal depinde de:
a) salariul real;
b) riscurile pe care i le asum angajaii n procesul de producie;
c) preul muncii, stabilit pe piaa muncii.
25. La nivelul unei ntreprinderi, dac pentru obinerea unei producii de
461 buc., costul variabil mediu este de 2,8 u.m./buc. i costul fix total este
de 210 u.m., iar pentru obinerea unei producii cu 16% mai mare, costul
variabil mediu crete cu 20%, atunci costul total al produciei crete cu:
a) 45,22%;
b) 24,50%;
c) 33,71%.
26. Se dau: n t0, costul total al produciei este de 141.805 u.m., costul fix este
de 46.000 u.m., volumul produciei este de 6387 u.; n t1, costul total al
produciei a sczut cu 0,169 % iar costul variabil mediu a sczut cu 5%.
Volumul produciei a crescut cu:
a) 0,169%;
b) 5%;
c) 29,58%.
27. Se dau: n t0, costul total mediu este de 63,655 u.m./buc., volumul
produciei este de 1249 buc.; n t1, costul fix mediu este de 20,728
19

Modulul 2. Microeconomie

u.m./buc., volumul produciei a sczut fa de t0 cu 10%. Costul variabil,


n t0, a fost de:
a) 56.205 u.m.;
b) 79.505 u.m.;
c) 25.889 u.m.
28. Formele de venit pe care le obin factorii de producie sunt:
a) dobnd, salariu, pensie, profit;
b) profit, capital, salariu, rent;
c) salariu, dobnd, rent, profit.
29. Dac o suprafa de teren are fertilitate sczut, atunci posibilitatea
obinerii rentei difereniale este:
a) mare;
b) nul;
c) mic.
30. Dac la nivelul unei ntreprinderi se realizeaz o producie de 34 buc. cu
un cost total de 141.000 u.m. din care 85% sunt costuri variabile totale,
iar rata rentabilitii este de 12,61%, atunci rata comercial este de:
a) 12,61%;
b) 11,20%;
c) 23,78%.
31. Se dau: volumul produciei 120 tone; preul unitar al produciei 342
u.m./ton; profitul obinut 6040 u.m. Rata rentabilitii este:
a) 17,26%;
b) 14,72%;
c) 9,20%.
32. La nivelul unei ntreprinderi, costul total mediu este de 13,20 u.m./u.,
volumul produciei obinute este de 795 u., rata rentabilitii este 5,24%.
Preul unitar al produciei este:
a) 25,31 u.m.;
b) 13,90 u.m.;
c) 18,00 u.m.
20

Modulul 2. Microeconomie

33. Capitalul nominal:


a) nu are valoare real de sine - stttoare;
b) se concretizeaz n echipamentele folosite n procesul de producie;
c) se uzeaz fizic.

Bibliografie recomandat:
Angelescu, C. (coord.) (2005), Economie, Ediia a VII-a, Editura
Economic, Bucureti;
Ciobanu, Gh. (2008), Microeconomie, Editura Risoprint, Cluj Napoca;
Danu, M. C. (2012), Microeconomie, curs universitar, Editura Alma Mater,
Bacu;
Ignat, I., Pohoa, I., Pascariu, G., Luac Gh. (2002), Economie politic,
Editura Sedcom Libris, Iai.

21

Modulul 2. Microeconomie

22

Modulul 3
FINANE PUBLICE
1. Potrivit concepiei keynesiste asupra finanelor publice, statul deine un
rol activ n viaa economic prin:
a) meninerea ordinii interne, aprarea rii i ntreinerea relaiilor
diplomatice cu alte state;
b) identificarea soluiilor necesare contracarrii ori ameliorrii problemelor
complexe ale economiei naionale, n vederea influenrii proceselor
economice, corectrii evoluiei ciclice, prevenirii crizelor, ori cel puin
limitrii efectelor negative ale acestora;
c) stabilirea cadrului juridic al concurenei, asigurnd funcionarea
armonioas a mecanismului preurilor i mpiedicarea abuzurilor
monopolurilor, pentru stimularea ofertei, i nu a cererii, prin ncurajarea
sectorului privat i reducerea fiscalitii.
2. Finanele publice se delimiteaz n cadrul finanelor ca urmare a:
a) participrii directe a statului la procesele i relaiile financiare, att n
ipostaza de beneficiar al resurselor acumulate la dispoziia sa de la
persoanele fizice i juridice, ct i n ipostaza de utilizator al acestora;
b) participrii indirecte a statului la procesele i relaiile financiare, n
ipostaza de beneficiar al resurselor mobilizate de la persoanele fizice i
juridice;
c) participrii la procesele i relaiile financiare a persoanelor fizice i
juridice a cror activitate se bazeaz pe proprietatea privat.
3. Printre altele, rolul finanelor publice n cadrul economiei de pia se
concretizeaz n:
a) perfecionarea i stimularea funcionarilor publici;
b) identificarea i prevenirea cauzelor care determin apariia inflaiei;
c) asigurarea resurselor financiare publice, la dispoziia statului, necesare
n vederea susinerii activitilor de interes naional.
23

Modulul 3. Finane publice

4. n conformitate cu prevederile legale n vigoare din Romnia, n cadrul


etapei iniiale a repartiiei finanelor publice, constituirea resurselor
financiare nu vizeaz drept participani:
a) persoanele juridice romne i persoanele juridice cu sediul social n
Romnia, nfiinate potrivit legislaiei europene;
b) persoanele juridice strine nerezidente care desfoar activitate n alte
state ale Uniunii Europene dect Romnia;
c) persoanele juridice strine nerezidente care desfoar activitate n
Romnia ntr-o asociere cu sau fr personalitate juridic.

5. Funciile finanelor publice vizeaz, printre altele:


a) reducerea gradului de ocupare a forei de munc n sectorul public;
b) ncurajarea cazurilor de specul i navuire din bunul public, precum i
efectuarea de cheltuieli ilegale, ineficiente i inoportune;
c) ncurajarea eforturilor agenilor economici din sectorul privat i
stimularea anumitor segmente, ramuri sau subramuri economice ale
sectorului public, ori restricionarea altor activiti.

6. Funcia de control a finanelor publice asigur, printre altele:


a) verificarea legalitii i regularitatea operaiunilor efectuate pe seama
fondurilor publice sau a patrimoniului public, nainte de aprobarea
acestora;
b) protejarea mediului nconjurtor i desfurarea de aciuni susinute n
vederea mbuntirii condiiilor de mediu;
c) stabilizarea activitii de producie i a ocuprii forei de munc,
respectiv ameliorarea oscilaiilor ciclice cauzate de alternarea
perioadelor de prosperitate cu cele de declin economic.

7. Distribuirea resurselor financiare publice, prin dimensionarea volumului


cheltuielilor publice pe destinaii, reprezint rezultatul manifestrii
finanelor publice n cadrul:
a) funciei de repartiie;
b) funciei de control;
c) funciei de reglare a economiei.

24

Modulul 3. Finane publice

8. Avnd n vedere destinaia primit de ctre fondurile de resurse


financiare publice, se disting:
a) fonduri constituite la nivel macroeconomic, fonduri constituite la nivel
mediu i fonduri constituite la nivel microeconomic;
b) fonduri de nlocuire i de dezvoltare, fonduri de consum, fonduri de
rezerv i fonduri de asigurare;
c) fonduri aflate n proprietate public i fonduri aflate n proprietate
privat.
9. n raport cu necesitile societii i posibilitile concrete ale economiei
naionale, planificarea financiar este necesar a fi:
a) relevant i unitar;
b) consistent i pluralist;
c) realist i echilibrat.
10. Este instituie financiar specializat n sfera finanelor publice:
a) Curtea de Conturi;
b) Ministerul Aprrii Naionale;
c) Guvernul.
11. Execuia de cas a bugetului de stat, a bugetului asigurrilor sociale de
stat i bugetelor locale, prin ncasarea veniturilor bugetare, efectuarea
plilor dispuse de persoanele autorizate, n limita creditelor bugetare i
destinaiilor aprobate potrivit dispoziiilor legale, este asigurat de:
a) Ministerul Finanelor Publice;
b) Trezoreria statului;
c) Curtea de Conturi.
12. Sub aspect juridic, bugetul de stat:
a) exprim opiunile Guvernului n domeniile sale de competen cu
privire la evoluia i repartiia veniturilor i cheltuielilor, determinate de
factori multipli;
b) reprezint un document autorizat i aprobat de Parlament, avnd
caracter obligatoriu;
c) vizeaz procesele de pregtire i de elaborare a acestuia, precum i
metodele de previziune i evaluare a diverselor categorii de venituri i
cheltuieli cuprinse n buget.
25

Modulul 3. Finane publice

13. Identificai varianta corect cu privire la prghiile economico-financiare:


a) trebuie s acioneze corelat i s fie adaptate specificului fiecrei ri;
b) sunt utilizate de ctre agenii economici cu putere de decizie notabil n
scopul influenrii activitii economice;
c) permit identificarea fenomenelor ce determin dereglri ale fluxurilor
financiare de prelevare, alocare i utilizare a resurselor publice.
14. Bugetul asigurrilor sociale de sntate exprim relaiile economice
bneti ce apar n procesul repartiiei venitului naional, cu ocazia:
a) constituirii centralizate i repartizrii descentralizate a unui fond
specific, la i de la dispoziia unei instituii specializate a statului, n
scopul satisfacerii unor necesiti de sntate manifestate de populaie;
b) constituirii i repartizrii unui fond centralizat la i de la dispoziia
statului, n scopul satisfacerii unor interese generale ale populaiei aflat
ntr-o anumit structur socio-demografic;
c) constituirii i repartizrii unui fond centralizat, la i de la dispoziia
statului, n scopul susinerii unor activiti i aciuni de interes general
stabilite pe baza unor legi speciale.
15. Rolul bugetului de stat, de instrument prin care se nfptuiete politica
economic promovat de Guvern, susinerea sau, dimpotriv,
descurajarea unor aciuni, este:
a) rolul formator;
b) rolul legiuitor;
c) rolul reglator.
16. Caracterul decizional al procesului bugetar decurge din faptul c:
a) deciziile cu privire la alocarea resurselor financiare publice sunt
influenate de gndirea doctrinar i de interesele politice ale forelor
majoritare n Parlament;
b) autoritile competente ale statului decid asupra alocrii resurselor
financiare publice limitate n raport cu necesitile societii pentru
bunuri i servicii publice;
c) numeroii participani hotrsc asupra alocrii resurselor financiare
publice, n raport cu probleme multiple i diverse pe care acetia le
resimt, att n plan economic, ct i social.
26

Modulul 3. Finane publice

17. Care dintre fondurile enumerate mai jos nu se cuprind n bugetul


general consolidat al Romniei:
a) bugetul fondurilor provenite din credite externe contractate sau
garantate de stat i ale cror rambursare, dobnzi i alte costuri se
asigur din fonduri publice;
b) bugetele instituiilor publice finanate integral sau parial din bugetul de
stat, bugetul asigurrilor sociale de stat i bugetele fondurilor speciale;
c) bugetele instituiilor private, finanate din alte venituri dect cele de la
bugetul statului, bugetul local ori bugetul asigurrilor sociale de stat.
18. Bugetul asigurrilor sociale de stat se ntocmete distinct de bugetul de
stat i se aprob de Parlament prin lege separat, fiind administrat i
gestionat de:
a) Ministerul Muncii, Familiei, Proteciei Sociale i Persoanelor
Vrstnice;
b) Ministerul Finanelor Publice;
c) Ministerul Sntii.
19. Instrumentul care reflect totalitatea resurselor financiare publice i
cheltuielilor publice l constituie:
a) bugetul trezoreriei statului;
b) bugetul general consolidat;
c) bugetul asigurrilor sociale de stat.
20. Legea finanelor publice din Romnia definete excedentul bugetar ca:
a) acea parte a veniturilor bugetare ce depete cheltuielile bugetare, ntrun an bugetar;
b) acea parte a veniturilor bugetare ce acoper cheltuielile bugetare, ntr-un
an bugetar;
c) acea parte a cheltuielilor bugetare ce depete veniturile bugetare, ntrun an bugetar.
21. Anualitatea, ca principiu bugetar, presupune:
a) meninerea echilibrului ntre veniturile bugetare i cheltuielile bugetare
ntr-o perioad de 1 an;
b) suprapunerea anului bugetar cu anul calendaristic;
c) ntocmirea, aprobarea i execuia bugetului de stat, precum i ncheierea
exerciiului bugetar ntr-o perioad de 1 an.
27

Modulul 3. Finane publice

22. Care dintre afirmaiile enumerate mai jos, cu privire la principiile


bugetare, este incorect:
a) principiul unitii bugetare permite reinerea i separarea anumitor
venituri sau pri din veniturile publice n vederea finanrii separate a
anumitor cheltuieli publice;
b) principiul universalitii, prin prezentarea separat a veniturilor i
cheltuielilor publice, este de natur s ofere o imagine corect asupra
bugetului de stat i ofer totodat posibilitatea controlului financiar;
c) n practic, n special n societatea modern, principiul neafectrii
veniturilor bugetare prezint anumite abateri, concretizate n
constituirea unor fonduri cu destinaie special.
23. Potrivit legislaiei finanelor publice din Romnia, Ministerul Finanelor
Publice, n calitate de organism de specialitate al administraiei publice
centrale:
a) asigur execuia de cas a bugetului de stat, a bugetului asigurrilor
sociale de stat i bugetelor locale, prin ncasarea veniturilor bugetare,
efectuarea plilor dispuse de persoanele autorizate, n limita creditelor
bugetare i destinaiilor aprobate potrivit dispoziiilor legale;
b) asigur controlul asupra modului de formare, precum i de ntrebuinare
a resurselor financiare ale sectorului public;
c) asigur monitorizarea execuiei bugetare, iar n cazul n care se constat
abateri ale veniturilor i cheltuielilor de la nivelurile autorizate, propune
Guvernului msuri pentru reglementarea situaiei.
24. Proiectul de buget este ntocmit de ctre:
a) Guvern, sub coordonarea i rspunderea Ministerului Finanelor
Publice;
b) Ministerul Finanelor Publice, sub coordonarea i rspunderea
Parlamentului;
c) Ministerul Finanelor Publice, sub coordonarea i rspunderea
Guvernului.
25. Rspunderea n faa Parlamentului pentru executarea legii bugetului de
stat revine:
a) Guvernului;
b) Curii de Conturi;
c) Bncii Naionale a Romniei.
28

Modulul 3. Finane publice

26. Suportatorul impozitului este definit ca fiind:


a) persoana fizic sau juridic ce suport n mod real i efectiv sarcina
fiscal;
b) persoana fizic sau juridic asupra creia se aeaz, conform legii,
sarcina fiscal;
c) persoana fizic sau juridic ce i revine obligaia de a plti impozitul.

27. n categoria impozitelor indirecte se cuprind:


1. taxa pe valoarea adugat;
2. impozitul pe veniturile din salarii;
3. impozitul pe profit;
4. taxele vamale;
5. taxele locale;
6. contribuia la asigurrile sociale de stat;
7. accizele;
8. impozitul pe cldiri
Indicai varianta corect de rspuns:
a) 1+4+5+6;
b) 2+3+8;
c) 1+4+7.

28. n categoria impozitelor directe se cuprind:


1. taxa pe valoarea adugat;
2. impozitul pe veniturile din salarii;
3. impozitul pe profit;
4. taxele vamale;
5. taxele locale;
6. contribuia la asigurrile sociale de stat;
7. accizele;
8. impozitul pe cldiri
Indicai varianta corect de rspuns:
a) 1+4+5+6+7;
b) 2+3+8;
c) 2+3+6+8.

29

Modulul 3. Finane publice

29. Avnd n vedere frecvena impunerii, impozitele se clasific n:


a) impozite financiare i reglatoare;
b) impozite directe i impozite indirecte;
c) impozite permanente i incidentale.

30. Care dintre afirmaiile de mai jos, cu privire la impozitele indirecte, este
fals:
a) sunt percepute cu prilejul vnzrii unor bunuri i al prestrii unor
servicii;
b) sunt stabilite nominal n sarcina fiecrui contribuabil;
c) nu presupun contraprestaie din partea statului.

31. Impozitele directe:


a) nu in seama de capacitatea contributiv a suportatorului;
b) prezint o anumit rigiditate, deoarece nu pot fi modificate rapid,
necesitnd schimbarea legislaiei n vigoare;
c) nu presupun termene de plat precise.

32. Cheltuielile bugetare nu pot fi acoperite pe seama:


a) fondurilor proprii ale instituiilor i ntreprinderilor de stat;
b) fondurilor bugetului administraiei centrale de stat;
c) fondurilor bugetului asigurrilor sociale de stat.

33. Sub aspect juridic, cheltuielile publice semnific:


a) procesele economice de repartiie a P.I.B., prin intermediul unor
programe economice i sociale adecvate, specifice fiecrei ri, n
vederea realizrii unor aciuni considerate de interes public;
b) operaiunile de avizare i pli efectuate de ctre entitile publice, n
vederea nfptuirii activitilor avnd caracter public, pe seama
resurselor financiare la dispoziia statului, cu respectarea normelor
legale n vigoare;
c) un important sistem de prghii utilizat n vederea asigurrii de ctre stat
a necesitilor publice de bunuri i servicii considerate prioritare ntr-o
anumit perioad de timp.
30

Modulul 3. Finane publice

34. Nu este factor determinant pentru evoluia cheltuielilor publice:


a) gradul de dezvoltare a economiei;
b) urbanizarea;
c) rentabilitatea firmei.
35. Avnd n vedere criteriul economic, dup rolul cheltuielilor publice n
realizarea reproduciei sociale, se disting:
a) cheltuieli reale (negative) i cheltuieli economice (pozitive);
b) cheltuieli de funcionare, cheltuieli de transfer i cheltuieli de investiii;
c) cheltuieli materiale i cheltuieli de personal.
36. Cheltuielile publice constnd n acele sume transmise ctre diferite
categorii de persoane care nu particip direct la activitatea curent a
instituiilor publice sunt:
a) cheltuielile de investiii;
b) cheltuielile de transfer;
c) cheltuielile de extraordinare.
37. Avnd n vedere clasificaia funcional, dup forma de manifestare a
cheltuielilor publice, se disting:
a) cheltuieli speciale i globale i cheltuieli de transfer i investiii;
b) cheltuieli cu sau fr contraprestaie, cheltuieli definitive i provizorii i
cheltuieli speciale i globale;
c) cheltuieli ale serviciilor administrative i cheltuieli de transfer.
38. Este indicator al dinamicii cheltuielilor publice:
a) ponderea cheltuielilor publice n P.I.B.;
b) nivelul cheltuielilor publice medii pe cap de locuitor;
c) modificarea structurii cheltuielilor publice.
39. Cuprinde actele administrative de programare n domeniul financiar,
pentru perioade scurte de timp, precum i msurile concrete privind
realizarea obiectivelor stabilite, n concordan cu cerinele specifice
fiecrei perioade:
a) strategia financiar;
b) tactica financiar;
c) prognoza financiar.
31

Modulul 3. Finane publice

40. n domeniul cheltuielilor financiare publice, politica financiar stabilete:


a) cile, metodele i instrumentele ce trebuie folosite pentru ca obiectivele
propuse s fie realizate cu minimum de efort financiar;
b) modalitile de realizare a echilibrului financiar;
c) numrul i tipul canalelor de prelevare a contribuiei la fondurile
publice.

Bibliografie recomandat:
Deju, M. (coord.), Botez, D., Danu, M. C., Muntean, M., Adam, R.,
Breahn-Prav, I.C., Bucur, I. A., Dragomirescu, S. E., Pcurari, D., Rotil,
A., Solomon, D. C., uueanu, I. (2014), Teste gril pentru examenul de
licen: programul de studii CIG: sesiunea 2014, Editura Alma Mater,
Bacu;
Filip, Gh., Voinea, Gh., Mihescu, S., Lungu, N., Zugravu, B. (2002),
Finane, Editura Junimea, Iai;
Mircea, M. C., Bucur, I. A. (2013), Finane publice. Curs universitar,
Editura Alma Mater, Bacu;
Roman, C., Moteanu, T. (2011), Finanele instituiilor publice, Editura
Economic, Bucureti
Smbotin, t. (2012), Finane, Editura Alma Mater, Bacu;
Vcrel, I., Bistriceanu, Gh. D., Bercea, F., Anghelache, G., Moteanu, T.,
Bodnar, M., Georgescu, F. (2007), Finane publice, Editura Didactic i
Pedagogic, Bucureti;
*** Legea nr. 500/2002 din 11 iulie 2002 privind finanele publice, cu
modificrile i completrile ulterioare;
*** Legea 571/2003 coroborat cu HG 44/2004 privind Codul fiscal cu
normele metodologice de aplicare, cu modificrile i completrile
ulterioare.

32

Modulul 4
CONTABILITATE FINANCIAR I

1. Elementele care descriu poziia financiar a ntreprinderii sunt:


a) cheltuielile i veniturile;
b) activele, datoriile i capitalurile proprii;
c) cheltuielile, veniturile i capitalurile proprii.
2. Care dintre urmtoarele afirmaii este adevrat?
a) activele, datoriile i capitalurile proprii reprezint elementele legate, n
mod direct, de evaluarea performanei financiare a ntreprinderii;
b) cheltuielile i veniturile reprezint elementele legate, n mod direct, de
evaluarea poziiei financiare a ntreprinderii;
c) activele, datoriile i capitalurile proprii reprezint elementele legate n
mod direct, de evaluarea poziiei financiare a ntreprinderii.
3. Care dintre urmtoarele afirmaii este adevrat?
a) cheltuielile i veniturile reprezint elementele legate, n mod direct, de
evaluarea performanei financiare a ntreprinderii;
b) cheltuielile i veniturile reprezint elementele legate, n mod direct, de
evaluarea poziiei financiare a ntreprinderii;
c) activele, datoriile i capitalurile proprii reprezint elementele legate n
mod direct, de evaluarea performanei financiare a ntreprinderii.
4. Care dintre urmtoarele afirmaii este fals?
a) cheltuielile i veniturile reprezint elementele legate, n mod direct, de
evaluarea performanei financiare a ntreprinderii;
b) cheltuielile i veniturile reprezint elementele legate, n mod direct, de
evaluarea poziiei financiare a ntreprinderii;
c) cheltuielile i veniturile reprezint elementele direct legate de msurarea
profitului ntreprinderii.
33

Modulul 4. Contabilitate financiar I

5. Recunoaterea cheltuielilor n contul de profit i pierdere are loc


simultan cu:
a) constatarea creterii activelor;
b) constatarea diminurii datoriilor;
c) constatarea creterii datoriilor.
6. Recunoaterea cheltuielilor n contul de profit i pierdere are loc
simultan cu:
a) constatarea creterii activelor;
b) constatarea reducerii activelor;
c) constatarea diminurii datoriilor.
7. Recunoaterea veniturilor n contul de profit i pierdere are loc simultan
cu:
a) constatarea unei creteri de active;
b) constatarea unei diminuri de active;
c) constatarea unei creteri de datorii.
8. Recunoaterea veniturilor n contul de profit i pierdere are loc simultan
cu:
a) constatarea unei diminuri de active;
b) constatarea unei diminuri de datorii;
c) constatarea unei creteri de datorii.
9. Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la evaluarea de la
nchiderea exerciiului financiar este fals?
a) diferenele constatate n plus, ntre valoarea de inventar i valoarea
contabil (de intrare), la elementele de natura activelor nu se
nregistreaz n contabilitate, aceste elemente meninndu-se, din
pruden, la valoarea lor de intrare;
b) diferenele constatate n minus, ntre valoarea de inventar i valoarea
contabil (de intrare), la elementele de natura datoriilor nu se
nregistreaz n contabilitate, aceste elemente meninndu-se, din
pruden, la valoarea lor de intrare;
c) diferenele constatate n minus, ntre valoarea de inventar i valoarea
contabil (de intrare), la elementele de natura activelor nu se
nregistreaz n contabilitate, aceste elemente meninndu-se, din
pruden, la valoarea lor de intrare.
34

Modulul 4. Contabilitate financiar I

10. Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la evaluarea de la


nchiderea exerciiului financiar este fals?
a) diferenele constatate n plus, ntre valoarea de inventar i valoarea
contabil, la elementele de natura activelor nu se nregistreaz n
contabilitate, aceste elemente meninndu-se, din pruden, la valoarea
lor de intrare;
b) diferenele constatate n minus, ntre valoarea de inventar i valoarea
contabil, la elementele de natura datoriilor nu se nregistreaz n
contabilitate, aceste elemente meninndu-se, din pruden, la valoarea
lor de intrare;
c) diferenele constatate n plus, ntre valoarea de inventar i valoarea
contabil, la elementele de natura datoriilor nu se nregistreaz n
contabilitate, aceste elemente meninndu-se, din pruden, la valoarea
lor de intrare.

11. ntre principiile contabile stabilite de normalizatorii romni n


reglementrile contabile aplicabile operatorilor economici ntlnim:
a) principiul continuitii activitii, principiul permanenei metodelor,
principiul dublei nregistrri;
b) principiul continuitii activitii, principiul permanenei metodelor,
principiul dublei reprezentri;
c) principiul continuitii activitii, principiul permanenei metodelor,
principiul necompensrii.

12. Principiul independenei exerciiului cere:


a) s se ia n considerare toate veniturile i cheltuielile corespunztoare
exerciiului financiar pentru care se face raportarea fr a se ine seama
de data ncasrii sumelor sau a efecturii plilor;
b) s se ia n considerare veniturile i cheltuielile corespunztoare
exerciiului financiar pentru care se face raportarea numai n msura n
care s-a realizat ncasarea veniturilor, respectiv plata cheltuielilor;
c) s se ia n considerare veniturile i cheltuielile corespunztoare
exerciiului financiar pentru care se face raportarea inndu-se seama de
data ncasrii sumelor sau a efecturii plilor.

35

Modulul 4. Contabilitate financiar I

13. n conformitate cu conceptul de capital financiar:


a) capitalul este msurat n termeni de bani investii sau putere de
cumprare investit;
b) capitalul reprezint capacitatea de producie a ntreprinderii;
c) meninerea capitalului financiar poate fi msurat fie n uniti monetare
nominale, fie n uniti fizice.

14. n conformitate cu conceptul de capital fizic:


a) capitalul este sinonim cu activul net al ntreprinderii;
b) capitalul reprezint capacitatea de producie a ntreprinderii;
c) capitalul este sinonim cu capitalurile permanente ale ntreprinderii.

15. Situaia capitalurilor proprii la o societate pe aciuni se prezint astfel:


capitalul social 10.000 lei, rezerve 2.000 lei, numr de aciuni 1.000 de
titluri. Societatea decide majorarea capitalului social prin emisiunea a
200 de aciuni noi la o valoare de emisiune egal cu valoarea contabil a
vechilor aciuni. Care este nregistrarea contabil care reflect
operaiunea de subscriere a noilor aciuni ?
a) 456 = 1011 2.000 lei
b) 456 = 1011 2.400 lei
c) 456 = %
2.400 lei
1011 2.000 lei
1041
400 lei
1011 Capital subscris nevrsat; 1041 Prime de emisiune;
456 Decontri cu acionarii / asociaii privind capitalul.

16. Situaia capitalurilor proprii la o societate pe aciuni se prezint astfel:


capitalul social 10.000 lei, rezerve 3.000 lei, rezultat reportat (profit)
2.000 lei, numr de aciuni 1.000 de titluri. Societatea decide majorarea
capitalului social prin emisiunea a 200 de aciuni noi la o valoare de
emisiune egal cu valoarea contabil a vechilor aciuni. Valoarea total a
primelor de emisiune este:
a) 5.000 lei
b)
600 lei
c) 1.000 lei
36

Modulul 4. Contabilitate financiar I

17. Situaia capitalurilor proprii la o societate pe aciuni se prezint astfel:


capitalul social 10.000 lei, rezerve 2.000 lei, numr de aciuni 1.000 de
titluri. Societatea decide majorarea capitalului social prin emisiunea a
250 de aciuni noi, valoarea de emisiune fiind egal cu valoarea
nominal. Care este valoarea contabil a aciunilor dup majorare (VCn)
i valoarea dreptului de subscriere (DS)?
a) VCn = 11,60 lei/aciune
1 DS = 0,40 lei;
b) VCn = 9,60 lei/aciune
1 DS = 2,40 lei;
c) VCn = 11,60 lei/aciune
1 DS = 1,60 lei.

18. Situaia capitalurilor proprii la o societate pe aciuni se prezint astfel:


capitalul social 10.000 lei, rezerve 2.000 lei, numr de aciuni 1.000 de
titluri. Societatea decide majorarea capitalului social prin emisiunea a
250 de aciuni noi, valoarea de emisiune fiind de 11 lei/aciune. Care este
valoarea contabil a aciunilor dup majorare (VCn) i valoarea
dreptului de subscriere (DS)?
a) VCn = 11,80 lei/aciune
1 DS = 0,20 lei;
b) VCn = 9,60 lei/aciune
1 DS = 2,40 lei;
c) VCn = 11,60 lei/aciune
1 DS = 0,40 lei.

19. Situaia capitalurilor proprii la o societate pe aciuni se prezint astfel:


capitalul social 10.000 lei, rezerve 3.000 lei, rezultat reportat (profit)
2.000 lei, numr de aciuni 1.000 de titluri. Societatea decide majorarea
capitalului social prin ncorporarea a 2.000 lei din rezerve. n acest sens
se emit 200 noi aciuni, cu valoarea nominal de 10 lei/aciune. Care este
valoarea contabil a aciunilor dup majorare (VCn) i valoarea
dreptului de atribuire (DA)?
a) VCn = 12,50 lei/aciune
1 DA = 2,50 lei;
b) VCn = 14,17 lei/aciune
1 DA = 0,83 lei;
c) VCn = 15,00 lei/aciune
1 DA = 2,50 lei.

20. Situaia capitalurilor proprii la o societate pe aciuni, necotat la burs,


se prezint astfel: capitalul social 20.000 lei, rezerve 5.000 lei, numr de
aciuni 1.000 de titluri. Societatea decide micorarea capitalului social cu

37

Modulul 4. Contabilitate financiar I

10%. Modalitatea tehnic folosit este reducerea numrului de aciuni,


prin rscumprarea la valoarea nominal direct de la acionari,
proporional cu participarea acestora la capitalul social, i anularea lor.
Care este nregistrarea contabil care reflect operaiunea de micorare
a capitalului social?
a) 1012 = 456 2.000 lei i 456 = 5121 2.500 lei;
b) 1012 = 456 2.000 lei i 456 = 5121 2.000 lei;
c) 1012 = 456 2.500 lei i 456 = 5121 2.500 lei.
1012 Capital subscris vrsat; 5121 Conturi la bnci n lei;
456 Decontri cu acionarii / asociaii privind capitalul.

21. Situaia capitalurilor proprii la o societate pe aciuni se prezint astfel:


capitalul social 10.000 lei, rezultat reportat (pierdere) 3.000 lei, numr de
aciuni 1.000 de titluri. Societatea decide micorarea capitalului social cu
2.000 lei pentru acoperirea parial a pierderii rezultat din activitatea
exerciiului anterior. Modalitatea tehnic folosit este reducerea
numrului de aciuni, prin retragerea acestora de la acionari i anularea
lor. Care este numrul aciunilor care trebuie retrase i anulate i
nregistrarea contabil care reflect operaiunea de micorare a
capitalului social?
a) 200 aciuni, 1012 = 1171 2.000 lei;
b) 300 aciuni, 1012 = 456 3.000 lei;
c) 200 aciuni, 1171 = 1012 2.000 lei.
1012 Capital subscris vrsat;
1171 Rezultatul reportat reprezentnd profitul nerepartizat sau pierderea
neacoperit;
456 Decontri cu acionarii / asociaii privind capitalul.

22. Din situaiile financiare ncheiate la 31.12.N de ctre S.C. ALFA rezult
urmtoarele informaii: capital social 20.000 lei, din care capital subscris
vrsat 15.000 lei; prime de capital 2.000 lei; rezerve legale 5.000 lei;
rezerve din reevaluare 3.000 lei; rezultatul exerciiului N (pierdere)
500 lei; aciuni proprii 1.500 lei. Valoarea capitalurilor proprii este:
a) 28.000 lei;
b) 23.000 lei;
c) 29.500 lei.
38

Modulul 4. Contabilitate financiar I

23. Creterea capitalului social prin convertirea obligaiunilor n aciuni, n


condiiile n care valoarea total a obligaiunilor este egal cu valoarea
nominal total a aciunilor noi emise, se nregistreaz n contabilitate
prin formula contabil:
a) 161 = %
b) 1012 = 161
c) 161 = 1012
1012
1044
1012 Capital subscris vrsat;
1044 Prime de conversie a obligaiunilor n aciuni;
161 mprumuturi din emisiuni de obligaiuni.

24. Se transform 1.000 obligaiuni n 800 aciuni, n condiiile n care


valoarea de rambursare a unei obligaiuni este de 4,2 lei, iar valoarea
nominal a unei aciuni este de 5 lei. Precizai care este formula contabil
care reflect corect operaiunea de cretere a capitalului social prin
convertirea obligaiunilor n aciuni.
a) 161 = % 4.200 lei b) 161 = % 4.200 lei c) 161 = % 4.200 lei
1012 4.000 lei
1011 4.000 lei
1012 4.000 lei
1044 200 lei
1044 200 lei
1041 200 lei
1011 Capital subscris nevrsat; 1012 Capital subscris vrsat;
1041 Prime de emisiune;
1044 Prime de conversie a obligaiunilor n aciuni;
161 mprumuturi din emisiuni de obligaiuni.

25. Dispunei de urmtoarele date: capital social 10.000 lei, rezerve 4.000 lei,
numr de aciuni 2.000. Aciunile sunt tranzacionate la burs. Societatea
decide micorarea capitalului social prin rscumprarea i anularea a
100 de aciuni. Preul de rscumprare este de 6 lei/aciune. Anularea
aciunilor rscumprate se nregistreaz n contabilitate astfel:
a)

% = 109 600 lei b) 1012 = % 600 lei


1012
500 lei
109 500 lei
149
100 lei
141 100 lei

c) 1012 = % 600 lei


109 500 lei
149 100 lei

1012 Capital subscris vrsat; 109 Aciuni proprii;


141 Ctiguri legate de vnzarea sau anularea instrumentelor de capitaluri
proprii;
149 Pierderi legate de emiterea, rscumprarea, vnzarea, cedarea cu titlu
gratuit sau anularea instrumentelor de capitaluri proprii.

39

Modulul 4. Contabilitate financiar I

26. O societate comercial rscumpr de la burs 200 aciuni proprii, pe


care ulterior le anuleaz. Preul de rscumprare este de 100 lei/aciune,
iar valoarea nominal este de 120 lei/aciune. nregistrarea contabil care
reflect corect operaiunea de anulare a aciunilor este:
a)

% = 109 24.000 lei b) % = 109 24.000 lei


1012
20.000 lei
1012
20.000 lei
141
4.000 lei
149
4.000 lei

c) 1012 = % 24.000 lei


109 20.000 lei
141 4.000 lei

1012 Capital subscris vrsat; 109 Aciuni proprii;


141 Ctiguri legate de vnzarea sau anularea instrumentelor de capitaluri
proprii;
149 Pierderi legate de emiterea, rscumprarea, vnzarea, cedarea cu titlu
gratuit sau anularea instrumentelor de capitaluri proprii.

27. O societate comercial rscumpr 200 aciuni proprii, la preul de


rscumprare de 10 lei/aciune, aciuni pe care le revinde ulterior terilor
la un pre de vnzare de 9 lei/aciune. nregistrarea contabil corect
pentru revnzarea ctre teri a aciunilor proprii este:
a)

% = 109 2.000 lei b) % = 109 2.000 lei c) 461 = %


461
1.800 lei
461
1.800 lei
109
149
200 lei
141
200 lei
149

2.000 lei
1.800 lei
200 lei

109 Aciuni proprii;


141 Ctiguri legate de vnzarea sau anularea instrumentelor de capitaluri
proprii;
149 Pierderi legate de emiterea, rscumprarea, vnzarea, cedarea cu titlu
gratuit sau anularea instrumentelor de capitaluri proprii;
461 Debitori diveri.

28. O societate comercial rscumpr 200 aciuni proprii, la preul de


rscumprare de 10 lei/aciune, aciuni pe care le revinde ulterior terilor
la un pre de vnzare de 12 lei/aciune. Precizai nregistrarea contabil
corect pentru revnzarea ctre teri a aciunilor proprii:
a) 461= % 2.400 lei b) % = 109 2.400 lei c) 461 = % 2.400 lei
109 2.000 lei
461
2.000 lei
109 2.000 lei
141 400 lei
141
400 lei
149
400 lei
109 Aciuni proprii;
141 Ctiguri legate de vnzarea sau anularea instrumentelor de capitaluri
proprii;
149 Pierderi legate de emiterea, rscumprarea, vnzarea, cedarea cu titlu
gratuit sau anularea instrumentelor de capitaluri proprii;
461 Debitori diveri.
40

Modulul 4. Contabilitate financiar I

29. Dispunei de urmtoarele informaii: o societate comercial a


rscumprat de la burs un numr de aciuni la un pre de
rscumprare PRs, pe care ulterior le revinde la preul de vnzare Pv.
Precizai ce semnific nregistrarea contabil
461 = %
109
141
a) revnzarea aciunilor proprii ctre teri la un Pv > PRs;
b) revnzarea aciunilor proprii ctre teri la un Pv < PRs;
c) revnzarea aciunilor proprii ctre teri la un Pv > Valoarea nominal.
109 Aciuni proprii; 461 Debitori diveri;
141 Ctiguri legate de vnzarea sau anularea instrumentelor de capitaluri
proprii.

30. Micorarea capitalului social ca efect al pierderilor rezultate din


activitatea societii comerciale se nregistreaz n contabilitate astfel:
a) 1171 = 1012;
b) 1012 = 1171;
c) 1012 = 456.
1012 Capital subscris vrsat; 1171 Rezultatul reportat reprezentnd profitul
nerepartizat sau pierderea neacoperit;
456 Decontri cu acionarii / asociaii privind capitalul.

31. Ce reprezint nregistrarea contabil: 1012 = 456 ?


a) micorarea capitalului social prin rambursarea unei pri ctre acionari;
b) majorarea capitalului social prin aporturi noi n numerar i/sau natur;
c) micorarea capitalului social ca efect al pierderilor rezultate din
activitatea societii desfurat n exerciiul financiar precedent.
1012 Capital subscris vrsat;
456 Decontri cu acionarii / asociaii privind capitalul.

32. Ce semnific nregistrarea contabil: 456 =1011 ?


a) subscrierea aciunilor pentru majorarea capitalului social prin operaiuni
interne;
b) subscrierea aciunilor pentru majorarea capitalului social prin aporturi
noi n numerar i/sau natur;
c) micorarea capitalului social prin rambursarea unei pri ctre acionari.
1011 Capital subscris nevrsat;
456 Decontri cu acionarii / asociaii privind capitalul.
41

Modulul 4. Contabilitate financiar I

33. Stabilii care dintre formulele contabile de mai jos nu exprim n mod
corect constituirea rezervelor ntreprinderii:
a) 104 = 1068;
b) 149 = 1068;
c) 1171 = 1068.
104 Prime de capital; 1068 Alte rezerve;
149 Pierderi legate de emiterea, rscumprarea, vnzarea, cedarea cu titlu
gratuit sau anularea instrumentelor de capitaluri proprii;
1171 Rezultatul reportat reprezentnd profitul nerepartizat sau pierderea
neacoperit.

34. Care dintre formulele contabile de mai jos exprim n mod corect
utilizarea primelor de capital?
a) 104 = 1171;
b) 104 = 105;
c) 104 = 141.
104 Prime de capital; 1171 Rezultatul reportat reprezentnd profitul
nerepartizat sau pierderea neacoperit.
105 Rezerve din reevaluare; 141 Ctiguri legate de vnzarea sau anularea
instrumentelor de capitaluri proprii.

35. Repartizarea profitului pentru constituirea rezervelor legale se


nregistreaz n contabilitate la sfritul exerciiului prin formula
contabil:
a) 1171 = 1061;
b) 121 = 1061;
c) 129 = 1061.
1171 Rezultatul reportat reprezentnd profitul nerepartizat sau pierderea
neacoperit;
1061 Rezerve legale; 121 Profit sau pierdere; 129 Repartizarea profitului.

36. n scopul diminurii cheltuielilor cu dobnzile aferente unui credit


obligatar, o societate comercial rscumpr de la burs 100 obligaiuni
la cursul de 52 lei/obligaiune, valoarea de rambursare fiind de 50
lei/obligaiune. Anularea obligaiunilor rscumprate se nregistreaz n
contabilitate prin formula contabil:

42

Modulul 4. Contabilitate financiar I

a) 161 = 505
b) 161 = %
505
768
c) % = 505
161
668

5.200 lei;
5.200 lei
5.000 lei
200 lei;
5.200 lei
5.000 lei
200 lei.

161 mprumuturi din emisiuni de obligaiuni; 668 Alte cheltuieli financiare;


505 Obligaiuni emise i rscumprate; 768 Alte venituri financiare.

37. n scopul diminurii cheltuielilor cu dobnzile aferente unui credit


obligatar, o societate comercial rscumpr de la burs 100 obligaiuni
la cursul de 50 lei/obligaiune, valoarea de rambursare fiind de 55
lei/obligaiune. Anularea obligaiunilor rscumprate se nregistreaz n
contabilitate prin formula contabil:
a) 161 = 505 5.500 lei;
b) 161 = % 5.500 lei
505 5.000 lei
768 500 lei;
c) % = 505 5.500 lei
161
5.000 lei
668
500 lei.
161 mprumuturi din emisiuni de obligaiuni; 768 Alte venituri financiare;
505 Obligaiuni emise i rscumprate; 668 Alte cheltuieli financiare.

38. n scopul contractrii unui mprumut pentru o durat de 10 ani, o


societate comercial a emis un pachet de 1.000 obligaiuni, la preul de
emisiune de 185 lei/obligaiune, valoarea nominal a unei obligaiuni
fiind de 200 lei. Operaiunea de subscriere se nregistreaz n
contabilitate astfel:
a)

% = 161 200.000 b) % = 161 200.000 c) 461 = %


461
185.000
461
185.000
161
6868
15.000
169
15.000
169

200.000
185.000
15.000

161 mprumuturi din emisiuni de obligaiuni; 461 Debitori diveri;


169 Prime privind rambursarea obligaiunilor;
6868 Cheltuieli financiare privind amortizarea primelor de rambursare a
obligaiunilor.
43

Modulul 4. Contabilitate financiar I

39. n scopul contractrii unui mprumut, o societate comercial a emis un


pachet de 1.000 obligaiuni n urmtoarele condiii: valoarea nominal
200 lei/obligaiune, durata mprumutului 10 ani, rata dobnzii 5%.
Valoarea de rambursare este egal cu valoarea nominal. Rambursarea
mprumutului se face ealonat sub forma anuitilor variabile. Care
formul contabil exprim n mod corect plata anuitii n anul al
doilea?
a)

% = 5121 30.000 lei


161
20.000 lei
666
10.000 lei

b)

% = 5121 29.000 lei


161
20.000 lei
1681
9.000 lei

c)

% = 5121 30.000 lei


161
20.000 lei
1681
10.000 lei
161 mprumuturi din emisiuni de obligaiuni; 666 Cheltuieli privind dobnzile;
1681 Dobnzi aferente mprumuturilor din emisiuni de obligaiuni;
5121 Conturi la bnci n lei.

40. Societatea comercial B este acionar la societatea comercial A,


deinnd 55 % din aciunile emise de aceasta. Cum se nregistreaz n
contabilitatea societii comerciale A un mprumut primit de la
societatea comercial B pentru o perioad de 2 ani?
a) 5121 = 1661;
b) 5121 = 4511;
c) 5121 = 1621.
5121 Conturi la bnci n lei; 4511 Decontri ntre entitile afiliate;
1621 Credite bancare pe termen lung; 1661 Datorii fa de entitile afiliate.

41.

O societate comercial acord garanie de 2 ani produselor finite pe care


le vinde. La 31.12.N societatea estimeaz provizionul necesar pentru
reparaii n perioada de garanie la suma de 20.000 lei. Provizionul
existent n sold, constituit din perioada precedent i neconsumat, este de
22.000 lei. La sfritul exerciiului N, pentru diferena dintre provizionul
existent i cel necesar se va ntocmi urmtoarea formul contabil:

44

Modulul 4. Contabilitate financiar I

a) 6812 = 1512 2.000 lei;


b) 1512 = 7812 2.000 lei;
c) 611 = 1512 2.000 lei.
1512 Provizioane pentru garanii acordate clienilor;
6812 Cheltuieli de exploatare privind provizioanele;
611 Cheltuieli cu ntreinerea i reparaiile;
7812 Venituri din provizioane.

42. Constituirea
provizioanelor
presupune
creditarea
151 Provizioane prin debitul contului:
a) 1512 Provizioane pentru garanii acordate clienilor;
b) 6812 Cheltuieli de exploatare privind provizioanele;
c) 7812 Venituri din provizioane.

contului

43. nregistrarea dobnzilor anuale datorate n cazul unui credit bancar pe


termen lung se realizeaz astfel:
a) 1682 = 5121;
b) 666 = 1621;
c) 666 = 1682.
5121 Conturi la bnci n lei; 666 Cheltuieli privind dobnzile;
1621 Credite bancare pe termen lung;
1682 Dobnzi aferente creditelor bancare pe termen lung.

44. Care dintre urmtoarele afirmaii nu este corect?


Un provizion reprezint:
a) o datorie a crei mrime sau a crei scaden este nesigur;
b) o datorie a crei mrime i a crei scaden este sigur;
c) un pasiv cu exigibilitate sau valoare incert.
45. Prin formula contabil 201 = 462 se nregistreaz n contabilitate:
a) taxa de nmatriculare a societii comerciale n registrul comerului
achitat de ctre ntreprinztor (acionar/asociat);
b) taxa de nmatriculare a societii comerciale n registrul comerului
achitat de ctre ntreprindere;
c) achiziia de la teri a imobilizrilor de natura cheltuielilor de constituire.
201 Cheltuieli de constituire; 462 Creditori diveri.
45

Modulul 4. Contabilitate financiar I

46. O imobilizare necorporal creat de entitate pentru necesitile proprii


se nregistreaz n contabilitate prin formula contabil:
a) 208 = 404;
b) 208 = 721;
c) 208 = 722.
208 Alte imobilizri necorporale; 404 Furnizori de imobilizri;
721 Venituri din producia de imobilizri necorporale;
722 Venituri din producia de imobilizri corporale.

47. Formula contabil 205 = 404 semnific:


a) nregistrarea unei concesiuni primite;
b) nregistrarea achiziiei unui brevet;
c) nregistrarea unui brevet realizat cu fore proprii.
205 Concesiuni, brevete, licene, mrci comerciale, drepturi i alte active
similare; 404 Furnizori de imobilizri.

48. Recepia echipamentului tehnologic achiziionat de la productor se


nregistreaz n contabilitate astfel:
a) 2131 = 404;
b) 2131 = 722;
c) 2131 = 401.
2131 Echipamente tehnologice (maini, utilaje i instalaii de lucru);
404 Furnizori de imobilizri;
722 Venituri din producia de imobilizri corporale;
401 Furnizori.

49. Recepia cldirilor rezultate din producie proprie se nregistreaz n


contabilitate astfel:
a) 212 = 404;
b) 212 = 722;
c) 212 = 721.
212 Construcii; 404 Furnizori de imobilizri;
721 Venituri din producia de imobilizri necorporale;
722 Venituri din producia de imobilizri corporale.

46

Modulul 4. Contabilitate financiar I

50. Scoaterea din eviden a unei construcii amortizate integral, care a fost
vndut, se nregistreaz n contabilitate astfel:
a) 2812 = 212
b) 212 = 2812
c)
% = 212
2812
6583
212 Construcii;
2812 Amortizarea construciilor;
6583 Cheltuieli privind activele cedate i alte operaii de capital.

51. Scoaterea din eviden a unei construcii parial amortizate se


nregistreaz n contabilitate astfel:
a) 2812 = 212
b)
% = 212
2812
6813
c)
% = 212
2812
6583
212 Construcii;
2812 Amortizarea construciilor;
6813 Cheltuieli de exploatare privind ajustrile pentru deprecierea
imobilizrilor corporale;
6583 Cheltuieli privind activele cedate i alte operaii de capital.

52. Amortizarea lunar, calculat n regim linear, pentru o construcie cu


valoare de intrare de 54.000 lei i durata de utilizare de 30 ani se
nregistreaz n contabilitate astfel:
a) 6813 = 2812 1.800 lei;
b) 6811 = 2812 1.800 lei;
c) 6811 = 2812
150 lei.
2812 Amortizarea construciilor;
6811 Cheltuieli de exploatare privind amortizarea imobilizrilor;
6813 Cheltuieli de exploatare privind ajustrile pentru deprecierea
imobilizrilor.

47

Modulul 4. Contabilitate financiar I

53. Societatea comercial X deine un utilaj pentru care se cunosc


urmtoarele date: cost de achiziie 5.400 lei, durata de utilizare 6 ani,
regim de amortizare linear, data achiziiei 20.12.N. Dup 2 ani, utilajul
este vndut la un pre de vnzare de 5.000 lei. Scoaterea din eviden a
utilajului cu ocazia vnzrii se nregistreaz astfel:
a)
% = 2131 5.400 b) % = 2131 5.000 c) % = 2131 5.400
2813
1.800
2813
1.800
2813
1.800
6583
3.600
6583
3.200
6813
3.600
2131 Echipamente tehnologice (maini, utilaje i instalaii de lucru);
2813 Amortizarea instalaiilor i mijloacelor de transport;
6583 Cheltuieli privind activele cedate i alte operaii de capital;
6813 Cheltuieli de exploatare privind ajustrile pentru deprecierea
imobilizrilor.

54. n care dintre urmtoarele situaii se consider c un activ imobilizat este


depreciat?
a) valoarea recuperabil < valoarea contabil net;
b) valoarea recuperabil = valoarea contabil net;
c) valoarea recuperabil > valoarea contabil net.
55. Formula contabil 296 = 7813 se ntocmete n situaia n care:
a) se nregistreaz constituirea unei ajustri pentru pierderea de valoare a
imobilizrilor financiare;
b) se nregistreaz o ajustare suplimentar pentru pierderea de valoare a
imobilizrilor financiare;
c) se nregistreaz anularea unei ajustri pentru pierderea de valoare a
imobilizrilor financiare anterior constituit.
7813 Venituri din ajustri pentru deprecierea imobilizrilor;
296 Ajustri pentru pierderea de valoare a imobilizrilor financiare.

56. Societatea comercial B acord societii comerciale A, la care deine


55% din aciuni, un mprumut pentru o perioad de 2 ani? Acordarea
mprumutului se nregistreaz n contabilitatea societii B astfel:
a) 4511 = 5121;
b) 1661 = 5121;
c) 2671 = 5121.
5121 Conturi la bnci n lei; 4511 Decontri ntre entitile afiliate;
1661 Datorii fa de entitile afiliate;
2671 Sume de ncasat de la entitile afiliate.
48

Modulul 4. Contabilitate financiar I

57. Cu referire la definirea stocurilor, care dintre afirmaiile de mai jos este
fals?
a) stocurile sunt active circulante materiale;
b) stocurile sunt active circulante deinute pentru a fi vndute pe parcursul
desfurrii normale a activitii;
c) stocurile sunt active circulante n curs de decontare.
58. Pentru evaluarea stocurilor de materii prime la ieirea din gestiune se
poate folosi una dintre urmtoarele metode:
a) metoda epuizrii loturilor, metoda costului de producie, metoda costului
mediu ponderat.
b) metoda identificrii specifice, metoda costului mediu ponderat, metoda
epuizrii loturilor;
c) metoda identificrii specifice, metoda costului de achiziie, metoda
costului de producie.
59. Potrivit reglementrilor contabile romneti, contabilitatea materiilor
prime se poate organiza prin dou metode:
a) inventarul permanent i inventarul faptic;
b) inventarul faptic i inventarul scriptic;
c) inventarul permanent i inventarul intermitent.
60. Cum se nregistreaz n contabilitate aprovizionarea cu materii prime de
la furnizori, conform facturii care cuprinde preul de cumprare al
materiilor prime i TVA, dac pentru organizarea contabilitii se
utilizeaz metoda inventarului permanent?
a) % = 401 ;
b) % = 401 ;
c) % = 401 .
301
601
301
4426
4426
4428
301 Materii prime; 401 Furnizori; 4426 TVA deductibil;
601 Cheltuieli cu materiile prime; 4428 TVA neexigibil.

61. O societate comercial achiziioneaz materii prime de la furnizor,


conform unei facturi care cuprinde: preul de cumprare al materiilor
prime 2.000 lei, cheltuieli de transport 400 lei, TVA 24%. Valoarea la
care vor fi nregistrate materiile prime n contul 301 Materii prime este:
a) 2.000 lei;
b) 2.400 lei;
c) 2.880 lei.
49

Modulul 4. Contabilitate financiar I

62. Cum se nregistreaz n contabilitate aprovizionarea cu materiale


consumabile de la furnizori, conform facturii care cuprinde preul de
cumprare al materialelor i TVA, dac pentru organizarea contabilitii
se utilizeaz metoda inventarului intermitent?
a) % = 401 ;
b) % = 401 ;
c) % = 401
302
602
302
4426
4426
4428
302 Materiale consumabile; 401 Furnizori; 4426 TVA deductibil;
602 Cheltuieli cu materialele consumabile; 4428 TVA neexigibil.

63. Identificai n care dintre situaiile de mai jos formula contabil nu este
n concordan cu explicaia dat.
a) 301 = 601
nregistrarea plusurilor de inventar la materii prime;
b) 345 = 348
nregistrarea diferenelor de pre aferente produselor finite;
c) 601 = 301
nregistrarea minusurilor de inventar la materii prime.
301 Materii prime; 601 Cheltuieli cu materiile prime;
345 Produse finite; 348 Diferene de pre la produse.

64. Precizai cum se nregistreaz n contabilitate distribuirea ctre salariai


a echipamentului de lucru, care a fost achiziionat de la furnizori pe baz
de factur. Din factur rezult: valoarea echipamentului de lucru 3.000
lei, TVA aferent 720 lei.
a)
% = 303
3.000 lei
i
4281 = 4427 720 lei;
603
1.500 lei
4281
1.500 lei
b)
% = 303
1.860 lei
i
4282 = 4427 360 lei;
603
1.500 lei
4426
360 lei
c)
% = 303
3.000 lei
i
4282 = 4427 360 lei.
603
1.500 lei
4282
1.500 lei
303 Materiale de natura obiectelor de inventar; 4427 TVA colectat;
4281 Alte datorii n legtur cu personalul; 4426 TVA deductibil;
4282 Alte creane n legtur cu personalul;
603 Cheltuieli privind materialele de natura obiectelor de inventar.
50

Modulul 4. Contabilitate financiar I

65. Obinerea de produse finite se nregistreaz n contabilitate prin formula


contabil:
a) 711 = 345;
b) 345 = 711;
c) 345 = 331.
345 Produse finite;
331 Produse n curs de execuie;
711 Venituri aferente costurilor stocurilor de produse.

66. Societatea comercial X a fabricat n cursul perioadei de gestiune


produse finite pentru care se cunosc urmtoarele informaii: cantitatea
fabricat 1.000 buc, costul unitar prestabilit 20 lei/buc, costul de
producie efectiv determinat la sfritul lunii 21 lei/buc, metoda de
contabilitate aplicat inventarul permanent. Reflectarea n contabilitate a
produselor finite obinute presupune urmtoarele nregistrri:
a) 345 = 711
21.000 lei
i 711 = 348
1.000 lei;
b) 345 = 711
21.000 lei
i 348 = 711
1.000 lei;
c) 345 = 711
20.000 lei
i 348 = 711
1.000 lei.
345 Produse finite;
348 Diferene de pre la produse;
711 Venituri aferente costurilor stocurilor de produse.

67. Vnzrile de mrfuri realizate de o societate care desfoar activitate de


comer cu amnuntul, conform bonurilor de cas, sunt n valoare total
de 37.200 lei, pre de vnzare cu amnuntul inclusiv TVA (24%). Cota de
adaos comercial practic la achiziie este de 20%. Costul de achiziie al
mrfurilor vndute este:
a) 31.000 lei;
b) 25.000 lei;
c) 23.560 lei.
68. Vnzrile de mrfuri realizate de o societate care desfoar activitate de
comer cu amnuntul, conform bonurilor de cas, sunt n valoare total
de 37.200 lei, pre de vnzare cu amnuntul inclusiv TVA (24%). Cota de
adaos comercial practic la achiziie este de 20%. Descrcarea gestiunii
cu valoarea mrfurilor vndute se nregistreaz n contabilitate astfel:

51

Modulul 4. Contabilitate financiar I


a)

% = 371 37.200
607
22.618
378
5.654
4428
8.928

b)

% = 371 37.200
607
25.000
378
5.000
4428
7.200

c) % = 371 37.200
607
23.560
378
4.712
8.928
4427

371 Mrfuri; 378 Diferene de pre la mrfuri; 4428 TVA neexigibil;


4427 TVA colectat; 607 Cheltuieli privind mrfurile.

69. Dobnda aferent vnzrilor de mrfuri cu plata n rate, ce urmeaz a fi


ncasat de la clieni, facturat cu ocazia vnzrii mrfurilor, se
nregistreaz n contabilitate prin formula:
a) 4111 = 766;
b) 4111 = 472;
c) 472 = 766.
4111 Clieni; 472 Venituri nregistrate n avans; 766 Venituri din dobnzi.

70. Prin formula contabil 409 = 401 se nregistreaz n contabilitate:


a) primirea de la furnizori a ambalajelor care circul n sistem de vnzarecumprare;
b) primirea de la furnizori a ambalajelor care circul n sistem de restituire;
c) restituirea ctre furnizori a ambalajelor care circul n sistem de vnzarecumprare.
401 Furnizori; 409 Furnizori - debitori.

71. Cu referire la ambalajele care circul n sistem de restituire, prin


formula contabil 401 = 409 se nregistreaz n contabilitate:
a) ambalajele restituite ctre furnizori;
b) ambalajele primite de la furnizori cu ocazia aprovizionrii cu mrfuri;
c) ambalajele nerestituite furnizorului datorit faptului c s-au deteriorat.
401 Furnizori; 409 Furnizori - debitori.

72. Materiile prime trimise spre prelucrare la teri se nregistreaz n


contabilitate prin formula contabil:
a) 601 = 351;
b) 351 = 301;
c) 321 = 301.
301 Materii prime; 321 Materii prime n curs de aprovizionare;
351 Materii i materiale aflate la ter; 601 Cheltuieli cu materiile prime.

52

Modulul 4. Contabilitate financiar I

73. Societatea comercial A se aprovizioneaz de la furnizori cu materii


prime, pe care le trimite unui ter spre depozitare temporar. Ulterior, la
primirea materiile prime de la ter, unde au fost trimise spre depozitare
temporar, societatea comercial A va ntocmi formula contabil:
a) 301 = 401;
b) 301 = 351;
c) 301 = 321.
301 Materii prime; 401 Furnizori;
321 Materii prime n curs de aprovizionare;
351 Materii i materiale aflate la teri.

74. Identificai n care dintre situaiile de mai jos formula contabil nu este
n concordan cu explicaia dat.
a) 3921 = 7814
Anularea ajustrilor pentru deprecierea materialelor consumabile;
b) 6814 = 398
Constituirea ajustrilor pentru deprecierea ambalajelor;
c) 607 = 397
Diminuarea ajustrilor pentru deprecierea mrfurilor, n cazul n care
ajustrile necesare sunt mai mici dect cele deja constituite.
3921 Ajustri pentru deprecierea materialelor consumabile;
397 Ajustri pentru deprecierea mrfurilor;
398 Ajustri pentru deprecierea ambalajelor;
6814 Cheltuieli de exploatare privind ajustrile pentru deprecierea activelor
circulante;
7814 Venituri din ajustri pentru deprecierea activelor circulante.

75. Un activ circulant de natura stocurilor se consider depreciat atunci


cnd:
a) valoarea de inventar = valoarea realizabil net;
b) valoarea de inventar < valoarea contabil;
c) valoarea realizabil net > valoarea contabil.

53

Modulul 4. Contabilitate financiar I

Bibliografie recomandat:
Deju, M. (coord.), Botez, D., Danu, M. C., Muntean, M., Adam, R.,
Breahn-Prav, I.C., Bucur, I. A., Dragomirescu, S. E., Pcurari, D., Rotil,
A., Solomon, D. C., uueanu, I. (2014), Teste gril pentru examenul de
licen programul de studii CIG: sesiunea 2014, Editura Alma Mater,
Bacu;
Ptru, V., Rotil, A. (2010), Contabilitate i diagnostic financiar
fundamente teoretice i aplicaii practice, Ediia a II-a revizuit i
actualizat, Editura Sedcom Libris, Iai;
Ristea, M., Dumitru, C., Ioana, C., Irimescu, A. (2009), Contabilitatea
societilor comerciale, Vol. I i Vol. II, Editura Universitar, Bucureti;
Pntea, I.P., Bodea, Gh. (2008), Contabilitatea financiar romneasc
conform cu Directivele europene, Ediia a II-a, Editura Intelcredo, Deva;
***, Legea Contabilitii nr. 82/1991, republicat n Monitorul Oficial nr.
454 din 18 iunie 2008, cu modificrile i completrile ulterioare;
***, Ordinul Ministerului Finanelor Publice nr. 1.802/2014 pentru
aprobarea reglementrilor contabile privind situaiile financiare anuale
individuale i situaiile financiare anuale consolidate, publicat n Monitorul
Oficial nr. 963/2014;
***, Ordinul Ministerului Finanelor Publice nr. 2861/2009 pentru
aprobarea normelor privind organizarea i efectuarea inventarierii
elementelor de natura activelor, datoriilor i capitalurilor proprii, publicat
n Monitorul Oficial nr. 704 din 20 octombrie 2009.

54

Modulul 5
DREPTUL AFACERILOR

1. Libertatea contractual, are ca fundament:


a) legea i bunele moravuri;
b) autonomia de voin;
c) buna credin a subiectelor raporturilor juridice.

2. Necomerciantul este obligat:


a) s se nregistreze la Oficiul Naional al Registrului Comerului;
b) s in registrele de contabilitate;
c) nu are nici o obligaie prevzut de legea comercial.

3. Potrivit Codului civil, noiunea de comerciant:


a) a fost abrogat;
b) a devenit subsidiar profesionitilor;
c) a rmas neschimbat.

4. Reprezentantul ntreprinderii familiale:


a) trebuie s aib 18 ani;
b) trebuie s aib 16 ani, dac ceilali membri au 18 ani;
c) nu se prevede o vrst legal.

5. Regiile autonome dobndesc personalitate juridic:


a) n momentul nfiinrii lor;
b) n momentul nregistrrii la Oficiul Naional al Registrului Comerului;
c) n momentul nscrierii la Administraia Finanelor Publice.

55

Modulul 5. Dreptul afacerilor

6. Stocurile de combustibil, fac parte din:


a) bunurile mobile ale Fondului de comer;
b) bunurile imobile ale Fondului de comer;
c) elemente incorporale.
7. n situaia conflictelor ntre reglementrile interne i comunitare:
a) au prioritate normele interne;
b) au prioritate normele comunitare;
c) nu este reglementat.
8. Regiile autonome pot fi organizate:
a) pentru comer en-gross;
b) n ramurile strategice ale economiei;
c) pentru activiti agricole.
9. Uzul de fals se sancioneaz:
a) civil;
b) contravenional;
c) penal.
10. n viziunea Noului cod civil, devin izvoare normative:
a) doctrina;
b) practica judiciar;
c) uzul.
11. Scopul registrelor de contabilitate rezid n aceea c:
a) ajut comercianii s cunoasc diminuarea soldului;
b) ajut comerciantul la evidena mrfii;
c) pe baza lor, statul combate fraude i stabilete impozitul i taxele pltite
de comerciant.
12. Reconfigurarea izvoarelor dreptului afacerilor s-a produs:
a) prin adoptarea Noului cod civil;
b) prin adoptarea Noului cod penal;
c) prin adoptarea Noului cod de procedur penal.
56

Modulul 5. Dreptul afacerilor

13. Pentru dobndirea calitii de comerciant persoana fizic trebuie:


a) doar s desfoare o activitate profitabil;
b) s exploateze o ntreprindere;
c) s plteasc TVA.
14. Capacitatea de a contracta este:
a) condiie de fond;
b) condiie de vrst;
c) condiie de form.
15. Biletul la ordin este un titlu de valoare emis de:
a) creditor ctre debitor;
b) debitor n favoarea creditorului;
c) debitor n favoarea bncii.
16. ntr-un raport juridic de drept al afacerilor:
a) prile sunt pe poziii de egalitate;
b) statul are poziie privilegiat;
c) statul nu poate fi subiect de drept al afacerilor.
17. Obiectul obligaiei cuprinde:
a) prestaia la care este ndreptit creditorul;
b) prestaia la care este inut debitorul;
c) promisiunea debitorului.
18. Predarea este simbolic atunci cnd:
a) s-a stipulat n contract;
b) s-au predat cheile unui depozit;
c) s-a stabilit data ridicrii bunurilor.
19. Societile comerciale se nscriu la Oficiul Naional al Registrului
Comerului:
a) n baza rezoluiei Oficiului Naional al Registrului Comerului;
b) n baza ncheierii judectorului delegat;
c) n lipsa judectorului, poate aproba directorul Oficiului Naional al
Registrului Comerului.
57

Modulul 5. Dreptul afacerilor

20. Clientela determin situaia economic a comerciantului prin urmtorii


parametri:
a) numr;
b) calitate i frecven;
c) nu are nici un rol pentru activitatea comercial.
21. Desfurarea activitilor de asigurare fr autorizaia Comisiei de
Supraveghere a Asigurrilor (CSA), reprezint:
a) nelciune;
b) infraciune;
c) delapidare.
22. Pentru constituirea rezervei legale, se reine din beneficiile societii:
a) cel puin 5% pe an;
b) cel puin 10% pe an;
c) cel puin 15% pe an.
23. Licena:
a) este specific activitilor de import-export;
b) este specific activitilor negustorilor;
c) este specific activitii de nvmnt.
24. Obligaiile cumprtorului constau n:
a) cheltuieli de msurare a bunului;
b) cheltuieli de cntrire;
c) cheltuieli de transport.
25. Cunoaterea momentului ncheierii contractului este important:
a) pentru a ti debitorul cnd i ndeplinete obligaia;
b) pentru a ti creditorul cnd ndeplinete prestaia;
c) n funcie de acest moment se produc efectele contractului.
26. Distrugerea etichetelor aplicate de consignant se pedepsete:
a) cu mustrare scris;
b) cu nchisoare de la o lun la un an;
c) cu amend.
58

Modulul 5. Dreptul afacerilor

27. Daunele interese cominatorii reprezint:


a) suma de bani pe care debitorul trebuie s o plteasc pentru fiecare zi de
ntrziere;
b) echivalentul prejudiciului pe care l sufer creditorul prin executarea cu
ntrziere a obligaiei;
c) echivalentul prejudiciului pe care l sufer.
28. Cuantumul comisionului poate fi:
a) valoarea salariului minim pe economie;
b) o sum fix sau procent din afaceri;
c) 10% din valoarea tranzaciei.
29. Grupul de interes economic:
a) poate avea calitatea de comerciant sau necomerciant;
b) poate avea exclusiv calitatea de comerciant;
c) nu poate avea calitatea de comerciant, deoarece scopul constituirii nu
este acela de a obine profit.
30. Prin decderi nelegem:
a) excluderea de la exercitarea comerului;
b) msur de protecie pentru comerciant;
c) msur n interesul fiscal al statului.
31. Facturile acceptate sunt:
a) probe de drept comun;
b) exceptate de la categoria probelor;
c) probe specifice n materie comercial.
32. Caracterele juridice ale contractului de consignaie sunt:
a) este un contract solemn;
b) este un contract unilateral;
c) este un contract cu titlu oneros.
33. Perioada de protejare a mrcii este:
a) 10 ani;
b) 20 ani;
c) 30 ani.
59

Modulul 5. Dreptul afacerilor

Bibliografie recomandat:
Angheni, S. (2013), Dreptul comercial, Editura C. H. Beck, Bucureti;
Crpenaru, S. (2014), Tratat de drept comercial romn, Ediia a IV-a
actualizat, Editura Universul Juridic, Bucureti;
Macovei, I. (2009), Dreptul comerului internaional, Vol. I i II, Editura
C. H. Beck, Bucureti;
Mihil, t., Dumitrescu, A. D. (2013), Drept comercial romn, Editura
C. H. Beck, Bucureti;
Piperea, Gh. (2009), Drept comercial, Vol. I i II, Editura C. H. Beck,
Bucureti;
Turcu, I. (2008), Tratat teoretic i practic de drept comercial, Vol.I-IV,
Editura C. H. Beck, Bucureti;
uuianu, I. (2008), Contracte comerciale, Editura EduSoft, Bacu.

60

Modulul 6
CONTABILITATE FINANCIAR II

1. n luna octombrie, societatea comercial livreaz unui client produse


finite la pre de vnzare de 8.000 lei, produsele fiind expediate pe baza
avizului de nsoire. n luna noiembrie este emis factura aferent, din
care rezult valoarea produselor finite 8.000 lei i TVA 24%. Stabilii
care dintre nregistrrile de mai jos reflect corect operaiunea de
vnzare conform avizului de nsoire.
a)

4111 = % 9.920 b) 4111 = % 9.920 c) 418 = % 9.920


701 8.000
701 8.000
701 8.000
4427 1.920
4428 1.920
4428 1.920
4111 Clieni;
418 Clieni - facturi de ntocmit;
4427 TVA colectat;
4428 TVA neexigibil;
701 Venituri din vnzarea produselor finite.

2. n luna octombrie, societatea comercial livreaz unui client produse


finite la pre de vnzare de 8.000 lei. Produsele finite sunt expediate pe
baza avizului de nsoire. Ulterior, n luna noiembrie este emis factura
aferent, din care rezult valoarea produselor finite 8.000 lei i TVA
24% (adic 1.920 lei). Care este nregistrarea contabil care se efectueaz
la emiterea ulterioar a facturii, n luna noiembrie?
a)

3.

4111 = 418 9.920


4428 = 4427 1.920

b) 4111 = 418 8.000


4428 = 4427 1.920

c) 4111 = % 9.920
701 9.000
4427 1.920
4111 Clieni;
418 Clieni - facturi de ntocmit;
4427 TVA colectat; 4428 TVA neexigibil;
701 Venituri din vnzarea produselor finite.

Societatea comercial se aprovizioneaz cu materii prime n valoare de


7.000 lei, pre de cumprare. Materiile prime sunt primite pe baza
avizului de nsoire a mrfii. Ulterior furnizorul emite factura aferent,
61

Modulul 6. Contabilitate financiar II

facturnd i TVA 24%. Achiziia materiilor prime conform avizului de


nsoire se nregistreaz n contabilitate prin formula contabil:
a)

% = 401 8.680
301
7.000
4428
1.680

b)

% = 401 8.680
301
7.000
4426
1.680

c) % = 408 8.680
301
7.000
4428
1.860

401 Furnizori; 408 Furnizori - facturi nesosite; 4426 TVA deductibil;


4428 TVA neexigibil;301 Materii prime.
4.

Societatea comercial se aprovizioneaz cu materii prime n valoare de


7.000 lei, pre de cumprare. Materiile prime sunt primite pe baza
avizului de nsoire a mrfii. Ulterior, furnizorul emite factura pentru
valoarea materiilor prime, facturnd i TVA 24%. Care este
nregistrarea contabil care se efectueaz la primirea facturii?
a)

% = 401 8.680
301
7.000
4426
1.680

b) 408 = 401 8.680


4426 = 4428 1.680

c) 401 = 408 8.860


4428 = 4426 1.860

401 Furnizori; 408 Furnizori - facturi nesosite; 4426 TVA deductibil;


4428 TVA neexigibil;301 Materii prime.

5. n derularea relaiilor comerciale dintre agenii economici pot aprea


situaii n care furnizorul s acorde clientului reduceri cu caracter
comercial, care mbrac urmtoarele forme:
a) remize, risturne, sconturi;
b) rabaturi, remize, risturne;
c) remise, sconturi, rabaturi.
6. Prin intermediul conturilor din Clasa 4 Conturi de teri se nregistreaz n
contabilitate
a) datoriile i creanele pe termen scurt;
b) datoriile i creanele pe termen lung;
c) datoriile i creanele pe termen scurt sau pe termen lung, dup caz.
7. Rabaturile reprezint reduceri cu caracter comercial acordate ctre
furnizor clientului
a) pentru a recompensa fidelitatea clientului fa de produsele furnizorului;
b) pentru calitatea necorespunztoare a mrfii (defecte de calitate);
c) pentru vnzri superioare volumului convenit sau pentru poziia
preferenial a cumprtorului.
62

Modulul 6. Contabilitate financiar II

8. Reducerile acordate de ctre furnizor clientului pentru calitatea


necorespunztoare a mrfii se nregistreaz n contabilitatea furnizorului
n contul:
a) 609 Reduceri comerciale primite;
b) 667 Cheltuieli privind sconturile acordate;
c) 709 Reduceri comerciale acordate.
9. Contul 409 Furnizori debitori evideniaz:
a) datoriile clientului fa de furnizor, rezultnd din avansurile achitate n
contul unor livrri de bunuri;
b) creanele clientului fa de furnizor, rezultnd din avansurile achitate n
contul unor livrri de bunuri;
c) creanele furnizorului fa de client, rezultnd din avansurile ncasate n
contul unor livrri de bunuri.
10. Contul 419 Clieni - creditori evideniaz:
a) creanele clientului fa de furnizor, reprezentnd avansuri achitate n
contul unor livrri de bunuri;
b) datoriile furnizorului fa de client, reprezentnd avansuri ncasate n
contul unor livrri de bunuri;
c) creanele furnizorului fa de client, reprezentnd avansuri ncasate n
contul unor livrri de bunuri.
11. Prin formula contabil 409 = 5121 se nregistreaz n contabilitate:
a) plata de ctre client a unei datorii fa de un furnizor pentru serviciile
prestate;
b) ncasarea de ctre furnizor de la client a unui avans n contul unor livrri
de bunuri;
c) plata de ctre client a unui avans n contul unor prestri de servicii.
409 Furnizori-debitori; 5121 Conturi la bnci n lei.

12. Salariile neridicate de ctre salariai n termenul legal se nregistreaz n


contabilitate astfel:
a) 426 = 421;
b) 4282 = 426;
c) 421 = 426.
421 Personal - salarii datorate; 426 Drepturi de personal neridicate;
4282 Alte creane n legtur cu personalul.
63

Modulul 6. Contabilitate financiar II

13. Impozitul pe salarii reinut de la salariai n favoarea statului, conform


statului de plat, se nregistreaz n contabilitate astfel:
a) 444 = 421;
b) 421 = 444;
c) 421 = 427.
421 Personal - salarii datorate;
444 Impozitul pe venituri de natura salariilor;
427 Reineri din salarii datorate terilor.

14. Partea suportat de unitate din indemnizaiile (ajutoarele materiale)


cuvenite salariailor aflai n incapacitate temporar de munc se
nregistreaz n contabilitate astfel :
a) 6458 = 423;
b) 4311 = 423;
c) 4313 = 423.
423 Personal ajutoare materiale datorate;
4311 Contribuia unitii la asigurrile sociale;
4313 Contribuia angajatorului la asigurrile sociale de sntate;
6458 Alte cheltuieli privind asigurrile i protecia social.

15. Structura contabil decontri privind asigurrile i protecia social


include, printre altele, i urmtoarele elemente:
a) contribuia unitii la asigurrile sociale de sntate; contribuia
angajailor la fondul de omaj; taxa de timbru social asupra jocurilor de
noroc;
b) contribuia unitii la asigurrile sociale de sntate; contribuia unitii
la fondul de omaj; contribuia unitii la fondul de mediu;
c) contribuia unitii la asigurrile sociale; contribuia unitii pentru
asigurrile sociale de sntate; contribuia angajailor la fondul de omaj.
16. n structura contabil decontri cu bugetul statului se includ, printre
altele, i urmtoarele elemente:
a) impozitul pe venituri de natura salariilor; contribuia angajailor la
asigurrile sociale; taxa pe valoare adugat;
b) impozitul pe venituri de natura salariilor; contribuia angajailor la fondul
de omaj; impozitul pe profit;
c) impozitul pe venituri de natura salariilor; taxa pe valoare adugat;
impozitul pe profit.
64

Modulul 6. Contabilitate financiar II

17. Structura contabil alte impozite, taxe i vrsminte asimilate include,


printre altele, urmtoarele elemente:
a) impozitul pe teren; impozitul pe dividende; impozitul pe profit;
b) impozitul pe cldiri; impozitul pe teren; impozitul pe dividende;
c) impozitul pe venituri de natura salariilor; accize; impozitul pe teren.
18. O societate comercial a nregistrat pe parcursul perioadei TVA
deductibil (rulajul debitor al contului 4426) n sum de 12.000 lei i
TVA colectat (rulajul creditor al contului 4427) n sum de 14.400 lei.
Operaia de regularizare a TVA la sfritul perioadei presupune
urmtoarea nregistrare contabil:
a) 4426 = % 14.400 lei
4427 12.000 lei
4423 2.400 lei
b) 4427 = % 14.400 lei
4426 12.000 lei
4423 2.400 lei
c)
% = 4426 14.400 lei
4427
12.000 lei
4424
2.400 lei
4426 TVA deductibil; 4427 TVA colectat;
4423 TVA de plat; 4424 TVA de recuperat.

19. O societate comercial a nregistrat pe parcursul perioadei TVA


deductibil (rulajul debitor al contului 4426) n sum de 14.400 lei i
TVA colectat (rulajul creditor al contului 4427) n sum de 12.000 lei.
Operaia de regularizare a TVA la sfritul perioadei presupune
urmtoarea nregistrare contabil:
a) 4427 = % 14.400 lei
4426 12.000 lei
4424 2.400 lei
b) 4427 = % 14.400 lei
4426 12.000 lei
4423 2.400 lei
c)
% = 4426 14.400 lei
4427
12.000 lei
4424
2.400 lei
4426 TVA deductibil; 4427 TVA colectat;
4423 TVA de plat; 4424 TVA de recuperat.
65

Modulul 6. Contabilitate financiar II

20. Taxa pe valoare adugat fr drept de deducere, determinat ca


diferen ntre TVA deductibil i TVA de dedus (conform proratei
TVA) se nregistreaz n contabilitate astfel:
a) 4427 = 4426;
b) 635 = 4426;
c) 4426 = 4423.
4426 TVA deductibil; 4427 TVA colectat; 4423 TVA de plat;
635 Cheltuieli cu alte impozite, taxe i vrsminte asimilate.

21. Livrrile de bunuri i prestrile de servicii pentru care nu s-au ntocmit


facturi pn la sfritul perioadei se nregistreaz n contabilitate n
debitul contului:
a) 4111 Clieni;
b) 4118 Clieni inceri sau n litigiu;
c) 418 Clieni-facturi de ntocmit.

22. Prin formula contabil 5311 = 4551 se nregistreaz n contabilitate:


a) sumele depuse la casieria societii de ctre unul dintre acionarii acesteia
ca aport la capitalul social;
b) sumele pltite n numerar acionarilor pentru micorarea capitalului
social;
c) sumele depuse la casieria societii de ctre unul dintre acionari sub
form de mprumut acordat societii comerciale de ctre acesta.
5311 Casa n lei; 4551 Acionari /asociai - conturi curente.

23. Prin formula contabil

%
4427
4424

4426

se nregistreaz:
a) TVA de recuperat, atunci cnd TVA aferent vnzrilor > TVA aferent
cumprrilor;
b) TVA de recuperat, atunci cnd TVA aferente vnzrilor < TVA aferent
cumprrilor;
c) TVA de recuperat, atunci cnd TVA aferent cumprrilor < TVA
aferent vnzrilor.
4424 TVA de recuperat; 4426 TVA deductibil; 4427 TVA colectat.

66

Modulul 6. Contabilitate financiar II

24. Prin formula contabil


4427 =

%
4426
4423

se nregistreaz:
a) TVA de plat, n cazul n care TVA aferent cumprrilor > TVA
aferent vnzrilor;
b) TVA de plat, n cazul n care TVA aferent vnzrilor > TVA aferent
cumprrilor;
c) TVA de plat, n cazul n care TVA aferent vnzrilor < TVA aferent
cumprrilor.
4423 TVA de plat; 4426 TVA deductibil; 4427 TVA colectat.

25. Cu ocazia vnzrii produselor, furnizorul factureaz i TVA asupra


valorii produselor. Aceasta se nregistreaz n contabilitatea furnizorului
sub denumirea de
a) TVA deductibil;
b) TVA de plat;
c) TVA colectat.
26. TVA nregistrat n contul 4426 TVA deductibil de ctre cumprtor, cu
ocazia achiziiilor, reprezint:
a) o crean fa de furnizor;
b) o crean fa de bugetul statului;
c) o datorie fa de furnizor.
27. Subveniile pentru investiii ce urmeaz a fi primite de la bugetul statului
se nregistreaz n contabilitate astfel:
a) 5121 = 4751;
b) 4451 = 4751;
c) 4751 = 4752.
5121 Conturi la bnci n lei; 4451 Subvenii guvernamentale;
4751 Subvenii guvernamentale pentru investiii;
4752 mprumuturi nerambursabile cu caracter de subvenii pentru investiii.

28. Debitorii diveri cuprind creanele curente reprezentnd:


a) pagube materiale imputate gestionarilor, angajai ai ntreprinderii;
b) semifabricate vndute;
c) imobilizri corporale vndute.
67

Modulul 6. Contabilitate financiar II

29. Care dintre urmtoarele afirmaii este fals?


a) datoriile fa de teri reprezentnd sume ncasate i necuvenite sunt
evideniate prin intermediul contului 462 Creditorii diveri;
b) contul 462 Creditorii diveri evideniaz datoriile fa de teri, altele
dect acelea pentru care sunt stabilite conturi specifice felului lor;
c) sumele aprute n extrasul de cont (ncasate n contul bancar), pentru
care nu exist documente care s le justifice, sunt evideniate prin
intermediul contului 462 Creditorii diveri.
30. Constituirea unei ajustri pentru deprecierea creanelor clieni se
nregistreaz n contabilitate astfel:
a) 4118 = 491;
b) 6814 = 491;
c) 6864 = 491.
4118 Clieni inceri sau n litigiu;
491 Ajustrile pentru deprecierea creanelor-clieni;
6814 Cheltuieli de exploatare privind ajustrile pentru deprecierea activelor
circulante;
6864 Cheltuieli financiare privind ajustrile pentru pierderea de valoare a
activelor circulante.

31. Plata din acreditiv a unei datorii fa de un furnizor extern se


nregistreaz n contabilitate astfel:
a)
5414 = 401;
b) 401 = 5414;
c) 401 = 5124.
401 Furnizori; 5414 Acreditive n valut;
5124 Conturi la bnci n valut.

32. Tichetele de cltorie distribuite salariailor trimii n delegaie n interes


de serviciu se nregistreaz n contabilitate prin formula contabil:
a) 542 = 5322;
b) 625 = 5322;
c) 5322 = 421.
5322 Tichete i bilete de cltorie; 542 Avansuri de trezorerie;
421 Personal salarii datorate;
625 Cheltuieli cu deplasri, detari i transferri.
68

Modulul 6. Contabilitate financiar II

33. O societate comercial achiziioneaz tichete de mas de la unitatea


emitent, conform facturii din care rezult: valoarea nominal a
tichetelor 20.000 lei, costul imprimatelor 2.250 lei, TVA 540 lei.
nregistrarea corect a operaiunii este:
a)
% = 401 22.790 lei
5328
22.250 lei
4426
540 lei
b)
% = 401 22.790 lei
5328
20.000 lei
628
2.250 lei
4426
540 lei
c)
% = 401 22.790 lei
5311
20.000 lei
628
2.250 lei
4426
540 lei
5328 Alte valori; 5311 Casa n lei; 4426 TVA deductibil; 401 Furnizori;
628 Alte cheltuieli cu serviciile executate de teri.

34. Se achit datoria fa de un furnizor extern n valoare de 5.000 euro prin


virament bancar. Cursul valutar la data efecturii plii este de
4,30 lei/euro, iar la data nregistrrii datoriei conform facturii era de
4,35 lei/euro. Formula contabil pentru nregistrarea plii furnizorului
este:
a)

% = 5314 21.750 lei


401
21.500 lei
665
250 lei

b) 401 = % 21.750 lei c) % = 5124 21.750 lei


5124 21.500 lei
401
21.500 lei
765
250 lei
665
250 lei

401 Furnizori; 5314 Casa n valut; 5124 Conturi la bnci n valut;


665 Cheltuieli din diferene de curs valutar;
765 Venituri din diferene de curs valutar.

35. Se ncaseaz prin virament bancar creana fa de un client extern n


valoare de 5.000 euro, nregistrat la cursul de 4,35 lei/euro. Cursul
valutar la data ncasrii este de 4,30 lei/euro. Formula contabil pentru
nregistrarea ncasrii creanei este:
a)

% = 4111 21.750 lei b) 5124 = % 21.750 lei c) % = 4111 21.750 lei


5314
21.500 lei
4111 21.500 lei
5124
21.500 lei
665
250 lei
765
250 lei
665
250 lei
4111 Clieni; 5124 Conturi la bnci n valut; 5124 Conturi la bnci n valut;
665 Cheltuieli din diferene de curs valutar;
765 Venituri din diferene de curs valutar.
69

Modulul 6. Contabilitate financiar II

36. Cu referire la costul de achiziie utilizat pentru evaluarea titlurilor de


plasament (investiii financiare pe termen scurt) la intrarea n
patrimoniu, una dintre afirmaiile de mai jos este fals:
a) n cazul celor admise la tranzacionare pe o pia reglementat, costul de
achiziie nu include i costurile de tranzacionare direct atribuibile
achiziiei lor, aceste costuri fiind nregistrate n conturile de cheltuieli
corespunztoare;
b) n cazul celor care nu sunt admise la tranzacionare pe o pia
reglementat, costul de achiziie include i costurile de tranzacionare
direct atribuibile achiziiei lor;
c) att n cazul celor admise la tranzacionare pe o pia reglementat, ct i
n cazul celor care nu sunt admise la tranzacionare pe o pia
reglementat, costul de achiziie include i costurile de tranzacionare
direct atribuibile achiziiei lor.
37. O societate comercial deine n portofoliu, ca investiii financiare pe
termen scurt, 500 de aciuni emise de o filial, nregistrate la preul de
25 lei/bucat. Vnzarea celor 500 de aciuni la preul de 28 lei/bucat se
nregistreaz n contabilitate astfel:
a) 5121 = %
14.000 b) % = 501 14.000
501 12.500
5121
12.500
7642 1.500
6642
1.500

c) 5121 = 7642 14.000


6642 = 501 12.500

501 Aciuni deinute la entitile afiliate;


5121 Conturi la bnci n lei;
6642 Pierderi din investiiile pe termen scurt cedate;
7642 Ctiguri din investiii pe termen scurt cedate.

38. O societate comercial deine n portofoliu, ca investiii financiare pe


termen scurt, 500 de aciuni emise de o filial, nregistrate la preul de
28 lei/bucat. Vnzarea celor 500 de aciuni la preul de 25 lei/bucat se
nregistreaz n contabilitate astfel:
a) 5121 = 7642 14.000
6642 = 501 12.500

b) 5121 = % 14.000 c) % = 501 14.000


501 12.500
5121
12.500
7642 1.500
6642
1.500

501 Aciuni deinute la entitile afiliate;


5121 Conturi la bnci n lei;
6642 Pierderi din investiiile pe termen scurt cedate;
7642 Ctiguri din investiii pe termen scurt cedate.
70

Modulul 6. Contabilitate financiar II

39. Se achiziioneaz de la burs 100 obligaiuni la cursul de 50


lei/obligaiune, plata contravalorii lor urmnd a se efectua peste 10 zile.
La momentul achiziiei se va face nregistrarea:
a) 506 = 5121 5.000 lei;
b) 506 = 509 5.000 lei;
c) 506 = 269 5.000 lei.
506 Obligaiuni; 5121 Conturi la bnci n lei;
509 Vrsminte de efectuat pentru investiiile pe termen scurt;
269 Vrsminte de efectuat pentru imobilizri financiare.

40. O societate comercial deine n portofoliu, ca investiii financiare pe


termen scurt, 200 aciuni emise de o alt societate comercial, titluri care
au fost achiziionate de la burs la preul de 27 lei/titlu. Precizai care
este nregistrarea contabil care se impune n contextul evalurii la
nchiderea exerciiului, dac valoarea de cotaie din ultima zi de
tranzacionare (31 decembrie) este de 25 lei/titlu.
a) 6864 = 598 400 lei;
b) 668 = 508 400 lei;
c) 6864 = 508 400 lei.
508 Alte investiii pe termen scurt i creane asimilate; 598 Ajustri pentru
pierderea de valoare a altor investiii pe termen scurt i creane asimilate;
668 Alte cheltuieli financiare; 6864 Cheltuieli financiare privind ajustrile
pentru pierderea de valoare a activelor circulante.

41. O societate comercial deine n portofoliu, ca investiii financiare pe


termen scurt, 200 aciuni emise de o filial, titluri care au fost
achiziionate de la burs la preul de 25 lei/titlu. Precizai care este
nregistrarea contabil care se impune n contextul evalurii la
nchiderea exerciiului, dac valoarea de cotaie din ultima zi de
tranzacionare (31 decembrie) este de 27 lei/titlu.
a) 598 = 7864 400 lei;
b) 501 = 768 400 lei;
c) 501 = 7642 400 lei.
501 Aciuni deinute la entitile afiliate; 598 Ajustri pentru pierderea de
valoare a altor investiii pe termen scurt i creane asimilate;
7642 Ctiguri din investiiile financiare pe termen scurt cedate; 7864 Venituri
financiare din ajustri pentru pierderea de valoare a activelor circulante;
768 Alte venituri financiare.
71

Modulul 6. Contabilitate financiar II

42. Primirea unui cec de la un client pentru suma de 2.000 lei, reprezentnd
contravaloarea produselor finite livrate acestuia, se nregistreaz n
contabilitate prin formula contabil:
a) 5121 = 4111 2.000 lei;
b) 5112 = 4111 2.000 lei;
c) 5121 = 5112 2.000 lei.
4111 Clieni;
5112 Cecuri de ncasat;
5121 Conturi la bnci n lei.

43. Transferul la restan a unui credit bancar pe termen scurt nerambursat


la scaden se nregistreaz n contabilitate prin formula contabil
a) 5192 = 5191;
b) 5191 = 5192;
c) 5192 = 5121.
5121 Conturi la bnci n lei;
5191 Credite bancare pe termen scurt;
5192 Credite bancare pe termen scurt nerambursate la scaden.

44. n creditul contului 5187 Dobnzi de ncasat se nregistreaz n


contabilitate
a) dobnzile de ncasat pentru mprumuturile acordate filialelor;
b) dobnzile de ncasat pentru disponibilitile bneti pstrate n contul
curent la banc;
c) dobnzile de ncasat pentru vnzrile de mrfuri cu plata n rate.

45.

nregistreaz n contabilitate a impozitului pe teren datorat bugetului


statului de ctre entitatea patrimonial se realizeaz prin formula
contabil:
a) 635 = 448;
b) 635 = 446;
c) 635 = 447.
446 Alte impozite, taxe i vrsminte asimilate;
447 Fonduri speciale - taxe i vrsminte asimilate;
448 Alte datorii i creane cu bugetul statului;
635 Cheltuieli cu alte impozite, taxe i vrsminte asimilate.
72

Modulul 6. Contabilitate financiar II

46. O subvenie de exploatare pentru materii prime de primit de la bugetul


de stat se nregistreaz n contabilitate astfel:
a) 4451 = 7417;
b) 5121 = 4451;
c) 4451 = 7412 .
4451 Subvenii guvernamentale; 5121 Conturi la bnci n lei;
7412 Venituri din subvenii de exploatare pentru materii prime i materiale
consumabile; 7417 Venituri din subvenii de exploatare aferente altor venituri.

47. Societatea comercial acord unui salariat un avans n numerar pentru


deplasare n interes de serviciu. La ntoarcerea din deplasare, salariatul
prezint la compartimentul financiar decontul de cheltuieli (ordinul de
deplasare), din care rezult: avans primit 600 lei, avans utilizat pentru:
cazare 360 lei; transport 150 lei; diurn 50 lei. Urmtoarele
nregistrri i sume reflect corect justificarea avansului utilizat i
depunerea la casierie a sumei reprezentnd avans neutilizat:
a) % = 5311 560
b) % = 542 560
c) 625 = 542 560
625
510
625
410
5311 = 542 40
624
50
624
150
542 = 5311 40
5311 = 542 40
5311 Casa n lei; 542 Avansuri de trezorerie;
624 Cheltuieli cu transportul de bunuri i personal;
625 Cheltuieli cu deplasri, detari i transferri.

48. Contabilitatea financiar reflect cheltuielile activitii de exploatare


a) n funcie de natura resurselor consumate;
b) n funcie de destinaia resurselor consumate;
c) n funcie de natura sau destinaia resurselor consumate, dup caz.
49. Din extrasul de cont rezult c banca a reinut din contul unitii suma de
5.000 lei reprezentnd comisionul pentru serviciile efectuate de banc.
Suma reinut se nregistreaz n contabilitate prin formula contabil:
a) 5121 = 622 5.000 lei;
b) 5121 = 627 5.000 lei;
c) 627 = 5121 5.000 lei.
5121 Conturi la bnci n lei;
622 Cheltuieli privind comisioanele i onorariile;
627 Cheltuieli cu serviciile bancare i asimilate.
73

Modulul 6. Contabilitate financiar II

50. Reactivarea unui debitor, care fusese scos din activ ca fiind insolvabil, se
nregistreaz n contabilitate prin formula contabil:
a) 461 = 654;
b) 654 = 461;
c) 461 = 754.
461 Debitori diveri;
654 Pierderi din creane i debitori diveri;
754 Venituri din creane reactivate i debitori diveri.

51. Societatea comercial factureaz unui client contravaloarea


transportului efectuat n favoarea acestuia n valoare de 2.000 lei i TVA
aferent 24%. nregistrarea contabil aferent este:
4111 = % 2.480 b) 461 = % 2.480 c) 4111 = % 2.480
a)
704 2.000
4427 480

704 2.000
4427 480

708 2.000
4427 480

4111 Clieni; 461 Debitori diveri; 4427 TVA colectat;


704 Venituri din servicii prestate; 708 Venituri din activiti diverse.

52. ncasarea de dividende aferente aciunilor deinute pe termen lung


(participaiilor) n capitalul unei filiale se nregistreaz n contabilitate
prin formula contabil:
a) 5121 = 7611;
b) 5121 = 7641;
c) 5121 = 2671.
5121 Conturi la bnci n lei;
2671 Sume de ncasat de la entitile afiliate;
7611 Venituri din aciuni deinute la entitile afiliate;
7641 Venituri din imobilizri financiare cedate.

53. Dobnzile datorate pentru creditele acordate de banc pentru nevoi


temporare, prin conturi bancare distincte, se nregistreaz n
contabilitate astfel:
a) 666 = 5121;
b) 666 = 5198;
c) 666 = 5186.
666 Cheltuieli privind dobnzile; 5121 Conturi la bnci n lei; 5186 Dobnzi de
pltit; 5198 Dobnzi aferente creditelor bancare pe termen scurt.
74

Modulul 6. Contabilitate financiar II

54. Prin formula contabil 666 = 5186 se nregistreaz n contabilitate:


a) dobnzile de pltit pentru creditele bancare pe termen scurt;
b) dobnzile de pltit pentru creditele de trezorerie;
c) dobnzile de pltit pentru creditele bancare pe termen lung.
666 Cheltuieli privind dobnzile; 5186 Dobnzi de pltit.

55. Societatea comercial B acord societii comerciale A, la care deine


titluri de participare (60% din total aciuni), un mprumut n valoare de
3.000 lei, urmnd ca rambursarea s se realizeze n integralitate peste o
perioad de 2 ani. La scaden societatea B nu poate s-i mai recupereze
dect jumtate din suma mprumutat, societatea debitoare A fiind n
stare de faliment. Pentru suma nerecuperat societatea comercial B va
ntocmi formula contabil:
a) 668 = 2671
1.500 lei;
b) 663 = 2671
1.500 lei;
c) 2671 = 763
1.500 lei.
2671 Sume de ncasat de la entitile afiliate;
663 Pierderi din creane legate de participaii;
763 Venituri din creane imobilizate; 668 Alte cheltuieli financiare.

56. Prin formula contabil

% = 4111
5121
667
se nregistreaz n contabilitate:
a) ncasarea creanei de la un client la termenul stabilit, acordndu-i
acestuia o reducere de natur comercial;
b) ncasarea creanei de la un client nainte de termenul stabilit, acordndu-i
acestuia un scont de decontare;
c) ncasarea creanei de la un client nainte de termenul stabilit, acordndu-i
acestuia de o reducere de natur comercial.
4111 Clienii; 5121 Conturi la bnci n lei;
667 Cheltuieli privind sconturile acordate.

57. Reducerile cu caracter financiar acordate de ctre furnizor clientului


pentru achitarea anticipat a datoriei de ctre acesta se nregistreaz n
contabilitatea clientului n contul:
a) 609 Reduceri comerciale primite;
b) 767 Venituri din sconturi obinute;
c) 667 Cheltuieli privind sconturile acordate.
75

Modulul 6. Contabilitate financiar II

58. Cu referire la inventarierea general a patrimoniului efectuat la


sfritul exerciiului n contextul lucrrilor de nchidere a exerciiului
financiar, una dintre afirmaiile de mai jos este fals:
a) reprezint o lucrare prin care se stabilete situaia real a patrimoniului
pe baza datelor din balana de verificare, prin constatarea scriptic a
elementelor patrimoniale;
b) reprezint o lucrare prin care se stabilete situaia real a patrimoniului,
aceasta viznd constatarea faptic a elementelor patrimoniale;
c) reprezint o lucrare prin care se stabilete situaia real a patrimoniului,
aceasta viznd evaluarea la nivelul valorii reale a elementelor
patrimoniale.

59. n contextul lucrrilor de nchidere a exerciiului, operaiile de


regularizare privind delimitarea n timp a cheltuielilor i veniturilor
impun intervenia conturilor:
a) 471 i 473;
b) 471 i 472;
c) 472 i 473.
471 Cheltuieli nregistrate n avans; 472 Venituri nregistrate n avans;
473 Decontri din operaii n curs de clarificare.

60. Cu ocazia inventarierii efectuate la sfritul exerciiului N n contextul


lucrrilor de nchidere, s-a constatat, n legtur cu un echipament
tehnologic, urmtoarea situaie: valoarea de intrare 12.000 lei,
amortizarea cumulat 3.200 lei, valoarea recuperabil stabilit la
inventariere 8.500 lei. Pentru utilajul respectiv exist n sold ajustri
pentru depreciere constituite n exerciiul precedent n valoare de 600 lei.
Precizai care este valoarea la care va fi prezentat n bilan utilajul i
nregistrarea contabil care trebuie efectuat.
a) Valoare n bilan = 8.800 lei, 2913 = 7813 600 lei;
b) Valoare n bilan = 8.500 lei, 2913 = 7813 300 lei;
c) Valoare n bilan = 8.500 lei, 6813 = 2913 300 lei.
2913 Ajustri pentru deprecierea instalaiilor i mijloacelor de transport;
6813 Cheltuieli de exploatare privind ajustrile pentru deprecierea
imobilizrilor;
7813 Venituri din ajustri pentru deprecierea imobilizrilor.
76

Modulul 6. Contabilitate financiar II

61. Cu ocazia inventarierii efectuate la sfritul exerciiului N n contextul


lucrrilor de nchidere, s-a constatat, n legtur cu un stoc de materii
prime, urmtoarea situaie: valoarea contabil de intrare 3.000 lei,
valoarea realizabil net (stabilit la inventariere) 2.800 lei. Pentru stocul
de materii prime exist n sold ajustri pentru depreciere constituite n
exerciiul precedent n valoare de 300 lei. La ce valoarea va figura n
bilan stocul de materii prime i ce nregistrri se impun pentru a
prezenta n bilan materia prim la valoarea respectiv?
a) Valoare n bilan = 2.800 lei, 6814 = 391 200 lei;
b) Valoare n bilan = 2.800 lei, 391 = 7814 100 lei;
c) Valoare n bilan = 3.000 lei, 6814 = 391 300 lei.
391 Ajustri pentru deprecierea materiilor prime; 6814 Cheltuieli de
exploatare privind ajustrile pentru deprecierea activelor circulante;
7814 Venituri din ajustri pentru deprecierea activelor circulante.

62. Cu ocazia inventarierii stocurilor de materii prime, efectuat la sfritul


exerciiului N n contextul lucrrilor de nchidere, se constat
urmtoarea situaie: valoarea stocului faptic 2.500 lei, valoarea stocului
scriptic 2.300 lei. nregistrarea contabil ce trebuie efectuat pentru
regularizarea diferenei constatat la inventar este:
a) 301 = 601 200 lei;
b) 601 = 301 200 lei;
c) 301 = 7588 200 lei.
301 Materii prime; 601 Cheltuieli cu materiile prime;
7588 Alte venituri din exploatare.

63. Repartizarea pentru dividende a profitului realizat n exerciiul N se


nregistreaz n contabilitate:
a) la data nchiderii exerciiului N (31.12.N);
b) la nceputul exerciiului urmtor (N+1);
c) n cursul exerciiului urmtor (N+1), dup aprobarea de ctre AGA a
situaiilor financiare aferente exerciiului N.
64. Impozitul reinut din dividendele distribuite acionarilor, datorat
bugetului statului, se nregistreaz n contabilitate n creditul contului:
a) 446;
b) 457;
c) 444.
446 Alte impozite, taxe i vrsminte asimilate; 447 Impozitul pe venituri de
natura salariilor; 457 Dividende de plat.
77

Modulul 6. Contabilitate financiar II

65. Cu ocazia inventarierii stocurilor de produse finite se constat


urmtoarea situaie: valoarea stocului faptic 12.400 lei, valoarea stocului
scriptic 13.100 lei. Pentru regularizarea diferenei constatat la inventar
se va ntocmi formula contabil:
a) 711 = 345
700 lei;
b) 348 = 711
700 lei;
c) 345 = 711
700 lei.
345 Produse finite; 348 Diferene de pre la produse;
711 Venituri aferente costurilor stocurilor de produse.

66. La nchiderea exerciiului financiar se constat c provizioanele ce


trebuie constituite pentru garanii acordate clienilor sunt mai mari
dect cele deja existente (constituite pn la acea dat). Pentru
regularizarea diferenei se va ntocmi formula contabil:
a) 6812 = 1512;
c) 6812 = 491;
b) 1512 = 7812.
1512 Provizioane pentru garanii acordate clienilor; 491 Ajustri pentru
deprecierea creanelor - clieni; 6812 Cheltuieli de exploatare privind
provizioanele; 7812 Venituri din provizioane.

67. Investiiile financiare pe termen scurt admise la tranzacionare pe o pia


reglementat se evalueaz la inventar i pentru prezentarea n bilan
astfel:
a) la valoarea de cotaie din ultima zi de tranzacionare, diferena
reflectndu-se, dup caz, n contul 768 sau 668;
b) la valoarea de cotaie din ultima zi de tranzacionare, diferena
reflectndu-se, dup caz, n contul 7864 sau 6864;
c) la costul istoric mai puin eventualele ajustri pentru pierderea de
valoare.
68. n balana de verificare ntocmit la sfritul exerciiului, dup
inventariere i operaiile de regularizare, toate conturile de cheltuieli
(6xx) au solduri debitoare, toate conturile de venituri (7xx), cu excepia
contului 711 au solduri creditoare, contul 711 prezentnd sold debitor.
Pentru nchiderea conturilor de cheltuieli i venituri, n scopul
determinrii rezultatului exerciiului, se va ntocmi formula contabil:
78

Modulul 6. Contabilitate financiar II

a) 121 = 6xx
b) 121 = %
6xx
711
c) 121 = 6xx

i
i

7xx = 121
7xx = 121

% = 121
7xx
711

6xx Conturi de cheltuieli; 7xx Conturi de venituri;


711 Venituri aferente costurilor stocurilor de produse; 121 Profit sau pierdere.

69. n legtur cu elementele exprimate n valut, o societate comercial va


recunoate la cheltuieli diferenele de curs valutar nefavorabile care apar
n urmtoarele situaii:
a) la creane, cnd crete cursul valutar; la datorii, cnd scade cursul
valutar; la disponibiliti cnd scade cursul valutar;
b) la creane, cnd scade cursul valutar; la datorii, cnd crete cursul
valutar; la disponibiliti, cnd crete cursul valutar;
c) la creane, cnd scade cursul valutar; la datorii, cnd crete cursul
valutar; la disponibiliti cnd scade cursul valutar.
70. n legtur cu datoriile i creanele exprimate n valut, o societate
comercial va recunoate la cheltuieli diferenele de curs valutar
nefavorabile n urmtoarele situaii:
a) la creane, cnd scade cursul valutar; la datorii, cnd scade cursul valutar;
b) la creane, cnd crete cursul valutar; la datorii, cnd scade cursul
valutar;
c) la creane, cnd scade cursul valutar; la datorii, cnd crete cursul
valutar.
71. Din balana de verificare ntocmit la sfritul exerciiului nainte de
inventariere rezult urmtoarea situaie a creanelor i datoriilor n
valut: clieni 5.500 euro, cursul valutar la data nregistrrii creanei
fiind de 4,30 lei/euro; furnizori 5.000 euro, cursul valutar la data
nregistrrii datoriei fiind 4,32 lei/euro. Precizai care sunt nregistrrile
contabile care trebuie efectuate la nchiderea exerciiului financiar, n
condiiile n care cursul de referin comunicat de BNR este de 4.35
lei/euro?
79

Modulul 6. Contabilitate financiar II

a) 4111 = 765 275 lei


b) 665 = 4111 275 lei
c) 4111 = 765 275 lei

i 665 = 401 150 lei;


i 401 = 765 150 lei;
i 401 = 765 150 lei.

401 Furnizori; 4111 Clieni; 665 Cheltuieli din diferene de curs valutar;
765 Venituri din diferene de curs valutar.

72. Care dintre fluxurile de numerar prezentate mai jos se ncadreaz n


categoria fluxurilor de numerar din activiti de finanare:
1. plile pentru rambursarea unor mprumuturi pe termen lung;
2. pli pentru achiziionarea de imobilizri corporale;
3. plile ctre furnizorii de materii prime;
4. plile ctre acionari pentru micorarea capitalului social;
5. ncasrile din vnzarea de produse finite;
6. ncasrile din emisiunea de aciuni.
Variante de rspuns:
a) 1, 2 i 6;
b) 2, 3 i 5;
c) 1, 4 i 6.
73. Precizai care dintre fluxurile de numerar prezentate mai jos se
ncadreaz n categoria fluxurilor de numerar din activiti de
exploatare:
1. pli pentru rambursarea unor mprumuturi pe termen lung;
2. pli ctre furnizorii de mrfuri;
3. pli ctre angajai;
4. ncasrile din vnzarea de mrfuri;
5. ncasri din emisiunea de aciuni;
6. pli ctre furnizorii de imobilizri corporale.
Variante de rspuns:
a) 2, 4 i 6;
b) 2, 3 i 4;
c) 2, 3, 4 i 6;
74. Cu referire la ajustrile pentru deprecierea stocurilor de produse finite,
n situaia n care ajustarea calculat (ca necesar) este mai mic dect
ajustarea nregistrat contabil (deja existent), pentru diferen se va
face nregistrarea:
a) 6814 = 394;
b) 394 = 6814.
c) 394 = 7814;
394 Ajustri pentru deprecierea produselor; 6814 Cheltuieli de exploatare
privind ajustrile pentru deprecierea activelor circulante; 7814 Venituri din
ajustri pentru deprecierea activelor circulante.
80

Modulul 6. Contabilitate financiar II

75. Plata contravalorii unei imobilizri corporale achiziionate are ca efect


(n Situaia fluxurilor de numerar):
a) diminuarea numerarului net din activitile de exploatare;
b) diminuarea numerarului net din activitile de finanare;
c) diminuarea numerarului net din activitile de investiii.

Bibliografie recomandat:
Deju, M. (coord.), Botez, D., Danu, M. C., Muntean, M., Adam, R.,
Breahn-Prav, I.C., Bucur, I. A., Dragomirescu, S. E., Pcurari, D., Rotil,
A., Solomon, D. C., uueanu, I. (2014), Teste gril pentru examenul de
licen programul de studii CIG: sesiunea 2014, Editura Alma Mater,
Bacu;
Ptru, V., Rotil, A. (2010), Contabilitate i diagnostic financiar
fundamente teoretice i aplicaii practice, Ediia a II-a revizuit i
actualizat, Editura Sedcom Libris, Iai;
Ristea, M., Dumitru, C., Ioana, C., Irimescu, A. (2009), Contabilitatea
societilor comerciale, Vol. I i Vol. II, Editura Universitar, Bucureti;
Pntea, I.P., Bodea, Gh. (2008), Contabilitatea financiar romneasc
conform cu Directivele europene, Ediia a II-a, Editura Intelcredo, Deva;
***, Legea Contabilitii nr. 82/1991, republicat n Monitorul Oficial nr.
454 din 18 iunie 2008, cu modificrile i completrile ulterioare;
***, Ordinul Ministerului Finanelor Publice nr. 1.802/2014 pentru
aprobarea reglementrilor contabile privind situaiile financiare anuale
individuale i situaiile financiare anuale consolidate, publicat n Monitorul
Oficial nr. 963/2014;
***, Ordinul Ministerului Finanelor Publice nr. 2861/2009 pentru
aprobarea normelor privind organizarea i efectuarea inventarierii
elementelor de natura activelor, datoriilor i capitalurilor proprii, publicat
n Monitorul Oficial nr. 704 din 20 octombrie 2009.

81

Modulul 6. Contabilitate financiar II

82

Modulul 7
GESTIUNE FINANCIAR

1. Capitalurile proprii se compun din:


a) capital + prime de emisiune + rezerve aciuni proprii + ctiguri legate
de instrumentele de capitaluri proprii pierderi legate de instrumentele
de capitaluri proprii profitul sau pierderea reportat repartizarea
profitului;
b) capital + prime de capital + rezerve din evaluare + rezerve aciuni
proprii + ctiguri legate din instrumentele de capitaluri proprii
pierderi legate de instrumentele de capitaluri proprii profitul sau
pierderea reportat profitul sau pierderea exerciiului financiar
repartizarea profitului;
c) capital + rezerve din emisiune + rezerve aciuni proprii + ctiguri
legate din instrumentele de capitaluri proprii pierderi legate de
instrumentele de capitaluri proprii profitul sau pierderea reportat
profitul sau pierderea exerciiului financiar repartizarea profitului.
2. Capitalul ca principal surs de finanare a activitii de exploatare este
format din:
a) aportul asociailor sau acionarilor, precum i subscripia public a
aciunilor realizate n baza legislaiei n vigoare;
b) aportul asociailor sau acionarilor, precum i a furnizorilor;
c) aportul salariailor i a creditorilor firmei.
3. Primele de capital sunt exprimate prin:
a) prime de: emisiune, fuziune i conversie a obligaiunilor n capital;
b) prime de: emisiune, aport i fuziune;
c) prime de: emisiune, aport, fuziune i conversie a obligaiunilor n
aciuni.
83

Modulul 7. Gestiune financiar

4. Rezervele legale sunt constituite din:


a) prelevarea a 5% din profitul brut realizat la nchiderea exerciiului;
b) prelevarea a minim 5% din profitul brut realizat la nchiderea
exerciiului, dar nu trebuie s depeasc 20% din capital la societile
comerciale;
c) prelevarea unui procent din rezultatul exerciiului pentru recuperarea
pierderilor din anii precedeni.

5. Majorarea capitalului este realizat prin:


a) aporturi noi n numerar i n natur, ncorporarea rezervelor, conversia
datoriilor, fuziunea i absorbia;
b) operaiuni noi n numerar i n natur, conversia datoriilor, fuziunea i
absorbia;
c) operaiuni noi n numerar i n natur, ncorporarea rezervelor, fuziunea
i absorbia, sumele lsate la dispoziia ntreprinderii de ctre salariai.

6. Dreptul preferenial de subscriere se calculeaz:


n
a) DS = (Ch p )
0
0
N0 + n
Ns
n
c)
Cb0 n
DA = N + n
0

b)

Nrds =

7. Emisiunile de obligaiuni sunt dezavantajoase deoarece:


a) plata dobnzilor este la scadena stabilit prin proiect de emisiune,
dobnzile pot afecta profitul, emisiunea de obligaiuni reduce avantajele
aciunilor;
b) plata dobnzilor la scaden afecteaz trezoreria ntreprinderii,
dobnzile pot afecta profitul i implicit ctigul acionarilor, emisiunea
de obligaiuni majoreaz costurile ntreprinderii;
c) plata dobnzilor nu constituie cheltuial pentru ntreprindere, dobnzile
nu afecteaz costurile firmei fiindc se refer la perioadele urmtoare,
emisiunea de obligaiuni este avantajoas din punct de vedere economic.
84

Modulul 7. Gestiune financiar

8. Obligaiunea este:
a) un titlu financiar de credit pe termen lung emis de entiti pentru
obinerea de mprumuturi;
b) un titlu financiar de credit nominal sau la purttor utilizat n acordarea
de mprumuturi;
c) un titlu financiar utilizat n atragerea de aciuni pentru creterea
capitalului propriu al firmei.

9. Costul creditului de leasing operaional cuprinde:


a) valoarea actual a costului de achiziie a bunului luat n sistem de
leasing i valoarea actual a chiriilor periodice influenat de rata
impozitului pe profit, la care se adaug valoarea rezidual;
b) valoarea actual a costului de achiziie a bunului i valoarea rezidual la
care se face transferul dreptului de proprietate ctre utilizator;
c) valoarea actual a costului de achiziie a bunului, valoarea chiriilor
periodice i dobnda anual calculat la valoarea mprumutului.

10. Criteriile financiare utilizate n evaluarea proiectelor de investiii sunt:


a) durata de recuperare a investiiei, rata medie a rentabilitii, valoarea
economic adugat, durata de recuperare actualizat;
b) indicele de rentabilitate, rata actual a rentabilitii, valoarea economic
adugat, durata de recuperare a investiiei;
c) valoarea actualizat net, indicele de rentabilitate actualizat, rata intern
a rentabilitii, durata de recuperare actualizat, valoarea economic
adugat, valoarea de pia adugat.

11. Stabilirea stocurilor optime depinde de:


a) cererea de produse i/sau servicii pe care ntreprinderea trebuie s o
realizeze pentru satisfacerea cerinelor, sursele de aprovizionare i
nivelul cheltuielilor de aprovizionare a stocurilor;
b) politica de stocuri a ntreprinderii, satisfacerea cerinelor beneficiarilor,
conjuncturile economice interne i internaionale;
c) tipul de stoc utilizat, conjunctura economic intern si internaional,
sursele de finanare a ntreprinderii.
85

Modulul 7. Gestiune financiar

12. Nivelul i durata creditului comercial depind de factori externi, precum:


a) competitivitatea mediului de afaceri, gradul de integrare pe vertical i
situaia pieei financiare;
b) concurena n mediul economic, colaborarea cu alte firme i capitalul
disponibil pentru afaceri;
c) respectarea termenelor contractuale, concurena n mediul de afaceri i
resursele financiare ale ntreprinderii.

13. Factorii interni care influeneaz nivelul i durata creditului comercial


sunt:
a) modul de utilizare a reelei comerciale, durata ciclului de producie,
situaia financiar a ntreprinderii;
b) gradul de utilizare a capacitii de producie, vrsta i dimensiunile
ntreprinderii, marjele de profit i factorii de natur financiar (gradul de
lichiditate, costul capitalului, condiiile financiare ale cumprtorului);
c) costul capitalului propriu, costul capitalului mprumutat, mediul
convenional, studiile de marketing.

14. Determinarea necesarului de finanare a ciclului de exploatare are ca


indicatori:
a) costurile activitii de exploatare i cifra de afaceri previzionat;
b) costurile produselor, costurile serviciilor i profitul previzionat;
c) costurile activitii ntreprinderii i profitul previzionat.

15. Necesarul de finanare a activitii de exploatare determinat prin metode


sintetice se realizeaz:
a) anual pe baza cifrei de afaceri previzionate;
b) trimestrial n condiii de stabilitate economic i eficien maxim a
activitii de exploatare;
c) anual i trimestrial n condiii de stabilitate economic i se bazeaz pe
modificarea liniar i proporional a elementelor de active circulante n
raport cu volumul de activitate.

86

Modulul 7. Gestiune financiar

16. Optimizarea gestiunii trezoreriei este realizat prin:


a) utilizarea judicioas a creditelor, promovarea unei tehnici adecvate de
plasament a excedentelor, evitarea pe ct posibil a unor costuri
creditoare;
b) folosirea eficient a resurselor proprii avnd n vedere costul acestora;
c) apelarea la credite cu costuri reduse i promovarea unei tehnici adecvate
de plasament a excedentelor.
17. Soldul trezoreriei nete este determinat prin:
a) confruntarea fondului de rulment cu necesarul fondului de rulment;
b) calculul diferenei dintre resursele proprii de finanare i resursele
mprumutate pentru activitatea de exploatare;
c) diferena dintre capitalurile permanente i capitalurile proprii.
18. Bugetul de venituri i cheltuieli al ntreprinderii cuprinde:
a) bugetul activitii generale, bugetul activitii de exploatare, bugetul
activitii de trezorerie, bugetul activitii de investiii;
b) bugetul activitii de exploatare, bugetul activitii de aprovizionare,
bugetul activitii de comercializare a mrfurilor;
c) bugetul activitii de exploatare, bugetul activitii de trezorerie, bugetul
activitii de vnzare a produselor finite.
19. Rentabilitatea activitii unei ntreprinderi exprim:
a) capacitatea ntreprinderii de a fi cotat pe pia;
b) capacitatea ntreprinderii de a obine profit;
c) posibilitatea ntreprinderii n creterea patrimoniului i a relaiilor
comerciale.
20. Soldurile intermediare de gestiune sunt determinate pe baza:
a) contului de profit i pierdere;
b) bilanului i a contului de profit i pierdere;
c) situaiilor financiare anuale.
21. Riscul economic exprim:
a) utilizarea de resurse mprumutate la costuri peste nivelul pieei
financiare;
b) nenregistrarea de profit din activitatea de exploatare ca urmare a
utilizrii ineficiente a resurselor financiare;
c) creterea nejustificat a cheltuielilor de exploatare n raport cu cifra de
afaceri i nregistrarea de pierderi n activitatea de exploatare.
87

Modulul 7. Gestiune financiar

22. Riscul global este compus din:


a) cumularea riscului economic cu riscul financiar;
b) cumularea rezultatului financiar din activitile de exploatare, financiare
i extraordinare;
c) nsumarea riscului de exploatare i a costului creditelor solicitate de
ntreprindere.
23. Informaiile financiare se culeg din:
a) bugetul de venituri i cheltuieli, situaiile financiare, etc;
b) bugetul de venituri i cheltuieli, contul profit i pierdere;
c) contul de profit i pierdere i contul bilan.
24. Creterea de capital prin conversia datoriilor cu sume provenite din
conturile:
a) furnizori, creditori i alte datorii;
b) debitori, creditori i furnizori;
c) debitori, clieni i creditori.
25. mprumuturile pe termen mediu i termen lung sunt acordate de bnci:
a) construcia i achiziia de active circulante;
b) construcia i achiziia de active imobilizate;
c) achiziia de active imobilizate i pentru activitatea de exploatare a
ntreprinderii.
26. Indicele de rentabilitate este un criteriu financiar de evaluare a
proiectelor de investiii, deoarece exprim:
a) raportul dintre valoarea actual a fluxurilor pozitive de trezorerie
generate de investiie i cheltuiala iniial;
b) raportul dintre valoarea proiectului de investiii i fluxurile de trezorerie
rezultate din funcionarea investiiei;
c) raportul dintre fluxurile de trezorerie rezultate din funcionarea
investiiei i profitul activitii de exploatare.
27. Rata intern de rentabilitate este un criteriu financiar n selectarea
proiectelor de investiii pentru:
a) investiiile finanate din resurse proprii de finanare;
b) investiii finanate din mprumuturi;
c) investiii finanate din credite pe termen scurt.
88

Modulul 7. Gestiune financiar

28. Criteriul costului utilizat n selectarea proiectelor de investiii constituie:


a) un criteriu tehnic;
b) un criteriu financiar;
c) un criteriu contabil.
29. Sursele proprii pentru finanarea investiiilor sunt constituite din:
a) credite de trezorerie;
b) credite comerciale;
c) sume rezultate din vnzarea activelor ntreprinderii.
30. Obiectivul de baz al gestiunii ciclului de exploatare al ntreprinderii l
constituie:
a) realizarea funcionrii ntreprinderii;
b) creterea rentabilitii activitii n condiiile de diminuare a riscului
economic i financiar;
c) asigurarea ritmic a stocurilor curente pentru realizarea activitii de
exploatare.
31. Tipurile de politici de gestionare a ciclului de exploatare sunt:
a) ofensiv, defensiv, intermediar;
b) ofensiv, creativ, defensiv;
c) defensiv, intermediar, creativ.
32. Indicatorii de echilibru financiar sunt:
a) fondul de rulment, necesarul de fond de rulment;
b) fondul de rulment, necesarul de fond de rulment i trezoreria net;
c) necesarul de fond de rulment, trezoreria net.
33. Bugetul activitii de exploatare constituie:
a) bugetul activitii de baz a ntreprinderii;
b) bugetul activitii generale a ntreprinderii;
c) bugetul activitii de exploatare i activitii de trezorerie.
34. Bugetul activitii de investiii este destinat:
a) evidenierii alocrii de resurse financiare pentru operaiuni legate de
activele imobilizate ale ntreprinderii;
b) asigurarea echilibrului ntre resursele i cheltuielile activitii de
investiii;
c) evidenierii resurselor rezultate din activitatea de dezinvestire a firmei.
89

Modulul 7. Gestiune financiar

35. Soldurile intermediare de gestiune activitate sunt:


a) cifra de afaceri, marja comercial, producia exerciiului, valoarea
adugat;
b) cifra de afaceri, valoarea adugat, producia exerciiului;
c) cifra de afaceri, marja comercial.
36. Cifra de afaceri cuprinde:
a) veniturile din vnzarea mrfurilor i producia vndut;
b) veniturile din producia vndut i vnzarea de produse finite;
c) veniturile din vnzarea mrfurilor i vnzarea de produse finite.
37. Valoarea adugat se determin pentru:
a) metoda substractiv (sintetic);
b) metoda aditiv (analitic);
c) metoda substractiv i metoda aditiv.
38. Soldurile intermediare de gestiune rentabilitate cuprind:
a) excedentul brut de exploatare, rezultatul din exploatare, rezultatul curent
al ntreprinderii;
b) rezultatul din exploatare, rezultatul net al exerciiului, excedentul brut
de exploatare, rezultatul curent al activitii ntreprinderii, rezultatul brut
al exerciiului;
c) rezultatul din exploatare, marja comercial, rezultatul net al exerciiului,
excedentul brut de exploatare.
39. Rezultatul brut al exerciiului ca sold intermediar de gestiune exprim:
a) eficiena ntregii activiti desfurate de ntreprindere exprimat prin
rentabilitate;
b) nivelul de utilizare a resurselor proprii a ntreprinderii;
c) utilizarea eficient a resurselor economice a firmei.
40. Rezultatul curent al activitii ntreprinderii se determin prin:
a) nsumarea rezultatului din exploatare i a rezultatului financiar al
activitii ntreprinderii;
b) nsumarea rezultatului financiar i a cheltuielilor aferente activitii de
exploatare a firmei;
c) nsumarea rezultatului din exploatare i a veniturilor financiare aferente
activitii ntreprinderii.
90

Modulul 7. Gestiune financiar

41. Riscul financiar privete:


a) activitatea de exploatare a ntreprinderii;
b) structura financiar a ntreprinderii;
c) rezultatul financiar al ntreprinderii.
42. Riscul de faliment este determinat de:
a) rezultatul managementului defectuos al firmei;
b) utilizarea ineficient a capitalului propriu;
c) imposibilitatea ntreprinderii n achitarea plilor ctre furnizori i
creditori i a obligaiilor fiscale ctre bugetul consolidat al statului.
43. Pentru depistarea apariiei riscului de faliment se utilizeaz metode:
a) contabile i statistice;
b) bancare;
c) contabile i bancare.
44. Funcia scor este considerat:
a) metod bancar de depistare a apariiei riscului de faliment;
b) metod contabil pentru efectuarea de analize comparative n timp;
c) metod specific depistrii apariiei riscului de faliment.
45. Funciile finanelor sunt:
a) funcia de management i funcia de repartiie;
b) funcia de repartiie i funcia de colectare a impozitelor i taxelor;
c) funcia de repartiie i funcia de control.
46. Managementul financiar asigur:
a) - culegerea, prelucrarea i conservarea datelor n vederea obinerii de
informaii financiare;
- repartizarea rezultatelor financiare pentru asigurarea de capitaluri
proprii n vederea finanrii activitii economice i plata dividendelor;
b) - exercitarea controlului financiar privind utilizarea resurselor
financiare ale ntreprinderii;
- participarea la adoptarea deciziilor financiare pentru realizarea
criteriilor de performan economico-financiar a ntreprinderii;
91

Modulul 7. Gestiune financiar

c) - culegerea, prelucrarea i conservarea datelor n vederea obinerii de


informaii financiare;
- repartizarea rezultatelor financiare pentru asigurarea de capitaluri
proprii n vederea finanrii activitii economice i plata dividendelor;
- exercitarea controlului financiar privind utilizarea resurselor
financiare ale ntreprinderii;
- participarea la adoptarea deciziilor financiare pentru realizarea
criteriilor de performan economico-financiar a ntreprinderii.

47. Rezervele din evaluare sunt:


a) plusul de valoare rezultat ca urmare a reevalurii imobilizrilor;
b) surs de finanare a investiiilor;
c) surs de finanare a activitii de exploatare.

48. Primele de conversie a obligaiunilor n aciuni exprim:


a) transformarea drepturilor de crean n drepturi de proprietate;
b) transformarea drepturilor de crean n aciuni nominale;
c) preluarea obligaiilor de la teri n aciuni.

49. Rezervele statutare se constituie din:


a) beneficiul net al exerciiului financiar;
b) aportul acionarilor;
c) repartizarea din profitul brut al exerciiului financiar.

50. Amortizarea mprumutului obligatar constituie:


a) operaiunea de achitare a valorii cupoanelor obligatare;
b) operaiunea de rambursare a titlului obligatar n conformitate cu
scadenele nscrise n titlu;
c) rambursarea valorii obligaiunilor vndute.

51. Creditele de trezorerie sunt acordate ntreprinderilor pentru:


a) finanarea activitii financiare;
b) acoperirea resurselor financiare;
c) efectuarea plilor curente care depesc ncasrile.

92

Modulul 7. Gestiune financiar

52. Factoringul este un instrument de finanare a vnzrilor de mrfuri sau


prestrilor de servicii unde:
a) furnizorul (clientul de factoring) cedeaz creana unor clieni preferai;
b) furnizorul (clientul de factoring) vinde creana rezultat din tranzacii
comerciale unei uniti specializate (banc sau societate comercial)
pentru asemenea operaiuni;
c) furnizorul (clientul de factoring) utilizeaz creana n stingerea datoriilor
ctre ali furnizori.

53. Relaia de calcul Gordon-Shopiro Ccpr =

Div
+ g este utilizat pentru:
P0

a) determinarea costului capitalului mprumutat;


b) stabilirea costului propriu i a capitalului mprumutat;
c) determinarea costului capitalului propriu.
54. Costul mediu ponderat al capitalului ntreprinderii presupune:
a) stabilirea structurii financiare a ntreprinderii la finanarea ciclului de
exploatare;
b) stabilirea contribuiei capitalurilor proprii i a capitalurilor mprumutate
la realizarea procesului de activitate economic a ntreprinderii;
c) determinarea costurilor capitalurilor proprii i a costurilor capitalurilor
mprumutate.
55. Investiiile strategice au ca obiect:
a) crearea unor filiale n ar i strintate;
b) angajarea unor programe de cercetare;
c) crearea unor filiale n strintate, angajarea unor programe de cercetare,
restructurarea i modernizarea ntregului proces de fabricaie.
56. Investiiile directe sunt destinate:
a) realizrii obiectivelor proiectate;
b) determinarea fondurilor pentru asigurarea utilitilor obiectivelor de
baz ale ntreprinderii;
c) realizarea de obiective adiacente pentru asigurarea obiectivelor
principale ale ntreprinderii.

93

Modulul 7. Gestiune financiar

57. Criteriul costului n evaluarea proiectelor de investiii se aplic pentru:


a) proiectele de investiii de natura nlocuirii activelor imobilizate;
b) proiectele de investiii de modernizare a imobilizrilor corporale uzate;
c) proiectele de investiii de natura nlocuirii activelor imobilizate i
proiectele de investiii de modernizare a imobilizrilor corporale uzate.
58. Nivelul vitezei de rotaie accelerat a stocurilor indic eficiena gestiunii
stocurilor n sensul c:
a) viteza de rotaie accelerat a stocurilor indic o politic comercial
dinamic i o gestiune eficient a stocurilor, avnd consecine favorabile
n asigurarea lichiditilor firmei;
b) viteza de rotaie lent a stocurilor apare ca urmare a creterii stocurilor
ntr-un ritm mai rapid dect ritmul de cretere a cifrei de afaceri, ca
urmare a unor disfuncionaliti n aprovizionare, avnd consecine n
apariia stocurilor fr micare sau greu vandabile;
c) viteza de rotaie accelerat a stocurilor indic o politic comercial
dinamic i o gestiune eficient a stocurilor avnd consecine favorabile
n asigurarea lichiditilor firmei i o vitez de rotaie lent a stocurilor
ca urmare a creterii stocurilor ntr-un ritm mai rapid dect ritmul de
cretere a cifrei de afaceri, ca urmare a unor disfuncionaliti n
aprovizionare, avnd consecine n apariia stocurilor fr micare sau
greu vandabile.
59. Rolul gestiunii creditului comercial este pentru:
a) creterea vnzrilor, a cifrei de afaceri i implicit a patrimoniului;
b) sporirea eficienei resurselor financiare imobilizate n creane
comerciale i maximizarea datoriilor comerciale, att ca mrime ct i
ca termene de rambursare, astfel nct firmele s nu apeleze la
mprumuturi de pe piaa de capital;
c) oferirea posibilitilor terilor pentru prelungirea perioadei de ncasare i
achitare a datoriilor.
60. Componentele costului creditului comercial sunt:
a) costuri de gestiune operativ a creditului, costuri relative la capitalul
investit n creditul comercial, costuri relative la imobilizrile de plat;
b) costuri de gestiune operativ a creditului, costuri relative la ntrzierile
de plat, pierderi determinate de acordarea creditelor comerciale;
94

Modulul 7. Gestiune financiar

c) costuri de gestiune operativ a creditului, costuri relative la capitalul


investit n creditul comercial, costuri relative la ntrzierile de plat,
pierderi determinate de acordarea creditelor comerciale.
61. Pentru determinarea necesarului de finanare a ciclului de exploatare se
au n vedere urmtoarele:
a) dimensiunea activitii de exploatare n curs de desfurare de care
depinde mrimea stocurilor i necesarul de resurse financiare;
b) condiiile n care activitatea de exploatare este organizat, unde o
importan deosebit o are durata de mobilizare a resurselor financiare
n stocuri;
c) dimensiunea activitii de exploatare n curs de desfurare de care
depinde mrimea stocurilor i necesarul de resurse financiare, precum i
condiiile n care activitatea de exploatare este organizat, unde o
importan deosebit o are durata de mobilizare a resurselor financiare
n stocuri.
62. Bugetul de venituri i cheltuieli al firmei cuprinde:
a) bugetul activitii generale, bugetul activitii operative (de exploatare),
bugetul activitii de trezorerie;
b) bugetul activitii generale, bugetul activitii operative (de exploatare),
bugetul activitii de investiii;
c) bugetul activitii generale, bugetul activitii operative (de exploatare),
bugetul activitii de trezorerie, bugetul activitii de investiii.
63. Asigurarea solvabilitii se realizeaz dac:
a) fluxurile de ncasri ale trezoreriei sunt mai mari sau egale cu fluxurile
de pli;
b) fluxurile de ncasri ale trezoreriei sunt mai mici dect fluxurile de pli;
c) fluxurile de ncasri ale trezoreriei sunt mai mari dect plata creditelor
de trezorerie.
64. Rata rentabilitii resurselor consumate se determin prin:
a) raportarea rezultatului brut al exerciiului la cifra de afaceri;
b) raportarea rezultatului net al exerciiului la activul net contabil;
c) raportarea rezultatului brut al exerciiului la cheltuielile totale ale
exerciiului financiar.
95

Modulul 7. Gestiune financiar

65. Rata rentabilitii comerciale se determin prin:


a) raportarea rezultatului brut al exerciiului la cifra de afaceri;
b) raportarea rezultatului net al exerciiului la capitalul propriu;
c) raportarea rezultatului net al exerciiului la activul total din bilan.
66. Cifra de afaceri critic exprim:
a) nivelul valoric al cifrei de afaceri de la care sunt acoperite cheltuielile
totale;
b) performana ntreprinderii n aprecierea poziiei pe pia;
c) poziia financiar a ntreprinderii n mediul concurenial.

Bibliografie recomandat:
Deju, M. (coord.), Botez, D., Danu, M. C., Muntean, M., Adam, R.,
Breahn-Prav, I.C., Bucur, I. A., Dragomirescu, S. E., Pcurari, D., Rotil,
A., Solomon, D. C., uueanu, I. (2014), Teste gril pentru examenul de
licen programul de studii CIG: sesiunea 2014, Editura Alma Mater,
Bacu;
Mironiuc, M. (2007), Gestiunea financiar-contabil a ntreprinderii.
Concepte. Politici. Practici, Editura Sedcom Libris, Iai;
Muntean, M. (2013), Gestiune financiar, Editura Alma Mater, Bacu;
Vintil, G. (2010), Gestiunea financiar a ntreprinderii, Ediia a V-a,
Editura Didactic i Pedagogic, R.A., Bucureti.

96

Modulul 8
CONTABILITATE CONSOLIDAT

1. Dezvoltarea ntreprinderilor se poate realiza prin:


a) creterea extern i achiziii de titluri;
b) creterea intern i creterea extern;
c) creterea intern i achiziionarea de noi mijloace de producie.
2. Creterea intern a ntreprinderilor presupune:
a) achiziionarea de noi titluri de participare la alte ntreprinderi;
b) achiziionarea de noi mijloace de producie, cu consecine asupra creterii
imobilizrilor corporale i necorporale ale ntreprinderii;
c) preluarea mijloacelor de producie de la alt ntreprindere, n cadrul unor
operaiuni de fuziune.
3. Din punct de vedere financiar, creterea intern presupune o politic de
finanare:
a) pe termen scurt;
b) menit s asigure un echilibru ntre rata creterii economice (creterea
cifrei de afaceri) i rata rentabilitii;
c) prin credite pe termen lung i mediu.
4. Care dintre urmtoarele enunuri reprezint factor favorizant al creterii
externe:
a) diversificarea lent a produciei, datorit experienei limitate;
b) adaptarea cu uurin la noile structuri generate de cretere, ca urmare a
lipsei elementelor strine care s fie incluse n organizaie;
c) globalizarea schimburilor, care a ajutat ntreprinderile s se dezvolte
pentru a profita de piaa unic mondial.
97

Modulul 8. Contabilitate consolidat

5. ntreprinderile au la ndemn pentru realizarea creterii externe:


a) achiziionarea de noi mijloace de producie din surse externe;
b) achiziionarea de noi mijloace de producie din surse interne;
c) preluarea controlului altor societi fr achiziionarea direct a activelor
necesare desfurrii propriei activiti.
6. Din punct de vedere organizaional (strategic), creterea extern poate
prezenta urmtoarele tipologii:
a) creterea de active corporale, creterea de tip vertical, creterea de tip
orizontal;
b) creterea de tip orizontal, vertical sau conglomerat;
c) creterea capitalului propriu, creterea de tip conglomerat sau vertical.
7. Operaiunile de cretere extern, sub aspect juridic, pot mbrca
urmtoarele forme:
a) achiziionarea de imobilizri corporale i necorporale; achiziionarea
direct de titluri; achiziionarea de titluri prin oferte publice;
b) achiziionarea direct de titluri; achiziionarea de titluri prin intermediul
ofertelor publice; achiziionarea de titluri n cadrul operaiunilor de
fuziune prin absorbie;
c) achiziionarea de active; achiziionarea de titluri n cadrul operaiunilor
de fuziune prin absorbie; achiziionarea de titluri prin ofert public.
8. Privit din punct de vedere economic, grupul poate fi considerat un
ansamblu de mijloace ce evideniaz o reea de relaii de dependen,
determinate de:
a) existena unor legturi juridice ce se bazeaz pe participaii de capital;
b) existena unor legturi de rudenie ntre investitori;
c) contracte de creditare de ctre acionarii majoritari.
9. Din punct de vedere juridic, grupul poate fi definit:
a) ca un sistem de relaii economice de cooperare n producie;
b) ca un ansamblu de societi independente din punct de vedere juridic,
legate ntre ele prin diferite modaliti i supuse unei uniti de decizie
exercitate de o societate numit societate mam.
c) ca un sistem de relaii comerciale ntre diferite societi.
98

Modulul 8. Contabilitate consolidat

10. Din punct de vedere fiscal, societile componente ale unui grup sunt
impozitate, de regul:
a) prin cumularea rezultatelor de ctre societatea mam;
b) prin aplicarea unei cote unice asupra cifrei de afaceri realizare n comun;
c) separat, fr posibilitatea compensrii pierderilor unei societi cu
profitul altor societi din grup.
11. Raportat la formele de control exercitat, grupul poate fi definit:
a) ca un ansamblu format din capitalurile proprii ale societilor controlate;
b) ca un ansamblu format din activele i pasivele societilor controlate;
c) ca un ansamblu format din societatea dominant, societile controlate de
o manier exclusiv, societile controlate n comun i societile asupra
crora societatea dominant exercit o influen notabil.
12. Noiunea de control, n contextul consolidrii conturilor, presupune:
a) posibilitatea de a dirija politicile financiare i operaionale ale unei
societi;
b) dobndirea unor capaciti de producie;
c) deinerea unui numr de salariai mai mare dect societatea controlat.
13. Controlul exclusiv exercitat de ctre societatea din fruntea grupului, se
poate manifesta sub urmtoarele forme:
a) controlul de drept; controlul de fapt, controlul intern;
b) controlul intern; controlul financiar; controlul de drept;
c) controlul de drept; controlul de fapt; controlul contractual sau statutar.
14. Controlul de drept se exercit:
a) atunci cnd se deine majoritatea locurilor n consiliul de administraie;
b) atunci cnd se deine direct sau indirect majoritatea drepturilor de vot n
adunarea general a acionarilor sau asociailor;
c) atunci cnd societatea are capitaluri proprii negative.
15. Controlul concomitent const in:
a) mprirea puterii de decizie privind capitalurile proprii ale societii
controlate;
b) mprirea puterii de decizie a controlului, asupra unei societi
exploatate n comun de ctre un numr limitat de acionari sau asociai,
deciziile putnd fi luate numai n comun, pe baza unui acord;
99

Modulul 8. Contabilitate consolidat

c) mprirea puterii de decizie a controlului, asupra unei societi


exploatate n comun, de ctre un numr limitat de acionari sau asociai,
deciziile putnd fi luate numai pe baza deinerii majoritii drepturilor de
vot.
16. Din punct de vedere contabil, a consolida nseamn a nlocui totalul
titlurilor de participare care figureaz n bilanul societii dominante:
a) cu activele aflate sub controlul societii dominante;
b) cu partea din capitalurile proprii i din rezultatele exerciiului, reflectate
n bilanul societii emitente, cuvenite societii dominante;
c) cu partea din capitalurile proprii i din rezultatele exerciiului, reflectate
n bilanul societii dominante.
17. Consolidarea poate fi definit i ca o tehnic ce permite stabilirea
conturilor unice, reprezentative:
a) ale activitii globale i ale situaiei financiare a unui ansamblu de
societi, avnd legturi comune sau depinznd de un centru de decizie
comun, pstrndu-i personalitatea juridic proprie;
b) ale activitii globale i ale situaiei unui ansamblu de societi care
funcioneaz ca subuniti fr personalitate juridic;
c) ale unui ansamblu de societi cu sediul n aceeai unitate administrativteritorial.
18. Conturile consolidate, ca finalitate a procesului de consolidare, cuprind:
a) situaia activelor i capitalurilor proprii aferente grupului;
b) bilanul consolidat, contul de rezultate consolidat i notele explicative la
situaiile financiare consolidate;
c) bilanul consolidat, contul de rezultate consolidat i datoriile globale.
19. Care dintre urmtoarele afirmaii reprezint unul dintre avantajele
utilizrii conturilor consolidate:
a) reflectarea fidel a activului net contabil al societii din fruntea grupului;
b) cunoaterea structurii capitalurilor proprii ale societii din fruntea
grupului;
c) asigurarea obinerii unei imagini de ansamblu asupra grupului, a unei mai
bune nelegeri din partea conducerii a evoluiei cifrei de afaceri, a
profitului, a dezvoltrii grupului etc.
100

Modulul 8. Contabilitate consolidat

20. Stabilirea perimetrului de consolidare const n delimitarea societilor


care:
a) mpreun cu societatea mam, vor face parte din ansamblul consolidat;
b) urmeaz a intra n procedura de reorganizare judiciar;
c) ntocmesc bilan consolidat i cont de rezultate consolidat.

21. Procentul de control este exprimat:


a) cu ajutorul procentului de aciuni deinute de societatea mam n alt
societate;
b) cu ajutorul procentajului drepturilor de vot deinut de societatea
dominant n alt societate;
c) cu ajutorul procentului deinut n capitalurile proprii ale altor societi.

22. Procentul de control este egal cu procentul ce reprezint partea deinut


n capitalul altei societi:
a) cnd numrul aciunilor ordinare este egal cu cel al aciunilor cu dividend
prioritar;
b) cnd toate aciunile emise de societatea controlat sunt ordinare;
c) cnd aciunile ordinare sunt deinute majoritar de societatea dominant.

23. n cazul legturilor directe, procentul de control:


a) se determin ca raport ntre drepturile de vot deinute de societatea
dominant n societatea controlat i numrul total al drepturilor de vot
ale societii controlate (dominate);
b) se determin ca sum a ponderii aciunilor deinute direct sau indirect de
ctre societatea mam n filial;
c) reprezint ponderea aciunilor deinute de ctre societatea mam n
filial.

24. Procentul de control are ca utilitate:


a) stabilirea structurii capitalurilor proprii ce revin societii mam;
b) stabilirea includerii sau excluderii unei societi n/din perimetrul de
consolidare;
c) stabilirea modalitilor de repartizare a rezultatelor ntre membrii
grupului.
101

Modulul 8. Contabilitate consolidat

25. Procentul de control permite:


a) stabilirea structurii capitalurilor proprii ce revin societii mam;
b) stabilirea rspunderii membrilor organelor de conducere a grupului
pentru nendeplinirea obiectivelor;
c) stabilirea tipului de control i a metodei de consolidare utilizat.
26. Procentul de interes reprezint cota parte din capital i:
a) din datoriile societilor controlate;
b) implicit din patrimoniul, deinut direct sau indirect de ctre societatea
dominant n fiecare din societile reinute n perimetrul de consolidare;
c) activele i rezultatele societilor reinute n perimetrul de consolidare.
27. Procentul de interes se determin:
a) prin nsumarea procentajului drepturilor de vot deinute succesiv n
fiecare filial din acelai lan de filiaie;
b) prin multiplicarea procentelor de capital deinute succesiv n filialele din
acelai lan de participaie;
c) prin multiplicarea procentajului drepturilor de vot deinute n fiecare
filial din acelai lan de participaie.
28. Obligaia ntocmirii conturilor consolidate:
a) revine societilor naionale care exercit o influen notabil asupra altei
societi;
b) apare din momentul n care societatea din fruntea grupului exercit un
control exclusiv,concomitent sau o influen notabil asupra altei
c) societi;
apare din momentul n care societatea mam deine cel puin 50% din
aciunile altei societi.
29. Sunt incluse obligatoriu n perimetrul de consolidare, indiferent de
mrime:
a) societile comerciale pe aciuni;
b) societile care fac apel la economisirea public (cotate);
c) societile multinaionale.
30. Sunt excluse facultativ din perimetrul de consolidare entitile:
a) ale cror aciuni sunt cu dividend prioritar;
b) ale cror aciuni sunt deinute n procent mai mic de 50%;
c) a cror includere nu este semnificativ pentru scopul oferirii unei imagini
fidele a elementelor situaiilor financiare consolidate.
102

Modulul 8. Contabilitate consolidat

31. Societatea care deine direct sau indirect majoritatea drepturilor de vot
(exercit un control exclusiv) va utiliza pentru consolidarea situaiilor
financiare:
a) metoda integrrii globale;
b) metoda integrrii proporionale;
c) metoda punerii n echivalen.
32. Modelul sintetic al bilanului contabil consolidat prin metoda integrrii
globale se prezint astfel:
ACTIV CONSOLIDAT
PASIV CONSOLIDAT
a)

b)

+Activul societii M
+ Activul societii F

CAPITALUL SOCIAL - M
REZERVE CONSOLIDATE:
- REZERVE M +
+ Cota parte din rezervele lui F ce
aparine lui M
REZULTAT CONSOLIDAT:
- REZULTAT M +
+ Cota parte din rezultat F ce aparine
lui M

INTERESE
CARE
NU
CONTROLEAZ
- Cota parte din: capital social F,
rezerve F i rezultat F, aparinnd
acionarilor minoritari (capital propriu
F, mai puin echivalentul T.P. ale lui M)
DATORII CONSOLIDATE:
- Datorii M +
+ Datoriile lui F

ACTIV CONSOLIDAT
+Activul societii M
(mai puin valoarea titlurilor de
participare n F)

PASIV CONSOLIDAT
CAPITALUL SOCIAL (M+F)
REZERVE CONSOLIDATE:
- REZERVE M +
+ Cota parte din rezervele lui F ce
aparine lui M
REZULTAT CONSOLIDAT:
- REZULTAT M +
+ Cota parte din rezultat F ce aparine lui
M
INTERESE CARE NU
CONTROLEAZ
- Cota parte din: capital social F, rezerve
F i rezultat F, aparinnd acionarilor
minoritari (capital propriu F, mai puin
echivalentul T.P. ale lui M)
DATORII CONSOLIDATE:
- Datorii M +
+ Datoriile lui F

+ Activul societii F

OBS: - se cumuleaz elementele


bilaniere de activ ale lui M i F, mai
puin titlurile de participare ale lui M n
F.

103

Modulul 8. Contabilitate consolidat

c)

ACTIV CONSOLIDAT
+Activul societii M
(mai puin valoarea titlurilor de
participare n F)
+ Activul societii F

OBS: - se cumuleaz elementele


bilaniere de activ ale lui M i F, mai
puin titlurile de participare ale lui M n
F.

PASIV CONSOLIDAT
CAPITALUL SOCIAL - M
REZERVE CONSOLIDATE:
- REZERVE M +
+ Cota parte din rezervele lui F ce
aparine lui M
REZULTAT CONSOLIDAT:
- REZULTAT M +
+ Cota parte din rezultat F ce aparine
lui M
INTERESE CARE NU
CONTROLEAZ
- Cota parte din: capital social F,
rezerve F i rezultat F, aparinnd
acionarilor minoritari (capital propriu
F, mai puin echivalentul T.P. ale lui M)
DATORII CONSOLIDATE:
- Datorii M +
+ Datoriile lui F

33. Modelul sintetic al contului de rezultate consolidat prin M.I.G. este:


a)
CHELTUIELI CONSOLIDATE
VENITURI CONSOLIDATE
Cheltuielile lui M
Veniturile lui M
<+>cheltuielile lui F
<+> veniturile lui F
- Rezultat
Rezultatul lui M
consolidat
+
Cota-parte din rezultatul lui F aferent lui M

b)

CHELTUIELI CONSOLIDATE

Cheltuielile lui M
<+>cheltuielile lui F

VENITURI CONSOLIDATE

Veniturile lui M
<+> veniturile lui F

- Rezultat
consolidat

Rezultatul lui M
+
Cota-parte din rezultatul lui F aferent lui M
- Rezultat aferent intereselor
care nu controleaz = Cota parte din rezultatul lui F aferent lui F (ali acionari)

c)

CHELTUIELI CONSOLIDATE

VENITURI CONSOLIDATE

Cheltuielile lui M
<+>cota parte din cheltuielile lui F

Veniturile lui M
<+>cota parte din veniturile lui F

- Rezultat
consolidat

Rezultatul lui M
+
Cota-parte din rezultatul lui F aferent lui M
- Rezultat aferent intereselor
care nu controleaz = Cota parte din rezultatul lui F aferent lui F (ali acionari)

34. Elementul bilanier interese care nu controleaz-IM din bilanul


consolidat prin M.I.G. reprezint:
a) cota parte din datoriile i rezultatele filialei ce revin societii mam;
104

Modulul 8. Contabilitate consolidat

b) cota parte din capitalurile proprii (capital social, rezerve, rezultat) ale
filialei, ce revine acionarilor minoritari (alii dect grupul);
c) cota parte din capitalurile proprii (capital social, rezerve i rezultat) ale
filialei ce revin societii mam.
35. Presupunnd c bilanurile individuale ale societii-mama M i filialei F,
n care M deine titluri de participare reprezentnd 60% din capitalul
social al lui F, se prezint astfel:
BILAN M
ACTIV
Imobilizri corporale
Imobilizri financiare F
Active circulante

PASIV
10.000
750
9.200

Total activ

19.950

Capital social
Rezerve
Rezultat
Capital propriu
Datorii
Total pasiv

6.000
2.200
1.000
9.200
10.750
19.950

BILAN F
ACTIV
Imobilizri corporale
Active circulante

1.400
2.600

Total activ

4.000

PASIV
Capital social
Rezerve
Rezultat
Capitaluri proprii
Datorii
Total pasiv

1.000
100
300
1.400
2.600
4.000

Care este valoarea corect a intereselor minoritare ce se vor reflecta n


bilanul consolidat de ctre M?
a) 1.400 x 60%;
b) 9.200 x 40%;
c) 1.400 x 40%.
36. Presupunnd c n situaiile financiare anuale ale societii-mam M i
filialei F, nainte de consolidare, conturile de rezultate se prezint ca n
modelul de mai jos:
CONT DE REZULTATE M
CHELTUIELI
VENITURI
Exploatare
12.150 Exploatare
Financiare
200 Financiare
Extraordinare
150 Extraordinare
Impozit profit
240
Rezultat net
1.260
Total
14.000 Total
105

13.800
20
180

14.000

Modulul 8. Contabilitate consolidat


CONT DE REZULTATE F
CHELTUIELI
VENITURI
Exploatare
7.800 Exploatare
Financiare
150 Financiare
Extraordinare
82 Extraordinare
Impozit profit
48
Rezultat net
300
Total
8.380 Total

8.180
50
150

8.380

Indicai care sunt valorile corecte aferente rezultatului net consolidat i


rezultatului aferent intereselor care nu controleaz reflectate n
Contul de rezultate consolidat al societii mam (M), avnd n
vedere c aceasta deine la F un procent de interes de 80% i un procent
de control de 60%.
a) 1.260 + 300 x 60% i 300 x 40%;
b) 1.260 + 300 x 80% i 300 x 20%;
c) 1.260 + 300 x 20% i 300 x 80%.

37. Metoda integrrii proporionale se utilizeaz pentru ntocmirea


bilanului consolidat i contului de rezultate consolidat n cazul
exercitrii:
a) unui control exclusiv de drept;
b) unui control comun (concomitent);
c) unui control exclusiv de fapt.

38. Modelul sintetic al bilanului contabil consolidat prin M.I.P. este:


a)

ACTIV CONSOLIDAT
ACTIVUL SOCIETII M
<->(mai puin valoarea contabil a
titlurilor de participare ale societii
M deinute n F)
<+> ACTIVUL SOCIETII F x
procentul de interes deinut de M n
capitalul lui F

106

PASIV CONSOLIDAT
CAPITALUL SOCIETII M
<+> REZERVE CONSOLIDATE:
* rezerve lui M +
* cota parte din rezervele lui F ce
aparin lui M
<+> REZULTATUL CONSOLIDAT:
* rezultat M +
* cota parte din rezultatul lui F ce
aparine lui M
<+> DATORII CONSOLIDATE:
* datorii M
* cota parte din datoriile lui F ce
aparin lui M

Modulul 8. Contabilitate consolidat

b)

ACTIV CONSOLIDAT
ACTIVUL SOCIETII M
ACTIVUL SOCIETII F

PASIV CONSOLIDAT
CAPITALUL SOCIETII M
<+> REZERVE CONSOLIDATE:
* rezerve lui M +
* cota parte din rezervele lui F ce
aparin lui M
<+> REZULTATUL CONSOLIDAT:
* rezultat M +
* cota parte din rezultatul lui F ce
aparine lui M
<+> DATORII CONSOLIDATE:
* datorii M
* cota parte din datoriile lui F ce
aparin lui M

c)

ACTIV CONSOLIDAT
ACTIVUL SOCIETII M
<->(mai puin valoarea contabil a
titlurilor de participare ale
societii M n F)
<+> ACTIVUL SOCIETII F x
procentul de interes deinut de M
n capitalul lui F

PASIV CONSOLIDAT
CAPITALUL SOCIETII M
<+>cota parte din capitalul societii F:
* rezerve lui M +
* cota parte din rezervele lui F ce
aparin lui M
<+> REZULTATUL CONSOLIDAT:
* rezultat M +
* cota parte din rezultatul lui F ce
aparine lui M
<+> DATORII CONSOLIDATE:
* datorii M
* cota parte din datoriile lui F ce
aparin lui M

39. Modelul sintetic al contului de rezultate consolidat prin M.I.P. este:


a)
CHELTUIELI CONSOLIDATE
VENITURI CONSOLIDATE
Cheltuielile lui M <+> cota parte din Veniturile lui M <+> cota parte din
cheltuielile lui F, aferent procentului veniturile lui F, aferent procentului de
de interes deinut de M n F
interes deinut de M n F
Rezultat
Rezultatul lui M
consolidat
+
Cota-parte din rezultatul lui F care aparine acionarilor minoritari

b)

CHELTUIELI CONSOLIDATE
VENITURI CONSOLIDATE
Cheltuielile lui M <+> cota parte din Veniturile lui M <+> cota parte din
cheltuielile lui F, aferent procentului veniturile lui F, aferent procentului de
de interes deinut de M n F
interes deinut de M n F
Rezultat
Rezultatul lui M
consolidat
+
Cota-parte din rezultatul lui F aferent lui M
proporional cu procentul de interes deinut de M n F

107

Modulul 8. Contabilitate consolidat

c)

CHELTUIELI CONSOLIDATE
VENITURI CONSOLIDATE
Cheltuielile lui M <+> cota parte din Veniturile lui M <+> cota parte din
cheltuielile lui F, aferent procentului veniturile lui F, aferent procentului de
de control deinut de M n F
control deinut de M n F
Rezultat
Rezultatul lui M
consolidat
+
Cota-parte din rezultatul lui F aferent lui M
proporional cu procentul de interes deinut de M n F

40. Presupunnd c bilanurile individuale ale asociatului M i societii


controlate n comun F, n care M deine titluri de participare
reprezentnd 50% din capitalul social al lui F, se prezint astfel:
BILAN M
ACTIV
Imobilizri corporale
Imobilizri financiare F
Active circulante

10.000
500
9.600

PASIV

Total activ

20.100

Capital social
Rezerve
Rezultat
Capital propriu
Datorii
Total pasiv

6.000
2.200
1.000
9.200
10.900
20.100

BILAN F
ACTIV
Imobilizri corporale
Active circulante

1.400
2.600

Total activ

4.000

PASIV
Capital social
Rezerve
Rezultat
Capitaluri proprii
Datorii
Total pasiv

1.000
100
300
1.400
2.600
4.000

indicai valorile corecte ale capitalurilor proprii consolidate i activului


total consolidat ce se regsesc n bilanul consolidat al societii M.
a) 9.200 + 1.400 x 50%
i (2.100 500) + 4.000 x 50%;
b) 9.200 + (100 + 300) x 50% i 20.100 + 4.000 x 50%;
c) 9.200 + (100 + 300) x 50% i (20.100 500) + 4.000 x 50%.
41. Presupunem c, nainte de consolidare, conturile de rezultate ale
asociatului M i societii F, controlat n comun de ctre M (procent de
interes de 50%), se prezint astfel:
CONT DE REZULTATE M
CHELTUIELI
VENITURI
Exploatare
12.150 Exploatare
Financiare
200 Financiare
Extraordinare
150 Extraordinare
Impozit profit
240
Rezultat net
1.260
Total
14.000 Total

108

13.800
20
180

14.000

Modulul 8. Contabilitate consolidat


CONT DE REZULTATE F
CHELTUIELI
VENITURI
Exploatare
7.800 Exploatare
Financiare
150 Financiare
Extraordinare
130 Extraordinare
Impozit profit
48
Rezultat net
252
Total
8.380 Total

8.180
50
150

8.380

Precizai care este valoarea corect aferent rezultatului consolidat.


a) 1.260 + 252;
b) (1.260 + 252) x 50%;
c) 1.260 + 252 x 50%.
42. Existena influenei notabile (semnificative) presupune utilizarea pentru
consolidare:
a) a metodei globale;
b) a metodei proporionale;
c) a metodei punerii n echivalen.
43. Modelul sintetic al bilanului consolidat prin MPE este:
a)

b)

ACTIV CONSOLIDAT

PASIV CONSOLIDAT

* Elementele de activ ale grupului M


(mai puin titlurile de participare n F)
+ cota parte din elementele de activ ale
lui F, proporional cu procentul de
interes deinut de M n F.

Capital social M
Rezerve consolidate:
* rezervele lui M +
* cota-parte din rezervele lui F ce
aparine lui M
Rezultatul consolidat:
* rezultatul lui M +
* cota-parte din rezultatul lui F ce
aparine lui M
Datorii M

TOTAL ACTIV

TOTAL PASIV

ACTIV CONSOLIDAT

PASIV CONSOLIDAT

* Elementele de activ ale grupului M


(mai puin titlurile de participare n F)
+ titlurile puse n echivalen

Capital social M
Rezerve consolidate:
* rezervele lui M +
* cota-parte din rezervele lui F ce
aparine lui M
Rezultatul consolidat:
* rezultatul lui M +
* cota-parte din datoriile lui F aparinnd
lui M proporional cu PI (M) n F

TOTAL ACTIV

TOTAL PASIV

109

Modulul 8. Contabilitate consolidat

c)

ACTIV CONSOLIDAT

PASIV CONSOLIDAT

* Elementele de activ ale grupului M


(mai puin titlurile de participare n F)
+ titlurile puse n echivalen

Capital social M
Rezerve consolidate:
* rezervele lui M +
* cota-parte din rezervele lui F ce
aparine lui M
Rezultatul consolidat:
* rezultatul lui M +
* cota-parte din rezultatul lui F ce
aparine lui M
Datorii M

TOTAL ACTIV

TOTAL PASIV

44. Modelul sintetic al contului de rezultat consolidat prin MPE este:


a)

CHELTUIELI CONSOLIDATE
Cheltuielile lui M +
Cheltuieli financiare - analitic
Pierderea exerciiului financiar
aferent ntreprinderilor asociate*
Rezultat
Rezultatul lui M
consolidat
Rezultatul lui F

b)

CHELTUIELI CONSOLIDATE
VENITURI CONSOLIDATE
Cheltuielile lui M +
Veniturile lui M +
Cheltuieli financiare - analitic
Venituri financiare - analitic Profitul
Pierderea exerciiului financiar
exerciiului financiar aferent
aferent ntreprinderilor asociate*
ntreprinderilor asociate*
Rezultat
Rezultatul lui M
consolidat
Profitul sau pierderea exerciiului financiar aferent()
ntreprinderilor asociate (cota-parte de la F, ce revine investitorului)

c)

CHELTUIELI CONSOLIDATE
VENITURI CONSOLIDATE
Cheltuielile lui M +
Veniturile lui M +
Cheltuieli financiare - analitic
Venituri financiare - analitic Profitul
Pierderea exerciiului financiar
exerciiului financiar aferent
aferent ntreprinderilor asociate*
ntreprinderilor asociate*
Rezultat
Rezultatul lui M
consolidat
Cota parte din rezultatului F ce aparine altor acionari dect M

VENITURI CONSOLIDATE
Veniturile lui M +
Venituri financiare - analitic Profitul
exerciiului financiar aferent
ntreprinderilor asociate*

45. Societatea M, care deine 30% din capitalul social al societii F, adic 90
u.m., deine la aceasta din urm 30% din drepturile de vot. Bilanurile
celor dou societi nainte de consolidare se prezint astfel:
110

Modulul 8. Contabilitate consolidat


BILAN M
ACTIV
Imobilizri financiare
(interese de participare)
Active circulante

PASIV

1.940

Total activ

2.030

90

Capital
Rezerve
Rezultat
Capital propriu
Datorii
Total pasiv

600
200
100
900
1.130
2.030

BILAN F
ACTIV
Active circulante

1.000

Total activ

1.000

PASIV
Capital social
Rezerve
Rezultat
Capitaluri proprii
Datorii
Total pasiv

300
100
50
450
550
1.000

Precizai care sunt valorile corecte aferente capitalurilor proprii i


activului total reflectate n bilanul consolidat ntocmit de M.
a) 900 + (150 x 30%) i (2.030 90) + 135;
b) 900 + 450
i (2.030 90) + 1.000 x 30%;
c) 900 + 450
i 2.030 + 1.000 x 30%.
46. Conturile de rezultate individuale ale societii M i societii F, nainte
de consolidare se prezint astfel:
CONT DE REZULTATE M
CHELTUIELI
VENITURI
Exploatare
1.900 Exploatare
Financiare
150 Financiare
Extraordinare
50 Extraordinare
Rezultat net
100
Total
2.200 Total
CONT DE REZULTATE F
CHELTUIELI
VENITURI
Exploatare
890 Exploatare
Financiare
180 Financiare
Extraordinare
60 Extraordinare
Rezultat net
50
Total
1.180 Total

2.000
140
60
2.200

1.000
100
80
1.180

Societatea M deine 30% din capitalul social al societii F, exercitnd o


influen semnificativ asupra acesteia. Precizai care sunt valorile
corecte ale totalului cheltuielilor i veniturilor, precum i a rezultatului
consolidat, ce se regsesc n contul de rezultate consolidat ntocmit de
ctre M.
111

Modulul 8. Contabilitate consolidat

a) 2.100 + 1.130 x 30% , 2.200 + 1.180 x 30% i 100 + 50 x 30%;


b) 2.100
, 2.200 + 50 x 30%
i 100 + 50 x 30%;
c) 2.100
, 2.200 + 50 x 30%
i 100 + 50.
47. Societatea M deine 30% din capitalul social al societii F, reprezentnd
interese financiare n valoare de 300 u.m., exercitnd totodat i o
influen semnificativ asupra acesteia. La finele exerciiului financiar,
bilanul societii F se prezint astfel:
BILAN F
ACTIV
Active circulante

PASIV
2.500

Total activ

2.500

Capital
Rezerve
Rezultat
Capital propriu
Datorii
Total pasiv

1.000
500
200
1.700
800
2.500

Care este valoarea corect a titlurilor puse n echivalen deinute de


societatea M n societatea F, la finalul exerciiului financiar?
a) 1.000 x 30% = 300 u.m.;
b) 1.700 x 30% = 510 u.m.;
c) 2.500 x 30% = 750 u.m.
48. Consolidarea pe paliere presupune:
a) eliminarea rezultatelor realizate n anul precedent de ctre filiale;
b) efectuarea consolidrii subgrupului, apoi introducerea acestuia n
conturile consolidate ale altor societi, filiale ale societii consolidante
din fruntea grupului;
c) efectuarea consolidrii subgrupului, apoi introducerea acestuia n
conturile consolidate ale altor societi din afara grupului.
49. Aplicarea consolidrii pe paliere presupune respectarea mai multor
reguli, printre care:
a) cumularea activelor i pasivelor tuturor societilor din grup n ordinea
nfiinrii lor;
b) consolidrile succesive trebuie efectuate pornind de la extremitatea
inferioar a lanului i cresctor pn la societatea mam;
c) consolidrile succesive trebuie efectuate pornind de la extremitatea
inferioar cu excluderea societilor mici.
112

Modulul 8. Contabilitate consolidat

50. La nivelul fiecrui subgrup, n cazul consolidrii pe paliere, pentru


consolidare se utilizeaz procentul de interes:
a) al societii mam din fruntea grupului;
b) al societii din fruntea subgrupului consolidat;
c) cumulat pentru toate societile ce alctuiesc subgrupul consolidat.

51. Consolidarea direct const:


a) n cumularea capitalurilor proprii ale filialelor directe;
b) n repartizarea proporional a pierderilor societii mam pe filiale;
c) n integrarea bilanului fiecrei societi din cadrul grupului direct n
bilanul societii mam.

52. Consolidarea direct se efectueaz:


a) pe baza procentului de interes deinut de ctre societatea mam n fiecare
dintre filiale, neavnd importan ordinea n care se face consolidarea
filialelor;
b) pe baza procentului de control deinut de societatea mam n societile
consolidate;
c) pe baza procentului de interes deinut de ctre societatea mam numai n
filialele controlate concomitent.

53. Procesul de normalizare a contabilitii are ca obiectiv:


a) ntocmirea situaiilor financiare anuale consolidate de ctre societatea din
fruntea grupului;
b) elaborarea de reglementri contabile pentru soluionarea corect a
problemelor privind producerea i reflectarea informaiilor contabile;
c) ntocmirea contului de rezultate de ctre societile individuale i
grupurile de societi.

54. Normalizarea contabil vizeaz:


a) conceperea normelor contabile de ctre organismele profesionale sau
legislativ statale;
b) identificarea i eliminarea discrepanelor ntre diferitele situaii financiare
ale aceleai societi, ntocmite la date diferite;
c) redresarea societilor aflate n dificultate economic i financiar.
113

Modulul 8. Contabilitate consolidat

55. Armonizarea n domeniul contabilitii semnific:


a) compatibilizarea diferitelor norme i sisteme de contabilitate, la nivel
european i internaional;
b) punerea de acord a informaiilor ntre diferitele componente ale situaiilor
financiare;
c) realizarea unor corespondene ntre elementele situaiilor financiare.
56. Convergena contabil reprezint procesul prin care:
a) se realizeaz compatibilizarea situaiilor financiare ntre societile din
grup;
b) se realizeaz identificarea i eliminarea dezacordurilor ntre
reglementrile contabile naionale, europene i internaionale;
c) se elaboreaz situaiile financiare ale societilor.
57. Reglementrile internaionale privind consolidarea conturilor
influeneaz esenial practicile i reglementrile contabile naionale, dei:
a) sunt recomandate numai filialelor;
b) nu au caracter obligatoriu;
c) au aplicabilitate numai la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene.
58. La nivel internaional, normalizarea n domeniul conturilor consolidate
s-a materializat n:
a) obligativitatea societii din fruntea grupului de a ntocmi situaii
financiare consolidate conform reglementrilor contabile naionale;
b) obligativitatea ntocmirii i publicrii anuale de situaii financiare
individuale;
c) elaborarea i publicarea standardelor internaionale de contabilitate i
raportare financiar cu privire la conturile consolidate (IAS-27; IAS-28;
IAS-31; IFRS-3 etc.).
59. Consiliul pentru Standarde Internaionale de Contabilitate a fixat ca
principal obiectiv al IAS 27 (versiunea actual) mbuntirea
relevanei, fiabilitii i comparabilitii informaiilor furnizate de
societatea-mam n:
a) situaiile financiare individuale anuale publicate conform legislaiei n
vigoare;
b) situaiile financiare individuale i n situaiile financiare consolidate
pentru un grup de entiti aflate sub controlul su;
c) n situaiile financiare consolidate, ntocmite i publicate conform
legislaiei n vigoare.
114

Modulul 8. Contabilitate consolidat

60. Pentru ntocmirea bilanului contabil consolidat prin metoda integrrii


globale, nregistrrile contabile aferente eliminrii titlurilor de
participare i recunoaterii intereselor minoritare din filial, sunt:
%
=
%
a)
Capital social
Rezerve
Rezultatul exerciiului
(aferente filialei)

b)

c)

Titluri de participare
(n filial)
Interese minoritare

%
Rezerve
Rezultatul exerciiului
(aferente filialei)

%
Capital social
Titluri de participare
(n filial)
Interese minoritare

%
Titluri de participare
(n filial)
Rezerve
Rezultatul exerciiului
(aferente filialei)

%
Capital social
(al filialei)
Interese minoritare

61. Pentru ntocmirea bilanului contabil consolidat prin metoda integrrii


globale, nregistrrile contabile aferente trecerii la capitalurile proprii
consolidate a cotei-pri din rezervele i rezultatul filialei sunt:
%
=
%
a)
Rezerve consolidate
Rezultatul exerciiului
(cota-parte aferent societii-mam)

Rezerve (filial)
Rezultat consolidat

b)

%
Rezerve (filial)
Rezultatul exerciiului (filial)
(cota-parte aferent societii-mam)

%
Rezerve consolidate
Rezultat consolidat

c)

%
Rezultatul exerciiului (filial)
(cota-parte aferent societii-mam)

%
Rezerve consolidate
Rezultat consolidat
Rezerve (filial)

62. nregistrrile aferente retratrilor ce au loc la nivelul contului de profit i


pierdere al societii-mam, n cazul consolidrii prin metoda integrrii
globale, sunt:
Rezultatul exerciiului
=
Rezultatul exerciiului
a)
(al societii-mam)

(al filialei)

b)

Rezultatul exerciiului
(al filialei)

Rezultatul exerciiului
(al societii-mam)

c)

Rezultatul consolidat

Rezultatul exerciiului
(al societii-mam)

115

Modulul 8. Contabilitate consolidat

63. nregistrrile aferente partajrii rezultatului filialei, n cazul consolidrii


prin metoda integrrii globale, sunt:
%
=
%
a)
Rezultat consolidat
Cota-parte ce revine minoritarilor

Rezultatul exerciiului
(societii-mam)

b)

%
Rezultat consolidat
Cota-parte ce revine minoritarilor

%
Rezultatul exerciiului
(filialei)

c)

%
Rezultat consolidat
Cota-parte ce revine minoritarilor

%
Rezultatul exerciiului
(societii-mam)
Interese minoritare

64. Obiectivul principal avut n vedere de IASB la introducerea IAS-28


Investiii n entiti asociate a fost o reducere a alternativelor:
a) n aplicarea metodei punerii n echivalen i n contabilizarea
investiiilor n entitile asociate n situaiile financiare individuale;
b) n aplicarea metodei integrrii globale i n contabilizarea investiiilor n
entitile asociate n situaiile financiare individuale;
c) n aplicarea metodei proporionale i n contabilizarea investiiilor n
entitile asociate n situaiile financiare individuale.

65. Potrivit IAS-28 Investiii n entiti asociate, o entitate asociat este:


a) o entitate, inclusiv o entitate necorporativ cum ar fi un parteneriat,
asupra creia investitorul exercit un control exclusiv i care nu este o
asociere n participaie;
b) o entitate, inclusiv o entitate necorporativ cum ar fi un parteneriat,
asupra creia investitorul exercit un control n comun i care nu este o
asociere n participaie;
c) o entitate, inclusiv o entitate necorporativ cum ar fi un parteneriat,
asupra creia investitorul are o influen semnificativ i care nu este nici
o filial a acestuia, nici un interes ntr-o asociere n participaie.

66. O investiie ntr-o entitate asociat trebuie contabilizat:


a) prin metoda capitalizrii;
b) prin metoda integrrii globale;
c) prin metoda punerii n echivalen.

116

Modulul 8. Contabilitate consolidat

67. Care dintre rspunsurile la afirmaia urmtoare nu este corect?


O investiie ntr-o entitate asociat trebuie contabilizat prin metoda
punerii n echivalen, cu excepia cazurilor n care:
a) investiia asigur investitorului o influen semnificativ asupra politicilor
financiare i operaionale a entitii controlate;
b) investiia este clasificat drept deinut n vederea vnzrii n
conformitate cu IFRS 5 Active imobilizate deinute n vederea vnzrii i
activitii ntrerupte, care vor fi contabilizate conform acestui IFRS;
c) investitorul este o filial deinut n totalitate sau este o filial deinut
parial a unei alte entiti, iar ceilali proprietari, inclusiv cei care, n alte
condiii, nu au drept de vot, au fost informai i nu au obiecii cu privire la
faptul c investitorul nu aplic metoda punerii n echivalen.
68. Pentru ntocmirea bilanului consolidat, prin metoda punerii n
echivalen, nregistrrile privind preluarea posturilor din bilanul
individual al societii-mam, sunt:
%
=
%
a)
Titluri puse n echivalen

Titluri de participare
Rezerve consolidate

b)

%
Titluri puse n echivalen

%
Titluri de participare
Rezerve consolidate
Rezultat consolidat

c)

%
Conturi de active bilaniere
(ale societii-mam)

%
Conturi de capitaluri propii
(ale societii-mam)
Conturi de datorii
(ale societii-mam)

69. nregistrarea contabil aferent operaiunii de punere n echivalen a


titlurilor de participare deinute la entitatea asociat, este:
a)
Titluri puse n echivalen
=
%
Rezerve consolidate
Rezultat consolidat

b)

Titluri puse n echivalen

%
Capital social (entitate asociat)
Rezerve consolidate
Rezultat consolidat

c)

Titluri puse n echivalen

%
Titluri de participare
Rezerve consolidate
Rezultat consolidat

117

Modulul 8. Contabilitate consolidat

70. nregistrrile aferente prelurii n contul de profit i pierdere consolidat,


prin metoda punerii n echivalen, a veniturilor, cheltuielilor i
rezultatului societii mam:
a)

%
Cheltuieli de exploatare
Cheltuieli financiare
Cheltuieli extraordinare
Rezultatul exerciiului

%
Venituri de exploatare
Venituri financiare
Venituri extraordinare

b)

%
Cheltuieli de exploatare
Cheltuieli financiare
Interese minoritare

%
Venituri de exploatare
Venituri financiare
Venituri extraordinare

c)

%
Cheltuieli de exploatare
Cheltuieli financiare
Cheltuieli extraordinare
Rezultatul exerciiului
(cot-parte filial)

%
Venituri de exploatare
Venituri financiare
Venituri extraordinare
(cot-parte filial)

71. Reflectarea n contul de profit i pierdere consolidat a cotei pri din


rezultatul pus n echivalen i a veniturilor din titluri puse n echivalen
se nregistreaz astfel:
a)

Venituri din titluri puse n echivalen

Cota-parte din rezultatul societilor


puse n ehivalen

b)

Cota-parte din rezultatul societilor


puse n ehivalen

Venituri din titluri puse n


echivalen

c)

Cota-parte din rezultatul societilor


puse n ehivalen

Rezultatul consolidat

72. nregistrarea contabil aferent prelurii la rezultatul consolidat a


rezultatului societii-mam i a cotei pri din rezultatul societilor
puse n echivalen:
a)

%
Rezultatul exerciiului
(societatea-mam)
Cota-parte din rezultatul societilor
puse n ehivalen

Rezultatul consolidat

b)

Rezultatul consolidat

%
Rezultatul exerciiului
(entitatea asociat)
Cota-parte din rezultatul societilor
puse n ehivalen

118

Modulul 8. Contabilitate consolidat

c)

Rezultatul consolidat

%
Rezultatul exerciiului
(societatea-mam)
Cota-parte din rezultatul societilor
puse n ehivalen

73. IAS-31 Interese n asocierile n participaie se aplic la contabilizarea


intereselor:
a) n asocierile n participaie i la raportarea n situaiile financiare ale
asociailor i ale investitorilor a activelor, datoriilor, veniturilor i
cheltuielilor aparinnd asocierii n participaie;
b) n entitile controlate exclusiv i la raportarea n situaiile financiare ale
asociailor i ale investitorilor a activelor, datoriilor, veniturilor i
cheltuielilor acestora;
c) n entitile asupra crora se exercit o influen semnificativ asupra
politicilor financiare i operaionale.
74. Care dintre rspunsurile la urmtoarea afirmaie este incorect?
Un asociat ntr-o asociere n participaie care este cu interes ntr-o
entitate controlat n comun nu va ntocmi situaii financiare prin
utilizarea metodei consolidrii proporionale sau metoda punerii n
echivalen dac ndeplinete urmtoarele condiii:
a) participaiile sunt deinute n vederea vnzrii, n conformitate cu IFRS 5
Active imobilizate deinute n vederea vnzrii i activiti ntrerupte;
b) exercit controlul n comun asupra unei asocieri n participaie;
c) asociatul ntr-o asociere n participaie este o filial deinut n totalitate
sau este o filial deinut parial a unei alte entiti, i proprietarii si,
inclusiv cei care n alte condiii nu au drept de vot, au fost informai
despre i nu au fost mpotriva neaplicrii de ctre asociatul ntr-o asociere
n participaie a metodei consolidrii proporionale sau a punerii n
echivalen.
75. Entitile asociate n asocierile n participaie controlate n comun
utilizeaz pentru ntocmirea situaiilor financiare consolidate:
a) metoda rezultatului;
b) metoda consolidrii proporionale;
c) metoda integrrii globale.

119

Modulul 8. Contabilitate consolidat

76. Ca o alternativ la consolidarea proporional, un asociat al unei asocieri


n participaie trebuie s recunoasc participaia sa ntr-o entitate
controlat n comun:
a) folosind metoda integrrii globale;
b) folosind metoda punerii n echivalen;
c) folosind metode mixte.

77. Pentru ntocmirea bilanului consolidat, nregistrrile contabile aferente


prelurii elementelor bilaniere ale entitii asociate n participaie i
cotei pri din elementele bilaniere ale asocierii n participaie, sunt:
a)

b)

c)

%
=
Elemente bilanire de activ
(ale asociatului n participaie-100%)
Elemente bilanire de activ
(ale asocierii n participaie; cot-parte)
%
Capital social
Rezerve
Rezultatul exerciiului

%
Elemente bilaniere de pasiv
(ale asociatului n participaie-100%)
Elemente bilanire de pasiv
(ale asocierii n participaie; cot-parte)

%
Titluri de participare
Rezerve consolidate
Rezultate consolidate

=
%
Elemente bilanire de activ
(ale asociatului n participaie-100%)
Elemente bilanire de activ
(ale asocierii n participaie; cot-parte)

%
Titluri de participare
Rezerve consolidate
Rezultate consolidate

78. nregistrarea contabil aferent eliminrii titlurilor de participare


deinute n asocierea n participaie i prelurii la capitalurile proprii
consolidate a cotei-pri din rezervele i rezultatele asocierii n
participaie este:
a)

%
Capital social
Rezerve
Rezultatul exerciiului
(aparinnd asociatului n participaie)

%
Titluri de participare
Rezerve consolidate
Rezultate consolidate

b)

%
Capital social
Rezerve
Rezultatul exerciiului
(aparinnd asocierii n participaie)

%
Titluri de participare
Rezerve consolidate
Rezultate consolidate

120

Modulul 8. Contabilitate consolidat

c)

%
Capital social
Rezerve
Rezultatul exerciiului
(aparinnd asocierii n participaie)

%
Titluri de participare
Interese minoritare

79. nregistrrile contabile aferente prelurii la capitalurile proprii


consolidate a rezervelor i rezultatului entitii asociate ntr-o asociere n
participaie, sunt:
a)

%
Rezervele
Rezultatul exerciiului
(aparinnd asocierii n participaie)

%
Rezerve consolidate
Capital social
Rezultat consolidat

b)

%
Capitalul social
Rezervele
Rezultatul exerciiului
(aparinnd entitii asociate)

%
Rezerve consolidate
Rezultat consolidat

c)

%
Rezervele
Rezultatul exerciiului
(aparinnd entitii asociate)

%
Rezerve consolidate
Rezultat consolidat

80. nregistrrile contabile aferente prelurii n contul de profit i pierdere


consolidat, prin metoda consolidrii proporionale, a elementelor
conturilor de rezultate ale entitii asociate i asocierii n participaie:
a)

%
Cheltuielile i rezultatul entitii
asociate (100%)
Cheltuielile i rezultatul asocierii n
participaie (cot-parte)
Rezultatul consolidat

%
Veniturile entitii asociate (100%)
Veniturile asocierii n participaie
(cot-parte)

b)

%
Cheltuielile i rezultatul entitii
asociate (100%)
Cheltuielile i rezultatul asocierii n
participaie (cot-parte)

%
Veniturile entitii asociate (100%)
Veniturile asocierii n participaie
(cot-parte)

c)

%
Cheltuielile i rezultatul entitii
asociate (100%)
Cheltuielile i rezultatul asocierii n
participaie (cot-parte)
Rezultatul consolidat

%
Veniturile entitii asociate (100%)
Veniturile asocierii n participaie
(cot-parte)
Cot-parte din rezultatul asocierii n
participaie

121

Modulul 8. Contabilitate consolidat

Bibliografie recomandat:
Deju, M. (coord.), Botez, D., Danu, M. C., Muntean, M., Adam, R.,
Breahn-Prav, I.C., Bucur, I. A., Dragomirescu, S. E., Pcurari, D., Rotil,
A., Solomon, D. C., uueanu, I. (2014), Teste gril pentru examenul de
licen programul de studii CIG: sesiunea 2014, Editura Alma Mater,
Bacu;
Deju, M. (2013), Contabilitate consolidat curs universitar, Editura Alma
Mater, Bacu;
Deju, M. (2008), Contabilitate aprofundat, Concepte, modele, studii de
caz, Editura Alma Mater, Bacu;
Feleag, N., Feleag, L. (2007), Contabilitate consolidat. O abordare
european i internaional, Editura Economic, Bucureti;
Horga, V., State, V., Brgoanu, M. (2004), Consolidarea conturilor
societilor de grup, Editura Economic, Bucureti.

122

Modulul 9
CONTABILITATE I GESTIUNE FISCAL
1. Reglementrile fiscale pe care trebuie s le aplice entitile economice din
Romnia sunt stabilite prin:
a) Codul fiscal, Codul de procedur fiscal, legea contabilitii, legea
societilor comerciale, ordine emise de Ministerul Finanelor Publice;
b) Codul fiscal, Codul de procedur fiscal, ordine emise de Ministerul
Finanelor Publice, decizii ale Comisiei Centrale de Fiscalitate;
c) Codul fiscal, Codul de procedur fiscal, ordine emise de Ministerul
Finanelor Publice, legea contabilitii.
2. Rata fiscalitii se determin:
a) ca raport ntre impozitul pe profit/venit i cifra de afaceri a entitii
economice ntr-un an calendaristic;
b) ca raport ntre totalul impozitelor i taxelor datorate de entitate i totalul
veniturilor realizate de aceasta ntr-un an calendaristic;
c) ca raport ntre veniturile fiscale i produsul intern brut la nivelul unui an
calendaristic.
3. Impunerea diferit a veniturilor persoanelor fizice n funcie de mrimea
acestor venituri se bazeaz pe:
a) principiul echitii;
b) principiul neutralitii;
c) principiul certitudinii.
4. Contribuabilii impozitului pe profit sunt:
a) persoanele juridice romne, persoanele juridice strine care desfoar
activitate n Romnia prin intermediul unuia sau a mai multor sedii
permanente, persoanele fizice rezidente, persoanele juridice strine i
persoanele fizice nerezidente care desfoar activitate n Romnia ntro asociere cu sau fr personalitate juridic, persoanele juridice
123

Modulul 9. Contabilitate i gestiune fiscal

b)

c)

nfiinate potrivit legislaiei europene i care au ales s aib sediul social


n Romnia;
persoanele juridice romne, persoanele juridice strine care desfoar
activitate prin intermediul unui sediu permanent n Romnia, persoanele
juridice strine i persoanele fizice nerezidente care desfoar activitate
n Romnia ntr-o asociere cu sau fr personalitate juridic, persoanele
fizice rezidente asociate cu persoane juridice romne n asocieri fr
personalitate juridic, persoanele juridice cu sediul social n Romnia,
nfiinate potrivit legislaiei europene;
persoanele juridice romne, persoanele juridice strine care desfoar
activitate prin intermediul unui sediu permanent n Romnia, persoanele
juridice strine i persoanele fizice nerezidente care desfoar activitate
n Romnia ntr-o asociere cu sau fr personalitate juridic, persoanele
juridice strine care realizeaz venituri din/ sau n legtur cu proprieti
imobiliare situate n Romnia sau din vnzarea/cesionarea titlurilor de
participare deinute la o persoan juridic romn, persoanele fizice
rezidente asociate cu persoane juridice romne n asocieri fr
personalitate juridic, persoanele juridice cu sediul social n Romnia,
nfiinate potrivit legislaiei europene.

5. O persoan fizic este considerat persoan rezident n Romnia dac:


a) este cetean romn;
b) are centrul intereselor vitale amplasat n Romnia;
c) are locul de munc n Romnia.
6. Persoanele juridice romne datoreaz impozit pe profit pentru:
a) profitul impozabil obinut din orice surs, din Romnia i/sau din
strintate;
b) profitul realizat n Romnia din orice surs;
c) profitul realizat n Romnia din orice surs, mai puin profitul scutit.
7. Printre contribuabilii scutii de la plata impozitului pe profit se afl:
a) persoanele juridice fr scop patrimonial care desfoar activiti
economice;
b) persoanele juridice care desfoar activiti n domeniul agriculturii;
c) persoanele juridice care pltesc impozitul pe veniturile
microntreprinderilor.
124

Modulul 9. Contabilitate i gestiune fiscal

8. Contribuabilii impozitului pe profit care desfoar activiti de natura


barurilor de noapte, cluburilor de noapte, discotecilor, cazinourilor i
caselor de pariuri sportive datoreaz un impozit egal cu:
a) 16% din veniturile realizate;
b) 16% din profitul impozabil, dac veniturile depesc limita de 15.000
euro;
c) maximul dintre valoarea reprezentnd 5% din veniturile realizate i
valoarea reprezentnd 16% din profitul impozabil.
9. Urmtorii contribuabili calculeaz i declar trimestrial impozitul pe
profit:
a) societile bancare;
b) organizaiile non-profit;
c) contribuabilii care obin venituri majoritare din cultura cerealelor i
plantelor tehnice, cultura cartofului, pomicultur i viticultur.
10. Organizaiile non-profit, organizaiile sindicale i cele patronale
datoreaz impozit pe profit pentru:
a) veniturile impozabile realizate;
b) veniturile obinute prin donaii sau sponsorizri, dac acestea depesc
limita de 3 din cifra de afaceri;
c) veniturile din activiti economice care depesc echivalentul n lei al
sumei de 15.000 euro.
11. Contribuabilii impozitului pe profit care aplic sistemul impozitului
anual, cu pli anticipate, au obligaia de a efectua plile anticipate
astfel:
a) lunar, pn la data de 25 inclusiv a lunii urmtoare;
b) trimestrial, pn la data de 25 inclusiv a lunii urmtoare trimestrului;
c) trimestrial, pn la data de 25 inclusiv a ultimei luni din trimestrul
respectiv.
12. Un contribuabil care a optat pentru sistemul impozitului pe profit anual
cu pli anticipate, a obinut n exerciiul N-1 un profit impozabil de
28.188 lei. tiind c indicele preurilor de consum utilizat la calculul
plilor anticipate n exerciiul N este 102%, alegei varianta corect de
rspuns privind suma pe care contribuabilul o are de plat n contul
125

Modulul 9. Contabilitate i gestiune fiscal

impozitului pe profit pentru trimestrul al II-lea al exerciiului N:


a) 1.150 lei;
b) 1.128 lei;
c) 4.600 lei.
13. Care din urmtoarele cheltuieli nu sunt deductibile la calculul
impozitului pe profit?
a) cheltuielile proprii ale contribuabilului cu impozitul pe profit,
cheltuielile de reclam i publicitate, cheltuielile de personal;
b) cheltuielile sociale, cheltuielile de protocol, cheltuielile cu materiile
prime;
c) cheltuielile reprezentnd majorri de ntrziere datorate bugetului
statului, cheltuielile cu stocurile constatate lips din gestiune i
neimputate.
14. Contribuabilii impozitului pe profit care nregistreaz n cursul anului
fiscal cheltuieli cu sponsorizri beneficiaz de:
a) reducerea impozitului pe profit cu 20%;
b) reducerea profitului impozabil cu minimul dintre valoarea acestor
cheltuieli i 3 din cifra de afaceri;
c) reducerea impozitului pe profit cu minimul dintre valoarea acestor
cheltuieli, 3 din cifra de afaceri i 20% din impozitul pe profit.
15. Un contribuabil al impozitului pe profit a nregistrat n anul fiscal N
urmtoarele cheltuieli: cheltuieli cu materii prime i materiale 41.000 lei,
cheltuieli cu energia 3.000 lei, cheltuieli cu salariile personalului 52.000
lei, cheltuieli privind contribuiile sociale obligatorii 14.000 lei, cheltuieli
sociale, reprezentnd contravaloarea unor bilete de tratament pentru
salariai, 2.500 lei, cheltuieli cu amortizarea mijloacelor fixe 11.000 lei i
cheltuieli cu impozitul pe profit 4.200 lei. Valoarea cheltuielilor
deductibile fiscal la calculul profitului impozabil este:
a) 126.660 lei;
b) 111.040 lei;
c) 110.000 lei.
16. Dac impozitul pe profit datorat de un contribuabil la sfritul
trimestrului II este de 1.480 lei iar impozitul pe profit calculat i
126

Modulul 9. Contabilitate i gestiune fiscal

nregistrat la finele trimestrului I a fost de 2.000 lei, nregistrarea n


contabilitate se va face prin:
a) debitarea contului 4411 Impozit pe profit, n coresponden cu contul
7588 Alte venituri din exploatare, cu suma de 520 lei;
b) stornarea n rou a nregistrrii de constituire a impozitului, cu suma de
320 lei;
c) stornarea n rou a nregistrrii de constituire a impozitului, cu suma de
520 lei.
17. La data de 30 iunie a anului fiscal N, o societate comercial pltitoare de
impozit pe profit a nregistrat urmtorii indicatori: venituri totale 72.000
lei, din care 4.800 lei dividende de la o persoan juridic romn i
cheltuieli totale 57.000 lei, din care 200 lei cheltuieli reprezentnd
dobnzi i majorri de ntrziere pentru neplata la termen a TVA i
1.000 lei cheltuieli cu impozitul pe profit. Alegei varianta corect de
rspuns pentru impozitul pe profit datorat la finele trimestrului al
doilea:
a) 1.824 lei;
b) 1.440 lei;
c) 1.632 lei.
18. Una din regulile de mai jos se aplic la determinarea amortizrii fiscale
luate n calcul pentru stabilirea impozitului pe profit. Alegei rspunsul
corect.
a) mijloacele de transport se amortizeaz fie pe durata normal de
funcionare, fie n funcie de numrul de kilometri sau numrul de ore
de funcionare prevzut n crile tehnice;
b) construciile se amortizeaz prin metoda liniar sau degresiv;
c) computerele i echipamentele periferice se amortizeaz n funcie de
numrul orelor de funcionare prevzut n crile tehnice.
19. Printre condiiile ce trebuie ndeplinite de o societate comercial pentru a
putea fi ncadrat n categoria microntreprinderilor, se numr i
urmtoarea:
a) s desfoare activitate n domeniul bancar, n domeniul asigurrilor i
reasigurrilor, al pieelor de capital;
127

Modulul 9. Contabilitate i gestiune fiscal

b) s realizeze servicii de consultan i management i s aib maxim 9


salariai;
c) capitalul s aparin altor persoane dect statul sau autoritile locale.
20. n cazul n care o microntreprindere depete n cursul anului plafonul
referitor la cifra de afaceri, aceasta devine pltitoare de impozit pe profit
ncepnd cu:
a) 1 ianuarie a anului fiscal urmtor;
b) trimestrul n care a depit plafonul;
c) trimestrul urmtor celui n care s-a depit plafonul.
21. Urmtoarele venituri nu se includ n baza impozabil n cazul
impozitului pe veniturile microntreprinderilor:
a) veniturile din vnzarea imobilizrilor corporale i necorporale;
b) veniturile din producia de imobilizri corporale i necorporale;
c) veniturile din vnzarea produselor finite.
22. O microntreprindere a realizat n trimestrul al III-lea al anului fiscal N
venituri din prestarea serviciilor 26.000 lei, venituri din chirii 9.000 lei,
venituri din producia de imobilizri corporale 4.000 lei i venituri din
dobnzi pentru disponibilul din contul bancar curent 100 lei. Impozitul
datorat de contribuabil pentru trimestrul considerat este:
a) 1.053 lei;
b) 1.173 lei;
c) 5.616 lei.
23. Un contribuabil al impozitului pe veniturile microntreprinderilor
nregistreaz n ultimul trimestru al anului fiscal N urmtoarele venituri:
venituri din vnzarea produselor finite 52.000 lei, venituri din prestarea
de servicii 19.000 lei, venituri aferente costurilor stocurilor de produse
3.400 lei, venituri din provizioane 2.000 lei. Alegei varianta corect
pentru cuantumul impozitului aferent trimestrului IV i pentru scadena
plii acestuia:
a) 11.360 lei, scadent 25 martie N+1;
b) 2.292 lei, scadent 25 ianuarie N+1;
c) 2.130 lei, scadent 25 ianuarie N+1.
128

Modulul 9. Contabilitate i gestiune fiscal

24. Sunt considerate avantaje de natur salarial:


a) valoarea indemnizaiei pentru incapacitate temporar de munc;
b) costul abonamentelor telefonice efectuate n vederea ndeplinirii
sarcinilor de serviciu;
c) folosirea n scop personal a autovehiculelor din patrimoniul afacerii.
25. La calculul impozitului pe veniturile din salarii, urmtoarele sume sunt
impozabile:
a) drepturile de hran acordate de angajator salariailor, n condiiile legii;
b) tichetele de mas i indemnizaiile pentru incapacitate temporar de
munc;
c) contravaloarea echipamentului individual de protecie i de lucru, a
alimentaiei de protecie, a medicamentelor i materialelor igienicosanitare, acordate potrivit legislaiei n vigoare.
26. Impozitul pe veniturile din salarii la locul de munc unde salariatul are
funcia de baz se calculeaz prin aplicarea cotei de 16% asupra bazei de
calcul reprezentat de:
a) venitul net din care se scad: deducerea personal, cotizaia sindical,
contribuia la fondurile facultative de pensii;
b) venitul brut din care se scad contribuiile sociale obligatorii;
c) venitul brut din care se scad: deducerea personal, cotizaia sindical,
contribuia la fondurile facultative de pensii.
27. Deducerea personal luat n calcul la determinarea impozitului pe
veniturile din salarii la locul de munc unde se afl funcia de baz se
acord pentru:
a) copiii sub 18 ani aflai n ntreinerea salariatului;
b) soul/soia salariatului, dac acesta/aceasta realizeaz venituri lunare,
impozabile sau neimpozabile, mai mari de 250 lei;
c) rudele de gradul V aflate n ntreinerea contribuabilului, dac acestea
realizeaz venituri mai mici sau egale cu 250 lei lunar.
28. O persoan fizic este angajat cu contract de munc la o societate
comercial i realizeaz n luna aprilie 201X un salariu de baz de 2.200
lei, la care se adaug: o indemnizaie de conducere de 10%, 2 tichete
cadou cu o valoare nominal de 100 lei fiecare, pentru cei 2 copii minori
129

Modulul 9. Contabilitate i gestiune fiscal

aflai n ntreinerea salariatului, 19 de tichete de mas cu o valoare


nominal de 10 lei/buc i o indemnizaie de deplasare de 50 lei pentru o
delegaie de 2 zile efectuat n interes de serviciu. tiind c luna
considerat are 21 de zile lucrtoare i c indemnizaia de deplasare
stabilit la nivel naional pentru instituiile publice este de 17 lei/zi,
venitul brut calculat pentru luna aprilie este:
a) 2.436 lei;
b) 2.860 lei;
c) 2.610 lei.
29. Urmtorii pltitori de venituri din salarii au obligaia de a declara lunar
contribuiile sociale i impozitul pe veniturile din salarii:
a) asociaiile, fundaiile i alte persoane juridice fr scop patrimonial care
n anul anterior au avut un numr mediu de pn la 3 salariai exclusiv;
b) persoanele
juridice
pltitoare
de
impozit
pe
veniturile
microntreprinderilor, care au avut n anul anterior un numr mediu de
salariai mai mare dect 3;
c) persoanele fizice autorizate care au personal angajat pe baz de contract
individual de munc.
30. Baza lunar de calcul a contribuiei individuale pentru asigurri sociale
este plafonat la:
a) o valoare egal cu de cinci ori ctigul minim brut pe ar garantat n
plat;
b) valoarea dat de produsul ntre numrul de zile lucrtoare din luna de
calcul i media zilnic a veniturilor din ultimele ase luni;
c) o valoare egal cu de cinci ori ctigul salarial mediu brut pe ar.
31. n baza de calcul a contribuiilor sociale obligatorii nu se includ:
a) indemnizaia primit de salariai pe perioada delegrii i/sau detarii n
alt localitate, n ar sau n strintate, n interesul serviciului, peste
limita de 2,5 ori indemnizaia acordat salariailor din instituiile
publice;
b) ajutoarele i alte sume acordate n scopuri sociale de angajator
salariailor si;
c) premiile, primele, sporurile i alte drepturi salariale de acest fel.
130

Modulul 9. Contabilitate i gestiune fiscal

32. Care este venitul net luat n considerare la calculul impozitului pe


veniturile din salarii n cazul unei persoane fizice care realizeaz un venit
brut de 3.200 lei i, n plus, primete 20 de tichete de mas cu o valoare
nominal de 10 lei/tichet:
a) 2.672 lei;
b) 3.400 lei;
c) 2.856 lei.
33. Valoarea tichetelor de mas, a tichetelor cadou i a tichetelor de vacan
este inclus n baza de calcul a:
a) contribuiei individuale pentru asigurrile sociale de sntate;
b) contribuiei angajatorului la asigurrile sociale;
c) impozitului pe veniturile din salarii.
34. Un angajator care are 10 salariai, desfoar activitate economic
pentru care datoreaz contribuia de asigurri pentru accidente de
munc i boli profesionale n cot de 0,6%. Pentru condiiile de munc n
care se desfoar activitatea respectiv, cota contribuiei de asigurri
sociale este de 20,8%. Veniturile brute realizate de salariaii si n luna
martie 201X sunt n sum de 38.000 lei. Totalul contribuiilor sociale
obligatorii datorate n calitatea sa de angajator este de:
a) 6.270 lei;
b) 10.070 lei;
c) 10.716 lei.
35. Contribuia pentru protecia i promovarea drepturilor persoanelor cu
handicap este datorat de ctre:
a) persoanele juridice care au mai mult de 50 de salariai i nu au angajat
persoane cu handicap ntr-un procent de cel puin 20% din numrul total
de angajai;
b) persoanele juridice care au mai mult de 50 de salariai i nu au angajat
persoane cu handicap ntr-un procent de cel puin 4% din numrul total
de angajai;
c) persoanele juridice care au mai mult de 10 de salariai i nu au angajat
persoane cu handicap ntr-un procent de cel puin 5% din numrul total
de angajai.
131

Modulul 9. Contabilitate i gestiune fiscal

36. Persoanele juridice care pltesc venituri din dividende ctre persoane
fizice au obligaia:
a) s rein, s declare i s plteasc impozitul pe veniturile din dividende
calculat prin aplicarea cotei de 10% asupra dividendelor brute;
b) s plteasc dividendele nete pn pe data de 25 a lunii urmtoare celei
n care AGA a aprobat repartizarea acestora;
c) s rein, s declare i s plteasc impozitul pe veniturile din dividende
calculat prin aplicarea cotei de 16% asupra dividendelor brute.
37. n sfera taxei pe valoarea adugat sunt cuprinse urmtoarele
operaiuni:
a) livrrile de bunuri, prestrile de servicii, achiziiile intracomunitare i
importul de bunuri;
b) livrrile de bunuri, prestrile de servicii, livrrile intracomunitare i
importul de bunuri;
c) livrrile de bunuri, prestrile de servicii, transportul internaional i
intracomunitar i importul de bunuri.
38. n Romnia, urmtoarele persoane impozabile din punct de vedere al
taxei pe valoarea adugat pot aplica regimul de scutire pentru
ntreprinderile mici:
a) entitile cu o cifr de afaceri declarat sau realizat mai mic dect
echivalentul n lei al plafonului de 65.000 euro, calculat pe baza cursului
de schimb valutar valabil la data aderrii Romniei la Uniunea
European;
b) entitile cu o cifr de afaceri mai mic dect echivalentul n lei al
plafonului de 10.000 euro, calculat pe baza cursului de schimb valutar
valabil n ultima zi a perioadei de calcul;
c) entitile pltitoare de impozitul pe veniturile microntreprinderilor.
39. Cota de 9% se aplic n cazul urmtoarelor prestri de servicii din sfera
taxei pe valoarea adugat:
a) prestarea de servicii de consultan i management;
b) serviciile de transport de persoane efectuate pe teritoriul naional;
c) serviciile de cazare n cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu
funcie similar.
132

Modulul 9. Contabilitate i gestiune fiscal

40. Din punctul de vedere al taxei pe valoarea adugat, o livrare de bunuri


este impozabil n Romnia dac:
a) este realizat de o persoan impozabil, este o livrare efectuat cu plat
ctre o alt persoan impozabil iar locul operaiunii este n Romnia;
b) este realizat de o persoan juridic nregistrat n scopuri de TVA iar
locul operaiunii este n Romnia;
c) este realizat de o persoan impozabil care acioneaz ca atare, este o
operaiune efectuat cu plat sau asimilat unei operaiuni efectuate cu
plat iar locul operaiunii este n Romnia.
41. Persoanele impozabile care aplic regimul special de scutire pentru
ntreprinderi mici au obligaia s se nregistreze n scopuri de TVA dac:
a) intenioneaz s efectueze achiziii intracomunitare;
b) efectueaz achiziii intracomunitare a cror valoare, pentru anul curent
i pentru anul precedent, depete plafonul de 10.000 euro;
c) efectueaz n cursul anului curent achiziii intracomunitare a cror
valoare depete plafonul de 35.000 euro.
42. Una din urmtoarele operaiuni reprezint operaiune asimilat unei
livrri de bunuri efectuat cu plat. Alegei varianta corect.
a) lipsa n gestiune a unor bunuri, altele dect cele distruse ca urmare a
unei calamiti naturale sau a altor cauze de for major i dect
perisabilitile prevzute de lege;
b) utilizarea de ctre persoana impozabil a unor bunuri de mic valoare,
achiziionate sau produse de ctre aceasta, pentru a fi folosite n cadrul
aciunilor de reclam;
c) utilizarea bunurilor achiziionate de persoana impozabil n scopul
prestrii de servicii ctre clieni.
43. n baza de impozitare a taxei pe valoarea adugat pentru livrrile de
bunuri i prestrile de servicii efectuate pe teritoriul naional, nu se
includ urmtoarele:
a) tot ceea ce constituie contrapartid obinut sau care urmeaz s fie
obinut de furnizor din partea clientului pentru bunurile livrate sau
serviciile prestate;
b) rabaturile, remizele, risturnele, sconturile i alte reduceri de pre
acordate de furnizori direct clienilor la data exigibilitii taxei;
c) valoarea ambalajelor trimise clientului i facturate acestuia.
133

Modulul 9. Contabilitate i gestiune fiscal

44. Exigibilitatea taxei pe valoarea adugat n cazul achiziiilor


intracomunitare de bunuri intervine la data:
a) faptului generator;
b) exigibilitii taxelor comunitare, dac bunurile sunt supuse unor astfel
de taxe;
c) n cea de-a 15 zi a lunii urmtoare celei n care a intervenit faptul
generator sau la data emiterii facturii / autofacturii, dac aceasta a fost
emis nainte de acea a 15-a zi.
45. n cazul unei livrri de bunuri pe teritoriul naional, efectuat pe data de
24 ianuarie de ctre o persoan impozabil nregistrat n scopuri de
TVA i pentru care s-a emis factur clientului pe data de 1 februarie a
aceluiai an, faptul generator i exigibilitatea taxei pe valoarea adugat
intervin, potrivit regulii generale, astfel:
a) att faptul generator ct i exigibilitatea intervin la data de 24 ianuarie;
b) att faptul generator ct i exigibilitatea intervin la data de 1 februarie;
c) faptul generator intervine la data de 24 ianuarie, iar exigibilitatea
intervine la data de 15 februarie.
46. O persoan impozabil nregistrat n scopuri de TVA efectueaz n
cursul lunii livrri de bunuri n valoare de 80.000 lei, plus TVA 24% i
prestri de servicii n valoare de 50.000 lei, plus TVA 9%. Achiziiile de
bunuri i servicii din cursul lunii respective au fost de 110.000 lei, plus
TVA 24%. Conform decontului lunar, rezult:
a) TVA de plat 2.700 lei;
b) TVA de plat 4.800 lei;
c) TVA de recuperat 2.700 lei.
47. Pentru urmtoarele operaiuni din sfera taxei pe valoarea adugat,
efectuate pe teritoriul naional, se aplic msurile de simplificare:
a) livrrile de deeuri ntre parteneri comerciali care aplic regimul de
scutire pentru ntreprinderile mici;
b) livrrile de autovehicule second-hand efectuate ntre persoane juridice
nregistrate n scopuri de TVA;
c) livrrile de cereale i plante tehnice efectuate ntre persoane impozabile
nregistrate n scopuri de TVA.
134

Modulul 9. Contabilitate i gestiune fiscal

48. O persoan impozabil nregistrat n scopuri de TVA, care efectueaz


att livrri de bunuri n interiorul rii, ct i livrri intracomunitare de
bunuri, trebuie s depun lunar:
a) decontul de TVA, declaraia informativ privind livrrile/prestrile i
achiziiile efectuate pe teritoriul naional i declaraia recapitulativ;
b) decontul de TVA i declaraia recapitulativ;
c) declaraia informativ privind livrrile/prestrile i achiziiile efectuate
pe teritoriul naional i declaraia recapitulativ.

49. n cazul urmtoarelor persoane impozabile, TVA dedus difer de TVA


deductibil, datorit valorii pro-rata diferit de 100%:
a) persoanele impozabile care realizeaz doar operaiuni scutite fr drept
de deducere;
b) persoanele impozabile care realizeaz att operaiuni cu drept de
deducere, ct i operaiuni fr drept de deducere a taxei pe valoarea
adugat;
c) persoanele parial impozabile.

50. Prin persoan obligat la plata TVA pentru operaiunile taxabile se


nelege:
a) persoana care trebuie s colecteze TVA pentru operaiunile respective;
b) persoana care trebuie s plteasc taxa la bugetul de stat, conform sumei
declarate prin decontul de TVA;
c) persoana care livreaz bunuri n cadrul unei operaiuni pentru care se
aplic msurile de simplificare.

51. O persoan impozabil care aplic regimul special de scutire pentru


ntreprinderile mici:
a) nu colecteaz TVA pentru livrrile de bunuri/prestrile de servicii
realizate i nu are dreptul s deduc TVA pentru achiziiile efectuate;
b) colecteaz TVA pentru livrrile de bunuri/prestrile de servicii realizate
i are dreptul s deduc TVA doar pentru achiziiile de mijloace de
transport noi i de produse accizabile;
c) colecteaz TVA pentru livrrile de bunuri/prestrile de servicii realizate
i are dreptul s deduc TVA pentru achiziiile efectuate.
135

Modulul 9. Contabilitate i gestiune fiscal

52. O persoan impozabil care aplic regimul special pentru agenii de


turism trebuie s:
a) nregistreze TVA colectat determinat prin aplicarea cotei de tax
asupra preului de vnzare a serviciilor de turism oferite clienilor i s
deduc TVA pentru achiziiile efectuate n cursul perioadei, att cele
aferente serviciilor prestate ct i cele necesare funcionrii entitii;
b) nregistreze TVA colectat determinat prin aplicarea cotei de taxa
asupra marjei comerciale pe care o aplic pentru serviciile de turism
oferite clienilor i s deduc TVA pentru achiziiile efectuate n cursul
perioadei;
c) nregistreze TVA colectat determinat prin aplicarea cotei de taxa
asupra marjei comerciale pe care o aplic pentru serviciile de turism
oferite clienilor i s deduc TVA doar pentru achiziiile de bunuri i
servicii necesare pentru funcionarea entitii, neavnd dreptul s deduc
TVA pentru serviciile de turism achiziionate de la furnizori.

53. Prin decontul de tax pe valoarea adugat, persoana impozabil


nregistrat n scopuri de TVA:
a) i exercit dreptul de deducere a taxei pentru bunurile i serviciile
achiziionate;
b) i exercit dreptul de a colecta taxa pentru livrrile de bunuri realizate;
c) i exercit dreptul de a recupera de la bugetul statului taxa pe valoarea
adugat pltit furnizorilor.

54. Perioada fiscal pentru declararea i plata taxei pe valoarea adugat


este:
a) semestrul calendaristic, n cazul persoanelor impozabile care au realizat
n anul precedent o cifr de afaceri mai mare dect plafonul de 100.000
euro;
b) luna calendaristic, n cazul persoanelor impozabile care au realizat n
anul precedent o cifr de afaceri mai mare dect plafonul de 100.000
euro;
c) trimestrul calendaristic n cazul persoanelor impozabile care au realizat
n anul precedent o cifr de afaceri mai mare dect plafonul de 100.000
euro.
136

Modulul 9. Contabilitate i gestiune fiscal

55. n cazul n care intervin schimbri care influeneaz dreptul de deducere


a taxei pe valoarea adugat, taxa dedus pentru bunurile de capital de
natura imobilelor poate fi ajustat ntr-o perioad de:
a) 1 an;
b) 5 ani;
c) 20 ani.
56. Persoanele impozabile care aplic sistemul TVA la ncasare:
a) colecteaz taxa pe valoarea adugat la ncasarea integral sau parial a
contravalorii facturilor emise clienilor;
b) colecteaz pn la finele lunii calendaristice taxa pe valoarea adugat
pentru facturile emise clienilor, indiferent dac acestea au fost ncasate
sau nu;
c) colecteaz pn la finele perioadei fiscale taxa pe valoarea adugat
pentru facturile emise clienilor, indiferent dac acestea au fost ncasate
sau nu.
57. Alegei varianta corect de rspuns privind categoria de persoane
impozabile care nu sunt obligate s plteasc TVA n vam pentru
bunurile importate, avnd posibilitatea s deduc taxa aferent acestor
bunuri prin mecanismul taxrii inverse:
a) persoanele impozabile nregistrate special n scopuri de TVA;
b) persoanele impozabile nregistrate normal n scopuri de TVA;
c) persoanele impozabile nregistrate special n scopuri de TVA n statul
din care pleac bunurile importate n Romnia.
58. n cazul produselor supuse accizelor armonizate, altele dect energia
electric, exigibilitatea accizelor intervine la data:
a) comercializrii produselor;
b) eliberrii n consum a produselor;
c) introducerii produselor n antrepozitul fiscal.
59. Valoarea accizelor datorate pentru buturile alcoolice depinde de:
a) cantitatea exprimat n hectolitri i de concentraia exprimat n grade
Plato;
b) acciza ad valorem;
c) cantitatea echivalent stabilit n hectolitri alcool pur.
137

Modulul 9. Contabilitate i gestiune fiscal

60. n cazul igaretelor, acciza datorat la bugetul de stat reprezint:


a) maximul dintre acciza specific i acciza ad valorem;
b) maximul dintre acciza minim i suma ntre acciza specific i acciza ad
valorem;
c) minimul dintre acciza minim i suma dintre acciza specific i acciza
ad valorem.
61. Se aplic scutiri de la plata accizelor armonizate n cazul:
a) tutunului prelucrat i utilizat pentru teste tiinifice i pentru teste
privind calitatea produselor;
b) energiei electrice utilizate n scop comercial;
c) alcoolului etilic utilizat la fabricarea produselor care urmeaz a fi
exportate n afara spaiului comunitar.
62. Contribuabilii care produc bunuri supuse accizelor armonizate au
obligaia de a depune lunar:
a) o declaraie privind situaia micrilor stocurilor de materii prime i de
produse finite intervenite n cursul lunii de raportare;
b) un decont cumulat privind accizele i taxa pe valoarea adugat;
c) o declaraie privind accizele datorate pentru importul de produse
accizabile.
63. Marcarea prin timbre sau banderole se aplic n cazul urmtoarelor
produse supuse accizelor:
a) alcool etilic, bere, vinuri;
b) alcool etilic, produse intermediare, tutun prelucrat;
c) produse intermediare, bere, tutun prelucrat.
64. Perfecionarea activ se refer la transformarea sau prelucrarea pe
teritoriul Romniei a urmtoarelor bunuri:
a) mrfuri importate n Romnia direct de ctre persoana juridic
revnztoare;
b) mrfuri importate n Romnia care urmeaz s fie apoi exportate n alt
ar;
c) mrfuri importate n Romnia, introduse n circuitul economic, dac
acestea sunt exportate ulterior sub form de produse compensatoare.
138

Modulul 9. Contabilitate i gestiune fiscal

65. Drepturile de import reprezint:


a) drepturi ale persoanelor juridice de a importa bunuri din state tere;
b) drepturi ale persoanelor fizice de a introduce pe teritoriul rii, n
bagajul personal, bunuri de mic valoare i n cantitile admise de lege;
c) taxele vamale i alte taxe echivalente care trebuie pltite de importatori
la importul bunurilor.
66. Taxa pe cldiri reprezint:
a) o tax local datorat de persoanele fizice pentru imobilele pe care le
dein n proprietate;
b) o tax local datorat de instituiile publice, n calitate de concesionari
sau locatari, pentru imobilele concesionate sau nchiriate de la alte
persoane;
c) o tax local datorat de persoanele juridice, n calitate de concesionari
sau locatari, pentru cldirile proprietate public sau privat a statului sau
a unitilor administrativ-teritoriale.
67. Impozitul pe cldiri datorat la bugetul local, n situaia n care depete
valoarea de 50 lei, se pltete astfel:
a) n dou trane egale, pn la data de 25 inclusiv a ultimei luni din
fiecare semestru a anului de referin;
b) n dou trane egale, pn la data de 31 martie, respectiv pn la data de
30 septembrie inclusiv a anului de referin;
c) n patru trane egale, pn la data de 25 inclusiv a ultimei luni din
fiecare trimestru a anului de referin.
68. Pentru terenurile amplasate n intravilan, impozitul pe teren datorat de
persoanele juridice se stabilete n funcie de:
a) categoria terenului, suprafaa acestuia, zona din cadrul localitii i
rangul localitii;
b) suprafaa terenului, rangul localitii i zona din cadrul acesteia;
c) valoarea contabil a terenului.
69. Nu se datoreaz taxa asupra mijloacelor de transport n cazul:
a) mijloacelor de transport preluate n cadrul unui contract de leasing
financiar;
b) mijloacelor de transport deinute de instituiile publice;
c) mijloacelor de transport predate locatarului n cadrul unui contract de
leasing operaional.
139

Modulul 9. Contabilitate i gestiune fiscal

70. Pentru spectacolele de teatru, opera, balet sau pentru concertele


filarmonice, impozitul pe spectacole se stabilete n funcie de:
a) preul biletelor vndute;
b) suprafaa slii i rangul localitii n care este amplasat aceasta;
c) categoria spectacolului, suprafaa slii i rangul localitii n care este
amplasat aceasta.

Bibliografie recomandat:
Deju, M. (coord.), Botez, D., Danu, M. C., Muntean, M., Adam, R.,
Breahn-Prav, I.C., Bucur, I. A., Dragomirescu, S. E., Pcurari, D., Rotil,
A., Solomon, D. C., uueanu, I. (2014), Teste gril pentru examenul de
licen: programul de studii CIG: sesiunea 2014, Editura Alma Mater,
Bacu;
Pcurari, D. (2012), Contabilitate i gestiune fiscal: curs universitar,
Editura Alma Mater, Bacu;
*** ntrebri i studii de caz privind accesul la stagiu pentru obinerea
calitii de expert contabil i de contabil autorizat (cadrul general), Ed. a 3a, rev., Editura CECCAR, Bucureti, 2010;
*** Codul fiscal al Romniei, disponibil online la adresa
http://www.anaf.ro/public/wps/portal/ANAF/Legislatie/Codfiscal, actualizat
la data de 20 mai 2014.

140

Modulul 10
CONTABILITATE DE GESTIUNE

1. n modelul romnesc, contabilitatea de gestiune este destinat, n principal,


pentru:
a) nregistrarea operaiilor privind colectarea i repartizarea cheltuielilor pe
destinaii, precum i calculul costurilor;
b) nregistrarea operaiilor privind colectarea veniturilor i cheltuielilor dup
natur;
c) asigurarea evidenei analitice a stocurilor, imobilizrilor, creanelor i
datoriilor.

2. Unul dintre obiectivele contabilitii de gestiune l reprezint:


a) prelucrarea, publicarea i pstrarea informaiilor privind poziia financiar a
entitii;
b) determinarea rezultatelor analitice prin compararea costului produselor cu
preul lor de vnzare;
c) prelucrarea, publicarea i pstrarea informaiilor privind performana
financiar a entitii.

3. Obiectul calculaiei costurilor l reprezint cele dou elemente ale


raportului prin care se stabilete costul unitar:
a) consumurile de resurse, exprimate cantitativ, i producia care le-a
ocazionat, exprimat n bani;
b) consumurile de resurse, exprimate valoric, i producia care le-a ocazionat,
exprimat n bani;
c) cheltuielile de exploatare, exprimate n bani, i producia care le-a
ocazionat, exprimat cantitativ.

141

Modulul 10. Contabilitate de gestiune

4. Funcia previzional a contabilitii de gestiune presupune:


a) elaborarea bugetelor costurilor pe sectoare (locuri) de cheltuieli i pe
purttori de costuri;
b) nregistrarea cheltuielilor de exploatare pe purttori de costuri pe baza
documentelor justificative;
c) determinarea costurilor efective pentru fiecare produs n parte i pentru
ntreaga producie realizat.
5. Antecalculaiile privind costurile reprezint acele calculaii care:
a) se elaboreaz dup terminarea procesului de producie a produselor la care
se refer;
b) se elaboreaz nainte de a ncepe producia la care se refer;
c) se realizeaz cu ajutorul datelor din conturile Clasei 9 Conturi de
gestiune.
6. Calculaiile periodice privind costurile reprezint acele calculaii care:
a) se elaboreaz nainte de a ncepe producia la care se refer;
b) se elaboreaz la intervale de timp inegale;
c) se elaboreaz la intervale de timp egale.
7. Calculaiile privind costurile de producie se clasific n raport cu
momentul elaborrii lor fa de perioada n care are loc procesul de
producie astfel:
a) calculaii periodice i antecalculaii;
b) antecalculaii i postcalculaii;
c) calculaii de proiect i calculaii de buget.
8. Prin intermediul postcalculaiilor se determin:
a) indicatori previzionali privind costurile de producie;
b) indicatori efectivi privind costurile de producie;
c) att indicatori previzionali ct i indicatori efectivi privind costurile de
producie.
9. Dup momentul calculrii costurilor de producie se disting:
a) costuri globale i costuri unitare;
b) costuri totale, costuri pariale i costuri marginale;
c) costuri prestabilite i costuri efective.
142

Modulul 10. Contabilitate de gestiune

10. Costul de producie se obine nsumnd urmtoarele elemente:


a) cheltuielile directe de producie, cheltuielile indirecte de producie, costul
subactivitii;
b) cheltuielile directe de producie, cheltuielile indirecte de producie;
c) cheltuielile directe de producie, cheltuielile indirecte de producie,
cheltuielile generale de administraie, cheltuielile de desfacere.

11. Dup sfera de cuprindere a cheltuielilor, distingem urmtoarele tipuri de


cost de producie:
a) cost total, cost parial i cost marginal;
b) cost global i cost unitar;
c) cost total, cost parial i cost raional.

12. Costul raional se determin dup urmtoarea relaie de calcul:


a) costul total minus costul subactivitii;
b) costul direct minus costul subactivitii;
c) costul variabil minus costul subactivitii.

13. Costul raional se determin dup urmtoarea relaie de calcul:


a) costul total plus cheltuielile de structur considerate eficiente;
b) costul variabil plus cheltuielile de structur considerate eficiente;
c) costul total minus cheltuielile de structur considerate eficiente.

14. n funcie de modul de identificare a consumurilor de resurse, distingem:


a) costuri eficace i costuri ineficace;
b) costuri directe i costuri indirecte;
c) costuri variabile i costuri fixe.

15. n funcie de comportamentul lor fa de variaia volumului fizic al


produciei, distingem:
a) costuri eficace i costuri ineficace;
b) costuri directe i costuri indirecte;
c) costuri variabile i costuri fixe.

143

Modulul 10. Contabilitate de gestiune

16. Care dintre urmtoarele elemente reprezint cheltuieli ncorporabile n


costul produsului?
a) cheltuielile cu dobnzile aferente mprumuturilor n cazul activelor cu ciclu
lung de fabricaie;
b) cheltuielile cu dobnzile aferente mprumuturilor n cazul activelor cu ciclu
scurt de fabricaie;
c) cheltuieli generale de administraie.

17. Dup comportamentul lor fa de variaia volumului fizic al produciei,


distingem:
a) cheltuieli directe i cheltuieli indirecte;
b) cheltuieli variabile i cheltuieli fixe;
c) cheltuieli tehnologice i cheltuieli de regie.

18. n funcie posibilitatea ncorporrii lor n costuri, distingem urmtoarele


categorii de cheltuieli:
a) cheltuieli de exploatare, cheltuieli financiare i cheltuieli supletive;
b) cheltuieli directe i cheltuieli indirecte;
c) cheltuieli ncorporabile, cheltuieli nencorporabile i cheltuieli supletive.

19. Costul subactivitii reprezint:


a) regia fix alocat costului produselor;
b) cheltuielile fixe aferente gradului de utilizare a capacitii de producie;
c) cheltuielile fixe aferente gradului de neutilizare a capacitii de producie.

20. Care dintre elementele menionate mai jos se includ n costul de producie?
a) cheltuieli cu materiile prime i materialele directe, cheltuieli indirecte de
producie, cheltuieli generale de administraie;
b) cheltuieli privind salariilor directe, asigurrile i protecia social aferente
salariilor directe, cheltuieli indirecte de producie;
c) cheltuieli cu materiile prime, cheltuieli cu salariile directe, cheltuieli
indirecte de producie, cheltuieli generale de administraie.

144

Modulul 10. Contabilitate de gestiune

21. Care dintre urmtoarele afirmaii este fals?


Costul perioadei cuprinde:
a) cheltuielile nencorporabile n costul produsului;
b) cheltuielile care sunt trecute asupra contului de rezultate fr a fi ataate
unor conturi de stocuri;
c) cheltuielile care for fi alocate asupra rezultatul exerciiului n care
produsele vor fi vndute.
22. n funcie de modul de alocare asupra rezultatului exerciiului, distingem:
a) costuri variabile i costuri fixe;
b) costul produsului i costul perioadei;
c) costuri directe i costuri indirecte.
23. Care din afirmaiile de mai jos nu este corect?
Cheltuielile fixe se caracterizeaz prin aceea c:
a) sunt determinate de capacitile de producie prin simpla lor existen;
b) au indicele de variabilitate zero;
c) i modific valoarea n mod corespunztor i n acelai sens cu modificarea
volumului fizic al produciei.
24. Cheltuielile fixe se caracterizeaz prin aceea c:
a) sunt dependente de volumul fizic al produciei realizate;
b) au indicele de variabilitate zero;
c) i modific valoarea n mod corespunztor i n acelai sens cu modificarea
volumului fizic al produciei.
25. Cheltuielile variabile se caracterizeaz prin aceea c:
a) rmn, n general, constante pe total, cota de cheltuieli ce revine pe unitatea
de produs scade sau crete dup cum volumul fizic al produciei crete sau
scade;
b) sunt determinate de capacitile de producie prin simpla lor existen;
c) totalul lor se modific odat cu modificarea volumului fizic al produciei.
26. Cheltuielile variabile progresive se caracterizeaz prin aceea c:
a) totalul lor se modific direct proporional cu volumul fizic al produciei;
b) ritmul lor de cretere este inferior ritmului de cretere al volumului fizic al
produciei;
c) ritmul lor de cretere este superior ritmului de cretere al volumului fizic al
produciei.
145

Modulul 10. Contabilitate de gestiune

27. Situaia cheltuielilor nregistrate n cursul perioadei de ctre S.C. ALFA se


prezint astfel: cheltuieli directe de producie 15.000 lei; cheltuieli indirecte
de producie 20.000 lei, din care variabile 15.000 lei i fixe 5.000 lei. Nivelul
normal al activitii este de 10.000 buc., iar producia realizat n cursul
perioadei este de 9.000 buc. Stabilii mrimea costului subactivitii.
a) 4.500 lei;
b) 2.000 lei;
c)
500 lei.
28. Situaia cheltuielilor nregistrate n cursul lunii martie de ctre S.C. ALFA
se prezint astfel: cheltuieli directe de producie 15.000 lei; cheltuieli
indirecte de producie 20.000 lei, din care variabile 15.000 lei i fixe 5.000
lei; cheltuieli generale de administraie 2.000 lei; cheltuieli de desfacere 500
lei; Nivelul normal al activitii este de 10.000 buc., iar producia realizat
n cursul lunii martie este de 9.000 buc. Stabilii mrimea costului
perioadei.
a) 7.500 lei;
b) 3.000 lei;
c) 2.500 lei.
29. Situaia cheltuielilor nregistrate n cursul lunii martie de ctre S.C. ALFA
se prezint astfel: cheltuieli directe de producie 15.000 lei; cheltuieli
indirecte de producie 20.000 lei, din care variabile 15.000 lei i fixe 5.000
lei; cheltuieli generale de administraie 2.000 lei; cheltuieli de desfacere 500
lei. Nivelul normal al activitii este de 10.000 buc. n cursul lunii martie se
obin 9.000 buc. produse finite. Stabilii mrimea costului de producie al
produselor finite obinute.
a) 35.000 lei;
b) 34.500 lei;
c) 37.500 lei.
30. Locurile operaionale de cheltuieli
a) sunt acelea n cadrul crora se efectueaz operaiuni de aprovizionare,
producie i desfacere;
b) sunt acelea n cadrul crora se ndeplinesc atribuii privind organizarea,
conducerea i administrarea activitii de exploatare a ntreprinderii;
c) sunt acelea n cadrul crora se ndeplinesc atribuii privind organizarea,
conducerea i administrarea activitii de producie a ntreprinderii.
146

Modulul 10. Contabilitate de gestiune

31. Purttorii de costuri


a) reprezint criteriile de delimitare n spaiu a cheltuielilor de exploatare;
b) constituie baza centrelor de responsabilitate ce se instituie pentru bugetarea
i controlul bugetar al costurilor;
c) reprezint entitile pentru care se calculeaz costuri folosind o anumit
metod de calculaie.

32. Delimitarea cheltuielilor de exploatare n urmtoarele trei grupe: cheltuieli


de fabricaie propriu-zise, cheltuieli de administraie i cheltuieli de
desfacere este consecina aplicrii n organizarea contabilitii de gestiune a
unui principiu, i anume:
a) principiul delimitrii n timp a cheltuielilor de producie;
b) principiul delimitrii cheltuielilor (de exploatare) n spaiu;
c) principiul delimitrii cheltuielilor productive de cele cu caracter
neproductiv.

33. Ca urmare a aplicrii principiul delimitrii n timp a cheltuielilor de


producie se identific urmtoarele grupe de cheltuieli:
a) cheltuieli aferente perioadei, cheltuieli nregistrate n avans, cheltuieli cu
caracter neproductiv;
b) cheltuieli curente, cheltuieli anticipate i cheltuieli preliminate;
c) cheltuieli de fabricaie propriu-zise; cheltuieli de administraie; cheltuieli de
desfacere.

34. Cu referire la rolul conturilor de gestiune din grupa 90 Decontri interne,


una dintre afirmaiile de mai jos este adevrat:
a) asigur evidenierea produciei obinute de ntreprindere (finit i n curs de
execuie);
b) asigur independena contabilitii de gestiune n raport cu contabilitatea
financiar n procesul de reflectare a operaiunilor de colectare a
cheltuielilor i a celor privind obinerea produciei;
c) asigur colectarea cheltuielilor efectuate n cadrul activitii de exploatare,
grupate n raport cu destinaia lor.

147

Modulul 10. Contabilitate de gestiune

35. Care este rolul conturilor de gestiune din grupa 93 Costul produciei?
a) asigur colectarea cheltuielilor efectuate n cadrul activitii de exploatare,
grupate n raport cu destinaia lor;
b) asigur colectarea cheltuielilor i calculul costului efectiv al produciei
obinute;
c) evideniaz producia obinut (finit i n curs de execuie), n lipsa din
cadrul clasei 9 Conturi de gestiune a conturilor de stocuri.
36. Prin formula contabil 921 = 923 se nregistreaz:
a) separarea costului subactivitii la sfritul perioadei;
b) repartizarea cheltuielilor indirecte de producie pe purttori de costuri, la
sfritul perioadei;
c) colectarea cheltuielilor directe efectuate de ctre ntreprindere pe parcursul
perioadei.
921 Cheltuielile activitii de baz; 923 Cheltuieli indirecte de producie.

37. Prin formula contabil 921 = 901 se nregistreaz:


a) colectarea pe purttori de costuri a cheltuielilor indirecte de producie
efectuate pe parcursul perioadei;
b) repartizarea cheltuielilor indirecte de producie pe purttori de costuri, la
sfritul perioadei;
c) colectarea pe purttori de costuri a cheltuielilor directe de producie
efectuate pe parcursul perioadei.
921 Cheltuielile activitii de baz; 901 Decontri interne privind cheltuielile.

38. Formula contabil 931 = 902 se ntocmete pentru:


a) nregistrarea costului efectiv al produciei neterminate;
b) nregistrarea produciei finite obinute pe parcursul perioadei;
c) nchiderea conturilor cu solduri.
931 Costul produciei obinute; 902 Decontri interne privind producia.

39. nregistrarea diferenelor de pre (ntre costul efectiv i costul prestabilit)


aferente produciei finite obinute se realizeaz, la sfritul perioadei, prin
formula contabil:
a) 901 = 903;
b) 903 = 931;
c) 903 = 902.
901 Decontri interne privind cheltuielile; 902 Decontri interne privind
producia; 903 Decontri interne privind diferenele de pre;
931 Costul produciei obinute.
148

Modulul 10. Contabilitate de gestiune

40. nregistrarea la sfritul lunii a produciei neterminate (n curs de execuie)


se realizeaz prin formula contabil:
a) 933 = 902;
b) 933 = 921;
c) 902 = 933.
902 Decontri interne privind producia; 921 Cheltuielile activitii de baz;
933 Costul produciei n curs de execuie.

41. Prin formula contabil 923


a) colectarea cheltuielilor
perioadei;
b) repartizarea cheltuielilor
sfritul perioadei;
c) colectarea cheltuielilor
perioadei.

= 901 se nregistreaz:
directe de producie efectuate pe parcursul
indirecte de producie pe purttori de costuri, la
indirecte de producie efectuate pe parcursul

901 Decontri interne privind cheltuielile; 923 Cheltuieli indirecte de producie.

42. Prin formula contabil 923 = 922 se nregistreaz:


a) colectarea cheltuielilor directe i indirecte ale activitilor auxiliare
efectuate pe parcursul lunii;
b) colectarea cheltuielilor indirecte ale activitilor auxiliare efectuate pe
parcursul lunii;
c) decontarea costului produciei auxiliare asupra locurilor beneficiare de
producie auxiliar.
922 Cheltuielile activitilor auxiliare; 923 Cheltuieli indirecte de producie.

43. Care dintre urmtoarele procedee poate fi utilizat pentru delimitarea


cheltuielilor pe purttori de costuri i zone de cheltuieli?
a) procedeul suplimentrii n forma clasic;
b) procedeul cotelor procentuale aplicate asupra unor valori absolute;
c) procedeul punctelor de maxim i minim.
44. Unul dintre urmtoarele procedee face parte din grupa procedee de calcul
al costului pe unitatea de produs.
a) procedeul ponderrii cantitilor cu preurile;
b) procedeul suplimentrii n forma clasic;
c) procedeul coeficienilor de echivalen compleci.

149

Modulul 10. Contabilitate de gestiune

45. Procedeul suplimentrii este utilizat pentru:


a) delimitarea cheltuielilor de producie n variabile i fixe;
b) delimitarea cheltuielilor de producie n directe i indirecte;
c) repartizarea cheltuielilor indirecte asupra purttorilor de costuri.

46. Unul dintre urmtoarele procedee face parte din grupa procedee de
repartizare a cheltuielilor indirecte.
a) procedeul suplimentrii n forma coeficienilor de echivalen simpli;
b) procedeul suplimentrii n forma cifrelor relative de structur;
c) procedeul algebric.

47. Pentru separarea cheltuielilor de producie n variabile i fixe se poate


utiliza:
a) procedeul suplimentrii;
b) procedeul celor mai mici ptrate;
c) procedeul cantitativ.

48. Pentru separarea cheltuielilor de producie n variabile i fixe se poate


utiliza:
a) procedeul punctelor de maxim i minim;
b) procedeul calculelor iterative;
c) procedeul coeficienilor de echivalen.

49. Situaia produciei realizate de SC X i a cheltuielilor totale indirecte


(variabile i fixe) pe primele patru luni ale anului se prezint astfel:
Luna
Producia (buc.) Cheltuieli totale indirecte (lei)
Ianuarie
500
7.000
Februarie
510
7.100
Martie
530
7.300
Aprilie
555
7.550
S se calculeze valoarea cheltuielilor totale indirecte aferente lunii iulie, n
condiiile n care ntreprinderea i propune s produc 575 buc.
a) 5.750 lei;
b) 8.050 lei;
c) 7.750 lei.
150

Modulul 10. Contabilitate de gestiune

50. Situaia produciei realizate de SC X i a cheltuielilor totale indirecte


(variabile i fixe) pe primele patru luni ale anului se prezint astfel:
Luna
Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie

Producia (buc.)
500
510
530
555

Cheltuieli totale indirecte (lei)


7.000
7.100
7.300
7.550

S se realizeze separarea cheltuielilor totale indirecte n variabile i fixe i


s se indice valoarea cheltuielilor variabile totale aferente lunii martie.
a) 7.210 lei;
b) 2.000 lei;
c) 5.300 lei.
51. O societate comercial a fabricat n cursul perioadei sortimentele A, B i C.
Cantitile fabricate sunt: A = 1.500 buc.; B = 3.000 buc.; C = 2.000 buc.
Costurile totale de producie sunt n sum de 1.482.000 lei. Consumurile
specifice de materii prime ale sortimentelor se prezint astfel:
A = 600 g/buc.; B = 500 g/buc.; C = 750 g/buc. Stabilii costul unitar de
producie pentru fiecare din cele trei sortimente.
a) A: 190 lei/buc.
B: 228 lei/buc.
C: 152 lei/buc.
b) A: 274 lei/buc.
B: 228 lei/buc.
C: 342 lei/buc.
c) A: 228 lei/buc.
B: 190 lei/buc.
C: 285 lei/buc.
52. O societate comercial a fabricat n cursul perioadei sortimentele A, B i C.
Cantitile fabricate sunt: A = 1.500 buc.; B = 3.000 buc.; C = 2.000 buc.
Costurile totale de producie sunt n sum de 3.240.000 lei. Consumurile
specifice de materii prime ale sortimentelor sunt: A = 600 g/buc.; B = 500
g/buc.; C = 750 g/buc. Timpul de munc specific al sortimentelor este:
A = 15 ore/buc.; B = 10 ore/buc.; C = 8 ore/buc. Calculai costul unitar
pentru fiecare din cele trei sortimente, aplicnd procedeul coeficienilor de
echivalen n varianta coeficienilor de echivalen compleci.
a) A: 720 lei/buc.
B: 400 lei/buc.
C: 480 lei/buc.;
b) A: 498 lei/buc.
B: 415 lei/buc.
C: 623 lei/buc.;
c) A: 222 lei/buc.
B: 400 lei/buc.
C: 333 lei/buc.
53. La societatea comercial ALFA, care fabric produsele A, B i C,
cheltuielile indirecte de producie nregistrate n cursul lunii iunie sunt n
151

Modulul 10. Contabilitate de gestiune

valoare total de 63.000 lei. Cantitile de produse fabricate n luna iunie


sunt: produs A = 250 buc.; produs B = 100 buc.; produs C = 150 buc.
Cheltuielile cu salariile directe aferente celor trei produse, nregistrate n
cursul lunii iunie sunt: la produsul A= 64.000 lei; la produsul B = 40.000 lei;
la produsul C=56.000 lei. Pentru calculul costului de producie se realizeaz
repartizarea cheltuielilor indirecte asupra celor trei produse, utiliznd ca
baz de repartizare salariile directe. Stabilii cota de cheltuieli indirecte ce
revine fiecrui produs n urma repartizrii.
a) produs A: 31.500 lei, produs B: 12.600 lei, produs C: 18.900 lei;
b) produs A: 25.200 lei, produs B: 15.750 lei, produs C: 22.050 lei;
c) produs A: 21.000 lei, produs B: 21.000 lei, produs C: 21.000 lei.
54. Dispunei de urmtoarele date referitoare la activitatea desfurat de o
societate comerciala n cursul lunii iunie: cheltuieli directe nregistrate
64.000 lei, aferente produsului A, i 36.000 lei, aferente produsului B.
cheltuieli indirecte de producie nregistrate 25.000 lei; cantitatea de
produse finite obinut pe parcursul lunii: 200 buc. din produsul A i 100
buc. din produsul B. S se repartizeze cheltuielile indirecte de producie
asupra celor dou produse (utiliznd ca baz de repartizare cheltuielile
directe) i s se calculeze costul de producie (global i unitar) pentru
fiecare din cele dou produse finite A i B.
Produs A
Produs B
a)
80.000 lei 400 lei/buc
45.000 lei
450 lei/buc
b)
73.000 lei 375 lei/buc
52.000 lei
520 lei/buc
c)
80.000 lei 800 lei/buc
45.000 lei
225 lei/buc
55. O societate comercial a obinut din procesul de producie urmtoarele
cantiti de produse: 5.000 tone produs principal A i 400 mc produs
secundar B. Cheltuielile de producie efectuate pe parcursul perioadei se
prezint astfel: materii prime 200.000 lei; manopera 78.000 lei; cheltuieli
indirecte de producie 105.400 lei. Preul convenional, de valorificare,
pentru produsul secundar B este de 8,50 lei/mc. Costul de producie unitar
al produsului principal A este:
a) 71,00 lei/ton;
b) 76,00 lei/ton;
c) 76,68 lei/ton.
152

Modulul 10. Contabilitate de gestiune

56. O societate comercial a obinut din procesul de producie urmtoarele


cantiti de produse: 5.000 tone produs principal A i 400 mc produs
secundar B. Cheltuielile de producie efectuate pe parcursul perioadei se
prezint astfel: materii prime 200.000 lei; manopera 78.000 lei; cheltuieli
indirecte de producie 105.800 lei. Relaia de echivalen a produsului
secundar cu produsul principal este: 8 mc = 1 ton. Costul de producie
unitar al produsului principal A este:
a) 71,07 lei/ton;
b) 76,00 lei/ton;
c) 76,76 lei/ton.

57. O societate comercial a obinut din procesul de producie urmtoarele


cantiti de produse: 5.000 tone produs principal A i 400 mc produs
secundar B. Cheltuielile de producie efectuate pe parcursul perioadei se
prezint astfel: materii prime 200.000 lei; manopera 78.000 lei; cheltuieli
indirecte de producie 105.800 lei. Relaia de echivalen a produsului
secundar cu produsul principal este: 8 mc = 1 ton. Costul de producie
unitar al produsului secundar B este:
a) 76,00 lei/mc;
b) 9,50 lei/mc;
c) 3.800,00 lei.

58. O societate comercial fabric n cursul lunii iunie dou produse, A i B.


Cheltuielile directe, nregistrate n cursul lunii iunie, sunt n valoare de:
64.000 lei, pentru produsul A, i 36.000 lei, pentru produsul B. Cheltuielile
indirecte de producie, nregistrate n cursul lunii iunie, sunt n valoare de
25.000 lei. Producia n curs de execuie constatat prin inventariere la
sfritul lunii iunie este in valoare de: 5.000 lei, la produsul A, i 2.000 lei, la
produsul B. Stabilii valoarea costului de producie al produciei finite
fabricate n cursul lunii, pentru fiecare dintre cele dou produse.
a)
b)
c)

Produs A
80.000 lei
75.000 lei
85.000 lei

Produs B
45.000 lei
43.000 lei
47.000 lei

153

Modulul 10. Contabilitate de gestiune

59. Din procesul de producie al unui combinat chimic rezult trei produse
colaterale (A, B i C). Producia obinut n luna februarie se concretizeaz
n: 103,4 tone din produsul A, 42,6 tone din produsul B i 334 tone din
produsul C. Cheltuielile ocazionate de procesul de producie n luna
februarie, pentru obinerea tuturor produselor, sunt n sum total de
1.440.000 lei. La dou dintre produse sunt nregistrate pierderi normale de
substane pe timpul depozitrii, astfel: 3,4 tone la produsul A; 2,6 tone la
produsul B. S se calculeze costul unitar efectiv pentru fiecare din cele trei
produse. Aplicnd procedeul cantitativ pentru calculul costului pe unitatea
de produs, se obin urmtoarele valori ale costului unitar:
produs A
produs B
produs C
a)
3.102 lei/ton
3.195 lei/ton
3.000 lei/ton;
b)
3.000 lei/ton
3.000 lei/ton
3.000 lei/ton
c)
3.000 lei/ton
3.195 lei/ton
3.102 lei/ton.
60. n categoria metode de calculaie a costurilor pariale se includ:
a) metoda THM, metoda GP i metoda ABC;
b) metoda costurilor variabile i metoda costurilor directe;
c) metoda global, metoda pe faze i metoda pe comenzi.
61. n categoria metode de calculaie a costurilor de tip total se includ:
a) metoda global, metoda pe faze, metoda pe comenzi, i metoda directcosting;
b) metodele clasice, metoda THM i metoda GP;
c) metodele clasice, metoda costurilor variabile i metoda costurilor directe.
62. Metoda de calculaie a costurilor pe comenzi face parte din categoria:
a) metode de calculaie a costurilor pariale;
b) metode de calculaie fundamentale (clasice);
c) metode de calculaie evoluate (moderne).
63. n grupa metode evoluate (moderne) de calculaie a costurilor se includ:
a) metoda direct-costing, metoda THM, metoda GP i metoda costurilor
standard;
b) metoda global, metoda pe faze, metoda pe comenzi;
c) metoda global, metoda pe comenzi i metoda direct-costing.
154

Modulul 10. Contabilitate de gestiune

64. Prin tarif-or-main (THM) se nelege:


a) suma cheltuielilor efectuate de ntreprindere pentru funcionarea unei
maini sau unui utilaj dintr-un centru de producie timp de o or, inclusiv
costul materiilor prime i materialelor directe;
b) suma cheltuielilor efectuate de ntreprindere pentru funcionarea unei
maini sau unui utilaj dintr-un centru de producie timp de o or, fcnd
abstracie de costul materiilor prime i materialelor directe;
c) suma cheltuielilor efectuate de ntreprindere pentru funcionarea unei
maini sau unui utilaj dintr-un centru de producie timp de o or, fcnd
abstracie de costul cu manopera direct.

65. n cazul metodei THM, componentele structurale ale costului unitar sunt:
a) costul materiilor prime i materialelor directe, costurile de transformare;
b) costul materiilor prime i materialelor directe, manopera direct, costurile
de transformare;
c) manopera direct, cheltuieli comune de fabricaie, cheltuieli n afara
produciei.

66. Tariful or-main (THM-ul), pentru oricare centru de producie cuprinde


cheltuielile de transformare pentru o or de activitate, compuse din:
a) manopera direct, cheltuieli comune de fabricaie, cheltuieli n afara
produciei;
b) costul materiilor prime i materialelor directe, manopera direct, cheltuieli
comune de fabricaie, cheltuieli n afara produciei;
c) costul materiilor prime i materialelor directe, cheltuieli comune de
fabricaie, cheltuieli n afara produciei.

67. n cazul metodei GP, componentele structurale ale costul unitar pe produs
sunt:
a) costul de prelucrare unitar, cheltuielile unitare cu materii prime i materiale
directe;
b) costul de prelucrare unitar, cheltuielile unitare cu manopera direct;
c) costul de prelucrare unitar, cheltuielile unitare cu manopera direct,
cheltuielile unitare cu materii prime i materiale directe.

155

Modulul 10. Contabilitate de gestiune

68. Potrivit metodei GP, cheltuielile de prelucrare se mpart n urmtoarele


dou grupe:
a) cheltuieli directe i cheltuieli imputabile;
b) cheltuieli imputabile i cheltuieli neimputabile;
c) cheltuieli neimputabile i cheltuieli indirecte.
69. n cazul metodei costurilor variabile, nu se incorporeaz n costul
produselor, deci au caracter de costuri ale perioadei:
a) cheltuielile variabile;
b) cheltuielile fixe;
c) cheltuielile indirecte de producie.
70. O societate comercial poate produce i vinde 800 buc. produs A, n
urmtoarele condiii: preul de vnzare unitar = 7.500 lei/buc.; costul
variabil unitar = 7.100 lei/buc.; cheltuieli fixe totale = 260.000 lei. Volumul
fizic al desfacerilor la punctul de echilibru este:
a) 325 buc;
b) 650 buc;
c) 345 buc.
71. O societate comercial poate produce i vinde 800 buc. produs A, n
urmtoarele condiii: preul de vnzare unitar = 75 lei/buc.; costul variabil
unitar = 71 lei/buc.; cheltuieli fixe totale = 2.600 lei. Valoarea desfacerilor la
punctul de echilibru este:
a) 46.150 lei;
b) 48.750 lei;
c) 60.000 lei.
72. O societate comercial fabric i vinde trei produse (A, B, C), pentru care
valoarea factorului de acoperire se prezint astfel:
Produsul A

Produsul B

Produsul C

18%
20%
23%
Pe baza factorului de acoperire, societatea va adopta decizia de sporire a
produciei cu prioritate la:
a) produsul A;
b) produsul B;
c) produsul C.
156

Modulul 10. Contabilitate de gestiune

73. O societate comercial fabric i vinde trei produse (A, B, C), pentru care
valoarea factorului de acoperire se prezint astfel:
Produsul A

Produsul B

Produsul C

18%

20%

23%

Pe baza factorului de acoperire, societatea va adopta decizia de diminuare


a produciei cu prioritate la:
a) produsul A;
b) produsul B;
c) produsul C.

74. Dispunei de urmtoarele informaii referitoare la cele dou produse pe


care le realizeaz o societate comercial:
Pre de vnzare unitar Cheltuieli variabile unitare
- Produs A
50 lei/buc
41 lei/buc.
- Produs B
175 lei/buc.
133 lei/buc.
Stabilii mrimea factorului de acoperire pentru cele dou produse.
Produs A
Produs B
a)
82%
75%;
b)
18%
24%;
c)
122%
132%.

75. O societate comercial poate produce i vinde 800 buc. produs A, n


urmtoarele condiii: preul de vnzare unitar = 75 lei/buc.; costul variabil
unitar = 71 lei/buc.; cheltuieli fixe totale = 2.600 lei. Stabilii cu ct pot s
scad vnzrile, n cifre absolute, astfel nct ntreprinderea s nu intre n
zona pierderilor (s ajung la punctul de echilibru):
a) 57.400 lei;
b) 11.250 lei;
c) 48.750 lei.

76. n cazul metodei costurilor directe, contribuia brut unitar la profit a


fiecruia dintre purttorii de costuri se determin:
a) scznd din preul de vnzare costul direct unitar;
b) scznd din preul de vnzare profitul unitar;
c) scznd din preul de vnzare cheltuielile indirecte unitare.
157

Modulul 10. Contabilitate de gestiune

77. Metoda costurilor directe reine pentru calculul costului unitar numai o
parte dintre cheltuielile de producie, i anume:
a) cheltuielile directe, indiferent dac sunt variabile sau fixe;
b) cheltuielile directe care sunt variabile;
c) cheltuielile directe care sunt fixe.
78. Premisele de baz ale metodei ABC sunt:
a) produsele consum activiti, activitile consum resurse, consumul de
resurse este cel care genereaz costuri;
b) produsele consum resurse, activitile sunt cele care genereaz costuri;
c) activitile concur n mod direct la realizarea de produse, produsele sunt
cele care genereaz costuri.
79. Principiul de baz al metodei ABC este:
a) repartizarea mai puin arbitrar a cheltuielilor indirecte, n concordan cu
apelarea efectiv a produselor la procesele sau activitile ntreprinderii;
b) repartizarea arbitrar a cheltuielilor directe, n concordan cu apelarea
efectiv a produselor la procesele sau activitile ntreprinderii;
c) repartizarea cheltuielilor indirecte de producie asupra produselor prin
raportarea cheltuielilor de repartizat la mrimea unei baze de repartizare
selectate.
80. Prin raportare la metoda ABC, care dintre urmtoarele afirmaii este fals?
a) cheltuielile indirecte incluse n costul unui produs reprezint cote pri din
costurile activitilor consumate de produsul respectiv;
b) repartizarea cheltuielilor indirecte de producie asupra produselor se
realizeaz prin aplicarea procedeului suplimentrii n forma clasic;
c) inductorii de costuri reprezint baza repartizrii costului unei activiti ntre
produsele care o consum.

158

Modulul 10. Contabilitate de gestiune

Bibliografie recomandat:
Deju, M. (coord.), Botez, D., Danu, M. C., Muntean, M., Adam, R.,
Breahn-Prav, I.C., Bucur, I. A., Dragomirescu, S. E., Pcurari, D., Rotil,
A., Solomon, D. C., uueanu, I. (2014), Teste gril pentru examenul de
licen programul de studii CIG: sesiunea 2014, Editura Alma Mater,
Bacu;
Ptru, V., Rotil, A. (2010), Contabilitate i diagnostic financiar
fundamente teoretice i aplicaii practice, Ediia a II-a revizuit i
actualizat, Editura Sedcom Libris, Iai;
Rotil, A. (2013), Contabilitate de gestiune note de curs, Editura Alma
Mater, Bacu;
CECCAR (2009), Contabilitate i control de gestiune: suport de curs
standard pentru cursurile desfurate n cadrul Programului Naional de
Dezvoltare Profesional Continu, Editura CECCAR, Bucureti;
Budugan, D., Berheci, I., Georgescu, I., Beianu, L. (2007), Contabilitate i
control de gestiune, Editura CECCAR, Bucureti;
Caraiani, C. (coord.), Dumitrana, M. (coord.) (2005), Contabilitate i
control de gestiune, Editura InfoMega, Bucureti;
***, Ordinul Ministerului Finanelor Publice nr. 1.802/2014 pentru
aprobarea reglementrilor contabile privind situaiile financiare anuale
individuale i situaiile financiare anuale consolidate, publicat n Monitorul
Oficial nr. 963/2014;
***, Ordinul Ministerului Finanelor Publice nr. 1826/2003 pentru
aprobarea Precizrilor privind unele msuri referitoare la organizarea i
conducerea contabilitii de gestiune, publicat n Monitorul Oficial nr. 23
din 12 ianuarie 2004, cu modificrile i completrile ulterioare.

159

Modulul 10. Contabilitate de gestiune

160

Modulul 11
CONTABILITATE APROFUNDAT
1. Dizolvarea unei societi comerciale este urmat, de regul, de procedura
de lichidare a acesteia. Dizolvarea are loc i fr lichidare n cazul:
a) n care societatea nu mai are organe de conducere sau acestea nu se mai
pot ntruni;
b) necompletrii capitalului social, n condiiile legii;
c) fuziunilor sau divizrilor.
2. Lichidarea judiciar are loc:
a) atunci cnd administrarea societii este n sarcina vechilor
administratori;
b) cnd lichidatorul este numit de adunarea general a acionarilor sau
asociailor care au hotrt lichidarea;
c) n situaia n care societatea comercial a ajuns n incapacitate de plat
aplicndu-i-se procedura insolvenei, finalizat prin faliment i
pronunat de ctre judectorul sindic la cererea asociailor, creditorilor
sau reprezentantului masei obligatarilor.
3. n raport de modul de derulare i condiiile de ndeplinit, procedura
insolvenei poate fi:
a) general sau reorganizare judiciar;
b) general sau simplificat;
c) procedura falimentului sau simplificat.
4. Procedura simplificat reprezint procedura prevzut de lege, prin care
debitorul care ndeplinete anumite condiii intr:
a) n perioada de observaie i n mod succesiv n reorganizare judiciar i
faliment;
b) direct n procedura falimentului fie odat cu deschiderea procedurii
insolvenei, fie dup o perioad de observaie de 60 zile;
c) n procedur de reorganizare judiciar.
161

Modulul 11. Contabilitate aprofundat

5. n cazul lipsei de disponibiliti n contul debitorului, plile se vor


efectua pe baza unui buget previzionat pe cel mult 3 luni, aprobat de
ctre judectorul sindic, din:
a) fondul constituit de la creditori;
b) dintr-un fond special constituit la nivelul bugetului de stat;
c) din fondul de lichidare constituit la nivelul ONRC.
6. Creditorii ndreptii s participe la procedura insolvenei sunt acei
creditori care au formulat i le-au fost admise, total sau n parte:
a) restituirea sumelor de la bugetul de stat;
b) cererile de nregistrare a creanei lor n tabelul definitiv al creanelor
contra debitorului;
c) cererile privind atragerea rspunderii administratorului societii
debitoare.
7. Administratorul judiciar este persoana fizic sau juridic practician n
insolven, autorizat, desemnat s exercite atribuiile prevzute de lege,
n cazul:
a) aplicrii procedurii insolvenei, n perioada de observaie i pe durata
procedurii de reorganizare;
b) aplicrii procedurii falimentului, stabilite de ctre judectorul sindic;
c) n cazul dizolvrii urmat de lichidare, stabilit de ctre asociai.
8. Atribuiile administratorului judiciar nceteaz la momentul:
a) intrrii n perioada de observaie a debitorului;
b) stabilirii atribuiilor lichidatorului de ctre judectorul sindic;
c) la nchiderea procedurii de faliment.
9. Administratorul judiciar poate introduce la judectorul sindic, aciuni n
anularea unor acte frauduloase, ncheiate de ctre debitor n dauna
creditorilor, cum ar fi:
a) operaiuni comerciale cu teri, a cror valoare depete 25% din activul
debitorului;
b) operaiuni comerciale n care prestaia debitorului depete vdit pe
cea primit, efectuate n cei trei ani anteriori deschiderii procedurii;
c) operaiuni comerciale cu terii, a cror valoare depete 50% din
activul societii debitoare.
162

Modulul 11. Contabilitate aprofundat

10. Poate fi solicitat anularea urmtoarelor operaiuni i recuperarea


prestaiilor efectuate n dauna creditorilor, dac au fost ncheiate n cei
trei ani anteriori deschiderii procedurii, cu persoane aflate n raporturi
juridice cu debitorul, cum ar fi:
a) cu un furnizor ale crui tranzacii cu debitorul depesc media
tranzaciilor de aceeai natur;
b) cu un client care a achiziionat mai mult de 25% din livrrile fcute de
debitor, n ultimul an;
c) cu un acionar deinnd cel puin 20% din aciunile debitorului, ori dup
caz, din drepturile de vot n adunarea general a acionarilor debitorului.

11. Executarea planului de reorganizare nu poate depi trei ani i cuprinde


obligatoriu:
a) programul de plat a creanelor;
b) programul de activitate lunar al debitorului;
c) programul de activitate al debitorului pe toat perioada insolvenei.

12. Pe parcursul reorganizrii, activitatea debitorului va fi condus de ctre


administratorul special sub supravegherea administratorului judiciar i n
conformitate cu planul confirmat, pn cnd:
a) au fost vndute i ncasate toate bunurile debitorului i s-a efectuat
partajul;
b) au fost ncasate toate creanele debitorului de la partenerii comerciali;
c) judectorul sindic va dispune, motivat, fie ncheierea procedurii de
insolven i reluarea activitii normale de ctre debitor, fie ncetarea
reorganizrii i intrrii debitorului n faliment.

13. Tabelul preliminar de creane cuprinde:


a) toate creanele pe care le are de ncasat debitorul de la terii si;
b) toate creanele pe care le are de ncasat debitorul de la acionarii/
asociaii si;
c) toate creanele nscute nainte de data deschiderii procedurii insolvenei,
scadente, sub condiie sau n litigiu, acceptate de ctre administratorul
judiciar n urma verificrii acestora.

163

Modulul 11. Contabilitate aprofundat

14. Tabelul suplimentar cuprinde:


a) toate creanele nscute dup data deschiderii procedurii generale i pn
la nceperea procedurii falimentului, acceptate de ctre lichidator, n
urma verificrii acestora;
b) toate creanele nscute dup data deschiderii procedurii generale i pn
la nceperea procedurii falimentului acceptate de ctre debitor;
c) toate creanele nscute dup data deschiderii procedurii generale i pn
la nceperea procedurii falimentului.

15. Adunarea general a creditorilor aprob metodele de vnzare a activelor


care pot fi:
a) metode patrimoniale i mixte;
b) metode bursiere i licitaii publice;
c) negocierea direct, licitaie public sau combinarea a celor dou.

16. Sumele obinute din vnzarea bunurilor negrevate de ipoteci, gajuri sau
alte garanii mobiliare sau drepturi de retenie de orice fel, n favoarea
creditorilor, se vor distribui n urmtoarea ordine:
a) creane bugetare, credite bancare, creane izvorte din raporturi de
munc etc.;
b) creane garantate, creane bugetare, cheltuieli de lichidare etc.;
c) cheltuieli de lichidare (taxe, timbre, cheltuieli de conservare, cheltuieli
de personal etc.), creane izvorte din raporturile de munc, creane
izvorte din continuarea activitii dup deschiderea procedurii de
insolven (credite i alte cheltuieli), creane bugetare etc.

17. Judectorul sindic poate pronuna o hotrre de nchidere a procedurii


de insolven i nainte de lichidarea n ntregime a bunurilor
debitorului, dac:
a) toi acionarii / asociaii solicit acest lucru i cu aprobarea
administratorului judiciar;
b) creanele debitorului au fost complet acoperite prin distribuirile fcute i
toi asociaii / acionarii au solicitat acest lucru;
c) administratorul judiciar / lichidatorul solicit acest lucru judectorului
sindic.
164

Modulul 11. Contabilitate aprofundat

18.

Care dintre rspunsurile aferente afirmaiei urmtoare nu este corect:


La cererea administratorului judiciar sau a lichidatorului, judectorulsindic poate dispune ca o parte a pasivului debitorului, persoan juridic,
ajuns n stare de insolven, s fie suportat de membrii organelor de
supraveghere din cadrul societii sau de conducere, precum i de orice alt
persoan care a cauzat starea de insolven a debitorului, prin una dintre
urmtoarele fapte:
a) au folosit bunurile sau creditele persoanei juridice n folosul propriu sau
n cel al unei alte persoane;
b) au fcut acte de comer n interes personal, sub acoperirea persoanei
juridice;
c) au achitat obligaii comerciale mai vechi de 90 de zile.

19.

Care dintre rspunsurile aferente afirmaiei urmtoare nu este corect:


La cererea administratorului judiciar sau a lichidatorului, judectorulsindic poate dispune ca o parte a pasivului debitorului, persoan juridic,
ajuns n stare de insolven, s fie suportat de membrii organelor de
supraveghere din cadrul societii sau de conducere, precum i de orice alt
persoan care a cauzat starea de insolven a debitorului, prin una dintre
urmtoarele fapte:
a) au deturnat sau au ascuns o parte din activul persoanei juridice ori au
mrit n mod fictiv pasivul acesteia;
b) a efectuat cheltuieli de sponsorizare pentru aciuni cu scop umanitar, n
limitele prevederilor codului fiscal;
c) au folosit mijloace ruintoare pentru a procura persoanei juridice
fonduri, n scopul ntrzierii ncetrii de pli.

20. Dac administratorul judiciar ori, dup caz, lichidatorul nu a indicat


persoanele culpabile de starea de insolven a debitorului i/sau a hotrt
c nu este cazul s introduc aciunea prevzut privind rspunderea
acestora, aciunea poate fi introdus:
a) de administratorul special;
b) de ctre lichidator;
c) de preedintele comitetului creditorilor.
165

Modulul 11. Contabilitate aprofundat

21. Care dintre rspunsurile la urmtoarea afirmaie nu este corect:


Sumele recuperate de la persoanele rspunztoare de starea de
insolven vor intra n averea debitorului i vor fi destinate:
a) n caz de reorganizare pentru completarea fondurilor necesare
continurii activitii debitorului;
b) n caz de faliment pentru acoperirea pasivului debitorului;
c) plii obligaiilor privind dividendele neacordate de ctre debitor.
22. Partajul const n mprirea ntre acionarii / asociaii societii
comerciale a:
a) elementelor din activul bilanului societii n lichidare;
b) elementelor din pasivul bilanului de lichidare;
c) activului net rezultat din lichidare, dup impozitarea elementelor de
capitaluri proprii, conform codului fiscal.
23. nregistrrile contabile privind partajul elementelor de capitaluri
proprii, calculul i plata obligaiilor fiscale se pot efectua astfel:
a) pentru fiecare element de capital propriu funcie de numrul de aciuni
sau pri sociale deinute sau altor prevederi statutare sau global, pe
baza tabelului de partaj;
b) prin metoda capitalizrii, cu utilizarea conturilor 891 i 892;
c) prin metoda rezultatului care utilizeaz conturile de cheltuieli i venituri
pentru reflectarea operaiunilor n cauz.
24. nregistrarea contabil aferent reinerii impozitului pe profit,
impozitului pe dividende i plii venitului net, n cazul lichidrii unei
societi comerciale, este:
a) 456xx = %
b) 5121 = %
c) %
= 5121
441
441
456xx
446
446
441
5121
456xx
446
25. Impozitul pe profit, n caz de lichidare, se calculeaz asupra:
a) elementelor de capitaluri proprii constituite din profitul brut;
b) stocurilor i creanelor ncasate;
c) obligaiilor neachitate la scaden.
166

Modulul 11. Contabilitate aprofundat

26. nregistrrile contabile aferente depunerii de ctre asociai a contribuiei


la plata obligaiilor fa de teri (401), rezultate din lichidare i plata
acestora, sunt:
a)

5121
456xx

456xx b)
401

5121 =
401

456xx
5121

c)

456xx
5121
401

= 1011
= 456xx
= 5121

27. n cazul lichidrii unei societii, acionarii i asociaii acesteia:


a) vor primi n natur bunurile aduse ca aport la capitalul social,
proporional cu cota de aport;
b) nu mai pot revendica n natur bunurile aduse ca aport, ci numai o
sum, ce rezult din lichidarea patrimoniului, proporional cu aportul
n natur la capitalul social;
c) vor primi valoarea neamortizat, la data lichidrii, a bunurilor aduse ca
aport la capitalul social.

28. Asociatul exclus din societatea comercial, cu respectarea


reglementrilor legale, rspunde:
a) de administrarea n continuare a bunurilor societii, pn la lichidarea
acesteia;
b) de pierderile nregistrate i are dreptul la beneficiile societii pn n
ziua excluderii sale;
c) de plata impozitului pe profit, TVA i a celorlalte obligaii fiscale ale
societii.

29. Care dintre cele trei rspunsuri, la urmtoarea afirmaie, nu este corect:
n societile pe aciuni, acionarii care nu au votat n favoarea
unei hotrri a adunrii generale au dreptul de a se retrage din
societate i de a solicita cumprarea aciunilor lor de ctre societate,
numai dac respectiva hotrre a adunrii generale are ca obiect:
a) aprobarea diminurii capitalului social cu valoarea pierderilor
nregistrate n anii anteriori;
b) schimbarea formei societii;
c) mutarea sediului societii n strintate.

167

Modulul 11. Contabilitate aprofundat

30. Preul pltit de societate pentru aciunile celui ce exercit dreptul de


retragere va fi stabilit de un expert autorizat independent:
a) ca valoare medie a activelor i pasivelor debitorului;
b) ca valoare medie ce rezult din aplicarea a cel puin dou metode de
evaluare, recunoscute de legislaia n vigoare la data evalurii;
c) prin deducerea pierderilor, din anii precedeni, din profitul curent i
determinarea ulterioar a dividendului pe aciune.
31. nregistrarea contabil privind elementele de capitaluri proprii ce revin
asociatului retras, exclusiv partea de capital social care se cesioneaz
celorlali asociai, conform actului constitutiv al societii, este
urmtoarea:
a)

%
1061
1068
105
121

456

b)

%
1012
1068
105
121

456

c)

456

%
1012
1068
105
121

32. Care este nregistrarea contabil corect aferent cesionrii capitalului


social de ctre asociatul retras (B) ctre asociatul A i stabilirii
drepturilor din capitalurile proprii ce revin asociatului retras B:
a)

531
456B
1012B
%
1061
1068
117

=
=
=
=

456B b)
531
1012A
456B

456B =
531 =
% =
1061
1068
117

1012B c)
456B
456B

531
456B
1012
B
456B

=
=
=
=

456B
531
1012
A
%
1061
1068
117

33. Fuziunea prin contopire reprezint operaiunea prin care dou sau mai
multe societi sunt dizolvate fr a intra n lichidare i transfer
totalitatea patrimoniului lor unei societi pe care o constituie n
schimbul repartizrii ctre acionarii lor de aciuni la societatea
constituit i:
a) a contravalorii capitalului social deinut;
b) eventual, a unei pli n numerar de maximum 10% din valoarea
nominal a aciunilor astfel repartizate;
c) a cotei pri cuvenite din rezultatele obinute din dizolvare.
168

Modulul 11. Contabilitate aprofundat

34. Care dintre cele trei rspunsuri, la urmtoarea afirmaie, nu este corect:
Procesul de fuziune are urmtoarele consecine:
a) transferul tuturor activelor i pasivelor societii absorbite; acest transfer
va fi efectuat n conformitate cu regulile de repartizare stabilite n
proiectul de fuziune;
b) acionarii sau asociaii societii absorbite devin acionari, respectiv
asociai ai societii absorbante, respectiv ai societilor beneficiare, n
conformitate cu regulile de repartizare stabilite n proiectul de fuziune;
c) dizolvarea i lichidarea societilor implicate n operaiuni de fuziune.

35. Care dintre cele trei rspunsuri la urmtoarea afirmaie, nu este corect:
Datele la care au loc fuziunea sunt:
a) n cazul constituirii uneia sau mai multor societi noi, la data
nmatriculrii n registrul comerului a noii societi sau a ultimei dintre
ele;
b) n celelalte cazuri, la data nscrierii n registrul comerului a meniunii
privind hotrrea adunrii generale care a aprobat operaiunea;
c) n cazul lichidrii societilor absorbite, la data hotrt de judectorul
sindic.

36. Evaluarea patrimonial presupune:


a) determinarea veniturilor i cheltuielilor ocazionate de operaiunea de
fuziune;
b) determinarea rezultatului net pe aciune;
c) determinarea activului net contabil i activului net corectat.

37. Evaluarea prin metoda bursier a societilor implicate n operaiunea


de fuziune presupune:
a) determinarea valorii globale pe baza cursului bursier al aciunilor
societilor respective;
b) determinarea valorii globale pe seama dividendului net pe aciune;
c) determinarea valorii globale pe seama dividendelor viitoare de ncasat.

169

Modulul 11. Contabilitate aprofundat

38. La societatea absorbant sau nou nfiinat, diferena negativ ntre


valoarea aportului de fuziune i valoarea activului net contabil al
societii absorbite, este recunoscut:
a) ca un rezultat financiar nregistrat n debitul contului 121 Profit sau
pierdere;
b) ca o diminuare de active ce corecteaz valoarea acestora;
c) ca o diminuare de fond comercial prin nregistrarea n creditul contului
2075 Fond comercial negativ.
39. La societatea absorbit sau intrat n contopire, diferena pozitiv sau
negativ, dintre valoarea de aport i valoarea activului net contabil, este
recunoscut:
a) ca o cretere / reducere de active;
b) ca un profit sau o pierdere, dup caz;
c) ca o datorie, ce trebuie acoperit de ctre acionarii sau asociaii
societii intrat n operaiunea de fuziune.
40. Raportul de schimb, ca mrime, se determin:
a) ca diferena ntre valoarea de aport i valoarea activului net contabil al
societii absorbante;
b) ca raport ntre valoarea capitalului propriu i datoriilor societii
absorbante;
c) ca raport ntre valoarea contabil a unei aciuni sau pri sociale la
societatea absorbit i valoarea contabil a unei aciuni sau pri sociale
la societatea absorbant.
41. Prima de fuziune unitar reprezint:
a) diferena ntre valoarea contabil i valoarea nominal a aciunilor
societii absorbante ce au remunerat aportul societii absorbite;
b) diferena ntre valoarea de aport i valoarea activului net al societii
absorbante;
c) diferena ntre valoarea contabil i valoarea nominal a aciunilor
societii absorbite.
42. Care dintre cele trei relaii prezentate n continuare, privitoare la
determinarea numrului de aciuni ce se emit pentru remunerarea
aportului de fuziune nu este corect:
170

Modulul 11. Contabilitate aprofundat

a)

b)

c)

Numrul de aciuni de
emis pentru remunerarea
aportului net la fuziune

Numrul de aciuni de
emis pentru remunerarea
aportului net la fuziune

Numrul de aciuni de
emis pentru remunerarea
aportului net la fuziune

Aportul net la fuziune al societii absorbite


sau intrate n contopire
Valoarea contabil a unei aciuni sau pri
sociale a societii absorbante sau nou
nfiinate n urma contopirii

Numrul de aciuni ale


societii absorbite sau intrate
n contopire

Raportul (rata)
de schimb

Aportul net la fuziune al societii absorbite


sau intrate n contopire
Valoarea bursier a aciunilor
societii absorbite

43. Metoda rezultatului const:


a) n folosirea conturilor de cheltuieli i venituri, att pentru calculul
rezultatului fuziunii, ct i pentru transmiterea patrimoniului de la
societatea absorbit la societatea absorbant sau de la societile care i
nceteaz existena la societatea nou nfiinat;
b) n folosirea conturilor de venituri i cheltuieli pentru stabilirea
rezultatului anual;
c) n folosirea conturilor de venituri i cheltuieli pentru stabilirea
rezultatelor fiecrei operaiuni economico-financiare.

44. nregistrarea contabil aferent prelurii activelor i pasivelor de ctre


societatea absorbant n cazul n care valoarea de aport este mai mic dect
activul net contabil, este:
%
=
%
a)
Conturi de active bilaniere
Conturi de datorii bilaniere
(la valoare contabil)
(la valoare contabil)
456
Decontri cu asociaii
privind capitalul
(cu valoarea activului net reevaluat
sau aportului de fuziune)
207.5
Fond comercial negativ
(cu diferena negativ dintre activul
net reevaluat i activul net contabil)

171

Modulul 11. Contabilitate aprofundat

b)

%
Conturi de datorii bilaniere
(la valoare contabil)
456
Decontri cu asociaii
privind capitalul
(cu valoarea activului net reevaluat
sau aportului de fuziune)
207.5
Fond comercial negativ
(cu diferena negativ dintre activul
net reevaluat i activul net contabil)

%
Conturi de active bilaniere
(la valoare contabil)

c)

%
Conturi de datorii bilaniere
(la valoare contabil)
456
Decontri cu asociaii
privind capitalul
(cu valoarea activului net reevaluat
sau aportului de fuziune)

%
Conturi de active bilaniere
(la valoare contabil)
207.5
Fond comercial negativ
(cu diferena negativ dintre
activul net reevaluat i activul
net contabil

45. Exemplu practic:


Se consider c bilanurile ce stau la baza fuziunii societilor
comerciale A (absorbant) i B (absorbit) se prezint astfel:
Bilan S.C. A
Active bilaniere
Capitaluri proprii
Datorii bilaniere

Bilan S.C. B
Active bilaniere
Capitaluri proprii
Datorii bilaniere

13.000
6.000
7.000

Nr. aciuni: 1.200


VN = 3 lei/aciune
VmcA = 6000/1200=5 lei

7.000
2.000
5.000

Nr. aciuni:1.000
VN = 1 leu/aciune
VmcB = 2000/1000 = 2,00 lei/aciune

Raportul de schimb este:


a) 2/5;
b) 3/1;
c) 1/3.
46. Exemplu practic:
Se consider c bilanurile ce stau la baza fuziunii societilor
comerciale A (absorbant) i B (absorbit) se prezint astfel:

172

Modulul 11. Contabilitate aprofundat

Bilan S.C. A
Active bilaniere
Capitaluri proprii
Datorii bilaniere

Bilan S.C. B
Active bilaniere
Capitaluri proprii
Datorii bilaniere

13.000
6.000
7.000

Nr. aciuni: 1.200


VN = 3 lei/ aciune
VmcA = 6.000/1.200=5 lei

7.000
2.000
5.000

Nr. aciuni:1.000
VN = 1 leu/aciune
VmcB = 2.000/1.000 = 2 lei

Numrul de aciuni de emis de ctre A este:


a) 1.000/3;
b) 1.200/2;
c) 2.000/5.

47. Exemplu practic:


Se consider c bilanurile ce stau la baza fuziunii societilor
comerciale A (absorbant) i B (absorbit) se prezint astfel:
Bilan S.C. A
Active bilaniere
Capitaluri proprii
Datorii bilaniere

Bilan S.C. B
Active bilaniere
Capitaluri proprii
Datorii bilaniere

13.000
6.000
7.000

Nr. aciuni: 1.200


VN = 3 lei/ aciune

7.000
2.000
5.000

Nr. aciuni:1.000
VN = 1 leu/aciune

Se consider c n urma reevalurii elementelor bilaniere ale


societilor participante la operaiunea de fuziune (S.C. Aabsorbant, S.C. B- absorbit) au rezultat urmtoarele:

S.C. A
S.C. B

ANC

ANC-reevaluat

6.000
2.000

9.600
2.400

Valoarea raportului de schimb este:


a) 2,4/8;
b) 2/5;
c) 1/3.
173

Diferen
reevaluare
+3.600
+400

Active
reevaluate
16.600
7.400

Modulul 11. Contabilitate aprofundat

48. Exemplu practic:


Se consider c bilanurile ce stau la baza fuziunii societilor
comerciale A (absorbant) i B (absorbit) se prezint astfel:
Bilan S.C. A
Active bilaniere
Capitaluri proprii
Datorii bilaniere

Bilan S.C. B
Active bilaniere
Capitaluri proprii
Datorii bilaniere

13.000
6.000
7.000

Nr. aciuni: 1.200


VN = 3 lei/aciune

7.000
2.000
5.000

Nr. aciuni:1.000
VN = 1 leu/aciune

Se consider c n urma reevalurii elementelor bilaniere ale


societilor participante la operaiunea de fuziune (S.C. Aabsorbant, S.C. B- absorbit) au rezultat urmtoarele:

S.C. A
S.C. B

ANC

ANC-reevaluat

6.000
2.000

9.600
2.400

Diferen
reevaluare
+3.600
+400

Active
reevaluate
16.600
7.400

Numrul de aciuni emis este:


a) 1.200x0,3;
b) 1.000x0,3;
c) 1.000x1/3.
49. Exemplu practic:
Se consider c bilanurile ce stau la baza fuziunii societilor
comerciale A (absorbant) i B (absorbit) se prezint astfel:
Bilan S.C. A
Active bilaniere
Capitaluri proprii
Datorii bilaniere

Bilan S.C. B
Active bilaniere
Capitaluri proprii
Datorii bilaniere

13.000
6.000
7.000

Nr. aciuni: 1.200


VN = 3 lei/aciune

7.000
2.000
5.000

Nr. aciuni:1.000
VN = 1 leu/aciune

Se consider c n urma reevalurii elementelor bilaniere ale


societilor participante la operaiunea de fuziune (S.C. Aabsorbant, S.C. B- absorbit) au rezultat urmtoarele:
174

Modulul 11. Contabilitate aprofundat

S.C. A
S.C. B

ANC

ANC-reevaluat

6.000
2.000

8.400
3.000

Diferen
reevaluare
+2.400
+1.000

Active
reevaluate
15.400
8.000

Numrul de aciuni de emis de ctre A este:


a) 3.000/7;
b) 8.400/3;
c) 3.000x1/3.
50. Determinarea numrului de aciuni ce se vor emite de ctre societatea
nou nfiinat, se face pentru:
a) nregistrarea creterii de capital de ctre societatea absorbant;
aprobarea fuziunii de ctre adunrile generale ale societilor implicate
b) n operaiunea de fuziune;
remunerarea aporturilor aduse de ctre societile participante la
c) operaiunea de fuziune prin contopire.
51. Alocarea numrului de aciuni emise, fiecrei societi participante la
fuziunea prin contopire (n cazul meninerii capitalurilor proprii), se va
efectua:
a) proporional cu numrul de aciuni deinute anterior fuziunii;
b) proporional cu valoarea nominal a aciunilor deinute de ctre
societile participante la fuziune;
c) proporional cu valoarea de aport, respectiv, cu valoarea capitalurilor
proprii deinute de ctre societile participante la fuziune.
52. Plecnd de la datele prezentate n tabelul de mai jos privind structura
capitalurilor proprii ale societilor A i B implicate n operaiunea
de fuziune prin contopire, stabilii care este numrul de aciuni ce se va
emite de ctre societatea nou nfiinat C-n condiiile meninerii
capitalurilor proprii i a unei valori nominale pentru aciunile emise de
10 lei/aciune.
Elemente de
Diferene
capitaluri proprii
din
Capital
Rezerve evaluare
social
1
2
3
4
Soc.A
20.000
4.000
10.000
Soc.B
8.000
1.000
3.000
Soc.C (A + B) 28.000
5.000
13.000
Societile
implicate n
fuziune

175

Aport
evaluat
5
34.000
12.000
46.000

Structur
aport
%
6
x
x
x

Numr de
aciuni
emise i
alocate*
7
x
x

Modulul 11. Contabilitate aprofundat

a) 2.800;
b) 4.600;
c) 3.300.

53. Avnd n vedere c prin proiectul de fuziune societile A i B


participante la fuziune, au hotrt ca elementele de capitaluri proprii
transferate s fie incluse n capitalul social al societii nou nfiinate
C, stabilii care este numrul de aciuni ce se va emite de ctre
societatea C, n condiiile n care valoarea nominal a unei aciuni este
de 10 lei, iar structura capitalurilor proprii ale societii A i Beste:
Soc.
A
B
C

Capital
social
10.000
20.000
30.000

Rezerve
statutare
3.000
6.000
9.000

Rezerve
legale
2.000
4.000
6.000

Impozit
pe profit
320
640
960

Total
14.680
29.360
44.040

a) 14.680/10=1.468;
b) 29.360/10=2.936;
c) 44.040/10=4.404.

54. Pentru nregistrarea n contabilitate a operaiunilor de fuziune prin


contopire, sunt utilizate:
a) metoda patrimonial i metoda bursier;
b) metoda rezultatului i metoda patrimonial;
c) metoda capitalizrii i metoda rezultatului.

55. n cazul fuzionrii prin absorbie, cnd societatea absorbant are


capitaluri proprii pozitive iar societatea absorbit are capitaluri proprii
negative:
a) numrul de aciuni ce se vor emite se calculeaz n funcie de capitalul
beneficiarului de aport;
b) societatea beneficiar de aport nu va emite aciuni pentru remunerarea
aportului primit;
c) societatea beneficiar de aport va remunera, la o valoare minim,
aportul primit.

176

Modulul 11. Contabilitate aprofundat

56. n cazul n care societatea absorbant are capitaluri proprii negative i


societatea absorbit are capitaluri proprii pozitive, numrul de aciuni ce
se vor emite de ctre societatea absorbant se determin:
a) ca raport ntre valoarea nominal a unei aciuni aparinnd societii
absorbite i valoarea nominal a unei aciuni aparinnd societii
absorbante;
b) ca raport ntre valoarea global a societii absorbite (valoarea de aport)
i valoarea nominal a unei aciuni emise de societatea absorbant;
c) ca raport ntre valoarea global (de aport) a societii absorbante i
valoarea nominal a unei aciuni a societii absorbante.
57. Numrul de aciuni ce se vor emite de ctre societatea absorbant, n
cazul n care deine titluri de participare la societatea absorbit, se va
determina:
a) ca raport ntre valoarea de aport a societii absorbite i valoarea
contabil a unei aciuni a societii absorbante (influenat de diferenele
aferente titlurilor de participare deinute la societatea absorbit);
b) ca raport ntre valoarea de aport a societii absorbite i valoarea
contabil a unei aciuni a societii absorbante neinfluenat de
diferenele aferente titlurilor de participare;
c) ca raport ntre valoarea de aport a societii absorbite i valoarea de
aport a societii absorbante.
58. n cazul n care societatea absorbant deine titluri de participare la
societatea absorbit, numrul de aciuni emise de ctre societatea
absorbant:
a) revine n totalitate societii absorbite;
b) include i numrul de aciuni ce vor remunera aciunile deinute la
societatea absorbant i care se vor anula;
c) vor remunera aportul societii absorbite la un nivel superior celui
contabil.
59. n cazul n care societatea absorbit deine titluri de participare la
societatea absorbant:
a) valoarea de aport a societii absorbite reprezint diferena dintre
activele i datoriile acesteia;
b) valoarea de aport a societii absorbante va fi influenat de diferenele
pozitive sau negative aferente titlurilor deinute la societatea absorbit;
177

Modulul 11. Contabilitate aprofundat

c) valoarea de aport a societii absorbite va fi influenat de diferena


pozitiv sau negativ aferent titlurilor deinute la societatea absorbant.
60. n cazul operaiunilor de fuziune, veniturile provenite din transferul
activelor societii absorbite sunt:
a) considerate venituri extraordinare;
b) reportate n exerciiul financiar urmtor;
c) neimpozabile.
61. Societatea absorbant amortizeaz, din punct de vedere fiscal, valoarea
fiscal a mijloacelor fixe amortizabile transferate de la societatea
absorbit, aplicnd regulile:
a) specifice societilor care se lichideaz;
b) privind amortizarea liniar;
c) care s-ar fi aplicat de ctre societatea absorbit n situaia n care
fuziunea nu ar fi avut loc.
62. Divizarea este operaiunea prin care o societate, dup ce este dizolvat
fr a intra n lichidare, transfer totalitatea patrimoniului su, mai
multor societi existente sau/i mai multor societi nou nfiinate, i,
eventual, a unei pri n numerar primite n schimbul patrimoniului
transferat:
a) n mod gratuit, fr transfer echivalent de valori;
b) n schimbul prelurii de aciuni la societile beneficiare de aport;
c) n schimbul primirii unui echivalent valoric, ce nu poate fi mai mic
dect valoarea capitalului social deinut.
63. Societile participante la operaiunea de divizare, vor ntocmi un proiect
de divizare care va cuprinde:
a) hotrrile adunrilor generale ale societilor implicate n operaiunea de
divizare, de aprobare a situaiilor financiare aferente anului precedent
divizrii;
b) hotrrile adunrii generale ale societilor implicate n operaiunea de
divizare, de alegere a membrilor consiliilor de administraie;
c) rata de schimb a aciunilor sau prilor sociale i cuantumul eventualelor
pli n numerar.
178

Modulul 11. Contabilitate aprofundat

64. Care dintre rspunsurile la urmtoarea afirmaie nu este corect:


Societile participante la operaiunile de divizare, vor ntocmi un proiect
de divizare care va cuprinde n mod obligatoriu:
a) forma, denumirea i sediul social al tuturor societilor implicate n
operaiunea de fuziune;
b) bilanul contabil al societilor implicate n operaiunea de divizare,
ntocmit dup nregistrarea operaiunilor de divizare;
c) data de la care aciunile primite de la societile beneficiare de aport dau
dreptul de a participa la beneficii.
65. Care dintre rspunsurile la urmtoarea afirmaie nu este corect:
Consecinele directe i imediate ale operaiunii de divizare sunt:
a) dizolvarea i lichidarea societii, divizate n totalitate;
b) acionarii sau asociaii societii divizate devin acionari, respectiv
asociai ai societilor beneficiare, n conformitate cu regulile de
repartizare stabilite n proiectul de divizare;
c) societatea divizat nceteaz s existe, n cazul divizrii totale.
66. n cazul divizrii, cheltuielile privind activele cedate (cont 6583
Cheltuieli privind activele cedate i alte operaii de capital) sunt:
a) considerate cheltuieli extraordinare;
b) transferate societilor beneficiare de aport;
c) nedeductibile.
67. Reflectarea contabil a operaiunilor de divizare se face:
a) prin metoda patrimonial;
b) prin metoda patrimonial i bursier;
c) prin metoda rezultatului sau metoda capitalizrii.
68. n cazul n care n urma divizrii transferul patrimoniului se face ctre
societile nou nfiinate, atunci, numrul de aciuni de emis de ctre
societile beneficiare de aport se determin:
a) ca raport ntre valoarea de aport la divizare i valoarea contabil a
aciunilor societii aportoare;
b) ca raport ntre valoarea de aport la divizare i valoarea nominal a
aciunilor emise de ctre societatea beneficiar de aport;
c) prin nmulirea numrului de aciuni deinute de societatea aportoare cu
valoarea nominal a aciunilor emise.
179

Modulul 11. Contabilitate aprofundat

Bibliografie recomandat:
Deju, M. (coord.), Botez, D., Danu, M. C., Muntean, M., Adam, R.,
Breahn-Prav, I.C., Bucur, I. A., Dragomirescu, S. E., Pcurari, D.,
Rotil, A., Solomon, D. C., uueanu, I. (2014), Teste gril pentru
examenul de licen programul de studii CIG: sesiunea 2014, Editura
Alma Mater, Bacu;
Deju, M. (2013), Contabilitate aprofundat curs universitar, Editura
Alma Mater, Bacu;
Deju, M. (2008), Contabilitate aprofundat. Concepte, modele, studii de
caz, Editura Alma Mater, Bacu;
Deju, M. (2007), Elemente de contabilitate aprofundat, Editura EduSoft,
Bacu;
Malciu, L. (2004), Contabilitate aprofundat, Editura Economic,
Bucureti;
Scrin, M. (2004), Contabilitate aprofundat, Editura Economic,
Bucureti.

180

Modulul 12
ANALIZ ECONOMICO-FINANCIAR I
1. Dup caracterul lor n cadrul relaiilor cauzale, factorii se clasific n:
a) factori interni i factori externi;
b) factori specifici aprovizionrii, factori specifici produciei, factori
specifici desfacerii;
c) factori calitativi, factori de structur i factori cantitativi.
2. n funcie de stadiul circuitului economic, factorii se clasific n:
a) factori interni i factori externi;
b) factori specifici aprovizionrii, factori specifici produciei, factori
specifici desfacerii;
c) factori calitativi, factori de structur i factori cantitativi.
3. n aplicarea procedeului substituirii n lan, ordinea de substituire a
factorilor este:
a) factori cantitativi, factori calitativi i factori de structur;
b) factori calitativi, factori de structur i factori cantitativi;
c) factori cantitativi, factori de structur i factori calitativi.
4. Dup urmrirea nsuirilor eseniale sau al determinrilor cantitative ale
fenomenelor, analiza economico-financiar se clasific n:
a) analiz static i analiz dinamic;
b) analiz post-factum i analiza previzional;
c) analiz calitativ i analiz cantitativ.
5. Dup raportul dintre momentul n care se efectueaz analiza i
momentul desfurrii fenomenului, analiza economico-financiar se
clasific n:
a) analiz static i analiz dinamic;
b) analiz post-factum i analiza previzional;
c) analiz calitativ i analiz cantitativ.
181

Modulul 12. Analiz economic-financiar I

6. Ce semnific urmtoarea situaie:


Indicele produciei marf fabricate = 98%;
Indicele cifrei de afaceri = 102%;
Indicele numrului mediu de salariai = 95%?
a) reducerea productivitii muncii i a gradului de valorificare a produciei
marf fabricate;
b) creterea productivitii muncii i a gradului de valorificare a produciei
marf fabricate;
c) creterea productivitii muncii i reducerea gradului de valorificare a
produciei marf fabricate.
7. Ce semnific urmtoarea situaie:
Indicele produciei marf fabricate = 102%;
Indicele cifrei de afaceri = 104%;
Indicele numrului mediu de salariai = 105%?
a) reducerea productivitii muncii i a gradului de valorificare a produciei
marf fabricate;
b) creterea productivitii muncii i a gradului de valorificare a produciei
marf fabricate;
c) reducerea productivitii muncii i creterea gradului de valorificare a
produciei marf fabricate.
8. Ce semnific urmtoarea situaie:
Indicele produciei marf fabricate = 108%;
Indicele valorii mijloacelor fixe totale = 102%;
Indicele numrului mediu de salariai = 98%?
a) creterea gradului de nzestrare tehnic i a productivitii muncii;
b) creterea gradului de nzestrare tehnic i reducerea productivitii
muncii;
c) reducerea gradului de nzestrare tehnic i a productivitii muncii.
9. Ce semnific urmtoarea situaie:
Indicele produciei marf fabricate = 102%;
Indicele valorii mijloacelor fixe totale = 98%;
Indicele numrului mediu de salariai = 105%?
a) creterea gradului de nzestrare tehnic, a randamentului mijloacelor fixe
totale i a productivitii muncii;
182

Modulul 12. Analiz economic-financiar I

b) reducerea gradului de nzestrare tehnic i a productivitii muncii i


creterea randamentului mijloacelor fixe totale;
c) reducerea gradului de nzestrare tehnic i creterea productivitii
muncii i a a randamentului mijloacelor fixe totale.
10. Ce semnific urmtoarea situaie:
Indicele produciei vndute = 96%;
Indicele produciei marf fabricate = 98%?
a) reducerea ponderii stocurilor de produse finite i semifabricate destinate
vnzrii;
b) creterea gradului de valorificare a produciei marf fabricate;
c) creterea ponderii stocurilor de produse finite i semifabricate destinate
vnzrii.
11. Ce semnific urmtoarea situaie:
Indicele produciei vndute = 106%;
Indicele produciei marf fabricate = 103%?
a) creterea gradului de valorificare a produciei marf fabricate;
b) creterea ponderii stocurilor de produse finite i semifabricate destinate
vnzrii;
c) reducerea gradului de valorificare a resurselor materiale.
12. Ce semnific urmtoarea situaie:
Indicele produciei marf fabricat = 106%;
Indicele valorii mijloacelor fixe totale = 102%;
Indicele numrului mediu de salariai = 108%?
a) reducerea randamentului mijloacelor fixe totale i a productivitii
muncii;
b) creterea randamentului mijloacelor fixe totale i reducerea
productivitii muncii;
c) creterea randamentului mijloacelor fixe totale i a productivitii
muncii.
13. Ce semnific urmtoarea situaie:
Indicele produciei exerciiului = 106%;
Indicele produciei marf fabricate = 103%?
a) scderea ponderii stocurilor de producie neterminat i consum intern;
b) creterea gradului de utilizarea a resurselor materiale;
c) creterea ponderii stocurilor de producie neterminat i consum intern.
183

Modulul 12. Analiz economic-financiar I

14. Ce semnific urmtoarea situaie:


Indicele produciei exerciiului = 96%;
Indicele produciei marf fabricate = 98%?
a) reducerea ponderii stocurilor de producie neterminat i consum intern;
b) reducerea ponderii stocurilor de produse finite i semifabricate destinate
vnzrii;
c) scderea gradului de utilizarea a resurselor materiale.
15. Ce semnific urmtoarea situaie:
Indicele produciei exerciiului = 96%;
Indicele valorii adugate = 102%?
a) reducerea ponderii cheltuielilor cu materialele;
b) reducerea gradului de valorificare a resurselor materiale;
c) reducerea ponderii stocurilor de producie neterminat i consum intern.
16. Ce semnific urmtoarea situaie:
Indicele produciei marf fabricat = 108%;
Indicele valorii mijloacelor fixe totale = 102%;
Indicele valorii mijloacelor fixe active= 98%?
a) scderea randamentului mijloacelor fixe totale i creterea ponderii
mijloacelor fixe active n total mijloace fixe;
b) creterea randamentului mijloacelor fixe totale i reducerea ponderii
mijloacelor fixe active n total mijloace fixe;
c) creterea randamentului mijloacelor fixe totale i a ponderii mijloacelor
fixe active n total mijloace fixe.
17. Ce semnific urmtoarea situaie:
Indicele produciei marf fabricat = 95%;
Indicele valorii mijloacelor fixe totale = 102%;
Indicele valorii mijloacelor fixe active= 98%?
a) scderea randamentului mijloacelor fixe totale i a ponderii mijloacelor
fixe active n total mijloace fixe;
b) creterea randamentului mijloacelor fixe totale i reducerea ponderii
mijloacelor fixe active n total mijloace fixe;
c) scderea randamentului mijloacelor fixe totale i creterea ponderii
mijloacelor fixe active n total mijloace fixe.
184

Modulul 12. Analiz economic-financiar I

18. Cifra de afaceri cuprinde:


a) venituri din interese de participare, veniturile din vnzarea produselor,
executarea lucrrilor i prestarea serviciilor ctre teri;
b) veniturile din vnzarea mrfurilor, veniturile din vnzarea produselor,
executarea lucrrilor i prestarea serviciilor ctre teri;
c) veniturile din vnzarea mrfurilor i veniturile din dobnzi.
19. n cadrul cifrei de afaceri nu se regsesc:
a) veniturile din interese de participare, veniturile din dividende i
veniturile din dobnzi;
b) veniturile din vnzarea mrfurilor;
c) veniturile din vnzarea produselor, executarea lucrrilor i prestarea
serviciilor ctre teri.
20. Cifra de afaceri marginal reprezint:
a) venitul obinut pe unitatea de produs sau serviciu;
b) variaia veniturilor din vnzri generat de creterea sau scderea cu o
unitate a volumului fizic al vnzrilor;
c) nivelul veniturilor din vnzri necesar acoperirii integrale a cheltuielilor
de exploatare.
21. Cifra de afaceri critic reprezint:
a) venitul obinut pe unitatea de produs sau serviciu;
b) variaia veniturilor din vnzri generat de creterea sau scderea cu o
unitate a volumului fizic al vnzrilor;
c) nivelul veniturilor din vnzri necesar acoperirii integrale a cheltuielilor
de exploatare.
22. Cifra de afaceri medie reprezint:
a) venitul obinut pe unitatea de produs sau serviciu;
b) variaia veniturilor din vnzri generat de creterea sau scderea cu o
unitate a volumului fizic al vnzrilor;
c) nivelul veniturilor din vnzri necesar acoperirii integrale a cheltuielilor
de exploatare.
23. Valoarea adugat reprezint:
a) suma total a veniturilor din activitatea comercial ntr-o perioad
determinat;
185

Modulul 12. Analiz economic-financiar I

b) valoarea produciei obinute destinate livrrii;


c) plusul de valoare creat de ntreprindere ca efect al utilizrii eficiente a
potenialului de care dispune, peste valoarea consumului factorilor de
producie provenii de la teri.

24. Determinai valoarea cifrei de afaceri cunoscnd urmtoarele date:


venituri din vnzarea mrfurilor 75.000 lei; venituri din vnzarea
produselor finite 124.500 lei; venituri din interese de participare 12.000
lei; venituri din chirii 4.500 lei; venituri din dobnzi 8.500 lei; venituri
din prestri servicii 7.600 lei; venituri din dividende 800 lei.
a) 232.900 lei;
b) 211.600 lei;
c) 87.100 lei.

25. Determinai valoarea cifrei de afaceri cunoscnd urmtoarele date:


venituri din vnzarea mrfurilor 235.700 lei; venituri din dobnzi
4.200 lei; venituri din prestri servicii 28.300 lei; venituri din dividende
24.000 lei.
a) 268.200 lei;
b) 292.200 lei;
c) 264.000 lei.

26. Pentru determinarea valorii adugate dup metoda aditiv nu se au n


vedere urmtoarele elemente:
a) veniturile din dobnzi i veniturile din dividende;
b) cheltuielile cu personalul i cheltuielile cu dobnzile;
c) cheltuielile cu impozite, taxe i contribuii.

27. Pe baza relaiei:

CA I
100 se determin:
CA L

unde: CAI = cifra de afaceri a ntreprinderii analizate;


CAL = cifra de afaceri a celui mai important concurent de pe pia.

a) cota de pia a principalului concurent;


b) cota de pia absolut sau global;
c) cota de pia relativ.
186

Modulul 12. Analiz economic-financiar I

28. Pe baza relaiei:

CA I

100 se determin:

CA

i =1

unde: CAI = cifra de afaceri a ntreprinderii analizate;


n

CA = cifra de afaceri total a sectorului / ramurii.


i

i =1

a) cota de pia a principalului concurent;


b) cota de pia absolut sau global;
c) cota de pia relativ.
29. Rata de remunerare a personalului angajat pe seama valorii adugate se
determin pe baza relaiei:
Cheltuieli cu dobanzile
100 ;
a)
Valoarea adaugata
Cheltuieli cu personalul

b)

Valoarea adaugata

c)

Dividende
100 .
Valoarea adaugata

100 ;

30. Rata de remunerare a statului pe seama valorii adugate se determin pe


baza relaiei:
Cheltuieli cu dobanzile
100 ;
a)
Valoarea adaugata
Cheltuieli cu personalul

b)
c)

Valoarea adaugata

100 ;

Impozite, taxe, varsaminte asimilate


100 .
Valoarea adaugata

31. Rata de remunerare a creditorilor pe seama valorii adugate se


determin pe baza relaiei:
Cheltuieli cu dobanzile
100 ;
a)
Valoarea adaugata
Cheltuieli cu personalul

b)
c)

Valoarea adaugata

100 ;

Impozite, taxe, varsaminte asimilate


100 .
Valoarea adaugata
187

Modulul 12. Analiz economic-financiar I

32. Rata de remunerare a investitorilor pe seama valorii adugate se


determin pe baza relaiei:
Cheltuieli cu dobanzile
100 ;
a)
Valoarea adaugata
Cheltuieli cu personalul

b)

Valoarea adaugata

c)

Dividende
100 .
Valoarea adaugata

100 ;

33. Gradul de integrare pe vertical a ntreprinderii se determin pe baza


relaiei:
a) Valoarea adaugata
;
b)
c)

Cifra de afaceri
Cifra de afaceri
100 ;
Valoarea adaugata

Dividende
100 .
Valoarea adaugata

34. Gradul de dependen extern a ntreprinderii se determin pe baza


relaiei:
a) Valoarea adaugata
;
b)
c)

Cifra de afaceri
Cifra de afaceri
100 ;
Valoarea adaugata

Dividende
100 .
Valoarea adaugata

35. Modelul de analiz factorial a cifrei de afaceri CA = N


exprim:
a) relaia dintre potenialul tehnic al ntreprinderii i cifra de afaceri;
b) relaia dintre active circulante i cifra de afaceri;
c) relaia dintre volumul produciei vndute i cifra de afaceri.

188

St CA

N St

Modulul 12. Analiz economic-financiar I

36. Modelul de analiz factorial a cifrei de afaceri CA = N

Qf CA

N Qf

exprim:
a) relaia dintre potenialul tehnic al ntreprinderii i cifra de afaceri;
b) relaia dintre resursele umane i cifra de afaceri;
c) relaia dintre volumul produciei vndute i cifra de afaceri.

37. Modelul de analiz factorial a cifrei de afaceri CA = N

Mf Qf CA

N Mf Qf

exprim:
a) relaia dintre potenialul tehnic al ntreprinderii i cifra de afaceri;
b) relaia dintre resursele umane i cifra de afaceri;
c) relaia dintre volumul produciei vndute i cifra de afaceri.
n

38. Modelul de analiz factorial a cifrei de afaceri CA =

pi exprim:

i =1

a) relaia dintre potenialul tehnic al ntreprinderii i cifra de afaceri;


b) relaia dintre resursele umane i cifra de afaceri;
c) relaia dintre volumul produciei vndute i cifra de afaceri.
39. Influena modificrii valorii medii adugate la un leu producie a
exerciiului asupra variaiei valorii adugate se determin cu ajutorul
relaiei:
a) Qe1

i1

vai1

100

b) Qe1

c) Qe1

i1

vai 0

100
i1

vai1

100

- Qe1

- Qe1

- Qe1

i0

vai 0

100
i0

vai 0

100
i1

vai 0

100

;
.

40. Influena modificrii valorii adugate la un leu producie a exerciiului


pe produse asupra variaiei valorii adugate se determin cu ajutorul
relaiei:
a) Qe1

g i1 vai1

100

- Qe1

i1

vai 0

100
189

Modulul 12. Analiz economic-financiar I

b) Qe1
c) Qe0

i1

vai 0

100

i0

vai1

100

- Qe1

- Qe0

vai 0

i0

100
i0

vai 0

100

41. Influena modificrii structurii produciei exerciiului pe produse asupra


variaiei valorii adugate se determin cu ajutorul relaiei:
a) Qe1

i1

vai1

100

b) Qe1

c) Qe0

i1

vai 0

100
i0

vai1

100

- Qe1

- Qe1

- Qe0

i1

vai 0

100
i0

vai 0

100
i0

vai 0

100

;
;
.

42. Influena modificrii productivitii medii orare asupra variaiei valorii


adugate se determin cu ajutorul relaiei:
a) T1 Wh 0 v a 0 - T1 Wh1 v a 0 ;
b) T1 Wh1 v a 0 - T1 Wh 0 v a 0 ;
c) T0 Wh1 v a 0 - T0 Wh 0 v a 0 .

43. Influena modificrii fondului total de timp de munc asupra variaiei


valorii adugate se determin cu ajutorul relaiei:
a) T1 Wh 0 v a 0 - T1 Wh1 v a 0
b) T1 Wh1 v a 0 - T1 Wh 0 v a 0
c) T1 Wh 0 v a 0 - T0 Wh 0 v a 0

44. Influena modificrii numrului mediu de salariai asupra variaiei cifrei


de afaceri se determin cu ajutorul relaiei:
Qf1 CA1

;
a) (N1 N0)
N1 Qf1
b) (N0 N1)

Qf 0 CA0

;
N 0 Qf 0

c) (N1 N0)

Qf 0 CA0
.

N 0 Qf 0
190

Modulul 12. Analiz economic-financiar I

45. Influena modificrii productivitii muncii asupra variaiei cifrei de


afaceri se determin cu ajutorul relaiei:
CA0

;
Qf 0

a)

Qf
Qf
N 1 1 0
N0
N1

b)

Qf Qf CA
N 0 0 1 0 ;
N 0 N1 Qf 0

c)

N1

Qf1
N1

CA CA
1 0
Qf1 Qf 0

Mf
Mf 0 Qf 0 CA0

46. Prin expresia N 1 1


se msoar:

N1
N 0 Mf 0 Qf 0

a) influena modificrii gradului de nzestrare tehnic asupra variaiei cifrei


de afaceri;
b) influena modificrii randamentului mijloacelor fixe totale asupra
variaiei cifrei de afaceri;
c) influena modificrii randamentului mijloacelor fixe active asupra
variaiei cifrei de afaceri.

47. Prin expresia N 1

Mf 1 Qf1 Qf 0 CA0

se msoar:

N 1 Mf 1 Mf 0 Qf 0

a) influena modificrii gradului de nzestrare tehnic asupra variaiei cifrei


de afaceri;
b) influena modificrii randamentului mijloacelor fixe totale asupra
variaiei cifrei de afaceri;
c) influena modificrii randamentului mijloacelor fixe active asupra
variaiei cifrei de afaceri.

48. Prin expresia N 1

,
Mf 1 Mf 1 Qf1
Qf 0 CA0
se msoar:

,
,
N 1 Mf 1 Mf 1 Mf 0 Qf 0

a) influena modificrii gradului de nzestrare tehnic asupra variaiei cifrei


de afaceri;
b) influena modificrii randamentului mijloacelor fixe totale asupra
variaiei cifrei de afaceri;
c) influena modificrii randamentului mijloacelor fixe active asupra
variaiei cifrei de afaceri.
191

Modulul 12. Analiz economic-financiar I

Mf 1 Mf
49. Prin expresia N 1

N1

Mf

,
1
1

Mf
Mf

,
0
0

Qf
CA0
0

,
Mf
Qf 0
0

se msoar:

a) influena modificrii ponderii mijloacelor fixe direct productive (active)


n totalul mijloacelor fixe asupra variaiei cifrei de afaceri;
b) influena modificrii randamentului mijloacelor fixe totale asupra
variaiei cifrei de afaceri;
c) influena modificrii randamentului mijloacelor fixe active asupra
variaiei cifrei de afaceri.

50. Prin expresia N 1

Nop 0 Qf 0 CA0
Nop1 Qf 0 CA0

- N1
se msoar:
N 1 Nop 0 Qf 0
N 0 Nop 0 Qf 0

a) influena modificrii productivitii medii a personalului operativ asupra


variaiei cifrei de afaceri;
b) influena modificrii ponderii personalului operativ n totalul
personalului salariat asupra variaiei cifrei de afaceri;
c) influena modificrii gradului de valorificare a produciei marf fabricate
asupra variaiei cifrei de afaceri.

51. Prin expresia N 1

Nop1 Qf1 CA0


Nop1 Qf 0 CA0

- N1
se msoar:
N 1 Nop 0 Qf 0
N 1 Nop1 Qf 0

a) influena modificrii productivitii medii a personalului operativ asupra


variaiei cifrei de afaceri;
b) influena modificrii ponderii personalului operativ n totalul
personalului salariat asupra variaiei cifrei de afaceri;
c) influena modificrii gradului de valorificare a produciei marf fabricate
asupra variaiei cifrei de afaceri.

52. Influena modificrii timpului lucrat de un salariat asupra variaiei


rezultatului financiar potenial se determin prin expresia:

(
(t

)
)Wh pr ;

a)

N 1 t 1 t 0 Wh 0 pr 0 ;

b)

N0

c)

(T1 T0 ) Wh 0 pr 0 .

t0

192

Modulul 12. Analiz economic-financiar I

53. Influena modificrii timpului total de munc asupra variaiei


rezultatului financiar potenial se determin prin expresia:

a)

N 1 t 1 t 0 Wh 0 pr 0 ;

b)

(T1 T0 ) Wh1 pr 1 ;

c)

(T1 T0 ) Wh 0 pr 0 .

54. Influena modificrii timpului total de munc asupra variaiei ratei


rentabilitii capitalului propriu se determin prin expresia:

N 1 t 1 t 0 Wh 0

a)

CA0
pr 0
Qf 0

Kp1

100

(T0 T1 ) Wh1 CA1 pr 1


Qf1

b)

Kp1

(T1 T0 ) Wh 0
c)

CA0
pr 0
Qf 0

Kp1

100

100

55. Influena modificrii timpului lucrat de un salariat asupra variaiei ratei


rentabilitii capitalului propriu se determin prin expresia:

N 1 t 1 t 0 Wh 0

a)

CA0
pr 0
Qf 0

Kp1

N1 t 1 t 0 Wh 0

b)

CA0
pr 0
Qf 0

Kp0

(T1 T0 ) Wh 0
c)

CA0
pr 0
Qf 0

Kp1

100

100

100

56. Influena modificrii productivitii muncii asupra variaiei ratei


rentabilitii capitalului propriu se determin prin expresia:
CA
T1 Wh 0 Wh1 0 pr 0
Qf 0
a)
100
Kp1

193

Modulul 12. Analiz economic-financiar I

) CA
Qf

T1 Wh 1 Wh 0

pr 0
100

b)

Kp1

T1 Wh1 Wh 0

c)

CA0
pr 0
Qf 0

Kp 0

100

57. Influena modificrii productivitii muncii asupra variaiei profitului


brut aferent cifrei de afaceri se determin prin expresia:
CA
a) T1 Wh 0 Wh1 0 pr 0 ;
Qf 0

) CA
Qf

pr 0 ;

) CA
Qf

pr 0 .

b) T1 Wh1 Wh 0

c)

T0 Wh 0 Wh1

58. Productivitatea marginal a muncii reprezint:


a) sporul de producie obinut cu ajutorul unei cantiti suplimentare din
factorul munc;
b) producia obinut n medie de un salariat;
c) profitul mediu pe un salariat.
59. n analiza eficienei utilizrii mijloacelor fixe nu se utilizeaz indicatorii:
a) valoarea cifrei de afaceri la 1000 lei mijloace fixe;
b) valoarea produciei marf la 1000 lei mijloace fixe;
c) profitul mediu pe un salariat.
60. Pe baza indicatorilor:
Perioada
Nr.
Indicatori
crt.
Precedent
Curent
1. Numr mediu de salariai
12
10
2. Producia marf fabricat
312.000
270.000
3. Cifra de afaceri
280.800
248.400
stabilii influena modificrii numrului mediu de salariai asupra
variaiei cifrei de afaceri pe baza mrimilor absolute i relative.
194

Modulul 12. Analiz economic-financiar I

a) +46.800 lei; +16,66%;


b) 46.800 lei; 16,66%;
c) 32.400 lei; 11,54%.

61. Pe baza indicatorilor:


Perioada
Nr.
Indicatori
crt.
Precedent
Curent
1. Numr mediu de salariai
12
10
Productivitatea medie anual a muncii
2.
27.000
26.000
(lei/sal)
Gradul de valorificare a produciei marf
3.
0,92
0,90
fabricat

determinai modificarea absolut i relativ a cifrei de afaceri.


a) +32.400 lei; +11,54%;
b) 46.800 lei; 16,66%;
c) 32.400 lei; 11,54%.
62. Pe baza indicatorilor:
Nr.
crt.
1.
2.
3.

Perioada
Precedent
Curent
12
10
312.000
270.000
280.800
248.400

Indicatori
Numr mediu de salariai
Producia marf fabricat
Cifra de afaceri

influena modificrii productivitii muncii asupra variaiei cifrei de


afaceri pe baza mrimilor absolute i relative este de:
a) +9.000 lei; +3,20%;
b) +9.000 lei; +3,62%;
c) 9.000 lei; 3,20%.
63. Pe baza indicatorilor:
Perioada
Precedent
Curent
12
10
312.000
270.000
280.800
248.400

Nr.
Indicatori
crt.
1. Numr mediu de salariai
2. Producia marf fabricat
3. Cifra de afaceri

influena modificrii gradului de valorificare a produciei marf


fabricate asupra variaiei cifrei de afaceri pe baza mrimilor absolute i
relative este de:
a) +9.000 lei; +3,20%;
b) +5.400 lei; +1,92%;
c) 5.400 lei; 2,17%.
195

Modulul 12. Analiz economic-financiar I

64. Pe baza indicatorilor:


Nr.
Indicatori
crt.
1. Producia exerciiului
2. Consumuri intermediare
3. Marja comercial

Perioada
Precedent
Curent
350.000
342.000
175.000
168.000
24.000
23.500

determinai modificarea absolut i relativ a valorii adugate.


a) +1.500 lei; +0,75%;
b) 15.500 lei; 2,90%;
c) 1.500 lei; 0,75%.
65. Pe baza indicatorilor:
Nr.
crt.
1.
2.
3.

Indicatori
Producia exerciiului
Consumuri intermediare
Valoare medie adugat recalculat

va =
r

i1

v ai0

Perioada
Precedent
Curent
350.000
342.000
175.000
168.264
X

0,550

100
determinai modificarea absolut i relativ a valorii adugate.
a) +1.264 lei; +0,73%;
b) 1.264 lei; 0,72%;
c) 14.736 lei; 2,81%.
66. Pe baza indicatorilor:
Nr.
crt.
1.
2.
3.

Indicatori
Producia exerciiului
Consumuri intermediare
Valoare medie adugat recalculat

va =
r

i1

v ai0

Perioada
Precedent
Curent
350.000
342.000
175.000
168.264
X

0,52

100
stabilii influena modificrii valorii adugate medii la 1 leu producie a
exerciiului asupra variaiei valorii adugate.
a) +2.800 lei; +1,60%;
b) 2.800 lei; 1,60%;
c) +7.000 lei; +4 %.

196

Modulul 12. Analiz economic-financiar I

67. Pe baza indicatorilor:


Nr.
crt.
1.
2.
3.

Indicatori
Producia exerciiului
Consumuri intermediare
Valoare medie adugat recalculat

va =
r

i1

v ai0

Perioada
Precedent
Curent
350.000
342.000
175.000
168.264
X

0,52

100
stabilii influena modificrii valorii adugate la 1 leu producie a
exerciiului pe produse asupra variaiei valorii adugate.
a) +2.800 lei; +1,60%;
b) 7.000 lei; 4 %;
c) +7.000 lei; +4 %.
68. Pe baza indicatorilor:
Nr.
crt.
1.
2.
3.

Indicatori
Producia exerciiului
Consumuri intermediare
Valoare medie adugat recalculat

va =
r

i1

v ai0

Perioada
Precedent
Curent
350.000
342.000
175.000
168.264
X

0,52

100
stabilii influena modificrii produciei exerciiului asupra variaiei
valorii adugate.
a) +2.800 lei; +1,60%;
b) 4.000 lei; 2,86 %;
c) +4.000 lei; +2,86 %.

197

Modulul 12. Analiz economic-financiar I

Bibliografie recomandat:
Petrescu, S. (2010), Analiz i diagnostic financiar-contabil, ediia a III-a,
Editura CECCAR, Bucureti;
Robu, V., Vlceanu, Gh. (2009), Analiz economico-financiar, ediia a II-a
revizuit i adugit; Analiz economico-financiar. Teste-gril, Editura
Economic, Bucureti;
Solomon, D. C. (2012), Analiza economico-financiar I. Curs universitar,
Editura Alma Mater, Bacu;
Solomon, D. C. (2013), Analiza economico-financiar II. Curs universitar,
Editura Alma Mater, Bacu.

198

Modulul 13
SISTEME INFORMATICE DE GESTIUNE
1. Sistemul informaional al ntreprinderii face legtura ntre:
a) sistemul de marketing i sistemul operaional al ntreprinderii;
b) sistemul administrativ i sistemul contabil al ntreprinderii;
c) sistemul de conducere i sistemul operaional al ntreprinderii.
2. Un cod executabil scris ntr-un anumit limbaj de programare, prin
care se executa un anumit set de instruciuni se numete:
a) aplicaie informatic;
b) program informatic;
c) sistem informatic.
3. Precizai care din combinaiile de mai jos indic rspunsul corect
privind componentele sistemului informatic:
a) hardware + software ;
b) hardware + software + baze de date + personal de specialitate +
metodologii i tehnici de lucru;
c) hardware + software + personal de specialitate + metodologii i
tehnici de lucru.
4. Care din urmtoarele elemente nu reprezint ieiri ale sistemului
informatic:
a) dispozitivele periferice conectate la un calculator;
b) grafice, indicatori sintetici;
c) listele/situaiile de ieire.
5. Privitor la raportul dintre sistemul informatic i sistemul
informaional, care din afirmaiile de mai jos sunt adevrate:
a) sistemul informatic este identic cu sistemul informaional;
b) sistemul informatic este inclus n sistemul informaional;
c) sistemul informaional este inclus n sistemul informatic.
199

Modulul 13. Sisteme informatice de gestiune

6. Prima faz din procesul prelucrrii datelor ntr-un sistem informatic


este:
a) pregtirea datelor;
b) culegerea (colectarea) datelor;
c) actualizarea (ntreinerea) coleciilor de date.
7. Operaiunile de clasificare a datelor aparin urmtoarei faze din ciclul
prelucrrii datelor:
a) pregtirea datelor;
b) prelucrarea datelor;
c) culegerea (colectarea) datelor.
8. n ciclul prelucrrii datelor ntr-un sistem informatic, urmtoarele
operaii sunt specifice fazei de pregtire a datelor:
a) gruparea datelor;
b) nregistrarea datelor;
c) calcule matematice.
9. Metoda de prelucrare pe loturi n faza de prelucrare a datelor are
urmtoarea caracteristic principal:
a) necesit actualizarea bazei de date pe msur ce au loc tranzaciile;
b) asigur un bun control asupra datelor;
c) permite obinerea de informaii la zi.
10. Dup modul de organizare a datelor, sistemele informatice pot fi
clasificate n:
a) sisteme cu organizare n fiiere;
b) sisteme pentru conducerea proceselor tehnologice;
c) sisteme expert.
11. Sistemul informatic care permite gestionarea ntregii activiti a unei
companii se numete:
a) sistem informatic autonom;
b) sistem informatic local;
c) sistem informatic integrat.
200

Modulul 13. Sisteme informatice de gestiune

12. Selectai criteriile de alegere de ctre un programator a limbajului de


prelucrare a datelor:
(1) prelucrarea distribuita sau local a datelor ;
(2) volumul de date ce urmeaz a fi prelucrat;
(3) capacitatea de conversie i portabilitate a datelor.
a) (1) + (2);
b) (1) + (3);
c) (1) + (2) + (3).
13. Care sunt cele mai informatizate activiti din cadrul ntreprinderilor
comerciale?:
a) cele specifice funciilor de producie, comercial i cercetaredezvoltare;
b) cele specifice funciilor de personal, producie i cercetaredezvoltare;
c) cele specifice funciilor de personal, comercial i financiarcontabil.
14. Faza premergtoare Elaborrii i testrii programelor
ciclului de via n cascad, este:
a) proiectarea de ansamblu;
b) proiectarea de detaliu;
c) analiza cerinelor.

n modelul

15. Urmtoarele enunuri nu sunt adevrate pentru descrierea modelului


cascad al ciclului de via al unui sistem informatic:
a) fiecare etap se ncheie cu o verificare i validare pentru trecerea la
etapa urmtoare;
b) prima etap este analiza sistemului existent;
c) ultima etap este Exploatarea i ntreinerea sistemului.
16. Implementarea unui nou sistem informatic poate aduce urmtoarele
beneficii cuantificabile:
a) servicii de calitate prestate clienilor;
b) costuri de exploatare mai mici;
c) mbuntirea condiiilor de lucru ale angajailor.
201

Modulul 13. Sisteme informatice de gestiune

17. Principiul participrii nemijlocite a beneficiarului la conceperea i


realizarea sistemului informatic, presupune n principal:
a) participarea beneficiarului cu specialitii proprii la elaborarea
concepiei i realizrii efective a sistemului informatic;
b) integrarea echipamentelor de calcul existente n arhitectura viitoare a
sistemului informatic;
c) instruirea salariailor beneficiarului pentru exploatarea noului sistem.
18. Principiul proiectrii sistemelor informatice prin adoptarea soluiilor
n concordan cu resursele disponibile, se refer n mod principal la:
a) pregtirea personalului beneficiarului pentru angajarea n activitatea
de informatic;
b) integrarea i valorificarea diverselor tipuri de echipamente existente
deja n dotarea beneficiarului;
c) stabilirea i mobilizarea resurselor umane i financiare pentru
realizarea sistemului dup efectuarea studiului de fezabilitate
economic.
19. Proiectarea formularelor i a rapoartelor viitorului sistem informatic
este specific urmtoarei etape din ciclul de via al sistemului:
a) analiza sistemului informaional existent;
b) proiectarea conceptual a sistemului;
c) proiectarea de detaliu a sistemului.
20. Etapei de realizare a unui sistem informatic proiectarea de detaliu, i
sunt specifice urmtoarele activiti:
a) efectuarea studiului de fezabilitate economic;
b) proiectarea bazei de date;
c) colectarea informaiilor despre cerinele sistemului.
21. Etapei din ciclul de via a unui sistem informatic Proiectarea
conceptual, i sunt specifice urmtoarele activiti:
a) construirea unei versiuni operaionale a sistemului;
b) colectarea informaiilor despre cerinele sistemului;
c) luarea deciziei asupra modului de realizare a softului de aplicaii.

202

Modulul 13. Sisteme informatice de gestiune

22. Rspunsul la problema proiectrii i implementrii unui sistem


informatic ntr-un anumit timp alocat, este furnizat de:
a) fezabilitatea economic;
b) fezabilitatea programrii;
c) fezabilitatea tehnic.
23. Studiile de fezabilitate trebuie s aib la baz o documentaie ce va
cuprinde:
(1) descrierea cerinelor sistemului;
(2) descrierea soluiilor propuse;
(3) cuantificarea tuturor costurilor i beneficiilor aferente.
a) (1);
b) (1) + (2);
c) (1) + (2) + (3).
24. Determinarea posibilitii de nregistrare a unor conflicte ntre
sistemul propus i reglementrile din actele normative, regulamente,
decizii etc., este rezolvat de:
a) fezabilitatea tehnic;
b) fezabilitatea legalitii;
c) fezabilitatea exploatrii.
25. Urmtoarele aspecte nu sunt caracteristice tehnicii de reprezentare a
activitilor prin diagramele Gantt:
a) lungimea barelor grafice este proporional cu timpul alocat
activitilor reprezentate;
b) indic ordinea desfurrii activitilor;
c) indic data nceperii i data finalizrii activitilor.
26. Determinarea drumului critic prin utilizarea Diagramelor PERT
permite:
a) evidenierea volumului maxim de timp consumat pentru efectuarea
tuturor activitilor;
b) evidenierea conflictelor ce pot aprea ntre angajai n timpul
realizrii activitilor;
c) estimarea cu precizie a costurilor i beneficiilor sistemului propus.
203

Modulul 13. Sisteme informatice de gestiune

27. Analiza dotrilor cu tehnic de calcul n etapa de studiere a sistemului


informaional existent, are ca scop principal:
a) descrierea documentelor utilizate n cadrul fiecrei activiti;
b) estimarea configuraiei echipamentelor de calcul necesare viitorului
sistem informatic;
c) ce echipamente de calcul sunt folosite pentru ntocmirea fiecrui
document.
28. n etapa de Analiz a sistemului informaional existent, pentru
obinerea de date certe cu privire la volumul activitilor i gradul de
dificultate n realizarea acestora, cea mai potrivit metod de culegere
a datelor este:
a) interviul;
b) chestionarul;
c) participarea personal la executarea activitilor.
29. Urmtoarele operaii sunt specifice activitii de analiz a fluxurilor
informaionale din etapa de Analiz a sistemului informaional existent
privind realizarea unui sistem informatic:
a) compartimentele implicate n emiterea documentelor, identificarea
gradului de ncrcare i a deficienelor de circulaie a documentelor;
b) dotarea cu tehnic de calcul i gradul de utilizare a acesteia;
c) care sunt informaiile din documentele existente ce rmn
nevalorificate.
30. Diagrama fluxurilor de date logice este o reprezentare simbolic a
unui sistem, cu ajutorul crora se evideniaz:
a) de ctre cine sunt executate activitile;
b) unde i cnd sunt executate activitile;
c) ce activiti sunt specifice sistemului, intrrile i ieirile proceselor.
31. Diagramele prin care se descriu fluxurile datelor n i din sistem, din i
spre entitile externe sistemului analizat sunt:
a) diagramele Gant;
b) diagramele PERT;
c) diagramele de context.
204

Modulul 13. Sisteme informatice de gestiune

32. Tipul de diagram utilizat n figura alturat privind descrierea


activitii de ncasare a unui client, este:

a) diagrama strilor de tranziii;


b) diagrama fluxului de date fizic;
c) diagrama de context.

33. Prin achiziionarea unui sistem la cheie se nelege:


a) achiziionarea unui soft realizat de companii specializate;
b) achiziionarea unui soft cu o protecie sporit n ceea ce privete
accesul utilizatorilor;
c) achiziionarea unui pachet hard i soft de la aceeai companie.
34. Realizarea unui soft prin fore proprii de ctre o unitate economic
are ca avantaje:
a) aplicaiile vor rspunde exact cerinelor unitii;
b) cost mai redus dect alte variante;
c) unitatea nu are nevoie de analiti sau programatori.
35. Codul 707 folosit ntr-un sistem informatic financiar contabil pentru
contul Venituri din vnzarea mrfurilor, este un cod:
a) secvenial pe grupe sau clase;
b) cu semnificaie descriptiv;
c) cu semnificaie mnemonic.
36. Proprietile eseniale ale unui cod sunt:
(1) unicitatea codului;
(2) comoditatea utilizrii;
(3) supleea n timp;
(4) concizia codului.
205

Modulul 13. Sisteme informatice de gestiune

a) (1)+(2);
b) (1)+(2)+(4);
c) (1)+(2)+(3)+(4).

37. Printre funciile codificrii regsim:


(1) funcia de identificare;
(2) funcia de control;
(3) funcia de caracterizare;
(4) funcia de manipulare.
a) (1)+(2)+(3)+(4);
b) (1)+(2)+(4);
c) (1)+(2)+(3).
38. Codurile cu semnificaie descriptiv se formeaz:
a) prin combinarea iniialelor denumirilor elementelor ce se codific i
caracteristicile tehnico-economice ale acestora;
b) numai prin folosirea simbolurilor numerice;
c) prin rezervarea unui set maxim de simboluri pentru fiecare grup de
elemente caracterizat prin particulariti comune.
39. Utiliznd un cod ierarhic pe 3 trepte, codul 210 este specific
atributului:

a) TV alb-negru;
b) TV color Goldstar;
c) 210 nu este un cod valid.

40. Cunoscnd c pentru generarea codului numeric personal (CNP),


cheia de testare este "279146358279" i algoritmul conform cruia
primele dousprezece cifre se nmulesc pe rnd de la stnga spre

206

Modulul 13. Sisteme informatice de gestiune

dreapta, cu cifra corespunztoare din cheia de testare, iar suma


produselor obinute se mparte la 11, calculai cifra de control pentru
urmtoarea persoan:
239093004003?
a) 3
b) 0
c) 1.

41. Cerinei de codificare unicitatea codului i sunt caracteristice


urmtoarele afirmaii:
a) necesitatea utilizrii unui tip de cod pe toat perioada de existen a
bazei informaionale;
b) necesitatea existenei unei valori unice atribuite elementului
codificat;
c) necesitatea utilizrii unui cod uor de neles i aplicat.
42. Natura caracterelor ce intr n formarea codurilor cu semnificaie
descriptiv sunt:
a) alfanumerice formate din litere i cifre;
b) numerice formate numai din cifre;
c) alfabetice formate numai din litere.
43. Avnd n vedere modul de formare a unui cod secvenial putem spune
despre acesta c:
a) fiecrui element supus codificrii i se asociaz numrul natural
imediat disponibil, n ordine cresctoare;
b) folosete simboluri alfanumerice;
c) este un cod autodetector de erori.
44. Determinai cifra de control pentru codul 5428 prin metoda aritmetic
pe baza relaiei de calcul:
n
C c = Z C iP i
i =1

unde ponderile alese pentru calculul cifrei de control sunt 1 i 2.


a) 1;
b) 9;
c) 3.
207

Modulul 13. Sisteme informatice de gestiune

45. Modelul entitate-asociere este descris prin:


a) entiti, evenimente i asocierile dintre acestea;
b) entiti, atribute, asocieri, cardinaliti;
c) entiti, asocieri i sincronizri.
46. Cardinalitatea minimal/maximal al cuplului entitate-asociere
reprezint:
a) numrul de realizri ale asocierii ce pot exista pentru o realizare a
unei entiti;
b) numrul posibil de atribute ale unei entiti;
c) numrul posibil de atribute ale unei asocieri.
47. Avnd n vedere c un bon de consum poate conine cel mult ase
materiale, precizai cardinalitatea minimal i maximal pentru
asocierea din figura alturat (x,y) (i,j):

a) (1,1) (0,6);
b) (1,6) (0,n);
c) (0,n) (1,6).

48. Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la atributul unei entiti


nu este adevrat:
a) reprezint o caracteristic a unei entiti sau asocieri;
b) admite numai valori atomice;
c) poate aprea ntr-o singur entitate/asociere.
49. Din punct de vedere structural, un atribut care conine componente ce
nu pot fi descompuse n alte atribute, se numete:
a) atribut monovaloare;
b) atribut constant;
c) atribut elementar.
208

Modulul 13. Sisteme informatice de gestiune

50. Din punct de vedere al stabilitii in timp, un atribut care i schimb


valoarea pe parcursul existenei bazei informaionale, se numete:
a) atribut variabil;
b) atribut obligatoriu (atribut ce nu poate lua valoarea NULL);
c) atribut cheie primar.
51. Dac valoarea atributului Data_fabricaiei trebuie s ndeplineasc
permanent condiia: Data_fabricaiei > 31.12.2000, nseamn c avem:
a) o restricie de integritate de domeniu;
b) o restricie de integritate static;
c) un atribut candidat pentru cheia primar.
52. Avnd n vedere proprietile dependenelor funcionale, relaia
urmtoare:
Dac X  Y i Y Z, atunci X Z
este specific proprietii:
a) dezvoltarea;
b) aditivitatea;
c) tranzitivitatea.
53. Dac avem dependena funcional:
cod_material, cod_furnizor  pre_aprovizionare
rezult c:
a) preul de aprovizionare nu depinde numai de codul materialului ci i
de furnizor;
b) preul este acelai pentru toate materialele care sunt aprovizionate de
la un anumit furnizor;
c) un cod de materiale este specific doar unui anumit furnizor.
54. ............................. au un caracter temporar i un coninut format din
totalitatea modificrilor care pot interveni pe parcursul unui interval
de timp asupra coninutului informaional din coleciile de date de
baz.
a) coleciile de date pentru tranzacii;
b) coleciile de date de istorice;
c) coleciile de date statistice.
209

Modulul 13. Sisteme informatice de gestiune

55. ............................. sunt obinute pe baza unor operaii de sortare,


fuziune, selectare din una sau mai multe colecii obiect potrivit unor
cerine furnizate de utilizator.
a) coleciile de date pentru tranzacii;
b) coleciile de date intermediare;
c) coleciile de date statistice.
56. n modelul relaional, cmpul care identific unic fiecare nregistrare
ntr-o tabel este denumit:
a) cheie comun;
b) cheie extern;
c) cheie primar.
57. Strategia de distribuire a bazelor de date care permite pstrarea a
cte unei copii a acesteia, n fiecare nod al reelei se numete:
a) replicarea datelor;
b) multiplicarea datelor;
c) arhivarea datelor.
58. Care din urmtoarele cerine trebuie ndeplinite pentru ca un atribut
s poat deveni cheie primar:
a) trebuie s fie numeric;
b) trebuie s ia valori unice;
c) trebuie s aib un nume cu o semnificaie specific.
59. Care din atributele de mai jos considerai c este adecvat pentru a
deveni cheia primar pentru tabela CLIENI:
a) telefon;
b) nume client;
c) cod_fiscal.
60. Ce tip de relaie exist ntre tabelele FACTURI i PRODUSE din
subsistemul informatic pentru gestiunea stocurilor:
a) 1 n;
b) m n;
c) nici o relaie.
210

Modulul 13. Sisteme informatice de gestiune

61. Ce restricii trebuie definite, n mod normal, la proiectarea tabelei


ANGAJAI, pentru atributul Numr_de_telefon:
a) nenul;
b) numeric;
c) nici o restricie.
62. Normalizarea unei relaii const n:
a) descrierea relaiei n limbajul de descriere a datelor;
b) identificarea dependenelor ntre atributele relaiei;
c) descompunerea relaiei n relaii echivalente urmrind eliminarea
redundanei datelor i anomaliilor la efectuarea operaiilor de
adugare, actualizare i tergere n baza de date.
63. Prin omonime se nelege:
a) dou sau mai multe atribute care au nume diferite, dar aceeai
semnificaie.
b) dou sau mai multe atribute cu nume identice, dar cu semnificaie
diferit;
c) dou sau mai multe atribute cu nume diferite i cu semnificaie
diferit.
64. Prin portabilitatea datelor ntr-un sistem informatic se nelege:
a) posibilitatea memorrii datelor pe un calculator portabil;
b) posibilitatea salvrii datelor pe suporturi de memorie extern;
c) posibilitatea utilizrii datelor n cadrul altor sisteme informatice.
65. Echipamentul care asigur conectarea a dou reele de calculatoare
ntre ele se numete:
a) bridge;
b) gateway;
c) repeater.
66. Un sistem informatic financiar-contabil integrat trebuie s permit:
a) reluarea automata a soldurilor conturilor obinute anterior;
b) editarea a dou documente de acelai tip, cu acelai numr i coninut
diferit de informaii;
c) modificarea unor date introduse eronat n perioada contabil
precedent.
211

Modulul 13. Sisteme informatice de gestiune

67. Prin asigurarea confidenialitii datelor se nelege:


a) protecia mpotriva accesului neautorizat la date;
b) protecia datelor mpotriva unor defecte hard sau erori ale
programelor;
c) interzicerea introducerii neautorizate a programelor sau a datelor
ntr-un calculator.
68. Caracteristica informaiei care asigur acurateea i completitudinea
informaiei se numete:
a) confidenialitate;
b) integritate;
c) disponibilitate.
69. Stabilii care dintre mecanismele de autentificare pentru accesul la
informaii enumerate mai jos, se ncadreaz n categoria celor ce
utilizeaz o caracteristic fizic personal:
a) scanare retin;
b) parola;
c) smart card.
70. Restricionarea accesului utilizatorilor la un echipament de calcul prin
amplasarea acestuia n ncperi securizate, face parte din categoria
sistemelor de securitate:
a) securitatea administrativ;
b) securitatea fizic;
c) securitatea comunicaiilor.
71. Enumerai o msur informatic care asigur protecia informaiei n
cadrul unei companii:
a) parole acces la aplicaii;
b) amplasare server ntr-un loc sigur;
c) restricionare acces prin fia postului.
72. Pregtirea psihologic a personalului unitii beneficiare n etapa de
implementare a sistemului informatic, are drept scop:
a) convingerea acestuia c introducerea tehnicii moderne nu urmrete
reducerea personalului ci uurarea muncii acestuia;
212

Modulul 13. Sisteme informatice de gestiune

b) prezentarea noilor documente proiectate i a instruciunilor de


completare aferente;
c) prezentarea succint a aplicaiilor i a fluxurilor informaionale.

73. Asigurarea condiiilor organizatorice necesare implementrii noului


sistem informatic se refer n primul rnd la:
a) angajarea unui nucleu de specialiti n informatic pentru nelegerea
i utilizarea aplicaiilor;
b) planificarea activitilor de achiziie a echipamentelor hardware;
c) lansarea efectiv a documentelor proiectate i instituirea noilor
fluxuri informaionale.
74. Activitatea de asigurare a fondului informaional n cadrul etapei de
implementare a sistemului informatic presupune:
a) stabilirea momentului punerii n funciune astfel nct acesta s
corespund cu nceputul unui ciclu semnificativ din activitatea
unitii respective (ex. nceputul unui an calendaristic);
b) o ampl munc de colectare, ordonare, codificare, ncrcare i
validare a datelor;
c) funcionarea n paralel att a sistemului deja existent ct i a
sistemului nou proiectat.
75. Conversia de fiiere i de programe este o activitate caracteristic
etapei de implementare a sistemului informatic necesar pentru:
a) meninerea unor salariai cheie n cadrul unitii beneficiare pe
perioada testrii aplicaiilor;
b) asigurarea comparabilitii i eficienei sistemului nou proiectat fa
de vechiul sistem;
c) pregtirea datelor reale i ncrcarea fiierelor sau bazei de date n
vederea punerii n funciune a noului sistem.
76. n cazul sistemelor informatice complexe, ce presupun alocarea unor
importante resurse financiare, umane i materiale, se recomand
urmtoarea variant de punere n funciune:
a) punerea n funciune simultan a tuturor componentelor sistemului
informatic i pe ntreaga lui sfer de aciune;
213

Modulul 13. Sisteme informatice de gestiune

b) punerea n funciune simultan a tuturor componentelor sistemului


informatic, dar cu ealonarea n timp n ceea ce privete sfera de
cuprindere;
c) punerea ealonat n funciune a componentelor sistemului
informatic.

77. O aplicaie informatic trebuie s permit:


a) culegerea unui numr nelimitat de nregistrri pentru operaiunile
contabile;
b) culegerea unui numr de nregistrri aferent unui an fiscal;
c) culegerea unui numr de nregistrri aferent unui numr de doi ani
fiscali.
78. Care este cea mai bun soluie n cazul n care aplicaia proiectat nu
ndeplinete cerinele beneficiarului?
a) o implementai oricum;
b) solicitai clientului cerine mai realiste;
c) reproiectai aplicaia.
79. Un sistem informatic financiar contabil nu trebuie s permit:
a) listarea numrului documentului justificativ sau contabil;
b) precizarea programului informatic i a versiunii utilizate;
c) inserri, modificri sau eliminri de date pentru o perioad nchis.
80. Fiecare dat nregistrat ntr-un sistem informatic financiar-contabil
trebuie:
a) s se regseasc n coninutul unui document scris;
b) s fie disponibil tuturor utilizatorilor;
c) s fie criptat anterior utilizrii.
81. Sistemele de prelucrare automat a datelor n domeniul financiarcontabil trebuie s:
a) pstreze confidenialitatea privind identitatea celui care a elaborat
aplicaia informatic;
b) asigure concordana strict a rezultatului prelucrrilor informatice cu
prevederile actelor normative care le reglementeaz;
c) permit modificarea datelor istorice cu acordul beneficiarului.
214

Modulul 13. Sisteme informatice de gestiune

82. Procedeul de exploatare recomandat pentru sistemele informatice


complexe i care s asigure eliminarea eventualelor erori pe parcursul
derulrii activitii efective a beneficiarului este:
a) experimentarea sistemului proiectat pe baza datelor provenite din
perioade precedente;
b) funcionarea concomitent att a sistemului existent ct i a
sistemului nou proiectat;
c) nlocuirea direct a sistemului existent cu cel proiectat.

Bibliografie recomandat:
Deju, M. (coord.), Botez, D., Danu, M. C., Muntean, M., Adam, R.,
Breahn-Prav, I.C., Bucur, I. A., Dragomirescu, S. E., Pcurari, D., Rotil,
A., Solomon, D. C., uueanu, I. (2014), Teste gril pentru examenul de
licen: programul de studii CIG: sesiunea 2014, Editura Alma Mater,
Bacu;
Nstase, P. .a. (2000), Tehnologia bazelor de date: ACCESS 2000, Editura
Economic, Bucureti;
Oprea, D. .a. (2002), Sisteme Informaionale pentru Afaceri, Editura
Polirom, Iai;
Lungu, I., Sabu, G. (2003), Sisteme informatice: analiz, proiectare i
implementare, Editura Economic, Bucureti;
Adam, R. (2012), Sisteme informatice de gestiune: note de curs,
Universitatea Vasile Alecsandri din Bacu.

215

Modulul 13. Sisteme informatice de gestiune

216

Modulul 14
CONTROL DE GESTIUNE
1. ntr-o ntreprindere, profesorul Robert N. Anthony propune organizarea
controlului pe trei nivele, i anume:
a) controlul strategic, controlul de gestiune, controlul operaional;
b) controlul preventiv, controlul curent, controlul postoperativ;
c) controlul permanent, controlul periodic, controlul extern.
2. Legtura dintre controlul strategic i controlul operaional se realizeaz
prin:
a) controlul preventiv;
b) controlul de gestiune;
c) controlul extern.
3. Elaborarea unui sistem de bugete ntr-o ntreprindere se realizeaz:
a) ntotdeauna ncepnd de la nivelurile ierarhice superioare, fiind apoi
aplicat principiul descentralizrii (abordarea descendent);
b) ntotdeauna pornind de la propunerile operaionalilor, urmnd ca acestea
s fie discutate i aprobate de superiori (abordarea ascendent);
c) avnd n vedere structura i gradul de centralizare, fiecare ntreprindere
i va stabili modul de elaborare i negociere a bugetelor, aplicnd o
metod sau alta din cele prezentate mai sus sau combinaii dintre cele
dou.
4. n procesul de elaborare a bugetelor intervin o multitudine de factori
interni sau externi, de care trebuie s se in seama n definirea
planurilor i obiectivelor. Referitor la factorii interni, care afirmaie este
corect:
a) sunt n marea lor majoritate controlabili i se refer la obiectivele de risc,
abilitile manageriale, stilul managerial, inovarea produselor etc.;
217

Modulul 14. Control de gestiune

b) nu pot fi controlabili i privesc aspecte legate de industria rii, economie,


politic, cultur, demografie, tehnologie, disponibilitatea resurselor etc.;
c) pot fi controlai n totalitate i privesc aspecte legate de industria rii,
economie, politic, cultur, demografie, tehnologie, disponibilitatea
resurselor etc.

5. n procesul de elaborare a bugetelor intervin o multitudine de factori


interni sau externi, de care trebuie s se in seama n definirea
planurilor i obiectivelor. Referitor la factorii externi, care afirmaie este
corect:
a) sunt n marea lor majoritate controlabili i se refer la obiectivele de risc,
abilitile manageriale, stilul managerial, inovarea produselor etc.;
b) pot fi controlai n totalitate i privesc aspecte legate de industria rii,
economie, politic, cultur, demografie, tehnologie, disponibilitatea
resurselor etc.;
c) sunt n marea lor majoritate necontrolabili i privesc aspecte legate de
industria rii, economie, politic, cultur, demografie, tehnologie,
disponibilitatea resurselor etc.
6. Urmtorii factori: obiectivele de risc, abilitile manageriale, stilul
managerial, inovarea produselor, care intervin n procesul de elaborare a
bugetelor unei ntreprinderi, reprezint factori:
a) interni;
b) externi;
c) ambele variante de mai sus.
7. Clasificarea bugetelor n bugete previzionale, bugete ale exerciiului i
bugete operaionale, se face dup criteriul:
a) dup perioada de timp pentru care sunt proiectate;
b) dup obiectul activitii bugetelor;
c) avnd n vedere funciile bugetelor n gestiunea ntreprinderii.
8. Avnd n vedere practica fiecrei ntreprinderi de elaborare a bugetelor,
acestea pot fi:
a) bugete comerciale, bugete ale activitii de exploatare, bugete de costuri,
bugete de rezultate;
b) bugete determinante, bugete rezultante;
c) bugete impuse, bugete negociate.
218

Modulul 14. Control de gestiune

9. Clasificarea bugetelor n bugete comerciale, bugete ale activitii de


exploatare, bugete de costuri i bugete de rezultate, se face dup criteriul:
a) dup perioada de timp pentru care sunt proiectate;
b) dup obiectul activitii bugetelor;
c) avnd n vedere funciile bugetelor n gestiunea ntreprinderii.

10. Avnd n vedere funciile bugetelor n gestiunea ntreprinderii, acestea


pot fi:
a) bugete comerciale, bugete ale activitii de exploatare, bugete de costuri,
bugete de rezultate;
b) bugete determinante, bugete rezultante;
c) bugete previzionale, bugete ale exerciiului, bugete operaionale;

11. Costurile calculate prin bugete sunt:


a) costuri antecalculate sau standard;
b) costuri efective;
c) ambele variante de mai sus.

12. La ntocmirea bugetului cheltuielilor cu materiile prime i materiale


directe, determinarea cheltuielilor se face pe baza:
a) normelor de consum pe feluri de materii prime i materiale, separat
pentru fiecare produs i pe locuri de cheltuieli, precum i a preurilor
unitare ale materiilor prime i materiale directe;
b) timpului normat pe unitatea de produs, precum i a tarifului de salarizare
pe unitatea de produs;
c) cheltuielilor fixe i variabile de regie.

13. La ntocmirea bugetului cheltuielilor cu salariile directe, determinarea


cheltuielilor se face pe baza:
a) normelor de consum pe feluri de materii prime i materiale, separat
pentru fiecare produs i pe locuri de cheltuieli, precum i a preurilor
unitare ale materiilor prime i materiale directe;
b) timpului normat pe unitatea de produs, precum i a tarifului de salarizare
pe unitatea de produs;
c) cheltuielilor fixe i variabile de regie.
219

Modulul 14. Control de gestiune

14. La nivelul unui produs, totalul cheltuielilor cu materiile prime i


materiale directe se stabilete:
a) prin ponderarea normelor de consum cu preurile unitare, precum i cu
cantitatea de produse prevzut a se fabrica;
b) prin ponderarea timpului normat cu tariful de salarizare, precum i cu
cantitatea de produse prevzut a se fabrica;
c) prin nsumarea cheltuielilor fixe i variabile de regie.
15. La nivelul unui produs, totalul cheltuielilor cu salariile directe se
stabilete:
a) prin ponderarea normelor de consum cu preurile unitare, precum i cu
cantitatea de produse prevzut a se fabrica;
b) prin ponderarea timpului normat cu tariful de salarizare, precum i cu
cantitatea de produse prevzut a se fabrica;
c) prin nsumarea cheltuielilor fixe i variabile de regie.
16. ntr-o ntreprindere, pentru o anumit perioad de timp, se cunosc
urmtoarele date referitoare la produsele P1 i P2:
- cantitile prevzute a se fabrica, conform Bugetului produciei, sunt
100 buc P1 i 200 buc. P2;
- materiile prime necesare fabricrii produselor sunt a i b;
- consumul specific de materii prime pe unitatea de produs este
pentru P1 = 4a + 1b, iar pentru P2 = 1a + 2b;
- preurile unitare ale materiilor prime sunt: a=6 lei/buc; b=5 lei/buc.
Se cere s se stabileasc totalul bugetului cheltuielilor cu materiile prime.
a) 4.500 lei;
b) 6.100 lei;
c) 7.400 lei.
17. ntr-o ntreprindere, pentru o anumit perioad de timp, se cunosc
urmtoarele date referitoare la produsele P1 i P2:
- cantitile prevzute a se fabrica, conform Bugetului produciei, sunt
100 buc P1 i 200 buc. P2;
- materiile prime necesare fabricrii produselor sunt a i b;
- consumul specific de materii prime pe unitatea de produs este
pentru P1 = 4a + 1b, iar pentru P2 = 1a + 2b;
- preurile unitare ale materiilor prime sunt: a=6 lei/buc; b=5 lei/buc.
220

Modulul 14. Control de gestiune

Se cere s se stabileasc totalul cheltuielilor cu materia prim a pentru


ntreaga producie.
a) 3.000 lei;
b) 3.600 lei;
c) 5.400 lei.
18. ntr-o ntreprindere, pentru o anumit perioad de timp, se cunosc
urmtoarele date referitoare la produsele P1 i P2:
- cantitile prevzute a se fabrica, conform Bugetului produciei, sunt
100 buc P1 i 200 buc. P2;
- materiile prime necesare fabricrii produselor sunt a i b;
- consumul specific de materii prime pe unitatea de produs este
pentru P1 = 4a + 1b, iar pentru P2 = 1a + 2b;
- preurile unitare ale materiilor prime sunt: a=6 lei/buc; b=5 lei/buc.
Se cere s se stabileasc totalul cheltuielilor cu materiile prime pentru
ntreaga producie P1.
a) 2.900 lei;
b) 3.200 lei;
c) 5.800 lei.
19. ntr-o ntreprindere, pentru o anumit perioad de timp, se cunosc
urmtoarele date referitoare la produsele P1 i P2:
- cantitile prevzute a se fabrica, conform Bugetului produciei, sunt
100 buc P1 i 200 buc. P2;
- materia prim necesar fabricrii produselor este a;
- consumul specific de materii prime pe unitatea de produs este
pentru P1 = 3a, iar pentru P2 = 4a;
tiind c totalul bugetului cheltuielilor cu materiile prime este de
5.500 lei, se cere s se determine preul unitar al materiei prime a.
a) 2,62 lei/buc;
b) 5 lei/buc;
c) 5,5 lei/buc.
20. ntr-o ntreprindere, pentru o anumit perioad de timp, se cunosc
urmtoarele date referitoare la produsele P1 i P2:
- cantitile prevzute a se fabrica, conform Bugetului produciei, sunt
100 buc P1 i 200 buc. P2;
221

Modulul 14. Control de gestiune

timpul normat pe unitatea de produs este de 120 minute pentru P1 i


60 minute pentru P2;
- tariful de salarizare pe or pe unitatea de produs este pentru P1 = 20
lei/or, iar pentru P2 de 25 lei/or.
Se cere s se stabileasc totalul bugetului cheltuielilor cu salariile directe.
a) 9.000 lei;
b) 10.500 lei;
c) 40.500 lei.
21. S se determine tariful de salarizare pe or pe unitatea de produs, tiind
c pentru fabricarea a 100 buc. din produsul P1 se fac cheltuieli cu
salariile directe de 6.000 lei, iar timpul necesar pentru realizarea unui
produs este de 2 ore.
a) 0,5 lei/or;
b) 30 lei/or;
c) 3.000 lei/or.
22. Considerm urmtoarele date:
- cheltuielile indirecte de producie (ale seciilor de baz) medii
calculate pe baza datelor din perioadele anterioare sunt de
50.000 lei;
- volumul mediu al produciei determinat pentru perioadele
anterioare este de 10.000 lei.
tiind c nivelul programat al produciei este de 11.000 lei, se cere s se
determine gradul de cretere sau descretere a produciei programate
fa de volumul mediu a produciei:
a) -10%;
b) 0%;
c) +10%.
23. Considerm urmtoarele date:
- cheltuielile indirecte de producie (ale seciilor de baz) medii
calculate pe baza datelor din perioadele anterioare sunt de
50.000 lei;
- volumul mediu al produciei determinat pentru perioadele
anterioare este de 10.000 lei.

222

Modulul 14. Control de gestiune

tiind c nivelul programat al produciei este de 9.000 lei, se cere s se


determine gradul de cretere sau descretere a produciei programate
fa de volumul mediu a produciei:
a) -10%;
b) 0%;
c) +10%.
24. Considerm urmtoarele date:
- cheltuielile indirecte de producie (ale seciilor de baz) medii
calculate pe baza datelor din perioadele anterioare sunt de
50.000 lei;
- volumul mediu al produciei determinat pentru perioadele
anterioare este de 10.000 lei.
tiind c nivelul programat al produciei este de 11.000 lei, se cere s se
determine cheltuielile bugetate (aferente produciei programate):
a) 45.000 lei;
b) 50.000 lei;
c) 55.000 lei.
25. Considerm urmtoarele date:
- cheltuielile indirecte de producie (ale seciilor de baz) medii
calculate pe baza datelor din perioadele anterioare sunt de
50.000 lei;
- volumul mediu al produciei determinat pentru perioadele
anterioare este de 10.000 lei.
tiind c nivelul programat al produciei este de 9.000 lei, se cere s se
determine cheltuielile bugetate (aferente produciei programate):
a) 45.000 lei;
b) 50.000 lei;
c) 55.000 lei.
26. Considerm urmtoarele date:
- cheltuielile indirecte de producie (ale seciilor de baz) medii
calculate pe baza datelor din perioadele anterioare sunt de
50.000 lei;
- volumul mediu al produciei determinat pentru perioadele
anterioare este de 10.000 lei.
223

Modulul 14. Control de gestiune

tiind c nivelul programat al produciei este de 11.000 lei, iar factorul de


stimulare este de 1%, se cere s se determine cheltuielile bugetate
(aferente produciei programate):
a) 54.450 lei;
b) 55.000 lei;
c) 55.550 lei.

27. Considerm urmtoarele date:


- cheltuielile indirecte de producie (ale seciilor de baz) medii
calculate pe baza datelor din perioadele anterioare sunt de
50.000 lei;
- volumul mediu al produciei determinat pentru perioadele
anterioare este de 10.000 lei.
tiind c nivelul programat al produciei este de 9.000 lei, iar factorul de
stimulare este de 1%, se cere s se determine cheltuielile bugetate
(aferente produciei programate):
a) 44.550 lei;
b) 45.000 lei;
c) 45.450 lei.

28. Metoda standard-cost este o metod de calculaie care:


a) presupune doar antecalculaia costurilor standard (normate);
b) integreaz antecalculaia costurilor standard (normate) cu postcalculaia,
aceasta din urm constnd dintr-un sistem operativ de urmrire i control
al costurilor;
c) presupune doar postcalculaia costurilor efective.

29. n cazul metodei standard-cost, controlul operativ al cheltuielilor de


producie se realizeaz prin intermediul abaterilor stabilite prin
compararea nivelului costurilor la nivel efectiv (realizat) cu cel standard
(previzionat). Atunci cnd nivelul efectiv al costurilor este mai mic dect
cel standard, abaterile rezultate sunt:
a) nefavorabile;
b) zero;
c) favorabile.
224

Modulul 14. Control de gestiune

30. n cazul metodei standard-cost, controlul operativ al cheltuielilor de


producie se realizeaz prin intermediul abaterilor stabilite prin
compararea nivelului costurilor la nivel efectiv (realizat) cu cel standard
(previzionat). Atunci cnd nivelul efectiv al costurilor este egal cu cel
standard, abaterile rezultate sunt:
a) nefavorabile;
b) zero;
c) favorabile.

31. n cazul metodei standard-cost, controlul operativ al cheltuielilor de


producie se realizeaz prin intermediul abaterilor stabilite prin
compararea nivelului costurilor la nivel efectiv (realizat) cu cel standard
(previzionat). Atunci cnd nivelul efectiv al costurilor este mai mare
dect cel standard, abaterile rezultate sunt:
a) nefavorabile;
b) zero;
c) favorabile.

32. n cazul metodei standard-cost, pentru materiile prime i materialele


directe, abaterile de la costurile standard pot fi:
a) abateri de cantitate, abateri de pre;
b) abateri de la eficiena muncii, abateri din variaia tarifului de salarizare;
c) abateri de volum, abateri de capacitate, abateri de randament.

33. n cazul metodei standard-cost, pentru manopera direct, abaterile de la


costurile standard pot fi:
a) abateri de cantitate, abateri de pre;
b) abateri de la eficiena muncii, abateri din variaia tarifului de salarizare;
c) abateri de volum, abateri de capacitate, abateri de randament.

34. n cazul metodei standard-cost, pentru cheltuielile de regie, abaterile de


la costurile standard pot fi:
a) abateri de cantitate, abateri de pre;
b) abateri de la eficiena muncii, abateri din variaia tarifului de salarizare;
c) abateri de volum, abateri de capacitate, abateri de randament.
225

Modulul 14. Control de gestiune

35. Se cere s se calculeze abaterea total de la costurile standard pentru


materialele directe, cunoscnd urmtoarele date:
- producia fizic standard = 110 buc.;
- producia fizic efectiv = 100 buc;
- consum specific standard = 4 kg/buc;
- consum specific efectiv = 5 kg/buc;
- preul unitar standard al materialelor directe = 6 lei/kg;
- pre unitar efectiv = 7 lei/kg.
a) 860 lei;
b) 1.100 lei;
c) 1.210 lei.
36. Se cere s se calculeze abaterile de la costurile standard pentru
materialele directe (abateri de cantitate i abateri de pre), cunoscnd
urmtoarele date:
- producia fizic standard = 110 buc.;
- producia fizic efectiv = 100 buc;
- consum specific standard = 4 kg/buc;
- consum specific efectiv = 5 kg/buc;
- preul unitar standard al materialelor directe = 6 lei/kg;
- pre unitar efectiv = 7 lei/kg.
a) abateri de cantitate = 430 lei; abateri de pre = 430 lei;
b) abateri de cantitate = 600 lei; abateri de pre = 500 lei;
c) abateri de cantitate = 660 lei; abateri de pre = 550 lei.
37. Se cunosc urmtoarele date referitoare la materialele directe:
- producia fizic standard = 90 buc.;
- producia fizic efectiv = 100 buc;
- consum specific standard = 5 kg/buc;
- consum specific efectiv = 4 kg/buc;
- preul unitar al materialelor directe standard = 6 lei/kg;
- pre unitar efectiv = 6 lei/kg.
Se cere s se calculeze abaterea de cantitate de la costurile standard
pentru materialele directe i s se stabileasc dac este o abatere
favorabil sau nefavorabil pentru ntreprindere.
a) -300 lei, abatere favorabil;
b) -540 lei, abatere favorabil.
c) -600 lei, abatere favorabil.
226

Modulul 14. Control de gestiune

38. Se cunosc urmtoarele date referitoare la materialele directe:


- producia fizic standard = 90 buc.;
- producia fizic efectiv = 100 buc;
- consum specific standard = consum specific efectiv = 5 kg/buc;
- preul unitar standard = preul unitar efectiv = 6 lei/kg.
Abaterea total de la costurile standard pentru materialele directe este:
a) nefavorabil;
b) nu exist abatere ntruct consumul specific de materiale directe, precum
i preul unitar al materialelor nu s-au modificat;
c) favorabil.

39. Se cere s se calculeze abaterea total de la costurile standard pentru


manopera direct, cunoscnd urmtoarele date:
- producia fizic standard = 110 buc.;
- producia fizic efectiv = 100 buc;
- timpul (ore productive) standard = 3 ore/buc.;
- timpul (ore productive) efectiv = 4 ore/buc.;
- tariful de retribuire standard = 50 lei/or;
- tariful de retribuire efectiv = 60 lei/or.
a) 7.500 lei;
b) 9.000 lei;
c) 9.900 lei.

40. Se cere s se calculeze abaterile de la costurile standard pentru manopera


direct (abateri de timp i abateri de tarif de retribuire), cunoscnd
urmtoarele date:
- producia fizic standard = 110 buc.;
- producia fizic efectiv = 100 buc;
- timpul (ore productive) standard = 3 ore/buc.;
- timpul (ore productive) efectiv = 4 ore/buc.;
- tariful de retribuire standard = 50 lei/or;
- tariful de retribuire efectiv = 60 lei/or.
a) abateri de timp = 5.000 lei;
b) abateri de timp = 5.500 lei;
c) abateri de timp = 9.000 lei;

abateri de tarif = 4.000 lei;


abateri de tarif = 4.400 lei;
abateri de tarif = 0.
227

Modulul 14. Control de gestiune

41. Se cere s se calculeze abaterea de timp de la costurile standard pentru


manopera direct, cunoscnd urmtoarele date:
- producia fizic standard = 110 buc.;
- producia fizic efectiv = 100 buc;
- timpul (ore productive) standard = 4 ore/buc.;
- timpul (ore productive) efectiv = 3 ore/buc.;
- tariful de retribuire standard = 50 lei/or;
- tariful de retribuire efectiv = 50 lei/or.
a) -5.000 lei;
b) 0 lei;
c) +5.000 lei.
42. n cazul metodei standard-cost, pentru manopera direct, nu exist
abatere de tarif de retribuire de la costurile standard n situaia:
a) tariful de retribuire standard = timpul (ore productive) standard;
b) tariful de retribuire standard timpul (ore productive) standard;
c) tariful de retribuire standard = tariful de retribuire efectiv.
43. Se cunosc urmtoarele date referitoare la manopera direct:
- producia fizic standard = 110 buc.;
- producia fizic efectiv = 100 buc;
- timpul (ore productive) standard = 3 ore/buc.;
- timpul (ore productive) efectiv = 4 ore/buc.;
- tariful de retribuire standard = 60 lei/or;
- tariful de retribuire efectiv = 50 lei/or.
Se cere s se calculeze abaterea de tarif de retribuire de la costurile
standard pentru manopera direct i s se stabileasc dac este o abatere
favorabil sau nefavorabil pentru ntreprindere.
a) -4.000 lei, abatere favorabil;
b) +2.000 lei, abatere nefavorabil;
c) +6.000 lei, abatere nefavorabil.
44. n cazul metodei standard - cost parial, colectarea cheltuielilor efectuate
se nregistreaz astfel:
a)

921 Cheltuielile
activitii de baz

901 Decontri interne


privind cheltuielile
228

costuri standard

Modulul 14. Control de gestiune

b)

c)

%
921 Cheltuielile
activitii de baz
903 Abateri

921 Cheltuielile
activitii de baz

901 Decontri
interne privind
cheltuielile

costuri efective
costuri standard
abateri de la
costurile standard

901 Decontri interne


privind cheltuielile

costuri efective

45. n cazul metodei standard - cost parial, abaterile de la costurile


standard:
a) sunt determinate prin intermediul contului sintetic 921 Cheltuielile
activitii de baz;
b) sunt determinate extracontabil i sunt nregistrate direct n contul
903 Abateri, n negru (depiri) / rou (economii);
c) nu se nregistreaz.
46. n cazul metodei standard - cost parial, nregistrarea abaterilor de la
costurile standard se face prin formula contabil:
a)

903 Abateri

901 Decontri interne privind cheltuielile

b)

903 Abateri

921 Cheltuielile activitii de baz

903 Abateri

c) 901 Decontri interne


privind cheltuielile

47. n cazul metodei standard - cost unic, colectarea cheltuielilor efectuate se


nregistreaz astfel:
a)

921 Cheltuielile
activitii de baz

901 Decontri interne


privind cheltuielile

costuri standard

b)

%
921 Cheltuielile
activitii de baz
903 Abateri

901 Decontri
interne privind
cheltuielile

costuri efective
costuri standard

921 Cheltuielile
activitii de baz

c)

abateri de la
costurile standard
901 Decontri interne
privind cheltuielile
229

costuri efective

Modulul 14. Control de gestiune

48. n cazul metodei standard - cost unic, abaterile de la costurile standard:


a) sunt determinate prin intermediul contului sintetic 921 Cheltuielile
activitii de baz;
b) sunt determinate extracontabil i sunt nregistrate direct n contul
903 Abateri, n negru (depiri) / rou (economii);
c) nu se nregistreaz.
49. n cazul metodei standard - cost unic, nregistrarea abaterilor de la
costurile standard se face prin formula contabil:
a)

903 Abateri

921 Cheltuielile activitii de baz

b)

921 Cheltuielile activitii de


baz

903 Abateri

c)

903 Abateri

901 Decontri interne privind


cheltuielile

50. nregistrarea n analiticele contului 921 Cheltuielile activitii de baz,


att la nivelul efectiv, ct i standard, a consumurilor ocazionate (n
debit) i decontarea acestor consumuri nglobate n producia finit i n
cea neterminat (n credit), se realizeaz n cazul metodei costurilor
standard - varianta:
a) cost parial;
b) cost unic;
c) cost dublu.
51. n cazul metodei standard-cost, prin formula contabil:
902 Decontri interne privind =
921 Cheltuielile
producia obinut
activitii de baz
se nregistreaz:
a) decontarea produciei la cost standard;
b) decontarea produciei la cost efectiv;
c) decontarea abaterilor nefavorabile.
52. Referitor la materiile prime i materialele directe, se cunosc urmtoarele
date:
- producia fizic standard = 110 buc;

230

Modulul 14. Control de gestiune

- producia fizic efectiv = 100 buc;


- consum specific standard = 4 kg/buc;
- consum specific efectiv = 5 kg/buc;
- preul unitar standard al materialelor directe = 6 lei/kg;
- pre unitar efectiv = 7 lei/kg,
Se cere s se nregistreze n contabilitate consumul de materiale directe,
conform metodei standardcost parial.
a) 921 Cheltuielile activitii de baz
- 921 Materiale = 2.400

901 Decontri interne


privind cheltuielile

2.400

b) 921 Cheltuielile activitii de baz


- 921 Materiale = 2.640

901 Decontri interne


privind cheltuielile

2.640

c) 921 Cheltuielile activitii de baz


- 921 Materiale = 3.500

901 Decontri interne


privind cheltuielile

3.500

53. Referitor la materiile prime i materialele directe, se cunosc urmtoarele


date:
- producia fizic standard = 110 buc;
- producia fizic efectiv = 100 buc;
- consum specific standard = 4 kg/buc;
- consum specific efectiv = 5 kg/buc;
- preul unitar standard al materialelor directe = 6 lei/kg;
- pre unitar efectiv = 7 lei/kg,
Se cere s se nregistreze n contabilitate abaterile de la costurile
standard pentru materialele directe, conform metodei standardcost
parial.
a) 903 Abateri
- 903 Materiale = 1.100

= 921 Cheltuielile activitii de baz


- 921 Materiale = 1.100

b) 903 Abateri
- 903 Abateri de cantitate = 600
- 903 Abateri de pre = 500
c) 903 Abateri
- 903 Materiale = 1.100

901 Decontri interne


privind cheltuielile

902 Decontri interne privind


producia obinut
231

1.100

1.100

1.100

Modulul 14. Control de gestiune

54. Referitor la materiile prime i materialele directe, se cunosc urmtoarele


date:
- producia fizic standard = 110 buc;
- producia fizic efectiv = 100 buc;
- consum specific standard = 4 kg/buc;
- consum specific efectiv = 5 kg/buc;
- preul unitar standard al materialelor directe = 6 lei/kg;
- pre unitar efectiv = 7 lei/kg,
Se cere s se nregistreze n contabilitate consumul de materiale directe,
conform metodei standardcost unic.
a) 921 Cheltuielile activitii de baz = 901 Decontri interne 2.400
- 921 Materiale = 2.400
privind cheltuielile
b) 921 Cheltuielile activitii de baz
- 921 Materiale = 2.640

901 Decontri interne


privind cheltuielile

2.640

c) 921 Cheltuielile activitii de baz


- 921 Materiale = 3.500

901 Decontri interne


privind cheltuielile

3.500

55. Referitor la materiile prime i materialele directe, se cunosc urmtoarele


date:
- producia fizic standard = 110 buc;
- producia fizic efectiv = 100 buc;
- consum specific standard = 4 kg/buc;
- consum specific efectiv = 5 kg/buc;
- preul unitar standard al materialelor directe = 6 lei/kg;
- pre unitar efectiv = 7 lei/kg,
Se cere s se nregistreze n contabilitate abaterile de la costurile
standard pentru materialele directe, conform metodei standardcost
unic.
a) 903 Abateri
= 921 Cheltuielile activitii de baz 1.100
- 903 Materiale = 1.100
- 921 Materiale = 1.100
b) 903 Abateri
- 903 Abateri de cantitate = 600
- 903 Abateri de pre = 500
c) 903 Abateri
- 903 Materiale = 1.100

901 Decontri interne


privind cheltuielile

902 Decontri interne privind


producia obinut
232

1.100

1.100

Modulul 14. Control de gestiune

56. Referitor la manopera direct, se cunosc urmtoarele date:


- producia fizic standard = 110 buc.;
- producia fizic efectiv = 100 buc;
- timpul (ore productive) standard = 3 ore/buc.;
- timpul (ore productive) efectiv = 4 ore/buc.;
- tariful de retribuire standard = 50 lei/or;
- tariful de retribuire efectiv = 60 lei/or.
Se cere s se nregistreze n contabilitate cheltuielile cu manopera direct,
conform metodei standardcost parial.
a) 921 Cheltuielile activitii de baz
- 921 Manoper = 15.000

901 Decontri interne


privind cheltuielile

15.000

b) 921 Cheltuielile activitii de baz


- 921 Manoper = 16.500

901 Decontri interne


privind cheltuielile

16.500

c) 921 Cheltuielile activitii de baz


- 921 Manoper = 24.000

901 Decontri interne


privind cheltuielile

24.000

57. Referitor la manopera direct, se cunosc urmtoarele date:


- producia fizic standard = 110 buc.;
- producia fizic efectiv = 100 buc;
- timpul (ore productive) standard = 3 ore/buc.;
- timpul (ore productive) efectiv = 4 ore/buc.;
- tariful de retribuire standard = 50 lei/or;
- tariful de retribuire efectiv = 60 lei/or.
Se cere s se nregistreze n contabilitate abaterile de la costurile
standard pentru manopera direct, conform metodei standardcost
parial.
a) 903 Abateri
= 921 Cheltuielile activitii de baz 9.000
- 903 Manoper = 9.000
- 921 Manoper = 9.000
b) 903 Abateri
- 903 Abateri de timp = 5.000
- 903 Abateri de tarif = 4.000
c) 903 Abateri
=
- 903 Manoper = 9.000

901 Decontri interne


privind cheltuielile

902 Decontri interne privind


producia obinut
233

9.000

9.000

Modulul 14. Control de gestiune

58. Referitor la manopera direct, se cunosc urmtoarele date:


- producia fizic standard = 110 buc.;
- producia fizic efectiv = 100 buc;
- timpul (ore productive) standard = 3 ore/buc.;
- timpul (ore productive) efectiv = 4 ore/buc.;
- tariful de retribuire standard = 50 lei/or;
- tariful de retribuire efectiv = 60 lei/or.
Se cere s se nregistreze n contabilitate cheltuielile cu manopera direct,
conform metodei standardcost unic.
a) 921 Cheltuielile activitii de baz
- 921 Manoper = 15.000

901 Decontri interne


privind cheltuielile

15.000

b) 921 Cheltuielile activitii de baz


- 921 Manoper = 16.500

901 Decontri interne


privind cheltuielile

16.500

c) 921 Cheltuielile activitii de baz


- 921 Manoper = 24.000

901 Decontri interne


privind cheltuielile

24.000

59. Referitor la manopera direct, se cunosc urmtoarele date:


- producia fizic standard = 110 buc.;
- producia fizic efectiv = 100 buc;
- timpul (ore productive) standard = 3 ore/buc.;
- timpul (ore productive) efectiv = 4 ore/buc.;
- tariful de retribuire standard = 50 lei/or;
- tariful de retribuire efectiv = 60 lei/or.
Se cere s se nregistreze n contabilitate abaterile de la costurile
standard pentru manopera direct, conform metodei standardcost unic.
a) 903 Abateri
= 921 Cheltuielile activitii de baz
- 903 Manoper = 9.000
- 921 Manoper = 9.000

9.000

b) 903 Abateri
- 903 Abateri de timp = 5.000
- 903 Abateri de tarif = 4.000

9.000

c) 903 Abateri
=
- 903 Manoper = 9.000

901 Decontri interne


privind cheltuielile

902 Decontri interne privind


producia obinut
234

9.000

Modulul 14. Control de gestiune

60. Conceptul metodei ABC (Activity-Based Costing) pornete de la ideea c:


a) nu produsele sunt cele care consum resurse, ci activitile; altfel spus,
activitile consum resurse i produsele consum activiti;
b) produsele consum resurse, nu activiti;
c) nicio variant nu este corect.
61. Utilizarea informaiilor furnizate de metoda ABC (Activity-Based
Costing) pentru a crete eficiena activitilor ce aduc valoare pentru
companie, iar n cazul activitilor ce nu aduc valoare - eliminarea sau
reducerea costurilor lor fr s se afecteze valoarea produsului reprezint conceptul:
a) ABM (Activity-Based Management) strategic;
b) ABM (Activity-Based Management) operaional;
c) Target-costing.
62. Simplificarea metodei ABC (Activity-Based Costing) s-a realizat prin:
a) Activity-Based Pricing;
b) Time-Driven Activity-Based Costing;
c) Activity-Based Management.
63. n cazul metodei Target-costing, costul int se determin ca diferen
dintre preul de vnzare concurenial i marja ateptat (profitul int).
Dintre cei trei termeni, singurul element pe care ntreprinderea nu l
poate controla este:
a) costul int;
b) preul de vnzare concurenial;
c) marja ateptat (sau profitul int).
64. n cazul metodei Target-costing, prin relaia de calcul Pre de vnzare
concurenial - Profit int se determin:
a) costul int;
b) costul admisibil;
c) costul estimat.
65. O ntreprindere are dou centre de profit A i B, despre care, ntr-o
perioad oarecare de timp, se cunosc urmtoarele date:
- centrul A vinde jumtate din producia sa pe pia;
- centrul A a nregistrat venituri din vnzri pe pia de 15.000 lei i
cheltuieli cu producia de 20.000 lei;
235

Modulul 14. Control de gestiune

centrul B a nregistrat venituri din vnzri pe pia de 25.000 lei i


cheltuieli cu producia de 8.000 lei.
Centrul A se hotrte s transfere cealalt jumtate din producia sa
centrului B la un pre de cesiune intern egal cu preul pieei. Care este
valoarea la care se face transferul?
a) 10.000 lei;
b) 12.500 lei;
c) 15.000 lei.

66. O ntreprindere are dou centre de profit A i B, despre care, ntr-o


perioad oarecare de timp, se cunosc urmtoarele date:
- centrul A vinde jumtate din producia sa pe pia;
- centrul A a nregistrat venituri din vnzri pe pia de 15.000 lei i
cheltuieli cu producia de 20.000 lei;
- centrul B a nregistrat venituri din vnzri pe pia de 25.000 lei i
cheltuieli cu producia de 8.000 lei.
n condiiile n care centrul A transfer cealalt jumtate din producia
sa centrului B, la preul pieei, care sunt rezultatele obinute de cele dou
centre de profit?
a) rezultatul centrului A = +5.000
rezultatul centrului B = +7.000
b) rezultatul centrului A = +7.500
rezultatul centrului B = +4.500
c) rezultatul centrului A = +10.000
rezultatul centrului B = +2.000

67. O ntreprindere are dou centre de profit A i B, despre care, ntr-o


perioad oarecare de timp, se cunosc urmtoarele date:
- centrul A vinde jumtate din producia sa pe pia;
- centrul A a nregistrat venituri din vnzri pe pia de 15.000 lei i
cheltuieli cu producia de 20.000 lei;
- centrul B a nregistrat venituri din vnzri pe pia de 25.000 lei i
cheltuieli cu producia de 8.000 lei.
Centrul A se hotrte s transfere cealalt jumtate din producia sa
centrului B la un pre de cesiune intern egal cu costul de producie. Care
este valoarea la care se face transferul?
a) 10.000 lei;
b) 12.500 lei;
c) 15.000 lei.
236

Modulul 14. Control de gestiune

68. O ntreprindere are dou centre de profit A i B, despre care, ntr-o


perioad oarecare de timp, se cunosc urmtoarele date:
- centrul A vinde jumtate din producia sa pe pia;
- centrul A a nregistrat venituri din vnzri pe pia de 15.000 lei i
cheltuieli cu producia de 20.000 lei;
- centrul B a nregistrat venituri din vnzri pe pia de 25.000 lei i
cheltuieli cu producia de 8.000 lei.
n condiiile n care centrul A transfer cealalt jumtate din producia
sa centrului B, la costul de producie, care sunt rezultatele obinute de
cele dou centre de profit?
a) rezultatul centrului A = +5.000
rezultatul centrului B = +7.000
b) rezultatul centrului A = +7.500
rezultatul centrului B = +4.500
c) rezultatul centrului A = +10.000
rezultatul centrului B = +2.000
69. O ntreprindere are dou centre de profit A i B, despre care, ntr-o
perioad oarecare de timp, se cunosc urmtoarele date:
- centrul A vinde jumtate din producia sa pe pia;
- centrul A a nregistrat venituri din vnzri pe pia de 15.000 lei i
cheltuieli cu producia de 20.000 lei;
- centrul B a nregistrat venituri din vnzri pe pia de 25.000 lei i
cheltuieli cu producia de 8.000 lei.
Centrul A se hotrte s transfere cealalt jumtate din producia sa
centrului B la un pre de cesiune intern egal cu costul total la care se
adaug o marj de profit de 25% asupra costului. Care este valoarea la
care se face transferul?
a) 10.000 lei;
b) 12.500 lei;
c) 15.000 lei.
70. O ntreprindere are dou centre de profit A i B, despre care, ntr-o
perioad oarecare de timp, se cunosc urmtoarele date:
- centrul A vinde jumtate din producia sa pe pia;
- centrul A a nregistrat venituri din vnzri pe pia de 15.000 lei i
cheltuieli cu producia de 20.000 lei;
- centrul B a nregistrat venituri din vnzri pe pia de 25.000 lei i
cheltuieli cu producia de 8.000 lei.
Centrul A se hotrte s transfere cealalt jumtate din producia sa
237

Modulul 14. Control de gestiune

centrului B. Se cere s se stabileasc rezultatele obinute la nivelul


fiecrui centru de profit, n condiiile folosirii ca pre de cesiune intern a
costului total la care se adaug o marj de profit de 25% asupra costului.
a) rezultatul centrului A = +5.000
rezultatul centrului B = +7.000
b) rezultatul centrului A = +7.500
rezultatul centrului B = +4.500
c) rezultatul centrului A = +10.000
rezultatul centrului B = +2.000
71. O ntreprindere are dou centre de profit A i B, despre care, ntr-o
perioad oarecare de timp, se cunosc urmtoarele date:
- centrul A vinde jumtate din producia sa pe pia i transfer
cealalt jumtate centrului B;
- centrul A a nregistrat venituri din vnzri pe pia de 20.000 lei i
cheltuieli cu producia de 20.000 lei;
- centrul B a nregistrat venituri din vnzri pe pia de 35.000 lei i
cheltuieli cu producia de 5.000 lei.
La ce pre s-a fcut transferul, dac rezultatele celor dou centre de
profit au fost urmtoarele:
- rezultatul centrului A = +20.000 lei;
- rezultatul centrului B = +10.000 lei.
a) preul pieei;
b) costul total de producie;
c) costul total + o marj de profit de 20% asupra costului.
72. O ntreprindere are dou centre de profit A i B, despre care, ntr-o
perioad oarecare de timp, se cunosc urmtoarele date:
- centrul A vinde jumtate din producia sa pe pia i transfer
cealalt jumtate centrului B;
- centrul A a nregistrat venituri din vnzri pe pia de 20.000 lei i
cheltuieli cu producia de 20.000 lei;
- centrul B a nregistrat venituri din vnzri pe pia de 35.000 lei i
cheltuieli cu producia de 5.000 lei.
La ce pre s-a fcut transferul, dac rezultatele celor dou centre de
profit au fost urmtoarele:
- rezultatul centrului A = +10.000 lei;
- rezultatul centrului B = +20.000 lei.
a) preul pieei;
b) costul total de producie;
c) costul total + o marj de profit de 20% asupra costului.
238

Modulul 14. Control de gestiune

73. O ntreprindere are dou centre de profit A i B, despre care, ntr-o


perioad oarecare de timp, se cunosc urmtoarele date:
- centrul A vinde jumtate din producia sa pe pia i transfer
cealalt jumtate centrului B;
- centrul A a nregistrat venituri din vnzri pe pia de 20.000 lei i
cheltuieli cu producia de 20.000 lei;
- centrul B a nregistrat venituri din vnzri pe pia de 35.000 lei i
cheltuieli cu producia de 5.000 lei.
La ce pre s-a fcut transferul, dac rezultatele celor dou centre de
profit au fost urmtoarele:
- rezultatul centrului A = +12.000 lei;
- rezultatul centrului B = +18.000 lei.
a) preul pieei;
b) costul total de producie;
c) costul total + o marj de profit de 20% asupra costului.

74. O ntreprindere are dou centre de profit A i B, despre care, ntr-o


perioad oarecare de timp, se cunosc urmtoarele date:
- centrul A vinde 2/3 din producia sa pe pia i transfer 1/3
centrului B;
- centrul A a nregistrat venituri din vnzri pe pia de 20.000 lei i
cheltuieli cu producia de 24.000 lei;
- centrul B a nregistrat venituri din vnzri pe pia de 25.000 lei i
cheltuieli cu producia de 5.000 lei.
La ce pre s-a fcut transferul, dac rezultatele celor dou centre de
profit au fost urmtoarele:
- rezultatul centrului A = +6.000 lei;
- rezultatul centrului B = +10.000 lei.
a) preul pieei;
b) costul total de producie;
c) costul total + o marj de profit de 20% asupra costului.

75. O ntreprindere are dou centre de profit A i B, despre care, ntr-o


perioad oarecare de timp, se cunosc urmtoarele date:
- centrul A vinde jumtate din producia sa pe pia i transfer
cealalt jumtate centrului B;
239

Modulul 14. Control de gestiune

centrul A a nregistrat venituri din vnzri pe pia de 20.000 lei i


cheltuieli cu producia de 20.000 lei;
- centrul B a nregistrat venituri din vnzri pe pia de 35.000 lei i
cheltuieli cu producia de 5.000 lei.
Centrul A se hotrte s transfere cealalt jumtate din producia sa
centrului B la costul de producie.
Dac transferul dintre cele dou centre s-ar face la preul pieei, atunci
rezultatul la nivel de ntreprindere:
a) ar crete;
b) ar scade;
c) va rmne acelai.

76. O ntreprindere are dou centre de profit A i B, despre care, ntr-o


perioad oarecare de timp, se cunosc urmtoarele date:
- centrul A vinde jumtate din producia sa pe pia i transfer
cealalt jumtate centrului B;
- centrul A a nregistrat venituri din vnzri pe pia de 20.000 lei i
cheltuieli cu producia de 20.000 lei;
- centrul B a nregistrat venituri din vnzri pe pia de 35.000 lei i
cheltuieli cu producia de 5.000 lei.
Centrul A se hotrte s transfere cealalt jumtate din producia sa
centrului B la costul de producie + o marj de profit de 20% asupra
costului.
Ce se ntmpl cu rezultatul centrul de profit A, dac transferul dintre
cele dou centre s-ar face la preul pieei?
a) scade cu 2.000 lei;
b) crete cu 8.000 lei;
c) nu se modific.

77. Conceptele fundamentale pe care se bazeaz metoda Just-In-Time sunt:


a) simplitate, calitatea procesului, perfecionarea mediului de lucru,
eliminarea / reducerea activitilor care nu adaug valoare produsului;
b) complexitatea proceselor, un nivel permanent ridicat al stocurilor;
c) bunurile trebuie produse chiar i atunci cnd nu sunt necesare,
neimplicarea personalului la creterea eficienei i calitii proceselor.

240

Modulul 14. Control de gestiune

78. Tabloul de bord corespunde unui sistem de informare, permind a


cunoate n permanen i ct mai rapid posibil datele indispensabile
pentru a controla mersul ntreprinderii pe termen scurt i s faciliteze
exercitarea responsabilitilor. Situaia care cuprinde informaii globale,
agregate, ce descriu evoluia marilor orientri strategice al ntreprinderii
reprezint tabloul de bord:
a) elaborat la nivel de compartimente;
b) elaborat pe feluri de activiti;
c) elaborat la nivel de ntreprindere.
79. Tabloul de bord corespunde unui sistem de informare, permind a
cunoate n permanen i ct mai rapid posibil datele indispensabile
pentru a controla mersul ntreprinderii pe termen scurt i s faciliteze
exercitarea responsabilitilor. Dup sfera de cuprindere, tablourile de
bord pot fi:
a) tablouri de bord globale, tablouri de bord pariale;
b) tablouri de bord de strategie; tablouri de bord financiare; tablouri de bord
de gestiune; tablouri de bord de exploatare.
c) tablouri de bord pe feluri de activiti ale ntreprinderii.
80. Tabloul de bord corespunde unui sistem de informare, permind a
cunoate n permanen i ct mai rapid posibil datele indispensabile
pentru a controla mersul ntreprinderii pe termen scurt i s faciliteze
exercitarea responsabilitilor. Avnd n vedere natura proceselor de
munc derulate, tablourile de bord pot fi:
a) tablouri de bord globale, tablouri de bord pariale;
b) tablouri de bord de strategie; tablouri de bord financiare; tablouri de bord
de gestiune; tablouri de bord de exploatare.
c) tablouri de bord pe feluri de activiti ale ntreprinderii.

241

Modulul 14. Control de gestiune

Bibliografie recomandat:
Dragomirescu, S. E. (2013), Control de gestiune. Curs universitar, Editura
Alma Mater, Bacu;
Dumitru, M., Calu D. A. (2008), Contabilitatea de gestiune i calculaia
costurilor, Editura Contaplus, Ploieti;
Tabr, N., Tataru, S. E. .a. (2009), Control de gestiune. Delimitri
conceptuale, metode, aplicaii, Editura TipoMoldova, Iai.

242

Modulul 15
ANALIZ ECONOMICO-FINANCIAR II

1. Dup comportamentul lor fa de volumul de activitate, costurile se


clasific n:
a) costuri directe i costuri indirecte;
b) costuri controlabile i costuri necontrolabile;
c) costuri variabile i costuri fixe.
2. Dup caracterul lor, costurile se clasific n:
a) costuri evidente, costuri ascunse i costuri de oportunitate;
b) costuri controlabile i costuri necontrolabile;
c) costuri variabile i costuri fixe.
3. Dup gradul de autonomie a decidentului, costurile se clasific n:
a) costuri evidente, costuri ascunse i costuri de oportunitate;
b) costuri controlabile i costuri necontrolabile;
c) costuri variabile i costuri fixe.
4. Rata rentabilitii comerciale exprim eficiena activitii comerciale a
ntreprinderii i se determin ca raport ntre:
a) profitul aferent cifrei de afaceri i cheltuielile aferente cifrei de afaceri;
b) profitul net i capitalurile proprii;
c) profitul aferent cifrei de afaceri i cifra de afaceri.
5. Costurile de oportunitate reprezint:
a) costuri efectiv suportate de ntreprindere dar care nu sunt nregistrate n
nici un sistem de eviden al ntreprinderii;
b) costuri aflate n relaie direct cu efectul obinut;
c) valoarea ocaziei pierdute; acestea nu se exprim prin cheltuieli ci prin
absena ncasrilor (veniturilor).
243

Modulul 15. Analiz economico-financiar II

6. Costurile ascunse reprezint:


a) costuri efectiv suportate de ntreprindere dar care nu sunt nregistrate n
nici un sistem de eviden al ntreprinderii;
b) costuri aflate n relaie direct cu efectul obinut;
c) valoarea ocaziei pierdute; acestea nu se exprim prin cheltuieli ci prin
absena ncasrilor (veniturilor).
7. Costurile discreionare reprezint:
a) costuri efectiv suportate de ntreprindere dar care nu sunt nregistrate n
nici un sistem de eviden al ntreprinderii;
b) costuri aflate n relaie direct cu efectul obinut;
c) costuri aflate n relaie confuz cu efectul obinut.
8. Ce reprezint urmtoarea situaie: Rct1<Rct0?
unde Rct = rata de eficien a cheltuielilor totale.
a) eficiena cheltuielilor totale se nrutete, ritmul de cretere a
cheltuielilor devanseaz ritmul de cretere a veniturilor;
b) eficiena cheltuielilor totale se mbuntete, scad cheltuielile totale la
1000 lei venituri totale;
c) eficiena cheltuielilor totale se mbuntete, cresc cheltuielile totale la
1000 lei venituri totale.
9. Ce reprezint urmtoarea situaie: Rct1>Rct0?
unde Rct = rata de eficien a cheltuielilor totale.
a) eficiena cheltuielilor totale se mbuntete, cresc cheltuielile totale la
1000 lei venituri totale;
b) scad cheltuielile totale la 1000 lei venituri totale, ritmul de cretere a
cheltuielilor este devansat de ritmul de cretere a veniturilor;
c) eficiena cheltuielilor totale se nrutete, cresc cheltuielile totale la
1000 lei venituri totale.
10. Ce reprezint urmtoarea situaie: Rce1>Rce0?
unde Rce = rata de eficien a cheltuielilor de exploatare.
a) eficiena cheltuielilor din activitatea de exploatare se mbuntete, scad
cheltuielile din exploatare la 1000 lei venituri din exploatare;
b) eficiena cheltuielilor din activitatea de exploatare se nrutete, cresc
cheltuielile din exploatare la 1000 lei venituri din exploatare;
244

Modulul 15. Analiz economico-financiar II

c) scad cheltuielile la 1000 lei venituri din exploatare, ritmul de cretere a


cheltuielilor de exploatare este devansat de ritmul de cretere a
veniturilor din exploatare.

11. Ce semnific urmtoarea situaie:


Indicele cheltuielilor totale = 106%;
Indicele veniturilor totale = 102%?
a) ritmul de cretere a cheltuielilor devanseaz ritmul de cretere a
veniturilor, eficiena cheltuielilor totale se mbuntete;
b) ritmul de cretere a cheltuielilor este devansat de ritmul de cretere a
veniturilor, eficiena cheltuielilor totale se mbuntete;
c) ritmul de cretere a cheltuielilor devanseaz ritmul de cretere a
veniturilor, eficiena cheltuielilor totale se nrutete.
12. Ce semnific urmtoarea situaie:
Indicele cheltuielilor totale = 103%;
Indicele veniturilor totale = 106%?
a) ritmul de cretere a cheltuielilor este devansat de ritmul de cretere a
veniturilor, eficiena cheltuielilor totale se mbuntete;
b) ritmul de cretere a cheltuielilor devanseaz ritmul de cretere a
veniturilor, eficiena cheltuielilor totale se nrutete;
c) ritmul de cretere a cheltuielilor este devansat de ritmul de cretere a
veniturilor, eficiena cheltuielilor totale se nrutete.
13. Ce semnific urmtoarea situaie:
Indicele cheltuielilor cu materialele = 102%;
Indicele cifrei de afaceri = 105%?
a) scad cheltuielile cu materialele la 1000 lei cifr de afaceri, eficiena
cheltuielilor cu materialele se mbuntete;
b) scad cheltuielile cu materialele la 1000 lei cifr de afaceri, eficiena
cheltuielilor cu materialele se nrutete;
c) cresc cheltuielile cu materialele la 1000 lei cifr de afaceri, eficiena
cheltuielilor cu materialele se mbuntete.
14. Ce semnific urmtoarea situaie:
Indicele cheltuielilor cu materialele = 98%;
Indicele cifrei de afaceri = 95%?
245

Modulul 15. Analiz economico-financiar II

a) scad cheltuielile cu materialele la 1000 lei cifr de afaceri, eficiena


cheltuielilor cu materialele se mbuntete;
b) cresc cheltuielile cu materialele la 1000 lei cifr de afaceri, eficiena
cheltuielilor cu materialele se nrutete;
c) cresc cheltuielile cu materialele la 1000 lei cifr de afaceri, eficiena
cheltuielilor cu materialele se mbuntete.

15. Ce semnific urmtoarea situaie:


Indicele cheltuielilor cu amortizarea = 98%;
Indicele cifrei de afaceri = 104%?
a) scad cheltuielile cu amortizarea la 1000 lei cifr de afaceri, eficiena
cheltuielilor cu amortizarea se mbuntete;
b) scad cheltuielile cu amortizarea la 1000 lei cifr de afaceri, eficiena
cheltuielilor cu amortizarea se nrutete;
c) cresc cheltuielile cu amortizarea la 1000 lei cifr de afaceri, eficiena
cheltuielilor cu amortizarea se nrutete.
16. Ce semnific urmtoarea situaie:
Indicele cheltuielilor variabile = 102%;
Indicele cifrei de afaceri = 94%?
a) cresc cheltuielile variabile la 1000 lei cifr de afaceri, eficiena
cheltuielilor variabile se mbuntete;
b) scad cheltuielile variabile la 1000 lei cifr de afaceri, eficiena
cheltuielilor variabile se nrutete;
c) cresc cheltuielile variabile la 1000 lei cifr de afaceri, eficiena
cheltuielilor variabile se nrutete.
17. Stabilii modificarea relativ a indicatorului cheltuieli la 1000 lei
venituri totale tiind c indicele cheltuielilor totale este 101,92% iar
indicele veniturilor totale este 104%.
a) -2%;
b) 98%;
c) 2,04%.
18. Stabilii modificarea relativ a indicatorului cheltuieli cu materialelr la
1000 lei cifr de afaceri tiind c indicele cheltuielilor cu materialele este
94% iar indicele cifrei de afaceri este 97%.
246

Modulul 15. Analiz economico-financiar II

a) 96,91%;
b) -3,09%;
c) -8,82%.

19. Cheltuielile reprezint diminuri ale beneficiilor economice nregistrate


pe parcursul perioadei contabile sub form de ieiri sau scderi ale
valorii activelor ori creteri ale datoriilor, care se concretizeaz n:
a) reduceri ale capitalurilor proprii, altele dect cele rezultate din
distribuirea acestora ctre acionari;
b) creteri ale capitalurilor proprii, altele dect cele rezultate din distribuirea
acestora ctre acionari;
c) niciuna din variantele de mai sus.
20. Influena modificrii veniturilor totale asupra variaiei indicatorului
cheltuieli la 1000 lei venituri totale se determin pe baza relaiei:
Cht 0
Cht1
1000
1000
a) Vt1
Vt1
b)

Cht 0
Cht 0
1000
1000
Vt1
Vt0

c)

Cht1
Cht1
1000
1000
Vt1
Vt 0

21. Influena modificrii cheltuielilor totale asupra variaiei indicatorului


cheltuieli la 1000 lei venituri totale se determin pe baza relaiei:
Cht 0
Cht1
1000
1000
a) Vt1
Vt1
b)

Cht 0
Cht 0
1000
1000
Vt1
Vt0

c)

Cht 0
Cht1
1000
1000
Vt 0
Vt 0

22. Influena modificrii structurii veniturilor asupra variaiei indicatorului


cheltuieli la 1000 lei venituri totale se determin pe baza relaiei:
n

a)

g i1 ci1
i =1

100

(1000 )

i =1

i1

ci 0

(1000 )

100
247

Modulul 15. Analiz economico-financiar II


n

b)

g
i =1

i1

ci 0

100
c)

g
i =1

i1

(1000 )

ci1

ci 0

i0

(1000 )

i =1

100
n

(1000 )

100

g
g

ci1

i0

(1000 )

i =1

100

23. Influena modificrii cheltuielilor la 1000 lei venituri pe categorii de


activiti asupra variaiei indicatorului cheltuieli la 1000 lei venituri totale
se determin pe baza relaiei:
n

a)

g
i =1

i1

ci1

100
n

b)

g
i =1

i1

ci 0

c)

g
i =1

i1

ci 0

(1000 )

100

ci 0

i0

(1000 )

i =1

100
n

(1000 )

100

i =1

ci 0

i1

(1000 )

100
n

(1000 )

i1

ci1

(1000 )

i =1

100

24. Influena modificrii preului unitar asupra variaiei indicatorului


cheltuieli variabile la 1000 lei cifr de afaceri se determin pe baza
relaiei:
a)
b)
c)

q cv 1000 - q cv 1000
q p
q p
q cv 1000 - q cv 1000
q p
q p
q cv 1000 - q cv 1000
q p
q p
1

g i1 ci1
i =1

(1000 )

i0

ci 0

(1000 )

se msoar:
i =1
100
100
a) influena modificrii structurii veniturilor asupra variaiei indicatorului
cheltuieli la 1000 lei venituri totale;

25. Prin expresia

248

Modulul 15. Analiz economico-financiar II

b) influena modificrii cheltuielilor la 1000 lei venituri pe categorii de


activiti asupra variaiei indicatorului cheltuieli la 1000 lei venituri
totale;
c) modificarea total a indicatorului cheltuieli la 1000 lei venituri totale.

26. Influena modificrii costului variabil unitar asupra variaiei


indicatorului cheltuieli variabile la 1000 lei cifr de afaceri se determin
pe baza relaiei:
a)
b)
c)

q cv 1000 - q cv
q p
q p
q cv 1000 - q cv
q p
q p
q cv 1000 - q cv
q p
q p
1

1000
1000
1000

27. Se cunosc urmtoarele date: valoarea cheltuielilor variabile n perioada


curent 107.980 lei; valoarea cifrei de afaceri n perioada curent
125.000 lei; valoarea previzionat a cifrei de afaceri pentru perioada
viitoare 117.000 lei. Stabilii valoarea estimat a cheltuielilor variabile
pentru perioada viitoare.
a) 101.069,28 lei;
b) 108.000 lei;
c) 126.336,60 lei.
28. Se cunosc urmtoarele date: valoarea cheltuielilor variabile n perioada
curent 108.000 lei; valoarea cifrei de afaceri n perioada curent
135.000 lei; valoarea previzionat a cifrei de afaceri pentru perioada
viitoare 124.000 lei. Stabilii valoarea estimat a cheltuielilor variabile
pentru perioada viitoare.
a) 80.000 lei;
b) 155.000 lei;
c) 99.200 lei.
29. Se cunosc urmtoarele date: valoarea cheltuielilor fixe n perioada
curent 134.970 lei; valoarea cifrei de afaceri n perioada curent
249

Modulul 15. Analiz economico-financiar II

165.000 lei; valoarea previzionat a cifrei de afaceri pentru perioada


viitoare 170.000 lei. Stabilii valoarea estimat a cheltuielilor fixe la 1000
lei cifr de afaceri pentru perioada viitoare.
a) 818 0 00 ;
b) 842,78 0 00 ;
c) 794,17 0 .
00

30. Ce reprezint urmtoarea situaie: Cs1 > Csa?


unde: Cs1= cheltuieli cu salariile efective;
Csa = cheltuieli cu salarii admisibile.
a) depire relativ a cheltuielilor cu salariile care se reflect ntr-o cretere
a cheltuielilor cu salariile la 1000 lei cifr de afaceri;
b) prag al eficienei cheltuielilor cu salariile, concretizat n meninerea
nivelului cheltuielilor cu salariile la 1000 lei cifr de afaceri;
c) economie relativ a cheltuielilor cu salariile care se reflect ntr-o
diminuare a cheltuielilor cu salariile la 1000 lei cifr de afaceri.
31. Ce reprezint urmtoarea situaie: Cs1 < Csa?
unde: Cs1= cheltuieli cu salariile efective;
Csa = cheltuieli cu salarii admisibile.
a) depire relativ a cheltuielilor cu salariile care se reflect ntr-o cretere
a cheltuielilor cu salariile la 1000 lei cifr de afaceri;
b) prag al eficienei cheltuielilor cu salariile, concretizat n meninerea
nivelului cheltuielilor cu salariile la 1000 lei cifr de afaceri;
c) economie relativ a cheltuielilor cu salariile care se reflect ntr-o
diminuare a cheltuielilor cu salariile la 1000 lei cifr de afaceri.
32. Ce reprezint urmtoarea situaie: Cs1 = Csa?
unde: Cs1= cheltuieli cu salariile efective;
Csa = cheltuieli cu salarii admisibile.
a) depire relativ a cheltuielilor cu salariile care se reflect ntr-o cretere
a cheltuielilor cu salariile la 1000 lei cifr de afaceri;
b) prag al eficienei cheltuielilor cu salariile, concretizat n meninerea
nivelului cheltuielilor cu salariile la 1000 lei cifr de afaceri;
c) economie relativ a cheltuielilor cu salariile care se reflect ntr-o
diminuare a cheltuielilor cu salariile la 1000 lei cifr de afaceri.
250

Modulul 15. Analiz economico-financiar II

33. Determinai volumul fizic critic al produciei (pragul de rentabilitate) pe


baza urmtoarelor date: cheltuieli fixe totale 165.000 lei; pre unitar
25 lei/buc.; cost variabil unitar 21 lei/buc.
a) 41.250 buc.;
b) 6.600 buc.;
c) 3.587 buc.
34. Determinai volumul fizic critic al produciei (pragul de rentabilitate) pe
baza urmtoarelor date: cheltuieli fixe totale 276.000 lei; pre unitar
135 lei/buc.; cost variabil unitar 105 lei/buc.
a) 3.300 buc.;
b) 9.200 buc.;
c) 8.280 buc.
35. Se cunosc urmtoarele date: capacitatea maxim de fabricaie
50.000 buc.; cheltuieli fixe totale 165.000 lei; pre unitar 25 lei/buc.; cost
variabil unitar 20 lei/buc. Determinai profitul maxim ce se obine n
cazul utilizrii integrale a capacitii de producie.
a) 415.000 lei;
b) 2.085.000 lei;
c) 85.000 lei.
36. Se cunosc urmtoarele date: capacitatea maxim de fabricaie
15.000 buc.; cheltuieli fixe totale 276.000 lei; pre unitar 135 lei/buc.;
cost variabil unitar 105 lei/buc. Determinai profitul maxim ce se obine
n cazul utilizrii integrale a capacitii de producie.
a) 726.000 lei;
b) 174.000 lei;
c) 3.324.000 lei.
37. Rata autonomiei globale se determin pe baza relaiei:
Capital permanent

a)
b)
c)

Total activ
Datorii

totale

Total activ

100

Capital propriu
Total activ

100

100 .

251

Modulul 15. Analiz economico-financiar II

38. Rata stabilitii financiare se determin pe baza relaiei:


Capital permanent

a)
b)
c)

Total activ
Datorii

totale

Total activ

100

100

Capital propriu
Total activ

100 .

39. Rata ndatorrii globale se determin pe baza relaiei:


Capital permanent

a)
b)
c)

Total activ
Datorii

totale

Total activ

100

100

Capital propriu
Total activ

100 .

P
P
1 0 100 se determin:
CA1 CA0
a) influena modificrii ratei rentabilitii comerciale asupra variaiei ratei
rentabilitii economice;
b) influena modificrii vitezei de rotaie a activului total asupra variaiei
ratei rentabilitii economice;
c) influena modificrii ratei rentabilitii comerciale asupra variaiei ratei
rentabilitii financiare.

40. Pe baza relaiei

CA1
At1

CA CA P
41. Pe baza relaiei 1 0 0 100 se determin:
At1 At0 CA0
a) influena modificrii ratei rentabilitii comerciale asupra variaiei ratei
rentabilitii economice;
b) influena modificrii vitezei de rotaie a activului total asupra variaiei
ratei rentabilitii economice;
c) influena modificrii ratei rentabilitii comerciale asupra variaiei ratei
rentabilitii financiare.
252

Modulul 15. Analiz economico-financiar II

Vt Vt 0 At 0 P0

100 se determin:
42. Pe baza relaiei 1
At1 At 0 Kp0 Vt 0
a) influena modificrii ratei rentabilitii comerciale asupra variaiei ratei
rentabilitii financiare;
b) influena modificrii vitezei de rotaie a activului total asupra variaiei
ratei rentabilitii comerciale;
c) influena modificrii vitezei de rotaie a activului total asupra variaiei
ratei rentabilitii financiare.
At
At P
1 0 0 100 se determin:
Kp1 Kp0 Vt0
a) influena modificrii factorului de multiplicare a capitalului propriu
asupra variaiei ratei rentabilitii financiare;
b) influena modificrii ratei rentabilitii comerciale asupra variaiei ratei
rentabilitii economice;
c) influena modificrii vitezei de rotaie a activului total asupra variaiei
ratei rentabilitii financiare.

43. Pe baza relaiei

Vt1
At1

44. Ce reprezint urmtoarea situaie:


Indicele capitalului propriu = 97%;
Indicele capitalului permanent = 98%;
Indicele activelor imobilizate = 95%.
a) creterea fondului de rulment i scderea ponderii capitalurilor proprii n
capitalul permanent;
b) creterea fondului de rulment i a ponderii capitalurilor proprii n
capitalul permanent;
c) scderea fondului de rulment i a ponderii capitalurilor proprii n
capitalul permanent.
45. Ce reprezint urmtoarea situaie:
Indicele capitalului propriu = 102%;
Indicele capitalului permanent = 101%;
Indicele activelor imobilizate = 98%.
a) creterea fondului de rulment i scderea ponderii capitalurilor proprii n
capitalul permanent;
b) creterea fondului de rulment i a ponderii capitalurilor proprii n
capitalul permanent;
253

Modulul 15. Analiz economico-financiar II

c) scderea fondului de rulment i a ponderii capitalurilor proprii n


capitalul permanent.

46. Ce reprezint urmtoarea situaie:


Indicele cheltuielilor cu salariile = 97%;
Indicele salariului mediu = 95%;
Indicele productivitii muncii (calculat pe baza veniturilor din
exploatare) = 102,5%.
a) numrul salariailor s-a diminuat i au crescut cheltuielile cu salariile la
1000 lei venituri din exploatare;
b) numrul salariailor a crescut i s-au diminuat cheltuielile cu salariile la
1000 lei venituri din exploatare;
c) numrul salariailor i cheltuielile cu salariile la 1000 lei venituri din
exploatare au crescut.

47. Ce reprezint urmtoarea situaie:


Indicele cheltuielilor cu salariile = 98%;
Indicele salariului mediu = 101%;
Indicele productivitii muncii (calculat pe baza veniturilor din
exploatare) = 96%.
a) numrul salariailor s-a diminuat i au crescut cheltuielile cu salariile la
1000 lei venituri din exploatare;
b) numrul salariailor a crescut i s-au diminuat cheltuielile cu salariile la
1000 lei venituri din exploatare;
c) numrul salariailor i cheltuielile cu salariile la 1000 lei venituri din
exploatare au crescut.

48. Fondul de rulment reprezint:


a) acea parte a capitalului permanent ce depete valoarea activelor
circulante i este destinat finanrii activelor imobilizate;
b) acea parte a capitalului propriu ce depete valoarea activelor
imobilizate i este destinat finanrii activelor curente;
c) acea parte a capitalului permanent ce depete valoarea activelor
imobilizate i este destinat finanrii activelor circulante.
254

Modulul 15. Analiz economico-financiar II

49. Costul marginal maxim, la pragul de rentabilitate, se determin cu


ajutorul relaiei de calcul:
q1 p 0 (q0 c1 + B )
;
a)
q1 q0
b)

q1 p 0 q 0 c1
;
q1 q0

c)

q1 p 0 q 0 c0
.
q1 q 0

50. Costul marginal maxim, pentru obinerea unui beneficiu (B), se


determin cu ajutorul relaiei de calcul:
q1 p 0 (q0 c1 + B )
;
a)
q1 q0
b)

q1 p0 (q0 c1 B )
;
q1 q0

c)

q1 p 0 q 0 c1
.
q1 q0

51. Pe baza relaiei t1 (sh1 sh0) se determin:


a) influena modificrii productivitii muncii asupra variaiei cheltuielilor
cu salariile directe pe produs;
b) influena modificrii salariului mediu asupra variaiei cheltuielilor
salariale;
c) influena modificrii salariului mediu orar asupra variaiei cheltuielilor
cu salariile directe pe produs.

52. Pe baza relaiei (t1 t0) sh0 se determin:


a) influena modificrii productivitii muncii asupra variaiei cheltuielilor
cu salariile directe pe produs;
b) influena modificrii timpului total de munc asupra variaiei
cheltuielilor salariale;
c) influena modificrii salariului mediu orar asupra variaiei cheltuielilor
cu salariile directe pe produs.
255

Modulul 15. Analiz economico-financiar II

53. Cheltuielile fixe pe unitatea de produs se modific odat cu modificarea


volumului de activitate astfel:
a) scad odat cu creterea volumului de activitate;
b) cresc odat cu creterea volumului de activitate;
c) nu se modific.

54. Relaia de calcul

q
q

vi1

ci 0

vi1 pi 0

1000

q
q

vi 0

ci 0

vi 0 pi 0

1000 exprim:

a) influena modificrii structurii cifrei de afaceri asupra variaiei


cheltuielilor la 1000 lei cifr de afaceri;
b) influena modificrii costului unitar asupra variaiei cheltuielilor la 1000
lei cifr de afaceri;
c) influena modificrii volumului fizic asupra variaiei cheltuielilor la 1000
lei cifr de afaceri.

55. Relaia de calcul

CF1
CF0
1000 1000 exprim:
qv1 p1
qv1 p1

a) influena modificrii cheltuielilor fixe totale asupra variaiei cheltuielilor


fixe la 1000 lei cifr de afaceri;
b) influena modificrii preului de vnzare unitar asupra variaiei
cheltuielilor fixe la 1000 lei cifr de afaceri;
c) influena modificrii volumului fizic al produciei vndute asupra
variaiei cheltuielilor fixe la 1000 lei cifr de afaceri.

56. Influena modificrii cheltuielilor fixe totale asupra variaiei cheltuielilor


fixe la 1000 lei cifr de afaceri se determin pe baza relaiei de calcul:
CF0
CF
1000 - 0 1000
a) CA0
CA1
b)

CF1
CF
1000 - 0 1000
CA1
CA1

c)

CF0
CF0
1000 1000
qv1 p1
qv1 p0

256

Modulul 15. Analiz economico-financiar II

57. Influena modificrii cifrei de afaceri asupra variaiei cheltuielilor fixe la


1000 lei cifr de afaceri se determin pe baza relaiei de calcul:
CF0
CF
1000 - 0 1000
a) CA0
CA1
b)

CF0
CF0
1000 1000
qv1 p0
qv 0 p 0

c)

CF0
CF0
1000 1000
qv1 p1
qv 0 p 0

58. Influena modificrii salariul mediu anual asupra variaiei indicatorului


cheltuieli salariale la 1000 lei venituri din exploatare se determin cu
ajutorul relaiei:
a)

N1 Cs1
N Cs

1000 - 1 0 1000
Ve1 N1
Ve1 N 0

b)

N Cs
N1 Cs0

1000 - 0 0 1000
Ve1 N 0
Ve0 N 0

c)

N1 Cs0
N Cs

1000 - 1 1 1000
Ve1 N 0
Ve1 N1

59. Determinai modificarea absolut i modificarea relativ a indicatorului


rata rentabilitii comerciale cunoscndu-se urmtoarele date:
Nr.
Perioada
Indicatori
crt.
Precedent
Curent
1. Profitul aferent cifrei de afaceri
185.000
141.525
2. Cifra de afaceri
925.000
786.250
a) +2%; -10%;
b) -2%; -10%;
c) +2%; +11,11%.

60. Determinai modificarea absolut i modificarea relativ a indicatorului


rata rentabilitii financiare cunoscndu-se urmtoarele date:
Nr.
Perioada
Indicatori
crt.
Precedent
Curent
1. Profitul net
124.500
139689
2. Capital propriu
830.000
821.700

257

Modulul 15. Analiz economico-financiar II

a) -2%; +13,33%;
b) -2%; -11,76%;
c) +2%; +13,33%.

q p
q p

61. Prin expresia v1 0 1 100 - v 0 0 1 100 se msoar:


q c
q c

v1
0
v0
0

a) influena structurii produciei vndute asupra indicatorului rata


rentabilitii resurselor consumate;
b) influena preului unitar asupra indicatorului rata rentabilitii resurselor
consumate;
c) influena volumului produciei vndute asupra indicatorului rata
rentabilitii resurselor consumate.

62. Determinai modificarea absolut a indicatorului solvabilitate general


cunoscndu-se urmtoarele date:
Nr.
Perioada
Perioada
Indicatori
crt.
precedent
curent
1. Active totale (lei)
2.835.000 2.551.500
2. Datorii pe termen scurt (lei)
350.000
339.500
3. Datorii pe termen mediu i lung (lei)
1.250.000 1.187.500
a) -0,06;
b) -0,10;
c) +0,10.
63. Determinai modificarea absolut a indicatorului rata autonomiei globale
cunoscndu-se urmtoarele date:
Perioada
Perioada
Nr.
Indicatori
precedent
curent
crt.
1. Active imobilizate (lei)
2.069.550 1.837.080
2. Active circulante
765.450
714.420
3. Capital propriu (lei)
240.000
247.000
a) +1,21%;
b) +14,28%;
c) -1,21%.
64. Determinai modificarea absolut a indicatorului rata ndatorrii globale
cunoscndu-se urmtoarele date:
Nr.
Perioada
Perioada
Indicatori
crt.
precedent
curent
1. Active totale (lei)
2.835.000 2.551.500
2. Datorii pe termen scurt (lei)
350.000
339.500
3. Datorii pe termen mediu i lung (lei)
1.250.000 1.187.500
258

Modulul 15. Analiz economico-financiar II

a) +6,04%;
b) -0,5%;
c) +3,41%.
CA
CA0 Po0

1
CA se determin:
Mf
Mf
0
1
0

a) influena modificrii gradului de nzestrare tehnic a muncii asupra


variaiei indicatorului profit operaional;
b) influena randamentului mijloacelor fixe totale asupra modificrii
indicatorului profit operaional;
c) influena timpului total asupra modificrii indicatorului profit
operaional.

65. Prin expresia T1

Mf1
T1

Mf 1 Mf 0 CA0 Po0

se determin:

66. Prin expresia T1


T0 Mf 0 CA0
T1
a) influena modificrii gradului de nzestrare tehnic a muncii asupra
variaiei indicatorului profit operaional;
b) influena randamentului mijloacelor fixe asupra modificrii indicatorului
profit operaional;
c) influena timpului total asupra modificrii indicatorului profit
operaional.

qv1 c1 100 - 1 qv1 c0 100 se determin:


67. Prin expresia 1

q p
v1
0
qv1 p0

a) influena modificrii costului unitar asupra variaiei ratei rentabilitii


resurselor consumate;
b) influena modificrii structurii produciei vndute asupra variaiei ratei
rentabilitii comerciale;
c) influena modificrii costului unitar asupra variaiei ratei rentabilitii
comerciale.
qv1 c1

q c
100 - 1 v1 1 100 se determin:
68. Prin expresia 1

q p
v1
0
qv1 p1

a) influena modificrii preului unitar asupra variaiei ratei rentabilitii


comerciale;
259

Modulul 15. Analiz economico-financiar II

b) influena modificrii costului unitar asupra variaiei ratei rentabilitii


comerciale;
c) influena modificrii preului unitar asupra variaiei ratei rentabilitii
resurselor consumate.
qv1 p0
qv1 p0
1 100 -
1 100 se determin:
69. Prin expresia
q c

q
c

v
1
v
0
1
1

a) influena modificrii costului unitar asupra variaiei ratei rentabilitii


resurselor consumate;
b) influena modificrii preului unitar asupra variaiei ratei rentabilitii
resurselor consumate;
c) influena modificrii costului unitar asupra variaiei ratei rentabilitii
comerciale.
qv1 p1
qv 0 p 0
1 100 -
1 100 se determin:
70. Prin expresia

q
c
q
c

v1 1
v0 0
a) influena modificrii costului unitar asupra variaiei ratei rentabilitii
resurselor consumate;
b) influena modificrii preului unitar asupra variaiei ratei rentabilitii
resurselor consumate;
c) modificarea absolut a ratei rentabilitii resurselor consumate.

Bibliografie recomandat:
Petrescu, S. (2010), Analiz i diagnostic financiar-contabil, ediia a III-a,
Editura CECCAR, Bucureti;
Robu, V., Vlceanu, Gh. (2009), Analiz economico-financiar, ediia a II-a
revizuit i adugit; Analiz economico-financiar. Teste-gril, Editura
Economic, Bucureti;
Solomon, D. C. (2012), Analiza economico-financiar I. Curs universitar,
Editura Alma Mater, Bacu;
Solomon, D. C. (2013), Analiza economico-financiar II. Curs universitar,
Editura Alma Mater, Bacu.

260

Modulul 16
AUDIT FINANCIAR

1. Identificai termenii asociai:


a) asigurare limitat asigurare pozitiv asigurare nalt;
b) asigurare limitat asigurare pozitiv asigurare moderat;
c) asigurare rezonabil asigurare pozitiv asigurare ridicat.

2. Riscurile n audit se delimiteaz n:


a) risc inerent, risc de control, risc de eantionare;
b) risc inerent, risc de control, riscul afacerii;
c) risc inerent, risc de control, risc de detectare.

3. Ce relaie exist ntre riscul de audit i pragul de semnificaie?


a) exist o relaie direct proporional;
b) nu exist nici o relaie;
c) exist o relaie invers proporional.

4. Care sunt reperele uzuale pentru calculul pragului de semnificaie?


a) rezultatul exerciiului, cifra de afaceri, capitaluri proprii;
b) profit brut, cifra de afaceri, active totale;
c) profit brut, capacitatea de exploatare, active totale.

5. Procedurile auditorului de colectare a elementelor probante cuprind:


a) inspecia, observarea, simularea;
b) inspecia, confirmarea extern, proceduri analitice;
c) inspecia, confirmarea extern, calcularea.
261

Modulul 16. Audit financiar

6. Estimrile contabile sunt prezentate sub responsabilitatea:


a) conducerii;
b) auditorului;
c) persoanei care ntocmete situaiile financiare.
7. Ce conine documentaia unei misiuni de audit al situaiilor
financiare?
a) contract, dosarul permanent i dosarul exerciiului;
b) dosarul permanent i dosarul exerciiului;
c) contract, dosarul de audit i raportul.
8. ntre elementele raportului de audit regsim:
a) titlu, opinie, anex, destinatar, paragraf introductiv;
b) titlu, opinie, destinatar, semntur, tampil, paragraf fiscal;
c) titlu, destinatar, opinie, paragraf introductiv, semntura.
9. Raportul de audit:
a) prezint opinia, constatrile asupra controlului intern i recomandri;
b) prezint opinia i recomandrile sale;
c) prezint opinia asupra situaiilor financiare.
10. Atunci cnd auditorului i este limitat ntinderea lucrrilor i efectele
sunt semnificative dar nu generalizate la nivelul situaiilor financiare:
a) emite o opinie cu observaii;
b) se situeaz n imposibilitate de a exprima o opinie;
c) emite o opinie cu rezerve.
11. ntre caracteristicile generale ale criteriilor utilizate pentru msurarea
unei probleme se regsesc:
a) exhaustivitate, inteligibilitate, certitudine;
b) b) relevan, exhaustivitate, inteligibilitate;
c) c) exhaustivitate, credibilitate, pruden.
12. Asigurarea rezonabil este asociat cu:
a) misiunea de revizuire a situaiilor financiare;
b) misiunea de compilare a informaiilor financiare;
c) misiunea de audit al situaiilor financiare.
262

Modulul 16. Audit financiar

13. Atunci cnd auditorul are un dezacord cu conducerea i efectele sunt


semnificative i generalizate la nivelul situaiilor financiare:
a) emite o opinie contrar;
b) emite o opinie cu rezerve;
c) emite o opinie cu observaii.
14. Auditorul este responsabil pentru:
a) exprimarea opiniei, control intern relevant, politici contabile;
b) exprimarea opiniei, raionament profesional, control intern relevant;
c) exprimarea opiniei, raionament profesional, utilizate teste i sondaje.
15. Misiunea pe baz de proceduri convenite se finalizeaz cu:
a) concluzie;
b) asigurare limitat;
c) asigurare pozitiv.
16. ntr-o misiune de asigurare relaia tripartit se stabilete ntre:
a) practician, parte responsabil, beneficiari;
b) practician, parte responsabil, utilizatorii vizai;
c) practician, administrator, acionari.
17. Practicianul colecteaz probe care s fie:
a) complete i relevante;
b) suficiente i adecvate;
c) suficiente i exhaustive.
18. Termenii care identific misiunea convenii n scrisoarea de
angajament cuprind obligatoriu:
a) responsabilitatea conducerii, responsabilitatea auditorului, forma i
coninutul raportului;
b) responsabilitatea conducerii, responsabilitatea auditorului, onorariul;
c) responsabilitatea conducerii, responsabilitatea auditorului, perioada
de execuie.
19. Asigurarea negativ este asociat cu:
a) misiunea de revizuire a situaiilor financiare;
b) misiunea de compilare a informaiilor financiare;
c) misiunea de audit al situaiilor financiare.
263

Modulul 16. Audit financiar

20. Misiunea de audit al situaiilor financiare se finalizeaz prin:


a) asigurare absolut;
b) asigurare ridicat;
c) asigurare limitat.
21. Ce cuprinde planificarea unei misiuni de audit al situaiilor
financiare?
a) evaluarea riscului inerent, evaluarea riscului de control, calculul
pragului de semnificaie, constatarea evenimentelor posterioare;
b) evaluarea riscului de denaturare semnificativ, calculul pragului de
semnificaie, stabilirea eantionului;
c) evaluarea riscului inerent, calculul pragului de semnificaie.
22. Riscul de denaturare semnificativ cuprinde:
a) riscul inerent, riscul de detectare i riscul angajamentului;
b) riscul inerent, riscul de control i riscul afacerii;
c) riscul inerent i riscul de control.
23. Atitudinea auditorului fa de controlul intern al entitii auditate
este:
a) evalueaz controlul intern;
b) raporteaz cu privire la controlul intern;
c) stabilete msuri de mbuntire a controlului intern.
24. Care sunt aseriunile (afirmaiile) pe care conducerea entitii le
respect la ntocmirea situaiilor financiare?
a) separarea exerciiilor, imputare corect, inteligibilitate;
b) existen, integralitate, pruden;
c) integralitate, separarea exerciiilor, evaluare.
25. Modelul riscului de audit poate fi exprimat n forma:
a) risc inerent + risc de control + risc de detectare;
b) risc inerent x risc de control / risc de detectare;
c) risc inerent x risc de control x risc de detectare.
26. Pragul de semnificaie funcional la nivelul situaiilor financiare:
a) are un nivel mai mic dect pragul de semnificaie general;
b) are un nivel mai mare dect pragul de semnificaie general;
c) are acelai nivel cu pragul de semnificaie general.
264

Modulul 16. Audit financiar

27. Care sunt elementele unei misiuni de asigurare?


a) relaie tripartit, criterii clar definite, raport asigurare scris, probe
adecvate suficiente;
b) problem precis formulat, relaie tripartit, grad de confidenialitate,
raionament profesional;
c) relaie tripartit, raport de asigurare scris, prag de semnificaie,
criterii clar definite.
28. Utilizatorii vizai sunt:
a) partea responsabil;
b) Ministerul Finanelor Publice;
c) persoanele pentru care se ntocmete raportul de audit.
29. Referinele recomandate pentru calculul pragului de semnificaie la
nivelul situaiilor financiare ca ntreg (general) sunt:
a) cifra de afaceri 1-2%, active brute 1-2%, profit 1-2%;
b) cifra de afaceri 1-2%, active brute 1-2%, profit 5-10%;
c) cifra de afaceri 1-2%, active brute 5-10%, profit 5-10%.
30. Sistemul de control intern al entitii auditate este evaluat de ctre
auditor n scopul:
a) exprimrii unei opinii privind eficiena i eficacitatea controlul
intern;
b) reducerii riscului de control;
c) organizrii controlului intern.
31. Ce reprezint imputare corect?
a) o obligaie a auditorului;
b) o aseriune a conducerii;
c) o procedur de audit.
32. Ce reprezint confirmarea extern?
a) o procedur de colectare a probelor;
b) o obligaie a conducerii entitii;
c) o procedur a auditului intern.
265

Modulul 16. Audit financiar

33. Procedurile auditorului privind inventarierea stocurilor prevd:


a) auditorul nu trebuie s participe la inventariere;
b) auditorul face parte din comisia de inventariere;
c) auditorul particip la inventariere.
34. n dosarul auditorului declaraiile conducerii se documenteaz:
a) printr-o foaie de lucru a auditorului;
b) printr-o scrisoare de confirmare din partea conducerii;
c) declaraiile conducerii nu se documenteaz.
35. Dosarele misiunilor practicianului de audit:
a) se arhiveaz la entitatea client;
b) se pstreaz de ctre ctre acesta;
c) se depun la organismul profesional pentru verificare.
36. Raportul de audit al situaiilor financiare conine:
a) exprimarea opiniei;
b) exprimarea opiniei i recomandri privind controlul intern;
c) exprimarea opiniei i recomandri privind politicile contabile.
37. Misiunea pe baz de proceduri convenite este:
a) o misiune special;
b) un serviciu conex;
c) o misiune de asigurare.
38. Acceptarea angajamentului de audit se concretizeaz n:
a) scrisoare de angajament i declaraie de bun practic;
b) scrisoare de angajament;
c) contract i asigurare.
39. Paragraful introductiv al raportului de audit conine:
a) numele i adresa auditorului;
b) identificarea situaiilor financiare;
c) identificarea cadrului de raportare financiar.
40. n situaia n care auditorului i este limitat ntinderea lucrrilor i
efectele sunt semnificative i generalizate la nivelul situaiilor
financiare, acesta va exprima:
a) o opinie cu rezerve;
b) se situeaz n imposibilitate de a exprima o opinie;
c) emite o opinie cu observaii.
266

Modulul 16. Audit financiar

41. n situaia n care auditorul are un dezacord cu conducerea i efectele


acestuia sunt semnificative dar nu generalizate la nivelul situaiilor
financiare:
a) emite o opinie cu rezerve;
b) emite o opinie contrar;
c) emite o opinie cu observaii.
42. Misiunile care prevd auditarea componentelor individuale ale
situaiilor financiare, ale elementelor specifice din acestea, conturi sau
alte aspecte ale situaiilor financiare reprezint:
a) misiuni de audit financiar;
b) misiuni pe baz de proceduri agreate;
c) misiuni de audit cu scop special.
43. Care sunt atributele eseniale care identific un practician de audit
atunci cnd efectueaz o misiune de asigurare?
a) competen i autonomie;
b) competen i independen;
c) competen i profesionalism.
44. Cine elaboreaz i public Standardele Internaionale de Audit?
a) Consiliul pentru Standarde Internaionale de Audit;
b) Consiliul pentru Standarde Internaionale de Raportare Financiar;
c) Consiliul pentru Standarde Internaionale de Audit i Asigurare.
45. Ce presupune furnizarea unei asigurri negative de ctre auditor?
a) situaiile financiare nu sunt ntocmite corect;
b) s-a efectuat o misiune de revizuire;
c) se refuz exprimarea unei opinii.
46. n situaia n care auditorului i este limitat ntinderea lucrrilor i
efectele sunt semnificative dar nu i generalizate la nivelul situaiilor
financiare:
a) emite o opinie cu observaii;
b) se situeaz n imposibilitate de a exprima o opinie;
c) emite o opinie cu rezerve.
267

Modulul 16. Audit financiar

47. ntocmirea situaiilor financiare reprezint:


a) o misiune bazat pe afirmaii;
b) o misiune de raportare indirect;
c) o misiune de asigurare.
48. Misiunea de revizuire se caracterizeaz prin:
a) furnizeaz o asigurare moderat;
b) nu furnizeaz asigurare;
c) prezint n raport o asigurare pozitiv.
49. Misiunile de asigurare intr n competena:
a) liber-profesionitilor contabili;
b) practicienilor de audit;
c) auditorilor statutari.
50. Care este expresia corect:
a) Elementele provenind din mai multe surse sunt la fel de credibile
dect cele dintr-o singur surs;
b) Elementele obinute direct de ctre practician sunt mai credibile dect
cele furnizate de societate;
c) Elementele obinute din surse interne sunt mai credibile dect cele
din surse externe.
51. Contactarea auditorului anterior n faza de acceptare a misiunii:
a) este obligatorie;
b) este recomandat;
c) nu exist asemenea procedur.
52. Ce reprezint riscul de detectare?
a) riscul ca auditorul s nu detecteze denaturrile semnificative;
b) riscul ca entitatea s nu detecteze denaturrile semnificative;
c) riscul ca activitile de control intern s nu detecteze denaturrile
semnificative.
53. Ce reprezint cadrul de raportare financiar?
a) referina pentru demersul profesional al auditorului;
b) referina pentru ntocmirea situaiilor financiare;
c) referina pentru raportul auditorului.
268

Modulul 16. Audit financiar

54. Pragul de semnificaie funcional la nivelul unui element al situaiilor


financiare:
a) se situeaz la o valoare mai mic dect pragul de semnificaie stabilit
pentru acel element;
b) se situeaz la o valoare mai mare dect pragul de semnificaie stabilit
pentru acel element;
c) se situeaz la o valoare mai mare sau mai mic dect pragul de
semnificaie stabilit pentru acel element.
55. Legtura ntre auditorul situaiilor financiare i auditorul intern
presupune:
a) auditorul situaiilor financiare poate utiliza activitatea auditorului
intern;
b) auditorul situaiilor financiare este obligat s in cont de constatrile
auditului intern;
c) nu exist nicio procedur referitoare la acest aspect.
56. Ce reprezint evaluare n sensul auditului situaiilor financiare?
a) o obligaie a auditorului;
b) o aseriune a conducerii;
c) o procedur de audit.
57. Termenul inspecie reprezint:
a) o procedur de control intern;
b) o procedur de colectare a elementelor probante;
c) o procedur de audit intern..
58. Procedura de evaluare a riscului inerent al entitii reprezint:
a) o procedur de cunoatere a entitii;
b) o procedur de finalizare a auditului;
c) o procedur de planificare.
59. Obiectivul auditorului ntr-o misiune de audit al situaiilor financiare
este:
a) de a exprima o opinie privind ntocmirea situaiilor financiare n
conformitate cu un cadru de raportare financiar identificat;
b) de a stabili corectitudinea situaiilor financiare;
c) de a verifica legalitatea situaiilor financiare.
269

Modulul 16. Audit financiar

60. n situaia n care auditorul are un dezacord cu conducerea i efectele


acestuia sunt semnificative i generalizate la nivelul situaiilor
financiare:
a) emite o opinie contrar;
b) emite o opinie cu rezerve;
c) emite o opinie cu observaii.
61. Auditorul evalueaz controlul intern n scopul:
a) de a emite o opinie asupra organizrii acestuia;
b) de a raporta cu privire la deficienele controlului intern;
c) de a reduce riscul de control la un nivel acceptabil.
62. Legislaia naional prevede c entitile de interes public:
a) au obligaia s aib situaiile financiare auditate;
b) apeleaz la audit financiar doar dac acionarii hotrsc astfel;
c) apeleaz la audit financiar dac administratorii acestora consider
necesar.
63. Misiunea de audit al situaiilor financiare se bazeaz pe:
a) verificarea exhaustiv a informaiilor cuprinse n situaiile financiare;
b) auditul intern efectuat n cadrul entitii;
c) tehnica sondajului n funcie de raionamentul profesional al
auditorului.
64. La finalul unei misiuni de audit al situaiilor financiare auditorul
furnizeaz utilizatorilor:
a) o asigurare rezonabil;
b) o asigurare absolut;
c) o asigurare limitat.
65. Misiunea practicianului pe baz de proceduri convenite se finalizeaz
prin:
a) raport privind eficacitatea aplicrii procedurilor;
b) raport care conine o asigurare limitat privind procedurile aplicate;
c) raport privind constatrile n urma aplicrii procedurilor.
270

Modulul 16. Audit financiar

66. Atunci cnd accept o misiune de audit financiar, auditorul:


a) nu sunt prevzute cerine privind independena;
b) trebuie s fie independent;
c) depinde de mrimea i complexitatea entitii.

Bibliografie recomandat:
Dobroeanu, L., Dobroeanu, C. (2002), Audit financiar concepte i
practici, Editura Economic, Bucureti;
Toma, M. (2007), Introducere n auditul situaiilor financiare ale unei
entiti, Editura CECCAR, Bucureti;
CAFR (2009), Manual de Standarde Internaionale de Audit i Asigurare.
Audit Financiar 2009, Editura Irecson, Bucureti.

271

Modulul 16. Audit financiar

272

Modulul 17
CONTABILITATEA PERSOANELOR
FR SCOP PATRIMONIAL
1. O asociaie studeneasc ncheie un contract de sponsorizare cu S.C.
Relevant S.R.L., prin care aceasta din urm se angajeaz s
sponsorizeze entitatea cu suma de 2.000 lei. Operaia se va nregistra
n contabilitate persoanei juridice fr scop patrimonial astfel:
a) 5121 = 7332 2.000 lei;
b) 461 = 7332
2.000 lei;
c) 5121 = 461 2.000 lei.
2. O asociaie de proprietari, care organizeaz i conduce contabilitatea
n partid dubl, nregistreaz primirea unei facturi, n valoare de
8.500 lei, de la furnizorul de energie termic astfel:
a) 605 = 5311 8.500 lei;
b) 605 = 401
8.500 lei;
c) 401 = 5121 8.500 lei.
3. O asociaie non-profit, care desfoar activiti de promovare a
sportului, organizeaz o serie de cursuri de dans. ncasarea n
numerar a taxelor de nscriere la cursurile de dans se nregistreaz n
contabilitate astfel:
a) 5311 = 704;
b) 461 = 704;
c) 704 = 461.
4. Ce reprezint nregistrarea 2311 = 404 ?:
a) primirea unei facturi pentru executarea unor lucrri de construire a
unei cldiri destinat desfurrii unor activiti cu scop patrimonial;
b) emiterea unei facturi pentru executarea parial a unor lucrri de
construire a unei cldiri destinat desfurrii unor activiti fr scop
patrimonial;
273

Modulul 17. Contabilitatea persoanelor fr scop patrimonial

c) primirea unei facturi pentru executarea parial a unor lucrri de


construire a unei cldiri destinat desfurrii unor activiti fr scop
patrimonial.

5. O unitate de cult efectueaz descrcarea gestiunii de mrfuri n


valoare de 1.920 lei (pre de vnzare cu amnuntul total),
reprezentnd lumnri vndute. tiind c aceasta practic o cot de
20% pentru adaosul comercial, cum se nregistreaz n contabilitate
operaia de descrcare a gestiunii ?
a) 607 = % 1.920 lei
378 320 lei
371 1.600 lei

b) % = 371
607
378

1.920 lei
1.600 lei
320 lei

c) % = 371 1.920 lei


607
1.290 lei
378
258 lei
4428
372 lei

6. O asociaie caritabil, care efectueaz activiti n domeniul prevenirii


cancerului pulmonar, urmeaz s primeasc un mprumut
nerambursabil n sum de 800.000 lei, n scopul construirii unui
centru de recuperare medical. Cum se va nregistra n contabilitate
semnarea contractului cu organismul de finanare?
a) 4452 = 132 800.000 lei;
b) 5121 = 7392 800.000 lei;
c) 5121 = 4452 800.000 lei.

7. Pe parcursul exerciiului financiar N, o fundaie, care are ca scop


promovarea aciunilor de adopie a copiilor i prevenirea abandonului
n regiune, a nregistrat urmtoarele categorii de venituri: venituri din
taxe i cotizaii achitate de ctre membri 300.000 lei; venituri din
sponsorizri i alte venituri neimpozabile 450.000 lei; venituri din
nchirierea unui sediu (activitate economic) 165.000 lei. Care este
valoarea veniturilor impozabile din totalul veniturilor aferente
activitii economice, tiind c la 31.12.N, B.N.R. a comunicat un curs
de schimb valutar de 4,42 lei/euro?
a) 75.000 lei;
b) 90.000 lei;
c) 66.300 lei.

274

Modulul 17. Contabilitatea persoanelor fr scop patrimonial

8. Printre principalele categorii de persoane juridice fr scop


patrimonial, regsim:
a) fundaiile; asociaiile de proprietari; cultele i organizaiile religioase;
instituiile de credit; organizaiile sindicale; partidele politice;
organismele profesionale; instituiile publice; alte persoane juridice
nfiinate n baza unor legi speciale, n scopul desfurrii de
activiti fr scop patrimonial;
b) asociaiile; fundaiile; asociaiile de proprietari; cultele i
organizaiile religioase; organizaiile sindicale; organizaiile
patronale; partidele politice; organismele profesionale; instituiile
financiare nebancare;
c) asociaiile; fundaiile; asociaiile de proprietari; cultele i
organizaiile religioase; organizaiile sindicale; organizaiile
patronale; partidele politice; organismele profesionale; alte persoane
juridice nfiinate n baza unor legi speciale, n scopul desfurrii de
activiti fr scop patrimonial.
9. nregistrai decontarea, respectiv plata ulterioar, la un curs de 4,45
lei/euro, a unei facturi n valoare de 100 euro aferent achiziiei de
materiale promoionale de ctre o fundaie, materiale ce au fost
utilizate pentru activiti fr scop patrimonial, tiind c la data
emiterii i primirii facturii cursul de schimb valutar a fost de 4,6
lei/euro.
a) 462 = %
460 lei
5121 445 lei
765
15 lei

b) 401 = %
460 lei
5124 445 lei
665
15 lei

c) 401 = %
460 lei
5124 445 lei
765
15 lei

10. Persoanele juridice fr scop patrimonial pot fi definite ca fiind:


a) acele organizaii nzestrate cu personalitate juridic ai cror membri
convin s pun n comun, n mod statornic, contribuia lor material,
cunotinele i activitile lor, n vederea satisfacerii unui scop
b) nepatrimonial;
c) acele organizaii fr personalitate juridic ai cror membri convin s
pun n comun, n mod statornic, contribuia lor material,
cunotinele i activitile lor pentru satisfacerea unui scop lucrativ;
acele organizaii nzestrate cu personalitate juridic ai cror membri
convin s pun n comun, n mod statornic, contribuia lor material,
cunotinele i activitile lor pentru obinerea de profit.
275

Modulul 17. Contabilitatea persoanelor fr scop patrimonial

11. Se poate afirma c asociaiile de interes general sau comunitar se


nrudesc, n ceea ce privete obiectul de activitate, cu:
a) fundaiile;
b) asociaiile de proprietari i sindicatele;
c) partidele politice.
12. Reluarea la venituri a unei cote-pri dintr-un mprumut
nerambursabil primit cu caracter de subvenie, concomitent cu
amortizarea investiiei care a constituit obiectul finanrii, se
nregistreaz n contabilitate astfel:
a) 445 = 132;
b) 2817 = 739;
c) 132 = 739.
13. Dintre sursele de finanare a activitii unui partid politic, se pot
meniona:
a) cotizaii ale membrilor de partid, donaii i legate, fonduri publice
atribuite ilegal, venituri provenite din activiti proprii, subvenii de
la bugetul de stat;
b) cotizaii ale membrilor de partid, donaii i legate, venituri provenite
din activiti proprii, subvenii de la bugetul de stat etc.;
c) cotizaii ale membrilor de partid, donaii i legate, venituri provenite
din activiti proprii, subvenii de la bugetul de stat, aporturi ale
asociailor, venituri din fondul de rulment al membrilor asociaiei
etc..
14. Activitatea de organizare i conducere a contabilitii persoanelor
juridice fr scop patrimonial se realizeaz n baza unui cadru de
normalizare contabil, ale crui principale elemente sunt reprezentate
de:
a) Legea contabilitii nr. 82/1991, republicat, cu completrile i
modificrile ulterioare i Ordinul Ministrului Economiei i Finanelor
nr. 1969/2007 privind aprobarea Reglementrilor contabile pentru
persoanele juridice fr scop patrimonial;
b) Legea contabilitii nr. 82/1991, republicat, cu completrile i
modificrile ulterioare i Ordinul Ministrului Finanelor Publice
1802/2014 pentru aprobarea Reglementrilor contabile privind
276

Modulul 17. Contabilitatea persoanelor fr scop patrimonial

situaiile financiare individuale i situaiile financiare anuale


consolidate;
c) Legea nr. 571 din 22/12/2003 privind Codul fiscal, republicat, cu
modificrile i completrile ulterioare; Legea nr. 230/2007 privind
nfiinarea, organizarea i funcionarea asociaiilor de proprietari.

15. Au dreptul de a fi scutite de la plata impozitului pe profit urmtoarele


categorii de organizaii fr scop patrimonial:
a) fundaiile romne constituite ca urmare a unui legat, cultele religioase
- pentru veniturile obinute din activiti economice care sunt utilizate
pentru susinerea activitilor cu scop caritabil, instituiile de
nvmnt particular acreditate, precum i cele autorizate - pentru
veniturile utilizate, n anul curent sau n anii urmtori etc.;
b) asociaiile de proprietari - pentru veniturile obinute din activiti
economice i care nu sunt utilizate pentru mbuntirea utilitilor i
a eficienei cldirii, pentru ntreinerea i repararea proprietii
comune;
c) fundaiile, asociaiile, sindicatele, patronatele - pentru veniturile din
activiti economice.

16. n exerciiul financiar N, un club sportiv a nregistrat urmtoarele


categorii de venituri: venituri din taxe i cotizaii achitate de ctre
membri 90.000 lei; venituri din sponsorizri i alte venituri
neimpozabile 45.000 lei; venituri din nchirierea unui sediu
(activitate economic) 7.500 lei; venituri din vnzarea unor mrfuri
(activitate economic) 3.000 lei. Care este valoarea veniturilor
impozabile din totalul veniturilor aferente activitii economice, tiind
c la 31.12.N, B.N.R. a comunicat un curs de schimb valutar de 4,6
lei/euro?
a) valoarea veniturilor impozabile, din total venituri aferente activitii
economice, este nul, ntruct cuantumul acestora nu depete
valoarea minim dintre echivalentul n lei a 15.000 euro i 10% din
totalul veniturilor neimpozabile;
b) 10.500 lei, deoarece valoarea total a acestora nu depete valoarea
minim dintre echivalentul n lei a 15.000 euro i 10% din totalul
veniturilor neimpozabile;
277

Modulul 17. Contabilitatea persoanelor fr scop patrimonial

c) 13.500 lei, ntruct cuantumul acestora depete valoarea minim


dintre echivalentul n lei a 15.000 euro i 10% din totalul veniturilor
neimpozabile.

17. Conform legii nr. 571 din 22/12/2003 privind Codul fiscal,
organizaiile sindicale i organizaiile patronale au dreptul de a fi
scutite de la plata impozitului pe profit i n cazul veniturilor din
activiti economice?
a) nu, ntruct aceste categorii de entiti nu pot realiza i venituri
economice;
b) da, pentru suma maxim dintre echivalentul n lei a 15.000 euro i
contravaloarea a 10% din veniturile totale scutite de la plata
impozitului pe profit;
c) da, n limita echivalentului n lei a 15.000 euro, ntr-un an fiscal, dar
nu mai mult de 10% din veniturile totale scutite de la plata
impozitului pe profit.
18. tiind c valoarea profitului impozabil aferent anului fiscal N este de
15.000 lei, plata datoriei privind impozitul pe profit, anterior
nregistrat de ctre o fundaie, se va contabiliza astfel:
a) 691 = 5121
2.400 lei;
b) 441 = 5121
2.400 lei;
2.400 lei.
c) 691 = 441
19. Asociaiile i federaiile se pot dizolva:
a) de drept; prin hotrrea judectoriei sau a tribunalului, dup caz; prin
hotrrea adunrii generale;
b) prin intrarea n insolven;
c) de drept; prin hotrrea judectoriei sau a tribunalului, dup caz; prin
intrarea n faliment.
20. Pot organiza i conduce contabilitatea n partid dubl urmtoarele
dou categorii de entiti fr scop patrimonial:
a) sindicatele i patronatele;
b) unitile de cult i asociaiile de proprietari;
c) unitile de cult i fundaiile constituite ca urmare a unui legat.
278

Modulul 17. Contabilitatea persoanelor fr scop patrimonial

21. Dintre aspectele particulare ce caracterizeaz bilanul ntocmit de


ctre persoanele juridice fr scop patrimonial, n comparaie cu
bilanul ntocmit de ctre operatorii economici, putem meniona:
a) apariia anumitor posturi bilaniere, precum capitalul subscris vrsat;
b) lipsa anumitor posturi bilaniere, precum fondul social al membrilor
CAR-urilor, fondul de rulment al membrilor asociaiilor de
proprietari etc.;
c) lipsa anumitor posturi bilaniere, precum capitalul subscris nevrsat,
creanele reprezentnd capitalul subscris nevrsat, primele de capital.
22. Setul de principii contabile care stau la baza ntocmirii situaiilor
financiare ale persoanelor juridice fr scop patrimonial, n
comparaie cu setul de principii pe care se fundamenteaz situaiile
financiare ale operatorilor economici, nu include:
a) principiul necompensrii;
b) principiul continuitii activitii;
c) principiul pragului de semnificaie.
23. Se decide nfiinarea unei asociaii avnd ca scop aprarea drepturilor
copiilor, aportul asociailor constnd n aport n numerar 2.000 lei i
aport n natur, dup cum urmeaz: laptop 2.000 lei; imprimant
multifuncional 750 lei; licen sistem de operare i antivirus
2.600 lei, mobilier 950 lei. Depunerea aportului i constituirea
capitalului social se nregistreaz n contabilitate astfel:
a) % = 101 8.300 lei
208
2.600 lei
303
3.700 lei
5311
2.000 lei

b) % = 101 8.300 lei c) % = 1012


214
2.000 lei
208
208
2.600 lei
303
303
1.700 lei
5311
5311
2.000 lei

8.300 lei
2.600 lei
3.700 lei
2.000 lei

24. Primirea unui autoturism printr-o donaie efectuat de ctre un agent


economic, n scopul folosirii n activiti cu caracter nepatrimonial
desfurate de o organizaie sindical, valoarea just a activului fiind
de 15.000 lei, se nregistreaz n contabilitatea acesteia astfel:
a)
445 = 133 15.000 lei;
b) 2133.01 = 133 15.000 lei;
c) 2133.01 = 475 15.000 lei.
279

Modulul 17. Contabilitatea persoanelor fr scop patrimonial

25. O anumit organizaie fr scop patrimonial poate trece, la un


moment dat sfritul exerciiului N, de la modalitatea de organizare
a contabilitii n partid simpl la cea de organizare a contabilitii n
partid dubl?
a) da, iar soldurile finale ale balanei de verificare ntocmit la data de
31 decembrie N vor reprezenta soldurile iniiale ale fielor pentru
operaiuni diverse ntocmite la data de 1 ianuarie N+1;
b) da, n cazul n care entitatea va ntocmi iniial situaii financiare
simplificate;
c) da, iar soldurile fielor pentru operaiuni diverse ntocmite la data de
31 decembrie N vor reprezenta soldurile iniiale ale balanei de
verificare pentru exerciiul N+1.
26. Emiterea unei facturi de ctre o organizaie sindical pentru
nchirierea unei cldiri care se afl n proprietatea acesteia, ctre o
societate comercial, n sum de 3.000 lei, operaie ce genereaz
venituri aferente activitii economice, se nregistreaz n
contabilitatea entitii astfel:
a) 461 = 706.02 3.000 lei;
b) 461 = 612.02 3.000 lei;
c) 5121 = 706.02 3.000 lei.
27. Setul de situaii financiare n format complet ntocmite de ctre
persoanele juridice fr scop patrimonial conine:
a) bilanul, contul rezultatului exerciiului, situaia soldurilor
elementelor de activ i de pasiv;
b) bilanul, contul rezultatului exerciiului, situaia fluxurilor de
trezorerie, notele explicative;
c) bilanul, contul rezultatului exerciiului, notele explicative.
28. Pot ntocmi situaii financiare simplificate urmtoarele categorii de
entiti fr scop patrimonial:
a) organizaiile patronale i sindicale, precum i alte persoane juridice
fr scop patrimonial care desfoar activiti fr scop patrimonial
i activiti economice;
b) organizaiile patronale i sindicale, precum i alte persoane juridice
fr scop patrimonial care nu desfoar activiti economice;
280

Modulul 17. Contabilitatea persoanelor fr scop patrimonial

c) organizaiile patronale, asociaiile, fundaiile, precum i alte persoane


juridice fr scop patrimonial care nu desfoar activiti
economice.

29. ncasarea, n numerar, de ctre o asociaie profesional a cotizaiilor


membrilor si, n sum total de 9.850 lei, se nregistreaz n
contabilitate astfel:
a) 5311 = 7332 9.850 lei;
b) 5311 = 7312 9.850 lei;
c) 5121 = 7312 9.850 lei.

30. Persoanele juridice fr scop patrimonial care au optat pentru


organizarea i conducerea contabilitii n partid simpl:
a) ntocmesc lunar situaia soldurilor elementelor de activ i de pasiv;
b) ntocmesc lunar situaia soldurilor elementelor de activ i de pasiv i
anual situaii financiare simplificate;
c) nici una din variantele de mai sus.

31. n cazul n care entitile fr scop patrimonial desfoar att


activiti fr scop patrimonial, ct i activiti economice, ele vor
organiza i conduce contabilitatea distinct, astfel:
a) pentru activitile fr scop patrimonial, inclusiv pentru acele
activiti cu destinaie special, potrivit legii, respectiv pentru
activitile economice desfurate;
b) pentru activitatea de exploatare, inclusiv activitatea cu destinaie
special, respectiv pentru activitatea de finanare desfurat;
c) pentru activitile fr scop patrimonial, respectiv pentru activitile
cu destinaie special desfurate.

32. nregistrarea contabil 6812 = 1511 reprezint:


a) constituirea unui provizion pentru litigii;
b) anularea sau diminuarea unui provizion pentru litigii;
c) anularea sau diminuarea unui provizion pentru garanii acordate
clienilor.
281

Modulul 17. Contabilitatea persoanelor fr scop patrimonial

33. Structura i formatul notelor explicative ntocmite de ctre persoanele


juridice fr scop patrimonial este identic cu cea aferent notelor
explicative elaborate de ctre societile comerciale?
a) nu, exist o serie de diferene;
b) da, cu excepia unei singure componente;
c) da, exist similitudine perfect, att n ceea ce privete structura, ct
i formatul acestora.

34. Care sunt registrele contabile obligatorii, pe baza crora este


organizat i condus contabilitatea n partid simpl:
a) Registrul-jurnal, Registrul-inventar i Registrul Cartea-mare;
b) Registrul-jurnal, Registrul-inventar, Registrul de vnzri;
c) nici una din variantele menionate mai sus.

35. Ce documente ntocmesc, pentru evidena operaiilor desfurate,


persoanele juridice fr scop patrimonial care organizeaz i conduc
contabilitatea n partid simpl?
a) Fia mijlocului fix, Fia pentru valori materiale;
b) Fia pentru operaiuni diverse, Fia mijlocului fix, Fia pentru valori
materiale;
c) Fia pentru operaiuni diverse.

36. Care sunt registrele contabile obligatorii, pe baza crora este


organizat i condus contabilitatea n partid dubl de ctre
persoanele juridice fr scop patrimonial:
a) Registrul-jurnal, Registrul-inventar i Registrul Cartea-mare;
b) Registrul-jurnal, Registrul-inventar, Registrul de vnzri;
c) nici una din variantele menionate mai sus.

37. Fundaiile se pot dizolva:


a) prin intrarea n faliment, ca urmare a hotrrii pronunate de
judectorul sindic;
b) de drept; prin hotrrea judectoriei sau a tribunalului, dup caz; prin
hotrrea adunrii generale;
c) de drept; prin hotrrea judectoriei.
282

Modulul 17. Contabilitatea persoanelor fr scop patrimonial

38. Printre aspectele particulare ce caracterizeaz bilanul ntocmit de


ctre persoanele juridice fr scop patrimonial, n comparaie cu
bilanul ntocmit de ctre operatorii economici, nu se regsesc:
a) lipsa anumitor posturi bilaniere, precum cel aferent capitalului
subscris vrsat;
b) lipsa anumitor posturi bilaniere, precum fondul social al membrilor
CAR-urilor, fondul de rulment al membrilor asoc. de proprietari etc.;
c) lipsa anumitor posturi bilaniere, precum creanele reprezentnd
capitalul subscris nevrsat, primele de capital.
39. O anumit organizaie fr scop patrimonial poate trece, la un
moment dat sfritul exerciiului N, de la modalitatea de organizare
a contabilitii n partid dubl la cea de organizare a contabilitii n
partid simpl?
a) da, dac face parte dintre acele categorii de entiti care pot opta
pentru partida simpl, iar soldurile finale ale balanei de verificare
ntocmit la data de 31 decembrie N vor reprezenta soldurile iniiale
ale fielor pentru operaiuni diverse ntocmite la data de 1 ianuarie
N+1;
b) nu;
c) da, dac face parte dintre acele categorii de entiti care pot opta
pentru partida simpl, iar soldurile fielor pentru operaiuni diverse
ntocmite la data de 31 decembrie N vor reprezenta soldurile iniiale
ale balanei de verificare pentru exerciiul N+1.
40. Veniturile realizate i ncasate n numerar din nchirierea unor
birouri, care se afl n proprietatea unei fundaii, ctre o societate
comercial, n cuantum lunar de 2.000 lei, venituri aferente activitii
economice, se nregistreaz n contabilitatea entitii fr scop
patrimonial astfel:
a) 5121 = 706.02 2.000 lei;
b) 461 = 612.02 2.000 lei;
c) 5311 = 706.02 2.000 lei.

283

Modulul 17. Contabilitatea persoanelor fr scop patrimonial

Bibliografie recomandat:
Botez, D., Prav, I.C. (2008), Contabilitatea persoanelor juridice fr scop
patrimonial, Editura Edusoft, Bacu;
Deju, M. (coord.), Botez, D., Danu, M.C., Muntean, M., Adam, R.,
Breahn-Prav, I.C., Bucur, I.A., Dragomirescu, S.E., Pcurari, D., Rotil,
A., Solomon, D.C., uueanu, I. (2014), Teste gril pentru examenul de
licen Programul de studii Contabilitate i Informatic de Gestiune,
Sesiunea 2014, Editura Alma Mater, Bacu;
Prav, I.C. (2012), Contabilitatea persoanelor juridice fr scop
patrimonial, Editura Alma Mater, Bacu;
Diaconu, Gh., Pitulice, I.C. (2007), Contabilitatea
organizaiilor non-profit, Editura Contaplus, Bucureti;

financiar

Greceanu-Coco, V. (2010), Contabilitatea n partid dubl simplificat i


actualizat la persoanele juridice fr scop patrimonial, Editura Pro
Universitaria, Bucureti;
Rotil, A. (2011), Reglementri i practici contabile specifice, Editura
Alma Mater, Bacu;
Rentrop & Straton (2012), Contabilitatea organizaiilor non-profit, Suport
Digital, Bucureti;
*** Legea Contabilitii nr. 82/1991, republicat, cu completrile i
modificrile ulterioare;
*** Legea nr. 571 din 22/12/2003 privind Codul fiscal, republicat, cu
modificrile i completrile ulterioare;
*** Ordinul Ministrului Economiei i Finanelor nr. 1969/2007 privind
aprobarea Reglementrilor contabile pentru persoanele juridice fr scop
patrimonial.

284

SOLUIILE TESTELOR

Modulul 1.
BAZELE CONTABILITII
1-c
2-b
3-a
4-a
5-c
6-a

7-b
8-c
9-a
10-b
11-b
12-b

13-a
14-a
15-c
16-a
17-a
18-a

19-a
20-b
21-b
22-a
23-b
24-b

25-a
26-a
27-c
28-b
29-a
30-b

31-a
32-b
33-c
34-b
35-a
36-b

37-c
38-a
39-b
40-c

11-c
12-a
13-b
14-c
15-b

16-b
17-a
18-c
19-a
20-c

21-b
22-c;
23-a
24-c
25-c

26-b
27-a
28-c
29-c
30-b

31-a
32-b
33-a

13-a
14-a
15-c
16-b
17-c
18-a

19-b
20-a
21-c
22-a
23-c
24-c

25-a
26-a
27-c
28-b
29-c
30-b

31-b
32-a
33-b
34-c
35-a
36-b

37-b
38-c
39-b
40-a

Modulul 2.
MICROECONOMIE
1-c
2-a
3-c
4-a
5-a

6-b
7-a
8-b
9-b
10-a

Modulul 3.
FINANE PUBLICE
1-b
2-a
3-c
4-b
5-c
6-a

7-a
8-b
9-c
10-a
11-b
12-b

285

Soluiile testelor

Modulul 4.
CONTABILITATE FINANCIAR I
1-b
2-c
3-a
4-b
5-c
6-b
7-a
8-b
9-c
10-c
11-c

12-a
13-a
14-b
15-c
16-c
17-a
18-a
19-a
20-b
21-a
22-a

23-c
24-a
25-a
26-c
27-a
28-a
29-a
30-b
31-a
32-b
33-b

34-a
35-c
36-c
37-b
38-b
39-b
40-a
41-b
42-b
43-c
44-b

45-a
46-b
47-b
48-a
49-b
50-a
51-c
52-c
53-a
54-a
55-c

56-c
57-c
58-b
59-c
60-a
61-b
62-b
63-b
64-c
65-b
66-c

67-b
68-b
69-b
70-b
71-a
72-b
73-b
74-c
75-b

11-c
12-a
13-b
14-a
15-b

16-a
17-b
18-b
19-b
20-b

21-b
22-a
23-a
24-c
25-c

26-b
27-a
28-b
29-a
30-a

31-c
32-c
33-a

34-b
35-c
36-c
37-a
38-c
39-b
40-b
41-b
42-b
43-b
44-b

45-b
46-c
47-c
48-a
49-c
50-c
51-a
52-a
53-b
54-b
55-b

56-b
57-b
58-a
59-b
60-b
61-b
62-a
63-c
64-a
65-a
66-a

67-a
68-b
69-c
70-c
71-a
72-c
73-b
74-c
75-c

Modulul 5.
DREPTUL AFACERILOR
1-b
2-c
3-b
4-a
5-b

6-a
7-b
8-b
9-c
10-c

Modulul 6.
CONTABILITATE FINANCIAR II
1-c
2-a
3-c
4-b
5-b
6-a
7-b
8-c
9-b
10-b
11-c

12-c
13-b
14-a
15-c
16-c
17-b
18-b
19-c
20-b
21-c
22-c

23-b
24-b
25-c
26-b
27-b
28-c
29-c
30-b
31-b
32-a
33-b

286

Soluiile testelor

Modulul 7.
GESTIUNE FINANCIAR
1-b
2-a
3-c
4-b
5-a
6-a
7-b
8-a
9-a
10-c

11-a
12-a
13-b
14-a
15-c
16-a
17-a
18-a
19-b
20-a

21-c
22-a
23-a
24-a
25-b
26-a
27-b
28-c
29-c
30-b

31-a
32-b
33-a
34-a
35-a
36-a
37-c
38-b
39-a
40-a

41-b
42-c
43-c
44-a
45-c
46-c
47-a
48-a
49-a
50-b

51-c
52-b
53-c
54-b
55-c
56-a
57-c
58-c
59-b
60-c

61-c
62-c
63-a
64-c
65-a
66-a

37-b
38-a
39-b
40-c
41-c
42-c
43-c
44-b
45-a
46-b
47-b
48-b

49-b
50-b
51-c
52-a
53-b
54-a
55-a
56-b
57-b
58-c
59-b
60-a

61-b
62-c
63-b
64-a
65-c
66-c
67-a
68-c
69-c
70-a
71-b
72-c

73-a
74-b
75-b
76-b
77-a
78-b
79-c
80-b

41-b
42-a
43-b
44-c
45-a
46-c
47-c
48-a
49-b
50-a

51-a
52-c
53-a
54-b
55-c
56-a
57-b
58-b
59-c
60-b

61-a
62-a
63-b
64-c
65-c
66-c
67-b
68-a
69-b
70-a

Modulul 8.
CONTABILITATE CONSOLIDAT
1-b
2-b
3-b
4-c
5-c
6-b
7-b
8-a
9-b
10-c
11-c
12-a

13-c
14-b
15-b
16-b
17-a
18-b
19-c
20-a
21-b
22-b
23-a
24-b

25-c
26-b
27-b
28-b
29-b
30-c
31-a
32-c
33-b
34-b
35-c
36-b

Modulul 9.
CONTABILITATE I GESTIUNE FISCAL
1-b
2-c
3-a
4-c
5-b
6-a
7-c
8-c
9-a
10-c

11-b
12-a
13-c
14-c
15-b
16-c
17-a
18-a
19-c
20-b

21-b
22-a
23-c
24-c
25-b
26-a
27-a
28-c
29-b
30-c

31-b
32-a
33-c
34-c
35-b
36-c
37-a
38-a
39-c
40-c
287

Soluiile testelor

Modulul 10.
CONTABILITATE DE GESTIUNE
1-a
2-b
3-c
4-a
5-b
6-c
7-b
8-b
9-c
10-b
11-c
12-a

13-b
14-b
15-c
16-a
17-b
18-c
19-c
20-b
21-c
22-b
23-c
24-b

25-c
26-c
27-c
28-b
29-b
30-a
31-c
32-b
33-b
34-b
35-c
36-b

37-c
38-b
39-c
40-b
41-c
42-c
43-b
44-c
45-c
46-b
47-b
48-a

49-c
50-c
51-c
52-a
53-b
54-a
55-b
56-b
57-b
58-b
59-a
60-b

61-b
62-b
63-a
64-b
65-a
66-a
67-a
68-b
69-b
70-b
71-b
72-c

73-a
74-b
75-b
76-a
77-a
78-a
79-a
80-b

31-a
32-a
33-b
34-c
35-c
36-c
37-a
38-c
39-b
40-c

41-a
42-c
43-a
44-a
45-a
46-c
47-a
48-b
49-a
50-c

51-c
52-a
53-c
54-c
55-b
56-b
57-a
58-b
59-c
60-c

61-c
62-b
63-c
64-b
65-a
66-c
67-c
68-b

41-b
42-b
43-c
44-c
45-a
46-a
47-b
48-c
49-a
50-b

51-a
52-a
53-c
54-c
55-a
56-b
57-b
58-a
59-c
60-b

61-c
62-a
63-b
64-c
65-b
66-a
67-c
68-b

Modulul 11.
CONTABILITATE APROFUNDAT
1-c
2-c
3-b
4-b
5-c
6-b
7-a
8-b
9-b
10-c

11-a
12-c
13-c
14-a
15-c
16-c
17-b
18-c
19-b
20-c

21-c
22-c
23-a
24-a
25-a
26-b
27-b
28-b
29-a
30-b

Modulul 12.
ANALIZ ECONOMICO-FINANCIAR I
1-c
2-b
3-c
4-c
5-b
6-b
7-c
8-a
9-b
10-c

11-a
12-b
13-c
14-a
15-a
16-b
17-a
18-b
19-a
20-b

21-c
22-a
23-c
24-b
25-c
26-a
27-c
28-b
29-b
30-c

31-a
32-c
33-a
34-b
35-b
36-b
37-a
38-c
39-a
40-a
288

Soluiile testelor

Modulul 13.
SISTEME INFORMATICE DE GESTIUNE
13-c
37-a
1-c
25-b
14-b
38-a
2-b
26-a
15-b
39-a
3-b
27-b
16-b
40-c
4-a
28-c
41-b
17-a
5-c
29-a
42-a
6-b
18-b
30-c
43-a
31-c
7-a
19-c
44-b
32-c
8-a
20-b
45-b
33-c
9-b
21-c
46-a
34-a
10-a
22-b
47-b
35-a
11-c
23-c
48-b
12-c
36-c
24-b

49-c
50-a
51-b
52-c
53-a
54-a
55-b
56-c
57-a
58-b
59-c
60-a

61-c
62-c
63-b
64-c
65-a
66-a
67-a
68-b
69-a
70-b
71-b
72-b

73-c
74-b
75-c
76-c
77-a
78-c
79-c
80-a
81-b
82-b

Modulul 14.
CONTROL DE GESTIUNE
1-a
13-b
25-a
14-a
26-a
2-b
15-b
27-a
3-c
16-b
28-b
4-a
29-c
5-c
17-b
30-b
6-a
18-a
31-a
7-a
19-b
32-a
8-c
20-a
33-b
9-b
21-b
34-c
10-b
22-c
35-b
11-a
23-a
36-b
12-a
24-c

37-c
38-b
39-b
40-a
41-a
42-c
43-a
44-c
45-a
46-b
47-b
48-b

49-c
50-c
51-a
52-c
53-a
54-a
55-b
56-c
57-a
58-a
59-b
60-a

61-b
62-b
63-b
64-a
65-c
66-c
67-a
68-a
69-b
70-b
71-a
72-b

73-c
74-a
75-c
76-b
77-a
78-c
79-a
80-b

Modulul 15.
ANALIZ ECONOMICO-FINANCIAR II
11-c
1-c
21-a
31-c
12-a
2-a
32-b
22-b
13-a
3-b
33-a
23-a
14-b
4-c
34-b
24-c
5-c
15-a
35-c
25-c
6-a
16-c
36-b
26-b
7-c
17-a
37-c
27-a
8-b
18-b
38-a
28-c
9-c
19-a
39-b
29-c
10-b
20-b
30-a
40-a

41-b
42-c
43-a
44-a
45-b
46-b
47-a
48-c
49-b
50-a

51-c
52-a
53-a
54-a
55-a
56-b
57-c
58-a
59-b
60-c

61-a
62-b
63-a
64-c
65-b
66-a
67-c
68-a
69-a
70-c

289

Soluiile testelor

Modulul 16.
AUDIT FINANCIAR
1-c
2-c
3-c
4-b
5-b
6-a
7-b
8-c
9-c
10-c

11-b
12-c
13-a
14-c
15-a
16-b
17-b
18-a
19-a
20-b

21-b
22-c
23-a
24-c
25-c
26-a
27-a
28-c
29-b
30-b

31-b
32-a
33-c
34-b
35-b
36-a
37-b
38-b
39-b
40-b

41-a
42-c
43-b
44-c
45-b
46-c
47-a
48-a
49-b
50-b

51-b
52-a
53-b
54-a
55-a
56-b
57-b
58-c
59-a
60-a

61-c
62-a
63-c
64-a
65-c
66-b

19-a
20-b
21-c
22-c
23-a
24-b

25-c
26-a
27-c
28-b
29-b
30-a

31-a
32-a
33-a
34-c
35-b
36-a

37-b
38-b
39-a
40-c

Modulul 17.
CONTABILITATEA PERSOANELOR
FR SCOP PATRIMONIAL
1-b
2-b
3-a
4-c
5-b
6-a

7-b
8-c
9-c
10-a
11-a
12-c

13-b
14-a
15-a
16-a
17-c
18-b

290