Sunteți pe pagina 1din 26

TESTE GRILA MARKETING

1. n prezent, majoritatea specialitilor plaseaz momentul apariiei marketingului:


a) n antichitate;
b) n secolul al XIX-lea;
c) la nceputul sec. XX;
d) n a doua jumtate a sec. XX.
2. Apariia i promovarea n practica a marketingului este asociata n principal, cu:
a) revoluia industriala;
b) diviziunea sociala a muncii;
c) dinamismul social-economic;
d) creterea puterii de cumparare a populatiei.
3. O definitie cuprinzatoare a mark
etingului, care sa evidentieze cu pregnanta
trasaturile sale, esenta sa, ar trebui sa includa ca elemente de baza urmatorele:
a) concepie moderna asupra orientarii, organizarii i desfasurarii activitatii ntreprinderii; un
ansamblu de concepte teoretice i definitii; capacitate de adaptare la cerintele mediului;
b) un ansamblu de activiti practice prin care cererea pentru produse i servicii este dirijata n
vederea favorizarii procesului de schimb; viziune unitara asupra pieei; un instrumentar specific;
c) concepie moderna asupra orientarii, orientarii i desfasurarii activitatii ntreprinderii; un
ansamblu coerent de activiti practice; utilizarea unor metode i tehnici stiintifice;
d) concepie moderna asupra orientarii, organizarii i desfasurarii activitatii ntreprinderii;
viziune unitara asupra pieei; un instrumentar empiric.
4. Elementul central de referinta al marketingului este reprezentat de:
a) consumator;
b) societate n ansamblul sau;
c) salariatul ntreprinderii;
d) produsul sau serviciul oferit de ntreprindere.
5. Marketingul relaional semnifica preocuparea ntreprinderii de a delimita foarte bine:
a) zona de piaa pe care acioneaz n vederea consolidrii poziiei deinute;
b) clientela fidela i de a stabili, pe termen lung relaii foarte bune cu aceasta;
c) propriile produse sau servicii de cele ale concurentei;
d) imaginea ntreprinderii de cea a concurenilor.
6. Satisfacerea n condiii superioare a nevoilor de consum este o funcie a marketingului de
tipul:
a) funcie premisa;
b) funcie strategica;
c) funcie obiectiv;
d) funcie mijloc.
7. Maximizarea eficientei economice (a profitului) este o funcie a marketingului de tipul:
1

a) funcie premisa;
b) funcie strategica;
c) funcie obiectiv;
d) funcie mijloc.
8. Conectarea dinamica a ntreprinderii la mediul economico-social este o funcie a
marketingului de tipul:
a) funcie premisa;
b) funcie strategica;
c) funcie obiectiv;
d) funcie mijloc.
9. Revista (Marketing Health Service) este editata de:
a) AROMAR;
b) AFM;
c) AMA;
d) ADETEM;
10.Cele mai importante asociaii de marketing din Frana sunt;
a) AROMAR I AFM
b) AMA I ADETEM
c) AROMAR i AMA
d) ADETEM i AFM
11.Mediul extern al ntreprinderii reprezint un concept;
a) sinonim celui de macromediu
b) complementar celui de micromediu
c) care include deopotriv micromediul i macromediul
d) care se refera la caracteristicile mediului natural n care i desfoar activitatea
ntreprinderea.
12. Caracteristicile mediului turbulent sunt reprezentate de:
a) modificri frecvente, brute i imprevizibile ale majoritii componentelor;
b) modificri frecvente, dar previzibile ale majoritii componentelor;
c) modificri rare i uor previzibile ale majoritii componentelor;
b) modificri frecvente, dar n limite rezonabile, ale majoritii componentelor.
13. Caracteristicile mediului stabil sunt reprezentate de:
a) modificri frecvente, brute i imprevizibile ale majoritii componentelor;
b) modificri frecvente, dar previzibile, ale majoritii componentelor;
c) modificri rare i uor previzibile ale majoritii componentelor;
b) modificri frecvente, dar n limite rezonabile, ale majoritii componentelor.
14. Care din urmtoarele elemente nu reprezint o componenta a micromediului ntreprinderii?
a) furnizorii de mrfuri;
b) prestatorii de servicii;
c) concurenii;
d) partidele politice.
2

15. Populaia aflata n zona de activitate a ntreprinderii este inclusa n:


a) mediul demografic;
b) mediul economic;
c) mediul cultural;
d) mediul natural.
16. Structura pe ramuri a activitatii economice, nivelul de dezvoltare pe ansamblu i pe fiecare
ramura, gradul de ocupare al fortei de munca reprezint caracteristici ale:
a) mediului demografic;
b) mediului economic;
c) mediului cultural;
d) mediului politic.
17. Ansamblul elementelor care privesc sistemul de valori, obiceiurile, traditiile, credintele i
normele care guverneaza statul oamenilor n societate reprezint caracteristice ale:
a) mediului demografic;
b) mediului economic;
c) mediului cultural;
d) mediului tehnologic.
18. Ansamblul reglementarilor de natura juridica prin care este vizata direct sau indirect
activitatea de piaa a ntreprinderii constituie:
a) mediul institutional;
b) mediul economic;
c) mediul cultural;
d) mediul politic.
19. Analiza mediului extern a ntreprinderii este concentrata asupra unui:
a) proces de identificare i cunoatere a evoluiei factorilor externi ce influenteaza activitatea
ntreprinderii;
b) proces de identificare i cunoatere a evoluiei valorilor culturale care rezista n timp;
c) proces de identificare i cunoatere a evoluiei pieei, fortei de munca i a concurenilor;
d) proces de identificare i cunoatere a evoluiei clientilor ntreprinderii.
20.n categoria organismelor publice, componenta a micromediului extern al ntreprinderii, nu se
includ :
a)asociatiile profesionale ;
b)concurenii ;
c)asociatiile de protectie ale consumatorilor ;
d)mediile de informare n masa
21.Relatiile de piaa ale ntreprinderii se pot grupa n funcie de mai multe criterii, intre care :
a) tipurile de furnizori ;
b) profilul agentilor de piaa
c) categorii de clieni ;
d) natura relaiilor concurentiale.
22. n funcie de frecventa relaiilor ntreprinderii cu piaa, acestea pot fi :
3

a) cu furnizorii, cu beneficiarii i cu institutiile de stat ;


b) permanente, periodice i ocazionale
c) dimensionale, spatiale i temporale ;
d) de confruntare i de toleranta.
23. n funcie de gradul de concentrare a relaiilor ntreprinderii cu piaa acestea pot fi :
a) cu furnizorii, cu beneficiarii i cu institutiile de stat ;
b) permanente, periodice, ocazionale ;
c) dimensionale, spatiale i temporale ;
d) de confruntare i de toleranta.
24. Gradul efectiv sau potential de patrundere n consum (utilizare) a produselor sau serviciilor
unei ntreprinderi defineste :
a) piaa ntreprinderii ;
b) piaa afacerilor
c) piaa de referinta
d) piaa libera
25.Cererea consumatorilor individuali, n calitatea lor de persoane fizice, este cunoscuta sub
denumirea de :
a) piaa ntreprinderii ;
b) piaa afacerilor
c) piaa de consum
d) piaa libera
26.Cererea alcatuita din totalitatea firmelor sau organizatiilor care cumpara bunuri i servicii n
scopul prelucrarii este cunoscuta sub denumirea de :
a) piaa ntreprinderii ;
b) piaa afacerilor
c) piaa de referinta
d) piaa de consum
27.Piaa efectiva poate fi definita ca :
a)dimensiunea maximala a pieei ;
b) dimensiune a pieei atinse la un moment dat ;
c) dimensiune probabila a pieei ;
d) dimensiune fizica a pieei.
28.n funcie de obiectul tranzactiilor piaa se subdivide n :
a) piaa bunurilor materiale i piaa serviciilor
b) piaa afacerilor i piaa de consum
c) piaa ntreprinderii i piaa organizatiilor ;
d) piaa efectiva i piaa potentiala.
29. Piaa potentiala poate fi definita ca :
a)dimensiunea maximala a pieei ;
b) dimensiune a pieei atinse la un moment dat ;
c) dimensiune probabila a pieei ;
4

d) dimensiune fizica a pieei.


30.Piaa bunurilor materiale se subdivide n :
a) piaa afacerilor i piaa de consum
b) piaa mijloacelor de productie i piaa bunurilor de consum
c) piaa ntreprinderii i piaa organizatiilor ;
d) piaa mijloacelor de productie i piaa ntreprinderii
31.Clasificarea pieei n interna sau externa se realizeaza n funcie de :
a)locul de desfasurare a tranzactiilor ;
b) obiectul tranzactiilor
c) structura tranzactiilor
d) dinamica tranzactiilor.
32.Suma tranzactiilor efectuate att n interiorul, ct i n exteriorul granitelor nationale
defineste :
a) piaa urbana
b) piaa nationala
c) piaa comerciala
d) piaa mondiala
33.Notiunea de gravitatie comerciala se refera la :
a) aria comerciala a ntreprinderii ;
b)existenta unor piete locale dificil de monitorizat
c)atractia exercitata de centrele urbane asupra cumparatorilor din zonele invecinate ;
d) atractia exercitata de hypermagazine i supermagazine asupra cumparatorilor din zonele
invecinate.
34. Volumul vanzarilor este un indicator de caracterizarea :
a)ariei pieei ;
b)structurii pieei ;
c)capacitatii pieei ;
d)dinamicii pieei.
35.Unul dintre obiectivele cercetarii structurii pieei consta n :
a)identificarea i evaluarea dimensiunii maximale a pieei ;
b)identificarea i evaluarea dimensiunii maximale a ofertei existente pe piaa ;
c) identificarea i dimensionarea segmentelor de piaa ;
d)identificarea i evaluarea capacitatii pieei.
36.Volumul ofertei este un indicator utilizat n determinarea capacitatii pieei atunci cand :
a) numarul de clieni ai ntreprinderii este foarte mic;
b) numarul de clieni ai ntreprinderii este foarte mare ;
c) oferta este mai mare decat cererea ;
d) oferta este mai mica decat cererea.
37.Cota de piaa reprezint :
a)un indicator de caracterizare a dinamicii pieei ;
5

b)ponderea detinuta de o ntreprindere sau produs n cadrul unei piete de referinta ;


c) ponderea detinuta de cifra de afaceri a unei ntreprinderi n volumul total al cererii ;
d) ponderea detinuta de volumul total al ofertei n volumul total al cererii.
38. Apariia unei noi piete este marcata de :
a) creterea vanzarilor la un produs nou ;
b) existenta, n cadrul mediului, a unei nevoi nesatisfacute i satisfacerea acesteia printr-o noua
oferta ;
c)existenta unui segment de consumatori dificil de identificat ;
d) Apariia n cadrul mediului, a unei noi ntreprinderi.
39.Etapa de maturitate a pieei este caracterizata de existenta :
a)unui produs nou, destinat satisfacerii unei nevoi noi ;
b) mai multor produse aflate n raporturi de concurenta ;
c) mai multor produse aflate n raporturi de complementaritate;
d) mai multor produse noi, destinate satisfacerii unei nevoi noi.
40 Piaa unui produs se afla n raporturi de asociere cu piaa altui produs atunci cand :
a)i disputa aceeasi consumatori, vizand satisfacerea acelorasi nevoi de consum ;
b)nivelul impozitelor i accizelor aferente este identic sau foarte apropiat ;
c) ntreprinderile producatoare sau distribuitoare implementeaza politici de marketing identice
sau asemanatoare
d) modificarile pieei unui produs atrag modificri de acelasi sens ale pieei celuilalt produs.
41.Piaa unui produs se afla n raporturi de concurenta cu piaa altui produs atunci cand :
a) i disputa aceesi consumatori, vizand satisfacerea acelorasi nevoi de consum ;
b) nivelul impozitelor i accizelor aferente este indentic sau foarte apropiat ;
c) ntreprinderile producatoare sau distribuitoare implementeaza politici de marketing identice
sau asemanatoare ;
d) modificarile pieei unui produs atrag modificri de acelasi sens ale pieei celuilalt produs.
42.Calea intensiva de dezvoltare a pieei ntreprinderii este reprezentata de :
a) atragerea de noi cumparatori, fie din randul consumatorilor relativi, fie din randul clientilor
unei ntreprinderi concurente ;
b) creterea cumpararilor medii efectuate de o unitate de consum (individ, familie, ntreprindere
utilizatoare) ;
c)atragerea de noi cumparatori, prin abordarea unor noi zone geografice, a unor noi piete
externe ;
d) descoperirea i dezvoltarea unor noi utilizari ale produselor aflate n gama de fabricatie.
43. Dezvoltarea extensiva a pieei confectiilor sport n Romania nu poate fi realizata prin:
a) atragerea de noi cumparatori din randul clientilor intreprinderilor concurente;
b) creterea cumpararilor medii efectuate de o unitate de consum;
c) transformarea nonconsumatorilor relativi n cumparatori;
d) atragerea de noi cumparatori prin marirea ariei (zonei) geografice acoperite;

44. n situatia mentinerii numarului de cumparatori ai unui produs i cresterii cu 50% a cantitatii
medii achizitionate de fiecare cumparator, creterea intensiva a pieei raportata la creterea totala
a pieei este de:
a) 67%;
b) 55%;
c) 50%;
d) 45%.
45. Un produs alimentar "X" oferit pe piaa de o ntreprindere "Z", care este consumat n
perioada T0 de 3,7 milioane de persoane, inregistrandu-se un consum anual mediu pe o persoana
de 20 kg, va fi consumat n perioada T1 de 4,5 milioane persoane, inregistrandu-se un consum
anual mediu pe o persoana de 25 kg. Sa se determine contributia (ponderea) celor trei cai de
dezvoltare a pieei ntreprinderii - extensiva, intensiva i mixta ( n aceasta ordine) - n total
crestere a pieei:
a) 39,56%; 50,05%; 10,39%;
b) 43,56%; 45,05%; 11,39%;
c) 42,56%; 45,05%; 10,39%;
d)41,56%; 48,05%; 10,39%.
46. n anul 2001 cota de piaa a ntreprinderii "A" a fost de 26%, iar pentru anul 2002 se prevede
o crestere cu 8% a cifrei de afaceri. n conditiile n care piaa de referinta a ntreprinderii va
inregistra un ritm de crestere de 2% sa se calculeze care va fi cota de piaa a ntreprinderii n
2002:
a) 27,53%;
b) 27,43%;
c) 27,62%;
d) 27,45%.
47. Pe piaa tarii "A" s-a inregistrat, n anul 2001, un volum total al vanzarilor de mrfuri de
1600 miliarde unitati monetare (u.m.) din acre, importurile de mrfuri au reprezentat 500
miliarde u.m. O ntreprindere straina "Z" a exportat pe piaa tarii respective un volum de mrfuri
de 40 de miliarde u.m. n anul urmator nivelurile se modifica, reprezentand, n ordine, 1850
miliarde u.m. 670 miliarde u.m. i respectiv, 48 miliarde u.m. Sa se calculeze care au fost cotele
de piaa ale ntreprinderii "Z" (2001 i 2002) n total importuri?
a) 8,164%; 7,160%;
b) 8,064%; 7,154%;
c) 8,046%; 7,130%;
d) 8,000%; 7,164%;
48. n perioada T0, din totalul cifrei de afaceri inregistrate cu un produs intreprinderea "A" detine
o cota de piaa de 9%, iar intreprinderea "B" o cota de piaa de 16%. n perioada T1 cifra de
afaceri a ntreprinderii "A" este cu 7% mai mare, iar a ntreprinderii "B" cu 6%. Cunoscand
faptul ca cifra de afaceri totala inregistrata cu produsul respectiv este, n T1, cu 9% mai mare ca
n T0, sa se calculeze la ce nivel se situeaza cotele de piaa ale celor doua ntreprinderi (n ordine
- A i B)?
7

a) 8,034%; 15,060%;
b) 8,834%; 15,560%;
c) 9,804%; 15,660%;
d) 8,004%; 15,006%.
49. Limitarea sau controlul productiei i distributiei de catre mai multi agenti economici
constituie:
a) strategie de cooperare pentru maximizarea profiturilor;
b) strategie de asociere pentru maximizarea profiturilor;
c) practica anticoncurentiala;
d) decizie normala, de protejare a activitatii intreprinderilor, intr-o economie cu nivel ridicat al
concurentei.
50. Intelegerile privind impartirea pietelor de desfacere sau a surselor de aprovizionare cu ceilalti
concurenti constituie o:
a) practica admisa de legea concurentei;
b) strategie ofensiva care are ca obiectiv maximizarea profiturilor ntreprinderii;
c) practica sanctionata de legea concurentei;
d) decizie normala, de protejare a activitatii intreprinderilor, intro economie cu nivel ridicat al
concurentei.
51. Concurenta dintre ntreprinderile care se adreseaza acelorasi nevoi sau unor nevoi diferite
prin oferirea de produse (servicii) diferite poarta denumirea de concurenta:
a) directa;
b) de marca;
c) indirecta;
d) la nivel de industrie.
52. Concurenta dintre ntreprinderile care, actionand n cadrul pieei, i disputa, practic, aceleasi
venituri ale consumatorilor poata denumirea de concurenta:
a) generica;
b) de marca;
c) indirecta;
d) la nivel de industrie.
53. Concurenta dintre ntreprinderile care se adreseaza acelorasi nevoi prin oferirea de produse
(servicii) similare sau identice poarta denumirea de concurenta:
a) directa;
b) de marca;
c) indirecta;
d) la nivel de industrie.
54. Singura varianta a relaiilor de piaa care nu lasa nici un spatiu de manifestare a concurentei
este:
a) oligopolul diferentiat;
b) monopsonul;
c) oligopolul pur;
8

d) monopolul bilateral.
55. Denigrarea concurenilor consta n :
a) punerea n circulatie a unor afirmatii inexacte despre activitatea acestora ;
b) incalcarea legilor fiscale n vederea practicarii unor preturi mai mici comparativ cu cele ale
intreprinderilor concurente ;
c) obtinerea de avantaje ca urmare a confuziei ce poate fi creata intre activitatea proprie i cea a
concurenilor ;
d) practicarea unor preturi joase, cu sacrificarea propriului profit.
56. Incalcarea legilor fiscale(frauda fiscala) cu scopul practicarii unor preturi mai mici
comparativ cu cele ale intreprinderilor concurente se incadreaza n varianta de concurenta
neloiala de tip :
a) parazitar
b) ilicit
c)indirect
d)monopson.
57. Obtinerea de avantaje ca urmare a confuziei ce poate fi creata intre activitatea proprie i cea a
concurenilor se incadreaza n varianta de concurenta neloiala de tip :
a) parazitar
b) ilicit
c)indirect
d) dumping
58. Conjunctura pieei exprima :
a)fluctuatiile inregistrate de cerere i oferta intr-o anumita perioada de timp, raporturile dintre
acestea i efectele pe care le genereaza
b) dimensiunea evoluiei ciclice a pieei i a mediului extern al ntreprinderii
c) Apariia unui segment de piaa caracterizat printr-o nevoie ce poate fi satisfacuta n condiii de
eficienta economica
d) o stare de echilibru macroeconomic, mentinute pe termen lung, pe o anumita piaa.
59. n grupa factorilor cu actiune ciclica, care determina conjunctura pieei, se incadreaza :
a) progresul tehnologic
b) crizele economice
c) succesiunea anotimpurilor
d) seceta, inundatiile i grevele
60. Care dintre urmtoarele elemente nu reprezint o dimensiune de baza a conducerii
startegice :
a) definirea domeniului de activitate al ntreprinderii
b) stabilirea obiectivelor( indicatorilor de performanta) aferenti activitatii ntreprinderii
c) elaborarea ansamblului strategiilor de dezvoltare menite sa asigure realizarea obiectivelor
propuse
d) investigarea pieei, a nevoilor i dorintelor consumatorilor.
9

61.Punctul central al programarii de marketing la nivelul oricarei ntreprinderi este reprezentat


de :
a)definirea politicii de produs ;
b)formularea strategiei de piaa ;
c) alcatuirea mixului de marketing ;
d) definirea politicii de distributie.
62. n situatia cand pe piaa se inregistreaza o cerere lenta, rolul marketingului este de :
a) creare a cererii ;
b) dezvoltare a cererii ;
c) mentinere a cererii
d) regularizare a cererii.
63. n situatia cand pe piaa se inregistreaza o cerere fluctuanta, rolul marketingului este de :
a) creare a cererii ;
b) dezvoltare a cererii ;
c) mentinere a cererii
d) regularizare a cererii.
64. Strategia pe care o adopta intreprinderea se poate diferentia i dupa comportamentul acesteia
n relatie cu schimbarile aparute la nivelul mediului extern. Daca intreprinderea prevede
modificarile ce vor aparea la nivelul mediului extern i cauta, prin masuri adecvate, sa-i
corecteze staregia inainte ca aceste schimbari sa devina realitate, putem afirma ca are un
comportament de tip :
a) activ ;
b) anticipativ ;
c)pasiv ;
d) agresiv.
65. O varianta a strategiei de piaa, care defineste o posibila atitudine a ntreprinderii fata de
structurile pieei este :
a) strategia diferentiata ;
b) strategia de dezvoltare a pieei
c) strategia diversificarii concentrice ;
d)strategia de extindere a pieei.
66. O varianta a strategiei de piaa, care defineste o posibila atitudine a intreprinderiiin raport cu
evolutia produselor i pietelor sale este :
a) strategia diferentiata ;
b)strategia concentrata ;
c) strategia diversificarii concentrice ;
d) strategia mentinerii cifrei de afaceri.
67. Creatorul conceptului de marketing-mix, ce detine o pozitie centrala n teoria i practica
marketingului, a fost :
a)Neil H. Borden ;
b) Philip Kotler ;
10

c)Peter F. Drucker
d) Robert Bartels
68.n componenta mixului de marketing intra o serie de variabile, ce pot fi manevrate de la
nivelul ntreprinderii. Numai una din gruparile de mai jos cuprinde, n totalitate, componentele
mixului de marketing :
a) produs , pret, concurenti, publicitate ;
b) produs , pret intermediari, publicitate ;
c) produs , pret concurenti, promovare ;
d) produs , pret, distributie, promovare.
69.Locul central n cadrul mixului de marketing revine :
a)produsului ;
b)pretului ;
c)distributiei ;
d)promovarii.
70.La nivel de ntreprindere politicii de produs i se pot atribui trei sarcini principale :
a) introducerea de noi reglementari privind productia, modernizarea produselor, eliminarea
produselor ''imbatranite''
b)introducerea produselor noi, modernizarea tehnologiei de producere, eliminarea produselor
''imbatranite''
c) introducerea de noi reglementari privind productia, modernizarea tehnologieide producere,
eliminarea produselor ''imbatranite'' ;
d) introducerea produselor noi, modernizarea produselor, eliminarea produselor ''imbatranite''
71. Nu face parte din activitatile ce compun politica de produs:
a) cercetarea produsului;
b) identificarea de noi zone pentru distributia produsului;
c) modelarea produsului;
d) asigurare legala a produsului
72. Totalitatea operatiunilor prin care intrprinderea producatoare confera identitate bunurilor pe
care le creeaza reprezint activitatea de:
a) cercetare a produsului:
b) inovatie:
c) modelare a produsului:
d) asigurare legala a produsului:
73. Ansamblul actiunilor juridice prin care produsul este protejat impotriva contrafacerilor
reprezint activitatea de:
a) cercetare a produsului:
b) inovatie
c) modelare a produsului;
d) asigurare legala a produsului;
74. Marca produsului reprezint o:
a) componenta a politicii promotionale;
11

b) componenta acorporala a produsului;


c) componenta corporala a produsului;
d) componenta a sistemului de management al calitatii.
75. Ansamblul informatiilor despre produs, transmisie de producator sau distribuitor
cumparatorului potential, cunoscute i sub denumirea de comunicatii privitoare la produs se
refera la:
a) actiuni de merchandising;
b) stabilirea numelui produsului;
c) actiuni de protejare legala a produsului;
d) stabilirea mesajului informational al eticheteti produsului.
76. Dezvoltarea unei game de produse creeaza ntreprinderii avantajul:
a) concentrarii eforturilor;
b) unei mai bune organizari a activitatii de service;
c) acoperirii unei zone mai mari din piaa;
d) unei urmariri mai usoare a produsului n utilizare sau la consumator.
77. Dezvoltarea unei game inguste i putin profunde de produse creeaza ntreprinderii avantajul:
a) concentrarii eforturilor;
b) uneielasticitati sporite n utilizarea resurselor;
c) acoperirii unei zone mai mari din piaa;
d) dezvoltarii unor produse cu rol de "varf de atac" n penetrarea pe piaa.
78. Pozitionarea produselor n cadrul gamei reprezint, pentru ntreprindere, o operatiune:
a) ce se desfoar dupa stabilirea strategiei de produs;
b) premergatoare stabiliriistrategiei de produs;
c) ce se desfoar concomitent cu stabilirea strategiei de produs;
d) ce nu are legatura cu stabilirea strategiei de produs.
79. Pozitionarea produselor n cadrul gamei nu se realizeaza n funcie de:
a) rata rentabilitatii inregistrate la nivelul fiecarui produs;
b) dinamica cifrei de afaceri inregistrata de fiecare produs;
c) ponderea (cota) detinuta de fiecare produs n total cifra de afaceri a ntreprinderii;
d) materiile prime utilizate pentru obtinerea fiecarui produs.
80. Testarea tehnica a unui produs nou este o operatiune premergatoare lansarii acestuia pe piaa
prin care:
a) consumatorii potentiali verifica o paleta larga i eterogena de paramjetri ai noului produs;
b) se urmareste sa se verifice (n principal) respectarea parametrilor tehnico-functionali propusi
pentru produsul nou;
c) se desfoar i o testare de acceptabilitate a produsului nou;
d) se rtealizeaza un control de specialitate al calitatii noului produs.
81. Procesul prin care se urmareste rationalizarea functiilor ce trebuie indeplinite de un produs,
proces sau serviciu, cu scopul de a obtine o utilitate maxima n conditiile minimizarii costurilor
de realizare, se numeste:
a) analiza morfologica;
12

b) creativitate operationala;
c) analiza valorii;
d) analiza parametrica.
82 Optiunea de prezentare i vanzare a produsului sub o marca a unui distribuitor (marca
comerciala) este recomandata n cazul produselor ce prezinta un nivel calitativ :
a)foarte ridicat;
b)ridicat;
c)mijlociu;
d)standard.
83. Care din urmtoarele afirmatii privind componentele procesului de lansare a produselor noi
pe piaa nu este adevarata:
a) pregatirea fortelor de vanzare este o activitate care precede fixarea zonei teritoriale pe care va
fi lansat produsul;
b)alegerea canalelor de distributie nu este o activitate inclusa de ceea privind alegerea
modalitatilor de comercializare;
c)pregatirea pieei are ca scop crearea unui climat de interes, de curiozitate i de nerabdare fata
de noul produs , n randul consumatorilor potentiali;
d)stabilirea perioadei de lansare se coreleaza cu sezonalitatea consumului noului produs;
84.Strategia selectiei sortimentale reprezint o alternative a strategiilor de produs stabilita
potrivit:
a)dimensiunilor gamei de produs;
b)nivelului calitativ al produselor;
c)gradului de inoire a produselor;
d) structurilor pieei.
85.Strategia stabilitatii calitative reprezint o alternative a strategiilor de produs stabilita potrivit:
a)dimensiunilor gamei de produse;
b)nivelului calitativ al produselor;
c)gradul de inoire a produselor;
d) structurilor pieei.
86. Strategia asimilarii de noi produse reprezint o alternativa a strategiilor de produs stabilita
potrivit:
a) dimensiunilor gamei de produse;
b) nivelul calitativ al produselor;
c) gradului de innoire a produselor;
d) structurilor pieei.
87. Dobandirea unei pozitii mai bune pe piaa, prin castigarea unei cote mai mari de piaa se
poate realiza apeland, n primul rand, la strategia:
a) adaptarii nivelului calitativ al produselor;
b) asimilarii de noi produse;
c) diferentierii nivelului calitativ al produselor;
13

d) cresterii dimensiunilor gamei de produse.


88. Problema optimizarii calitatii produselor oferite pe piaa n raport cu nivelele diferite de
exigenta ale principalelor segmente de consumatori (utilizatori) se realizeaza, de obicei, prin
aplicarea strategiei:
a) mentinerii nivelului calitativ al produselor;
b) asimilarii de noi produse;
c) diferentierii nivelului calitativ al produselor;
d) cresterii dimensiunilor gamei de produse.
89. Pozitionarea produselor n cadrul gamei cu care intreprinderea se adreseaza pieei este o
activitate specifica:
a) asigurarii legale a produselor;
b) modelarii produsului;
c) cercetarii produsului;
d) stabilirii atitudinii ntreprinderii fata de produsele vechi.
90. n mod conventional componentele mixului de marketing sunt considerate variabile
endogene, adica pot fi pe deplin controlate i manevrate n sensul dorit de catre ntreprindere.
Realitatea ne arata ca numai doua dintre acestea se comporta conform afirmatiei de mai sus.
Care sunt acestea?
a) produsul i pretul;
b) distributia i promovarea;
c) produsul i promovarea;
d) pretul i distributia.
91. n mod conventional componentele mixului de marketing sunt considerate variabile
endogene, adica pot fi pe deplin controlate i manevrate n sensul dorit de catre ntreprindere.
Realitatea ne arata ca numai doua dintre acestea nu se comporta conform afirmatiei de mai sus,
avand cel mai adesea, un caracter mixt (endogen i exogen). Care sunt acestea?
a) produsul i pretul;
b) distributia i promovarea;
c) produsul i promovarea;
d) pretul i distributia.
92. Atunci cand statul nu intervine n nici un sens n procesul de stabilire a preturilor (evaluare)
se poate afirma ca preturile practicate se incadreaza n categoria :
a) preturi libere ;
b) preturi concurentiale ;
c) preturi echilibrate ;
d) preturi impuse.
93. Pragul rentabilitatii reprezint :
a) situatia n care veniturile realizate sunt egale cu cheltuielile efectuate ;
b) o metoda de analiza contabila ;
c) situatia n care veniturile realizate au depasit cu 1% cheltuieli efectuate ;
d) situatia n care cheltuielile efectuate sunt mai mari cu 1% decat veniturile realizate,
14

94. Scaderea pretului practicat pentru un anumit produs sau serviciu poate fi practicata n
situatia cand :
a) se doreste punerea n evidenta a caracterului distinct al acestora ;
b) apare pe piaa un nou concurent foarte puternic ;
c) cererea are un caracter rigid ;
d) intreprinderea mareste investitiile n publicitate.
95. Cel mai important factor endogen, care influenteaza alegerea alternativelor privind
strategiile de pret ce vor fi implementate, este :
a) costul total de productie ;
b) previziunea privind rata anuala a inflatiei ;
c) nivelul cotei de piaa, stabilit ca obiectiv pentru perioada urmatoare ;
d) rata rentabilitatii la nivel de ntreprindere.
96.Printre factorii exogeni, care influenteaza alegerea alternativelor privind strategiile de pret ce
vor fi implementate, se afla :
a) costul total de productie ;
b) previziunea privind rata anuala a inflatiei ;
c) nivelul cotei de piaa, stabilit ca obiectiv pentru perioada urmatoare ;
d) rata rentabilitatii la nivel de ntreprindere.
97. Strategia pretului inalt se practica atunci cand :
a) se vizeaza patrunderea rapida n cadrul segmentelor tinta ;
b) cererea prezinta o mare sensibilitate n funcie de pret ;
c) capacitatea de absortie a pieei este redusa ;
d) se valorifica raritatea prezentei pe piaa sau chiar unicitatea unor produse sau servicii.
98.Strategia pretului de penetrare pe piaa se practica atunci cand :
a) se valorifica caracterul distinct i exclusiv al unor produse sau servicii ;
b) cererea prezinta o sensibilitate foarte redusa n funcie de pret ;
c) capacitatea de absortie este foarte redusa ;
d) se valorifica raritatea prezentei pe piaa sau chiar unicitatea unor produse sau servici.
99.Decizia de a adopta, n mod expres, una dintre cele doua alternative opuse privind strategia de
pret-startegia pretului inalt ori strategia de penetrare pe piaa- depinde n mod esential de:
a) caracterul distinct i exclusiv al unor produse sau servicii ;
b) caracterul elastic sau inelastic al cererii n funcie de pret ;
c) capacitatea de absortie a pieei ;
d) raritatea unor produse sau servicii.
100. n faza lansarii (introducerii) pe piaa a produsului sau serviciului nu este recomandata sub
nici o forma practicarea unei :
a) strategii a pretului de penetrare pe piaa ;
b) strategii a pretului inalt ;
c)strategii de pret intermediare (nici ridicat, nici de penetrare) ;
d)strategii a preturilor promotionale
101.Politica de pret i politica preturilor sunt doua notiuni :
15

a)similare
b)identice
c)opuse
d)diferite
102.Deciziile referitoare la politica preturilor fac parte din categoria :
a)deciziilor politice
b)deciziilor strategice ;
c)deciziilor tactice ;
d) deciziilor de rutina
103. Pretul impar, de tipul preturilor cu terminatia 9, face parte din categoria:
a) preturilor psihologice;
b) preturilor cu rabat acordat pentru dezvoltarea unor activiti promotionale;
c) preturilor variabile;
d) preturilor de livrare zonale.
104. Reducerile calculate la pretul de baza, care se fundamenteaza pe economiile rezultate n
urma comercializarii unor cantitati mai mari de produse catre un singur cumparator, fac parte din
categoria rabaturilor:
a) oferite intermediarilor;
b) acordate pentru momentul i cuantumul achitarii facturilor;
c) acordate pentru cantitatile cumparate;
d) acordate pentru activiti promotionale.
105. Pretul de prestigiu prezinta intotdeauna un nivel:
a) mai ridicat decat costurile;
b) mai ridicat decat valoarea propriu-zis a produsului;
c) mai scazut decat cel practicat de ceilalti competitori;
d) mai ridicat decat cel practicat n cazul ofertelor speciale.
106. Practicarea unui nivel de pret peste cel al concurentei se impune cand:
a) produsele au un caracter distinct i exclusiv;
b) volumul vanzarilor este foarte ridicat, iar marjele de adaos comercial sunt relativ scazute;
c) se inregistreaza un nivel ridicat al ratei inflatiei;
d) se urmareste marirea cantitatilor de produse vandute.
107. Canalul de distributie i canalul de marketing sunt doua notiuni:
a) similare;
b) identice;
c) opuse;
d) canalul de marketing include i activiti nespecifice canalului de distributie.
108. Notiunea de canal de marketing se refera la :
a) ansamblul operatiunilor de vanzare-cumparare aferente unui anumit produs;
b) ansamblul proceselor operative la care sunt supuse produsele n traseul lor pana la
consumator;
16

c) traseul pe care il parcurg produsele pana la consumator, inclusiv totalitatea actiunilor


promotionale desfasurate de membrii retelei cu scopul stimularii cererii;
d) aparatul tehnic (retea de unitati, dotare tehnica, personal) necesar realizarii distributiei
produselor.
109. Nu sunt considerati participanti n cadrul canalelor de marketing:
a) ofertantii de servicii functionale;
b) consumatorii;
c) furnizorii de servicii de sprijin;
d)detailistii.
110. Gama de servicii funtionale prezente n procesul de distributii cuprinde:
a) depozitarea;
b) servicii financiare;
c) servicii de asigurari;
d) schimbul electronic de date.
111. Gama de servicii de sprijin prezente n procesul de distributii cuprinde:
a) depozitarea;
b) preluarea i onorarea comenzilor;
c) servicii de asigurari;
d) servicii de merchandising.
112. Latimea canalului de marketing este determinata de:
a) numarul de niveluri intermediare pe care le parcurg marfurile de la producator la consumator
(utilizator);
b) numarul unitatilor prin care se asigura distribuirea unui producator n cadrul fiecarei secvente
(faze) a rutei de distributie;
c) numarul total al intermediarilor angrosisti i detailisti care participa la distributia produsului;
d) numarul consumatorilor produsului.
113. n situatia n care marfurile sunt comercializate exclusiv pentru doua unitati operative
(depozite i magazine) apartinand unui singur indermediar, canalul de distributie utilizat intra n
categoria celui:
a) direct;
b) scurt;
c) lung;
d) foarte lung.
114. Utilizarea canalelor lungi de distributie este specifica:
a) pieei bunurilor de utilizare productiva;
b) pieei prestarilor de servicii turistice;
c) pieei bunurilor de consum;
d) pieei serviciilor financiar-bancare.
115. Lungimea canalului de marketing se diminueaza prin:
a) micsorarea distantei geografice dintre producator i consumator;
b) renuntarea la unul dintre distribuitori;
17

c) renuntarea la un anumit nivel din canalul de marketing;


d) concentrarea distributiei pe o anumita zona geografica.
116. Utilizarea unui sistem de marketing de tip corporatist, n domeniul distributiei, reprezint
dezavantajul:
a) diversificarii mixului de produse;
b) creterea relativa a costurilor de distributie;
c) scaderea gradului de control asupra activitatilor desfasurate;
d) scaderea fortei de munca.
117. Utilizatorii retelei Internet, care efectueaza achizitii online, prefera sa-i comunica prin
intermediul retelei, produse cum ar fi:
a) articole de imbracaminte, CD-uri cu muzica, produse electrice i electronice, carti;
b) articole de imbracaminte, CD-uri cu muzica, produse electrice i electronice, echipament
sportiv;
c) softwarte, CD-uri cu muzica, produse electrice i electronice, echipament sportiv;
d) softwarte, CD-uri cu muzica, actiuni, echipament sportiv;
118. Sistemul logistic este compus din:
a) ansamblul operatiunilor de vanzare-cumparare aferente unui anumit produs;
b) ansamblul de activiti ocazionale de transferul produselor intre diversele niveluri ale
canalelor de marketing, precum i din infrastructura necesara desfasurarii acestei activiti;
c) traseul pe care il parcurg produsele pana la consumator, inclusiv totalitatea actiunilor
promotionale desfasurate de membrii retelei cu scopul stimularii cererii;
d) aparatul tehnic (retea de unitati, dotare tehnica, personal necesar realizarii distributiei
produselor.
119. Cea mai importanta activitate din structura mixului logistic este considerata cea mai:
a) stocare;
b) depozitare;
c) receptie;
d) transport.
120. n cadrul sistemului logistic activitatea care se situeaza pe locul doi, din punct de vedere al
ponderii n totalul costurilor, este:
a) stocarea;
b) depozitarea;
c) sortarea;
d) transportul.
121. Criteriul care nu poate utilizat n diferentierea tipologiciei intermediarilor este:
a) locul ocupat n canalul de marketing;
b) natura i obiectul fluxulilor la care participa;
c) gradul de independenta;
d) numarul intermediarilor din canalul de marketing.
122. Cel mai ridicat grad de dependenta este intalnit n cazul intermediarilor:
a) detailistilor;
18

b) angrosistilor;
c) reprezentante ale producatorilor;
d) concesionari.
123. Scopul principal al realizarii unui lant voluntar este reprezentat de:
a) creterea profiturilor detailistilor;
b) asigurarea unui inalt de independenta intermediarilor participanti;
c) creterea fortei de negociere a detailistilor i cumpararea de produse ori servicii n condiii mai
avantajoase decat n situatia negocierilor individuale;
d) dorinta angrosistului de a dobandi pozitia de lider.
124. Difuzarea larga a produselor utilizand cele mai diverse tipuri de intermediari se incadreaza
n strategia distributiei:
a) selective;
b) extensive;
c) exclusive;
d) directe.
125. Strategia distributiei selective presupune:
a) difuzare larga a produselor pe piaa utilizand cela mai diverse tipuri de intermediari;
b) utilizarea unui numar redus de intermediari, de regula specializati n distributia anumitor
produse;
c) utilizarea unui numar redus de intermediari care distribuie o gama ct mai larga de produse;
d) recurgerea la un singur intermediar, care dobandeste exclusivitate, n diverse variante, n
privinta distribuirii produselor.
126. Strategia de distributie de tip "pull" presupune:
a) actiuni de promovare a vanzarilor directionate spre membrii canalului;
b) difuzare larga a produselor pe piaa utilizand cele mai diverse tipuri de intermediari;
c) campanii publicitare directionate spre consumatorii finali;
d) campanii promotionale directionate att spre consumatorii finale, ct i spre intermediari.
127. Strategia de distributie de tip "push: presupune:
a) actiuni de promovare a vanzarilor directionate spre membrii canalului;
b) difuzare larga a produselor pe piaa utilizand cele mai diverse tipuri de intermediari;
c) campanii publicitare directionate spre consumatorii finali;
d) campanii promotionale directionate att spre consumatorii finale, ct i spre intermediari.
128. n procesul de elaborare a strategiei de distributie, stabilirea obiectivelor este precedata de:
a) identificarea variantelor strategice posibil de implementat;
b) calcularea costurilor necesare implementarii fiecarei variante strategice;
c) selectarea celei mai adecvate variante strategice privind distributia;
d) identificarea solicitarilor clientilor privind tipurile de servicii de distributie i nivelului
calitativ al acestuia.
129. n procesul de operationalizare a strategiei de distributie, motivarea intermediarilor este
precedata de:
a) evaluarea membrilor canalului;
19

b) selectarea intermediarilor;
c) selectarea celei mai adecvate variante strategice privind distributia;
d) identificarea solicitarilor clientilor privind tipurile de servicii de distributie i nivelului
calitativ al acestora.
130. Sistemul de comunicatie - prin care intreprinderea pune n circulatie o idee, o informatie sau
o atitudine - nu cuprinde unul din urmtoarele elemente:
a) un destinatar;
b) un mesaj;
c) sursa de informatie;
d) o cercetare privind perceptia mesajului.
131. Publicitatea este o variabila:
a) calitativa, de natura psihologica, cu actiune pe termen lung, n general greu masurabila
cantitativ n privinta efectelor;
b) cantitativa, cu actiune pe termen scurt, care aduce consumatorului avantaje economice
imediate, usor masurabile cantitativ;
c) ce grupeaza o serie de tehnici cu efecte n plan psihologic i actiune pe termen lung, de regula,
greu masurabila cantitativ n privinta efectelor;
d) deopotriva calitativa i cantitativa, cu actiune i efecte economice imediate, dar i pe termen
lung.
132. Promovarea vanzarilor este o variabila:
a) calitativa, de natura psihologica, cu actiune pe termen lung, n general greu masurabila
cantitativ n privinta efectelor;
b) cantitativa, cu actiune pe termen scurt, care aduce consumatorului avantaje economice
imediate, usor masurabile cantitativ;
c) ce grupeaza o serie de tehnici cu efecte n plan psihologic i actiune pe termen lung, de regula,
greu masurabila cantitativ n privinta efectelor;
d) deopotriva calitativa i cantitativa, cu actiune i efecte economice imediate, dar i pe termen
lung.
133. Relatiile publice sunt o variabila:
a) calitativa, de natura psihologica, cu actiune pe termen lung, n general greu masurabila
cantitativ n privinta efectelor;
b) cantitativa, cu actiune pe termen scurt, care aduce consumatorului avantaje economice
imediate, usor masurabile cantitativ;
c) ce grupeaza o serie de tehnici cu efecte n plan psihologic i actiune pe termen lung, de regula,
greu masurabila cantitativ n privinta efectelor;
d) deopotriva calitativa i cantitativa, cu actiune i efecte economice imediate, dar i pe termen
lung.
134. Manifestarile promotionale sunt o variabila:
a) calitativa, de natura psihologica, cu actiune pe termen lung, n general greu masurabila
cantitativ n privinta efectelor;
20

b) cantitativa, cu actiune pe termen scurt, care aduce consumatorului avantaje economice


imediate, usor masurabile cantitativ;
c) ce grupeaza o serie de tehnici cu efecte n plan psihologic i actiune pe termen lung, de regula,
greu masurabila cantitativ n privinta efectelor;
d) deopotriva calitativa i cantitativa, cu actiune i efecte economice imediate, dar i pe termen
lung.
135. n funcie de obiect, publicitatea poate fi:
a) de produs, de marca, institutionala;
b) de produs, de pret, institutionala;
c) de produs, de marca, de pret;
d) de pret, de marca, institutionala.
136. Publicitatea poate fi:
a) de pret, de conditionare, de reamintire, comparativa;
b) de informare, de pret, de reamintire, comparativa;
c) de informare, de conditionare, de reamintire, comparativa;
d) de informare, de conditionare, de reamintire, de pret.
137. Printre suporturile utilizate n actiunile de publicitate exterioara nu se includ:
a) panourile stradale;
b) cataloagele;
c) afisele transparente;
d) insemnele luminoase.
138. Care dintre urmtoarele tehnici nu fac parte din categoria actiunilor de promovare a
vanzarilor:
a) reducerea preturilor;
b) vanzarile grupate;
c) publicitatea la locul vanzarii;
d) oferirea de agende i calendare.
139. Publicitatea la locul vanzarii reprezint o tehnica de promovare ce se incadreaza n
domeniul:
a) publicitatii;
b) participantilor la manifestari promotionale;
c) promovariii vanzarii;
d) merchandisingului.
140. Merchandisingul reprezint o:
a) varianta speciala de publicitate;
b) forma speciala de participare n cadrul manifestarii promotionale;
c) varianta de marketing direct;
d) forma ce vizeaza prezentarea n cele mai bune condiii a produselor i serviciilor.
141. Precizati care dintre gruparile de mai jos contine integral atributul cu care trebuie sa fie
inzestrata o marca:
a) notorietate, asociativitate, putere de evocare, distinctie;
21

b) exhaustivitate, asociativitate, putere de evocare, distinctie;


c) notorietate, forta de decodificare, putere de evocare, distinctie;
d) notorietate, asociativitate, putere de evocare, distinctie;
142. Precizati care dintre urmtoarele elemente nu pot reprezenta un obiectiv al activitatii
fortelor de vanzare:
a) nivel al cifrei de afaceri;
b) ameliorarea imaginii de marca;
c) nivel al sponsorizarilor obtinute;
d) numar de potential noi clieni contactati.
143. Daca printr-un mesaj promotional se subliniaza ca un nou autoturism are un consum de
carburant n medie cu 8% mai scazut decat modelele din aceeasi clasa, acest mesaj intra n
categoria apelurilor:
a) morale;
b) rationale;
c) sociale;
d) informationale.
144. Care dintre urmtoarele variante nu reprezint modalitati de constituire a bugetului
promotional:
a) procent din cifra de afaceri;
b) analiza obiectivelor;
c) tot ceea ce intreprinderea i poate permite;
d) procent din profilul previzionat.
145. Cea mai simpla, dar i vulnerabila, modalitate de constituire a bugetului promotional este:
a) procent din cifra de afaceri;
b) analiza obiectivelor;
c) tot ceea ce intreprinderea i poate permite;
d) procent din profilul previzionat.
146. Actiunile de promovare avanzarilor vizeaza un public tinta format din:
a) furnizori, distribuitori, prescriptori;
b) consumatori, distribuitori, prescriptori;
c) consumatori, furnizori, prescriptori;
d) consumatori, distribuitori, furnizori.
147. Strategia promovarii imaginii globale a ntreprinderii reprezint o alternativa a strategiilor
de promovare stabilita dupa:
a) modul de desfasurare n timp a activitatii promotionale;
b) obiectivele globale stabilite pentru activitatea promotionala;
c) rolul atribuit activitatii promotionale;
d) sediul activitatii promotionale.
148. Strategia activitatii promotionale intermitente reprezint alternativa a strategiilor de
promovare stabilita dupa:
a) obiectivele globale stabilite pentru activitatea promotionala;
22

b) rolul atribuit activitatii promotionale;


c) modul de desfasurare n timp a activitatii promotionale;
d) sediul activitatii promotionale.
149. Una din metodele de evaluare a rezultatelor actiunilor promotionale este:
a) analiza morfologica;
b) analiza valorii;
c) brainstormingul;
d) analiza vanzarilor.
150. Organizarea compartimentului de marketing, n cazul intreprinderilor cu o slaba diversitate
a produselor, zonelor geografice de actiune i clientilor, se recomanda a fi realizata potrivit
criteriului:
a) functiilor;
b) geografic;
c) produselor;
d) pietelor sau grupelor de clieni.
151. Organizarea compartimentului de marketing, n cazul intreprinderilor care dispun de o
oferta relativ omogena, dar destinata unor piete eterogene din punct de vedere al cererii,
concurentei, formelor de comercializare etc., se recomanda a fi realizata potrivit criteriului:
a) functiilor;
b) geografic;
c) produselor;
d) pietelor sau grupelor de clieni.
152. Organizarea compartimentului de marketing, n cazul intreprinderilor cu un nomenclator
restrans sau grupe relativ distincte de produse, se recomanda a fi realizata potrivit criteriului:
a) functiilor;
b) geografic;
c) produselor;
d) pietelor sau grupelor de clieni.
153. Compartimentul de marketing al unei ntreprinderi se afla n relaii functionale cu:
a) clientii ntreprinderii;
b) conducerea ntreprinderii;
c) furnizorii ntreprinderii;
d)alte compartimente, birouri sau servicii din ntreprindere.
154. O decizie reprezint:
a) un obiectiv ce trebuie realizat;
b) o metoda de obtinere a unei informatii;
c) cursul de actiune ales pentru atingerea unui obiectiv;
d) o tehnica de obtinere a unei informatii.
155. Managementul fiecarei unitati strategice de afaceri este responsabil de:
a) functia de marketing i cea de productie;
b) functia de marketing i cea financiara;
23

c) functia de marketing i cea de personal;


d) majoritatea sau totalitatea functiilor de baza.
156. Un plan de produs, elaborat la nivelul compartimentului de marketing, trebuie sa fie n
concordanta, loa capitolul obiective i strategii propuse, n primul rand cu planul:
a) manifestarilor promotionale la care va participa intreprinderea n urmatorul an;
b) strategic de marketing al ntreprinderii;
c) de productie al ntreprinderii;
d) de dezvoltare a resurselor umane.
157. Care dintre urmtoarele afirmatii referitoare la analiza SWOT nu este adevarata?
a) este prima componenta a planului de marketing;
b) prezinta i evalueaza punctele forte i slabiciunile ntreprinderii, oportunitatile i amenintarile
din mediul extern;
c) reprezint sinteza programului de audit;
d) se caracterizeaza prin specificitate, indicand situatia ntreprinderii pentru care se realizeaza i
raporturile acesteia cu mediul extern.
158. Un plan de marketing elaborat pentru urmatorii 3 ani poarta denumirea de:
a) plan de afaceri;
b) program de marketing;
c) plan strategic;
d) plac tactic.
159. Diagrama propusa de Henty L. Gantt pentru programarea productiei pune accentul pe:
a) factorul timp - vizualizarea rapida a stadiului de indeplinire a programului;
b) fabricarea unei anumite cantitati de produse;
c) responsabilizarea personalului angajat n implementarea programului;
d) minimizarea duratei de implementare a programului.
160. Durata totala a programului de activiti, stabilita cu ajutorul metoei PERT reprezint suma:
a) duratelor estimate ale activitatilor critice i necritice;
b) duratelor estimate ale activitatilor necritice;
c) duratelor estimate ale activitatilor critice;
d) suma rezervelor de timp.

24

RASPUNSURI CORECTE
1-c
21-b
41-a
2-c
22-b
42-b
3-c
23-c
43-b
4-a
24-a
44-c
5-b
25-c
45-d
6-c
26-b
46-a
7-c
27-b
47-d
8-d
28-a
48-b
9-c
29-a
49-c
10-d
30-b
50-c
11-c
31-a
51-c
12-a
32-d
52-a
13-c
33-c
53-a
14-d
34-c
54-d
15-a
35-c
55-a
16-b
36-d
56-b
17-c
37-b
57-a
18-a
38-b
58-a
19-a
39-b
59-b
20-b
40-d
60-d

61-b
62-b
63-d
64-b
65-a
66-c
67-a
68-d
69-a
70-d
71-b
72-c
73-d
74-b
75-a
76-c
77-a
78-b
79-d
80-b

81-c
82-c
83-a
84-a
85-b
86-c
87-d
88-c
89-c
90-c
91-d
92-a
93-a
94-b
95-c
96-b
97-d
98-c
99-b
100-c

101-d
102-c
103-a
104-c
105-b
106-a
107-d
108-c
109-b
110-a
111-c
112-b
113-b
114-c
115-c
116-a
117-a
118-b
119-d
120-a

121-d
122-c
123-c
124-b
125-b
126-c
127-a
128-d
129-b
130-d
131-a
132-b
133-c
134-d
135-a
136-c
137-b
138-d
139-c
140-d

141-a
142-c
143-b
144-d
145-a
146-b
147-b
148-c
149-d
150-a
151-b
152-c
153-d
154-c
155-d
156-b
157-a
158-c
159-a
160-b

25

26