Sunteți pe pagina 1din 4

MINISTERUL EDUCAIEI I CERCETRII

UNIVERSITATEA DIN BUCURETI


Facultatea de Teologie Ortodox Patriarhul Justinian
Catedra de TEOLOGIE PRACTIC

Specializarea: MASTERAT- PASTORAIE I VIA LITURGIC


PROGRAMA ANALITIC
DISCIPLINA:

Teologie liturgic i pastoraie


Pr. Lect. Univ. Dr. Marian MIHAI
AN UNIVERSITAR: 2009-2010
AN DE STUDII: I / Semestrul I
NUMR DE ORE: 42
Activitatea
Curs
Seminar
Total ore

An I

Numr de ore
sptmnale
2
1
2

Total ore Sem.


I
28
14
42

Total ore Sem.


II
-

Total ore
anual
28
14
42

I. Finaliti i obiective
Cursul de Teologie liturgic i pastoraie pentru masterat urmrete realizarea unui
studiu aprofundat al ctorva teme ale disciplinei, care nu au fost dezbtute pe larg sau nu
au fost tratate n Curricula licenei. Ele se refer la probleme de actualitate ale vieii
liturgice i ale pastoraiei n Biserica noastr, care angajeaz plenar activitatea preotului.

II. Modaliti de realizare


Pentru atingerii scopului propus, se vor folosi metodele didactice i pedagogice
clasice: expunerea, conversaia, dialogul, problematizarea, studiul de caz, simularea,
exerciiul i angajarea fiecrui masterand, prin cercetarea bibliografiei indicate.

III. Evaluarea studenilor


Evaluarea urmrete dou aspecte i cuprinde dou faze: 1) evaluarea parial,
care urmrete fixarea corect a cunotinelor, msuri de ameliorare, aprecierea
rspunsurilor i 2) evaluarea final, sumativ sau cumulativ, care se obine sau se
realizeaz prin examene susinute oral sau scris.

IV. Tematica prelegerilor Semestrul I:


1. Anaforaua liturgic privit interconfesional;
2. Epicleza
euharistic
n
Bisericile:
Ortodox,
Vechi-Orientale i Protestante;
3. nnoire i schimbare n cultul ortodox;
4. Postul i adaptarea lui la cerinele vieii contemporane;
5. Calendarul i data Patelui;

Romano-Catolic,

Bibliografie selectiv:
1. BLCEANU, Pr. Drd. Ion M., Rugciunea Sfintei Jertfe din liturghiile ortodoxe
i canonul euharistic din missa romano-catolic. Studiu comparativ, n Glasul
Bisericii, an 1978, nr. 1-2, p. 105-125;
2. BELU, Pr. Prof. Dumitru, Maica Domnului n lumina imnelor liturgice,
Caransebe, 1941;
3. BRANITE, Pr. Prof. Dr. Ene, Controversa asupra necesitii epiclezei euharistice
dup Nicolae Cabasila, n Studii Teologice, an 1938-1939, p. 107-208;
4. Idem, Explicarea Sfintei Liturghii dup Nicolae Cabasila, Tez de doctorat,
Bucureti, 1943;
5. Idem, Participarea credincioilor la Liturghie i metode pentru realizarea ei, n
Studii Teologice, an 1949, nr. 7-8 i n extras;
6. Idem, Problema unificrii calendarului liturgic n Bisericile Ortodoxe, n
Ortodoxia, 1955, nr. 2;
7. Idem, Rolul Botezului, al Mirungerii i al Sfintei Euharistii n viaa cretin, dup
Nicolae Cabasila, n Glasul Bisericii, an 1956, nr. 10, p. 551-556;
8. Idem, Anul bisericesc (liturgic) i subdiviziunile lui, n Glasul Bisericii, an 1962,
nr. 11-12, p. 1087-1096.
9. Idem, Posturile din cursul anului bisericesc, n Studii Teologice, an 1963, nr. 2;
10. Idem, Scurte lmuriri asupra Sfintei Liturghii, n Mitropolia Banatului, an 1964,
nr. 4;
11. Idem, Sf. Ambrozie al Milanului, De mysteriis (Despre Sfintele Taine), traducere
n colaborare cu Prof. Gh. Voiua n Studii Teologice, an 1965, nr. 5-6, p. 286-302;
12. Idem, Sf. Ambrozie al Milanului, De mysteriis (Despre Sfintele Taine), traducere
n romnete i studiu introductiv, n Studii Teologice, an 1967, nr. 9-10, p. 565-599;
13. Idem, Cteva cuvinte despre lungimea slujbelor ortodoxe, n Calendarul
Credina, 1966 i n Glasul Bisericii, an 1966, nr. 1-2, p. 49-56;
14. Idem, Probleme de actualitate ale Bisericilor de azi: dezvoltare (evoluie) i
revizuire (adaptare) din punct de vedere ortodox, n Ortodoxia, an 1969, nr. 2;
15. Idem, Cteva opinii, atitudini i propuneri n problema revizuirii cultului
ortodox, n Ortodoxia, an 1974, nr3, p. 450-466;
16. Idem, Liturghiile romano-catolice n comparaie cu cele ortodoxe, n Ortodoxia,
an 1957, nr. 1;

17. Idem, Liturgica general, Bucureti, 1993 i n dou volume, Editura Episcopiei
Dunrii de Jos, Galai, 2002;
18. Idem, Liturgica special, Bucureti, 1984 i Editura Nemira, Bucureti, 2005;
19. BRIA, Pr. Prof. Dr. Ion, Biserica i Liturghia, n Ortodoxia, an 1982, nr. 4, p.
481-491;
20. BUZESCU, Pr. Prof. Dr. N. C., Liturghia centrul cultului ortodox, n
Ortodoxia, an 1981, nr. 1, p. 41-57;
21. CNDEA, Pr. Prof. Dr. Spiridon, Sfnta Liturghie, n Mitropolia Ardealului, an
1958, nr. 11-12, p. 868-877;
22. Idem, Liturghie, liturghisire, liturgic, n Mitropolia Banatului, an 1964, nr. 9-10,
p. 587-591;
23. COLOTELO, Dr. Dumitru, Explicarea din liturghiile rsritene i n liturghia
catolic de azi, n Studii Teologice, an 1976, nr. 1-2, p. 130-148;
24. COMAN, P.S. Oradiei Vasile, nsemntatea Sfintei Liturghii n viaa credincioilor,
n Mitropolia Olteniei, 1961, nr. 3-5, p. 175-185;
25. CORNIESCU, Diac. Prof. Dr. Emilian, Sensul postului dup Sfnta Scriptur, n
Biserica Ortodox Romn, an 1994, nr. 4-6, p. 83-94;
26. FIRCA, Prot. Jova, Liturghiile ortodoxe i missa catolic, n Mitropolia
Banatului, an 1965, nr. 7-9, p. 528-557;
27. GALERIU, Pr. Prof. Dr. Constantin, Mrturisirea dreptei credine prin Sfnta
Liturghie, n Ortodoxia, an 1981, nr. 1, p. 23-40;
28. KARAISARIDIS, Diac. Drd. Constantin, Opinii ale teologilor actuali ai Bisericii
Greciei n legtur cu problema revizuirii cultului ortodox, n Studii Teologice, an
1980, nr. 1-2, p. 150-156;
29. MACARIOS, Ierom. Simonopetritul, Triodul explicat (Mistagogia timpului
liturgic), traducere de diac. Ioan I. IC jr., Editura Deisis, Sibiu, 2000, 559 p.
30. MUNTEANU, Mgr. Alexandru Armand, Rnduiala i explicarea Botezului i
Mirungerii dup scrierile literaturii patristice, n Glasul Bisericii, an 1960, nr. 11-12,
p. 952-971;
31. NECULA, Pr. Prof. Dr. Nicolae D., Ritualul Botezului i al Mirungerii n riturile
liturgice rsritene, n Glasul Bisericii, an 1971, nr. 9-10, p. 828-846;
32. Idem, Sensul spiritual al postului n viaa cretin i timpul nostru, n Ortodoxia,
an 1979, nr. 1, p. 182-194;
33. Idem, nvtura despre post n Biserica Ortodox Romn, n Studii Teologice,
an 1984, nr. 7-8, p. 514-520;
34. Idem, Cultul liturgic i nevoile i crizele spirituale ale timpului nostru, n Biserica
Ortodox Romn, an 1991, nr. 7-9, p. 511-517;
35. Idem, Biseric i cult pe nelesul tuturor, Editura Europartner, Bucureti, 1996;
36. Idem, Tradiie i nnoire n slujirea liturgic, vol. I i II, Editura Episcopiei Dunrii
de Jos, Galai, 1996 i 2001, vol. III, Editura Institutului Biblic i de Misiune al Bisericii
Ortodoxe Romne, Bucureti, 2004;
37. Idem, Dialogul teologic dintre Biserica Ortodox i Biserica Ortodox
Veche- Oriental, n vol. Teologie i educaie la Dunrea de Jos, fascicula 4, Editura
Episcopiei Dunrii de Jos, Galai, 2005, p. 32-39;
38. POPOVICIU, Nicolae, Epicleza euharistic, Sibiu, 1933; ediia a II-a, Editura
Nemira, Bucureti, 2000;

39. RADU, Pr. Prof. Dr. Dumitru, Tainele iniierii n mistica sacramental a lui
Nicolae Cabasila, n Ortodoxia, an 1989, nr. 3, p. 3-12;
40. SALAVILLE, S., Les fondements scripturaires de lEpiclse n Echos dOrient,
nr. 74 / 1909;
41. SCHMEMANN, Pr. Alexander, Din ap i din Duh, trad. de Pr. Prof. Ion BUGA,
Editura Simbol, Bucureti, 1992.
42. STREZA, Pr. Asist. Liviu, Botezul n diferite rituri liturgice cretine, Tez de
doctorat, Bucureti, 1985;
43. CHIOPU, Drd. Iulian, Rnduiala i explicarea slujbei Botezului i a Mirungerii la
Sfntul Ambrozie al Milanului i Teodor de Mopsuestia, n Studii Teologice, an 1968,
nr. 7-8, p. 543-557;
44. TARNAVSCHI, Prof. T., Scurt explicare a ritului Sfntului Botez i al Sfntului
Mir, n Candela, an 1895, nr. 9, p. 415-427; nr. 10, p. 459-468; nr. 11, p. 499-507; nr.
12, p. 549-547;
45. VASILE, Dr. Juravle, Constituia despre cultul divin a Conciliului II Vatican,
privit din punct de vedere ortodox, n Studii Teologice, an 1980, nr. 3-6, p. 517-534;
46. VINTILESCU, Pr. Prof. Dr. Petre, Epicleza, n Biserica Ortodox Romn, an
1961, nr. 1-2, p. 86-104;
47. Idem, Liturghierul explicat, Bucureti, 1972 i 1998;
48. Idem, Liturghia n viaa romneasc, n Biserica Ortodox Romn, an 1943, nr.
4-6, p. 185-206;
49. Idem, Funcia eclesiologic sau comunitar a Liturghiei, Bucureti, 1946, 30 p.;
50. Idem, Funcia catehetic a Liturghiei, n Studii Teologice, an 1949, nr. 1-2, p.
17-34;
51. ZGREAN, Arhid. Prof. Dr. Ioan, Opinii protestante cu privire la epicleza
euharistic i la dezvoltarea acesteia n Liturghiile rsritene, n Mitropolia Banatului,
an 1965, nr. 11-12, p. 689-717.