Sunteți pe pagina 1din 1

Biban

Denumire stiintifica: Perca fluvialitis


Raspandire: foarte raspandit este intalnit in apele dulci si salmastre, in cele curgatoare pana in
zona mrenei, dar mai ales in apele statatoare, unde nu trebuie sa infrunte curentul.

Descriere:
Are corpul indesat, arcuit, mai inalt spre cap si mult mai gatuit spre coada, capul aproape conic cu
botul scurt si gura terminala captusita cu dinti si ochi mari. Aripioara dorsala, formata numai din
radii tari tepoase. Are corpul acoperit cu solzi mici, zimtati, adanc infipti.
Colorat pe spate cenusiu - verzuie cu reflexe metalice; laturile verzui cu reflexe aramii, burta
plumburie albicioasa si cateodata galbena - palid. Pe laturile corpului se disting bine 5 - 9 dungi
verticale de culoare inchisa. Prima inotatoare dorsala , la terminare are 2 - 3 pete inchise. In apele
noastre atinge lungimea medie de 15-30 cm si 100-350 g greutate.

Comportament:
Isi petrece prima parte a vietii in carduri, sute de bibanasi prezenti pretutindeni, ziua spre
suprafata, noaptea spre fund, dar nu prea la adanc. Cand a atins o palma, rar cardul numara 20 de
exemplare. matur, devine solitar. Nu face niciodata migratii, aciuindu-se langa tot ce este vertical
sau in panta abrupta, in cotloanele din maluri, pe langa cocioace, printre radacini, in ochiurile din
mijlocul stufariilor, sub pasarele sau debarcadere, la orice confluente, oriunde se gaseste pestele
marunt.
Se hraneste cu crustacei, moluste, larve de insecte si, in special, pesti de talie marunta ( plevusca),
icrele pestilor si chiar semeni de ai lui.
Se reproduce, cand a implinit 3 ani, pe la mijlocul lui martie ( daca apa are 10 - 12 grade ) si pana
in aprilie. Icrele sunt depuse numai dimineata, la apa mica, cu vegetatie multa, fie sub forma de
siraguri de margele marunte lungi de 1-2 m si late de 2-3 cm imbracate intr-un tesut gelatinos, fie
sub forma unor ghemuri stranse bine, pe care le asaza aproape de maluri, pe pietre, pe bucati de
lemn ratacite etc.
Spre iarna, cardurile numeroase de bibani se retrag catre fundul apei, se hranesc putin sau deloc si
in primavara revin la aceleasi obiceiuri.
Dimensiune minima legala: 12 cm