Sunteți pe pagina 1din 11

COALA SANITAR POSTLICEAL CAROL DAVILA PETROANI varianta 1

EXAMEN DE ABSOLVIRE A NVMNTULUI POSTLICEAL


Calificarea profesional: ASISTENT MEDICAL GENERALIST
SESIUNEA : AUGUST 2014
VAR I AN TA 1
Toate subiectele sunt obligatorii.
Timpul de lucru este de 3 ore.
Pentru fiecare item se acorda 1 punct, iar pentru fiecare eseu se acorda 15 puncte
Se acord 10 puncte din oficiu. Nota finala se calculeaza prin impartirea punctajului total
acordat pentru lucrare la 10
SUBIECTUL I . Notati pe foaia de examen raspunsul pe care il considerati corect.
1. Sputa din astmul bronsic prezinta urmatoarele elemente patognomonice:
a. este vascoasa, perlata;
b. este aerata, rozacee;
c. este striata, numulara;
d. este vascoasa, striata;
e. este perlata, numulara.
2. In care din urmatoarele boli, dispneea este simptom dominant:
a. edem pulmonar acut;
b. pleurezie;
c. pneumotorax;
d. nevroza;
e. colica renala.
3. Sangele provenind din arborele bronsic se defineste ca:
a. hematemeza;
b. melena;
c. hemoptizie;
d. hematurie;
e. pleurezie.
4. Pneumonia este definita ca infectie a:
a. alveolelor;
b. pleurei;
c. parenchimului pulmonar;
d. bronhiilor si alveolelor;
e. laringelui.
5. Insuficienta respiratorie acuta poate fi determinata de:
a. expunerea la frig;
b. expunerea la caldura;
c. obstructia cailor respiratorii superioare;
d. expunerea la radiatii solare;
e. temperatura mediului ambiant de 21 grade C.
6. Interventia de urgenta in cazul pacientului cu edem pulmonar acut consta in;
a. scaderea circulatiei de intoarcere prin sangerare;
b. administrare de antibiotice;
c. administrare de diuretice;
d. aplicarea unei pungi cu gheata pe regiunea sternala;
e. efectuarea unei punctii pleurale.
1

COALA SANITAR POSTLICEAL CAROL DAVILA PETROANI varianta 1

7. Iradierea durerii toracice in bratul stang este caracteristica pentru:


a. o afectiune coronariana;
b. o spondilartroza;
c. un pneumotorax;
d. o radiculita;
e. o pancreatita acuta.
8. Fiind necesara o defibrilare, inainte de aplicarea unei manevre, ne asiguram ca;
a. pacientul nu poarta obiecte metalice;
b. nu exista in apropierea sa nimic metalic;
c. in apropiere nu se afla nici o persoana straina;
d. nimeni nu va atinge pacientul, patul sau brancardul in timpul executiei
manevrei;
e. pacientul este constient.
9. Flebografia reprezinta:
a. examenul endoscopic venos;
b. examenul radiologic venos;
c. masurarea presiunii venoase;
d. masurarea grosimii membrului inferior;
e. explorarea functionala a venei jugulare.
10. Durerea in infarctul miocardic acut prezinta caracteristicile urmatoare;
a. cedeaza la administrarea nitroglicerinei;
b. este violenta, insuportabila;
c. dureaza sub 30 de minute;
d. cedeaza la administrare de digoxin;
e. este de intensitate moderata.
11. Absenta pulsului arterial si racirea extremitatilor afectate sunt caracteristice:
a. sindromului de ischemie periferica acuta;
b. tromboflebitelor;
c. boli varicoase;
d. arteritelor;
e. artrozelor.
12. Hipoxemia reprezinta::
a. diminuarea cantitatii de oxigen in tesuturi;
b. cresterea cantitatii de oxigen in tesuturi;
c. scaderea cantitatii de dioxid de carbon in sange;
d. diminuarea cantitatii de oxigen in sange;
e. cresterea cantitatii de bioxid de carbon in tesuturi.
13. Care din urmatoarele manifestari sunt prezente la un bolnav cu ulcer gastric?
a. dureri nocturne si inainte de mese;
b. dureri in epigastru, greturi si varsaturi postprandiale;
c. durere in bara in etajul abdominal superior;
d. durere in bara in etajul abdominal inferior;
e. durere ca un pumnal in flancul drept.
14. Cum se numeste punctia peritoneului prin care se extrage lichid din cavitatea
abdominala?
a. laparotomie;
b. celiotomie;
c. laparascopie;
d. paracenteza;
e. toracocenteza.
15. Pacientul cu aspiratie gastrica continua se va supraveghea atent pentru a se preveni:
2

COALA SANITAR POSTLICEAL CAROL DAVILA PETROANI varianta 1

a. edemele membrelor inferioare;


b. hemoragia;
c. deshidratarea;
d. edemele membrelor superioare;
e. pleurezia.
16. In colecistita acuta sunt prezente urmatoarele manifestari de dependenta:
a. dureri in hipocondrul drept;
b. dureri in hipocondrul stang;
c. stare comatoasa;
d. greturi, varsaturi;
e. hematemeza, melena.
17. Pentru radioscopia gastrointestinala pacientul necesita urmatoarea pregatire:
a. in dimineata zilei de examinare o clisma evacuatoare;
b. cu 3- 4 zile inaite alimentatie neflatulenta;
c. in dimineata examinarii o cana cu ceai amar;
d. in dimineata examinarii nu mananca si nu fumeaza;
e. cu 30 de minute inaintea examinarii o fiola de atropina.
18. Varsaturile cu continut alimentar vechi sunt intalnite la pacientii cu:
a. stenoza pilorica;
b. cancer gastric;
c. gastrita;
d. esofagita de reflux;
e. cancer de colon.
19. Poliuria reprezinta:
a. mictiuni frecvente cu cantitate mica de urina;
b. dureri la mictiune;
c. cantitate mare de urina eliminata in 24 de ore;
d. absenta urinei in vezica urinara;
e. incontinenta de urina.
20. Conduita de urgenta in caz de retentie urinara se refera la:
a. administrare de diuretice;
b. administrare de antispastice;
c. administrare de antibiotice;
d. sondaj vezical sau punctie vezicala;
e. punctie renala.
21. Cistita este:
a. boala cea mai frecventa a tractului urinar la femei;
b. mai frecventa la barbati;
c. caracterizata prin frison si febra mare;
d. caracterizata prin anurie si polakiurie;
e. boala cea mai frecventa la copii
22. In caz de urgenta, radiografia renala pe gol se poate executa:
a. dupa efectuarea unei clisme evacuatoare;
b. dupa efectuarea unei spalaturi vezicale;
c. dupa efectuarea sondajului vezical;
d. fara pregatire;
e. dupa efectuarea unei ecografii.
23. In nefropatiile glomerulare acute, pacientul prezinta:
a. colica renala;
b. sindrom febril;
c. sindrom cardiovascular;
3

COALA SANITAR POSTLICEAL CAROL DAVILA PETROANI varianta 1

d. colica abdominala;
e. ortopnee.
24. Infectia de tract urinar se defineste ca:
a. prezenta de germeni in urina peste 10.000 / ml;
b. prezenta de germeni in urina peste 100.000 / ml;
c. prezenta de germeni in urina peste 1.000 / ml;
d. prezenta de germeni in urina sub 100.000 / ml;
e. prezenta de germeni in urina peste 20.000 / ml
25. Bursita se manifesta prin:
a. sindrom inflamator;
b. varsaturi
c. ameteli;
d. afebrilitate;
e. miscari normale.
26. Luxatia coxo femurala congenitala se intalneste mai frecvent la:
a. persoana varstnica;
b. femeia la menopauza;
c. fetite;
d. baieti;
e. barbatul cu afectiuni prostatice.
27. Durata imobilizarii unei fracturi necomplicate este:
a. 30 de zile;
b. 21 30 de zile;
c. 30 90 de zile, in functie de osul fracturat;
d. 30 60 de zile;
e. 7 zile.
28. Reducerea ortopedica a unei fracturi se realizeaza:
a. sub anezstezie generala;
b. sub anestezie locala;
c. sub rahianestezie;
d. sub anestezie epidurala;
e. nu necesita anestezie.
29. Printre problemele pacientilor cu artroza intalnim:
a. risc de complicatii oculare;
b. reducerea capacitatii ventilatorii pulmonare;
c. modificarea schemei corporale;
d. hipertensiune arteriala;
e. splenomegalie.
30. Pentru evidentierea procesului de osteoporoza pacientul va efectua:
a. o artroscopie;
b. un examen radiologic osteoarticular;
c. un examen radioscopic pulmonar;
d. o punctie osoasa;
e. o endoscopie.
31. Reumatismul articular acut apare cu incidenta maxima la grupa de varsta:
a. 60 70 de ani;
b. 40 60 de ani;
c. 6 15 ani;
d. 20 30 de ani;
e. 55 70 de ani.

COALA SANITAR POSTLICEAL CAROL DAVILA PETROANI varianta 1

32. Hiperfunctia corticosuprarenala duce la:


a. diabet insipid;
b. boala Cushing;
c. boala Addison;
d. diabet insulinodependent;
e. nanism.
33. In afectiunile endocrine intalnim urmatoarele modificari ale starii mentale, cu
exceptia:
a. labilitate afectiva;
b. lentoare in gandire;
c. dificultate in vorbire;
d. agitatie marcata;
e. tulburari de memorie.
34. Hipofunctia tiroidei conduce la:
a. exoftalmie;
b. nanism;
c. mixedem;
d. gigantism;
e. diabet.
35. Reducerea functionala a articulatiilor periferice se realizeaza prin exercitii de
mobilitate:
a. activa si pasiva;
b. numai pasiva;
c. numai activa;
d. nu se efectueaza exercitii de mobilitate;
e. se efectueaza exercitii de mobilitate in exces.
36.Tahicardia si dispneea in anemii sunt semne:
a. neurosenzorial;
b. cardiovasculare;
c. neuromusculare;
d. renale;
e. genitale.
37. Paloarea tegumentului si nuanta cu tenta verzuie apare in:
a. anemia hemolitica;
b. anemia feripriva;
c. anemia Biermer;
d. apendicita;
e. hernie de disc.
38. Examenele de laborator in leucemiile acute pun in evidenta:
a. scaderea marcata a trombocitelor;
b. scaderea marcata a leucocitelor;
c. cresterea numarului de hematii;
d. cresterea numarului de trombocite;
e. scaderea numarului de hematii.
39. Tipurile de diabet zaharat sunt:
a. diabet esential;
b. diabet neesential;
c. diabet major;
d. diabet minor;
e. diabet insulinodependent si insulinoindependent.

COALA SANITAR POSTLICEAL CAROL DAVILA PETROANI varianta 1

40. La un pacient bolnav de guta in stadiul cronic, urmatoarele sunt probleme de


ingrijire:
a. dureri articulare;
b. alterarea tegumentelor prin prezenta trofilor gutosi;
c. mobilitate redusa;
d. risc de invaliditati;
e. toate sunt enunturi corecte.
41. Care este distanta la care se percepe vocea soptita?
a. 1 m;
b. 3 m
c. 5 m
d. 10 m
e. 15 m
42. Dupa efectuarea biopsiei de laringe sub anestezie locala, cel mai important lucru pe
care l va observa asistentul medical este ca:
a. pacientul sa nu vorbeasca cateva zile;
b. sa efectueze respiratie laringiana timp de 24 de ore;
c. pacientul sa faca frecvent gargara;
d. pacientului sa i fie interzisa ingestia de lichide si alimente pana la revenirea
reflexului de deglutitie;
e. pacientului sa i se administreze lichide calde oferite cu lingurita imediat dupa
punctie.
43. In afectiunile urechii externe, pacientul prezinta urmatoarele manifestari de
dependenta, cu exceptia:
a. hipoacuzie;
b. ameteli;
c. disconfort auricular;
d. secretii purulente;
e. tulburari de echilibru.
44. Pentru recoltarea secretiei otice, in cazul unui pacient cu otita supurata, asistentul
medical pregateste:
a. seringa de 5 ml;
b. seringa de 10 ml;
c. tampon montat pe port tampon;
d. ansa de platina.
e. spatula linguala.
45. Dupa amigdalectomie, pozitia pacientului poate fi:
a. sezand cu capul pe spate;
b. in decubit dorsal;
c. ortostatism;
d. decubit ventral, cu capul sprijinit pe antebrat;
e. decubit lateral stang, cu capul in hiperextensie.
46. In care din urmatoarele vicii de refractie imaginea se formeaza inaintea retinei?
a. hipermetropia;
b. miopia;
c. astigmatismul;
d. presbitia;
e. strabismul.
47. Cu ce fel de lentile se poate corecta miopia?
a. lentile biconvexe;
b. lentine biconcave;
6

COALA SANITAR POSTLICEAL CAROL DAVILA PETROANI varianta 1

c. lentile cilindrice;
d. lentile convergente;
e. lentile hexagonale.
48. Cataracta este:
a. vedere dubla;
b. paralizia muschiului globului ocular;
c. opacifierea cristalinului;
d. imposibilitatea ochiului de a se acomoda la lumina puternica;
e. imposibilitatea ochiului de a se acomoda la lumina slaba;
49. Determinarea acuitatii vizuale se face la optotip. Ochiul emetrop:
a. vede de la 5 m ultimul rand al optotipului;
b. vede de la 10 m - ultimul rand al optotipului;
c. vede de la 5 m penultimul rand al optotipului;
d. vede de la 7 m ultimul rand al optotipului;
e. vede de la 10 m ultimul rand al optotipului;
50. Hemostaza provizorie, prin compresiune se realizeaza prin:
a. compresiune manuala sau digitala;
b. pansament necompresiv;
c. aplicarea antipirinei pe plaga;
d. fasa elastica;
e. hemostatice intavenos.
51. Gangrena gazoasa reprezinta:
a. infectie cu clostridii;
b. infectii cu anaerobi;
c. infectii cu stafilococi;
d. infectii cu proteus;
e. infectii cu candida.
52. Pacientul cu hemoragie acuta se transporta in pozitie:
a. sezand, cu spatele sprijinit;
b. decubit lateral stang;
c. decubit lateral drept;
d. decubit ventral;
e. Trendelemburg.
53. Manifestarile de dependenta ce caracterizeaza stopul cardiorespirator sunt
urmatoarele, cu exceptia:
a. midriaza;
b. oprirea respiratiei si circulatiei;
c. hipotensiune arteriala;
d. relaxarea sfincteriana;
e. pierderea cunostintei.
54. In care din urmatoarele faze ale procesului de ingrijire stabilim daca ingrijirea
postoperatorie a fost eficienta?
a. evaluare;
b. planificare;
c. implementare;
d. diagnostic de nursing;
e. analiza datelor.
55. Care din urmatoarele se considera complicatii aparute la un bolnav imobilizat timp
indelungat la pat:
a. artrita acuta;
b. escara de decubit;
7

COALA SANITAR POSTLICEAL CAROL DAVILA PETROANI varianta 1

c. tulburari circulatorii centrale;


d. epistaxis;
e. lipotimie.
56. Care este atitudinea corecta la locul accidentului, in cazul unui traumatism
abdominal inchis?
a. administrare de calmante;
b. transport de urgenta la spital;
c. hemostaza locala;
d. hemostaza provizorie;
e. administrare de anticoagulante.
57. Ce manifestari sunt tipice pentru o hemoragie interna?
a. tegumente calde;
b. tegumente cianotice;
c. stare de acalmie;
d. sete accentuata;
e. indiferenta.
58. Care sunt factorii care favorizeaza degeraturile?
a. frigul umed;
b. frigul uscat;
c. incaltaminte lejera;
d. imbracaminte adecvata;
e. imobilitate prelungita.
59. Care din urmatoarele manevre se practica in cazul muscaturilor de sarpe veninos?
a. incizia si excizia tesutului cutanat in zona lezata;
b. aplicarea garoului dedesubtul leziunii;
c. administrare de adrenalina;
d. digitalice;
e. ceaiuri calde.
60. Unul din semnele pneumotoraxului este:
a. sputa cu sange;
b. durere toracica surda;
c. absenta miscarilor toracice in timpul respiratiei;
d. expectoratie cu puroi;
e. temperatura marcata.

SUBIECTIL II
Alcatuiti un eseu cu urmatoarele teme:
-

Criza de astm bronsic: simptomatologie;


Pancreatita acuta: conduita de urgenta.

COALA SANITAR POSTLICEAL CAROL DAVILA PETROANI varianta 1

EXAMEN DE ABSOLVIRE A NVMNTULUI POSTLICEAL


Calificarea profesional: ASISTENT MEDICAL GENERALIST
SESIUNEA : AUGUST 2014
BAREM DE CORECTARE
VARIANTA I
SUBIECTUL I

60 puncte

1. a
2. a
3. c
4. c
5. c
6. a
7. a
8. d
9. b
10. b
11. a
12. d
13. b
14. d
15. c
16. a
17. d
18. a
19. c
20. d
21. a
22. d
23. c
24. b
25. a
26. c
27. c
28. a
29. c
30. b
31. c
32. b
33. d
34. c
35. a
36. b
37. b
38. a
39. e
40. e
41. c
42. d
9

COALA SANITAR POSTLICEAL CAROL DAVILA PETROANI varianta 1

43. e
44. c
45. d
46. b
47. b
48. c
49. a
50. a
51. b
52. e
53. c
54. a
55. b
56. b
57. d
58. e
59. a
60. c
SUBIECTUL II
Criza de astm bronsic: simptomatologie:

30 puncte
15 puncte

Criza de astm bronic ncepe de regul brusc, survine mai frecvent noaptea. Accesul este precedat
uneori de o stare prodromal (strnut, hidroree nazal, tuse uscat).
Criza de astm se caracterizeaz prin:
- dispnee cu caracter expirator prelungit: bradipnee, cu expiraie forat (laborioas i
zgomotoas), uiertoare;
- dispneea este urmat de tuse i expectoraie mucoas, filant, eliberatoare.
- bolnavul este gsit n poziie eznd (ortopnee), cu capul nclinat n spate i sprijinit pe mini;
- faciesul exprim spaim i sete de aer: exoftalmie, gur ntredeschis;
- tegument palid-cenuiu acoperit de transpiraii reci;
- hipersonoritate pulmonar, nurmur vezicular diminuat, raluri sibilante i ronflante;
- brahicardie.
Criza are durat variabil (1/4 or 3 ore) i se termin relativ brusc.
Pancreatita acuta: conduita de urgenta.

15 puncte

Conduita de urgen:
- internarea n spital i meninerea sub observaie medico-chirurgical;
- nu se administreaz mialgin sau morfin (dau spasmul sfincterului Oddi i mascheaz procesul
inflamator acut);
- n faza de prespitalizare nu se administreaz nimic peroral;
- calmarea durerii abdominale, - ghea pe abdomen;
- aspiraie duodenal cu sonda a demeure;
- n caz de stare de oc, dac este posibil: perfuzie cu soluie macromolecular (dextran 40) sau
ser glucozat 5%, perfuzie care va fi meninut pe timpul transportului;
- n spital:
- recoltarea sngelui si urinei pentru examinri de urgen;
10

COALA SANITAR POSTLICEAL CAROL DAVILA PETROANI varianta 1

- examenul radiologic abdominal pe gol;


- calmarea durerii;
- combaterea strii de oc;
- corectarea tulburrilor hidroelectolitice:
- glicocorticoizi
- antibiotice n caz de infecie;
- inhibitori ai tripsinei:
Dac tratamentul medical iniial nu amelioreaz net starea clinic a bolnavului, se intervine
chirurgical n scopul drenrii edemului congestiv sau limfatic.

Se acord 10 puncte din oficiu.


Nota final se calculeaz prin mprirea punctajului total acordat pentru lucrare la 10.

11