Sunteți pe pagina 1din 4

teste

1.Factorii de risc in EP sunt:


a. tromboza venoasa profunda a gambei
b. insuficienta renala acuta
c. infectii hepatobiliare
d. colesterolul crescut in sange
2. Pozitia corecta pentru administrarea spray-ului antiasmatic este:
a. decubit lateral cu picioarele flectate
b. decubit dorsal cu capul intors lateral
c. pozitia sezand sau ortostatism
d. decubit ventral
3. Simptome prezente la un bolnav cu chist hidatic pulmonar:
a. junghi toracic violent cu dispnee dureroasa
b. urticarie, prurit, tuse iritativa, uscata, dispnee
c. cianoza, dispnee cu polipnee, tuse
d. dispnee inspiratorie cu bradipnee
4. Tuberculostatic administrat in TBC pulmonara este:
a. Penicilina
b. Cefalexina
c. Concor
d. Hidrazida
5. Scopul cateterismului cardiac este:
a. cercetarea permeabilitatii circuitului vascular
b. stabilirea exacta a zonei afectate de IMA
c. administrarea de medicamente in insuficienta cardiaca
d. evidentierea masei sanguine circulante
6. Tratamentul medicamentos in bolile cardiovasculare consta in:
a. antibiotice, tuberculostatice, bronhodilatatoare
b. vasodilatatoare, anticoagulante, tonice cardiace
c. antibiotice, antispastice, antiacide
d. chimioterapice, anticoagulante, antiinflamatoare
7. Cauzele anginei pectorale sunt:
a. ateroscleroza coronariana
b. hemoragii de diverse cause
c. excesul de diuretice
d. tulburari ale echilibrului hidroelectrolitic
8. Factori precipitanti in aparitia IMA:
a. varsaturi repetate
b. colici abdominale intense
c. stenoze ale cailor aeriene superioare
d. efortul excesiv, stresul major emotional
9. Complicatiile varicelor sunt:
a. insuficienta cardiaca congestiva
b. chistul hidatic pulmonar
c. tromboflebita varicoasa
d. angina pectorala

10. Disfagia reprezinta:


a. spasm esofagian difuz
b. durere acuta la inghitire
c. durere toracica de origine esofagiana
d. greutate la inghitire
11. Alimente permise in boala ulceroasa:
a. lapte, carne prajita, smantana, alcool
b. borsuri, supe de carne, branza proaspata
c. lapte dulce caldut, smantana dulce, oua
d. salata de cruditati, sosuri, aluaturi
12. Investigatii efectuate pentru diagnosticarea ulcerului gastro- duodenal:
a. examen endoscopic
b. examen ecografic
c. colecistografie
d. urografie
13. Calmarea durerii in colecistita acuta se face cu:
a. Morfina
b. Algocalmin
c. Colchicina
d. Antiinflamatoare
14. Avantajele folosirii aditivilor alimentari sunt:
a. obliga organismul sa foloseasca nutrienti
b. modifica flora microbiana intestinala
c. inactiveaza unele vitamine
d. stimuleaza pofta de mancare si secretia sucurilor digestive
facilitand digestia
15. Hidronefroza este:
a. infectie de tract urinar
b. refluarea urinei prin jonctiunea vezico- ureterala
c. imposibilitatea bolnavului de a-si goli vezica
d. acumularea urinei in pelvisul renal datorita obturarii curgerii
urinei de la rinichi
16. Dificultatea sau durerea la mictiune este:
a. disurie
b. polakiurie
c. nicturie
d. oligurie
17. Insuficienta renala acuta reprezinta:
a. schimbarea raportului numarului de mictiuni zi- noapte
b. cresterea frecventei mictiunilor
c. suprimarea brusca a functiei renale
d. formarea unor calculi in bazinet si caile urinare
18. Eozinofilele au rol in:
a. coagularea sangelui
b. reactiile alergice
c. fagocitoza agentilor patogeni
d. reactia de aparare specifica

19. Exanguinotransfuzia reprezinta:


a. o sangerare
b. un transplant de maduva
c. un tratament roentgenterapic
d. inlocuirea totala sau partiala a sangelui din organismul unui pacient
20. Diabetul zaharat este:
a. o boala endocrina
b. o boala de nutritie
c. o boala metabolica
d. o boala hematologica
21. In regimul alimentar din guta este indicat:
a. un aport lipidic ridicat
b. consum de alcool pentru dizolvarea proteinelor
c. aportul de proteine se limiteaza la maxim
d. consum de mezeluri, carnati, preparate bogate in proteine
22. Artralgiile se traduc prin:
a. inflamatia unui nerv
b. dureri nevralgice intr-o articulatie
c. artroza coloanei vertebrale
d. inflamatia unui tendon
23. Profilaxia afectiunilor reumatismale se face prin:
a. tratarea corecta a anginelor streptococice
b. tratarea corecta a varicelor membrelor inferioare
c. tratarea corecta a diabetului zaharat
d. tratarea corecta a insuficientei respiratorii
24. Pancreasul este:
a. un organ musculo- membranos
b. o glanda cu secretie endocrina
c. un organ tubular cu rol in digestie
d. segmentul cel mai important al tubului digestive
25. Testele functionale ale glandei tiroide din sange sunt:
a. T3, T4, TSH
b. testosteronul total si cel liber
c. PTH (parathormon) si fosforemia
d. cotecolamine din sange si urina
26. Acromegalia este determinata de hipersecretia glandei:
a. paratiroide
b. suprarenale
c. hipofize
d. sexuale
27. Hiperplazia reprezinta:
a. pierderea organizarii structurale si functionale a celulelor
b. proliferarea celulara excesiva
c. perturbare in marime, forma si organizarea celulelor si tesuturilor
d. neoformatie

28. Tumorile maligne sunt:


a. nemetastazante
b. neinvazive
c. circumscrise si incapsulate
d. invazive si distructive
29. Spalatura gastrica este contraindicata in:
a. intoxicatia cu barbiturice
b. intoxicatia cu ciuperci
c. intoxicatia cu soda caustica
d. intoxicatia cu medicamente
30. Oxigenul se administreaza ca antidote in:
a. intoxicatii cu saruri solubile de bariu
b. intoxicatii cu alcool metilic
c. intoxicatii cu metale grele
d. intoxicatii cu CO2.

Barem:

1- a; 2- c; 3- b; 4- d; 5- a; 6- b; 7-a; 8- d; 9- c; 10- d; 11- c; 12a; 13- b; 14- d; 15- d; 16- a; 17- c; 18- b; 19- d; 20- c; 21- c; 22- b;
23- a; 24- b; 25- a; 26- c; 27- b; 28- d; 29- c; 30- d.