Sunteți pe pagina 1din 25

Dreptul Proprietii Intelectuale

MULTIPLE CHOICE
1. Dreptul proprietii intelectuale reprezint acea ramur

de drept care studiaz normele juridice care reglementeaz:


a. creaiile intelectuale cu caracter industrial
b. creaiile intelectuale originale privitoare la invenii i mrci
c. creaiile intelectuale din domeniul literar, artistic sau tiinific i

creaiile intelectuale cu aplicabilitate industrial


ANS: C
2. Subramurile dreptului proprietii intelectuale sunt:
a. dreptul de autor i drepturile conexe
b. dreptul de autor i dreptul proprietii industriale
c. dreptul de suit i drepturile industriale
ANS: B
3. Principiul dreptului de prioritate reprezint:
a. situaia privilegiat a unei persoane care a efectuat un prim depozit

reglementar ntr-o ar a Uniunii de la Paris, de a obine protecie n


celelalte ri membre ale Uniunii
b. posibilitatea unei persoane de a solicita cascada de prioriti
c. regula dup care cererile de brevete pentru aceeai invenie nu
depind unele de altele
ANS: A
4. Principiul independenei brevetelor nseamn:
a. c un brevet de invenie nu poate fi refuzat sau invalidat n orice ar

membr a Uniunii de la Paris, din considerentul c un brevet pentru


aceeai invenie a fost refuzat sau invalidat n alt ar
b. c soarta unui brevet de invenie dintr-o ar depinde de soarta
brevetului pentru aceeai invenie din alt ar
c. c odat acordat un brevet de invenie ntr-o ar; orice alt ar este
obligat s-l acorde pentru aceeai invenie
ANS: A
5. Principiul independenei mrcilor nseamn:
a. nu este necesar pentru protecia mrcii unioniste

b. nseamn c depunerea i nregistrarea mrcilor de

fabric sau de comer se fac n condiiile stabilite de fiecare


ar membr a Uniunii de la Paris
c. se mai numete i principiul tratamentului unionist
ANS: C
6.

Izvoarele internaionale prin care se realizeaz protecia proprietii intelectuale


sunt:
a. Convenia de la Paris din 1886 pentru proprietatea industrial i

Convenia de la Berna din 1883 pentru protecia dreptului de autor


b. Convenia de la Paris din 1883 pentru protecia dreptului de autor i

Convenia de la Berna din 1886 pentru proprietatea intelectual


c. Convenia de la Paris din 1883 pentru protecia proprietii industriale
i Convenia de la Berna din 1886 pentru protecia operelor literare i
artistice
ANS: C
7.

Organizaia Mondial a Proprietii Intelectuale a fost


nfiinat:
a. n anul 1886 la Berna
b. n anul 1883 la Paris
c. n anul 1967 la Stockholm
ANS: C
8. Dreptul de autor nseamn c:
a. nu exist numai dac operele artistice au fost materializate ntr-un

suport fizic;
b. nu apr titularul mpotriva celor care-i copiaz opera;
c. protejeaz numai forma de exprimare a ideilor nu i ideile nsei.
ANS: C
9. Calitatea de autor al unei opere o poate avea:
a. numai o persoan juridic;
b. numai o persoan fizic sau numai persoanele fizice;
c. fie o persoan fizic, fie o persoan juridic
ANS: B

10. Potrivit legii, calitatea de subiect al dreptului de autor poate aparine:


a. numai autorului operei
b. numai persoanei fizice sau juridice care a creat opera
c. persoana fizic sau juridic prin a crei contribuie opera a fost adus

la cunotin public sub form anonim sau sub pseudonim care nu


permit identificarea autorului
ANS: C
11. Dovada calitii de autor, cnd opera a fost adus la cunotin public sub

numele unei persoane se face prin:


a. proba veritii
b. prezumia c autorul este persoana sub numele creia opera a fost

adus pentru prima dat la cunotin public


c. recunoaterea din grup
ANS: B
12. Opera comun se deosebete de opera colectiv prin:
a. opera comun are caracter unitar, n timp ce opera colectiv nu

prezint acest caracter


b. n cazul operei colective este imposibil s se atribuie vreun drept

distinctiv vreunuia dintre autori asupra ansamblului operei create


c. opera comun are un singur autor, n vreme ce opera colectiv are o
pluralitate de autori
ANS: B
13. Sunt opere postume, potrivit legislaiei n vigoare:
a. operele pentru care autorul nu i-a manifestat n timpul vieii voina cu

privire la divulgarea acestora


b. operele pentru care autorul a decis n timpul vieii aducerea lor la

cunotin, dar a cror publicare are loc dup decesul autorului


c. operele pentru care autorul a decis n timpul vieii s nu fie publicate
ANS: A
14. Exploatarea unei opere colective:
a. se face de ctre persoana din iniiativa, sub responsabilitatea i sub

numele creia s-a realizat opera


b. aparine autorului principal
c. se face numai n aceeai unitate de timp
ANS: A

15. Literatura de specialitate a formulat 3 (trei) condiii necesare pentru protecia

dreptului de autor, care rezult implicit din lege.


Aceste condiii sunt:
a. opera s mbrace o form concret de exprimare, s fie susceptibil

de aducere la cunotin public i s fie original;


b. opera s fie susceptibil de mbuntiri, s fie util i reprezentativ
c. opera s fie prioritar, susceptibil de a fi adus la cunotin public
i czut n domeniul public
ANS: A
16.

Proprietarul suportului material al unei opere, altul dect autorul, nu


are drept de divulgare, adic de a decide dac, n ce mod i cnd va fi
adus opera la cunotin public, aceasta aparinnd autorului operei.
De la aceast interdicie, exist i excepii:
a.
b.

c.

dac proprietarul suportului material indic numele, prenumele


sau pseudonimul autorului
n cazul operelor de art plastic sau fotografic, cu excepia
situaiei n care autorul a exclus n mod expres dreptul de
divulgare prin actul de nstrinare a originalului operei;
cnd autorul i retrage opera publicat;

ANS: B
17.

Enumerarea operelor originale de creaie intelectual protejate prin


Legea nr. 8/1996 (art. 7):
a.
b.
c.

are caracter exemplificativ;


are caracter limitativ
cuprinde i operele derivate

ANS: A
18. Protecia juridic a discursului politic opereaz dac:
a. are caracter oficial
b. este inut n nume propriu
c. are caracter literar
ANS: B
19. Pledoariile avocailor sunt:

a. excluse de la protecia dreptului de autor


b. aduse la cunotin public fr consimmntul autorului de ctre

presa scris sau audiovizual, dac edinele de judecat sunt


publice
c. protejate expres prin Legea dreptului de autor
ANS: B
20. Drepturile morale de autor au urmtoarele caracteristici:
a. nu asigur protecia personalitii autorului;
b. sunt prescriptibile
c. preced drepturile patrimoniale, exercit autoritate asupra lor i le

supravieuiesc
ANS: C
21. Caracterul strict personal al drepturilor morale de autor nseamn:
a. c aceste drepturi nu pot fi exercitate dect de ctre autorul operei
b. posibilitatea personal a autorului de a le transmite oricrei persoane
c. exercitarea lor de ctre tere persoane
ANS: A
22. Caracterul inalienabil al drepturilor de autor const n:
a. posibilitatea autorului de a le transmite oricrui ter
b. echivaleaz cu autodistrugerea sa moral
c. interzicerea oricrei renunri sau nstrinri ale acestor drepturi
ANS: C
23. Caracterul insesizabil al drepturilor morale de autor nseamn:
a. posibilitatea creditorilor autorului de a impune divulgarea operei
b. reprezint dreptul creditorilor autorului de a exploata opera pentru a-

i satisface creaia
c. mprejurarea c acestea nu pot fi urmrite de creditorii autorului
operei
ANS: C
24. Excepia de la principiul insesizabilitii drepturilor morale de autor este

reprezentat de:
a. operele legate indisolubil de suportul material (operele de art

plastic);
b. operele cinematografice

c. operele de arhitectur
ANS: A
25. Caracterul perpetuu al drepturilor morale de autor:
a. nu asigur protecia personalitii autorului
b. se aplic i drepturilor patrimoniale de autor
c. const n existena i exercitarea lor de ctre succesorii autorului ori

de ctre teri, dup decesul titularului


ANS: C
26. Caracterul imprescriptibil al drepturilor morale de autor:
a. const n faptul c dreptul la aciune al autorului unei opere

intelectuale pentru aprarea drepturilor sale morale nu se stinge


niciodat;
b. reprezint mprejurarea conform creia dreptul la aciune nu poate fi
exercitat dect dup un timp de la nclcarea drepturilor morale de
autor;
c. se aplic i drepturilor patrimoniale de autor;
ANS: A
27. Dreptul de divulgare:
a. este ntlnit n doctrin i sub denumirea de dreptul la denun;
b. reprezint dreptul autorului de a decide dac, n ce mod i cnd va fi

adus opera la cunotina public


c. se mai numete i dreptul de retractare
ANS: B
28. Dreptul de divulgare n cazul operelor colective:
a. aparine autorului principal
b. se exercit, n lipsa unei convenii contrare, de ctre persoana fizic

sau juridic din iniiativa, sub responsabilitatea i sub numele creia


a fost realizat opera;
c. are ca titular pe proprietarul suportului material al operei;
ANS: B
29. Dreptul la paternitatea operei:
a. nu i are izvorul n nsui actul creaiei;
b. se mai numete i dreptul de a pretinde recunoaterea calitii de

autor al operei;

c. reprezint o recunoatere neoficial a meritelor autorului;


ANS: B
30. Obligaia corelativ dreptului la paternitatea operei const n:
a. ndatorirea terilor de a indica numele, prenumele sau pseudonimul

autorului n cazul citrii i utilizrii de fragmente extrase din oper,


cnd acest lucru este permis fr consimmntul autorului;
b. ndatorirea celui care public o oper anonim de a indica numele
motenitorilor legali sau testamentari ai operei
c. posibilitatea autorului operei de a pretinde restabilirea dreptului su
ori de cte ori acesta ar fi nclcat
ANS: A
31. Transmiterea dreptului la paternitatea operei:
a. este interzis prin acte ntre vii
b. nu se poate face prin motenire legal sau testamentar
c. aparine organismului de gestiune legal care a administrat drepturile

autorului
ANS: A
32. Dreptul la nume:
a. este numit n doctrina i dreptul autorului de a decide sub ce nume va

fi adus opera la cunotina publicului


b. este dreptul autorului de a-i publica opera sub numele altui autor;
c. presupune doar respectul numelui sub care este publicat opera nu

i al formei de reproducere a numelui cerut de autor;


ANS: A
33.

Dreptul la inviolabilitatea operei, constnd n posibilitatea juridic a


autorului de a se opune oricrei modificri, suprimri sau completri precum i
oricrei atingeri aduse operei care prejudiciaz onoarea sau reputaia
autorului, mai este cunoscut n doctrin i sub numele de :
a. dreptul la interzicerea modificrii operei;
b. dreptul la retractarea operei;
c. dreptul la integritatea operei;
ANS: C

34. Dreptul de retractare a operei:


a. nu poate fi exercitat n orice moment care survine divulgrii, avnd

caracter exclusiv;
b. nu ofer posibilitatea terilor care exploateaz opera retractat de a fi

despgubii, n cazul n care au fost prejudiciai;


c. nu poate opera n cazul programelor pentru calculatoare
ANS: C
35. Caracterul temporar al drepturilor patrimoniale de autor nseamn c:
a. aceste drepturi sunt imprescriptibile
b. aceste drepturi sunt netransmisibile
c. durata acestor drepturi se ntinde pe durata vieii autorului
ANS: C
36. Drepturile patrimoniale de autor al unei opere literare, artistice sau tiinifice

sunt:
a. dreptul de a decide utilizarea operei i dreptul de suit
b. dreptul de divulgare i dreptul de exploatare a operei
c. dreptul de a dispune de oper i dreptul de retractare
ANS: A
37. Dreptul de a decide utilizarea operei se mai numete i:
a. dreptul de exploatare a operei
b. dreptul de divulgare
c. dreptul la integritatea operei
ANS: A
38. Dreptul de suit reprezint:
a. drepturile recunoscute artitilor interprei i executani
b. posibilitatea autorului de a primi o parte din preul vnzrilor

ulterioare ale operei sale i dreptul autorului de a fi informat cu privire


la locul unde se afl opera sa
c. dreptul de preemiune al autorului
ANS: B
39. Suportul material n care este ncorporat o oper artistic, tiinific sau

literar care a fost creat pe timpul cstoriei, aparine:


a. categoriei de bunuri proprii ale autorului;
b. categoriei de bunuri comune ale soilor;
c. succesorilor autorului, chiar pe timpul vieii acestuia;
ANS: A

40. Titularii drepturilor conexe de autor pot fi:


a. artitii interprei sau executani pentru propriile lor interpretri sau

execuii;
b. organismele de gestiune colectiv pentru propriile nregistrri;
c. succesorii convenionali ai autorului pentru propriile emisiuni;
ANS: A
41. Productorii de nregistrri sonore pot avea, pentru propriile nregistrri:
a. numai drepturi morale
b. numai drepturi patrimoniale
c. drepturi conexe dreptului de autor
ANS: C
42. Productorii de nregistrri audiovizuale, pot avea, pentru propriile nregistrri:
a. numai drepturi morale;
b. drepturi conexe dreptului de autor;
c. drepturi de suit;
ANS: B
43. Prin nregistrare sonor sau fonogram se nelege:
a. orice fixare a unei opere audiovizuale sau a unor secvene de

imagini;
b. orice fixare, exclusiv sonor, a sunetelor provenite dintr-o interpretare

sau execuie a unei opere sau a altor sunete;


c. orice utilizare a unei opere n scop comercial;
ANS: B
44. Prin nregistrare audiovizual sau fonogram, se nelege:
a. orice fixare a unei opere audiovizuale sau a unor secvene de

imagini;
b. orice fixare, exclusiv sonor, a sunetelor provenite dintr-o interpretare
sau execuie a unei opere sau a altor sunete;
c. orice utilizare a unei opere n scop comercial;
ANS: A
45. Principiile care guverneaz durata proteciei drepturilor de autor sunt:
a. principiul perpetuitii drepturilor morale de autor i principiul

proteciei limitate a drepturilor patrimoniale de autor;


b. principiul perpetuitii drepturilor de utilizare a operei
c. principiul cderii operei n domeniul public.
ANS: A
46. Potrivit principiului proteciei limitate a drepturilor patrimoniale de autor

nseamn c:
a. drepturile sunt recunoscute pentru eternitate;
b. drepturile sunt recunoscute n favoarea autorului pe tot timpul vieii

acestuia i n favoarea motenitorilor pe o durat limitat;


c. durata drepturilor patrimoniale de autor difer n funcie de valoarea

operei;
ANS: B
47. Termenul de protecie a drepturilor patrimoniale de autor ncepe s curg
a. de la data exercitrii dreptului la retractare;
b. de la data cderii operei n domeniul public;
c. de la data de 01 ianuarie a anului urmtor publicrii operei, pentru

autor i de la data de 01 ianuarie a anului urmtor morii autorului,


pentru motenitori;
ANS: C
48. Obiectul cesiuni dreptului de autor l reprezint:
a. operele pentru care autorul nu i-a manifestat voina de a le da

publicitii;
b. operele care au caracter contrar ordinii publice i bunelor moravuri,

dac autorul i-a exercitat dreptul de retractare;


c. drepturile patrimoniale de autor.
ANS: C
49. n cazul existenei unor disproporii clare privind cota de beneficii ce revine

prilor contractului de cesiune, n favoarea cesionarului, autorul operei


cedate, poate:
a. solicita constatarea nulitii contractului de cesiune;
b. formula aciune pentru revizuirea contractului lezionar i solicita

organelor jurisdicionale competente s dispun mrirea convenabil


a remuneraiei;
c. solicita desfiinarea contractului de cesiune, chiar dac motivele de
neutilizare a operei de ctre cesionar se datoreaz faptei unui ter;
ANS: B

50.

Cesiunea exclusiv a drepturilor patrimoniale de


autor nseamn c:
titularul drepturilor cedate nu mai poate utiliza opera i nici s o
transmit altei persoane;
b. nu trebuie prevzut expres n contractul de cesiune
c. titularul drepturilor cedate poate s utilizeze opera pe un anumit
teritoriu;
a.

ANS: A
51. Cesiunea neexclusiv a drepturilor patrimoniale de autor nseamn c:
a. titularul dreptului de autor poate utiliza el nsui opera cedat;
b. cedentul nu mai poate transmite dreptul neexclusiv i altor persoane;
c. cesionarul poate exploata opera cedat i prin alte mijloace inventate

ulterior ncheierii contractului de cesiune;


ANS: A
52. Regula interpretrii echivocului privind soarta juridic a unor drepturi

neprevzute expres n contractul de cesiune, n favoarea autorului operei,


cunoate urmtoarele excepii:
a. cazul cesiunii dreptului la reproducerea unei opere, cnd se prezum

c a fost cedat i dreptul la distribuirea copiilor realizate i n cazul


operelor de art plastic sau fotografic;
b. situaia cesiunii dreptului la import;
c. cazul cnd opera a czut n domeniul public;
ANS: A
53. Forma scris a contractului de cesiune este:
a. o condiie ad validitatem;
b. o condiie ad probationem
c. la latitudinea prilor;
ANS: B
54. Meniunile de pe originalele ori de pe copiile autorizate ale nregistrrilor care

confer prezumia apartenenei drepturilor productorilor de nregistrri sonore


sunt:
a. nscrierea simbolului C nconjurat de un cerc, nsoit de numele

autorului, locul i anul primei publicri;


b. nscrierea simbolului P nconjurat de un cerc, nsoit de numele

productorului, locul i anul primei publicri;


c. nscrierea iniialelor ISBN;
ANS: B
55. Invenia este definit ca fiind:
a. recunoaterea de fenomene, proprieti ori legi ale universului

material, necunoscute anterior, dar apte de verificare. Nu ntotdeauna


invenia are i aplicabilitate industrial;
b. un ansamblu de cunotine sistematice, organizate n scopul obinerii
unei soluii la o problem practic din industrie, agricultur sau
comer, caracterul aplicabilitii industriale fiind o condiie de
existen a creaiei tehnice cu valoare de invenie;
c. semnul susceptibil de reprezentare grafic servind la deosebirea
produselor sau serviciilor unei persoane fizice sau juridice de cele
aparinnd altor persoane;
ANS: B
56. Protecia inveniei prin brevet este:
a. o obligaie pentru inventator;
b. o obligaie pentru succesorii inventatorului;
c. o posibilitate oferit de lege, nu i o obligaie pentru inventator sau

succesorul su n drepturi;
ANS: C
57.

Subiectele primare stricto-sensu ale inveniei


sunt:
a. persoanele care devin titulare de brevet numai n mod subsecvent,

ca urmare a dobndirii acelei caliti prin intermediul unei operaiuni


de transmitere, de la un titular anterior;
b. acele subiecte care obin brevetul de invenie n mod subsidiar;
c. acele subiecte care obin brevetul de invenie direct de la stat, prin
OSIM, n urma desfurrii procedurii legale;
ANS: C
58. Subiectele primare lato-sensu ale inveniei sunt:
a. persoanele care devin titulare de brevet numai n mod subsecvent,

ca urmare a dobndirii acelei caliti prin intermediul unei operaiuni


de transmitere, de la un titular anterior;
b. acele subiecte care obin brevetul de invenie n mod subsidiar;

c. acele subiecte care obin brevetul de invenie direct de la stat, prin

OSIM, n urma desfurrii procedurii legale;


ANS: A
59. Subiectele derivate ale inveniei sunt:
a. persoanele care devin titulare de brevet numai n mod subsecvent,

ca urmare a dobndirii acelei caliti prin intermediul unei operaiuni


de transmitere, de la un titular anterior;
b. acele subiecte care obin brevetul de invenie n mod subsidiar;
c. acele subiecte care obin brevetul de invenie direct de la stat, prin
OSIM, n urma desfurrii procedurii legale;
ANS: B
60. Inovaiile sunt:
a. realizri cu caracter de noutate i de utilitate la nivelul unitii n care

au fost create;
b. atestate de OSIM prin eliberarea brevetului de inventator;
c. creaii estetice care sunt protejate prin legea dreptului de autor.
ANS: A
61. Dreptul de prioritate convenional privind invenia este:
a. dreptul de care beneficiaz o persoan care a depus n mod

regulamentar n oricare stat parte la Convenia de la Paris sau stat


membru al Organizaiei Mondiale a Comerului o cerere de brevet de
invenie;
b. nu este valabil dac cererea de brevet ulterioar a fost depus n
termenul de 12 luni de la data de depozit a cererii anterioare;
c. const n prioritatea recunoscut ca urmare a expunerii obiectului
inveniei ntr-o expoziie;
ANS: A
62. Dreptul de prioritate intern privind invenia este:
a. reprezint dreptul de care beneficiaz o persoan care a depus n

mod regulamentar n oricare stat parte la Convenia de la Paris sau


stat membru al Organizaiei Mondiale a Comerului o cerere de
brevet de invenie;
b. const n prioritatea recunoscut ca urmare a expunerii obiectului
inveniei ntr-o expoziie;
c. este dreptul solicitantului unei cereri anterioare de a revendica pentru
aceeai invenie, prioritatea primului depozit, n termen de 12 luni de

la data primului depozit acordat de OSIM.


ANS: C
63. Dreptul de exploatare exclusiv a inveniei este:
a. dreptul terilor de a exploata invenia la a crei protecie s-a renunat;
b. posibilitatea terei persoane de a folosi, aplica ori lua msuri efective

i serioase, n vederea folosirii unei invenii n perioada de la data


decderii din drepturi a titularului de brevet pn la data revalidrii
brevetului
c. posibilitatea juridic recunoscut titularului brevetului de a exploata n
mod exclusiv invenia sa.
ANS: C
64. Dreptul de posesiune anterioar i personal a inveniei:
a. const n recunoaterea dreptului de exploatare a propriei invenii i

dup eliberarea brevetului pentru aceeai invenie altei persoane;


b. reprezint posibilitatea folosirii cu bun credin a unei invenii n

perioada de la data decderii din drepturi a titularului de brevet, pn


la data revalidrii brevetului;
c. reprezint comercializarea sau oferirea spre vnzare a acelor
exemplare de produs, obiect al inveniei care au fost vndute anterior
de titularul de brevet sau cu acordul su expres;
ANS: A
65. Dreptul de posesiune ulterioar i personal a inveniei:
a. const n recunoaterea dreptului de exploatare a propriei invenii i

dup eliberarea brevetului pentru aceeai invenie altei persoane;


b. reprezint posibilitatea folosirii cu bun credin a unei invenii n

perioada de la data decderii din drepturi a titularului de brevet, pn


la data revalidrii brevetului;
c. reprezint comercializarea sau oferirea spre vnzare a acelor
exemplare de produs, obiect al inveniei care au fost vndute anterior
de titularul de brevet sau cu acordul su expres;
ANS: B
66. Epuizarea dreptului asupra inveniei:
a. const n recunoaterea dreptului de exploatare a propriei invenii i

dup eliberarea brevetului pentru aceeai invenie altei persoane;


b. reprezint posibilitatea folosirii cu bun credin a unei invenii n
perioada de la data decderii din drepturi a titularului de brevet, pn

la data revalidrii brevetului;


c. reprezint comercializarea sau oferirea spre vnzare a acelor

exemplare de produs, obiect al inveniei care au fost vndute anterior


de titularul de brevet sau cu acordul su expres;
ANS: C
67. Exploatarea inveniei la a crei protecie s-a renunat:
a. reprezint posibilitatea folosirii cu bun credin a unei invenii n

perioada de la data decderii din drepturi a titularului de brevet, pn


la data revalidrii brevetului;
b. reprezint comercializarea sau oferirea spre vnzare a acelor
exemplare de produs, obiect al inveniei care au fost vndute anterior
de titularul de brevet sau cu acordul su expres;
c. nu constituie o nclcare a dreptului exclusiv de exploatare a
inveniei, deoarece invenia a czut n domeniul public
ANS: C
68. Solicitantul cererii de brevet poate fi:
a. inventatorul, succesorul n drepturi al acestuia sau unitatea

angajatoare, dup caz;


b. orice persoan interesat;
c. avocatul solicitantului sau procurorul de edin.
ANS: A
69. Hotrrea comisiei de reexaminare pronunat n soluionarea unei contestaii

privind invenia, poate fi atacat:


a. cu apel, n termen de 30 de zile de la comunicare, la Tribunalul

Bucureti;
b. cu apel, n termen de 15 zile de la comunicare;
c. cu revizuire, n termen legal.
ANS: A
70. Revalidarea brevetului de invenie:
a. se poate solicita dup decderea din drepturi a titularului pentru

neplata taxelor legale anuale;


b. nu se public n Buletinul Oficial de Proprietate Intelectual;
c. nu se poate dispune pentru motive justificate, dac titularul achit

taxa legal de revalidare


ANS: A

71. Anularea brevetului de invenie:


a. se dispune dac la data nregistrrii cererii de brevet nu erau

ndeplinite condiiile pentru existena unei invenii brevetabile;


b. nu se poate cere de orice persoan interesat;
c. se dispune de Tribunalul Bucureti i poate fi atacat cu apel n

termen de 45 zile de la comunicare


ANS: A
72.

Durata drepturilor privind inveniile este de:


a.
b.
c.

15 ani cu posibilitatea prelungirii din 5 n 5 ani;


15 ani;
20 de ani, cu ncepere de la data de depozit;

ANS: C
73. nsuirea fr drept a calitii de inventator:
a. este fapta celui care, n orice mod i fr drept, i

nsuete calitatea de inventator;


b. prezint urmtoarele forme: contrafacerea prin fabricare,

contrafacerea prin folosire i contrafacerea prin punerea n circulaie;


c. reprezint divulgarea de ctre personalul OSIM, precum i
de ctre persoanele care efectueaz lucrri n legtur cu
investiiile, a datelor cuprinse n cererea de brevet, pn la
publicarea lor ;
ANS: A
74. Infraciunea de contrafacere a obiectului unui brevet de

invenie.
a. este fapta celui care, n orice mod i fr drept, i

nsuete calitatea de inventator;


b. prezint
urmtoarele forme: contrafacerea prin fabricarea,
contrafacerea prin folosire i contrafacerea prin punerea n
circulaie
c. reprezint divulgarea de ctre personalul OSIM, precum i de ctre
persoanele care efectueaz lucrri n legtur cu investiiile, a datelor
cuprinse n cererea de brevet, pn la publicarea lor
ANS: B
75. Infraciunea de divulgare
a. este fapta celui care, n orice mod i fr drept, i

nsuete calitatea de inventator


urmtoarele forme: contrafacerea prin fabricare,
contrafacerea prin folosire i contrafacerea prin punerea n
circulaie;
c. reprezint divulgarea de ctre personalul OSIM, precum i de ctre
persoanele care efectueaz lucrri n legtur cu
investiiile, a datelor cuprinse n cererea de brevet, pn la
publicarea lor.
b. prezint

ANS: C
76. Infraciunea de concuren neloaial.
a. este fapta celui care, n orice mod i fr drept, i nsuete calitatea

de inventator
urmtoarele forme: contrafacerea prin fabricare,
contrafacerea prin folosire i contrafacerea prin punerea n
circulaie
c. este constituit din folosirea unei invenii de natur s creeze
confuzie cu cele folosite legitim de alt comerciant.
b. prezint

ANS: C
77. Marca reprezint:
a. denumirea care servete la identificarea unui produs originar dintr-o

ar, regiune sau localitate, n cazul n care o calitate, o reputaie sau


alte caracteristici pot fi atribuite acelei origini;
b. un semn susceptibil de reprezentare grafic, distinctiv, care
difereniaz produsele i serviciile unei persoane de cele ale altei
persoane
c. aspectul exterior al unui produs, redat n 3 dimensiuni rezultat din
combinaia dintre principalele caracteristici
ANS: B
78. Sunt susceptibile de a constitui mrci:
a. mrcile neconvenionale redate prin miros sau gust;
b. mrcile care conin figuri geometrice simple, ori imaginea sau numele

patronimic al unei persoane i mrcile care cuprind imitaii sau


reproduceri de steme, drapele, embleme d stat
c. cuvintele, desenele, literele, cifrele, elementele figurative,
combinaiile de culori i de semne.
ANS: C
79. Marca notorie:

a. este semnul larg cunoscut n Romnia la data depunerii

unei cereri de nregistrare a mrcii;


b. este destinat a servi la deosebirea produselor sau serviciilor

aparinnd membrilor unei asociaii de produsele i serviciile altor


persoane
c. reprezint acea marc ce indic faptul c produsele sau
serviciile pentru care este utilizat sunt certificate de titularul mrcii
n ceea ce privete calitatea, modul de fabricaie i alte caracteristici.
ANS: A
80. Marca colectiv:
a. este semnul larg cunoscut n Romnia la data depunerii

unei cereri de nregistrare a mrcii;


b. este destinat a servi la deosebirea produselor sau serviciilor

aparinnd membrilor unei asociaii de produsele


i serviciile altor persoane;
c. reprezint acea marc ce indic faptul c produsele sau serviciile
pentru care este utilizat sunt certificate de titularul mrcii n ceea ce
privete calitatea, modul de fabricaie i alte caracteristici
ANS: B
81. Marca de certificare:
a. este semnul larg cunoscut n Romnia la data depunerii unei cereri

de nregistrare a mrcii;
b. este destinat a servi la deosebirea produselor sau serviciilor

aparinnd membrilor unei asociaii de produsele i serviciile altor


persoane;
c. reprezint acea marc ce indic faptul c produsele sau serviciile
pentru care este utilizat sunt certificate de titularul mrcii n ceea ce
privete calitatea, modul de fabricaie i alte caracteristici
ANS: C
82. Marca telle quelle
a. este semnul larg cunoscut n Romnia la data depunerii

unei cereri de nregistrare a mrcii;


b. este destinat a servi la deosebirea produselor sau
serviciilor aparinnd membrilor unei asociaii de produsele
i serviciile altor persoane
c. reprezint o derogare de la principiul teritorialitii mrcii.
ANS: C

83. Condiia proteciei mrcilor care desemneaz calitatea semnului ales ca marc

de a fi deosebit, diferit de alte lucruri de acelai fel, avnd capacitatea de a


identifica un obiect, cu scopul de a permite consumatorilor s-l recunoasc,
poart denumirea de condiia:
a. reprezentrii grafice
b. distinctivitii
c. noutii;
ANS: B
84. Condiia ca semnul ales ca marc s fie disponibil, adic s

nu fi fost anterior apropriat de alt persoan, se numete


condiia:
a. aplicabilitii industriale
b. distinctivitii
c. disponibiliti
ANS: C
85. Regula specialitii mrcii:
a. permite folosirea simultan a aceleiai mrci pentru

produse (servicii) aparinnd unor domenii diferite;


b. nseamn c un semn adoptat ulterior ca marc este disponibil dac

marca respectiv nregistrat anterior a fost abandonat sau dac


titularul su a deczut din drepturi;
c. nseamn c marca folosit sau nregistrat anterior ntr-o ar
strin nu constituie anterioritate n raport cu o marc ulterioar,
identic sau similar;
ANS: A
86. Regula temporalitii mrcii:
a. permite folosirea simultan a aceleiai

mrci pentru produse


(servicii) aparinnd unor domenii diferite
b. nseamn c un semn adoptat ulterior ca marc este disponibil dac
marca respectiv nregistrat anterior a fost abandonat sau dac
titularul su a deczut din drepturi;
c. nseamn c marca folosit sau nregistrat anterior ntr-o ar

strin nu constituie anterioritate n raport cu o marc ulterioar,


identic sau similar
ANS: B

87. Regula teritorialitii mrcii:


a. permite folosirea simultan a aceleiai

mrci pentru

produse

(servicii) aparinnd unor domenii diferite


b. nseamn c un semn adoptat ulterior ca marc este disponibil dac

marca respectiv nregistrat anterior a fost abandonat sau dac


titularul su a deczut din drepturi;
c. nseamn c marca folosit sau nregistrat anterior ntr-o ar
strin nu constituie anterioritate n raport cu o marc ulterioar,
identic sau similar
ANS: C
88. Liceitatea:
a. permite folosirea simultan a aceleiai mrci pentru

produse (servicii) aparinnd unor domenii diferite;


b. nseamn c un semn adoptat ulterior ca marc este disponibil dac

marca respectiv nregistrat anterior a fost abandonat sau dac


titularul su a deczut din drepturi;
c. reprezint acea condiie de protecie a mrcii dup care semnul ales

ca marc trebuie s fie conform cu normele


de ordine public
ANS: C
89. n sistemul declarativ, marca aparine:
a. persoanei car a folosit-o mai nti
b. persoanei care o nregistreaz prima
c. persoanei notificate de ctre organul administrativ

competent
ANS: A
90. n sistemul atributiv, marca aparine:
a. persoanei car a folosit-o mai nti
b. persoanei care o nregistreaz prima
c. persoanei notificate de ctre organul administrativ

competent
ANS: B
91. Caducitatea mrcii

a. nseamn stingerea dreptului la marc prin expirarea duratei de

protecie
b. nseamn stingerea dreptului la marc prin declaraie
expres de renunare, a titularului formulat n scris
c. nu reprezint, de fapt, un mod de stingere a dreptului la
marc, ci o cauz de invalidare, care opereaz retroactiv
ANS: A
92. Renunarea expres la dreptul asupra mrcii :
a. nseamn stingerea dreptului la marc prin expirarea duratei de

protecie;
b. nseamn stingerea dreptului la marc prin declaraie expres de

renunare, a titularului formulat n scris;


c. nu reprezint, de fapt, un mod de stingere a dreptului la

marc, ci o cauz de invalidare, care opereaz retroactiv


ANS: B
93. Anularea mrcii :
a. nu reprezint, de fapt, un mod de stingere a dreptului la marc, ci o

cauz de invalidare, care opereaz retroactiv;


b. reprezint o sanciune civil, aplicat pentru neexercitarea

imputabil a unui drept la marc, o anumit perioad de


timp;
c. este o renunare tacit a titularului la drepturile conferite de
marc
ANS: A
94. Decderea titularului din drepturile conferite de marc :
a. nu reprezint, de fapt, un mod de stingere a dreptului la

marc, ci o cauz de invalidare, care opereaz retroactiv;


o sanciune civil, aplicat pentru neexercitarea
imputabil a unui drept la marc, o anumit perioad de
timp;
c. este o renunare tacit a titularului la drepturile conferite de
marc
b. reprezint

ANS: B
95. Abandonul mrcii
a. nu reprezint, de fapt, un mod de stingere a dreptului la

marc, ci o cauz de invalidare, care opereaz retroactiv

b. reprezint o sanciune civil, aplicat pentru neexercitarea

imputabil a unui drept la marc, o anumit perioad de timp


c. este o renunare tacit a titularului la drepturile conferite de marc
ANS: C
96. Principiul cesiunii libere a mrcii :
a. nseamn c marca poate fi transmis numai separat de inteprindere
b. nseamn c marca poate fi transmis mpreun cu ntreprinderea

ale crei produse le identific


c. asigur meninerea calitii produselor la care se refer marca
ANS: A
97. Principiul conexitii mrcii
a. nseamn c marca poate fi transmis numai separat de

interprindere
b. nseamn c marca poate fi transmis mpreun cu ntreprinderea

ale crei produse le identific


c. asigur meninerea calitii produselor la care se refer marca
ANS: B
98. Indicaiile geografice reprezint :
a. denumirea care servete la identificarea unui produs originar dintr-o

ar, regiune sau localitate, n cazul n


care o calitate, o reputaie sau alte caracteristici pot fi atribuite acelei
origini;
b. un semn susceptibil de reprezentare grafic, distinctiv, care
difereniaz produsele i serviciile unei persoane de cele ale altei
persoane
c. aspectul exterior al unui produs, redat n 3 dimensiuni rezultat din
combinaia dintre principalele caracteristici
ANS: A
99. Durata de protecie a indicaiilor geografice este de :
a. 70 de ani pe timpul vieii titularului
b. 10 ani fr posibilitatea rennoirii
c. 10 ani, cu posibilitatea de rennoire nelimitat
ANS: C
100. Transmiterea dreptului de folosire a indicaiilor geografice:

a. nu se poate face nici prin cesiune parial, nici total


b. este interzis persoanelor neautorizate ;
c. se dispune de Tribunalul Municipiului Bucureti, la cererea oricrei

persoane interesate
ANS: A
101. Desenele reprezint
a. denumirea care servete la identificarea unui produs originar dintr-o

ar, regiune sau localitate, n cazul n


care o calitate, o reputaie sau alte caracteristici pot fi atribuite acelei
origini
b. un semn susceptibil de reprezentare grafic, distinctiv, care
difereniaz produsele i serviciile unei persoane de cele ale altei
persoane
c. aspectul exterior al unui produs, redat n 2 dimensiuni
rezultat din combinaia dintre principalele caracteristici
ANS: C
102. Modelele reprezint :
a. denumirea care servete la identificarea unui produs originar dintr-o

ar, regiune sau localitate, n cazul n


care o calitate, o reputaie sau alte caracteristici pot fi atribuite acelei
origini
b. un semn susceptibil de reprezentare grafic, distinctiv, care
difereniaz produsele i serviciile unei persoane de cele ale altei
persoane
c. aspectul exterior al unui produs, redat n 3 dimensiuni rezultat din
combinaia dintre principalele caracteristici
ANS: C
103. Perioada de valabilitate a unui certificat de nregistrare a unui desen sau

model industrial:
a. este de 10 ani de la data constituirii depozitului reglementar i poate

fi rennoit pe 3 perioade succesive de cte 5 ani


b. este nelimitat
c. este de 70 de ani
ANS: A
104. Modelele de utilitate reprezint:
a. invenii tehnice cu grad mai sczut de inventivitate al cror titlu de

protecie se elibereaz printr-o procedur legal mai simplificat i


mai rapid;
b. un ansamblu de cunotine literare, artistice sau tiinifice
c. aspectul exterior al unui produs sau al unei pri a acestuia redat n
dou dimensiuni.
ANS: A
105. Regula ubicuitii, adic limitarea dreptului titularului modelului de utilitate de a

interzice terilor efectuarea anumitor acte, a fost denumit i:


a. dreptul de folosire personal anterioar
b. regula unanimitii
c. principiul cderii creaiei n domeniul public
ANS: A
106. Durata de protecie a modelului de utilitate este de
a. 20 de ani ca i n cazul inveniilor
b. 6 ani cu ncepere de la data de depozit, care poate fi rennoit cu

nc 2 perioade a cte 2 ani fiecare


c. 5 ani
ANS: B
107. Licenele obligatorii n cazul modelelor de utilitate se

acord pentru:
a. aprovizionarea pieei, tehnologia de semiconductoare, soiuri de

plante sau biotehnologie


b. ncurajarea monopolului n domeniu
c. evitarea dublei protecii
ANS: A
108. Transformarea cererii privind eliberarea titlului de protecie se refer la:
a. schimbarea obiectului cererii n sensul trecerii de la investiie la

modele de utilitate
b. trecerea de la modele la modele de utilitate
c. trecerea de la invenii la indicaii geografice
ANS: A
109. Conversia cererii privind eliberarea titlului de protecie se refer la:
a. trecerea de la modele la modele de utilitate;
b. trecerea de la invenii la indicaii geografice

c. schimbarea obiectului cererii n sensul trecerii de la model de utilitate

la invenie
ANS: C
110. Cererea internaional pentru un model de utilitate care a primit dat de

depozit internaional:
a. nu trebuie s conin titlul inveniei
b. nu poate s conin nici o revendicare;
c. are acelai efect ca o cerere de model de utilitate care a fost depus

la OSIM la aceeai dat


ANS: C
111. Deschiderea fazei naionale n Romnia pentru un mode de utilitate se face n

termen de:
a. 12 luni de la data de depozit reglementar
b. 30 de luni de la data de depozit internaional sau de la data prioritii

revendicate
c. 6 luni de la data expunerii modelului de utilitate ntr-o expoziie

internaional
ANS: B