Sunteți pe pagina 1din 6

Universitatea BabeBolyai, ClujNapoca

Facultatea de Psihologie i tiine ale Educaiei


Anul universitar 2010-2011
Anul II, Semestrul IV

Informatii generale despre curs, seminar, lucrare practica sau


laborator

TITLUL DISCIPLINEI: Strategii de dezvoltare a gndirii critice


CODUL: PED 2426
NUMRUL DE CREDITE: 4
LOCUL DE DESFURARE: Sala D. Todoran, Sindicatelor, nr. 7
PROGRAMAREA N ORAR A ACTIVITILOR: 2 ore curs i 1 or seminar
-

Informatii despre titularul de curs, seminar, lucrare practica sau


laborator

NUME, TITLUL STIINTIFIC: Adina Glava, lector doctor


INFORMATII DE CONTACT (adres e-mail, eventual nr. de telefon):
adinaglava@yahoo.com
Program de consultaii: Consultaiile au loc la biroul profesorului: Str. Sindicatelor,
nr. 7, sala 20.
-

Bibliografia obligatorie:

1. Boco, M., (2002), Instruire interactiv, Ed. Presa Universitar Clujean, ClujNapoca
2. De Bono,E., (2007), ase plrii gnditoare, Ed. Curtea Veche, Bucureti
3. Doise, W. i Mugny, G. (1998) Psihologie social i dezvoltare cognitiv, Polirom,
Iai
4. Dulam, E., (2006), Metodologia didactic, Ed. Clusium, Cluj-Napoca
5. Fluera, V., (2003), Paideia i gndire critic, Ed. C.C. de tiin., Cluj-Napoca
6. Flueras, V., (2005), Teoria i practica nvrii prin cooperare, Ed. C.C. de tiin.,
Cluj-Napoca
7. Fluera, V., (2008), Scrisul i gndirea lateral, Ed. C.C. de tiin., Cluj-Napoca
8. Oprea, C., (2006), Strategii didactice interactive, E.D.P., Bucureti
9. Steele, J.L., Meredith, K.S. i Temple, C. (1998) A Framework for Critical
Thinking Across the Curriculum, Ghidul I-VIII, pregtit pentru proiectul Reading and
Writing for Critical Thinking.
10. Temple, C. (2002) Gndirea critic n abordare transcurricular: un model de
proiectare, n Cooperare i interdisciplinaritate n nvmntul universitar, coord.
Bernat, S.E. i Chi, V., Presa Universitar Clujean, Cluj-Napoca.

Site-uri utile:
1. www.alsdgc.ro
2. http://ct-net.net/
-

Materiale folosite in cadrul procesului educational specific disciplinei:

- laptop
- videoproiector
- ghiduri
- suporturi de curs
-

Descrierea disciplinei:

Disciplina Strategii de dezvoltare a gndirii critice se adreseaz studenilor de anul III de


la specializarea Pedagogie. Scopul cursului este de a le oferi studenilor posibilitatea de a
exersa un set coerent de metode care pot fi integrate n predarea la clas pentru a dezvolta
abilitile de gndire de ordin superior ale elevilor. Metodele utilizate la curs sunt
predominant cele din programul Lectura i Scrierea pentru Dezvoltarea Gndirii Critice.
La finalul cursului studenii vor cunoate aproximativ 50 de metode de predare, vor ti
cum s proiecteze o lecie care urmrete dezvoltarea gndirii critice a elevilor si i vor
ti cum s evalueze nvarea n mod formativ.
-

Planificarea /calendarul intalnirilor si a verificarilor/examinarilor


intermediare:

Sptmna I.
Tema: Prezentarea obiectivelor cursului.
Prezentarea sistemului de lucru n cadrul cursului.
Discutarea i explicarea programei de curs.
Cuvinte cheie: gndire de ordin superior
Obligaiile studenilor pentru seminar: s participe activ la exerciiile ghidate din
timpul lucrrilor practice
Sptmna II
Tema: Ce este gndirea critic?
Cuvinte cheie: abiliti de gndire, gndire critic
Obligaiile studenilor pentru seminar: s lectureze bibliografia i s participe activ la
exerciiile ghidate din timpul lucrrilor practice
Bibliografie:
De Bono,E., (2007), ase plrii gnditoare, Ed. Curtea Veche, Bucureti
Doise, W. i Mugny, G. (1998) Psihologie social i dezvoltare cognitiv, Polirom, Iai
Fluera, V., (2003), Paideia i gndire critic, Ed. C.C. de tiin., Cluj-Napoca

Sptmna III
Tema: Predarea pentru dezvoltarea abilitilor de gndire critic
Cuvinte cheie: alternative educaionale, dezvoltarea abilitilor
Obligaiile studenilor pentru seminar: s lectureze bibliografia i s participe activ la
exerciiile ghidate din timpul lucrrilor practice
Sarcina de lucru: La aceast ntlnire vei realiza aplicaii n timpul cursului.
Bibliografie:
Fluera, V., (2003), Paideia i gndire critic, Ed. C.C. de tiin., Cluj-Napoca
Sptmna IV
Tema: Metode de predare care dezvolt gndirea critic
Cuvinte cheie: metode de lectur a textelor informative
Obligaiile studenilor pentru seminar: s lectureze bibliografia i s participe activ la
exerciiile ghidate din timpul lucrrilor practice
Sarcina de lucru: La aceast ntlnire vei realiza aplicaii n timpul cursului.
Bibliografie:
Oprea, C., (2006), Strategii didactice interactive, E.D.P., Bucureti
Dulam, E., (2006), Metodologia didactic, Ed. Clusium, Cluj-Napoca
Sptmna V
Tema: Metode de predare care dezvolt gndirea critic
Cuvinte cheie: metode de lectur a textelor de ficiune
Obligaiile studenilor pentru seminar: s lectureze bibliografia i s participe activ la
exerciiile ghidate din timpul lucrrilor practice
Sarcina de lucru: La aceast ntlnire vei realiza aplicaii n timpul cursului.
Bibliografie:
Steele, J.L., Meredith, K.S. i Temple, C. (1998) A Framework for Critical Thinking
Across the Curriculum, Ghidul I-VIII, pregtit pentru proiectul Reading and Writing for
Critical Thinking.
Dulam, E., (2006), Metodologia didactic, Ed. Clusium, Cluj-Napoca
Fluera, V., (2003), Paideia i gndire critic, Ed. C.C. de tiin., Cluj-Napoca
SptmnaVI
Tema: Metode de predare care dezvolt gndirea critic
Cuvinte cheie: metode de scriere
Obligaiile studenilor pentru seminar: s lectureze bibliografia i s participe activ la
exerciiile ghidate din timpul lucrrilor practice
Sarcina de lucru: La aceast ntlnire vei realiza aplicaii n timpul cursului.
Bibliografie:
Steele, J.L., Meredith, K.S. i Temple, C. (1998) A Framework for Critical Thinking
Across the Curriculum, Ghidul I-VIII, pregtit pentru proiectul Reading and Writing for
Critical Thinking.
Dulam, E., (2006), Metodologia didactic, Ed. Clusium, Cluj-Napoca
Fluera, V., (2003), Paideia i gndire critic, Ed. C.C. de tiin., Cluj-Napoca
Boco, M., (2002), Instruire interactiv, Ed. Presa Universitar Clujean, Cluj-Napoca

Sptmna VII
Tema: Metode de predare care dezvolt gndirea critic
Cuvinte cheie: metode de argumentare, dezbateri
Obligaiile studenilor pentru seminar: s lectureze bibliografia i s participe activ la
exerciiile ghidate din timpul lucrrilor practice
Sarcina de lucru: La aceast ntlnire vei realiza aplicaii n timpul cursului.
Bibliografie:
Steele, J.L., Meredith, K.S. i Temple, C. (1998) A Framework for Critical Thinking
Across the Curriculum, Ghidul I-VIII, pregtit pentru proiectul Reading and Writing for
Critical Thinking.
Dulam, E., (2006), Metodologia didactic, Ed. Clusium, Cluj-Napoca
Fluera, V., (2003), Paideia i gndire critic, Ed. C.C. de tiin., Cluj-Napoca
Sptmna VIII
Tema: Metode de predare care dezvolt gndirea critic
Cuvinte cheie: metode de nvare prin cooperare
Obligaiile studenilor pentru seminar: s lectureze bibliografia i s participe activ la
exerciiile ghidate din timpul lucrrilor practice
Sarcina de lucru: La aceast ntlnire vei realiza aplicaii n timpul cursului.
Bibliografie:
Steele, J.L., Meredith, K.S. i Temple, C. (1998) A Framework for Critical Thinking
Across the Curriculum, Ghidul I-VIII, pregtit pentru proiectul Reading and Writing for
Critical Thinking.
Dulam, E., (2006), Metodologia didactic, Ed. Clusium, Cluj-Napoca
Fluera, V., (2003), Paideia i gndire critic, Ed. C.C. de tiin., Cluj-Napoca
Boco, M., (2002), Instruire interactiv, Ed. Presa Universitar Clujean, Cluj-Napoca
Sptmna IX
Tema: Metode de predare care dezvolt gndirea critic
Cuvinte cheie: metode de nvare prin cooperare
Obligaiile studenilor pentru seminar: s lectureze bibliografia i s participe activ la
exerciiile ghidate din timpul lucrrilor practice
Sarcina de lucru: La aceast ntlnire vei realiza aplicaii n timpul cursului.
Bibliografie:
Steele, J.L., Meredith, K.S. i Temple, C. (1998) A Framework for Critical Thinking
Across the Curriculum, Ghidul I-VIII, pregtit pentru proiectul Reading and Writing for
Critical Thinking.
Dulam, E., (2006), Metodologia didactic, Ed. Clusium, Cluj-Napoca
Fluera, V., (2003), Paideia i gndire critic, Ed. C.C. de tiin., Cluj-Napoca
Sptmna X
Tema: Metode de predare care dezvolt gndirea critic
Cuvinte cheie: proiectarea leciei dup programul LSDGC
Obligaiile studenilor pentru seminar: s lectureze bibliografia i s participe activ la
exerciiile ghidate din timpul lucrrilor practice
Sarcina de lucru: La aceast ntlnire vei realiza aplicaii n timpul cursului.

Bibliografie:
Steele, J.L., Meredith, K.S. i Temple, C. (1998) A Framework for Critical Thinking
Across the Curriculum, Ghidul I-VIII, pregtit pentru proiectul Reading and Writing for
Critical Thinking.
Dulam, E., (2006), Metodologia didactic, Ed. Clusium, Cluj-Napoca
Fluera, V., (2003), Paideia i gndire critic, Ed. C.C. de tiin., Cluj-Napoca
Sptmna XI
Tema: Metode de predare care dezvolt gndirea critic
Cuvinte cheie: proiectarea leciei dup programul LSDGC
Obligaiile studenilor pentru seminar: s lectureze bibliografia i s participe activ la
exerciiile ghidate din timpul lucrrilor practice
Sarcina de lucru: La aceast ntlnire vei realiza aplicaii n timpul cursului.
Bibliografie:
Steele, J.L., Meredith, K.S. i Temple, C. (1998) A Framework for Critical Thinking
Across the Curriculum, Ghidul I-VIII, pregtit pentru proiectul Reading and Writing for
Critical Thinking.
Dulam, E., (2006), Metodologia didactic, Ed. Clusium, Cluj-Napoca
Fluera, V., (2003), Paideia i gndire critic, Ed. C.C. de tiin., Cluj-Napoca
Sptmna XII
Tema: Metode de predare care dezvolt gndirea critic
Cuvinte cheie: metode de evaluare a abilitilor de gndire critic
Obligaiile studenilor pentru seminar: s lectureze bibliografia i s participe activ la
exerciiile ghidate din timpul lucrrilor practice
Sarcina de lucru: La aceast ntlnire vei realiza aplicaii n timpul cursului.
Bibliografie:
Steele, J.L., Meredith, K.S. i Temple, C. (1998) A Framework for Critical Thinking
Across the Curriculum, Ghidul I-VIII, pregtit pentru proiectul Reading and Writing for
Critical Thinking.
Dulam, E., (2006), Metodologia didactic, Ed. Clusium, Cluj-Napoca
Fluera, V., (2003), Paideia i gndire critic, Ed. C.C. de tiin., Cluj-Napoca
Sptmna XIII
Tema: Exersarea metodelor de predare care dezvolt gndirea critic
Cuvinte cheie: exersare, feedback
Obligaiile studenilor pentru seminar: s lectureze bibliografia i s participe activ la
exerciiile ghidate din timpul lucrrilor practice
Sarcina de lucru: La aceast ntlnire vei desfura micropredri i vei oferi colegilor
votri feedback asupra modului n care i-au proiectat i desfurat leciile prin care
urmresc s dezvolte gndirea critic a studenilor lor.
Bibliografie:
Steele, J.L., Meredith, K.S. i Temple, C. (1998) A Framework for Critical Thinking
Across the Curriculum, Ghidul I-VIII, pregtit pentru proiectul Reading and Writing for
Critical Thinking.
Dulam, E., (2006), Metodologia didactic, Ed. Clusium, Cluj-Napoca

Fluera, V., (2003), Paideia i gndire critic, Ed. C.C. de tiin., Cluj-Napoca
Sptmna XIV
Tema: Exersarea metodelor de predare care dezvolt gndirea critic
Cuvinte cheie: exersare, feedback
Obligaiile studenilor pentru seminar: s lectureze bibliografia i s participe activ la
exerciiile ghidate din timpul lucrrilor practice
Sarcina de lucru: La aceast ntlnire vei desfura micropredri i vei oferi colegilor
votri feedback asupra modului n care i-au proiectat i desfurat leciile prin care
urmresc s dezvolte gndirea critic a studenilor lor.
Bibliografie:
Steele, J.L., Meredith, K.S. i Temple, C. (1998) A Framework for Critical Thinking
Across the Curriculum, Ghidul I-VIII, pregtit pentru proiectul Reading and Writing for
Critical Thinking.
Dulam, E., (2006), Metodologia didactic, Ed. Clusium, Cluj-Napoca
Fluera, V., (2003), Paideia i gndire critic, Ed. C.C. de tiin., Cluj-Napoca
- Modul de evaluare:
Evaluarea se realizeaz pe baz de prob practic, prin micropredare. Fiecare student va
pregti un proiect de lecie n care va integra elementele de dezvoltare a abilitilor de
gndire critic deprinse de-a lungul semestrului. Din acest proiect de lecie studentul va
susine un fragment ca demonstraie practic, sub form de micropredare. Nota final la
examen se obine prin calcularea mediei aritmetice dintre nota obinut la micropredare i
nota obinut pe proiectul de lecie dup care s-a efectuat micropredarea.
- Detalii organizatorice, gestionarea situaiilor excepionale:
Modaliti de recuperare: n cazul n care unul din cursuri nu va fi inut, se va recupera la
o dat ulterioar, fixat n acord cu studenii.
Copierea se sancioneaz cu excluderea de la examinare i notarea cu nota 1 (unu).
Cursul are un pronunat caracter practic, motiv pentru care prezena la cursuri este
obligatorie. Pentru a putea participa la examen (prezentarea proiectului de lecie i
susinerea leciei) studenii trebuie s participe la minim 12 ntlniri din cele 14
prevzute.
-

Bibliografia opional:

1. Anderson, R.C. (1984) Role of the Readers Schema in Comprehension,


Learning and Memory, n Learning to Read in American Schools: Basal Readers
and Content Texts, Eds. Richard C. Anderson, Jean Osborn, Robert J. Tierney.
Hillsdale, NJ: Erlbaum.
2. Bernat, S.E., (2003), Tehnica nvrii eficiente, Ed. P.U.C., Cluj-Napoca
3. Gardner, H., (2004), Mintea disciplinat, Ed. Sigma, Bucureti

Lect. univ. dr. Adina Glava