Sunteți pe pagina 1din 184

MORARIU LETIIA SPTARU RUXANDRA

TEFNESCU FLORICA PUIU VICTORIA CHIRU FLORIAN


PRLOG MARIA TOFAN RUXANDRA

1555
TESTE DE EVALUARE
CONTINU
N
NURSING.

Coordonator colecie: Dr. MIOARA MINCU

Editura ANA DAVILA


CAPITOLUL I
Nevoile fundamentale umane.
1.Respiraia este un proces format din urmtoarele etape:
a)inspiraie i expiraie;
b)ventilaie, difuziunea gazelor, etapa circulatorie, etapa tisular;
c)etapa pulmonar i etapa tisular.
2.Ventilaia este influenat de:
a)permeabilitatea cilor respiratorii i concentraia oxigenului n aerul respirat;
b)funcionalitatea centrilor respiratorii i expansiunea cutiei toracice;
c)alimentaie i efort fizic.
3.Etapa circulatorie a respiraiei depinde de:
a)numrul i calitatea hematiilor din snge;
b)debitul cardiac i permeabilitatea capilar;
c)viteza cu care circul sngele arterial.
4.Actul respirator este reglat prin:
a)SNC;
b)sistemul neurovegetativ;
c)sistemul nervos i prin stimulare chimic.
5.Componenta voluntar a respiraiei este reglat la nivelul:
a)centrului respirator bulbar;
b)scoarei cerebrale;
c)centrului pneumotaxic pontin.
6.Valorile normale ale ritmului respirator sunt cuprinse ntre:
a) 16-20 r/min;

b) 12-14 r/min;

c) 23-25r/min;

7. Termenul de apnee inseamna:


a) opritea respiratiei;

b) respiratie normala;

8.Dispneea este:
a)oprirea respiraiei;
b)respiraie normal;
c)respiraie dificil.
9.Alterarea (modificarea) vocii se manifest cu:
a)afonie, disfonie;
b)apnee;

c) respratie modificata;

c)modificarea amplitudinii respiratorii.


10.n unele afeciuni ale aparatului respirator sputa poate avea un anumit caracter ce
ajut la stabilirea diagnosticului medical. Astfel, sputa perlat este specific pacientului
cu:
a)tuberculoz pulmonar;
b)cancer pulmonar;
c)astm bronic.
11.Mijlocul cel mai eficient prin care se poate aprecia c un pacient are nevoie de
O2 este:
a)observarea culorii tegumentelor;
b)notarea modificrilor aprute n frecvena i amplitudinea respiraiei;
c)determinarea presiunii pariale a O2 i CO2 n snge.
12.Respiraia Cheyne-Stockes este caracterizat prin:
a)perioade de respiraii din ce n ce mai frecvente, dup care frecvena se reduce,
urmeaz apnee; ciclul se reia;
b)respiraie foarte slab;
c)perioade de respiraii rapide, ntrerupte de perioade de apnee.
13.Respiraia Kussmaul nseamn:
a)respiraie de tip superficial;
b)respiraie modificat ntlnit n strile febrile;
c)inspiraie prelungit urmat de expiraia forat i apnee.
14.Ralurile reprezint:
a)zgomote supraadugate, patologice, percepute n timpul ascultaiei;
b)secreii pe cile respiratorii superioare;
c)murmurul vezicular.
15.Ortopneea se definete ca o:
a)expectoraie seroas;
b)respiraie n poziie vertical a corpului;
c)respiraie n poziie orizontal a corpului.
16.Atelectazia nseamn:
a)o metod de investigaie a plmnului;
b)o modificare a respiraiei;
c)pierderea expansiunii pulmonare prin colabarea cilor aeriene intrapulmonare.
17.Capacitatea vital se refer la:
a)amplitudinea respiratorie;

b)cantitatea maxim de aer ce poate fi expirat din plmni dup o inspiraie forat;
c)aerul rmas n plmni n urma expiraiei forate.
18.Intre MD ale dispneei ntlnim: a) ortopneea;
b)situaia de criz;
c)hiperventilaia;
d)tusea;
e)cianoza;
f)paliditatea tegumentelor.
19.Drenajul postural nseamn:
a)eliminarea secreiilor bronice prin tuse;
b)utilizarea gravitaiei pentru drenarea secreiilor de la nivel pulmonar;
c)o incizie la care se aplic un tub de dren.
20.In cursul observrii unui pacient se descoper c prezint torace n butoi". Acesta
poate fi:
a)normal;
b)rezultat al mririi ficatului sau inimii;
c)rezultat al obstruciei prelungite i generalizate a cilor respiratorii.
21.Pulsul reprezint:
a)presiunea sngelui n vase;
b)contraciile inimii;
c)unda vibratoare tradus printr-o micare ritmic a arterelor, sincron cu sistola
ventricular.
22.Valorile normale ale pulsului la persoana adult sunt cuprinse ntre:
a)50-70 bti/minut;
b)70-90 bti/minut;
c)60-80 bti/minut.
23.Celeritatea este o caracteristic a pulsului, nsemnnd:
a)rapiditate, viteza unei pulsaii;
b)ritmicitate;
c)trie.
24.Msurarea pulsului se poate efectua:
a)numai pe artera carotid;
b)pe orice arter accesibil palprii, care poate fi comprimat pe un plan osos;
c)numai pe o ven vizibil.
25.Pentru ca msurarea pulsului s duc la valori corecte, pacientul se va afla:
a)n decubit dorsal;

b)n repaus fizic i psihic timp de 5-10 minute;


c)n cadrul intim, alturi de familie.

26.Pulsul tahicardie nseamn:


a) puls rar;

b) puls rapid;

c) puls superficial;

27.Valoarea pulsului variaz odat cu:


a) vrsta;
b)valoarea tensiunii arteriale;
c)starea emoional.
28.Cnd intervalele ntre pulsaiile percepute la artera radial sunt inegale, pulsul se
definete a fi:
a)filiform;
b) neregulat;
c) slab;
29.Valoarea maxim i minim a tensiunii arteriale se refer la:
a)parametrii n afara crora viaa pacientului este n pericol;
b)presiunea sngelui arterial n timpul sistolei, respectiv diastolei cardiace;
c)o convenie care stabilete limitele normale ale presiunii sngelui.
30.Tensiunea arterial este determinat de:
a)fora de contracie a inimii i elasticitatea pereilor arteriali;
b)alimentaie i factorii de risc;
c)vrst i sex.
31.Presiunea arterial se modific n funcie de:
a)valoarea glicemiei;
b)rezistena vascular periferic;
c)valoarea temperaturii corporale.
32.Tensiunea arterial diferenial este:
a)diferena dintre valorile tensiunii arteriale sistolice i diastolic
b)diferena de tensiune individual;
c)diferena tensional n cadrul ritmului circadian.
33.Pentru a obine o valoare corect a tensiunii arteriale, aceasta va determinat:
a)nainte de mese;
b)dimineaa dup somn, la sculare;
c)n repaus.

34.n ngrijirile bolnavului cu afeciuni digestive, apar n cadrul dimensiunii biofiziologice urmtorii termeni:
a)anorexie = refuzul mncrii;
b)malnutriie = digestie deficitar din mai multe puncte de vedere
c)malabsorbie = sindrom n cadrul unor boli ce se manifest cu diaree i absorbie
intestinal deficitar;
d)bulimie = ingestie a unor cantiti excesive de alimente.
35.Termenul medical pentru scderea apetitului este:
a) casexia;

b) anorexia;

c) inapetenta;

36.Polifagia reprezint:
a)nevoia exagerat de a mnca fr senzaie de saietate;
b)senzaia exagerat de foame cu ingestie mic de alimente;
c)lipsa senzaiei de foame.
37.Arsura retrosternal care uneori nlocuiete durerea, are caracter ritmic, periodic
(cauza fiind hiperaciditatea), se numeste:
a) meteorism;

b) regurgitatie;

c) eructie;

d) pirozis;

38.Care din urmtorii termeni sunt factori psihologici ce pot influena satisfacerea nevoii
de a bea si a manca:
a) climatul;

b) anxietatea;

c) religia;

39.Asistenta medical calculeaz necesarul de calorii/24 ore n funcie de:


a)activitatea i vrsta individului;
b)vrst, n exclusivitate;
c)perioadele de activitate sau repaus.
40.Insuficiena aportului alimentar i lichidian, determin tulburri:
a)la nivelul funcionrii tuturor aparatelor organismului;
b)la nivelul funcionrii tuturor sistemelor organismului;
c)numai la nivelul funcionrii aparatului cardio-vascular.
41.n alimentaia neadecvat n deficit, ca problem de dependen, care din
urmtoarele formulri sunt manifestri de dependen:
a)disfagia, anorexia;
b)consum redus de lichide i sruri minerale;
c)polifagia.
42.n ngrijirea pacientului cu alimentaie neadecvat n surplus, asistenta medical i
propune urmtoarele obiective:
a)pacientul s desfoare o activitate fizic crescut;
b)pacientul s fie echilibrat psihic;
c)pacientul s aib o stare de bine, fr vrsturi i greuri.

43.Care din urmtoarele formulri pot fi intervenii ale asistentei medicale n susinerea
obiectivului ca pacientul s fie echilibrat hidroelectrolitic:
a)efectuarea bilanului lichidelor ingerate i eliminate;
b)contientizarea pacientului asupra importanei regimului alimentar;
c)asigurarea unui climat cald, confortabil.
44.Alimentaia neadecvat - ca problem de dependen - se poate manifesta prin:
a) deficit;

b) surplus;

c) greturi, varsaturi;

d) disfagie

45.Nevoile calorice ale unei persoane cu activitate uoar sunt de:


a)35-40 cal/kg corp/24 h;
b)40-4-5 cal/kg corp/24 h;
c)25 cal/kg corp/24 h;
d)45-60 cal/kg corp/24 h.
46.Diureza reprezint:
a)eliminarea din organism a substanelor inutile provenite din metabolism;
b)cantitatea de urin eliminat din organism n 24 h;
c)actul prin care urina acumulat n vezic este eliminat sub forma emisiunilor urinare.
47.Care din urmtoarele formulri sunt corecte, cu referire la caracterele urinei, cnd
este prezent o ingestie mare de lichide:
a)densitate crescut 1020-1040, culoare deschis, poliurie;
b)densitate sczut 1001-1002, culoare deschis, oligurie;
c)densitate normal 1015-1020, culoare nchis, anurie;
d)densitate sczut 1001-1002, culoare deschis, poliurie.
48.Evaluarea eliminrii scaunelor ar trebui s includ observaii asupra:
a)obiceiurilor alimentare;
b)regularitii scaunelor;
c)uurinei defecrii;
d)perioadei de zi sau noapte;
e)culorii, mirosului, consistenei.
49.Care din enunurile de mai jos nu se refer la cantitatea de urin:
a)polakiurie; b)oligurie;
c)disurie;
d)poliurie; e)anurie.
50.Tratamentul oliguriei include:
a)asigurarea unei hidratri adecvate;
b)msurarea densitii urinare;
c)folosirea de soluii intravenoase;
d)msuri de prevenire a deshidratrii.

51.Excreia deeurilor din organism se efectueaz:


a)prin piele;
b)prin aparatul renal;
c)prin aparatul genital feminin;
d)prin aparatul cardiovascular;
e)prin aparatul respirator.
52.Meninerea constant a compoziiei mediului intern se realizeaz prin:
a)diurez;
b)hematemez;
c)procesul de homeostazie;
d)melen.
53.Printre factorii biologici care influeneaz satisfacerea nevoii de a elimina se numr:
a)vrsta;
b)programul de eliminare intestinal;
c)educaia i cultura.
54.Sursele de dificultate n cazul nesatisfacerii nevoii de a elimina, pot fi:
a)lipsa de control a sfmcterelor;
b)spasmele vezicale;
c)poluarea apei;
d)alimentele alterate.
55.Aspectul ca zeama de orez" a scaunului diareic, se poate ntlni n:
a)gastrita cronic;
b)intoxicaii;
c)ulcerul gastro-intestinal;
d)apendicit acut.
56.Scaunul n constipaie poate lua aspectul:
a)unor bile dure de mrimea mslinelor;
b)unor bile conglomerate;
c)de zeam de pepene.
57.Pentru ca un pacient cu constipaie s aib un tranzit intestinal n limite fiziologice,
asistenta medical intervine:
a)determinnd pacientul s efectueze exerciii fizice cu regularitate;
b)administrnd laxative, la indicaia medicului;
c)efectund la nevoie o clism evacuatoare simpl.
58.Hemoragia digestiv superioar se exteriorizeaz prin:
a)hemoptizie i hematemeza;
b)hematemeza i melen;
c)hematurie i melen.

59.Care din urmtoarele definiii caracterizeaz ileusul:


a)oprirea tranzitului intestinal pentru materii fecale i gaze;
b)constipaie, scaun la interval de 6-7 zile;
c)eliminarea frecvent a gazelor intestinale.
60. culoarea scaunului in caz de melena este:
a) rou deschis; b) negru ca pcura;
c) maron-verzui.
61. Prima menstruatie se numeste:
a) menarh;
b) amenoree;
c) oligomenoree.
62.Meninerea independenei micrii corpului i a bunei posturi este determinat de
integritatea:
a)aparatului locomotor;
b)sistemului nervos;
c)aparatului vestibular.
63.Tonusul muscular i micrile fine sunt reglate de ctre:
a)sistemul nervos;
b)aparatul vestibular;
c)aparatul cardiovascular;
d)aparatul digestiv.
64.Printre factorii sociologici care influeneaz satisfacerea nevoii de a se mica i a
avea o bun postur, se afl i: a) vrsta i dezvoltarea;
b)rolurile sociale;
c)organizarea social.
65.n ortostatism, braele vor fi:
a) sprijinite;
b)pe lng corp;

c)n balans continuu.

66.Care din urmtoarele micri sunt de flexie, extensie:


a)micri de apropiere sau ndeprtate a dou segmente apropiate;
b)micri de ndeprtare fa de axul median al corpului;
c)micri de apropiere fa de axul median al corpului.
67.Micarea realizat n jurul axului care trece prin lungul segmetului care se
deplaseaz, se numeste:
a) miscare de pronatie;
b)micare de rotaie;
c)micare de supinaie;
d)micare de circumducie.

68.Pentru meninerea independenei micrii, interveniile asistentei medicale pot fi:


a)stabilirea mpreun cu pacientul a nevoii de exerciii fizice;
b)nvarea pacientului s foloseasc tehnici de destindere, de relaxare;
c)schimbarea poziiei pacientului la fiecare 3 ore.
69.Anchiloza este tradus prin:
a)diminuarea sau imposibilitatea micrii unei articulaii;
b)ulceraie a pielii;
c)scderea forei musculare.
70.Atrofia muscular este:
a)mrirea de volum a unui muchi;
b)scderea forei musculare;
c)diminuarea volumului unui muchi, a contractibilitii sale.
71.Ticurile sunt:
a) vorbire precipitat;
b)micri convulsive, involuntare ale ochilor, gurii, a unui bra;
c)contracii involuntare a mai multor muchi.
72.Pentru pacientul cu micri necoordonate, cu boal Parkinson, deficitul senzorial
este surs de dificultate:
a) de ordin fizic;
b) de ordin psihologic;
c) de ordin sociologic.
73. Prin akinezie se nelege:
a) mers propulsiv;
b) fa rigid;
c) lips sau diminuare a micrilor normale;
d) tulburri de coordonare.

74.Somnul se traduce prin:


a)form particular de odihn;
b)absena strii de veghe;
c)diminuarea valorilor tensiunii arteriale i a respiraiei;
d)diminuarea metabolismului bazai.
75.Cte tipuri de somn se cunosc i care sunt ele:
a)dou = somnul lent i somnul rapid;
b)patru = somnul lent, paradoxal, clasic, ortodox;
c)trei = somnul paradoxal, clasic.

76.Nevoia de a dormi i a se odihni variaz n funcie de:


a)vrst;
b)activitate i deprinderi legate de somn;
c)starea de anxietate;
d)sex;
e)capacitatea de a se destinde.
77.Programul de activitate i locul de odihn sunt factori ce influeneaz satisfacerea
nevoii de somn:
a) biologic;

b)psihologici;

c)sociologici.

78.Insomnia se definete ca o dificultate:


a)de a bea;
b)de a se mica i a lua poziii comode;
c)de a dormi sau de a se odihni dormind.
79.Pavorul nocturn, ca manifestare de dependen se caracterizeaz prin:
a)stare de spaim intens, n timpul somnului, mai frecvent la copii;
b)miciuni de urin necontrolat;
c)oboseal marcat;
d)diminuarea puterii de concentraie.
80.Starea de letargie, ca manifestare de dependen n hipersomnie nseamn:
a)comportament verbal i non verbal lent, greoi;
b)hipersomnie continu, mai profund, cu funcii vitale diminuate;
c)diaforez, dureri menstruale, stare de disconfort.
81.Dependena n satisfacerea nevoii de a dormi i a se odihni, la pacientul cu
oboseal, se manifest prin: a) tegumente palide, transpiraii reci;
b)astenie;
c)puls rar lent, slab btut;
d)fa palid i ochi ncercnai.
82.Nesatisfacerea nevoii manifestat prin oboseal, determin MD a celorlalte nevoi
fundamentale, de exemplu:
a)dezinteres pentru msurile de igien;
b)vulnerabilitate n faa pericolelor;
c)comunicare ineficace la nivelul afectiv i intelectual;
d)narcolepsie.

83.Comarurile ce apar ca manifestare de dependen la pacientul cu insomnie, sunt:


a)vise penibile cu trezire brusc din somn i adormire cu greutate;
b)aipiri n timpul zilei;
c)perioade de somn perturbant;
d)stri de iritabilitate.
84.Purtarea de mbrcminte contribuie la:
a) pierderea imaginii de sine;
b)expresia corporal;

c)comunicare.

85.Factorii biologici care influeneaz satisfacerea nevoii de a se mbrca i dezbrca,


sunt urmtorii:
a) credina;
b)emoiile;
c)vrsta; d)activitatea.
86.Clima, statutul social i munca, fac parte din grupul factorilor de influen:
a)biologic;
b)psihologic;
c)socio-cultural.
87.Capacitatea fizic de mbrcare i dezbrcare este reprezentat de:
a)mobilitatea articular;
b)tonusul muscular;
c)maturitatea psiho-motorie.
88.Purtarea de obiecte semnificative pune n eviden: a) rangul social;
b)nsemntatea personal;
c)funcia religioas;
d)toate enunurile sunt false.
89.Problema de dependen n satisfacerea nevoii, este creat de imposibilitatea de a
se mbrca i dezbrca, i se manifest prin:
a)dezbrcare continu;
b)dezinteres fat de inut;
c)refuz de a se mbrca i dezbrca;
d)dificultate de a se mbrca i dezbrca;
e)incapacitate de a se mbrca i dezbrca;
f)toate manifestrile sunt adevrate.
90.Factorii psihologici care influeneaz satisfacerea nevoii de a se mbrca i dezbrca
sunt:
a)credina i emoiile;
b)munca, talia, statura;
c)credina i cultura.
91.Obstacolele care mpiedic mobilitatea membrelor superioare, pot avea ca surse de
dificultate: a) lezarea fizic, slbirea, srcia;

b)insuficiena cunotinelor, stresul, hipotonia muscular;


c)hipertonia muscular, aparatul gipsat, absena membrului superior.
92.Meninerea independenei nevoii se poate realiza prin alegerea mbrcmintei
corespunztoare:
a) climei;
b)vrstei;
c)T mediului;
d)activitii;
e)calitii materialelor;
f)exigenei n intimitate.
93.La un pacient cu dificultate de a se mbrca i dezbrca, unul din obiectivele de
ngrijire propuse, se refer la posibilitatea de a se mbrca i dezbrca singur, ntrun termen dat. Asistenta medical intervine n acest scop, prin:
a)identificarea capacitii i limitelor fizice ale pacientului;
b)executarea zilnic a exerciiilor de motricitate;
c)evaluarea gradului de confuzie;
d)explicarea gesturilor ce se cer efectuate.
94.Care din urmtoarele formulri sunt false:
a)din punct de vedere al psihiatrilor, vestimentaia este un semn de sntate;
b)mbrcmintea bizar, strident poate exprima o boal psihic;
c)mbrcmintea atest integritatea individului;
d)mbrcmintea protejeaz intimitatea sexual;
e)emoiile nu influeneaz satisfacerea nevoii.
95.n vederea obinerii unei stri de bine, indivizii i aleg vestimentaiile n funcie de:
a)temperatura corpului;
b)talie i statur;
c)activitate;
d)starea psihic.
96.Ca urmare a producerii de cldur n organism, rezultat al proceselor oxidative, are
loc:
a) termogenesa;

b) termoliza;

c) a si b

97.Termoliza, adic pierderea de cldur din organism, se realizeaz:


a)prin vasoconstricie, vasodilataie;
b)prin piele, plmni, rinichi;
c)numai prin rinichi.
98.Factorii biologici care influeneaz satisfacerea nevoii de a menine temperatura
corpului n limite normale pot fi i:
a) anxietatea, emoiile puternice;

b)alimentaia, ingestia n special de proteine;


c)vrsta i sexul.
99.Asistenta medical nva pacientul, cnd temperatura mediului ambiant este
crescut, pentru meninerea independenei n satisfacerea nevoii s:
a)consume lichide i alimente reci;
b)poarte nclminte clduroas;
c)reduc alimentele cu valoare caloric mare.
100.Hipertermia, ca problem de dependen, se manifest cu:
a)febr ridicat, continu;
b)piele roie cald, umed;
c)sindrom febril.
101. n evoluia unei febre, se disting 3 perioade:
a) perioada iniial;
combinativ.

b) perioada de stare; c) perioada de declin; d) perioada mixt,

102.La un pacient cu hipertermie, asistenta medical stabilete ca obiective de ngrijire,


urmtoarele:
a)pacientul s nu prezinte tulburri de vorbire;
b)pacientul s fie echilibrat hidroelectrolitic;
c)pacientul s-i pstreze integre tegumentele;
d)pacientul s nu fie apatic.
103.Piloerecia se traduce prin:
a) piele cianotic;
b)piele cu aspect de gin" i senzaie de frig;
c)erupie cu macule, papule, vezicule.
104.La pacientul care prezint hipotermie, se administreaz lichide:
a)numai foarte calde;
b)alcoolice;
c)uor cldue, n cantiti mici, la intervale regulate de timp.
105.Nou-nscutul i copilul mic, au termoreglarea fragil din cauza:
a)imaturitii centrului reglator;
b)hidratrii insuficiente;
c)greutii necorespunztoare;
d)temperaturii mediului ambiant.
106.In caz de hipertermie, apar probleme, manifestri i la nivelul celorlalte nevoi
fundamentale:

a) dispnee; b)poliurie;

c)inapeten.

107.Planul de ngrijire a unui pacient cu hipertermie, va evalua zilnic prin activitatea


asistentei medicale:
a) temperatura corporal;
b)aspectul scaunului;
c)aspectul tegumentelor.
108.Cnd temperatura mediului ambiant crete peste 25C se produc urmtoarele
fenomene la nivelul organismului:
a)vasoconstricie periferic;
b)inhibare a activitilor glandelor sudoripare;
c)vasodilataie periferic.
109.La persoanele vrstnice, pierderile de cldur sunt mai mari datorit:
a)reducerii proceselor oxidative;
b)neadaptrii organismului;
c)climatului.
110.Pentru a-i ndeplini rolurile cunoscute, pielea trebuie s fie:
a) curat;

b) sntoas;

c) ngrijit.

111.Factorii biologici care influeneaz nevoia de a menine tegumentele curate sunt:


a)emoiile i educaia;
b)alimentaia;
c)temperatura corpului.
112.Ca manifestare de independen, pielea va fi:
a)curat, neted, catifelat;
b)uor deshidratat;
c)cu prurit;
d)elastic, pigmentat normal.
113.Pot fi manifestri de independen i urmtoarele:
a)pierderea imaginii de sine;
b)deprinderile igienice satisfcute;
c)culoarea galben a dinilor.
114.Care din urmtoarele enunuri pot fi considerate probleme de dependen n
satisfacerea nevoii: a) lezarea fizic;
b)carenele de igien;
c)alterarea tegumentelor i fanerelor;
d)lipsa de cunoatere.

115.Lipsa de curenie determin o serie de neplceri nu numai individului dar i celor


din jurul su. Care sunt acestea:
a)sentiment de respingere;
b)halena fetid;
c)comunicare ineficace la nivel afectiv i intelectual;
d)dezinteres pentru modul cum arat.
116.ntre interveniile asistentei medicale privind pacientul cu carene igienice se gsesc
i urmtoarele: a) efectueaz toaleta cavitii bucale la pacienii comatoi;
b)alege msuri pentru prevenirea infeciilor nasocomiale;
c)ajut pacientul s-i efectueze toaleta zilnic;
d)efectueaz toaleta pe regiuni, la nevoie.
117.Murdria acumulat la nivelul pielii produce: a) cruste ce pot degenera n ulceraii;
b)hematoame;
c)hipotrofie muscular;
d)anchiloze.
118.Ulceraiile pielii se caracterizeaz prin:
a)acnee i prurit;
b)pierdere de substan rezultnd dintr-un proces patologic ce acioneaz asupra pielii;
c)dilatarea unor vene superficiale.
119.Surse de dificultate de ordin psihologic care influeneaz satisfacerea nevoii sunt:
a)exerciiile fizice;
b)curentul i organizarea social;
c)emoiile i educaia.
120.Factorii care influeneaz satisfacerea nevoii de a evita pericolele sunt:
a)factorii biologici;
b)factorii psihologici;
c)factorii sociologici;
d)numai a i b.
121.Mecanismul de aprare este un factor de influen:
a) psihologic;

b) biologic;

c) sociologic.

122.Practicarea unor religii este o preocupare ideologic care permite individului si menin:
a) o bun postur;
b)o securitate psihologic;

c)o securitate sociologic.


123.Ca manifestri de independen n meninerea securitii fizice se ntlnesc:
a)msuri de prevenire a infeciilor i bolilor;
b)msuri de prevenire a agresiunilor fizice;
c)metode de destindere, de relaxare;
d)msuri de protecie social.
124.Pentru meninerea unui mediu sntos, asistenta medical intervine:
a)educnd pacientul pentru evitarea polurii atmosferei cu praf;
b)efectund imunizrile obligatorii;
c)educnd pacientul pentru prevenirea unor accidente.
125.Dezechilibrul ca surs de dificultate de ordin fizic poate fi reprezentat de:
a)durere;
b)dezechilibru metabolic;
c)dezechilibru electrolitic;
d)poluare;
e)surmenaj.
126.Cnd este modificat/alterat nevoia, comunicarea este:
a)eficace la nivel intelectual;
b)ineficace la nivel senzorial;
c)ineficace la nivel senzoro-afectiv i intelectual.
127.Alterarea integritii fizice se manifest prin urmtoarele semne inflamatorii:
a)durere i cldur local;
b)tumefacie;
c)roea local;
d)limitarea micrilor segmentului afectat;
e)toate enunurile sunt adevrate.
128.Care din urmtoarele sunt semne de insecuritate patologic:
a) agitaia;
b) agresivitatea;
c) frica.
129.Pacientul s fie echilibrat psihic, este un obiectiv de ngrijire susinut de
urmtoarele intervenii ale asistentei medicale:
a)administreaz tratamentul medicamentos antiinfecios;
b)furnizeaz mijloace de comunicare adecvate strii pacientului;
c)alege procedee de investigaie cu risc minim de infecie;
d)favorizeaz adaptarea pacientului la noul mediu.
130.Comunicarea, nevoia fiinei umane de a schimba informaii cu semenii si, pune n
micare un proces:

a) verbal;

b) nonverbal;

c) dinamic.

131.Modul de comunicare nonverbal folosete:


a)limbajul verbal;

b) ambele enunuri nu sunt;

c)reale.

132.Independena n satisfacerea nevoii presupune: a) integritatea individului;


b) integritatea organelor de sim;
c) dezvoltarea intelectual corespunztoare.
133.Factorii biologici ce influeneaz satisfacerea nevoii sunt:
a) inteligena;

b) percepia i emoiile;

c) integritatea organelor de sim.

134.Anturajul este determinat n satisfacerea nevoii. Ce fel de factor de influen


este:
a) factor sociologic;

b) factor psihologic;

c) factor biologic.

135.Care din urmtoarele sunt manifestri de independen de ordin biologic:


a)finee gustativ i a mirosului;
b)limbaj clar, precis;
c)apartenena la grupuri de diverse interese;
d)utilizarea adecvat a mecanismelor de adaptare.
136.Interveniile asistentei medicale pentru meninerea independenei nevoii sunt
urmtoarele, cu dou excepii:
a)exploreaz mpreun cu pacientul mijloacele de comunicare;
b)nva pacientul s menin integritatea;
c)asigur un mediu de securitate;
d)asigur ngrijiri relative la perturbarea senzorial.
137.Sursele de dificultate de ordin fizic care determin dependena n satisfacerea
nevoii pot fi:
a)conflicte, eec;
b)droguri;
c)alcoolism;
d)anxietate;
e)tulburri circulatorii cerebrale;
f)tulburri de gndire.
138.Diminuarea auzului se traduce prin:
a)surditate;
b)hipoacuzie;
c)cecitate.
139.Comunicarea ineficace la nivelul senzorial se poate manifesta prin urmtoarele
reacii afective n insuficien sau exces:
a) nelinite, anxietate; b)halucinaii;
c)izolare, singurtate; d)afazie, dizartrie.

140.Nevoia de a aciona conform propriilor credine i valori este influenat n


satisfacerea ei de urmtorii factori sociologici n afar de:
a) gesturi corporale;
b)atitudini corporale;
c)emoii;
d)cultura;
e)apartenena
141.Credinele" sunt:
a) convingeri personale ale individului fa de realitate;
b)ansamblu de ceremonii religioase;
c)forme ale contiinei sociale.
142.Valorile sunt formate de:
a)participri la fapte de caritate;
b)ansambluri de credine i atitudini care reflect ceea ce este dorit, dar i benefic
individului;
c)ansambluri de reguli de conduit ntr-o societate.
143.Pentru meninerea independenei nevoii, asistenta medical intervine:
a)planificnd mpreun cu pacientul activiti religioase;
b)ajutndu-1 s identifice cauza frustrrii;
c)determinnd pacientul s-i exprime propriile convingeri i valori.
144.Frustrarea" se manifest la un individ care prezint:
a)sentiment de inutilitate;
b)senzaie de pierdere a libertii de aciune;
c)sentiment dureros;
d)autopedepsire;
e)autoacuzare.
145.Manifestrile de depresie n culpabilitate" sunt urmtoarele cu excepia:
a)micri lente, poziie curb;
b)plns, insomnie;
c)furie mpotriva lui Dumnezeu;
d)tahicardie, hiperventilaie.
146.Capacitatea individului de a fi ocupat i a se realiza este:
a)unic i necesar pe tot parcursul vieii;
b)comun unui grup profesional;
c)specific pe grupe de vrst.

147. Activitatea dominanta a copilului mic este:


a) somnul; b) jocul; c) nvtura.
148.Care este vrsta la care activitatea dominant este nvtura, dar i participarea la
jocuri este prezent:
a) adolescena; b) preadolescenta; c) copilria.
149.Intre factorii biologici ce influeneaz satisfacerea nevoii se ntlnesc:
a)emoiile;
b)cultura;
c)constituia i capacitile fizice.
150.Satisfacerea nevoii se manifest prin:
a) bucurie, autocritic;
b)integritate fizic i psihic;
c)descurajare;
d)somnolen, pasivitate.
151.Ambiia" se definete n felul urmtor:
a)dragostea fa de munc;
b)apartenena la o grupare social;
c)dorina arztoare de a realiza ct mai mult n activitatea depus.
152.Surse de dificultate ale devalorizrii" sunt:
a) tulburrile de gndire; b) diminuarea unei funcii;
c) eecul profesional.
153.Care din urmtorii factori, influeneaz satisfacerea nevoii de a se recrea:
a) emoiile; b) durerea; c) vrsta; d) cultura; e) lezarea integritii fizice.
154.Satisfacia" este:
a) o manifestare de independen;
b)un sentiment de mulumire, de plcere;
c)o manifestare de dependen.
155.Pentru meninerea independenei nevoii, asistenta medical:
a)ctig ncrederea pacientului i l ajut s depeasc momentele dificile;
b)l nva tehnici de relaxare;
c)exploreaz gusturile i interesul pacientului pentru activiti recreative.
156.Plictiseala" reprezint:
a)impresia de vid, de tristee, de dezinteres pentru activiti sau evenimente curente ale
vieii;
b)lipsa de interes fa de activitile obinuite, zilnice;
c)starea de relaxare, de ncetare a unei tensiuni nervoase.

157.Rolurile i organizarea social fac parte din grupul factorilor:


a) biologici;
b)psihologici;
c)sociologici.
158.Obsesia" fa de problemele personale ale pacientului nseamn:
a)preocupare n permanen n legtur cu problemele sociale, care au prioritate fa
de activitatea depus, n vederea realizri
b)stare de dezndejde;
c)stare de dependen fizic.
159.Neputina" problem de dependen, se manifest prin:
a) apatie;
b) lips de ambiie;
e) sentiment de inferioritate.

c) eec profesional;

d) agresivitate;

160.Ce obiective prioritare i propune asistenta medical la un pacient cu neputin":


a)pacientul s fie contient de propria valoare;
b)pacientul s-i recapete ncrederea i stima de sine;
c)pacientul s fie echilibrat fizic.
161.nvarea" este o problem comun a:
a) pedagogie; b) psihologie; c) eticii;

d) sociologiei

162.Individul va obine un sentiment de siguran dup ce a dobndit pentru meninerea


sntii: a) cunotine;
b)atitudini;
c)deprinderi.
163.Un factor psihologic care influeneaz satisfacerea nevoii de a nva este i:
a) mediul ambiant; b) motivarea; c) capacitatea fizic.
164.Interveniile asistentei medicale pentru meninerea independenei nevoii se refer
la:
a)elaborarea de obiective de studiu, mpreun cu bolnavul;
b)organizarea de activiti educative pentru sntate;
c)contientizarea bolnavului asupra propriei responsabiliti privind sntatea;
d)identificarea obiceiurilor i deprinderilor greite ale bolnavului.
165.Ignorana" lipsa de cunotine, priceperi, deprinderi pentru meninerea sau
recuperarea sntii, se manifest cu:
a)nesiguran i fric de necunoscut;
b)tulburri de memorie;

c)tulburri de gndire;
d)nerespectarea sfaturilor medicale n tratarea i prevenirea mbolnvirilor.
CAPITOLUL II

Procesul de ngrijire.
1.Prima coal de nursing din lume a fost nfiinat de:
a) Virginia Henderson;
b) Florence Nightingale;
c) Abraham Maslow.
2.Funciile asistentei medicale sunt de natur: a) dependent;
b)independent;
c)interdependent;
d)toate trei.
3.Prin funcia dependent nseamn c asistenta medical:
a)nu poate interveni dect cu consimmntul pacientului;
b)ndeplinete numai sarcinile care-i revin prin lege;
c)ndeplinete sarcini delegate de ctre medic.
4.Viziunea holist a ngrijirii presupune:
a)ngrijire centrat pe persoan;
b)ngrijire acordat n echip;
c)ngrijire de calitate pentru toi pacienii.
5.Definiia sntii dup OMS:
a)o stare de echilibru intern i extern;
b)lipsa bolii;
c)o stare de bine complet din punct de vedere fizic, psihic i social.
6.Manifestarea de dependen reprezint:
a) o cauza de boala; b)o lips de cunoatere;

c)un semn sau simptom.

7.Sursa de dificultate este definit ca:


a)orice obstacol care mpiedic satisfacerea uneia sau mai multor nevoi
fundamentale;
b)un dezechilibru ce const n diferena dintre semnele obiective i cele
subiective;
c)o stare de dependen potenial.
8.Problema de sntate se refer la:
a) cauza bolii;
b)condiia de apariie a simptomului;
c)dependena persoanei.
9.Procesul de nursing cuprinde urmtoarele etape:
a)culegerea datelor, analiza i interpretarea datelor, planificarea ngrijirilor,
implementarea ngrijirilor, evaluarea rezultatelor;
b)analiza datelor, interpretarea datelor, proiectarea interveniilor, verificarea
interveniilor, comunicarea rezultatelor;
c)aprecierea strii pacientului, programarea aciunilor, implementarea, evaluarea,
comunicarea rezultatelor.
10.Procesul de nursing este:
a)o intervenie delegat a asistentei medicale;
b)un demers tiinific pentru supravegherea bolnavului;

c)o metod organizat i sistematic ce permite acordarea de ngrijiri


individualizate.
11.Urmtoarele forme sunt metode de culegere a datelor:
a)observaia i interviul;
b)serviciul telefonic;
c)internetul i email-ul.
12.Surse de informaie pentru culegerea de date pot fi:
a)pacientul i aparintorii;
b)membrii echipei de ngrijiri;
c)documentele medicale i schemele de referin;
d)toate.
13.In interviu sunt folosite ntrebri:
a) pe care le ateapt bolnavul;
b)concise i clare;
c)cu caracter nchis sau deschis.
14.Diagnosticul de nursing este:
a)o problem de dependen;
b)o etichet a bolii;
c)o problem de dependen, cauza ei, semnele i simptomele prin care se
manifest.
15Problema potenial nseamn:
a)o problem grav;
b)o problem cu mare probabilitate de apariie;
c)o problem uoar.
16Diagnosticul de nursing are urmtoarele caracteristici:
a)este fix, formulat n termeni medicali consacrai;
b)este nemodificabil, nscris n listele unor clasificri adoptate;
c)este individual, flexibil, formulat n termeni proprii.
17.Obiectivul de ngrijire se definete ca:
a)scopul ngrijirii;
b)un comportament sau o atitudine a pacientului obinute n urma interveniei;
c)o intervenie planificat
18.Responsabilitatea profesional cere asistentei medicale:
a)s mprteasc aceleai convingeri cu membrii echipei de sntate;
b)s-i asume rspunderea pentru ngrijirile oferite fiecrui pacient;
c)s-i bazeze ngrijirile pe principii religioase;
d)s aib aceleai condiii socio-culturale cu pacientul.
19.Codul eticii profesionale n nursing afirm c:
a)practica se bazeaz pe legile statului;
b)nursa acord ngrijiri bazate pe cunotine tiinifice;
c)programele de educaie sunt identice;
d)principiile servesc ca ghid pentru practic.
20.Comunicarea este procesul care:
a)implic schimb de cuvinte;

b)include simpatie i cldur;


c)permite schimbul de idei, gnduri, sentimente;
d)implic participarea pasiv a asculttorului.
21.Comunicarea terapeutic este:
a) un act planificat, deliberat i profesionist;
b)realizat prin metode de comunicare verbale i nonverbale;
c)o component a relaiilor interpersonale asistent i pacient.
22.Nursa decide c nevoia prioritar a ngrijirii unui pacient este nutriia. La care din
etapele procesului de nursing se refer decizia?
a) culegerea de date;
b)diagnosticul de nursing;
c)planificarea;
d)interveniile.
23.Atingerea minii pacientului n timpul comunicrii reprezint:
a)un gest necugetat;
b)o tehnic de comunicare terapeutic;
c)o excepie pentru examenul fizic;
d)o implicaie sexual.
24.Numerotai ordinea efecturii urmtoarelor aciuni care corespund etapelor
procesului de nursing:
a) analiza i interpretarea datelor;
b) examenul fizic al pielii;
c) meninerea cureniei i stimularea
circulaiei;
d) evaluarea beneficiilor terapeutice ale
pacientului;
e)monitorizarea semnelor vitale.
25.Alegei un singur cuvnt care nu aparine grupului n fiecare din cele trei grupe:
Emoional:
Comportamental:
Fizic:
anxietate;
bucurie;

neglijare;
igien deficitar;

eliminare;
exces;

iritabilitate;

dragoste;

somn

securitate;

acceptare

exerciii

tristee

ndeplinire.

nutriie

26.In cadrul activitii de ngrijire asistenta trebuie s evite discuiile cu voce tare,
trntirea uilor i zgomotul produs de cderea unor obiecte pe pardoseal, pentru c:
a)zgomotul poate deveni surs de dificultate n satisfacerea nevoilor
fundamentale;
b)zgomotul contravine regulilor sanitare;
c)zgomotul duce la pierderea treptat a auzului.

27.Pe o coloan a planului de ngrijire sunt notate problemele pacientului i pe alta


interveniile de nursing; asociai fiecare problem cu intervenia care ar putea ajuta cel
mai bine la satisfacerea nevoilor pacientului.
a) imposibilitatea de a mica membrul
superior i inferior stng (AVC);
b) inflamarea cavitii bucale i a
gingiilor dup chimioterapie;

d) cateter urinar (sond a demeure) n

1. exerciii de micare,
plimbri n aer liber;
2. schimbarea poziiilor
pacientului de mai
multe ori pe zi;
3. hrnirea pacientului
cu alimente semilichide,
neiritabile;
4. splarea perineului

perioada postoperatorie.

de mai multe ori pe zi.

c) insomnie;

28 Obiectivele de ngrijire pot fi formulate pe:


a)termen scurt;
b)termen mediu;
c)termen lung.
29.Eficiena procesului de ngrijire depinde prioritar de:
a)evaluarea strii bolnavului;
b)planificarea ngrijirilor;
c)implementarea - aplicarea ngrijirilor;
d)aprecierea rezultatelor.
30.n executarea ngrijirilor asistenta stabilete o relaie de comunicare cu pacientul,
care poate fi:
a)funcional i pedagogic;
b)pedagogic;
c)funcional, pedagogic i terapeutic.
31.Cnd are de ndeplinit o intervenie de nursing, asistenta va avea grij n primul
rnd:
a)s raporteze colegei de echip efectele procedurii asupra pacientului;
b)s explice pacientului procedura astfel nct acesta s neleag scopul i
rezultatele acesteia;
c)s pregteasc echipamentul necesar i s poziioneze pacientul.
32.Caracteristica unei implementri eficiente a planului de ngrijire include:
a)s poi ndeplini sarcinile de ngrijire ct mai repede;
b)s ndeplineti obiectivele pe rnd, apreciind rezultatele fiecruia;
c)s planifici obiectivele prioritare pe o perioad scurt de timp.
33.Evaluarea n procesul de nursing se refer la:
a)aprecierea rezultatelor obinute n funcie de obiectivele propuse;
b)msurarea unor parametrii vitali;
c)aprecierea serviciilor prestate de asistenta medical.
CAPITOLUL III

Metode de prevenire a infeciei.


1.Infecia se definete astfel:
a)reacia local sau general rezultat din ptrunderea i multiplicarea agentului
microbian n organism;
b)reacia local determinat de ptrunderea microbului n organism;
c)boala rezultat ca urmare a ptrunderii microbului n organism.
2.Sterilizarea ca metod de prevenire a infeciilor reprezint:
a)totalitatea procedeelor prin care sunt distruse toate formele de existen a
microorganismelor;
b)totalitatea procedeelor prin care sunt distruse toate formele de existen a
microorganismelor, de la suprafaa sau profunzimea unui obiect;
c)totalitatea procedeelor de distrugere a microbilor din mediul nconjurtor.
3.Un obiect este steril dac:
a)este lipsit de germenii cei mai patogeni;
b)a fost bine splat;
c)nu exist microorganisme pe suprafaa sau profunzimea lui.
4. Sterilizarea la pupinel se realizeaz la urmtorii parametrii:
a) 120 C - 60 min.;
b) 180 C - 60 min.;
c) 240 C - 60 min.
5.Sterilizarea eficient a materialelor din polietilen se realizeaz:
a)prin fierbere;
b)cu ajutorul razelor Gama;
c)prin flambare.
6.Cnd sterilizarea se face la autoclav, la o presiune de 2 atm. Se obine o temperatur
de:
a) 190 C;

b) 180 C;

c) 133 C.

7 Spatula lingual se sterilizeaz prin:


a) fierbere;
b)autoclavare;
c)tergere cu soluie de formol.
8.O casolet plin cu material moale este adus de la staia de sterilizare si conine
comprese umede. Aceste materiale vor fi considerate:
a)nesterile;
b)sterile;
c)se pot utiliza numai n plgile cu secreii.
9.Instrumentele chirurgicale cu ti ascuit, vor avea o perioad mai lung de utilizare n
condiii optime dac:
a) se sterilizeaz la cldur uscat;
b)se sterilizeaz prin fierbere;

c)se sterilizeaz la autoclav.


10.Un instrument sterilizat este contaminat dac:
a)este prins cu pensa de servit;
b)este prins cu mnui sterile;
c)este lsat neacoperit o perioad mai lung de timp.
11.Ce este antisepsia:
a)metod profilactic de lupt contra infeciilor;
b)metod curativ de lupt contra infeciilor;
c)metod de ndeprtare i distrugere a microbilor de pe piele, material moale,
obiecte din ncperi.
12.Ce urmrete asepsia i cui se adreseaz:
a)dezinfecia minilor chirurgilor i mbrcarea materialului steril;
b) sterilizarea instrumentelor, materialelor moi i de sutur;
c)dezinfecia tegumentului regiunii de operat i acoperirea bolnavului cu cmpuri
sterile.
13.Ce este dezinfecia :
a)metod de ndeprtare i distrugere a microbilor de pe piele, plgi, obiecte din
ncperi, ploti urinare, etc;
b)metod de prevenire a infeciei plgii operatorii;
c)metod curativ de distrugere a microbilor dintr-o plag.
14.Care din metodele de mai jos sunt metode de sterilizare prin mijloace fizice:
a) sterilizarea cu formol;
b)sterilizarea cu cldur uscat i umed; c) sterilizarea cu oxid de etilena;
d)sterilizarea prin ultrasunete.
15. Prin ce metod se sterilizeaz la autoclav:
a) vapori supranclzii la presiune;
b) fierbere sub presiune;
c) aer uscat.
16.Ce sistem de sterilizare a instrumentelor din metal este cel mai bun:
a)sterilizarea la autoclav;
b)sterilizarea la pupinel;
c)sterilizarea prin flambare;
d)sterilizarea cu ultrasunete.
17.Materialul moale se sterilizeaz la:
a) 120 C i 2 atm. prin fierbere;
b)133 C i 2,5 atm. la autoclav;
c)130 C i 2 atm. la pupinel.
18.Prin iradierea cu raze Gama se:
a)sterilizeaz curent n unitile spitaliceti;
b)sterilizeaz n industria ce produce materiale de unic folosin;
c)sterilizeaz slile de operaie.

19.Care este antisepticul cu rol hemostatic cel mai folosit la curirea unei plgi
accidentale:
a)H2O2;
b)tinctura de iod;
c)sol. cloramina 3%;
d)alcoolul de 70.
20.n ce concentraie se folosete cloramina cu rol antiseptic:
a) sol. 1-3%;
b)sol. 5%;
c)sol. 10%.
21.Pentru ce se folosete soluia de albastru de metilen:
a) dezinfecia plgilor;
b)tratarea faringitelor;
c)tratarea cistitelor.
22.Soluia de cloramina are aciune:
a) bactericid;
b)favorabil dezvoltrii microorganismelor;
c)sporicid.
23.Pregtirea instrumentelor de metal murdrite de snge pentru sterilizare, necesit i
splare cu:
a) soluie amoniac 1%;
b)ap cald i detergent;
c)sol. var cloros 10%.
24 Tehnica antisepsiei cutanate mai cuprinde i:
a)badijonare cu sol. de cloramin 8%;
b)raderea pilozitii din regiune;
c)degresarea tegumentelor cu acid boric 5%.
25.Sterilizarea la rece" utilizeaz:
a) razele Gama;
b)razele ultraviolete;
c)oxidul de etilen.
26.Dezinfecia mecanic se realizeaz prin:
a)splarea cu ap cald la 35-40C + detergeni;
b)splare + aspirare umed;
c)folosirea dezinfectantelor uzuale-moderne.
27.Dezinfecia chimic este precedat de:
a)o riguroas curenie;
b)o tergere a suprafeelor cu spun lichid;
c)prepararea soluiilor n concentraia recomandat.
28.Metodele urmtoare realizeaz dezinfecie chimic n afar de:
a)tergerea umed;
b)scufundarea prin acoperirea complet cu soluie dezinfectant a obiectelor;
c)vaporizarea;

d)tergerea uscat.
29.Dezinfecia ca metod de lucru se execut n mod:
a) ciclic;
b)curent;
c)mixt.
30.Scopul aplicrii precauiunilor universale" (PU):
a)prevenirea transmiterii infeciilor cu cale de transmitere sanguin;
b)prevenirea transmiterii infeciilor cu cale de transmitere digestiv;
c)la locul de munc al personalului.
31.Conceptul de precauiuni universale se refer la:
a)sngele, fluidele biologice i esuturile pacienilor considerate a fi infectate cu
HIV, HBV sau cu ali ageni patogeni;
b)toi pacienii potenial infectai cu HIV, HBV sau ali ageni microbieni cu cale de
transmitere sanguin;
c)toi pacienii cu afeciuni infecto-contagioase transmise pe cale respiratorie.
32.Reguli de baz n aplicarea precauiunilor universale sunt urmtoarele:
a)este suficient splarea riguroas cu ap cald i spun, folosind i peria;
b)consider c sngele, alte fluide biologice i esuturile sunt contaminate cu
HIV, HBV;
c)consider toi pacienii potenial infectai;
d)consider c acele i alte obiecte folosite n practica medical sunt
contaminate dup utilizare.
33.Contactul tegumentelor cu urmtoarele produse trebuie considerat la RISC:
a)snge, sperm, secreii vaginale, esuturi;
b)lichid amniotic, pericardic, pleural, peritoneal, sinovial, LCR;
c)orice alte fluide organice vizibil contaminate cu snge.
34.Aplicarea precauiunilor universale se refer la:
a)utilizarea echipamentului de protecie adecvat, complect, corect;
b)splarea minilor i a altor pri ale tegumentelor;
c)personalul medico-sanitar infestat cu HIV;
d)numai b i c;
e)numai a i b;
f)prevenirea accidentelor i a altor tipuri de expunere profesional.

CAPITOLUL IV
Nutriie i dietetic.
1.Proteinele au rol:
a) n meninerea echilibrului acido-bazic al sngelui;
b)n imunitatea organismului;
c)structural.
2.Necesarul proteic la aduli este de:
a) 1-1,5 g/kg corp/zi;
b)2-3 g/kg corp/zi;
c)4-6 g/kg corp/zi.
3.Principalul rol al lipidelor este:
a) furnizarea de energie;
b)structural;
c)ambele variante sunt false.
4.Necesarul lipidic la aduli este de:
a) 1,5 g/kg corp/zi;
b)1 g/kg corp/zi;
c)2-3,5 g/kg corp/zi.
5.Forma de depozit a glucidelor n ficat este reprezentat de:
a) pectine;
b)glicogen;
c)amidon.
6.Glucidele au rol:
a) structural;
b)energetic;
c)ambele rspunsuri sunt false.
7.Fibrele alimentare au rol:
a)de reinere a unor substane toxice ce se elimin cu bolul fecal;
b)de stimulare a tranzitului intestinal;
c)de a reine apa.
8.Necesarul glucidic la aduli este de:
a) 1-1,5 g/kg corp/zi; b) 2-3 g/kg corp/zi;

c) 4-6 g/kg corp/zi.

9. Prin transpiraie n condiii normale de temperatur exterioar (20C) i efort fizic


moderat, un adult pierde zilnic:
a) 200- 300 ml;

b) 300- 600 ml;

c) 1000-1500 ml.

10. Prin ,,perspiratio insensibile", n condiii normale de temperatur exterioar (20 C)


i efort fizic moderat, un adult pierde zilnic:
a) 200- 300 ml;

b) 300- 600 ml;

c) 1000-1500 ml.

11. Prin urin n condiii normale de temperatur exterioar (20 C) i efort fizic
moderat, un adult pierde zilnic:
a) 200- 300 ml;
b)300- 600 ml;
c)1000-1500 ml;
12. Apa are rol:
a) energetic;
b) de reglator termic;
c) de solvent al substanelor dinmediul intern.
13.Sodiul (Na) are rol n:
a) pstrarea excitabilitii neuro-musculare;
b)scderea valorilor tensiunii arteriaLe;
c)reglarea distribuiei apei n diferite sectoare ale organismului.
14. Potasiul are rol n:
a) sinteza insulinei;
b)modificarea ritmului cardiac;
c)transformarea glucozei n glucogen.
15.Calciul are rol:
a) structural n oase i dini;
b)n procesul de coagulare a sngelui;
c)n consolidarea echilibrului funcional al sistemului nervos;
d)n micorarea amplorii proceselor alergice.
16. Magneziul are rol:
a) n realizarea structurii de rezisten a scheletului;
b)de a inhiba aciunea insulinei;
c)n prevenirea arterosclerozei;
d)n favorizarea ptrunderii vitaminei B6 n celula nervoas.
17.Fierul are rol n:
a) scderea rezistenei la infecii;
b)inhibarea secreiei gastrice;
c)asigurarea respiraiei celulare.
18.Cuprul are rol:
a) n procesul de cretere;
b)n eliberarea fierului de ctre ficat;
c)antiinflamator.
19.Fosforul are rol:
a) n stocarea energiei n compuii energetici;
b)n reglarea absorbiei i transportului substanelor alimentare;
c)n realizarea structurii solide a oaselor i dinilor.
20.Clorul:
a) intr n compoziia HC1 din sucul gastric;
b)intervine la refacerea potenialului de efort n perioada de odihn;

c)crete colesterolemia;
d)tinde s creasc glicemia.
21.Bicarbonaii:
a) menin echilibrul acido-bazic;
b)au rol n stocarea energiei;
c)ajut respiraia celular.
22.Vitamina A:
a) influeneaz procesul de reproducere;
b)stimuleaz hematogeneza;
c)nu stimuleaz secreia sucurilor digestive.
23.Vitamina D este important pentru absorbia:
a) sodiului;
b)potasiului;
c)calciului.
24.Vitamina E are rol de a:
a) interveni n formarea cicatricilor tegumentare;
b)scdea rezistena antiinfecioas;
c)scdea gradul de coagulabilitate sanguin.
25.Vitamina K:
a) particip la respiraia celular;
b)este necesar formrii de protrombin, esenial procesului de coagulare;
c)stimuleaz longevitatea activ.
26.Vitamina C:
a) crete rezistena antiinfecioas;
b)consolideaz rezistena oaselor i a dentiiei;
c)scade rezistena la stres;
d)mpiedic absorbia intestinal a fierului.
27.Vitamina B,:
a) are efecte antinevritice;
b)particip la producerea de energie;
c)inhib producerea de energie.
28.Vitamina B2:
a) are rol n sinteza hemoglobinei;
b)intervine n mecanismele care permit meninerea vederii;
c)particip la degradarea grsimilor.
29.Vitamina B12:
a) protejeaz muchiul cardiac;
b)intervine n hematopoiez;
c)previne acumularea de lipide n ficat.
30.Vitamina PP:
a) particip la procesele de oxidoreducere din organism;
b)contribuie la meninerea integritii mucoaselor tubului digestiv;
c)intervine n inhibarea irigaiei tisulare.

31.Carnea este o surs important de:


a) vitamine B;
b)vitamin C;
32.Ficatul are un coninut bogat n:
a) seleniu;
b)vitamina A;
33.Creierul este bogat n:
a) proteine;
b)fosfolipide;

c)vitamin D.
c)vitamina C.

c)grsimi.

34.Dieta hidric este indicat n:


a) dermatite;
b)gastroenterite acute toxice sau infecioase;
c)faza nedureroas a ulcerului gastro-duodenal;
d)dup intervenii chirurgicale;
e)boli infecioase febrile.
35.Dieta hidric este contraindicat n:
a) obezitate;
b)colic renal;
c)insuficien cardiac avansat;
d)acumularea de lichide n unele caviti (ascit).
36.Apa de orez are efect:
a) laxativ;
b)antiinflamator;
c)antidiareic.
37.Regimul hipocaloric este recomandat:
a)n faza de realimentare a marilor denutrii, timp de 10 zile;
b)la sportivi n efort fizic considerabil;
c)n cure de slbire.
38. Regimul hipercaloric se administreaz: a) n perioada de sarcin;
b) n perioada de lactaie;
c) la persoanele de peste 60
de ani.
39.Regimul hiperprotidic este indicat la persoanele cu:
a) insuficien renal cronic avansat
b)ateroscleroz;
c)denutriie;
d)n tratamentul cu aspirin.
40.Regimul hipoprotidic se recomand n:
a) gut;
b)ciroz hepatic decompensat;
c)insuficien cardiac;
d)insuficien renal cronic cu reinere azotat.
41.Regimul hipolipidic se indic n:
a) anorexie psihic;
b)pancreatit cronic (cu steatoree);
c)litiaz biliar;

d)diabetul insipid.
42.Regimul vegetarian:
a) este deosebit de toxic;
b)mpiedic fenomenul de putrefacie n intestin;
c)are efect benefic n gut.
43.Regimul lacto-ovo-vegetarian se indic n: a) hipotensiunea arterial;
b)obezitate;
c)hipotiroidie;
d)ateroscleroz;
e)hipertiroidie.
44.Regimul de cruditi se recomand n:
a) diaree;
b)afeciuni cardiorenale nsoite de edeme;
c)obezitate.
45.Regimul hiposodat este folosit n:
a) hipertensiune arterial;
b)ciroz hepatic cu ascit;
c)diaree.
46.Regimul hipersodat se recomand n:
a) insuficiena renal acut;
b)arsuri ntinse;
c)hipertensiunea arterial;
d)tratamentul cu cortizon.
47.Scderea aportului alimentar de potasiu, este indicat n:
a) gastroenterita acut;
b)boala Addison;
c)insuficiena renal acut;
d)alcaloz;
e)sindromul posttraumatic sau hemolitic.
48.Creterea aportului alimentar de potasiu este necesar n:
a) gastroenterita acut i cronic;
b)boala Addison;
c)insuficiena renal acut.
49.Regimul alcalinizant se indic n:
a) alcaloz;
b)acidoz;
c)ambele afirmaii sunt false.
50.Regimul acidifiant este recomandat n:
a) litiaza renal fosfaturic;
b)unele dermatoze;
c)ambele afirmaii nu sunt adevrate.
51.Prin arderea unui gram de lipide se furnizeaz:

a) 2 calorii;

b) 4,1 calorii;

c) 9,3 calorii.

52. Prin arderea unui gram de glucide se furnizeaz:


a) 2 calorii;

b) 4,1 calorii;

c) 9,3 calorii.

53. Prin arderea unui gram de proteine se furnizeaz:


a) 2 calorii;
b) 4,1 calorii;
c) 9,3 calorii.
54. La un bolnav de diabet zaharat urmtoarele alimente sunt permise fr restricii:
a) carnea, petele;
c) bomboanele cu alune;
b) merele dulci, stafidele;
d) cacavalul, brnza topit.
55.La un bolnav cu diabet zaharat urmtoarele alimente trebuiesc cntrite:
a)merele, caisele, portocalele;
b)pastele finoase, mmliga;
c)carnea, mezelurile.
56.Unui bolnav cu diabet zaharat i sunt interzise:
a) bomboanele de orice fel;
b)carnea de vit;
c)jeleurile;
d)uleiurile vegetale.
57.La un bolnav cu diabet cntrirea alimentelor se face:
a) pentru pinea prjit, dup prjire;
b)pentru fructe coapte, nainte de coacere;
c)pentru legumele fierte, dup tratamentul termic.
58.Unui obez i sunt permise urmtoarele alimente:
a) carnea i petele gras;
b)oule tari;
c)bananele, strugurii;
d)aluaturile cu unt.
59.n cura de slbire se recomand:
a) o mas/zi, complet;
b)dou mese/zi, egale cantitativ;
c)cinci mese/zi, care fragmenteaz dieta.
60. Alimentele indicate n dispepsiile gastrice sunt:
a)bulionul de carne;
b)carnea de vita fiarta;
c)fructele coapte la cuptor;
d) conservele de pete.

61. Alimentele indicate n gastrita cronic hipoacid sunt:


a) oule i smntn;

b) carnea de vit sau pasre fiart sau fript;


c) biscuiii.
62.Alimentele permise n ulcerul gastric sunt:
a)laptele dulce i preparatele cu lapte (gris, tiei, orez);
b)maioneza i rntaurile;
c)carnea slab de pete fiert sau fript.
63.Alimentele care sunt contraindicate n ulcerul gastric sunt:
a) finosul cu lapte;
b)fructele i legumele crude;
c)sosurile pe baz de rnta.
64.In hemoragia gastric, n prima zi, se consum:
a) ceai fierbinte;
b)ceai rece;

c)ap zaharat cald.

65.In hepatita cronic nu se consum:


a) unt, frica, smntn, foarte proaspete;
b)buturi alcoolice;
c)laptele dulce;
d)carnea gras.
66.In litiaza biliar se contraindic:
a) carnea afumat;
b)conservele;
c)preparatele cu brnz de vaci;
d)alcoolul.
67.n litiaza biliar se consum:
a) viscere;
b)icre;

c)came slab de pasre sau vit.

68.n dischineziile biliare hipertone se indic urmtoarele alimente:


a) petele slab;
b)brnza de vaci dulce;
c)smntn.
69 Se contraindic n dischineziile hipertone:

a) smntn;
b) brnza de vaci;
c) pinea alb.
70.n primele 24-48 de ore un bolnav cu enterocolit acut va primi un regim:
a)hidric;
b)lacto-vegetarian;
c)lacto-fructo-vegetarian.
71.n colita de fermentaie sunt contraindicate:
a) alunele;
b)varza;
c)orezul, grisul;
d)afumturile.
72. n colita de putrefacie sunt recomandate:

a) orezul;
b) carnea slab;
c) brnzeturile fermentate.

73.Alimentele indicate n constipaia spastic sunt: a) cartofi fieri;


b)lapte btut, brnz proaspt;
c)miere de albine;
d)lapte cu fainos.
74. Din alimentaia enterocolitei cronice se va evita:
a) carnea gras i oule prjite;
b) ngheata i alcoolul;
c) ou fierte tari;
d) condimentele iritante.
75. Regimul hiposodat din insuficiena cardiac se realizeaz pornind de la urmtoarele
produse permise:
a) laptele n limita cantitii de sodiu permis;
b)ca, urd, brnz de vaci;
c)pine neagr;
d)varz i leguminoase uscate.
76.Dietoterapia n ateroscleroz nu cuprinde:
a) afumturile;
b)carnea slab de vit, viel, pasre;
c)frica i smntn.
77.n care din formele tuberculozei, nu sunt necesare msuri dietetice speciale:
a)formele grave;
b)formele necomplicate, cu evoluie benign;
c)formele cu hemoptizie.
78.Tratamentul dietetic n toxiinfectiile alimentare cu tablou acut de tip infecios sau
toxic, n primele 1-2 zile este urmtorul:
a)orez sau gris fiert n ap;
b)repaus digestiv sau diet hidric;
c)iaurt i pine prjit.

CAPITOLUL V

Administrarea medicamentelor.
1.O soluie hiperton se administreaz pe cale:
a) intramuscular, subcutanat;
b)intravenoas, intraarterial;
c)subcutanat, intradermic.
2.Soluiile sterile preparate n farmacia spitalului se depoziteaz n:
a)frigiderul seciei destinat acestora;
b)frigiderul din salon;
c)dulapul cu medicamente;
d)noptiera bolnavului.
3.Efectul medicamentelor administrate pe cale oral poate fi:
a) local;
b) general;
c) numai local.
4.Medicamentele solide se pot administra, dup caz, cu:
a) ceai, ap;
b) lapte;
c) limonada.
5. Pentru obinerea efectului aplicrii substanelor medicamentoase pe cale percutant,
se utilizeaz:
a) inoforeza;
b) fricionarea;
c) ambele metode.
6.Unguentele sunt preparate farmaceutice semisolide care conin:
a)substana activ ncorporat n vaselin, grsimi animale sau vegetale;
b)grsimi i pudre;
c)spunuri medicinale.
7.Bile medicinale cu multiple efecte asupra tegumentelor, se pot efectua:
a)parial;
b)complet;
c)cu temperatura apei apropiat de cea a corpului.
8.Injeciile de orice tip se efectueaz doar dac:
a)se asigur asepsia minilor;
b)se asigur asepsia materialelor;
c)se asigur timpii de efectuare corect.
9.Dac fiola al crui coninut trebuie administrat, prezint un nscris neclar sau dup
deschidere cioburi n interior, cum procedm:
a)administrm coninutul fr reinere;
b)filtrm coninutul nainte de administrare;
c)nu administrm coninutul.
10.Pe cale subcutanat se pot administra soluii uleioase ?
a)da, orice soluie uleioas;
b)da, n cazuri speciale;
11.Putem administra pe cale respiratorie, medicamentele sub form:
a)de gaze sau substane gazeificate;
b)de lichide fin pulverizate sau vapori;
c)amndou enunurile sunt corecte.

c)nu.

12.Exist riscul de sensibilizare la antibiotice pentru asistenta medical care efectueaz


administrarea acestora. Ce se folosete pentru prevenire:
a)mnui;
b)masc;
c)este suficient splarea pe mini dup efectuarea administrrii.
13.Calea natural, comod i foarte acceptat de bolnav (calea oral-bucal) prezint
i unele dezavantaje, enumerate mai jos:
a)nu are aciune imediat;
b)se poate folosi cnd bolnavul vars;
c)nu se folosete la bolnavii ce prezint intoleran digestiv sau trismus.
14.Calea rectal permite administrarea medicamentelor sub form de supozitoare sau
clisme i este folosit:
a) dup efectuarea unei clisme evacuatorii;
b)cnd se urmrete o aciune local, n special;
c)cnd bolnavul nu prezint vrsturi i greuri.
15.Calea parenteral ofer o serie de avantaje, dar i un mare dezavantaj, care este
acesta:
a)absorbie rapid, total;
b)dozare precis;
c)necesit instrumentar i soluii injectabile sterile.
16.Pe cale respiratorie se administreaz:
a) anestezicele volatile;

b) aerosolii;

c) O2.

17 Pe calea suprafeelor mucoaselor i conjunctivelor se pot administra medicamente


ce au aciune:
a) antiseptic;
b)antiinflamatoare;
c)epitelizant;
d)antialgic.
18.Dup administrarea medicamentelor, asistenta medical va urmri efectele acestora;
la supravegherea bolnavului va ine seama de:
a)modificarea comportamentului, a strii psihice i constipaiei;
b)erupii cutanate, edeme palpebrale;
c)greuri, frisoane, transpiraii;
d)modificri ale valorilor P, TA.
19.Nu pot fi considerate accidente ale injeciei intramusculare:
a)flebalgia;
b)paralizia prin lezarea nervului sciatic;
c)embolia gazoas.
20.Injecia intravenoas se poate face:
a) numai n venele epicraniene;
b)pstrnd cea mai bun ven pentru urgen;

c)n venele de la plic cotului. 21. Apariia papulei cu aspect de coaj de


portocal" este caracteristic pentru injecia:
a) intravenoas;
b) subcutanat;
c) intradermic.
22.Pe care din urmtoarele ci de administrare a medicamentelor, absorbia se face cel
mai puin:
a) calea intravenoas;
b)calea intramuscular;
c)calea oral.
23.Administrarea parenteral a medicamentelor se face:
a) per os;
b)sublingual;
c)intramuscular.
24.Administrarea soluiilor injectabile uleioase se face:
a) intramuscular;
b)intravenos;
c)pe orice cale.
25.Se administreaz prin inhalare:
a) medicamente sub orice form;
b)lichide volatile sau gaze;
c)aerosoli.
26.Medicamentele pot fi introduse direct n snge prin:
a)administrare intravenoas;
b)administrare intraarterial;
c)administrare subcutanat.
27.Cnd un medicament prezint o modificare de aspect, culoare, miros, asistenta
medical trebuie s tie c:
a)acest lucru se va ntmpla frecvent cu unele medicamente i este un fapt lipsit
de importan;
b)medicamentele se administreaz dar se consemneaz n foaia de observaie
c era modificat;
c)numai farmacistul rspunde de calitatea medicamentului eliberat;
d)medic. nu trebuie administrat ci returnat farmaciei n schimbul unuia
corespunztor calitativ.
28.In care din urmtoarele situaii injecia intradermic se efectueaz n scop de
diagnostic:
a)infiltraia intradermic cu novocain;
b)I.D.R. (excepie la tuberculin);
c)desensibilizare n reacii alergice.
29.In cazul I.D.R. dezinfecia local se face cu:
a) alcool 70;
b)tinctur de iod;

c)nu se face dezinfecie

30.Injecia subcutanat se efectueaz:


a) zilnic n acelai loc;
b)alternnd locurile de elecie;
c)nu exist indicaii speciale.
31.Locul de elecie pentru injecia intramuscular la copiii mici este:
a) faa extern a braului;
b)faa supero-extern a coapsei;

c)regiunea deltoidian.
32.Prin injecia intramuscular se administreaz soluii:
a) izotone, uleioase, coloidale;
b)izotone, hipertone;
c)izotone.
33.Resorbia medicamentului administrat prin injecie intramuscular ncepe:
a)dup 5-10 minute de la administrare;
b)instantaneu;
c)imediat dup injectare.
34.La atingerea nervului sciatic, tradus prin durere violent se:
a) se retrage aerul;
b)se alege alt loc de injectat;
c)se continu injectarea.
35.Prin introducerea accidental de aer ntr-un vas de snge se produce:
a) embolie gazoas;
b) hematom;
c) paralizie.
36.Unui pacient i s-a recomandat perfuzie continu cu un ritm n care se vor administra
1000 ml fluid perfuzabil n 6 ore. Care din urmtoarele debite este corect calculat dac
soluia conine10pic/ml:
a) 22 pic/min
b)28 pic/min
c)32 pic/min
d)36 pic/min.
37.Asistenta medical trebuie s tie c nu are voie s administreze unei persoane care
sufer de dureri severe, abdominale i nu are diagnostic fixat urmtoarele:
a) analgezice minore;
b)nici un medicament antiacid;
c)laxative.
38.Dintre urmtoarele medicamente, unul este tonicardiac i se folosete n tratamentul
insuficienei cardiace:
a) Nifedipin;
b) Lanatozid;
c) Furantril.
39.nainte de administrarea fiecrei doze de digital, asistenta medical:
a)va msura pulsul bolnavului;
b)va msura frecvena respiratorie;
c)va msura tensiunea arterial;
d)va controla dac are determinat i notat n foaia de observaie un timp de
sngerare.
40.Medicul prescrie unei bolnave digital, al crui efect este definit ca:
a) depresiv;
b)tonic cardiac;
c)coagulant;
d)stimulator respirator.

41.Betablocantele sunt medicamente indicate n urmtoarele afeciuni, n afar de:


a)bradicardie mai mic dect 50 bti/minut;
b)H.T.A.;

c)cardiopatie ischemic;
d)infarct miocardic necomplicat.
42.Avnd n vedere efectele secundare ale hipotensoarelor, asistenta medical va sftui
n primul rnd bolnavul:
a)s evite schimbrile brute de poziie, ortostatismul prelungit, ingestia de
alcool, fumatul, cafeaua;
b)s continue administrarea medicaiei n aceiai doz pn la scderea tensiunii
arteriale la 130/70 mmHg.;
c)s-i controleze repetat tensiunea arterial i pulsul;
d)s ia medicamentele nainte de mese.
43.Care din urmtoarele medicamente nu se administreaz unui bolnav astmatic care
sufer de H.T.A. complicat cu E.P.A.:
a)Miofilin;
b)Diuretic;
c)Morfin.
44.Corticoizii au toate aciunile de mai jos cu excepia uneia:
a)antiinflamatorie cu scderea edemului mucoasei bronice;
b)cresc vscozitatea sputei;
c)inhib secreia mucoasei bronice;
d)cresc numrul de receptori beta-adrenergici.
CAPITOLUL VI
Modificri hidroelectrolitice.
1.Care este ingestia i excreia normal n 24 h a unei persoane fr probleme renale?
a)nu mai mult de 50 ml diferena ntre ingest i excret;
b)aproximativ 150 ml mai mare ingesta dect excreta;
c)aproximativ 150 ml mai mic ingesta dect excreta.
2.Sindromul de deshidratare acut este:
a)o pierdere de lichide n cantiti mici;
b)o pierdere de lichide n cantitate mare i n timp scurt;
c)o perturbare a compoziiei hidroelectrolitice a organismului ntr-un timp relativ
scurt.
3.ncercuii electrolitul care controleaz distribuia apei n organism:
a) Na+;
b) K+;
c) Ca++;
4. Acumularea de lichid seros n esuturi se manifest prin:
a) edem; b) scderea sodiului seric; c) deshidratare;

5.Care din urmtorii pacieni prezint un risc mare de deshidratare:


a)pacientul cu arsur extins, peste 60% din suprafaa corpului;
b)pacienta n vrst de 80 de ani cu insuficien cardiac;

d) Mg++.

c)pacientul n vrst de 76 ani cu fractur de femur.


6.Cnd se administreaz pe cale intravenoas soluie de clorur de Potasiu unui
pacient, la ce trebuie s fie atent asistenta medical:
a)s amestece soluia cu o soluie ce conine calciu;
b)s previn extravazarea soluiei ce se administreaz;
c)s administreze soluia repede.
7.O cauz frecvent a producerii alcalozei metabolice este:
a) diareea;

b) diabetul;

c) vrsturile.

8.Care este semnul cel mai fidel n hipovolemia acut.


a) H.T.A.;
b) tahicardia;
9.Semnele deshidratrii sunt:
a)sete marcat, oligurie, halucinaii;
b)confuzie, scdere ponderal, ipt, violen;
c)crize convulsive, edeme, vrsturi;
d)uscciunea gurii, febr, piele uscat.

c) h.T.A.;

d) dispneea.

10.Homeostazia este:
a)un echilibru hemodinamic;
b)valoarea normal a funciilor vitale;
c)echilibrul instabil al proceselor biologice ale organismului, n scop adaptativ.
11.Ritmul circadian reprezint:
a)ritmul zilnic al proceselor biologice din organism;
b)ritmul aproximativ al funciilor vitale;
c)modificrile ritmice ale circulaiei sanguine.
12.Acidoza respiratorie este:
a) acumularea n snge a unui acid volatil;
b)acumularea n snge a unui acid nevolatil;
c)scderea n snge a acidului carbonic;
d)acumularea n snge a bazelor tampon.
13.Aciditatea este:
a) concentraia crescut a ionilor de hidrogen;
b)concentraia sczut a ionilor de hidrogen;
c)pH n limite de 7,35-7,45.
14.Alcaloza respiratorie este:
a) scderea n snge a presiunii dioxidului de carbon;
b)acumularea n snge a acizilor nevolatili;
c)devierea reaciei acido-bazice.
15.Acidozele pot fi:
a) pierdere de acizi - prin acumulare n snge a bazelor tampon;
b)acumulare de acizi nevolatili i de acid carbonic;
c)acumulare de baze prin scderea presiunii CO2.
16.Dintre fluidele ce pot fi administrate deosebim:

a) soluii hipertone - NaCl 0,45%;


-Dextroz 5% n soluie salin;
-Ringer lactat.
b)soluii izotone: - NaCl 0,9 %o;
-Dextroz 5% n ap;
-Normosol R;
-Bicarbonat de Na.
c) soluii hipotone - Glucoza 33%;
-Hidrocarbonai;
-Aminoacizi.
17.Care este proporia medie a apei coninute n organism, raportat la greutatea
corporal:
a) 20%;
b) 30%;
c) 60%-70%;
18.Care din posibilitile de mai jos nu reprezint aportul exogen de ap:
a)aport de ap ca atare;
b)apa coninut n alimente;
c)apa de oxidare.
19.Care este cota normal de ap care se pierde din organism n 24 h:
a) 2000-2500 ml;
b)1000-1200 ml;
c)3000-3200 ml;
d)4000-4500 ml.
20.Intr-o deshidratare mare, pacientul prezint:
a)edem cerebral;
b)agitaie, confuzii, halucinaii;
c)exagerarea reflexelor cutanate i tendinoase;
d)abolirea reflexului fotomotor la lumin i distan.
21.Pentru a se evita hiperhidratarea, la care bolnavi ne vom spori atenia:
a)bolnavi vrstnici;
b)tineri i copii;
c)hipertensivi, cardiaci.
22.In deficitul de Na+ bolnavul poate prezenta:
a)H.T.A. i venoas;
b)oboseal, apatie, tulburri vizuale;
c)exagerarea reflexelor osteotendinoase, bradicardie;
d)stri sincopale la trecerea din elino - n ortostatism, crampe musculare,
convulsii, hTA.
23.Pierderea acut de K+ duce la: a) scderea K+ seric;
b)deficit de K+ celular;
c)scderea de K+ seric i celular;
d)meninerea K+ celular.
24.n reechilibrarea hidric care din criteriile de mai jos trebuiesc respectate:
a)meninerea unei corecte balane hidrice;

d) 90%.

b)administrarea lichidelor s fie realizat n funcie de examenul clinic amnunit,


eventual cntrire a bolnavului;
c)cantitatea de lichide s nu depeasc n + (plus) sau (-) minus 1000 ml, limit
pn la care nu se dezechilibreaz hemodinamica.
25.Care este ritmul n care trebuie administrat perfuzia:
a)nu mai mare de 300500 ml/h pentru soluii izotonice;
b)300-400 ml/h pentru soluii hipertonice;
c)sub 200 ml/h pentru soluii izotonice:
d)sub 200 ml/h pentru soluii hipertonice.
26.Ce soluii se folosesc pentru hidratare:
a)soluia izotonic de CINa 9%o;
b)soluia C1K 10-20%;
c)ser glucozat 5-10%, iar pentru aportul energetic mai mare soluie 20%,
tamponat cu insulina/1 u. insulina la 2 g glucoza;
d)soluie NaCl 10-20%;
e)soluii poliminerale Ringer sau Ringer lactat.
27.Cum se combate hiperhidratarea:
a)prin administrarea de soluii hipertonice;
b)prin administrarea de tonicardiace, diuretice;
c)efectuarea de toracocentez i paracentez pentru golirea hidrotoraxului i
ascitei;
d)prin aspiraie gastric, flebotomie n suprancrcarea vascular;
e)resuscitare cardio-respiratorie.
28.Corectarea deficitului de Na+ se face n funcie de:
a)examenul clinic al bolnavului;
b)valorile ionogramei serice i urinare;
c)lichidele pierdute.
29.Corectarea deficitului de Na+ se va face cu:
a) ser fiziologic;
b)ser glucozat;
c)soluie Ringer.
30.Corectarea acidozei metabolice se realizeaz prin:
a)aspiraie gastric n cazul dilataiei acute de stomac;
b)tratamentul patogenic al diabetului sau ocului;
c)administrarea n perfuzie de ser glucozat + clorur de K; n
d) perfuzie cu soluie de bicarbonat sau THAM.
31.Corectarea alcalozei metabolice se face prin:
a)administrarea de clorur de K n pierderile prin vrsturi;
b)administrarea de ser glucozat 100 ml;
c)hemodializ n cazul insuficienei renale.
32.Metabolismul bazai i activitatea fizic minim (bolnav la pat) necesit ca
aportul nutritiv-energetic se fie de:
a)100 cal/ Kgc/zi;
b)15 cal/Kgc/zi;
c)30 cal/Kgc/zi;
d)50 cal/Kgc/zi
33.Administrarea intravenoas n perfuzie a serului fiziologic se face pentru:

a)corectarea alcalozei;
b)favorizarea absorbiei antibioticelor;
c)refacerea volumului plasmatic.
CAPITOLUL VII
ngrijiri ale pacienilor cu diferite afeciuni.
ngrijiri ale pacienilor cu afeciuni respiratorii.
1.Unde are loc schimbul de gaze n arborele respirator la nivelul:
a)bronhiilor segmentare;
b)la nivelul membranei alveolo-capilare;
c)la nivelul canalelor aeriene.
2.Care din condiiile de mai jos duc la apariia dispneei acute:
a)scderea coninutului de O2;
b)creterea consumului de O2 n efort;
c)scderea coninutului de CO2 n snge;
d)ngroarea membranei alveolo-capilare.
3.In care din urmtoarele boli, dispneea este simptom dominant:
a) edem pulmonar acut;
b)pleurezie;
c)pneumotorax;
d)nevroz.
4.Tusea umed este caracteristic n urmtoarele afeciuni:
a) pleurite;
b)broniectazie;
c)laringite.
5.Sputa din astmul bronic prezint urmtoarele elemente patognomonice este:
a)vscoas, perlat;
b)aerat, rozacee;
c)striat, numular.
6.Sngele provenit din arboarele bronic se definete ca:
a) hematemez;
b)melen;
c)hemoptizie.
7.Care poate fi cauza unei respiraii paradoxale n prezena unui traumatism thoracic:
a)suferina centrilor respiratori;
b)paralizia muchilor respiratori;
c)voletul costal.
8.Indicai tehnica corect a recoltrii sputei pentru examinri bacteriologice i
antibiogram:
a)pacientul va respira adnc, va tui i expectora ntr-un recipient steril, oferit;
b)pacientul va tui i expectora ntr-o tvi renal;
c)n cursul zilei va bea lichide multe i sputa va fi recoltat nainte de culcare.
9Care este manevra corect a introducerii sondei nasofaringiene pentru administrarea
O2:

a)se introduce sonda prin cavitate bucal, se rotete la 180 n timp


ce se avanseaz;
b)se alege o sond potrivit i se msoar lungimea sondei pe obraz de la
narin la tragus;
c)se poziioneaz pacientul eznd cnd se introduce sonda.
10.Poziia bolnavului pentru tracocentez este:
a)eznd cu trunchiul semiflectat, braele pe coapse;
b)eznd cu braul ridicat deasupra cefei pn la urechea opus de partea unde
se practic puncia;
c)eznd cu braele pe lng corp.
11.Efectuarea punciei pleurale exploratorie poate determina urmtoarele accidente
vitale:
a)tromboflebit profund a membrelor superioare;
b)stop cardio-respirator reflex;
c)criz de astm bronic;
d)anurie.
12.Inhalaia nseamn:
a)starea de dispersie foarte fin a unei substane lichide sau solide ntr-un mediu
gazos;
b)modalitatea prin care se inspir n scop terapeutic diferite gaze, lichide sau
substane medicamentoase fin pulverizate;
c)metoda prin care se folosete aerul comprimat sau rarefiat n scop terapeutic.
13.Aerosolii pot fi definii ca:
a)o stare de dispersie foarte fin a unei substane lichide sau solide ntrun mediu gazos;
b)o modalitate terapeutic ce folosete aerul rarefiat;
c)metoda terapeutic care folosete gaze, lichide sau substane
medicamentoase fin pulverizate prin actul respiraiei.
14.IDR la tuberculin pozitiv, semnific pentru o persoan c:
a)poate s fie sau nu un caz de TBC, necesitnd teste de investigai
suplimentare;
b)necesit un tratament imediat fiind expus bolii;
c)este o tuberculoz activ, fr alte semne n acest moment;
d)trebuie izolat imediat, la pat, sub terapia indicat de medic.
15.Un pacient cu TBC diagnosticat, este:
a)izolat strict pn ce examenul pulmonar arat localizarea leziuniib)izolat pn cnd biopsia nu mai relev prezena BK n fragmentele prelevate;
c)trimis la domiciliu cu medicaia respectiv;
d)izolat pn cnd are 3 culturi negative din sput.

16.n cazul depistrii unui caz de TBC se indic tratament preventiv la persoanele cu
risc major. Care din urmtoarele categorii nu vor fi tratai preventiv:
a)membrii familiei, n special copii;

b)nou-nscuii contaci cu bolnavii;


c)cei cu reacie pozitiv 3a IDR (la tuberculin) i se afl sub corticoterapie;
d)persoane aflate n tratament pentru tuberculoz cu alt localizare.
17.Un tnr, dup un efort fizic, prezint brusc o durere toracic violent, dispnee,
diminuarea sau abolirea murmurului vezicular, hipersonoritatea la percuie. Diagnosticul
de probabilitate este:
a) hemotorax;
b)pneumotorax;
c)pleurezie; d)atelectazie pulmonar.
18.Apariia la un bolnav imobilizat la pat postoperator a dispneei, cianozei, tahicardiei,
febrei, junghiului toracic, sugereaz asistentei medicale:
a) o embolie pulmonar;
b)o atelectazie pulmonar;
c)un abces subfrenic;
d)un pneumotorax.
19.Spasmul broniolar se manifest prin:
a) inspir normal i expir scurt;
b)inspir prelungit;
c)inspir prelungit, expir prelungit greoi;
d)inspir scurt, expir prelungit greoi
e)inspir i expir reduse.
20.Fumatul produce:
a) efecte cardiace negative;
b)creterea numrului de hematii;
c)scderea nivelului imunoglobulinelor;
d)creterea agregabilitii plachetare.
21.Cancerul bronhopulmonar apare mai frecvent:
a) la indivizii n vrst de 20-30 ani;
b)la fumtori;
c)la femei.
22 Cianoza aprut la un bolnav, ca urmare a ntreruperii administrrii de O2, ce poate
fi corectat doar prin administrarea de O2 - 100% se datoreaz adesea:
a) reteniei de CO2;
b) colapsului pulmonar masiv;
c) hipovolemiei;
d) pneumotoraxului n tensiune.
23.Cea mai serioas leziune la un pacient cu un trecut de astm bronic este:
a)dilataia bronic;
b)bronhiile mai pline cu mucus i puroi;
c)ngroarea pereilor bronhiilor mici;
d)inflamaia acut a bronhiolelor.

24. Semnele clasice ale astmului bronic sunt:

a) expectoraie sanghinolent;
b) subfebrilitate constant;
c) respiraie uertoare;

d) scderea frecvenei respiratorii.


25.Criza de astm bronic extrinsec poate fi declanat de:
a) sinuzit;
b)bronit cronic;
penicilin.

c)administrarea de

26.Pneumonia este definit ca infecie a:


a) alveolelor;
b)pleurei;
c)parenhimului pulmonar;
d)bronhiilor i alveolelor.
27 Care din urmtoarele aprecieri vor oferi cele mai importante informaii la un pacient
cu pneumonie:
a) valorile T corporale;
b)culoarea sputei; c)transpiraia abundent.
28.Ce sugereaz prezena unor crepitaii n zona antero-superioar a trunchiului:
a)o pneumonie;
b)o pleurezie;
c)o fractur costal;
d)un emfizem subcutanat.
29.Emfizemul pulmonar este o boal cronic care afecteaz n principal:
a)bronhiile; b)alveolele pulmonare;
c)pleura;
d)traheea.
30.Dup ce ai obiectivat hemoptizia, ce explorri considerai utile i imediate:
a)radiografie baritat gastro-duodenal pentru excluderea unei cauze digestive;
b)radiografie toraco-pulmonar;
c)determinarea grupei sanguine, TC, TS, pentru o eventual intervenie
chirurgical;
d)citologia sputei.
31.Silicoza este una din cele mai frecvente pneumoconiaze; care din formulrile de mai
jos le considerai edificatoare pentru definirea ei:
a)e datorat acumulrilor de SIO2 liber, cristalin n plmni;
b)se nsoete de pstrarea arhitecturii alveolare;
c)reaciile interstiiale pulmonare sunt ireversibile.
32.Asistenta informeaz o bolnav cu TBC pulmonar c cel mai obinuit mod de
transmitere sunt:
a) minile murdare contaminate;
b)picturile din saliv rspndite prin tuse;
c)produsele lactate;
d)tacmurile contaminate.
33.Planul de ngrijire la un bolnav cu carcinom bronic operat, va da prioritate n
perioada postoperatorie imediat:
a) tuitului i respiraiilor profunde;
b)igienei i confortului;
c)aportului alimentar;
d)poziiei corpului.

34.Un bolnav de 65 ani, fumtor, cu scleroemfizem pulmonar, torace n butoi, este


sftuit de asistent s-i amelioreze respiraia prin:
a) expirri prelungite;
b)creterea frecvenei respiratorii;
c)reducerea utilizrii diafragmei n respiraie;
d)folosirea unei respiraii de tip abdominal.
35.Dl. V. are o boal respiratorie cronic de civa ani. Triete la ar i este convins
de fiul su s mearg la spital, pentru a fi examinat de un medic specialist. Primul
examen la care va fi supus este Rx. pulmonar. Pentru aceast examinare:
a)nu este necesar o pregtire special;
b)pacientul nu va mnca cu cel puin 8 ore nainte;
c)pacientului i se va efectua o clism n dimineaa examinrii;
d)nainte de Rx. pulmonar va primi intravenos o substan de contrast.
36.Asistenta medical l programeaz pe pacient la un examen prin care medicul va
vizualiza interiorul bronhiilor i a traheei. Acest examen se numete:
a)bronhografie;
b)bronhoscopie;
c)cistoscopie;
d)laringoscopie.
37.nainte de bronhoscopie, se efectueaz o anestezie local. Cnd au revenit la salon
dup examinare, cel mai important lucru pe care asistenta l are n vedere este:
a)s realizeze faptul c pacientul nu va fi capabil s vorbeasc cteva zile;
b)s-i efectueze splaturi n gt n scopul prevenirii hemoragiei;
c)s-i interzic alimentaia i hidratarea pn cnd se va restabili reflexul de
deglutiie.
38.Ce va trebui s raporteze, prompt, asistenta medical c a observat la pacientul ce a
efectuat bronhoscopia:
a) o inflamare, striaii sanghinolente a orofaringelui;
b)edemul feei i gtului;
c)disfonie;
d)uor disconfort la nghiit.
39.Insuficiena respiratorie a d-lui V. poate fi redus. Prin care din urmtoarele msuri
de nursing: A - poziionarea bolnavului astfel nct plmnii s nu fie comprimai de alte
organe interne; B - mese dese n cantiti mici; C - prevenirea constipaiei; D - restricii
de lichide.
a)toate cu excepia lui D;
b)A i C;
c)A i D;
d)toate n afar de D.
40Pacientului i se prescrie administrarea de O2. Prima responsabilitate a asistentei
este:
a)s explice pacientului de ce este necesar;
b)s previn formarea dependenei fa de O2;
c)administrarea O2 ca i a restului medicaiei;
d)s observe atent reaciile pacientului de O2 i s adapteze debitul n funcie de
colorarea cianotic a acestuia.

41.Pacientului i se prescrie drenaj postural. Scopul este s:


a)creasc aportul sanghin la plmni;
b)ntreasc musculatura respiratorie;
c)ndeprteze lichidele din activitatea pleural;
d)ndeprteze secreiile acumulate n arborele respirator.
42.Pacientul este instruit s respire adnc i s tueasc eficace. Care din urmtoarele
nu vor fi incluse n instruciuni:
a)s inspire adnc i s expire suflnd printre buzele ntredeschise;
b)poziia eznd, aplecat uor nainte;
c)s ncerce s elimine secreiile printr-o tuse puternic i exploziv;
d)s-i apese pieptul i musculatura abdominal cu o pern sau ptur pliat.
43.Dl. V. refuz mncarea dup exerciiile de respiraie. Asistenta poate elimina
anorexia dndu-i:
a) o doz dubl de vitamine n fiecare zi;
b)alimente preferate;
c)lichide n cantitate mai mare;
d)perfuzii cu soluii minerale i vitamine.
44.nainte de examinare pacientului i se fac urmtoarele recomandri cu excepia: A suprimarea fumatului i a mbolnvirii cu ali iritani; B - evitarea extremelor de
temperatur i a excesului de activitate fizic; C- utilizarea tehnicilor de relaxare
pentru a-i reduce anxietatea; D - evitarea contactului cu persoanele care au infecii
respiratorii; E - s ia antiinflamatoare numai cnd respiraia devine dificil.
a)A, B, C; D
b)B, D;
c)toate fr E;
d)toate fr C.
45.Dl. B, cu emfizem pulmonar este internat cu pneumonie; se plnge de greutate n
respiraie, insomnie, anxietate i epuizare fizic. Care este nevoia fundamental
urmrit prioritar:
a) a respira;
c) a comunica;
b) a evita pericolele;
d) a dormi, a se odihni.
46.Care din urmtoarele afirmaii exprim cel mai bine problema de ngrijire a
pacientului:
a)stare nutriional precar, datorat deficienelor de a nghii;
b)comportament potenial destructiv, secundar depresiei;
c)respiraie deficitar secundar bolii pulmonare cronice;
d)administrarea de O2 n funcie de necesitii.
47.Soia pacientului afirm faptul c soul ei doarme pe dou perne. Care este
prioritatea n planul de ngrijiri pentru bolnav:
a)poziionarea semieznd, sprijinit n pat;
b)se va aeza bolnavul pe un scaun;
c)va fi ridicat din pat de 3 ori pe zi pentru exerciii de respiraie;
d)administrarea de O2 la cerere.

48.Din cauza oxigenrii deficitare la pacient apare urmtoarea problem:

a)pierderea contientei;

b)deshidratarea;

c)oboseala;

d)delirul.

49.Dl. S.R., de 64 ani, este fumtor de la vrsta de 11 ani. Pe fondul emfizemului


pulmonar face o infecie respiratorie i se interneaz. Nu necesit terapie
medicamentoas. Ce va atepta asistenta s gseasc n timpul evalurii ngrijirii
pacientului:
a)variaii ale EKG;
b)creterea diametrului antero-posterior al toracelui;
c)respiraie dureroas, sacadat;
d)greutatea i nlimea corporal care nu indic obezitate.
50.In cadrul planului de ngrijire asistenta l va nva pe pacient s aleag n primul
rnd:
a)evitarea micrii;
b)fortificarea;
c)conservarea energiei;
d)testul limitelor toleranei.
51.Suplimentar i se prescrie oxigenoterapie. Care este cea mai bun msur de care
asistenta va ine seama:
a) s anticipeze nevoia pentru umidificare;
b)s aeze bolnavul n poziie Trendelenburg;
c)planul de ngrijire s-i permit observarea frecvent a pacientului.
52.I.L. de 18 ani, vzut de medicul de circ, prezint febr mare i tuse persistent. n
urm cu o sptmn, a fost reinut de la coal pentru diagnosticul I.A.C.R.S.
Prinii s-au gndit c fiica lor are ceva mai mult dect un simplu guturai banal.
Simptomele precoce ale I.A.C.R.S. include:
a)febr mare i tegumente eritematoase;
b)strnut, congestie nazal, durere moderat n gt;
c)febr i dureri articulare;
d)dureri articulare, cefalee, tulburri de vedere.
53.Tnra fiind bolnav, cel mai bine este:
a)s i se reduc cantitatea de lichide n 24 h;
b)s i se administreze antibiotice;
c)s se odihneasc ct mai mult i s bea lichide;
d)s ias la aer curat, s bea lichide mai puine i s fac gimnastic.
54.Bolnava se plnge c are nasul nfundat, mucoasa nazal congestionat i este
roie n gt. Aceast zon inflamat este:
a) sinusul;
b)orofaringele;
c)teritoriu bronic; d)teritoriu broniolitic.
55.Gargara ajut la ameliorarea simtomatologiei prin:
a)distrugerea bacteriilor n tractul respirator;
b)nlturarea secreiilor nazale i a mucusului din bronhii;
c)scderea temperaturii;
d)reducerea inflamaiei mucoasei gtului prin ndeprtarea mucusului.
56.Medicul decide internarea unei bolnave n spital pentru tratament, punnd
diagnosticul de bronit acut. Cere instalarea unui vaporizator n salon pentru:
a)administrarea de O2;

b)fluidificarea secreiilor bronice;


c)furnizarea de aer cald i umed;
d)a ajuta la distrugerea bacteriilor din tractul respirator.
57.Tusea la nceput este uscat i seac. Este denumit:
a)iritativ;
b)productiv;
c)persistent;

d)benefic.

58.Tipul de sirop de tuse recomandat de medic este o mixtur pentru sedarea tusei.
Aceast medicaie:
a)produce o cantitate mare de sput;
b)este iritant, pentru mucoasa bronic;
c)reduce reflexul de tuse i micoreaz nevoia de a tui;
d)permite bolnavului somnul, fiind un depresiv al s.n.c.
59.Care vor fi cele mai indicate alimente pentru masa de sear:
a)o butur dulce;
b)cacao cu lapte i miere;
c)ceai cu pine prjit;
d)cafea.
60.Cnd este ngrijit un bolnav cu traheostomie recent, asistenta medical trebuie s
fie permanent atent la:
a) apariia hemoptiziei;
b)pierderea contientei datorit lipsei de oxigen;
c)dificultile respiratorii datorit obstruciei tubului;
d)scderea tensiunii arteriale prin oc.
61.Cnd se aspir tubul de traheostomie este important s se:
a)previn contaminarea plgii cu germenii patogeni;
b)utilizeze o sond foarte fin;
c)clteasc frecvent cateterul pentru ndeprtarea mucusului;
d)clteasc cateterul cu ser fiziologic.
62.Pentru evitarea uscrii i formrii crustelor de mucus n tubul de traheostomie este
important s se:
a)umecteze aerul respirat de bolnav;
b)pun cteva picturi de ap distilat periodic n tub;
c)acopere deschiderea traheostomiei cu o compres umezit cu ser fiziologic;
d)utilizeze o mic cantitate de glicerina pentru lubrefierea orificiului

ngrijiri ale pacienilor cu afeciuni cardio-vasculare.

1 Care centru, din esutul de conducere al inimii, deine comanda emiterii impulsurilor n
ritm de 60-80/min:
a)nodului atrio-ventricular;
b)fasciculul lui Hiss;
c)nodului sino-atrial;
d)reeaua lui Parkinje.
2.Crei tulburri de ritm cardiac i aparin contraciile cardiace premature i ectopice:
a)fibrilaie atrial;
b)aritmie extrasistolic;
c)flutter atrial.
3.Presiunea arterial se modific n funcie de:
a) debitul cardiac;
b)glicemie;
c)diurez.
4.Durerea toracic aprut n urma unui efort este caracteristic pentru:
a) infarctul miocardic;
b)pericardit;
c)angin pectoral.
5.Iradierea durerii toracice n braul stng este caracteristic pentru:
a) o afeciune coronarian;
b)o spondilartroz;
c)un pneumotorax;
d)o radiculit;
e)o pancreatit acut.
6. Durerea din angina pectoral este cel mai frecvent declanat de:
a) pauz alimentar;

b) efortul fizic

c) lipsa aportului vitaminei C.

7.Durerea precordial este o manifestare pentru: a) bronite;


b)infarctul de miocard;
c)pneumotoraxul spontan.
8.Factorii de risc ce favorizeaz apariia HTA, sunt: a) fumatul i alcoolul;
b)obezitatea i alimentaia bogat n grsimi;
c)bolile digestive.
9.HTA arterial malign nseamn:
a)HTA complicat;
b)evoluie accelerat spre alterarea rapid a funciei renale;
c)valori tensionale mai mari de 210/120 mmHg.
10.Forma medie a HTA presupune valori ale TA diastolice peste:
a) 95 mmHg;

b) 100 mmHg;

c) 110 mmHg.

11. n tratamentul nefarmacologic al HTA, sarea de buctrie trebuie redus la:


a) 10 gr/zi;
b) 5 gr/zi;
c) 2 gr/zi.
12. Urmtoarele medicamente produc hTA postural (ortostatic):
a) clonidin;
b) nifedipinul;
13. Prioritatea interveniilor n cazul unui puseu acut de HTA este:

c) digoxinul.

a) regimul desodat;
b) betablocantele (Propranolol);
c) diureticele.
14.Absena pulsului arterial i rcirea extremitilor afectate sunt caracteristice:
a)sindromului de ischemie periferic acut;
b)tromboflebitelor;
c)boli varicoase.
15. Trilogia i tetralogia Fallot au n comun:

a) stenoza arterei pulmonare;


b) comunicarea interventricular;

c) hipertrofia ventricular dreapt.


16.Sunt cardiopatii congenitale necianogene: a) coarctaia de aort;
b)persistena de canal arterial;
c)trilogia Fallot.
17.Cardiopatia ischemic cronic devine simptomatic la o stenoz a arterelor coronare
de peste:
a) 50%;
b) 75%;
18.Edemele cardiace, ascita, hidrotoraxul i hidroperitoneul caracterizeaz:
a)insuficiena ventricular stng acut;
b)insuficien ventricular dreapt cronic;
c)insuficien cardiac global.

c) 90%.

19.Purpurele vasculare se caracterizeaz prin peteii care:


a) dispar la presiune;
b) nu dispar la presiune.
20.Care din urmtoarele manifestri sunt semnificative pentru o insuficien ventricular
stng cu edem pulmonar:
a)dispnee cu tahicardie i raluri de staz;
b)dispnee cu ortopnee, tuse, hemoptizie, cardiomegalie;
c)hepatomegalie, dilataia jugularelor;
d)oligurie, anxietate, ascit, edeme ale membrelor inferioare.
21.In mod obinuit pulsul se msoar la nivelul: a) venei jugulare;
b)venei temporale;
c)venei poplitee;
d)anului radial.
22.Cea mai bun metod de msurare a tensiunii arteriale este:
a)la ambele brae, dup ce bolnavul a stat n clinostatism 5 min i ortostatism cel puin 1
min;
b)la ambele brae stnd n decubit dorsal;
c)la ambele brae imediat dup ce a luat poziia de decubit i imediat dup ce a luat
poziia n ortostatism;
d)la braul drept stnd culcat i apoi la braul stng stnd n picioare.
23.In cadrul tratamentului antihipertensiv, pacientului i se administreaz rezerpin. Care
sunt efectele secundare ale acestui alcaloid, depresor al SNC.
a)hiperkaliemie, tahicardie, insomnie;

b)somnolen, apatie, bradicardie;


c)hipotensiune ortostatic, hipoaciditate gastric;
d)diaree, agitaie.
24.Oxigenoterapia, abordul venos periferic pentru perfuzie, monitorizarea pulsului i TA
i calmarea durerii, reprezint:
a)tratamentul de baz al durerii toracice;
b)atitudinea de luat n urgenele cu durere toracic;
c)tratamentul de urgen al nevralgiei intercostale.
25.Debitul O2 ce se administreaz prin sond endonazal la un pacient cu hipoxie
moderat este de: a) 6- 8 Vmin.;
b)3- 6 1/min.;
c)6-10 1/min.
26.Interveniile pentru reducerea masei sngelui circulant se face prin: a) sngerarea
alb;
b)emisie de snge;
c)diuretice.
27.Pentru determinarea grupelor sanguine asistenta medical efectueaz n ordine:
a)pregtirea bolnavului;
b)pregtirea materialului;
c)splarea minilor i folosirea mnuilor sterile;
d)poziionarea bolnavului;
e)dup prelevare, reorganizarea locului.
28.Dup efectuarea punciei, supravegherea bolnavului presupune n ordine:
a)urmrirea locului punciei, mai ales dac bolnavul este sub tratament
anticoagulant;
b)compresie eficient de minim 5 minute, la locul punciei;
c) hrnirea imediat a bolnavului.
29.Abordul venos periferic, se realizeaz de ctre:

a) medic;
b) asistenta medical;
c) studeni;
d) elevi.

30.Contraindicaiile abordului venos periferic sunt:


a)celulitei;
b)tromboflebitei;
c)fistulei arterio-venoase;
d)lipsei de alimentare a bolnavului n acel moment.
31. n cazul efecturii unui EKG, electrodul rou se aplic la:

a) mna dreapt;
b) mna stng;
c) piciorul drept.

32. Electrodul negru pentru efectuarea unui EKG se aplic la:


a) mna dreapt;
b) piciorul drept;
c) mna stnga.
33.Pregtirea bolnavului pentru cateterism cardiac este asemntoare cu:

a)pregtirea pentru intervenii chirurgicale;


b)nu are pregtire special;
c)const doar din efectuarea unei clisme evacuatoare.
34.Pregtirea preoperatorie a bolnavilor cardiaci urmrete compensarea cordului prin:
a)regim alimentar cu multe lichide;
b)repaus la pat;
c)oxigenoterapie;
d)medicaie tonicardiac.
35.Pentru prevenirea trombozei venoase i a emboliei n perioada postoperatorie,
asistenta medical: a) aeaz pacientul n decubit dorsal;
b)pune o pern sau sul sub genunchii pacientului;
c)educ pacientul s efectueze cu atenie micri active ale membrelor inferioare la pat.
36.Un bolnav suferind de tromboflebit a membrelor inferioare, va beneficia de
urmtoarele ngrijiri, cu excepia: a) administrarea de anticoagulante i salicilai;
b)repaus la pat cu membrele inferioare ridicate;
c)gimnastic medical cu masaj i pedalare a piciorului;
d)nregistrarea pulsului la nivelul membrului inferior afectat din 4 n 4 h
37.Care din urmtorii factori nu sunt implicai n apariia varicelor membrelor inferioare:
a)defecte congenitale i predispoziie ereditar;
b)obezitate i orostatismul prelungit;
c)sarcini multiple i tumori abdominale;
d)hipercolesterolemia, arteroscleroza.
38.n care din urmtoarele afeciuni, asistenta nva pacientul s-i spele cu atenie
picioarele, s schimbe zilnic ciorapii, s poarte pantofi confortabili, s-i taie cu atenie
unghiile fr a se rni, s nu fac baie cu ap fierbinte sau prea rece:
a)maladia Raynoud;
b)trombangeita obliterant Burger;
c)varicele hidrostatice cu tulburri trofice;
d)arterita localizat la membrele inferioare.
39.D-na N., imobilizat la pat de cteva sptmni, refuz s-i schimbe poziia sau s
efectueze exerciiile recomandate pentru meninerea unei circulaii adecvate a
membrelor inferioare, lntr-o zi acuz dureri la nivelul gambei stngi i i se pune
diagnosticul medical - tromboflebit. Aceasta este:
a) o inflamaie a venei pe fondul unei tromboze venoase;
b)o inflamaie venoas posttraumatic;
c)o dilatare a peretelui unei artere;
d)o ulcerare a unui vas sanguin oarecare.
40.Dl. Z, internat pentru o afeciune cardiac, este foarte ngrijorat, i este team de
moarte. Atitudinea o nelinitete pe soia sa, care o ntreab pe asistent, de ce soul ei
are acest sentiment. Asistenta va da cel mai bun rspuns:
a)pacientul realizeaz c a avut un atac de cord i c este foarte bolnav;
b)multe alte persoane au presimirea apropierii morii;

c)senzaia de moarte iminent o au aceti bolnavi cu atac cardiac; bolnavul trebuie


ncurajat pentru a reui s depeasc momentul;
d)atacul de cord a afectat raionamentul prin lipsa de oxigenare la nivelul s.n.c.
41.Dl. G.P. este adus la camera de gard pentru durere acut de piept cu iradiere n
braul stng; n timp ce asistenta pregtete pacientul pentru examinare, determinarea
valorii pulsului la carotid nu se poate face. Este n colaps cu midriaz i apnee. Care
din urmtoarele constituie prioritate pentru asistent:
a)las pacientul cu familia i merge dup medicul de gard;
b)obine obscuritate n camer trgnd perdelele la geamuri;
c)ncepe resuscitarea cardio-respiratorie i strig dup ajutor.
42.Fiind necesar o defibrilare, nainte de aplicarea unei manevre, ne asigurm c:
a)pacientul nu poart obiecte metalice;
b)nu exist n apropierea sa nimic metalic;
c)n apropiere nu se afl nici o persoan strin;
d)nimeni nu va atinge pacientul, patul sau brancardul n timpul execuiei manevrei.
43.D-na M.G., 64 ani, este adus n secia medical, palid, cu sclere uor glbui, nu
are respiraie, este letargic i cu edeme ale gleznelor; are fii, = 5,4 g%. Care din
urmtoarele afirmaii este corect privind probabilitatea ca pacienta s fac escare de
decubit:
a)riscul este uor, deoarece este fr respiraie, dar nu paralizat sau cu incontinen;
b)ea nu va fi total imobilizat la pat, deci riscul este redus;
c)anoxia generalizat a esuturilor i starea letargic constituie un risc crescut;
d)vrsta sa i dezorientarea probabil cu internarea sunt relative, riscul fiind
aproximativ.
44.Care din urmtoarele grupuri de observaie nursing, este cel mai posibil s ajute
medicul n stabilirea diagnosticului:
a)valoarea temperaturii corporale, analiza urinii i valoarea ritmului respirator;
b)culoarea scaunului, valoarea pulsului, starea limbii, valoarea TA;
c)gradul de paloare, valoarea TA i a greutii corpului;
d)cantitatea de urin eliminat, micarea membrelor, obiceiurile alimentare.
45.Planul de ngrijire pentru pacient prevede ca asistenta s o ajute n toate activitile
zilnice. Motivul pentru aceasta este:
a)s previn complicaiile cardiace cauzate de depunerea efortului fizic;
b)s urmreasc i s stabileasc tolerana la micare;
c)s previn tulburrile psihologice i depresive;
d)s restabileasc un mod normal de autongrijire.
46.D-na J.D., este internat la serviciul de T.I. i declar asistentei convingerea c
durerea pe care o simte n piept este de angin pectoral. Nu tie ns care este
diferena dintre aceasta i cea din infarctul de miocard. Asistenta rspunde,
demonstrnd pacientei caracterele de angin astfel:
a)durerea dureaz de obicei 3-5 minute;
b)durerea cedeaz la repaus i la nitroglicerin;
c)durerea solicit administrarea de morfin pentru reducere;
d)durerea radiaz n braul stng, n infarctul de miocard nu radiaz deloc.

47.A doua zi dup internare soul d-nei J., cere externarea acesteia, deoarece n cursul
urmtoarei seri este de serviciu i nu are cu cine lsa copiii. Care este obiectivul
asistentei propus n planul de ngrijire, pentru a rezolva favorabil problema ivit:
a)rezolvarea anxietii asociat cu epuizarea fizic;
b)reducerea valorilor ritmului cardiac;
c)oferirea de informaii corecte, exacte soului pacientei pentru a nelege situaia real
a soiei sale;
d)crearea mediului de siguran, att de necesar pacientei n acest moment.
48Interveniile iniiale n criza de angin pectoral stabil sunt urmtoarele:
a)repaus la pat obligatoriu;
b)dac nu se remite simptomatologia dup 2 pufuri de nitroglicerin spray, se
repet dup 5 minute administrarea;
c)dac nu se obine o ameliorare se practic un abord intravenos cu
nitroglicerin n perfuzie;
d)administrarea de antiaritmice.
49.Dac nu apare ameliorarea ateptat se administreaz:
a)heparin 1 flacon intravenos - bolus;
b)oxigen pe sond nazal;
c)medicamente sedative;
d)medicamente hipotensoare.
50.Dup reducerea cu succes a crizei se continu activitatea cu:
a)controlul pulsului i TA, la 30 min. interval;
b)monitorizarea ischemiei pe EKG;
c)recoltarea de snge pentru determinarea enzimelor cardiace;
d)antibioterapie.
51.Fetia J.F., la 5 ani mplinii n urm cu 2 luni, este internat n vederea unei
intervenii chirurgicale pentru diagnostic defect septal ventricular, naintea interveniei,
fetiei trebuie s i se efectueze un cateterism cardiac. Ce va include asistenta pentru
explicarea interveniei:
a)o plane demonstrativ a sistemului circulator;
b)prezena obligatorie a prinilor;
c)artarea cateterului ce va fi introdus n vasul sangvin;
d)prezentarea unei radiografii efectuate n timpul interveniei.
52.In urmtoarele ore dup efectuarea cateterismului cardiac, care din masurile de
nursing de mai jos este esenial:
a)meninerea ingestiei adecvate de lichide;
b)schimbarea frecvent a poziiei pacientului pentru prevenirea stazei venoase;
c)meninerea pacientului n clinostatism;
d)controlul permanent al pulsului la braul cateterizat.
53.Anterior interveniei, mama fetiei i-a exprimat teama rmnerii copilului handicapat
din cauza afeciunii. Pentru ndeprtarea strii de anxietate a mamei, rspunsul corect
al asistentei a fost:
a)dup vindecarea complet, n general nu vor fi limitate activitile fetiei;
b)copilul va trebui s evite activitile care cresc mult frecvena cardiac;

c)copiii cu defecte cardiace sunt considerai ntotdeauna handicapai;


d)chiar dac vindecarea nu va fi total, fetia nu va fi considerat o handicapat.
54.n perioada postoperatorie, care din urmtoarele activiti vor fi recomandabile
pentru feti, pentru exteriorizarea sentimentelor legate de experiena trit:
a)jocul cu cuburile pentru construcii;
b)decupaje de hrtie desenat, colorat nainte;
c)jocul cu ppuile de-a pacientul i doctorul".
55.Asistenta ngrijete un bolnav de 37 ani cu HTA. Se msoar tensiunea arterial n
clinostatism i apoi n ortostatism. I se explic bolnavului c acest test este necesar
pentru determinarea unei:
a)depresii a SNC;
b)HTA maligne;
c)hTA ortostatice;
d)insuficiene circulatorii.
56.D-na A. Ana - 71 de ani, este internat n spital cu diagnosticul medical insuficien
cardiac congestiv. Are modificri respiratorii i edeme periferice. Planul de ngrijire
pentru reducerea edemelor, trebuie s includ strategii de nursing pentru:
a)stabilirea limitelor n activitate;
b)favorizarea unei atmosfere relaxante;
c)identificarea unor scopuri de ngrijire personal;
d)reducerea administrrii de fluide pe cale intravenoas.
57.Pacienta se plnge c este mereu obosit. Care dintre urmtoarele ar trebui s fie o
sugestie dat de asistenta medical atta timp ct D-na A.A. este nc la pat:
a)s continue exerciiile active cu membrele inferioare;
b)s nu se gndeasc la oboseal;
c)s mnnce cantiti mai mari de alimente;
d)s doarm ct mai mult posibil.
58.D-na Ana primete 0,25 mg Lanoxin/zi. Ea dorete s cunoasc care sunt semnele unei
intoxicaii cu digital dintre urmtoarele simptome:
a)halucinaii auditive i bradicardie;
b)mucoase uscate i diaree;
c)pr i unghii fragile, friabile;
d)bradicardie, modificri vizuale.
59.Pacienta va cunoate locul n care i va determina valoarea pulsului pentru un
minut, prin compresiunea: a) arterei radiale;
b)venei cubitale;
c)arterei temporale.
60.Dl. B. Nelu - 57 ani, este tratat n spital pentru HTA. TA arat 170/92 mmHg; acuz
stare de oboseal i ameeal. Pacientul a luat propanolol (inderal) 80 mg n picturi.
Cel mai bun indiciu c a nvat n prealabil despre acest medicament este c:
a)i controleaz pulsul singur;
b)tie ce este pulsul bradicardie;
c)face o pauz de administrare a medicamentului cnd observ o stare de oboseal;
d)oprete administrarea medicamentului numai dac apare o durere n piept.

61.Ca s faciliteze abilitatea D-lui B.N., de a aduce valorile TA la un nivel normal,


asistenta medical trebuie s-l nvee pe pacient s evit n alimentaie: a) brnza;
b)morcovul;
c)sosul picant, condimentat;
d)zahrul.
62.Asistenta medical i recomand pacientului la externarea din spital, s respecte:
a)controlul medical n ritmul stabilit de medic;
b)determinarea zilnic a greutii corporale;
c)doza i ritmul de administrare a fiecrui medicament prescris.

ngrijiri ale pacienilor cu afeciuni digestive.


1.Care din urmtoarele manifestri sunt prezente la un bolnav cu ulcer gastric?
a)dureri nocturne i nainte de mese;
b)dureri n epigastru, greuri i vrsturi postprandiale;
c)durere n bar" n etajul abdominal superior.
2.Apreciai modalitile clinice sub care poate evolua ulcerul gastro-duodenal:
a)are o simptomatologie atipic;
b)localizare exclusiv pe mica curbur a stomacului;
c)evolueaz frecvent spre perforaie;
d)sngereaz dramatic cu ocazia unui episod de insuficien respiratorie.
3.In cancerul gastric durerea apare: a) la 30 minute postprandial;
b)la o or postprandial calmat de ingestia de lichide;
c)permanent.
4.Cum se combate staza n ocluzia intestinal?
a)se suspend orice alimentaie peros i reechilibrare volemic;
b)prin administrare de antispastice;
c)aspiraie prin sonda tip duodenal.
5.Gastrita atipic prezint urmtoarele semne cu excepia: a) hiperaciditate;
b)anaclorhidrie;
c)pliurile mucoasei gastrice terse.
6.Gastrita acut este produs de urmtoarele cauze cu excepia: a) excesului de alcool;
b)substanelor caustice;
c) aspirinei;
d) paracetamolului.
7Tratamentul hemoragiei gastrice presupune urmtoarele manevre cu excepia:
a)cateterizarea intravenoas i transfuzii de snge izogrup;
b)pung cu ghea pe abdomen;
c)mobilizarea precoce a pacientului;
d)sonda de aspiraie nazogastric.
8Regimul alimentar de cruare n colite const n urmtoarele, cu excepia:
a)alimente bogate n celuloz;
b)ou moi;

c)brnzeturi proaspete;
d)carne slab fiart sau la grtar.
9.ntre manifestrile enterocolitei acute se ntlnesc: a) durerile retrosternale;
b)borborismele;
c)constipaia.
10.n plin criz dureroas de ulcer, pacientul va respecta un regim alimentar format
din:
a)ou fierte moi i frica;
b)2 1 lapte/zi, ceai i frica;
c)supe cu cereale, perioare dietetice din carne.
11.Din ce motive este contraindicat administrarea de morfin sau codein n
pancreatita acut?
a)pot determina dependen;
b)inhib centrul respirator bulbar;
c)produc spasm al sfincterului Oddi.
12.Avnd n supraveghere 2 pacieni: A cu diaree i B cu vrsturi, asistenta medical
acord
atenie deosebit: a) ambilor pacieni;
b) pacientului A;
c) pacientului B.
13.In cazul unui pacient care prezint meteorism abdominal asistenta intervine astfel:
a)introduce o sond pentru gaze;
b)anun de urgen medicul;
c)nu intervine, se rezolv de la sine.
14.Pacientul cu aspiraie gastric continu se va supraveghea atent pentru a se
preveni:
a)edemele membrelor inferioare;
b)hemoragia;
c)deshidratarea.
15.Compresele reci sunt indicate n:
a) hemoragii digestive;
b)colic hepatic; c)inflamaii cronice.
16.n care din urmtoarele investigaii radiologice, asistenta medical colaboreaz
direct?
a)colecistografie;
b)radioscopie gastro-intestinal;
c)irigoscopie.

17.Gastroscopia necesit pregtirea pacientului prin:


a)evacuarea coninutului stomacal;
b)clism evacuatoare n seara precedent examenului;
c)nici o pregtire.
18.Reuita unei investigaii radiologice a tubului digestiv cu administrarea unei
substane de contrast impune n prealabil: a) nimic deosebit;
b)o evacuare complet a tubului digestiv;
c)un regim alimentar lacto-fainos.

19.Medicul recomand pentru un pacient o colangiografie care implic un:


a)test de evaluare a bilirubinei n snge;
b)test de laborator pentru evidenierea canalelor biliare intrahepaticc;
c)examen radiologic al colecistului cu substan de contrast.
20.Un examen foarte util n suspiciunea de obstrucie sau tumor de colon, va fi:
a)irigoscopia;
b)urografia;
c)tranzitul baritat;
d)colecistografia.
21.Valoarea normal a Tymohdui este cuprins ntre:
a) 12-14 u.i.;
b) 2-5 u.i.;
c) 10-12 u.i.
22.Un test Addler determin prezena:
a)unei ulceraii a tractului digestiv;
b)unei hemoragii microscopice n diagnosticul hemoragiei digestive;
c)leucocitelor la nivelul tractului digestiv;
d)unor hematii i leucocite de tip special care pot apare n scaun n cancerul de colon.
23.Prin examenul macroscopic al materiilor fecale se pot aprecia:
a)cantitatea, forma, culoarea, mirosul;
b)prezena resturilor alimentare nedigerate;
c)prezena produselor patologice puroi, snge, parazii;
d)doar forma i cantitatea.
94 Sondaj nseamn introducerea unei sonde ntr-o cavitate n scop:
a) explorator;
b) terapeutic;
25.n pregtirea bolnavului pentru sondaj se include i pregtirea:
a)psihic a bolnavului;
b)psihic a nursei;
c)psihic a anturajului bolnavului.

c) profilactic.

26.n efectuarea sondajului gastric rolul asistentei medicale este: a) autonom;


b)delegat i autonom;
c)delegat.
27.Printre materialele necesare efecturii sondajelor gastro-duodenale se afl:
a)seringa Guyon;
b)sonda gastric i duodenal steril - de unic folosin;
c)pensa hemostatic.
28.naintea introducerii n stomac a sondei gastrice asistenta medical:
a)se va spla pe mini;
b)va umezi gura bolnavului pentru alunecarea sondei;
c)va efectua igiena cavitii bucale a bolnavului.
29.Sondajul gastric se efectueaz cu sonda:
a) lubrefiat;

b) nclzit;

c) umectat.

30.In momentul trecerii sondei din faringe n esofag i apoi din esofag n stomac, i se
cere bolnavului:

a)s respire profund;


b)s-i in respiraia pentru a ptrunde sonda;
c)s nghit.
31.In momentul extragerii sondei gastrice, aceasta se:
a) penseaz;

b) nnoad;

c) nu exist indicaie expres n acest sens.

32. Sondajul duodenal se realizeaz cu:


a) sonda Foley;
b) sonda Einhorn;
33.Poziia bolnavului la sondajul duodenal este:
a)n decubit dorsal;
b)n decubit lateral stng;
c)eznd, apoi n decubit lateral drept.

c) sonda Faucher.

34.Prezena sondei n duoden pentru efectuarea sondajului duodenal este confirmat


de:
a)gradaia sondei la 45 n dreptul arcadelor dentare;
b)scurgerea bilei A;
c)aspirarea unui lichid mucos cenuiu.
35.n urma sondajului duodenal se recolteaz: a) suc duodenal;
b)suc pancreatic;
c)bila.
36.Bila recoltat de la nivelul coledocului este: a) bila A;
b)bila B;
c)bila C.
37.Pentru a capta bila vezicular este necesar introducerea pe sond de:
a)bicarbonat de sodiu 10% = 20-40 ml.;
b)sulfat de magneziu 33% = 40 ml.;
c)novocain 1% = 5-10 ml.
38.In foaia de observaie nursa va nota dup efectuarea sondajului duodenal:
a)data i ora efecturii sondajului duodenal;
b)aspectul macroscopic al lichidului de spltur;
c)numele executantului.
39.Scopul splturii gastrice este:
a)evacuarea coninutului gastric;
b)ndeprtarea substanelor depuse accidental pe mucoasa gastric;
c)introducerea de medicamente pe mucoasa gastric;
40.Spltur gastric se indic n:
a)intoxicaiile voluntare;
b)intoxicaiile involuntare;
c)numai cu acceptul pacientului n intoxicaiile voluntare.
41.Pentru efectuarea splturii gastrice avem nevoie de:
a) un scaun cu rotile;

b) un scaun cu sptar;

42 Poziia bolnavului n spltura gastric este:

c) un crucior rulant.

a) semieznd;

b) eznd;

c) decubit ventral sau dorsal.

43. n spltura gastric la extremitatea liber a sondei se ataeaz o:


a) sering de 2 ml;
b) sering de 20 ml;
44.Introducerea de lichid de spltura se face:
a)pn cnd lichidul devine clar, limpede;
b)pe perioada ct lichidul conine resturi alimentare;
c)pe perioada ct lichidul conine substane toxice ingerate.

c) plnie.

45.Dup efectuarea splturii gastrice lichidul de spltura se pstreaz:


a) pn a doua zi; b) pn la venirea medicului; c) doar dou ore.
46. Cum se numete puncia peritoneului prin care se extrage lichid din cavitatea
abdominal:
a) paracentez;

b) laparotomie;

c) celiotomie;

d) laparoscopie.

47.Pentru efectuarea reaciei Rivalta din lichidul de ascit se pregtesc urmtoarele


materiale:
a)soluie de acid acetic glacial;
b)soluie de sulfat de magneziu 33%;
c)soluie Haycn.
48. Pentru efectuarea unei clisme evacuatoare, asistenta medical va explica
procedura bolnavului i va face urmtoarele manevre, cu excepia:
a)va nclzi apa pentru clism (37,2 C) i va aeza bolnavul n decubit lateral;
b)va goli aerul din tubulatur i canul i va pensa tubul;
c)canula uns cu vasilin se introduce 15-20 cm n canalul anal;
d)va ridica irigatorul 30-40 cm deasupra patului i dac pacientul este copil, va
introduce ncet circa 300 ml lichid.
49. Ce rol are clisma efectuat n scop terapeutic:
a) de administrare a medicamentelor
b) de stimulare a reflexului de deglutiie;
c)de golire a colonului;
d)de efectuare a anesteziei pe cale rectal;
e)de realimentare a bolnavului n cazuri excepionale.
50.D-l. K. este internat pentru examninarea tractului digestiv, dup pusee repetate de
indigestie, greuri, vrsturi, senzaie de arsur n epigastru. Prima investigaie care i se
face este un examen radiologie al stomacului, esofagului i intestinului subire, denumit:
a)gastroscopie;
b)irigografie;
c)tranzit baritat;
d)tubaj esogastroduodenal.
51. D-l V.I., n vrst de 40 ani, fumtor, agent de asigurri, este internat cu diagnosticul
ulcer duodenal. Care din urmtoarele manifestri de dependen sunt caracteristice
pentru boal?
a) durere chinuitoare epigastric aprut la 2-3 ore dup mese;
b)durere sever n etajul superior abdominal imediat dup mas;
c)greuri, vrsturi postprandial precoce.
52.D-l V.I., a fost tratat cu un anticolingeric. Care din urmtoarele efecte secundare sunt
cauzate de acest medicament?

a)uscciunea gurii, vedere neclar, constipaie;


b)distensie abdominal, diaree;
c)HTA, hipopotasemie.
53.La externarea din spital, pacientul va cunoate cum s se comporte pentru
prelungirea perioadelor de acalmie; rolul prioritar l va avea:
a)excluderea alimentelor iritante i a fumatului;
b)utilizarea medicaiei antiacide;
c)urmarea unei cure balneare.
54.T. Sandu - 56 ani, a avut o important problem timp de 15 ani cu abuzul de alcool,
Soia l aduce la camera de gard, de urgen, din cauza strii confuzionale crescnde
i a expectoraiei sanguinolente. Diagnosticul medical este ciroz hepatic. Prezint
ascit i varice esofagiene.
Evaluarea D-lui T. Sandu ar releva toate manifestrile urmtoare cu excepia:
a)ombilic proeminent;
b)abdomen mrit de volum;
c)decolorare albstruie a ombilicului.
55.Tratamentul dietetic major pentru prezena ascitei impune:
a)proteine n cantitate crescut;
b)potasiu n cantitate crescut;
c)restricie de sodiu.
56.Pacientul sngereaz. Planul de ngrijire al acestuia, ar trebui s includ, ca o
prioritate:
a)acomodarea cu plosca;
b)administrarea rapid de snge i fluide;
c)monitorizarea semnelor vitale;
d)meninerea pH gastric.
57.O sond Blakemore se monteaz pentru a opri sngerarea. Dup aplicarea
acesteia, pacientul are dificulti n respiraie.Bazndu-se pe aceast manifestare,
prima intervenie pe care asistenta medical ar trebui s o fac este:
a)s desumfle balonaul sondei esofagiene;
b)s-1 ncurajeze s respire adnc;
c)s monitorizeze semnele vitale;
d)s informeze medicul;
58.D-l A.I. n vrst de 46 ani se interneaz cu manifestri de H.D.S. Dup un scurt
interviu culegere de date, asistenta ofer medicului informaii utile, legate de boal i
anume:
a)apreciaz statusul mental;
b)apreciaz cantitatea de snge pierdut;
c)apreciaz aspectul sngelui (proaspt, za de cafea, melen);
d)evalueaz funciile vitale.
59.Dup instalarea n pat, primele intervenii de ngrijire acordate pacientului, sunt
urmtoarele:
a)abord venos cu lumen larg;

b)recoltarea de snge pentru examenele de laborator;


c)sond nazo-gastric;
d)supravegherea sistemului circulator;
e)planificarea la examen endoscopic.
60.Cazul se complic spre oc hemoragie. Care sunt deciziile urgente, n ordinea
imediat:
a)corectarea volemic, transfuzie;
b)intubaie;
c)msuri generale de TI;
d)toate, concomitent.
61.n prima zi postoperator dup hemigastrectomie pentru ulcer duodenal, bolnavul
sngereaz prin tubul de aspiraie gastric, snge rou. Conduita asistentei medicale
este:
a)observ aspectul secreiilor drenate, la intervale de 30 de minute;
b)anun imediat medicul;
c)este sigur c este o situaie normal;
d)va ntrerupe drenajul pensnd tubul.
62.n ce const modul corect de pregtire a colonului n cazul unui bolnav cu cancer
colorectal, nainte de intervenia chirurgical?
a)diet bogat n celuloz 3-4 zile, urmat de o zi regim hidric i clism evacuatorie;
b)aspiraie gastrointestinal i regim hidric 3 zile, plus antibioterapie;
c)diet fr regim 3-4 zile, regim hidric 1-3 zile, clisme evacuatoare 45 zile
preoparator plus antibioterapie;
d)diet hidric 3 zile, clisme evacuatoare inclusiv n preziua operaiei i 5 ore nainte de
operaie.
63.A.I. - 18 ani, este internat cu diagnostic apendicit perforat i este pregtit pentru
intervenie. Pentru care din urmtoarele motive, stomacul trebuie s fie golit nainte de
anestezia general:
a)pentru a reduce greaa;
b)pentru a reduce producerea de acid clorhidric;
c)pentru a opri peristaltismul i ileusul paraclinic;
d)pentru a preveni n caz de regurgitare a coninutului stomacului, aspiraia n arborele
traheobronic.
64.Evaluarea eficienei interveniei nursing la un pacient operat de peritonit
generalizat, cuprinde urmtoarele, cu o excepie:
a)reluarea micrilor peristaltice;
b)reechilibrarea hidroelectrolitic;
c)limitarea durerilor n etajul abdominal inferior.
65.nainte de gastrectomie, un pacient ar trebui s primeasc toate explicaiile detaliate,
privind ngrijirea postoperatorie. Avantajul major al acestui fapt este:
a)ncrederea deosebit n personalul de ngrijire;
b)eliminarea grijilor i a anxietii;
c)aprecierea progreselor n evoluie;
d)ritmul de cooperare i de revenire, crescute.

66.Cum pregtim preoperator colonul:


a)prin regim alimentar bogat n fibre celulozice;
b)prin regim srac n reziduri, clisme repetate;
c)prin administrarea de purgative drastice (sulfat de Mg);
d)prin tratament cu antibiotice cu 48 h naintea interveniei (tetraciclin, neomicin).
57La ct timp dup operaie se reia tranzitul intestinal, n mod obijnuit:
a)la 7 zile;
b)la 4-5 zile, dup rahianestezie;
c)n dimineaa urmtoare, n interveniile fcute n afara tubului digestiv;
d)dup felul anesteziei;
e)la 48-78 ore.
68.Cum pregtim bolnavul hepatic pentru o intervenie chirurgical:
a)oferim alimentaie bogat n lipide;
b)administrm vitamina K i C;
c)efectum PEV cu hidrolizate de proteine i aminoacizi;
d)efectum transfuzii masive cu snge.
69.D-l D. B. are de 5 sptmni ileostomie i a nceput s utilizeze aparatul permanent
de contenie. Se plnge c tegumentele din jurul stomei s-au iritat. Asistenta medical
recomand:
a)splarea tegumentelor din jur cu ap cldu i spun neutru;
b)schimbarea imediat cnd exist regurgitri de la pung;
c)utilizarea pungilor cu capt deschis.

ngrijiri ale pacienilor cu afeciuni renale.


1. Valoarea diurezei normale este cuprins ntre:
a) 2500-3500 ml/24 h;
b) 1200-2500 ml/24 h;
2.Ce reprezint hematuria?
a)o hemoragie intern;
b)o hemoragie extern;
c)o hemoragie intern exteriorizat.

3.Hematuria semnific: a) diabet zaharat;


b)o afeciune a aparatului renal;
c)emisiune nocturn de urin.
4.Poliuria reprezint: a) miciuni frecvente cu cantitate mic de urin;
b)dureri la miciune;
c)cantitate mare de urin eliminat n 24 h.
5.Oliguria este o modificare a volumului diurezei, deci o cantitate de urin:
a)sub 100 ml/24 h;
b)sub 1000 ml/24 h;
c)ntre 1200 i 1500 ml/24 h.

c) 3500-4000 ml/24 h.

6.Tratamentul oliguriei include:


a)asigurarea unei hidratri adecvate;
b)msurarea densitii urinare;
c)folosirea soluiilor de manitol intravenos;
d)msuri de prevenire a deshidratrii i a dezechilibrelor electrolitice.
7.Polakiuria este: a) cantitate mare de urin n 24 h;
b)incontinen urinar;
c)miciuni dese cu cantitate mic de urin.
8.n IRA se produce: a) alcaloz metabolic;
b)pH ntre 7,35 i 7,45;
c)acidoz metabolic.
9 Una dintre afeciunile urmtoare conduce la apariia HTA secundare:
a)ulcerul gastroduodenal;
b)infarctul miocardic acut;
c)insuficien renal acut.
10.Cauza posibil a reteniei acute de urin este:
a) durerea;
b)prezena calculilor;
c)deshidratarea.
11.Conduita de urgen n caz de retenie urinar se refer la:
a)administrare de diuretice;
b)administrare de antispatice;
c)sondaj vezical sau puncie vezical.
12.IRC este: a) sindrom ireversibil de alterare a funciei renale;
b)sindrom reversibil de alterare a funciei renale;
c)oprirea diurezei.
13.Cistita este: a) boala cea mai frecvent a tractului urinar la femei;
b)mai frecvent la brbai;
c)caracterizat prin frison i febr mare;
d)caracterizat prin disurie i polakiurie.
14.Examinri pentru evidenierea calculilor renali sunt:
a)urografia i echografia;
b)laparoscopia i sumarul de urin;
c)colecistocolangiografia i endoscopia.
15.Urografia este metoda de:
a)radiografiere a vezicii urinare umplut cu substan de contrast administrat pe cale
oral;
b)radiografierea cilor biliare, inclusiv a colecistului, prin umplerea cu substan de
contrast administrat pe cale intravenoas;
c)radiografierea rinichiului i a vezicii urinare cu ajutorul unei substane de contrast
administrat intravenos.
16Urografia este contraindicat n urmtoarele afeciuni: a) insuficien renal;
b)anemiile hemolitice;
c)mixedem.
17.Substana de contrast folosit n urografie este: a) Odistonul;

b)Pobilanul;
c)Razebilul.
18.Cu dou zile naintea efecturii unei urografii:
a)se va administra pacientului crbune medicinal de 3 ori/zi;
b)se vor prescrie alimente bogate n celuloz;
c)se vor oferi pacientului alimente bogate n hidrocarbonate concentrate.
19.Radiografia simpl renal poate evidenia:
a)conturul i poziia rinichiului;
b)prezena unor calculi renali cu diferit compoziie;
c)calculi vezicali radioopaci.
20.Cu dou trei zile naintea efecturii unei radiografii renale trebuie evitat alimentaia
cu:
a) carne;
b) fructe bogate n celuloz;
c) ape gazoase.
21.n seara precedent zilei n care se efectueaz examenul radiologic renal se va
administra:
a)ulei de ricin;
b)2-3 1 de lichide acidulate;
c)tavegyl.
22.Cistografia este o metod de investigaie a vezicii urinare de natur:
a) biochimic;
b) hematologic;
c) radiografic.
23.Pentru efectuarea testului Addis-Hamburger se recolteaz urin:
a)din 24-48 h;
b)dup 180 minute de la prima miciune de diminea;
c)dup ingestia a 1,5-2 1 de lichide.'
24.Urina pentru efectuarea unui examen bacteriologic se recolteaz:
a)n condiii sterile, n recipient special;
b)un eantion din cantitatea eliminat n 12 ore;
c)numai dup administrarea a 2 l de ceai nendulcit.
25.Valoarea normal a ureei sanguine variaz ntre:
a) 3 - 5

mg%;

b) 0,6 - 1,3 mg%;

26. Valoarea normal a acidului uric sanguin variaz ntre:


a) 3 - 5
mg%;
b) 0,6 - 1,3 mg%;

c) 20 - 40

mg%.

c) 20 - 40

mg%.

27. Valoarea normal a creatininei sanguine variaz ntre:


a) 3 - 5 mg%;
b) 0,6 - 1,3 mg%;
28.Stabilii prioritile n efectuarea sondajului vezical:
a)mbrcarea mnuilor sterile;
b)poziionarea bolnavului pentru sondaj;
c)toaleta organelor genitale externe;
d)pregtirea materialelor necesare sondajului;
e)introducerea sondei.
29.Ce nelegem prin sond dmeure:

c) 20 - 40 mg%.

a)sond fixat, lsat timp ndelungat n vezica urinar;


b)repetarea sondajelor vezicale;
c)dilatarea uretrei stricrurate cu ajutorul sondelor.
30.Proba celor trei pahare" pentru determinarea originii hematuriei arat dac urina
este hematuric:
a)numai n primul pahar, originea este renal;
b)n ultimul pahar, originea este vezical;
c)n toate trei paharele, originea este uretral sau prostatic.
31.Pentru depistarea germenilor patogeni din urin cea mai indicat metod este:
a)colectarea ntregii miciuni dup efectuarea toaletei organelor genitale externe;
b)colectarea n condiii sterile a unei mici cantiti de urin;
c)colectarea a 2-3 probe (mostre) de urin n timp de 24 h.
32.Ce deficiene urmeaz a fi corectate, preoperator, la un bolnav renal:
a)dezechilibrul hidroelectrolitic i acidobazic;
b)hTA i tulburrile de ritm cardiac;
c)hipoproteinemia, edemele, HTA;
d)tulburrile digestive.
33.Corectarea echilibrului hidric n caz de IRA se face: a) cu soluii hipotone;
b)cu soluii izotone;
c)se corecteaz numai dup examenul de laborator.
34.n ngrijirea postoperatorie a bolnavului cu nefrectomie, asistenta va avea n vedere
n principal urmtoarea activitate: a) msurarea debitului urinar, orar;
b)schimbarea pansamentului;
c)s previn ntoarcerea bolnavului pe partea opus.
35.Pentru filtrarea urinei i depistarea calculilor se utilizeaz:
a)o sit metalic;
b)o foaie de plastic;
c)o bucat de pnz alb subire; d) o bucat de tifon.
36.Studiul funciei renale de meninere a echilibrului acido-bazic se face prin:
a)determinarea pH-ului sanguin;
b)determinarea punctului crioscopic al plasmei;
c)determinarea rezervei alcaline.
37.A.C., de 9 ani, este internat cu sindrom nefrotic. Care sunt manifestrile de
dependen caracteristice acestei boli?
a)edeme ale extremitilor i ploapelor nsoite de urin tulbure;
b)scdere ponderal i apatie;
c)ataxie i disurie.
38.Scopul esenial al ngrijirii pacientului este:
a)meninerea unei ingestii abundente de lichide;
b)asigurarea repausului la pat;
c)asigurarea unei diete hiperproteice.
39.Pentru ridicarea moralului copilului aflat de cteva sptmni n spital, mama o
ntreab pe asistent ce ar fi mai indicat s i aduc copilului:

a)jucrii a cror utilizare presupune efort fizic;


b)temele de coal pentru a nu rmne n urm;
c)scrisorile primite acas de la prieteni i colegii de coal.
40.La externare se recomand tratament cu 20 mg. Prednison/zi. Asistenta va instrui
mama n legtur cu acest tratament i anume:
a)va lua prednisonul atta timp ct a recomandat medicul;
b)va lua prednisonul seara la culcare;
c)nu-i va da nici un fel de indicaie.
41.Ce va trebui s evite copilul la ntoarcerea acas?
a)alimentele ce conin multe proteine;
b)locurile aglomerate i contactul cu persoanele ce au diferite infecii;
c)diferite activiti (scris, citit).
42.M.C., 25 ani, este internat cu pielonefrit. Asistenta medical va recunoate
urmtoarele manifestri de dependen, cu excepia:
a)febr, frisoane, transpiraie;
b)dureri lombare surde;
c)polakiurie;
d)edeme albe, moi, nedureroase.
43.In pielonefrite acute, cel mai des germen incriminat n etiologie este:
a)proteus;
b)klepsiella;
c)colibacil;
d)piocianic.
44.Interveniile acordate de asistenta medical pacientului cu pielonefrit vor urmri
urmtoarele ngrijiri, cu o singur excepie:
a)asigurarea unui regim dietetic acidifiant (carne, ou, brnz);
b)reducerea lichidelor ingerate;
c)golirea complet a vezicii urinare la fiecare miciune; d) administrarea medicaiei
analgezice i antiinfecioase.
45.Pacienta B.F., n vrst de 6 ani, este adus la spital cu febr, disurie. Se
efectueaz urocultura. Pentru a considera urocultura pozitiv, numrul de germeni
prezeni trebuie s fie:
a)sub 10.000 germeni/ml.;
b)ntre 10.000-100.000 germeni/ml.;
c)peste 100.000 germeni/ml.
46.Urocultura a ieit pozitiv cu Escherichia coli, care este sensibil la toate
antibioticele testate de antibiogram. Care dintre msurile urmtoare este adecvat
pentru ngrijirea pacientului?
a)administrarea antibioticului recomandat de medic;
b)repetarea sptmnal a uroculrurii dup oprirea tratamentului timp de o lun,
apoi lunar, timp de 6 luni;
c)efectuarea unei cistografii n urmtoarea sptmn dup oprirea tratamentului
.47.Pacientul B.B. prezint anurie. Asistenta constat: a) absena urinei n vezica
urinar;
b)scderea cantitii de urin/24 ore;
c)eliminarea urinei cu dificultate.

48.Unui pacient cu IRC i se efectueaz hemodializ de trei ori pe sptmn. Ce este


important s tie pacientul?
a) tratamentul i implicaiile sale;
b)autourmrirea n timpul dializei;
c)compoziia i temperatura soluiei de dializ.
49.n ngrijirea postoperatorie a unui pacient cu nefrectomie asistenta medical are ca
prioritate n ngrijire:
a)msurarea debitului urinar, orar;
b)prevenirea ntoarcerii pacientului pe partea operat;
c)s fixeze bine tuburile de dren.
50.D-na E, de 50 de ani, cu 2 copii, are de 15 ani, glomerulonefrit cronic. Simptomele
de nefrit au aprut la cteva sptmni, de la o amigdalit tratat acas, fr medic.
Periodic a constatat, ulterior, reapariia simptomelor de nefrit. La internarea actual, Dna E, relateaz c, n ultima vreme, edemele au crescut, are tulburri de vedere i
episoade de greuri i vrsturi. In ziua internrii a prezentat contracturi musculare i
cefalee. Diagnosticul medical este de: glomerulonefrit cronic n puseu acut. Avnd
secuse musculare D-na E, va trebui:
a)s fie legat la pat, s nu cad;
b)s fie izolat ntr-o camer fr zgomote i ali stimuli care pot declana o convulsie;
c)s se ridice plasa (auxiliarele) patului, s se pun dou perne lateral, la captul
patului, pentru a preveni rnirea n timpul contraciilor involuntare;
d)s fie informat medicul pentru a prescrie bolnavei un sedativ.
51.Contraciile musculare aprute la D-na E, va alerta asistenta medical, care:
a)va controla frecvent starea neurologic a bolnavei;
b)va crete aportul de lichide;
c)va solicita medicului un medicament anticonvulsivant;
d)va administra calciu intravenos.
52.Maladia D-nei E, nu rspunde bine la tratament, ea devine foarte sujennda, apare
uremia prin insuficien renal. Pentru a calma pruritul i disconfortul date de srurile de
uree depuse pe tegumente, msurile de nursing sunt:
a)splarea tegumentelor cu alcool;
b)aplicarea loiunilor calmante;
c)splarea tegumentelor cu o soluie slab de acid acetic i aplicarea unei loiuni cu
lanolin;
d)ungerea tegumentelor cu ulei mineral, dup splare cu spun activ.
53.Boala D-nei E, se agraveaz. Ea solicit un preot. In acest caz, asistenta ' medical:
a)consider c bolnava delireaz;
b)anun familia c bolnava este muribund i solicit un preot;
c)cheam preotul;
d)ateapt pn sosete preotul spitalului la vizita sptmnal.
54 B. Sanda -17 ani, este internat cu diagnosticul de IRA - este oliguric i are
proteinurie. Pacienta o ntreab pe asistenta medical ct va dura pn la prima
miciune. Un rspuns corect ar fi c aceast perioad de suferin va dura aproximativ:
a)1-2 zile;

b)3-7 zile;
c)1-2 sptmni;
d)3-4 sptmni.
55.Sanda face edem pulmonar acut n urma suferinei renale. Interveniile asistentei
medicale ar trebui s includ urmtoarele, cu excepia:
a)administrarea de O2;
b)ncurajarea pacientei de a tui i respira adnc;
c)aezarea pacientei n poziia semi - Fowler;
d)refacerea lichidelor pierdute.
56.Apariia undei U pe EKG ar trebui s alerteze asistenta medical s controleze
rezultatele laboratorului pentru: a) hiperkalemie;
b)hipokalemie;
c)hipernatremie;
d)hiponatremie.
57.Sanda B., prezint IRC ca rezultat al episodului de insuficien acut. n acest scop
face hemodializ de 3 ori pe sptmn. La ce se vor referi cunotinele dobndite de
pacient atunci cnd este instalat pentru dializ:
a)nelegerea tratamentului i a implicaiilor lui - scop, eficien;
b)independen n manevrarea untului;
c)automonitorizarea n timpul dializei.
58.La ce ar trebui s se atepte Sanda s constate cnd va evalua fistula:
a)suprafa cu echimoze;
b)ven lrgit;
c)roea.

ngrijiri ale pacienilor cu afeciuni neurologice.


1.Evaluarea alterrii nivelului de contient se realizeaz prin:
a)determinarea reaciei pacientului prin stimuli;
b)descrierea comportamentului n momentul reaciei;
c)descrierea rspunsului verbal i motor al pacientului.
2.Pentru evaluarea senzorial a pacientului se folosesc:
a)modaliti superficiale de testare;
b)modaliti de testare a sensibilitii profunde;
c)modaliti de testare numai a prii afectate.

3.Componentele sistemului nervos vegetativ sunt: a) simpaticul;


b)parasimpaticul;
c)idiopaticul.
4.Neuronul reprezint: a) celula nervoas propriu-zis;
b)nevralgia trigeminal;
c)neuropatia diabetic.
5.Reflexul Babinski reprezint: a) un reflex osteo-tendinos;
b)un reflex vegetativ;
c)un reflex cutanat.
6.Lezarea nervului spinal produce: a) jena respiratorie;
b)refularea lichidelor pe nas;
c)paralizia muchiului stemocleidomastoidian i trapez.
7.Lezarea nervului hipoglos determin: a) amiotrofia limbii;
b)tulburri de formare a bolului alimentar;
c)tulburri de fonaie.
8.Hiperpneea reprezint o metod de activare: a) electrocardiografic;
b)electroencefalografic;
c)electromiografic.
9Pacientul prezint alexie cnd: a) nu nelege ce i se spune;
b)nu nelege ceea ce este scris;
c)nu nelege cuvntul vorbit.
10.Pacientul prezint surditate verbal cnd: a) execut corect gesturile;
b)utilizeaz corect obiectele;
c)aude dar nu nelege.
11.Pacientul prezint cecitate verbal cnd: a) nu nelege scrisul;
b)nelege cuvntul vorbit;
c)nu reproduce corect cuvintele.
12.Mioclonia reprezint: a) contracia brusc a unui muchi;
b)micarea involuntar;
c)relaxarea muscular.
13.Micrile coreice reprezint: a) tremurtura involuntar;
b)micri involuntare brute care dispar n somn;
c)fasciculaii involuntare.
14.Convulsia reprezint: a) pierderea contientei;
b)micri neateptate ale membrelor inferioare;
c)contracii musculare urmate de relaxare.
15.Pareza reprezint: a) contractura muscular;
b)diminuarea forei musculare;
c)rigiditate vascular.
16.Hemiplegia reprezint: a) absena forei musculare;
b)paralizie generalizat;
c)paralizia unei jumti de corp.

17.Paraplegia reprezint: a) paralizia unui singur membru;


b)paralizia prii inferioare a corpului;
c)paralizia celor patru membre.
18.Hemibalismul reprezint:
a)micri ample, dezordonate numai la membrele de aceeai parte;
b)mers ca de beiv - mers ebrios";
c)mers cu pai mici, trii.
19.Acalculia reprezint: a) incapacitatea de a scrie;
b)incapacitatea de a efectua calcule;
c)pierderea vocii.
20.Afazia reprezint: a) dificultatea n articularea cuvintelor;
b)incapacitatea de a-i coordona micrile;
c)diminuarea/incapacitatea de a se exprima corect verbal sau scris.
21.Agrafia reprezint: a) capacitatea de a scrie;
b)incapacitatea de a citi;
c)incapacitatea de a scrie selectiv.
22.Lezarea nervului olfactiv produce:
a)cacosmia = perceperea tuturor mirosurilor ca fiind mirosuri neplcute;
b)hiperosmia = exacerbarea mirosului;
c)anosmia = absena mirosului.
23.Lezarea nervului optic produce:
a)amauroza = orbire;
b)ambliopie = diminuarea acuitii vizuale;
c)scotom = pierderea parial a cmpului vizual.
24.Lezarea nervului trigemen produce: a) trismus = ncletarea maxilarelor;
b)paralizie masticatorie;
c)cderea maxilarului.
25.Lezarea nervului facial produce: a) tulburri de gust;
b)halucinaii olfactive;
c)halucinaii vizuale.
26.Lezarea nervului acustico-vestibular produce: a) lipsa posibilitii de a fluiera;
b)tulburri de echilibru;
c)paralizie masticatorie.
27.Lezarea nervului glosofaringian produce: a) incapacitatea pacientului de a umfla
obrajii;
b)neperceperea culorilor;
c)tulburri gustative.
28.Lezarea nervului vag produce: a) disfazie = tulburri de vorbire, voce nazonat,
tears;
b)tulburri de formare a bolului alimentar;
c)spasm facial.
29.Durerea spontan a extremitilor cefalice reprezint: a) migrena;
b)cefalee nevrotic;

c)durere de cap (cefalee).


30.Apariia convulsiilor poate fi cauzat de: a) febr;
b)antecedente heredocolaterale;
c)traumatisme.
31.nceputul convulsiilor este precedat de:
a)micri de supinaie (ntoarcerea palmei n sus);
b)tulburri de scris;
c)prodrom i aur.
32.Tremurtura degetelor minii la un parkinsonian seamn cu:
a)micarea de pendulare;
b)micarea de numrare a banilor;
c)micarea de ntors ceasul.
33.Tremurtura parkinsonian dispare: a) n timpul micrilor voluntare;
b)n timpul somnului;
c)dac pacientul este destins i linitit.
34.Tremurtura picioarelor la un parkinsonian imit:
a)micarea de pedalare;
b)micarea de batere a msurilor muzicale;
c)micarea de balansare.
35.Tremurtura pacientului cu etilism cronic se amelioreaz:
a)dup abstinena prelungit;
b)dup consumul de alcool;
c)dup consumul de droguri.
36.Tulburrile de mers, isterice, au caracter:
a) psihogen;
b) endocrin;
37.Scderea brusc a valorilor TA la pacient cu ATS avansat conduce la:
a)ameliorarea strii generale;
b)accidente vasculare cerebrale;
c)accidente coronariene.
38.Starea confuzional poate fi provocat de:
a)ntreruperea consumului de alcool cu abstinen prelungit;
b)abuz de medicamente;
c)consum de narcotice.
39.Narcolepsia reprezint:
a)nevoia brusc de somn;
b)somn superficial cu treziri dese;
c)somn cu durat peste limitele normale.
40.In timpul crizei convulsive generalizat: a) imobilizm forat pacientul;
b)poziionm postural pacientul;
c)ateptm s se termine criza.
41.Pacientul cu miastenie prezint: a) oboseal muscular exagerat;
b)tulburri oculare;

c) renal.

c)tulburri de vorbire.
42.Pacientul cu parkinson prezint: a) tremurtura;
b)rigiditate;
c)mers ncet cu pai mici.
43.Tremurtura la un pacient cu parkinson: a) dispare n timpul somnului;
b)este tremurtura de repaus;
c)dispare n timpul micrilor voluntare.
44.Pacientul cu scleroz multipl prezint: a) tulburri oculare;
b)tulburri vestibulare;
c)tulburri motorii.
45.Hipertensiunea intracranian este prezent n: a) tumori cerebrale;
b)acumulare n exces de LCR;
c)edem cerebral generalizat.
46.Pacientului cu neuroinfecii i asigurm: a) repaus obligatoriu la pat;
b)luminozitate sczut;
c)izolare.
47.Paralizia facial periferic este precedat de: a) deficit motor al membrelor
superioare;
b)dureri auriculare;
c)redoare de ceafa.
48.Criza epileptic major se caracterizeaz prin: a) epistaxis;
b)criza convulsiv generalizat;
c)deficit motor.
49.Accesul epileptic major are ca manifestri: a) relaxare sfincterian;
b)incontinen de fecale;
c)mucarea limbii.
50.n timpul crizei grand-mal pacientul prezint: a) pierderea contientei;
b)risc de accidente;
c)alterarea percepiei senzitive i senzoriale.
51.Pacientul cu hemoragie cerebral: a) este poziionat eznd n primele 24 h;
b)prezint repaus obligatoriu la pat;
c)este transportat cu cruciorul pentru investigaii.
52.Pacientului cu hemoragie cerebral i se pot administra: a) vasodilatatoare;
b)anticoagulante;
c)hemostatice.
53.Pentru AVC sunt factori de risc: a) hipertensiunea arterial;
b)obezitatea;
c)predispoziia ereditar.
54.n A VC semnele de debut sunt: a) vertij;
b)cefalee occipital;
c)valori tensionale crescute.
55.La pacienii cu AVC nu efectum: a) trecerea rapid n ortostatism;

b)micri brute necontrolate ale capului;


c)transport pe distane mari.
56.Edemul cerebral reprezint: a) creterea de volum a creierului;
b)ptrunderea microbilor n substana cerebral;
c)evacuarea n exces de LCR.
57.Pacientului epileptic nu i sunt recomandate:
a)consumul de neurotoxice;
b)suprimarea tratamentului dac nu mai face crize o lun de zile;
c)reducerea dozelor fr recomandare medical.
58.Neuroluesul este transmis: a) pe calea genital;
b)transplancentar;
c)la natere.
59.Evoluia sclerozei multiple este: a) cronic, ciclic n puseuri;
b)acut, fr recidiv;
c)alternant cu remisie complet.
60.Pacientul parkinsonian are: a) mers cu suplee i pai mari;
b)mers fr suplee cu pai mici;
c)mers cu pasul i trunchiul nclinat pe spate.
61.Migrena reprezint: a) durerea paroxistic a capului de obicei unilateral;
b)acuze dureroase ale capului dup traumatisme;
c)criza de pierdere a contientei.
62.Ptoza palpebral din miastenie reprezint: a) cderea ploapelor;
b)privirea saie;
c)vederea dubl.
63.Neuroinfeciile primitive reprezint: a) proces infecios la nivel circulator;
b)proces infecios la nivel respirator;
c)proces infecios asupra S.N.C..
64.Sindromul meningitic are ca manifestri: a) tulburri sezitivo-senzoriale;
b)contractura muscular;
c)tulburri digestive.
65.Sindromul encefalitic se manifest cu: a) tulburri neurologice;
b)tulburri psihice;
c)tulburri senzitivo-senzoriale.
66.Pentru examinarea radiologic a pacientului: a) prul lung l vom lega pe cretet;
b)ndeprtm obiectele radioopace;
c)dezbrcm regiunea de examinat.
67.Pentru examinrile cu substan de contrast efectum:
a)supravegherea funciilor vitale;
b)testul de toleran a substanei de contrast;
c)radem zona de examinat, la nevoie.
68.Pentru angiografie cerebral i pneumoencefalografie:
a)pacientul va fi nemncat;

b)pacientul va fi sedat (medicaie anxiolitic);


c)pacientul va fi pregtit psihic.
69.Pentru examinare EEG: a) pacientul va fi sedat;
b)pacientul trebuie s fie cu scalpul curat;
c)poziia pacientului va fi n ortostatism.
70.Poziia pacientului pentru puncia lombar este:
a) decubit lateral;
b) eznd;
c) copii sunt inui pe genunchii asistentei medicale.
71.Dup puncia lombar pacientul are voie:
a)s se mobilizeze dup 15 minute de repaus;
b)nu are voie s se mobilizeze aproximativ 24 h;
c)s fumeze i s consume buturi alcoolice.
72.Asistenta medical dezinfecteaz locul punciei cu: a) ap i spun;
b)tinctur de iod;
c)alcool sanitar.
73.Asistenta medical badijoneaz locul punciei pe suprafaa de:
a)25/25 cm din afar spre centru;
b)5/5 cm indiferent de sens;
c)10/10 cm din centru n afar.
74.Asistenta medical comprim dup efectuarea punciei locul de elecie cu:
a)o compres steril;
b)un tampon de vat;
c)o compres nesteril.
75.Asistenta medical menine mandrenul acului spinal n timpul punciei:
a) steril;
b) nesteril;
c) l depune n sacul colector.
76.Asistenta medical ofer medicului pentru efectuarea punciei:
a)mnui de unic folosin, nesterile;
b)mnui sterile;
c)mnuile nu sunt necesare.
77.Puncia lombar se execut de ctre: a) asistenta medical de salon;
b)asistenta medical de laborator;
c)medic.
78. Dup efectuarea punciei occipitale: a) se asigur 8 h repaus total pacientului;
b)pacientul se poate mobiliza dup circa 15 minute;
c)se asigur pacientului repaus fizic 60 minute.
79.Biopsia muscular se execut n: a) salon;
b)sala de operaii;
c)domiciliul pacienilor.
80.Examinarea oftalmoscopic este necesar unui pacient cu afeciune neurologic:
a)da;
b)nu,
c)da, numai n cazul HTA;
d)numai dac pacientul accept.

81.Tratamentul anticoagulant este contraindicat: a) la apariia gigivoragiilor;


b)la apariia episoadelor de epistaxis;
c) cnd LCR-ul este sanguinolent.
82. Modul de administrare pentru Manitol 20% este de:
a) 60-70 picturi/min.;
b) 40 picturi/min.;
c) 70-80 picturi/min.
83.Pentru pstrarea venei deschise" folosim n cadrul fluturai lor sau a branulelor un
cpcel de conectare cu capacul acestora, pe care asistenta l cur zilnic, dup
fiecare utilizare cu:
a)heparin 10 u.i/ml.;
b)o soluie de clorur de Na normal;
c)ap distilat;
d)ap bicarbonatat.
84.In planul de ngrijire pentru un pacient cu hemoragie cerebral, asistenta i va fixa
ca obiective:
a)evitarea mobilizrii pacientului fr aviz medical;
b)supravegherea funciilor vitale;
c)prevenirea complicaiilor generale;
d)mobilizarea precoce activ;
e)repaus absolut la pat, aproximativ o sptmn;
f)hidratarea i alimentarea adecvat, recomandat.
85.Monitorizarea i combaterea vrsturilor realizat de asistent se refer la:
a)respiraii profunde ale bolnavului, ce reduc greaa;
b)poziionarea lateral;
c)evaluarea volumului i caracterului vrsturilor;
d)poziionarea semi-eznd cu dou perne;
e)cltirea gurii dup vrsturi.
86.ngrijirea cavitii bucale a pacientului de, mai sus:
a)se efectueaz dimineaa i seara;
b)se folosesc tampoane de vat nmuiate n sol. de acid boric 1% sau ceai de mueel;
c)mucoasele i limba se badijoneaz cu glicerina boraxat de 3 ori pe zi.
87.Unui bolnav cu epilepsie, i se interzic urmtoarele profesiuni, cu excepia:
a)conductor auto;
b)macaragiu;
c)conductor metrou;
d)economist.
88.Reeducarea tulburrilor de vorbire de tip afazic se poate efectua prin:
a)asigurarea colaborrii familiei pacientului;
b)stabilirea interrelaiei stimulare-rspuns;
c)nceperea precoce a interveniilor de reeducare;
d)efectuarea unor exerciii pentru denumirea diferitelor obiecte.
89.Autonomia de deplasare este asigurat prin: a) meninerea ortostatismului;
b)poziia eznd;
c)mers.

90.Capacitatea de autoservire general const n: a) igien personal;


b)activiti manuale diverse;
c)mbrcat-dezbrcat.
91.Refraciile musculo-tendinoase pot fi evitate prin:
a)meninerea corect a membrelor paralizate;
b)meninerea poziiilor de flexie a genunchiului i rsuciri ale trunchiului;
c)evitarea micrii.
92.Reeducarea funcional a membrului paralizat trebuie nceput:
a)dup 30 de zile de la debut;
b)n perioada acut;
c)nu conteaz momentul ales.
93.Pacientul cu deficit motor parial se mbrac: a) ncepnd cu membrul sntos;
b)ncepnd cu membrul plegic;
c)nu conteaz.
94.Pentru mobilizarea pasiv a membrului superior poziia pacientului n pat este:
a) de decubit dorsal;
b) Trendeleburg;
c) de decubit lateral.
95.D-lui M. E. i s-a pus dg. de HT-intracranian i este internat n serviciul de
neurologie. Planul de ngrijire include poziionarea prin ridicarea capului patului la 30.
Asistenta recunoate c aceast ngrijire este eficient pentru c:
a)pacientul va respira mai uor, mai bine;
b)promoveaz drenajul venos;
c)crete valoarea TA;
d)reduce intensitatea durerii.
96.Pacientul ncepe s manifeste o respiraie Cheyne-Stokes; acest tip de respiraie
este explicat astfel:
a)respiraie complet neregulat, cu amplitudine superficial i adnc;
b)inspiraii prelungite cu pauze inspiratorii i/sau expiraii;
c)respiraie cu amplitudini crescnde pn la maxim i apoi scznd pn la apnee, ce
dureaz 10-20 sec;
d)respiraii rapide, regulate susinute cu creterea n amplitudine.
97.Ioana, 12 ani, inteligent, instruit, singurul copil al unor prini de vrst mijlocie, n
timpul orei de istorie are o criz de epilepsie. Este internat la spital, contient, nsoit
de mama ei, care este anxioas i dominatoare. Care din urmtoarele ar corespunde
strategiei privind gradul de mobilitate permis Ioanei n spital:
a)s-i administrm un sedativ prescris i odihn strict la pat, timp de 24 h, sub
observaie;
b)s-i permitem s se aeze linitit pe marginea patului i s mearg nsoit la WC;
c)s-i permitem s se ridice, s se mite, dar s fim asigurai unde se afl.
98.Care din urmtoarele va fi aciunea prioritar cnd Ioana va avea o alt criz, n timp
ce urmrete un program la TV n holul seciei:
a)o poziionm postural pe podea, ndeprtnd obiectele traumatizante din apropiere;
b)o aezm n decubit ventral pe podea i solicitm urgent o surs de ajutor;

c)o aezm n decubit dorsal, capul va fi ntors pe o parte pentru scurgerea secreiilor i
rugm celelalte persoane s prseasc ncperea.
99.Care din urmtoarele arat ordinea corect a etapelor crizelor de epilepsie:
a)tonic, clonic, automatism, com;
b)aur, clonic, tonic, somn;
c)clonic, tonic, somn, automatism;
d)aur, tonic, clonic, somn.
100.Care din urmtoarele situaii i se par iniial Ioanei ca fiind cea mai dificil:
a)s spun rudelor sale despre boal;
b)s se ntoarc la coal i s-i ntlneasc colegii;
c)s se bazeze pe medicaie pentru stabilizarea bolii;
d)gndul de a fi supraprotejat de mama ei.
101.Pentru a restabili mobilizarea unui pacient ct mai repede posibil dup un AVC
(parez) cea mai important aciune este: a) poziionarea corect a membrului
respectiv;
b)efectuarea de exerciii fizice pasive ale membrului respectiv;
c)schimbarea poziiei pacientului din 10 n 10 ore;
d)aplicarea de aele la membrele afectate.
102.Imobilizarea prelungit la pat a pacientului determin:
a)complicaii pulmonare;
b)agravarea tulburrilor cardio-vasculare;
c)tulburri trofice cutanate.
103.D-l R.O, 72 ani, are de 10 ani Parkinson. Este internat pentru c starea general
din ultimele zile s-a alterat. Cel mai important simptom al bolii care confirm starea
alterat, este:
a)confuzia;
b)intenia de tremurtur;
c)paloarea tegumentelor;
d)tremurtur, cltinarea.
104.Prioritatea planului de ngrijire ntocmit pacientului, este:
a)poziionarea;
b)s fie adus n starea de independen;
c)prevenirea aspiraiei pulmonare;
d)s efectueze ct mai variate activiti.
105.Cea mai potrivit ngrijire nursing, pentru a alina suferina pacientului, include:
a)monitorizarea orelor de somn;
b)evitarea alimentelor carbohidrante;
c)colaborarea cu pacientul mai ales atunci cnd i planific programul de activiti.
106.D-l. I. Marin, 22 ani, este reinternat n spital n vederea nceperii unui program
intensiv de
recuperare. n urm cu 6 luni a suferit un traumatism - o lezare incomplet a vertebrei
T4. Care din urmtoarele afirmaii ale D-lui I. M. indic faptul c nelege dificultatea
leziunii sale:
a)vreau s folosesc un scaun cu rotile;

b)scopul meu este s m deplasez independent, fr ajutor;


c)curnd, voi merge.
107.Ce activitate a pacientului demonstreaz nvarea corect cu privire Ic ngrijirea
tractului urinar: a) limiteaz lichidele ingerate la 1000 ml/24 h;
b)controleaz frecvent umplerea vezicii urinare;
c)spal din 2 n 2 ore vasul urinar.
108.Ca s evalueze eficacitatea programului intestinal de evacuare, asistenta medical
ar trebui
s atepte ca pacientul s fie capabil:
a)s evite laxativcle i scaunele moi;
b)s nu accepte incontinena;
c)s schimbe zilnic vasul pentru eliminare.
109.Asistenta medical i administreaz diazepam 100 mg. Ce observaie aprut va
reconsidera indicaia: a) somnolena;
b)scderea apetitului;
c)spasmele musculare severe.

ngrijiri ale pacienilor cu afeciuni psihice.


1. Vrsta de debut a schizofreniei este n majoritatea cazurilor:
a) 18-35 ani;
b) dup 50 ani;
c) dup 65 ani.
2.Vitamina B1 i PP sunt indicate n tratamentul pacientului cu delirium tremens, pentru:
a)formarea protrombinei;
b)activitatea sistemului nervos;
c)o circulaie sanguin bun;
d)realizarea diurezei.
3.Aerofobia este: a) teama de locuri nalte;
b)teama de murturi, de lmie.

4.Dieta bogat n proteine i vitamine previne distrugerea unui organ care detoxific
alcoolul:
a) pancreasul;
b) ficatul;
c) rinichiul.
5.Pacientul cu delirium tremens te ntreab, speriat, dac vezi gndacii care se urc pe
patul su. Asistenta medical va rspunde: a) vom scpa de ei, dnd cu spray;
b)nu vd nici un gndac;
c)aceti gndaci sunt o manifestare a bolii.
6.Pacientul care umple golurile sau spaiile albe" din memorie, cu evenimente
imaginare, contradictorii, lipsite de consecven: a) confabuleaz;
b)minte;
c)are halucinaii.
7.Riscul de sinucidere este maxim n cazul: a) depresiei simple, de tip nevrotic;
b)depresii endogene.
8.Repetarea frazelor spuse de alt persoan, se numete:
a)autism;
b)ecolalie;
c)balbism.
9.Care din rspunsurile urmtoare este fals:
a)antidepresivele triciclice poteneaz efectele alcoolului;
b)se indic asocierea alcool/antidepresive triciclice pentru vindecarea rapid a depresiei
endogene.
10.Indicai rspunsul corect:
a)diazepamul se administreaz intravenos lent (50 mg/min.);
b)fenobarbitalul se administreaz intravenos lent.
11.Diazepamul este contraindicat n: a) starea de oc;
b)agitaia psihomotorie din demena senil;
c)tulburri psihosomatice.
12.Care medicament de mai jos are efect miorelaxant pe musculatura somatic:
d)
a) antideprin;
b) diazepam;
c) meprobamat;
clodelazin.
13.Ce metod contraceptiv ar fi util unei persoane tinere epileptice care urmeaz un
tratament cu fenobarbital: a) contraceptive orale;
b)sterilet;
c)vasectomie.
14.Care enun este fals:
a)fenobarbitalul scade efectul corticoizilor;
b)fenobarbitalul este medicament de elecie n tratamentul intoxicaiei etanolice acute.
15.Haloperidolul se contraindic pacienilor cu: a) boal Parkinson;
b)demen senil;
c)boala Alzheimer.
16.Indicai enunurile false referitoare la barbiturice:

a)se utilizeaz fr pericol de ctre gravid sau luza ce alpteaz;


b)se poate resorbi i administra sub form de supozitoare;
c)nu determin fenomene de intoleran i dependen.
17.Cum procedm corect fa de un pacient hiper ac tiv aflat n stare de agitaie
maniacal i care refuz hrana:
a)va fi imobilizat n cma de for, la nevoie se aplic pedeapsa corporal i este
forat s mnnce;
b)se dau alimente pe care le poate mnca din mers" (ca sendviuri)c)nu se ia nici o msur; cnd va fi nfometat va veni singur s primeasc hrana.
18.Tulburrile psihice postpartum evolueaz: a) tranzitoriu i au prognostic favorabil;
b)trenant, cu tendin la transfer ctre psihoze.
19.Sindromul discordant este caracteristic pentru: a) schizofrenie;
b)alcoolism;
c)demen.
20.ntrzierea mintal grav: a) corespunde descrierii clasice de idioie;
b)limbajul nsuit este minim;
c)nu poate avea o existen independent, integrat socio-pro-fesional.
21.Oligrofrenia: a) se caracterizeaz prin factor QI > 90;
b)se datoreaz unor factori endogeni ce intervin dup vrsta de 3 ani;
c)este rezultatul unor leziuni cerebrale cu caracter sechelar.
22.Schizofrenia se caracterizeaz prin: a) autism;
b)depresie major;
c)gndire forat;
d)ambivalen afectiv.
23.Gndirea forat face parte din delirul ntlnit n: a) paranoie;
b)schizofrenie;
c)demen.
24.Pacientul cu sindrom catatonic este: a) euforic, jovial, cnt, danseaz;
b)imobil, inert, cu flexibilitate ceroas;
c)n stare de com de gradul IV.
75Marcai rspunsul incorect = epilepsia cu crize convulsive generalizate, ' tonicoclonice, este:
a)parial sau focal;
b)denumit i petit mal";
c)tratat cu infiltraii de ap distilat suprapubian.
26.n postpartumul precoce pot apare: a) stri confuzionale;
b)stri depresive;
c)idei de infanticid i tendin de suicid n doi.
27.n cursul strii de agitaie psihomotorie, cu tulburri confuzionale la vrstnici, pot
surveni:
a)deces;
b)acte de agresivitate;

c)dezinhibiie sexual.
28.Semnele de neuroglicopenie cerebral sunt: a) transpiraii, tremurturi;
b)anxietate, fatigabilitate;
c)pierderea strii de contient.
29.Tulburrile psihice determinate de tumorile cerebrale temporale, pot fi:
a)halucinaiile auditive;
b)halucinaiile vestibulare;
c)halucinaiile vizuale.
30.Teama nejustificat de moarte se numete: a) nosofobie;
b)anxietate;
c)thanatofobie;
d)halucinaie;
e)acvafobie.
31.Psihopatiile sunt: a) boli psihice;
b)dizarmonii n structura personalitii.
c)afeciuni neurologice.
32.Psihopatiile apar la vrsta: a) copilriei;
b)adolescenei;
c)adultului.
33.Ce hipnotic se indic la un pacient cu fibrilaie atrial, embolii cerebrale repetate i
aflat sub tratament de ntreinere cu trombostop i chinidin:
a) fenobarbital;
b) nitrazepam;
c) haloperidol.
34. Ce hipnotic i/sau tranchilizant se recomand la un pacient hipertensiv,nevrotic i
sub tratament cu propanolol:
a) diazepam;
b) fenobarbital;
c) majeptil.
35.Se indic asocierea de antideprin la un pacient deprimat i cu HTA sub tratament cu
clonidin: a) ntotdeauna se asociaz;
b)se evit asocierea;
c)da, dac se asociaz i cu furosemid.

36.Medicaia antipsihotic este eficace n: a) controlul simptomelor;


b)reducerea efectelor secundare;
c)prevenirea debutului psihozei.
37.Injectarea accidental a soluiei de calciu bromatparavenos (la plic de flexie a
cotului) determin paralizia nervului:
a) radial;
38.Tulburrile de memorie: a) se numesc dismnezii;
b)pot fi cantitative;
c)pot fi calitative.

b) cubital;

39.Combaterea tendinelor de consum i abuz de alcool la toate vrstele poate fi


susinut prin:

c) median.

a)modaliti de educaie sanitar la toate grupele de vrst;


b)anularea obiceiului de a da alcool copiilor;
c)prevenirea comportamentului deviant la copii i tineri;
d)nlturarea ideilor false despre alcool.
40. In coma alcoolic, ce constituie o urgen, dei pacientul este beat mort" asistenta
medical va interveni prin: a) meninerea permeabilitii cilor respiratorii;
b)msurarea TA i pulsului;
c)supravegherea diurezei.
41Abuzul de halucinogene determin urmtoarele simptome ale drogrii:
a)midriaz, tahicardie, transpiraii;
b)halucinaii vizuale, depersonalizare;
c)tulburri de gndire.
42.Complicaiile neonatale ale folosirii de droguri pot fi urmtoarele:
a)prematuritate;
b)malformaii congenitale;
c)distrofii, convulsii;
d)complicaii banale, fr importan pentru nou-nscut.
43ngrijirea pacientului cu demen implic din partea asistentei medicale:
a)o atitudine umanitar;
b)promovarea contactului cu realitatea;
c)neimplicarea familiei n asigurarea suportului emoional;
d)realizarea unei diete echilibrate;
e)lips de comunicare prin izolarea pacientului.
44. Asistenta medical, n planul de ngrijire ntocmit pentru un bolnav oligofren, i va
propune urmtoarele obiective:
a)promovarea dezvoltrii optime;
b)prevenirea complicaiilor medicale;
c)susinerea familiei n asigurarea ngrijirilor la domiciliu.
45.Sfatul genetic este foarte important n prevenirea demenelor i se realizeaz prin:
a)dispensarizarea gravidei cu risc de sindrom Down;
b)dispensarizarea deosebit a gravidei cu peste 35 ani;
c)nu cere supraveghere deosebit.
46.Printre interveniile asistentei medicale n prezena unei paciente n criz de isterie"
ntlnim urmtoarele: a) sustragerea ateniei pacientei de la preocuparea asupra crizei;
b)administrarea de diazepam - cu scop sedativ;
c)meninerea pacientei n mediul unde a fcut criza.
47.Pentru c isteria se poate manifesta asemntor cu epilepsia, asistenta medical va
cunoate n mod deosebit:
a)diferenierea crizei de epilepsie generalizat (grand mal) fa de criza de isterie;
b)pe ce cale se administreaz diazepamul;
c)cum se transport pacientul n timpul crizei.

48.n tratamentul schizofreniei apar mai multe variante; care din urmtoarele au drept
obiectiv readaptarea i reintegrarea n mediul socio-familial: a) administrarea de
neuroleptice;
b)insulinoterapia;
c)psihoterapia n grup sau individual;
d)ergoterapia;
e)terapia familiei.
49.Fa de bolnavii cu agresivitate i agitaie psiho-motorie asistenta medical va lua o
serie de
msuri utile pn la venirea medicului;
a)imobilizeaz pacientul prin contenie manual i mecanic;
b)administreaz neuroleptice sedative pe cale parenteral;
c)accept ajutorul celorlali pacieni;
d)supravegheaz continuu pacientul, nu l prsete i anun medicul prin alt
persoan;
e)previne agitaia n salon.
50.Printre efectele secundare ale neurolepticelor (clorpromazin) se pot ntlni:
a)hTA ortostatic (mai ales la copii i vrstnici);
b)tulburri de vedere i reacii extrapiramidale;
c)uscciunea mucoasei bucale;
d)constipaie.
51.Care din urmtoarele medicamente au efect tranchilizant: a) diazepam;
b)antideprin;
c)amitriptilin;
d)hidroxizin.
52.Care din urmtoarele medicamente sunt hipnotice: a) amital sodic;
b)fenobarbital;
c)diazepam;
d)nitrazepam.
53.n care din urmtoarele afeciuni este contraindicat s administrm antideprin?
a)glaucom;
b)infarct de miocard acut;
c)epilepsie.
54.Doamna A. de 31 de ani, profesoar, o persoan fr prieteni, capabil fofesional
are sentimentul c, de cteva luni este criticat de colegi nentm indiscreie i c unii
studeni au fost pui s o spioneze. Scopul iniial al asistentei medicale v-a fi ndreptat
spre:
a)antrenarea pacientei n activitatea de grup;
b)ajutarea bolnavei s dobndeasc ncredere n cadrele medicale din secie;
c)ndeprtarea altor pacieni i limitarea contactelor cu acetia;
d)nlesnirea vizitelor membrilor familiei.
55 Doamna R, are anorexie, insomnie i a sczut n greutate. Asistenta medical tie c
aceste simptome sunt caracteristice: a) alcoolismului;
b)depresiei;

c)isteriei;
d)apatiei.
56.Tratamentul nevrozelor este ntregit de: a) psihoterapie;
b)ergoterapie;
c)relaxare;
d)odihn.
57.Pacientul cu psihastenie poate prezenta obsesii i fobii cu coninut: a) agresiv
b)sexual.
58.Reacii afective i comportamentale imprevizibile prezint un pacient cu: a)
schizofrenie;
b)epilepsie;
c)oligofrenie.
59.In cursul terapiei prin somn (cma de for chimic) aplicat unui pacient cu
afeciune psihic, asistenta medical va acorda atenie:
a)igienei generale;
b)schimbrii lenjeriei;
c)prevenirii tulburrilor de decubit.
60.Fa de pacientul cu tulburri psihice, influena familiei poate fi util:
a)n faza acut a bolii;
b)n convalescen;
c)n perioada de reinserie social, familial;
d)numai n perioada de convalescen.

ngrijiri ale pacienilor cu afeciuni locomotorii.


1.Pentru evaluarea morfo-funcional a aparatului locomotor al unei paciente asistenta
va determina: a) poziia corpului i a membrelor;
b)tolerana la efort;
c)gradul de independen n efectuarea activitilor zilnice.
2.Ocupaia poate favoriza i influena apariia unor afeciuni ale aparatului locomotor,
ca:
a) ruptura de menise;
3.Evaluarea toleranei la efort impune:

b) tenosinovita;

c) genu valgum.

a)msurarea pulsului, tensiunii arteriale, respiraiei, nainte de activitate;


b)msurarea pulsului, tensiunii arteriale, respiraiei, dup activitatea desfurat;
c)prelevarea de produse biologice i patologice.
4.Evaluarea gradului de independen n efectuarea activitilor zilnice, cuprinde:
a)splatul i pieptnatul;
b)mbrcatul i dezbrcatul;
c)independena n comunicare.
5.Bradidactilia se caracterizeaz prin: a) degete mari i subiri;
b)degete supra numeroase;
c)degete scurte;
d)degete mari.
6.Cifoscolioza este o boal: a) restrictiv;
b)obstructiv;
c)a membrelor inferioare;
d)a membrelor superioare.
7Care din urmtoarele sunt malformaii congenitale: a) piciorul strmb;
b)scolioza;
c)luxaia de old;
d)lordoza.
8.Unei paciente cu osteoporoz, n afara tratamentului medicamentos prescris de
medic, asistenta i recomand: a) s efectueze zilnic micare (mers pe jos);
b)s doarm pe un plan dur;
c)s se odihneasc ct mai mult;
d)s-i ofere o alimentaie bogat n calciu i vitamine.
9.Bursita se manifest prin: a) sindrom inflamator;
b)vrsturi;
c)ameeli;
d)febr;
e)limitarea micrilor.
10.Din planul de ngrijire a unui pacient cu bursit fac parte urmtoarele intervenii:
a)repausul regiunii;
b)observarea apariiei unor semne legate de limitarea micrilor;
c)captarea vrsturilor
d)masaj al regiunii.pe 24 h;
11.Care din urmtoarele probleme este prioritar n cazul unui pacient care a suferit o
amputaie:
a)potenial de complicaii;
b)anxietate;
c)perturbarea imaginii corporale.
12.La ce se refer suportul psihic oferit de asistent pacientului cu amputaie:
a)ncurajarea s-i priveasc bontul; CI b) existena posibilitii de protezare;
c)existena fenomenului de membru fantom";
d)necesitatea traciunii pentru vindecare;
e)poziionarea corect a corpului n micare.

13.Care din urmtoarele afeciuni perturb metabolismul esutului conjunctiv i articular:


a)raa;
b)diabetul;
c)panariii i furunculi;
d)infecii bacilare (bacii Koch).
14.Luxaia coxo-femural congenital se ntlnete mai frecvent la:
a)persoana vrstnic;
b)femeia la menopauz;
c)fetie;
d)biei.
15.Morbul lui Pott" sau: a) osteoporoza;
b)osteoartrita tuberculoas a coloanei vertebrale;
c)osteoartrita tuberculoas coxofemural.
16.Ruptura muscular se manifest prin urmtoarele, cu excepia:
a)durere intens aprut brusc;
b)impoten funcional;
c)deformarea regiunii la distan;
d)echimoz.
17.Deficitul de autongrijire, ca problem, a unui pacient cu afeciune locomotorie este
consecina: a) imobilizrii segmentelor corpului;
b)deformrii i rigiditii articulare;
c)apariiei complicaiilor gastro-intestinale;
d)schimbrii locului de munc.
18.Imobilizarea corect a unei fracturi de gamb n urgen se face n:
a)aparat gipsat gambiero-podal;
b)aparat gipsat pelvi-podal;
c)atel gipsat femuro-podal;
d)atel gipsat gambiero-podal.
19.Care din urmtoarele semne nu apar n luxaia scapulo-humeral?
a)umr n epolet;
b)uoar abducie elastic a braului;
c)umr globular.
20.O fractur de antebra se imobilizeaz n urgen n:
a)atel gipsat brahio-palmar;
b)aparat gipsat brahio-palmal;
c)atel gipsat antebrahio-palmar.
21.n prezena unui aparat gipsat asistenta i propune urmtoarele cu excepia:
a)sesizarea oricrui miros degajat la nivelul aparatului gipsat;
b)observarea schimbrii culorii gipsului la nivelul plgii;
c)observarea culorii tegumentelor din jurul aparatului gipsat;
d)sprijinirea precoce pe membrul afectat.
22.Pacientul cu aparat gipsat este nvat s anune dac acuz:
a)furnicturi, amoreli;
b)cefalee, ameeli;

c)presiune la nivelul membrului afectat.


23.n cazul unui pacient cu extensie, traciune, internat n secia de ortopedie, asistenta
i propune ca intervenii: a) verificarea poziiei membrelor n funcie de traciune;
b)urmrirea culorii i temperaturii membrelor;
c)ncurajarea pacientului;
d)interzicerea vizitatorilor;
e)program de mobilizare la 8 ore.
24.Cum se va proceda n cazul unei pri amputate:
a)se alipesc cele dou segmente;
b)se recupereaz imediat segmentele;
c)se panseaz cu comprese umede/soluie cloramin;
d)se introduce ntr-un recipient cu ghea.
25.Artoscopia este examinarea endoscopic a: a) unui muchi;
b)unei articulaii.
26.Funcia articular poate avea drept scop: a) explorator;
b)terapeutic;
c)ambele.
27.Care din urmtoarele este o explorare funcional a muchiului: a) mielografia;
b)electromiograma;
c)radiografia simpl.
28.Examinarea cu izotopi radioactivi a osului poart denumirea de:
a) puncie osoas;
b) biopsie osoas;
c) scintigrafie osoas.
29. n cazul unei bolnave de 70 de ani, cu fractur de col femural operat, care din
urmtoarele intervenii vor fi aplicate de asistenta medical?
a)ntoarce bolnava din 2 n 2 orc n decubit lateral sau stng, dorsal sau ventral;
b)ntoarce bolnava din 2 n 2 ore exceptnd decubit lateral de pe partea operat i-i va
aeza dou perne ntre membrele inferioare;
c)ntoarce bolnavul din 30 minute n 30 minute;
d)previne eventualele micri ale gambei, piciorului i a degetelor.
30.Domnul B., are aparat gipsat la membrul inferior stng. Care dintre urmtoarele
semne relev apariia unor complicaii infecioase sub aparatul gipsat?
a)edemul, impotena funcional i cianoza degetelor;
b)senzaia de fierbineal a anumitor zone sub gips i miros neplcut;
c)dureri, senzaii de furnicturi, rceal i albirea degetelor;
d)impotena funcional i anestezia degetelor.
31.n timpul mobilizrii active asistenta va urmri dac pacientul:
a)execut micrile permise;
b)este ajutat;
c)efectueaz 10 micri n 8 ore.
32.Asistenta ntocmete, mpreun cu pacientul imobilizat la pat, un orar de schimbare
a poziiei
la: a) 6 ore; b) 8 ore; c) 3 1/2 ore; d) 2 ore.

33. Imobilizarea la pat, predispune pacientul la urmtoarele complicaii, cu excepia: a)


greuri i vrsturi; b) escare; c) anchiloze.
34. D-na R. A. de 38 ani, a suferit un politraumatism prin accident de circulaie; are
dispnee i o plag care sngereaz la nivelul gambei drepte. Care este prima msur
luat de asistent:
a)hemostaz provizorie prin pansament compresiv;
b)examinarea permeabilitii cilor respiratorii superioare;
c)msurarea pulsului i TA;
d)punerea unui garou n 1/3 medie a coapsei drepte.
35 Bolnavul D., n vrst de 17 ani, se afl internat cu un aparat gipsat pentru o fractur
de femur. Urmtoarele observaii sunt relevante pentru evoluia cazului, cu excepia:
a)prezena unei dureri vii la nivelul membrului inferior fracturat;
b)mnnc bine, dimineaa;
c)culoarea degetelor de la piciorul afectat i temperatura cutanat.
36 Care din urmtoarele probleme vor face parte din planul de ngrijire ntocmit de
asistent unui pacient imobilizat la pat cu o afeciune locomotorie: a) potenial de
complicaii;
b) deficit de autongrijire; c) disconfort;
d) durere.
37.Care din urmtoarele sunt obiective ce vizeaz educaia pacientului pentru
prevenirea afeciunilor locomotorii: a) poziionarea corect n timpul unei activiti;
b)evitarea ortostatismului prelungit;
c)respectarea unei alimentaii echilibrate;
d)evitarea sedentarismului.
38.M. C. de 18 ani se interneaz pentru dureri la nivelul coloanei vertebrale carel oblig s nu se aplece, este palid, subfebril, cu insomnie, inapeten, transpiraii
abundente. Care sunt explorrile ce urmeaz a se efectua, tiind c este vorba de TBC
vertebral secundar unei localizri pulmonare: a) explorri radiologice;
b)explorri serologice;
c)examene imunologice;
d)examene bacteriologice;
e)IDR.
39.Ce vertebre ale coloanei vertebrale sunt cel mai frecvent afectate n TBC:
a)ultimele vertebre toracice;
b)vertebrele cervicale;
c)primele 2 vertebre lombare;
d)nu exist o lombozare predilect.
40.In cazul pacientului M.C., interveniile, n ordinea prioritilor, sunt:
a)regim igieno-dietetic complet;
b)tratament cu tuberculostatice;
c)imobilizare pe un plan tare;
d)uneori fizioterapie.

ngrijiri ale pacienilor cu afeciuni reumatice.


1.Care din urmtoarele boli reumatismale au o evoluie acut:
a)reumatismul articular acut;
b)poliartrita reumatoid;
c)spondilita anchilozant.
2.Care din urmtoarele boli reumatismale sunt degenerative: a) reumatismul articular
acut;
b)gonartroza;
c)coxartroza;
d)guta.
3.Printre msurile de profilaxie primar se afl:
a)depistarea purttorilor de infecii streptococice acute;
b)depistarea purttorilor sntoi de streptococ betahemolitic;
c)evitarea factorilor trumatici i mecanici.
4.Pregtirea pacientului pentru intervenie chirurgical ortopedic corectiv este o
msur de
profilaxie:
a) primar;
b) secundar;
c) teriar.
5.In toate bolile reumatice se examineaz sngele prin determinarea de: a) V.S.H.;
b)fibrinogen;
c)protein C reactiv;
d)uree.
6.Pentru evidenierea procesului de osteoporoz pacientul va efectua:
a)o artoscopie;
b)un examen radiologie osteoarticular;
c)un examen radioscopic pulmonar.
7.Goniometrul este folosit pentru: a) examenul mobilitii articulare;
b)examenul lichidului sinovial;
c)vizualizarea suprafeelor articulare.
8.Durerea articular se accentueaz la:
a) micare;

b) frig;

c) repaus;

9.Redoarea articular reprezint: a) reducerea mobilitii articulare;


b)episod inflamator;
c)migrarea durerii de la o articulaie la alta.
10.Tumefacia articular este: a) un semn obiectiv;
b) un semn subiectiv.
11.Activitatea profesional i autoservirea sunt afectate de:
a)impotena funcional articular;
b)impotena funcional muscular;
c)anchiloza articular.

d) cldur.

12.n ntocmirea unui plan de ngrijire, a unei paciente cu poliartrit reumatoid,


asistenta medical i fixeaz obiectivele urmtoare:
a)scderea n greutate;
b)meninerea unei msuri de independen n autoservire;
c)sprijinirea psihic pentru a se adapta la reducerea capacitii sale funcionale.
13.In timpul tratamentului cu medicamente antiinflamatoare pacienta va primi:
a)un regim alimentar hipercaloric;
b)un regim alimentar hiposodat;
c)un regim alimentar bogat n vitamina B1.
14.Susinerea pacientului din punct de vedere psihic previne:
a) strile depresive;
b) anxietatea;
c) complicaiile gastrice.
15.Printre interveniile cuprinse n planul de ngrijire a unei paciente cu spondilit
anchilozant, asistenta medical nu uit: a) asigurarea repausului pe un pat tare i
neted;
b)supravegherea pulsului, T.A., T;
c)alimentaia foarte bogat n proteine i vitamine;
d)s o nvee executarea de exerciii posturale i respiratorii.
16.Artroza, cea mai frecvent boal reumatic, este caracterizat prin:
a)inflamaia structurilor vertebrale;
b)uzura cartilajului articular;
c)hipertrofia extremitilor osoase.
17.Manifestrile de dependen pot fi: a) anchiloza articulaiei;
b)durerea ce se accentueaz dimineaa la sculare;
c)micri articulare limitate.
18.Printre problemele pacienilor cu artroz ntlnim:
a)dificultate n mbrcare, dezbrcare, nclare;
b)risc de complicaii oculare;
c)cefalee, ameeli;
d)modificarea schemei corporale;
e)reducerea capacitii ventilatorii pulmonare.
19.Se tie c n cazul unei paciente care are o spondilit anchilozant exerciiile de
postur se execut nc din faza de debut. Caracterele acestor exerciii vor fi:
a) durata scurt;
b) execuia uoar;
c) repetarea lor la 3 ore.
20.Reducerea funcional a articulaiilor periferice se realizeaz prin exerciii de
mobilitate:
a)activ i pasiv;
b)numai pasiv;
c)nu se efectueaz exerciii de mobilitate.
21.Pacientul cu sciatic vertebral i va preveni recidivele dac:
a)nu va efectua exerciii zilnice pentru reeducarea muscular;
b)va evita micrile brute care solicit coloana;
c)va relua activitatea n mod gradat.
22.In artroze i spondiloze, recuperarea prin termoterapie se realizeaz cu:

a) nmol cald;
b) parafin;
c) raze ultraviolete.
23.D-na N.V. de 45 ani se interneaz pentru dureri matinale la nivelul articulaiilor
metacarpiene, cu tumefiere, alturi de noduli subcutanai situai deasupra
proeminenelor osoase; mai prezint febr, stare general modificat. Care sunt
investigaiile recomandate n acest caz, tiind c bolnava sufer de un sindrom
reumatoid n cadrul bolii - poliartrit reumatoid:
a)examene radiologice articulare;
b)examene serologice - factori reumatoizi;
c)tomografie computerizat.
ngrijiri ale pacienilor cu afeciuni endocrine.
1.Hormonii neurohipofizari sunt urmtorii:
a)insulina i glucagonul;
b)adenocorticotropul (ACHT) i somatotropul (STH);
c)ocitocina i antidiureticul (ADH).
2.Hiperfuncia tiroidian conduce la: a) mixedem;
b)gigantism;
c)exoftalmie.
3.Hipofuncia corticosuprarenalei duce la: a) diabet insipid;
b)boal Addison;
c)boal Cushing.
4.Somatotropul se mai numete i: a) hormon antidiuretic;
b)hormon de cretere;
c)hormon corticostimulant.
5.Parathormonul are ca aciune: a) stimularea glicogenezei;
b)stimularea secreiei de adrenalin;
c)stimularea resorbiei de Ca intestinal sub influena vitaminei D.
6.Hiperfuncia corticosuprarenalei duce la: a) diabet insipid;
b)boala Cushing;
c)boala Addison.
7.Adrenalina este secretat de:
a) medulosuprarenal;
b)sistemul nervos parasimpatic;
c)corticosuprarenal.
8.Hormonul responsabil pentru apariia diabetului zaharat este: a) glucagonul;
b)ADH-ul hipofizar;
c)insulina.
9.Hipofuncia tiroidei conduce la:
a) exoftalmic;
b) nanism;
10.Feocromocitomul este o afeciune cauzat de:
a)hiperfuncia medulosuprarenalei;
b)hiperfuncia corticosuprarenalei;
c)hiperfuncia adenohipofizei.

c) mixedem.

11.Tratamentul hipofunciilor endocrine const n: a) tratament simptomatic;


b)administrare de hormoni deficitari;
c)regim alimentar.
12.Imediat dup tireoidectomie asistenta medical constat urmtoarele manifestri;
Pentru care dintre ele cheam urgent medicul?
a)tahicardie, hipotensiune arterial, paloare;
b)ncetarea drenajului;
c)senzaia de vom.
13.La un bolnav cu hipocalcemie apare o criz de tetanie. Care sunt interveniile de
urgen ?
a)aplicarea unei comprese reci pe frunte;
b)administrarea unui preparat de calciu;
c)descheierea hainelor pentru asigurarea respiraiei pacientului.
14.Pacientul cu boala Addison prezint ca manifestri de dependen:
a)oboseal, inapeten, scderea ponderal;
b)hipotensiune arterial, pigmentarea tegumentelor;
c)ambele.
15.D-l. PS. - 76 ani, va face o operaie pentru adenom de prostat. A fost internat cu o
sptmn n urm i are un cateter vezical. Care din urmtoarele este complicaia cea
mai obinuit dup catetizare: a) strictura uretral;
b)atonia muscular a sfinterului vezical;
c)durerea abdominal;
d)infecia ascendent.
16.Explorarea funcional a glandei tiroide se poate face prin determinarea:
a)iodemiei;
b)testului THORN;
c)reflexogramei achiliene.
17.Glanda tiroid este explorat funcional pentru determinarea: a) metabolismului
bazai;
b)iodului legat proteic;
c)hiperglicemiei provocate.
18.Pentru determinarea 17-cetosteroizilor urinari se va recolta urin din:
a) 24 ore;
b) 48 ore;
c) 2 ore.
19.Culegerea de date prin interviu, furnizeaz informaii nespecifice bolnavului cu
afeciune endocrinologic, dar cu valoare deosebit ntr-un contest dat. Care sunt cele
mai frecvente:
a)cefalee, oboseal, transpiraie, tulburri ale somnului;
b)tulburri gastro-intestinale, tulburri cardio-respiratorii;
c)tulburri ale aparatului genital.
20.Aspectul faciesului este o caracteristic specific unor boli endocrine?
a) da;
b) uneori;
21.n afeciunile endocrine ntlnim modificri ale strii mentale, printre care:

c) nu.

a)labilitate afectiv;
b)lentoarc n gndire;
c)dificultate n vorbire;
d)agitaie marcat;
e)tulburri de memorie.
22.Unghiile n boala Addison sunt: a) convexe, cu aspect de linguri", subiri, friabile;
b)lungi i nguste;
c)subiri i fisurate longitudinal;
d)cu aspect ptrat".
23.In formularea urmtoarei probleme a pacientului ,,Alterarea confortului", adugai
sursa de dificultate: a) datorat tulburrilor de termoreglare n hipo- sau hipertiroidie;
b)datorat cefaleei din tumorile hipofizare;
c)datorat somnolenei, a lentoarei psihice.
24.n vederea mbuntirii i acceptrii imaginii modificate ale bolnavului, care vor fi
interveniile autonome ale asistentei medicale:
a)l ascult cu rbdare, rspunde la ntrebri;
b)l ajut s neleag c unele manifestri dispar dup tratament;
c)d explicaii sumare pentru a nu-1 obosi;
d)las medicul s determine bolnavul s-i accepte imaginea.
25.Asistenta medical asigur echilibrul hidric normal al bolnavului prin:
a)hidratare oral (dac tolereaz);
b)hidratare parentral (dac este prescris);
c)supravegherea i nregistrarea diurezei.
26.Pentru educaia bolnavului asistenta medical va realiza instruirea ce se refer la
modificarea regimului alimentar, urmrind:
a)scopul dietei;
b)tipul i cantitatea de alimente ce vor fi evitate;
c)modul de preparare a alimentelor, dac vor fi fierte n ap cu sare;
d)nu este necesar o astfel de instruire.
27.Unul din obiectivele planului de ngrijire este meninerea igienei corporale ". Care
sunt interveniile asistentei medicale pentru realizarea obiectivului propus:
a)ncurajarea igienei;
b)observarea aspectului tegumentelor;
c)folosirea de creme, loiuni pentru diminuarea pahidermiei;
d)pudrarea tegumentelor;
e)folosirea de colaci.
28.Evaluarea nivelului de contiin al pacientului prin determinarea permanent a
orientrii n timp i spaiu i meninerea unui mediu sigur, nestresant sunt intervenii
care susin urmtorul obiectiv:
a)pacientul s fie capabil s se autongrijeasc;
b)pacientul s-i reia eliminarea normal;
c)pac.tul s demonstreze orientare temporo-spaial, s creasc motivaia pentru unele
activiti.

29.D-na M. Ioana, 45 ani, are gu simpl. Ea este contactat de asistenta medical


din comunitate pentru a fi nvat i urmrit cu privire la deficienele de nutriie pe
care le are. Cu ce deficien de nutriie sunt probabil asociate, de cele mai multe ori i
problemele pacientei:
a)cu lips de calorii;
b)cu lips de iod;
c)cu lips de sodiu;
d)cu lips de fier.
30.Pentru a putea s cunoasc nevoile D-nei M.I., asistenta medical i propune ca
prioritate n ngrijire s: a) o ncurajeze s discute schimbrile ei fizice;
b)o asigure cu privire la aparenele ei generale;
c)o determine s se mobilizeze ziua.
31.D-na I. M. n vrst de 45 de ani se interneaz cu tulburri de ritm cardiac
(tahicardie sinusal), nervozitate, tulburri ale somnului. Acuz o scdere a greutii
corporale, n ciuda apetitului pstrat; prezint cdere a prului, gu i TA crescut.
Simptomele de mai sus caracterizeaz o: a) criz de hipertiroidie;
b)intoxicaie acut exogen;
c)stare psihotic acut.
32.Explorrile funcionale n cazul pacientei pot fi:
a)EKG;
b)Echo. de tiroid, scintigrafie tiroidian;
c)dozare a T3T4, TSH bazai;
d)determinarea probelor de disproteinemie.
33.Interveniile aplicate D-nei IM. sunt n ordine:
a)monitorizarea P, TA, R, T;
b)abord venos;
c)substituire volemic cu glucoza sol. 5%;
d)explorri specifice;
e)administrarea de tireostatice;
f)administrarea de blocani;
g)sedare.

ngrijiri ale pacienilor cu afeciuni de nutriie.


1. Diabetul zaharat poate fi definit ca o dereglare:
a) acut;
b) cronic;
2.Etiologia, greu de stabilit, a diabetului include factori: a) ereditari;
b)de mediu;
c)numai a i b;
d)hormonali.
3.Diabetul zaharat prezint urmtoarea triad simptomatic:
a)polifagie, obezitate, hiperlipidemie;
b)polipnee, poliurie, tahicardie;

c) mixt.

c)polifagie, polidipsie, poliurie.


4.Diabetul zaharat se caracterizeaz prin: a) afectarea metabolismului bazai;
b)hiperglicemie i glicozurie;
c)creterea lipidelor n snge.
5.Tipurile de diabet zaharat sunt:
a)diabet esenial i neesenial;
b)diabet insulinodependent i diabet insulinoindependent;
c)diabet major i diabet minor.
6.Diabetul zaharat afecteaz, din populaie urmtorul procent, devenind o problem de
sntate public:
a) 20%;
b) 4%;
7.Diabetul zaharat evolueaz n: a) 2 stadii;
b)4 stadii;
c)3 stadii;
d)5 stadii.

c) 8,50%.

8.Dintre complicaiile diabetului cea mai important este: a) obezitatea;


b)deshidratarea;
c)angiopatia diabetic.
9.Din punct de vedere clinic deosebim:
a)diabet zaharat de tip juvenil (ntre 0-20 ani);
b)diabet zaharat de tip adult (de maturitate);
c)diabet zaharat numai de tip adult (ntre 22-30 ani).
10.Glicozuria este cantitatea de zahr prezent n: a) urin;
b)LCR;
c)plasm.
11.Glicozuria se clasific n 2 categorii: a) glicozuria de 24 h;
b)glicozuria din 8 h;
c)glicozuria din urina spontan;
d)glicozuria din 48 h.
12.Preparatele insulinice pot fii n raport cu dinamica aciunii lor insuline:
a)cu aciune rapid (scurt);
b)lente;
c)intermediare;
d)premixte.
13.Insulina cristalin are aciune: a) intermediar;
b)lent;
c)rapid.
14.Insulinele lente, cele care intr n aciune n 90-120 minute, au o durat a efectului
de:
a) 10 h;

b) 24 h;

c) 5 h.

15.Regimul alimentar reprezint, alturi de medicaie i exerciiu fizic, una din msurile
terapeutice. Ce urmrete:
a)meninerea unui echilibru metabolic n limite normale;
b)asigur necesarul caloric i nutriional patologic;
c)atingerea i meninerea greutii ideale.
16.n programul de educaie pentru bolnav i familie vom include:
a)noiuni legate de individualizarea dietei;
b)adaptarea dietei la bugetul familiei;
c)stilul de via al bolnavului cu diabet;
d)renunarea la orice activitate fizic.
17.Obezitatea este considerat o maladie: a) care acioneaz prin bulimie;
b)numai ereditar;
c)de comportament.
18.Obezitatea se manifest prin form: a) primar;
b)mixt;
c)secundar;
d)particular.
19.O definiie uzitat a obezitii este considerarea ca fiind o sporire a greutii corpului
peste greutatea ideal cu: a) 10% i sporirea masei esutului adipos;
b)15-20% i sporirea masei esutului adipos;
c)12,5% i sporirea masei esutului adipos.
20.Ce sfaturi putem da unei persoane care trebuie s slbeasc, s piard din greutate:
a)s mnnce de mai multe ori pe zi;
b)s insiste pe un regim echilibrat, tar grsimi;
c)s reduc consumul de tutun sau s nu fumeze;
d)s bea ceaiuri bine ndulcite, sucuri concentrate de fructe;
e)s reduc consumul de sare;
f)s insiste pe lapte, cereale cu lapte, cartofi, legume, ou fiert.
21.Guta se caracterizeaz prin: a) manifestri articulare specifice;
b)leziuni viscerale (mai ales renale);
c)manifestri respiratorii grave;
d)hiperuricemie, de cele mai multe ori.
22.Factorii declanatori ai gutei sunt urmtorii: a) frig, umiditate;
b)abuz alimentar, de alcool;
c)aport crescut de fructoz;
d)stresul psihic.
23.Elementul clinic decisiv pentru diagnostic este: a) constipaia;
b)flebita;
c)artrita.
24.Alimentaia bolnavului de gut poate fi: a) hipercaloric;
b)hipocaloric;
c)hiperproteic.
25.Regimul alimentar al acestor bolnavi trebuie s fie: a) numai lactat;

b)lacto-fructo-vegetarian;
c)hidrozaharat;
d)carnat.
26.Excreia urailor este favorizat de: a) lapte;
b)supa de zarzavat;
c)sucurile de fructe.
27.In tratamentul atacului acut de gut se vor aplica i urmtoarele msuri:
a)repaus la pat;
b)tratament dietetic;
c)asigurarea unei diureze de 2 l/zi;
d)cldur umed local.
28.Denutriia este definit prin ansamblul tulburrilor chimicobiologice cauzate de
subalimentaie:
a)carena n principii nutritive;
b)scderea n greutate cu mai mult de 15% fa de greutatea ideal;
c)scderea n greutate cu mai puin de 12% fa de greutatea ideal.
29.Suportul major al denutriiei este:
a)meninerea greutii la valori corespunztoare vrstei;
b)scderea n greutate;
c)modificarea valorilor TA.
30.In denutriie se mai ntlnesc urmtoarele manifestri:
a)apatie i indiferen fa de mediu;
b)voce lent, vorbire monoton;
c)semne careniale ale vitaminei B6.
31.Tratamentul denutriiei const n:
a)realimentare;
b)aducerea la o stare de nutriie corespunztoare activitii;
c)aducerea la o stare de nutriie corespunztoare cu vrsta i talia;
d)realimentare numai prin P.E.V.
32.Realimentarea ,, per os " se va efectua progresiv dup ce ne formm o apreciere
asupra:
a)modului de alimentaie n ultima perioad;
b)duratei de subalimentaie;
c)obiceiurilor i gusturilor alimentare;
d)danturii individului;
e)toate enunurile sunt corecte.
33.Alimentaia pe sond este rezervat:
a)denutriiei uoare;
b)denutriiei grave cu astenie i anorexie intens;
c)anorexiei pasagere;
d)fazei de tranziie de la alimentaia pe sond la alimentaia solid.
34.Care din urmtoarele pot fi posibile probleme ntr-un plan de ngrijire a unei paciente
cu obezitate:

a)intoleran la activitatea fizic;


b)pierderea imaginii de sine;
c)risc de modificare a metabolismului glucidic, lipidic.
35.Obiectivul principal n ngrijirea persoanei obeze este:
a)s previn complicaiile;
b)s prezinte mobilitate normal;
c)s aib poziie adecvat;
d)s-i reduc greutatea corporal n funcie de sex i vrst n limite normale.
36.In stabilirea programului de activitate fizic a pacientului asistenta va include:
a)efectuarea de exerciii fizice moderate;
b)depunerea de efort fizic crescut;
c)practicarea unor sporturi (not, tenis, ciclism);
d)mers pe jos 60-90 min/zi.
37.Susinerea i ncurajarea pacientului obez cu probleme psihice se refer la:
a)pierderea imaginii i stimei de sine;
b)manifestrile de dependen;
c)prevenirea complicaiilor.
38.In culegerea de date obinut de la un pacient cu sindrom de slbire(subponderal)
circumstanele de apariie pot fi:
a)aport alimentar sczut din cauza srciei;
b)HTA;
c)tulburrile de deglutiie, de masticaie;
d)tulburri psihice.
39.Care din urmtoarele pot fi probleme ntr-un posibil plan de ngrijire a unui pacient
denutrit:
a)tulburri circulatorii;
b)risc crescut fa de tbc;
c)intoleran la efort fizic;
d)uscciunea tegumentelor;
e)plgi nevindecabile.
40.Obiectivul principal al ngrijirilor este ca pacientul:
a)s-i recapete pofta de mncare, s recupereze deficitul ponderal;
b)s comunice verbal corespunztor;
c)s depun efort fizic deosebit.
41.Printre interveniile zilnice ale asistentei medicale cuprinse n planul de ngrijiri se
gsete:
a)msurarea zilnic a greutii corporale;
b)asigurarea realimentrii progresive;
c)asigurarea igienei corporale;
d)educarea pacientului pentru respectarea prescripiilor medicale.
42.La un pacient bolnav de gut n stadiul cronic, urmtoarele sunt probleme de
ngrijire:
a)dureri articulare;
b)alterarea tegumentelor prin prezena tofilor gutoi;

c)mobilitate redus;
d)risc de invaliditi;
e)toate sunt enunuri corecte.
43.Obiectivul prioritar al pacientului gutos este:
a)s tie s execute exerciiile fizice indicate;
b)s cunoasc i s respecte alimentaia prescris pentru a preveni accesele gutoase;
c)s creasc cantitatea de proteine n alimentaie.
44.In accesul gutos, se vor aplica local:
a)comprese alcoolizate, reci;
b)comprese calde.
45.Care din urmtoarele semne nu caracterizeaz hipoglicemia cu cetoacidoz - cea
mai frecvent complicaie a diabetului zaharat?
a)polidipsie, polifagie, poliurie;
b)greuri, vrsturi, dureri abdominale;
c)uscciunea mucoaselor i a pielii;
d)hipertensiune, bradicardic.
46.Comei hiperglicemice i sunt caracteristice urmtoarele elemente cu excepia:
a)hipotensiune arterial;
b)semne de deshidratare;
c)convulsii, mioclonii, tremurturi;
d)halen acetonic.
47 S.C., elev n vrst de 16 ani, este internat cu com hiperglicemic n spital. Care
este ngrijirea prioritar n cazul lui la internare?
a)nregistrarea observaiilor fcute;
b)meninerea cilor respiratorii libere;
c)recoltarea sngelui i urinei pentru analize.
48.Care este motivul pentru care se instituie tratamentul cu insulina i cu soluii
hidratante pentru pacientul S.C.?
a)este predispus la infecie i are un nivel sczut de glucoza n snge;
b)este incontient i prezint acidoz;
c)are un nivel ridicat al glucozei n snge i prezint deshidratare.
49.La externare mama ntreab asistenta medical dac copilul su diabetic poate
utiliza mierea n loc de zaharin. Ce va rspunde asistenta?
a)mierea conine glucoza i nu are valoare caloric foarte mare;
b)mierea este un zahr din plante care poate fi utilizat pentru ndulcire;
c)mierea este un hidrat de carbon care ridic valoarea glicemiei din snge, i nu are
voie s o foloseasc.
50.Domnul S.I. a fost adus la camera de gard de ctre soie, care a relatat c soul ei
este suferind de diabet zaharat de mai muli ani, cu tratament oral - sulfamide i diet;
astzi diminea la 3 ore dup luarea micului dejun, D-l. S. I. a prezentat o stare de
slbiciune cu grea, nelinite, transpiraii, tremor. Se apreciaz ca fiind o criz
hipoglicemic. Care sunt posibilele greeli pe care D-l S.I. le-a fcut:
a)administrarea incorect a sulfamidelor;
b)reducerea ingestei de alimente;

c)desfurarea de efort fizic neobinuit.


51.In cazul pacientului, care sunt interveniile aplicate n ordine:
a)determinarea glicemiei, glicozuriei;
b)administrarea de glucoza per os sau n perfuzie sol. 40%;
c)stabilirea unei scheme de terapie i diet;
d)controlul glicemiei dup 15 minute i dup 60 minute;
e)monitorizarea permanent a funciilor vitale.

ngrijiri ale pacienilor cu afeciuni dermatologice.


1.Papulele sunt:
a)vezicule cu lichid;
b)modificri ale hipodermului;
c)pete vasculare congenitale;
d)toate formulrile sunt false.
2.Eritemul are culoarea:
a)roie (sistem arterial afectat);
b)galben;
c)violacee (sistem venos afectat).
3.Coloraia roie violacee a extremitilor degetelor este:
a) onicoza;

b) congestia;

4. Excoriaia se mai numete i:


a) contuzie;
b) zgrietur;

c) cianoza.
c) ragad.

5. Care din urmtoarele sunt anexe ale pielii:


a) prul i unghiile;
b) glandele sudoripare; c) glandele sebacee.
6.Pentru a-i ndeplini rolul ei, pielea are nevoie de o condiie principal, aceasta este:
a)sensibilitatea tactic;
b)integritatea ei;
c)sensibilitatea termic.

7.Educaia sanitar pentru prevenirea afeciunilor dermatologice se refer la:


a)igiena tegumentelor i mucoaselor;
b)igiena anexelor pielii;
c)hidratarea corespunztoare.
8.Afeciunile dermatologice pot apare n urmtoarele circumstane:
a)infecii virale;
b)infecii fungice;
c)contactul cu alergeni;
d)numai n prezena umiditii;
e)oricnd, nu este nevoie de prezena unor factori favorizani.

9.Elementele urticariene:
a)pot lua orice localizare;
b)nu pot lua orice localizare;
c)respect regiunea abdominal liber de elemente ntotdeauna.
10.Individul cu scabie: a) nu prezint prurit;
b)prezint prurit localizat;
c)prezint prurit exacerbat nocturn.
11.Veziculele pe fond eritematos, care dup rupere las suprafaa umed i prin uscare
cruste galben-brune, sunt caracteristice n: a) scabie;
b)pitiriazis versicolor;
c)urticarie;
d)impetigo.
12.Bolile unghiilor sunt:
a) pelada;
b) onicoza;
c) tricofiia.
13.Prevenirea intertrigoului se face prin: a) splarea i limpezirea zonelor predispuse;
b)aplicaii locale de alcool 70;
c)presterilizare corect.
14.Biopsia cutanat const n: a) recoltarea unui fragment de piele;
b)examinarea histopatologic;
c)testare prin scarificare.
15.Care din urmtoarele sunt investigaii i examene de laborator n afeciuni
dermatologice:
a)examenul micologic;
b)examenul citologic;
c)endoscopia gastric;
d)imunofluorescena.
16.Rolul asistentei medicale n realizarea unor investigaii i examene de laborator este
de a:
a)pregti materialele necesare;
b)pregti psihic i fizic pacientul;
c)recolta produsele patologice.

17.Care este problema posibil a pacientului cu scabie, manifestat prin prurit:


a)potenial de suprainfectare a erupiei;
b)alterarea integritii pielii;
c)disconfort.
18.Prevenirea extinderii leziunilor considerm a fi: a) obiectiv de ngrijire;
b)problem a pacientului;
c)manifestri de dependen.
19.Printre interveniile asistentei medicale se afl obligatoriu:
a)aprecierea aspectului tegumentelor, mucoaselor i anexelor;

b)izolarea pacientului cu leziuni contagioase;


c)prevenirea extinderii leziunilor;
d)reintegrarea socio-profesional.
20.In tratamentul local se aplic i mixturi care au aciuni: a) emoliente;
b)antipruriginoase;
c)antiinflamatoare;
d)absorbante.
21.Bile ce se efectueaz n unele afeciuni dermatologice realizeaz:
a)ndeprtarea crustelor;
b)fricionarea cutanat;
c)hidratarea cutanat.
22.Care din urmtoarele fac parte din interveniile asistentei medicale n ngrijirea
pacienilor cu afeciuni dermatologice:
a)administrarea de calmante;
b)observarea apariiei unor complicaii;
c)pregtirea pacienilor pentru bronhoscopie;
d)educaia pacientului privind necesitatea unei igiene riguroase.
23.Crioterapia utilizeaz: a) azot lichid sau zpad carbonic;
b)tinctur de iod;
c)pung cu ap foarte rece.
24.n afeciunile dermatologice, obiectivele cuprinse n planul de ngrijire vizeaz:
a)ameliorarea durerii;
b)prevenirea complicaiilor;
c)reintegrarea socio-profesional;
d)cicatrizarea rapid.
25.Educaia pacientului cu afeciuni dermatologice se refer la:
a)msuri de prevenire a transmiterii boli;
b)necesitatea pstrrii unei igiene riguroase;
c)nu sunt necesare msuri deosebite de prevenire.
26.Printre interveniile asistentei medicale atunci cnd ngrijete un pacient cu o
afeciune dermatologic se afl i:
a)aplicarea tratamentului local;
b)modalitile de ndeprtare a resturilor dup aplicarea tratamentului local;
c)pregtirea pentru un tratament chirurgical.
27.Care din urmtoarele sunt probleme poteniale ale pacientului cu boal
dermatologic:
a)alterarea integritii pielii;
b)modificarea funciei cardio-respiratorie;
c)alterarea imaginii corporale;
d)insuficiente cunotine despre rehidratare.
28.Aprecierea aspectului tegumentelor, mucoaselor i anexelor se efectueaz pe baza
datelor despre: a) culoare, stare de hidratare;
b)turgor, leziuni cutanate, secreie sudoral;
c)igiena personal;

d)modaliti de alimentaie;
e)cunotine despre boala dermatologic.
ngrijiri ale pacienilor cu afeciuni hematologice.
1 Sngele este un esut lichid format din:
a) elemente figurate;
b) plasm;

c) ambele.

2. Elementele figurate reprezint din volumul sanguin:


a) 40 %;
b) 35 %;
c) 45 %.
3.Limfocitele i monocitele se formeaz n urmtoarele organe hematopoetice:
a)splin;
b)mduva osoas;
c)ganglioni limfatici;
d)formaiuni limfoide.
4.Care din urmtoarele sunt funcii ale sngelui:
a)transport O2 i substanele nutritive la esuturi;
b)transport CO2 la plmni;
c)rol de termoreglare;
d)rol n aprarea organismului.
5.Rolul splinei este: a) de rezervor al sngelui;
b)de cimitir al eritrocitelor;
c)de elaborare a anticorpilor;
d)de distrugere a hematiilor.
6.In realizarea hemostazei intervin o serie de factori: a) vasculari;
b)plasmatici;
c)termici;
d)trombocitari.
7.Educaia pentru prevenirea bolilor hematologice se refer la: a) msuri de prevenire
primar;
b)msuri de prevenire secundar;
c)msuri de prevenire teriar;
d)numai a i b;
e)numai c.
8.Printre metodele de evaluare morfo-funcional a sngelui i a organelor hematoformatoare se afl: a) numrarea leucocitelor i stabilirea formulei leucocitare;
b)numrarea hematiilor;
c)stabilirea valorilor hemoglobinei;
d)stabilirea rezistenei globulare;
e)determinarea glucozei i a ureei.
9.Care din urmtoarele manifestri se vor afla n tabloul semiologic al afeciunilor
hematologice: a) paliditate sau hipercoloraie;
b)elemente purpurice, peteii i echimoze;
c)oligurie;

d)scaune diareice;
e)splenomegalie.
10.Probleme posibile n anemia acut pot fi: a) ameeli;
b)modificri ale respiraiei;
c)risc de oc hemoragie;
d)tahicardie.
11.Care din urmtoarele obiective se pot regsi n planul de ngrijire a unui bolnav cu
leucemie:
a)stabilirea unui plan de mobilizare din 2 n 2 ore;
b)pacientul s prezinte perioade de remisiune ct mai lungi;
c)pacientul s fie susinut de familie, de anturaj mai ales n perioadele terminale.
12.Hemofilia este: a) o afeciune renal;
b)un sindrom hemoragie ereditar;
c)ntlnit la brbai;
d)o afeciune cu risc de complicaii - hematoame.
13.Principalul obiectiv al planului de ngrijiri pentru un hemofilic este:
a)pacientul s nu prezinte escare de decubit;
b)pacientul s fie ferit de traumatisme, hemoragii;
c)determinarea bilanului hidric, zilnic.
14.n cazul apariiei hemartrozei se vor aplica pe articulaii:
a)comprese reci;
b)perna electric;
c)comprese cu soluie de rivanol 2%.
15.Tratamentul prescris de medic poate cuprinde: a) transfuzia de snge integral;
b)transfuzia de mas eritrocitar;
c)transfuzia de plasm antihcmofilic;
d)transfuzia de concentrat de factor VIII.
16.Care din urmtoarele semne va alerta asistenta medical n cursul unui tratament cu
anticoagulante:
a)sngerri gingivale, epistaxis, melena, hematurie, peteii, dureri articulare, cefalee,
dureri abdominale;
b)apariia edemelor, a durerilor n membrele inferioare, junghi toracic;
c)apariia greuri lor i a hematemezei;
d)dispnee, H.T.A., cefalee, semne neurologice de focar.
17.Un copil de 10 ani are hemofilie A i este internat cu diagnostic de hemartroz a
genunchiului drept. Care din urmtoarele intervenii ale asistentei medicale ar agrava
starea general ? a) aplicarea unei pungi cu ghea pe genunchi;
b)administrarea de aspirin i analgezic;
c)ridicarea membrului inferior drept deasupra nivelului cordului;
d)imobilizarea membrului inferior drept.
18.Care din urmtoarele semne caracterizeaz leucemia mieloid acut?
a)febr, epuizare, infecii ale cavitii bucale, faringelui, pulmonare, dureri articulare,
echimoze;

b)oboseal, slbiciune, scdere ponderal, paloare;


c)splenomcgalie, slbiciune, paloare, oboseal;
d)poliadenopatii, scdere ponderal, inapeten, extenuare fizic.
19.Anemiile: a) semnific scderea cantitii de snge din artere;
b)sunt scderi de hemoglobina i de hematii n snge;
c)pot fi i cu evoluie acut;
d)au ntotdeauna simptome evidente.
20.Leucemia acut este caracterizat de urmtoarele elemente cu excepia:
a)anemia este hipocrom i regenerativ;
b)blocarea maturrii liniei leucocitare;
c)proliferarea excesiv de elemente imature.
21.Ca accidente imediate n cazul punciei sternale putem ntlni:
a)hemoragie;
b)perforaia inimii, plmnului;
c)fenomene de insuficien cardiac.
22.Splenomegalia domin tabloul clinic n: a) leucemia acut;
b)leucemia cronic granulocitar;
c)leucemia cronic limfatic.
23.Un bolnav de leucemie este programat pentru puncia medular. Osul cel mai
obinuit n care se execut puncia este: a) sternul sau creasta iliac;
b)femural sau tibie;
c)colul numeral.
24.Paloarea marcat a pielii ca hrtia", rece, se poate ntlni n:
a)anemia acut hemoragic;
b)cancer;
c)icter.
25.In ce afeciuni poate apare purpura: a) boli infectocontagioase;
b)vasculopatii i trombocitopenii;
c)alergii medicamentoase;
d)alergii alimentare.
26.Urmtoarele pot fii msuri de prevenire secundar n cadrul hemofiliei:
a)educarea copilului hemofilic din copilrie;
b)acordarea de sfaturi genetice;
c)reorientarea profesional.
27.Explorarea organelor hematoformatoare se poate realiza prin:
a)puncia osoas;
b)puncie splenic;
c)scintigram hepatic i splenic.
28.Care din urmtoarele pot fi manifestri de dependen posibile n boli hematologice:
a)astenia marcat;
b)modificarea coloraiei pielii;
c)splenomegalia;
d)prezena de albumin, n abunden, n urin.

29Alegei problemele posibile ale pacientului cu anemie acut:


a)risc de oc hemoragie;
b)alternarea respiraiei i circulaiei;
c)dureri articulare i musculare.
30.Obiectivele ce pot fi incluse n planul de ngrijire a unui bolnav cu anemie sunt:
a)pacientul s prezinte o respiraie adecvat vrstei;
b)pacientul s se autongrijcasc;
c)pacientul s prezinte o circulaie corespunztoare vrstei.
31.Pentru determinarea grupelor sanguine prin metoda Beth Vincent se utilizeaz:
a)seruri standard;
b)eritrocite standard;
c)a i b.
32.Pentru determinarea grupelor sanguine prin metoda Simonin se utilizeaz:
a)seruri standard;
b)eritrocite standard;
c)ambele afirmaii sunt reale.
33.Pentru a determina grupele sanguine prin metoda Beth Vincent, raportul dintre
pictura de snge i cea din serurile standard trebuie s fie de:
a)1/10;
b)1/100;
c)2/100;
34.Sunt manifestri ale incompatibilitii de grup sanguin:
a)durerile lombare;
b)bradipneea expiratorie;
c)inapetena.
ngrijiri ale pacienilor cu afeciuni O.R.L.
1. Care este distana la care se percepe vocea optit:
a) 1m;
b) 3 m;
c) 5 m;
2.Audiograma se efectueaz cu: a) vocea optit la diferite distane;
b)diapazonul;
c)audiometrul.

d) 10 m.

3.Durerea otic, n prezena unui furuncul, este exacerbat de ctre:


a)tuse;
b)masticaie;
c)traciunea pavilionului urechii;
d)respiraia profund.
4.La un pacient cu otit medie congestiva, printre interveniile asistentei medicale se
afl:
a)instilaiile auriculare cu soluie de boramid cald;
b)aplicarea de comprese reci, locale;
c)aplicarea de cldur uscat local, cu pern electric sau scule cu sare nclzit;
d)DNF.
5.Otita medie acut poate fi: a) congestiva, cataral i supurat;
b)difuz i focalizat;
c)dureroas i nedureroas.

6.Sindromul Meniere este: a) sindrom algic;


b)proces supuraiv;
c)sindrom vertiginos.
7.Otomicoza este: a) o afeciune congenital a urechii;
b)o dermit a conductului auditiv extern;
c)o durere la nivelul urechii medii.
8.Proteza auditiv este contraindicat n: a) otoscleroz;
b)hipoacuzie posttraumatic;
c)supuraie otic.
9.Spltura auricular pentru dopul de cerumen se efectueaz cu soluie de:
a)rivanol 1%;
b)alcool 70;
c)bicarbonat de sodiu n glicerina 1/20.
10.Cnd se efectueaz o instilaie auricular la un copil se va trage uor pavilionul
urechii:
a) n sus i nainte;
b) n sus i napoi;
11.Pentru recoltarea de secreie n cazul unei otoragii abundente folosim:
a)o sering cu un ac scurt;
b)o compres steril i o pens;
c)un porttampon ntr-o eprubet steril.

c) n jos i napoi.

12.Surditatea brusc instalat se trateaz cu: a) antibiotice, antipiretice, hipnotice;


b)corticoizi, anticoagulante, vasodilatatoare;
c)antimicotice, hipotensoare, betablocante.
13.n cazul unui tamponament anterior (n epistaxis) mea va fi meninut pe loc:
a)24 h;
b)48 h;
c)72 h;
d)24 h, dac apare o cretere a T corpului sau apar dureri sinusale.
14.Diafanoscopia este o metod de examinare a:
a)laringelui;
b)nasului;
c)sinusurilor;
d)cavitii bucale.
15.n prezena vegetaiilor adenoide, un copil prezint:
a)respiraie pe gur mai ales noaptea, somn linitit;
b)dispnee cu polipnee;
c)expistaxis repetat;
d)secreii mucopurulente abundente;
e)voce nazanat;
f)cefalee, paloare, apatie.
16.Sindromul Meniere se manifest cu: a) ameeli, pierderea echilibrului;
b)H.T.A., tahicardie;
c)nistagmus, grea, vrsturi, scderea auzului.

17.Lipsa total a percepiei sunetului se numete: a) surditate de transmisie;


b)cofoz;
c)surditate maxim.
18.Rinita acut alergic poate fi produs de: a) alimente alterate;
b)pulberi vegetale inhalate;
c)unele infecii cutanate;
d)streptococul hemolitic.
19.Tumorile la nivelul nasului cu caracter malign sunt: a) angiomul i chistul dermoid;
b)epiteliomul i sarcomul;
c)papilomatoza i papilomul cornos.
20.Dacriocistita este: a) obturarea canalului nazo-lacrimal;
b)inflamaia marginilor pleoapelor;
c)lipsa de paralelism a globilor oculari.
21.La copii de 5-6 ani laringita acut se manifest prin:
a)criz de dispnee nsoit de tiraj i cornaj, agitaie;
b)erupii tegumentare;
c)cianoz, tuse ltrtoare, voce voalat;
d)stare de oc.
22. Care din urmtoarele manifestri vor apare dac un pacient a sngerat dup
amigdalectomie:
a) paloare;
b) nelinite;
c) tahicardie;
d) reflex de nghiire crescut (accentuat).
23.Bolnavului amigdalectomizat recent, NA - 9 ani, i dm s bea i s mnnce:
a)lichide mici i alimente semi-lichide;
b)ceai cu lmie mult pe care-1 bea cu paiul;
c)nu are importan ce i cum.
24.Ce se contraindic bolnavului amigdalectomizat recent:
a)alimentele calde;
b)gargar cu ceai fierbinte;
c)s vorbeasc.

25.Pacientului V.R. i se efectueaz o biopsie de laringe sub anestezie local. La


ntoarcerea n salon, cel mai important lucru pe care-l va observa asistenta este ca:
a)pacientul s nu vorbeasc cteva zile;
b)s efectueze aspiraie laringian timp de 24 h;
c)pacientul s fac frecvent gargar;
d)pacientului s-i fie interzis ingestia de lichide i alimente pn la revenirea reflexului
de deglutiie.
ngrijiri ale pacienilor cu afeciuni oftalmologice.
1.Ce este emetropia?
a)viciu de refracie n care imaginea se formeaz naintea retinei;

b)situaia normal a refraciei n care imaginea se formeaz la nivelul maculei lutea;


c)viciu de refracie n care imaginea se formeaz napoia retinei.
2.n care din urmtoarele vicii de refracie imaginea se formeaz naintea retinei:
a)hipermetropia;
b)miopia;
c)astigmatismul;
d)presbiia.
3.Care este viciul de refracie datorat unor deficiene n convexitatea corneei sau a
cristalinului, care fac ca razele luminoase orizontale i verticale s nu convearg n
acelai focar:
a) hipermetropia;
b) presbiia;
4.Cu ce fel de lentile se poate corecta miopia: a) lentile biconvexe;
b)lentile biconcave;
c)lentile cilindrice - convergente.

c) astigmatismul.

5.Chalazionul este:
a)inflamaia folicolului pilos i a glandei sebacee situat pe marginea ploapelor;
b)un ulcer cornean;
c)obstruarea canalului nazo-lacrimal.
6.Conjunctivita acut se manifest cu: a) hiperemie a vaselor conjunctive;
b)secreie conjunctival;
c)senzaie de arsur i usturime local.
7.Orfeletul, afeciune a ploapei, este: a) o tumoar benign;
b)o tumoar malign;
c)o inflamaie.
8.Keratita este:
a) inflamafia corneei;
b)viciu de refracie;
c)paralizia nervului oculomotor.
9.Hemeralopia este: a) dispariia vederii;
b)intolerana la lumin;
c)imposibilitatea de acomodare la ntuneric.
10.Cataracta este: a) vedere dubl prin paralizia muchiului globului ocular;
b)opacifierea cristalinului;
c)imposibilitatea ochiului de a se acomoda la lumin puternic.
11.Care caracteristic a cataractei senile nu este corect:
a)este cea mai frecvent form clinic;
b)este rezultatul unei contuzii sau plgi a cristalinului;
c)este bilateral i afecteaz mai ales persoanele trecute de 60-65 ani.
12.Tratamentul cataractei senile este:
a)regim alimentar i tratament medicamentos;
b)combaterea aterosclerozei;
c)extragerea pe cale chirurgical a cristalinului;
d)purtarea de ochelari dup intervenia chirurgical.
13.Glaucomul este o boal cauzat de:
a)blocarea circulaiei umorii apoase;

b)modificrile chimice ale proteinelor;


c)formarea unei membrane n corpul vitros anterior, n spatele cristalului.
14.Glaucomul se manifest prin: a) creterea T.A.;
b)creterea tensiunii intraoculare;
c)scderea tensiunii intraoculare.
15.Glaucomul este: a) o tumoare la nivelul umorii apoase;
b)imposibilitatea de acomodare la ntuneric;
c)hipertensiune intraocular.
16.Dl. V. a fost diagnosticat cu glaucom cronic, recent. A fost internat pentru tratament.
Care suni seninele caracteristice pe care le va aprecia asistenta referitor la situaia
bolnavului:
a)pierderea vederii periferice;
b)pierderea brusc a vederii;
c)pierderea vederii centrale;
d)pierderea vederii nocturne.
17.Blefarita este: a) inflamatia marginii libere a ploapei;
b)inflamatia camerei anterioare a globului ocular;
c)inflamatia camerei posterioare a globului ocular.
18.Cecitatea vizual este: a) intolerana la lumin;
b)viciu de acomodare;
c)dispariia vederii.
19.Iridociclita este: a) viciu de refracie;
b)infecia folicului pilos i a glandei sebacee;
c)inflamatia irisului i a corpului ciliar.
20.Care din urmtoarele sunt considerate vicii de refracie: a) miopia;
b)hipermetropia;
c)strabismul;
d)cataracta.
21.Viciile de refracie ale ochiului sunt:
a)keratita, iridociclita dacriocistita;
b)blefarita, conjunctivita, orjeletul;
c)miopia, hipermetropia, astigmatismul.
22.Determinarea abaterilor de la normal a acuitii vizuale, la copilul colar, se
efectueaz cu:
a)optotipul;
b)oftalmoscopul;
c)oscilometrul.
23.Spasmele de acomodare n hipermitropie, astigmatism, se pot nsoi de:
a)paloare, tahicardie, h.T.A;
b)cefalee localizat frontal dup citit;
c)stare de nelinite, tulburri psihice.
24.Care din urmtoarele constituie msuri de prevenire primar a bolilor oculare:
a)igiena vederii;

b)educaia populaiei pentru ngrijirea ochiului;


c)dispensarizarea pacienilor cu defecte de vedere.
25.Prin oftalmoscopie se examineaz:
a)fundul de ochi;
b)capacitatea de a distinge culorile;
c)i se determin cmpul vizual.
26.Care din urmtoarele pot fi manifestri de dependen prezentate de pacienii cu
afeciuni oculare:
a)reacia pupilar;
b)fotofobia, durerea;
c)scderea acuitii vizuale;
d)diplopia.
27.In cazul unui pacient care prezint o afeciune inflamatoare a ochiului, ce obiective
apar n planul de ngrijire:
a)s se previn apariia complicaiilor;
b)acuitatea vizual s se pstreze intact;
c)s se aplice instilaii n sacul conjunctival.
28.Primul ajutor ntr-o arsur chimic a ochiului const din:
a)efectuarea unor splaturi imediate i prelungite cu ap;
b)acoperirea ochiului cu un pansament curat;
c)aplicarea unui unguent oftalmic.
ngrijiri ale pacienilor cu afeciuni infecto-contagioase.
1.Imunitatea dobndit poate fi: a) congenital;
b)natural;
c)artificial.
2.Calea de transmitere n bolile infecioase poate fi: a) direct;
b)mixt;
c)indirect.
3.Factorii naturali, ca factori epidemiologici secundari, pot fi:
a) casnici;
b)geografici;
c)condiiile de munc;
d)roztoarele.
4.Formele de manifestare ale proceselor epidemiologice sunt: a) hidrice;
b)prin vectori;
c)sporiciditatea;
d)epidemia.
5.Mijloacele nespecifice i specifice prin care se apr organismul sunt:
a)bariera anatomic;
b)sistemul imun;
c)fagocitele.
6.Rezistena specific a organismului este realizat de: a) imunoglobuline;
b)piele;
c)complement.

7Pentru a se stabili diagnosticul bolilor infecioase se vor obine o serie de date:


a)epidemiologice;
b)chimice;
c)de laborator.
8.Care sunt cele 3 elemente care trebuie s fie prezente pentru producerea unei infecii:
a)calea de transmitere;
b)gazda receptiv;
c)temperatura adecvat;
d)sursa de infecie.
9.n cadrul sindromului febril apar i alte manifestri de dependen:
a)astenie, inapeten;
b)cefalee, herpes labial;
c)deshidratare, tahicardie.
10.Sindromul eruptiv ntlnit n unele boli infecioase se manifest cu:
a) exantem;
b) enantem.
11.La erupia cutanat se observ: a) modul de distribuie;
b)tulburrile de tranzit intestinal;
c)hTA i hipotermia;
d)dinamica erupiei.
12.Punerea n eviden a agentului cauzal se realizeaz prin: a) examen biochimic;
b)examen hematologic;
c)examen bacteriologic.
13.Insmnri pe mediul de cultur se pot face cu: a) snge;
b)urin;
c)materii fecale.
14.Care din urmtoarele examene serologice (reacii de imunitate) sunt metode
imunoenzimatice: a) reacii de aglutinare - Widal;
b)reacii de fixare a complementului;
c)testul Elisa.

15.IDR Mantaux, care utilizeaz tuberculina purificat PPD, ajut la punerea


diagnosticului:
a) tuberculozei;
b) difteriei;
16.Cnd recoltm produsele biologice i patologice trebuie:
a)s respectm msurile de asepsie;
b)s respectm msurile de autoprotecie;
c)s inem cont de acceptul bolnavului.

c) scarlatinei.

17.Transmiterea infeciilor se face pe calea aerului i se produce: a) prin ap;


b)prin picturile lui Pflugge;
c)prin minile murdare.
18.Culegerea de date, la afeciunile transmise pe cale respiratorie, va face referiri la:

a)cele 14 nevoi fundamentale;


b)receptivitatea organismului;
c)datele epidemiologice.
19.n afeciunile respiratorii, obiectivele de ngrijire vizeaz:
a)limitarea propagrii infeciei;
b)identificarea agentului patogen;
c)supravegherea funciilor vitale;
d)reducerea anxietii.
20.Riscul de deshidratare, ca problem a pacientului cu scarlatin, este n legtur cu:
a)hipertermia;
b)consumul redus de lichide;
c)scaunele diareice, multiple.
21.Varicela are acelai agent etiologic cu: a) rubeol;
b)Zona zoster;
c)rujeola;
d)parotidit epidemic.
22.Pentru ameliorarea pruritului, n cazul mbolnvirii de varicela, se va folosi:
a)ceaiul de mueel;
b)alcoolul iodat;
c)alcoolul mentolat;
d)pudra de talc cu mentol.
23. Triplul cater ocular, nazal i traheobronic - este caracteristic n mbolnvirile cu: a)
varicel; b) scarlatin; c) rujeol.
24.Pentru diminuarea i reducerea febrei:
a)se aerisete camera de 3-4 ori pe zi, cte 15 minute;
b)se administreaz medicaia antitermic, dup dorin;
c)se aplic comprese hipotcrmizante de 2-3 ori pe zi, pe frunte, torace i la nivelul
membrelor.
25.Modificarea aerului din camer:
a)previne deshidratarea pacientului;
b)previne infecia tegumentelor;
c)diminua obstrucia cilor respiratorii, tuea, polipneea.
26.Agentul etiologic al scarlatinei, endocorditei bacteriene, Raa i glomerulonefritei
acute este de regul: a) streptococul (3 hemolitic;
b)bacteriile saprofite din organism;
c)bacilul coli.
27. SIDA se poate transmite prin:

a) picturile lui Flugge;


b) sngele contaminat;
c)saliv.

28.Cnd ngrijim un pacient cu meningit, cea mai potrivit intervenie de ngrijire nursing este:
a) asigurarea unui mediu linitit, cu lumin puin;

b)efectuarea de exerciii pasive ale membrelor inferioare;


c)aplicaii calde n regiunea occipital i a spatelui.
29.n cazul pacienilor cu toxiinfecii alimentare o problem prioritar este formulat
astfel:
a)deshidratare cu dereglri hidroelectrolitice din cauza vrsturilor, diareei;
b)durere la nghiit alimentele solide;
c)nerespectarea regimului alimentar impus.
30.Dieta hidric este asigurat de: a) lichide reci;
b)nghiituri mici-fracionate;
c)brnz de vaci i morcovi rai;
d)pine proaspt, moale.
31.Hepatitele virale: B, C, D - se pot transmite: a) prin tatuaje;
b)prin proceduri medicale i nemedicale;
c)prin contact sexual;
d)de la mam la fat.
32.Hepatita viral A poate debuta uneori atipic; examenele de laborator, de mai jos,
care se efectueaz sunt deosebit de importante, n afar de:
a)TGP, TGO;
b)electro- i inumoelectroforeza;
c)uree i acid uric;
d)decelarea antigenului hepatic A din materiile fecale.
33.Ce considerm ca prim intervenie n ngrijirea bolnavului cu HAV:
a) observarea funciilor vitale;
b) combaterea febrei;
c) izolarea bolnavului;
d) educarea bolnavului.
34.Metionina, silimarina i aspatofortul sunt medicamente cu efect:
a) lipotrop (hepatotrop);
b)analgezic;
c)diuretic.
35.Educarea pacientului cu HAV se efectueaz pentru:
a)cruarea ficatului;
b)evitarea consumului alimentelor interzise;
c)o dispensarizare corect;
d)reluarea ct mai repede a efortului fizic i intelectual.
36.Care este prima msur ntr-un focar de boal infecto-contagioas:
a)izolarea bolnavului;
b)vaccinarea contacilor;
c)recoltarea de snge sau urin;
d)dezinfecia WC-urilor.
37.In care din urmtoarele boli contagioase izolarea bolnavului la spital este obligatorie:
a)scarlatin;
b)rubeol;
c)hepatit acut;
d)parotidit epidemic;
e)varicel.

38.Se administreaz, dac medicul consider necesar, gamaglobulin contacilor de


urmtoarea boal: a) poliomielit;
b)bronit acut;
c)hepatit acut.
39.Supravegherea contacilor ntr-un focar de hepatit acut se face:
a)pe ntreaga perioad a incubaiei maxime;
b)pe durata a 3 sptmni;
c)dup forma bolii (A, B, etc);
d)prin examen clinic de laborator.
40.Dispensarizarea unui fost bolnav de hepatit acut se efectueaz la:
a)1 lun i 3 luni de la data mbolnvirii;
b)1 lun i 6 luni;
c)1 lun, 3 luni, 6 luni, 12 luni i 18 luni;
d)1 lun i 9 luni.
41.La externarea din spital a unui pacient internat pentru hepatit acut, asistenta ofer
informaii utile, pentru perioada de covalescen, ce se refer la:
a)respectarea regimului alimentar;
b)ritmul controlului, a dispensarizrii;
c)hidratarea corespunztoare evitnd siropurile, ceaiurile;
d)reluarea efortului fizic n raport cu tolerana organismului.
42.Dup ce a fost izolat la domiciliu pentru varicel, Anca -10 ani, poate intra n
colectivitate - coal:
a) dup ce febra a sczut la 37,6C;
b) dup ce a terminat tratamentul cu antibiotice;
c) cnd toate elementele de pe piele au cruste;
d) cnd pielea este curat, intact i au czut toate crustele.
43.A.T. - 11 ani, este internat pentru rujeol; are febr de 39,5C i transpir din
abunden. n planul de ngrijire, asistenta nu va uita s fixeze urmtoarele obiective:
a)hidratarea corespunztoare a copilului;
b)meninerea T corporale n limite fiziologice;
c)asigurarea tegumentelor curate;
d)asigurarea lenjeriei curate, uscate.
44.Supravegherea contacilor ntr-un focar de scarlatin se efectueaz prin:
a)control clinic zilnic pe ntreaga perioad de incubaie;
b)controlul temperaturii i aspectul fundului de gt;
c)controlul tegumentelor;
d)controlul sclerelor, culoarea lor.
45.Asistenta recomand contactilor de scarlatin dintr-o clas recoltarea unui exudat
faringian pentru depistarea SH; cum se vor prezenta ei mine diminea:
a)fr s fi mncat, but sau fumat;
b)fr s se fi splat pe dini;
c)nu se cer ngrijiri speciale;
d)s fi fcut gargar cu ap bicarbonatat.
46.Realizai relaia posibil ntre urmtoarele vaccinri i afeciuni:

A) DiTe;
B) DiTePer;
C) AP;
D) AR;
E) BCG;

a) tetanos;
b) difterie;
c) scarlatin;
d) tuse convulsiv;
e) rujeol;

F) v.HB.
f) parotidit epidemic.
47.Profilaxia antitetanica a unui individ este realizat prin administrarea de:
a)vaccin DiTePer pn la vrsta de 3 ani;
b)vaccin DiTe toat viaa;
c)nu are importan.
ngrijiri ale pacientelor cu afeciuni obstetricale.
1 Stabilii data probabil a naterii tiind c prima zi a ultimei menstruaii a d-nei G.D. a
fost 15 martie 2000: a) 5 noiembrie 2000;
b)25 martie 2001;
c)15 aprilie 2000;
d)25 decembrie 2000.
2.Care din urmtoarele criterii ne ajut s precizm diagnosticul adevrat al sarcinii:
a)amenoreea;
b)micrile fetale;
c)B.C.F.;
d)creterea n volum a uterului, dur lemnos.
3.Gravida L.D., de 25 de ani, prezint sarcin de 32 sptmni; trebuie s i se asculte
B.C.F.; prezentaia este O.I.S.A.; stetoscopul obstetrical se pune:
a)deasupra ombilicului, pe linia median;
b)n jurul ombilicului;
c)la jumtatea distanei dintre ombilic i spina iliac antero-superioar stng;
d)la jumtatea distanei dintre ombilic i spina iliac antero-superioar dreapt.
4.Pacienta Z.T., de 28 de ani, se afl la sfritul lunii a patra de sarcin; msurat,
nlimea fundului uterin, normal este:
a)8 cm deasupra simfizei pubiene;
b)12 cm deasupra simfizei pubiene;
c)24 cm deasupra simfizei pubiene;
d)18 cm deasupra simfizei pubiene.
5.Care din urmtoarele semne constatate la gravida D.Z., de 26 de am, dau certitudinea
de sarcin:
a) senzaia de grea matinal i gust pervertit;
b)prezena B.C.F.;
c)miciunile frecvente;
d)micrile fetale.
6.D-na G.D., cu sarcin la termen, este n travaliu; n ce const ajutorul asistentei
medicale:
a)ateapt expulzia ftului;
b)maseaz gravida pe spate n timpul contraciilor;
c)o hidrateaz ntre contracii cu sucuri sau ceai;

d)i d o ptur s se nclzeasc.


7. D-na G.D., n travaliu, prezint B.C.F. modificate, cnd sunt bradicardice, cnd sunt
tahicardice; ca intervenie salutar se practic:
a)plimbarea gravidei prin camer;
b)administrarea de oxigen prin sonda endonazal;
c)schimbarea poziiei gravidei n pat;
d)nsoirea la sala de natere.
8.Fixai ordinea etapelor de ntocmire a planului de ngrijire n cazul gravidei G.N., cu
sarcin luna a patra, ameninare de avort, internat n Secia de obstetric patologic:
a) intervenii;
b) analiza;
d) culegerea datelor;
e) stabilirea prioritilor problemelor;
9.Care din urmtoarele expresii sunt false:
a)pelvimetria intern a bazinului se msoar cu pelvimetrul;
b)ascultarea B.C.F. se face cu stetoscopul biauricular;
c)micrile fetale se percep la 4 Vi luni de sarcin;
d)vergeturile dispar dup sarcin.

c) obiective
f) evaluare.

10.Care este pericolul cel mai mare n cazul pacientei C.Z., operat cu cezarian prin
intubatie orotraheal n perioada de trezire:
a) hipotensiune arterial;
b)sngerare prin vagin;
c)cderea limbii n orofaringe;
d)agitaie din cauza durerii.
11.Alimentaia gravidei G.P., aflat n ultimul trimestru de sarcin, va fi bogat n:
a)lipide, protide, sare de buctrie;
b)vitamine, glucide, proteine;
c)sruri minerale, ap;
d)nu se recomand dect restricie de sare.
12.n care din situaiile de mai jos poate apare incompatibilitatea de grup sau Rh:
a)mama Rh pozitiv - ft Rh negativ;
b)fat Rh pozitiv - mam Rh negativ;
c)mam, OI - ft, AII;
d)mam, AII - fat, OI
13.n cazul unei incompatibiliti materno-fetale de grup sau Rh, pericolul poate fi:
a)naterea copilului malformat;
b)boala hemolitic a nou-nscutului;
c)creterea titrului de anticorpi materni;
d)scderea mare n greutate a nou-nscutului.
14.Nu constituie semn de infecie urinar pentru gravida N.M. de 28 de ani, cu sarcin
luna a VIII-a: a) temperatura de 37C seara;
b)prezena corpilor cetonici n urin;
c)reducerea capacitii de concentrare a urinei;
d)urocultura cu peste 1.000.000 g germeni.
15.Gravida T.N. de 32 de ani, sarcin luna a Vil-a, prezint la mai multe examene TA
150/80 mmHg; cu rol autonom i recomanzi: a) regim alimentar hiposodat;

b)repaus la pat;
c)regim alimentar hipersodat;
d)reducerea efortului fizic.
16.Sursele generatoare de placent praevia pot fi: a) uterul cicatricial;
b)avorturile anterioare;
c)multiparitatea;
d)hidramniosul.
17.Ruptura uterin se poate produce n caz de : a) prezentaie transvers;
b)uter cicatricial;
c)prezentaie pelvin;
d)hidramnios.
18.Mecanismele fiziologice ale eclampsiei i preeclampsiei pot fi:
a)vasospasmul generalizat;
b)reducerea volemiei;
c)scderea filtrrii glomerulare;
d)modificarea strii de contient.
19.Care dintre manifestrile de dependen expuse mai jos sunt specifice placentei
praevia:
a)sngerare vaginal, cu snge negru;
b)tonus uterin normal;
c)sngerare n repaus;
d)sngerare vaginal cu snge rou.
20.Pentru evaluarea strii de sntate a gravidei C.N. de 20 de ani, creia i se prescriu
analize de laborator, asistenta i face anumite recomandri n vederea recoltrilor.
a)s consume o cafea n dimineaa analizelor;
b)s nu mnnce i s nu bea nimic n dimineaa respectiv;
c)s fac du;
d)s se spele parial.
21.n cursul sarcinii, la pacienta Z.D., au aprut valori de hipertensiune arterial; care
sunt riscurile materne ce pot surveni, dac nu se impune un regim de via
corespunztor:
a)accidentul vascular cerebral;
b)apoplexia utero-placentar;
c)icterul mecanic;
d)moartea matern.
22.n cazul dezlipirii premature de placent inserat, ca manifestare de dependen
prioritar apare:
a) durere abdominal violent;
b)hemoragie abundent de snge cu cheaguri;
c)stare de oc;
d)tonus uterin crescut;
e)ascensiunea fundului uterin.
23.Ce obiective pe termen scurt fixezi n cazul gravidei N.P. de 32 de ani, cu sarcin n
luna a IX-a i stare de preeclampsie: a) s scad tensiunea arterial;

b)s poat nate pe ci naturale;


c)s nu se instaleze insuficiena renal;
d)s reduc consumul de lichide.
24.Care sunt factorii care pot favoriza infectarea gravidei cu virusul hepatitei tip B:
a)vrsta sarcinii, multiparitatea;
b)alcoolismul, alimentaia hipersodat;
c)administrarea transfuziei de snge izogrup - izoRh;
d)asistarea naterii n condiii necorespunztoare.
25.Ruptura de uter pe o sarcin la termen, poate avea urmtoarele surse:
a)contracii subintrante pe prezentaie transvers;
b)prezentaie facial;
c)travaliu prelungit pe uter cicatricial;
d)prezentaie pelvin.
26.Gravida Z.C., de 30 de ani, cu sarcin n luna a VIII-a, prezint retinopatie
hipertensiv. Pentru precizarea diagnosticului clinic, asistenta are rolul s pregteasc
gravida pentru:
a)examinarea cmpului vizual;
b)examinarea fundului de ochi;
c)acumetria fonic;
d)proba Romberg.
27.Care din urmtoarele enunuri sunt false n recomandrile alimentare fcutei gravidei
T.B., de 32 de ani, cu sarcin n luna a VII-a:
a)igiena alimentaiei previne bolile digestive;
b)alimentele preparate prin fierbere aduc aport de vitamine;
c)alimentaia este aceeai pe tot parcursul sarcinii;
d)gravida trebuie s mnnce ct doi.
28.Gravida acuz somn neodihnitor. Ce sfaturi i se vor da:
a)s evite nainte de culcare buturile stimulente;
b)s reduc lichidele ingerate seara;
c)s doarm doar pe o singur pern;
d)s evite plimbarea nainte de culcare.
29.Unde se metabolizeaz, n proporie mai mare, medicamentele administrate pe cale
bucal, la gravida T.R., cu sarcin luna a VII-a:
a) n gur;
b)n stomac;
c)n intestinul subire;
d)n intestinul gros.
30.Pacienta C, cu sarcin n luna a VIII-a, cnd s-a trezit dimineaa a observat c pierde
snge rou, curat pe ci genitale. Poate fi vorba de:
a)dezlipire prematur a placentei;
b)placenta praevia;
c)sarcin extrauterin rupt;
d)ameninarea de sarcin prematur.
31.n cursul sarcinii, o gravid poate prezenta epistaxis. Asistenta i recomand:

a)s micoreze cantitatea de lichide ingerate, s-i sufle nasul pentru evacuarea
sngelui;
b)s pun punga de ghea pe nas, s nu sufle puternic nasul;
c)s pun picturi n nas ct mai des cu putin;
d)s stea n repaus la pat, n poziie Trendelenburg.
ngrijiri ale pacientelor cu afeciuni ginecologice.
1.Avortul reprezint: a) ntreruperea sarcinii n primele 2 luni;
b)ntreruperea sarcinii n primele 6 luni;
c)ntreruperea sarcinii dup 7 luni;
d)naterea ftului nainte de termen.
2.Sterilitatea fiziologic se produce prin: a) folosirea anticoncepionalelor;
b)alptare sau menopauza;
c)utilizarea prezervativelor;
d)schimbarea partenerului.
3.Se spune c uterul plnge" din cauza sngerrilor mici fr cheaguri, n caz de:
a)avort spontan;
b)sarcin extrauterin;
c)placenta praevia;
d)fibrom uterin.
4.Cnd avei de administrat medicamente pe mai multe ci la o ginecopat, care va fi
ordinea administrrii: a) injecii;
b)ovule vaginale;
c)tablete pe cale bucal;
d)supozitoare.

5.Examenul endoscopic al mucoasei vaginale se face prin: a) salpingografie;


b)colposcopie;
c)gastroscopie;
d)puncia fundului de sac Douglas.
6.Tratamentul local, n caz de afeciune ginecologic, poate fi: a) irigaia vaginal;
b)aplicarea de tampoane;
c)injecia;
d)aplicarea de ovule.
7.Pacienta T., de 32 de ani, pierde, periodic, prin organele genitale, snge n cantitate
moderat, durata 3-4 zile, poate fi vorba de: a) menoragie;
b)hipermenoree;
c)menstr;
d)metroragie.
8.Pacienta M. prezint la nivelul labiilor vezicule cu lichid, edem, prurit, usturime, stare
de disconfort; ar putea fi vorba de. a) condiloma acuminatum;
b)condiloma late;
c)herpes genital;

d)trichomonas vaginalis.
9.Metastazele pot fi de origine: a) septic;
b)cancerigen;
c)alergic;
d)benign.
10.Ginecopatei C, de 32 de ani, i se prescrie clisma, n vederea pregtirii pentru
histerectomie subtotal; ca soluie se poate folosi: a) sulfatul de magneziu;
b)clorura de calciu;
c)glicerina;
d)1 lingur sare la 1 litru de ap.
11.D-na C.D., de 23 de ani, are ciclul menstrual la 18 zile, cu sngerare abundent,
durata de 6 zile; poate fi vorba de: a) dismenoree;
b)multimenoree;
c)menoragie;
d)metroragie.
12.Urmtoarele cauze de ordin general joac rol important n producerea avortului
spontan, cu excepia: a)infeciilor acute febrile;
b)intoxicaiilor endogene;
c)diabetului zaharat;
d)traumatismelor abdominale repetate.
13.Care din explorrile de mai jos sunt efectuate pacientei din cazul cuplului steril:
a)irigoscopia;
b)histerosalpingografia;
c)pielografia;
d)colposcopia.

14.Care din urmtoarele indicaii sunt false n cazul pacientei Z, aflat n a doua zi dup
histerectomie subtotal:
a) alimentaie cu sup de vit;
b)hidratare cu ceai ndulcit;
c)scoaterea firelor de sutur de la piele;
d)plimbare fr nsoitor.
15.Pacientei Z, trebuie s i se administreze snge, n urma unei hemoragii metroragice;
care sunt probele obligatorii care se fac: a) Beth-Vincent;
b)Jeanbrau;
c)Simonin;
d)Oehlecker.
16.Semnele clinice caracteristice, n cazul unei sarcini extrauterine rupte, sunt
urmtoarele, n afar de: a) modificarea ciclului menstrual;
b)prbuirea TA, modificarea pulsului;
c)sngerarea vaginal abundent;
d)mrirea de volum a uterului, conform vrstei sarcinii.

17.Care vitamin este numit vitamina antihemoragic:


a) B6

b) B12;

c) K;

d)

A.

18. Pacienta Z, are de efectuat 800.000 u.i. penicilin la 6 ore, pentru a nu apare
incompatibili- tatea, dizolvi antibioticul:
a)cu vitamina C, medicamentul ce-l are de efectuat;
b)cu ser fiziologic sau ap distilat;
c)cu novocain, pentru a diminua durerea;
d)cu glucoza pe care o are prescris pe cale i.v.
19.Pacienta M, efectueaz tratamentul cu tetraciclin; pentru a preveni distrugerea
florei saprofite i recomanzi s consume iaurt; tiind c i diminueaz absorbia
medicamentului i atragi atenia: a) s asocieze tetraciclin cu iaurtul;
b)s bea mai nainte iaurtul i dup 1/2 or, s ia tetraciclin;
c)s consume iaurtul dup 1/2 or de la administrarea tetraciclinei;
d)nu are importan.
20.Pacienta C, de 27 de ani, trebuie s fie pregtit pentru operaie; i se prescrie o
serie de analize ale sngelui, dintre care unele sunt biochimice, cum ar fi: a)
hemoleucograma;
b)grupul sanguin;
c)ureea sanguin;
d)creatinina;
e)bilirubina.
21.Pacienta G., de 42 de ani, prezint fibrom uterin; care din urmtoarele complicaii
sunt posibile: a) mrirea rapid de volum a uterului;
b)sngerarea uterului;
c)tulburri de miciue;
d)instalarea menopauzei.
22.Care din elementele de mai jos pot constitui surse ale cancerului de ovar:
a)multiparitatea;
b)avorturile anterioare;
c)folosirea anticoncepionalelor;
d)tumorile benigne de ovar.
23.Prin observare, ai constatat c pacienta T., de 20 de ani, prezint leucoree galbenverzuie, prurit, miciuni dureroase; este posibil o: a) infecie cu haemofilus;
b)infecie cu gonococ;
c)parazitare cu trichomonas;
d)parazitare cu candida albicans.
24.Prin care din urmtoarele investigaii de laborator se poate pune n eviden
trichomonas vaginalis: a) frotiu;
b)leucograma;
c)R.B.W.
25.Soul d-nei H., se teme c soia va rmne cu sechele psihice postmastectomie:
care informaie dat de asistent influeneaz n bine pacienta:

a)pacienta va rmne cu leziuni definitive;


b)evoluia este imprevizibil n urmtoarea perioad;
c)ngrijorarea este nefondat;
d)problemele se vor rezolva de la sine, n general.
26.n vulvovaginitele fetielor, semnele i examenul clinic prezint: a) prurit;
b)leucoree;
c)tegumente iritate;
d)constipaie.
27.Prevenirea afeciunilor inflamatorii din regiunea genital, la orice vrst, se
realizeaz prin:
a)control genital la 6 luni;
b)respectarea msurilor de igien local;
c)alimentaie bogat n vitamine;
d)nimic deosebit.
28.Doamna T., se prezint la medicul curant dup ce a simit la palpare o umfltur la
snul stng; este internat i pregtit pentru mastectomie, datorit diagnosticului de
carcinom la sn; care din urmtorii hormoni sunt responsabili pentru creterea glandei
mamare la pubertate:
a)extrogeni, ocitocin;
b)prolactin, ocitocin;
c)extrogeni, progesteron;
d)ocitocin, progesteron.
29.Cum trece cancerul de sn n metastaz:
a)prin transmiterea celulelor n alte pri ale corpului vehiculate de snge i limfa;
b)prin ruperea unor pri de tumoar i deplasarea lor n alte zone;
c)prin secreia unui exudat de ctre tumoar;
d)printr-o infecie n sistemul hepatic.
30.Care este factorul psihologic cel mai important la externarea d-nei T., din spital,
postmastectomie:
a)s citeasc ct mai multe cri documentare despre boal;
b)s fie n stare s-i poarte propria-i mbrcminte peste protez;
c)s-i pstreze imaginea de sine;
d)s fac vizite, plimbri i excursii.
ngrijiri ale luzelor.
1.Pacienta Z.A. este n a treia zi de luzie; ca asistent pe sector, urmreti zilnic:
a)involuia uterin, aspectul lohiilor;
b)greutatea femeii;
c)pulsul, respiraia, temperatura;
d)eliminrile (scaun, diureza).
2.A doua zi dup natere asistenta apreciaz lohiile ca fiind normale: a) roii cu
cheaguri;
b)roii, moderate;
c)cantitate mic, de aspect maroniu;

d)diluate i albe.
3.Ca s previn lezarea mameloanelor n timpul alptrii, mama va fi nvat:
a)s aplice pe mameloane nainte de alptat un unguent;
b)s spele mameloanele cu ap i spun nainte de alptare;
c)s aplice preventiv a soluie de nitrat de Hg;
d)s tearg mameloanele dup alptare cu ceai de mueel.
4. D-na Z.C., merge s-i alpteze copilul; are impresia c nu se alimenteaz suficient;
care din urmtoarele aciuni (manevre) i recomandai s le fac:
a)cntrirea zilnic a copilului;
b)proba fiecrui supt;
c)msurarea lungimii copilului;
d)stoarcerea snului.
5.Care din urmtoarele elemente indic lactaia suficient a d-nei Z.G.:
a)creterea n greutate a noului nscut;
b)umezirea cmii n dreptul mameloanelor;
c)nou-nscutul adoarme n timpul alptrii;
d)nou-nscutul plnge dup alptare.
6 Luza T.P., prezint perineorafie, este n a IH-a zi dup natere; pentru ngrijirea plgii
foloseti: a) alcool de 70;
b)soluia de permanganat de potasiu l%o;
c)ap oxigenat;
d)alcool iodat.
7Fixai ordinea prioritilor de ngrijire n cazul luzei T.P. la ora 12,00:
a)asigurarea eliminrilor;
b)administrarea tratamentului medicamentos;
c)pregtirea mediului de siguran pentru alptare;
d)splarea minilor i a snilor;
e)alptarea la sn;
f)reorganizarea locului de munc;
g)supravegherea alptrii.
8. Care intervenii sunt prioritare dup delivrena natural de placent n cazul pacientei
C.F., aflat pe masa ginecologic: a) masarea abdomenului;
b)asigurarea condiiilor de odihn i somn;
c)aplicarea pungii cu ghea pe abdomen;
d)supravegherea diurezei.
9.Pentru satisfacerea nevoii de hidratare i alimentare a pacientei T.O., aflat n a 4-a zi
de luzie, trebuie s urmreti: a) senzaia de foame i sete;
b)eliminrile;
c)greutatea corporal;
d)aspectul tegumentelor.
10.Luza R.G. este n a 3-a zi dup natere; prezint perturbat nevoia de a avea
temperatura corpului normal (febr) "; care ar putea fi cauza: a) lohiometria;
b)involuia rapid a uterului;
c)furia laptelui;

d)scderea n greutate.
11.Luza D.L., este dup operaie cezarian, prin incizie pe linia median; pe perioada
spitalizrii asistenta urmrete: a) lohiile;
b)starea pansamentului;
c)starea perineului;
d)involuia uterin.
12.Fixai ordinea manevrelor de intervenii n executarea irigaiei vaginale:
a)pregtirea fizic, pregtirea psihic;
b)pregtirea materialului;
c)scop;
d)modul de executare;
e)reorganizarea locului de munc.
13.D-na F.M., are o sever preeclampsie; ea a nscut n urm cu 3 ore; care aciune de
mirsing va fi inclus n planul de ngrijire, n perioada postnatal:
a)continuarea monitorizrii TA, respiraiei i reflexelor;
b)ncurajarea parturicntei;
c)montarea deschiztorului de gur;
d)montarea unei sonde vezicale i msurarea diurezei.
14.D-na B.G. nate un bieel cu buza de iepure" sub anestezie general; asistenta
medical o va informa despre: a) naterea unui bieel;
b)valorile funciilor vitale;
c)dorina de a urina;
d)malformaia nou-nscutului.
15.D-na B.G. nu dorete s-i in copilul n brae; aceast reacie se datorete faptului
c:
a)nou-nscuii cu malformaii nu sunt acceptai uor;
b)mama are o reacie de respingere exagerat;
c)mama se teme s nu lezeze copilul;
d)mama consider copilul urt.
16.Dup natere, la palpare, uterul trebuie s fie: a) globulos i tonic;
b)globulos i flasc;
c)nepalpabil.
17.Involuia uterin se face cu: a) 0,2 cm/zi;
b)0,5 cm/zi;
c)1 cm/zi.
18.Lohiile n primele 2-3 zile sunt: a) seroase;
b)serosanghinolente;
c)sanghinolente.
19.Lohiile n primele 4-6 zile sunt: a) seroase;
b)serosanghinolente;
c)sanghinolente.
20.Lohiile n primele 6-10 zile sunt: a) seroase;
b)serosanghinolente;

c)sanghinolente.
21.Colostrul este: a) un lichid glbui cu coninut bogat n glucide;
b)un lichid glbui cu coninut bogat n proteine;
c)un lichid glbui cu coninut bogat n sruri minerale.
22.Colostrul are n compoziie: a) antigeni;
b)anticorpi;
c)ambele rspunsuri sunt bune.
23.La formarea ragadelor pe mameloane:
a)nu este obligatorie ntreruperea suptului la mamelonul afectat;
b)se aplic local un unguent bactericid;
c)se vor efectua local 2-3 edine cu ultrascurte.

ngrijiri ale nou-nscutului.


1.Ct dureaz perioada de nou-nscut: a) 24 de ore dup natere;
b)7 zile, ct st copilul la maternitate;
c)30 de zile de la natere;
2.Enumerai 5 condiii pe care trebuie s le ndeplineasc lenjeria nou-nscutului:
a)________________
b)________________
c)________________
d)________________
3.Care din elementele de mai jos sunt normale pentru nou-nscutul C, la 1 or de la
natere:
a)temperatur = 37C;
b)puls = 70/minut;
c)respiraii = 35/minut;
d)tegumente cianotice;
e)sebum la nivelul plicelor.
4.D-na S.L. merge s alpteze nou-nscutul; care dintre urmtoarele criterii indic c
mama are lapte suficient: a) creterea de prolactin;
b)laptele care se scurge la snul opus n timpul alptrii;
c)creterea progresiv n greutate a copilului;
d)sugarul adoarme n timpul alptrii.
5.Prematuritatea se definete prin urmtoarele, cu excepia:
a)greutate sub 2.500 grame;
b)talie sub 47 cm.;
c)malformaii vizibile;
d)plnset viguros.
6.Copiii cu greutatea de 2.900-2.500 grame, nscui la termen se numesc:
a)normoponderali;
b)subponderali;
c)prematuri;

d)macrosomi.
7 Prima baie general dup naterea nou-nscutului se face:
a)la 3 zile dup natere;
b)la 3 zile dup detaarea bontului ombilical;
c)imediat dup natere;
d)depinde de starea general a nou-nscutului.
8.Dup cderea bontului ombilical pot aprea complicaii, cu excepia: a) gangrenei
umede;
b)granulomului;
c)hematomului;
d)onfalitei.
9.Nscut cu asfixie alb, nou-nscutul prezint: a) micri respiratorii normale;
b)btile cordului n limite normale;
c)aspect de ppu de cear;
d)cianoza extremitilor.
10.Pentru evitarea regurgitaiei nou-nscutului dup alptare, acesta va fi:
a)poziionat cinci minute n decubit lateral stng;
b)ridicat n brae i btut pe spate;
c)linitit cu comprese umede alcoolizate pe abdomen.
11.Nou-nscutul G. s-a nscut la ora 12,00, el prezint pulsul - 120/minut, plnge
viguros, mic extremitile, tegumentele membrelor superioare i inferioare sunt uor
cianotice; scorul APGAR este notat: a) 7;
b)8;
c)9;
d)10.
12.Care din urmtoarele semne din primele 24 de ore ale nou-nscutului G nu indic a
fi elemente patologice: a) eliminarea meconiului n primele 24 de ore;
b)frecvena respiratorie de 70/minut;
c)culoarea galben a pielii;
d)sngerarea ombilicului.
13.Prezena icterului fiziologic poate avea ca surs:
a)mama care a avut n antecedente hepatit (n urm cu 5 ani);
b)naterea prematur a nou-nscutului;
c)valoarea bilirubinei n cretere n a 3-a zi;
d)scderea n greutate a nou-nscutului.
14.Constituie contraindicaie pentru alimentaia natural:
a)colicele abdominale ale nou-nscutului;
b)mameloanele ombilicale;
c)boala cardiac preexistent sarcinii i naterii;
d)refuzul nou-nscutului de a primi snul.
15.Care afirmaii nu sunt adevrate privind calitile necesare preparatului de lapte praf
pentru sugari: a) este bogat n vitamina C;
b)se prepar n ap nefiart;

c)nlocuiete perfect laptele de mam;


d)e preferabil laptelui de vac.
16.Bontul ombilical secionat se acoper cu comprese sterile mbibate n: a) alcool de
70;
b)tinctur de iod;
c)rivanol;
d)protargol.
17.Profilaxia oftalmiei gonococice se face cu: a) proculin;
b)unguent oftalmic cu Kanamicin;
c)sol. nitrat de Hg 1%.
18.Prima manevr de ngrijire, imediat dup natere, ce se acord nou-nscutului este:
a)tierea cordonului ombilical;
b)dezobstruarea cilor respiratorii;
c)stropirea cu ap rece;
d)nfarea nou-nscutului.
19.Care din urmtoarele elemente sunt fiziologice la nou-nscut n primele 24 de ore:
a)temperatura 37-37,5C;
b)coloraia icteric a tegumentelor;
c)urini ce pteaz scutecele;
d)scaun galben auriu.
20.In cazul alimentaiei naturale a nou-nscutului care din microbii saprofii se dezvolt
n intestin: a) bacilul coli;
b)bacilul bifidus;
c)salmonella.
21.Crui tip de asfixie aparin elementele urmtoare: puls tahicardie peste 120/minut,
cianoza generalizat, tonus pstrat: a) apnee tranzitorie;
b)asfixie albastr;
c)asfixie alb.
22.Ce se nelege prin criza genital: a) creterea n greutate;
b)tumefierea mameloanelor;
c)scurgerea sanguinolent la nivelul organelor genitale;
d)descuamaia fiziologic.
23.Care din elementele de mai jos nu sunt compatibile cu lenjeria nou-nscutului:
a)s fie din nylon;
b)s se poat fierbe;
c)s aib custur pe mijloc;
d)s se ncheie pe umeri cu ireturi.
24.Nou-nscutului de 4 zile, n greutate de 2.500 grame, cu tegumente icterice, trebuie
s i se efectueze unele intervenii; care sunt acestea: a) vaccinarea BCG;
b)fototerapia;
c)alimentaia la sn;
d)baia general.

25.Muguetul (mrgritrelul) la sugar apare ca urmare: a) a nerespectrii orelor de


mas;
b)a nerespectrii regulilor de igien;
c)a naterii premature;
d)a hidratrii suficiente.
26.Detaarea bontului ombilical ligaturat, n mod fiziologic se face dup natere:
a)ntre 7-10 zile;
b)ntre 10-12 zile;
c)ntre 5- 7 zile;
d)dup 14 zile.
27.Naterea prematur poate avea ca surs: a) uterul cicatrical;
b)multiparitatea;
c)incompatibilitatea de grup sau Rh;
d)vrsta mamei.
28.Pentru supravegherea nou-nscutului, asistenta are datoria s nregistreze zilnic:
a)aspectul tegumentelor, scaunul, urina;
b)somnul, respiraia, temperatura;
c)funciile vitale, reflexul suptului;
d)funciile vitale, reflexul suptului, greutatea.
29.La ce categorie de nou-nscui sunt mai frecvente crizele de apnee i cianoz:
a)la eutrofici;
b)la prematuri;
c)la dismaturi;
d)la macrosomi.
30.Care din urmtorii parametri ndeplinesc condiiile incubatorului:
a)temperatura 37C, umiditate 70-80%, oxigen 40 vol.%, sistem de eliminare a
dioxidului de carbon, sistem de alarm;
b)temperatura de 40C, umiditate 50%, oxigen 20 vol%, sistem de alarm;
c)temperatura 36C, umiditate constant, oxigen 40 vol%, sistem de eliminare a
dioxidului de carbon.
31.Interveniile asistentei medicale n cazul nou-nscutului cu apnee tranzitorie sunt.
a)masarea blnd a toracelui;
b)respiraie artificial manual sau cu aparat portabil;
c)dezobstruarea cilor respiratorii;
d)gavaj.
32.Asistenta medical recunoate icterul fiziologic al nou-nscutului dup urmtoarele
caracteristici: a) stare general alterat;
b)se instaleaz dup 2-3 ore de la natere;
c)scaunul, urina sunt normal colorate;
d)apare n a 3-a zi dup natere;
e)starea general este bun.
33.Facei asocieri ntre urmtoarele elemente:
a) sugar 1 lun;

1) lapte praf 12,5%;

b) sugar 3 luni;
c) sugar 6 luni.

2) st n ezut;
3) nevoi calorice 110 cal/24
ore;
4) lapte praf 8%;
5) degete flectate n palm;
6) brnz de vac;
7) pronun silabe.

ngrijiri ale copilului de diferite vrste.


1.Copilul M., de 8 luni, are febr i diaree, este propus pentru vaccinare antipolio:
a)i se face tratament i reprogramare;
b)i se face reprogramare pentru anul viitor;
c)i se face vaccinare conform programrii;
d)nu va fi vaccinat deloc.
2.Pentru interpretarea IDR la tuberculin n cazul tnrului V., de 15 ani, asistenta l
cheam la cabinet: a) dup 24-72ore;
b)dup 2-4-6 ore;
c)urmrete reacia imediat;
d)nu are rost s fie chemat la control.
3.Copilul L., de 12 ani, nu are poft de mncare, prezint stare de disconfort i prurit
anal; prioritar, n interveniile medicale, este:
a)baia general, baia pe poriuni;
b)recoltarea probelor de scaun pentru examenul coproparazitologic;
c)alimentarea la timp a copilului;
d)scoaterea la aer a copilului.
4.La 7 luni, L. V. are o dezvoltare normal psihomotorie; ultima realizare, probabil, este:
a)ntoarcerea de pe o parte pe alta;
b)s stea n ezut fr sprijin;
c)s stea n picioare, susinut;
d)s apuce obiecte cu minile.
5.In care din urmtoarele faze ale procesului de ngrijire stabilii ca pacientul L. V., de 7
luni, are o dezvoltarepsiho-motorie corespunztoare vrstei: a) evaluare;
b)planificare;
c)implementare;
d)diagnostic de nursing.
6.B.F., n vrst de 6 ani, este adus la spital cu febr i disurie; i se efectueaz
urocultura care este pozitiv; numrul de germeni prezeni trebuie s fie:
a)sub 10.000 germeni/ml;
b)ntre 10.000-100.000 germeni/ml;
c)peste 100.000 germeni/ml.
7.Unui copil de 5 ani i se prescriu pe priz 1 gr. soluie medicamentoas la un interval
de 6 ore; cte prize sunt n 24 ore i cte picturi, folosindu-se pipeta pentru
administrare:
a)4 prize x 20 pic. pe priz;
b)6 prize x 10 pic. pe priz;

c)2 prize x 40 pic. pe priz;


d)nu se administreaz medicamente cu pipeta.
8.Valorile normale ale pulsului la copilul de 5 ani pot fi ntre: a) 120-140/min.;
b)80-100/min.;
c)60- 80/min.;
d)90-100/min.
9.Ce greutate va avea un sugar de 7 luni, nscut cu o greutate de 3.000 grame:
a)7,500 kg;
b)6,500 kg;
c)10.000 grame;
d)5.700 grame.
10.Ce se nelege prin enurezis: a) inversarea emisiilor de urin cu predominan
noaptea;
b)pierderea de urin n cursul nopii;
c)pierderea involuntar de urin noaptea la copii peste vrsta de 3 ani.
11.Nu se administreaz tablete i drajeuri nepisate copilului: a) sub 6 luni;
b)sub 2 ani;
c)sub 6 ani;
d)sub 1 an.
12.Condiiile recoltrii scaunului pentru examenul parazitologic sunt: a) 3 zile
consecutiv;
b)de sub unghii;
c)din anus;
d)din scaunul spontan.
13.Alimentaia sugarului de 6 luni poate fi: a) natural;
b)diversificat;
c)mixt;
d)artificial.
14.Pentru pregtirea copiilor n vederea explorrii radiologice a colonului se efectueaz:
a)clism evacuatoare;
b)pauz alimentar de 12 ore;
c)administrare de purgativ;
d)nu se efectueaz dect clism baritat.
15.La copiii 0-3 ani, cauza cea mai frecvent a convulsiilor este: a) epilepsia;
b)febra;
c)temperamentul agitat;
d)glicozuria.
16.Noiunea de copil febril" este echivalent temperaturii msurate rectal a crei valoare
poate fi: a) 37,5C;
b)38C;
c)39^K)C;
d)36,5-37C.
17.Cantitatea de lichide pe kg/corp administrat unui sugar de 5 luni va fi: a) 100120 ml;

b)130-160 ml;
c)150-180 ml;
d)500 ml.
18.CRI., de 12 luni, este spitalizat cu angin difteric; i se administreaz O2; care este
cea mai adecvat manevr: a) utilizarea sondei endonazale;
b)umedifierea O2;
c)utilizarea cortului de O2;
d)injecia subcutanat de O2.
19.C.R., are 12 luni i are 72 cm lungime i 13 kg; asistenta, n cadrul evalurii,
consider nlimea: a) normal, greutatea normal;
b)crescut, greutatea normal;
c)mic, greutatea normal;
d)normal, greutatea adecvat.
20.L. V., de 7 luni, este internat la secia de pediatrie, cu semne de deshidratare
moderat, dup o gastroenterit acut; ce modalitate folosim pentru a mpiedica
rspndirea infeciei:
a)folosirea sacilor din pnz alb pentru transportarea lenjeriei murdare;
b)folosirea de saci din cauciuc pnzat pentru transportarea lenjeriei murdare;
c)splarea minilor dup orice manevr tehnic de lucru;
d)recoltarea materiilor fecale pentru examenul bacteriologic.
21.CI., de 2 ani, este internat cu otit medie acut bilateral, febr 39C i contracii
tonico- clonice, medicul recomand recoltarea de LCR pentru depistarea eventualilor
ageni patologici; dup puncie, poziia copilului va fi: a) decubit dorsal fr pern sub
cap;
b)decubit dorsal cu pern;
c)decubit lateral;
d)decubit ventral.
22.Care din complicaiile de mai jos pot aprea n cazul pacientului C, cu meningit,
dac nu se acord ngrijirile corespunztoare: a) encefalita;
b)hidrocefalia;
c)retardarea mintal;
d)septicemia.
23.Pacientul C, de 16 ani, este internat n secia de pediatrie, n com hiperglicemic;
care este ordinea prioritilor de ngrijire: a) urmrirea pulsului;
b)meninerea cilor respiratorii libere;
c)recoltarea analizelor de laborator;
d)identificarea problemelor de nursing.
24.Copilul A., de 14 ani, este suspectat de giardia i lamblia; care examene de laborator
pot pune n eviden prezena paraziilor sau a chisturilor:
a)analiza sngelui;
b)examenul coproparazitologic;
c)examenul sucului gastric;
d)rubajul duodenal pentru recoltarea bilei B.
25.Copilul D, este intoxicat cu ciuperci; provocarea vrsturilor se va face:

a)dup 6 ore de la ingestie;


b)n primele 4 ore de la ingestie;
c)nu se practic provocarea vrsturii;
d)se practic mai nti spltura gastric.
26.Intoxicaia acut cu substane pesticide i organofosforice se manifest prin mirosul
de:
a)usturoi;
b)aceton;
c)migdale;
d)mere coapte.
27.Care din interveniile de mai jos nu sunt valabile n profilaxia rahitismului:
a)aerisirea ncperii;
b)introducerea Slinosului n primele 5 luni de via;
c)administrarea de vitamina D2 la ieirea nou-nscutului din maternitate;
d)administrarea de calciu i vitamina D2 n luna a Vlll-a de sarcin.
28.Care din urmtoarele manifestri de dependen nu fac parte din semnele BDA:
a)tegumente curate integre;
b)pliu cutanat persistent;
c)scaune frecvente modificate;
d)buna dispoziie.
29.Medicamentele pe cale bucal la copiii internai n spital sunt administrate:
a)de mamele nsoitoare;
b)de asistentele medicale;
c)de infirmiere;
d)se las pe noptier pentru a fi luate de copil conform prescripiilor.
30.Ce avitaminoz produce hemeralopia:
a) vitamina PP;
b) vitamina C;
c) vitamina A;
d) vitamina B6.
31.Pacientului G., de 10 ani, i se recomand examenul coproparzitologic; pentru
recoltare foloseti: a) un borcan curat;
b)o cutie de chibrituri;
c)coprocultor direct;
d)coprocultor steril cu ap distilat.
32.Notai rspunsul corect: a) nu apare sindromul digestiv;
b)poate apare colapsul periferic;
c)apare prbuirea TA;
d)nu apare febra.
33.Pentru dezinfecia pavimentului, n secia pediatrie, i atragi atenia ngrijitoarei s
aib n dotare, pentru executarea corect a manevrelor: a) o gleat;
b)dou glei;
c)cel puin trei glei;
d)nu are nevoie de nici un vas.
34.Pacientul V., de 5 ani, are nevoie de toaleta cavitii bucale; fixai ordinea manevrelor
de executare corect a tehnicii: a) splarea cavitii bucale;
b)pregtirea materialelor;

c)pregtirea bolnavului;
d)splarea minilor;
e)ndeprtarea materialelor utilizate;
f)crearea microclimatului.
35.Deprinderile igienice individuale sunt valabile pentru:
a)persoanele care fac tratament cu antibiotice;
b)persoanele care fac tratament cu cortizon;
c)copiii mici;
d)toi indivizii.
36.Antibiograma este metoda de laborator care:
a)determin prezena microbilor;
b)arat sensibilitatea microbilor fa de antibioticul respectiv;
c)nu arat dect creterea germenilor.
37.Trebuie s efectuezi un exudat faringian pacientului D., de 3 ani; cu portamponul
steril tergi: a) orofaringele;
b)mucoasa nazal;
c)valul palatin;
d)amigdalele.
38.Pacientul Z, de 14 ani, este suspect de hepatit seric (TIP B); se recolteaz snge;
care rezultat al analizei precizeaz diagnosticul clinic: a) prezena proteinei C;
b)prezena antigenului Australia;
c)prezena trichinelei spiralis;
d)prezena bacilului Tific.
39.Limbajul activ devine problem pentru un copil: a) pn la vrsta de 1 an;
b)pn la vrsta de 2 ani;
c)pn la vrsta de 3 ani;
d)dup vrsta de 3 ani.
40.Conturarea personalitii copilului se manifest prin:
a)reducerea somnului;
b)exprimarea preferinelor i repulsiilor;
c)cptarea ndemnrii;
d)memorarea a ct mai multe poezii.
41.n caz de convulsii, la un sugar de 8 luni cu temperatur de 39,9C, se vor aplica
urmtoarele intervenii:
a)administrarea de diazepam 1-2 zile;
b)administrarea de analeptice cardiovasculare;
c)administrarea de antibiotice;
d)comprese cldue pe frunte;
e)administrarea de fenobarbital 1/2 fiol.
ngrijiri ale persoanei vrstnice.
1.Pentru a se putea iniia demersurile terapeutice i corective necesare practicii n
geriatrie se impune: a) diferenierea patologicului de normal;
b)cunoaterea cu precdere a activitilor;

c)delimitarea strii de boal de cea de sntate.


2.Care din urmtoarele sisteme i aparate ale organismului uman sufer importante
modificri de mbtrnire: a) aparatul renal;
b)sistemul cardio-vascular;
c)sistemul respirator;
d)sistemul locomotor.
3.Unele modificri, legate de naintare n vrst sunt considerate ntre anumite limite, ca
aparinnd unei mbtrniri normale. Care sunt acestea:
a)modificri ale pielii i fanerelor;
b)presbiopia;
c)scderea secreiei lacrimale;
d)presbiacuzia;
e)fenoastenia;
f)toate enunurile sunt adevrate.
4.mbtrnirea psihologic este rezultanta modificrilor induse de vrst n planul
biostructurilor; la baza acestor modificri stau:
a)factori ereditari, uzura sistemului vieii psihice;
b)factori ecologici;
c)factori socio-culturali.
5.In abordarea unui pacient vrstnic, se vor evalua urmtoarele funciuni psihice:
a)capacitatea de orientare;
b)starea afectiv;
c)memoria;
d)gradul tulburrilor de integrare.
6 Numii cele trei aspecte generale ale psihologiei senescenei:
a).......................... ;
b)......................... ;
c)............................
7.O asistent medical care se consacr nursingului geriatrie va cunoate i va
respecta cu siguran: a) cadrul manierelor elegante;
b)drepturile persoanelor vrstnice;
c)legislaia general;
d)msuri protective specifice.
8.Factorii de risc ai abuzului contra persoanei vrstnice, includ i:
a)vrsta peste 75 ani;
b)incapacitatea de autongrijire;
c)starea biologic.
9.Cte categorii de abuzuri sunt descrise caftind implicate n majoritatea cazurilor:
a) patru;
b) opt;
c) zece.
10.Dissomnia real a vrstnicului, ce se cere difereniat de falsa insomnie, include:
a)tulburri cantitative, de regul hiposomnia;
b)tulburri ale ritmului normal, n sensul inversrii;
c)tulburri cantitative, de regul hipersomnia.
11.Un important factor ce perturb somnul nocturn la vrstnic (brbat) l constituie:

a)trezirile repetate;
b)hipertrofia de prostat care determin nicturie;
c)somnul diurn, insuficient cantitativ.
12.Ce recomand asistenta medical unui vrstnic, pentru a favoriza un somn odihnitor:
a)s fac o baie cald;
b)s fac un du rece;
c)s bea o can cu ceai de tei.
13.Cderile persoanei vrstnice sunt considerate: a) aspecte ale senescenei posturii;
b)accidente banale, ntmpltoare;
c)aspecte ale senescenei echilibrului.
14.Consecinele cderilor vrstnicului sunt importante i afecteaz:
a)starea fizic i psihic;
b)autonomia;
c)posibilitatea de a bea i mnca;
d)relaiile sociale i familiale.
15.Ce fel de cderi fac ndeosebi obiectul sindromului de cdere: a) cderile unice;
b)cderile alternative;
c)cderile repetate.
16.Cel mai important factor de risc al cderilor este considerat a fi: a) sexul;
b)vrsta naintat;
c)bolile cronice.
17.Importana cderilor n ngrijirea vrstnicului ine seama n special de:
a)amploarea consecinelor;
b)complexitatea consecinelor;
c)msurile de prim ajutor calificat.
18.In cazul unui vrstnic care a suferit o cdere asistenta medical intervine:
a)instituind de urgen profilaxia complicaiilor tardive;
b)ntocmind un plan de ngrijire, individualizat;
c)instituind de urgen profilaxia complicaiilor imediate;
d)n relaia cu familia pentru reintegrarea social.
19.Tratamentul preventiv al sindromului de imobilizare este esenial; el se va aplica cu
rbdare i sistemic evitnd invaliditile prin: a) cunoaterea i anticiparea riscului;
b)terapie recuperativ;
c)kineziterapie i ergoterapie de susinere.
20.Incontinena anal, o mare i grav problem a asistenei geriatrice este pentru
vrstnic:
a) o afeciune temporar;
b) o infirmitate umilitoare;
c) o infirmitate demoralizant;
d) greu de suportat.
21.Contextul unei incontinene urinare include adesea i urmtoarele: a) anorexie;
b)pierderea controlului;
c)dependen.
22.Care din urmtoarele tipuri de incontinen urinar nu ine de factorii legai de
fiziologia miciunii: a) incontinena urinar definitiv sau stabil;

b)incontinena urinar indus, tranzitorie i reversibil;


c)incontinena urinar de stres sau de efort.
23.Metoda de elecie n tratamentul incontinenei urinare este reeducarea, care
urmrete:
a)creterea spaiului de timp dintre miciuni;
b)creterea capacitii vezicale;
c)reinstaurarea reflexului de miciune.
24.Dispneea este un simptom comun mai multor boli pulmonare i cardiace, constituind
una din acuzele cele mai frecvente ale vrstnicilor. Cum va determina asistenta
medical mprejurrile apariiei dispneei:
a) la ce grad de efort apare;
b) n ce moment al zilei;
c) se modific n raport cu poziia;
d) factorii de risc i bolile cronice.
25.Care din urmtoarele sunt exerciiile de tehnic respiratorie pe care asistenta
medical i le prezint pentru nvare vrstnicului afectat de dispnee: a) respiraia
diafragmatic;
b) abordarea unei posturi care favorizeaz
respiraia;
c)respiraia cu buzele strnse.
26.Pentru a menine independena nevoii de a mnca i a bea, asistenta medical va
cunoate:
a)dificultile legate de bolile cronice;
b)factorii de risc;
c)afeciunile locomotorii i neurologice;
d)semnele unui deficit nutriional.
27.Care din urmtoarele intervenii preventive sunt menite s acioneze asupra unor
factori ce pot satisface nevoia de a mnca i a bea:
a)periajul corect al dinilor;
b)consumarea de alimente semisolide, fructe i legume moi;
c)mesele rare i bogat-cantitative;
d)consumarea de ciorbe sau supe calde care stimuleaz apetitul.
28.n cazul unei disfuncii de eliminare intestinal diagnosticul de nursing - ngrijiri va
cuprinde formularea alterare a funciei intestinale - actual i potenial", aciunile
planificate de asistenta medical vor avea urmtoarele scopuri:
a)meninerea unui orar de eliminare conform obiceiurilor;
b)ingerarea suficient de lichide;
c)urmrirea efectelor secundare ale medicamentelor;
d)folosirea de laxative;
e)efectuarea de clisme evacuatoare.
29.Eficacitatea interveniilor va fi evoluat n raport cu: a) frecvena i aspectul
scaunelor;
b)absena diareei;

c) tipul de dispnee;
d) respectarea regimului alimentar.
30.n cazul incontinenei urinare reversibile, care din urmtoarele pot fi considerate
intervenii curative:
a)efectuarea de exerciii pentru tonificarea musculaturii sfincteriene;
b)recomandarea de a urina la prima senzaie de miciune i pn la completa golire a
vezicii;
c)evitarea ingestiei de buturi diuretice (cafea, ceai, alcool);
d)stabilirea unui orar de folosire a toaletei.
31.Modificrile fiziologice din cadrul procesului de mbtrnire se cer cunoscute ntruct
joac un rol important n satisfacerea nevoii de a se mica. Acestea pot fi:
a)atrofia lenta a musculaturii;
b)tulburri de deglutiie;
c)scderea tonusului i forei musculare.
32.Care din urmtoarele boli pot afecta mobilitatea la persoana vrstnic: a) artroza;
b)HTA;
c)diabetul;
d)osteoporoza;
e)poliartroza.
33.In cadrul procesului de nursing, culegerea de date se va referi cu precdere la:
a)capacitatea i tolerana la efort;
b)felul eliminrilor, orarul lor;
c)folosirea de dispozitive ajuttoare;
d)prezena durerii i identificarea cauzei determinante.
34.Interveniile preventive, cuprinse n planul de ngrijire a unui vrstnic, vis--vis de
nevoia de a se mica, vor fi orientate ctre: a) motivaia vrstnicului;
b)meninerea forei i rezistenei musculare;
c)meninerea mobilitii articulare;
d)meninerea valorilor TA;
e)reducerea cantitii de proteine din alimentaie
35.Meninerea forei i rezistenei musculare la un vrstnic se va realiza:
a)numai apelnd la exerciii izotonice i izometrice;
b)concomitent cu o alimentaie complet i complex;
c)n concordan cu starea de nutriie.
36.Exerciiile de amplitudine au drept scop: a) meninerea mobilitii articulaiilor;
b)meninerea valorilor TA n limite normale;
c)meninerea rezistenei musculare.
37.Perturbarea somnului la persoana vrstnic are drept cauz principal, afeciunile
cronice de care sufer acesta i care produc disconfort, durere, depresie, etc; ordonai
dup importan problemele i bolile des ntlnite: a) probleme gastrice;
b)probleme respiratorii;
c)hipertrofia de prostat;
d)afeciuni cardiace;
e)afeciuni neuro-psihice.

38. Observaiile asistentei medicale vor urmri:


a) orarul zilnic de somn;
b) valorile TA, P, R, diurez;
c) semne de nedormit;
d) condiiile de mediu.
39.Interveniile preventive constau n sftuirea vrstnicului, de a se conforma unui regim
de via, care va urmri urmtoarele: a) evitarea excitantelor, mai ales dup ora 18;
b)respectarea tratamentului cu somnifere;
c)aerisirea camerei de dormit;
d)cin uoar, eventual un pahar cu lapte.
40.Interveniile curative care se vor iniia innd cont de sursa de dificultate i fcnd
distincia ntre problemele medicale i modificrile fiziologice, pot fi urmtoarele, n afar
de: a) instituirea unui orar zilnic, cu corectarea ritmuluiveghe-somn;
b)asigurarea de confort fizic prin poziionare i calmarea durerii;
c)ascultarea de muzic ritmat, vesel;
d)activiti reduse n cursul zilei pentru a nu acumula oboseal.
41.mbrcatul i dezbrcatul presupun o serie de abiliti care sunt afectate in cadrul
procesului de mbtrnire. Care sunt acestea: a) dexteritatea;
b)echilibrul;
c)coordonarea.
d)fora muscular;
c) mobilitatea articular;
f)toate enunurile sunt adevrate.
42.Care din urmtoarele modificri fac problematic alegerea i ajustarea
mbrcminii:
a)deformrile osoase;
b)deformrile coloanei vertebrale;
c)lipsa anturajului favorabil;
d)tulburrile de auz;
e)depunerile de grsime.
43.Care din urmtoarele sunt afeciuni neurologice ce afecteaz major nevoia de a se
mbrca a vrstnicului: a) diabetul insipid;
b)maladia Parkinson;
c)hemiplegiile;
d)gut.
44.Problemele de dependen la nivelul nevoii de a fi curat i a avea tegumente
ngrijite, intacte, fac parte, n general, din urmtoarele categorii de diagnostice
de ngrijiri-nursing:
a)tulburri de somn legate de oboseal;
b)deficit de autongrijire;
c)alterare a integritii tegumentelor;
d)alterarea alimentaiei legat de somnolen;
e)alterarea potenial a integritii mucoaselor.
45.Pentru prevenirea uscrii pielii, asistenta medical recomand urmtoarele, n afar
de:
a)a nu se face baie general zilnic;
b)a se folosi dup zvntarea pielii unele loiuni alcoolizante;

c)a se folosi spunuri grase;


d)a nu se face abuz de pudr de talc;
e)a se asigura o hidratare corespunztoare.
46.Proteza dentar va fi ngrijit n felul urmtor:
a)se spal pe toate feele folosind o periu aspr;
b)se cltete cu ap cald dup ce a fost splat cu detergent/spun pentru copii;
c)se ndeprteaz resturile alimentare de pe ea;
d)se pstreaz noaptea ntr-o soluie slab de oet;
e)se cltete cu ap rece nainte de a o monta.
47.Odat cu vrsta, eficacitatea mecanismelor de termoreglare diminua. In jurul crei
valori se situeaz temperatura normal la o persoan vrstnic:
a) 36C;

b) 37,4C;

c) 35,1C.

48. Cel mai frecvent factor legat de accidentele hipotermice este:


c)
a) hipotensiunea ortostatic;
b) deshidratarea;
oboseala.
49.Aciuni desfurate de asistenta medical pentru meninerea temperaturii corporale
a vrstnicului n limite normale sunt i:
a)asigurarea temperaturii ambiante de 20-21C;
b)determinarea vrstnicului s foloseasc buturi alcoolice ca mijloc de a se nclzi";
c)practicarea de activiti fizice uoare (plimbri);
d)purtarea n cursul nopii a unor ciorapi.
50.Care persoane sunt cele mai vulnerabile n faa hipertermiei:
a)persoanele obeze;
b)persoanele cu afeciuni digestive cronice;
c)persoanele cu boli cardio-vasculare.
51.Pentru prevenirea hipertermiei, regimul alimentar al persoanei vrstnice va fi orientat
ctre: a) o alimentaie bogat n hidrai de carbon;
b)o reducere a grsimilor;
c)consumarea de lichide ct mai calde;
d)consumarea de lichide reci.
52.Depresia este una dintre cele mai frecvente afeciuni ntlnite la vrstnici. Este cel
mai adesea: a) atipic;
b)n coexisten cu boala somatic;
c)uor de determinat;
d)prezent la femei;
e)manifestat prin ipohondrie.
53.Nevoia de sucuritate este strns legat de numeroase aspecte privind mediul
nconjurtor. Persoana vrstnic cnd se simte n pericol:
a)i va nruti starea de sntate;
b)se va retrage n securitatea unei lumi interioare;
c)va apela la tehnici diverse de relaxare.
54.Dup ce durerea a fost evaluat, asistenta medical va lua msuri pentru
diminuarea sau ndeprtarea ei, utiliznd urmtoarele strategii:

a)manipularea vrstnicului cu rapiditate, decizie, brusc;


b)asigurarea unei poziii confortabile;
c)micarea i schimbarea poziiei conform orarului stabilit.
55.Pentru a fi independent, n nevoia de a comunica, individul trebuie:
a)s aib integre organele senzoriale;
b)s aib o via social;
c)s nu mpiedice comunicarea prin reaciile sale emoionale.
56.Din punct de vedere al scopului comunicarea asistentei medicale poate fi:
a)informaional;
b)terapeutic;
c)pedagogic.
57.Procesul de mbtrnire afecteaz nevoia de comunicare diminund-o datorit
prezenei:
a)hipoacuziei;
b)acuitii vizuale sczute;
c)surplusului ponderal;
d)tulburrilor tactile.
58.Culegerea de date, ca prim etap a procesului de ngrijire, va avea n vedere
elemente legate de: a) personalitatea vrstnicului;
b)evaluarea funciilor cognitive;
c)trecutul patologic;
d)evaluarea funciilor senzoriale;
e)toate enunurile sunt adevrate.
59.Problemele care apar cel mai frecvent sunt:
a)alterare a comunicrii verbale legat de un deficit auditiv sau vizual;
b)comunicare ineficace din cauza valorilor mari ale tensiunii arteriale;
c)alterare a comunicrii verbale legat de afazie.
60.Pentru mbuntirea comunicrii cu vrstnicul, asistenta medical va proceda n
felul urmtor:
a)nu va folosi metode non-verbale de comunicare;
b)va da dovad de empatie;
c)va vorbi lent, clar, cu faa la partenerul de dialog.
CAPITOLUL VIII
ngrijiri ale pacienilor n perioada pre- i postoperatorie.
1.Care din urmtoarele metode contribuie la buna pregtire psihic a bolnavului:
a)nlturarea factorilor nocivi;
b)nlesnirea vizitei familiei;
c)grija pentru odihn, somn linitit;
d)combaterea durerii;
e)combaterea manifestrilor ce provoac disconfort;
f)crearea siguranei c operaia i starea postoperatorie vor fi favorabile.

2.Care sunt sarcinile asistentei medicale referitor la efectuarea analizelor de laborator


necesare unei intervenii chirurgicale:
a)s recolteze corect probele prescrise;
b)s duc probele la laborator;
c)s aduc rezultatele de la laborator;
d)s interpreteze rezultatele;
e)s coreleze rezultatele cu starea clinic a bolnavului.
3.Care sunt regulile n ngrijirea preoperatorie a bolnavului:
a)crearea condiiilor care s mpiedice traumele psihice;
b)cunoaterea bolnavului i a bolii;
c)respectarea prescripiilor medicale i efectuarea explorrilor;
d)ctigarea ncrederii bolnavului n echipa de ngrijire.
4.Ce obiective urmrete pregtirea psihic a bolnavului chirurgical internat:
a)acomodarea cu condiiile, nlturarea fricii de spital;
b)convingerea c intervenia chirurgical este benefic;
c)respectarea disciplinei spitaliceti;
d)respectarea relaiilor cu bolnavii ceilali.
5.Cum se testeaz eventuala alergie la novocain: a) prin injecie intradermic;
b)prin injecie intramuscular;
c)prin injecie intravenoas.
6.Cu ct timp naintea operaiei trebuie s depilm regiunile proase: a) cu 48 h;
b)n seara premergtoare;
c)cu 1-2 h;
d)pe masa de operaie.
7.Ce medicamente se administreaz cu 30 min. nainte de nceperea anesteziei, i,
deci, a operaiei pentru sedarea i linitirea bolnavului: a) fenobarbital;
b)mialgin;
c)fortral;
d)diazepam.
8.Ce regim alimentar oferim bolnavului n preajma operaiei:
a)regim alimentar obinuit;
b)regim hidric;
c)dimineaa i la prnz regim obinuit, seara hidric;
d)nu se dau alimente grele cu 24 h naintea operaiei.
9.Pentru a avea un somn linitit, seara dinaintea operaiei, administrm:
a)fenobarbital;
b)mialgin;
c)paracetamol;
d)romergan.
10.Care din urmtoarele obiective sunt urmrite prin efectuarea anesteziei generale:
a)hipnoza;
b)analgezia;
c)relaxarea muscular;

d)protecia antiinfecioas.
11.Eterul este: a) gaz cu miros caracteristic;
b)lichid incolor, volatil;
c)uor inflamabil;
d)insolubil n grsimi.
12 Care din analgezicele de mai jos, au regim de substane stupefiante (opiance)
a)fortralul, algocalminul;
b)mialginul, fentanilul, morfina;
c)piafenul, fortralul, beralginul.
13.Pentru evitarea confuziilor, buteliile de gaz sunt colorate standard. Cu ce culoare
sunt vopsite buteliile cu protroxid de azot: a) alb;
b)neagr;
c)albastr;
d)portocalie.
14.Care este pericolul cel mai mare n perioada de trezire a bolnavului anesteziat prin
intubaia orotraheal: a) sngerarea plgii;
b)hTA;
c)cderea limbii, astuparea glotei i asfixierea bolnavului;
d)agitaia bolnavului din cauza durerii mari.
15.Ce soluie de xilin se folosete n rahianestezie: a) 0,5-1%;
b)2-A%;
c)8%;
d)nu are importan concentraia soluiei.
16.Ce complicaie deosebit este de temut dup rahianestezie:
a)greuri, vrsturi;
b)tahicardie, dispnee;
c)cefalee persistent;
d)intoleran la medicamente.
17.In care din urmtoarele faze ale procesului de nursing stabilim dac ngrijirea
postoperatorie a fost eficient: a) evaluare;
b)planificare;
c)implementare;
d)diagnostic de nursing.
18.Care din ngrijirile postoperatorii sunt pentru bolnavii trimii n salon ct i pentru cei
din STI: a) aezarea corespunztoare n pat;
b)mobilizarea bolnavului;
c)monitorizarea cardio-vascular;
d)urmrirea evoluiei febrei;
e)monitorizarea funciei renale.
19.Pentru prevenirea cefaleei postrahianestezice bolnavul va fi aezat n urmtoarea
poziie pe pat: a) n decubit dorsal cu dou perne sub cap;
b)n poziie Trendclenburg;
c)n poziie lateral stng sau dreapt;

d)n decubit dorsal, fr pern, cu capul flectat spre dreapta, cu o tvi renal alturi;
nu va ridica capul.
20.Bolnavii operai cu anestezie local, vor fi aezai n pat n urmtoarele poziii:
a)decubit dorsal cu pern sub picioare;
b)decubit lateral;
c)decubit ventral;
d)decubit dorsal cu capul pe pern, putnd lua orice poziie dorete.
21.Mobilizarea precoce a bolnavului urmrete:
a)combaterea durerii;
b)combaterea tulburrilor hidro-electrolitice;
c)prevenirea stazei venoase i producerea bolii tromboembolice;
d)combaterea atelectazei pulmonare.
22.Care din urmtoarele, este efectul secundar al unui analgezic (Fortral) administrat
postoperator: a) reduce greaa;
b)ncurajeaz mobilizarea;
c)stimuleaz peristaltismul.
23.Pentru ngrijirea unui bolnav, n perioada postoperatorie, inem seama de:
a)natura operaiei;
b)felul anesteziei;
c)starea general a bolnavului;
d)complicaiile care apar.
24.Care din urmtoarele se consider complicaii aprute la un bolnav imobilizat timp
ndelungat la pat: a) artrit acut;
b)escar de decubit;
c)tulburri circulatorii periferice;
d)epistaxis i lipotimie.
25.Pentru prevenirea complicaiilor de decubit dorsal la bolnavii imobilizai, asistenta va
efectua urmtoarele activiti n afar de:
a)schimbarea poziiei dup un plan bine stabilit;
b)meninerea tegumentelor uscate i curate;
c)protejarea zonelor de presiune;
d)administrarea unor medicamente specifice.
26.Care din urmtoarele sunt aspecte eseniale ale planului de nursing postoperator:
a)promovarea mobilizrii i ncurajarea ingestiei de lichide;
b)furnizarea terapiei diversionale i a fizioterapiei;
c)prevenirea insomniei i a anxietii;
d)efectuarea de baie parial zilnic.
27La ce categorie de bolnavi apar postoperator mai frecvent complicaii pulmonare:
a)la bolnavii vrstnici;
b)la copii;
c)la fumtori;
d)la cei cu leziuni pulmonare preexistente, insuficient tratate.
28.Poziia Fowler (semieznd) este favorabil bolnavilor cu operaii pe:
a)torace;

b)membre inferioare;
c)coloana vertebral.
29.n poziie de decubit ventral vor fi aezai bolnavii operai:
a)pe coloana vertebral;
b)de afeciuni pleuropulmonare sau esofagiene;
c)cu rahianestezie.
30.In poziie de decubit lateral vor fi aezai bolnavii:
a)operai pentru afeciuni pleuropulmonare;
b)cu peritonite operate;
c)cu afeciuni esofagiene operate.
31.In poziie Trendelenburg vor fi aezai bolnavii cu:
a)peritonite generalizate;
b)irigare cerebral deficitar;
c)operaii la nivelul membrelor inferioare.
32.Bolnavul operat cu anestezie local va fi aezat:
a)n decubit dorsal cu capul pe pern, putndu-i schimba n anumite limite poziia,
dup dorin;
b)n decubit dorsal fr pern timp de 24 h;
c)n poziie Trendelenburg;
d)n poziie Fowler.
33.Pentru un bolnav, cu o operaie medie, este nevoie ca aportul caloric s fie de:
a)2.000-3.000 cal/zi;
b)800-1.000 cal/zi;
c)1.000-1.500 cal/zi;
d)3.000-4.000 cal/zi.
34.Aportul proteic postoperator este necesar pentru:
a)corectarea hipoproteinemiei;
b)cicatrizarea plgilor;
c)creterea dezechilibrelor hidro-electrolitice;
d)compensarea proceselor catabolice ce au loc postoperator.
35. Aportul energetic va fi dat de:
a) glucide;
b) vitamine;
c) ap i electrolii;
36.n prima or dup anestezia general, obiectivele planului de ngrijire sunt
urmtoarele, cu excepia: a) monitorizarea funciilor vitale din 15 n 15 minute;
b)supravegherea aspectului pansamentului;
c)prevenirea vrsturilor i a aspiraiei;
d)mobilizarea la marginea patului.

d) lipide.

37.Cnd calea natural eficient n administrarea alimentelor nu poate fi folosit pentru


bolnavul chirurgical, cel puin n primele zile postoperator, putem folosi urmtoarele ci:
a)gastrostomia;
b)calea intravenoas;
c)sonda nazogastric sau nazojejunal.
38.Activitatea de monitorizare a bolnavilor de la STI permite:

a)urmrirea evoluiei bolnavilor;


b)prevenirea apariiei unor complicaii;
c)urmrirea eficacitii tratamentului aplicat;
d)modificarea conduitei, n funcie de evoluie.
39.Care sunt avantajele traheotomiei:
a)reduce spaiul mort cu aproximativ 10%;
b)separ calea aerian de cea digestiv prin canule speciale;
c)evit obstacolul glotic i reduce spaiul mort cu aproximativ 65%;
d)permite aspiraia secreiilor traheobronice i reduce micrile paradoxale n voletul
costal.
40.De ce se fixeaz canula de traheotomie la piele:
a)pentru a nu se astupa cu corpi strini;
b)pentru a nu aluneca;
c)pentru a mpiedica sngcrarea i infecia;
d)pentru a nu putea fi mobilizat, scoas, de un bolnav agitat.
41.Ce facem pentru a nu se forma crust la o traheotomie:
a)splm cu ser fiziologic i ndeprtm mecanic secreiile formate;
b)creem o atmosfer ct mai puin septic;
c)provocm tuse artificial.

42.Oxigenoterapia este un act terapeutic:


a) etiologic;
b) simptomatic;
43.Oxigenul pur administrat timp ndelungat are efect:
a)benefic pentru organism;
b)toxic pentru organism;
c)ce produce insuficien hepato-renal;
d)din care rezult modificri structurale i funcionale ale plmnilor (EPA).

c) de urgen.

44.La administrarea oxigenului din bomb, avem nevoie pentru reducerea presiunii i
umidificare de: a) masc;
b)reductor;
c)barbotor.
CAPITOLUL IX
ngrijiri ale pacienilor cu urgene medico-chirurgicale.
1.Dac o persoan accidentat este incontient trebuie mai nti:
a)s eliberm cile respiratorii;
b)s o punem n poziia de siguran;
c)s-i controlm respiraia.
2.In cazul n care o persoan este gsit czut ntr-un garaj nchis, cu un motor de
main funcionnd, salvatorul trebuie: a) s opreasc motorul;
b)s controleze respiraia;
c)s scoat persoana afar din garaj.
3.Misiunea asistentei medicale la locul unui accident este:

a)executarea unui baraj de securitate;


b)evaluarea rapid a situaiei;
c)stabilirea prioritilor de prim ajutor;
d)transportul accidentailor cu orice mijloc de locomoie.
4.Care din urmtoarele sunt semne i simptome de intoxicaie atropinic:
a)delirul, ocul anafilatic;
b)tahicardia;
c)febra mare i mucoasele uscate;
d)dilataia pupilar.
5.La ce valoare a alcoolemiei apare coma la alcoolici: a) 150-175 mg;
b)100-200 mg;
c)150-250 mg;
d)300-400 mg.
6.Care este atitudinea corect la locul accidentului n cazul unui traumatism abdominal
nchis: a) administrare de calmante;
b)transport de urgen la spital;
c)hemostaz local.
7.n cazul unui pacient politraumatizat prioritatea n acordarea primului ajutor const n:
a)oprirea hemoragiei externe;
b)permeabilizarea cilor respiratorii superioare;
c)imobilizarea fracturilor osoase.
8.ntr-o plag n seton" orificiul mai mare este: a) de intrare;
b)de ieire;
c)sunt egale.
9.Hemostaza provizorie se poate realiza prin: a) ligatura vaselor lezate;
b)pansament compresiv;
c)compresiune la distan;
d)aplicarea garoului;
e)administrarea medicaiei hemostatice.
10.Un bolnav cu arsuri de gradul I pe 20% din suprafaa corpului poate evolua astfel:
a)cu stare de oc hipovolemic;
b)fr complicaii;
c)cu stare de oc toxicoseptic.
11.Primul ajutor n caz de arsur const n: a) administrarea de antialgice;
b)administrarea de antialergice;
c)administrarea de antiinflamatoare steroide.
12.Degeraturile de gradul I se caracterizeaz prin. a) eritem;
b)flictene;
c)gangrena.
13.Care sunt factorii care favorizeaz degeraturile: a) frigul umed;
b)frigul uscat;
c)imobilitatea prelungit;
d)nclmintea lejer.

14.In cazul electrocutrii la locul de intrare i ieire a curentului electric se produc arsuri:
a) de gradul II;
b) de gradul III;
c) de gradul IV.
15.Pentru acordarea primului ajutor n cazul electrocutrii:
a)se efectueaz resuscitarea cardiorespiratorie ca prim msur;
b)se ndeprteaz sursa de curent i apoi se face resuscitarea cardiorespiratorie;
c)se transport victima la spital.
16.Care din urmtoarele manevre se practic n cazul mucturilor de arpe veninos:
a)incizia i excizia esutului cutanat n zona lezat;
b)aplicarea garoului deasupra leziunii;
c)aspiraie local i administrare de ser antiveninos.
17.Primul ajutor n cazul unui pacient cu intoxicaie acut const n:
a)efectuarea unei splaturi gastrice i provocarea vomei;
b)efectuarea unui tubaj duodenal cu administrare de antidot;
c)efectuarea manevrelor de respiraie artificial i administrare de antidot.
18.n cazul intoxicaiilor voluntare pentru a efectua spltura gastric este strict
necesar:
a)acordul pacientului;
b)s ctigi ncrederea pacientului;
c)s cunoti natura substanei ingerate.
19.n cazul otoragiilor posttraumatice conduita de urgen este efectuarea de:
a)splaturi auriculare cu ser fiziologic sau ap distilat;
b)tamponament local;
c)instalaii auriculare cu glicerina boraxat.
20.n accidentele maxilofaciale, hemostaza provizorie pentru artera temporal
superficial, se face prin compresiune direct pe: a) regiunea preauricular;
b)marginea inferioar a mandibulei;
c)trunchiul carotidian de aceeai parte.
21.Ce manifestri sunt tipice pentru o hemoragie intern: a) tegumente palide i reci;
b)stare de agitaie;
c)sete accentuat;
d)indiferen.
22.Hematemeza este o hemoragie intern exteriorizat manifestat prin:
a)vrstur de snge rou aerat;
b)vrstur de snge ca zaul de cafea, cu resturi alimentare (eventual);
c)vrstur de snge negru lucios ca pcura.
23.Epistaxisul se trateaz de urgen prin:
a)aezarea bolnavului n decubit dorsal;
b)aplicarea imediat a unui tampon din tifon introdus compresiv n fosa nazal;
c)schimbarea tamponului din or n or;
d)comprimarea fosei nazale cu policele pe septul nazal.
24.Semnele de certitudine ntr-o fractur a membrelor sunt:
a)mobilitate anormal, crepitaie osoas, ntreruperea continuitii osului;
b)netransmisibilitatea micrilor distal de fractur, deformarea regiunii;

c)mobilitate anormal, crepitaie osoas, impoten funcional.


25.Obiectivul principal n acordarea primului ajutor n cazul unei fracturi la locul
accidentului este: a) reducerea fracturii;
b)prevenirea complicaiilor - paralizii, hemoragii;
c)imobilizarea provizorie.
26.In cazul unei fracturi nchise la un membru inferior, la locul accidentului, asistenta
medical aplic: a) reducerea precoce, corect a fracturii;
b)imobilizarea cu mijloace improvizate a articulaiilor deasupra i dedesubtul fracturii;
c)calmarea durerii;
d)hemostaz provizorie.
27.Severitatea unei fracturi costale depinde de: a) numrul fracturilor;
b)sediul fracturilor;
c)elasticitatea cutiei toracice.
28.Pentru imobilizarea provizorie a membrului inferior stng fracturat asistenta medical
procedeaz n felul urmtor:
a)imobilizeaz membrul inferior stng fracturat folosind drept atel cellalt membru
inferior;
b)nu este nevoie de imobilizare;
c)folosete o atel Kramer.
29.In acordarea primului ajutor unui accidentat cu fractur de coloan vertebral se
evit flectarea capului pe tor ace i a toracelui pe abdomen pentru c se poate produce:
a)oc hemoragie;
b)accentuarea durerilor;
c)contuzia sau secionarea mduvei spinrii.
30.Un accidentat cu stop cardiorespirator prezint:
a)respiraie superficial, puls filiform, hipotensiune arterial contient pierdut;
b)respiraie profund, puls tahicardie, stare de incontien;
c)respiraie oprit, puls absent, stare de incontien, paloare midriaz, relaxare
sfincterian.
31.n resuscitarea respiratorie prima manevr este:
a)administrarea oxigenului;
b)asigurarea permeabilitii cilor respiratorii;
c)insuflaia aerului gur la gur.
32.Care este timpul limit de aciune n reanimarea cardio-respiratorie?
a) 3- 4 minute;
b) 8-10 minute;
c) 20 minute.
33.Pentru respiraia gur la gur sau gur la nas, accidentatul se va afla n urmtoarea
poziie: a) decubit lateral drept;
b)n orice poziie;
c)decubit dorsal, pe un plan dur, cu capul n hiperextensie.
34.In stopul cordiorespirator, concomitent cu respiraia gur la gur se instituie masajul
cardiac extern. Ritmul compresiunilor pe stern la adult va fi de:

a) 60- 80/min.; b) 40- 60/min.; c) 100-120/min.


35. In cazul unui singur reanimator n resuscitarea cardiorespiratorie raportul dintre
insuflaii i masajul cardiac extern este de:
a) 1 la 8; b) 2 la 15; c) 1 la 2.
36.Ct timp se va pstra ritmul 2 la 15:
a)pn la reluarea respiraiei spontane;
b)pn la apariia btilor inimii;
c)pn la reluarea respiraiei spontane i apariia btilor inimii.
37.Care din urmtoarele semne nu caracterizeaz moartea biologic, accidentatul
putnd fi nc resuscitat:
a) midriaz fix;
b)hipotonie muscular i pete cianotice;
c)prezena activitii cardiace pe EKG.
38.Eficiena msurilor de resuscitare cardiorespiratorie se apreciaz prin:
a)apariia pulsului la nivelul arterelor mari i sincron cu compresiunile sternale;
b)dispariia midriazei;
c)recolorarea tegumentelor.
39n edemul pulmonar acut pacientul se aeaz n:
a)clinostatism, cu capul mai ridicat dect restul corpului;
b)clinostatism, cu capul mai jos dect restul corpului;
c)poziie eznd, cu picioarele atrnnd la marginea parului.
40.Pentru interveniile de urgen n edemul pulmonar acut asistenta medical
pregtete:
a)instrumente pentru sngerare i oxigenoterapie;
b)medicaie tonic cardiac;
c)trusa pentru traheostomie.
41.n starea de oc indiferent de cauza sa se produce:
a)perturbarea circulaiei i a proceselor metabqlice la nivelul esuturilor;
b)tulburri renale;
c)tulburri respiratorii.
42. Starea de colaps vascular se recunoate dup urmtoarele manifestri de
dependen:
a)pacient inert, somnolent, cu tegumente palide i reci, hipotensiune, puls filiform;
b)pacient agitat, tahicardie, hipertensiv;
c)pacient somnolent, transpirat.
43. Criza de angin pectoral dureaz n general sub:
a) 5 min.;
b) 15 min.;
c) 30 min.
44.Durerea coronarian ce survine la efort, emoii, frig, are o durat ntre 3-15 min. i
care cedeaz la nitroglicerin este caracteristic n: a) angina pectoral;
b)infarct miocardic acut;
c)stenoz mitral.
45.Unul din semnele pneumotoraxului este: a) sput cu snge;

b)durere toracic surd;


c)absena micrilor toracice n timpul respiraiei.
46.Crui grad de com i este caracteristic pstrarea reflexelor osteo-tendinoase i
cutanate: a) com profund grad III;
b)com vigil grad I;
c)com propriu-zis grad II;
d)com ireversibil grad IV.
47.Pacientul incontient, comatos, poate fi transportat n poziie:
a)decubit dorsal tar pern;
b)decubit lateral sau semi-ventral;
c)Trendelenburg.
48.In care dintre come, debutul se instaleaz lent: a) diabet;
b)hemoragii cerebrale;
c)intoxicaii cu cianuri;
d)uremie.
49.Care dintre urmtoarele cauze pot determina apariia comei diabetice:
a)postul prelungit;
b)sistarea tratamentului hipoglicemiant;
c)administrarea de atropin.
50.In care poziie trebuie transportat un comatos cerebral: a) poziia decubit dorsal;
b)poziia decubit ventral;
c)poziia semieznd;
d)poziia decubit lateral (de siguran).
51.Care sunt simptomele caracteristice care preced coma de cauz meningean:
a)cefalee, fotofobie, redoare de ceafa;
b)hemiplegie, afazie;
c)agitaie psiho-motorie, sete de aer.
52.Existena hemiplegiei n cadrul comelor semnific:
a)o leziune meningean;
b)o leziune cerebral;
c)o leziune medular.
53.Semnul caracteristic al sindromului meningean din cadrul comei este:
a)redoarea de ceaf;
b)hemiplegia;
c)hipertensiunea arterial.
54.Conduita de urgen n cazul corpilor strini vii auriculari este:
a)instilaii cu ulei sau glicerina i spltur cu seringa Guyon;
b)extracia corpului cu pensa;
c)spltur cu seringa Guyon - ap distilat.
55.Conduita de urgen n cazul corpilor strini esofagieni este:
a)provocarea de vrsturi pentru eliminarea corpului strin;
b)suprimarea alimentaiei pe cale oral;
c)extragerea sau mpingerea corpului strin prin procedee oarbe.

CAPITOLUL X
ngrijiri comunitare.
1.La terminarea stagiului practic n comunitate, elevii i vor nsuii urmtoarele abiliti
i deprinderi practice: a) determin indicatorii de dezvoltare fizic;
b)supravegheaz procesele de boli infecto-contagioase;
c)recolteaz snge pentru glicemie i urce;
d)aplic sub supraveghere intervenii de urgen.
2.Printre atitudinile i capacitile afective ale elevilor se gsesc:
a)dorina de comunicare;
b)responsabilitate i corectitudine;
c)respect al regulamentului de funcionare.
3.Pentru ngrijirea femeii gravide la domiciliu vom cunoate:
a)modalitile de estimare a vrstei sarcinii;
b)tehnica punciei venoase;
c)modaliti de administrare a O2;
d)tehnici de monitorizare a elementelor particulare ale sarcinii.
4.La primul interviu, pentru stabilirea relaiei cu femeia gravid, notm:
a)aspectul general i nivelul de cultur;
b)istoricul ciclului menstrual i activitatea sexual;
c)sarcinile trecute, evoluia lor.
5.Ritmul vizitelor, a controalelor periodice ale gravidei, se stabilesc:
a) n raport cu numrul sarcinilor; c) la sfritul sem. I de sarcin;
b)la sfritul scm. II de sarcin;
d)n trimestrul I de sarcin.
6.Notm n fia medical a gravidei:
a)evenimentele petrecute de la ultimul control periodic;
b)vaccinrile efectuate;
c)ctigul sau pierderea n greutate.
7.Care din urmtoarele se regsesc n modalitile de efectuare a educaiei gravidei:
a)prezentarea semnelor naterii la termen;
b)prezentarea semnelor unei naterii premature;
c)prezentarea cauzelor ce declaneaz travaliul;
d)determinarea valorilor TA, P, R, T.
8.Activitatea de educaie a gravidei se realizeaz:
a)n primele 2 luni de sarcin;
b)continuu, pe parcursul vizitelor, a controlului periodic;
c)n ultimele 4 luni de sarcin;
d)numai nainte de a rmne nsrcinat.
9.Alterarea comportamentului sexual datorit disconfortului este o posibil problem a
gravidei specific: a) trimestrului III de sarcin;
b)pe parcursul celor 9 luni de sarcin;
c)doar n trimestrul II de sarcin.

10.Care din urmtoarele pot fi obiective n ngrijirea la dotniciliu a unei gravide:


a)gravida s cunoasc schimbrile fizice ce se produc n timpul sarcinii;
b)s-i exprime nelinitea sau frica n legtur cu orice problem pe care o consider
diferit;
c)s-i mreasc greutatea corpului prin ingestie de alimente n surplus;
d)depistarea factorilor de risc.
11.La senzaia strii de lein gravida este sftuit s:
a)ia poziie eznd sau n decubit lng o surs de aer curat;
b)bea lapte rece aproximativ 100 ml;
c)desfac curelele sau elasticele prea ferme;
d)bea ap mineral cu o felie de lmie.
12.Dup evaluarea cauzelor varicelor membrelor inferioare se recomand:
a)evitarea ingestiei de fructe acide;
b)evitarea obezitii;
c)evitarea poziiei nemicate a picioarelor;
d)purtarea de ciorapi elastici - speciali.
13.Pentru evitarea cefaleei, a migrenei, femeia gravid:
a)se va plimba n aer liber, curat, nepoluat;
b)va lua preventiv 1 tablet aspirin;
c)va avea suport psihic-emoional din partea familiei.
14.Durerile dorsale pot fi reduse dac gravida:
a)va purta nclminte adecvat, cu toc jos;
b)va efectua exerciii de relaxare a spatelui;
c)va folosi corect spatele pentru a ridica un obiect, cu ndoirea genunchilor i
rmnerea spatelui drept.
15.Femeia gravid pregtit pentru natere va cunoate:
a)ce sunt i cum se produc BCF;
b)cum s discute direct, sincer, cu asistenta medical;
c)unde s se prezinte n caz de urgen.
16.Dup aplicarea diferitelor modaliti ce se refer la educarea femeii gravide,
urmeaz evaluarea, ce va sublinia:
a)faptul c femeia gravid a neles i poate demonstra nelegerea informaiilor oferite;
b)cunoaterea modalitilor de pstrare a unei poziii corecte;
c)nelegerea producerii n sarcina normal a HTA;
d)atitudinea permanent de anxietate.
17.Deficitul de cunotine al femeii gravide depistat la vizita iniial prenatal se refer
la:
a)diagnosticul de sarcin;
b)ngrijirea copilului de vrst precolar;
c)datele cnd se va prezenta la controalele de specialitate.
18.n planul de ngrijire ce s-a ntocmit gravidei la vizita iniial, evaluarea ngrijirilor
referitoare la deficitul de cunotine va sublinia:
a)valorile respiraiei i prezena edemelor gambiere;

b)nelegerea de ctre gravid a explicaiilor;


c)punerea de ctre gravid a unor ntrebri semnificative.
19.La vizitele din trimestrul II de sarcin, pentru a determina starea general a sntii
gravidei, asistenta medical va:
a)administra vaccin antihepatitic A i B;
b)monitoriza ctigul n greutate;
c)msura fundul sacului uterin;
d)nregistra rezultatele examenelor de urin.
20.Pentru a instrui femeia gravid n legtur cu semnele de pericol ce pot apare n
trimestrul II de sarcin, asistenta medical va lua n discuie urmtoarele semne:
a)absena micrilor fetale;
b)numai c i d;
c)tulburri de vedere;
d)hemoragiile vaginale.
21.Care din urmtoarele acuze, comune celor 3 trimestre de sarcin, pot fi reclamate de
femeia gravid: a) respiraia dificil;
b)constipaia i somnul dificil;
c)rul de diminea;
d)sngerarea gingiilor.
22.Ce recomandai femeii gravide care simte nevoia de a urina ct mai des (apare mai
ales n trimestrul III): a) s bea ct mai puine lichide seara;
b)dac apare i durere, usturimi, s se prezinte la medic;
c)s nu bea dect ceai de tei cu lmie;
d)s bea lapte n amestec cu ceai de plante.
23.n prezena arsurilor gastrice a gastralgiilor, gravida va:
a)bea lapte cald seara;
b)dormi fr pern i cu picioarele pe un sul (ptur);
c)evita mesele abundente, condimentele i prjelile; '
d)lua urgent bicarbonat de sodiu.
24.Un anumit grad de edem este normal, deoarece corpul reine apa n exces n timpul
sarcinii. Cum se manifest aceste edeme, care nu prezint un motiv de ngrijorare:
a)glezne uor umflate la sfritul zilei i mai ales n zi cald;
b)sunt foarte dureroase;
c)dimineaa pe degetele umflate i amorite, inelele nu se mai potrivesc.
25.Oboseala ce este acuzat de gravid, este determinat de solicitrile crescute ale
sarcinii i uneori de starea de nelinite. Manifestrile prezentate sunt:
a)stare de istovire cu dorin de a adormi n cursul zilei;
b)numai n trimestrul I de sarcin;
c)nevoia de somn prelungit n timpul nopii;
d)de natur infecioas.
26.Pentru a ngriji un copil nou-nscut sau sugar la domiciliu asistenta medical va
cunoate i aprecia urmtoarele:
a)particularitile anatomofiziologice ale copilului;
b)modalitile de adaptare la noile condiii;

c)modalitile de cretere i dezvoltare;


d)obiectivele i interveniile specifice necesare ngrijirii.
27.Se vor evalua i nregistra caracterele morfologice urmtoare n afar de:
a)valoarea greutii corporale;
b)aspectul i culoarea tegumentelor;
c)perimetrele cranian i toracic;
d)aspectul i evoluia bontului ombilical;
e)aspectul fontanelelor i suturilor craniene.
28.Care din urmtoarele fac parte din manifestrile specifice copilului nou-nscut:
a)aspectul unghiilor;
b)scderea fiziologic n greutate;
c)aspectul testiculilor;
d)criza hormonal;
e)icterul fiziologic.
29.Asistenta medical va aprecia dezvoltarea motorie a nou-nscutului. Ce cuprinde
aceast evaluare: a) poziia, mobilitatea, tonusul muscular;
b)reflexele tonice;
c)sensibilitatea dureroas;
d)doar b i c.
30.Unde sunt nregistrate datele obinute la vizitele copilului:
a)nu este necesar o nregistrare special;
b)n fia de sntate a copilului;
c)n caietul sugarului aflat la mam.
31.Asistenta medical demonstreaz i efectueaz n prezena mamei sau a bunicii o
serie de activiti referitoare la: a) igiena corporal;
b)eliminarea de urin i materii fecale;
c)ngrijirea ochilor, orificiilor auditive i nazale.
32.Alimentaia nou-nscutului i sugarului poate fi: a) natural;
b)artificial;
c)diversificat.
33.Supa de zarzavat i brnza de vac sunt preparate ce se introduc n alimentaia:
a) natural;
b) diversificat;
c) artificial.
34.Aprecierea unei bune stri de nutriie se realizeaz dup urmtoarele criterii:
a)curba ponderal prezent, ascendent;
b)dezvoltarea esutului subcutanat adipos;
c)toleran alimentar bun;
d)dezvoltarea psihomotorie corespunztoare vrstei.
35.Regimul de via al sugarului nseamn:
a)un program zilnic individualizat;
b)un program zilnic conceput de mam, dup dorin;
c)a ine seama de starea de sntate a copilului.
36.n realizarea clirii organismului unui sugar se vor lua n consideraie:
a)condiiile meteorologice;

b)condiiile de supraveghere;
c)vrsta i starea general;
d)modalitile de ridicare i inere n brae.
37.Care din urmtoarele nu sunt greeli de ngrijire prin neglijenta mamei:
a)supranclzirea copilului;
b)administrarea incorect a O2;
c)refuzul de a vaccina copilul;
d)administrarea unor medicamente din proprie dorin;
e)ngrijire necorespunztoare a pielii i mucoaselor.
38.Mama sau bunica, va nota n caietul sugarului, observaii despre acesta, n afar de:
a)cnd sugarul a plns cu lacrimi;
b)cnd sugarul a inut capul;
c)cnd sugarul a stat n ezut;
d)cnd a aprut primul dinte;
e)cte ori a schimbat scutecele;
f)cte ore a dormit n cursul zilei.
39.Pentru ca familia s accepte i s respecte data planificat a unor vaccinri,
asistenta medical va realiza:
a)motivarea vaccinrilor;
b)o relaie special de ncredere cu familia, de sinceritate;
c)nu este nevoie de o activitate special, prinii sunt obligai s accepte vaccinarea
copiilor.
40.Dup ce sugarul este alptat, poate prezenta: a) regurgitri;
b)colici abdominale;
c)crampe abdominale;
d)numai b i c.
41.Pentru a preveni mbolnvirea nou-nscutului i sugarului, mama este sjtuit s
evite:
a)aglomeraiile;
b)toate rspunsurile sunt neadevrate;
c)alimentaia necorespunztoare;
d)persoanele bolnave.
42.Deficitul de ngrijire a tegumentelor, la sugar, se manifest prin:
a)prezena eritemului fesier;
b)prezena leziunilor de intertrigo;
c)necorelarea programului de via cu starea de sntate a sugarului;
d)mobilitatea redus.
43.Protejarea zonelor predispuse la leziuni ale pielii se face cu: a) alcool camforat;
b)talc (n strat subire);
c)ulei (fiert).
44.Dup baia general, tergerea, tamponarea i uscarea pielii se efectueaz cu
atenie n zonele urmtoare: a) pielea capului;
b)plicile i cutele pielii;

c)regiunea interdigital.
45.Baia general contribuie la clirea organismului sugarului dar este i:
a)prilej de curenie;
b)numai a;
c)prilej de intimitate cu implicaii psihice favorabile mamei i sugarului.
46.n timpul bii, temperatura n camer i a apei va fi n jur de: a) 20 i 23,5;
b)20 i 22;
c)18 i 20;
d)18 i 22.
47.Pentru combaterea febrei mama va ti s foloseasc una din metodele urmtoare:
a)administrarea de lichide (ceai);
b)aplicarea de comprese-mpachetri;
c)aplicarea de supozitoare antitermice pentru sugari;
d)aplicarea de comprese calde-alcoolice pe abdomen.
48.Pentru a evalua modul cum sugarul primete alimentaia prescris de medic, mama
va ti: a) s fac bilanul alimentelor primite fa de cele indicate;
b)s observe elementele anormale aprute pe tegumente;
c)s supravegheze orarul i caracterul tusei;
d)s noteze modificrile n programul de somn i veghe.
49.ntre tehnicile specifice care se aplic se gsete i:
a)msurarea perimetrului cranian;
b)determinarea greutii;
c)aprecierea strii de nutriie;
d)determinarea taliei;
c)aprecierea dezvoltrii fizice.
50.Care din urmtoarele pot fi considerate motive pentru care un bebelu ar putea
plnge:
a)boala;
b)prezena eritemului fesier;
c)colicele;
d)toate cele de mai sus.
51.Nevoile de ngrijire ale copilului mic, n vrst de 1-3 ani, la domiciliu pot fi:
a) nutriia;
b)nevoile emoionale;
c)nevoile sociale;
d)securitate.
52.Examenul de bilan se efectueaz de ctre medic i asistenta medical:
a)din 3 n 3 luni;
b)o dat la 12 luni;
c)din 6 n 6 ani.
53.Indicatorii de dezvoltare fizic se obin prin prelucrarea valorilor de greutate i
nlime, innd cont de: a) vrst;

b)sex;
c)abaterile de la normal ale coloanei vertebrale;
d)tabelele cu indicatorii medii de dezvoltare fizic.
54.Deprinderi care se nva n aceast perioad i se perfecioneaz sunt:
a)relaia fa de mediu;
b)mersul singur, sritul, alergatul;
c)scrisul cu creionul;
d)controlul voluntar al intestinului i vezicii urinare;
e)comportamentul pcrsonal-social.
55.Dezvoltarea comportamental i social, se va evalua referindu-ne la urmtoarele,
n afar de: a) mnuirea cnii, a lingurei;
b)perfecionarea limbajului ca metod de comunicare;
c)aruncarea mingii;
d)comportamentul adaptiv;
e)comportamentul personal-social.
56.Jocul la aceast grup de vrst se realizeaz:
a)cu obiecte ce pot fi trase sau mpinse;
b)cu nisip, ap;
c)cntnd;
d)prin dans simplu (micri ritmate).
57.Asistenta medical instruiete prinii, fcnd referire la momentele de
nesupraveghere a copilului, la jocul cu: a) obiecte mici;
b)pri din jucrii descompuse;
c)medicamente (tablete, drageuri).
58.Familia este informat corespunztor, pe neles despre:
a)modalitile de izolare a copilului bolnav la domiciliu;
b)semnele bolilor respiratorii;
c)semnele bolilor transmisibile;
d)atitudinea fa de bolnav i fa de contaci.
59.La apariia unui semn de boal contagioas la domiciliu, asistenta medical va fi n
permanent legtur cu:
a)asistenta medical de la camera de gard;
b)asistenta de igien din teritoriu - comunitate;
c)cu mama sau persoana care acord ngrijirile la domiciliu.
60.Pentru cazurile de copii care necesit, pentru rezolvare, internarea acestora ntro instituie de protecie, asistenta medical va colabora, oferind informaiile necesare,
cu:
a)asistenta de gard;
b)asistenta social;
c)asistenta efa a spitalului teritorial de copii.
61.La copilul n vrst precolar (3-7 ani), evaluarea strii de sntate se realizeaz:
a)periodic, conform planului stabilit;
b)prin examene medicale de bilan obligatorii;
c)la vrsta de 5 i 7 ani;

d)doar la vrsta de 5 ani.


62.Asistenta medical particip la examenul psihologic al copilului pentru a determina,
n mod individual, comportamentul: a) cognitiv;
b)motor;
c)mixt;
d)verbal;
e)social afectiv.
63.Asistenta medical evalueaz n cadrul examenului psihologic i:
a)acuitatea vizual;
b)capacitatea de cunoatere;
c)tulburrile de poziie;
d)capacitatea de comunicare;
e)capacitatea de gndire.
64.Evaluarea modalitilor de ngrijire a copilului precolar la domiciliu include
a)normele de igien personal i deprinderea copilului cu ele;
b)alimentaia corespunztoare vrstei;
c)acuitatea auditiv;
d)dezvoltarea mental - limbajul;
e)indicatorii de dezvoltare fizic.
65.Pentru nscrierea la grdini, copilul va efectua urmtoarele investigaii de
laborator:,
a)IDR la PPD;
b)examen coproparazitologic;
c)MICRO;
d)exudat faringian pentru SH i bacii difteric.
66.In realizarea unei comunicri eficace, a unui dialog cu copilul, asistenta medical va
gsi: a) tonul i atitudinea;
b)limbajul;
c)tonul, atitudinea i limbajul necesar.
67.Asistenta medical cunoate i recunoate urmtoarele nevoi ale adolescentului:
a)identitatea i independena;
b)aprobarea colegilor;
c)lupta cu instinctul sexual.
68.Evaluarea strii de sntate a adolescentului intereseaz i:
a)prezena caracterelor sexuale secundare la fete i biei;
b)antecedentele vaccinate;
c)depistarea abaterilor de la normal a AV, AA;
d)activitatea fizic prezent.
69.Pentru satisfacerea nevoilor emoionale i sociale ale copilului n vrst de 7-18 ani,
asistenta medical va sugera familiei:
a)un control de specialitate la stomatolog;
b)oferirea de afeciune, dragoste, ncredere;
c)ncurajarea participrii la activiti de grup.

70.Una din posibilele probleme ale colarului este oboseala excesiv surmenajul".
Care din urmtoarele sunt cauzele apariiei abaterii n starea de sntate a copilului:
a)starea constituional;
b)starea neurovegetativ i endocrin;
c)insuficienta somnului;
d)alimentaia necorespunztoare.
71.n planul de ngrijire a unui colar cu surmenaj, vor fi incluse pentru atenuarea strii
de oboseal, urmtoarele:
a)monitorizarea modului de desfurare a procesului instructiv-educativ;
b)evitarea suprasolicitrii prin eforturi exagerate;
c)asigurarea condiiilor de odihn de natur fizic i psihic;
d)activitatea fizic i de relaxare ct mai redus cu putin;
e)alimentaia s cuprind puine vitamine.
72.Evaluarea oboselii excesive se poate realiza prin:
a)metode subiective - chestionare;
b)numai prin discuii cu familia;
c)metode obiective - sondarea direct.
73.Triajul epidemiologie al copilului din cree se efectueaz:
a)numai la plecarea acas;
b)zilnic pentru crea cu orar de zi;
c)sptmnal pentru crea cu program sptmnal.
74.n activitatea zilnic n cree, asistenta medical va include n planul su de lucru i
supravegherea:
a)respectrii tuturor circuitelor funcionale;
b)aplicrii corecte a programului de via stabilit pentru fiecare grup de copii;
c)activitii prinilor care se ocup de copil;
dactivitii infirmierelor din subordine.
75.Asistenta medical ce-i desfoar activitatea ntr-o cre prezint urmtoarele
atitudini i capaciti afective:
a) tie s prelucreze datele pe care le obine; b) este bine pregtit profesional;
c) este organizat, are spirit de echip; d) colaboreaz bine cu mama;
e) inspir ncredere i siguran.
76.Obiectivul principal a regimului instructiv-educativ din grdini este:
a)copilul s se joace ct mai mult singur;
b)copilul s fie pregtit pentru clasa I;
c)copilul s scrie i s citeasc foarte bine.
77.Activitatea profesional n grdini se desfoar n echipa compus din:
a)educatoare;
b)asistenta medical;
c)medic;
d)psiholog.
78.Activitatea de supraveghere i control a asistentei medicale din grdini se refer la:
a)procurarea medicamentelor de urgen;

b)condiiile de mediu;
c)starea de igien a localului;
d)starea de sntate a personalului;
e)activitatea din blocul alimentar.
79.Asistenta medical ntocmete, colabornd cu educatoarea, programul de activitate
i odihn, individualizat de vrst. Acesta va cuprinde urmtoarele n afar de:
a)triajul epidemiologie i activitatea n focar;
b)activitatea liber i cea obligatorie;
c)odihn dup mas i somn;
d)efectuarea de vaccinri conform catagrafiilor ntocmite.
80.Aciunile de educaie sanitar adaptate nivelului de nelegere a copiilor, sunt
desfuratefolosindu-se:
a) jocul;
b) filmul;
c) diapozitivul.
81.Prin activitatea sa zilnic, asistenta medical particip la consolidarea deprinderilor
de igien a copiilor, care sunt urmtoarele:
a)splatul singur pe corp i dini;
b)folosirea corect a instalaiilor sanitare;
c)s se mbrace i s se dezbrace singur;
d)s-i aeze ordonat i la locul lor jucriile;
e)toate enunurile sunt adevrate.
82.ntre cunotinele i deprinderile teoretice ale asistentei medicale ce asigur
asistena medical ntr-o unitate colar se afl:
a)amplasarea, organizarea i funcionalitatea unei coli;
b)tehnici de evaluare a strii de sntate a colarului;
c)aciuni de protecie sanitaro-antiepidemic;
d)problemele specifice ale precolarului.
83.Dac n unitate funcioneaz un punct de desfacere a produselor alimentare, suntem
obligai s verificm:
a)valabilitatea Autorizaiei de funcionare";
b)existena frigiderului cu probe alimentare;
c)organizarea i funcionarea bufetelor sau punctelor de desfacere.
84.Cabinetul medical va fi dotat cu urmtoarele, n afar de:
a)cntar de buctrie i pediometru;
b)cntar de persoane i taliometru;
c)aparat pentru msurarea TA;
d)optotip cu cifre;
e)frigider pentru vaccin;
f)frigider pentru probe alimentare.
85.Planul de activitate (stabilit n echip) va fi ntocmit pe:
a)termen lung;
b)pe 2 luni;
c)termen scurt;
d)pe 4 luni;
e)termen mediu.

86.Investigaiile fiziometrice elementare efectuate unui colar pot fi:


a)aprecierea AV i AA;
b)determinarea greutii corporale;
c)aprecierea TA i P;
d)determinarea perimetrului toracic.
87.Examenul medical de bilan al strii de sntate la elevi se efectueaz la
urmtoarele clase:
a) I i IV;
b) XII;
c) I i II;
d) VIII;
e) VIII i IX.
88.Asistenta medical particip la examenul medical de bilan al strii de sntate cu
efectuarea de msurtori: a) somatometrice;
b)TA i P;
c)T corpului.
89.Activitatea ntr-un focar de boal transmisibil n coal conform instruciunilor se
desfoar prin urmtoarele aciuni de:
a)ntocmire a fiei de focar (supraveghere);
b)intensificarea msurilor de igien i dezinfecie;
c)vaccinare a tuturor contacilor;
d)supraveghere a contacilor direci pe toat perioada de incubaie a bolii;
e)educaie pentru sntate.
90.Controalele medicale periodice, n conformitate cu ordinele M.S.F., pe care trebuie
s le efectueze personalul didactic, administrativ i de ngrijire sunt:
a)numai examen clinic;
b)MRF i RBW;
c)examen clinic;
d)RBW i vaccinare DiTe;
e)examen neuro-psihic.
91.Pregtirea unei campanii de vaccinare, cuprins n planul anual al M.S.F. cuprinde:
a)catagrafierea grupelor de elevi ce vor fi vaccinate;
b)procurarea de ace i seringi de unic folosin;
c)comandarea numrului de doze de vaccin necesar;
d)verificarea funcionalitii frigiderului.
92.La administrarea vaccinului vom respecta:
a)conservarea vaccinului n condiii corespunztoare;
b)locul de elecie i doza;
c)contraindicaiile temporare i definitive;
d)msurile de aseptie i antisepsie;
e)numai contraindicaiile definitive.
93.Planul de educaie sanitar se ntocmete: a) doar pentru clasele I-IV;
b)n colaborare cu conducerea colii;
c)respectnd prioritile vrstei colarului.
94.Materialele folosite pentru documentare i exemplificare sunt:
a)afie, pliante, brouri;
b)diapozitive;

c)casete video;
d)filme.
95.Relaia dintre sexe, sexul ntmpltor i neprotejat" se va prezenta i dezbate n
colectivele de elevi:
a)din clasele V i VIII;
b)IX-XII;
c)numai din clasele IX.
96.La elevii claselor I-IV se recomand teme de genul:
a)igiena intim;
b)fumatul i alcoolul;
c)igiena personal.
97.Pentru a putea aciona n situaii neprevzute, asistenta medical va avea pregtite
la orice or n cabinetul medical urmtoarele:
a)trusa de mic chirurgie steril;
b)eprubete i soluii anticoagulante pentru recoltarea de snge;
c)soluii dezinfectante;
d)materiale pentru pansat plgi, hemostaz;
e)materiale pentru diferite imobilizri;
f)sond Nelaton pentru sondaj vezical;
g)medicamente de urgen conform baremului;
h)anatoxin tetanic (la frigider).
98.La o coal cu bloc alimentar cantin, se vor supraveghea obligatoriu i controla:
a)respectarea normelor de alimentaie raional;
b)respectarea normelor de igien n cantin;
c)desfurarea i respectarea circuitelor funcionale n buctrie i anexe;
d)modul de prelucrare a alimentelor.
99.Probele alimentare din ziua respectiv, vor fi prezente n frigider:
a)timp de 36 ore;
b)n recipiente corespunztoare;
c)nchise i etichetate;
d)timp de 48 h;
e)numai 6 ore.
100.Copii cu nevoi speciale cu dificulti de integrare, sunt ocrotii n Romnia n
regim rezidenial, aproximativ 65% din totalul lor, n instituii de ocrotire, de educaie i
sanitare. Care din urmtoarele nu fac parte dintre aceste instituii:
a)cmin-spital;
b)grdini special;
c)coal postliceal;
d)licee teoretice;
e)secii de SIDA;
f)centre de educaie special i recuperare.
101.Pentru a acorda ngrijiri unei persoane vrstnice la domiciliu trebuie s:
a)cunoatem procesele de mbtrnire;
b)cunoatem problemele de mbtrnire;

c)recunoatem nevoile i capacitile funcionale ale vrstnicului;


d)cunoatem numai problemele persoanei adulte.
102Diversitatea vrstei a 3-a este susinut de 5 dimensiuni ale normalitii n afar de:
a)autoresponsabilitate - ngrijire;
b)contientizarea nutriiei;
c)starea fizic;
d)afeciunea cronic;
e)comportarea la stress;
f)handicapul;
g)stabilitatea la mediu.
103.Asistenta medical din comunitate tie s:
a)evalueze cronicitatea i efectele acesteia;
b)evalueze capacitatea i limitele familiei pentru sprijinirea vrstnicului;
c)comunice cu persoana vrstnic i familia;
d)desfoare un interviu corect, complet.
104.Planul de ngrijire ntocmit pentru vrstnic, ce reprezint cadrul de baz pentru
asigurarea unei ngrijiri de calitate, va fi: a) dinamic;
b)unic i ferm;
c)interpersonal.
105.Care din urmtoarele fac parte din cele 7 repere principale dup care ne orientm,
n cazul unei boli cronice:
a)prevenirea izolrii sociale;
b)prevenirea crizelor, dac este cazul;
c)ncercarea de normalizare a stilului de via i a interaciunilor;
d)toate enunurile sunt adevrate.
106.In ntocmirea planului de ngrijire, inem seama de urmtoarele:
a)funcia ameliorrii;
b)prevenirea complicitilor;
c)ntrzierea apariiei invaliditii;
d)meninerea unei stri stabile.
107.Obiectivele planului de ngrijire pot fi urmtoarele n afar de:
a)ncetinirea declinului;
b)controlul funciilor vitale i vegetative;
c)nlturarea disconfortului.
108.Vrstnicul trebuie s-i menin ct mai mult timp independena n eliminarea
renal i intestinal prin: a) folosirea de laxative, zilnic;
b)respectarea orarului;
c)hidratare corespunztoare;
d)exerciii de tonifiere a musculaturii sfincteriene;
e)efectuarea de clism evacuatoare la fiecare 5 zile.
109.Activitatea fizic i intelectual se continu i va fi: a) adaptat posibilitilor;
b)individualizat;
c) efectuat doar 2 h pe zi; d) stimulat;
e) desfurat doar o zi pe sptmn.

110.Surmenajul fizic i psihic va fi evitat:


a)printr-un somn odihnitor;
b)prin condiii de mediu ambiant corespunztor;
c)prin neurmrirea programelor TV dup ora 20;
d)prin adaptarea activitii zilnice la posibilitile organismului.
111.O atenie deosebit n viaa vrstnicului este ndreptat cu scopul prevenirii
accidentelor de acas sau de pe strad, produse mai ales prin cdere. De aceea
vrstnicul va folosi, la nevoie:
a) sprijinul altei persoane;
b)bastonul;
c)cadrul;
d)crja;
e)nclmintea cu talp antiderapant.
112.ntocmirea anchetei medico-sociale, metod de lucru atunci cnd ne aflm n faa
unui diagnostic social" se realizeaz i pe baza datelor oferite de asistenta medical
din comunitate. Informaiile se refer printre altele la:
a)nivelul socio-cultural al vrstnicului;
b)aprecierea capacitii de autoservire, dependena;
c)raportul cu activitatea, pensionarea;
d)caracterul recuperabil sau nerecuperabil al bilanului morbid;
e)condiiile materiale ale familiei.
113.Prin cunotinele sale profesionale asistenta medical particip la demonstraii a
unor forme de recuperare a vrstnicului, pregtind astfel vrstnicul, familia sau
persoana care ajut la ngrijirile de acas. Evalurile vor fi:
a)finale;
b)succesive;
c)cu reaezarea unor intervenii.
114.Aciunile desfurate n cadrul planului de recuperare a persoanei vrstnice:
a)se individualizeaz;
b)in seama de tolerana fizic;
c)sunt n raport cu sexul i greutatea;
d)in seama de tolerana psihic;
e)se evalueaz periodic.
115.ngrijirile paleative fac parte din planul de ngrijire la domiciliu i au obiective simple:
a)controlul la 2 zile a greutii corporale;
b)controlul durerii;
c)aprarea demnitii;
d)garantarea unui grad de autonomie ct mai mare posibil.
116.Planul de ngrijiri paleative va rspunde nevoilor personale ale vrstnicului, n afar
de:
a)hran i eliminare;
b)prezena uman;
c)comunicarea;

d)asigurarea consideraiei i a respectului ca persoan.


117.Realizarea unei relaii umane i individualizate cu persoana aflat n iminena unei
stri terminale nseamn:
a)izolarea persoanei de cei dragi;
b)meninerea ambianei obinuite;
c)asigurarea permanenei umane n ngrijire;
d)crearea unui sentiment de linite, securitate, solidaritate;
e)respingerea i abandonul persoanei.
118.Evaluarea nutriional a persoanei vrstnice se realizeaz prin obinerea de
informaii despre urmtoarele n afar de:
a)prezena unor boli cronice sau deficiene;
b)numrul zilnic de mese i regularitatea lor;
c)prezena unor modificri de eliminare;
d)activitate fizic, mobilizare;
e)starea dentiiei.
119.Vrstnicului cu impoten funcional a membrelor inferioare i durere, asistenta i
se adreseaz prin interveniile autonome urmtoare:
a)stimularea autonomiei;
b)evitarea pasivitii;
c)ndemnarea s respecte un regim alimentar hiperglucidic;
d)consumarea zilnic numai de lichide acidulate, aproximativ 800 ml;
e)ergoterapie de funcie;
f)ndemnarea i sprijinirea pentru efectuarea gesturilor cotidiene.
120.n incontinena de urin, pentru prevenirea i combaterea acestei gerodisfuncii,
obiectivele propuse vor fii i:
a)montarea unei sonde vezicale cu pung colectoare;
b)creterea spaiului de timp ntre miciuni;
c)creterea capacitii vezicale;
d)reinstaurarea reflexului de miciune.
121.Pentru prevenirea constipaiei, persoana vrstnic va:
a)consuma alimente cu coninut adecvat de amidon i fibr;
b)mrii consumul de produse cerealiere, de pine integral;
c)consuma carne de organe i glbenu de ou prjite.
122.Pentru meninerea greutii ideale, persoana vrstnic:
a)va reduce din alimentaie grsimile, zahrul i alcoolul;
b)va face mai mult micare fizic;
c)nu va mnca carne deloc;
d)nu va consuma lapte i produse lactate.
Grila cu rspunsuri corecte.
CAPITOLUL I
NEVOILE FUNDAMENTALE UMANE.

1. b
2. a,b
3. a,b
4. c
5. b
6. a
7. a
8. c
9. a
10
. c
11.c
12
. a
13
. c
14
. a
15
. b
16
. c
17
. b
18
. a,c,d,e
19
. b
20
. c
21
. c
22
. c
23
. a
24
. b
25
. b
26
. b
27
. a,c
28
. b
29
. b
30 a

35.
36.
37.
38.
39.
40.
41.
42.
43.

C
A
D
B
A
a,b
a,b
a,b
a,b

69.
70.
71.
72.
73.
74.
75.
76.
77.

a
c
b
a
c
a,b,c,d
a
a,b
c

103.
104.
105.
106.
107.
108.
109.
110.
111.

b
c
a
a,c
a,c
c
a
a,b,c
b,c

137.
138.
139.
140.
141.
142.
143.
144.
145.

b,c,e
b
a,b,c
a,b,c
a
b
a,c
a,b
a

44.
45.

a,b,c,d
A

78.
79.

c
a

112.
113.

a,d
b

146.
147.

a
b

46.

80.

114.

b,c

148.

47.

81.

a,b,c,d

115.

a,b,c,d

149.

48.

b,c,e

82.

a,b,c

116.

a,c,d

150.

a,b

49.

83.

117.

151.

50.

a,b,c,d

84.

b,c

118.

152.

a,b,c

51.

a,b,c,e

85.

c,d

119.

153.

a,c,d

52.

86.

120.

a,b,c

154.

a,b

53.

a,b

87.

a,b,c

121.

155.

54.

a,b

88.

a,b,c

122.

156.

55.

89.

123.

a,b

157.

56.

a,b

90.

124.

158.

57.

a,b,c

91.

125.

a,b,c

159.

a,b,c

58.

92.

a,b,c,d

126.

160.

59.

93.

a,b

127.

161.

a,b,c,d

60.

94.

128.

a,b,c

162.

a,b,c

61.

95.

b,c

129. b,d

163.

62.

a,b,c

96.

130.

a,b,c

164.

a,b

63.
64.

a,b
b,c

97.
98.

a,b
b,c

131.
132.

b
a,b,c

165.

a,b,c,d

.
31
. b
32
. a
33
. c
34
. a,c

65.

99.

a,c

133.

66.

100.

a,b,c

134.

67.

101.

a,b,c

135.

a,b

68.

a,b

102.

136.

c,d

b
b
b,d
c

24.

CAPITOLUL II
PROCESUL DE NGRIJIRE
1. b
9. a
2. d
10.
3. c
11.
4. a
12.
5. c
13.
6. c
14.
7. a
15.
8. c
16.
CAPITOLUL III

C
A
D
C
C
B
C

17.
18.
19.
20.
21. a,b,c
22.
23.

b
b

=2a,1b,
3c,5d,4e
25. securitate
dragoste,
exces
26.
a
27.
2a,3b,
1c,4d

29.
30.
31.
32
33.

a,b,c
c
b
b
a

METODE DE PREVENIRE A INFECIEI.


1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.

a
b
c
b
b
c
a,b

8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.

A
A
C
B
a,b,c
A
b,d

15.
16.
17.
18.
19.
20.
21.

a
b
b
b
a
a
b,c

22.
23.
24.
25.
26.
27.
28.

b
b,d,e
c,d
c
c
a,b
c
a,b,c,d
b,c
b
b,d,e
b,c
a,b
b

49.
50.
51.
52.
53.
54.
55.
56.
57.
58.
59.
60.
61.
62.

a
a
b
a,b,c
a,b,c
a,c
d

29.
30.
31.
32.
33.
34.

a,b
a,c
a,b
b,c,d
a,b,c
a,b,c,f

CAPITOLUL IV
NUTRIIE I DIETETIC
1. a,c
2. a
3. a,b
4. b
5. b
6. a,b
7. a,b,c
8. c
9. a
10. b
11. c
12. b,c
13. a,c
14. a,b,c

17.
18.
19.
20.
21.
22.
23.
24.
25.
26.
27.
28.
29.
30.

C
a,b,c
a,b,c
a,b
A
a,b
C
C
a,b,c
a,b
a,b
a,b,c
b,c
A

33.
34.
35.
36.
37.
38.
39.
40.
41.
42.
43.
44.
45.
46.

b
a,b
c
b
b
a,d
a,b
a,c
b
b
c
b,c
b,c
a,c

65.
66.
67.
68.
69.
70.
71.
72.
73.
74.
75.
76.
77.
78.

b,d
a,b
c
a,b
a
a
a,b,d
a,b
a,b,c,d
a,b,d
a,b
a,c
b
b

15. a,b,c,d
16. a,c,d

31.
32.

A
B

47.
48.

b,c,e
a

63.
64.

CAPITOLUL

b,c
b

ADMINISTRAREA MEDICAMENTELOR.
1. b
2. a
3. a,b
4. a,b,c
5. c
6. a
7. a,b,c
8. a,b,c
9. c
174

10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.

b
a,b,c
a,b
a,c
a,b
c
a,b,c
a,b,c,d
a,b,c,d

19.
20.
21.
22.
23.
24.
25.
26.
27.

a
b,c
c
c
a,b
a
b,c
a,b
d

28.
29.
30.
31.
32.
33.
34.
35.
36.

b
a
b
b,c
a
c
a,b
a
b

37.
38.
39.
40.
41.
42.
43.
44.

a,b,c
b
a
b
a
b,c
c
b

CAPITOLUL VI
MODIFICRI HIDROELECTROLITICE.
1. a
2. c
3. a
4. a
5. a
6. b
7. c

8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.

b
a,d
c
a
a
a
a

15.
16.
17.
18.
19.
20.
21.

b
b
c
c
a
b
a,c

22.
23.
24.
25.
26.
27.
28.

b,d
a,d
a,b
a,d
a,c,e
b,c,d
b,c

29.
30.
31.
32.

a,c
b,d
a,c
c

CAPITOLUL VII
NGRIJIREI ALE PACIENILOR CU DIFERITE AFECIUNI.
ngrijiri ale pacienilor cu afeciuni respiratorii.
1. b
2. a,b,d
3. a
4. b

14.
15.
16.
17.

a
d
d
B

27.
28.
29.
30.

b
d
b
b

40.
41.
42.
43.

c
d
c
b

53.
54.
55.
56.

c
b
d
c

5. a
6. c
7. c
8. a
9. b
10. b
11. b
12. b
13. a

18.
19.
20.
21.
22.
23.
24.
25.
26.

B
D
a,c,d
B
C
C
c
c
c

31.
32.
33.
34.
35.
36.
37.
38.
39.

a,c
b
a
d
a
b
c
b
a

44.
45.
46.
47.
48.
49.
50.
51.
52.

c
a
c
a
c
b
c
c
b

57.
58.
59.
60.
61.
62.

a
c
b
c
a
a

ngrijiri ale pacienilor cu afeciuni cardio-vasculare.


1. c
2. b
3. a
4. c
5. a
6. b
7. b
8. b
9. b
10. b
11. c
12. a
13. c
175

14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
21.
22.
23.
24.
25.
26.

a
a,c
a
b
c
b
b
d
a
b
b
a
a,b,c

27.
1a, 3b,
2c, 4d, 5e
28.
a,b
29.
a,b
30.
a,b,c
31.
a
32.
b
33.
a
34.
b,c,d
35.
c
36.
c
37.
d
38.
d

39.
40.
41.
42.
43.
44.
45.
46.
47.
48.
49.
50.
51.

a
c
c
d
c
b
a,b
a,b
c,d
a,b,c
b,c
a,b,c
b

43.
44.
45.
46.
47.
48.
49.
50.
51.
52.
53.
54.
55.
56.

c
a
b
a
a
c
a,d
c
a
a
a
c
c
c

52.
53.
54.
55.
56.
57.
58.
59.
60.
61.
62.

d
a
c
c
a
a
d
a
a,b
c
a,c

ngrijiri ale pacienilor cu afeciuni digestive.


1. b
2. d
3. c
4. c
5. c
6. d
7. c
8. a
9. b
10.
11.
12.
13.
14.

b
c
a
a
c

15.
16.
17.
18.
19.
20.
21.
22.
23.
24.
25.
26.
27.
28.

a
a,b,c
a
b
c
a
b
b
a,b,c
a,b
a
b
b,c
a

29.
30.
31.
32.
33.
34.
35.
36.
37.
38.
39.
40.
41.
42.

c
c
a
b
c
b
c
a
b
a
a,b
a,b
b
b

57.
58.
59.
e
60.
61.
62.
63.
64.
65.
66.
67.
68.
69.

a
a,b,c,d
a,b,c,d,

48.
49.
50.
51.
52.
53.

a
a
b,c
a
c
c

d
b
c
d
c
d
b,d
e
b,c
a,b,c

ngrijiri ale pacienilor cu afeciuni renale.


1. b
2. c
3. b
4. c
5. b
6. a,b,c,d

13.
14.
15.
16.
17.
18.

a,d
a
c
a,b
a
a

25.
c
26.
a
27.
b
28.
4a, 2b,
3c, 1d, 5e
29.
a

36.
37.
38.
39.
40.
41.

a,c
a
b,c
c
a
b

7. c
8. c
9. c
10. b
11. c
12. a

19.
20.
21.
22.
23.
24.

a
b,c
a
c
b
a

30.
31.
32.
33.
34.
35.

b
b
a,c
c
a
d

42.
43.
44.
45.
46.
47.

d
c
b
c
a,b
a

54.
55.
56.
57.
58.

c
d
b
a
b

73.
74.
75.
76.
77.
78.
79.
80.
81.
82.
83.
84.
85.
86.
87.
88.
89.
90.

c
a
a
b
c
b
b
a
a,b,c
b
a,b
a,b,c,d
a,b,c,e
a,b,c
d
a,b,c,d
c
a,b,c

ngrijiri ale pacienilor cu afeciuni neurologice.


1. a,b,c
2. a,b
3. a,b
4. a
5. c
6. a,b,c
7. a,b,c
8. b
9. b
10. c
11. a
12. a
13. b
14. c
15. b
16. c
17. b
18. a
176
91.
92.
93.
94.

a
b
b
a

19.
20.
21.
22.
23.
24.
25.
26.
27.
28.
29.
30.
31.
32.
33.
34.
35.
36.

95.
96.
97.
98.

b
c
c
a,b,c
a,b,c
a,b,c
a
b
c
a
c
a,b,c
c
b,c
a,b,c
a,b
b
a

a
c
a
a

37.
38.
39.
40.
41.
42.
43.
44.
45.
46.
47.
48.
49.
50.
51.
52.
53.
54.

b,c
a,b,c
a
b
a,b,c
a,b,c
a,b,c
a,b,c
a,b,c
a,b,c
b
b
a,b,c
a,b,c
b
c
a,b,c
a,b,c

99.
d
100.b
101.b
102.a,b,c

55.
56.
57.
58.
59.
60.
61.
62.
63.
64.
65.
66.
67.
68.
69.
70.
71.
72.

a,b,c
a
a,b,c
a,b,c
a
b
a
a
c
a,b,c
a,b,c
a,b,c
a,b,c
a,b,c
b
a,b,c
b
b

103.d
104.b
105.c
106.b

107.b
108.b
109.c

ngrijiri ale pacienilor cu afeciuni psihice.


1. a
2. b
3. a
4. b
5. c
6. a
7. b
8. b
9. b
10. b
11. a
12. b,c
61.

13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
21.
22.
23.
24.

b
b
a
a,c
b
a
a
a,b,c
c
a,c,d
b
b

25.
26.
27.
28.
29.
30.
31.
32.
33.
34.
35.
36.

a,b
a,b,c
a,b,c
a,b,c
a,b,c
c
b
b
b
a
b
a

37.
38.
39.
40.
41.
42.
43.
44.
45.
46.
47.
48.

c
a,b,c
a,b,c,d
a,b,c
a,b,c
a,b,c
a,b,d
a,b,c
a,b
a,b
a
c,d,e

ngrijiri ale pacienilor cu afeciuni locomotorii.

49.
50.
51.
52.
53.
54.
55.
56.
57.
58.
59.
60.

a,d,e
a,b,c,d
a,d
a,b,d
a,b,c
b
b
a,b,c,d
a,b
a
a,b,c
a,b,c

1. a,b,c
2. a,b
3. a,b

10.
11.
12.

a,b
c
a,b,c

19.
20.
21.

c
c
d

28.
29.
30.

c
b
b

37.
38.
39.

4. a,b
5. c
6. a
7. a,c
8. a,b,d
9. a,d,e

13.
14.
15.
16.
17.
18.

b
c
b
c
a,b
c

22.
23.
24.
25.
26.
27.

a,c
a,b,c
b,d
d
c
b

31.
32.
33.
34.
35.
36.

a
d
a
b
b
a,b,c,d

40.

a,b,c,d
a,b,d
a,c
3a,
2b,
1c, 4d

ngrijiri ale pacienilor cu afeciuni reumatice.


1. a
2. b,c
3. a,b,c
4. c
5. a

6.
7.
8.
9.
10.

b
a
a,b
a
a

11.
12.
13.
14.
15.

a,b,c
b,c
b
a,b
a,b,d

16.
17.
18.
19.
20.

b,c
b,c
a,c,d
a,b
a

21.
22.
23.

b,c
a,b
a,b

ngrijiri ale pacienilor cu afeciuni endocrine.


1. c
2. c
3. b
4. b

8.
9.
10.
11.

5. c
6. b
7. a
177

12.
13.
14.

c
c
a
b

15.
16.
17.
18.

d
a
a,b
a

22.
23.
24.
25.

a
a,b
a,b
a,b,c

a
b,c
c

19.
20.
21.

a,b,c
a
a,b,c,e

26.
27.
28.

a,b
a,b,c
c

34.
35.
36.
37.
38.
39.
40.
41.
42.
43.
44.

a,b,c
d
a,c,d
a
a,c,d
a,b,c
a
a,b,c,d
e
b
a

29.
30.
31.
32.

b
a
a
a,b,c
1a,
33. 2b,
4c, 3d, 6e,
5f, 7g

ngrijiri ale pacienilor cu afeciuni de nutriie.


1. b
2. a,b,d
3. c
4. b
5. b
6. b
7. b
8. c
9. a,b
10. a
11. a,c

12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
21.
22.

a,b,c,d
c
b
a,b,c
a,b,c
a,c
a,c,d
b
a,b,c,e
a,b,d
a,b,c,d

23.
24.
25.
26.
27.
28.
29.
30.
31.
32.
33.

c
b
b
a
a,b,c,d
a,b
b
a,b,c
a,b,c
e
b,d

45. d
46. c
47. b
48. c
49. c
50. a,b,c
51. 1a, 2b,
4c, 3d, 5e

ngrijiri ale pacienilor cu afeciuni dermatologice.


1. d
2. a,c
3. c
4. b

7.
8.
9.
10.

a,b,c
a,b,c
a
b,c

13.
14.
15.
16.

a,b
a,b
a,b,d
a,b,c

19.
20.
21.
22.

a,b
b,c
a,c
a,b,c

25.
26.
27.
28.

a,b
a,b,c
a,c
a,b

5. a,b,c
6. b

11.
12.

d
b

17.
18.

c
a

23.
24.

a
a,b

ngrijiri ale pacienilor cu afeciuni hematologice.


1. c
2. c
3. a,c,d
4. a,b,c,d
5. a,b,c
6. a,b,d
7. a,b,c

8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.

a,b,c,d
a,b,e
b,c
b,c
b,c,d
b
a

15.
16.
17.
18.
19.
20.
21.

a,b,c,d
a
b
a
b,c
a
b

22.
23.
24.
25.
26.
27.
28.

b
a
a
b
a
a,b,c
a,b,c

29.
30.
31.
32.
33.
34.

a,b
a,c
a
b
a
a

21.
22.
23.
24.
25.

a,c
c
a
a,b,c
d

25.
26.
27.
28.

a
a,b,c,d
a,b
a

ngrijiri ale pacienilor cu afeciuni ORL.


1. c
2. c
3. b,c
4. a,c,d
5. a

6.
7.
8.
9.
10.

c
b
c
c
b

11.
12.
13.
14.
15.

c
b
b,d
c
d,e

16.
17.
18.
19.
20.

a,c
b
a,b
b
a

ngrijiri ale pacienilor cu afeciuni oftalmologice.


1. b
2. b
3. c
4. b
5. a
6. a,b,c
178

7. c
8. a
9. c
10.
11.
12.

b
c
c,d

13.
14.
15.
16.
17.
18.

a
b
c
a
a
c

19.
20.
21.
22.
23.
24.

c
a,b
c
a
b
a,b

ngrijiri ale pacienilor cu afeciuni infecto-contagioase.


1. b,c
2. a,c
3. a,b
4. c,d
5. a,b,c
6. a
7. a,b,c
8. a,b,d
9. a,b,c
10. a,b

11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.

a,d
c
a,b,c
c
a
a,b
b
a,b,c
a,b,c,d
a,b

21.
22.
23.
24.
25.
26.
27.
28.
29.
30.

b
c
c
c
c
a
b
a
a
a,b

31.
32.
33.
34.
35.
36.
37.
38.
39.
40.

a,b,c,d
c,d
c
a
a,b,c
a
a,c
c
a,c,d
c

41. a,b,d
42. d
43. a,b,c,d
44. a,b,c
45. a,b
46. A -a,b;
B-a,b; C-;
D-e; E-; F-.
47. a,b

ngrijiri ale pacientelor cu afeciuni obstetricale.


1. d
2. b,c
3. c
4. d
5. b,d
6. b,c

8.
9.
10.
11.

5a, 2b,
4c, 1d,
3e, 6f
a,b,d
c
b

13.
14.
15.
16.
17.
18.

b,c
b,c
a,d
a,b
a,b,d
a,c

20.
21.
22.
23.
24.
25.

b,d
a,b,d
c,e
a,b,c,d
c,d
a,c

27.
28.
29.
30.
31.

b,c,d
a,b
c
b
b

7. b

12.

b,c

19.

b,c,d

26. b

ngrijiri ale pacientelor cu afeciuni ginecologice.


1. b
2. b
3. b
4. 2a, 3b,
1c, 4d
5. b
6. a,b,d

7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.

c
c
b
c,d
b
c
b,d

14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.

b,c
a,b,d
c,d
c
b
c
c,d,e

21.
22.
23.
24.
25.
26.
27.

b,c
b,c
b
a
d
a,b,c
b

28.
29.
30.

c
a
b,c

16.
17.
18.
19.
20.
21.

a
c
c
b
a
b,c

22.
23.

b
b

22.
23.
24.
25.
26.
27.
28.
29.
30.

b,c
a,c
b,c
b
a
a,c,d
d
b
a

31.
32.
33.

ngrijiri ale luzelor.


1. a,c,d
2. b
3. b,d
4. a,b
5. a
6. c

7.

1a, 2b,
3c, 4d,
5e, 7f, 6g
8.
a,c
9.
a,b
10.
a,c

1. c
2. alb,
moale, din
bumbac,
fr custuri
pe mijloc,
s se poat
fierbe
3. a,c,e
179

4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.

11.
a,b,c
12.
2a, 3b,
1c, 4d, 5e
13.
a,b
14.
a
15.
a

ngrijiri ale nou-nscutului.


c
13.
c
c,d
14.
c
b
15.
a,b,c
b
16.
a
c
17.
c
c
18.
b
b
19.
a,c
c
20.
b
a
21.
b

c
c,d,e
a - 4;
b - 5,3;
c - 1,2,6,7.

ngrijiri ale copilului de diferite vrste.


1. a
2. a
3. b
4. b
5. a
6. c
7. a
8. b
9. b

10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.

c
b
a,c,d
b,c
a,b
b
c
b
a,b
ngrijiri

1. a,c
2. c,d
3. f
4. a,b,c

7.
8.
9.
10.

b
a,b,c
b
a,b

19. a
20. b,c
21. a
22. b
23. 3a, 1b,
2c, 4d
24. b,d
25. b
26. a
ale
persoanei

27.
b
28.
a,d
29.
b
30.
c
31.
c,d
32.
b,c
33.
c
34.
5a, 4b,
2c, 3d, 6e,
vrstnice
.

21.
22.
23.
24.

35.
b,c
36.
a
37.
3a, 2b,
4c, 1d, 5e

b,c
b
a,b,c
a,b,c

35.
36.
37.
38.
39.
40.
41.

1f
d
b
a,d
b
d
b,c
e

48.
49.
50.
51.

a
a,c,d
a,c
a,b,d

5. a,b,c,d
6.
a-caracterul
diferenial;
b-polideterminarea;
c-caracterul
relativ al
deficiene-

11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.

b
a,c
a,c
a,b,d
c
b
a,b
a,b,c
a,c

25.
26.
27.
28.
29.
30.
31.
32.
33.

a,c
a,b,d
a,b,d
a,b
a,b,d
a,c,d
a,c
a,d,e
a,c,d

38.
39.
40.
41.
42.
43.
44.
45.
46.

a,c,d
a,c,d
c,d
f
a,b,e
b,c
b,c,e
b
a,c,d,e

lor.

20.

b,c,d

34. a,b,c

47.

52.
53.
54.
55.
56.
57.
58.
59.
60.

a,b,e
a,b
b,c
a,b,c
a,b,c
a,b,d
e
a,c
b,c

CAPITOLUL VIII
NGRIJIRI ALE PACIENILOR N PERIOADA PRE I
POSTOPERATORIE.
1. a,b,c,
d,e,f
2. a,b,c
3. a,b,c,d
4. a,b
5. a
6. c
7. a,d

9. a,d
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.

8. c
180

17.

a,b,c
b,c
b
c
c
b
c

18.
19.
20.
21.
22.
23.
24.
25.

a,b,d
d
d
c,d
c
a,b,c,d
b,c
d

27.
28.
29.
30.
31.
32.
33.
34.

a,c,d
a
a
a,c
b
a
a
a,b,d

36.
37.
38.
39.
40.
41.
42.
43.

d
a,b,c
a,b,c,d
b,c,d
b,d
a
b
b,d

26.

a,c

35.

a,d

44.

b,c

CAPITOLUL IX
NGRIJIRI ALE PACIENILOR CU URGENE
MEDICO-CHIRURGICALE.
1. c
2. c
3. a,b,c
4. a,b,c,d
5. d
6. b
7. b
8. a
9. b,c,d
10. b

12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
21.

a
c
c
b,c
a,b,c
a
c
b
a
a,b,c

23.
24.
25.
26.
27.
28.
29.
30.
31.
32.

b,d
a
c
b
c
a,c
c
c
b
a

34.
35.
36.
37.
38.
39.
40.
41.
42.
43.

a
b
c
c
a,b,c
c
a,b
a,c
a
b

45.
46.
47.
48.
49.
50.
51.
52.
53.
54.

c
b
b
b,d
a,b
b,d
a
b
a
a

11. a

22.

33.

44. a

55.

77.
78.
79.
80.
81.
82.
83.
84.
85.
86.
87.
88.
89.
90.
91.
92.
93.
94.
95.
96.
97.

102. d,f
103. a,b,c,d
104. a,c
105. d
106. a,b,c,d
107. b
108. b,c,d
109. a,b,d
110. a,b,d
111. a,b,c,
d,e
112. a,b,c,
d,e
113. b,c
114. a,b,d,e
115. b,c,d
116. a
117. b,c,d
118. d
119. a,b,e,f
120. b,c,d
121. a,b
122. a,b

CAPITOLUL X
NGRIJIRI COMUNITARE.
1. a,b,d
2. a,b,c
3. a,d
4. a,b,c
5. d
6. a,c
7. a,b,c
8. b
9. a
10. a,b,d
11. a,c
12. b
13. a,c
14. a,b,c
15. a,b,c
16. a,b
17. a,c
18. b,c
19. b,c,d
20. a,c,d
21. b,d
22. a,b
23. a,c
24. a,c
25. a,c
26. a,b,c,d
181

27.
28.
29.
30.
31.
32.
33.
34.
35.
36.
37.
38.
39.
40.
41.
42.
43.
44.
45.
46.
47.
48.
49.
e
50.
51.

a,c
b,d
a,b
b,c
a,c
a,b,c
b
a,b,c,d
a,c
a,c
b
e,f
a,b
a,b,c
a,c,d
a,b
b,c
b
a,c
b
a,b,c
a
a,b,c,d,
d
a,b,c,d

52.
53.
54.
55.
56.
57.
58.
59.
60.
61.
62.
63.
64.
65.
66.
67.
68.
69.
70.
71.
72.
73.
74.
75.
76.

c
a,b,d
b,c,d
a,c
a,b,c,d
a,b,c
a,b,c,d
b,c
b
a,b,c
a,b,d
b,d,e
a,b,d
b,d
c
a,b,c
a,c
b,c
a,b,c,d
a,b,c
a,c
b,c
a,b,d
a,b,c,
d,e
b

a,b,c,d
b,c,d,e
a,d
a,b,c
e
a,b,c
a,c
a,f
a,c,e
a,c
a,b,d
a,b
a,b,d,e
b,c,e
a,b,c,d
a,b,c,d
b,c
a,b,c,d
b
c
a,c,d,
e,g,h
98. a,b,c,d
99. a,b,c
100. c,d
101. a,b,c

CUPRINS
Capitolul I.
Nevoile fundamentale umane. Prlog Mria, Sptaru Ruxandra, Morariu
Letiia .....................................
Capitolul II.
Procesul de ngrijire. Sptaru
Ruxandra..................................................................................................
Capitolul III.
Metode de prevenire a infeciei. Morariu
Letiia.......................................................................................
Capitolul IV.
Nutriie i dietetic. tefnescu
Florica....................................................................................................
Capitolul V.
Administrarea medicamentelor. Sptaru Ruxandra, Morariu

19

23

27
34

Letiia.........................................................
Capitolul VI.
Modificri hidroelectrolitice. Sptaru Ruxandra, Morariu
Letiia ..............................................................
39
Capitolul VIL
ngrijiri ale pacienilor cu diferite afeciuni:
ngrijiri ale pacienilor cu afeciuni respiratorii. Morariu Letiia, Sptaru
Ruxandra ..............................
43
ngrijiri ale pacienilor cu afeciuni cardio-vasculare. Morariu Letiia, Sptaru
Ruxandra .....................
51
ngrijiri ale pacienilor cu afeciuni digestive. Sptaru Ruxandra, Tofan
Ruxandra .............................
58
ngrijiri ale pacienilor cu afeciuni renale. Sptaru
Ruxandra ............................................................
65
ngrijiri ale pacienilor cu afeciuni neurologice. Chiru
Florian..............................................................
71
ngrijiri ale pacienilor cu afeciuni psihice. Prlog
Maria......................................................................
81
ngrijiri ale pacienilor cu afeciuni locomotorii. Sptaru
Ruxandra....................................................
..87
ngrijiri ale pacienilor cu afeciuni reumatice. Sptaru Ruxandra, Morariu
Letiia.............................
..91
ngrijiri ale pacienilor cu afeciuni endocrine. Morariu
Letiia..............................................................
93
ngrijiri ale pacienilor cu afeciuni de nutriie. tefnescu
....9
Florica...................................................
7
ngrijiri ale pacienilor cu afeciuni dermatologice. Sptaru Ruxandra, Morariu Letiia
......................
102
ngrijiri ale pacienilor cu afeciuni hematologice. Sptarii Ruxandra, Morariu
Letiia ........................
105
ngrijiri ale pacienilor cu afeciuni ORL. Sptaru Ruxandra, Morariu
Letiia ......................................
109
ngrijiri ale pacienilor cu afeciuni oftalmologice. Sptaru
Ruxandra ............................................ ....
112
ngrijiri ale pacienilor cu afeciuni infecto-contagioase. Morariu
Letiia ....................................... .....
115
ngrijiri ale pacientelor cu afeciuni obstetricale. Puiu
Victoria ...........................................................
120
ngrijiri ale pacientelor cu afeciuni ginecologice. Puiu
Victoria .........................................................
124
ngrijiri ale luzelor. Puiu
Victoria .......................................................................................................
128
ngrijiri ale nou-nscutului. Puiu
Victoria ............................................................................................
130
ngrijiri ale copilului de diferite vrste. Puiu
Victoria ...........................................................................
135
ngrijiri ale persoanei vrstnice. Morariu
Letiia ..................................................................................
140
Capitolul VIII.

ngrijiri ale pacienilor n perioada pre- i post operatorie. Sptaru Ruxandra,


...14
Morariu Letiia ..........
6
Capitolul IX.
ngrijiri ale pacienilor cu urgene medico-chirur-gicale. Sptaru Ruxandra, Morariu
Letiia, tefnescu
Florica.........................................................................................................................
..........................
152
Capitolul X.
ngrijiri comunitare. Morariu
Letiia ..........................................................................................................
158
Grila cu rspunsuri
corecte................................................................................................................. ... 174
Bibliografie
selectiv......................................................................................................................
.. ......
183
Cuprins .......................................................................................................................
................... .......
184