Sunteți pe pagina 1din 8

UNIVERSITATEA DIN BUCURETI

FACULTATEA DE GEOGRAFIE
Bd. Nicolae Blcescu, nr. 1, Cod postal 010041, Sector 1, Bucuresti
Tel: 021.305.38.10; 021.305.38.09; 021.305.38.13, Fax. 021.315.30.74
E-mail: secretariat@geo.unibuc.ro; www.geo.unibuc.ro

PROGRAMA PENTRU EXAMENUL DE FINALIZARE A STUDIILOR


UNIVERSITARE DE LICEN
SESIUNEA IUNIE 2016 FEBRUARIE 2017
DOMENIUL GEOGRAFIE
A.
PROBLEME FUNDAMENTALE (pentru programele de studii universitare de licen:
Geografie, Geografia turismului, Cartografie, Planificare teritorial, Hidrologie Meteorologie)

Legile generale ale nveliului Natural Geografic (zonalitate, etajare, azonalitate,


interzonalitate)

Apa n atmosfer

Ciclonii i anticiclonii

Fronturile atmosferice

Oceanul Planetar: definiie, dimensiuni, componente

Marea Neagr

Tipuri genetice de lacuri

Scurgerea apei rurilor

Relieful fluviatil (lunci, terase, tipuri de vi, piemonturi, captri)

Relieful glaciar montan (tipuri de gheari, ageni, procese i forme de relief)

Procese pedogenetice de transformare, translocare i uniformizare (la toate specializrile


cu excepia specializrii Geografia turismului)

Caracterizarea grupelor de referin de soluri din climatul temperat (numai la


specializarea Geografia Turismului)

Distributia spaial a populaiei (factori care determin distribuia spaial a populaiei pe


Glob)

Mobilitatea populaiei pe Glob (forme de mobilitate a populaiei, tipuri de migrani,


evoluia migraiilor internaionale)

Resursele energetice i valorificarea lor pe Glob: petrolul, gazele naturale, crbunii

Repartiia, densitatea, structura populaiei n Romnia

Rspndirea i tipologia aezrilor urbane i rurale n Romnia

Caracterizarea geografic a unitilor geografice: Carpaii Orientali, Subcarpaii de


Curbur, Podiul Moldovei, Cmpia de Vest

Analiza geografic a regiunilor:


pentru specializarea Geografia Turismului - Marea Britanie, Germania;
pentru specializarea Geografie - Marea Britanie, Germania, Brazilia, Japonia, China,
India

pentru specializrile Planificare Teritorial i Meteorologie-Hidrologie - mediul


mediteranean
BIBLIOGRAFIE:
Achim F., (2015), Geografie fizic a Romniei, Editura Transversal, Bucureti;
Erdeli G., Cucu V., (2006), Romnia. Populaie, Aezri umane, economie, Edit.
Transversal, Bucureti;
Erdeli G., Dumitrache Liliana, (2006), Geografia Populaiei, Edit. Corint;
Erdeli G., Braghin C., Frsineanu D., (2002), Geografia Economic Mondial, Edit.
Fundaia Romnia de Mine, Bucureti
Ciulache S., (2002), Meteorologie i Climatologie, Edit. Universitar, Bucureti
Ciulache S., Ionac Nicoleta, (1995), Fenomene atmosferice de risc, Edit. tiinific,
Bucureti
Ciulache S., Ionac Nicoleta, (2009), Esenial n meteorologie i climatologie, Edit.
Universitar, Bucureti
Vespremeanu, E. (2004), Geografia Mrii Negre, Edit. Universitii din Bucureti,
Bucureti
Ptru Ileana, Zaharia Liliana, Oprea R., (2006), Geografia fizic a Romniei, Edit.
Universitar, Bucureti
Pisota I. Zaharia Liliana, (2002), Hidrologie, Edit. Universitii, Bucuresti
Pisota I., Zaharia Liliana, Diaconu D., (2010), Hidrologie, Edit. Universitar, Bucureti
Vespremeanu E., (1992), Oceanografie, Edit. Universitii din Bucureti, Bucureti;
Marin I., Marin M., (2006), Europa, Geografie Regional, Edit. Universitar, Bucureti.
Marin I. i colab. (2004), America de Sud, Geografie regional, Edit. Universitar,
Bucureti.
Marin I. Marin M., (2002), Medii i regiuni geografice pe Glob, Edit. Universitii
Bucureti
Grecu Florina (2006), Hazarde si riscuri naturale, Edit. Universitar, Bucureti.
Grecu Florina, (2010), Geografia Cmpiilor Romniei. Note de curs, Edit. Universitii
din Bucureti.
Popa V., (2012),Geografia statelor Asiei, Edit. Universitar, Bucureti
Ielenicz M., Comnescu Laura, (2009), Geografie fizic general cu elemente de
cosmologie, Edit. Universitar, Bucureti.
Ielenicz M., Sndulache I., (2008), Dealurile i podiurile Romaniei, Edit. Universitar,
Bucureti.
Ielenicz M., (2004), Geomorfologie, Edit. Universitar, Bucureti;
Ielenicz M., Oprea R., (2011), Romnia Carpaii (I caracteristici generale), Edit.
Universitar, Bucureti
Oprea R. (2009), Compendiu de pedologie, Edit. Universitar, Bucureti
Florea N, Svulescu I., Geanana M. (2005), Solurile pe Glob, Univ. din Bucureti,
Facultatea de Geografie
***, 1983, Geografia Romniei, vol.I Geografia fizic, Edit. Academiei, c
***, 1984, Geografia Romniei, vol II Geografia uman i economic, Edit. Academiei,
Bucureti.
***, 1992, Geografia Romniei, vol IV Regiunile pericarpatice: Dealurile i Cmpia
Banatului i Crianei, Podiul Mehedini, Subcarpaii, Piemontul Getic, Podiul Moldovei, Edit.
Academiei, Bucureti.

B. PROBLEME DE SPECIALITATE
Programul de studii universitare de licen: GEOGRAFIE

Procese de modelare a versanilor (prbuiri, alunecri de teren, tasare i sufoziune,


iroire, torenialitate);

Relieful structural: relieful pe structur monoclinal, tabular;

Proprietatile morfologice ale solurilor (textura, structura, culoarea, porozitatea,


coeziunea);

Riscuri meteorologice i hidrologice (ciclonii tropicali, secetele, inundaiile);

Funciile urbane;

Relieful petrografic: relieful carstic, relieful pe gresii i conglomerate;

Categorii de arii naturale protejate n Romnia;

Sursele de degradare a mediului;

Biomurile latitudinilor temperate nemoral, boreal, mediteranean.


BIBLIOGRAFIE:
Ciulache S., Ionac Nicoleta, (1995) Fenomene atmosferice de risc, Edit. tiinific, Bucureti;
Cucu V., (2000), Geografia Aezrilor Rurale, Edit. 2000, Trgovite;
Cucu V., (2001), Geografia Oraului, Edit. Fundaia Dimitrie Bolintineanu, Bucureti
Ene M., (2012), Geomorfologie tectono structural, Edit. Universitar, Bucureti;
Erdeli G., Dumitrache Liliana, (2006), Geografia Populaiei, Edit. Corint, Bucureti;
Grecu Florina (2006), Hazarde i riscuri naturale, Edit. Universitar, Bucureti;
Iano I. (2005), Geografie urban i rural- MEDC, Programe pentru nvmnt rural;
Ielenicz M, Nedelea A., Comnescu Laura, (2013), Lexicon de geomorfologie, Edit. Universitar,
Bucureti;
Ielenicz M., (2004), Geomorfologie, Edit. Universitar, Bucureti;
Manea Gabriela (2009), Elemente de biogeografie, Editura Universitar, Bucureti;
Oprea R. (2009), Compendiu de pedologie, Edit. Universitar, Bucureti;
Ptroescu, M., Ioj, C., Rozylowicz, L., Vnu, G., Ni, M., Ioj, A. Ptroescu-Klotz, I. (2012),
Evaluarea integrat a calitii mediului n spaiile rezideniale, Edit. Academiei Romne, Bucureti;
Piota I. Zaharia Liliana, (2002), Hidrologie, Edit. Universitii, Bucureti;
Piota I., Zaharia Liliana, Diaconu D., (2010), Hidrologie, Edit. Universitar, Bucureti;
Primack, R.B., Ptroescu, M., Rozylowicz, L., Ioj, C. (2008), Fundamentele conservrii
diversitii biologice, Edit. AGIR, Bucureti;
Rojanschi, V., Bran, F., Diaconu, Gh., (2002), Protecia i ingineria mediului ediia a II-a, Edit.
Economic, Bucureti.
OUG 57 (2007), Ordonana de Urgena a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor
protejate, conservarea elementelor de flor i fauna slbatic (cu modificrile realizate prin Ordonana
de Urgen nr.154/2008), Monitorul Oficial al Romniei 442/29 iunie 2007, Bucureti;

B. PROBLEME DE SPECIALITATE
Programul de studii universitare de licen: CARTOGRAFIE

Sisteme de coordonate utilizate n topografie i cartografie. Suprafee de referin;

Planuri i hri topografice (definiii, clasificri, harta topografic i elementele ei,


metode de reprezentare a reliefului pe planuri i hri); scara hrii; proiecii cartografice
(definiie, clasificare);

Analiza reliefului pe imagini de teledetecie;

Procese de modelare a versanilor (prbuiri, alunecri de teren, tasare i sufoziune,


iroire, torenialitate) i reprezentarea lor pe hri.

Generalizarea cartografic; Limbajul cartografic (definiie, generaliti, simboluri,


variabilele vizuale);

Metode de reprezentare pe hrile tematice (metode statistice, metode cartografice);

Relieful structural (relieful pe structur monoclinal, cutat) i reprezentarea lui


cartografic.

Relieful petrografic (relieful carstic, relieful pe gresii i conglomerate) i reprezentarea lui


cartografic.
BIBLIOGRAFIE:

Achim F., (2015), Geografie fizic a Romniei, Editura Transversal, Bucureti;


Achim F., (2013), Cartografie geomorfologic, Editura Universitar, Bucureti;
Coco O., Coco Alina, (2011, 2012, 2013), Cartografie Topografie, Editura Transversal,
Trgovite;
Ene M., (2012), Geomorfologie tectono structural, Edit. Universitar, Bucureti;
Grigore M., (1994), Elemente de cartografie fizico- i economico-geografic, Edit. Fundaiei
Romnia de Mine, Bucureti;
Grigore M., (1979), Reprezentarea grafic i cartografic a formelor de relief, Edit. Academiei
Romne, Bucureti;
Ielenicz M., (2007), Geomorfologie generala, Edit. Universitar Bucureti;
Ielenicz M, Nedelea A., Comnescu Laura, (2013), Lexicon de geomorfologie, Edit. Universitar,
Bucureti;
Mihai, B. (2007), Teledetecie. Vol 1. Procesarea digital a imaginilor, Ed. Universitii din
Bucureti;
Mihai, B. (2009), Teledetecie. Vol. II, Noiuni i principii fundamentale, Editura Universitii din
Bucureti;
Nstase A., (1983), Cartografie Topografie, Editura Didactic i Pedagogic, Bucureti.
Nstase A., Osaci-Costache G., (2005), Topografie-Cartografie, ediia a II-a, Edit. Fundaiei
Romnia de Mine, Bucureti.
Nstase A., Osaci-Costache G., (2006), Topografie-Cartografie. Lucrri practice, ediia a III-a,
Edit. Fundaiei Romnia de Mine, Bucureti.

Nstase A., Vian Gh. (2005), Topografie Cartografie, Partea I. Probleme generale de
topografie, Edit. Universitii, Bucureti.
Nstase A., Vian Gh., Coco O., (2005), Cartografie aplicat, Edit. Universitii din Bucureti.
Niu C., (1995), Cartografie matematic, Edit. Academiei Tehnice Militare, Bucureti.
Osaci-Costache G., (2008), Cartografie, ediia a II-a, Edit. Universitar, Bucureti.
Osaci-Costache G., (2008), Topografie Cartografie. Metodologie, exemple rezolvate i 355 de
aplicaii, ediia a II-a, Edit. Universitar, Bucureti.
Osaci-Costache G., (2009), Curs de cartografie, Edit. Credis, Bucureti.
Vian Gh., Coco O., (2004), Analiza i interpretarea hrii topografice, Edit. Ars Docendi,
Bucureti.

B. PROBLEME DE SPECIALITATE
Programul de studii universitare de licen: HIDROLOGIE -METEOROLOGIE
1. Fenomene atmosferice i hidrice de risc (ngheul, viscolul, ciclonii tropicali, secetele,
viiturile, etiajele/secrile)
2. Topoclima pdurii.Topoclim urban.
3. Temperatura aerului: factor de stress bioclimatic
4. Nivelul piezometric i regimul su de variaie
5. Bazinul hidrografic i reeua hidrografic
6. Msurarea i prelucrarea nivelurilor i debitelor apei rurilor
7. Circulaia major de suprafa n Oceanul Planetar
BIBLIOGRAFIE:
Ciulache S. (1971), Topoclimatologie i Microclimatologie, Edit. Universitii din
Bucureti, Bucureti.
Ciulache S. (1980) Oraul i clima, Editura tiinific i Enciclopedic, Bucureti.
Ciulache S. (2000, 2002) Meteorologie i Climatologie, Edit. Universitar, Bucureti.
Ciulache S., Ionac Nicoleta, (1995), Fenomene atmosferice de risc, Edit.
tiinific, Bucureti.
Ciulache S., Ionac Nicoleta (1998), Climatologie comportamental, Edit. Universitii
din Bucureti, Bucureti.
Ciulache S., Ionac Nicoleta (2006) Esenial n meteorologie i climatologie, Edit.Universitar,
Bucureti.
Piota I., Zaharia Liliana (2002), Hidrologie, Edit. Universitii din Bucureti, Bucureti.
Piota I., Zaharia Liliana, Diaconu D., (2010), Hidrologie, Edit. Universitar, Bucureti.
Vespremeanu E., (1992), Oceanografie, Edit. Universitii din Bucureti, Bucureti.
x x x (1983) Geografia Romniei, vol. I. Geografie fizic, Edit. Academiei
Romne, Bucureti.
B. PROBLEME DE SPECIALITATE Programul de studii universitare de licen:
PLANIFICARE TERITORIALA

Disparitati regionale n Romnia;


Politici de dezvoltare regionala;
Fondul funciar al Romaniei. Definitie, Categoriile de folosinta a terenurilor
(agricole si neagricole ), categoriile de terenuri;
Industria i organizarea spaiului;
Spaiul agricol component de baz a spaiului rural

Structura sistemelor teritoriale;


Metode de analiza a sistemelor teritoriale ;
Funciile urbane ;
Documentaii de amenajare a teritoriului;
Zonele functionale urbane

Bibliografie
Cndea Melinda, Bogan Elena, Simon Tamara, 2011, Aezrile umane i organizarea
spaiului geografic, Editura Universitar, Bucureti
Ianos I. (2000) , Sisteme teritoriale, Edit. Tehnica, 2000
Erdeli G., Cucu V., 2006, Romania. - populatie, asezari umane, economie, Editura
Transversal, Bucuresti
Ianos I., Talanga C. (1994), Orasul si sistemul urban romanesc in conditiile economiei
de piata, Institutul de Geografie, Bucuresti;
Ianos I. (2004), Dinamica urbana, Edit. Tehnica , Bucuresti
Ianos I. (2005), Geografie urbana si rurala- MEDC, Programe pentru invatamant rural;
Erdeli G., Braghina C., Frasineanu D. (2002), Geografia Economica Mondiala, Edit.
Fundatia Romania de Maine, Bucuresti
Suditu B. (2013), Analiza si planificare urbana, Editura Universitara, Bucuresti
Zamfir Daniela, Iano I., Tlng C., Stoica Ilinca-Valentina (2013), Aezrile umane i
dezvoltarea regional n Romnia, Editura Universitar, Bucureti
*** Legea 350/2001, cu completrile i modificrile ulterioare, Monitorul oficial al
Romniei, nr 373, 10 iulie 2001, Capitolul IV, Seciunile 1-3 (Documentaii de amenajare a
teritoriului i de urbanism)
B. PROBLEME DE SPECIALITATE Programul de studii universitare de licen:
GEOGRAFIA TURISMULUI
1

Potenialul turistic natural al reliefului (pag. 24 - 57)


1
1
Potenialul turistic al litoralului romnesc al Mrii Negre (pag 86 - 90)
1
1
Monumente romneti n patrimoniul european i mondial (pag. 142 - 154)
Turismul rural (concept, premisele dezvoltrii, motivaii, obiective strategice i
2
2
principii) (pag. 49-67)
3
3
Strategii i politici promoionale n turism (pag 93 - 132)
3
3
Promovarea sistematic a destinaiilor turistice (pag 133 - 222)
4
4
Tipuri i forme de turism - Criterii de clasificare i particulariti (pag 56 - 71)
4
4
Infrastructura i serviciile de transport turistic (pag 163 - 175)
4
4
Structuri de primire turistic (pag 176 - 196)
4
4
Piaa turistic - caracteristici i indicatori de evaluare (pag 197 - 213)
Piaa ecoturistic (analiza cerere-ofert; fluxurile ecoturistice, profilul ecoturistului;
resursele ecoturistice, structurile ecoturistice, activitatile ecoturistice si personalul
5
5
din ecoturism; marketingul ecoturistic) (pag. 35-48)
5
5
Amenajarea turistic a destinaiilor ecoturistice (pag.76-78)
6
6
Amenajarea turistic a zonei montane (pag 83 - 114)
6
6
Amenajarea turistic a staiunilor balneoclimaterice
(pag 1157 - 129)
7

Potentialul turistic: Maramure (pag.157-166) , Bucegi (pag.101-106) ,


7
7

Fgra (pag.106-113) , Rodna (pag. 77-83)

Bibliografie
1. Cndea, M., Simon, T, Bogan, E., 2012, Patrimoniul turistic al Romniei; Ed. Universitar,
Bucureti
2. Simon, T., Cndea, M., Ttaru, A., Bogan, E., 2009, Turism rural - Turism urban, Ed.
Transversal, Bucureti
3. Dumbrveanu, D., 2008, Politici promoionale n turism, Ed. Universitar, Bucureti
4. Gheorghila, A., 2011, Geografia turismului. Metode de analiz n turism, Ed. Universitar,
Bucureti
5. Matei, E., 2011, Ecoturism, Ed. Universitar, Bucureti
6. Erdeli, G, Gheorghila, A., 2008, Amenajri turistice, Ed. Universitar, Bucureti
7. Ielenicz M., Comanescu Laura, 2006, Romnia- potenial turistic, Ed. Universitar,
Bucureti