Sunteți pe pagina 1din 8

Monarhia

Monarhia este un sistem politic care se bazeaz pe o conducere ereditar de ctre o


singur persoan.1 Aceast form de guvernmnt a fost foarte rspndit n Antichitate i n
Evul Mediu, monarhul fiind la acea vreme un domn ereditar (mprat, ar, sultan, rege,
domnitor) ce dispunea integral de puterea suprem n stat, poporul fiind total lipsit de drepturi
(monarhie nelimitat).2 n prezent, acest sistem politic este utilizat mai restrns, ntruct, dea lungul timpului, unele state au cunoscut variaii n ceea ce prive te forma de guvernmnt,
trecnd de la monarhie la republic. n acest sens, ntre statele care i-au pstrat statutul de
monarhie putem enumera ri precum Marea Britanie, Spania, Monaco, Danemarca, Arabia
Saudit, Kuweit.3
De-a lungul timpului s-au evideniat mai multe tipuri de monarhie. Astfel, dup modul
de alegere al efului statului, monarhiile pot fi ereditare4, n care eful statului este ales pe
cale ereditar (Marea Britanie), i elective, n care eful statului este ales prin vot de ctre
ceteni, un exemplu n acest sens fiind faptul c n Vatican, suveranul statului (Papa) este ales
de ctre Colegiul Cardinalilor, aceasta fiind cea mai veche metod de alegere a liderului unei
instituii.5 Totodat, dup ntinderea puterii monarhului, monarhiile sunt de dou feluri:
monarhii absolute, n care monarhul deine puterea absolut, i monarhii constituionale, n
care monarhul domnete dar nu guverneaz6, fiind respectat principiul separrii puterilor n
stat.
1 Michael G. Roskin, Robert L. Cord, James A. Mederois, Walter S. Jones, tiina
politic. O introducere, Polirom, Iai, 2011. Cap. Puterea instituionalizat, p.
74-76.
2 Mihail Frcanu, Monarhia sociala, Romania Press, Bucureti, 2008
3 Michael G. Roskin, Robert L. Cord, James A. Mederois, Walter S. Jones, Op. cit.
p.122.
4 Ibidem, p.75
5 F. J. Baumgartner. "Creating the Rules of the Modern Papal Election", Election
Law Journal, 2006, nr. 5, p. 5773.
6 Michael G. Roskin, Robert L. Cord, James A. Mederois, Walter S. Jones, Op. cit. p.
74-76.
1

n cazul monarhiei constituionale, eful statului este monarhul, acesta avnd puteri
limitate prin Constituie i reprezentnd doar o figur simbolic. 1 n astfel de state funcionez
de obicei un sistem parlamentar, n care figura central este prim-ministrul, care de ine
puterea executiv2. Cteva exemple de state n care este prezent acest tip de regim sunt
Regatul Unit al Marii Britanii i Irlandei de Nord, Suedia, Danemarca, Spania. n cazul
monarhiei absolute, cel care deine puterea absolut n stat este monarhul, acesta avnd n
minile sale toat puterea executiv, n timp ce Parlamentul are un rol simbolic, decorativ. 3 n
acest tip de guvernmnt nu este respectat principiul separrii puterilor n stat.Cteva exemple
de state n care funcioneaz acest regim sunt: Vaticanul, unele monarhii musulmane, Arabia
Saudita4, Nepal.
n Romania a funcionat un regim monarhic constituional, ale crei baze au fost
stabilite prin Constituia din 1866, redactat imediat dup sosirea n ar a Principelui Carol I
de Hohenzolern-Sigmaringen.5 Romnia era deci o monarhie Constituional. n perioada
interbelic, statul romn a fost organizat potrivit Constituiei din anul 1923, care o nlocuia pe
cea din anul 1866.6 Acest act fundamental al statului a fost elaborat sub domnia regelui
Ferdinand I ntregitorul. Ulterior, Carol al II-lea a impus adoptarea Constituiei din 1938 care
acorda puteri sporite regelui. Astfel, a impus desfiinarea partidelor politice i alte msuri care
i-au consolidat puterea (cenzura, partidul unic Frontul Renaterii Naionale). 7 Prin

1 Jerome Blum, Rondo E. Cameron, Thomas Garden Barnes, The European World:
a history, Boston, Little Brown, vol. 1, 1970, p. 267-268.
2 Michael G. Roskin, Robert L. Cord, James A. Mederois, Walter S. Jones, Op.cit., p.
253.
3 Liviu Lazr, Bac 2014 Istorie. Ghid de pregatire intensiva, Ed. Nomina, 2013.
4 Marshall Cavendish, World and Its Peoples: the Arabian Peninsula, Cavendish
Square Publishing, 2007, p. 78
5 Liviu Lazr, Bac 2014 Istorie. Ghid de pregatire intensiva, Ed. Nomina, 2013.
6 Ibidem.
7 Ibidem.
2

nfptuirea acestor msuri, Romnia devine o monarhie autoritar. Ulterior, Mihai I,


motenitorul regelui Carol al II-lea a revenit la Constituia din 1923.1
Primul rege al Romniei a fost Carol I (1866-1881), cel care a pus bazele dinastiei
romneti. Dup nlturarea lui Cuza de ctre monstruoasa coaliie, Carol I de
Hohenzollern-Sigmaringen este ales domn al Romniei, fr acordul Marilor Puteri2. n acest
sens, la 10 mai 1866 Carol I rostete n faa Parlamentului jurmntul prin care este numit
domn constituional: Jur de a fi credincios legilor rii, de a pzi religiunea Romniei,
precum i integritatea teritoriului ei i de a domni ca Domn constituional. 3 La cteva zile
dup preluarea puterii, principele Carol a emis o proclamaie ctre popor prin care sintetiza
singurul mod n care Romnia putea s devin o naiune independent : S ne ajutm deci
singuri, romni!.4 Astfel, pe plan intern, Carol I a consolidat sistemul de guvernare prin
introducerea principiului rotativei guvernamentale (1895), care presupunea alternarea la
guvernare a celor dou mari partide, iar pe plan extern, regele a obinut independena
Romniei, prin implicarea n rzboiul ruso-turc din 1877-1878, btlia decisiv avnd loc la
Plevna, unde armata romn a suferit pierderi teribile. 5 n martie 1881, Carol este proclamat
rege, Romnia devenind astfel regat. n momentul n care a primit coroana, principele Carol a
afirmat c aceasta este un simbol al independenei i forei Romniei, un martor al
vremurilor grele strbtute cu ndrjire de poporul romn.6
Odat cu dobndirea independenei Romniei, modernizarea acesteia a devenit mai
rapid. Astfel, sistemul de nvmnt a fost mbuntit, reeaua de ci ferate a Romniei s-a
extins pan n imperiile vecine, iar viaa politic s-a stabilizat. n perioada domniei lui Carol I,
statul romn s-a remarcat ca un important factor de ordine, progres i cultur n Peninsula
Balcanic. 7

1 Ibidem.
2 Ibidem.
3 Paul Lindenberg, Regele Carol I al Romniei, Humanitas, 2010, p. 69
4 Ibidem, p. 81
5 Liviu Lazr, Bac 2014 Istorie. Ghid de pregatire intensiva, Ed. Nomina, 2013
6 Paul Lindenberg, Regele Carol I al Romniei, Humanitas, 2010, p. 238
3

Dup moartea regelui Carol I, la conducerea statului a urmat Ferdinand I


ntregitorul (1914-1927), care a domnit alturi de Regina Maria. n contextul n care
Romnia nu mai putea rmne neutr n cadrul Primului Rzboi Mondial, dup preluarea
tronului, energia tnrului rege se ndreapt spre luarea unei decizii deosebit de dificile, i
anume intrarea Romniei n rzboi alturi de Antant sau alturi de Puterile Centrale. Fiind de
origine neam, regele nclin spre o alian cu Puterile Centrale, ns opinia public
romaneasc dorete ntrarea Romniei n rzboi alturi de Puterile Centrale 1. Dup ndelungi
deliberri, la 27 august, regele convoac consiliul de coroan, vrnd s i aud prerea, cu
toate c declar de la nceput c el a obinut deja o mare victorie: m-am nvins pe mine
nsumi2, reliefnd astfel faptul c a hotrt semnarea unei aliane cu Antanta. Astfel, tnrul
rege a reuit s i nfrng sentimentele i s asculte vocea poporului, dup cum el nsui i
mrturisete lui I.G.Duca: Eu sunt un rege constituional, prin urmare dac ara crede c
interesele ei i dicteaz s mearg mpotriva Puterilor Centrale, nu n mine va gsi ea o piedic
n realizarea idealului ei naional.3 n acest sens, dup doi ani de lupte crncene dar
memorabile, precum cele de la Mreti, Mrti i Oituz, poporul romn a reuit s i
ndeplineasc cel mai vechi vis, acela de a uni toate regiunile locuite de romni ntr-un singur
stat cu numele de Romnia Mare. Instituia monarhiei romneti se bucura de un prestigiu
enorm n rndurile populaiei, fapt ce a determinat stabilitatea acesteia i dup rzboi. 4 Pe plan
extern Ferdinand s-a remarcat prin intrarea Romniei n Primul Rzboi Mondial alturi de
Antanta iar pe plan intern suveranul a nfptuit Romnia Mare, precum i un plan de reforme
necesar n condiiile formrii noului stat naional unitar (reforma agrar, majorarea taxelor
vamale, reorganizarea armatei, introducerea votului universal, Constituia din 1923 ).5
7 Ibidem, p. 264
1 Liviu Lazr, Bac 2014 Istorie. Ghid de pregatire intensiva, Ed. Nomina, 2013.
2 Eugen Wolbe, Ferdinand I. ntemeietorul Romniei Mari: o biografie, Humanitas,
2011, p. 136
3 Ibidem, p. 7
4 Diana Mandache, Regina Maria a Romniei. Capitole trzii din viaa mea.
Memorii redescoperite, Alfa, Bucureti, 2011, Introducere
5 Liviu Lazr, Bac 2014 Istorie. Ghid de pregatire intensiva, Ed. Nomina, 2013.
4

Ca diplomat, Regina Maria s-a remarcat n cadrul Conferinei de pace de la Paris


(1919-1920), unde a pledat pentru cauza Romniei n mod strlucit, obinnd astfel unirea
Transilvaniei, Bucovinei i Banatului cu Vechiul Regat, ns totodat, ea a reuit s ctige
pentru totdeauna dragostea i preuirea poporului romn prin munca ei din timpul rzboiului i
prin devotamentul fa de soldaii romni. Maria are o legtur strns cu poporul ei de
rani, ea este Mama Regin pentru miile de soldai pierdui, prsii i rnii, dup cum ea
nsi mrturisete : Romnie, mai mult ca niciodat am fost mama ta n acele clipe, suflet
din sufletul tu; inima ta btea n a mea, sngele tu era sngele meu. 1 Regele Ferdinand
moare pe 20 iulie 1927, iar regina moare la 18 iulie 1938, odat cu ea disprnd i cea mai
puternic i mai iubit figur a dinastiei romneti2.
Regele Ferdinand a fost regele rzboiului de ntregire a neamului, regele jertfei i
victoriei romneti, ntemeietorul Romniei Mari, cel care a nfptuit mpropietrirea ranilor
i a impus votul universal3, fiind considerat de ctre poporul romn drept un suveran drept,
grijuliu i bun.
Dup moartea regelui Ferdinand, n condiiile n care prinul motenitor Carol al II-lea
(1930-1940) a renunat la tron, la conducerea rii a urmat Mihai I, fiul acestuia. ns, datorit
faptului c Mihai era minor, ara a fost condus de o regen format din Principele Nicolae,
patriarhul Miron Cristea i Gheorghe Buzdugan 4. n 1930 Carol al II-lea revine n ar,
detronndu-i propriul fiu. nc de la revenirea pe tron, regele urmrete instaurarea unui
regim autoritar, iar n acest sens desfiineaz sistemul de partide, acestea fiind nlocuite cu un
partid unic, Frontul Renaterii Naionale, devenit apoi Partidul Naiunii 5. Aadar, Carol devine
un rege care nu mai asculta de sfaturile celorlali, un rege tot mai autoritar 6, fiind totodat unul

1 Guy Gauthier, Missy, regina Romniei, Humanitas, 2010, p. 207


2 Lucian Boia, Balcic: micul paradis al Romniei Mari, Humanitas, 2014, p. 255
3 Eugen Wolbe, Ferdinand I. ntemeietorul Romniei Mari: o biografie, Humanitas,
2011, p. 8
4 Liviu Lazr, Bac 2014 Istorie. Ghid de pregatire intensiva, Ed. Nomina, 2013.
5 Ibidem.
6 Lucian Boia, Balcic: micul paradis al Romniei Mari, Humanitas, 2014, p.69
5

dintre cei mai controversai regi ai Romniei 1. Tendinele sale autoritariste au culminat cu
implementarea Constituiei din 1938 prin care Romnia devenea monarhie autoritar, iar
principiul separrii puterilor n stat era nclcat, majoritatea puterilor fiind concentrate n
minile regelui2. n 1939, dup moartea Reginei Maria, izbucnete cel de-al Doilea Rzboi
Mondial, iar n anul fatal 1940 Romnia pierde Basarabia, nordul Transilvaniei i Cadrilaterul,
context n care regele Carol al II-le va abdica, pe 6 septembrie 1940, n favoarea fiului su,
Mihai I (1927-1930 i 1940-1947).3 Pn n anul 1944, Romnia, aflat sub regimul autoritar
al lui Antonescu, a luptat n rzboi alturi de Germania nazist, ns odat cu lovitura de stat
de la 23 august 1944, prin care regele Mihai a ordonat arestarea marealului Antonescu,
Romnia a trecut de partea Aliailor4. De asemenea, se revenea la Constituia din 1923. n
1945, la presiunile Uniunii Sovietice, Mihai a fost silit s accepte un guvern prosovietic, iar
ulterior, pe 30 decembrie 1947 Regele Mihai a fost forat de ctre comuniti s abdice 5 i s
prseasc ara. Astfel, aa cum spunea istoricul Lucian Boia, regele Mihai dei a domnit n
dou rnduri, s-ar putea spune c nici n-a avut ocazia s domneasc n sensul efectiv al
termenului.6 Dup patruzeci i cinci de ani n exil, la nceputul anului 1992, Regele Mihai a
vizitat Romnia alturi de soia sa Regina Ana, iar n 2001 regele s-a ntors n ar. n prezent,
Regele Mihai locuiete mpreun cu Regina Ana n Austria, ns vine regulat n ar la
reedina sa de la Castelul Svrin sau de la Palatul Elisabeta.7
1 Lucian Boia, Suveranii Romniei. Monarhia, o soluie?, Humanitas, Bucureti,
2014, Cap. Carol II: regele cu mari caliti i cu mari defecte.
2 Liviu Lazr, Bac 2014 Istorie. Ghid de pregatire intensiva, Ed. Nomina, 2013.
3 Diana Mandache, Regina Maria a Romniei. Capitole trzii din viaa mea.
Memorii redescoperite, Alfa, Bucureti, 2011, p. 152
4 Liviu Lazr, Bac 2014 Istorie. Ghid de pregatire intensiva, Ed. Nomina, 2013.
5 Diana Mandache, Regina Maria a Romniei. Capitole trzii din viaa mea.
Memorii redescoperite, Alfa, Bucureti, 2011 p. 153
6 Lucian Boia, Suveranii Romniei. Monarhia, o soluie?, Humanitas, Bucureti,
2014, Cap. Mihai I : un rege sub vremuri
7 Diana Mandache, Regina Maria a Romniei. Capitole trzii din viaa mea.
Memorii redescoperite, Alfa, Bucureti, 2011, p.153.
6

n perioada n care n Romnia a funcionat un regim monarhic, ara a devenit un stat


unitar naional independent, avnd totodat parte de o modernizare accelerat. De asemenea,
n perioada monarhiei Romnia a cunoscut o deosebit apreciere pe plan extern. n nici o alt
perioad, ara i societatea romneasc n-au cunoscut nfptuiri comparabile. Romnia i-a
ctigat ndependena i i-a extins mai mult dect de dou ori teritoriul. Modernizarea i-a
intensificat cursul. S-au realizat reforme structurale eseniale, precum marea reform agrar
din 1920 i votul universal.1

Bibliografie

1. Baumgartner, F. J. (2006). "Creating the Rules of the Modern Papal Election". Election
Law Journal 5: 5773. 2006
2. Blum, J. Cameron, R.E. Barnes, T.G. (1970) The European World: a history, Boston:
Little Brown. Vol. 1.
3. Boia, L. (2014). Balcic: micul paradis al Romniei Mari. Bucureti: Humanitas
4. Boia, L. (2014). Suveranii Romniei. Monarhia, o soluie?. Bucureti: Humanitas.
5. Cavendish, M. (2007). World and Its Peoples: the Arabian Peninsula. Cavendish Square
Publishing.
6. Frcanu, M. (2008). Monarhia sociala. Bucureti: Romania Press.
7. Gauthier, G. (2010). Missy, regina Romniei. Bucureti: Humanitas.
8. Lazr, L. (2013). Bac 2014 Istorie. Ghid de pregatire intensiva. Ed. Nomina.
9. Lindenberg, P. (2010). Regele Carol I al Romniei. Bucureti: Humanitas.
10. Mandache, D. (2011). Regina Maria a Romniei. Capitole trzii din viaa mea.
Memorii redescoperite. Bucureti: Alfa.
11. Roskin, M.G. Cord, R.L. Mederois, J.A. Jones, W.S. (2011). tiina politic. O
introducere. Iai: Polirom.
12. Wolbe, E. (2011). Ferdinand I. ntemeietorul Romniei Mari: o biografie.Bucureti:
Humanitas.
1 Lucian Boia, Suveranii Romniei. Monarhia, o soluie?, Humanitas, Bucureti,
2014 Cap. Principe strin, monarhie romneasc.
7