Sunteți pe pagina 1din 439

Testele la Medicina Intern

REUMATOLOGIE

1. Care din urmtoarele afirmaii este corect n ceea ce privete prescrierea


unui AINS la pacienii cu artrit psoriazic:
a. Se pot prescrie dou AINS simultan.
b. Administrarea unui AINS intravenos evit toxicitatea gastrointestinal.
c. Se poate prescrie un AINS n timp ce pacientului i se administreaz anticoagulante
orale.
d. O alergie la o clas de AINS exclude posibilitatea de a prescrie un AINS din alt
clas.
e. Pentru a evita reaciile adverse AINS trebuie prescris o durat i o doz minime
eficiente.
Rspuns corect: e
2. Artrita mutilant este o form a crei patologii:
a. Lupus eritematos sistemic
b. Artrita reumatoid
c. Artrita reactiv
d. Artrita psoriazic
e. Guta
Rspuns corect: d
3. Leziunile osteolitice ale falangelor i articulaiilor
metacarpiene n aspect de degete telescopate, sunt
caracteristice pentru:
a. Lupus eritematos sistemic
b. Artrita reumatoid
c. Artrita reactiv
d. Artrita psoriazic
e. Guta
Rspuns corect: d
4. Distrofia unghial psoriazic poate fi manifestat prin:
1

a. Pitting (eroziune punctiform)


b. Fuziune solid
c. Infecii fungice
d. Fisurare progresiv
e. Hemoragii intraunghiale
Rspuns corect: a
5. Ce criteriu NU este caracteristic pentru diagnotiscul
artritei psoriazice:
a. Factorul reumatoid negativ
b. Dactilita
c. Dovada radiologic a genezei osoase juxtaarticulare
d. anticorpi anti-CCP pozitiv
e. Istoric personal sau familial de psoriazis
Rspuns corect: d
6. Alegei afirmaia adevrat privind testul Schober n spondilita psoriazic:
a. Este o manevr pentru articulaiile sacoiliace
b. Msoar redoarea lombar
c. Msoar redoarea la nivelul segmentului vertebral dorsal
d. Este un test specific pentru examinarea mobilitii oldului
e. Pune n eviden artrita periferic
Rspuns corect: b
7. Indicaiile infiltraiilor cu corticosteroizi n artrita psoriazic sunt
urmtoarele, CU EXCEPIA:
a. Sinovit
b. Artrit mutilant
c. Lomboradiculalgie comun
d. Bursita
e. Sindrom de canal carpian
Rspuns corect: b
8. Cea mai frecvent form a artritei psoriazice este:
2

a. Oligoartrita asimetric
b. Artrita interfalangian distal
c. Artrita mutilant
d. Afectarea axial
e. Afectarea articulaiilor mari
Rspuns corect: a
9. Aspectul de degete telescopate este caracteristic
pentru:
a. Lupus eritematos sistemic
b. Gut
c. Osteoartroz deformant
d. Artrita reumatoid
e. Artrita psoriazic
Rspuns corect: e
10. Artrita psoriazic se manifest cel mai frecvent la
persoanele cu vrsta de:
a. 35-55 ani
b. 20-35 ani
c. 15-25 ani
d. 55-70 ani
e. 65-75 ani
Rspuns corect: a
11. Care din urmtoarele clase de medicamente AINS sunt recomandate
pacienilor cu artrit psoriazic:
a. Coxibii
b. Salicilatii
c. Pirazolii
3

d. Indolicele
e. Oxicamii
Rspuns corect: a, e
12. Care din urmtoarele manifestri extraarticulare sunt caracteristice artritei
psoriazice:
a. Amiloidoza AA
b. Uveita anterioar
c. Pericardita
d. Esofagita de reflux
e. Nefropatia Ig A
Rspuns corect: a, b, e
13. n artrita psoriazic tratamentul nemedicamentos esenial include:
a. Kinetoterapia i balneoterapia pentru a favoriza supleea coloanei vertebrale
b. Autoexerciiile
c. Kinetoterapia respiratorie n formele avansate
d. Kinetoterapia respiratorie n formele incipiente
e. Toate de mai sus sunt adevrate
Rspuns corect: a, b, c
14. Complicaiile specifice ale infiltraiilor cu corticosteroizi n artrita psoriazic
sunt urmatoarele:
a. Artrita septic
b. Hiperkeratoz local
c. Ruptur tendinoas
d. Hiperpigmentare local
e. Artrit acuta microcristalin
Rspuns corect: a, c, e
15. Dintre trsturile distinctive ale artritei psoriazice,
deosebim:
a. Entesopatiile
b. Ulceraii ale mucoaselor
c. Dactilita
d. Irita
e. Trombocitopenie
Rspuns corect: a, c, d
4

16. Pentru forma mutilant a artritei psorizice sunt


caracteristice urmtoarele semne radiologice:
a. Osteoliza
b. Osteosinteza
c. Anchiloza osoas
d. Osteomalacia
e. Pseudofracturi
Rspuns corect: a, c
17. Printre criteriile de diagnostic al artritei psorizice se
numr:
a. Afectarea psoriazic a unghiilor
b. Dactilita cu tumefierea falangelor
c. Cracment articular
d. Uveit
e. Psoriazis al pielii
Rspuns corect: a, b, e
18. ntreruperea tratamentul cu cotricosteroizi n artrita
psoriazic poate provoca:
a. Exacerbarea manifestrilor cutanate
b. Remisia patologiei articulare
c. Exacerbarea manifestrilor articulare
d. Dispariia durerilor articulare
e. Dispariia manifestrilor cutanate
Rspuns corect: a, c

19. Complicaii ntlnite la bolnavii cu artrit psoriazic pot


fi:
a. Anemia
b. Dermatita exfoliativ
c. Amiloidoza visceral
d. Insuficiena cardiac
e. Fibroz pulmonar
Rspuns corect: b, c, d
20. Tratamentul artritei psoriazice poate include:
a. AINS
b. Glucocorticoizi
c. Metotrexat
d. Antibiotice
e. Tratament cu raze ultraviolete
Rspuns corect: a, b, c, e
21. Selectai semnele radiologice distinctive pentru artrita
psoriazic:
a. Anchiloza osoas
b. Cruarea realativ a articulaiilor metacarpofalangiene
c. Cruarea relativ a articulaiilor metatarsofalangiene
d. Tendina la o distribuie oligoarticular
e. Eroziuni marginale, geode
Rspuns corect: a, b, c, d
22. Urmtoarele afeciuni sunt ncadrate in grupul SASN:
A: Artrita enteropatic
6

B: Sindrom Reiter
C: Artrita gonococic
D: Spondilita psoriazic
E: Spondiloartropatia juvenil
Rspuns corect: a, b, d, e
23. Tratametul biologic al artritei psoriazice poate include:
a. Anticorpi monoclonali
b. Antagoniti de receptor
c. Hemotransfuzii
d. Interferon
e. Receptori solubili
Rspuns corect: a, b, e
24. Selectai rspunsurile corecte pentru utilizarea AINS n
artrita psoriazic:
a. Previn apariia modificrilor articulare
b. Reduc durerea i inflamaia
c. Manifest efect chiar i dup ntreruperea tratamentului
d. Nu modific evoluia eroziunilor articulare
e. Au efect pur simptomatic
Rspuns corect: b, d, e
25. Tratamentul balneofizical al artritei psoriazice are ca
scop:
a. Ameliorarea durerii
b. Tratamentul puseelor active
c. Tonifierea musculaturii
7

d. Prevenirea osteoporozei
e. Prevenirea atrofiilor musculare
Rspuns corect: a, c, d, e
26. Care dintre urmtoarele afirmaii privind manifestrile extraarticulare din
artrita reumatoid este FALS?
A. Apar naintea manifestrilor articulare
B. Sunt determinate de infiltrate limfoplasmocitare i/sau procese
vasculitice
C. Apar n cazurile severe de boal
D. Se acompaniaz constant de titruri mari de factori reumatoizi
E. Concentraia complexelor imune circulante, n general, este
crescut
R: A
27. Urmtoarele articulaii sunt, de regul, afectate n artrita reumatoid:
A. Articulaiile interfalangiene distale
B. Articulaiile sacroiliace
C. Articulaiile interapofizare ale coloanei lombare
D. Articulaia atlantoaxial
E. Articulaia acromio-clavicular
R: D
28. Afectarea articular din artrita reumatoid are urmtoarele caracteristici:
A. Simetric
B. Oligoarticulara
C. Migratorie
D. Monoartriculara
E. Stationara
R: A
29. Afectarea respiratorie din artrita reumatoid poate avea urmtoarele
manifestri:
A. Scderea capacitii de difuziune a monoxidului de carbon
B. Tromboembolie pulmonara
8

C. Pneumotorax
D. Adenopatie hilar
E. Pleurezie
R: E
30. Lichidul pleural care poate aprea n artrita reumatoid are urmtoarele
caracteristici:
A. Valori crescute ale glucozei
B. Scaderea concentraiei de imunoglobuline
C. Prezenta factorilor reumatoizi
D. Creterea concentraiei complementului
E. Creterea concentraiei LDH
R: D
31. Care dintre urmtoarele afirmaii privind tratamentul cu metotrexat n
artrita reumatoid este fals?
A. Efectele clinice apar mai rapid dect n cazul srurilor de aur
B. Este indicat n cazurile cu o activitate imunologic sporit
C. Administrarea oral se face o dat pe sptmn
D. Tratamentul este de scurt durat
E. Toxicitatea hepatic impune controlul periodic al enzimelor hepatice
R: D
32. Care este cel mai frecvent efect advers al tratamentului cu AINS?
A. afectarea tractului gastro-intestinal
B. dereglri hematopoietice
C. aciune nefrotoxic
D. aciune neurotoxic
E. reacii alergice
R: A
33. Care preparat din medicaia de fond al artritei
reumatoide este considerat standardul de aur?
A. Sulfasalazina
9

B. Metotrexat
C. Azatioprina
D. Placvenil
E. Ciclofosfamida
R: B
34. Care complicaie reno-urinar poate aprea n evoluia sever i ndelungat
a artritei reumatoide:
A. Pielonefrita
B. Amiloidoza renal
C. Micronefrolitiaza
D. Glomerulonefrita
E. Uretrita
R: B
35. Modificarea caracteristic n artrita reumatoid este:
A. Densitatea minerala osoasa scazuta
B. Osteofitul
C. Sinovita inflamatorie tranzitorie
D. Modificarea artrozic
E. Sinovita inflamatorie persistent
R: E
36. Factorul genetic major al artritei reumatoide este:
A. HLA DR 5
B. HLA DR4
C. HLA Dw16
D. HLA Dw15
E. HLA B27
R: B

A.
B.

37. Agenii infecioi posibil implicai n etiologia artritei reumatoide pot fi:
Virusul Epstein-Barr
Herpes virus
10

C.
D.
E.

A.
B.
C.
D.
E.

A.
B.
C.
D.
E.

A.
B.
C.
D.
E.

Mycoplasma
Streptococul hemol.
Chlamydia tr.
R: A
38. Populaia majoritar celular n sinovita reumatoid este reprezentat de:
Limfocite T
Limfocite B
Limfocite T CD8
Limfocite T CD4 cu memorie
Macrofage
R: D
39. Care din urmtoarele componente ale articulaiilor determin durerea in
artrita reumatoid?
Ligamentele
Cartilajul
Osul subcondral
Membrana sinovial
Capsula
R: E
40. Modifcarea radiologic caracteristic artritei reumatoide este:
Sindesmofite
ngustarea spaiului articular
Osteofite
Eroziuni osoase
Sechestre osoase
R: D
41. Utilizarea metotrexatului in artrita reumatoid presupune suplimentarea cu:
A. Ciancobalamin
B. Tiamin
C. Acid ascorbic
D. Vitamina D
E. Acid folic
R: E

11

42. Procesul inflamator n artrita reumatoid ncepe de la unul din urmtoarele


componente articulare:
Capsula articular

Sinovia

Cartilaj

Osul subcondral

Ligament
R: B
43. Alegei descrierea cea mai corect a sindromului articular din cadrul artritei
reumatoide.
A. Poliartrit cronic, aditiv, periferic i simetric
B. Oligoartrit cronic, migratorie, periferic i simetric
C. Poliartrit cronic, migratorie, periferic i simetric
D. Poliartrit cronic, aditiv, periferic i asimetric
E. Poliartrit cronic, aditiv, periferic i simetric cu implicare axial
R: A
44. Incidena artritei reumatoide este:
A. aproximativ de 0,2/1000 la femei i 0,5/1000 la brbai
B. aproximativ de 10% n populaia general
C. egal ntre sexe
D. mai mare printre pacienii de sex masculin
E. aproximativ de 0,5/1000 la femei i 0,2/1000 la brbai
R: E
45. Prevalena artritei reumatoide este
A. egal ntre sexe
B. aproximativ de 10% n populaia general
C. aproximativ 1,7% pentru femei i 0,7% pentru brbai
D. mai mare printre pacienii de sex masculin
E. aproximativ 0,7% pentru femei i 1,7% pentru brbai
R: C

12

A.
B.
C.

46. Pulmonul este frecvent afectat in bolile autoimune. Maladiile care a fi direct
asociate cu afectare pulmonar includ:
lupus eritematos sistemic
artrita reumatoida
artroz
D osteoporoza
E. febra reumatismala acuta
R: A, B
47. Care din urmtoarele modificri radiologice apar n artrita reumatoid?
A. tumefacia prilor moi
B. osteoporoza juxtaarticular
C. ngroarea periostal
D. eroziuni marginale
E. anchiloze osoase
R: B,D,E
48. Vasculita reumatoid poate avea urmtoarele expresii:
A. purpur
B. polineuropatie
C. infarct miocardic
D. ulceraii cutanate
E. scleromalacia perforans
R: A,B,C,D
49. Care articulaii cel mai frecvent se afecteaz n artrita reumatoid?
A. articulaiile interfalangiene distale
B. articulaiile interfalangiene proximale
C. prima articulaie tarso-metatarsian
D. articulaiile vertebrale cervicale
E. articulaiile vertebrale lombare
R: B, D
50. Care dintre urmtorii factori de risc sunt incriminai n etiologia artritei
reumatoide?
A. sexul feminin
B. sexul masculin
13

C. fumatul
D. factori de mediu, cum ar fi clima i urbanizarea
E. sedentarismul
R: A, C
51. Cele mai precoce leziuni n artrita reumatoid sunt urmtoarele :
A.
leziuni microvasculare
B.

osteoporoza juxtarticular

C.

creterea numrului de celule sinoviale

D.

hipervascularizarea local

E.

inflamaia perivascular cu granulocite

R: ,B,D,E

A.

52. Simptome specifice artritei reumatoide sunt:


implicarea mai multor articulaii la nivelul minilor i picioarelor

B.

afectarea simetric

C.

debutul brutal n 90% de cazuri

D.

oboseala, anorexia

E.

n debutul acut febra, splenomegalia


R: A, B
53. Urmtoarele corelaii dintre sexe sunt veritabile pentru artrita reumatoid:
A. raportul femei : brbai este de 2,2-2,5:1
B. raportul femei : brbai este de 5:1
C. raportul femei : brbai este de 1: 2,2-2,5
D. ctre vrsta de 70 ani, numarul femei = numarul brbai
E. raportul femei : brbai este egal la toate vrstele
R: A, D
54. Cele mai importante dovezi ale autoimunitii n artrita reumatoid sunt:
A. antigenele de histocompatibilitate HLA clasa II DR8
14

B. factorul reumatoid
C. antigenele de histocompatibilitate HLA clasa II DR5
D. anticorpii anti peptid ciclic citrulinat
E. antigenele de histocompatibilitate HLA clasa II DR1 i DR7
R: B, D
55. Care antigene ale complexului major de histocompatibilitate sunt exprimate
n artrita reumatoid:
A. HLA-B27
B. HLA-DR1
C. HLA-A
D. HLA-C
E. HLA-DR4
R: B, E
56. Urmtoarele afirmaii privind modificrile imunologice n artrita reumatoid
sunt veritabile:
A.
factorul reumatoid este pozitiv la 100% din pacieni
B.
factorul reumatoid pozitiv este absolut necesar pentru stabilirea
diagnosticului de artrit reumatoid
C.
factorul reumatoid, dei posed o sensibilitate nalt nu este la fel de
specific ca anti-CCP
D.
anti-CCP posed o specificitate de 95%
E.
depistarea anti-CCP este obligatorie pentru stabilirea diagnosticului de
artrit reumatoid
R: C, D
57. Care preparate inhib progresia afectrii articulare n artrita reumatoid
dup datele radiologice:
A. aspirina
B. leflunomida
C. metotrexatul
D. diclofenacul
E. glucocorticosteroizii
R: B, C
15

58. n funcie de detectarea factorului reumatoid n serul pacienilor cu artrit


reumatoid, deosebim urmtoarele forme:
A. seroneutr
B. seropozitiv
C. serosangvin
D. seronegativ
E. sero-compatibil
R: B, D

A.

59. Care din simptome sunt prezente n artrita reumatoid?


redoarea matinal

B.

dureri la palparea tendonului Achile

C.

diminuarea forei de strngere a minii

D.

tumefierea articulatiilor interfalangiene distale

E.

tumefierea articulaiilor interfalangiene proximale


R: A, C, E
60. Care din manifestrile oculare pot fi ntlnite n cadrul
artritei reumatoide?

A.

irita

B.

episclerita

C.

choroidoretinita

D.

cataracta

E.

keratoconjuctivita uscat (sicca)


R:A, B, E
61. n cadrul cror maladii cu o manifestare clinic precum
este artrita, poate fi depistat factorul reumatoid?

16

A.

amiloidoza

B.

pseudoguta

C.

afectri hepatice

D.

sarcoidoz

E.

artrita reumatoida
R: C, D, E,

62. Care schimbri radiologice sunt caracteristice pentru artrita reumatoid?


A. osteoporoza epifizar periarticular
B. subluxaia articulaiei atlanto-axiale
C. erozii marginale
D. ngustarea fisurii articulare
E. periostit
R: A,B,C,D
63. Care afirmaii despre nodulii reumatoizi subcutanai sunt adevrate?
A. se depisteaz la 25-30% din pacieni cu artrita reumatoid
B. se localizeaz preponderent n regiunea olecranonului
C. de regul, se asociaz cu factorul reumatoid
D. pot disprea la indicarea preparatelor remisive
E. rar se asociaz cu dezvoltarea vasculitei reumatoide
R: A,B,C,D
64. Care complicaii oftalmologice se ntlnesc la pacienii cu artrita reumatoid?
A. conjunctivita
B. episclerit
C. choroidoretinit
D. scleromalacia perforans
E. cheratoconjunctivit uscat
R: B,D,E
17

65. Precizai care sunt deformrile caracteristice ale minii, care apar n timpul
evoluiei artritei reumatoide?
A. deformare n "butonier"
B. deformare mn pseudoreumatoid
C. deviaie ulnar a degetelor
D. deformare n "gt de lebd"
E. anchiloza articulaiilor interfalangiene distale
R: A, C, D
66. Care articulaii
A.
B.
C.
D.
E.
R: E

sunt interesate n procesul patologic n artrita reumatoid?


articulaiile fr sinovial
manubrio-sternal
simfiza pubian
articulaiile discovertbebrale
articulaiile temporomandibulare

67. Care afirmaii despre factorul reumatoid sunt veritabile?


A. poate fi artribuit ctre oricare clas de imunoglobuline
B. poate aprea n ser pe fundal de hepatite virale
C. se poate depista la persoane sntoase
D. n artrita reumatoid, titrurile nalte se asociaz cu manifestri
sistemice
E. se micoreaz sub aciunea administrrii paracetamolului

R: C, D
68. Antiinflamatoarele nesteroidiene n artrita reumatoid:
A. reduc durerea
B. nu reduc inflamaia
C. nu modific progresia eroziunilor articulare
D. nu influeneaz apariia manifestrilor extra-articulare
E. au efectul pur simptomatic i se manifest numai pe durata tratamentului
R: A, C, D, E
69. Care este cea mai frecvent manifestare extraarticular n
artrita reactiv:
A. Insuficiena aortic.
18

B. Insuficiena cardiac congestiv.


C. Balanita circinat.
D. Tulburri de conducere atrioventricular.
E. Uveita acut anterioar.
R: E
70. Care aticulaie cel mai frecvent este afectat n artrita reactiv:
A. Sacroiliac
B. Talocrural
C. Interfalangian distal
D. Interfalangean proximal
E. Metacarpofalangean
R: A
71. Menionai care este tratamentul de prim intenie folosit n
artritele reactive:
A. Corticosteroizi
B. Citostatice
C. Antibiotice
D. Antimalaricele de sintez.
E. Srurile de aur.
R: C
72. Din cele patru specii de Shigella, care a fost cel mai frecvent
implicat n cazurile de artrit reactiv:
A. Shigella sonnei.
B. Shigella boydii.
C. Shigella dysenteriae.
19

D. Shigella flexneri.
E. Shigella fonery
R: D
73. Menionai care este manifestarea ocular cu prognostic sever n
artritele reactive:
A. Conjunctivita
B. Ulcer cornean
C. Uveit posterioar
D. Uveit anterioar
E. Iridociclit
R: C
74. Care este forma cea mai frecvent de afectare articular n
artrita reactiv:
A. Poliarticular simetric
B. Axial cu anchiloz lombar
C. Axial cu anchiloz cervical
D. Oligoarticular asimetric
E. Mutilant
R: D
75. Metotrexatul administrat in artrita reactiv este cel mai eficient
in:
A: sacroileit
B: artrita periferic
C: manifestarile oculare
D: complicaiile renale
E: complicaiile pulmonare
R: B
20

76. Care manifestare este caracteristic artritei reactive:


A: Anchiloz vertebral difuz
B: Sindesmofite simetrice
C: Osteoliz
D: Dactilita
E: Afectarea articulaiei antanto-occipital
R: D
77. Artrita reactiva se definete astfel:
A: sindrom Reiter.
B: triada: artrit, uretrit si conjunctivit.
C: sindrom clinic aprut la un organism gazd cu
susceptibilitate genetic i iniiat de un agent etiologic.
D: spondiloartropatie nedifereniata.
E: este obligatoriu asociata cu HLA-B27.
R: C
78. Artritei reactive i este caracteristic:
A: anticorpi anti CCP pozitivi
B: factor reumatoid pozitiv
C: factor reumatoid negativ
D: scderea concentraiei IgA n ser
E: anticorpi ANA pozitiv
R: C
79. Selectai localizrile mai frecvente ale durerilor osoase n artrita
reactiv:
A. Jonciunea costo-vertebral.
B. Cristele iliace.
C. Procesele spinoase.
D. Articulaiile metatarsofalangiene.
21

E. Marele trohanter.
R: B, D
80. Pacienii cu artrita reactiv cu simptome severe refractare la
terapia cu AINS i sulfasalazin pot rspunde la ageni
imunosupresivi precum:
A. Azatioprin
B. Fenilbutazon
C. D-Penicilamin
D. Ciclosporin
E. Metotrexat
R: A, E
81. Pentru artrita reactiv din punct de vedere radiologic este
caracteristic:
A: formarea pintenilor la inseria fasciei plantare
B: sindesmofite marginale
C: periostit cu formarea reactiv de os
D: osteoporoz difuz
E: eroziuni marginale cu pstrarea spaiului articular
R: A C
82. Artrita reactiv este:
A: consecutiv unei infecii enterale, apare predominant la
sexul masculin
B: consecina infeciilor uro-genitale, apare predominant la
sexul masculin
C: consecutiv unei infecii enterale, apare in mod egal la
ambele sexe
D: postvenerian, apare in mod egal la ambele sexe
E: postvenerian, apare predominant la sexul femenin
R : B, C
22

83. Degetul n crncior este ntlnit n urmtoarele situaii:


A: artrita reactiv
B: guta
C: artrita psoriazic
D: artrita reumatoid
E: osteoartroza deformant
R : AC
84. Manifestrile clinice caracteristice artritei reactive includ:
A: Dactilita
B: Poliartrita simetric
C: Uretrita
D: Artrita predominant a membrelor superioare
E: Tulburari de conducere atrio-ventriculara de gradul III
R : AC
85. Articulaiile cel mai frecvent afectate in artrita reactiv sunt:
A: old si umeri (articulaiile centurilor)
B: metatarsofalangiene si interfalangiana a halucelui
C: coloana cervicala
D: genunchiul
E: degetele minii
R : BD
86. Care dintre urmtoarele elemente n artrita reactiv permit
evaluarea progresiei bolii:
A. Examenul radiologic.
B. Testarea markerilor nespecifici ai inflamaiei in ser.
C. Determinarea antigenului HLA-B27.
D. Dinamica testului Schober.
23

E. Apariia de sindesmofite asimetrice la nivelul coloanei


vertebrale.
R: A, D, E
87. Menionai care sunt complicaiile rare ale artritei reactive cu
evoluie ndelungat:
A. Keratoconjunctivit cronic.
B. Sindromul de coad de cal.
C. Artrita acut supurat.
D. Fibroza pulmonar progresiv.
E. Insuficiena de valv aortic.
R: A, B, E
88. Care dintre urmtoarele afirmaii sunt adevrate n artrita
reactiv:
A. Insuficiena aortic apare ntr-un numr mic de cazuri.
B. Afectarea inflamatorie cronic intestinal.
C. Afectarea pulmonar difuz prin fibroz.
D. Nefropatia cu IgA a fost raportat cu frecven crescut.
E. esutul cicatriceal poate afecta septul ventricular.
R: A, B, D, E
89. Care sunt complicatiile cu prognostic rezervat pentru via n
artrita reactiv:
A. Traumatismele coloanei vertebrale.
B. Sindromul de malabsorbie.
C. Insuficiena aortic.
D. Insuficiena respiratorie.
E. Amiloidoza renala.
24

R: B, C, E
90. Manifestrile clinice ale artritei reactive pot fi declanate de o
infecie enteral produs de germeni din speciile:
A. Shigella.
B. Streptoccoc.
C. Salmonella.
D. Yersinia.
E. Escherichia Coli.
R: A, C, D
91. Precizai care dintre urmtoarele date sunt comune pentru
artrita reactiv:
A. Asimetria artritelor.
B. Degetul n crncior.
C. Afectarea unghial.
D. Ulceraii bucale.
E. Encefalita.
R: A, B, C, D
92. Care dintre urmtoarele microorganisme pot fi implicate n
declanarea artritei reactive:
A. Yersinia pseudotuberculozis.
B. Ureoplasma urealyticum.
C. Bordetella pertussis.
D. Clostridium difficile.
E. Neisseria gonorrhorae.
R: A, B, D
25

93. Enumerai care sunt manifestrile extraarticulare ale artritelor


reactive:
A. Insuficiena aortic.
B. Fibroza pulmonar
C. Tulburri de conducere atrioventriculare.
D. Sindromul nefrotic.
E. Leziuni ale mucoaselor.
R: A, C, E
94. Indicai modificarea morfologic specific n febra reumatismal acut:
A. Noduli reumatoizi
B.Noduli Aschof
C. Noduli Osler
D. Noduli Heberden
E.Noduli tofacei
Rspuns corect: B
95. Indicai grupul de vrst, mai frecvent afectat de febra reumatismal acut?
A. 5 10 ani
B.
7 - 12 ani
C.
7 18 ani
D.
7 15 ani
E.
5 20 ani
Rspuns corect: D
96. Marcai cauza cea mai frecvent a insuficienei cardiace din cadrul febrei
reumatismale acute:
A. Pericardita fibrinoas
B. Pericardita exudativ
C. Miocardita parcelar
D. Miocardita difuz
E. Endocardita
Rspuns corect: D
97. Marcai grupul de antibacteriene utilizat de elecie n tratamentul febrei
26

reumatismale acute:
A. Macrolidele
B. Tetraciclinele
C. Penicilinele
D. Cefazolinele
E. Aminoglicozidele
Rspuns corect: C
98. Indicai cu ce se face profilaxia secundar n febra
reumatismal acut:
A. Benzatin benzilpenicilina G
B. Lincomicin
C. Trimetoprim
D. Nitrofurantoin
E. Norfloxacin
Rspuns corect: A
99. Marcai factorii care contribuie la apariia febrei reumatismale acute:
A. Suprarceala
B.
Infectarea cu streptococul -hemolitic grupul A
C.
Predispoziia genetic
D.
Vrsta
E.
Sexul
Rspuns corect: B, C
100. Selectai criteriile OBLIGATORII de diagnostic al febrei reumatismale:
A. Scarlatina recent
B. Febra
C. Prezena sindromul inflamator
D. Cultura faringian pozitiv pentru streptococul -hemolitic
E. Creterea titrurilor anticorpilor antistreptococici
Rspuns corect: A, D, E
101. Selectai valvele cel mai frecvent afectate n endocardita reumatic?
A. Mitral
B. Tricuspid
C. Aortal
D. Mitral i tricuspid
E. Aortal i pulmonara
Rspuns corect: A, C
27

102. Marcai tipurile de sufluri prezente n endocardita reumatic:


A. Sistolic funcional
B.
Sistolic apical organic
C.
Protodiastolic
D.
Mezodiastolic apical
E.
Diastolic n punctul Erb
Rspuns corect: B, D, E

103. La stabilirea diagnosticului de pericardit exudativ contribuie:


A.
Examenul auscultativ
B.
Electrocardiografia
C.
Echocardiografia
D.
Radiografia cutiei toracice
E.
Puncia pericardului
Rspuns corect: C, D
104. Marcai enunurile corecte privind eritemul marginat:
A.
Se nregistreaz frecvent n cadrul febrei reumatismale
B.
Este tranzitoriu
C.
Este pruriginos
D.
Este migrator
E.
Culoarea plete la presiune
Rspuns corect: B, D, E
105. Confirmarea infeciei streptococice poate fi efectuat prin:
A. Examen obiectiv
B. Examen ORL endoscopic
C. Cultivarea din exudatul faringian
D. Cercetarea anticorpilor antistreptococici
E. Biopsia esuturilor afectate
Rspuns corect: C, D
106. Indicai semnele echocardiografice ale endocarditei reumatice:
A. ngroarea bazal a valvelor
B. ngroarea marginal a valvelor
C. Regurgitarea
D. Hipochinezia valvelor
E. Calcificarea valvular
Rspuns corect: B, C, D
28

107. Marcai indicaiile pentru remedii AINS n febra reumatismal acut:


A. Cardit cu activitate minim
B. Pancardit
C. Artrit fr cardit
D. Activitatea nalt a procesului reumatic
E. Lipsa valvulopatiilor reumatice preexistente
Rspuns corect: A, C
108. Marcai indicaiile tratamentului simptomatic al cazurilor grave
de coree Sydenham:
A. Corticosteroizi
B. Sedative
C. Anticonvulsivante
D. Neuroleptice
E. Antidepresive
Rspuns corect: B, C, D
109. Care dintre urmtorii factori de risc sunt incriminai n
etiologia gutei:
a) Sexul feminin
b) Sexul masculin
c) Hiperuricemia
d) Factori de mediu, cum ar fi clima i urbanizarea
e) Sedentarismul
Rspuns corect: c
110. Afectarea oculara ntlnit la pacienii cu gut const
n:
a) Sclerita
b) Episclerita
c) Glaucom
d) Nu este caracteristic
e) Cataracta
29

Rspuns corect: d
111. Care dintre urmtoarele articulaii sunt cel mai frecvent
afectate n gut:
a) Articulaii interfalangiene distale
b) Articulaii interfalangiene proximale
c) Articulaii metacarpofalangiene
d) Articulaii genunchii
e) Articulaii metatarsofalangiene I
Rspuns corect: e
112. n mecanismul de instalare a gutei se identific
urmtoarele procese:
a) Iniial se afecteaz celula endotelial
b) Penetrarea urailor n lichidul sinovial
c) Fibroblatii secret mult fibronectin
d) Mastocitele inhib fibroblatii
e) Monokinele mpiedic dezvoltarea fibrozei
Rspuns corect: b
113. Printre criteriile diagnostice pentru gut se numr:
a) Limitarea micrilor coloanei lombare n plan sagital i frontal
b) Osteoporoza
c) Prezena tofilor, ce conin microcristale ale acidul uric (confirmat
microscopic)
d) Sacroileita definit radiologic
e) Limitarea expansiunii cutiei toracice
Rspuns corect: c
30

114. Criteriul morfologic n gut se consider:


a) Noduli Aschoft
b) Noduli Osler
c) Noduli reumatoizi
d) Noduli Geberden
e) Noduli tofacee
Rspuns corect: e
115. Nodulii gutoi (tofii) sunt formaiuni ce conin resturi
de celule, leicocitele i:
a) Colagen
b) Hidroxiapatit
c) Acidul uric
d) Lipoproteide
e) Cristale Charcot- Leyden
Rspuns corect: c
116. Injuria tofusurilor n guta poate fi reflectat de nivelul
crescut de:
a) Factorul Fon Willenbrant
b) Factorul reumatoid
c) Factorul Hageman
d) Colesterol
e) Acidul uric n snge
Rspuns corect: e

31

117. Guta este o maladie determinat de anomalia nnscut


sau dobndit a metabolismului:
a) Glucidic
b) Purinic
c) Hidric
d) Electrolitic
e) Energetic
Rspuns corect: b
118. Eroziuni osoase punched-out, confirmat radiologic,
este criteriul esenial pentru:
a) Spondilita anchilozanta
b) Lupus eritematos sistemic
c) Artrita reumatoid
d) Reumatism articular acut
e) Gut
Rspuns corect: e
119. Care preparate se folosesc n tratamentul accesului
acut de gut:
a) Antiinflamatoare nesteroidiene
b) Antibacteriene
c) Colchicin
d) Imunosupresoarele
e) Metilprednizolon
Rspuns corect: a, c, e

32

120. Care dintre urmtoarele reprezint crirterii de


diagnostic ale gutei acute elaborate de ctre Colegiul
American de Reumatologie:
a) Prezena cristalelor caracteristice de acidul uric n lichidul sinovial
b) Artrita simetric: interesarea simultan bilateral a acelorai
articulaii cu durata de cel puin 6 sptmni
c) Inflamaie articular care atinge apogeul ntr-o singur zi
d) Prezena factorului reumatoid
e) Modificri radiografice demonstrnd osteoporoza difuz
Rspuns corect: a, c
121. Tumefierea articular n gut apare datorit:
a) Leziunilor microvasculare
b) Creterii numrului celulelor sinoviale
c) Osteoporozei epifizare
d) Eroziunii subcondrale
e) Lezrii cartilajului articular
Rspuns corect: b, d
122. Care caractere ale artritei sunt specifice pentru artrita
gutoas cronic:
a) Poliartrit
b) Afectare simetric
c) Sacroileit
d) Afectarea articulaiilor carpo-metacarpiene
e) Afectarea coloanei vertebrale
Rspuns corect: a, e
123. Tratamentul uricolitic n guta include administrarea de:
33

a) D- penicilamin
b) Colchicin
c) Uricaza
d) Razburicaza
e) Allopurinol
Rspuns corect: c, d
124. Afectarea neurologic la pacienii cu gut e cauzat de:
a) Ateroscleroza vaselor cerebrale
b) Chist popliteu disecant
c) Paraparez prin tofi n spaiul extradural sau ligamentele galbene
d) Sindrom de canal carpian sau tarsian
e) Insuficiena vertebro-bazilar
Rspuns corect: b, c, d
125. Care dintre urmtorii factori se presupune a fi implicai
n apariia hiperuricemiei:
a) Administrarea medicamentelor
b) Tabacismul
c) Aberaii genetice
d) Alimentaie, cu exces de purine
e) Abuz de etanol
Rspuns corect: a, c, d, e
126. Ce aspecte radiologice ale degetelor pot fi prezente la
bolnavii cu gut:
a) Calcinoza esuturilor moi
b) Osteoliza falangelor
34

c) Calcificri intraosoase
d) Osteofite
e) Eroziuni osoase punched-out
Rspuns corect: c, e
127. Indicai anomaliile de laborator care apar n gut:
a) Hiperuricemie
b) Hiperuricozurie
c) Proteinurie
d) Hipercolesterolemie
e) Hipertrigliceridemie
Rspuns corect: a, b
128. Care dintre urmtoarele afirmaii privind modificrile
de laborator cu guta sunt corecte:
a) Creterea vitezei de sedimentare a eritrocitelor la majoritatea
pacienilor cu boal activ
b) Nivelurile serice de IgA sunt frecvent crescute
c) Creterea nivelului acidului uric
d) Anticorpii antinucleari sunt constant prezeni
e) Creterea nivelului proteinei C reactive la majoritatea pacienilor
cu boal activ
Rspuns corect: a, c, e
129. Tratamentul uricozuric n guta include administrarea
de:
a) D- penicilamin
b) Colchicin
c) Azatioprin
35

d) Benzbromaron
e) Probenecid
Rspuns corect: d, e
130. Care articulaii sunt interesate cel mai rar n gut:
a) Articulaii mici ale minilor
b) Articulaii feei
c) Articulaii genunchii
d) Articulaii coxofemurale
e) Articulaii plantare
Rspuns corect: b, d
131. n grupul artritelor microcristaliene sunt incluse
urmtoarele, cu excepia:
a) Gutei
b) Artritei reactive
c) Artritei psoriatice
d) Artropatiei prin hidroxiapatit
e) Condrocalcinozei
Rspuns corect: b, c
132. Criteriile diagnostice n guta sunt urmtoarele, cu
excepia:
a) Culturi negative pentru bacterii n lichidul sinovial
b) Conjunctivita
c) Glomerulonefrita
d) Mai mult de 1 acces de artrit acut n anamnez
e) Tumefierea asimetric a unei articulaii
36

Rspuns corect: b, c
133. Care preparate se folosesc n tratamentul accesului
acut de gut:
a) Antiinflamatoare nesteroidiene
b) Antibacteriene
c) Colchicin
d) Imunosupresoarele
e) Metilprednizolon
Rspuns corect: a, c, e
134. Ce nu este caracteristic lupus eritematos sistemic?
A. Pneumonita;
B. Pericardita;
C. Endocardita;
D. Endocardita eozinofilic;
E. Miocardita.
R: D
135. Care valvule cardiace se afecteaz mai frecvent n lupus eritematos
sistemic?
A. Aortice;
B. Mitrale;
C. Tricuspide;
D. Pulmonare;
E. Mitrale i tricuspide.
R: B
136. Semnul urinar cel mai principal al glomerulonefritei lupice este:
A. Hematuria;
B. Leucocituria;
C. Proteinuria;
D. Uraturia;
E. Cilindruria.
R: C
137. Celule lupice reprezint:
37

A.
B.
C.
D.
E.

Macrofage, ce au fagocitat nucleele leucocitelor degradate;


Aglomerri de limfocite;
Polinucleare mature ce au fagocitat nucleele leucocitelor degradate;
Aglomerri de nuclee a leucocitelor degradate;
Celule spumoase degradate.
R: C

138. Diagnosticul pozitiv de lupus eritematos sistemic necesit prezena


criteriilor ACR n sum nu mai mic de:
A. 3 criterii;
B. 4 criterii;
C. 6 criterii;
D. 8 criterii;
E. 11 criterii.
R: B

139. Ce afirmaie este caracteristic lupus eritematos sistemic?


A. Activarea limfocitelor T-helper;
B. Activarea limfocitelor T-supresor;
C. Inhibarea limficitelor B;
D. Activarea limfocitelor T-supresor;
E. Activarea limfocitelor T-citotoxice.
R: A
140. Manifestarea cardiac cea mai frecvent n lupus eritematos sistemic este:
A. Miocardita;
B. Endocardita lupic;
C. Valvulopatiile;
D. Pericardita;
E. Aritmiile cardiace.
R: D
141. Cel mai eficace medicament n tratamentul lupus eritematos sistemic este:
A. Metotrexatul;
B. Ciclofosfamida;
C. Azatioprina;
D. AINS;
E. Corticosteroizii.
R: B
142. Riscul de a dezvolta nefropatie lupic au pacienii cu:
38

A.
B.
C.
D.
E.

Anomalii urinare persistente;


Titrul crescut de anticorpi anti ADNdc;
Hipocomplementemie;
VSH foarte crescut;
Trombocitopenie.
R: A

143. Care dintre urmtorii anticorpi au incidena cea mai mare n lupus
eritematos sistemic:
A. Anti-centromer;
B. Anti-J01;
C. Anti-streptolizina O sau S;
D. Anti-hialuronidaza;
E. Anti-ADN dc.
R: E
144. Factori declanatori ai lupus eritematos sistemic pot fi urmtorii:
A. Predispoziia genetic;
B. Infeciile acute virale;
C. Razele ultraviolete;
D. Modificri endocrine (hiperestrogenemia i hipoandrogenemia);
E. Polenul plantelor.
R: A,B,C,D
145. Urmtoarele afectri organice sunt incluse n criteriile de diagnostic a lupus
eritematos sistemic (ACR,1997):
A. Artrita neeroziv;
B. Pleurezie, pericardit;
C. Limfadenopatia periferic;
D. Afectarea renal;
E. Afectarea neurologic.
R: A,B,D,E
146. Selectai semnele caracteristice pleureziei lupice:
A. Exsudat;
B. Transudat;
C. Reacia BAAR negativ;
D. Rar pot fi depistate celule lupice;
E. Cantitatea de lichid pleural mic.
R: A,C,D,E
147. Urmtorii factori pot declana recurenele lupus eritematos sistemic:
39

A.
B.
C.
D.
E.

Tratamentul corticosteroid;
Infeciile acute virale;
Expunerea la soare;
Intoxicaiile cu substane chimice;
Surmenajul fizic i psihoemoional.
R: B,C,D,E

148. Manifestrile neurologice n lupus eritematos sistemic se caracterizeaz prin


urmtoarele:
A. Polineuropatie;
B. Hemipareze;
C. Convulsii;
D. Pseudoepilepsie;
E. Electroencefalograma normal.
R: A,B,C,D
149. Urmtoarele afirmaii despre prezena anticorpilor n lupus eritematos
sistemic sunt corecte:
A. Titrul anticorpilor antinucleari (ANA) este crescut;
B. Titrul anti-ADNdc este crescut, frecvent se asociaz cu nefropatia lupic;
C. Anticorpii anti Ro (SS-A) apar n sindromul Sjogren;
D. Anticorpii marker pentru lupus eritematos sistemic sunt anti-ADNdc i
anti-Sm;
E. Anticorpii anti RNP se asociaz cu risc mic de nefropatie lupic.
R: A,B,C,D
150. Manifestrile pleuropulmonare caracteristice lupus eritematos sistemic
sunt:
A. Alveolita alergic;
B. Pneumonita;
C. Pleurezie;
D. Bronhopneumonie bacterian;
E. Pneumonie fungic.
R: B, C
151. Anomaliile hematologice n lupus eritematos sistemic sunt:
A. Leucocitoza;
B. Leucopenia;
C. Trombocitoza;
D. Trombocitopenia;
E. Limfocitoza.
R: B, D
40

152. Care citostatice sunt mai frecvent utilizate n lupus eritematos sistemic:
A. Metotrexatul;
B. Azatioprina;
C. Vincristina;
D. Ciclofosfamida;
E. Miclosanul.
R: A, B, D
153. Complicaiile dup puls-terapie n lupus eritematos sistemic pot fi:
A. Creterea tensiunii arteriale;
B. Miopatia;
C. Crizele convulsive;
D. Edemul tisular periferic;
E. Agravarea evoluiei lupus eritematos sistemic.
R: A, B, C, D
154. Care din cele enumerate sunt caracteristice sindromului
antifosfolipidic n lupus eritematos sistemic?
A. Creterea ureei;
B. Creterea lipidelor serice;
C. Prezena anticoagulantului lupic;
D. Creterea titrurilor anticorpilor anticardiolipinici;
E. Reacia Wasserman fals-pozitiv.
R: C, D, E
155. Selectai manifestrile lupus eritematos sistemic ce pot
fi tratate cu preparate AINS:
A. Afectarea renal;
B. Afectrile cutanate;
C. Afectrile cardiace;
D. Afectrile articulare;
E. Afectrile musculare.
R: B, D, E
156Alegeti afirmatiile corecte privind sarcina n lupus
eritematos sistemic:
A. Are risc crescut de avort spontan;
B. Este contraindicat femeilor cu lupus-nefrit;
C. Dozele mari de corticosteroizi pot induce malformaii la ft;
41

D. Nou-nscuii femeilor cu lupus eritematos sistemic sunt hipotrofici;


E. Femeile cu avorturi spontane n antecedente se pot trata cu doze mari de
corticosteroizi.
R: A, B, E
157. Tratamentul lupus eritematos sistemic cu citostatice
urmrete:
A. Controlul bolii active;
B. nlocuirea corticosteroizelor care au multe efecte adverse;
C. Prevenirea complicaiilor hematologice;
D. Reducerea puseelor active ale lupus eritematos sistemic;
E. Scderea riscului de boala renal cronic.
R: A, D, E
158. Preparatele imunosupresive citostatice recomandate n
tratamentul lupus eritematos sistemic sunt:
A. Ciclofosfamida
B. Metotrexat
C. Azatioprina
D. Mofetil micofenolat
E. Vincristina
R: A, B, C, D
159. Sindromul CREST este o variant a:
A.
Sclerodermiei sistemice
B.
Artritei reumatoide
C.
Lupusului eritematos sistemic
D.
Spondilitei anchilozante
E.
Polimiozitei
Raspuns: A
160. Clinic, afectarea renal n sclerodermie se manifest prin:
A.
Hipertensiune arterial malign
B.
Calculi renali
C.
Pielonefrit acut
D.
Polichistoz renal
E.
Nefroptoza
Rspuns: A
161. Afectarea tegumentar n sclerodermie se manifest prin:
42

A.
Edemaierea tegumentului
B.
Induraia tegumentului
C.
Teleangiectazii
D.
Eritem cutanat
E.
Tofui
Rspuns: A,B,C
162. Ce aspecte radiologice ale degetelor pot fi prezente la bolnavii
cu sclerodermie:
A.
Calcinoza esuturilor moi
B.
Osteoliza falangelor
C.
Osteoporoza periarticular
D.
Osteofite
E.
Periostit
Rspuns: A,B,C
163. Sindromul Raynaud se ntlneste la pacienii cu:
A.
Gut
B.
Osteoartroz
C.
Sclerodermie
D.
Lupus eritematos sistemic
E.
Artrita reumatoid
Rspuns: C,D,E
164. Care dintre urmtorii
sclerodermie:
A.
Antinucleari
B.
Anti Scl-70
C.
Anti ADNdc
D.
Anti centromer
E.
Anti Jo1
Rspuns: A,B,D

autoanticorpi

pot

fi

depistai

165. n tratamentul sindromului Raynaud se pot utiliza:


A.
Nifedipina
B.
Drotaverina
C.
Reopoliglucina
D.
Propranolol
E.
Prostaciclina
Rspuns: A, E

43

166. Diagnosticul pozitiv al dermatomiozitei se face pe urmatoarele


criterii, cu excepia:
A.
Slbiciune muscular simetric
B.
Creterea enzimelor serice de origine muscular
C.
Distrucie osoas
D.
Anomalii electromiografice
E.
Necroz muscular
Rspuns: C
167. Simptoamele de reflux gastroesofagian n dermatomiozita
sunt cauzate de:
A.
Afectarea musculaturii striate faringiene
B.
Disfunctia sfincterului esofagian inferior
C.
Colecistita
D.
Disfunctia sfincterului esofagian superior
E.
Fermentopatie
Rspuns: B
168. Criteriile principale de diagnostic ale dermatomiozitei sunt
urmatoarele:
A.
Slabiciune musculara simetric
B.
Rash cutanat
C.
Creterea Creatinfosfokinazei n ser
D.
Nivel crescut de antistreptolizina-O n ser
E.
Anomalii elecroneuromiografice de tip neuropatic
Rspuns: A, B, C
169. Care dintre urmtorii factori se presupune a fi implicai n
apariia dermatomiozitei:
A.
Picornavirusi
B.
Tabacismul
C.
Predispunere genetic
D.
Administrare de corticosteroizi
E.
Abuz de etanol
Rspuns: A,C
170. Aspectele anatomopatologice ale fibrei musculare striate n
dermatomiozit sunt:
A.
Atrofie muscular
B.
Infiltraie muscular cu limfocite
C.
Necroza fibrelor musculare
D.
Vasculita cu tromboze plachetare
44

E.
Microabcese musculare
Rspuns: A,B,C,D
171. n fazele tardive ale dermatomiozitei explorarea morfologic a
muchilor poate relata:
A.
Fibrozare muscular
B.
Atrofie perifascicular
C.
Calcinoz
D.
Miocite Anicicov (celule cu nuclei alungiti)
E.
Celule Aschof
Rspuns: A,B,C
172. n polimiozit imunosupresia se utilizeaz mpreun cu
corticoterapia n caz de:
A.
Apariie a manifestrilor pulmonare
B.
Intoleran de megadoze de prednizon
C.
Forme refractare la corticoterapie
D.
Afectarea cordului
E.
Insuficien renal
Rspuns: A,B,C,D
173. Manifestri cutanate patognomonice n dermatomiozit sunt:
A.
Rash malar
B.
Rash facial
C.
Eritemul marginat
D.
Papule Gottron
E.
Eritemul nodos
Rspuns: B,D
174. Criteriile bolii mixte a esutului conjunctiv includ urmtoarele,
cu excepia:
A. Fenomenul Raynaud
B. Ulcere digitale
C. Sinovita
D. Sclerodactilia
E. Prezena anticorpilor U1RNP
Rspuns: B
175. Alegei manifestarea clinic specific bolii mixte a esutului
conjunctiv:
45

A. Rash malar
B. Fenomenul Raynaud
C. Papule Gottron
D. Noduli subcutanai
E. artropatia Jacoud
Rspuns: B
176. Alegei afirmaiile corecte despre afectarea renal n cadrul
bolii mixte a esutului conjunctiv:
A. Este considerat manifestare rar a bolii
B. Frecvent se manifest prin glomerulonefrit subacut
C. Are un prognostic mai bun comparativ cu nefrita lupic
D. Se manifest prin pielonefrit cronic
E. Rat nalt a evoluiei spre stadiul terminal al bolii cronice renale
Rspuns: A, C
177. Alegerea tratamentului patogenetic la pacienii cu boala mixt
a esutului conjunctiv depinde de:
A. Severitatea manifestrilor renale
B. Activitatea bolii
C. Titrul autoanticorpilor
D. Simptomele prezente
E. Starea funcional ale organelor afectate
Rspuns: B, D, E
178. Alegei afirmaiile corecte despre prognosticul pacienilor cu
boala mixt a esutului conjunctiv:
A. Depinde de sexul pacientului
B. Depinde de afectarea cutanat prezent
C. Depinde de compliana pacientului
D. Este, de obicei, favorabil
E. Este, de obicei, nefavorabil
Rspuns: C, D

179. Modificarea ocular specific sindromului Sjogren este:


A. Neurita nervului optic
B. Retinopatia
46

C. Anomalii ale ductului lacrimal


D. Xeroftalmia
E. Uveita anterioar
Rspuns: D

180. Manifestarea cutanat ntlnit n sindromului Sjogren este:


A. Noduli subcutanai
B. Rash malar
C. Eritem nodular
D. Purpura palpabil
E. Paniculit
Rspuns: D
181. Criteriile diagnostice ale sindromului Sjogren includ:
A. Semne ochiului uscat
B. Biopsia pozitiv a glandei salivare minore
C. Acidoz renal tubular
D. Creterea VSH i proteinei C reactive
E. Prezena anticorpilor antiSm
Rspuns: A, B
182. Biopsia glandei salivare minore n sindromul Sjogren
demonstreaz:
A. Sialoadenit focal
B. Infiltrat eozinofilic
C. Infiltrat limfocitar
D. Limfom nonHodjkin
E. Necroz fibrinoid
Rspuns: A, C
183. Urmtoarele modificri imune pot fi frecvent observate n
cadrul sindromului Sjogren:
A.
B.
C.
D.
E.

Anticorpii ANCA
Factorul reumatoid
Anticorpi antiADN
Crioglobuline
Anticorpi antinucleari
47

Rspuns: B, E
184. Tratamentul local al manifestrilor glandulare n sindromul
Sjogren include:
A. Unguente antiinflamatorii
B. Corticosteroizi
C. Lacrimi artificiale
D. Remedii antibacteriene
E. Remedii antifungice
Rspuns: C, D, E
185. Tratamentul patogenetic al sindromul Sjogren include:
A. Corticosteroizi
B. Preparate antibacteriene
C. Rituximab
D. Citostatici
E. Anticoagulante
Rspuns: A, C, D
186. Care indici de laborator sunt caracteristici pentru osteoartroz:
A Anemia
B Leucocitoza
C Leucopenia
D Trombocitoza
E Indicii normali
(E)
187. Enumerai preparatele condroprotectoare utilizate n
tratamentul osteoartrozei:
A Diclofenac
B Indometacina
C Condroitina iGlucozamina
D Ciclofosfamida
E Hidroxiklorochina
(C)
188. Redoarea matinal din osteoartroz dureaz:
A 5-30 min
48

B 30 min-1 or
C 1-2 ore
D 2-5 ore
E Toat ziua
(A)
189. Stadiului I al artrozei dup Kellgren i Lourence (1957) i
corespunde urmtoarele caracteristici:
A. Lipsa modificrilor.
B. ngustarea moderat a spaiului articular, osteofite multiple.
C. Modificri radiologice incerte.
D. Modificri pronunate (spaiul intraarticular practic nu se
determin, osteofite masive).
E. Modificri minimale ngustarea nensemnat a spaiului
intraarticular, osteofite unice.
(E)
190. Pentru osteoartroza nodular este caracteristic:
A. Prezena osteoporozei difuze.
B. Prezena nodulilor Heberden i Bouchard.
C. Deviaia ulnar.
D. Prezena chistului Bascker.
E. Predispoziia genetic.
(B)
191. Factorii care influeneaz intensitatea durerii n osteoartroz
sunt:
A. Stadiul modificrilor radiologice
B. Sexul pacientului
C. Factorii ambiani.
D. Factorii infecioi.
49

E. Perioada anului.
(A)
192. Procesul degenerativ din osteoartroz se caracterizeaz prin:
A. Conduce adesea la anchilozare.
B. Are o evoluie rapid.
C. Are o evoluie lent, insidioas.
D. Debutul este de regul acut, manifestat prin sinovit.
E. Se manifest prin inflamaie progresiv.
(C)
193. Precizai care sunt deformrile caracteristice ale minilor n
osteoartroz:
A. Deformare n butonier.
B. Deviaie ulnar a degetelor.
C. Deformare gt de lebd.
D. Noduli Heberden i/sau Bouchard.
E. Deformarea n spate de cmil.
(D)
194. n osteoartroza minii se afecteaz predominant:
A. Articulaiile cubitocarpian
B.Articulaiile metacarpofalangiene II , III.
C. Articulaiile metacarpofalangiene IV.
D. Articulaiile radiocarpiene.
E. Articulaia rizomelic a policelui.
(E)
50

195. Care din urmtoarele antiinflamatorii nesteroidiene


influeneaz negativ metabolismul cartilajului:
A. Diclofenacul
B. Nimesulidul
C. Mieloxicamul
D. Etoricoxibul
E. Piroxicamul
(A)
196. Care din urmtoarele manifestri radiologice sunt
caracteristice pentru osteoartroz:
A Osteoporoza
B Multiple eroziuni a suprafeelor articulare
C Osteofitoza
D ngustarea spaiului articular
E Osteoscleroza subcondral
(C, D, E)
197. Osteoartroza se manifest macroscopic prin:
A Condromalacie
B Fibrilare
C Fisurare
D Exulcerare
E Necroz aseptic
(A, B, C, D)
198. Osteoartroza se prezint frecvent prin pusee congestive
declanate de ctre:
A Fragmente de cartilaj detaate i migrate n cavitatea articular
B oarecii articulari
C Precipitarea cristalelor de hidroxiapatit
D Precipitarea cristalelor de pirofosfat de calciu
E Atrofiile musculare
(A, B ,C, D)
199. Factorii de risc pentru osteoartroz sunt:
51

A. Microtraumatizarea continu a articulaiei.


B. Sindromul de hipermobilitate.
C. Infecia cronic cu Streptococul beta hemolitic.
D. Predispoziia genetic.
E. Obezitatea.
(A, B, D, E)
200. Caracterul ereditar al osteoartrozei este mai remarcabil
pentru :
A. Osteoartroza nodular la nivelul minilor.
B. Artroza coloanei vertebrale.
C. Artroza genunchiului.
D. Coxartroza.
E. Artroza umrului.
(A, D)
201. Osteoartroza secundar include urmtoarele:
A. Osteoartroza posttraumatic.
B. Osteoartroza secundar afeciunilor congenitale articulare.
C. Sindromul hipermobilitii.
D. Artroza nodular a mnii.
E. Osteoartroza din cadrul maladiilor metabolice .
(A, B, C, E)
202. Pentru osteoartroza genunchiului sunt caracteristice
urmtoarele :
A. Dureri de tip mecanic.
B. Limitri funcionale.
C. Redoare articular > 30 min.
52

D. Redoare articular < 30 min.


E. Crepitaie.
(A, B, D, E)
203. Care sunt de regul primele simptome ce indic prezena
osteoartrozei:
A. Redoarea matinal pn la 30 min
B. Tumefierea articulaiei
C. Crepitaia
D. Durerea.
E. Tulburri de static.
(A, D)
204. Semnele clinice n stadiul avansat al gonartrozei sunt:
A. Deformaia n varus a articulaiilor
B. Deformaia n valgus a articulaiilor.
C. Sinovit cronic.
D. Instabilitatea articulaiei.
E. Chist Backer.
(A, B, D)
205. Enumerai caracteristicele durerii de tip mecanic:
A. Se intensific noaptea.
B. Tendin de ameliorare n repaus.
C. Asocierea cu redoarea matinal mai mult de 1 or.
D. Apariia de regul n rezultatul unei traume din anteceden.
E. Apare la mobilizarea aticulaiei.
(B, E)
53

206. Durerea din coxartroz se caracterizeaz prin :


A. Apariia durerilor n timpul mersului.
B. Este calmat de ortostatism .
C. Este calmat de repaus.
D. Nu este determinat de stadiul radiologic
E. Se intensific n a II-a jumtate a nopii.
(A, C)
207. n gonartroz se recomand de evitat urmtoarele activiti:
A. Exerciiile la sol.
B. Exerciiile acvatice.
C. Genuflexiunile.
D. Mersul ndelungat pe teren denivelat.
E. Sriturile.
(D, E, C)
208. Dintre criteriile ACR de diagnostic ale gonartrozei fac parte:
A. Durere mecanic n articulaia genunchiului
B. Prezena chistului Baker
C. Crepitaie
D. Vrsta pn la 50 ani
E. Osteofite.
(A, C, E)
209. Gimnastica curativ n osteoartroz favorizeaz:
A. Prevenirea atrofiei muchilor periarticulari .
54

B. Restabilirea nlimii cartilajului intraarticular.


C. Profilaxia instabilitii articulaiei afectate.
D. Dispariia inflamaiei.
E. Stoparea dezvoltrii deformaiilor.
(A, C)
210. Care din metodele paraclinice sunt utilizate pentru vizualizarea
cartilajului articular:
A. Examenul radiologic
B. Examenul ultrasonografic
C. Scintigrafia scheletului cu tehneiu
D. CT
E. Artroscopia
(B,D, E)
211. Osteoporoza este definit drept scderea scorului T la DEXA mai jos dect:
a. 1.0 DS
b. 1.1 DS
c. -1.5 DS
d. -2.0 DS
e. -2.5 DS
Rspuns corect: E
212. Indicai expresia clinic a osteoporozei:
a. febra
b. fracturile de fragilitate
c. durere la percuia osoas
d. tetania
e. slbiciunea pronunat
Rspuns corect: B
213. Necesitatea zilnic a vitaminei D la persoane cu vrst >50 ani este de:
a. 600 uniti internaionale
b. 700 uniti internaionale
c. 800 uniti internaionale
55

d. 900 uniti internaionale


e. 1000 uniti internaionale
Rspuns corect: C
214. Scorul T la densitometria DEXA este:
a. masa total a esutului osos
b. riscul de fracturi de fragilitate n urmtorii 10 ani, exprimat n procente
c. numrul de deviaii standard ale densitii minerale osoase (DMO) fa de
valoarea de vrf la un individ tnr sntos
d. numrul de deviaii standard ale densitii minerale osoase msurate fa de
subiecii sntoi de aceeai vrst i sex
e. doza de iradiere utilizat
Rspuns corect: C
215. Selectai care din urmtoarele este o localizare a fracturilor osteoporotice
majore:
a. clavicul
b. calcaneu
c. mandibul
d. 1/3 proximal a femurului
e. stern
Rspuns corect: D
216. La femei n perioada premenopauzal pentru diagnosticul osteoporozei se
utilizeaz:
a. scorul T, cu ajustarea valorilor finale
b. scorul Z
c. scorul X
d. instrumentul FRAX
e. densitatea mineral osoas
Rspuns corect: B
217. Msuri nefarmacologice de tratament al osteoporozei sunt:
a. activitatea fizic adecvat
b. excluderea fumatului, reducerea consumului de alcool i cafea
c. reducerea exerciiilor fizice
d. folosirea protectoarelor pentru old i a altor dispozitive de asisten
e. reducerea masei corporale
Rspuns corect: A, B, D
218. Selectai factorii de risc modificabili n osteoporoz:
a. sexul feminin
b. aportul insuficient de calciu
56

c. vrsta >65 ani


d. deficitul de vitamina D
e. fumatul
Rspuns corect: A, D, E
219. Selectai bisfosfonaii utilizai n tratamentul modern al osteoporozei:
a. alendronat
b. etidronat
c. zolendronat
d. clodronat
e. ibandronat
Rspuns corect: A, C, E
220. Care sunt afirmaiile corecte pentru vrful masei osoase:
a. reprezint masa osoas acumulat n timpul creterii organismului
b. factorul genetic este principalul determinant al ei
c. este atins la nceputul (femei) sau mijlocul (brbai) decadei a 3-a de via
d. depinde n primul rnd de factorii de mediu
e. reprezint densitatea osoas maximal n orice moment n timp
Rspuns corect: A, B, C
221. Care sunt cauze ale osteoporozei secundare:
a. artrita reumatoid
b. cure prelungite cu corticosteroizi
c. alcoolismul
d. osteoartroza
e. diabetul zaharat tip 1
Rspuns corect: A, B, C, E
222. Activitatea osteoclastelor este stimulat de:
a. RANKL
b. osteoprotegerina
c. parathormonul
d. IL-1, IL-6
e. testosteronul
Rspuns corect: A, C, D
223. Osteoporoza se poate manifesta prin:
a. schimbri de inut
b. deformaia cutiei toracice
c. tumefiere articular
d. scderea nlimii
e. dezvoltarea anemiei feriprive
57

Rspuns corect: A, B, D, E
224. Faze ale ciclului de remodelare osoas sunt
a. inducie
b. activare i resorbie
c. inversie i formare osoas
d. mineralizare
e. constituire
Rspuns corect: B, C, D
225. Markerii resorbiei osoase sunt:
a. Telopeptidele colagenului tip I
b. arginina
c. hidroxiprolina
d. osteonectina
e. fosfataza acid tartrat rezistent 5p
Rspuns corect: A, C, E
226. Care din urmtoarele afirmaii este corect pentru
vasculite?
A. Tabloul clinic nu este determinat de calibrul vaselor afectate
B. De regul debuteaz cu un proces de fibroz excesiv a
vaselor
C. Sunt maladii autoimune cu evoluie cronic
D. Au un factor etiologic comun
E. Sunt nite maladii ce poart n exclusivitate caracter secundar.
C.
227. Care criteriu este esenial n clasificarea vasculitelor?
A. Factorul etiologic suspectat
B. Vrsta de debut a maladiei
C. Organele i sistemele afectate preferenial
D. Caracterul evolutiv al maladiei
E.

E. Calibrul vaselor afectate.

58

228. Care din urmtoarele mecanisme patogenetice NU este


caracteristic pentru vasculitele sistemice?
A. Formarea complexelor imune circulante i depozitarea lor n
peretele vascular
B. Dezvoltarea unui proces inflamator cronic n peretele
vasului
C. Tulburri ischemice n esuturile adiacente vasului afectat
D. Formarea de granuloame
E. Degenerescena progresiv a esutului conjunctiv.
E.
229. Care infecie viral este mai frecvent depistat la
pacienii cu poliarterit nodoas?
A. Virusul Epstein-Barr
B. Cytomegalovirusul
C. HCV- infecia
D. HBV- infecia
E. Infecia herpetic
D.
230. Care manifestare clinic este considerat
patognomonic pentru poliarterita nodoas
A. Livedo reticularis
B. Artritele
C. Nodulii subcutanai
D. Glomerulonefrita
E. Iridociclita
C

59

231. Care din urmtoarele manifestri clinice nu fac parte


din criteriile ACR pentru granulomatoza cu poliangeit
(Wegener)?
A. Modificri inflamatorii ale cavitii bucale i nazale (ulcere
dureroase, eliminri purulente sau hemoragice)
B. Mialgii difuze, astenie muscular, dureri ale membrelor
inferioare
C. Modificri n sedimentul urinar (hematurie sau cilindri hematici)
D. Modificri radiologice n plmni (noduli, infiltraii, caviti)
E. Rezultatul biopsiei cu depistarea granuloamelor, a vasculitei
leucocitoclastice i necrozei.
B.
232. Care din urmtoarele investigaii imunologice sunt
deosebit de importante n diagnosticul poliangeitei
microscopice?
A. Anticorpii antinucleari ANA
B. Complexele imune circulante (CIC)
C. Anticorpii anti ADN dublu catenari
D. Anticorpii ANCA ctre mieloperoxidaz (p-ANCA-MPO)
E. Anticorpi ANCA ctre proteinaza 3 (c- ANCA- mp3)
D.
233. Vasculita prin depozite de IgA (Henoch - Schoenlein)
face parte din:
A. Vasculitele vaselor de calibru mare
B. Vasculitele de calibru mediu
C. Vasculitele de calibru mic
D. Vasculitele cu afectarea vaselor de calibru variat
E. Vasculitele ANCA - pozitive
C.

60

234. Care din urmtoarele modificri imunologice este


caracteristic pentru vasculita IgA (Henoch Schoenlein)?
A. Prezena antigenului HBsAg
B. Creterea nivelului CIC
C. Anticorpii anti-phosfolipidici pozitivi
D. Prezena anticorpilor ANCA
E. Creterea nivelului Ig G.
B
235. Care modificare a parametrilor hemoleucogramei este
deosebit de caracteristic pentru granulomatoza eozinofilic
cu poliangeit (Churg Strauss)?
A. Leucocitoza
B. Trombocitopenia
C. Limfopenia
D. Eozinofilia
E. Monocitoza
D
236. Care din urmtorii factori sunt susceptibili n
dezvoltarea vasculitelor sistemice?
A. Influena administrrii unor medicamente
B. Prezena n anteceden a infeciei virale hepatice cronice (HBV,
HCV)
C. Tulburri ale metabolismului lipidic
D. Consumul cronic de alcool
E. Dezechilibrul nivelului vitaminei D.
A,B.

61

237. Din care categorii de vasculite face parte


granulomatoza cu poliangeit (Wegener)?
A. Vasculitele ce afecteaz vasele de calibru mare
B. Vasculitele ANCA pozitive
C. Vasculitele ce afecteaz vasele de calibru mic
D. Vasculitele prin complexe imune
E. Vasculite secundare
B,C.
238. Care din urmtoarele vasculite sunt idiopatice,
primare?
A. Granulomatoza eozinofilic cu poliangeit (Wegener)
B. Vasculita medicamentoas ANCA -asociat
C. Poliangeita microscopic
D. Lupus vasculita
E. Poliarterita nodoas
A,C,E.
239. Peretele vascular la pacienii cu vasculitele sistemice
este afectat prin urmtoarele ci:
A. Prin intermediul anticorpilor specifici cum ar fi ANCA, anticorpii
ctre celula endotelial
B. n consecina expunerii excesive la razele ultraviolete
C. Prin afectarea direct a peretelui vascular de ctre anumii
ageni infecioi
D. Prin intermediul unui proes vazospastic primar
E. Prin intermediul citokinelor proinflamatorii i a celulelor de
adghezie
A,C,E.
62

240. Care din urmtoarele manifestri clinice sunt


caracteristice pentru vasculitele vaselor de calibru mare?
A. Mononeurita multiplex
B. Sufluri patologice la nivelul vaselor
C. Deficitul sau absena pulsului
D. Purpura palpabil
E. Pierderea vzului (cecitate)
B, C, E.
241. Care din urmtoarele investigaii instrumentale sunt
utile n diagnosticul vasculitelor sistemice?
A. Osteodensitometria DEXA
B. Ultrasonografia doppler a vaselor magistrale
C. RMN angiografia
D. Bronhoscopia cu lavajul bronhoalveolar
E. Scintigrafia scheletului
B,C,D
242. Poliarterita nodoas face parte din:
A. Vasculitele cu caracter secundar
B. Vasculitele vaselor de calibru mic
C. Vasculitele ANCA pozitive
D. Vasculitele vaselor de calibru mediu
E. Vasculitele asociate frecvent cu HBV- infecia
D,E
243. Care din urmtoarele manifestri clinice NU se ntlnesc
la bolnavii cu poliarterit nodoas?
63

A. Durerile abdominale uneori pronunate, ce pot simula


abdomenul acut
B. Purpura hemoragic palpabil la nivelul membrelor inferioare
C. Orhita
D. Cecitatea (orbire)
E. Artrita
B, D
244. Granulomatoza cu poliangeit (Wegener) face parte
din:
A. Vasculitele vaselor de calibru mediu
B. Vasculitele ANCA asociate
C. Vasculitele CIC asociate
D. Vasculitele vaselor de calibru mic
E. Vasculitele vaselor de divers calibru
B,D.
245. Care din urmtoarele tactici terapeutice sunt
considerate eficiente n tratamentul granulomatozei cu
poliangeit (Wegener)?
A. Corticoterapia n doze de 0,5mg/kg/zi per os n monoterapie
pn la obinerea remisiei cu reducerea ulterioar a dozei
B. Prednisolon 1mg/kg/zi + Cyclophosphamid 2-3 mg/kg/zi pn la
obinerea efectului cu reducerea ulterioar a dozei
C. Antiinflamatoarele nesteroidiene n asociere cu Metotrexat 10
mg/sptmn
D. Antiinflamtoare nesteroidiene + corticosteroizi 0,5 mg/kg/zi per
os 3-5 zile cu reducerea treptat a dozelor
E. Rituximab sptmnal 4 sptmni n asociere cu doze mari de
CST
64

B, E.
246. Puls terapia n tratmentul vasculitelor sistemice se
efectueaz cu:
A. Prednisolon 0,5 1 mg/kg/zi per os + Tab. Plaquenil 200mg zi
B. Sol. Methilprednisolon 1000 mg/zi i/v 3 zile + Sol.
Cyclophosphamid 1000 mg.
C. Sol. Methilprednisolon 500 mg/zi 5 zile + Sol. Cyclophosphamid
1000mg/zi.
D. Tab. Azatioprin 1,5 2 mg/zi + Tab. Prednisolon 1mg/kg/zi
E. Mofetil micofenolat 2 gr/zi + tratament extracorporal
(plasmaferez)
B, C.
247. Factorii etiologici suspectai n etiologia vasculitei prin
IgA (Henoch Schoenlein) sunt:
A. Factorul bacterian (Streptococi, stafilococi, Micoplasme,
Legionella al.)
B. Factorul viral (Virusul Epstein-Barr, Parvovirusul B19 et al.)
C. Tulburri endocrine (disfuncie tiroidian, dezechilibru
estrogenic, androgenic)
D. Corelaia cu antigenul HLA B27
E. Administrarea unor medicamente, vaccinri
A, B, E.
248. Ce nu este adevrat pentru manifestrile cutanate din
vasculita prin depozite de IgA (Henoch Schoenlein) ?
A. Erupiile debuteaz preferenial la nivelul membrelor inferioare
B. Erupiile au de regul caracter necrotizant
C. Manifestrile cutanate sunt frecvente la nivelul feei, gtului
65

D. Frecvent purpura este asociat cu artrite la nivelul membrelor


inferioare
E. De regul erupiile cutanate sunt nsoite de prurit
B, C, E
249. Care din urmtoarele afirmaii despre granulomatoza
eozinofilic cu poliangeit ( Churg Strauss) sunt
adevrate?
A. Face parte din vasculitele ANCA pozitive
B. Este o vasculit indus de prezena complexelor imune
circulante
C. Face parte din vasculitele granulematoase
D. Nu este asociat cu afectri ale tractului respirator
E. Pacienii frecvent sufer de astm bronic
A,C,E
250. n care din urmtoarele vasculite sistemice este mai
sever afectat sistemul respirator?
A. n vasculita prin depozite IgA (Henoch Schoenlein)
B. n granulematoza eozinofilic cu poliangeit (Churg Strauss)
C. n poliarterita nodoas HBV- asociat
D. n granulomatoza cu poliangeit (Wegener)
E. . n poliarterita nodoas neasociart cu infecia HBV.
B,D

NEFROLOGIE

Boala cronic renal


CS
66

1. Cel mai nefavorabil factor de progresie a bolii cronice renale este:


a. Pruritul
b. Hematuria
c. Proteinuria
d. Bacteuria
e. Uricosuria
Rspuns C

2. Dou cele mai frecvente cauze care duc la instalarea bolii cronice renale terminale sunt:
a. Alergiile i diabetul
b. Infeciile i diabetul
c. Diabetul i hipertensiunea arterial
d. Infeciile i hipertensiunea arterial
e. Diabetul i obezitatea
Rspuns C
3. Cauza exclusiv genetic care duce la instalarea bolii cronice renale terminale este:
a. Diabetul zaharat
b. Sindromul Alport
c. Boala polichistic renal autozomal dominant
d. Boala polichistic renal autozomal recesiv
e. Hipertensiunea arterial
Rspuns C
4. Cauza principal de deces la pacienii cu boala cronic renal terminal sunt:
a. Complicaiile cardiovasculare
b. Anemia
c. Insuficiena hepatic
d. Uremia
67

e. Sepsis
Rspuns A
5. Ce stadiu de boala cronic renal conform clasificrii KDOQI va avea un brbat cu rata
filtrrii glomerulare de 23 ml/min/1.73m2:
a. 1
b. 2
c. 3
d. 4
e. 5
Rspuns D
6. Pacientul cu boala cronic renal stadiul 4 sau 5 poate necesita administrarea de
eritropoietin pentru managementul:
a. Anemiei
b. Neutropeniei
c. Pancitopeniei
d. Trombocitopeniei
e. Hipoproteinemiei
Rspuns A
7. Care categorie de medicamente reduc frecvena complicaiilor cardiace, rezistena vascular
periferic i secreia de renin:
a. Diuretice
b. -blocante
c. 1-blocante
d. Blocanii canalelor de calciu
e. Inhibitorii enzimei de conversie angiontenzinici
Rspuns E
8. Proteinuria este un factor de risc pentru progresia boala cronic renal:
a. Care poate fi modificat
68

b. Care nu poate fi modificat


c. Proteinuria nu este factor de risc pentru boala cronic renal
d. Proteinuria apare doar n boala cronic renal stadiul 5
e. Proteinuria are un factor pronostic favorabil
Rspuns A
9. Pentru a calcula rata filtrrii glomerulare prin diferite formule n practica clinic cotidian
este nevoie de a cunoate urmtorul indice biochimic:
a. Creatinina seric
b. Ureea seric
c. Proteina general
d. Potasiul seric
e. Sodiul seric
Rspuns A
10. Hiperkaliemia, acidoza, hiperlipidemia, hiperuricemia i malnutriia n boala cronic renal
sunt consecina:
a. Hematuriei
b. Oliguriei
c. Uremiei
d. Hipertensiunii arteriale
e. Insuficienei hepatice
Rspuns C

11. Prin ce mecanism se consider c inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei reduc


proteinuria:
a. Dilatarea arteriolei eferente cu scderea presiunii intraglomerulare
b. Scderea hipertensiunii arteriale sistolice
c. Scderea hipertensiunii arteriale diastolice
d. Micorarea reabsoriei Na n tubii colectori
e. Inhibarea direct a reninei
Rspuns A
69

12. Care dieta se va recomanda pacientului cu hipertensiune arterial i rata filtrrii glomerulare
<15 ml/min/1.73m2?
a. Dieta fr particulariti
b. Diet hipocaloric
c. Diet hiposodat
d. Diet srac n grsimi i hipocaloric
e. Diet hiposodat, hipokalemic i hipoproteic
Rspuns E
13. Pacienii cu care maladii vor reprezenta majoritatea n departamentul de dializ pe plan
mondial?
a. Bolile polichistice renale
b. Glomerulonefrita cronic
c. Hipertensiunea
d. Diabetul zaharat
e. Uropatia obstructiv
Rspuns D

14. Pe ce cale se recomand de a administra preparatele de fier la pacienii cu boala cronic


renal complicat cu anemie fierodeficitar ?
a. Per os
b. Intravenos
c. Intraarterial
d. Subcutanat
e. Sublingual
Rspuns B
15. Cauza principal a anemiei la pacienii cu boala cronic renal este:
a. Sinteza unei cantiti mici de eritropoietina
b. Sinteza de anticorpi contra eritropoietinei
70

c. Sinteza de anticorpi contra receptorilor eritropoietinei de pe celulele progenitoare a


eritrocitelor
d. Sinteza unei eritropoiein defect
e. Rspunsul inadecvat al celulelor progenitoare a eritrocitelor la eritropoietin
Rspuns A

16. Care clasificare se utilizeaz pentru stadializarea boala cronic renal:


a. NYHA
b. KDOQI
c. RIFLE
d. AKIN
e. Mogensen
Rspuns B
17. Care este cea mai eficient metod de substituie a funciei renale
a. Hemodializa
b. Dializa peritoneal
c. Hemoabsorbia
d. Transplantul renal
e. Plasmafereza
Rspuns D
18. Termenul de uremie desemneaz n general:
a. Concentraia ureei n plasm
b. Concentraia ureei n snge
c. Creterea creatininei n snge
d. Sindromul clinic care rezult din pierderea marcat a funciei renale
e. Creterea acidului uric n snge
Rspuns D
19. Cauza principal a anemiei la pacienii cu boala cronic renal este:
71

a. Diminuarea sintezei de eritropoietin


b. Prezena inhibitorilor eritropoietinei
c. Hemoliza
d. Pierderile sangvine gastro-intestinale
e. Deficitul de acid folic i de vitamina B12
Rspuns A

20. Scderea ratei filtrrii glomerulare se consider fiziologic:


a. La persoanele n etate
b. n timpul sarcinii
c. Dup efort fizic intens
d. Dup consumarea excesiv de lichide
e. n perioada canicular
Rspuns A
21. Selectai afirmaia fals referitor la hemodializa efectuat la pacienii cu boala cronic renal
stadiul 5 KDOQI:
a. Se efectueaz de obicei 3 pe sptmn
b. Se efectueaz, de obicei, n condiii casnice
c. Este necesar de a avea abord vascular
d. Pacienii trebuie pregtii nainte de a iniia hemodializa cronic
e. Transplantul renal este mai eficient dect hemodializa
Rspuns B
22. Cea mai nociv toxin n boala cronic renal este:
a. Guanidina
b. Creatinina
c. Bilirubina
d. Ureea
e. Cystatina C
72

Rspuns D

CM
23. Pentru a stabili diagnosticul de boala cronic renal este nevoie de una din urmtoarele
circumstane:
a. Scderea ratei de filtrare glomerular <60 ml/min/1.73m2
b. Prezena unei leziuni renale demonstrat prin modificri morfopatologice, imagistice
sau de laborator (proteinurie)
c. Pacientul trebuie s aib peste 70 de ani
d. S se determine ureea seric crescut
e. Pacientul este supus unei metode cronice de suplinire a funciei renale
Rspuns ABE
24. Boala cronic renal terminal este stabilit atunci cnd:
a. Rata filtrrii glomerulare este < 15 ml/min/1.73m2
b. Rata filtrrii glomerulare este < 25 ml/min/1.73m2
c. Rata filtrrii glomerulare este < 35 ml/min/1.73m2
d. Pacientul este supus dializei peritoneale cronice
e. Pacientul este supus hemodializei cronice
Rspuns ADE
25. Care sunt contraindicaiile pentru a efectua transplant renal:
a. Hipertensiunea
b. Infecia HIV
c. Cancer cu metastaze
d. Vrsta >50 ani
e. Maladii severe care nu se vor mbunti dup transplantul renal
Rspuns CE
26. ntr-o sarcin fiziologic, care din urmtoarele schimbri renale se pot ntlni?
a. Creterea rata filtrrii glomerulare
73

b. Creterea dimensiunilor renale


c. Scderea fluxului sanguin renal
d. Infecii ale tractului urinar mai rare
e. Proteinuria pn la 500 mg/zi i glicozuria
Rspuns ABE
27. Factorii de risc modificabili pentru progresia bolii cronice de rinichi sunt:
a. Sexul i greutatea mic la natere
b. Factorii genetici
c. Proteinuria
d. Hipertensiunea arterial
e. Glicemia i greutatea corporal
Rspuns CDE
28. Factori de risc nemodificabili n pentru progresia bolii cronice de rinichi sunt:
a. Sexul
b. Factorii genetici
c. Proteinuria
d. Gicemia
e. Vrsta
Rspuns ABE

29. Pentru estimarea rata filtrrii glomerulare n practica clinic se utilizeaz:


a. Formula MDRD (Modification of Diet in Renal Disease)
b. Formula Cockcroft-Gault
c. Formula CKD-EPI (Chronic Kidney Disease Epidemiology Collaboration)
d. Proba Reberg
e. Msurarea eliminrii prin urin a inulinei
Rspuns ABCD

74

30. Managementul bolii cronice renale terminale se face prin:


a. Dializ peritoneal
b. Hemodializ
c. Transplant renal
d. Administrarea de hormoni glucorticoizi
e. Administrarea de insulin
Rspuns ABC
31. Care sunt caracteristicele bolii cronice renale:
a. Creterea creatinei serice
b. Scderea ureei serice
c. Diminuarea potasiului seric
d. Anemia
e. Creterea potasiului seric
Rspuns ADE
32. Pentru managementul anemiei n boala cronic renal se efectueaz:
a. Administrarea Eritropoietinei
b. Administrarea fierului intravenos
c. Administrarea inhibitorilor enzimelor de conversie
d. Administrarea potasiului per os
e. Administrarea inhibitorilor direci ai reninei
Rspuns AB
33. Care sunt semnele hiperkaliemiei pe ECG
a. Complexul QRS lrgit
b. Unda T nalte
c. Creterea intervalului PR
d. Tahicardie supraventricular
e. Devierea axei cardiace spre stnga
i. Rspuns ABC
75

34. Pentru a ncetini progresarea bolii cronice renale este important de a:


a. Controla hipertensiunea arterial
b. Micora proteinuria
c. Reducere aportului alimentar de proteine
d. Administra soluie fiziologic parenteral
e. Administra antiinflamatorii nesteroidiene
Rspuns ABC
35. Care din urmtoarele grupe de medicamente sunt considerate nefroprotectoare:
a. Inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei
b. Blocanii receptorilor angiontensinei II
c. Blocanii canalelor de calciu dihidropiridinici (ca Amlodpina, Nifedipina)
d. Alfa-blocani
e. Blocanii canalele de calciu non-dihidropiridinici (ca verapamil, diltiazem)
Rspuns ABE

36. Care din urmtoarele medicamente sunt considerate de prima linie pentru controlul
hipertensiunii arteriale la pacienii cu boala cronic renal asociat cu proteinurie:
a. Inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei
b. Blocanii receptorilor angiontensinei II
c. Blocanii canalelor de calciu dihidropiridinici (ca Amlodipina, Nifedipina)
d. Diuretice ca monoterapie
e. Agonitii 2 adrenergici clonidina
Rspuns AB
37. Din ce cauze inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei sunt considerai nefroprotectori
a. Reduc presiunea intraglomerular prin vasoconstriciei arteriolei eferente
b. Reduc proteinuria
c. Scad valorile tensiunii arteriale
d. Reduc formarea de citokine, ca TGF-, care au rol n glomeruloscleroz
76

e. Mresc presiunea intraglomerular


Rspuns ABCD

38. De ce se recomand de a restriciona aportul de NaCl n boala cronic renal?


a. Pentru a optimiza efectul anti-proteinuric al inhibitorilor enzimei de conversie a
angiontensinei, sartanelor i al blocanilor canalelor de calciu non-dihidropiridinici
b. Pentru a controla tensiunea arterial
c. Pentru a reduce absorbia de glucoz n tubii proximali
d. Pentru a optimiza procesul de eritropoiez
e. Pentru a reduce albuminuria
Rspuns: ABE

39. Pentru tratamentul anemiei n boala cronic renal se utilizeaz:


a. Darbapoietina-
b. C.E.R.A. Continuous Erythropoietin Receptor Activator
c. Eritropoietina recombinat uman (rHuEpo)
d. Chelatorii de fosfor
e. Inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei
Rspuns ABC
40. Care din urmtoarele msuri se recomand pentru ncetinirea progresiei bolii cronice renale:
a. Controlul tensiunii arteriale
b. Restricia aportului de NaCl
c. Abandonarea fumatului
d. Terapie antiproteinuric
e. Terapie cu corticosteroizi
Rspuns ABCD
41. Care sunt recomandrile principale pentru ncetinirea progresiei bolii cronice renale:
a. Controlul tensiunii arteriale
b. Tratamentul cu inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei
77

c. Reducerea proteinuriei
d. Terapie cu alopurinol
e. Terapie cu antiinflamatoare nesteroidiene
Rspuns ABC
42. Care sunt consecinele metabolice ale uremiei:
a. Insulinemie bazala crescut cu tendin la hipoglicemie;
b. Scderea toleranei la glucoz i hiperglicemii spontane prin rezisten crescut a
esuturilor la aciunea insulinei;
c. Necesitatea dozelor mai mari de insulin
d. Hiperlipoproteinemie
e. Creterea acidului uric n urin
Rspuns ABD
43. Care sunt manifestrile respiratorii cele mai frecvente n boala cronic renal sunt:
a. Dispnee acidotic Kussmaul
b. Respiraie Cheyne-Stokes;
c. Pleurezie uremic
d. Pneumonita uremic
e. Bronhopneumopatia cronica obstructiva
Rspuns ABCD
44. Care sunt manifestrile cardiovasculare cele mai frecvente n boala cronic renal:
a. Cardiomiopatia uremic
b. Tulburrile de ritm i de conducere
c. Hipertensiunea arterial
d. Miocardita
e. Sindromul WolffParkinsonWhite
Rspuns ABC
45. Care sunt manifestrile hematologice cele mai frecvente n boala cronic renal:
a. Anemie normocrom
78

b. Sindrom hemoragipar cauzat de disfuncia trombocitelor


c. Trombocitopenia n boala cronic renal terminal
d. Leucopenia
e. Eozinofilie
Rspuns ABC

46. Care sunt manifestrile neurologice cele mai frecvente n boala cronic renal:
a. Encefalopatia uremic
b. Neuropatie periferic
c. Sindromul Ekbom sau sindromul picioarelor nelinitite
d. Miastenia gravis
e. Sindromul LeschNyhan
Rspuns ABC
47. Care sunt manifestrile gastrointestinale cele mai frecvente n boala cronic renal:
a. Halena uremic (amoniacal)
b. Gastrita uremic cu anorexie, dureri epigastrice, vrsturi cu miros amoniacal
c. Ulcer peptic datorit creterii gastrinemiei
d. Sindromul Mallory-Weiss
e. Acalazie
Rspuns ABC
48. Care sunt manifestrile dermatologice cele mai frecvente n boala cronic renal:
a. Prurit uremic
b. Chiciur uremic
c. Calficilaxis sau arteriolopatia uremic calcifiant
d. Acnee vulgar
e. Dermatomicoze
Rspuns ABC

79

49. Care din urmtoarele puncte sunt caracteristice pentru un pacient cu boala cronic renal la
examenul paraclinic:
a. Creatinina crescut
b. Ureea crescut
c. Anemia normocrom
d. Rata filtrrii glomerulare sczut
e. Hipokaliemie
Rspuns ABCD
50. Care tulburri electrolitice pot fi depistate la un pacient cu boala cronic renal?
a. Hipo- sau hipernatremie
b. Hiperkaliemie
c. Hipokaliemie
d. Hipocalcemie
e. Hiperfosfatemie
Rspuns ABDE
51. Ce efecte adverse pot avea inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei?
a. Tuse
b. Hipotensiune
c. Hiperkaliemia
d. Anemia fierodeficitar
e. Pancitopenie
Rspuns ABC
52. Din ce motiv la pacienii cu boala cronic renal se depisteaz un nivel sczut de fier?
a. Hemoragii oculte gastrointestinale
b. Hemoragii iatrogene cauzate de dializ
c. Hemoptizie
d. Hematurii
e. Hematemeza
80

Rspuns AB
53. Care sunt cauzele mai frecvente ale anemiei la pacienii cu boala cronic renal?
a. Deficitul de fier
b. Deficitul de vitamina B12
c. Deficitul de acid folic
d. Pierderi cronice a sngelui
e. Hematuria
Rspuns ABCD

Teste insuficiena renal acut

CS
1. Nefropatia interstiial acut care genereaz insuficiena renal acut, este indus cel mai
frecvent de:
a) Analgezice i antiinflamatoare nesteroidiene
b) Intoxicaia cu insecticide organoclorurate
c) Ceaiuri cu plante chineze
d) Litiaza renal bilateral
e) Antigene tumorale
Rspuns corect: A
2. Insuficiena renal acut de cauza glomerular se manifest clinic prin:
a) Oliguria cu purpur i febra asociat sindromului de insuficiena renal acut
b) Anurie, hiperhidratare, febr, sindrom edematos
c) Insuficiena renal acut asociat cu sindrom glomerular
d) Tromboz bilateral de ven renal
e) Proteinurie, hematurie, anemie i insuficien renal
Rspuns corect: C
3. Insuficiena renal acut organic este produs de:
a) Afectarea unuia din segmentele nefronului sau a vaselor
b) Anomalii reversibile ale perfuziei renale
c) Polichistoza renal autozomal dominant a adultului
d) Consumul de analgezice
e) Tratamentul cu hipotensoare (inhibitorii enzimei de conversei a angiotensinei,
sartane, blocani de Ca)
Rspuns corect: A
81

4. Manifestrile clinice ale insuficienei renale acute din nefropatia interstiial acut clinic
sunt:
a) Edem, proteinurie, hipertensiunea arterial i insuficiena renal acut
b) Durere lombar unilateral, febra, polakiurie, leucociturie, hematurie, purpur
c) Tuse, febra, sindrom hemoragipar
d) Febra, rash cutanat, artralgii, eozinofilie, creterea creatininei serice i diureza
deseori conservat
e) Epigastralgii, leucocitoza, oprirea tranzitului intestinal, stare general alterat,
creterea creatininei serice
Rspuns corect: D
5. Care semne clinice lipsesc de cele mai deseori din evoluie insuficienei renale acute prin
necroza tubular acut:
a) Oligoanurie, febra, creterea creatininei serice
b) Hipertensiune, albuminurie sau hematurie
c) Durere muscular, creterea creatinin-fosfokinazei
d) Cele legate de o patologie cauzal
e) Deshidratare, vrsaturi, febra
Rspuns corect: B
6. n care dintre urmtoarele boli, insuficiena renal acut poate s se prezinte cu depozite
intratubulare obstructive?
a) Diabetul zaharat tip 1
b) Sindromul Alport
c) Melanomul
d) Hipovolemie
e) Lipodistrofia
rspuns corect: C
7. Sindromul hepatorenal este o:
a) Form de insuficien renal cronic consecutiv cirozei hepatice
b) Form de insuficien renal cronic prin necroz tubular acut
c) Form de insuficien renal acut prerenal
d) Intoxicaie cu o substan nefro- si hepatotoxic
e) Glomerulonefrita la pacienii cu hepatit acut
rspuns corect: C
8. Din punct de vedere anatomopatologic, leziunea principal din insuficiena renal acut
ischemic/toxic este:
a) Proliferarea extracapilar glomerular
b) Proliferarea tubular
c) Vasculita
d) Necroza tubular acut
e) Infiltratul leucocitar n ansele glomerulare
rspuns corect: D
9. Hiperkaliemia din insuficiena renal acut se trateaz cu:
82

a) Inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei


b) Carbonat de calciu
c) Hemodializ
d) Stoparea administrrii de antiacide
e) Nutriie parenteral
Rspuns corect : C
10. Care din urmtoarea manifestare sugereaz insuficiena renal acut:
a) Osteodistrofia renal
b) Neuropatia
c) Creterea rapid a ureei i creatininei serice
d) Rinichii mici sau cicatrici renale evideniabile radiologic
e) Proteinuria nefrotic
Rspuns corect : C
11. Alegei afirmaiile corecte referitor la funcia renal n insuficiena renal acut :
a) Se altereaz rapid
b) Se altereaz lent
c) Nu are loc alterarea funciei renale
d) Nu este nsoit de alterarea structurilor morfologice ale rinichilor
e) Crete marcat
Rspuns corect : A
12. Care este cea mai frecvent ntlnit forma a insuficiena renal acut dup clasificarea
etiopatogenetic :
a) Intrinsec
b) Prerenal
c) Obstructiv
d) Toxic
e) Infecioas
Rspuns corect : B
13. Stadiul de debut a insuficienei renale acut dureaz:
a) De la cteva ore pn la 2-3 zile
b) 3-4 sptmni
c) 10-15 zile
d) 2-3 luni
e) 20-30 de minute
Rspuns corect : A

14. n care stadiu al tabloului clinic al insuficienei renale acute apare sindromul de azotemie?
a) Stadiul oligoanuric
b) Stadiul de poliurie
c) Stadiul de debut
d) Stadiul de recuperare
e) Stadiul de acutizare
Rspuns corect: A
83

15. Care indice de laborator este caracteristic pentru nceputul stadiului de recuperare al
insuficienei renale acute:
a) Normalizarea azotemiei
b) Normalizarea hemoglobinei
c) Normalizarea diurezei
d) Normalizarea tensiunii arteriale
e) Ureea crescut
Rspuns corect: A

16. Indicai frecvena monitorizrii diurezei la pacieni cu insuficien renal acut n stadiul
incipient:
a) Fiecare 2-3 ore
b) Fiecare or
c) Odat n 24 de ore
d) Fiecare 4 ore
e) Fiecare 12 ore
Rspuns corect: B
17. Care nivel de potasemia prezint risc vital pentru pacientul cu insuficien renal acut:
a) <3,5 mEq/l fr modificri ECG
b) >7 mEq/l asociat cu modificri ECG
c) 6,5-7 mEq/l fr modificri ECG
d) 4 mEq/l fr modificri ECG
e) 5 mEq/l fr modificri ECG
Rspuns corect: B
18. Indicai msura cea mai rapid de a micora K seric la pacientul cu insuficien renal acut:
a) Insulin + glucoz, gluconatul de calciu
b) Bicarbonat de sodiu
c) Hemodializ
d) Diuretice de ans
e) Manitol
Rspuns corect: A
19. Tratamentul cel mai eficace al edemului pulmonar acut din cadrul insuficiene renale acute
este:
a) Ultrafiltrarea prin hemodializ de urgen
b) Oxigenoterapia
c) Nitroglicerina
d) Diuretice de ans
e) Antibioticoterapia
Rspuns corect: A
20. Administrarea substanei de contrast iodate poate provoca insuficiena renal acut prin:
a) Necroz tubular acut
b) Creterea ratei filtrrii glomerulare
c) Scderea ratei filtrrii glomerulare sub 15 ml/min
d) Mecanisme autoimune
84

e) Hipovolemie
Rspuns corect: A

CM
21. Etiopatogenetic, insuficiena renal acut se mparte n :
a) Prerenal
b) Intrinsec
c) Postrenal (obstructiv)
d) Normovolemic
e) Postinfecioas
Rspuns : ABC
22. Necroza tubular acut, drept cauz a insuficienei renale acute, patogenetic se mparte n :
a) Ischemic
b) Toxic
c) Alergic
d) Infecioas
e) Infiltrativ
Rspuns corect : AB
23. Nefrita interstiial acut drept cauz a insuficienei renale acute, etiopatogenetic se mparte
n :
a) Alergic
b) Infecioas
c) Infiltrativ
d) Ischemic
e) Toxic
Rspuns corect : ABCE
24. Printre semnele de deshidratare se numr:
a) Turgorul cutanat redus
b) Hipotensiunea arterial
c) Bradicardia
d) Scderea debitului urinar
e) Creterea presiunii venoase centrale
Rspuns corect : ABD
25. Care dintre urmtoarele manifestri se pot ntlni n insuficiena renal acut obstructiv?
a) Durerea lombar sau suprapubian
b) Oliguria
c) Proteinuria masiv
d) Hipertensiunea arterial sever
e) Hipofosfatemia marcat
85

Rspuns corect : AB
26. Insuficiena renal acut intrinsec poate s apar n:
a) Glomerulonefritele acute
b) Sindromul Fanconi
c) Nefropatia toxic sau ischemic acut (necroza tubular acut)
d) Nefritele interstiiale acute
e) Glomeruloscleroza segmental focal
Rspuns corect : ACD
27. Azotemia postrenal poate fi determinat de:
a) Obstrucia acut a arteriolelor aferente
b) Obstrucia unui ureter, dac rinichiul contralateral este funcional
c) Obstrucia ambelor uretere
d) Obstrucia unui ureter, dac rinichiul contralateral este nefuncional
e) Obstrucia colului vezical
Rspuns corect : CDE
28. Obstrucia subvezical a tractului urinar poate fi produs de:
a) Adenomul de prostat
b) Carcinomul de prostat
c) Vezica neurogen
d) Ligatura accidental a unui ureter
e) Hipovolemie
Rspuns corect : AB
29. Insuficiena renal acut mioglobinuric se poate ntlni dup:
a) Traumatisme extinse
b) Ischemie muscular (de ex. dup obstrucii arteriale la nivelul membrelor)
c) Hipertensiunea arterial
d) Mielomul multiplu
e) Hiperuricozurie
Rspuns corect : AB
30. Alterarea funciei renale n insuficiena renal acut duce la :
a) Retenie azotat
b) Dereglri hidroelectrolitice
c) Dereglri acido-bazice
d) Hipovolemie
e) Hidronefroza
Rspuns corect : ABC
31. Stadiile evolutive ale insuficienei renale acute sunt:
a) De debut
b) De oligurie
c) De restabilire a diurezei
d) De recuperare(vindecare)
e) Cronicizare
Rspuns corect : ABCD
86

32. Indicai fazele stadiului trei al insuficienei renale acute:


a) Faza diurezei precoce
b) Faza poliuric
c) Faza de debut
d) Faza oliguric
e) Faza anuric
Rspuns corect: AB
33. Obiectivele tratamentului insuficienei renale acute sunt:
a) Prevenirea i nlturarea cauzelor care iniiaz insuficiena renal acut
b) Restabilirea i mbuntirea funciei renale
c) Reechilibrarea acido-bazic i hidro-electrolitic
d) Prevenirea i combaterea complicaiilor
e) Nefrectomie bilateral
Rspuns corect: ABCD
34. Enumerai principiile de terapie n corijarea dereglrilor hemodinamice la pacieni cu
insuficien renal acut:
a) Hemodiluie artificial
b) Ameliorarea reologic sangvin
c) Diurez forat
d) Antibioticoterapie
e) Tratament de substituie funciei renale
Rspuns corect: ABC

35. Tratamentul nespecific al edemului pulmonar acut n insuficiena renal acut include:
a) Bronhodilatatoare
b) Meninerea pacientului n poziia eznd
c) Oxigenoterapia
d) Diuretice de ans
e) Nitroglicerina
Rspuns corect: BCDE
36. Alegei indicaiile absolute pentru iniierea dializei la pacieni cu insuficiena renal acut:
a) Hiperpotasemie > 6,5 mmol/l
b) Acidoz metabolic sever (pH < 7,2)
c) Anuria > 24 ore
d) Hemoglobina seric < 100 g/l
e) Diureza 500 ml/24 ore
Rspuns corect: AB
37. Complicaiile uremiei n insuficiena renal acut sunt:
a) Pericardit uremic
b) Encefalopatie uremic
c) Anemie uremic
d) Hipercalcemie
e) Anurie
87

Rspuns corect: AB
38. Factorii de risc implicai n apariia insuficienei renale acute secundar administrrii
substanelor de contrast iodate sunt:
a) Boala cronic renal preexistent
b) Nefropatia diabetic
c) Cantiti excesive de substan de contrast
d) Hipovolemie
e) Obezitate
Rspuns corect: ABCD
39. Selectai cauzele renale (intrinseci) de injurie renal acut (insuficien renal acut):
a) Pancreatit acut
b) Septicemie cu bacterii gram-negative
c) Nefrit interstiial alergic
d) Litiaz ureteral
e) Glomerulonefrit rapid progresiv
Rspuns corect: CE
40. Indicai manifestrile specifice pentru tabloul clinic a insuficienei renale acute:
a) Oligoanurie
b) Debut acut
c) Hiperkaliemie
d) Hipovolemie
e) Paratiroidism secundar
Rspuns corect: ABCD

41. n care din urmtoarele situaii inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei ar trebui
folosii cu precauie special?
a) Stenoza ureteral unilateral
b) Stenoza unilateral a arterei renale
c) Stenoza unilateral a arterei renale a unicului rinichi funcional
d) Stenoza bilateral arterei renale
e) Stenoza pielocaliceal unilateral
rspuns corect: CD
42. Care din urmtoarele medicamente pot induce vasoconstricia intrarenal, mai ales in
condiii de hipovolemie?
a) Agenii de radiocontrast
b) Ciclosporina
c) Cefalosporine de generaia a IV-a
d) Amfotericina
e) Spironolactona
rspuns corect: ABD
88

43. Insuficiena renal acut ischemic apare, cel mai frecvent, dup:
a) Intervenie chirurgical cardio-vascular
b) Traumatisme severe
c) Hemoragii
d) Septicemii
e) Administrarea aminoglicozidelor
rspuns corect: ABCD
44. Nefropatia interstiial acut din cadrul insuficienei renale acute este o complicaie tipic n
tratamentul bolilor:
a) Limfoproliferative
b) Mieloproliferative
c) Tromboembolice pulmonare
d) Ischemice renale
e) Polichistice
rspuns corect: AB

45. Care dintre urmtoarele medicamente trebuie evitate sau folosite cu precauie la pacienii
hipovolemici?
a) Diureticele
b) Inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei II
c) Antiinflamatoarele nesteroidiene
d) Vitaminele din grupul B
e) Antibioticele
rspuns corect: ABC
46. Care dintre urmtoarele msuri terapeutice sunt indicate la pacienii cu insuficien renal
acut n stadiul de oligoanurie:
a) Restricia aportului de sare i de ap
b) Restricia de glucide
c) Restricia de proteine
d) Dializa cu ultrafiltrare
e) Doze mari de spironolactona
rspuns corect: AD
47. Alegei indicaiile iniierii dializei n insuficiena renal acut:
a) Angina pectoral la oligurici
b) Hiperhidratarea la oligurici
c) Deshidratarea extrem
d) Hiperkaliemia sever la oligurici
e) Poliuria care nu poate fi controlat medicamentos
rspuns corect: BD
48. Care dintre urmtoarele categorii de factori etiologici pot duce la insuficiena renal acut
prerenal:
a) Hipovolemia
89

b) Sechestrarea lichidelor n spaiul extravascular


c) Scleroza tubilor
d) Scleroza glomerulilor
e) Proliferarea celulelor endoteliale renale
rspuns corect: AB

90

NEFROPATIILE
TUBULOINTERSTIIALE I
INFECIILE TRACTULUI URINAR

CS
1. n nefropatiile tubulo-interstiiale sunt afectate preponderent:
a. esutul interstiial
b. Tubii renali
c. Glomerulii renali
d. esutul interstiial i capilarele peritubulare
e. esutul interstiial i tubii subiaceni
e

2. Care dintre cile de propagare enumerate este modalitatea cea mai


frecvent de infectare a parenchimului renal?
a. Calea hematogen
b. Calea ascendent
c. Calea limfatic
d. Prin continuitate
e. Calea descendent
b

3. Care dintre urmtoarele situaii reprezint factori predispozani


extraurinari ai pielonefritei cronice:
a. Refluxul vezico-ureteral
b. Litiaza renal i urinar
c. Anomalii intrarenale congenitale
d. Diabetul zaharat
e. Golirea incomplet a vezicii urinare
D
91

4. Cel mai frecvent factor ce predispune la dezvoltarea pielonefritei la


gravide este:
a. Compresia ureteral de ctre uterul mrit
b. Scderea reactivitii organismului
c. Dilatarea ureteral din contul schimbrilor hormonale
d. Anemia gestaional
e. Anomalii de dezvoltare a rinichilor
C

5. Pielonefrita cronic mai frecvent este cauzat de:


a. Escherichia coli
b. Streptococul beta-hemolitic
c. Mycoplasma
d. Proteus mirabilis
e. Bacilul piocianic (Pseudomonas aeruginosa)
A

6. Agentul cel mai frecvent implicat n etiologia pielonefritei acute i


pielonefritei cronice n acutizare este:
a. Proteus
b. Enterobacter
c. Serratia
d. Staphylococcus aureus
e. Escherichia coli
e

7. Care este tabloul clinic caracteristic pielonefritei acute:


a.
b.
c.
d.
e.

Debut insidios
Febr, frisoane, lombalgii
Edeme palpebrale
Nicturie
Manevra Giordano negativ
B
92

8. Care test ne permite aprecierea funciei de filtrare a rinichilor:


a. Testul Neciporenco
b. Testul Zimniki
c. Testul Reberg
d. Proba cu trei pahare
e. Pierderea nictimeral de proteine
c

9. Proteinuria n pielonefritele acute este:


a. 1g/l
b. masiv
c. 2 g/l
d. 3 g/l
e. 2-3 g/l
a

10.

Selectai afirmaia corect referitor la urografia intravenoas:


a.
b.
c.
d.
e.

11.

Ofer date generale despre structura rinichilor, bazinetului, ureterelor, vezicii urinare
Nu ofer date despre funcia renal
Este obligatorie pentru stabilirea diagnosticului de pielonefrit cronic
Nu este contraindicat n boala cronic renal stadiul 4-5 KDOQI
Nu este contraindicat n caz de alergie la iod
A

Aprecierea sensibilitii florei la preparatele antibacteriene:


a. Are o semnificaie clinic major
b. Nu are o semnificaie clinic important
c. Are o semnificaie clinic important numai n pielonefrit
d. Are o semnificaie clinic important numai n nefrit interstiial
e. Are o semnificaie clinic important numai n glomerulonefrit
A

93

12.
n cazul pielonefritei cronice, la examen histopatologic, permanent
se depisteaz:
a. Atrofia epiteliului canalicular
b. Infiltrat limfohistiocitar al interstiiului
c. Afectarea vaselor renale
d. Glomerulonefrit invaziv
e. Scleroz periglomerular
B

13.
La o gravid este prezent bacteriurie 105 U/ml. n acest caz se
indic:
a. Tratament antibacterian, indiferent de tabloul clinic
b. Tratament antibacterian numai n cazul prezenei disuriei
c. Tratament antibacterian numai n cazul prezenei leucocituriei
d. Tratament balneo-sanatorial
e. n absena tabloului clinic nu este indicat careva tratament
A

14.
Selectai afirmaia corect referitor la creterea stabil a tensiunii
arteriale la un bolnav cu pielonefrit cronic:
a. Poate avea loc
b. Nu se ntlnete
c. Se ntlnete numai n cazul dereglrii funciei renale
d. Are loc numai n cazul duratei bolii mai mari de 3 ani
e. Are loc numai n cazul duratei bolii mai mari de 5 ani
A

15.
Afirmaia existena mai multor abcese renale cu tendin de
confluare i de formare a cavitii comune descrie :
a.
b.
c.
d.
e.

Abcesul renal cortico-medular


Necroza papilar acut
Carbunculul renal
Pionefroza
Perinefrita
C
94

16. Pacient, 40 ani, diagnosticat cu pielonefrit cronic de mai muli ani. La urmtoarea
acutizare au aprut lombalgii, subfebrilitate, disurie; proteinurie 0,066 g/l, leucociturie 4050 c/v, bacteriurie. Urocultura a determinat E. coli n titru 107 b/ml. Funcia renal pstrat.
Care medicament este cel mai util n acest caz :
a. Ampicilina
b. Eritromicina
c. Cefalosporine
d. Co-trimoxazolul
e. Ciprofloxacina
E
17.
Msura de tratament obligatorie n nefrita interstiial
acut postmedicamentoas:
a.
b.
c.
d.
e.

Anularea medicamentului care a provocat reacia alergic


Administrare de antiinflamatoare nesteroidiene
Transfuzie de snge
Citostatice
Tratament antibacterian
A

18.
Durata tratamentului cu antibiotice n pielonefrita acut
necomplicat la femeile fr date clinice de calculi renali sau boli
urologice asociate este de :
a. 3 zile
b. 7 zile
c. 14 zile
d. 21 zile
e. 6 sptmni
c

CM
19.
Selectai care dintre urmtoarele afeciuni renale sunt incluse n
grupul nefropatiilor tubulointerstiiale:
a.
b.
c.
d.
e.

Nefropatia tubulointerstiial prin agresiune medicamentoas cronic


Nefropatia tubulointerstiial prin hipersensibilitate la medicamente
Pielonefrita cronic
Nefrite tubulointerstiiale asociate cu boli imunologice
Sindromul Goodpasture
A,b,c,d
95

20.
Care sunt indicaiile pentru tratament chirurgical n pielonefrita
cronic n acutizare:
a.
b.
c.
d.
e.
21.

Pionefroz
Paranefrit
Abces renal
Carbuncul renal
Chist renal neinfectat
A,b,c,d
ocul bacterian din pielonefrita acut se caracterizeaz prin:

a. Prbuirea tensiunii arteriale


b. Scderea diurezei
c. Acidoz metabolic
d. Alcaloz metabolic
e. Hipertensiune arterial
a,b,c
22.
Care dintre urmtoarele afeciuni fac parte din grupul nefropatiilor
tubulointerstiiale:
a.
b.
c.
d.
e.

Nefropatia tubulointerstiial acut medicamentoas


Nefropatia de reflux
Necroza tubular acut toxic
Nefropatia cu leziuni minime
Nefropatia obstructiv
ABCE
23.
Care dintre urmtoarele afeciuni fac parte din grupul nefropatiilor
tubulointerstiiale:
a.
b.
c.
d.
e.

IgE nefropatia
Pielonefrita cronic
Pielonefrita acut
Tuberculoza renal
Sindromul Goodpasture
ABCD

24.
Afeciuni asociate frecvent cu nefropatii tubulointerstiiale cronice
sunt:
a. Hepatit cronic viral
b. Diabetul zaharat
c. Amigdalita cronic decompensat
d. Refluxul vezico-ureteral
96

e. Vasculitele sistemice
b,d

25.
Caracteristicile afectrii interstiiale, care permit, de altfel, i
diagnosticul diferenial cu glomerulonefritele sunt:
a. Absena proteinuriei semnificative
b. Absena hipoproteinemiei
c. Hipertensiunea arterial sever
d. Absena edemelor
e. Prezena piuriei sterile i a cilindrilor leucocitari
ABDE

26.

Elemente sugestive pentru prezena nefropatii interstiiale sunt:


a.
b.
c.
d.
e.

Absena reteniei hidrosaline


Prezena hipertensiunii arteriale
Absena proteinuriei
Proteinurie marcat (peste 3 g/zi)
Hematurie marcat
AC
27.
Elemente sugestive n favoarea diagnosticului de nefropatii
interstiiale cronic sunt:
a.
b.
c.
d.
e.

Debut insidios
Evoluie fulminant
Valori modeste ale proteinuriei (sub 1-2 g/zi)
Absena hipertensiunii arteriale severe
Edeme marcate
ACD
Formele etiologice ale nefropatii interstiiale sunt:

a.
b.
c.
d.
e.

Infecioase
Alergice
Medicamentoase
Asociate cu boli imunologice
Vasculare
ACD

28.

29. Din grupul infeciilor urinare joase fac parte:


a. Pielonefrita acut
b. Pielonefrita cronic
c. Prostatita
d. Cistita
e. Uretrita
97

c,d,e
Din grupul infeciilor urinare nalte fac parte:

30.
a.
b.
c.
d.
e.

Uretrita
Pielonefrita acut
Pielonefrita cronic
Carbuncul renal
Pionefroza
BCDE

31. Factorii favorizani generali ai infeciei de tract urinar sunt:


a. Diabetul zaharat
b. Sexul masculin
c. Refluxul vezico-ureteral
d. Litiaza renal
e. Vrstele extreme (copii, vrstnici)
AE
32.
Factorii favorizani locali (reno-urinari) ai infeciei de tract urinar
sunt:
a.
b.
c.
d.
e.

Litiaza renal
Diabetul zaharat
Refluxul vezico-ureteral
Sexul feminin
Sarcina
AC
33.
Care dintre persoanele de mai jos prezint riscuri crescute de
infecii de tract urinar:
a. Gravidele
b. Transplantaii renal
c. Pacienii cu litiaz renal
d. Brbaii sub 20 de ani
e. Pacienii cu diabet zaharat
ABCE

34.
Dintre circumstanele care favorizeaz infeciile tractului urinar fac
parte:
a. Sarcina
b. Sexul masculin
c. Refluxul vezico-ureteral
d. Disfuncia neurogen a vezicii urinare
e. Cateterele uretrale permanente
98

ACDE

35.

Vrstele de risc pentru pielonefrita cronic sunt:


a.
b.
c.
d.
e.

Copii n primii 2-3 ani de via (malformaii congenitale)


Persoanele de sex feminin n perioada vieii sexuale active
Brbai n perioada vieii sexuale active
Femei dup menopauz,
Brbai cu adenom de prostat
ABDE

36.
Predispoziia pentru infeciile tractului urinar superior n timpul
sarcinii rezult din:
a. Reducerea tonusului ureteral
b. Creterea tonusului ureteral
c. Scderea peristaltismului ureteral
d. Bacteriuria asimptomatic
e. Toxemia gravidic
ACD
37.

Modificrile tractului urinar n timpul sarcinii sunt:


a. Estrogenii favorizeaz refluxul vezico-ureteral
b. Progesteronul inhib peristaltismul cilor urinare
c. Prin dextrapoziie uterin apare compresia ureterului drept
d. ntinderea ureterelor favorizeaz refluxul vezicoureteral bilateral
e. Progesteronul favorizeaz stagnarea urinei

BCDE
38.

Etiologia pielonefritei acute poate fi:


a. bacterian Gram-negativ (Escherichia coli, Proteus spp., Klebsiella pneumoniae,
Pseudomonas aeruginosa, Enterobacter, Citrobacter etc.)
b. bacterian Gram-negativ (Staphylococcus spp., Streptococcus spp., Enterococcus
spp.).
c. fungic
d. viral
e. chlamidian i mycoplasmic
ACDE

99

39.
Bacterii gram-negative care pot cauza pielonefrit acut sau
acutizri ale pielonefritei cronice:
a.
b.
c.
d.
e.
40.

E. coli
Stafilococcus aureus
Enterococcus saprophyticus
Pseudomonas aeruginosa
Enterobacter
ADE
Germenii incriminai cel mai des n infeciile urinare sunt:

a.
b.
c.
d.
e.
41.

Pseudomonas aeruginosa
E. coli
Chlamydia trachomatis
Proteus
Streptococcus saprophyticus
B,d,e
Care sunt componentele de virulen i uropatogenitate ale E.coli:

a.
b.
c.
d.
e.

Antigenul O
Antigenul K
Antigenul H
Hemolizinele
Ureaza
ABD

42.
Care sunt componentele de virulen i uropatogenitate ale
tulpinilor de E. coli:
a.
b.
c.
d.
e.

Hemolizinele
Aerobactina
Ureaza
Proteaza
Adezinele
ABE

43.
Care sunt factorii de virulen bacterian care influeneaz infecia
tractului urinar:
a. Fimbriile
b. Pilii P
c. Producerea de hemolizine
d. Producerea de kinaze
e. Rezistena la aciunea bactericid a serului uman
ABCE
100

44.
Care sunt factorii care favorizeaz meninerea microorganismului
patogen n cile urinare:
a. Prezena de protoplati i L-forme
b. Fenomenul adeziunii bacteriene
c. Obstrucia cilor urinare
d. Sinteza anticorpilor urinari
e. Poliuria
ABC

45.

Care sunt factorii de aprare ai tractului urinar:


a.
b.
c.
d.
e.

46.

Flora periureteral saprofit


Fluxul urinar
pH-ul bazic vaginal
Valvele vezico-ureterale
Activitatea sexual
ABD
Care sindroame clinice pot fi prezente n pielonefrit cronic:

a. Urinar
b. Algic
c. Toxico-infecios
d. Nefrotic
e. Nefritic
ABC

47.
Care dintre semnele clinice enumerate mai jos se ntlnesc n
pielonefrita cronic n acutizare:
a. Febra
b. Tahicardia
c. Disuria i polakiuria
d. Adenopatia inghinal
e. Sensibilitate la palparea unghiului costovertebral
ABCE
101

48.

Tabloul clinic n pielonefrita acut poate include:


a. Febr
b. Macrohematurie
c. Disurie
d. Dureri lombare
e. Sindrom nefrotic

ACD

49.
Enumerai acuzele posibile prezentate de bolnavii cu pielonefrit
cronic n acutizare:
a. Febr
b. Slbiciune general
c. Diminuarea ponderii
d. Durere lombar
e. Disurie
ABDE

50.
Triada clinic clasic pentru pielonefrita acut sau pielonefrita
cronic n acutizare include:
a.
b.
c.
d.
e.

Febr
Polidipsie
Lombalgii
Piurie
Urin hipercrom
ACD

51.
Care dintre semnele clinice enumerate mai jos se ntlnesc
pielonefrita cronic n acutizare:
a. Febra
b. Tahicardia
c. Disuria si polakiuria
d. Adenopatia inghinal
e. Sensibilitate la palparea unghiului costovertebral
102

ABCE

52.
Ce modificri n examenul sumar de urin se ntlnesc n
pielonefrit cronic:
a. Cilindri hialini
b. Bacteriurie
c. Leucociturie
d. Eritrocite dismorfe
e. Proteinurie >3 g/l
BC
53.
Sindromul urinar n pielonefrit cronic n acutizare se poate
manifesta prin:
a. Cristalurie
b. Cilindrurie leucocitar
c. Leucociturie i bacteriurie
d. Proteinurie > 3g/l
e. Uneori microhematurie
BCE

54.
Pentru confirmarea diagnosticului de pielonefrit cronic este
necesar de efectuat:

a. Examenul sumar de urin


b. Examen ultrasonografic al rinichilor
c. Urografia intravenoas
d. Cistografia
e. Biopsia renal
ABC

103

104

Simptoame i sindroame renale

CS
1. Indicai care este rspunsul greit referitor examenului sumar de urina:
a. Reprezint un examen microscopic
b. Reprezint un examen macroscopic
c. Reprezint un examen fizico-chimic
d. Se recolteaz prima urina de diminea
e. Reprezint o investigaie costisitoare
E
2. Care din urmtoarele afirmaii referitor la examenul bacteriologic al urinei este incorect?
a. Sub 10.000 germeni/l reprezint o bacteriurie nesemnificativa
b. ntre 10.000-100.000 germeni/l - suspiciune de infecie
c. Peste 100.000 germeni/l infecie urinar
d. Sub 1.000 germeni/l, nu se consider infecie urinar
e. Sub 10.000 de germeni/l reprezint o bacteriurie semnificativa
E
3. Alegei afirmaia fals referitor examenul sumar de urina:
a. Reprezint o investigaie simpl, rapid, ieftin
b. Este un test screening obligator la toi pacienii internai indiferent de maladie
c. Cel mai corect e colectarea primei urine de dimineaa, colectat ntr-un recipient
curat
d. n urgene se poate colecta i pe parcursul zilei
e. Se efectueaz doar la pacienii cu patologie renal
E
4. Ecografia renal este mai puin util:
a. Pentru a determina dimensiunile rinichilor
b. Pentru caracterizarea maselor intrarenale, cum ar fi tumori, abcese, chisturi
c. Pentru a preciza localizarea rinichilor
d. Screening pentru boala polichistic
e. Pentru stadializarea bolii cronice renale
E
5. Polakiuria reprezint:
a. Creterea anormal a numrului de micii timp de 24 ore
b. Creterea diurezei peste 2000 ml/24 ore
c. Emisia involuntar sau incontient de urin
d. Nevoia de a urina imediat ce a aprut senzaia de a urina
e. Dificultate a actului micional
A
6. Care din afirmaiile de mai jos definete poliuria:
a. Creterea anormal a numrului de micii timp de 24 ore
b. Creterea diurezei peste 2000 ml/24 ore
105

c. Emisia involuntara sau incontienta de urina


d. Nevoia de a urina imediat ce a aprut senzaia de a urina
e. Dificultate a actului micional
Rspuns B
7. Depistarea izolata a cilindrilor hialinici n urin demonstreaz:
a. Glomerulonefrita cronic
b. Pielonefrita cronic
c. Amiloidoza renal
d. Patologie renala fr specificarea bolii
e. Nu are valoare diagnostic
Rspuns E
8. Care din afirmaiile de mai jos definete incontinena urinar?
a. Creterea anormal a numrului de micii timp de 24 ore
b. Creterea diurezei peste 2000 ml/24 ore
c. Emisia involuntar sau incontient de urin
d. Nevoia de a urina imediat ce a aprut senzaia de a urina
e. Dificultate a actului micional
Rspuns C
9. Care din afirmaiile de mai jos definete miciunea imperioasa?
a. Creterea anormala a numrului de micii timp de 24 ore
b. Creterea diurezei peste 2000 ml/24 ore
c. Emisia involuntara sau incontient de urina
d. Nevoia de a urina imediat ce a aprut senzaia de urinare
e. Dificultate a actului micional
D
10. Indicai afirmaia fals referitor reteniei urinare:
a. Este definit ca diminuarea incomplet a coninutului vezical cu apariia reziduului
vezical
b. Poate fi complet sau incomplet
c. Poate fi acut sau cronic
d. Cu i fr distensia vezical
e. Poate fi iniial sau terminal
E
11. Indicai care este afirmaia fals referitor miciunii rare?
a. Numrul de micii redus la 1-2/24 ore
b. Poate fi nsoita de oligurie
c. Poate aprea n megavezica congenital sau dobndita
d. Apare frecvent n insuficiena renal acut
e. Frecvent apare la un aport crescut de lichide
E
12. Incontinena urinar prezent numai la copii poate fi:
a. Adevrata
b. Fals
c. Incontient
106

d. Involuntar
e. Fiziologic
Rspuns E
13. Cea mai valoroasa metod de depistare i apreciere a bacteriuriei este:
a. Examenul microscopic al urinei
b. Cultura urinei
c. Examenul macroscopic al urinei
d. Examenul urinei cu bandelete
e. Calorimetria
B
14. Aprecierea sensibilitii florei la preparatele antibacteriene:
a. Are semnificaie clinic important
b. Nu are semnificaie clinic
c. Are semnificaie clinic doar n pielonefrit
d. Are semnificaie clinic doar n nefrita interstiial
e. Are semnificaie clinic doar n glomerulonefrit
A
15. Definii anuria:
a. Scderea diurezei < 100 ml n 24/h sau sub 4ml/h
b. Creterea diurezei peste 2000 ml/24 ore
c. Emisia involuntara sau incontient de urina
d. Nevoia de a urina imediat ce a aprut senzaia de a urina
e. Dificultate a actului micional
Rspuns A
16. Care din afirmaiile de mai jos definete nicturia:
a. Volumul diurezei nocturne este egal sau l depete pe cel diurn
b. Scderea diurezei < 100 ml n 24/h sau sub 4ml/h
c. Creterea diurezei peste 2000 ml/24 ore
d. Emisia involuntara sau incontient de urina
e. Nevoia de a urina imediat ce a aprut senzaia de a urina
Rspuns A
17. Opsiuria reprezint:
a. Eliminarea ntrziat de urin fa de momentul ingestiei lichidelor
b. Situaia cnd volumul diurezei nocturne este egal sau l depete pe cel diurn
c. Scderea diurezei < 100 ml n 24/h sau sub 4ml/h
d. Creterea diurezei peste 2000 ml/24 ore
e. Emisia involuntara sau incontient de urina
A
18. Care din afirmaiile de mai jos definete hematuria:
a. Excreia unui numr anormal de eritrocite n urin care provin deasupra sfincterului
striat
b. Prezena de puroi n urin
c. Prezena de limf n urin
d. Prezena de lipide n urin
107

e. Prezena proteinelor n urin


A
19. Definii piuria:
a. Reprezint excreia unui numr anormal de eritrocite n urin
b. Prezena leucocitelor i bacteriilor n urin
c. Prezena de limf n urin
d. Prezena de lipide n urin
e. Prezenta proteinelor n urin
B
20. Ce reprezint chiluria?
a. Reprezint excreia unui numr anormal de eritrocite n urin
b. Prezena de puroi n urin
c. Prezena de limf n urin
d. Prezena de lipide n urin
e. Prezenta proteinelor n urin
C

CM
21. Care din manifestrile de mai jos fac parte din sindromul nefritic acut tipic?
a. Hematuria
b. Proteinuria
c. Azotemia
d. Retenie de sare i apa
e. Piuria
ABD
22. La examenul macroscopic al urinei putem determina:
a. Turbiditatea
b. Culoarea
c. Mirosul
d. Densitatea
e. pH-ul urinar
ABC
23. La examenul fizico-chimic al urinei putem determina:
a. Densitatea
b. Proteinuria
c. pH-ul urinar
d. Culoarea
e. Mirosul
ABC
24. La examenul microscopic al urinei se determina:
a. Celule epiteliale
108

b.
c.
d.
e.

Leucocite
Hematii
Cilindri (hialini, granuloi)
Turbiditatea
ABCD

25. Indicai care sunt tulburrile de miciune:


a. Disuria
b. Miciunea rar
c. Miciunea dureroas
d. Anuria
e. Oliguria
ABC
26. Tulburrile de miciune sunt:
a. Polakiuria
b. Retenia de urin
c. Incontinena de urin
d. Poliuria
e. Oliguria
ABC
27. Indicai care sunt tulburrile de diurez:
a. Polakiuria
b. Retenia de urina
c. Incontinenta de urina
d. Poliuria
e. Oliguria
DE
28. Indicai care sunt tulburrile de diurez:
a. Opsiuria
b. Miciunea rara
c. Miciunea dureroasa
d. Anuria
e. Nicturia
ADE
29. Care sunt indicaiile ecografiei renale?
a. Pentru a determina dimensiunile rinichilor
b. Pentru caracterizarea maselor intrarenale de regul tumori, abcese, chisturi
c. Pentru a preciza localizarea rinichilor
d. Screening pentru boala polichistic
e. Pentru stadializarea BCR
ABCD
30. Specificai particularitile durerii n colica renal:
a. Diminu n clinostatism
b. Diminua n ortostatism
c. Iradiaz spre organele genitale
109

d. Iradiaz spre flancurile abdomenului


e. Se accentueaz n trepidaii
CE
31. Durerea colicativ se dezvolt mai frecvent n caz de:
a. Calculi renali
b. Cheaguri de snge n tractul urinar
c. Rinichi polichistic
d. Glomerulonefrit
e. Tuberculoza renala
ABE
32. Precizai caracterul durerii n caz de colica reno-ureteral:
a. Durere violent
b. Caracter de torsiune
c. Intensitate mica
d. Intensitate mare
e. De obicei durere continu
ABD
33. Precizai care poate fi durata colicii reno-ureterale:
a. Minute
b. Ore
c. Cteva zile
d. 2-3 sptmni
e. Luna
AB
34. Precizai caracterul debutului colicii reno-ureterale:
a. Brusc
b. Insidios
c. Apare la zdruncinturi (trepidaii)
d. Apare la administrarea diureticilor
e. Apare la un aport sczut de lichide
ACD
35. Indicai care sunt preparatele ce pot ameliora colica reno-ureteral:
a. Spasmoliticele
b. Antiinflamatoarele
c. Diureticele
d. Antibioticele
e. Analgezicele
ABE
36. Indicai care sunt preparatele ineficiente n ameliorarea colicii reno-ureterale:
a. Spasmoliticele
b. Antiinflamatoarele
c. Antipireticele
d. Analgezicele
e. Antibioticele
110

CE
37. Indicai afirmaiile corecte ce caracterizeaz durerea vezical:
a. Are localizare supra pubiana
b. Iradiaz spre uretra si perineu
c. Nu iradiaz spre uretra i perineu
d. Are caracter de jen dureroas, arsuri
e. Nu cedeaz niciodat dup sondaj vezical
ABD
38. Care afeciuni cel mai frecvent provoac durerea vezicala:
a. Cistite acute si cronice
b. Afeciuni prostatice
c. Tumori a vezicii urinare
d. Retenie acut de urin
e. Litiaza uretrala
ACD
39. Indicai afirmaiile corecte ce caracterizeaz durerea pelviperineal:
a. Are caracter de tensiune/neptura
b. Are caracter de jena dureroas/arsuri
c. Iradiaz spre organele genitale externe
d. Nu iradiaz spre organele genitale externe
e. Este nsoit de tulburri micionale
ACE
40. Polakiuria poate fi:
a. Cu urine clare
b. Cu urine tulbure
c. Diurn
d. Nocturn
e. Polakiuria nu poate fi nsoit de poliurie
ABC
41. Indicai care sunt afeciunile ce pot provoac polakiuria:
a. Procese inflamatorii a vezicii urinare
b. Procese tumorale
c. Disectazia colului vezical
d. Adenom de prostat
e. Insuficiena renal cronic terminal
ABCD
42. Conform clasificrii hematuria poate fi:
a. Iniial
b. Total (complet)
c. Terminal
d. Cronic
e. Doar iniial
ABCD
111

43. Care sunt afeciunile ce provoac cel mai des disuria?


a. Patologia prostatei
b. Afeciuni a vezicii urinare
c. Patologia genital feminin
d. Afeciuni ale uretrei
e. Ptoza renal
ABCD
44. Indicai afeciunile ce pot provoac miciunea dureroas:
a. Cistite
b. Uretrite
c. Pericistite
d. Afeciuni de col vezical
e. Afeciuni neurologice centrale
ABCD
45. Indicai afirmaiile corecte referitor reteniei urinare?
a. Este definit ca diminuarea incompleta a coninutului vezical cu apariia reziduului
vezical
b. Poate fi complet sau incomplet
c. Poate fi acut sau cronic
d. Cu distensie vezical
e. Poate fi iniial sau terminal
ABCD
46. Care sunt cauzele reteniei urinare?
a. Obstructive
b. Vezica neurogen
c. Tulburri de reflux sau a actului micional
d. Disectazia colului vezical
e. Nu apare n afeciuni prostatice
ABCD
47. Incontinena urinar la adult poate fi:
a. Adevrat
b. Iuria paradoxal
c. Accidental
d. Involuntar
e. Fiziologic
ABCD
48. Care din afirmaiile de mai jos caracterizeaz miciunea rar?
a. Numrul de micii redus la 1-2/24 ore
b. Poate fi nsoit de oligurie
c. Poate aprea n megavezica congenital sau dobndit
d. Apare frecvent n insuficiena renal acut
e. Frecvent apare la un aport crescut de lichide
ABCD
49. Poliuria poate fi:
112

a.
b.
c.
d.
e.

Fiziologic i patologic
Tranzitorie sau permanent
Cauza renal sau extrarenal
Acut sau cronic
Complet sau incomplet
ABC

113

Teste nefropatii glomerulare


CS
1

Glomerulonefrita acut este o patologie renal cu afectarea preponderent a:


a. Interstiiului
b. Tubilor
c. Glomerulelor
d. ntreg sistemului reno-urinar
e. Arteriolelor eferente
C

2. Glomerulonefrita acut reprezint afectarea glomerulelor renali predominant prin urmtorul


mecanism:
a. Compleci imuni
b. Autoimun
c. Bacterial
d. Viral
e. Toxic direct
A
3. Factorul etiologic de baz al glomerulonefritei acute este:
a. Escherichia coli
b. Pneumococul
c. Stafilococul auriu
d. Streptococul -hemolitic grup A
e. Klebsiella
D
4. Peste ct timp dup suportarea infeciei streptococice se dezvolt glomerulonefrita acut?
a. 2-3 zile
b. 4-6 zile
c. 1-2 sptmni
114

d. 1 lun
e. 1,5-2 luni
C
5. Cauza de baz a edemelor n glomerulonefrita acut este:
a. Majorarea secreiei de vasopresin
b. Creterea activitii sistemului renin-angiotensin-aldosteron
c. Creterea activitii sistemului calicreinic
d. Reducerea presiunii oncotice a plasmei
e. Retenia primar a sodiului, ca rezultat al modificrilor inflamatorii n glomeruli
E
6. Cauza de baz a hipertensiunii arteriale din cadrul glomerulonefritei acute este:
a. Hipersimpaticotonia
b. Retenia acut a sodiului i a apei, care duce la creterea volumului sangvin circulant
i a volumului-btaie
c. Hiperaldosteronism
d. Hipercorticism
e. Scderea activitii mecanismelor depresorii
B
7. Durerea n regiunea lombar n cadrul glomerulonefritei acute este provocat de:
a. Inflamaie bacterian
b. Proteinurie
c. Hiperstenurie
d. Tumefiere renal, ca rezultat al inflamaiei imune
e. Hematurie
D
8. Veriga patogenetic de baz a glomerulonefritei rapid progresive este:
a. Antigenul este reprezentat de structurile streptococului
b. Antigenul este prezentat pe membrana bazal glomerular
115

c. Activarea sistemului complementului


d. Activarea mediatorilor inflamatori
e. Afectarea membranei bazale glomerulare de ctre fermenii lizozomali
B
9. Semnul morfologic de baz al glomerulonefritei rapid progresive este:
a. Proliferarea mezangiului
b. Depozite de compleci antigen exogen anticorp
c. Proliferare endocapilar
d. Proliferare extracapilar cu formarea semilunelor n capsula glomerular
e. Edem interstiial, fibroz
D
10. Semnul morfologic al glomerulonefritei mezangioproliferative este:
a. Proliferare endocapilar
b. Proliferare extracapilar
c. ngroarea membranei bazale
d. Proliferare mezangial

e. Neovascularizare glomerular
D
11. Cel mai important indicator al nefropatiei IgA este:
a. Proteinuria
b. Cilindruria
c. Macrohematuria recidivant
d. Limfocituria
e. Hipostenuria
C
12. Care grup de preparate contribuie la micorarea hipertensiunii intraglomerulare n
glomerulonefrit cronic?
a. -adrenoblocani
116

b. -adrenoblocani
c. Inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei
d. Antagonitii canalelor de calciu
e. Antiagregantele
C
13. Ce grup de medicamente reprezint tratamentul de baz, destinat pentru cuparea edemelor n
glomerulonefrita acut?
a. Antagonitii aldosteronului
b. Antiagregantele
c. Natriureticele
d. Inhibitorii de carboanhidraz
e. Anticoagulantele
C
14. Nefroza lipoid (glomerulonefrita cu modificri minimale) se manifest prin:
a. Sindrom hipertensiv
b. Hematurie recidivant
c. Sindrom nefrotic
d. Sindrom nefritic
e. Leucociturie
C
15. n hematuria provocat de boala Berger, n imunogram, cea mai frecvent modificare este:
a. Hipocomplementemie
b. Creterea titrului IgG
c. Creterea titrului IgM
d. Creterea titrului IgA
e. Creterea titrului IgD
D
16. Care dintre modificrile urinare urmtoare sunt caracteristice pentru glomerulonefrita acut?
117

a. Izostenurie
b. Hematurie
c. Cilindri leucocitari
d. Leucociturie neutrofila
e. Limfociturie
B
17. n care variant morfologic a glomerulonefritei cronice nu se observ modificarea structurii
glomerulilor la microscopia optic?
a. Mezangioproliferativ
b. Mezangiocapilar
c. Membranoas
d. Cu modificri minimale
e. Glomeruloscleroza focal-segmentar

D
18. Care din urmtoarele grupe de medicamente au efect nefroprotector (antiproteinuric)?
a. Blocanii receptorilor de angiotensin
b. Diureticele de ans
c. Antiagregantele
d. Antibioticele
e. Ketoanalogi
A
19. Care dintre urmtoarele nefropatii glomerulare este proliferativ?
a. Cu leziuni glomerulare minime (LGM)
b. Hialinoza segmentar i focala (HSF)
c. Nefropatia cu Ig A
d. Glomerulonefrita extramembranoasa (GEM)
e. Glomeruloscleroza focal-segmentar
C
20. La tratamentul etiologic al glomerulonefritei acute se refer:
118

a. Prednizolon
b. Antibiotice
c. Citostatice
d. Diuretice
e. Antihipertensive
B

CM
21. Modificrile urinare clasice, caracteristice glomerulonefritei acute, sunt:
a. Hiperstenurie
b. Hematurie
c. Proteinurie subnefrotic
d. Cilindrurie
e. Bacteriurie
ABCD
22. Principiile de tratament al glomerulonefritei acute includ:
a. Regim la pat, limitarea consumului de sodiu i lichide
b. Tratamentul factorului etiologic (infecia streptococic)
c. Terapia simptomatic a edemelor i hipertensiunii arteriale
d. n toate cazurile tratament patogenetic cu prednizolon
e. Tratament antirecidivant cu medicamente nefroprotectoare
ABC
23. Manifestrile clinice mai frecvente ale glomerulonefritei rapid progresive sunt:
a. Debut fulminant cu edeme refractare, oligurie
b. Hipertensiune arterial malign
c. n debutul bolii, posibil insuficien renal acut, cu trecere treptat n boal cronic
renal
d. Hipertensiunea, de obicei, nu este caracteristic
119

e. Debutul acut cu oligurie sau anurie, dar pronostic bun de nsntoire


ABC
24. Verigile patogenetice de baz, ce duc la proteinurie glomerular sunt:
a. Micorarea sarcinii negative a membranei bazale glomerulare
b. Alterarea membranei bazale glomerulare de ctre fermenii lizozomali
c. Hipertensiune glomerular
d. Reducerea presiunii oncotice a plasmei
e. Hipoperfuzia glomerulilor renali
ABC
25. Anticoagulantele n tratamentul glomerulonefritei exercit efectul lor pozitiv prin:
a. Inhib hipercoagularea intraglomerular
b. Restabilesc sarcina negativ a membranei bazale glomerulare
c. Efect diuretic, natriuretic
d. Restabilesc numrul trombocitelor, trombocitoza fiind toxic pentru glomerulul renal
e. Reduc hipercomplementemia, prevenind afectarea imun a glomerulului
ABC
26. n hematuria provocat de boala Berger, n imunogram se pot ntlni urmtoarele
modificri:
a. Hipocomplementemie
b. Creterea titrului IgG
c. Creterea titrului IgM

d. Creterea titrului IgA


e. Creterea titrului IgE
CD
27. Particulariti ale glomerulonefritei cronice cu modificri minimale sunt urmtoarele:
a. Se manifest prin sindrom nefrotic
b. Lipsa modificrilor n glomeruli la microscopie optic
c. Efect bun de la terapia corticosteroid
120

d. Mai frecvent se ntlnete la copii


e. Evoluia nefavorabil a bolii
ABCD
28. Forme neproliferative de glomerulonefrit sunt:
a. Nefropatia membranoas
b. Glomerulonefrita cu modificri minimale
c. Glomeruloscleroza focal-segmentar
d. Nefropatia cu IgA
e. Glomerulonefrita membranoproliferativ
ABC
29. Triada clasic a simptomelor glomerulonefritei acute include:
a. Edeme
b. Dispnee
c. Hipertensiune arterial
d. Hematurie
e. Palpitaii
ACD
30. Care modificri imunologice pot fi observate n glomerulonefrita poststreptococic?
a. Titru nalt de anticorpi contra antigenului streptococului
b. Creterea titrului autoanticorpilor renali
c. Prezena anticorpilor antinucleari
d. Hipocomplementemie
e. Hipercomplementemie
AD

31. Care este scopul administrrii anticoagulantelor i dezagregantelor n glomerulonefrit


cronic?
a. Profilaxia trombozei coronariene
121

b. Profilaxia sindromului tromboembolic


c. Aciunea asupra proceselor locale ale coagulrii intravasculare intraglomerulare
d. Profilaxia trombozei arterei renale
e. Majorarea perfuziei glomerulilor ischemiai
ABCE
32. Care variant a glomerulonefritei cronice se manifest frecvent prin sindrom nefrotic?
a. Mezangioproliferativ
b. Mezangiocapilar
c. Membranoas
d. Cu modificri minimale
e. Fibroplastic
CD
33. Care dintre urmtoarele criterii permit diferenierea glomerulonefritei cronice de cea acut?
a. Prezena manifestrilor dizurice
b. Hipertrofia marcat a ventriculului stng
c. Reducerea dimensiunilor renale
d. Leucociturie marcat
e. Micorarea tensiunii arteriale
BC
34. Care dintre urmtoarele criterii, caracteristice glomerulonefritei cronice, permit diferenierea
ei de pielonefrit cronic?
a. Febr cu frisoane
b. Asimetria afectrii renale
c. Simetria afectrii renale
d. Proteinurie marcat n combinaie cu hematurie i cilindrurie
e. Leucociturie marcat, bacteriurie
CD
35. Indicaii pentru prescrierea corticosteroizilor n glomerulonefrit cronic sunt:
122

a. Activitatea nalt a procesului


b. Sindrom nefrotic fr hipertensiune i hematurie
c. Proteinurie izolat
d. Hematurie izolat
e. Sindrom hipertensiv
AB
36. Indicaii pentru prescrierea citostaticelor n glomerulonefrit cronic sunt:
a. Forme steroidrezistente ale sindromului nefrotic
b. Formele active ale nefritei
c. Hematurie marcat
d. Proteinurie izolat
e. Insuficien renal terminal
AB
37. Sindromul glomerulonefritei rapid progresive se caracterizeaz prin:
a. Insuficien renal rapid progresiv
b. Insuficien renal lent progresiv
c. Leucociturie
d. Hematurie microscopic
e. Uneori hematurie macroscopic
ADE
38. Sindromul glomerulonefritei rapid progresive mai frecvent este caracterizat prin:
a. Proteinurie glomerular, de obicei, moderat
b. Proteinurie, de obicei, masiv
c. Hematurie microscopic masiv
d. Insuficien renal rapid progresiv
e. Insuficien renal lent progresiv
ACD
39. Nefropatiile glomerulare proliferative sunt:
123

a. Nefropatia cu Ig A
b. Nefropatia din lupus eritematos sistemic
c. Glomerulonefrita membranoproliferativ
d. Glomerulonefrita membranoas
e. Nefropatia din vasculite ANCA
ABCE
40. Indicaii pentru prescrierea citostaticelor n glomerulonefrit cronic sunt:
a. Forme steroiddependente ale sindromului nefrotic
b. Formele active ale nefritei
c. Hematurie marcat
d. Proteinurie izolat
e. Insuficien renal terminal
AB
41. La bolnavii care primesc tratament cu citostatice n glomerulonefrit cronic, este necesar de
a supraveghea:
a. Creatinina seric
b. Leucocitele sngelui periferic
c. Colesterolul
d. ECG
e. Starea mediilor transparente oculare
AB
42. Corticosteroizii, n tratamentul glomerulonefritei cronice, influeneaz asupra urmtoarelor
verigi patogenetice:
a. Inhib sinteza anticorpilor
b. Inhib procesele inflamatorii
c. Blocheaz activarea complementului
d. Reduc permeabilitatea membranei bazale glomerulare
e. Reduc hipercoagularea
ABCD
124

43. n tratamentul glomerulonefritei cronice se folosesc:


a. Glucocorticosteroizi
b. Heparin
c. Antiagregante
d. Penicilina
e. Citostatice
ACE
44. Glomerulonefrita se poate manifesta prin:
a. Sindrom nefritic acut
b. Sindrom nefrotic
c. Anomalii urinare asimptomatice
d. Sindrom nefritic cronic
e. Lipsa crora modificri
ABCD
45. Care dintre afirmaiile de mai jos, referitoare la glomerulonefrit acut poststreptococic,
este corect?
a. Hipertensiunea nu este caracteristic n debutul bolii
b. Encefalopatia este mai frecvent la copii
c. Evoluia atipic a bolii se ntlnete mai des la btrni
d. La btrni, n tabloul clinic pot predomina simptomele insuficienei cardiace
congestive
e. Sindromul nefrotic se ntlnete frecvent
BCD
46. Care factori sunt factori de pronostic nefavorabil n evoluia glomerulonefritei rapid
progresive?
a. Semilune n mai mult de 60% din glomeruli
b. Proteinurie marcat
c. Fibroz interstiial pronunat i atrofia tubilor
d. Glomeruloscleroz i semilune fibroase
e. Poliurie
125

ABCD
47. Care afirmaii, referitoare la nefrita IgA sunt corecte?
a. La majoritatea bolnavilor se dezvolt sindrom nefrotic
b. Cea mai frecvent manifestare clinic este hematuria asimptomatic
c. Mai frecvent se mbolnvesc brbaii i copiii
d. Exist o legtur strns cu infeciile respiratorii
e. Patognomonic este prezena depozitelor de IgA n mezangiul glomerular
BCDE
48. n care din urmtoarele maladii se asociaz cu glomerulonefrit?
a. Lupus eritematos sistemic
b. Vasculit hemoragic
c. Endocardit infecioas
d. Mielom multiplu
e. Angin streptococic
ABCE
49. Care simptome sunt caracteristice pentru glomerulonefrite?
a. Hipertensiunea arterial
b. Dureri n regiunea lombar
c. Modificarea urinei
d. Edeme
e. Dizurie
ABCD
50. n tratamentul patogenetic al glomerulonefritei cronice se utilizeaz:
a. Glucocorticoizi
b. Antiinflamatoarele nesteroidiene
c. Citostatice
d. Anticoagulante
e. Antibiotice
126

ABCD

PNEUMOLOGIE/ALERGOLOGIE
1. Care dintre urmtoarele explorri nu fac parte din diagnosticul BPOC:
A: Radiografia toracic
B: Probe funcionale respiratorii
C: Electrocardiogram
D: Gazometria
E: Ecografia Doppler vascular
E
2. Bronita cronic obstrctiv se caracterizeaz prin
A: este asociat unei hipoxemii de repaus
B: este asociat unei reversibiliti pariale
C: apare dispnee de repaus
D: VEMS < 35%
E: expectoraie zilnic timp de de cel puin 3 luni n cursul a cel puin 2 ani consecutive
B
3. Hipoxia+hipercapnia se ntlnesc n
A: Decompensarea BPOC
B: Embolia pulmonar
C: Criza de astm
D: EPA
E: Insuficiena renal
A
4. Care dintre urmtoarele afirmaii este fals n legtur cu BPOC
A: Pentru diagnostic pozitiv se efectueaz explorri funcionale respiratorii cu test de
reversibilitate bronic
B: Se agraveaz lent progresiv
C: Cuprinde bronite cronice cu obstruie bronic
D: Cuprinde emfizeme paracicatriciale
E: Se caracterizeaz prin limitare cronic cu debite aeriene
D
5. n BPOC cu PaO2 < de 60 mmHg, oxigenoterapia nu este necesar n caz de
A: Desaturri la efort
B: Desaturri nocturne
C: Semne de IVD
D: Poliglobulie important
E: HTA
E
127

6. BPOC necesit ventilaie mecanic dac ()


A: FC peste 110/min
B: FR peste 25/min
C: SaO2 sub 90%
D: PaO2 sub 60 mmHg
E: PaCO2 peste 70 mmHg
E
7. Un pacient diagnosticat cu BPOC, care prezint VEMS/CV < 0,70, VEMS < 50% din
valorile prezise si dispnee in repaus se ncadreaza n:
A. stadiul A
B. stadiul B
C. stadiul C
D. stadiul D
E. nici una din variantele de mai sus
8. Urmtorul NU este semn de alarm care s impun ventilaie mecanic la un pacient cu
BPOC:
A. tulburri de contien
B. epuizare respiratorie
C. PaO2 < 60 mmHg
D. PaCO2 > 70 mmHg
E. Absena ameliorrii rapide n ciuda oxigenoterapiei
C
9. Monitorizarea BPOC pe termen lung include urmtorul element
A: Diminuarea mortalitii
B: Tratarea factorilor de risc
C: Ameliorarea toleranei la efort
D: Tratarea simptomelor
E: toate enumerate
E
10. Defect ventilator obstructiv din BPOC este marcat de VEMS/CV sub
A: 0,89
B: 0,79
C: 0,8
D: 0,70
E: 0,79
D
11. n emfizemul centrolobular, PFR este caracterizat de, cu excepia
A: PaCO2 crescut
B: PaO2 sczut
C: DLCO normal sau puin sczut
D: CPT foarte crescut
E: VEMS/CV sczut
D
12. BPOC este a cata cauza de deces in lume?
A: a 3-a
128

B: a 6-a
C: a 5-a
D: a 4-a
E: a 7-a
d
13. Diagnosticul de BPOC se realizeaza prin:
A: explorari functionale respiratorii (PFR) cu test de reversibilitate bronsica
B: masurarea volumelor si debitelor pulmonare: prin bodypletismografie si dilutie
(obligatoriu)
C: documentarea disfunctiei ventilatorii obstructive
D: evaluarea severitatii bolii in functie de raportul VEMS/CV
E: doar examen clinic
AC
14. Care dintre urmtorii sunt factori de risc pentru BPOC
A: Praf de piatr
B: Deficit de alfa 1 antitripsin
C: SO2
D: Polen
E: Bumbac
ABCE
15. Reprezint indicaie de efectuare a gazometriei
A: SaO2<92%
B: VEMS<45%
C: VEMS<50%
D: Comorbiditate cardiovascular
E: Discordana clinico-funcional
ACDE
16. Reprezint criterii de gravitate n BPOC ()
A: PaCO2>45 mmHg
B: SaO2<80%
C: pH<7.2
D: Frecvena respiratorie>25/min
E: PaO2>60%
AD
17. Care dintre urmtoarele afirmaii privind tratamentul n BPOC sunt adevrate ()
A: Se va opri fumatul
B: Vaccinare antigripal
C: Reantrenare la efort
D: Kinoterapie respiratorie
E: Obligatoriu corticoterapie oral
ABCD
18. Urmatoarele sunt anomalii ale ventilatiei spontane in BPOC, cu exceptia:
A: ventilatie cu buzele tuguiate
B: punerea in miscare a muschilor respiratori accesori (pectorali)
129

C: semnul Hoover
D: hipocratism digital
E: pierdere in greutate
BCDE
19. La examenul clinic al unui pacient cu BPOC NU sunt semne clinice de distensie toracic:
(162)
A. semnul Hoover
B. deplasarea peretelui toracic spre interior n timpul contraciei diafragmului
C. semne de HTAP i de IVD
D. creterea diametrului antero-posterior al toracelui
E. utilizarea muchilor respiratori accesori
CE
20. Care dintre urmtoarele variante sunt semne de alarm la un pacient cu BPOC care impun
ventilaie mecanic?
A. somnolena
B. scderea vigilenei
C. tuse ineficient
D. semne de oc
E. absena ameliorrii rapide n ciuda oxigenoterapiei
A,C,D,E
21. Disfuncia ventilatorie obstructiv din cadrul BPOC este marcat prin ()
A: Severitate definit doar prin VEMS/CV
B: Severitate definit doar prin VEMS
C: VEMS/CV < 0,70
D: VEMS/CV < 70%
E: Exist semne de distensie toracic
BCD
22. Dac un pacient prezint dispnee expiratorie cu wheezing i/sau raluri bronice, atunci
diagnosticul poate fi:
A. Edem pulmonar acut
B. Decompensare acut a BPOC
C. Pneumopatie acut infecioas
D. Embolie pulmonar
E. Pneumopatie de hipersensibilitate
AB
23. BPOC include
A: Emfizemul centrolobular
B: Emfizemul panlobular
C: Emfizemul paracicatricial
D: Bronsita cronic obstructiv
E: Bronit cronic simpl
abd
130

24. Nu se face oxigenoterapia de lunga durata in BPOC daca :


A: PaO2 diurna masurata in repaus, in aer <60 mmHg
B: PaO2 < 60mmHg si HTAP
C: PaO2 < 60mmHg si insuficienta ventriculara stanga
D: La distanta de un episod acut
E: Hipoventilatie alveolara nocturana (SaO2 < 95%)
ACE
25. Chirurgia BPOC este contraindicata in caz de: ()
A: PCO2 >60 mmHg
B: HTAP
C: tabagism persistent
D: corticoterapie superioara la 10 mg/zi continua
E: CPT >125%, PaO2 in jur de 60 mmHg, VEMS aproximativ 25%
ABC
26. Complicatii sindromului de apnea in somn sunt:
A: Moarte subita in somn
B: HTAP
C: Atacuri ischemice cerebrale sau coronariene
D: IMA
E: Hipertensiune arteriala sistemica
ABCDE
27. In emfizemul centrolobular la radiografia toracica se observa :
A: hiperclaritate a varfurilor
B: hiperclaritate difuza
C: cardiomegalie
D: inima in picatura
E: dimensiunea arterelor pulmonare crescuta
ACE
28. n tratamentul BPOC se utilizeaz urmtorii bronhodilatatori cu aciune scurt ()
A: Formoterol
B: Bromur de ipratoripium
C: Bromur de tiotropium
D: Salmeterol
E: Fenoterol
BE
29. Ventilaia mecanic n BPOC se impune dac
A: FR mai mare de 25/min
B: Exist confuzie
C: pH sub 7,30
D: PaCO2 mai mare de 70 mmHg
E: PaO2 sub 60 mmHg
BCD
30. Definitia emfizemului cuprinde:
A: largire anormala a spatiilor aeriene dincolo de bronsiolele terminale
B: largire temporara
131

C: cu fibroza pulmonara
D: distrugere a peretilor alveolari
E: largire anormala a spatiilor aeriene dincolo de bronsiile primitive
AD
CANCERUL PULMONAR
CS
1. Standardul de aur pentru stadializarea cancerului pulmonar este
a. Biopsia pulmonar transbronic
b. CT
c. PET CT
d. Biopsia pulmonar videoasistat
e. RMN
C
2. Cel mai frecvent metastazele din cancerul pulmonar sunt la nivel
a. Adrenal
b. Splenic
c. Cerebral
d. Hepatic
e. Osos
C
3. Cel mai important factor de risc asociat cancerului pulmonar este
a. Vrsta
b. Fumatul
c. Asbestul
d. Ereditatea
e. Radonul
B
4. Metoda de elecie pentru bioptarea cancerului pulmonar periferic
a. Transcutanat
b. Toracoscopie videoasistat
c. Transbronic
d. Toracotomie deschis
e. Transtraheal
B
CM
5. Tratamentul cancerului pulmonar fr celule mici stadiul II TNM include
a. Chimioterapie adjuvant
b. Rezecie chirurgical
c. Radioterapie
d. Tratament paliativ
e. Chimioterapie neoadjuvant
A,B
6. Tratamentul cancerului pulmonar cu celule mici include
a. Chimioterapie
b. Rezecie chirurgical
c. Radioterapie
132

d. Tratament paliativ
e. Rezecie toracoscopic
A, C
7. Tratamentul cancerului pulmonar cu celule mici stadiul IV TNM include
a. Chimioterapie
b. Rezecie chirurgical
c. Radioterapie
d. Tratament paliativ
e. Rezecie toracoscopic
A,C,D
8. Formele histologice incluse grupul cancerului pulmonar fr celule mici sunt
a. Scaumos
b. Cu celule medii
c. Cu celule mari
d. Adenocarcinom
e. Nedifereniat
A,C,D
9. Selectai factorii de risc pentru cancerul pulmonar
a. Consumul excesiv de alcool
b. Fumatul
c. Asbestul
d. Vrsta
e. Hipercolesterolemia
B,C,D
10. Prezentri radiologice sugestive pentru cancerul pulmonar sunt
a. Nodulul pulmonar solitar
b. Modificri de tip fagure de miere
c. Modificri de tip ram nmugurit
d. Masa central cu atelectazie
e. Semnul S a lui Golden
A,D,E
ALERGOLOGIE
1. CM. Animalele de cas pot provoca reacii alergice prin alergenii prezeni n:
a) Saliv
b) Snge
c) Materii fecale
d) Blana
e) Urin
2. CM. Simptomele cauzate de expunerea la pneumo alergeni sunt:
a) Obstrucie nazal
b) Tuse
c) Prurit cutanat
d) Strnut
e) Rinoree apoas
3. CS. Care dintre urmtoarele nu cauzeaz anafilaxie:
a) Medicamentele
b) Latexul
c) Polenul
133

d) nepturile de insecte
e) Efortul fizic
4. CM. Urmtorii alergeni pot produce reacii anafilactice:
a) Exerciiile fizice
b) Latexul
c) nepturile de himenoptere
d) Alunele
e) Blana de pisic
5. CS. La pacienii cu risc de reacii anafilactice severe se recomand:
a) Purtarea brrii de alert
b) Evitarea alergenilor care pot cauza simptomele
c) S poarte cu sine autoinjector de adrenalina
d) S tie sa utilize un autoinjector de adrenalin
e) Toate de mai sus
6. CS Mecanismele de actiune a corticosteroizilor n tratamentul astmului bronsic sunt:
a) Reducerea producerii de citokine
b) Cresterea transudarii microvasculare
c) Asigurarea migrarii si activarii celulelor inflamatorii
d) Cresterea nivelului de cytokine
e) Inhibitia eliberarii de mediatori din mastocite
7. CS Manifestarile clinice sistemice ale alergiei medicamentoase pot fi:
a) oc anafilactic
b) Vertije
c) Eruptii cutanate
d) Halucinatii
e) Hipotonie
8. CS Tratamentul alergiei medicamentoase include:
a) Beta-adrenoblocatori
b) Penicilina
c) Vitamine
d) Preparate sedative
e) Corticosteroizi
134

9. CS Polinoza este o afectiune alergica conditionata de hipersensibilitatea la alergenii:


a) Polenici
b) Alimentari
c) De menaj si epidermali
d) Medicamentosi
e) Infectiosi
10. CS Criteriile de diagnostic al polinozei sunt:
a) Anamneza alergologica agravata
b) Manifestarile clinice
c) Testele cutanate pozitive
d) Depistarea anticorpilor IgE-specifici
e) Toate enumerate mai sus
11. CS Urmatoarele caracteristici determina angioedemul neurotic, cu exceptia:
a) Este un echivalent clinic si histopatologic al elementului urticarian extins n suprafata
si profunzime
b) Este o urticarie giganta asimetrica cu o senzatie tipica de arsura
c) Se dezvolta preponderent n tesuturile profunde ce contin tesut lax afectnd mai des
buzele, zona periorbitala, limba, organele genitale, membrele
d) Afecteaza mucoasele faringelui, glotei, tractului gastrointestinal
e) Regreseaza prompt la diuretice
12. CM socul anafilactic necesita diagnostic diferential cu :
a) Lipotemie
b) Hipertensiunea arteriala
c) Epilepsie
d) ocul cardiogen
e) ocul traumatic
135

13. CM Tipurile reactiilor alergice sunt urmatoarele:


a) Rezistenta nespecifica
b) Reactia citotoxica
c) Fenomenul Artus (prin complexe imune)
d) Reactia de hipersensibilizare mediata celular
e) Reactia anafilactica
14. CM Alergenii ce pot provoca astmul bronsic atopic sunt:
a) Praful de casa-acarieni
b) Polenurile
c) Sporii fungici
d) Alergenii bacterieni
e) Alergeni epidermali
15. CM n reactia urticariana participa urmatoarele elemente celulare:
a) Mastocitul
b) Eozinofilul
c) Bazofilul
d) Monocitul
e) Fagocitul
16. CM Urticaria alergica poate avea la baza urmatoarele mecanisme patofiziologice:
a) Tipul I de reactii imunologice
b) Tipul II de reactii imunologice
c) Tipul III de reactii imunologice
d) Insuficienta inhibitorului C1
e) Tipul IV de reactii imunologice
17. CM n cazul sindromului urticarian, mecanismele activarii mastocitelor sunt:
136

a) Hipersensibilitatea imediata de tip reaginic


b) Insuficienta inhibitorului C1 al complementului
c) Activarea sistemului kininic al plasmei
d) Activarea directa a mastocitelor
e) Activarea complementului pe calea alterna
18. CM Din formele imune ale sindromului urticarian fac parte:
a) Urticaria colinergica
b) Urticaria de contact la caldura
c) Dermografismul
d) Urticaria atopica
e) Urticaria n boala serului
19. CM Urticaria colinergica este indusa de:
a) Efort fizic
b) Aport masiv de alimente bogate n tiramina
c) Stresul psihic acut
d) Iradierea ultravioleta
e) Mediul ambiant cald
20. CM n diagnosticul sindromului urticarian de geneza alimentara o importanta primordiala
are:
a) Anamneza (efectul de eliminare)
b) Respectarea dietei hipoalergice de baza
c) Efectuarea zilnicului alimentar
d) Efectuarea testelor cutanate cu alergeni alimentari
e) Ultrasonografia organelor abdominale
21. CM Preparatele de electie n controlul simptomatic al sindromului urticarian sunt:
a) Colinomimeticele
137

b) Adrenomimeticele
c) Ganglioblocatorii
d) Antihistaminicele
e) Adrenoblocatorii
22. CM Simptomele clinice n polinoza se manifesta:
a) Numai n anotimpul rece
b) Numai n anotimpul de toamna
c) Nu este caracteristica manifestarea sezoniera
d) Au caracter sezonier
e) Diminuiaza dupa ploaie
23. CM Care manifestari clinice cel mai frecvent se ntlnesc n polinoza:
a) Rinita atopica sezoniera indusa de polen
b) Conjunctivita alergica sezoniera indusa de polen
c) Astm bronsic atopic indus de polen
d) Dermatita atopica.
e) Alveolita alergica
24. CM Ce grup de preparate include farmacoterapia polinozelor?
a) Antibiotice
b) Antihistaminice
c) Sedative
d) Stabilizatori ai membranei mastocitare
e) Corticosteroizi topici
25. CM Principiile de baza n tratamentul polinozei sunt:
a) Eliminarea alergenului
b) Efectuarea imunoterapiei alergenspecifice
138

c) Medicatia antihistaminica
d) Antibioticoterapia
e) Colinomimeticele
26. CM Gravitatea exacerbarilor sezoniere n polinoza depinde de:
a) Concentratia polenului n aer
b) Genul plantelor
c) Gradul sensibilitatii individuale
d) Durata sezonului de polenizare
e) Presiunea barometrica
27. CM Care manifestari clinice cel mai frecvent se ntlnesc n polinoza:
a) Rinita atopica sezoniera indusa de polen
b) Conjunctivita alergica sezoniera indusa de polen
c) Astm bronsic atopic indus de polen
d) Dermatita atopica.
e) Alveolita alergica
28. CS. Standartul de aur pentru diagnosticarea hipersensibilitatii la medicamente este:
a) Hemoleucograma
b) Testele cutanate patch
c) Testele cutanate scratch
d) Testul de provocare
e) IgE specifice
29. CS. Teste utilizate pentru diagnosticul pozitiv al alergiei alimentare sunt, cu excepia:
a) IgE specific la alimentul incriminat
b) Teste de provocare
c) Hemoleucograma
139

d) Teste cutanate scratch


e) Teste cutanate prick
30. CS. Sindromul de alergie oral este:
a) un tip de reactivitate ncruciat
b) un tip de alergie alimentar
c) o varietate de manifestri localizate la nivelul cavitii bucale
d) este provocat de contactul cavitii bucale cu fructe sau legume proaspete
e) toate cele enumerate

INSUFICIENTA RESPIRATORIE
CS
1. Hipercapnia este caracteristica definitorie a insuficienei respiratorii
a. Acut
b. Cronic
c. Tip II
d. Tip I
e. Trenant
C
2. Saturaia oxigenului int (SaO2) recomandat pentru oxigenoterapia la pacienii IR acut cu
rsic de hipercapnie este
a. 94-96%
b. 70-75%
c. 88-92%
d. 80%
e. 65%
C
3. Mecanismul patogenetic de baz al IR la pacienii cu pneumopatii interstiiale difuze este:
a. Dereglarea echilibrului ventilaie-perfuzie
b. Hipoventilaia
c. Reducerea FiO2
d. Reducerea difuziunii
e. Reducerea perfuziei
D
4. Mecanismul patogenetic de baz al IR n emfizemul pulmonar este:
a. Dereglarea echilibrului ventilaie-perfuzie
b. Hipoventilaia
c. Reducerea FiO2
d. Micorarea difuziunii
e. Reducerea perfuziei
140

E
5. Mecanismul patogenetic de baz al insuficienei respiratorii n pneumonia franclobar este:
a. Dereglarea echilibrului ventilaie-perfuzie
b. Hipoventilaia
c. Reducerea FiO2
d. Micorarea difuziunii
e. Reducerea perfuziei
A
6. Managementul hipercapniei se face prin
a. Ventilaie mecanic asistat
b. Oxigenoterapie
c. Oxigenoterapie de lung durat
d. Baroterapie
e. Reabilitare respiratorie
A
7. Crui tip de insuficien respiratorie corespund rezultatele gazimetriei PaO2 = 40 mm Hg, Pa
= CO2 41 mm Hg
a. Acut
b. Tip I
c. Tip II
d. Cronic
e. Subacut
B
8. Urmtorii indici ai indicatorilor gazimetrici PaO2 = 48 mm Hg, PaCO2 = 60 mm Hg
corespund insuficienei respiratorii:
a. Acut
b. Tip I
c. Tip II
d. Cronic
e. Subacut
C
9. Urmtorii indici ai indicatorilor gazimetrici PaO2 = 82 mm Hg, PaCO2 = 55 mm Hg
corespund insuficienei respiratorii:
a. Acut
b. Tip I
c. Tip II
d. Cronic
e. Subacut
C
CM
10. Selectai indicaiile pentru oxigenoterapia de lunga durat
a. PaO2 <55 mmHg
b. pH< 7,25
c. VEMS< 1,5 l/s
d. SaO2 < 88%
e. PaCO2 45 mm Hg
A,D
141

11. Selectai indicaiile pentru oxigenoterapia de lung durat


a. PaO2 56-59 mm Hg asociat cu insuficien cardiac dreapt
b. DLCO 20% din valoarea prezis
c. PaCO2 45 mm Hg
d. PaO2 56-59 mmHg asociat cu policetemie (Ht > 56%)
e. SaO2 < 90%
A,D
12. Selectai dispozitivele cu flux fix al O2
a. Masc facial simpl
b. Masc facial cu reinhalare
c. Cortul facial
d. Canula nazal
e. Masc facial cu valv Venturi
C, E
13. Selectai dispozitivele cu flux variabil al O2
a. Masc facial simpl
b. Masc facial cu reinhalare
c. Cortul facial
d. Canula nazal
e. Masc facial cu valv Venturi
A,B,D
14. Selectai contraindicaiile pentru ventilaia noninvaziv
a. Arsuri sau traume faciale
b. Chirurgie recenta a feei sau cailor respiratorii
c. Obstrucie fix a cilor respiratorii superioare
d. Edemul Pulmonar
e. Gradient alveolo-capilar mic
A,B,C
15. Selectai modificrile echilibrului acido-bazic asociate acidozei respiratorii
a. pH
b. CO2
c. CO2
d. pH
e. HCO3
A,B,E
16. Selectai modificrile echilibrului acido-bazic asociate acidozei metabolice
a. pH
b. CO2
c. CO2
d. pH
e. HCO3
A,C,E
17. Selectai modificrile echilibrului acido-bazic asociate alcalozei respiratorii
a. pH
b. CO2
c. CO2
d. pH
142

e. HCO3
C,D,E
18. Selectai modificrile echilibrului acido-bazic asociate alcalozei metabolice
a. pH
b. CO2
c. CO2
d. pH
e. HCO3
B,D,E
19. Selectai caracteristicile insuficienei respiratorii tip I
a. PaO2 <60 mmHg
b. PaCO2 normal sau micorat
c. pH normal sau crescut
d. PaCO2 crescut
e. pH micorat
A,B,C
20. Selectai caracteristicile insuficienei respiratorii tip II
a. PaO2 micorat sau normal
b. PaCO2 normal sau micorat
c. pH micorat
d. PaCO2 crescut
e. pH crescut
A,C,D
21. Selectai bolile cu risc sporit de hipercapnie in caz de instalare a IR acute
a. BPOC
b. Pneumonia
c. Boli neuromusculare cronice
d. Obezitatea morbid
e. Astmul bronic
A,C,D
22. Selectai complicaiile induse de insuficiena respiratorie
a. Hipertensiunea pulmonar
b. Pneumonia
c. Poliglobulia
d. Denutriia
e. BPOC
A,C,D
23. Selectai indicaiile pentru ventilaia mecanic invaziv
a. pH < 7.25
b. Pereclitarea permiabilitii cilor respiratorii
c. Dereglri de contiin
d. SaO2 < 90%
e. VEMS 1,2 l/s
A,B,C
PNEUMONIILE
Complement simplu
143

1) Tabloul clinic "tipic" (debut brusc, tuse productiv cu sput purulent, durere
toracic de tip pleural, semne de condensare pulmonar) este mai des observat
n pneumoniile cauzate de:
a) [+] Streptoccocus pneumoniae
b) [ ] Mycoplasma pneumoniae
c) [ ] Pneumocystis jiroveci
d) [ ] Coxiella burnetti
e) [ ] Chlamydophila psittaci

2) Eritemul multiform, anemia hemolitic, meningita buloas, encefalita,


mielita transvers sunt printre complicaiile tipice unei pneumonii prin:
a) [ ] Streptoccocus pneumoniae
b) [ ] Chlamydophila psittaci
c) [+] Mycoplasma pneumoniae
d) [ ] Legionella pneumophila
e) [ ] Staphylococcus aureus

3) Pot evolua cu formarea de caviti pneumoniile cauzate de urmtorii


germeni, cu excepia:
a) [ ] Anaerobii
b) [ ] Enterobacteriile aerobe Gram negativi aerobe
c) [ +] Mycoplasma pneumoniae
d) [ ] Streptoccocus pneumoniae tip III
e) [ ] Staphylococcus aureus

4) Pentru ca un frotiu Gram din probele de sput studiate la o mrire mic


(obiectiv de x10,
ocular de x10) s fac dovada contaminrii minimale cu secreii din tractul
respirator superior numrul de polimorfonucleare i celule epiteliale plate pe
cmp de vedere trebuie s fie:
a) [ ] <10 polimorfonucleare si >25 celule epiteliale
144

b) [ ] >10 polimorfonucleare si <25 celule epiteliale


c) [+] >25 polimorfonucleare si <10 celule epiteliale
d) [ ] <25 polimorfonucleare si >10 celule epiteliale
e) [ ] Nici unul dintre acestea

5) Tabloul clinic "atipic" este mai des observat n pneumoniile comunitare


cauzate de:
a) [+] Mycoplasma pneumoniae
b) [ ] Streptococcus pneumoniae
c) [ ] Pseudomonas aeruginosa
d) [ ] Pneumocystis jiroveci
e) [ ] Bacili enterici aerobi Gram negativi

6) Pneumoniile, survenite la pacienii cu infecii pe catetere intravenoase, sunt


cel mai frecvent determinate de:
a) [+] Staphylococcus aureus
b) [ ] Mycoplasma pneumoniae
c) [ ] Pseudomonas aeruginosa
d) [ ] Anaerobi orali
e) [ ] Haemophylus influenzae

7) La indivizii sntoi tractul respirator inferior este:


a) [ ] colonizat cu bacili Gram negativi
b) [ ] colonizat cu bacili Gram pozitivi
c) [ ] colonizat cu streptococi de grup D
d) [ ] colonizat cu Clostridium spp.
e) [+] steril n mod normal

8) Care din agentii patogeni enumerai nu pot fi cultivai pe medii de cultur


obinuite:
a) [ ] Mycoplasma pneumoniae
b) [ ] Chlamydophila pneumoniae
145

c) [ ] Pneumocystis jiroveci
d) [ ] micobacteriile
e) [ +] toate microorganismele de mai sus

9) Tabloul clinic "atipic" al pneumoniei la un pacient HIV seropozitiv mai des


sugereaz infecia cu:
a) [ ] Legionella pneumophila
b) [ ] Chlamydophila pneumoniae
c) [ ] Mycoplasma pneumoniae
d) [+] Pneumocystis jiroveci
e) [ ] Haemophylus influenzae

10) Durata tratamentului n pneumonia prin Legionella este de:


a) [ ] 1 sptmn
b) [ ] 4 sptmni
c) [+] minim 3 sptmni
d) [ ] minim 1 lun
e) [ ] 4-5 sptmni

11) Medicamentul de elecie n tratamentul pneumoniei prin Pneumocystis


jiroveci este:
a) [ ] AMO/AC
b) [ ] ceftriaxon
c) [+] trimetoprim-sulfametoxazol
d) [ ] ceftazidim
e) [ ] amikacin

12) Antibioticele de elecie n tratamentul pneumoniei prin micoplasm sau


clamidie sunt:
a) [ ] penicilinele
b) [+] macrolidicele
c) [ ] aminoglicozidele
146

d) [ ] cefalosporinele
e) [ ] carbapenemii

Complement compus

1) n tratamentul pneumoniei prin Mycoplasma pneumoniae se folosesc


urmtoarele antibacteriene, cu excepia:
a) [+] Cefazolin
b) [+] Meropenem
c) [ ] Moxifloxacin
d) [ ] Doxiciclin
e) [ ] Claritromicin

2) Pacienta C., 18 ani, prezint dispnee, tuse cu sput ruginie, durere n


hemitoracele stng, febr 38-39C. La examenul obiectiv, pe stnga subscapular
se determin matitate i suflu tubar. n hemoleucogram se evideniaz
9
leucocitoza 17,0x10 /l i VSH - 36 mm/h. Care este diagnosticul prezumtiv?
a) [+] Pneumonie pneumococic
b) [+] Pneumonie streptococic
c) [ ] Abces pulmonar
d) [ ] Pleurezie exsudativ
e) [ ] Bronit acut

3) Frisoanele sunt mai frecvent observate n pneumonia:


a) [ ] Fungic
b) [+] Pneumococic
c) [+] Stafilococic
d) [ ] Micoplasmic
e) [ ] Pneumocistic
147

4) La pacienii spitalizai n secia terapie intensiv pentru pneumonie


comunitar cei mai frecveni patogeni sunt:
a) [ ] Pseudomonas aeruginosa
b) [+] Streptoccocus pneumoniae
c) [ ] Klebsiella pneumoniae
d) [ ] Haemophilus influenzae
e) [+] Legionella pneumophila

5) Pneumonia nosocomial cu debut tardiv mai de este cauzat de:


a) [+] Bacilii enterici Gram negativi
b) [ ] Mycoplasma pneumoniae
c) [+] Pseudomonas aeruginosa
d) [ ] Streptoccocus pneumoniae
e) [+] Staphylococcus aureus (MRSA)

6) n tratamentul pneumoniilor nosocomiale asociate ventilaiei mecanice sunt


raionale urmtoarele combinaii de antibiotice, cu exceptia:
a) [ ] ceftazidim + fluorochinolon
b) [ ] ticarcilina/clavulanat + aminoglicozid
c) [+] meticilina + vancomicin
d) [ ] imipenem + aminoglicozid
e) [+] amoxicilin/clavulanat + macrolid

7) Particularitile evoluiei pneumoniei prin Staphylococcus aureus sunt:


a) [+] pneumatocelele
b) [+] empiemul
c) [ ] evoluia uoar
d) [+] opacitile rotunde
e) [ ] hemoleucograma neschimbat

148

8) Terapia antimicrobian oral empiric folosit n tratamentul ambulator al


pacienilor cu pneumonie comunitar vizeaz urmtorii ageni patogeni:
a) [ ] Pseudomonas aeruginosa
b) [+] Mycoplasma pneumoniae
c) [+] Streptococcus pneumonia
d) [+] Chlamydophila pneumoniae
e) [ ] Staphylococcus aureus

9) Agenii patogeni incriminai infeciei pulmonare la un pacient cu neutropenie


sever (< 500 neutrofile/mm3) i febr persistent pe fondalul antibioterapiei
sunt:
a) [ ] Streptococcus pneumoniae
b) [+] Candida spp.
c) [ ] Mycoplasma pneumoniae
d) [+] Aspergillus spp.
e) [ ] Haemophylus influenzae

10) Factorii incriminai n ineficiena antibioterapiei empirice a pneumoniei


comunitare sunt:
a) [+] broniectaziile
b) [+] agentul etiologic rezistent
c) [+] obstrucia endobronsic
d) [+] sechestrul pulmonar
e) [+] empiemul

11) La persoanele infectate cu virusul imunodeficientei umane de tip 1 (HIV-1)


infeciile pulmonare sunt determinate mai frecvent de:
a) [ ] Chlamydophila psittaci
b) [+] Pneumocystis jiroveci
c) [+] Mycobacterium tuberculosis
d) [+] Streptococcus pneumoniae
e) [ ] Mycoplasma pneumoniae
149

12) Diagnosticul etiologic al pneumoniei prin Legionella pneumophila n


practica medical se poate realiza prin:
a) [ ] microscopia frotiului colorat dup Gram
b) [ ] hemoculturi
c) [ ] sputoculturi pe agar-ciocolat
d) [+] determinarea antigenului urinar
e) [+] determinarea anticorpilor serici prin testul ELISA

13) Care sunt cauzele neinfecioase ale cavitilor pulmonare:


a) [ ] diabetul zaharat
b) [ ] insuficiena renal
c) [ ] aspergiloza pulmonar
d) [+] neoplasmul pulmonar
e) [+] granulomatoza Wegener

14) Antibacterienele cu activitate antipiocianic sunt:


a) [+] piperacilin/tazobactam
b) [+] ticarcilin/clavulanat
c) [ ] metronidazol
d) [ ] amoxicilin/clavulanat
e) [+] ceftazidim

15) Factorii de risc sporit ai pneumoniei cu Pseudomonas aeruginosa sunt:


a) [+] fibroza chistic
b) [+] broniectaziile
c) [+] finisarea recent a cursului de antibioterapie cu spectru larg
d) [+] caexie
e) [ ] contractarea la domiciliu a pneumoniei

16) Criteriile CURB-65 includ:


150

a) [+] alterarea statutului mental


b) [+] tensiunea arteriala diastolic 60 mmHg
c) [+] vrsta 65 ani
d) [+] nivelul ureei serice sporit
e) [+] tensiunea arteriala sistolic 90 mmHg

17) Criteriile CURB-65 includ:


a) [ ] leucopenia (sub 4000/ml)
b) [ ] comorbiditile importante
c) [ ] tensiunea arteriala diastolic 65 mmHg
d) [+] nivelul ureei serice sporit
e) [+] tensiunea arteriala sistolic 90 mmHg

18) Msurile eficiente de profilaxie a pneumoniei comunitare includ:


a) [+] sistarea fumatului
b) [ ] antibioticele betalactamice
c) [ ] evitarea suprarcelii
d) [+] vaccinarea antipneumococic
e) [+] vaccinarea contra virusului gripei

TESTE Astmul bronic

1. CS Criteriile de diagnostic ale starii de rau astmatic sunt:


A.

Criza de astm bronsic e nsotita de hipotonie

B.

La pacient se dezvolta bradicardia

C.

Accesul se dezvolta pe fond de febra

D.

Exista dependenta de corticosteroizi

E.

Criza de astm bronsic dureaza peste 24 ore

2. CS Preparatele cu efect bronholitic folosite n tratamentul astmului


bronsic pot fi:
151

A.

Antihistaminicele

B.

Antibioticele

C.

Sulfanilamidele

D.

Eufilina

E.

Vitaminele

3. CS Factorii principali n etiopatogeneza astmului bronsic sunt:


A.

Factorii alergici

B.

Factorii nonalergici

C.

Hiperreactivitatea bronsica

D.

Factorii genetici

E.

Toate cele enumarate

4. CS Factorii care provoaca accesele astmatice sunt:


A.

Factorii alergici

B.

Infectiile virale

C.

Efortul fizic

D.

Refluxul gastroesofagian

E.

Toate cele enumarate

5. CS Un loc primordial n investigatia bolnavului astmatic ocupa:


A.

Explorarea functionala respiratorie

B.

Examenul radiologic toracic

C.

Examenele de laborator al sputei

D.

Examenul de laborator al sngelui

E.

Analiza gazelor sanguine

6. CS Dupa gravitate astmul bronsic poate evolua cu exceptia uneia


din cele enumarate:
A.

Astmul cu accese nocturne

B.

Astmul cu accese intermitente

C.

Astmul persistent usor

D.

Astmul persistent moderat

E.

Astmul persistent sever


152

7. CS Astmul bronsic trebuie diferentiat de urmatoarele maladii, cu


exceptia:
A.

Sindromul de hiperventilatie

B.

Bolile cardiace cu insuficienta ventriculara dreapta

C.

Bolile cardiace cu insuficienta ventriculara stnga

D.

Bronsita cronica obstructiva

E.

Sindromul carcinoid

8. CS Medicatia de electie a accesului de astm sunt:


A.

Medicamente anticolinergice

B.

Corticosteroizii sistemici

C.

Metilxantinele (teofilina)

D.

Cromoglicatul disodic

E.

Agonisti beta 2- adrenergici

9. CS Mecanismele de actiune a corticosteroizilor n tratamentul


astmului bronsic sunt:
A.

Reducerea producerii de citokine

B.

Cresterea transudarii microvasculare

C.

Asigurarea migrarii si activarii celulelor inflamatorii

D.

Cresterea nivelului de citokine

E.

Inhibitia eliberarii de mediatori din mastocite

10. CS Mecanismul de actiune a aminofilinei n tratamentul astmului


bronsic este conditionat de:
A.

Cresterea producerii de fosfodiesteraza

B.

Inhibarea producerii de fosfodiesteraza

C.

Cresterea eliberarii de Ca++ intracelular

D.

Micsorarea eliberarii de catecolamine

E.

Micsorarea AMPc intracelular

11. CS Cauza majora a hiperreactivitatii bronsice la persoanele atopice


cu astm bronsic:
A.

Efortul fizic

B.

Stresul psihoemotional

C.

Infectiile respiratorii
153

D.

Alergenii din mediu

E.

Aerul rece

12. CS Pentru astmul bronsic este caracteristica variabilitatea zilnica a


debitului expiratoru de vrf:
A.

Sub 1%

B.

Peste 5%

C.

Peste 15%

D.

Sub 10%

E.

Nu este variabilitate

13. CS Pentru astmul bronsic sunt valabile urmatoarele devieri ale


parametrilor ventilatiei pulmonare:
A.

Cresterea volumelor expiratorii fortate

B.

Cresterea volumului expirator fortat n prima secunda

C.

Scaderea volumului expirator fortat n prima secunda

D.

Scaderea volumului expirator fortat n primul minut

E.

Nici una din aceste afirmatii nu este corecta

14. CM Alergenii ce pot provoca astmul bronsic atopic sunt:


A.

Praful de casa-acarieni

B.

Polenurile

C.

Sporii fungici

D.

Alergenii bacterieni

E.

Alergeni epidermali

15. CM Evaluarea gravitatii astmului bronsic se efectueaza conform


urmatoarelor criterii clinice:
A.

Citologia sputei

B.

Rezultatele examenului spirografic

C.

Tratamentul necesar pentru a mentine controlul asupra maladiei

D.

Frecventa acceselor de astm bronsic

E.

PEF-ul

16. CM Astmul bronsic este o afectiune cronica la baza careia se afla


un proces:
A.

Inflamator cronic al cailor respiratorii


154

B.

Destructiv al cailor respiratorii

C.

La care participa multiple celule, n deosebi, mastocitele si eozinofilele

D.

La care participa multiple celule, n deosebi, limfocitele

E.

Dischinezia bronsica

17. CM Astmul bronsic uor, intermitent se caracterizeaza prin:


A.

Crize de astm rare < 1 data pe saptamna

B.

Exacerbrile pot afecta activitatea fizic i somnul

C.

Exacerbri scurte

D.

VEMS > 80% din prezis

E.

Variabilitatea PEF-ului constituie <20%

17. CM Astmul bronsic persistent uor se caracterizeaza prin:


A.

Accese nocturne mai frecvente de 1 data pe saptamna

B.

Exacerbrile pot afecta activitatea fizic i somnul

C.

VEMS > 80% din prezis

D.

PEF < 60% din prezis

E.

Variabilitatea PEF-ului constituie 20-30%

19. CM Astmul bronsic persistent sever se caracterizeaza prin:


A.

Crize permanente, ru astmatic

B.

Exacerbri frecvente

C.

VEMS 60-80% din prezis

D.

PEF < 60% din prezis

E.

Variabilitatea PEF-ului constituie >30%

20. CM Pentru tratamentul de fond al astmului persistent uor sunt


folosite:
A.

Agonisti beta2 adrenergici cu aciune rapid

B.

Corticosteroizii n doze mici

C.

Metilxantinele (teofilina)

D.

Antileucotriene

E.

Anticolinergice
155

21. CM Pentru tratamentul de urgen al astmului bronic sunt


folosite:
A.

Agonisti beta2 adrenergici cu aciune rapid

B.

Corticosteroizii inhalatori

C.

Metilxantinele (teofilina)

D.

Cromoglicatul disodic

E.

Anticolinergice

22. CM Tratamentul astmului acut grav (stare de rau astmatic) include:


A.

Medicatia bronhodilatatorie

B.

Administrarea de oxigen

C.

Corticosteroizi

D.

Medicamente sedative sau tranchilizante

E.

Antihistaminice H2

23. CM Examenul sputei n astmul bronic relev urmtoarele


elemente caracteristice:
A.

Eozinofile

B.

Fibre elastice

C.

Spirale Curschmann

D.

Celule atipice

E.

Leucocite

24. Ce reprezint starea de ru astmatic (status asmaticus):


A. Acces de astm cu o durat de cteva ore
B. Acces de astm cu o durat lung (peste 24 ore)
C. Nu rspunde la tratamentul uzual cu bronhodilatatoare
D. Se juguleaz spontan sau la tratamentul cu bronhodilatatoare
E. Este nsoit de tulburri gazometrice.
25. CM Starea de ru astmatic este condiionat de:
A.

ntreruperea tratamentului cu corticosteroizi

B.

Folosirea abuziv a beta2 - agonitilor

C.

Infectiile virale acute respiratorii

D.

Contact cu alergenul
156

E.

Insuficiena acut a ventriculului drept

26. CM Explorarea spirografic a astmului bronic relev urmtoarele


perturbri caracteristice:
A.

Cresterea uoar a capacitatii pulmonare totale

B.

Cresterea volumului rezidual

C.

Scaderea capacitatii reziduale functionale

D.

Scaderea VEMS proportional cu severitatea astmului

E.

Scaderea indicelui Tifeneau

27. CM Astmul bronsic este o boala a cailor respiratorii manifestata


prin:
A.

Cresterea reactivitatii traheobronsice la diferiti stimuli

B.

Tulburari ale sistemului de reglare a respiratiei

C.

Obstructie respiratorie reversibila

D.

Obstructie difuza ireversibila si progresiva a cailor respiratorii

E.

Dischinezia traheobronsica

28. CM Astmul bronsic nonalergic este caracterizat prin:


A.

Este generat de un mecanism imunologic tip I.

B.

Debutul bolii se nregistreaza dupa 30-35 ani

C.

Istoricul personal si/sau familial identifica anamneza alergologica agravata

D.

Teste cutanate cu alergeni sunt negative

E.

Teste cutanate cu alergeni suntpositive

29. CM Efectele mediatorilor inflamatiei n caile aeriene n cazul


astmului bronsic sunt:
A.

Micsorarea permeabilitatii vasculare

B.

Contractia muschilor netezi

C.

Hiposecretie mucoida

D.

Hipertrofia masei musculare

E.

Atrofia epitelilului ciliar

30. CM n astmul bronsic se produc urmatoarele modificari


morfologice:
A.

Infiltrate cu cellule inflamatorii

B.

Hipertrofia glandelor submucoase


157

C.

Hipertrofia musculaturii netede a cailor aeriene

D.

Hiperplazia glandelor submucoase

E.

Atrofia glandelor mucoasei

31. CM Valorile VEMS si PEF sunt folosite pentru:


A.

Aprecierea severitatii astmului bronsic

B.

Aprecierea reversibilitatii obstructiei bronsice

C.

Evaluarea hiperreactivitatii bronsice

D.

Determinarea fortei de contractie a muschilor ventilatori

E.

Aprecierea severitatii pleuropneumoniei

32.CM Factorii declanatori (triggeri) pentru astmul bronic sunt:


A. Efortul fizic
B. Factorul psihologic
C. Refluxul gastroesofagian
D. Boli nazale sau sinuzale
E. Vitaminele
33. CM Complicaiile astmului bronic n timpul accesului sunt:
A. Cord pulmonar acut
B. Emfizem pulmonar
C. Fracturarea coastelor
D. Pneumotorace spontan
E. Atelectazie pulmonara
34. CM Complicaiile astmului bronic ntre accese sunt:
A. Pneumonii
B. Pneumotorace spontan
C. Aspergiloza bronhopulmonar alergic
D. Emfizem pulmonar
E. Broniectazii
35. CM Diagnosticul diferenial n astmul bronic se va face cu:
A. Insuficiena ventricular dreapt
B. Bronita cronic obstructiv
158

C. Sindromul de hiperventilaie
D. Broniolita acut
E. Astm cardiac
36. Obiectivele tratamentului antiasmatic sunt:
A. Controlul manifestrilor acute cu doze mari de beta2agoniti
B. Controlul manifestrilor acute cu doze mici de beta2 agoniti
C. Prevenirea exacerbrilor
D. Meninerea funciei pulmonare joase
E. Reacii adverse medicamentoase minime
37. Care este tratamentul rului astmatic
A. Spitalizarea n secia de terapie intensive
B. Tratament ambulator
C. Administrarea de O2
D. Corticosteroizi inhalator n doze medii
E. Corticosteroizi systemic
38. Ventilaia mecanic n rul astmatic este indicat n caz de:
A. Amelioarea simptomelor
B. Travaliu expirator excesiv cu epuizare muscular
C. Tensiune arterial sistolic < 90 mmHg
D. pH 7,40
E. PaCO2 >55 mmHg
39. n starea de ru astmatic:
A. Tahicardia se vatrata cu -blocante
B. Acidoza repiratorie se va corecta cu bicarbonat de Na
C. Acidoza repiratorie nu se va corecta cu bicarbonat de Na
D. Tahicardia nu se vat rata cu -blocante
E. Expectorantele, mucoliticele nu au beneficiu n rul astmatic
40. Explorarea funcional respiratorie apreciaz:
A. Gradul obstruciei
B. Variabilitatea obstruciei
C. Reversibilitatea obstruciei bronice
159

D. Se va efectua doar n timpul accesului de astm


E. Gradul de control al astmului

RSPUNS:
1. E
2. D
3. E
4. E
5. A
6. A
7. B
8. E
9. A
10. B
11. D
12. C
13. C
14. A,B,C,E
15. B,C,D,E
16. A,B,C
17. A,C,E
18. B,E
19. A,B,D,E
20. B,D
21. A,E
22. A,B,C
23. A,C
24. B,C,E
25. A,B,C,D
26. A,B,D,E
27. A,C
28. B,D
29. B,D
30. A,C,D
31. A, B, C
32. A, B, C, D
33. A, C, D, E
34. A, C, D, E
35. B, C, D, E
36. B, C, E
37. A, C, E
38. B, C, E
39. C, D, E
40. A, B, C
Hipertensiunea pulmonara i cordul pulmonar cronic
1. CS. Etiologia hipertensiunii pulmonare arteriale:
160

a) Idiopatic
b) Familial
c) Asociat cu diferite colagenoze, hipertensiune portal, infecie HIV, medicamente etc
d) Asociat cu modificri semnificative capilare sau venoase
e) Toate cele menionate
2. CM Hipertensiunea pulmonar asociat cu bolile pulmonare i /sau hypoxia este cauzat de
urmtoarele:
a) BPOC
b) Bolile pulmonare interstiiale
c) Apneea n somn
d) Expunere cronic la altitudini crescute
e) Expunere la raze UV
3. CM Care sunt mecanismele care contribuie la apariia hipertensiunii pulmonare idiopatice:
a) Vasoconstricie excesiv i obstrucia de la nivelul arterelor pulmonare de calibru
mic
b) Remodelarea vascular
c) Fenomenele inflamatorii i trombotice din patul vascular pulmonar
d) Activarea limfocitelor i macrofagelor cu eliberarea de TNF- declanate de infecia HIV
e) Nici unul din cele enumerate
4. CM Mecanismele prin care infecia HIV ar induce hipertensiunea pulmonar:
a) Aciunea direct a virusului la creterea rezistenei i remodelrii vasculare
b) Aciune indirect determinat de activarea limfocitelor i macrofagelor cu
eliberarea de TNF- cu efect proliferativ asupra celulelor endoteliale i muscular
netede pulmonare
c) Aciunea indirect a virusului HIV se realizeaz prin producerea crescut de
endotelin-1 i de TNF- din monocite
d) Defect de producere a substanelor vasoconstrictoare
e) Fenomene de tromboz in situ
161

5. CM Mecanismele prin care bolile pulmonare produc hipertensiune pulmonar sunt:


a) Hipoxie
b) Inflamaie
c) Pierdere de vase pulmonare
d) Tromboz in situ
e) Proliferare intimal i modificri ale matricei extracelulare prin depozite de colagen i
elastin
6. CS Mecanismul prin care hipotiroidia induce HTP este:
a) Hipotiroidia induce creterea stresului de forfecare exercitat de eritrocite n
microvascularizarea pulmonar
b) Mecanisme imune
c) Hipotiroidia contribuie la creterea duratei de via a hematiilor i activarea plachetar
d) Distrucia patului pulmonar
e) Hipotiroidia induce anomalii ale activitii fibrinolitice
7. CM Simptomele clasice ale hipertensiunii pulmonare sunt:
a) Dispneea
b) Durerea toracic de tip anginos
c) Sincopa la efort
d) Moartea subit
e) Edemele suborbitale
8. CS Care este metoda cea mai exact de apreciere a presiunii n artera pulmonar:
a) Scintigrafia de ventilaie-perfuzie
b) Echocardiografia cu doppler
c) Angiografia pulmonar
d) Cateterismul cardiac
e) Bodypletismografia
9. CS Care afirmaii referitor la tratamentul convenional sunt adevrate:
162

a) Oxigenoterapia se aplic la pacienii cu saturaia sub 90%


b) Diureticele sunt utile n cazurile cu insuficien cardiac dreapt manifest
c) Diureticele pot fi periculoase prin scderea excesiv a debitului cardiac
d) Hipokaliemia indus de diuretice poate genera aritmii
e) Toate cele enumerate sunt corecte
10. CS Care dintre cele enumerate contribuie la apariia cordului pulmonar cronic:
a) Boli pulmonare obstructive i restrictive
b) Tulburri ale centrului de control respirator
c) Hipoxia cronic de altitudine
d) Bolile pulmonare vasculare
e) Toate cele enumerate
11. CS Prin ce mecanism bolile pulmonare obstructive determin apariia cordului pulmonar
cronic:
a) Bronhoobstrucia determin dezvoltarea hipoxiei alveolare ceea ce contribuie la
instalarea mecanismului adaptativ de vasoconstricie pulmonar hipoxic
b) ngustarea i obliterarea vaselor pulmonare
c) ngroarea vaselor datorit hipertrofiei stratului muscular
d) Microtromboze multiple
e) Trombembolii repetate
12. CM Cum se clasific cordul pulmonar cronic dup criteriul etiologic:
a) Vascular
b) Bronhopulmonar
c) Toracodiafragmal
d) Interstiial
e) Anatomic
13. CM Cum se clasific cordul pulmonar n funcie de stadiul bolii:
a) Cord pulmonar compensat
163

b) Hipertensiune pulmonar tranzitorie, doar cu semne paraclinice de suprasolicitare


a ventriculului drept
c) Hipertensiune pulmonar stabil cu semne clinice de suprasolicitare a ventriculului
drept
d) Decompensarea ventriculului drept, asociat cu insuficiena respiratorie
e) Toate cele enumerate sunt false
14. CS Care sunt complicaiile cordului pulmonar cronic:
a) Trombembolismul pulmonar
b) Aritmiile
c) Insuficiena tricuspidian
d) Disfuncia organelor parenchimatoase
e) Toate cele enumerate
15. Care afirmaii referitoare la prognosticul pacienilor cu cord pulmonar cronic sunt adevrate:
a) Media supravieuirii la pacienii cu edeme marcate constituie aproximativ 4 ani
b) Rata supravieuirii la 2 ani a pacienilor care anterior nu au avut edeme depete
70%
c) Rata supravieuirii la 2 ani a pacienilor cu semne clinice manifeste de insuficien
ventricular dreapt constituie 40-45%
d) Media supravieuirii la pacienii cu edeme marcate constituie aproximativ 7 ani
e) Toate cele enumerate sunt adevrate

Pleurezii
1.

CM Selectai afirmaiile adevrate:


a) Sindromul pleural se prezint cu matitate deplasabil la percuie
b) Sindromul pleural se poate prezenta fr modificri percutorii
c) Sindromul pleural poate fi asociat cu sunet timpanic la percuie
d) Sindromul pleural este reprezentat de matitate fix la percuie
e) Toate cele enumerate sunt adevrate
164

2.

CM Toate cele enumerate sunt criterii Light pentru diagnosticarea pleureziilor exudative cu
excepia:
a) Raportul proteine pleurale/ proteine serice > 0,5
b) Raportul LDH pleural/ LDH seric > 0,6
c) Nivelul LDH pleural mai mare de 2/3 din valorile normale ale LDH seric
d) Nivelul proteinelor totale mai mare de 2/3 din valorile normale ale proteinelor
serice
e) Raportul glucozei pleurale / glucozei serice > 0,5
3. CM Care dintre cele enumerate cauzeaz transudat pleural:
a) Artrita reumatoid
b) Embolia pulmonar
c) Pancreatita
d) Insuficien cardiac congestiv
e) Obstrucia de ven cav superioar

4. CS Brbat de 37 ani acuz durere toracic violent pe dreapta cu debut brusc asociat cu
dispnee. Alte simptome nu prezint, iar anterior era sntos. Nu menioneaz traumatism
toracic. Durerea toracic este acut, se nrutete n inspir, fr hemoptizie, tuse sau sput,
fr simptome de impregnare infecioas. Respiraia este superficial, rapid, frecvena
24/min, afebril. FCC 108/min., SaO2 92%, TA 120/80. Traheea este situat median.
Auscultativ: murmur vezicular diminuat pe dreapta, fr crepitaii sau raluri. Percutor sunet
timpanic. Care este diagnosticul mai probabil?
a) Pericardit
b) Pneumonia
c) Pneumotorax
d) Embolie pulmonar
e) Fracture de coaste

5. CS Factorii de risc care predispun la pneumotorace sunt cu excepia:


a)

Vrst tnr, talie nalt, constituie longilin


165

b)

Brbat

c)

Femeie

d)

Fumtor

e)

Bule subpleurale

6.

CS Afirmaiile referitoare la conduita pacientului cu pneumotorax sunt corecte cu


excepia:

a) Prezena aerului n cavitatea pleural este o indicaie direct pentru intervenie


chirurgical
b) Colecia pleural aerian important necesit exsuflaie cu acul sau drenaj pleural
c) Pneumotoracele sub tensiune este o urgen medical
d) n epanamentul mixt hidroaeric se aplic drenajul dublu
e) n pneumotoracele deschis prima manevr va fi nchiderea imediat a plgii
7.

CS Afirmaiile corecte referitoare la mezotelioame cu excepia:

a) Mai frecvent apare la brbai, dup vrsta de 60 ani


b) Mai frecvent apare la femei, dup vrsta de 60 ani
c) Exist o legtur direct cu expunerea profesional ndelungat la azbest
d) La examenul lichidului pleural se constat lichid serohemoragic cu o cantitate sporit de
acid hialuronic
e) Confirmarea histopatologic a mezoteliomului pleural se obine prin biopsia pleurei.
8.

CM Urmtoarele afirmaii sunt adevrate:


a) Hemotoraxul este revrsatul pleural sanguinolent al crui hematocrit este cel puin
50% din hematocritul sngelui periferic
b) Chilotoraxul este revrsatul pleural format prin acumulare de limf n urma
afectrii ductului limfatic toracic
c) Mai des chilotoraxul se observ pe stnga
d) Pleurezia din tuberculoza primar este provocat de colonizarea primar a Mycobacteriei
pe pleur
e) Empiemul tuberculos este o complicaie frecvent a tuberculozei netratate
166

9.

Care afirmaii sunt corecte:


a) Glucoza n lichidul pleural este egal cu cea din ser
b) pH lichidului pleural poate fi sczut n exudatele purulente, tuberculoase, neoplazice
i reumatoide
c) amilaza pleural crete semnificativ n pancreatit sau pseudochist pancreatic
d) colesterolul crete marcat n chilotorax
e) trigliceridele i acizii grai au nivele crescute n chilotorax

10.

Care afirmaii referitoare la examenul citologic al lichidului pleural sunt corecte:


a) Creterea hematiilor peste 10 000/mm3 este caracteristic pleureziilor hemoragice
din traumatism, neoplazice sau trombembolice
b) Creterea neutrofilelor peste 10 000/mm3 este caracteristic pentru exudatele
parapneumonice, tuberculoase, neoplazice
c) Predominarea limfocitelor orienteaz spre etiologia tuberculoas, neoplazic sau
viral
d) Eozinofilele n proporie mai mare de 10% este caracteristic afeciunilor asociate
cu eozinofilie sanguin

e)
11.

Celulele atipice n lichidul pleural sunt sugestive de infecie cu germeni atipici


Care afirmaii referitoare la pleureziile neoplazice sunt adevrate:

a)

Este una dintre cauzele dominante de pleurezie masiv la vrstnici

b)

Geneza cea mai frecvent este din rspndirea la pleur a carcinomului bronic
c) Investigaiile complexe pentru gsirea tumorii primare este o prerogativ n
conduita pacientului
d) Investigaiile complexe pentru gsirea tumorii primare sunt argumentate numai n
cazul neoplaziilor susceptibile la chimioterapie i tratamentul hormonal
e) Puncia evacuatorie este unica soluie n acest caz

12.

CM Care afirmaii sunt false:


a) Glucoza n lichidul pleural este egal cu cea din ser
b) pH lichidului pleural poate fi sczut n exudatele purulente, tuberculoase, neoplazice i
reumatoide
c) amilaza pleural crete semnificativ n pancreatit sau pseudochist pancreatic
167

d) colesterolul crete marcat n chilotorax


e) trigliceridele i acizii grai au nivele crescute n pseudochilotorax
13.

CM Urmtoarele afirmaii sunt false:


a) Hemotoraxul este revrsatul pleural sanguinolent al crui hematocrit este cel puin 50%
din hematocritul sngelui periferic
b) Chilotoraxul este revrsatul pleural format prin acumulare de limf n urma afectrii
ductului limfatic toracic
c) Mai des chilotoraxul se observ pe stnga
d) Pleurezia din tuberculoza primar este provocat de colonizarea primar a
Mycobacteriei pe pleur
e) Empiemul tuberculos este o complicaie frecvent a tuberculozei netratate
14. CM Care dintre cele enumerate cauzeaz exudatul pleural:
a) Artrita reumatoid
b) Embolia pulmonar
c) Pancreatita
d) Insuficien cardiac congestiv
e) Obstrucia de ven cav superioar
15.

CM Afirmaiile corecte referitoare la mezotelioame:

a) Mai frecvent apare la brbai, dup vrsta de 60 ani


b) Mai frecvent apare la femei, dup vrsta de 60 ani
c) Exist o legtur direct cu expunerea profesional ndelungat la azbest
d) La examenul lichidului pleural se constat lichid serohemoragic cu o cantitate
sporit de acid hialuronic
e) Confirmarea histopatologic a mezoteliomului pleural se obine prin biopsia pleurei.

PID
168

1. Care dintreurmtoarelereprezintcauz de
tusecroniccuradiografietoracicanormal:
A. Embolia pulmonar
B. Infecia cilor aeriene superioare
C. Corpi strini
D. IECA
E. Sarcoidoza

Raspuns corect E

2. Insuficiena respiratorie restrictiv apare n urmtoarele afeciuni


caracterizate prin afectare pulmonar parenchimatoas, cu excepia:
A. Fibroz pulmonar idiopatic
B. Sarcoidoz
C. Astm
D. Silicoz
E. Pneumopatiipostradice

Raspunscorect C

3.Diagnosticul de tulburareventilatorierestrictiv are la


bazurmtoarele, cuexcepia :
A. Creterea CPT
B. Diminuarea CPT
C. Uneoridiminuareacomplianeipulmonare
D. Diminuarearaportului DLCO/VA doarncaz de patologieinterstiial
E. Uneoridiminuareacomplianeiparietale

Raspunscorect A
169

4. Fibrozapulmonaraidiopatic se caracterizeazprin:
A. Debutinsidioscutuseseac, chintoasaluni de zile
B. Oricarerspuns este corect.
C. Dispneede efortcuagravareprogresiv
D. Medie de doianintreprimelesimptomei diagnostic
E. Vrstamedieapariie ~ 50 ani

Rspuns: B

5.ntr-o fibrozpulmonaridiopatic:
A. Debutul este brusc, cutuseiexpectoraiemucopurulent
B. Aparfrecventsemneextrarespiratorii
C. Vrstamedie de apariieeste de 20 de ani
D. Evoluia este favorabil, spre vindecare
E. La HRCT este prezentimagineanfagure de miere

Raspunscorect E

6. PentrusindromulLfgrensuntcorectetoatecuexcepia

A. Este o formacut a sarcoidozei


B. Adenopatiehilar
C. Uveit
D. Eritemnodos
E. Artralgii/artrite

Rspuns: C

7. PentrusindromulHeerfordt-Waldenstrmsuntcorectetoatecuexcepia
170

A. Este o form acut a sarcoidozei


B. Adenopatiehilar
C. Uveit
D.Parotidit
E. Parez de nerv facial

Rspuns: B

8. Sarcoidozapoateafectaurmtoareleprialecorpului

A. Plmni
B.Ganglionilimfatici
C. Piele
D.Ficat
E. Toate cele enumerate
Rspuns: E

9. Care medicament este utilizat n tratamentul sarcoidozei

A. Lisinopril
B. Prednizolon
C. Furosemid
D.Fluconazol
E. Cefotaxim

Rspuns: B

10. Care test este utilizat pentru monitorizarea pacienilor cu


sarcoidoz pulmonar ?
171

A. PET CT
B. Teste funcionale pulmonare
C. Testul HIV
D.BAAR
E. Hemograma

Rspuns: B

11. Care dinurmtoarele organe este cel mai puinprobabils fie


afectatafectat de sarcoidoz ?

A. Plmni
B. Ganglionilimfatici
C. Stomac
D.Piele
E. Ficat

Rspuns: C
12. Care tip de afectaredinsarcoidoz are cel mai bun
prognosticpentruremisiune ?

A. SindromulLfgren
B.Neurosarcoidoza
C.Sarcoidozacuimplicareacordului
D.Lupuspernio
E. Uveita

Rspuns: A

Rspunsmultiplu
172

1. Diagnosticul de tulburareventilatorierestrictiv are la


bazurmtoarelemodificrialeprobelorfuncionalerespiratorii
A. Diminuarea CPT
B. VEMS/CVF micorat
C. Diminuarea CVF
D. Scderea VEMS
E. Creterea CPT

Rspuns corect A, C

2. Fibroza pulmonara idiopatic se caracterizeaz prin:


A. Debut insidios cu tuse seac, chintoasa luni de zile
B. Debut acut cu deces n cteva luni
C. Dispneede efortcuagravareprogresiv
D. Pleureziebilateral
E. Vrstamedieapariie ~ 50 ani

Rspuns: A, C, E

3. SindromulLfgreneste caracterizat de
A. Debut insidios
B. Adenopatie hilar
C. Dispneede efortcuagravareprogresiv
D. Eritemnodos
E. Artralgii/artrite

Rspuns: B, D, E

4. PentrusindromulHeerfordtWaldenstrmsuntcorecteurmtoareleafirmaii
173

A. Este o form acut a sarcoidozei


B. Adenopatiehilar
C. Uveit
D.Parotidit
E. Parez de nerv facial

Rspuns: A, C, D, E

9. Care medicamentesunt utilizate n tratamentul sarcoidozei

A. Mieloxicam
B. Prednizolon
C. Metotrexat
D.Fluconazol
E. Pentoxifilin

Rspuns: A, B, C, E

10. Care din urmtoarele afirmaii sunt corecte pentru sarcoidoz?


A. letalitatea 5%
B. Atingerea cardiac are un prognostic nefavorabil
C. Adenopatia hilar are cel mai bun prognostic
D.Letalitatea 25%
E. Adenopatia hilar are cel mai nefavorabil prognostic

Rspuns: A, B, C

11. Care din urmtoarele modificri sunt n favoarea diagnosticului de


174

sarcoidoz?
A. Hipercalcemie
B. Hipocacalcemie
C. Creterea nivelului seric al angiotenzinconvertazei serice
D.Hipercalciurie
E. Micorarea nivelului seric al angiotenzinconvertazei serice

Rspuns: A, C, D

12. Care din urmtoarele semne indidic implicarea altor organe la un


pacient cu sarcoidoz pulmonar?

A. Lupus pernio
B. LES
C. Uveita
D.Aritmii
E. Eritem nodos

Rspuns: A, C, D, E

13. Care din urmtoarele afirmaii sunt corecte pentru sarcoidoz?

A. letalitatea 5%
B. Atingerea cardiac are un prognostic nefavorabil
C. Adenopatia hilar are cel mai bun prognostic
D.Letalitatea 25%
E. Adenopatia hilar are cel mai nefavorabil prognostic

Rspuns: A, B, C

14. Care investigaiisuntutilizatepentrustabilireadiagnosticului de


175

sarcoidoz?

A. Radiografia oaselor tubulare


B. Radiografiatoracelui
C. HRCT pulmonar
D.Biopsia organelor afectate
E. Scintigrafiaosoas

Rspuns: B, C, D

15. Medicamente utilizate n tratamentul fibrozei pulmonare idiopatice


sunt:

A. Diclofenac
B. Mieloxicam
C. Pirfenidon
D.Nintedanib
E. Omalizumab

Rspuns: C, D

16. Pentrutratamentulfibrozeipulmonareidiopaticesuntacceptate:

A. Oxigenoterapia de lungdurat
B. Omalizumab
C. Pirfenidon
D.Nintedanib
E. Transplant pulmonar

Rspuns:A, C, D, E
176

17. Care variante din grupul pneumonitelor interstiiale idiopatice au o evoluie


cronic progresiv?

A.
B.
C.
D.
E.

Pneumonita organizant criptogenic


Pneumonita interstiial acut
Pneumonita intestiial nespecific
Fibroza pulmonar idiopatic
Pneumonita interstiial descuamativ

Rspuns: C, D

18. Care variante din grupul pneumonitelor interstiiale idiopatice sunt legate
de fumat?

A.
B.
C.
D.
E.

Broniolita respiratorie asociat pneumopatiei interstiiale difuze


Pneumonita interstiial acut
Pneumonita intestiial nespecific
Fibroza pulmonar idiopatic
Pneumonita interstiial descuamativ

Rspuns:A, E

Teste supuraii pulmonare


Complement simplu:
1. Notai afirmaia caracteristic abceselor pulmonare primare:
a) constituie complicaii ale unei leziuni locale preexistente (cancer, corpi strini, chisturi,
stenoz bronic etc.)
b) se dezvolt pe teritorii pulmonare anterior sntoase, etiologic aparinnd infeciilor cu
bacterii anaerobe
c) constituie modaliti evolutive ale pneumoniilor cu anumii germeni (stafilococi,
Klebsiela, Pseudomonas) - aa zisele pneumonii necrozate
d) reprezint dilataii permanente i ireversibile ale bronhiilor subsegmentare sugerate de
consecinele clinice ale infeciei cronice sau recurente n cile respiratorii dilatate
e) sunt favorizate de preexistena stenozelor bronice (tumorale, inflamatorii, cicatriceale sau
din corpi strini), a broniectaziilor sau chisturilor
Rspuns corect: (b)
177

2. Debutul broniectaziei de obicei este:


a) acut la contactul cu anumii alergeni
b) acut, rapid i progresiv n in infeciile cu germeni anaerobi
c) lent, cu stri de acutizri n perioada rece i umed a anului: tuse, frecvent mucopurulent,
preponderent dimineaa, periodic cu striuri de snge, simptome de impregnare infecioas (astenie
nemotivat, indispoziie, febr, cefalee, vertij, anorexie)
d) lent, prin embolizarea trunchiului arterei pulmonare sau a uneea din cele dou ramuri ale
sale, sau a multiplelor ramificaii mici
e) lent, cu febr foarte nalt i frison solemn
Rspuns corect: (c)
3. Notai afirmaia caracteristic tabloului radiologic n gangrena pulmonar:
a) o zon de opacitate n interiorul creia se gsete o hipertransparen circumscris
b) opaciti inelare sau curvilinii, opaciti n band (tuburi pline), linii de tramvai,
formaiuni chistice dispuse n rozete, formaiuni chistice sau hidroaerice de dimensiuni mici
c) opacitate omogen, dens, cu limita superioar concv, deplasabil cu poziia bolnavului
d) opacitate masiv cu transparene multiple de forme neregulate, uneori cu nivel de lichid
(imagine n fagure de miere)
e) opacitate cu hipertransparen circumscris i cu nivel lichidian n interiorul ei (imagine
hidroaeric), care rmne orizontal la schimbarea poziiei corpului
Rspuns corect: (d)
4. Notai afirmaia caracteristic tabloului radiologic al unui abces drenat complet:
a) o zon de opacitate n interiorul creia se gsete o hipertransparen circumscris
b) opaciti inelare sau curvilinii, opaciti n band (tuburi pline), linii de tramvai,
formaiuni chistice dispuse n rozete, formaiuni chistice sau hidroaerice de dimensiuni mici
c) opacitate omogen, dens, cu limita superioar concv, deplasabil cu poziia bolnavului
d) opacitate masiv cu transparene multiple de forme neregulate, uneori cu nivel de lichid
(imagine n fagure de miere)
e) opacitate cu hipertransparen circumscris i cu nivel lichidian n interiorul ei (imagine
hidroaeric), care rmne orizontal la schimbarea poziiei corpului
Rspuns corect: (a)
5. Notai afirmaia caracteristic tabloului radiologic al unui abces cu evacuare incomplet a
secreiilor:
a) o zon de opacitate n interiorul creia se gsete o hipertransparen circumscris
b) opaciti inelare sau curvilinii, opaciti n band (tuburi pline), linii de tramvai,
formaiuni chistice dispuse n rozete, formaiuni chistice sau hidroaerice de dimensiuni mici
c) opacitate omogen, dens, cu limita superioar concv, deplasabil cu poziia bolnavului
d) opacitate masiv cu transparene multiple de forme neregulate, uneori cu nivel de lichid
(imagine n fagure de miere)
e) opacitate cu hipertransparen circumscris i cu nivel lichidian n interiorul ei (imagine
hidroaeric), care rmne orizontal la schimbarea poziiei corpului
Rspuns corect: (e)
6. . Notai afirmaia caracteristic tabloului radiologic n cazurile avansate de broniectazii:
a) o zon de opacitate n interiorul creia se gsete o hipertransparen circumscris
b) opaciti inelare sau curvilinii, opaciti n band (tuburi pline), linii de tramvai,
formaiuni chistice dispuse n rozete, formaiuni chistice sau hidroaerice de dimensiuni mici
178

c) opacitate omogen, dens, cu limita superioar concv, deplasabil cu poziia bolnavului


d) opacitate masiv cu transparene multiple de forme neregulate, uneori cu nivel de lichid
(imagine n fagure de miere)
e) opacitate cu hipertransparen circumscris i cu nivel lichidian n interiorul ei (imagine
hidroaeric), care rmne orizontal la schimbarea poziiei corpului
Rspuns corect: (b)
7. Notai afirmaia ce caracterizeaz evoluia unui abces pulmonar n condiiile unui tratament
medical corect instituit precoce:
a) tratamentul cu antibiotice este mai puin eficient, iar evoluia de mai lung durat
b) evoluia este, de regul, favorabil, procesul supurativ regreseaz, iar cavitatea devine din
ce n ce mai mic pn dispare (n 5-6 sptmni)
c) poate avea loc extinderea local a infeciei (empiem, piopneumotorace, pericardit,
mediastenit)
d) poate avea loc generalizarea procesului infecios (septicemie, abcese metastatice, oc
toxicoseptic)
e) se poate complica cu hemoragie pulmonar, cronicizare, scleroz pulmonar,
broniectazii, amiloidoz
Rspuns corect: (b)
8. Notai afirmaia incorect n tratamentul antimicrobian pentru abcesele pulmonare produse de
ageni anaerobi:
a) tratamentul antimicrobian este ndelungat, cu doze mari de droguri antibacteriene
b) sunt acceptate trei scheme de tratament antibacterial: cu penicilin; cu clindamicin; cu
penicilin plus metronidazol
c) regimul tratamentului intravenos antimicrobian continu pn se amelioreaz starea
general, dispare febra i nivelul hidroaeric pe radiogram
d) regimul tratamentului intravenos antimicrobian continu 3-5 zile dup normalizarea
temperaturii
e) tratamentul intravenos este urmat de aplicarea peroral a antimicrobienelor, care va
continua pn la dispariia total a semnelor radiologice, sau pn rmn doar nite mici i stabile
leziuni reziduale
Rspuns corect: (d)
9. Care din examenele paraclinice nu l vei indica pentru diagnosticul supuraiilor pulmonare:
a) testele cutanate alergice
b) examene radiologice ale cutiei toracice
c) examenul sputei (analiza general, sputocultura etc.)
d) examenul hematologic (inclusiv hemoculturile)
e) fibribronhoscopia
Rspuns corect: (a)
10. Notai afirmaia incorect n debutul clinic al bolii broniectatice:
a) n lipsa infeciei bolnavul mult timp nu-i cunoate suferina
b) debutul maladiei este lent, n perioada rece i umed a anului
c) boala debuteaz acut, cu un frison solemn i junghi toracic
d) boala debuteaz cu tuse, frecvent mucopurulent, preponderent dimineaa, periodic cu
striuri de snge sau miros fetid
e) deseori se asociaz simtome de impregnare infecioas: astenie nemotivat, indispoziie,
179

febr, cefalee, vertij, anorexie


Rspuns corect: (c)
11. Notai afirmaia incorect din tabloul clinic al bolii broniectatice avansate:
a) simptomul de baz este tusea chinuitoare (continu), preponderent dimineaa (toaleta
bronic matinal)
b) sputa este purulent, cu miros fetid, expectorndu-se n cantiti mari (de la 20-30 ml pn
la sute mililitri - vomica)
c) sputa, de obicei, se depune n 4 straturi - spumos i aerat, mucopurulent cu stalactie,
mucos, purulent
d) tusea, deobicei, este neproductiv, chinuitoare (spastic), uneori nsoindu-se de
expectoraie n cantitate mic, dificil, sub form de mulaj bronic
e) periodic poate aprea hemoptizia - sput uniform colorat (din vasele bronice) sau sub
aspect de striuri sanguinolente
Rspuns corect: (d)
12. Care afirmaie nu este corect pentru tabloul clinic obiectiv n broniectaziile avansate:
a) acrocianoza cu faa mpstat
b) hiperemia obrazului pe partea afectat
c) scderea ponderal
d) hipocratismul digital
e) retard fizic (n cazurile cu debut din copilrie)
Rspuns corect: (b)

Complement multiplu:
1. Notai afirmaiile caracteristice abceselor pulmonare secundare:
a) constituie complicaii ale unei leziuni locale preexistente (cancer, corpi strini, chisturi,
stenoz bronic etc.)
b) se dezvolt pe teritorii pulmonare anterior sntoase, etiologic aparinnd infeciilor cu
bacterii anaerobe
c) constituie modaliti evolutive ale pneumoniilor cu anumii germeni (stafilococi,
Klebsiela, Pseudomonas) - aa zisele pneumonii necrozate
d) reprezint dilataii permanente i ireversibile ale bronhiilor subsegmentare sugerate de
consecinele clinice ale infeciei cronice sau recurente n cile respiratorii dilatate
e) sunt favorizate de preexistena stenozelor bronice (tumorale, inflamatorii, cicatriceale sau
din corpi strini), a broniectaziilor sau chisturilor
Rspuns corect: (a, c, e)
180

2. Incidena supuraiilor pulmonare este sporit:


a) n timpul epidemiilor de grip (pneumonii stafilococice postvirale)
b) la pacienii cu statusul atopic (alergic) mrit
c) la pacienii cu deficien de 1-antitripsin
d) n condiiile de imunitate compromis (diabet zaharat, ciroz hepatic, alcoolism,
maligniti, tratament imunosupresiv etc.)
e) la pacienii cu risc de aspiraie (tulburri de contien, tulburri de deglutiie, reflux
gastro-esofagian, micorarea activitii motorii esofagiene)
Rspuns corect: (a, d, e)
3. Notai cei doi factori patogenetici de baz, coexistena crora este necesar pentru formarea
abcesului pulmonar primitiv (primar):
a) vasculita cu patogenia neclar, care afecteaz vasele pulmonare i bronhiale
b) infecia gingival (gingivita sau pioreea), care asigur germenii
c) aspiraia, care asigur accesul spre parenchimul pulmonar
d) tromboza extensiva n vasele pulmonare i bronhiale, care aduce la sfacelarea esutului
e)slbiciunea congenital a peretelui bronic, care aduce la dilatarea ireversibil a lor
Rspuns corect: (b, c)
4. Debutul unui abces pulmonar acut de obicei este:
a) insidios n infeciile cu bacterii aerobe
b) acut, rapid i progresiv n in infeciile cu germeni anaerobi
c) lent, cu stri de acutizri n perioada rece i umed a anului: tuse, frecvent mucopurulent,
preponderent dimineaa, periodic cu striuri de snge, simptome de impregnare infecioas (astenie
nemotivat, indispoziie, febr, cefalee, vertij, anorexie)
d) insidios n infeciile cu germeni anaerobi
e) acut, rapid i progresiv n in infeciile cu bacterii aerobe
Rspuns corect: (d, e)

5. Dac focarul unui abces pulmonar acut este situat aproape de periferia plamnului, n faza de
constituire (faza pneumonic a abcesului pulmonar), obiectiv se atest:
a) framt vocal accentuat
b) framt vocal diminuat/abolit
c) matitate/submatitate fix
d) suflu tubar patologic
e) bronhofonie, pectorilocvie afon
Rspuns corect: (a, c, d, e)
5. Dac focarul unui abces pulmonar acut este situat aproape de periferia plamnului, n faza de
drenare bronic (sau faza de focar deschis) obiectiv se atest:
a) framt vocal accentuat
b) hipersonoritate timpanic
c) frotaie pleural
181

d) suflu cavernos
e) crepitaie
Rspuns corect: (a, b, d)
6. Tusea la un pacient cu abces pulmonar drenat incomplet are urmtoarele caracteristici:
a) se accentueaz cnd bolnavul st culcat n poziia ce favorizeaz mobilizarea secreiilor
din cavitatea abcesului i eliminarea lor
b) este suprtoare, cu sput n cantitate variat: de la abundent la nesemnificativ (ori de
cte ori drenarea focarului se ntrerupe)
c) poate fi cu sput mucopurulent, purulent sau piosanguinolent, cel mai adesea fetid
d) este sezonier, fiind nsoit de rinit i de raluri sibilante
e) este uscat, de tonalitate joas, moale, fr nceput abrupt sau eruptiv
Rspuns corect: (a, b, c)
7. Notai formele clinice particulare de abces pulmonar:
a) abcesul pulmonar primitiv (de aspiraie)
b) abcesul pulmonar decapitat
c) abcesul pulmonar desclat
d) abcesul pulmonar secundar
e) abcese pulmonare mari (gigante)
Rspuns corect: (a, b, d, e)
8. Notai afirmaiile caracteristice abceselor pulmonare primitive (de aspiraie):
a) constituie complicaii ale unei leziuni locale preexistente (cancer, corpi strini, chisturi,
stenoz bronic etc.)
b) se dezvolt pe teritorii pulmonare anterior sntoase
c) constituie modaliti evolutive ale pneumoniilor cu anumii germeni (stafilococi,
Klebsiela, Pseudomonas) - aa zisele pneumonii necrozate
d) la aceti pacieni se atest surse endogene de anaerobi (periodontite, gingivite etc.)
e) la aceti pacieni se atest afeciuni, care favorizeaz aspiraia (tulburri de contien,
tulburri de deglutiie, reflux gastro-esofagian, micorarea activitii motorii esofagiene)
Rspuns corect: (b, d, e)

9. Notai afirmaiile caracteristice abcesului pulmonar cronic:


a) decurge mai mult de 3 luni, cu perioade de remisie i acutizri
b) decurge mai puin de 2 luni, rezolvndu-se prin autolimitare
c) n perioada de acutizri bolnavii acuz dispnee, tuse cu eliminri de sput purulent cu
miros fetid, periodic hemoptizie, subfebrilitate
d) se pot constata pierderea ponderal, anemia, hipocratismul digital, splenomegalia
e) se trateaz cu doze mici de antibiotice de spectru larg, timp de 7-10 zile
Rspuns corect: (a, c, d)
10. Notai afirmaiile caracteristice abceselor pulmonare hematogene (embolice):
a) apar drept complicaii ale emboliilor septice (de exemplu, n tromboflebitele purulente ale
venelor bazinului)
b) se pot dezvolta n cadrul unor septicemii (cu stafilococ auriu, Klebsiella, streptococi,
182

bacili Gram negativi etc.)


c) pot apare din endocardita inimii drepte la narcomanii intravenoi
d) debutul bolii este de obicei brusc, cu frison, iar evoluia mult mai rapid (fulminant) cu
lipsa expectoraiei fetide i a factorilor predispozani ctre aspiraia cu anaerobi
e) pleureziile sunt foarte rare, iar empiemul pleural practic nu se asociaz
Rspuns corect: (a, b, c, d)
11. Notai abcesele pulmonare, care conduc la leziuni reziduale importante (caviti reziduale,
broniectazii) i necesit mai frecvent intervenii chirurgicale:
a) abcesele pulmonare mari (gigante - peste 6 cm n diametru)
b) abcesele pulmonare mici (sub 2 cm n diametru)
c) abcesele lobului mediu (din drenaj deficitar)
d) abcesele lingulei i ale piramidei bazale(din drenaj deficitar)
e) abcesele pulmonare de dimensiuni medii i cu drenaj bronhial foarte eficient
Rspuns corect: (a, b, c, d)
12. Notai examenele paraclinice necesare pentru diagnosticul supuraiilor pulmonare:
a) testele cutanate alergice
b) examene radiologice ale cutiei toracice
c) examenul sputei (analiza general, sputocultura etc.)
d) examenul hematologic (inclusiv hemoculturile)
e) fibribronhoscopia
Rspuns corect: (b, c, d, e)
13. Notai afirmaiile corecte caracteristice pentru evoluia unui abces pulmonar de dimensiuni mari
diagnosticat tardiv, cu esut de scleroz din jur mai dezvoltat:
a) tratamentul cu antibiotice este mai puin eficient, iar evoluia de mai lung durat
b) evoluia este, de regul, favorabil, procesul supurativ regreseaz, iar cavitatea devine din
ce n ce mai mic pn dispare (n 5-6 sptmni)
c) poate avea loc extinderea local a infeciei (empiem, piopneumotorace, pericardit,
mediastenit)
d) poate avea loc generalizarea procesului infecios (septicemie, abcese metastatice, oc
toxicoseptic)
e) se poate complica cu hemoragie pulmonar, cronicizare, scleroz pulmonar,
broniectazii, amiloidoz
Rspuns corect: (a, c, d, e)
14. Notai afirmaiile corecte caracteristice pentru tratamentul antimicrobian n abcesele pulmonare
produse de ageni anaerobi:
a) tratamentul antimicrobian este ndelungat, cu doze mari de droguri antibacteriene
b) sunt acceptate trei scheme de tratament antibacterial: cu penicilin; cu clindamicin; cu
penicilin plus metronidazol
c) regimul tratamentului intravenos antimicrobian continu pn se amelioreaz starea
general, dispare febra i nivelul hidroaeric pe radiogram
d) regimul tratamentului intravenos antimicrobian continu 3-5 zile dup normalizarea
temperaturii
e) tratamentul intravenos este urmat de aplicarea peroral a antimicrobienelor, care va
continua pn la dispariia total a semnelor radiologice, sau pn rmn doar nite mici i stabile
183

leziuni reziduale
Rspuns corect: (a, b, c, e)
15. Dilatrile n broniectazii pot fi:
a) cilindrice (tubulare, fusiforme)
b) centrale (n bronhiile principale, lobare i segmentare), cu celule scuamoase
c) varicoase (moniliforme)
d) periferice, cu celule mici (n boabe de ovz)
e) saculare (chistice, ampulare)
Rspuns corect: (a, c, e)
16. Notai afirmaiile corecte caracteristice pentru debutul bolii broniectatice:
a) n lipsa infeciei bolnavul mult timp nu-i cunoate suferina
b) debutul maladiei este lent, n perioada rece i umed a anului
c) boala debuteaz acut, cu un frison solemn i junghi toracic
d) boala debuteaz cu tuse, frecvent mucopurulent, preponderent dimineaa, periodic cu
striuri de snge sau miros fetid
e) deseori se asociaz simtome de impregnare infecioas: astenie nemotivat, indispoziie,
febr, cefalee, vertij, anorexie
Rspuns corect: (a, b, d, e)

17. Notai afirmaiile corecte caracteristice pentru tabloul clinic al bolii broniectatice avansate:
a) simptomul de baz este tusea chinuitoare (continu), preponderent dimineaa (toaleta
bronic matinal)
b) sputa este purulent, cu miros fetid, expectorndu-se n cantiti mari (de la 20-30 ml pn
la sute mililitri - vomica)
c) sputa, de obicei, se depune n 4 straturi - spumos i aerat, mucopurulent cu stalactie,
mucos, purulent
d) tusea, deobicei, este neproductiv, chinuitoare (spastic), uneori nsoindu-se de
expectoraie n cantitate mic, dificil, sub form de mulaj bronic
e) periodic poate aprea hemoptizia - sput uniform colorat (din vasele bronice) sau sub
aspect de striuri sanguinolente
Rspuns corect: (a, b, c, e)
18. Notai afirmaiile corecte caracteristice pentru tabloul clinic obiectiv n broniectaziile avansate:
a) acrocianoza cu faa mpstat
b) hiperemia obrazului pe partea afectat
c) scderea ponderal
d) hipocratismul digital
e) retard fizic (n cazurile cu debut din copilrie)
Rspuns corect: (a, c, d, e)

184

GASTROENTEROLOGIE
Informatii colectie:
1. Intrebarea nr. 1: Intrebarea 1 Capitol: Esofag simplu Mod de punctare: A1 Grad de
dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Care dintre urmtoarele modificri NU este caracteristic pentru acalazia cardiei la


examenul radiologic baritat al esofagului:
a) [ ] ngustare conic n regiunea sfincterului esofagian inferior
b) [ ] Dilatare suprastenotic a esofagului
c) [ ] Alungirea esofagului ('S'- form)
d) [ ] Resturi alimentare n esofag
e) [x] Proba cu nitroglicerin negativ
2. Intrebarea nr. 2: Intrebarea 2 Capitol: Esofag simplu Mod de punctare: A1 Grad de
dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Clasificarea tulburrilor funcionale esofagiene, Consensus Roma III, 2006, include


urmtoarele forme, cu exceptia:
a) [ ] Pirozisul funcional
b) [ ] Durerea toracic funcional de origine esofagian
c) [x] Esofagul hiperperistaltic de tip "sprgtor de nuci"
d) [ ] Disfagia funcional
e) [ ] Globusul
3. Intrebarea nr. 3: Intrebarea 3 Capitol: Esofag simplu Mod de punctare: A1 Grad de dificultate:
scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Simptomele de alarm sugestive pentru complicaiile bolii de reflux gastroesofagian sunt urmtoarele, cu excepia:
a) [ ] Odinofagia

185

b) [ ] Sngerri gastrointestinale
c) [ ] Disfagia
d) [x] Debutul simpotmelor pna la vrsta de 40 de ani
e) [ ] Scdere ponderal
4. Intrebarea nr. 4: Intrebarea 4 Capitol: Esofag simplu Mod de punctare: A1 Grad de
dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Simptomele atipice n boala de reflux gastroesofagian sunt urmtoarele, cu exceptia:


a) [ ] Tuse cronic
b) [x] Meteorism
c) [ ] Pierderi de email dentar
d) [ ] Durere toracic
e) [ ] Stenoza subglotic
5. Intrebarea nr. 5: Intrebarea 5 Capitol: Esofag simplu Mod de punctare: A1 Grad de dificultate:
scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Selectai n care caz NU este necesar endoscopia digestiv superioar la pacienii


cu boal de reflux gastroesofagian:
a) [ ] n prezena semnelor de alarm
b) [ ] Pacient non-responder la terapia cu inhibitorii pompei de proton
c) [ ] Vrsta > 50 ani
d) [ ] n caz cnd este prezent riscul pentru esofagul Barrett
e) [x] Durata simptomelor < 10 ani
6. Intrebarea nr. 6: Intrebarea 6 Capitol: Esofag simplu Mod de punctare: A1 Grad de
dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Selectai afirmaia pentru care pH-monitoringul esofagian NU este indicat:


a) [ ] Confirmarea bolii de reflux gastroesofagian (BRGE) la pacienii endoscopic-

negativi
b) [ ] BRGE cu simptome atipice i extraesofagiene
c) [ ] Selecia pacienilor pentru chirurgia anti-reflux
d) [ ] Tratamentul anti-reflux euat
e) [x] Confirmarea BRGE la pacienii endoscopic-pozitivi
7. Intrebarea nr. 7: Intrebarea 7 Capitol: Esofag simplu Mod de punctare: A1 Grad de dificultate:
scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Impendana-monitoring a esofagului este recomandat n urmtoarele situaii, cu


excepia:
a) [ ] Procedur diagnostic

186

b) [ ] Pentru detectarea refluxului non-acid


c) [ ] Pacienii aflai pe tratament antisecretor
d) [ ] Pacientii refractari la tratament
e) [x] Pentru detectarea refluxului acid
8. Intrebarea nr. 8: Intrebarea 8 Capitol: Esofag simplu Mod de punctare: A1 Grad de dificultate:
scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Marcai afirmaia corect despre eliminarea global de rutin a alimentelor care


pot cauza refluxul n cazul BRGE:
a) [x] Nu se recomand n tratamentul bolii de reflux gastroesofagian (BRGE)
b) [ ] Se recomand n tratamentul BRGE
c) [ ] Se recomand concomitent cu administrarea inhibitorilor pompei de proton (IPP)
d) [ ] Se recomand concomitent cu administrarea H2-blocanilor
e) [ ] Se recomand numai n BRGE asociat cu gastrita
9. Intrebarea nr. 9: Intrebarea 9 Capitol: Esofag simplu Mod de punctare: A1 Grad de dificultate:
scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Pentru care patologie NU este caracteristic odinofagia?


a) [x] Boala de refluxgastroesofagian
b) [ ] Esofagita herpetic
c) [ ] Esofagita medicamentoas
d) [ ] Cancer esofageal
e) [ ] Esofagita caustic
10. Intrebarea nr. 10: Intrebarea 10 Capitol: Esofag simplu Mod de punctare: A1 Grad de dificultate:
scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Precizai pentru ce patologie este caracteristic disfagia mai pronunat la


alimentele lichide dect la solide:
a) [x] Acalazia cardiei
b) [ ] Adenocarcinom esofagian
c) [ ] Boala de reflux gastroesofagian
d) [ ] Diverticuli esofagieni
e) [ ] Esofagul Barrett
11. Intrebarea nr. 11: Intrebarea 11 Capitol: Esofag simplu Mod de punctare: A1 Grad de dificultate:
scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

n care poriune a esofagului cel mai frecvent sunt situate anastomozele portocavale esofagiene?
a) [ ] n poriunea proximal a esofagului

187

b) [ ] n treimea medie a esofagului


c) [x] n poriunea distal a esofagului
d) [ ] Pe tot traiectul esofagului
e) [ ] La nivelul treimii superioare i medii a esofagului
12. Intrebarea nr. 12: Intrebarea 12 Capitol: Esofag simplu Mod de punctare: A1 Grad de dificultate:
scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Numii maladia pentru care pirozisul este simptomul tipic:


a) [ ] Cancerul gastric
b) [ ] Acalazia cardiei
c) [x] Boala de reflux gastroesofagian
d) [ ] Gastrita cronic tip A
e) [ ] Gastrita cronic cauzat de Helicobacter pylori
13. Intrebarea nr. 13: Intrebarea 13 Capitol: Esofag simplu Mod de punctare: A1 Grad de dificultate:
scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Identificai n ce patologie este prezent metaplazia gastric sau intestinal a


mucoasei esofagiene:
a) [ ] Ulcerul esofagian
b) [ ] Stenoza esofagian
c) [x] Esofagul Barrett
d) [ ] Esofagita eroziv
e) [ ] Esofagita candidozic
14. Intrebarea nr. 14: Intrebarea 14 Capitol: Esofag simplu Mod de punctare: A1 Grad de dificultate:
scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Identificai factorul de agresiune implicat n etiopatogeneza bolii ulceroase:


a) [x] Acidul clorhidric
b) [ ] Formarea mucusului
c) [ ] Secreia de bicarbonai
d) [ ] Prostaglandinele
e) [ ] Oxidul nitric
15. Intrebarea nr. 15: Intrebarea 15 Capitol: Esofag simplu Mod de punctare: A1 Grad de dificultate:
scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Identificai pentru ce patologie monitorizarea pH esofagian n 24 ore are valoare


diagnostic:
a) [ ] Hernia gastric paraesofagien

188

b) [ ] Esofagul Barrett
c) [ ] Spasmul esofagian difuz
d) [ ] Acalazia cardiei
e) [x] Boala de reflux gastroesofagian
16. Intrebarea nr. 16: Intrebarea 16 Capitol: Esofag simplu Mod de punctare: A1 Grad de dificultate:
scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Identificai testul recomandat pentru confirmarea eradicrii Helicobacter Pylori:


a) [ ] Cercetarea anticorpilor anti- Helicobacter Pylori Ig G
b) [ ] Cercetarea anticorpilor anti- Helicobacter Pylori Ig A
c) [ ] Cercetarea anticorpilor anti- Helicobacter Pylori Ig M
d) [ ] Cercetarea histologic a bioptatelor
e) [x] Testul antigen Helicobacter Pylori din materii fecale cu anticorpi monoclonali
17. Intrebarea nr. 17: Intrebarea 17 Capitol: Esofag simplu Mod de punctare: A1 Grad de dificultate:
scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Selectai care dintre urmtoarele opiuni confirm prezena cancerului esofagian:


a) [ ] Prezena regurgitaiei
b) [ ] Prezena disfagiei
c) [ ] Pierderea n greutate
d) [ ] Anemia
e) [x] Rezultatul pozitiv n studiul histologic
18. Intrebarea nr. 18: Intrebarea 18 Capitol: Esofag simplu Mod de punctare: A1 Grad de dificultate:
scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Numii preparatul la care Helicobacter pylori poate dezvolta rezisten:


a) [x] Claritromicina
b) [ ] Omeprazol
c) [ ] De-nol
d) [ ] Tetraciclina
e) [ ] Sucralfat
19. Intrebarea nr. 19: Intrebarea 19 Capitol: Esofag simplu Mod de punctare: A1 Grad de dificultate:
scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Numii durata terapiei quadruple nonbismut n tratamentul de eradicare a infeciei


Helicobacter pylori:
a) [x] 10 zile
b) [ ] 7 zile

189

c) [ ] 3 sptmni
d) [ ] 4 sptmni
e) [ ] 8 sptmni
20. Intrebarea nr. 20: Intrebarea 20 Capitol: Esofag simplu Mod de punctare: A1 Grad de dificultate:
scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Selectai metoda care NU se recomand n tratamentul esofagitei cu refulat alcalin biliar:


a) [ ] Msuri generale antireflux
b) [ ] Colestiramina
c) [ ] Hidroxidul de aluminiu
d) [ ] Sucralfat
e) [x] Preparate antisecretorii
21. Intrebarea nr. 21: Intrebarea 21 Capitol: Esofag simplu Mod de punctare: A1 Grad de dificultate:
scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Care este cea mai sensibil metod de diagnostic al esofagitei herpetice?


a) [ ] Radiografia baritat a esofagului
b) [ ] Endoscopia digestiv superioar
c) [ ] Examen citologic
d) [ ] Cultur pentru Herpes Simplex Virus
e) [x] Test PCR pentru Herpes Simplex Virus
22. Intrebarea nr. 22: Intrebarea 22 Capitol: Esofag simplu Mod de punctare: A1 Grad de dificultate:
scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Numii maladia pentru care disfagia este simptomul tipic:


a) [ ]

Ulcerul gastric

b) [x]

Acalazia cardiei

c) [ ]

Boala de reflux gastroesofagian

d) [ ]

Gastrita cronic tip A

e) [ ]

Gastrita cronic cauzat de Helicobacter pylori

23. Intrebarea nr. 23: Intrebarea 23 Capitol: Esofag simplu Mod de punctare: A1 Grad de dificultate:
scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Selectai medicamentul utilizat n tratamentul acalaziei cardiei:


a) [ ]

Rabeprazol

b) [x]
c) [ ]

Nifedipina

De-Nol
190

d) [ ]

Metronidazol

e) [ ]

Domperidon

24. Intrebarea nr. 24: Intrebarea 24 Capitol: Esofag simplu Mod de punctare: A1 Grad de dificultate:
scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Specificai simptomul cel mai caracteristic care indic malignizarea in esofagita


cronic:
a) [x] Disfagie
b) [ ] Durere la inghitire
c) [ ] Sughi
d) [ ] Arsuri la stomac
e) [ ] Salivaie
25. Intrebarea nr. 25: Intrebarea 25 Capitol: Esofag simplu Mod de punctare: A1 Grad de dificultate:
scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Care medicament este contraindicat pentru tratamentul acalaziei cardiei?


a) [ ] Nitroglicerina
b) [x] Motilium
c) [ ] Drotaverina
d) [ ] Sedative
e) [ ] Nifedipina
26. Intrebarea nr. 26: Intrebarea 26 Capitol: Esofag simplu Mod de punctare: A1 Grad de dificultate:
scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Selectai patologia pentru care este caracteristic absena peristaltismului n esofagul distal cu
motilitate normal n partea proximal?
a) [ ] Acalazia esofagului
b) [x] Sclerodermie
c) [ ] Spasm esofagian difuz
d) [ ] Esofagit
e) [ ] Esofagul Barrett
27. Intrebarea nr. 27: Intrebarea 27 Capitol: Esofag simplu Mod de punctare: A1 Grad de dificultate:
scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Numii boala caracterizat prin hipertonusul sfincterului esofagian inferior:


a) [ ] Sclerodermia
b) [x] Acalazia
c) [ ] Esofagita de reflux

191

d) [ ] Hernie hiatala
e) [ ] Esofagul Barrett
28. Intrebarea nr. 28: Intrebarea 28 Capitol: Gastrita simplu Mod de punctare: A1 Grad de dificultate:
scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Numii sinonimul noiunii gastrit cronic tip B":


a) [ ] Gastrit rigid
b) [ ] Gastrit granulomatoas
c) [ ] Gastrit autoimun
d) [x] Gastrit indus de Helicobacter pylori
e) [ ] Gastrit hipertrofic
29. Intrebarea nr. 29: Intrebarea 29 Capitol: Gastrita simplu Mod de punctare: A1 Grad de dificultate:
scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Numii ce fel de gastrit cronic reprezint Boala Menetrier:


a) [x] Hipertrofic gigantic
b) [ ] Autoimun
c) [ ] Granulomatoas
d) [ ] Polipoas
e) [ ] Indus de Helicobacter pylori
30. Intrebarea nr. 30: Intrebarea 30 Capitol: Gastrita simplu Mod de punctare: A1 Grad de dificultate:
scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Identificai care este factorul etiologic principal al gastritelor cronice hiperacidice la tineri:
a) [ ] Refluxul duodeno-gastral
b) [x] Infecia Helicobacter pylori
c) [ ] Alcoolul
d) [ ] Acidul acetilsalicilic
e) [ ] Fumatul
31. Intrebarea nr. 31: Intrebarea 31 Capitol: Gastrita simplu Mod de punctare: A1 Grad de dificultate:
scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Identificai care este cea mai rspndit cauz a gastritelor cronice


medicamentoase:
a) [ ] Colereticele
b) [ ] Prochineticele
c) [ ] Steroizii anabolici
d) [x] Antiinflamatoarele nonsteroidiene

192

e) [ ] Glicozidele
32. Intrebarea nr. 32: Intrebarea 32 Capitol: Gastrita simplu Mod de punctare: A1 Grad de dificultate:
scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Numii durata terapiei quadruple cu bismut n tratamentul de eradicare a infeciei


Helicobacter pylori:
a) [x] 10 zile
b) [ ] 14 zile
c) [ ] 3 sptmni
d) [ ] 4 sptmni
e) [ ] 8 sptmni
33. Intrebarea nr. 33: Intrebarea 33 Capitol: Gastrita simplu Mod de punctare: A1 Grad de dificultate:
scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Identificai factorul care nu posed agresivitate contra celulelor mucoasei gastrice:


a) [x] Prostaglandina E
b) [ ] Acizii biliari
c) [ ] Pepsina
d) [ ] Acidul clorhidric
e) [ ] Fosfolipaza
34. Intrebarea nr. 34: Intrebarea 34 Capitol: Gastrita simplu Mod de punctare: A1 Grad de dificultate:
scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Identificai celulele secretoare de factor intrinsec:


a) [ ] Istmice
b) [ ] Endocrine G
c) [x] Parietale
d) [ ] Principale
e) [ ] Endocrine D
35. Intrebarea nr. 35: Intrebarea 35 Capitol: Gastrita simplu Mod de punctare: A1 Grad de dificultate:
scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Numii localizarea cea mai frecvent a tumorilor asociate sindromului Zollinger Ellison:
a) [ ] Stomac
b) [x] Peretele duodenal sau multifocal
c) [ ] Ganglionii limfatici
d) [ ] Splin

193

e) [ ] Colon
36. Intrebarea nr. 36: Intrebarea 36 Capitol: Gastrita simplu Mod de punctare: A1 Grad de dificultate:
scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Selectai patologia n care eradicarea infeciei Helicobacter pylori NU este efectiv:


a) [ ] Ulcer duodenal
b) [ ] Ulcer gastric
c) [ ] Gastrit cronic tip B
d) [ ] MALT limfom (limfom gastric cu B-celule)
e) [x] Boala de reflux gastroesofagian
37. Intrebarea nr. 37: Intrebarea 37 Capitol: Gastrita simplu Mod de punctare: A1 Grad de dificultate:
scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Identificai factorul de aprare a mucoasei gastrice:


a) [ ] Acidul clorhidric
b) [ ] Pepsina
c) [ ] Dereglri de motilitate gastric
d) [ ] Acizii biliari
e) [x] Prostaglandinele
38. Intrebarea nr. 38: Intrebarea 38 Capitol: Gastrita simplu Mod de punctare: A1 Grad de dificultate:
scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Selectai standard-ul de diagnostic al gastritei cronice:


a) [ ] Examenul clinic
b) [ ] Examenul radiologic
c) [x] Examenul histologic al bioptatului din mucoasei gastrice
d) [ ] Examenul biochimic
e) [ ] Monitorizare a pH-ului gastric
39. Intrebarea nr. 39: Intrebarea 39 Capitol: Gastrita simplu Mod de punctare: A1 Grad de dificultate:
scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Identificai cel mai tipic semn clinic al ulcerului duodenal:


a) [x] Durerea
b) [ ] Greaa
c) [ ] Voma
d) [ ] Constipaia
e) [ ] Diareea
40. Intrebarea nr. 40: Intrebarea 40 Capitol: Gastrita simplu Mod de punctare: A1 Grad de dificultate:

194

scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Identificai medicamentul care formeaz pelicula de protecie pe suprafaa


ulcerului:
a) [ ] Rabeprazolul
b) [ ] Cimetidina
c) [x] De-nolul
d) [ ] Metronidazolul
e) [ ] Omeprazolul
41. Intrebarea nr. 41: Intrebarea 41 Capitol: Gastrita simplu Mod de punctare: A1 Grad de dificultate:
scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Numii ce include alimentaia recomandat pacienilor cu Dumping-sindrom:


a) [ ] Diet cu glucide uor asimilate
b) [ ] Alimentaie lichid
c) [x] Diet solid i semisolid, bogat n proteine
d) [ ] Dieta lacto-vegetal
e) [ ] Dieta mbogit cu fibre vegetale
42. Intrebarea nr. 42: Intrebarea 42 Capitol: Gastrita simplu Mod de punctare: A1 Grad de dificultate:
scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Identificai celulele secretoare de gastrin:


a) [ ] Enterocromafine
b) [x] Endocrine G
c) [ ] Parietale
d) [ ] Principale
e) [ ] Mucoide
43. Intrebarea nr. 43: Intrebarea 43 Capitol: Gastrita simplu Mod de punctare: A1 Grad de dificultate:
scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Numii formaiunile care au un potenial de malignizare nalt:


a) [x] Polipii adenomatoi
b) [ ] Polipii hiperplazici
c) [ ] Hamartomul
d) [ ] Leiomiomul
e) [ ] Fibromul
44. Intrebarea nr. 44: Intrebarea 44 Capitol: Gastrita simplu Mod de punctare: A1 Grad de dificultate:
scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

195

Selectai examenul de baz n stabilirea diagnosticului de gastrit cronic:


a) [ ] Examenul biochimic
b) [ ] Examenul clinic
c) [x] Examenul morfologic
d) [ ] Examenul radiologic
e) [ ] Examenul immunologic
45. Intrebarea nr. 45: Intrebarea 45 Capitol: Gastrita simplu Mod de punctare: A1 Grad de dificultate:
scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Precizai caracteristicile morfopatologice pentru ulcerul gastric:


a) [x] Pierdere localizat de substan ce afecteaz submucoasa i musculara propria sau

care penetreaz ntregul perete gastric


b) [ ] Pierdere localizat de substan, care afecteaz epiteliul i stratul superficial

al criptelor, dar nu le depete


c) [ ] Pierdere localizat de substan cu respectarea muscularis mucosae
d) [ ] Pierdere localizat de substan, care afecteaz muscularis mucosae i

submucoasa, dar nu le depete


e) [ ] Peretele gastric este integru
46. Intrebarea nr. 46: Intrebarea 46 Capitol: Gastrita simplu Mod de punctare: A1 Grad de dificultate:
scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Identificai cea mai tipic descriere a sindromului dolor din ulcerul duodenal:
a) [x] Durere epigastric pe foame", dureri nocturne
b) [ ] Durere pseudo-anginoas
c) [ ] Durere epigastric postprandial
d) [ ] Durere n etajului abdominal superior dispus "n centur"
e) [ ] Durere permanent n epigastru
47. Intrebarea nr. 47: Intrebarea 47 Capitol: Gastrita simplu Mod de punctare: A1 Grad
de dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Indicai medicamentul la care nu este raportat rezisten Helicobacter pylori:


a) [ ] Metronidazol
b) [x] Tetraciclin
c) [ ] Claritromicin
d) [ ] Tinidazol
e) [ ] Levofloxacin
48. Intrebarea nr. 48: Intrebarea 48 Capitol: Gastrita simplu Mod de punctare: A1 Grad de dificultate:
scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

196

Numii termenul cnd este necesar verificarea endoscopic a cicatrizrii ulcerului


gastric:
a) [ ] La trei luni
b) [ ] Dup un an
c) [ ] La ase luni
d) [ ] Dup opt sptmni
e) [x] La ase sptmni
49. Intrebarea nr. 49: Intrebarea 49 Capitol: Gastrita simplu Mod de punctare: A1 Grad de dificultate:
scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Selectai calea de transmitere a Helicibacter pylori:


a) [x] Cale orala-oral sau fecal-orala
b) [ ] Cale parenteral
c) [ ] Transmitere vertical
d) [ ] Calea respiratorie
e) [ ] Prin contact direct
50. Intrebarea nr. 50: Intrebarea 50 Capitol: Gastrita simplu Mod de punctare: A1 Grad de dificultate:
scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Care dintre urmtoarele nozologii nu se refer la complicatiile tratamentului


chirurgical al ulcerului peptic?
a) [ ] Sindromul ansei aferente
b) [ ] Sindromul Dumping
c) [ ] Diarea postvagotomic
d) [ ] Maldigestia i malabsorbia
e) [x] Sindromul Zollinger-Ellison
51. Intrebarea nr. 51: Intrebarea 51 Capitol: Gastrita simplu Mod de punctare: A1 Grad de dificultate:
scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Marcai care simptom NU este tipic pentru ulcerul peptic necomplicat:


a) [ ] Dureri epigastrice "pe foame"
b) [ ] Dureri nocturne
c) [ ] Efectul terapeutic al antiacidelor
d) [ ] Gastrit cronic antral asociat cu Helicobacter Pilory
e) [x] Vome cu alimente folosite cu o zi nainte
52. Intrebarea nr. 52: Intrebarea 52 Capitol: Gastrita simplu Mod de punctare: A1 Grad
de dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

197

Identificai pentru care patologie este caracteristic prezena eroziunilor n antrumul gastric:
a) [ ] Gastrit acut
b) [ ] Gastrit autoimun
c) [ ] Gastrit granulomatoas
d) [ ] Boal Menetrier
e) [x] Infecia cu Helicobacter pylori
53. Intrebarea nr. 53: Intrebarea 53 Capitol: Gastrita simplu Mod de punctare: A1 Grad
de dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Care este cel mai fiabil test pentru diagnosticarea sindromului Zollinger-Ellison?
a) [ ] Secreia gastric bazal
b) [ ] Secreia acid maxim
c) [x] Nivelul gastrinei n snge
d) [ ] Endoscopia digestiv superioar
e) [ ] Biopsia mucoasei gastrice
54. Intrebarea nr. 54: Intrebarea 54 Capitol: Gastrita simplu Mod de punctare: A1 Grad
de dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Identificai factorii ce stimuleaz secreia gastric acid:


a) [x] Gastrina
b) [ ] Secretina
c) [ ] Colecistochinina
d) [ ] Somatostatin
e) [ ] Serotonina
55. Intrebarea nr. 55: Intrebarea 55 Capitol: Gastrita simplu Mod de punctare: A1 Grad de dificultate:
scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Selectai cel mai tipic simptom clinic n stenoza piloric:


a) [ ] Vom cu bil
b) [ ] Garguement gastric
c) [x] Vom cu alimente consumate cu o zi nainte
d) [ ] Meteorism
e) [ ] Diaree
56. Intrebarea nr. 56: Intrebarea 56 Capitol: Intestin simplu Mod de punctare: A1 Grad
de dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Indicai sinonimul celiachiei:

198

a) [x] Enteropatia glutenic


b) [ ] Spru tropical
c) [ ] Enteropatia secundar
d) [ ] Boala Wipple
e) [ ] Enterita eozinofilic
57. Intrebarea nr. 57: Intrebarea 57 Capitol: Intestin simplu Mod de punctare: A1 Grad de dificultate:
scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Selectai durata tratamentului cu dieta aglutenic n caz de celiachie:


a) [ ] Pn la ameliorarea clinic
b) [ ] Pn la normalizarea funciei intestinului
c) [x] Toat viaa
d) [ ] Pn la normalizarea morfologiei mucoasei intestinale
e) [ ] Pn la normalizarea concentraiei proteinelor
58. Intrebarea nr. 58: Intrebarea 58 Capitol: Intestin simplu Mod de punctare: A1 Grad de dificultate:
scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Marcai manifestare clinic a diareei secretorie:


a) [ ] Materiile fecale cu mucus i puroi
b) [x] Diaree cu polifecalie
c) [ ] Diaree fals"
d) [ ] Alternarea constipaiilor i diareelor
e) [ ] Rectoragii
59. Intrebarea nr. 59: Intrebarea 59 Capitol: Intestin simplu Mod de punctare: A1 Grad de dificultate:
scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Selectai medicamentul recomandat pentru ncetinirea funciei de propulsare a


intestinului:
a) [ ] Domperidon
b) [ ] Metoclopramid
c) [x] Loperamid
d) [ ] Trimebutina
e) [ ] Gluconat de Ca
60. Intrebarea nr. 60: Intrebarea 60 Capitol: Intestin simplu Mod de punctare: A1 Grad de dificultate:
scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Selectai opiunea ce caracterizeaz inflamaia n caz de Boala Crohn:


a) [ ] Inflamaie difuz a colonului

199

b) [ ] Inflamaie difuz a ileonului


c) [x] Inflamaie segmentar a oricrui segment al tractului gastrointestinal
d) [ ] Inflamaie difuz a oricrui segment al tractului gastrointestinal
e) [ ] Inflamaie difuz a colonului si ileonului
61. Intrebarea nr. 61: Intrebarea 61 Capitol: Intestin simplu Mod de punctare: A1 Grad de dificultate:
scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Indicai elementul caracteristic pentru colita ulcerativ:


a) [ ] Fistule
b) [ ] Stenoze
c) [x] Ulceraii superficiale
d) [ ] Afte
e) [ ] Fisuri
62. Intrebarea nr. 62: Intrebarea 62 Capitol: Intestin simplu Mod de punctare: A1 Grad de dificultate:
scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Numii medicamentul recomandat pentru meninerea remisiunei n colita


ulcerativ:
a) [ ] Prednisolonul
b) [ ] Metilprednisolonul
c) [x] Mesalazina
d) [ ] Metronidazol
e) [ ] Metotrexat
63. Intrebarea nr. 63: Intrebarea 63 Capitol: Intestin simplu Mod de punctare: A1 Grad de dificultate:
scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Selectai medicamentul de elecie n giardioza intestinal:


a) [ ] Ampicilina
b) [ ] Ciproflaxacina
c) [ ] Mesalazina
d) [x] Metronidazolul
e) [ ] Tetraciclina
64. Intrebarea nr. 64: Intrebarea 64 Capitol: Intestin simplu Mod de punctare: A1 Grad de dificultate:
scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Selectai cea mai frecvent patologie a intestinului gros:


a) [ ] Diverticuloza intestinului
b) [ ] Colita pseudomembranoas

200

c) [ ] Colita ulcerativ
d) [ ] Tumori ale intestinului gros
e) [x] Sindromul intestinului iritabil
65. Intrebarea nr. 65: Intrebarea 65 Capitol: Intestin simplu Mod de punctare: A1 Grad de dificultate:
scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Indicai simptomul care exclude sindromul de intestin iritabil:


a) [ ] Diaree
b) [ ] Dureri i disconfort n abdomen
c) [ ] Eliminarea mucusului la defecaie
d) [x] Hemoragie digestiv inferioar
e) [ ] Constipaii
66. Intrebarea nr. 66: Intrebarea 66 Capitol: Intestin simplu Mod de punctare: A1 Grad de dificultate:
scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Numii complicaiile sindromului de intestin iritabil:


a) [ ] Hemoragiile intestinale
b) [ ] Malignizarea procesului patologic n intestin
c) [ ] Pseudopolipii intestinului
d) [ ] Stricturile intestinului
e) [x] Complicaii intestinale nu sunt cunoscute
67. Intrebarea nr. 67: Intrebarea 67 Capitol: Intestin simplu Mod de punctare: A1 Grad
de dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Selectai semnele endoscopice ale sindromului de intestin iritabil:


a) [ ] Pseudopolipoz
b) [x] Mucoas intact
c) [ ] Ulceraii unice
d) [ ] Erozii unice
e) [ ] Diverticule intestinale
68. Intrebarea nr. 68: Intrebarea 68 Capitol: Intestin simplu Mod de punctare: A1 Grad de dificultate:
scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Selectai tipul de diaree pentru care este caracteristic proba pozitiv cu foame:
a) [x] Osmotic
b) [ ] Secretorie
c) [ ] Inflamatorie
d) [ ] Exudativ

201

e) [ ] Sangvinolent
69. Intrebarea nr. 69: Intrebarea 69 Capitol: Intestin simplu Mod de punctare: A1 Grad de dificultate:
scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Numii ce este caracteristic pentru steatoree:


a) [ ] Fragmente de alimente nedegerate n scaun
b) [ ] Cantiti mari de fibre musculare n scaun
c) [x] Cantiti mari de grsimi n scaun
d) [ ] Scaun acolic
e) [ ] Cantiti mari de amidon n scaun
70. Intrebarea nr. 70: Intrebarea 70 Capitol: Intestin simplu Mod de punctare: A1 Grad de dificultate:
scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Care este efectul dietei cu coninut sczut de fibre alimentare?


a) [x] Factor de risc pentru cancerul colorectal
b) [ ] Factor de protecie pentru cancerul gastric
c) [ ] Factor de protecie pentru cancerul colorectal
d) [ ] Nu are nici un efect fa de cancerul colorectal
e) [ ] Nu se cunoate rolul lor
71. Intrebarea nr. 71: Intrebarea 71 Capitol: Intestin simplu Mod de punctare: A1 Grad de dificultate:
scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Selectai cel mai frecvent simptom n debutul cancerului colorectal:


a) [ ] Rectoragii masive
b) [x] Rectoragii oculte
c) [ ] Ocluzie intestinal
d) [ ] Fisuri
e) [ ] Proctalgii
72. Intrebarea nr. 72: Intrebarea 72 Capitol: Intestin simplu Mod de punctare: A1 Grad de dificultate:
scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Numii msura terapeutic de baz n diareea acut:


a) [ ] Respectarea dietei 0
b) [x] Rehidratarea adecvat
c) [ ] Administrarea medicamentelor antidiareice
d) [ ] Tratament antibacterian
e) [ ] Tratament antiparazitar
73. Intrebarea nr. 73: Intrebarea 73 Capitol: Intestin simplu Mod de punctare: A1 Grad de dificultate:

202

scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Selectai cel mai frecvent simptom n colita ulcerativ:


a) [ ] Rectoragie masiv
b) [ ] Rectoragie ocult
c) [x] Diaree sangvinolent
d) [ ] Durere abdominal
e) [ ] Proctalgii
74. Intrebarea nr. 74: Intrebarea 74 Capitol: Intestin simplu Mod de punctare: A1 Grad
de dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Numii medicamentul antibacterian de elecie n diareea acut:


a) [ ] Amoxicilina
b) [ ] Levomicitina
c) [x] Rifaximina
d) [ ] Rifampicina
e) [ ] Ampicilina
75. Intrebarea nr. 75: Intrebarea 75 Capitol: Intestin simplu Mod de punctare: A1 Grad de dificultate:
scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Indicai markerul de diagnostic al enteropatiei glutenice:


a) [ ] Anticorpi antimitoondriali
b) [x] Anticorpi antiendomiziali
c) [ ] Anticorpi antinucleari
d) [ ] Anticorpi antimicrosomali
e) [ ] Anticorpi anti-ADN
76. Intrebarea nr. 76: Intrebarea 76 Capitol: Intestin simplu Mod de punctare: A1 Grad de dificultate:
scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Numii simptomul clinic cel mai frecvent n sindrom de malabsorbie:


a) [ ] Durere abdominal
b) [x] Deficit ponderal
c) [ ] Stomatit aftoas
d) [ ] Diaree
e) [ ] Constipaie
77. Intrebarea nr. 77: Intrebarea 77 Capitol: Intestin simplu Mod de punctare: A1 Grad de dificultate:
scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Notai cel mai autentic test pentru diagnosticul sindromului de malabsorbtie?

203

a) [x] Testul cu D-xiloz


b) [ ] Testul de toleran la lactoz
c) [ ] Examin baritat al tractului gastro-intestinal
d) [ ] Determinarea elastazei pancreatice n materiile fecale
e) [ ] Examinarea secreiei gastrice
78. Intrebarea nr. 78: Intrebarea 78 Capitol: Intestin simplu Mod de punctare: A1 Grad
de dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Selectai simptomele clinice ale colitei ulcerative:


a) [x] Dureri abdominale
b) [x] Diaree sangviolent
c) [x] Febr
d) [x] Anemie
e) [ ] Pirozis
79. Intrebarea nr. 79: Intrebarea 79 Capitol: Intestin simplu Mod de punctare: A1 Grad de dificultate:
scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Care patologie mai frecvent i mai rapid se complic cu ocluzie intestinal?


a) [ ] Colita ulcerativ
b) [ ] Colita pseudomembranoas
c) [ ] Colita ischemic
d) [x] Boala Crohn
e) [ ] Colita limfocitar
80. Intrebarea nr. 80: Intrebarea 80 Capitol: Intestin simplu Mod de punctare: A1 Grad de dificultate:
scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Marcai patologia pentru care "formaiunea abdominal intestinal" palpabil reprezint un


semn clinic:
a) [ ] Boala Whipple
b) [x] Boala Crohn
c) [ ] Colita cronic din dizenterie
d) [ ] Boala celiac
e) [ ] Colit ulcerativ
81. Intrebarea nr. 81: Intrebarea 81 Capitol: Intestin simplu Mod de punctare: A1 Grad de dificultate:
scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Precizai agentul etiologic al colitei pseudomembranoase:


a) [x] Clostridium dificille

204

b) [ ] Flora cocic nespecific


c) [ ] Streptococul hemolitic
d) [ ] Esherihia coli
e) [ ] Cauza bolii este necunoscut
82. Intrebarea nr. 82: Intrebarea 82 Capitol: Intestin simplu Mod de punctare: A1 Grad de dificultate:
scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Care patologie evolueaz cu triada de simptome: hipersecreie gastric persistent, ulceraii


recidivante ale tractului gastrointestinal, diaree?
a) [x] Sindromul Zollinger-Ellison
b) [ ] Ulcerul peptic gastric
c) [ ] Colit ulcerativ
d) [ ] Ulcer cronic postbulbar
e) [ ] Pancreatita cronic
83. Intrebarea nr. 83: Intrebarea 83 Capitol: Intestin simplu Mod de punctare: A1 Grad de dificultate:
scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Marcai tipul de alimente ce agraveaz diareea in enteropatiai glutenic:


a) [ ] Carne
b) [ ] Legume i fructe crude
c) [x] Pesmei din pine alb
d) [ ] Orez
e) [ ] Porumb
84. Intrebarea nr. 84: Intrebarea 84 Capitol: Intestin simplu Mod de punctare: A1 Grad de dificultate:
scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Marcai locul principal de absorbie a vitaminei B12:


a) [ ] Stomac
b) [ ] Duoden
c) [ ] Jejun proximal
d) [ ] Ileonul proximal
e) [x] Ileonul distal
85. Intrebarea nr. 85: Intrebarea 85 Capitol: Intestin simplu Mod de punctare: A1 Grad de dificultate:
scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Selectai o afeciune caracterizat prin prezena diareei i absena sindromului de


malabsorbie:
a) [x] Sindromul intestinului iritabil

205

b) [ ] Aclorhidrie
c) [ ] Isterie
d) [ ] Colita granulomatoas
e) [ ] Enteropatia glutenic
86. Intrebarea nr. 86: Intrebarea 86 Capitol: Intestin simplu Mod de punctare: A1 Grad de dificultate:
scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Selectai funcia nu este caracteristic pentru tabloul clinic de duodenit cronic:


a) [ ] Dureri epigastrice care apar dup 2-3 ore dup mas
b) [ ] Dispepsie
c) [x] Tulburri asteno-vegetative
d) [ ] Iradierea durerii n hipocondriul dreapt/stng
e) [ ] Exacerbare sezonier
87. Intrebarea nr. 87: Intrebarea 87 Capitol: Hepatita simplu Mod de punctare: A1
Grad de dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada
Dumbrava

Marcai investigaia de prima linie folosit n evaluarea pacieniilor cu icter:


a) [x] Ecografia abdominal
b) [ ] Tomografia computerizat
c) [ ] Colangiopancreatografia endoscopic retrograd
d) [ ] Examen radiologic abdominal
e) [ ] Colangiopancreatografia prin rezonan magnetic
88. Intrebarea nr. 88: Intrebarea 88 Capitol: Hepatita simplu Mod de punctare: A1 Grad de dificultate:
scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Identificai care tip de imunoglobuline serice este elevat n boala alcoolic a


ficatului:
a) [x] Ig A
b) [ ] Ig D
c) [ ] Ig E
d) [ ] Ig G
e) [ ] Ig M
89. Intrebarea nr. 89: Intrebarea 89 Capitol: Hepatita simplu Mod de punctare: A1 Grad de dificultate:
scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Identificai celulele hepatice care funcioneaz ca macrofage:


a) [ ] Celulele Ito

206

b) [ ] Celulele Pit
c) [x] Celulele Kupffer
d) [ ] Plasmocitele
e) [ ] Macrocitele
90. Intrebarea nr. 90: Intrebarea 90 Capitol: Hepatita simplu Mod de punctare: A1 Grad de dificultate:
scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Care este cauza apariiei steluelor vasculare?


a) [ ] Hipoestrogenemie
b) [ ] Hiperglucagonemie
c) [x] Hiperestrogenemie
d) [ ] Hiperaldosteronemie
e) [ ] Hiperinsulinemia
91. Intrebarea nr. 91: Intrebarea 91 Capitol: Hepatita simplu Mod de punctare: A1 Grad de dificultate:
scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Identificai semnul caracteristic pentru afectarea hepatic:


a) [ ] Afte bucale
b) [ ] Gingivit necrozant
c) [ ] Edeme labiale
d) [ ] Acrocianoz
e) [x] Stelue vasculare
92. Intrebarea nr. 92: Intrebarea 92 Capitol: Hepatita simplu Mod de punctare: A1 Grad de dificultate:
scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Indicai ce poate sugera hiperecogenitatea hepatic difuz la examenul ecografic:


a) [ ] Hemangiom hepatic
b) [ ] Metastaze hepatice
c) [x] Steatoz hepatic
d) [ ] Cancer hepatic
e) [ ] Chisturi hepatice
93. Intrebarea nr. 93: Intrebarea 93 Capitol: Hepatita simplu Mod de punctare: A1 Grad de dificultate:
scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Identificai markerul sindromului de citoliz hepatic:


a) [ ] Scderea albuminei serice
b) [x] Creterea ALT
c) [ ] Scderea colesterolului

207

d) [ ] Hipergamaglobulinemia
e) [ ] Creterea fosfatazei alcaline
94. Intrebarea nr. 94: Intrebarea 94 Capitol: Hepatita simplu Mod de punctare: A1 Grad de dificultate:
scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Precizai pentru care maladie este caracteristic nivelul de gamaglutamiltranspeptidaz


majorat:
a) [ ] Ulcer duodenal Hp+
b) [ ] Pancreatit cronic
c) [x] Hepatopatie alcoolic
d) [ ] Colecistit cronic
e) [ ] Gastrita autoimun
95. Intrebarea nr. 95: Intrebarea 95 Capitol: Hepatita simplu Mod de punctare: A1 Grad de dificultate:
scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Indicai semnul caracteristic pentru o hepatopatie alcoolic:


a) [ ] Scderea nivelului de gamaglutamiltransferaz
b) [ ] Scderea nivelului de aspartataminotransferaz
c) [x] Creterea nivelului de IgA seric
d) [ ] Creterea nivelului de IgG seric
e) [ ] Creterea nivelului de IgM seric
96. Intrebarea nr. 96: Intrebarea 96 Capitol: Hepatita simplu Mod de punctare: A1 Grad de dificultate:
scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Care dintre urmtoarele hepatite este cauzat de ADN-virus?


a) [ ] Hepatita A
b) [x] Hepatita B
c) [ ] Hepatita C
d) [ ] Hepatita D
e) [ ] Hepatita G
97. Intrebarea nr. 97: Intrebarea 97 Capitol: Hepatita simplu Mod de punctare: A1 Grad de dificultate:
scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Indicai markerul infeciei cu virusul hepatic B, nedetectabil n snge:


a) [x] HBcorAg
b) [ ] HBsAg
c) [ ] Anti-HBcor
d) [ ] HBeAg

208

e) [ ] Anti-HBe
98. Intrebarea nr. 98: Intrebarea 98 Capitol: Hepatita simplu Mod de punctare: A1 Grad de dificultate:
scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Indicai patologia care poate fi declanat de infecia cu virusul hepatic C:


a) [x] Hepatita autoimun
b) [ ] Colangita sclerozant
c) [ ] Ciroza biliar primar
d) [ ] Infecia cronic HDV
e) [ ] Infecia cronic HBV
99. Intrebarea nr. 99: Intrebarea 99 Capitol: Hepatita simplu Mod de punctare: A1 Grad de dificultate:
scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Identificai n care caz este indicat terapia antiviral n caz de hepatit cronic
viral B:
a) [ ] n faza de toleran imunitar
b) [ ] n faza de control imunologic
c) [x] n faza de reactivare imun
d) [ ] n faza de purttor inactiv
e) [ ] Indiferent de faza infeciei
100. Intrebarea nr. 100: Intrebarea 100 Capitol: Hepatita simplu Mod de punctare: A1 Grad de
dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Identificai semnul care stabilete defenitiv gradul activitii necroinflamatorii a


hepatitelor cronice:
a) [ ] Nivelul albuminei serice elevat
b) [ ] Markeri autoimuni prezeni
c) [x] Aspectul histologic
d) [ ] Viteza de sedimentare a hematiilor accelerat
e) [ ] Hipergamaglobulinemie
101. Intrebarea nr. 101: Intrebarea 101 Capitol: Hepatita simplu Mod de punctare: A1 Grad de
dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Indicai nivelul minim pe care trebuie s-l depeasc bilirubina pentru a determina
icterul tegumentar:
a) [ ] > 10 mcmol/l
b) [ ] > 20 mcmol/l
c) [x] > 40 mcmol/l
d) [ ] > 60 mcmol/l

209

e) [ ] > 80 mcmol/l
102. Intrebarea nr. 102: Intrebarea 102 Capitol: Hepatita simplu Mod de punctare: A1 Grad de
dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Marcai durata minim de evoluie a hepatitei necesar pentru stabilirea hepatitei


cronice:
a) [ ] 3 luni
b) [ ] 5 luni
c) [ ] 9 luni
d) [x] 6 luni
e) [ ] 12 luni
103. Intrebarea nr. 103: Intrebarea 103 Capitol: Hepatita simplu Mod de punctare: A1 Grad de
dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Selectai afirmaia corect despre hepatita cronic B cu AgHBe negativ:


a) [x] Infecie cronic HBV cu replicarea activ a virusului, ADN VHB detectabil, dar

fr AgHBe
b) [ ] Infecie HBV cronic n faza nonreplicativ, fr HBeAg i ADN VHB negativ
c) [ ] Hepatit cronic B cu un nivel ridicat de ADN VHB i prezen de AgHBe i fr

anticorpi anti- HBeAg


d) [ ] Infecie HBV cronic cu AgHBs, anti-HBcor IgG, anti-HBeAg pozitivi i ADN VHB

negativ
e) [ ] Infecie HBV cronic in faza nonreplicativ, fr HBsAg
104. Intrebarea nr. 104: Intrebarea 104 Capitol: Hepatita simplu Mod de punctare: A1 Grad de
dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Identificai afirmaia adevrat despre infecia cu virusul hepatic Delta (VHD):


a) [ ] Viremia este asociat direct cu stadiul bolii hepatice
b) [ ] Presupune coninfectie cu VHC
c) [ ] Virusul hepatitic Delta este un virus ADN
d) [ ] Suprainfecia cu VHD la o persoan cu infecie cronic cu VHB are prognostic bun
e) [x] Virusul hepatitic Delta este un virus defectiv
105. Intrebarea nr. 105: Intrebarea 105 Capitol: Hepatita simplu Mod de punctare: A1 Grad de
dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Identificai afeciunea pentru care este caracteristic creterea nivelului de globuline i de IgG seric 1,5 x limita superioar a valorilor normale:
a) [ ] Boala Wilson
b) [ ] Steatohepatita etanolic

210

c) [ ] Hepatita acut viral B


d) [ ] Hepatita medicamentoas
e) [x] Hepatit autoimun
106. Intrebarea nr. 106: Intrebarea 106 Capitol: Hepatita simplu Mod de punctare: A1 Grad de
dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Identificai afeciunea pentru care este caracteristic creterea nivelului de IgM


peste limita superioar a valorilor normale:
a) [ ] Hemocromatoza ereditar
b) [ ] Steatohepatita alcoolic
c) [ ] Carcinomul hepatocelular
d) [ ] Hepatit autoimun
e) [x] Ciroza biliar primar
107. Intrebarea nr. 107: Intrebarea 107 Capitol: Hepatita simplu Mod de punctare: A1 Grad de
dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Identificai afeciunea pentru care este caracteristic creterea nivelului de IgM


peste limita superioar a valorilor normale:
a) [ ] Hemocromatoza ereditar
b) [ ] Steatohepatita alcoolic
c) [ ] Carcinomul hepatocelular
d) [ ] Hepatit autoimun
e) [x] Ciroza biliar primar
108. Intrebarea nr. 108: Intrebarea 108 Capitol: Hepatita simplu Mod de punctare: A1 Grad de
dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Identificai afeciunea pentru care este caracteristic creterea nivelului de IgA


peste limita superioar a valorilor normale:
a) [x] Steatohepatta alcoolic
b) [ ] Boala Wilson
c) [ ] Steatohepatita nonalcoolic
d) [ ] Hepatit autoimun
e) [ ] Ciroza biliar primar
109. Intrebarea nr. 109: Intrebarea 109 Capitol: Hepatita simplu Mod de punctare: A1 Grad de
dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Selectai forma de hepatit care NU este inclus n clasificarea etiologic a


hepatitelor cronice, Los Angeles, 1994:
a) [ ] Hepatitele virale

211

b) [ ] Hepatita medicamentoas
c) [x] Hepatita alcoolica
d) [ ] Hepatita criptogen
e) [ ] Hepatita autoimun
110. Intrebarea nr. 110: Intrebarea 110 Capitol: Hepatita simplu Mod de punctare: A1 Grad de
dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Care din urmtoarele semne sunt caracteristice pentru steatohepatita non-alcoolic?


a) [x] Absena markerilor infecii virale
b) [x] Masa supraponderal
c) [x] Hiperlipidemie, trigliceride crescute
d) [x] Lipsa abuzului de alcool
e) [ ] Prezena markerilor infeciei virale
111. Intrebarea nr. 111: Intrebarea 111 Capitol: Hepatita simplu Mod de punctare: A1
Grad de dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada
Dumbrava

Marcai markerul de laborator "de referin" n hepatita alcoolic:


a) [ ] Transaminazele
b) [ ] Fosfataza alcalin
c) [ ] Aldolaza
d) [x] Transferina carbohidrat deficient
e) [ ] Bilirubina
112. Intrebarea nr. 112: Intrebarea 112 Capitol: Hepatita simplu Mod de punctare: A1 Grad de
dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Notai factorul care NU se asociaz cu progresarea hepatitei cronice B spre ciroz/cancer


hepatic:
a) [ ] Sexual masculin a pacientului
b) [ ] Virus HBV mutant (HBe-negativ)
c) [ ] Abuzul de alcool
d) [ ] Durata bolii
e) [x] Lipsa fibrozei
113. Intrebarea nr. 113: Intrebarea 113 Capitol: Hepatita simplu Mod de punctare: A1 Grad de
dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Selectai patologia pentru care este caracteri stic hepato- i splenomagalia n asociere cu
pigmentare brun-verzui pe cornee i tulburrile neurologice:
a) [x] Boala Wilson

212

b) [ ] Hemocromatoza primar
c) [ ] Hepatita cronic viral cu manifestri extrahepatice
d) [ ] Hepatita alcoolic
e) [ ] Hepatita autoimun
114. Intrebarea nr. 114: Intrebarea 114 Capitol: Hepatita simplu Mod de punctare: A1 Grad de
dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Marcai cel mai important test pentru diagnosticul de hemocromatoz primar:


a) [ ] Creterea nivelului de hemoglobin si fier seric
b) [ ] Creterea excreiei fierului cu urina
c) [x] Saturarea transferinei mai mare de 70%
d) [ ] Saturaia transferinei mai mare de 45%
e) [ ] Ceruloplasmina seric sczut
115. Intrebarea nr. 115: Intrebarea 115 Capitol: Hepatita simplu Mod de punctare: A1 Grad de
dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Specificai combinaia optim, ce constituie tratamentul de baz a pacienilor cu hepatit


autoimun:
a) [ ] Corticosteroizi + interferon
b) [ ] Citostatice + interferon
c) [x] Corticosteroizi + citostatice
d) [ ] Acidul ursodeoxicolic + corticosteroizi
e) [ ] Acidul ursodeoxicolic + Desferal
116. Intrebarea nr. 116: Intrebarea 116 Capitol: Hepatita simplu Mod de punctare: A1 Grad de
dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Marcai tratamentul optim n hemocromatoza primara:


a) [ ] Cresterea aportului de fier n alimentaie
b) [x] Flebotomii
c) [ ] Corticosteroizi
d) [ ] Citostatice
e) [ ] D-penicilamina
117. Intrebarea nr. 117: Intrebarea 117 Capitol: Hepatita simplu Mod de punctare: A1 Grad de
dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Identificai markerul sindromului colestatic hepatic:


a) [ ] Scderea albuminei serice
b) [ ] Creterea ALT

213

c) [ ] Scderea colesterolului
d) [ ] Hipergamaglobulinemia
e) [x] Creterea fosfatazei alcaline
118. Intrebarea nr. 118: Intrebarea 118 Capitol: Hepatita simplu Mod de punctare: A1 Grad de
dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Identificai care tip de imunoglobuline serice este elevat n hepatita autoimun:


a) [ ] Ig A
b) [ ] Ig D
c) [ ] Ig E
d) [x] Ig G
e) [ ] Ig M
119. Intrebarea nr. 119: Intrebarea 119 Capitol: Hepatita simplu Mod de punctare: A1 Grad de
dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Selectai criteriul morfologic caracteristic pentru steatohepatita non-alcoolic:


a) [ ] Nucleele hepatocitelor n form de "clepsidr"
b) [x] Incrcare lipidic a hepatocitelor n asociere cu necroz i infiltrat

limfohistiocitar
c) [ ] Remanierea arhitectonicii hepatice i patului vascular
d) [ ] Distrofie hialinic i/sau proteic hepatic n asociere cu prezena

hepatocitelor n sticl mat


e) [ ] Prezena nodulilor de regenerare
120. Intrebarea nr. 120: Intrebarea 120 Capitol: Ciroza simplu Mod de punctare: A1
Grad de dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada
Dumbrava

Identificai patologia pentru care sunt caracteristici anticorpii antimitocondriali-M2:


a) [ ] Hepatita acut A
b) [ ] Ciroza alcoolic
c) [x] Ciroza biliar primar
d) [ ] Boala Wilson
e) [ ] Colangita sclerozant primitiv
121. Intrebarea nr. 121: Intrebarea 121 Capitol: Ciroza simplu Mod de punctare: A1 Grad de
dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Marcai simptomul care apare precoce n ciroza biliar primar:


a) [ ] Icter
b) [ ] Febr

214

c) [x] Prurit cutanat


d) [ ] Dureri n hipocondrul drept
e) [ ] Ascit
122. Intrebarea nr. 122: Intrebarea 122 Capitol: Ciroza simplu Mod de punctare: A1 Grad de
dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Indicai patologia hepatic care necesit tratament imunosupresiv:


a) [x] Hepatita autoimun
b) [ ] Ciroz biliar secundar
c) [ ] Hepatit cronic viral
d) [ ] Adenocarcinom hepatic
e) [ ] Hemocromatoz
123. Intrebarea nr. 123: Intrebarea 123 Capitol: Ciroza simplu Mod de punctare: A1 Grad de
dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Identificai sindromul care reflect evoluia hepatitei spre ciroz hepatic:


a) [ ] Sindromul asteno-vegetativ
b) [ ] Sindromul de citoliz
c) [ ] Sindromul imuno-inflamator
d) [ ] Sindromul de colestaz
e) [x] Sindromul de hipertensiune portal
124. Intrebarea nr. 124: Intrebarea 124 Capitol: Ciroza simplu Mod de punctare: A1 Grad de
dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Numii semnul histologic caracteristic pentru ciroza hepatic:


a) [ ] Infiltrat inflamator limfo-plasmocitar portal
b) [ ] Necroz celular
c) [ ] Distrofie a hepatocitelor
d) [ ] Steatoz hepatic
e) [x] Noduli de regenerare
125. Intrebarea nr. 125: Intrebarea 125 Capitol: Ciroza simplu Mod de punctare: A1 Grad de
dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Selectai sindromul care indic decompensarea cirozei hepatice:


a) [ ] Dispeptic
b) [ ] Imuno-inflamator
c) [ ] Asteno-vegetativ
d) [x] Insuficiena hepatic celular

215

e) [ ] Colestatic
126. Intrebarea nr. 126: Intrebarea 126 Capitol: Ciroza simplu Mod de punctare: A1 Grad de
dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Indicai cauza mai frecvent de hemoragie digestiv superioar n caz de ciroz


hepatic:
a) [x] Ruptur de varice esofagiene
b) [ ] Sindrom Mallory-Weiss
c) [ ] Ulcer gastric
d) [ ] Eroziuni esofagiene de reflux
e) [ ] Gastrit hemoragic
127. Intrebarea nr. 127: Intrebarea 127 Capitol: Ciroza simplu Mod de punctare: A1 Grad de
dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Indicai pentru ce patologie este caracteristic hipertensiunea portal la nivel


sinusoidal:
a) [x] Ciroza hepatic
b) [ ] Tromboza venei cave inferioare
c) [ ] Boala venoocluziv hepatic
d) [ ] Pericardita constrictiv
e) [ ] Sindromul Budd-Chiari
128. Intrebarea nr. 128: Intrebarea 128 Capitol: Ciroza simplu Mod de punctare: A1 Grad de
dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Indicai cauza care determinat hipoalbuminemia din ciroza hepatic:


a) [ ] Hipocatabolism
b) [x] Insuficiena funciei de sintez hepatic
c) [ ] Gastroenteropatie exudativ
d) [ ] Sindrom de malabsorbie
e) [ ] Proteinurie
129. Intrebarea nr. 129: Intrebarea 129 Capitol: Ciroza simplu Mod de punctare: A1 Grad de
dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Marcai contraindicaia absolut pentru paracenteza diagnostic:


a) [ ] Ascita refractar
b) [x] Abdomen acut, care necesit tratament chirurgical urgent
c) [ ] Ascita la debut
d) [ ] Suspecia de peritonit bacterian spontan

216

e) [ ] Suspecie la geneza tuberculoas


130. Intrebarea nr. 130: Intrebarea 130 Capitol: Ciroza simplu Mod de punctare: A1 Grad de
dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Indicai care din tumorile hepatice maligne este cea mai frecvent:
a) [ ] Colangiocarcinomul
b) [x] Carcinomul hepatocelular
c) [ ] Angiosarcomul
d) [ ] Hepatoblastomul
e) [ ] Carcinosarcomul
131. Intrebarea nr. 131: Intrebarea 131 Capitol: Ciroza simplu Mod de punctare: A1 Grad de
dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Selectai markerul specific pentru cancerul hepatocelular:


a) [ ] CEA
b) [ ] CA 19-9
c) [x] -fetoproteina
d) [ ] PSA
e) [ ] CA -125
132. Intrebarea nr. 132: Intrebarea 132 Capitol: Ciroza simplu Mod de punctare: A1 Grad de
dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Care afirmaie NU este caracterstic pentru sindromul hepatopulmonar?


a) [ ] Oxigenoterapia este eficient
b) [x] Prezena hipertensiunei pulmonare
c) [ ] Scintigrafia pulmonar are importan diagnostic
d) [ ] Prezena platipneie
e) [ ] Prezena unturilor intrapulmonare
133. Intrebarea nr. 133: Intrebarea 133 Capitol: Ciroza simplu Mod de punctare: A1 Grad de
dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Marcai afirmaia corect despre scorul Child-Pugh:


a) [x] Se folosete pentru evaluarea gravitii cirozei
b) [ ] Se folosete pentru determinarea activitii cirozei
c) [ ] Endoscopia digestiv se folosete pentru calcularea scorului
d) [ ] Diametrul venei porte este unul din parametrii utilizai pentru calcularea

scorului
e) [ ] Valorile transaminazelor sunt criterii a scorului Child-Pugh

217

134. Intrebarea nr. 134: Intrebarea 134 Capitol: Ciroza simplu Mod de punctare: A1 Grad de
dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Care situaie clinic nu poate declana encefalopatia hepatic?


a) [x] Dieta hipoglucidic
b) [ ] Utilizarea preparatelor sedative
c) [ ] O infecie
d) [ ] Hemoragie digestiv superioar
e) [ ] Utilizarea proteinelor n exces
135. Intrebarea nr. 135: Intrebarea 135 Capitol: Ciroza simplu Mod de punctare: A1 Grad de
dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Marcai simptomul clinic ce apare ca rezultat al hipertensiunii portale din ciroza


hepatic:
a) [ ] Angioame stelare
b) [ ] Hipocratism digital
c) [ ] Icterul
d) [ ] Eritroza palmar
e) [x] Splenomegalia
136. Intrebarea nr. 136: Intrebarea 136 Capitol: Ciroza simplu Mod de punctare: A1 Grad de
dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Marcai metoda de tratament a ascitei:


a) [ ] Vitaminoterapia
b) [ ] Dieta hipoproteic
c) [ ] Dieta hipoglucidic
d) [x] Regim alimentar hiposodat
e) [ ] Perfuzii cu soluie pentoxifilin
137. Intrebarea nr. 137: Intrebarea 137 Capitol: Ciroza simplu Mod de punctare: A1
Grad de dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada
Dumbrava

Care factor NU induce encefalopatia hepatica n cadrul cirozei:


a) [ ] Paracenteza evacuatorie masiv
b) [x] Tromboza portal
c) [ ] Hemoragia digestiv superioar
d) [ ] Diet hiperproteic
e) [ ] Infecii intestinale

218

138. Intrebarea nr. 138: Intrebarea 138 Capitol: Ciroza simplu Mod de punctare: A1 Grad de
dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Marcai opiunea ce NU reprezint un indicator de prognostic nefavorabil n hepatita


alcoolic acut:
a) [ ] Encefalopatia
b) [ ] Ascita
c) [ ] Icterul sever
d) [x] Vrsta
e) [ ] Sindromul hepatorenal
139. Intrebarea nr. 139: Intrebarea 139 Capitol: Ciroza simplu Mod de punctare: A1
Grad de dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada
Dumbrava

Care recomandaie NU este corect pentru tratamentul ascitei n ciroza hepatic


alcoolic?
a) [x] Administrarea de acetaminophen
b) [ ] Sistarea consumului de alcool
c) [ ] Furosemid n doze progresive
d) [ ] Dieta hiposalin
e) [ ] Perfuzie de Albumin
140. Intrebarea nr. 140: Intrebarea 140 Capitol: Ciroza simplu Mod de punctare: A1
Grad de dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada
Dumbrava

Prognosticul nefavorabil n hepatita alcoolic este asociat cu urmtoarele


modificri, cu excepia:
a) [ ] Creterea timpului de protrombin 5 sec
b) [ ] Hiperbilirubinemie marcat (> 137 mcmol/l)
c) [x] Creterea transaminazelor
d) [ ] Funcia discriminant (Indicele Madrey) > 32
e) [ ] Ascita si encefalopatia
141. Intrebarea nr. 141: Intrebarea 141 Capitol: Ciroza simplu Mod de punctare: A1 Grad de
dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Selectai testul biologic care NU este caracteristic pentru hepatita alcoolic acut:
a) [ ] Raportul AST/ALT > 2
b) [x] Ig A sczut
c) [ ] Gama-glutamiltranspeptidaza (GGTP) crescut

219

d) [ ] Transferina carbohidrat deficient crescut


e) [ ] Hipoalbuminemia
142. Intrebarea nr. 142: Intrebarea 142 Capitol: Ciroza simplu Mod de punctare: A1 Grad de
dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Care este tratamentul de elecie n hepatita alcoolic acut cu indice Madrey > 32?
a) [ ] Ademetionina
b) [x] Prednisolonul
c) [ ] Fosfolipidele eseniale
d) [ ] Silimarina
e) [ ] Vitamina E
143. Intrebarea nr. 143: Intrebarea 143 Capitol: Ciroza simplu Mod de punctare: A1 Grad de
dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Pentru femei, care este cantitatea zilnic de alcool pur inofensiv pentru ficat?
a) [ ] 50 gr alcool pur/zi
b) [x] 20 gr alcool pur/zi
c) [ ] 40 gr alcool pur/zi
d) [ ] 60 gr alcool pur/zi
e) [ ] 100 gr alcool pur/zi
144. Intrebarea nr. 144: Intrebarea 144 Capitol: Ciroza simplu Mod de punctare: A1 Grad de
dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Care patologie se asociaz frecvent la ciroza hepatic indus de deficitul congenital de


1-antitripsin?
a) [ ] Osteomalacie
b) [ ] Fracturi patologice
c) [ ] Afectarea fertilitatii
d) [x] Boli pulmonare cronice recidivante cu dezvoltarea insuficien ei respiratorie
e) [ ] Encefalopatie progresiva
145. Intrebarea nr. 145: Intrebarea 145 Capitol: Ciroza simplu Mod de punctare: A1 Grad de
dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Care este opiunea de tratament n insuficien hepatocelular avansat, progresiv de orice


etiologie?
a) [ ] Corticoterapie masiv
b) [ ] Terapia temporar de substituie
c) [ ] Terapia cu corticosteroizi n combinaie cu hepatoprotectori

220

d) [ ] Interferon
e) [x] Transplantul hepatic
146. Intrebarea nr. 146: Intrebarea 146 Capitol: Ciroza simplu Mod de punctare: A1
Grad de dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada
Dumbrava

Specificai combinaia optim, ce constituie tratamentul de baz al pacienilor cu ciroza


biliar primar:
a) [ ] Corticosteroizi + interferon
b) [ ] Citostatice + interferon
c) [ ] Corticosteroizi + citotoxice
d) [ ] Acidul ursodeoxicolic + interferon
e) [x] Acidul ursodeoxicolic + colestiramin
147. Intrebarea nr. 147: Intrebarea 147 Capitol: Ciroza simplu Mod de punctare: A1 Grad de
dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Identificai care tip de imunoglobuline serice este elevat n ciroza biliar primitiv:
a) [ ] Ig A
b) [ ] Ig D
c) [ ] Ig E
d) [ ] Ig G
e) [x] Ig M
148. Intrebarea nr. 148: Intrebarea 148 Capitol: Ciroza simplu Mod de punctare: A1 Grad de
dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Care medicament nu se indic n tratamentul cirozei biliare?


a) [ ] Azathioprina
b) [ ] Colestiramina
c) [ ] Vitaminele liposolubile (A, D, E, K)
d) [ ] Acidul ursodeoxicolic
e) [x] Silimarina
149. Intrebarea nr. 149: Intrebarea 149 Capitol: Pancreas simplu Mod de punctare: A1 Grad de
dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Marcai tratamentul optim n boala Wilson:


a) [ ] Corticosteroizi
b) [ ] Citostatice
c) [ ] Interferoni

221

d) [ ] Desferal
e) [x] D-penicilamina
150. Intrebarea nr. 150: Intrebarea 150 Capitol: Pancreas simplu Mod de punctare: A1 Grad de
dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Indicai activitatea crei enzime scade cel mai rapid n coninutul duodenal al
personelor cu pancreatit cronic:
a) [ ] -Amilaza
b) [x] Lipaza
c) [ ] Tripsina
d) [ ] Elastaza
e) [ ] Chimotripsina
151. Intrebarea nr. 151: Intrebarea 151 Capitol: Pancreas simplu Mod de punctare: A1 Grad de
dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Identificai inhibitorul celulelor pancreatice acinoase:


a) [ ] Acetilcolina
b) [ ] Insulina
c) [ ] Colecistokinina
d) [ ] Secretina
e) [x] Somatostatina
152. Intrebarea nr. 152: Intrebarea 152 Capitol: Pancreas simplu Mod de punctare: A1 Grad de
dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Numii cnd este indicat testul cu secretin-pancreozimin n diagnosticul


pancreatitei cronice:
a) [ ] Prezena calcificrilor pancreatice
b) [ ] Prezena steatoreei >7g/24h, care s-a redus la administrarea terapiei enzimatice de

substituie
c) [x] Lipsa att a calcificrilor pancreatice, ct i a steatoreei
d) [ ] Prezena modificrilor canalare pronunate
e) [ ] Prezena steatoreei i diabetului
153. Intrebarea nr. 153: Intrebarea 153 Capitol: Pancreas simplu Mod de punctare: A1 Grad de
dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Indicai patologia pancreatic mai frecvent ntlnit:


a) [ ] Pancreatita cronic ereditar
b) [x] Pancreatita cronic recidivant
c) [ ] Pancreatita cronic indurativ

222

d) [ ] Chistadenocarcinomul pancreatic
e) [ ] Pancreatita autoimun
154. Intrebarea nr. 154: Intrebarea 154 Capitol: Pancreas simplu Mod de punctare: A1 Grad de
dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Indicai cea mai frecvent cauz etiologic a pancreatitei cronice la adult:


a) [ ] Disfuncia sfincterului Oddi
b) [ ] Hipercalciemia
c) [ ] Factorii nutriionali:alimentaia bogat n grsimi i proteine
d) [x] Consumul excesiv de alcool
e) [ ] Pancreas divisum
155. Intrebarea nr. 155: Intrebarea 155 Capitol: Pancreas simplu Mod de punctare: A1 Grad de
dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Identificai scderea activitii crei enzime pancreatice serice indic insuficien


exocrin pancreatic avansat:
a) [ ] Amilaza
b) [ ] Lipaza
c) [x] Tripsina
d) [ ] Elastaza
e) [ ] Chimotripsina
156. Intrebarea nr. 156: Intrebarea 156 Capitol: Pancreas simplu Mod de punctare: A1 Grad de
dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Indicai dup coninutul crei enzime pancreatice se face dozarea preparatelor


enzimatice cu scop de substituie:
a) [ ] Amilaza
b) [x] Lipaza
c) [ ] Tripsina
d) [ ] Elastaza
e) [ ] Chimotripsina
157. Intrebarea nr. 157: Intrebarea 157 Capitol: Pancreas simplu Mod de punctare: A1 Grad de
dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Identificai manifestarea clasic a insuficienei exocrine pancreatice:


a) [ ] Anemia hemolitic
b) [x] Diareea cu steatoree
c) [ ] Creatorea

223

d) [ ] Hemoragiile digestive
e) [ ] Durerea abdominal
158. Intrebarea nr. 158: Intrebarea 158 Capitol: Pancreas simplu Mod de punctare: A1 Grad de
dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Identificai metoda de cercetare utilizat pentru a obiectiviza stetoreea:


a) [ ] Dozarea azotului din fecale
b) [x] Coloraie cu Sudan III a materiilor fecale
c) [ ] Dozarea lactoferinei n materiile fecale
d) [ ] Cercetarea elastazei-1 specifice pancreatice n fecale cu folosirea anticorpilor

monoclonali
e) [ ] Dozarea activitii chimotripsinei n materii fecale
159. Intrebarea nr. 159: Intrebarea 159 Capitol: Pancreas simplu Mod de punctare: A1 Grad de
dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Marcai ce afeciune poate sugera apariia icterului persistent la un pacient ce


sufer de pancreatit cronic:
a) [x] Neoplasm la nivelul capului pancreasului
b) [ ] Anemie hemolitic
c) [ ] Insuficien hepato-celular
d) [ ] Sindrom Gilbert
e) [ ] Stenoz duodenal
160. Intrebarea nr. 160: Intrebarea 160 Capitol: Pancreas simplu Mod de punctare: A1 Grad de
dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Indicai cel mai informativ test pentru evaluarea funciei exocrine a pancreasului:
a) [ ] Testul de toleran la glucoza
b) [ ] Coeficientul amilaz seric / creatinin seric
c) [ ] Studierea activitii lipazei serice
d) [x] Testul cu secretin - pancreozimin
e) [ ] Cercetarea amilazei n urin
161. Intrebarea nr. 161: Intrebarea 161 Capitol: Pancreas simplu Mod de punctare: A1 Grad de
dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Numii cercetarea cea mai sensibil, indicat pentru pentru detectarea unei forme
incipiente de pancreatit cronic:
a) [ ] Ultrasonografia transabdominal
b) [ ] Radiografia abdominal (pe gol)
c) [ ] Scanare prin tomografie computerizat abdominal

224

d) [ ] Imagistic prin rezonana magnetic nuclear


e) [x] Ultrasonografia endoscopic
162. Intrebarea nr. 162: Intrebarea 162 Capitol: Pancreas simplu Mod de punctare: A1 Grad de
dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Numii semnul prezena crui este necesar suplimentar la anamneza i etiologia


tipic pentru a stabili pancreatita cronic cert, conform Recomandrilor Societii
pancreatologice din Japonia, 2004:
a) [ ] Modificri canalare nensemnate
b) [ ] Test secretinic modificat
c) [ ] Pseudochisturi recidivante
d) [ ] Modificri ale testului de toleran la glucoz
e) [x] Calcificare pancreatic
163. Intrebarea nr. 163: Intrebarea 163 Capitol: Pancreas simplu Mod de punctare: A1 Grad de
dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Identificai forma clinic de pancreatit cronic, n care clinic, pacienii se prezent cu


icter, dureri abdominale i pierdere n greutate, dar n ser se depisteaz nivel crescut al IgG4:
a) [x] Pancreatit cronic autoimun, tip 1
b) [ ] Pancreatita cronic autoimun tip II
c) [ ] Pancreatita cronic tropical
d) [ ] Pancreatita cronic alcoolic
e) [ ] Pancreatita ereditar
164. Intrebarea nr. 164: Intrebarea 164 Capitol: Pancreas simplu Mod de punctare: A1 Grad de
dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Care este cea mai frecvent cauz de pancreatit cronic la copii?


a) [ ] Alcoolismul
b) [x] Fibroza chistica
c) [ ] Pancreatita ereditar
d) [ ] Hipercalcemia
e) [ ] Pancreas divisum
165. Intrebarea nr. 165: Intrebarea 165 Capitol: Pancreas simplu Mod de punctare: A1 Grad de
dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Selectai metoda de referin n diagnosticul cancerului de pancreas:


a) [ ] Ecografia abdominal
b) [ ] Tomografia computerizat
c) [ ] Laparoscopie

225

d) [ ] Radiografia abdominal panoramic


e) [x] Angiografia selectiv
166. Intrebarea nr. 166: Intrebarea 166 Capitol: Pancreas simplu Mod de punctare: A1 Grad de
dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Notai patologia ce se asociaz cu pancreatita cronica cu insuficien exocrin sever:


a) [ ] Sindromul Down
b) [ ] Sindromul Marfan
c) [ ] Amiloidoza primar
d) [x] Fibroza cistic (mucoviscidoza)
e) [ ] Sindromul Felty
167. Intrebarea nr. 167: Intrebarea 167 Capitol: Pancreas simplu Mod de punctare: A1 Grad de
dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Notai factorul care stimuleaz activitatea enzimelor pancreatice:


a) [ ] Somatostatin
b) [ ] Glucagon
c) [x] Histamina
d) [ ] Motilinei
e) [ ] Peptida intestinal vasoactiv
168. Intrebarea nr. 168: Intrebarea 168 Capitol: Pancreas simplu Mod de punctare: A1 Grad de
dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Specificai care este cantitatea de suc pancreatic, produs nictemeral:


a) [ ] pn la 0,5 l
b) [ ] 0,5-1,0 l
c) [ ] 1,0-1,5 l
d) [x] 1,5-2,0 l
e) [ ] 2,0-2,5 l
169. Intrebarea nr. 169: Intrebarea 169 Capitol: Pancreas simplu Mod de punctare: A1 Grad de
dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Care dintre urmtoarele simptome NU este tipic pentru pancreatita cronica?


a) [ ] Dureri abdominale
b) [ ] Steatoree
c) [ ] Creatoree
d) [x] Diaree apoas
e) [ ] Diabet zaharat

226

170. Intrebarea nr. 170: Intrebarea 170 Capitol: Pancreas simplu Mod de punctare: A1 Grad de
dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Precizai ce nu este recomandat in tratamentul pancreatitei cronice:


a) [ ] Regim alimentar cruor
b) [x] Corticosteroizi
c) [ ] Preparate enzimatice
d) [ ] Analgezice
e) [ ] Sandostatin
171. Intrebarea nr. 171: Intrebarea 171 Capitol: Pancreas simplu Mod de punctare: A1 Grad de
dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Pentru ce patologie este caracteristic creatoreea?


a) [x] Pancreatita cronic
b) [ ] Boala Crohn
c) [ ] Colita ischemic
d) [ ] Sindromul intestinului iritabil
e) [ ] Dischinezia vezicii biliare
172. Intrebarea nr. 172: Intrebarea 172 Capitol: Pancreas simplu Mod de punctare: A1
Grad de dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada
Dumbrava

Indicai valoarea optim a pH-ului la care fermenii pancreatici menin activitate


nalt:
a) [ ] Mai mare de 2
b) [ ] Mai mare de 3
c) [ ] Mai mare de 4
d) [ ] Mai mare de 5
e) [x] Mai mare de 6
173. Intrebarea nr. 173: Intrebarea 173 Capitol: Pancreas simplu Mod de punctare: A1 Grad de
dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Indicai pierderea crui procent din parenchimul pancreatic funcional determin


manifestri de maldigestie cu malabsorbie:
a) [ ] 10%
b) [ ] 30%
c) [ ] 50%
d) [x] 90%
e) [ ] 70%

227

174. Intrebarea nr. 174: Intrebarea 174 Capitol: Pancreas simplu Mod de punctare: A1 Grad de
dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Identificai nivelul de elastaza-1 specific pancreatic n fecale care indic insuficien


exocrin a pancreasului:
a) [ ] < 300 g/g fecale
b) [x] < 200 g/g fecale
c) [ ] < 500 g/g fecale
d) [ ] > 200 g/g fecale
e) [ ] > 300 g/g fecale
175. Intrebarea nr. 175: Intrebarea 175 Capitol: Pancreas simplu Mod de punctare: A1 Grad de
dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Marcai care investigaie nu este informativ pentru diagnosticul pancreatitei


cronice:
a) [x] Cercetarea Ag Helicobacter Pylori n fecale
b) [ ] Cercetarea elastazei-1 specifice pancreatice n fecale
c) [ ] Cercetarea chimotripsinei n fecale
d) [ ] Tomografia computerizat a organelor abdominale
e) [ ] Cercetarea tripsinogenului n serul sangvin
176. Intrebarea nr. 176: Intrebarea 176 Capitol: Pancreas simplu Mod de punctare: A1 Grad de
dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Marcai sindromul clinic caracteristic perioadei precoce a pancreatitei cronice:


a) [ ] Endocrin
b) [x] Dolor abdominal
c) [ ] Al insuficienei exocrine a pancreasului
d) [ ] Dispeptic
e) [ ] Alergic
177. Intrebarea nr. 177: Intrebarea 177 Capitol: Pancreas simplu Mod de punctare: A1 Grad de
dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Identificai pentru ce tip patologic de secreie exocrin a pancreasului este


caracteristic scderea secreiei de enzime i bicarbonai la volumul secretor
normal:
a) [ ] Hipersecretor
b) [x] Hiposecretor
c) [ ] Obstructiv, bloc superior
d) [ ] Obstructiv, bloc inferior

228

e) [ ] Ductular
178. Intrebarea nr. 178: Intrebarea 178 Capitol: Pancreas simplu Mod de punctare: A1 Grad de
dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Identificai tratamentul etiopatogenetic n pancreatita cronic autoimun:


a) [ ] Antibioticoterapia
b) [x] Corticoterapia
c) [ ] Terapia cu prochinetice
d) [ ] Terapia cu spasmolitice
e) [ ] Antidepresante
179. Intrebarea nr. 179: Intrebarea 179 Capitol: Pancreas simplu Mod de punctare: A1 Grad de
dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Indicai peste ct timp de la debutul puseului acut al pancreatitei cronice nivelul


lipazei serice atinge valori maximale n serul sanguin:
a) [ ] La 2 - 4 ore
b) [ ] La 6 - 8 ore
c) [ ] La 8-10 ore
d) [x] La a II - IV-a zi
e) [ ] La a II - IV-a sptmn
180. Intrebarea nr. 180: Intrebarea 180 Capitol: Pancreas simplu Mod de punctare: A1 Grad de
dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Indicai peste ct timp de la debutul puseului acut al pancreatitei cronice nivelul amilazei pancreatice atinge valori maximale n serul sanguin:
a) [x] La 2 ore
b) [ ] La 8 ore
c) [ ] La 10 ore
d) [ ] La a II - IV-a zi
e) [ ] La a II - IV-a sptmn
181. Intrebarea nr. 181: Intrebarea 181 Capitol: Caile biliare simplu Mod de punctare: A1 Grad de
dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Indicai medicamentul care se indic n terapia de dizolvare a calculilor biliari:


a) [ ] Drotaverina
b) [ ] Butilscopalamina
c) [ ] Mebeverina
d) [x] Acidul ursodeoxicolic

229

e) [ ] Ulei de msline
182. Intrebarea nr. 182: Intrebarea 182 Capitol: Caile biliare simplu Mod de punctare: A1 Grad de
dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Marcai standardul de aur n diagnosticul disfunciei sfincterului Oddi:


a) [ ] Hepatobilioscintigrafia
b) [ ] FEGDS
c) [x] Manometria sfincterului Oddi
d) [ ] USG
e) [ ] Efectuarea testului cu morfin
183. Intrebarea nr. 183: Intrebarea 183 Capitol: Caile biliare simplu Mod de punctare: A1 Grad de
dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Indicai cea mai frecvent cercetare utilizat pentru identificarea litiazei biliare:
a) [ ] Examenul radiologic panoramic al abdomenului
b) [ ] Colangiografia endoscopic retrograd
c) [ ] Colecistografia oral
d) [x] Ecografia transabdominal
e) [ ] Tomografia computerizat abdominal
184. Intrebarea nr. 184: Intrebarea 184 Capitol: Caile biliare simplu Mod de punctare: A1 Grad de
dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Indicai autoanticorpii care se ntlnesc n 60 - 80% cazuri de colangit sclerozant


primar:
a) [x] Anticitoplasm a neutrofilelor: p-ANCA
b) [ ] Anti antigen-solubil hepatic: SLA
c) [ ] Antinucleari: ANA
d) [ ] Antimicrosomi hepatici i renali: anti-LKM-1
e) [ ] Antimitocondriali: AMA
185. Intrebarea nr. 185: Intrebarea 185 Capitol: Caile biliare simplu Mod de punctare: A1 Grad de
dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Identificai patologia n care colangiografia retrograd endoscopic relev pereii


cilor biliare cu aspect neregulat, de "arbore mort n picioare" sau "ireag de
mrgele":
a) [ ] Ciroza biliar primar
b) [ ] Ciroza hepatic de genez viral
c) [x] Colangita sclerozant primar
d) [ ] Carcinomul hepatocelular

230

e) [ ] Boala alcoolic a ficatului


186. Intrebarea nr. 186: Intrebarea 186 Capitol: Caile biliare simplu Mod de punctare: A1 Grad de
dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Indicai cel mai caracteristic semn clinic al litiazei biliare:


a) [ ] Dispepsia
b) [ ] Febra
c) [ ] Eructaia
d) [ ] Steatoreea
e) [x] Colica biliar
187. Intrebarea nr. 187: Intrebarea 187 Capitol: Caile biliare simplu Mod de punctare: A1 Grad de
dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Marcai cnd NU se recomand colecistectomia n caz de litiaz asimptomatic a


vezicii biliare:
a) [ ] Corticoterapie de durat
b) [ ] Vezicul de porelan, calcificat
c) [ ] Calculi mari, peste 3 cm
d) [x] Calculi colesterolici mici
e) [ ] Vezica biliar afunctional
188. Intrebarea nr. 188: Intrebarea 188 Capitol: Caile biliare simplu Mod de punctare: A1 Grad de
dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Indicai cea mai informativ examinare pentru determinarea nivelului de obstrucie a


circulaiei portale:
a) [ ] Pancreatografia retrograd endoscopic
b) [ ] Laparoscopia
c) [ ] Ecografia abdominal
d) [x] Angiografia
e) [ ] Biopsia hepatic
189. Intrebarea nr. 189: Intrebarea 189 Capitol: Caile biliare simplu Mod de punctare: A1 Grad de
dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Identificai cel mai frecvent agent patogen cauzal al angiocolitei:


a) [ ] Stafilococii
b) [ ] Pneumococii
c) [x] Esherihia coli
d) [ ] Streptococii

231

e) [ ] Fungii
190. Intrebarea nr. 190: Intrebarea 190 Capitol: Caile biliare simplu Mod de punctare: A1 Grad de
dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Identificai preparatul cu efect litolitic al calculelor biliari:


a) [x] Acidul ursodeoxicolic
b) [ ] Himecromonul
c) [ ] Pancreatina
d) [ ] Drotaverina
e) [ ] Mebeverina
191. Intrebarea nr. 191: Intrebarea 191 Capitol: Caile biliare simplu Mod de punctare: A1 Grad de
dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Indicai cercetarea care se consider "standartul de aur" n diagnosticul disfunciei


sfincterului Oddi:
a) [ ] Sondajul duodenal polifracionat
b) [ ] Ecografia abdominal
c) [ ] Colecistopancreatografia endoscopic retrograd
d) [ ] RMN standard
e) [x] Manometria sfincteruli Oddi
192. Intrebarea nr. 192: Intrebarea 192 Capitol: Caile biliare simplu Mod de punctare: A1 Grad de
dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Marcai care dintre maladiile enumerate se asociaz mai frecvent cu colangita


sclerozant primar?
a) [ ] Artrit reumatoid
b) [ ] Sindrom postcolecistectomic
c) [ ] Alcoolism
d) [x] Colit ulceroas
e) [ ] Tuberculoz pulmonar
193. Intrebarea nr. 193: Intrebarea 193 Capitol: Caile biliare simplu Mod de punctare: A1 Grad de
dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Sedimentul biliar (sladjul biliar) este frecvent ntlnit n urmtoarele situaii, cu


excepia:
a) [ ] Diminuarea motilitii vezicii biliare
b) [ ] Sarcin
c) [x] Dieta hipercaloric
d) [ ] Arsuri

232

e) [ ] Obezitate
194. Intrebarea nr. 194: Intrebarea 194 Capitol: Caile biliare simplu Mod de punctare: A1 Grad de
dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Care medicament NU se recomand n colica biliar:


a) [ ] Analgin
b) [ ] No-spa
c) [ ] Promedol
d) [x] Morfin
e) [ ] Platifilin
195. Intrebarea nr. 195: Intrebarea 195 Capitol: Caile biliare simplu Mod de punctare:
A1 Grad de dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada
Dumbrava

Care dintre urmtoarele situaii contribuie la formarea calculilor biliari?


a) [ ] Gastroduodetita cronic
b) [ ] Alergia alimentar
c) [x] Icterul hemolitic
d) [ ] Folosirea n surplus a produselor lactate
e) [ ] Boala de reflux
196. Intrebarea nr. 196: Intrebarea 196 Capitol: Caile biliare simplu Mod de punctare: A1 Grad de
dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Selectai opiunea ce NU influeneaz dezvoltarea holepatiilor:


a) [ ] Patologia cilor biliare
b) [ ] Disbacterioza
c) [x] Surplusul n alimentaie a glucidelor
d) [ ] Obezitatea
e) [ ] Afectarea hepatocitelor
197. Intrebarea nr. 197: Intrebarea 197 Capitol: Caile biliare simplu Mod de punctare: A1 Grad de
dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Selectai patologia ce poate contribui la producerea holepatiilor:


a) [x] Patologia duodenului
b) [ ] Gastrita cronic
c) [ ] Boala de reflux gastroesofagian
d) [ ] Tonzilita cronic
e) [ ] Colonul iritabil

233

198. Intrebarea nr. 198: Intrebarea 198 Capitol: Caile biliare simplu Mod de punctare:
A1 Grad de dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada
Dumbrava

Precizai care afirmaie NU este tipic pentru colangita sclerozant primar:


a) [x] Prezena autoanticorpilor serici LKM-1, ANA, SMA
b) [ ] Ingroarea n form de "mrgele" / ngustarea ducturilor biliare att intrahepatice,

ct i extrahepatice
c) [ ] Prezena sindromului colestatic
d) [ ] Asocierea cu colita ulcerativa
e) [ ] Lipsa calculilor biliari
199. Intrebarea nr. 199: Intrebarea 199 Capitol: Caile biliare simplu Mod de punctare:
A1 Grad de dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada
Dumbrava

Precizai care afirmaie NU este tipic pentru colangita sclerozant primar:


a) [ ] Prezena sindromului colestatic
b) [x] Afecteaz numai ducturile biliare intrahepatice
c) [ ] Asociere cu colita ulcerativa
d) [ ] Prevaleaz la sexul masculin
e) [ ] Prezena n ser a autoanticorpi p-ANCA
200. Intrebarea nr. 200: Intrebarea 200 Capitol: Caile biliare simplu Mod de punctare:
A1 Grad de dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada
Dumbrava

Care seciune a tractului gastrointestinal este responsabil de reabsorbia bilei?


a) [ ] Duodenul
b) [ ] Jejunul proximal
c) [ ] Jejunul terminal
d) [x] Ileonul distal
e) [ ] Colonul
201. Intrebarea nr. 201: Intrebarea 201 Capitol: Esofag multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Marcai metodele de tratament a acalaziei cardiei:


a) [x]

Utilizarea toxinei botulinice

b) [x]

Blocantele canalelor de calciu

c) [x]

Cardiodilatare cu balona

d) [x]

Izosorbid dinitrat
234

Prochinetice

e) [ ]

202. Intrebarea nr. 202: Intrebarea 202 Capitol: Esofag multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Selectai caracteristicile acalaziei la manometria esofagian:


a) [x]

Lipsa relaxrii sfincterului esofagian inferior la deglutiie

b) [x]

Presiunea crescut la nivelul sfincterului esofagian inferior la deglutiie

c) [ ]

Presiunea sczut la nivelul sfincterului esofagian inferior

d) [x]
e) [ ]

Creterea presiunii intraesofagiene n repaus alimentar


Metaplazie intestinal

203. Intrebarea nr. 203: Intrebarea 203 Capitol: Esofag multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Selectai maladiile n care poate s apar disfagia:


a) [x] Sclerodermie sistemic
b) [ ] Insuficiena cardiac
c) [x] Miastenia gravis
d) [x] Acalazia cardiei
e) [x] Cancerul esofagian
204. Intrebarea nr. 204: Intrebarea 204 Capitol: Esofag multiplu Mod de punctare: A1 Grad de
dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Identificai afirmaiile care definesc acalazia cardiei:


a) [x] Insuficiena de relaxare a sfincterului esofagian inferior n timpul deglutiiei
b) [ ] Zone de metaplazie a epiteliului malpighian al esofagului
c) [ ] Mucoasa columnar a esofagului neted sau cu cicatrice
d) [ ] Insuficiena de contracie a sfincterului esofagian inferior
e) [x] Absena undelor peristaltice propulsive ale corpului esofagian
205. Intrebarea nr. 205: Intrebarea 205 Capitol: Esofag multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Marcai complicaiile posibile ale bolii de reflux gastroesofagian:


a) [x] Esofagul Barrett
b) [x] Ulcerul esofagian
c) [x] Hemoragia digestiv superioar
d) [ ] Stenoza piloric
e) [x] Cancerul esofagian

235

206. Intrebarea nr. 206: Intrebarea 206 Capitol: Esofag multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Numii metodele informative pentru stabilirea diagnosticului pozitiv al bolii de reflux gastroesofagian
necomplicat:
a) [x] Proba pH monitorizare intraesofagian 24 ore
b) [ ] Endoscopia digestiv superioar
c) [ ] Examenul radiologic baritat
d) [x] Impedana-monitoring esofagian
e) [x] Testul cu inhibitori ai pompei de protoni
207. Intrebarea nr. 207: Intrebarea 207 Capitol: Esofag multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Marcai medicamentele care provoac refluxul gastroesofagian:


a) [ ] Domperedonul
b) [x] Isosorbid dinitrat
c) [x] Atropina
d) [x] Theophyllina
e) [ ] Metoclopramidum
208. Intrebarea nr. 208: Intrebarea 208 Capitol: Esofag multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Indicai examinrile informative pentru diagnosticul bolii de reflux gastroesofagian:


a) [x] Monitorizarea pH-ului esofagian
b) [x] Endoscopia digestiv superioar
c) [ ] Testul ureazic
d) [x] Impedansometria esofagian
e) [ ] Examenul ecografic
209. Intrebarea nr. 209: Intrebarea 209 Capitol: Esofag multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Selectai examinrile informative pentru diagnosticul complicaiilor bolii de reflux


gastroesofagian:
a) [ ] Monitorizarea pH-ului esofagian
b) [x] Endoscopia digestiv superioar
c) [ ] Test cu D-xyloz
d) [ ] Manometria monitorizat a esofagului
e) [x] Examenul histologic al fragmentelor de mucoas esofagian

236

210. Intrebarea nr. 210: Intrebarea 210 Capitol: Esofag multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Marcai strategiile pentru stabilirea diagnosticului de disfagie funcional:


a) [ ] Este suficient prezena senzaiei de dificultate la deglutiie
b) [x] Este necesar de exclus patologia esofagian organic
c) [x] Este necesar de exclus acalazia cardiei
d) [x] Este necesar de exlus boala de reflux gasroesofagian
e) [ ] Este necesar de confirmat diagnosticul prin examinarea histologica
211. Intrebarea nr. 211: Intrebarea 211 Capitol: Esofag multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Indicai factorii care intervin n producerea herniilor transhiatale prin alunecare:


a) [x] Slbirea sistemelor de fixare a segmentului eso-cardio-tuberozitar
b) [x] Lrgirea hiatusului diafragmatic
c) [ ] Refluxul gastroesofagian
d) [x] Creterea presiunii abdominale
e) [ ] Dispepsie funcional
212. Intrebarea nr. 212: Intrebarea 212 Capitol: Esofag multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Identificai criteriile distinctive ale sindromului dolor toracic de origine esofagian


fa de durerea din angina pectoral:
a) [ ] Localizarea retrosternal a durerii
b) [x] ncetarea durerii la administrarea antiacidelor
c) [ ] Apariia durerilor este n legtur cu stresul psihoemoional
d) [x] Micorarea durerii la administrarea inhibitorilor pompei de proton
e) [ ] Calmarea durerilor dup administrare de nitroglicerin
213. Intrebarea nr. 213: Intrebarea 213 Capitol: Esofag multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Identificai caracteristicile sindromului dispeptic funcional:


a) [x] Disconfort n regiunea epigastric
b) [ ] Dureri abdominale, care se amelioreaz dup defecaie
c) [ ] Meteorism
d) [x] Saietate precoce
e) [x] Dureri n epigastru
214. Intrebarea nr. 214: Intrebarea 214 Capitol: Esofag multiplu Mod de punctare: A3 Grad de

237

dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Identificai variantele clinice ale dispepsiei funcionale:


a) [x] Cu predominarea durerii epigastrice
b) [ ] Cu predominarea greei
c) [x] Cu predominarea senzaiei de saietate precoce, plenitudine epigastric
d) [ ] Cu predominarea balonrii
e) [ ] Cu predominarea diareei
215. Intrebarea nr. 215: Intrebarea 215 Capitol: Esofag multiplu Mod de punctare: A2 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Menionai situaiile n care este necesar o explorare paraclinic pentru


diferenierea dispepsiei funcionale i organice:
a) [x] Subfebrilitate
b) [x] Simptome nocturne
c) [ ] Vrsta tnr
d) [x] Vrsta peste 55 ani
e) [x] Scdere ponderal nemotivat
216. Intrebarea nr. 216: Intrebarea 216 Capitol: Esofag multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Identificai complicaiile posibile ale esofagitelor:


a) [x] Hemoragii digestive superioare
b) [x] Stricturi esofagiene
c) [ ] Boala de reflux gastroesofagian
d) [x] Perforaii de esofag
e) [ ] Atrezia esofagului
217. Intrebarea nr. 217: Intrebarea 217 Capitol: Esofag multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Marcai grupele de preparate medicamentoase care se folosesc n tratamentul


acalaziei cardiei:
a) [x]

Nitrati

b) [x]

Antiseptice

c) [x]

Anestetice locale

d) [ ]

-adrenolitice

e) [ ]

-adrenomimetice

218. Intrebarea nr. 218: Intrebarea 218 Capitol: Esofag multiplu Mod de punctare: A3

238

Grad de dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada


Dumbrava

Selectai afeciunile care se pot asocia cu spasmul esofagian difuz:


a) [x]

Sclerodermia lateral amitrofic

b) [ ]

Calazia

c) [x]

Neuropatia diabetic

d) [ ]

Angina pectoral

e) [x]

Neuropatia etanolic

219. Intrebarea nr. 219: Intrebarea 219 Capitol: Esofag multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Care sunt caracteristicele endoscopice ale esofagitei de reflex stadiul C (dupa Los-Angeles,1998):
a) [x]

Leziuni multiple, ce se extind ntre pliurile mucoasei

b) [ ]

Leziunile implic >75% din circumferina esofagului

c) [x]

Leziunile implic <75% din circumferina esofagului

d) [ ]

Leziuni unice de mucoas 5 mm

e) [ ]

Leziuni unice de mucoas >5 mm, ce nu se extind ntre pliurile mucoasei

220. Intrebarea nr. 220: Intrebarea 220 Capitol: Esofag multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

La care pacieni cu boal de reflux gastroesofagian se recomand iniierea


tratamentului cu inhibitorii pompei de proton n doz matinal fr a efectua
endoscopia digestiv prealabil:
a) [x]

Tineri

b) [ ]

Vrstnici

c) [x]

Cu simptome tipice de reflux

d) [x]

n lipsa simptomelor de alarm

e) [x]

Cnd nu exist riscul complicaiilor

221. Intrebarea nr. 221: Intrebarea 221 Capitol: Esofag multiplu Mod de punctare: A3
Grad de dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada
Dumbrava

Selectai caracteristicele endoscopice ale esofagitei de reflex stadiul D (dupa Los-Angeles,1998):


a) [x]

Leziuni multiple, ce se extind ntre pliurile mucoasei

b) [ ]

Leziuni multiple, ce nu se extind ntre pliurile mucoasei

c) [x]

Leziunile implica >75% din circumferina esofagului

d) [ ]

Leziunile implica <75% din circumferinta esofagului


239

Leziunile implica >70% din circumerina esofagului

e) [ ]

222. Intrebarea nr. 222: Intrebarea 222 Capitol: Esofag multiplu Mod de punctare: A3
Grad de dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada
Dumbrava

Care dintre afirmaiile de mai jos sunt corecte pentru administrarea inhibitorilor
pompei de proton (IPP) n boala de reflux gastroesofagian (BRGE):
Efectul clinic pozitiv dup o cur empiric de 2 sptmni cu IPP este n
favoarea diagnosticului de BRGE
a) [x]

b) [x]
c) [ ]

Necesit prelungirea supresiei acide pe o perioad de 8-12 sptmni

Nu necesit prelungirea supresiei acide pe o perioada de 8-12 sptmni

Dup 8-12 sptmni n doza matinal poate fi urmat un tratament de


meninere
d) [x]

Poate fi asociat cu H2 -blocani seara n caz de prezen a simptomelor


nocturne
e) [x]

223. Intrebarea nr. 223: Intrebarea 224 Capitol: Esofag multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Cnd se consider eec la tratamentul cu inhibitorii pompei de proton (IPP) n


boala de reflux gastroesofagian (BRGE):
a) [x]

Lipsa rspunsului clinic dup 2-4 sptmni n caz de simptome tipice

b) [x]

Lipsa rspunsului clinic dup 3-6 luni n simptome atipice

c) [ ]

Lipsa rspunsului clinic dup 6-8 sptmni n caz de simptome tipice

d) [ ]

Lipsa rspunsului clinic dup 8-12 luni n simptome atipice

e) [ ]

Nici un raspuns

224. Intrebarea nr. 224: Intrebarea 225 Capitol: Esofag multiplu Mod de punctare: A3
Grad de dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada
Dumbrava

Marcai opiunile de optimizare a tratamentului n caz de raspuns insuficient la


terapia standart n boala de reflux gastroesofagian (BRGE):
Verificarea administrrii corecte a inhibitorilor pompei de proton (IPP) (cu
30-60 min nainte de dejun)
a) [x]

Dublarea dozei de IPP (suplimentare cu doza de sear) n caz de


persisten a simptomelor nocturne
b) [x]

Suplimentarea cu H2-histaminolitice (doza de sear) n caz de persisten


a simptomelor nocturne
c) [x]

Schimbarea preparatului IPP cu preparate de tipul omeprazol sodium bicarbonat,


dexlansoprazol
d) [x]

e) [ ]

Prokineticele obligator se ajusteaz la IPP


240

225. Intrebarea nr. 225: Intrebarea 225 Capitol: Esofag multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Selectai preparatele cu efect antisecretor:


a) [x]

Omeprazol

b) [x]

Esomeprazol

c) [x]

Famotidina

d) [x]

Rabeprazol

e) [ ]

Domperidon

226. Intrebarea nr. 226: Intrebarea 226 Capitol: Esofag multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Selectai afirmaiile corecte ce se refer la diagnosticul bolii de reflux


gastroesofagian (BRGE):
Anamneza nu este esenial n diagnosticul BRGE

a) [ ]

Tratamentul empiric cu inhibitorii pompei de proton (IPP) nu se utilizeaz


ca metod de diagnostic
b) [ ]

Diagnosticul este facilitat de rspunsul clinic la cure scurte de IPP (2


sptmni)
c) [x]

d) [x]

Orice test negativ nu exclud BRGE

Cea mai informativ metod de diagnostic este asocierea de teste (test


IPP, pH-monitoring, endoscopie)
e) [x]

227. Intrebarea nr. 227: Intrebarea 227 Capitol: Esofag multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Selectai tulburrile funcionale ale esofagului conform clasificrii Consensus Roma


III, 2006:
a) [x]

Pirozisul funcional

b) [x]

Durerea toracic funcional de origine esofagian

c) [ ]

Dispepsia funcional

d) [x]

Disfagia funcional

e) [x]

Globusul

228. Intrebarea nr. 228: Intrebarea 228 Capitol: Esofag multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Marcai semnele de alarm n boala de reflux gastroesofagian pentru care FEGS


este obligatorie:
a) [x]

Disfagia

b) [x]

Odinofagia
241

c) [ ]

Pirozisul

d) [x]

Hemoragia gastro-intestinal

e) [x]

Anemia

229. Intrebarea nr. 229: Intrebarea 229 Capitol: Esofag multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Indicai caracteristicele sfincterului esofagian inferior:


a) [x] Corespunde zonei cu presiune crescut n locul trecerii esofagului n stomac
b) [ ] Conine fibre musculare striate
c) [x] Conine fibre musculare netede
d) [x] Se supune influenelor neurohormonale
e) [ ] Are presiune stabil
230. Intrebarea nr. 230: Intrebarea 230 Capitol: Esofag multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Marcai care caracteristici se refer la monitorizarea pH-ului intraesofagian:


a) [x] Prezint "standardul de aur" n diagnosticul refluxului gastroesofagian patologic
b) [x] Poate determina corelaia dintre simptome i refluxul gastroesofagian
c) [ ] La persoanele sntoase nu nregistreaz nici o secven de reflux pe parcursul

diurnei
d) [ ] Apreciaz prezena complicaiilor n boala de reflux gastroesofagian
e) [ ] Determin eficiena contraciilor peristaltice esofagiene
231. Intrebarea nr. 231: Intrebarea 231 Capitol: Esofag multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Marcai contraindicaiile pentru manometria esofagian:


a) [x] Esofagite acute destructive
b) [x] Anevrism de aort
c) [ ] Diabet zaharat
d) [x] Vom necontrolat
e) [ ] Sclerodermie
232. Intrebarea nr. 232: Intrebarea 232 Capitol: Esofag multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Marcai care caracteristicile se refer la diverticulii faringoesofagieni Zenker:


a) [ ] Diverticuli de traciune
b) [x] Diverticuli de pulsiune
c) [x] Diverticuli dobndii

242

d) [ ] Diverticuli congenitali
e) [x] Situai pe peretele posterior la nivelul jonciunii faringo-esofagiene
233. Intrebarea nr. 233: Intrebarea 233 Capitol: Gastrita multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Identificai criteriile diagnostice pentru gastrita autoimun:


a) [x] Autoanticorpii anti-celule parietale
b) [x] Semne endoscopice de gastrit atrofic fundal
c) [x] Anemie pernicioas
d) [ ] Semne endoscopice de gastrit antral
e) [x] Autoanticorpii anti-factor intrinsec
234. Intrebarea nr. 234: Intrebarea 234 Capitol: Gastrita multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Marcai care afirmaii se refer la Gastrita cronic de tip A":


a) [x] Gastrita fundal
b) [ ] Gastrita de reflux biliar
c) [ ] Gastrita asociat cu Helicobacter pylori
d) [x] Gastrita autoimun
e) [ ] Gastrita limfocitar
235. Intrebarea nr. 235: Intrebarea 235 Capitol: Gastrita multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Indicai ce include tratamentul gastritei de reflux biliar:


a) [x] Inhibitorii pompei de protoni
b) [x] Acid ursodeoxicolic
c) [ ] Atropin
d) [x] H2-blocatori
e) [ ] Prednisolon
236. Intrebarea nr. 236: Intrebarea 236 Capitol: Gastrita multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Identificai semnele caracteristice pentru sindromul Zollinger-Ellison:


a) [x] Diareea
b) [x] Ulcerele refractare la tratament standard
c) [x] Sindromul algic pronunat, ce se supune greu tratamentului antiulceros

standard
d) [ ] Constipaiile

243

e) [ ] Leucopenia
237. Intrebarea nr. 237: Intrebarea 237 Capitol: Gastrita multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Identificai afeciunile stomacului cu risc crescut de transformare n cancer:


a) [ ] Gastrita hiperacid
b) [x] Gastrita cronic atrofic cu metaplazie
c) [ ] Gastrita de reflux biliar
d) [x] Boala Menetrier
e) [ ] Gastrita eozinofilic
238. Intrebarea nr. 238: Intrebarea 238 Capitol: Gastrita multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Selectai ce medicamente include terapia tripl standard pentru eradicarea Helicobacter pylori:
a) [x] Inhibitorii pompei de protoni
b) [x] Claritromicina
c) [x] Amoxicilina sau Metronidazolul
d) [ ] Levofloxacina
e) [ ] Ciprofloxacina
239. Intrebarea nr. 239: Intrebarea 239 Capitol: Gastrita multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Identificai patologiile ce pot determina gastrita granulomatoas:


a) [x] Boala Crohn
b) [x] Tuberculoza
c) [x] Sarcoidoza
d) [ ] Infecia cu Helicobacter pylori
e) [x] Sifilisul
240. Intrebarea nr. 240: Intrebarea 240 Capitol: Gastrita multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Identificai ce recomandaii include tratamentul gastritei acute necomplicate:


a) [ ] Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene
b) [x] Propranolul per os sau n lavaj Citoprotectori gastrici
c) [x] ntrerupea contactului cu substane iritante
d) [ ] Pung de ghea pe regiunea epigastric
e) [x] Inhibitori ai pompei de protoni
241. Intrebarea nr. 241: Intrebarea 241 Capitol: Gastrita multiplu Mod de punctare: A3 Grad de

244

dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Identificai simptomele care caracterizeaz ulcerul duodenal:


a) [x] Dureri epigastrale nocturne
b) [x] Ameliorarea durerii dup alimentaie sau dup administrare de antiacide
c) [x] Ameliorarea durerii dup vom
d) [ ] Xerostomie
e) [ ] Diaree
242. Intrebarea nr. 242: Intrebarea 242 Capitol: Gastrita multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Selectai indicaiile pentru fibrogastroduodenoscopie:


a) [ ] Suspecie la abdomen acut
b) [x] Suspecie la hemoragie digestiv superioar
c) [x] Suspecie la ulcer gastric/duodenal
d) [x] Suspecie la cancer gastric
e) [x] Suspecie la varice esofagiene
243. Intrebarea nr. 243: Intrebarea 243 Capitol: Gastrita multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Selectai complicaiile ulcerelor:


a) [x] Perforaia
b) [x] Stenozarea
c) [x] Malignizarea
d) [ ] Esofagita de reflux
e) [x] Penetraia
244. Intrebarea nr. 244: Intrebarea 244 Capitol: Gastrita multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Identificai recomandrile tratamentului chirurgical n caz de ulcer cronic:


a) [ ] Hemoragia digestiv de orice grad
b) [x] Perforaia
c) [ ] Ulcer postbulbar
d) [x] Stenoz decompensat
e) [ ] Ulcer cronic gastric
245. Intrebarea nr. 245: Intrebarea 245 Capitol: Gastrita multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Identificai patologiile precanceroase:

245

a) [x] Boala Menetrier


b) [ ] Ulcerele cronice duodenale
c) [x] Polipii gastrici adenomatoi
d) [ ] Ulcerele cronice cauzate de AINS
e) [ ] Gastrita hiperacidic
246. Intrebarea nr. 246: Intrebarea 246 Capitol: Gastrita multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Identificai manifestrile neoplasmului gastric:


a) [ ] Dureri abdominale colicative
b) [x] Anorexie selectiv, mai ales pentru carne
c) [x] Vrsturi cu alimente ingerate n urm cu mai mult de 24 ore
d) [ ] Diaree cu polifecalie
e) [x] Dureri n epigastru care nu sunt ameliorate de alimentaie
247. Intrebarea nr. 247: Intrebarea 247 Capitol: Gastrita multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Selectai modificrile biologice ce pot aprea n neoplasmul gastric:


a) [x] Prezena antigenului carcinoembrionar
b) [x] Scderea hemoglobinei
c) [x] Creterea VSH-ului
d) [ ] Leucopenie
e) [ ] Creterea acidului uric
248. Intrebarea nr. 248: Intrebarea 248 Capitol: Gastrita multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Identificai ce medicamente include quadruploterapia cu preparate de bismut pentru eradicarea


Helicobacter pylori:
a) [x] Tetraciclina
b) [x] Omeprazol
c) [x] Preparatele de bismut
d) [ ] Levomicetina
e) [x] Metronidazolul
249. Intrebarea nr. 249: Intrebarea 249 Capitol: Gastrita multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Selectai factorii ulcerogeni:


a) [x] Bacteria Helicobacter pylori

246

b) [x] Hipersecreia de HCl


c) [ ] Mrirea secreiei de bicarbonai
d) [x] Hipersecreia de pepsin
e) [ ] Mrirea sintezei de prostaglandine
250. Intrebarea nr. 250: Intrebarea 250 Capitol: Gastrita multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Selectai factorii de protecie a mucoasei n patogeneza bolii ulceroase:


a) [x] Mrirea secreiei de prostaglandine
b) [ ] Mrirea secreiei de pepsin
c) [x] Mrirea secreiei de bicarbonai
d) [ ] Creterea concentraiei serice de gastrin
e) [x] Regenerarea normal a mucoasei
251. Intrebarea nr. 251: Intrebarea 251 Capitol: Gastrita multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Marcai semnele caracteristice ulcerului duodenal:


a) [ ] Lipsa poftei de mncare
b) [ ] Durerea difuz
c) [x] Durerea epigastral localizat
d) [x] Ritmicitatea sindromului dolor
e) [x] Episodicitatea sindromului dolor
252. Intrebarea nr. 252: Intrebarea 252 Capitol: Gastrita multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Marcai medicamentele antisecretorii:


a) [x] Famotidina
b) [x] Rabeprazolul
c) [ ] Retabolilul
d) [x] Omeprazolul
e) [ ] Metronidazolul
253. Intrebarea nr. 253: Intrebarea 253 Capitol: Gastrita multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Identificai ce medicamente sunt incluse n schemele de eradicare a Helicobacter


pylori:
a) [ ] Platifilina
b) [x] Pantoprazolul

247

c) [x] Amoxicilina
d) [x] Preparatele de bismut
e) [x] Metronidazolul
254. Intrebarea nr. 254: Intrebarea 254 Capitol: Gastrita multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Marcai semnele caracteristice pentru dumping-sindrom:


a) [x] Palpitaii postprandiale
b) [ ] Disfagie
c) [x] Astenie fizic pronunat postprandial
d) [ ] Necesitatea n alimentaie lichid
e) [ ] Ameliorarea strii n poziie vertical
255. Intrebarea nr. 255: Intrebarea 255 Capitol: Gastrita multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Marcai afeciunile cu risc oncologic majorat:


a) [ ] Ulcerul duodenal
b) [x] Gastrita cronic a bontului gastric
c) [ ] Duodenita cronic
d) [ ] Sindromul de ans aferent
e) [x] Ulcerul gastric
256. Intrebarea nr. 256: Intrebarea 256 Capitol: Gastrita multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Identificai factorii patogenetici n duodenita cronic:


a) [x] Agresiunea acido-peptic
b) [x] Dereglarea troficii mucoasei
c) [ ] Hipertensiunea arterial
d) [ ] Reflux gastro-esofagian
e) [x] Staza duodenal
257. Intrebarea nr. 257: Intrebarea 257 Capitol: Gastrita multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Identificai factorii etiologici ai duodenitei cronice:


a) [x] Helicobacter pylori
b) [x] Corticosteroizi
c) [x] Antiinflamatorii nonsteroidiene
d) [x] Lamblia intestinalis

248

e) [ ] Clostridium difficile
258. Intrebarea nr. 258: Intrebarea 258 Capitol: Gastrita multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Identificai simptomele tipice n duodenita cronic:


a) [x] Durerea de tip ulceros
b) [ ] Colic abdominal
c) [x] Durerea de tip dispeptic
d) [ ] Pierdere ponderal progresiv
e) [x] Dispepsia
259. Intrebarea nr. 259: Intrebarea 259 Capitol: Gastrita multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Identificai indicaiile pentru polipectomia endoscopic:


a) [x] Polipii adenomatoi
b) [ ] Polipii hiperregeneratori
c) [ ] Polipii mai mare de 20 mm
d) [x] Polipii pn la 20 mm
e) [ ] Formaiunea protruziv cu baza mare de implantare
260. Intrebarea nr. 260: Intrebarea 260 Capitol: Gastrita multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Identificai semnele clinice ale gastritei atrofice autoimune:


a) [x] Sindrom anemic
b) [x] Fenomene neurologice degenerative
c) [ ] Sindrom de intoxicaie
d) [x] Sindrom dispeptic
e) [ ] Diaree hemoragic
261. Intrebarea nr. 261: Intrebarea 261 Capitol: Gastrita multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Marcai nozologiile precanceroase ale stomacului:


a) [x] Gastrita cronic atrofic cu metaplazie intestinal
b) [ ] Gastrita heperclorhidric
c) [x] Boala Menetrier
d) [ ] Gastrita de reflux biliar
e) [ ] Gastrita limfocitar
262. Intrebarea nr. 262: Intrebarea 262 Capitol: Gastrita multiplu Mod de punctare: A3 Grad de

249

dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Selectai simptoamele clinice ale sindromului Zollinger - Ellison:


a) [x] Diaree
b) [x] Ulcere refractare la tratamentul standart
c) [x] Sindrom algic pronununat
d) [ ] Constipaie
e) [ ] Leucopenie
263. Intrebarea nr. 263: Intrebarea 263 Capitol: Gastrita multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Marcai tratamenul de I linie pentru eradicarea Helicobacter pylori:


a) [ ] Quamatel 20 mg x 2ori/zi
b) [ ] Claritromicin 250 mg x 2 ori/zi
c) [x] Omeprazol 20 mg 2ori/zi
d) [x] Amoxicilin 1g de 2ori/zi
e) [x] Claritromicin 500 mg x2ori/zi
264. Intrebarea nr. 264: Intrebarea 264 Capitol: Gastrita multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Selectai criteriile diagnostic pentru gastrita autoimun:


a) [x] Anticorpi serici anti celule parietale
b) [x] Gastrita atrofic fundal
c) [x] Anemie Biermer (pernicioas)
d) [x] Anticorpi anti factor intrinsic
e) [ ] H pylori
265. Intrebarea nr. 265: Intrebarea 265 Capitol: Gastrita multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Marcai care snt caracteristicile gastritei cornice tip A:


a) [ ] Hiperaciditatea
b) [x] Hipoaciditatea
c) [x] Anemie B12 dificitar
d) [x] Atrofia pliurilor gastrice
e) [x] Paliditatea mucoasei gastrice
266. Intrebarea nr. 266: Intrebarea 266 Capitol: Gastrita multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Selectai patologiile unde Hepicobacter pylori este definit ca factor etiologic:

250

a) [ ] Gastrita tip A
b) [x] Gastrita tip B
c) [x] Ulcer gastric
d) [x] Ulcer duodenal
e) [ ] Gastrita tip C
267. Intrebarea nr. 267: Intrebarea 267 Capitol: Gastrita multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Acidul lactic determinat n sucul gastric este sugestiv pentru:


a) [ ] Gastrita hipoacid
b) [x] Achilia gastric
c) [x] Neoplasm al stomacului
d) [ ] Stenoza pilorului
e) [ ] Gastrit cu aciditate nemodificat
268. Intrebarea nr. 268: Intrebarea 268 Capitol: Gastrita multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Selecai care snt proprietile pepsinei:


a) [x] Este digerat sub aciunea HCl
b) [x] Este secretat de mucoasa stomacului i duodenului distal
c) [x] Se activeaz din pepsinogen la Ph >5
d) [x] Particip la scindarea proteinelor
e) [ ] Este transportat n singe legat de antitripsin
269. Intrebarea nr. 269: Intrebarea 269 Capitol: Gastrita multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Selectai criteriile ce se refer la gastrita cronic tip B:


a) [x] Cauzat de Helicobacter pylori
b) [ ] Gastrita atrofic fundal
c) [ ] Se asociaz cu anemie Biermer (pernicioas)
d) [ ] Anticorpi anti factor intrinsic prezen i
e) [x] Gastrit antral
270. Intrebarea nr. 270: Intrebarea 270 Capitol: Gastrita multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Precizai afirmaiile corecte pentru ulcerul cronic gastric (UG) i ulcerul cronic
duodenal (UD):
a) [ ] n orice tip de ulcer este obligatorie biopsia endoscopic pentru a exclude un

251

cancer
b) [ ] n UD este obligatoriu controlul endoscopic al cicatrizrii
c) [x] n UG este obligatoriu controlul endoscopic al cicatrizrii, cu biopsie
d) [x] n UD necomplicat prelungirea inhibrii secreiei acide cu inhibitori de pomp

de protoni nu este recomandat dup tratamentul Helicobacter pylori


e) [x] n UD complicat i n toate UG, dup tratamentul de eradicare a Helicobacter

pylori este recomandat prelungirea tratamentului cu inhibitori de pomp de


protoni pn se realizeaz vindecarea complet
271. Intrebarea nr. 271: Intrebarea 271 Capitol: Gastrita multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Selectai opiunile de tratament empiric, de prima linie pentru eradicarea Helicobacter Pylori n
regiuni sau populaii cu rezisten ridicat la claritromicin:
a) [ ] Terapia tripl standard
b) [ ] Terapia tripl cu coninut de levofloxacin
c) [x] Terapia quadrupl ce conine preparate de bismut
d) [x] Terapia quadrupl non-bismut
e) [x] Terapia secvenial
272. Intrebarea nr. 272: Intrebarea 272 Capitol: Gastrita multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Selectai afirmaiile corecte:


a) [x] Eradicarea H pylori este benefic nainte de nceperea tratamentului cu AINS
b) [x] Eradicarea H pylori este obligatorie nainte de nceperea tratamentului cu AINS la pacienii

cu antecedente de ulcer peptic


c) [x] Numai eradicarea H pylori nu reduce incidena ulcerului gastric /ulcerului duodenal la pacienii

care primesc deja tratament pe termen lung cu AINS


d) [ ] Pacienii care primesc deja tratament pe termen lung cu AINS nu au nevoie de tratament de

eradicare
e) [x] Pacienii care primesc deja tratament pe termen lung cu AINS au nevoie de tratament de eradicare
273. Intrebarea nr. 273: Intrebarea 273 Capitol: Gastrita multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Alegei afirmaile corecte pentru durata tratamentului cu IPP n ulcerul cronic gastric (UG) i ulcerul
cronic duodenal (UD):
a) [ ] n UD necomplicat i fr risc prelungirea tratamentului cu IPP este

recomandat dup terapia de eradicare a Helicobacter pylori


b) [x] n UD complicat prelungirea tratamentului cu IPP este recomandat dup

terapia de eradicare a Helicobacter pylori


c) [ ] n UG necomplicat prelungirea tratamentului cu IPP nu este recomandat dup

252

terapia de eradicare a Helicobacter pylori


d) [x] n UG necomplicat dup tratamentul de eradicare a Helicobacter pylori este

recomandat prelungirea tratamentului cu IPP pn se realizeaz vindecarea


complet
e) [x] n toate ulcerele gastrice, dup tratamentul de eradicare a Helicobacter pylori

este recomandat prelungirea tratamentului cu IPP pn se realizeaz vindecarea


complet
274. Intrebarea nr. 274: Intrebarea 274 Capitol: Gastrita multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Indicai situaiile clinice cnd trebuie continuat tratamentul cu IPP dup


tratamentul de eradicare a Helicobacter pylori:
a) [ ] Ulcer cronic duodenal necomplicat, fr risc
b) [x] Ulcer cronic duodenal complicat
c) [x] Ulcer cronic duodenal necomplicat, dar cu risc (aspirin, AINS, anticoagulante,

vrsta > 65 ani)


d) [x] Toate ulcerele cronice gastrice
e) [ ] Toate ulcerele cronice duodenale
275. Intrebarea nr. 275: Intrebarea 275 Capitol: Gastrita multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Identificai indicaiile pentru determinarea coninutului anticorpilor anti-H pylori clasa Ig


G n ser n calitate de test diagnostic pentru infecia cu Helicobacter pylori:
a) [ ] Confirmarea eradicrii infeciei cu Helicobacter pylori
b) [x] Ulcere cu hemoragie
c) [x] Atrofie gastric
d) [x] MALT-limfom gastric
e) [x] Consumul recent (ultimele 2 sptmni) de medicaie antisecretoare i

antibiotice
276. Intrebarea nr. 276: Intrebarea 276 Capitol: Gastrita multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Selectai teste utile pentru evaluarea eradicrii infeciei cu Helicobacter pylori dup
tratamentul de eradicare:
a) [x] Testul respirator cu uree marcat cu C13
b) [x] Determinarea antigenului Helicobacter pylori n materiile fecale cu utilizarea

anticorpilor monoclonali
c) [ ] Testul rapid la ureaz
d) [ ] Cercetarea anticorpilor anti-Helicobacter pylori de clasa IgG prin metoda ELISA
e) [ ] Cercetarea anticorpilor anti-Helicobacter pylori de clasa IgM prin metoda ELISA

253

277. Intrebarea nr. 277: Intrebarea 277 Capitol: Gastrita multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Enumerai factorii citoprotectori ai mucoasei gastroduodenale:


a) [ ] Pepsina
b) [x] Prostaglandinele
c) [x] Vascularizarea adecvat i regenararea epiteliului
d) [x] Oxidul nitric
e) [x] Mucopolisaharidele
278. Intrebarea nr. 278: Intrebarea 278 Capitol: Gastrita multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Selectai opiunile de tratament empiric de linia 1 pentru eradicarea Helicobacter pylori n regiuni sau
populaii cu rezisten ridicat la claritromicin:
a) [ ] Terapia tripl standard
b) [ ] Terapia tripl cu coninut de levofloxacin
c) [x] Terapia secvenial
d) [x] Terapia quadrupl ce conine preparate de bismut
e) [x] Terapia quadrupl non-bismut
279. Intrebarea nr. 279: Intrebarea 279 Capitol: Gastrita multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Marcai opiunile de terapie de linia 2 pentru eradicarea Helicobacter pylori n regiuni sau populaii
cu rezisten redus la claritromicin:
a) [ ] Terapia secvenial
b) [x] Terapia quadrupl ce conine preparate de bismut
c) [x] Terapia tripl cu coninut de levofloxacin
d) [ ] Terapia tripl standard
e) [ ] Terapia quadrupl non-bismut
280. Intrebarea nr. 280: Intrebarea 280 Capitol: Gastrita multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Indicai medicamentele la care Helicobacter pylori poate dezvolta rezisten:


a) [x] Metronidazol
b) [ ] Tetraciclin
c) [x] Claritromicin
d) [ ] Bismul subcitrat
e) [x] Levofloxacin

254

281. Intrebarea nr. 281: Intrebarea 281 Capitol: Gastrita multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Marcai mecanismele durerii n ulcerul peptic duodenal:


a) [x] Factorul acido-peptic
b) [x] Spasmul zonei piloro-duodenale
c) [x] Creterea presiunii n stomac i duoden
d) [x] Profunzimea ulcerului
e) [ ] Prezena. infeciei cu Helicobacter pylori
282. Intrebarea nr. 282: Intrebarea 282 Capitol: Gastrita multiplu Mod de punctare: A3
Grad de dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada
Dumbrava

Identificai mecanismele de aciune a fumatului n ulcerul gastric/duodenal:


a) [x] Crete secreia de acid clorhidric
b) [x] Scade secreia de mucus gastric
c) [ ] Stimuleaz secreia de prostaglandine
d) [ ] Stimuleaz secreia de bicarbonat
e) [x] Crete secreia de pepsinogen
283. Intrebarea nr. 283: Intrebarea 283 Capitol: Gastrita multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Identificai factorii de risc n ulcerul gastric/duodenal:


a) [x] Predispoziia genetic
b) [x] Fumatul
c) [ ] Excesul de grsime n diet
d) [x] Alcoolul
e) [ ] Excesul de glucide n diet
284. Intrebarea nr. 284: Intrebarea 284 Capitol: Gastrita multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Identificai factorii endogeni de agresiune a mucoasei gastrice/duodenale:


a) [x] Acidul clorhidric
b) [x] Pepsinul
c) [ ] Mucina
d) [x] Histamina
e) [ ] Bicarbonatul
285. Intrebarea nr. 285: Intrebarea 285 Capitol: Gastrita multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

255

Identificai factorii endogeni de agresiune a mucoasei gastrice/duodenale:


a) [x] Gastrina
b) [x] Pepsinul
c) [ ] Prostaglandinele
d) [x] Histamina
e) [ ] Bicarbonatul
286. Intrebarea nr. 286: Intrebarea 286 Capitol: Gastrita multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Identificai factorii endogeni de protecie a mucoasei gastrice/duodenale:


a) [ ] Gastrina
b) [x] Mucusul
c) [x] Prostaglandinele
d) [ ] Histamina
e) [x] Bicarbonatul
287. Intrebarea nr. 287: Intrebarea 287 Capitol: Gastrita multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Identificai rolul prostaglandinelor n boala ulceroas:


a) [x] Stimuleaz sinteza de mucus
b) [x] Amelioreaz microcirculaia sanguin din stomac i duoden
c) [ ] Stimuleaz secreia de pepsin
d) [ ] Stimuleaz secreia de gastrin i de HCL
e) [x] Stimuleaz secreia de bicarbonat
288. Intrebarea nr. 288: Intrebarea 288 Capitol: Gastrita multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Marcai formele de baz a ulcerelor gastrice/duodenale simptomatice:


a) [x] Ulcerele de stress
b) [x] Ulcerele endocrine
c) [x] Ulcerele medicamentose
d) [ ] Ulcerele asociate refluxului gastro-esofagian
e) [x] Ulcerele hepatogene
289. Intrebarea nr. 289: Intrebarea 289 Capitol: Gastrita multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Indicai caracteristicile tabloului clinic clasic n ulcerul duodenal:


a) [ ] Durerea epigastric postprandial precoce

256

b) [x] Durera epigastric pe foame"


c) [x] Durerea nocturn
d) [ ] Lipsa poftei de mncare
e) [x] Sindromul dispeptic
290. Intrebarea nr. 290: Intrebarea 290 Capitol: Gastrita multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Indicai caracteristicile tabloului clinic clasic n ulcerul gastric:


a) [x] Durera epigastric postprandial
b) [ ] Durera epigastric pe foame"
c) [x] Sindromul dispeptic
d) [ ] Durerea nocturn
e) [ ] Diareea
291. Intrebarea nr. 291: Intrebarea 291 Capitol: Gastrita multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Marcai metodele de diagnostic al infeciei cu Helicobacter pylori:


a) [x] Testul respirator cu uree marcat
b) [x] Aprecierea antigenului Helicobacter pylori n materii fecale
c) [x] Testul rapid cu ureaz
d) [ ] Testul cu D-xiloz
e) [x] Examinarea histologic a bioptatului
292. Intrebarea nr. 292: Intrebarea 292 Capitol: Gastrita multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Marcai particularitile inhibitorilor pompei de protoni:


a) [x] Sunt cele mai active antisecretorii
b) [ ] Inhib H+/K+-ATP-aza
c) [ ] Stimuleaz H+/K+-ATP-aza
d) [x] Au eficien maxim cnd celula parietal este stimulat
e) [ ] Au aciunea la nivelul receptorilor H 2 histaminici
293. Intrebarea nr. 293: Intrebarea 293 Capitol: Intestin multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Identificai maladiile pentru care este caracteristic inflamaia granulomatoas n


tractul gastrointestinal:
a) [x] Tuberculoz
b) [x] Sarcoidoz

257

c) [x] Boala Crohn


d) [x] Sifilis
e) [ ] Amiloidoz
294. Intrebarea nr. 294: Intrebarea 294 Capitol: Intestin multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Enumerai mecanismele patogenetice ale diareei cronice:


a) [ ] Aciditatea gastric majorat
b) [x] Mrirea presiunii osmotice intralumenale
c) [x] Tranzitul intestinal accelerat
d) [x] Hiperexudaie intestinal
e) [ ] Scderea presiunii osmotice intralumenale
295. Intrebarea nr. 295: Intrebarea 295 Capitol: Intestin multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Selectai maladiile ce decurg cu diaree cronic:


a) [x] Enteropatia glutenic
b) [ ] Boala Hirschsprung
c) [x] Boala Wipple
d) [x] Sindromul de intestin scurt
e) [x] Insuficiena dizaharidazic
296. Intrebarea nr. 296: Intrebarea 296 Capitol: Intestin multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Numii manifestrile clinice ale sindromul de malabsorbie:


a) [x] Scdere ponderal
b) [x] Edeme i ascit
c) [x] Dureri n oase i parestezii
d) [x] Sngerarea mrit
e) [ ] Artrite
297. Intrebarea nr. 297: Intrebarea 297 Capitol: Intestin multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Indicai cauzele posibile ale sindromul de malabsorbie:


a) [x] Insuficiena exocrin pancreatic
b) [x] Bolile colestatice a ficatului
c) [x] Ischemia cronic a intestinului subire
d) [ ] Patologia funcional a intestinului

258

e) [ ] Diverticuloza intestinului gros


298. Intrebarea nr. 298: Intrebarea 298 Capitol: Intestin multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Selectai remediile terapeutice n sindromul de malabsorbie:


a) [x] Vitamine
b) [x] Enzime pancreatice
c) [x] Soluii de aminoacizi
d) [ ] Prokinetice
e) [ ] Antiacide
299. Intrebarea nr. 299: Intrebarea 299 Capitol: Intestin multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Numii simptomele sindromului de malabsorbie:


a) [x] Hipoalbuminemie
b) [ ] Creterea ceruloplasminei
c) [x] Hipovitaminoz
d) [x] Steatoree
e) [x] Scderea nivelului fierului seric
300. Intrebarea nr. 300: Intrebarea 300 Capitol: Intestin multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Enumerai formele fiziopatologice a diareilor cronice:


a) [x] Osmotic
b) [x] Secretorie
c) [x] Prin tulburri de motilitate
d) [x] Inflamatorie
e) [ ] Hipoosmotic
301. Intrebarea nr. 301: Intrebarea 301 Capitol: Intestin multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Numii etiologia posibil a diareei hemoragice:


a) [x] Shigella
b) [ ] Helicobacter pylori
c) [x] Entamoeba histolitica
d) [ ] Disbioza intestinal
e) [x] Eh. coli enteropatogen
302. Intrebarea nr. 302: Intrebarea 302 Capitol: Intestin multiplu Mod de punctare: A3 Grad de

259

dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Indicai cerealele care se exclud n dieta aglutenic:


a) [x] Gru
b) [x] Orz
c) [x] Secar
d) [ ] Orez
e) [x] Ovz
303. Intrebarea nr. 303: Intrebarea 303 Capitol: Intestin multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Selectai testele paraclinice folosite pentru evaluarea patologiei intestinului subire:


a) [x] Examen radiologic
b) [x] Examen endoscopic
c) [x] Examinare coprologic
d) [x] Test de toleran la lactoz
e) [ ] Test cu secretina - pancreozimin
304. Intrebarea nr. 304: Intrebarea 304 Capitol: Intestin multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Numii remediile terapeutice recomandate n tratamentul enterocolitei virale acute:


a) [ ] Antivirale (interferone)
b) [ ] Antibacteriene
c) [ ] Antifungice
d) [x] Hidroelectrolitice
e) [x] Loperamid
305. Intrebarea nr. 305: Intrebarea 305 Capitol: Intestin multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Enumerai manifestrile extraintestinale n boala Crohn:


a) [ ] Diabetul zaharat
b) [x] Pioderma gangrenosum
c) [x] Spondilita anchilozant
d) [x] Eritemul nodos
e) [x] Artrita
306. Intrebarea nr. 306: Intrebarea 306 Capitol: Intestin multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Selectai medicamentele utilizate n tratamentul patogenetic al bolii Crohn:

260

a) [x] Mesalazina
b) [x] Corticosteroizii
c) [x] Azatioprina
d) [ ] Platifilina
e) [ ] Famotidina
307. Intrebarea nr. 307: Intrebarea 307 Capitol: Intestin multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Indicai semnele macroscopice ale colitei ulcerative:


a) [ ] Leziuni cu caracter segmentar
b) [ ] Aspect de piatr de pavaj"
c) [x] Hemoragii de contact
d) [x] Ulceraii superficiale
e) [ ] Fistule intestinale
308. Intrebarea nr. 308: Intrebarea 308 Capitol: Intestin multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Selectai semnele endoscopice ale colitei ulcerative:


a) [ ] Relief n piatr de pavaj"
b) [x] Ulceraii polimorfe superficiale
c) [ ] Ulcere liniare profunde
d) [x] Friabilitatea mucoasei
e) [x] Edem, hiperemie difuz a mucoasei
309. Intrebarea nr. 309: Intrebarea 309 Capitol: Intestin multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Enumerai semnele radiologice prezente n stadiile avansate ale colitei ulcerative:


a) [x] Scurtarea colonului
b) [x] Dehaustrarea colonului
c) [x] Spiculi marginali/pete baritate
d) [ ] Fistule
e) [x] Colonul cu aspect tubular
310. Intrebarea nr. 310: Intrebarea 310 Capitol: Intestin multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Numii complicaiile locale n colita ulcerativ:


a) [x] Megacolon toxic
b) [x] Hemoragie masiv

261

c) [ ] Abces abdominal
d) [x] Perforaia
e) [ ] Fistule viscero-cutanate
311. Intrebarea nr. 311: Intrebarea 311 Capitol: Intestin multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Indicai formele clinice ale constipaiei cronice:


a) [ ] Constipaia osmotic
b) [x] Constipaia idiopatic
c) [ ] Constipaia secretorie
d) [x] Constipaia prin tulburarea defecaiei
e) [x] Boala Hirschprung
312. Intrebarea nr. 312: Intrebarea 312 Capitol: Intestin multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Enumerai cauzele posibile ale onstipaiei cronice:


a) [x] Hipotiroidism
b) [x] Diverticuloz intestinal
c) [ ] Hipertiroidism
d) [x] Sindrom de intestin iritabil
e) [x] Dolicocolon
313. Intrebarea nr. 313: Intrebarea 313 Capitol: Intestin multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Numii factorii de risc n dezvoltarea cancerului colorectal:


a) [x] Polipoza familiar multipl
b) [x] Polipii adenomatoi intestinali
c) [ ] Diverticulii intestinali
d) [x] Cancerele familiale nepolipoase
e) [x] Colita ulcerativ
314. Intrebarea nr. 314: Intrebarea 314 Capitol: Intestin multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Indicai elementele caracteristice sindromului de intestin iritabil:


a) [x] Dereglarea motilitii intestinale
b) [ ] Proces inflamator cronic n intestin
c) [x] Prezena durerilor i disconfortului n abdomen
d) [ ] Proces distrofic n mucoasa intestinului

262

e) [x] Lipsa substratului organic de afectare


315. Intrebarea nr. 315: Intrebarea 315 Capitol: Intestin multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Selectai simptomele care exclud sindromul de intestin iritabil:


a) [ ] Diaree cu mucus
b) [ ] Dureri n abdomen
c) [x] Hemoragie intestinal
d) [x] Temperatur subfebril
e) [x] Scdere ponderal progresiv
316. Intrebarea nr. 316: Intrebarea 316 Capitol: Intestin multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Enumerai metodele de tratament al sindromului de intestin iritabil:


a) [x] Psihoterapie
b) [ ] Tratament de substituie
c) [x] Gimnastic curativ
d) [x] Spasmolitice miotrope
e) [x] Fizioterapie
317. Intrebarea nr. 317: Intrebarea 317 Capitol: Intestin multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Numii medicamentele recomandate n tratamentul sindromului de intestin iritabil:


a) [ ] Mesalazin
b) [x] Mebeverin
c) [ ] Famotidin
d) [x] Drotaverin
e) [x] Lactuloz
318. Intrebarea nr. 318: Intrebarea 318 Capitol: Intestin multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Selectai medicamentele indicate n caz de sindrom de intestin iritabil cu diaree:


a) [x] Smecta
b) [x] Loperamid
c) [x] Crbune activat
d) [x] Carbonat de calciu
e) [ ] Levomicetin
319. Intrebarea nr. 319: Intrebarea 319 Capitol: Intestin multiplu Mod de punctare: A3 Grad de

263

dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Notai afeciunile care evolueaz cu diaree:


a) [x] Dizenteria
b) [ ] Ulcerul duodenal
c) [x] Carcinoidul
d) [x] Enteropatia glutenic
e) [x] Colita ulcerativ
320. Intrebarea nr. 320: Intrebarea 320 Capitol: Intestin multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Selectai afeciunile care evolueaz mai frecvent cu constipaie:


a) [ ] Hipertiroidismul
b) [x] Hipotiroidismul
c) [ ] Diabetul zaharat
d) [x] Disfuncia muchilor pelvieni
e) [x] Boala Hirschsprung
321. Intrebarea nr. 321: Intrebarea 321 Capitol: Intestin multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Indicai cauzele diareei care nu rspunde la proba cu foame:


a) [x] Sindromul carcinoid
b) [x] Vipomul
c) [ ] Deficitul de dizaharidaze
d) [x] Carcinomul medular de tiroid
e) [ ] Insuficiena pancreatic exocrin
322. Intrebarea nr. 322: Intrebarea 322 Capitol: Intestin multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Enumerai medicamentele care pot modifica culoarea scaunului, conferindu-i aspect


pseudomelenic:
a) [x] Cu coninut de fier
b) [ ] Cefalosporine
c) [x] Cu coninut de bismut
d) [x] Crbune medical
e) [ ] Corticosteroizi
323. Intrebarea nr. 323: Intrebarea 323 Capitol: Intestin multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

264

Numii afeciunile care prezint risc crescut de malignizare:


a) [x] Colit ulcerativ
b) [ ] Yersinioz intestinal
c) [ ] Diverticuloz colonic
d) [x] Polipoz intestinal
e) [ ] Sindrom de intestin iritabil
324. Intrebarea nr. 324: Intrebarea 324 Capitol: Intestin multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Indicai consecinele clinico-biologice ale steatoreei:


a) [x] Scderea ponderal
b) [x] Hipovitaminoze
c) [ ] Apariia edemelor
d) [ ] Instalarea ascitei
e) [ ] Icter
325. Intrebarea nr. 325: Intrebarea 325 Capitol: Intestin multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Selectai formele clinice ale sindromului de intestin iritabil:


a) [x] Cu predominarea constipaiei
b) [ ] Cu predominarea disfunciei vegetative
c) [x] Cu predominarea diareei
d) [x] Forma mixt
e) [ ] Cu predominarea meteorismului
326. Intrebarea nr. 326: Intrebarea 326 Capitol: Intestin multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Enumerai semnele clinice ale giardiazei intestinale:


a) [x] Diaree cronic
b) [ ] Dermatit herpetiform
c) [x] Dureri n abdomen, crampe abdominale
d) [x] Anorexie, grea
e) [x] Scdere ponderal
327. Intrebarea nr. 327: Intrebarea 327 Capitol: Intestin multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Numii caracteristicele diareei osmotice:


a) [x] Steatoree

265

b) [x] Proba cu foame pozitiv


c) [ ] Proba cu foame negativ
d) [ ] Diaree apoas
e) [ ] Mucus, snge n materiile fecale
328. Intrebarea nr. 328: Intrebarea 328 Capitol: Intestin multiplu Mod de punctare: A3
Grad de dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada
Dumbrava

Enumerai caracteristicele diareei secretorie:


a) [ ] Steatoree
b) [ ] Proba cu foame pozitiv
c) [x] Proba cu foame negativ
d) [x] Diaree apoas
e) [ ] Mucus, snge n materiile fecale
329. Intrebarea nr. 329: Intrebarea 329 Capitol: Intestin multiplu Mod de punctare: A3
Grad de dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada
Dumbrava

Indicai caracteristicele diareei inflamatorie:


a) [ ] Steatoree
b) [ ] Proba cu foame pozitiv
c) [x] Proba cu foame negativ
d) [ ] Diaree apoas
e) [x] Mucus, snge n materiile fecale
330. Intrebarea nr. 330: Intrebarea 330 Capitol: Intestin multiplu Mod de punctare: A3
Grad de dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada
Dumbrava

Selectai bolile pentru care este characteristic diareea osmotic:


a) [x] Enteropatia glutenic
b) [x] Pancreatita cronic cu insuficiena exocrin
c) [x] Carena dizaharidazic
d) [ ] Colita ulcerativ
e) [ ] Cancer colorectal
331. Intrebarea nr. 331: Intrebarea 331 Capitol: Intestin multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Numii bolile pentru care aste characteristic diareea secretorie:


a) [ ] Enteropatia glutenic

266

b) [ ] Pancreatita cronic cu insuficiena exocrin


c) [x] Sindromul Zollinger-Ellison
d) [x] Toxicoinfecia intestinal acut
e) [ ] Colita ulcerative
332. Intrebarea nr. 332: Intrebarea 332 Capitol: Intestin multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Indicai bolile pentru care este caracteristic diareea inflamatorie:


a) [ ] Carena dizaharidazic
b) [x] Colita ulcerativ
c) [x] Colita ischemic
d) [x] Diverticulita intestinal
e) [x] Amebiaza intestinal
333. Intrebarea nr. 333: Intrebarea 333 Capitol: Intestin multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Enumerai simptomele caracteristice pentru afectarea intestinului subire:


a) [x] Volumul scaunului abundent
b) [x] Semnele dehidratrii
c) [x] Scaunul neformat, apos
d) [ ] Tenesme
e) [ ] Snge n materii fecale
334. Intrebarea nr. 334: Intrebarea 334 Capitol: Intestin multiplu Mod de punctare: A3
Grad de dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada
Dumbrava

Indicai dereglrile din cadrul sindromului clinic de malabsorbie:


a) [x] Dereglari de digestie intraluminar
b) [x] Dereglari de digestie parietal
c) [x] Dereglri de absorbie parietal
d) [x] Dereglri de transport prin sistemul portal
e) [ ] Dereglri de transport prin vena cava
335. Intrebarea nr. 335: Intrebarea 335 Capitol: Intestin multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Selectai factorii care influeneaz digestia intraluminal:


a) [x] Activitatea enzimelor pancreatice
b) [x] Colestaz intra- i extrahepatic

267

c) [x] Aclorhidrie
d) [ ] Inflamaie la nivel de ileon terminal
e) [ ] Tumori la nivel de colon
336. Intrebarea nr. 336: Intrebarea 336 Capitol: Intestin multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Numii anticorpii caracteristici pentru enteropatia glutenic:


a) [x] Antigliadinici
b) [x] Antiendomiziali
c) [x] Antitransglutaminaza tisular
d) [ ] Anti-DNA
e) [ ] Antimitohondriali
337. Intrebarea nr. 337: Intrebarea 337 Capitol: Intestin multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Selectai semnele clinice, observate dup rezecia ileonului distal:


a) [ ] Insuficiena pancreatic
b) [x] Formarea de calculi biliari
c) [x] Pierderea de acizi biliari cu materiile fecale
d) [x] Diaree
e) [x] Afectarea mucoasei colonului
338. Intrebarea nr. 338: Intrebarea 338 Capitol: Intestin multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Identificai semnele clinice ale enteropatiei glutenice:


a) [x] Meteorism
b) [ ] Febr
c) [x] Diaree
d) [x] Polifecalie
e) [x] Denutriie
339. Intrebarea nr. 339: Intrebarea 339 Capitol: Intestin multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Selectai semnele clinice ale bolii Whipple:


a) [x] Diaree
b) [x] Febr
c) [x] Polifecalie
d) [x] Poliserosit

268

e) [ ] Nefropatie
340. Intrebarea nr. 340: Intrebarea 340 Capitol: Intestin multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Specificai caracteristicile morfologice mai informative ale colitei ischemice:


a) [ ] Aranjare oblic a fibrelor muscular printre focarele de atrofie
b) [x] Tesut de granulaie n craterul ulcerului
c) [x] Macrofage ncrcate cu hemosiderin n submucoas
d) [ ] Prezena neutrofilelor n submucoas
e) [ ] Atrofia epiteliului superficial cu depunerea subepitelial a fibrelor de colagen i fibronectin
341. Intrebarea nr. 341: Intrebarea 341 Capitol: Hepatita multiplu Mod de punctare: A3
Grad de dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada
Dumbrava

Enumerai strile clinice n cazul crora se atest mrirea bilirubinei neconjugate:


a) [ ] Icter mecanic
b) [x] Anemie hemolitic
c) [x] Hepatit alcoolic cu sindromul Zieve
d) [ ] Hepatit medicamentoas
e) [x] Sindrom Gilbert
342. Intrebarea nr. 342: Intrebarea 342 Capitol: Hepatita multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Enumerai strile clinice n cazul crora se atest mrirea fraciei bilirubinei


conjugate:
a) [ ] Sindromul Gilbert
b) [x] Cancerul papilei Vater
c) [x] Sindromul Dubin-Djonson
d) [ ] Anemia B12 - deficitar
e) [x] Cancer al capului pancreasului
343. Intrebarea nr. 343: Intrebarea 343 Capitol: Hepatita multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Enumerai strile n care este dereglat conjugarea bilirubinei cu acid glucuroni:


a) [x] Icterul fiziologic al nou-nscuilor
b) [ ] Cure de foame ndelungat
c) [x] Sindromul Gilbert
d) [x] Sindromul Crigler-Najjar

269

e) [ ] Sindromul Dubin - Johnson


344. Intrebarea nr. 344: Intrebarea 344 Capitol: Hepatita multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Numii marcherii serologici pentru infecia cu virusul hepatic B:


a) [x] Anticorpi anti-HBcor
b) [x] Anticorpi anti-HBs
c) [ ] Anticorpi anti-VHC
d) [x] Anticorpi anti-HBe
e) [x] Ag Hbe
345. Intrebarea nr. 345: Intrebarea 345 Capitol: Hepatita multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Numii afeciunile care se asociaz cu hiperbilirubinemie:


a) [x] Hepatitele acute
b) [x] Colestaza medicamentoas
c) [ ] Hemangiomul hepatic
d) [x] Ciroza hepatic
e) [ ] Calcinate hepatice
346. Intrebarea nr. 346: Intrebarea 346 Capitol: Hepatita multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Marcai afeciunile pentru care este caracteristic hepatomegalia:


a) [x] Tromboza venelor hepatice
b) [ ] Boala Menetrie
c) [x] Boala Wilson
d) [x] Hemocromatoz
e) [x] Steatoza hepatic
347. Intrebarea nr. 347: Intrebarea 347 Capitol: Hepatita multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Selectai patologiile care sunt incluse n clasificarea etiologic a hepatitelor cronice:


a) [x] Hepatita autoimun
b) [x] Hepatita cronic viral B
c) [x] Hepatita medicamentoas sau toxic
d) [x] Boala Wilson
e) [ ] MALT-limfom
348. Intrebarea nr. 348: Intrebarea 348 Capitol: Hepatita multiplu Mod de punctare: A3 Grad de

270

dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Identificai care afeciuni pot determina insuficien hepatic fulminant:


a) [x] Hepatitele virale acute
b) [x] Hepatitele medicamentoase
c) [ ] Hemocromatoz
d) [x] Intoxicaiile acute
e) [ ] Sindromul Gilbert
349. Intrebarea nr. 349: Intrebarea 349 Capitol: Hepatita multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Marcai afeciunile hepatice, care pot determina pruritul cutanat:


a) [ ] Steatoz hepatic
b) [x] Chist hidatic hepatic
c) [x] Ciroz primar biliar
d) [x] Colangit sclerozant primitiv
e) [ ] Hemangiom hepatic
350. Intrebarea nr. 350: Intrebarea 350 Capitol: Hepatita multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Marcai afeciunile care pot determina apariia febrei:


a) [ ] Hemangiomul hepatic
b) [x] Hepatita alcoolic acut
c) [x] Angiocolita
d) [x] bcesul hepatic
e) [ ] Sindromul Pickwick
351. Intrebarea nr. 351: Intrebarea 351 Capitol: Hepatita multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Marcai care din manifestrile enumerate pot fi sugestive pentru o hepatopatie


cronic:
a) [x] Eritem palmar
b) [x] Stelue vasculare
c) [x] Ginecomastie
d) [ ] Eritem nodos
e) [ ] Erupii urticariene
352. Intrebarea nr. 352: Intrebarea 352 Capitol: Hepatita multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

271

Identificai afeciunile ce determin creterea evident a consistenei hepatice la


palpare:
a) [x] Metastaze hepatice
b) [ ] Hepatit acut
c) [ ] Hemangiom hepatic
d) [ ] Steatoz hepatic
e) [x] Ciroza hepatic
353. Intrebarea nr. 353: Intrebarea 353 Capitol: Hepatita multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Identificai indicii sindromului colestatic de labotator:


a) [x] Fosfataza alcalin
b) [x] Bilirubina conjugat
c) [ ] Aspartataminotransferaza
d) [x] Gamaglutamiltranspeptidaza
e) [ ] Alaninaminotransferaza
354. Intrebarea nr. 354: Intrebarea 354 Capitol: Hepatita multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Identificai modificrile sugestive pentru sindromul hepatopriv de labotator:


a) [ ] Hipersideremia
b) [x] Hipoalbuminemia
c) [x] Scderea protrombinei
d) [ ] Creterea ceruloplasminei
e) [ ] Scderea activitii lipazei serice
355. Intrebarea nr. 355: Intrebarea 355 Capitol: Hepatita multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Identificai ce semnificaie poate avea creterea fosfatazei alcaline n prezena


icterului:
a) [ ] Sindrom Rotor
b) [ ] Sindrom Budd-Chiari
c) [x] Cancer de cap de pancreas
d) [x] Litiaz biliar
e) [ ] Sindrom Gilbert
356. Intrebarea nr. 356: Intrebarea 356 Capitol: Hepatita multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

272

Identificai ce semne ntlnii mai frecvent n icterul prehepatic:


a) [ ] Urina decolorat
b) [ ] Fecale decolorate
c) [x] Fecale intens colorate
d) [ ] Leziuni de grataj determinate de prurit
e) [x] Splenomegalie
357. Intrebarea nr. 357: Intrebarea 357 Capitol: Hepatita multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Identificai semnele ce caracterizeaz icterul obstructiv:


a) [ ] Hiperbilirubinemie din contul fraciei indirecte
b) [x] Hiperbilirubinemie din contul fraciei directe
c) [ ] Stercobilin prezent n cantiti mari n materiile fecale
d) [x] Prezena bilirubinei n cantiti mari n urin
e) [ ] Hipolipidemie
358. Intrebarea nr. 358: Intrebarea 358 Capitol: Hepatita multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Identificai afeciunile ce pot evolua cu ascit:


a) [ ] Hepatita cronic
b) [x] Carcinomul hepatocelular
c) [x] Pericardita constrictiv
d) [ ] Pneumonia
e) [x] Carcinomatoza
359. Intrebarea nr. 359: Intrebarea 359 Capitol: Hepatita multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Definii steatoza hepatic alcoolic:


a) [x] Form benign
b) [x] Form reversibil
c) [x] Acumulare de lipide n ficat
d) [ ] Form malign, ireversibil
e) [ ] Prezena depozitelor de Cu
360. Intrebarea nr. 360: Intrebarea 360 Capitol: Hepatita multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Marcai caracteristicele afectrii etilice a ficatului:


a) [x] Epizoade repetate de hepatit acut"

273

b) [x] Manifestri ale hipoavitaminozei


c) [x] Etilismul n anamnez
d) [ ] Autoanticorpi ctre membrana hepatocitelor
e) [ ] Prurit cutanat timp ndelungat
361. Intrebarea nr. 361: Intrebarea 361 Capitol: Hepatita multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Marcai caracteristicele macroscopice ale ficatului gras:


a) [ ] Micorat n volum
b) [x] Mrit n volum
c) [ ] De culoare roietic
d) [x] De culoare galben
e) [ ] De culoare brun
362. Intrebarea nr. 362: Intrebarea 362 Capitol: Hepatita multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Selectai care semne se refer la steatohepatita alcoolic:


a) [ ] Scderea gama-globulinelor
b) [x] Creterea important a IgA
c) [ ] Creterea ureei
d) [x] Creterea raportului AST/ALT
e) [ ] Creterea important a IgM
363. Intrebarea nr. 363: Intrebarea 363 Capitol: Hepatita multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Marcai manifestrile clinice din hemocromatoz:


a) [x] Hepatomegalie
b) [x] Pigmentare brun sau cenuie
c) [x] Diabet zaharat
d) [ ] Icter colestatic
e) [ ] Sindrom extrapiramidal
364. Intrebarea nr. 364: Intrebarea 364 Capitol: Hepatita multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Selectai afirmaiile corecte despre hepatita viral D:


a) [x] Coinfecie VHB+VHD
b) [x] Superinfecie VHD+VHB
c) [ ] Coinfecia VHD+VHC

274

d) [ ] Superinfecia VHD/VHC
e) [ ] Monoinfecia VHD
365. Intrebarea nr. 365: Intrebarea 365 Capitol: Hepatita multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Marcai care sunt indicaiile pentru tratamentul antiviral n hepatita cronica B:


a) [x] Nivelul ADN-HBV > 2000 IU/ml
b) [ ] Nivelul ADN-HBV > 200 IU/ml
c) [x] Pacienii cu ALT mai sus de limita superioar a valorilor normale
d) [x] Pacienii cu activitatea necroinflamatorie de grad moderat sau sever i / sau

fibroz, cel puin moderat


e) [ ] Indiferent de activitatea transaminazelor
366. Intrebarea nr. 366: Intrebarea 366 Capitol: Hepatita multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Marcai care sunt contraindicaiile tratamentului cu alfa-interferon n bolile hepatice


virale:
a) [x] Maladiile autoimune
b) [x] Ciroza hepatic viral decompensat
c) [x] Afeciuni cronice decompensate non-hepatice
d) [x] Sindrom depresiv
e) [ ] Ciroza hepatic de etiologie viral compensat
367. Intrebarea nr. 367: Intrebarea 367 Capitol: Hepatita multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Indicai efectele secundare posibile dup administrarea corect a interferonului:


a) [x] Deprimarea mduvei hematoformatoare
b) [x] Alopecie
c) [ ] Endocardit fibrinoas
d) [ ] Infiltrate pulmonare tranzitorii
e) [x] Labilitate emoional, depresie
368. Intrebarea nr. 368: Intrebarea 368 Capitol: Hepatita multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Marcai simptomele caracteristice hepatitei autoimune:


a) [x] Fatigabilitate
b) [x] Anorexie
c) [x] Polimialgii, poliartralgii

275

d) [x] Icter
e) [ ] Hipertensiune arterial
369. Intrebarea nr. 369: Intrebarea 369 Capitol: Hepatita multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Marcai care manifestri extrahepatice autoimune sunt ntlnite n hepatita


autoimun:
a) [x] Artralgii i artrite cu caracter tranzitoriu ce reflect activitatea bolii
b) [x] Erupii cutanate maculo-papulare sau acneiforme
c) [x] Capilarit alergic
d) [x] Amenoree
e) [ ] Periarteriit nodoas
370. Intrebarea nr. 370: Intrebarea 370 Capitol: Hepatita multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Identificai preparatele ce se utilizeaz n tratamentul hepatitei autoimune:


a) [ ] Imunostimulatori
b) [x] Glucocorticosteroizi
c) [ ] Interferoni
d) [x] Azatioprina
e) [ ] Analogi nucleozidici
371. Intrebarea nr. 371: Intrebarea 371 Capitol: Hepatita multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Marcai care elemente caracterizeaz hepatita autoimun:


a) [x] Hepatit periportal cu infiltrat preponderent limfo-plasmocitar
b) [x] Apare mai frecvent la femeile tinere
c) [x] Prezena hipergamaglobulinemiei
d) [ ] Etiologia este predominant medicamentoas
e) [ ] Hepatit periportal cu infiltrat preponderent polimorfonuclear
372. Intrebarea nr. 372: Intrebarea 372 Capitol: Hepatita multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Enumerai indicii de laborator caracteristici hepatitei autoimune:


a) [x] Ig G crescut
b) [x] Hipertransaminazemie
c) [x] Hipergamaglobulinemie
d) [ ] Mrirea evident a bilirubinei neconjugate

276

e) [ ] Trombocitoza
373. Intrebarea nr. 373: Intrebarea 373 Capitol: Hepatita multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Identificai care snt preparatele cu aciune benefic asupra inflamaiei


mezenchimale n hepatitele autoimune:
a) [ ] Silimarina
b) [ ] Vitaminele B6, B12
c) [ ] Fosfolipidele eseniale
d) [x] Azatioprina
e) [x] Prednizolonul
374. Intrebarea nr. 374: Intrebarea 374 Capitol: Hepatita multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Marcai manifestrile extrahepatice ce pot fi ntlnite n hepatita autoimn:


a) [ ] Endocardit
b) [x] Pleurit
c) [x] Sindromul articular
d) [x] Manifestri cutanate (purpur vascular, etc)
e) [ ] Astm bronic
375. Intrebarea nr. 375: Intrebarea 375 Capitol: Hepatita multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Identificai modificrile caracteristice pentru hepatita autoimun:


a) [ ] Hiperalbuminemia
b) [ ] Hipoglobulinemia
c) [x] Hipergamaglobulinemia
d) [ ] Ig A - crescut
e) [x] Ig G - crescut evident
376. Intrebarea nr. 376: Intrebarea 376 Capitol: Hepatita multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Selectai condiiile prezena concomitent a cror este necesar pentru iniierea


tratamentului antiviral n caz de HCV B:
a) [x] ADN-ul VHB > 2 000 UI/ml i valori persistent elevate ale transaminazelor
b) [ ] ADN-ul VHB > 200 000 UI/ml i valori persistent normale ale transaminazelor
c) [ ] Nivel persistent normal al ALT i ADN-ul VHB <2000 UI / ml
d) [x] Severitatea bolii hepatice: scorul Metavir > A2 i/sau F2

277

e) [ ] Severitatea bolii hepatice: scorul Metavir < A2 i F0


377. Intrebarea nr. 377: Intrebarea 377 Capitol: Hepatita multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Numii indicaiile pentru tratament antiviral n caz de infecie cronic cu VHB:


a) [ ] Persoanele cu scorul APRI 2 la aduli, cu nivelul persistent normal al ALT i cu ADN-ul VHB

<2000 UI / ml
b) [x] Ciroz hepatic compensat, cu ADN-VHB detectabil n ser (chiar < 2 000

UI/ml), independent de ALAT


c) [x] Ciroz hepatic decompensat
d) [x] ADN-VHB > 2 000 UI/ml i creterea persistent a ALAT, i F2
e) [x] ADN-VHB > 2 000 UI/ml i creterea persistent a ALAT, i A3
378. Intrebarea nr. 378: Intrebarea 378 Capitol: Hepatita multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Indicai analogii nucleozidici/nucleotidici recomanda i c a prima linie de monotherapie n tratamentul


etiologic al hepatitei cronice virale B:
a) [ ] Lamivudina
b) [ ] Adefovir
c) [x] Entecavir
d) [ ] Telbivudina
e) [x] Tenofovir
379. Intrebarea nr. 379: Intrebarea 379 Capitol: Hepatita multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Indicai medicamentele, care pot fi folosite pentru prevenirea transmisiei perinatale i


intrauterine a VHB, n ultimul trimestru de sarcin la pacientele HBsAg-pozitive cu
AND-ul seric al VHB >106-7 IU/ml:
a) [x] Telbivudina
b) [ ] Entecavir
c) [x] Tenofovir
d) [ ] Adefovir
e) [ ] Peg-INF
380. Intrebarea nr. 380: Intrebarea 380 Capitol: Hepatita multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Marcai afirmaiile corecte despre hepatita cronic viral D:


a) [x] Poate fi urmarea suprainfectiei cu VHD la o persoan cu AgHBs pozitiv
b) [x] Suprainfecia se poate manifesta ca o agravare a infeciei cu VHB

278

c) [ ] Este determinat de un virus cu ADN


d) [x] Este determinat de un virus cu ARN
e) [x] Ciroza hepatic se dezvolt mai devreme
381. Intrebarea nr. 381: Intrebarea 381 Capitol: Hepatita multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Indicai condiiile, cnd fragmentul bioptic hepatic poate fi considerat adecvat:


a) [x] Lungime de 20 - 25 mm
b) [x] Diametru de 1,2 - 1,3 mm
c) [x] Conine cel puin 11 spaii porte complete
d) [ ] Conine cel puin 7 spaii porte complete
e) [ ] Diametru de 0,6 - 0,7 mm
382. Intrebarea nr. 382: Intrebarea 382 Capitol: Hepatita multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Identificai pattern-uri histologice specifice HCV C:


a) [x] Prezena agregatelor limfoide dense i chiar foliculilor limfoizi n spaiile porte
b) [x] Leziuni ale ducturilor biliare, de tip colangit nesupurativ
c) [x] Modificri degenerative hepatocitare - steatoz micro- i macrovezicular
d) [ ] Corpi Mallory
e) [ ] Aspectul de sticl mat al hepatocitelor (ground glass)
383. Intrebarea nr. 383: Intrebarea 383 Capitol: Hepatita multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Identificai pattern-uri histologice specifice HCV B:


a) [x] Aspectul de sticl mat al hepatocitelor (ground glass)
b) [x] Nuclee "nisipoase"
c) [x] Corpi acidofili Councilman
d) [ ] Prezena agregatelor limfoide dense i chiar foliculilor limfoizi n spaiile porte
e) [ ] Corpi Mallory
384. Intrebarea nr. 384: Intrebarea 384 Capitol: Hepatita multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Indicai criteriile de stop terapie ghidat de rspunsul virusologic n terapia antiviral cu


PEG-INF i Ribavirin, pentru pacienii cu genotipul 1 al VHC:
a) [ ] Dup 4 sptmni tratament ARN-VHC pozitiv
b) [x] Dup 12 sptmni tratament ARN-VHC pozitiv, scderea < 2 log10 UI/ml
c) [ ] Dup 12 sptmni tratament ARN-VHC pozitiv, scderea >2 log10 UI/ml

279

d) [ ] Dup 12 sptmni tratament ARN-VHC negativ


e) [x] Dup 24 sptmni tratament ARN-VHC este nc detectabil
385. Intrebarea nr. 385: Intrebarea 385 Capitol: Hepatita multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Marcai afirmaiile corecte despre hepatita cronic viral D:


a) [x] Mai frecvent este consecina suprainfectiei cu VHD la o persoan cu infecie

cronic cu VHB
b) [x] VHB susine replicarea VHD prin partajarea proteinelor sale de suprafa
c) [ ] Hepatita cronic viral D se confirm prin cercetarea ADN-VHD
d) [x] Coinfectia cu alte virusuri hepatice se asociaza cu diverse modele de inhibare

reciproc a replicarii virale


e) [x] Este necesar cercetarea infeciei cu VHD n toate cazurile de agravare a

cursului infeciei cu VHB


386. Intrebarea nr. 386: Intrebarea 386 Capitol: Hepatita multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Marcai afirmaiile adevrate despre sindromul Gilbert:


a) [x] Este o afeciune ereditar, cu transmitere autosomal-recesiv
b) [x] Cauza este activitatea redus a unei enzime, uridin-difosfat-1 A1-

glucuroniltransferaza, implicat n procesul de conjugare a bilirubinei, dar i a altor


molecule lipofile
c) [x] Rezultatele cercetrilor de laborator ale funciei hepatice vor fi, de obicei, in

limite normale, cu excepia nivelului bilirubinei


d) [ ] Se caracterizeaz prin icter persistent, cu evoluie progresiv
e) [x] Administrarea anumitor medicamente poate provoca reac ii adverse la persoanele care au

sindromul Gilbert
387. Intrebarea nr. 387: Intrebarea 387 Capitol: Hepatita multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Selectai afeciunile n care ASAT/ALAT >1:


a) [ ] Hepatita cronic viral B
b) [ ] Hemocromatoza
c) [ ] Amiloidoza
d) [x] Steatohepatita alcoolic
e) [x] Sindromul Budd-Chiari
388. Intrebarea nr. 388: Intrebarea 388 Capitol: Hepatita multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Identificai afeciunile care pot determina creterea izolat a fosfatazei alcaline, cu

280

GGTP normal:
a) [ ] Steatohepatita alcoolic
b) [ ] Hepatitele virale
c) [ ] Steatoza hepatic
d) [x] Ciroza biliar primitiv, n debut
e) [x] Metastaze osoase
389. Intrebarea nr. 389: Intrebarea 389 Capitol: Hepatita multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Selectai indicaiile de tratament al encefalopatiei hepatice:


a) [x] Antibiotice non-absorbabile
b) [x] Limitarea aportului de proteine n alimentaie
c) [x] Limitarea activitii fizice
d) [x] Medicamente care sporesc tranzitul intestinal
e) [ ] Creterea aportului de proteine n alimentaie
390. Intrebarea nr. 390: Intrebarea 390 Capitol: Hepatita multiplu Mod de punctare: A3
Grad de dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada
Dumbrava

Marcai afirmaiile corecte despre hepatita cronic viral D:


a) [x] Poate fi urmarea coinfectiei B plus D sau a suprainfectiei D la un infectat anterior cu VHB
b) [x] Suprainfecia se poate manifesta ca o agravare a infeciei cu VHB
c) [ ] Se confirm prin cercetarea ARN HCV
d) [x] n general nivelul transaminazelor este crescut
e) [x] Este necesar cercetarea infeciei cu VHD n toate cazurile de agravri ale

cursului infeciei cu VHB


391. Intrebarea nr. 391: Intrebarea 391 Capitol: Hepatita multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Numii factorii predectivi pentru rspunsul eficient la tratamentul antiviral n


hepatita cronic viral C:
a) [x] Genotipul viral (genotipul non-1)
b) [ ] Vrsta naintat
c) [ ] Prezena fibrozei n puni sau a cirozei
d) [x] Sexul feminin
e) [x] Lispa coinfeciei cu alte virusuri hepatotrope
392. Intrebarea nr. 392: Intrebarea 392 Capitol: Hepatita multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

281

Marcai datele de laborator determinate n hepatita autoimun tip 2:


a) [x] Anticorpi anti-microsomali ficat-rinichi n titru nalt
b) [ ] Anticorpi anti-nucleari n titru nalt
c) [ ] Elevarea nivelului IgM
d) [x] Elevarea nivelului IgG
e) [ ] Elevarea nivelului IgA
393. Intrebarea nr. 393: Intrebarea 393 Capitol: Ciroza multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Identificai semnele cutanate caracteristice pentru ciroza hepatic viral:


a) [ ] Eritem facial
b) [x] Eritem palmar
c) [ ] Acrocianoz
d) [x] Stelue vasculare
e) [ ] Eritem nodular
394. Intrebarea nr. 394: Intrebarea 394 Capitol: Ciroza multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Marcai indicii ce caracterizeaz sindromul hepatopriv n ciroza hepatic:


a) [x] Hipoalbuminemie
b) [ ] Hipergamaglobulinemie
c) [x] Scderea indicelui protrombinic
d) [ ] Creterea nivelului lactatdehidrogenazei
e) [ ] Creterea fosfatazei alcaline
395. Intrebarea nr. 395: Intrebarea 395 Capitol: Ciroza multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Marcai care sunt semnele morfologice caracteristice cirozei hepatice neactive :


a) [ ] Distrofia hepatocitar
b) [ ] Dilatarea ducturilor portale
c) [x] Noduli de regenerare hepatocitar
d) [x] Septuri conjunctive aparente, care nconjoar nodulii de regenerare
e) [ ] Necroze n puncte
396. Intrebarea nr. 396: Intrebarea 396 Capitol: Ciroza multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Marcai care sunt factorii precipitani ai encefalopatiei hepatice:


a) [x] Hemoragii digestive

282

b) [x] Tratamentul agresiv cu diuretice


c) [ ] Administrarea de dizaharide non absorbabile
d) [x] Administrarea benzodiazepinelor
e) [ ] Creterea catabolismului proteic
397. Intrebarea nr. 397: Intrebarea 397 Capitol: Ciroza multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Numiti cauzele peritonitei bacteriene la cirotici:


a) [x] Paracenteza
b) [x] Focarul de infecie n diverse organe
c) [x] Interveniile chirurgicale
d) [x] Dereglarea permeabilitii intestinale
e) [ ] Hemoragia digestiv
398. Intrebarea nr. 398: Intrebarea 398 Capitol: Ciroza multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Numii elementele definitorii pentru hipersplenism:


a) [ ] Leucocitoz
b) [x] Leucopenie
c) [x] Anemie normocitar, normoblastic
d) [x] Trombocitopenie
e) [ ] Trombocitoz
399. Intrebarea nr. 399: Intrebarea 399 Capitol: Ciroza multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Identificai manifestrile hipertensiunii portale:


a) [x] Splenomegalie
b) [x] Dilatarea varicelor esofagiene
c) [x] "apul de meduz"
d) [ ] Hipertensiunea arterial
e) [ ] Trombocitoz
400. Intrebarea nr. 400: Intrebarea 400 Capitol: Ciroza multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Identificai atitudinea terapeutic n encefalopatia hepatic:


a) [x] Administrarea de lactuloz
b) [ ] Administrarea sedativelor
c) [ ] Perfuzii cu Dextran

283

d) [ ] Dieta bogat n proteine


e) [x] Administrarea Ornitinei
401. Intrebarea nr. 401: Intrebarea 401 Capitol: Ciroza multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Identificai simptomele caracteristice pentru colangiocarcinom:


a) [x] Pierdere n pondere
b) [x] Icter
c) [x] Hepatomegalie
d) [ ] Hemoragie gastric
e) [x] Anorexie
402. Intrebarea nr. 402: Intrebarea 402 Capitol: Ciroza multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Enumerai cauzele ce pot induce ascita:


a) [x] Sindromul Budd-Chiari
b) [x] Pericardita constrictiv
c) [ ] Hepatita cronic viral B
d) [x] Tromboza venei porte
e) [x] Canceromatoza abdominal
403. Intrebarea nr. 403: Intrebarea 403 Capitol: Ciroza multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Care din urmtoarele afirmaii referitoare la complicaiile pleuropulmonare ale


cirozei hepatice sunt adevarate?
a) [ ] Hidrotoracele este o acumulare de fluid pleural cu coninut crescut de proteine
b) [x] Hipoxemia este legata de prezena dilataiilor vasculare pulmonare i de

unturi intrapulmonare
c) [x] Tratamentul sindromului hepatopulmonar const n oxigenoterapie i

transplant hepatic
d) [ ] Hidrotoracele se localizeaz mai mult pe stnga
e) [x] Platipneea reprezint un element cheie de diagnostic al sindromului hepato-

pulmonar
404. Intrebarea nr. 404: Intrebarea 404 Capitol: Ciroza multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Care din nozologiile enumerate pot fi complica ii ale cirozei hepatice?


a) [ ] Hemoragia digestiv
b) [x] Sindromul hepato-renal

284

c) [ ] Ascita neoplazic
d) [x] Sindromul hepato-pulmonar
e) [x] Peritonit bacterian spontan
405. Intrebarea nr. 405: Intrebarea 405 Capitol: Ciroza multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Selectai indicii de hipertensiune portal vizualizai la ecografia Doppler:


a) [ ] ngustarea venei splenice
b) [x] ncetinirea fluxului portal
c) [x] Splenomegalia
d) [x] Prezena cilor de derivatie
e) [x] Dilatarea trunchiului portal
406. Intrebarea nr. 406: Intrebarea 406 Capitol: Ciroza multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Marcai care dintre urmtoarele afirmaii, referitor la hemoragia digestiv din


cadrul cirozei hepatice, sunt corecte:
a) [ ] Se produce cel mai frecvent prin erodarea arterei coronare gastrice
b) [x] Poate duce la decompensarea cirozei si apariia encefalopatiei
c) [ ] Este o complicaie rar
d) [ ] Necesit tratament diuretic
e) [x] Endoscopia digestiv se efectueaz de urgen, n primele 6 ore
407. Intrebarea nr. 407: Intrebarea 407 Capitol: Ciroza multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Care sunt factorii ce pot declana ascita ?


a) [ ] Hidrotoracele
b) [x] Infecia
c) [x] Hemoragia digestiv
d) [x] Tromboza portal
e) [x] ntreruperea tratamentului
408. Intrebarea nr. 408: Intrebarea 408 Capitol: Ciroza multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Care sunt semnele de hipertensiune portal in ciroza hepatic?


a) [x] Splenomegalie
b) [ ] Icter si asterixis posibile in caz de ciroz decompensat
c) [ ] Hepatomegalia

285

d) [ ] Angioame stelare
e) [x] Ascita
409. Intrebarea nr. 409: Intrebarea 409 Capitol: Ciroza multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Selectai recomandaiile necesare n tratamentul ascitei din cadrul cirozei hepatice:


a) [x] Regimul hiposodat <5 g/24h
b) [x] Utilizarea diureticelor distale n doz progresiv
c) [ ] Antibioticoterapie combinat
d) [ ] Ligaturatrea endoscopic
e) [x] Efectuarea paracentezei evacuatorii n caz de eec la tratamentul

medicamentos
410. Intrebarea nr. 410: Intrebarea 410 Capitol: Ciroza multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Care afeciuni sunt considerate cauze rare ale cirozei hepatice ?


a) [x] Deficit ereditar de alfa-1-antitripsin
b) [x] Colangit sclerozant primitiv
c) [x] Ciroz biliar primitiv
d) [ ] Steatohepatit non-alcoolic
e) [ ] Boala alcoolic a ficatului
411. Intrebarea nr. 411: Intrebarea 411 Capitol: Ciroza multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Notai afeciunile ce pot evolua cu ascit:


a) [ ] Colecistita cronic n faza de acutizare
b) [x] Sindromul nefrotic pronunat
c) [x] Canceromatoza abdominal
d) [ ] Pancreatita cronic recidivant
e) [x] Tuberculoza abdomenal
412. Intrebarea nr. 412: Intrebarea 412 Capitol: Ciroza multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Marcai factorii precipitani ai encefalopatiei hepatice:


a) [x] Hemoragiile digestive
b) [x] Tratamentul intens cu diuretice
c) [ ] Administrarea de dizaharide non absorbabile
d) [x] Administrarea benzodiazepinelor

286

e) [ ] Dieta hipoproteic
413. Intrebarea nr. 413: Intrebarea 413 Capitol: Ciroza multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Care este atitudinea terapeutic n encefalopatia hepatic?


a) [x] Administrarea de lactuloz
b) [ ] Administrarea sedativelor
c) [x] Reducerea consumului de proteine
d) [x] Administrarea Ornitinei
e) [ ] Utilizarea plazmei proaspt congelate
414. Intrebarea nr. 414: Intrebarea 414 Capitol: Ciroza multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Care sunt cauzele dezvoltrii hipertensiunii portale n ciroza hepatic?


a) [x] Prezena proteinelor postsinusoidale intrahepatice
b) [ ] Scderea rezistenei n circulaia porto-hepatic
c) [x] Creterea rezistenei n circulaia porto-hepatic
d) [ ] Creterea debitului cardiac
e) [ ] Hipersplenismul
415. Intrebarea nr. 415: Intrebarea 415 Capitol: Ciroza multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Care sunt consecinele hipertensiunei portale la pacienii cu ciroz hepatic:


a) [x] Hemoragii digestive superioare din varicele gastroesofagiene
b) [x] Hemoragii din venele hemoroidale
c) [ ] Icter
d) [x] Ascit
e) [ ] Apraxie
416. Intrebarea nr. 416: Intrebarea 416 Capitol: Ciroza multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Selectai care sunt indicaiile pentru paracenteza diagnostic:


a) [x] Suspecie la tuberculoz peritoneal
b) [ ] Abdomen acut
c) [x] Suspecia de peritonit bacterian spontan
d) [x] Ascita refractar
e) [x] Suspecie de malignizare
417. Intrebarea nr. 417: Intrebarea 417 Capitol: Ciroza multiplu Mod de punctare: A3 Grad de

287

dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Selectai complicaiile posibile ale paracentezei terapeutice


a) [x] Hemoragii
b) [ ] Icter
c) [x] Hemoperitoneum acut
d) [x] Perforaia intestinal
e) [ ] Hemotorax acut
418. Intrebarea nr. 418: Intrebarea 418 Capitol: Ciroza multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Enumerai factorii declanatori ai insuficienei hepatice la pacienii cu ciroz


hepatic:
a) [x] Hemoragia din varicele esofagiene
b) [x] Consumul de alcool
c) [ ] Tratamentul diuretic adecvat
d) [x] Peritonita bacterian spontan
e) [x] Administrarea preparatelor hepatotoxice
419. Intrebarea nr. 419: Intrebarea 419 Capitol: Ciroza multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Selectai semnele clinice prezente n ciroza hepatic:


a) [x] Ascit
b) [x] Splenomegalie
c) [x] Dilatarea varicoas a venelor stomacului
d) [x] Dilatarea venelor superficiale ale abdomenului tip cap de meduz"
e) [ ] Hiperalbuminemia
420. Intrebarea nr. 420: Intrebarea 420 Capitol: Ciroza multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

are sunt cauzele comei hepatice?


a) [x] Hemoragia din varicele esofagiene
b) [x] Administrarea de diuretice tiazidice
c) [ ] Administrarea preparatelor hepatoprotectoare
d) [x] Exces de proteine
e) [x] Administrarea de durat a barbituricelor
421. Intrebarea nr. 421: Intrebarea 421 Capitol: Ciroza multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

288

Selectai recomandaiile utile n tratamentul hemoragiilor variceale:


a) [x] Vasopresina
b) [x] Tamponamentul cu sonda Sengstaken- Blakemore
c) [x] Somatostatina
d) [ ] Splenectomia
e) [x] Sclerozarea endoscopic a venelor dilatate
422. Intrebarea nr. 422: Intrebarea 422 Capitol: Ciroza multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Selectai medicamentele recomandate n tratamentul hepatitei alcoolice severe?


a) [ ] Colchicina
b) [ ] Steroizi anabolizani
c) [x] Glucocorticoizi
d) [x] Pentoxifilina
e) [ ] Propylthiouracil
423. Intrebarea nr. 423: Intrebarea 423 Capitol: Ciroza multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Selectai afirmaiile corecte despre corpusculii Mallory:


a) [ ] Sunt specifici pentru steatohepatita alcoolic
b) [x] Reprezint incluziuni eozinofile perinucleare
c) [ ] Sunt sugestivi pentru boala Wilson
d) [x] Pot fi identificai la pacienii cu obezitate morbid i diabet necontrolat
e) [x] Sunt sugestivi pentru steatohepatita alcoolic
424. Intrebarea nr. 424: Intrebarea 424 Capitol: Ciroza multiplu Mod de punctare: A2 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Marcai leziunile histologice caracteristice bolii hepatice alcoolice:


a) [x] Balonizare hepatocitar
b) [x] Fibroza n spaiul perivenular i perisinusoidal Disse
c) [ ] Infiltrat inflamator cu neutrofile polimorfonucleare
d) [x] Infiltrat periportal cu celulele plasmatice
e) [x] Corpi Mallory
425. Intrebarea nr. 425: Intrebarea 425 Capitol: Ciroza multiplu Mod de punctare: A3
Grad de dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada
Dumbrava

Notai cauzele sindromului hemoragic cutanat n ciroza alcoolic:

289

a) [x] Hipersplenism cu trombocitopenie


b) [x] Sintez hepatic sczut a factorilor de coagulare
c) [x] Malabsorbie a vitaminei K
d) [ ] Sngerare din varicele esofagiene
e) [ ] Anemie hemolitic
426. Intrebarea nr. 426: Intrebarea 426 Capitol: Ciroza multiplu Mod de punctare: A3
Grad de dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada
Dumbrava

Care sunt cauzele anemiei n ciroza alcoolic?


a) [x] Hemoliz
b) [x] Deficiente nutritionale coexistente (n special acid folic i vitamina B12)
c) [x] Hipersplenism
d) [x] Deficit de fier
e) [ ] Deficit de eritropoietin
427. Intrebarea nr. 427: Intrebarea 427 Capitol: Ciroza multiplu Mod de punctare: A3
Grad de dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada
Dumbrava

Selectai cauzele anemiei la pacienii cu ciroz alcoolic:


a) [ ] Deficitul de vitamina K
b) [x] Deficitul de acid folic
c) [x] Hemoliz
d) [x] Hipersplenism
e) [x] Efectul direct de supresie al alcoolului asupra mduvei osoase
428. Intrebarea nr. 428: Intrebarea 428 Capitol: Ciroza multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Selectai enzimele implicate n metabolismul alcoolului n ficat:


a) [x] Alcooldehidrogenaza citosolic
b) [ ] Ciclooxigenaza
c) [x] Sistemul de oxidare microsomal (MEOS)
d) [x] Catalaza peroxismal
e) [ ] UDP-glucuroniltransferaza
429. Intrebarea nr. 429: Intrebarea 429 Capitol: Ciroza multiplu Mod de punctare: A3
Grad de dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada
Dumbrava

Selectai consecinele metabolice hepatice auzate de consumul nociv de alcool:

290

a) [x] Crete acumularea intrahepatic de trigliceride


b) [x] Crete absorbia de acizi grai
c) [ ] Crete oxidarea acizilor grai n ficat
d) [x] Scade oxidarea acizilor grai n ficat
e) [ ] Crete secreia de lipoproteine
430. Intrebarea nr. 430: Intrebarea 430 Capitol: Ciroza multiplu Mod de punctare: A3
Grad de dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada
Dumbrava

Care sunt cei mai importani factori de risc, implicai n dezvoltarea bolii hepatice
alcoolice:
a) [x] Cantitatea consumului de alcool
b) [ ] Tipul de butur
c) [x] Durata consumului de alcool
d) [x] Factorii genetici
e) [ ] Factorii sociali
431. Intrebarea nr. 431: Intrebarea 431 Capitol: Ciroza multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Selectai factorii de risc pentru boala hepatic alcoolic:


a) [x] Sexul feminin
b) [ ] Tipul de bautur consumat
c) [x] Infecia cronic cu virusul hepatitic C
d) [x] Malnutriia
e) [x] Obezitatea
432. Intrebarea nr. 432: Intrebarea 432 Capitol: Ciroza multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Selectai modificrile biologice observate n hepatita alcoolica acut:


a) [x] Raportul AST/ALT > 1,5
b) [x] Leucocitoz
c) [x] Creterea Gama-glutamiltranspeptidasei (GGTP)
d) [x] Creterea Ig A
e) [ ] Hiperalbuminemia
433. Intrebarea nr. 433: Intrebarea 433 Capitol: Ciroza multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Indicai care din maladiile enumerate apar mai frecvent la femei:

291

a) [ ] Hemocromatoza
b) [ ] Boala Wilson
c) [x] Colelitiaza
d) [x] Hepatita autoimun
e) [ ] Cancerul pancreatic
434. Intrebarea nr. 434: Intrebarea 434 Capitol: Ciroza multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Marcai n care dintre afeciuni se poate ntlni hematemeza:


a) [ ] Esofagit cataral
b) [x] Varice gastrice
c) [x] Ulcere de stres
d) [x] Sindromul Zollinger-Ellison
e) [x] Boala Mallory-Weis
435. Intrebarea nr. 435: Intrebarea 435 Capitol: Ciroza multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Marcai care dintre cele enumerate sunt caracteristice pentru ciroza biliar
primar:
a) [ ] Elevarea nivelului IgA
b) [ ] Elevarea nivelului IgG
c) [x] Elevarea nivelului IgM
d) [ ] Prezena anticorpilor anti-LKM1
e) [x] Prezena anticorpilor antimitocondriali
436. Intrebarea nr. 436: Intrebarea 436 Capitol: Ciroza multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Selectai medicamentele utilizate n tratamentul cirozei biliare primitive:


a) [x] Acidul ursodeoxicolic
b) [x] Colestiramina
c) [ ] Peg-Interferon
d) [x] Calciu i vitamina D
e) [x] Naloxon
437. Intrebarea nr. 437: Intrebarea 437 Capitol: Ciroza multiplu Mod de punctare: A3
Grad de dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada
Dumbrava

Selectai recomandrile terapeutice pentru ficatul gras non-alcoolic:

292

a) [ ] Colestiramina
b) [x] Reducerea greutii prin diet si exercitiu fizic
c) [ ] Citostatice
d) [x] Managementul diabetului zaharat
e) [x] Pioglitazon
438. Intrebarea nr. 438: Intrebarea 438 Capitol: Ciroza multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Selectai metodele de tratament al hipertens iunii portale n ciroza hepatic:


a) [x] Beta-blocanii neselectivi
b) [ ] Acidul ursodeoxicolic
c) [x] Endoligaturarea varicelor esofagiene
d) [ ] Prednison
e) [x] untul transjugular portosystemic intrahepatic
439. Intrebarea nr. 439: Intrebarea 439 Capitol: Ciroza multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Marcai manifestrile insuficienei hepatocelulare la pacienii cu ciroz hepatic:


a) [x] Icter
b) [x] Tulburri de coagulare
c) [ ] Dilatarea venei porte
d) [x] Hipoalbuminemie
e) [x] Encefalopatia hepatic
440. Intrebarea nr. 440: Intrebarea 440 Capitol: Pancreas multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Selectai factorii etiologici ai pancreatitei cronice:


a) [x] Alcoolismul
b) [ ] Astmul bronic
c) [ ] Reumatismul
d) [x] Disfuncii ale sfincterului Oddi
e) [ ] Tireoidita autoimun
441. Intrebarea nr. 441: Intrebarea 441 Capitol: Pancreas multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Menionai factorii implicai n patogenia pancreatitei cronice:


a) [ ] Activarea enzimelor proteolitice n duoden
b) [x] Afectarea ducturilor endoteliali ai pancreasului

293

c) [x] Refluxul colangio-pancreatic


d) [x] Activarea enzimelor proteolitice n ducturile pancreatice
e) [ ] Refluxul duodeno-gastral
442. Intrebarea nr. 442: Intrebarea 442 Capitol: Pancreas multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Indicai semnele clinice caracteristice pentru pancreatita cronic:


a) [x] Dureri abdominale postprandiale
b) [x] Steatoree
c) [ ] Simptomul Kernig pozitiv
d) [ ] Splenomegalia
e) [ ] Limfadenopatia
443. Intrebarea nr. 443: Intrebarea 443 Capitol: Pancreas multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Marcai manifestrile pancreatitei cronice n faza de acutizare:


a) [x] Hiperamilazurie
b) [x] Durere epigastric cu iradiere n centur
c) [ ] Simptomul Curvuazie pozitiv
d) [x] Hiperlipazemie
e) [ ] Proteinuria
444. Intrebarea nr. 444: Intrebarea 444 Capitol: Pancreas multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Identificai medicamentele utilizate n tratamentul pancreatitei cronice n acutizare:


a) [ ] Glucocorticosteroizi
b) [x] Antisecretoare
c) [x] Antispastice
d) [ ] Fosfolipide eseniale
e) [x] Analgetice
445. Intrebarea nr. 445: Intrebarea 445 Capitol: Pancreas multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Identificai recomandrile necesare pentru tratamentul pancreatitei cronice cu


sindrom algic persistent:
a) [x] Dieta cu evitarea prnzurilor abundente bogate n grsimi i proteine
b) [x] nlturarea aportului de alcool
c) [x] Terapia analgezic i antisecretoare

294

d) [ ] Terapia cu imunostimulatoare
e) [x] Evitarea fumatului
446. Intrebarea nr. 446: Intrebarea 446 Capitol: Pancreas multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Indicai metodele utilizate n diagnosticarea pancreatitei cronice:


a) [x] Examenul coprologic
b) [x] Ecografia abdominal
c) [x] Tomografia computerizat
d) [x] Colangiopancreatografia retrograd endoscopic
e) [ ] Colecistocolangiografia peroral
447. Intrebarea nr. 447: Intrebarea 447 Capitol: Pancreas multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Selectai complicaiile pancreatitei cronice:


a) [x] Icterul mecanic
b) [x] Diabetul zaharat
c) [x] Deficitul de vitamine liposolubile
d) [ ] Sindromul Mallori-Weiss
e) [ ] Sindromul Zollinger-Ellison
448. Intrebarea nr. 448: Intrebarea 448 Capitol: Pancreas multiplu Mod de punctare: A1
Grad de dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada
Dumbrava

Marcai afirmaiile corecte pentru pancreatita cronic:


a) [x] Evoluia ndelungat poate conduce spre malabsorbie
b) [ ] Scderea secreiei de enzime proteolitice predomin asupra scderii secreiei

de lipaz
c) [x] Durerea se accentueaz postalimentar
d) [x] Evoluia bolii poate avea caracter cronic-recidivant
e) [x] Diabetul zaharat poate fi o complicaie a pancreatitei cronice
449. Intrebarea nr. 449: Intrebarea 449 Capitol: Pancreas multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Selectai medicamentele utilizate n tratamentul sindromului algic din pancreatita


cronic:
a) [x] Somatostatina
b) [x] Analgezicele non-opioide
c) [ ] Nicotinamida

295

d) [x] Enzimele pancreatice, forma tabletat


e) [ ] Riboxina
450. Intrebarea nr. 450: Intrebarea 450 Capitol: Pancreas multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Indicai mecanismele apariiei durerii n pancreatita cronic:


a) [ ] Creterea concentraiei de glucagon
b) [x] Inflamaia perineural i fibroza nervilor intrapancreatici
c) [ ] Hiperinsulinemie
d) [x] Obstrucia ductal cu mrirea presiunii intraductale
e) [x] Afectarea de vecintate a peritoneului i /sau duodenului
451. Intrebarea nr. 451: Intrebarea 451 Capitol: Pancreas multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Marcai testele pentru diagnosticarea puseului acut al pancreatitei cronice:


a) [x] Amilaza seric
b) [ ] Testul hilling
c) [x] Lipaza seric
d) [ ] Testul cu D-xiloz
e) [x] Amilaza n urin
452. Intrebarea nr. 452: Intrebarea 452 Capitol: Pancreas multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Marcai care caracteristici ale sindromului dolor abdomunal se refer la pancreatita


cronic:
a) [x] Durerea pregnant, cu durat de ore, zile i chiar sptmni
b) [x] Sediul durerii epigastric ori n hipocondriul stng, cu iradiere "n centur"
c) [x] Durerea care se amelioreaz la aplecarea anterograd a trunchiului
d) [ ] Durerea care se amelioreaz dup prnzuri
e) [x] Durerea persistent, profund, scitoare
453. Intrebarea nr. 453: Intrebarea 453 Capitol: Pancreas multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Marcai complicaiile timpurii ale pancreatitei cronice:


a) [x] Formarea pseudochisturilor pancreatice
b) [x] Icter mecanic
c) [x] Hipertensiune portal, forma subhepatic - tromboz i/sau compresiune a

venei portale sau a venei lienale

296

d) [x] Ruperea chistului pancreatic


e) [ ] Peritonit bacterian spontan
454. Intrebarea nr. 454: Intrebarea 454 Capitol: Pancreas multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Marcai ce include sindromul de maldigestie n pancreatita cronic:


a) [x] Scaune anormale: polifecalie, consisten pstoas, grsos
b) [x] Pierdere ponderal
c) [x] Semne clinice de hipovitaminoze: n particular, pentru vitaminele liposolubile
d) [ ] Disfagie
e) [x] Steatoree
455. Intrebarea nr. 455: Intrebarea 455 Capitol: Pancreas multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Selectai testele sanguine necesare pentru evaluarea nutriional n pancreatita cronic:


a) [x] Hemoglobina
b) [ ] Creatinina
c) [x] Pre-albumina
d) [x] Proteina ce leag retinolul
e) [x] Transferina
456. Intrebarea nr. 456: Intrebarea 456 Capitol: Pancreas multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Identificai prezentarea clinic iniial n pancreatita autoimun:


a) [x] Icter
b) [x] Dureri abdominale
c) [x] Pierdere n greutate
d) [ ] Ascit
e) [ ] Febr
457. Intrebarea nr. 457: Intrebarea 457 Capitol: Pancreas multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Indicai principalele afeciuni extrapancreatice asociate pancreatitei autoimune, tip I:


a) [x] Colangita sclerozan-IgG4 pozitiv
b) [x] Fibroz retroperitoneal
c) [x] Sialadenit
d) [ ] Colita ulceroas
e) [ ] Boala Crohn

297

458. Intrebarea nr. 458: Intrebarea 458 Capitol: Pancreas multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Indicai principalele boli extrapancreatice asociate pancreatitei autoimune, tip II :


a) [ ] Colangita sclerozan-IgG4 pozitiv
b) [ ] Fibroz retroperitoneal
c) [ ] Sialadenit
d) [x] Colita ulceroas
e) [x] Boala Crohn
459. Intrebarea nr. 459: Intrebarea 459 Capitol: Pancreas multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Indicai cu ce se poate asocia statutul nutri ional deficient din pancreatita c ronic:
a) [x] Creterea mortalitii
b) [x] Evenimente cardiovasculare
c) [x] Risc de fracturi
d) [x] Risc de infecii
e) [ ] Scderea incidenei episoadelor dolore
460. Intrebarea nr. 460: Intrebarea 460 Capitol: Pancreas multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Selectai testele sangvine necesare pentru evaluarea nutriional n pancreatita cronic:


a) [x] Magneziu seric
b) [ ] Ureea
c) [x] Albumina, pre-albumina
d) [x] Proteina ce leag retinolul
e) [x] Transferina
461. Intrebarea nr. 461: Intrebarea 461 Capitol: Pancreas multiplu Mod de punctare: A3
Grad de dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada
Dumbrava

Indicai testele neinvazive utile pentru explorarea funciei exocrine a pancreasului:


a) [x] Dozarea elastazei-1 specifice pancreatice n fecale cu folosirea anticorpilor mono-clonali
b) [x] Teste cantitative de dozare a steatoreei - metoda van de Kamer
c) [x] Testul respirator cu trigliceride cu lan mixt marcate cu izotopul stabil 13C
d) [ ] Testul cu secretin - pancreozimin
e) [ ] Dozarea insulinei i a peptide C serice
462. Intrebarea nr. 462: Intrebarea 462 Capitol: Pancreas multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

298

Indicai metodele cu sensibilitate nalt n diagnosticul pancreatitei cronice cu


modificri moderate:
a) [ ] Ultrasonografia transabdominal
b) [ ] Scanare prin tomografie computerizat abdominal
c) [x] Imagistic prin rezonana magnetic nuclear / RMN-regim

colangiopancreatografic
d) [x] Ultrasonografia endoscopic
e) [x] Testul secretin-pancreoziminic
463. Intrebarea nr. 463: Intrebarea 463 Capitol: Pancreas multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Selectai remediile recomandate n tratamentul durerii din pancreatita cronic de


OMS (1998):
a) [x] Analgezice periferice + analgezice cu aciune central
b) [x] Neuroleptice i antidepresante
c) [x] Analgezice opioide
d) [ ] Spasmolitice miotrope
e) [ ] M-Colinolitice
464. Intrebarea nr. 464: Intrebarea 464 Capitol: Pancreas multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Stabilii conduita eficient a durerii din pancreatit cronic:


a) [x] Excluderea consumului de alcool
b) [x] Renun total la fumat
c) [x] Compliana la tratament
d) [ ] Micorarea cotei de proteine din alimenta ie sub 20 grame/zi
e) [ ] Renun treptat la fumat
465. Intrebarea nr. 465: Intrebarea 465 Capitol: Pancreas multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Marcai caracteristicile sindromului dolor abdomunal din pancreatita cronic:


a) [x] Durerea este declanat n mod tipic de mese i/sau de ingestia de alcool
b) [x] Sediul durerii: epigastric, cu iradiere n spate sau "n centur"
c) [x] Durerea se amelioreaz eznd cu trunchiul aplecat nainte
d) [ ] Durerea se amelioreaz n decubit dorsal
e) [ ] Durerea se amelioreaz dup prnzuri, dar revine dup cteva ore
466. Intrebarea nr. 466: Intrebarea 466 Capitol: Pancreas multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

299

Numii cauzele benigne ale icterului de origine extrahepatic:


a) [x] Litiaz biliar
b) [x] Pancreatit cronic
c) [x] Colangit sclerozant primitiv
d) [ ] Ampulom vaterian
e) [ ] Colangiocarcinom
467. Intrebarea nr. 467: Intrebarea 467 Capitol: Pancreas multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Identificai cauzele benigne ale colestazei extrahepatice:


a) [x] Litiaza cii biliare principale
b) [x] Pancreatit cronic
c) [x] Colangit sclerozant primitiv
d) [x] Parazitoze ale cilor biliare (ascaris)
e) [ ] Ampulom vaterian
468. Intrebarea nr. 468: Intrebarea 468 Capitol: Pancreas multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Indicai cauzele posibile ale colestazei extrahepatice:


a) [ ] Hepatopatie alcoolic
b) [ ] Ciroz biliar primitiv
c) [x] Coledocolitiaza
d) [x] Pancreatit cronic
e) [x] Cancer pancreatic cefalic
469. Intrebarea nr. 469: Intrebarea 469 Capitol: Pancreas multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Numii maladiile n care se pot observa dureri abdominale postrprandiale


recidivante:
a) [x] Pancreatita cronic
b) [x] Angor mezenteric
c) [x] Tumor intracanalar papilar i mucinoas a pancreasului
d) [ ] Ulcer duodenal
e) [ ] Boala de reflux gastroesofagian
470. Intrebarea nr. 470: Intrebarea 470 Capitol: Pancreas multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Marcai formele de pancreatit cronic conform clasificrii etiologice Tigar-O:

300

a) [ ] Pancreatit interstiial
b) [x] Pancreatita toxico-metabolic
c) [x] Pancreatita autoimun
d) [x] Pancreatit acut recurent i sever
e) [x] Pancreatita obstructiv
471. Intrebarea nr. 471: Intrebarea 471 Capitol: Caile biliare multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Notai complicaiile posibile ale colangitei sclerozante primitive:


a) [x] Malabsorbia vitaminelor: A, D, E, K
b) [x] Ciroza biliar secundar
c) [x] Colangiocarcinom
d) [x] Insuficien hepatic
e) [ ] Adenocarcinom
472. Intrebarea nr. 472: Intrebarea 472 Capitol: Caile biliare multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Indicai complicaiile acute ale litiazei biliare veziculare:


a) [x] Colecistita acut
b) [x] Pancreatita acut
c) [ ] Hepatita acut
d) [x] Litiaza coledocului, angiocolita (colangita) acut
e) [x] Ileus biliar (dupa perforaia veziculei biliare si realizarea unei fistule bilio-

digestive inalte spontane)


473. Intrebarea nr. 473: Intrebarea 473 Capitol: Caile biliare multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Enumerai factorii etiopatogenetici ai colangitei:


a) [ ] Diabetul zaharat
b) [ ] Ulcerul cronic
c) [ ] Ischemia acut a peretelui veziculei biliare
d) [x] Contaminarea cu germeni bacterieni a cilor biliare
e) [x] Obstrucia complet sau parial a cilor biliare
474. Intrebarea nr. 474: Intrebarea 474 Capitol: Caile biliare multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Marcai medicaia indicat n tratamentul colicei biliare:


a) [ ] Colekinetice

301

b) [x] Antispastice
c) [ ] Antiacide
d) [x] Analgezice
e) [ ] Coleretice
475. Intrebarea nr. 475: Intrebarea 475 Capitol: Caile biliare multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Marcai factorii ce particip la formarea calculelor biliari:


a) [x] Staza biliar
b) [x] Infecia cronic a cilor biliare
c) [ ] Prezena ulcerului duodenal
d) [x] Schimbrile litogenice ale bilei
e) [ ] Prezena ulcerului stomacal
476. Intrebarea nr. 476: Intrebarea 476 Capitol: Caile biliare multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Identificai care din investigaiile enumerate sunt informative pentru diagnosticarea


colecistitei cronice:
a) [x] RMN standard
b) [x] Ecografia transabdominal
c) [x] Tubajul duodenal i bilicultura
d) [ ] Duodenoscopia
e) [ ] Gastroscopia
477. Intrebarea nr. 477: Intrebarea 477 Capitol: Caile biliare multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Menionai ce suferine include sindromul postcolecistectomic:


a) [x] Disfuncia sfincterului Oddi
b) [ ] Abcesele hepatice
c) [x] Bontul cistic lung
d) [x] Litiaza rezidual postoperatorie
e) [ ] Icterul parenchimatos
478. Intrebarea nr. 478: Intrebarea 478 Capitol: Caile biliare multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Marcai manifestrile clinice ale colangitei cronice:


a) [x] Dureri n hipocondrul drept
b) [x] Icter

302

c) [x] Febr i frisoane


d) [x] Hepatomegalie
e) [ ] Dureri n regiunea paraombilical
479. Intrebarea nr. 479: Intrebarea 479 Capitol: Caile biliare multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Indicai mecanismele ce particip n dezvoltarea litiazei colesterolice:


a) [x] Creterea concentraiei de colesterol n bil
b) [x] Reducerea transformrii colesterolului intrahepatocitar n acizi biliari primari
c) [x] Scderea secreiei biliare de acizi biliari i fosfolipide
d) [ ] Creterea cantitii de bilirubin neconjugat n bil
e) [ ] Hiperfermentemie pancreatic
480. Intrebarea nr. 480: Intrebarea 480 Capitol: Caile biliare multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Marcai ce include medicaia colecistitei cronice alitiazice:


a) [x] Drenante biliare (preparate coleretice)
b) [ ] H2 - blocatori
c) [x] Tratament antimicrobian
d) [x] Preparate antispastice
e) [ ] Antiinflamatorii nonsteroidiene
481. Intrebarea nr. 481: Intrebarea 481 Capitol: Caile biliare multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Marcai manifestrile clinice ale sindromul postcolecistectomic:


a) [x] Dureri de tip biliar
b) [x] Intolerana fa de alimentele colecistochinetice
c) [ ] Ascit
d) [ ] Hemoragie digestiv
e) [ ] Diabetul zaharat
482. Intrebarea nr. 482: Intrebarea 482 Capitol: Caile biliare multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Marcai semnele sonografice relevante pentru diagnosticul de colecistit cronic n


acutizare:
a) [ ] Hiperreflectivitatea parenchimului hepatic
b) [x] ngroarea peretelui veziculei biliare peste 4 mm
c) [x] Colecie fluid pericolecistic

303

d) [ ] Lipsa de vizualizare a veziculei biliare


e) [x] Aspect de dedublare a peretelui veziculei biliare
483. Intrebarea nr. 483: Intrebarea 483 Capitol: Caile biliare multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Indicai factorii predispozani ai litiazei biliare:


a) [x] Obezitatea
b) [x] Hipercolesterolemia
c) [ ] Administrarea de hormoni androgeni
d) [ ] Tratamentul cronic cu glucocorticoizi
e) [x] Sindromul Gilbert
484. Intrebarea nr. 484: Intrebarea 484 Capitol: Caile biliare multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Indicai manifestrile colicei biliare tipice:


a) [ ] Iradierea durerii n spate i sub rebordul costal stng
b) [x] Iradierea durerii spre vrful scapulei
c) [x] Debut brusc al durerilor
d) [ ] Localizare paraombilical
e) [x] Localizare n hipocondrul drept sau n epigastru
485. Intrebarea nr. 485: Intrebarea 485 Capitol: Caile biliare multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Marcai complicaiile litiazei biliare veziculare:


a) [x] Neoplasmul vezicular
b) [x] Pancreatita acut
c) [x] Hidrops vezicular
d) [ ] Colesteroloza vezicular
e) [x] Colecistita acut
486. Intrebarea nr. 486: Intrebarea 486 Capitol: Caile biliare multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Identificai medicaia pentru durerile colicative biliare:


a) [ ] Acidul ursodeoxicolic
b) [ ] Cefalosporine din generaia a III-a
c) [x] Antispastice
d) [x] Analgetice
e) [x] Anticolinergice

304

487. Intrebarea nr. 487: Intrebarea 487 Capitol: Caile biliare multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Care sunt particularitile evoluiei colangitei cronice septico-lente:


a) [x] Dureri surde permanente n hipocondru drept
b) [x] Leucocitoz
c) [ ] Hiperglicemie
d) [x] Frisoane i subfebrilitate
e) [x] Creterea bilirubinei, fosfatazei alcaline
488. Intrebarea nr. 488: Intrebarea 488 Capitol: Caile biliare multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Selectai prile componente ale vezicii biliare:


a) [ ]

Cap

b) [x]

Corp

c) [x]

Colul vezicii biliare

d) [x]

Fund

e) [ ]

Coada vezicii biliare

489. Intrebarea nr. 489: Intrebarea 489 Capitol: Caile biliare multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Care este importana fiziologic a bilei?


a) [x]

Activarea enzimelor pancreatice pe vilozitile intestinului

b) [x]

Neutralizarea HCl i pepsinei

c) [x]

Emulgarea grsimilor n duoden

d) [x]

Excreia toxinelor, medicamentelor

e) [ ]

Micorarea peristalticii i tonusului intestinal

490. Intrebarea nr. 490: Intrebarea 490 Capitol: Caile biliare multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Numii preparatele ce conin n compoziia sa acizi biliari:


a) [x]

Alohol

b) [x]

Holenzim

c) [x]

Flaton

d) [ ]

Sorbit

e) [ ]

Xilit

491. Intrebarea nr. 491: Intrebarea 491 Capitol: Caile biliare multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

305

Numii preparatele coleretice i colechinetice de origine natural:


Odeston

a) [ ]

b) [x]

Flamin

c) [x]

Holosas

d) [ ]

Nicodin

e) [x]

Holagol

492. Intrebarea nr. 492: Intrebarea 492 Capitol: Caile biliare multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Selectai preparatele ce majoreaz tonusul vezicii biliare:


No-spa

a) [ ]

b) [x]

Colecistochinina

c) [x]

Pituitrina

d) [ ]

Metacina

e) [x]

Sorbit

493. Intrebarea nr. 493: Intrebarea 493 Capitol: Caile biliare multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Numii preparatele ce micoreaz tonusul vezicii biliare:


a) [x]

Atropina sulfat

b) [x]

Platifilina hidrotartat

c) [ ]

Sulfat de magneziu

d) [ ]

Sorbit

e) [x]

Eufilina

494. Intrebarea nr. 494: Intrebarea 494 Capitol: Caile biliare multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Marcai care caracteristici se refer la disfuncia sfincterului Oddi de tip biliar veridic
(I):
a) [x]

Durere biliar tipic

b) [x]

Coledoc dilatat > 12 mm

c) [ ]

Valori ale ALAT, ASAT normale

d) [ ]

Valori ale bilirubinei, fosfatazei alcaline normale

e) [x]

Reinerea contrastului n coledoc > 45 min

495. Intrebarea nr. 495: Intrebarea 495 Capitol: Caile biliare multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

306

Selectai caracteristicile disfuciei sfincterului Oddi de tip biliar suspect (III):


a) [x]

Durere biliar tipic

b) [ ]

Coledocul dilatat > 12mm

c) [ ]

Reinerea contrastului n coledoc > 45 min

d) [x]

Valorile ALAT, ASAT n limitele normei

e) [x]

Valorile bilirubinei, fosfatazei alcaline n limitele normei

496. Intrebarea nr. 496: Intrebarea 496 Capitol: Caile biliare multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Selectai caracteristicile disfunciei sfincterului Oddi de tip pancreatic veridic:


a) [x]

Durere de tip pancreatic

b) [x]

Valoarea amilazei serice este de 1,5-2 ori mai mare ca valoarea normal

c) [x]

Valoarea lipazei serice este de 1,5-2 ori mai mare ca valoarea normal

d) [x]

Diametrul ductului pancreatic peste 6 mm (cap) sau 5 mm (corp)


Diametrul ductului pancreatic de dimensiuni normale

e) [ ]

497. Intrebarea nr. 497: Intrebarea 497 Capitol: Caile biliare multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Selectai simptomele caracteristice pentru colangita parazitar:


a) [x]

Anemie progresiv

b) [x]

Dureri n hipocondrul drept

c) [ ]

Artralgii

d) [ ]

Trombocitoz

e) [x]

Greuri ,vom, scdere ponderal

498. Intrebarea nr. 498: Intrebarea 498 Capitol: Caile biliare multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Marcai care caracteristici se refer la colangita infecioas:


a) [x]

Febr cu frison

b) [x]

Dureri n hipocondrul drept

c) [ ]

Spenomegalie

d) [ ]

Pirozis

e) [x]

Icter tegumentar

499. Intrebarea nr. 499: Intrebarea 499 Capitol: Caile biliare multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Identificai criteriile caracteristice pentru colecisticta cronic acalculoas:

307

a) [x] Episoade recurente de durere tipic biliar n hipocondrul drept


b) [x] Cholescintografia cu colecistochinin demonstreaz o fraciune de ejecie a vezicii biliare

mai mic de 40%


c) [ ] Sindromul Mirizzi
d) [x] Introducerea colecistochininei reproduce durerile pacientului
e) [x] Vezicula biliar mrit n dimensiuni la examenul ecografic
500. Intrebarea nr. 500: Intrebarea 500 Capitol: Caile biliare multiplu Mod de punctare: A3 Grad de
dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: Vlada Dumbrava

Selectai caracteristicile colangitei sclerozante primitive:


a) [x] Inflamaie difuz i fibroz ce implic ntreg arborele biliar
b) [x] Colestaz cronic
c) [x] Obliterarea cilor biliare intra- i extrahepatice
d) [ ] Obliterarea doar a cilor biliare extrahepatice
e) [ ] Obliterarea doar a cilor biliare intrahepatice

BOLI PROFESIONALE

TESTE PROFPATOLOGIE
1. Intrebarea nr. 1: Intrebarea1 Capitol: Boli ocupaionale_rom Mod de
punctare: A1 Grad de dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe
intrebare: 0 sec Autor: N.Bodrug
C.S. Numii profesia ce nu include riscul apariiei bolii de trepidaie:
a)[ ] Concasator de piatr
b)[ ] Miner perforator
c) [x]Montajor electric
d)[ ] Betonist
e)[ ] Rectificator lustruitor
--------------------------------------------------------------------2. Intrebarea nr. 2: Intrebarea2 Capitol: Boli ocupaionale_rom Mod de
punctare: A1 Grad de dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe
intrebare: 0 sec Autor: N.Bodrug
308

C.S. Care acid este eliminat prin intermediul urinei n caz de intoxicaie cu
Plumb:
a)[ ]Acidul arahidonic
b)[x]Acidul aminolevulinic
c)[ ]Acidul etacrinic
d)[ ]Acidul folic
e)[ ]Acidul uric
--------------------------------------------------------------------3. Intrebarea nr. 3: Intrebarea 3 Capitol: Boli ocupaionale_rom Mod de
punctare: A1 Grad de dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe
intrebare: 0 sec Autor: N.Bodrug
C.S. Determinai care este veriga iniial n patogenia schimbrilor vasculare n
cazul bolii de trepidaie:
a)[ ]Vasodilatarea imediat
b)[x]Angiospasmul
c)[ ]Necroza intimei vasculare
d)[ ]Hipertrofia intimei vasculare
e)[ ]Perforarea peretelui vascular
--------------------------------------------------------------------4. Intrebarea nr. 4: Intrebarea 4 Capitol: Boli ocupaionale_rom Mod de
punctare: A1 Grad de dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe
intrebare: 0 sec Autor: N.Bodrug
C.S. Dereglrile trofice aprute n cazul bolii de trepidaie cauzate de aciunea
vibraiei locale snt urmtoarele, n afar de:
a)[ ]Hipercheratoza palmar
b)[x]Accentuarea desenului
c)[ ]Unghii ngroate, deformate
d)[ ]Fisuri palmare multiple
e)[ ]Miofasciculite, tendomiozite
--------------------------------------------------------------------5. Intrebarea nr. 5: Intrebarea 5 Capitol: Boli ocupaionale_rom Mod de
punctare: A1 Grad de dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe
intrebare: 0 sec Autor: N.Bodrug
309

C.S.Principala cauz n afeciuni neoplazice profesionale la brbai este:


a)[ ]Cancerul renal
b)[ ]Cancerul laringian
c)[x]Cancerul bronhopulmonar
d)[ ]Cancerul sinonazal
e)[ ]Cancerul prostatei
---------------------------------------------------------------------

6. Intrebarea nr. 6: Intrebarea 6 Capitol: Boli ocupaionale _rom Mod de


punctare: A1 Grad de dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe
intrebare: 0 sec Autor: N.Bodrug
C.S. La formarea silicozei contribuie praful de:
a)[ ]Plumb
b)[ ]Fosfor
c)[ ]Arsen
d)[ ]Bor
e)[x]Oxid de siliciu liber
--------------------------------------------------------------------7. Intrebarea nr. 7: Intrebarea 7 Capitol: Boli ocupaionale _rom Mod de
punctare: A1 Grad de dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe
intrebare: 0 sec Autor: N.Bodrug
C.S. Simptoamele clinice precoce ale silicozei sunt urmtoarele, n afar de:
a)[x]Hemoptizia
b)[ ]Tusea
c)[ ]Dispneea
d)[ ]Toracalgiile
e)[ ]Insuficiena respiratorie
--------------------------------------------------------------------8. Intrebarea nr. 8: Intrebarea8 Capitol: Boli ocupaionale _rom Mod de
punctare: A1 Grad de dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe
310

intrebare: 0 sec Autor: N.Bodrug


C.S. Numii sindromul, care nu se include n intoxicaia cu plumb:
a)[x]Bronita cronic
b)[ ]Eritrocitele cu granule bazofile
c)[ ]Polineurita motorie
d)[ ]Anemia
e)[ ]Colica saturnin
--------------------------------------------------------------------9. Intrebarea nr. 9: Intrebarea 9 Capitol: Boli ocupaionale rom Mod de
punctare: A1 Grad de dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe
intrebare: 0 sec Autor: N.Bodrug
C.S. Formarea methemoglobinei are loc ca urmarea intoxicaiei cu:
a)[ ]Fluor
b)[ ]Compuii mercurului
c)[x]Amino- i nitro- compuii benzenului
d)[ ]Plumb
e)[ ]Compuii arsenului
--------------------------------------------------------------------10. Intrebarea nr. 10: Intrebarea10 Capitol: Boli ocupaionale _rom Mod
de punctare: A1 Grad de dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe
intrebare: 0 sec Autor: N.Bodrug
C.S. Numii intoxicaia n care corpusculii Heinz au valoare diagnostic cu:
a)[ ]Compuii mercurului
b)[ ]Compuii organici ai fosforului
c)[ ]Plumb
d)[ ]Tetraetil de plumb
e)[x]Amino- i nitro- compuii benzenului

311

11. Intrebarea nr. 11: Intrebarea11 Capitol: Boli ocupaionale_rom Mod de


punctare: A1 Grad de dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe
intrebare: 0 sec Autor: N.Bodrug
C.S. Precizai patogeneza anemiei n intoxicaia cronic cu plumb:
a)[ ]Anemia feripriv
b)[ ]Anemia aplastic
c)[ ]Anemia posthemoragic
d)[ ] Anemia B12 deficitar
e)[x]Blocarea formrii hemului
--------------------------------------------------------------------12. Intrebarea nr. 12: Intrebarea12 Capitol: Boli ocupaionale_rom Mod de
punctare: A1 Grad de dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe
intrebare: 0 sec Autor: N.Bodrug
C.S. Pentru tratamentul crizei de colic saturnin se folosesc remediile
urmtoare, n afar de:
a)[ ]Atropin
b)[ ]Blocad cu novocain
c)[ ]Pentacin
d)[ ]Tetacin
e)[x]Purgative
--------------------------------------------------------------------13. Intrebarea nr. 13: Intrebarea13 Capitol: Boli ocupaionale_rom Mod de
punctare: A1 Grad de dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe
intrebare: 0 sec Autor: N.Bodrug
C.S. Intoxicaia acut cu pesticide clororganice se manifest prin:
a)[ ]Sindrom astenovegetativ, encefalopatie, polineuropatie
312

b)[x]Lcrimare, senzaie de uscciune i arsur n cavitatea nazal i laringe,


disfonie, constrngere toracic, tuse chinuitoare
c)[ ]Culoare icteric a tegumentelor
d)[ ]Ameeli, grea, palpitaii, pierderea cunotinei, convulsii
e)[ ]Stomatit i gingivit ulceroas
--------------------------------------------------------------------14. Intrebarea nr. 14: Intrebarea14 Capitol: Boli ocupaionale_rom Mod de
punctare: A1 Grad de dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe
intrebare: 0 sec Autor: N.Bodrug
C.S. Precizai care dintre indicaiile enumerate nu se includ n tratamentul
intoxicaiilor acute cu pesticide clororganice:
a)[ ]Evacuarea bolnavilor din zona periculoas
b)[ ]Eliberarea de hainele de lucru
c)[x]Administrarea glucocorticosteroizilor
d)[ ]Splturi a ochilor cu sol. bicarbonat de sodiu
e)[ ]Administrarea aminofilinei, efedrinei, dimedrolului
--------------------------------------------------------------------15. Intrebarea nr. 15: Intrebarea 15 Capitol: Boli ocupaionale_rom Mod de
punctare: A1 Grad de dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe
intrebare: 0 sec Autor: N.Bodrug
C.S. Determinai n ce const aciunea toxic a pesticidelor fosfororganice:
a)[x]Micoreaz activitatea colinesterazei
b)[ ]Mresc activitatea colinesterazei
c)[ ]Micoreaz coninutul acetilcolinei
d)[ ]Mresc pH-ul sanguin
e)[ ]Micoreaz coninutul O2 n snge
---------------------------------------------------------------------

313

16. Intrebarea nr. 16: Intrebarea16 Capitol: Boli ocupaionale_rom Mod de


punctare: A1 Grad de dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe
intrebare: 0 sec Autor: N.Bodrug
C.S. Indicai care remediu restabilete activitatea colinesterazei n intoxicaii
acute cu pesticide fosfororganice:
a)[x]Dipiroximul
b)[ ]Glucoza
c)[ ]Inhalaiile cu O2
d)[ ]Tiamina
e)[ ]Cocarboxilaza
--------------------------------------------------------------------17. Intrebarea nr. 17: Intrebarea17 Capitol: Boli ocupaionale_rom Mod de
punctare: A1 Grad de dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe
intrebare: 0 sec Autor: N.Bodrug
C.S. Grupele de pesticide, conform clasificrii sunt urmtoarele, n afar de:
a)[ ]Insecticide
b)[ ]Bactericide
c)[ ]Fungicide
d)[ ]Ierbicide
e)[x]Mixt
--------------------------------------------------------------------18. Intrebarea nr. 18: Intrebarea18 Capitol: Boli ocupaionale_rom Mod de
punctare: A1 Grad de dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe
intrebare: 0 sec Autor: N.Bodrug
C.S. Complicaiile silicozei sunt urmtoarele, n afar de:
a)[ ]Tuberculoza
b)[ ]Bronita cronic
c)[ ]Emfizemul pulmonar
d)[ ]Pneumotoracele spontan
e)[x]Cardiomiopatiile
--------------------------------------------------------------------314

19. Intrebarea nr. 19: Intrebarea19 Capitol: Boli ocupaionale_rom Mod de


punctare: A1 Grad de dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe
intrebare: 0 sec Autor: N.Bodrug
C.S. Investigaile instrumentale informative folosite n diagnosticul
pneumoconiozelor sunt urmtoarele, n afar de:
a)[x]Puncia pleural
b)[ ]Tomografia
c)[ ]Bronhografia
d)[ ]Spirografia
e)[ ]Radiografia
--------------------------------------------------------------------20. Intrebarea nr. 20: Intrebarea20 Capitol: Boli ocupaionale_rom Mod de
punctare: A1 Grad de dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe
intrebare: 0 sec Autor: N.Bodrug
C.S. Msurile profilactice n cadrul bolii de trepidaie sunt cele enumerate, n
afar de:
a)[ ]Utilizarea amortizatoarelor la uneltele generatoare de vibraie
b)[ ]Controlul medical periodic al muncitorilor
c)[ ]Efectuarea ntreruperilor i gimnasticii de nviorare
d)[ ]Automatizarea proceselor de producere
e)[x]Evitarea fumatului
---------------------------------------------------------------------

21. Intrebarea nr. 21: Intrebarea 21 Capitol: Boli ocupaionale_rom Mod de


punctare: A1 Grad de dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe
intrebare: 0 sec Autor: N.Bodrug
C.S. Care antidot este de prim linie n tratamentul intoxicatiei cu Plumb:
a)[ ]Succimerul
315

b)[ ]Unitiolul
c)[x]Edtamina
d)[ ]Fenolul
e)[ ]Diproximul
--------------------------------------------------------------------22. Intrebarea nr. 22: Intrebarea 22 Capitol: Boli ocupaionale_rom Mod de
punctare: A1 Grad de dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare:
0 sec Autor: N.Bodrug
C.S. Substanele cu aciune asfixiant sunt urmtoarele, n afar de:
a) [ ] Clorul
b) [ ] Oxidul de sulf
c) [x] Acetatul de plumb
d) [ ] Oxidul de azot
e) [ ] Amoniac
--------------------------------------------------------------------23. Intrebarea nr. 23: Intrebarea23 Capitol: Boli ocupaionale_rom Mod de
punctare: A1 Grad de dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare:
0 sec Autor: N.Bodrug
C.S. Numii activitatea la locul de munc n care poate fi riscul antracozei:
a) [ ] Mineritul n crbune
b) [ ] ncrcarea crbunelui n vagonei
c) [ ] muncitorii care lucreaz mcinarea carbunilor
d) [ ] Fabricarea de electrozi de crbune i a negrului de fum
e) [x] Fabricarea de nclminte
--------------------------------------------------------------------24. Intrebarea nr. 24: Intrebarea24 Capitol: Boli ocupaionale_rom Mod de
punctare: A1 Grad de dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare:
0 sec Autor: N.Bodrug
316

C.S. Precizai patogenia antracozei, cu exceptia:


a) [ ] Pulberile de crbune nu au proprieti fibrogene, ele acioneaz prin
aglomerare
b) [ ] Efectul nociv este accentuat de adsorbia de gaze toxice la nivelul
particulelor de crbune
c) [ ] Proliferare reticulinic
d) [ ] Proliferare colagen
e) [x] Efectul anticolinergic
--------------------------------------------------------------------25. Intrebarea nr. 25: Intrebarea25 Capitol: Boli ocupaionale_rom Mod de
punctare: A1 Grad de dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe intrebare:
0 sec Autor: N.Bodrug
C.S. Acuzele de baz n cazul antracozei sunt cele enumerate, n afar de:
a) [ ] E deseori asimptomatic
b) [ ] Dispnea de efort
c) [ ] Tusea seac sau cu expectoraie
d) [x] Cardialgie
e) [ ] Examinarea obiectiv relev: raluri bronice, staz pulmonar.

---------------------------------------------------------------------

317

26. Intrebarea nr. 26: Intrebarea26 Capitol: Boli ocupaionale_rom Mod de


punctare: A1..Grad de dificultate: scazut Punctajul: 10 Timp pe
intrebare: 0 sec Autor: N.Bodrug
C.S. Pneumoconiozele colagene pot fi induse de:
a) [x] Pulberi fibrogene, cu proprietatea intrinsec de a induce reacia de tip
collagen
b) [ ] Pulberi nefibrogene, ce produc reacie, cnd se acumuleaz ntr-un
plmn
c) [ ] Pulberi mixte
d) [ ] Pulberi nefibrogene cu reacie imunologic modificat
e) [ ] Pulberi fibrogene prin infecii pulmo nare anterioare specifice

--------------------------------------------------------------------27. Intrebarea nr. 27: Intrebarea 27 Capitol: Boli ocupaionale_rom Mod de


punctare: A3 Grad de dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe
intrebare: 0 sec Autor: N.Bodrug
C.M. Numii semnele clinice caracteristice bolii de vibraie cauzate de aciunea
combinat a vibraiei locale i generale:
a) [x]Cefalee temporo-frontal
b) [x]Durere, parestezia n membrele inferioare
c) [x]Astenia progresiv
d) [ ]Hemoragia nazal
e) [x]Crize vegetative
--------------------------------------------------------------------28. Intrebarea nr. 28: Intrebarea 28 Capitol: Boli ocupaionale_rom Mod
de punctare: A3 Grad de dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe
intrebare: 0 sec Autor: N.Bodrug
C.M. Selectai investigaiile instrumentale informative folosite n diagnosticul
bolii de trepidaie:
a) [x] Capilaroscopia
b) [x] Termometria
c) [ ] Ultrasonografia
d) [x] Electromiografia
318

e) [x] Electromiotonometria
--------------------------------------------------------------------29. Intrebarea nr. 29: Intrebarea29 Capitol: Boli ocupaionale_rom Mod
de punctare: A3 Grad de dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe
intrebare: 0 sec Autor: N.Bodrug
C.M. Numii patologiile cu care se efectueaz diagnosticul difereniat al bolii de
trepidaie:
a) [x]Boala Raynaud
b) [ ]Febra reumatizmal
c) [x]Siringomielia
d) [x]Polineuritele vegetative
e) [x]Boala Behterev (spondilita anchilozant)
--------------------------------------------------------------------30. Intrebarea nr. 30: Intrebarea30 Capitol: Boli ocupaionale_rom Mod de
punctare: A3 Grad de dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe
intrebare: 0 sec Autor: N.Bodrug
C.M. Numii acuzele de baz n cazurile bolii de vibraie cauzat de aciunea
vibraiei locale:
a) [ ] Febr 38C
b) [x] Accese de albire brusc a degetelor minilor
c) [x] Dureri, nsoite de parestezii n membre
d) [ ] Somnolen
e) [ ] Dereglri dispeptice
---------------------------------------------------------------------

31. Intrebarea nr. 31: Intrebarea 31 Capitol: Boli ocupaionale_rom Mod


de punctare: A3 Grad de dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe
intrebare: 0 sec Autor: N.Bodrug
C.M. Indicai modificrile vasculare caracteristice pentru boala de trepidaie,
cauzate de aciunea vibraiei locale:
319

a)[x]Asimetria TA
b)[x]Sindromul Pal pozitiv
c)[ ]Hiperemia tegumentelor palmare
d)[x]Fenomenul petei albe
e)[ ]Teleangiectazia
--------------------------------------------------------------------32. Intrebarea nr. 32: Intrebarea32 Capitol: Boli ocupaionale_rom Mod de
punctare: A3 Grad de dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe
intrebare: 0 sec Autor: N.Bodrug
C.M.Numii patologiile care se includ n pneumoconioze:
a)[x]Metaloconioza
b)[x]Carboconioza
c)[ ]Bronita de praf
d)[x]Pneumoconioza condiionat de inhalarea prafului mixt
e)[x]Pneumoconioza condiionat de inhalarea prafului cu coninut de SiO 2
--------------------------------------------------------------------33. Intrebarea nr. 33: Intrebarea 33 Capitol: Boli ocupaionale_rom Mod
de punctare: A3 Grad de dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe
intrebare: 0 sec Autor: N.Bodrug
C.M. Numii sindroamele care se pot forma n pneumoconioze:
a)[ ]Pericardita
b)[x]Insuficiena respiratorie
c)[x]Emfizemul pulmonar
d)[x]Pneumoscleroza
e)[x]Bronita
--------------------------------------------------------------------34. Intrebarea nr.34: Intrebarea 34 Capitol: Boli ocupaionale_rom Mod de
punctare: A3 Grad de dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe
intrebare: 0 sec Autor: N.Bodrug
C.M. Indicai cele mai frecvente complicaii ale pneumoconiozelor:
a)[ ]Alveolita alergic
320

b)[x]Artrita reumatoid
c)[x]Boala broniectatic
d)[x]Pneumonia
e)[x]Tuberculoza
--------------------------------------------------------------------35. Intrebarea nr. 35: Intrebarea35 Capitol: Boli ocupaionale_rom Mod de
punctare: A3 Grad de dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe
intrebare: 0 sec Autor: N.Bodrug
C.M Precizai principalele metode de diagnostic ale pneumoconiozei:
a)[ ]Puncia pleural
b)[x] Radiografia
c)[x] Spirografia
d)[x] Bronhografia
e)[x] Tomografia
---------------------------------------------------------------------

36. Intrebarea nr. 36: Intrebarea 36 Capitol: Boli ocupaionale_rom Mod


de punctare: A3 Grad de dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe
intrebare: 0 sec Autor: N.Bodrug
C.M. Precizai n care intoxicaii reticulocitoza i eritrocitele cu granule bazofile
au valoare diagnostic major:
a)[ ]Cu ftor
b)[x]Cu amino- i nitro- compuii benzenului
c)[x]Cu plumb
d)[ ]Cu mercur
e)[ ]Cu arsen
--------------------------------------------------------------------321

37. Intrebarea nr. 37: Intrebarea 37 Capitol: Boli ocupaionale_rom Mod


de punctare: A3 Grad de dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe
intrebare: 0 sec Autor: N.Bodrug
C.M. Numii investigaiile necesare pentru estimarea diagnozei de silicoz
a)[x]Expunerei profesionale la pulberi silicogene
b)[ ]Radiografiei pulmonare cu tehnica standartizat i ireproabil
c)[x]Tabloului clinic
d)[x]Punciei sternale
e)[ ]Rezultatului ultrasonografiei adominale
--------------------------------------------------------------------38. Intrebarea nr. 38: Intrebarea 38 Capitol: Boli ocupaionale_rom Mod
de punctare: A3 Grad de dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe
intrebare: 0 sec Autor: N.Bodrug
C.M. Marcai manifestrile periferice sanguine care apar n intoxicaia cronic cu
benzen:
a)[x]Leucopenie
b)[x]Anemie
c)[x]Trombocitopenie
d)[x]Pancitopenie
e)[ ]Eozinifilie
--------------------------------------------------------------------39. Intrebarea nr. 39: Intrebarea 39 Capitol: Boli ocupaionale_rom Mod
de punctare: A3 Grad de dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe
intrebare: 0 sec Autor: N.Bodrug
C.M. Indicai simptomele caracteristice intoxicaiei cronice cu plumb:
a)[x]Crize de dureri abdominale
b)[x]ncordarea peretelui abdominal
c)[x]Micorarea durerilor abdominale la palpare
d)[ ]Constipaii
e)[ ]Diaree
--------------------------------------------------------------------322

40. Intrebarea nr. 40: Intrebarea40 Capitol: Boli ocupaionale_rom Mod de


punctare: A3 Grad de dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe
intrebare: 0 sec Autor: N.Bodrug
C.M. Numii care antidoi se folosesc n tratamentul intoxicaiei cu mercur:
a)[x]Unitiol
b)[x]D-penicilamin
c)[ ]Atropina
d)[ ]Prozerina
e)[ ]Bendazol
---------------------------------------------------------------------

41. Intrebarea nr.41: Intrebarea41 Capitol: Boli ocupaionale_rom Mod de


punctare: A3 Grad de dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe
intrebare: 0 sec Autor: N.Bodrug
C.M. Numii grupele de pesticide conform clasificrii structurii chimice:
a)[x] Clororganice
b)[x] Fosfororganice
c)[x] Mercurororganice
d)[ ] Preparate de Sulf
e)[ ] Acide
--------------------------------------------------------------------42. Intrebarea nr. 42: Intrebarea 42 Capitol: Boli ocupaionale_rom Mod
de punctare: A3 Grad de dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe
intrebare: 0 sec Autor: N.Bodrug
C.M. Numii care-s particularitile particolelor silicogene:
a)[x] Diametrul particulei trebuie s fie mai mic de 5 mm
b)[x] Concentraia particulelor n aerul locului de munc trebuie s fie mare
c)[x] Varietatea alomorfic s fie ct mai fibrogen
323

d)[ ] Diametrul particulei trebuie s fie mai mare de 5 mm


e)[ ] Concentraia particulelor n aerul locului de munc trebuie s fie mic
--------------------------------------------------------------------43. Intrebarea nr. 43: Intrebarea 43 Capitol: Boli ocupaionale_rom Mod
de punctare: A3 Grad de dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe
intrebare: 0 sec Autor: N.Bodrug
C.M. Stabilii sistemele afectate de intoxicaia cronic cu benzol:
a)[x]Sistemul hemopoetic
b)[ ]Sistemul renal
c)[x]Sistenul nervos
d)[x]Sistemul cardiovascular
e)[ ]Sistemul muscular
--------------------------------------------------------------------44. Intrebarea nr. 44: Intrebarea 44 Capitol: Boli ocupaionale_rom Mod de
punctare: A3 Grad de dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe
intrebare: 0 sec Autor: N.Bodrug
C.M. Numii grupele profesionale expuse riscului dezvoltarii silicozei
a)[ ] Industria mineritului : lucratorii din minele de extractie a aurului
b)[ ] Industria constructiilor de masini: topitorii (turnator formator, sablator,
polizator)
c)[x] Industria sticlei: operatii de preparare a materiei prime, sablare
d)[x] Industria faiantei si portelanului
e)[x]
Constructia
de
cuartoase(gresie,granit)

tuneluri,

prelucrarea

mecanica

rocilor

--------------------------------------------------------------------45. Intrebarea nr. 45: Intrebarea 45 Capitol: Boli ocupaionale_rom Mod


de punctare: A3 Grad de dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe
intrebare: 0 sec Autor: N.Bodrug
C.M. Numii clasificarea agenilor nocivi profesionali:
a)[x]Factorii fizici
b)[x]Factorii chimici
c)[x]Factorii biologici
324

d)[x]Factorii ergonomici
e)[ ]Factorii mediului

46. Intrebarea nr. 46: Intrebarea 46 Capitol: Boli ocupaionale_rom Mod de


punctare: A3 Grad de dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe
intrebare: 0 sec Autor: N.Bodrug
C.M. Stabilii depozitarea preponderent a noxelor profesionale n organism:
a)[x]Sistemul adipos - cutanat
b)[ ]Sistemul muscular
c)[x]Sistemul renal
d)[x]Sistemul gastro-intestinal
e)[x]Ficatul
--------------------------------------------------------------------47. Intrebarea nr. 47: Intrebarea 47 Capitol: Boli ocupaionale_rom Mod
de punctare: A3 Grad de dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe
intrebare: 0 sec Autor: N.Bodrug
CM. Patogeneza intoxicatiei compuilor fosfororganici se caracterizeaz prin:
a)[x]Blocarea unor fermeni ce se refer la esteraze (colinesteraze)
b)[x]Acumularea mediatorului SN acetilcolinei
c)[x]Dereglarea transmiterii impulsului nervos prin celule nervoase i sinapsele
ganglionare
d)[ ]Dereglarea aciunii capilarotoxice
e)[ ]Dereglarea activitii sistemelor fermentative
325

--------------------------------------------------------------------48. Intrebarea nr. 48: Intrebarea 48 Capitol: Boli ocupaionale_rom Mod


de punctare: A3 Grad de dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe
intrebare: 0 sec Autor: N.Bodrug
CM. Stabilii efectele manifestrilor clinice ale intoxicaiei cu pesticide
fosforoorganice:
a)[x]Efectul muscarinic
b)[x]Efectul nicotinic
c)[x]Efectul aciunii centrale al acetilcolinei
d)[ ]Efectul hiposensibilizrii specifice
e)[ ]Efectul activitii colinesterazei
--------------------------------------------------------------------49. Intrebarea nr. 49: Intrebarea 49 Capitol: Boli ocupaionale_rom Mod
de punctare: A3 Grad de dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe
intrebare: 0 sec Autor: N.Bodrug
CM. Numii aciunile efectului muscarinic al intoxicaiei cu pesticide
fosforoorganice:
a)[x]Bradicardie
b)[x]Mioz
c)[x]Contracturi musculare ale musculaturii netede a intestinului
d)[ ]Contracturi musculare ale musculaturii rinichilor
e)[ ]Diminuarea secreiei glandelor salivare
--------------------------------------------------------------------50. Intrebarea nr. 50: Intrebarea 50 Capitol: Boli ocupaionale_rom Mod de
punctare: A3 Grad de dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe
intrebare: 0 sec Autor: N.Bodrug
C.M. Stabilii efectele nicotinice al intoxicaiei cu pesticide fosforoorganice:
a)[x]Contractura pleoapelor
b)[x]Contractura limbii
c)[x]Contractura gtului
d)[x]Hipertensiune arteriala
e)[ ]Contractura muchilor
326

51. Intrebarea nr. 51: Intrebarea 51 Capitol: Boli ocupaionale_rom Mod de


punctare: A3 Grad de dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe
intrebare: 0 sec Autor: N.Bodrug
CM. Stabilii manifestrile clinice ale intoxicaiei cu pesticide fosforoorganice:
a)[x]Nistagmul
b)[x]Edemaierea feii
c)[x]Hipertranspiraie
d)[x]Respiratie ngreuiat
e)[ ]Acrocianoz
--------------------------------------------------------------------52. Intrebarea nr. 52: Intrebarea 52 Capitol: Boli ocupaionale_rom Mod de
punctare: A3 Grad de dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe
intrebare: 0 sec Autor: N.Bodrug
CM. Stabilii specificul compuilor pesticidelor clororganice:
a)[x]Rezistena n mediul ambiant
b)[x]Solubilitatea mare n grsimi
c)[x]Capacitatea de cumulare n esuturile organismului
d)[x]Solubilitatea n lipide
e)[ ]Absena rezistenei n mediul ambiant
--------------------------------------------------------------------53. Intrebarea nr. 53: Intrebarea 53 Capitol: Boli ocupaionale_rom Mod de
punctare: A3 Grad de dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe
intrebare: 0 sec Autor: N.Bodrug
327

CM. Stabilii patogeneza intoxicaiei cu pesticide clororganice:


a)[x]Modificarea sistemelor fermentative
b)[x]Dereglarea respiraiei tisulare
c)[x]Neelectroliti lipoidosolubili
d)[ ]Modificarea electroliilor lipoidoinsolubili
e)[ ]Dereglarea secreiei glandelor salivare
--------------------------------------------------------------------54. Intrebarea nr. 54: Intrebarea 54 Capitol: Boli ocupaionale_rom Mod de
punctare: A3 Grad de dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe
intrebare: 0 sec Autor: N.Bodrug
CM. Determinai cile de ptrundere a toxinului n organism a pesticidelor compuilor clororganici:
a)[x]Pe cale inspiratorie
b)[x]Prin tractul gastro-intestinal
c)[x]Prin ptrunderea prin piele
d)[ ]Pe cale hematogen
e)[ ]Pe cale limfogen
--------------------------------------------------------------------55. Intrebarea nr. 55: Intrebarea 55 Capitol: Boli ocupaionale_rom Mod de
punctare: A3 Grad de dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe
intrebare: 0 sec Autor: N.Bodrug
CM Stabilii specificul pesticidelor cu compleci mercuroorganici:
a)[x]Reprezint grupul substanelor chimice cu efect toxic nalt
b)[x]Posed rezisten
c)[x]Au capacitate de cumulare
d)[x]Prezint pericol pentru persoanele cu care contacteaz
e)[ ]Reprezint substane chimice fr efect toxic

328

56. Intrebarea nr. 56: Intrebarea 56 Capitol: Boli ocupaionale_rom Mod


de punctare: A3 Grad de dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe
intrebare: 0 sec Autor: N.Bodrug
CM. Patogeneza intoxicatiilor cu pesticide cu complexi mercuroorganici se
caracterizeaz prin:
a)[x]Mecanismul de aciune al interaciunii mercurului cu grupele SH ale
proteinelor celulare
b)[x]Dereglarea activitii sistemelor fermentative de baz
c)[x]Absena modificrilor n organism
d)[x]Aciunea capilarotoxic a substanelor mercuroorganice
e)Aciunea cardiotonica
--------------------------------------------------------------------57. Intrebarea nr. 57: Intrebarea 57 Capitol: Boli ocupaionale_rom Mod
de punctare: A3 Grad de dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe
intrebare: 0 sec Autor: N.Bodrug
CM. Tabloul clinic al intoxicaiei acute al
mercuroorganici se caracterizeaz prin apariia:

pesticidelor

cu

compleci

a)[x]Gingivitei
b)[x]Gastroenterocolitei
c)[x]Sindromului asteno-vegetativ
d)[ ]Cardialgiei
e)[ ]Artralgiei
--------------------------------------------------------------------58. Intrebarea nr. 58: Intrebarea58 Capitol: Boli ocupaionale_rom Mod de
punctare: A3 Grad de dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe
intrebare: 0 sec Autor: N.Bodrug
CM. n care organe preponderent se depoziteaz Plumbul:
a)[ ]Creier
329

b)[x]Oase
c)[x]Ficat
d)[ ]Pulmoni
e)[x]Rinichi
--------------------------------------------------------------------59. Intrebarea nr. 59: Intrebarea 59 Capitol: Boli ocupaionale_rom Mod de
punctare: A3 Grad de dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe
intrebare: 0 sec Autor: N.Bodrug
CM. Asupra cror sisteme ale organismului preponderent acioneaz Plumbul:
a)[x]Nervos
b)[ ]Pulmonar
c)[x]Cardio-vascular
d)[x]Hemapoietic
e)[x]Fermentativ
--------------------------------------------------------------------60. Intrebarea nr. 60: Intrebarea 60 Capitol: Boli ocupaionale_rom Mod
de punctare: A3 Grad de dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe
intrebare: 0 sec Autor: N.Bodrug
CM. Care sunt cile principale de ptrundere n organism a Plumbului:
a)[x]Respiratorie
b)[x]Digestiv
c)[ ]Cutanat
d)[ ]Mucoase
e)[ ]Hematogen
---------------------------------------------------------------------

330

61. Intrebarea nr.61: Intrebarea61 Capitol: Boli ocupaionale_rom Mod de


punctare: A3 Grad de dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe
intrebare: 0 sec Autor: N.Bodrug
CM. Numii sindroamele principale ce se manifest n intoxicaia cu Plumb:
a)[x]Asteno-vegetativ
b)[x]Anemic
c)[x]Digestiv
d)[x]Nervos
e)[ ]Radicular
--------------------------------------------------------------------62. Intrebarea nr. 62: Intrebarea62 Capitol: Boli ocupaionale_rom Mod de
punctare: A3 Grad de dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe
intrebare: 0 sec Autor: N.Bodrug
CM. Tabloul clinic al intoxicatiei cu Plumb este caracterizat de urmtoarele
sindroame:
a)[x]Sindromul asteno-vegetativ
b)[x]Sindromul digestiv
c)[ ]Sindromul colestatic
d)[x]Sindromul anemic
e)[x]Sindromul afeciunii sistemului nervos central
--------------------------------------------------------------------63. Intrebarea nr. 63: Intrebarea 63 Capitol: Boli ocupaionale_rom Mod
de punctare: A3 Grad de dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe
intrebare: 0 sec Autor: N.Bodrug
CM. Cu care patologii se face diagnosticul difereniat al intoxicatiei cu Pb:
a)[x]Colica renal
b)[x]Colica hepatic
c)[x]Ocluzia intestinal
d)[ ]Colica biliar
e)[x]Apendicita acut
--------------------------------------------------------------------331

64. Intrebarea nr. 64: Intrebarea 64 Capitol: Boli ocupaionale_rom Mod


de punctare: A3 Grad de dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe
intrebare: 0 sec Autor: N.Bodrug
CM. Ce modificri pot fi depistate n analiza general a sngelui n cazul
intoxicatiei cu plumb:
a)[x]Anemie
b)[ ]Leucocitoz
c)[ ]Leucopenie
d)[ ]Eritrocitoz
e)[x]Eritropenie
--------------------------------------------------------------------65. Intrebarea nr. 65: Intrebarea 65 Capitol: Boli ocupaionale_rom Mod de punctare: A3
Grad de dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: N.Bodrug
C.M. Domeniile industriale n care predomin cancerele cutanate:
a)[x]Industria naval
b)[x]Agricultura
c)[x]Construcii
d)[x]Personal din serviciile radiologice
e)[ ]Prelucrarea lemnului
---------------------------------------------------------------------

66. Intrebarea nr. 66: Intrebarea 66 Capitol: Boli ocupaionale_rom Mod


de punctare: A3 Grad de dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe
intrebare: 0 sec Autor: N.Bodrug
C.M. Care sunt msurile igienice personale care trebuie respectate cu stictee
persoanelor supui expunerii cu Plumb:
a)[x]Baie sau du cu ap cald i spun
b)[x]Se spal dinii cu periua i pasta de dini
c)[x]Masa se va lua n afara zonelor poluate
332

d)[x]Alimentaie bogat n proteine i vitamine


e)[ ]Evitarea abuzului de lichide
--------------------------------------------------------------------67. Intrebarea nr. 67: Intrebarea 67 Capitol: Boli ocupaionale_rom Mod
de punctare: A3 Grad de dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe
intrebare: 0 sec Autor: N.Bodrug
C.M. Numii investigaiile instrumentale i de laborator n diagnosticarea
intoxicaiei cu Plumb:
a)[x]Hemograma
b)[x]Urograma
c)[ ]Coprograma
d)[x]Examinarea mduvei osoase
e)[x]R-grafia abdominal
--------------------------------------------------------------------68. Intrebarea nr. 68: Intrebarea 68 Capitol: Boli ocupaionale_rom Mod de
punctare: A3 Grad de dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe
intrebare: 0 sec Autor: N.Bodrug
C.M.Care mecanisme sunt caracteristice intoxicatiei cu Plumb:
a)[x]Fosforolarea oxidativ a mitocondriilor
b)[x]Blocarea ionilor de Calciu
c)[x]Blocheaz proteinkinaza C cerebral
d)[ ]Blocheaz grupele sulfhidrilice
e)[ ]Blocheaz colinesteraza
--------------------------------------------------------------------69. Intrebarea nr. 69: Intrebarea 69 Capitol: Boli ocupaionale_rom Mod de
punctare: A3 Grad de dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe
intrebare: 0 sec Autor: N.Bodrug
C.M.Care mecanisme de aciune sunt caracteristice intoxicaiei cu Plumb:
a)[x]Mecanismul enzimatic
b)[ ]Dilatarea musculaturii netede
c)[x]Constricia musculaturii netede
333

d)[x]Mecanismul hemolitic
e)[x]Mecanismul imuno-biologic
--------------------------------------------------------------------70. Intrebarea nr. 70: Intrebarea 70 Capitol: Boli ocupaionale_rom Mod de punctare: A3
Grad de dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: N.Bodrug
C.M. Frecvena cancerelor profesionale difer n funcie de:
a)[x]Agent cancerigen
b)[ ]Tipul de munc
c)[ ]Profesia
d)[x]Agent cocancerigen
e)[ ]Sexul

71. Intrebarea nr. 71: Intrebarea 71 Capitol: Boli ocupaionale_rom Mod


de punctare: A3 Grad de dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe
intrebare: 0 sec Autor: N.Bodrug
C.M. Numii simptoamele caracteristice colicei saturnine:
a)[x]Dureri sub form de cramp n abdomen
b)[ ]Dureri scitoare n abdomen
c)[x]Constipaie
d)[ ]Diaree
e)[x]Greuri
--------------------------------------------------------------------72. Intrebarea nr. 72: Intrebarea 72 Capitol: Boli ocupaionale_rom Mod de punctare: A3
Grad de dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: N.Bodrug
C.M. Numii agenii cocancerigeni:
a)[ ]Raze ultraviolete
b)[x]Gudroane
334

c)[x]Unele uleiuri minerale


d)[x]Esteri de forbol
e)[ ]Praful de lemn
--------------------------------------------------------------------73. Intrebarea nr. 73: Intrebarea 73 Capitol: Boli ocupaionale_rom Mod de punctare: A3
Grad de dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare: 0 sec Autor: N.Bodrug
C.M. Principalii ageni cancerigeni sunt:
a)[ ]Mutaii genetice
b)[x]Radiaii solare
c)[x]Gaze de eapament
d)[ ]Alcool
e)[ ]Practicarea sportului
--------------------------------------------------------------------74. Intrebarea nr. 74: Intrebarea 74 Capitol: Boli ocupaionale_rom Mod de
punctare: A3 Grad de dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe
intrebare: 0 sec Autor: N.Bodrug
C.M Numii principiile tratamentului astmului bronic profesional:
a) [x]

ntreruperea contactului cu agentul cauzal

b) [x]

Abandonarea fumatului

c) [x]

Restabilirea permeabilitii bronhiilor

d) [x]

Hiposensibilizarea specific cu factorul etiologic incrimniat

e) [ ]

Expectorantele

--------------------------------------------------------------------75.Intrebarea nr. 75: Intrebarea 75 Capitol: Boli ocupaionale_rom Mod de


punctare: A3
Grad de dificultate: mediu
Punctajul: 10
Timp pe
intrebare: 0 sec Autor: N.Bodrug
C.M. Expunerea acut de Plumb poate provoca urmtoarele modificri din
partea sistemului urinar:
a)[x]Aminoacidurie
b)[x]Glucozurie
c)[ ]Hiperproteinemie
d)[x]Hiperfosfaturie
e)[ ]Leucocitoz

335

76. Intrebarea nr. 76: Intrebarea 76 Capitol: Boli ocupaionale_rom Mod


de punctare: A3 Grad de dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe
intrebare: 0 sec Autor: N.Bodrug
C.M. Numii care antidoi se folosesc n tratamentul intoxicaiei cu mercur:
a)[x]Unitiol
b)[x]D-penicilamin
c)[ ]Atropina
d)[ ]Prozerina
e)[ ]Bendazol
--------------------------------------------------------------------77. Intrebarea nr. 77: Intrebarea77 Capitol: Boli ocupaionale_rom Mod de
punctare: A3 Grad de dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe
intrebare: 0 sec Autor: N.Bodrug
C.M. Numii antidoii folosii n cazurile intoxicaiilor acute cu substane
fosfororganice:
a)[x]Atropina
b)[x]Dipiridoxin
c)[ ]Sulfat de magneziu
d)[ ]Enalapril
e)[ ]Adrenalina
---------------------------------------------------------------------

336

78. Intrebarea nr. 78: Intrebarea78 Capitol: Boli ocupaionale_rom Mod de


punctare: A3 Grad de dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe intrebare:
0 sec Autor: N.Bodrug
C.M. Dup mecanismul de aciune carcinogenii se clasific n:
a)[x]Cu aciune direct
b)[x]Cu aciune indirect
c)[ ]Cu aciune complet
d)[ ]Cu aciune incomplet
e)[ ]Cu aciune mixt
--------------------------------------------------------------------79. Intrebarea nr. 47: Intrebarea47 Capitol: Boli ocupaionale_rom Mod de
punctare: A3 Grad de dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe
intrebare: 0 sec Autor: N.Bodrug
C.M. n stabilirea diagnosticului de astm bronic profesional au importan:
a) [x] Ruta profesional
b) [x] Apariia acceselor n condiii nocive
c) [x] Rezultatele testelor cutanate cu alergeni suspectai
d) [x] Probele de provocare inhalatorii cu alergeni suspectai
e) [ ] Analiza sngelui
--------------------------------------------------------------------80. Intrebarea nr. 80: Intrebarea80 Capitol: Boli ocupaionale_rom Mod de
punctare: A3 Grad de dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe
intrebare: 0 sec Autor: N.Bodrug
C.M. Tabloul clinic al bronitei cronice de praf se caracterizeaz prin
urmtoarele manifestri:
a) [x] Debut insidios cu tuse uscat sau productiv
b) [x] Evolueaz n faze
c) [ ] Anemie
d) [x] Dezvoltare rapid a proceselor atrofice ale mucoasei bronhiilor
e) [x] Alterare difuz a arborelui bronic
337

81. Intrebarea nr. 81: Intrebarea 81 Capitol: Boli ocupaionale_rom Mod


de punctare: A3 Grad de dificultate: mediu Punctajul: 10 Timp pe
intrebare: 0 sec Autor: N.Bodrug
CM. Alegei cea mai frecvent afeciune profesional a aparatului respirator:
a) [x] Silicoza
b) [x] Asbestoza
c) [ x] Antracoza
d) [ ] Talcoza
e) [ ] Mixt

CARDIOLOGIE
TESTE LA DISCIPLINA CARDIOLOGIE PENTRU
EXAMENUL DE STAT 2015-2016

ARITMII CARDIACE
1. CS. Notai semnul ECG caracteristic n bradicardia sinusal
A. intervalul PQ 0,22 mm/sec
B. intervalele R-R neregulate
C. frecvena atrial i ventricular > 70 b/min
D. complexul QRS peste 0,14 mm/sec
E. frecvena atrial i ventricular < 50 b/min
Rspuns: E
2. CS. n tahicardia sinusal sunt prezente toate semnele ECG cu exepia:
A. intervale R-R egale
B. frecvena atrial i ventricular > 100 b/min
C. intervalul PQ 0.2 mm/sec
338

D. complexul QRS cu durata 0,1 mm/sec


E. prezena undelor P naintea fiecrui complex QRST
Rspuns: C
3. CS. Precizai semnul ECG caracteristic n aritmia respiratorie:
A. complexul QRS este peste 0,1 mm/sec
B. unda P naintea complexului QRS lipsete
C. prezente unde f ntre complexele ORST cu FCC 400-700 b/min
D. scurtarea ciclic a intervalelor R - R la inspiraie
E. alungirea ciclic a intervalelor R - R la inspiraie
Rspuns: D
4. CS. Menionai semnul clinic care nu este caracteristic n tahicardia
supraventricular
paroxistic:
A.
B.
C.
D.
E.

frecven cardiac nalt


accesul de tahicardie ncepe brusc
accesul de tahicardie ncepe lent
manevrele vagale opresc accesul de tahicardie
accesul de tahicardie se oprete brusc
Rspuns: C

5. CS. Notai semnul ECG caracteristic n tahicardia atrioventricular


reciproc cu ci accesorii:
A. interval P-Q 0,2 mm/sec
B. unde P negative n DII, DIII, aVF i pozitive n aVR n urma
complexului QRS
C. interval R-R neregulat
D. durata complexului QRS > 0,14 sec.
E. complex QRS de regul aberant
Rspuns: B
6. CS. Notai semnul ECG caracteristic n tahicardia ventricular paroxistic:
A. complexe QRS anormale, cu modificri secundare S-T, T
B. und P negativ naintea complexului QRS
C. prezena undei delta
D. interval P-Q <0,12 sec
E. unde P negative dup complexul QRS
Rspuns: A
7. CS. Menioanai semnul ECG caracteristic pentru extrasistolia atrial:
A. unde f ntre intervalele R-R
B. interval P-Q sub 0,12 sec
C. prezena unei contracii premature PQRST
D. pauz compensatorie complet
E. unda P negativ naintea complexului QRST
Rspuns: C
8. CS. n extrasistolia ventricular identificm semnele ECG caracteristice cu
exepia:
339

A. interval P-Q n limite normale


B. segmentul ST i unda T sunt de sens opus fa de deflexiunea
principal a QRS
C. pauz compensatorie complet
D. unda P negativ dup complexul QRS
E. durata complexului QRS > 0,12 sec.
Rspuns: D
9. CS. Semnul ECG caracteristic fibrilaiei atriale este:
A. intervale R-R neregulate
B. unde F ntre intervalele R-R cu aspect n dini de ferestru
C. unda P negativ naintea complexului QRS
D. interval PQ < 0,12 sec.
E. complexe QRS lrgite
Rspuns: A
10.
CS. Flutterul atrial se caracterizeaz prin urmtoarele semne ECG
cu exepia:
A. frecvena contraciilor atriale 300 b/min
B. propagarea impulsurilor atriale spre ventricule n raport 2:1
C. complexe QRS, de regul, normale
D. unde F ntre R-R cu aspect de dini de ferestru
E. pauz compensatorie incomplet
Rspuns: E
11.
CS. Metoda de elecie n paroxismul de tahicardie ventricular cu
instabilitate
hemodinamic grav este:
A.
B.
C.
D.
E.
12.
A.
B.
C.
D.
E.
13.
A.
B.
C.
D.
E.

aplicarea ocului electric 75-100 J


administrarea intravenoas a Sol. Novocainamid
administrarea intravenoas a Sol Digoxin
aplicarea ocului electric 50 J
administrarea intramuscular a Sol. Lidocain
Rspuns: A
CM. Electrocardiografic este oportun divizarea tahiaritmiilor:
cu complexe QRS largi
cu complexe QRS normale
cu interval PQ normal
cu interval PQ alungit
cu supradenivelare a segmentului ST
Rspuns: AB
CM. Semnele ECG caracteristice fibrilaiei atriale sunt:
intervale R-R neregulate
unde F ntre R-R cu aspect n dini de ferestru
lipsa undei P
unde f ntre intervalele R-R
durata intervalului PQ 0,14 sec
340

Rspuns: ACD
14.
A.
B.
C.
D.
E.

CM. Menionai cele mai frecvente cauze ale fibrilaiei atriale:


stenoza mitral
tireotoxicoza
cardiopatie alcoolic
mexidemul
defectul septal atrial de tip ostium secundum
Rspuns: ABCE

15.
CM. Clasificarea fibrilaiei atriale dup variantele de evoluie include
formele:
A. acut
B. cronic
C. paroxistic
D. persistent
E. recidivant
Rspuns: BCD
16. CM. Menionai afirmaiile corecte n fibrilaia atrial paroxistic vagal:
A. se ntlneste mai frecvent la femei
B. se declaneaz n stare de repaus
C. este ntlnit mai frecvent la brbai
D. apare n timpul stresului emoional
E. se declaneaz postprandial sau n timpul somnului
Rspuns: BCE
17.
sunt:
A.
B.
C.
D.
E.

CM. Afirmaiile corecte n fibrilaia atrial paroxistic adrenergic


apare n timpul efortului fizic
este provocat de situaii stresante
preponderent dimineaa
se ntlneste mai frecvent la femei
se declaneaz n stare de repaus
Rspuns: ABCD

18.
CM. Menionai medicamentele care inhib conducerea impulsului
prin nodul
atrioventricular:
A.
B.
C.
D.
E.

digoxina
propronalolul
amiodarona
verapamil
nifedipina
Rspuns: ABCD

19. CM. Indicai medicamentele administrate pentru restabilirea ritmului


sinusal la un
341

pacient cu fibrilaie atrial:


A.
B.
C.
D.
E.
20.
A.
B.
C.
D.
E.

digoxina
novocainamida
amiodarona
propafenona
sotalolul
Rspuns: BCDE
CM. Factorii de risc tromboembolic n fibrilaia atrial sunt:
vrsta > 60 ani
hipertensiunea arterial
diabetul zaharat
accidente cerebrovasculare n antecedente
suprapondere
Rspuns: ABCD

21. CM. Menionai caracteristicele clinice i ECG n flutter-ul ventricular:


A. stare sincopal
B. unde F cu aspect dini de ferestru
C. absena pulsului la vasele mari
D. sinusoid ECG format din excitaii ventriculare regulate
E. frecvena contraciilor cardiace 250-300b/min
Rspuns: ACDE
22.
A.
B.
C.
D.
E.

CM. Fibrilaia ventricular se caracterizeaz prin:


unde delta pe ECG
lipsa complexelor QRS
stare sincopal
prezena undelor deformate, neregulate, haotice pe ECG
unde f cu frecven 400-700/min
Rspuns: BCD

23.
CM. Msurile de resuscitare efective n fibrilaia i flutterul
ventricular sunt:
A. lovitur cu pumnul n zona precordial n primele secunde
B. cardioversie electric cu 200 J iniial
C. cardioversie electric cu 320 - 400J n lipsa efectului I descrcri
D. masajul cardiac efectuat corect n primele minute
E. administrarea Sol. Lidocain intravenos
Rspuns: ABCD
24. CM. Tahicardia sinusal se caracterizeaz prin:
A. modificare lent a frecvenei cardiace
B. reacie fiziologic normal la efort
C. complexe QRS normale
342

D. interval P-Q peste 0,20 sec


E. ritmul se accelereaz la inspiraie i se reduce la expiraie
Rspuns: ABCE
25.
A.
B.
C.
D.
E.

CM. Menionai cauzele tahicardiei sinusale:


hipertonusul nervului vagus
abuz de alcool
febr
tireotoxicoz
cord pulmonar
Rspuns: BCDE

26. CM. Tahicardia atrioventricular joncional nonparoxistic este cauzat


de:
A. intoxicaii cu glicozide cardiace
B. infarct miocardic inferior
C. hipocaliemie
D. intervenii chirurgicale pe cord
E. hipocalciemii
Rspuns: ABCD
27.
CM. Mecanismul tahicardiei joncionale atrioventriculare reciproce
include:
A. depolarizarea concomitent a atriilor i ventriculelor
B. impulsul circul n interiorul nodului atrioventricular
C. activarea ventriculelor anterograd prin sistemul His - Purkinje
D. activarea retrograd a atriilor
E. depolarizarea atriilor precede depolarizarea ventriculelor
Rspuns: ABCD
28.
A.
B.
C.
D.
E.

CM. Tratamentul tahicardiilor atrioventriculare reciproce include:


aplicarea manevrelor vagale
cufundarea feei n ap rece cu reinerea respiraiei 10-30 sec.
administrarea intravenos Sol. Adenozintrifosfat 10 mg n 1 secund
oc electric extern cu 200 J
electrocardiostimulare transesofagian
Rspuns: ABCE

A.
B.
C.
D.
E.

CM. Tahicardia ventricular paroxistic se caracterizeaz prin:


ritm ventricular regulat
eficiena manevrelor vagale n tratament
complexe QRS anormale cu modificri secundare S-T, T
alungirea intervalului PQ
unde f cu frecven 400-700/min
Rspuns: AC

29.

343

30.
CM. Alegei remediile antiaritmice administrate pentru sistarea
tahicardiei ventriculare:
A. digoxina
B. lidocaina
C. amiodarona
D. disopiramida
E. novocainamida
Rspuns: BCDE
31.
A.
B.
C.
D.
E.

CM. ECG caracteristica extrasistoliei atriale este:


complexul QRS normal
lipsa undei P
und P negativ dup complexul QRS
pauz compensatorie incomplet
unda P prematur precedeaz complexul QRS
Rspuns ADE

A.
B.
C.
D.
E.

CM. Menionai caracteristicele extrasistolelor polimorfe:


intervalele de cuplare variaz
extrasistolele, n aceeai derivaie, au forme diferite
extrasistolele sunt din acela focar
intervalele de cuplare sunt egale
extrasistolele sunt din focare diferite
Rspuns: ABE

32.

33. CM. Extrasistolia ventricular ECG se manifest prin:


A. complex QRS patologic
B. pauz compensatorie complet
C. interval P- Q sub 0,12 sec
D. und P negativ, ce succedeaz QRS
E. lipsa undei P
Rspuns: ABE
34.
CM. n extrasistolia atrioventricular superioar pe
nregistreaz:
A. interval P-Q peste 0,20 sec
B. complex QRS normal
C. und P negativ n DII,DIII ce precedeaz complexul QRS
D. und P negativ n DII,DIII ce succede QRS
E. pauz compensatorie incomplet
Rspuns: BCE

ECG

se

35.
CM. Notai manifestrile ECG n extrasistolia atrioventricular
medie:
A. complex QRS de obicei normal
B. und P negativ n DII,DIII ce succede QRS
C. unda P este nglobat n complexul QRS
344

D. pauz compensatorie icomplet


E. und P negativ n DII,DIII ce precedeaz QRS
Rspuns: ACD
36.
CM. n extrasistolia atrioventricular
nregistreaz:
A. lipsa undei P
B. complex QRS normal
C. pauz compensatorie incomplet
D. und P negativ dup complexul QRS
E. complex QRS lrgit
Rspuns: BCD
37.
A.
B.
C.
D.
E.
38.
A.
B.
C.
D.
E.

A.
B.
C.
D.
E.

CM. Numii medicamentele antiaritmice din clasa II:


amiodarona
lidocaina
metoprolol
nebivolol
carvedilol
Rspuns: CDE

A.
B.
C.
D.
E.

CM. Numii medicamentele antiaritmice din clasa III:


lidocaina
sotalol
chinidina
novocainamida
amiodarona
Rspuns: BE

40.

pe

ECG

se

CM. Clasificarea extrasistoliilor dup Lawn-Wolf include:


clasa I extrasistole solitare monomorfe mai puin de 30 ex/or
clasa II extrasistole solitare polimorfe
clasa III extrasistole ventriculare polimorfe
clasa IV extrasistole ventriculare recurente (duplete, triplete,
salve)
clasa V extrasistole ventriculare precoce de tip R pe T
Rspuns: ACDE
CM. Numii medicamentele antiaritmice din clasa I:
lidocaina
mexilitina
chinidina
novocainamida
amiodarona
Rspuns: ABCD

39.

41.

inferioar

CM. Notai semnele ECG caracteristice n bradicardia sinusal:


A. intervalul PQ 0,18 mm/sec
B. intervalele R-R regulate
C. frecvena atrial i ventricular > 70 b/min
345

D. complexul QRS peste 0,14 mm/sec


E. frecvena atrial i ventricular < 50 b/min
Rspuns: ABE
42.
CM. n tahicardia sinusal sunt prezente
caracteristice:
A. intervale R-R egale
B. frecvena atrial i ventricular > 100 b/min
C. intervalul PQ 0.2 mm/sec
D. complexul QRS cu durata 0,1 mm/sec
E. prezena undelor P naintea fiecrui complex QRST
Rspuns: ABDE

semnele

EKG

43.
CM. Precizai semnele EKG caracteristice pentru aritmia
respiratorie:
A. intervale R-R diferite
B. unda P naintea complexului QRS lipsete
C. prezente unde f ntre complexele ORST cu FCC 400-700 b/min
D. scurtarea ciclic a intervalelor R - R la inspiraie
E. alungirea ciclic a intervalelor R - R la inspiraie
Rspuns: AD
44.
CM.
Menionai
semnele
caracteristice
supraventricular paroxistic:
A. frecven cardiac nalt
B. accesul de tahicardie ncepe brusc
C. accesul de tahicardie ncepe lent
D. manevrele vagale opresc accesul de tahicardie
E. accesul de tahicardie se oprete brusc
Rspuns: ABDE

tahicardia

45.
CM. Notai semnele EKG necaracteristice pentru tahicardia
atrioventricular reciproc cu ci accesorii:
A. interval P-Q 0,2 mm/sec
B. unde P negative n DII, DIII, aVF i pozitive n aVR n urma
complexului QRS
C. interval R-R neregulat
D. durata complexului QRS > 0,14 sec.
E. complex QRS de regul aberant
Rspuns: ACDE
46.
CM. Notai semnele EKG caracteristice
ventricular paroxistic:
A. complexe QRS anormale
B. modificri secundare S-T, cu T discordant
C. prezena undei delta
D. interval P-Q peste 0,12 sec
E. unde P negative dup complexul QRS
Rspuns: ABD

pentru

tahicardia

346

47.
CM. Menioanai semnele EKG caracteristice pentru extrasistolia
atrial:
A. complexul prematur QRS este sub 0,12 sec cu unda T concordant
B. interval P-Q sub 0,12 sec
C. prezena undei P naintea complexului QRST prematur
D. pauz compensatorie incomplet
E. unda P negativ naintea complexului QRST
Rspuns: ACD
48.
CM. Pentru extrasistola ventricular sunt caracteristice urmtoarele
semne EKG:
A. interval P-Q n limite normale
B. segmentul ST i unda T sunt de sens opus fa de deflexiunea
principal a QRS
C. pauz compensatorie complet
D. unda P negativ dup complexul QRS
E. durata complexului QRS > 0,12 sec.
Rspuns: ABCE
49.
A.
B.
C.
D.
E.

CM. Semnele EKG caracteristice fibrilaiei atriale sunt:


intervale R-R neregulate
unde f ntre intervalele R-R
unda P negativ naintea complexului QRS
interval PQ < 0,12 sec.
complexe QRS lrgite
Rspuns: AB

A.
B.
C.
D.
E.

CM. Flutterul atrial se caracterizeaz prin urmtoarele semne EKG:


frecvena contraciilor atriale 300 b/min
propagarea impulsurilor atriale spre ventricule n raport 2:1
complexe QRS, de regul, normale
unde F ntre R-R cu aspect n dini de ferestru
pauz compensatorie incomplet
Rspuns: ABCD

50.

51.
sunt:
A.
B.
C.
D.
E.

CM. Metodele de elecie n paroxismul de tahicardie ventricular

52.

CM. Fibrilaia atrial se clasific:


de novo
paroxistic
persistent
cronic
recidivant

A.
B.
C.
D.
E.

aplicarea ocului electric 100 - 200 J


administrarea intravenoas Sol. Lidocain
administrarea intravenoasa Sol. Amiodaron
aplicarea ocului electric 50 J
administrarea intramuscular Sol. Lidocain
Rspuns: ABC

347

Rspuns: ABCD
53.
A.
B.
C.
D.
E.

CM. Semnele ECG necaracteristice pentru fibrilaia atriale sunt:


intervale R-R neregulate
unde F ntre R-R cu aspect n dini de ferestru
lipsa undei P
unde f ntre intervalele R-R
durata intervalului PQ 0,14 sec
Rspuns: BE

A.
B.
C.
D.
E.

CM. Menionai cele mai frecvente cause ale flutterului atrial:


defectul septal ventricular
pneumonia
miocardita
mexidemul
defectul septal atrial de tip ostium secund
Rspuns: BC

54.

55.
CM. Clasificarea fibrilaiei atriale dup variante de frecven
cardiac include formele:
A. tahisitolic
B. bradisistolic
C. normosistolic
D. persistent
E. recidivant
Rspuns: ABC
56. CM. Menionai afirmaiile incorecte pentru fibrilaia atrial paroxistic
vagal:
A. se ntlneste mai frecvent la femei
B. se declaneaz n stare de repaus
C. este ntlnit mai frecvent la brbai
D. apare n timpul stresului emoional
E. se declaneaz postprandial sau n timpul somnului
Rspuns: CD
57.
este:
A.
B.
C.
D.
E.

CS. Afirmaia incorect n fibrilaia atrial paroxistic adrenergic


apare n timpul efortului fizic
este provocat de situaii stresante
preponderent dimineaa
se ntlneste mai frecvent la femei
se declaneaz n stare de repaus
Rspuns: E

58.
CM. Menionai medicamentele care se utilizeaz n fibrilaia atrial
paroxistic pentru restabilirea ritmului sinusal:
A. digoxina
348

B.
C.
D.
E.

propafenona
amiodarona
verapamil
nifedipina
Rspuns: BC

59.
CS. Indicai medicamentul care nu se administreaz pentru
restabilirea ritmului sinusal la un pacient cu fibrilaie atrial:
A. digoxina
B. novocainamida
C. amiodarona
D. propafenona
E. sotalolul
Rspuns: A
60.
CM. Scorul thromboembolic la un pacient cu fibrilaie atrial se
estimeaz n conformitate cu
A. vrsta > 65 ani
B. hipertensiunea arterial
C. diabetul zaharat
D. sexul feminin
E. supraponderea
Rspuns: ABCD
61. CM. Menionai caracteristicele clinice i EKG n flutter-ul ventricular:
A. Interval PQ n limite normale
B. unde F cu aspect dini de ferestru
C. unde f cu distane RR inegale
D. sinusoid ECG format din exitaii ventriculare regulate
E. frecven contraciilor cardiace 250-300b/min
Rspuns: DE
62.
prin:
A.
B.
C.
D.
E.

CM. Fibrilaia ventricular se caracterizeaz electrocardiografic


unde delta pe EKG
lipsa complexelor QRS
unde F cu aspect dini de ferestru
prezena undelor deformate, neregulate, haotice pe EKG
unde f cu frecven 400-700/min
Rspuns: BD

63.
CM. Msurile de resuscitare neefective n fibrilaia i flutterul
ventricular sunt:
A. probe vagale
B. cardioversie electric cu 200 J iniial
C. cardioversie electric cu 320 - 400J n lipsa efectului I descrcri
D. masajul cardiac efectuat corect n primele minute
349

E. administrarea Sol. Lidocain intravenos


Rspuns: AE
64. CS. Tahicardia sinusal se caracterizeaz prin:
A. frecven cardiac n limite 60 80 bti pe minut
B. reacie fiziologic normal la efort
C. complexe QRS anormale
D. interval P-Q peste 0,20 sec
E. ritmul se reduce la efort
Rspuns: B
65.
A.
B.
C.
D.
E.

CM. Menionai cauzele fiziologice a tahicardiei sinusale:


hipertonusul nervului vagus
stres
efort fizic
tireotoxicoz
cord pulmonar
Rspuns: BC

66. CM. Numii cauzele fiziologice ale bradicardiei sinusale


A. intoxicaii cu glicozide cardiace
B. somn fiziologic
C. sportiv antrenat
D. intervenii chirurgicale pe cord
E. hipocalciemii
Rspuns: BC
67.
de:
A.
B.
C.
D.
E.

CS. Mecanismul tahicardiei joncionale atrioventriculare este cauzat


dereglarea conducerii impulsului prin mecanismul re-entry
dereglarea automatismului prin mecanismul trigerr
creterea automatismului normal
insuficiena de automatism
mecanismul parasistolic
Rspuns: A

68.
CS. Medicamentul de elecie n tahicardiile atrioventriculare
reciproce este:
A. digoxina
B. etacizina
C. sol. Adenozintrifosfat 10 mg n 1 secund intravenos
D. amiodarona
E. sotalol
Rspuns: C
350

69.

CS. Medicamentul de elecie n tahicardia sinusal este:


A. digoxina
B. sol. Adenozintrifosfat 10 mg n 1 secund intravenos
C. metoprolol
D. amiodarona
E. sotalol
Rspuns: C

70.
CS. Alegei medicamentul antiaritmic de elecie n tahicardia
ventricular:
A. digoxina
B. nifedipina
C. amiodarona
D. verapamil
E. diltiazem
Rspuns: C
71.
n:

CM. Electrocardiografic, dup ritmicitate, extrasistolele se divizeaz


A.
B.
C.
D.
E.

72.
A.
B.
C.
D.
E.

atriale
ventriculare
solitare
duplete
salve
Rspuns CDE
CM. Menionai caracteristicele extrasistolelor monomorfe:
intervalele de cuplare variaz
extrasistole, n aceeai derivaie, au forme diferite
extrasistolele sunt din acela focar
intervalele de cuplare sunt egale
extrasistolele sunt din focare diferite
Rspuns: CD

73. CS. Extrasistolia ventricular ECG se manifest prin:


A. complex QRS normal
B. pauz compensatorie incomplet
C. interval P - Q sub 0,12 sec
D. und P negativ, ce succedeaz QRS
E. lipsa undei P
Rspuns: E
74.
CS. n extrasistolia atrioventricular
nregistreaz:
A. interval P-Q peste 0,20 sec
B. complex QRS anormal

superioar

pe

ECG

se

351

C. und P negativ n DII,DIII ce precedeaz complexul QRS


D. und P negativ n DII,DIII ce succede QRS
E. pauz compensatorie complet
Rspuns: C
75.
CM. Notai manifestrile EKG n extrasistolia atrioventricular
medie:
A. complex QRS anormal
B. und P negativ n DII,DIII ce succede QRS
C. unda P este nglobat n complexul QRS
D. pauz compensatorie complet
E. und P negativ n DII,DIII ce precedeaz QRS
Rspuns: C
76.
CS. n extrasistolia atrioventricular
nregistreaz:
A. lipsa undei P
B. complex QRS anormal
C. pauz compensatorie complet
D. und P negativ dup complexul QRS
E. interval PQ peste 0,2 sec
Rspuns: D
77.

pe

EKG

se

A.
B.
C.
D.
E.

CM. Clasificarea extrasistoliilor dup periodicitate poate fi:


bigiminie
trigiminie
cvadrigiminie
monomorfe
polimorfe
Rspuns: ABC

A.
B.
C.
D.
E.

CS. Numii mecanismul medicamentelor antiaritmice din clasa I:


blocatorii canalelor de potasiu
blocatorii canalelor de natriu
blocatorii canalelor de calciu
beta - blocatori
blocatorii canalelor de caliu
Rspuns: B

A.
B.
C.
D.
E.

CS. Numii mecanismul medicamentelor antiaritmice din clasa II:


blocatorii canalelor de potasiu
blocatorii canalelor de natriu
blocatorii canalelor de calciu
beta - blocatori
blocatorii canalelor de caliu
Rspuns: D

78.

79.

80.

inferioar

CM. Numii mecanismul medicamentelor antiaritmice din clasa III:


A. blocatorii canalelor de potasiu
B. blocatorii canalelor de natriu
352

C. blocatorii canalelor de calciu


D. beta - blocatori
E. blocatorii canalelor de caliu
Rspuns: AE
81.
A.
B.
C.
D.
E.

CS. Numii mecanismul medicamentelor antiaritmice din clasa IV:


blocatorii canalelor de potasiu
blocatorii canalelor de natriu
blocatorii canalelor de calciu
beta - blocatori
blocatorii canalelor de caliu
Rspuns: C

82.
CS. Numii medicamentul antiaritmic, care acioneaz asupra
canalelor IF:
A. amiodarona
B. sotalol
C. ivabradina
D. metoprolol
E. nicorandil
Rspuns C
83.
A.
B.
C.
D.
E.

CM. Numii medicamentele antiaritmice din clasa I:


lidocaina
propafenona
chinidina
novocainamida
amiodarona
Rspuns: ABCD

84. CM. Tratamentul pacienilor cu fibrilaie atrial cronic necesit


administrarea urmtoarelor preparate:
A. amiodarona
B. sotalol
C. bisoprolol
D. warfarin
E. amlodipin
Rspuns: CD
85.
CS. Pacienii cu paroxisme de tahicardie ventricular frecvent
necesit:
A. implantare de cardiostimulator
B. stimulare transesofagian
C. ablaie
D. implantare de cardiodefibrilator
E. transplant de cord
Rspuns: D
353

86. CM. Menionai scorul dup care se stabilete riscul trombo - embolic la
un pacient cu fibrilaie atrial:
A. EHRA
B. SCORE
C. CHADS2
D. CHA2DS2-VASC
E. Framingham
Rspuns: CD
87. CM. Numii indicii care sunt inclui n scorul CHADS2, dup care se
stabilete riscul trombo - embolic la un pacient cu fibrilaie atrial:
A. hipertensiune arterial
B. insuficien cardiac
C. acccident cerebrovascular
D. vrsta mai mare de 65 ani
E. boal, arterial periferic
Rspuns: ABCD
88. CM. Numii indicii care sunt inclui n scorul CHA2DS2-VASC, dup care se
stabilete riscul trombo - embolic la un pacient cu fibrilaie atrial:
A. diabet zaharat
B. insuficien cardiac
C. acccident cerebrovascular
D. vrsta mai mare de 75 ani
E. hepatit viral
Rspuns: ABCD
89. CM. Numii indicii care difereniaz scorul CHADS2 i CHA2DS2-VASC, dup
care se stabilete riscul trombo - embolic la un pacient cu fibrilaie atrial:
A. infarctul miocardic
B. insuficien cardiac
C. acccidentul cerebrovascular
D. vrsta
E. boal, arterial periferic
Rspuns: ADE
90. CS. Numii afirmaia corect pentru alloritmia extrasistolica tip bigiminie:
A. fiecare a 2-a btaie este o extrasistol
354

B. fiecare a 3-a btaie este o extrasistol


C. fiecare a 4-a btaie este o extrasistol
D. duplete
E. triplete
Rspuns: A
91. CS. Numii afirmaia corect pentru alloritmia extrasistolica tip trigiminie:
A. fiecare a 2-a btaie este o extrasistol
B. fiecare a 3-a btaie este o extrasistol
C. fiecare a 4-a btaie este o extrasistol
D. duplete
E. triplete
Rspuns: B
92. CS. Numii afirmaia corect pentru alloritmia extrasistolica tip
cvadrigiminie:
A. fiecare a 2-a btaie este o extrasistol
B. fiecare a 3-a btaie este o extrasistol
C. fiecare a 4-a btaie este o extrasistol
D. duplete
E. triplete
Rspuns: C
93. CS. Numii afirmaia corect pentru aritmia manifestat la EKG prin
succesiunea a 3 extrasistole:
A. fiecare a 2-a btaie este o extrasistol
B. fiecare a 3-a btaie este o extrasistol
C. fiecare a 4-a btaie este o extrasistol
D. duplete
E. triplete
Rspuns: E
94. CS. Numii afirmaia corect pentru aritmia manifestat la EKG prin
succesiunea a 2 extrasistole:
A. fiecare a 2-a btaie este o extrasistol
B. fiecare a 3-a btaie este o extrasistol
C. fiecare a 4-a btaie este o extrasistol
D. duplete
355

E. triplete
Rspuns: D
95. CS. Numii afirmaia corect pentru aritmia manifestat la EKG prin
triplete extrasistolice:
A. fiecare a 2-a btaie este o extrasistol
B. fiecare a 3-a btaie este o extrasistol
C. fiecare a 4-a btaie este o extrasistol
D. la EKG sunt prezente 2 extrasistole succesive
E. la EKG sunt prezente 3 extrasistole successive
Rspuns: D

DEREGLRI DE CONDUCTIBILITATE
(BLOCURILE CARDIACE):

96.
CS. Ce dereglare de conductibilitate nu poate fi diagnosticata
electrocardiografic:
A. blocul atrioventricular de gr.I
B. blocul complet de ramur dreapt a fascicolului His
C. blocul sinoatrial de gr. I
D. blocul atrioventricular de gr. III
E. blocul sinoatrial de gr. II
Rspuns: C
97.
prin:
A.
B.
C.
D.
E.

CS. Blocul sinoatrial de gradul II, electrocardiografic, se manifest


perioade de pauze sinusale fr unda P
lipsa periodic a complexelor QRS
pauze compensatorii complete dup complexul PQRST
contracii atriale i ventricularare frecvente
alungirea intervalului PQ
Rspuns: A

98.
CS. Numii dereglarea de conductibilitate caracterizat ECG prin
perioade Wenckebach:
A. bloc atrioventricular gradul II, tip II (Mobitz II)
B. bloc sinoatrial gradul II, tip I (Mobitz I)
C. bloc atrioventricular gradul III
D. bloc complet de ramur dreapt a fasciculului His
E. bloc de ramur stng a fasciculului His
Rspuns: B
356

99.
CS. Semnul clinic al blocurilor sinoatrial i atrioventricular de gr. II
tip II (Mobitz II) avansat este:
A. palpitaii
B. dispnee de tip mixt la efort moderat
C. fatigabilitate
D. stri sincopale
E. dureri retrosternale constrictive cu iradiere sub omoplatul drept
Rspuns: D
100.
A.
B.
C.
D.
E.

CS. Blocul atrioventricular gr.I se manifest electrocardiografic prin:


interval QRS alungit
unde P negative naintea complexului QRST
intervale egale PQ sau PR cu durata peste 0,2sec
intervale PQ diferite
unde delta
Rspuns: C

A.
B.
C.
D.
E.

CS. n blocul atrioventricular gr.II, electrocardiografic, se atest:


lipsa periodic a complexului PQRST
lipsa undei P
lipsa periodic a complexelor QRS
prezena undelor f
prezena undelor F
Rspuns: C

101.

102.
CS. Numii semnul caracteristic pentru blocul atrioventricular de
gradul III:
A. nici unul din impulsurile atriale nu se propag spre ventricule
B. ncetinirea treptat a propagrii impulsurilor spre ventricule
C. leziune organic a sistemului His-Purkinje
D. oprirea temporar a activitii electrice a nodului sinusal
E. impulsurile sunt conduse retrograd de la ventricule la atrii
Rspuns: A
103.
CS. Blocul atrio-ventricular de gradul III electrocardiografic se
manifest prin:
A. raportul contraciilor atriale i celor ventriculare este de 3:1
B. contracii atriale i ventriculare independente
C. pauze sinusale fr unda P
D. lipsa periodic a complexelor PQRST
E. lipsa periodic a complexelor QRST
Rspuns: B
104.
CS. Menionai semnul ECG carcateristic blocului complet de ramur
dreapt a
fasciculului His:
A. prezena undelor R largi, croetate n III, AVF, V1, V2
B. alungirea intervalului PQ
C. scurtarea intervalului PQ
357

D. unde R largi, croetate n I, AVL, V5, V6


E. unde S largi n III, AVF, V1, V2
Rspuns: A
105.
CS. Menionai semnul ECG carcateristic blocului complet de ramur
stng a
fasciculului His:
A. prezena undelor R largi, croetate n III, AVF, V1, V2
C. alungirea intervalului PQ
C. scurtarea intervalului PQ
D. unde R largi, croetate n I, AVL, V5, V6
E. unde S largi n I, AVL, V5, V6
Rspuns: D
106.
CS. Menionai indicaia direct a cardioverterului-defibrilatorului
implantabil:
A. recidive de fibrilaie ventricular la intervale variabile de timp
B. bloc atrioventricular complet
C. fibrilaie atrial
D. flutter atrial
E. bloc sinoatrial complet
Rspuns: A

107.
A.
B.
C.
D.
E.

CM. Numii cauzele asistoliei:


blocul atrioventricular gr.III
oprirea temporar a impulsurilor sinusale
ritm ectopic din jonciunea atrioventricular de mijloc
blocul sinoatrial complet
fibrilaia atrial cronic
Rspuns: ABD

A.
B.
C.
D.
E.

CM. Cauzele automatismului anormal pot fi:


extensiunea fibrelor miocardice
schimbrile echilibrului electrolitic
aciunea catecolaminelor
infarctul miocardic
potenial de membran 90 mV
Rspuns: ABCD

108.

109.
ritm:
A.
B.
C.
D.

CM. Menionai mecanismele electrofiziologice a tulburrilor de


descreterea automatismului normal
creterea automatismului normal
apariia automatismului patologic
postdepolarizri precoce
358

E. posdepolarizri tardive
Rspuns: BCDE
110.
CM. Ce ECG caracteristic au blocurile sinoatriale gradul II tip II
(Mobitz II):
A. perioade P-P egale
B. pauze compensatorii incomplete dup complexul PQRST
C. pauze sinusale fr unda P
D. durata pauzei corespunde cu 2,3 sau mai multe intervale P-P
normale
E. pauza sinusal este precedat de descreterea progresiv a
intervalelor P-P Rspuns: CD
111.
CM. Sindromul Morgani Adams Stockes, n varianta clasic se
manifest:
A. tahiaritmie
B. debut brusc
C. stare sincopal cu paliditate pronunat
D. hiperemie reactiv dup ieirea din criz
E. caracter tranzitoriu
Rspuns: BCDE
112.
gr. I:
A.
B.
C.
D.
E.

CM. Menionai afirmaiile corecte pentru blocul atrioventricular de

113.
I):

CM. Numii caracteristicile blocului atrioventricular gr. II tip I (Mobitz


A.
B.
C.
D.
E.

pstrarea conducerii tuturor impulsurilor atriale la ventricule


interval PQ sau PR peste 0,2 sec
se nregistreaz la vrstnici
interval PQ sau PR sub 0,12 sec.
alungirea treptat a intervalului PQ
Rspuns: ABC

alungirea progresiv a intervalului PQ sau PR


omiterea unei contracii ventriculare cu pstrarea contraciei atriale
prezena perioadelor Samoilov-Wenckebach
intervale RR iregulate
intervale RR regulate
Rspuns: ABCD

114.
CM. n blocul atrioventricular gr. II tip II (Mobitz II)
caracteristice:
A. perioade Samoilov-Wenckebach
B. intervale PP egale
C. nu toate impulsurile atriale sunt propagate spre ventricule
D. pe traseul ECG se nregistreaz lipsa a 1,2,3 complexe QRS
E. este prezent o leziune organic a sistemului His-Purkinje
Rspuns: BCDE
115.

sunt

CM. Sindromul Frederic include o asociere dintre:


A. bloc atrioventricular gr. II, tip II
359

B.
C.
D.
E.

bloc sinoatrial complet


bloc atrioventricular complet
extrasistolie ventricular frecvent
fibrilaie atrial
Rspuns: CE

116.
CM. Menionai caracteristicele blocului atrioventricular de gradul
III cu sediul n nodul AV:
A. este adeseori congenital
B. la majoritatea pacienilor se nregistreaz ritm AV joncional cu FCC
40 60 b/min
C. n timpul efortului fizic i n caz de stres FCC se accelereaz pn la
100 b/min
D. FCC nu depeste 40 b/min
E. este aproape ntotdeauna dobndit
Rspuns: ABC
117.
CM. Menionai caracteristicele blocului atrioventricular de gradul
III cu sediul n sistemul His - Purkinje:
A. este adeseori congenital
B. pacienii prezint stri sincopale
C. n timpul efortului fizic i n caz de stres FCC se accelereaz pn la
100 b/min
D. frecvena ritmului de scpare nu depeste 40 b/min
E. este aproape ntotdeauna dobndit
Rspuns: BDE
118.
A.
B.
C.
D.
E.

CM. Notai dereglrile de ritm care se manifest prin stri sincopale:


fibrilaie ventricular
fibrilaie atrial
flutter ventricular
tahicardie ventricular
bloc atrioventricular complet
Rspuns: ACDE

119. CM. n blocul complet de ramur stng a fasciculului His pe ECG se


atest:
A. durata QRS depete 0,12 sec.
B. complexe ventriculare de tip S n III, AVF, V1, V2
C. complexe ventriculare de tip S n I, AVL, V5, V6
D. complexe ventriculare de tip R n I, AVL, V5, V6
E. durata QRS 0,10 - 0,12 sec.
Rspuns: ABD
120.
CM. Numii semnele ECG a blocului incomplet de ramur dreapt a
fasciculului His:
A. lrgirea complexelor QRS peste 0,12 sec
360

B. complexe ventriculare de tip rsR n derivaiile III, AVF, V1, V2


C. lipsa undelor Q i prezena undelor S largi n derivaiile V5, V6
D. ritm ventricular
E. durata complexului QRS 0,10 - 0,12 sec
Rspuns: BCE
121. CM. menionai afirmaiile corecte pentru sindromul Wolf-ParkinsonWhite:
A. prezena unei ci ascesorii care leag direct atriul de ventricul
B. impulsului atrial se propag concomitent pe calea nodohisian i a
f.Kent
C. depolarizarea precoce a ventriculelor
D. prezena undei delta pe traseul ECG
E. intervalul P-Q n limitele 0,12- 0,20 sec
Rspuns: ABCD
122. CM. Blocul incomplet de ramur stng anterior a fasciculului His se
caracterizeaz prin:
A.
B.
C.
D.

complexe de tip R n I, AVL, V5, V6


ax electric deviat brusc n stnga
complexe de tip S n III, AVF,V1, V2
durata QRS 0,1- 0,12 sec

E. ritm joncional
Rspuns: ABCD
123.
CM. Sindromul Wolf-Parkinson-White electrocardiografic
manifest prin:
A. prezena undei delta
B. intervale RR egale
C. unda P normal cu interval P-Q sub 0,12 sec
D. interval P-Q peste 0,18 sec
E. alungirea progresiv a intervalului P-Q
Rspuns: ABC

se

124.
CM. Menionai indicaiile pentru implantarea cardiostimulatorului
permanent:
A. blocul atrioventricular complet asociat cu bradicardie simptomatic
B. sindromul Frederica
C. sincope recurente asociate cu pauze sistolice de peste 3 sec.
D. bloc atrioventricular de gr. II persistent dup infarct miocardic
anterior acut
E. fibrilaie ventricular
Rspuns: ABCD
125.
CM. Indicai dereglrile de ritm n care vei folosi
electrocardiostimulare transesofagian:
361

A.
B.
C.
D.
E.

flutter atrial
tahicardii paroxistice AV reciproce
fibrilaie ventricular
flutter ventricuar
bloc bifascicular
Rspuns: AB

126.
CM. Ce dereglri de conductibilitate pot fi
electrocardiografic:
A. blocul atrioventricular de gr.I
B. blocul complet de ramur dreapt a fascicolului His
C. blocul sinoatrial de gr. I
D. blocul atrioventricular de gr. III
E. blocul sinoatrial de gr. II
Rspuns: ABDE
127.
prin:
A.
B.
C.
D.
E.

diagnosticate

CM. Blocul sinoatrial de gradul II, electrocardiografic, se manifest


perioade de pauze sinusale fr unda P
lipsa periodic a complexelor PQRS
pauze compensatorii complete dup complexul PQRST
contracii atriale i ventricularare frecvente
alungirea intervalului PQ
Rspuns: AB

128.
CM. Numii dereglrile de conductibilitate
electrocardiografic prin perioade Wenckebach:
A. bloc sinoatrial gradul II, tip I (Mobitz I)
B. bloc sinoatrial gradul II, tip I (Mobitz I)
C. bloc atrioventricular gradul III
D. bloc complet de ramur dreapt a fasciculului His
E. bloc de ramur stng a fasciculului His
Rspuns: AB

caracterizate

129.
CM. Clinic blocurile sinoatrial i atrioventricular de gr. II tip II
(Mobitz II) se manifest prin:
A. palpitaii
B. dispnee de tip mixt la efort moderat
C. stri presincopale
D. stri sincopale
E. dureri retrosternale constrictive cu iradiere sub omoplatul drept
Rspuns: CD
130.
prin:
A.
B.
C.
D.
E.

CM. Blocul atrioventricular gr.I se manifest electrocardiografic


interval QRS alungit
unde P negative naintea complexului QRST
intervale egale PQ sau PR cu durata peste 0,2sec
intervale PQ egale
unde delta
362

Rspuns: CD
131.
A.
B.
C.
D.
E.

CM. n blocul atrioventricular gr.II, electrocardiografic, se atest:


lipsa periodic a complexului QRST
lipsa undei P
unda P fr complex ORST
prezena undelor f
prezena undelor F
Rspuns: AC

132.
CM. Numii semnele caracteristice pentru blocul atrioventricular de
gradul III:
A. niciunul din impulsurile atriale nu se propag spre ventricule
B. contracii atriale i ventriculare independente
C. leziune organic a sistemului His-Purkinje
D. oprirea temporar a activitii electrice a nodului sinusal
E. impulsurile sunt conduse retrograd de la ventricule la atrii
Rspuns: AB
133.
A.
B.
C.
D.
E.

CM. Blocul atrio-ventricular de gradul III se manifest prin:


contracii atriale i ventriculare independente
sindrom Morgan Adams-Stocks
stri sincopale
lipsa periodic a complexelor PQRST
lipsa periodic a complexelor QRST
Rspuns: ABC

134.
CM. Menionai semnele EKG carcateristice blocului complet de
ramur dreapt a
fasciculului His:
A. prezena undelor R largi, croetate n III, AVF, V1, V2
D. alungirea intervalului PQ
C. scurtarea intervalului PQ
D. unde S largi, croetate n I, AVL, V5, V6
E. unde S largi n III, AVF, V1, V2
Rspuns: AD
135.
CM. Menionai semnele EKG carcateristice blocului complet de
ramur stng a
fasciculului His:
A. prezena undelor S largi, croetate n III, AVF, V1, V2
E. alungirea intervalului PQ
C. scurtarea intervalului PQ
D. unde R largi, croetate n I, AVL, V5, V6
E. unde S largi n I, AVL, V5, V6
Rspuns: AD
363

136.
CM. Menionai indicaile cardioverterului-defibrilatorului
implantabil:
A. recidive de fibrilaie ventricular la intervale variabile de timp
B. bloc atrioventricular complet
C. tahicardie ventricular recidivant
D. flutter atrial
E. bloc sinoatrial complet
Rspuns: AC
137.
A.
B.
C.
D.
E.

CS. Numii cauza asistoliei:


blocul atrioventricular gr.III
flutterul atrial
ritm ectopic din jonciunea atrioventricular de mijloc
blocul sinoatrial gr.I
fibrilaia atrial cronic
Rspuns: A

A.
B.
C.
D.
E.

CS. Menionai potenialul de repaus a automatismului normal:


Extensiunea fibrelor miocardice
Schimbrile echilibrului electrolitic
Aciunea catecolaminelor
Infarctul miocardic
Potenial de membran - 90 mV
Rspuns: E

138.

139.
CS. Menionai mecanismele electrofiziologice a tulburrilor de ritm
cu excepia:
A. automatism normal
B. automatism normal crescut
C. automatism patologic
D. postdepolarizri precoce
E. posdepolarizri tardive
Rspuns: A
140.
CS. Blocurile sinoatriale gradul II tip II (Mobitz II),
electrocardiografic prezint:
A. perioade P-P egale
B. pauze compensatorii incomplete dup complexul PQRST
C. pauze sinusale cu unda P fr complex QRS
D. durata pauzei corespunde cu 2,3 sau mai multe intervale P-P
normale
E. pauza este precedat de descreterea progresiv a intervalelor P-P
Rspuns: D
141.
cu:
A.
B.
C.
D.

CS. Sindromul Morgani Adams Stockes se ntlnete la pacienii


tahiaritmie
fibrilaie atrial
bloc atrioventricular de gr. III
flutter ventricular
364

E. tahicardie ventricular
Rspuns: C
142.
gr. I:
A.
B.
C.
D.
E.

CS. Menionai afirmaia corect pentru blocul atrioventricular de


nu toate impulsurile atriale sunt conduse la ventricule
interval PQ sau PR peste 0,2 sec
se nregistreaz frecvent la copiii
interval PQ sau PR sub 0,12 sec.
alungirea treptat a intervalului PQ
Rspuns: B

143.
CS. Numii semnul electrocardiografic caracteristic blocului
atrioventricular gr. II tip I (Mobitz I):
A. pauz compensatorie complet
B. omiterea a 2,3 contracii ventriculare cu pstrarea contraciei
atriale
C. prezena perioadelor Samoilov-Wenckebach
D. intervale PQ regulate
E. intervale RR regulate
Rspuns: C
144.
CS. n blocul atrioventricular gr. II tip II (Mobitz II) sunt
caracteristice:
A. perioade Samoilov-Wenckebach
B. intervale PP diferite
C. toate impulsurile atriale sunt propagate spre ventricule
D. pe traseul ECG se nregistreaz lipsa a 1,2,3 complexe QRS
E. este prezent o dereglare funcional a sistemului His-Purkinje
Rspuns: D
145.
A.
B.
C.
D.
E.

CS. Sindromul tahi bradi necesit implantare de:


cardioverter-defibrilator
cardiostimulator
valv cardiac
stent bar-metalic
stent cu impregnare medicamentoas
Rspuns: B

146.
CM. Menionai medicamentele
atrioventricular de gradul I:
A. digoxina
B. metoprololul
C. amiodarona
D. amlodipina
E. spironolactona
Rspuns: ABC
147.

care

pot

induce

blocului

CS. Menionai medicamentul care poate induce sindromul Frederic:


A. digoxina
365

B.
C.
D.
E.

metoprololul
amiodarona
amlodipina
spironolactona
Rspuns A

148.
CM. Notai dereglrile de ritm care se manifest prin dereglri
severe ale hemodinamicii:
A. fibrilaia ventricular
B. tahicardia joncional cu frecven nalt
C. flutterul ventricular
D. tahicardia ventricular
E. blocul atrioventricular gr. I
Rspuns: ABCD
149. CM. n blocul incomplet de ramur stng a fasciculului His pe EKG se
atest:
A. durata QRS depete 0,12 sec.
B. complexe ventriculare de tip S n III, AVF, V1, V2
C. complexe ventriculare de tip S n I, AVL, V5, V6
D. complexe ventriculare de tip R n I, AVL, V5, V6
E. durata QRS 0,10 - 0,12 sec.
Rspuns: BDE
150.
CM. Numii semnele ECG a blocului complet de ramur dreapt a
fasciculului His:
A. lrgirea complexelor QRS peste 0,12 sec
B. complexe ventriculare de tip rsR n derivaiile III, AVF, V1, V2
C. lipsa undelor Q i prezena undelor S largi n derivaiile V5, V6
D. ritm ventricular
E. durata complexului QRS 0,10 - 0,12 sec
Rspuns: ABC
151. CS. Menionai afirmaiile corecte pentru sindromul Wolf-ParkinsonWhite, cu excepia:
A. prezena unei ci ascesorii care leag direct atriul de ventricul
B. impulsului atrial se propag concomitent pe calea nodohisian i a f.
Kent
C. depolarizarea precoce a ventriculelor
D. prezena undei delta pe traseul ECG
E. intervalul P-Q n limitele 0,12- 0,20 sec
Rspuns: E
152.
CM. Blocul complet de ramur stng anterior a fasciculului His se
caracterizeaz prin:
366

A.
B.
C.
D.
E.

complexe de tip R n I, AVL, V5, V6


ax electric deviat brusc n stnga
complexe de tip S n III, AVF,V1, V2
durata QRS 0,1- 0,12 sec
ritm joncional
Rspuns: ABC

153.
CM. Sindromul Wolf-Parkinson-White electrocardiografic
manifest prin:
A. prezena undei delta
B. intervale RR inegale
C. unda P normal cu interval P-Q sub 0,12 sec
D. interval P-Q peste 0,18 sec
E. alungirea progresiv a intervalului P-Q
Rspuns: AC

se

154.
CS. Menionai indicaiile pentru implantarea cardiostimulatorului
permanent, cu excepia:
A. blocul atrioventricular complet asociat cu bradicardie simptomatic
B. sindrom Frederica
C. sincope recurente asociate cu pauze sistolice de peste 3 sec
D. bloc atrioventricular de gr. II persistent dup infarct miocardic
anterior acut
E. fibrilaie ventricular
Rspuns: E
155.
CS. Indicai dereglrile de ritm n care vei folosi
electrocardiostimulare transesofagian:
A. flutter atrial
B. tahicardie ventricular
C. fibrilaie ventricular
D. flutter ventricuar
E. bloc bifascicular
Rspuns: A
Endocardita infecioas
156.
A.
B.
C.
D.
E.
157.
A.
B.
C.
D.

CS. Endocardita infecioas este o maladie:


degenerativ
distructiv
infecioas
congenital
ereditar
Rspuns: C
CS. Endocardita infecioas afecteaz cel mai rar:
valva mitral
valva aortal
valva tricuspid
valva arterei pulmonare
367

E. valva Eustache
Rspuns E
158.
CS. Numii agentul infecios predominant n endocardita infecioas
a utilizatorilor de droguri intravenos i a pacienilor cu proteze valvulare:
A. Streprococul virdans
B. Streptococul hemolitic
C. Stafilococul auriu
D. Stafilococul epidermic
E. Enterococul fecalis
Rspuns C
159.
CS. Numii autorul crui i aparineprima descriere detaliat a
endocarditei infecioase:
A. E. Libman
B. W. Osler
C. H. Schottmuller
D. W. Thayer
E. S. Jaccoud
Rspuns: B
160.
CS. Tratamentul endocarditei infecioase include urmtoarele
medicamente n afar de:
A. antibiotice
B. antimicotice
C. glicozide cardiace
D. anticoagulante
E. b-blocante
Rspuns: D
161.
CS. Numii doza profilactic de Amoxacilin la pacienii cu risc nalt
pentru dezvoltarea endocarditei infecioas:
A. 500 mg/zi cu 2 ore nainte de procedura stomatologic
B. 500 mg/zi dup procedura stomatologic
C. 2-3g cu 1 or nainte de procedura stomatologic
D. 1g/zi cu 2 ore nainte de procedura stomatologic
E. 500 mg/zi n 4 prize
Rspuns: C
162.
CS. Menionai la ce interval se permite extirparea dinilor la
pacienii cu endocardit infecioas n anticeden, pentru a preveni
recurena unui nou epizod:
A. 2 dini n zi
B. 3 dini n zi
C. 1 dinte n zi
D. 1 dinte n 3 zile
E. 1 dinte n 10 zile
Rspuns: E

368

163.
CS. Endocardita infecioas streptococic meticilin - rezistent se
trateaz n exclusivitate cu:
A. penicilin G
B. ceftriaxon
C. vancomicin
D. gentamicin
E. amoxacilin
Rspuns: C
164.
CS. Numii cea mai frecvent i mai grav complicaie a
endocarditei infecioase:
A. evenimente embolice
B. insuficien cardiac oslerian
C. glomerulonefrit
D. encefalit
E. hepatit toxic
Rspuns: B
165.
CS. Numii cea mai informativ analiz de laborator n endocardit
infecioas:
A. analiza general a sngelui
B. ureea
C. proteina C reactiv
D. hemocultura
E. urocultura
Rspuns: D
166.
CM. Menionai unde se localizeaz grefa microbian n endocardita
infecioas:
A. valvele native
B. valva Eustache
C. valva ileocecal
D. protezele valvulare
E. defectul septal ventricular
Rspuns: ABDE
167.
CM. Indicai criteriile majore pentru stabilirea diagnosticului de
endocardit infecioas:
A. febr 380C
B. febr 380C
C. hemocultura pozitiv din trei vene periferice
D. hemocultura pozitiv dintr-o singur prob
E. prezena vegetaiilor la ecocardiografie
Rspuns CE
168.
A.
B.
C.
D.

CM. Notai manifestrile clinice eseniale a endocarditei infecioase


diaree
vom
frisoane
sudoraie sporit
369

E. febr
Rspuns: CDE
169.
CM. Menionai complicaiilepredominanten endocardita
infecioas de cord drept:
A. pneumonii septice
B. pneumonii multifocale distructive
C. embolii cerebrale
D. embolii coronariene
E. abcese pulmonare
Rspuns: ABE
170.
CM. Notai complicaiile embolice specifice pentru endocardita
infecioas de cord stng:
A. embolii renale
B. embolii cerebrale
C. embolii splenice
D. embolii coronariene
E. abcese pulmonare
Rspuns: ABCD.
171.
CM. Menionai maladiile care necesit obligatoriu profilaxia
endocarditei infecioase:
A. prolapsul de valv mitral
B. cardiopatia ichemic
C. cardiopatia hipertrofic
D. protezele valvulare
E. endocardita infecioas n antecedente
Rspuns: CDE
172.
CM. Menionai afirmaiile corecte pentru endocardita infecioas
activ:
A. primele 2 luni de la debutul EI
B. prezena hemoculturilor pozitive i persistena febrei indiferent de
durata maladiei
C. dovedirea inflamaiei endocardului prin examen morfologic
D. depistarea agentului patogen prin hemoculturi pozitive
E. depistarea agentului patogen prin frotiul din nazofaringe
Rspuns: ABCD
173.
CM. Numii afirmaiile corecte pentru endocardita infecioas de
protez precoce:
A. agenii infeciosi predominani sunt stafilococii i streptococii
B. complicaiile embolice constituie un procent nalt i cauza
mortalitii
C. se dezvolt n primele 12 luni dup protezare
D. poart denumirea de endocardit infecioas comunitar
E. se mai numete endocardit infecioas nozocomial
Rspuns: ABCE
370

174.
CM.Tratamentul insuficienei cardiace n endocardita infecioas se
efectuiaz prin:
A. corecie chirurgical a valvulopatiei
B. administrarea glicozidelor cardiace
C. administrarea diureticelor
D. administrarea glucocorticosteroizilor
E. administrarea preparatelor vasodilatatoare
Rspuns: ABCE
175.
CM. Menionai n ce cazuri este indicat tratamentul chirurgical al
endocarditei infecioase:
A. endocardita fungic
B. endocardita streptococic
C. endocardita infecioas complicat cu abces miocardic
D. endocardita infecioas complicat cu glomerulonefrit
E. endocardita infecioas rezistent la tratament antibacterian
Rspuns: ACE
176.
A.
B.
C.
D.
E.

CM. Indicai afirmaiile corecte pentru endocardita infecioas:


este o maladie infecioas
este o maladie cu leziuni vegetante pe valvele native
este o maladie cu dehiscen de protez
este o maladie cu hemoculturi pozitive
este o maladie cu frotiu pozitiv din nazofaringe
Rspuns: ABCD

A.
B.
C.
D.
E.

CM. Indicai ce valve sunt afectate n endocardita infecioas:


valvele native
valvele protetice mecanice
valvele protetice biologice
valvele intacte
valvele ileocecale
Rspuns: ABCD

177.

178.
CS. Numii agentul infecios predominant n endocardita infecioas
de protez:
A. Streprococcus virdans
B. Streptococcus bovis
C. Enterococul faecalis
D. Staphiylococcus epidermidis
E. Staphiylococcus aureus
Rspuns E
179.
CS. Numii agentul infecios predominant n endocardita infecioas
a utilizatorilor de droguri intravenos:
A. Staphiylococcus epidermidis
B. Staphiylococcus aureus
C. Streprococcus virdans
D. Streptococcus bovis
E. Enterococul faecalis
371

Rspuns B
180.
CS. Numii agentul infecios predominant n endocardita infecioas
la pacienii care nu respect igiena dentar:
A. Streprococcus virdans
B. Streptococcus bovis
C. Enterococul faecalis
D. Staphiylococcus epidermidis
E. Staphiylococcus aureus
Rspuns A
181.
CM. Notai savanii care s-au ocupat cu cercetri n domeniu
endocarditei infecioase:
A. E. Libman
B. W. Osler
C. H. Schottmuller
D. L. Nicolaev
E. V. Socoteanu
Rspuns: ABC
182.
CM. Menionai ce medicamente include tratamentul endocarditei
infecioase:
A. antibiotice
B. antimicotice
C. glicozide cardiace
D. anticoagulante
E. b-blocante
Rspuns: ABCE
183.
CS. Numii doza de tratament i calea de administrarea a
Daptomicinei la pacienii cu endocardit infecioas provocat de
Staphylococcus aureus:
A. 300-500 mg/zi intravenos perfuzie
B. 1gr/zi intravenos bolus
C. 3 g/zi per os
D. 1 g/zi per os
E. 500 mg/zi n 4 prize intramuscular
Rspuns: A
184.
CS. Numii doza de tratament a Vancomicinei la pacienii cu
endocardit infecioas provocat de stafilococii meticilinrezisteni :
A. 500 mg/zi intravenos perfuzie
B. 1 g/zi intravenos perfuzie
C. 2 g/zi intravenos perfuzie n 2 prize
D. 500 mg/zi intravenos bolus
E. 1 g/zi intravenos bolus
Rspuns: C
185.
CM. Indicai preparatele de elective n tratamentul endocarditei
infecioase stafilococice meticilin-rezistente:
372

A.
B.
C.
D.
E.
186.
A.
B.
C.
D.
E.

penicilin G
daptomicin
vancomicin
gentamicin
amoxacilin
Rspuns: BC
CM. Numii complicaiile endocarditei infecioase:
glomerulonefrita
embolii
insuficien cardiac
torticolism
hepatit toxic
Rspuns: ABCE

187.
CM. Numii cele mai informative investigaii n diagnosticul
endocarditei infecioase:
A. ecocardiografia
B. electrocardiografia
C. proteina C reactiv
D. hemocultura
E. urocultura
Rspuns: AD
188.
CS. Grefa microbian n endocardita infecioas se localiazeaz pe
urmtoarele valve cu excepia:
A. valvele native
B. valva Eustache
C. valva ileocecal
D. protezele valvulare
E. valve intacte
Rspuns: C
189.
CM. Menionai criteriile majore pentru stabilirea diagnosticului de
endocardit infecioas:
A. febr 380C
B. abces miocardic la ecocardiografie
C. hemocultura positiv din trei vene periferice
D. dehiscen de protez la ecocardiografie
E. prezena vegetaiilor la ecocardiografie
Rspuns BCDE
190.
A.
B.
C.
D.
E.

CM. Notai manifestrile clinice ale endocarditei infecioas:


febr cu frisoane
diaree
dispnee inspiratorie
tahicardie
sudoraie sporit
Rspuns: ACDE
373

191.
CS. Indicai ce embolii predomin n endocardita infecioas de
cord drept:
A. pulmonare cu pneumonii septice
B. coronariene
C. cerebrale
D. mezinteriale
E. splenice
Rspuns: A
192.
CS. Notai complicaiile embolice specifice pentru endocardita
infecioas de cord stng cu excepia:
A. embolii renale
B. embolii cerebrale
C. embolii splenice
D. embolii coronariene
E. embolii pulmonare
Rspuns: E
193.
CM. Profilaxia endocarditei infecioase se efectueaz obligatoriu la
pacienii cu:
A. prolaps de valv mitral
B. cardiopatie ichemic
C. cardiopatie hipertrofic
D. proteze valvulare
E. endocardit infecioas n antecedente
Rspuns: CDE
194.
CM. Menionai n ce cazuri endocardita infecioas se consider
activ:
A. persitena febrei
B. prezena hemoculturilor pozitive
C. dovedirea inflamaiei endocardului prin examen morfologic
D. depistarea agentului patogen prin hemoculturi pozitive
E. depistarea agentului patogen prin frotiul din nazofaringe
Rspuns: ABCD
195.
CM. Numii afirmaiile corecte pentru endocardita infecioas de
protez precoce:
A. ageniii infeciosi predominani sunt stafilococii i streptococii
B. complicaiile embolice constituie un procent nalt i cauza
mortalitii
C. se dezvolt n primele 6 luni dup protezare
D. poart denumirea de endocardit infecioas comunitar
E. prezint o mortalitate de 50%
Rspuns: ABCE
196.
CM. Menionai metodele tratamentului insuficienei cardiace n
endocardita infecioas:
A. corecie chirurgical a valvulopatiei
B. administrarea glicozidelor cardiace
374

C. administrarea diureticelor
D. administrarea anticoagulantelor orale
E. administrarea preparatelor vazodilatatoare
Rspuns: ABCE
197.
CM. Menionai n ce cazuri nu este indicat tratamentul chirurgical
al endocarditei infecioase:
A. endocardit fungic
B. endocardit streptococic
C. endocardita stafilococic
D. endocardita cu bacili gramm negativi
E. endocardita enterococic
Rspuns: BCDE
198.
CM. Numii criteriile minore pentru stabilirea diagnosticului de
endocardit infecioas:
A. febr 380C
B. hemocultura pozitiv din o prob serologic
C. dehiscen de protez la ecocardiografie
D. suspecii de vegetaii la ecocardiografie
E. factori cardiaci predispozani
Rspuns ABDE
199.
CM. Notai criteriile Duke minore, pentru stabilirea diagnosticului
de endocardit infecioas:
A. febr 380C
B. leziuni Janeway
C. hemocultura pozitiv din trei vene periferice
D. noduli Osler
E. prezena vegetaiilor la ecocardiografie
Rspuns ABD
200.
CM. Menionai criteriile Duke minore, pentru stabilirea
diagnosticului de endocardit infecioas:
A. febr 380C
B. factor reumatoid pozitiv
C. hemocultura pozitiv din trei vene periferice
D. pete Roth
E. prezena vegetaiilor la ecocardiografie
Rspuns ABD
201.
CM. Menionai pe ce structuri cardiace se localiazeaz grefa
microbian n endocardita infecioas:
A. valve native
B. cordaje valvulare
C. artere carotide
D. tractul de ejecie a aortei
E. artere femurale
Rspuns: ABD
375

202.
CS. Numii afirmaiile corecte pentru endocardita infecioas de
protez tardiv:
A. ageniii infeciosi predominani sunt stafilococii i streptococii
B. complicaiile embolice constituie un procent nalt i cauza
mortalitii
C. se dezvolt n primele 6 luni dup protezare
D. poart denumirea de endocardit infecioas comunitar
E. se mai numete endocardit infecioas nozocomial
Rspuns: D
203.
CM. Numii afirmaiile corecte pentru endocardita infecioas de
protez tardiv:
A. ageniii infeciosi predominani sunt stafilococii i streptococii
B. complicaiile embolice constituie un procent nalt i cauza
mortalitii
C. se dezvolt peste 1 an dup protezare
D. poart denumirea de endocardit infecioas comunitar
E. se mai numete endocardit infecioas nozocomial
Rspuns: CD
204.
A.
B.
C.
D.
E.

CM. Numii formele noi ale endocarditei infecioase:


endocardita infecioas a dispozitivelor intracardiace
endocardita infecioas a adolescenilor
endocardita infecioas la vrstnici
endocardita infecioas a utilizatorilor de droguri intravenoase
endocardita infecioas a toxicomanilor
Rspuns: ACD

A.
B.
C.
D.
E.

CS. Numii formele noi ale endocarditei infecioase cu excepia :


endocardita infecioas a dispozitivelor intracardiace
endocardita infecioas a adolescenilor
endocardita infecioas la vrstnici
endocardita infecioas a utilizatorilor de droguri intravenoase
endocardita infecioas a pacienilor supui hemodializei
Rspuns: B

205.

206.
CM. Menionai maladiile cardiace predispozante pentru
dezvoltarea endocarditei infecioase:
A. cardiopatii congenitale
B. cardiopatii degenerative
C. cardiopatie hipertrofic
D. hipertensiune arterial
E. infarct miocardic
Rspuns: ABC
207.
CM. Numii factorii cardiaci predispozani pentru dezvoltarea
endocarditei infecioase:
A. valv aortic bicuspid
B. stenoz mitral
C. defect septal ventricular
376

D. hipertensiune arterial
E. prolaps de valv mitral
Rspuns: ABCE
208.
CS. Numii factorul cardiac predispozani pentru dezvoltarea
endocarditei infecioase la populaia Republicii Moldova:
A. valve intacte
B. valvulopatii reumatismale
C. miocardit
D. hipertensiune arterial
E. cardiomiopatie hipertrofic
Rspuns: B
209.
CS. Numii factorul predispozant pentru dezvoltarea endocarditei
infecioase de cord drept:
A. extracii dentare
B. hepatit viral
C. cardiopatie hipertrofic
D. utilizarea drogurilor intravenos
E. cardiopatie reumatismal
Rspuns: D
210.
A.
B.
C.
D.
E.

CM. Numii poarta de intrare a infeciei n endocardita infecioas:


infecii
extracii dentare
hemodializa
igien dentar precar
vrsta inaintat
Rspuns: ABCD

211.
CS. Numii cea mai frecvent part de intrare a endocarditei
infecioase de cord drept:
A. infecii respiratorii
B. extracii dentare
C. utilizarea drogurilor intravenos
D. igien dentar precar
E. vrsta inaintat
Rspuns: C
212.
CM. Numii cele mai frecvente comorbiditi ce predispun la
dezvoltarea endocarditei infecioase la pacienii din Republica Moldova.
A. ciroza hepatic
B. hepatite
C. diabet zaharat
D. SIDA
E. lues
Rspuns: ABC
213.
CS. Menionai cte sptmni de terapie antimicrobian necesit
pacientul cu endocardit infecioas streptococic:
377

A.
B.
C.
D.
E.

1 sptmn
2 sptmni
3 sptmni
4 sptmni
6 sptmni
Rspuns: D

214.
CS. Menionai cte sptmni de terapie antimicrobian necesit
pacientul cu endocardit infecioas de protez de etiologie stafilococic:
A. 1 sptmn
B. 2 sptmni
C. 4 sptmni
D. 6 sptmni
E. 8 sptmni
Rspuns: E
215.
CM. Menionai afirmaiile corecte pentru endocardita infecioas
vindecat:
A. iradicarea definitiv a infeciei
B. temperatur corporal normal
C. VSH n limite normale i hemoculturi negative n decurs de 1 an
dup finisarea curei de tratament
D. VSH n limite normale i hemoculturi negative n decurs de 1 lun
dup finisarea curei de tratament
E. VSH n limite normale i hemoculturi negative n decurs de 6 luni
dup finisarea curei de tratament
Rspuns: ABC

CARDIOMIOPATIILE

216.
A.
B.
C.
D.
E.

CS. Numii cea mai frecvent cardiomiopatie


aritmogen
dilatativ
hipertrofic
restrictiv
alcoolic
Rspuns: B

217.
CS. Menionai care component se nrutete preponderent n
cardiomiopatia dilatativ:
A. sistola
B. diastola
C. tensiunea arterial
D. pulsul
E. rezistena periferic
Rspuns: A

378

218.
CS. Menionai valorile fraciei de ejecie caracteristice pentru
pacienii cu cardiomiopatie dilatativ:
A. 25-39 %
B. 50%
C. 60%
D. 70%
E. 100%
Rspuns: A
219.
CS. Menionai modificrea ecocardiografic caracteristic pentru
cardiomiopatia dilatativ:
A. dilatarea tuturor cavitilor cordului
B. dilatarea izolat a ventriculului stng
C. majorarea fraciei de ejecie
D. dilatarea izolat a ventriculului drept
E. hipertofia septului interventricular
Rspuns: A
220.
CS. Menionai componenta care se nrutete preponderent n
cardiomiopatia hipertrofic:
A. sistola
B. diastola
C. tensiunea arterial
D. pulsul
E. rezistena periferic
Rspuns: B
221.
CS. Menionai modificarea ecocardiografic caracteristic pentru
cardiomiopatia hipertrofic:
A. dilatarea tuturor cavitilor cordului
B. dilatarea atriului stng
C. majorarea fraciei de ejecie
D. dilatarea izolat a ventriculului drept
E. hipertofia septului interventricular
Rspuns: E
222.
CS. Numii substratul morfologic caracteristic cardiomiopatiei
restrictive:
A. ngroarea marcat, difuz a endocardului parietal a VS, uneori a
VD
B. hipertrofia miocardului VS
C. dezvoltarea cardiomegaliei
D. efilarea (subierea) pereilor VD
E. miocard spongios
Rspuns: A
223.
CS. Numii substratul morfologic caracteristic cardiomiopatiei
aritmogene de ventricul drept:
379

A. ngroarea marcat, difuz a endocardului parietal a VS, uneori a


VD
B. hipertrofia miocardului VS
C. dezvoltarea cardiomegaliei
D. efilarea (subierea) pereilor VD
E. miocard spongios
Rspuns: D
224.
CS. Menionai cardiomiopatia n care tratamentul este efectiv i
prognosticul favorabil:
A. cardiomiopatie hipertrofic
B. cardiomiopatie alcoolic
C. cardiomiopatie dilatativ
D. cardiomiopatia restrictiv
E. cardiomiopatia aritmogen
Rspuns: B
225.
CM. Numii modificrile hemodinamice care survin n
cardiomiopatia dilatativ
A. scderea fraciei de ejecie a VS
B. reducerea debitului sistolic
C. majoraea volumelor cavitilor cordului
D. creterea presiunii intracavitare
E. creterea fraciei de ejecie
Rspuns: ABCD
226.
CM. Numii cele mai informative metodele n diagnosticarea
cardiomiopatiilor:
A. biopsia miocardului
B. ecocardiografia
C. fonocardiografia
D. electrocardiografia
E. monitoringul ECG
Rspuns: ABDE
227.
CM. Menionai ce medicamente vei administra n cardiomiopatia
dilatativ:
A. diuretice
B. inhibitori ai enzimei de conversie
C. antiaritmice
D. anticoagulante
E. antipiretice
Rspuns: ABCD
228.
A.
B.
C.
D.
E.

CM. Menionai formele cardiomiopatiei hipertrofice:


obstructiv
neobstructiv
apical
restrictiv
dilatativ
380

Rspuns: ABC
229.
CM. Menionai manifestrile clinice caracteristice pacienilor cu
cardiomiopatie hipertrofic cu obstrucia tractului de ejecie:
A. dispnea inspiratorie
B. dureri retrosternale constrictive independente de efort
C. stri sincopale
D. palpitaii cardiace
E. anasarca
Rspuns: ABCD
230.
A.
B.
C.
D.
E.

CM. Menionai modificrile ECG n cardiomiopatia dilatativ:


hipertrofia VS
bloc complet de ram stng a f. His
fibrilaie atrial
unde Q patologice inexplicabile
voltaj sczut
Rspuns: ABCD

231.
CM. Numii modificrile ECG caracteristice pentru cardiomiopatia
hipertrofic
A. hipertrofia VS
B. voltaj mrit
C. fibrilaie atrial
D. unde Q patologice n derivaiile inferior-laterale
E. voltaj sczut
Rspuns: ABCD
232.
CM. Menionai ce medicamente nu vei administra pacienilor cu
cardiomiopatie hipertrofic obstructiv:
A. glicozide cardiace
B. beta-blocante
C. nitrai
D. diuretice
E. antiaritmice
Rspuns: AC
233.
CM. Enumerai metodele chirurgicale folosite n tratamentul
pacienilor cu cardiomiopatie hipertrofic obstructiv semnificativ
A. mioectomie parial
B. ablaie septal cu alcool
C. embolizarea primei septale
D. implantarea defibrilatorului cardioverter
E. mioectomie total
Rspuns: ABCD
234.
CM. Menionai patologiile care pot dezvolta o cardiomiopatie
restrictiv:
A. fibroza endomiocardic eozinofilic (Sindromul Loffler)
381

B.
C.
D.
E.

amiloidoza cardiac
lupusul eritematos sistemic
hemocromatoza
leziunile cardiace prin iradiere
Rspuns: ABDE

235.
CM. Numii cauzele principale de deces a pacienilor cu
cardiomiopatii:
A. fibrilaie atrial
B. fibrilaie ventricular
C. tromboembolii
D. insuficiena cardiac progresiv
E. fluter ventricular
Rspuns: BCDE
236.

CM. Numii cardiomiopatiile idiopatice:


A.
B.
C.
D.
E.

237.
A.
B.
C.
D.
E.

aritmogen
dilatativ
hipertrofic
restrictiv
alcoolic
Rspuns: ABCD
CM. Menionai prin ce se caracterizeaz cardiomiopatia dilatativ:
scderea exprimat a fraciei de ejecie
dilatarea tuturor compartimentelor cordului
nrutirea sistolei
decompensare
rezistena periferic
Rspuns: ABCD

238.
CM. Notai simptomele clinice caracteristice pacienilor cu
cardiomiopatie dilatativ:
A. dispneea
B. palpitaii
C. fatigabilitate
D. edeme periferice
E. epistaxis
Rspuns: ABCD
239.
CM. Menionai modificrile ecocardiografice caracteristice
pacienilor cu cardiomiopatie dilatativ:
A. dilatarea tuturor cavitilor cordului
B. scderea considerabil a fraciei de efecie
C. majorarea fraciei de ejecie
D. dilatarea izolat a ventriculului drept
E. hipertofia septului interventricular
Rspuns: AB
382

240.
CM. Menionai ce semne clinice prezint pacienii cu
cardiomiopatie hipertrofic:
A. accese de angin pectoral
B. stri sincopale
C. hiperensiune arterial
D. bradicardie
E. rezistena periferic
Rspuns: AB
241.
CM. Menionai modificarile ecocardiografice caracteristice pentru
cardiomiopatia hipertrofic:
A. hipertrofia moderat a peretelui posterior a ventricolului stng, care
este mai mic cu 5 mm dect septul interventricular
B. dilatarea atriului stng
C. majorarea fraciei de ejecie
D. dilatarea izolat a ventriculului drept
E. hipertofia septului interventricular
Rspuns: AE
242.

CM. Menionai semnele caracteristice cardiomiopatiei restrictive:


A. ngroarea marcat, difuz a endocardului parietal a VS, uneori a
VD
B. hipertrofia miocardului VS
C. dezvoltarea cardiomegaliei
D. efilarea (subierea) pereilor VD
E. nrtutirea sistolei i diastolei
Rspuns: AE

243.
CM.
Menionai
semnele
caracteristice
cardiomiopatiei
aritmogenede ventricul drept:
A. ngroarea marcat, difuz a endocardului parietal a VS, uneori a
VD
B. hipertrofia miocardului VS
C. aritmii ventriculare frecvente
D. efilarea (subierea) pereilor VD
E. miocard spongios
Rspuns: CD
244.
CM. Menionai care din pacieni cu cardiomiopatii necesit
implantare de defibrilator cardiac:
A. cardiomiopatie hipertrofic
B. cardiomiopatie alcoolic
C. cardiomiopatie dilatativ
D. cardiomiopatia restrictiv
E. cardiomiopatia aritmogen
Rspuns: AE
245.
CM. Numii modificrile caracteristice pacienilor cu cardiomiopatie
dilatativ:
A. scderea fraciei de ejecie a ventricolului stng
383

B. majorarea debitului cardiac


C. hipertrofia septului interventricular
D. creterea presiunii intracavitare
E. creterea fraciei de ejecie
Rspuns: AD
246.
CM. Numii cea mai informativ metod n diagnosticarea
cardiomiopatiei hipertrofice:
A. biopsia miocardului
B. ecocardiografia
C. fonocardiografia
D. electrocardiografia
E. monitoringul ECG
Rspuns: B
247.
CS. Indicai ce medicamente nu vei administra n cardiomiopatia
dilatativ:
A. diuretice
B. inhibitori ai enzimei de conversie
C. antiaritmice
D. anticoagulante
E. antipiretice
Rspuns: E
248.
A.
B.
C.
D.
E.

CS. Menionai cea mai sever form a cardiomiopatiei hipertrofice:


obstructiv
neobstructiv
apical
restrictiv
dilatativ
Rspuns: A

249.
CS. Menionai complicaia sever a pacienilor cu cardiomiopatie
hipertrofic cu obstrucia tractului de ejecie:
A. tahicardia ventricular
B. fibriaia atrial
C. stri sincopale
D. fluterul atrial
E. anasarca
Rspuns:A
250.
CS. Menionai modificarea EKG caracteristic pacienilor cu
cardiomiopatie dilatativ:
A. bloc atrioventricular complet
B. bloc sinoatrial complet
C. fibrilaie atrial
D. unde Q patologice inexplicabile n derivaiile pectorale
E. voltaj sczut
Rspuns: D
384

251.
CM. Numii aritmiile caracteristice pacienilor cu cardiomiopatie
hipertrofic:
A. fibrilaie ventricular
B. fluter ventricular
C. fibrilaie atrial
D. tahicardie ventricular
E. voltaj sczut
Rspuns: ABD
252.
CM. Notai ce medicamente include tratamentul pacienilor cu
cardiomiopatie hipertrofic obstructiv:
A. glicozide cardiace
B. beta blocante
C. nitrai
D. diuretice
E. antiaritmice
Rspuns: BDE
253.
CS. Ce metodel chirurgical nu se utilizeaz n tratamentul
pacienilor cu cardiomiopatie hipertrofic obstructiv semnificativ:
A. mioectomia parial
B. ablaia septal cu alcool
C. embolizarea primei septale
D. implantarea defibrilatorului cardiovertel
E. mioectomia total
Rspuns: E
254.
CM. Menionai semnele clinice caracteristice pacienilor cu
cardiomiopatie restrictiv:
A. dispnee inspiratorie
B. palpitaii
C. fatigabilitate
D. cefalee
E. vertij
Rspuns: ABC
255.
A.
B.
C.
D.
E.

CM. Numii factorii ce pot declana cardiomiopatii:


stres
efort fizic
infecii virale
tabagism
dieta echilibrat
Rspuns: ABC

MIOCARDITELE

256.

CS. Numii cele mai frecvent ntlnite i studiate miocardite:


A. virale
B. fungice
385

C. toxice
D. bacteriene
E. prin iradiere
Rspuns: A
257.
CS. Menionai cea mai util i informativ metod pentru
diagnosticarea funciei miocardului n miocardite:
A. electrocardiografia
B. ecocardiografia
C. radiografia cordului
D. coronarografia
E. fonocardiografia
Rspuns: B
258.
CS. Numii marca histologic a miocarditei virale - infiltratul
inflamator cu predominarea:
A. monocitelor
B. limfocitelor
C. eozinofilelor
D. celulelor polimorfonucleare
E. neutrofilelor
Rspuns: B
259.
CS. Menionai semnul electrocardiografic caracteristic pentru
miocardite:
A. unda T negativ n toate derivaiile
B. hipertrofie VS i VD
C. voltajul mic al complexului QRS
D. hipertrofie AS i AD
E. bloc complet de ram drept a fascicolului His
Rspuns: C
260.
A.
B.
C.
D.
E.

CS. Numii criteriul standard de diagnostic al miocarditelor:


ecocardiografia
biopsia endomiocardic
coronarografia
scintigrafia miocardului cu Techneiu 99
teste farmacologice
Rspuns: B

261.
CS. Menionai preparatul medicamentos contraindicat n miocardita
acut:
A. diureticele
B. inhibitorii enzimei de conversie a angiotenzinei II
C. preparate antiaritmice
D. antiinflamatoarele nesteroidiene
E. imunoglobulina
Rspuns: D
262.
CM. Numii mecanismele principale ale afectrii cardiace n
miocardite:
386

A.
B.
C.
D.
E.

lezarea celular produs de invazia miocardului n infecii


lezarea miocardic mediat imunologic
aciunea direct a toxinelor asupra miocardului
afectarea miocardului subendocardial
activarea neurohormonal
Rspuns: ABC

263.
CM. Menionai tulburrile de ritm i conducere caracteristice
pentru miocardite:
A. bloc sinoatrial complet
B. extrasistolie ventricular
C. tahicardie atrial
D. fibrilaie atrial
E. tahicardie sinusal
Rspuns: BCDE
264.
CM. Menionai manifestrile clinice caracteristice n miocarditele
difuze:
A. dispnee inspiratorie
B. fatigabiltate
C. palpitaii
D. dureri retrosternale constrictive violente
E. stri sincopale
Rspuns: ABC
265.
A.
B.
C.
D.
E.

CM. Numii sindroamele clinice n miocardit:


insuficiena respiratorie
insuficiena cardiac
durerea toracic
tulburri de ritm
insuficiena hepatic
Rspuns: BCD

A.
B.
C.
D.
E.

CM. Numii fermenii cardiospecifici cercetai n miocardite:


creatininfosfokinaza izoenzyma MB
lactatdehidrogenaza izoenzyma I
troponina I
alaninaminotransferaza
lipoproteide
Rspuns: ABC

A.
B.
C.
D.
E.

CM. Numii formele miocarditelor:


parazitar
fungic
infecioas
idiopatic
autoimun
Rspuns: CDE

266.

267.

268.

CM. Menionai cauzele miocarditelor neinfecioase:


387

A.
B.
C.
D.
E.

boli autoimune
hipersensibilizare prin droguri
toxine
iradiere
febra Q
Rspuns: ABCD

269.
CM. Indicai modificrile electrocardiografice caracteristice
miocarditelor:
A. micorarea voltajului complexului QRS
B. aritmii cardiace
C. blocuri cardiace
D. semne de hipertrofie a ventriculului drept
E. hipertrofia atriului drept
Rspuns
270.
A.
B.
C.
D.
E.

CM. Indicai complicaiile miocarditelor:


tulburri de ritm
tulburri de conducere
insuficien cardiac congestiv
tromboembolism
anevrismul ventricolului stng
Rspuns: ABCD

271.
CM. Menionai substratul morfologic al miocarditei active conform
criteriilor Dallas:
A. infiltrat srac
B. infiltrat ambundent cu celule inflamatorii
C. necroza miocitelor
D. normomiocarditis
E. degenerarea miocitelor
Rspuns: BC
272.
CM. Menionai ce devieri prezint analizele de laborator n
miocardite:
A. anemie B12 deficitar
B. proteina C reactiv majorat
C. complexe imune circulante mrite
D. majorarea activitii enzimelor miocardice
E. anemie hipocrom
Rspuns: BCD
273.
CM. Notai remediile medicamentoase utilizate n tratamentul
miocarditelor stafilococice acute:
A. diuretice
B. inhibitori a enzimei de conversie a angiotenzinei II
C. imunoglobulina
D. antiaritmice
E. glucocorticosteroizi
Rspuns: ABCD
388

274.
CM. Menionai medicamentele care cresc replicarea viral n perioada
acut a miocarditei:
A. glucocorticosteroizi
B. antiinflamatoare nesteroide
C. antibiotice
D. antiaritmice
E. diuretice
Rspuns: AB
275.
CM. Menionai ce medicamente include tratamentul insuficienei
cardiace congestive la pacienii cu miocardit:
A. diuretice
B. glucocorticosteroizi
C. digitalice
D. inhibitori a enzimei de conversie a angiotenzinei II
E. vitamine
Rspuns: ACD

PERICADRITE
276.
CS. Numii cea mai valoroas metoda de evideniere a lichidului n
pericardita exudativ:
A. ecocardiografia
B. electrocardiografia
C. coronarografia
D. doppler intima media
E. scintigrafia cordului
Rspuns:A
277.
A.
B.
C.
D.
E.

CS. Menionai dimensiunile cordului n pericarditele uscate:


normale
mrite
micorate
mrite nensemnat
mrite considerabil
Rspuns: A

278.
CS. Selectai cel mai semnificativ semn auscultativ n pericarditele
uscate:
A. suflu sistolic la apexul cardiac
B. suflu diastolic la apexul cardiac
C. frotaie pericardic
D. ritm cardiac iregulat
E. accentul zgomotului II la a. pulmonaris
Rspuns:
279.

CS. Notai caracteristica sindromului dolor n pericardite:


A. durere cardiac congestiv de durat
389

B.
C.
D.
E.

durere apstoare care se intensific la inspir


dureri constrictive retrosternale dependente de efort
palparea n regiunea apexului cardiac este dolor
durere cardiac parasternal
Rspuns: B

280.
CS. Determinai semnul ECG, caracteristic pentru pericardita
uscat:
A. complexul QRS dilatat
B. unda P nalt i ascuit n derivatele II, III, aVF
C. dextrograma pe ECG
D. unde S adnc n V1-V6
E. semne de leziuni subepicardiale n I, II, III, V2-V6
Rspuns:
281.
CS. Indicai prin ce semn se deosebete pericardita fibrinoas de
cea exudativ:
A. dureri n hemitoracele stng
B. frotaia pericardului, concordat cu fazele activitii inimii
C. modificri specifice pe ECG
D. lipsa modificrilor radiologice la examenul Ro al cutiei toracice
E. frotaie pleural, concordant cu actul de respiraie
Rspuns:
282.
A.
B.
C.
D.
E.

CS. Determinai pulsaia caracteristic n pericardita constrictiv:


pulsaia n spaiul intercostal II stng
pulsaia n spaiul intercostal II drept
pulsaia epigastral amplificat
pulsaia epigastral lipsete
pulsaia n spaiul intercostal III-IV, limita stnga a sternului
Rspuns:

283.
CM. Selectai acuzele bolnavilor, caracteristice pentru pericardita
uscat:
A. cardialgie
B. stri sincopale
C. palpitaii
D. tahicardie
E. majorarea temperaturii corporale
Rspuns: CDE
284.
CM. Selectai cei mai frecveni factori etiologici ai pericarditei
infecioase:
A. micobacteria tuberculozis
B. infecia micotic
C. infecia viral
D. infecia chlamidioas
E. infecia parazitar
Rspuns:
390

285.
CM. Selectai factorii etiologici caracteristici pentru pericardita
aseptic:
A. maladiile alergice
B. infarctul miocardic acut
C. reumatismul articular acut
D. maladiile autoimune
E. infecia viral
Rspuns: D
286.
A.
B.
C.
D.
E.

CM. Numii semnele caracteristice pentru pericardita exudativ:


mrirea dimensiunilor cordului n toate direciile
sincopele
disfagie
disfonie
semne de hipertofie a atriului drept
Rspuns: D

287.
CM. Selectai semnele caracteristice la bolnavii cu pericardite
exudative:
A. frotaie pericardic
B. suflu sistolic la apexul cardiac
C. zgomotele cardiace brusc diminuate
D. scderea voltajului undelor QRS pe ECG
E. suflu diastolic la baza inimii
Rspuns: D
288.
A.
B.
C.
D.
E.

CM. Numii semnele clinice n tamponada cordului:


fatigabilitate
disfagie
disfonie
hemoragie
stri sincopale
Rspuns: ABE

A.
B.
C.
D.
E.

CM. Menionai n ce situaii este indicat pericardiocinteza:


pericardit fibrinoas
pericardit cauzat de patologie oncologic
tamponada cordului
pericardit exudativ cu o cantitate de 2000 ml de lichid
pericardit tuberculoas
Rspuns: CD

A.
B.
C.
D.
E.

CM. Menionai ce maladii pot cauza pericardite exudative:


tuberculoza
lupusul eritematos sistemic
mexidemul
limfogranulomatoza
feocromocitomul
Rspuns: D

289.

290.

391

291.
CM. Selectai semnele clinice caracteristice pentru pericardita
exudativ:
A. hipertensiune
B. hipotensiune
C. turgescena venelor jugulare
D. dispnee
E. sughi
Rspuns: DE
292.
CM. Selectai semnele electrocardiocrafice caracteristice pentru
pericarditele exsudative:
A. segmentul ST concordant supradenivelat timp de 1-2 sptmini
B. micorarea voltajului undelor
C. alternare izoelectric a complexelor QRS
D. semne de leziune subepicardial
E. prezena undei Q patologice n derivaiile pectorale
Rspuns: D
293.
CM. Numii semnele radiologice caracteristice pentru pericardita
constrictiv:
A. mrirea considerabil a umbrei cordului
B. ngroarea foielor pericardului
C. calcificarea pericardului
D. limitele cordului pot fi normale
E. proieminarea arcului arterei pulmonare
Rspuns: BC
294.
CM. Menionai ce patologii pot avea clinic similar cu
pericarditele constrictive:
A. cardiomiopatia restrictiv
B. cardiomiopatia dilatativ
C. tamponada cordului
D. sclerodermia sistemic cu afectarea cordului
E. endocardita infecioas
Rspuns: D
295.
CM. Notai ce medicamente include tratamentul pericarditei
constrictive:
A. diuretice de ans n doze mari
B. diuretice n doze mici, administrate cu atenie
C. chirurgie cardiac
D. hipotensive
E. glicozide cardiace
Rspuns: B
296.
A.
B.
C.
D.

CS. Numii semnul clinic necaracteristic n tamponada cordului:


fatigabilitate
disfagie
disfonie
hemoragie
392

E. stri sincopale
Rspuns: D
297.
CS. Menionai semnul clinic necaracteristic pentru pericardita
exudativ:
A. hipertensiune
B. hipotensiune
C. turgescena venelor jugulare
D. dispnee
E. sughi
Rspuns: A
298.
CM. Menionai semnele electrocardiocrafice, caracteristice pentru
pericarditele exsudative:
A. segmentul ST concordant supradenivelat timp de 1-2 sptmini
B. micorarea voltajului undelor R
C. alternare izoelectic
D. intervalul PQ alungit
E. prezena undei Q patologice n derivaiile pectorale
Rspuns: C
299.
CS. Indicai ce medicament este contraindicat n tratamentul
pericarditelor exudative:
A. digoxin
B. diuretice
C. antiaritmice
D. tratamentul patologiei de baza
C. managmentul complicaiilor
Rspuns: A
300.
CM. Numii medicamentele contraindicate n tratamentul
pericarditei constrictive:
A. diureticelor de ans n doze mari
B. diuretice n doze mici, administrate cu atenie
C. tratamentul patologiilor asociate
D. tratamentul patologiei de baz
E. managmentul complicaiilor
Rspuns: A
301.
CS. Menionai ci milimetri de lichid se pot vizualiza n norm n
cavitatea pericardului la EcoCG:
A. 1 mm
B. 5 mm
C. 10 mm
D. 50 mm
E. 100 mm
Rspuns: B
VALVULOPATIILE

302.
CS. Numii cea mai informativ investigaie paraclinic pentru
stabilirea diagnosticului de valvulopatie reumatismal:
393

A.
B.
C.
D.
E.

electrocardiografia
ecocardiografia
fonocardiografia
CT cordului
RMN a cordului
Rspuns: B
303.
CS. Numii complicaia necaracteristic pentru insuficiena mitral:
A. fibrilaie atrial
B. edem pulmonar
C. embolii sistemice
D. hemoragie gastric
E. astm cardiac
Rspuns: D
304.
CS. Ce medicamente nu include tratamentul insuficienei mitrale
manifeste:
A. inhibitorii enzimei de conversie
B. beta blocani
C. diuretice
D. glicozide cardiace
E. alfa mimetice
Rspuns: E
305.
CS. Numii cea mai frecvent cauz n dezvoltarea stenozei mitrale
la populaia din Republica Moldova:
A. pneumonia
B. scarlatina
C. febra reumatismal acut
D. endocardita infecioas
E. lupusul eritematos sistemic
Rspuns: C
306.
CS. Numii cea mai frecvent dereglare de ritm n stenoza mitral:
A. bradicardia sinusal
B. extrasistolia ventricular
C. fibrilaia atrial
D. fibrilaia ventricular
E. bloc atrioventricular de gr.II
Rspuns: C
307.
CS. Numii cauza apariiei crizelor anginoase tipice n stenoza
mitral:
A. afluxul sanguin mrit ctre cord
B. mrirea brusc a tensiunii n capilare
C. staz n circuitul mic
D. comprimarea arterei coronariene stngi de ctre AS mrit
E. comprimarea arterei coronariene drepte de ctre AD mrit
Rspuns: D
308.
CS. Menionai suprafaa normal a orificiului aortic:
A. 1,5 2,0 cm2
B. 2,0 2,5 cm2
C. 2,5 3,0 cm2
D. 3,0 4,0 cm2
394

E. 4,0 5,0 cm2


Rspuns: D
309.
CS. Menionai valvulopatia care provoac hipertrofie concentric
sever de VS:
A. stenoza mitral
B. stenoza aortic
C. insuficiena valvei mitrale
D. insuficiena valvei aortice
E. insuficiena valvei arterei pulmonare
Rspuns: B
310.
CS. Menionai valvulopatia n care tensiunea arterial diastolic
poate atinge valori de 60 0 mmHg:
A. stenoza aortic
B. stenoza mitral
C. stenoza arterei pulmonare
D. insuficiena valvei mitrale
E. insuficiena valvei aortale
Rspuns: E
311.
CS. Menionai valorile normale ale fraciei de ejecie:
A. 20 30 %
B. 40 60 %
C. 50 80 %
D. 80 100%
E. 90 95 %
Rspuns: C
312.
CS. Menionai valorile normale a atriului drept:
A. 10 20 mm
B. 15 20 mm
C. 20 40 mm
D. 40 50 mm
E. 50 60 mm
Rspuns: C
313.
CS. Menionai valorile normale a atriului stng:
A. 10 20 mm
B. 15 20 mm
C. 20 40 mm
D. 40 50 mm
E. 50 60 mm
Rspuns: C
314.
CM. Enumerai cauzele ce pot duce la insufiena mitral:
A. calcificarea i fibrozarea valvei mitrale
B. ruptur de cusp mitral
C. ruptur de cordaje valvulare
D. ruptur de muchi papilari
E. micorarea suprafeei orificiului mitral
Rspuns: ABCD
315.
CM. Menionai prin ce se caracterizeaz modificrile aparatului
valvular n insuficiena mitral:
395

A. nchiderea incomplet a cuspelor mitrale n regiunea deformrii i


ratatinrii
B. fuziune comisural
C. ngroarea i scurtarea hordelor tendinee
D. fuziune cuspal
E. modificri inflamatorii i sclerotice ale inelului mitral
Rspuns: ACE
316.
CM. Menionai modificrile auscultative ale cordului n insuficiena
mitral:
A. zgomotul I la apex clacant
B. zgomotul I la apex diminuat
C. suflu sistolic la apex
D. suflu diastolic la apex
E. suflu diastolic la aort
Rspuns: BC
317.
CM. Numii caracteristicele ECG n insuficiena mitral manifest:
A. hipertrofia AS
B. axa electric a cordului orizontal sau deviaie stng
C. hipertrofie VS
D. fibrilaie atrial
E. hipertrofie AD
Rspuns: ABCD
318.
CM. Enumerai manifestrile clinice caracteristice pacienilor cu
insuficien mitral:
A. dispnee inspiratorie la efort fizic
B. palpitaii
C. accese de astm cardiac
D. stri sincopale
E. dureri retrosternale constrictive de scurt durat, dependente de
efort fizic
Rspuns: ABC
319.
CM. Menionai prin ce se caracterizeaz modificrile patogenetice
n stenoza mitral:
A. nchiderea incomplet a cuspelor mitrale n regiunea deformrii i
ratatinrii
B. fuziune comisural
C. ngroarea i scurtarea hordelor tendinee
D. fuziune cuspal
E. modificri inflamatorii i slerotice ale inelului mitral
Rspuns: BD
320.
CM. Menionai modificrile auscultative ale cordului n stenoza
mitral:
A. zgomotul I la apex clacant
B. zgomotul I la apex diminuat
C. suflu sistolic la apex
D. suflu diastolic la apex
E. zgomotul de deschidere a valvei mitrale
Rspuns: ADE
396

321.

CM. Numii semnele ECG caracteristice pentru stenoza mitral:


A. hipertrofia AS
B. axa electric a cordului orizontal sau deviaie stng
C. hipertrofie VD
D. fibrilaie atrial
E. hipertrofie VS
Rspuns: ACD
322.
CM. Enumerai manifestrile clinice caracteristice pacienilor cu
stenoz mitral:
A. dispnee inspiratorie la efort fizic
B. dispnee expiratorie n repaus
C. accese de astm cardiac
D. stri sincopale
E. dureri retrosternale constrictive de lung durat
Rspuns: AC
323.
CM. Menionai afirmaiile corecte pentru stenoza mitral sever
A. aria orificiului mitral este mai mare de 1.5 cm 2
B. aria orificiului mitral este mai mic de 1 cm 2
C. aria orificiului mitral este de 1,4 cm 2
D. presiunea medie n AS este peste 30 mmHg
E. presiunea medie n AS este 20 mmHg
Rspuns: BD
324.
CM. Indicai manifestrile clinice caracteristice pacienilor cu
stenoz aortal manifest:
A. cefalee
B. vom
C. stri sincopale
D. accese de astm cardiac
E. dureri retrosternale constrictive de scurt durat, dependente de
efort
Rspuns: ACDE
325.
CM. Indicai modificrile patogenetice n stenoza aortal
manifest:
A. micorarea minut volumului cardiac
B. lungimea sistolei VS
C. ngroarea i scurtarea hordelor tendinee
D. creterea presiunii n cavitatea VS
E. hipertrofie concentric a VS
Rspuns: ABDE
326.
CM. Menionai modificrile auscultative ale cordului n stenoza
aortal:
A. zgomotul I la apex clacant
B. zgomotul II la aort diminuat
C. suflu sistolic la aort cu iradiere n fosa jugular
D. suflu diastolic la apex
E. suflu diastolic la aort
Rspuns: BC
397

327.
CM. Numii semnele ECG caracteristice pentru stenoza aortal
sever:
A. hipertrofia VS
B. hipertrofie AS
C. bloc complet de ram stng a f. His
D. bloc complet de ram drept f. His
E. bloc atrioventricular complet
Rspuns: ABC
328.
CM. Numii medicamentele care se nu se indic pacienilor cu
stenoz aortic:
A. diuretice n doze mici
B. antagoniti de calciu
C. beta blocante
D. nitraii
E. amiodarona
Rspuns: BCD
329.
CM. Enumerai manifestrile clinice caracteristice pacienilor cu
insuficien aortal manifest:
A. palpitaii cardiace
B. senzaie de pulsaie crescut a arterelor carotide
C. febr
D. dispnee expiratorie
E. dureri retrosternale constrictive de scurt durat, dependente de
efort
Rspuns: ABDE
330.
CM. Menionai semnele obiective caracteristice pacienilor cu
insuficien aortala manifest:
A. vibraie sistolic
B. semnul Alfred de Musset
C. pulsaia pupilelor
D. dansul carotidelor
E. semnul Quincke
Rspuns: BCDE
331.
CM. Notai modificrile patogenetice n insuficiena aortal
manifest:
A. micorarea minut volumului cardiac
B. postsarcina crescut
C. postsarcina redus
D. hipertrofie excentric a VS
E. hipertrofie concentric a VS
Rspuns: BD
332.
CM. Menionai modificrile auscultative ale cordului n insuficiena
aortal important:
A. zgomotul I la apex clacant
B. zgomotul I la apex atenuat
C. zgomotul II la aort diminuat
D. suflu sistolic la aort cu iradiere n fosa jugular
E. suflu diastolic la aort
398

Rspuns: BCE
CM. Menioanai maladiile care pot cauza insuficien aortal:
A. Endocardita infecioas
B. lues
C. febra reumatismal acut
D. traumele cutiei toracice
E. hernia hiatal
Rspuns: ABCD
334.
CM. Numii semnele electrocardiografice caracteristice pentru
insuficiena aortal sever:
A. hipertrofia VS
B. hipertrofie AD
C. bloc complet de ram stng a f. His
D. bloc complet de ram drept f. His
E. bloc atrioventricular gr. III
Rspuns: AC
335.
CM. Numii complicaiile caracteristice pacienilor cu insuficien
aortal:
A. edem pulmonar
B. fibrilaie atrial
C. extrasistolie ventricular
D. tahicardie ventricular paroxistic
E. Eepistaxis
Rspuns: ABCD
336.
CM. Numii semnele electrocardiografice caracteristice pentru
insuficiena tricuspid sever:
A. hipertrofia VS
B. hipertrofie AD
C. bloc complet de ram stng a f. His
D. hipertofia VD
E. bloc atrioventricular gr. III
Rspuns: BD
337.
CM. Menionai complicaiile caracteristice pacienilor cu
insuficien tricuspid:
A. diaree
B. fibrilaie atrial
C. ciroz hepatic
D. edeme periferice
E. epistaxis
Rspuns: BCD
338.
CM. Enumerai manifestrile clinice caracteristice pacienilor cu
insuficien valvei tricuspide manifeste:
A. palpitaii cardiace
B. turgescena venelor jugulare
C. stri sincopale
D. dureri n hipocondrul drept
E. epistaxis
Rspuns: ABD
339.
CM. Numii patologiile care pot cauza stenoza tricuspidian
399
333.

A.
B.
C.
D.
E.
340.

febra reumatismal
endocardita infecioas
sindromul carcinoid
coarctaia de aort
endomiocardiofibroza
Rspuns: ABCE
CS. Menionai cel mai caracteristic semn auscultativ n stenoza aortica:
A. diminuarea zgomotuluiI la apex
B. accentuarea zgomotuluiI la apex
C. suflu sistolic de ejectie la aort cu propagarea pe arterele carotide
D. suflu diastolic de ejectie la aort
E. suflu sistolic de regurgitare la apex
Rspuns: C

ANGIN PECTORAL

341.

CS. Numii cea mai frecvent cauz a apariiei anginei pectorale


A. aterocleroza
B. tromboza
C. hemoragia
D. stenoza arterei carotide
E. restenoza
Rspuns: A
342.
CM. Enumerai formele dureroase ale cardiopatiei ischemice:
A. moartea subit fr oc cardiogen
B. infarctul miocardic vechi
C. angina pectoral silenioas
D. angina pectoral vasospastic
E. angina pectoral tardiv postinfarct
Rspuns: DE
343.
CM. Menionai formele nedureroase ale cardiopatiei ischemice:
A. moartea subit fr oc cardiogen
B. infarctul miocardic vechi
C. angina pectoral silenioas
D. angina pectoral vasospastic
E. angina pectoral tardiv postinfarct
Rspuns: ABC
344.
CM. Enumerai formele dureroase ale cardiopatiei ischemice:
A. moartea subit fr oc cardiogen
B. infarctul miocardic
C. angina pectoral silenioas
D. angina pectoral vasospastic
E. angina pectoral tardiv postinfarct
Rspuns: BDE
345.
CM. Din formele nedureroase ale cardiopatiei ischemice nu fac
parte:
400

A.
B.
C.
D.
E.

moartea subit cu oc cardiogen


infarctul miocardic acut
angina pectoral silenioas
angina pectoral vasospastic
angina pectoral tardiv postinfarct
Rspuns: ABDE
346.
CM. Menionai formele dureroase ale cardiopatiei ischemice:
A. moartea subit cu oc cardiogen
B. infarctul miocardic acut
C. angina pectoral silenioas
D. angina pectoral stabil
E. aritmiile i blocurile de origine ischemic
Rspuns: ABD
347.
CM. Numii afirmaiile corecte pentru angina pectoral agravat:
A. accesele de durere sunt mai frecvente ca n zilele precedente
B. accesele de durere sunt de o durat mai lung ca n zilele
precedente
C. accesele de durere apar la un efort mai mic si in repaus ca n zilele
precedente
D. accesele de durere se suprim n repaus
E. accesele de durere apar la un efort mai mare ca n zilele
precedente
Rspuns: ABC
348.
CM. Numii afirmaiile corecte pentru angina pectoral
vasospastic:
A. accesele de durere sunt condiionate de stress
B. accesele de durere sunt de o durat mai lung de 15 minute
C. accesele de durere sunt condiionate obligator de efort fizic
D. accesele de durere sunt condiionate de temperature reci
E. accesele de durere apar la un efort mai mare ca n zilele
precedente
Rspuns: ABD
349.
CS. Numii afirmaia corect pentru angina pectoral precoce
postinfarct:
A. accesele de stenocardie au aprut pentru prima dat de 3
sptmni
B. accesele de stenocardie au aprut pentru prima dat de 14
sptmni
C. accesele de stenocardie au aprut n a 10 zi dup infarct
miocardic acut
D. accesele de stenocardie au aprut n a 20 zi dup infarct
miocardic acut
E. accesele de stenocardie au aprut n a 30 zi dup infarct
miocardic acut
Rspuns: C
350.
CM. Numii afirmaiile corecte pentru angina pectoral tardiv
postinfarct:
401

A. accesele de stenocardie au aprut pentru prima dat de 3


sptmni
B. accesele de stenocardie au aprut pentru prima dat de 14
sptmni
C. accesele de stenocardie au aprut n a 10 zi dup infarct
miocardic acut
D. accesele de stenocardie au aprut n a 20 zi dup infarct
miocardic acut
E. accesele de stenocardie au aprut n a 30 zi dup infarct
miocardic acut
Rspuns: DE
351.
CS. Numii afirmaia corect pentru angina pectoral de novo:
A. accesele de stenocardie au aprut pentru prima dat de 3
sptmni
B. accesele de stenocardie au aprut pentru prima dat de 14
sptmni
C. accesele de stenocardie au aprut n a 10 zi dup infarct miocardic
acut
D. accesele de stenocardie au aprut n a 20 zi dup infarct
miocardic acut
E. accesele de stenocardie au aprut n a 30 zi dup infarct miocardic
acut
Rspuns: A
352.
CM. Numii afirmaiile incorecte pentru angina pectoral de novo:
A. accesele de stenocardie au aprut pentru prima dat de 3
sptmni
B. accesele de stenocardie au aprut pentru prima dat de 14
sptmni
C. accesele de stenocardie au aprut n a 10 zi dup infarct miocardic
acut
D. accesele de stenocardie au aprut n a 20 zi dup infarct miocardic
acut
E. accesele de stenocardie au aprut n a 30 zi dup infarct miocardic
acut
Rspuns: BCDE
353.

CM. Menionai ce patologii include sindromul coronarian acut:


A. angina pectoral de efort
B. angina instabil
C. infarctul miocardic acut
D. moartea subit
E. angina stabil
Rspuns: BCD
402

354.

CM. Enumerai formele dureroase ale cardiopatiei ischemice:


A. angina pectoral
B. angina instabil
C. infarctul miocardic acut
D. aritmiile de origine ischemic
E. insuficiena cardiac de origine ischemic
Rspuns: ABC

355.

CM. Notai formele nedureroase ale cardiopatiei ischemice:


A. moartea subit coronarian fr oc cardiogen
B. tulburrile de ritm i de conducere de origine ischemic
C. angina pectoral
D. insuficiena cardiac de origine ischemic
E. angina pectoral silenioas
Rspuns: ABDE

356.
CM. Menionai simptomele ischemiei care pot fi ,,echivalenii
anginei pectorale:
A.
dispneea de efort
B.

durerea toracic atipic

C.

durerea pe traiectul scizural ,,n earf

D.

discomfortul toracic de repaus

E.

sindromul Tietze
Rspuns: ABD

357.
CM. Indicai factorii cu aciune procoagulant elaborai de
endoteliu:
A.
tromboplastina tisular
B.

factorul Willbrand

C.

nodulii Heberden

D.

colagenul

E.

factorul activator al plachetelor


Rspuns: ABDE

358.
CM. Menionai ce dereglri ECG se nregistreaz n timpul crizei de
angor pectoral:
A.
P pulmonar
403

B.

subdenivelarea segmentului ST >1 mm

C.

P mitral

D.

unda T negativ

E.

supradenivelarea segmentului ST
Rspuns: BDE

359.

CM. Indicai zonele de iradiere a durerii n angina pectoral:


A.
umrul stng
B.

regiunea lombar

C.

scapula stnga

D.

partea anterioar a braului stng i degetele IV i V

E.

partea stng a feei i gtului


Rspuns: ACDE

360.
A.

CM. Menionai ce forme clinice reunete angina instabil:


angina de novo

B.

angina tardiv postinfarct

C.

angina agravat

D.

angina precoce postinfarct

E.

angina Prinzmetal
Rspuns: ACDE

361.
CM. Menionai grupele de preparate care posed efect antianginal
i sunt utilizate n farmacoterapia anginei pectorale stabile:
A.
nitraii
B.

-Blocantele

C.

diureticele

D.

blocantele canalelor de calciu

E.

alfa-blocantele
Rspuns: ABD

362.
CM. Menionai ce date ofer examenul fizic n timpul crizei
anginoase:
A. poziia ,,spectatorului n vitrin
B. paloarea tegumentelor
C. transpiraii
D. poziia ,,rugciune mahomedan
404

E. semne de anxietate
Rspuns: ABCE
363.
CM. Indicai n ce cazuri testul de efort la cicloergometru sau la
covorul rulant se
consider pozitiv pentru angin pectoral:
A. apare un acces tipic de angin pectoral
B. apare subdenivelarea segmentului ST de tip rectiliniu
C. apare inelul Kayser-Flaischer
D. apare subdenivelarea segmentului ST de tip descendent cu durata
peste
0.08 sec
E. apare supradenivelarea segmentului ST
Rspuns: ABDE
364.
CM. Menionai ce medicamente vei administra n tratamentul
anginei variante (vasospastice, spontane):
A.
nitroglicerina
B.

blocantele

C.

antagonitii canalelor de calciu

D.

tratament trombolitic

E.

tratament diuretic
Rspuns: AC

365.
CM. Enumerai modificrile care pot fi apreciate la Holter monitor
ECG (nregistrarea electrocardiografic prelungit):
A. tipului modificrilor ischemice
B. severitatea modificrilor ischemice
C. durata modificrilor ischemice
D. evidena plcilor aterosclerotice
E. evidena episoadelor de ischemie silenioas
Rspuns: ABCE
366.
A.

CM. Enumerai patologiile n care este contraindicat testul cu efort:


stenoza aortic semnificativ

B.

infarctul miocardic recent

C.

hipertensiunea arterial necontrolabil


405

D.

extrasistole polimorfe

E.

torticolisul
Rspuns: ABCD

367.
CM. Enumeraitestele farmacologice de provocare a ischemiei
miocardice:
A.
testul cu dipiridamol
B.

testul cu ergometrin

C.

testul cu izoproterenol

D.

testul Coombs direct

E.

testul Coombs indirect


Rspuns: ABC

368. CM. Care afirmaii caracterizeaz cardiopatia ischemic:


A.
B.
C.
D.
E.

proces patologic localizat n endocard


afeciune ntotdeauna acut
proces patologic n sistemul arterelor coronariene
n peste 90% cazuri este expresia unui proces aterosclerotic
reducerea circulaiei sangvine n miocard
Rspuns: CDE

369. CS. Menionai afirmaia necaracteristic pentru angina pectoral:


A.
B.
C.
D.
E.

expresia clinic a ischemiei miocardice tranzitorii


modificri patologice ireversibile
schimbri patologice reversibile
manifestat prin crize dureroase, localizate retrosternal
cauzat de tulburri ale circulaiei coronariene
Rspuns: B

370. CM. Notai afirmaiile adevrate pentru angina pectoral de efort:


A. crize de durere tranzitorie
B. durerile sunt provocate de schimbarea poziiei corpului
C. durerile se intensific la palpaia regiunii precordiale
D. durerile sunt cauzate de creterea necesitilor metabolice ale
miocardului
E. durerile se juguleaz timp de 5 min dup administrarea nitroglicerinei
sau repaus
Rspuns: ADE
406

371. CM. Indicai ce reprezint angina pectoral de novo:


A. variant clinic a anginei pectorale instabile
B. variant clinic a infarctului miocardic acut
C. manifestat timp de o lun din momentul apariiei primei crize
D. sindromul dureros este mai intens
E. poate regresa, stabiliza sau progresa
Rspuns: ACE
372. CS. Menionai afirmaia corect pentru stabilirea clasei funcionale a
anginei pectorale de efort:
A. vrsta pacientului
B. durata bolii
C. tolerana la efort fizic
D. tratamentul administrat
E. sexul pacientului
Rspuns: C
373. CS. Identificai definiia corect a patologiei n care crete frecvena,
intensitatea i durata crizelor anginoase:
A. angina pectoral silenioas
B. angina pectoral agravat
C. angina pectoral spontan
D. angina pectoral de novo
E. angina pectoral stabil
Rspuns: B
374. CS. Indicai care form de angin pectoral este produs de spasmul
coronarian:
A. angina pectoral de efort
B. angina pectoral de novo
C. angina pectoral spontan (Pinzmetal)
D. angina pectoral agravat
E. angina pectoral silenioas
407

Rspuns: C
375. CM. Menionai care afirmaie se refer la angina de decubit:
A. apare spre dimineaa
B. apare imediat la culcare
C. cedeaz n poziie eznd
D. accesele sunt mai intense
E. accesele sunt mai prelungite pn la 30 min
Rspuns: BC
376. CM. Selectai trei verigi principale responsabile de declanarea
insuficienei coronariene:
A. tulburarea coagulabilitii sangune
B. infecia
C. modificarea organic a vaselor coronariene
D. spasmul vascular
E. tulburri autoimune
Rspuns: ACD
377. CS. Menionai care factor endotelial posed cel mai puternic efect
vasoconstrictor:
A. prostaciclina
B. endotelina
C. angiotensina II
D. oxidul de azot
E. tromboplastina
Rspuns: B
378. CS. Menionai cum se manifest electrocardiografic ischemia miocardului:
A. deformarea complexului QRS
B. negativizarea undei T
C. scurtarea intervalului PQ
D. micorarea amplitudinei undei P
E. subdenivelarea segmentului ST
408

Rspuns: B
379. CM. Menionai scopul efecturii probei cu efort fizic dozat:
A. aprecierea calitii vieii pacientului
B. clasamentul anginei pectorale
C. diagnosticul anginei pectorale
D. evaluarea pronosticului bolii
E. selectarea tratamentului
Rspuns: BC
380. CM. Care metod de diagnostic determin indicaiile i contraindicaiile
angioplastiei coronariene i bypass-ului aortocoronarian:
A. monitorizarea Holter
B. testul cu efort fizic dozat
C. scintigrafia miocardului
D. ecocardiografia
E. coronaroangiografia
Rspuns: E
381. CM. Selectai grupele de remedii antianginoase tradiionale:
A. diuretice
B. nitraii
C. antagonitii ionilor de Ca
D. statinele
E. -blocantele
Rspuns: BCE
382. CS. Selectai cel mai frecvent efect advers al nitrailor:
A. vertije
B. somnolen
C. dureri abdominale
D. cefalee
E. edeme pe gambe
409

Rspuns: D
383. CM. Menionai care sunt contraindicaiile pentru administrarea blocantelor:
A. tahicardia sinusal
B. bradicardia sinusal
C. bloc AV complet
D. hipertensiunea arterial
E. hipotensiunea arterial
Rspuns: BCE
384. CM. Selectai preparatele din grupul antagonitilor de Ca:
A. enalapril
B. nifedipina
C. diltiazem
D. metoprolol
E. verapamil
Rspuns: BCE
385. CS. Indicai care este remediul antiagregant de elecie folosit n
tratamentul cardiopatiei ischemice:
A. ticlopidina
B. dipiridamolul
C. pentoxifilina
D. aspirina
E. acidul nicotinic
Rspuns: D
386. CS. Menionai din ce grup de remedii medicamentoase face parte
Simvastatina:
A. antiagregante
B. hipolipimiante
C. metabolice
D. hipotensive
410

E. vasodilatatoare
Rspuns: B
HIPERTENSIUNE ARTERIAL

387.
CS. Menionai ce determinm n stadiul clinic I de evoluie a
hipertensiunii arteriale:
A. hipertrofia ventriculului sting
B. ngustarea generalizat sau local a arterelor retinei
C. proteinurie lejer i/sau sporirea uoar a creatininei plasmatice
D. lipsa semnelor obiective de afectare a organelor int
E. plci aterosclerotice demonstrate angiografic sau ultrasonografic n
arterele iliace, femurale i n aort
Rspuns: D
388. CS. Menionai de ce este cauzat semnul ncrucirii sau Salus-Gunn:
A. hemoragiile liniare sau ovale la nivelul retinei.
B. edemul retinei.
C. edemul difuz al papilei nervului optic
D. spasmarea local sau ngustarea generalizat a arterelor retinei.
E. comprimarea local a venelor de ctre arterele torsionate n locul
ncrucierii lor.
Rspuns: E
389.

CS. Indicai ce denot semnul ncrucirii sau Salus-Gunn:


A. hipertensiune arterial de scurt durat.
B.
C.
D.
E.

hipertensiune arterial de timp ndelungat


hemoragie n regiunea macular
edem papilar marcat
vedere ca prin cea
Rspuns: B

390.
CM. Menionai semnele de afectare a organelor int prezente n
stadiul clinic II al evoluiei hipertensiunii arteriale:
A. hipertrofia ventriculului stng (ECG, ecografic)
B. ngustarea generalizat sau local a arterelor retinei
C. ictus
D. proteinurie lejer i/sau sporire uoar a creatininei plasmatice(1,22,0 mg/dl)
411

E. plci aterosclerotice demonstrate angiografic sau ultrasonografic n


arterele carotide, iliace, femurale i n aort
Rspuns: ABDE
391.
CS. Indicai ce reflect n cardiopatia hipertensiv ritmul de
galop:
A. leziuni aterosclerotice n arterele mezenterice
B. compliana ventricular afectat
C. leziuni arteriale care au loc n vasculita de sistem
D. leziuni arteriolare n cadrul hipertensiunii arteriale maligne
E. reflect afectarea renal
Rspuns: B
392.
CS. Menionai valorile tensiunii arteriale n hipertensiunea arterial
sistolic izolat:
A. sistolic130-139 mmHg,diastolic 85-89 mmHg
B. sistolic 180 mmHg, diastolic 110 mmHg.
C. sistolic 140 mmHg, diastolic < 90 mmHg.
D. sistolic 160-179 mmHg, diastolic 100-109 mmHg.
E. sistolic 140-159 mmHg, diastolic 90-99 mmHg.
Rspuns: C
393.
CS. Menionai ce atest turgescena marcat a venelor jugulare la
pacientul cu hipertensiune arterial:
A. coarctaie aortic
B. obezitate truncular
C. decompensarea grav biventricular
D. sindrom Cushing
E. tromboflebit superficial
Rspuns: C
394.

CM. Menionai simptomele tipice pentru hipertensiunea arterial:


A. cefalee (frontal,occipital,constrictiv, matinal)
B. diaree
C. manifestrile neuropsihice (iritabilitate, anxietate, astenie)
D. tulburri de vedere i auditive (vedere neclar, scotoame, acufene)
412

E. constipaii
Rspuns: ACD
395.
CS. Indicai ce semnaleaz asimetria pulsului la membrele
superioare la un hipertensiv n stare critic:
A. criz hipertensiv
B. disecie de aort
C. obezitate
D. personalitate astenic
E. afectare cerebrovascular
Rspuns: B
396.
CS. Menionai valorile tensiunii arteriale n hipertensiunea arterial
de gradul II (moderat):
A. tensiune arterial sistolic 140 mmHg, tensiunea arterial
diastolic < 90 mmHg.
B. tensiune arterial sistolic 160-179 mmHg, tensiunea arterial
diastolic 100-109 mmHg.
C. tensiune arterial sistolic 130-199 mmHg, tensiunea arterial
diastolic 85- 89 mmHg.
D. tensiune arterial sistolic 140-159 mmHg, tensiunea arterial
diastolic 90-99 mmHg.
E. tensiune arterial sistolic 180 mmHg, tensiunea arterial
diastolic 110 mmHg.
Rspuns: B
397.
CS. Menionai valorile tensiunii arteriale nhipertensiunea arterial
de gradul III (sever):
A. tensiune arterial sistolic 140 mmHg, tensiunea arterial
diastolic < 90 mmHg.
B. tensiune arterial sistolic 160-179 mmHg, tensiunea arterial
diastolic 100-109 mmHg.
C. tensiune arterial sistolic 130-199 mmHg, tensiunea arterial
diastolic 85-89 mmHg.
D. tensiune arterial sistolic 140-159 mmHg, tensiunea arterial
diastolic 90-99 mmHg.
E. tensiune arterial sistolic 180 mmHg, tensiunea arterial
diastolic 110 mmHg.
413

Rspuns: E
398.
CM. Indicai semnele radiologice n hipertensiunea arterial cu
staz pulmonar venoas:
A. accentuarea desenului pulmonar pe contul componentei vasculare
B. imaginea cifrei 3
C. edem pulmonar interstiial
D. edem pulmonar alveolar
E. eroziuni costale
Rspuns: ACD
399.
CM. Indicai semnele radiologice care pot contribui la depistarea
coarctaiei de aort:
A. imaginea cifrei 3
B. accentuarea desenului pulmonar pe contul componentei vasculare
C. edem pulmonar interstiial
D. edem pulmonar alveolar
E. eroziuni costale.
Rspuns: AE
400.
CM. n stadiul clinic III de evoluie a hipertensiunii arteriale
afectarea creierului include:
A. atacul ischemic tranzitoriu
B. ictusul
C. encefalopatia hipertensiv avansat
D. ngustarea generalizat sau local a arterei retinei
E. claudicaie intermitent.
Rspuns: ABC
401.
CS. Menionai ce semnaleaz apariia suflului diastolic n punctul
de auscultaie a aortei la un pacient cu hipertensiune arterial
ndelungat:
A. stenoza aortei
B. disecia aortic cu extensie proximal spre valva aortic
C. complian cardiac afectat
D. majorarea presiunii telediastolice n VS
414

E. prezena zgomotului III i IV la auscultaia cordului.


Rspuns: B
402.
CM. Menionai semnele caracteristice pentru hipertensiunea
arterial endocrin din sindromul Cushing:
A. obezitate truncular (redistribuirea de tip androgen a esutului
adipos)
B. fa n lun plin
C. atrofia pielii cu desen vascular manifest
D. striuri rozacee n regiunea inferioar a abdomenului
E. livedo reticularis
Rspuns: ABCD
403.
CS. Indicai caracteristic electrocardiografic a indicelui SocolovLyon:
A. voltaj crescut a undei R n toate derivaiile toracice
B. unda S n derivaia toracic V1 + unda R n derivaiile toracice V5-6
va fi mai nalt de 35 mm (SV1 + RV5-6>35 mm)
C. unda T este aplatizat sau negativ
D. segmentul ST subdenivelat
E. devierea axei electrice ale cordului (AEC) spre stnga.
Rspuns: B
404.
CS. Menionai valorile tensiunii arteriale n hipertensiunea arterial
de gradul I (uoar):
A. tensiune arterial sistolic 140 mmHg, tensiunea arterial
diastolic < 90 mmHg.
B. tensiune arterial sistolic 160-179 mmHg, tensiunea arterial
diastolic 100-109 mmHg.
C. tensiune arterial sistolic 130-199 mmHg, tensiunea arterial
diastolic 85-89 mmHg.
D. tensiune arterial sistolic 140-159 mmHg, tensiunea arterial
diastolic 90-99 mmHg.
E. tensiune arterial sistolic 180 mmHg, tensiunea arterial
diastolic 110 mmHg.
Rspuns: D

415

405.
CM. Enumerai criteriile utilizate pentru aprecierea riscului
cardiovascular la pacienii cu hipertensiune arterial:
A. dislipidemie (colesterol seric total >6,5 mmol/l, sau LDL-colesterol
> 4,0 mmol/l)
B. HDL-colesterol seric < 1,0 mmol/l la brbai i < 1,2 mmol/l la
femei
C. proteina C-reactiv 1 mg/dl
D. obezitate abdominal (circumferina abdominal la brbai 102
cm i la femei 88 cm)
E. fumatul
Rspuns: ABDE
406.

CM. Menionai acuzele bolnavului cu hipertensiune arterial:


A. palpitaii
B. dispnee la efort fizic
C. accese de angor pectoral
D. durere precordial de diferit durat
E. surditate
Rspuns: ABCD

407. CS. Indicai valoarea indecelui intim medie care indic afectarea
subclinic de organ int:
A. > 0,5 mm
B. > 0,6 mm
C. > 0,7 mm
D. > 0,8 mm
E. > 0,9 mm
Rspuns: E
408. CM. Indicai valoarea indecelui glezn - bra care indic afectarea
subclinic de organ int:
A. >1,3
B. < 0,12
C. < 0,11
D. < 0,10
E. < 0,9
416

Rspuns: AE
409. CM. Indicai afirmaiile adevrate pentru afectarea subclinic de
organ:
A. scderea ratei de filtrare glomerulare < 60 ml/min/1,73 m2
B. scderea clearance-ului creatininei < 60 ml/min
C. scderea ratei de filtare glomerulare > 80 ml/min/1,73 m2
D. scderea clearance-ului la creatinin > 80 ml/min
E. microalbuminurie 30-300 mg/24h
Rspuns: ABE
410. CS. Indicai care combinaie de medicamente antihipertensive nu
este recomandat pacienilor cu sindrom metabolic:
A. beta blocant i diuretice tiazidice
B. blocant al canalelor de calciu i inhibitori a enzimei de conversie
C. blocant al canalelor de calciu i antagonist al receptorilor
angiotensinei
D. blocant al canalelor de calciu i diuretic tiazidic
E. beta blocant i blocant al canalelor de calciu
Rspuns: A
411. CM. Indicai care snt preparatele de elecie n hipetensiunea sistolic
izolat la vrstnic:
A. diuretice
B. blocante canalelor de calciu
C. alfa-1 blocante
D. alfa-2 agoniti cu aciune central
E. vazodilatatoare directe
Rspuns: AB
412. CS. Indicai care grup de preparate n hipetensiunea arterial la
diabetici ntrzie apariia nefropatiei:
A. beta blocantele
B. diureticele tiazidice
C. diureticele care economisesc potasiu
D. antagoniti ai receptorilor de aldosteron
417

E. inhibitorii enzimei de conversie


Rspuns: E
413. CM. Menionai medicamentele antihipertensive administrate n
hipetensiunea arterial n sarcin:
A. metildopa
B. inhibitorii enzimei de conversie
C. sartani
D. amiodarona
E. blocantele canalelor de calciu
Rspuns: AE
414. CS. Notai medicamentul de elecie folosit n disecia de aort:
A. captopril
B. enalapril
C. lisinopril
D. ramipril
E. nitroprusiat de natriu
Rspuns: E
415. CS. Notai doza de acid acetilsalicilic suficient ca antiagregant:
A. 25 - 50 mg/zi
B. 50 - 65 mg/zi
C. 75 - 100 mg/zi
D. 110 - 150 mg/zi
E. 325 mg/zi
Rspuns: C
416. CS. Menionai mecanismul antiagregant al acidului acetilsalicilic:
A. inhib oxidazele citocromului hepatic
B. inhib aciunea serotoninergic
C. inhib receptorii H1
D. inhib receptorii H2
E. inhib sinteza de tromboxan A2
Rspuns: E
418

DISLIPIDEMIILE

417.
A.

CM. Menionai reprezentanii principali a lipidelor sangvine:


Trigliceridele

B.

-globulinele

C.

Acizii grai neestereficai

D.

Fosfolipidele

E.

Colesterol.
Rspuns: ACDE

418.
A.

CM. Menionai afirmaiile corecte pentru sindromul metabolic:


circumferina abdominal >102 cm brbai i >88 cm femei

B.

trigleceride 1,7 mmol/l

C.

HDL-Colesterol seric < 1,0 mmol/l la brbai i <1,3 mmol/l la femei

D.

tensiunea arterial 120/80 mm.Hg

E.

glicemia 6,1 mmol/l


Rspuns: ABCE
419.
CM. Menionai care sunt cile de reciclare a colesterolului:
A. reutilizarea colesterolului pentru sintesa lipoproteinelor
B. stocarea n rinichi
C. stocarea n interiorul hepatocitelor
D. excreia cu urina
E. excreia cu bila
Rspuns: ACE
420.
CM. Indicai care sunt factorii care conduc la scderea HDLcolesterolului:
A. obezitatea
B. dieta srac n carbohidrai
C. fumatul
D. diabetul zaharat tip 2
E. factorii genetici
Rspuns: ACDE
421.
CS. Menionai care lipoproteine transport colesterolul tisular de
la esuturile periferice spre ficat i realizeaz un efect protector vascular:
A. lipoproteinele cu densitate foarte mic (VLDL)
419

B. lipoproinele cu densitate intermediar (IDL)


C. lipoproinele cu densitate mic (LDL)
D. lipoproinele cu densitate mare (HDL)
E. chilomicronii
Rspuns: D
422.
A.
B.

CM. Enumerai factorii de risc lipidici pentru cardiopatia ischemic:


nivelul crescut de LDL- colesterol
nivelul scazut de LDL colesterol

C.

nivelul crescut de trigliceride

D.

nivelul crescut de non-HDL-colesterol

E.

nivelul micsorat de HDL- colesterol


Rspuns: ACDE

423.

CM. Menionai afirmaiile corecte pentru dislipedimia aterogen:


A. cresterea nivelului de trigliceride 1,7 mmol/ l
B. scaderea nivelului de trigliceride 1,7 mmol/ l
C. nivel crescut de lipoproteine cu densitate joas (LDL)
D. nivel sczut de lipoproteine cu densitate joas (LDL)
E. reducerea nivelului de lipoproteine cu densitate nalt (HDL)
Rspuns: ACE

424.
CM. Enumerai factorii de risc non-lipidici modificabili pentru
cardiopatia ischemic:
A.
hipertensiunea arterial
B.

hipotensiunea arterial

C.

fumatul
D.

diabetul zaharat

E.

dieta aterogenic
Rspuns: ACDE

A.

425.
CM. Menionai principalele stigmate oculare ale hiperlipidemiei:
xantelasma
B.

semnul Salus-Gunn

C.

arcul cornean

D.

strabismul

E.

lipaemia retinalis
420

Rspuns: ACE

A.

426.
CM. Enumerai biomarcherii care indic tulburrile metabolismului
lipoproteinelor:
estrogenii

B.

colesterolul total

C.

trigliceridele

D.

HDL colesterolul

E.

LDL colesterolul
Rspuns: BCDE
427. CS. Indicai care sunt valorile normale ale colesterolului total la adult:
A. <5,5 mmol/l
B. < 5,8 mmol/l
C. <5,0 mmol/l
D. <6,0 mmol/l
E. <6,2 mmol/l
Rspuns: C
428. CS. Menionai valorile normale ale trigliceridelor la adult:
A. 2,2 mmol/l
B. 2,5 mmol/l
C. 2,8 mmol/l
D. 1,7 mmol/l
E 3,0 mmol/l
Rspuns: D
429. CM. Menionai ce msuri include modificarea stilului de viaa i
tratamentul nemedicamentos al hiperolesterimiei:
A.

scderea consumului de grsimi saturate

B.

majorarea consumului de glucide

C.

scaderea consumului de colesterol < 200 mg/zi

D.

majorarea consumului de fibre (10-25 g/zi )

E.

majorarea activitii fizice


Rspuns: ACDE

430. CM. Menionai prin ce componente se eleveaz colesterolul total:


421

A.

cresterea de LDL- colesterol: tipul II A

B.

micorarea de LDL- colesterol

C.

cresterea de HDL- colesterol: hiper lipoproteine

D.

creterea de VLDL - colesterol

E.

elevarea trigliceridelor
Rspuns: ACDE

431. CS. Notai afirmaia corect care definete ateroscleroza:


A. este boala sistemic progresiv cu manifestri focale, ce afecteaz
arterele mari i medii
B. reprezint tromboza local ce survine ca urmare a rupturii plcii
aterosclerotice, cu consecine potenial fatale
C. reprezint procesul de rigidizare a peretelui arterial
D. este o substan lipidic prezent n structura membranelor
celulare i este precursor deacizi biliari i hormoni sterolici.
E. principala form de transport a colesterolului n plasm (60-70%)
din colesterolul total plasmatic
Rspuns: A
432. CS. Notai afirmaia corect care definete aterotromboza:
A. este boala sistemic progresiv cu manifestri focale, ce
afecteaz arterele mari i medii
B. reprezint tromboza local ce survine ca urmare a rupturii plcii
aterosclerotice, cu consecine potenial fatale
C. reprezint procesul de rigidizare a peretelui arterial
D. este o substan lipidic prezent n structura membranelor
celulare i este precursor de acizi biliari i hormoni sterolici.
E. principala form de transport a colesterolului n plasm (60-70%
din colesterolul total plasmatic
Rspuns: B
433. CS. Notai afirmaia corect care definete arterioscleroza:
A. este boala sistemic progresiv cu manifestri focale, ce
afecteaz arterele mari i medii
B. reprezint tromboza local ce survine ca urmare a rupturii plcii
aterosclerotice, cu consecine potenial fatale
C. reprezint procesul de rigidizare a peretelui arterial
422

D. este o substan lipidic prezent n structura membranelor


celulare i este precursor de acizi biliari i hormoni sterolici.
E. principala form de transport a colesterolului n plasm (60-70%
din colesterolul total plasmatic
Rspuns: C
434. CM. Care din afirmaiile de mai jos sunt corecte pentru fracia HDL a
colesterolului:
A. constitue 20-30% din colesterolul total
B. are proprieti anti-aterogene, protejnd sistemul arterial
mpotriva injuriei aterogene
C. conine dou tipuri majore de apoproteine (apo A-I i apo A-II)
D. extrage colesterolul celular n exces i l transport napoi la ficat
pentru a fi eliminat pe cale intestinal
E. este aterogen i proporional corelat cu riscul evenimentelor
cardiovasculare, independent de nivelul colesterolului total
Rspunt: ABCD
435. CM. Menionai tipurile de dislipidemii cunoatei, din punctul de vedere
al existenei determinismului genetic:
A. familiale (primare)
B. hipertrigliceridemie
C. dobndite (far transmitere ereditar documentat)
D. hipercolesterolemie
E. dislipidemie combinat (mixt)
Rspuns: AC
436. CM. Notai tipurile de dislipidemii care sunt mai frecvente n practic
medical:
A. familiale (primare)
B. hipertrigliceridemie
C. dobndite (far transmitere ereditar documentat)
D. hipercolesterolemie
E. dislipidemie combinat (mixt)
Rspuns: BCDE

423

437. CM. Enumerai componentele terapeutice corecte a pacientului cu


dislipidemie:
A. modificarea stilului de via
B. dieta
C. identificarea i tratarea cauzelor secundare
D. tratament farmacologic hipolipemiant
E. tratament farmacologic hiperlipemiant
Rspuns: ABCD
438. CM. Notai principiile generale ale dietoterapiei n hiperlipidemii:
A. restricionarea aportului caloric (pentru controlul greutii corporale)
B. creterea aportului de fibre solubile din fructe, legume i cereale
integrale, de acizi grai polinesaturai i fitosteroli
C. aportul caloric nelimitat
D. limitarea aportului de carbohidrai i de grsimi saturate
E. scderea aportului de fibre solubile din fructe, legume i cereale
integrale, de acizi grai polinesaturai i fitosteroli
Rspuns: ABD
439. CM. Enumerai ce include dieta recomandat de Ghidul NCEP-ATP III:
A. un aport proteic de 15-20% din coninutul caloric zilnic
B. grsimi 35% (numai 7% saturate, < 300 mg/zi aport de colesterol)
C. un aport proteic de 5-10 % din coninutul caloric zilnic
D. restul carbohidrai
E. grsimi 65%
Rspuns: ABD
440. CM. Notai care din afirmaiile de mai jos sunt corecte despre statine n
tratamentulul hipercolesterolemiei:
A. statinele sunt a doua linie de tratament al dislipidemiilor
B. statinele sunt prim linie de tratament al dislipidemiilor
C. statinele reprezint inhibitori competitivi poteni ai HMG-CoA (3hidroxi-3-metilglutaril coenzima A reductazei, etapa limitatoare de sintez
a colesterolului
D. reducerea coninutului intracelular de colesterol induce expresia
receptorilor pn la nivelul hepatocitelor
424

E. rezult astfel o reducere a nivelurilor lipoproteinelor plasmatice, prin


stimularea captrii la nivel hepatic a LDL-colesterolului circulant
Rspuns: BCDE
441. CM. Alegei afirmaiile corecte privind efectele statinelor, utilizate n
tratamentul hipercolesterolemiei:
A.
reduc incidena bolii cardiace ischemice cu 21-42%, avnd un rol major n
prevenia primar i secundar
B.
accelereaz ritmul de progresie al leziunilor aterosclerotice, iar
tratamentul intensiv cu anumite preparate induce chiar regresia aterosclerozei
coronariene
C.
au multiple efecte pleiotrope prin care mresc riscul cardiovascular
independent de reducerea fraciei LDL a colesterolului.
D.
ncetinesc ritmul de progresie al leziunilor aterosclerotice, iar tratamentul
intensiv cu anumite preparate induce chiar regresia aterosclerozei coronariene
E.
au multiple efecte pleiotrope prin care scad riscul cardiovascular
independent de reducerea fraciei LDL a colesterolului.
Rspuns: ADE
442. CM. Notai care sunt precauiile administrrii statinelor n tratamentul
hipercolesterolemiei:
A.

vrstnici, femei

B.

insuficien renal

C.

boli hepatice cronice i abuz de alcool

D.

medicamente asociate, hipotiroidism

E.

bolile pericardului
Rspuns: ABCD
443. CM. Notai mecanismele implicate n patogenia aterosclerozei:
A. inflamaia peretelui arterial reprezint focarul promotor major n
dezvoltarea aterosclerozei
B. stimulul principal este reprezentat de injuria endoteliului vascular
C. nu are loc inflamaia peretelui arterial
D. nivelurile crescute de LDL colesterol, fumatul, hipertensiunea arterial,
diabetul zaharat, anomaliile genetice, excesul de homocistein sau
agenii infecioi induc disfuncia endotelial ca prim treapt a
progresiei spre placa de aterom
E. sunt prezente mai multe anomalii ale fraciunilor lipidice asociate
425

Rspuns: ABD
444. CM. Notai afirmaiile corecte despre ateroscleroza:
A. este o boal inflamatorie
B. este nsoit de niveluri serice crescute ale markerilor inflamaiei,
inclusiv proteina C reactiv, cu valoare prognostic dovedit
C. inflamaia contribuie la iniierea, progresia i ruptura plcilor
aterosclerotice
D. diveri stimuli de tipul fumatului, hipertensiunii arteriale, obezitii sau
inflamaiei duc la activarea celulelor endoteliale
E. este o boal infecioas
Rspuns: ABCD
445. CM. Notai afirmaiile corecte pentru msurile de modificare a stilului de
via:
A. renunarea la fumat
B. efortul fizic izotonic regulat
C. fumatul abundent
D. controlul greutii corporale
E. scderea excesului ponderal
Rspuns: ABDE
446. CM. Notai reaciile adverse posibile la utilizarea statinelor n
tratamentul dislipidemiilor:
A. creterea asimptomatic tranzitorie a transaminazelor hepatice.
B. afectarea muchilor scheletici:mialgii, miozit
C. tulburri gastro-intestinale: greaa, dispepsie, flatulen, diaree sau
constipaie, rar pancreatit
D. miocardit
E. cefalee (pn la 10% din pacieni)
Rspuns: ABCE

INFARCTUL MIOCARDIC ACUT


447. CM. Menionai cauzele infarctului miocardic acut:
A. ruptura de plac aterosclerotica
B. tromboza coronariana
426

C. spasmul coronarian
D. vegetaii endocardice
E. ocluzia vasului coronarian
Rspuns: ABCE
448. CM. Menionai extinderea infarctului miocardic n peretele venticular:
A. subendocardial
B. subepitelial
C. intramural
D. transmural
E. subepicardial
Rspuns: ACDE
449. CM. Menionai factorii humorali care duc la apariia spasmului coronanian:
A. endotelina
B. sideroblatii
C. tromboxanul A2
D. reducerea oxidului nitric
E. sfacelul
Rspuns: ACD
450. CM. Notai acuzele pacientului cu infarct miocardic acut:
A. durere retrosternal cu durata mai mult de 20 minute
B. durere traheobronic
C. durere iradiaz n umr, omoplat, mna stng
D. dispnee
E. transpiraie pronunat
Rspuns: ACDE
451. CM. Menionai datele obiective ale pacientului cu infarct miocardic acut:
A. pacient agitat
B. tegumente palide, umede
C. acrocianoz
D. n pulmoni raluri umede
427

E. acorie
Rspuns: ABCD
452. CS. Menionai ce reprezint unda Q patologic pe ECG:
A. zona Zoster
B. zona de necroz
C. zona de leziune
D. zona de ischemie
E. zona critic Brock
Rspuns: B
453. CS. Zona de leziune pe ECG n infarctul miocardic acut se manifest prin:
A. sindrom Leriche
B. sindrom Meigs
C. sindrom Raynaud
D. sindrom Lutembacher
E. supradenivelarea segmentului ST
Rspuns: E
454. CS. Notai ce reprezintpe ECG unda T nalt pozitiva sau T negativ n
infarctul miocardic acut:
A. timpul de conducere atrioventricular
B. durata total a sistolei electrice ventricular
C. timpul de conducere a impulsului la nivelul jonciunii
atrioventriculare
D. depolarizarea atrial
E. zona de ischemie
Rspuns: E
455. CM. Indicai cese nregistreaz pe ECG n faza supraacut a infarctului
miocardic:
A. supradenivelarea progresiv a segmentului ST
B. zgomotul III
C. unda T ampl monofazic (unda Pardee)
D. zgomotul IV
E. zgomotul metalic
428

Rspuns: AC
456. CM. Indicai ce se nregistreaz pe ECG n faza acut a infarctului
miocardic:
A. unda U
B. apariia undei Q patologice
C. reducerea undei R
D. formarea complexului QS
E. unda T devine negativ, simetric
Rspuns: BCDE
457. CM. Notai prin ce modificri ECG se caracterizeaz infarctul miocadic acut
non-Q:
A. unda P negativ
B. subdenivelarea segmentului ST
C. unda T negativ simetric
D. scurtarea intervalului PQ
E. unda P bifazic
Rspuns: BC
458. CM. Indicai marcherii biologici de necroz miocardic:
A. createnin fosfochinazei MB
B. lactico dehidrogenazei (LDH)
C. fierului seric
D. troponinelor cardiace I sau T
E. mioglobinei
Rspuns: ABDE
459. CM. Menionai pentru ce este necesar radiografia cutiei toracice n
infarctul miocardic acut:
A. aprecierea stazei pulmonare
B. trombemboliei pulmonare
C. blocurilor atrioventriculare
D. pneumoniilor asociate
E. extrasistolelor ventriculare
Rspuns: ABD
429

460. CM. Menionai ce determinm la ecocardiografie n infarct miocardic acut:


A. hipochinezie
B. miocloniie
C. akinezie
D. dischinezie
E. trombi intra cavitari
Rspuns: ACDE
461. CM. Menionai criteriile clinice de diagnostic n infarct miocardic acut:
A. stare anginoas cu durata peste 20- 30 minute
B. strabismul
C. semne de insuficien cardiac acut
D. oc cardiogen
E. stri sincopale
Rspuns: ACDE
462. CM. Menionai prin ce manifest ocul cardiogen n infarct miocardic acut:
A. hipotensiune arterial 80/50 mmHg
B. sindrom Turner
C. slbiciune general, transpiraie
D. hipotermie
E. oligoanurie
Rspuns: ACDE
463. CM. Menionai prin ce manifest sindromul postinfarctic Dressler:
A. dureri precordiale persistente
B. febr
C. tahicardie
D. frectura pericardic
E. melen
Rspuns: ABCD
464. CM. Menionai prin ce manifest anevrizmul ventricular stng:
A. bombare a peretelui ventricular subiat
430

B. dischinezia zonei respective


C. insuficien cardiac cronic
D. baraj mitral
E. tulburri de ritm
Rspuns: ABCE
465. CM. Selectai complicaiile infarctului miocardic acut:
A. ocul cardiogen
B. ruptura peretelui liber ventricular sau a septului interventricular
C. hipertensiune arterial
D. aritmii i tulburri de conducere
E. aneurism al aortei ascendente
Rspuns: ABD
466. CM. Selectai remediile ce se utilizeaz n infarctul miocardic acut cu scop
de tromboliz:
A. streptokinaza
B. actilyse
C. heparina
D. morfina
E. nitroglicerina
Rspuns: AB
467. CM. Menionai care sunt contraindicaiile pentru terapia trombolitic la
pacienii cu infarct miocardic acut:
A. hemoragie activ
B. vrsta peste 55 ani
C. ulcer gastric n acutizare
D. traumatism grav recent
E. anevrism al vaselor cerebrale
Rspuns: ACDE
468. CM. Menionai care sunt cauzele dezvoltrii insuficienei mitrale n
infarctul miocardic acut:
431

A. ruptur de muchi papilari


B. tulburri de ritm i de conducere
C. ruptur de cordaj
D. calcifierea inelului mitral
E. ruptur de cusp
Rspuns: ACE
469. CM. Notai care remedii medicamentoase se folosesc ntratamentul
infarctului miocardic acut fr supradenivelarea segmentului ST:
A. trombolitice
B. betablocante
C. nitrai
D. analgetice
E. diuretice
Rspuns: BCD
20. CM. Menionai complicaiile precoce ale infarctului miocardic acut:
A. ocul cardiogen
B. moartea subit
C. tulburri de ritm i de conducere
D. anevrism al ventriculului stng
E. accidente cerebrovasculare
Rspuns: ABC

INSUFICIENA CARDIAC
471. CM. Numii mecanismele de realizare a sistemelor compensatorii n
insuficiena cardiac:
A. modificrile structurale ale cordului(hipertrofie i dilataie)
B. mrirea volemiei (retenie hidrosalin)
C. suprancrcarea cardiomiocitelor cu calciu
D. bradicardia
E. adaptarea circulaiei periferice
432

Rspuns: ABE
472. CM. Menionai cauzele dezvoltrii insufucienei cardiace acute:
A. disfuncie sistolic sau diastolic cardiac
B. deviaie axial
C. tulburrilor de ritm cardiac
D. afectrii presarcinii
E. afectrii postsacinii
Rspuns: ACDE
473. CM. Menionai cauzele insufucienei cardiace la tineri:
A. cardiomiopatia dilatativ
B. aritmii
C. cardiopatie ischemic
D. maladii congenitale
E. maladii valvulare, miocardice
Rspuns: ABDE
474. CS. Menionai n care stadiu dup Kilip este prezent edem pulmonar franc
cu raluri pe toat suprafaa cmpurilor pulmonare:
A. stadiul I
B. stadiul II
C. stadiul III
D. stadiul IV
E. stadiu V
Rspuns: C
475. CS. Menionai n care stadiu dup Kilip este prezent hipotensiune
arterial 90mm/ Hg, oligurie, cianoz, diaforez:
A.

stadiul I

B.

sadiul II

C.

stadiul III

D.

stadiul IV

E.

stadiu V
Rspuns: D
433

476. CS. Menionai n care stadiu dup Kilip sunt prezente raluri umede n ariile
inferioare ale cmpurilor pulmonare, zgomot III de galop, semne de
congestie pulmonarari hipertensiune venoas pulmonar:
A. stadiul I
B. stadiul II
C. stadiul III
D. stadiul IV
E. stadiul V
Rspuns: B
477. CS. n insuficiena cardiaca cronic ortopneea este o poziie forat:
A. pentru micorarea durerii
B. pentru facilizarea expectoratiei
C. pentru micorarea durerilor abdominale
D. pentru micorarea durerilor cardiace
E. dispnee respiratorie de repaus cu participarea musculaturii
accesorii respiratorii
Rspuns: E
478. CM. Menionai ce simptome sunt prezente n insuficien cardiac cronic
stng:
A. dispnee
B. tuse preponderent nocturn
C. hemoptezie
D. astenie (fatigabilitate)
E. anorexie
Rspuns: ABCD
479. CM. Menionai ce semne obiective determinm n insuficiena cardiac
cronic stng:
A. ortopnee
B. cianoz
C. tegumente reci
D. transpiraii profuze
E. hepatomegalie
434

Rspuns: ABCD
480. CM. Menionai ce simptome sunt prezente n insuficiena cardiac cronic
dreapt:
A. hepatalgie
B. grea
C. anorexie, vrsturi
D. balonri postprandiale
E. diplopie
Rspuns: ABCD
481. CM. Menionai ce semne obiective determinm n insuficien cronic
dreapt:
A. turgescena venelor superficiale, jugulare
B. nevi pigmentari
C. edeme hidrostatice
D. hepatomegalie
E. subicter
Rspuns: ACDE
482. CM. Menionai ce modificri cardiace determinm n insuficien cronic
dreapt:
A. pulsaie epigastric
B. oc cardiac amplificat
C. clapotaj
D. lrgirea matitii relative a cordului spre dreapta
E. lrgirea matitii absolute a cordului
Rspuns: ABDE
483. CM. Menionai ce modificri cardiace auscultative determinm n
insuficien cronic dreapt:
A. accentul zgomotului II la focarul pulmonarei
B. suflu diastolic
C. semnul Graife
D. suflu sistolic din insuficiena tricuspidian funcional
E. galop protodiastolic drept
435

Rspuns: ABDE
484. CM. Menionai ce efecte manifest furosemida n tratamentul insuficienii
cardiace acute:
A. fibrinolitice
B. vazodilatotoare
C. vazoconstrictoare
D. diuretic
E. anitaritmice
Rspuns: BD
485. CM. Enumerai efectele administrrii spironolactonei n insuficiena cardic
cronic:
A. bloocrii receptorilor AT1 ai angiotenzinei II
B. diuetice
C. antifibrinogenetice
D. inhibrii progresiei hipertrofiei miocardului
E. blocrii canalului de calciu
Rspuns: BCD
486. CM. Enumerai efectele administrrii inhibitoriilor enzimei de conversie a
angiotensinei n insuficiena cardiac cronic:
A. alungesc intervalul Q-T
B. reduc vasocontricia cauzat de angiotensin
C. micsoreaz retenia de sodiu i ap
D. reduc degradarea bradichiniei
E. majoreaz formarea prostaglandinelor vasodilatotoare
Rspuns: BCDE
487. CS. Menionai simptomul primordial al insuficienei cardiace cronice
stngi:
A.
B.
C.
D.
E.

tusea
hemoptizia
dispneea
astenia
respiratia Chyne-Stoke
Rspuns: C
436

488. CS. Indicai cea mai frecvent cauz a insuficienei ventriculare drepte:
A.
B.
C.
D.
E.

miocardit
tromboembolismul pulmonar acut
valvulopatii
infarct miocardic acut
tulburri de conducere
Rspuns: B

489. CS. Menionai n ce patologie este recomandat clasificrea insuficienei


cardiace dup Killip:
A.
B.
C.
D.
E.

hipertensiune arterial
valvulopatii
infarct miocardic acut
miocardite
pericardite
Rspuns: C

490. CS. Menionai ce presupune clasa funcional IIINYHA a insuficienei


cardiace croniceconform clasificrii funcionale:
A.
B.
C.
D.
E.

limitarea important a efortului fizic, fr simptome n repaus


limitarea important a efortului fizic, cu simptome n repaus
limitarea minimal a efortului fizic
simtomele doar n repaus
activitatea fizic uzual este efectuat fr limitri
Rspuns: A

491. CS. Menionai factorii favorizani ai insuficientei cardiace, cu excepia:


A.
B.
C.
D.
E.

anemiile severe
infeciile, strile febrile
tulburrile de ritm
ischemia miocardului
aportul sczut n alimentaie de sare i lichide
Rspuns: E

492. CS. Menionai criteriul ce st la baza clasificarii insuficientei cardiace dup


NYHA :
A.
B.
C.
D.
E.

tahicardia
dispneea
bradicardia
astenia
tusea
Rspuns: B
437

493. CS. Menionai ce preparate reduc presarcina i scad tensiunea


hidrostatic n capilarele pulmonare:
A.
B.
C.
D.
E.

analgezice opioide
diuretice
adrenomimetice
bronholitice
antiinflamatoare nesteroidene
Rspuns: B

494. CS. Menionai indicaiile pentru modificarea stilului de via n insuficiena


cardiac cronic cu excepia:
A.
B.
C.
D.
E.

monitorizarea greutii
activitate fizic intens
restricia de sodiu
monitorizarea aportului de lichide
recunoaterea simptomatologiei
Rspuns: B

495. CS. Enumerai masurile legate de stilul de via a pacienilor cu


insuficienta cardiaca, presupun urmtoarele, cu excepia:
A.
B.
C.
D.
E.

restricia de sodiu
monitorizarea greutii
ntreruperea fumatului
alimentaia bogat n grsimi i lichide
antrenament fizic specific
Rspuns: D

496. CM. Selectai simptomele i semnele caracteristice pentru insuficienta


cardiaca stng:
A.
B.
C.
D.
E.

dispnee
tuse, hemoptizii
hepatomegalie
turgescena jugular
edeme periferice
Rspuns: AB

497. CM. Notai simtomele i semnele caracteristice pentru un pacient cu


insuficiena cardiac dreapt:
A.
B.
C.
D.

acrocianoz, transpiraii
edeme periferice
suflu sistolic apical (regurgitaremitralsecundar)
hepatomegalie
438

E. suflu sistolic endapexian (regurgitare tricuspidian secundar)


Rspuns: BDE
498. CM. Enumerai investigaiile obligatorii pentru precizarea diagnosticului de
insuficiena cardiac:
A.
B.
C.
D.
E.

electrocardiograma
radiografia toracic
tomografia computerizat a cordului
ecografia cardiac transtoracic
ecografia cardiac transesofagian
Rspuns: ABD

499. CM. Menionai grupe de medicamente administrate nterapia


farmacologic a insuficientei cardiace:
A.
B.
C.
D.
E.

anticolinergice selective
diuretice
betablocante
inhibitorii enzimei de conversie
antibacteriene
Rspuns: BCD

500. CM. Enumerai complicaiile insuficienei cardiace:


A.
B.
C.
D.
E.

insuficiena funcional de organe


aritmii i moarte subit
tromboze endocavitare cu emboli sistemice i pulmonare
ciroz hepatic de staz
hemoragie digestiv superioar
Rspuns: ABCD

439