Sunteți pe pagina 1din 1

Costea Hannelore clasa a VI-a B

Pinguinii
DENUMIREA STINTIFICA: Aptenodytes patagonica
ORDINUL: Sphenisciformes
FAMILIA: Spheniscidae
RASPANDIREA:Insulele si apele oceanice de la nord de Antartica
HABITAT: tarmuri si largul marii
HRANIRE: pesti si calmari
DIMENSIUNEA: 95 cm lungime, inclusiv coada
DURATA DE VIATA: aproximativ 20 ani
Cele 17 specii de pinguini alcatuiesc una dintre cele mai remarcabile familii de pasari din lume. Tipuri
de pinguini: imperial, regal, motatul, Humboldt, Adelie, Galapagos.
Trasaturile pinguinilor
Pingiunii au un cioc lung si ascutit, corp hidrodinamic cu aripi scurte si putin mobile, pe care nu le poate
plia. Picioarele sunt scurte, dispuse in partea dorsala a corpului. Atunci cand adopta pozitia verticala, adesea
apeleaza la coada pentru a se sprijinii. Au pene scurte, impermeabile, care aduc un plus de hidrodinamica. Penele
sunt acoperite cu un invelis de bule de aer, care ajuta la reducerea frecarii dintre animal si apa.
In fiecare an, pinguinii naparlesc . Penele vechi nu cad decat dupa ce au crescut cele noi, in asa fel incat
pinguinul este mereu protejat impotriva frigului.
Sub piele exista un strat de grasime, care le tine de cald in apa inghetata si care actioneaza ca depozit
nutritiv.
Spre deosebire de pasarile zburatoare, pinguinii au oase puternice, care le asigura o densitate apropiata
de cea a apei de mare, putandu-se scufunda cu usurinta.
Inmultirea
Masculul si femela formeaza o pereche pentru toata viata. Se imperecheaza pe insule batute de vant si
dau nastere unui pui la doi ani.
Isi construiesc cuiburi pe pamant sau in gauri. Clocesc un singur ou, pe care il protejeaza pe picioare,
protejat intr-un pliu al pielii. \femela depune un singur ou toamna, apoi se indreapta catre mare. In acest timp
masculul protejeaza oul pe parcursul iernii, cand temperaturile coboara sub -45 oC.
Curiozitati
Pinguinii inoata cu o viteza de peste 40 km/h, propulsandu-se cu ajutorul aripilor si carmand cu coada si
picioarele si pot ramane sub apa pana la 18 minute. Pinguinii Adelie folosesc soarele pentru a-si regasi coloniile.
Puii mai mari stau in grupuri numite crese.
Pentru a reduce pierderile de caldura, pinguinii se ingramadesc laolalta. Pasarile isi schimba pozitia
pentru a face fata vantului.
Imi plac pinguinii deoarece sunt simpatici, cu nfiarea lor de cavaleri ai gheurilor i cu mersul lent,
trgnat.