Sunteți pe pagina 1din 37

SCOALA POSTLICEALA SANITARA REGHIN

1. Ce nelegei prin DCI?


A). Denumirea uzual a medicamentelor
B). Denumirea comun internaional
C). Denumirea fabricii productoare

2. Arsurile localizate de gradui I i II se trateaz cu?


A). Tantum Verde
B). Neopreol
C). Furazolidon

3. Urmtorul medicament este un antibiotic cu spectru larg:


A). Penicilinum
B). Amoxicilinum
C). Gentamicinum

4. n criza de angin pectoral este utilizat sublingual urmtorul medicament :


A). Metoprololum comprimate
B). Nitroglicerinum comprimate
C). Verapamilum comprimate

5. Un medicament diuretic este util pentru scderea tensiunii arteriale:


A). Catoprilum
B). Furasemidum
C). Digoxinum
6. n tratamentul anemiei feriprive, absoria fierului este diminuat de administrarea concomitent a:
A). Acid ascorbic
B). Preparate cu calciu i produse lactate
C). Acid folic
7. n infeciile respiratorii, un medicament expectorant uureaz eliminarea flegmei:
A). Codeinum
B). Ibuprofenum
C). Acetilcisteinum
8. Urmtorul medicament este un blocant al receptorilor histaminici H2 din mucoasa gastric, reducnd
secreia de acid clorhidric:
A). Loperamidum
B). Gentamicinum
C). Ranitidinum
9. n diareea infecioas se poate administra cu succes un chimioterapic antibacterian:
A). Ranitidinum
B). Loperamidum
C). Furazolidonum
10. Urmtorul medicament are un efect antispastic pe musculatura neted a tubului digestiv, cilor
urinare i biliare, fiind utilizat n colici:
A). Drotaverinum
B). Cimetidinum

C). Clorzoxazonum
11. Din categoria fluorochinolonelor fac parte :
A). Ciprofloxacina
B). Ampicilina
C). Gentamicina
12. Urmtoarea vitamin este important pentru sinteza anticorpilor, pentru absorbia fierului, pentru
reducerea fragilitii i permeabilitii capilare:
A). Tiaminum
B). Acidum folicum
C). Acidum ascorbicum
13. Ospenul conine substana activ :
A). Procainpenicillinum
B). Phenoxymethylpenicillinum
C). Benzathinibenzylpenicillinum
14. Un bun analgezic antipiretic condiionat sub form de fiole, comprimate, supozitoare este:
A). Acidum acetilsalicylicum
B). Paracetamolum
C). Metamisolum
15. Urmtorul medicament tranchilizant se gsete sub form de comprimate i fiole pentru uz
intramuscular sau intravenos fiind utilizat i ca miorelaxant n contracii musculare i n status
epilepticus:
A). Medazepanum
B). Alprazolanum
C). Diazepanum
16. Antiinflamatoarele nesteroidiene se ntrebuineaz n reumatologie sub form de
comprimate retard, fiole, supozitoare, unguente, geluri:
A). Indometacinum
B). Ibuprofenum
C). Ketoprofenum

comprimate,

17. Unele medicamente antihistaminice H1 sunt utile n tratamentul urticariei, alergiilor, nepturilor de
insecte i chiar pentru stimularea apetitului :
A). Ketotifenum
B). Loratadinum
C). Cyproheptadinum
18. Medicamentele chimioterapice antimicrobiene din grupa Chinolone pot fi folosite cu succes att n
tratamentul infeciilor urinare ct i respiratorii, ORL sau de alt natur, avnd spectru larg:
A). Norfloxacinum
B). Kanamicinum
C). Ciprofloxacinum
19. Urmtorul medicament antifungic este condiionat sub form de crem, soluie, comprimate vaginale:
A). Clotrimazolum
B). Bifonazolum
C). Ketoconazolum

20. Hormonii glococorticoizi utilizai sub form de aerosoli antiasmatici au avantajul unor doze
mici cu efecte adverse reduse:
A). Beclomethasonum
B). Salmeterolum
C). Salbutamolum
21. Ce nelegei prin tratament etiologic?
A). Tratm cauza bolii
B). Tratm un semn al bolii
C). Facem profilaxie
22. Ce este Toxicomania ?
A). Apariia de malformaii la ft, dac gravida a folosit medicamentul n timpul sarcinii
B). Necesitatea creterii dozei pentru acelai efect terapeutic
C). Stare psihic uneori i fizic care const n nevoia imperioasa de a-i administra produsul pentru
a resimii senzaia de bine
23. Cum sftuim bolnavul s-i administreze Phenoxymethylpenicillinum (PenicilinaV)?
A). Din 8 n 8 ore
B). nainte de mncare cu o or pentru a obine o absorbie maxim
C). Dupa mncare pentru c este iritant gastric
24. Clorchinaldol este substant activ a preparatului:
A). Scobutil
B). Saprosan
C). Smecta
25. Betadine soluie este un antiseptic pentru uz extern care conine:
A). Soluie alcoolic de iod iodurat
B). Soluie de fenoseot 0,2%
C). Soluie apoas de iod polividon care elibereaz iod activ ca antiseptic
26. Medicaia antivaricoas cuprinde:
A). Lipanthyl
B). Lioton
C). Lagosa
27. Retinoli acetas (Vitamina A) are un efect benefic n:
A). Aprarea organismului fa de infecii
B). Anemia feripriv
C). Procesul vederii
28. Codeini phosphas ( Codeina fosforic, comprimate a 15 mg) are efect terapeutic bun n tratamentul:
A). Tusei cu expectoraie
B). Tusei uscate iritative
C). Astmului bronic
29. Urmtorul medicament este util n stri febrile, sub form de comprimate a 0,500g; supozitoare pentru
sugari a 0,125g; supozitoare pentru copii a 0,250g i sirop:
A). Paracetamolum

B). Ibuprofenum
C). Brohhexinum
30. XANAX conine ca substan activ alprazolam i se prezint sub form de comprimate de :
A). 0,25mg; 0,50mg; 1mg; 2mg
B). 0,35mg; 0,5mg; 1mg; 2 mg
C). 0,25 mg; 0,55mg; 1,5mg; 2mg
31. Urmtorul medicament antihipertensiv este un inhibitor al enzimei de conversie a angiotensinei:
A). Nitroglicerinum
B). Enalaprilum
C). Nifedipinum
32. Urmtorul medicament este un antimicotic :
A). Cotrimoxazolum
B). Clotrimazolum
C). Clorzoxazonum
33. Urmtorul medicament blocheaz receptorii H2 de histamin de la nivelul stomacului, mpiedic
astfel secreia acid, fiind utilizat n tratamentul ulcerului gastric:
A). Papaverinum
B). Famotidinum
C). Silimarinum
34. n colici renale i biliare se poate recurge pentru relaxarea musculaturii netede la:
A). Paracetamolum
B). Butilscopolaminum
C). Metamisolum
35. Care din urmtoarele medicamente antiinflamatoare nesteroidiene are potena mai mare ?
A). Acidum acetilsalicylicum
B). Ibuprofenum
C). Diclofenacum
36. Care dintre urmtoarele antihistaminice nu d somnolen i se poate utiliza ca antialergic de zi:
A). Promethazinum
B). Clorfeniraminum
C). Loratadinum
37. Acidum acetylsalicylicum are urmtoarele efecte terapeutice:
A). Antiinflamator, analgezic , antispastic, antiagregant plachetar
B). Antiinflamator, analgezic , antiagregant plachetar, miorelaxant
C). Antiinflamator, analgezic, antipiretic, antiagregant plachetar, uricozuric
38. Un medicament hipnotic induce somnul:
A). Extraveral
B). Diazepam
C). Fenobarbital
39. Urmtoarele preparate sub form de unguente, creme, sau geluri sunt utile local n inflamaii de
origine reumatic , traumatic, etc. coninnd ca substane active antiinflamatoare nesteroidiene:

A). Ketoprofen, Fenilbutazon, Diclofenac


B). Clobetasol, Biazol, Diclofenac
C). Clotrimazol, Hidrocortizon, Diclofenac
40. Preparatele de uz extern cu hormoni glucocorticoizi au un efect antiedematos, antipruriginos,
antialergic, antiinflamator:
A). Hidrocortizon, Fluocinolon, Clobetasol
B). Ketonal, Pimafucin, Triamcinolon
C). Clotrimazol, Clobetasol, Fluocinolon

41. Care din afirmaile referitoare la calea intravenoas sunt adevrate:


A). are o laten mare
B). nu se pot administra substane iritante pentru esuturi
C). pe cale intravenoas pot fi administrate i volume mari de soluii sub form de
perfuzii
42. Care dintre urmtoarele grupe de medicamente nu sunt utilizate la nivelul cii de
administrare?
A). antibiotice i chimioterapice oral
B). antiacide oral
C). antidiuretice prin inhalaie nazal
43. Selectai variantele corecte pentru Nistatin:
A). este chimioterapic antimicotic polienic
B). este antibiotic antimicotic nepolienic
C). este principiul activ din Stamicin
44. Alegei afirmaiile false
A). n intoxicaia cu aspirin se folosete ca antidot specific acetilcisteina
B). Metamizolul poate fi administrat i.v. ca analgezic sau antipiretic
C). Paracetamolul este analgezic-antipiretic
45. Care dintre compuii urmtori au aciune analgezic-antipiretic i antiinflamatoare?
A). Petidina
B). Paracetamol
C). Acid acetilsalicilic
46. Ce se nelege prin D.E 50?
A). Doza medie eficace (terapeutic)
B). Doza toxic
C). Doza letal

47. Intolerana dobndit la un medicament se mai numete:


A). Sensibilizare
B). Tahifilaxie
C). Idiosincrazie

48. Pentazocinum D.C.I. pentru urmtorul analgezic cortical este:

A). Fortral
B). Mialgin
C). Dipidolor
49. Un medicament tranchilizant reduce starea de tensiune psihic i anxietatea:
A). Alprazolamum
B). Zolpidemum
C). Promethazinum
50. Metamisolum se gsete in farmacii sub form de:
A). Compr.0,500g, fiole 1g, supp copii0,300g
B). Compr.0,300g, fiole 1g, supp sugari 0,125g, supp copii 0,250g
C). Compr. 0,500g, fiole 0,500g, supp 1g
51. Paracetamolul are urmtoarele efecte aterapeutice:
A). Antipiretic mediu, analgezic mediu
B). Antipiretic de poten medie, antiinflamator
C). Antipiretic mediu, analgezic puternic
52. Principalele efecte adverse ale Ac.Acetilsalicilic sunt:
A). Iritaie gastric, toxic hepatic
B). Iritaie gastric , reacii alergice
C). Iritaie gastric, toxic renal
53. Urmtorul A.I.N.S are o poten medie , dar este cel mai puin iritant din grup la nivelul
tubului digestiv:
A). Ketoprofenum
B). Ibuprofenum
C). Diclofenacum
54. Salbutamolul este substana activ din preparatul:
A). Ventolin
B). Atrovent
C). Flixotide
55. Miorelaxantele se asociaz cu A.I.N.S pentru a reduce contracturile musculaturii striate:
A). Papaverinum
B). Clorzoxazonum
C). Butylscopolaminum
56. Un medicament diuretic este de prim alegere in hipertensiunea arterial la vrstnici:
A). Propranololum
B). Indapamidum
C). Nifedipinum

57. Urmtorul medicament face parte din grupa penicilinelor , active mai ales pe germeni
Gram+, de elecie n infecii ORL:
A). Ampicilina
B). Duomox
C). Ospen
58. Antimicoticele pentru uz sistemic cuprinde:
A). Fluoconazol
B). Aciclovir
C). Finlepsin
59. Nebilet comprimate de 5mg, conine ca substan activ :
A). Nicergolina
B). Nitroglicerina
C). Nebivolol
60. Medicamentele cu efect bronhodilatator sunt utile n tratamentul astmului bronic, bronitelor
asmatiforme etc.:
A). Aminophyllinum, Beclometazonum
B). Salbutamolum, Fluticasonum
C). Aminophyllinum, Salbutamolum
61. Urmtoarele medicamente sunt mucolitice , fiind utile n tusea cu expectoraie:
A). Acetylcysteinum, Bromhexinum
B). Codeinum, Ambroxolum
C). Bromhexinum, Dextromethorphanum
62. Sunt sinonime:
A). Omeprazol = Losec = Omeran
B). Omeprazol = Helicid = Nexium
C). Omeprazol = Omez = Controloc
63. NO-SPA este un medicament antispastic pe musculatura neted a tubului digestiv, cilor
biliare , cilor urinare , care conine ca substan activ:
A). Mebeverinum
B). Drotaverinum
C). Papaverinum
64. Urmtorul medicament corespunde la urmtorul D.C.I.:
A). Vitamina B1 = Tocoferolum
B). Vitamina B6 = Pyridoxinum
C). Vitamina A = Riboflavinum
65. Un antihistaminic care mrete apetitul dac se administreaz cu 30 minute nainte de
mncare , este:
A). Cyproheptadinum

B). . Clorfeniraminum
C). Loratadinum
66. Care din afirmaiile referitoare la calea oral de absorbie a medicamentelor sunt adevrate:
A). are o complian redus din partea pacienilor
B). se utilizeaz exclusiv pentru o aciune sistemic
C). n cazul administrrii pe cale oral, unele medicamente pot suferi un efect al primului
pasaj hepatic
67. Penicilina G potasic se condiioneaz sub form de:
A). colire
B). comprimate orale
C). flacoane cu pulbere de uz parenteral
68. Care din afirmaiile referitoare la calea intravenoas sunt adevrate:
A). are o laten mare
B). nu se pot administra substane iritante pentru esuturi
C). pe cale intravenoas pot fi administrate soluii sub form de perfuzii
69. Care afirmaii sunt adevrate pentru calea pulmonar:
A). permite administrarea anestezicelor generale n anestezie
B). este folosit exclusiv pentru efecte locale
C). se pot administra doar gaze i lichide volatile
70. Clindamicina:
A). Este o macrolid de semisintez
B. Se indic i n infecii cu anaerobi
C. are absorbie oral inferioar lincomicinei
71. Care dintre urmtorii derivai barbiturici prezint ca substitueni la C 5 un radical ciclohexenil i un
radical etil:
A). Barbital
B). Fenobarbital
C). Ciclobarbital
72. Administrarea Moldaminului este preferat pentru c:
A). Administrat n doze egale, la 4 ore, asigur o cantitate constant de penicilin n snge
B). Se adsoarbe lent din depozitul format la locul injectrii, putndu-se administra o doz la mai
multe zile
C). Este rezistent la activitatea penicilinazei
73. Srurile alcaloizilor sunt solubile n:
A). Solveni organici
B). Soluii de acizi i hidroxizi alcalini
C). Ap
74. Ionul PO43- din substana Codeinii phosphas F.R.X se identific cu:

A). Clorur de Ba n mediu de HCl diluat


B). EDTA Na2 0,05M n mediu de tampon amoniacal
C). Molibdat de NH4+ n mediu de HNO3
75. nclzit sub ni (la identificarea sa) I2 sublimeaz cu:
A). Decolorarea substanei
B). Miros dezagreabil, neplcut
C). Degajare de vapori violei
76. n urma reaciei de identificare a ionului CO32- din NaHCO3 n mediul acid se observ:
A). Efervescen
B). Precipitare
C). Decolorare
77. Concentraia argintului n ARGENTI PROTEINAS, oficial n F.R.X, este:
A). c.p. 20 %
B). c.p. 8 %
C). c.p. 70 %
78. Care este cel mai important medicament dopaminergic ?
A). Levo-Dopa
B). Levomepromazina
C). Romtiazina
79. O metod general de identificare a fenolilor, prin formare de coloraii de la albastru la violet, este
reacia acestora cu:
A). Soluia de clorur feric
B). Soluia de clorur de bariu 5%, n mediu de acid clorhidric
C). Soluia de azotat de argint 2%, n mediu de acid azotic
80. Identificarea amidonului se face cu:
A). Sol de I2 0,05 moli/l
B). Sol de AgNO3 0,1 moli/l
C). Sol BaCl2 50 g/l
81. Conform F.R.X, iodul se solubilizeaz n ap:
A). Prin agitare puternic
B). Prin nclzire
C). n soluii concentrate de ioduri alcaline (KI, NaI)

82. Benzocaina se folosete:

A). Local, n anestezia de suprafa


B). n anestezia general
C). n rahianestezie
83. Chinidina este stereoizomerul chininei, de care se deosebete prin poziia:
A). Gruprii vinil
B). Azotului chinoleinic
C). Gruprii hidroxil
84. Cofeina este din punct de vedere al structurii chimice:
A). 1-3-dimetilxantina
B). 3-7-dimetilxantina
C). 1-3-7-trimetilxantina

85. Soluia concentrat de peroxid de hidrogen degaj la descompunere :


A). 10 volume de O2
B). 100 volume de O2
C). 1000 volume de O2
86. Ce se obine n urma scindrii (metabolizrii) n organism a fenacetinei ?
A). Paracetamol
B). Aspirin
C). Salicilat de metil
87. n majoritatea farmaciilor, apa distilat se obine prin:
A). Distilare
B). Perfuzare
C). Sterilizare
88. Phenoxymethylpenicillinum F.R.X (Penicilina V), face parte din clasa penicilinelor:
A). Rezistente la penicilinaz
B). Rezistente la aciunea sucului gastric
C). Rezistente la aciunea germenilor gram (+) i gram (-)
89. Reactivul FEHLING, de identificare a glucidelor, are n compoziie:
A). AgNO3 amoniacal
B). CuSO4 + Tartrat dublu de Na i K

C). EDTA Na2 0,05 M

90. Datorit atomilor de carbon asimetrici Morfina prezint activitate optic, rotind planul luminii
polarizate:
A). Spre stnga
B). Spre dreapta
C). Morfina nu prezint activitate optic

91. Puterea de adsorbie a substanei oficiale n F.R.X CARBO MEDICINALIS se verific pe o


soluie de albastru de metilen 0,15 %. Lichidul filtrat trebuie s fie:
A). Alb gelatinos
B). Decolorat
C). Opalescent

92. Substana medicamentoas DIAZEPAMUM DCI aparine clasei terapeutice:


A). Anxiolitice benzodiazepinice
B). Neuroleptice fenotiazinice
C). Antiparkinsoniene dopaminergice

93. Promethazini hydrogenomaleas F.R.X (romergan) este din punct de vedere chimic, derivat:
A). Benzodiazepinic
B). Fenotiazinic
C). Barbituric

94. Eterul etilic se conserv n recipiente bine nchise, ferit de lumin i temperatur, pentru c:
A). n contact cu aerul i lumina se autooxideaz
B). n contact cu aerul i lumina se reduce
C). n contact cu aerul i lumina sublimeaz

95. La baza preparrii penicilinelor de semisintez st:


A). Acidul 6-aminopenicilanic
B). Acidul 7-aminocefalosporanic
C). Structura ciclopentanoperhidrofenantrenic

96. Codeina nu d reacie de identificare cu clorur feric pentru c:


A). Are OH fenolic blocat
B). Nu are grupare reductoare
C). Nu are grupare alcoolic

97.Care dintre urmtoarele peniciline sunt considerate peniciline depozit :


A). Procainbenzilpenicilina
B). Fenoximetilpenicilina

C). Benzilpenicilina

98. Identificarea ionului Ca2+ din sulfatul de calciu se face cu:


A). Azotat de argint 2%, n mediu de acid azotic
B). Oxalat de amoniu 5%, n mediu de acid acetic
C). Clorur de bariu n mediu de acid clorhidric

99. Soluia LUGOL este o soluie de iod care se administreaz:


A). Intern
B). Extern
C). Profund intramuscular

100. Dintre substanele neuroleptice studiate, TIOXANTENELE au n ciclul central:


A). 7 atomi
B). 6 atomi dintre care unul S
C). 6 atomi dintre care unul S i altul N

101. Anionul SO42- din molecula alcaloidului ATROPINI SULFAS se identific cu:
A). EDTA-Na2 0,05 M
B). Clorur de bariu n mediu de acid clorhidric diluat
C). Azotat de argint n mediu de acid azotic

102. Reacia de identificare a derivailor barbiturici cu Co(NO3)2 n metanol pune n eviden:


A). Activitatea optic a moleculei
B). Inelul barbituric
C). Substituenii la metilenul activ C5

103. n formula acidului acetic glacial oficial n F.R.X avem un numr de grupri acide -COOH:
A). 1
B). 2
C). 3

104. Determinarea cantitativ a Mg2+ se face complexonometric avnd soluia


0,05M ca soluie titrat i:
A). Indicator violet de pirocatechin la pH = 1 2
B). Indicator Eriocrom T la pH = 1 2

EDTA-Na2

C). Indicator Eriocrom T la pH = 9 10

105. Paracetamolul se folosete pentru aciunea sa:


A). Analgezic-antipiretic
B). Anestezic local
C). Antisecretoare

106. Talcul, oficial n F.R.X, este un silicat natural de:


A). Magneziu
B). Aluminiu
C). Fier

107. Reacia de identificare a glicerinei cu bicromat de potasiu n mediu de acid azotic const n
formarea de:
A). Inel de culoare albastr la zona de contact dintre lichide
B). Precipitat alb glbui
C). Complex cu nsuiri acide demonstrabile prin determinarea conductibilitii electrice

108. Protoxidul de azot se folosete ca anestezic general de inhalaie n amestec cu:


A). Oxigen 10 15 %
B). Ali oxizi de azot
C). Dioxid de carbon

109. Activitatea optic a substanelor organice este determinat de:


A). Reacia de reducere cu zinc n prezena acidului acetic
B). Scindarea n organism sub aciunea acizilor minerali
C). Prezena atomilor de carbon asimetrici

110. Reactivul Tollens folosit la identificarea monozaharidelor este format din:


A). Tartrat dublu de sodiu i potasiu
B). Azotat de argint amoniacal
C). Complexonat de calciu i magneziu

111. Acidul acetilsalicilic are urmtoarele contraindicaii n afarde una dintre acestea:
A). astm bronsic;
B). cardiopatie ischemic;
C). ulcer gastro-duodenal;
112. Doza antiinflamatorie medie a acidului acetilsalicilic este de:
A). 0,5 g/ zi
B). ntre 1-2 g/zi
C). 2 x 1,5 g/zi
113. Care din urmtoarele substane sunt antisecretoare gastrice:
A). carbonatul de calciu
B). cimetidina

C). sucralfatul
114. Alegei afirmaiile corecte referitoare la IECA:
A). Inhib transformarea angiotensinogenului n angiotensin
B). Cresc secreia de aldosteron
C). mpiedic transformarea angiotensinei I n angiotensin II
115. Urmtoarele medicamente sunt blocante ale canalelor de calciu, cu excepia:
A). felodipina;
B). ticlopidina;
C). amlodipina
116. Identificarea ionului Cl- se face cu ajutorul:
A). Soluiei de azotat de argint 2 % n mediu de acid clorhidric
B). Soluiei de clorur de bariu 5 % n mediu de acid clorhidric
C). Soluiei de azotat de argint 2 % n mediu de acid azotic
117. Reacia murexidului este reacia specific de identificare a:
A). Cocainei
B). Derivailor purinici
C). Derivailor rubanului

118. Dup F.R.X, capacitatea de neutralizare a hidroxidului de aluminiu, trebuie s fie de:
A). Cel puin 100 ml HCl 0,1 M
B). Cel puin 120 ml HCl 0,1 M
C). Cel puin 140 ml HCl 0,1 M

119. Duritatea temporar a apei, dat de Ca(HCO3)2 se nltur:


A). Prin filtrare n vid
B). Prin fierbere simpl, o or
C). Nu se poate nltura dect prin metode chimice

120. Ce proprieti au substanele higroscopice?


A). Absorb vapori de H2O din atmosfer la temperatura camerei
B). Absorb vapori de H2O din atmosfer peste limita de stabilitate
C). Pierd o parte din apa de cristalizare la temperatura camerei

121. Care este forma activ n Boala Parkinson a substanei LEVODOPA DCI:
A). Compusul racemic
B). Enantiomerul L
C). Enantiomerul D

122. Doxiciclina, aparine grupului de antibiotice:


A). Eritromicine
B). Streptomicine
C). Tetracicline

123. Aspectul n F.R.X. a permanganatului de potasiu este:


A). Cristale de culoare verde cu luciu metalic
B). Cristale de culoare negru-cenuiu fr luciu metalic
C). Cristale de culoare violet, aproape neagr, cu luciu metalic

124. Solutio iodi spirituosa 2%, F.R.X, se administreaz:


A). Intern
B). Extern
C). Parenteral

125. Care dintre urmtoarele substane farmaceutice nu au aciune antiepileptic?


A). Fenitoina
B). Levomepromazina
C). Carbamazepina

126. Amoxicilina este oficial n F.R.X, cu urmtoarele monografii :


A). Amoxicillinum natricum
B). Amoxicillinum kalicum
C). Amoxicillinum trihydricum

127.Derivaii barbiturici au ca metod general de obinere reacia dintre esterul dietilic al


acidului malonic i:
A). Uree
B). Amoniac
C). Clorura de amoniu

128. Identificarea amidonului se face cu:


A). Soluie de iod 0,05 moli/l
B). Oxalat de amoniu 5 %
C). Azotat de argint 2 %

129. Iodum F.R.X are ca aspect:


A). Soluie galben
B). Lamele cristaline de culoare cenuiu violaceu
C). Mas filant, onctuoas la pipit

130. Reacia iodoformului este pozitiv n cazul:


A). Metanol
B). Etanol
C). Ambele produse

131. Molecula de zaharoz este format prin condensarea a dou molecule:


A). molecul de -glucoz i o molecul de -fructoz
B). molecul de D-galactoz i o molecul de D-glucoz
C). molecul de D-fructoz i o molecul de D-galactoz

132. La identificarea ionului nitrat, n prezena sulfatului feros, peste care se suprapune acid
sulfuric concentrat se formeaz:
A). Coloraie brun
B). Un precipitat nchis la culoare
C). Un inel brun la zona de contact

133.n formula substanei oficiale n F.R.X NITRAZEPAMUM substituentul de la C7 este:


A). -Cl
B). NO2
C). C6H5

134. Colargolul este un produs coloidal de argint n care coloidul protector este n concentraie
de:
A). 30 %
B). 45 %
C). 70 %

135. Apa necesar preparrii soluiilor injectabile se obine prin folosirea:


A). Schimbtorilor de ioni
B). Celulelor electroosmotice
C). Distilrii

136. Precizai afirmaia incorect n legtur cu cloranfenicolul:


A). are spectru larg de aciune
B). antibiotic de elecie n infecii cu anaerobi
C. este antibiotic de prim alegere n infecii cu stafilococ penicilinorezistent
137. Care din urmtoarele antibiotice cu spectru larg se poate utiliza n insuficien renal?
A). Tetraciclina
B). Doxciclina
C). Metaciclina
138. Furazolidonaa :
A). Se indic n infeciile urinare i profilactic n caz de cateterizare a cilor urinare
externe
B). Este activ peGiardia i Entamoeba
C). Este un adjuvant n tratamentul poliartritei reumatoide
139. Ketoconazol:
A). este sinonim cu Nizoral
B). Nu se administreaz oral
C). nu dezvolt rezisten

140. Clotrimazolul:
A). este un antagonist de acid folic
B). Are absorbie bun din tubul digestiv
C). acioneaz pe membrana celular a fungilor
141. F.R.X prevede conservarea siropurilor:
A). n recipiente complet umplute
B). n recipiente nchise etan
C). La 2-8 oC
142. Selectai preparate oftalmice cu aciune imediat:
A). Soluii apoase
B). Suspensii apoase
C). Suspensii uleioase
143. Sunt oficinale n F.R.X, picturile pentru ochi cu:
A). Cloramfenicol 0,5%
B). Nitrat de pilocarpin 2%
C). Sulfat de atropin 0,1%
144. Selectai faz a procesului tehnologic de fabricare a unei soluii oftalmice unidoz:
A). Cntrirea substanelor medicamentoase
B). Dizolvarea conservanilor antimicrobieni
C). Completarea cu solvent la volumul prevzut (m/V)
145. Instilaiile nazale sunt forme farmaceutice:
A). Lichide
B). Semisolide
C). Solide
146. La prepararea picturilor pentru nas soluii, agenii de viscozitate se utilizeaz pentru:
A). A facilita conservarea produsului
B). A prelungi efectul medicamentos
C). A influena pozitiv clearance-ului mucociliar
147. Selectai prevedere oficinal pentru Picturi pentru nas:
A). Sunt soluii, emulsii sau suspensii lichide
B). La preparare nu se pot folosi conservani antimicrobieni
C). Se admite c masa declarat pe recipient poate fi pn la 100 g
148. Se poate folosi ca solvent la prepararea picturilor pentru ureche:
A). Ulei de parafin
B). Glicerol
C). Aerosil
149. Referitor la suspensii, FR X menioneaz:
A). n cazul substanelor puternic active sau toxice, masa prelucrat sub form de suspensie nu
trebuie s depeasc doza maxim pentru o dat
B). Pe eticheta recipientelor trebuie s se menioneaz "A se agita nainte de ntrebuinare"

C). Suspensiile se conserv n recipiente nchise etan, ferit de lumin


150. Particulele unei suspensii, conform FR X, trebuie s prezinte diametrul:
A). 90 % din particulele examinate- diametru de cel mult 50 m
B). 90 % din particulele examinate- diametru de cel mult 100 m
C). 90 % din particulele examinate- diametru de cel mult 180 m
151. Prevedere F.R.X. n legtur cu stabilitatea suspensiilor:
A). Nu pot sedimenta n timp
B). Dup o agitare de 1-2 minute trebuie s se disperseze
C). Trebuie s fie omogene fr agitare
152. Este adevrat urmtoarea afirmaie referitoare la prepararea unguentelor grase anhidre:
A). Se prepar prin topire
B). Masa fluid se las s se rceasc fr amestecare
C). Nu e necesar nclzirea
153. n formula cu care se calculeaz cantitatea de excipient pentru obinerea supozitoarelor prin topire i
turnare, este notat cu "f":
A). Capacitatea formei n grame
B). Cantitatea de substan activ n grame
C). Factorul de dislocuire al substanei active
154. Se folosesc pentru sterilizarea aerului:
A). Lmpi germicide
B). Filtre Seitz
C). Aerosoli cu fenosept
155. Cum se verific eficiena filtrrii soluiilor injectabile?
A). n faa unui ecran pe jumtate alb pe jumtate negru
B). ntr-un unghi de 30 de grade pe razele de lumin
C). La lumina unui tub de neon sau a unui bec electric mat de 10 W
156. Conform determinrii "Comportametul la topire sau dizolvare" din FR X supozitoarele cu baze
liposolubile:
A). Trebuie s se dizolve n cel mult 30 minute
B). Trebuie s se topeasc n cel mult 30 minute
C). Trebuie s se dizolve n cel mult 15 minute
157. Baz de supozitoare hidrosolubil oficializat n F.R.X:
A). Unt de cacao
B). Masa Estarinum
C). Cu polietilenglicoli
158. Lubrifiani insolubili utilizai la prepararea comprimatelor asigur:
A). Dezagregarea mai rapid
B). Curgerea mbuntit a materialului n matri
C). Proprieti de dizolvare mbuntite
159. Prezena plasticizanilor n filmele polimerice utilizate n acoperirea comprimatelor are drept scop:

A). Reducerea riscului de crpare a filmului


B). Mrirea fragilitatea filmului
C). Micorarea rezistenei filmului
160. Care dintre urmtoarele materiale filtrante este oficinal n F.R.X.?
A). Vat
B). Hrtia de filtru
C). Membran sintetic
161. La prepararea tincturilor, n cazul produselor vegetale care conin substane puternic active raportul
mas de produs vegetal/solvent prevzut de F.R.X este:
A). 1:10
B). 1:2
C). 1:5

162. La ce temperatur sunt conservate extractele conform FR X?


A). 2-15 oC
B). 2-8 oC
C). 8-15 oC

163. Condiii de sterilizare n autoclav, prevzute de F.R.X pentru soluii apoase:


A). 121 oC cel puin 5 minute
B). 121 oC cel puin 15 minute
C). 115 oC cel puin 15 minute

164. F.R.X nu admite la prepararea soluiilor perfuzabile utilizarea de:


A). Substane izotonizante
B). Conservani antimicrobieni
C). Substane medicamentoase

165. Soluie perfuzabil medicamentoas oficinal n F.R.X:


A). Infundibile metronidazoli
B). Infundibile E.D.T.A.-Na2
C). Infundibile natrii acetatis

166. Conform F.R.X, soluiile perfuzabile pot fi:


A). Soluii apoase
B). Suspensii
C). Emulsii ap n ulei
167. Selectai excipientul care se poate aduga untului de cacao pentru a-i crete consistena, la prepararea
supozitoarelor:
A). Alcool cetilic
B). Carbonat de sodiu
C). Sulfat de sodiu

168. F.R.X prevede la controlul pulberilor:


A). Omogenitate
B). Cifra de absorbie
C). Suprafaa specific

169. Granularea prin procedeul comprimrii (brichetare) necesit adugarea de excipieniliani


sub form de:
A). Emulsii U/A
B). Mucilagii
C). Pulberi

170. Conform F.R.X, comprimatele se obin prin comprimarea:


A). Unei cantiti constante de substane active asociate sau nu cu substane auxiliare
B). Unui volum constant de substane active fr substane auxiliare
C). Unui volum constant de substane active asociate sau nu cu substane auxiliare

171. Untul de cacao este:


A). Stabil n forma polimorf beta
B). Obinut prin hidrogenarea uleiurilor de arahide
C). Cu punct de topirentre 20-22C

172. Selectai faze ale procesului tehnologic de fabricare a unei soluii oftalmice unidoz:
A). Cntrirea substanelor medicamentoase
B). Dizolvarea conservanilor antimicrobieni
C). Completarea cu solvent la volumul prevzut (m/V)

173. Pentru asigurarea pH-ului picturilor pentru nas se pot folosi ca sisteme tampon:
A). Acid boric/ borax
B). Acid citric/ citrat de sodiu
C). Fosfat disodic/ fosfat trisodic

174. Particulele unei suspensii, conform FR X, trebuie s prezinte diametrul:


A). 90 % din particulele examinate - diametru de cel mult 50 m
B). 90 % din particulele examinate - diametru de cel mult 100 m
C). 90 % din particulele examinate - diametru de cel mult 180 m

175. Dintre urmtoarele substane formatoare de geluri, este produs semisintetic:


A). Acidul poliacrilic
B). Alcoolul polivinilic
C). Carboximetilceluloza sodic

176. Este adevrat urmtoarea afirmaie referitoare la prepararea unguentelor grase anhidre:
A). Se prepar prin topire
B). Masa fluid se las s se rceasc fr amestecare
C). Nu e necesar nclzirea

177. Conform determinrii "Comportametul la topire sau dizolvare" din FR X supozitoarele cu


baze liposolubile:
A). Trebuie s se dizolve n cel mult 30 minute
B). Trebuie s se topeasc n cel mult 30 minute
C). Trebuie s se dizolve n cel mult 15 minute

178. Supozitoarele cu glicerol, conform FR X:

A). Conin glicerol, stearin, carbonat de sodiu


B). Conin glicerol, stearin, gelatin
C). Se prelucreaz prin modelare manual

179. Se pulverizeaz prin intermediu:


A). Semine oleaginoase cu ajutorul zahrului
B). Clorhidratul de papaverin cu ajutorul acidului citric
C). Iodul cu ajutorul iodurii de potasiu

180. Solvent miscibil cu apa:


A). Polietilenglicoli
B). Miristat de izopropil
C). Oleat de etil

181. Care din afirmaiile referitoare la calea orala de absorbie a medicamentelor sunt adevrate:
A). are o complian redus din partea pacienilor
B). n cazul administrrii pe cale oral, unele medicamente pot suferi un efect al primului pasaj
hepatic
C). se utilizeaz exclusiv pentru o aciune sistemic

182. Care din afirmaiile referitoare la eliminarea pe cale biliar sunt adevarate:
A). eliminarea are loc la nivelul nefronului
B). eliminarea se face prin mecanisme pasive
C). se pot elimina pe cale biliar eritromicina, rifampicina, tetraciclina

183. Intolerana dobndit:


A). are la baz enzimopatii
B). se poate datora deficitului de glucozo-6 fosfat dehidrogenaza
C). se mai numete hipersensibilizare

184. Tolerana cronic:


A). const n creterea intensitii efectului prin administrri repetate la intervale scurte de timp
B). mitridatismul este o form de toleran cronic
C). se instaleaz foarte rapid

185. Care din urmtoarele substane stimuleaz motilitatea uterin:


A). Isoxuprina
B). Salbutamolul
C). Ergometrina

186.Care dintre urmtoarele materiale filtrante este oficinal n F.R.X.?


A). Vat
B). Hrtia de filtru
C). Filtre cu membran

187. Sunt agitatoare mecanice:


A). Agitatoarele cu palete
B). Agitatoarele cu ultrasunete
C). Agitatoarelepneumatice

188. Liofilizarea se mai numete i:


A). Criodesicare
B). Nebulizare
C). Termoevaporare

189. Se pulverizeaz prin intermediu:


A). Semine oleaginoase cu ajutorul zahrului
B). Clorhidratul de papaverin cu ajutorul acidului citric
C). Iodul cu ajutorul iodurii de potasiu

190. Solvent miscibil cu apa:


A). Polietilenglicoli
B). Miristat de izopropil
C). Oleat de etil

191. Care dintre urmtoarele afirmaii este adevrat pentru gargarisme?


A). Sunt destinate tratamentului local
B). Se nghit
C). Sunt preparate de uz intern
192. Conform F.R.X, masaprodusului vegetal luatnlucrupentrupreparareasoluiilor extractive apoase din
rdcin de odolean, rdcin deciuboicacuculuiiflori de mueeleste, n general de:
A). 1 %
B). 2 %
C). 3 %

193. Selectai preparateoftalmice cu aciuneimediat:


A). Soluii apoase
B). Suspensii apoase
C). Suspensii uleioase

194. La prepararea picturilor pentru nas soluii, agenii de viscozitate se utilizeaz pentru:
A). A facilita conservarea produsului
B). A prelungi efectul medicamentos
C). A influena pozitiv clearance-ului mucociliar

195. Se pot folosi ca solveni la prepararea picturilor pentru ureche:


A). Ulei de parafin
B). Glicerol
C). Aerosil

196. Prevederile F.R.X. n legtur cu stabilitatea suspensiilor sunt:


A). Nu pot sedimenta n timp
B). Dup o agitare de 1-2 minute trebuie s se disperseze
C). Trebuie s fie omogene fr agitare

197. Este baz de unguent gras hidrofob:


A). Colesterolul
B). Polietilenglicolii

C). Vaselina

198. Colesterolul ca excipient n compoziia preparatelor dermatologice poate avea rol de:
A). Vehicul hidrofob
B). Agent de scdere a viscozitii
C). Emulgator ap/ulei

199. Supozitoarele cu metronidazol, conform F.R.X:


A). Conin 500 mg metronidazol pe supozitor
B). Sunt supozitoare uretrale
C). Sunt higroscopice
200. Baz de supozitoare hidrosolubil oficializat n F.R.X:
A). Unt de cacao
B). Masa Estarinum
C). Cu polietilenglicoli

201. Poziia superioar a ponsonului inferior asigur la comprimare:


A). Presiunea de comprimare
B). Volumul de alimentare a matriei
C). Eliminarea comprimatului

202. Perfuzie nlocuitoare de plasm:


A). Infundibile dextrani 40 cum glucoso
B). Infundibile dextrani 70 cum natrio glucoso
C). Infundibile glucosi

203. Perlele pot avea un coninut medicamentos de tip:


A). Soluie apoas
B). Suspensie apoas
C). Uleiuri volatile

204. La maina de tip Globex se obin capsule:


A). Gelatinoase moi, prin imersare
B). Gelatinoase tari, prin imersare
C). Gelatinoase moi, prin picurare

205. Eficacitatea lianilor la comprimare este contracarat n special de un excipient:


A). Diluant
B). Adsorbant
C). Dezagregant

206. Acidul acetilsalicilic are urmtoarele contraindicaii n afara de una dintre acestea:
A). astm bronic
B). cardiopatie ischemic
C). ulcer gastro-duodenal

207. Intoxicaia acut cu paracetamol produce:


A). toleran
B). necroz acut hepatic
C). leucopenie

208. Reaciile alergice la administrarea de acid acetilsalicilic sunt urmtoarele:


A). eritem nodos
B). microhemoragii gastrice
C). edem angioneurotic

209. Antidotul specific intoxicaiei cu paracetamol este:


A). Administrarea imediat a furosemidului
B). Edetatul disodic monocalcic (edetamina)
C). Acetilcisteina administrat n primele 12 ore

210. Urmtoarele afirmaii nu sunt adevrate pentru paracetamol


A). Este antiinflamator
B). Este analgezic
C). Este antipiretic
211. Care dintre factorii enumerai mai jos nu influeneaz solubilitatea substanelor?
A). Mrimea particulelor
B). pH-ul
C). Agitarea
212. Sunt agitatoare mecanice:
A). Agitatoarele cu palete
B). Agitatoarele cu ultrasunete
C). Agitatoarele pneumatice
213. Solvent miscibil cu apa:
A). Polietilenglicol
B). Miristat de izopropil
C). Oleat de etil
214. Soluiile buvabile:
A). Prezint condiionare primar specific
B). Sunt destinate administrrii externe
C). La preparare nu se pot utiliza solvenii utilizai la prepararea soluiilor orale
215. Care dintre urmtoarele afirmaii este adevrat pentru gargarisme?
A). Sunt destinate tratamentului local
B). Se nghit
C). Sunt preparate de uz intern
216. Conform F.R.X, masa produsului vegetal luat n lucru pentru prepararea soluiilor extractive apoase
din rdcin de odolean, rdcin de ciuboica cucului i flori de mueel este, n general de:
A). 1 %
B). 2 %
C). 3 %

217. La prepararea soluiilor extractive apoase, pentru extracia alcaloizilor se pot folosi la umectare:
A). Ap alcalinizat cu bicarbonat de sodiu
B). Ap acidulat cu acid clorhidric
C). Ap alcalinizat cu hidroxid de sodiu
218. Conform F.R.X, se izotonizeaz soluiile injectabile:
A). Care se administreaz n volume de 5 ml sau mai mari
B). Care se administreaz n volume mai mici dect 5 ml
C). Coloidale

219. Apa distilat este lipsit de impuriti pirogene i steril timp de aproximativ:
A). 3 ore de la colectare
B). 4 ore de la colectare
C). 6 ore de la colectare

220. Pentru substanele puternic active sau toxice prescrise n cantiti mai mici de 50 miligrame (0,05g)
se utilizeaz soluii titrate:
A). 1: 50 ale acestor substane
B). 1: 100 ale acestor substane
C). 1: 500 ale acestor substane

221. Soluiile magistrale se prepar:


A). Ca elaborri pentru mai muli bolnavi
B). Dup o formula din FRX
C). Ca unicat, pentru un singur bolnav

222.Valorile favorabile de pH pentru picturi otice sunt cuprinse conform FRX ntre:
A). 5-8
B). 5-8,5
C). 5-7,5

223.Solvenii folosii la prepararea medicamentelor injectabile sunt:


A). Aqua destillata ad injectabilia
B). Solveni miscibili cu apa: uleiul de floarea soarelui i uleiul de ricin
C). Solveni nemiscibili cu apa: alcoolul, glicerina

224.Colutoriile se pot administra:


A). Prin badijonare
B). Prin cltirea mucoasei buco-faringiene

C). Cu ajutorul flacoanelor nebulizoare

225.Solubilitatea unei substane se exprim conform FRX n:


A). Pri
B). Concentraie procentual
C). Coeficient de solubilitate

226.Cea mai eficient metod de sterilizare pentru soluii apoase este:


A). Cu aer cald
B). Cu vapori de ap sub presiune
C). Prin filtrare.

227.Picturile de ochi se vor izotoniza n cazul n care:


A). Conin substane coloidale
B). Sunt hipertonice
C). Sunt hipotone

228.Condiionarea picturilor oftalmice se face n:


A). Flacoane de sticl de cel mult 50 ml cu picurtor
B). Flacoane mici din material plastic multidoz cu picurtor
C). Fiole de sticl
229.La prepararea colirelor FRX admite urmtorii solveni:
A). Ap distilat
B). Ulei de floarea soarelui
C). Ap distilat pentru soluii injectabile

230. Endotoxinele responsabile de activitatea pirogen au urmtoarele proprieti:


A). Au efect hipertermizant
B). Sunt termostabile peste 200C
C). Sunt termolabile la 100C

231. Solubilizant folosit ca substan auxiliar la prepararea medicamentelor injectabile:


A). Tween
B). Gelatin
C). Butilhidroxitoluen

232. Emulgator utilizat la prepararea emulsiilor perfuzabile:


A). Metilceluloza
B). Pluronic
C). Polivinilpirolidon

233. Controlul impuritilor pirogene este obligatoriu pentru:


A). Soluii oftalmice vscoase
B). Soluii injectabile intradermice

C). Soluii perfuzabile cu electrolii

234. Clasificarea picturilor pentru nas (Rhinoguttae) dup modul de formulare:


A). Apoase, vscoase, uleiose
B). Magistrale, oficinale, industriale
C). Soluii, emulsii, suspensii

235. Ca solvent pentru preparate nazale este indicat a se utiliza:


A). Soluie izotonic de clorur de sodiu 0,9%
B). Soluie izotonic de clorur de sodiu 9%
C). Soluie izotonic de clorur de sodiu 0,09%

236. Pentru a compensa insuficiena fluxului lacrimal se administreaz:


A). Bi oculare
B). Soluii pentru lentile de contact
C). Lacrimi artificiale

237. Concentraia soluiilor injectabile se exprim:


A). m/m
B). m/V
C). V/m

238. Care din urmtoarele soluii perfuzabile conin electrolii:


A). Soluia perfuzabil de glucoz
B). Soluia perfuzabil de manitol
C). Soluia perfuzabil de clorur de sodiu

239. Cu ce scop este folosit soluia perfuzabil de dextran 40 cu glucoz ?


A). n metabolismul reconstituant
B). Ca nlocuitoare de plasm
C). Pentru restabilirea echilibrului hidro-electrolitic

240. La obinerea infuziilor produsele vegetale se umecteaz n urmtorul raport:


A). Flori de tei : alcool diluat = 1 : 0,5
B). Frunze de ment : alcool diluat = 1 : 3
C). Flori de tei : ap = 1 : 3

241. Soluia de glicerin boraxat:


A). Conine 5% borax
B). Se prepar la rece
C). Se utilizeaz extern

242. Dintre metodele termice de sterilizare, F.R.X oficializeaz sterilizarea:


A). Prin flambare
B). Cu vapori de ap sub presiune,

C). Prin nclziri repetate

243. FRX admite urmtorii conservani antimicrobieni la prepararea colirelor unidoz:


A). Nipagin
B). Fenosept
C). Nu se admit conservani

244. La picturile pentru ochi substana activ se dizolv ntr-un solvent izotonic steril cnd este:
A). Sub 1%
B). Peste 1%
C). Peste 2%

245. Extracia mucilagiilor din rdcina de nalb se recomand s fie fcut:


A). Cu ap, prin macerare
B). Cu ap, prin infuzare
C). Cu ap, prin decocie

246. Soluia perfuzabil Ringer conine:


A). Clorur de sodiu i potasiu
B). Clorur de sodiu, clorur de potasiu i clorur de calciu
C). Clorur de sodiu, clorur de potasiu i lactat de sodiu

247. Se evit utilizarea prelungit sau excesiv a picturilor pentru nas:


A). Antiinflamatoare
B). Vasoconstrictoare
C). Antihistaminice

248. Cremele sunt:


A). Unguente soluii cu peste 10% faz apoas
B). Unguente emulsii cu peste 10% faz apoas
C). Unguente suspensii cu peste 10% substan suspendat

249. Conform F.R.X supozitoarele rectale pentru copii trebuie s prezinte o greutate cuprins
ntre:
A). 1-2 g
B). 2-3 g
C). 1-3 g

250. Pulberile compuse de uz extern trebuie s fie sterile cnd:


A). Se aplic n scop protector
B). Sunt pentru copii
C). Sunt pentru plgi

251. Penicilina G este antibiotic de elecie n:


A).Infecii cu streptococ hemolytic
B). Ricketsioze
C). Salmoneloze
252. Cefalosporinele acioneaz prin:
A). inhibarea dihidrofolatreductazei

B). inhibarea acetilrii coenzimei A


C). mpiedicarea formrii peretelui bacterian
253. Aparine antibioticelor macrolidice:
A). Lincomicina
B). Spiramicina
C). Tobramicina
254. Care din afirmatii sunt corecte pentru Clotrimazol:
A). este principiul activ din Cotrimazine
B). este asocierea dintre trimetoprin i sulfadiazina
C). este principiul activ din Canesten
255. Doza antiinflamatorie medie a acidului acetilsalicilic este de:
A). 0,5 g/ zi
B). ntre 1-2 g/zi
C). 2 x 1,5 g/zi

256. Farmacopeea Romana ed. a X-a cere ca la medicamentele realizate n industrie pe eticheta
recipientului trebuie s se prevad:
A). perioada de valabilitate
B). data eliberrii din fabric
C). temperatura de pstrare

257. Ce nelegei prin expresia "la loc rcoros":


A). 2-8 C
B). 15-25 C
C). 8-15 C

258. Cum se mai numesc de ctre farmacopee picturile pentru nas


A). otoguttae
B). rhinoguttae
C). endonazale

259. Condiionarea picturilor pentru ureche dup F.R.X. se face:


A). flacoane unidoz
B). flacoane de capacitate de 50 g.
C). flacoane de 10 g. prevzute cu sistem de picurare

260.Soluia de clorhidrat de bromhexin are urm[toarea concentratie:


A). 0.1%
B). 1%
C). 0,2%
261.Acidul salicilic se administreaz
A). intern
B). numai extern
C). att intern ct i extern

262.Distilatorul tip ciuperc are refrigerentul montat fa de cazanul de fierbere:

A). alturi
B) .deasupra
C). dedesubt

263.Dup FR X aspectul ichtiolului este:


A) lichid vscos, de culoare neagr i miros caracteristic
b) pulbere de culoare neagr, cu miros caracteristic
c) mas brun, gras, filant

264.Diluarea acidului sulfuric cu ap se face prin:


a) turnarea apei n acid
b) turnarea acidului n ap
c) amestecarea apei cu acid indiferent de ordine

265.Structura de baz a tetraciclinelor o formeaz


A). fenantrenul
B). rubonul
C). tetracenul

266. Baz liposolubil utilizat la prepararea unguentelor:


A). Hidrogelul cu carbopol
B). Hidrogelul cu metilceluloz
C). Vaselina alb

267. Emulgator A/U pentru baze de unguente:


A). Alcoolul cetilic
B). Derivai de amoniu cuaternar
C). Mirj

268. Excipient liposolubil folosit la prepararea supozitoarelor:


A). Masa de gelatin-glicerin
B). Polietilenglicolii
C). Untul de cacao

269. Excipient diluant utilizat la prepararea comprimatelor:


A). Carbopolul
B). Lactoza
C). Polietilenglicolul

270. Excipieni dezagregani rapizi utilizai la prepararea comprimatelor:


A). Derivai de metilceluloz

B). Agarul
C). Bentonita

271. Edulcoranii folosii la prepararea comprimatelor sunt:


A). Stearatul de magneziu
B). Laurilsulfatul de sodiu
C). Sorbitolul

272. Cremele sunt :


A). Unguente soluii cu peste 10% faz apoas
B). Unguente emulsii cu peste 10% faz apoas
C). Unguente suspensii cu peste 10% substan suspendat

273. Conform F.R.X unguentele se conserv:


A). La rece
B). La loc rcoros
C). La temperatur de cel mult 25C

274.Ce concentraie are alcoolul folosit la prepararea tincturii de iod?


A). 50
B). 70
C). 95

275.Pulverizarea mentolului se realizeaz:


A). Prin intermediul alcoolului
B). Prin intermediul zahrului
C). Prin intermediul uleiurilor volatile

276. Agent pentru creterea vscozitii la prepararea picturilor de nas:


A). Metilceluloza
B). Glucoza
C). Guma arabic
277.La conservarea soluiilor extractive apoase, pentru 100 g soluie extractiv obinut se folosete:
A). Un amestec nipagin:nipasol n proporie de 25mg:25mg
B). Un amestec nipagin:nipasol n proporie de 75mg:25mg
C). Un amestec nipagin:nipasol n proporie de 25mg:75mg

278. Decocia necesit meninerea amestecului de produs vegetal i ap:


A). Timp de 30 min la temperatura camerei
B). Timp de 30 min n baia de ap n fierbere
C). Timp de 35 n baia de ap n fierbere

279. Recipiente folosite la condiionarea perfuziilor:


A). Fiole

B). Seringi
C). Saci

280. Picturi pentru ochi oficinale n F.R.X :


A). Picturi pentru ochi cu cloramfenicol
B). Picturi pentru ochi cu nitrat de pilocarpin
C). Picturi pentru ochi cu sulfat de zinc

281. Granulatele nu pot avea forma:


A). Cilindric
B). Neregulat
C). Oval

282. Supozitoarele se prepar n industrie in general prin :


A). Modelare
B). Presare
C). Topire i turnare

283. Componentele unei pulberi compuse se amestec:


A). n ordinea prescrierii n reet
B). n ordinea crescnd a cantitilor i descrescnd a densitilor
C). Componentele cu densitate mic se adaug la nceputul amestecrii

284.Ca excipieni pentru pudre se pot folosi:


A). Sulfat de magneziu
B). Oxid de zinc
C). Sulfat de sodiu

285. Lubrefianii utilizai la prepararea comprimatelor asigur:


A). Dezagregarea,
B). Compresibilitatea pulberii
C). Evitarea aderrii materialului de piese

286. Fenobarbitalul:
D). a. se administreaz oral n status epilepticus
E). b. este inhibitor enzimatic
F). c. este anticonvulsivant de elecie la copii mici

287. Glucocorticoizii se contraindic n:


A). boli inflamatorii
B). manifestri alergice
C). osteoporoz

288. Ibuprofenul nu are efect:


A). analgezic
B). antispastic
C). antiagregant

289. Care din urmtoarele antianginoase se utilizeaz n HTA i aritmii

A). Dipiridamol
B). Nitroglicerina
C). Metoprolol

290. Nu se administreaz oral:


A). comprimate
B). sisteme terapeutice transdermice
C). soluii

291. FRX prevede ca n cazul unui medicament condiionat n industrie, pe eticheta cruia este
prevzut doar data de preparare, valabilirarea este de :
A). 1 an
B). 2 ani
C). 5 ani

292. Ce nelegei prin expresia la rece


A). -4C
B). 2 8 C
C). 8 - 10C

293. Concentraia oficinal a siropului simplu este:


A). 54%
B). 74%
C). 64%

294.Valorile de pH tolerate de ochi sunt:


A). 6,4 7,8
B). 4,5
C). 8

295. Pentru administrare intern se folosesc numai emulsii de :


A). apa n ulei
B). ulei/apa/ulei
C). ulei n ap

296. Indicai care dintre urmtoarele substane este uor solubil n ap:
A). oxidul de magneziu
B). sulfatul de bariu
C). clorura de sodiu

297. Mentolul, oficial n F.R.X este uor solubil n:


A). uleiuri grase
B). alcool
C). ap

298. dup F.R.X aspectul ichtiolului este:


A). lichid vscos, de culoare neagr i miros caracteristic
B). pulbere de culoare neagr, cu miros caracteristic
C). mas brun, gras, filant

299. Carbo medicinalis este solubil n:


A). ap
B). solveni organici
C). este practic insolubil n toi solvenii uzuali

300. Acidul salicilic este:


A). mai toxic dect fenolul
B). foarte solubil n ap
C). greu solubil n cloroform

301. Soluia perfuzabil de glucoz este izotonic la concentraia:


A). 5%
B). 5,4%
C). 10%
302. FRX admite utilizarea urmtorilor solveni la prepararea picturilor pentru urechi:
A). Glicerol
B). Alcool concentrat
C). Butilenglicol
303. Guma arabic ca agent de suspendare se folosete:
A). Pentru suspensii de uz intern,
B). Pentru suspensii de uz extern,
C). Ca umectant
304. Conform F.R.X unguentele se conserv:
A). La rece
B). La loc rcoros
C). La cel mult 25C
305. Lanolina este un excipient de origine natural:
A). Mineral
B). Vegetal
C). Animal
306. Unguentul cu polietilenglicoli oficializat de F.R.X este:
A). Hidrosolubil
B). Liposolubil
C). Gras
307. Conform F.R.X supozitoarele rectale pentru aduli trebuie s prezinte o greutate cuprins ntre:
A). 1-2 g
B). 2-3 g
C). 1-3 g
308. Filmarea se deosebete de drajefiere prin faptul c poate realiza:
A). Dirijarea aciunii medicamentului la nivel intestinal
B). Protejarea coninutului fa de factorii atmosferici
C). Mascarea gustului neplcut al substanei active

309. Extragerea principiilor active din produsele vegetale la cald se realizeaz n cazul n care se aplic:
A). Macerarea
B). Percolarea
C). Decocia
310. Ovulele, conform F.RX. pot avea form:
A). Cilindric
B). Sferic
C). De torpil

311. Sirop oficinal n FR X:


A). Sirupus citri
B). Sirupus aurantiorum
C). Sirupus simplex

312.Pulvis Opii et ipecacuanhae are sinonimul:


A). Pulbere Dover
B). Pulbere Seidlitz
C). Pulbere Bourget

313. Uleiurile volatile se pot prelucra n pudre cu ajutorul:


A). Alcoolului
B). Zahrului
C). Unui excipient absorbant

314. Capsulele gelatinoase moi se mai numesc:


A). Caete
B). Perle
C). Operculate

315. Lubrefianii utilizai la prepararea comprimatelor asigur:


A). Dezagregarea,
B). Compresibilitatea pulberii
C). Evitarea aderrii materialului de piese,

316. Care dintre urmtorii solveni este interzis de ctre F.R.X. pentru prepararea picturilor
pentru ureche?
A). Ap
B). Glicerol
C). Parafin lichid

317. Ce substan activ i n ce concentraie conin picturile pentru nas oficinale n F.R.X:
A). Pseudoefedrin 5 %
B). Efedrin 3 %
C). Clorhidrat de nafazolin 0,1 %

318. Evaporatorul rotativ:


A). Funcioneaz la suprapresiune
B). Funcioneaz la presiune redus

C). Nu permite recuperarea solventului

319. Etichet adiional lipita pe recipientele cu picturi pentru ochi cu sulfat de atropin
(conform FRX):
A). A se agita nainte de folosire!
B). Otrav
C). A se pstra la rece!

320. Referitor la Pulberea laxativ efervescent (F.R.X), este fals c:


A). Are gradul de finee corespunztor sitei V
B). Are gradul de finee corespunztor sitei VII
C). Doz se elibereaz separat n dou capsule de hrtie diferite
321. Supozitoarele sunt preparate farmaceutice :
A). De uz intern
B). Semisolide
C). De uz extern

322. Picturile de ochi nu se vor izotoniza n cazul n care:


A). Conin substane coloidale
B). Sunt hipotonice
C). Sunt indicate pentru tratamente de lung durat

323. La prepararea colirelor FRX nu admite urmtorul solvent:


A). Ap demineralizat
B). Ulei de floarea soarelui neutralizat
C). Ap distilat proaspt fiart i rcit

324. Soluiile injectabile uleioase se sterilizeaz cu:


A). Vapori de ap sub presiune
B). Gaze
C). Aer cald

325. Soluia perfuzabil de clorur de sodiu este izotonic la concentraia:


A). 9%
B). 0,9%
C). 0,9

326. Se admit ca solveni la prepararea erinelor:


A). Soluie de clorur de sodiu 9
B). Soluie de glucoz 7%
C). Ulei de floarea soarelui

327. Se evit utilizarea prelungit sau excesiv a picturilor pentru nas:


A). Antiinflamatoare
B). Vasoconstrictoare
C). Antihistaminice

328. Suspensiile floculate se caracterizeaz prin :


A). Volum mic de sediment

B). Supernatant opalescent


C). Sediment uor redispersabil

329. n legtur cu stabilitatea suspensiilor este adevrat c:


A). Creterea mrimii particulelor determin creterea stabilitii suspensiei
B). Creterea vscozitii mediului de dispersie determin o stabilitate superioar
C). Conform FRX dedimentul trebuie s se redisperseze dup agitare 5 minute

330. Care dintre urmtoarele supozitoare sunt prevzute de F.R.X?:


A). Cu diclofenac
B). Cu metronidazol
C). Cu fenilbutazon