Sunteți pe pagina 1din 1

Numele stiintific corespunzator pentru cangur este "macropods", care se traduce prin

"picior lung". Exista mai multe specii de canguri - cangurul rosu (cea mai cunoscuta
specie), cangurul de copac si altele. Se intalneste in Australia sau in insulele
apropiate, in zone uscate, desertice. Pentru a evita soarele puternic din timpul zilei se
adaposteste la umbra copacilor sau in locuri asemanatoare.
Deplasarea se face prin sarituri sustinute de membrele posterioare puternice si lungi.
Poate sari peste 12 metri iar viteza sa de deplasare poate atinge 74 de km/ora. Chiar
si cand inoata, isi misca picioarele in acelasi timp.
Cand viteza acestei topaieli creste intra in actiune coada cangurului, care foloseste la
pastrarea echilibrului, dar are si rolul unui al cincilea picior intr-o deplasare normala.
Aceasta este deasa si lunga, folosindu-i, de asemenea, si cand se odihneste,
costituind, impreuna cu picioarele din spate, baza sprijinirii si mentinerii echilibrului.
Culoarea blanii este de diferite culori (maro, rosie, neagra sau gri), in functie de
specia din care fac parte. La cele mai multe specii blana de pe picioare este alba.
Cangurul poate atinge 1 metru si jumatate inaltime, iar coada poate avea pana la 1
metru lungime. Greutatea ajunge la aproximativ 90 de kilograme. De regula se
intalnesc in grupuri familale, dar exista si specii care prefera sa traiasca singure.
Specific pentru aceste animale este faptul ca ele isi poarta puii in marsupiu pana
cand cresc suficient de mult pentru a se putea deplasa. La nastere acesti pui
masoara circa 1,5 cm, fiind mai neajutorati decat "puii" nou-nascuti umani. Mai mici
decat degetul mare al mainii si orbi, puii cangurului se tarasc (avand ca ghid mirosul
specific al mamei) prin blana cangurului pana in marsupiu. Aici se aseaza la
mamelonul mamei care se umfla in gura lui, mentinandu-l astfel in interiorul
marsupiului. Pana ala 4 luni acesti pui nu vad, pentru ca au ochii inchisi, iar de la 3
luni incepe sa le apara blana. In aceste conditii, vor iesi din marsupiul mamei abia
dupa 6-8 luni de viata.
Hrana principala a cangurului o constituie iarba.
Numele stiintific corespunzator pentru cangur este "macropods", care se traduce prin
"picior lung". Exista mai multe specii de canguri - cangurul rosu (cea mai cunoscuta
specie), cangurul de copac si altele. Se intalneste in Australia sau in insulele
apropiate, in zone uscate, desertice. Pentru a evita soarele puternic din timpul zilei se
adaposteste la umbra copacilor sau in locuri asemanatoare.
Deplasarea se face prin sarituri sustinute de membrele posterioare puternice si lungi.
Poate sari peste 12 metri iar viteza sa de deplasare poate atinge 74 de km/ora. Chiar
si cand inoata, isi misca picioarele in acelasi timp.
Cand viteza acestei topaieli creste intra in actiune coada cangurului, care foloseste la
pastrarea echilibrului, dar are si rolul unui al cincilea picior intr-o deplasare normala.
Aceasta este deasa si lunga, folosindu-i, de asemenea, si cand se odihneste,
costituind, impreuna cu picioarele din spate, baza sprijinirii si mentinerii echilibrului.
Culoarea blanii este de diferite culori (maro, rosie, neagra sau gri), in functie de
specia din care fac parte. La cele mai multe specii blana de pe picioare este alba.
Cangurul poate atinge 1 metru si jumatate inaltime, iar coada poate avea pana la 1
metru lungime. Greutatea ajunge la aproximativ 90 de kilograme. De regula se
intalnesc in grupuri familale, dar exista si specii care prefera sa traiasca singure.
Specific pentru aceste animale este faptul ca ele isi poarta puii in marsupiu pana
cand cresc suficient de mult pentru a se putea deplasa. La nastere acesti pui
masoara circa 1,5 cm, fiind mai neajutorati decat "puii" nou-nascuti umani. Mai mici
decat degetul mare al mainii si orbi, puii cangurului se tarasc (avand ca ghid mirosul
specific al mamei) prin blana cangurului pana in marsupiu. Aici se aseaza la
mamelonul mamei care se umfla in gura lui, mentinandu-l astfel in interiorul
marsupiului. Pana ala 4 luni acesti pui nu vad, pentru ca au ochii inchisi, iar de la 3
luni incepe sa le apara blana. In aceste conditii, vor iesi din marsupiul mamei abia
dupa 6-8 luni de viata.
Hrana principala a cangurului o constituie iarba.