Sunteți pe pagina 1din 4

Chapter 03: Conducting Business Ethically and Responsibly

Chapter 03 Multiple Choice Questions


1. Ethics are
standards or moral values regarding what is right and wrong.
avoiding doing things that, if everyone did it, we would have a real mess.
believing what's right for one person is wrong for another.
the command to love one another.
standards by how we treat one another.
Difficulty: 1
QuestionID: 03-1-01
Page-Reference: 46
Skill: Knowledge
Objective: 3.1
Answer: standards or moral values regarding what is right and wrong.
2. What is the difference between "ethics" and "business ethics"?
The former refers to beliefs about what is right and wrong, while the latter doesn't deal with
right and wrong, only with economic issues.
The former refers to a restricted range of acceptable behaviours, while the latter refers to a
much broader range of acceptable behaviours.
There are no differences between the two.
The former refers to beliefs about what is right or wrong, while the latter refers to
behaviours by managers or employees.
None of these statements are accurate.
Difficulty: 2
QuestionID: 03-1-02
Page-Reference: 46-47
Skill: Comprehension
Objective: 3.1
Answer: The former refers to beliefs about what is right or wrong, while the latter refers to behaviours by
managers or employees.
3. Behavior that conforms to individual beliefs and social norms about what is
right and good is referred to as
social reaction behaviour.
ethical behaviour.
generally accepted behaviour.
collusional behaviour.
motivational behaviour.
Difficulty: 1
QuestionID: 03-1-03
Page-Reference: 46
Skill: Knowledge
Objective: 3.1
Answer: ethical behaviour.

4. ________ refers to ethical or unethical behaviors by a manager or employee of an


organization.
Social ethics
Social responsibility
Business ethics
Collusion
Cartelling
Difficulty: 2
QuestionID: 03-1-04
Page-Reference: 47
Skill: Knowledge
Objective: 3.1
Answer: Business ethics
5. Ethical and unethical behaviour is determined partly by the ________ and partly
by ________.
society; culture
society; values
individual; culture
person; religion
culture; society
Difficulty: 2
QuestionID: 03-1-05
Page-Reference: 47
Skill: Knowledge
Objective: 3.1
Answer: individual; culture
6. With regard to the distinction between unethical and illegal behaviour, it is
correct to say that
something that is illegal is also unethical.
a given act can be ethical, yet illegal.
the distinction between unethical and illegal behaviour has no practical significance.
it is impossible for something to be unethical and legal at the same time.
all of these are correct.
Difficulty: 2
QuestionID: 03-1-06
Page-Reference: 47
Skill: Comprehension
Objective: 3.1
Answer: a given act can be ethical, yet illegal.

7. "Cooking the books" to make a company's financial situation look better than it
really is illustrates a behaviour that most people would see as
ethical but illegal.
ethical and illegal.
unethical but legal.
unethical and illegal.
the is no consensus on how this behaviour should be classified.
Difficulty: 2
QuestionID: 03-1-07
Page-Reference: 47
Skill: Comprehension
Objective: 3.1
Answer: unethical and illegal.
8. Breaking the law in a totalitarian regime in order to carry out humanitarian
efforts would probably be seen by most people as
ethical but illegal.
ethical and illegal.
unethical but legal.
unethical and illegal.
the is no consensus on how this behaviour should be classified.
Difficulty: 2
QuestionID: 03-1-08
Page-Reference: 47
Skill: Comprehension
Objective: 3.1
Answer: ethical but illegal.
9. John is a salesperson who feels that he is not paid nearly enough money for the
work that he does. He therefore "pads" his expense account in order to receive
increased financial benefits. John's behaviour would be seen as ethical according
to which criterion?
Rights
Justice
Utility
Caring
None of these
Difficulty: 2
QuestionID: 03-1-09
Page-Reference: 49
Skill: Comprehension
Objective: 3.1
Answer: None of these

10. The Personal Information Protection and Electronic Documents Act (PIPEDA)
is designed to protect electronic documents from computer hackers.
requires organizations to obtain consent before they collect, use, or disclose information
about individuals.
has been declared unconstitutional.
prohibits organizations from using personal information about their employees.
applies almost exclusively to universities.