Sunteți pe pagina 1din 1

Rinocerul

Rinocerul se gaseste in Asia si Africa. Locuieste in


savane deschise sau cu tufisuri, dar mai ales in zona
dintre savana si padure.
Corpul animalului este foarte mare si gras, asemanator cu
un butoi, iar capul este mare, avand pe nas 2 coarne
curbate pe nas, unul mai lung decat celalalt. Picioarele
sunt groase si puternice, pentru a putea sustine corpul
imens si se termina cu 3 degete, iar pielea este groasa si
acoperita cu par putin si rar. Culoarea pielii este gri
(pentru rinocerul alb) sau neagra.

Lungimea si greutatea rinocerului difera in functie de specia din care face parte, astfel ca
rinocerul negru are lungimea de 3-4 m si 1,30 m inaltime la nivelul umerilor, iar in cazul
rinocerului alb lungimea este de 3,5-5 m, iar inaltimea cuprinsa intre 1-2 m. Greutatea
rinocerului negru este de 1.000-2.000 kg, iar a celui alb de 2.300-3.600 kg.
Rinocerul negru ramane in legatura numai cu mama sa, spre deosebire de cel alb, care ramane
intr-un cerc de prieteni.

Acest animal este ierbivor si se hraneste cu muguri, iarba grasa, frunze, copaci mici si
tufisuri.
Nu are dusmani in randul animalelor, ci in randul oamenilor. Acestia il vaneaza pentru coltul
frontal. Pentru a se apara se ascunde in spatele copacilor grosi, care il ajuta la camuflare Daca
pericolul este mare rinocerul se foloseste de cornul din frunte, fiind foarte agresiv. Din aceasta
cauza este declarat animal periculos.

Este aproape in permanenta plin de noroi, acesta protejandu-l impotriva soarelui puternic si
insectelor. Pentru a scapa de acestea din urma permite anumitor pasari sa stea pe spatele lui si
sa manance aceste insecte.
Rinocerul da impresia ca e gata de atac in orice clipa, pentru ca are vederea slaba. Are
capacitatea de a alerga cu 50 de km\ora in timp ce loveste in permaneta cu cornul. Se poate
intoarce repede intr-un spatiu mic, dand dovada de multa agilitate.

Rinocerul alb este al al doilea mamifer ca marime dupa elefant.