Sunteți pe pagina 1din 8

DREPT PENAL PARTEA SPECIAL 1.

Elementul material al infractiunii de omor consta in : -corpul persoanei in viata, asupra careia se indreapta actiunea ucigatoare 2. Mama care isi ucide copilul nou-nascut imediat dupa nastere fara sa se afle intr-o stare de tulburare pricinuita de nastere va raspunde penal: - omor calificat 3. In situatia in care, faptuitorul savarseste infractiunea de omor asupra sotiei,persoana care il determina sa savarseasca fapta, va raspunde pentru: instigare la infractiunea de omor calificat ( art175c asupra sotului = omor calificat) 4. Constituie omor calificat: - art 175 C.P. Omorul svrit n vreuna din urmtoarele mprejurri: a) cu premeditare; b) din interes material; c) asupra soului sau unei rude apropiate; d) profitnd de starea de neputin a victimei de a se apra; e) prin mijloace ce pun n pericol viaa mai multor persoane; f) n legtur cu ndeplinirea ndatoririlor de serviciu sau publice ale victimei; g) pentru a se sustrage ori pentru a sustrage pe altul de la urmrire sau arestare, ori de la executarea unei pedepse; h) pentru a nlesni sau a ascunde svrirea altei infraciuni; i) n public, 5. Nu exista tentativa la infractiunea de omor: omor din culpa sau cand faptuitorul a actionat cu intentia de a lovi victima, dar acesta a decedat 6. Infractiunea de loviri sau vatamari cauzatoare de moarte este o infractiune: - contra integritatii corporale sau sanatatii 7. Nu exista tentativa la infractiunea de omor : cand faptuitorul a actionat cu intentia de a lovi victima, dar acesta a decedat sau omor din culpa sau cand s-a folosit o arma despre care se stia ca nu e incarcata 8. Infractiunea de ucidere din culpa are urmatoarea particularitate: - tentativa nu se pedepseste 9. Constrangerea victimei sa se sinucida de catre faptuitor, consituie infractiunea de: omor ( ipoteza in care determina o persoana la sinucidere ori laincercarea de sinucidere prin mijloace de constrangere fizice sau psihice manual) 10. In cazul infractiunii de amenintare , pedeapsa care se aplica faptuitorului : - pedeapsa nu poate depasi sanctiunea prevazuta de lege pentru infractiunea care face obiectul amenintarii ( art 193 CP) 11. Infractiunea de violare de domiciliu:

- nu se retine daca faptuitorul a patruns in locuinta , desi avea doar acordul uneia dintre persoanele prezente care o folosesc 12. Producerea sau procurarea mijloacelor, a instrumentelor sau luarea de masuri inscopul lipsirii de libertate in mod ilegal a unui minor: - nu constituie infractiune 13. In cazul infractiunii de seductie, victima de sex feminin: - trebuie sa fie in varsta de pana la 18 ani. C.P.Art 199 -1 14. Fapta aceluia care, prin promisiuni de casatorie, determina o persoana de sex femeiesc in varsta de 14 ani si 6 luni de a avea cu el raport sexual, constituie: - act sexual cu un minor 15. Subiect pasiv al infractiunii de hartuire sexuala poate fi: - orice persoana, indiferent de sex, angajata in munca in aceeasi structura profesionala cu subiectul active ( persoana .... care abuzeaza de autoritatea sau influenta pe care i-o ofera functia) Art 203 Cp 16. Obiectul material al infractiunii de furt este constituit din: - bunurile insusite din patrimoniul public sau privat; (pag 134 manual) 17. Dintre infractiunile contra patrimoniului,tentativa se pedepseste la infractiunea de : manual - distrugere calificata 18. Infractiunea de vatamare corporala grava se realizeza din punct de vedere obiectivprintr-o fapta care poate produce: - punerea in primejdie a integritatii sau sanatatii persoanei ( ingrijiri medicale mai mult de 60 de zile) 19. Neeliberarea in termenul legal a unei persoane arestate initial in mod legalreprezinta: - manual lipsire de libertate in mod illegal 20. Infractiunea de violare de domiciliu prezinta urmatoarea modalitate agravata: - manual daca fapta se savarseste de catre o persoana inarmata sau - daca patrunderea se face pe timpul noptii 21. Infractiunea de loviri sau alte violente: - CP art 180 nu se sanctioneaza daca partile s-au impacat, indifferent daca actiunea s-a pus in miscare din oficiu sau la plangerea prealabila 22. Lipsirea de libertate a unei persoane in mod ilegal este mai grava daca este savarsita : 23. Furtul este calificat daca este savarsit in una din urmatoarele imprejurari: Art 209 - CP a) de dou sau mai multe persoane mpreun; b) de o persoan avnd asupra sa o arm sau o substan narcotic; c) de ctre o persoan mascat, deghizat sau travestit;

d) asupra unei persoane aflate n imposibilitate de a-i exprima voina sau de a se apra; e) ntr-un loc public; f) ntr-un mijloc de transport n comun; g) n timpul nopii; h) n timpul unei calamiti; i) prin efracie, escaladare sau prin folosirea fr drept a unei chei adevrate ori a unei chei mincinoase, 24. Fapta persoanei care, prin promisiuni de recompensare substantiale, determina o persoana cu varsta cuprinsa intre 15 si 18 ani de a avea raport sexual, constituie: -infractiunea de seductie sau act sexual cu un minor 25. Luarea unui autoturism din posesia sau detentia altuia, fara consimtamantul acestuia, inscopul folosirii pe nedrept constituie: CP 208 4 infractiunea de furt 26. Furtul savarsit prin efractie , escaladare sau prin folosirea fara drept a unei chei adevarate ori a unei chei mincinoase , absoarbe infractiunea de: - violare de domiciliu CP - 192 27. Insusirea unui bun incredintat pentru transport, consituie: - infractiunea de abuzz de incredere CP - 213 28. Prin savarsirea infractiunii de santaj se incalca: . relatiile sociale privitoare la libertatea morala a persoanei 29. Daca victima lipsita in mod ilegal de libertate decedeaza ca urmare a acestei fapte, activitatea infractionala realizeaza continutul: - lipsirea de libertate in mod ilegal urmata de moartea victimei sau - Conform art. 189, alin. 6, C.P.: Daca fapta a avut ca urmare moartea sau sinuciderea victimei, pedeapsa este inchisoarea de la 15 la 25 de ani, deci realizeaza continutul formei agravate a infractiunii de lipsire de libertate in mod ilegal si nu a vreunui concurs intre lipsire de libertate si omor cum s-ar putea crede. 30.Elementul material al infractiunii de delapidare const n: -bunurile mobile corporale Sau -manual consta in actiunea de sustragere, care se realizeaza prin trei modaliati: insusirea, folosirea sau traficarea 31.Dac s-a provocat vtmarea corporal din culp mai multor persoane, ncadrarea juridic va fi: un concurs de infractiuni de vtmare corporal din culp (attea infractiuni cte persoane au fost vtmate 32. Furtul savarsit prin punerea victimei in stare de inconstienta, constituie: - talharie cnf CP art 211 alin. 1 33. Care este obiectul material al infractiunii de gestiune frauduloas? -manual bunurile insumate in masa patrimoniului gestionat care si-au pierdut total sau partial valoarea din cauza gestionarii lor frauduloase - . o universalitate de bunuri mobile si/sau imobile

_34. Furtul este urmarit la plangerea prealabila a persoanei vatamate , daca este comis: - CP art 210 furtul savarsit intre soti ori rude apropiate sau de catre un minor in paguba tutorelui sau, ori de catre cel care locuieste impreuna cu persoana vatamata ori este gazduit de acesta, se urmareste numai plangerea prealabila a persoaneiu vatamate 35. Tulburarea de posesie este mai grava daca: - se savarseste de catre doua sau mai multe persoane impreuna pedeapsa - 3-15 ani de inchisoare 36. Impacarea partilor inlatura raspunderea penala, producandu-si efectele, in ceea ce priveste infractiunile de lovire sau alte violente si vatamare corporala: - atat in cazul in care actiunea penala a fost pusa in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate, cat si in cazul in care aceasta a fost pusa in miscare din oficiu 37. In cazul infractiunii de tainuire, primirea, folosirea, transformarea sau inlesnirea valorificarii bunului, se savarseste : Manual exclusive cu intentie directa ori indirecta; Intentia este calificata deoarece ea include si scopul 38. Obiectul material al infractiunii de abuz de incredere consta in : Variante de rasp - un bun mobil al altuia, care in momentul comiterii faptei se afla in detentia, cu orice titlu, a faptuitorului Manual este insusi bunul mobil transmis in detentia faptuitorului pe care acesta si-l stapaneste 39. In situatia in care, in cazul infractiunii de delapidare, actele materiale repetate sunt de natura diferita-insusire, folosire, traficare, se va retine: 40. n ce const obiectul material al infractiunii de tulburare de posesie? Manual este insusi bunul imobil asupra caruia se exercita actiunea de samovolnicie 41. Infractiunea de tulburare de posesie se epuizeaza: Manual fie la momentul cand faptuitorul a incetat actiunea ilicita din proprie initiative, fie la data pronuntarii hatararii de condamnare 42. In cazul infractiunii de tainuire: - . este posibila, dar nu se pedepseste; 43. Fapta de lovire savarsita din culpa care a pricinuit o vatamare ce necesita pentru vindecare 6-8 zile de ingrijiri medicale, constituie: - . nu este infractiune 44. Pentru existenta infractiunii de uzurpare de calitati oficiale, este necesar ca faptuitorul: . Pentru existenta infractiunii de uzurpare de calitati oficiale, este necesar ca: a. faptuitorul sa fi folosit fara drept o calitate oficiala; b. faptuitorul sa fi folosit fara drept o calitate oficiala si sa fi indeplinit un act legat de acea calitate; c. faptuitorul sa fi folosit de calitatea oficiala si sa fi indeplinit un act legat de acea calitate. ANS: B 45. Lovirea unui politist aflat n exercitiul functiunii, in situatia in care acesta si-a depsit atributiile de serviciu, constituie:

. Lovirea unui politist aflat n exercitiul functiunii, dar care si-a depsit atributiile de serviciu, reprezint infractiune de: a. ultraj; b. ultraj n concurs cu infractiunea de lovire sau alte violente; c. lovire sau alte violente. ANS: C 46. Elementul material al infractiunii de ultraj consta in: Elementul material al infractiunii de ultraj consta in: a. orice actiune de amenintare a unui functionar public, indiferent daca se afla in exercitiul functiei sau nu; b. orice actiune de amenintare a unui functionar public, dar doar daca acesta se afla in exercitiul functiei; c. orice actiune de amenintare impotriva unui functionar public, chiar daca acesta isi depaseste atributiile de serviciu. ANS: B 47. In cazul infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, elemental material poate fi: Manual elemental materialal incriminarii consta alternative intr-o inactiune(omisiune) sau intr-o actiune(comisiune) si anume: fie neindeplinirea unui act, fie indeplinirea intr-un mod defectuos 48. Participatia penala, in cazul infractiunii de neglijenta in serviciu: . In cazul infractiunii de neglijenta in serviciu, participatia penala: a. nu este posibila; b. este posibila doar in modalitatea participatiei proprii; c. este posibila doar sub forma participatiei improprii, situatie in care instigatorul sau complicele raspunde pentru infractiunea prevazuta de art. 246 C.pen. sau art. 248 C.pen. ANS: C 49. In cazul infractiunii de sustragere de sub sechestru,in varianta tip, subiect activ al infractiunii poate fi: In cazul infractiunii de sustragere de sub sechestru, prevazuta de art. 244 alin. 1 C.pen., subiectul activ al infractiunii poate fi: a. doar custodele; b. orice persoana, chiar si proprietarul bunului ; c. numai un functionar public. ANS: B 50. ntrebuintarea de expresii jignitoare fat de o persoan, de ctre un functionar public n exercitiul atributiilor de serviciu reprezint: . ntrebuintarea de expresii jignitoare fat de o persoan, de ctre un functionar public n exercitiul atributiilor de serviciu reprezint: a. infractiunea de abuz n serviciu contra intereselor persoanelor; b. infractiunea de purtare abuziv; c. infractiunea de abuz n serviciu prin ngrdirea unor drepturi. ANS: B

51. Infractiunea de luare de mit se consuma : . Consumarea infractiunii de luare de mita are loc: a. in momentul in care faptuitorul accepta promisiunea unor bani sau alte foloase; b. in momentul confiscarii banilor, valorilor sau bunurilor; c. in momentul trimiterii in judecata a faptuitorului. ANS: A 52. Fapta functionarului care, dupa ce a efectuat un act in cadrul atributiilor sale de serviciu, a primit o suma de bani, constituie: ?? - primirea de foloase necuvenite 53. Ingradirea de catre un functionar a folosintei sau a exercitiului drepturilor unui cetatean ori crearea pentru acesta a unor situatii de inferioritate, daca prin aceasta se cauzeaza o vatamare a intereselor legale ale unei persoane, constituie: Ingradirea de catre un functionar a folosintei sau a exercitiului drepturilor unui cetatean ori crearea pentru acesta a unor situatii de inferioritate, daca prin aceasta se cauzeaza o vatamare a intereselor legale ale unei persoane, constituie: a. abuz in serviciu contra interelor publice; b. abuz in serviciu contra intereselor persoanelor; c. abuz in serviciu prin ingradirea unor drepturi. ANS: B 54. Din punct de vedere al naturii juridice denuntarea de ctre mituitor a faptei mai nainte ca organul de urmrire s fi fost sesizat, reprezinta: Denuntarea de ctre mituitor a faptei, mai nainte ca organul de urmrire penal s fi fost sesizat pentru acea infractiune, este: a. o cauz special de nepedepsire; b. o cauz ce nltur caracterul penal al faptei; c. o cauz de reducere a pedepsei. ANS: A 55. Nu consituie infractiunea de dare de mita: Manual - daca mituitorul a fost constrans prinorice mijloace de catre cel care a luat mita 56. Daca promisiunea, oferirea , darea de bani sau alte foloase este savarsita prin intermediul altei persoane, aceasta : Daca promisiunea, oferirea sau darea de banisau alte foloase este savarsita prin intermediul altei persoane, aceasta: a. raspunde in calitate de coautor la infractiunea de dare de mita; b. nu raspunde penal; c. raspunde in calitate de complice la infractiunea de dare de mita, chiar daca prin activitatea sa nu infaptuieste actiunea incriminata. ANS: C 57. Pentru existenta infractiunii de marturie mincinoasa este necesar ca: 58. Producerea ori ticluirea de probe mincinoase n sprijinul unei nvinuiri nedrepte constituie infractiunea de :

Producerea ori ticluirea de probe mincinoase n sprijinul unei nvinuiri nedrepte reprezint: a. infractiunea de mrturie mincinoas b. infractiunea de denuntare calomnioas c. nedenuntarea unor infractiuni ANS: B 59. Retragerea mrturiei mincinoase nainte de arestarea inculpatului sau n toate cauzele nainte de pronuntarea unei hotrri ori a unei alte solutii ca urmare a mrturiei mincinoase reprezinta: Retragerea mrturiei mincinoase nainte de arestarea inculpatului sau, n toate cauzele, nainte de pronuntarea unei hotrri, ori a unei alte solutii ca urmare a mrturiei mincinoase reprezint o cauz de: a. impunitate; b. reducere a pedepsei conform art. 76 C. pen; c. o cauz de nlturare a caracterului penal al faptei. ANS: A 60. Daca functionarul, desi nu are competenta de a efectua un anumit act, l-a facut sa creada pe cel care i-a dat banii sau alte foloase ca indeplinirea actului intra in atributiile sale de serviciu, atunci suntem in prezenta infractiunii de : Daca functionarul, desi nu are competenta de a efectua un anumit act, l-a facut sa creada pe cel care i-a dat banii sau alte foloase ca indeplinirea actului intra in atributiile sale de serviciu, atunci suntem in prezenta infractiunii de : a. luare de mita; b. primire de foloase necuvenite; c. inselaciune. ANS: C 61. Persoana care a determinat pe o alt persoan s ncerce s determine pe un martor, expert, interpret s svrseasc infractiunea de mrturie mincinoas, va rspunde pentru: . Persoana care a determinat pe o alt persoan s ncerce s determine pe un martor, expert, interpret s svrseasc infractiunea de mrturie mincinoas, va rspunde pentru: a. instigare la mrturie mincinoas; b. instigare la ncercarea de a determina mrturia mincinoas; c. instigare la mpiedicarea participrii n proces. ANS: B 62. Mentinerea intentionat a strii de arest/detinere dup expirarea duratei mandatului de arestare preventiv/de executare a pedepsei constituie infractiune de: Mentinerea intentionat a strii de arest/detinere dup expirarea duratei mandatului de arestare preventiv/de executare a pedepsei constituie infractiune de: a. lipsire de libertate n mod ilegal; b. arestare nelegal; c. represiune nedreapt. ANS: B 63. Ajutorul dat unui infractor pentru a ingreuna sau zadarnici urmarirea penala, judecata sau executarea pedepsei ori pentru a asigura infractorului produsul sau folosul infractiunii, constituie:

Ce infractiune reprezint ajutorul dat fptuitorului, n urma ntelegerii avute cu acesta anterior svrsirii faptei, pentru zdrnicirea urmririi penale, a judectii sau a executrii pedepsei? a. favorizarea infractorului b. tinuire c. complicitate la acea infractiune d. nedenuntarea unor infractiuni ANS:C 64. Falsificarea materiala a unui inscris oficial, fara sa fie urmata de folosirea acestuia: 65. Falsificarea de cecuri sau de titluri de orice fel pentru efectuarea platilor, emise de insitutia bancara ori de alte insitutii de credit competente, consituie infractiunea de: CP falsificare de monede, timbre sau alte valori 66. Pedeapsa aplicata pentru infractiunea de evadare :
Pedeapsa n cazul infractiunii de evadare: a. se adaug la pedeapsa ce se execut, fr a putea depsi maximul general al nchisorii; b. se contopeste cu pedeapsa ce se execut; c. nu poate depsi cuantumul pedepsei ce se execut la momentul evadrii. ANS: A

67. Falsificarea unui inscris oficial cu prilejul intocmirii acestuia, constituie : 68. Fapta persoanei careia minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca spre crestere si educare de a inpiedica o singura data pe oricare dintre parinti sa aiba legaturi personale cu minorul, in conditiile stabilite de lege, consituie: 69. Incadrarea juridic a faptei de falsificare a unui nscris sub semntur privat fara a fi urmata de folosirea sa de ctre autorul falsului, consituie: 70. Impotrivirea la executarea unei hotarari judecatoresti, prin intrebuintarea de expresii jignitoare fata de executorul judecatoresc si fata de politistul care-l insotea la executare, consituie: 71. Formele pedepsite ale infractiunii de proxenetism sunt:

72. Subiect activ al infractiunii de prostitutie poate fi: Manual orice persoana indiferent de sex