Sunteți pe pagina 1din 19

Asociaia Dr.

Corneliu Stoica coala Postliceal Sanitar Carol Davila, Trgovite Examen de admitere n nvmantul postliceal sanitar 05.09. 2011 - AMG- Var I Incercuiti litera corespunztoare rspunsului corect. Este corect o singur variant de rspuns.Fiecare item va fi punctat cu 1,5 p;Se ofera 10 p din oficiu. 1. Centura scapular conine oasele: a) clavicul i omoplat b) humerus i stern c) radius i uln d) tibie i fibul 2. ARN -ul mesager: a) este format din dou catene polinucleotidice b) are aspectul unei frunze de trifoi c) copiaz informaia genetic dintr-o caten de ADN d) se replic dup modelul semiconservativ 3. Cromozomul Y: a) are centromer median b) conine gene ale sexului c) este ncadrat n grupa A d) se gsete n stare dubl la brbai 4. Tiroida secret n snge: a) adrenalin b) tiroxin c) prolactin d) ocitocin 5. Persoanele cu grupa sanguin O (I) pot primi snge cu grupa: a) O (I) b) A (II) c) B (III) d) AB (IV) 6. Aparine toracelui, muchiul: a) biceps b) oblic c) pectoral d) deltoid 7. Cavitatea pelvian adpostete la brbai: a) intestinul subire b) prostata c) testiculele d) uterul 8. Heterozomii umani sunt: a) cromozomi somatici b) cromozomi sexuali c) diferii la femei d) identici la brbai 9. Baz azotat prezent doar n ADN este: a) adenina b) timina c) citozina d) guanina 10. Este hormon hipoglicemiant al organismului: a) aldosteronul b) calcitonina c) insulina d) somatotropul 11. Este muchi al abdomenului: a) dinatul b) oblicul c) pectoralul d) trapezul 12. Baz azotat pirimidinic specific ARN-ului este: a) adenina b) citozina c) timina d) uracilul 13. Vena cav superioar se deschide n: a) atriul stng b) atriul drept c) ventriculul stng d) ventriculul drept 14. Aparine viscerocraniului: a) etmoidul b) occipitalul c) mandibula d) sfenoidul 15. Hipofiza este localizat: a) n partea anterioar a gtului b) la baza encefalului c) la polul superior al rinichiului d) retrosternal 16. Timina este: a)baz azotat purinic b)opus uracilulului c)baz azotat pirimidinic d) pentoz prezent n ADN 17. Din ventriculul stng al inimii pleac snge oxigenat prin: a) artera aort b) trunchiul pulmonar c) venele cave d) venele pulmonare 18. Aparine coapsei muchiul: a) biceps brahial b) croitor c) deltoid d) triceps brahial 19. Tiroida este localizat: a) n faa sternului b) n spatele traheei c) lateral de timus d) la nivelul gtului 20. ARN-ul de transfer: a) are ca pentoz dezoxiriboza b) conine timin i adenin c) intervine n transcripie d) intervine n translaie 21. Muchi masticatori sunt: a) orbicularii b) hioidienii c) maseterii d) oblicii 22. Este baz azotat pirimidinic din ARN: a) adenina b) uracilul c) timina d) citozina

23. Cavitatea pelvian adpostete la femei: a) intestinul subire b) prostata c) uterul d) vezicula seminal 24. Are efect hiperglicemic n organismul uman: a) adrenalina b) insulina c) glucagonul d) prolactina 25. Se articuleaz direct cu sternul: a) coastele adevrate b) coastele flotante c) centura pelvian d) vertebrele toracale 26. n ADN se formeaz puni duble de hidrogen ntre: a) adenin i guanin b) adenin i uracil c) citozin i guanin d) timin i adenin 27. Genomul viral este protejat de: a) capsid b) capsul gelatinoas c) membran nuclear d) plasmalem 28. Aglutininele i sunt prezente n sngele persoanelor cu grupa sanguin: a) O (I); b) A (II); c) B (III); d) AB (IV) 29. ARN-ul mesager: a) are poriuni bicatenare b) este monocatenar c) intr n structura ribozomilor d) prezint aspectul unei frunze de trifoi 30.n inspiraia normal: a) aerul iese din plmni b) diafragmul se contract c) presiunea aerului pulmonar crete d) volumul cutiei toracice scade 31. Dintre urmtoarele substane: Cl2, H2O , N2 , H2 , formeaz molecule polare: a. Cl2 b. H2O c. N2 d. H2 32. Baza conjugat a acidului cianhidric este: a. protonul b. ionul cianur c. cianura de potasiu d. ionul hidroxid 33. Elementul chimic situat n grupa a III-a principal (13), perioada 3, are numrul atomic Z: a. 11 b .12 c. 13 d. 14 34. Poziia n Tabelul periodic a elementului chimic, care are n nucleul atomic 14 protoni este: a. grupa III A (13), perioada 3 b. grupa IV A (14), perioada 3 c. grupa IV A (14), perioada 2 d. grupa III A (13), perioada 4 35. Apa prezint punct de fierbere anormal de ridicat, deoarece: a. conine oxigen b. conine hidrogen c. are moleculele asociate prin legturi de hidrogen d. are molecula polar 36.Clorura de sodiu : a. se dizolv n solveni polari b. nu se dizolv n nici un solvent c. se dizolv n tetraclorur de carbon d. se dizolv n benzin 37. Soluia apoas care are pH = 8 prezint caracter a.acid; b.bazic; c.neutru; d.amfoter 38. Perechea de substane chimice care au n molecul toate legturile chimice nepolare este: a. H2O, Cl2 b. H2, HCl c. N2, Cl2 d.Cl2, HCl 39. Formula chimic a hipocloritului de sodiu este: a. NaClO4 b. NaClO3 c. NaClO2 d. NaClO 40. Dintre urmtoarele elemente chimice : C, N, S, P , are pe ultimul strat al nveliului electronic al atomului, 6 electroni de valen: a. N b. C c. P

d. 16S 41. O soluie de acid clorhidric 10-2 M are: a. pH=2 ; b. pH=12 ;c. pH=7 ;d. pH=10 42. Izotopii sunt specii de atomi care au acelai numr atomic i: a. acelai numr de neutroni b. acelai numr de mas c. aceeai mas atomic d. numr de mas diferit 43. O soluie de acid clorhidric de concentraie10-3 M are: a. pH=3 ;b. pH=11 ;c. pH=7 ;d. pH=10-3 44. Potasiul, magneziul i aluminiul sunt elemente care i realizeaz configuraia stabil aultimului strat al nveliului electronic al atomului : a. numai prin cedare de electroni, transformndu-se n ioni negativi b. numai prin acceptare de electroni, transformndu-se n ioni negativi c. numai prin cedare de electroni, transformndu-se n ioni pozitivi d. prin punere in comun de electroni 45. Este corect afirmaia referitoare la ap: a. are molecula nepolar b. nu dizolv clorura de sodiu c. are moleculele asociate prin legturi de hidrogen d. este solvent pentru toate substanele chimice 46. Un element chimic situat n Tabelul periodic n grupa 13 (IIIA), perioada 3, are n nucleul atomic: a. 13 protoni b. b. 4 protoni c. c. 2 protoni d. d. 11 protoni 47. Grupul de substane chimice care conine numai molecule nepolare este: a. H2O i CH4 b. CH4 i HF c. Cl2 i H2 d. CO2 i H2O 48. Elementul chimic situat n grupa 14 (IVA), perioada 3, are sarcina nuclear: a. +12; b.+13 ;c. +14 ;d. +15 49. Culoarea soluiei obinute n urma reaciei dintre sodiu i ap, dup adugarea fenolftaleinei, devine : a. rou-carmin b. albastr c. incolor d. Galben 50. Izotopul 146 C conine: a. 8 protoni b. 6 neutroni c. 14 nucleoni d. 14 electroni 51. Elementul cu Z=13 este situat n blocul de elemente: a. p ; b. s ; c. d ; d. f 52. n Tabelul periodic, elementele chimice sunt aezate n ordinea cresctoare a : a. numrului de nucleoni b. masei atomice c. numrului atomic d. numrului de mas 53. Numrul de orbitali monoelectronici ai atomului de aluminiu este: a. 1 ; b. 2 ; c. 3; d. 4 54. Poziia n tabelul periodic a elementului chimic care are n nucleul atomic 15 protoni este: a. grupa 13 (IIIA), perioada 3 b. grupa 15 (VA), perioada 3 c. grupa 14 (IVA), perioada 2 d. grupa 13 (IIIA), perioada 4

55. Elementul chimic situat n grupa III A (13), perioada 3, are numrul atomic Z : a. 11; b.13; c. 31; d. 14 56. n molecula de clor, ntre atomii de clor se realizeaz: a. o legtur covalent dubl b. o legtur ionic c. o legtur covalent polar d. o legtur covalent simpl 57. Elementul chimic care face parte din blocul de elemente p este : a. aluminiu b. sodiu c. Potasiu d. Litiu 58. Din seria de substane chimice : NH3, H2O, HF, Cl2, substana care are molecula nepolar este: a. NH3 b. HF c. Cl2 d. H2O 59. Expresia matematic a pH-ului este: a. pH = lg [H3O+] b. pH = -lg[H3O+] c. pH = -lg 1/[OH-] d. pH = lg[H3O+] [HO-] 60. Dintre urmtoarele elemente chimice : 6C, 7N, 16S, 15P , au pe ultimul strat al nveliului electronic al atomului, 5 electroni de valen: a. 7N ; b. 6C c. 15P d. 16S Asociaia Dr. Corneliu Stoica coala Postliceal Sanitar Carol Davila, Trgovite Examen de admitere n nvmantul postliceal sanitar 05.Septembrie 2011 - AMG- Var II Incercuiti litera corespunztoare rspunsului corect. Este corect o singur variant de rspuns:Fiecare item va fi punctat cu 1,5 p;Se ofera 10 p din oficiu. 1. Aparine abdomenului, muchiul: a) biceps; b) oblic; c) pectoral; d) trapez 2. Baz azotat caracteristic structurii ARN-ului este: a) adenina; b) citozina; c) guanine; d) uracilul 3. n inspiraia normal: a) aerul iese din plmni b) diafragmul se contract c) presiunea aerului pulmonar crete d) volumul cutiei toracice scade 4. Aparin neurocraniului oasele: a) lacrimale; b) nazale; c) temporal; d) zigomatice 5. Heterozomii umani sunt: a) cromozomi somatic; b) cromozomi sexuali; c) diferii la femei; d) identici la brbai 6. Dublarea cantitii de ADN corespunde: a) replicaiei; b) transcripiei; c) translaiei; d) renaturrii 7. Mecanismul fotochimic al vederii presupune: a) contracia muchilor ciliari b) corectarea axelor oculare c) descompunerea pigmenilor fotosensibili d) diminuarea elasticitii cristalinului 8. Intr n alctuirea centurii pelviene: a) coxalul; b) femurul; c) humerusul; d) omoplatul 9. Senzaia vizual se formeaz la nivelul:

a) cristalinului; b) nervului optic; c) retinei; d) scoarei cerebrale 10. Tiroida secret n snge: a) adrenalin; b) tiroxin; c) prolactin; d) ocitocin 11. Timina este: a) baz azotat pirimidinic; b) opusa uracilului c) baz azotat purinic; d) pentoz prezent n ADN 12. Despre hipofiz se pot afirma urmtoarele: a) este o gland cu secreie mixt b) este localizat la baza encefalului c) produce, prin hiposecreie la copil, gigantismul d) are ca lob posterior adenohipofiza 13. Sistemul nervos periferic este: a) localizat n cutia cranian; b) format din ganglioni nervoi i nervi c) responsabil de analiza informaiilor; d) format din encefal i mduva spinrii 14. Aparine muchilor abdomenului: a) dorsalul mare b) dinatul c) oblicul extern d) trapezul 15. Reabsorbia se realizeaz la nivelul: a) corpusculului renal b) pelvisului renal c) tubului urinifer d) vezicii urinare; 16. ADN-ul: a) are nucleotide cu uracil; b) este materialul genetic pentru virusul HIV c) are dou catene complementare; d) transport aminoacizii la ribozomi 17. Vena cav superioar se deschide n: a) atriul stng; b) atriul drept; c) ventriculul stng; d) ventriculul drept 18. Este hormon gonadotrop: a) ACTH ul; b) FSH ul; c) STH ul; d) TSH- ul 19. Filtrarea sngelui se realizeaz la nivelul: a) corpusculului renal; b) pelvisului renal; c) tubului urinifer; d) vezicii urinare 20. Diabetul zaharat este efectul: a) hipersecreiei de prolactin; b) hipersecreiei de tiroxin; c) hiposecreiei de ocitocin; d) hiposecreiei de insulin 21. Circulaia sistemic: a) cuprinde arterele i venele pulmonare b) se termin n ventriculul drept c) ncepe n ventriculul stng d) se numete i mica circulaie 22. Artera aort i are originea n: a) atriul drept; b) atriul stng; c) ventriculul drept; d) ventriculul stng 23. Gameii sunt: a) celule sexual; b) gonade; c) glande; d) hormoni sexuali 24 Unul dintre hormonii neurohipofizei influeneaz: a) digestia; b) reabsorbia renal; c) pigmentarea pielii; d) respiraia 25.Circulaia mic: a) se numete i circulaie sisteemic; b) se desfoar ntre inim i plmni; c) se desfoar ntre inim i corp; d) prezent n ADN i ARN 26. n timpul inspiraiei normale se produce: a) coborrea grilajului costal b) contracia diafragmului c) contracia muchilor drepi abdominali d) micorarea diametrului antero-posterior 27. Vena cav inferioar se deschide n: a) atriul stng; b) atriul drept; c) ventriculul stng; d) ventriculul drept 28. Artera pulmonar i are originea n: a) atriul drept; b) atriul stng; c) ventriculul drept; d) ventriculul stng 29. Mduva spinrii este component a sistemului nervos: a) central; b) spinal; c) periferic; d) cranial 30. Senzaia vizual se formeaz n lobul:

a) frontal; b) occipital; c) parietal; d) temporal 31. Elementul chimic care are n nucleul atomic 17 protoni: a. este un gaz rar b. are 4 straturi electronice c. este un metal d. se afl situat n grupa 17 (VII A) 32. Atomul de fer conine: a. 26 neutroni ; b. 56 protoni ; c. 30 electroni ; d. 56 nucleoni; 33. Numrul atomic al elementului situat n grupa 2(IIA), perioada 3 este: a. 11; b.12 ; c. 13 ; d. 14 34. Simbolul elementului chimic al crui atom are configuraie stabil de octet pe ultimul strat electronic este : a. Na ; b. O ; c. Ar ; d. Cl 35. Numrul maxim de electroni care se pot repartiza pe un orbital p este: a. 6 b. 14 c. 2 d. 10 36. Izotopul 34 16 S: a. conine n nucleul atomic 34 de protoni; b. are sarcina nuclear +16 c. are n nucleul atomic 16 electroni ; d. are electronul distinctiv pe un orbital de tip s 37. Dintre urmtoarele substane: O2, Na2S, NH3, N2 , formeaz molecule polare: a. O2 ; b.Na2S; c. N2 ; d. NH3 38. Substana chimic a crei molecul este nepolar, are formula chimic: a. NH3 b. H2 S c. H2 d. H2O 39. 4. Dintre urmtorii compui, este alcool: a. naftalina ; b. lisina ; c. Glicerina; d. Cisteina 40. Aminoacizii prezint grupele funcionale: a. NH2 i CHO ; b. NH2 i COOH; c. NO2 i COOH d. NH2 i X; 41. Atomii de carbon din eten sunt: a. cuaternari b. teriari c. secundari d. Primari 42. ntr-o macromolecul proteic, unitile de aminoacid sunt unite ntre ele prin legturi peptidice de tipul: a.NHOH; b. NH2OH ; c. CONH d. CONH2 43. Acidul carboxilic saturat cu formula CH3(CH2)16COOH se numete: a. acid stearic ; b. acid propionic; c. acid butanoic ; d. acid oleic 44. Spunurile sunt sruri ale acizilor grai cu: a. alcoolii ; b. Esterii; c. metalele ; d. nemetalele 45. Face parte din compoziia grsimilor lichide: a. acidul formic ; b. acidul oleic; c. acidul propanoic; d. acidul valerianic 46. 4. Acidul benzoic este un acid: a. alifatic ; b. aromatic; c. dicarboxilic; d. gras 47. Dintre formulele date, corespunde formulei moleculare a unui alcan: a. C2H6 b. C3H6 c. C4H6 d. C5H10 48. Reprezint al treilea termen din seria de omologi din care face parte: a. acidul acetic; b. 2-butina ; c. etanolul ; d. propena 49. Zaharoza este o: a. monozaharid ; b. dizaharid ; c. polizaharid ; d. protein 50. Dintre urmtorii compui, este alcool: a. cisteina ; b. glicerina ; c. glicina ; d. naftalina 51. Glucoza este o: a. aldoz ; b. cetoz ; c. heptoz ; d. trioz 52. Acidul salicilic este un: a. aminoacid; b. Hidroxiacid; c. acid monocarboxilic ; d. acid gras 53. Esterii se obin din reacia acizilor carboxilici cu: a. acizii grai ; b. Aldehidele; c. cetonele ; d. alcoolii 54. Prezint proprieti tensioactive: a. acetatul de sodiu ; b. acidul acetilsalicilic; c. acidul salicilic; d. palmitatul de sodiu 55. Dintre urmtorii compui, este alcool: a. cisteina ; b. glicerina ; c. glicina ; d. Naftalina 56. Polizaharida care asigur structura de rezisten a plantelor este: a. amiloza ; b. amilopectina ; c. celuloza ; d. glucoza 57.. Rolul mercaptanilor (compui organici cu sulf) adugai n alcanii gazoi utilizai drept combustibili este:

a. de a uura aprinderea; b. de a le mri solubilitatea n ap c. de a mri volumul de gaz ; d. de a ajuta la depistarea scprilor de gaz 58. Gruparea funcional carboxil conine: a. un atom de oxigen; b.doi atomi de oxigen; c. trei atomi de oxigen ; d.nu conine atomi de oxigen 59. Alcanul cu numrul minim de atomi de carbon, care la cracare formeaz i propen, este: a. pentanul ; b. hexanul ; c. metanul ; d. butanul 60. Formula molecular C6H12O6 corespunde: a. celulozei ; b. zaharozei ; c. amilozei d. glucozei Asociaia Dr. Corneliu Stoica coala Postliceal Sanitar Carol Davila, Trgovite Examen de admitere n nvmantul postliceal sanitar 05.09. 2011 - AMG- Var III Incercuiti litera corespunztoare rspunsului corect. Este corect o singur variant de rspuns.Fiecare item va fi punctat cu 1,5 p; Se ofera 10 p din oficiu; 1. Mduva spinrii: a) este localizat n cutia toracic b) are rol n formarea senzaiilor vizuale c) este centru al unor reflexe vegetative d) este sediul activitii nervoase superioare 2. Aparatul Golgi este format din totalitatea: a) dictiozomilor b) condriozomilor c) ribozomilor d) lizozomilor 3.Organitul celular cu rol n diviziunea celular: a) mitocondria b) dictiozomul c) ribozomul d) centrozomul 4. esutul osos este un tip de esut: a) epitelial b) fundamental c) conjunctiv d) embrionar 5. Celulele fotosensibile se gasesc in: a) retina b) sclerotica c) coroida d) pupila 6. Persoanele cu grupa sanguin O (I) pot primi snge cu grupa: a) O (I) b) A (II) c) B (III) d) AB (IV) 7. Aparine toracelui muchiul: a) biceps b) oblic c) pectoral d) deltoid 8. Este hormon gonadotrop: a) ACTH ul b) FSH ul c) STH ul d) TSH- ul 9. Cile nervoase descendente conduc impulsuri nervoase: a) de la organele de sim b) la efectori c) la receptori d) la centrii nervoi 10.O persoan cu grupa B (III) poate dona snge la: a) A (II) i B (III) b) A (II) i O (I) c) AB (IV) i A (II) d) AB (IV) i B (III) 11. n atriul stng al inimii se deschid: a) artera aort b) vene cave c) vene pulmonare d) artera pulmonar 12. Adenohipofiza secret hormonul: a) antidiuretic b) ocitocina c) tireotrop d) tiroxina 13.Mitocondriile: a) suntsunt organite specifice celulei musculare; b) au rol n respiratia celular; c) sunt organite cu membrana formata dintr-un singur strat; d)au rol n sinteza de proteine; 14. Este hormon glandular trop: a) ADH-ul b) MSH-ul c) STH-ul d) TSH-ul 15. Sunt baze azotate purinice: a) adenin i guanin b) adenin i timin c) citozin i guanin d) citozin i timin 16. Aparine scheletului trunchiului: a) humerusul b) omoplatul c) radiusul d) sternul 17. Aparine oaselor perechi ale neurocraniului: a) etmoidul b) occipitalul c) parietalul d) sfenoidul 18. Mduva spinrii este component a sistemului nervos: a) central b) spinal c) periferic d) cranial 19. Senzaia vizual se formeaz n lobul:

a) frontal b) occipital c) parietal d) temporal 20. Circulaia sistemic: a) cuprinde arterele i venele pulmonareb) se termin n ventriculul drept c) ncepe n ventriculul stng d) se numete i mica circulaie 21.Filtrarea plasmei sangvine se realizeaz la nivelul: a) tubului urinifer; b) tubului contort distal; c)ansei Henle; d) membranei filtrante; 22. Gameii sunt: a) celule sexuale b) gonade c) glande d) hormoni sexuali 23.Sistemul nervos periferic este: a) localizat n cutia cranian b) format din ganglioni nervoi i nervi c) responsabil de analiza informaiilor d) format din encefal i mduva spinrii 24. Aparine muchilor abdomenului: a) dorsalul mare b) dinatul c) oblicul extern d) trapezul 25. Reabsorbia se realizeaz la nivelul: a) corpusculului renal b) pelvisului renal c) tubului urinifer d) vezicii urinare 26. Dublarea cantitii de ADN corespunde: a) replicaiei b) transcripiei c) translaiei d) renaturrii 27.Nervul acustico-vestibular: a) este nervul X; b) este nervul vestibulo-cohlear; c) este nervul III; d) este nervul VI; 28.ARN-ul mesager: a) are poriuni bicatenare b) este monocatenar c) intr n structura ribozomilor d) prezint aspectul unei frunze de trifoi 29. Genomul viral este protejat de: a) capsid b) capsul gelatinoas c) membran nuclear d) plasmalem 30.n ADN se formeaz puni duble de hidrogen ntre: a) adenin i guanin b) adenin i uracil c) citozin i guanin d) timin i adenin 31. Alchena cu masa molar 28 g/mol este: a.etena b.propena c.1-butena d.2-pentena 32. Prin policondensarea aminoacizilor se obin: a. polizaharide b. grsimi c. proteine d. spunuri i detergeni 33. Amidonul i celuloza sunt: a. proteine b. peptide c. oligozaharide d. polizaharide 34. Oetul este o soluie diluat a acidului cu formula: a. CH2O b. CH2O2 c. (CH2O)2 d. (CH2O)6 35. Acidul gras saturat cu 16 atomi de carbon n molecul se numete acid: a. acetic b. oleic c. palmitic d. stearic 36. Dintre formulele date, corespunde formulei moleculare a unui alcan: a. C3H8 b. C3H6 c. C4H6 d. C5H10 37. Prezint caracter amfoter: a. acidul aminoacetic b. acidul propanoic c. etanolul d. glucoza 38. Amidonul se identific cu o soluie de: a. acid clorhidric b. brom

c. clor d. iod 39. Aminoacizii intr n componena : a. amidonului b. celulozei c. proteinelor d. zaharozei 40. Glucoza este: a.monozaharida b.polizaharida c.alcool monohidroxilic d.aminoacid 41.Face parte din clasa alchenelor: a.etena b.metan c.etina d.butan 42.Acidul carboxilic cu 2 atomi de carbon se numeste: a.metanoic b.etanoic c.benzoic d.formic 43.Acidul formic nu contine in molecula sa elementul chimic: a.carbon b.hidrogen c.oxigen d.sulf 44.Formula moleculara CnH2n+2 corespunde: a.alcanilor b.alchenelor c.alchinelor d.arenelor 45.Omologul inferior al propanului este: a.etena b.etanul c.butanul d.pentanul 46.Alcanii sunt hidrocarburi : a.saturate b.nesaturate c.aromatice d.ciclice 47.Face parte din clasa alchenelor: a.propena; b.metan; c.etina; d.butan 48.Numarul maxim de atomi de hidrogen pentru acelasi numar de atomi de carbon se gaseste in: a.alcani; b.alchene; c.alchine; d.arene 49. 1. Elementul chimic situat n grupa a III-a principal (13), perioada 3, are numrul atomic Z: a. 11 ;b.12 ;c. 13 ;d. 14 50. Izotopii unui element chimic se deosebesc prin : a. numrul de protoni din nucleul atomic b. numrul de electroni din nveliul electronic c. numrul de ordine Z d. numrul de neutroni din nucleul atomic 51. 3. O soluie de acid clorhidric de concentraie10-3 M are: a. pH=3 b. pH=11 c. pH=7 d. pH=10-3 52. n molecula clorului, legturile chimice sunt : a. covalente nepolare b. covalente polare c. coordinative d. ionice 53. Izotopul clorului cu numrul de mas A=35 are n nveliul electronic 17 electroni i conine n nucleul atomic : a. 20 protoni b. 17 neutroni c. 18 neutroni d. 20 nucleoni 54. Substana chimic a crei molecul este nepolar, are formula chimic: a. NH3; b. H2 S ; c. H2 ; d. H2O 55. Grupul de substane care prezint molecule nepolare este: a. O2 i NH3 b. F2 i HF c. H2 i H2O d. H2 i Cl2 56. 5. Acidul hipocloros are formula chimic: a. HClO4 ;b. HClO3 ;c. HClO ;d. HClO2 57. Elementul chimic care face parte din blocul de elemente p este : a. aluminiu;b. sodiu ;c. potasiu ;d. litiu 58. 1. Substana chimic ale crei molecule sunt nepolare, are formula chimic: a. HCN b. H2O c. Cl2 d. HCl 59. 1. Elementul chimic situat n tabelul periodic n grupa 13 (IIIA) perioada 3 are sarcina nuclear : a. +13 b. +31 c. +30 d. +14 60. Formula molecular C6H12O6 corespunde: a. celulozei ; b. zaharozei ; c. amilozei ; d. glucozei

Barem de corectare- var. I -AMG Fiecare item va fi punctat cu 1,5 p; Se ofera 10 p din oficiu 1-a;2-c;3-b;4-b;5-a;6-c;7-b;8-b;9-b;10-c;11-b;12-d;13-b;14-c;15-b;16-c;17-a;18-b;19-d;20d;21-c;22-b;23-c;24-c;25-a;26-d;27-a;28-a;29-b;30-b;31-b;32-b;33-c;34-b;35-c;36-a;37b;38-c;39-d;40-d;41-a;42-d;43-a;44-c;45-c;46-a;47-c;48-c;49-a;50-d;51-a;52-c;53-a;54b;55-b;56-d;57-a;58-c;59-b;60-a

Barem de corectare var II. AMG Fiecare item va fi punctat cu 1,5 p; Se ofera 10 p din oficiu 1-b;2-d;3-c;4-c;5-b;6-a;7-c;8-a;9-c;10-b;11-a;12-b;13-b;14-c;15-c;16-c;17-b;18-b;19-a;20d;21-c;22-d;23-a;24-b;25-b;26-c;27-b;28-c;29-a;30-b;31-d;32-b;33-b;34-c;35-a;36-b;37-d;38c;39-c;40-b;41-c;42-c;43-a;44-a;45-b;46-b;47-a;48-d;49-b;50-b;51-a;52-b;53-d;54-d;55-b;56c;57-d; 58-b;59-a;60-d. Barem de corectare var III- AMG - Fiecare item va fi punctat cu 1,5 p; Se ofera 10 p din oficiu 1-c;2-a;3-d;4-c;5-a;6-a;7-c;8-b;9-b;10-d;11-c;12-c;13-b;14-d;15-a;16-d;17-c;18-a;19-b;20-c; 21-d;22-a;23-b;24-c;25-c;26-a;27-b;28-b;29-a;30-d;31-a;32-c;33-d;34-c;35-d;36-a;37-a;38-d;39c;40-a;41-a;42-b;43-d;44-a;45-b;46-a;47-a;48-a;49-a;50-d;51-a;52-a;53.-c;54-c;55-d;56-c;57a;58-c;59-a;60-d. -

10

Asociaia Dr. Corneliu Stoica coala Postliceal Sanitar Carol Davila, Trgovite Examen de admitere n nvmantul postliceal sanitar 05.09. 2011 - AMF- Var I Incercuiti litera corespunztoare rspunsului corect. Este corect o singur variant de rspuns. Fiecare item va fi punctat cu 1,5 p;Se ofera 10 p din oficiu 1. Elementele sexuale brbteti din structura florii de angiosperme sunt: a) carpelele b) petalele c) sepalele d) staminele 2. ARN -ul mesager: a) este format din dou catene polinucleotidice b) are aspectul unei frunze de trifoi c) copiaz informaia genetic dintr-o caten de ADN d) se replic dup modelul semiconservativ 3. Cromozomul Y: a) are centromer median b) conine gene ale sexului c) este ncadrat n grupa A d) se gsete n stare dubl la brbai 4. Tiroida secret n snge: a) adrenalin b) tiroxin c) prolactin d) ocitocin 5. Persoanele cu grupa sanguin O (I) pot primi snge cu grupa: a) O (I) b) A (II) c) B (III) d) AB (IV) 6. . Lizozomii: a) sunt alctuii din ARN i enzime b) au rol n digestia intracelular c) au canalicule intracitoplasmatice d) au o membran dubl 7. Cavitatea pelvian adpostete la brbai: a) intestinul subire b) prostata c) testiculele d) uterul 8. Organele vegetative ale unei plante sunt urmatoarele: a) staminele; b) frunzele; c) gineceul; d) petiolul; 9. Baz azotat prezent doar n ADN este: a) adenina b) timina c) citozina d) guanina 10. Este hormon hipoglicemiant al organismului: a) aldosteronul b) calcitonina c) insulina d) somatotropul 11. Este muchi al abdomenului: a) dinatul b) oblicul c) pectoralul d) trapezul 12. Baz azotat pirimidinic specific ARN-ului este: a) adenina b) citozina c) timina d) uracilul 13. Vena cav superioar se deschide n: a) atriul stng b) atriul drept c) ventriculul stng d) ventriculul drept 14. Aparine viscerocraniului: a) etmoidul b) occipitalul c) mandibula d) sfenoidul 15. Hipofiza este localizat: a) n partea anterioar a gtului b) la baza encefalului c) la polul superior al rinichiului d) retrosternal 16. Timina este: a) baz azotat pirimidinic b) opus uracilului c) baz azotat purinic d) pentoz prezent n ADN 17. Din ventriculul stng al inimii pleac snge oxigenat prin: a) artera aort b) trunchiul pulmonar c) venele cave d) venele pulmonare 18. Aparine coapsei muchiul: a) biceps brahial b) croitor c) deltoid d) triceps brahial 19. Tiroida este localizat: a) n faa sternului b) n spatele traheei c) lateral de timus d) la nivelul gtului 20. ARN-ul de transfer: a) are ca pentoz dezoxiriboza b) conine timin i adenin c) intervine n transcripie d) intervine n translaie 21.Nutriia autotrof:

11

a) se realizeaz prin preluarea substanelor organice din mediu b) este caracteristic organismelor fotosintetizatoare c) produce substane anorganice necesare hrnirii animalelor d) este realizat saprofit sau parazit de ctre bacterii i ciuperci 22.Plantele care se hrnesc cu substane organice pe care le preia din organisme vii se numesc: a) chemosintetizante b)parazite c) fotosintetizante d) saprofite 23. Cavitatea pelvian adpostete la femei: a) intestinul subire b) prostata c) uterul d) vezicula seminal 24. Are efect hiperglicemic n organismul uman: a) adrenalina b) insulina c) glucagonul d) prolactina 25. Se articuleaz direct cu sternul: a) coastele adevrate b) coastele flotante c) centura pelvian d) vertebrele toracale 26. n ADN se formeaz puni duble de hidrogen ntre: a) adenin i guanin b) adenin i uracil c) citozin i guanin d) timin i adenin 27. Genomul viral este protejat de: a) capsid b) capsul gelatinoas c) membran nuclear d) plasmalem 28. Tulpina este: a) organ de inmultire; b) organ vegetativ; 29. ARN-ul mesager: a) are poriuni bicatenare b) este monocatenar c) intr n structura ribozomilor d) prezint aspectul unei frunze de trifoi 30. Nutriia heterotrof: a) se realizeaz prin prelucrarea substanelor anorganice din mediu b) este caracteristic tuturor organismelor fotosintetizante c) asigur formarea substanelor anorganice necesare hrnirii animalelor d) este realizat saprofit sau parazit de ctre bacterii i ciuperci 31. Dintre urmtoarele substane: Cl2, H2O , N2 , H2 , formeaz molecule polare: a. Cl2 b. H2O c. N2 d. H2 32. Baza conjugat a acidului cianhidric este: a. protonul b. ionul cianur c. cianura de potasiu d. ionul hidroxid 33. Elementul chimic situat n grupa a III-a principal (13), perioada 3, are numrul atomic Z: a. 11 b .12 c. 13 d. 14 34. Poziia n Tabelul periodic a elementului chimic, care are n nucleul atomic 14 protoni este: a. grupa III A (13), perioada 3 b. grupa IV A (14), perioada 3 c. grupa IV A (14), perioada 2 d. grupa III A (13), perioada 4 35. Apa prezint punct de fierbere anormal de ridicat, deoarece: a. conine oxigen b. conine hidrogen c. are moleculele asociate prin legturi de hidrogen d. are molecula polar 36.Clorura de sodiu : a. se dizolv n solveni polari b. nu se dizolv n nici un solvent c. se dizolv n tetraclorur de carbon d. se dizolv n benzin 37. Soluia apoas care are pH = 8 prezint caracter a.acid; b.bazic; c.neutru; d.amfoter 38. Perechea de substane chimice care au n molecul toate legturile chimice nepolare este: a. H2O, Cl2 b. H2, HCl c. N2, Cl2 d.Cl2, HCl 39. Formula chimic a hipocloritului de sodiu este: a. NaClO4 b. NaClO3 c. NaClO2 d. NaClO 40. Dintre urmtoarele elemente chimice : C, N, S, P , are pe ultimul strat al nveliului electronic al atomului, 6 electroni de valen: a. N b. C c. P d. 16S

12

41. O soluie de acid clorhidric 10-2 M are: a. pH=2 ; b. pH=12 ;c. pH=7 ;d. pH=10 42. Izotopii sunt specii de atomi care au acelai numr atomic i: a. acelai numr de neutroni b. acelai numr de mas c. aceeai mas atomic d. numr de mas diferit 43. O soluie de acid clorhidric de concentraie10-3 M are: a. pH=3 ;b. pH=11 ;c. pH=7 ;d. pH=10-3 44. Potasiul, magneziul i aluminiul sunt elemente care i realizeaz configuraia stabil aultimului strat al nveliului electronic al atomului : a. numai prin cedare de electroni, transformndu-se n ioni negativi b. numai prin acceptare de electroni, transformndu-se n ioni negativi c. numai prin cedare de electroni, transformndu-se n ioni pozitivi d. prin punere in comun de electroni 45. Este corect afirmaia referitoare la ap: a. are molecula nepolar b. nu dizolv clorura de sodiu c. are moleculele asociate prin legturi de hidrogen d. este solvent pentru toate substanele chimice 46. Un element chimic situat n Tabelul periodic n grupa 13 (IIIA), perioada 3, are n nucleul atomic: a. 13 protoni b. 4 protoni c. 2 protoni d. 11 protoni 47. Grupul de substane chimice care conine numai molecule nepolare este: a. H2O i CH4; b. CH4 i HF ; c. Cl2 i H2 ; d. CO2 i H2O 48. Elementul chimic situat n grupa 14 (IVA), perioada 3, are sarcina nuclear: a. +12; b.+13 ; c. +14 ; d. +15 49. Culoarea soluiei obinute n urma reaciei dintre sodiu i ap, dup adugarea fenolftaleinei, devine : a.rou-carmin; b. albastr ; c. incolor ; d. Galben; 50. Izotopul 146 C conine: a. 8 protoni; b. 6 neutroni ; c. 14 nucleoni ; d. 14 electroni 51. Elementul cu Z=13 este situat n blocul de elemente: a. p ; b. s ; c. d ; d. f 52. n Tabelul periodic, elementele chimice sunt aezate n ordinea cresctoare a : a. numrului de nucleoni ; b. masei atomice; c. numrului atomic ; d. numrului de mas 53. Numrul de orbitali monoelectronici ai atomului de aluminiu este: a. 1 ; b. 2 ; c. 3; d. 4 54. Poziia n tabelul periodic a elementului chimic care are n nucleul atomic 15 protoni este: a. grupa 13 (IIIA), perioada 3 b. grupa 15 (VA), perioada 3 c. grupa 14 (IVA), perioada 2 d. grupa 13 (IIIA), perioada 4 55. Elementul chimic situat n grupa III A (13), perioada 3, are numrul atomic Z : a. 11; b.13; c. 31; d. 14 56. n molecula de clor, ntre atomii de clor se realizeaz: a. o legtur covalent dubl b. o legtur ionic c. o legtur covalent polar d. o legtur covalent simpl 57. Elementul chimic care face parte din blocul de elemente p este : a. aluminiu ; b. Sodiu; c. Potasiu; d. Litiu 58. Din seria de substane chimice : NH3, H2O, HF, Cl2, substana care are molecula nepolar este: e. NH3; b. HF; c. Cl2 ; d. H2O 59. Expresia matematic a pH-ului este: a. pH = lg [H3O+] b. pH = -lg[H3O+] c. pH = -lg 1/[OH-] d. pH = lg[H3O+] [HO-] 60. Dintre urmtoarele elemente chimice : 6C, 7N, 16S, 15P , au pe ultimul strat al nveliului electronic al atomului, 5 electroni de valen: e. 7N ; b. 6C ; c.15P d.16S

13

Asociaia Dr. Corneliu Stoica coala Postliceal Sanitar Carol Davila, Trgovite Examen de admitere n nvmantul postliceal sanitar 05.09.2011 - AMF-Var II Incercuiti litera corespunztoare rspunsului corect. Este corect o singur variant de rspuns.Fiecare item va fi punctat cu 1,5 p; Se ofer 10 p din oficiu. 1.Dupa functie, planta poate avea urmatoarele tipuri de organe: a) vegetative si de inmultire; b) de inmultire; c) numai vegetative; 2. Baz azotat caracteristic structurii ARN-ului este: a) adenina b) citozina c) guanina d) uracilul 3. n inspiraia normal: a) aerul iese din plmni b) diafragmul se contract c) presiunea aerului pulmonar crete d) volumul cutiei toracice scade 4. Aparin neurocraniului oasele: a) lacrimale b) nazale c) temporale d) zigomatice 5. Heterozomii umani sunt: a) cromozomi somatici b) cromozomi sexuali c) diferii la femei d) identici la brbai 6. Dublarea cantitii de ADN corespunde: a) replicaiei b) transcripiei c) translaiei d) renaturrii 7. Mecanismul fotochimic al vederii presupune: a) contracia muchilor ciliari b) corectarea axelor oculare c) descompunerea pigmenilor fotosensibili d) diminuarea elasticitii cristalinului 8. Intr n alctuirea centurii pelviene: a) coxalul b) femurul c) humerusul d) omoplatul 9. Fotosinteza consta in: a) sinteza de substante anorganice din substante organice, in prezenta luminii; b) sinteza de substante anorganice din substante organice; c) sinteza de substante organice din substante anorganice, in prezenta luminii; 10. Tiroida secret n snge: a) adrenalin b) tiroxin c) prolactin d) ocitocin 11. Timina este: a) baz azotat pirimidinic b) opus uracilului c) baz azotat purinic d) pentoz prezent n ADN 12. Despre hipofiz se pot afirma urmtoarele: a) este o gland cu secreie mixt b) este localizat la baza encefalului c) produce, prin hiposecreie la copil, gigantismul d) are ca lob posterior adenohipofiza 13. Sistemul nervos periferic este: a) localizat n cutia cranian b) format din ganglioni nervoi i nervi c) responsabil de analiza informaiilor d) format din encefal i mduva spinrii 14. Aparine muchilor abdomenului: a) dorsalul mare b) dinatul c) oblicul extern d) trapezul 15.Despre floare se afirma urmatoarele:: a) la acest nivel are loc fotosinteza; b) invelisul floral este format din stamine; c) gineceul si androceul reprezinta organele vegetative ale plantei; d) invelisul floral este reprezentat de sepale si petale; 16. ADN-ul: a) are nucleotide cu uracil b) este materialul genetic pentru virusul HIV c) are dou catene complementare d) transport aminoacizii la ribozomi 17. Vena cav superioar se deschide n: a) atriul stng b) atriul drept c) ventriculul stng d) ventriculul drept 18. Este hormon gonadotrop: a) ACTH ul b) FSH ul c) STH ul d) TSH- ul 19. Filtrarea sngelui se realizeaz la nivelul: a) corpusculului renal b) pelvisului renal c) tubului urinifer d) vezicii urinare

14

20. Diabetul zaharat este efectul: a) hipersecreiei de prolactin b) hipersecreiei de tiroxin c) hiposecreiei de ocitocin d) hiposecreiei de insulin 21. Circulaia sistemic: a) cuprinde arterele i venele pulmonare b) se termin n ventriculul drept c) ncepe n ventriculul stng d) se numete i mica circulaie 22. Artera aort i are originea n: a) atriul drept b) atriul stng c) ventriculul drept d) ventriculul stng 23. Gameii sunt: a) celule sexuale b) gonade c) glande d) hormoni sexuali 24 Unul dintre hormonii neurohipofizei influeneaz: a) digestia b) reabsorbia renal c) pigmentarea pielii d) respiraia 25.Fasciculele libero-lemnoase: a)fac parte din tesutul parenchimatic b) fac parte din tesutul mecanic c)fac parte din tesutul conducator d) fac parte din tesutul secretor 26.Radacina este un organ: a) de inmultire; b) vegetativ; c) si organ de inmultire si vegetativ; 27. Vena cav inferioar se deschide n: a) atriul stng b) atriul drept c) ventriculul stng d) ventriculul drept 28. Artera pulmonar i are originea n: a) atriul drept b) atriul stng c) ventriculul drept d) ventriculul stng 29. Mduva spinrii este component a sistemului nervos: a) central b) spinal c) periferic d) cranial 30. Senzaia vizual se formeaz n lobul: a) frontal b) occipital c) parietal d) temporal 31. Elementul chimic care are n nucleul atomic 17 protoni: a. este un gaz rar b. are 4 straturi electronice c. este un metal d. se afl situat n grupa 17 (VII A) 32. Atomul de fer conine: a. 26 neutroni b. 56 protoni c. 30 electroni d. 56 nucleoni 33. Numrul atomic al elementului situat n grupa 2(IIA), perioada 3 este: a. 11 b.12 c. 13 d. 14 34. Simbolul elementului chimic al crui atom are configuraie stabil de octet pe ultimul strat electronic este : a. Na ; b. O ; c. Ar ; d. Cl 35. Numrul maxim de electroni care se pot repartiza pe un orbital p este: a. 6 b. 14 c. 2 d. 10 36. Izotopul 34 16 S: a. conine n nucleul atomic 34 de protoni b. are sarcina nuclear +16 c. are n nucleul atomic 16 electroni d. are electronul distinctiv pe un orbital de tip s 37. Dintre urmtoarele substane: O2, Na2S, NH3, N2 , formeaz molecule polare: a. O2 ; b.Na2S; c. N2 ; d. NH3 38. Substana chimic a crei molecul este nepolar, are formula chimic: a. NH3 b. H2 S c. H2 d. H2O 39. 4. Dintre urmtorii compui, este alcool: a. naftalina b. lisina c. glicerina d. Cisteina 40. Aminoacizii prezint grupele funcionale: a. NH2 i CHO b. NH2 i COOH c. NO2 i COOH d. NH2 i X 41. Atomii de carbon din eten sunt:

15

a. cuaternari b. teriari c. secundari d. Primari 42. ntr-o macromolecul proteic, unitile de aminoacid sunt unite ntre ele prin legturi peptidice de tipul: a.NHOH; b. NH2OH ; c. CONH ; d. CONH2 43. Acidul carboxilic saturat cu formula CH3(CH2)16COOH se numete: a. acid stearic ; b. acid propionic c. acid butanoic ; d. acid oleic 44. Spunurile sunt sruri ale acizilor grai cu: a. alcoolii ; b. Esterii; c. metalele ; d. nemetalele 45. Face parte din compoziia grsimilor lichide: a. acidul formic ; b. acidul oleic; c. acidul propanoic; d. acidul valerianic 46. 4. Acidul benzoic este un acid: a. alifatic ; b. aromatic; c. dicarboxilic d. gras 47. Dintre formulele date, corespunde formulei moleculare a unui alcan: a. C2H6 b. C3H6 c. C4H6 d. C5H10 48. Reprezint al treilea termen din seria de omologi din care face parte: a. acidul acetic; b. 2-butina ; c. etanolul ; d. propena 49. Zaharoza este o: a. monozaharid ; b. dizaharid ; c. polizaharid ; d. protein 50. Dintre urmtorii compui, este alcool: a. cisteina ; b. glicerina ; c. glicina ; d. naftalina 51. Glucoza este o: a. aldoz ; b. cetoz ; c. heptoz ; d. trioz 52. Acidul salicilic este un: a. aminoacid ; b. Hidroxiacid; c. acid monocarboxilic ; d. acid gras 53. Esterii se obin din reacia acizilor carboxilici cu: a. acizii grai ; b. Aldehidele; c. cetonele ; d. alcoolii 54. Prezint proprieti tensioactive: a. acetatul de sodiu ; b. acidul acetilsalicilic; c. acidul salicilic d. palmitatul de sodiu 55. Dintre urmtorii compui, este alcool: a. cisteina ; b. glicerina ; c. glicina ; d. Naftalina 56. Polizaharida care asigur structura de rezisten a plantelor este: a. amiloza ; b. amilopectina ; c. celuloza ; d. glucoza 57.. Rolul mercaptanilor (compui organici cu sulf) adugai n alcanii gazoi utilizai drept combustibili este: a. de a uura aprinderea b. de a le mri solubilitatea n ap c. de a mri volumul de gaz d. de a ajuta la depistarea scprilor de gaz 58. Gruparea funcional carboxil conine: a. un atom de oxigen b.doi atomi de oxigen c. trei atomi de oxigen d.nu conine atomi de oxygen 59. Alcanul cu numrul minim de atomi de carbon, care la cracare formeaz i propen, este: a. pentanul ; b. hexanul ; c. metanul ; d. butanul 60. Formula molecular C6H12O6 corespunde: a. celulozei ; b. zaharozei ; c. amilozei ; d. glucozei Asociaia Dr. Corneliu Stoica coala Postliceal Sanitar Carol Davila, Trgovite Examen de admitere n nvmantul postliceal sanitar 05.09.2011 - AMF- Var III Incercuiti litera corespunztoare rspunsului corect. Este corect o singur variant de rspuns.Fiecare item va fi punctat cu 1,5 p; Se ofera 10 p din oficiu; 1. Mduva spinrii: a) este localizat n cutia toracic b) are rol n formarea senzaiilor vizuale

16

c) este centru al unor reflexe vegetative d) este sediul activitii nervoase superioare 2. Aparatul Golgi este format din totalitatea: a) dictiozomilor b) condriozomilor c) ribozomilor d) lizozomilor 3. Faciliteaz schimbul de substane cu mediul: a) plasmalema b) centrozomul c) ribozomul d) carioplasma 4. esutul osos este un tip de esut: a) epitelial b) fundamental c) conjunctiv d) embrionar 5. Celulele fotosensibile se gasesc in: a) retina b) sclerotica c) coroida d) pupila 6. Persoanele cu grupa sanguin O (I) pot primi snge cu grupa: a) O (I) b) A (II) c) B (III) d) AB (IV) 7. Aparine toracelui muchiul: a) biceps b) oblic c) pectoral d) deltoid 8. Este hormon gonadotrop: a) ACTH ul b) FSH ul c) STH ul d) TSH- ul 9. Cile nervoase descendente conduc impulsuri nervoase: a) de la organele de sim b) la efectori c) la receptori d) la centrii nervoi 10.O persoan cu grupa B (III) poate dona snge la: a) A (II) i B (III) b) A (II) i O (I) c) AB (IV) i A (II) d) AB (IV) i B (III) 11. n atriul stng al inimii se deschid: a) artera aort b) vene cave c) vene pulmonare d) artera pulmonar 12. Adenohipofiza secret hormonul: a) antidiuretic b) ocitocina c) tireotrop d) tiroxina 13. Pentoza din structura ARN-ului este: a) fructoza b) glucoza c) maltoza d) riboza 14. Este hormon glandular trop: a) ADH-ul b) MSH-ul c) STH-ul d) TSH-ul 15. Sunt baze azotate purinice: a) adenin i guanin b) adenin i timin c) citozin i guanin d) citozin i timin 16. Aparine scheletului trunchiului: a) humerusul b) omoplatul c) radiusul d) sternul 17. Aparine oaselor perechi ale neurocraniului: a) etmoidul b) occipitalul c) parietalul d) sfenoidul 18. Mduva spinrii este component a sistemului nervos: a) central b) spinal c) periferic d) cranial 19. Senzaia vizual se formeaz n lobul: a) frontal b) occipital c) parietal d) temporal 20. Circulaia sistemic: a) cuprinde arterele i venele pulmonare b) se termin n ventriculul drept c) ncepe n ventriculul stng d) se numete i mica circulaie 21. Artera aort i are originea n: a) atriul drept b) atriul stng c) ventriculul drept d) ventriculul stng 22. Gameii sunt: a) celule sexuale b) gonade c) glande d) hormoni sexuali 23.Sistemul nervos periferic este: a) localizat n cutia cranian b) format din ganglioni nervoi i nervi c) responsabil de analiza informaiilor d) format din encefal i mduva spinrii 24. Aparine muchilor abdomenului: a) dorsalul mare b) dinatul c) oblicul extern d) trapezul 25. Reabsorbia se realizeaz la nivelul: a) corpusculului renal b) pelvisului renal c) tubului urinifer d) vezicii urinare 26. Dublarea cantitii de ADN corespunde: a) replicaiei b) transcripiei c) translaiei d) renaturrii 27.Heterozomii umani sunt: a) cromozomi somatici b) cromozomi sexuali c) diferii la femei d) identici la brbai 28.ARN-ul mesager: a) are poriuni bicatenare b) este monocatenar c) intr n structura ribozomilor d) prezint aspectul unei frunze de trifoi 29. Genomul viral este protejat de:

17

a) capsid b) capsul gelatinoas c) membran nuclear d) plasmalem 30.n ADN se formeaz puni duble de hidrogen ntre: a) adenin i guanin b) adenin i uracil c) citozin i guanin d) timin i adenin 31. Alchena cu masa molar 28 g/mol este: a.etena b.propena c.1-butena d.2-pentena 32. Prin policondensarea aminoacizilor se obin: a. polizaharide b. Grsimi c. proteine d. spunuri i detergeni 33. Amidonul i celuloza sunt: a. proteine b. Peptide c. oligozaharide d. polizaharide 34. Oetul este o soluie diluat a acidului cu formula: a. CH2O b. CH2O2 c. (CH2O)2 d. (CH2O)6 35. Acidul gras saturat cu 16 atomi de carbon n molecul se numete acid: a. acetic b. Oleic c. palmitic d. stearic 36. Dintre formulele date, corespunde formulei moleculare a unui alcan: a. C3H8 b. C3H6 c. C4H6 d. C5H10 37. Prezint caracter amfoter: a. acidul aminoacetic b. acidul propanoic c. etanolul d. glucoza 38. Amidonul se identific cu o soluie de: a. acid clorhidric b. brom c. clor d. iod 39. Aminoacizii intr n componena : a. amidonului b. celulozei c. proteinelor d. zaharozei 40. Glucoza este: a.monozaharida b.polizaharida c.alcool monohidroxilic d.aminoacid 41.Face parte din clasa alchenelor: a.etena b.metan c.etina d.butan 42.Acidul carboxilic cu 2 atomi de carbon se numeste: a.metanoic b.etanoic c.benzoic d.formic 43.Acidul formic nu contine in molecula sa elementul chimic: a.carbon b.hidrogen c.oxigen d.sulf 44.Formula moleculara CnH2n+2 corespunde: a.alcanilor b.alchenelor c.alchinelor d.arenelor 45.Omologul inferior al propanului este: a.etena b.etanul c.butanul d.pentanul 46.Alcanii sunt hidrocarburi : a.saturate b.nesaturate c.aromatice d.ciclice 47.Face parte din clasa alchenelor: a.propena; b.metan; c.etina; d.butan 48.Numarul maxim de atomi de hidrogen pentru acelasi numar de atomi de carbon se gaseste in: a.alcani; b.alchene; c.alchine; d.arene 49. 1. Elementul chimic situat n grupa a III-a principal (13), perioada 3, are numrul atomic Z: a. 11 ;b.12 ;c. 13 ;d. 14 50. Izotopii unui element chimic se deosebesc prin : a. numrul de protoni din nucleul atomic b. numrul de electroni din nveliul electronic c. numrul de ordine Z d. numrul de neutroni din nucleul atomic 51. 3. O soluie de acid clorhidric de concentraie10-3 M are: a. pH=3 b. pH=11 c. pH=7 d. pH=10-3 52. n molecula clorului, legturile chimice sunt : a. covalente nepolare b. covalente polare c. coordinative d. ionice 53. Izotopul clorului cu numrul de mas A=35 are n nveliul electronic 17 electroni i conine n nucleul atomic : a. 20 protoni b. 17 neutroni c. 18 neutroni d. 20 nucleoni 54. Substana chimic a crei molecul este nepolar, are formula chimic: a. NH3; b. H2 S ; c. H2 ; d. H2O 55. Grupul de substane care prezint molecule nepolare este:

18

a. O2 i NH3 b. F2 i HF c. H2 i H2O d. H2 i Cl2 56. 5. Acidul hipocloros are formula chimic: a. HClO4 b. HClO3 c. HClO d. HClO2 57. Elementul chimic care face parte din blocul de elemente p este : a. aluminiu b. sodiu c. potasiu d. litiu 58. 1. Substana chimic ale crei molecule sunt nepolare, are formula chimic: a. HCN b. H2O c. Cl2 d. HCl 59. 1. Elementul chimic situat n tabelul periodic n grupa 13 (IIIA) perioada 3 are sarcina nuclear : a. +13 b. +31 c. +30 d. +14 60. Formula molecular C6H12O6 corespunde: a. celulozei ; b. zaharozei ; c. amilozei ; d. glucozei Barem de corectare Var I -AMF Fiecare item va fi punctat cu 1,5 p;Se ofera 10 p din oficiu 1-d;2-c;3-b;4-b;5-a;6-b;7-b;8-b;9-b;10-c;11-b;12-d;13-b;14-c;15-b;16-a; 17-a;18-b;19d;20-d;21-b;22-b;23-c;24-c;25-a;26-d;27-a;28-b;29-b;30-d;31-b;32-b;33-c;34-b;35-c;36a;37-b;38-c;39-d;40-d;41-a;42-d;43-a;44-c;45-c;46-a;47-c;48-c;49-a;50-d;51-a;52-c;53a;54-b;55-b;56-d;57-a;58-c;59-b;60-a

Barem de corectare- Var II AMF - Fiecare item va fi punctat cu 1,5 p;Se ofera 10 p din oficiu. 1-a;2-d;3-c;4-c;5-b;6-a;7-c;8-a;9-c;10-b;11-c;12-b;13-b;14-c;15-d;16-c;17-b;18-b;19-a;20-d; 21-c;22-d;23-a;24-b;25-c;26-b;27-b;28-c;29-a;30-b;31-d;32-b;33-b;34-c;35-a;36-b;37-d;38-c;39c;40-b;41-c;42-c;43-a;44-a;45-b;46-b;47-a;48-d;49-b;50-b;51-a;52-b;53-d;54-d;55-b;56-c;57-d; 58-b;59-a;60-d. Barem de corectare-Var III - AMF - Fiecare item va fi punctat cu 1,5 p;Se ofera 10 p din oficiu 1-c;2-a;3-a;4-c;5-a;6-a;7-c;8-b;9-b;10-d;11-c;12-c;13-d;14-d;15-a;16-d;17-c;18-a;19-b;20-c; 21-d;22-a;23-b;24-c;25-a;26-a;27-b;28-b;29-a;30-d;31-a;32-c;33-d;34-c;35-d;36-a;37-a;38-d;39c;40-a;41-a;42-b;43-d;44-a;45-b;46-a;47-a;48-a;49-a;50-d;51-a;52-a;53.-c;54-c;55-d;56-c;57a;58-c;59-a;60-d.

19