Sunteți pe pagina 1din 5

Insuficiena cardiac Complement simplu 1.

Semnul clinic major n insuficiena cardiac cronic stnga la copil este: A) Durerea precordial; B) hepatomegalia; C) tahipneea; D) edemele periferice; E) cefaleea. 2. Criteriu indispensabil n insuficiena cardiac cronic la copil este: A) cardiomegalia; B) durere abdominal; C) edemele periferice; D) dispneea; E) tahicardia. 3. Hipotensiunea arterial i diminuarea pulsului este caracteristic n: A) feohromacitom; B) oc cardiogen; C) insuficien mitral; D) insuficien aortal; E) insuficien renal. 4. Semnele detresei respiratorii n insuficiena cardiac cronic la copil sunt toate, cu excepia: A) bti ale aripelor nazale; B) tirajul; C) geamtul; D) hepatomegalia; E) raluri pulmonare. 5. Semnul clinic major n insuficiena cardiac cronic dreapta la copil este: A) tahipneea; B) hepatomegalia; C) cardialgia D) sincopa; E) tusea. 6. Manifestrile clinice ale debitului cardiac sczut sunt urmtoarele, cu excepia: A) paloare, transpiraii; B) ritm de galop; C) cardiomegalie; D) tahicardie; E) zgomote cardiace clare, sonore. 7. Cel mai frecvent insuficiena cardiac la copil debuteaz la vrsta de: A) nou-nscut; B) sugar; C) precolar; D) colar; E) adolescent. 8. Pentru monitorizarea terapiei cu digitale este indicat: A) radiografia cordului; B) ultrasonografia cordului; C) electrocardiografia; D) caterismul cardiac; E) monitorizarea tensiunii arteriale. 9. Oboseala i paloarea n insuficiena cardiac este cauzat de : A) hiperfuncia cateholaminic; B) retenia hidrosalin ocult; C) reducerea debitului cardiac; D) perturbarea circulaiei coronariene; E) edemul pulmonar interstiial. 10. Dispneea paroxistic nocturn apare n: A) astmul cardiac; B) astmul bronic; C) insuficiena respiratorie; D) hipertensiunea pulmonar; E) permeabilitatea vascular sporit. 11. Hemoptizia, frecvent n stenoza mitral, e cauzat de: A) compresia nervului recurent de ctre atriul stng; B) ruptura venelor bronice dilatate;

C) edemul pulmonar interstiial; D) hipertensiunea arterial; E) permeabilitatea vascular sporit. 12. Vocea rguit, bitonal n insuficiena cardiac este cauzat de: A) compresia nervului recurent de ctre atriul stng dilatat; B) ruperea venelor bronice dilatate; C) edemul pulmonar; D) detres respiratorie; E) laringospasm. 13. Tulburrile dispeptice (anorexie, greuri, vrsturi) n insuficiena cardiac sunt cauzate de: A) insuficiena hepatic; B) insuficiena renal; C) congestia venoas splanhic; D) edemul cerebral; E) gastroduodenit cronica. 14. Semnul precoce n insuficiena cardiac la sugari este: A) tahipneea; B) semne meningiale; C) oliguria; D) cianoza; E) paloarea. 15. Creterea n greutate la copil mic cu insuficiena cardiac este cauzat de: A) diatezei limfatico-hipoplastice; B) dispneei; C) insuficienei hepatice; edeme; D) insuficien renal. 16. Transpiraia profuz n insuficiena cardiac la copil este cauzat de: A) dispnee; B) hiperfuncia cateholaminic indus de reducerea debitului car-diac; C) edeme; D) oboseal; E) hipotensiune arterial. Complement multiplu 1.Rolul sistemului nervos vegetativ simpatic asupra performanei cardiace const n: A) creterea frecvenei contraciilor cardiace; B) creterea fraciei de ejecie; C) diminuarea frecvenei contraciilor cardiace; D) reducerea duratei potenialului de aciune; E) reducerea influxului de Ca n celul. 2.Rolul sistemului nervos vegetativ parasimpatic asupra performanei cardiace const n: A) diminuarea frecvenei contraciilor cardiace; B) reducerea duratei potenialului de aciune; C) reducerea influxului de calciu ionizat; D) majorarea frecvenei contraciilor cardiace; E) majorarea debitului cardiac. 3.Semnele de congestie pulmonar n cadrul insuficienei cardiace la copil sunt: A) tahipneea; B) dispneea la efort; C) tusea; D) lipsa ralurilor; E) paliditatea. 4.Semnele de congestie venoas sistemic n insuficiena cardiac la copil sunt: A) lipsa edemelor; B) ficatul n limitele normei; C) hepatomegalia; D) edemele periferice; E) pulsaia venelor jugulare. 5.Semnele insuficienei cardiace cronice la copil sunt: A) bradicardia; B) tahicardia; C) accentul zgomotului II pe artera pulmonar; D) pulsul paradoxal; E) ritmul de galop.

6. Radiografia toracic n insuficiena cardiac la copil relev urmtoarele: A) cordul n limitele normei; B) staza venoas pulmonar; C) trunchiul arterei pulmonare n limitele normei; D) cardiomegalie; E) lipsa stazei venoase pulmonare. 7. n insuficiena cardiac la copiii de vrst fraged clasa funcional III NYHA/Rose sunt prezente urmtoarele semne: A) tahipnee marcat la efort mic; B) dispnee intens la efort mic; C) tahipnee n repaos.; D) retard staturoponderal; E) diafarez in repaos. 8. Aciunea preparatelor digitalice are urmtoarele efecte: A) inotrop pozitiv; B) batmotrop negativ; C) tonotrop pozitiv; D) cronotrop negativ; E) dromotrop negativ. 9. Efectele pozitive ale digitalizrii n insuficiena cardiac la copiii sunt urmtoarele: A) sporirea frecvenei cardiace; B) persistena ralurilor; C) ameliorarea simptomelor clinice; D) micorarea dimensiunilor cordului; E) ameliorarea diurezei. 10. Semnele intoxicaiei cu digitale, conform datelor electrocardiografice, sunt: A) scurtarea intervalului PQ; B) prelungirea intervalului PQ; C) subdenivelarea segmentului ST; D) aritmiile ventriculare; E) aritmiile supraventriculare. 11. Manifestrile gastrointestinale n intoxicaia cu digitalice sunt urm-toarele: A) anorexia; B) greurile; C) vrsturile; D) constipaiile; E) durerile abdominale. 12. Digitalicele sunt contraindicate n: A) uremie; B) bloc sinoatrial; C) bloc atrioventricular gr. II, III; D) tahicardie; E) edem pulmonar. 13. Indicii de performan miocardic sunt urmtorii A) contractilitatea; B) frecvena respiratorie; C) frecvena cardiac; D) presarcina; E) postsarcina. 14. Manifestrile cardinale ale insuficiena cardiac cronic la copil sunt urmtoarele: A) cardiomegalia; B) cardialgia; C) hepatomegalia; D) tahipneea; E) tahicardia. 15. Grupele de medicamente folosite n insuficiena cardiac cronic la copil sunt:. A) Antagonitii de calciu; B) Inhibitorii enzimei de conversie angiotenzin; C) Antagonitii de aldosteron; D) Betaadrenoblocantele ; E) Tonicardicele. 16. Investigaiile paraclinice obligatorii n insuficiena cardiac cronic la copil sunt: A) Radiografia cardiopulmonar; B) Spirografia; C) EcoCG Doppler;

D) Nivelul peptidelor natriuretice; E) Nivelul electroliilor serici.


17. Efectele betaadrenoblocantelor n insuficiena cardiac cronic la copil sunt: A) Reduc frecvena contraciilor cardiace (reducnd consumul O2); B) Efect antiaritmic; C) Efect antiischemic; D) Efect tonicardic pozitiv; E) Efect antioxidant. 18. Selectai rspunsurile incorecte n tratamentul insuficienei cardiace cronice la copil: A) poziia semieznd; B) oxigenoterapie; C) reducerea volumului alimentar; D) aportul sporit de lichide; E) nu sunt indicate diureticele. 19. Mecanismele compensatorii cardiace care intervin n condiiile reducerii debitului cardiac sunt urmtoarele: A) dilatarea cavitilor cordului; B) hipertrofia fibrelor musculare; C) tahicardia; D) bradicardia; E) cordul cu limitele normale. 20. Semne de staz pulmonar n insuficiena cardiac cronic la copil sunt urmtoarele: A) dispneea; B) tahipneea; C) wheezingul; D) tusea spastic iritativ la efort; E) vocea normal. 21. Aciunile Inhibitorilor enzimei de conversie angiotenzinei n insuficiena cardiac cronic la copil sunt urmtoarele: A) redeuce iritabilitatea cardiac (depresor simpatic); B) csade postsarcina; C) reduce prasarcina; D) scade retenia de sare i ap; E) efect inotrop pozitiv. 22. Efecdtele adverse ale Inhibitorilor enzimei de conversie angiotenzinei sunt urmtoarele: A) hipotensiunea arterial; B) tusea cronic; C) erupii maculopapuloase; D) ta hicardie E) Toxicitate renal. 23) Suprancrcarea cronic de presiune (obstacole n ejecia ventricular-ncrcare sistolic) are loc n: A) hipertensiunea arterial sistemic; B) stenoza aortic; C) coarctaia de aort; D) hipertensiunea arterial pulmonar; E) insuficiena aortal. 24. Suprancrcarea cronic de volum-ncrcare diastolic are loc n: A) transfuzii masive, transfuzie fetofetal; B) regurgitii aortale, mitrale; C) unturi stng-dreapta importante; D) coarctaie de aort; E) stenoz aortic.

Insuficiena cardiac
Complementul simplu 1. C 2. A 3. D 4. D 5. B 6. E 7. B 8. C 9. C 10. A 11. B 12. A 13. C 14. A 15. D 16. B Complementul multiplu 1. A, B 2. A, B, C 3. A, B, C 4. C, D, E 5. B, C, D, E 6. B, D 7. A, B,D 8. A, C, E 9. C, D, E 10. B, C, D, E 11. A, B, C, E 12. A, B, C 13. A, C, D, E 14. A, C, D.E 15. B, C, D; E 16. A, C, D, E 17. A, B, C, E 18. D, E 19. A, B, C 20. A, B, C, D 21. A, B, C, D 22. A, B, C,E 23. A, B, C, D 24. A, B, C