Sunteți pe pagina 1din 143

ANALIZA CIRCUITELOR ELECTRICE CU PSPICE. LUCRARI DE LABORATOR/ CONSTANTINESCU FLORIN, IONESCU ANISOARA, MARIN CONSTANTIN-VIOREL, NITESCU MIRUNA

CAP. 1. BREVIAR TEORETIC

I =

E

1

E

2

R

π

CAP. 1. BREVIAR TEORETIC I = E 1 E 2 R π ∑ π ∑ π

π

π

U ====

I s 1

++++ I

s

2

G

π

π

π

π

3

π

(

u ,i

1

1

)

(

u

2

,i

2

)

(

E

dk

=

E

k

u

d =

u

1

E

k

= 0

u

si

2

i

d =

i

1

I

dsk

=

I

sk

i

2

I

sk

= 0)

u

toate

laturile

dk

i

dk

=

0

u

dk

i

dk

i

d

R i

k

2

dk

toate

rezistoarele

= 0

i

dk

= 0

= 0

E

d

= 0

i

d

π 0

i

d = 0

u

d

π 0

u

d

= 0

4

(

u ,i

1

1

)

(

u

2

,i

2

)

( u , i 1 1 ) ( u 2 , i 2 ) 5

5

∑ ±• € ±• ∑ ±• € ±• ∑ ∑ ≥ ∑ lim i ±±±±••••

∑ ±• € ±• ∑ ±• € ±• ∑ ∑ ≥ ∑ lim i ±±±±••••

±• € ±•

±• € ±•

lim

i

±±±±••••

u ( i ) ==== ±±±±••••

u

lim

±±±±••••

i u

(

) ==== ±±±±••••

6

+ •

R

k

> 0

R

k

7

8

( V 1 ( V 2 V ) G ) V 2 2 1 G

(V

1

(

V

2

V )G

)

V

2

2

1

G

2

+

+

(V

V

1

(

2

V )G

V

)

2

1

G

3

3

+

(V

1

V )G

3

= +

1

1

=

G(V

1

V

2

)

(

V

G

V

V

1

3

1

G

0

+

2

(

1

=

G

+

2

+

G

3

G

3

)

+

V

2

G

(

)

G

2

V

+

2

G

3

3

)

(

G

+

= +

G

1

2

G

)

=

0

(

V

1

V

1

V

3

G 1

(

= 0

+

G

2

G

+

+

2

G 3

)

)

V

G 3

+

2

(

V

2

2

G

(

G 3

+

+

G 3

)

G

)

2

= +

=

1

G V 1

(

V 2

)

V j

k

j

G

k

k

i

,

j

V i

G

k

=

k

j

I sk

coloana linie i j i + j +
coloana linie
i
j
i
+
j
+

9

coloana linie k l i + j + 10
coloana linie k l i + j +
coloana linie
k
l
i
+
j
+

coloana linie k l i + j + 10

coloana linie k l i + j + 10

coloana linie k l i + j + 10

10

∑ ∑ ∑ V j k j G k i j V i V G

V j

k

j

G

k

i

j

V i

V

G

k

=

k

==== E

1

+

j

I sk

V 4

k

,

l

V m

= k ==== E 1 + j I sk V 4 k , l V m

= 0

V

2

R

1

V

3

1

R

2

V 2

+

V

1

1

=

E

1

1

R

1

3

R

4

V

1

V

1

 

R

1

1

R

2

V 3

= 2

V 1

R

V 2

1

= I

=

2

I

2

11

f

x

(

j +

1)

=

f

x

(

j

)

+

J

x

(

j

)

x

(

j +

1)

x

(

j

)

+

f

1

x

.

f

1

1

x n

.

f

n

x

.

f

1

n

x

n

x

====

x

( j )

x

(

j

++++ 1

)

====

x

( )

j

J

1

(

x

( j

) )

f

(

x

(

j

) ).

x

(

N

)

x

(N

1

)

n 2 x = x k k = 1
n
2
x
=
x k
k = 1

x

(1)

=

x

(0)

f

'

1

(

x

(0)

)

f

(

x

(0)

)

x = x k k = 1 x (1) = x (0) f ' 1 (

tg

=

f

'(

x

(0)

)

=

f

(

x

(0)

)

x

(0)

x

(1)

12

J

(

x

(

j

)

)

◊◊◊◊ x

(

j

++++1

)

====

J

(

x

(

j

)

)

x

(

j

)

x ( j ++++ 1 ) ==== J ( x ( j ) ) x (

f

(

x

(

j

)

)

J

(

x

( j)

)

x

( j)

f

(

x

( j)

)

j ) f ( x ( j ) ) J ( x ( j ) )

R

(

k

)

=

u ( k ) ∂ i i
u
(
k
)
i
i

G

(

k

)

=

∂ i ∂ u
i
u

u

(

k

)

13

u 1 ( ) = = = = sin t t u 1 ( )

u 1 ( ) = = = = sin t t u 1 ( )

u

1 ( ) ==== sin

t

t

u 1 ( ) = = = = sin t t u 1 ( ) =

u

1 ( ) = 1+ sin

t

t

14

G ==== dg u ( ) du p s f . . . ==== tg

G

====

dg u ( ) du
dg u
(
)
du

p s f

.

.

.

==== tg

d f ( i ) R = p . s . f . di ˆ
d f
( i )
R
=
p . s . f
.
di
ˆ
=
u ˆ
(
i ,
u ),
i
= i
(
i ,
u )
u BE
BE
B CE
C
C
B CE
i ˆ
BE
C
u
, i
, i
, u
BE 0
B 0
C 0
CE 0

u = u + u , i = i + i , i = i
u
= u
+
u
,
i
=
i
+
i
,
i
=
i
+
i
,
u
c
BE
BE 0
be
B
B 0
b
C
C 0
CE
u
ˆ
u
ˆ
BE
BE
u
=
u
+
i
+
u
p s f
.
.
.
p s f
.
.
.
BE
BE
0
i
b
u
B
CE
ˆ
i
ˆ
i
C
C
i
=
i
+
i +
u
p s f
.
.
.
p s f
.
.
.
ce
C
C
0
i
b
u
B
CE
u
ce
sau
u
=
r
i
+
u
,
i
=
i
+
unde
ce
c
be
b
b
b
r
c
ˆ
∂ u ˆ
u ˆ
i
BE
BE
C
r
=
,
=
,
=
, r
p . s . f
.
p . s . f
.
p . s . f
.
c
b
i
u
i

B

CE

B

=

ce

=

u

CE 0

+

u

ce

1 ∂ ˆ i C p s f . . . ∂ u
1
ˆ
i
C
p s f
.
.
.
u

CE

15

r b , , , r c 16

r

b

,

,

,

r

c

16

x = f ( x,t )

f

(

x

1

,

t

)

f

(

x

2

,

t

)

k x

1

x

2

x

0

=

x

(

t

0

).

x = f ( x , t ) f ( x 1 , t ) f

1

*

1

*

1

*

1

17

x

=

Ax

+

B

s

+

B

*

s

x = f (x,t)

f x

(

A x

(

1

1

,

t

)

x

2

f

)

(

x t

2

k

)

x

1

=

A x

x

2

(

1

f (x,t)

x

2

)

f (0,t)

(

x t

0

)

C

d

L

d

1

x = f (x,t)

(

x t

0

)

x = f (x,t)

x t ( 0 ) 2 f ( x t , ) = x +
x t
(
0 )
2
f (
x t
,
)
= x
+ s t
( )
2 2
f
(
x
,
t
)
f
(
x
,
t
)
=
x
x
1
1
2
2
2
2
x
x
k x
x
x
x
1
2
1
2
1
2

(

x t

0

)

18

u = Li

u = Li g 1 ( unde u = g 1 ( )) i i =

g

1

(

unde u

=

g

1

( ))

i

i =

g

1

(

i

)

L

i

( ,+• )

i

L

u = Li g 1 ( unde u = g 1 ( )) i i =

19

0

<

1

<

du

di

<

2

< •