Sunteți pe pagina 1din 185

Microeconomie i Macroeconomie

Pagina u
UNIVERSITATEA ROMNO-AMERICAN






Microeconomie i
Macroeconomie















ANUL I
2009-2010
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 1





- Microeconomie i Macroeconomie -











2008
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 2

CUPRINS

Unitatea de nvare 1
ACTIVITATEA ECONOMIC I TIINA ECONOMIC ...........................................7
Aplicaii .....................................................................................................................................9
Rspunsuri................................................................................................................................11
Unitatea de nvare 2
ECONOMIA DE PIA I TRANZIIA.12
2.1. Tranziia la economia de pia n Europa Central i de Est........................................14
2.2. Tranziia Romniei la economia de pia........17
2.2.1. Obiectivele generale i reforma economic....................18
2.2.2. Factori de influen a ritmului de dezvoltare a schimburilor
comerciale ....16
Aplicaii . ...31
Rspunsuri.................................................................................................................................32
Unitatea de nvare 3
STRUCTURA I FUNCIONALITATEA ECONOMIEI DE PIA..............................33
3.1. Factorii de producie.........................................................................................................33
3.2. Agenii economici societile comerciale......................................................................37
3.3. Proprietatea i libertatea de aciune a agenilor economici..........................................39
Aplicaii..39
Rspunsuri.................................................................................................................................42

Unitatea de nvare 4
PIAA, CONCURENA I PREUL...............43
4.1. Piaa i concurena ...43
4.2. Sistemul concurenei.44
4.3. Cerere, ofert, pre....45
4.4. Fixarea autoritar a preului...................................................................................49
Aplicaii.....................................................................................................................................53
Rspunsuri................................................................................................................................56
Unitatea de nvare 5
ANALIZA MICROECONOMIC A ECONOMIEI DE PIA......................................57
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina S
5.1. Teoria produciei n economia de pia57
5.2. Productivitatea factorilor de producie58
5.3. Funcia de producie..61
5.4. Tipuri de funcii de producie.......................63
Aplicaii...63
Rspunsuri.................................................................................................................................65
Unitate de nvare 6
COSTUL I RENTABILITATEA.66
6.1. Tipologia costurilor..................66
6.2. Costul de producie i orientarea productorului.....68
6.3. Rentabilitatea ntreprinderii.70
Aplicaii71
Rspunsuri...............................................................................................................................74

Unitatea de nvare 7
OPIUNILE PRODUCTORULUI.76
7.1. Disponibilitile bneti ale productorului dreapta bugetului76
7.2. Maximizarea produciei pentru un cost dat..78
7.3. Minimizarea costurilor pentru o producie dat....79
7.4. Maximizarea profitului..............79
7.5. Comportamentul productorului n condiiile concurenei pure i perfecte...83
7.6 Comportamentul productorului n condiiile concurenei imperfecte....84
Aplicaii...87
Rspunsuri..............................................................................................................................89
Unitatea de nvare 8
OLIGOPOLUL I CONCURENA90
8.1. Tipuri de oligopol....90
8.2. Poziii i strategii concureniale.91
Aplicaii....94
Rspunsuri...............................................................................................................................97
Unitatea de nvare 9
CONSUMUL N ECONOMIA DE PIA........................................................................98
9.1. Curbele de indiferen.......98
9.2. Poziia de echilibru a consumatorului..99
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 4
9.3. Funcia cererii...100
Aplicaii101

MACROECONOMIE
Unitatea de nvare 1
INDICATORI MACROECONOMICI106
Aplicaii....110
Rspunsuri...112
Unitate de nvare 2
CEREREA I OFERTA AGREGAT113
Aplicaii....119
Rspunsuri...121
Unitatea de nvare3
STRUCTURA ECONOMIEI DE PIA122
3.1. Piaa capitalului...122
3.1.1. Piaa aciunilor..125
3.1.2. Piaa obligaiunilor.......125
3.1.3. Piaa ipotecar...................................................................126
3.1.4. Instituiile pieei capitalului.126
3.2. Piaa muncii. Somajul......130
3.2.1. Oferta i cererea de munc..........131
3.2.2. Salariul...............................................................135
3.2.3. omajul..137
3.3. Piaa monetar i de credit. Inflaia..........142
3.3.1. Cererea i oferta de bani.143
3.3.2. Creditul, dobnda i bncile..145
3.3.3. Inflaia..........146
Aplicaii...150
Rspunsuri...154
Unitate de nvare 4
POLITICI MACROECONOMICE...155
4.1. Politica monetar i de credit.....157
4.2. Politica fiscal.....159
4.3. Politica cheltuielilor publice....160
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina S
4.4. Politica comercial...161
4.5. Politici comerciale favorabile liberului schimb vs. politici comerciale protecioniste165
Aplicaii...168
Rspunsuri..169
Unitatea de nvare 5
CRETEREA ECONOMIC.170
5.1. Cretere economic real i creterea economicpotenial...170
5.2. Factorii creterii economice.....171
Aplicaii..173
Rspunsuri.....175
Unitatea de nvare 6
AGREGAREA I MULTIPLICAREA..................................................................................176
Aplicaii.....178
Rspunsuri.180
Bibliografie182


















Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 6




MICROECONOMIE


Partea I












2008-2009
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 7
Unitatea de nvare 1
ACTIVITATEA ECONOMIC I TIINA ECONOMIC
Activitatea economic este o activitate uman complex care se ncadreaz ntre dou limite
extreme. Pe de o parte trebuinele (nevoile) pe care le impune viaa indivizilor i societii, iar pe de alt
posibilitile de a satisface aceste trebuine n funcie de resursele existente i priceperea folosirii lor.
Corelnd aceste aspecte prezentate, aspecte fundamentale ale existenei i evoluiei societii
umane, activitatea economic s-a impus ca fiind una dintre cele mai importante activiti umane de care
depinde progresul general, material i spiritual, al indivizilor i societii. n prezent se poate constata c
toate rile lumii care pot fi incluse n categoria rilor dezvoltate, sunt dezvoltate n primul rnd din punct
de vedere economic.
Nevoile i trebuinele constituindu-se ca cerine obiective ale vieii umane, ale existenei
indivizilor i a societii, a dezvoltrii lor, sunt asigurate prin bunuri i servicii.
Bunurile i serviciile se obin de ctre oameni prin prelucrarea, transformarea i adaptarea
resurselor pe care le ofer mediul natural. n concluzie putem defini procesul de producie ca fiind
activitatea care are ca scop satisfacerea trebuinelor pe baza prelucrrii resurselor economice.
Resursele economice sunt ansamblul de elemente care permit crearea de bunuri i servicii:
resursele naturale primare, munca, etc.
Evoluia economiei mondiale a contrazis de multe ori teoria economic clasic care afirm c
nevoile sau trebuinele stau la baza activitii economice.
Un foarte bun exemplu n acest sens este piaa SUA unde societile transnaionale impun logica
cererii prin standardizare, pentru a uura procesul de producie, spre deosebire de piaa Japoniei unde
cererea (nevoile) ghideaz producia.
n viitorul apropriat ne ateptm ca treptat o serie de noiuni din cadrul teoriei economice pe care
le studiem astzi, s fie considerate perimate, tocmai datorit dezvoltrii economiei mondiale n sensul
globalizrii.
Activitatea economic const n stabilirea unui raport optim ntre resurse i nevoi i a unui
raport de subordonare a mijloacelor pe care oamenii le pot folosi n vederea consumului.
Activitatea economic este o activitate uman care urmrete prelucrarea resurselor disponibile,
concretizat prin procesul de producie, n scopul acoperirii trebuinelor, respectiv a consumului
indivizilor i al societii.
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 8
n desfurarea activitii economice oamenii trebuie s in seama i de problemele sociale i
ecologice, punnd accentul pe o dezvoltare durabil bazat pe practici i tehnologii nepoluante. Din
pcate nu se ine cont de acest principiu, singura prioritate a agenilor economici este obinerea de profit.
Pentru a accentua importana activitii economice este deosebit de important evidenierea
raportului n care se afl trebuinele fa de resursele economice. Dezvoltarea indivizilor i a societii a
determinat o cretere continu a trebuinelor. Acast situaie a determinat o cretere a cantitii de resurse
utilizate care sunt ct se poate de limitate. n concluzie ar trebui s se stabileasc un echilibru ntre
consumul de resurse n vederea satisfacerii nevoilor i capacitatea lor de regenerare, cu alte cuvinte s se
urmreasc utilizarea lor ct mai raional.
De cnd a aprut omul i societatea, a aprut nevoia contient de consum i nevoia contient
de producie.
Legtura dintre aceste dou aspecte ale activitii economice s-a realizat de-a lungul evoluiei
societii prin diferite sisteme economice specifice. Singurul sistem economic care s-a dovedit a fi viabil
pn n prezent poart denumirea de economie de pia.
Viitorul ne conduce la ideea unui sistem-lume, o entitate caracterizat de o diviziune unic a
muncii i o multitudine de sisteme culturale(1).
n cadrul raportului de consum producie i al insuficienei resurselor, omenirea a creat o tiin
care are ca scop eficientizarea acestui raport.
Avnd n vedere importana covritoare, tiina economic poate fi considerat cea mai important
cucerire uman.
Definiie: tiina economic este tiina comportamentului uman referitor la gospodrirea n
condiii optime a resurselor, adic satisfacerea cu resurse limitate i cu folosire alternativ a trebuinelor
nelimitate i n continu diversificare.

Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 9


Aplicaii:
1. Existena activitii economice este determinat de faptul c:
a) bunurile libere sunt nelimitate;
b) nevoile omului pot fi satisfcute numai cu bunurile economice;
c) bunurile libere sunt limitate;
d) omul nu gsete de-a gata n natur toate bunurile de care are nevoie;
e) bunurile economice oferite de mediul natural sunt insuficiente.
2. Se consider c trebuinele umane reprezint:
a) elementele pe care omul le folosete n activitatea economic;
b) un ir nesfrit de cerine obiectiv necesare vieii umane, ale existenei i dezvoltrii
purttorilor lor;
c) o multitudine de cerine ce pot fi satisfcute n funcie de mrimea preurilor;
d) trebuinele oamenilor care pot fi satisfcute n corelaie cu posibilitile materiale ale
societii;
e) elementele pe care omul le poate folosi.
3. Coexistena i succesiunea generaiilor umane imprim trebuinelor:
a) o tendin general relativ constant;
b) o succesiune continu, fr sfrit;
ACTIVITATEECONOMIC
TREBUINERESURSE
CONSUMPRODUCIE
CEREREOFERT
ACTIVITATEUMAN
Sistem
economic
Economie
depia
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 1u
c) o cretere ca volum, n condiiile reducerii gradului de diversitate a lor;
d) un caracter limitat;
e) un caracter obiectiv.
4. Calea indirect de acoperire a trebuinelor s-a impus n timp, deoarece:
a) omul este dominat de natur;
b) nu presupune folosirea unor resurse;
c) mijloacele limitate sunt folosite mai eficient pentru satisfacerea trebuinelor concrete
nelimitate;
d) purttorul trebuinei concrete i produce el nsui bunurile dorite;
e) folosete resurse limitate.
5. n cadrul factorilor eseniali pentru atenuarea tensiunii trebuine-resurse includem:
a) regenerarea trebuinelor;
b) reducerea nevoilor;
c) folosirea ineficient a resurselor;
d) folosirea raional a resurselor;
e) scderea productivitii muncii.
6. ntre trebuine i resurse, n cele mai multe cazuri exist urmtoarea relaie:
a) T>R;
b) T<R;
c) T=R;
d) TR;
e) TR.
7. Care din urmtoarele afirmaii este adevrat?
a) Economia este partea societii ce nu se afl sub dictatul limitrii mijloacelor;
b) O resurs regenerabil devine nelimitat;
c) Gospodrirea resurselor limitate echivaleaz cu folosirea lor raional;
d) Producia, n sens economic, nseamn numai crearea de bunuri economice materiale;
e) Economia este o activitate social determinat de faptul c bunurile libere sunt n cantiti
mai mari dect trebuinele.
8. Consumul declaneaz i stimuleaz activitatea economic ndeplinind o funcie de:
a) reglare permanent a produciei;
b) reglare pemanent, cantitativ i calitativ a resurselor;
c) reglare cantitativ i calitativ a nevoilor;
d) stimulare a economisirii;
e) mijloc de plat.
9. Trstura principal a activitii economice o constituie faptul c este o form de activitate
practic, ceea ce nseamn c:
a) omul, folosind munca sa, transform natura conform intereselor sale, producnd cele necesare
traiului;
b) urmrete obinerea de rezultate maxime cu eforturi minime;
c) determin progresul social;
d) are o finalitate precis satisfacerea nevoilor de consum ale oamenilor;
e) nicio variant nu este corect.
10. Consumul reflect:
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 11
a) totalitatea trebuinelor societii;
b) totalitatea trebuinelor umane;
c) trebuinele umane n concordan cu realitatea material;
d) volumul produciei;
e) volumul i structura activitii economice.
Rspunsuri:
1-d; 2-b; 3-b; 4-c; 5-d; 6-a; 7-c; 8-a; 9-a; 10-c.





















Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 12
Unitatea de nvare 2
ECONOMIA DE PIA I TRANZIIA
CUPRINS 2.1. Tranziia la economia de pia n Europa Central i de Est
2.2. Tranziia Romniei la economia de pia
2.2.1. Obiectivele generale i reforma economic
2.2.2. Factori de influen a ritmului de dezvoltare a schimburilor comerciale


Economia de pia reprezint sistemul economic cel mai eficient, prin care se realizeaz
activitatea economic, respectiv are loc transformarea resurselor n bunuri i servicii necesare existenei
indivizilor i societii.
Pentru a reui s nelegem importana economiei de pia, trebuie s analizm evoluia societtii
umane. n primul rnd este bine de menionat faptul c omul este o fiin social neputnd tri i evolua
dect n strns cooperare cu semenii si. Aceast necesitate de cooperare a devenit tot mai evident
datorit dezvoltrii i evoluiei societii umane, dezvoltare care a condus n final la apariia:
- proprietii private;
- diviziunii internaionale a muncii;
- produciei destinate schimbului comer exterior;
- economiei mondiale cu diferitele ei stadii de mondializare.
Odat cu adncirea diviziunii internaionale a muncii s-a simit nevoia unui sistem economic
dezvoltat capabil s fac fa tendinelor mondiale. Sistemul economic care s-a impus a fost economia de
pia. Sistemul economic al blocului comunist s-a dovedit n scurt timp ineficient, piaa fiind cea care a
evideniat necesitatea derulrii unui proces de tranziie, datorit accenturii decalajelor tehnologice i a
dezechilibrelor macroeconomice.
n prezent omenirea a gsit o modalitate care s se bazeze pe cointeresare. Oamenii sunt atrai n
activiatea economic n ideea de a obine ctig, care ia forma de profit, iar cei care pun la dispoziie
munca obin o form de venit denumit salariu. Prin aceast mbinare de factori materiali i sociali ia
natere sistemul economic capitalist n care prin producie nu se urmrete numai asigurarea bunurilor
materiale, ci i realizarea de profit. Profitul este expresia eficienei economice care devine problema
esenial a sistemului economic.
n contextul actual cel mai bun exemplu este cel al societilor transnaionale care investesc,
creeaz capaciti de producie pe pieele unde este cel mai avantajos din punct de vedere al:
- costului de producie;
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 1S
- fiscalitii (impozite i taxe);
- controlului valutar;
- resurselor naturale;
- posibilitii exercitrii controlului;
- posibilitii repatrierii capitalului;
- pieei de desfacere;
- capitalului uman.
n momentul n care ara pierde o serie de avantaje comparative societile transnaionale pleac,
delocalizndu-i producia n alt zon mai avantajoas.
n concluzie putem considera economia de pia o modalitate evoluat de cooperare.
n economia de pia principalii protagoniti sunt:
- ntreprinztorul investitor (angajatorul);
- lucrtorul salariat, amndoi avnd interes n procesul de producie, scopul fiind nbogirea
eficiena economic acumulat.
- statul.
Statul se implic n economia de pia direct i indirect.
Indirect prin elaborarea cadrului legislativ n care i desfoar activitatea agenii economici.
Direct prin investiii i consum n vederea asigurrii echilibrului macroeconomic.
O trstur deosebit a economiei de pia este concurena, fenomen necesar n vederea sporirii
eficienei activitii de producie, a utilizrii factorilor de producie. Concurena acerb la nivel global a
dus la o selecie a agenilor economici, n funcie de capacitatea lor managerial i tehnologic. Astfel
se accentueaz importana ultimului stadiu al modializrii mondializarea prin investiii directe de capital
i a urmtoarelor ei efecte imediate:
- transferul de cunotine i practici manageriale noi;
- transferul internaional de tehnologie;
- costurile reduse pe care le au rile n dezvoltare i rile dezvoltate care beneficiaz de aceste
investiii directe de capital.
Astfel economia de pia a evoluat, pendulnd ntre o formare liber a preurilor pe baza
raportului dintre cerere i ofert la preuri de monopol, efect al globalizrii care a stimulat dezvoltarea
corporaiilor transnaionale i implicit al monopolurilor transnaionale.
Sistemul economic capitalist nu este un sistem economic perfect pentru c:
1. nu asigur o repartiie echitabil a bogiei pe care o creeaz;
2. genereaz nemulumiri sociale;
3. genereaz conflicte de munc.
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 14

Trsturile economiei de pia:
1. Se bazeaz pe liberalismul economic, care are ca fundament proprietatea privat;
2. Este o economie concurenial expresie a tendinei agenilor economici de a obine maximum
de eficien economic;
3. Celula de baz a economiei de pia este ntreprinderea este o economie de ntreprindere;
4. Este o economie de profit;
5. Comportamentul agenilor economici are la baz calcului de eficien economic;
6. Este o economie n care intervenia indirect i direct a statului nu afecteaz trsturile
anterioare.

2.1. Tranziia la economia de pia n Europa Central i de Est

Un loc special n evoluia economiei mondiale, l ocup procesul de tranziie la economia de pia
considerat a fi una dintre problemele globale, de a crei rezolvare sunt preocupate toate statele
indiferent de gradul lor de implicare.
O problem grav cu care s-au confruntat toate aceste economii a fost imposibilitatea de a
beneficia de evoluia rapid a tehnologiei i accesul greoi la informaii economice vitale. De asemenea,
toate aceste economii s-au confruntat cu dificulti n formarea echipelor manageriale, managerii lor fiind
pregtii s rspund cerinelor economiilor excesiv planificate i centralizate, unde rolul lor se reducea la
acela de simpli executani, aa nct n momentul tranziiei nu existau manageri cu capacitate de decizie
pregtii pentru o economie liber.
Economiile n tranziie s-au confruntat, de asemenea, cu formarea noului cadru instituional,
restructurarea celui existent i crearea unuia flexibil care s poat fi adaptat unei economii funcionale.
Sistemul economic socialist a condus la alocarea ineficient a resurselor, la supradimensionarea
unor ramuri sau sectoare economice i la neglijarea altora. Dezvoltarea socialist multilateral nu a inut
cont de avantajele competitive deinute de state n anumite sectoare economice.
Anii 80 au fost decisivi n evidenierea dezechilibrelor majore manifestate n economiile
socialiste. Se observ clar disfuncionalitile sistemului. Criza economic a cptat proporii,
manifestndu-se n ri ca Polonia i Iugoslavia, sub forma unor deficite bugetare de proporii, inflaie sau
hiperinflaie, penurii de produse generalizate, datorii externe mari. n Ungaria, de exemplu, criza s-a
manifestat prin stagnare economic. n concluzie, sistemul socialist i-a atins limitele, schimbarea fiind
sugerat chiar de ctre pia.
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 1S
Reformele economice pariale, experimentate de ri ca Polonia, Ungaria i Cehoslovacia, n
sensul creterii autonomiei ntreprinderilor de stat sau liberalizrii pariale a preurilor, nu au reuit s
mbunteasc dect temporar performanele economice. Pe termen lung ns, criza s-a adncit.
Economia socialist poate fi caracterizat de urmtoarele aspecte:
hipercentralizarea activitilor economice;
planificarea centralizat a produciei i a alocrii resurselor;
preponderena proprietii de stat i a monopolului statului n toate domeniile de activitate;
practicarea de preuri fixe, care nu se modificau n funcie de cerere i ofert;
alocarea administrativ a bunurilor de producie i a serviciilor;
practicarea de cursuri multiple n cadrul comerului exterior, n funcie de interese;
un sistem de salarizare rigid, stabilit de ctre stat, care nu reflecta eficiena;
ascunderea viciilor de sistem i a dezechilibrelor macroeconomice.
Treptat s-a constatat c singura soluie era tranziia ctre o economie de pia funcional. Procesul
de tranziie la o economie de pia poate fi abordat diferit, dup cum urmeaz: (2)
1. Radicalii (experii FMI, J. Sachs, D. Lipton) susin aplicarea rapid i concomitent a unor programe
de stabilizare macroeconomic i a unei privatizrii rapide. Tratamentul de oc ar presupune: liberalizarea
brusc a preurilor pentru a elimina excesul de mas monetar aflat n circulaie i pentru a stimula
concurena pe piaa intern, liberalizarea rapid a comerului exterior, introducerea convertibilitii
monedei dup o devalorizare substanial i utilizarea sa ca ancor nominal antiinflaie i ca instrument
de stimulare a exportului i practicarea unei fiscaliti severe, constnd n primul rnd n eliminarea
subveniilor.
2. Gradualitii nu consider necesar liberalizarea imediat a preurilor, nici posibil privatizarea
imediat a ntreprinderilor de stat. Gradualitii se mpart n mai multe curente: social-democraii, adepii
economiei de pia, adepii reformei graduale a preurilor, instituionalitii i evoluionitii. Social-
democraii apreciaz c eliminarea rapid a inflaiei este singura soluie de nlturare a excesului de mas
monetar. n ceea ce privete privatizarea, ei consider important, n primul rnd, crearea unui cadru
instituional i legislativ coerent i apoi privatizarea efectiv a activelor statului.
Adepii economiei de pia pledeaz pentru crearea unei economii mixte, intrarea i ieirea liber
de pe pia a agenilor economici, creterea productivitii ntreprinderilor mici, calitatea i
disponibilitatea bunurilor de consum, deschiderea economiei naionale i liberalizarea comerului exterior.
Adepii reformei graduale a preurilor propun efectuarea mai nti a unei revizuiri administrative a
lor, urmat de liberalizarea lor dup o perioad de ngheare. Consider important meninerea timp mai
ndelungat a unui control al preurilor i al salariilor, al cursului de schimb, ndeosebi n cazul existenei
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 16
unei inflaii alimentate de costuri. Principalul argument mpotriva liberalizrii preurilor brusc l
reprezint existena unor structuri monopoliste n economiile n tranziie.
Instituionalitii apreciau c numai liberalizarea preurilor mpreun cu privatizarea nu creaz
relaii de pia, ei subliniaz rolul instuiilor economiei de pia (Mc Kinnon, E. Stiglitz, J. Buchanan, R.
Boyer).
Evoluionitii au subliniat c organizaiile economice au nevoie de un timp de adaptare la noile
condiii pentru a-i schimba comportamentul. Ei pledeaz pentru politici de stabilizare i transformare
care s nu distrug vechile instituii i organizaii care se pot adapta.
3. Semi-radicalii au formulat ideea concilierii abordrii radicale cu cea gradual. Ei pun accent pe
interdependena dintre elementele stabilizatoare i cele de transformare, vorbind despre necesitatea
simultaneitii minime.
4. Dualitii (J. Kornai) oarecum nrudii cu instituionalitii, consider c economia de pia trebuie s se
constitue gradual. Asta implic o perioad de tranziie n care sectorul de stat coexist cu cel privat, cu
management diferit.
Tranziia la economia de pia presupune n esen, parcurgerea urmtoarelor etape:
1. Crearea, consolidarea i dezvoltarea proprietii private, proces esenial, prin el asigurndu-se
descompunerea monopolului de stat, descentralizarea activitii economice i asigurarea
autonomiei agenilor economici. Trecerea proprietii de stat n proprietate privat prin procesul
de privatizare.
2. Restructurarea activitilor economice n vederea eficientizrii lor.
3. Asigurarea resurselor de investiii crearea, dezvoltarea i liberalizarea pieei capitalurilor, a
pieei monetare i de credit care s asigure atragerea disponibilitilor bneti n circuitul
economic. Definirea unui plan de dezvoltare pe termen mediu i lung care s aib n vedere rolul
preponderent al investiiilor strine directe.
4. Liberalizarea preurilor i a pieelor.
5. Liberalizarea comerului exterior.
6. Msuri care vizeaz reducerea costurilor sociale, manifestate prin scderea standardelor de via,
ca urmare a accenturii dezechilibrelor macroeconomice omaj, inflaie.
O mare parte din etapele prezentate, apar sub form de recomandri n cadrul documentului
denumit Consensul de la Washington, elaborat n colaborare, de experi ai Fondului Monetar
Internaional i Grupului Bncii Mondiale. n document se remarc influena curentului neoliberal.
Principalele recomandri de politic economic cuprinse n Consensul de la Washington sunt
urmtoarele:
macrostabilizarea;
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 17
privatizarea i dereglementarea sectorului de stat;
reforma proprietii;
implementarea unei discipline fiscale severe, cu scopul meninerii deficitului bugetar sub control;
reformarea sistemului de impozite i taxe i reorientarea cheltuielilor publice;
liberalizarea ratei dobnzii i a politici monetare i de credit;
liberalizarea cursului de schimb;
liberalizarea investiiilor de capital;
liberalizarea i stimularea comerului exterior.
n studiile de specialitate nu exist un model cadru, care ar putea fi aplicat tuturor economiilor n
tranziie spre o economie de pia funcional. Dei exist repere comune, fiecare economie este unic,
unicitatea fiind dat de zona geo-politic n care se afl, de nivelul tehnologic, de situaia resurselor i nu
n ultimul rnd de pregtirea socio-profesional a forei de munc.
n concluzie, abordarea procesului de tranziie difer de la stat la stat, variind de la modelul
radical al terapiei de oc la modelul gradual, ca rezultat al aciunii factorilor economici, sociali i
politici interni i internaionali.

2.2. Tranziia Romniei la economia de pia

n peisajul economiilor n tranziie, Romnia a avut o poziie distinct. Dup o relativ stabilitate
a sistemului economic i politic n jurul anilor 60, anii 70 aduc o deschidere a politicii externe a
Romniei spre statele occidentale. Aceast orientare se materializeaz n anul 1971, prin aderarea la
G.A.T.T. i n 1972 la F.M.I cnd Romnia devine membr cu drepturi depline. O consecin fireasc a
fost accesul la tehnologia avansat, fapt resimit ntr-o uoar revigorare economic urmat de o cretere a
nivelului de trai.
Dup deschiderea din anii 70, care a fost salutat de ctre Occident, Romnia adopt o poziie
naionalist-comunist, eliminnd brutal orice dependen de finanarea extern, fapt ce s-a resimit n
acutizarea crizei economice.
n ultima etap a anilor 80, se adncete criza economic a sistemului socialist exprimat prin
scderea productivitii datorat utilizrii ineficiente a factorilor de producie, evideniat prin pierderile
nregistrate n sectorul industrial.
Adncirea crizei economice s-a materializat la nivelul acelor ani i prin creterea inflaiei,
accelerarea deficitelor bugetare i acuta penurie de produse de consum de pe pia. Acutizarea crizei a
fost favorizat, att de politica economic dus n Romnia prin concentrarea dezvoltrii economice pe
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 18
crearea unor mastodoni industriali energofagi, care n lipsa retehnologizrii au nceput s nregistreze
pierderi, acestea situndu-se la cca. 17% din totalul industriei, la nivelul anilor 80.
Poziia geo-politic a Romniei a influenat hotrtor politica extern, politica comercial, ct i
politicile economice generale. Existena unor piee de export slab dezvoltate i nepretenioase a favorizat
accentuarea lipsei de competitivitate a produselor romneti exportate.
Conjunctura extern, completat de factorii interni specifici, au condus la plasarea Romniei n
1989 pe o poziie nefavorabil din punct de vedere al evoluiilor economico-sociale, situaie ce a fcut
anevoios procesul de tranziie.
2.2.1. Obiectivele generale i reforma economic
Obiectivele pe care Romnia i-a propus s le ating n procesul de tranziie la econonia de pia, au fost:
Privatizarea sectorului de stat
ncurajarea sectorului privat

Liberalizarea preurilor i a salariilor, ca msuri
menite s stimuleze concurena
Adoptarea aquis-ului comunitar
Restructurarea industriei
Reforma sistemului financiar-bancar
Liberalizarea comerului exterior
Atragerea de investiii strine directe
Reforma politicii monetare, liberalizarea cursului de schimb

O prioritate a tranziiei a fost modificarea sistemului economic. n acest scop a fost necesar
implementarea unor msuri menite s alinieze economia romneasc la standardele unei piee dezvoltate:

Privatizarea ntreprinderilor de stat, liberalizarea preurilor, a comerului
exterior i a pieei valutare
Adoptarea unui program de macrostabilizare
Reforme structurale
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 19
Procesul privatizrii a demarat cu crearea cadrului legislativ necesar transformrii ntreprinderilor
de stat n societi comerciale i regii autonome. Au fost adoptate astfel n 1990 legea 15, care reglementa
transformarea ntreprinderilor de stat n societi pe aciuni i legea 31, care reglementa transformarea
ntreprinderilor de stat n regii autonome. n 1991, legislaia este completat de legea 58 privind
privatizarea.


METODELE DE PRIVATIZARE

Metoda M.E.B.O Management & Employee BuyOut

Metoda P.A.S. (programe de aciune ale salariaiilor)
Licitaii publice
Negocieri directe cu investitori strategici
Privatizarea a ntmpinat greuti datorit legislaiei fiscale nefavorabile. Ne referim aici la
reforma fiscal care a condus la practicarea unor impozite ridicate (introducerea impozitelor directe pe
profit i pe salarii i impozitelor indirecte T.V.A. i accize) care au avut ca rezultat scderea ncasrilor
bugetare i implicit creterea deficitului fiscal.
Sistemul bancar slab dezvoltat i corupt a constituit o alt dificultate de depit n procesul de privatizare,
bncile defavoriznd evident sectorul privat.
Toate aceste dificulti au generat lentoarea procesului de privatizare.
Accelerarea privatizrii ar fi trebuit s fie susinut i de crearea de noi societi comerciale bazate
pe atragerea de investiii strine directe.
Din nefericire, rezultatele nu au fost cele scontate din cauza instabilitii legislative, a mentalitii
nefavorabile, instabilitii economice, birocraiei i corupiei institiionalizate.
Cadrul instituional menit s asigure buna desfurare a privatizrii a fost creat ncepnd cu 1991.
El a cuprins: Agenia Naional de Privatizare, Fondul Proprietii de Stat, Fondul Proprietii Private,
Agenia Romn de Dezvoltare cu rol n atragerea investitorilor strini, Ministerul Privatizrii
desfiinat ulterior i Autoritatea pentru Privatizare i Administrarea Participaiilor Statului.
Dei guvernele care s-au succedat dup 1989 au manifestat o preocupare constant pentru crearea
i modificarea cadrului instiuional, rezultatele acestor instituii nu au fost pe msura ateptrilor, ele
nedemonstrndu-i eficiena.
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 2u
Ritmul lent al privatizrii a determinat dup 1996 luarea unor msuri menite s accelereze
procesul:
vnzarea activelor n regim de urgen;
demararea procesului de demonopolizare a regiilor autonome i instituiilor publice.
Trebuie subliniat faptul c Romnia la nivelul anului 1990 nu a aplicat nici o msur de
macrostabilizare. Abia n 1991 s-au conturat primele msuri ce vizau reglementarea mecanismelor
economiei de pia.
Liberalizarea preurilor a fost excesiv de gradual. nceput n 1990, a continuat pn n 1997 cu
toate c i n prezent unele produse i servicii sunt nc subvenionate de stat.
Gradualizarea excesiv a liberalizrii a fcut ca aceasta s nu-i ating scopurile propuse:
formarea corect a preurilor care s reflecte echilibrul dintre cerere i ofert;
eficientizarea activitii agenilor economici prin utilizarea optim a resurselor.
Efectele gradualismului nu au ntrziat s apar ele materializndu-se n: ncurajarea agenilor
economici s produc ineficient; mpiedicarea liberei formri a preurilor (cu rezultat imediat n scderea
competitivitii externe); devalorizarea monedei; decurajarea investiiilor.
Integrarea Romniei n economia mondial nainte de 1989 a fost puternic restricionat de plasarea
ei n zona de influen sovietic. Ca urmare Romnia i-a concentrat relaiile economice externe pe
participarea la activitatea CAER. Orientarea comerului exterior spre rile foste socialiste i n special
ctre URSS, a condus la dezvoltarea unei industrii necompetitive, bazat pe utilizarea extensiv a
factorilor de producie. Cu toate acestea produsele realizate erau absorbite fr probleme de piaa
URSS. n final s-a ajuns la izolarea pieei romneti de evoluiile pieelelor mondiale reprezentative,
Romnia avnd din ce n ce mai greu acces la tehnologie i informaii economice vitale. Dup anul 1989,
pierderea pieelor tradiionale de export a forat Romnia s se orienteze ctre Occident, ceea ce a dus la
prbuirea exportului.

2.2.2.Factori de influen a ritmului de dezvoltare a schimburilor comerciale
Strategia comerului exterior romnesc nu putea face abstracie de conjunctura internaional, la
care, fr ndoial, trebuie s adugm elementele concrete din economia real din Romnia care
afecteaz exportul i importul romnesc: evoluia procesului de restructurare i de privatizare,
promovarea investiiilor directe cu impact semnificativ n economie, atragerea investitorilor strini,
structura ofertei romneti la export, valorificarea cadrului juridic extern i pregtirea profesional.
Este evident c asupra ritmului de dezvoltare a schimburilor comerciale, n perioada analizat, au
acionat factori interni i externi, unii dintre acetia avnd efecte pozitive, iar alii efecte negative.

Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 21
Dintre factorii interni cu efecte negative asupra ritmului de cretere a
exportului reinem: blocajul financiar n industrie; subcapitalizarea
ntreprinderilor, nivelul ridicat al costului creditului; restrngerea sau
lichidarea produciei unor produse sau chiar a unor ntreprinderi, ca urmare a
reducerii consumului intern sau a unui management neperformant; ritmul lent
al restructurrii, retehnologizrii i privatizrii; investiii reduse pentru
crearea de noi produse sau mbuntirea celor existente, astfel nct s
corespund exigenelor pieei externe; lipsa de experien a unor productori
cu activitate de export i n acest context, o valorificare necorespunztoare a
mrfurilor pe pieele internaionale; o ofert la export insuficient de
diversificat i de o calitate care nu este n totalitate adaptat la cerinele
pieelor externe, etc.

La acetia se adaug i unii factori interni, din domeniul agricol: restrngerea suprafeelor agricole;
scderea randamentelor la hectar; reducerea efectivelor de animale, etc.
Unul din factorii interni cu influen negativ asupra produsului intern brut i a produciei
industriale i agricole se poate considera i modificarea frecvent a legislaiei n domeniul fiscal i
monetar.

Factorii externi care au determinat reducerea PIB, a produciei industriale i
implicit a exportului au fost: desfiinarea pieei CAER, criza petrolului, crizele
financiare din Asia de Sud-Est i modificarea preurilor pe piaa
internaional.

De menionat este i faptul c la creterea exportului un factor important a fost dezvoltarea
sectorului privat n activitatea de comer exterior a Romniei.
Factorii care au determinat modificarea volumului i orientarea schimburilor comerciale externe
ale rilor est-europene, se pot mprii n factori interni (politici macroeconomice de stabilizare, reforme
structurale, politica comercial i politica cursului de schimb) i factori externi.
n ceea ce privete politicile macroeconomice, acestea au influenat ambele fluxuri de schimb, de
regul n sens negativ sub aspect cantitativ, n corelaie cu reducerea produciei, reducerea investiiilor i
scumpirea creditului pe piaa bancar intern. Devalorizrile iniiale i stabilirea unui curs dc schimb fix
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 22
n unele ri (Polonia i Cehoslovacia, ntr-un anumit interval de timp) au afectat n mod diferit cele dou
curente de schimb, favoriznd iniial exportul i stvilind ntr-o oarecare msur creterca importurilor.
Liberalizarea comerului exterior, descentralizarea i trecerea la convertibilitate parial intern
(deci o liberalizare parial a accesului la valut) au fost de natur s stimuleze amplificarea ambelor
curente de schimb. Este ns tiut faptul c, dup declararea sa, convertibilitatea intern nu a putut fi
susinut n mai multe dintre rile analizate, pe anumite intervale scurte de timp, fapt ce, desigur, a
influenat negativ evoluia fluxurilor comerciale externe.
Dintre factorii externi, trei categorii par a fi jucat un rol decisiv:
1. Schimbarea principiilor de derulare a schimburilor comerciale intra CAER. Decontrile multilaterale
n ruble transferabile au fost nlocuite cu decontri n valute convertibile. Dac n CAER, calcularea
preurilor se fcea pe baza mediei glisante cincinale a preurilor internaionale, curate de influenele
conjuncturale, dup 1991 s-a trecut la utilizarea de preuri mondiale, ceea ce a dus la cderea parial a
preurilor la export. De asemenea, dispariia subveniilor implicite de import, rezultate din sistemul
cursurilor de schimb multiple practicate de aceste ri, i din practicarea unor preuri extrem de sczute la
importul de combustibil i materii prime din URSS (ele reprezentau, desigur, un cost al meninerii sferei
de influen sovietice asupra acestor ri), au afectat volumul schimburilor lor comerciale. S-a renunat la
stabilirea volumului partizilor de mrfuri pe seama prevederilor din acordurile comerciale i de cooperare
de lung durat.
Modificarea principiilor de desfurare a schimburilor i dezintegrarea CAER au avut un impact
negativ mai puternic asupra exporturilor rilor est-europene dect asupra importurilor lor. Mai accentuat
a fost aceast tendin n relaiile cu fosta URSS. Reducerea mai drastic suferit de exporturile rilor
est-europene ctre republicile din CSI, comparativ cu importurile din acecai regiune s-ar explica prin mai
multe cauze: dificultile de a efectua pli n valute pentru ntreprinderile din regiune i reorientarea
importatorilor sovietici ctre surse de aprovizionare vestice (ndeosebi pentru bunuri de consum). Totui
i importurile reciproce s-au contractat, importurile din republicile membre ale CSI suferind o diminuare
mai mic, comparativ cu importurile totale de la ceilali parteneri din CAER. Acest fenomen poate fi
explicat prin elasticitatea sczut a cererii de import fa de pre n rile est-europene, datorit
compoziiei importurilor din fosta URSS (constituite n proporie covritoare din combustibili i materii
prime, produse strategice pentru economiile acestor ri).
2. Fluctuaiile nregistrate n activitile de afaceri n rile vest-europene.
Schimbrile n cererea agregat a rilor vestice dezvoltate au urmat n perioada analizat un cic1u.
Unificarea Germaniei i transformarea acesteia n principalul partener comercial al rilor central-
europene au constituit un stimulent puternic pentru exporturile din aceste ri n primii doi ani ai
tranziiei. Concomitent, intrarea n recesiune a majoritii rilor vestice ncepnd cu vara anului 1990,
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 2S
resimit mai acut din 1991, a fost de natur s exercite presiuni asupra cererii pe pieele acestora, fapt de
natur s restrng absorbia produselor de export est-europene.
Dei aparent recesiunea din rile occidentale a redus cererea extern pentru produsele exportate de
rile est-europene, exist analiti care consider c aceasta nu s-ar datora ns existenei unei elasticiti
nalte a cererii pentru aceste produse n raport cu veniturile. Argumentul acestora este acela c
schimbrile n structura pe mrfuri a exporturilor est-europene pe anumite intervale de timp nu sunt
similare celor produse n structura cererii pe pieele vestice.
3. Modificrile de politic comercial cu impact asupra accesului la pieele vestice pentru exporturile
de produse est-europene.
Impactul diferitelor msuri de politic comercial ale rilor vestice menite s mbunteasc
accesul exporturilor est-europene este greu de identificat. Toate rile est-europene au obinut o serie de
concesii comerciale de la rile industrializate n acest rstimp. Concesiile includ: acordarea de ctre CE a
unor preferine vamale, pentru Ungaria i Polonia n 1990, ulterior i pentru alte ri, mai nti n baza
SGP, apoi a acordurilor de comer i cooperare ncheiate n perioada 1988-1990 i n cele din urm n
baza acordurilor de asociere ncheiate n anii 1991-1993.
De asemenea, concesii comerciale au fost acordate rilor analizate de ctre rile membre ale
AELS, n urma ncheierii unor acorduri de liber schimb, precum i de ctre SUA, n principal prin acor-
darea sau rennoirea clauzei naiunii celei mai favorizate. Nu trebuie omis faptul c Romnia este membru
fondator al Organizaiei Mondiale a Comerului (OMC), de la data de 1 ianuarie 1995. Calitatea de
membru OMC presupune acceptarea tuturor acordurilor, nelegerilor, deciziilor i memorandumurilor cu
caracter multilateral. Relaiile economice ale Romniei, ca ar membr a OMC, cu rile cu care nu
exist ncheiate acorduri prefereniale se desfoar pe baza acordurilor economice/comerciale/de
cooperare bilaterale, prin care prile convin s aplice n relaiile dintre ele principiile GATT, respectiv,
tratamentul naiunii celei mai favorizate i tratamentul naional. Romnia a ncheiat, n aceste condiii,
acorduri bilaterale cu peste 100 ri.
Nu sunt puine opiniile unor economiti vestici, care consider c meninerea, n continuare, a unui
protecionism comercial destul de nalt (chiar dac disimulat) pentru exporturile est-europene are o
deosebit importan pentru rile n cauz. Dup cum se exprima recent un economist occidental, B.
Hindley: protecia rilor occidentale fa de exporturile din rile est-europene reprezint un factor
major de determinare a specializrii internaionale a acestora, cu implicaii asupra creterii economice din
aceste ri. Chiar n aceste cercuri economice vestice se consider exagerat teama autoritilor rilor
vestice de posibila inundare a pieelor lor de ctre produse est-europene. Dup cum observa cu pertinen
S. Ostry exporturile rilor est-europene reprezint o parte att de mic din importul rilor membre ale
OCDE (3-5%), nct impactul lor de ajustare este de-a dreptul neglijabil i nu ar trebui s provoace o
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 24
reacie att de violent pe ct au avut-o firmele i guvernele din aceste ri, fa de acordarea acestor
concesii.
Evoluia relaiilor comerciale dintre state, reflect tendina de liberalizare global a comerului
internaional, susinut de multiplicarea acordurilor regionale, subregionale i bilaterale de liber schimb
sau crearea de uniuni vamale, n sensul accelerrii procesului de globalizare.
n spiritul acestei tendine mondiale, imediat dup 1989 toate programele de reform economic
includeau liberalizarea comerului exterior. Ea a fost nfptuit brusc n majoritatea rilor est-europene,
nc de la nceputul anului 1990, excepie fcnd Ungaria, care a realizat-o gradual, de la mijlocul anilor
80. Nu trebuie s uitm ns, faptul c Romnia, spre deosebire de alte ri foste socialiste, era membr la
GATT, ONU, FMI i Banca Mondial nc dinainte de 1989, fapt ce evideniaz existena unei deschideri
ctre occident.
Dup 1989 liberalizarea comerului exterior romnesc a fost n concordan cu standardele
internaionale impuse de GATT OMC. Participarea Romniei n cadrul negocierilor multilaterale din
cadrul GATT i ulterior OMC, a condus la adoptarea unor msuri de liberalizare a comerului exterior,
multe din acestea afectnd direct competitivitatea productorilor interni.
Dintre msurile adoptate le enumerm pe cele care au avut un efect semnificativ n evoluia
comerului nostru exterior:
consolidarea taxelor vamale la produsele industriale la nivelul de 35% n cadrul Rundei Uruguay,
cu excepia unor produse industriale, care au fost consolidate la alte niveluri, n contextul Rundei
Tokio de sub egida GATT (1973-1979); taxele vamale la produsele agricole au fost consolidate la
niveluri diferite, n general, sensibil superioare celor de la produsele industriale;
eliminarea de la 01.01.2000 a taxelor vamale la importul produselor vizate de Acordul OMC
privind tehnologia informaiei;
exceptarea de la taxe vamale a produselor fcnd obiectul Acordului OMC privind aeronavele
civile;
reducerea gradual cu 24% a taxelor vamale consolidate la produsele agricole, n decurs de 10 ani
(1995-2004);
introducerea de contingente tarifare la importul unor produse agricole, cu taxe vamale sub nivelul
consolidat;
diminuarea subveniilor de export admise la 13 categorii de produse agricole cu 14%, n decurs de
10 ani (1995-2004);
consolidarea regimului n vigoare privind accesul pe piaa romneasc i aplicarea tratamentului
naional la unele servicii prestate de furnizori strini, iar, n domeniul serviciilor de
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 2S
telecomunicaii de baz, asumarea angajamentului de suprimare a regimului de operator unic
pentru telefonia public vocal, telegraf i telex, ncepnd de la 01.01.2003.
Trebuie subliniat c Romnia i-a asumat n cadrul OMC angajamente de liberalizare mai reduse
dect rile dezvoltate, potrivit principiului c rilor n curs de dezvoltare nu li se solicit concesii
incompatibile cu nivelul dezvoltrii economice.
O direcie prioritar a politicii de comer exterior o constituie participarea activ la integrarea i
cooperarea economic pe plan regional. Romnia a ncheiat un Acord European de Asociere la Uniunea
European. De asemenea, a ncheiat un acord de comer liber cu rile membre ale AELS, particip la
Acordul de Comer Liber al rilor din Europa Central (CEFTA) i a ncheiat acorduri bilaterale de
comer liber cu Republica Moldova, Turcia i Israel. Totodat, ara noastr particip la cooperarea
economic din zona Mrii Negre i din Europa de Sud-Est.
O direcie important de aciune o constituie refacerea i consolidarea prezenei produselor
romneti pe pieele externe, altele dect cele din Europa.
n acest sens politica comercial a Romniei urmrete meninerea unui echilibru dinamic n
balana comercial prin promovarea exporturilor. Promovarea exporturilor are la baz eforturile fcute n
vederea creterii capacitii industriei romneti de a produce mrfuri competitive care s se ridice la
standardele internaionale cu privire la calitate i eficien n utilizare factorilor de producie.
n scopul atingerii acestor obiective s-au luat o serie de msuri de politic comercial i de
atragere de investiii strine directe orientate ctre export. Ritmul lent al privatizrii, al restructurrii
sectoriale i nu n ultimul rnd existena corupiei i birocraiei au atenuat mult efectele msurilor luate de
guvern n vederea stimulrii exportului.
Msuri de politic comercial menite s stimuleze exporturile:
aplicarea unui regim de rambursare a taxelor vamale, pltite pentru factorii de producie importai
i ncorporai n produse exportate;
ncepnd cu 01.01.1998, restriciile cantitative la export au fost complet eliminate (n cazul unor
produse se practic licenele de export, cu rol de monitorizare, fr caracter restrictiv);
s-a stabilit un sistem de stimulare a realizrii de obiective complexe i a produciei cu ciclu lung
de fabricaie, destinate exportului (OG nr.14/1996);
s-a diminuat la 5% impozitul pe profitul obinut din activitile de export (fa de 25% din alte
activiti);
acordarea de garanii pentru participarea la licitaiile internaionale;
acordarea de garanii pentru creditele de export;
acoperirea parial, din resursele bugetului de stat, a cheltuielilor de participare la trgurile i
expoziiile internaionale;
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 26
finanarea parial, prin bugetul de stat, a activitilor de informare comercial a agenilor
economici, n special a IMM-urilor, de ctre Centrul Romn de Comer Exterior (CRCE);
acordarea, n unii ani, de subvenii de export pentru cantiti restrnse din unele produse
agroalimentare (gru, porumb boabe, carne de porc i pasre), n limitele permise de OMC;
crearea de zone libere, care s favorizeze exporturile (Constana, Agigea, Sulina, Galai, Brila,
Giurgiu)
Msurile luate n vederea relansrii exporturilor romneti nu au avut impactul scontat, fapt
evideniat de existena n continuare a unui sold negativ n balana comercial.
n opinia noastr liberalizarea comerului exterior s-a produs brutal influennd direct
competitivitatea productorilor naionali.
Liberalizarea cursului de schimb s-a efectuat gradual i abia la 1 februarie 1998 se poate discuta
de o convertibilitate intern deplin a leului.
Toate aceste msuri luate de guvernele care s-au succedat dup 1989 au avut ca scop atingerea
obiectivelor concrete ale procesului de tranziie spre o economie de pia.
Dup 17 ani de tranziie, Romnia este departe de a-i fi atins obiectivele propuse. Tranziia s-a
dovedit a fi un proces lung, anevoios, deosebit de complex i cu costuri sociale ridicate. Construirea
noilor mecanisme ale economiei de piat a nregistrat unele progrese. Chiar raportul Bncii Mondiale
apreciaz c Romnia se nscrie ntr-o tendin general de liberalizare. Aceast tendin nu s-a asociat
ns cu o modernizare suficient a economiei romneti i cu o cretere considerabil a performanelor
sale.
Criza economic s-a permanentizat, fapt ce a avut ca efect: scderea PIB; perpetuarea deficitului
bugetar i comercial; meninerea unei cote ridicate a inflaiei, scderea calitii vieii; polarizarea
societii fr crearea unei necesare clase mijlocii care s menin echilibrul societii; meninerea n
continuare a unui nivel sczut al exporturilor.
Strategia naional de dezvoltare economic a Romniei pe termen mediu, lansat n martie
2000, avea ca obiectiv fundamental crearea unei economii de pia funcionale, compatibile cu principiile,
normele, mecanismele, instituiile i politicile Uniunii Europene. Convergena conturat n acest sens se
ntemeiaz pe evaluarea resurselor i posibilitilor, a contextului intern i internaional. Strategia
naional de dezvoltare economic a Romniei pe termen mediu rspunde dublului imperativ al
ncheierii tranziiei la economia de pia n Romnia i al pregtirii aderrii sale la Uniunea European,
pentru a folosi ansa istoric oferit de decizia Consiliului Uniunii Europene de la Helsinki din decembrie
1999 de a deschide negocierile de aderare cu Romnia.
Strategia avea n vedere evaluarea riguroas a costurilor sociale ale tranziiei i ale promovrii
reformei, precum i ale aderrii la Uniunea European. Concluzia principal a Strategiei este c,
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 27
asigurndu-se suportul financiar i legislativ necesar, prin eforturi perseverente i o autentic solidaritate a
forelor sociale, Romnia va putea s ndeplineasc condiiile eseniale n vederea aderrii la Uniunea
European n 2007.
Romnia ca ar n dezvoltare i tranziie la economia de pia s-a vzut n situaia de a iei din
dificultate prin dezvoltarea comerului exterior care s asigure importul de tehnologie att de necesar
privatizrii i modernizrii economiei naionale i nu n ultimul rnd obinerea de resurse valutare
necesare realizrii importurilor.
O asemenea orientare este rezultatul experienei multor ri att dezvoltate ct i n dezvoltare
care au transformat comerul exterior ntr-un motor al dezvoltrii economice.
Este evident c dezvoltarea primordial a comerului exterior n vederea dezvoltrii economiei
naionale a fost determinat de faptul c strategia Romniei pn n 1989 era orientat pe substituirea
importului i pe promovarea exportului.
De asemenea, nu trebuie uitat i faptul c dup revoluia din 1989 producia a sczut substanial i
evident posibilitile rii noastre de export.
ntr-o asemenea situaie, cnd economia trebuia privatizat, retehnologizat i restructurat,
Romnia trebuia, ca n afar de efortul propriu n condiiile n care statul nu mai putea fi implicat n
investiii masive, s se pun accent pe atragerea de capital strin.
Investiiile strine directe sunt o parte component a fluxurilor de capital pe termen lung i
constitue un factor important al creterii economice pentru rile n curs de dezvoltare.
Investiiile strine directe constitue un factor important al creterii economice, facilitnd
transferul de tehnologie, for de munc calificat, promovarea competiiei, creterea exporturilor. rile
n curs de dezvoltare nu ntotdeauna beneficiaz de investiii, iar efectele pozitive ale acestora asupra
creterii economice depind de calitatea politicilor de mediu, reducnd accesul rilor n curs de dezvoltare
la piaa internaional de capital.
Punerea n aplicare a Strategiei de dezvoltare economic lua n considerare atragerea unui volum
anual de investiii strine directe de peste 1,8 miliarde dolari. Uniunea European aprecia c nivelul
investiiilor strine reprezint un barometru al ncrederii n rile respective.
n acest sens Guvernul mpreun cu Ministetrul Dezvoltrii i Prognozei au elaborat un program
de atragere a investiiilor strine directe, care se concentra n special pe prestarea unor servicii gratuite
investitorilor, servicii de informare, asisten de specialitate, nsoite de eforturi susinute n vederea
crerii unei imagini externe favorabile. Programul avea la baz o strategie mult mai agresiv abordarea
direct a investitorilor strini importani, crora li se prezentau proiecte concrete de investiii. Proiectele
de investiii realizate de autoritile romne aveau o importan deosebit deoarece ineau seama de
necesitile de finanare existente n sectoarele economiei romneti.
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 28
Guvernul miza pe ideea c existena unor programe corelate i eficiente de dezvoltare regional
va conduce la promovarea investiiilor strine directe orientate ctre export, concomitent cu promovarea
investiiilor interne. Adaptarea procedurilor interne la standardele internaionale nsoit de stimulentele
acordate vor susine cu siguran eforturile Romniei n sensul atragerii de capital.
Activitile de informare i documentare ct i accesul investitorilor strini la structurile
guvernamentale de decizie, au fost facilitate prin H.G. nr.159 din 11 ianuarie 2001, prin care s-a nfiinat
departamentul pentru Relaia cu Investitorii Strini. n acelai timp Guvernul mpreun cu ministerele au
concurat la definirea clar a domeniilor strategice pentru atragerea de investiii strine directe i la
nlturarea obstacolelor din calea investitorilor cu privire la legislaie, contabilitate, servicii bancare i
financiare. n ceea ce privete legislaia pentru prima dat n perioada post decembrist putem aprecia
poziia ferm a Guvernului cu privire la meninerea n vigoare a facilitilor acordate investitorilor prin
legea 332/2001.
Legea 332/2001 privind acordarea de faciliti investiiilor strine directe care depesc 1 milion
dolari a creat divegene ntre FMI, Banca Mondial i Guvernul Romniei. Cu toate acestea Guvernul i-a
asumat rspunderea pentru legea investiiilor strine, lege considerat de altfel de oficialii romni ca
avnd o importan vital n atragerea de capital strin.
Un argument n acest sens poate fi riscul orientrii investitorilor strini ctre rile membre ale
grupului de la Visegrad, investitorii strini prefernd s investeasc n Cehia, Ungaria sau Polonia, unde
exist un regim favorabil al investiiilor i s exporte ulterior produse finite ctre Romnia, avnd n
vedere faptul c acordul CEFTA scutete aceste exporturi de plata taxelor vamale.
De asemenea este evident faptul c facilitile care au fost acordate prin legea investiiilor strine
nu au afectat veniturile la bugetul de stat, iar pe termen mediu vor permite chiar creterea acestor venituri.
Legea acord faciliti investiiilor directe cu impact semnificativ n economie (cu excepia sectoarelor:
financiar, bancar, de asigurri-reasigurri, precum i a celor reglementate de legi speciale), adic a cror
valoare depete 1 milion de dolari i care contribuie la dezvoltarea i modernizarea infrastructurii
economice realizate numai cu capital lichid n lei sau n valut liber convertibil.
Potrivit legii 332/2001, investitorii strini pot transfera n strintate sumele obinute n urma
vnzrii aciunilor, prilor sociale sau a obligaiunilor, precum i sumele rezultate din lichidarea
investiiilor, n condiiile regimului valutar din Romnia. Un alt drept de care beneficiaz investitorii
strini este acela de a transfera n strintate, n valuta investiiei, sumele obinute cu titlu de despgubire.
De asemenea utilajele tehnologice, instalaiile, echipamentele, aparatele de msura i control, produsele
de software, achiziionate din import, exclusiv noi, necesare realizrii investiiei, sunt exceptate de la plata
taxelor vamale.
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 29
Bunurile achiziionate din import sau din Romnia, exclusiv noi, necesare realizrii investiiei
beneficiaz de amnarea plii TVA potrivit reglementarilor n vigoare, respectiv pn la data de 25 a
lunii urmtoare datei de punere n funciune a investiiei.
Sunt exceptate de la plata taxelor vamale materiile prime nerealizate n ar i componentele
importate, folosite efectiv n producia proprie, pe o perioada de doi ani calculat de la data punerii n
funciune a investiiei.
Societile comerciale noi, constituite dup intrarea n vigoare a acestei legi, n care au fost
realizate investiii, sunt scutite de la plata impozitului pe profit pe o durata de 5 ani de la data punerii n
funciune a investiiei. Investiiile realizate n condiiile acestei legi beneficaz de utilizarea amortizrii
accelerate, definite conform Legii nr.15/1994, iar investiiile noi, a cror valoare depete 10 milioane
dolari sau echivalentul n lei sau alte valute convertibile, conform proiectului de investiie i Planului de
afaceri, pot fi prezentate Departamentului pentru Relaiile cu Investitorii Strini din cadrul Guvernului n
vederea obinerii de faciliti suplimentare ce pot fi negociate i supuse de Guvern spre aprobare
Parlamentului sub forma de lege.
n cazul n care se va constata c prevederile legii nu au fost respectate i investitorul a furnizat
anumite informaii neconforme cu realitatea, Ministerul Dezvoltrii i Prognozei va iniia procedurile de
retragere a facilitilor acordate i va sesiza organele fiscale pentru a fi stabilit cuantumul sumelor ce
urmeaz a fi pltite, reprezentnd contravaloarea facilitilor de care a beneficiat investitorul, precum i
penalitile aferente ntrzierii plii taxelor i impozitelor care ar fi trebuit achitate n absena acestor
faciliti.
n condiiile n care investiiile se lichideaz voluntar ntr-o perioada de timp mai mic dect
dublul celei pentru care investitorul beneficiaz de faciliti, acesta va fi obligat s plteasc impozitele
stabilite pe ntreaga durat de funcionare a investiiei, precum i penalitile aferente ntrzierii plii
taxelor i impozitelor care ar fi trebuit achitate n absena acestor faciliti. Penalitile vor fi calculate
pentru perioada scurs ntre momentul n care taxele i impozitele ar fi trebuit pltite i momentul
constatrii nerespectrii prevederilor acestei legi.
Promovarea investiiilor prin elaborarea unor materiale promoionale i prin intermediul internet-
ului a fost de asemenea, o micare inteligent a Guvernului, care a dat dovad de transparen. Reluarea
relaiilor cu instituii internaionale din domeniul investiiilor strine, respectiv Asociaia Mondial a
Ageniilor de Promovare a Investiiilor Strine, Asociaia Ageniilor de Promovare a Investiiilor Strine
din rile CEFTA, Reeaua IPANet coordonat de MIGA/Banca Mondial i OPIC, mpreun cu reluarea
participrii Romniei la programele internaionale cu privire la stimularea activitii investiionale vor
duce cu siguran la atragerea fluxului investiional att de necesar rii noastre n vederea sprijinirii
procesului de tranziie.
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina Su
Putem afirma c Uniunea European poate fi n msur de a acorda consultan n domeniul
atragerii de investiii strine directe. Aceast afirmaie este clar susinut de influxul anual de investiii
strine directe atras de Uniunea European, intrri ce o situeaz pe locul III n lume dup SUA i Japonia.
Romnia a creat un mecanism de monitorizare a fluxurilor de investiii strine directe, sistem creat n
conformitate cu practicile OCDE.
n 2002 au fost puse bazele unui Cod de Atragere a Investiiilor care urmrea orientarea
influxului de investiii strine directe ctre: zonele speciale, zonele defavorizate, zonele libere n scopul
susinerii unei dezvoltri regionale uniforme i a exportului. Acest Cod includea un set de faciliti
fiscale suplimentare, asisten guvernamental privind completarea sau reabilitarea infrastructurii
necesare investiiei i oferirea de programe de dezvoltare a resurselor umane, n funcie de specificul
locurilor de munc ce vor fi create.
De asemenea s-a avut n vedere modificarea unor reguli contabile care s asigure o mai bun
funcionare a societilor cu rspundere limitat i trecerea treptat la un regim opional n ceea ce
privete Standardele Internaionale de Contabilitate pentru IMM-uri.
Eforturile Romniei n scopul atragerii investitorilor strini sunt susinute de o serie de avantaje
importante pe care investitorii strini nu le pot trece cu vederea. Putem aminti faptul c Romnia este
membr NATO, iar de la 1 ianuarie 2007 este membr a Uniunii Europene. Pe lng aceste aspecte, nu
pot fi neglijate nici avantajele comparative pe care le deine Romnia, respectiv for de munc ieftin i
calificat, resurse naturale, impozitul unic pe profit (16%), acces la importante rute de transport (faciliti
extinse de navigaie maritim i fluvial: portul Constana este cel mai mare port la Marea Neagr;
canalul RhinMainDunre ofer posibilitatea de acces la noi rute de navigaie de la Marea Neagr la
Marea Nordului), reea de cale ferat n lungime de 11.380 km, dintre care 3.866 km sunt electrificai;
reea de osele n lungime de 72.816 km (din nefericire att calea ferat ct i drumurile necesit investiii
n vederea reabilitrii). De asemenea, piaa de 22 milioane de locuitori reprezint un real avantaj alturi de
poziia geografic, Romnia fiind amplasat la confluena unor importante artere comerciale i piee
emergente (rile Europei de Est, Orientul Mijlociu, rile CIS) care ofer acces la o pia de 200
milioane de consumatori pe o raz de 1000 km.
Se poate remarca c n procesul de tranziie Romnia nu a fost singur fiind sprijinit de Uniunea
European i de organizaii internaionale precum Banca Mondial i Fondul Monetar Internaional.
Asistena acordat Romniei de ctre Uniunea European s-a concretizat n Parteneriatul de aderare
(catch-up facility) compus din fondurile PHARE, ISPA i SAPARD.

Microeconomie i Macroeconomie

Pagina S1
Aplicaii:
1. Necesitatea tranziiei la economia de pia.
2. Tranziia la economia de pia pentru rile din Europa Central i de Est: disfuncionalitile
sistemului socialist; etape necesare a fi parcurse n vederea tranziiei la economia de pia;
principalele recomandri de politic economic.
3. Tranziia Romniei la economia de pia: obiective generale; dificultile cu care se confrunt
economia Romniei; msuri adoptate menite s accelereze procesul de tranziie.
4. Economia socialist nu este caracterizat de:
a) hipercentralizarea activitilor economice;
b) planificarea centralizat a produciei i a alocrii resurselor;
c) preponderena proprietii de stat i a monopolului statului n toate domeniile de activitate;
d) practicarea de cursuri multiple n cadrul comerului exterior, n funcie de interese;
e) liberalizarea cursului de schimb. (E)
5. Intervenia statului n economie la nivel microeconomic este determinat de:
a) existena unor dezechilibre generale;
b) asigurarea unui cadru legislativ adecvat;
c) limitele competenei organelor administrative;
d) necesitatea asigurrii unor servicii nemarfare pentru grupuri locale;
e) dificulti care afecteaz un segment majoritar al populaiei.
6. Intervenia statului n economie la nivel microeconomic se realizeaz prin:
a) sistemul de impozite percepute de la agenii economici;
b) sistemul de taxe percepute de la populaie;
c) stabilirea taxelor locale;
d) programe orientative pentru agenii economici;
e) gestionarea unitilor economice din sectorul public.
7. Prezena statului n economia de pia se realizeaz:
a) numai la nivel macroeconomic;
b) numai la nivel microeconomic;
c) numai pe ramuri de activitate economic;
d) att la nicel macroeconomic, ct i la nivel microeconomic;
e) doar n condiiile inexistenei proprietii private.
8. Prin crearea cadrului juridic legislative necesar desfurrii activitii economice, statul se
implic n economie n calitate de:
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina S2
a) persoan fizic;
b) agent economic nerezident;
c) administrator al propriului patrimoniu;
d) proprietar al unitilor economice denumite societi comerciale nefinanciare;
e) agent economic resident care se ncadreaz n categoria administraiei publice.
9. Printre obiectivele pe care Romnia i le-a propus s le ating n procesul de tranziie la economia
de pia nu se numr:
a) ncurajarea sectorului privat;
b) liberalizarea preurilor i a salariilor, ca msuri menite s stimuleze concurena;
c) ntocmirea unui sistem de salarizare rigid, stabilit de stat;
d) reforma sistemului financiar-bancar;
e) liberalizarea comertului exterior.
10. Care din urmtoarele afirmaii este adevrat i care fals:
1) ntr-o economie de pia modern implicarea statului n viaa economic poate fi
nelimitat;
2) Creditul, sistemul de impozite i taxe, restriciile vamale, ca i programarea economic
reprezint strategii naionale;
3) Un buget public care an de an este excedentar semific o politic bugetar raional,
pozitiv;
4) ntreprinderile al cror proprietar este statul presteaz servicii nemarfare prin intermediul
administraiilor publice;
5) Instrumentele folosite pentru realizarea politicilor economice sunt general valabile pentru
toate rile cu economie de pia.
Rspunsuri:
5-d; 6-e; 7-d; 8-e; 9-c; 10. 1)-F; 2)-F; 3)-F; 4)-F; 5)-F.



Microeconomie i Macroeconomie

Pagina SS
Unitatea de nvare 3
STRUCTURA I FUNCIONALITATEA ECONOMIEI DE PIA
CUPRINS 3.1. Factorii de producie
3.2. Agenii economici societile comerciale
3.3. Proprietatea i libertatea de aciune a agenilor economici

Activitatea economic este o activitate specific uman prin care se urmrete satisfacerea
trebuinelor indivizilor n limita resurselor existente. Eficientizarea activitii economice n sine s-a
ncercat prin diferite sisteme economice, singurul care s-a dovedit a fi viabil pn n prezent este sistemul
capitalist economia de pia. Este singurul sistem economic care reuete prin mecanismele pieei s
menin un echilibru ntre cerere i ofert i totodat eficientizarea continu a procesului de producie n
vederea utilizrii ct mai eficiente i raional a factorilor de producie n vederea obinerii de profit
(expresia eficienei economice).
Principalii participani la activitatea economic n cadrul unei economii de pia sunt oamenii n
diferitele lor forme de organizare:
salariai
ageni economici
statul
La baza dezvoltrii activitii economice stau aspecte obiective (resursele economice, factorii de
producie) i aspecte subiective (aciunea agenilor economici).

3.1. Factorii de producie

Factorii de producie reprezint totalitatea elementelor care particip la producerea de bunuri i
servicii.
Principalii factori de producie sunt: elemente naturale, munca, capitalul, progresul tiinific i
tehnic, abilitatea i priceperea productorului (factorul managerial).
Diversificarea i dezvoltarea factorilor de producie se realizeaz n strns legtur cu
dezvoltarea economic a statelor i nu n ultimul rnd cu capacitatea inovatoare a agenilor economici.
Procesul de multiplicare i diversificare a factorilor de producie are dou consecine imediate:
sporirea i diversificarea bunurilor de consum i a serviciilor
perfecionarea calitativ a factorilor de producie

Microeconomie i Macroeconomie

Pagina S4
Progresul tehnologic este elementul esenial care accelereaz diversificarea i multiplicarea factorilor
de producie.
Sporirea rolului cercetrii tiinifice n rile dezvoltate a avut un impact deosebit asupra factorilor de
producie i a eficientizrii utilizrii lor. Descoperirile tiinifice au condus la accelerarea procesului
internaional de transfer de tehnologie n special ctre rile n dezvoltare, proces susinut de fluxurile de
investiii strine directe. Pe lng avantajul diversificrii factorilor de producie, dezvoltarea economic a
condus i la utilizarea lor pe criterii ecologice, mergndu-se pe ideea unei dezvoltri economice durabile,
care s asigure protejarea naturii i a individului.
n procesul de producie putem deosebi dou modaliti de cretere:
1) O cretere extensiv n care creterea cantitii de bunuri rezultate n urma procesului de
producie se realizeaz prin utilizarea unei cantitai din ce n ce mai mari de resurse.
2) O cretere prin utilizarea intensiv a factorilor de producie, cretere care are ca rezultat
sporirea cantitii de bunuri obinute cu aceai catitate de resurse. Are loc maximizarea efectelor
obinute concomitent cu minimizarea consumului.

Natura
Iniial se rezuma la pmnt, dezvoltarea economic a condus la ncorporarea tuturor elementelor
naturale brute care stau la baza producerii de bunuri i servicii. n aceast categorie intr: solul, subsolul,
apa, resursele minerale, lemnul, rurile, marea, oceanul. Factorii de producie pe care i ofer natura sunt
limitai, singura soluie este extinderea activitii economice n cosmos apariia a noi surse i factori de
producie.
Dezvoltarea accentuat a activitii economice, pe de o parte i a tehnologiilor folosite, pe de alt
parte, ridic noi probleme n ceea ce privete factorul de producie natura. Este vorba de poluare, de
depirea limitelor echilibrului ecologic.
Principalii factori care au condus la sporirea solicitrilor umane asupra ecosistemului sunt:
creterea produciei economice susinut i stimulat de politicile publice;
tehnologiile poluante;
lipsa cadrului legislativ necesar;
scderea puterii statelor n faa presiunilor corporatiste.
Toate acestea contureaz un aspect fundamental, de o importan vital pentru existena omenirii
protecia mediului natural.
Obiectivul (privind protecia mediului) poate fi atins astfel:
Crearea cadrului legislativ necesar, care s asigure un progres economic bazat pe tehnici i tehnologii
nepoluante;
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina SS
Susinerea i promovarea de ctre stat a programelor de dezvoltare durabil care s in seama de
mediul nconjurtor;
Aplicarea acestor principii la nivel mondial, nu numai n rile dezvoltate.

Munca
Munca este aciunea contient, specific uman, n scopul satisfacerii trebuinelor, n cadrul creia
sunt folosite aptitudinile, experiena i cunotinele omului. Munca n prezent se manifest prin consum
de energie intelectual i fizic, spre deosebire de nceputurile existenei umane cnd n exercitarea
muncii predomina fora.
n prezent, datorit creterii complexitii proceselor de producie, este necesar pregtirea
permanent a forei de munc, lucru care duce de multe ori la nemulumiri sociale (omaj, scderea
nivelului de trai). S-a ajuns aproape la o pregtire continu a forei de munc n scopul de a face fa
schimbrilor care au loc n economia mondial att din punct de vedere tehnologic ct i managerial.
Transnaionalitatea vieii economice a obligat individul la o mobilitate sporit.
Munca este i va fi n continuare factorul determinant, activ, al procesului de producie, deoarece
prin munc se realizeaz folosirea celorlali factori de producie, perfecionarea i combinarea lor ct mai
eficient.
Orice progres este nregistrat de societate, se datoreaz omului i implicit al factorului munc.

Capitalul
Capitalul reprezint totalitatea bunurilor rezultate din procesele de producie anterioare, care sunt
folosite pentru producerea de alte bunuri i servicii.
n principiu bunurile care constituie capitalul (maini, utilaje, materii prime, materiale,
combustibil, etc.) nu pot fi consumate direct, ci doar dup o eventual prelucrare n procesul de producie.
Rolul esenial al factorului de producie capital a fost eficientizarea i raionalizarea activittii de
producie, rezultatul fiind apariia unor produse noi calitativ superioare, care ncorporau cantiti mai mici
de factori de producie.
Procurarea sau cumprarea bunurilor care devin capital se numete investiie. Investiiile au ca
scop transformarea banilor n capital care mbrac dou forme:
capital fix (maini, utilaje, cldiri)
capital circulant (materiile prime, materiale, combustibil)
Capitalul fix particip la mai multe procese de producie, n timp se uzeaz fizic i moral i se
recupereaz treptat.
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina S6
Amortizarea reprezint procesul de recuperare al capitalului fix. Amortizarea devine n timp o
sum de bani prin care se finaneaz nlocuirea capitalului fix uzat sau depit moral cu eficien
sczut.
A =
V + d r
T
A = suma anual a amortizrii;
V = costul iniial al capitalului fix;
d = cheltuieli cu modernizarea i ntreinerea mijloacelor fixe;
r = valoarea rezidual;
T = timpul de funcionare al capitalului fix.
Din amortizarea anual se deduce cota de amortizare, care intr ca o sum fix n costul total (C
T
).
C
a
=
A
100
T

Capitalul circulant parcurge un singur proces de producie (se consum integral)
transformndu-se n bunuri destinate vnzrii.
n prezent factorul capital este influenat de direct de tendinele de regionalizare i globalizare.
La nivelul pieei comune libera circulaie a factorilor de producie poate conduce la pierderea
avantajelor comparative i atractivitii pieelor.

Progresul tiinific i tehnic
A aprut ca factor de producie n economiile moderne sub forma de noi tehnologii, genernd
cretere a eficienei utilizrii factorilor de producie.
Treptat a aprut n economie termenul de inteligen artificial, care s-a concretizat n practic
prin automatizarea procesului de producie.
Progresul tiinific i tehnic s-a manifestat i n domeniul energetic prin apariia unor surse noi
de energie (energia nuclear).
Practic, factorul tiinific i tehnic au condus la utilizarea n cantiti mai mici a celorlali factori.
Munca este un factor a crei ntrebuinare a sczut treptat n procesul de producie.

Factorul managerial - abilitatea i priceperea ntreprinztorului
Factorul managerial s-a impus pe msura creterii complexitii activitii economice i a
concurenei la nivel global. Factorul managerial se refer la simul de iniiativ n afaceri, la
disponibilitatea de asumare a unui risc, la capacitatea de a combina factorii de producie n vederea
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina S7
obinerii i lansrii pe pia de noi produse, la capacitatea de a gsi noi forme de promovare i noi piee de
desfacere pentru produsele obinute. Aceste abiliti se sprijin pe cunotine manageriale i pe tehnici
moderne de prelucrare a informaiei.

3.2. Agenii economici Societile comerciale

Agenii economici sunt pricipalii subieci ai activitii economice, ei particip la activitatea
economic n calitate de:
productori combinnd factorii de producie n vederaa obinerii de bunuri i servicii;
consumatori de bunuri i servici;
intermediari ntre consum i producie.

ntr-o economie de piat agenii economici sunt reprezentai de:
1. gospodrii sau menaje
2. ntreprinderi i firme
3. instituii guvernamentale statul
4. ageni economici externi

1. Gospodriile sau menajele reprezint o persoan sau un grup de persoane care n general constitue o
familie. n calitate de agent economic gospodria are dou funcii importante n activitatea economic:
a) furnizeaz unul dintre cel mai important factor de producie munca i uneori factorul de
producie - capital;
b) este principalul consumator de bunuri i servicii oferite pe pia.
n principal, ntr-o economie, gopodriile sunt iniiatoarele fluxurilor de factori de producie, a fluxurilor
de cheltuieli care se materializeaz n consumul de bunuri i servicii i a economisirii unei pri din
venituri.

2. ntreprinderile i firmele constitue un grup deosebit de important de subieci ai activitii economice
datorit deinerii factorului capital. mportana firmelor decurge din calitatea lor de investitori care
genereaz importante fluxuri economice:
a. dezvoltarea activitii economice n ansamblu creterea i diversificarea bunurilor i serviciilor, ca
rezultat al accelerrii procesului productiv;
b. crearea de locuri de munc i de surse de venituri scderea omajului i sporirea nivelului de trai.
c. eficientizarea utilizrii factorilor de producie n scopul maximizrii produciei i a profitului.
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina S8
O firm poate fi proprietatea unei persoane sau a unui grup de persoane. n Romnia conform
legislaie comerciale n vigoare societile comerciale se grupeaz n trei categorii:
societi de persoane
societi de capitaluri
societi cu rspundere limitat
Societile de persoane pot fi societi n nume colectiv i societi n comandit simpl.
Societatea n nume colectiv este format din doi sau mai muli asociai, care rspund pentru
obligaiile contractate de societatea lor, n mod solidar i nelimitat. Societatea n comandit simpl poate
fi alctuit din dou categorii diferite de asociai: comanditari i comanditai.
Comanditarii rspund fa de obligaiile contractate de societate numai n limita aportului lor de
capital i nu exercit acte de conducere n societatea respectiv. Comanditaii rspund solidar i nelimitat
(cu ntreaga lor avere) fa de obligaiile societii i particip direct la conducerea societii.
Societile de capital pot fi societi pe aciuni i societi n comandit pe aciuni.
Societile pe aciuni au o singur categorie de asociai, capitalul este divizat n pri denumite
aciuni. Rspunderea posesorilor de aciuni (a acionarilor) este limitat la valoarea aciunilor deinute.
Aciunile sunt negociabile i liber transmisibile (nominative nregistrate i la purttor).
Societile n comendit pe aciuni au dou categorii de asociai: comanditari i comandii
fiecare avnd rspunderi diferite.
Societile cu rspundere limitat au o singur categorie de asociai care rspund fa de
obligaiile contractate de societate n limita capitalului social deinut.

3. Instituiile guvernamentale sunt ageni economici n cadrul unei economii de pia, n special ca
urmare a implicrii directe n activitatea economic. Statul este unul dintre participanii la activitatea
economic n cazul unei economii de pia. El poate influena economia prin elaborarea cadrului legislativ
de desfurare a activitii economice i prin intervenia sa direct i indirect n vederea meninerii
echilibrului macroeconomic.

4. Agenii economici externi pot fi firme strine (STN), state strine sau organisme economice
internaionale.
Agenii economici externi influeneaz activitatea economic intern prin activitatea defurat
pe teritoriul rii prin:
investiii directe i creditele;
comer internaional n special dezvoltarea comerului internaional pe baze nediscriminatorii.

Microeconomie i Macroeconomie

Pagina S9



3.3. Proprietatea i libertatea de aciune a agenilor economici

Proprietatea este un contract social care exprim raporturile ce se stabilesc ntre oameni referitor
la bunurile materiale, spirituale i de alt natur.
Poziia de proprietar presupune exercitarea mai multor atribute:
dreptul de posesiune;
dreptul de folosin (dreptul de a utiliza bunurile cum crede de cuviin n interesul su);
dreptul de dispoziie (dreptul de a le nstrina prin vnzare, de a le lsa motenire);
dreptul de uzufruct (dreptul de a beneficia de rezultatele obinute din folosirea bunurilor aflate n
proprietate).
Esena libertii economice este exercitarea deplin, de ctre agenii economici, a tuturor
atributelor proprietii. Libertatea economic se manifest prin aciunile agenilor economici: angajarea
salariailor; adoptarea de decizii cu privire la dezvoltarea sau restrngerea activitii economice; asumarea
riscului economic.
Manifestarea liberei iniiative n economia de pia, presupune existena unei baze economice
obiectul proprietii i a unei baze juridice dreptul de proprietate.
Aciunile agentului economic sunt stimulate n principal de dreptul la uzufruct, dreptul de a
beneficia de profitul rezultat. Proprietatea stimuleaz iniiativa, responsabilitatea, competena i
competiia n activitatea economic, aceasta fiind una din principalele cauze care a permis atingerea
actualului nivel de dezvoltare economic.
Economia de pia bazndu-se pe pluralismul formelor de proprietate, avnd n centrul lor
proprietatea privat, este o economie de competiie, ceea ce are un efect pozitiv asupra creterii
produciei, sporirii calitii produselor i serviciilor, promovrii progresului tehnic n vederea utilizrii ct
mai eficiente a factorilor de producie.
Aplicaii
1. Factorii de producie: concept i evoluie.
2. Proprietatea i libertatea de aciune a agenilor economici.
3. Prin prisma corelaiei dintre factorii de producie i resurse, acetia constituie:
a) resursele materiale i nemateriale de care dispune o ar la un moment dat;
b) acea parte a resurselor atrase i consummate n producerea bunurilor economice;
c) resursele umane, financiare i natural;
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 4u
d) stocul de resurse aflat n posesia unor persoane fizice sau juridice la un moment dat;
e) resursele exploatabile economic cu tehnica existent.
4. Factorii de producie originari sunt:
a) natura;
b) munca;
c) munca, natura, capitalul;
d) capitalul;
e) munca i natura.
5. Care din urmtoarele resurse reprezint factori de producie?
a) populaia unei ri;
b) economiile bneti existente la populaie;
c) resurse minerale;
d) suprafaa agricol utilizat a unei ri;
e) banii.
6. Factorul activ i determinant al produciei l constituie:
a) natura;
b) informaia;
c) progresul tehnic;
d) capitalul;
e) munca.
7. n componena capitalului circulant intr:
a) mijloacele de transport;
b) materiile prime;
c) instalaiile;
d) energia solar;
e) zcmintele de combustibil.
8. Latura cantitativ a factorului de producie munc este legat de:
a) existena resurselor de munc n societate i de durata muncii;
b) nivelul de pregtire profesional;
c) volumul cunotinelor generale;
d) volumul cunotinelor tehnico-economice;
e) gradul de calificare a forei de munc.
9. Valoarea rmas de amortizat dup 4 ani este de 3000 RON. Rata de amortizare este de 10%. S
se calculeze valoarea capitalului fix i termenul de amortizare.
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 41
10. Criteriul de clasificare al capitalului tehnic n capital fix i capital circulant este:
a) modul n care particip la activitatea economic componentele capitalului tehnic;
b) modul cum se consum;
c) dup natura componentelor capitalului tehnic;
d) modul cum se nlocuiesc elementele capitalului tehnic;
e) n funcie de calitile sale tehnico-economice.
Alegei rspunsul corect:
A (c); B (e); C (a+b+d); D (a+b); E (b+d).
11. O ntreprindere dispune potrivit bilanului contabil ncheiat la finele anului, de urmtoarele
active:
disponibil n cont curent la banc..10.000 u.m.
stocuri de materii prime2.000 u.m.
stocuri de material.5.000 u.m.
cldiri..40.000 u.m.
stocuri de combustibil..7.000 u.m.
numerar n casieria ntreprinderii500 u.m.
echipamente de producie52.000 u.m.
stoc de producie neterminat6.000 u.m.
stoc de semifabricate achiziionate2.000 u.m.
stoc de productie finit.20.000 u.m.
Stocul de capital tehnic i stocul de capital circulant al firmei este de:
a) 92.000 u.m. i 22.000 u.m.
b) 22.000 u.m. i 52.000 u.m.
c) 134.000 u.m. i 22.000 u.m.
d) 114.000 u.m. i 22.000 u.m.
e) 92.000 u.m. i 52.000 u.m.
12. Dac valoarea de inventor a unui utilaj este de 60 mil. u.m., iar rata anual de amortizare este de
25%, dup ce interval de timp s-ar putea face investiii de nlocuire a utilajului?
a) 2,4 ani;
b) 4 ani;
c) 25 ani;
d) 10 ani;
e) 15 ani.

Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 42
Rspunsuri:
3-d; 4-c; 5-d; 6-e;7-b; 8-a;
9. Val. amortizat
4
=10%4=40%
Val. rmas de amortizat
4
=100%-40%=60%
3000RON.60% VKF=
3000100%
60%
=5000RON
VKF.100%
10-c; 11-d; 12-b.



























Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 4S
Unitatea de nvare 4
PIAA, CONCURENA I PREUL
CUPRINS 4.1. Piaa i concurena
4.2. Sistemul concurenei
4.3. Cerere, ofert, pre
4.4. Fixarea autoritar a preului

4.1. Piaa i concurena
Prin pia se nelege ntlnirea la un moment dat i ntr-un anumit loc a consumatorului, a
nevoilor i dorinelor sale, exprimate prin cerere, cu posibilitile productorului, exprimate prin ofert.
Sintetic piaa este spaiul economic unde se ntlnete cererea cu oferta. n urma ntlnirii rezult un
pre i un nivel cantitativ de tranzacie.
Clasificarea pieelor
Pieele se clasific n funcie de urmtoarele criterii: extinderea(ntinderea), durata i specificul
tranzaciei.
n funcie de ntinderea spaial sunt cunoscute: piee locale, naionale, regionale i piaa
mondial (este eterogen i reprezint ansamblul tranzaciilor care au loc ntre agenii economici de pe
glob). n cadrul acestor piee se contureaz piee specializate pe anumite produse: piaa minereurilor; piaa
cerealelor.
Din punct de vedere al funcionrii n timp pieele se mpart n:
piee cu perioad foarte scurt de funcionare: pe aceste piee producia i respectiv oferta nu pot
varia produse sezoniere.
piee cu perioad scurt de funcionare: pe aceste piee producia oferit poate varia, dar numai n
cadrul acelorai capaciti de producie.
piee cu perioad lung de funcionare: pe aceste piee producia variaz datorit sporirii
capacitilor de producie.
Din punctul de vedere al tranzaciilor se pot distinge mai multe piee cu un oarecare grad de
interdependen ntre ele, cu destule conexiuni, deoarece ansamblul lor reprezint ansamblul activitilor
economice din economia de pia.
Economia de pia este alctuit din: piaa de mrfuri i servicii; piaa de capital; piaa
muncii; piaa monetar i de credit; piaa valutar.
Piaa de mrfuri i servicii este cea mai veche pia, asigur satisfacerea trebuinelor indivizilor,
fiind spaiul economic unde se ntlnesc cererea i oferta de bunuri i servicii i se formeaz liber preul
pe baza cererii i ofertei.
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 44
Piaa de capital este specific economiei de pia. Este piaa pe care se asigur micarea
capitalurilor sub form de aciuni i alte hrtii de valoare. Pe aceast pia banii se pot foarte uor
transforma n capital (prin cumprarea de aciuni) i capitalul n bani (prin vnzarea de aciuni) pentru a
putea migra n alte activiti prin cumprarea altor aciuni sau prin efectuarea de investiii directe.
Investiiile directe constau n achiziionarea pachetului de aciuni de control, n cumprarea unor
ntreprinderi sau n construirea lor pe loc gol n strintate. Majorarea unei filiale externe sau un
mprumut acordat acesteia de ctre firma mam, reprezint, de asemenea, forme de investiii directe
externe.
Piaa muncii este o pia specific economiei de pia, pe aceast pia se vinde i se cumpr
factorul de producie munc. Particularitile aceste piee sunt legate de faptul c purttorul factorului de
producie munca este o fiin uman.
Piaa monetar i de credit este legat de micarea masei monetare, de atragerea n circuitul
economic a resurselor bneti temporar disponibile prin intermediul sistemului de credit. Moneda i
creditul constituie dou elemente de maxim importan n economia de pia.
Piaa valutar - vnzarea i cumprarea monedelor strine pe piaa naional, cursul fiind
determinat de puterea de cumprare i de cererea i oferta respectivei monede. Puterea de cumprare a
unei monede: cantitatea dintr-un bun sau serviciu ce poate fi cumprat la un moment dat cu acea moned
pe plan intern sau extern.
Raporturile economice pe care le prezint piaa se afl ntr-un sistem de concuren. Sistemul de
concuren este propriu economiei de pia deoarece el este determinat de liberalismul economic, generat
de proprietatea privat i de pluralismul formelor prin care ea se manifest.

4.2. Sistemul concurenei

Sistemul concurenei acord fiecrui agent economic libertatea s produc i s vnd ceea ce l
avantajaz i s cumpere ceea ce consider c i satisface n cea mai mare msur trebuinele. Concurena
permite agenilor economici s efectueze operaiunile economice n condiiile cele mai avantajoase din
punctul lor de vedere, ceea ce se rfrnge benefic asupra ntregii activiti economice. n condiiile
sistemului de concuren cumprtorul alege produsul cu cel mai bun pre, determinnd productorii s-i
concentreze eforturile n vederea combinrii ct mai eficiente a factorilor de producie n vederea obinerii
unor prodse superioare calitativ la un pre mai mic.
n concluzie sistemul concurenial conduce la eficientizerea activitii economice n ansamblu,
printr-un proces sever de selecie economic n rndul agenilor economici.
n evoluia sistemului concurenei putem distinge dou perioade distincte:
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 4S
O perioad n care producia i schimbul se efectuau n cantiti relativ mici, perioad
premergtoare mondializrii prin comer exterior. Schimburile la nivel internaional erau reduse,
piaa se caracteriza prin existena unei concurene libere, mna invizibil a pieei regla ntreaga
activitate economic. Este perioada cnd pieele se caracterizau prin existena unui numr mare
de ofertani de putere economic aproximativ egal, astfel preul se forma n mod independent de
pia.
Urmtoarea perioad se caracterizeaz prin reducerea numrului agenilor economici i creterea
forei lor economice. Este perioada n care au loc aciuni n vederea liberalizrii comerului
internaional i a fluxurilor intrenaionale de capital. Aceast perioad a fost propice dezvoltrii
societilor transnaionale i apariiei treptate a monopolurilor transnaionale, elemente care au
determinat ngrdirea liberei concurene. Mondializarea prin investiii externe de capital
caracterizat prin libertatea de micare a factorului de producie capital a adncit i mai mult
diferenele n ceea ce privete capacitatea concurenial a agenilor economici de pe glob. La
nivel legislativ rile dezvoltate au ncercat s ia msuri n vederea eliminrii de pe pia a unor
poziii monopoliste. Un exemplu n acest sens este legea Antitrust din SUA (1936). Datorit
faptului c John D. Rockefeller (Standard Oil) domina economia petrolului i sufoca concurenii
mai mici prin practicarea chiar a unor preuri de dumping, SUA a introdus aceast lege care urma
s aib ca efect mprirea Standard Oil n 35 de societi autonome. Legea stabilea un plafon
maxim la care se putea dezvolta societatea astfel nct s nu afecteze concurena. n situaia
actual ne ntlnim des pe piaa mondial cu situaii n care dezvoltarea unor corporaii
transnaionale nu numai c au dobndit o poziie de monopol pe o pia ci au devenit monopol
transnaional. Monopolul transnaional presupune ca cel puin dou uniti situate n state diferite
s dein o poziie cheie ntr-un anumit domeniu. La acelai rezultat se ajunge atunci cnd dou
societi ncheie o anumit nelegere cu privire la mprirea pieei externe, la politica
internaional a preurilor.

4.3. Cerere, ofert, pre

Cererea total a unei mrfi este egal cu suma tuturor cantitilor cerute de consumatori din
marfa respectiv.
Oferta total a unei mrfi este egal cu suma produciilor individuale.
Preul reprezint cantitatea de bani pe care cumprtorul o pltete n schimbul unei uniti din
bunul tranzacionat.

Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 46



Funciile preului:
- funcia de evaluare a fluxurilor, a circuitului economic n ansamblu
- evideniaz tensiunea dintre resurse i nevoi
- funcie informaional
- principalul instrument prin care productorul i recupereaz cheltuielile
- factor de redistribuire a veniturilor i patrimoniului
- limiteaz accesul persoanelor i categoriilor de persoane la bunuri economice.
Echilibrul se obine n momentul n care cererea este egal cu oferta (E). n punctul E se obine de
asemenea i preul de echilibru. Creterea ofertei nu antreneaz n mod automat i creterea cererii,
reducerea ei sporete cererea. Oferta va fi reprezentat ntotdeauna de o linie cu aplecare spre dreapta, iar
cererea de o linie cu aplecare spre stnga.
Importana echilibrului este foarte mare pentru productorii din domeniul produsului respectiv, pe
baza acestei informaii, pe care o ofer piaa, ei vor lua deciziile privind cantitile ce urmeaz s fie
produse.
Echilibrul pieei este dinamic datorit elasticitii cererii, productorul fiind nevoit s introduc
corecii n deciziile sale.
Elasticitatea cererii este determinat de doi factori:
de disponibilitile bneti ale cumprtorului
O - oferta
P - preul
Q cantitatea produs
E - echilibrul
E1
E2
E4
E5
p1
p2
p3
p4
p5
q1 q2 q3 q4 q5
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 47
de pre.
Cunoaterea marjelor de elasticitate ale cererii este foarte important pentru vnztor deoarece ele
stabilesc dac el poate sau nu s-i sporeasc ncasrile prin majorarea preurilor.
Oferta depinde direct de cost. Costurile sunt formate din preurile de achiziie a factorilor de
producie care la rndul lor depind de cerere. Trebuie subliniat c cererea de factori de producie deriv
din cererea de produse i servicii fabricate prin intermediul acestor factori. Variaia preurilor la factorii
de producie genereaz o modificare a cererii de factori de producie.
n aceast logic un loc central i revine elasticitii cererii i a ofertei fa de pre. Ea poate fi
msurat prin intermediul micrilor pe care le nregistreaz raportul dintre cantitatea cerut sau
oferit (Q) i pre (P). Raportul este cunoscut sub denumirea de coeficient de elasticitate (E):
E = %(Q) / %(P)

E
cp
=
Q
:
P
Q
o
P
o


E
op
= +
Q
:
P
Q
o
P
o


Q reprezint modificarea cantitii cerute/oferite;
P reprezint modificarea preului;
Q
o
cantitatea iniial; P
o
preul iniial.
Coeficientul de elasticitate poate indica:
cerere sau o ofert elastic cnd raportul este supraunitar E > 1
cerere sau o ofert rigid cnd raportul este subunitar E < 1
cerere sau ofert cu elasticitate unitar cnd E = 1









E < 1
Q
O

P
Elasticitate CERERE
E > 1
E = 1
C elastic
C inelastic
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 48










cerere sau ofert perfect elastic cnd E ;












cerere sau ofert perfect inelastic cnd E = 0.










Q
O

P
C i O perfect elastice
C i O
Q
O

P
C i O total rigide
C i O
E<1
Q
O

P
Elasticitate OFERT
E> 1
E = 1
O elastic
O inelastic
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 49


Analiza corelaiei dintre cerere i ofert permite nelegerea rolului pe care l joac preul. n
funcie de pre curba ofertei urc spre dreapta iar a cererii spre stnga.
Corelaiile analizate permit introducerea noiunii de cost de oportunitate renunrile
consumatorului pentru alte bunuri i servicii i preferina pentru un anume bun sau serviciu.


4.4. Fixarea autoritar a preului
n anumite situaii, n economie autoritile intervin n mecanismul pieei i stabilesc un pre
minim sau maxim de vnzare.













Fixarea preului maximal (PM)

Preul maximal se stabilete din dorina de a-l proteja pe consumator. Un astfel de pre va avea
numai dac el este inferior preului de echilibru (PE). Dac PM > PE atunci intervenia nu are nici un
efect deoarece aciunea de echilibru a pieei nu este mpiedicat s se formeze. Dac PM < PE atunci are
loc protecia consumatorului, care implic urmtoarele efecte penuria pentru produsul respectiv datorit
cererii care depete oferta, apariia cozilor, specula piaa neagr. n concluzie datorit efectelor
secundare, astfel de msuri se iau temporar i numai n situaii excepionale.
Fixarea preului minimal (Pm)

Q
O

Fixarea autoritar a preului
C

O
P
m


P
E


P
M


E
excedent de produse
deficit de produse
q
2

q
1

q
E

P

Microeconomie i Macroeconomie

Pagina Su
Preul minimal va fi eficient numai n situaia n care este mai mare dect preul de echilibru
(PE). Are ca scop protejarea productorilor (PAC UE) efectul fiind crearea unui excedent de produse pe
pia, pentru c cererea efectiv este n funcie de echilibrul real al pieei.
O situaie particular, dar cu aceleai consecine este garantarea salariului minim.

Elasticitatea cererii i modificarea ofertei
(ofert elastic fig.1., ofert inelastic fig.2.)



























Q
O

Cerere elastic & ofert elastic
(Fig.1.)
C
1

O
P
1


Q
1

P

C
0

P
3


P
2


Q
2

Q
O

Cerere elastic & ofert inelastic
(Fig.2.)
C
1

O
P
1

Q
1

P

C
0

P
3

P
2


Q
2

Microeconomie i Macroeconomie

Pagina S1
Elasticitatea ofertei i modificarea cererii
(cerere elastic fig.1., cerere inelastic fig.2.)
































Q O

Ofert elastic & cerere elastic
(Fig.1.)
O
1
P
1


Q
1

P

C

P
2

Q
2

O
0
Q O

Ofert elastic & cerere inelastic
(Fig.2.)
O
0
P
1


Q
1

P

C

Q
2

O
1
P
2

Microeconomie i Macroeconomie

Pagina S2



Piaa cu concuren pur i perfect

Caracteristici:
1. Atomicitatea perfect a agenilor economici. Atomicitatea perfect presupune existena unui numr
foarte mare de ageni economici care particip la cererea i oferta dintr-un anumit bun. Ofertanii i
cumprtorii sunt n numr egal, au for economic egal i nu pot influena piaa, ei fiind dependeni de
ea. Produsele care intr pe pia au caracteristici absolut identice indiferent de productor, ceea ce asigur
omogenitatea produselor care au aceiai utilitate.
2. Ptrunderea i ieirea liber de pe pia a unui produs, fr s ntmpine bariere juridice,
instituionale, tehnice sau financiare.
3. Transparena perfect a pieei reprezint informarea perfect a agenilor economici cu privire la
natura produsului, la calitate i pre. n condiiile concurenei perfecte se impune un singur pre.
4. Mobilitatea perfect a factorilor de producie. Presupune ca factorii de producie (munca, capitalul)
s se ndrepte ntotdeauna spre activitile cele mai eficiente. Rezult astfel prifituri maxime pentru
deintorii factorului de producie capital, i respectiv salarii maxime.
Ca pe o pia s existe o concuren pur i perfect toate ipotezele prezentate mai sus trebuie s
fie satisfcute simultan.
n concluzie putem afirma c o astfel de pia nu poate exista n realitate.

Piaa cu concuren imperfect

Concurena imperfect are loc n momentul n care una din ipotezele prezentate n cazul
concurenei perfecte nu este satisfcut.
Concurena imperfect caracterizeaz realitatea economic actual, n special rile cu economie
de pia dezvoltat. n prezent fiind tot mai evident tendina agenilor economci de a monopoliza
activitatea economic. Deinerea unei poziii monopoliste pe pia asigur agentului economic
posibilitatea de a dicta preul, i uneori cantitatea de produse.
Piaa cu concuren imperfect mbrac mai multe forme:
1. Piaa cu concuren monopolist se caracterizeaz prin existena unui numr suficient de mare
de productori, astel nct nici un productor, prin deciziile sale, s nu poat afecta activitatea celorlali
i prin diferenierea produselor.
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina SS
2. Piaa cu concuren de oligopol se caracterizeas printr-un numr mic de productori i prin
atomicitatea consumatorilor. Pe acest tip de pia deciziile pe care le iau ofertanii n ceea ce privete
preul i cantitatea oferit influeneaz piaa. Pe piaa cu concuren de oligopol nu pot apare situaii de
monopol.
3. Piaa de monopol oferta este concentrat la un singur productor, care controleaz piaa prin
stabilirea preului de monopol.
4. Piaa cu concuren de oligopson se caracterizeaz prin existena unui numr foarte mate de
ofertani i foarte puini cumprtori. Cnd este vorba de un singur cumprtor i un numr mare de
productori suntem n situaia de monopson.
n rile cu economie de pia dezvoltat predomin piaa de tip oligopol.


Aplicaii:
1. Cererea i elasticitatea: definiie, factori de influen, tipuri de elasticiti.
2. Oferta i elasticitatea: definiie, factori de influen, tipuri de elasticiti.
3. Fixarea autoritar a preului: preul maximal i pretul minimal.
4. Elasticitatea cererii i modificarea ofertei: exemplificri pe grafice.
5. Piaa cu concuren pur: caracteristici.
6. Piaa cu concuren imperfect: forme, caracteristici.
7. Piaa vnztorului este atunci cnd:
a) cererea este mai mic dect oferta;
b) numrul cumprtorilor este mai mare dect al vnztorilor;
c) exist concuren neloial;
d) numrul vnztorilor este mai mare dect al cumprtorilor;
e) cererea este mai mare dect oferta.
8. Cantitatea de bunuri i servicii pe care cumprtorii o pot cumpra la un anumit pre, ntr-o
perioad de timp reprezint:
a) puterea de cumprare;
b) cererea;
c) oferta;
d) tot ceea ce oamenii au nevoie;
e) cantitatea de echilibru.
9. Dac cererea pentru un bun este inelastic i productorul i propune reducerea preului, atunci
volumul valoric al vnzrilor:
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina S4
a) crete;
b) nu se modific;
c) depinde de preferinele consumatorilor;
d) scade;
e) depinde de mrimea veniturilor.
10. Cnd preul unui bun scade n mod substanial, variabilele pieei (cererea, oferta, preul) vor
evolua (n ordine) astfel:
a) crete, crete, crete;
b) scade, scade, scade;
c) crete, scade, constant;
d) crete, scade, crete;
e) crete, scade, scade.
11. Ca regul, cererea pentru un bun este n relaie pozitiv cu:
a) venitul;
b) preul unitar;
c) numrul de cumprtori;
d) preul unitar al bunurilor complementare;
e) intensitatea nevoilor.
A (a, b, c, d); B (a, b, c, d); C (a, b, c); D (a, c, d); E (a, c, e).
12. Grul i porumbul sunt substituibile n hrana psrilor. Dac preul la gru scade, iar la porumb
rmne neschimbat:
a) crete cererea de porumb;
b) scade cererea de porumb;
c) crete oferta de gru;
d) scade oferta de gru;
e) apare penurie de gru;
f) pe piaa porumbului apare exces de ofert.
A (a, b, c, d); B (b, d, e, f); C (b, c, d, e); D (a, d, e, f); E (a, c, e, f)
13. Pe piaa concurenial a unui bun, vnztorii obin ncasri mai mari atunci cnd:
a) cererea este elastic i preurile cresc;
b) cererea este elastic i preurile scad;
c) cererea este inelastic i preurile cresc;
d) cererea este inelastic i preurile scad;
e) cererea este de elasticitate unitar i preurile sunt constante.
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina SS
A (a, b); B (b, c); C (c, d); D (d, e); E (a, b, c).
14. Autoritile intervin n domeniul preurilor:
a) doar direct;
b) doar indirect;
c) de regul indirect i n cazuri izolate direct;
d) att direct, ct i indirect;
e) n economia de pia nu intervin nici direct, nici indirect.
15. Preul de echilibru este acela la care:
a) inteniile cumprtorului difer de cele ale vnztorilor;
b) apare excesul de ofert;
c) inteniile cumprtorilor i cele ale vnztorilor sunt cel mai bine satisfcute;
d) cantitatea vndut este medie;
e) apare excesul de cerere.
16. Cnd oferta crete i cererea nu se modific, preul i cantitatea de echilibru:
a) cresc;
b) scad;
c) preul crete, cantitatea de echilibru scade;
d) preul scade, cantitatea de echilibru crete;
e) nu se pot determina.
17. Pe piaa cu concuren pur i perfect, preul bunului X practicat la un moment dat este:
a) dependent de costul total mediu al fiecrui productor ofertant;
b) acelai, indiferent de productor;
c) impus prin deciziile guvernului;
d) fixat de ctre organizaiile patronale;
e) este diferit n funcie de utilitatea sa marginal.
18. Care dintre urmtoarele afirmaii este adevrat i care este falsa?
1) Cererea pentru servicii este, de regul, elastic, n raport de venit. A/F
2) Cererea este expresia trebuinelor exprimate pe o pia doar n funcie de pre. A/F
3) Preul este suma de bani pltit de cumprtorul unui bun marfar pentru a compensa
cheltuielile productorului. A/F
4) Cererea pentru bunuri alimentare este, ca regul, inelastic n raport de pre. Cnd preurile
cresc, ncasrile vnztorului se reduc. A/F
5) Cnd veniturile consumatorilor cresc, cererea crete, iar preul de echilibru scade. A/F
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina S6
6) Nivelul ofertei este un indicator important pentru a aprecia nivelul de dezvoltare al unei
economii. A/F
7) Piaa este spaiul n care se desfoar activitatea economic. A/F
8) Piaa este locul de manifestare a concurenei dintre agenii economici. A/F
19. La preul de 3.000 u.m./bucat, cantitatea cumprat din bunul x este de 300 buci, acest nivel al
cererii fiind cu 20% mai mare dect cel iniial. S se determine preul iniial, dac cererea pentru
bunul respectiv are elasticitate unitar.
20. Cnd preul unui bun este de 1000 u.m./bucat, oferta bunului este de 2.000 buci. Ce fel de
elasticitate are oferta dac preul crete la 2.000 u.m./bucat, iar oferta bunului respectiv se ridic
la 6.000 buci? (E=2)
21. Dac C=27-P (C=cerere), iar O=15+2P (O=ofert), s se determine preul i cantitatea de
echilibru. (P=4; Q=23)
22. C=60-2P (C=cerere), O=4P-18 (O=ofert), iar preul administrativ este de 16 u.m.
S se determine:
a) preul de echilibru;
b) surplusul sau deficitul din acest produs. (P=13)
Rspunsuri:
7-a; 8-b; 9-d; 10-d; 11-E; 12-B; 13-B; 14-c; 15-c; 16-d; 17-b; 18. 1)-A; 2)-F; 3)-F; 4)-A; 5)-F; 6)-A; 7)-A;
8)-A; 19. P
0
=3750 u.m./bucat.; 20. E=2;
21. C=O 27-P=15+2P P
echil.
=4; Q
echil.
=27-4=15+24=23
22. C=O P
echil.
=13 surplus de ofert.













Microeconomie i Macroeconomie

Pagina S7
Unitatea de nvare 5
ANALIZA MICROECONOMIC A ECONOMIEI DE PIA
CUPRINS 5.1. Teoria produciei n economia de pia
5.2. Productivitatea factorilor de producie
5.3. Funcia de producie
5.4. Tipuri de funcii de producie
n economia de pia se poate observa c agenii economici acioneaz n vederea obinerii unui
maxim de eficien economic pe baza resurselor disponibile. Analiza microeconomic pe care o vom
realiza va ine cont de existena unei concurene pure i perfecte, situaie n care agenii economici sunt
informai perfect cu privire la: preuri, factori de producie i bunuri de consum.

5.1. Teoria produciei n economia de pia

Producia este procesul prin care unele bunuri i servicii sunt transformate n alte bunuri i
servicii. Prin producie se neleg i bunurile i serviciile rezultate.
n condiiile economiei de pia iniiatorul procesului de producie trebuie s ia o serie de decizii
n funcie de informaiile oferite de pia.
El stabilete funcia de producie a ntreprinderii n funcie de:
segmentul de pia vizat
tehnologia de fabricaie deinut
volumul produciei
Obiectivul este maximizarea profitului.

Structura costului de producie
Industrie
(%)
Materii prime i materiale 67,3
Energie i ap 5,9
Combustibil 3,1
Amortizri 5,1
Salarii 14,0
Asigurri sociale 2,0
Alte cheltuieli 6,3

Microeconomie i Macroeconomie

Pagina S8
Combinarea factorilor de producie n cadrul procesului de producie se bazeaz n mare parte pe
divizibilitate i adaptabilitate, caracteristici importante a factorilor de producie. Divizibilitatea,
reprezint posibilitatea de a mpri factori de producie n cantiti mai mici n funcie de necesiti.
Adaptabilitatea se refer la posibilitatea de a asocia unei uniti dintr-un factor de producie dat, un numr
mai mare sau mai mic de uniti, dintr-un alt factor. Adaptabilitatea i divizibilitatea factorilor de
producie ofer posibilitatea substituirii lor. Substituirea reprezint nlocuirea unei cantiti dintr-un
factor cu o cantitate dintr-un alt factor de producie pentru a se obine acelai rezultat de producie.
n economie se urmrete obinerea de rezultate ct mai bune de pe urma combinrii factorilor de
producie, rezultate evideniate de productivitatea factorilor de producie.

5.2. Productivitatea factorilor de producie

Reprezint n esen eficiena sau rezultatele efectiv obinute n urma utilizrii factorilor n
procesul de producie.
W =
Q
F
p

W productivitatea
Q producia obinut
F
p
factorii de producie utilizai


Evoluia productivitii (%) se exprim prin indicele de cretere (I
w
)
I
w
=
W
1

100
W
0

I
w
indicele de cretere
W
1
productivitatea din perioada curent
W
0
productivitatea din perioada de baz

Productivitatea medie (W
M
)

Productivitatea medie reprezint raportul dintre producia obinut exprimat n uniti fizice
sau monetare i factorul folosit, exprimat n uniti corespunzoare.
(Ex. Producia agricol productivitatea va fi exprimat: t/ha)

Microeconomie i Macroeconomie

Pagina S9











Productivitatea muncii (W) exprim eficiena medie a muncii depuse (cheltuite). Se determin
n dou moduri:
W =
Q
T
(producie / timp) productivitate exprimat n uniti de producie, sau
W =
T
Q
(timp/producie) productivitatea muncii se exprim n timp de munc.

Exemplu:
T = 8h, Q = 24piese
W = 3 piese/or, sau
W = 20minute/pies

La nivelul unei ntreprinderi avnd n vedere diversitatea produciei i randamentele foarte
variate obinute ntr-un timp de munc dat, productivitatea muncii se calculeaz ca fiind:
W =
V
= u.m. / lucrtor
N
V valoarea produciei obinute, exprimat n uniti monetare
N numrul de lucrtori folosii n perioada respectiv
Productivitatea muncii este un indicator al eficienei factorului munc. n vederea creterii
eficienei, managementul (conducerea) firmei trebuie s pun accentul pe o mai bun organizare a
produciei i a muncii. Organizarea produciei const n ansamblul de msuri n vederea utilizrii la
L
O

Q
W - productivitate medie
W
M
L
1

L
2
L
n
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 6u
maxim a capacitilor de producie. Organizarea muncii are ca scop utilizarea complet i cu cele mai
bune rezultate a factorului munc prin creterea pregtirii profesionale, creterea calificrii forei de
munc i nu n ultimul rnd prin utilizarea unor tehnici i tehnologii avansate. Acestea din urm sunt
dificil de realizat datorit faptului c necesit implicarea direct a factorului capital. O form avantajoas
de retehnologizare i introducere de practici manageriele moderne este atragerea de investiii n sectorul
respectiv.

Productivitatea marginal (W
m
)
Productivitatea (producie) marginal reprezint plusul de producie ce se obine prin folosirea
unei uniti suplimentare dintr-un factor, mrimea celorlali rmnnd constant.










W
m
=
Q
L
W
m
productivitatea marginal
Q modificarea produciei totale
L modificarea factorului de producie

Se constat o cretere continu a produciei totale, dar n proporii diferite. Dac la nceput
creterea numrului de lucrtori genereaz o cretere mare a produciei, treptat aceste sporuri se
diminueaz ceea ce este reflectat de evoluia productivitii marginale. Productivitatea marginal crete
puternic la nceput, se menine constant i apoi scade meninndu-se pozitiv.




L
O

Q
W
m
- productivitate marginal

W
m
L
1

L
2
... L
n
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 61











Punctul de ntlnire al graficului productivitii medii i al productivitii marginale reprezint
optimul n ceea ce privete sporirea produciei pe seama creterii numrului de muncitori n condiiile
unui capital dat.
Se observ urmtoarele:
- Curba productivitii marginale taie curba productivittii medii n punctul maxim al acesteia din
urm.
- Curba productivitii marginale este deasupra curbei productivitii medii cnd aceasta este n
cretere i invers.

Se observ n reprezentarea grafic c, dei se combin cantiti n cretere din factorul de
producie variabil cu factorul de producie fix, se ajunge la situaia cnd att producia marginal ct i
cea medie sfresc prin a descrete. Aceast lege este cunoscut sub denumirea de lege a
randamentelor descrescnde. Legea subliniaz faptul c fiecare unitate suplimentar din factorul de
producie variabil de la un anumit volum de producie, contribuie ntr-o msur mai mic la
creterea total n comparaie cu unitatea precedent, respectiv are loc att diminuarea produciei
marginale ct i a celei medii. Se poate observa c pe o anumit perioad de timp se menine aproximativ
constant productivitatea marginal, dei crete folosirea factorului variabil randamant constant.

5.3. Funcia de producie

Conceptul de funcie de producie are n vedere introducerea variaiei simultane a ambilor factori
de producie.
L
O

Q
W
M
i W
m

W
m
W
M
Q - optim
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 62
Funcia de producie descrie relaia dintre cantitatea produs i cantitile necesare din
diferii factori de producie.
Funcia de producie poate fi reprezentat:
Q = F(x,y) sau Q = ax+by, unde a i b sunt parametri pozitivi, Q este cantitatea produs dintr-un bun, iar
x i y cei doi factori de producie.











O astfel de curb poart numele de izocuant sau sau curb de izoprodus sau curb a
produciei egale ce se poate obine dintr-o combinaie oarecare ntre cei doi factori de producie.
O izocuant reprezint ansamblul de combinaii de factori de producie care permite obinerea
aceluiai nivel de producie. Dac se sporete simultan cantitatea din ambii factori de producie utilizai se
obine o cantiatate mai mare din bunul respectiv i deci o alt curb de izoprodus sau izocuant. Este
imposibil ca dou cuante s se intersecteze, deoarece fiecare dintre ele reprezint ansamblu de combinaii
care permite s se obin un nivel dat de producie.











x
O

y
Funcia de producie
Q
B
A
x
O

y
Funcia de producie
Q
1
Q
2
Q
3
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 6S

5.4. Tipuri de funcii de producie

n analizele efectuate pn n prezent am presupus c productorul dispune de un numr infinit de
combinaii productive.
Din punct de vedere al combinaiilor productive apar urmtoarele tipuri de funcii de producie:
1. Situaia n care exist un singur proces de producie, substituirea fiind imposibil apare o
complementaritate strict ntre factorii de producie. Este situaia n care dac se dispune de o
cantiatate foarte mare dintr-un factor de producie, producia nu poate fi sporit orict, ea fiind
limitat de cantitatea de care dispunem din cellalt factor de producie.
2. Situaia n care productorul are posibilitatea s aleag ntre dou modaliti de producie, fiecare
dintre ele caracterizndu-se prin fixarea coeficienilor de producie complementaritate nestrict.
3. Funcia cu factori substituibili situaia n care productorul dispune de numr din ce n ce mai
mare de combinaii productive. Forma generalizat a funciei cu factori substituibili este funcia
formulat de economitii C.W. Cobb i P.H.Douglas. Conform acestei funcii, producia depinde
de mrimea capitalului i cantitatea de munc folosit.
Q = A, K
a
,L
b
, unde:
Q = producia scontat
K = capitalul utilizat
L = munca folosit
A, a, b = parametri pozitivi

Aplicaii
1. Productivitatea factorilor de producie: definiie, expresie, tipuri.
2. Analizai comparativ productivitatea muncii i productivitatea capitalului.
3. Funcia de producie: definiie, caracterizare, tipuri.
4. Dac productivitatea marginal a unui factor este mai redus dect productivitatea medie a
factorului, iar cantitatea din acel factor crete, atunci:
a) productivitatea medie si producia cresc;
b) productivitatea medie i producia scad;
c) productivitatea medie crete i producia scade;
d) productivitatea medie scade i producia crete;
e) productivitatea medie i producia nu sunt influenate n sensurile artate mai sus. (D)
5. Nivelul global al eficienei combinrii factorilor de producie poate fi evideniat cu ajutorul:
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 64
a) substituirii factorilor de producie;
b) abilitii ntreprinztorului;
c) ratei marginale de substituie (RMS);
d) consumului de factori de producie pe unitatea de produs;
e) nu poate fi calculat.
6. Determinarea productivitii marginale a unui factor de producie (Wmg) ne servete
nemijlocit la:
a) stabilirea costului produciei
b) calculul rentabilitii economice desfurate;
c) stabilirea raportului optim care trebuie s existe ntre factorii de producie folosii pentru
obinerea unui anumit produs;
d) fundamentarea substituirii factorilor de producie;
e) stabilirea nivelului produciei ce urmeaz a fi fabricate.
7. Se poate reprezenta grafic combinarea factorilor de producie prin:
a) curba de indiferen;
b) izocuant;
c) curba posibilitilor de producie;
d) izocost.
8. Producia total crete atunci cnd:
a) productivitatea medie a muncii este negativ;
b) productivitatea marginal a muncii scade;
c) productivitatea medie a muncii crete;
d) productivitatea medie a muncii stagneaz;
e) productivitatea marginal a muncii a atins punctul maxim.
9. Izocuanta reprezint:
a) volumul unei producii posibile a fi obinut cu un volum dat de resurse;
b) curba care reprezint ansamblul combinaiilor posibile dintre doi sau mai muli factori de
producie folosii pentru obinerea aceluiai volum de producie;
c) curba unei combinaii posibile a doi factori de producie avnd acelai cost total;
d) curba ce arat corelaia dintre cererea pentru munc i producie.
10. Rspundei cu adevrat (A) sau fals (F):
1) Totalitatea elementelor de care firmele au nevoie pentru a produce bunuri economice =
resurse.A/F
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 6S
2) Productivitatea marginal a unui factor de producie reprezint producia obinut prin
creterea cu o unitate a factorului respectiv, ceilali rmnnd nemodificai. A/F
3) Producia total se reduce dac productivitatea marginal este negativ. A/F
4) Resursele utilizate de un ntreprinztor sunt considerate variabile pe termen lung i fixe
pe termen scurt. A/F
5) Productorul este purttorul ofertei. A/F
6) Dac productivitatea medie a muncii este egal cu productivitatea marginal a muncii
pentru toate nivelurile angajrii factorului munc, atunci productivitatea marginal a
muncii este descresctoarea. A/F
11. n condiiile n care indicele produciei este 1,23, iar consumul factorului munc este
constant, are loc creterea productivitii muncii?
12. n t
0
, la un capital utilizat de 450 mii u.m., reprezentnd 90% din capitalul utilizat n perioada
urmtoare (t
1
), s-a realizat o producie de 450 mii u.m.. n perioada urmtoare, producia a
crescut cu 250 mii u.m.
S se calculeze:
a) productivitarea medie a capitalului n t
0
i t
1
;
b) dinamica productivitii capitalului n perioada t
0
-t
1
.
13. n t
0
, productivitatea medie a muncii este de 25 piese/lucrtor, iar numrul de lucrtori de 200.
a) Cum se modific producia dac productivitatea marginal a muncii este de 40
piese/lucrtor, iar numrul de lucrtori crete cu 10%?
b) Cum se modific producia dac productivitatea medie a muncii crete cu 20%, iar
numrul de muncitori rmne constant?

Rspunsuri:
5-d; 6-d; 7-b; 8-c; 9-b; 10. 1)-F; 2)-F; 3)-A; 4)-F; 5)-A; 6)-A; 11. DA;
12.
a) W
KM0
=
Q0
K0
=
450.000
450.000
=1u.m./unitate de capital folosit
K
0
=90%K
1
K
1
=100K
0
/90=
100450m
90
=500 mii u.m.
Q
1
=Q
0
+250 mii=450 mii+250 mii=700 mii u.m.
W
KM1
=
Q1
K1
=
700 m
500 m
=1,4 u.m./unitate de capital folosit
b) I
WKM
=
WKM1
WKM0
100=
1,4
1
100=140% W
KM
crete cu 40%.
13. a) I
Q
=116% Q a crescut cu 16%; b) I
Q
=120% Q a crescut cu 20%.

Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 66
Unitate de nvare 6
COSTUL I RENTABILITATEA
CUPRINS 6.1. Tipologia costurilor
6.2. Costul de producie i orientarea productorului
6.3. Rentabilitatea ntreprinderii

Costul de producie reprezint totalitatea cheltuielilor corespunztoare consumului de factori de
producie, pe care productorii le efectueaz n vederea producerii de bunuri materiale i prestrii de
servicii.
Costul de producie = costul factorilor de producie utilizai de productor
Resursele alocate se regsesc n form valoric n preurile rezultatelor obinute.
Elementele de cost pot fi grupate n funcie de natura cheltuielilor:
1. Cheltuieli cu capitalul fix i cu capitalul circulant. n cazul capitalului fix cldiri, maini,
utilaje, instalaii, acestea se consum treptat participnd la mai multe cicluri de producie.
Capitalul fix se regsete n bunurile care se obin, numai valoric, sub forma amortizrii.
Capitalul circulant se consum integral n cadrul unui act de producie i se regsete att valoric
(prin preurile lor), ct i fizic (cnd este vorba de materii prime i materiale).
2. Cheltuielile cu munca nglobeaz sumele pltite sub form de salarii i cheltuielile suportate
de ntreprindere privind asigurrile sociale.
3. Cheltuieli generale chirii, dobnzi, impozite i taxe, cheltuieli administrative.
n funcie de domeniul de activitate al ntreprinderii apar cheltuielile cu producia, cu
aprovizionarea, cu desfacerea i cu cercetarea.

6.1. Tipologia costurilor

n teoria i practica economic se opereaz cu trei tipuri de cost: cost total (C
T
), cost marginal
(C
m
) i cost mediu (C
M
).
Costul total (C
T
) reprezint suma cheltuielilor totale aferente consumului de factori de producie.
Ponderea factorilor de producie este diferit, fiind influenat de natura produsului finit i de tehnologia
utilizat. Ponderea factorilor de producie utilizai reflect structura costului de producie.



Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 67
Structura costului de producie
Industrie
(%)
Materii prime i material 67,3
Energie i ap 5,9
Combustibil 3,1
Amortizri 5,1
Salarii 14,0
Asigurri sociale 2,0
Alte cheltuieli 6,3

Costul total (C
T
) este este constituit din suma costurilor fixe (C
f
) i a costurilor variabile (C
v
). Se
calculeaz pe total producie pe o perioad de timp (lun, trimestru, an).
Costurile fixe (C
f
) sunt costurile pe care ntreprinderea le face indiferent de volumul de
producie. Ele nu variaz odat cu volumul produciei (chiria, amortizarea, dobnda, cheltuieli generale
ale ntreprinderii).
Costurile variabile (C
v
) sunt cheltuielile care variaz proporional cu activitatea ntreprinderii,
cu volumul produciei. n aceast categorie intr cheltuielile cu materiile prime, cu combustibilul, cu
energia, etc.
C
T
= C
f
+ C
v











Costul mediu (C
M
) este costul pe unitatea de produs, adic costul global raportat la volumul
produciei reprezentat n uniti fizice.


Q
O

C
Tipologia costurilor
C
F
C
V
C
T
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 68


C
M
=
C
T

Q

C
M
costul mediu
C
T
cotul total
Q producia total




Costul marginal (C
m
) se definete ca fiind un spor de cost determinat de producerea unei
uniti suplimentare de producie.

C
m
=
C
T

Q

C
T
costul total;
C
T
creterea cotului total;
Q creterea produciei;

Dac Q = 1, atunci C
m
= C
T




6.2. Costul de producie i orientarea productorului

Costul de producie este un indiciu al efortului pe care l face productorul pentru producia sau
serviciul pe care l ofer.
O component esenial a calculului economic o reprezint optimul productorului. Aceasta
nseamn acea modalitate de realizare a produciei, prin care productorul urmrete ca la un cost de
producie dat s maximizeze producie obinut, adic s produc ct mai mult posibil. O component
Q
O
C
Costul MEDIU
C
M
Q
O
C
Costul MARGINAL
C
m
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 69
esenial a gestiunii optimale o reprezint asigurarea unei dimensiuni optime a firmei, adic acea
dimensiune dincolo de care costul mediu crete.










C
M
C
m
= Q
o
(producie optim)

Din practica economic s-a constatat c pe msur ce crete producia ca urmare a sporirii
capacitii de producie a ntreprinderii, costul mediu scade. n reprezentarea grafic se observ cum curba
costului mediu (C
M
) este descresctoare pn la punctul O, dup care dac se continu creterea
produciei crete. Acest lucru este justificat de tendina randamentului descrescnd al folosirii factorilor
de producie.
n concluzie pentru productor se pune problema de a ti care este limita maxim a produciei la
care va obine cel mai mic cost mediu (C
M
). Producia optim se va realiza n Q
0
, nivel al produciei
indicat de perpendiculara care pornete din punctul de intersecie al evoluiei celor dou grafice.
n concluzie pentru nivele de producie unde:
1. C
m
< C
M
, creterea produciei cu fiecare unitate suplimentar contribuie la scderea costului
mediu (C
M
);
2. C
m
> C
M
, orice cretere a produciei duce la creterea costului mediu (C
M
). Curba C
m

intersecteaz curba C
M
la nivelul cel mai sczut al costului pe unitatea de produs. Punctul de
intersecie al celor dou grafice are o importan deosebit pentru stabilirea lotului optim de
producie.

Productorii trebuie s in seama de anumite restricii:
Nivelul resursele naturale disponibile (sunt limitate)
Preurile factorilor de producie
Q
O

C
Determinarea Q optime
C
M
C
m
O
Q
0
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 7u
Situaia de optim presupune i existena unei situaii de echilibru deoarece productorul nu mai
este nevoit s caute o alt soluie cu privire la combinarea factorilor de producie.











6.3. Rentabilitatea ntreprinderii

Rentabilitatea ntreprinderii este strns legat de raporturile care se stabilesc ntre cifra de afaceri
(ncasrile), costul de producie i profit. O ntreprindere poate fi considerat rentabil n momentul n
care ncasrile ei (pQ) depesc contul de producie (C
T
) obinndu-se profit ().
= pQ - C
T

Gradul de rentabilitate este dat de rata rentabilitii care se exprim procentual.
R =

100 sau R =

100
C
T
K

R =
pQ
100 sau R =
pQ
100
C
T
K

Mrimea rentabilitii mai poate fi exprimat i prin ponderea n procente pe care o deine profitul
n totalul ncasrilor ntreprinderii:

R =

100
pQ

Formula este prevzut de legislaia economic actual n Romnia pentru determinarea gradului
de rentabilitate.
x
O

y
Funcia de producie
Q
1

Q
2

Q
3

A

B
O
Q
max
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 71
n condiiile economiei de pia agenii economici sunt interesai s cunoasc pragul de
rentabilitate care evideniaz la ce volum de producie ntreprinderea devine rentabil.













C
f
evolueaz independent fat de nivelul Q
C
v
evolueaz proporional cu creterea Q
C
T
evolueaz cresctor sub influena costurilor variabile

ncasrile (pQ) cresc fiind iniial sub graficul costurilor totale (C
T
) ca apoi s depeasc C
T
.
Intersecia O a celor dou grafice C
T
i pQ reprezint pragul de rentabilitate. Pragul de rentabilitate
poate varia n funcie de mai muli factori.
Cele mai importante variabile care influeneaz mrimea rentabilitii sunt:
sporirea volumului produciei
desfacerea produselor
reducerea costului total de producie


Aplicaii:
1. n ce const legtura dintre costul fix i costul marginal?
2. Pe termen scurt, costul fix afecteaz costul total i costul marginal?
3. Relaia dintre costul mediu i costul marginal. Analiza situaiei de egalitate dintre cele dou
costuri.
4. Pragul de rentabilitate: definiie i efectele lui asupra unei ntreprinderi pe termen lung.
Q
O

C
C
F
C
V
C
T
pQ
O
Q
o
profit
pierderi
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 72
5. n cadrul costului variabil (Cv) nu sunt incluse cheltuieli cu:
a) salariile personalului administrativ;
b) energia;
c) combustibil;
d) salariile personalului direct productiv;
e) material.
6. Se exprim att n uniti fizice, ct i n uniti valorice:
a) costul total de producie;
b) consumul factorului munc;
c) cheltuielile materiale;
d) consumul de capital fix;
e) consumul de capital circulant.
Alegei rspunsul corect:
A (b+e); B (a+b+c+d+e); C (a+d+e); D (d+e); E (a+e).
7. n condiiile n care producia crete, pe termen scurt:
a) costul total rmne constant;
b) costul variabil scade;
c) costul fix scade;
d) costul fix rmne constant;
e) costul variabil crete.
A (a+b); B (c+d); C (d+e); D (b+d); E (b+c).
8. Datorit faptului c produsul mediu al unei resurse considerate variabil are o tendin
cresctoare, dup care descrete, pe msur ce firma i va mri producia:
a) costul fix se reduce pe msur ce producia firmei va crete;
b) costul marginal crete iniial, dup care se reduce;
c) costul variabil crete cu rate cresctoare iniial, dup care i continu creterea, dar cu rate
descresctoare;
d) costul variabil mediu se reduce la nceput, apoi va crete.
9. Costul total este egal cu produsul dintre cantitatea bunului obinut i costul marginal n situaia
cnd:
a) costul marginal este descresctor;
b) costul mediu este mai mic dect costul marginal;
c) costul marginal este egal cu costul mediu;
d) cantitatea de produse crete mai repede dect costurile variabile;
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 7S
e) costul fix mediu este constant.
10. Criteriul care st la baza mpririi costurilor de producie n fixe (CF) i variabile (CV) este:
a) relaia dintre consumul factorului de producie i volumul produciei;
b) nivelul eficienei i rentabilitii activitii respective;
c) structura natural-material a factorilor de producie utilizai;
d) relaia dintre factorul de producie utilizat i natura bunului economic produs;
e) natura activitii economice.
11. Pragul de rentabilitate reflect situaia n care:
a) ncasrile totale nu acoper costurile de producie;
b) preul este mai mic dect minimul costului total mediu;
c) profitul este nul;
d) ncasrile totale depesc costurile de producie;
e) preul este mai mic dect minimul costului variabil mediu.
12. Costurile marginale sunt cresctoare n intervalul t
2
-t
1
,

comparativ cu intervalul t
1
-t
0
, atunci cnd:
a) costul fix mediu devanseaz creterea produciei, ambele evolund n progresie aritmetic;
b) dinamica costurilor variabile devanseaz din ce n ce mai mult dinamica produciei;
c) producia crete mai ncet dect costurile variabile totale, ambele evolund n progresie
aritmetic;
d) costurile variabile totale cresc mai repede dect producia, sporul acestora se reduce, iar
sporul produciei este constant;
e) costurile variabile totale devanseaz creterea produciei n condiiile unor evoluii diferite ale
sporurilor absolute ale costurilor variabile i ale produciei.
13. Pe termen scurt, atunci cnd volumul produciei se schimb, costul fix:
a) nu afecteaz nivelul costului total;
b) afecteaz costul marginal;
c) afecteaz variaia costului total;
d) nu afecteaz nivelul costului marginal.
14. Rspundei cu adevrat (A) sau fals (F):
1) Costul marginal este definit ca reprezentnd inversul productivitii marginale. A/F
2) Reducerea costului de producie, n mod normal, poate fi rezultatul reducerii cheltuielilor
salariale ca urmare a creterii costului calificrii. A/F
3) n condiiile creterii produciei, cnd celelalte condiii nu se modific, costul fix mediu
scade. A/F
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 74
4) Cnd se pune problema despre costul mediu pe termen lung, n punctul n care se
realizeaz maximizarea profiturilor pentru o producie dat, costul marginal pe termen
scurt este egal cu costul marginal pe termen lung. A/F
5) Atunci cnd costurile variabile totale cresc mai ncet dect crete producia, pe termen
scurt, costul mediu este egal cu costul marginal. A/F
6) Consumul factorului munc se include doar n costurile variabile. A/F
15. Dac pentru 2.000 de produse costurile fixe sunt 200.000 u.m., iar costurile variabile 350.000
u.m., costul total pentru 4.000 de produse este:
a) 550.000;
b) 770.000;
c) 900.000.
16. n t
0
, C
FM0
=C
VM0
. n momentul t
1
, producia crete de 4 ori, iar Cv de 2 ori. Cum se modific C
TM
?
17. C
FM0
=8.000; C
VM0
=16.000. Cum s-a modificat C
TM
, dac n t
1
producia rmne constant, iar C
v

cresc cu 200%?
18. Costul fix deine 20% din costul total, n condiiile n care costul variabil reprezint 400.000 u. m.
Care va fi costul total n anul urmtor, dac indicele su va fi 300%?
19. n t
0
, costurile fixe ale unei ntreprinderi reprezentau 60% din costul total. Costurile variabile
totale cresc n t
1
cu 30%. Costul total n t
1
crete cu:
a) 8%; b) 12%; c) 30%.
20. Costul fix mediu din t
0
este egal cu costul variabil mediu din t
0
. Dac producia crete cu 400% i
costul variabil cu 150%, cum se modific costul total mediu?
a) crete cu 35%;
b) crete cu 65%;
c) scade cu 65%;
d) rmne acelai;
e) scade cu 35%.
Rspunsuri:
5-a; 6-A; 7-C; 8-a,d; 9-c; 10-a; 11-c; 12-b; 13-d; 14. 1)-A; 2)-F; 3)-A; 4)-A; 5)-F; 6)-F; 15-c;






Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 7S
16. C
FM0
= C
VM0
C
VM0
=

C
TM0
/2


C
TM0
= C
FM0
+ C
VM0

Q crete de 4 ori Q
1
=4Q
0
C
v
cresc de 2 ori C
v1
=2C
v0
C
FM0
=C
VM0
C
FM1
=C
F
/Q
1
=C
F
/4Q
0
=C
FM0
/4 C
TM1
=C
FM0
/4+1/2C
VM0
=3/4C
VM0
C
VM1
=C
V1
/Q
1
=2C
V0
/4Q
0
=1/2C
VM0
C
VM0
= C
TM0
/2 C
TM1
=3/8C
TM0
C
TM1
=C
FM1
+ C
VM1
I
CTM
=
CTM1
CTM0
100=37,5% C
TM
a sczut cu 62,5%
17. C
TM0
= C
FM0
+ C
VM0
=22.000.
C
V
cresc cu 200% C
V1
=C
V0
+
200
100
C
V0
=3C
V0
C
F1
=C
F0
C
FM0
=C
FM1
=8000
Q=constant

C
VM0
=C
V0
/Q
0
C
VM1
=3C
VM0
=48.000. C
TM1
=8.000+48.000=56.000
C
V0
=C
V1
/3; Q-constant
I
CTM
=
CTM1
CTM0
100=
56.000
22.000
255% C
TM
cresc cu 155%.
18. C
T1
=1.500.000 u.m.
19-d; 20-c.
















Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 76
Unitatea de nvare 7
OPIUNILE PRODUCTORULUI
CUPRINS 7.1. Disponibilitile bneti ale productorului dreapta bugetului
6.2. Maximizarea produciei pentru un cost dat
6.3. Minimizarea costurilor pentru o producie dat
6.4. Maximizarea profitului
6.5. Comportamentul productorului n condiiile concurenei pure i
perfecte
6.6. Comportamentul productorului n condiiile concurenei
imperfecte

n condiiile economiei de pia productorul trebuie s in seama de variabilele de care depinde
activitatea sa economic n vederea maximizrii produciei i a profitului.

7.1. Disponibilitile bneti ale productorului dreapta bugetului

O prim restricie pentru productor o constituie resursele sale bneti, respectiv posibilitile pe
care le are n vederea cumprrii factorilor de producie. Graficul funciei de producie (izocuanta) i ofer
productorului informaia tehnic referitoare la cantitile de producie posibile pentru diferite combinaii
eficiente de factori de producie.










Plecnd de la aceast informaie, productorul trebuie s ia urmtoarele decizii:
decizia cu privire la volumul produciei
decizia cu privire la metoda de producie

x
O

y
Q
B
A
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 77
n aceste decizii, productorul este condiionat de:
mrimea total a resurselor sale bneti (T)
preul factorilor de producie folosii (Px i Py)

Costul total al produciei va fi: T = XPx + Ypy














Y = -
Px
X +
T
Py Py

Ceea ce reprezint ecuaia unei drepte a crei pant este negativ (pentru c Px i Py > 0) este
definit de structura preurilor n raport cu Px / Py. Dreapta bugetului productorului poate fi reprezentat
ca n graficul de mai sus.
Rezult cantitatea maxim din factorul y pe care o va putea achiziiona productorul este T / Py
cnd cantitatea din factorul de producie x = 0; iar cantitatea maxim din factorul x este T / Px atunci
cnd y = 0.
B = d
1
Ox, y = 0


A = d
1
Oy, x = 0
A =
T
Py
B =
T
Px
x
O
y
Dreapta bugetului
A
B
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 78
Dreapta bugetului permite s se defineasc ansamblul combinaiilor posibile de factori de
producie pe care productorul i poate achiziiona innd cont de restriciile prezentate. Cmpul opional
al productorului este reprezentat de triunghiul AOB.

7.2. Maximizarea produciei pentru un cost dat

Maximizarea produciei este o problem de optimizare a produciei fa de disponibilitile
bneti de care dispune productorul (T). Se urmrete obinerea produciei maxime prin combinarea
factorilor de producie pe care productorul i poate achiziiona (Xpx i Ypy) pe baza banilor disponibili
(T).
Problema optimizrii (maximizrii produciei) se poate rezolva att pe cale analitic ct i pe
cale grafic. Pentru simplificarea analizei vom alege varianta grafic.
Pentru simplificarea situaiei vom presupune c ntreprinderea utilizeaz doi factori de producie
materii prime (x) i munca (y). Vom reprezenta astfel grafic dreapta izocosturilor i izocuantele
corespunztoare mai multor producii (Q
0
, Q
1
, Q
2
, Q
3
, Q
4
).











Optimul se obine n momentul n care dreapta izocosturilor (d
1
) va fi tangent cu una din
izocuante. Punctul M determin dou lucruri:
nivelul produciei maxime pe care o poate obine productorul
nivelul de echilibru
factorii de producie utilizai (px i py)
Din situaia de optim se poate deduce urmtoarea regul de management n condiia de
echilibru raportul dintre productivitatea marginal (Wm) exprimat n uniti monetare i preul
x
O
B
y
Maximizarea Q pentru un cost dat
A
Q
2
Q
o
Q
1
Q
3
M
X
M
Y
M

Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 79
factorilor de producie (Xpx + Ypy) este egal cu 1. Cu alte cuvinte n condiia de echilibru Wm este
egal cu preul factorilor de producie, respectiv cu costul de producie.

7.3. Minimizarea costurilor pentru o producie dat
Se urmrete minimizarea costului de producie (C = Xpx + Ypy) pentru un nivel de producie
cunoscut Q = Q
0
. Se pune problema stabilirii cantitilor din factorii de producie x i y astfel nct
productorul s obin producia Q
0
cu costurile cele mai mici.
Optimul se obine n punctul M, unde avem cele mai mici costuri de producie. Se observ c
raportul dintre productivitile marginale i preurile factorilor de producie este egal.













7.4. Maximizarea profitului

Ne sunt date preul de vnzare al produciei (pQ) i preul factorilor de producie (px i py).
Profitul este diferena dintre ncasrile totale i cheltuieli:
Pr = pQ C
T

Productorul i va putea maximiza profitul acionnd asupra celor dou variabile cunoscute.
Pentru ca productorul s-i maximizeze profitul este necesar ca productivitatea marginal (W
m
),
exprimat prin preul produciei (W
m
= pQ
2
pQ
1
) s fie egal cu preul factorilor de producie folosii
(px i py) pentru obinerea produciei respective.
W
m
= pQ
2
pQ
1
= px + py


x
O
y
Minimizarea costurilor pentru o Q dat
Q
o
C
1
C
2
C
3
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 8u

Productorul va fi avantajat s sporeasc cantitatea utilizat din factorul de producie x, dac
producia suplimentar obinut poate fi vndut la un pre mai mare dect costul aferent cantitii
suplimentare din factorul x.
n analizele privind opiunile productorului i atingerea situaiei de optim (de echilibru) n cadrul
economiei de pia, pot aprea dou situaii:
A. modificarea resurselor ntreprinderii
B. modificarea preurilor factorilor de producie

A. n prima situaie productorul nregistreaz o cretere a resurselor bneti de la T
0
la T
1
, sau o
scdere a acestora.























x
O
y
Situaia 1. Creterea resurselor bneti de la T
0
la T
1

T
1
T
0

B B
A
A
LRGIREA domeniului de opiune AOB
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 81

















Pentru fiecare nivel al dreptei bugetului poate fi definit echilibrul productorului. Acest punct va
fi punctul de tangen a dreptei bugetului cu una din izocuante. Dac unim aceste punct vom obine
drumul sau linia de expansiune a productorului.













x
O
y
Situaia 1. Reducerea resurselor bneti de la T
0
la T
1

T
0

T
1

B B
A
A
RESTRNGEREA domeniului de opiune AOB
x
O
y
Linia de expansiune a productorului
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 82
B. n a doua situaie comportamentul productorului este influenat de modificarea preurilor la
factorii de producie. n aceast situaie se consider funcia de producie omogen, resursele bneti fixe
(T), variaz doar preurile la factorii de producie (px i py). Modificrile apar n funcie de elasticitatea
substituirii dintre factori.














Dac scade Px, cantitatea utilizat din factorul x va crete. n cazul substituirii, cantitatea
suplimentar utilizat genereaz o producie suplimentar.














x
O
y
T fixe, Py fix, Px - variabil
B
A
Px crete
Px
scade
x
O
y
X
M1
X
M
Y
M1

Y
M

Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 8S

7.5. Comportamentul productorului n condiiile
concurenei pure i perfecte

Dac plecm de la caracteristicile pieei cu concuren pur i perfect (atomicitatea
productorilor, omogenitatea produselor, ptrunderea i ieirea liber de pe pia, transparena perfect i
mobilitatea perfect a factorilor de producie) putem afirma c productorii intr n competiie de pe
poziii perfect egale. Obiectivul lor fiind optimizarea activitii lor i maximizarea profitului.
Pr = pQ C
T

n condiiile concurenei pure i perfecte singura variabil este producia (Q). Rezult c
maximizarea produciei va genera automat maximizarea profitului (Pr). Cantitatea produs depinde direct
de pre.
n aceste condiii apar dou probleme:
A. determinarea produciei maxime;
B. determinarea ofertei respectiv a pieei pe care i poate desface produsele n funcie de preul
oferit.

A. Determinarea produciei maxime.
Vom urmri determinarea produciei la care se va obine maximul de profit. tim c preurile sunt
independente de volumul produciei. n aceast situaie vom reprezenta grafic C
m
, C
M
i dreapta preului.














Q
O

P
Determinarea Q maxime
C
M
C
m
O
Q
0
P
M
Q
M
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 84

B. Determinarea ofertei.
Pentru a determina oferta vom reprezenta grafic curba costului marginal (C
m
), curba costului
mediu (C
M
) i preul de vnzare (p). Productorul poate veni cu oferta sa pe pia numai n cazul n care
preul este mai mare sau cel puin egal cu costul marginal.












Se observ c nivelul produciei care i ofer un profit maxim este diferit, fiind influenat de pre.
Nivelul optim sau de echilibru se obine la intersecia graficului dreptei preurilor cu curba Cm.

7.6. Comportamentul productorului n condiiile
concurenei imperfecte

n realitate economia de pia se caracterizeaz printr-o concuren imperfect. Datorit
faptului c n economia de pia toate formele de concuren imperfect se ntreptrund, n continuare ne
vom opri asupra pieei cu concuren monopolist, bazat pe diferenierea produselor. Producerea de
produse de aceeai utilitate, dar cu caracteristici specifice diferite, va determina cumprtorul, la acelai
nivel al preului s prefere produsele unui anume productor. n aceast situaie concurena prin produse
nlocuiete concurena prin cantitate.
Vom aborda dou aspecte:
A. Suveranitatea productorului i implicaiile ei
B. Consecinele concurenei imperfecte


Q
O

P
Determinarea ofertei
C
M
C
m
O
Q
0
. . .Q
n
P
0

P
1

P
n

Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 8S

A. Suveranitatea productorului i implicaiile ei
Suveranitatea i independena productorului sunt trsturi caracteristice economiei de pia.
Productorul trebuie s in seama de raportul dintre calitate i pre i de repercursiunile ofertei fa de
cerere.
Productorul va fi interesat de stabilirea CA (ncasrilor) = pQ. CA medie se determin ca
raportul dintre CA total (ncasri totale) i producia total.

CA
M
=
CA
=
pQ
= P
Q P

CA
m
=
CA
1
CA
0

Q
1
Q
0


n cazul concurenei pure i perfecte: CA
m
= p = CA
M
, spre deosebire de situaia concurenei
imperfecte. n cazul concurenei pure i perfecte ofertantul poate spori orict cantitatea fr s scad
preul, ceea ce n cazul concurenei imperfecte este imposibil vnzarea unei cantiti suplimentare atrage
dup sine o scdere a preului.
















Q
O

P
Evoluia CA
M
i CA
m
(concuren pur i perfect)

C
m
Q
M
P
M
C
M
p = CA
m
= CA
M

Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 86












Punctul maxim de producie este Q
M
, determinat de intersecia curbei Cm cu dreapta ce reprezint
graficul preului (p) i al CA marginale. Productorul va obine profit att timp ct CA
m
> C
m
, maximul
fiind dat de intersecia celor dou grafice.
Productorul activeaz pe o pia monopolist vom determina profitul de monopol.


















Evoluia CA
M
i CA
m
(concuren imperfect)
Q
O

P
C
m
Q
M
M
CA
m

CA
m
< C
m

CA
m
> C
m

Dreptunghiul profitului de monopol
Q O

P
C
m
Q
M
M
CA
M

C
M

CA
m

P
N
P
N
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 87

B. Consecinele concurenei imperfecte
1. n condiiile unei piee cu concuren perfect, preul de echilibru este punctul de intersecie al
cererii cu oferta n condiiile concurenei imperfecte acesta se situeaz dincolo de acest punct i este mai
ridicat dect cel de echilibru i dect costul marginal.
2. n condiiile concurenei pure i perfecte producia optim este determinat n mod obligatoriu
de egalitatea dintre costul marginal i preul stabilit de pia, impunndu-se totodat i costul mediu
minim (intersecia curbei C
m
cu C
M
). Preul de echilibru detemin i cantitatea maxim, care este totodat
i optim pentru productor, n condiiile concurenei imperfecte, suveranitatea productorului se
manifest att n domeniul preului, ct i n cel al cantitii, ceea ce determin i optimul, maximul sau
echilibrul de producie. Acest obiectiv nu mai este n mod obligatoriu determinat de acel nivel de
producie n care preul este egal cu costul marginal. Datorit suveranitii menionate, echilibrul se
realizeaz atunci cnd ntreprinderea nu mai este interesat s modifice preul i cantitatea mrfii pe care
o ofer. De regul, acest punct de interes se situeaz naintea celui maxim (pe dreapta descresctoare a
CA marginale), motiv pentru care o situaie optim poate fi socotit i aceea care impune nefolosirea unei
pri din capacitatea de producie.
3. Productorul urmrete maximizarea cifrei de afaceri.
4. Asigurarea gestiunii prin echilibru, limita profitului global fiind egal cu zero se folosete de
ctre productor n cazul n care dorete sporirea produciei n vederea eliminrii concurenei.
5. nfptuirea gestiunii pentru utilizarea raional a resurselor urmrete reducerea pierderilor
financiare, atrgnd dup sine o risip a resurselor materiale.

Aplicaii
1. Maximizarea profitului n cazul modificrii resurselor productorului (T): analiza variantei
grafice.
2. Maximizarea profitului n cazul modificrii preului unui factor de producie (Px): analiza
variantei grafice.
3. Comportamentul ntreprinztorului i minimizarea costurilor pentru o producie dat (Q): analiza
variantei grafice.
4. Maximizarea produciei pentru un cost dat: analiza variantei grafice.
5. Fie linia bugetului ilustrat n figura de mai jos:



Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 88













O reducere a preului factorului de producie x determin:
a) meninerea neschimbat a pantei liniei bugetului i posibilitatea de a achiziiona o mai
mare cantitate din factorul de producie x;
b) modificarea valorii pantei izocuantei, la noul nivel de echilibru;
c) meninerea constant a valorii pantei izocuantei;
d) modificarea raportului productivitilor marginale ale celor doi factori de producie,
aferent noii situaii de echilibru;
e) modificarea pantei liniei bugetului.
6. Se d graficul de mai jos pagina 83.
Curbele 1 i 2, respectiv dreptele 1 i 2 reprezint:
a) costul fix mediu, costul variabil mediu, costul marginal i costul total mediu;
b) costul total mediu, costul variabil mediu, costul marginal i CA medie;
c) CA marginal, costul marginal, costul total mediu i CA medie;
d) costul marginal, costul total mediu, CA marginal i CA medie;
e) costul variabil mediu, costul marginal, CA marginal i costul fix mediu.
7. Graficul de mai jos pagina 81 reprezint:
a) graficul dreptunghiului profitului de monopol;
b) graficul evoluiei CA marginal i CA medie n condiiile concurenei imperfecte;
c) linia de expansiune a productorului;
d) graficul minimizrii costurilor pentru o producie dat;
e) dreapta bugetului.
x
O
y
Dreapta bugetului
A
B
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 89












Rspunsuri:
5-b, d, e; 6-d; 7-a.













Q O

P
1


2
2
1
P
N
P
N
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 9u
Unitatea de nvare 8
OLIGOPOLUL I CONCURENA
CUPRINS 8.1. Tipuri de oligopol
8.2. Poziii i strategii concureniale

Economia de pia se ncadreaz din punct de vedere al concurenei ntre dou limite extreme:
concurena pur i perfect i concurana imperfect.
n realitate concurena se manifest pe pia n diferite forme ale concurenei imperfecte dar n
special predomin piaa de tip oligopol.

8.1. Tipuri de oligopol

Piaa tip oligopol se caracterizeaz prin faptul c un numr relativ mic de firme dein majoritatea
produciei oferite dintr-un anumit produs sau grup de produse.

Trsturi ale oligopolurilor:
prin concentrarea produciei, ele reuesc s scad costurile de producie pe termen lung;
pot oferi producia pe care o controleaz la costuri minime, ceea ce le ofer avantajul unor
profituri mari;
au dorina de a monopoliza piaa de a obine suveranitatea pe pia asupra cuplului pre-
cantitate;
pot obine tratament preferenial n vederea obinerii de credite;

Toate aceste caracteristici stimuleaz apariia numeroaselor tipuri de oligopoluri.

Criteriile dup care se clasific firmele oligopoliste sunt:
dup natura activitii sau caracteristicile produciei ori ale serviciilor;
dup gradul de cooperare i a forei de concuren.

Dup primul criteriu pot fi distinse dou tipuri de oligopoluri:
Oligopoluri care domin piaa produselor omogene (petrol, oel, cafea);
Oligopoluri care domin piaa produselor neomogene (industria auto).

Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 91
Dup al doilea criteriu oligopolurile se mpart n:
Oligopoluri fr coordonare
Oligopoluri cu coordonare parial
Oligopoluri complet coordonate
Oligopoluri fr coordonare intr firmele care disput piaa fr nici un fel de nelegere
prealabil, strategie, tactic economic sau comercial. Astfel apar trei tipuri de relaii concureniale:
a. relaii de confruntare agresiv se bazeaz pe rzboiul economic n care se folosesc ca arme
preurile de achiziie a factorilor de producie, cantitatea produs i publicitatea.
b. relaii hiperconcureniale specifice firmelor care produc bunuri uor difereniate i se
manifest prin calitate i for inovatoare.
c. relatii nlnuite specifice ramurilor cu mai multe firme care intr n raporturi economice
ncruciate determinate de raporturile ntre ele, n special datorit specializrilor relativ restrnse din
cadrul ramurii.
Oligopoluri cu coordonare parial - se stabilesc fie raporturi de subordonare fa de o firm
lider, fie raporturi de nelegere, coordonare voluntar.
Oligopoluri complet coordonate nelegerea mbrac forma unui acord scris (secret sau
public). Coordonarea prin acest acord poate avea ca obiect nelegerea privind preul mediu de vnzare,
delimitarea pieelor, etc.

8.2. Poziii i strategii concureniale
Poziiile i strategiile abordate pot fi analizate plecnd de la tipurile de oligopol, spaiul
concurenial i elasticitatea ncruciat.












Concuren oligopolist
Q
O

P
C
m
M
Q
1

P
2

P
1

CA
m
P
M

Q
M
Q
3
Q
2

P
3

Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 92
M punctul critic (maxim)
Concluzie: sporirea vnzrilor este condiionat de scderea preului (P
1
> P
2
> P
3
> P
M
) pn la
limita indicat de punctul M (M = C
m
CA
m
). n cazul sporirii preului apare riscul diminurii produciei
vndute i a ncasrilor firmei.
n cazul elasticitii ncruciate strategia adoptat de o firm oligopolist va afecta strategia altor
firme oligopoliste. Astfel va avea loc ncheierea de acorduri ntre firme cu scopul asigurrii profitului.

1. Strategii concureniale ntre oligopoluri fr coordonare
n cazul oligopolurilor aflate n afara oricror coordonri apare o concuren direct, agresiv.
Pentru simplificarea situaiei considerm c pe pia exist dou oligopoluri, disputa avnd loc la nivelul
preului i al cantitii.
n cazul n care lupta se d la nivelul preului, produsele fiind omogene, iar cererea elastic, cele
dou firme vor cuta s reduc ct mai mult preul pentru a atrage clienii. Preul coboar asfel treptat sub
costul de producie (Costul Total) ntreprinderile nregistrnd pierderi. Lupta continu pn cnd se
ajunge la situaia de monopol deoarece una din firme iese de pe pia.
n practic preul scade pn se atinge preul de echilibru, un pre durabil acceptat de ambii
combatani.
n momentul n care se stabilete acest pre apare problema cantitii produse.

2. Strategii concureniale ntre oligopoluri cu coordonare
Raporturile dintre oligopolurile cu coordonare implic existena unor nelegeri care n vederea
evitrii consecinelor dure prezentate anterior.
Din punct de vedere al gradului de coordonare se pot distinge urmtoarele forme:
A. coordonarea de ctre o firm pilot (lider)
B. coordonarea explicit
C. oligopol defectuos coordonat

A. Coordonarea de ctre o firm pilot
Se caracterizeaz prin alinierea preurilor practicate de firmele implicate la preul stabilit de firma
lider. Firma lider este o firm mai bine organizat, mai bine informat, etc.




Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 9S














Considerm A, B firme
A lider
C
T(A)
< C
T(B)

C curba cererii pentru ambele firme
CA
m
cifra de afaceri marginal
C
m1
costul marginal al firmei A
C
m2
costul marginal al firmei B
Punctul A (A = CA
m
C
m1
) optimul (max.) A
Punctul B (B = CA
m
C
m2
) optimul (max.) B
Ap1 profitul firmei A
Bp2 profitul firmei B
Teoretic, marfa se poate vinde att la P1 ct i la P2
P1 < P2 => preul de vnzare se stabilete la nivelul P1 (n caz contrar firma B ar trebui s se
retrag de pe pia).
Concluzie: firma B renun la maximizarea profitului (Bp2), dar n schimb i pstreaz poziia
pe pia.

B. Coordonarea explicit
n acest caz se ajunge la o nelegere cu privire la pre pentru a se evita situaia prezentat
anterior.
Coordonarea - firm lider
Q
O

P
C
m1
Q
2

P
2

P
1

CA
m
Q
1
C
m2
B
A
C
p
1
p
2

Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 94












C
m
= C
m1
+ C
m2
+ C
m3
+ .......
Q
T
= Q
1
+ Q
2
+ Q
3
+.....
PMEN dreptunghiul profitului global

C. Oligopol defectuos coordonat

Cauzele oligopolului defectuos coordonat:
firmele nu doresc coordonare
firmele nu reuesc s se coordoneze
Rezult practicarea unui pre rigid pentru a nltura ameninarea unei concurene acerbe. La acest
pre se ajunge prin ajustri succesive pn cnd se consider c se obine un profit suficient. Preul rigid
determin o frntur n curba cererii, pentru c el nu ine seama de evoluia ei i nici de modificrile ce
apar n costuri.









Coordonare explicit
Q
O

P
C
m
- comun
E
M
C
CA
m
P
N
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 9S














Aplicaii:
1. Trsturile de baz ale pieei cu concuren pur i perfect: enun i caracterizare.
2. Analizai comparativ concurena perfect i concurena monopolistic.
3. Piaa cu concuren de oligopol i formarea preului.
4. Principalele tipuri de oligopol: enumerare i caracterizare.
5. Prin concuren nelegem:
a) un sistem de relaii ntre agenii economici, bazat pe interese;
b) o form de manifestare a proprietii asociative;
c) o form de manifestare a propriului interes;
d) o situaie conjunctural;
e) o modalitate de obstrucionare a celorlali productori.
6. Piaa de oligopol presupune existena:
a) a numeroi productori;
b) a unui numr mic de productori i a numeroi consumatori;
c) unui singur cumprtor i a unui singur vnztor;
d) unor ofertani numeroi i a ctorva cumprtori;
e) ctorva consumatori.
7. Pe piaa cu concuren pur i perfect agenii ofertei au capacitatea de a determina n mod
suveran i autonom, prin calculi economice:
a) preurile unitare ale bunurilor marfare produse;
b) nici preurile, nici cantitile;
c) cantitile produse i oferite;
d) doar costul unitar i cel marginal;
Oligopol defectuos coordonat
Q
O

P
C

elestic
C inelestic
CA
m
P
R
C
m1
C
m2
C
m3
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 96
e) att preurile, ct i cantitile.
8. Piaa imperfect se caracterizeaz prin:
a) existen real;
b) cumprtorii sunt mai numeroi dect vnztorii;
c) infirmarea caracteristicilor pieei cu concuren pur i pefect;
d) preul se determin prin aciuni individuale, ale celor puternici, dup caz, ale agenilor cererii
i/sau ofertei;
e) vnztorii sunt mai numeroi dect vnztorii.
A (a, c, d); B (a, b, e); C (d, e); D (b, d, e); E (b).
9. Agenii ofertei au tendina s ncheie nelegeri la limita sau n conflict cu legea pe piaa:
a) monopolistic;
b) oligopol;
c) monopson;
d) oligopson;
e) monopol.
10. Omogenitatea produselor constituie o trstur a:
a) oricrei piee;
b) concurenei imperfect;
c) concurenei corecte;
d) pieei monopoliste;
e) concurenei perfecte.
11. Concurena ntre ofertani este posibil:
a) ori de cte ori exist un surplus de ofert;
b) n condiiile unor preuri libere;
c) n condiiile unor reguli democratice;
d) n condiiile pluralismului formelor de proprietate;
e) b,c,d.
A (a); B (b+c+d+e); C (b+d); D (d); E (e).
12. Piaa de oligopol:
a) se caracterizeaz prin atomicitatea ofertei;
b) ofertani puini de putere economic relativ ridicat i egal;
c) se caracterizeaz prin atomicitatea cererii;
d) niciun cumprtor nu poate influena notabil piaa;
e) reprezint principal form de pia n rile dezvoltate din punct de vedere economic.
A (a+b+d+e); B (a+e); C (d+e); D (a+d+e); E (c+d).
13. n statele cu economie de pia dezvoltat, forma de pia pe care se comercializeaz cea mai
mare parte a bunurilor marfare este:
a) piaa de oligopson;
b) piaa de monopol;
c) piaa monopolistic;
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 97
d) piaa de oligopol;
e) piaa de oligopol contrat.
14. Concurena direct dintre productori este eliminat pe piaa:
a) monopsonic;
b) de monopol;
c) de oligopol;
d) oligopson;
e) monopolistic.
15. Rspundei cu adevrat (A) i fals (F):
1) Pe piaa de oligopol se asigur omogenitatea produselor. A/F
2) Fixarea concentrat a preurilor de vnzare i cumprare denatureaz concurena. A/F
3) Forma de pia real care se apropie cel mai mult de piaa cu concuren perfect este bursa.
A/F
4) Productorii determin preul pe pieele: monopolistic, de oligopol i oligopson. A/F
Rspunsuri:
5-a; 6-b; 7-c,e; 8-A; 9-b; 10-e; 11-E; 12-A; 13-d; 14-c; 15. 1)-F; 2)-A; 3)-A; 4)-F.

























Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 98
Unitatea de nvare 9
CONSUMUL N ECONOMIA DE PIA
CUPRINS 9.1. Curbele de indiferen
9.2. Poziia de echilibru a consumatorului
9.3. Funcia cererii


Din punct de vedere teoretic consumul const n folositea bunurilor obinute printr-un act de
producie n vederea satisfacerii trebuinelor.
Abordarea tiinific a consumului presupune cunoaterea teoriei utilitii care este formulat n
termenii curbelor de indiferen.

9.1. Curbele de indiferen

Pentru abordarea curbelor de indiferen trebuie luate n consideraie trei premise:
a. utilitatea unui bun pentru un individ scade pe msur ce i se satisface trebuina;
b. divizibilitatea unui bun este infinit;
c. substituirea bunurilor
Plecnd de la aceste trei premise presupunem c un consumator poate alege diferite combinaii
din dou bunuri X i Y.












Curba de indiferen (izoutilitate)
X
O

Y
U
x
1

x
2
x
3

y
3

y
2

y
1

Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 99
Fiecare punct de pe curba U constitue o infinitate de combinaii posibile pentru care consumatorul
va fi indiferent, pentru c fiecare din ele i satisface trebuinele.
O curb de indiferen sau de izoutilitate este ansamblul de combinaii de bunuri care
permit s se obin acelai nivel de satisfacie a trebuinelor.
Funcia de utilitate:
U = U(x
1
, x
2
, x
3
,......, x
n
)
Ordine de preferin depinde de aspecte subiective.










9.2. Poziia de echilibru a consumatorului

Consumatorul se va gsi n echilibru, respectiv va atinge un optim, atunci cnd n funcie de
venituri i de preuri, nivelul su de utilitate, respectiv de consum, va fi cel mai ridicat posibil. Orice
modificare n aceste variabile atrage modificri n echilibrul consumatorului.
Astfel n primul rnd intr n discuie cantitatea de bunuri ce i le poate cumpra n funcie de
veniturile de care dispune i de preurile bunurilor pe care le cumpr.
Pentru a putea determina mrimea maxim posibil, este necesar s fie precizat dreapta bugetului,
sau a resurselor bneti, ale cumprtorului n funcie de preuri.
Dreapta bugetului sau a resurselor bneti poate fi construit pornind de la cantitile de
bunuri de consum ce vor fi procurate (X i Y). Cheltuiala total a consumatorului va fi de X
px
i Y
py
.
T = X
px
+ Y
py

Y = -
Px
X +
T
Py Py


X
O

Y
U
1

U
2

U
3

Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 1uu
Este ecuaia unei drepte a crei pant este negativ, care evideniaz posibilitile bneti ale
cumprtorului (AOB) dup cum urmeaz:












Determinarea grafic a echilibrului












Din cele prezentate se poate deduce o regul n condiia de echilibru sau a optimului pentru
consumator, raportul dintre utilitile marginale i preuri este egal.

9.3. Funcia cererii

Funcia cererii poate fi reprezentat de curba de consum pentru un bun oarecare, fiind rezultatul
comportamentului consumatorului n economia de pia.
X
O

Y
T/Py
T/Px
A
B
X
O

Y
A
B
U
1

U
2

U
2

Y
M

X
M

M
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 1u1
Astfel pentru un bun i funcia cererii pentru consumatorul j este:
X
i
j
= F(p
1
, p
2
, ....p
i
....p
n
, T, C, P), unde
X
i
j
cantitatea cerut de consumator la preul
p
1
, p
2
, .... preurile la alte bunuri
T resursele bneti ale consumatorului
C creditul
P publicitatea
Cererea este permanet influenat de variaiile factorilor care pot schimba comportamentul
consumatoului, motiv pentru care n aprecierea cererii se introduce noiunea de elasticitate. Elasticitatea
cererii este determinat n principal de doi factori:
veniturile consumatorului
preul la bunul respectiv i la alte bunuri
Elasticitatea n funcie de venitul consumatorului
E =
C
i


Y
C
i
Y
unde:
C
i
cererea la bunul analizat
Y venitul
Elasticitatea n funcie de preuri poate fi apreciat n dou feluri: sub form de elasticitate
direct i de elasticitate ncruciat.
Elasticitatea direct se refer la raportul dintre cerere i pre.
E =
%Q
%P
Elasticitatea ncruciat exprim variaia relativ a consumului dintr-un bun ca o consecin a
variaiei relative a preului la un alt bun.


Aplicaii:
1. Care sunt pantele liniei bugetului i, respective, ale curbei de indiferen?
2. Condiia de echilibru al consumatorului: expresie analitic i, respective, grafic.
3. Prin consumarea unor uniti suplimentare dintr-un bun, ntr-o anumit perioad de timp,
pentru consumatorul raional:
a) utilitatea total scade;
b) utilitatea marginal rmne constant;
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 1u2
c) utilitatea marginal crete;
d) utilitatea total este nul;
e) utilitatea marginal scade.
4. Utilitatea marginal este:
a) o utilitatea normal;
b) ntotdeauna pozitiv;
c) imposibil de corelat cu utilitatea total scontat a se obine prin consumul unei uniti
suplimentare dintr-un bun sau serviciu;
d) sporul de utilitate total scontat a se obine prin consumul unei uniti suplimentare dintr-
un bun sau serviciu;
e) ntotdeauna mai mare dect cea total.
5. Dac utilitatea marginal a bunului X este de 2 ori mai mare dect utilitatea marginal a
bunului Y, atunci un consumator raional i poate atinge starea de echilibru doar dac;
a) preul unitar al lui X reprezint jumtate din preul unitar al lui Y;
b) preurile unitare ale lui X i Y sunt egale;
c) preul unitar al lui X este dublu fa de preul unitary al lui Y;
d) toate rspunsurile sunt corecte.
6. A alege pe criterii de eficien economic este echivalent cu a compara:
a) utilitatea total cu preul unitar;
b) coninutul n calorii al bunului respective i preul unitar;
c) utilitatea n sens general i preul unitar;
d) raportul dintre preul unitar i utilitatea marginal pentru bunurile ntre care se allege;
e) utilitatea marginal cu preul unitar.
7. Mrimea i structura consumului sunt influenate de:
a) statutul i nivelul social-cultural al consumatorului;
b) obiceiurile i vrsta consumatorului;
c) condiiile natural-geografice;
d) mrimea venitului;
e) starea i perspectivele economiei.
A (a+b+c+d+e); B (c+d); C (a+c+e); D (b+e); E (a+b+c+d).
8. Esena alegerii consumatorului raional const n:
a) achiziionarea bunurilor calitativ superioare;
b) achiziii bazate n principal pe bunuri din producia intern, urmrindu-se conservarea
locurilor de munc;
c) gsirea acelei variante de achiziie care-i asigur maximizarea utilitii totale n condiiile
date de venit i de pre;
d) achiziii bazate n principal pe bunuri din import, superioare calitativ i ca mod de
prezentare;
e) achiziionarea bunurilor ce au cele mai mici preuri.
9. Surplusul consumatorului reprezint:
a) diferena dintre venitul disponibil al consumatorului i preurile tuturor bunurilor de
consum;
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 1uS
b) diferena dintre suma maxim pe care este dispus s o plteasc consumatorul pentru a
procura un bun i suma pe care o va plti efectiv;
c) suma rmas din venitul consumatorului dup plata impozitelor;
d) diferena dintre venitul disponibil al consumatorului i valoarea bunurilor cumprate;
e) niciun rspuns nu e corect.
10. Cuba de indiferen reliefeaz:
a) ansamblul combinaiilor de bunuri i servicii de la care consumatorul sconteaz s obin
acelai nivel de satisfacie;
b) combinaiile de bunuri i servicii prin consumul crora consumatorul obine o utilitate
total maxim;
c) ansamblul combinaiilor de factori de producie care permit realizarea aceluiai volum de
producie;
d) ansamblul combinaiilor de bunuri i servicii de la care consumatorul obine niveluri
diferite de satisfacie;
e) niciuna din variantele de mai sus.
11. Linia bugetului reflect:
a) ansamblul combinaiilor de bunuri i servicii pe care un individ i le procur prin
cumprare, n limita banilor de care dispune, a preurilor practicate pe pia, a
preferinelor manifestate pentru anumite bunuri sau servicii, la un moment dat;
b) cantitatea minim care poate fi procurat din bunurile existente pe pia;
c) ansamblul combinaiilor de bunuri i servicii pe care un individ i le dorete la un
moment dat, raportat la preferinele sale;
d) ansamblul combinaiilor de bunuri i servicii pe care un individ i le poate permite n
limita banilor de care dispune i a preurilor practicate la un moment dat pe pia;
e) cantitatea maxim care poate fi procurat din bunurile existente pe pia.
12. Echilibrul consumatorului:
a) reliefeaz posibilitatea existenei la un moment dat a unei variante optime de utilizare a
venitului de care dispune consumatorul;
b) nu se modific n condiiile n care venitul disponibil al consumatorului rmne constant;
c) permite consumatorului maximizarea satisfaciei n raport cu constrngerea bugetar;
d) poate fi abordat din perspectiv dinamic i static;
e) a, c, d.
13. Care dintre afirmaiile urmtoare este adevrat i care este fals:
1) Consumatorul raional este o persoan zgrcit. A/F
2) Consumul este o component a activitii economice. A/F
3) Pe msura creterii veniturilor se reduc, din totalul consumului, ponderea i volumul
bunurilor de prim necesitate. A/F
4) Utilitatea marginal este identic pentru bunurile omogene. A/F
5) Utilitatea economic a bunurilor identice este diferit att pentru un consumator dat,
ct i pentru consumatori diferii. A/F
14. O cretere a venitului de la 2.000 la 4.000 u.m. antreneaz o cretere a cererii pentru un bun
economic de la 2.000 la 6.000 buci. S se determine elasticitatea pentru acest bun
economic.

Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 1u4

15. Care este utilitatea marginal a celei de-a cincea uniti, dac prin consumarea ei, utilitatea
total scade de la 10 la 9 uniti de utilitate?
16. Un consumator cu un venit de 3.500 u.m. cumpr mai multe unii dintr-un bun, preul fiind
de 500 u.m./bucat. Care este satisfacia total pe care o poate obine consumatorul dac
bunul respectiv oferit pe pia n 10 doze cu utilitile marginale de 15; 12; 11; 10; 8; 7; 5; 3;
2; 1?

Rspunsuri:
3-e; 4-d; 5-c; 6-b; 7-a; 8-c; 9-b; 10-a; 11-d; 12-e; 13. 1)-F; 2)-A; 3)-F; 4)-F; 5)-A
14. E
c/v
=
%Q
%V
E=
6000-2000
2000

4000-2000
2000
=2;
15. UT
4
=10

UT
5
=9
UM
5
=
UT5-UT4
Q5-Q4
=
9-10
5-4
=-1;
16. Numrul unitilor achiziionate=3.500:500=7
UT=u
1
+u
2
+u
3
+u
4
+u
5
+u
6
+u
7
=15+12+11+10+8+7+5=68

















Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 1uS











MACROECONOMIE


Partea II












2008-2009
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 1u6
Unitatea de nvare 1
INDICATORI MACROECONOMICI
Principalii indicatori macroeconomici conform SCN (Sistemul Contabilitii Naionale) sunt:
PGB, PIB, PIN, PNB, PNN i VN. Scopul determinrii lor este msurarea produciei finale realizate de o
naiune.

1. PGB (produsul global brut) cuprinde ntreaga activitate economic pe o anumit perioad
(de regul un an) dintr-o ar. Se determin prin nsumarea consumului final (Cf) i a consumului
intermediar (Ci).
Consumul final cuprinde bunurile i serviciile destinate satisfacerii nevoilor individuale i
sociale (Cf = consum personal + consum social + Investiii brute).
Consumul intermediar cuprinde bunurile i serviciile produse n decursul unei perioade de
timp i utilizate pentru a produce alte bunuri i servicii.

2. PIB (produsul intern brut) reprezint valoarea tuturor bunurilor i serviciilor destinate
consumului final realizate n interiorul unei ri ntr-o perioad determinat (de regul un an).
a. Determinarea PIB prin metoda produciei:
PIB=VAB
PIB reprezint suma valorilor adugate brute (VAB) realizate n interiorul unei economii
naionale n decursul unei perioade.
Exemplu:
Pre vnzare produs Materii prime Salarii Creterea PIB:
6000 lei 2000 lei 1000 lei 4000 lei
PIB la preurile pieei:
PIB
PP
= PIB
PF
+ I
IND
S, unde:
PIB
PF
PIB la preurile factorilor de producie;
I
IND
impozite indirecte (accize, TVA, taxe vamale);
S subvenii.

b. Determinarea PIB prin metoda cheltuielilor

PIB = C + I
B
+ G + EN, unde:
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 1u7
C cheltuieli pentru consum reprezint sumele cheltuite de gospodrii pentru achiziionarea de bunuri
i servicii.
I
B
investiii brute formarea brut a capitalului fix (maini, utilaje).
G cheltuieli guvernamentale reprezint plile curente efectuate de guvern pentru achiziionarea de
bunuri i servicii.
EN exportul net; EN = X M i reflect contribuia comerului exterior la formarea PIB. VN = C + I
i
+
EN.

Exemplu:
Evoluia venitului naional n perioada 1990 2000
mld.USD
Consumul
total (C)
Investiii
interne
(I
i
)
EX IM EN Venit
naional
(VN)
PIB Influena
EN n PIB
(%)
1990 30.88 7.72 5.77 9.20 -3.43 35.17 30.20 -11.35
1991 20.00 4.17 4.26 5.79 -1.53 22.64 28.80 -5.31
1992 15.07 3.76 4.36 6.26 -1.89 17.00 19.60 -11.38
1993 20.04 4.71 4.89 6.52 -1.63 23.12 26.40 -6.17
1994 23.25 6.10 6.15 7.10 -0.95 28.40 30.10 -3.15
1995 28.85 7.59 7.91 10.27 -2.37 34.07 35.50 -6.67
1996 29.13 8.09 8.08 11.43 -3.35 33.87 36.00 -9.30
1997 30.63 7.50 8.43 11.27 -2.84 35.29 35.00 -8.11
1998 38.02 7.67 8.30 11.83 -3.53 42.16 38.15 -9.25
1999 27.96 5.57 8.50 10.39 -1.88 31.65 34.50 -5.45
2000 37.10 8.17 10.36 13.05 -2.69 42.58 36.70 -7.33
Sursa: Intitutul Naional de Statistic


c. Determinarea PIB prin metoda veniturilor
PIB = V
F
+ A +I
IND
S, unde:
V
F
veniturile factorilor de producie
Veniturile factorului de producie munc salariul la care se adaug toate cheltuielile ocazionate firmei
datorit utilizrii factorului de producie: impozite, asigurri sociale, fondul de pensii)
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 1u8
Profiturile firmelor indiferent dac acestea sunt distribuite sau nu acionarilor n PIB incluzndu-se i
partea din profit utilizat pentru plata impozitului.
Rentele care sunt veniturile factorilor de producie nchiriai (terenuri, cldiri)
Dobnzile.
A deprecierea capitalului este consumul de capital fix (CCF) pe parcursul perioadei de calcul.
I
IND
- Impozitele indirecte aferente consumului final: TVA, accize, taxe vamale.
S subvenii.

3. PIN (produsul intern net) se refer la valoarea bunurilor i serviciilor dintr-o ar i ntr-o
anumit perioad de timp destinate consumului final n care sunt cuprinse numai investiiile nete i sunt
excluse investiiile din amortizri.
Investiii nete + Investiii din amortizri = Investiii brute
PIN = PIB A

4. PNB (produsul naional brut) msoar valoarea bunurilor i serviciilor finale produse de
firme naionale n decursul unei perioade determinate.
PNB = C + G + I
B
+ X M

5. PNN (produsul naional net) se determin dup cum urmeaz:
PNN = PNB A

6. VN (venitul naional) reprezint PNN exprimat la preurile factorilor de producie.
VN = PNN
PF


Indicatori macroeconomici pot fi exprimai n termeni nominali adic n preuri curente i n
termeni reali adic n preuri constante.
PIB n preuri curente PIB nominal
PIB n preuri constante PIB real (elimin efectul perturbator al modificrii preurilor).

Deflatorul PIB =
PIB nominal
PIB real

Probleme:
1. S se calculeze PNN, VN pe baza urmtoarelor date:
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 1u9
Produs naional brut (PNB
PF
) 8.102,90 u.m.
Consum de capital fix (CCF) 871,80 u.m.
Subvenii 120,30 u.m.

PNN = PNB A => PNN = 8.102,90 - 871,80 = 7231,1 u.m.
VN = PNN
PF
= 7231,1 u.m.

2. Se dau urmtoarele date:
A Taxe i impozite pltite de menaje 10 mil. u.m.
B Consum privat 30 mil. u.m.
C Cheltuieli guvernamentale 12 mil. u.m.
D Investiii 15 mil. u.m.
E Export Net 3 mil. u.m.

S se calculeze:

a. CHELTUIELI AGREGATE
Cheltuielile agregate = B + C + D + E = 60 mil.u.m.
b. VENITUL TOTAL
Venitul total = B + C + D + E = 60 mil.u.m.
c. PIB
PIB = C + I
B
+ G + EN = B + D + C + E = 60 mil.u.m.
d. DEFICITUL BUGETULUI DE STAT
Deficitul bugetar = G Taxe i impozite = C A = 2 mil.u.m.
e. ECONOMISIRILE MENAJELOR
Ec. menajelor = PIB C Taxe i impozite = 20 mil.u.m.
f. ECONOMISIRILE GUVERNULUI
Economisirile guvernului = deficitul bugetar = 2 mil.u.m.
g. MPRUMUTURILE DIN STRINTATE
mprumuturile din strintate = EN = 3 mil.u.m.
h. ECONOMISIRILE NAIONALE
Economisirile naionale = economisirile menajelor + economisirile guvernului = 18 mil.u.m.


Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 11u
Aplicaii:
1. Prezentai principalii indicatori macroeconomici.
2. Explicai pe baza conturilor naionale diferenele dintre:
PIB i PNB;
PIN i PNN;
PIBreal i PIBnominal
deflatorul PIB i indicele preurilor bunurilor de consum
3. Care dintre elementele de mai jos nu constituie o destinaie a bunurilor i serviciilor luate n calculul
PIN?
a) consumul privat;
b) exportul net;
c) investiiile brute;
d) consumul guvernamental;
e) investiiile nete.
4. PIB-ul reprezint:
a) o parte din valoarea total a bunurilor i serviciilor produse ntr-o anumit perioad;
b) o parte din venitul naional;
c) valoarea produciei vndute i ncasate pe o perioad;
d) o parte din consumul intermediar;
e) valoarea produciei pe un an la preurile pieei.
5. PIN i PIB se evalueaz:
a) n preurile bunurilor de consum;
b) n preurile satisfactorilor;
c) numai n preurile factorilor de producie;
d) att n preurile pieei, ct i n ale factorilor de producie;
e) numai n preurile pieei.
6. Cnd consumul intermediar crete mai repede dect produsul intern brut, eficiena economiei
respective:
a) crete;
b) scade;
c) crete i apoi scade;
d) evolueaz n spiral;
e) este constant.
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 111
7. n calculul indicatorilor macroeconomici, preurile pieei sunt superioare preurilor factorilor de
producie deoarece:
a) includ accizele i alte sume ce revin bugetului de stat, dar nu i celelalte forme de impozit
indirect;
b) includ consumul intermediar;
c) includ numai anumite componente ale consumului intermediar;
d) includ toate formele de impozit indirect;
e) nu include impozitele indirecte.
8. Care dintre relaiile de mai jos este adevrat?
a) PIB=PIN-CCF
b) PNB=PNN-CCF
c) PIN=PGB-CI
d) PNN=PIN+CCF
e) PIN=PIB-CCF.
9. Care dintre urmtoarele relaii este greit:
a) PNB=PIBproducia final brut a agenilor naionali ce i desfoar activitatea n strintate;
b) PIN=PIB-CCF
c) PNN=PNB-CCF
d) PNB=PNN+CCF
e) VN=PNN n preurile factorilor.
10. Indicatorii macroeconomici de rezultate se calculeaz:
a) numai n expresie valoric;
b) nu se calculeaz;
c) numai n expresie fizic;
d) n expresie fizic i valoric;
e) numai n form brut.
11. Veniturile realizate de ctre cei peste 50.000 de romni care lucreaz n Israel sunt incluse n:
a) PNB al Romniei i PIB al Israelului;
b) PIN al Romniei i PNN al Israelului;
c) numai n PIB al Romniei;
d) PIB al Romniei i PNB al Israelului;
e) toi indicatorii de mai sus.
12. Care dintre afirmaiile de mai jos sunt adevrate (A) i care sunt false (F)?
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 112
1) Creterea relativ a nivelului preurilor dintr-o economie fa de nivelul preurilor din strintate
tinde s ncurajeze exporturile rii i s descurajeze importurile de bunuri i servicii.A/B
2) Dac valoarea bunurilor de consum produse ntr-un an este mai mare dect valoarea bunurilor de
consum achiziionate n acelai an, diferena reprezint creterea stocurilor. A/B
3) Exporturile nete ale unei economii se calculeaz ca diferen ntre exportul i importul de bunuri.
A/B
4) Indicele preurilor la consumatori reprezint indicele de pre utilizat pentru ajustarea PIB nominal
n vederea determinrii PIB real. A/B
5) Dac dou ri se caracterizeaz prin acelai nivel al PIB, atunci nivelul de trai din respectivele
ri este acelai. A/B
6) PIB-ul n preurile pieei cuprinde i consumul de capital fix. A/B
7) PIN-ul se definete ca valoare adugat net n preurile factorilor i/sau n preurile pieei. A/B
8) PIB-ul se deosebete de PIN prin aceea c primul se calculeaz pe baza tuturor bunurilor produse
ntr-o ar, iar cel de-al doilea este circumscris doar la bunurile finale. A/B
13. ntr-un an se produc ntr-o economie bunuri i servicii n valoare de 800 miliarde u.m., din care 35%
sunt destinate producerii de noi bunuri i servicii, iar 10% nlocuirii capitalului fix scos din funciune. S
se calculeze mrimea produsului intern net.
14. n situaia n care PGB este de 20.000.000, consumul intermediar reprezint 25% din PGB, iar
consumul de capital fix este cu 50% mai mare dect consumul intermediar, s se calculeze valoarea PIN.
Rspunsuri:
3-c; 4-a; 5-e; 6-a; 7-d; 8-e; 9-a; 10-a; 11-a; 12. 1)-F; 2)-A; 3)-A; 4)-F; 5)-F; 6)-A; 7)-F; 8)-F
13.
PGB=PIB+CI PIB=PGB-CI CI=35%800 mld. u.m.=280 mld. u.m.
CI=35%PGB PIB=800 mld. u.m.-280 mld. u.m.=520 mld. u.m.
PIN=PIB-CCF CCF=10%800 mld. u.m.=80 mld. u.m.
CCF=10% PGB PIN=520 mld. u.m.-80 mld. u.m.=440 mld. u.m.
14.
PIB=PGB-CI CI=25%2.000.000 u.m.=5.000.000 u.m.
CI=25%PGB PIB=15.000.000 u.m.
PIN=PIB-CCF CCF=150%5.000.000 u.m.=7.500.000 u.m.
CCF=150% CI PIN=15.000.000 u.m.-7.500.000 u.m.=7.500.000 u.m.



Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 11S
Unitate de nvare 2
CEREREA I OFERTA AGREGAT
Cererea agregat reprezint totalitatea cheltuielilor agregate pe care agenii economici
intenioneaz s le efectueze ntr-o anumit perioad, n raport cu veniturile agregate i nivelul general al
preurilor.
Oferta agregat reprezint cantitatea total de bunuri economice disponibile pentru vnzare ntr-
o economie naional, n funcie de nivelul general al preurilor, ntr-o anumit perioad.
Se face diferen ntre oferta agregat pe termen scurt (OATS) i oferta agregat pe termen lung
(OATL). La OATS se consider c n perioada de referin capacitatea de producie instalat nu se
modific.
Echilibrul macroeconomic este dat de intersecia dintre curba cererii agregate i curba ofertei
agregate pe termen scurt.














P
0
reprezint nivelul general al preurilor de echilibru.
VN
0
reprezint venitul naional de echilibru (ceea ce s-a produs s-a i cumprat).
OATS ofert agregat pe termen scurt.
CA cererea agregat.




VN
O

Cererea i oferta agregat
CA

OATL
OATS
P
O


elastic
P

inelastic
VN
O

Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 114













Observaii:
- considerm dou modificri ale cererii agregate: CA
0
CA
1
i CA
2
CA
3
;
- oferta agregat pe termen scurt (OATS) rmne neschimbat;
- efectele modificrii CA depind de zona de intersecie astfel:
n situaia n care CA evolueaz de la CA
0
CA
1
se observ o cretere important a VN i o
cretere nesemnificativ a nivelului general al preurilor, deoarece OATS este elastic.
n extrema stng OATS este perfect elastic i ca urmare nu se modific nivelul preurilor.
n situaia n care CA evolueaz de la CA
2
CA
3
se observ o cretere foarte redus a VN i o
cretere semnificativ a nivelului general al preurilor (inflaie puternic), deoarece OATS este
inelastic (n extremis este perfect inelastic).
n extrema dreapt OATS este perfect inelastic i ca urmare VN nu variaz.










VN
O

Modificarea cererii agregate (CA)
OATS
CA
o


P

CA
1


CA
2

CA
3

Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 11S












Observaii:
- considerm o modificare a OATS (OATS
0
OATS
1
), CA rmne constant;
- se observ modificarea n acelai sens a VN i o modificare n sens contrar a nivelului general al
preurilor (dac OATS crete rezult o cretere a VN i o scdere a nivelului preurilor).

Decalajele venitului naional

Evaluarea efectelor modificrii cererii i ofertei agregate asupra echilibrului venitului naional
(VN) are loc n funcie de venitul naional potenial.
Venitul naional potenial (VN*) este nivelul maxim al venitului naional obinut n condiiile n
care factorii de producie din economia naional sunt utilizai la niveluri optime.
Utilizarea optim a factorilor de producie este determinat de condiiile de maximizare a
profitului.
Diferenele dintre venitul naional realizat (VN
R
) i venitul naional potenial (VN*) se
numesc decalaje ale venitului naional. Exist dou tipuri de decalaje:
Decalaj recesionist apare atunci cnd VN
R
este mai mic dect VN*.
Decalaj inflaionist apare atunci cnd VN
R
este mai mare dect VN*.





VN O

Modificarea ofertei agregate pe termen scurt (OATS)
OATS
1
CA
P

OATS
0
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 116


































VN O

Decalaj recesionist (VN
R
< VN*)
OATS
CA
P

OATL
decalaj recesionist
VN
R
VN*
VN O

Decalaj inflaionist (VN
R
> VN*)
OATS
CA
P

OATL
decalaj inflaionist
VN
R
VN*
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 117













Observaii:
Ajustarea se poate realiza printr-o politic macroeconomic de stimulare a cererii agregate, prin creterea
cheltuielilor bugetare (achiziii guvernamentale, consum guvernamental, investiii).













Observaii:
Ajustarea se poate realiza printr-o politic de stimulare a OATS. n acest sens, guvernul poate influena
OATS prin acordarea de subvenii i prin reducerea fiscalitii. Scopul unei astfel de politici
macroeconomice este de a stimula oferta i implicit creterea economic.

VN O

Ajustarea decalajului recesionist prin CA
OATS
CA
0
P

OATL
VN
R
VN*
CA
1
P
1

P
0

VN O

Ajustarea decalajului recesionist prin OATS
CA
0
P

OATL
VN
R
VN*
OATS
1
OATS
0
P
0

P
1

Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 118












Observaii:
Ajustarea presupune diminuarea cererii agregate (de la CA
0
la CA
1
). Dac ajustarea nu se realizeaz de la
sine, statul poate intervenii printr-o politic macroeconomic menit s descurajeze cererea agregat, de
exemplu o politic bugetar austeritate (reducerea cheltuielilor bugetare).













Observaii:
Ajustarea presupune diminuarea ofertei agregate pe termen scurt (de la OATS
0
la OATS
1
). Dac
ajustarea nu se realizeaz de la sine, statul poate intervenii printr-o politic macroeconomic menit s
descurajeze oferta agregat pe termen scurt, prin creterea fiscalitii.
VN O

Ajustarea decalajului inflaionist prin CA
OATS
P

OATL
VN
R
VN*
CA
0

CA
1

P
0

P
1

VN O

Ajustarea decalajului inflaionist prin OATS
P

OATL
VN
R
VN*
CA
OATS
0

OATS
1

P
1

P
0

Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 119
Ajustrile venitului naional demonstreaz stabilitatea echilibrului macroeconomic pe termen
lung. Din nlnuirea n dinamic a apariiei i ajustrilor decalajelor recesioniste i inflaioniste rezult
fenomenul ciclitii economice.

Aplicaii:
1. Corelaia dintre cererea agregat i oferta agregat i dinamica economiei sub impactul
modificrii celor dou fore ale pieei naionale de bunuri economice.
2. Decalajele venitului naional: tipuri, exemplificare grafic, modaliti de ajustare.
3. Curba cererii agregate arat c, dac preul scade, cantitatea de:
a) PIB real cerut crete;
b) PIB nominal cerut crete;
c) PIB real cerut scade;
d) PIB nominal cerut scade;
e) export net real scade.
4. Panta negativ (descresctoare) a curbei cererii agregate arat cum se modific volumul total al
achiziiilor de bunuri ca rspuns la modificarea nivelului general al preurilor, proces ce se
datoreaz:
a) efectului de substituire a bunurilor din producia intern cu cele din import;
b) efectului modificrii ratei dobnzii;
c) efectului soldurilor reale deinute de cumprtori;
d) efectului venitului asupra cheltuielilor agregate;
e) tuturor factorilor amintii anterior.
5. Stocul de capital din economia unei ri se diminueaz dac:
a) consumul este mai mare dect investiiile;
b) deprecierea capitalului este mai mare dect investiiile brute;
c) PNB este mai mare dect PIB;
d) importurile sunt mai mari dect exporturile;
e) deprecierea capitalului este mai mare dect investiiile nete.
6. Recesiunea se constituie din:
a) criz;
b) relansare economic;
c) politica ratei nalte a dobnzii;
d) criz i depresiune.

Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 12u
7. n faza de expansiune se nregistreaz:
a) o cretere a inflaiei;
b) o reducere a ratei omajului;
c) o cretere a cifrei de afaceri;
d) o sporire a investiiilor;
e) a+b+c+d.
8. Depirea fazei de recesiune necesit:
a) micorarea impozitelor;
b) reducerea cheltuielilor publice;
c) creterea investiiilor;
d) ieftinirea creditului;
e) a+c+d.
9. Panta pozitiv (cresctoare) a curbei aggregate pe termen scurt este efectul:
a) de substituire a produselor destinate pieei;
b) tendinei de cretere a costurilor unitare, ca urmare a legii randamentelor descresctoare;
c) venitul asupra cheltuielilor globale, ca urmare a creterii preurilor;
d) creterii preurilor factorilor de producie;
e) niciunul din factorii mai sus amintii.
10. Care dintre afirmaiile urmtoare este adevrat (A) i care este fals (F):
1) Costurile externe datorate polurii i altor fenomene assimilate acesteia se deduc din calculul PIB.
A/F
2) La nivelul de echilibru al preului, producia intern real achiziionat este egal cu producia
intern real fabricat. A/F
3) n cazul unor progrese tehnologice semnificative n economia unei ri, curba OA pe termen lung
se va deplasa spre dreapta. A/F
4) O cretere a impozitelor pe venit va determina o deplasare a cererii agregate ctre dreapta. A/F
5) Fiecare punct de pe curba CA exprim, la acel nivel al preurilor, egalitatea dintre veniturile i
cheltuielile reale. A/F
6) Creterea nivelului preurilor va deplasa n sus curba cererii agregate.
7) Dac guvernul decide creterea cheltuielilor publice, curba cererii agregate se va deplasa ctre
dreapta. A/F
8) Curba OA pe termen scurt este reprezentat grafic pornind de la ipoteza c, pe msur ce
producia crete, costurile unitare vor avea tendina s creasc. A/F

Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 121
Rspunsuri
3-a; 4-e; 5-b; 6-d; 7-e; 8-e; 9-b; 10. 1)-F; 2)-A; 3)-A; 4)-F; 5)-A; 6)-F; 7)-A; 8)-A.
































Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 122
Unitatea de nvare 3
STRUCTURA ECONOMIEI DE PIA
CUPRINS 3.1. Piaa capitalului
3.1.1. Piaa aciunilor
3.1.2. Piaa obligaiunilor
3.1.3. Piaa ipotecar
3.1.4. Instituiile pieei capitalului
3.2. Piaa muncii. Somajul
3.2.1. Oferta i cererea de munc
3.2.2. Salariul
3.2.3. omajul
3.3. Piaa monetar i de credit. Inflaia
3.3.1. Cererea i oferta de bani
3.3.2. Creditul, dobnda i bncile
3.3.3. Inflaia

3.1. Piaa capitalului

Piaa capitalului (piaa financiar) asigur atragerea pe de o parte disponibilitilor bneti n
activitatea economic, iar pe de alt parte, micarea capitalului agenilor economici din acelai domeniu
de activitate sau trecerea lui dintr-un sector n altul prin intermediul hrtiilor de valoare, prin vnzarea i
cumprarea lor. n concluzie putem afirma c piaa capitalului asigur mobilitatea capitalului.
Piaa capitalului asigur finanarea suplimentar a activitilor economice. Sursele de finanare
se pot mpri n dou categorii:
1. Surse interne
a) Autofinanarea (cash-flow) presupune reinvestirea profitului obinut i nedistribuit sub form
de dividende. Autofinanarea este influenat (determinat) de evoluia ciclului economic. Acest
tip de finanare se afl n prim plan n perioada de boom economic, n faza de expansiune, cnd
masa profiturilor crete. Autofinanarea a jucat un rol important pn spre sfritul anilor 60
dup care a crescut rolul finanrii externe.
b) Amortizarea capitalului fix, economii personale asociaii pot mprumuta firma (contractele de
mprumut ncheiate pe perioade mai lungi de 12 luni, sau ncheiate n EURO, necesit avizul
BNR).

Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 12S
2. Surse externe
a) Directe emiterea i vnzarea hrtiilor de valoare (aciuni i obligaiuni).
b) Indirecte contractarea de credite credite acordate de instituii financiare specializate (bnci).
- Credite pe termen lung (scaden mai mare de 5 ani);
- Credite pe termen mediu (scaden ntre 1-5 ani);
- Credite pe termen scurt (scadena sub 1 an).
Cele mai importante titluri de valoare care circul pe piaa capitalului (piaa financiar) sunt:
aciunile i obligaiunile.

Exemplu: finanarea firmei prin emisiunea de aciuni (majorarea capitalului)
n momentul T
0
ne aflm n urmtoarea situaie:
Capitalul propriu al firmei = 100.000.000 Euro, din care:









n momentul T
1
se emit 100.000 aciuni noi, cu valoarea nominal de 50 Euro.

o cretere a capitalului propriu la 105.000.000 Euro
o cretere a capitlalului social la 55.000.000 Euro


Observm c n timp ce valoarea nominal a unei aciuni se menine egal cu cea a unei aciuni
vechi, valoarea sa real se reduce, de la 100 Euro la 95,45 Euro. Are loc o diluare a capitalului. Acest
efect se cuvine compensat. Altfel, vechii acionari n-ar aproba majorarea capitalului.

Capital social = 50.000.000 Euro
Rezerve legale = 10.000.000 Euro
Rezerve facultative = 40.000.000 Euro
Numr aciuni = 1.000.000 titluri
Valoarea nominal aciune (V
n0
) =
capital social
=
50.000.000
= 50 Euro
numr aciuni 1.000.000
Valoarea real aciune (V
r0
) =
capital propriu
=
100.000.000
= 100 Euro
numr aciuni 1.000.000
Valoarea nominal aciune (V
n1
) =
capital social
=
55.000.000
= 50 Euro
numr aciuni 1.100.000
Valoarea real aciune (V
r1
) =
capital propriu
=
105.000.000
= 95,45 Euro
numr aciuni 1.100.000
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 124
Dreptul de subscriere
Fiecare aciune veche confer proprietarului un drept de subscriere la o nou emisiune de aciuni.
Acest lucru este firesc n condiiile n care, de-a lungul anilor, aportul vechilor acionari la constituirea
capitalului social i a rezervelor a fost constant.
S presupunem c portofoliul unui vechi acionar era de 1000 de aciuni. Valoarea real a unei
aciuni vechi fiind de 100 Euro, el poseda, n total, un patrimoniu n valoare de 100.000 Euro.
Dup majorarea capitalului, fiecare aciune veche i confer gratuit un drept de subscriere la
noua emisiune; n total va beneficia de 1000 de drepturi. Valoarea unui drept de subscriere va fi de 4,55
Euro, adic diferena dintre V
r0
i V
r1
.
V
r0
V
r1
= 100 Euro 95,45 Euro = 4,55 Euro
Iniial, existau 1.000.000 de aciuni vechi i 1.000.000 de drepturi de subscriere. Ele vor servi la
cumprarea celor 100.000 de aciuni noi. Prin urmare, vor trebui prezentate 10 drepturi pentru a
subscrie la o aciune nou.
Fie un vechi acionar care deine 1000 de aciuni.
Patrimoniul su, naintea majorrii capitalului, era de 1000 aciuni x 100 Euro = 100.000 Euro.
Avnd la dispoziie 1000 de drepturi de subscriere (l aciune veche = l drept), el poate s subscrie
la noua emisiune sau s vnd drepturile de care dispune.
n primul caz, schimbnd 10 drepturi contra l aciune nou, el va putea subscrie la 100 de aciuni
noi. Patrimoniul su va deveni: 1100 de aciuni x 95,45 Euro = 104.995 Euro, deci se va mri cu 4995
Euro (104.995 Euro 100.000 Euro), ca urmare a investiiei fcute.
n al doilea caz, vechiul acionar i va menine patrimoniul iniial (100.000 Euro), o parte n
aciuni (1000 x 95,45 Euro = 95.450 Euro), plus lichiditile provenite din vnzarea drepturilor de
subscriere (1000 drepturi x 4,55 Euro = 4550 Euro). n aceste condiii, el nu va pierde nimic.
Noii acionari
n situaia n care o firm i majoreaz capitalul prin emisiune de aciuni, noii investitori nu vor
avea acces la noile aciuni, pltind un titlu la valoarea sa diluat de 95,45 Euro. Dac acest lucru ar fi
posibil, ei ar beneficia gratuit de rezervele la care nu au contribuit cu nimic. Vechii acionari ar fi
nedreptii. De aceea, un nou investitor va trebui ca, mai nti, s cumpere dreptul de acces la rezervele
existente. El poate s achiziioneze, de pild, 1000 de drepturi de subscriere, pltind 4,55 % pentru
fiecare. Apoi, cu aceste drepturi, va avea posibilitatea s cumpere 100 de aciuni noi (10 drepturi pentru l
aciune nou).
n concluzie, dreptul de subscriere face ca, pe de o parte, s nu fie lezate interesele nimnui, iar,
pe de alt parte, ca nimeni s nu fie avantajat.

Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 12S
3.1.1. Piaa aciunilor
Aciunile sunt titluri de valoare pe termen lung, fiind valabile atta timp ct exist societatea
emitent. Aciunea atest faptul c posesorul ei particip la capitalul firmei cu suma nscris pe aciune i
ca urmare are dreptul la o parte din profitul pe care l obine firma. Profitul asigurat de aciune se numete
dividend.
Aciunile circul prin vnzare-cumprare pe piaa bursier la un pre numit curs, stabilit n
funcie de cerere i ofert. Cursul n general nu coincide cu valoarea nominal a aciunii, el variaz n
funcie de rezultatele economice prezente i de perspectiv ale firmei i de gradul de solicitare pe pia.
n funcie de numrul de aciuni deinute, posesorului i se d posibilitatea de a participa la luarea
deciziilor (pachet minoritar/majoritar).
n funcie de drepturile conferite deintorului, aciunile pot fi ordinare (comune) sau
privilegiate (prefereniale). n cazul aciunilor ordinare, posesorul aciunii rspunde n limita participrii
la capitalul social, are dreptul s tranzacioneze liber pe pia aciunile, are dreptul la vot n cadrul
Adunrii Generale a Acionarilor i are dreptul anual la un dividend proporional cu numrul aciunilor
deinute. n funcie de numrul de aciuni deinute, posesorului i se d posibilitatea de a participa la luarea
deciziilor.
Aciunile prefereniale asigur un dividend fix, indiferent de mrimea profitului realizat,
neasigurnd n schimb dreptul de vot. n Romnia conform legislaiei n vigoare societile comerciale pe
aciuni pot emite aciuni privilegiate, cu divident fix i fr drept de vot. Dividendul se poate stabili ca o
sum fix sau ca o cot procentual din valoarea nominal a aciunii.
Dup modul de identificare al proprietarului aciunile pot fi nominative i la purttor. Aciunile
nominative au specificat numele deintorului n schimb aciunile la purttor nu sunt individualizate cu
numele proprietarului.
Aciunile circul prin vnzare-cumprare pe piaa bursier la un pre numit curs, stabilit n funcie
de cerere i ofert. Cursul n general nu coincide cu valoarea nominal a aciunii, el variaz n funcie de
rezultatele economice prezente i deperspectiv ale firmei i de gradul de solicitare pe pia.

3.1.2. Piaa obligaiunilor
Obligaiunile sunt titluri de credit pe termen scurt, mediu i lung. Obligaiunile pot fi emise de
ctre stat sau de ctre societi comerciale n vederea contractrii unui mprumut. Obligaiunile nu confer
deintorului nici o putere de decizie n firm i nu-i permite acestuia s beneficieze de dezvoltarea
societii aa cum se ntmpl n cazul aciunilor.
Valoarea nominal a obligaiunii reprezint suma cu care emitentul (debitorul) este creditat de
ctre subscriptor (creditor). Emitentul se oblig ca la un anumit termen specificat (scaden) s plteasc
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 126
deintorului valoarea nominal a obligaiunii i periodic (anual sau semestrial), pn la scaden, o
dobnd fix, numit cupon, stabilit n funcie de evoluia ratei dobnzii pe piaa creditelor.
Preul de emisie poate fi mai mic dect valoarea nominal diferena reprezentnd o prim de
emisie.
Obligaiunile se pot cota la burs, emitentul poate astfel s-i reduc datoria, rscumprnd
obligaiunile la un pre care poate fi inferior valorii de rambursare.
n economia de pia emisiunea de obligaiuni reprezint o modalitate de finanare a ntreprinderii
mai avantajoas n comparaie cu emisiunea de aciuni, innd cont de urmtoarele aspecte:
n cazul emisiunii de obligaiuni, deintorul nu are nici un drept de control asupra ntreprinderii,
el nu se poate implica direct n conducerea firmei indiferent de cuantumul obligaiunilor deinute,
deoarece obligaiunea nu i d drept de vot n cadrul Adunrii Generale a Acionarilor;
Emisiunea de obligaiuni reprezint un simplu mprumut fr s genereze o modificare a Adunrii
Generale a Acionarilor;
Diminuarea costului real al imprumutului datorit deprecierii monetare.

3.1.3. Piaa ipotecar
Ipoteca este titlul de valoare care atest c o persoan fizic sau juridic a primit de la o banc
specializat o sum de bani pentru continuarea ori relansarea afacerilor, sau n alte scopuri, n schimbul
garantrii sumei respective cu o valoare imobiliar (cldire, teren). Suma primit are o dat fix de
scaden. n cazul n care suma nu este restituit pn la data scadenei, imobilul va trece n proprietatea
bncii. Banca va proceda la vnzarea imobilului la licitaie n scopul recuperrii pierderilor.
n concluzie, importana pieei financiare decurge din capacitatea acesteia de a asigura
mobilitatea capitalului prin vnzarea i cumprarea hrtiilor de valoare (aciuni, obligaiuni, cambii etc.),
prin care se asigur transformarea banilor din economii n capital, micarea capitalului de la un
domeniu de activitate la altul, precum i posibilitatea revenirii oricnd a banilor din sfera capitalului
n cea a circulaiei monetare.

3.1.4. Instituiile pieei capitalului
n cadrul pieei capitalului se disting: piaa primar i piaa secundar.
Pe piaa primar se vnd i se cumpr titlurile de valoare nou emise. Pe piaa primar au
acces toi subiecii vieii economice care au nevoie de bani i care ofer spre vnzare titluri de valoare pe
tremen lung. Orice nou emisiune de titluri de valoare este nsoit de un prospect care reflect situaia
prezent a societii i evoluia prognozat. Titlurile de valoare sunt puse n vnzare pe pia n general de
ctre casele de brokeraj contra unui comision.
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 127
Pe piaa secundar se tranzacioneaz titluri de valoare emise anterior. Cu alte cuvinte piaa
secundar cuprinde bursele i pieele hrtiilor de valoare, anterior emise i care nu sunt listate la burs.

Instituiile de baz ale pieei capitalului sunt:
a. Comisia hrtiilor de valoare;
b. Casele de brokeraj;
c. Bursa de valori;
d. Piaa OTC (Over The Counter Market) sau extrabursier;

a. Comisia hrtiilor de valoare este o instituie guvernamental care asigur funcionarea
corect a pieei capitalurilor. Este o instituie prin care statul se implic direct pe piaa capitalurilor i
implicit n economia de pia. Comisia hrtiilor de valoare are rolul de a reglementa piaa financiar prin
intermediul atribuiilor sale:
nregistreaz toate hrtiile de valoare ce se emit pe piaa primar i confirm prospectele de
emisiune;
atest brokerii i instituiile de brokeraj;
aprob, n consultare cu autoritatea guvernamental, funcionarea burselor de valori;
controleaz activitatea burselor de valori.

b. Casele de brokeraj sunt considerate instituii cheie ale pieei capitalurilor deoarece ele fac
legtura dintre piaa primar i piaa secundar. Brokerul este persoana fizic sau juridic care are rolul de
intermediar ntre cumprtorii i vnztorii de hrtii de valoare pe piaa secundar.
Principalele funcii ale caselor de brokeraj sunt urmtoarele:
a. Introducerea noilor emisiuni pe piaa primar dup ce acestea sunt nregistrate de Comisia
Naional a Valorilor Mobiliare;
b. Efectuarea de tranzacii pe piaa secundar pe cont propriu (dealing);
c. Efectuarea de tranzacii pe piaa secundar a capitalurilor prin intermediul brokerilor care
acioneaz n numele i pe baza dispoziiilor primite de la posesorii titlurilor de valoare;
d. Gestionarea portofoliului de hrtii de valoare ale clienilor;
e. Acordarea de consultan de specialitate agenilor economici n probleme de investiii financiare.
n Romnia instituia de brokeraj apare sub denumirea de Societate de Valori Mobiliare, iar
brokerii ageni de burs.
Brokerii se specializeaz n general pe o anumit categorie de hrtii de valoare, pe anumite firme
ale cror acuini sunt cotate la burs. Cele mai importante aciuni ale brokerilor n raporturile cu clienii
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 128
lor se refer la primirea i centralizarea pe titluri, a ordinelor de vnzare i de cumprare, stabilirea
preului cerut de client i asigurarea cursivitii tranzaciilor, prin licitaie la bursa de valori.

c. Bursa de valori, component a pieei secundare, reprezint o pia reglementat prin lege, care
mijlocete tranzacii cu hrtii de valoare emise anterior de ctre cele mai importante societai comerciale
pe aciuni, precum i de autoritile statului.
n economia de piat apar de regul patru categorii de burse:
burse de valori mobiliare (London Stock Exchange, New York Stock Exchange, Bucharest
Stock Exchange Bursa de valori din Bucureti);
bursele de mrfuri (Chicago Board of Trade, London Metal Exchange, Tokyo Grain Exchange,
Romanian Commodites Exchange Bursa Romn de Mrfuri);
bursele complementare comerului internaional bursele de asigurrii, bursele de navlu
(Baltic Mercantile and Shipping Exchange);
bursele valutare.
Bursele de valori sunt, de regul, societi comerciale pe aciuni care funcioneaz dup norme
extrem de riguroase. Bursa este condus de ctre consiliul de conducere, mputernicit de acionari, ca n
cadrul normelor legale s reglementeze ntreaga activitate a acestei organizaii.
Bursa de valori reprezint o instituie care dispune de spaii organizate pentru realizarea
tranzaciilor, este locul unde cererea se ntlnete cu oferta. n interiorul bursei au acces: conductorul
licitaiei; brokerii care efectueaz tranzaciile; curierii care in legtura ntre brokeri i agenii economici.
Fiecare agent economic care dorete s efectueze o tranzacie, adreseaz brokerului un ordin n
scris care conine: denumirea titlului, valoarea nominal, numrul de aciuni ce urmeaz a fi
tranzacionate i preul (cursul) la care se va efectua tranzacia. Ordinul poate s conin un pre stabilit
sau meniunea cel mai bun pre.
Cursul care se formeaz prin licitaie este unul de echilibru, care ntrunete condiiile unui pre de
echilibru. Punctul de plecare l constituie indicaia cuprins n ordinele emise de clieni ctre brokerii lor.
Urmeaz ntocmirea tabloului de ansamblu al ordinelor de cumprare i separat al ordinelor de vnzare.
Departajarea sau ordinea n tabelele respectivei este n funcie de pre. n primele rnduri sunt trecui cei
ce doresc s cumpere i s vnd la cel mai bun pre (n dreptul fiecrui solicitanal specificndu-se
numrul de aciuni i valoarea lor), n tabelul pentru cumprare (cerere) se trec n continuare solicitanii
care ofer cel mai mare pre i n ordine descresctoare (n ceea ce privete preul) toi ceilali
cumprtori. La vnzare (oferta), dup cei ce specific la cel mai bun curs sunt cuprini, n ordine
cresctoare, toi ofertanii din aciunile respective, pornind de la cel mai mic pre cerut.
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 129
Astfel, pe baza ordinelor de vnzare i de cumprare i a tabelelor, ntocmite, dup modalitatea
artat, prin compararea treptat a cererii i a ofertei ce se pot realiza la diferite preuri cuprinse n
tabele se ajunge la cursul de echilibru, respectiv la acel curs care permite satisfacerea celui mai
mare volum de cerere i de ofert la grupul respectiv de aciuni.
Acest curs este valabil pn la urmtoarea licitaie. Bursele au programe diferite de funcionare:
n anumite zile, sau n toate zilele lucrtoare, ntre anumite ore.
Operaiunile pe piaa bursier se efectueaz: la vedere i la termen.
Operaiunea la vedere impune ca tranzacia s se efectueze n ziua n care s-a stabilit cotaia.
Operaiunea la termen persupune c tranzacia s-a ncheiat la momentul T
0
, la cotaia din acel
moment, iar tranzacia efectiv i plata se va realiza la o dat viitoare stabilit (T
1
). Vnztorul este un
speculator la baisse(bear), deoarece mizeaz pe scderea cursului, iar cumprtorul este un
speculator la hausse(bull) pentru c mizeaz pe creterea cursului. Operaiunile la termen permit
speculaii bursiere.
n Romnia bursa de valori a fost renfiinat n 1995 n baza Deciziei CNVM nr. 20/21.04.1995,
modificat prin Decizia nr. 86/21.06.1995 prin care se aloca suma de 1 miliard de lei n vederea
deschiderii i funcionrii. n cadrul Bursei poate activa orice societate autorizat de C.N.V.M. (Comisia
Naional a Valorilor Mobiliare).
Se poate aprecia c n cadrul economiei de pia, instituia bursier este cotat ca un
adevrat barometru al activitii economice.

d. Piaa OTC (Over The Counter Market) sau piaa extrabursier asigur circulaia hrtiilor
de valoare care nu sunt cotate la bursa de valori. nfiinat n Romnia n 1996, este organizat dup
modelul american NASDAQ (National Association of Securites Dealers Automated Quotations) i este
alctuit din urmtoarele componente:
piaa RASDAQ (Romanian Association Securites Dealers Automatic Quantification Asociaia
Romn a Negociatorilor de Titluri de Proprietate Valorificate);
Asociaia naional a societilor de valori mobiliare (SVM);
Societatea de depozitare, cliring i decontare a valorilor mobiliare;
Registrul romn al aciunilor.

Piaa OTC (Over The Counter Market) i Bursa de valori sunt componente ale pietei
secundare. Piaa OTC este o pia de negociere n timp ce Bursa de valori este o pia de licitaie.
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 1Su
Prin burs se tranzacioneaz cele mai importante titluri din ar dar i din strintate n timp ce
prin intermediul pieei OTC se tranzacioneaz titlurile nou emise pe piaa primar i titlurile care nu sunt
listate la burs.
Rolul de conducere a pieei OTC este ndeplinit de societile de valori mobiliare, ntlnite sub
denumirea de creatori sau formatori de pia(market maker), care stabilesc preul de tranzacionare n
funcie de cerere i ofert.
Specific tranzaciilor cu valori mobiliare pe piaa OTC este negocierea direct a preului de
tranzacie ntre dealeri, ageni i clieni. Tranzacia ordonat de un investitor are loc la un pre de
tranzacie care include preul titlului respectiv i o sum destinat acoperirii cheltuielilor de tranzacie,
care se numeste comision.
Oferta de pre afiat de catre formatorii de pia este ferm, adic un pre odat oferit sau
acceptat devine obligaie de executare din partea celui care l-a nregistrat n sistem.
Evoluia i creterea complexitii pieei OTC au dus la dezvoltarea sistemului computerizat de
tranzacii, tip RASDAQ, utilizat n mai multe ri.

3.2. Piaa muncii

Piaa muncii reprezint ansamblul aciunilor de vnzare-cumprare a forei de munc.
Piaa muncii relev ntlnirea cererii cu oferta de munc, stabilirea pe aceast baz a condiiilor
pentru angajarea salariailor, respectiv negocierea i fixarea salariilor n funcie de munca prestat i de
performanele personale ale salariailor.
Piaa muncii asigur mobilitatea forei de munc (pe locuri de munc, firme, zone geografice).
Munca reprezint un consum de energie (intelectual i fizic) ndreptat spre un anumit scop care
se concretizeaz n bunuri i servicii.
Factorul demografic influeneaz direct oferta de munc. De asemenea trebuie luat n considerare
factorul vrst delimitnd populaia apt de munc. Oferta de munc de pe pia const ns din
populaia apt de munc disponibil calculat prin excluderea din populaia apt a celor inapi din
motive de invaliditate, a contingentelor care ndeplinesc stagiul militar i a celor care urmeaz diferite
forme de nvmnt.
Populaia apt de munc poate fi interpretat ca o noiune de stoc deoarece este influenat de
natalitate (intrri) i de mortalitate (ieiri).
Datorit faptului c omul este mai important dect o marf, pia muncii are un rol deosebit n
teoria i practica economic, fiind cea mai reglementat pia, ca urmare a implicrii sindicatelor,
patronatelor i a guvernului. Omul are dreptul de a-i alege profesia, locul de munc, de asemenea nimeni
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 1S1
nu-l poate obliga s munceasc conform drepturilor fundamentale ale omului. Toate acestea
influeneaz cererea i oferta de munc.
n concluzie piaa muncii nu poate fi definit ca fiind locul n care se ntlnesc i se confrunt
liber cererea i oferta de munc, stabilindu-se salariul de echilibru (preul factorului de producie munc).
Este o pia cu concuren imperfect.
n prezent fora de munc ntmpin dificulti datorit creterii gradului de specializare a
activitilor economice, a celei de producie n special, practic se adncete diviziunea mondial a
muncii. Drept urmare, ofertanii trebuie s in pasul cu noile tehnici i tehnologii.
Segmentarea accentuat a pieei influeneaz mecanismul ei de funcionare. Negocierile,
tranzaciile, stabilirea condiiilor de munc, plata muncii, respectiv aspectele eseniale ale pieei cu o
concuren imperfect se produc pe mai multe trepte.
n primul rnd tranzaciile se desfoar la nivel naional ntre sidicate, patronat i guvern n
vederea stabilirii condiiilor generale de angajare, de munc, de salarizare toate fiind cuprinse n
contractul colectiv de munc.
Urmtoarele trepte de negociere sunt fie pe sectoare, domenii de activitate, fie direct la nivelul
firmelor ntre sindicate si conducere.
Structura pieei muncii (pe sectoare de activitate, pe ramuri) are o foarte mare importan pentru
analiza economic, n vederea cunoaterii repartizrii forei de munc n economie, pe ramuri i
subramuri.

3.2.1. Oferta i cererea de munc
Oferta i cererea de munc sunt factori dinamici i greu de corelat.
Oferta de munc reprezint resursele de munc de care dispune societatea la un moment dat i
care se delimiteaz pe baza urmtoarelor criterii:
1) salarizarea;
2) posesia aptitudinilor fizice i intelectuale necesare;
3) cutarea susinut a locului de munc;
4) disponibilitatea de a ocupa imediat un loc de munc de a presta un serviciu.
Oferta de munc se caracterizeaz prin rigiditate, deoarece pentru ofertant, ctigul de pe urma ei
este condiia fundamental de existen att pentru el ct i pentru familia sa.
Dinamica ofertei este influenat de urmtorii factori:
a. factorul demografic
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 1S2
b. efectul de venit raionamentul prin care o persoan salariat nlocuiete timpul de munc cu
timp liber. Efectul de venit presupune c persoana respectiv consider c utilitatea marginal a
timpului liber este superioar utilitii marginale a bunurilor ce le obine cu salariul suplimentar.
c. efectul de substituie raionamentul prin care o persoan salariat nlocuiete o parte din timpul
su liber cu timp de munc suplimentar, utilitatea marginal a salariului fiind superioar timpului
liber.
d. evoluia activitii economice n general depinde direct de decizia de a investi.












O
m
curba ofertei de munc (are caracter rigid)
Q cantitatea de munc
S - salariul
Curba ofertei de munc ntr-o economie reflect cantitatea de munc pe care omul este dispus
s o presteze n funcie de salariu.

Cererea de munc reprezint nevoia de munc salariat ce se formeaz ntr-o economie de piat
concurenial la un moment dat sau pe o anumit perioad, exprimat prin numrul locurilor de munc.
Cererea de munc depinde de factori de natur economic investiii efectuate de ageni
economici.
Pe piaa muncii o firm poate obine profitul maxim la acea cantitate de munc angajat ce
presupune egalitatea ntre costul marginal al angajrii unui lucrtor suplimentar i venitul ncasat de firm
pe baza produciei marginale realizate prin munca respectiv.


Q
O

OFERTA DE MUNC
O
m

S

Q
1
Q
0

Q
2

S
1

S
0

S
2

Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 1SS














Curba cererii de munc are pant negativ reflectnd c firma va angaja mai mult munc dac
salariile sunt mai mici i invers.
Cererea de munc se schimb n funcie de modificarea preurilor n economie i a cererii de
bunuri i servicii. Cererea de munc are o anumit elasticitate determinat n special de disponibilitatea
unor bunuri economice care pot fi substituite. Elasticitatea cererii are importan pentru deciziile privind
stabilirea salariilor.
Cererea de munc este elastic n mai multe condiii:
a. dac cererea pentru produsul final va fi elastic;
b. dac munca poate fi nlocuit cu alt munc;
c. dac ali factori de producie, n special capitalul, pot fi substituii cu factorul munc;
d. dac costurile datorate muncii reflect o parte din costurile totale.









Q
O

CEREREA DE MUNC
C
m

S

Q
1
Q
3
Q
0

S
1

S
0

S
3

Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 1S4













Elasticitatea cererii de munc este important pentru evoluia pieei bunurilor economice.














Observaii:
Datorit modificrii factorului demografic, curba cererii s-a deplasat spre stnga.
Preul bunului pentru care cererea este elastic crete puin, iar cererea se contract mult la Q
2
.
Preul bunului pentru care cererea este inelastic crete mult, dar cererea se contract puin la Q
3
.
Reiese c un furnizor pentru al crui bun cererea este elastic va rezista la creterile de
salarii mai bine dect un furnizor pentru al crui bun cererea este inelastic. Dac el este
C
m

Q
O

CEREREA I OFERTA DE MUNC
O
m

S

Q
E

S
E

E
Q
O

Efectul elasticitii cererii asupra tranzaciilor dup o
mrire a preului

P

Q
3
Q
2

Q
1

P
2

P
1

P
3

O
1

O
2

C
1

C
2

C
1
cerere inelastic C
2
cerere elastic
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 1SS
constrns sa creasc salariile, el va diminua cererea pentru munc. Cererea de munc depinde de
dinamica cererii de bunuri economice.

3.2.2. Salariul
Salariul reprezint preul de achiziie a factorului de producie munc n condiiile economiei de
pia. Datorit pieei muncii pia cu concuren imperfect salariul se formeaz n principal pe baza
negocierilor dintre sindicate, patronat i guvern i mai puin pe baza echilibrului dintre cerere i ofert.
Din punct de vedere economic, nivelul salariului ar trebui s depind direct de productivitatea marginal a
muncii.












n cazul unei piee cu concuren pur i perfect, punctul E reprezint echilibrul dintre cererea
(C
m
) i oferta de munc (O
m
) i corespunde salariului de echilibru (S
E
).
Cum acesta n general nu este suficient se stabilete prin negocieri un salariu minim (S
1
).
Salariul minim garantat prin contractul colectiv de munc va fi ntotdeauna deasupra salariului de
echilibru S
E
.
Dac salariul minim S
1
devine prea mare scade cererea de munc (punctul A de pe grafic).
Datorit nivelului ridical al salariului minim S
1
crete oferta de munc (punctul B de pe grafic).
n concluzie pe piaa muncii apare o diferen ntre cererea de munc (C
m
= A) i oferta de munc
(O
m
= B) denumit omaj.

C
mA
O
mB
= OMAJ

C
m

Q
O

Stabilirea salariului minim pe economie
O
m

S

Q
E

S
E

E
Q
A
Q
B

A

B
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 1S6
mportana i rolul complex al salariului n economia de pia pot fi sesizate doar dac se are n
vedere c salariul, pe de o parte mbrac o form de venit (din punctul de vedere al posesorului factorului
de producie munc), iar pe de alt parte este un element de cost (din punctul de vedere al agentului
economic). Calitatea salariului de a fi n acelai timp i venit i cost, i ofer proprietatea de prghie de
intervenie guvernamental.
W = pQ, unde W productivitate, pQ ncasri;
S pQ
S = pQ limita maxim a salariului ce poate teoretic s fie atins la un moment dat, deoarece firma
urmrete s obin profit.
n negocierea salariului patronatul are interes s negocieze un salariu ct mai mic n comparaie
cu pQ (ncasrile), pe cnd sindicatele tind spre un salariu ct mai apropiat de pQ.
n teoria i practica economic se folosesc urmtoarele tipuri de salarii:
Salariul nominal suma de bani ncasat de salariat.
Salariul real cantitatea de bunuri i servicii ce se pot procura cu salariul nominal sau salariul nominal
corectat cu indicele preurilor SR = (SN / IP) x 100

3.2.3. omajul










Cm
A
Om
B
= omaj

omajul se manifest ca o discrepan ntre cererea i oferta de munc, reprezentnd excedentul
de for de munc de pe pia. n cadrul politicilor macroeconomice omajul este o component
important deoarece are implicaii att economice ct i sociale.
omajul reprezint situaia n care persoanele apte de munc i disponibile nu gsesc un loc de
munc.
C
m

Q
O

O
m

S

Q
E

S
E

E
Q
A
Q
B

A

B
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 1S7
Sunt considerai omeri persoanele care fac parte din populaia activ disponibil i care nu-i
gsesc un loc de munc dei doresc s munceasc.
Proporiile omajului se estimeaz n dou feluri:
1. n mod absolut prin numrul populaiei neocupate;
2. n mod relativ prin rata omajului.
Rata omajului este raportul exprimat procentual dintre numrul omerilor i populaia apt
(populaia apt ocupat).
R

=
Nr. omeri
100
P
o


R

=
Nr. omeri
100
P
A


P
T
= P
I
+ P
A

G
O
=
P
O

100
P
A


P
o
populaia apt ocupat;
P
A
populaia apt;
P
T
populaia total;
P
I
populaia inapt;
P
AN
populaia apt neocupat.
G
O
gradul de ocupare al forei de munc.

Exemplu: Dac la un anumit moment numrul omerilor se ridic la 3 milioane persoane, iar
populaia apt ocupat reprezint 28 milioane persoane, rata omajului va fi: 10,7%.
n estimarea omajului trebuie avut n vedere elementul timp respectiv durata perioadei de
omaj. Se impune determinarea duratei medii a omajului. Durata medie se determin n funcie de
numrul de omeri i de ritmul n care se desfoar intrarea i ieirea din omaj. Numrul omerilor
trebuie interpretat ca o noiune de stoc intrri/ieiri.
Durata medie a omajului este direct proporional cu mrimea stocului i invers proporional cu
micarea fluxurilor (intrri/ieiri).

Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 1S8
Costul omajului se refer la consecinele pe care le are fenomenul asupra individului i
societii n ansamblu.
Pentru persoanele care devin omeri costul omajului are un aspect economic i unul moral.
La nivelul economiei costurile omajului sunt urmtoarele:
1. subutilizarea factorului de producie munc presupune:
a. scderea produciei realizate sub cea potenial;
b. scderea veniturilor;
c. scderea consumului;
d. scderea investiiilor.
2. scderea ncasrilor la bugetul statului:
a. reducerea impozitelor pe venit;
b. reducerea TVA;
c. reducerea taxelor i accizelor.
Scderea ncasrilor bugetare determin automat o scdere a cheltuielilor publice.
3. sporirea cheltuielilor statului:
a. finanarea oficiilor de plasare a forei de munc;
b. plata ajutoarelor de somaj;
c. cheltuieli sociale legate de calificarea omerilor i de ngrijirea sntii.

Analize recente ale omajului n rile membre OCDE au condus la concluzia c omajul este
rezultanta schimbrilor ce intervin n dinamica productivitii, populaiei active i creterii economice
(PIB).
Asfel s-au constatat urmtoarele:
1. ncetinirea creterii PIB sub un anumit nivel sau scderea acestuia, n condiiile n care ceilali
doi factori rmn constani genereaz omaj sau sporete rata omajului dac acesta exist.
2. Dac la o scdere a PIB productivitatea crete atunci omajul se amplific mai mult, iar dac
populaia activ se va mri, omajul va crete i mai mult.
3. Dac PIB scade iar productivitatea i populaia activ scad mai mult dect PIB nu se va
forma omaj, iar dac acesta exist scade.
4. omajul poate s apar i n situaia n care PIB crete, dac populaia activ i productivitatea
depesc creterea PIB.



Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 1S9
Formele omajului

A. omajul de dezechilibru











O
m
reprezint numrul de persoane dispuse s accepta munca la orice salariu obinut. Are o tendin
cresctoare, relativ neelastic.
C
m
are o tendin descresctoare deoarece, cu ct salariul este mai mare firmele caut s angajeze mai
puin personal sau s substitue factorul de producie munc cu ali factori.
S
E
salariul de echilibru (exemplific situaia unei piee cu concuren pur i perfect)
S
1
salariul minim practicat.
S
1
genereaz un un excedent de munc de mrimea A B = omajul de dezechilibru.

Cauzele omajului de dezechilibru sunt strns legate de cauzele care determin situarea
salariului negociat (S
1
) deasupra salariului de echilibru (S
E
).

1. Presiunile externe (sindicale) care prin negocieri duc la creterea salariului minim genereaz
omajul calsic.
Soluia de contracarare a acestui tip de omaj este reducerea salariului minim.
Reducerea salariului minim reducerea cheltuielilor de consum reducerea cererii pentru
bunuri i servicii reducerea produciei reducerea cererii de munc.
2. Scderea cererii de munc fr s aib loc o reducere corespunztoare a salariilor genereaz
omajul ciclic. omajul ciclic este caracteristic fazei de recesiune economic (scderea cererii
de munc fiind determinat de reducerea activitii economice).

C
m

Q
O

O
m

S

Q
E

S
E

E
Q
A
Q
B

A

B
S
1

Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 14u












ciclic
= Q
1
Q
2

Soluia este pstrarea cererii agragate (CA) la un nivel ridicat, n special prin ncurajarea
cheltuielilor publice.

3. Creterea ofertei de munc, fr a fi nsoit de o scdere corespunztoare a salariilor.












omaj = Q
2
Q
1

B. omajul de echilibru


C
m2

Q
O

O
m

S

Q
2

S
2

Q
1

S
1

C
m1

C
m

Q
O

O
m2

S

Q
2

S
2

Q
1

S
1

O
m1

Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 141











N oferta total de munc sau populaia diponibil s se angajeze
N O
m
reprezint omajul de echilibru (D E) adic cei care caut de munc peste oferta agregat,
reprezentat de S
1
.
B A = omajul de dezechilibru;
C B = omajul de echilibru;
C A = omajul total.
Cauzele omajului de echilibru nepotrivirea sau necorelarea dintre cererea i oferta de munc.
omajul de echilibru poate fi: fricional, structural sau sezonier.
omajul fricional se manifest cnd unele persoane i prsec serviciul n mod intenionat
sau n urma unei concedieri. n cazul n care nu accept prima ofert datorit condiiilor(salariului), ei pot
s rmn n omaj o perioad de timp.
Durata omajului poate fi determinat astfel:






S
o
speranele omerului de a gsi un serviciu bine pltit;
S
a
salariile oferite.
T
e
durata perioadei de omaj.
Pentru reducerea duratei omejului fricional se poate aciona:
- o informare mai bun a omerului (S
o
i atinge punctul maxim mai repede);
C
m

Q
O

N
S

O
m

S
E

S
1

A
B C
E D
S
o

Q
O

S

T
e

T
e

S
a

Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 142
- reducerea ajutorului de omaj (deplaseaz punctul de intersecie spre stnga).
omajul structural este consecina adncirii diviziunii muncii, a specializrii activitii
economice.
Factorii care determin apariia omajului tructural:
- rapiditatea cu care apar modificri ntre cererea i oferta de bunuri i servicii;
- lipsa de diversificare a produciei i a serviciilor;
- caracteristica specific majoritii ofertanilor de munc imobilitatea.
Combaterea omajului structural: ncurajarea recalificrii, orientarea spre alte regiuni.
omajul sezonier este specific activitilor influenate de factori naturali: agricultur,
construcii. omajul sezonier are o durat relativ scurt.
Se poate combate prin pregtirea n vederea defurrii unei activiti complementare.
3.3. Piaa monetar i de credit

Obiectul tranzaiilor pe aceast pia este moneda. Banii sunt un produs care ndeplinete rolul de
echivalent general, adic nsuirea de a fi schimbai oricnd pe o alt marf i totodat orice produs poate
s fie transformat n bani.
Funciile banilor:
- exprim valoarea produselor i serviciilor (concretizat n noiunea de pre);
- instrument al tranzaciilor (banii mijlocesc operaiunea de vnzare-cumprare);
- mijloc de plat;
- economisire acumulare tezaurizare.
Complexitatea relaiilor bneti a evideniat necesitatea constituirii unor sisteme monetare.
Sistemul monetar reprezint ansamblul normelor legale i a instituiilor care reglementeaz, organizeaz
i supravegheaz relaiile bneti dintr-un stat. Extinderea i intensificarea raporturilor economice
internaionale a determinat ncercarea constituirii unui sistem monetar internaional (Convenia de la
Bretton Woods 1944 sistemul aur-devize).
n Europa s-au remarcat trei sisteme monetare:
1. n prima perioad s-au folosit monede cu valoare intrinsec: aur, argint (pn n 1600).
2. A doua perioad perioada de tranziie (1600 1914) folosirea att a monedelor cu valoare
proprie ct i a monedelor fr valoare proprie (simboluri ale valorii).
3. A treia perioad (1914 ) se caracterizeaz prin circulaia bacnotelor convertibile, neconvertibile
i a banilor scripturali (bani de cont).
Banii scripturali reprezint sumele bneti din conturile bancare ale persoanelor fizice sau
juridice, care circul dintr-un cont n altul (prin transfer bancar) fr s mbrace form material.
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 14S
Convertibilitatea reprezint nsuirea unei monede de a putea fi transformat n alt moned, n
mod liber, prin vnzare-cumprare pe piaa valutar.
Convertibilitatea monedei naionale are implicaii foarte importante asupra economiei rii:
1. Convertibilitatea poate influena pozitiv sau negativ comerul exterior n funcie de gradul de
competitivitate a bunurilor i serviciilor autohtone;
2. Convertibilitatea impune o foarte mare mobilitate economic n ntreaga activitate economic
determinat de necesitatea restructurrii sectoarelor economiei naionale n funcie de evoluiile
de pe piaa mondial.
3. Convertibilitatea asigur echilibrul dintre preurile interne i cele internaionale.
4. Convertibilitatea ofer un avantaj din punct de vedere financiar.

3.3.1. Cererea i oferta de bani

Cererea de moned este determinat de toate de toate operaiunile financiare care necesit
moned sub form fizic sau scriptural.
Oferta de moned este asigurat de ctre Banca Central prin emisie de moned, prin acordarea
de credite (n special Bncilor Comerciale) i prin atragerea economiilor n circuitul economico-financiar.
Raportul dintre cererea i oferta de bani determin preul lor, respectiv dobnda. Dobnda se
pltete pentru banii oferii prin sistemul de credit. Dobnda fluctueaz n funcie de cererea i oferta de
moned. n cazul creterii cererii de moned pe pia, dobnda crete i invers.
Echilibrul monetar se realizeaz n momentul n care masa monetar acoper necesitatea
economico-financiar.
Masa monetar de echilibru se determin astfel:
M =
pQ C + S P
, unde:
V
M masa monetar;
pQ suma tranzaciilor economice;
C valoarea bunurilor i serviciilor vndute pe credit;
S plile scadente i alte pli;
P plile care se achit prin compensaie;
V viteza de circulaie a unei uniti monetare.

Formula se poate reduce la:

Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 144
M =
(pQ)
V
Echilibrul monetar: MV = PT, unde:
M masa monetar;
V viteza de circulaie;
P preurile;
T tranzaciile economice.

Puterea de cumprare a unitii monetare (Pc) se determin:
Pc =
(pQ)
, sau
MV

Pc =
PT
MV

Situaia n care activitatea economic crete, cunoscnd un ritm de cretere mai rapid dect al
masei monetare, puterea de cumprare a unitii bneti crete iar preurile se reduc. Rezultatul este
creterea salariului real.
Dac masa monetar crete iar activitatea economic stagneaz puterea de cumprare scade
conducnd la deprecierea monetar. Deprecierea monetar reprezint situaia n care oferta de moned
depete cererea real.

Preul mediu se determin:
P
M
=
MV
, sau
(pQ)

P
M
=
MV
PT

Principalii factori care pot provoca scderea puterii de cumprare, printr-o cretere rapid a masei
monetare:
1. Deficitul bugetar: cheltuielile > veniturile, statul contracteaz un mprumut de la Banca Central
ceea ce duce la o cretere a masei monetare peste cererea real.
2. Creditul bancar: datorit creterii exagerate a volumului banilor scripturali.
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 14S
3. Excedentul balanei de pli externe creterea rezervelor valutare prin intrarea n ar a unei
cantiti de valut care asigur acoperirea pentru noi emisiuni bneti care nu-i gsesc un
echivalent n bunuri i servicii exprimat prin pQ.
4. Intrarea n circulaie monetar a banilor inui n form de rezerv de posesorii lor, intrare
determinat n general de frica deprecierii.

3.3.2. Creditul, dobnda i bncile
Creditul reprezint vnzarea unui produs care se va plti la o dat ulterioare, n rate.
Creditul bancar are dou funcii:
1. de absorbie a disponibilitilor bneti aflate la agenii economici, populaie, autoriti;
2. de distribuire a acestor disponibiliti.
Funcia de creditare este ndeplinit de instituii specializate: bnci, case de depuneri i economii.
Creditele sunt acordate n baza unei documentaii temeinice prezentate de solicitant care se oblig printr-
un angajament ferm s restitue creditul la data scadent i s plteasc o dobnd.
Dobnda este suma cuvenit pe care debitorul o pltete creditorului (bncii) pentru banii primii
sub form de credit. Dobnda variaz n funcie de cererea i oferta de bani pe pia.
Mrimea dobnzii se exprim prin rata dobnzii, adic prin dobnda cuvenit pentru un credit de
100 uniti bneti pe timp de 1 an exprimat n procente.
D = c d t, unde:
D dobnda; d rata dobnzii; t timpul.
Suma total pe care debitorul o datoreaz creditorului la expirarea termenului prevzut se
determin:
Sn = C (1+d)
n
, unde:
Sn suma total datorat; d rata dobnzii; n numrul de ani.
Dobnda compus se calculeaz:
Dc = C (1+d)
n
C, sau Dc = Sn C
n acordarea de credite bncile trebuie s in seama de rezerva obligatorie stabilit de Banca
Central.
Sistemul bancar este format din Banca Central i Bncile Comerciale.
Funciile Bncii Centrale:
1. Emisiunea de moned;
2. Concentrarea rezervelor bneti ale Bncilor Comerciale i acordarea de credite Bncilor
Comerciale;
3. Influenarea direct i indirect a costului (d) i volumului creditului n ara respectiv;
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 146
4. Acordarea de mprumuturi statului i pstrarea tezaurului de stat.

Funciile Bncilor Comerciale:
1. atragerea mijloacelor bneti temporar disponibile;
2. efectuarea de transferuri bancare n numele i pe contul clienilor;
3. acordarea de credite;
4. vnzarea i cumprarea de valut.

3.3.3. Inflaia
Fenomenul inflaionist este i va rmne cel mai periculos dezechilibru. Inflaia reprezint o
form de manifestare a dezechilibrului economic global. Politicile de inflaie-deflaie-dezinflaie se pot
ncadra n strategiile de dezvoltare ale guvernelor.
Inflaia reprezint un dezechilibru, care se manifest prin deprecierea banilor neconvertibili n
aur sau neconvertibili n general i creterea durabil i generalizat a preurilor. Inflaia presupune
existena n circulaie a unei mase monetare ce depete nevoile economice.
Dimensiunea inflaiei poate fi exprimat prin creterea procentual a preurilor, ceea ce reprezint
rata inflaiei.
Rata inflaiei reprezint creterea procentual a preurilor n perioada de referin, lun,
trimestru, an.
n situaia n care preurile scad apare fenomenul de deflaie. Deflaia este procesul (monetaro-
material) caracterizat prin scderea durabil pe termen lung al preurilor.
Dezinflaia const n procesul (monetaro-real) care semnific ncetinirea durabil, controlat i
autontreinut a ratei de cretere a nivelului general al preurilor.

Mecanismul i cauzele inflaiei
ntr-o economie de pia nivelul preurilor la scar macroeconomic este determinat de
interaciunea dintre cererea agregat (CA) i oferta agregat (OA), iar punctul de intersecie determin
preul de echilibru (PE).






Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 147









CA nivelul total al cheltuielilor efectuate de agenii economici.
OA cantitatea total de bunuri i servicii existente n economie.
PE mecanism de formare:
- Dac CA>OA atunci datorit lipsei de produse preurile tind s creasc.
- Creterea preurilor determin creterea produciei.
- La un nivel dat al veniturilor, creterea preurilor determin scderea CA pn la nivelul PE.

A. Inflaia prin cerere (demand-pull inflation)

Inflaia prin cerere apare ca urmare a creterii CA nsoit de creterea preurilor(P) i a
produciei(Q).




CA
1
< CA
2

P
1
< P
2

Q
1
< Q
2





Creterea CA poate fi provocat de:
- creterea veniturilor bneti ale populaiei inflaie prin bani;
- creterea cheltuielilor guvernamentale;
CA
VN = Q O

OA
P

Q
E

P
E

E
CA
1

Q O
OA
P
Q
1

P
1

CA
2

Q
2

P
2

+
+
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 148
- creterea investiiilor efectuate de firme;
- creterea exporturilor.
Efectele creterii CA sunt: creterea preurilor i creterea produciei.
Pe msur ce CA crete are loc o cretere a OA i respectiv o cretere a costurilor de producie i
o scdere a resurselor. Creterea produciei este oprit n final de creterea costurilor, acestea atingnd
plafonul preurilor.
Din acest punct de vedere inflaia generat de creterea CA este o inflaie limitat n timp
inflaie pe termen scurt.
Pentru ca fenomenul s persiste o perioad mai lung de timp preurile trebuie s creasc
continu.

B. Inflaia prin costuri sau prin ofert (cost-push sau supply-side inflation)

Inflaia prin costuri apare n situaia n care costurile de producie cresc independent de CA care
rmne constant. Firmele confruntate cu o sporire a costurilor rspund fie prin creterea preului de
vnzare fie prin scderea produciei.











Cu ct cererea va fi mai puin elastic cu att firmele vor reui s transmit mai uor creterea
costurilor de producie spre consumatori prin intremediul preului (prin preuri mai ridicate).
Factorii care determin creterea costurilor:
- creterea salariilor;
- creterea profiturilor situaia apare n cazul firmelor mari (de oligopol), prin stabilirea unor
preuri mari independent de cerere;
- creterea preurilor la materiile prime din import inflaie importat;
CA
Q O

OA
1

P

Q
1

P
1

Q
2

P
2

+

OA
2

_
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 149
- creterea impozitelor.

C. Inflaia combinat

Inflaia combinat este rezultatul interaciunii celor doi factori analizai cererea i costurile.












n situaia n care agenii economici provoac n mod constant o cretere a costurilor curba OA
se deplaseaz constant spre stnga statul pentru a evita creterea omajului ntreprinde msuri n
vederea creterii cererii agregate (reducerea impozitelor, sporirea cheltuielilor guvernamentale). n
aceast situaie reducerea produciei i creterea omajului pot fi foarte mici sau chiar nule, n schimb
preurile vor crete n mod substanial.

Costurile inflaiei
- Inflaia contribuie la redistribuirea veniturilor n detrimentul majoritii populaiei;
- Inflaia genereaz o stare de incertitudine n rndul investitorilor;
- Inflaia conduce la nrutirea raporturilor economice externe ale rii dezechilibrarea balanei
de pli (scumpirea exporturilor) creterea importurilor i scderea exporturilor genereaz o
balan comercial deficitar.

Amploarea inflaiei:
- 3-4% - inflaie lent (nu ngrijoreaz agenii economici find un factor de stimulare a creterii
ofertei i deci a activitii economice).
- 5-10% - inflaie deschis.
CA
1

Q O

OA
1

P

OA
2

CA
2

CA
3

OA
3

Spiral inflaionist
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 1Su
- Peste 15% - inflaie refulant strnete ngrijorarea agenilor economici.

Aplicaii:
1. Structura i funcionarea pieelor financiare n cadrul sistemului financiar.
2. Cum se prezint pe termen scurt cererea i oferta de munc? De ce?
3. omajul cauze i costuri.
4. Care sunt formele omajului?
5. Oferta de bani. Masa monetar i structurile ei. Agregatele monetare.
6. Cauzele i efectele fenomenului inflaionist.
7. Identificai aspectele concrete ale inflaiei prin costuri i inflaiei prin cerere.
8. Dividendul reprezint:
a) venitul care i revine managerului;
b) partea din profit care revine posesorului de obligaiuni;
c) acea parte a capitalului bnesc al firmei care revine ntreprinztorului;
d) partea din profit care revine posesorului de aciuni;
e) acea parte din capitalul social al firmei care revine posesorului de aciuni.
9. Obligaiunea este un titlu de valoare, care atest:
a) un mprumut contractat pe termen lung;
b) ntotdeauna o datorie ctre stat;
c) obligaia posesorului de a o tranzaciona pe piaa secundar;
d) dreptul de proprietate asupra bunurilor publice;
e) dreptul de proprietate asupra unei pri din capitalul agentului emitent.
10. Titlurile de valoare (activele financiare) sunt revndute:
a) doar la bursa de valori;
b) doar pe piaa financiar secundar;
c) pe piaa primar;
d) pe piaa valutar;
e) doar la bursa de valori.
11. Tranzaciile pe piaa financiar se realizeaz ntre:
a) posesorii de titluri de valoare i posesorii de capital real;
b) emitenii i posesorii de capital bnesc n calitate de purttori ai ofertei i deintorii de
valori ca purttori ai cererii;
c) posesorii de valori imobiliare, ca purttori ai ofertei i deintorii de economii, ca
reprezentani ai cererii;
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 1S1
d) emitenii i posesorii de titluri n calitate de purttori ai ofertei i deintorii de economii
n calitate de purttori ai cererii;
e) emitenii i posesorii de titluri de valoare, n calitate de purttori ai cererii i deintorii de
capital bnesc ca purttori ai oferte.
12. Pe piaa financiar secundar, cursul se modific n acelai sens cu:
a) mrimea dividendului (dobnzii);
b) situaia balanei comerciale;
c) situaia balanei de pli externe;
d) rata dobnzii;
e) cursul de schimb al monedei.
13. Pe piaa muncii, n prima faz a acesteia, atunci cnd se ntlnesc oferta i cererea de munc:
a) se stabilete numrul orelor suplimentare care vor fi efectuate de ctre salariat;
b) se contureaz principiile care acioneaz la stabilirea salariilor;
c) se dimensioneaz cererea ca volum i structur n mod exact;
d) se delimiteaz programul de munc;
e) are loc ntlnirea cererii cu oferta n termeni reali.
14. Oferta de munc se exprim prin:
a) populaia ocupat;
b) totalitatea resurselor de munc disponibile ntr-o perioad dat, care opteaz pentru o
munc salariat;
c) populaia activ disponibil;
d) expresia fizic a factorului munc;
e) volumul de munc care poate fi depus de populaia apt de munc a unei ri ntr-o
anumit perioad.
15. Salariul real scade cnd:
a) salariul nominal i preurile scad n aceeai proporie;
b) salariul nominal i preurile cresc n aceeai proporie;
c) salariul nominal crete i preurile scad;
d) salariul nominal rmne constant, iar preurile bunurilor de consum scad;
e) creterea preurilor bunurilor de consum devanseaz creterea salariului nominal.
16. Munca la negru sau piaa neagr a muncii prezint:
a) avantaje exclusive pentru salariai;
b) un comportament ilegal att al angajatorilor, ct i al angajailor;
c) avantaje exclusive pentru angajatori;
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 1S2
d) dezavantaje numai pentru stat;
e) un sistem de relaii legal, confirmat oficial.
17. Cauza major a omajului contemporan este:
a) migraia internaional a forei de munc;
b) excedentul de ofert de munc n raport cu cererea;
c) faptul c veniturile familiilor acestora sunt insuficiente i unii membri care n-au lucrat n
trecut i caut acum loc de munc;
d) nivelul ridicat al salariilor;
e) existena ajutorului de omaj.
18. O persoan este considerat omer dac:
a) ntrerupe lucrul solicitnd concediu fr plat;
b) nu are loc de munc, i caut loc de munc, este efectiv disponibil, este apt de munc
potrivit reglementrilor oficiale;
c) nu lucreaz, dar are cele necesare pentru o via normal;
d) nu are loc de munc, dar vrea s se angajeze doar n condiiile unui salariu foarte bun;
e) particip la aciuni revendicative greviste de lung durat.
19. Creeaz mas monetar:
a) statul prin guvern;
b) banca central i celelalte bnci;
c) statul prin trezoreria sa;
d) guvernul prin banca central;
e) doar banca central prin monetria sa.
20. Principala cale prin care sporete masa monetar este:
a) acordarea de credite;
b) schimbul valutar al monedelor naionale pe alte monede convertibile;
c) schimbul valutar al monedelor strine convertibile pe moneda naional;
d) emisiunea monetar;
e) creterea cantitii de aur achiziionat de ctre banca naional.
21. Diagnosticarea strii de inflaie n economia unei ri se bazeaz pe:
a) nemulumirea populaiei determinat de veniturile sczute pe care le are;
b) creterea generalizat, relevant a preurilor i scderea sensibil a puterii de cumprare a
banilor;
c) creterea produciei de bunuri i a masei monetare;
d) creterea ofertei de bunuri;
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 1SS
e) nemulumirea consumatorilor fa de nivelul preurilor pe care ei l consider prea ridicat.
22. Scderea puterii de cumprare a banilor este una dintre tendinele ce caracterizeaz inflaia. Ea se
caracterizeaz prin:
a) creterea salariului nominal;
b) crete masa monetar;
c) crete nivelul preurilor pentru bunurile de larg consum;
d) volumul bunurilor i serviciilor ce se cumpr ntr-o economie scade, n comparaie cu
masa monetar i cu nivelul preurilor;
e) scade indicele general al preurilor.
23. n condiiile inflaiei, pot obine avantaje:
a) debitorii;
b) cei ce nu schimb economiile n valut strin;
c) agenii economici cu venituri mici i fixe;
d) creditorii;
e) pensionarii.
24. Care dintre afirmaiile urmtoare este adevrat (A) i care fals (F):
1) Ritmul inflaiei se diminueaz dac cererea agregat este elastic. A/F
2) Previziunile privind o cretere a inflaiei conduc la solicitri de mrire de salariu din
partea angajailor, mrire pe care angajatorii le-o vor acorda. A/F
3) Persoanele care depun una sau mai multe cereri pentru a ocupa un loc de munc nu sunt,
obligatoriu, omeri. A/F
4) Indemnizaia sau ajutorul de omaj remunereaz omerii pentru munca prestat anterior,
care a fost pltit mai prost. A/F
5) Suma deinerilor individuale de bani dintr-o economie reprezint masa monetar. A/F
6) Masa monetar crete n momentul depunerii numerarului la banc. A/F
7) Oferta este determinat de cererea de bani, pe termen scurt. A/F
8) Dobnda pe care debitorul o pltete creditorului reprezint preul banilor. A/F
9) Profitul este ntotdeauna inferior ctigului bncii. A/F
10) Cererea de munc depinde de productivitatea marginal a muncii. A/F
11) Cererea i oferta de munc sunt invariabile pe termen scurt. A/F
12) Cererea de munc reprezint nevoia de munc existent. A/F
13) Creterea gradului de ocupare a forei de munc este determinat de creterea cererii de
munc n condiiile meninerii sau reducerii ofertei de munc. A/F
14) La burs poate fi tranzactionat orice titlu de valoare. A/F
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 1S4
15) Bursa de valori este o component a pieei financiare primare. A/F
25. Populaia apt de munc ese de 45 milioane personae, din care 30% omeri. Care este rata
omajului la populaia ocupat?
26. Gradul de ocupare a populaiei apte de munc este de 80%, iar numrul de omeri este de 2
milioane persoane. S se determine totalul populaiei apte de munc i totalul populaiei ocupate.
27. La o cretere a salariului real cu 40% i a preurilor bunurilor de consum cu 10%, ce se ntmpl
cu salariul nominal?

Rspunsuri:
8-d; 9-a; 10-b; 11-d; 12-a; 13-b; 14-b; 15-e; 16-b; 17-b; 18-b; 19-b; 20-a; 21-b; 22-d; 23-a; 24. 1)-A; 2)-F;
3)-A; 4)-F; 5)-A; 6)-F; 7)-F; 8)-F; 9)-A; 10)-A; 11)-A; 12)-F; 13)-A; 14)-F; 15)-F
25. R
omajului
=
N.omcIo
Po
1uu

Nr. omerilor=
30
100
P
A
=13,5 mil. persoane
P
o
=P
A
Nr. omerilor P
o
=45 mil. 13,5mil.=31,5mil. Personae
R
omajului
=
13,5 mI.
31,5 mI
1uu 45,86%
26. G
o
=
Po
PA
100
80
100
=
PA-2mI.
PA
80P
A
=100P
A
2 mil.
G
o
=80% P
A
=
200mI.
20
= 10mil. persoane
Nr. omerilor=2 mil. Persoane P
o
=10mil. 2 mil.= 8mil. persoane
P
o
=P
A
-Nr. omerilor
27. I
SN
=I
SR
I
P
1uu I
SN
=140%110%100
SR crete cu 40% I
SR
=140% I
SN
=154% SN cresc cu 54%
P cresc cu 10% I
P
=110%











Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 1SS
Unitate de nvare 4
POLITICI MACROECONOMICE
CUPRINS 4.1. Politica monetar i de credit
4.2. Politica fiscal
4.3. Politica cheltuielilor publice
4.4. Politica comercial
4.5. Politici comerciale favorabile liberului schimb vs. politici
comerciale protecioniste

Politica economic reprezint un ansamblu de msuri adoptate de ctre autoritile publice, n
vederea atingerii urmtoareleor obiective unanim acceptate:
utilizarea deplin a forei de munc
stabilitatea preurilor i a inflaiei
cretere economic
meninerea echilibrului balanei de pli
Intervenia public este influenat de comportamentele microeconomice ale agenilor economici.
Politica economic trebuie s fie coerent i eficient. Pentru aciunea statului coerena implic pe de o
parte compatibilitate ntre obiectivele statului, iar pe de alt parte, o adaptare a instrumentelor utilizate la
obiectivele urmrite. Eficacitatea se va evidenia prin combinaia optim a instrumentelor existente.
Msurile de politic economic in cont de raportul dintre beneficiile i costurile pe care le
implic, din punct de vedere politic, economic i social. n general, se ncearc obinerea unei combinaii
optime ntre omaj i inflaie. Realitatea economic a evideniat imposibilitatea atingerii concomitente,
prin msuri de politic macroeconomic, a principalelor obiective, respectiv omaj redus i inflaie zero.
O politic ce se axeaz pe inflaie redus va permite asigurarea stabilitii preurilor. n schimb
apar efecte recesioniste, concretizate prin scderea activitii economice n general. Recesiunea conduce
la un consum mai redus de for de munc. Ca urmare o politic concentrat pe inflaie va genera apariia
sau creterea omajului.
n elaborarea unei politici economice optime se ine cont de raportul dintre pierderile datorate
inflaiei i pierderile datorate omajului. Pentru a fi eficiente, politicile economice, sunt corelate cu
instrumente corespunztoare. Avnd n vedere natura politicii, scopul urmrit i istrumentele folosite,
politicile economice se concretizeaz n:


Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 1S6
POLITICA MONETAR I DE CREDIT
POLITICA FISCAL
POLITICA CHELTUIELILOR PUBLICE
POLITICA COMERCIAL

Adoptarea politicilor economice depinde de ciclitatea economic. Evoluia economiei mondiale a
demonstrat c activitatea economic este fluctuant. Fluctuaiile sunt de mare amplitudine, de durat i se
manifest cu o anumit regularitate.
nc de la jumtatea secolului al XIX-lea, s-a observat, c activitatea economic cunoate
fenomene de criz, care se succed la intervale de 8-10 ani i c activitatea economic evolueaz printr-o
succesiune de faze care compun un ciclu economic. n cadrul unui ciclu economic se succed urmtoarele
faze: prima faz, n care activitatea economic crete, denumit faza de ascensiune(expansiune) i a
doua faz caracterizat prin scderea activitii economice, denumit faza de depresiune(recesiune)
economic.
Faza de ascensiune se caracterizeaz prin creterea investiiilor, veniturilor, produciei i prin
reducerea omajului. n aceast perioad pe piaa monetar i de credit scade rata dobnzii, se ieftinete
creditul, iar pe piaa capitalului cursul aciunilor nregistreaz n general creteri importante. Economia n
faza de ascensiune prosper.
Frnarea activitii economice anun sfritul fazei de ascensiune. Perioada se caracterizeaz
prin reducerea mrimii profiturilor, scderea cursului aciuniilor la burs, restrngerea i scumpirea
creditului, reducerea activitii investiionale. Accentuarea fenomenelor de frnare marcheaz ncheierea
expansiunii, de regul printr-o cdere brusc a activitii economice. Fenomenele negative se amplific,
producia i vnzrile se reduc i tind s stagneze, crete numrul de falimente, crete omajul. Criza
economic este declanat i se intr n faza de depresiune economic.
Faza de depresiune economic este caracterizat prin reducerea cererii globale i a investiiilor,
creterea omajului.
Supranclzirea apare atunci cnd pe fondul unei creteri a activitii economico-financiare,
inflaia devine mare, importurile depesc exporturile iar datoria public crete excesiv. Cererea depete
oferta.
n vederea asigurrii succesului, politicile economice trebuiesc corelate.


Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 1S7
4.1. Politica monetar i de credit
Politica monetar i de credit este considerat o politic economic liberal datorit satutului
Bncii Centrale de instituie neguvernamental.
Politica monetar i de credit este elaborat i coordonat de Banca Central. Banca Central n
cadrul economiei de pia ndeplinete urmtoarele funcii:
prevenirea crizelor financiare prin acordarea de lichiditi bncilor aflate n dificultate de plat;
supravegheaz funcionarea sistemului bancar;
emite moned i regleaz masa monetar aflat n circulaie;
acord mprumuturi statului i pstreaz tezaurul naional.
Politica se definete ca ansamblu de aciuni care utilizeaz controlul ofertei de moned de ctre
Banca Central ca un instrument de realizare a obiectivelor generale ale politicii economice.
Principalele instrumente cu care opereaz politica monetar i de credit sunt:
masa monetar
dobnda
condiiile de creditare
Component a politicii monetare, politica valutar, complet subordonat, comport utilizarea n
special a operaiunilor cu devize, care determin modificarea paritii prin devalorizarea sau
revalorizarea monedei naionale. Politica valutar influeneaz n special intrrile i ieirile de devize.
Cursul de schimb este un instrument important care poate influena volumul exporturilor i
importurilor unui stat. De exemplu deprecierea monedei naionale la extern, care nu este nsoit de
accentuarea fenomenului inflaionist, stimuleaz exporturile i implicit creterea economic. n schimb,
deprecierea monedei naionale are un efect depresiv asupra importurilor, preurile acestora n moned
naional fiind superioare fa de situaia anterioar reducerii cursului de schimb.
Rolul principal n elaborarea i aplicarea politicii monetare i revine Bncii Centrale. Banca
Central are rolul de a supraveghea cursul de schimb al monedei naionale. Pentru ai ndeplinii misiunea,
Banca Central apeleaz la propriile rezerve formate din aur i devize, poziii de rezerv la FMI i la
drepturile speciale de tragere (DST) asupra resurselor FMI.
Majorarea volumului de moned n circulaie nsoete sporirea volumului de bunuri i servicii,
datorit rolului activ, incitativ, al monedei, expansiunea economic fiind n acest context favorizat prin
injectarea de mijloace de plat, ntr-o economie cu subutilizare a forei de munc, majorarea lichiditilor
poate facilita relansarea economic, fiind necesar pentru aceasta ca investitorii i consumatorii s solicite
aceste lichiditi, de regul, prin exprimarea unei cereri de credit. Dac un asemenea proces nu va aprea
spontan, aciunea statului va deveni preponderent i efortul de antrenare se va manifesta prin creterea
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 1S8
investiiilor i cheltuielilor publice, finanate prin deficitul bugetar, deci prin crearea de moned de ctre
Trezorerie.
n acelai timp, ns, atunci cnd majorarea masei monetare este foarte rapid, aceasta poate s
antreneze dezechilibre i reacii n lan. O prea abundent distribuire a creditului genereaz o cerere de
bunuri de consum i de bunuri de investiii, determinnd un proces de expansiune cumulativ, apoi, de
regul, dup epuizarea stocurilor i n cazul n care oferta nu poate crete n acelai ritm cu cererea, are
loc o cretere a preurilor i apariia sau creterea deficitului balanei comerciale.
n cadrul politicii de control al mijloacelor de plat, condus de Banca Central, se urmrete,
conform abordrilor monetariste, armonizarea creterii regulate a lichiditilor n funcie de dinamica
activitii economice, de variaia vitezei de circulaie a monedelor i de rata de cretere a preurilor,
considerat acceptabil.
n prezent, se poate sublinia importana instrumentelor monetare n cadrul politicilor economice
aplicate, cu un succes evident n privina dezinflaiei, dar cu consecine mai puin favorabile asupra
economiei reale.
Accentuarea rolului acordat acestui tip de politic a fost determinat i de restriciile care se
impun n prezent utilizrii celorlalte instrumente: persistena deficitelor bugetare i obstacolele cu care se
confrunt politicile salariale restrictive diminueaz mult gradele de libertate ale politicii economice.
Exist deci, pe plan internaional, un consens cu privire la eficacitatea i la necesitatea politicii
monetare n conducerea politicii de stabilizare, n acest sens, este evident conexiunea reciproc dintre
diferitele instrumente care sunt la dispoziia autoritilor publice.
Abordarea politicii monetare, n actuala faz a evoluiei economiei mondiale, evideniaz cteva
dificulti cu care se confrunt instrumentarea acesteia: (3)
autonomizarea politicii monetare n raport cu alte scheme de intervenie; astfel, promovarea unui
deficit bugetar conduce la problematica finanrii acestuia, care are o influen direct asupra
costurilor creditului;
definirea obiectului aciunii politicii monetare: baza monetar sau lichiditatea bancar;
modalitatea concret de aciune asupra economiei;
specificitatea asociat diferitelor scheme de intermediere;
reexaminarea politicii monetare n condiiile internaionalizrii i integrrii.
Aceste dificulti ntmpinate ca efect de redefinire a politicii monetare i pun amprenta asupra
obiectivelor i instrumentelor acesteia.
Politica monetar intete meninerea echilibrului macroeconomic sau restabilirea lui, prin
utilizarea instrumentelor specifice, n funcie de stadiul n care se afl economia naional n evoluia ei
ciclic.
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 1S9
n faza de ascesiune economic pentru a se evita supranclzirea urmat de criz economic i de
faza de depresiune, este necesar frnarea activitii economice printr-o politic macroeconomic care
urmrete reducerea cererii i scderea atractivitii investiiilor. O astfel de politic va consta n creterea
ratei dobnzii, introducerea de restricii suplimentare n acordarea de credite. n momentul n care rata
dobnzii crete, se scumpete creditul i implicit scade interesul agenilor economici pentru investiii.
Agenii economici reacioneaz prin scderea produciei, stoparea creterii veniturilor, n special al
salariilor ceea ce reduce cererea, respectiv consumul. Rezultatul unei astfel de politici este ncetinirea
ritmului de cretere a activitii economice n general i a celei de producie, n special.
n aceeai direcie acioneaz i reducerea masei monetare aflate n circulaie prin oprirea de
emisiuni suplimentare de moned cerute de creterea activitii economice. Scderea lichiditilor crete
interesul agenilor economici pentru credite sporind astfel cererea de credite de pe pia. Rezultatul este
creterea ratei dobnzii care se stabilete n funcie de raportul dintre cererea i oferta de credite. n
concluzie avntul investiional este stopat de rata ridicat a dobnzii i de restriciile suplimentare aplicate
n acordarea de credite.
n faza de recesiune economic politica adoptat urmrete stimularea investiiilor prin scderea
ratei dobnzii i prin acordarea mult mai lejer de credite, se merge chiar pn la acordarea de faciliti.
Astfel de msuri stimuleaz procesul de producie i veniturile. n principal scopul final este stimularea
cererii. O politic monetar care urmrete creterea masei monetare prin emisiuni suplimentare de
moned, promoveaz o inflaie controlat.
n concluzie politica monetar acioneaz asupra activitii economice nainte de a influena
preurile. O cretere a masei monetare pe o perioad de maxim zece trimestre acioneaz n prima
jumtate asupra activitii economice stimulnd cererea i implicit oferta ca apoi n a doua parte s
nflueneze preurile i s creeze presiuni asupra inflaiei. Eficiena politicii monetare este dat de viteza
de reacie a Bncii Centrale prin instrumente specifice.

4.2. Politica fiscal
Politica fiscal interfereaz puternic cu politicile sectoriale din industrie, comer i cu politicile
financiare, monetare i sociale. Politica fiscal poate s stimuleze anumite sectoare economice de interes
i n acelai timp poate s determine restrngerea activitii n alte sectoare.
Politica fiscal este profund influenat de factorul politic. Partidele politice aflate la putere i
pun amprenta orientrilor lor politice asupra politicii fiscale, prin includerea n programele lor de
guvernare a coordonatelor cu caracter fiscal.
Legtura politicii fiscale cu cea social deriv din faptul c unele dintre obiectivele cu caracter
social se realizeaz prin msuri de ordin fiscal, cum sunt exonerrile i reducerile de impozite i taxe. Pe
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 16u
de alt parte, modul de impozare a veniturilor persoanelor fizice, n unele ri, urmrete realizarea
echitii printr-un sistem progresiv de impozitare.
Politicica fiscal folosete ca prghi:
impozitele
taxele
Pe lng rolul de redistribuire a veniturilor i de creare a surselor financiare necesare cheltuielilor
cu caracter public, politica fiscal poate influena activitatea economic. Politica fiscal poate aciona
asupra consumului prin modificarea cererii de pe pia. De asemenea, poate orienta cererea de consum
spre anumite produse i grupe de produse, prin diferenierea cotelor de impunere fiscal.
Politica fiscal are un impact favorabil asupra economiei numai n msura n care aciunile
publice se realizeaz cu luarea n considerare a prioritilor din fiecare etap de dezvoltare, asigur efecte
economice, sociale sau de alt natur corelate cu efortul financiar produs, mbin armonios raionalitatea
pe termen scurt cu cea pe termene mijlocii i lungi.
Autoritile publice folosesc politica fiscal n scopul atingerii urmtoarelor obiective:
influenarea proceselor economice;
corectarea ciclului economic;
nlturarea dezechilibrelor din economie.
Instrumentarea variabilelor, mecanismelor i structurilor fiscale n sensul realizrii acestor
obiective care, de altfel, constituie finaliti ale politicii economice, vizeaz obiective circumscrise sferei
de influen a acestor instrumente fiscale, comensurate prin indicatori economici.
Politica fiscal urmrete stabilizarea, relansarea, restructurarea economiei i creterea
economic.
Politica fiscal variaz n funcie de faza n care se gsete economia rii. Pentru relansarea
activitii economice se aplic o politic de relaxare fiscal, care presupune impozite i taxe reduse. O
politic de relaxare fiscal conduce la o cretere a veniturilor agenilor economici (salarii, profit), ce
genereaz o cretere a consumului i implicit a cererii de bunuri i servicii. Rezultatul const n reluarea
creterii economice. O astfel de politic se va aplica n faza de recesiune economic.
n cazul n care economia se supranclzete, statul recurge la o politic fiscal de rigoare, la
majorarea fiscalitii. Rezultatul se resimte pe pia prin micorarea veniturilor i n consecin prin
frnarea consumului i investiiilor.

4.3. Politica cheltuielilor publice
Statul este unul dintre participanii la activitatea economic n cazul unei economii de pia i
poate influena economia prin resursele sale financiare.
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 161

Politica cheltuielilor publice folosete ca prghii:
achiziiile
comenzile de stat
investiiile
Achiziiile, comenzile de stat i investiiile, sunt folosite n cadrul politicii cheltuielilor publice n
mod difereniat n funcie de activitatea economic. Achiziiile i comenzile sporesc n mod substanial, n
perioadele de depresiune economic producnd astfel o cerere, care se repercuteaz prin efectul ei
propagat, asupra tuturor agenilor economici, ceea ce sporete veniturile i astfel cererea general.
Investiiile pe care le face statul sunt i ele difereniate n funcie de domeniul de aplicaie. Pentru c, n
faza de depresiune economic oferta prevaleaz, aceste investiii se fac n domenii care nu produc bunuri
materiale: construcii de interes public, autostrzi, aezminte cu caracter social i cultural etc. Pentru
executarea lucrrilor de acest gen se angajeaz muncitori care primesc salarii, ceea ce reprezint un
impuls n direcia cererii, respectiv comenzi pentru alte activiti economice productoare de bunuri i
servicii. Simultan cu aceste investiii n obiective de interes public se fac investiii i n ntreprinderi pe
care le administreaz statul (fiind n proprietatea statului). Aceste investiii vizeaz retehnologizarea
unitilor productoare de energie electric, de transport, telecomunicaii, precum activitatea din alte
domenii strict productive. Evident c aceste investiii reprezint o surs de comenzi pentru agenii
economici privai, productori de instalaii, utilaje etc., care la rndul lor lanseaz comenzi celor ce
produc materiile prime i energie etc. Toate aceste comenzi nseamn locuri de munc, deci salarii, deci
cerere.
Cunoscnd acest mecanism apare absolut normal ca n condiiile de boom economic, adic de
expansiune economic, achiziiile, comenzile i investiiile de stat s fie reduse i chiar oprite, n funcie
de situaiile concrete care variaz de la ar la ar.
Politicile de cheltuieli publice i politicile fiscale sunt politici dirijate deoarece sunt elaborate i
implementate de ctre stat.

4.4. Politica comercial
Politica comercial reprezint totalitatea msurilor, reglementrilor cu caracter juridic, fiscal,
valutar, bugetar, financiar, bancar i de alt natur, utilizate de ctre stat n vederea reglementrii relaiilor
sale comerciale externe.
Politica comercial urmrete dou obiective globale pe termen lung: promovarea relaiilor
economice internaionale i protejarea economiei naionale de concurena celorlalte state.

Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 162
Pe termen scurt politica comercial urmrete:
mbuntirea structurii comerului exterior;
orientarea geografic a schimburilor;
stimularea sau restrngerea exporturilor sau importurilor;
mbuntirea cursului de schimb;
sporirea ncasrilor la bugetul statului;
delimitarea sectoarelor considerate de interes strategic;
meninerea unui echilibru general al balanei comerciale i al plilor externe.

Politica comercial utilizeaz trei categorii de instrumente:
de natur tarifar (vamal)
de natur netarifar
de natur promoional i de stimulare

Instrumente tarifare (vamale)
Parte component a politicii comerciale a unui stat, politica vamal este realizat cu ajutorul
reglementrilor adoptate de stat care vizeaz intrarea sau ieirea n/din ar a mrfurilor i care implic:
controlul cu ocazia trecerii frontierei de stat a mrfurilor i mijloacelor de ndeplinire a formalitilor
vamale i plata taxelor vamale.
Instrumentele politicii vamale:
tariful vamal
legislaia vamal, codul vamal i regulamentul vamal
Tariful vamal constitue un instrument utilizat n vederea reglementrii schimburilor comerciale
externe, potrivit intereselor naionale. Tariful vamal este un catalog ce cuprinde nomenclatorul produselor
supuse impunerii vamale i taxele vamale percepute asupra fiecrui produs sau grup de produse n parte.
Tarifele vamale pot fi simple, cu o singur coloan, sau compuse, cu dou sau mai multe coloane
n care se trec difereniat, pe mrfuri i pe ri de provenien, taxele vamale autonome, convenionale i
prefereniale. Pe baza tarifelor vamale, producia intern poate fi protejat mpotriva concurenei strine,
se pot negocia concesii n domeniul politicii vamale sau se pot institui discriminri n relaiile cu anumite
state.
Impunerea vamal (taxele vamale) ndeplinete trei funcii:
de natur fiscal reprezint o surs de venit la bugetul de stat (taxele vamale, taxele de tranzit);
de natur protecionist protejaz agenii economici interni de concurena strin;
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 16S
de negociere pot fi negociate n cadrul organizaiilor internaionale, spre exemplu OMC, ele pot
influena la nivel global evoluia preurilor mondiale.

Taxele vamale sunt impozite indirecte aplicate de ctre un stat mrfurilor cnd acestea trec
graniele vamale ale rii respective.
Dup modul de percepere, taxele vamale se npart n trei categorii:
Ad valorem se stabilesc la valoarea mrfii de import (CIF sau CIP) sub form procentual.
Specifice se percep sub forma unor sume de bani ce corespund unei uniti de msur din
produsul importat.
Mixte n cazul scderii importante a preurilor, elementul ad valorem este completat cu un
element de tax specific.

Instrumente de natur netarifar
Barierele netarifare sunt un complex de msuri i reglementri de politic comercial care
mpiedic, limiteaz sau deformeaz fluxul internaional de bunuri i servicii, care au ca principal scop
aprarea pieei interne de concurena strin i echilibrarea balanei de pli externe.

Conform GATT, barierele netarifare mpart n cinci categorii:
bariere care implic o limitare cantitativ direct a importurilor (interdiciile, contingentele,
licenele);
bariere care implic o limitare indirect a importurilor prin mecanismul preurilor (prelevrile,
preurile minime i maxime, impozitele indirecte, taxele antidumping);
bariere care decurg din formalitile vamale i administrative la import;
bariere care decurg din participarea statului la activitile comerciale;
bariere care decurg din standardele aplicate produselor importate i celor indigene (obstacole
tehnice).

Instrumente de natur promoional i de stimulare
Msurile promoionale au ca obiectiv sporirea competitivitii exporturilor. Relaia ntre
performana exportului i creterea economic a fost din totdeauna un subiect de mare interes pentru
economiti, subiectul fiind accentuat mai ales n ultimii ani. S-a demonstrat faptul c rile care
nregistreaz o rat favorabil de cretere a exporturilor, ating i rate nalte de cretere economic. Multe
studii demonstreaz c exportul contribuie la creterea PIB.
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 164
n concluzie conturarea unei politici comerciale axate pe stimularea exporturilor reprezint n
prezent una din prioritile oricrui stat dezvoltat.
Principalele categorii de msuri luate la nivel macroeconomic n vederea promovrii exporturilor
sunt:

Subvenii directe la export reprezint sume de bani pe care statul le acord direct agenilor
economici n vederea sporirii competitivitii externe a produselor realizate, din punct de vedere
al costurilor. n acordarea de subvenii se au n vedere sectoarele economice sensibile.

Prime directe la export sunt mijloace de stimulare de natur bugetar care se acord de ctre
stat exportatorilor care realizeaz sau pentru a realiza un volum mare de desfaceri pe piee
externe. Ele nu urmresc rentabilizarea activitii agenilor economici vizai, ci doar creterea
exporturilor.

Subvenii indirecte la export ele mbrac n general forma asistenei tehnice de specialitate,
studii i cercetri de pia, faciliti acordate n vederea participrii la trguri i expoziii, etc.

Faciliti fiscale pentru mrfurile exportate importul cu scutirea condiionat a plii taxelor
vamale (drawback). Se aplic produselor importate care urmeaz s fie ncorporate n produse
destinate exportului.

Faciliti fiscale acordate exportatorilor mbrac forma unor scutiri sau reduceri de taxe pe
venitul obinut n urma exportului.

Credite pentru export cu dobnd preferenial;

Prime valutare sunt prime indirecte care se acord cu prilejul convertirii valutei strine,
obinut de exportatori, n moneda naional la un curs de schimb mai avantajos dect cursul
oficial.

Devalorizarea monedei naionale stimuleaz, de asemenea, ntr-o anumit msur, exporturile
de mrfuri atunci cnd scderea cursului monedei naionale n raport cu celelalte valute se
produce ntr-un ritm mai accelerat dect scderea puterii interne de cumprare a acestora.

Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 16S
4.5. Politici comerciale favorabile liberului schimb vs. politici comerciale protecioniste
Politicile comerciale favorabile liberului schimb se caracterizeaz prin utilizarea restrns a
barierelor tarifare i netarifare. ntr-o economie deschis ponderea schimburilor comerciale n PIB este
destul de nsemnat. n schimb politica comercial protecionist presupune aplicarea unor restricii
tarifare i netarifare ridicate la import. n realitate politica comercial favorabil liberului schimb este
caracteristic rilor dezvoltate, pe cnd rile n dezvoltare prefer o politic protecionist n vederea
atingerii unui grad superior de protecie.
Conform studiilor efectuate, rile care au adoptat o politic comercial orientat ctre exterior,
au beneficiat de creteri economice nsemnate, asta datorndu-se cel puin parial faptului c o astfel de
politic comercial stimuleaz la nivel intern eficienta alocare a resurselor.
Economia mondial este eterogen, aadar efectele deschiderii economice se resimt diferit n
funcie de gradul de dezvoltare a fiecrei economii naionale. Pentru rile n dezvoltare, deschiderea
economic, promovarea unei politici comerciale favorabile liberului schimb, implic unele riscuri.
Efectele negative survin n princial n urma ntreptrunderii msurilor de liberalizare a comerului exterior
cu modificrile care au loc la nivel internaional n virtutea procesului de globalizare.

Teoretic putem delimita dou poziii conceptuale: teoria
clasic i neoclasic i teoria structuralist

Teoria clasic i neoclasic favorizeaz o dezvoltare orientat ctre exterior a economiei. Aceste
teorii afirm c bunstarea naional va crete printr-un comer lipsit de restricii datorit att efectelor
statice ct i dinamice ale creterii economice - n termeni statistici, efectele provin din alocarea just a
resurselor, care poate avea loc doar ntr-un regim liber de pia, iar n termeni dinamici, expunerea pieei
interne la competiia internaional ar conduce la exporturi performante i progres tehnologic.
Dimpotriv, o ngrdire a deschiderii economiei ctre exterior va conduce ctre o structur distorsionat a
preurilor interne. Aceste afirmaii se bazeaz pe ideea existenei unei economii interne care funcioneaz
perfect. n concluzie, o politic liberal, neintervenionist este de dorit pe orice pia numai dac toate
celelalte piee funcioneaz corespunztor. Principiul fundamental rmne cel al comerului liber cu
excepia cazului dereglrii pieelor, n care vor apare intervenii n funcie de natura distorsiunii,
interveniile n materie de comer exterior fiind cele din urm.
O alt teorie, asupra creia de altfel nu o s insistm, este teoria structuralist care favorizeaz o
politic economic orientat ctre interior. Exemple statelor n tranziie vin s ntreasc ideea c o astfel
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 166
de politic conduce la dezvoltarea unei economii neperformante datorit izolrii fa de mediul
concurenial extern.
Una dintre concluziile asupra creia nu mai exist nici un fel de ndoial este necesitatea
deschiderii ctre exterior a economiei. n acest situaie rolul pe care l joac comerul exterior n
dezvoltarea economic a statelor difer de la ar la ar, n funcie nu numai de nivelul dezvoltrii, dar i
de condiiile pieei mondiale, ajutorul extern sau coeziunea intern n plan politic i social. Acesta este
cadrul mai larg n care trebuie s se discute alegerea ntre o dezvoltare orientat ctre interior sau exterior.
Dup cum a devenit evident, numai n puine cazuri necesitatea real de a aplica o strategie
orientat ctre export nseamn n acelai timp i posibilitatea real de a aciona altfel. Este evident c, n
varianta clasic cel puin, n jurul acestui punct de referin trebuie s fie construite elementele unei
strategii care s fie pus n practic.
n timp ce atenia economitilor se ndrepta nc cu preponderen spre experienele rilor n curs
de dezvoltare din anii 50, 60 sau 70, n practica relaiilor economice internaionale au nceput s apar
schimbri semnificative. Dintre acestea, mai importante pentru tema de fa au fost cele legate de
creterea comerului cu produse de acelai tip sau a celui realizat prin intermediul multinaionalelor,
dobndirea de avantaje comparative ca urmare a economiilor dimensionale sau de problemele de strategie
concurenil ale firmelor supuse din ce n ce mai mult competiiei internaionale.
Integrarea acestor noi probleme n studiile privind strategia dezvoltrii economice a nceput s
devin evident odat cu anii 90, constituind o premis pentru o tratare nou a subiectului. Chiar dac n
continuare, foarte rar msurile de politic comercial sunt gndite i implementate sistematic ca parte a
unei strategii comerciale curente, aceasta nu nseamn c schimburile comerciale cu strintatea sunt un
element marginal n planurile de dezvoltare, ci, la fel ca n anii anteriori, studiile teoretice scot n eviden
rolul lor.
n ceea ce privete deschiderea economic, aceasta nu este lipsit de riscuri. n opinia multor
experi, ctigurile n termeni de cretere economic, rezultate ca urmare a apartenenei la organizaii
integraioniste, par destul de reduse pentru rile n curs de dezvoltare.
Nici un studiu empiric nu a permis pn n prezent demonstrarea faptului c rile care ader la
acorduri regionale sau multilaterale ar beneficia sistematic de o cretere economic suplimentar. ntr-o
lume n care informaia care circul este imperfect, strategia trimiterii de semnale apare ca unul dintre
motivele majore de oficializare a deschiderii., ns nu este lipsit de riscuri.
n primul rnd, de vreme ce majoritatea rilor o practic, impactul unui asemenea semnal este
diminuat i poate conduce la o devalorizare a rilor n dezvoltare. Contrar principiului cazurilor
particulare care prevala n cadrul GATT, rile sunt n prezent obligate s accepte toate condiiile impuse
de OMC. Totui, nu toate au mijloacele de a aplica aceste clauze; unele dintre aceste state se angajaz s
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 167
respecte norme care necesit existena unui sistem legal de care ele nu dispun. Exist deci riscul, mai ales
n aceast perioad de deschidere simultan a numeroase ri concurente i de puternic volatilitate a
capitalurilor, de a trimite un semnal inadecvat sau nereal. Acest lucru ar putea la un moment dat s se
dovedeasc nefast pentru o ar i ar putea fi supus unor sanciuni.
n al doilea rnd, apartenena la o organizaie care poate impune msuri de constrngere este
riscant pentru rile mici i srace care, din cauz c nu dispun de mijloace umane i de structurile statale
necesare, vor fi mai puin capabile s-i impun interesele i s se apere n cazul plngerilor rilor mai
bogate.
De asemenea, incapacitatea acestor ri de a realiza studii care s le permit s evalueze efectele
unei msuri de politic economic le mpiedic s identifice cu acuratee punctele de discutat n cadrul
negocierilor multilaterale.
n al treilea rnd, este posibil ca negocierile comerciale multilaterale viitoare din cadrul OMC s
se refere la subiecte riscante pentru rile n dezvoltare, ca de exemplu: protecia social sau protejarea
mediului. rile incapabile s aplice noi acorduri privind problemele menionate ar plti un pre cu att
mai mare cu ct economia lor ar fi mai integrat n organizaia respectiv.
n al patrulea rnd, riscurile legate de institionalizarea deschiderii apar n mare parte datorit
faptului c multe organizaii au ca scop mai degrab s deschid economiile rilor membre dect s le
ajute s gestioneze aceast deschidere. Or, dac deschiderea este considerat ca un scop i nu ca un
mijloc, fr a se ine seama de nivelul de dezvoltare economic a rilor respective, se d natere la
numeroase probleme. Astfel, msurile de liberalizare a comerului cu produse risc s produc o
bulversare prea rapid a structurilor sociale ale multor ri cu economii duale. La fel, Acordul privind
drepturile de proprietate intelectual semnat la Marrakesh n 1994 n cadrul GATT i deci obligatoriu
pentru toate rile membre OMC, nu mai recunoate necesitatea politicilor adaptate nivelului de
dezvoltare al rii. Durata de via minim a brevetelor a fost astfel fixat la 20 de ani pentru toate rile.
Astfel un anumit numr de ri n dezvoltare risc s nu mai poat avea acces gratuit la tehnologiile rilor
industrializate pe care le copiau, ceea ce va accentua i mai mult discrepanele dintre economiile acestor
ri. Practica i teoria economic sunt i ele supuse evoluiei actuale a economiei mondiale, iar aceasta din
urm se afl n curs de schimbare. Criza asiatic se pare c i-a convins pe specialiti de necesitatea
restrngerii liberalizrii financiare.
Ciclul Mileniului, ciclul de negocieri comerciale multilaterale din cadrul O.M.C., care a debutat
fr succes la Seattle (SUA), la 30 noiembrie 1999, a constituit un prilej de reexaminare a modalitilor de
realizare a unei deschideri mai reuite pentru rile cele mai srace.
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 168
n concluzie OMC ar trebui s-i dirijeze eforturile mai ales n direcia ajutrii acestor ri s fac
fa exigenelor deschiderii economiilor lor ctre exterior, printr-un sprijin mai direct i mai consistent pe
linia promovrii exporturilor acestora i a accesului mai facil la tehnologii.
n concluzie, statele dezvoltate care se bazeaz pe o dezvoltare orientat ctre exterior vor avea de
ctigat n termeni de eficien i cretere economic.
Principalele critici au aprut pe fondul conceptului de suveranitate naional care poate necesita
aplicarea unei politici comerciale protecioniste n anumite domenii de activitate considerate strategice.

Promovarea la nivel global al liberalismului a condus la:
sporirea influenei rilor dezvoltate;
apariia dezechilibrelor economice interne, n principal la nivelul economiilor n dezvoltare
(deficite comerciale, deficite de cont curent, datorii externe, omaj);
adncirea decalajelor de dezvoltare.

Pe de alt parte o politic protecionist are ca efecte:
redistribuirea venitului naional n favoarea diferitelor grupuri de interese, ca urmare a modificrii
sau meninerii structurii sistemului intern de preuri;
crearea unui mediu favorabil dezvoltrii noilor ramuri industriale;
obinerea unui nivel nalt de protecie social, concretizat uneori prin creterea gradului de
ocupare al forei de munc i prin stabilizarea pieei muncii.

n concluzie, dac inem seama de faptul c economia capitalist se caracterizeaz la nivelul
pieei printr-o concuren imperfect, politica comercial ideal pentru orice stat, trebuie s mbine
aspecte ale liberalismului cu aspecte ale protecionismului n funcie de prioritile naionale. Politica
comercial strategic axat pe susinerea intereselor naionale, n limitele impuse de organizaiile i de
acordurile internaionale, rmne singura soluie viabil n prezent.

Aplicaii:
1. Politica cheltuielilor publice.
2. Rolul politicii monetare n relansarea economic.
3. Rolul politicii fiscale n relansarea economic.
4. Politici comerciale favorabile liberului schimb vs. politici comerciale protecioniste.
5. Eficiena politicii fiscale n combaterea recesiunii se sprijin pe:
a) mrimea excedentului bugetar;
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 169
b) efectul multiplicator;
c) scderea impozitelor;
d) toate variantele de mai sus.
6. Scderea cantitii de bani din economie poate determina:
a) creterea ratei dobnzii;
b) creterea preurilor;
c) scderea ratei dobnzii;
d) creterea ratei dobnzii.
7. Politica monetar expansiv are ca efect pe termen scurt:
a) creterea omajului;
b) scderea ratei dobnzii;
c) scderea produciei;
d) scderea preurilor.
8. Politica monetar afecteaz producia real prin intermediul:
a) mecanismului de transmisie;
b) importurilor i exporturilor;
c) pieei muncii;
d) ciclicitii economiei.
9. Efectul multiplicator al politicilor fiscale se prezint n strns legtur cu:
a) nclinaia spre risc;
b) nclinaia marginal spre consum;
c) voina politic;
d) nclinaia marginal spre economii.
10. n ceea ce privete banii, pe termen lung, acetia:
a) sunt neutri;
b) pot fi considerai instrumente ale politicilor de stabilizare;
c) au tendina de a crete n volum;
d) influeneaz alocarea resurselor.
Rspunsuri:
5-b; 6-d; 7-b; 8-b; 9-b; 10-a.




Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 17u
Unitatea de nvare 5
CRETEREA ECONOMIC
CUPRINS 5.1. Cretere economic real i creterea economic potenial
5.2. Factorii creterii economice

Politicile guvernamentale au ca principal scop asigurarea unei creteri economice durabile prin
atingerea celor trei obiective: ocuparea forei de munc, controlul inflaiei i evitarea deficitelor n balana
de pli i a fluctuaiilor excesive ale cursului de schimb.
Creterea economic const n sporirea cantitativ a activitilor i rezultatelor acestora pe
ansamblul economiei naionale.
Creterea economic se exprim prin intermediul variaiei indicatorilor macroeconomici: PIB,
PNB sau VN. Creterea economic se msoar sintetic prin ritmul de cretere al PIB, PNB sau VN pe
locuitor.
Creterea economic zero menionat pentru prima dat ntr-un raport de ctre Clubul de la
Roma, reflect situaia n care rezultatele economice absolute i populaia total sporesc n acelai ritm,
nivelul rezultatelor pe locuitor rmnnd constante.
Susintorii creterii economice zero apreciau c aceasta este singura soluie raional innd
cont de nivelul tot mai restrictiv al resurselor.

5.1. Cretere economic real i creterea economic potenial

Creterea economic real reprezint sporul anual exprimat n cifre absolute sau n procente, al
produsului naional.
Creterea economic potenial se refer la creterea care ar putea fi obinut dac ar fi utilizate
n ntregime resursele economice existente. Se exprim att prin nivelul PN ct i prin ritmul de cretere
(procentual).







Q
r
producia potenial;
Q
p

T
(ani)
O

PN

Q
r

Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 171
Q
p
producia real.

Q
r
poate crete mai repede dect Q
p
, dar niciodat producia real nu poate s depeasc
producia potenial.











5.2. Factorii creterii economice

1. factorii creterii economice reale;
2. factorii creterii economice poteniale.

1. Factorii creterii economice reale
a. Pe termen scurt creterea economic real depinde de variaia cererii agregate. Cererea
agregat reprezint totalitatea cheltuielilor pentru bunuri i servicii ntr-o economie. Grupe de cheltuieli:
cheltuieli pentru consum individual (C);
investiii (I);
cheltuieli publice, guvernamentale (G);
cheltuieli efectuate de strintate export (X);
cheltuieli efectuate cu importul (H).

CA = C + I + G + X H sau CA = C + I + G + EN
Pe termen scurt cererea i producia sunt direct proporionale. Pe termen lung o cretere orict de
rapid a CA nu este suficient pentru a asigura o cretere economic nalt i stabil deoarece este limitat
de producia poteniel.
T
(ani)
O

PN

Q
p1

Q
r1

Q
p2

Q
r2

Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 172
b. Pe termen lung creterea economic real depinde de sporirea creterii economice
poteniale.

2. Factorii creterii economice poteniale
a. sporirea resurselor economice disponibile (resurse de capital, resurse de munc, resurse
naturale);
b. creterea eficienei utilizrii resurselor.

Creterea resurselor de capital (K) evoluia stocului de capital este influenat de uzura
capitalului fix i de investiiile efectuate de agenii economici.

I = K, unde:
I investiii;
K sporirea stocului de capital.

Sporul de producie obinut prin sporirea capitalului este dat de eficiena marginal a capitalului
(EmK) unei ri.
Eficiena marginal a capitalului (EmK) reprezint venitul suplimentar anual (Y) ce se obine pe
baza sporirii stocului de capital (K).

EmK =
Y
sau EmK =
Y
K I

Rata creterii economice poteniale (Rcp) se determin ca fiind produsul dintre rata investiiilor
(i) i eficiena marginal a capitalului (EmK).

Rcp = i EmK

Rata creterii economice poteniale evideniaz importana politicilor guvernamentale care
stimuleaz investiiile.

Exemplu:
K = 100 milioane u.m.
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 17S
Y = 30 milioane u.m.
EmK = 30 / 100 = 0,3
Din PN 30% se aloc pentru investiii
EmK = 0,3
Rcp = 30 x 0,3 = 9%

Creterea resurselor de munc creterea volumului de munc contribuie la sporirea produciei
reale i de perspectiv. Creterea produciei depinde direct de productivitatea marginal a muncii.
Contribuia factorului munc depinde de:
- raportul dintre creterea populaiei apte de munc i creterea produciei;
- raportul dintre creterea produciei i a produsului naional;
- corelaia dintre creterea medie a productivitii muncii i a productivitii marginale.

Creterea economic potenial poate fi influenat direct de eficientizarea utilizrii resurselor (n
general scderea cantitii de resurse naturale utilizate, conduce la o scdere a produciei).
Eficientizarea utilizrii lor depinde direct de perfecionarea: tehnoligiilor, pregtirii profesionale
i a organizrii i conducerii ntregii activiti productive.

Politici de nfptuire a creterii economice
Politici i msuri concentrate pe prghiile cererii i ofertei agregate.
Politici i msuri care alterneaz fiind concentrate fie pe mecanismele pieei, fie pe un fundament
intervenionist.

Aplicaii:
1. Creterea economic durabil, politici macroeconomice aplicabile.
2. Artai de ce creterea economic este un proces pe termen lung.
3. Produsul intern brut potenial:
a) este o mrime cresctoare pe termen lung;
b) crete numai n condiiile creterii calitii factorilor de producie;
c) este o mrime constant pe termen lung;
d) este ntotdeauna egal cu produsul intern brut real;
e) niciuna dintre variantele de mai sus.
4. Creterea economic este:
a) un proces ce are un caracter exclusiv nominal;
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 174
b) expresia cantitativ, structural i calitativ a mutaiilor ce se petrec ntr-o economie
naional;
c) un concept de natur exclusiv calitativ;
d) un proces ce nu cunoate flluctuaiile economice;
e) dinamica ascendent, pozitiv a indicatorilor macroeconomici de rezultate pe termen
lung.
5. Cea mai grav situaie dintr-o economie se nregistreaz n momentul n care avem:
a) cretere zero;
b) rata inflaiei inferioar ratei omajului;
c) cretere inflaionist;
d) cretere economic, n expresie nominal;
e) descretere economic, n expresie real, cu omaj i inflaie.
6. Printre factorii ce-i pun amprenta asupra procesului dezvoltrii, se numr:
a) populaia;
b) poluarea;
c) producia agricol;
d) producia industrial;
e) resursele naturale;
f) toi factorii de mai sus.
7. n ceea ce privete dezvoltarea economic, aceasta, comparativ cu noiunea de cretere
economic, este:
a) inclus n conceptul de cretere economic;
b) o component a teoriei comportamentului consumatorilor;
c) o form cantitativ de apreciere a evoluiei vieii economice;
d) un concept de natur microeconomic;
e) un concept mai cuprinztor sub aspectul modificrilor structurale i calitative.
8. Se poate vorbi de cretere economic real atunci cnd:
a) creterea produsului naional net este devansat de sporirea produciei;
b) rata creterii produsului naional pe locuitor este inferioar ratei inflaiei;
c) sporirea veniturilor nominale ale posesorilor factorilor de producie are acoperire n
valoarea productivitilor lor marginale n expresie fizic;
d) venitul naional n expresie fizic scade, iar n expresie valoric, sporete;
e) produsul naional crete numai n expresie nominal.
9. Teoria creterii economice reprezint rspunsul tiinei economice la:
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 17S
a) interpretarea funciilor banilor n relaiile dintre agenii economici;
b) problemele noi pe care le-a generat microeconomia;
c) analiza costurilor marginale la nivelul firmelor;
d) cercetarea dinamicii fenomenelor i proceselor economice la nivel macroeconomic;
e) cunoaterea activitilor agenilor economici, pe diferitele piete individuale.
10. Care dintre afirmaiile de mai jos este adevrat (A) i care este fals (F):
1) Pentru a evidenia adevarat semnificaie a creterii economice ntr-o ar, evoluia
produsului naional se raporteaz la populaia rii respective.
2) Rata de cretere a PIB pe locuitor este inferioar ratei inflaiei, n cazul creterii
economice neinflaioniste.
3) Creterea economic relev dinamica ascendent a PNB pe locuitor, n expresie real i
pe termen lung.
4) Dezvoltarea economic presupune i cretere economic, reciproca nefiind valabil.
5) Dezvoltarea uman-durabil pune problema progresului economico-social pentru toate
generaiile care coexist, nu numai pentru civa ani i n anumite locuri.
6) Creterea produciei naionale reale pe locuitor constituie baza mbuntirii standardelor
generale de via, pe termen lung.
Rspunsuri:
3-a; 4-e; 5-e; 6-f; 7-e; 8-c; 9-d; 10. 1)-A; 2)-F; 3)-A; 4)-A; 5)-A; 6)-A.















Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 176
Unitatea de nvare 6
AGREGAREA I MULTIPLICAREA

Miezul analizei keynesiste se regsete n agregarea fluxurilor economice prin prisma principiului
multiplicrii.
Principalele fluxuri economice care trebuie echilibrate n vederea asigurrii unei creteri
economice sunt:
1. producia (oferta) sau veniturile Y;
2. consumul C;
3. economiile S;
4. investiiile I;
5. cererea D.

I. Pentru a se asigura echilibrul economic de ansamblu:
Y = D
D = C + S, sau D = C + I
dac Y = D, atunci i
Y = C + S, sau Y = C + I

II. n cazul consumului teoria keynesist distinge: consumul final i intermediar. Dezvoltarea
economic se realizeaz numai prin intermediul consumului final, comportamentul celor care realizeaz
venituri devenind prioritar. De regul i n medie oamenii nclin s-i mreasc consumul atunci
cnd venitul crete, dar nu cu att cu ct sporete venitul(lege psihologic fundamental).
La o cretere a venitului Y are loc o cretere a consumului C,
C < Y,
nclinaia marginal spre consum:
c =
C
Y

nclinaia marginal spre consum (c) arat cu ct crete consumul (C) la o cretere cu o unitate a
venitului (Y). Este o mrime pozitiv dar subunitar: 0 < c < 1.

Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 177
III. Partea din venit (Y) care depere consumul (C) se economisete i reprezint economiile
(S). Creterea economiilor (S) raportat la creterea venitului (Y) reprezint nclinaia marginal spre
economii (s).
s =
S
Y

0 < s <1 (mrime pozitiv subunitar).
Pe baza afirmaiilor de mai sus deducem:
s = 1-c, iar c = 1-s,
c+s = 1 respectiv c+s = Y.

IV. Economiile reprezint surse directe sau indirecte pentru investiii (I), adic acea parte din
venit (Y) care este utilizat pentru sporirea bunurilor ce se cheltuiesc ntr-un proces de producie.
D = C + I
Y = C + S, iar D = C + I
Y = D (ecuaia de echilibru)
=> C + S = C + I
=> I = S Y = D
Modificarea echilibrului n direcia creterii economice impune ruperea acestei egaliti prin
modificarea lui investiiilor (I) n sens pozitiv.
Intervine necesitatea msurrii creterii nivelului venitului (Y) ce provine din creterea
investiiilor (I) = multiplicatorul investiiilor (k).
k = Y / I
Cunoscnd multiplicatorul investiiilor putem deduce creterea venitului astfel:
Y = kI
Cunoatem:
Y = C + I => I = Y - C (Y = 1)
k =
1
sau k =
1
1-c s
n concluzie k va fi ntotdeauna inversul nclinaiei marginale spre economii.

Teoria keynesist distinge dou categorii de factori care influeneaz consumul:
1. Factori obiectivi:
a. Mrimea i dinamica veniturilor;
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 178
b. Modificarea puterii de cumprare a banilor;
c. Modificri ale politicii fiscale.
2. Factori subiectivi: obinuina, reinerea, nencrederea.
Se constat c tendina de a economisi crete mai repede dect de a cheltui n condiiile
creterii veniturilor. Factorii care determin acest comportament sunt n general de natur subiectiv:
prudena, dorina de a realiza un ctig fr risc din dobnd.
Cea mai mare importan se acord funciei investiiilor. n teoria keynesist investiia este
actul economic fundamental.

Principiul multiplicrii i al accelerrii

Principiul multiplicrii reprezint un element fundamental al keynesismului. Este cunoscut sub
numele de multiplicatorul investiilor.
Principiul multiplicrii se refer la efectul propagat pe care l are fiecare component a fluxurilor
macroeconomice (investiiile economice i sociale).
n condiiile economiei de pia investiile reprezint un factor al dezvoltrii economice n
ansamblu.
Principiul accelerrii evideniaz relaia dintre volumul investiiilor nete i modificarea
venitului.
Investiiile agenilor economici sunt determinate de calculele de eficien economic repectiv de
mrimea profitului obinut. Agentul economic calculeaz eficiena marginal a capitalului adic rata
profitului ce se poate obine la o unitate suplimentar de capital. Ca investiia s fie atractiv trebuie ca
eficiena marginal a capitalului s fie mai mare dect rata dobnzii. Cu ct diferena este mai mare cu
att agentul economic va mai motivat s investeasc.
Aplicaii:
1. Corelaiile dintre venitul disponibil, consum, economii i investiii n procesul dezvoltrii
economico-sociale.
2. Factorii ce influeneaz consumul i proporia mpririi venitului ntre consum i economii.
3. Princiipiile multiplicatorului i acceleratorului.
4. n condiiile unui volum dat al venitului, cu ct rata consumului este mai mare:
a) cu att productivitatea muncii este mai mic;
b) cu att eficiena activitii economice este mai mic;
c) cu att este mai mare partea economiilor;
d) cu att este mai mare partea consumului;
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 179
e) multiplicatorul investiiilor nu se modific.
5. Ce se ntmpl cu multiplicatorul investiiilor, dac nclinaia marginal spre economii are o
tendin descresctoare:
a) rmne neschimbat;
b) este favorabil creterii produsului global brut;
c) este favorabil creterii venitului;
d) devine mai mic;
e) este mai mare dect consumul.
6. Dac previziunile arat c puterea de cumprare a banilor tinde s scad, oamenii:
a) mresc economiile;
b) mresc investiiile;
c) modific raportul dintre bunurile prezente i cele viitoare n favoarea celor viitoare;
d) micoreaz cheltuielile pentru consumul prezent;
e) mresc cheltuielile pentru consumul prezent.
7. Mrimea consumului nu depinde direct de:
a) dinamica salariilor;
b) politica fiscal;
c) managementul agenilor economici care produc bunuri de consum;
d) dinamica raportului dintre bunurile prezente i bunurile viitoare;
e) mrimea salariilor.
8. Multiplicatorul investiiilor:
a) este un raport ntre sporul investiiilor i sporul venitului;
b) este raportul dintre variaia venitului i variaia investiiilor;
c) este egal cu nclinaia marginal spre consum;
d) arat c un venit n cretere duce la sporirea corespunztoare a investiiilor;
e) este inversul nclinaiei marginale spre economii.
Alegei rspunsul corect:
A (b+e); B (b+c); C (c+d+e); D (a+b+c); E (c+d)
9. Potrivit legii psihologice fundamentale formulate de J.M. Keynes, la o cretere a venitului:
a) consumul va crete, dar n proporie mai mic dect venitul;
b) economiile vor crete, dar ntr-o proporie mai mic dect venitul;
c) economiile vor crete direct proporional cu venitul;
d) creterea consumului i a economiilor va fi diferit fa de creterea venitului;
e) consumul va crete direct proporional cu venitul.
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 18u
10. Care dintre urmtoarele relaii nu sunt adevrate:
a) suma investiiilor nete i a investiiilor de nlocuire formeaz investiii nete ce contribuie
la formarea net a capitalului;
b) PNB reprezint valoarea curent a bunurilor interne produse de agenii naionali;
c) dac veniturile disponibile sporesc, de regul, cheltuielile de consum vor crete n acelai
ritm;
d) nclinaia marginal spre consum este pozitiv, dar subunitar;
e) n general, la nivelul unui an economiile sunt egale cu investiiile.
Alegei rspunsul corect:
A (a+b+c+d); B (a+b+c); C (b+c); D (a+d+e); E (a+b).
11. Care dintre afirmaiile de mai jos este adevrat (A) i care este fals (F)?
1) Dac, n dinamic, sporul venitului devanseaz sporul consumului, economiile nu sunt
afectate, pstrndu-i nivelul anterior. A/F
2) nclinaia marginal spre consum ne arat cu cat vor crete economiile la o cretere cu o
unitate a venitului dat. A/F
3) Investiia de nlocuire este reprezentat de cheltuiala fcut din amortizare pentru
nlocuirea bunurilor de capital consumate n procesul de fabricaie. A/F
4) Volumul economiilor este rezultatul comportamentului colectiv al ntreprinztorului
individual. A/F
5) Cheltuielile de consum vor crete n acelai ritm cu sporirea veniturilor. A/F
12. Venitul=800 u.m.; nclinaia marginal spre consum=1/2; investiiile brute=400 u.m. S se
calculeze volumul investiiilor nete.
13. n t
0
, venitul ntr-o economie naional este egal cu 600 mld. u.m., iar rata consumului este de 0,5.
La momentul t
1
, venitul crete cu 50%, iar rata consumului ajunge la 0,6. S se determine sporul
economiilor i nclinaia marginal spre economii.

Rspunsuri:

5-b; 6-d; 7-b; 8-b; 9-b; 10-a; 11. 1)-F; 2)-F; 3)-F; 4)-F; 5)-F

12. V=C + I I=V C C=1/2800=400 u.m.
c=1/2 C=1/2V I
nete
=800 400=400 u.m.


Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 181
13. c= C/V C=cV C
0
=0,5600 mld.=300 mld. u.m.
Vcrete cu 50% V
1
=
150
100
V
0
V
1
=
150
100
600 mld.=900 mld. u.m.
S= V - C C
1
=0,6900 mld.=540 mld. u.m.
V=V
1
V
0
V=900 mld. 600 mld.=300 mld. u.m.
C=C
1
C
0
C=540 mld. 300 mld.= 240 mld.u.m.
S=300 mld. 240 mld.=60 mld.u.m.




























Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 182
Bibliografie:
Angelescu, Coralia, Ciucur, Dumitru, Marin, Dinu, Gavril, Ilie, Ghi Tnase, Paul, Popescu,
Constantin, Trhoac, Cornel, Economie, Ed. Economic, Bucureti, 2003
Toader Gherasim, Microeconomie, vol. 1, Ed. Economic, 1993.
Alain Samuelson, Les grands courants de la pense conomiques, 1988.
Economics, Irwing, Boston, 1989.
Virgil Madgearu, Curs de economie politic, Bucureti, 1944.
Nicolae GeorgescuRoegen, Legea entropiei i procesul economic, Ed. Politic, 1979.
Jacques Monod, Hazard i necesitate, Ed. Humanitas, 1991.
Abraham FroisGilbert, Economie politic, Ed. Humanitas, 1995.
AbrahamFrois, Gilbert, Economia politic, Ed. HUMANITAS, Bucureti, 1999.
Adumitrchesei, Ioan D., Elena Niculescu, Elena, Niculescu, Niculae G., (coordonatori), Economie
politic. Teorie i politic economic pentru Romnia, Ed. POLIROM, Iai, 1998.
Arnold, Roger A., Microeconomics, 5
th
Edition, South Western College Publishing, Cincinnati, Ohio,
2000.
Bal, Ana, Economii n tranziie, Ed. Oscar Print, Bucureti, 1997.(2)
Catedra de Economie si Politici Economice, ASE, Economie, Ed. Economica, Bucuresti 2003
Chrystal, Alec K., Lipsey, Richard G., Microeconomics, Ed. Harper Collins, New York 1993
Didier, Michel, Economia, Regulile jocului, Ed. Humanitas, Bucureti 1994
Dobrot, Ni, Economie politic, Ed. ECONOMIC, Bucureti, 1997.
Fudulu, Paul, Macroeconomie,Ed. Hiroyuki, 1997
Frank, Robert, Bernanke, Ben, Principles of Economics, Mc Graw Hill Higher Education, New York,
2001.
Gavril, Ilie, Ghi Tnase, Paul, Niescu, Dan, Popescu, Constantin, Economie, Ed. Economic,
Bucureti, 2003
Goga, Petru Andrei, Mrgineanu, tefan, Restructurare, ocupare, omaj, Ed. P. S. P. & Co., Bucureti,
1999.
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 18S
Hardwick, Philip, Langmead, John, Khan, Bahadur, An Introduction to Modern Economics, Longman
Group UK Limited (1982, 1994), Addison Wesley Limited (1996, 1997).
Lipsey, Richard G., Chrystal, Alec K., Principiile economiei, Ed. Economic, Bucureti 2002
Manolescu, Gheorghe, Politici economice, Ed. Economic, Bucureti, 1997.(3)
Per, Steliana, Zaman, Gheorghe, Piaa muncii n tranziie: ntre liberalizare i constrngeri instituionale
i sociale, n OECONOMICA, Nr. 34, Societatea Romn de Economie, I. R. L. I., 2000.
Pissarides, Christopher A., (London School of Economics), Labour Hoarding in Industrial Countries:
Concept and Measurement, n Employment and Unemployment in Economies in Transition. Conceptual
and Measurement Issues, OECD, 1993.
Ploae, Victor, Popovici, Veronica, Teste gril de economie, Ed. Ex Ponto, Constana, 2003
Porter, Michael E., Choix strategiques et concurrence, Ed. Economica, Paris 1982
Prahoveanu, Eugen, Economie. Fundamente teoretice, Ed. LUMINA LEX, Bucureti, 2002.
Preda, Diana, Ocuparea forei de munc i dezvoltarea durabil, Ed. ECONOMIC, Bucureti, 2002.
Rboac, Gheorghe, Oferta de for de munc. Dimensiuni, surse i factori determinani, n Studii i
cercetri economice, Nr. 7, INCE, Bucureti, 2000.
Ackley, Gardner, Macroeconomic Theory, The Macmillan Company, New York, 1963.
Adumitrchesei, Ioan D., Niculescu, Elena, Niculescu, Niculae G., (coordonatori), Economie politic.
Teorie i politic economic pentru Romnia, Ed. POLIROM, Iai, 1998.
Dobrot, Ni, Economie politic, Ed. ECONOMIC, Bucureti, 1997.
Frank, Robert, Ben Bernanke, Ben, Principles of Economics, Mc Graw Hill Higher Education, New York,
2001.
Hussmanns, Rolf, Mehran, Farhad, Verna, Vijay, Surveys of Economicaly Active Population, Employment
and Unemployment, Geneva, International Labour Office, 1990.
Marchand, Olivier, (INSSE, France), Concept and Measurement of Unemployment, n Employment and
Unemployment in Economies in Transition. Conceptual and Measurement Issues, OECD, 1993.
Per, Steliana, Zaman, Gheorghe, Piaa muncii n tranziie: ntre liberalizare i constrngeri instituionale
i sociale, n OECONOMICA, Nr. 34, Societatea Romn de Economie, I. R. L. I., 2000.
Sloman, John, Economics, Fifth Edition, Prentice Hall, 2003.
Voicu, Mariana, Economie, Ed. All Educational, Bucureti, 2001
Microeconomie i Macroeconomie

Pagina 184
Wallerstein, The Capitalist World Economy, Cambridge, 1984
Whitehead, Geoffrey, Economia, Editura Sedona, Timioara, 1997(1)