Sunteți pe pagina 1din 256

UNIVERSITATEA DIN ORADEA FACULTATEA DE MEDICIN I FARMACIE

TESTE DE BIOLOGIE
pentru examenul de admitere

Editura Universitii din Oradea 2011

Daniela RAHOT Daniela DINULESCU Narcis VLCEANU Adrian OSICEANU Sorin GABOR

SUB COORDONAREA
Prof Univ. Dr. Teodor Traian MAGHIAR
COLABORATORI: Corina BEIUANU Erika BIMBO SZUHAI Alina BODEA Lucian BORZA Camelia BUHA Felix CRJAN Marius CHIREA Octavian CUC Dnu DEJEU Rodica GABOR Gineta HOLT Elisabeta JARCA Gabriel MIHALACHE Oana IUHAS Rzvan PRVAN Decebal POBIRCI Cornelia POPA Claudia PUSTA Carmen RADU Oreste STRACIUC Adrian TIRLA Lucian UNIA Bogdan VESEA Marius VINTIL Paul VOLSITZ Tehnoredactare computerizat: Daniela RAHOT

BIOLOGIE
2

Tematica i Bibliografia Admitere 2011

Tematica
A. Specializrile: Medicin i Medicin dentar 1. Celula 2. esuturile 3. Sistemul nervos 4. Analizatorii 5. Glandele endocrine 6. Sistemul osos 7. Articulaiile 8. Sistemul muscular 9. Digestia i absorbia 10. Circulaia 11. Respiraia 12. Excreia 13. Metabolismul 14. Sistemul reproductor: aparatul genital feminin i masculin 15. Sarcina i naterea 16. Organismul- un tot unitar Din tematic se exclud: - aplicaiile practice - noiunile elementare de igien i patologie

Bibliografie Biologie, manual pentru clasa a XI- a - Cristescu D., Slvstru C., Voiculescu B., Niculescu C., Crmaciu R., Editura Corint, Bucureti, 2008

B. Specializrile: Asisten medical general, Balneofiziokinetoterapie i recuperare, Radiologie i imagistic, Tehnic dentar

1. Celula 2. esuturile 3. Sistemul nervos 4. Sistemul osos 5. Sistemul muscular 6. Digestia i absorbia 7. Circulaia 8. Respiraia 9. Excreia 10. Metabolismul 11. Sistemul reproductor: aparatul genital feminin i masculin Din tematic se exclud: - aplicaiile practice - noiunile elementare de igien i patologie

Bibliografie Biologie, manual pentru clasa a XI- a - Cristescu D., Slvstru C., Voiculescu B., Niculescu C., Crmaciu R., Editura Corint, Bucureti, 2008

CUPRINS
Capitole Cap. I. Cap. II. Cap. III. Cap. IV. Cap. V. Cap. VI. Cap. VII. Cap. IX. Cap. X. Cap. XI. Cap. XII. Celula esuturile Sistemul nervos Analizatorii Glandele endocrine Sistemul osos i articulaiile Sistemul muscular Circulaia Respiraia Excreia Metabolismul Pagina 7 21 29 63 83 98 117 131 154 179 193 203 232 246 248 252

Cap. VIII. Digestia i absorbia

Cap. XIII. Sistemul reproductor: aparatul genital feminin i masculin Cap. XIV. Sarcina i naterea Cap. XV. Organismul- un tot unitar Cap. XVI. Rspunsuri

PREFA
Cunoaterea nseamn mplinire, a cunoate este a fi (Osho) Testele de biologie pentru Concursul de Admitere la Facultile de Medicin i Medicin Dentar se doresc a fi o pregtire pentru viitorul nostru student n vederea nelegerii corecte a noiunilor privind structura i funcia sistemelor i organelor organismului uman. Concepute de medici pentru viitorii medici, cadre medii i alte specizri conexe actului medical, testele au fost ordonate pe capitole, n vederea verificrii noiunilor de anatomie i fiziologie pe etape de studiu. n elaborarea testelor s-a urmrit nu numai capacitatea de memorizare a materialului bibliografic dar i capacitatea de sintez, de reproducere, de nelegere a unei scheme sau desen. Este important de reinut faptul c nainte de verificarea cunotinelor prin rezolvarea testelor este necesar parcurgerea i nsuirea complet a materialului bibliografic. Comisia de admitere i rezerv dreptul de a modifica unele teste i i asum responsabilitatea ca acestea s cuprind numai noiuni prezente n manualul de Biologie precizat n bibliografie. Sacralitatea profesiei de medic a fost consolidat prin renumitul jurmnt a lui Hipocrate din care se poate deduce c adevratul medic indeplinete o funcie profesional ncrcat de mari responsabiliti morale, n spatele creia se afl ani muli de munc asidu, perseveren i mai ales druire.

V ateptm n anul I!

Colectivul Catedrei de anatomie


6

Capitolul I. CELULA

1. Afirmaiile corecte privind celula sunt: A. Este unitatea de baz morfofuncionala a organizrii materiei vii B. Poate exista doar singur C. Poate exista singur sau n grup D. Forma sa este legat de funcie E. Are iniial form globuloas

2. Forma celulelor: A. Este legat de funcia lor B. Este iniial globuloas C. Ulterior se poate modifica D. Ulterior se modific obligatoriu E. Nu se modific ulterior la nici o celul

3. Dimensiunile celulelor: A. Variaz indiferent de specializarea lor B. Variaz i n funcie de vrst C. Media se considera 20-30 microni D. Sunt identice la toate tipurile de celule E. Sunt cuprinse ntre 150-200 microni la fibra muscular striat

4. Prile componente principale din structura celulei sunt: A. Lizozomii B. Membrana plasmatic
7

C. Citoplasm D. Hialoplasma E. Nucleul

5. Plasmalema : A. nconjoar celula B. Este alctuit doar din proteine C. Este alctuit doar din fosfolipide D. Separ structurile interne ale celulei de mediul extracelular E. Confer forma celulei 6. In structura plasmalemei: A. Se gsesc, n principal, fosfolipide i proteine B. Se gsesc numai glicoproteine si glicolipide C. Fosfolipidele sunt astfel dispuse, nct poriunea lor hidrofob formeaz un bistrat D. Miezul hidrofil al stratului fosfolipidic restricioneaz pasajul transmembranar al moleculelor hidrosolubile i al ionilor E. Componenta proteic realizeaz mecanismele de transport transmembranar 7. Proteinele din structura membranei celulare: A. Realizeaz funciile specializate ale membranei B. Se pot afla doar pe faa intern a membranei C. Se pot afla doar pe faa extern a membranei D. Se pot afla pe faa intern i extern a membranei, precum i transmembranar E. Nu sunt uniform distribuite n cadrul structurii lipidice

8. Structura membranei celulare : A. Cuprinde, n principal, fosfolipide i proteine B. Cuprinde, ataate pe faa extern, i glucide puternic ncrcate negativ C. Are o distribuie uniform a proteinelor n cadrul structurii lipidice D. Constituie modelul mozaic fluid E. Cuprinde, ataate pe faa extern, i glucide puternic ncrcate pozitiv 9. Prelungirile citoplasmei unor celule, acoperite de plasmalem : A. Sunt numai temporare B. Pot fi temporare i neordonate de tipul pseudopodelor (hematii) C. Pot fi permanente de tipul pseudopodelor (leucocite) D. Formeaz microvilii epiteliului mucoasei intestinului E. Formeaz corpusculi de legatur care solidarizeaz celulele epiteliale 10. Citoplasma : A. Este un sistem coloidal cu structur simpl B. Este un sistem coloidal cu structur complex C. La nivelul ei se desfoar principalele funcii vitale B. Faza dispersat este apa C. Mediul de dispersie este reprezentat de miceliile coloidale 11. Citoplasma celulei : A. Se numete hialoplasma B. Conine numai organite celulare comune tuturor celulelor C. Are o parte nestructurat (organitele celulare) i o parte structurat (hialoplasma) D. Are o parte structurat (organitele celulare) i o parte nestructurat (hialoplasma) E. Mediul de dispersie este apa
9

12. Organitele comune tuturor celulelor sunt: A. Reticulul endoplasmatic B. Neurofibrilele C. Miofibrilele D. Mitocondriile E. Ribozomii

13. Nu sunt organite comune: A. Ribozomii B. Miofibrilele C. Mitocondriile D. Lizozomii E. Centrozomul 14. Referitor la organitele comune urmtoarele afirmaii sunt adevrate: A. Reticulul endoplasmatic rugos prezint pe suprafaa externa, ribozomi B. Reticulul endoplasmatic neted leag plasmalema de nucleu C. Reticulul endoplasmatic neted este o reea de citomembrane D. Reticulul endoplasmatic neted are rol n excreia substanelor celulare E. Reticulul endoplasmatic rugos este un sistem format din macro i microvezicule

15. Reticulul endoplasmatic neted : A. Este un sistem canalicular, care leag plasmalema de stratul intern al membranei nucleare B. Este un sistem circulator intracitoplasmatic C. Este o reea de citomembrane D. Are rol important n metabolismul glicogenului
10

E. Prezint pe suprafaa extern, ribozomi 16. Ribozomii: A. Sunt granule bogate in lipide B. Au rol in excreia unor substane celulare C. Reprezint sediul sintezei proteice D. Pot fi ataai de membrana extern nuclear E. Au dimensiuni care variaz ntre 150-250 nm 17. Ribozomii reprezint sediul sintezei: A. Acizilor grai B. Lipidelor C. Proteinelor D. Aminoacizilor E. Glicogenului 18. Aparatul Golgi: A. Este un sistem membranar B. Este constituit din macrovezicule i din cisterne rotunde C. Se situeaza n apropierea nucleului D. Are rol n excreia unor substane celulare E. Reprezint sediul sintezei proteice

19. Mitocondriile : A. Au form sferic B. Prezint membran extern i intern separate de un interspaiu C. Prezint perete de structura trilaminar de natur lipidic

11

D. Conin n matricea mitocondrial sisteme enzimatice care realizeaz fosforilarea oxidativ E. Rol in diviziunea celular 20. Sediul fosforilrii oxidative cu eliberare de energie este reprezentat de : A. Aparatul Golgi B. Lizozomii C. Mitocondrii D. Desmozomii E. Ergastoplasma 21. Lizozomii: A. Sunt corpusculi sferici B. Sunt rspndii n ntreaga hialoplasm C. Conin enzime hidrolitice D. Reprezint sediul fosforilrii oxidative E. Rol n sinteza de proteine 22. Lizozomii: A. Sunt organite celulare comune B. Conin enzime hidrolitice C. Au rol n sinteza de proteine i colagen D. Sunt prezeni i n celulele fagocitare (hematii i macrofage) E. Reprezint sediul fosforilrii oxidative

23. Centrozomul: A. Este situat n apropierea nucleului B. Conine un centriol sferic


12

C. Are rol n diviziunea celular D. Lipsete n celulele sangvine E. Are rol n sinteza proteic 24. Selectai afirmaiile corecte cu privire la organitele comune tuturor celulelor : A. Miofibrilele sunt elemente contractile din sarcoplasma fibrelor musculare B. Dictiozomii intervin n excreia unor substane celulare C. Ribozomii joac rol direct n sinteza glucozei D. Mitocondriile prezinta in interior matricea mitocondriala E. Centrozomul este prezent n neuroni 25. Corpusculii Nissl: A. Sunt organite celulare comune B. Au rol n sinteza de proteine C. Se gsesc in interiorul nucleului D. Sunt echivaleni ai ergastoplasmei pentru celula nervoas E. Au rol n transportul transmembranar 26. Nucleul: A. Are numai poziie central n celul B. Are de obicei forma celulei C. Lipsete n hematia adult D. Este intotdeauna unic in celul E. Conine material genetic

27. Nucleul : A. Este o parte constitutiv principal a citoplasmei


13

B. Controleaz metabolismul celular C. Este unic in hepatocite D. Sediul fosforilrii oxidative E. Are n celul poziie central sau excentric

28. Membrana nuclear : A. Este poroas B Este dubl, cu structur trilaminat C. Prezint dou foie separate prin spaiul perinuclear D. Prezint ribozomi pe foia intern E. Foia extern se continu cu citomembranele reticulului endoplasmatic

29. Carioplasma : A. Se afl sub membrana celular B. Este o soluie coloidal cu aspect neomogen C. Prezint o reea de filamente subiri formate din granulaii fine de cromatin D. Cuprinde ntotdeauna numai un nucleol E. Prin cromatin se formeaz cromozomii la sfritul diviziunii celulare 30. Cromozomii : A. Se formeaz la sfritul diviziunii celulare B. Sunt alctuii numai din ADN i ARN ribozomal C. Conin si proteine histonice i nonhistonice D. Conin cantiti mici de glucide i ioni de Ca i Na E. Conin i cantiti mici de lipide i ioni de Ca i Mg

31. Urmtoarele afirmaii sunt false:


14

A. Membrana celular prezint permeabilitate selectiv B. Membrana celular asigur schimb bidirecional de substane C. Trasportul pasiv nu necesit energie D. Difuziunea i osmoza sunt mecanisme de transport prin membran ce nu necesit crui E. Difuziunea i osmoza sunt mecanisme de transport prin membran ce necesit crui

32. Membrana celular : A. Prezint permeabilitate selectiv pentru toate moleculele i toi ionii B. Permite un schimb bidirecional de substane nutritive i produi ai catabolismului celular C. Permite un transfer ionic, cu apariia curenilor electrici D. Reprezint o barier n difuziunea moleculelor nepolarizate E. Trasportul pasiv nu necesit energie

33. Mecanismele de transport prin membran: A. Se realizeaz activ care necesit cheltuial energetic B. Include procese pasive: difuziunea, osmoza i difuziunea facilitat C. Necesit proteine transportoare D. Asigur transferul gazelor respiratorii: 02 i C02 E. Transportul pasiv este reprezentat numai prin osmoz

34. Transportul activ prin membrane include: A. Difuziunea B. Osmoza C.Transportul pe calea veziculelor prin pinocitoz
15

D. Proteine transportoare - energie - ATP E. Transferul mpotriva unui gradient de concentraie

35. Referitor la difuziunea transmembranar : A. Sunt necesare proteine membranare transportoare B. Se consum energie C. Intervine gradientul de concentraie ntre dou soluii de o parte i de alta a membranei D. Nu sunt necesare proteine membranare transportoare E. Membrana nu permite pasajul ionic liber

36. Pot difuza transmembranar: A. Molecule nepolarizate (liposolubile) B. Hormonii proteici C. Hormonii steroizi D. Bioxidul de carbon, ureea E. Glucoza

37. Osmoza : A. Reprezint difuziunea apei (solvitului) dintr-o soluie B. Pentru a se produce este necesar ca membrana sa fie semipermeabil C. Presupune o membran mai permeabil pentru moleculele de solvit dect pentru cele de solvent D. Const n trecerea apei din compartimentul cu soluie mai diluat, ctre cel cu soluie mai concentrat E. Const n trecerea apei din compartimentul cu soluie mai concentrat, ctre cel cu soluie mai diluat
16

38. Presiunea osmotic : A. Reprezint fora care trebuie aplicat pentru a preveni osmoza B. Este proporional cu numrul de particule dizolvate n soluie C. Este proporional cu concentraia moleculelor de solvit D. Necesita consum de energie E. Reprezint fora care trebuie aplicat pentru a favoriza osmoza 39. Transportul transmembranar activ : A. Se realizeaz prin mecanisme care utilizeaz proteine transportoare B. Se realizeaza prin osmoz C. Se realizeaz prin eliberare de energie furnizat de ATP D. Poate fi primar i secundar E. Asigur transportul transmembranar de etanol i hormoni steroizi

40. Prin intermediul proteinelor transportoare, transportul transmembranar se realizeaz prin: A. Difuziune B. Difuziune facilitat C. Osmoza D. Transport activ primar prin pompe E. Tranport pasiv (cotransport) 41. Transportul transmembranar vezicular: A. Este o categorie special de transport B Se realizeaz prin endocitoz i exocitoz C Se realizeaz prin captarea materialului extracelular n vezicule formate prin invaginarea membranei nucleare i transferat intranuclear
17

D. Se realizeaz prin captarea materialului intracelular n vezicule care vor fuziona cu membrana celular iar coninutul lor va fi eliminat din celul E. Forme particulare de exocitoz sunt fagocitoza i pinocitoza 42. Potenialul de membran este rezultatul: A. Permeabilitii selective a hialoplasmei B. Prezenei intracelulare a moleculelor nedifuzibile ncrcate negativ C. i a activitatii pompei Na+/K+ D. Activitii pompei Na+/Mg+ E. Distribuiei inegale a sarcinilor de o parte i de alta a membranei celulare

43. Potenialul membranar de repaus : A. Presupune lipsa producerii de impulsuri electrice la nivelul membranei B. Are o valoare medie cuprins ntre -70 mV i - 85 mV C. Presupune meninerea relativ constant a concentraiei intracelulare a ionilor de Na+ D. Valoarea lui se datoreaz activitii pompei Na+/K+ E. n absena unui stimul se menine constant

44. Potenialul membranar de repaus : A. Se realizeaz prin funcionarea pompei de Na+ i K+ B. Nu depinde de moleculele nedifuzibile localizate intracelular C. Are o valoare apropiat de potenialul de echilibru pentru Ca+ D. Are o valoare medie cuprins ntre 65 mV i - 85 mV E. n prezena unui stimul se menine constant

45. Despre potenialul de aciune se poate afirma c:


18

A. Este modificarea temporar a potenialului de membran B. Celulele nestimulate electric genereaz poteniale de aciune C. Principiul de baz este identic pentru toate tipurile de celule D. Perioada refractar absolut este ultima faz a potenialului de aciune E. Respect legea totul sau nimic" 46. Potenialul de aciune : A. Este modificarea temporar a potenialului de membran B. Este modificarea definitiv a potenialului de membran C. Este diferit n funcie de tipul de celul D. Se datoreaz unor cureni electrici care apar la trecerea ionilor, prin canale membranare specifice E. Se desfoar n trei faze

47. Potenialul de aciune al neuronului se desfoar n urmtoarele faze : A. Pragul B. Panta ascendent C. Platoul D. Panta descendent E. Perioada refractar absoluta

48. Alegeti afirmaiile corecte privind perioada refractar absolut: A. Presupune obinerea unui nou potenial de aciune la intensiti mici ale stimulului B. Nu permite obinerea unui nou potenial de aciune, indiferent de intensitatea stimulului C. Cuprinde numai panta ascendent a potenialului de aciune D. Cuprinde numai panta descendent a potenialului de aciune
19

E. Se datoreaz inactivrii canalelor pentru K+

49. Pe parcursul perioadei refractare relative : A. Se inactiveaz canalele pentru Mg+ B. Se poate iniia un al doilea potenial de aciune C. Potenialul de aciune nou obinut are o amplitudine mai mare dect n mod normal D. Nu se poate obine un nou potenial de aciune, indiferent de intensitatea stimulului E. Potenialul de aciune nou obinut are o viteza de apariie a pantei ascendente mai mare

50. Sub aciunea unui stimul de valoare prag: A. Valoarea potenialului de membran ajunge la un nivel critic - potenialul prag B. Se deschid canalele de Na+ i Na+ -ul iese din celul C. Se deschid canalul de K+ i K+-ul intr n celul D. Se activeaz pompa de Na+ i K+ E. Crete permeabilitatea membranei pentru Na+

51. Proprietile speciale ale celulelor sunt: A. Sinteza proteic B. Contractilitatea muscular C. Metabolismul celular D. Secreia endocrin E. Secreia exocrin

Capitolul II : ESUTURI
20

1. Privind esuturile, care din afirmaiile urmatoare sunt adevrate: A. Sunt sisteme organizate de materie vie B. Sunt formate din celule diferite C. Sunt formate din celule care ndeplinesc n organism aceeai funcie sau acelai grup de funcii D. Au celulele unite ntre ele prin substan de ciment" E. Au celulele unite ntre ele prin substan fundamental"

2. Tipuri fundamentale de esuturi sunt: A. Epitelial B. Adipos C. Muscular D. Nervos E. Osos

3. Selectai rspunsurile corecte cu privire la esutul epitelial: A. Poate fi de acoperire i senzorial B. Poate fi de acoperire, glandular i senzorial C. Epiteliul glandular este de tip endocrin i exocrin D. Epiteliile se clasific funcional n trei categorii E. Poate fi moale, semidur sau fluid

4. Epiteliul de acoperire poate fi: A. Simplu B. Pseudostratificat C. Glandular D. Pluristratificat


21

E. Senzorial

5. Tunica intern a vaselor sangvine i limfatice este de tip: A. Cubic simplu B. Cilindric ciliat C. Pavimentos simplu D. Pavimentos pseudostratificat E. Cilindric neciliat

6. Epiteliul simplu cubic se gsete n : A. Mucoasa intestinal B. Mucoasa bronhiolelor C. Tunica medie a vaselor limfatice D. Canalele glandelor exocrine E. Epiderma

7. Epiteliul simplu cindric ciliat i neciliat se gsete n : A. Mucoasa bucal B. Mucoasa bronhiolelor C. Tunica intern a vaselor limfatice D. Mucoasa intestinal E. Tiroida 8. Epiteliul pseudostratificat cindric ciliat i neciliat se gsete n : A. Mucoasa bucal B. Mucoasa bronhiolelor C. Epiteliul traheal
22

D. Mucoasa intestinal E. Canalele glandelor endocrine

9. Selectai afirmaiile corecte privind epiteliul pseudostratificat: A. Este format din celule cilindrice ciliate i neciliate B. Se ntlnete n bronhiole C. Este prezent n glandele endocrine D. Se ntlnete n trahee E. Este de tranziie 10. Epiteliul pluristratificat cubic si cilindric se gsete n: A. Epiderma B. Mucoasa bronhiolelor C. Epiteliul traheal D. Canalele glandelor endocrine E. Canale ale glandelor exocrine 11. Epiderma este un epiteliu de acoperire: A. Pavimentos simplu B. Pavimentos pluristratificat keratinizat C. Cilindric ciliat D. Nekeratinizat E. Cilindric simplu 12. Uroteliul este un esut epitelial: A. Pavimentos simplu B. Pavimentos pluristratificat keratinizat C. Cilindric ciliat D. Keratinizat E. Pluristratificat de tranziie
23

13. Referitor la esutul glandular: A. Este un esut epitelial B. Este un esut senzorial C. Poate fi de tip endocrin D. Poate fi de tip exocrin E. Poate fi numai de tip endocrin

14. Dup aezarea celulelor secretorii, glandele endocrine sunt de tipul: A. n cordoane celulare (tiroida) B. Folicular (tiroid) C. Folicular (paratiroide) D. n cordoane celulare (adenohipofiza) E. Simplu (tubular, acinos)

15. Glandele exocrine pot fi: A. De tip folicular B. n cordoane celulare (tiroida) C. Mixt (pancreas) D. De tip simplu (tubular, acinos) E. De tip compus (tubulo-acinos)

16. Care din afirmaiile privind epiteliile senzoriale sunt corecte : A. Sunt formate din celule epiteliale specializate care intr n structura organelor de sim B. Transform stimulii n produi de secreie C. Sunt formate din celule sub form de coloane D. Intr n structura segmentului intermediar al organelor de sim
24

E. Sunt formate din celule sub forma de foliculi

17. esutul conjunctiv se clasific n : A. esut dur B. esut de susinere C. Fluid D. esut semidur E. esut moale

18. Caracteristicile tesutului conjunctiv lax sunt: A. Este esut conjunctiv moale B. Se gsete n ganglionii limfatici i n splin C. Se gsete n jurul unor organe (rinichi, ochi) D. Leag unele organe E. Se gsete n tendoane, ligamente, aponevroze

19. Selectai afirmaiile corecte cu privire la esutul reticulat: A. Este localizat n muchi B. Este localizat n ganglionii limfatici i splin C. Se gsete n structura hipodermului D. Este prezent n tunica intern a vaselor sangvine E. Este un esut conjunctiv moale

20. Selectai afirmaiile corecte cu privire la esutul adipos : A. Este localizat n ganglionii limfatici i splina B. Este o varietate de esut conjunctiv semidur C. Este situat n jurul unor organe (rinichi, ochi)
25

D. Intr n structura tendoanelor i a aponevrozelor E. Este localizat n hipoderm 21. esutul fibros este localizat n : A. Splina B. Ligamente C. Ganglioni nervoi D. Tendoane i aponevroze E. Hipoderm 22. esutul conjunctiv moale elastic este localizat n : A. Tunica interna a arterelor i venelor B. Aponevroze C. Ochi D. Tunica medie a arterelor i venelor E. Splina 23. esutul cartilaginos hialin se gsete n : A. Cartilajele traheale B. Discurile intervertebrale C. Cartilajele costale D. Cartilaje laringiale E. Epiglota 24. Selectai afirmaiile corecte cu privire la esutul cartilaginos elasic: A. Este o varietate de esut conjunctiv semidur B. Alctuiete cartilajele costale C. Intr n constituia discurilor intervertebrale D. Se gsete n epiglot
26

E. Se gsete n pavilionul urechii externe

25. Selectai afirmaiile corecte cu privire la esutul cartilaginos fibros: A. Este o varietate de esut conjunctiv semidur B. Formeaz tendoane i aponevroze C. Intr n constituia epiglotei D. Este prezent n meniscurile articulare E. Este prezent n discurile intervertebrale 26. esutul osos cuprinde: A. esut elastic B. esut fibros C. esut haversian D. esut hialin E. esut trabecular 27. Selectai afirmaiile corecte cu privire la esutul osos compact: A. Se mai numete esut osos haversian B. Formeaz diafiza oaselor scurte C. Formeaz epifizele i interiorul oaselor scurte i late D. Formeaz diafizele oaselor lungi E. Se afl in diafiza humerusului 28. esutul osos trabecular : A. Se mai numete esut osos compact B. Se mai numete esut osos spongios C. Se gsete n epifizele oaselor lungi D. Se gsete n diafizele oaselor lungi
27

E. Se gsete n diafizele oaselor scurte i late 29. Selectai afirmaiile corecte cu privire la esutul muscular : A. Este neted de tip cardiac B. Este de tip striat visceral C. Este de tip neted (muchii scheletici) D. Organitele specifice ale fibrei musculare sunt miofibrilele i ribozomii E. esutul muscular se mparte n: striat, neted i striat de tip cardiac 30. Alegei variantele false: A. Celula glial face parte din esuturile conjunctive B. esutul epitelial de acoperire poate fi simplu, pseudostratificat sau pluristratificat C. esutul fibros leag diferite organe D. esutul osos nu este esut conjunctiv E. esutul reticulat este esut conjunctiv 31. esutul nervos este alctuit din celule : A. Neurofibrile B. Nervoase (celule gliale) C. Numite neuroni, lipsite de ribozomi D. Nervoase (neuronii) E. Celule gliale (nevroglia)

Capitolul III. SISTEMUL NERVOS


1. Majoritatea funciilor organismului sunt realizate de:
28

A. Sistemul nervos B. Sistemul endocrin C. Sistemul nervos i sistemul endocrin D. Sistemul musculoscheletal E. Sistemul circulator 2. Sistemul endocrin regleaz n principal: A. Musculatura B. Funciile metabolice C. Funcia ficatului D. Respiraia E. Activitatea cardiac 3. Sistemul nervos somatic regleaz: A. Activitatea musculaturii viscerale B. Activitatea musculaturii scheletice C. Activitatea glandelor exocrine D. Activitatea glandelor endocrine
E.

Funcia psihic a creierului

4. Sistemul nervos vegetativ regleaz: A. Activitatea musculaturii scheletice B. Activitatea glandelor exocrine C. Activitatea glandelor endocrine D. Activitatea musculaturii viscerale E. Toate rspunsurile sunt adevrate

29

5. Fiecare centru nervos este separat n dou compartimente funcionale: A. Compartiment senzitiv B. Compartiment vascular C. Compartiment motor D. Compartiment de excreie E. Toate rspunsurile sunt adevrate 6. Neuronul reprezint unitatea morfofuncional a sistemului: A. Motor B. Circulator C. Respirator D. Excretor
E.

Nervos

7. Neuronii au form: A. Hexagonal B. Piramidal C. Ovalar D. Stelat E. Sferic 8. Neuronii stelai se gsesc la nivelul: A. Coarnelor anterioare ale mduvei spinrii B. Ganglionilor spinali C. Coarnelor posterioare ale mduvei spinrii D. Coarnelor laterale ale mduvei spinrii E. Tuturor formaiunilor mai sus descrise 9. n funcie de numrul de prelungiri neuronii sunt:
30

A. Unipolari B. Bipolari C. Multipolari D. Pseudounipolari E. Pseudomultipolari Dup funcie neuronii pot fi:

10.

A. De asociaie B. De integrare C. Motori D. Receptori


E.

Toate enunurile sunt adevrate

11. Neuronul este format din: A. Col B. Corp C. Prelungiri D. Extremiti E. Cap

12. Corpul neuronului este format din: A. Neurilem B. Neuroplasm C. Nucleu D. Teaca de mielin E. Nevroglie 13. Neuroplasma conine: A. Incluziuni vasculare
31

B. Incluziuni pigmentare
C.

Mitocondrii

D. Ribozomi E. Reticul endoplasmatic 14. Nucleul neuronilor conine: A. Mitocondrii B. Ribozomi C. Reticul endoplasmatic D. 1-2 nucleoli E. Corpi tigroizi

15. Axonul este o prelungire: A. Unic B. Lung C. Multipl D. Scurt E. Mai groas

16. Organitele specifice ale neuronului sunt reprezentate de: A. Ribozomi B. Corpi tigroizi C. Corpi Nissl D. Neurofibrile E. Mitocondrii

17. Dendritele sunt prelungiri ce conduc impulsul nervos:


32

A. De la neuron la nevroglie B. De la neuron la muchi C. Spre corpul neuronului D. De la muchi la nevroglie E. n ambele direcii

18. n axoplasm se gsesc: A. Mitocondrii B. Vezicule ale reticulului endoplasmatic C. Incluziuni pigmentare D. Neurofibrile E. Nucleul

19. Axonul se ramific n poriunea terminal n: A. Dendrite B. Nevroglii C. Pericarioni D. Neurilem E. Butoni terminali

20. Nevroglia este de mai multe tipuri: A. Celula Schwann B. Astrocitul C. Celulele ependimare D. Microglia E. Pericarionul 21. Numrul nevrogliilor:
33

A. Este egal cu cel al neuronilor B. Depete de 10 ori numrul neuronilor C. Este mai mic dect cel al neuronilor D. Este de 10 ori mai mic dect numrul neuronilor E. Este egal cu numrul axonilor

22. Nevrogliile au rol de: A. Suport pentru neuroni B. De protecie C. Trofic D. Sinteza tecii de mielin E. nmulirea neuronilor

23. Celula nervoas are proprietile de: A. Excitabilitate B. Troficitate C. Conductibilitate D. Aprarea centrilor nervoi E. Multiplicare

24. Conducerea impulsului nervos: A. La nivelul axonilor amielinici este condus ntr-o singur direcie B. La nivelul axonilor mielinizai permite viteze mult mai mari C. La nivelul dendritelor este n dublu sens D. Toate variantele sunt adevrate E. Toate variantele sunt false
34

25. Sinapsa este: A. Conexiunea funcional ntre un neuron i o alt celul B. Neuroneuronal C. Neuromuscular D. Neurovascular E. Musculoneuronal

26. Din punct de vedere al mecanismului prin care se face transmiterea, sinapsele pot fi: A. Vasculare B. Musculare C. Electrice D. Chimice E. Toate variantele sunt corecte

27. Sinapsele sunt de urmtoarele tipuri: A. Axodendritic B. Axoaxonic C. Dendrodendritic D. Axosomatic E. Nici o variant nu este corect

28. Sinapsele chimice sunt alctuite din: A. Fanta presinaptic B. Terminaia presinaptic C. Fanta sinaptic D. Fanta postsinaptic
35

E. Celula postsinaptic

29. Sinapse electice sunt n: A. Miocard B. Stomac C. Muchiul neted C. n anumite regiuni din oase E. n anumite regiuni din creier

30. Actul reflex este: A. Mecanismul auxiliar de funcionare a sistemului nervos B. Mecanismul fundamental de funcionare a sistemului nervos C. Un rspuns al centrilor nervoi la stimularea unei zone receptoare D. Toate variantele sunt adevrate E. Toate variantele sunt false 31. Arcul reflex este alctuit din: A. Receptorul B. Calea aferent C. Centrii nervoi D. Calea eferent E. Niciuna din variante

32. Receptorii sunt celule epiteliale difereniate i specializate n celule senzoriale: A. Gustative B. Salivare C. Auditive
36

D. Vesibulare E. Secretorii

33. La nivelul receptorului are loc transformarea energiei stimulului n: A. Reacie de rspuns B. Reacie de aprare C. Impuls nervos D. Toate variantele de mai sus E. n nicio variant de mai sus

34. n functie de proveniena stimulului, se deosebesc: A. Proprioceptori B. Interoceptori C. Chemoreceptori D. Fotoreceptori E. Niciuna din variantele de mai sus

35. Prin centrii unui reflex se ntelege: A. Totalitatea structurilor din sistemul muscular care particip la actul reflex respectiv B. Totalitatea structurilor din sistemul vascular care particip la actul reflex respectiv C. Totalitatea structurilor din sistemul nervos central care particip la actul reflex respectiv D. Totalitatea structurilor din sistemul osteoarticular care particip la actul reflex respectiv E. Totalitatea structurilor din sistemul endocrin care particip la actul reflex respectiv
37

36. Sistemul nervos central are urmtoarele nivele funcionale majore: A. Nivelul mduvei spinrii B. Nivelul subcortical C. Nivelul cortical D. Toate variantele de mai sus E. Nicio variant de mai sus

37. Calea eferent reprezint: A. Dendritele neuronilor senzitivi vegetativi B. Axonii neuronilor motori somatici C. Axonii neuronilor vegetativi D. Dendritele neuronilor senzitivi motori E. Dendritele neuronilor de asociaie

38. Principalii efectori ai reflexelor sunt: A. Muchii netezi B. Glandele endocrine C. Glandele exocrine D. Muchiul cardiac E. Muchii striai

39. Limitele mduvei spinrii sunt: A. Vertexul B. Gaura occipital C. Vertebra cervical C7 D. Vertebra lombar L2
38

E. Coccigele

40. Coada de cal este format din: A. Nervii cervicali B. Nervii toracali C. Nervii lombari D. Nervii sacrali E. Toate variantele sunt adevrate

41. Intumescenele mduvei spinrii sunt n regiunea: A. Cervical B. Toracal C. Lombar D. Sacral E. Coccigian

42. Meningele spinale sunt: A. Arahnoida B. Pia mater C. Dura mater D. Toate variantele sunt adevrate E. Toate variantele sunt false 43. Mduva spinrii este formata din: A. Substana neagr B. Substana alb C. Substana cenuie D. Toate variantele sunt adevrate
39

E. Toate variantele sunt false

44. Substana cenuie: A. Este constituit din corpul neuronilor B. Formeaz comisura cenuie C. Are aspectul literei H D. Este dispus sub form de cordoane E. Prile laterale ale H - ului sunt subdivizate n coarne anterioare, laterale i posterioare

45. Canalul ependimar conine: A. Snge B. Limf C. LCR D. Nicio variant nu este adevrat E. Toate variantele sunt adevrate

46. Urmtoarele anunuri despre coarnele anterioare ale mduvei spinrii sunt adevrate: A. Conin dispozitivul somatosenzitiv B. Sunt cel mai bine dezvoltate n regiunea dilatarilor C. Sunt mai subiri dect cele posterioare D. Conin patru tipuri de neuroni somatomotori E. Axonii neuronilor ce pleac din ele formeaz rdcina ventral a nervilor spinali

47. Coarnele posterioare conin: A. Neuroni motori


40

B. Neuroni vegetativi C. Al treilea neuron al cilor ascendente D. Al doilea neuron al cilor senzitive (deutoneuronul) E. Primul neuron al cilor senzitive (protoneuronul)

48. Coarnele laterale conin neuroni vegetativi: A. Simpatici postganglionari B. Simpatici preganglionari C. Parasimpatici preganglionari D. Parasimpatici postganglionari E. Toate enunurile sunt adevrate

49. Substana reticulat a mduvei spinrii: A. Se afl ntre coarnele laterale i posterioare B. Se gsete n substana alb C. Este mai bine individualizat n regiunea cervical D. Este format din neuroni dispui n reea E. Este prezent i n interiorul canalului ependimar

50. Substana alb a mduvei spinrii: A. Se gsete n centrul mduvei B. Este dispus sub form de coarne C. Este alcatuit din fascicule ascendente D. Este alcatuit din fascicule descendente E. Este alcatuit din fascicule de asociaie 51. Pe seciune transversal, la nivelul mduvei spinrii se disting urmtoarele elemente:
41

A. anul median posterior B. anul median anterior C. Fisura median anterioar D. Comisura cenuie E. Comisura alb

52. Receptorii cii sensibilitii termice i dureroase: A. Se gsesc n piele B. Sunt terminaii nervoase libere C. Se gsesc n muchi D. Sunt terminaii nervoase ncapsulate E. Se gsesc n pereii organelor interne

53. Protoneuronul cii sensibilitii dureroase se gsete: A. n mduva spinrii B. n trunchiul cerebral C. n diencefal D. n telencefal E. n ganglionul spinal

54. Sensibilitatea termic i dureroas este condus prin fasciculul: A. Spinocerebelos anterior B. Spinocerebelos posterior C. Spinotalamic anterior D. Spinotalamic lateral E. Spinobulbar medial
42

55. Al treilea neuron al cii sensibilitii termice i dureroase se proiecteaz pe scoara cerebral n: A. Aria motorie I B. Aria motorie II C. Aria somestezic I D. Aria somestezic II E. n toate ariile enumerate mai sus

56. Calea sensibilitii tactile grosiere are receptorii reprezentai de: A. Corpusculii Meissner B. Corpusculii Ruffini C. Corpusculii Paccini D. Terminaiile nervoase libere E. Discurile tactile Merkel

57. Protoneuronul cii tactile grosiere: A. Se afl n ganglionul spinal B. Are dendrita lung C. Dendrita ajunge pn la nivelul receptorilor D. Axonul lui ptrunde pe calea rdcinii posterioare n mduv E. Axonul lui ptrunde pe calea rdcinii anterioare n mduv

58. Urmtoarele afirmaii sunt false: A. Deutoneuronul cii tactile grosiere se afl n cornul posterior al mduvei spinrii B. Axonul deutoneuronului cii tactile grosiere trece n cordonul anterior de aceeai parte
43

C. Axonul deutoneuronului cii tactile grosiere trece n cordonul lateral de aceeai parte D. Axonul deutoneuronului cii tactile grosiere trece n cordonul anterior opus E. Axonul deutoneuronului cii tactile grosiere alctuiete fasciculul spinotalamic anterior

59. Al III-lea neuron al cii tactile grosiere: A. Se gsete n trunchiul cerebral B. Se gsete n talamus C. Axonul lui se proiecteaz n scoara cerebral, n aria somestezic I D. Axonul lui se proiecteaz n scoara cerebral, n aria somestezic II E. Axonul lui se proiecteaz n nucleii bazali

60. Pentru sensibilitatea kinestezic, receptorii sunt: A. Corpusculii neurotendinoi Golgi B. Discurile Merkel C. Terminaiile nervoase libere D. Corpusculii Meissner E. Corpusculii Ruffini

61. Urmtoarele afirmaii sunt adevrate: A. Protoneuronul cii sensibilitii tactile fine i kinestezice se afl n ganglionul spinal B. Axonul protoneuronului cii kinestezice formeaz fasciculele gracilis i cuneat C. Deutoneuronul cii kinestezice se gsete n bulb D. Al treilea neuron al cii kinestezice se afl n talamus
44

E. Axonul celui de-al treilea neuron al cii kinestezice se proiecteaz n lobul occipital

62. Calea sensibilitii proprioceptive de control al micrii este constituit din: A. Fasciculul gracilis B. Fasciculul cuneatus C. Fasciculele spinotalamice D. Fasciculul spinocerebelos direct E. Fasciculul spinocerebelos ncruciat 63. Urmtoarele enunuri sunt adevrate: A. Fasciculul spinocerebelos dorsal strbate numai bulbul i pe calea pedunculului cerebelos inferior, ajunge la cerebel B. Fasciculul spinocerebelos ventral strbate numai bulbul i pe calea pedunculului cerebelos inferior, ajunge la cerebel C. Cerebelos fasciculul spinocerebelos dorsal strbate numai bulbul i pe calea pedunculului mijlociu, ajunge la cerebel D. Fasciculul spinocerebelos ventral strbate bulbul, puntea i mezencefalul i pe calea pedunculului cerebelos superior, ajunge la cerebel E. Fasciculul spinocerebelos ventral strbate bulbul, puntea i mezencefalul i pe calea pedunculului cerebelos mijlociu, ajunge la cerebel

64. Receptorii cilor sensibilitii interoceptive se gsesc: A. n muchii scheletici B. n pereii vaselor C. n pereii organelor D. Sunt sub form de terminaii libere E. Sunt sub form de corpusculi lamelai

45

65. Al treilea neuron al cii interoceptive: A. Se afl n talamus B. n trunchiul cerebral C. n mduva spinrii D. n ganglionul spinal E. Se proiecteaz difuz pe scoara cerebral

66. Calea sistemului piramidal: A. Are origine n nucleii bazali B. Are origine n talamus C. Are origine n hipotalamus D. Are origine n trunchiul cerebral E. Are origine n cortexul cerebral

67. Fasciculul piramidal (corticospinal) are origini corticale n: A. Aria motorie B. Aria premotorie C. Aria motorie suplimentar D. Aria motorie secundar E. n niciuna din ariile enumerate mai sus

68. Fibrele fasciculului piramidal se comport diferit la nivelul bulbului: A. 25% se ncrucieaz la nivelul bulbului B. 50% se ncrucieaz la nivelul bulbului C. 75% se ncrucieaz la nivelul bulbului D. 25% nu se ncrucieaz la nivelul bulbului E. 75% nu se ncrucieaz la nivelul bulbului
46

69. Din fasciculul piramidal se desprind fibre: A. Corticohipotalamice B. Corticotalamice C. Corticonucleare D. Corticospinale E. Toate fibrele mai sus enumerate

70. Calea sistemului piramidal are: A. Doi neuroni B. Trei neuroni C. Patru neuroni D. Cinci neuroni E. Mai mult de cinci neuroni

71. Calea sistemului extrapiramidal controleaz: A. Motilitatea voluntar B. Motilitatea involuntar automat C. Motilitatea involuntar semiautomat D. Sensibilitatea contient E. Sensibilitatea incontient

72. Cile extrapiramidale ajung la nucleii bazali i prin eferenele acestora ajung la nucleii din mezencefal astfel: A. Fibrele strionigrice la nucleul rou B. Fibrele strioreticulate la substana neagr C. Fibrele striorubrale la nucleul rou
47

D. Fibrele strionigrice la substana neagr E. Fibrele strioreticulate la formaiunea reticulat

73. Cile extrapiramidale din trunchiul cerebral spre mduva spinrii sunt: A. Fasciculele rubrospinal, nigrospinal i reticulospinal B. Fasciculele olivospinale C. Fasciculele vestibulospinale D. Toate fasciculele enumerate mai sus E. Niciun fascicul enumerat mai sus

74. Selectai afirmaiile adevrate privind calea sistemului extrapiramidal: A. i are originea n etajele corticale i subcorticale B. Controleaz motilitatea involuntar automat i semiautomat C. Controleaz numai motilitatea involuntar automat D. Prin cile ascendente, centrii encefalici exercit control motor voluntar i automat asupra musculaturii scheletice E. Fasciculele extrapiramidale ajung n final, n neuronii motori din cornul posterior al maduvei

75. n cornul anterior al mduvei spinrii se gsesc urmtoarele fascicule: A. Fasciculul gracilis B. Fasciculul cuneat C. Fasciculul spinocerebelos ventral D. Fasciculul spinotalamic lateral E. Fasciculul piramidal direct
48

76. Nervii spinali conecteaz mduva: A. Cu receptorii B. Cu trunchiul cerebral C. Cu diencefalul D. Cu emisferele cerebrale E. Cu efectorii

77. Nervii spinali sunt: A. 7 cervicali B. 12 toracali C. 5 lombari D. 1 sacrat E. 1 coccigian

78. Nervii spinali sunt formai din: A. Rdcina anterioar B. Rdcina posterioar C. Trunchi D. Ramuri E. Niciunul din aceste elemente

79. Urmtoarele afirmaii despre nervul spinal sunt adevrate: A. Rdcina posterioar prezint pe traiect ganglionul spinal B. Rdcina anterioar conine axonul neuronilor motori C. Trunchiul nervului spinal este format din unirea celor dou rdcini D. Ramurile nervului spinal sunt n numr de dou, ventral i dorsal
49

E. Ramurile nervului spinal sunt n numr de cinci, ventral, dorsal, meningeal, comunicant alb i cenuie

80. Ramurile ventrale ale nervului spinal formeaz: A. Plexul cervical B. Plexul brahial C. Plexul toracal D. Plexul lombar E. Plexul sacral

81. Ramura comunicant: A. Alb - conine fibra preganglionar mielinic B. Alb - conine fibra preganglionar amielinic C. Alb - conine fibra postganglionar mielinic D. Cenuie - conine fibra preganglionar mielinic E. Cenuie - conine fibra postganglionar amielinic

82. Urmtoarele enunuri sunt adevrate: A. Mduva spinrii are dou funcii - reflex i de conducere B. Reflexul miotatic const n contracia brusc a unui muchi C. Reflexele miotatice sunt polisinaptice D. Reflexele nociceptive sunt reflexe de aprare E. La nivelul mduvei spinrii se nchid i reflexe vegetative

83. Legile lui Pfluger sunt formate din: A. Legea localizrii B. Legea bilateralitii
50

C. Legea simetriei D. Legea iradierii E. Legea generalizrii

84. Encefalul cuprinde: A. Mduva spinrii B. Trunchiul cerebral C. Cerebelul D. Diencefalul E. Emisferele cerebrale

85. Trunchiul cerebral este format din: A. Mduva spinrii B. Mduva prelungit C. Punte D. Mezencefal E. Metencefal

86. Trunchiul cerebral este sediul reflexelor somatice i vegetative: A. Salivator, masticator, de deglutiie, de vom B. Tuse, strnut C. Cardioaccelerator i cardioinhibitor D. De clipire, lacrimal, pupilar de acomodare i fotomotor E. A tuturor reflexelor de mai sus

87. Nervii cranieni: A. Fac parte din sistemul nervos periferic


51

B. Fac parte din sistemul nervos central C. Sunt n numr de 12 perechi D. Nu au dispoziie metameric E. Au dou rdcini, dorsal i ventral

88. Nervii cranieni sunt: A. Senzoriali - I, II i IX B. Senzoriali - I, II i VIII C. Motori - III, IV, VI, XI i XII D. Micti - III, VII i X E. Micti - V, VII, IX i X

89. Urmtorii nervi au n structura lor i fibre parasimpatice preganglionare: A. III B. V C. VII D. IX E. X

90. Perechea I de nervi cranieni: A. Au originea real n celulele bipolare din mucoasa olfactiv B. Sunt nervi senzoriali C. Sunt nervi senzitivi D. Conduc informaii legate de miros E. Conduc informaii legate de vz

52

91. Perechea II de nervi cranieni: A. Sunt nervii optici B. Sunt compui din axonii celulelor bipolare din retin C. Sunt compui din axonii celulelor multipolare din retin D. Formeaz nervul oculomotor E. Formeaz nervul trohlear

92. Nervii oculomotori: A. Sunt nervi senzitivi B. Originea real se afl n nucleul nervului oculomotor i n nucleul accesor din mezencefal C. Originea aparent este ntre tuberculii cvadrigemeni, pe faa posterioar a mezencefalului D. Fibrele motorii merg la muchiul oblic superior E. Fibrele parasimpatice merg la muchiul sfincter al irisului i la fibrele circulare ale muchiului ciliar

93. Nervii trohleari: A. Sunt nervi motori B. Originea real n nucleul nervului din mezencefal C. Originea aparent este pe faa anterioar a mezencefalului D. Fibrele inerveaz muchiul oblic superior E. Toate afirmaiile de mai sus sunt adevrate

94. Nervii trigemeni: A. Sunt nervi micti B. Au originea real n nucleul motor al trigemenului din bulb C. Au originea aparenta pe fata anterioara a bulbului
53

D. Fibrele senzitive se distribuie la pielea feei E. Fibrele motorii inerveaz muchii masticatori

95. Urmtoarele afirmaii sunt adevrate: A. Nervul abducens este motor B. Originea aparent a nervului facial se gsete n anul bulbopontin C. Fibrele parasimpatice ale facialului inerveaz glanda parotid D. Nervul vestibulocohlear este nerv mixt E. Ramura vestibular a nervului VIII se ndreapt spre nucleii vestibulari din bulb

96. Perechea a IX-a de nervi cranieni: A. Sunt nervii glosofaringieni B. Inerveaz motor muchii faringelui C. Fibrele senzoriale culeg excitaii gustative din 1/3 anterioar a limbii D. Fibrele parasimpatice ajung la glandele sublinguale i submandibulare E. Fibrele simpatice ajung la glandele sublinguale i submandibulare

97. Nervii vagi: E. Se mai numesc i pneumogastrici B. Au originea real a fibrelor motorii n nucleul ambiguu C. Deutoneuronul se gsete n nucleul solitar din bulb D. Fibrele parasimpatice se distribuie organelor din torace i abdomen E. Originea aparent este n antul preolivar

98. Urmtoarele afirmaii sunt false: A. Nervul accesor este un nerv motor
54

B. Nervul hipoglos este un nerv motor C. Nervul accesor are dou rdcini, bulbar i spinal D. Nervul hipoglos are originea real n nucleul din bulb E. Nervul accesor inerveaz muchii faringelui

99. Urmtoarele afirmaii cu privire la cerebel sunt adevrate: A. Ocup fosa mijlocie a craniului B. Este separat de emisferele cerebrale prin cortul cerebelului C. Ocup fosa posterioar a craniului D. Este format din emisfere cerebeloase i vermis E. Este legat de punte prin pedunculii cerebeloi inferiori 100. Urmtoarele afirmaii cu privire la cerebel sunt false: A. Suprafaa sa este brzdat de anuri paralele cu adncimi diferite B. anurile adnci delimiteaz lamelele(foliile) C. Lobii cerebelului sunt: anterior, posterior si floculonodular D. Lobul posterior se mai numete i paleocerebel E. Substana cenuie se gsete la exterior 101. Extirparea cerebelului duce la: A. Ameeli i senzaie de vom B. Astenie C. Pierderea cunotinei D. Astazie E. Atonie

55

102. Afirmaiile urmtoare sunt adevarate: A. Talamusul este staie de releu pentru toate sensibilitile B. Talamusul este centrul de releu al sensibilitii olfactive, vizuale si auditive C. Metatalamusul este releu al sensibilitilor vizual i auditiv D. Metatalamusul regleaz termoreglarea E. Hipotalamusul regleaz unele acte comportamentale 103. Afirmaiile urmtoare cu privire la emisferele cerebrale sunt false: A. Sunt partea cea mai voluminoas a sistemului nervos central B. Sunt legate prin comisuri C. Conin n interior ventriculii laterali, I si II D. Emisfera stng este mai dezvoltat la stngaci E. Emisfera stang este mai dezvoltat la dreptaci 104. Afirmaiile urmtoare cu privire la feele emisferelor cerebrale sunt false: A. Lobul frontal este situat nainte de antul central B. Lobul parietal este situat sub scizura lateral C. Lobul temporal este situat deasupra fisurii laterale D. Faa medial prezint anul corpului calos E. La nivelul lobului orbital se remarc anul olfactiv 105. Putem spune despre emisferele cerebrale c: A. anul hipocampului este situat pe lobul temporo-occipital B. Girul hipocampic se gsete in lobul temporo-occipital C. Subtana cenusie situat n profunzime formeaz nucleii bazali (corpii striai) D. Substana alba nconjoar ventriculii cerebrali III si IV
56

E. Substana alb nconjoar ventriculii cerebrali I si II

106. Ventriculii creierului sunt formai din : A. Orificiu interventricular B. Ventriculii laterali C. Ventriculul III si IV D. Apeductul mezencefalic E. Toate elementele mentionate mai sus 107. Substana alb a emisferelor cerebrale prezint urmtoarele caracteristici: A. Este situat la exterior B. Este format din fibre de proiecie si comisurale C. Este format din fibre de proiecie,comisurale i de asociaie D. Fibrele comisurale formeaz corpul calos, fornixul (trigonul cerebral) i comisura alb anterioar E. Fibrele de asociaie leag o regiune dintr-o emisfer cerebral cu o alt regiune din cealalt emisfer cerebral. 108. Paleocortexul este: A. Inclus n sistemul limbic B. Situat ntr-o zon restrns pe faa lateral a emisferelor cerebrale C. Situat ntr-o zon restrns pe faa medial a emisferelor cerebrale D. Alctuit din trei straturi celulare E. Sediul proceselor psihice afectiv emoionale i al actelor de comportament instictiv. 109. Neocortexul este :
57

A. Alctuit din cinci straturi celulare B. Alctuit din ase straturi celulare C. Alctuit din apte straturi celulare D. Alctuit din opt straturi celulare E. Sediul proceselor psihice superioare 110. Urmtoarele afirmaii despre funciile neocortexului sunt adevrate: A. Funciile senzitive se realizeaz prin segmentele corticale ale analizatorilor B. Funciile senzitive se realizeaz prin segmentele periferice ale analizatorilor C. Funciile associative realizeaz percepia complex a lumii nconjuratoare D. Funiile motorii controleaz numai motilitatea involuntar E. Structurile implicate n controlul funciilor motorii sunt cortexul motor si hipotalamusul 111. I.P.Pavlov a descoperit posibilitatea ncrcrii excitanilor indifereni cu semnificaii noi i transformarea lor n stimuli condiionali, prin: A. Asociere B. Precesiune C. Recesiune D. Dominan E. Repetare 112. Cu privire la reflexele condiionate putem spune: A. Se nchid la nivel cortical B. Elaborarea lor se face pe baza apariiei unor conexiuni ntre centrii corticali ai analizatorului vizual sau auditiv i ariile corticale vegetative stimulate de excitantul absolut

58

C. Elaborarea lor se face pe baza apariiei unor conexiuni ntre centrii corticali ai analizatorului olfactiv sau auditiv i ariile corticale vegetative stimulate de excitantul absolut D. Odat aparute rmn toata viaa E. Se sting dac stimulul condiional nu este ntrit din timp in timp 113. Putem afirma despre procesele de excitaie i inhibiie cortical urmtoarele: A. Stau la baza tuturor activitilor nervoase B. Excitaia se manifest numai prin iniierea unei activiti C. Inhibiia este un proces pasiv D. Inhibiia extern se mai numete i condiionat E. Inhibiia intern se mai numete i necondiionat 114. Sistemul nervos vegetativ prezint urmtoarele caracteristici: A. La baza activitii sistemului nervos vegetativ st reflexul B. Sistemul nervos vegetativ controleaz activitatea cortexului C. SNV formeaza la nivelul diferitelor viscere, plexuri vegetative mixte. D. Centrii sistemului simpatic sunt n coarnele anterioare ale mduvei toracale i lombare superioare E. Centrii sistemului parasimpatic sunt n nucleii parasimpatici din trunchiul cerebral ct i n mduva sacral S2-S4.

115. Se pot afirma despre cile sistemului nervos vegetativ, urmtoarele: A. Parasimpaticul cranian folosete calea unor nervi cranieni II, V,VIII, XI B. Ganglionii latero-vertebrali sunt legai cu nervii spinali prin ramuri comunicante C. n cazul sistemului simpatic fibra preganglionar este scurt iar cea postganglionar este lung
59

D. n cazul sistemului parasimpatic sinapsa ntre fibra preganglionar i cea postganglionar se face n ganglionii juxtaviscerali i intramurali E. La ambele sisteme ntre fibra preganglionar i cea potganglionar se elibereaz acelai mediator chimic: noradrenalina.

116. Urmtoarele afirmaii sunt adevarate: A. La captul periferic al fibrei postganglionare parasimpatice se elibereaza acetilcolina B. Distribuia fibrelor postganglionare in cazul SNV parasimpatic se face n ntreg organismul C. Componenta simpatic activeaz organismul pentru aparare i lupt D. Exista fibre postganglionare care elibereaz alte substane precum monoxidul de azot E. Medulosuprarenalele nu sunt prevzute cu inervaie parasimpatic

117. Urmtoarele afirmaii sunt false: A. Efectul stimulrii parasimpaticului asupra irisului duce la dilatarea pupilei B. Efectul stimulrii simpaticului asupra muschiului ciliar este de relaxare(pentru vederea la distan) C. Efectul stimulrii parasimpaticului asupra glandei lacrimale duce la scderea secreiei D. Efectul stimulrii parasimpaticului asupra vaselor sangvine produce dilataie n cteva teritorii vasculare E. Efectul stimulrii simpaticului asupra glandelor salivare duce la scderea secreiei determin secreie salivar vscoas

118. Urmtoarele efecte ale stimulrii SNV asupra cordului i vaselor de snge sunt adevrate : A. Efectul stimulrii parasimpaticului asupra cordului duce la creterea frecvenei btilor cordului
60

B. Efectul stimulrii simpaticului asupra cordului duce la creterea forei de contracie C. Efectul stimulrii simpaticului asupra vaselor de snge produce dilataie n cteva teritorii vasculare D. Efectul stimulrii simpaticului asupra cordului duce la creterea frecvenei btilor cordului E. Efectul stimulrii parasimpaticului la nivelul cordului este de scdere a conducerii electrice 119. Urmtoarele efecte ale stimulrii SNV sunt false : A. Efectul stimulrii parasimpaticului asupra arborelui bronic produce constricie B. Efectul stimulrii simpaticului asupra glandelor mucoase din plamani duce la creterea secreiei C. Efectul stimulrii simpaticului asupra sfinterelor produce inchiderea acestora D. Stimularea parasimpatic a plmanilor nu produce niciun efect E. Stimularea simpatic asupra tractului gastrointestinal inhib micarea intestinal 120. Urmtoarele efecte ale stimulrii SNV sunt false : A. Efectul stimulrii simpaticului asupra ficatului este de stimulare a glicogenolizei B. Efectul stimulrii parasimpaticului asupra pancreasului este de stimulare a secreiei exocrine C. Stimularea simpatic a splinei nu are niciun efect D. Efectul stimulrii parasimpaticului asupra tractului urinar este de relaxare a sfincterului vezical intern E. Efectul stimulrii simpaticului asupra tractului urinar este de reducere a debitului urinar i a secreiei de renin

121. Artai care din definiiile de mai jos sunt adevrate:


61

A. Encefalita reprezinta boala inflamatorie acut a creierului B. Inflamaia menningelor poate avea multiple etiologii, bacteriene sau virale. C. Hemoragiile cerebrale sunt determinate de sngerarea la nivelul esutului cerebral, n spaiile epidural, subdural sau subarahnoidian D. Coma este o stare clinic n care pacientul colaboreaz foarte bine cu medicul E. Convulsiile sunt determinate de stimularea excesiv a celulei nervoase

Capitolul IV. ANALIZATORI

1. Fiecare analizator este format din urmtoarele segmente: A. Intermediar B. Posterior C. Central D. Intermediar E. De rezerv

2. Segmentul periferic al analizatorilor: A. Este o formaiune specializat B. Este o formaiune nespecializat C. Poate percepe o anumit form de energie doar din mediul extern D. Poate percepe o anumit form de energie din mediul extern i intern E. Se afl la nivelul tegumentului
62

3. Despre segmentul intermediar al analizatorilor nu putem spune: A. Este format din cile nervoase descendente B. Cile nervoase care conduc impulsul nervos ajung la scoar C. Cile nervoase care conduc impulsul nervos ajung la cerebel D. Se numete i segment de conducere E. Se mai numete i receptor

4. Impulsurile nervoase pot fi conduse: A. Pe cale direct cu multe sinapse B. Pe cale indirect cu multe sinapse C. Pe cale rapid D. Pe cale lent E. Direct

5. In piele gsim receptori: A. Tactili B. Proprioceptivi C. Olfactivi D. Termici E. De presiune

6. Pielea este alctuit, de la suprafa spre profunzime, din 3 straturi: A. Epiderm-subepiderm-hipoderm B. Derm-epiderm-hipoderm C. Derm-subderm-hipoderm D. Epiderm-derm-hipoderm E. Derm-hipoderm-epiderm
63

7. Epidermul este alctuit dintr-un epiteliu: A. Pluristratificat keratinizat B. Pavimentos simplu C. Pseudostratificat D. Cilindric statificat E. Pavimentos nekeratinizat

8. Epidermul conine: A. vase de snge B. Terminaii nervoase libere C. Papile epidermice D. Corpusculi Vater-Pacini E. Corpusculi Krause

9. n structura dermului ntlnim: A. Vase de sange B. Vase limfatice C. Terminaii nervoase D. Anexe cutanate E. Corpusculi Vater-Pacini

10. La nivelul hipodermului ntalnim: A. esut conjunctiv lax B. Bulbii firelor de pr


64

C. Corpusculii Vater-Pacini D. Corpusculii Krause E. Glomerulii glandelor sudoripare 11. n derm gsim urmatorii corpusculi: A.Vater-Pacini B.Krause C.Rufini D.Meissner E. Golgi

12. Despre receptorii tactili putem afirma; A. Fac parte din mecanoreceptori B. Receptioneaz senzaii tactile, de presiune sau vibratorii C. Sunt reprezentai de corpusculi Meissner, discuri Merkel, Ruffini D. Corpusculii Pacini recepioneaz vibraiile E. Nici un rspuns corect

13. Sunt consideraii i receptori pentru cald: A. Pacini B. Ruffini C. Krause D. Golgi-Mazzoni E. Discurile Merkel

65

14. Corpusculii Krause sunt considerai i receptori pentru: A. Presiune B. Vibratii C. Cald D. Rece E. Durere

15. Receptorii termici sunt reprezentai de: A. Terminaii nervoase libere B. Corpusculi Krause C. Corpusculi Ruffini D. Corpusculii Vater-Pacini E. Corpusculii Meissner

16. Despre receptorii pentru durere putem s spunem: A. Sunt n principal terminaii libere B. Toi receptoriI cutanai pot transmite impulsuri C. Sunt stimulai de 3 categorii de factori : mecanici, termici, chimici D. Corpusculii Meissner sunt receptori specifici de dureri E. Toate variantele sunt corecte

17. Pielea : A. Este un imens cmp receptor B. Se continu la nivelul orificiilor naturale ale organismului cu tegumentele C. Prezint numeroase i variate terminaii ale analizatorului cutanat D. Este alctuit din 2 straturi E. Constituie nveliul protector i sensibil al organismului
66

18. Receptorii analizatorului kinestezic sunt situai n : A. Epiderm B. Articulaii C. Ligamente D. Periost E. Muchi 19. Receptorii kinestezici din periost i articulaii sunt reprezentai de: A. Fusuri neuromusculare B. Corpusculi Vater Pacini C. Corpusculi neurotendinasi Golgi D. Corpusculi Krause E. Neuronii

20. Fusul neuromuscular este: A. Format din 5-10 fibre musculare intrafusale B. O retea de fibre vegetative butonate C. Diseminat printre fibrele musculare netede D. Diseminat printre fibrele musculare striate E. Diseminat printre fibrele tendinoase

21. Corpusculii neurotendinosi Golgii sunt: A. Situai printre fibrele musculare netede B. Situai printre fibrele musculare scheletice C. Situai la jonciunea muchi-tendon D. Situai n periost E. Sunt stimulai de ntinderea puternic a tendonului
67

22. Fusul neuromuscular prezint: A. Inervaie motorie B. Inervaie senzitiv C. Inervaie vegetativ D. Fibre musculare modificate E. Fibre musculare netede

23. Simul mirosului are rolul de a: A. Declansa secreiile digestive B. Particip la aprecierea calitii alimentelor C. Depista prezena n aer a unor substane eventual nocive D. Depista n aer a unor substane inodore E. Toate afirmaiile sunt corecte

24. Receptorii analizatorului olfactivi se gsesc in: A. La nivelul mucoasei bucale B. Partea postero-superioar a foselor nazale C. La nivelul mucoasei faringiene D. La nivelul vestibulului cavitii nazale E. Partea postero-inferioar a foselor nazale

25. Despre receptorii olfactivi putem spune urmtoarele cu excepia: A. Sunt reprezentai de celula bipolar din mucoasa olfactiv B. Sunt reprezentai de celula multipolar din mucoasa olfactiv C. Sunt chemoreceptori D. Au o dendrit scurt i groas
68

E. Celula multipolar reprezint primul neuron

26. Celula mitral reprezint: A. Celula multipolar B. Al II-lea neuron al cii olfactive C. Sunt situai la nivelul cavitii nazale D. Sunt situai la nivelul bulbului olfactiv E. Al III-lea neuron al cii olfactive

27. Nervii olfactivi strbat: A. Lama ciuruit a osului sfenoid B. Lama ciuruit a osului etmoid C. Septul nazal D. Orbita E. Peretele lateral al cavitii nazale

28. Aria cortical de proiecie a analizatorului olfactiv nu se gsete la nivelul: A. Faa inferioar a lobului frontal B. Faa lateral a lobului parietal C. Faa medial a lobului temporal D. Talamus E. Faa posterioar a lobului occipital

29. Calea olfactiv este alctuit din: A. Neuron bipolar B. Celule epiteliale
69

C. Neuron multipolar D. Neuroni din diencefal E. Neuron din lobul parietal

30. Pentru a putea fi mirosit o substan trebuie s ndeplineasc urmtoarele condiii: A. S fie volatil B. S nu ajung la nri C. S fie solubil D. S poate traversa stratul de mucus E. S ating celulele olfactive

31. Omul poate s disting pn la: A. 1000000 de mirosuri diferite B. 10000 de mirosuri diferite C. 50 mirosuri diferite D. 1000 de mirosuri diferite E. 500 mirosuri diferite

32. La care din anlizatorii de mai jos receptorul reprezint i protoneuronul cii de conducere: A. Gustativ B. Vestibular C. Auditiv D. Vizual E. Olfactiv

70

33. Simul gustului are rolul de a : A. Informa asupra calitii alimentelor introduse n gur B. Declana secreiile glandelor endocrine C. Declana reflex necondiionat secreia glandelor digestive D. Informa asupra mirosului alimentelor E. Declana reflex secreia glandelor suprarenale

34. Care din urmtoarele papile nu au muguri gustativi: A. Caliciforme B. Fungiforme C. Foliate D. Filiforme E. Circumvalate

35. La polul bazal al celulelor gustative sosesc terminatii nervoase ale nervilor: A. Trigemen B. Facial C. Vag D. Glosofaringian E. Hipoglos

36. Receptorii gustativi aparin: A. Osmoreceptorilor B. Termoreceptorilor C. Presoreceptorilor D. Chemoreceptorilor


71

E. Baroreceptorilor

37. Senzaiile gustative primare sunt: A. amar B. acru C. iute D. dulce E. srat

38. Gustul dulce este perceput: A. La baza limbii B. Pe toat suprafaa limbii C. Pe marginile limbii D. n partea anterioar a limbii E. n partea posterioar a limbii

39. Deutoneuronul cii gustative se afl situat n: A. Bulb B. Punte C. Mezencefal D. Cerebel E. Talamus

40. Un stimul poate provoca senzaia gustativ numai dac: A. Este solubil n ap B. Este solubil n sucul gastric C. Este solubil n saliv
72

D. Este insolubil n saliv E. Este insolubil n ap

41. Vederea furnizeaz : A. Peste 50 % din informaiile asupra mediului nconjurtor B. Peste 90% din informaiile asupra mediului nconjurtor C. Sub 90% din informaiile asupra mediului nconjurtor D. Peste 9% din informaiile asupra mediului nconjurtor E. 99% din informaiile asupra mediului nconjurtor 42. Tunica extern a globului ocular este reprezentat de : A. Sclerotica B. Cornee C. Retina D. Iris E. Cristalin

43. Despre cornee putem spune urmtoarele: A. Este transparent B. Este opac C. Este bogat n fibre nervoase D. Are numeroase vase de snge E. Nu are vase de snge

44. Urmtoarele afirmaii cu privire la sclerotica sunt false: A. Este situat posterior de cornee B. Este transparent C. Este opac
73

D. Este mai puin intins dect cornea E. Reprezint 5\6 din tunica fibroas

45. Despre componentele tunicii medii putem afirma: A. Coroida se ntinde posterior de ora serrata B. Corpul ciliar se afl naintea orei serrata C. Muchiul ciliar este format din fibre musculare striate D. Irisul este o diafragm situat napoia cristalinului E. Corpul ciliar are n structura sa procesele ciliare i muschiul ciliar

46. Care din afirmatiile urmtoare cu privire la iris sunt adevarate: A. Are rolul unei diafragme B. Prezint n mijloc un orificiu numit pupila C. Permite reglarea cantitii de lumin ce sosete la retin D. Face parte din tunica intern E. Este de culoare roie

47. Camera anterioar a globului ocular este situat ntre: A. Iris i cornee B. Sclerotica i retin C. Cristalin i retin D. Cristalin i corpul ciliar E. Coroida i sclerotic

48. Umoarea apoas este produs de: A. Corpul vitros B. Cristalin


74

C. Cornee D. Procese ciliare E. Iris

49. Recepia i transformarea stimulilor luminoi n influx nervos se face la nivelul: A. Iris B. Coroida C. Retina D. Cornee E. Pupila

50. La nivelul retinei gsim urmtoarele elemente anatomice: A. coroida B. macula lutea C. fovea centralis D. pata roie E. pata oarb

51. Fovea centralis: A. Conine numai celule cu bastona B. Se afla n centrul petei oarbe C. Conine numai celule cu conuri D. Se afl n centrul maculei lutea E. Conine celule cu conuri i bastona

52. Care din urmtoarele afirmaii sunt adevrate:


75

A. Celulele cu bastona sunt adaptate pentru vederea nocturn B. Celulele cu conuri sunt adaptate pentru vederea diurn C. Celulele cu conuri sunt rspunztoare de vederea cromatic D. Celulele cu bastona sunt n numr de aproximativ 125 milioane E. Retina este constituit din 8 staturi

53. In structura retinei gsim urmtoarele tipuri de celule: A. Celule epiteliale pavimentoase keratinizate B. Celule fotoreceptoare C. Celule de susinere D. Celule de asociaie E. Celule bipolare i multipolare

54. Mediile refringente ale globului ocular sunt reprezentate de : A. Iris B. Cristalin C. Cornee D. Umoarea apoas E. Retina 55. Care afirmaii referitoare la procesul de acomodare sunt false: A. Se datoreaz procesului suspensor al corneei B. Organul activ al acomodrii este muchiul ciliar C. Se datoreaz n parte elasticitii cristalinului D. Reprezint variaia puterii de refracie a cristalinului n raport cu distana la care privim un obiect E. Intervine n acomodare i pata oarb

76

56. Punctul cel mai apropiat de ochi la care vedem clar un obiect cu efort acomodativ maxim se numete: A. Punct remotum B. Punct proxim C. Punct miopic D. Punct hipermetropic E. Punct emetropic

57. Punctul remotum la tineri se gsete la distana de : A. 6 m B. 1 m C. 25 cm D. 17 mm E. 25m

58. n cazul ochiului hipermetrop: A. Persoana deprteaz obiectele pentru a vedea clar B. Persoana apropie obiectele pentru a vedea clar C. Retina se afl la mai puin de 17 mm de centrul optic D. Retina se afl la mai mult de 17 mm de centrul optic E. Se corecteaz cu lentile divergente

59. Care afirmaii sunt corecte: A. Miopia se corecteaz cu lentile cilindrice B. Astigmatismul se corecteaz cu lentile cilindrice C. Hipermetropia se corecteaz cu lentile convergente D. Miopia se corecteaz cu lentile convergente
77

E. Miopia se corecteaz cu lentile divergente

60. Care afirmaii privitoare la calea optic sunt corecte: A. Receptorii cii optice sunt reprezentate de celulele fotoreceptoare B. Neuronul I se afl la nivelul celulelor bipolare C. Al II- neuron este reprezentat de celula multipolar D. Al III-lea neuron l gsim la nivelul hipotalamusului E. Centrul cortical l gsim la nivelul scizurii calcarine din lobul occipital

61. Despre daltonism putem spune: A. Reprezint un defect al vederii cromatice B. Se datoreaz hipovitaminozei A C. Apare aproape exclusiv la brbai D. Cel mai frecvent lipsesc celule cu conuri sensibile la verde i rosu E. Toate afirmaiile sunt corecte

62. Receptorii pentru analizatorul acustic i vestibular i gasim : A. Urechea extern B. Urechea intern C. Urechea medie D. Conductul auditiv extern E. Fereastra oval

63. Urechea extern este constituit din: A. Labirint osos B. Labirint membranos C. Conductul auditiv intern
78

D. Pavilion E. Conductul auditiv extern

64. Care afirmaii referitoare la urechea medie sunt corecte: A. Peretele lateral este reprezentat de timpan B. Peretele anterior prezint orificiul de deschidere a trompei lui Eustachio C. Peretele medial prezint conductul auditiv extern D. Peretele medial prezint fereastra rotund i oval E. Conine 2 oscioare: ciocanul i nicovala

65. Labirintul osos este format din : A. Vestibulul membranos B. Melcul membranos C. Canalele semicirculare osoase D. Vestibulul osos E. Oscioare

66. ntre labirintul membranos i cel osos gsim: A. Lichid cefalorahidian B. Endolimf C. Perilimf D. Exolimf E. Limf

67. Care formaiuni aparin melcului osos: A. Columela B. Lama spirala osoasa
79

C. Helicotrema D. Fereastra rotunda E. Utricula

68. Care formaiuni aparin melcului membranos: A. Utricula B. Sacula C. Vestibulul membranos D. Canal cohlear E. Nazofaringele

69. Organul lui Corti este aezat pe: A. Membrana timpanic B. Membrana tectoria C. Membrana bazilar D. Membrana reticular E. Membrana bazal

70. Receptorii analizatorului vestibular i gsim: A. Macula sacular B. Macula utricular C. Crestele ampulare la nivelul canalelor semicirculare membranoase D. Organul Corti E. Helicotrema

71. Deutoneuronul cii auditive este situat n: A. Ganglionul Scarpa


80

B. Nucleii cohleari din punte C. Nucleii cohleari din mezencefal D. Ganglionul Corti E. Canalul cohlear

72. Aria auditiv primar este situat n: A. Lobul insulei B. Lobul frontal C. Lobul parietal D. Girul temporal superior E. Girul postcentral

73. Care din analizatori are protoneuronul n ganglionul Scarpa: A. Auditiv B. Vestibular C. Olfactiv D. Motor E. Vizual

74. Receptorii din utricul i sacul sunt stimulai de: A. Micrile circulare ale capului B. Acceleraia orizontal C. Acceleraia vertical D. Modificarea presiunii atmosferice E. Presiunea lichidului cefalorahidian

75. Protoneuronul cii auditive se afl n :


81

A. Ganglionul spinal Corti B. Ganglionul spiral Corti C. Ganglionul spiral Scarpa D. Helicotrema E. Ganglionul vestibular

Capitolul V. GLANDELE ENDOCRINE

1. Care din urmtoarele glande sunt glande cu secreie intern: A. Timus B. Testicul C. Parotida D. Paratiroide E. Pancreasul exocrine

2. Despre glandele endocrine putem afirma urmtoarele: A. Produc substane active, numite hormoni B. Elibereaz hormoni direct n limf C. Hormonii acioneaz la locul sintezei D. Sunt formate din epitelii secretorii E. Hormonii produc efecte necaracteristice

3. Care din urmtoarele organe au funcie endocrin temporar: A. Timus B. Antrul piloric
82

C. Duodenul D. Rinichi E. Placenta

4. Care din urmtorii hormoni sunt secretai de rinichi: A. Acetilcolina B. Eritropoietina C. Urina D. Insulina E. Renina

5. Despre sistemul endocrin putem afirma: A. Este un sistem anatomo-funcional complex B. Controleaz sistemul nervos C. Regleaz i coordoneaz activitatea diferitelor organe D. Are rol principal n reglarea metabolismului celular E. Este controlat de sistemul nervos

6. Localizarea hipofizei este: A. n faa chiasmei optice B. Deasupra glandei pituitare C. Pe aua turceasc a osului sfenoid D. napoia chiasmei optice pe aua turceasc a osului etmoid E. n lobul frontal

7. Hipofiza este alctuit din: A. Epifiza


83

B. Diafiza C. Lobul intermediar D. Lobul posterior E. Lobul anterior

8. Legaturile dintre hipofiz i hipotalamus se realizeaz prin: A. Corpii mamilari B. Epifiza C. Tija pituitar D. Sistemul port-hipotalamo-hipofizar E. Tractul hipotalamo-hipofizar

9. Care parte a hipofizei este cea mai dezvoltat: A. Lobul superior B. Lobul inferior C. Lobul posterior D. Lobul anterior E. Lobul intermediar

10. Hormonii glandulotropi ai adenohipofizei sunt: A. STH B. prolactina C. TSH D. ACTH E. ADH

11. Efectele hormonului somatotrop (STH) sunt urmatoarele:


84

A. Stimuleaz creterea creierului B. Stimuleaz creterea organismului C. Stimuleaz creterea muchilor D. Inhib condrogeneza E. Determin retenie de Ca, Na, K, P i N

12. Hipersecreia hormonului somatotrop (STH) determin: A. Acromegalie nainte de pubertate B. Gigantism dup pubertate C. Acromegalie caracterizat prin: creterea exagerat a oaselor, creterea viscerelor, alungirea membrelor D. Afectarea intelectului E. ngroarea buzelor

13. Despre hiposecreia de hormon somatotrop (STH) putem afirma: a. Produce la copil oprirea creterii psihice b. Indivizii sunt proporionat dezvoltai c. Indivizii au o talie de 1,40-1,55 m d. Produce oprirea creterii somatice e. Toate afirmaiile de mai sus sunt adevrate

14. Care din afirmaiile urmtoare referitoare la prolactin sunt false: A. Stimuleaz ovulaia B. Stimuleaz secreia lactat C. Suptul produce creterea temporal a secreiei D. Secreia n afara sarcinii este stimulat de hiperglicemie E. Secreia revine la normal la 8 zile dup natere
85

15. ACTH acioneaz asupra: A. n principal asupra secreiei de mineralocorticoizi B. n principal asupra secreiei de glucocorticoizi C. n principal asupra secreiei de sexosteroizi D. Direct asupra melanocitelor E. n principal asupra TSH

16. Hipersecreia de ACTH produce: A. Efectele excesului de mineralocorticoizi B. Efectele excesului de glucocorticoizi C. Efecte melanostimulante D. Diabet bronzat E. Diabet insipid

17. Care afirmaii referitoare la TSH sunt adevrate: A. Este secretat de hipotalamus B. Este secretat de adenohipofiz C. Stimuleaz secreia de hormoni tiroidieni D. Hiposecreia duce la hipertiroidism E. Este secretat de neurohipofiz

18. Hiposecreia de TSH determin: A. Diabet bronzat B. Diabet zaharat C. Hipotiroidism D. Diabet insipid
86

E. Nanism hipofizar

19. Care din urmtorii hormoni sunt gonadostimuline: A. Testosteron B. Estrogen C. STH D. LH E. FSH

20. FSH deine urmtoarele aciuni: A. Creterea secreiei de estrogen B. Maturarea foliculului de Graaf C. Inhibarea spermatogenezei D. Stimuleaz dezvoltarea tubilor seminiferi E. Toate afirmaiile de mai sus sunt adevrate

21. LH-ul la brbat are urmtoarele funcii: A. Stimuleaz ovulaia B. Controleaz secreia de progesteron C. Inhib secreia de androgeni D. Stimuleaz secreia de prolactin E. Nici un rspuns nu este corect

22. Lobul intermediar hipofizar: A. Reprezint 2% din hipofiz B. Secret STH C. Secret MSH
87

D. Anatomic face parte din neurohipofiz E. Secret hormoni gonadotropi

23. Care din urmtorii hormoni sunt secretai de lobul intermediar hipofizar: A. FSH B. MSH C. LH D. TSH E. STH

24. Hormonii eliberai n circulaie de ctre neurohipofiz sunt: A. Vasopresina B. Calcitonina C. Ocitocina D. Melatonina E. Prolactina

25. Efectele vasopresinei sunt: A. Reduce volumul urinei B. Reduce secreia glandelor exocrine C. Vasoconstricie n doze mari D. Scade absorbia facultativ a apei la nivelul nefronului E. Hiposecreia lui poate determina diabet insipid

26. Diabetul insipid este datorat hiposecreiei de : A. STH


88

B. Tiroxina C. aldosteron D. ADH E. insulina

27. Oxitocina are urmatoarele efecte: A. Stimuleaz contracia musculaturii uterului gravid n preajma travaliului B. Stimuleaz expulzia laptelui C. Inhib secreia lactat D. Stimuleaz creterea snilor E. Stimuleaz secreia de ACTH

28. Cu privire la aldosteron, care din urmtoarele afirmaii sunt adevrate: A. Este secretat de corticosuprarenal B. Determin reabsorbia Na n schimbul K sau H C. Are rol n meninerea presiunii osmotice i a volumului sangvin D. Hipersecreia sa poart denumirea de boal Basedow E. Este sintetizat din colesterol

29. Boala Conn reprezint: A. Hiposecreia de aldosteron B. Hipersecreia de aldosteron C. Hiposecreia ADH D. Hipersecreia de cortizol E. Nici un rspuns nu este corect

89

30. n boala Addison ntlnim: A. Hiposecreie de aldosteron B. Pierdere de sare i apa C. Hipertensiune D. Adinamie E. Scderea capacitii de efort

31. Glucocorticoizii sunt reprezentai de : A. Corticotropina B. Cortizol C. Cortizon D. Aldosteron E. Sexosteroizi

32. Care din urmtoarele efecte specifice se datoreaz aciunii glucocorticoizilor: A. Hipoglicemie B. Creterea lipolizei C. Limfopenie D. Hiperglicemie E. Creterea absoriei intestinale a calciului

33. Bolnavii cu Sindrom Cushing prezint: A. Diabet B. Hipertensiune C. Scdere ponderal D. Obezitate
90

E. Exoltalmie

34. Hiposecreia de glucocorticoizi se ntlnete n: A. Boala Conn B. Boala Addison C. Sindrom Cushing D. Boala Basedow E. Diabet insipid

35. Hormonii sexosteroizi determin la biei: A. Creterea brbii B. ngroarea vocii C. Dezvoltarea scheletului i a masei musculare D. Depunerea lipidelor pe solduri i pe coapse E. Scderea n greutate

36. Medulosuprarenala secret: A. Aldosteron B. Cortizon C. Adrenalina D. Hidrocortizon E. Noradrenalina

37. Efectele catecolaminelor sunt: A. Tahicardie B. Bronhoconstricie C. Hiperglicemie


91

D. Vasoconstricie E. Vasodilataie n muchi, piele (adrenalin)

38. Care din urmtoarele aciuni nu aparin catecolaminelor: A. Dilatarea pupilei B. Anxietate C. Bronhoconstricie D. Frica E. Bradicardie

39. Hormonii secretai de foliculii tiroidieni sunt: A. Calcitonina B. TSH C. Tiroxina D. Triiodotironina E. FSH

40. Efectele hormonilor tiroidieni sunt : A. Scad metabolismul bazal B. Hiperglicemie C. Efect hipocolesterolemiant D. Anabolism proteic E. Cresc consumul de energie

41. Care din urmtoarele aciuni aparin hormonilor tiroidieni: A. Crete fora i frecvena contraciilor cardiace B. Creterea frecvenei micrilor respiratorii
92

C. Mielinizare D. Hipoglicemie E. Inhib diferenierea neuronal 42. n hipofuncia tiroidian putem s ntlnim: A. Cretinism B. Senzaie de cald C. Mixedem D. Scderea capacitii de nvare E. Exoftalmie

43. Hiperfuncia tiroidian se caracterizeaz prin: A. Scderea metabolismului bazal B. Exoftalmie C. Creterea metabolismului bazal D. Tahicardie E. Toate rspunsurile sunt gresite

44. Reglarea secretiei tiroidiene se face printr-un mecanism de feedback: A. Talamo-hipofizo-tiroidian B. Hipotalamo-epifizo-tiroidian C. Hipotalamo-hipofizo-tiroidian D. Hipotalamo-cortico-tiroidian E. Nici o variant corect

45. Calcitonina este secretat la nivelul: A. Hipofizei B. Paratiroidei


93

C. Tiroidei D. Medulosuprarenalei E. Epifizei

46. Parathormonul este activ la nivelul: A. Rinichi B. Os C. Stomac D. Plmn E. Tract digestiv

47. Parathormonul are urmtoarele efecte: A. Scade absorbia intestinal a calciului B. Activarea osteoclastelor C. Stimularea reabsorbiei tubulare a calciului D. Inhibarea reabsorbiei tubulare a fosfailor E. Mioza

48. Insulina este secretat de ctre: A. Celulele din pancresul endocrin B. Celulele din pancresul endocrin C. Celulele din pancresul exocrin D. Celulele din pancresul exocrin E. Celulele parafoliculare

49. Insulina este un hormon: A. Hiperglicemiant


94

B. Cu efect anabolizant pentru toate metabolismele intermediare C. Hipoglicemiant D. Poate produce n caz de deficit, anurie E. Este secretat de capul pancreasului

50. n Diabetul Zaharat putem ntlni urmtoarele semne i simptome: A. Glicozurie B. Poliurie C. Scderea apetitului alimentar D. Polifagie E. Dezechilibre acido-bazice i electrolitice 51. Glucagonul are urmtoarele efecte: A. Stimuleaz gluconeogeneza B. Hiperglicemiant C. Stimularea proteolizei D. Stimularea secreiei biliare E. Midriaz

52. Despre epifiza putem s afirmm: A. Intr in compoziia hipofizei B. Secret melatonina C. Are strnse legturi cu retina D. Stimulii luminoi produc creterea secreiei de melatonin E. Are conexiuni cu epitalamusul

53. Care afirmatii referitoare la timus sunt adevarate: A. Are i rol de organ limfatic central
95

B. Are rol de gland exocrin C. Are rol de gland endocrin D. Timocitele sunt celule limfoformatoare de tip T E. Timocitele se afl i la nivelul splinei i amigdalelor palatine

Capitolul VI. SISTEMUL OSOS I ARTICULAIILE

1. Micarea : A.Este o nsuire a omului B.Este una dintre nsuirile caracteristice ale organismelor vii C.Realizeaz locomoia D.Se asigur prin sistemul osos E.Se asigur prin sistemul muscular componenta activ 2. Micarea : A.Se asigur prin sistemul osteo - articular cu rol pasiv B.Asigur micrile corpului i ale unor segmente ale sale C.Este una dintre nsuirile organismelor vii D.Se asigur prin sistemul muscular componenta pasiv E.Realizeaz locomoia 3. Osteogeneza: A.Este un proces prin care are loc creterea oaselor

96

B.Const n transformarea esutului cartilaginos al embrionului n scheletul osos al adultului C.Const n transformarea esutului conjunctiv al embrionului n scheletul osos al adultului D.Const n transformarea esutului fibros al embrionului n scheletul osos al adultului E.Este un proces prin care are loc dezvoltarea oaselor 4. Oasele, dup originea lor, se clasific n : A.Oase de membran, dezvoltate prin osificare encondral B.Oase de membran, dezvoltate prin osificare desmal C.Oase de cartilaj, dezvoltate prin osificare encondral D.Oase de cartilaj, dezvoltate prin osificare desmal E.Oase de membran, dezvoltate prin osificare endoconjunctiv 5. Osificarea: A.Este de dou feluri: desmal i de membran B.Este de dou feluri: desmal i endocondral C.Este numai de un singur fel : desmal D.Este numai de un singur fel : de membran E.Este numai de un singur fel : endocondral 6. Osificarea desmal: A.Se mai numete i de membran B. Se mai numete i endocondral C. Se realizeaz pe seama periostului D. Determin creterea n grosime a oaselor lungi E. Determin creterea n lungime a oaselor lungi
97

7. Osificarea de membran: A. Se mai numete i endocondral B. D natere oaselor bolii cutiei craniene C. D natere parial claviculei i mandibulei D. D natere oaselor late E. Determin creterea n grosime a oaselor lungi, pe seama periostului

8. Selectai afirmaiile corecte despre osificarea endocondral: A. D natere oaselor membrelor, oaselor scurte, i oaselor bazei craniului B. D natere oaselor membrelor, oaselor lungi, i oaselor bazei craniului C. D natere oaselor membrelor, oaselor scurte, i oaselor bolii cutiei craniene D. Asigur creterea n lime a osului E. Determin creterea n grosime a oaselor lungi, pe seama periostului

9. Selectai afirmaiile false despre osificarea endocondral: A. D natere oaselor membrelor, oaselor scurte, i oaselor bazei craniului B. Asigur creterea n lime a oaselor C. Centrele de osificare apar mai nti n diafiz D. Asigur creterea n grosime a oaselor lungi E. Determin creterea n lungime a oaselor lungi 10. Osteogeneza: A. Presupune transformarea tesutului cartilaginos al embrionului n tesutul osos al adultului B.Osificarea desmal este specific tuturor oaselor craniului C. Osificarea desmal este numit i de membran D. Osificarea desmal realizeaz creterea oaselor lungi pe seama periostului
98

E. Const n transformarea esutului conjunctiv al embrionului n scheletul osos al adultului; 11. Osteogeneza: A. Osificarea endocondral realizeaz creterea oaselor lungi pe seama periostului B. Osificarea endocondral realizeaz creterea oaselor de la baza craniului C. n osificarea primar apar centre de osificare iniial la nivelul diafizei D. Osificarea epifizelor se realizeaz concomitent cu cea a diafizei E. Este un proces prin care are loc dezvoltarea oaselor

12. Osificarea primar : A.Se mai numesc i centre de osificare i apar prima dat n epifiz B.Se mai numesc i centre de osificare, dar apar prima dat n diafiz C.Apar mai trziu n epifiz, dup ce oasele au ajuns aproape de dimensiunile finale D.Apare la toate oasele, de la nceput E.Apare numai la oasele lungi 13. Scheletul: A.Cuprinde numai oase late, la care predomin limea i grosimea B.Cuprinde toate oasele aezate n poziie anatomic C.Cuprinde numai oase lungi precum coastele D.Cuprinde oase lungi, la care predomin limea i nlimea E.Cuprinde oase late, la care predomin limea

14. Oasele lungi sunt: A. Humerusul B. Sternul


99

C. Coastele D.Radius E. Uln

15. Selectai oasele lungi care alctuiesc scheletul membrului superior: A. Radius B. Uln C. Humerusul D. Femur E. Rotul 16. Oasele late: A. Intr n alctuirea membrelor B. Particip la formarea bazinului osos C. Intr n alctuirea craniului D. Sunt oase perechi E. Sunt reprezentate de oase la care predomin nlimea i limea

17. Selectai afirmaiile adevrate despre rotul: A. Este un os lat B. Este un os sesamoid C. Este situat n grosimea tendonului cvadricepsului femural D. Este un os lung E. Este un os scurt

18. Selectai afirmaiile adevrate despre scheletul capului : A. Este alctuit din neurocraniu i viscerocraniu
100

B. Adpostete encefalul C. Conine segmentele periferice ale aparatelor respirator i digestiv D. Conine segmentele periferice ale unor organe de sim E. Conine primele segmentele ale unor organe de sim

19. n alctuirea scheletul capului intr: A. Neurocraniul B. Viscerocraniul C. Oasele sesamoide D. Oasele scurte E. Oasele lungi

20. Urmtoarele oase aparin neurocraniului: A. Maxila B. Temporalul C. Etmoidul D. Mandibula E. Oasele parietale

21. Oasele care particip la formarea neurocraniului sunt: A. Sfenoidul B. Parietalul C. Cornetele nazale D. Vomerul E. Occipitalul

22. Neurocraniul:
101

A. Este format din patru oase pereche i dou oase nepereche B. Este format din dou oase pereche : occipitale i temporale C. Este format din patru oase nepereche i dou oase pereche D. Este format din patru oase nepereche E. Este format din dou oase pereche: occipitale i parietale

23. Oasele nepereche care formeaz neurocraniul sunt: A. Maxila B. Occipitalul C. Frontalul D. Oasele nazale E. Mandibula

24. Viscerocraniul: A. Este format din patru oase pereche i dou oase nepereche B. Este format din dou oase nepereche C. Este format din patru oase nepereche i ase oase perechi D. Este format din ase oase perechi E. Face parte din scheletul coloanei vertebrale

25. Selectai afirmaiile adevrate despre oasele care intr n alctuirea viscerocraniului: A. Sfenoid B. Oasele nazale C. Zigomaticul D. Mandibula E. Cornetele nazale inferioare
102

26. Oasele nepereche care intr n alctuirea viscerocraniului sunt: A. Mandibula B. Vomerul C. Palatinul D. Maxila E. Lacrimalul

27. Oasele perechi care intr n alctuirea viscerocraniului sunt: A. maxila B. Zigomaticul C. Palatinul D. Cornetele nazale inferioare E. Lacrimalul

28. Scheletul trunchiului este format din : A. Coloana vertebral B. Stern C. Bazinul osos D. Oasele coxale E. Osul sacru

29. Selectai afirmaiile adevrate despre coloana vertebral: A. Coxalul particip la formarea coloanei vertebrale B. Susine corpul C. Protejeaz mduva spinrii D. Este situat pe linia median anterioar a corpului
103

E. Reprezint scheletul axial

30. Care dintre urmtoarele afirmaii despre coloana vertebral sunt false: A. Coloana vertebral este situat pe linia median i posterioar a corpului B. Coloana vertebral are rol n micarea trunchiului C. Coloana vertebral are rol n micarea capului D. Coloana vertebral este format din trei regiuni E. Coloana vertebral are rol n protejarea trunchiului cerebral

31. Coloana vertebral este alctuit din: A. Cinci regiuni: cervical, toracal, lombar, sacral, i coccigian B. ase regiuni: cervical, toracal, dorsal, lombar, sacral, i coccigian C. Patru regiuni: cervical, dorsal, sacral, i coccigian D. Vertebre, care au corpul vertebral anterior E. Vertebre, care prezint n partea lor posterioar corpul vertebral

32. Vertebrele prezint: A. Un corp vertebral situat anterior B. Un arc vertebral situat posterior C. Pediculi vertebrali situai ntre corpul vertebral i arcul verebral D. Orificii vertebrale de conjugare E. Un corp vertebral situat posterior

33. Selectai afirmaiile adevrate despre osul sacru: A. Este un os median, nepereche B. Are form triunghiular cu baza n jos C. Se articuleaz lateral cu coxalul
104

D. Sacrul se unete cu baza coccisului E. Este format din 5 vertebre sacrale

34. Selectai afirmaiile adevrate despre coccige: A. Se articuleaz lateral cu coxalul B. Este format din 4-5 vertebre coccigiene C. Are form triunghiular D. Se unete cu sacrul E. Este un os pereche

35. Coloana vertebral prezint: A. Curburi n plan sagital numite scolioze B. Curburi n plan sagital cu concavitatea anterioar numite lordoze C. Curburi n plan sagital cu concavitatea anterioar numite cifoze D. Curburi att n plan sagital ct i n plan frontal E. Doar curburi n plan sagital

36. Selectai afirmaiile adevrate: A. Atlasul este prima vertebr cervical B. Cifoza este o curbur a coloanei vertebrale care se gsete n regiunea toracal i sacral C. Axisul este a treia vertebr cervical D. Scoliozele sunt curburi ale coloanei vertebrale, care au convexitatea la stnga sau la dreapta E. Vertebrele toracale sunt situate ntre vertebrele cervicale i vertebrele lombare

37. Selectai afirmaiile adevrate :


105

A. Toracele osos este format anterior de stern B. sternul rmne cartilaginos pn la vrsta de 10 ani C. Toracele osos este format posterior de coaste D. corpul sternului se articuleaz cu cartilajele costale E. Toracele osos este format posterior de coloana vertebral

38. Selectai afirmaiile false : A. Sternul se afl pe linia median a toracelui; B. Sternul este un os lat, situat posterior; C. Sternul rmne cartilaginos pn la vrsta de 30 ani; D. Sternul este format din corp i apendice xifoid; E. Sternul se articuleaz cu cartilajele costale;

39. Selectai afirmaiile adevrate: A. Coastele sunt arcuri osteocartilaginoase B. Coastele sunt situate n partea lateral a toracelui C. Coastele sunt n numr de 12 perechi D. Cartilajul costal se unete cu coloana vertebral E. Coastele sunt arcuri ce se ntind de la coloana vertebral la stern

40. Selectai afirmaiile false: A. Primele 7 perechi de coaste sunt adevrate B. Perechile VIII, IX, X, sunt de asemenea adevrate C. Ultimele dou coaste nu ajung la stern D. Posterior scheletul toracelui este format din 12 vertebre lombare E. Ultimele dou coaste se numesc coaste libere
106

41. Care dintre urmtoarele afirmaii sunt corecte: A. Scheletul toracelui, posterior este format din 12 vertebre toracale B. Ultimele trei coaste se numesc coaste flotante C. Perechile de coaste VIII, IX, X, se articuleaz cu sternul prin intermediul cartilajului coastei VII E. Ultimele dou coaste nu au cartilaj E. Coastele sunt alctuite posterior dintr-un arc osos, care se articuleaz cu vertebrele toracale 42. Selectai afirmaiile adevrate despre scheletul membrelor superioare: A. Este format din scheletul braului, antebraului, i minii B. Este format din scheletul centurii scapulare i scheletul membrului superior C. Centura scapular este format de clavicul i omoplat D. Centura scapular leag membrul superior de torace E. Centura scapular este format de clavicul i scapul 43. Selectai afirmaiile adevrate despre clavicul: A. Clavicula este un os lung, de forma literei S culcat B. Clavicula se articuleaz cu humerusul C. Clavicula se unete medial cu scapula D. Clavicula se unete medial cu manubriul sternal E. Clavicula se unete cu coastele

44. Scapula este: A. Un os lat B. Un os care se articuleaz cu clavicula C. Un os care are forma literei S culcat D. Un os, care se articuleaz lateral cu humerusul
107

E. Un os de form triunghiular, cu baza n sus

45. Selectai afirmaiile false: A. Scheletul braului este format din 8 oase carpiene B. Scheletul antebraului este format din humerus C. Scheletul minii este format din falange D. Scheletul antebraului este format din radius i uln E. Scheletul minii este format din 8 oase carpiene, 5 oase metacarpiene, i 14 falange

46. Scheletul membrelor superioare cuprinde: A. Ulna B. Rotula C. Femur D. Humerus E. Coastele

47. Centura scapular: A. Este format din clavicul i stern B. Leag membrul superior de torace C. Este format de scapul i humerus D. Leag scapula de torace E. Este format din clavicul i omoplat

48. Selectai afirmaiile adevrate: A. Scheletul antebraului este format de humerus, radius i uln B. Radiusul se articuleaz cu humerusul
108

C. Policele prezint 2 falange D. Degetul I prezint 2 falange E. Scheletul minii este format din 5 oase carpiene i 8 oase metacarpiene

49. Selectai afirmaiile adevrate: A. Scheletul membrelor inferioare este format din scheletul membrului inferior propriu zis i centura pelvin B. Centura pelvin leag membrele superioare de scheletul trunchiului C. Centura pelvin este format din oasele coxale anterior i din sacru posterior D. Oasele coxale se articuleaz ntre ele superior, formnd simfiza pubian E. Cele dou oase coxale mpreun cu sacrul formeaz bazinul osos

50. Selectai afirmaiile adevrate: A. Osul coxal provine din sudarea celor dou oase coxale B. Osul coxal provine din sudarea a trei oase: ilion, ischion, pubis C. Sudarea celor trei oase se datoreaz staiunii bipede D. Osul coxal formeaz scheletul coapsei E. Osul coxal formeaz scheletul centurii pelvine

51. Selectai afirmaiile false: A. Scheletul coapsei este format de femur i coxal B. Femurul este cel mai lung os al corpului C. Femurul se articuleaz anterior cu rotula D. Rotula este un os patrulater, cu baza n sus E. Rotula este situat n tendonul muchiului cvadriceps

52. Selectai rspunsurile corecte:


109

A. Scheletul gambei este alctuit din dou oase B. Tibia este un os al gambei situat medial C. Fibula face parte din scheletul gambei D. Tibia se articuleaz cu rotula E. Fibula este un os mai voluminos 53. Scheletul piciorului: A. Este format din 7 oase carpiene B. Falangele halucelui sunt n numr de 2 C. Primul deget se numete police D. Oasele tarsienele sunt n numr de 7 E. Falangele sunt n numr de 14

54. Alegei afirmaiile corecte : A. Oasele ndeplinesc rol de prghii ale aparatului locomotor B. Oasele ndeplinesc rol de protecie a unor organe vitale C. Oasele ndeplinesc rol n metabolismul fosforului D. Oasele ndeplinesc rol de sediu principal al organelor hematopoietice E. Oasele au rol n metabolismul calciului

55. Oasele au roluri funcionale, i anume: A. Prghii ale aparatului locomotor, de gradul I B. Rein unele substanele toxice din organism, cum ar fi: Hg, Pb, F C. Rol de sediu secundar pentru organele hematopoietice D. Rol n metabolismului calciului, clorului i electroliilor E. Prghii ale aparatului locomotor, de gradul II

56. Prghiile aparatului locomotor sunt:


110

A. De gradul II, care este realizat de articulaia dintre osul braului i ale antebraului B. De gradul III, care este realizat de articulaiile mici C. De gradul I, care este realizat de articulaia craniului cu coloana vertebral D. Acionate de muchi, asigurnd susinerea corpului E. Rspunztoare de locomoie

57. Oasele au rolul de a proteja organele vitale i anume: A. Canalul vertebral protejeaz mduva osoas B. Cutia cranian protejeaz creierul C. Bazinul osos protejeaz plmnii D. Cutia toracic protejeaz inima i plmnii E. Pelvisul osos protejeaz organele pelvine

58. Selectai afirmaiile corecte: A. Mduv roie se gsete la toate oasele copiilor B. Oasele late la adult conin mduv hematogen C. Mduva diafizelor oaselor lungi este cenuie la adult D. Mduva diafizelor oaselor lungi este galben la vrstnici E. Mduva diafizelor oaselor lungi este nefuncional la vrstnici

59. Selectai afirmaiile corecte: A. Osul conine 80 % ap B. Oasele reprezint principalul rezervor de substane minerale al organismului C. Osul este alctuit dintr-o matrice organic solid D. Osul conine 20 % reziduu uscat E. Matricea organic solid este reprezentat de depozitele de sruri de calciu
111

60. Selectai afirmaiile corecte: A. Matricea organic a osului este alctuit din 90 95 % din fibre de colagen B. Oseina se formeaz din fibrele de colagen i substan fundamental C. Cea mai important substan cristalin este hidroxiapatita D. La nivelul oaselor au loc procese metabolice E. Fibrele de colagen dau osului rezistena la tensiune 61. Selectai afirmaiile corecte privind articulaiile: A. Sunt organe de legtur intre oase B. Sunt sediul micrilor C. Se numesc diartroze D. Se mpart i dup gradul de mobilitate E. Sunt structuri contractile 62. Clasificarea articulaiilor este realizat dup: A. Gradul de mobilitate B. Poziia in organism C. Numrul de oase care intr n alctuire D. Mrimea articulaiei E. Prezena sau absena sinovialei

63. Dup gradul de mobilitate, articulaiile sunt imprite in: A. Sinartroze i diartroze B. Omartroze i diartroze C. Diartroze i gonartroze D. Gonartroze i amfiartroze E. Coxartroza i amfiartroze
112

64. Sinartrozele reprezint: A. Articulaii fixe B. Articulaii mobile C. Articulaii imobile D. Articulaii sinoviale E. Articulaii cu grad mare de miscare

65. Alegei rspunsurile corecte: A. n sindesmoze se interpune esut fibros B. n sinostoze se interpune esut fibros C. n sincondroze se interpune esut cartilaginos D. n sindesmoze se intepune esut osos E. n sindesmoze se interpune esut osos

66. Diartrozele reprezint: A. Articulaii semimobile B. Articulaii mobile C. Articulaii fixe D. Articulaii sinoviale E. Articulaii cu suprafee plane sau uor concave

67. Amfiartrozele reprezint: A. Articulaii cu mobilitate mare B. Articulaii semimobile C. Articulaiile dintre corpii vertebrali D. Articulaii sinoviale
113

E. Articulaii cu suprafee plane sau uor concave

68. Alegei rspunsurile corecte: A. Artrodiile sunt diartroze B. Artrodiile sunt sinartroze C. Artrodiile sunt articulaii sinoviale D. Artrodiile au o mobilitate mare E. Artrodiile au mobilitate limitat

69. Artrodiile prezint urmtoarele elemente structurale: A. Suprafee articulare i ligamente B. Capsula, membran i cavitate articular C. Membran sinovial, capsula, membran i cavitate articular D. Cavitate articular E. Suprafee articulare, capsula, membran, cavitate i ligamente articulare

70. Articulaia genunchiului este alctuit din: A. esut cartilaginos B. Cavitate articular C. Meniscul D. Rotula E. Membran sinovial

Capitolul VII. SISTEMUL MUSCULAR


114

1. Selectai afirmaiile corecte legate de sistemul muscular: A. Musculatura scheletic este format de muchi striai B. Este format de muchi care sunt organe pasive ale micrii C. Este format de muchi care sunt organe active ale micrii D. Muchii au forme variate E. Musculatura scheletic este format de muchi netezi i striai

2. n funcie de forma lor, muchii pot fi: A. Fusiformi, de exemplu bicepsul B. Triunghiulari, de exemplu tricepsul C. Neregulai, de exemplu marele dorsal D. Circular, de exemplu orbicularul gurii E. Patrulater, de exemplu marele drept abdominal

3. Selectai din urmtorii muchi pe cei de form circular: A. Orbicularul pleoapelor B. Orbicularul buzelor C. Diafragma D. Sfincterele E. Muchii intercostali

4. Din punct de vedere structural, muchiul prezint: A. Un corp muscular voluminos, alb sidefiu, situat central B. Tendoane, ce au n structura lor esut osos C. Tendoane, ce au n structura lor esut fibros D. Corpul muscular format de fibre musculare striate E. Dou extremiti alb- sidefii
115

5. Selectai afirmaiile corecte legate de muchi: A. Originea muchiului reprezint extremitatea muchiului de pe osul fix B. Inseria muchiului reprezint extremitatea muchiului de pe osul fix C. Inseria muchiului reprezint extremitatea muchiului de pe osul mobil D. Originea muchiului reprezint extremitatea muchiului de pe osul mobil E. In general, muchii prezint o origine unic

6. n structura muchiului ntlnim: A. Epimisium, o lam de esut conjunctiv ce acoper fascia muscular B. Septuri conjunctive ce formeaz epimisium C. Fibra muscular care este acoperit de endomisium D. O fascie conjunctiv ce acoper muchiul E. Fibre musculare striate

7. Musculatura somatic: A. Are o bogat vascularizaie B. Are o inervaie somatic ce determin reacii vasomotorii C. Are o inervaie vegetativ ce determin reacii vasomotorii D. Are o dubl vascularizaie E. Are o inervaie dubl

8. Muchii scheletici sunt grupai astfel: A. Muchii capului B. Muchii gtului i ai cefei C. Muchii trunchiului D. Muchi anterolaterali ai abdomenului
116

E. Muchii toracali

9.Muchii capului sunt reprezentai de: A. Muchii mimicii, care determin expresia feei B. Muchii maseteri, care sunt muchi masticatori C. Muchii maseteri, care determin expresia feei D. Muchii mimicii, care intervin n masticaie E. Pielosul gtului

10. Urmtorii muchi aparin capului: A. Muchiul temporal B. Muchiul orbicular al gurii C. Muchiul frontal D. Muchiul facial E. Muchiul sternocleidomastoidian

11.Muchii gtului sunt reprezentai de: A. Muchi asezai ntr-un singur plan B. Pielosul gtului, situat anterolateral C. Sternocleidomastoidian, care este situat lateral D. Sternocleidomastoidian, care ncreete pielea gtului E. Pielosul gtului, care este superficial

12. Selectai afirmaiile corecte legate de muchii trunchiului: A. Pectoralul este un muchi al spatelui B. Trapezul se afl n regiunea anterolateral a toracelui C. Trapezul acoper marele dorsal
117

D. Pectoralul mare i mic acoper muchiul dinat mare E. Trapezul se afl superior de marele dorsal

13. Selectai afirmaiile care nu sunt corecte legate de muchii trunchiului: A. Muchii anterolaterali ai abdomenului fac parte din muchii trunchiului B. Muchii anterolaterali ai toracelui fac parte din muchii trunchiului C. Muchii cefei nu fac fac parte din muchii trunchiului D. Muchii spatelui fac parte din muchii trunchiului E. Muchii posterolaterali ai abdomenului fac parte din muchii trunchiului

14. Urmtoarele afirmaii despre muchii trunchiului sunt adevrate: A. Diafragma este boltit spre cavitatea abdominal i concav spre torace B. Muchii intercostali se afl ntre coaste C. Subclavicularul se afl pe peretele lateral al toracelui D. Trapezul se afl superior de pectoral E. Drepii abdominali se afl anterior de piramidal

15. Urmtoarele afirmaii despre muchii abdominali nu sunt adevrate: A. Sunt muchi lungi B. Drepii abdominali se afl deasupra i dedesubtul liniei mediane abdominale C. Muchiul piramidal se afl anterior de dreptul abdominal D. Medial de dreptul abdominal se afl oblicul extern i intern E. Drepii abdominali se afl de o parte i de alta a liniei mediane abdominale

16. Muchii toracelui prezint urmtoarele caracteristici: A. Marele i micul pectoral se afl pe peretele anterior al toracelui B. Subclavicularul este superficial
118

C. Dinatul mare se afl pe peretele anterior al toracelui D. Intercostalii sunt interni i externi E. Diafragma este un muchi lat

17. Selectai afirmaiile corecte legate de muchiul deltoid: A. Este superficial B. Ridic membrul superior pn la orizontal C. Este adductor D. Este principalul muchi al membrului superior E. Este abductor

18. Muchii membrelor superioare sunt reprezentai de: A. Muchiul brahial,care este muchiul anterior al antebraului B. Bicepsul brahial situat anterior C. Coracobrahialul,care este un muchi posterior al braului D. Tricepsul, situat la nivelu antebraului, posterior E. Deltoidul, situat la nivelul umrului

19. Urmtoarele afirmaii despre muchii anteriori ai antebraului sunt adevrate: A. Sunt muchi flexori ai braului i ai minii B. Sunt muchi pronatori ai minii C. Sunt muchi extensori ai degetelor D. Sunt muchi flexori ai degetelor E. Sunt muchi supinatori

119

20. Urmtoarele afirmaii despre muchii posteriori i laterali ai antebraului sunt adevrate: A. Sunt extensori ai antebraului B. Sunt extensori ai braului C. Sunt extensori ai minii D. Sunt extensori ai degetelor E. Sunt flexori ai antebraului i ai minii

21. Muchii membrelor inferioare sunt grupai n: A. Muchii bazinului B. Muchii adductori C. Muchii coapsei D. Muchii gambei E. Muchii piciorului

22. Urmtoarele afirmaii despre muchii coapsei sunt adevrate: A. Deasupra cvadricepsului se afl cel mai lung muchi al corpului B. Adductorii coapsei se afl n regiunea lateral a coapsei C. Adductorii coapsei se afl n regiunea medial a coapsei D. Dreptul medial apropie coapsele E. Croitorul este cel mai lung muchi al corpului

23. Muchii coapsei sunt grupai astfel: A. Bicepsul femural se afl n loja anterioar a coapsei B. Bicepsul femural se afl n loja posterioar a gambei C. Semitendinosul se afl n loja posterioar a coapsei D. Semimembranosul se afl n loja posterioar a coapsei
120

E. Tibialul se afl n loja anterioar a coapsei

24. Muchii gambei sunt grupai astfel: A. Intr-o loj anterolateral i una posterioar B. Intr-o loj anteromedial i una posterioar C. Loja anterioar cuprinde flexori ai degetelor D. Loja anterioar cuprinde extensori ai degetelor E. Loja posterioar cuprinde extensori ai degetelor

25. Selectai afirmaiile corecte legate de muchii gambei: A. Peronierul lung se afl n loja medial a gambei B. Peronierul scurt se afl n loja lateral a gambei C. Tibialul anterior se afl n loja anterioar a gambei D. Tibialul anterior se afl n loja lateral a gambei E. Peronierul lung se afl n loja lateral a gambei

26. Muchii posteriori ai gambei prezint urmtoarele caracteristici: A. Gastrocnemianul este superficial B. Solearul face parte din triceps C. Tricepsul sural se afl n loja posterioar a gambei D. Gastrocnemianul i tricepsul formeaz muchiul solear E. Tibialul posterior nu este profund

27. Loja posterioar a gambei conine muchi: A. Flexori ai degetelor B. Extensori ai degetelor C. Flexori ai labei piciorului
121

D. Extensori ai labei piciorului E. Flexori ai degetelor i ai labei piciorului

28. Urmtoarele afirmaii despre muchii gambei i piciorului sunt adevrate: A. Tibialul posterior este flexor al labei piciorului B. Tibialul posterior este flexor al degetelor C. Piciorul prezint muchi doar pe faa plantar D. Piciorul prezint muchi doar pe faa dorsal E. Piciorul prezint muchi pe faa plantar i pe faa dorsal

29. Muchii scheletici asigur: A. Micrile voluntare B. Micrile involuntare C. Mimica D. Postura E. Echilibrul

30. Selectai afirmaiile corecte legate de propietile muchilor: A. Contractilitatea are ca baz anatomic sarcomerul B. Contractilitatea reprezint capacitatea muchiului de a se alungi pasiv sub aciunea unei fore C. Miofibrila este unitatea morfofuncional a sarcomerului D. Contractilitatea reprezint capacitatea muchiului de a se scurta E. Baza molecular a contractilitii este constituit de proteinele contractile

31. Excitabilitatea se caracterizeaz prin:


122

A. Se datoreaz permeabilitii selective a membranei celulare B. Ca urmare a excitabilitii apar reacii fizico- chimice C. Are ca rezultat manifestri mecanice D. Substratul anatomic al excitabilitii l reprezint fibrele conjunctive E. Se datoreaz pompelor ionice ale sarcolemei 32. Extensibilitatea muchilor: A. Se datoreaz permeabilitii selective a membranei celulare B. Reprezint capacitatea muchiului de a se alungi pasiv sub aciunea unei fore C. Substratul anatomic al extensibilitii l reprezint sarcomerul D. Se datoreaz pompelor ionice de la nivelul memvranei celulare E. Substratul anatomic al extensibilitii l reprezint fibrele conjunctive i cele elastice

33. Elasticitatea muchilor: A. Reprezint capacitatea muchiului de a se alungi pasiv sub aciunea unei fore B. Baza anatomic a elasticitii o reprezint fibrele elastice C. Elasticitatea se datoreaz miofibrilelor D. Datorit elasticitii, muchiul revine la forma de repaus cnd fora i-a ncetat aciunea asupra lui E. Baza anatomic a elasticitii o reprezint sarcomerul

34. Selectai afirmaiile corecte legate de tonusul muscular: A. Este o stare de tensiune temporar, specific muchilor B. Se menine parial i dup denervare C. Este de natur reflex D. Reprezint capacitatea muchiului de a se contracta
123

E. Este o stare de tensiune permanent, specific muchilor

35. Contraciile izometrice ale fibrei musculare striate se caracterizeaz prin: A. Modificarea tensiunii muchiului, n sensul scderii ei B. Lungimea muchiului nu se modific, dect parial C. Muchiul efectueaz lucru mecanic extern D. Energia chimic nu se pierde, deoarece lungimea muchiului nu se modific E. Pentru susinerea posturii corpului, se produc contracii izometrice

36. Contraciile izotonice ale fibrei musculare striate se caracterizeaz prin: A. Tensiunea muchiului rmne neschimbat B. Lungimea muchiului rmne neschimbat C. Muchiul efectueaz lucru mecanic D. Sunt specifice tuturor muchilor scheletici E. Sunt specifice unor muchi scheletici

37. Contraciile auxotonice ale fibrei musculare striate se caracterizeaz prin: A. Sunt contracii izotonice B. Sunt contracii izometrice C. Variaz doar lungimea muchiului D. Variaz doar tensiunea muchiului E. Variaz lungimea muchiului dar i tensiunea muchiului

38. Selectai afirmaiile corecte legate de manifestrile electrice ale contraciei: musculare
124

A. Sunt reprezentate de potenialul de aciune al fibrei musculare B. Potenialul de aciune al fibrei musculare se propag cu 30 mm/s C. Potenialele de aciune ale unei uniti motorii se sumeaz D. Electromiograma const n nregistrarea activitii electrice a muchiului E. Potenialul de aciune al fibrei musculare se propag cu 30 m/s

39. Manifestrile chimice ale contraciei musculare: A. Asigur energia necesar proceselor electrice B. Asigur energia necesar proceselor mecanice C. Sunt iniiate prin mecanismul de cuplare excitaie contracie D. Se studiaz cu ajutorul miografului E. Electromiograma const n nregistrarea activitii chimice a muchiului

40. Manifestrile mecanice ale contraciei musculare: A. Se studiaz cu ajutorul miografului B.Un stimul unic cu valoare prag determin o contracie muscular unic numit secus muscular C. Durata total a unei secuse este de 0,01 s pentru muchiul striat D. Amplitudinea secusei este constant pe toat durata aciunii stimulului E. Durata total a unei secuse este de 0,1 s pentru muchiul striat

41. Selectai afirmaiile false legate de secusa muscular: A. In faza de laten apar manifestrile electrice B. Faza de contracie dureaz n medie 0,4 s C. Faza de relaxare dureaz 0,05 s D. Faza de laten dureaz 0,01 s E. In faza de laten apar manifestrile chimice
125

42. Contracia tetanic: A. De form complet,se reprezint printr-un grafic dinat B. Complet exprim sumaia total a secuselor C. Incomplet exprim sumarea incomplet a secuselor D. Toate contraciile din organism sunt secuse E. Poate fi complet i incomplet

43. Urmtoarele afirmaii despre tetanos nu sunt adevrate: A. Cel incomplet apare cnd frecvena stimulilor este mare 50 -100 stimuli/ s B. Cel complet apare cnd frecvena stimulilor este mare 50 -100 stimuli/ s C. Se realizeaz printr-o stimulare unic D. Se realizeaz printr-o stimulare repetat E. Tetanosul este o secus mai puternic

44. Manifestrile termice ale contraciei musculare: A. Se datoreaz fenomenelor electrice B. Se datoreaz fenomenelor biochimice C. Randamentul contraciei musculare este de 70% D. Randamentul contraciei musculare este de 30 % E. Energia caloric se transform n energie chimic

45. Selectai afirmaiile corecte legate de muchii trunchiului: A. Sunt muchi mari, de form patrulater B. Sunt situai pe mai multe planuri C. Sunt situai pe un singur plan D. Toi sunt muchi perechi
126

E. Au o bogat vascularizaie

46. Urmtoarele afirmaii despre muchi nu sunt adevrate: A. Muchii umrului sunt muchi ai trunchiului B. Sternocleidomastoidianul este un muchi al cefei C. Trapezul este un muchi al spatelui D. Piramidalul este un muchi abdominal E. Muchii membrelor superioare sunt grupai 4 grupe

47. Urmtorii muchi aparin membrului superior: A. Deltoid B. Triceps sural C. Biceps brahial D. Pectoral mare i mic E. Trapez

48. Urmtorii muchi nu aparin membrului superior: A. Semitendinos B. Brahial C. Triceps sural D. Tibial E. Coracobrahial

49. Urmtorii muchi aparin membrului inferior: A. Adductorii gambei B. Adductorii coapsei C. Abductorii coapsei
127

D. Abductorii gambei E. Pronatori ai gambei

50. Urmtorii muchi nu aparin membrului inferior: A. Semimembranos B. Semitendinos C. Biceps brahial D. Triceps E. Triceps sural

Capitolul VIII. DIGESTIA I ABSORBIA


1. Sistemul digestiv este alctuit din: A. Organe la nivelul crora se realizeaz digestia i eliminarea alimentelor B. Tub digestiv cu intestin subtire si intestin gros C. Mai multe componente: cavitate bucal, faringe, esofag, stomac, intestin subire i intestin gros care alcatuiesc tubul digestiv D. Organe cu funcii n cadrul digestiei, absorbiei alimentelor i eliminrii resturilor neabsorbite E. Glande anexate tubului digestiv: salivare, ficat i pancreas

2. Tubul digestiv este alctuit din: A. Cavitate bucal, faringe, esofag, stomac, intestin subire i intestin gros
128

B. Ficat C. Pancreas D. Glanda submandibulara E. Glande salivare

3. Selectai afirmaiile corecte cu privire la cavitatea bucal: A. Este primul segment al tubului digestiv B. Prezint anterior amigdalele palatine i lueta C. Conine nazofaringele D. Intervine n digestie prin activitate motorie i secretorie E. Comunic cu cavitatea faringian 4. Cavitatea bucal conine: A. Limba B. Amidale palatine C. Laringofaringele D. Frenul lingual E. Dinii 5. Selectai afirmaiile corecte cu privire la dini : A. Se gsesc n orofaringe B. Sunt mprii n superiori i inferiori
129

C. Dinii inferiori prezint, n total, doi incisivi i patru premolari D. Sunt acoperii complet de gingie E. Particip la timpul faringian al deglutiiei

6. Selectai afirmaiile corecte cu privire la palatul moale: A. Separ cavitatea bucal de laringofaringe B. Separ cavitatea bucal de orofaringe C. Este situat n partea posterioar a cavitii bucale D. Prezint pe mijloc lueta E. Separ cavitatea bucal de nasofaringe

7. Selectai afirmaiile corecte cu privire la palatul dur: A. Reprezint partea posterioar a cavitii bucale B. Separ cavitatea bucal de faringe C. Prezint n centru lueta D. Separ cavitatea bucal de cavitatea nazal E. Conine amigdalele palatine

8. Stomacul : A. Este o poriune dilatat a tubului digestiv


130

B. Este situat n cavitatea abdominal C. Are un orificiu superior, pilorul, prin care comunic cu esofagul D. Are un orificiu inferior, cardia, prin care comunic cu duodenul E. Prezint trei tipuri de muchi

9. Selectai afirmaiile corecte cu privire la stomac: A. Fundul stomacului, aezat lnga antrul piloric B. Un orificiu de intrare(pilorul) i unul de ieire(cardia) C. Curbura mic, orientat spre dreapta D. Curbura mare, orientat spre dreapta E. Antrul piloric

10. Selectai afirmaiile corecte cu privire la structura stomacului: A. Peritoneul acoper suprafaa stomacului B. Glandele gastrice de la nivelul fundului i corpului secret pepsinogen i acid clorhidric C. Prezint un sfincter al fundului stomacului D. Este format numai din muchi longitudinali i oblici E. Glandele pilorice secret factorul intrinsec

11. Glandele gastrice :


131

A. Se gsesc n mucoasa gastric B. Sunt de trei tipuri C. Se gsesc la nivelul fundului i corpului, precum i n regiunile antral i piloric D. Glandele oxintice secret numai mucus E. Glandele de la nivelul pilorului secret pepsinogen i acid clorhidric

12. Intestinul subire : A. Este poriunea din tubul digestiv cuprins ntre stomac i colonul transvers B. Se ntinde ntre flexura duodeno-jejunal i cec C. Prezint, n mucoasa duodenului, glandele Brunner D. Prezint apendice vermiform E. Are trei poriuni: duoden, jejun si ileon

13. Duodenul: A. Este prima poriune a intestinului subire B. Are form de potcoav care cuprinde capul pancreasului C. Este aezat ntre stomac i cec D. Prezint deschiderea canalelor coledoc i principal al pancreasului E. Se ntinde de la orificiul piloric pn la flexura colic dreapt

132

14. Care dintre afirmaiile urmtoare cu privire la stomac sunt adevrate? A. Musculatura stomacului are un strat longitudinal la exterior B. Glandele oxintice secret o glicoprotein necesar absorbiei ileale a vitaminei B12 C. Mucoasa conine vilozitati intestinale D. Celulele G din glandele oxintice elibereaz pepsinogen E. Glandele pilorice secret o glicoprotein necesar absorbiei ileale a vitaminei B12

15. Duodenul: A. Comunic cu stomacul prin orificiul piloric B. La nivelul su se absoarbe activ clorul C. Este n raport cu coada pancreasului D. Conine glande Brunner E. Este inervat parasimpatic de nervul cranian X

16. Intestinul subire: A. Comunic cu stomacul prin orificiul cardia B. Este inervat simpatic de fibre postganglionare din ganglionul celiac C. Este alctuit succesiv din urmtoarele segmente: duoden, ileon, jejun, cec D. Prezint glande mucoase oxintice E. Prezint vas chilifer central n axul vilozitii intestinale
133

17. n structura intestinului subire deosebim : A. Apendice epiploice B. Apendice vermiform C. Viloziti intestinale cu micri contractile D. Vasul chilifer central n axul vilozitii intestinale E. Haustre

18. Selectai afirmaiile corecte cu privire la vilozitile intestinale : A. Sunt structuri specifice ale mucoasei intestinului subire B. Realizeaz o suprafa mic de contact C. Prezint o reea vascular srac D. Prezint cte o arteriol i o venul E. Prezint la baza lor cripte intestinale

19. Intestinul gros : A. Continu duodenul B. Se termin prin canalul anal C. Prezint trei poriuni D. Prezint apendice epiploice E. Este submprit n cec, sigmoid i rect

20. Selectai afirmaiile corecte cu privire la colon :


134

A. Colonul ascendent urc pe partea stng a abdomenului B. Colonul transvers prezint un mezocolon C. Colonul descendent urc n dreapta abdomenului D. Ultima poriune se numete colon sigmoid E. Prezint tenii

21. Colonul prezint urmtoarele caracteristici: A. Formeaz un cadru n jurul stomacului B. Prezint viloziti intestinale C. La nivelul lui se secret potasiu D. Poriunea terminal se numete sigmoid E. Colonul transvers prezint un mezocolon

22. Prima poriune a intestinului gros : A. Se numete sigmoid B. Se numete cec C. Prezinta glande Brunner D. Prezint vilozitati intestinale E. Prezint apendicele vermiform

23. Colonul prezint : A. Tenii B. Haustre C. Apendice epiploice D. Viloziti intestinale


135

E. Glandele Brunner

24. Selectai afirmaiile corecte cu privire la colon : A. Se afl n continuarea cecului B. Se continu cu rectul C. Prezint patru segmente D. Ultima poriune se numete colon descendent E. Prezint haustre 25. Rectul : A. Continu colonul descendent B. Continu colonul sigmoid C. Prezint musculatur neted D. Prezint cripte intestinale E. Este poriunea terminal a intestinului gros

26. Glandele anexe ale tubului digestiv sunt: A. Glandele salivare B. Glandele pilorice C. Ficatul D. Glandele oxintice E. Glandele Brunner ..

27. Glandele salivare : A. Secret saliva B. Sunt reprezentate de glandele submandibulare, sublinguale i parotide C. Sunt reprezentate de glandele submandibulare, sublinguale i paratiroide
136

D. i vars produsul de secreie n cavitatea bucal E. Secret zilnic 800-1500 ml de saliv

28. Lobulii hepatici: A. Sunt nconjurai de ramuri ale venei porte B. Reprezint unitile anatomice i funcionale ale ficatului C. Prezint la periferie numai o ven centrolobular D. Prezinta central o vena interlobulara E. Conin capilare sinusoide 29. Cile biliare : A. Se gsesc n interiorul ficatului B. Prezint vezica biliar C. Sunt reprezentate numai de canaliculele biliare intralobulare D. Prezint la terminaia lor sfincterul lui Oddi E. Includ canalul coledoc

30. Selectai afirmaiile false cu privire la cile biliare : A. Cuprind canalul coledoc, vezica biliar i canalul cistic B. Canalul coledoc se deschide n canalul piloric C. Canalul cistic conduce bila n ficat D. Vezica biliar este situat n continuarea canalului coledoc E. Canalul coledoc se deschide n duoden

31. Vezica biliar : A. Este situat n lobulii hepatici B. Este situat n afara ficatului
137

C. Depoziteaz bila n perioadele interdigestive D. Aparine cilor biliare E. Este situat n continuarea canalului cistic

32. Canalul coledoc: A. Face parte din cile biliare intrahepatice B. La deschiderea n duoden prezint sfincterul Oddi C. Face parte din cile biliare extrahepatice D. Permite trecerea n perioadele digestive a bilei E. Este n raport cu coada pancreasului

33. Tubul digestiv asigura aportul de ap, electrolii i substane nutritive prin : A. Absorbia produilor de digestie B. Deplasarea alimentelor C. Absorbia apei D. Secreia sucurilor digestive E. Funcia antitoxic

34. Masticaia : A. Este un act reflex exclusiv voluntar B. Este coordonat de centri nervoi din nevrax C. Se poate desfura i sub control voluntar D. Este coordonat de centri nervoi din trunchiul cerebral E. Iniiaz secreia gastric
138

35. Masticaia: A. Contribuie la formarea bolului alimentar B. Stimuleaz receptorii gustativi C. Crete suprafaa de contact a alimentelor cu enzimele digestive D. Este un act reflex exclusiv voluntar E. Iniiaz secreia gastric

36. Selectai afirmaiile adevarate cu privire la rolurile masticaiei: A. Absorbia sucurilor digestive B. Formarea, lubrifierea i nmuierea bolului alimentar C. Eliberarea substanelor odorante D. Activarea enzimelor digestive E. Asigurarea stimulrii receptorilor gustativi

37. Secreia salivar : A. Conine numai substane organice B. Este de 800 -1500 ml zilnic C. Este realizat de glandele salivare D. Este reglat de centrii salivari din mduva spinrii i trunchiul cerebral E. Conine numai substane anorganice

38. Secreia salivar: A. Conine numai substane organice B. Concentraia Cl este mai mic dect n plasma sanguin C. Conine apa i reziduu uscat D. Este compus din ap, sruri minerale, substane organice
139

E. Conine numai amilaz salivar 39. Saliva conine : A. 90,5% ap i 9,5% reziduu uscat B. Ioni de K+ n concentraie mai mic dect n plasma sangvin C. Ioni de Ca2+ i Mg2+ n concentraie mai mare dect n plasma sangvin D. Amilaza salivar, mucin i lizozim E. Conine numai amilaz salivar 40. Saliva ndeplinete urmtoarele funcii: A. Protecia mucoasei bucale B. Digestia chimic a amidonului crud C. Excreia unor substane endogene (uree, creatinin, acid uric) D. Meninerea echilibrului hidroelectrolitic E. Rol bactericid prin lizozim

41. Deglutiia : A. Cuprinde totalitatea activitilor motorii care asigur transportul bolului alimentar din cavitatea bucal n stomac B. Este un act reflex C. Se desfoar n doi timpi D. Se desfoar n trei timpi, din care primul este voluntar E. Se desfoar n trei timpi (n ordine ): bucal, esofagian si faringian 42. Care dintre afirmaiile referitoare la deglutiie sunt adevrate: A. n timpul bucal alimentele sunt mpinse in laringe B. Timpul bucal este involuntar C. Timpul faringian determin deplasarea alimentelor spre esofag
140

D. La nivelul esofagului se declaneaz peristaltismul primar E. Peristaltismul secundar este specific timpului faringian 43. In reglarea deglutiiei particip: A. Fibrele corticonucleare B. Impulsurile senzitive sosite de la ariile receptoare din jurul intrrii n faringe, prin care se iniiaz contracii automate ale muchilor faringelui C. Sistemul nervos enteric al esofagului D. Fibrele vagale E. Nervii hipogloi 44. Selectai afirmaiile corecte privind timpii deglutiiei: A. n timpul bucal bolul alimentar este mpins n mod automat n faringe B. Timpul bucal se desfoar n mod voluntar C. n timpul faringian bolul alimentar stimuleaz ariile receptoare din jurul intrrii in faringe D. Timpul faringian dureaz 3-4 secunde E. n timpul esofagian, micrile faringelui sunt organizate specific pentru transportul alimentelor n stomac 45. Referitor la timpul esofagian al deglutiiei: A. Esofagul prezint un peristaltism primar i unul secundar B. Peristaltismul esofagian primar este coordonat de sistemul nervos enteric al esofagului C. Peristaltismul esofagian secundar este coordonat vagal D. Peristaltismul esofagian primar este coordonat vagal E. Sfincterul de la captul terminal al esofagului se relaxeaz, prevenind refluxul gastro-esofagian

141

46. Motilitatea gastric realizeaz: A. Stocarea alimentelor B. Se amestec alimentele cu saliva C. Amestecul alimentelor cu secreiile gastrice D. Chimul gastric se transform n bol alimentar E. Evacuarea coninutului gastric n duoden 47. Privind motilitatea gastric: A. Contraciile perstaltice sunt iniiate la grania dintre fundul gastric i orificiul cardia B. Contraciile peristaltice se deplaseaz caudal, determinnd propulsia alimentelor ctre pilor C. Contraciile peristaltice au fora controlat de acetilcolin i de gastrin D. Determin, prin propulsia puternic a coninutului gastric ctre sfincterul piloric deschis, fenomenul de retropulsie E. Determin, prin propulsia puternic a coninutului gastric ctre sfincterul piloric inchis, fenomenul de retropulsie 48. Selectai afirmaiile false referitoare la secreia gastric: A. Este un lichid galben B. Are un pH intre 2-3,5 la aduli C. Conine ap i reziduu uscat D. Conine numai substane organice E. Mucoasa gastric conine dou tipuri de glande 49. Glandele gastrice oxintice : A. Sunt localizate numai la nivelul fundului B. Sunt localizate la nivelul fundului i corpului gastric C. Secret numai mucus
142

D. Secret HCl, mucus i pepsinogen E. Secret un factor intrinsec 50. Glandele pilorice : A. Sunt localizate numai n corpul stomacului B. Sunt localizate n regiunea antral i piloric C. Conin celule care secret mucus D. Conin celule care secret HCI E. Conin celule G care elibereaz gastrin 51. Referitor la acidul clorhidric din secreia gastric : A. Este secretat de glandele pilorice B. Activeaz pepsinogenul C. Este necesar pentru digestia glucidelor D. Inhib absorbia fierului E. Impiedic proliferarea intragastric a unor bacterii patogene 52. Substanele care stimuleaz secreia de HCl sunt: A. Acetilcolina B. Somatostatina C. Secretina D. Cazeina E. Gastrin 53. Pepsina : A. Este forma activ a pepsinogenului B. Este o enzim lipolitic C. Iniiaz procesul de digestie a proteinelor D. Este inactiv in mediul acid
143

E. Este secretat numai la sugar 54. Care dintre afirmaiile referitoare la pepsina gastric sunt false: A. Este un hormon B. Se secret sub form inactiv de pepsinogen C. Este activ n mediul acid D. Este secretat numai la sugar E. Acioneaz i asupra lipidelor 55. Lipaza gastric : A. Este o enzim lipolitic cu activitate puternic B. Este o enzim lipolitic cu activitate slab C. Are rol n coagularea laptelui D. Hidrolizeaz gelatina E. Hidrolizeaz numai lipidele ingerate sub forma de emulsie, pe care le separ n acizi grai i glicerina 56. Mucusul din secreiile gastrice : A. Este o glicoprotein B. Este o lipoprotein C. Are rol n protecia mecanic a mucoasei gastrice D. Are rol n protecia chimic a mucoasei gastrice E. Hidrolizeaz gelatina 57. La nivel gastric se absorb urmtoarele substane: A. Solubile n lipide, etanol i ap B. Sodiu i potasiu in cantitati extrem de mici C. Glucide D. Proteine
144

E. Amidon 58. Referitor la activitatea motorie a intestinului subire : A. Contraciile de amestec fragmenteaz chimul de 18-21 ori pe minut B. Amestecarea progresiv a particulelor alimentare solide cu secreiile din intestinul subire este determinat de micrile de propulsie C. Undele peristaltice se deplaseaz cu o vitez de 0,5-2 cm pe secund D. Micrile de propulsie transport chimul de la pilor pn la valva ileocecal n 3-5 ore E. Micrile de propulsie sunt mai lente n intestinul proximal 59. Celulele pancreasului: A. Celulele exocrine sunt organizate n foliculi B. Celulele exocrine sunt organizate n acini C. Celulele exocrine produc patru tipuri de enzime digestive D. Celulele ductale secret zilnic 1200-1500 ml de suc pancreatic E. Celulele ductale produc o cantitate mic de HC03 60. Secreia pancreatic conine : A. loni de sodiu i potasiu n aceeai concentraie ca i n plasm B. Amilaze i lipaze C. amilaz secretat n forma sa inactiv D. amilaz secretat n forma sa activ E. Lipaza secretat n forma sa inactiv 61. amilaza pancreatic : A. Se secret n forma sa activ B. Se secret n forma sa inactiv C. Hidrolizeaz glicogenul
145

D. Hidrolizeaz amidonul E. Hidrolizeaz celuloza 62. Lipazele pancreatice : A. Sunt secretate n forma lor inactiv B. Sunt secretate n forma lor activ C. Sunt reprezentate de lipaz, colesterol-lipaz i fosfolipaz D. Pentru hidrolizarea esterilor insolubili n ap nu necesit prezena srurilor biliare E. Pentru hidrolizarea esterilor insolubili n ap necesit prezena srurilor biliare 63. Proteazele pancreatice : A. Sunt reprezentate de tripsin i chimotripsin B. Sunt secretate n forma lor inactiv C. Tripsinogenul este transformat n tripsin de ctre enterochinaz i prin autocataliz D. Pancreasul este protejat de autodigestia tripsinei prin aciunea inhibitorului tripsinei E. Chimotripsinogenul este transformat n forma inactiva de ctre tripsin 64. Bila : A. Este necesar pentru digestia i absorbia proteinelor B. Este produsul de secreie a hepatocitelor i celulelor ductale care mrginesc ductele biliare C. Este secretat continuu D. Este depozitat n vezica biliar n timpul perioadelor digestive E. Se elibereaz n duoden sub aciunea colecistokininei
146

65. Caracteristicile secreiei biliare sunt: A. Este necesar digestiei i absorbiei lipidelor B. Conine enzime lipolitice C. Conine pigmeni biliari, lecitin, acizi biliari, colesterol, electrolii D. Srurile biliare provin din degradarea colesterolului E. Srurile biliare favorizeaz aciunea amilazei pancreatice

66. Srurile biliare dein urmtoarele roluri: A. Emulsioneaz proteinele din alimente B. Faciliteaz aciunea lipazei pancreatice C. Cresc tensiunea superficial a lipidelor din alimente D. Prin micelii complexe ajut absorbia unor lipide din tractul intestinal E. Stimuleaz motilitatea intestinal

67. Srurile biliare: A. Emulsioneaz lipidele B. Rol bacteriostatic C. Favorizeaz digestia proteinelor D. Cresc tensiunea superficial a lipidelor din alimente E. Stimuleaz motilitatea intestinal

68. Evacuarea bilei: A. Este consecina relaxrii vezicii biliare concomitent cu contracia sfincterului Oddi B. Este realizat prin mecanisme nervoase i umorale
147

C. Se realizeaz prin stimulare vagal D. Este determinat, pe cale umoral, de colecistokinin de origine ileal E. Este mpiedicat prin stimulare simpatic

69. Circuitul enterohepatic: A. Se refer la circuitul pigmenilor biliari B. Implic participarea venei cave superioare C. Este recircularea srurilor biliare napoi la ficat D. Se realizeaz prin intermediul venei porte E. Este recircularea srurilor biliare napoi la duoden

70. Secreiile intestinului subire conin : A. Mucus secretat de glandele duodenale Brunner i de celule speciale din epiteliul intestinal B. Enzime secretate n lumenul intestinal C. Peptidaze, dizaharidaze i lipaz D. Ap i electrolii secretai de celulele epiteliale intestinale E. HCl 71. Privind aciunea enzimelor digestive: A. Amilaza salivar acioneaz asupra amidonului crud B. Pepsina gastric descompune 30-40% din proteinele ingerate pn la stadiul de tripeptide C. Peptidazele intestinale descompun di- i tripeptidele pn la stadiul de aminoacizi D. Enzimele din bila descompun lipidele pn la stadiul de acizi grai i glicerol E. Gelatinaza hidrolizeaz gelatina
148

72. Privind aciunea enzimelor digestive: A. Amilaza salivar acioneaz asupra amidonului preparat B. Labfermentul transform cazeinogenul insolubil din lapte n cazeinat de calciu solubil C. Lipaza gastric acioneaz asupra lipidelor emulsionate D. Prin aciunea peptidazelor din lumenul intestinal asupra di- i tripeptidelor rezult aminoacizi E. Pepsina descompune 20-30% din proteinele ingerate pn la stadiul de peptide i aminoacizi 73. La nivelul intestinului subire absorbia este favorizat deoarece : A. Exista o suprafa mare de contact B. Grosimea peretelui intestinal este minim C. Moleculele absorbite au de strbtut o distan mare D. Reeaua vascular este srac E. Cantitatea de snge din reeaua vascular vilozitar foarte srac poate crete n timpul perioadelor de digestie

74. Dieta zilnic necesar unui adult trebuie s conin : A. Circa 50-60% aport de glucide B. 150-400 g / zi glucide C. Proteine n cantitate de 0,5-0,7 g / Kg corp D. 35 - 360 g/zi lipide E. Ap, electrolii, vitamine i minerale

75. Selectai afirmaiile corecte cu privire la absorbia glucidelor: A. Glucoza, galactoza i fructoza reprezint produii finali ai digestiei glucidelor
149

B. Glucoza i galactoza se absorb printr-un sistem de transport activ Nadependent C. Fructoza se absoarbe prin difuziune simpl D. Din enterocite, monozaharidele sunt transportate prin membrana bazolateral a acestora prin difuziune facilitat E. Celuloza poate fi digerata prin intermediul enzimelor gastrointestinale

76. Selectai afirmaiile corecte cu privire la absorbia proteinelor: A. Se realizeaz sub form de tripeptide, dipeptide i aminoacizi B. Se face prin mai multe sisteme de transport pasiv Na-dependente C. Se realizeaz doar parial D. Cuprinde toat cantitatea de proteine din intestin E. Se realizeaz sub form de acizi grai si glicerol 77. Selectai afirmaiile corecte cu privire la absorbia lipidelor: A. Se face prin difuziune activ B. Se face prin difuziune pasiv C. Se face sub form hidrosolubil, n prezena srurilor biliare D. Se realizeaz doar pe calea limfatica E. Se realizeaz sub form de chilomicroni pe cale limfatic

78. Apa si electroliii se absorb : A. Apa, activ, izoosmotic, n intestinul subire B. Apa, pasiv, izometric, n intestinul subire C. Apa, la nivelul colonului (maxim 2-3 I / zi) D. Sodiul prin proces pasiv E. Clorul urmeaz pasiv sodiul
150

79. Absorbia intestinal a vitaminelor: A. Se realizeaz sub form de micelii (vitaminele A, D, K, E) B. Se realizeaz n intestinul proximal prin intermediul miceliilor (vitaminele hidrosolubile) C. Se face proximal, n intestinul subire, prin transport facilitat sau prin sistem de transport activ Na-dependent (vitaminele hidrosolubile) D. Se realizeaz proximal, n intestinul subire, prin sistem de transport activ Na-dependent (vitaminele liposolubile) E. Vitamina C stimuleaza absorbia lor 80. Selectai afirmaiile corecte cu privire la absorbia intestinal a calciului si fierului: A. Absorbia intestinal a calciului este stimulat de vitamina C B. Absorbia intestinal a calciului se realizeaz n jejun i ileon C. Calciul se absoarbe cu ajutorul unui transportor legat de membrana celular D. Vitamina C stimuleaz absorbia fierului E. Absorbia fierului se realizeaz la nivelul stomacului 81. Rolurile principale ale colonului sunt: A. Absorbia apei n cantitate maxim de 2-3 I / zi B. Absorbia electrolitilor, n jumtatea distal C. Absorbia electrolitilor i secreia de potasiu sunt procese controlate de aldosteron D. Depozitarea materiilor fecale n jumtatea proximal, pn la eliminarea lor E. Absorbia apei i electrolitilor (n jumtatea proximal) i depozitarea temporar a materiilor fecale (n jumtatea distal)

82. Activitatea motorie a intestinului gros cuprinde :


151

A. Contracii combinate ale musculaturii circulare i longitudinale colice care realizeaz haustraiile colonului B. Micri de amestec, deplasate lent n timpul perioadei lor de relaxare C. Micri propulsive constnd n contracii haustrale n direcie anal i micri n mas D. Micri propulsive, cele mai numeroase avnd o durat de aproximativ 5 minute, n prima or de la micul dejun E. Micrile propulsive apar o dat pe zi

83. Defecaia : A. Reprezint procesul de eliminare a materiilor fecale din intestin B. Presupune propulsarea fecalelor n rect prin unele micri n mas ale colonului, iniiind dorina de defecaie C. Este precedat de contracia musculaturii netede a colonului distal i a rectului D. Urmeaz contracia sfincterului anal intern E. Intervine i un control voluntar asupra sfincterului anal intern

Capitolul IX. CIRCULAIA

1. Sngele reprezint din masa corporal aproximativ: A. 2% B. 5% C. 8% D. 10%


152

E. 28% 2. Urmtoarele componente fac parte din mediul intern al organismului: A. Lichidul cefalorahidian B. Limfa C. Lichidul interstiial D. Perilimfa E. Lichidul intracelular 3. Plasma reprezint din volumul sangvin: A. 25% B. 45% C. 55% D. 35% E. 15% 4. Pentru un adult normal de 70 kg volumul sangvin total este de: A. 6,5 litri B. 8 litri C. 5 litri D. 5,6 litri E. 5,2 litri 5. Elementele figurate ale sngelui observabile la examenul microscopic sunt: A. Hematii B. Leucocite C. Trombocite D. Globule albe
153

E. Hepatocite 6. Urmtoarele afirmaii despre eritrocite sunt false: A. Se mai numesc globule albe B. Sunt celule cu nucleu C. Au rol n transportul i a O2 D. Au rol n meninerea echilibrului acidobazic E. Au rol n transportul i a CO2 7. Anticorpii: A. Sunt proteine plasmatice B. Neutralizeaz antigenul C. Distrug antigenul D. Sunt glucide plasmatice E. Fac parte din clasa gamma globulinelor 8. Rspunsul imun specific: A. Este mediat prin limfocite B B. Este mediat prin limfocite T C. Are la baz imunitatea umoral D. Are la baz imunitatea celular E. Se realizeaz prin fagocitoz 9. Aprarea nespecific: A. Este dobndit B. Este nscut C. Se realizeaz prin fagocitoz D. Se realizeaz prin mecanisme umorale E. Este foarte prompt
154

10. Aprarea specific: A. Este nscut B. Este dobndit natural C. Este dobndit artificial D. Se dobndete prin vaccinare E. Nu se dobndete prin administrare de antitoxine 11. Leucocitele: A. Au capacitate de a emite pseudopode B. Nu au proprietatea de diapedez C. Sunt grupate n cadrul formulei leucocitare n granulocite i agranulocite D. Sunt n numr de 50.000-100.000/mm3 de snge E. Nu prezint mitocondrii

12. Antigenul: A. Este o substan macromolecular proteic strin organismului B. Este o substan polizaharidic strin organismului C. Declanaz producerea de ctre organism a anticorpilor D. Nu declanaz activarea limfocitelor B E. Nu determin apariia limfocitelor cu memorie

13. Vaccinarea induce o imunitate dobndit: A. Artificial B. Activ C. Natural D. Pasiv, prin administrare de antitoxine
155

E. Activ, n urma unei boli 14. Trombocitele: A. Sunt globule roii B. Sunt plachete sangvine C. Au rol n hemostaz D. Sunt elemente figurate ale sngelui E. Sunt globule albe 15. Plasma sangvin: A. Conine 90% ap B. Conine 9% substane organice C. Conine proteine albumine, globuline, fibrinogen
D. E.

Conine substane organice (Na+, K+, Ca2+, Mg2+, Cl-, HCO3-) Conine substane anorganice (Na+, K+, Ca2+, Mg2+, Cl-, HCO3-)

16. Principalii parametri fizico-chimici ai sngelui sunt:


A. B. C. D. E.

Ph-ul sangvin 7,38-7,42 Presiunea osmotic a plasmei 300 mosmoli/l Presiunea osmotic a plasmei 300 mmoli/l Presiunea osmotic a plasmei 300 mEq/l Ph-ul sangvin 6,38-7,24

17. Compoziia biochimic a plasmei are urmtorii parametri:


A. B.

Limita minim normal a glicemiei de 20mg /dl Limita minim normal a glicemiei de 65mg /dl Limita maxim normal a glicemiei de 110mg/dl
156

C. Limita maxim normal a glicemiei de 180mg/dl


D.

E. Toate rspunsurile sunt false

18. A. B.

Valoarea normala a potasiemiei este: 35-45 mmoli/l 3,5-5,3 mg/dl

C. 3,5-5,3 mmol/l D. 50-60 mg/dl E. 6,2-8,3 mmol/l Concentraia normal a sodiului plasmatic este: 135-146 mmol/l 135-146 mg/dl 3,5-5,3 mmol/l 3,5-5,3 mg/dl

19. A. B. C. D.

E. Toate raspunsurile sunt false Valoarea normal a calcemiei n plasm este: 8,5-10,3 mg/dl 8,5-10,3 mmol/l 5,8-13 mg/dl 3,5-5,3 mg/dl 3,5-5,3 mmol/l

20. A. B. C. D. E.

21. Concentraia normal de albumin din plasm este:


A. B. C. D.

3,5-5 g/dl 3,5-5 g/l 5,3-8 g/dl 8,5-10,3 mg/dl

E. 8,5-10,3 mmol/dl
157

22. A.

Regula transfuziei cuprinde: Aglutinogenul din sngele donatorului s nu se ntlneasc cu aglutininele Grupa A poate dona la toate grupele Grupa 0 poate dona la toate grupele Grupa AB poate dona la toate grupele Grupa sanguin 0 I: Poate dona grupei A II Poate dona grupei B III Are aglutinine i n plasm

din plasma primitorului


B. C.

D. Grupa AB poate primi de la toate grupele


E. 23. A. B.

C. Poate primi de la grupa AB IV


D.

E. Are aglutinogene A i B pe eritrocite Grupa A II: Poate dona grupei AB Are aglutinin n plasm Poate dona grupei 0 I Poate dona grupei B III Are aglutinogen A n plasm Grupa B III: Poate dona grupei B III Poate dona grupei AB IV Poate dona grupei 0 I Are aglutinina n plasm Toate sunt adevrate Grupa AB IV:
158

24. A. B. C. D. E.

25. A. B. C. D. E.

26.

A. B. C. D. E.

Poate primi snge de la grupa 0 I Poate primi snge de la grupa AB IV Poate dona snge de la grupa 0 I Poate dona snge de la grupa A II Toate rspunsurile sunt false Antigenul D: E prezent la indivizii Rh pozitiv E un aglutinogen E prezent la 25% din populaia globului E prezent la 85% din populaia globului Toi indivizii posesori de antigen D sunt considerai Rh negativ n cazul mamei Rh negativ i tatl Rh pozitiv: Copiii rezultai vor moteni caracterul Rh pozitiv Prima sarcin poate evolua normal Copiii rezultai nu vor moteni caracterul dominant al genei care codific Copiii rezultai vor avea Rh negativ Toate rspunsurile sunt false Pentru determinarea grupelor sangvine se utilizeaz seruri hemotest Serul B III - aglutinine Serul 0 I - aglutinine i Serul A II - aglutinine Serul AB IV - aglutinine i Serul AB IV - fr aglutinine
159

27. A. B. C. D. E.

28. A. B. C.

aglutinogenul D
D. E.

29.

care conin:
A. B. C. D. E.

30. Despre hemostaz sunt adevrate urmtoarele enunuri:


A.

Reprezint totalitatea mecanismelor ce intervin n oprirea sngerrii la Prezint mai muli timpi ncepe n momentul lezrii vasului Include i hemostaza primar Nu produce coagularea sngelui Hemostaza primar cuprinde urmtoarele procese: Vasoconstricia peretelui vascular lezat Agregarea trombocitelor la nivelul plgii Agregarea trombocitelor Metamorfoza vscoas a trombocitelor Oprirea sngerrii n 2-4 ore Funciile sngelui sunt: ndeprtare i transport a substanelor toxice Rol n termoreglare Rol de sistem de integrare i coordonare umoral a funciilor Vehiculeaz hormonii, cataboliii i mediatorii chimici Nu are rol n termoreglare

nivelul vaselor mici


B. C. D. E.

31. A. B. C. D. E.

32. A. B. C. D. E.

33. Circulaia pulmonar: A. ncepe n ventriculul drept B. ncepe n ventriculul stng C. ncepe n atriul drept D. ncepe n atriul stng E. Toate sunt false
160

34. A. B. C. D. E.

Circulaia mare: ncepe n ventriculul drept ncepe n atriul stng ncepe n ventriculul stng ncepe n atriul drept Toate sunt false Sistemul aortic: E format din artera aort i ramurile ei ncepe din ventriculul stng Din aorta ascendent se desprind dou artere coronare Terminal se bifurc n arterele iliace comune

35. A. B. C. D.

E. ncepe n ventriculul drept 36. Din arcul aortei, dinspre dreapta spre stnga, se desprind: A. Trunchiul brahiocefalic, artera carotid comun stng i artera subclavicular stng B. Artera carotid comun stng, artera renal stng i artera subclavicular stng C. Trunchiul brahiocefalic, artera carotid comun dreapt i artera subclavicular stng D. Trunchiul brahiocefalic, artera coronar stng i artera subclavicular stng E. Artera subclavicular stng, artera carotid comun stng i trunchiul brahiocefalic Artera carotid extern irig: Gtul Regiunea occipital
161

37. A. B.

C. D. E.

Regiunea temporal Viscerele feei Plmnii Artera carotid intern irig: Creierul Ochiul Inima Plmnii

38. A. B. C. D.

E. Ficatul 39. Din arterele subclaviculare se desprind: A. Artera vertebral B. Artera toracic intern C. Artera carotid comun D. Artera coronar E. Trunchiul brahiocefalic 40. Artera axilar vascularizeaz: A. Pereii axilei B. Peretele antero-lateral al toracelui C. Faa anterioar a gambei D. Regiunea lombar E. Regiunea abdominal 41. Ramurile aortei descendente sunt: A. Arterele bronice B. Arterele pericardice C. Arterele esofagiene
162

D. Trunchiul brahiocefalic E. Artera carotid 42. Aorta descendent abdominal d ramuri: A. Parietale B. Trunchiul celiac C. Artera mezenteric superioar D. Atera mezenteric inferioar E. Trunchiul brahiocefalic 43. Artera mezenteric superioar vascularizeaz: A. Jejun-ileonul B. Cecul C. Colonul ascendent D. Partea dreapt a colonului transvers E. Rinichii 44. Artera mezenteric inferioar vascularizeaz: A. Colonul descendent B. Sigmoidul C. Partea superioar a rectului D. Partea stng a colonului transvers E. Stomacul 45. Artera femural: A. Irig coapsa B. Se continu cu artera poplitee C. Se continu cu artera tibial D. Continu artera iliac extern
163

E. Continu artera iliac intern 46. Artera iliac intern: A. Are ramuri parietale pentru pereii bazinului B. Are ramuri viscerale pentru organele din bazin C. Are ramuri viscerale pentru organele genitale D. Irig prostata E. Se continu cu artera femural 47. Sistemul venos al marii circulaii este reprezentat de: A. Vena cav superioar B. Vena cav inferioar C. Artera carotid D. Artera tibial E. Artera coronar 48. Vena cav superioar: A. Strnge sngele venos de la creier, cap, gt B. Strnge sngele venos de la membrele superioare C. Strnge sngele venos de la torace D. Strnge sngele venos de la membrele inferioare E. Strnge sngele venos de la abdomen 49. Venele brahiocefalice iau natere prin unirea: A. Venei jugulare interne cu vena subclavicular B. Vena jugular extern cu vena subclavicular C. Vena jugular intern cu trunchiul brahiocefalic D. Venelor subclaviculare E. Toate sunt false
164

50. Vena axilar: A. Strnge sngele venos de la nivelul membrelor superioare B. Se afl n continuarea venei subclaviculare C. Prin unirea cu vena jugular intern formeaz vena brahiocefalic D. Face parte din sistemul azygos E. Toate cele de mai sus sunt false 51. Vena cav inferioar: A. Adun sngele venos de la nivelul membrelor inferioare B. Adun sngele venos de la nivelul pereilor bazinului C. Adun sngele venos de la nivelul viscerelor bazinului D. Adun sngele venos de la rinichi E. Adun sngele venos de la plmni 52. Vena port: A. Se formeaz din unirea a trei vene: vena mezenteric superioar, vena mezenteric inferioar, vena splenic B. Transport spre ficat snge ncrcat cu substane nutritive C. Face parte din marea circulaie D. Face parte din mica circulaie E.Transport spre rinichi snge ncrcat cu substane nutritive 53. Urmtoarele enunuri despre circulaia limfatic sunt adevrate: A. Prin sistemul limfatic circul limfa B. Limfa ajunge n circulaia venoas C. Sistemul limfatic este adaptat la funcia de drenare a esuturilor D. Pereii vaselor limfatice sunt mai subiri dect cei ai vaselor sangvine E. Sistemul limfatic dreneaz sngele venos
165

54. Despre splin urmtoarele enunuri sunt adevrate: A. Este un organ abdominal nepereche B. Este situat n loja splenic C. Produce limfocite D. Intervine n metabolismul fierului E. Este vascularizat de trunchiul brahiocefalic 55. Valvele inimii sunt: A. Mitral B. Tricuspid C. Aortic D. Pulmonar E. Ileo-cecal 56. Inima este: A. Un organ tetracameral B. Situat n cavitatea toracic C. Un organ cavitar D. Echipat cu valve E. Un organ bicameral 57. Debitul cardiac este: A. Volumul de snge expulzat de fiecare ventricul ntr-un minut B. Egal cu volumul de snge pompat de un ventricul la fiecare btaie nmulit cu frecvena cardiac C. n repaus este de aproximativ 5 l/minut D. n repaus este de aproximativ 10 l/minut E. Volumul de snge expulzat de fiecare atriu ntr-un minut 58. Frecvena cardiac:
166

A. Este sub control nervos B. n mod normal este de 70-75 bti/minut C. Sistemul nervos simpatic determin creterea frecvenei cardiace D. Sistemul nervos parasimpatic determin creterea frecvenei cardiace E. Sistemul nervos parasimpatic determin scderea frecvenei cardiace 59. Debitul cardiac scade n: A. Febr B. Sarcin C. Somn D. Altitudine E. Efort 60. Proprietile fundamentale ale miocardului sunt: A. Excitabilitatea B. Automatismul C. Peristaltismul D. Conductibilitatea E. Contractilitatea 61. Urmtoarele valve se deschid n timpul sistolei ventriculare: A. Pulmonare B. Tricuspide C. Aortice D. Bicuspide E. Toate cele de mai sus 62. Urmtoarele valve se deschid n timpul diastolei ventriculare: A. Aortice
167

B. Bicuspide C. Mitral D. Pulmonare E. Tricuspid 63. Factorii care determin valoarea volumului-btaie sunt: A. Presiunea arterial B. Volumul de snge aflat n ventricul la sfritul diastolei C. Fora contraciei ventriculare D. Presiunea venoas E. Toi factorii de mai sus 64. Inima funcioneaz ca dou sinciii: A. Unul ventricular B. Unul atrial C. Conectate funcional prin nodulul atrioventricular D. Conectate funcional prin nodulul sinoatrial E. Toate rspunsurile sunt adevrate 65. Celulele musculare cardiace ndeplinesc urmtoarele funcii: A. Conduc impulsul contractil B. Asigur automatismul inimii C. Nu rspund la stimuli prin contracie D. Nu asigur automatismul inimii E. Iniiaz impulsul contractil 66. Excitabilitatea este proprietatea celulei musculare cardiace: A. De a rspunde la un stimul printr-un potential de aciune propagat B. De a nu rspunde la un stimul printr-un potential de aciune propagat
168

C. De a se autostimula D. De a dezvolta tensiuni ntre capetele fibrelor sale E. De a propaga excitaia la toate fibrele sale 67. Automatismul: A. Reprezint proprietatea inimii de a se autostimula B. Este generat n anumii centri de automatism cardiac C. Reprezint proprietatea miocardului de a propaga excitaia la toate fibrele sale D. Are la baz activitatea unor celule care iniiaz i conduc impulsuri E. Asigur continuarea activitii ritmice a inimii, scoase din corp, dac este irigat cu un lichid nutritiv special 68. Ritmul sinusal corespunde cu: A. Ritmul normal al inimii B. Activitatea principalului centru de automatism cardiac C. O frecven de descrcare de 100-120 impulsuri/minut D. Activitatea cardiac condus de nodulul sinoatrial E. Are o frecven de descrcare de 70-80 impulsuri/minut 69. Conductibilitatea: A. Se realizeaz cu viteze diferite n funcie de tipul de fibr miocardic B. Este o proprietate a miocardului contractil atrial C. Este o proprietate a miocardului contractil ventricular D. Este de zece ori mai mare prin fasciculul His, fa de reeaua Purkinje E. Viteza de conducere este identic n fascicolul His i n miocardul contractil atrial 70. Contractilitatea:
169

A. Asigur expulzia sngelui ca urmare a alungirii fibrelor miocardice B. Este proprietatea miocardului de a dezvolta tensiuni ntre capetele fibrelor sale C. Asigur expulzia sngelui ca urmare a scurtrii fibrelor miocardice D. Genereaz presiune n cavitile inimii E. Are ca i manifestri principale geneza vitezei de scurtare i a tensiunii fibrelor 71. Ciclul cardiac: A. Dureaz 0,8 secunde la o frecven de 75 bti/minut B. Eureaz 0,2 secunde la o frecven de 75 bti/minut C. Este format din o sistol i o diastol D. Este format din dou sistole i dou diastole E. Este format din dou sistole i o diastol 72. Sistola atrial: A. Dureaz 0,10 secunde B. Definitiveaz umplerea ventricular C. Precede sistola ventricular cu 0,10 secunde D. Dureaz 0,40 secunde E. Precede diastola ventricular cu 0,10 secunde 73. Sistola ventricular dureaz: A. 0,30 secunde B. 0,20 secunde C. 0,40 secunde D. 0,10 secunde E. 0,50 secunde
170

74. Diastola atrial dureaz: A. 0,70 secunde B. 0,30 secunde C. 0,40 secunde D. 0,50 secunde E. 0,60 secunde 75. Diastola ventricular dureaz: A. 0,40 secunde B. 0,50 secunde C. 0,30 secunde D. 0,20 secunde E. 0,60 secunde 76. n timpul diastolei ventriculare: A. Valvele semilunare se nchid B. Presiunea intraventricular devine inferioar celei din arterele mari C. Ventriculele devin pentru scurt timp nite caviti nchise D. Valvele atrioventriculare se nchid E. Valvele semilunare se deschid 77. La un ritm cardiac de 75 bti/minut, diastola general dureaz: A. 0,50 secunde B. 0,60 secunde C. 0,40 secunde D. 0,10 secunde E. 0,30 secunde

171

78. n timpul activitii sale, cordul produce o serie de manifestri, care pot fi nregistrate grafic: A. Termice B. Electrice C. Mecanice D. Acustice E. Toate manifestrile de mai sus 79. Electrocardiograma: A. Utilizeaz electrozi de culegere aplicai pe piele B. Este o metod larg folosit pentru diagnosticarea maladiilor cardiace C. Nu permite nregistrarea grafic a manifestrilor electrice ale activittii cardiace D. Asigur amplificarea i nregistrarea grafic a biopotenialelor ce apar la nivelul miocardului E. Prezint pe traseu trei unde pozitive Q, P, R i dou unde negative S i T. 80. Fonocardiograma este: A. nregistrarea grafic a zgomotelor cardiace B. nregistrarea grafic a activitii electrice a inimii C. nregistrarea grafic a pulsului D. nregistrarea grafic a contractilitii musculare E. Toate rspunsurile de mai sus 81. Sfigmograma: A. Este nregistrarea grafic a zgomotelor cardiace B. Este nregistrarea grafic a pulsului C. Ofer informaii despre artere D. Ofer informaii despre modul de golire a ventriculului stng E. Este nregistrarea grafic a activitii electrice a inimii
172

82. Manifestrile mecanice ale inimii sunt redate de: A. ocul apexian B. Expansiunea sistolic a peretelui toracic perceput la nivelul spaiului V intercostal stng C. Fonocardiograma D. Electrocardiograma E. Pulsul arterial 83. Prin comprimarea unei artere superficiale pe un plan osos, se obin informaii despre: A. Ritmul cardiac B. Frecvena cardiac C. ocul apexian D. Zgomotele inimii E. Activitatea electric a inimii 84. Pulsul venos se datoreaz: A. Variaiilor de presiune din atriul drept n timpul ciclului cardiac B. Variaiilor de volum ale venei jugulare interne n timpul ciclului cardiac C. Variaiilor de presiune din atriul stng n timpul ciclului cardiac D. Variaiilor de presiune din ventriculul stng n timpul ciclului cardiac E. Toate sunt false 85. Zgomotul I sistolic este produs de: A. nchiderea valvelor semilunare B. Deschiderea valvelor atrio-ventriculare C. Vibraia miocardului la nceputul sistolei ventriculare D. nchiderea valvelor atrio-ventriculare
173

E. Toate sunt false 86. Comparativ cu zgomotul II, diastolic, zgomotul I, sistolic este: A. Mai acut B. Mai puin intens C. Mai scurt D. Mai lung E. De tonalitate joas 87. Zgomotul II, diastolic, este produs: A. Prin nchiderea valvelor semilunare ale aortei B. Prin nchiderea valvelor semilunare ale arterei pulmonare C. La nceputul diastolei ventriculare D. La sfritul diastolei ventriculare E. Toate sunt adevrate 88. Care din urmtoarele afirmaii privind hemodinamica sunt false: A. Sngele se deplaseaz n dou sensuri opuse B. Volumul de snge pompat de ventriculul stng este mai mic dect cel al ventriculului drept C. Sngele se deplaseaz n circuit nchis D. Legile generale ale hidrodinamicii sunt aplicabile i la hemodinamic E. Toate de mai sus sunt false 89. Arterele au urmtoarele proprieti funcionale: A. Elasticitatea B. Contractilitatea C. Conductibilitatea D. Ritmicitatea
174

E. Automatismul 90. Elasticitatea pereilor arteriali: A. Asigur transformarea ejeciei sacadate a sngelui din inim, n curgere continu a acestuia prin artere B. Este o proprietate a capilarelor C. Este o proprietate a vaselor mici D. Asigur variaiile pasive ale calibrului vaselor mici E. Toate de mai sus sunt false 91. Contractilitatea: A. Depinde de activitatea nervilor simpatici B. Permite un control fin al distribuiei debitului cardiac, ctre diferite organe i esuturi C. Asigur modificarea marcat a diametrului lumenului arterial D. Contribuie la curgerea continu a sngelui prin artere E. Este asigurat prin activitatea muchilor striai din peretele arterial 92. Factorii determinani ai presiunii arteriale sunt: A. Elasticitatea arterelor B. Debitul cardiac C. Rezistena periferic D. Volumul sangvin E. Niciunul din cei de mai sus 93. Presiunea arterial variaz direct proporional cu: A. Debitul cardiac B. Vscozitatea sngelui C. Rezistena periferic
175

D. Nolemia E. Niciunul din factorii de mai sus 94. Hipertensiunea arterial sistemic: A. Determin creterea lucrului mecanic cardiac B. Poate duce la afectarea vaselor sangvine C. Reprezint creterea presiunii diastolice peste 130 mm Hg D. Reprezint creterea presiunii sistolice peste 130 mm Hg E. Determin scderea lucrului mecanic cardiac 95. Viteza de circulaie a sngelui la nivelul celor dou vene cave este: A. 100 mm/sec B. 80 mm/sec C. 120 mm/sec D. 150 mm/sec E. 50 mm/sec 96. Cauza principal a ntoarcerii sngelui la inim este: A. Gravitaia B. Pompa muscular C. Presa abdominal D. Activitatea de pomp cardiac E. Aspiraia toracic 97. Rentoarcerea sngelui venos de la nivelul membrului inferior este favorizat de: A. Pompa muscular B. Masajul pulsatil efectuat de artere asupra venelor C. Masajul pulsatil efectuat de vene asupra arterelor
176

D. Prezena valvelor venoase E. Gravitaia 98. Gravitaia favorizeaz circulaia sngelui n urmtoarele vene: A. Vena mezenteric superioar B. Vena splenic C. Venele situate deasupra AD D. Vena jugular intern E. Toate sunt adevrate

Capitolul X. RESPIRAIA

1. Sistemul respirator cuprinde: A. Cile respiratorii B. Plmnii C. Rinichii D. Esofagul


E.

Faringele

2. Cile respiratorii sunt reprezentate de: A. Bronhii B. Trahee C. Cavitatea nazal D. Faringe i laringe
177

E. Urechea 3. Care dintre urmtoarele enunuri sunt false, privitor la cile respiratorii: A. Laringele este un organ cu o singur funcie, cea fonatorie B. Cavitatea nazal este format din dou spaii asimetrice, numite fose nazale C. Faringele reprezint o rspntie ntre calea respiratorie i cea digestiv D. Fosele nazale sunt situate sub baza craniului i deasupra cavitii bucale E. Traheea este un organ sub form de tub care continu fosele nazale 4. Urmtoarele afirmaii despre trahee sunt adevrate: A. Este un organ sub form de tub, ce continu laringele B. Are o lungime de 10-12 cm C. La nivelul vertebrei T4 se divide n dou bronhii D. La nivelul vertebrei T7 se divide n dou bronhii E. Are o lungime de 25 cm 5. Plmnii reprezint: A. Principalele organe ale respiraiei B. Organe situate n cavitatea toracic C. Organe ce prezint o capacitate total de 50 ml aer D. Organe ce prezint o capacitate total de 5000 ml aer E. Organe ce prezint o capacitate total cu variaii individuale 6. Pleurele: A. nvelesc fiecare plmn B. Prezint dou foie, una visceral i una parietal C. ntre foiele pleurale se afl cavitatea pleural D. Sunt n numr de 3 (dou parietale i una visceral)
178

E. nvelesc inima 7. Urmtoarele afirmaii cu privire la arborele bronic sunt false: A. Ultimele ramificaii ale arborelui bronic sunt ductele alveolare B. Ductele alveolare se termin prin sculei alveolari C. De la ductele alveolare pleac bronhiolele respiratorii D. Bronhia principal se mparte n bronhii iar acestea la rndul lor n bronhiole
E.

Pereii sculeilor alveolari nu sunt compartimentai n alveole pulmonare

8. Acinul bronho-pulmonar cuprinde: A. Bronhiole respiratorii B. Ducte alveolare C. Sculei alveolari D. Alveole pulmonare E. Bronhii 9. Membrana alveolo-capilar: A. Este situat n jurul alveolelor B. Este reprezentat de o bogat reea de capilare C. La nivelul ei au loc schimburile de gaze dintre alveole i snge D. Se mai numete membran respiratorie E. Este situat n jurul bronhiilor 10. Din punct de vedere funcional respiraia prezint:
A.

Difuziunea O2 i CO2 ntre alveolele pulmonare i snge

B. Ventilaia pulmonar C. Transportul CO prin snge


D.

Transportul O2 i CO2 prin snge i lichidele organismului ctre i de la celule


179

E. Reglarea ventilaiei 11.Ventilaia pulmonar nu presupune: A. Deplasarea aerului n ambele sensuri ntre alveolele pulmonare i atmosfer
B. C. D.

Transportul O2 prin snge i lichidele organismului ctre celule Transportul CO2 prin snge i lichidele organismului de la celule Circulaia alternativ a aerului ntre alveolele pulmonare i atmosfer opus ale plmnilor

E. Variaiile ciclice ale volumului cutiei toracice urmate de micrile n sens

12. Despre ventilaia pulmonar, urmtoarele afirmaii sunt adevrate: A. Cuprinde variaiile ciclice ale volumului cutiei toracice urmate de micrile n acelai sens ale plmnilor B. Variaia dimensiunilor plmnilor prin distensie i retracie C. Participarea pleurei la micrile plmnilor n sens opus cu cele ale cutiei toracice D. Participarea pleurei la micrile plmnilor n acelai sens cu cele ale cutiei toracice E. Dou micri n acelai sens ale aparatului toraco-pulmonar, definite ca micarea inspiratorie i micarea expiratorie 13. Mecanica ventilaiei pulmonare presupune: A. Micri de ridicare i coborre ale coastelor B. Micri de ridicare i coborre ale diafragmei C. Modificarea diametrului antero-posterior al cavitii toracice ca urmare a micrilor diafragmei D. Variaii ale volumului cutiei toracice doar sub aciunea diafragmei E. Contracia unor grupe musculare toracice i abdominale n respiraia de repaus
180

14. Inspiraia de repaus este determinat de: A. Alungirea cutiei toracice B. Scurtarea cutiei toracice C. Contracia diafragmei D. Relaxarea diafragmei E. Ridicarea grilajului costal 15. Despre diafragm, urmtoarele afirmaii sunt adevrate: A. Separ cavitatea toracic de cea abdominal B. Separ cavitatea toracic de cea pelvin C. Este un muchi striat D. Este un muchi neted E. Toate rspunsurile de mai sus sunt false 16. Contracia diafragmei: A. Trage n jos faa bazal a plmnilor B. mping n sus faa bazal a plmnilor C. Determin alungirea cutiei toracice D. Determin scurtarea cutiei toracice E. Reprezint principalea cale de expansionare a plmnilor n respiraia de repaus 17. Muchii care intervin n inspiraie sunt: A. Muchii care determin ridicarea coastelor B. Muchii care determin coborrea coastelor C. Muchii gtului D. Diafragma E. Muchii drepi abdominali
181

18. Muchii care intervin n expiraie sunt: A. Muchii drepi abdominali B. Muchii care determin ridicarea coastelor C. Diafragma D. Muchii gtului E. Muchii care determin coborrea coastelor 19. n timpul expiraiei linitite au loc: A. Comprimarea plmnilor B. Contracia diafragmei C. Relaxarea diafragmei
D.

Retracia elastic a plmnilor

E. Toate rspunsurile de mai sus sunt adevrate 20. Presiunea pleural: A. Este presiunea din spaiul cuprins ntre pleura parietal i cea visceral B. Variaz cu fazele respiraiei C. Nu variaz cu fazele respiraiei
D. E.

n mod normal este mai mic dect presiunea atmosferic n mod normal este mai mare dect presiunea atmosferic Presiunea alveolar:

21.

A. Este presiunea din interiorul alveolelor pulmonare B. Este presiunea din interiorul bronhiilor
C. D.

n timpul unei inspiraii normale ea devine 1cm H2O n timpul unei inspiraii normale ea devine +1cm H2O

E. Scade sub valoarea presiunii atmosferice n timpul inspiraiei 22. Inspiraia de repaus:
182

A. Corespunde cu ptrunderea n plmn a unui volum de aproximativ 500 ml aer B. Corespunde cu ptrunderea n plmn a unui volum de aproximativ 1000 ml aer C. Dureaz 2 secunde D. Dureaz 5 secunde E. Este asociat cu creterea presiunii alveolare la + 1 mm Hg Forele elastice pulmonare (de recul) care stau la baza realizrii

23.

expiraiei sunt: A. Forele elastice ale esutului pulmonar nsui B. Forele elastice produse de tensiunea superficial a surfactantului C. Forele elastice produse de tensiunea superficial a lichidului tensio-activ care cptuete la interior pereii alveolari D. Forele elastice produse de tensiunea superficial a lichidului tensio-activ care cptuete la interior i alte spaii aeriene pulmonare E. Forele elastice produse de tensiunea superficial a lichidului tensio-activ care cptuete la exterior pereii alveolari 24. n alveole exist: A. Aer B. Surfactant C. Fore de tensiune superficial D. Un strat gros de lichid tensio-activ pe suprafaa intern a alveolelor E. Un strat gros de lichid tensio-activ pe suprafaa extern a alveolelor 25. Spirometria reprezint: A. O metod simpl pentru studiul ventilaiei pulmonare
183

B. nregistrarea volumului aerului deplasat spre interiorul i exteriorul plmnilor C. Este o metod de studiu a frecvenei cardiace D. Este o metod care utilizeaz spirometrul E. Toate rspunsurile sunt false 26. Volumul curent reprezint: A. Volumul de aer inspirat i expirat n timpul respiraiei normale B. Are o valoare medie de 500 ml aer C. Are o valoare medie de 1000 ml aer D. Are o valoare medie de 1500 ml aer E. Are o valoare medie de 50 ml aer 27. Volumul inspirator de rezerv: A. Este un volum suplimentar de aer care poate fi inspirat peste volumul curent B. Are o valoare de cca 1500 ml aer C. Are o valoare de cca 5000 ml aer D. Are o valoare de cca 150 ml aer E. Are o valoare de cca 500 ml aer 28. Volumul expirator de rezerv reprezint cantitatea suplimentar de aer: A. Cu valoare de 2500 ml aer B. Cu valoare de 1500 ml aer C. Eliminat printr-o expiraie forat dup expirarea unui volum curent D. Eliminat printr-o expiraie normal E. Toate de mai sus sunt false 29. Volumul rezidual reprezint: A. Volumul de aer care rmne n plmn i dup o expiraie forat
184

B. Are o valoare de 1500 ml aer C. Are o valoare de 150 ml aer D. Are o valoare de 5000 ml aer E. Volumul de aer care rmne n plmn dup o expiraie normal 30. Capacitatea inspiratorie: A. Este egal cu suma dintre volumul curent i volumul inspirator de rezerv B. Reprezint cantitatea de aer pe care o persoan o poate respira C. Are o valoare de 200 ml aer D. Are o valoare de 500 ml aer E. Are o valoare de 2000 ml aer 31. Capacitatea rezidual funcional: A. Este egal cu suma dintre volumul inspirator de rezerv i volumul rezidual B. Este egal cu suma dintre volumul expirator de rezerv i volumul rezidual C. Reprezint cantitatea de aer care rmne n plmn la sfritul unei expiraii normale D. Are valoarea de 2000 ml aer E. Are valoarea de 3000 ml aer 32. Capacitatea vital: A. Este egal cu suma dintre volumul inspirator de rezerv, volumul curent i volumul expirator de rezerv B. Este egal cu suma dintre volumul inspirator de rezerv i volumul curent C. Este egal cu suma dintre volumul inspirator de rezerv i volumul rezidual D. Are valoarea de 3500 ml aer E. Are o valoare de 5000 ml aer 33. Capacitatea pulmonar total: A. Este egal cu capacitatea vital plus volumul rezidual
185

B. Are valoarea de 500 ml aer C. Are valoarea de 5000 ml aer D. Reprezint volumul maxim pn la care pot fi expansionai plmnii prin efort inspirator maxim E. Reprezint volumul maxim pn la care pot fi expansionai plmnii prin efort expirator maxim Care dintre urmtoarele volume pulmonare se determin prin

34.

spirometrie: A. Volumul rezidual B. Volumul curent C. Volumul expirator de rezerv D. Volumul inspirator de rezerv E. Toate rspunsurile sunt adevrate 35. Debitul respirator este: A. Minut-volumul respirator B. Cantitatea total de aer deplasat n arborele respirator n fiecare minut C. Cantitatea total de aer deplasat n arborele respirator n fiecare secund
D. E.

Este egal cu 9 litri/minut n repaus Este egal cu 19 litri/minut n repaus

36. Ventilaia alveolar: A. Este volumul de aer care ajunge n zona alveolar a tractului respirator n fiecare minut B. Este volumul de aer care ajunge n trahee n fiecare minut
C. D. E.

Valoarea sa medie este de 4,5-5 l/minut Valoarea sa medie este de 4,5-5 ml/minut Valoarea sa medie este de 45-50 ml/minut
186

37.

Transportul gazelor respiratorii prin membrana alveolo-capilar se

realizeaz: A. Prin transfer activ B. Prin transfer pasiv C. Dinspre zona cu presiune mai mic nspre zona cu presiune mai mare D. Dinspre zona cu presiune mai mare nspre zona cu presiune mai mic E. Prin difuziune Membrana alveolo-capilar (respiratorie) este alctuit din:

38.

A. Surfactant B. Epiteliu capilar C. Epiteliu alveolar D. Interstiiu pulmonar E. Epiteliul bronhiilor Urmtoarele afirmaii despre membrana alveolo-capilar sunt adevrate:

39.

A. Grosimea sa medie este de 10 microni B. Grosimea sa medie este de 0,6 microni


C. D. E.

Suprafaa sa total este de 50-100 m2 Suprafaa sa total este de 50-100 cm2 Suprafaa sa total este de 5-10 m2 Factorii care influeneaz rata difuziunii gazelor prin membrana

40.

alveolocapilar sunt: A. Dimensiunile membranei respiratorii B. Presiunea parial a gazului n capilarul pulmonar C. Presiunea pulmonar a gazului n alveol D. Coeficientul de difuziune a gazului
187

E. Niciunul din cei de mai sus Presiunea parial a O2 din sngele care intr n capilarele pulmonar

41.

este de: A. 10 mm Hg B. 20 mm Hg C. 30 mm Hg D. 50 mm Hg E. 40 mm Hg Gradientul de presiune al O2 ntre sngele din capilarele pulmonare

42.

i aerul alveolar este de: A. 50 mm Hg B. 60 mm Hg C. 30 mm Hg D. 100 mm Hg E. 20 mm Hg Gradientul de presiune al CO2 ntre sngele din capilarele

43.

pulmonare i aerul alveolar este de: A. 10 mm Hg B. 20 mm Hg C. 6 mm Hg D. 12 mm Hg E. 50 mm Hg


44.

Presiunea parial a CO2 n sngele care prsete capilarul


188

pulmonar este de:

A. 10 mm Hg B. 20 mm Hg C. 50 mm Hg D. 40 mm Hg E. 100 mm Hg Timpul necesar pentru egalizarea presiunilor pariale alveolar i

45.

sangvin a O2 este de: A. 0,25 secunde n condiiile de efort fizic B. 0,75 secunde n condiiile de efort fizic C. 0,5 secunde n condiiile expunerii la altitudine D. 0,25 secunde n condiiile de repaus E. 0,75 secunde n condiiile expunerii la altitudine Sngele care intr n capilarele pulmonare conine:

46. A. B. C. D. E.

CO2 la o presiune parial de 46 mm Hg CO2 la o presiune parial de 4 mm Hg CO2 la o presiune parial de 6 mm Hg O2 la o presiune parial de 40 mm Hg O2 la o presiune parial de 4 mm Hg Formele de transport sangvin ale O2 sunt:

47.

A. 1,5% dizolvat fizic n plasm B. Sub form de combinaie reversibil cu ionii de fier din structura hemoglobinei C. 98,5% sub form de oxihemoglobin D. 98,5% dizolvat fizic n plasm E. 1,5% sub form de oxihemoglobin
189

48.

CO2 este transportat prin snge sub mai multe forme:

A. Dizolvat fizic n plasm - 5% B. Sub form de bicarbonat plasmatic - 90% C. Dizolvat fizic n plasm - 90% D. Sub form de bicarbonat plasmatic - 5% E. Sub form de carbaminohemoglobin - 5% Reglarea ventilaiei se realizeaz:

49.

A. De ctre centri nervoi din bulb i punte B. Pe baza stimulilor primii de la chemoreceptorii din bulb i punte C. Pe baza stimulilor primii de la chemoreceptorii din bulb i punte D. De ctre centri nervoi din mezencefal E. De ctre centri nervoi din diencefal

Capitolul XI. EXCREIA

1. Sistemul excretor este format din: A. Rinichi B. Cile urinare C. Plmni D. Prostat E. Uter 2. Cile urinare sunt: A. Vezica urinar B. Uretra
190

C. Calicele D. Bazinetul E. Rectul 3. Rinichii: A. Sunt aezai n regiunea lombar B. Sunt aezai n regiunea toracal C. Sunt aezai de o parte i de alta a coloanei vertebrale D. Sunt aezai n cavitatea abdominal E. Sunt n numr de 3 4. Rinichiul este alctuit din: A. Cortical B. Medular C. Piramide Malpighi D. Capsul renal E. Uretr 5. Morfologic, rinichii prezint: A. Un pol inferior B. Form de bob de fasole C. Culoare brun rocat D. Arter splenic E. Ansa Henle 6. Medulara renal: A. Este situat la interior B. Este situat la exterior C. Prezint pe seciune piramidele lui Malpighi
191

D. Conine glomeruli renali E. Nu conine piramidele Malpighi 7. Corticala renal: A. Este situat central B. Este situat periferic C. Conine glomeruli renali D. Conine piramidele Malpighi E. Este nvelit de capsula renal 8. Nefronul: A. Este unitatea anatomic i funcional a rinichiului B. Este unitatea anatomic i funcional a vezicii urinare C. Este format din corpuscul renal i un sistem tubular D. Este format din piramide Malpighi E. Conine glomerulul renal 9. Funciile rinichilor sunt: A. Meninerea homeostaziei B. Formarea eritropoietinei C. Formarea i eliberarea reninei D. Activarea vitaminei B E. Meninerea echilibrului acidobazic 10. Sistemul tubular al nefronului este reprezentat de: A. Tubul contort proximal, care continu capsula Bowman B. Tubul contort distal, care continu capsula glomerular C. Ansa Henle D. Tubul colector, n care se deschid tubii contori distali E. Tubul colector, n care se deschid tubii contori proximali
192

11.

Despre nefron, sunt adevrate urmtoarele afirmaii:

A. Se gsesc n totalitate n cortical B. Exist nefroni corticali reprezentnd 85% din numrul total de nefroni C. Nefronii juxtamedulari au anse Henle lungi D. Nefronii juxtamedulari sunt extreme de importani n mecanismul contracurent prin care rinichiul produce urina concentrat E. Ansa Henle este situat n continuarea tubului contort distal 12. Rinichii sunt vascularizai de urmtoarele artere: A. Arterele renale dreapt i stng B. Arterele mezenterice C. Arterele renale superioar i inferioar D. Ramuri din trunchiul celiac E. Ramuri din artera iliac comun 13. Sngele venos al rinichiului este colectat de: A. Vena suprarenal B. Vena renal, ce se vars n vena cav inferioar C. Vena mezenteric D. Vena port E. Vena renal, ce se vars n vena cav superioar 14. Urmtoarele enunuri despre calicele renale sunt adevrate: A. Calicele mici sunt situate n corticala renal B. Calicele mici sunt situate la vrful piramidelor Malpighi C. Calicele mari formeaz prin unirea lor bazinetul D. Calicele mari sunt situate n corticala renal E. Calicele mari se formeaz prin confluarea calicelor mici
193

15. Reeaua capilar peritubular a rinichiului: A. Primete din arteriolele eferente sngele care a trecut deja prin glomerul B. Primete din arteriolele aferente sngele care a trecut deja prin glomerul C. Cea mai mare parte a sa se gsete n cortexul renal D. Cea mai mare parte a sa se gsete n medulara renal E. Toate rspunsurile sunt false 16. Debitul sangvin renal: A. Este de aproximativ 2000 ml/min B. Este de aproximativ 1200 ml/min C. Este de aproximativ 420 ml/100 g esut/min D. Reprezint 80% din debitul cardiac de repaus E. Reprezint 20% din debitul cardiac de repaus 17. Filtratul glomerular: A. Se mai numete urin final B. Are aproape aceeai compoziie ca i lichidul care filtreaz n interstiiu la captul arterial al capilarelor C. Se mai numete urin primar D. Este un lichid care filtreaz din capilarele glomerulare n capsula Bowman E. Este un lichid care filtreaz din capsula Bowman n capilarele glomerulare Filtratul glomerular: Este o plasm care nu conine protein n cantiti semnificative

18. A.

B. Este o plasm foarte bogat n protein C. Se mai numete urin final D. Se formeaz n tubii colectori E. Se formeaz n tubii contori
194

19.

Cantitatea de filtrat glomerular care se formeaz ntr-un minut prin toi nefronii ambilor rinichi:

A. Se numete debitul filtrrii glomerulare B. Peste 99% din filtrat este reabsorbit n tubii uriniferi C. Peste 99% din filtrat trece n urin D. Este de aproximativ 125 ml/min E. Este de aproximativ 180 l/zi Filtrarea prin membrana glomerular este determinat de urmtoarele

20.

fore: A. Presiunea din capsula Bowman care se opune filtrrii (aproximativ 18 mm Hg) B. Presiunea coloid-osmotic a proteinelor care crete filtrarea C. Presiunea coloid-osmotic din capsula Bowman (considerat 0) D. Presiunea din capilarele glomerulare care se opune filtrrii E. Presiunea coloid-osmotic a proteinelor plasmatice din capilare, cu valoare medie de 32 mm Hg 21. Nefrocitele: A. Au la polul apical numeroi microvili care cresc considerabil suprafaa activ B. Au la polul bazal numeroi microvili care cresc considerabil suprafaa activ C. Au la polul bazal numeroase mitocondrii D. Au la polul apical numeroase mitocondrii E. Intervin n procesul de reabsorbie tubular Transportul tubular pasiv:

22.

A. Nu necesit energie B. Este limitat de o capacitate maxim de transport a nefronului


195

C. Se face n virtutea unor legi fizice ale difuziunii D. Se face n virtutea diferenelor de presiuni hidrostatice E. Necesit energie 23. Reabsorbia tubular a apei: A. Cea mai important reabsorbie are loc la nivelul tubului contort distal - 80% din apa filtrat B. Cea mai important reabsorbie are loc la nivelul tubului contort proximal 80% din apa filtrat C. Se realizeaz n toate segmentele nefronului, dar n proporii diferite D. La nivelul tubului contort proximal este o reabsorbie obligatorie E. La nivelul tubului contort proximal este o reabsorbie facultativ 24. Urmtoarele enunuri despre reabsorbia tubular a apei sunt adevrate: A. n lipsa ADH se elimin un volum de 20-25 l urin diluat n 24 ore B. Mai ales la nivelul tubilor colectori se face absorbia a 15% din apa filtrat C. La nivelul tubului contort proximal apa este atras osmotic din tub n interstiiu, ca urmare a reabsorbiei srurilor i glucozei D. n lipsa ADH se elimin 1,8 litri urin n 24 ore E. n prezena ADH se elimin n 24 ore 1,8 litri de urin concentrat Transportul tubular activ:

25.

A. Se face fr consum de energie B. Se face cu consum de energie i oxigen C. Se face mpotriva gradientelor de concentraie sau electrice D. Este selectiv E. Se face n sensul gradientelor de concentraie sau electrice
196

26.

Secreia tubular:

A. Completeaz funcia de eliminare a unor substane acide, toxice sau n exces B. Este principal modalitate de curire a plasmei de cataboliii azotai neutilizai C. Intervine n reglarea concentraiei plasmatice a unor constitueni obinuii D. Poate avea loc pe toat lungimea nefronului E. Sensul transportului este dinspre interiorul tubului spre interstiiul peritubular Alegei rspunsurile corecte: Secreia tubular de H+ se face prin mecanism pasiv Secreia tubular de H+ se face prin mecanism activ Sediul principal al secreiei de H+ este tubul contort proximal Sediul principal al secreiei de H+ este tubul contort distal

27. A. B. C. D.

E. Secreia tubular de protoni poate avea loc i n restul nefronului Secreia tubular de K+: i pasive B. Are loc mai ales n tubul contort proximal prin mecanisme active (schimb ionic) i pasive C. Asigur meninerea normal a potasemiei D. Asigur creterea potasemiei E. Asigur scderea potasemiei Secreia tubular a NH3:

28.

A. Are loc mai ales n tubul contort distal prin mecanisme active (schimb ionic)

29.

A. Realizeaz o acidifiere suplimentar a urinei B. Nu realizeaz o acidifiere suplimentar a urinei C. Are efect antitoxic
197

D. Reprezint o modalitate de excreie suplimentar de protoni E. Nu reprezint o modalitate de excreie suplimentar de protoni 30. Alegei rspunsurile corecte: A. Ureterele sunt mici tuburi musculare netede B. Ureterele ncep n pelvisul renal C. Ureterele se termin n pelvisul renal D. Ureterele coboar pn la vezica urinar E. Ureterele sunt mici tuburi musculare striate Vezica urinar:

31.

A. Este un organ parenchimatos B. Este o cavitate cu perei alctuii din musculatur neted C. Este o cavitate cu perei alctuii din musculatur striat D. Este format din dou pri E. Prezint un sfincter extern 32. Vezica urinar: a) Este situat n bazin b) Prezint un sfincter extern alctuit din muchi striat c) Prezint un sfincter extern alctuit din muchi neted d) Prezint un sfincter intern care este n ntregime muchi striat e) Prezint un sfincter intern care este n ntregime muchi neted Despre miciune sunt adevrate urmtoarele enunuri:

33.

A. Este procesul de golire a vezicii urinare, atunci cnd este plin B. Este determinat de un reflex nervos numit reflex de miciune C. Reflexul de miciune este un reflex controlat n ntregime de trunchiul cerebral
198

D. Reflexul de miciune este un reflex controlat n ntregime de mduva spinrii E. Reflexul de miciune odat iniiat se autoamplific Urina conine:

34.

a) 50% ap b) 95 % ap c) Substane minerale d) Substane organice e) Hematii i leucocite (peste 5000/ml) 35. Componentele din urina final au urmtoarele valori medii, n 24 de ore:
A. B.

Na+ 3,3 g Ca2+ 0,2 g

C. Acid uric 0,6-0,8 g D. Creatinin 10-12 g E. Ap 2,5 litri 36. Valorile medii normale n urina final, n 24 de ore sunt: A. Uree 25 g B. Fosfor 10-15 g
C. D. E.

K+ 2-3,9 g HCO3 0,3 g Mg2+ 15 mg

37. Presiunea intravezical: A. Crete la 5-10 cm ap cnd n vezic s-au adunat 30-50 ml urin B. Crete cu numai civa centimetrii ap la o acumulare n vezica urinar a unei cantiti de 200-300 ml urin C. Crete la 5-10 cm ap cnd n vezic s-au adunat 500 ml urin
199

D. Crete foarte mult i rapid dac volumul de urin depete 300-400 ml urin E. Toate de mai sus sunt false

Capitolul XII. METABOLISMUL


1. Catabolismul definete : A. Reaciile biochimice de refacere a macrornoleculelor uzate din structurile celulare B. Reaciile biochimice de descompunere a substanelor macromoleculare de origine exogen sau endogen C. Reaciile blochimice cu producere de energie D. Reaciile biochimice cu consum de energie E. nmagazinarea energiei n compui macroergici, ca ATP-ul

2. Metabolismul definete: A. Catabolisrnul ce produce energie parial utilizat pentru sinteza ATP din ADP B. Anabolismul ce realizeaz descompunerea substanelor macromoleculare de origine exogen sau endogen C. Reaciile biochimice ce duc la nmagazinarea energiei n compui macroergici D. nmagazinarea energiei sub form de compui macroergici E. Toate rspunsurile sunt corecte

3. n procesele de tip catabolic, pierderea de energie sub form de cldur este n proporie de : A. 10%
200

B.30% C.55% D.70% E.100%

4.Rolul proceselor catabolice este de a : A.Produce energie B.nmagazina energia n ADP C.Reface macromoleculele uzate din structurile celulare D.Asigura creterea i dezvoltarea organismului E.Descompune substanele macromoleculare de origine exogen sau endogen

5. Procesele anabolice predomin: A. La vrstele tinere B. La adult C. n cursul perioadelor de convalescen D.n cursul eforturilor mari E. La btrnee

6. n general, procesele anabolice se afl n echilibru dinamic cu cele catabolice: A. La vrstele tinere B .n perioadele de convalescen C. n cursul eforturilor mari D. Ctre btrnee E. Nici un rspuns nu este corect

201

7. Prin anabolism se nelege: A. Totalitatea reactiilor biochimice de sintez B. Totalitatea reaciilor biochimice de degradare C. Reaciile cu consum de energie D. Reaciile ce produc energie E. Reaciile ce duc la pierdere de energie sub form de cldur

8. Procesele catabolice predomin: A. La vrstele tinere B. La adult C. n cursul perioadelor de convalescen D. n cursul eforturilor mari E. La btrnee

9. n metabolismul intermediar: A. Sunt metabolizate substantele endogene, absorbite la nivelul tubului digestiv B. Sunt metabolizate substanele exogene, CO2 i H20 C. Rezult produi pn la forme excretabile D. Toate rspunsunle de mai sus sunt corecte E. Nici un rspuns nu este corect

10. Reaciile metabolice sunt biocatalizate de : A. Enzimele din tubul digestiv B. Enzimele celulare C. Hormoni D. Vitamine E. Amine biogene
202

11. Principalele glucide absorbite la nivelul tubului digestiv sunt: A. Acidul lactic B. Glucoza C. Fructoza D. Amidonul E. Galactoza :,; .J ~ f

12. Glucoza absorbit din intestin ajunge la nivelul ficatului: A. Pe cale sangvin . B. Pe cale Limfatic C. Pe calea venei porte D. Prin artera hepatic E. Prin trunchiul celiac

13. Cile de metabolizare a glucidelor sunt: A. Lipogeneza B. Oxidarea tisular C. Glicogenogeneza D. Glicoliza E. Lipoliza

14. Glicogenogeneza : A. Este procesul de polimerizare a glucozei cu formarea glicogenului B. Este procesul de depolimerizare a glicogenului C. Are loc cu precdere n ficat i muchi D. Este stimulat de insulin
203

E. Este activat de adrenalin i glucagon

15. La nivelul ficatului, glucoza poate fi utilizat ca principal surs de energie prin: A. Glicogenoliz B. Glicoliz n condiii aerobe C. Glicogenogenez D. Lipogenez E. Gluconeogenez

16. n prezena oxigenului, acidul piruvic rezultat prin glicoliz se transform n : A. Dou molecule de acid lactic B. Acetil coenzim A C. Molecul din care se va sintetiza glicogenul D. Molecul ce va intra n ciclul acizilor tricarboxilici E. Molecul ce va intra n ciclul Krebs

17. Forma de utilizare preferenial a hexozelor de ctre toate celulele este: A. Acidul lactic B. Fructoza . C. Galactoza D, Glucoza E. Acidul piruvic

18. n timpul fosforilrii oxidative, n cazul unui mol de glucoz rezult: A. 2 molecule de ATP
204

B. 34 molecule de ATP C. Energie transformat n cldur n proporie de 66% D. Energie nmagazinat sub form de ATP n proporie de 34% E. 2 molecule de acid lactic

19. Glicoliza anaerob : A. Se desfoar n prezenta oxigenului B. Duce la acid lactic C. Elibereaz energie nmagazinat n 2 molecule de ATP pentru o molecul de acid lactic D. Se elibereaz o mare cantitate de energie, nmagazinat n 34 molecule de ATP . E. Are un randament extrem de mic (3%)

20. Glicogenoliza: A Este procesul de depozitare a glucozei sub form de glicogen B. Este procesul de depolimerizare a glicogenului C. Este stimulat de insulin D. Este activat de adrenalin i glucagon E. Este activat de sistemul nervos somatic

21. Fosforilarea oxidativ : A. Are loc n hialoplasm B. Are loc n mitocondrii C. Areloc n nucleul celulei D. Necesit prezena oxigenului . E. Nu necesit prezena oxigenului
205

22. Glicoliza anaerob reprezint desfacerea moleculei de glucoz cu formarea: A. A trei molecule de acid glutamic B. A dou molecule de acid piruvic C. A dou molecule de acetil coenzim A D. Unei molecule de acid lactic E. Unei molecule de galactoz

23. Valoarea normal a glicemiei este de: A. 0,7-1.0 mg/L B. 70-100mg/L C. 70-100g/100L D.35-65 mg/100mL E. Nici o valoare nu este corect

24. Glicemia: A. Reprezint concentraia glucozei n snge B. Are valoare normal de 0,7-1,0 g/L C. Este sczut de ctre insulin; prin facilitarea ptrunderii i utilizrii ei celulare D. Este crescut de glucagon, prin stimularea glicogenolizei i gluconeogenezei E. Este sczut de adrenalin, prin stimularea glicogenogenezei

25. Glicemia este meninut n limite relativ constante datorit unor mecanisme complexe ce pstreaz echilibrul dintre procesele de: A. Glicogeno1iz B. Glicogenogenez
206

C. Glicoliz D. Gluconeogenez E. Lipoliz

26. Cnd oxigenul devine din nou disponibil, acidul lactic provenit din glicoliza anaerob se transform n : A. Acid piruvic B. Cetoacizi C. Acizi grai. D. Colesterol E. Nici un rspuns nu este corect

27. Eliberarea de energie din glucoz se face prin: A. Glicoliz B. Gluconeogenez C. Glicogenogenez D. Calea pentozo-fosfailor E. Toate aceste procese

28. Urmtoarele substane servesc la gluconeogenez : A. Aminoacizii B. Produii provenii din catabolismul proteinelor C.Produii provenii din scindarea lipidelor D. Acizii grai E. Nici una din aceste substane

29. Gluconeogeneza - sinteza de glicogen prin glicogenoliz - se face:


207

A. Din acid piruvic B. Din acid lactic C. Din glicerol D. Din cetoacizi E. Nici un rspuns nu este corect

30. n situaiile n care cantitatea de glucoz este crescut peste posibilitile celulei de a o utiliza: A. Glucoza este transformat n trigliceride B. Are loc lipogeneza C. Trigliceridele originare din excesul de glucoz se depun n esutul adipos D. Intervine insulina E. Intervine glucagonul

31. Glicogenogeneza este:


A. B. C.

A. Procesul de formare a glicogenului B. Procesul de formare a glucozei C. Procesul de formare a dou molecule de acid piruvic D. Procesul de formare a acizilor grai eseniali E. Procesul de obinere a enzimelor

D. E.

32. Glicogenogeneza are loc cu precdere: A. La nivelul sistemului nervos central (S.N.C.) B. La nivelul stomacului C. n ficat i muchi D. n pancreas
208

E. La nivelul plmnilor 33. Acetil coenzima A rezult din: A. Acidul piruvic, n absena oxigenului B. Acidul piruvic, n prezena oxigenului C. Glicogenogenez D. Acid lactic E. ADP 34. Glicoliza anaerob este procesul: A. care se desfoar n prezena oxigenului B. care se desfoar n absena oxigenului C. prin care se obine glicogen D. prin care se obin chilomicroni E. prin care se obine o mare cantitate de energie 35. Fiziologic, glicemia variaz ntre limitele: A. 230-400 mg la 100mL de snge B. 10-20 mg la 100mL de snge C. 65-110 mg la 100mL de snge D. 2-3 mg la 100mL de snge E. 0,20,7 mg la 100mL de snge 36. Glicemia reprezint: A. Procesul de formare a glucozei B. Procesul de transformare a glucozei n acid lactic C. Valoarea glicogenului n snge D. Valoarea glucozei n snge E. Procesul de eliberare de energie prin catabolism
209

37. Menionai hormonul care determin scderea glicemiei prin creterea depozitelor de glicogen: A. STH B. Noradrenalin C. Aldosteron D. Glucagon E. Insulin 38. Prin degradarea complet a unui gram de glucoz n cursul proceselor de glicoliz i oxidare se elibereaz: A. 9,3 kcal B. 9,3 cal C. 4,1 kcal D. 3.000 kcal E. 50.000kcal 39. Menionai hormonul care stimuleaz procesul de lipogenez: A. Cortizol B. Noradrenalin C. STH D. Insulin
E.

Adrenalin

40. Cantitatea de energie eliberat prin degradarea unui gram de lipide este de: A. 9,3 kcal B. 9,3 cal C. 4,1 kcal D. 3.000 kcal
210

E. 50.000kcal 41. Concentraia normal a aminoacizilor n snge este de: A. 0,35-0,65 g/L B. 65-110 g/L C. 80-120 g/L D. 0,3-0,5 g/L E. 300-500 g/L 42. Cantitatea de energie eliberat prin degradarea unui gram de proteine este de: A. 9,1 kcal B. 7,3 kcal C. 2,8 kcal D. 100 kcal E. 4,1 kcal 43. n condiii fiziologice, n ATP se gsete energie liber n cantitate de: A. 13.000 cal/mol B. 12.000 cal/mol C. 34 cal/mol D. 57 cal/mol E. 180 cal/mol 44. Acizii grai rezultai din scindarea chilomicronilor nu ptrund n: A. Celulele nervoase B. Adipocite C. Hepatocite D. Celule musculare
211

E. Miocard 45. Menionai de ce aminoacizii nu pot difuza prin porii membranei celulare: A. Au molecule prea mici B. Au molecule prea mari C. Conin dou molecule de ap D. Conin fosfor E. Conin uree 46. Acidul adenozintrifosforic (ATP): A. Este un compus macroergic B. Este sintetizat n cantitate mare prin glicoliz C. Este sintatizat n cantitate mare (95%) n timpul fosforilrii oxidative D. Poate fi obinut prin utlizarea glucidelor, lipidelor i proteinelor de ctre celule E. Este folosit ca surs energetic pentru alte funcii celulare 47. Urmtoarele afirmaii despre catabolism sunt adevrate: A. Este procesul prin care se refac macromoleculele uzate din structurile celulare B. Are ca rezultat producerea de energie C. Este reprezentat de reacii chimice n cadrul crora are loc descompunerea substanelor macromoleculare D. Are ca rezultat glicogenogeneza E. Procesele catabolice se afl n echilibru dinamic cu cele anabolice 48. Urmtoarele afirmaii despre anabolism sunt corecte: A. Reprezint procesul de desfacere a glucozei n dou molecule de acid piruvic
212

B. Se afl n echilibru dinamic cu procesele catabolice C. Este procesul de refacere a macromoleculelor uzate din structurile celulare D. Este procesul prin care rezult energie E. Predomin n cursul eforturilor mari 49. Despre glucoz putem afirma urmtoarele: A. Poate fi stocat sub form de glicogen la nivelul ficatului B. Poate fi utilizat ca principal surs de energie C. Prin desfacerea moleculei de glucoz rezult dou molecule de acid piruvic D. Este un aminoacid E. Este o protein 50. Glicoliza este procesul: A. De desfacere a moleculei de glucoz pentru a forma dou molecule de acid piruvic B. Care se desfoar n zece trepte succesive de reacii chimice C. De formare a glicogenului D. De formare a glucozei E. De formare a aminoacizilor eseniali 51. Gluconeogeneza este procesul: A. De transformare a glucozei n acid lactic B. De transformare a acizilor grai n glucoz C. De transformare a aminoacizilor n glucoz D. De transformare a glucozei n acid piruvuc E. De transformare a glucozei n acizi grai 52. Rolurile glucidelor n organism sunt: A. Energetic
213

B. Plastic C. Funcional D. Excretor E. Catalizator 53. Insulina regleaz metabolismul prin: A. Scderea glicemiei B. Creterea glicemiei C. Scderea lipolizei D. Creterea lipolizei E. Stimularea lipogenezei 54. Colesterolul: A. Este o protein B. Reprezint precursorul hormonilor sexuali C. Intervine n aprarea organismului D. Reprezint precursorul hormonilor glucocorticoizi, mineralocorticoizi E. Este o substan lipidic 55. Avantajul utilizrii glucidelor ca surs energetic const n faptul c: A. Sunt rapid degradate B. Se obin produi reziduali toxici
C.

Nu se obin produi reziduali, fiind degradate pn la CO2 i H2O

D. Elibereaz 4,1 kcal E. Elibereaz 9,3 kcal 56. Lecitina: A. Este o protein B. Rezult prin catabolismul aminoacizilor
214

C. Este o substan lipidic D. Intr n constituia tuturor sistemelor de citomembrane E. Este secretat de pancreasul endocrin 57. Insulina: A. Este un hormon secretat de pancreasul endocrin B. Stimuleaz glicogenoliza i gluconeogeneza C. Crete glicemia D. Scade glicemia E. Faciliteaz ptrunderea i utilizarea celular a glucozei 58. Glucagonul: A. Este secretat de pancreasul endocrin B. Scade glicemia C. Are aciune hiperglicemiant D. Stimuleaz glicogenoliza E. Stimuleaz glicogenogeneza 59. Alegei afirmaiile corecte: A. Creatinkinaza i adenilatkinaza sunt enzime B. Fosfocreatina (PC) este cel mai abundent depozit de legturi fosfat macroergice din celul C. ATP este cel mai abundent depozit de legturi fosfat macroergice din celul D. Legtura macroergic la nivelul fosfocreatinei (PC) conine 13.000 cal/mol E. ATP este un important agent de legtur pentru transferul de energie 60. La om, alimentaia corespunztoare presupune: A. Aport alimentar excesiv B. Aport alimentar n concordan cu nevoile organismului
215

C. Aport neselectiv de alimente D. Aport de alimente difereniate n funcie de vrst, tipul activitii depuse, anotimp, condiii climaterice etc. E. Aport excesiv de glucide 61. Glicogenoliza este stimulat de urmtorii hormoni: A. Adrenalina B. Insulina C. Glucagonul D. Cortizolul E. STH 62. Gluconeogeneza este stimulat de urmtorii hormoni: A. Insulina B. Glucagonul C. Cortizolul D. STH E. Adrenalina 63. Glicemia este crescut de urmtorii hormoni: A. Glucagon B. Insulin C. Cortizol D. Hormoni sexuali E. Adrenalin 64. Urmtoarele afirmaii despre chilomicroni sunt adevrate: A. Ajung direct n snge
216

B. Ajung prin vasele chilifere n limf i de aici sunt trecui, o dat cu aceasta, n snge C. Conin glucoz, glicerol, proteine D. Sunt formai n enterocite din lipidele absorbite din intestin E. Sunt transportai n snge de aminoacizi 65. Lipoliza este stimulat de: A. Cortizol B. STH C. Adrenalin i noradrenalin D. Insulin E. Calcitonina 66. Rolul lipidelor n organism este: A. Energetic B. Plastic C. Funcional D. Enzimatic E. n aprarea organismului 67. Aminoacizii traverseaz membrana celular prin: A. Transport activ B. Difuziune facilitat C. Osmoz D. Canale ionice E. Nu traverseaz membrana celular 68. Urmtorii hormoni stimuleaz anabolismul proteic: A. STH
217

B. Insulina C. Hormonii estrogeni D. Testosteronul E. Glucagonul 69. Catabolismul proteic este stimulat de: A. Sistemul nervos vegetativ simpatic B. Sistemul nervos vegetativ parasimpatic C. Tiroxin D. STH E. Cortizol 70. Anabolismul intermediar al proteinelor are loc sub aciunea hormonilor: A. STH B. Insulin C. Glucagon D. Testosteron E. Cortizol 71. Catabolismul intermediar al proteinelor este influenat de: A. Glucagon B. Insulin C. Glucocorticoizi D. Hormoni tiroidieni E. Hormoni sexuali 72. Menionai rolurile funcionale ale proteinelor: A. Transport diferite substane prin plasmalem
218

B. Sunt enzime ce catalizeaz reacii biochimice C. Transport diferite substane prin snge D. Transport diferite substane prin lichidele interstiiale E. Intr n structura glucozei 73. Urmtoarele afirmaii despre metabolismul energetic sunt adevrate: A. Reprezint schimburile energetice dintre organism i mediu B. Nu influeneaz reaciile adaptative ale organismului C. ine cont de cantitatea total de energie care ia natere n cursul metabolismului intermediar D. ine cont de cantitatea de energie utilizat de organism E. Nu influeneaz procesele vitale din organism 74. Alegei afirmaiile corecte: A. Fosfocreatina (PC) este mai abundent dect ATP B. ATP este mai abundent dect fosfocreatina (PC) C. Fosfocreatina (PC) poate transfera energie prin schimb cu ATP D. Fosfocreatina (PC) poate aciona ca agent de legtur pentru transferul de energie E. Fosfocreatina (PC) conine n legtura sa macroergic 13.000 cal/mol 75. Despre glicogen putem spune c: A. Este hormonul care stimuleaz gluconeogeneza B. Este mobilizat ca surs energetic n expunerea organismului la frig C. Este mobilizat prioritar n efortul fizic moderat D. Este depozitat n special n ficat i muchi E. Constituie o rezerv energetic de aproximativ 3.000 kcal 76. Alegei afirmaiile corecte:
219

A. Acizii grai sunt degradai la nivel celular prin reacii chimice de betaoxidare, cu eliberare de energie B. Acizii grai pot fi utilizai la nivel celular pentru resinteza diferiilor compui lipidici C. Acizii grai ptrund n celulele nervoase D. Acizii grai rmn n cantitate mic n plasm (acizii grai liberi) E. Acizii grai rmn n cantitate mare n plasm 77. Alegei afirmaiile corecte legate de lipide: A. Sunt substane energetice principale B. Intr n constituia tuturor sistemelor de citomembrane C. Reprezint precursori ai unor hormoni D. Formeaz depozite n jurul organelor E. Nu au rol termoizolator 78. Procesul de sintez a proteinelor utilizeaz aminoacizi: A. De provenien alimentar B. Formai n organism din precursori lipidici C. Formai n organism din precursori lipidici D. Formai n cursul proceselor de anabolism proteic E. Rezultai n urma proceselor de catabolism al proteinelor 79. Alegei afirmaiile corecte: A. Proteinele au rol energetic B. Proteinele au rol enzimatic C. Proteinele au rol de transportor al diferitelor substane D. Proteinele intr n structura esutului osos i cartilaginos E. Proteinele nu intr n structura esutului osos i cartilaginos
220

80. Creterea ratei metabolice este influenat de: A. Hormonii tiroidieni B. Stimularea simpatic C. Stimularea parasimpatic D. Efortul fizic E. Creterea activitii celulare 81. Valoarea coeficientului respirator pentru glucoz este: A. 0,83 B. 1 C. 0,55 D. 1,25 E. 0,75 82. Coeficientul respirator este raportul dintre:
A.

CO2 eliberat i O2 consumat pentru oxidarea unui gram de principiu

alimentar B. V.I.R. i V.E.R. C. Carbonul i hidrogenul unui aminoacid D. Raportul dintre glucidele i lipidele din organism E. Raportul dintre proteinele i lipidele din organism 83. Valoarea coeficientul respirator pentru aminoacidul alanin este: A. 1 B. 0,83 C. 1,25 D. 0,55 E. 0,75
221

84. Foamea este: A. Dorina pentru un anumit tip de aliment B. Senzaia de mplinire a ingestiei de alimente C. Dorina de alimente D. Nevoia imperioas de consum de glucide E. Rezultatul fenomenului de deshidratare 85. Apetitul reprezint: A. Contracia de foame de la nivelul stomacului B. Dorina pentru un anumit tip de aliment C. Opusul foamei D. Senzaia de mplinire a ingestiei de alimente E. Rezultatul fenomenului de deshidratare 86. Saietatea este: A. Senzaia de mplinire a ingestiei de alimente B. Senzaia de sete C. Dorina pentru un anumit aliment D. Apariia contraciilor de foame la nivelul stomacului E. Rezultatul deshidratrii 87. Centrii foamei se gsesc n: A. Talamus B. Hipotalamus C. Cerebel D. Bulbul rahidian E. Mezencefal 88. Centrii saietii se gsesc n: A. Hipotalamus
222

B. Talamus C. Mezencefal D. Cerebel E. Mduva spinrii 89. Rolul cel mai important n senzaia de foame revine: A. Produilor metabolismului proteic B. Produilor metabolismului lipidic C. Produilor metabolismului glucidic D. Metabolismului energetic E. Metabolismului bazal 90. Obezitatea este rezultatul: A. Aportului excesiv de energie raportat la consum B. Creterea consumului energetic C. Aportului excesiv de ap D. Catabolismului excesiv de lipide E. Golirii depozitelor nutritive din esuturile organismului 91. Inaniia duce la: A. Umplerea n exces a depozitelor nutritive din esuturile organismului B. Golirea depozitelor nutritive din esuturile organismului C. Creterea n greutate D. Creterea depozitelor de glucide E. Creterea depozitelor de lipide 92. Vitamina cu rol n hemostaz este: A. Vitamina E
B.

Vitamina B12
223

C. Vitamina D D. Vitamina K E. Vitamina C 93. Scorbutul este: A. Exces de vitamina C B. Deficit de vitamina C C. Exces de vitamina A D. Deficit de vitamina PP E. Deficit de vitamina D 94. Deficitul de vitamina E (tocoferol) duce la: A. Hemoragii B. Rahitism C. Pelagr D. Anemie E. Sterilitate 95. n drojdia de bere se gsete: A. Vitamina B1 i D B. Vitamina E C. Vitamina PP D. Vitamina A E. Vitamina C 96. Riboflavina este: A. Vitamina C B. Vitamina B2 C. Vitamina K
224

D. Vitamina A E. Vitamina B12 97. Consecina avitaminozei B12 este: A. Rahitismul B. Tulburarea de vedere C. Beri-beri D. Sterilitate E. Anemie 98. Pelagra este determinat de: A. Deficitul de vitamin PP B. Deficit de vitamin D C. Deficit de vitamin A D. Consumul crescut de glucoz E. Deficit de vitamin E 99. Rahitismul se datoreaz: A. Deficitului de vitamin K B. Deficitului de vitamin C C. Deficitului de vitamin D D. Deficitului de vitamin B2 E. Deficitului de vitamin A 100. Vitamina D are rol n: A. Hemostaz B. Hematopoiez C. Metabolismul calciului i fosforului D. Imunitate
225

E. Vedere 101. Compoziia aproximativ a dietei se prezint astfel: A. 80% glucide, 10% lipide, 10% proteine B. 50% glucide, 35% lipide, 15% proteine C. 30% glucide, 55% lipide, 15% proteine D. 50% glucide, 15% lipide, 35% proteine E. 15% glucide, 50% lipide, 35% proteine 102. Alegei vitaminele hidrosolubile: A. Vitamina D B. Vitamina PP C. Vitamina C D. Vitamina A E. Vitamina E 103. Alegei vitaminele liposolubile: A. Vitamina B12 B. Vitamina PP C. Vitamina A D. Vitamina D E. Vitamina K 104. Alegei vitaminele care au rol n vedere: A. Vitamina E B. Vitamina A C. Vitamina C D. Vitamina B6 E. Vitamina B2
226

105. Raia alimentar corespunztoare ine cont de: A. Tipul de activitate depus B. Vrst C. Anotimp D. Condiii climaterice E. Senzaia de plenitudine gastric 106. Menionai localizarea centrilor nervoi cu rol n alimentare: A. Partea inferioar a trunchiului cerebral B. Partea superioar a trunchiului cerebral C. Amigdal D. Ariile corticale ale sistemului limbic E. Mduva spinrii 107. Valoarea metabolismului bazal: A. Se exprim n funcie de greutate (Kcal/kg/or) B. Se exprim n funcie de suprafaa corporal (40 kcal/metru ptrat/or) C. Variaz n funcie de vrst, sex, tipul activitii D. Este mai crescut la vrstnici E. Este mai crescut la sexul masculin 108. Raia alimentar echilibrat trebuie s conin: A. Substane minerale B. Substane plastice C. Hormoni i enzime D. Substane energetice (glucide i lipide) E. Substane ce nu pot fi sintetizate n organism (vitamine)
227

109. Aportul caloric crescut comparativ cu consumul energetic duce la: A. Instalarea obezitii B. Depunerea rezervelor lipidice C. Tulburri majore D. Inaniie E. Scderea depozitelor lipidice 110. Inaniia duce la: A. Instalarea obezitii B. Creterea depozitelor de glucide C. Golirea depozitelor de glucide D. Golirea depozitelor de lipide E. Golirea depozitelor de proteine

Capitolul XIII. SISTEMUL REPRODUCTOR


- aparatul genital feminin i masculin -

1. Selectai afirmaiile corecte privind aparatul genital feminin: A. Are rol n funcia de reproducere B. Este alctuit din ovar i glande genitale externe C. Este alctuit din ovar, ci genitale i glande genitale externe D. Cuprinde trompele uterine i uterul E. Include vaginul i cile genitale
228

2. Ovarul: A. Este un organ unic B. Este un organ pereche C. Are funcie numai exocrin D. Are funcie numai endocrin E. Are funcie mixt

3. Ovarul: A. Secret hormoni: estrogeni B. Secret hormoni: estrogeni i progesteron C. Are forma unui ovoid turtit D. Cntresc 6-8 grame E. Au diametrul mai mic de 3-5 cm

4. Privind faa lateral a ovarului: A. Se afl pe peretele lateral al cavitii pelviene B. Ocup fosa ovarian C. Este acoperit de pavilionul trompei D. Are ligamente
229

E. Este una din cele dou fee ale ovarului

5. Privind structura ovarului, selectai afirmaiile adevrate: A. La suprafa este acoperit de un epiteliu stratificat B. La suprafa este acoperit de un epiteliu simplu C. Sub epiteliu se afl un nveli conjunctiv: albuginee D. Parenchimul este format din medular E. Parenchimul este format din medular i cortical

6. Privind structura ovarului selectai afirmaiile adevrate: A. Zona medular conine vase sangvine B. Zona medular conine vase sangvine, limfatice i fibre nervoase vegetative C. Zona cortical conine foliculii ovarieni D. Zona medular conine foliculii ovarieni E. Niciun rspuns nu este corect

7. Foliculii ovarieni: A. Pot fi primordiali, primari, secundari i maturi B. Se gsesc n zona medular
230

C. Se gsesc n zona cortical D. Un folicul secundar devine folicul matur E. Se afl n diferite stadii de evoluie

8. Eliminarea ovocitului: A. Prin ovulaie B. Prin fecundaie C. Are loc n a 14-a zi a ciclului D. Dup eliminarea lui, foliculul ovarian matur se transform n corp galben E. Dup eliminarea lui, foliculul ovarian matur se transform n corp alb

9. Vascularizaia ovarului este asigurat de: A. Artera ovarian i o ramur ovarian din artera uterin B. Vena ovarian dreapt care se vars n vena cav inferioar C. Vena ovarian dreapt care se vars n vena renal stng D. Vena ovarian stng care se vars n vena renal stng E. Artera ovarian, ramur a arterei iliace externe

231

10.

Trompele uterine:

A. Sunt dou conducte musculo-membranoase B. Comunic cu uterul prin orificii numite ostii uterine C. Au o lungime de 14-19 cm D. Se deschid n cavitatea abdominal prin extremitatea lateral E. Se deschid n cavitatea abdominal prin ostii uterine 11. Uterul: A. Este situat n cavitatea pelvian B. Este un organ cavitar, musculos i impar C. Este un organ pereche D. Este interpus ntre trompele uterine i vulv E. Este interpus ntre trompele uterine i vagin

12.

Selectai afirmaiile corecte privind uterul:

A. Prezint corp, col i istmul uterin B. Prezint la exterior endometrul C. Prezint la exterior perimetrul, numai la nivelul corpului uterin D. Tunica muscular numit miometru cptuete cavitatea uterin E. Endometrul este considerat stratul funcional al uterului

232

13.

Vaginul:

A. Este conduct musculo-conjunctiv B. Are o lungime de 7-9 cm


C.

Este situat lateral i impar

D. Prin extremitatea superioar se deschide n vestibulul vaginal E. Prin extremitatea superioar se inser pe colul uterin

14.

Selectai afirmaiile corecte privind structura vaginului:

A. Prezint la exterior un strat muscular format din fibre netede B. Prezint la exterior un strat muscular format din fibre striate C. Prezint la interior o mucoas format dintr-un epiteliu pavimentos stratificat D. Prezint la interior o mucoas format dintr-un epiteliu simplu E. Prezint endometru

15.

Vulva:

A. Este un organ genital extern B. Este un organ genital intern C. Are forma unei fante alungite n sens sagital D. Are forma unei fante alungite n sens transversal E. Este mrginit lateral de ctre dou repliuri cutanate
233

16.

Selectai afirmaiile corecte privind vulva:

A. Dou labii mari i dou labii mici B. Bulbii vestibulari sunt situai la baza labiilor mari C. Muntele pubian se afl n partea posterioar a labiilor mari D. n vestibulul vaginal se deschide anterior uretra E. n vestibulul vaginal se deschide posterior vaginul

17. Glanda mamar: A. Este o gland pereche B. Este situat pe peretele toracic anterior, n intervalul dintre coastele III VII C. Asigur secreia de lapte D. Este sediul a numeroase procese patologice E. Niciun rspuns nu este corect

18.

Aparatul genital masculin este format din:

A. Testicule i organe genitale externe B. Testicule, conducte spermatice, prostat C. Testicule, conducte spermatice, prostat, glande bulbouretrale i organe genitale externe
234

D. Prostat i conducte spermatice E. Glande bulbouretrale i organe genitale externe


19.

Testiculul:

A. Este glanda genital masculin B. Are o greutate de aproximativ 25 de grame C. Are forma unui ovoid turtit transversal D. Are funcie numai n spermatogenez E. i este anexat epididimul

20. Selectai afirmaiile corecte cu privire la structura testiculului: A. Prezint la suprafa albugineea B. Parenchimul testicular este strbtut de albuginee C. Parenchimul testicular este mprit n lobuli testiculari
D.

Conine 400-500 de lobuli

E. Conine canalul deferent care se continu cu canalul epididimar

21.

Tubii seminiferi contori:

A. Sunt continuai de tubii drepi B. Se deschid n reeaua testicular C. Reprezint ultimul segment al cilor spermatice
235

D. Se gsesc la exteriorul lobulilor testiculului E. Sunt n numr de 3-5

22.

Privind cile spermatice:

A. Sunt conducte de eliminare numai a spermiilor B. Sunt conducte de eliminare a spermiilor i a lichidului spermatic C. Cile intratesticulare sunt reprezentate de reeaua testicular D. Cile extratesticulare sunt canalele eferente i canalul deferent E. Cile extratesticulare sunt canalele eferente, canalul deferent i canalul ejaculator
23.

Vezicula seminal:

A. Este un organ unic B. Este un organ pereche C. Este situat sub prostat D. Are rol secretor E. Are o lungime de 4-5 cm i o lime de 2 cm

24.

Prostata:

A. Este un organ glandular endocrin B. Este un organ glandular exocrin


236

C. Este situat deasupra vezicii urinare D. Vascularizaia arterial este asigurat de artera prostatic, ramur din artera iliac intern E. Vascularizaia arterial este asigurat de artera prostatic, ramur din artera iliac extern

25.

Selectai afirmaiile corecte cu privire la penis:

A. Este format din rdcin i corp B. Corpul prezint la extremitatea anterioar glandul C. Organele erectile sunt reprezentate de un corp cavernos i doi corpi spongioi D. Organele erectile sunt reprezentate de doi corpi cavernoi i un corp spongios E. Vascularizaia este asigurat de ramuri din vena ruinoas extern

26.

Testiculul i ovarul sunt:

A. Glande mixte B. Doar glande endocrine C. Doar glande exocrine D. Sunt hormoni E. Sunt vase sanguine

237

27. Activitatea testiculului i ovarului devine evident:


A.

La vrsta de 2-3 ani

B. La 50-70 de ani C. La pubertate


D.

La nou-nscut

E. Peste 70 de ani

28. A. B. C. D. E.

Ovarul prezint: Dubl activitate: formarea foliculilor maturi i ovulaia Doar formarea foliculilor mature, ovulaia fiind produs de testicul Doar ovulaia, formarea foliculilor mature fiind produs de testicul Dubl activitate: secreia de FSH i spermatogenez Secreia de testosteron i funcia spermatogenic

29. Fiecare ovar conine la natere: A. 300-400 foliculi primordiali


B.

Cteva sute de mii de foliculi primordiali Cte un folicul primordial fiecare

C. 20-30 de foliculi primordiali


D.

E. 100-200 de foliculi primordiali

30. Precizai care este durata medie a unui ciclu genital la femeie: A. 2 luni B. 10 zile C. 1 an D. 28 de zile E. 15 zile
238

31. Perioada preovulatorie a ciclului ovarian dureaz: A. Din ziua a 15-a pn n prima zi a menstruaiei B. Din ziua 1 pn n ziua a 14-a ciclului C. Din ziua a 3-a pn n ziua a 5-a a ciclului D. Din ziua a 10-a pn n ziua a 28-a a ciclului E. 24-48 de ore

32. Perioada postovulatorie a ciclului ovarian se ntinde: A. Din ziua 1 pn n ziua a 14-a a ciclului B. Din ziua a 10-a pn n ultima zi a menstruaiei C. Din ziua a 2-a pn n ziua a 7-a a ciclului D. Din ziua a 10-a pn n ziua a 13-a a ciclului E. Din ziua a 15-a pn n prima zi a menstruaiei
33. A.

Ovulaia are loc: n ziua 1 a ciclului ovarian

B. n a 10-a zi a ciclului ovarian C. n a 5-a zi a ciclului ovarian D. n a 14-a zi a ciclului ovarian E. n a 28-a zi a ciclului ovarian 34. Ovulaia i formarea corpului galben sunt stimulate de: A. FSH B. STH C. LH D. ACTH E. Prolactina
239

35.

Dac fecundaia nu a avut loc, ovulul se elimin n ziua: A 26-a zi a ciclului A 3-a zi a ciclului A 10-a zi a ciclului

A. A 19-a zi, a 20-a zi a ciclului


B. C.

D. A 5-a zi, a 6-a zi a ciclului


E.

36. A.

Ovulul rmne viabil i capabil de a fi fecundat nu mai mult de: 2 sptmni

B. 10 zile C. 24 de ore dup ce a fost expulzat din ovar D. 2 ore E. 72 de ore

37.

Hormonii androgeni al cror reprezentant principal este testosteronul

sunt secretai de: A. Hipofiza B. Ovar


C.

Celulele interstiiale testiculare Leydig

D. Glandele suprarenale E. Pancreasul endocrin 38. Ciclul ovarian este nsoit de modificri la nivelul: A. Testiculului B. Uterului C. Vaginului D. Glandelor mamare E. Prostatei
240

39.

Aciunea estrogenilor este de a stimuli dezvoltarea:

A. Organelor genitale feminine B. Mucoasei uterine C. Glandelor mamare


D.

Apariia i dezvoltarea caracterelor sexuale secundare la femeie, precum i comportamentul sexual feminin

E. Organelor genitale masculine

40.

Hormonii sexuali feminini sunt:

A. STH B. FSH C. Estrogen D. Progesteron E. Testosteron

41.

Corpul galben secret:

A. LH B. Hormoni estrogeni C. FSH D. Prolactina E. Progesteron

42. Secreia corpului galben este stimulat de: A. STH B. LH C. Prolactina D. FSH
241

E. ACTH

43. A.

Urmtoarele afirmaii sunt adevrate: Activitatea corpului galben nefecundat se prelungete cu 3 luni

B. Corpul galben nefecundat involueaz dup 10 zile C. Corpul galben nefecundat se transform n corp alb D. Dac ovulul a fost fecundat, activitatea corpului galben se prelungete cu nc 3 luni
E.

Dac ovulul a fost fecundat, se transform n corp alb

44. A.

Precizai afirmaiile urmtoare: n timpul sarcinii corticosuprarenala i placenta secret estrogen i progesteron n timpul sarcinii corticosuprarenala i placenta secret FSH hipofizo-ovarian

B.

C. Reglarea secreiei ovariene se face prin feedback negativ hipotalamoD. Cauza menopauzei o reprezint epuizarea ovarelor E. La 40-50 de ani ciclurile sexuale ale femeii devin neregulate i la multe dintre ele ovulaia nu se produce

45. Testiculul ndeplinete n organism urmtoarele funcii:


A. B.

Funcia spermatogenetic Funcia endocrin Ovulaia De secreie a progesteronului

C. De formare a foliculilor maturi


D. E.

242

46. A.

Urmtoarele afirmaii sunt adevrate: Funcia spermatogenic este funcia endocrin a testiculului pubertatea

B. Funcia spermatogenic are loc la nivelul tubului seminifer ncepnd cu C. Spermiile (spermatozoizi) se nmagazineaz n epididim D. Spermiile (spermatozoizi) ii menin fertilitatea aproximativ 1 lun i sunt eliminate prin ejaculare E. Spermiile (spermatozoizi) ii menin fertilitatea aproximativ 1 zi i sunt eliminai direct n snge

47.

Sperma ejaculat n cursul actului sexual masculin este alctuit din Canalele ependimar i deferent Glanda prostatica i glandele mucoase Glanda lacrimal Ovar, uter i vagin Testosteronul:

lichidele provenite din:


A.

B. Veziculele seminale
C. D. E.

48.

A. Este un hormon lipidic B. Este un hormon protidic


C. D.

Are structur sterolic Aciunea sa const n stimularea creterii organelor genitale masculine i apariia caracterelor sexuale secundare la brbat

E. Este un puternic anabolizant proteic

49. A.

Urmtoarele afirmaii sunt adevrate: Spermiile (spermatozoizii) sunt celule haploide


243

B.

Spermiile (spermatozoizii) sunt celule diploide

C. Celulele primordiale spermatogoniile- sunt celule haploide D. Celulele primordiale spermatogoniile- sunt celule diploide
E.

Procesul de spermatogenez se desfoar n mai multe etape de diviziune ecuaional i apoi reducional

50.

Precizai care afirmaii sunt adevrate: negativ sub influena LH hipofizar

A. Reglarea secreiei de testosteron se face printr-un mecanism de feedback B. Reglarea secreiei de testosteron se face printr-un mecanism de feedback pozitiv sub influena FSH i prolactinei
C.

Hipersecreia de testosteron duce la pubertate precoce

D. Hiposecreia de testosteron duce la infantilism genital E. Testosteronul este un puternic catabolizant proteic

Capitolul XIV. SARCINA I NATEREA


1. Noiunea de reproducere, la om: A. Cuprinde procese care au rezultat fecundarea ovulului de ctre spermatozoid B. Cuprinde procese care au rezultat fecundarea ovulului de ctre spermatozoizi C. Formarea produsului de concepie D. Creterea i dezvoltarea produsului de concepie sunt asigurate de organismul matern
244

E. Niciun rspuns nu este corect 2. Privind fecundaia: A. Este intern B. Are loc la nivelul vaginului C. Se manifest comportamentul sexual care are o bogat ncrctur afectivemoional D. Are loc la nivelul trompelor uterine E. Prin actul sexual, spermatozoizii sunt introdui direct n uter

3. n procesul de fecundare a ovulului uman: A. Este necesar un singur spermatozoid B. Dup ptrunderea n ovul, corpul spermatozoidului ii mrete rapid volumul C. Dup ptrunderea n ovul, capul spermatozoidului ii mrete rapid volumul D. Din pronucleul masculin se formeaza 56 de cromozomi E. Toate afirmaiile sunt adevrate

4. Privind determinarea sexului copilului: A. Conteaz pronucleul masculin B. Conteaz tipul de spermie care fecundeaz ovulul C. Nu conteaz tipul de spermie care fecundeaz ovulul D. Conteaz tipul autozomilor spermiei E. Conteaz cromozomul X

5. Selectai afirmaiile corecte privind naterea: A. Const n expulzia produsului de concepie ajuns la termen B. Se realizeaz dup aproximativ 250 de zile de gestaie
245

C. Este consecina contraciilor uterine D. Este coordonat umoral i nervos E. Se realizeaz i cu participarea musculaturii peretelui abdominal

6. Selectai afirmaiile corecte privind lactaia: A. Prolactina favorizeaz secreia laptelui B. Intervin estrogenii i progesteronul, eseniali pentru dezvoltarea anatomic prealabil a snilor C. Intervine numai progesteronul, esenial pentru dezvoltarea anatomic prealabil a snilor D. Estrogenii i progesteronul favorizeaz secreia laptelui E. Oxitocina inhib secreia laptelui

7. Privind laptele matern: A. Este secretat n alveolele snilor B. Curge continuu prin mameloane C. Trebuie ejectat n ducte pentru a face posibil alptarea D. Este secretat sub aciunea oxitocinei E. Este ejectat n ducte numai prin combinaia de reflexe neurogene

Capitolul XIV. ORGANISMUL - UN TOT UNITAR

1. Homeostazia: A. Reprezint mecanisme de reglare care determin meninerea unor constante ale mediului intern i funciile vitale
246

B. Reprezint mecanisme de reglare care determin meninerea unor constante dinamice ale mediului intern i funciile vitale C. Este realizat de ctre efectori pe baza informaiilor primite de la receptori ai mediului intern D. Este realizat de ctre efectori pe baza informaiilor primite de la receptori ai mediului extern E. Este realizat de ctre receptori pe baza informaiilor primite de la efectori ai mediului intern

2. Reglarea se face: A. Prin bucle de feedback B. Nervos sau umoral C. Prin efectori antagonici D. Ca urmare a interaciunii receptor-efector E. Nici una din afirmaii nu este corect

3. Homeostazia se realizeaz de ctre: A. Sistemul nervos i analizatori B. Sistemul nervos i endocrin C. Sistemul endocrin i sistemul digestiv D. Sistemul nervos i sistemul digestiv E. Sistemul umoral i sistemul nervos
247

4. Frecvena cardiac medie este de: A. 70-75 bti/min. B. 65-70 bti/min. C. 50-65 bti/min. D. 60-65 bti/min. E. 75-90 bti/min.

5. Debitul cardiac de repaus: A. Este de 3 l/min B. Este de 4 l/min C. Este de 5 l/min D. Este de 2 l/min E. Este de 6 l/min

6. Valorile medii ale presiunii arteriale sunt: A. Presiunea arterial minim de 70 mm Hg i presiunea arterial maxim de 120 mm Hg B. Presiunea arterial minim de 80 mm Hg i presiunea arterial maxim de 120 mm Hg

248

C. Presiunea arterial minim de 80 mm Hg i presiunea arterial maxim de 130 mm Hg D. Presiunea arterial minim de 70 mm Hg i presiunea arterial maxim de 130 mm Hg E. Presiunea arterial minim de 80 mm Hg i presiunea arterial maxim de 140 mm Hg

7. Valoarea medie a hemoglobinei la brbai este de: A. 13,8 17,2 g/dl B. 13,8 18,2 g/dl A. 12,8 17,2 g/dl A. 12,8 18,2 g/dl A. 14,8 18,2 g/dl

8. Valoarea medie a hematocritului la femei este de: A. 34-45% B. 35-45% C. 35-45% D. 31-41% E. 35-46%

249

9. Formula leucocitar este alctuit din: A. Granulocite i monocite B. Granulocite i limfocite C. Granulocite i agranulocite D. Neutrofile i monocite E. Bazofile i limfocite

10. Valoarea medie a pH-ului sangvin este de: A. 7,36-7,42 B. 7,38-7,44 C. 7,36-7,44 D. 7,38-7,42 E. 7,38-7,46

11. Valoarea medie a glicemiei este de: A. 70- 120 mg/dl B. 65- 130 mg/dl C. 65- 110 mg/dl D. 65- 150 mg/dl E. 70- 140 mg/dl
250

12. Valoarea medie a colesterolului total este: A. <200 mg/dl B. <400 mg/dl C. 600 mg/dl D. >200 mg/dl E. >400 mg/dl

CAP. XVI. RSPUNSURI

Cap. I.
251

1.ACDE, 2.ABC, 3.BC, 4.BE, 5.ADE, 6.AE, 7.ADE, 8.ABD, 9.DE, 10.BC, 11.DE, 12.ADE, 13.B, 14.AD, 15.BCD, 16.CD, 17.C, 18.ACD, 19.BD, 20.C, 21.ABC, 22.AB, 23.AC, 24.BD, 25.BD, 26.ACE, 27.BE, 28.ABCE, 29.C, 30.CE, 31.E, 32.BCE, 33.ABCD, 34.DE, 35.CDE, 36.ACD, 37.BD, 38.ABC, 39.AD, 40.BDE, 41.BD, 42.BCE, 43.ADE, 44.AD, 45.ACE, 46.ACDE, 47.ABD, 48.B, 49.B, 50.AE, 51.BDE.

Cap. II.
1.ACDE, 2.ACD, 3.BCD, 4.ABD, 5.C, 6.B, 7.AD, 8.C, 9.AD, 10.E, 11.B, 12.E, 13.ACD, 14.BD, 15.DE, 16.A, 17.ACDE, 18.D, 19.BE, 20.CE, 21.BD, 22.D, 23.ACD, 24.ADE, 25.DE, 26.CE, 27.ADE, 28.BC, 29.E, 30.ACD, 31.DE.

Cap. III.
1. C, 2. B, 3. B, 4. BCD, 5. AC, 6. E, 7. BCDE, 8. A, 9. ABCD, 10. ACD, 11. BC, 12. ABC, 13. BCDE, 14. D, 15. ABE, 16. BCD, 17. C, 18. ABD, 19. E, 20. ABCD, 21. B, 22. ABCD, 23. AC, 24. AB, 25. ABC, 26. CD, 27. ABCD, 28. BCE, 29. ACE, 30. BC, 31. ABCD, 32. ACD, 33. C, 34. ABCD, 35. C, 36. D, 37. BC, 38. ABE, 39. BD, 40. CD, 41. AC, 42. D, 43. BC, 44. ABCE, 45. C, 46. BE, 47. D, 48. B, 49. ABCD, 50. CDE, 51. ACDE, 52. AB, 53. E, 54. D, 55. C, 56. AE, 57. ABCD, 58. BC, 59. BC, 60. AE, 61. ABCD, 62. DE, 63. AD, 64. BCDE, 65. A, 66. E, 67. ABCD, 68. CD, 69. C, 70. A, 71. BC, 72. CDE, 73. D, 74. AB, 75. E, 76. AE, 77. BCE, 78. ABCD, 79. ABCE, 80. ABDE, 81. AE, 82. ABDE, 83. ACDE, 84. BCDE, 85. BCD, 86. E, 87. ACD, 88. BCE, 89. ACDE, 90. ABD, 91. AC, 92. BE, 93. ABD, 94. ADE, 95. ABE, 96. AB, 97. ABCD, 98. E, 99.BCD, 100.BD, 101.BDE, 102.CE, 103.D, 104.BC, 105.ABCE, 106.E, 107.CD, 108.ACE, 109.BE, 110.AC, 111.ABDE, 112.ABE, 113.A, 114.ACE, 115.BD, 116.ACDE, 117.AC, 118.BDE, 119.BD, 120.C, 121.ABCE.
252

Cap. IV.
1.ACD, 2.AD, 3.ACE, 4.BCDE, 5.ACDE, 6.C, 7.A, 8.B, 9.ABCD, 10.ABCE, 11.BCD, 12ABCD, 13.B, 14.D, 15.A, 16.ABC, 17.ACE, 18.ACDE, 19.B, 20.AD, 21.CE, 22.ABD, 23.ABC, 24.B, 25.BE, 26.ABD, 27.B, 28.C, 29.AC, 30.ACDE, 31.B, 32.E, 33.AC, 34.D, 35.BCD, 36.D, 37.ABDE, 38.D, 39.A, 40.AC, 41.B, 42.AB, 43.ACD, 44.AD, 45.ABE, 46.ABC, 47.A, 48.D, 49.C, 50.BCE, 51.CD, 52.ABCD, 53.BCDE, 54.BCD, 55.AE, 56.B, 57.C, 58.AC, 59.BCE, 60.ABCE, 61.ACD, 62.B, 63.DE, 64.ABD, 65.CD, 66.C, 67.ABC, 68.ABCD, 69.C, 70.ABC, 71.B, 72.D, 73.B, 74.BC.

Cap. V.
1.ABD, 2.AD, 3.E, 4.BE, 5.ACDE, 6.C. 7.CDE, 8.CDE, 9.D, 10.CD, 11.BCE, 12.CE, 13.BD, 14.AD, 15.BCD, 16.BCD, 17.BC, 18.C, 19.DE, 20.ABD, 21.E, 22.AC, 23.B, 24.AC, 25.ABCE, 26.D, 27.AB, 28.ABCE, 29.B, 30.ABDE, 31.BC, 32.BCDE, 33.ABD, 34.B, 35.ABC, 36.CE, 37.ACDE, 38.CE, 39.CD, 40.BCE, 41.ABC, 42.ACD, 43.BCD, 44.C, 45.BC, 46.ABE, 47.BCD, 48.B, 49.BC, 50.ABDE, 51.ABCD, 52.BCE, 53.ACDE.

Cap. VI.
1.BCE, 2.ABCE, 3.BE, 4.BCE, 5.B, 6.ACD, 7.BCE, 8.A, 9.BCE, 10.ACD, 11.BCE, 12.BE, 13.B, 14.ADE, 15.ABCD, 16.BCE, 17.BC, 18.ABD, 19.AB, 20.ABCE, 21.ABE, 22.CDE, 23.BC, 24.BD, 25.BCDE, 26.AB, 27.ACDE, 28.ABC, 29.BCE, 30.DE, 31.AD, 32.ABC, 33.ACDE, 34.BD, 35.CD, 36.ABDE, 37.ADE, 38.BCD, 39.ABCE, 40.BD, 41.ACDE, 42.BCDE, 43.ABD, 44.ADE, 45.ABC, 46.AD, 47.BC, 48.CD, 49.ACE, 50.BC, 51.AD, 52.AB, 53.BDE, 54.ABCD, 55.B, 56.CDE, 57.ABDE, 58.ABE, 59.BCE, 60.ABCD, 61. ABD, 62.A, 63.A, 64.AC, 65.AC, 66.AB, 67.CE, 68.ACD, 69.E, 70.BCDE.
253

Cap. VII.
1.ACD, 2.ADE, 3.ABD, 4.CDE, 5.ACE, 6.CDE, 7.ACE, 8.AC, 9.AB, 10.ABCD, 11.BDE, 12.DE, 13.CE, 14.B, 15.ABD, 16.ADE, 17.ABE, 18.BE, 19.ABD, 20.ACD, 21.ACDE, 22.ACDE, 23.CD, 24.AD, 25.BCE, 26.ABC, 27.AD, 28.BE, 29.ACDE, 30.ADE, 31.ABCE, 32.BE, 33.BD, 34.CE, 35.E, 36.AC, 37.E, 38.ACDE, 39.BC, 40.ABE, 41.BE, 42.BCE, 43.ACDE, 44.BDE, 45.BE, 46.AB, 47.AC, 48.ACD, 49.B, 50.CD.

Cap. VIII.
1.CDE, 2.A, 3.ADE, 4.ABDE, 5.B, 6.BCD, 7.D, 8.AB, 9.CE. 10.AB, 11.AC, 12.BCE, 13.ABD, 14.ABE, 15.ADE, 16.BE, 17.CD, 18.ADE, 19.BCD, 20.BDE, 21.CDE, 22.BE, 23.ABC, 24.ABCE, 25.BCE, 26.AC, 27.ADE, 28.ABE, 29.BDE, 30.BCD, 31.CDE, 32.B, 33.ABCD, 34.CDE, 35.ABE, 36.BCE, 37.BCD, 38.BC, 39.D, 40.ACDE, 41.ABD, 42.CD, 43.ABCD, 44.ACE, 45.AD, 46.ACE, 47.BCE, 48. ABD, 49.BDE, 50.BCE, 51.BE, 52.ACE, 53.AC, 54.ADE, 55.BE, 56.ACD, 57.AB, 58.CD, 59.BCD, 60.AD, 61.ACD, 62.BCE, 63.ABCD, 64.BCE, 65.ACD, 66.BDE, 67.ABE, 68.BCE, 69.CD, 70.ACD, 71.CE, 72.ACE, 73.AB, 74.ACE, 75.ABD, 76.AD, 77.BCE, 78.BC, 79.AC, 80.CD, 81.ACE, 82.AC, 83.ABC.

Cap. IX.
1.C, 2.ABCD, 3.C, 4.D, 5.ABCD, 6.AB, 7.ABCE, 8.ABCD, 9.BCDE, 10.BCD, 11.AC, 12.ABC, 13.AB, 14.BCD, 15.ABCE, 16.AB, 17.BD, 18.C, 19.A, 20.A, 21.A, 22.ACD, 23.ABD, 24.AB, 25.ABD, 26.AB,
254

27.ABD, 28.AB, 29.ABE, 30.ABCD, 31.ABCD, 32.ABCD, 33.A, 34.C, 35.ABCD, 36.A, 37.ABCD, 38.AB, 39.AB, 40.AB, 41.ABC, 42.ABCD, 43.ABCD, 44.ABCD, 45.ABD, 46.ABCD, 47.AB, 48.ABCD, 49.A, 50.AB, 51.ABCD, 52.ABC, 53.ABCD, 54.ABCD, 55.ABCD, 56.ABCD, 57.ABC, 58.ABCE, 59.C, 60.ABDE, 61.AC, 62.BCE, 63.BCD, 64.ABC, 65.ABE, 66.A, 67.ABDE, 68.ABDE, 69.ABC, 70.BCDE, 71.AC, 72.ABC, 73.A, 74.A, 75.B, 76.ABC, 77.C, 78.BCD, 79.ABD, 80.A, 81.BCD, 82.AB, 83.AB, 84.AB, 85.CD, 86.DE, 87.ABC, 88.AB, 89.AB, 90.A, 91.ABC, 92.ABCD, 93.ABCD, 94.ABD, 95.A, 96.D, 97.ABD, 98.CD.

Cap. X.
1. ABE, 2.ABCD, 3.ABE, 4.ABC, 5.ABDE, 6.ABC, 7.ACE, 8.ABCD, 9.ABCD, 10.ABDE, 11.BCE, 12.ABD, 13.AB, 14.ACE, 15.AC, 16.ACE, 17.ACD, 18.AE, 19.ACD, 20.ABD, 21.ACE, 2.AC, 23.ABCD, 24.ABC, 25.ABD, 26.AB, 27.AB, 28.BC, 29.AB, 30.ABE, 31.BCE, 32.AD, 33.AC, 34.BCD, 35.ABD, 36.AC, 37.BDE, 38.ABCD, 39.BC, 40.ABCD, 41.E, 42.B, 43.C, 44.D, 45.BDE, 46.AD, 47.ABC, 48.ABE, 49.ABC.

Cap. XI.
1.AB, 2.ABCD, 3.ACD, 4.ABCD, 5.ABCE, 6.AC, 7.BCE, 8.ACE, 9.ABCE, 10.ACD, 11.BCD, 12.A, 13.B, 14.BCE, 15.AC, 16.BCE, 17.BCD, 18.A, 19.ABDE, 20.ACE, 21.ACE, 22.ACD, 23.BCD, 24.ABCE, 25.BCD, 26.ACD, 27.BCE, 28.AC, 29.BCD, 30.ABD, 31.BDE, 32.ABE, 33.ABDE, 34.BCD, 35.ABC, 36.ACD, 37.ABC.

Cap. XII.
1.BCE, 2.ACD, 3.C, 4.AE, 5.AC, 6.E, 7.AC, 8.DE, 9.C, 10.B, 11.BCE, 12.AC, 13.ABCD, 14.ACD, 15.B, 16.BDE, 17.D, 18.B, 19.BE, 20.BD, 21.BD, 22.B, 23.E, 24.ABCD, 25.ABCD, 26.A, 27.AD, 28.ABCD, 29.E, 30.ABCD, 31.A,
255

32.C, 33.B, 34.B, 35.C, 36.D, 37.E, 38.C, 39.D, 40.A, 41.A, 42.E, 43.B, 44.A, 45.B, 46.ACDE, 47.BCE, 48.BC, 49.ABC, 50.AB, 51.BC, 52.ABC, 53.ACE, 54.BDE, 55.ACD, 56.CD, 57.ADE, 58.ACD, 59.ABDE, 60. BD, 61.AC, 62.BC, 63.ACE, 64.BD, 65.ABC, 66.ABC, 67.AB, 68.ABCD, 69.ACE, 70. ABD, 71.CD, 72.ABCD, 73.ACD, 74.ACE, 75.BCDE, 76.ABD, 77.ABCD, 78.ABCE, 79.ABCD, 80.ABDE, 81.B, 82.A, 83.B, 84.C, 85.B, 86.A, 87.B, 88.A, 89.B, 90.A, 91.B, 92.D, 93.B, 94.E, 95.A, 96.B, 97.E, 98.A, 99.C, 100.C, 101.B, 102.BC, 103.CDE, 104.BE, 105.ABCD, 106.ACD, 107.ABCE, 108.ABDE, 109.ABC.110.CDE.

Cap. XIII.
1.AC, 2. BE, 3. BCD, 4. ABE, 5. BCE, 6. BC, 7. ACDE, 8. ACD, 9. ABD, 10. ABD, 11. ABE, 12. ACE, 13. ABE, 14. AC, 15. ACE, 16. ABD, 17. ABCD, 18. C, 19. ABCE, 20. ACD, 21. AB, 22. B, 23. BDE, 24. BD, 25. AB, 26. A, 27. C, 28. A, 29. B, 30. D, 31. B, 32. E, 33. D, 34. C, 35. A, 36. C, 37. C, 38. BCD, 39. ABCD, 40. CD, 41. BE, 42. BC, 43. BCD, 44. ACDE, 45. AB, 46. BCD, 47. ABC, 48.ACDE, 49.ADE, 50.ACD

Cap. XIV.
1.ACD, 2.ACD, 3.AC, 4.B, 5.ACDE, 6.AB, 7.ACD

Cap. XV.
1.BC, 2. ABCD, 3.B, 4.A, 5.C, 6.B, 7.A, 8.E, 9.C, 10.D, 11.C, 12. A

256