Sunteți pe pagina 1din 23

Dreptul finantelor publice MULTIPLE CHOICE 1. Prin ce modaliti se asigur autonomia bugetelor locale n ara noastr ? a. b. c.

nlturarea metodei regularizrilor ntre bugetele locale; constituirea de fond de intervenie; instituirea unor bugete suplimentare;

ANS: A 2. Indicai sursele financiare din care se formeaz veniturile bugetului asigurrilor sociale de stat : a. b. c. contribuii numai de la persoanele fizice; subvenii de la bugetele fondurilor speciale; impozitul pe dividende;

ANS: A 3. Ce operaiuni de ncasri i pli privind fondurile publice se deruleaz prin trezoreria statului ? a. b. c. numai veniturile bugetului de stat; numai veniturile bugetelor locale; veniturile i cheltuielile bugetelor instituiilor publice.

ANS: C 4. n ce constau faptele pentru care rspund ordonatorii de credite ai bugetelor publice, potrivit legii ? a. b. c. organizarea i inerea la zi a evidenei patrimoniului; exercitarea controlului financiar preventiv; plata cheltuielilor bugetare la termen;

ANS: A 5. Ce elemente se au n vedere la elaborarea proiectelor de legi bugetare anuale de ctre Guvern ? a. b. c. programele ntocmite de ordonatorii secundari de credite bugetare ; prognozele indicatorilor macroeconomici i sociali numai pentru anul pentru care se elaboreaz bugetul public ; memorandumuri de finanare extern ;

ANS: C 6. Ce cuprinde clasificaia bugetar, n general, la venituri ? a. b. c. numai venituri fiscale ; numai impozitele directe ; ncasri din mprumuturi;

ANS: C

7. Ce elemente se cuprind n proiectele legilor bugetare anuale ? a. b. c. creditele bugetare pentru ordonatorii de credite teriari; bugetele ordonatorilor secundari de credite; reglementri specifice exerciiului bugetar respectiv;

ANS: C 8. n ce termen se ntocmete Raportul public anual pe care Curtea de Conturi l prezint Parlamentului cu observaii asupra conturilor de execuie ale bugetelor publice ? a. 3 luni de la primirea conturilor de execuie; b. 12 luni de la primirea conturilor de execuie; c. 6 luni de la primirea conturilor de execuie; ANS: C 9. Care sunt efectele ncheierii exerciiului bugetar anual ? a. b. c. veniturile nencasate pn la 31 decembrie se vor ncasa n contul anului trecut; cheltuielile neefectuate pn la 31 decembrie nu pot fi pltite n contul bugetului expirat; att veniturile nencasate, ct i cheltuielile neefectuate pn la 31 decembrie vor fi considerate ncasate, respectiv efectuate n contul anului trecut;

ANS: B 10. Operaiuni ce se deruleaz prin trezoreria statului sunt : a. finanarea definitiv a deficitelor din anii precedeni ale bugetelor locale; b. emiterea certificatelor de trezorerie pentru populaie precum i ncasrile i plile pentru bugetul de stat; c. veniturile societilor comerciale; ANS: B 11. Care sunt categorii de norme juridice care au ca obiect finanele publice? a. b. c. cele privind nregistrarea societilor comerciale; cele privind nregistrarea agenilor economici cu capital de stat; cele privind controlul financiar;

ANS: C 12. Marcai procedeele tehnice care se utilizeaz n execuia prii de venituri a bugetului de stat: a. utilizarea dispoziiei de plat; b. reinerea i vrsarea la bugetul de stat de ctre pltitorii de venituri impozabile; c. plata prin virament; ANS: B 13. Precizai care sunt factori n funcie de care se face repartizarea pe trimestre a veniturilor i cheltuielilor bugetului de stat : a. termenele de obinere a creditelor bugetare ; b. 15 martie a fiecrui an; c. perioada n care este necesar efectuarea cheltuielilor; ANS: C

14. Natura juridic a bugetului de stat poate fi, conform teoriilor emise de literatura de specialitate : a. b. c. natura de surs de venituri; natur de act juridic civil; natura de lege.

ANS: C 15. Destinaiile pentru care se pot utiliza disponibilitile din contul general al trezoreriei publice sunt : a. b. c. finanarea investiiilor strine; finanarea definitiv a deficitelor bugetelor locale; acordarea de mprumuturi pentru acoperirea unor goluri temporare de cas la bugetele locale;

ANS: C 16. Cine are iniiativ bugetar n Romnia n privina bugetului de stat? a. b. c. un grup de senatori ; Guvernul Romniei; Preedintele Romniei;

ANS: B 17. Marcai funciile finanelor publice : a. b. c. stimularea activitilor productive; reducerea omajului; funcia de repartiie;

ANS: C 18. Care sunt poziiile subiecilor raporturilor juridice financiare ? a. b. c. egali n drepturi; egali n obligaii; nu sunt egali n drepturi i nici n obligaii;

ANS: C 19. Care metod de evaluare a volumului veniturilor i cheltuielilor bugetului de stat se utilizeaz n Romnia ? a. b. c. metoda majorrii sau diminurii; metoda autonom sau a penultimei; metoda evalurii directe, aplicndu-se bugetul pe programe;

ANS: C 20. Indicai ordonatorii principali de credite ai bugetelor locale : a. b. c. conductorii direciilor de specialitate din Consiliul judeean; conductorii instituiilor sau serviciilor publice din subordinea Consiliului judeean; preedinii Consiliilor judeene i primarii unitilor administrativ-teritoriale;

ANS: C

21. n totalul veniturilor bugetului de stat al Romniei ponderea cea mai mare o au : a. b. c. mprumuturile de stat interne; veniturile din impozite i taxe; transferurile primite din strintate;

ANS: B 22. Care dintre veniturile bugetare de mai jos sunt datorate bugetelor locale? a. b. c. accizele; taxele vamale; impozitul pe cldiri;

ANS: C 23. Cine rspunde n faa Parlamentului Romniei pentru executarea legii bugetului de stat? a. b. c. Preedintele Curii de Conturi; Guvernatorul Bncii Naionale a Romniei; Guvernul Romniei.

ANS: C 24. Ce soluie se aplic n Romnia dac bugetul de stat nu a fost aprobat n timp util de ctre Parlament ? a. b. c. dac nu a fost aprobat de ctre Parlament pn la 31 decembrie, proiectul legii bugetului se consider adoptat n forma naintat de Guvern; dac legea bugetului de stat nu a fost adoptat cu cel puin 3 zile nainte de expirarea exerciiului bugetar, se aplic n continuare prevederile bugetului pe anul ncheiat pn la adoptarea noului buget; cheltuielile bugetare lunare se finaneaz n proporie de 1/3 din volumul aprobat al acestora pe exerciiul bugetar expirat;

ANS: B 25. n cursul exerciiului bugetar, legea anual a bugetului de stat poate fi modificat prin legi rectificative adoptate de Parlament : a. b. c. poate fi modificat numai n semestrul I; este posibil numai o singur rectificare a legii bugetului de stat; sunt posibile mai multe rectificri ale legii bugetului de stat, n cursul exerciiului bugetar.

ANS: C 26. Este adevrat c mprumuturile de stat utilizate n mod neproductiv nu produc valoare ? a. b. c. da, produc valoare; nu produc valoare ; sunt rentabile pentru firme private ;

ANS: B

27. Corespunde adevrului c mprumuturile de stat folosite n mod neproductiv sunt purttoare de dobnzi ? a. b. c. da, este adevrat; nu este adevrat; produc beneficii pentru societi comerciale;

ANS: B 28. Este adevrat c numai mprumuturile de stat contractate n scopuri neproductive influeneaz pozitiv asupra creterii economice? a. b. c. da, este adevrat; nu este adevrat; influeneaz pozitiv rezultatele financiare ale unitii;

ANS: B 29. Cine are competena de a aproba bugetul asigurrilor sociale de stat n ara noastr? a. b. c. Camera Deputailor; preedintele Romniei; Camerele reunite ale Parlamentului;

ANS: C 30. Care organe nu au atribuii de control asupra executrii bugetelor locale din Romnia? a. b. c. organele de control financiar ale Ministerului Finanelor Publice; Curtea de Conturi; consiliile locale.

ANS: A 31. Ce reglementare important instituie Legea nr. 500/2002 pentru ntrirea principiului unitii bugetare ? a. obligaia Guvernului de a propune Parlamentului modificarea unor acte normative pentru desfiinarea veniturilor i cheltuielilor cu destinaie special incluse n bugetul de stat; b. formularea mai complet a proiectelor de legi de rectificare a bugetului de stat; c. nu se admite perceperea unui venit public pentru finanarea unei anumite cheltuieli; ANS: A 32. Care sunt principale nevoi pentru care statul recurge la venituri extraordinare? a. pentru acoperirea cheltuielilor publice ce depesc veniturile fiscale; b. pentru publicitatea bugetului; c. pentru organizarea de noi ministere; ANS: A 33. Indicai care sunt avantaje ale mprumuturilor de stat: a. consolideaz patrimoniul statului prin valorile viitoare reale create ca urmare a ntrebuinrii n folos public a sumelor de bani mprumutate; b. cheltuirea cu eficien a resurselor financiare; c. angajeaz generaiile viitoare obligndu-le s suporte cheltuielile de rambursare contractate mai ales pe termene lungi; ANS: A

34. n raport de spaiul geografic, distingem urmtoarele categorii de mprumuturi de stat: a. b. c. mprumuturi bugetare; mprumuturi interne; mprumuturi bancare;

ANS: B 35. n ce scopuri se contracteaz mprumuturile de stat? a. b. c. susinerea balanei de pli i a rezervei valutare; stimularea sectoarelor productive din economie; sprijinirea unor ageni economici;

ANS: A 36. Indicai sursele de plat pentru serviciul datoriei publice guvernamentale: a. b. c. sumele prevzute n bugetele beneficiarilor finali; fondul de rulment; fondurile de asigurare obligatorie;

ANS: A 37. Titlurile de stat pot fi oferite spre vnzare sub condiia ca oferta s includ cel puin urmtoarele elemente: a. b. c. numai denumirea i valoarea titlurilor de stat oferite; forma mprumutului de stat reprezentat prin titluri aferente - cu discont sau purttor de dobnd; numai data scadenei;

ANS: B 38. Ce condiii trebuie ndeplinite pentru emiterea garaniilor de stat pentru mprumuturi contractate de ageni economici sau autoriti ale administraiei publice? a. acceptarea de ctre agentul economic sau autoritatea administraiei publice a garaniei de stat; b. ncheierea unei convenii ntre Ministerul Finanelor Publice, n calitate de garant, i beneficiarul garaniei care s prevad drepturile i obligaiile prilor; c. aprobarea Parlamentului; ANS: B 39. Sursele de constituire a Fondului de risc pentru acoperirea riscurilor financiare prevzute de Legea nr.313/2004 sunt urmtoarele: a. fondurile de asigurare obligatorie; b. fondurile proprii ale instituiilor publice; c. dobnzile la disponibilitile aflate n contul fondului de risc; ANS: C 40. Care sunt cazurile de ncetare a valabilitii garaniilor de stat, conform Legii nr.313/2004? a. termenul de plat prevzut n scrisoarea de garanie a expirat; b. obligaiile aferente mprumutului garantat de stat sunt achitate parial; c. prelungirea acordului de mprumut subsidiar; ANS: A

41. n activitatea de contractare i de administrare a datoriei publice guvernamentale, Ministerul Finanelor Publice urmrete, innd seama de condiiile de pia, urmtoarele obiective: a. b. c. diversificarea bazei de creditori; riscul de credit; riscul de pia;

ANS: A 42. Ministerul Finanelor Publice, ca singur contractant i administrator al datoriei publice guvernamentale directe i garantate are pentru ndeplinirea acestui scop autoritatea de a intreprinde urmtoarele activiti: a. b. c. emite scrisori de garanie pentru mprumuturi; diversific baza de creditri; prezint decadal Guvernului i Parlamentului situaia mprumuturilor contractate direct de stat;

ANS: A 43. Care sunt principalele operaiuni autorizate s fie efectuate de Ministerul Finanelor Publice pentru administrarea riscurilor asociate portofoliului datoriei publice guvernamentale? a. riscul de credit; b. rscumprarea titlurilor de stat pe piaa secundar; c. solicitarea avizului Ministerului Justiiei; ANS: B 44. Care sunt, n principal, datele care trebuie s fie cuprinse n Registrele datoriei publice? a. garaniile refuzate a se acorda de stat; b. nivelul ratelor dobnzilor; c. creditele bugetare; ANS: B 45. Care sunt categoriile de relaii bneti care formeaz obiectul noiunii de relaii financiare n sens restrns ? a. relaiile financiare propriu-zise, adic finanele publice, transfer nerambursabil; b. finane private sau finane ale ntreprinderilor; c. relaii de transfer a unei pri din produsul social; ANS: A 46. Indicai care sunt fazele funciei de repartiie a finanelor publice a. b. c. faza de control financiar; faza de distribuire (repartizare) a fondurilor publice pe beneficiari, persoane juridice i fizice; faza de analiz a oportunitii;

ANS: B 47. Este adevrat c funciile finanelor intreprinderii sunt urmtoarele? a. b. c. funcia de repartiie i funcia de control; funcia de distribuire; funcia de personal;

ANS: A

48. Funcia de repartiie a finanelor intreprinderii cuprinde: a. b. c. numai formarea capitalului; pe lng formarea capitalului, funcia de repartiie se manifest i cu ocazia stabilirii participrii ntreprinderii la constituirea fondurilor comunitii locale sau a bugetului central; numai la constituirea fondurilor speciale;

ANS: B 49. Funcia de control a finanelor intreprinderii se manifest : a. b. c. att n procesul utilizrii capitalului ct i stabilirii obligaiilor bugetare; numai n procesul utilizrii capitalului; numai la stabilirea veniturilor bugetare;

ANS: A 50. Indicai direciile principale n care s-a orientat legislaia finanelor publice ntre cele dou rzboaie mondiale: a. b. c. unificarea sistemului fiscal i reforma fiscal radical; reforma constituional; msuri pentru accelerarea executrii silite;

ANS: A 51. Constatarea veniturilor publice provenite din taxe i contribuii n cadrul administraiilor locale, ntre cele dou rzboaiemondiale, se fcea de ctre comisii de constatare locale compuse din: a. b. c. delegatul serviciului financiar local, la orae, sau notarul comunal, dup caz, un consilier comunal delegat i un delegat al contribuabililor; judectorul de ocol i un consilier comunal delegat; un consilier comunal delegat i un delegat al contribuabililor;

ANS: A 52. Cheltuielile bugetuluii de stat, n etapa dup al doilea rzboi mondial i, mai ales, dup 1949, se efectuau, n principal, pentru: a. b. c. aprarea rii, donaii, cu destinaie special; stimularea activitilor productive; pentru finanarea economiei naionale.

ANS: C 53. Care sunt categoriile de norme juridice care au ca obiect finanele publice? a. b. c. cele privind creditul public i controlul financiar; cele privind finanele intreprinderilor; responsabilitatea instituiilor publice;

ANS: A

54.Precizai care sunt categoriile de legi ordinare care cuprind cele mai importante norme juridice financiare: a. b. c. legile privind organizarea i funcionarea societilor comerciale; legile fondului funciar; legile bugetare anuale;

ANS: C 55. Principalele elemente ale raporturilor juridice financiare publice sunt: a. b. c. controlul financiar; stabilirea veniturilor publice; subiecii raporturilor juridice financiare publice;

ANS: C 56. Subiecii raporturilor juridice privind finanele publice cuprind: a. b. c. numai organele financiare de stat; att organele financiare de stat, ct i persoanele juridice i fizice cu drepturile i obligaiile acestora; numai persoanele juridice;

ANS: B 57. Elemente specifice care definesc bugetul public sunt: a. b. c. veniturile bugetare; impozitele pe venit; act de autorizare i de previziuni;

ANS: C 58. Care sunt principalele categorii de bugete publice care sunt cuprinse n bugetul public naional? a. b. c. bugetele intreprinderilor cu capital de stat; bugetul de stat i bugetele locale; bugetele societilor comerciale pe aciuni;

ANS: B 59. Elementele specifice care definesc dreptul bugetar constau n: a. b. c. procedura de formare, administrare, angajare i utilizare a fondurilor publice; nlturarea transferurilor ce se admiteau ntre bugetele locale; excedentele bugetelor locale se includ n fondul de tezaur local;

ANS: A 60. Indicai excepiile de la principiul universalitii bugetului de stat: a. b. c. reconstituirea creditelor bugetare i donaiile, cu destinaie special; subveniile bugetare; comisioanele percepute la unele servicii publice;

ANS: A

61. Pentru situaiile n care apar goluri temporare de cas se poate recurge la emisiune monetar sau la finanare direct de ctre bnci? a. b. c. da, se poate recurge numai la emisiune monetar; nu se poate recurge nici la emisiune monetar i nici la finanare direct de ctre bnci; da, se poate recurge numai la finanare direct de bnci;

ANS: B 62. Nivelul de 2,7% din PIB al deficitului bugetar al Romniei n anul 2007 se ncadreaz n nivelul maxim admis pentru introducerea monedei unice EURO? a. b. c. da, se ncadreaz; nu se ncadreaz; nivelul maxim este de 2%;

ANS: A 63. Factorii care influeneaz luarea deciziei privind adoptarea modului de calcul al anului bugetar sunt, spre exemplu: a. b. c. deficitul bugetar; nivelul de dezvoltare a economiei; prelevrile agricole;

ANS: B 64. Sunt documente ce stau la baza elaborrii proiectului bugetului de stat urmtoarele: a. b. c. propuneri de cheltuieli detaliate ale ordonatorilor teriari de credite; politici i strategii sectoriale prezentate de ctre primarii de orae; posibilitile de finanare a deficitului bugetar.

ANS: C 65. Este necesar trecerea la bugetul pe programe pe termene medii i lungi, deoarece metodele clasice (tradiionale) de evaluare a cheltuielilor publice, de dimensionare a acestora, au devenit limitate, ntruct: a. b. c. se bazeaz pe un volum prea mare de informaii; nu urmresc n primul rnd eficiena aciunilor care se intenioneaz a se realiza; urmresc numai corelarea cheltuielilor la nivelul unor uniti care concur la nfptuirea unui obiectiv din resurse bugetare;

ANS: B 66. Raportul comun al Comisiilor de buget-finane din Parlament privitor la proiectul bugetului de stat face propuneri motivate constnd n: a. b. c. adoptarea proiectului de buget, fr modificri; propuneri de cheltuieli ale ordonatorilor de credite; organizarea i inerea la zi a evidenei patrimoniului;

ANS: A

67. Legile bugetare anuale cuprind n coninutul lor urmtoarele categorii de dispoziii: a. b. c. reglementri specifice pentru patru ani urmtori; deficitul sau excedentul bugetar; controlul totalitii veniturilor i cheltuielilor;

ANS: B 68. Sursele proprii ale bugetului Uniunii Europene se compun din : a. b. c. taxe prevzute n tariful vamal comun i prelevri agricole; prelevri din impozitul pe veniturile microntreprinderilor; prelevri din impozitul pe profit;

ANS: A 69. Care sunt categoriile de control financiar ce se exercit n Uniunea European? a. b. c. la nivelul execuiei bugetare i are n vedere ordonatorii de credite i contabilii; controlul intern; la nivelul statelor;

ANS: A 70. Misiunile Curii Europene de Conturi sunt: a. b. c. executarea bugetului; de a angaja cheltuielile i de a constata drepturile de ncasat; misiunea de recomandare, respective prezentarea de observaii privind executarea bugetului UE i recomandri privind descrcarea de gestiune a Consiliului i Parlamentului;

ANS: C 71. n procesul repartiiei i circulaiei produsului social apar relaii bneti care conduc la constituirea de fonduri pentru: a. satisfacerea unor nevoi generale ale societii sau pentru obinerea sau repartizarea de profit; b. investiii n domeniul finanelor private; c. realizarea transferului unei pri din produsul social n form bneasc; ANS: A 72. Relaiile bneti viznd formele valorii constituie: a. b. c. finanele publice; aa-numitele finane private sau finanele ntreprinderilor; fondurile bugetelor publice;

ANS: B 73. Din perioada descompunerii comunitii gentilice i nceputul ornduirii sclavagiste, cnd au aprut finanele ntr-o form incipient, n toate ornduirile finanele au acionat ca: a. relaii specifice ornduirii sclavagiste; b. relaii fiscale; c. relaii sociale de natur economic; ANS: C

74. n ce raport se afl sfera finanelor cu cea a relaiilor bneti: a. b. c. este mai restrns; este mai cuprinztoare; este identic;

ANS: A 75. Sfera finanelor include numai relaiile bneti care exprim: a. b. c. o schimbare a formelor valorii; realizarea rolului i funciilor statului; un transfer de produs social (de venit naional).

ANS: C 76. Relaiile referitoare la formarea i repartizarea fondurilor bugetelor publice, avnd un caracter nerambursabil, sunt relaii financiare: a. b. c. n sens restrns; n sens larg; privind cheltuielile statului;

ANS: A 77. n scopul relaiilor de asigurare, rambursabilitatea prestaiei are caracter: a. b. c. aleatoriu; obligatoriu; temporar;

ANS: A 78. Relaiile de credit i cele de asigurare trebuie tratate drept: a. categorii de relaii bneti care au la baz obligaia de rambursare; b. categorii distincte i autonome de relaii bneti; c. categorii de relaii bneti n cadrul crora rambursabilitatea prestaiei are caracter aleatoriu; ANS: B 79. Mijlocul financiar i juridic prin care statul procedeaz la repartiia sarcinilor publice, ntre persoanele fizice i persoanele juridice, ct mai rentabil posibil, l reprezint: a. b. c. finanele publice; creditul public; obligaia fiscal;

ANS: C 80. Funcia de repartiie a finanelor publice cuprinde dou faze, i anume: a. constituirea i distribuirea fondurilor bneti; b. transferul i constituirea fondurilor bneti; c. mobilizarea i transferul fondurilor bneti. ANS: A

81. n proporie covritoare, resursele bneti ale finanelor publice sunt mobilizate: a. b. c. cu titlu definitiv i fr contraprestaie; avnd la baz principiul rambursabilitii; prin valorificarea unor bunuri proprietate de stat;

ANS: A 82. Distribuirea, cea de-a doua faz a funciei de repartiie a finanelor publice, este dat n competena autoritilor publice i se face n raport cu: a. b. c. oferta de resurse financiare; oferta i cererea de resurse financiare; cererea de resurse financiare;

ANS: B 83. Distribuirea sau redistribuirea produsului intern brut prin intermediul finanelor publice are loc n cadrul aceluiai tip de proprietate cnd: a. b. c. are loc un transfer de resurse ntre stat i unitile sale n ambele sensuri; are loc un transfer de resurse ntre stat i agenii economici cu capital privat sau mixt; are loc un transfer de resurse ntre stat i populaie;

ANS: A 84. Richard i Peggy Musgrave susin existena a trei funcii ale finanelor publice: a. b. c. funcia de alocare, de distribuire, de control; funcia de alocare, de distribuire, de repartiie; funciile de alocare, de distribuire, de stabilizare;

ANS: C 85. Concepiile potrivit crora rolul statului se reduce la nfptuirea sarcinilor i funciilor tradiionale, constnd n meninerea ordinii interne, administrarea justiiei i a lucrrilor publice, aprarea naional sunt: a. b. c. concepii clasice; concepii moderne; concepii postmoderne;

ANS: A 86. Doctrina intervenionist, conform creia statul este chemat s exercite un rol activ n viaa economic st la baza: a. b. c. concepiilor clasice; concepiilor postmoderne; concepiilor moderne.

ANS: C

87.Armonizarea intereselor i interveniei statului cu cele ale sectorului privat reprezint o trstur specific: a. b. c. a concepiilor moderne; a concepiilor clasice; a concepiilor postmoderne (contemporane);

ANS: C 88. Clasificarea finanelor n publice sau private se face n funcie de natura dreptului dup care entitile i conduc activitile: a. b. c. public sau comercial; financiar sau civil; privat sau modern;

ANS: A 89. Piaa financiar este un loc cadru de ntlnire ntre nevoile de resurse bneti ale ntreprinztorilor, ale productorilor i: a. b. c. disponibilitile bneti ale societilor de asigurri; disponibilitile bneti ale ntreprinztorilor; disponibilitile bneti ale populaiei.

ANS: C 90. Piaa capitalului este o pia specific, al crei obiect l formeaz: a. b. c. titlurile de valoare (aciuni, obligaiuni, titluri de stat); plasamentele economiilor populaiei; disponibilitile bneti;

ANS: A 91. Drile de repartiie i drile de calitate reprezentau sursele principale de venituri ale statului pn n 1830 n: a. b. c. Transilvania; ara Romneasc i Moldova; Serbia;

ANS: B 92. Breslele i birnicii reprezentau cele dou mari categorii de contribuabili n: a. ara Romneasc i Moldova; b. Transilvania; c. Serbia; ANS: A 93. Adevrata reform financiar s-a realizat n rile Romne prin: a. Patenta mprtesei Maria Tereza de la 1754; b. Convenia de la Paris; c. Regulamentul Organic; ANS: C

94. Unificarea sistemului fiscal, reforma fiscal radical i msurile pentru echilibrarea bugetului public reprezint cele trei direcii principale de orientare a legislaiei finanelor publice: a. b. c. n perioada 1886-1904; n timpul rzboiului din 1916-1918; dup 1918;

ANS: C 95. Funcionarii din domeniul fiscal au fost mprii n funcionari aparinnd serviciilor de constatare a impozitelor i funcionari aparinnd serviciilor de ncasri i pli, prin reforma din: a. b. c. 1929; 1921; 1923;

ANS: A 96. Principalul izvor al dreptului finanelor publice l constituie: a. b. c. Constituia; Legea privind finanele publice; Legea privind finanele publice locale;

ANS: A 97. Bugetul propriu al fiecrei uniti administrativ-teritoriale care are personalitate juridic se aprob anual prin: a. b. c. hotrri de guvern; hotrri ale consiliilor acestor uniti; lege;

ANS: B 98. Drepturile i ndatoririle ce revin celor doi subieci ai raporturilor juridice privind finanele publice reprezint: a. b. c. coninutul raporturilor juridice financiare publice; obiectul raporturilor juridice financiare publice; activiti de natur organizatoric n materie bugetar;

ANS: A 99. Raporturile juridice care implic ncasarea i plata unor sume (impozite, taxe, etc.) au i un obiect material, reprezentat de: a. b. c. drepturile i ndatoririle ce revin subiecilor raporturilor juridice privind finanele publice; ndatorirea de a executa obligaia financiar; sumele de bani respective.

ANS: C

100. Raporturile juridice financiare pot fi grupate n raporturi bugetare, raporturi fiscale, raporturi de credit public, raporturi privind emisiunea i circulaia bneasc, raporturi valutare, raporturi de control financiar, n funcie de: a. b. c. aciunile referitoare la administrarea fondurilor publice; aciunile de control financiar; particularitile obiectului lor.

ANS: C 101. n domeniul privat, normele juridice privind finanele publice acioneaz pentru: a. b. c. stabilirea i ncasarea veniturilor publice de la toi contribuabilii; formarea fondurilor necesare pentru finanarea aciunilor de interes general al societii; administrarea fondurilor necesare pentru finanarea aciunilor de interes general al societii;

ANS: A 102. Cele trei elemente specifice ale bugetului public sunt: a. b. c. act administrativ, act de autorizare, lege; act de previziuni, act de autorizare, act anual; act de previziuni, act-condiiune de natur administrativ, act administrativ;

ANS: B 103. n Romnia, cuvntul buget apare pentru prima dat n: a. b. c. Regulamentul Organic al Munteniei i Moldovei (1831-1832); condicile de venituri i cheltuieli din vremea lui Gheorghe Vod, relative la Moldova; condicile de venituri i cheltuieli din vremea lui Brncoveanu, relative la Muntenia;

ANS: A 104. Principiul universalitii, ca principiu al dreptului bugetar, presupune ca toate veniturile publice s se realizeze numai n cadrul: a. bugetului public; b. bugetului asigurrilor sociale de stat; c. bugetului trezoreriei statului; ANS: A 105. Donaiile, fondurile de sprijin i reconstituirea creditelor bugetare sunt excepii de la principiul: a. specializrii bugetare; b. unitii bugetare; c. universalitii. ANS: C 106. Principiul unitii bugetare implic: a. nscrierea ntr-un singur act tuturor veniturilor i cheltuielilor publice; b. perceperea unui venit public pentru finanarea unei anumite cheltuieli bugetare; c. cuprinderea n bugetul public a veniturilor i cheltuielilor publice cu sumele lor totale n sume brute; ANS: A

107. Creditele aprobate din fondurile speciale neutilizate la finele anului bugetar se reporteaz n anul viitor, cu pstrarea destinaiei iniiale, ceea ce constituie o excepie de la: a. b. c. principiul unitii bugetare; principiul specializrii bugetare; principiul anualitii;

ANS: C 108. Principiul echilibrului bugetului public implic faptul ca: a. b. c. veniturile bugetului public s acopere integral cheltuielile publice; niciun venit public s nu poat fi instituit dect cu acordul Parlamentului; nu este admis perceperea unui venit public pentru finanarea unei anumite cheltuieli;

ANS: A 109. Principiul neafectrii veniturilor bugetare presupune: a. b. c. c veniturile ncasate la buget se utilizeaz pentru anumite categorii de cheltuieli; folosirea raional a fondurilor; c veniturile ncasate la buget se depersonalizeaz.

ANS: C 110. Elaborarea raportului privind situaia macroeconomic pentru anul bugetar n discuie i proiecia acesteia n urmtorii 3 ani este asigurar de: a. b. c. Guvern; Parlament; Ministerul Finanelor;

ANS: A 111. Supunerea spre adoptare Parlamentului a proiectelor legilor de rectificare i a contului general anual de execuie este asigurat de: a. b. c. Guvern; Ministerul Finanelor Publice; Banca Naional a Romniei;

ANS: A 112. Examinarea periodic a execuiei bugetare i stabilirea msurilor pentru meninerea sau mbuntirea echilibrului bugetar este asigurat de: a. b. c. Ministerul Finanelor Publice; Agenia Naional de Administrare Fiscal; Guvern;

ANS: C

113.Aprobarea clasificaiilor bugetare precum i a modificrilor acestora se face de ctre: a. b. c. Guvern; Ministerul Finanelor Publice; Banca Naional a Romniei;

ANS: B 114. Pregtirea proiectelor legilor bugetare anuale, ale legilor de rectificare precum i ale legilor privind aprobarea contului general anual de execuie se asigur de: a. b. c. Ministerul Finanelor Publice; Guvern; Parlament;

ANS: A 115. Bugetul de stat i bugetul asigurrilor sociale de stat se elaboreaz anual de ctre: a. b. c. Guvern; Parlament; Trezoreria statului;

ANS: A 116. Bugetul de stat i bugetul asigurrilor sociale de stat se aprob de: a. b. c. ordonatorii principali de credite; Guvern; Parlament.

ANS: C 117. Bugetul asigurrilor sociale de stat se adopt: a. b. c. prin lege separat de legea bugetului de stat; prin aceeai lege cu cea a bugetului de stat; prin hotrre de guvern;

ANS: A 118. Bugetul trezoreriei statului presupune: a. b. c. operaiuni de ncasri i pli ntre societi comerciale cu capital privat; operaiuni de ncasri i pli de i ctre instituiile publice; operaiuni de ncasri i pli ntre persoane fizice;

ANS: B 119. Competena de aprobare a bugetelor locale aparine: a. b. c. consiliilor locale i consiliilor judeene; primarului; ordonatorilor principali de credite;

ANS: A

120. Ministrul Finanelor Publice transmite ordonatorilor principali de credite o scrisoare-cadru care va specifica contextul macroeconomic pe baza cruia vor fi ntocmite proiectele de buget, metodologiile de elaborare a acestora, precum i limitele de cheltuieli aprobate de Guvern: a. b. c. pn la data de 1 iunie a fiecrui an; pn la data de 15 iunie a fiecrui an; pn la data de 15 iulie a fiecrui an;

ANS: A 121. Autorizarea creditelor bugetare aprobate se face: a. b. c. pentru ntreaga durat a exerciiului bugetar; trimestrial; semestrial;

ANS: A 122. Alocaiile pentru cheltuielile de personal, aprobate pe ordonatori principali de credite i, n cadrul acestora, pe capitole: a. b. c. nu pot fi majorate i nu pot fi virate i utilizate la alte articole de cheltuieli; nu pot fi majorate, dar pot fi virate i utilizate la alte articole de cheltuieli; pot fi majorate, dar nu pot fi virate i utilizate la alte articole de cheltuieli.

ANS: A 123. Creditele bugetare aprobate pentru un anumit ordonator principal de credite: a. b. c. se pot vira i utiliza pentru finanarea altui ordonator principal de credite; nu se pot vira i utiliza pentru finanarea altui ordonator principal de credite; se pot vira i utiliza, n anumite condiii, pentru finanarea altui ordonator principal de credite;

ANS: B 124. Creditele bugetare aprobate la un capitol: a. b. c. pot fi utilizate numai n anumite condiii pentru finanarea altui capitol; pot fi utilizate pentru finanarea altui capitol; nu pot fi utilizate pentru finanarea altui capitol;

ANS: B 125. Virrile de credite bugetare de la capitolele care au fost majorate din fondurile de rezerv bugetar i de intervenie la dispoziia Guvernului: a. b. c. sunt interzise de lege; sunt permise de lege; sunt permise de lege n anumite condiii;

ANS: A

126. Metoda autonom, metoda majorrii (diminurii) i metoda evalurii directe reprezint: a. b. c. metode de impunere; metode moderne de evaluare a veniturilor i cheltuielilor bugetare; metode clasice de evaluare a veniturilor i cheltuielilor bugetare.

ANS: C 127. Efectuarea de calcule pentru fiecare surs de venit i fiecare categorie de cheltuieli reprezint: a. b. c. metoda autonom; metoda majorrii (diminurii); metoda evalurii directe;

ANS: C 128. n situaia cnd preedintele Romniei are obieciuni la proiectul legii bugetului de stat poate cere: a. b. c. reexaminarea acestuia; respingerea acestuia; blocarea procedurii de adoptare;

ANS: A 129. Promulgarea legii este operaiunea final a procedurii legislative i const n emiterea unui decret de promulgare de ctre: a. b. c. Preedintele Romniei; primul ministru al Romniei; Parlamentul Romniei;

ANS: A 130. Legile bugetare anuale pot fi modificate n cursul exerciiului bugetar prin legi de rectificare crora li se aplic: a. b. c. proceduri speciale; proceduri diferite de cele ale legilor bugetare iniiale; aceleai proceduri ca i legilor bugetare iniiale;

ANS: C 131. Legile de rectificare trebuie s fie elaborate cel mai trziu: a. la data de 30 noiembrie; b. la data de 31 decembrie; c. la data de 15 noiembrie; ANS: A 132. Repartizarea pe trimestre a veniturilor i cheltuielilor din bugetul de stat, pe capitole de clasificaie bugetare este o atribuie ce revine: a. Guvernului; b. ordonatorilor principali de credite; c. Ministerului Finanelor Publice; ANS: C

133. Deschiderea creditelor bugetare i alimentarea cu fonduri a conturilor bancare deschise pentru ordonatorii principali de credite este o atribuie ce revine: a. b. c. Ministerului Finanelor Publice; ordonatorilor secundari de credite; Guvernului;

ANS: A 134. Efectuarea transferurilor ctre autoritile colectivitilor locale, n limitele prevzute n bugetul de stat n funcie de necesitile execuiei bugetare este o atribuie ce revine: a. b. c. ordonatorilor principali de credite; Ministerului Finanelor Publice; ordonatorilor secundari de credite;

ANS: B 135. Efectuarea controlului preventiv i de gestiune asupra veniturilor i cheltuielilor publice, precum i controlul de gestiune asupra patrimoniului public este o atribuie exercitat de: a. b. c. Ministerului Finanelor Publice; Guvernului; ordonatorilor principali de credite;

ANS: A 136. Conducerea trezoreriei naionale e asigurat de: a. b. c. Banca Naional a Romniei; Guvern; Ministerul Finanelor Publice;

ANS: C 137. Angajarea, lichidarea i ordonanarea cheltuielilor n limita creditelor bugetare repartizate i aprobate legal reprezint obligaia: a. b. c. ordonatorilor de credite; Guvernului; Ministerului Finanelor Publice;

ANS: A 138. Organizarea monitorizrii programului de achiziii publice i a programului de lucrri de investiii publice reprezint obligaia: a. b. c. Guvernului; ordonatorilor de credite; Ministerului Finanelor Publice;

ANS: B

139. Blocarea sau reducerea utilizrii unor credite constatate ca fr temei legal sau fr justificare n bugetele ordonatorilor principali de credite se poate face de ctre: a. b. c. Ministerul Finanelor Publice; ordonatorii principali de credite; Parlamentului

ANS: A 140. Contul general anual de execuie a bugetului de stat, a bugetului asigurrilor sociale de stat i celelalte conturi anuale de execuie se aprob prin lege dup verificarea acestora de ctre: a. b. c. Ministerul Finanelor Publice; ordonatorii principali de credite; Curtea de conturi;

ANS: C 141. mprumutul public reprezint un acord de voin al prilor de unde rezult caracterul: a. b. c. contractual al acestuia; rambursabil al acestuia ; oneros al acestuia;

ANS: A 142. Existena unei contraprestaii n sarcina statului sub forma unor dobnzi, comisioane, sau alte avantaje acordate creditorilor, convenite prin contract, arat: a. b. c. caracterul oneros al mprumutului public; caracterul rambursabil al mprumutului public; caracterul contractual al mprumutului public;

ANS: A 143. mprumutul public trebuie autorizat n prealabil de ctre Parlament, de unde rezult: a. b. c. caracterul gratuit al mprumutului public; caracterul rambursabil al acestuia; caracterul legal al acestuia.

ANS: C 144. Garantarea mprumuturilor interne i externe se face de ctre Guvern, numai prin: a. Ministerul Finanelor Publice; b. Trezoreria statului; c. Comisia de buget-finane a Parlamentului; ANS: A 145. Fondul de rezerv bugetar la dispoziia Guvernului este folosit pentru: a. realizarea politicii cheltuielilor publice; b. cheltuieli urgente sau neprevzute; c. ndeplinirea parteneriatului public-privat; ANS: B

146. Fondul de intervenie la dispoziia Guvernului se utilizeaz pentru: a. b. c. finanarea unor aciuni urgente mpotriva calamitilor; finanarea regiunilor defavorizate; subvenionarea agenilor economici;

ANS: A 147. Controlul politic al execuiei bugetului public se efectueaz de ctre: a. b. c. Preedintele Romniei; Guvern; Parlamentul Romniei;

ANS: C 148. Ministerul finanelor publice poate utiliza fondurile n valut, contractate pentru finanarea i refinanarea datoriei publice guvernamentale pentru: a. b. c. plata serviciului datoriei publice; importuri de materii prime; rscumprarea titlurilor de stat pe piaa secundar;

ANS: A 149. Singurul contractant i administrator al datoriei publice guvernamentale directe i garantate este: a. b. c. Ministerul Finanelor Publice; Parlamentul Romniei; Guvernul Romniei;

ANS: A 150. Titlurile de valoare i mprumuturile de la societile comerciale bancare sau de la alte instituii de credit sunt instrumente ale: a. b. c. consiliilor locale; instituiilor publice; datoriei publice locale;

ANS: C