Sunteți pe pagina 1din 12

Activitatea economic

2.
ACTIVITATEA ECONOMIC
1. Caracteristicile activitii economice
Avnd n vedere nevoile nelimitate i resursele insuficiente (fenomen cunoscut sub forma raritii resurselor), activitatea economic are drept el principal tocmai lupta mpotriva raritii resurselor. Principiul de baz al activitii economice const n garantarea existenei sociale, n satisfacerea nevoilor umane nelimitate prin atragerea, combinarea, substituirea i utilizarea efectiv a resurselor relativ rare. Activitatea economic reprezint procesul complex ce reflect ansamblul comportamentelor oamenilor, a reaciilor i a deciziilor lor variate, referitoare la atragerea i la utilizarea resurselor economice n vederea producerii, circulaiei i consumului de bunuri, n funcie de nevoile i interesele economice. Activitatea economic este forma fundamental a activitii umane, prin care se furesc condiiile materiale necesare desfurrii altor activiti precum i bazele structurii sociale. Viaa economic este un sistem de activiti ale tuturor agenilor economici. Activitatea economic trebuie s fie caracterizat prin eficien i raionalitate. Principiul urmrit n activitatea economic este de maximizare a efectelor utile i de minimizare a consumului de resurse i de efort. Raionalitatea vizeaz, de asemenea, maximizarea satisfacerii nevoilor umane. Activitatea economic raional i eficient se caracterizeaz prin subordonarea ei fa de nevoile umane n continu cretere i diversificare. Costul oportunitii Problema economic central este insuficiena resurselor, astfel nct opiunile agenilor economici implic nite sacrificii. De exemplu, cu ct se aloc o cantitate mai mare de resurse pentru
17

Activitatea economic

satisfacerea nevoilor de hran cu att rmn ele mai puine pentru mbrcminte. Costul de oportunitate presupune sacrificarea unor alternative pentru producerea sau consumarea unui anume bun. Pentru consumator, important este ca opiunea s fie raional, s se fac pe baza unei ierarhizri a nevoilor n funcie de importana lor. Raritatea resurselor impune luarea unor decizii care implic ntotdeauna alegerea unei alternative n detrimentul celeilalte. Costul consumatorului e format dintr-un cost de consum, concretizat n resursele bneti pentru cumprarea bunurilor alese i dintr-un cost al renunrii, al alternativei pierdute, numit i cost de oportunitate al consumatorului. Productorii se specializeaz pe baza unui calcul economic, care const n compararea utilitii sau dezutilitii diferitelor mijloace pe care le posed. Opiunea lor se ntemeiaz n ultim instan pe avantajul comparativ, adic pe ceea ce pot ei obine n plus prin producerea unui anume bun ori serviciu fa de ceilali concureni. Costul productorului e format dintr-un cost de producie, concretizat n resursele economice antrenate n producerea anumitor bunuri i dintr-un cost al renunrii. Acest cost de oportunitate al productorului este cantitatea la care se renun din producerea unui bun X, spre a produce o cantitate determinat din bunul Y. Este un cost economic real al alegerii, n condiiile resurselor limitate, cu ntrebuinri alternative. Alegerea dintre alternativele posibile are i consecine sociale. Pentru ca ea s poat s fie socotit raional, agenii economici trebuie s in seama nu numai de resurse ci i de risipa de resurse rare i scumpe, de inechitile pe care le poate provoca o anumit alegere, sau de efectele poluante ale unor producii socotite de ei rentabile.

2. Elementele care definesc circuitul economic


Elementele care definesc circuitul economic sunt: 1. activitile economice; 2. subiecii economici; 3. tranzaciile; 4. obiectul acestora.
18

Activitatea economic

1. Activitile economice constituie cauza tranzaciilor, deci se refer la totalitatea operaiilor care urmresc satisfacerea trebuinelor cu bunuri economice. Exist trei mari categorii de operaii: a) operaii cu bunuri i servicii, care privesc producia, schimbul i consumul; b) operaii de repartiie, prin care se efectueaz formarea i distribuirea veniturilor legate de producie; c) operaii financiare, care privesc modificarea volumului activelor sau pasivelor. (a) n cadrul operaiilor cu bunuri i servicii se disting: I. Producia - este acea activitate economic a crei funcie esenial const n combinarea i utilizarea factorilor de producie materiali i umani n vederea obinerii de noi bunuri economice sau pentru sporirea utilitii acestora. n funcie de caracterul rezultatelor finale vorbim despre: - producie material; - prestri de servicii, care satisfac nevoi umane, dar care nu sunt n form obiectual. - producere de informaii. Producia transform intrrile (inputurile) n ieiri (outputuri) n scopul obinerii de profit sau al realizrii oricrui alt avantaj de ctre firme. II. Circulaia sau schimbul este un domeniu distinct al activitii economice. El cuprinde acele activiti care asigur deplasarea bunurilor economice ntre vnztori i cumprtori . Aici sunt incluse: sfera circulaiei mrfurilor i a serviciilor. III. Consumul reprezint scopul ultim al produciei. Este actul care const din folosirea efectiv a bunurilor i serviciilor i prin acest act se verific utilitatea i concordana acestora cu dorinele oamenilor. Consumul poate fi de dou feluri: consum intermediar i consum final. Consumul intermediar se refer la folosirea unor bunuri economice pentru producerea altor bunuri pierzndu-i caracteristicile iniiale i dobndind altele noi.
19

Activitatea economic

Consumul final se refer la utilizarea bunurilor de consum n mod personal sau colectiv pentru satisfacerea nevoilor directe. (b) Repartiia cuprinde operaiuni care concur la formarea veniturilor. Se disting operaiuni de repartiie primar, legate de activitatea productiv (salarii, cotizaii sociale, impozite indirecte) i operaiuni de repartiie secundar, legate de redistribuirea veniturilor primare (impozite directe, subvenii, prestaii sociale). 2. Subiecii tranzaciei, adic agenii economici grupai dup criteriul instituional. 3. Tranzaciile, care pot fi difereniate dup modalitile de realizare: a) unilaterale - n care nu se primete nimic n schimb, putnd fi transferuri curente (impozite, contribuii pentru asigurri sociale, subvenii). b) bilaterale - cnd oricrei transmitere a unui bun, serviciu, i corespunde o contrapartid. 4. Obiectul tranzaciilor economice l reprezint bunurile produse, serviciile factorilor de producie (respectiv munca, natura, capitalul) i moneda.

3. Agenii economici
Termenul de agent economic este folosit n literatura economic sinonim cu termenul de subiect economic avnd sensul de participant la viaa economic. Pentru caracterizarea fluxului economic agenii economici pot fi grupai dup mai multe criterii: 1. Criteriul de ramur (pe tipuri de activiti) - pune n eviden relaiile de ordin tehnico-economic n producie i de echilibrare a resurselor. Acest criteriu st la baza elaborrii balanelor folosite n evidenierea i analiza fluxurilor ntre ramuri sau n cadrul ramurilor. 2. Criteriul instituional care vizeaz cunoaterea comportamentului agenilor economici. Potrivit acestui criteriu avem urmtorii ageni: - ntreprinderile sau firmele nefinanciare; - gospodriile sau menajele; - instituiile financiare i de credit;
20

Activitatea economic

- societile de asigurri; - administraiile: - strintatea. a) publice; b) private;

ntreprinderile sau firmele cuprind toate unitile instituionale a cror funcie const din producerea i vnzarea de bunuri comerciale i servicii nefinanciare destinate pieei. Ele alctuiesc sectorul productiv al economiei. Veniturile lor provin din vnzarea produciei iar scopul activitii l constituie obinerea de profit. Din acest motiv formeaz aa numitul sector al afacerilor sau business. Caracteristici: - sunt principalele productoare de bunuri i servicii; - deciziile lor urmresc maximizarea profitului; - sunt principalele cumprtoare i consumatoare de factori de producie. Gospodriile sau menajele reprezint agentul economic care exprim calitatea de consumatori de bunuri personale. Ele realiznd venituri, le folosesc pentru a cumpra bunurile de care au nevoie. Sursa veniturilor este din salarii, titluri de proprietate sau rente. Din acest punct de vedere gospodriile se prezint n funcie de activitatea efului de familie, adic se mpart n categorii socio-profesionale (salariai, liberi profesioniti, proprietari de valori mobiliare sau imobiliare, proprietari funciari, mici ntreprinztori, manageri, pensionari, etc.). Caracteristici: - gospodria este principala consumatoare de bunuri i servicii, fiind cea mai important unitate de decizie n domeniul cererii; - deciziile ei urmresc maximul de satisfacere a nevoilor prin folosirea de bunuri i servicii; - este principala proprietar de factori de producie, deciznd cui s vnd serviciile lor. Instituiile de credit sunt acele uniti publice, private sau mixte a cror funcie principal const din a fi intermediari financiari ntre ceilali ageni economici. Aceste uniti colecteaz i redistribuie disponibilitile financiare. Din aceast grup fac parte toate bncile. Resursele lor provin din angajamente contractate (depozite la vedere sau la termen, obligaiuni) din dobnzi.
21

Activitatea economic

Societile de asigurri realizeaz despgubiri n cazuri de risc, n schimbul unor prime de asigurare. Administraiile publice exprim denumirea generic pentru oficialitile publice la nivel naional i local. Ele au n principal funcia de redistribuire a venitului efectund servicii nonmarfare: asigurarea securitii, nvmntului public, justiiei, infrastructurii rutiere, portuare. Sursa veniturilor este din vrsminte obligatorii efectuate de unitile care aparin altor sectoare. Administraiile private reprezint acel agent economic care grupeaz organizaiile private fr scop lucrativ - asociaii, fundaii, organizaii, avnd ca funcie prestarea de servicii nonmarfare pentru anumite colectiviti specifice. Resursele lor financiare provin din contribuii voluntare, cotizaii, venituri pe proprieti, sponsorizri. Strintatea desemneaz toate celelalte economii naionale i unitile lor autonome. Tot aici intr i administraiile strine aflate pe teritoriul rii de referin. Aceti ageni economici specifici nu sunt caracterizai prin nici o funcie sau surs de venit. Cu acetia agenii economici interni realizeaz aciuni de import-export. Constatm c exist dou sensuri ale termenului agent economic: - cel restrns, care las n afar consumatorii; - cel larg, care ncorporeaz agenii economici cumprtori.

4. Fluxurile economice reale i monetare


Ideea fluxului economic se bazeaz pe imaginea unui circuit nchis n care mrimile intrate sunt egale cu mrimile ieite. (Se face abstracie de modificarea stocurilor n perioada economic analizat.) Totalitatea fluxurilor economice genereaz circuitul economic Raportul dintre sferele celor dou concepte este de la parte la ntreg. Tranzaciile bilaterale sunt marcate de fluxuri n sens contrar. Fiecrei tranzacii bilaterale i corespund n prezent dou categorii de fluxuri: - fluxuri reale - de bunuri i servicii; - fluxuri monetare - vin n direcia opus. Fluxurile reale constituie esena circuitului economic. Ele se desfoar n principal ntre doi ageni (ntreprinderi i gospodrii).
22

Activitatea economic

Menajele pun la dispoziia firmelor serviciile factorilor de producie. Firmele furnizeaz menajelor bunuri de consum.
Cheltuieli pentru bunuri de consum cerere (Venituri pentru ntreprinderi) Bunuri de consum ofert

NTREPRINDERI (FIRME)

GOSPOD RII (M ENAJE) Legend


flux real flux m onetar

Serviciile factorilor: m unc, pm nt, capital ofert cerere Venituri: salarii, rente, dobnzi (Cheltuieli pentru ntreprinderi)

Schema general a unui circuit economic n desfurarea activitilor economice ns intervine i administraia public sau sectorul public, care redistribuie veniturile. Fluxurile economice ctre acest agent economic au ca surs impozitele i taxele, iar ieirile sunt cheltuieli care constau n transfer i subvenii ctre celelalte sectoare.
Venituri: salarii, rente, dobnzi (Cheltuieli pentru ntreprinderi)

NTREPRINDERI Cheltuieli pentru bunuri de consum GOSPODRII (Venituri pentru ntreprinderi) (FIRME) (MENAJE)
SF IF

ADMINISTRAIA PUBLIC

IM

TF

Legend
flux real flux monetar Impozite de la firme IF Impozite de la menaje IM Subvenii pentru firme SF Transferuri pentru menaje TF

Locul administraiei publice n circuitul economic n schema general a circuitului economic intervin i ageni economici financiari, prin fluxuri monetare. Desfurarea activitilor economice se realizeaz i prin tranzacii cu strintatea, cele tipice fiind exportul i importul de
23

Activitatea economic

bunuri, activiti pentru care se realizeaz venituri din export (VEX), respectiv cheltuieli pentru import (CIM).
STRINTATEA (EXTERIORUL)
VEX IMB EXB CIM

Venituri: salarii, rente, dobnzi (Cheltuieli pentru ntreprinderi)

NTREPRINDERI Cheltuieli pentru bunuri de consum GOSPODRII (Venituri pentru ntreprinderi) (FIRME) (MENAJE)
SF IF

ADMINISTRAIA PUBLIC

IM

TF

Legend
flux real flux monetar Impozite de la firme IF Impozite de la menaje IM Subvenii pentru firme SF T F Transferuri pentru menaje EXB Export de bunuri VEX Venituri din export IMB Import de bunuri CIM Cheltuieli pentru import

Locul agenilor economici din exterior n circuitul economic

5. Mecanismele coordonrii activitii economice


Opiunile agenilor economici trebuiesc corelate prin intermediul mecanismelor economice. n funcie de gradul de libertate al subiecilor vieii economice exist dou tipuri de mecanisme: - mecanismul de comand; reprezentnd motorul vieii economice. - mecanismul de pia, Mecanismele de comand ngrdesc libera iniiativ, iar autoritatea central decide ce, cum i pentru cine s se produc. Aceste decizii au caracter imperativ fiind formulate i cuprinse ntr-un plan naional unic. Posibilitatea fiinrii unor asemenea mecanisme rezult din restrngerea proprietii private i generalizarea proprietii comune, dar ndeosebi a celei de stat. Ca elemente stimulente prevaleaz cele negative nonmonetare (constrngerea, teama, privaiunea de libertate) sunt prezente i cele monetare (amenzi, penalizri). Ca stimulente pozitive sunt foarte preuite cele nonmonetare (diplome, panouri de onoare, medalii...)
24

Activitatea economic

alturi de cele monetare directe (salariul i beneficiul). Mecanisme ale economiei de comand au existat n ultima vreme n rile fasciste i socialiste. Mecanismele de pia realizeaz coordonarea deciziilor agenilor economici prin intermediul pieei. Acest fapt este posibil prin extinderea proprietii private i a liberei iniiative. Stimulentele dominante sunt cele pozitive monetare (profituri, salarii, dividende) i cele negative tot monetare (impozite, taxe, amenzi). n condiiile acestor mecanisme, piaa este terenul de confruntare al cererii i ofertei exprimnd ansamblul relaiilor dintre agenii economici n procesul vnzrii-cumprrii. Instrumentele sunt concurena i preul. Economiile de tip liber se bazeaz pe : - pia, ca modalitate de a stabili cantitatea, structura i destinaia produciei; - formarea liber a preurilor, n funcie de raportul cerere-ofert; - concurena dintre agenii economici; - pluralismul formelor de proprietate, dominnd proprietatea privat; - alocarea resurselor n funcie de preul factorilor de producie; - motivaia participanilor la viaa economic este profitul, respectiv - maxima satisfacere a nevoilor. Majoritatea economiilor contemporane sunt ns de tip mixt, mbinnd elemente ale tipurilor ideale, standard. Intervenia statului difer fundamental de economia supracentralizat, unde statul dirija viaa economic prin intermediul planului naional unic. Ea se face n acest caz n mod indirect. Pe pia coexist preuri libere dar i administrate. n economiile contemporane controlul activitii se face prin intermediul legilor, iar puterea legislativ este ferm separat de cea judectoreasc i executiv. Statul i asum sarcini de protecie social. n activitatea economic agenii sunt liberi s acioneze dup criterii stabilite de ei.

25

Activitatea economic

ntrebri i teme propuse spre autoevaluare: De ce este considerat activitatea economic o form fundamental a activitii umane? Cum se clasific agenii economici dup criteriul instituional? Realizai o comparaie ntre tipurile de mecanisme economice. Care sunt elementele care definesc circuitul economic? Desemnai polii circuitului economic, respectiv agenii economici fundamentali i fluxurile economice care se realizeaz ntre acetia. Teste gril: 1. Activitatea economic se caracterizeaz astfel: a) genereaz nevoi; b) este generat de nevoi; c) l definete pe om; d) creeaz structuri socio-profesionale; e) toate rspunsurile de mai sus sunt corecte. 2. Activitatea economic are ca trstur raionalitatea, ceea ce nseamn: a) c relev scopul fiecrei uniti n participarea la activitatea economic n care s-a angajat; b) c arat ct de mare trebuie s fie producia; c) c urmrete n ce msur se pot satisface trebuinele cu resurse limitate; d) c stabilete modul n care se iau deciziile; e) cum trebuie s fie relaiile dintre participanii la producie. 3. Care dintre elementele de mai jos reprezint elementele circuitului economic? a) munca, factorii de producie i bunurile; b) subiecii economici, operaiunile economice i bunurile economice; c) proprietatea, statul i productivitatea; d) diviziunea muncii, calificarea i bunurile economice;
26

Activitatea economic

e) ntreprinderea, eficiena i statul. 4. Activitatea economic este modul fundamental prin care societatea se manifest, deoarece: a) are la baz diviziunea muncii; b) are un caracter dinamic; c) aici omul i prefigureaz scopul; d) ea furete condiiile materiale i structura social n care triete omul; e) este un raport ntre om i mediul natural. 5. Reprezint o caracteristic a administraiilor publice ca agent economic: a) prestarea de servicii pentru colectivitate, gratuite sau cu plata redus; b) prestarea de servicii marfare pentru indivizi; c) supravegherea i ndrumarea activitii celorlali ageni; d) controlul activitii celorlali ageni economici; e) livrarea de mrfuri pentru restul lumii. 6. Operaiunile de consum fac parte din categoria: a) operaiunilor financiare; b) operaiunilor de repartiie; c) operaiunilor de schimb extern; d) operaiunilor de producie; e) operaiunilor asupra bunurilor. 7. Totalitatea fluxurilor economice dintr-o economie formeaz: a) consumul intermediar; b) circuitul economic; c) ramurile de activitate; d) produsul naional net; e) universul economiei. 8. Activitatea economic: a) are caracter nelimitat; b) este ntotdeauna raional; c) este funcional.

27

Activitatea economic

9. Agentul economic: a) este persoan fizic sau juridic, subiect distinct al vieii economice; b) este purttorul unor interese; c) dispune de resurse economice; d) are capacitatea de a aciona i de a lua decizii; e) este caracterizat prin a, b, c i d 10. Strintatea sau exteriorul reprezint: a) agenii economici rezideni sau nerezideni, implicai n relaii cu strintatea; b) celelalte economii naionale; c) ntreprinderile de comer exterior; d) a, b, c e) a i c. Soluiile exerciiilor propuse: 1.e; 2.c; 3.b; 4.d; 5.a; 6.e; 7.b; 8.c; 9.e; 10.d.

28