Sunteți pe pagina 1din 5

Metode pentru rezolvarea problemelor de aritmetic

a) Metoda grafic(figurativ) const n reprezentarea cu ajutorul unor segmente de dreapt a necunoscutelor problemei i fixarea relaiilor dintre acestea i cunoscutele problemei prin desenul respectiv. Probleme rezovate: Suma a dou numere naturale este 700, iar diferena lor este 140. Aflai numerele. Soluie: Se reprezint numrul mai mic printr-un segment, iar numrul mai mare printr-un segment de aceeai lungime cu primul la care se adaug 140. Suma celor dou numere se reprezint prin dou segmente de aceeai lungime la care se adaug 140 i aceasta se egaleaz cu 700. Din aceast ultim relaie se afla numrul cel mai mic. a +140 b +140 a+b 700 700-140=560 560:2=280 (a) 280+140=420 (b) Maria are de cinci ori mai multe nuci dect Ana. Cte nuci are fiecare din ele, tiind c dac Maria i d Anei 120 de nuci, atunci numrul nucilor Anei reprezint jumtate din numrul nucilor Mariei. Soluie: Iniial: A M Dup mprumut: A +120

-120 M

M +240

240+120=360 360:3=120 (A) 120 5 = 600 (M). Probleme propuse: Suma a dou numere naturale este 45. mprind numrul mai mare la numrul mai mic se obine ctul 3 i restul 5. Aflai cele dou numere. n dou couri sunt 148 kg de viine. Dac lum 4 kg din primul co i le punem n al doilea co obinem aceeai cantitate n ambele couri. Cte kg de viine erau la nceput n ambele couri? Suma a tei numere este 280. Primul numr este de dou ori mai mare dect al doilea i al treilea este de trei ori mai mic dect al doilea. Aflai numerele. ntr-o sal de clas, dac se aeaz cte un elev ntr-o banc rmn 14 elevi n picioare. Dac se aeaz cte doi elevi ntr-o banc rmn 3 bnci libere. Cte bnci i ci elevi sunt n sala de clas? Ana, Barbu, Cornel i Diana au mpreun 100 de lei. Ana primete nc 4 lei, Barbu cheltuiete 4 lei. Suma lui Cornel se mrete de 4 ori, iar suma danei se micoreaz de 4 ori.n acest fel, cei patru au sume egale. Ce sume de bani aveau la nceput fiecare? b) Metoda reducerii la unitate const n aflarea unei uniti din mrimea care apare n problem cu ajutorul creia se afl ceea ce se cere n enunul problemei. Probleme rezolvate: 7 bilete de autobuz cost 105 lei. Ct cost 11 bilete? Soluie: Se scrie urmtoarea schem de rezolvare: 7 bilete ........................... 105 lei 1 bilet .......................... 105:7=15 lei 11 bilete ......................... 15 11 = 165 lei. Soluie: 5 robinete umplu un bazin n 6 ore. n ct timp vor umple 3 robinete acelai bazin, curgnd la fel ca i celelalte? 1 robinet ........................... 5 6 = 30 h

3 robinete.......................... 30:3=10 h. Probleme propuse: 11 kg de portocale cost 330 lei. Ct cost 7 kg de portocale de acelai fel cu primele? n 13 drumuri, un camion transport 5551 kg de marf. Cte kg transport camionul n 3 drumuri? 6 muncitori termin o lucrare n 5 zile. n cte zile termin aceeai lucrare 2 muncitori, lucrnd la fel ca i ceilali? 20 de iepuri mnnc morcovii de pe o parcel n 7 zile. n cte zile vor mnca morcovii de pe aceeai parcel14 iepuri? c) Metoda comparaiei const n scrierea datelor problemei n mod corespunztor, unele sub altele, ncercnd s se egaleze datele privitoare la o mrime n cele dou situaii, prin multiplicarea datelor uneia sau ambelor situaii, dup caz. Problem rezolvat: 2 kg de mere i 5 kg de pere cost 19 lei. 5 kg de mere i 10 kg de pere cost 40 lei. Ct cost un kg de mere i un kg de pere? Soluie: 2 kg mere ...............5kg pere.............19 lei 5 kg mere................10 kg pere........... 40 lei Se multiplic cu 2 primul rnd pentru a egala cantitatea de pere n ambele situaii. 4 kg mere..............10 kg pere.............38 lei 5 kg mere.............. 10 kg pere.............40 lei 1 kg mere ..........................................2 lei 2 kg mere ........................................... 2 2 = 4 lei 5 kg pere............................................19-4=15 lei. 1 kg pere.............................................15:5=3 lei. Se observ c ntr-o anumit etap, metoda comparaiei se bazeaz pe aplicarea metodei reducerii la unitate. Probleme propuse: 7 caiete i 3 stilouri cost 33,5 lei, iar 2 caiete i 6 stilouri cost 61 lei. Ct cost un caiet i ct cost un stilou? 3 saci cu varz cntresc ct 2 saci cu cartofi. tiind c 5 saci cu varz i 5 saci cu cartofi cntresc 250 kg, aflai ct cntrete un sac cu varz i ct cntrete un sac cu cartofi? Un penar gol cntrete ct 12 creioane. Un penar i 7 creioane cntresc 380 g. Ct cntrete un penar gol i ct cntrete un creion? d) Metoda mersului invers const n rezolvarea unei probleme urmrind firul logic de la sfritul spre nceputul acesteia Exerciiile de tipul celor degajate din enunul problemei sunt de fapt ecuaii de gradul I cu o necunoscut, dar care se pot rezolva i prin raionament aritmetic Problem rezolvat:

Soluie: Aflai un numr natural a tiind c dac-l adunm cu 2, rezultatul obinut l nmulim cu 5, din noul rezultat scdem 30, noul rezultat se mparte la 15, obinndu-se 2. I. 15 2 = 30 30+30=60 60:5=12 12-2=10. II. [ ( a + 2) 5 30 ] : 15 = 2 . Notm cu x paranteza ptrat, obinndu-se x : 15 = 2 x = 15 2 x = 30. Notm cu y paranteza rotund, obinndu-se
y 5 30 = 30 y 5 = 60 y = 60 : 5 y = 12 .

n final se obine a+2=12, deci a=10. Probleme propuse: Un cltor are de parcurs un drum. n prima zi merge o distan de 4 ori mai mic dect drumul, a doua zi merge o distan de 3 ori mai mic dect mai avea de mers, a treia zi a parcurs jumtate din ce-i mai rmsese, iara patra zi 50 km. Care este lungimea drumului? Un sfert din numrul elevilor unei clase merg la cercul de matematic, iar un sfert din noul rest merg la cercul de informatic. Restul, adic 18 elevi merg la cor. Ci elevi sunt n clas? Ana parcurge un traseu ntre localitile A i B n trei etape. n prima etap parcurge jumtate din traseu i nc 2 km. n a doua etap parcurge o treime din ce i-a rmas i nc 3 km. n a treia etap mai are de parcurs 9 km s ncheie traseul. Ce lungime are traseul? e) Metoda falsei ipoteze const n urmtorul algoritm: de regul se pleac de la cerina problemei care se neag; se rezolv problema pe baza presupunerii fcute i se ajunge la un rezultat care nu concord cu cel real (este fie mai mare, fie mai mic dect acesta); se compar rezultatul obinut pe baza presupunerii cu cel real; din nepotrivirile obinute se trage concluzia corect de rezolvare a problemei. Problem rezolvat: ntr-o curte sunt gini i iepuri, n total 43 capete i 124 picioare. Cte gini i ci iepuri sunt n curte? Soluie: Presupunem c n curte sunt doar gini. n acest caz ar fi n curte 43 2 = 86 picioare. Diferena de 124-86=38 picioare rezult din faptul c n curte exist i iepuri. Un iepure are cu 2 picioare mai mult dect o gin; deci, n curte sunt 38:2=19 iepuri i 43-19=24 gini. Probleme propuse: ntr-un bloc sunt 132 apartamente cu dou, respectiv trei camere, n total 334 camere. Cte apartamente cu dou camere i cte apartamente cu trei camere sunt n bloc?

ntr-o parcare sunt 50 de maini i motociclete care au laolalt 172 de roi(fr cele de rezerv). Cte maini i cte motociclete sunt n parcare? La caseria unui teatru s-au vndut 30 de bilete cu cte 30 lei, respectiv cu cte 50 lei. Cte bilete s-au vndut din fiecare categorie? Cele 1600 kg mere culese dintr-o livad au fost puse n 150 ldie de 10 kg i 12 kg. Cte ldie de fiecare fel au fost folosite?