Sunteți pe pagina 1din 3

http://matematica.noads.

biz Exerciii rezolvate cu legi de compoziie Enunuri


Ex.1. Pe mulimea numerelor reale definim operaia x o y = xy + 4 x + 4 y + 12 , oricare ar fi x, y . a)Verificai identitatea x o y = ( x + 4)( y + 4) 4 , oricare ar fi x, y . b)Demonstrai c x o( 4) = 4 , oricare ar fi x, y . c)Artai c legea de compoziie o este asociativ. d)Calculai ( 2009) o( 2008) o... o2009 . e)Rezolvai in ecuaia x ox ox ox = 12 . Variante M2 bac 2009 Ex.2.

Variante M2 bac 2009 Ex.3.

Variante M2 bac 2009 Ex.4.

Variante M2 bac 2009 Ex.5. Pentru a,b din mulimea M = [ 0, + ) se definete operaia a b = ln(ea + eb 1) .

Variante M1 bac 2009

Rezolvri:

http://matematica.noads.biz

Ex.1. a) ( x + 4)( y + 4) 4 = xy + 4 x + 4 y + 16 4 = xy + 4 x + 4 y + 12 = x o y i identitatea din cerin este demonstrat. b) x o( 4) = ( x + 4)( 4 + 4) 4 = 4, x . c)Legea de compoziie o este asociativ dac ( x o y ) oz = x o( y oz ), x, y, z .
( x o y ) oz = [ ( x + 4)( y + 4) 4 ] oz = a oz = ( a + 4)( z + 4) 4 = ( x + 4)( y + 4)( z + 4) 4, x, y, z 1 4 44 2 4 4 4 3
a

x o( y oz ) = x o[ ( y + 4)( z + 4) 4] = x ob = ( x + 4)(b + 4) 4 = ( x + 4)( y + 4)( z + 4) 4, x, y , z 1 4 44 2 4 4 4 3


b

Din cele dou relaii de mai sus rezult c legea o este asociativ. d)
x

( 2009) o( 2008) o... o2009 = ( 2009) o( 2008) o... o( 5) o( 4) o( 3) o... o2008 o2009 = x o( 4) o y = 4 14444 244444 4 3 1 4 4 42 4 4 43
y

conform punctului b). e) x ox = ( x + 4)( x + 4) 4 = ( x + 4)2 4


x ox ox = ( x + 4)3 4 x ox ox ox = ( x + 4)4 4 ( x + 4) 4 4 = 12 ( x + 4) 4 16 = 0 ( x + 4)2 4 ( x + 4) 2 + 4 = 0 44 2 4 4 . 1 3
>0

Ecuaia dat devine

x1 = 2 2 2 Cum x rezult c ( x + 4) 4 = 0 ( x + 4) = 4 x + 4 = 2 . x2 = 6

Ex.2.

2.a) 2( x 3)( y 3) + 3 = 2( xy 3x 3 y + 9) + 3 = 2 xy 6 x 6 y + 21 = x o y , x, y b) x ox = 11 2 x 2 12 x + 10 = 0 x 2 6 x + 5 = 0 care are soluiile x1 = 1 i x2 = 5 . c)Observm c x o3 = 3 ox = 3, x 1 o 2 o 3 o... o 9 o... o 2009 = 1 o4 2 o 23 4... o4 8 o3 o110 o... o4 2009 = 3 . 1 44 o 4 3 4 42 43
x y

c.c.t.d.

Ex.3.

2.a) ( x 2)( y 2) + 2 = xy 2 x 2 y + 4 + 2 = xy 2 x 2 y + 6 = xy 2( x + y ) + 6 = x o y , x, y c.c.t.d. b) x o2 = ( x 2)(2 2) + 2 = 2, x . c)S mai observm c i 2 ox = (2 2)( x 2) + 2 = 2, x . Observai in acea compunere rolul important al lui 2! Utilizand proprietatea de asociativitate a operaiei precum i faptul c x o2 = 2, x i 2 ox = 2, x se obine c E=2. E = ( 2009) o( 2008) o... o0 o1 o2 o3 o...2 2009 = 2 1 4 o43 14 44 442 44 4 443 . y
x

Ex.4.

a)e este element neutru dac x oe = e ox = x, x . x oe = ( x 4)(e 4) + 4 = x , x ( x 4)( e 4) ( x 4) = 0, x ( x 4)( e 4 1) = 0, x e 5 = 0 e = 5. b) x ox = ( x 4) 2 + 4 x ox ox = ( x 4) 2 + 4 ox = ( x 4) 2 ( x 4) + 4 = ( x 4)3 + 4 Ecuaia dat devine:

http://matematica.noads.biz

( x 4)( x 4 1)( x 4 + 1) = 0 (am folosit formula a 2 b2 = (a b)( a + b) . x1 = 3 Obinem ecuaia ( x 4)( x 5)( x 3) = 0 care are soluiile x2 = 4 . x = 5 3 a ob = ( a 4)(b 4) + 4 . c) 3 5 Observm c dac lum a 4 = i b 4 = vom obine a ob = 1 + 4 = 5 5 3 3 3 23 5 5 17 Din a 4 = obinem a = + 4 = iar din b 4 = obinem b = + 4 = . 5 5 5 3 3 3 Evident a i b sunt numere raionale a, b \ .

( x 4)3 + 4 = x ( x 4)3 ( x 4) = 0 ( x 4) ( x 4) 2 1 = 0

Ex.5.

a)Fie a, b M = [0, +) ea 1 e a + e b 1 1 ln( e a + e b 1) 0 ln( e a + eb 1) M a b M b e 1 b)Legea de compoziie * este asociativ dac ( x y ) z = x ( y z ), x, y , z M ( x y ) z = ( ln( e x + e y 1) ) z = ln ( e x + e y + e z 2 ) c) a a = ln(2e a 1) a a a = ln(3ea 2) x ( y z ) = x ( ln( e y + e z 1) ) = ln ( e x + e y + e z 2 ) deci legea este asociativ.

a 1 a 43 Demonstrm prin inducie c P( n ) : a 4 2 ... a = ln ( ne (n 1) ) , n 1 este adevrat. de n ori a

Etapa verificrii: Pentru n=1 avem P(1) : a = a este adevrat. Etapa demonstraiei: Presupunem P(k) adevrat i demonstrm c P(k+1) este adevrat. P( k ) : a 4 2 ... a = ln ( ke a (k 1) ) este adevrat. 1 a 43 P( k + 1) : a 4 2 ... a = ln ( (k + 1)e a k ) trebuie demonstrat. 1 a 43
de k +1 ori a de k ori a

a 4 2 ... a = ln ( ke a (k 1) ) a = ln ( ke a (k 1) + e a 1 ) = ln ( (k + 1)e a k ) c.c.t.d. 1 a 43


de k +1 ori a

a a ... a = 2a a 4 Egalitatea 1de4n2 ori 3 devine ln ( ne (n 1) ) = 2a a ne a ( n 1) = e 2 a e 2 a ne a + n 1 = 0 .Notm e a = x i obinem ecuaia de gradul doi x 2 nx + n 1 = 0 care are soluiile x1 = 1 i x2 = n 1 . Revenind la notaie , obinem a = 0 sau a = ln( n 1)