Sunteți pe pagina 1din 4

TEST DE EVALUARE: GLANDE ENDOCRINE I. COMPLEMENT SIMPLU: Alegei un singur rspuns corect din variantele propuse: 1.

Hormonii sunt: eliminai direct n snge produi de glandele exocrine descrcai n cantiti mari eliberai n cavitile organismului 2. Hipofiza: este localizat la baza gtului b. secret adrenalin c. secret hormonul de cretere d. este o gland mixt 3. Bolile endocrine sunt: a. cauzate de hipo- sau hipersecreia hormonal b. diabetul zaharat, cauzat de hipersecreia de insulin c. boala Basedow, datorat hiposecreiei de hormoni tiroidieni d. gigantismul, cauzat de hiposecreie hormonului de cretere 4. Cantitatea de adrenalin este redus n cazul: a. emoiilor puternice b. stressului emoional c. fricii de nlime d. somnului profund 5. Hipersecreia hormonilor tiroidieni se caracterizeaz prin: creteri n greutate napoiere mintal tremurturi ale minilor reacii lente 6. Tiroida: secret insulina influeneaz creterea are form de fluture este situat n abdomen 7. Glandele suprarenale: sunt localizate la baza gtului secret adrenalina sunt n numr de dou perechi secret insulina 8. Hiposecreia tiroidian la vrst adult, determin: napoiere mintal scderea forei intelectuale tulburri de cretere scderi n greutate 9. Testiculul i ovarul: sunt glande endocrine secret hormoni sexuali sunt glande exocrine secret hormonul de cretere 10. Diabetul zaharat:

este consecina hiperfunciei pancreasului endocrin se caracterizeaz prin creterea glicemiei este o boal ce nu necesit tratament se datoreaz absenei iodului din ap 11. Ochii bulbucai sunt simptomul unei boli endocrine, cauzate de: hipersecreia de hormoni tiroidieni hiposecreiei hormonului de cretere hipersecreiei de insulin hiposecreiei de testosteron 12. Nanismul hipofizar se caracterizeaz prin: napoiere mintal cretere exagerat nlime de 80-120 cm hiperfuncia hipofizei 13. Gigantismul este consecina: hipersecreiei de hormoni tiroidieni hipofunciei glandelor suprarenale hipersecreiei de hormoni hipofizari hipofunciei pancreasului endocrin 14. Absena iodului din ap mpiedic producerea hormonilor: a. hipofizari b. suprarenalieni c. pancreatici d. tiroidieni 15. Mrirea volumului glandei tiroide, este consecina: lipsei iodului din alimentaie absenei glucozei din snge secreiei exagerate de insulin scderii secreiei de adrenalin II. COMPLEMENT GRUPAT: La ntrebrile de mai jos rspundei cu: A. dac variantele 1, 2, 3 sunt corecte; B. dac variantele 1 i 3 sunt corecte; C. dac variantele 2 i 4 sunt corecte; D. dac numai rspunsul 4 este corect; E. dac toate variantele sunt corecte. 1. Consecina hipersecreiei hipofizare este: 1. gigantismul 2. nanismul 3. acromegalia 4. cretinismul 2. Gland endocrin localizat n regiunea gtului, este: 1. hipofiza 2. timusul 3. pancreasul 4. tiroida 3. Boala Basedow se caracterizeaz prin: 1. ochi proemineni

1. 2. 3. 4.

2. nervozitate 3. tremurturi 4. cretinism 4. Creterea ritmului cardiac este efectul: hipofunciei tiroidei hiperfunciei tiroidei hipofunciei hipofizei hiperfunciei suprarenalelor 5. Sunt glande mixte: 1. testiculul 2. ovarul 3. pancreasul 4. timusul I. PROBLEME

Alegei un singur rspuns corect din variantele propuse: 1. Un pacient care prezint scdere n greutate i creterea frecvenei cardiace, se prezint la medicul de familie. Pentru stabilirea diagnosticului, pacientul este ndrumat la medicul endocrinolog. Stabilii: a. numele bolii de care sufer pacientul b. cauza acestei boli c. alte dou manifestri ale bolii 2. Tiroida, este cea mai voluminoas gland endocrin, avnd masa cuprins ntre 25-30 g. Considernd valoarea maxim a glandei, calculai masa tiroidei rmas n urma unei intervenii chirurgicale, prin care este extirpat 1/3 din gland. 3. La secia de endocrinologie a unui spital, se prezint doi pacieni: Maria de 21 de ani, avnd o nlime de 100 cm i tefan, de 15 ani, cu nlimea de 110 cm i grav ntrziere mintal. Precizai: a. numele bolilor de care sufer cei doi pacieni b. denumirile glandelor a cror secreie este modificat c. sensul modificrii secreiei hormonale. III. 1. NTREBARE STRUCTURAT:

Hormonul de cretere este secretat de glanda hipofiz. a) Prezentai pe scurt hipofiza: localizare, form, mas. b) Precizai efectele hipersecreiei hormonului de cretere n perioada copilriei i la vrst adult i numele bolilor corespunztoare. c) Stabilii o asemnare i o deosebire ntre efectele hipofunciilor hipofizei i ale tiroidei, n perioada copilriei.

2. Insulina a fost descoperit de savantul romn Nicolae Paulescu. a) Denumii glanda care elibereaz insulina n snge i precizai tipul glandei. b) Precizai principalul rol al insulinei n organismul uman. c) Numii o boal produs de hiposecreia insulinic.

BAREM DE CORECTARE:
I.COMPLEMENT SIMPLU: II. COMPLEMENT GRUPAT

1. a 2. c 3. a 4. d 5. c III. PROBLEME

6. c 7. b 8. b 9. b 10. b

11. a 12. c 13. c 14. d 15. a

1. B 2. D 3. A 4. C 5. A

1. a) boala Basedow b) hipersecreie tiroidian c) exemplu de rspuns corect: nervozitate, tremurturi (sau oricare alte 2 rspunsuri corecte) 2. precizarea masei maxime a glandei: 30 g calcularea masei glandei extirpate: 1/3 din 30 g = 10 g calcularea masei glandei rmase n urma interveniei chirurgicale: 30 10 = 20 g

3. a) Maria nanism hipofizar; tefan cretinism (sau nanism tiroidian) b) hipofiza i tiroida

c) hiposecreie, n ambele cazuri

1.

2.

IV. NTREBARE STRUCTURAT: a) localizare: baza creierului, forma bobului de fasole, masa 0,5 g b) - copilrie: cretere exagerat n nlime, gigantism; - vrst adult: creterea i ngroarea extremitilor, acromegalie; c) - asemnare: cretere redus (deficitar) - deosebire: hipofuncie hipofizar: dezvoltare intelectual/psihic normal hipofuncie tiroidian: napoiere mintal (cretinism) a) pancreas; gland mixt; b) menine constant nivelul glicemiei (cantitatea de glucoz din snge) c) diabetul zaharat.