Sunteți pe pagina 1din 119

Prof. Ec. Adriana Richiter Prof. Dr.

Cristina Antoaneta Ciungu


Conf. Univ. Diana Pociovliteanu Prof. Ec. Veronica Arjoca
ECONOMIE
SINTEZE. TESTE. REZOLVRI
1
2
Prof. Ec. Adriana Richiter Prof. Dr. Cristina Antoaneta Ciungu
Conf. Univ. Diana Pociovliteanu Prof. Ec. Veronica Arjoca
ECONOMIE
SINTEZE. TESTE. REZOLVRI
Pentru
Licee de toate profilurile
Bacalaureat
Admitere n nvmntul superior
3
Editura SITECH
Craiova, 2010
4
Refereni tiinifici: prof. univ. dr. Angela Rogojanu
lect. univ. dr. Liana Badea
Tehnoredactare: Andrada Stan
Coperta: Robert Lucaci
Corectura aparine autorilor.

2010 Editura Sitech Craiova
Toate drepturile asupra acestei ediii sunt rezervate editurii. Orice reproducere integral sau
parial, prin orice procedeu, a unor pagini din aceast lucrare, efectuate fr autorizaia
editorului este ilicit i constituie o contrafacere. Sunt acceptate reproduceri strict rezervate
utilizrii sau citrii justificate de interes tiinific, cu specificarea respectivei citri.
2010 Editura Sitech Craiova
All rights reserved. This book is protected by copyright. No part of this book may be
reproduced in any form or by any means, including photocopying or utilised any information
storage and retrieval system without written permision from the copyright owner.
Editura SITECH din Craiova este acreditat de C.N.C.S.I.S. din cadrul Ministerului Educaiei i
Cercetrii pentru editare de carte tiinific.
Editura SITECH Craiova, Romnia
Aleea Teatrului, nr. 2, Bloc T1, parter
Tel/fax: 0251/414003
E-mail: sitech@rdslink.ro
5
ISBN 978-606-530-901-2
6
CUPRINS
INTRODUCERE..............................................................................9
CAPITOLUL I .............................................................................11
CONSUMATORUL I COMPORTAMENTUL SU
RAIONAL....................................................................................11
1.1. ELEMENTE DE SINTEZ..........................................................................................11
A. NEVOI I RESURSE..............................................................................................11
B. CONSUMATORUL I COMPORTAMENTUL SU........................................................12
C. CEREREA............................................................................................................14
1.2. TESTE...................................................................................................................15
1.3. RSPUNSURI LA TESTE...........................................................................................27
CAPITOLUL II..............................................................................41
PRODUCTORUL / NTREPRINZTORUL I
COMPORTAMENTUL SU RAIONAL.................................41
2.1. ELEMENTE DE SINTEZ...........................................................................................41
A. PROPRIETATEA I LIBERA INIIATIV.......................................................................41
B. OFERTA...............................................................................................................41
C. FACTORII DE PRODUCIE I COMBINAREA ACESTORA.............................................42
D. COSTURI, PRODUCTIVITATE, PROFIT, EFICIEN ECONOMIC...........................43
2.2. TESTE...................................................................................................................47
2.3. RSPUNSURI LA TESTE...........................................................................................62
CAPITOLUL III............................................................................76
PIAA NTLNIRE A AGENILOR ECONOMICI............76
3.1. ELEMENTE DE SINTEZ...........................................................................................76
A. RELAIA CERERE-OFERT-PRE N ECONOMIA DE PIA...............................76
B. MECANISMUL CONCURENIAL...............................................................................77
C. FORME ALE PIEEI: PIAA MONETAR, PIAA CAPITALURILOR I PIAA MUNCII............78
3.2. TESTE ...................................................................................................................82
3.3. RSPUNSURI LA TESTE...........................................................................................95
CAPITOLUL IV..........................................................................106
ECONOMIA DESCHIS..........................................................106
4.1. ELEMENTE DE SINTEZ.........................................................................................106
UNIUNEA EUROPEAN MECANISME DE INTEGRARE ECONOMIC.........................106
4.1.1. Ce este Uniunea European?................................................................................106
4.1.2. Instituiile Uniunii Europene.....................................................................................107
4.1.3. Obiectivele Uniunii Europene..................................................................................107
4.1.4. Forme i mecanisme de integrare economic..............................................................108
4.1.5. Avantajele integrrii Romniei n Uniunea European.....................................................108
4.2. TESTE .................................................................................................................109
4.3. RSPUNSURI LA TESTE.........................................................................................117
BIBLIOGRAFIE..........................................................................119
7
8
INTRODUCERE

Conceput n conformitate cu exigenele programei colare
de economie clasa a 11-a i respectnd programa pentru examenul
de bacalaureat 2010, lucrarea de fa constituie un instrument
indispensabil elevilor care se pregtesc pentru examenul de
bacalaureat i pentru admiterea n nvmntul superior economic,
juridic, tehnic etc.
Totodat, ea poate reprezenta i un instrument de lucru
utilizat de ctre profesori n activitatea lor didactic.
Cartea este structurat n patru capitole, pentru fiecare tem
indicat n program fiind formulate teste ce vizeaz cunotinele
economice de baz i deprinderile de gndire economic pretinse
candidailor. Testele prezentate sunt nsoite de rspunsuri i
rezolvri integrale, avnd grade diferite de dificultate. Formulele de
calcul utilizate, dar i sinteza teoretic corespunztoare temelor este
prezentat la nceputul fiecrui capitol.
Elaborarea prezentei lucrri izvorte din dorina de a oferi
metode de rezolvare a problemelor economice i modele de teste,
care s vin n sprijinul elevilor ce se pregtesc singuri pentru
examene.
Avem convingerea c lucrarea confer candidailor un plus de
succes la examene.

AUTORII
9
CAPITOLUL I
CONSUMATORUL I COMPORTAMENTUL
SU RAIONAL
1.1. Elemente de sintez:
A. Nevoi i resurse
B. Consumatorul i comportamentul su
C. Cererea
1. 2. Teste
1. 3. Rspunsuri la teste
10
CAPITOLUL I
CONSUMATORUL I COMPORTAMENTUL
SU RAIONAL
1.1. ELEMENTE DE SINTEZ
A. NEVOI I RESURSE
1. CONSUMUL - baza satisfacerii nevoilor
Felurile consumului: - consum productiv (intermediar);
- consum final.
2. NEVOILE - cerine sau aspiraii proprii oamenilor.
Clasificarea nevoilor:
I. Din punct de vedere al genezei:
nevoi primare (biologico-naturale);
nevoi secundare (sociale);
nevoi teriare (spirituale).
II. Dup gradul de dezvoltare economic:
nevoi inferioare (de baz, elementare, fundamentale);
nevoi superioare (elevate).
III. Dup nivelul la care se manifest:
nevoi individuale;
nevoi de grup;
nevoi sociale.
IV. Dup frecvena apariiei lor:
nevoi curente (zilnice);
nevoi periodice (sptmnale);
nevoi rare (lunare, anuale).
Sistemul nevoilor este dinamic, nelimitat i diversificat.
3. RESURSELE - baza sau suportul consumului.
Clasificarea resurselor:
I. Dup natura lor:
resurse naturale;
resurse umane;
resurse financiare.
11
II. Dup durata folosirii lor:
resurse neregenerabile (epuizabile);
resurse regenerabile.
III. Din punct de vedere al volumului:
resurse abundente;
resurse deficitare.
IV. Din punct de vedere al posibilitilor de recuperare:
resurse recuperabile;
resurse parial recuperabile;
resurse nerecuperabile.
Resursele sunt limitate att n mod absolut, ct i relativ.
Raionalitatea utilizrii resurselor maximizarea rezultatelor
ce se obin ntr-o activitate cu minimizarea consumului de resurse.
B. CONSUMATORUL I COMPORTAMENTUL SU
1. Bunuri sau utiliti mijloacele care satisfac nevoile
oamenilor.
Clasificarea bunurilor:
a) dup proveniena lor:
bunuri economice;
bunuri libere.
Servicii utiliti netangibile care satisfac nevoile de a
produce alte bunuri sau pe cele directe ale oamenilor.
Bunurile economice se clasific astfel:
a. dup provenien:
bunuri naturale;
bunuri produse.
b. dup gradul de prelucrare:
bunuri primare;
bunuri intermediare;
bunuri finale.
c. dup modul de consumare:
satisfactori;
prodfactori.
12
Marfa - bunul destinat schimbului, are dubl nsuire: utilitate
i valoare.
2. Utilitatea:
n sens general, capacitatea unui bun de a satisface o nevoie;
n sens economic, satisfacia resimit de un consumator
prin folosirea unei cantiti deterninate dintr-un bun.
Aprecierea utilitii are un caracter individual i subiectiv.
Legea utilitii marginale descrescnde (L.Gossen): Mrimea
intensitii unei plceri descrete progresiv pn la saturare, dac
respectiva plcere este satisfcut n mod continuu i nentrerupt.
a) Utilitate individual: U
1
, U
2
, ....., U
n
.
b) Utilitate total: U
T
= U
1
+ U
2
+ .....+ U
n
=

n
1 i
i
U
;
c) Utilitate marginal
X
U
U
T
mg

unde X = variaia absolut a unitilor consumate din bunul X


Starea de saturare: - U
T
cea mai ridicat i
- U
mg
este zero
3. Alegerea i raionalitate, cost de oportunitate;
Folosirea resurselor presupune un cost. Forme ale costului:
cost monetar (bnesc);
cost de oportunitate.
4. Comportamentul consumatorului
Consumatorul urmrete maximizarea satisfaciei prin
consumul unor bunuri, cu resursele bneti disponibile.
Structura bunurilor cumprate = optim, consumatorul este n
echilibru, cnd:
mg mg
x y
U x U y
P P
=
(x, y = bunurile achiziionate)
Consumatorul este n echilibru cnd pentru resursele date i
preurile bunurilor determinate, beneficiaz de cea mai mare utilitate.
13
C. CEREREA
1. Cererea poate fi:
individual;
de pia;
total.
2. Legea cererii
3. Elasticitatea cererii:
n raport cu preul
P
P
C
C
P
P
C
C
K
o
o o o
p / ec

,
_


n raport cu venitul
V
V
C
C
V
V
C
C
K
o
o o o
v / ec

,
_

Dup elasticitatea cererii n funcie de pre, bunurile


economice pot fi:
a) bunuri cu cerere elastic, cnd K
ec/p
>1
b) bunuri cu cerere inelastic, cnd K
ec/p
<1
c) bunuri cu elasticitate unitar, cnd K
ec/p
=1
d) bunuri cu cerere perfect elastic, cnd K
ec/p

e) bunuri cu cerere perfect inelastic , cnd K


ec/p
= 0 (cererea
= rigid)
14
1.2. TESTE
I . INDICAI RSPUNSUL CORECT:
1. Care trsturi sunt proprii nevoilor:
a) sunt nelimitate ca numr;
b) creterea unor nevoi, atrage diminuarea consumului;
c) nlocuirea nevoilor vechi, atrage apariia nevoilor noi..
2. De ce resursele se utilizeaz raional ?
a) pentru c resursele sunt abundente;
b) pentru a fi satisfcute cu aceleai resurse mai multe nevoi;
c) pentru c sunt nerecuperabile.
3. Utilitatea unui bun este dat de:
a) abundena sau raritatea lui;
b) aprecierea pe care i-o acord cel care l consum;
c) preul bunului respectiv.
4. Utilitatea economic marginal reprezint:
a) utilitatea primei doze consumat dintr-o serie de bunuri de
acelai fel;
b) numai primele doze consumate reprezint utiliti marginale;
c) utilitatea ultimei doze dintr-un bun, consumate.
5. Aprecierea utilitii economice are caracter:
a) pur obiectiv;
b) pur subiectiv;
c) obiectiv i subiectiv.
6. Dac ntr-un interval scurt, consumul scade, intensitatea nevoilor:
a) scade;
b) crete;
c) rmne neschimbat.
7. Un consumator adopt comportament economic raional dac:
a) achiziioneaz bunuri ntmpltor;
b) alege bunuri care fac obiectul publicitii;
c) alegerile sale se bazeaz pe criterii de eficien economic.
8. Alegerea bunurilor pe criterii de eficien economic presupune
compararea:
a) utilitii marginale cu preul unitar;
b) utilitii totale cu preul unitar;
c) utilitii n general cu preul unitar.
15
9. Cnd venitul consumatorului crete, n totalul consumului sporesc
ponderea achiziiilor pentru:
a) mbrcminte;
b) alimente sau alte bunuri care satisfac nevoi primare;
c) bunuri care satisfac nevoi superioare.
10. Ponderea cheltuielilor pentru consum este difereniat la menaje
datorit:
a) nivelului veniturilor;
b) vrstei;
d) oraelor n care triesc.
11. Utilitatea marginal este zero atunci cnd:
a) utilitatea total este maxim;
a) utilitatea total este zero;
b) utilitatea total este negativ.
12. Utilitatea marginal rezultat prin consumul unui anumit bun
este zero dac:
a) se consum o doz din bunul respectiv;
b) consumul corespunde strii de saturare;
c) se consum toate dozele din bunul respectiv.
13. Cnd preul unui bun scade, atunci:
a) venitul real crete;
b) venitul real scade;
c) venitul real nu se modific.
14. Un consumator care achiziioneaz dou bunuri atinge starea de
echilibru cnd:
a) utilitatea marginal este maxim;
b) utilitatea marginal este zero;
c) utilitile marginale ale bunurilor sunt proporionale cu
preurile lor unitare.
15.Consumul crete cnd eficiena economic:
a) sporete;
b) se diminueaz;
c) rmne nemodificat.
16. Un consumator utilizeaz patru doze dintr-un bun avnd
utilitile individuale: 10, 7, 3, 0. Consumnd ulterior nc 2 doze cu
utilitile -1, respectiv -2, atunci:
a) utilitatea total se reduce;
16
b) utilitatea total crete;
c) utilitatea total devine negativ.
17. Comportamentul unui consumator devine raional dac:
a) acesta accept s satisfac doar strictul necesar;
b) activitatea sa ine seama de principiul eficienei;
c) acesta achiziioneaz doar bunurile superioare.
18. Comparnd bunurile economice cu cele libere, primele sunt:
a) abundente;
b) mai ieftine;
c) rare.
19. Cu ct preul unei mrfi este mai mare, ea devine profitabil pentru:
a) productori;
b) cumprtori;
c) speculatori.
20. Cererea pentru un bun este ntr-o relaie invers cu:
a) numrul consumatorilor;
b) veniturile consumatorilor;
c) preul unitar.
21. Cererea pentru un bun este n relaie direct cu:
a) preul unitar;
b) venitul;
c) preul unitar al bunurilor substituibile.
22. Elasticitatea cererii reprezint:
a) modificarea cererii n funcie de factorii care o influeneaz;
b) modificarea cererii n funcie de preul de echilibru;
c) creterea cererii de bunuri libere.
23. Care din urmtoarele clasificri sunt corecte:
a) bunuri cu cerere elastic (K
ec/p
>1), cu cerere inelastic
(K
ec/p
<1), cu cerere de elasticitate unitar (K
ec/p
=1);
b) bunuri cu cerere elastic (K
ec/p
<1), cu cerere inelastic
(K
ec/p
>1), cu cerere de elasticitate unitar (K
ec/p
=1);
c) bunuri cu cerere elastic (K
ec/p
>1), cu cerere inelastic
(K
ec/p
<1), cu cerere de elasticitate unitar (K
ec/p
=0).
24. Cererea reprezint:
a) capacitatea cumprtorilor de a cumpra diverse bunuri;
b) toat cantitatea de bunuri de care au nevoie cumprtorii;
c) cantitatea total dintr-un bun ce poate fi cumprat la un
17
anumit pre, ntr-o perioada dat.
25. Utilitatea economic reprezint:
a) satisfacia resimit de un consumator prin folosirea unei
cantiti nedeterminate dintr-un bun;
b) satisfacia resimit de un consumator prin folosirea unei
cantiti determinate dintr-un bun;
c) satisfacia resimit de un consumator prin consumul a dou
uniti dintr-un bun.
26. Folosirea resurselor presupune totdeauna un cost. Formele
costului sunt:
a) costul de oportunitate i costul unitar;
b) costul monetar i costul unitar;
c) costul monetar i costul de oportunitate.
27. Cererea poate fi:
a) individual i marginal;
b) individual, total i marginal;
c) individual, de pia i total.
28. Un consumator are un buget de 100 u.m. pentru a achiziiona
cantiti diferite din bunurile A i B, ale cror utiliti marginale
(U
mg)
sunt date de relaiile U
mgA
=

8-x, U
mgB
= 16-y (x i y sunt
cantitile achiziionate i consumate din bunurile A, B). Preul
unitar este 5 u.m./ doz. Cantitile achiziionate i consumate din
bunurile A i B pentru ca acest consumator s-i realizeze echilibrul
sunt:
a) 14; 6;
b) 6; 14;
c) 26; 14.
29. Raportul utilitate marginal/ pre pentru bunul A este 0,1.
Preul unitar al bunului B este 1000 u.m. . La echilibru, utilitatea
marginal a bunului B este:
a) 100;
b) 10;
c) 1000.
30. Un consumator dispune de un buget de 108 , pentru a
achiziiona 2 bunuri A i B, cu preurile unitare 2, respectiv 3.
Utilitatea marginal pentru bunul A este dat de funcia U
mgA
=

1+x,
18
iar pentru bunul B este U
mgB
=

y-2 (x, y sunt cantitile
achiziionate din cele dou bunuri). S se determine programul de
consum care maximizeaz utilitatea total:
a) 15 ; 26;
b) 26; 15;
c) 25; 14.
31. Dac preul se reduce de la 20 u.m. la 8 u.m., cererea zilnic
crete de la 30 buc la 100 buc. Cererea n raport de pre este:
a) elastic;
b) inelastic;
c) unitar.
32. Dependena cererii n funcie de pre respect ecuaia C = 100-
2p. Dac preul crete de la 5 u.m. la 10 u.m., coeficientul de
elasticitate al cererii n raport de pre (K
ec/p
) este:
a) elastic;
b) inelastic;
c) unitar.
33. Un consumator dispune de un venit de 8 u.m., cu care dorete s
achiziioneze cantiti diferite din bunurile X i Y cu preurile Px =
1 u.m. i Py = 2 u.m.. Stabilii programul de consum raional, dac
utilitile marginale ale dozelor consumate sunt prezentate n tabel:
U
mg
Bunul
economic
Prima
doz
A doua
doz
A treia
doz
A patra
doz
A cincea
doz
x 15 12 9 5 1
y 10 8 6 4 1
a) 2x+4y;
b) 2x+2y;
c) 4x+2y.
34. Evoluia utilitii totale obinut de un consumator n funcie de
unitile consumate din bunul A, este redat n tabel:
Doze I II III IV V
UT(A) 5 15 22 30 45
Sporul de utilitate determinat de consumarea celei de-a IV-a
doze este:
a) 8;
19
b) 30;
c) 22.
35. Un consumator care dispune de un venit de 34 , dorete s
achiziioneze cantiti diferite din 2 bunuri A i B pentru a obine
utilitate maxim. Preurile bunurilor sunt P
A
=2 i P
B
=4. Utilitatea
marginal a primei doze din bunul A este 24, iar raia descresctoare
este egal cu 2. Utilitatea marginal a primei doze din bunul B este
100, iar raia descresctoare 10. Programul de consum raional este:
a) 3A+ 3B;
b) 7A+ 3B;
c) 3A+ 7B.
36. Programul de consum ce maximizeaz utilitatea total a unui
consumator este 3A+5B. Utilitile totale corespunztoare dozelor
consumate sunt prezentate n tabel:
Nr.
doze
1 2 3 4 5 6
U
T(A)
10 14 16 22 24 30
U
T(B)
6 20 24 32 40 42
Raportul preurilor unitare ale bunurilor A i B este:
a) 1;
b) 1/4;
c) 4/1.
37. Raportul dintre utilitatea marginal a bunului A i preul
acestuia este 0,1, iar preul bunului B este 100 u.m. Pentru a obine
utilitatea maxim, bunul B are utilitate marginal:
a) 10;
b) 1000;
c) 100.
38. Un consumator achiziioneaz cantiti diferite din 2 bunuri A i
B, obinnd o utilitate maxim de 47. Preurile celor dou bunuri
sunt: P
A
= 2 u.m. i P
B
= 6 u.m. , iar utilitile marginale
corespunztoare dozelor consumate sunt:
Nr. doze 1 2 3 4 5
U
mgA
8 5 3 1 0
U
mgB
12 10 9 6 2
20
Combinaia de bunuri care maximizeaz satisfacia
consumatorului este:
a) A+ B;
b) 3A+ 3B;
c) 5A+ B.
39. Raportul preurilor unitare a dou bunuri A i B este10/4. Ce
raport au utilitile marginale ale bunurilor respective?
a) 2/10;
b) 2/5;
c) 5/2.
40. Preului unitar al unui bun economic de 100 u.m., corespunde o
cantitate cerut de 250 buci. Scderea preului la 60 u.m.,
determin creterea cantitii cerute la 350 buci. Coeficientul de
elasticitate al cererii n raport cu preul este:
a) >1;
b) <1;
c) =1.
41. Creterea venitului de la 1500 u.m. la 2000 u.m. determin
creterea cantitii cerute pentru un bun economic de la 50 buci la
120 buci. Coeficientul de elasticitate al cererii n raport cu venitul
este:
a) > 1, cerere elastic;
b) < 1, cerere inelastic;
c) = 1, cerere unitar.
42. Preul produselor cu cerere de elasticitate unitar, K
ec/p
= 1, crete
de la 10 la 15 u.m., iar cererea iniial este 100 buci. Cum se
modific cererea?
a) scade cu 100 de buci;
b) crete cu 50 de buci;
c) scade cu 50 de buci.
43. Dac preul unitar al unui bun crete de la 1000 la 1200 , iar
cantitatea cerut scade de la 10000 buc. la 8000 buc., iar atunci
venitul total se modific astfel:
a) scade cu 400.000 ;
b) crete cu 400.000 ;
c) scade cu 9.600.000 .
21
44. Creterea preului unui bun economic cu 30%, determin
scderea volumului vnzrilor de la 2000 u.m. la 1500 u.m. Cererea
pentru respectivul bun este:
a) elastic;
b) inelastic;
c) de elasticitate unitar .
45. Coeficientul de elasticitate a cererii unui bun n funcie de pre
este egal cu 1. Dac cererea pentru bunul respectiv scade cu 25%,
cum se modific preul unitar?
a) scade cu 25%;
b) scade cu 75%;
c) crete cu 25%.
46. Scderea preului unitar unui bun economic cu 10%, determin
creterea veniturilor productorilor cu 5%. Coeficientul de
elasticitate al cererii n raport cu preul este:
a) 1,6; cerere elastic;
b) 0,6; cerere inelastic;
c) 16,6; cerere elastic.
47. Preul unui bun economic a crescut cu 15%, iar venitul
consumatorilor cu acelai procent. Coeficientul de elasticitate a
cererii n funcie de pre este cu 2,5, iar coeficientul elasticitii
cererii n funcie de venit este 0,4.
Modificarea relativ a cererii este:
a) 37,5% , scade;
b) 31,5% , scade;
c) 6% , crete;
48. Coeficientul de elasticitate a cererii n raport cu preul este 2,5,
cantitatea cerut scade cu 30%, atunci modificarea procentual a
preului de vnzare este:
a) 12%, crete;
b) 12%, scade;
c) 75%, crete.
49. Ca urmare a modificrii preului de vnzare cu 30%, cererea
crete cu 60%. Valoarea coeficientului de elasticitate a cererii n
funcie de pre este:
a) -2;
22
b) 2;
c) 1/2.
50. Un consumator are un venit de 120 u.m. i achiziioneaz mai
multe doze dintr-un bun. Preul unitar al bunului este 30 u.m., iar
utilitile individuale ale dozelor sunt: 22, 18, 14, 8, 5.
Nr. doze
(X)
1 2 3 4 5
U
i
22 18 14 8 5
Utilitatea total obinut n urma consumului este:
a) 54;
b) 67;
c) 62.
II. CARE DINTRE URMTOARELE AFIRMAII ESTE
ADEVRAT I CARE ESTE FALS?
1) Consumatorul raional este acea persoan care cheltuie tot
venitul de care dispune, ntr-o perioad determinat de timp.
2) Consumul este acea component a activitilor economice.
3) Pe msur ce cresc veniturile consumatorului, n totalul
consumului se reduc ponderea i volumul bunurilor de baz.
4) Utilitatea economic obinut n urma consumului unui
bun, are caracter obiectiv.
5) Autoturismul i benzina sunt bunuri substituibile.
6) Autoturismul i metroul sunt bunuri complementare.
7) Satisfacia obinut de un consumator, n condiii
determinate de timp i spaiu, prin folosirea unei doze date dintr-un
bun reprezint utilitatea economic.
8) Cu fiecare unitate n plus consumat, utilitatea total a unui
consumator, crete.
9) Cu fiecare unitate n plus consumat, utilitatea marginal
obinut de consumator, crete.
10) Satisfacia resimit de un consumator datorit ultimei
doze consumate, reprezint utilitatea marginal.
11) Cererea este expresia trebuinelor consumatorilor care se
manifest pe o pia, doar n funcie de pre.
23
12) Cererea pentru servicii, este de regul, inelastic, n
raport cu venitul.
13) Cererea pentru bunuri alimentare, este de regul, de
elasticitate unitar, n raport cu preul.
14) Cnd preurile cresc, ncasrile productorului
(vnztorului) cresc i ele.
15) Preul este suma de bani pltit productorului pentru a
compensa cheltuielile cu salariile.
16) Piaa reprezint locul de ntlnire a agenilor economici
grupai n vnztori (productori) i cumprtori (consumatori)
17) Consumul unei uniti suplimentare din acelai bun
determin diminuarea utilitii marginale, conform legii lui Gossen.
18) ntre pre i cerere este o relaie direct.
19) Pragului de saturare, i corespund utilitate total maxim
i utilitate marginal zero.
20) Cererii inelastice a unui bun, i corespunde un coeficient
de elasticitate a cererii n raport cu preul, supraunitar.
III. COMPLETAI SPAIILE LIBERE CU TERMENII POTRIVII:
1) Utilitatea adiional pe care o aduce doza consumat n plus
este ......... , cnd nevoile de consum sunt integral satisfcute.
2) Un cosnumator raional alege bunurile pe criterii de ............
.................. .
3) Cnd raportul utilitate marginal / ........ ......... pentru n
bunuri achiziionate este identic, consumatorul a fcut alegerea cea
mai bun.
4) Un consumator cu venit disponibil redus, va aloca o mare
parte satisfacerii nevoilor ............
5) Creterea consumului menajelor este expresia .............
nivelului de trai.
6) Cnd veniturile consumatorilor cresc, cererea ............., iar
dac veniturile scad, cererea .......... .
7) Utilitatea n sens general reprezint capacitatea unui bun de
a satisface ....................... .
8) Cnd preul unui bun ., cererea se diminueaz.
9) Cnd preul unui bun scade, cererea ................. .
24
10) Dac preul unitar al unui bun crete, producerea lui
devine mai .................. pentru productor.
11) Dac cererea n raport de pre este .......................,
creterea preului unitar determin reducerea mai lent a cantitii
cerute.
12) Un bun cu cererea de elasticitate unitar, are coeficientul
de elasticitate a cererii n raport cu preul, ..... .
13) Raionalitatea activitilor economice decurge din
caracterul limitat al .............. .
14) Consumul unei uniti suplimentare din acelai bun,
determin .......................... utilitii marginale, n general.
15) Consumul unei uniti suplimentare din acelai bun
determin ................... utilitii totale, n general.
16) Economistul care a formulat legea descreterii utilitii
marginale, a fost ............. .
17) Relaia invers ntre pre i cerere, exprim
legea .................. .
18) Utilitate total maxim i utilitate marginal zero
caracterizeaz ......... .... .................. .
19) Bunurile a cror utilizare are loc numai mpreun, se
numesc ................ .............................. .
20) Bunurile care, n procesul utilizrii lor se pot nlocui unul
cu altul, se numesc ............. ........ .
IV. TEXTE DE COMENTAT
1. Piaa consumatorului de mas a suferit n anii 70 o
transformare de-a dreptul revoluionar. Piaa de mas a explodat,
transformndu-se dintr-o singur unitate omogen ntr-o serie de
piee segmentate, fragmentate, fiecare cu propriile sale necesiti,
gusturi i mod de via. Acest fapt a transformat industria american
n aa msur, nct aproape nu a mai fost de recunoscut; s-a produs
o schimbare uimitoare n producia de bunuri oferite
consumatorului
(Alvin Toffler, ocul viitorului, Editura politic, Bucureti, 1973)
2) n societatea de consum, clientul este rege. Specialitii n
marketing se strduiesc s vin n ntmpinarea gusturilor
25
consumatorului, pe care le analizeaz, le prevd, cu scopul de a
concepe cel mai bun produs i a fundamenta momentul oportun al
lansrii acestuia. ntr-o economie de pia, ceea ce d semnalul
produciei este cererea solvabil.
(Michel Didier, Economia-regulile jocului)
3) n vederea realizrii scopurilor urmrite, agenii
economici doresc s modifice diversele constrngeri (disciplina
pieei) n avantajul lor. Ei vor ncerca s influeneze preurile,
cheltuielile, deciziile consumatorului, precum i aciunile
colectivitii i ale statului. Acest lucru este valabil att n sistemul
pieei, ct i n sistemul planificat.
(J.K. Galbraith, tiina economic i interesul public)
4) Afirm c abordarea economic ofer un cadru unitar
valoros pentru nelegerea ntregului comportament uman, cu toate
c recunosc, desigur, c marea parte a comportamentului nu este
nc neleas, i c variabilele noneconomice, tehnicile i
descoperirile din alte domenii contribuie semnificativ la nelegerea
comportamentului uman....Mai degrab, ntregul comportament
uman poate fi vzut ca o serie de participani ce i maximizeaz
utilitatea pornind de la un set stabil de preferine i acumuleaz o
cantitate optim de informaii i alte intrri ntr-o varietate de piee.
(Gary S. Becker Comportamentul uman. O abordare economic)

5) Economia (...) reprezint tiina despre activitatea
omeneasc determinat de caracterul limitat al resurselor (de
raritatea bunurilor) i caracterul nelimitat al trebuinelor, a cror
satisfacere este scopul acestei activiti umane. Economia devine
astfel teoria alegerii- alegere nfptuit de subiectul economic din
mai multe variante posibile.
(Lionel Robbins, An Essay on the Nature and Significance of Economic
Science, London, 1932)
6)Teoria economic este tiina despre modul n care
oamenii i societatea nva s aleag, cu trecerea timpului, cu
ajutorul banilor sau fr participarea lor, acele resurse de producie
rare pentru producerea diferitelor mrfuri n prezent i n viitor -
ntre diferii oameni i diferite grupri ale societii
26
(Paul A. Samuelson, Economics, An Introductory Analysis, Mc Caraw
Hill Book INC, New York, Toronto, London, 1962)
7) A face economie nu nseamn nimic altceva dect a alege
(a opta) continuu ntre diferite posibiliti, iar economia (...) nu este
n fond dect tiina alternativei.
(Wilhem Ropke)
8)n studierea consumatorului se pleac de la premisa c el
este un agent economic raional, care n ceea ce ntreprinde, ine
seama de cerinele eficienei i urmrete ca prin achiziiile i
consumul efectuat s obin maximum de satisfacie: el are ca
obiectiv maximizarea satisfaciei sub constrngeri.
( Text preluat din Economie Aplicaii. Teste. Probleme. Rspunsuri,
I.Gavril, .a, Editura Economic , 2003)
1.3. RSPUNSURI LA TESTE
1-a; 2-b; 3-b; 4-c; 5-b; 6-b; 7-c; 8-a; 9-c; 10-a; 11-a; 12-b; 13-
a; 14-c; 15-a; 16-a; 17-b; 18-c; 19-a; 20-c; 21-b; 22-a; 23-a; 24-c;
25-b; 26-c; 27-c; 28-b; 29-a; 30-a; 31-a; 32-b; 33-c; 34-a; 35-c; 36-
b; 37-a; 38-b; 39-c; 40-c;41-b; 42-c; 43-a; 44-b; 45-c; 46-a; 47-b;
48-a; 49-b; 50-c.
28.
V= 100u.m.
mgA
U
= 8-x;
mgB
U
= 16-y;
Pu= 5 u.m./ doz
X=?; Y= ?

'

'

20 y x
y 16 x 8
100 y 5 x 5
5
y 16
5
x 8
8 + y = 36 y
2y = 28 => y = 14
x = 20 y = 20 14 = 6 => x = 6
Rspunsul corect este b
27
29.
mgA
U
/ PA= 0,1
PB= 1000 u.m.
mgB
U
= ?
B
mgB
A
mgA
P
U
P
U

1000
U
1 , 0
mgB

mgB
U
= 100
Rspunsul corect este a
30.
V= 108
P
A
=2
P
B
=3
mgA
U
= 1+ x;
mgB
U
= y- 2;
x=?
y=?
15 x 195 / x 13
216 y 6 x 4
21 y 6 x 9
2 108 y 3 x 2
3 7 y 2 x 3
108 y 3 x 2
4 y 2 3 x 3
108 y 3 x 2
3
2 y
2
1 x
108 P y P x
P
U
P
U
B A
B
mgB
A
mgA

'

'

'

+
+

'

'


26 y 78 y 3 108 y 3 30
15 x
108 y 3 x 2
+

'

+
Rspunsul corect este a
31.
P
o
= 20 u.m. P
1
= 8 u.m.
C
o
= 30 buc C
1
= 100 buc
28
K
ec/p
=
Co
C

P
Po

=
Co
Co - C
1

Po - P
Po
1
=
30
30 - 100

20 - 8
20
=
30
70

12 -
20
=
36
140
=
88 , 3
3,88 > 1 => cererea este elastic
Rspunsul corect este a
32.
C= 100- 2P
P
o
= 5 u.m.; P
1
= 10 u.m.
K
ec/p= ?
P
o
= 5 u.m. C
o
= 100-25=90 buc
P
1
= 10 u.m. C
1
= 100-210=80 buc
K
ec/p
=
Co
Co - C
1

Po - P
Po
1
=
90
90 - 80

5 - 10
5
=
90
10

5
5

K
ec/p
=
9
1
=> cererea este inelastic
Rspunsul corect esteb
33.
V = 8 u.m.
P
x
= 1u.m.
P
y
= 2u.m.
Bunul
economic
Prima
doz
A doua
doz
A treia
doz
A patra
doz
A cincea
doz
U
mg x
/ P
x
15 12 9 5 1
U
mg y
/ P
y
5 4 3 2
2
1
V = 8 u.m.
I(x) 1 u.m.
II(x) 1 u.m.
III(x) 1 u.m.
29
IV(x) + I(y) 3 u.m.
II (y) 2 u.m.
=8u.m.
Programul de consum raional este: 4x+2y
Rspunsul corect este c
34.
Rspunsul corect este a
35.
V= 34
PA= 2
PB= 4
A
P
mgA
U
:
2
24
;
2
22
;
2
20
;
2
18
;
2
16
;
2
14
;
2
12
.
B
P
mgB
U
:
4
100
;
4
90
;
4
80
;
4
70
;
4
60
;
4
50
;
4
40
;
4
30
.
DOZE I II III IV V VI VII
A
P
mgA
U
12 11 10 9 8 7 6
B
P
mgB
U
25 22,5 20 17,5 15 12,5 10
I(B) 4
II(B) 4
III(B) 4
IV(B) 4
V(B) 4
VI(B) 4
I(A) 2
II(A) 2
III (A) + VII (B) 6 => V= 34
Programul de consum raional este: 3A+7B
Rspunsul corect este c
30
36.
Programul de consum: 3A+5 B
A
P
mgA
U
=
B
P
mgB
U
mgB
U
mgA
U
=
B
P
A
P
=>
8
2
=
B
P
A
P
=>
B
P
A
P
=
4
1
Rspunsul corect este b
37.
PB=100u.m.
mgB
U
= ?
A
mgA
P
U
=
1 , 0
A
P
mgA
U
=
B
P
mgB
U
0,1=
100
U
mgB
=> U
mgB
= 0,1100=10
Rspunsul corect este a
38.
U
Tmax
= 47
PA= 2u.m.
PB=6 u.m.
Doze 1 2 3 4 5
A
mgA
P
U
4 2,5 1,5 0,5 0
B
mgB
P
U
2 1,66 1,5 1 0,33
I(A) U
mg
= 8
II(A) U
mg
= 5
I(B) U
mg
= 12
II(B) U
mg
= 10
III(A)+III(B) U
mg
= 3+9

U
T
= 47 (maxim)
31
3A + 3B programul care maximizeaz satisfacia
Rspunsul corect este b
39.
B
P
A
P
4
10

mgB
U
mgA
U

?
B
P
A
P
=
mgB
U
mgA
U
4
10
=
2
5
=
mgB
U
mgA
U
Rspunsul corect este c
40.
P
O
= 100 u.m. P
1
= 60 u.m.
C
O
= 250 buc C
1
= 350 buc
K
ec/p
= ?
K
ec/p
=
O
O
C
C C
1

O
O
P P
P

1
=
250
250 350

100 60
100

=
=
250
100

40
100

=
100
100
=1
Rspunsul corect este c
41.
V0= 1500 u.m.
V1= 2000 u.m.
C0= 50 buc
C1= 120 buc
<

1
2 1
5
7 0
5 0
1 5 0 0
5 0 0
5 0 1 2 0
5 0
1 5 0 0
1 5 0 0 2 0 0 0
V V
V
C
C C
V
V
C
C
K
0 1
0
0
0 1 0
o
v / c e
=
<

1
2 1
5
7 0
5 0
1 5 0 0
5 0 0
5 0 1 2 0
5 0
1 5 0 0
1 5 0 0 2 0 0 0
V V
V
C
C C
V
V
C
C
K
0 1
0
0
0 1 0
o
v / c e
cererea este inelastic
Rspunsul corect este b
32
42.
K
ec/p
=1
P0= 10 u.m.
P1= 15u.m.
% 150 100
100
15
Ip
C0= 100 buc
C= ? preurile cresc cu 50%.
K
ec/p
=1 cererea scade cu 50%
50 100
100
50
100 C % 50 C C
0 0 1
+
C
1
= 50 buc
Rspunsul corect este c.
43.
P
0
= 1.000
P
1
= 1.200
Q
0
= 10000 buc
Q
1
= 8000 buc
V= ?
P
0
Q
0
= 1.000 10.000 = 10.000.000
P
1
Q
1
= 1.200 8000 = 9.600.000
P
1
Q
1
P
0
Q
0
= 9.600.000 -10.000.000 = -400.000
Rspunsul corect este a
44.
P (%)= 30%
Q
0
= 2000 u.c.
Q
1
= 1500 u.c.
K
ec/p
=?
Cantitatea cerut se modific astfel:
2000
1500
=75%
Creterea preului cu 30%scderea cantitii cerute cu 25%.
1 8 , 0
6
5
% 30
% 25
K
p / ec
< cererea este inelastic
Rspunsul corect este b.
33
45.
K
ec/p
=1
C(%)= -25 %
P(%)= ?
K
ec/p
=1 i cererea scade cu 25%, conform legii cererii, preul
crete cu 25% .
Rspunsul corect este c.
46.
P(%)= -10 %
V(%)= 5 %
K
ec/p
=?
V= P Q
% 6 , 116 100
% 90
% 105
100
I
I
I
P
V
Q

P (%) = -10%
C (%) = 16,6%
1 6 , 1
% 10
% 6 , 16
P
C
K
p / ec
>


(%)
(%)
cerere elastic
Rspunsul corect este a.
47.
P (%) = 15%
V (%) = 15%
C (%) =?
P
1
= 115 % P
0
V
1
= 115 % V
0
,
K
e c/p
= 2,5
K
ec/ v
= 0,4
% 15 (%) P % 115 100
P
P 15 , 1
100
P
p
I
0
o
0
1
p


% 6 (%) C
% 15
(%) C
4 , 0
(%) V
(%) C
K
v / ec

% 15 (%) V % 115 100


V
V 15 , 1
100
V
V
I
0
0
0
1
V


34
% 5 , 37 (%) C
% 15
(%) C
5 , 2
(%) P
(%) C
K
p / ec


Cererea scade cu 31,5%.
% 5 , 31 % 6 % 5 , 37 (%) C +
Rspunsul corect este b.
48.
K
ec/p
= 2,5
C (%) = - 30%
P (%) = ?
C
1
= 70% C
O
I
C
=
0
1
C
C
100 =
0
0
7 , 0
C
C
100 = 70% => C(%) = -30%
K
ec/p
=
(%)
(%)
P
C

2,5=
(%)
% 30
P

P(%) =
5 , 2
% 30
=12%
Rspunsul corect este a.
49.
C (%) = 60%
P (%) = 30%
K
e c/p
= ?
C
1
= 160% C
O
P
1
= 70% P
O
K
ec/p
=
(%)
(%)
P
C


I
P
=
0
1
P
P

100
=
0
0
7 , 0
P
P
100 = 70% => P(%) = -30%
I
C
=
0
1
C
C

100
=
0
0
6 , 1
C
C
100 = 160% => C(%) = 60%
K
ec/p
=
(%)
(%)
P
C

=
% 30
% 60

= 2
Rspunsul corect este b.
35
50.
V= 120u.m.
Pu= 30u.m.
Ui: 22; 18; 14;8; 5
U
T
= ?
Cantitatea consumat: X =
Pu
V
=
. . 30
. . 120
m u
m u
= 4 doze
U
T
= 22+18+14+8 = 62
Rspunsul corect este c.
II. CARE DINTRE URMATOARELE AFIRMAII ESTE
ADEVRAT I CARE ESTE FALS?
1- F, 2-A, 3- F, 4- F, 5- F, 6-F, 7-A, 8- A, 9- F, 10- A, 11- F,
12- F, 13- F, 14- F, 15- A, 16- A, 17-F, 18- A, 19- F, 20- F.
III. COMPLETAI SPAIILE LIBERE CU TERMENII
POTRIVII:
1- zero;
2- eficien economic;
3- pre unitar;
4- de baz;
5- sporirii;
6- crete; scade;
7- o nevoie;
8- crete;
9- se extinde;
10- rentabil;
11- inelastic;
12- unu;
13- resurselor;
14- descreterea;
15- creterea;
16- Gossen;
17- cererii;
18- pragul de saturare;
19- bunuri complementare;
20- bunuri substituibile.
36
IV. TEXTE DE COMENTAT
1) Problema: subordonarea ofertei fa de cerere
nainte de anii `70, exist o mare organizare a bunurilor
materiale, ca urmare a tehnicii produciei de mas;
era industrial are meritul de a se produce milioane de
uniti aproape identice;
sfritul standardizrii implic eliminarea masei
standardizate de bunuri;
cumprtorul are posibilitatea de a alege dintr-o mare
varietate de bunuri i servicii nestandardizate;
a avut loc o adaptare a ofertei pentru toi consumatorii;
productorii au observat o mare diversitate n cererile
consumatorilor i au adaptat produsele n vederea satisfacerii cererii;
factorii economici care au ncurajat tendina negrii
standardizrii:
consumatorii i-au sporit veniturile i au alocat pentru
consumul personal o sum mai mare de bani pentru cerinele lor
speciale
pe msur ce tehnica a devenit mai complex, costul
diversificrii a sczut.
2) Problema: oferta este subordonat consumului
relaia nevoi- cerere- ofert;
conceptul consumator- rege;
studierea pieei;
comportamentul consumatorului;
productorul induce noi nevoi;
lupta de concuren;
explicitarea conceptului de cerere solvabil .
3) Problema: enunarea principiilor fundamentale ale gndirii
economice i caracterizarea comparativ a sistemelor economice.
precizarea motivaiei productorilor,
menionarea modalitilor de calcul ale indicatorului
economic care relev raionalitatea activitii productorului,
precizarea coninutului conceptului de disciplin a pieei,
37
explicarea celor dou modaliti prin care productorul
obine avantajul economic,
argumentarea unui punct de vedere personal cu privire la
modalitile prin care productorul induce noi nevoi pe pia,
explicarea corelaiei ntre deciziile productorului, pe de o
parte, i aciunile colectivitii i ale statului, pe de alt parte,
ncadrarea n limita de spaiu precizat.
4) Precizarea problemei: analiza comportamentului uman;
abordarea economic cadru valoros i unitar pentru
nelegerea comportamentului uman;
comportamentul uman i variabilele noneconomice;
abordarea economic a comportamentului uman-
maximizarea utilitii;
comportamentul uman-comportamentul raional;
5) Problema economic: obiectul tiinei economice; economia-
teoria alegerii;
Analiza va cuprinde:
sistemul nevoilor;
activitatea economic;
resurse limitate i utilizarea raional;
tiina economic;
activitatea economic este determinat de relaia trebuine-
resurse;
scopul activitilor economice este satisfacerea nevoilor;
o decizie economic este expresia unei opiuni;
economia este teoria alegerii.
6) Problema economic: definiia tiinei economice
Analiza va cuprinde:
sistemul nevoilor;
activitatea economic;
resurse limitate i utilizarea raional;
tiina economic
38
teoria economic-teoria alegerii;
oamenii aleg, iar resursele ntrebuinate au finaliti diferite.
7) Problema economic: activitatea economic expresia unor opiuni;
Analiza va cuprinde:
sistemul nevoilor;
activitatea economic;
resurse limitate i utilizarea raional;
tiina economic
orice activitate economic este expresia unei opiuni, ntre
diferitele posibiliti existente;
tiina economic este tiin alternativ
8) Problema abordat: consumul i consumatorul raional;
consumatorul raional ine seama de principiul eficienei
economice;
programul de consum raional de bunuri implic
maximizarea satisfaciei agentului economic;
consumatorul care dispune de un venit (buget) limitat, este
raional dac n urma consumului obine maximum de satisfacie.
39
CAPITOLUL II
PRODUCTORUL/ NTREPRINZTORUL I
COMPORTAMENTUL SU RAIONAL
2.1. Elemente de sintez
A. Proprietatea i libera iniiativ
B. Oferta
C. Factorii de producie i combinarea acestora
D. Costuri, productivitate, profit, eficien economic
2.2. Teste
2.3. Rspunsuri la teste
40
CAPITOLUL II
PRODUCTORUL / NTREPRINZTORUL I
COMPORTAMENTUL SU RAIONAL
2.1. ELEMENTE DE SINTEZ
A. PROPRIETATEA I LIBERA INIIATIV
Proprietatea confer deintorului urmtoarele drepturi:
a) posesiunea;
b) dispoziia;
c) utilizarea;
d) uzufructul.
Obiectul proprietii = bunurile economice i resursele naturale.
Subiectul proprietii = agenii economici (indivizii/familiile,
socio-grupurile, organizaiile naionale i internaionale).
Forme de proprietate n economia de pia:
1. proprietate privat (particular)
2. proprietate public
3. proprietate mixt
Libera iniiativ = expresia libertii agenilor economici de a
poseda bunuri, de a utiliza i de a dispune de ele i de uzufructul lor.
B. OFERTA
Oferta poate fi:
a) pentru un anumit bun economic
b) pentru o anumit unitate economic
c) ofert total
Legea ofertei: ntre pre i ofert este o relaie direct.
Coeficientul de elasticitate al ofertei n raport cu preul:
K
e o/p
=
o
Q
Q
:
o
P
P
=
0
0
Q
P
P
Q

Q = modificarea cantitii oferite


P = modificarea preului bunului economic
P
0
= preul iniial
Q
0
= cantitatea oferit iniial
41
Pre
unitar
(Pu)

Cantitate (Q)

n funcie de pre, oferta poate fi:
a) ofert elastic, K
e o/p
>1
b) ofert inelastic, K
e o/p
<1
c) ofert cu elasticitate unitar, K
e o/p
=1
d) ofert perfect elastic, K
e o/p

e) ofert perfect inelastic (rigid), K
e o/p
=0
Factori care influeneaz modificarea ofertei: mrimea
costului de producie, posibilitile de stocare, perioada de timp
necesar pentru modificarea ofertei etc.
C. FACTORII DE PRODUCIE I COMBINAREA
ACESTORA
Factorii de producie = total itatea elementelor care particip
la producerea bunurilor economice.
Factori de producie fundamentali:
a) munca
b) natura
c) capitalul:
fix (ex: cldiri, maini, utilaje, instalaii)
circulant (ex: materii prime, combustibil, energie).
Uzura capitalului fix: fizic i moral.
Combinarea factorilor de producie = unire a factorilor de
producie, sub aspect cantitativ, calitativ i structural.
42
Condiiile combinrii factorilor de producie:
1) divizibilitatea
2) adaptabilitatea
3) complementaritatea
4) substituibilitatea
Rata marginal de substituie:
y
x
R
x msy

/
x factor de producie ce substituie
y factor de producie substituit
D. COSTURI, PRODUCTIVITATE, PROFIT,
EFICIEN ECONOMIC
D.1. COSTURI
Costul de producie= indicator sintetic, rezultativ i de
eficien, caracteriznd calitatea muncii desfurate de agentul
economic, prin compararea eforturilor cu efectele.
Dup natura costurilor, se cunosc: costuri materiale, costuri
salariale i costuri generale.
Dup modificarea lor n raport cu volumul produciei,
costurile pot fi: variabile i fixe.
Dup modul cum se repartizeaz pe unitatea de produs, sunt:
costuri directe i costuri indirecte.
Tipologia costurilor:
a) cost global al produciei (CG)
costurile fixe (CF)
costurile variabile (CV)
costul global total (CGT)
CGT=CGF (CFP+CFD) + CGV (CVP+CVD)
b) costul mediu (unitar)
cost fix mediu (CFM),
CFM
=
Q
CF
cost variabil mediu (CVM),
CVM
=
Q
CV
cost total mediu (CTM),
CTM
=
Q
CT
43
CTM
=
Q
CV CF +
=
CVM CFM
Q
CV
Q
CF
+ +
c) costul marginal (C
mg
)
C
mg
=
Q
CV CF
Q
CT

Ci de reducere a costurilor de producie:


a) Reducerea consumurilor specifice (tehnologice);
b) Utilizarea intensiv a capacitilor de producie;
c) Accelerarea vitezei de rotaie a capitalului circulant;
d) Creterea productivitii muncii;
e) Reducerea cheltuielilor administrativ-gospodreti n
condiiile creterii volumului produciei;
f) Reducerea stocurilor de materiale;
g) Reducerea cheltuielilor de desfacere i de publicitate
comercial.
D.2. PRODUCTIVITATE
Productivitatea eficiena (randamentul) utilizrii factorilor
de producie n procesul de producere a bunurilor i serviciilor
U Fp
Q
W
/

Q
- producia obinut
U Fp
- factorii de producie utilizai
44
Dinamica productivitii se exprim prin indicele de
dinamic, ca raport ntre productivitatea din perioada curent (W
1
)

i
productivitatea din perioada de baz(W
0
).
100
0
1
0 / 1

W
W
I
W
Formele productivitii:
a) Din punct de vedere al nivelului activitii:
productivitate la nivel de ntreprindere, secie sau loc de
munc;
productivitate la nivel de ramur economic;
productivitate la nivelul economiei naionale.
b) Dup forma de exprimare:
productivitate fizic (real);
productivitate valoric (monetar).
c) Dup modul de calcul al indicatorilor:
productivitate medie;
productivitate marginal.
d) Dup modul n care se reflect rezultatele activitii
economice:
productivitate brut;
productivitate net.
e) Din punct de vedere al ariei de cuprindere a indicatorilor:
productivitate parial;
productivitate global.
Productivitatea parial i global:
1. Productivitatea muncii:
productivitatea medie a muncii
L
Q
W
mL

productivitatea marginal a muncii
L
Q
W
L mg

/
2. Productivitatea capitalului:
productivitatea medie a capitalului
K
Q
W
mk

productivitatea marginal a capitalului
K
Q
W
K mg

/
45
3. Productivitatea pmntului:
productivitatea medie a pmntului
P
Q
W
mp

productivitatea marginal a pmntului
P
Q
W
P mg

/
4. Productivitatea global:
productivitatea medie
P K L
Q
W
gm
+ +

productivitatea marginal
P K L
Q
W
gmg
+ +

Factorii creterii productivitii:


factori naturali;
factori tehnici;
factori economici;
factori psihologici;
factori sociali.
D.3. PROFITUL I EFICIENA ECONOMIC
Profitul
1) Coninutul profitului:
venit cuvenit posesorului de capital ca recompens
pentru utilizarea acestuia ca factor de producie;
venit rezidual determinat ca diferen ntre preul de
vnzare al unui bun economic i costurile totale de
producie.
2) Componentele profitului:
profitul normal;
profitul supranormal.
3) Funciile profitului:
factor motivaional pentru ntreprindere;
surs de baz a creterii economice;
factor de analiz i control asupra activitii firmei.
4) Masa i rata profitului:
masa profitului = suma total a profitului obinut de
agentul economic;
rata profitului
46
100
Pr

Capital
total
R
sau
100
Pr

afaceri de Cifra
total
R
Rata profitului exprim gradul de profitabilitate sau de
rentabilitate a ntreprinderilor.
Profitabilitatea reprezint capacitatea unei ntreprinderi de a
genera profit.
2.2. TESTE
I. INDICAI RSPUNSUL CORECT:
1. Care din urmtoarele concepte reprezint forme de venit cuvenit
factorilor de producie?
a) Capitalul;
b) Costul de producie;
c) Profitul.
2. Rata profitului arat:
a) Suma total a profitului obinut de ntreprinztor;
b) Gradul de rentabilitate cu care au fost consumai factorii de
producie;
c) Capacitatea firmei de a face fa concurenei.
3. Care dintre elementele de mai jos, fac parte din capitalul circulant:
a) Mainile i utilajele folosite n procesul tehnologic;
b) Mijloacele de transport n comun;
c) Porumbul pentru nsmnri.
4. Determinarea productivitii marginale a unui factor de producie
(W
mg
) servete la:
a) Stabilirea produciei ce urmeaz a se fabrica;
b) Stabilirea costului de producie;
c) Fundamentarea substituirii factorilor de producie.
5. Sunt considerai factori de producie i urmtoarele elemente:
a) Terenurile agricole;
b) Salariile;
c) Economiile bneti aflate la populaie.
47
6. Nu constituie factori de producie:
a) Spaiile de depozitare;
b) Cldirile;
c) Izvoarele naturale neamenajate.
7. Care dintre criterii se afl la baza mpririi capitalului tehnic n
fix i circulant:
a) Modul n care particip la activitatea economic, n care se
consum i se nlocuiete;
b) Gradul de rigiditate;
c) Modul n care se consum.
8. Cnd preurile noilor utilaje cresc, iar duratele lor de funcionare
nu se modific, amortizarea determin:
a) Scderea costurilor;
b) Creterea costurilor;
c) Meninerea constant a costurilor.
9. Creterea economic de tip extensiv este determinat de:
a) Creterea productivitii muncii;
b) Folosirea factorilor de producie n cantiti mai mari;
c) Folosirea unor factori de producie mai eficieni.
10. Factorii de producie fundamentali sunt:
a) Salariile i profitul ntreprinztorilor;
b) Rezervele valutare ale rii;
c) Munca, natura i capitalul.
11. Care din urmtoarele resurse constituie factori de producie?
a) Populaia rii;
b) Toate resursele existente ntr-o ar;
c) Resursele atrase i consumate n vederea producerii de
bunuri sau servicii.
12. Care dintre elementele menionate reprezint capital fix?
a) Produsele finite;
b) Mainile, utilajele i agregatele n funciune;
c) Salariile personalului neproductiv.
13. Care dintre elementele menionate reprezint capital circulant?
a) Salariile personalului direct productiv;
b) Creditele solicitate bncilor;
c) Materiile prime, materialele, energia consumat n procesul
productiv.
48
14. Uzura moral a capitalului fix se datoreaz:
a) Apariiei unor utilaje superioare ca randament;
b) Scumpirii utilajelor;
c) Ieftinirii materiei prime.
15. Dezvoltarea economic de tip intensiv se bazeaz pe:
a) Creterea calitii i eficienei folosirii factorilor de producie;
b) Creterea produciei n perioadele de expansiune economic;
c) Creterea cantitii de factori de producie utilizai.
16. Obiectul proprietii l constituie:
a) Bunurile libere;
b) Bunurile primare i finale;
c) Orice bun rezultat dintr-o activitate economic.
17. Pluralismul formelor de proprietate este specific:
a) rilor cu economie centralizat;
b) rilor cu economie de pia;
c) Att rilor cu economie de comand ct i celor cu
economie modern.
18. Lipsa liberei iniiative este specific:
a) Economiilor cu un puternic sector privat;
b) Economiilor n care proprietatea este public sau de stat;
c) Economiilor moderne sau de pia.
19. nstrinarea atributelor proprietii are loc:
a) n caz de vnzare-cumprare;
b) n cazul ipotecrii;
c) n situaia nchirierii bunului.
20. Productivitatea reprezint:
a) Capacitatea ntreprinderii de a obine profit;
b) Randamentul cu care sunt utilizai factorii de producie;
c) Capacitatea ntreprinderii de a reduce costul de producie.
21. Productivitatea parial exprim:
a) Eficiena folosirii intensive a unui utilaj;
b) Eficiena folosirii pmntului i utilajelor, ca factori de
producie;
c) Eficiena folosirii unui singur factor de producie.
22. Productivitatea medie a muncii se calculeaz ca raport ntre:
a) Producia total obinut i cantitatea de munc consumat;
49
b) Producia obinut i cheltuielile efectuate;
c) Capitalul investit i salariile lucrtorilor.
23. Productivitatea marginal a muncii reprezint:
a) Eficiena utilizrii ultimei uniti de munc atras n
activitatea economic;
b) Eficiena utilizrii primei uniti de munc atras n
activitatea de producie;
c) Eficiena ultimei uniti de capital tehnic utilizat.
24. Creterea productivitii muncii are ca rezultat:
a) Creterea dobnzilor;
b) Reducerea costurilor;
c) Scderea profitului.
25. Costurile fixe sunt acele cheltuieli care:
a) Se modific odat cu creterea volumului produciei;
b) Rmn neschimbate cnd se modific volumul produciei;
c) Se modific n aceeai proporie cu producia.
26. Costurile variabile sunt acele cheltuieli care:
a) Difer de la o firm la alta;
b) Nu se modific odat cu modificarea produciei;
c) Depind de volumul produciei.
27. Dac producia crete cu o unitate, atunci:
a) Crete costul variabil;
b) Crete costul fix;
c) Scade costul variabil.
28. Activitatea desfurat de o firm este profitabil atunci cnd:
a) ncasrile sunt mai mari dect cheltuielile;
b) ncasrile sunt mai mari dect dobnzile pltite creditelor;
c) Veniturilor depesc salariile lucrtorilor.
29. Rata profitului se exprim sub forma:
a) R
Pr
=
100
Cifr
Pr

afaceri de
ofit
;
b) R
Pr
=
100
circulant pital C
Pr

a
ofit
;
c) R
Pr
=
100
variabil stul C
Pr

o
ofit
.
50
30. Forme de venit cuvenite factorilor de producie sunt:
a) Dividendul;
b) Salariul, dobnda i profitul;
c) Capitalul fix i circulant.
31. Productivitatea marginal a muncii este 500 u.c., iar
productivitatea marginal a capitalului este 1500 u.c.. Care este rata
marginal de substituie a capitalului prin munc:
a)
1
3
;
b)
3
1
;
c)
3
1
.
32. La S.C. Dorexim, capitalul total este de 100 mld. u.m. din care
40% reprezint capitalul circulant. Capitalul fix are o durat de
funcionare de 5ani, iar capitalul circulant efectueaz o rotaie pe an.
Capitalul consumat anual este:
a) 40 mld. u.m.;
b) 52 mld. u.m.;
c) 90 mld. u.m.
33. Dac pentru o producie de 1000 buci, costurile fixe sunt
150.000 lei, iar costurile variabile 200.000 lei, atunci costul total
pentru o producie de 2000 buci este:
a) 550.000 lei;
b) 350.000 lei;
c) 700.000 lei.
34. Valoarea produciei anuale a unei firme de nclminte este de
15 miliarde lei. Producia obinut este 10.000 buci. Rata
profitului n funcie de cost este 30%. Costul mediu (unitar) este:
a) 11.500.000;
b) 2.300.000;
c) 1.150.000.
35. Iniial, costurile fixe ale unei firme reprezentau 60% din costul
total. Costurile variabile totale cresc, n perioada urmtoare cu 30%.
Costul total, final, crete cu:
a) 8%;
b) 12%;
c) 35%.
51
36. O firm de confecii face urmtoarele cheltuieli pentru 100 de
costume: materii prime = 100 mil, materiale auxiliare = 20 mil,
combustibil, energie, ap tehnologic = 20 mil, combustibil pentru
nclzire = 0,5 mil, salarii directe = 20 mil, salarii indirecte = 0,7
mil, dobnzi = 0,8 mil. Costul variabil este:
a) 160 mil;
b) 160,7 mil;
c) 161,5 mil.
37. Raportul dintre cifra de afaceri i costul total al produciei este
5/4, iar masa profitului este 20 mil u.m.. Dac cheltuielile cu
elementele de capital circulant sunt 30 mil u.m. i acestea reprezint
dublul cheltuielilor cu salariile, atunci ponderea cheltuielilor
materiale n costul total al produciei este:
a) 70 %;
b) 50 %;
c) 75 %.
38.La o firm, 10 salariai lucrau n perioada T
0
, 6 zile pe
sptmn, a 8 ore pe zi. Productivitatea medie a muncii era de 5
produse pe or/om. n perioada T
1
, aceiai salariai lucreaz 5 zile pe
sptmn a 8 ore pe zi i obin aceeai producie. Cu ct a crescut
productivitatea medie a muncii n T
1
fa de T
0
?
a) cu 20 %;
b) cu 25 %;
c) cu 30 % .
39. n momentul T
0
, productivitatea medie a muncii era de 50 buci
pe salariat, iar numrul de salariai era 100. n momentul T
1
, a fost
angajat un lucrtor, cu productivitatea marginal de 20 de buci. n
T
1,
producia este de:
a) 5020;
b) 4080;
c) 4580.
40. O firm produce 10 buci dintr-un bun, cu ajutorul a 12 salariai
i 4 utilaje. Firma disponibilizeaz 4 salariai i cumpr 2 utilaje, cu
scopul creterii eficienei. S se calculeze rata marginal de substituie:
a) 2 utilaje/ salariat;
b) 0,5 utilaje/ salariat;
c) 1 utilaj/ salariat.
52
41. Valoarea capitalului circulant utilizat reprezint 20% din
valoarea mijloacelor de producie utilizate, iar amortizarea anual
5% din valoarea mijloacelor de producie consumate, respectiv
15.000 u.m., s se calculeze capitalul tehnic utilizat:
a) 1.850.000 u.m.;
b) 1.500.000 u.m.;
c) 1.425.000 u.m..
42. Dac producia crete cu 50%, iar timpul de munc se reduce cu
20%, artai care este modificarea productivitii muncii?
a) 87,5 %;
b) 187,5 %;
c) 12,5 %.
43. ntr-o firm, producia dintr-un bun este 2000 buci, iar
productivitatea medie a muncii de 40 buci pe salariat. Care este
modificarea relativ a produciei, dac productivitatea marginal a
muncii este de 60 buci pe salariat, iar numrul salariailor crete cu
30%:
a) 55 %;
b) 45 %;
c) 145 %.
44. ntr-o firm, producia dintr-un bun este 4000 buci, iar
productivitatea marginal a capitalului este 200 buci pe utilaj.
Dac se achiziioneaz 10 noi utilaje, ceilali factori de producie
rmnnd constani, care este indicele de producie?
a) 150 %;
b) 50 %;
c) 175 %.
45. Dac n perioada de timp T
0
-T
1,
producia a crescut cu 20%,
determinnd creterea costului total cu 40%. S se calculeze costul
marginal, tiind c, la momentul T
1,
costul total mediu (CTM
1
) este
58 u.m. / buc.

a) 175 u.m./ buc;
b) 50 u.m./ buc;
c) 100 u.m./ buc.
46. n perioada T
0
, costurile totale au reprezentat 50% din venituri.
n perioada T
1
, veniturile cresc cu 20%, iar profitul se dubleaz. S
53
se determine modificarea relativ a costurilor totale.
a) 60 %;
b) 40 %;
c) 140 %.
47. O ferm dispune de un teren de 48 ha pe care l lucreaz 3
oameni. Productivitatea medie pe lucrtor este 600q. Care este
randamentul terenului?
a) 62, 5 q/ ha;
b) 37, 5 q/ ha;
c) 137, 5 q/ ha.
48. Producia realizat de 10 lucrtori este de 2000 piese pe
sptmn, n condiiile n care acetia muncesc 8 ore pe zi, de luni
pn vineri inclusiv. Cu ct s-ar putea reduce timpul de munc, dac
productivitatea ar crete cu 20%, astfel nct i producia s creasc?
a) cu mai puin de 16,67 %;
b) cu 20 %;
c) cu 25 %.
49. Se d costul total n funcie de producia obinut, astfel:
Q
0
= 0 buc, CT
0
= 500 u.m.
Q
1
= 10 buc, CT
1
= 1000 u.m.
Q
2
= 20 buc, CT
2
= 1750 u.m.
Q
3
= 30 buc, CT
3
= 2500 u.m.
S se calculeze CFM, CVM i CTM n cazul unei producii
de 20 de piese.
a) 250 u.m.;
b) 87,5 u.m.;
c) 62,5 u.m..
50. Producia unui bun are costuri fixe de 30 mil u.m. i costuri
variabile pe produs de 26.000 u.m. Firma ncaseaz 200 mil u.m.,
din care 20% este profitul. Ce cantitate de bunuri produce firma?
a) 5.750 buc;
b) 5500 buc;
c) 5000 buc.
54
II. CARE DINTRE URMTOARELE AFIRMAII ESTE
ADEVRAT I CARE ESTE FALS?
1) Rata marginal de substituie a unui factor de producie cu
altul se poate determina raportnd productivitatea marginal a
factorului ce se substituie la productivitatea marginal a factorului
substituit.
2) Uzura fizic a capitalului fix const n apariia unor utilaje
noi, mai ieftine dect cele existente.
3) Elementele de capital fix se consum i se nlocuiesc la
fiecare ciclu de producie.
4) Productivitatea muncii se calculeaz ca raport ntre
numrul de salariai i timpul ct acetia lucreaz.
5) Creterea productivitii determin creterea
competitivitii agenilor economici, dar i a economiei n ansamblu.
6) Uzura este procesul prin care munca are eficien din ce n
ce mai sczut.
7) Productivitatea se calculeaz ca raport ntre producie i
factorii de producie consumai.
8) ntr-o economie concurenial, piaa este condus de
proprietatea privat.
9) n virtutea proprietii private, persoanele particulare au
drept de posesiune, dispoziie, utilizare i uzufruct.
10) Elasticitatea cererii exprim modul n care consumatorii
reacioneaz la modificarea preului unui anumit produs.
11) Oferta inelastic este oferta care nu se modific n funcie
de pre.
12) Pe pia, echilibrul apare cnd cererea devine egal cu oferta.
13) Cererea elastic este cererea care nu se modific n funcie
de pre.
14) Dac producia este zero, costul de producie va fi tot zero.
15) Rentabilitatea unei activiti se exprim prin veniturile
obinute din ncasri.
16) Costul mediu total este suma dintre costul fix mediu i
costul variabil mediu.
17) O activitate este rentabil dac are cea mai mare cifr de
55
afaceri.
18) Costul total nu poate fie egal cu costul variabil.
19) Profitul este venitul ntreprinztorului, posesor de capital,
care i asum riscurile iniierii unei activiti economice.
20) Rata profitului este direct proporional cu capitalul utilizat.
III. COMPLETAI SPAIILE LIBERE CU TERMENII POTRIVII:
1) Munca a fost factorul de producie .. al produciei,
al activitii economice n general.
2) Dac volumul produciei crete prin utilizarea unor factori
de producie mai eficieni, atunci creterea economic este de tip
...........
3) Capitalul tehnic este un factor de producie ..
4) Creterea productivitii economiei naionale are drept
consecin atenuarea tensiunii dintre . i

5) Indicatorii economici sunt expresii numerice prin care se
relev aspecte . i calitative ale fenomenelor i proceselor
economice.
6) Productivitatea marginal a muncii exprim .
ultimei uniti de munc atras i utilizat n activitatea economic.
7) Consumul .. are loc treptat prin participarea la
mai multe cicluri de producie.
8) Consumul .. . se face integral, prin
participarea la un singur ciclu de producie.
9) n condiiile n care volumul produciei este zero, costul
variabil este ..........., iar costul total este egal cu costul
..................
10) Costul marginal reprezint sporul de cheltuieli totale
determinat de creterea cu o unitate a .............................
11) Dac producia crete cu 100%, atunci costul fix mediu
......... .
12) ntr-o economie concurenial, costul de producie este
limita pn la care poate cobor........................al unui bun economic.
13) Productorul trebuie s obin reducerea......
fr a influena negativ calitatea bunurilor.
56
14) Dac din profitul obinut de o firm se scad impozitul i
alte taxe legale pe profit, ceea ce rmne se numete .... .
15) Profitul este un ...... al factorilor de producie.
57
16) Cnd cererea este mai mare ca oferta, productorii sunt
interesai s .. producia din ...acel bun.
17) Cnd preul unui bun crete, cererea se ., iar
oferta se ..
18) Dac oferta n raport cu preul este elastic, creterea
preului unitar determin sporirea........... a ofertei.
19) Legea ofertei arat c preul unui bun i oferta sunt ntr-o
relaie ................ .
20) Dac pe pia, cererea este mai mic dect oferta, spunem
c apare exces de ................ .
IV . TEXTE DE COMENTAT
1) Structura produciei poate fi definit ca suma tuturor
aranjamentelor care hotrsc ce trebuie produs de cine i pentru
cine, prin ce metode i n ce condiii () n acest context, prin
<<capitalism>> nelegem un sistem n care pieele de bunuri i
servicii permit forelor cererii s influeneze ceea ce se produce,
astfel nct nnoirea produselor i a proceselor, precum i aplicarea
capitalului la mijloacele de producie, sunt rspltite din plin.
(S. Strange, State i piee)
2) ntr-o ferm a universitii . din Timioara, s-a nceput
amenajarea primei cresctorii de sturioni din Banat. Ideea este s
crem un loc din care s se poat aproviziona cu puiet cei care i
deschid ferme familiale. Puietul se cumpr cu 0,2 euro bucata,
cega fiind mai ieftin i morunul cel mai scump. La maturitate, cega
se vinde cu 10 euro kg, iar morunul cu 30 euro kg. Un kg de icre se
vinde cu 4000-5000 de euro. Nu oricine poate asigura ns condiii
pentru reproducerea petilor i colectarea icrelor Pentru a porni o
afacere cu sturioni sunt necesare n primul rnd bazinele
temperatura apei trebuie s fie constant foarte important este
asigurarea cu 1-2 generatoare electrice de rezerv. Puietul se
cumpr de la centrul special i este transportat n ap n saci de
plastic. Mncarea petilor se poate procura din centre specializate.
Jumtate din valoarea kg de pete reprezint valoarea furajelor.
(Capital nr.3, ianuarie 2005)
58
3) Reducerea propriu-zis a cheltuielilor se realizeaz n
nou etape. Msurile respective se iau concomitent n toate
sectoarele ntreprinderii. Scderea preurilor de cumprare,
reducerea stocurilor i reducerea consumurilor de materiale, pe de-o
parte, reducerea cheltuielilor de fabricaie i a cheltuielilor de
exploatare a utilajelor, pe de alt parte, concur la reducerea
cheltuielilor ntreprinderii: reducerea cheltuielilor administrative, a
cheltuielilor de desfacere i a cheltuielilor de publicitate.
(Magnus Rodke, 222 msuri practice de reducere a costurilor, Ed.
Tehnic, Bucureti, 1974.)
4) ...tiind c productivitate mai mare nseamn deopotriv
s se produc mai mult cu aceeai munc sau s se produc tot att,
dar cu munc mai puin, preferm desigur a doua versiune. Mai
nti, pentru c economia n-are ca scop <<s creeze locuri de
munc>>, ci s creeze bogie i c, cu ct se muncete mai puin,
este cu att mai bine, cel puin pn la un anumit minim. Apoi,
pentru c productivitatea i nu volumul global al produciei msoar
competitivitatea unei economii cheia independenei economice,
capacitii de plat pentru importuri i, deci, cheia independenei
politice, care difer de cea rezultat din protecionism i nchiderea
frontierelor
(Les amis de la Terre, Lcologie contre le chmage, Editions la
Dcouverte, Paris, 1984)

5) Existena profitului este legat de aceea a unui subiect pe
care noi l-am denumit ntreprinztor. Acest ntreprinztor joac un
rol esenial, poate de nenlocuit. Dar existena profitului nu ine
numai de persoana sa; activitatea sa se nscrie ntr-un mediu mai
mult sau mai puin favorabil. n cele din urm profitul se explic
printr-o legtur ntre activitatea ntreprinztorului i mediul n care se
exercit.
Influena personal a ntreprinztorului asupra proprietii
ntreprinderii pe care o conduce n mod efectiv se exercit ntr-o
form incontestabil i foarte puternic. El face firma; acesta pierde
cnd trece n minile altuia incapabil sau mai puin abil.
(Henri Conitton, Economie politique Tome II. Dalloz, Paris, 1968)
6) Reducerea risipei reprezint unul din aspectele gestiunii
59
resurselor care trebuie s fie incluse n obiectivele economice i
sociale ale societii, obiective a cror complexitate este n continu
creteren toate sectoarele economiei, o reducere considerabil a
consumului de resurse naturale pe unitatea de produs, este
incontestabil, posibil i aceasta fr a antrena o scdere a calitii
sau a nivelului de viaNumeroase metode de conservare a
energiei i tehnologii mai eficiente de folosire a materiilor prime
sunt deja disponibile sau ar putea fi dezvoltate printr-o intensificare
a cercetrii.
Risipa pare s fie un produs inerent al caracteristicilor sociale,
economice i culturale ale epocii noastre. De aceea, pentru a
progresa mai mult, omenirea trebuie s depeasc epoca risipei.
(D.Gabor, U.Colombo, A.King, R.Galli, S ieim din epoca risipei,
Bucureti, Ed.Politic, 1983)
7) Societatea industrial progreseaz prin salturi succesive.
La pornirea fiecrui salt se afl o ntlnire istoric ntre ansamblul
inovaiilor tehnice i o nevoie n proporii de mas
Suntem astzi la nceputul unui nou salt. Desigur, ne gndim
la industriile electronice i la comunicaii. Aceste industrii nu sunt
poluante, solicit cantiti mici de materii prime, costurile lor de
producie sunt n cdere liber i nevoia de comunicare a oamenilor
nu are limite. Se poate spune c n acest fel toate condiiile unei noi
mari faze de cretere economic par s fie ntrunite
(Michel Didier, Economie, Les regles du jeu, Ed. Economic, Paris,
1989)
8) Atta vreme ct se consider c sistemul economic
funcioneaz, n ultim instan, n interesul individului c este
subordonat nevoilor i dorinelor sale se poate presupune c rolul
tiinei economice este s explice procesul prin care individul este
servit. Economitilor, aidome altor oameni de tiin, le place s dea
obiectului lor definiii care au o semnificaie profund i universal.
Cea mai cunoscut dintre ele afirm c tiina economic este
<<tiina care studiaz comportamentul uman ca o relaie ntre eluri
i resursele rare care au ntrebuinri alternative>>. Cel mai influent
profesor din timpurile noastre red aceeai idee mai simplu:
<<Modul n care ne decidem s folosim resursele productive
rare cu ntrebuinri alternative, pentru realizarea unui scop
60
prevzut....
(John Kenneth Galbraith, tiina economic i interesul public, Bucureti,
Ed.Politic, 1982)
61
2.3. RSPUNSURI LA TESTE
I. INDICAI RSPUNSUL CORECT:
1- c; 2- b; 3- c; 4- c; 5- a; 6- c; 7- a; 8- b; 9- b; 10- c; 11- c;
12- b; 13- c; 14- a; 15- a; 16- c; 17- b; 18- b; 19- a; 20- b; 21- c; 22-
a; 23- a; 24- b; 25- b; 26- c; 27-a; 28- a; 29- a; 30- b; 31- a; 32- b;
33- a; 34- c; 35- b; 36- a; 37- c; 38- a; 39- a; 40- b; 41- c; 42- a; 43-
b; 44- a; 45- c; 46- b; 47- b; 48- a; 49- b; 50- c.
31.
W
mgL
= 500 u.c.
W
mgK
= 1500 u.c.
R
ms
= ?
R
ms
=
K
L

=
WmL
WmK
=
3
1
3

Rspuns corect (a)


32.
K
t
= 100 mld u.m.
K
c
= 40% K
t

t = 5 ani
K
cons
= ?
K
t
= 100 mld u.m.
K
c
= 40% 100 mld = 40 mld u.m.

K
f
= 60 mld u.m.
A =
12
5
60

mld

mld
. .m u

K
cons
= K
c
+ A = 40 mld + 12 mld = 52 mld u.m.
Rspuns corect (b)
33.
Q = 1000 buc
CF = 150000 lei
CV = 200000 lei
Q

= 2000 buc
62
CT = ?
CT = CF + CV = 150000 lei + 400000 lei = 550000 lei
Rspuns corect (a)
34.
V = 15 mld lei
Q = 10000 buc


P V

P =
lei
buc
mld
1500000
10000
15

R
pr
= 30%
C
TM
= ?
R
Pr
=
% 30 100 1 % 30 100 % 30 100
Pr

,
_


CT
V
CT
CT V
CT
3 , 0 1
CT
V
CT V
CT
V
3 , 1 3 , 1

mld 15
=
CT
100
130
( ) mld CT 5 , 11 0 1150000000
3 , 1
0 1500000000

CTM
=
lei
buc
mld
Q
CT
1150000
10000
5 , 11

Rspuns corect (c)
35.
CF
0
= 60% CT
0
CV
1
= CV
0
+

100
30
CV
0
=

100
130
CV
0
CT
1
= ?
CT
1
= CF
0
+ CV
1
=

100
60
CT
0
+

100
130
CV
0
=
=
0 0 0 0 0 0
3 , 1 3 , 1 6 , 0 ) ( 3 , 1 6 , 0 CF CT CT CF CT CT + +
=
=
0 0 0
6 , 0 3 , 1 3 , 1 6 , 0 CT CT CT +
=

0 0
78 , 0 9 , 1 CT CT
=
0
12 , 1 CT
CT CT CT
0 1
% 112
crete cu 12%
Rspuns corect (b)
63
36.
Q = 100 costume
Materii prime = 100 mil
Materii auxiliare = 20 mil
Combustibil, energie, ap tehnologic = 20 mil
Combustibil pentru nclzire = 0,5 mil
Salarii directe = 20 mil
Salarii indirecte = 0,7 mil
Dobnzi = 0,8 mil
CV = ?
CV = 100 mil + 20 mil + 20 mil + 20 mil = 160 mil
Rspuns corect (a)
37.
4
5

CT
CA
Pr = 20 mil u.m.
K
c
= 40 mil u.m.
C
sal
= 20 mil
?
CT
Cm
Pr CT CA
Pr + CT CA


+
4
5 Pr
CT
CT
4
5 Pr
1 +
CT
1
4
5 20
4
5 20
1 +
CT
mil
CT
mil
mil CT
CT
mil
80
4
1 20
Csal Cm CT + mil mil mil Csal CT Cm 60 20 80
% 75 75 , 0
80
60

mil
mil
CT
Cm
Rspuns corect (c)
64
38.
L
0
=10sal 48 ore (pe sptmn)
W
L0
= 5 prod / h / om
L
1
= 10 sal 40 ore (pe sptmn)
Q
0
= Q
1
?
0
1

L
L
W
W
buc Q
Q
L
Q
W
L
2400
480
5
0
0
0
0
0

om h prod
L
Q
W
L
/ / 6
400
2400
1
0
1

om h prod W W W
L L L
/ / 1 5 6
0 1

W
L0
= 5 100%
1. X
X=
L
W % 20
5
% 100
crete cu 20%
Rspuns corect (a)
39.
W
L0
= 50 buc/ sal
L
0
= 100 sal
L
1
= 101 sal
W
mgL
=
buc
L
Q
20

Q
1
=?
W
mgL
=
buc Q buc
L
Q
20 20

buc Q sal buc


L
Q
W
L
5000 / 50
0
0
0
0

Q
1
= Q
0
+ Q = 5000+20 = 5020 buc
Rspuns corect (a)
65
40.
L
0
= 12 sal
K
0
= 4 utilaje
Q
0
= 10 buc
L
1
= 12- 4 = 8 sal
K
1
= 4+2 = 6 utilaje
R
ms
= ?
salariat utilaje
L L
K K
L
K
R
ms
/ 5 , 0
2
1
4
2
8 12
4 6
0 1
0 1

Rspuns corect (b)


41.
K
c
= 20% K
tehnic
A = 5% K
cons
= 15000 u.m.
K
tehnic
= ?
A = 5% K
cons

15000 =
5
100 15000
100
5

cons cons
K K
K
cons
= K
c
+ A

K
c
= K
cons
A=300000-15000 = 285000 u.m.
K
c
=
tehnic
K % 20
. . 1425000
20
100 285000
100
20
285000 m u K K
tehnic tehnic


Rspuns corect (c)
42.
Q
1
= 150% Q
0
L
1
= 80 % L
0
100
I
I
I
L
Q
WL

% 150
Q
Q 5 , 1
100
Q
Q
I
0
0
0
1
Q


% 80 100
L
L 8 , 0
100
L
L
I
0
0
0
1
L

% 5 , 87 % 100 % 5 , 187 100
% 80
% 150
100
I
I
I
L
Q
WL

W
L
a crescut cu 87.5%
Rspuns corect (a)
66
43.
Q
0
= 2000 buc
W
L0
= 40 buc/ sal
I
Q
= ?
W
mgL
= 60 buc/sal
L
1
= 130% L
0
W
L0
=
0
0
L
Q
50
40
2000 2000
40
0
0
L
L
salariai
L
1
=
65 50
100
130

salariai
15
2000
60
50 65
2000
60
1 1

Q Q
L
Q
W
mgL

Q
1
2000 = 900

Q
1
= 2900 buci
% 145 100
2000
2900
100
0
1
Q
Q
I
Q Q a crescut cu 45%
Rspuns corect (b)
44.
Q
0
= 4000 buci
W
mgK
= 200 buc/utilaj
K = 10 utilaje
I
Q
= ?
I
Q
=
100
0
1

Q
Q

10
200
Q
K
Q
W
mgK

2000 4000
2000
1


Q
Q
Q
1
= 6000 buci

% 150
2
300
100
4000
6000
100
0
1

Q
Q
I
Q
Rspuns corect (a)
67
45.
Q
1
=
120
%
0
Q
0 1
% 140 CT CT
CTM
1
= 58 u.m./buc
C
mg
= ?

buc m u C
CTM CTM
Q
CT
Q
CT
CTM
CTM
Q
CT
Q Q
CT CT
Q Q
CT CT
Q
CT
C
mg
mg
/ . . 100 50 2
50 16 , 1 58
2 , 1
4 , 1
58
2
2 , 0
4 , 0
2 , 1
4 , 1
0 0
0
0
1
1
1
0
0
0
0 0
0 0
0 1
0 1


Rspuns corect (c)



46.
CT
0
= 50%
0
V
0 0 1
0 1
Pr % 200 Pr 2 Pr
% 120

V V
I
CT
= ?
V = CT + Pr
CT
0
=
0 0 0
% 50 Pr % 50 V V
0 0 0 1 1 1 0 0 1
0 1
% 20 % 100 % 120 Pr % 100 Pr 2 Pr
% 120
V V V V CT V
V V


% 40 100
% 50
% 20
100
0
0
0
1


CT CT
I
V
V
CT
CT
I
Rspuns corect (b)
47.
P = 48 ha
L = 3 lucrtori
W
L
= 600 q / lucrtor
W
p
= ?
W
L
=
q Q
L
Q
1800 600 3
W
P
=
ha q
ha
q
P
Q
/ 5 , 37
48
1800

Rspuns corect (b)
68
48.
L
0
= 10 lucrtori
40
ore / sptmn
Q
0
= 2000 piese / sptmn
? t
0 1
0 1
% 120
Q Q
W W
L L
>

5
400
2000
0
0
0

L
Q
W
L piese/or/om
6 5 2 , 1 2 , 1
0 1

L L
W W
piese/or/om
6
1 1
1
1

t L
Q
W
L piese/or/om
6 piese/or/om >
1
. 10
2000
t lucr
piese

t
1
< 40 h

33,33 h < t
1
< 40 h
h t t t 33 , 33 40
0 1
<
t < 6,67 h
t
0
= 40 h100%
t
<6,67 hx
X = 16,67 %
Rspuns corect (a)
49.
Q
0
= 0 CT
0
= 500
Q
1
= 10 CT
1
= 1000
Q
2
= 20 CT
2
= 1750
Q
3
= 30 CT
3
= 2500
CFM, CVM, CTM = ? cnd Q
2
= 20
. . 25
20
500
2
0
2
m u
Q
CT
Q
CF
CFM
CV
2
= CT
2
CF = 1750-500=1250
. . 5 , 62
20
1250
2
2
m u
Q
CV
CVM
69
CTM=CFM+CVM=25+62,5=87,5 u.m
Rspuns corect (b)
50.
CF = 30 mil u.m.
CVM = 26000 u.m.
V = 200 mil u.m.
Pr = 20%
V
Q = ?
V = Q P =CT + Pr

CT = V-Pr = 200 mil 0,2 200 mil =


160 mil u.m.
CT = CF + CV

CV= CT CF = 160 mil 30 mil = 130 mil


CVM
=
. . 26000
. . 130
m u
m u mil
CVM
CV
Q
Q
CV

=5000
buc Q 5000
Rspuns corect (c)
II. CARE DINTRE URMTOARELE AFIRMAII ESTE ADE-
VRAT I CARE ESTE FALS?
1-A; 2-F; 3-F; 4-F; 5-A; 6-F; 7-A; 8-F; 9-A; 10-A; 11-F; 12-
A; 13-F; 14-F; 15-F; 16-A; 17-F; 18-A; 19-A; 20-F.
III. COMPLETAI SPAIILE LIBERE CU TERMENII POTRIVII:
1- determinant;
2- intensiv;
3- derivat;
4- nevoi, resurse;
5- cantitative;
6- eficiena;
7- capitalului fix;
8- capitalului circulant;
9- zero, fix;
10- produciei;
11- scade;
12- preul de vnzare;
13- costurilor de producie;
70
14- profit net;
15- venit;
16- mreasc;
17- diminueaz, extinde;
18- mai intens;
19- direct;
20- ofert.
IV.TEXTE DE COMENTAT
1) Formularea problemei economice:
reglarea prin pia a funcionrii economiei i a ofertei de
ctre cerere, ca rspuns la probleme fundamentale ale economiei.
Concepte economice eseniale pentru abordarea problemei:
mecanism economic, maina economic, sistemul economiei de
pia, piaa bunurilor i serviciilor, cererea, oferta.
Analiza problemei economice:
precizarea problemei fundamentale a economiei;
enumerarea caracteristicilor sistemului economiei de pia;
descrierea mecanismului cerere-ofert-pre i precizarea
consecinelor funcionrii lui;
caracterizarea pieei bunurilor i serviciilor i precizarea
efectelor acesteia asupra pieelor derivate (pieele factorilor de
producie);
explicarea conceptului de consumator rege i abordarea
problemei distribuiei veniturilor, n condiiile economiei de pia;
explicarea modalitii prin care maximizarea interesului
productorului se realizeaz prin maximizarea interesului
consumatorului.
2) Identificarea n condiiile specifice de producie a factorilor de
producie necesari.
Corelaia cost-profit i creterea profitului odat cu creterea
gradului de prelucrare.
Corelaia intrri-ieiri la nivelul unei firme.
71
3)
obiectivul major al activitii economice, impus de legea
concurenei;
problematica major a activitii agenilor economici:
posibilitatea reducerii costurilor de producie n 9 etape;
existena profitului

ntreprinderea bine gestionat

motivaie solid pentru a realiza costuri de producie mai mici


4) Efectul creterii productivitii muncii producerea bogiei.
Scopul produciei = consumul.
Scopul economiei de a crea bogie, prin care se satisfac
necesitile de consum ale oamenilor.
Legtura, independen politic suveranitate independen
economic.
Cheia independenei economice = productivitatea i nu
volumul produciei.
Competitivitatea unei ri este dat de productivitatea muncii
i nu de mrimea produciei naionale.
5) Profitul ctigul realizat sub form bneasc dintr-o activitate
sau operaiune bazat pe raionalitate economic.
Factori obiectivi i subiectivi care determin mrimea i
existena profitului:
Factori obiectivi:

mediul i legtura ntreprinztorului cu


mediul
Factori subiectivi:

spiritul ntreprinztorului, priceperea,


experiena i intuiia
Profitul fundamentul economiei de pia.
6) Obiective economice i sociale ale societii utilizarea eficient
a resurselor i gestionarea acestora.
Combinarea eficient a factorilor de producie, implic
productivitate ridicat.
Efectul dezvoltrii intensive a factorilor de producie
asupra produciei de bunuri i servicii i asupra calitii vieii.
Relaia ntreprinztor constrngeri tehnice i economice.
72
Implicaiile acumulrii de capital i de cunotine asupra
creterii economice.
7)
Dezvoltarea societii industriale se realizeaz n salturi
succesive, pe baza progresului tehnic.
Influena progresului tehnic asupra volumului fizic i
valoric al produciei obinute cu aceeai mas de factori de
producie.
Inovaiile tehnice transform progresul tehnic rezultat din
cercetarea tiinific n progres economic.
Progresul tehnic contribuie la:
atragerea i utilizarea unor resurse de materii prime i
energetice;
reducerea consumului de factori de producie pe
unitatea de produs.
n societile moderne, structurile neeconomice, sociale,
politice, educaionale, au rol important n procesul evoluiei
economice.
8)
Economia politic studiaz raporturile sociale dintre
oameni, n cadrul activitilor economice.
Problematica economic cu care se confrunt oamenii:
corelaia nevoi resurse
Definiia economiei dat de economistul englez Lionel
Robbins, respectiv de economistul Paul A. Samuelson: raritatea
resurselor i limitarea acestora n raport cu nevoile nelimitate,
genereaz necesitatea unor alternative n folosirea lor. Decizia
subiectului e guvernat de un el: obinerea unei satisfacii maxime.
nlocuind o resurs cu alta pentru satisfacerea aceleiai nevoi,
subiectul trebuie s fie convins c decizia i asigur cea mai mare
satisfacie folosind resursa cea mai convenabil.
73
CAPITOLUL III
PIAA- NTLNIRE A AGENILOR
ECONOMICI
3.1. Elemente de sintez:
A. Relaia cerere-ofert-pre n economia de pia
B. Mecanismul concurenial
C. Forme ale pieei:
Piaa monetar;
Piaa capitalurilor;
Piaa muncii.
3. 2. Teste
3. 3. Rspunsuri la teste

74
75
CAPITOLUL III
PIAA NTLNIRE A AGENILOR
ECONOMICI
3.1. ELEMENTE DE SINTEZ
A. RELAIA CERERE-OFERT-PRE N
ECONOMIA DE PIA
Accepiunile termenului de pia
- spaiul economic n care se desfoar activitatea economic
- locul de ntlnire a agenilor economici: vnztori i
cumprtori
- forme de manifestare a cererii i ofertei
- locul de formare a preului
Tipuri de pia
a) Dup natura economic a bunurilor schimbate:
piaa mrfurilor;
piaa serviciilor;
piaa capitalurilor;
piaa valutar;
piaa muncii.
b) Dup spaiul geografic:
piaa local;
piaa naional;
piaa regional;
piaa mondial.
c) Dup caracterul concurenei:
piaa cu concuren perfect;
piaa cu concuren imperfect.
d) Dup cantitatea tranzacionat:
piee dispersate;
piee concentrate.
76
Funciile pieei
- formarea preurilor;
- vnzarea mrfurilor i realizarea valorii lor n bani;
- satisfacerea nevoilor de consum;
- funrnizeaz informaii economice.
Preul i echilibrul pieei
Preul de echilibru: cererea = oferta, la nivelul celui mai mare
volum de vnzri i cumprri de pe pia.
Preul de echilibru indic:
ce bunuri s se produc;
ce cantiti de bunuri.
Preul de echilibru se formeaz n condiiile concurenei
libere, fr intervenia statului.
Raportul cerere / ofert pre de echilibru (Pe) i cantitate de
echilibru (Qe)
a) Dac oferta (O) este constant:
cnd C crete, Pe crete, Qe crete;
cnd C scade, Pe scade, Qe scade.
b) Dac cererea (C) este constant:
cnd O crete, Pe scade, Qe crete;
cnd O scade, Pe crete, Qe scade.
B. MECANISMUL CONCURENIAL
Concurena = confruntarea ntre agenii economici pentru
producerea i comercializarea, respectiv achiziionarea bunurilor i
pentru maximizarea profitului..
Tipuri de concuren:
1. Pia cu concuren perfect
2. Pia cu concuren imperfect:
Monopolistic;
Oligopolistic;
Monopol;
Monopsonic;
Oligopsonic.
Strategii concureniale:
Strategia efortului concentrat;
77
Strategia elitei;
Strategia costurilor;
Strategii combinate.
Preurile
1. Preul = expresia bneasc a valorii mrfurilor sau suma de
bani pentru care se vinde / cumpr o marf.
2. Funciile preurilor:
Evaluarea cheltuielilor;
De informare;
De stimulare a productorilor;
De redistribuire a veniturilor.
3. Tipuri de preuri:
Preuri libere;
Preuri administrate;
Preuri mixte.
C. FORME ALE PIEEI: PIAA MONETAR, PIAA
CAPITALURILOR I PIAA MUNCII
C. 1. PIAA MONETAR
Banii sunt foarte importani n orice economie, aa i piaa
este foarte important, deoarece are rol de a regla masa monetar i
de a compensa excedentul cu deficitul de moned..
Acest lucru este evideniat cu ajutorul funciilor banilor:
- mijloc de schimb
- mijloc de plat
- instrumente de msur a rezultatelor
- instrument de rezerv
Cantitatea de bani existent la un moment dat n circulaie i
aparinnd diferiilor ageni economici reprezint masa monetar.
Masa monetar (M) este format din monede, bancnote i
bani scripturali, adic din numerar (monede, bancnote) i bani
scripturali (nscrisuri n conturi bancare).
Se determin masa monetar innd cont de cantitatea
bunurilor supuse tranzacionrii (Q), de preul (P) al acestora i de
viteza de rotaie a monedei (V), astfel:
78
M = PQ / V
Viteza de rotaie a monedei reprezint totalitatea operaiunilor
de vnzare- cumprare i pli pe care le mijlocete o unitate
monetar ntr-o perioad.
Puterea de cumprare reprezint cantitatea de bunuri i
servicii ce se poate cumpra cu o unitate monetar sau cu ntreaga
mas monetar.
Pcm =1 / P Pcb = M / P
Unde:
Pcm = puterea de cumprare a monedei
Pcb = puterea de cumprare a banilor
P = preul banilor
Din confruntarea cererii cu oferta de moned apare preul,
care pe piaa monetar poart denumirea de rata dobnzii.
Dobnda reprezint suma de bani pe care debitorul o pltete
creditorului su deoarece se folosete de banii acestuia o perioad.
Mrimea dobnzii depinde de:
preul creditului
mrimea creditului
perioada de acordare a creditului
n funcie de durata de acordare a creditului se cunosc
dou tipuri de dobnd astfel:
a) dobnd simpl, dac perioada de acordare a creditului este
de cel mult un an.
D = C d' n
Unde:
D = dobnda
C = creditul
n = durata de acordare a creditului
b) dobnda compus, dac perioada de acordare a creditului
este mai mare de un an.
D = C ( 1 + d' )
n
C
Unde:
D = dobnda
C = creditul
79
n = durata de acordare a creditului
Masa monetar este reglat, de banca de emisiune, operaiune
ce trebuie realizat n aa fel nct s permit o dezvoltare a
economiei, dar fr a mri inflaia..
C. 2. PIAA CAPITALURILOR
Una dintre principalele forme de a investi este plasarea
banilor n titluri de valoare (aciuni, obligaiuni). Acest lucru este
posibil pe piaa financiar sau a capitalurilor. Obiectul acestei piee
l constituie titlurile de valoare (aciuni i obligaiuni), iar preul
poart denumirea de curs.
Aciunea este un titlu de valoare cu urmtoarele nsemne:
numele firmei emitente, valoarea nominal, data emiterii, numr,
serie, etc.
Aciunile pot fi:
aciuni nominative, cele ce dein i numele posesorului
aciuni la purttor, acelea care nu dein numele posesorului.
Obligaiunile sunt titluri de valoare ce atest existena unui
mprumut pe termen lung.
Obligaiunile sunt considerate titluri de valoare cu venit fix,
numit dobnd.
D = C d'
Unde:
D = dobnda
C = cursul obligaiunii
d' = rata dobnzii
Piaa financiar este locul n care cererea de titluri de valoare
se ntlnete cu oferta de titluri de valoare.
Aceast pia are dou forme:
piaa financiar primar
piaa financiar secundar
Unul dintre factorii ce influeneaz cererea de titluri i, deci,
mrimea cursului este randamentul titlului.
Acesta se calculeaz:
r = ( Vg sau Dv / VN ) 100
unde:
80
r = randamentul plasamentului
Vg = venit garantat
Dv = dividend scontat
VN = valoare nominal
Bursa de valori este instituia ce permite tranzacionarea
titlurilor pe piaa finaciar secundar.
Tranzaciile efectuate la bursa de valori pot fi:
operaiuni la vedere
operaiuni la termen
C.3. PIAA MUNCII
n condiiile trecerii la mecanizare i robotizare, munca
omului este nlocuit de cea efectuat de main, ns omul nu este
eliminat n totalitate din procesul de producie. Munca este factorul
activ i determinant al produciei. Factorul munc se asigur prin
intermediul pieei forei de munc.
Obiectul acestei piee l constituie fora de munc, iar preul
poart denumirea de salariu.
Cererea de for de munc este dat de nevoia de munc
salariat existent la un moment dat n societate.
Oferta de for de munc este dat de munca depus de
populaia apt de munc, n condiii salariale.
Salariul reprezint suma de bani primit de un salariat pentru
munca depus.
n evoluia sa, salariul a fost supus unor procese
contradictorii, i anume:
proces de difereniere
proces de apropiere egalizare
Salariul mbrac mai multe forme:
a) salariul nominal reprezint suma de bani primit de un
salariat n schimbul muncii depuse.
b) salariul real reprezint bunurile i serviciile ce pot fi
cumprate cu salariul nominal. Salariul real depinde de salariul
nominal i de nivelul preurilor.
SR = SN / P
Unde:
81
SR = salariul real
SN = salariul nominal
P = nivelul preurilor
Pentru a arta modificarea salariului real este folosit
indicatorul numit modificarea relativ (procentual) a salariului real.
% SR = ISR 100%
Unde:
% SR = modificarea procentual a salariului real
ISR = indicele salariului real
ISR =( SR1 / SR0 ) 100
Unde:
SR1 = salariul real n perioada curent
SR0 = salariul real n perioada iniial
c) salariul social reprezint suma de bani pltit de societate
celor ce au suferit accidente de munc, boli profesionale sau sunt
afectai de omaj.
d) salariul colectiv reprezint suma de bani pltit de
societate angajailor pentru participarea la obinerea beneficiilor.
3.2. TESTE
I. INDICAI RSPUNSUL CORECT:
1. Care afirmaii definesc piaa?
a) locul unde se ntlnesc vnztorii;
b) locul de ntlnire a agenilor economici, unii purttori ai
ofertei de mrfuri i alii ai cererii;
c) mijloc de reglare a activitilor economice prin concuren.
2. n ce condiii un bun are calitatea de marf?
a) s fie destinat schimbului i nu consumului propriu;
b) s fie produs n ar i nu importat;
c) s satisfac mai multe trebuine n acelai timp.
3. Preul de echilibru este preul la care:
a) cantitatea ce se ofer dintr-un bun este egal cu cantitatea
cerut;
b) oferta unui bun este n exces;
c) cererea bunului este n exces.
82
4. Preul de echilibru al unui bun depinde de:
a) preurile stabilite de monopol;
b) preul stabilit de organele centrale de stat;
c) preul de echilibru al factorilor de producie.
5. Manifestarea concurenei n economia de pia este posibil
deoarece:
a) preurile sunt stabilite de organele de stat;
b) agenii economici au libertate deplin de aciune;
c) economia este condus centralizat.
6. Vnzrile de mrfuri difereniate sortimental de ctre un numr
mare de productori este o caracteristic a unei:
a) pieei de monopol;
b) pieei de tip oligopol;
c) pieei cu concuren monopolistic.
7. Piaa cu care se aseamn cel mai mult o pia cu concuren
perfect este:
a) piaa bursier;
b) piaa factorilor de producie;
c) piaa muncii.
8. Produsele sunt omogene pe o pia de tip:
a) oligopolistic;
b) cu concuren perfect;
c) monopolistic.
9. Ofertanii pot influena preurile i producia pe o pia:
a) cu concuren monopolistic;
b) cu concuren monopsonic;
c) de tip oligopol.
10. Care afirmaii sunt corecte?
a) creterea preurilor determin creterea ofertei i reducerea
cantitii cerute;
b) reducerea preurilor determin creterea ofertei i reducerea
cantitii cerute;
c) creterea preurilor determin creterea cantitii cerute i
reducerea cantitii oferite.
83
11. Clasificarea pieelor n dispersate i concentrate, se realizeaz
dup criteriul:
a) spaiul geografic;
b) cantiti tranzacionate;
c) caracterul concurenei.
12. Cnd oferta crete i cererea rmne constant:
a) preul de echilibru scade i cantitatea de echilibru crete;
b) preul de echilibru crete i cantitatea de echilibru scade;
c) cantitatea de echilibru i preul de echilibru rmn constante.
13. Dac preul unui bun este stabilit sub preul de echilibru atunci:
a) cererea este egal cu oferta;
b) exces de cerere;
c) exces de ofert.
14. Dac preul unui bun este stabilit peste preul de echilibru
atunci:
a) exces de cerere;
b) cererea este egal cu oferta;
c) exces de ofert.
15. Se d funcia cererii C = 30 10p i a ofertei O = 6 + 2p. Care
este preul i cantitatea de echilibru?
a) 2 u.m. i 10 u.c.;
b) 4 u.m. i 3 u.c.;
c) 5 u.m. i 5 u.c..
16. Cunoscnd funcia cererii C = 40 p i a ofertei O = 5p 2, n
condiiile n care preul impus de guvern este 10 u.m., care este
costul suportat de guvern?
a) 180 u.m.;
b) 300 u.m.;
c) 480 u.m..
17. Legea ofertei unui bun se exprim prin relaia O = 4000 + 10p.
La echilibru cantitatea cerut din bunul respectiv este 50000 kg,
atunci preul de echilibru este:
a) 50000;
b) 4600;
c) 5400.
84
18. Cererea pentru un bun este n relaie pozitiv cu:
a) preul unitar al bunurilor;
b) preul unitar al bunurilor complementare;
c) intensitatea nevoilor.
19. Dac x i y sunt dou bunuri substituibile, iar Px scade i Py
rmne neschimbat atunci:
a) crete cererea lui y;
b) crete oferta lui x;
c) scade cererea lui y i scade oferta lui x.
20. Statul poate s influeneze indirect creterea cererii unui bun
prin?
a) sporirea taxelor vamale;
b) majorarea veniturilor unor categorii de populaie;
c) creterea fiscalitii.
21. Funciile banilor sunt:
a) mijloc de schimb;
b) mijloc de plat;
c) mijloc de schimb, mijloc de plat, instrument de msur a
rezultatelor, instrument de rezerv.
22. Masa monetar este format din:
a) monede, numerar;
b) numerar, bancnote;
c) numerar, bani scripturali.
23. Dobnda poate avea formele:
a) simpl i compus;
b) simpl;
c) mixt.
24. Aciunile pot fi:
a) aciuni nominative, titluri de valoare;
b) aciuni nominative, aciuni la purttor;
c) aciuni la purttor , titluri de valoare.
25. Piaa financiar are formele:
a) piaa financiar primar, piaa financiar secundar;
b) piaa financiar primar, piaa financiar inferioar;
c) piaa financiar inferioar, piaa financiar secundar.
85
26. Tranzaciile efectuate la bursa de valori pot fi:
a) operaiuni la vedere i operaiuni la scaden;
b) operaiuni la cursul existent i operaiuni la termen;
c) operaiuni la vedere i operaiuni la termen.
27. Obiectul pieei capitalurilor l constituie:
a) aciunile;
b) bursa de valori;
c) titlurile de valoare.
28. Salariul mbrac mai multe forme:
a) salariul nominal, salariul real, salariul social;
b) salariul social, salariul real, salariul colectiv;
c) salariul nominal, salariul real, salariul social, salariul colectiv.
29. Formula de calcul a masei monetare este:
a) M = PQ / V;
b) M = 1 / P;
c) M = PQ V;
30. Formula de calcul a puterii de cumprare este:
a) Pcm = M / P;
b) Pcm = P / Q;
c) Pcm = Q / V .
31. Dobnda obligaiunilor are urmtoarea formul de calcul:
a) D = C d;
b) D = C d';
c) D = P d.
32. Randamentul plasamentului are formula:
a) r = ( Vg sau Dv / VN ) 100;
b) r = V / VN 100;
c) r = D / VN 100.
33. Salariul real se determin dup formula:
a) SR = SN / P;
b) SR = SR1 / SR0;
c) SR = ISR 100%.
34. O societate comercial deine 10000 buc. de bunuri supuse
tranzacionrii, la preul de 1000 u.m., iar viteza de rotaie a
monedei este de 10 rotaii. Masa monetar este:
a) 1000000 u.m.
86
b) 200000 u.m.
c) 100000 u.m.
35. O societate comercial deine o mas monetar de 1200000 u.m.
i un pre al bunurilor de 1000 u.m. Puterea de cumprare a banilor
deinui este:
a) 120
b) 1200
c) 12
36. O societate comercial deine un credit de 10000 u.m., cu o
dobnd de 15%, durata de acordare a creditului este de 6 luni.
Dobnda simpl va fi:
a) 1500 u.m.
b) 750 u.m.
c) 375 u.m.
37. O banc acord un credit de 10000 u.m., cu o dobnd de 20%,
durata de acordare a creditului este de 2 ani. Dobnda este:
a) 4400 u.m.
b) 14400 u.m.
c) 440 u.m.
38. O banc acord un credit de 5000 u.m., cu o dobnd de 40%,
durata de acordare a creditului este de 3 ani. Dobnda va fi:
a) 872 u.m.
b) 13720 u.m.
c) 8720 u.m.
39. O banc deine o mas monetar de 1400000 u.m. i un pre al
bunurilor de 2000 u.m. Puterea de cumprare a banilor deinui este:
a)7000
b)70
c)700
40. Dac salariul nominal al unui salariat este de 2000 RON , iar
nivelul preurilor este de 2 RON, salariul real al salariatului va fi:
a)4000
b)1000
c)100
41. Cu ct trebuie s creasc salariul nominal, lunar nct salariul
real s nu se modifice, preurile la bunurile de consum s creasc lunar
87
cu 25%, iar productivitatea medie a muncii s creasc cu 15%?
a) 75%
b) 10%
c) 25%
42. La o cretere a salariului nominal cu 25% i o scdere a
salariului real cu 15%, preurile bunurilor de consum:
a) au sczut cu 10%
b) au crescut cu 47%
c) au crescut cu 40%
43. Dac salariul nominal crete cu 26% i rata inflaiei este de 5%
atunci salariul real va crete cu:
a) 21%
b) 31%
c) 20%
44. Cnd preurile la bunurile de consum cresc de 2 ori, salariul real
crete cu 100% atunci salariul nominal:
a) crete de 4 ori
b) crete cu 150%
c) scade cu 100%
45. La o cretere a salariului nominal de la 600000 RON la 700000
RON i o scdere comcomitent a preurilor bunurilor de consum
cu 3%, salariul real crete cu:
a) 21000
b) 121600
c) 118000
46. La un credit de 20 mld u.m. se pltete o dobnd de 2 mld u.m.
corespunztor unei rate anuale de dobnzi de 20%, n regim de
dobnd simpl. Timpul pentru care s-a acordat creditul a fost:
a) 12 luni
b) 6 luni
c) 2 luni
47. Un agent economic contracteaz un mprumut de 10 000 u.m.,
cu o rat anual a dobnzii de 20% i rambursabil n dou trane
egale: prima tran dup 6 luni i a doua tran dup un an. Dobnda
pltit n a doua tran este mai mare dect cea din prima tran cu:
a) 500 u.m.
88
b) 0 u.m.
c) 1500 u.m
48. Un agent economic contracteaz un mprumut de 2000 u.m., cu
o rat anual a dobnzii de 25% i rambursabil n 5 trane anuale
egale. Dobnda se pltete la sfritul fiecrui an n regim de dobn-
d simpl. Dobnda pltit la sfritul celui de-al treilea an este:
a) 600 u.m.
b) 400 u.m.
c) 300 u.m.
49. Preul unitar al unui bun este 5000 u.m., din care 25% profit.
Pentru ca rata profitului la cifra de afaceri s devin 30%, costul
unitar trebuie s se modifice cu:
a) s scad cu 250 u.m.;
b) s creasc cu 250 u.m.;
c) nu se modific.
50. Rata profitului la CA era n momentul T0 de 30%. n momentul
T1, rata profitului la CA scade cu 10%. Indicele ratei profitului este:
d) a) 70%
e) b) 90%
f) c) 80%
II . RSPUNDEI LA NTREBRI:
1. Definii masa monetar.
2. Ce reprezint viteza de rotaie a monedei ?
3. Definii dobnda.
4. Ce reprezint obligaiunea?
5. Cum poate fi definit piaa financiar ?
6. Ce reprezint salariul ?
7. Definii puterea de cumprare.
III. CARE DINTRE URMTOARELE AFIRMAII ESTE
ADEVRAT I CARE ESTE FALS?
1) n Romnia, piaa autoturismelor este o pia de tip monopol.
2) Pe piaa de tip oligopol se asigur omogenitatea produselor.
3) Forma de pia real care se apropie cel mai mult de piaa
cu concuren perfect este bursa.
89
4) Un grup financiar puternic care deine pachetul aciunilor
de control la mai multe firme oligopol se numete holding.
5) Dac cerera i oferta cresc concomitent i n aceeai
proporie, preul de echilibru scade.
6) Bancnotele sunt buci de hrtie tipizate, cu o anumit
valoare.
7) Deficitul bugetar este situaia n care veniturile bugetare
sunt mai mici dect cheltuielile bugetare.
8) Creditorul este agentul economic ce acord cu mprumut o
sum de bani pe o anumit perioad de timp.
9) Debitorul este agentul economic ce acord cu mprumut o
sum de bani pe o anumit perioad de timp.
10) Piaa financiar primar se caracterizeaz prin emisiunea
i plata titlurilor nou emise.
11) Valoarea nominal este suma nscris pe titlul de
valoare.
12) Oferta public de cumprare este o declaraie public
prin care un agent economic se angajeaz s cumpere toate aciunile
unei societi comerciale la un pre mai ridicat dect cursul acestora.
13) Pachetul majoritar sau de control permite
tranzacionarea titlurilor pe piaa financiar.
14) Salariul de echilibru este salariul ce se formeaz n
situaia n care cererea de for de munc este egal cu oferta de
for de munc.
15) Salariul social reprezint suma de bani pltit de
societate celor care au suferit accidente de munc, boli profesionale
sau sunt afectai de omaj.
16) Salariul real reprezint suma de bani primit de un
salariat n schimbul muncii depuse.
17) Bursa de valori este instituia ce permite tranzacionarea
titlurilor pe piaa financiar secundar.
18) Operaiunile la vedere se realizeaz astfel: se ncheie un
contract ntre cele dou pri, ce conine: numele celor dou pri
(vnztorul i cumprtorul), numrul titlurilor tranzacionate,
cursul existent n momentul ncheierii contractului i un termen de
lichidare sau scaden.
90
19) Excedentul bugetar este situaia n care veniturile
bugetare sunt mai mari dect cheltuielile bugetare.
20) Creditorul este agentul economic ce acord cu mprumut
o sum de bani pe o anumit perioad de timp.
IV. COMPLETAI SPAIILE LIBERE CU TERMENII POTRIVII:
1) Pe pia, consumatorii acioneaz pentru a gsi vnztorul
cu preul cel mai .............. ..... .
2) Dac concurena respect regulile i mijloacele recunoscute
legal, atunci se numete ............................. .
3) Cnd informaiile despre pia sunt larg difuzate, i
permanent cunoscute, spunem c piaa este ..........................
4) Dac cererea i oferta cresc concomitent i n aceeai
proporie, preul de echilibru este ..............., iar cantitatea de
echilibru ..................... .
5) Vnztorii sunt n competiie pentru a atrage ct mai
muli ...................., cu venituri ridicate.
6) Primele monede confecionate din metal preios au aprut
n secolele ............, aa cum menioneaz Herodot n lucrrile sale,
i au circulat pn n secolul al XVIII lea.
7) Cu timpul, alturi de monede i bancnote, au aprut
banii ................ (nscrisurile din conturile bancare ).
8) ..................... adic bunurile sunt schimbate cu bani sau
invers.
9) Masa monetar este format, ndeosebi, din bani scripturali
deoarece cu ajutorul lor se realizeaz cel mai mare volum
al ..............
10) Mrirea rezervei minime obligatorii la Banca Naional,
lucru ce conduce la ............ creditelor.
11) Reducerea masei monetare se realizeaz prin limitarea
creditelor sau ............................ lor, adic s nu depeasc o
anumit sum sau un procent din disponibilitile bneti ale
bncilor.
12) Tranzaciile se realizeaz cu ajutorul agenilor
specializai numii ......... , dar i prin intermediul bursei de valori.
91
13) Cererea de for de munc se formeaz ntr- o perioad
lung de timp, pentru a crea noi locuri de munc, o firm are nevoie
de timp pentru a obine ............ i a investi.
14) Salariul nominal net este salariul pe care l primete un
angajat dup ce i s-au oprit ............. .
15) Cererea de munc depinde de ..
marginal a muncii.
16) Cererea nominal de bani este direct proporional cu
nivelul . .
17) Cererea de munc se exprim prin numrul de locuri de
munc existente sau prin de locuri de munc.
18) Salariul. este suma de bani pltit de firm/
primit de salariat n schimbul muncii depuse.
19) Salariul.este cantitatea de bunuri sau
servicii care poate fi cumprat cu salariul nominal.
20) Salariul reprezint .. pentru angajator i
.. pentru angajat.
V. TEXTE DE COMENTAT
1) n modelul ideal al economiei de pia, mecanismul
preurilor i al concurenei joac rolul unei mini invizibile, care
va direciona opiunile economice ale fiecruia. Aceast mn va
aduce n permanen cele mai bune rspunsuri la ntrebrile cheie pe
care societatea i le pune: Ce s produci? Cum s produci? Cum s
remunerezi personalul?.
(Michel Didier, Economia: regulile jocului, Ed. Humanitas, Bucureti, 1989)
2) ...nu este pur i simplu posibil s beneficiezi de
binefacerile sistemului de preuri ca mecanism de informare, care i
trage eficiena din faptul c las indivizii liberi s reacioneze ei
nsui la informaiile care le parvin, fr a lsa simultan libera
funcionare a preurilor care determin n ntregime sau n msur
distribuirea veniturilor. A uita aceast caracteristic fundamental a
mecanismelor pieei nu poate dect s le reduc eficiena spontan
i, astfel, s conduc, fr a ne da seama, la alte intervenii ale
statului care, la rndul lor, vor degrada i mai mult eficiena natural
a pieei.
92
(Henri Lepage, Planification et conomie de march, ditions de linstitut
conomique de Paris, 1983)
3) Bncile acord particularilor i ntreprinderilor credite a
cror finanare este asigurat prin resursele create de ele nsele sau
colectate de la diferii ageni economici. Dac ele acord mai multe
credite dect pot finana, sunt nevoite s se refinaneze pe piaa
monetar ...... pe lng instituiile financiare care dispun de un
excedent de resurse.
(Bernier B., Simion V., Initiation a la macroeconomie, 2-e dition
DUNOD Paris, 1987)

4) Ce este Bursa n sensul contemporan al termenului? Este
locul unde se ntlnesc intermediari calificai pentru a negocia ntre
ei valori mobiliare, adic valorile fiduciare reprezentnd o fraciune
din proprietatea dintr o societate sau drepturile rezultate dintro
operaiune de credit cu o colectivitate.
(Alfred Collins, La prodigieuse histoire De la bourse, Editions S.E.F.,
Paris,31, Rue de Rome, 1949)
5) Sindicatele vor s lucreze mai puin, s aib timp pentru a
tri, fr diminuarea salariului. Aceasta-i o revendicare ludabil,
dar total inacceptabil n lumea noastr actual, pentru c este
nerealist din punct de vedere economic. A reduce durata muncii
meninnd remuneraia neschimbat nseamn a mri substanial
costurile noastre de producie i, ca urmare, s se piard
competitivitatea noastr pe pieele externe i chiar interne.
Sptmna de lucru de 35 ore nseamn a conduce ntreprinderea
spre pierderi, balana comercial spre deficit i populaia ocupat
spre omaj nc i mai generalizat.
(Declaraia secretarului general al Consiliului Naional al Patronatului
Francez. Le francais commercial, Presses Paccket, 1985)
6) A pretinde c n general inflaia este n mod necesar un
ru i c srcete ntotdeauna i pe toat lumea deopotriv nu are
temei tiinific. La fel de greit este, bineneles, s se susin c ea
reprezint un bine.
(Rene Mauri, Le societe d' inflation, Edition Du SEUIL, Paris, 1973)
93
94
7) Un mod ideal al economiei de pia, mecanismul
preurilor i al concurenei joac rolul unei mini invizibile, care
va direciona opiunile economice ale fiecruia. Aceast mn va
aduce n permanen cele mai bune rspunsuri la ntrebrile cheie pe
care societatea i le pune: Ce s produc? Cum s produci ? Cum s
remunerezi personalul?
(Michel Didier, Economia: regulile jocului, Editura Humanitas, Bucureti)
3.3. RSPUNSURI LA TESTE
I. INDICAI RSPUNSUL CORECT:
1- b; 2 - a; 3 - a; 4 - c; 5 - b; 6 - c; 7 - a; 8 - b; 9 - c; 10 - a; 11
- b; 12 - a; 13 - b; 14 - c; 15 - a; 16 - a; 17 - b; 18 - c; 19 - c; 20 b;
21 c; 22 c; 23 a; 24 b; 25- a; 26 c; 27 c; 28- c; 29- a; 30
a; 31 b; 32 a; 33 a; 34 a; 35 b; 36 b; 37 a; 38 c; 39
c; 40 b; 41 c; 42 b; 43 c; 44 a; 45 b.;46 b; 47 a; 48
c; 49 a; 50 b.
15.
C = 30-10 P
O= 6 + 2P
Pe, Qe= ?
C= O la echilibru
30-10P= 6 + 2P
12 P = 24, P= 2u.m.
C= O= 6+ 2 2= 10u.c.
Rspuns corect a)
16.
C= 40- P
O= 5P- 2
Pi= 10 u. m.
Costul=?
C= 40- 10= 30
O= 5 10- 2= 48
O- C= 48 - 30= 18, exces de ofert
Costul = 18 10 u.m.= 180 u.m.
Rspuns corect a)
95
17.
O= 4000+ 10 P
Qe= 50000Kg
Pe= ?
O = Qe
4000+ 10 P= 50000
10P= 46000
Pe= 4600
Rspuns corect b)
34.
Q = 10000 buc.
P = 1000 u.m.
V = 10 rotaii
M = QP / V = 10000 1000 / 10 = 1000000 u.m.
Rspuns corect a)
35.
M = 1200000 u.m.
P = 1000 u.m.
P = M / P = 1200000 / 1000 = 1200
Rspuns corect b)
36.
C = 10000 u.m.
d' = 15%
n = 6 luni = 1 / 2 ani
D = C d' n = 10000 15% 1/2 = 1500 1/2 = 750 u.m.
Rspuns corect b)
37.
C = 10000 u.m.
d' = 20%
n = 2 ani
D = C (1 + d' ) - C
D = 10000 ( 1 + 20% ) - 10000
D = 10000 ( 1,2) - 10000
96
D = 14400 10000 = 4400 u.m.
Rspuns corect a)
38.
C = 5000 u.m.
d' = 40%
n = 3 ani
D = C (1 + d' ) - C
D = 5000 (1 +40%) - 5000
D = 5000 (1,4) - 5000
D = 5000 2,744 5000= 13720 5000 = 8720 u.m.
D = 8720 u.m.
Rspuns corect c)
39.
M = 1400000 u.m.
P = 2000 u.m.
Pcb = M / P = 1400000 / 2000 = 700
Pcb = 700.
Rspuns corect c)
40.
SN = 2000 RON
P = 2 RON.
SR = SN / P
SR = 2000 / 2 = 1000
SR = 1000
Rspuns corect b)
41.
SR1 = SR0 , Ip = 125%
WmL = 15%
ISN =?
ISR = ISN /Ip
100 % = ISN /125%
ISN =125% SN crete cu 25%
Rspuns corect c)
97
42.
SN = 25%
SR = - 15%
Ip = ?
ISN = 125%
ISR = 85%
ISR = ISN /Ip
85% = 125% / Ip
Ip = 147%
Rspuns corect b)
43.
SN = 26%
Ri = 5%
ISR = ?
ISN = 126%
Ri = Ip - 100%
5% =Ip - 100%
Ip = 105%
ISR = ISN /Ip
ISR = 126% / 105% = 120%
SR crete cu 20%
Rspuns corect c)
44.
Ip = 200%
ISR = 200%
ISN =?
ISR = ISN /Ip
200% = ISN / Ip
200% = ISN/ 200%
ISN = 400%
SN crete de 4 ori
Rspuns corect a)
98
45.
SN0 = 600000 RON
SN1= 70000 RON
Ip = 97%
SR = ?
ISN = (SN 1/ SN0) 100 = (700000 / 600000 ) 100 = 116%
SR1 = SN1/ Ip = 700000 / 0,97 = 721600
SR0 = 600000
SR1 - SR0 = 721600 600000 = 121600
Rspuns corect b)
46.
C = 20 mld u.m.
D = 2 mld u.m.
d = 20%
n = ?
Dobnda simpl pe un an:
D = C x d = 20 mld x
100
20
= 4 mld
=>D =
2
' D
=> n = 6 luni
Rspuns corect b)
47.
C = 10 000 u.m.
d = 20%
n1 = 6 luni
n2 = 1 an
D2 D1 =?
C1 = 50 000 u.m.
C2 = 5 000 u.m
D1 =
2
'
1
d
C
= 5000 x 10% = 500 u.m.
D2 = C2 x d = 5000 x 20% = 1000 u.m.
D2 D1 = 1000 500 = 500 u.m.
Rspuns corect a)
99
48.
C = 2000 u.m.
d = 25%
Tranele anuale de plat: 400 u.m.
D1= 2000 x

100
25

500 u.m.
D2 = 1600 x

100
25
400 u.m.
D3 = 1200 x

100
25
300 u.m.
Rspuns corect c)
49.
Pu = 5000 u.m.
Pru =
100
25 5000x
= 1250 u.m.
Rpr (CA) = 30% => CTM = 3750 u.m.
Rpr (CA) = (Pr/CA) 100 = (1250/5000) 100
=
100
5000
1250

+ x
= 25%
Rpr(CA) = (Pr+x)/CA x 100
30% =
100
5000
1250

+ x
30 =
50
1250 x +
=> 1250+x =1500
X = 250
Rspuns corect a)
50.
Rpr0 = 30%
Rpr1 = 20%
IRpr = ?
Rpr0 =
100
0
0 Pr

CA
= 30%
Rpr1 =
100
1
1 Pr

CA
= 30% - 10% x 30% = 30% - 3% = 27%
IRpr =
100
R
R
0 pr
1 pr

=
100
% 30
% 27

= 90%
100
Rspuns corect b)
II. RSPUNSURI LA NTREBRI:
1. Masa monetar reprezint cantitatea de bani existent la un
moment dat n circulaie i aparinnd diferiilor ageni economici .
2. Viteza de rotaie a monedei reprezint totalitatea
operaiunilor de vnzare cumprare i pli pe care le mijlocete o
unitate monetar ntr- o perioad.
3. Dobnda poate fi definit ca o sum de bani pe care
debitorul o pltete creditorului su deoarece se folosete de banii
acestuia o perioad.
4. Obligaiunea reprezint titluri de valoare ce atest existena
unui mprumut pe termen lung.
5. Piaa financiar este locul n care cererea de titluri de
valoare se ntlnete cu oferta de titluri de valoare.
6. Salariul reprezint suma de bani primit de un salariat
pentru munca depus.
7. Puterea de cumprare reprezint cantitatea de bunuri i
servicii ce se poate cumpra cu o unitate monetar sau cu ntreaga
mas monetar.
III. CARE DINTRE URMATOARELE AFIRMAII ESTE
ADEVRAT I CARE ESTE FALS?
1- F; 2 F; 3 A; 4 A; 5 F; 6 A; 7 A; 8 A; 9 F; 10
A; 11 A; 12 A; 13 F; 14 A; 15 A; 16 F; 17 A; 18 F;
19 A; 20 A.
IV. COMPLETAI SPAIILE LIBERE CU TERMENII POTRIVII:
1- mic;
2- loial;
3- transparent;
4- constant, crete;
5- cumprtori;
6- VII VI .Hr.;
7- scripturali;
8- mijloc de schimb;
9- tranzaciilor;
101
10- micorarea;
11- plafonarea;
12- brokeri;
13- profit;
14- impozitele;
15- productivitatea;
16- preurilor;
17- oferta;
18- nominal;
19- real;
20- cost, venit.
V. TEXTE DE COMENTAT
1) Rolul preurilor i al concurenei n societate. Economistul
scoian Adam Smith, autorul sintagmei mn invizibil:
a) consider libertatea de aciune ca fiind indispensabile
economiei de pia i obinerii bogiei;
b) nu exclude rolul statului n economie;
c) este adeptul libertii economice i politice;
d) arat legtura dintre funcionarea organismului economic
i evoluia preurilor.
Relaia cerere ofert determin productorul s aleag ce s
produc i cum s produc.
2) Piaa:
locul esenial n activitatea agenilor economici;
mijlocul final care valideaz eficiena activitilor agenilor
economici;
Preul n economia de pia

interaciunea cererii cu oferta.


Rolul interveniei statului asupra mecanismelor pieei: preul
cerere ofert
3)
bunurile realizeaz operaii de finanare acordnd credite
agenilor economici publici i privai pe piaa monetar;
se desfoar pe baze comerciale;
102
unitile bancare au un dublu rol: s garanteze depozitele
celor care doresc s le economiseascis acorde mprumuturi celor
care vor s investeasc;
masa monetar este funcie de volumul tranzaciilor ce au
loc n economie, de preul bunurilor i serviciilor, de viteza de
circulaie a banilor, de preferina agenilor pentru lichiditate.
4)
plasarea economiilor agenilor economici n hrtii de
valoare i alimentarea pe aceast cale a ntreprinderilor cu capital;
finanarea trezoreriei publice prin creditarea titlurilor de
credit;
asigur mobilitatea capitalurilor i posibilitatea schimbrii
plasamentelor acionarilor;
pune n eviden starea conjunctural a economiei;
agenii economici care au plasat capitalurile pe piaa
primar pot reintra n posesia capitalurilor nainte de scaden..
5)
rolul i funciile sindicatelor privesc mbuntirea
condiiilor de munc ale salariailor i ndeplinirea obligaiilor
contractuale asumate de patron;
n bugetele rilor capitaliste dezvoltate sunt prevzute
importante sume bneti pentru sntate, educaie i securitate
social;
msuri preconizate n programele guvernelor din unele ri,
a cror aplicare practic s-a lovit de o rezisten rar ntlnit.
6)
inflaia afecteaz ntreaga societate direct i indirect:
exist i ageni economici care speculeaz fenomenul n
favoarea lor;
inflaia de multe ori duce la redistribuirea venitului naional
n favoarea celor bogai i n defavoarea acelor pturi ale populaiei
care au venituri fixe.
103
7)
- autorul se refer la economia de pia, i nu la economia
centralizat n care se manifest cvasitotalitar statul;
libertatea de aciune este indispensabil economiei de pia
i obinerii bogiei;
funcionarea organismului economic asigur evoluia
preurilor n sensul n care cererea pentru produse este funcie de
pre;
economia se autoregleaz,
remunerarea personalului este pentru productor un cost
care se va reflecta n pre, iar jocul cererii i al ofertei va determina
vnztorul s aleag ce s produc i mai ales cum s produc.
104
CAPITOLUL IV
ECONOMIA DESCHIS
4.1. Elemente de sintez:
U.E. mecanisme de integrare economic
4.2. Teste
4.3. Rspunsuri la teste
105
CAPITOLUL IV
ECONOMIA DESCHIS
4.1. ELEMENTE DE SINTEZ
UNIUNEA EUROPEAN MECANISME DE
INTEGRARE ECONOMIC
n prezent, Uniunea European UE este considerat cea
mai avansat form de integrare din lume i de aceea, reprezint un
adevrat laborator ale crui experiene pot fi valorificate la nivel
mondial, pentru c furnizeaz argumente i modele pentru realizarea
globalizrii ca proces multidimensional.
Conceptual, integrarea economic poate fi:
1. integrare economic global sau total atunci cnd
antreneaz n acest proces unificator politicile economice de
ansamblu, sectoriale i structurale sub conducerea unor autoriti
supranaionale.
2. integrarea economic sectorial proces de integrare n
care este antrenat unul sau mai multe sectoare ale economiilor
naionale ori anumite activiti din care se obin produse i servicii.
4.1.1. Ce este Uniunea European?
Uniunea European este o organizaie interstatal bazat pe
solidaritate, care are scopul de a crea o Europ Unit din punct de
vedere politic, economic, social, cultural, pentru asigurarea
armonizrii, a calitii vieii cetenilor europeni i realizarea unei
securitii comune, pstrnd, n acelai timp, valorile i identitatea
naional a statelor componente.
Mecanismele i soluiile europene care urmresc
transformarea Uniunii Europene de la piaa liber ctre piaa intern
Unic i apoi Europa comunitar includ:
un spaiu european economico social armonizat;
o armonizare a politicilor fiscale;
o politic de securitate comun.
106
4.1.2. Instituiile Uniunii Europene
Avnd ca finalitate procesul integrrii economice, reeaua
instituional european a evoluat continuu prin constituirea unor
structuri organizatorice i juridice corespunztoare. Atribuiile i
modul de funcionare a acestor instituii au un sensibil caracter
supranaional, fiind rezultatul unui arbitraj diplomatic ntre pstrarea
suveranitii rilor membre i nfptuirea politicilor comune
definite prin Tratatele Fondatoare i Actul Unic European.
Instituiile Uniunii Europene sunt:
- Consiliul European;
- Consiliul European de Minitri;
- Comisia European;
- Parlamentul European.
Alte instituii i organisme comunitare europene sunt:
Curtea European de Justiie;
Tribunalul de prim instan;
Curtea European de Conturi;
Banca European de Investiii;
Banca Central European;
Comitetul Economic i Social ECOSOC;
Comitetul Regiunilor;
Avocatul Poporului n Uniunea European.
4.1.3. Obiectivele Uniunii Europene
Obiectivele Uniunii Europene n perioada 1990 2010 sunt:
Promovarea progresului economic;
Afirmarea identitii UE pe scena internaional;
Instituirea ceteniei europene, care nu nlocuiete cetenia
naional dar o completeaz, conferind o serie de drepturi civile i
politice cetenilor europeni;
Dezvoltarea unei zone de libertate, securitate i justiie,
legat de funcionarea pieei interne i libera circulaie a
persoanelor;
107
Iniierea i consolidarea, n baza dreptului comunitar, a unei
legislaii armonizate de ctre instituiile europene conform
acordurilor i tratatelor fondatoare.
4.1.4. Forme i mecanisme de integrare economic
Zona de comer liber;
Uniunea Vamal;
Formarea de piee comune de capitaluri, mrfuri i for de
munc;
Sistemul Monetar European;
Integrarea politic, social i cultural.
Alte mecanisme cu rol deosebit n realizarea procesului de
integrare economic a rilor din Est au fost reprezentate de
programele de cooperare i asisten financiar:
ncheierea acordurilor de asociere ntre Uniunea European
i statele candidate;
Programele europene;
Cooperarea transfrontalier ntre UE i regiunile nvecinate.
4.1.5. Avantajele integrrii Romniei n Uniunea European
Avantajele integrrii pentru Romnia sunt aceleai ca pentru
toate rile candidate:
Formarea mai clar a unei politici economice naionale care
devine mai credibil n faa partenerilor externi prin acceptarea unei
anumite discipline monetare, comerciale, tarifare;
O accelerare a dezvoltrii economice i utilizarea mai
eficient a factorilor de producie;
Dezvoltarea unor economii derivate din producia de serie
mare;
Crearea unor structuri de producie care s permit
fabricarea unor produse finite mai competitive, cu valoarea adugat
mai mare i calitatea superioar conform standardelor europene;
Intensificarea concurenei n cadrul pieei mrite care
conduce la protecia sporit a consumatorilor;
Creterea puterii de negociere n raport cu alte ri sau
108
grupri regionale care sporesc avantajele comunitare;
Atenuarea balanelor de pli prin economisirea de devize
convertibile;
Posibilitatea dezvoltrii unor activiti noi, mai ales n
domeniul tehnologic i industrial, prin creterea investiiilor strine
directe;
Creterea economiilor i investiiilor populaiei prin
aplicarea unor politici de impozitare mai relaxate i micorarea
fiscalitii;
Acces liber pe piaa muncii n statele UE i mbuntirea
standardului de via al populaiei;
Revigorarea agriculturii i serviciilor turistice;
Acces la fondurile structurate comunitare ce va permite
dezvoltarea echitabil a regiunilor fiecrei ri i a dezvoltrii rurale;
Modernizarea infrastructurii de transporturi i
mbuntirea calitii mediului n perspectiva dezvoltrii durabile.
4.2. TESTE
I. INDICAI RSPUNSUL CORECT:
1. Procesul prin care cel puin dou ri realizeaz un spaiu
economic comun prindezvoltarea unui sistem de relaii economice
reciproc avantajoase se numete:
a) globalizare
b) integrare economic
c) cooperare internaional
2. Circuitul economic internaional se realizeaz n principal pe baza:
a) dispariiei granielor ca urmare a eroziunii statului naional
b)mondializrii produciei i comerului
c) dezvoltrii echilibrate a principalelor fluxuri economice
mondiale
3. Punctul de start i fora motrice a procesului de globalizare l reprezint:
a) dimensiunea economic
b) dimensiunea cultural
c) dimensiunea economic
4. Principala surs a profitului vizat prin globalizare este:
109
a) existena societilor transnaionale
b) valorificarea la nivel mondial a avantajelor ce rezult ca
urmare a diferenelor i decalajelor economice dintre rile
participante la circuitul economic mondial
c) dezvoltarea tehnologiei de vrf n domeniul informaticii i
telecomunicaiilor
5. Uniunea European va dispune de o moned unic EURO ca
urmare a:
a) conveniei europene a drepturilor omului
b) declaraia Schuman
c) acordul de la Maastricht
6. Principalul organ de luare a deciziilor de politic economic
economic din cadrul UE este:
a) Consiliul European
b) Consiliul European de Minitri
c) Comisia European
7. Datorit caracterului su deschis, aderarea la UE pn la 1
ianuarie 2004 s-a realizat:
a) n trei valuri, ncepnd din 1965
b) n patru valuri, ncepnd din 1970
c) n cinci valuri, ncepnd din 1973
8. Eliminarea barierelor comerciale a restriciilor cantitative la
intrarea i ieirea mrfurilor, stabilirea unui tarif vamal comun i a
unei politici comerciale unitare definesc;
a) uniunea vamal
b) zona de comer liber
c) piaa comun
9. UE sprijin Romnia n vederea integrrii prin:
a) crearea unor noi structuri de producie
b) derularea unor programe de cooperare i asisten financiar
c) extinderea pieelor de capital
10. Integrarea economic poate fi:
a) integrare economic global sau total, integrare
economic sectorial
b) cooperare internaional
c) flux economic internaional
11. Indicai formele de integrare aconomic:
110
a) sistemul monetar internaional i integrarea politic,
social, cultural
b) formarea de piee comune de capitaluri, mrfuri i for de
munc i uniunea vamal
c) zona de comer liber; formarea de piee comune de
capitaluri, mrfuri i for de munc; uniunea vamal; sistemul
monetar european; integrarea politic, social, cultural
12. Indicai instituiile UE:
a) Consiliul european i consiliul european de minitri
b) Comisia european i consiliul european de minitri
c) Consiliul european; consiliul european de minitri; comisia
european; parlamentul european
13. Integrarea economic s-a dezvoltat:
a) dup primul rzboi mondial
b) n secolul XX
c) din secolul al XVI lea
14 . Primul tratat al actualei Uniuni Europene este:
a) tratatul de la Maastricht ( 1991)
b) tratatul de la Paris (1951)
c) tratatul de la Roma ( 1957)
15. Comunitatea European devine Uniunea European prin:
a) tratatul de la Amsterdam ( 1997)
b) tratatul de la Paris (1951)
c) tratatul de la Maastricht ( 1991)
16. Regionalizarea este o form de integrare economic
internaional realizat la nivelul:
a) unui numr de doar 2 ri vecine
b) unui numr de ri apropiate geografic
c) monetar
17. Uniunea vamal ca form de integrare economic se caracteriaz
prin:
a) adoptarea unui tarif vamal comun fa de teri
b) crearea n comun de ctre rile membre a unor bnci
c) utilizarea unei monede comune
18. Zona de cooperare economic ca form de integrare economic
se caracterizeaz prin:
a) uniune vamal
111
b) utilizarea unei monede comune
c) circulaie liber a bunurilor i serviciilor.
112
19. n 1995, la Uniunea European au aderat:
a) Austria, Suedia, Finlanda
b) Austria, Suedia, Romnia
c) Suedia, Spania, Grecia.
20. Privind Acordul Central European de Comer Liber ( CEFTA),
Romnia este membr din anul:
a) 2007
b) 1997
c) 2001.
II . RSPUNDEI LA NTREBRI:
1. Explicai noiunea de uniune vamal.
2. Ce se nelege prin devize convertibile?
3. Cum poate fi definit zona de liber schimb?
4. Definii uniunea economic.
5. Definii conceptul de Uniune European.
III. CARE DINTRE URMTOARELE AFIRMAII ESTE
ADEVRAT I CARE ESTE FALS?
1. Uniunea European UE este considerat cea mai
avansat form de integrare din lume.
2. Comisia European este organul constitutiv al UE.
3. Globalizarea va fi considerat un proces ncheiat n
momentul n care mrfurile, capitalul i fora de munc vor circula
liber, fr frontiere la nivel mondial.
4. Scopul globalizrii este realizarea profitului i prelungirea
duratei de via a firmelor transnaionale.
5. Integrarea politic, social i cultural sunt procese care
completeaz integrarea economic.
6. Uniunea vamal este politica vamal bazat pe armonizarea
legislaiei vamale naionale i adoptarea unui tarif vamal comun n
cadrul zonei de liber schimb.
7. Devizele convertibile reprezint mijloace de plat (cecuri,
cambii,etc.) convertibile n valut .
113
8. Uniunea economic poate fi definit ca politic economic
armonizat la nivelul unei zone prin adoptarea unei monede unice
care s circule pe piaa comun.
9. Integrarea economic reprezint, n prezent, o caracteristic
a evoluiei economiei mondiale.
10. Procesul de integrare economic presupune dezvoltarea
unor relaii de cooperare ntre diferite ri, pe baz de acorduri.
IV. COMPLETAI SPAIILE LIBERE CU TERMENII POTRIVII:
1) Dezvoltarea unei zone de libertate, securitate i justiie,
legat de funcionarea pieei interne i libera circulaie
a .....................
2) Formarea mai clar a unei politici economice naionale
care devine mai ........................... n faa partenerilor externi prin
acceptarea unei anumite discipline monetare, ..........................,
tarifare.
3) Atenuarea balanelor de pli prin economisirea
de .....................convertibile.
4) Posibilitatea dezvoltrii unor activiti noi, mai ales n
domeniul tehnologic i industrial, prin creterea ....................
directe.
5) Creterea economiilor i investiiilor populaiei prin
aplicarea unor ........... de impozitare mai relaxate i micorarea
fiscalitii.
6) Acces liber pe piaa muncii n statele UE i
mbuntirea .................... de via al populaiei..
7) Promovarea progresului .......................
8) Afirmarea identitii UE pe scena ....................
9)................. ceteniei europene, care nu nlocuiete cetenia
naional dar o completeaz, conferind o serie de drepturi civile i
politice cetenilor europeni.
10) Prin tratatul de la Maastricht, moneda de cont ECU este
nlocuit cu moneda unic .
V. TEXTE DE COMENTAT
1. Din punct de vedere al reformei rolul statului este dublu.
114
Administraia de stat constituie una din componentele majore ale
problemei; tot ei ns i incub un rol central n remediere. Ea este o
cauz a dezvoltrii integrale, a inegalitii n distribuirea venitului, a
repartizrii deficitare a resurselor publice, a degradrii mediului
nconjurtor i a unor reglementri fictive sau incomplete. i totui,
administraia de stat s fie pivotul remedierii....Este clar c orice
corectiv esenial adus relaiei dintre sistemul planificat (programat)
i sistemul pieei trebuie s nceap cu egalizarea puterii celor dou
sectoare ale economiei. Aceasta nu este o problem academic. Ea
implic rezolvri practice, urgente, privind modul de stabilire a
preurilor, a salariilor i veniturilor n cadrul celor dou sisteme
probleme pe care, nc o dat, nevoia a ncercat s le soluioneze
determinnd aciuni care nu numai c nu sunt bine vzute de tiina
economic dominant, dar sunt chiar n conflict cu tezele sale.
(John Kenneth Galbraith, tiina economic i interesul public,
Bucureti, Editura Politic, 1982)

2. Relaiile dintre naiuni i n cadrul naiunilor ..... au legat
naiunile ntr-o reea complex de interdependene, din care nici o
naiune, orict de puternic ar fi, nu se poate autoexclude n mod
realist.
(Restructurarea ordinii internaionale, Coordonator Jan Timbergen,
Editura Politic, Bucureti, 1978)
3. Protecia mediului natural presupune:
a) cunoaterea temeinic a lui i a interaciunilor dintre
sistemul social economic i sistemele naturale, prevederea
consecinelor mai apropiate i mai ndeprtate ale acestor
interaciuni;
b) utilizarea raional cu economicitate maxim a resurselor
naturale, indiferent de originea lor;
c) prevenirea i combaterea scrupuloas att a derogrii
mediului provocat de om ct i a celei produse din cauze naturale;
d) armonizarea intereselor imediate, de lung durat i
permanente ale societii umane n utilizarea factorilor naturali de
mediu: aer, ap, sol, subsol, flor, faun, rezervaii i monumente
ale naturii, peisaj.
115
(N.N. Constantinescu, Economia proteciei mediului natural, Editura
Politic, Bucureti, 1976)
116
4.3. RSPUNSURI LA TESTE
I.INDICAI RSPUNSUL CORECT:
1-b; 2 - c; 3-a; 4-b; 5-c; 6-b; 7-c; 8-b; 9-b; 10-a; 11-c; 12-c.
II. RSPUNSURI LA NTREBRI:
1. Prin uniune vamal se nelege politica vamal bazat pe
armonizarea legislaiei vamale naionale i adoptarea unui tarif
vamal comun n cadrul zonei de liber schimb.
2. Prin devizele convertibile se neleg mijloacele de plat
(cecuri, cambii,etc.) convertibile n valut .
3. Zona de liber schimb reprezint zon de comer liber n
care taxele vamale i restriciile calitative sunt nlturate ntre rile
membre n cadrul acelei zone.
4. Uniunea economic poate fi definit ca politic economic
armonizat la nivelul unei zone prin adoptarea unei monede unice
care s circule pe piaa comun..
5. Uniunea European este o organizaie interstatal bazat pe
solidaritate, care are scopul de a crea o Europ Unit din punct de
vedere politic, economic, social, cultural, pentru asigurarea
armonizrii, a calitii vieii cetenilor europeni i realizarea unei
securiti comune, pstrnd, n acelai timp, valorile i identitatea
naional a statelor componente.
III. CARE DINTRE URMATOARELE AFIRMAII ESTE ADE-
VRATI CARE ESTE FALS?
1- A ; 2- F; 3 - A; 4 - A; 5 - A ; 6 - A; 7 - A; 8-A; 9- A; 10- A.
IV.COMPLETAI SPAIILE LIBERE CU TERMENII POTRIVII:
1 - persoanelor;
2 - credibile , comerciale;
3 - devize;
4 - investiiilor strine;
5 - politici;
6 - standardului;
7- economic;
117
8 - internaional;
9 - instituirea;
10- EURO.
V. TEXTE DE COMENTAT
1.
- rolul statului este dublu, n raport cu modalitile i planuri
de intervenie neconomie
- rolul su de agent n derularea procesului este evideniat n
diferite ipostaze
- creterea prii din venitul naional care revine bugetului de
stat
- transferurile sociale
- utilizarea forei de munc
- asigurri sociale.
2.
- ideile i raiunile pe baza crora au fost fcute relaiile dintre
naiuni
- au legat naiunile ntr-o relaie complex de interdependen
- ele au plasat omenirea n pragul unor noi alegeri i au
expus-o unor pericole fr precedent
- tendinele de cretere a populaiei globului, a industrializrii,
polurii, proteciei de alimente i de epuizare a resurselor
- limitele creterii vor fi atinse la un moment oarecare n
urmtorul secol.
3.
- dezvoltarea i intensificarea activitilor economice este
nsotit de fenomenul polurii
- mediul poluant creeaz perturbri n dezvoltarea economico
social i afecteaz totodat starea de sntate a populaiei
- prin impactul om natur, apar unele contradicii ntre
mediul natural i cel creat de om; acestea se refer la conflictul
dintre necesitile imediate, de lung durat i permanente, ale
societii umane n utilizarea factorilor naturali de mediu.
118
BIBLIOGRAFIE
1. Angelescu C. (coord.), Economie Teste gril, admitere
2005, Bucureti, Editura ASE, 2005.
2. Blan E., Teileanu A., Economie. Sinteze i aplicaii ,
Bucureti, Editura Badea. Professional Consulting, 2003
3. Constantinescu N. N., Economia proteciei mediului
natural, Bucureti, Editura Politic, 1976.
4. Creoiu Gh., Cavachi I., Zbav P., Economie. Teste gril
i probleme rezolvate sinteze i dicionar de termeni economici,
Editura Antet , 2003
5. Enache C., Economie - Teste, probleme, rezolvri,
Bucureti, Editura Universitar, 2001
6. Galbraith John Kenneth, tiina economic i interesul
public, Bucureti, Editura Politic, 1982.
7. Gavril I., Ghi P. T., Niescu D., Popescu C., Economie,
Aplicaii Teste Probleme Rspunsuri, Bucureti, Editura
Economic, 2003
8. Gheorghe G., Economie. Culegere de probleme rezolvate
pentru admiterea n nvmntul superior, Bucureti, Editura ALL,
2007
9. Gogonea C., Gogonea A., 1100 Teste gril i probleme
de economie cu rezolvri, Bucureti, Editura Universitar, 2003
10. Lctu M., Lctu G. P., Economie, Bucureti, Editura
Corint, 2003
11. Singureanu Nicoleta, Moise Ortansa, odolescu Diana
Ioana, Moise Norel Ionu, Economie manual de clasa a XI-a,
Bucuresti, Editura Sigma, 2006
12. Spineanu Dobrot S., Oel F., Subiecte de economie
Bacalaureat 2006, Bucureti, Editura Humanitas, 2006
13. Timbergen Jan (coordonator), Restructurarea ordinii
internaionale, Bucureti, Editura Politic, 1978.
14. Voicu M., Economie. Culegere de probleme rezolvate,
Bucureti, Editura ALL, 2001
119