Sunteți pe pagina 1din 45

Drept procesual penal. Partea speciala MULTIPLE CHOICE 1. Sunt limite ale urmririi penale: a.

punerea n miscare a aciunii penale si trimiterea n judecat b. sesizarea organelor de urmrire penal si trimiterea n judecat; c. ntocmirea actului de ncepere a urmririi penale si trimiterea n judecat, scoaterea de sub urmrire penal sau ncetarea urmririi penale; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C 2. Limitele urmririi penale pot fi: a. nceperea urmririi penale in rem si trimiterea n judecat prin rechizitoriu; b. nceperea urmririi penale in personam si trimiterea n judecat prin rechizitoriu; c. nceperea urmririi penale in personam si punerea n miscare a aciunii penale; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B 3. Urmrirea penal se desfsoar de ctre: a. procuror si organele de cercetare penal; b. magistrai; c. organele de cercetare penal speciale; d. nici una din variantele de mai sus

ANS: A 4. Organele de urmrire penal dispun prin ordonan: a. acolo unde legea prevede expres; b. numai dac aciunea penal este pus n miscare; c. n situaia n care inculpatul se afl n stare de arest preventiv; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A 5. Procurorul competent s efectueze sau s exercite supravegherea activitii de cercetare penal este: a. procurorul de la parchetul corespunztor instanei care, potrivit legii, judec n prim instan cauza; b. procurorul de la parchetul corespunztor instanei n circumscripia creia s-a svrsit infraciunea; c. procurorul care supravegheaz activitatea organului de cercetare penal competent s instrumenteze cauza; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A 6. n situaia n care organul de cercetare penal constat c nu este competent s efectueze cercetarea penal: a. si declin competena organului de cercetare penal competent; b. ndrum persoana vtmat s formuleze plngerea penal la organul competent si claseaz plngerea primit cu ignorarea dispoziiilor privind competena; c. trimite de ndat cauza procurorului care exercit supravegherea, n vederea sesizrii organului competent; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C 7. Ofierii si subofierii Jandarmeriei Romne care au constatat o infraciune n timpul misiunilor specifice: a. nu au dreptul s rein corpurile delicte; b. nainteaz procurorului actele ncheiate, n cel mult 3 zile de la data descoperirii faptei ce constituie infraciune; c. nainteaz procurorului actele ncheiate, n cel mult 3 zile de la data descoperirii faptei ce constituie infraciune flagrant; d. nici una din variantele de mai sus

ANS: B

8. Agenii poliiei de frontier, pentru infraciunile de frontier, au urmtoarele obligaii: a. nu pot efectua percheziii corporale; b. pot prinde pe fptuitor, pe care l predau de ndat procurorului sau organului de cercetare penal, mpreun cu lucrrile efectuate si cu mijloacele materiale de prob; c. pot prinde pe fptuitor, pe care l predau procurorului n termen de maxim 5 zile de la prima constatare efectuat, mpreun cu mijloacele materiale de prob; d. nici una din variantele de mai sus

ANS: B 9. Constituie moduri generale de sesizare a organelor de urmrire penal: a. plngerea, denunul si plngerea prealabil; b. plngerea, denunul si sesizarea din oficiu; c. plngerea, denunul si sesizarea comandantului; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B 10. Pentru persoana vtmat, plngerea: a. nu poate fi formulat de substituiii procesuali; b. poate fi formulat de ctre unul din soi pentru cellalt so sau de ctre copilul major pentru prini; c. poate fi formulat de substituiii procesuali numai dac partea vtmat nu se afl n ar; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B 11. n situaia n care organul de cercetare penal constat, nainte de nceperea urmririi penale, incidena cazului prevzut de art. 10 lit. b/1) C. proc. pen.: a. nainteaz dosarul procurorului cu propunere de nencepere a urmririi penale;

b. nainteaz dosarul procurorului cu propunere de ncepere a urmririi penale; c. dispune nceperea urmririi penale; d. nici una din variantele de mai sus

ANS: C 12. Actul prin care se dispune scoaterea de sub urmrire penal n cazul prevzut de art. 10 lit. b/1 C. proc. pen. este: a. ordonana; b. rezoluia; c. ordonana de scoatere de sub urmrire penal si aplicare a unei sanciuni cu caracter administrativ; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A 13. Actul prin care se dispune nenceperea urmrii penale este: a. rezoluia; b. rezoluia de nencepere a urmririi penale; c. ordonana; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A 14. Actul prin care se dispune scoaterea de sub urmrire penal n cazurile prevzute de art. 10 lit. a), b), c), d) si e) este: a. ntotdeauna ordonana; b. ntotdeauna rezoluia; c. rezoluia sau ordonana, dup stadiul urmririi penale si n funcie de propunerea organelor de cercetare penal; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C 15. Actul prin care se dispune ncetarea urmririi penale este:

a. ntotdeauna ordonana; b. ntotdeauna rezoluia; c. rezoluia sau ordonana, dup stadiul urmririi penale si n funcie de propunerea organelor de cercetare penal; d. nici una din variantele de mai sus

ANS: C 16. Folosirea investigatorilor sub acoperire: a. trebuie autorizat de procurorul care supravegheaz urmrirea penal; b. nu este permis n cazul infraciunilor de falsificare de monede; c. trebuie autorizat de judector; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A 17. Folosirea investigatorilor sub acoperire: a. se autorizeaz prin ordonan motivat, pentru o perioad de cel mult 60 de zile; b. autorizarea poate fi prelungit pentru o perioad de cel mult 60 de zile; c. durata total a autorizrii, n aceeasi cauz, cu privire la aceeasi persoan, nu poate depsi 180 de zile; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A 18. Procedura prezentrii materialului de urmrire penal: a. nu poate fi repetat; b. trebuie repetat dac organele de urmrire penal au administrat probe noi; c. poate fi repetat dac nvinuitul a refuzat s semneze procesulverbal; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B

19. Prezentarea materialului de urmrire penal nvinuitului este: a. facultativ; b. trebuie efectuat numai de organul de cercetare penal; c. trebuie efectuat de procuror; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C 20. Participarea procurorului la efectuarea urmririi penale: a. este obligatorie; b. este facultativ; c. se poate manifesta prin asistarea la efectuarea oricrui act de cercetare penal, ocazie cu care procurorul poate ndruma organul de cercetare penal cu privire la efectuarea unor acte de cercetare penal; d. nici una din variantele de mai sus

ANS: A 21. Actul prin care se dispune nceperea urmririi penale cnd organul de urmrire penal este sesizat prin denun este: a. procesul-verbal; b. ordonana; c. rezoluia; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C 22. n situaia n care, ulterior adoptrii soluiei, procurorul constat c nu a existat sau c a disprut mprejurarea pe care se ntemeia propunerea de a nu se ncepe urmrirea penal: a. infirm rezoluia si dispune scoaterea de sub urmrire penal; b. infirm rezoluia si restituie actele organului de urmrire, dispunnd nceperea urmririi penale; c. infirm rezoluia si dispune suspendarea urmririi penale; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B 23. Reluarea urmririi penale se dispune: a. dac a ncetat cauza de suspendare; b. dac a intervenit o lege mai favorabil; c. dac aciunea penal a fost pus n miscare; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A 24. n incinta instituiilor de interes public: a. actele de urmrire penal se pot efectua cu autorizarea judectorului; b. actele de urmrire penal se pot efectua numai cu autorizaia procurorului sau cu acordul conducerii acelei uniti; c. nu se pot efectua acte de urmrire penal; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: D 25. n ipoteza svrsirii infraciunii de abuz de ncredere de ctre un notar public, plngerea prealabil se adreseaz: a. organului de cercetare penal competent teritorial; b. parchetului de pe lng curtea de apel; c. curii de apel; d. nici una din variantele de mai sus

ANS: B 26. Plngerea prealabil trebuie introdus: a. de persoana vtmat; b. n termen de 2 luni de la data svrsirii infraciunii; c. la instana competent s judece cauza n fond; d. nici una din variantele de mai sus

ANS: A

27. n cazul infraciunii flagrante pentru care este necesar plngerea prealabil: a. organul de urmrire penal este obligat s constate fapta si apoi s cheme partea vtmat pentru a o ntreba dac formuleaz plngere prealabil; b. organul de urmrire penal constat fapta dac exist plngerea prealabil a prii vtmate; c. organul de urmrire penal constat fapta, iar partea vtmat are posibilitatea s formuleze plngerea prealabil n termen de 2 luni de la acest moment; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A 28. nvinuitul este: a. persoana fa de care se efectueaz cercetri ntr-o cauz penal; b. persoana fa de care s-a dispus nceperea urmririi penale; c. persoana fa de care s-a dispus punerea n miscare a aciunii penale; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B 29. Urmrirea penal poate fi suspendat: a. dac inculpatul sufer de o boal grav care l mpiedic s ia parte la procesul penal; b. dac partea vtmat sufer de o boal grav care o mpiedic s participe la procesul penal; c. dac una din pri sufer de o boal grav care o mpiedic s participe la procesul penal; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A 30. n cazul ncetrii urmririi penale ntr-o cauz n care inculpatul este arestat preventiv: a. procurorul comunic o copie a ordonanei administraiei locului de

deinere; b. instana care a dispus revocarea arestrii preventive comunic o copie a ncheierii la administraia locului de deinere; c. instana care a dispus revocarea arestrii preventive nstiineaz prin adres administraia locului de deinere, cu dispoziia de a pune de ndat n libertate pe inculpat;. d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C 31. Ordonana sau rezoluia de ncetare a urmririi penale se comunic: a. numai prii vtmate si inculpatului; b. autorului sesizrii, nvinuitului sau inculpatului si oricrei alte persoane interesate; c. numai prii vtmate, prii civile, nvinuitului sau inculpatului, prii responsabile civilmente; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B 32. Prezentarea materialului de urmrire penal trebuie repetat: a. dac se constat c trebuie schimbat ncadrarea juridic ori dac sau efectuat acte noi de cercetare penal; b. dac s-au efectuat acte noi de cercetare penal; c. dac inculpatul formuleaz o astfel de cerere; d. nici una din variantele de mai sus

ANS: A 33. Actul de sesizare a instanei de judecat este: a. plngerea prealabil, n cazul infraciunilor pentru care aciunea penal se pune n miscare la plngere prealabil; b. numai rechizitoriul; c. ncheierea de declinare a competenei n situaia necompetenei teritoriale; d. nici una din variantele de mai sus

ANS: D 34. Reluarea urmririi penale se dispune, dup suspendare: a. prin proces-verbal; b. prin rezoluie; c. prin ordonan; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C 35. Reluarea urmririi penale se dispune, n caz de restituire: a. prin rezoluie; b. prin ordonan c. prin hotrre judectoreasc d. nici una din variantele de mai sus

ANS: C 36. Redeschiderea urmririi penale se dispune: a. prin rezoluie; b. prin ordonan; c. prin hotrrea instanei; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B 37. Pot face plngere: a. mpotriva actelor de urmrire penal: partea vtmat, partea civil si nvinuitul sau inculpatul; b. mpotriva msurilor de urmrire penal: nvinuitul sau inculpatul, partea vtmat; c. mpotriva msurilor si actelor de urmrire penal: orice persoan, dac prin acestea s-a adus atingere intereselor sale legitime; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C

38. n situaia n care judectorul admite plngerea, prin ncheiere, desfiineaz rezoluia sau ordonana atacat si reine cauza spre judecare: a. ncheierea poate fi atacat separat cu recurs de ctre procuror si de ctre persoana fa de care s-a dispus netrimiterea n judecat; b. ncheierea poate fi atacat odat cu fondul, calea de atac fiind cea prevzut de lege pentru cauza respectiv; c. ncheierea poate fi atacat cu apel odat cu fondul; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B 39. Plngerea mpotriva soluiei de netrimitere n judecat: a. va fi respins ca inadmisibil dac a fost gresit ndreptat; b. constituie actul de sesizare a instanei n cazul admiterii plngerii si reinerii cauzei spre judecare; c. trebuie soluionat de judector n terme de maxim 20 de zile de la primirea acesteia; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B 40. Plngerea mpotriva actelor si msurilor de urmrire penal: a. se depune la procuror sau la organul de cercetare penal; b. trebuie formulat n termen de 20 de zile de la data la care partea a cunoscut msura sau actul de urmrire penal; c. se adreseaz organului de cercetare penal sau procurorului, dup caz; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A 41. Plngerea mpotriva actelor si msurilor de urmrire penal trebuie soluionat: a. n termen de 20 de zile de la formularea acesteia; b. n termen de 30 de zile de la primire; c. n termen de 20 de zile de la primire;

d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C 42. Inculpatul trebuie ascultat: a. nainte de a se lua decizia punerii n miscare a aciunii penale; b. n cursul cercetrii judectoresti, ori de cte ori este necesar; c. dup prezentarea materialului de urmrire penal; d. nici una din variantele de mai sus

ANS: B 43. mpotriva ordonanelor sau rezoluiilor, dup caz, de nencepere a urmririi penale, de clasare, de scoatere de sub urmrire penal sau de ncetare a urmririi penale poate face plngere: a. dup respingerea plngerii de ctre prim-procurorul parchetului, procurorul general sau, dup caz, de ctre procurorul sef de secie, de ctre partea vtmat, nvinuit sau inculpat; b. dup respingerea plngerii formulate conform art. 275-278 C. proc. pen., n termen de 20 de zile de la data comunicrii modului de rezolvare, de ctre persoana vtmat si de ctre orice alte persoane ale cror interese sunt vtmate; c. dup admiterea plngerii formulate conform art. 275-278 C. proc. pen., n termen de 20 de zile de la data comunicrii modului de rezolvare, de ctre persoana vtmat si de ctre orice alte persoane ale cror interese sunt vtmate, plngerea urmnd a fi adresat instanei; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B 44. Soluionnd plngerea conform art. 278/1 C. proc. pen., judectorul: a. poate admite orice alte probe necesare si utile soluionrii cauzei; b. nu poate admite proba cu nscrisuri; c. verific rezoluia sau ordonana atacat, pe baza lucrrilor si a materialului din dosarul cauzei si a oricror nscrisuri noi prezentate; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C 45. Judecata se poate desfsura: a. numai la sediul instanei; b. n alt loc dect sediul instanei numai dac prin lege special referitoare la competena dup calitatea persoanei se prevede aceasta; c. n lipsa inculpatului aflat n stare de deinere, dac aducerea acestuia la instan nu este posibil din cauza lipsei escortei; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: D 46. Principiul nemijlocirii presupune: a. ca judectorii care fac parte din completul de judecat s ia contact direct cu probele administrate, prin readministrarea probelor care au fost administrate n cursul urmririi penale sau prin administrarea de probe noi; b. ca judectorii care fac parte din completul de judecat s ia contact direct cu probele administrate, prin readministrarea probelor care au fost administrate n cursul urmririi penale sau prin administrarea de probe noi, toate acestea n prezena prilor; c. ca judectorii care fac parte din completul de judecat, procurorul si prile s ia contact direct cu probele administrate, prin readministrarea probelor care au fost administrate n cursul urmririi penale sau prin administrarea de probe noi; d. nici una din variantele de mai sus

ANS: A 47. Ca o consecin a principiului nemijlocirii: a. pn la pronunarea hotrrii, este posibil schimbarea completului de judecat pe tot parcursul judecrii cauzei; b. dup nceperea cercetrii judectoresti, orice schimbare n compunerea completului presupune reluarea de la nceput a cercetrii; c. pn la nceperea dezbaterilor, este posibil schimbarea completului de judecat fr vreo consecin asupra continurii judecii; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C

48. Sedina de judecat: a. este public numai dac toi inculpaii sunt majori; b. este public numai dac inculpatul este arestat; c. este public, de regul; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C 49. Citarea este obligatorie la fiecare termen: a. n cazul militarilor si deinuilor; b. n cazul minorilor; c. n cazul n care partea a fost prezent la un termen, dar procedura de citare nu a fost ndeplinit pentru acel termen; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A 50. Citarea este obligatorie: a. cnd instana a dispus repunerea cauzei pe rol n urma deliberrii; b. la pronunare; c. cnd inculpatul este minor; d. nici una din variantele de mai sus

ANS: A 51. Citarea nu este obligatorie: a. n cazul experilor, martorilor si interpreilor; b. n cazul prii prezente la unul din termene, chiar dac la termenele ulterioare lipseste; c. n cazul militarilor; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B 52. Lista cauzelor:

a. se afiseaz la instan cu 48 de ore nainte de termenul de judecat; b. se comunic parchetului cu 24 de ore nainte de termenul de judecat; c. se afiseaz la instan cu 24 de ore nainte de termenul de judecat; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C 53. Sunt atribuii ale presedintelui completului: a. asigurarea ordinii si a solemnitii sedinei; b. strigarea cauzei si apelul celor citai c. decide asupra cererilor formulate de pri; d. nici una din variantele de mai sus

ANS: A 54. Constatarea infraciunilor de audien: a. este o atribuie a completului de judecat b. se menioneaz numai n ncheierea de sedin c. se menioneaz ntr-un proces-verbal care se ataseaz la dosar; d. nici una din variantele de mai sus

ANS: D 55. Prin infraciune de audien se nelege: a. infraciunea svrsit n cursul sedinei de judecat; b. infraciunea svrsit n sala de sedin; c. infraciunea svrsit n cursul urmririi penale, n cursul audierii prilor sau martorilor; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A 56. La prima nfisare: a. instana este obligat s verifice regularitatea actului de sesizare;

b. instana poate s verifice regularitatea actului de sesizare; c. instana verific regularitatea actului de sesizare la cererea prilor; d. nici una din variantele de mai sus

ANS: A 57. Partea vtmat poate formula cereri, ridica excepii si pune concluzii cu privire la: a. latura penal; b. latura civil; c. latura penal si latura civil; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A 58. n situaia n care motivul suspendrii priveste numai pe unul dintre inculpai: a. instana dispune suspendarea ntregii cauze numai dac motivul suspendrii a fost boala grav de care sufer unul dintre inculpai; b. instana de judecat dispune suspendarea ntregii cauze numai dac motivul suspendrii a fost formularea unei cereri de extrdare pasiv; c. instana dispune suspendarea ntregii cauze numai dac disjungerea nu este posibil; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C 59. Recursul formulat mpotriva ncheierii prin care s-a admis cererea de suspendare a judecii pentru c s-a formulat o cerere de extrdare activ: a. este inadmisibil; b. este suspensiv de executare; c. se judec n termen de 5 zile; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B 60. ncheierea de sedin se ntocmeste:

a. de ctre unul dintre judectorii din complet, n termen de 3 zile de la terminarea sedinei; b. de grefier, n termen de 24 de ore de la terminarea sedinei; c. de presedintele completului, n termen de 24 de ore de la terminarea sedinei; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B 61. Dac hotrrea se pronun n ziua n care au avut loc dezbaterile: a. se ntocmeste o ncheiere separat; b. se ntocmeste o ncheiere separat numai dac se amn pronunarea; c. nu se ntocmeste o ncheiere separat; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C 62. Deliberarea si pronunarea hotrrii: a. au loc de ndat dup ncheierea dezbaterilor; b. nu pot fi amnate; c. nu pot fi amnate pe un termen scurt, determinat; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A 63. Deliberarea: a. are loc n secret; b. poate avea loc cu participarea grefierului care tehnoredacteaz minuta; c. poate avea loc cu participarea judectorilor care au administrat probele n cursul cercetrii judectoresti; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A

64. Completul de divergen se poate constitui: a. n prim instan; b. n apel; c. n recurs; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B 65. Dac unanimitatea completului de judecat nu poate fi ntrunit: a. hotrrea se ia n complet de divergen; b. hotrrea se ia cu majoritate; c. cauza se repune pe rol d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B 66. Dac n urma deliberrii rezult mai mult de dou preri: a. hotrrea se ia n complet de divergen; b. judectorul care a opinat soluia cea mai blnd trebuie s se se alture celei mai apropiate de prerea sa; c. judectorul care a opinat soluia cea mai sever trebuie s se alture celei mai apropiate de prerea sa; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C 67. Lipsa minutei: a. atrage nulitatea relativ a hotrrii, deoarece rezultatul deliberrii este consemnat n dispozitivul hotrrii; b. atrage nulitatea absolut a hotrrii; c. nu are niciun efect asupra validitii hotrrii dac hotrrea a fost semnat de toi membrii completului; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B

68. Minuta: a. se redacteaz de grefier si se semneaz de membrii completului de judecat; b. se redacteaz n termen de 15 de zile de la data terminrii cercetrii judectoresti; c. se ntocmeste n dou exemplare originale, din care unul se ataseaz la dosarul cauzei, iar cellalt se depune la dosarul de minute al instanei; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C 69. Hotrrea judectoreasc penal, sentin sau decizie: a. se redacteaz de grefier; b. se redacteaz de toi judectorii din complet; c. se redacteaz de unul dintre judectorii din complet; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C 70. n cauzele n care inculpatul este trimis n judecat n stare de arest: a. presedintele sau unul din judectorii completului de judecat fixeaz un termen n interiorul cruia i se comunic citaia inculpatului; b. presedintele sau unul din judectorii completului de judecat fixeaz un termen, care nu poate fi mai mare de 48 de ore, nuntrul cruia se comunic citaia mpreun cu o copie a actului de sesizare a instanei; c. presedintele sau unul din judectorii completului de judecat fixeaz un termen, care nu poate fi mai mic de 48 de ore, nuntrul cruia se comunic citaia mpreun cu o copie a actului de sesizare a instanei; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B 71. Procurorul trebuie s participe la sedinele de judecat: a. numai dac este citat; b. numai cnd consider necesar; c. numai n cauzele n care instana a fost sesizat prin rechizitoriu

d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: D 72. Obiectul judecii: a. este stabilit numai de procuror; b. se mrgineste la fapta si la persoana artat n actul de sesizare a instanei, de regul; c. se refer la fapta sau la persoana cu privire la care se refer extinderea; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C 73. Dac instana constat, n cursul cercetrii judectoresti, c ncadrarea juridic dat faptei prin actul de sesizare urmeaz a fi schimbat: a. pune n discuie noua ncadrare juridic; b. dispune suspendarea procesului penal; c. dispune schimbarea ncadrrii juridice prin rezoluie; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A 74. n cazul extinderii aciunii penale pentru alte acte materiale: a. instana dispune extinderea prin ncheiere; b. procurorul dispune extinderea aciunii penale prin declaraie oral; c. dosarul se restituie pentru ca inculpatul s fie trimis n judecat pentru toate actele materiale; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A 75. n cazul extinderii procesului penal pentru alte fapte: a. procurorul poate cere extinderea procesului penal si n ceea ce priveste aceast fapt; b. instana pune n miscare aciunea penal si pentru fapta nou;

c. obiectul judecii nu se schimb; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A 76. n cazul extinderii procesului penal pentru alte fapte: a. instana face aplicarea dispoziiilor privind schimbarea ncadrrii juridice; b. procurorul pune n miscare aciunea penal prin ordonan; c. instana trebuie s sesizeze, prin ncheiere, organul de urmrire penal competent pentru efectuarea de cercetri cu privire la fapta descoperit, dac procurorul particip la judecat; d. nici una din variantele de mai sus

ANS: A 77. n cazul extinderii procesului penal cu privire la alte persoane: a. procurorul poate cere extinderea procesului penal cu privire la acele persoane; b. instana pune n miscare aciunea penal prin ncheiere; c. instana sesizeaz procurorul competent pentru punerea n miscare a aciunii penale; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A 78. Ultimul cuvnt al inculpatului: a. inculpatului i se d cuvntul personal sau prin aprtor; b. inculpatului i se d cuvntul personal; c. nu se impune, n ipoteza n care, n cadrul dezbaterilor, inculpatul a luat cuvntul ultimul pentru a rspunde susinerilor prii civile; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B 79. Nu pot fi acordate despgubiri civile dac:

a. achitarea s-a pronunat pentru c fapta nu prezint gradul de pericol social al unei infraciuni; b. achitarea s-a pronunat pentru c fapta nu exist; c. achitarea s-a pronunat pentru c lipseste unul din elementele constitutive ale infraciunii; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B 80. Procurorul poate face apel: a. n ceea ce priveste latura penal si latura civil; b. numai n ceea ce priveste latura penal; c. n ceea ce priveste latura penal, iar n ceea ce priveste latura civil numai n cazul minorilor; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A 81. Inculpatul poate declara apel: a. n ceea ce priveste latura penal si latura civil; b. n caz de achitare, numai cu privire la temeiul achitrii; c. n caz de ncetare a procesului penal, numai cu privire la temeiul ncetrii; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A 82. Partea vtmat poate formula apel: a. numai n ceea ce priveste latura penal; b. n ceea ce priveste latura penal si latura civil; c. numai cu privire la latura civil; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A 83. Partea civil si partea responsabil civilmente pot face apel:

a. n ceea ce priveste latura civil si latura penal; b. numai n ceea ce priveste latura penal; c. numai n ceea ce priveste latura civil; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A 84. Aprtorul: a. poate formula apel n nume propriu n ceea ce priveste latura civil; b. nu poate formula apel n nume propriu; c. nu poate formula apel n nume propriu dect cu privire la cheltuielile judiciare care i se cuvin; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C 85. Sunt substituii procesuali n cazul declarrii apelului: a. aprtorul prii vtmate; b. soul prii vtmate c. rudele apropiate ale inculpatului d. nici una din variantele de mai sus

ANS: A 86. Dac apelul este introdus de o alt persoan pentru inculpat, titular al apelului devine: a. inculpatul; b. persoana care a introdus apelul; c. inculpatul si persoana care a introdus apelul au calitatea de titulari d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A 87. O persoan ale crei interese legitime au fost vtmate printr-o msur sau printr-un act al instanei poate declara apel: a. dac nu este parte n proces;

b. dac atac soluia de fond a cauzei; c. dac msura sau actul instanei i-a produs o vtmare de natur direct si personal care decurge din soluia de fond a cauzei privind prile din proces; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A 88. Poate declara apel: a. persoana care, reclamnd c un martor a fost mincinos n cauza pe care a avut-o, instana l-a achitat ca fiind de bun-credin; b. ruda apropiat a inculpatului, vtmat moral si material de pe urma condamnrii; c. persoana care, deinnd un bun confiscabil ca urmare a infraciunii svrsite de inculpat, a fost obligat s l predea; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C 89. Aprtorul, ca substituit procesual, poate declara apel: a. numai dac nu a acordat asisten juridic la instana a crei hotrre se atac; b. dac a acordat asisten juridic la instana a crei hotrre se atac; c. ca reprezentant convenional; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B 90. Apelul declarat de tatl prii civile este: a. inadmisibil; b. admisibil; c. fondat sau nefondat, dup caz; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A 91. Termenul de apel este:

a. de 10 zile de la pronunare pentru procuror, dac legea nu dispune altfel; b. de 10 zile de la comunicare pentru procuror, dac legea nu dispune altfel; c. de 10 zile de la pronunare pentru toate prile; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A 92. Termenul de apel curge: a. de la pronunare pentru inculpatul elev al unei instituii militare de nvmnt, dac acesta a fost prezent la dezbateri, dar a lipsit la pronunare; b. de la comunicarea copiei de pe dispozitiv pentru inculpatul arestat care a lipsit la pronunare; c. de la comunicarea copiei de pe dispozitiv pentru procurorul care a lipsit la pronunare; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B 93. Repunerea n termenul de apel se poate face: a. dac instana de fond constat c apelul a fost formulat n termen de 10 zile de la nceperea executrii despgubirilor civile; b. dac instana de apel constat c apelul a fost formulat n termen de 10 zile de la nceperea executrii pedepsei; c. dac partea a lipsit de la judecat, dar a fost prezent la pronunare; d. nici una din variantele de mai sus

ANS: B 94. Dac inculpatul care a fost prezent la pronunare formuleaz apel dup expirarea termenului de 10 zile, invocnd lipsa din localitate din cauza obligaiilor de serviciu: a. instana de apel poate admite apelul peste termen; b. instana de apel poate admite cererea de repunere n termenul de apel; c. apelul va fi respins ca tardiv; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C 95. Inculpatul a lipsit att la judecat, ct si la pronunare si a declarat recurs a doua zi dup ce a nceput s execute pedeapsa: a. recursul este tardiv; b. instana poate admite recursul declarat peste termen; c. instana poate admite cererea de repunere n termenul de recurs; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B 96. Apelul peste termen se poate declara: a. dac ntrzierea este determinat de o cauz temeinic de mpiedicare; b. dac partea a lipsit la toate termenele de judecat; c. dac partea a lipsit la toate termenele de judecat si la pronunare; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C 97. Apelul peste termen poate fi admis: a. dac ntrzierea este determinat de o cauz temeinic de mpiedicare; b. dac partea a declarat apel n termen de 10 zile de la nceperea executrii pedepsei; c. dac partea a declarat apel dup 10 zile de la nceperea executrii despgubirilor civile; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B 98. Inculpatul care a fost prezent la pronunare declar apelul dup expirarea termenului de 10 zile si dovedeste n faa instanei de apel faptul c a fost plecat din localitate n interes de serviciu: a. apelul este tardiv; b. instana poate admite apelul declarat peste termen;

c. instana poate admite cererea de repunere n termenul de apel; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A 99. Apelul se declar: a. numai prin cerere scris depus la instana care a pronunat hotrrea care se atac; b. numai prin cerere scris; c. oral, caz n care se ntocmeste un proces-verbal pentru constatarea acestei mprejurri; d. nici una din variantele de mai sus

ANS: C 100. Renunarea la apel: a. se poate produce dup expirarea termenului de apel; b. poate interveni dup pronunarea hotrrii si pn la expirarea termenului de declarare a apelului; c. este irevocabil; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B 101. Retragerea apelului: a. nu este posibil dect nainte de nceperea dezbaterilor la instana de apel; b. se poate face de inculpatul minor, dac apelul a fost declarat personal de acesta; c. se poate face prin mandatar special; d. nici una din variantele de mai sus

ANS: C 102. Aprtorul inculpatului: a. poate retrage apelul declarat de inculpat;

b. poate retrage apelul declarat pentru inculpat, dar numai dac declaraia de apel a fost fcut de aprtor n numele inculpatului; c. nu poate retrage apelul declarat de inculpat dect dac prezint un mandat special n acest sens; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C 103. Apelul declarat n termen: a. este suspensiv de executare att n ceea ce priveste latura civil, ct si n ceea ce priveste latura penal, dac prin lege nu se dispune altfel; b. este suspensiv de executare numai n ceea ce priveste latura penal c. nu este suspensiv de executare d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A 104. Dac inculpatul nu motiveaz cererea de apel: a. apelul va fi respins ca nefondat; b. apelul va fi examinat n temeiul efectului devolutiv; c. apelul va fi respins ca nemotivat d. nici una din variantele de mai sus

ANS: B 105. Principiul neagravrii situaiei n propriul apel presupune: a. instana de apel nu poate agrava situaia prii n favoarea creia procurorul a declarat apel; b. instana de apel nu poate pronuna o pedeaps mai mare dect instana de fond; c. instana de apel nu l poate condamna pe inculpatul achitat de instana de fond; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A 106. Efectul extensiv al apelului presupune:

a. instana de apel examineaz cauza prin extindere si cu privire la prile care nu au declarat apel, fr a le putea crea o situaie mai grea; b. instana de apel examineaz cauza prin extindere si cu privire la prile la care apelul nu se refer, chiar dac le creeaz o situaie mai grea; c. instana de apel nu poate hotr n privina prilor care nu au declarat apel sau la care declaraia de apel nu se refer; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A 107. Participarea procurorului la judecarea apelului: a. este obligatorie; b. este obligatorie numai dac a participat si la judecarea cauzei n faa primei instane sau dac a declarat apelul suspus judecii; c. nu este obligatorie; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A 108. Dac procurorul nu a introdus apel, ordinea n care se d cuvntul n dezbateri este: a. procuror, intimat, apelant; b. apelant, intimat, procuror; c. apelant, procuror, intimat; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B 109. Recursul declarat de inculpat mpotriva ncheierii prin care instana de apel a respins cererea acestuia de suspendare a judecii este: a. admisibil; b. inadmisibil; c. fondat sau nefondat, dup caz; d. nici una din variantele de mai sus

ANS: B

110. Recursul: a. trebuie motivat n scris sau oral n ziua judecii; b. trebuie motivat ntotdeauna n scris, motivele urmnd a fi depuse cu 5 zile nainte de primul termen de judecat; c. poate fi motivat oral n ziua judecii numai n cazul hotrrilor care nu pot fi atacate cu apel; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C 111. Raportul scris este obligatoriu: a. la nalta Curte de Casaie si Justiie; b. la toate instanele de recurs; c. la curile de apel si la nalta Curte de Casaie si Justiie; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: D 112. Declaraia de retragere a recursului trebuie depus: a. la instana de fond; b. la instana de apel sau la instana de recurs; c. numai la instana de recurs; d. nici una din variantele de mai sus

ANS: B 113. n cazul recursului procurorului: a. devoluia este total n ceea ce priveste latura penal si latura civil cu privire la toate persoanele care au fost pri n proces; b. devoluia este total numai n ceea ce priveste orice lipsuri, fie n favoarea, fie n defavoarea oricrei pri; c. devoluia este total n ceea ce priveste orice lipsuri n defavoarea inculpatului; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A 114. n cazul recursului prii civile: a. devoluia este total n ceea ce priveste latura penal; b. devoluia este total n ceea ce priveste latura civil si cu privire la toate persoanele care au fost pri n proces; c. se devolueaz cauza cu privire la soluia care o priveste, pentru orice lips care este n defavoarea ei; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C 115. Necompetena teritorial a instanei: a. poate fi invocat n recurs, deoarece este sancionat cu nulitatea relativ; b. poate fi invocat n recurs, deoarece se ncadreaz n dispoziiile art. 3859 alin. (1) pct. 1; c. nu poate fi invocat n recurs, deoarece se acoper n cazul n care nu a fost invocat n faa primei instane; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C 116. n cazul decesului prii civile, mostenitorii acesteia, introdusi n procesul civil: a. devin titulari ai dreptului de apel sau de recurs; b. pot declara recurs ca substituii procesuali; c. pot declara apel n numele prii civile; d. nici una din variantele de mai sus

ANS: A 117. n cadrul dezbaterilor asupra recursului: a. procurorul are ntotdeauna primul cuvnt; b. inculpatul are ultimul cuvnt c. intimatul are ultimul cuvnt d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B 118. Constituie motive de contestaie n anulare: a. faptul c instana de recurs nu s-a pronunat asupra unei cauze de achitare cu privire la care existau probe la dosar; b. faptul c dou sau mai multe hotrri definitive nu se pot concilia; c. faptul c mpotriva unei persoane s-au pronunat dou hotrri definitive pentru aceeasi fapt; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C 119. Este instan competent s soluioneze contestaia n anulare: a. instana de recurs; b. instana a crei hotrre este atacat; c. instana la care a rmas definitiv ultima hotrre; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C 120. Admisibilitatea n principiu a contestaiei n anulare se analizeaz: a. cu citarea prilor, n sedin public; b. fr citarea prilor, n sedin public; c. fr citarea prilor, n camera de consiliu d. nici una din variantele de mai sus

ANS: B 121. Sunt supuse revizuirii: a. toate hotrrile judectoresti; b. numai hotrrile pronunate de instanele de recurs; c. toate hotrrile judectoresti care rezolv fondul cauzei; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C 122. Revizuirea poate fi cerut cnd: a. fa de aceeasi persoan si aceeasi fapt s-au pronunat dou hotrri definitive; b. s-au pronunat dou hotrri definitive care nu se pot concilia; c. procurorul a svrsit o infraciune; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B 123. n cazul n care s-au descoperit fapte sau mprejurri ce nu au fost cunoscute de instan la soluionarea cauzei, se poate cere revizuirea: a. numai de ctre procuror; b. numai dac necunoasterea acestora a dus la pronunarea unei hotrri nelegale sau netemeinice; c. numai dac pe baza faptelor sau mprejurrilor noi se poate dovedi netemeinicia hotrrii de achitare, de ncetare a procesului penal ori de condamnare; d. nici una din variantele de mai sus

ANS: C 124. Pot cere revizuirea: a. soul si rudele apropiate ale condamnatului, numai dup decesul acestuia; b. procurorul; c. soul si rudele apropiate ale prii vtmate, dup decesul acesteia; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B 125. Procurorul trebuie s efectueze actele de cercetare cu privire la cererea de revizuire n termen de: a. 2 luni de la data introducerii cererii de revizuire; b. 30 de zile de la data introducerii cererii de revizurie;

c. oricnd; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A 126. Poate cere revizuirea unei hotrri penale definitive, n cazul n care Curtea European a Drepturilor Omului a constatat o nclcare a unui drept prevzut de Convenia european pentru aprarea drepturilor omului si a libertilor fundamentale: a. numai procurorul; b. numai persoana al crei drept a fost nclcat sau soul acesteia; c. soul condamnatului, chiar si dup moartea acestuia d. nici una din variantele de mai sus

ANS: C 127. Decizia pronunat de nalta Curte de Casaie si Justiie cu privire la cererea de revizuire n cazul n care Curtea European a Drepturilor Omului a constatat o nclcare a unui drept prevzut de Convenia european pentru aprarea drepturilor omului si a libertilor fundamentale: a. poate fi atacat cu recurs; b. poate fi atacat cu apel; c. este definitiv; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C 128. Sunt subieci oficiali ai fazei de punere n executare: a. instana de executare, procurorul, condamnatul; b. instana de executare, organele administraiei financiare, direcia de sntate public; c. administraia penitenciar, condamnatul, direcia de sntate public; d. niciuna din variantele de mai sus

ANS: B

129. Hotrrea instanei de apel rmne definitiv: a. la expirarea termenului de apel, cnd nu s-a declarat apel n termen sau cnd apelul declarat a fost retras nuntrul termenului; b. la data retragerii recursului declarat mpotriva hotrrii prin care apelul a fost admis fr trimtere spre rejudecare, dac aceasta s-a produs dup expirarea termenului de recurs; c. la data pronunrii hotrrii, dac hotrrea nu este supus recursului; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B 130. Hotrrile penale se pun n executare de ctre: a. instana care a judecat cauza n prim instan, ntotdeauna; b. instana care a pronunat prima hotrrea de condamnare, ntotdeauna; c. Tribunalul Militar Teritorial, dac hotrrea a fost pronunat n prim instan de nalta Curte de Casaie si Justiie; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C 131. Mandatul de executare a pedepsei deteniunii pe via: a. se ntocmeste n patru exemplare; b. se ntocmeste ntotdeauna n ziua n care hotrrea penal a rmas definitiv; c. instana de executare trimite dou exemplare organului de poliie cnd condamnatul este arestat; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: D 132. Mandatul de executare a pedepsei nchisorii cu executare la locul de munc: a. se emite n trei exemplare; b. un exemplar se trimite consiliului local n a crui raz teritorial si are domiciliul condamnatul;

c. un exemplar rmne la instana de executare d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C 133. n cazul punerii n executare a obligrii la tratament medical: a. instana de executare comunic o copie a hotrrii direciei sanitare din judeul pe teritoriul cruia locuieste persoana fa de care s-a luat msura; b. instana de executare comunic o copie de pe dispozitivul hotrrii si o copie de pe raportul medico-legal direciei sanitare din judeul pe teritoriul cruia locuieste persoana fa de care s-a luat msura; c. instana de executare comunic o copie a raportului medico-legal unitii sanitare stabilite; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B 134. nlocuirea pedepsei amenzii se dispune: a. numai de instana de executare; b. de instana de executare sau de instana corespunztoare de la domiciliul condamnatului; c. de instana de executare sau de instana corespunztoare n a crei raz teritorial se afl locul de deinere, n situaia n care condamnatul se afl n stare de deinere; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A 135. Liberarea condiionat se dispune: a. numai de instana n a crei raz teritorial se afl locul de deinere; b. de judectoria n a crei raz teritorial se afl locul de deinere; c. de judectoria n a crei raz teritorial se afl locul de deinere sau de judectoria instan de executare; d. nici una din variantele de mai sus

ANS: B

136. Cererea de amnare a executrii pedepsei nchisorii: a. are ca efect suspendarea executrii mandatului pn la soluionarea cererii; b. poate fi formulat n termen de 10 zile de la emiterea mandatului de executare; c. poate fi retras de cel care a formulat-o; d. nici una din variantele de mai sus

ANS: C 137. Recunoasterea de ctre tatl condamnat a unui copil nscut din concubinaj: a. poate constitui un motiv de ntrerupere a executrii pedepsei n temeiul art. 453 alin. (1) lit. c) C. proc. pen.; b. poate constitui un motiv de ntrerupere a executrii pedepsei n temeiul art. 453 alin. (1) lit. b) C. proc. pen. n situaia n care copilul este mai mic de 1 an; c. nu poate constitui motiv de amnare a executrii pedepsei; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C 138. Instana competent s se pronune asupra amnrii executrii pedepsei este: a. instana care a pronunat hotrrea de condamnare; b. instana de executare c. instana la care s-a judecat fondul cauzei d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B 139. Condamnata se afl n executarea unei pedepse cu nchisoarea pentru svrsirea infraciunii de omor calificat fa de fiul su nou nscut. Cererea sa de ntrerupere a executrii pedepsei pentru c a nscut un copil este: a. inadmisibil; b. admisibil, dac este solicitat pn cnd copilul mplineste un an;

c. nentemeiat; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C 140. Durata ntreruperii executrii pedepsei n cazul intervenirii unor mprejurri speciale care ar avea consecine grave pentru unitatea la care lucreaz condamnatul este: a. de maxim 3 luni; b. de 3 luni; c. de minim 3 luni; d. nici una din variantele de mai sus

ANS: A 141. ntreruperea executrii pedepsei se poate acorda: a. cnd se stabileste, pe baza unei constatri medico-legale, c cel condamnat sufer de o boal care l pune n imposibilitate de a executa pedeapsa; b. cnd se constat, pe baza unei constatri medico-legale, c cel condamnat sufer de o boal care poate fi tratat n reeaua sanitar a penitenciarelor; c. cnd se constat, pe baza une expertize medico-legale, c cel condamnat sufer de o boal care nu poate fi tratat n reeaua sanitar a penitenciarelor d. nici una din variantele de mai sus

ANS: D 142. Competena de a soluiona cererea de ntrerupere a executrii pedepsei aparine: a. judectoriei n a crei raz teritorial se afl locul de deinere; b. instanei de executare sau instanei n a crei raz teritorial se afl locul de deinere sau unitatea unde se execut pedeapsa la locul de munc, corespunztoare n grad instanei de executare; c. numai instanei de executare; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B 143. Timpul ct pedeapsa a fost ntrerupt: a. intr n durata pedepsei executate; b. se scade din durata pedepsei; c. nu se socoteste n executarea pedepsei; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C 144. Aplicarea amnistiei: a. se face de judectorul de la instana de executare; b. se face de judectorul de la instana de executare sau de judectorul de la instana n a crei raz teritorial se afl locul de deinere c. se face de judectorul de la instana de executare sau de judectorul de la instana n a crei raz teritorial se afl locul de deinere, dac intervine dup condamnarea definitiv; d. nici una din variantele de mai sus

ANS: B 145. n situaia n care se iveste o mpiedicare la executare, competena de soluionare a contestaiei la executare aparine: a. instanei de executare sau instanei corespunztoare n a crei raz teritorial se afl locul de deinere b. numai instanei care a pronunat hotrrea care se execut; c. numai instanei de executare d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B 146. Contestaia privitoare la amenzile judiciare se soluioneaz de: a. instana n a crei raz teritorial se afl locul de deinere b. numai instana de executare c. numai instana care le-a pus n executare d. nici una din variantele de mai sus

ANS: C 147. Dac ulterior ntocmirii procesului-verbal de constatare a infraciunii flagrante se impune ascultarea altor persoane: a. se adaug declaraiile acestor persoane n continuarea procesuluiverbal, care se semneaz de aceste persoane si de organul care a ntocmit procesul-verbal; b. acestea nu vor fi ascultate, deoarece dup ncheierea procesuluiverbal nu mai este posibil continuarea acestuia; c. declaraiile vor fi consemnate separat, potrivit procedurii obisnuite d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C 148. n cazul infraciunii flagrante: a. reinerea nvinuitului este lsat la aprecierea organului de cercetare penal care constat fapta; b. reinerea nvinuitului este supus aprecierii procurorului care supravegheaz cercetrile n cauz; c. reinerea nvinuitului este obligatorie, dac sunt ndeplinite condiiile msurii preventive; d. nici una din variantele de mai sus

ANS: D 149. Dac instana constat c nu sunt ntrunite condiiile referitoare la cazurile de aplicare a procedurii speciale: a. judecata se face potrivit procedurii obisnuite; b. restituie dosarul procurorului pentru a efectua urmrirea penal conform procedurii obisnuite; c. dispune achitarea inculpatului d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A 150. n cazul procedurii speciale referitoare la judecarea unor infraciuni flagrante:

a. prezena prii vtmate este obligatorie; b. reinerea si arestarea preventiv a nvinuitului sunt obligatorii; c. judecata poate avea loc n lipsa inculpatului d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: D 151. Hotrrea instanei n cazul procedurii speciale referitoare la infraciunile flagrante: a. trebuie pronunat n prezena inculpatului aflat n stare de deinere; b. trebuie redactat n cel mult dou zile de la pronunare; c. trebuie pronunat n ziua n care s-au ncheiat dezbaterile sau cel mult n 24 de ore; d. nici una din variantele de mai sus

ANS: A 152. Termenul de exercitare a apelului sau recursului n cazul infraciunilor flagrante este de: a. 10 zile de la pronunare b. 3 zile de la pronunare, pentru prile prezente, si de la comunicare, pentru cei care au lipsit att la dezbateri, ct si la pronunare c. 3 zile de la pronunare; d. nici una din variantele de mai sus

ANS: C 153. Procedura special de urmrire si judecare a infraciunilor flagrante nu se aplic: a. infraciunilor svrsite de minori b. infraciunilor pedepsite la plngere prealabil c. infraciunilor pentru care legea prevede pedeapsa nchisorii mai mic de 15 ani; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A

154. Dac nvinuitul sau inculpatul nu a mplinit 16 ani: a. citarea prinilor este obligatorie la prezentarea materialului de urmrire penal; b. citarea prinilor este obligatorie la orice ascultare a minorului n cursul urmririi penale; c. citarea prinilor este obligatorie la prima audiere si la prezentarea materialului de urmrire penal; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A 155. Inculpatul care a svrsit infraciunea n timpul ct era minor: a. este judecat potrivit dispoziiilor procedurale referitoare la minori, chiar dac a mplinit 18 ani nainte de sesizarea instanei; b. este judecat potrivit dispoziiilor procedurale referitoare la minori numai dac instana a fost sesizat nainte ca minorul s devin major; c. este judecat potrivit dispoziiilor procedurale referitoare la minori numai dac instana apreciaz c este necesar aceast procedur; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A 156. Cnd n aceeasi cauz sunt inculpai minori si inculpai majori: a. se dispune obligatoriu disjungerea cauzei pentru ca inculpaii minori s fie judecai potrivit procedurii speciale; b. dac nu se poate dispune disjungerea, instana judec dup procedura obisnuit, aplicnd cu privire la inculpaii minori dispoziiile speciale referitoare la acestia; c. dac nu se poate dispune disjungerea, instana judec dup procedura obisnuit; d. nici una din variantele de mai sus

ANS: B 157. Este competent s hotrasc asupra cererii de reabilitare: a. instana care a pronunat condamnarea b. instana care a judecat n prim instan cauza n care s-a pronunat

condamnarea pentru care se cere reabilitarea c. instana n a crei raz teritorial se afl ultimul loc de deinere n care pedeapsa a fost executat d. nici una din variantele de mai sus

ANS: B 158. Este competent s se pronune asupra reabilitrii judectoresti: a. judectoria n circumscripia creia locuieste condamnatul, chiar dac acesta a fost condamnat de curtea de apel, conform competenei dup calitatea persoanei; b. tribunalul n circumscripia cruia locuieste condamnatul, cnd acesta a fost condamnat de nalta Curte de Casaie si Justiie conform competenei dup calitatea persoanei; c. Tribunalul Bucuresti, cnd condamnarea s-a pronunat n prim instan de nalta Curte de Casaie si Justiie conform competenei dup calitatea persoanei; d. nici una din variantele de mai sus

ANS: D 159. Cererea de reabilitare judectoreasc: a. se face numai de condamnat, dac acesta este n via; b. se poate face de so sau de rudele apropiate ca substituii procesuali, n timpul vieii condamnatului sau dup decesul acestuia c. nu se poate face dect de condamnat, deoarece decesul acestuia face s nceteze orice interdicii sau sanciuni, n condiiile n care rspunderea penal este personal d. nici una din variantele de mai sus

ANS: A 160. Cererea de reabilitare judectoreasc: a. se poate face de procuror b. se poate face de rudele apropiate ale condamnatului, dac acesta a decedat; c. nu se poate formula dect de condamnat d. nici una din variantele de mai sus

ANS: B 161. mpotriva hotrrii de admitere a cererii de reabilitare se poate declara: a. apel si recurs; b. apel sau recurs c. recurs; d. nici una din variantele de mai sus

ANS: C 162. Anularea reabilitrii poate fi cerut: a. numai de procuror; b. de procuror sau de partea vtmat, dup caz c. de condamnat, de so sau rudele apropiate ori de procuror d. nici una din variantele de mai sus

ANS: A 163. Aciunea pentru repararea pagubei, n cazul condamnrii pe nedrept, poate fi introdus: a. n termen de 18 luni de la data rmnerii definitive a hotrrii de condamnare; b. n termen de 18 luni de la data rmnerii definitive a hotrrii de achitare; c. n termen de 18 luni de la data rmnerii definitive a hotrrii de ncetare a procesului penal; d. nici una din variantele de mai sus

ANS: B 164. Aciunea pentru repararea pagubei n cazul condamnrii pe nedrept poate fi introdus: a. numai de persoana care a fost condamnat definitiv, n timpul vieii acesteia; b. de persoana care a fost condamnat definitiv sau de persoanele aflate n ntreinerea acesteia;

c. de persoanele aflate n ntreinerea persoanei condamnate definitiv, n timpul vieii acesteia d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A 165. Competena de a soluiona cererea pentru repararea pagubei n cazul condamnrii pe nedrept aparine: a. tribunalului n circumscripia cruia domiciliaz persoana ndreptit; b. tribunalului n circumscripia cruia domiciliaz persoana ndreptit sau persoanele aflate n ntreinerea acesteia c. tribunalului n circumscripia cruia domiciliaz persoanele aflate n ntreinerea persoanei ndreptite d. nici una din variantele de mai sus

ANS: A 166. Aciunea n regres: a. este obligatorie b. se exercit de stat n cazul reparrii pagubei potrivit art. 506 C. proc. pen. sau n cazul n care statul a fost condamnat de ctre o instan internaional c. nu este obligatorie, chiar dac situaia generatoare de daune a fost provocat cu rea-credin sau din grav neglijen d. nici una din variantele de mai sus

ANS: B