Sunteți pe pagina 1din 307

MINISTERUL EDUCAIEI CERCETRII, TINERETULUI I SPORTULUI UNIVERSITATEA OVIDIUS DIN CONSTANA FACULTATEA DE FARMACIE Aleea Universitii nr.

1, Campus, Corp B, Constana TEL/FAX.: 0241-605050 E-mail: pharma-ovidius@univ-ovidius.ro Web: http://www.pharmaovidius.ro

Catedra numrul I Discipline Farmaceutice

Teste gril pentru examenul de IMUNOLOGIE I IMUNOPATOLOGIE SEMESTRUL II Specializarea Farmacie anul II ef Catedra I Discipline Farmaceutice Prof.Univ. Dr Rodica Srbu

ef Disciplin IMUNOLOGIE I IMUNOPATOLOGIE ef lucrri Dr. Ramona Stoicescu

2010-2011

Tematica 1. Introducere n Imunologie. Etapele dezvoltrii Imunologiei ca tiin. Tipuri de imunitate Aprarea nespecific a organismului Complement simplu 1. a. b. c. d. e. Funcia imunitar: nu este esenial pentru organism este ntotdeauna benefic pentru organism intervine n respingerea grefelor de esuturi i organe nu are rol n pstrarea homeostaziei disfuncia ei congenital sau dobndit este compatibil cu viaa

2. Mecanismele de aprare specifice: a. sunt mediate de anticorpi i limfocitele T b. sunt reprezentate de barierele fizice i proteine (complement, lizozim, interferon) c. sunt mediate de neutrofile i celulele NK d. nu protejeaz mpotriva infeciilor bacteriene e. includ enzimele salivare 3. a. b. c. d. e. 4. a. b. c. d. e. 5. a. b. c. d. e. Primele celule care apar la locul infeciei i au rol n fagocitoz sunt: neutrofilele limfocitele trombocitele hematiile eozinofilele Care sunt celulele care predomin n infeciile cronice sau granulomatoase: macrofagele neutrofilele trombocitele eritrocitele celulele epiteliale Proteina C reactiv este sintetizat de: pancreas rinichi ficat glandele suprarenale celulele epiteliale

6. Care din urmtoarele afirmaii nu este adevrat: a. fagocitoza face parte din rspunsul inflamator i se realizeaz prin intermediul celulelor polimorfonucleare i al macrofagelor b. polimorfonuclearele reprezint aprox. 60% din leucocitele circulante
2

c. creterea numrului de leucocite PMN este determinat de factorii de stimulare ai produciei de granulocite produi de macrofage imediat dup infecie d. etapele fagocitozei sunt: chemotaxia, migrarea, ingestia i distrugerea e. fagocitoza este un mecanism de aprare specific mpotriva microorganismelor 7. Imunitatea dobndit activ are urmtoarele caracteristici, cu excepia: a. apare dup expunerea la microorganism b. apare precoce dup infecie c. este mediat de anticorpi (imunitatea umoral) i de limfocitele T helper i citotoxice (imunitatea celular) d. rezult n urma unei infecii clinice, subclinice sau imunizare cu vaccin cu ageni infecioi vii sau omori sau antigenele lor, expunerea la toxine e. are ca avantaj major persistena pe termen lung, apariia rspunsului anamnestic secundar; se produc rapid cantiti mari de anticorpi la antigene pe care sistemul imun le-a ntlnit anterior 8. a. b. c. d. e. 9. a. b. c. d. e. 10. a. b. c. d. e. 11. a. b. c. d. e. 12. a. Reinfeciile apar atunci cnd: pacientul intr n contact cu patogenul dup o perioad scurt de timp are loc o modificare genetic a tulpinii pacientul are o imunitate crescut pacientul nu are o infecie latent intr a doua oar n contact cu virusul rubeolic Rolurile sistemului imun sunt urmtoarele, cu excepia: distruge celulele infectate viral distruge celulele tumorale limiteaz infeciile fungice activeaz toxine bacteriene previne infeciile virale Afirmaiile corecte referitoare la funcia imunitar sunt: componentele chimice tolerate de organism se numesc nonself sistemul imun are exclusiv un efect benefic sistemul imun difereniaz componentele self i nonself tolerana imunitar const n eliminarea clonelor de neutrofile sistemul imun este instruit s tolereze selful imediat dup natere Activarea funciei imunitare poate determina: activarea toxinelor bacteriene reacii de hipersensibilitate nc de la primul contact leziuni tisulare severe nu poate determina un rspuns imun fa de componentele self respingerea autogrefelor Afirmaiile corecte referitoare la reaciile de hipersensibilitate sunt: se caracterizeaz prin lipsa rspunsului imun detectabil la al doilea contact
3

b. c. d. e. 13. a. b. c. d. e.

reprezint o stare de reactivitate imunitar scazut semnific ntreruperea strii de toleran pentru self modificrile patologice sunt numai locale la primul contact nu produce o reacie detectabil Afirmaiile adevrate referitoare la bolile autoimune sunt: duc la respingerea grefelor induc strile de hipersensibilitate reprezint o toleran excesiv a componentelor self reprezint ntreruperea strii de tolerana pentru nonself sunt produse de modificri chimice tisulare detectate de imunitate

14. Respingerea grefelor de esuturi are loc atunci cnd: a. se folosesc autogrefe b. anticorpii esutului grefat activeaz rspunsul imun c. pacientul ia imunosupresoare d. exist diferene majore genetice i biochimice ntre organsimul donor i receptor e. se dezactiveaz imunitatea 15. a. b. c. d. e. 16. a. b. c. d. e. 17. a. b. c. d. e. 18. a. b. c. d. Mecanismele de aprare specifice sunt reprezentate de: complement limfocite B neutrofile tegumente celule NK Mecanismele de aprare nespecifice sunt reprezentate de: limfocite B rspuns imun celular macrofage limfocite T rspuns imun umoral Celulele efectare ale imunitii specifice sunt: neutrofile celule NK eozinofile limfocite monocite Organele limfoide primare sunt: ganglionii limfatici cervicali splina timus esut limfoid asociat mucoaselor
4

e. 19. a. b. c. d. e. 20. a. b. c. d. e. 21. a. b. c. d. e. 22. a. b. c. d. e. 23. a. b. c. d. e. 24. a. b. c. d. e. 25. a.

ganglioni limfatici axilari Organele limfoide secundare sunt: ganglioni limfatici timus mduva spinarii ficat mduva osoas Efectele pozitive ale rspunsului imun sunt: inflamaie afectare self eliminare self alterat autoimunitate reacii de hipersensibilitate Afirmaiile corecte referitoare la mecanismele de aparare nnascute sunt: prezint timp de latent nu apare memoria imunologic este antigen specific reprezint imunitatea dobandit este antigen dependent Mecanismele de aprare dobndite prezint urmtoarele caracteristici: nu prezint timp de laten nu apare memoria imunologic nu este antigen independent nu este antigen specific este nespecific Pielea prezint pH acid datorit: microorganismelor patogene bacteriilor saprofite electroliilor acizilor grai spalrii Prima linie de aprare mpotriva microorganismelor este reprezentat de: neutrofile complement tegumentul intact macrofage alveolare limfocite Prima linie de aprare mecanic este favorizat de: fagocitoz
5

b. c. d. e. 26. a. b. c. d. e. 27. a. b. c. d. e. 28. a. b. c. d. e. 29. a. b. c. d. e. 30. a. b. c. d. e.

inflamaie acizi grasi neutrofile complement Barierele fizice sunt reprezentate de: neutrofile lizozim proteine celule fagocitare mucoase intacte Celulele fagocitare sunt: hematii neutrofile complement interferon lizozim Proteinele cu rol in aprare sunt: lizozimul macrofage neutrofile monocite celule NK Celulele fagocitare cu rol n aprarea nespecific sunt: limfocitele B trombocite macrofage limfocite T helper limfocite T citotoxice Lizozimul este prezent n: cilii mucoasei respiratorii mucus peri nazali snge glandele sebacee

31. Mecanismele de aprare nespecifice de la nivelul aparatului respirator includ urmtoarele, cu excepia: a. macrofage alveolare b. cili c. reflexul de tuse d. lizozimul din lacrimi
6

e. 32. a. b. c. d. e. 33. a. b. c. d. e. 34. a. b. c. d. e. 35. a. b. c. d. e. 36. a. b. c. d. e. 37. a. b. c. d. e. 38. a.

liftul ciliar Mecanismele nespecifice de la nivelul tractului digestiv includ: pH-ul acid al mucoasei vaginale reflexe de eliminare a microorganismelor precum strnutul prezena anticorpilor la nivelul tractului digestiv prezena lizozimului n saliv prezena macrofagelor alveolare Flora saprofit poate fi prezent la nivelul: lichidului interstiial limfei colonului sngelui articulaiilor A doua linie de aprare este reprezentat de: anticorpi celule fagocitare tegument intact limfocite T citotoxice limfocite T helper n cazul infeciilor, permeabilitatea tisular crescut apare datorit: bradikininei monocitelor neutrofilelor prostaglandinelor proteinei C reactive Mediator important al durerii este: histamina bradikinina lizozimul complementul interferonul Primele celule sosite la infecie sunt: bazofilele celulele KN eozinofilele limfocitele neutrofilele Proteinele de faza acut pot fi: proteina C reactiv
7

b. c. d. e. 39. a. b. c. d. e. 40. a. b. c. d. e. 41. a. b. c. d. e. 42. a. b. c. d. e. 43. a. b. c. d. e. 44. a. b. c. d. e.

lizozimul limfocite T neutrofile interferon Diferenierea limfocitelor are loc n: splin ganglioni limfatici axilari timus esut limfoid asociat mucoaselor hipofiz Leucocitoza semnific: creterea numrului de PMN scderea numrului neutrofilelor creterea numrului de globule roii scderea numrului de leucocite creterea numrului de plachete Factorii de stimulare ai produciei de granulocite determin: scderea numrului de neutrofile creterea numrului de monocite creterea numrului de PMN creterea numrului de limfocite scderea numrului de eozinofile Etapele fagocitozei sunt urmtoarele cu excepia: migrare chemotaxie distrugere proliferare ingestie Complementul are rol n: opsonizare extragerea fierului antibacterian producerea de anticorpi hidroliza peptidoglicanului activarea fagocitelor Procesul de atragere la locul infeciei se numete: migrare proliferare chemotaxie ingestie distrugere
8

45. a. b. c. d. e. 46. a. b. c. d. e. 47. a. b. c. d. e. 48. a. b. c. d. e. 49. a. b. c. d. e. 50. a. b. c. d. e. 51. a. b.

Diapedeza reprezint procesul de: proliferare chemotaxie ingestie distrugere migrare Opsonizarea reprezint: diapedeza PMN ingerarea bacteriilor migrarea celulelor fagocitare distrugerea microorganismelor proliferarea microorganismelor Rafala respiratorie are loc n momentul: diapedezei chemotaxiei migrrii ingestiei distrugerii n urma exploziei respiratorii rezult: dioxid de carbon ap peroxid de hidrogen monoxid de carbon glucoz Granulele lizozomale mari sunt reprezentate de: lactoferine proteaze lipaze nucleaze mieloperoxidaza Afirmaiile corecte referitoare la macrofage sunt: nu pot produce ion hipoclorit nu secret activatorul plasminogenului posed mieloperoxidaz se gsesc n snge nu se gsesc n esuturi Febra este produs de: complement proteina C reactiv
9

c. d. e. 52. a. b. c. d. e. 53. a. b. c. d. e. 54. a. b. c. d. e. 55. a. b. c. d. e. 56. a. b. c. d. e. 57. a. b. c. d. e.

inteferon interleukina 1 lizozim Imunitatea dobandit poate fi: nespecific nnascut natural activ antigen independent Imunitatea dobandit activ apare la: expunerea la microorganism primirea de anticorpi preformai imunizarea prin colostru ft n perioada dezvoltrii embrionare imunizarea transplacentar Imunitatea natural apare: prin imunizarea transplacentar prin vaccinare prin administrare de anticorpi preformai n absena contactului cu antigenul prin imunizare activ Imunitatea dobandit activ apare: n absena contactului cu antigenul prin administrare de anticorpi preformai dup expunerea la antigen prin trecerea anticorpilor prin laptele matern prin trecerea transplacentar a imunoglobulinelor Avantajul imunitii dobandite activ este: persist pe termen lung produce cantiti mari de Ag induce un rspuns mai tardiv produce cantiti mici de Ac poate induce apariia reaciilor de hipersensibilitate Dezavantajul imunitii specifice pasive este: poate produce reacii de hipersensibilitate Ig prezint o durat lung de via Ac sunt disponibili promt concentraia Ig crete pe msura degradrii proteinelor produc un rspuns tardiv
10

58. a. b. c. d. e. 59. a. b. c. d. e.

Dezavantajul administrii de Ac preformai este: durata lung de via produc un rspuns tardiv induc apariia rspunsului anamnestic secundar poate induce reacii de hipersensibilitate produc un rspuns prompt Imunoglobulinele ce trec transpacentar sunt: IgE IgG IgM IgA IgE

Tematica 1 Complement multiplu 1. a. b. c. d. e. 2. a. b. c. d. e. Sunt adevrate urmtoarele afirmaii: Louis Pasteur a inaugurat perioada tiinific a Imunologiei vaccinarea antivariolic a fost introdus de E. Jenner toxinele difteric i tetanic nu pot fi transformate n anatoxine imunologia s-a nscut ca un domeniu al Microbiologiei imunopatologia studiaz fenomenele imunitare n relaie cu diferite maladii Care sunt rolurile sistemului imun? inactivarea toxinelor bacteriene limitarea infeciilor produse de microorganisme distrugerea celulelor infectate viral controlul activitii secretorii a glandelor endocrine distrugerea celulelor tumorale

3. Care din urmtoarele afirmaii sunt adevrate: a. mecanismele de aprare pot fi specifice sau nespecifice b. mecanismele specifice sunt: barierele fizice i celulele fagocitare c. celulele fagocitare sunt reprezentate de neutrofile, macrofage i celulele NK d. proteinele implicate n rspunsul specific sunt de tipul complementului, lizozimului sau interferonului e. mecanismele de aprare nespecifice sunt mediate de anticorpi i limfocitele T 4. a. b. c. d. e. Tegumentul protejeaz mpotriva microorganismelor prin: pH acid pH alcalin protecie mecanic producia de acizi grai flora saprofit
11

5. a. b. c. d. e. 6. a. b. c. d. e.

Mecanismele nespecifice de aprare de la nivelul tractului digestiv sunt: enzimele salivare pH-ul acid gastric enzimele degradative i macrofagele de la nivelul intestinului subire reflexele de vom sau diareea producia local de anticorpi Permeabilitatea tisular crescut se datoreaz urmtoarelor substane: histamine prostaglandine insulin leucotriene hormoni tiroidieni

7. Care din urmtoarele afirmaii sunt adevrate: a. proteina C reactiv este sintetizat de ficat b. proteina C reactiv are rol n activarea cii alterne a complementului prin legarea de suprafaa bacterian c. corticoizii cresc rezistena n infecii d. proteina C reactiv este o protein de faz acut e. proteinele de faz acut sunt lizozimul i interferonul 8. Care din urmtoarele afirmaii sunt adevrate: a. chemotaxia este o etap a fagocitozei determinat de fraciunea C5a a complementului i de kalikrein b. ataarea PMN la endoteliul vascular este mediat de interaciunea cu seleciune, integrine i proteine ICAM (molecule de adeziune intercelular) c. proteinele ICAM sunt stimulate de mediatorii inflamaiei (interleukina IL i factorul de necroz al tumorilor TNF ) produi de limfocite ca rspuns la prezena bacteriilor d. creterea nivelului proteinelor ICAM determin ataarea selectiv a PMN la locul infeciei e. diapedeza reprezint migrarea PMN prin peretele vaselor capilare spre locul infeciei i apare n cteva minute 9. Ingestia are urmtoarele caracteristici: a. formarea fagolizozomului din membrana celular a PMN b. opsoninele favorizeaz ingestia bacteriilor de ctre PMN c. opsonizarea este crescut de componenta C3 a complementului d. C3b poate produce opsonizarea numai n prezena Ig G prin activarea complementului pe cale altern e. n momentul ingestiei rezult doi ageni bactericizi: radicalul superoxid i peroxidul de hidrogen 10. Distrugerea bacterian n interiorul fagozomului se realizeaz prin:
12

a. degranulare pentru granule lizozomale mari (15%) ce conin mieloperoxidaz, lizozim i alte enzime degradative b. degranulare pentru granule lizozomale mici (85%) ce conin lactoferine, nucleaze, proteaze i lipaze c. degranulare pentru granule lizozomale mici (15%) ce conin mieloperoxidaza, lizozim i alte enzime degradative d. degranulare pentru granule lizozomale mari (15%) ce conin lactoferine, nucleaze, proteaze i lipaze e. producerea de ioni hipoclorit 11. Fagocitoza n cadrul macrofagelor are urmtoarele caracteristici: a. macrofagele nu posed mieloperoxidaz b. macrofagele produc n cantitate mare ion hipoclorit c. macrofagele produc H2O2 i superoxid d. macrofagele secret activatorul plasminogenului e. Mycobacterium tuberculosis, Brucella i Toxoplasma sunt ingerate, rmn viabile i se multiplic n macrofage 12. a. b. c. d. e. 13. a. b. c. d. e. Mecanismele de aprare specific sunt: fagocitoza diapedeza imunitatea natural chemotaxia imunitatea dobndit Imunitatea natural are urmtoarele caracteristici: exist n absena contactului cu antigenele include mecanismele gazdei este influenat de vrst este egal indiferent de grupa rasial implic primirea de anticorpi preformai elaborai n alt gazd

14. Imunitatea dobndit pasiv are urmtoarele caracteristici: a. se realizeaz prin administrarea de ser ce conine anticorpi preformai de la o persoan sau de la un animal imunizat b. apare fiziologic la nou nscut prin trecerea transplacentar a IgG sau prin laptele matern a IgA c. anticorpii apar tardiv, n cantitate mare d. dezavantaje: durata sczut i posibilitatea apariiei reaciilor de hipersensibilitate e. este de elecie n difterie, tetanos, botulism prin inactivarea rapid a exotoxinelor 15. Care din urmtoarele afirmaii sunt adevrate: a. frecvena infeciilor este crescut la copiii cu defecte genetice ale procesului de fagocitoz
13

b. frecvena infeciilor este crescut la pacienii cu neutropenie produs de terapie imunosupresiv sau iradiere c. infeciile la pacienii cu neutropenie sunt cauzate de germeni oportuniti d. febra nu este un mecanism de aprare n infecii e. infeciile produc o cretere a temperaturii corpului prin pirogenul endogen (IL 1) eliberat de macrofag 16. Care din urmtoarele afirmaii sunt adevrate? a. mucoasa tractului respirator este implicat n aprarea organismului prin prezena aparatului mucociliar b. alcoolul, fumul de igar i virusurile afecteaz aparatul mucociliar i aceasta predispune gazda la infecii bacteriene c. macrofagele alveolare, lizozimul din mucus i perii nazali fac parte din mecanismele de aprare ale aparatului respirator d. reflexul de tuse este un mecanism specific de aprare e. lizozimul se gsete i n lacrimi 17. a. b. c. d. e. 18. a. b. c. d. e. 19. a. b. c. d. e. 20. a. b. c. d. e. 21. Manifestrile clinice ale rspunsului inflamator sunt urmtoarele: nroire tumefiere cldur durere erupii cutanate Reinfeciile apar atunci cnd : pacientul este imunocompromis pacientul intr iar n contact cu microorganismul dup o perioad scurt pacientul prezint o infecie latent se produce o modificare genetic a unei tuplini pacientul a eliminat infecia primar n totalitate Rolurile sistemului imun sunt: distrugerea celulelor self limitarea infeciilor bacteriene activarea toxinelor bacteriene distrugerea celulelor tumorale proliferarea infeciilor virale Imunitatea patologic este reprezentat de: distrugerea celulelor tumorale rejet de grefe hipersensibilitatea fa de Ag exogene distrugerea celulelor non-self prevenirea infeciilor Afirmaiile corecte referitoare la tolerana imunitar sunt:
14

a. b. c. d. e. 22. a. b. c. d. e. 23. a. b. c. d. e. 24. a. b. c. d. e. 25. a. b. c. d. e. 26. a. b. c. d. e. 27. a. b. c. d.

sistemul imun nu poate tolera self-ul sistemul imun se activeaz la contactul cu substane strine tolerana imunitar este rezultatul seleciei de clone de neutrofile sistemul imunitar este instruit imediat dup natere funcia imunitar este mediat de molecule solubile n umorile organismului Activarea funciei imunitare poate induce: reacii de hipersensibilitate numai reacii benefice nu poate induce afectarea selfului leziuni tisulare activarea exotoxinelor bacteriene Reaciile de hipersensibilitate reprezint: prezena rspunsului imun la primul contact cu o substan nonself numai modificri patologice generale numai modificri patologice locale o reacie imunitar crescut manifestri patologice la contactul cu Ag sensibilizat Cauzele bolilor autoimune pot fi: unele infecii stri patologice legate de procesul de mbtrnire unele medicamente reacii de hipersensibilitate procese patologice degenerative Celulele efectoare ale imunitii specifice sunt: limfocitele B - rspuns umoral limfocite T - rspuns umoral limfocite T - rspuns celular limfocite B - rspuns celular neutrofile Celulele efectoare ale imunitii nespecifice sunt: limfocitele B macrofage limfocite T neutrofile celule granulocitare Organele limfoide primare sunt: mduva osoas ganglioni limfatici splina esut limfoid asociat mucoaselor
15

e. 28. a. b. c. d. e. 29. a. b. c. d. e. 30. a. b. c. d. e. 31. a. b. c. d. e. 32. a. b. c. d. e. 33. a. b. c. d. e. 34. a.

timus Organele limfoide secundare sunt: mduva spinrii ganglioni limfatici splina sistemul imun al pielii timus Efectele pozitive ale sistemului imun sunt: eliminarea selfului inflamaia autoimunitatea protecie anti non-self eliminare self alterat Efectele negative ale sistemului imun sunt: discomfortul eliminarea selfului alterat inflamaia afectarea selfului autoimunitatea Imunitatea nespecific prezint urmtoarele caracteristici: apare memoria imunologic este dobandit este antigen independent nu prezint timp de laten este nnascut Imunitatea specific prezint urmtoarele caracteristici: este antigen specific nu apare memoria imunologic nu prezint timp de laten este antigen independent apare memoria imunologic Barierele fizice sunt reprezentate de: macrofage interferon tegument celule fagocitare mucoase Celulele fagocitare sunt reprezentate de: celule NK natural ucigae
16

b. c. d. e. 35. a. b. c. d. e. 36. a. b. c. d. e. 37. a. b. c. d. e. 38. a. b. c. d. e. 39. a. b. c. d. e. 40. a. b. c. d. e.

lizozim limfocite T citotoxice neutrofile PMN Mecanismele de aprare nespecifice sunt: limfocitele T proteine anticorpi bariere fizice imunoglobuline Mecanismele de aprare dobndite sunt: imunoglobulinele celule fagocitare limfocite T limfocite B proteine Proteinele cu rol n imunitatea nespecific sunt: interferon acizi grai anticorpi complement fagocite Factori de aprare ale pielii sunt: pH-ul alcalin datorat acizilor grai glandele sebacee microorganismele patogene acizi grai bacterii saprofite Lizozimul este prezent n: saliv lacrimi snge limf mucus Aparatul mucocilator poate fi afectat de: lizozim virusuri dioxid de carbon fum de igar alcool
17

41. a. b. c. d. e. 42. a. b. c. d. e. 43. a. b. c. d. e. 44. a. b. c. d. e. 45. a. b. c. d. e. 46. a. b. c. d. e. 47. a. b.

Mecanismele de protecie ale aparatului respirator sunt: peri nazali prezena florei saprofite la nivelului nasofaringelui reflexul de vom macrofagele alveolare prezena lactobacililor Reflexele organismului de eliminare ale microorganismelor sunt: strnutul diaree tuse alergii durere Sunt fagocite urmtoarele celule: neutrofile trombocite PMN macrofage celule NK Celulele killer nespecifice sunt: eozinofile neutrofile macrofage activate PMN celule LAK (celule ucigae activate de limfokine) Celulele K pot fi: bazofile macrofage eozinofile neutrofile celule NK natural ucigae Proteinele cu rol n imunitatea nespecific sunt: lizozim macrofagele alveolare inteferonul lactoferina microfagocite La locul infeciei apar urmtoarele semne: impotena funcional nroire
18

c. d. e. 48. a. b. c. d. e. 49. a. b. c. d. e. 50. a. b. c. d. e. 51. a. b. c. d. e. 52. a. b. c. d. e. 53. a. b. c. d. e.

cldura durere scderea fluxului sanguin Permeabilitatea tisular crete datorit: bradikininei interleukinelor prostaglandinelor interferonului histaminei Celulele pot fi fagocitate de ctre: neutrofile bazofile macrofage limfocite PMN Primele celule sosite la locul infeciei sunt: eozinofile macrofage limfocite T limfocite B neutrofile Etapele fagocitozei sunt: chemotaxia diapedeza durerea degranularea tumefierea Chemotaxia este determinat de: interleukine prostaglandine kalikreina bradikinina fractiunea C5 a complementului PMN se ataeaz de endoteliul vascular prin interaciunea acestora cu: leucotriene selectine proteina C reactiv integrine interleukine
19

54. de: a. b. c. d. e. 55. a. b. c. d. e. 56. a. b. c. d. e. 57. a. b. c. d. e. 58. a. b. c. d. e. 59. a. b. c. d. e. 60. a. b.

Formarea proteinelor ICAM (molecule de adeziune intercelular) este stimulat factor de necroz tisular leucotriene integrine prostaglandine interleukina 1 Diapedeza este stimulat de: histamin kinine selectine integrine prostaglandine Afirmaiile corecte referitoare la ingerarea microorgansimelor sunt: este produs de PMN induce formarea fagolizozomului este stimulat de prezena IgA reprezint faza numit diapedez opsonizarea se poate produce numai n absena IgG n urma rafalei respiratorii vor rezulta: dioxid de carbon ap oxigenat ap radical superoxid monoxid de carbon Distrugerea bacterian n interiorul fagozomului se face prin: producere de ioni hipocloriti opsonizare degranulare diapedez activarea complementului Granulele lizozomale mari sunt: lactofenine mieloperoxidaza proteaze nucleaze lizozim Granulele lizozomale mici sunt: lipaze lizozim
20

c. d. e. 61. a. b. c. d. e. 62. a. b. c. d. e. 63. a. b. c. d. e. 64. a. b. c. d. e. 65. a. b. c. d. e. 66. a. b. c. d. e.

lactoferine mieloperoxidaze proteaze Celulele macrofage sunt caracterizate prin: posed mieloperoxidaz pot ingera unele microorganisme care rmn viabile n interiorul lor secret activatorul plasminogenului nu pot produce ap oxigenat produc ion hipoclorit Imunitatea care exist n absena expunerii la un microorganism este: nespecific dobndit activ dobndit pasiv natural nnascut Imunitatea care apare n urma expunerii la un microorganism este: dobandit activ natural specific dobandit pasiv nnscut Imunitatea dobandit activ este mediat de: limfocite T helper limfocite B celule fagocitare complement anticorpi Imunitatea dobandit activ rezult n urma: vaccinrii infeciei administrrii de anticorpi preformai expunerii la toxine trecerii IgG transplacentar Avantajele imunitii dobndite activ sunt: rspuns mai tardiv peristena anticorpilor pe termen lung imunoglobulinele sunt prezente prompt se produc cantiti mari de anticorpi anticorpii prezint durat scurt de viaa
21

67. a. b. c. d. e. 68. a. b. c. d. e.

Dezavantajele administrrii de anticorpi preformai sunt: anticorpi disponibili prompt rspuns imun mai tardiv durata scazut de via a anticorpilor persistena imunoglobulinelor pe termen lung apariia reaciilor de hipersensibilitate Trecerea anticorpilor transplacentar prezint urmatoarele avantaje: concentraia imunoglobulinelor scade rapid anticorpii sunt disponibili prompt imunoglobulinele sunt disponibile n cantiti mici pot induce apariia reaciilor de hipersensibilitate anticorpii sunt disponibili n cantiti mari

Tematica 2. Hematopoieza. Organele sistemului imun: organele limfoide primare i secundare. Celulele sistemului imun. Limfocitele T, B, celulele NK. Receptorii specifici ai antigenelor de pe suprafaa limfocitelor. Receptorii limfocitelor T (TCR). Celulele prezentatoare de antigen (APR). Sistemul monocitomacrofagic. Alte celule implicate n rspunsul imun Complement simplu 1. a. b. c. d. e. 2. a. b. c. d. e. 3. a. b. c. d. e. 4. a. b. Care sunt organele limfoide primare: splina timusul ganglionii limfatici esutul limfoid sistemul imun Care sunt organele limfoide secundare: timusul mduva spinrii splina mduva osoas hematogen limfocitele Unde este sediul principal al hematopoiezei: ganglionii limfatici splina mduva osoas timus esut limfoid Timusul este sediul: formrii limfocitelor T mature formrii limfocitelor B
22

c. d. e. 5. a. b. c. d. e. 6. a. b. c. d. e. 7. a. b. c. d. e.

formrii celulelor NK formrii plasmocitelor formrii limfocitelor T imature Hematopoieza reprezint: formarea imunoglobulinelor formarea limfocitelor B formarea limfocitelor T formarea celulelor NK formarea celulelor sangvine Alegei rspunsul corect: hematopoieza are dou linii de difereniere hematopoieza are o linie de difereniere hematopoieza are trei linii de difereniere hematopoieza are patru linii de difereniere hematopoieza are cinci linii de difereniere Limfocitul B sufer proces de maturare n: timus splin ganglioni limfatici mduv osoas esut limfoid

8. Urmtoarele afirmaii privind sistemul imun sunt adevrate, cu excepia: a. sistemul imun este alctuit din organe limfoide i celule imune b. toate celulele sistemului imun (celule tisulare i leucocite) se dezvolt din celulele stem pluripotente din mduva hematopoietic c. celulele sistemului imun au un numr limitat care nu se rennoiete n cursul vieii unui individ d. este esenial pentru supravieuirea organismului, datorit agresiunii permanente a agenilor infecioi e. organele limfoide se clasific n primare i secundare 9. Succesiunea etapelor eritropoiezei este urmtoarea: a. proeritroblast, eritroblast bazofil, eritroblast ortocromatofil, eritroblast oxifil, reticulocit, eritrocit b. reticulocit, eritroblast bazofil, eritroblast ortocromatofil, eritroblast oxifil, proeritroblast, eritrocit c. proeritroblast, eritroblast bazofil, eritroblast ortocromatofil, eritroblast oxifil, eritrocit, reticulocit d. proeritroblast, eritroblast ortocromatofil, eritroblast oxifil, eritroblast bazofil, eritrocit, reticulocit e. eritroblast bazofil, eritroblast ortocromatofil, eritroblast oxifil, proeritroblast, reticulocit, eritrocit
23

10. Succesiunea etapelor granulopoiezei este urmtoarea: a. promielocit, mielocit, metamielocit, granulocit nesegmentat, granulocit segmentat, mieloblast b. mieloblast, promielocit, mielocit, metamielocit, granulocit nesegmentat, granulocit segmentat c. mieloblast, granulocit segmentat, promielocit, mielocit, metamielocit, granulocit nesegmentat d. promielocit, mieloblast, mielocit, metamielocit, granulocit nesegmentat, granulocit segmentat e. mielocit, metamielocit, granulocit nesegmentat, granulocit segmentat, mieloblast, promielocit 11. Succesiunea etapelor trombopoiezei este urmtoarea: a. precursor megacariocitar, megacarioblast, megacariocit, trombocit, agregate plachetare b. megacarioblast, megacariocit, trombocit, precursor megacariocitar, agregate plachetare c. precursor megacariocitar, agregate plachetare, megacarioblast, megacariocit, trombocit d. megacarioblast, megacariocit, trombocit, agregate plachetare, precursor megacariocitar e. precursor megacariocitar, agregate plachetare, megacarioblast, megacariocit, trombocit 12. a. b. c. d. e. 13. a. b. c. d. e. 14. a. b. c. d. e. Celulele hematopoietice se difereniaz prin: molecule de suprafa membrana nuclear numrul de nucleoli membrana celular numrul de ribozomi Markerii reprezint: granulele din leucocite antigene zona Fc a anticorpilor molecule de suprafa autoanticorpii Sediul hematopoiezei la adult se afl n: toate oasele celulele sacului vitelin numai n oasele scurte n oasele plate n diafiza humerusului i femurului
24

15. a. b. c. d. e. 16. a. b. c. d. e. 17. a. b. c. d. e. 18. a. b. c. d. e. 19. a. b. c. d. e. 20. a. b. c. d. e. 21. a. b. c.

Pn la vrsta de 18 ani, hematopoieza are loc n: epifizele distale ale femurului oasele scurte i plate toate oasele numai n corpul vertebrelor ficat La originea liniilor hematopoietice se afl urmatoarele celulele: celule progenitoare hematopoietice celulele seriei sanguine celule stem celule progenitoare mieloide celule progenitoare limfoide Formarea hematiilor se numete: granulopoiez megacariopoiez limfopoiez eritropoiez leucopoiez Celulele stem prezint urmtoarele caracteristici, cu excepia: au capacitate de autoregenerare se pot diferenia se pot autontreine sunt celulele de origine numai ale eritopoiezei sunt considerate celulele mam ale tuturor liniilor celulare Hematopoieza reprezint: procesul de maturizare al hepatocitelor numai procesul de formare al eritrocitelor procesul de formare al elementelor figurate numai procesul de difereniere al leucocitelor numai procesul de formare al plachetelor Celulele stem ce pot determina toate liniile hematopoietice se numesc: unipotente pluripotente bipotente totipotente progenitoare Celulele stem ce pot determina dou liniile hematopoietice se numesc: unipotente pluripotente bipotente
25

d. e. 22. a. b. c. d. e.

totipotente progenitoare Celulele stem ce pot determina o linie hematopoietic se numesc: unipotente pluripotente bipotente totipotente progenitoare

23. Celulele stem ce pot determina mai multe linii hematopoietice, dar nu toate, se numesc: a. unipotente b. pluripotente c. bipotente d. totipotente e. progenitoare 24. a. b. c. d. e. 25. a. b. c. d. e. 26. a. b. c. d. e. 27. a. b. c. d. e. Celulele CFU-M sunt celule stem: unipotente pluripotente bipotente totipotente progenitoare Celulele progenitoare limfoide duc la formarea: eritrocitelor plachetelor bazofilelor neutrofilelor limfocitelor Megacariopoieza induce formarea: monocitelor plachetelor leucocitelor neutrofilelor limfocitelor Monocitopoieza induce formarea: trombocitelor neutrofilelor leucocitelor monocitelor limfocitelor
26

28. a. b. c. d. e. 29. a. b. c. d. e. 30. a. b. c. d. e. 31. a. b. c. d. e. 32. a. b. c. d. e. 33. a. b. c. d. e. 34. a. b. c.

Granulocitopoieza induce formarea: trombocitelor neutrofilelor eritrocitelor monocitelor limfocitelor Granulocitopoieza induce formarea: plachetelor limfocitelor eritrocitelor monocitelor bazofilelor Linia mieloid duce la formarea: celulelor stem limfocitelor B eritrocitelor limfocitelor T citotoxice limfocitelor T helper Eritropoieza induce formarea: limfocitelor hematiilor leucocitelor trombocitelor monocitelor Linia prin care se formeaz trombocite se numete: eritropoieza granulocitopoieza limfopoieza megacariopoieza monocitopoieza Seria prin care se formeaz eozinofilele se numete: eritropoieza granulocitopoieza limfopoieza megacariopoieza monocitopoieza Linia prin care se formeaz globulele roii se numete: eritropoieza granulocitopoieza limfopoieza
27

d. e. 35. a. b. c. d. e. 36. a. b. c. d. e. 37. a. b. c. d. e. 38. a. b. c. d. e. 39. a. b. c. d. e. 40. a. b. c. d. e. 41.

megacariopoieza monocitopoieza Celula cap de serie a seriei roii este: reticulocit eritrocit proeritroblast promielocit megacarioblast Durata de evoluie din celula stem pna la reticulocit dureaz: 2 luni 1-2 sptmni 3 luni 10-15 zile 5-7 zile Nucleii eliminai de eritroblati sunt fagocitai de: macrofage monocite neutrofile limfocite T eozinofile Cele mai numeroase granulocite sunt: eozinofilele bazofilele limfocitele neutrofilele monocitele Cele mai rare granulocite sunt: eozinofile bazofile limfocite neutrofile monocite Celulele care se difereniaz n organele limfoide primare se numesc: eozinofile bazofile limfocite neutrofile monocite Limfocitele B se maturizeaz n:
28

a. b. c. d. e. 42. a. b. c. d. e. 43. a. b. c. d. e. 44. a. b. c. d. e. 45. a. b. c. d. e. 46. a. b. c. d. e. 47. a. b. c. d.

ficat timus mduva hematopoetic rinichi hipofiz Limfocitele T se maturizeaz n: ficat timus mduva hematopoetic rinichi hipofiz Limfocitele T citotoxice prezint urmtorul marker specific de suprafa: CD8 CD2 CD4 CD1 CD6 Limfocitele T helper prezint urmtorul marker specific de suprafa: CD8 CD2 CD4 CD1 CD6 Afirmaiile corecte referitoare la celulele precursoare T sunt: prezint markerul CD4 prezint markerul CD8 prezint markerul CD3 nu posed receptori pentru antigen se maturizeaz n mduva hematogen Rolul seleciei negative al limfocitelor este: inducerea apoptozei limfocitelor B distrugerea limfocitelor cu receptori pentru non-self inducerea toleranei asupra proteinelor proprii distrugerea limfocitelor T ce nu reacioneaz cu proteinele MHC inducerea apariiei bolilor autoimune Rolul seleciei pozitive al limfocitelor este: inducerea apoptozei limfocitelor B distrugerea limfocitelor cu receptori pentru non-self inducerea toleranei asupra proteinelor proprii distrugerea limfocitelor T ce nu reacioneaz cu proteinele MHC
29

e.

inducerea apariiei bolilor autoimune

48. Afirmaiile corecte referitoare la limfocitele helper sunt urmtoarele, cu excepia: a. stimuleaz activarea limfocitelor CD4 citotoxice b. activeaz macrofagele n reaciile de hipersensibilitate de tip ntrziat c. produc limfokine ce activeaz limfocitul B d. produc granule toxice care induc moartea celulelor tumorale e. predomin n tonsile 49. a. b. c. d. e. 50. a. b. c. d. e. 51. a. b. c. d. e. 52. a. b. c. d. e. 53. a. b. c. d. e. 54. Afirmaa adevrat referitoare la limfocitele B este: se maturizeaz n timus se mpart n limfocite helper i citotoxice se difereniaz n plasmocite reprezint baza imunitii celulare elaboreaz antigene Faza antigen dependent a limfocitelor B se refer la: prolimfocite prelimfocite limfocite citotoxice plasmocite limfocite helper Limfocitele B prezint pe suprafaa ca receptor pentru antigen: CD8 IgM pentamer IgM monomer IgA CD4 Durata de via a limfocitelor B este: 2-3 luni cteva ore pn la o sptmn cteva zile sau sptmni cteva ore sau zile Durata medie de via n periferie a limfocitelor B virgine este: 5-7 zile 4-5 zile cteva ore o sptmna pn la 2 zile Afirmaiile corecte referitoare la selecia clonal sunt:
30

a. b. c. d. e. 55. a. b. c. d. e.

celulele T selecionate vor deveni plasmocite toate limfocitele se vor transforma n limfocite cu memorie selecia clonal st la baza formrii anticorpilor limfocitele B de memorie produc interleukine limfocitele de memorie nu pot rmne latente pe o perioad lung Dup maturare, limfocitele ajung n: mduva hematogen timus organe limfoide primare organe limfoide secundare ficat

56. Afirmaiile corecte referitoare la celulele NK natural ucigae sunt urmtoarele, cu excepia: a. sunt limfocite mari cu granulaii b. elimin celulele neoplazice c. induc un rspun imun de memorie d. au rol n imunitatea natural e. prezint o putere citotoxic spontan 57. a. b. c. d. e. 58. a. b. c. d. e. 59. a. b. c. d. e. 60. a. b. c. n lupta antiparazitar intervin: eozinofilele bazofilele monocitele hematiile neutrofilele Elementele centrale ale rspunsului imun specific sunt: hematiile trombocitele limfocitele monocitele neutrofilele Afirmaia corect referitoare la limfocitele supresoare este: n condiii de homeostazie raportul Th/Ts este subunitar prezint marker de suprafa CD4 prezint marker de suprafa CD8 nu prezint marker de suprafa nu are rol in reglarea rspunsului imun Sunt limfocite mari: limfocitele T helper limfocitele B celulele dendritice
31

d. e. 61. a. b. c. d. e. 62. a. b. c. d. e. 63. a. b. c. d. e. 64. a. b. c. d. e. 65. a. b. c. d. e. 66. a. b. c. d. e. 67.

celulele NK macrofagele Celulele prezentatoare de antigen ocazionale sunt: celulele dendritice neutrofilele monocitele limfocitele B macrofagele Neutrofilele intervin n: imunitatea natural regenerarea tisular boli alergice imunitatea specific reacia de hipersensibilitate de tip I Celulele prezentatoare de antigen specializate sunt: hematiile celulele endoteliale celulele dendritice neutrofilele celulele epiteliale Bazofilele intervin n: imunitatea natural regenerarea tisular boli alergice imunitatea specific reacia de hipersensibilitate de tip I Principalul mediator al mastocitelor este: bradinkinina serotonina histamina prostaglandine leucotriene Prezint rol accesoriu n imunitate: trombocitele hematiile limfocitele T limfocitele B leucocitele Interaciunile ntre celulele imunitare prin contact celular strns se fac prin:
32

a. b. c. d. e. 68. a. b. c. d. e. 69. a. b. c. d. e. 70. a. b. c. d. e.

citokine molecule de adeziune histamina markeri prostaglandine Sunt organe limfoide centrale: splina amigdalele timus placile Peyer esutul limfoid asociat mucoaselor MALT Toate celulele sistemului imun se dezvolt din: celule stem bipotente celule stem monopotente timus celule stem pluripotente celule specializate n imunitate Organele limfoide secundare sunt: splina timusul mduva hematogena rinichi epifiza

Tematica 2 Complement multiplu 1. a. b. c. d. e. 2. a. b. c. d. e. 3. Care sunt organele limfoide primare: splina mduva osoas timusul ganglionii limfatici esutul limfoid Care sunt organele limfoide secundare: ganglionii limfatici esutul limfoid splina timusul mduva osoas hematogen Hematopoieza prezint:
33

a. b. c. d. e. 4. a. b. c. d. e. 5. a. b. c. d. e. 6. a. b. c. d. e. 7. a. b. c. d. e.

dou linii de difereniere o linie mieloid o linie limfoid o linie monocitar o linie trombocitar Linia mieloid cuprinde: eritropoieza linia monocitar linia granulocitar linia limfocitar linia megacariocitar Diferenierea limfocitelor n limfocite B i T are loc: n mduva hematopoietic n timus n splin n ganglionii limfatici n esutul limfoid Sistemul limfatic este alctuit din: mduva osoas limf vase limfatice ganglioni limfatici timus Sunt adevrate urmtoarele afirmaii despre ganglionii limfatici: sunt formai din zona cortical i medular sunt organe limfoide secundare sunt organe limfoide primare paracorticala conine predominat limfocite T paracorticala conine predominant limfocite B

8. Sunt adevrate urmtoarele afirmaii despre ganglionii limfatici: a. sunt organe limfoide primare b. corticala extern este foarte bogat n limfocite B c. conin o zon medular d. centrul germinativ este sediul proliferrii celulare intense dup stimularea antigenic e. sunt organe limfoide secundare 9. a. b. c. Sunt adevrate urmtoarele afirmaii despre ganglionii limfatici: paracorticala conine predominat limfocite T sunt organe limfoide primare corticala extern este foarte bogat n limfocite B
34

d. centrul germinativ este sediul proliferrii celulare intense dup stimularea antigenic e. sunt formai din zona cortical i medular 10. Sunt adevrate urmtoarele afirmaii despre ganglionii limfatici: a. limfocitele i antigenele ptrund n ganglion prin vasele limfatice aferente b. fiecare ganglion are o vascularizaie arterial i venoas proprie c. medula conine limfocite T i B i majoritatea plasmocitelor organizate n cordoane d. limfocitele prsesc ganglionul numai prin vasul limfatic aferent e. paracorticala este foarte bogat n limfocite B 11. a. b. c. d. e. Sunt adevrate urmtoarele afirmaii despre splin: este un organ limfoid primar este alcatuit din pulpa roie i pulpa alb pulpa alb conine foliculi primari i centrii germinativi este acoperit de o capsul conjunctiv este un organ limfoid secundar

12. Sunt adevrate urmtoarele afirmaii despre splin: a. este alcatuit din pulpa roie i alb b. este un organ limfoid secundar c. n fiecare folicul primar se gsete o aglomerare de celule foliculare dendritice (CFD) d. pulpa alb este separat de pulpa roie prin sinusul marginal e. nu este acoperit de capsula conjunctiv 13. a. b. c. d. e. Sunt adevrate urmtoarele afirmaii despre splin: pulpa alb conine foliculi primari i centrii germinativi pulpa alb este separat de pulpa roie este acoperit de o capsul conjunctiv totalitatea tecilor periarteriolare formeaz pulpa alb a splinei este un organ limfoid primar

14. Sunt adevrate urmtoarele afirmaii despre splin: a. este un organ limfoid secundar b. nu prezint capsula conjunctiv c. n fiecare folicul primar se gsete o aglomerare de celule foliculare dendritice (CFD) d. pulpa alb conine foliculi primari i centrii germinativi e. totalitatea tecilor periarteriolare formeaz pulpa alb a splinei 15. Sunt adevrate urmtoarele afirmaii despre splin: a. pulpa roie este format din cordoane de esut splenic (cordoane Bilroth) b. cordoanele Bilroth sunt formate dintr-o reea tridimensional de celule reticulare i fibre reticulare
35

c. d. e. 16. a. b. c. X d. e.

splina este un filtru al sngelui n pulpa alb se gsesc foliculii limfoizi primari totalitatea tecilor periarteriolare formeaz pulpa roie a splinei Hematopoieza : este procesul de formare a celulelor sanguine este un proces de difereniere celular a fost studiat datorit sensibilitii componentelor celulare la iradierea cu raze este un proces independent de mecanismele de semnalizare i feedback are 2 linii de difereniere: mieloid i limfoid

17. Factorii de difereniere i cretere cu rol n hematopoiez: a. induc diferenierea i proliferarea, att n creterea normal ct i n cea neoplazic b. induc proliferarea mai multor tipuri de celule, dar i diferenierea unui subset specific sau limitat de celule c. n vitro progenitorii sunt sensibili la aciunea unor inductori: GM- CSF(factorii de stimulare a coloniilor granulocito-monocitare) d. induc diferenierea i proliferarea doar n creterea normal e. induc diferenierea i proliferarea doar n creterea neoplazic 18. Celulele stem au urmtoarele caracteristici: a. capacitatea de autontreinere b. capacitatea de difereniere i generare a descendenilor, numai n prezena stimulilor antigenici c. se afl la originea tuturor liniilor hematopoietice d. se transform n celule progenitoare e. n funcie de gradul de potenialitate exist celule stem toti-, pluri-, bi- i unipotente 19. Care din urmtoarele afirmaii legate de linia limfoid sunt adevrate: a. reprezint 5-20% din celulele medulare i 20% din cele circulante b. deriv din celula stem care se transform n precursori ai seriilor limfocitare B i T c. dup expunerea la antigen limfocitele mature se vor diferenia n limfocite proliferative d. limfocitele mature pot tri ani de zile sau forma limfocitelor cu memorie e. face parte din linia granulocito- monocitar 20. Limfocitele: a. sunt celule mononucleare heterogene ca mrime i morfologie b. sunt celule polimorfonucleare cu granulaii n citoplasm c. diferenierea n limfocite B i T apare n organele limfoide primare (mduva hematopoietic i timus)
36

d. ulterior diferenierii migreaz n splin i ganglionii limfatici (organele limfoide secundare) e. sunt elementele centrale ale rspunsului imun specific 21. Limfocitele au urmtoarele caracteristici: a. limfocitele B migreaz i se matureaz n splin b. limfocitele T migreaz i se matureaz n timus c. dup maturaie intr n circulaie i ajung n organele limfoide secundare d. formeaz celule efectoare i limfocite de memorie e. limfocitele de memorie rmn n esuturile periferice i n circulaie pentru o perioad de cteva zile 22. Limfocitele B: a. se transform n plasmocite i elaboreaz anticorpi ( Ig ) b. prin Ig neutralizeaz toxinele bacteriene, virusurile, produc opsonizarea c. sunt implicate n infeciile cu bacterii care produc toxine sau posed capsula polizaharidic ce interfer cu fagocitoza d. o parte se transform n limfocite cu memorie e. au rol n dezvoltarea hipersensibilitii de tip ntrziat 23. a. b. c. d. e. Limfocitele T helper (CD 4): sunt activate de antigenele microorganismului patogen complexat cu proteinele MCH II induc moartea celulei infectate produc limfokine ce activeaz limfocitele B (imunitatea umoral T dependent) coordoneaz activitatea celorlaltor celule imune au rol n dezvoltarea hipersensibilitii de tip ntrziat

24. Care din urmtoarele afirmaii sunt adevrate? a. limfocitele T citotoxice (CD 8+) produc granulaii care induc moartea celulei infectate b. limfocitele T supresor (CD 8 +) au rol n reglarea rspunsului imun c. raportul T h/ T s >1 d. n SIDA, T h/ T s >2 e. limfocitele T citotoxice sunt implicate n rspunsul imun umoral 25. Limfocitele NK: a. au putere citotoxic spontan, fr a avea nevoie de un stimul sau de prezena MHC moleculelor de histocompatibilitate b. sunt limfocite mari cu granulaii c. au rol n imunitatea natural d. elimin celulele modificate n urma unei infecii sau neoplazii e. sunt implicate n rspunsul imun secundar (de memorie ) 26. Care din urmtoarele afirmaii sunt adevrate?
37

a. limfocitele mici sunt 25% din numrul de limfocite: majoritatea limfocitelor T, B, celule dendritice b. limfocitele mari cu granulaii sunt 5-15% din totalul limfocitelor (T citotoxice, NK ) c. limfocitele se difereniaz morfologic pe subclase d. limfocitele posed molecule de suprafa destinate funciei e. antigenele de suprafa sunt folosite pentru identificarea tipurilor celulare i a stadiilor de difereniere 27. Care din urmtoarele afirmaii sunt adevrate? a. limfocitele B i T sunt componente majore ale rspunsului imun dobndit b. limfocitele B i T sunt componente majore ale rspunsului imun nnscut c. limfocitele B i T au ca funcie recunoaterea antigenelor non-self n cazul prezentrii antigenice i eliminarea patogenilor i a celulelor infectate d. limfocitele T sunt implicate n rspunsul imun celular e. limfocitele B sunt implicate n rspunsul imun umoral 28. a. b. c. d. e. 29. a. b. c. d. e. 30. a. b. c. d. e. 31. a. b. c. d. e. 32. Sistemul imun este alctuit din: organe limfoide primare celule imune vase limfatice hipofiz suprarenale Organele limfoide primare sunt: amigdalele mduva hematogen ganglioni limfatici splina timus Organele limfoide secundare sunt: timusul ganglioni limfatici amigdale maduva hematogena splina Afirmaiile corecte referitoare la celulele sistemului imun sunt: sunt formate doar din leucocite sunt nlocuite doar n perioada embrionar sunt formate din celule tisulare i leucocite se dezolt din celule stem pluripotente asigur mecanisme specifice de rspuns cu activitate prompt Celulele hematopoietice se pot diferenia ntre ele prin:
38

a. b. c. d. e. 33. a. b. c. d. e. 34. a. b. c. d. e. 35. a. b. c. d. e. 36. a. b. c. d. e. 37. a. b. c. d. e. 38. a. b. c. d.

molecule de suprafa numrul de nucleoli numrul de ribozomi markeri straturile membranei nucleare Hematopoieza reprezint procesul de: formare a celulelor sanguine maturizare a miocitelor maturizare a celulelor endoteliale maturizare a elementelor figurate difereniere a celulelor interstiiale Hematopoieza implic: diferenierea celular obinerea celulelor stem proliferarea clonal formarea hepatocitelor diferenierea hepatocitelor Sediul hematopoezei la ft se afl n: oasele scurte i plate toate oasele oasele late ale craniului ficat splin Pn la vrsta de 18 ani, hematopoieza are loc n: oasele scurte i plate toate oasele oasele late ale craniului ficat celulele sacului vitelin La adult, hematopoieza are loc n: splin oasele coxale epifiza proximal a humerusului corpurile vertebrelor oasele scurte Celulele stem prezint urmtoarele caracteristici: se gsesc n ficat nu au capacitate de autogenerare prezint capacitate de difereniere sunt prezente numai la embrion
39

e. 39. a. b. c. d. e. 40. a. b. c. d. e. 41. a. b. c. d. e. 42. a. b. c. d. e. 43. a. b. c. d. e. 44. a. b. c. d. e. 45. a.

se pot autontreine n funcie de gradul de potenialitate, celulele stem pot fi: primare multipotente secundare totipotente unipotente Liniile de difereniere ale hematopoiezei sunt: megacariopoieza mielopoieza eritropoieza granulocitopoieza limfopoieza Linia mieloid prezint urmtoarele serii: eritopoieza limfopoieza megacariopoieza granulocitopoieza monocitopoieza Seria granulocitar formeaz urmtoarele celule: bazofile hematii plachete neutrofile monocite Prin eritopoieza se formeaz urmtoarele celule: globule albe eritrocite leucocite globule rosii hematii Afirmaiile corecte referitoare la eritrocite sunt: pot fi depozitate n mduv prezint ca precursor reticulocitul prezint un nucleu au o durat de via de 5-7 zile se dezvolt din celula stem pluripotent Seria monocitar formeaz: trombocite
40

b. c. d. e. 46. a. b. c. d. e. 47. a. b. c. d. e. 48. a. b. c. d. e. 49. a. b. c. d. e. 50. a. b. c. d. e. 51. a. b. c. d. e.

plasmocite macrofage limfocite monocite Mielopoieza formeaz: hematii limfocite B plachete granulocite segmentate limfocite T Granulocitopoieza formeaz: limfocite B eozinofile polimoronucleale limfocite T bazofile Megacariopoieza formeaz: macrofage plasmocite trombocite bazofile plachete Linia limfoid formeaz: limfocite B monocite neutrofile limfocite T plasmocite Afirmaiile corecte referitoare la limfocite sunt: limfocitele T au rol n rspunsul celular limfocitele B se maturizeaz n timus limfocitele T se pot transforma n plasmocite se difereniaza la microscopul optic procesul de maturizare este concretizat de apariia markerilor Afirmaiile corecte referitoare la instruirea timic sunt: se pstreaz limfocitele ce au receptori pentru proteinele proprii selecia negativ reprezint ndepartarea celulelor autoreactive selecia pozitiv previne apariia bolilor autoimune apoptoza intervine n celulele care nu reacioneaz cu proteinele MHC selecia pozitiv poate duce la ndeprtarea limfocitelor B
41

52. a. b. c. d. e. 53. a. b. c. d. e. 54. a. b. c. d. e. 55. a. b. c. d. e. 56. a. b. c. d. e. 57. a. b. c. d. e. 58. a. b.

Despre limfocitele T naive sunt adevrate afirmaiile: sunt mature biochimic urmeaz s se maturizeze n timus urmeaz s se maturizeze n mduva hematogen nu pot rspunde specific stimulrii unui antigen sunt celule precursoare limfocitelor T Limfocitele T mature se pot gsi n: snge amigdale ficat epifiz limf Afirmaiile corecte referitoare la TCR sunt: este o celul precursoare a limfocitelor T este un marker specific limfocitelor B induce formarea limfocitelor naive induce diferenierea limfocitelor naive induce proliferarea limfocitelor naive Limfocitele T pot prezenta urmtorii markeri: CD4 TCR CD8 CD3 prezint aceeai markeri ca i limfocitele B n funcie de markerii prezeni limfocitele T se mpart n: helper plasmocite citotoxice supresoare TCR Funciile limfocitelor T helper sunt: produc granule toxice limiteaz reacia imun produc limfokine se transform n plasmocite stimuleaz activitatea limfocitelor CD8 Funciile limfocitelor T CD8 sunt: induc apoptoza celulelor infectate regleaz reacia imuna
42

c. d. e. 59. a. b. c. d. e. 60. a. b. c. d. e. 61. a. b. c. d. e. 62. a. b. c. d. e. 63. a. b. c. d. e. 64. a. b. c. d. e.

activeaz macrofagele n reacia de hipersensibilitate produc granule toxice elibereaz perforine Limfocitul CD8 predomin n: splin esut limfoid intestinal snge mduva osoas tonsile Limfocitele CD4 predomin in: splin esut limfoid intestinal timus mduva osoas tonsile Afirmaiile corecte referitoare la limfocitele B sunt: elaboreaz imunoglobuline reprezint baza imunitii celulare se mpart n limfocite helper i citotoxice se difereniaz n plasmocite nu se maturizeaz n timus n faza antigen dependent de maturare a limfocitelor B apar: plasmocitele limfocitele helper limfocutele B activate prolimfocitele prelimfocitele n faza antigen independent de maturare a limfocitelor B apar: plasmocitele limfocitele helper limfocitele B activate prolimfocitele prelimfocitele Afirmaiile corecte referitoare la selecia clonal a limfocitelor B sunt: st la baza formrii anticorpilor toate se transform n limfocite cu memorie are loc n timus induc supresarea reaciei imune celulele B selecionate vor deveni plasmocite
43

65. a. b. c. d. e. 66. a. b. c. d. e. 67. a. b. c. d. e. 68. a. b. c. d. e. 69. a. b. c. d. e. 70. a. b. c. d. e. 71. a. b. c.

Imunoglobulinele prezint urmtoarele roluri: produc opsonizarea produc inflamaia neutralizeaz virusuri neutralizeaz toxine bacteriene favorireaz apariia celulelor tumorale Afirmaiile corecte referitoare la celulele NK sunt: induc formarea imunoglobulinelor induc un rspuns imun secundar sunt limfocite mari cu granulaii elimin celulele neoplazice prezint o putere citotoxic spontan Elementele centrale ale rspunsului imun specific sunt: monocite limfocite T eozinofile limfocite B plachete Sunt limfocite mici: celulele dendritice limfocitele T citotoxice celulele NK limfocitele B macrofagele Sunt limfocite mari cu granulaii: celulele dendritice limfocitele T citotoxice celulele NK limfocitele B macrofagele Celulele profesioniste prezentatoare de antigen sunt: monocitele celulele endoteliale celulele epiteliale limfocitele B celulele dendritice Celulele ocazionale prezentatoare de antigen sunt: macrofagele neutrofilele limfocitele B
44

d. e. 72. a. b. c. d. e. 73. a. b. c. d. e. 74. a. b. c. d. e. 75. a. b. c. d. e. 76. a. b. c. d. e. 77. a. b. c. d. e. 78.

celulele endoteliale celulele hepatice Afirmaiile corecte referitoare la neutrofile sunt: au rol n alergii intervin n imunitatea natural au rol n fagocitoz nu intervin n imunitatea specific conin granule toxice pentru parazii Eozinofilele au rol n: coagularea sngelui reacii alergice prezint i funcie fagocitar stimularea limfocitelor T infecii parazitare Prezint rol n hipersensibilitatea de tip I: mastocitele neutrofilele limfocitele bazofilele trombocitele Afirmaiile corecte referitoare la mastocite i bazofile sunt: prezint receptori pentru IgD elibereaz substane ce cresc permeabilitatea au ca mediator principal histamina au rol n hipersensibilitatea de tip II prezint receptori pentru reagine n reacia de hipersensibilitate, mastocitele elibereaz mediatorii la nivelul: pielii limbii ficatului plamanilor mucoasei intestinale Trombocitele au receptori pentru: IgE IgD IgM IgA IgG Afirmaiile corecte referitoare la interaciunile ntre celulele imunitare sunt:
45

a. b. c. d. e.

au loc prin contact celular strns necesit prezena prostaglandinelor necesit prezena moleculelor de adeziune au loc n prezena citokinelor au loc numai ntre celulele naive

Tematica 3. Antigenele. Imunoglobulinele: structur, clase, funcii. Complexul major de histocompatibilitate MHC, sistemul HLA Complement simplu 1. a. b. c. d. e. 2. a. b. c. d. e. 3. a. b. c. d. e. 4. a. b. c. d. e. 5. a. b. c. d. e. Alloantigenele sunt: antigene specifice unui singur individ antigene de grup antigene de specie izoantigene antigene bacteriene Ce este specificitatea: declanarea unui rspuns imun umoral declanarea unui rspuns imun celular declanarea unui rspuns specific declanarea unui rspuns imun nespecific niciun rspuns nu e corect Idioantigenele sunt: antigene de specie antigene de grup corespund complexului major de histocompatibilitate sunt antigene bacteriene sunt antigene virale Cea mai mare parte a moleculei de antigen corespunde: epitopului componentei purttor carrier haptenei fragmentului Fc fragmentului Fab Virusurile sunt antigene: solubile artificiale moleculare corpusculare niciun rspuns corect
46

6. a. b. c. d. e. 7. a. b. c. d. e. 8. a. b. c. d. e. 9. a. b. c. d. e. 10. a. b. c. d. e. 11. a. b. c. d. e. 12. a. b. c.

Lipidul A component a bacteriilor gram negative este un antigen: insolubil corpuscular molecular artificial endogen Beta cazeina din lapte reprezint un antigen: sintetic insolubil artificial endogen molecular Fungii sunt antigene: artificiale endogene sintetice insolubile niciun rspuns corect Anticorpii sunt sintetizai de: monocite macrofage neutrofile plasmocite eozinofile Anticorpii se mai numesc: antigene imunoglobuline macrofage monocite plasmocite Clasele de anticorpi sunt: imunoglobuline G imunoglobuline A imunoglobuline M imunoglobuline E toate rspunsurile sunt corecte Care din urmtoarele imunoglobuline trec bariera placentar: imunoglobulinele G imunoglobulinele A imunoglobulinele M
47

d. e. 13. a. b. c. d. e. 14. a. b. c. d. e. 15. a. b. c. d. e. 16. a. b. c. d. e. 17. a. b. c. d. e. 18. a. b. c. d. e.

imunoglobulinele E imunoglobulinele D n structura imunoglobulinelor intr: dou lanuri grele identice dou lanuri uoare identice lanurile H lanurile L toate rspunsurile sunt corecte Care din urmtoarele imunoglobuline reprezint 80% din total: IgE IgG IgD IgA IgM Care din urmtoarele imunoglobuline au rol n protecia de durat: IgM IgA IgG IgE IgD Anticorpii: sunt cuprini n fracia globulinic a serului cuprind proteinele Bence-Jones nu se gsesc n secreiile exocrine nu trec transplacentar la electroforez migreaz pe o band foarte ngust Este adevrat una din afirmaiile despre anticorpi: unitatea structural de baz a moleculei de anticorp este monomerul conin 4 lanuri uoare n molecul conin 4 lanuri grele n molecul nu se gsesc n lichidele extravasculare conin 3 lanuri uoare n molecul Regiunea variabil a lanurilor polipeptidice din compoziia imunoglobulinelor: corespunde jumtii C-terminale a celor 4 catene polipeptidice asigur unitatea structural i funcional a moleculei de Ig mrimea sa este fix nu formeaz situsul de combinare secvenele relativ invariante se numesc regiuni cadru

48

19. Regiunea constant a lanurilor polipeptidice din compoziia imunoglobulinelor: a. asigur unitatea structural i funcional a moleculei de Ig b. formeaz situsul de combinare c. corespunde jumtii N-terminale a celor 4 catene polipeptidice d. nu are o mrime fix e. formeaz regiunile determinante de complementaritate (RDC) 20. a. b. c. d. e. Imunoglobulinele sunt: lipoproteine glicoproteine protide lipopolizaharide fosfoproteine

21. Variantele biochimice ale imunoglobulinelor, comune pentru toi indivizii unei specii definesc: a. heterogenitatea izotipic b. heterogenitatea alotipic c. heterogenitatea idiotipic d. variaiile secvenei de aminoacizi n regiunea constanta a catenei H e. variantele corecte sunt a i d 22. Un antiser fa de lanul uman, obinut pe iepure, va precipita anticorpii din serul uman clasa: a. Ig A b. Ig G c. Ig M d. Ig D e. Ig E 23. Care din urmtoarele histocompatibilitate (MHC): a. alloantigenele b. izoantigenele c. idioantigenele d. antigenele de grup e. antigene de specie 24. a. b. c. d. e. Citokinele sunt produse de : macrofage limfocite T monocite limfocitele B celulele NK
49

antigene

corespund

complexului

major

de

25. a. b. c. d. e.

Limfokinele sunt produse de: limfocite monocite macrofage celulele NK interferoni

26. Limfocitele au receptori pe suprafa pentru : a. macrofage b. neutrofile c. limfocite B d. limfocitele T e. pentru poriunea Fc a imunoglobulinelor 27.Idioantigenele: a. sunt antigene de specie b. sunt antigene de grup c. fac parte din sistemul ABO d. aparin complexului major de histocompatibilitate e. niciun rspuns corect 28.Citokinele se mai numesc: a. monokine i limfokine b. limfocite c. monocite d. interferon e. macrofage 29. Moleculele MHC II exprimate pe membranele APC joaca un rol important n cooperarea acestor celule cu: a. limfocitele T helper b. limfocitele T citotoxice c. limfocitele T supresoare d. neutrofilele e. limfocitele B 30.Antigenul reprezint: a. o substan necunoscut de sistemul imun b. glicoproteine care recunosc antigenul inductor al rspunsului imun c. imunoglobuline d. o substan recunoscut de sistemul imun e. o substan care nu poate induce un rspuns imun 31. a. b. Imunogenitatea reprezint: capabilitatea de a induce un rspuns imun recunoaterea unei substane de ctre sistemul imun
50

c. d. e. 32. a. b. c. d. e. 33. a. b. c. d. e. 34. a. b. c. d. e. 35. a. b. c. d. e. 36. a. b. c. d. e.

recunoaterea antigenului inductor al rspunsului imun formarea complexelor antigen anticorp combinarea imunoglobulinelor cu antigenul inductor al rspunsului imun Specificitatea antigenului reprezint: capabilitatea de a induce un rspuns imun recunoaterea antigenului de ctre sistemul imun recunoaterea anticorpului inductor al rspunsului imun formarea complexelor antigen anticorp legarea unei substane de zona Fc a anticorpului Imunogenele reprezint: imunoglobulinele de tip IgD capetele Fab ale anticorpilor antigenele capabile s declaneze rspunsul imun imunoglobuline implicate n hipersensibilitatea de tip I antigenele distruse de ctre sistemul imun Haptenele reprezint: regiunea balama a anticorpilor antigene incomplete antigene care declaneaz rspunsul imun glicoproteine cu rol de Ig limfocite B activate Afirmaiile corecte referitoare la haptene sunt: reprezint anticorpi sunt antigene complete prezint imunogenicitate induc rspunsul imun pot deveni imunogene Excepiile specificitii antigenelor sunt: reacii de hipersensibilitate boli autoimune reacii ncruciate fagocitoz formarea complexelor Ag- Ac Alergenicitatea reprezint: capacitatea unui antigen de a induce un rspuns imun celular proprietatea antigenului de a fi recunoscut reacia a dou antigene cu acelai tip de anticorp capacitatea unui antigen de a induce un rspuns imun umoral provocarea reaciilor de hipersensibilitate
51

37. a. b. c. d. e.

38. a. a. c. d. e. 39. a. b. c. d. e. 40. a. b. c. d. e. 41. a. b. c. d. e. 42. a. b. c. d. e. 43. a. b. c. d. e. 44. a. b.

Imunogenicitatea depinde de urmtorii factori: necesit un Ag cu o greutate molecular ct mai mic necesit un antigen ce poate provoca un rspuns imun antigenul trebuie s aib o structur ct mai asemntoare cu structurile proprii antigenul trebuie s aib o structur vulnerabil antigenul trebuie s prezinte o structur chimic ct mai simpl Imunogenicitatea depinde de urmtorii factori, cu excepia: cantitatea de anticorpi natura chimic a Ag calea de administrare factori genetici toate caracteristicile antigenului Deteminanii antigenici se numesc: paratopi regiunile Fab regiunile Fc epitopi imunoglobuline Epitopul reprezint: receptorul de antigen al imunoglobulinei regiunea imunologic activ a antigenului regiunea imunologic activ a anticorpului regiunea de balama a anticorpului regiunea de unire dintre dou plasmocite Paratopul reprezint: receptorul de antigen al imunoglobulinei regiunea imunologic activ a antigenului regiunea imunologic activ a anticorpului regiunea de balama a anticorpului regiunea de unire dintre dou plasmocite Valena antigenului reprezint: numrul paratopilor pe o molecul de antigen numrul epitopilor pe o molecul de anticorp numrul paratopilor pe o molecul de anticorp numrul epitopilor pe o molecul de antigen numrul epitopilor pe o molecul de imunoglubulin Afirmaiile corecte referitoare la epitopii secveniali sunt: reprezint un segment discontinuu de aminoacizi sunt formai din aminoacizi situai pe lanuri diferite
52

c. d. e. 45. a. b. c. d. e.

dup denaturare sunt capabili nc s se lege de anticorpi sunt formai din aminoacizi care n structura primar se afl la distan se mai numesc i epitopi discontinui Afirmaia corect referitoare la epitopii conformaionali este: dup denaturare sunt capabili nc sa se lege de anticorpi se mai numesc i epitopi liniari reprezint un segment continuu de aminoacizi sunt formai din aminoacizi care n structura primar se afla la distan sunt molecule glicoproteice produse de plasmocite

46. Afirmaia adevrat referitoare la epitopi este: a. imunoglobulinele pot recunoate numai epitopii liniari b. epitopii secveniali sunt formati din aminoacizi situai pe lanuri polipeptidice diferite c. epitopii conformaionali se pot lega de anticorpi dup denaturare d. majoritatea anticorpilor recunosc un epitop conformaional care are o structura 3D e. receptorii limfocitelor B care recunosc epitopii discontinui recunosc proteina denaturat 47. a. b. c. d. e. 48. a. b. c. d. e. 49. a. b. c. d. e. 50. a. b. c. Complexul major de histocompatibilitate reprezint: anticorpii ce dau reacii de hipersensibilitate complex de gene care codific informaia pentru o familie de proteine complex de gene aflate n nucleul celulei genele aflate n celulele stem imunoglobulinele care pot recunoaste numai epitopii liniari Alloantigenele reprezint: antigenele prezente la unii indivizi din aceeai specie antigenele provenite de la indivizi din alt specie sistemul HLA n bolile autoimune complex de gene care leag fragmentele peptidice ale proteinelor molecule glicoproteice produse de plasmocite Heteroantigenele reprezint: antigenele prezente la unii indivizi din aceeai specie antigenele provenite de la indivizi din alt specie sistemul HLA n bolile autoimune complex de gene care leag fragmentele peptidice ale proteinelor molecule glicoproteice produse de plasmocite Autoantigenele reprezint: antigenele prezente la unii indivizi din aceeai specie antigenele provenite de la indivizi din alt specie sistemul HLA n bolile autoimune
53

d. e. 51. a. b. c. d. e. 52. a. b. c. d. e. 53. a. b. c. d. e. 54. a. b. c. d. e. 55. a. b. c. d. e. 56. a. b. c. d. e. 57.

complex de gene care leag fragmentele peptidice ale proteinelor molecule glicoproteice produse de plasmocite Afirmaia corect referitoare la antigenele T dependente este: sunt de natur lipidic sunt reprezentate de polizaharide si lipopolizaharide pneumococice induc un rspuns primar puternic induc un rspuns secundar specific obinerea rspunsului imun nu necesit prezena limfocitelor T helper Antigenele T independente sunt reprezentate de: polizaharide cu aceeai structur repetitiv de-a lungul peretelui celular proteine microbiene proteine self alterate proteine non-self proteine virale Antigenele ubicutare sunt: limitate la o singur specie larg rspandite n natur limitate la un singur tip celular pot fi reprezentate de antigene sanguine Rh nu sunt reprezentate de antigenele grupului sanguin ABO Antigenele restrnse sunt: reprezentate de mai multe specii larg rspandite n natur reprezentate de mai multe tipuri celulare pot fi reprezentate de antigene sanguine Rh sunt reprezentate de antigenele grupului sanguin ABO Cardiolipina reprezint: un anticorp polizaharidic un antigen lipidic un antigen proteic un antigen polipeptidic un anticorp lipidic Vasopresina reprezint: un anticorp polizaharidic un antigen lipidic un anticorp proteic un antigen polipeptidic un anticorp lipidic Suprarantigenele reprezint:
54

a. b. c. d. e. 58. a. b. c. d. e. 59. a. b. c. d. e. 60. a. b. c. d. e. 61. a. b. c. d. e. 62. a. b. c. d. e. 63. a. b. c. d.

antigene cu greutatea molecular mai mare molecule legate de proteine carrier molecule care se leag n exteriorul moleculelor MHC II sunt antigenele ce reprezint grupul ABO molecule recunoscute specific Afirmaiile corecte referitoare la antigenele bacteriene sunt: pot fi substane legate de corpul celular sunt localizate la nivelul capsidei virale reprezint complexe mozaicate nu pot fi reprezentate de toxine pot fi substane legate de corpul viral Afirmaia corect referitoare la antigenele virale este: pot fi substane legate de corpul celular sunt localizate la nivelul capsidei reprezint complexe mozaicate pot fi reprezentate de toxine se gsesc n interiorul virusului Afirmaia corect referitoare la antigenele parazitare este: pot fi substane legate de corpul celular sunt localizate la nivelul capsidei virale reprezint complexe mozaicate pot fi reprezentate de toxine se gsesc n interiorul virusului Afirmaia corect referitoare la antigenele complete este: nu pot declana reacia imun pot reactiona cu anticorpi nu pot reactiona in vitro cu imunoglobuline sunt reprezentate de haptene sunt reprezentate de epitopi izolati Imunoglobulinele reprezint: glicoproteine cu rol de antigene sunbstanele recunoscute de ctre sistemul imun glicoproteine cu rol de anticorpi polizaharide cu rol de anticorpi substane ce induc un rspun imun Imunoglobulinele sunt produse de: limfocite T citotoxice limfocite T helper celule NK limfocite B activate
55

e. 64. a. b. c. d. e. 65. a. b. c. d. e. 66. a. b. c. d. e. 67. a. b. c. d. e. 68. a. b. c. d. e. 69. a. b. c. d. e. 70. a.

neutrofile Afirmaia adevarat despre structura imunoglobulinelor este: structura de baza este un pentamer cuprinde un singur lan greu i dou lanuri uoare prezint o punte de hidrogen ntre cele doua lanuri grele prezint o punte de hidrogen ntre cele doua lanuri usoare prezint o punte de hidrogen ntre un lan uor i unul greu Fragmentul Fc al imunoglobulinelor reprezint: partea superioar a lanului greu i legat printr-o punte disulfuric prile viabile ale lanului greu i usor jumtile terminale ale lanurilor grele unite prin puni S-S antigenele incomplete liantul n complexele antigen- anticorp Fragmentele Fab ale imunoglobulinelor reprezint: partea superioar a lanului greu i este legat printr-o punte disulfuric parile viabile ale lanului greu i usor jumtile terminale ale lanurilor grele unite prin puni S-S antigenele incomplete liantul n complexele antigen- anticorp Afirmaiile adevarate referitoare la fragmentul greu variabil sunt: este diferit pentru lanurile kappa i lambda conine un lan C kappa i patru lanuri C lambda funcionale este comun tuturor claselor i subclaselor cu aceeai specificitate conine diferene pentru fiecare clas i subclas reprezint partea superioar ale lanului greu i uor legate prin puntea S-S Afirmaia adevarat referitoare la fragmentul greu constant este: este diferit pentru lanurile kappa i lambda conine un lan C kappa i patru lanuri C lambda funcionale este comun tuturor claselor i subclaselor cu aceeai specificitate conine diferene pentru fiecare clas i subclas reprezint partea superioar ale lanului greu i uor legate prin puntea S-S Afirmaia adevarat referitoare la fragmentul uor variabil : este diferit pentru lanurile kappa i lambda conine un lant C kappa i patru C lambda funcionale este comun tuturor claselor i subclaselor cu aceeai specificitate conine diferene pentru fiecare clas i subclas reprezint partea superioar ale lanului greu i uor legate prin puntea S-S Afirmaiile adevarate referitoare la fragmentul uor constant sunt: este diferit pentru lanurile kappa i lambda
56

b. c. d. e. 71. a. b. c. d. e. 72. a. b. c. d. e. 73. a. b. c. d. e. 74. a. b. c. d. e. 75. a. b. c. d. e. 76. a. b. c. d. e.

conine un lant C kappa i patru lanuri C lambda funcionale este comun tuturor claselor i subclaselor cu aceeai specificitate conine diferene pentru fiecare clas i subclas reprezint partea superioar ale lanului greu i uor legate prin puntea S-S Idiotopul reprezint: determinantul antigenic locul unde anticorpul se cupleaz cu determinantul antigenic faa interioar a situsului anticorpului faa anticorpului ce vine n contact direct cu epitopul faa exterioar a situsului anticorpului Afirmaiile corecte referitoare la IgG sunt: apar n rspunsul imun primar reprezint 10% din totalul de Ig din ser prezint receptori pentru complement prezint 2 subclase cu structur asemanatoare se gsesc numai n ser Afirmaia corect referitoare la IgM : se gseste pe suprafaa limfocitului B sau n ser strbate bariera fetoplacentar apare n rspunsul imun secundar nu prezint receptori pentru complement reprezint cea mai numeroas Ig din ser Afirmaia adevarat referitoare la IgA : strbate bariera fetiplacentar nu prezint receptori pentru complement particip la aglutinarea antigenelor corpusculare are rol n liza antigenelor prezint activitate bactericid inferioar IgG Afirmaia corect referitoare la IgD : nu traverseaz bariera fetoplacentar nu prezint receptori pentru complement se numesc i reagine au un nivel seric sczut prezint receptor pentru limfocitele B Afirmaia corect referitoare la IgE : se fixeaz de complement prezint cea mai mare concentraie plasmatic se leag de bazofile prezint rol n apararea de la nivelul mucoaselor prezint activitate bactericid mai mare decat IgG
57

77. a. b. c. d. e. 78. a. b. c. d. e.

Afirmaia adevarat referitoare la imunoglobulinele ftului este: ftul nu poate sintetiza imunoglobuline poate primi transplacentar IgD poate primi transplacentar IgM poate primi transplacentar IgG poaet primi transplacentar IgA Afirmaia adevarat referitoare la imunoglobulinele nou-nscutului este: prezint cantiti mari de IgA prezint n cantitati mici IgE prezint un nivel de IgG egal cu cel al mamei un nou-nscut cu nivel crescut de IgM este susceptibil la infecii digestive IgG materne vor persista toata viata

79. Genele clasei a II-a ale sistemului HLA reprezint: a. genele care codific antigenele de histocompatibilitate prezente n toate celulele nucleate b. genele ce comand sinteza antigenelor prezente n eozinofile c. sunt repartizate n grupele A, B i C d. genele ce comand sinteza antigenelor prezente n limfocite T e. genele ce comand sinteza antigenelor prezente n monocite 80. a. b. c. d. e. 81. a. b. c. d. e. 82. a. b. c. d. e. Indivizii HLA identici prezint: grupe motenite identice n totalitate jumtate de gene identice nu prezint niciun grup n comun apar din parinti nenrudii sunt foarte comuni Afirmaia corect referitoare la sistemul HLA : reprezint compatibilitatea esuturilor de aceeai origine succesul unei grefe nu depinde de sistemul HLA genele care guverneaz sinteza acestor antigene se gsesc pe cromozomul X genele clasei I codific antigenele prezente n hematii genele clasei a II-a comand sinteza antigenelor prezente n limfocitele B Reaciile ncruciate reprezint: formarea complexelor antigen anticorp reacia a dou antigene cu acelai tip de Ac schimbul de informaii genetice ntre Ag i Ac schimbul de markeri ntre dou antigene schimbul de mediatori ntre antigene i anticorpi

58

Tematica 3 Complement multiplu 1. a. b. c. d. e. 2. a. b. c. d. e. 3. a. b. c. d. e. 4. a. b. c. d. e. 5. a. b. c. d. e. 6. a. b. c. d. e. 7. Care sunt principalele antigene: virale bacteriene izoantigene macrofage neutrofile Care sunt proprietile antigenelor: antigenitate specificitate aprare sensibilizare de a sintetiza plasmocite Idioantigenele sunt: antigne de grup antigene de specie antigene specifice unui singur individ corespund complexului major de histocompatibilitate sunt rspunztoare de respingerea grefelor Sunt antigene moleculare: proteinele capsidei virale virusul hepatitic lipidul A peptidoglicanii fungii Sunt antigene corpusculare: virusul HIV proteinele din alimentatie virusul citomegalic virusul Epstein-Barr beta cazein Sunt antigene moleculare: ovalbumina cazeina gliadina virusul hepatitic B HIV Reprezint antigene corpusculare:
59

a. b. c. d. e. 8. a. b. c. d. e. 9. a. b. c. d. e. 10. a. b. c. d. e.

acidul salicilic celulele eucariote celulele procariote glicoproteinele virusul gripal Proprietile eseniale ale unui antigen sunt: specificitatea sensibilitatea anergia imunogenitatea antigenitatea Peptidoglicanul bacteriilor Gram pozitive este un antigen: sintetic endogen corpuscular exogen natural Epitopul antigenic: este partea cea mai voluminoasa a moleculei antigenice induce un rspuns imun specific se combin cu situsul activ al moleculei de anticorp determin specificitatea reaciei antigen-anticorp nu determin specificitatea reaciei antigen-anticorp

11. Haptenele: a. au greutate molecular mic b. au greutate molecular mare c. pot stimula apariia rspunsului imun dac sunt legate de o macromolecul purttoare d. pot stimula apariia rspunsului imun fr a fi legate de o molecul carrier e. pot fi sintetice 12. a. b. c. d. e. 13. a. b. c. Lipopolizaharidele sunt antigene: naturale solubile prezente la bacteriile Gram negative prezente la micoplasme moleculare Mioglobina poate fi incadrat drept antigen: lipidic proteic molecular
60

d. e. 14. a. b. c. d. e. 15. a. b. c. d. e. 16. a. b. c. d. e. 17. a. b. c. d. e. 18. a. b. c. d. e. 19. a. b. c. d. e. 20.

glucidic solubil Colagenul poate fi incadrat drept antigen: proteic natural molecular corpuscular lipidic Puterea antigenic este dat de: numrul mare de aminoacizi lungimea mare a lanului polipeptidic lungimea mic a lanului polipeptidic rigiditatea moleculei molecule de proteine cu reziduuri de aminoacizi levogiri Capacitatea mare antigenic este determinat de: numrul mic de aminoacizi numrul mare de aminoacizi lungimea mare a lanului polipeptidic molecule de proteine cu reziduuri de aminoacizi dextrogiri molecule de proteine cu reziduuri de aminoacizi levogiri Pot fi antigene bacteriene: lipidul A nucleocapsida peptidoglicanul exotoxine coagulaza Alegei rspunsurile false: antigenele au proprietatea de antigenitate macrofagele sintetizeaz anticorpi neutrofilele sunt sintetizate de plasmocite limfocitele B sintetizeaz celulele NK izoantigenele sunt antigene de grup Principalele tipuri de antigene sunt: virale parazitare bacteriene alloantigene niciun rspuns corect Nu reprezint o proprietate esenial a antigenelor :
61

a. b. c. d. e. 21. a. b. c. d. e. 22. a. b. c. d. e. 23. a. b. c. d. e. 24. a. b. c. d. e. 25. a. b. c. d. e. 26. a. b. c. d.

sensibilitatea imunogenitatea specificitatea viabilitatea variabilitatea Acidul salicilic (aspirina) nu poate fi ncadrat n grupa antigenelor: endogene corpusculare insolubile moleculare exogene Antigenul A al grupei de snge A Landstainer nu este un antigen: corpuscular insolubil sintetic molecular niciun rspuns corect Rolul anticorpilor este: n fagocitoz n sinteza imunoglobulinelor n sinteza antigenelor de aprare n reacia de hipersensibilizare Structura imunoglobulinelor este alctuit din: lanurile H lanurile L lanurile grele lanurile uoare lanurile M Lanurile uoare sunt: alfa kappa gamma lambda beta Anticorpii se gsesc n: ser urin LCR saliv
62

e. 27. a. b. c. d. e. 28. a. b. c. d. e.

laptele matern Anticorpii nu se gsesc n: ser saliv LCR urin lacrimi Alegei rspunsurile incorecte: imunoglobulinele G trec bariera placentar IgG nu trec bariera placentar IgM trec bariera placentar IgA trec bariera placentar IgE nu trec bariera placentar

29. Sunt adevrate afirmaiile: a. n serul pacienilor cu artrit cronic reumatoid se gsesc imunoglobuline ncadrate n categoria factorilor reumatoizi (FR) b. factorii reumatoizi sunt molecule de auto-anticorpi IgM anti- IgG c. moleculele de imunoglobuline devin antigenice dup asocierea lor cu adjuvantul Freund d. factorii reumatoizi sunt molecule de auto-anticorpi IgA anti-IgG e. IgG este dominant cantitativ n serul uman normal 30. a. b. c. d. e. 31. a. b. c. d. e. 32. a. b. c. d. e. Imunoglobulina G: se sintetizeaz tardiv n rspunsul imun primar este cea mai heterogen dintre imunoglobuline este imunoglobulina predominant a rspunsului imun secundar se prezint sub forma a 3 variante antigenice traverseaz placenta Imunoglobulina G: se prezint sub forma a 4 variante antigenice este imunoglobulina dominant n serul uman normal este imunoglobulina predominant a rspunsului imun primar nu traverseaz placenta nu are rol opsonizant Imunoglobulina G: este imunoglobulina predominant a rspunsului imun secundar are rol opsonizant se prezint sub forma a 5 variante antigenice se sintetizeaz tardiv n rspunsul imun primar au greutate molecular mic
63

33. a. b. c. d. e. 34. a. b. c. d. e. 35. a. b. c. d. e.

Imunoglobulina A: este alctuit din dou catene grele (H) cu specificitate de clasa (izotipic) se gsete n plasma sanguin se gsete n secreia salivar traverseaz placenta este imunoglobulina predominant a rspunsului imun secundar Imunoglobulina A: nu traverseaz placenta se gsete n secreia intestinal este imunoglobulina dominant n serul uman normal se gsete n secreia lactat nu este prezent n secreia biliar Imunoglobulina A: sunt descrise dou subclase de IgA secreia ei este stimulat de imunizarea oral este imunoglobulina predominant n saliv este imunoglobulina predominat n serul uman normal traverseaz placenta

36. Imunoglobulina A: a. neutralizeaz efectul toxinelor (botulinic, tetanic, holeric) b. are ca funcie major excluderea imun c. blocheaz legarea virusurilor de receptorii celulelor epiteliului respirator i ale mucoasei digestive d. nu este prezent n colostru e. traverseaz placenta 37. Imunoglobulina M: a. caracteristica structural a IgM este prezena unui lan greu al izotipului b. IgM este molecula major cu rol de receptor de antigen, pe suprafa limfocitelor B c. este imunoglobulina predominant n saliv d. este imunoglobulina dominant n serul uman normal e. este imunoglobulina predominant a rspunsului imun secundar 38. a. b. c. d. e. 39. a. Imunoglobulina M: are funcii aglutinante este imunoglobulina dominant n serul uman normal traverseaz placenta activeaz complementul este dominant cantitativ n secreii Imunoglobulina M: este principala opsonin imunoglobulinic a serului
64

b. cea mai mare parte a anticorpilor IgM se sintetizeaz n stadiul timpuriu al rspunsului imun primar fa de un antigen c. reprezint forma sub care se gsesc anticorpii naturali ai grupelor sanguine (aglutininele i ) d. traverseaz placenta e. nu activeaz complementul 40. Imunoglobulina M: a. activeaz complementul b. IgM este molecula major cu rol de receptor de antigen, pe suprafa limfocitelor B c. este imunoglobulina predominat n serul uman normal d. este imunoglobulina predominant a rspunsului imun secundar e. reprezint forma sub care se gsesc anticorpii naturali ai grupelor sanguine (aglutininele i ) 41. a. b. c. d. e. 42. a. b. c. d. e. 43. a. b. c. d. e. 44. a. b. c. d. e. 45. a. Imunoglobulina E: traverseaz placenta se gsete n concentraii foarte mici n snge concentraia seric a IgE crete n parazitoze este imunoglobulina predominant n saliv are ca funcie major excluderea imun Imunoglobulina E: concentraia serica a IgE crete n stri alergice interacioneaz cu receptorii specifici de pe suprafa mastocitelor mrete permeabilitatea vascular este imunoglobulina predominat n serul uman normal declaneaz reacia de hipersensibilitate imediat de tip anafilactic Imunoglobulina E: interacioneaz cu receptorii specifici de pe suprafaa bazofilelor intervin n reacia anafilactic intervin n patogenia astmului trec bariera placentar este principala opsonin imunoglobulinic a serului Monokinele sunt: citokine limfocite produse de monocite produse de limfocite limfokine Limfokinele: sunt produse de limfocite
65

b. c. d. e. 46. a. b. c. d. e. 47. a. b. c. d. e.

sunt interferoni sunt citokine au rol n modelarea rspunsului imun sunt sintetizate de antigene Care din urmtoarele sunt citokine: interleukina 1 factor necrotic al tumorii interleukina 2 monocitele macrofage Complexul major de histocompatibilitate: este alctuit din idioantigene antigenele de grup intra n alctuirea lui antigenele de specie intr n alctuirea lui este alctuit din antigene specifice unui singur individ sunt responsabile de respingerea grefelor

48. Care din trsturile de mai jos sunt caracteristice pentru moleculele MHC I: a. sunt constituite din dou lanuri transmembranare b. sunt exprimate doar pe membranele celulelor care particip la rspunsurile imune c. sunt molecule prezentatoare ale Ag exogene d. sunt constituite din dou lanuri dintre care doar unul este transmembranar e. sunt molecule prezentatoare ale Ag endogene 49. Moleculele MHC I exprimate pe membranele APC joaca un rol important n cooperarea acestor celule cu: a. limfocitele T helper b. limfocitele T citotoxice c. limfocitele T supresoare d. neutrofilele e. limfocitele B 50. Care din trsturile de mai jos sunt caracteristice pentru moleculele MCH II: a. sunt molecule prezentatoare ale Ag exogene b. sunt exprimate doar pe membranele celulelor care particip la rspunsurile imune c. sunt constituite din dou lanuri dintre care doar unul este transmembranar d. sunt molecule prezentatoare ale Ag endogene e. sunt constituite din dou lanuri transmembranare 51. Care din afirmaiile de mai jos sunt false: a. MHC clasa I prezint antigene limfocitelor Tc CD8+ (citotoxice) b. MHC clasa I prezint antigene limfocitelor Tc CD4+ (helper)
66

c. MHC clasa II prezint antigene limfocitelor TH CD4+ (helper) d. MHC clasa II exprimate la suprafaa celulelor prezentatoare de antigen (APC) e. MHC clasa IIprezint antigene limfocitelor TH CD8+ (citotoxice) 52. Zona balama a receptorului limfocitului T (TCR) are urmtoarele caracteristici: a. este regiunea lanurilor a i b ale TCR situat ntre domeniile constante i membran b. este poriunea TCR cu maxim de flexibilitate c. cele dou lanuri ale sale se asociaz prin puni disulfurice d. este regiunea din lanurile a i b situat ntre domeniile variabile i cele constante e. favorizeaz contacte ntre TCR i complexul MHC epitop 53. a. b. c. d. e. 54. a. b. c. d. e. 55. a. b. c. d. e. 56. a. b. c. d. e. 57. a. b. c. d. Segmentul intracitoplasmatic al receptorului limfocitului T (TCR): este scurt este lung transmite semnale activatoare nu transmite semnale activatoare este n contact cu celulele dendritice Activarea limfocitelor T poate fi obinut prin: stimularea lor cu Ag T dependente stimularea lor cu Ag T independente n cadrul unei cooperri cu celulele prezentatpare de antigen APC n lipsa APC toate rspunsurile sunt adevrate Antigenele reprezint: glicoproteine cu rol n aparare substane ce induc rspunsul imun substane recunoscute nespecific de ctre sistemul imun substane ce pot fi recunoscute de ctre sistemul imun substane cu rol de imunoglobuline Haptenele reprezint: gene ce aparin sistemul HLA antigene care prezint specificitate numai antigene complete imunogene atunci cnd se combin cu o molecul carrier antigene care nu prezint imunogenitate Specificitatea antigenelor reprezint: capacitatea unui antigen de a induce un rspuns imun celular capacitatea unui antigen de a produce IgE proprietatea antigenului de a fi recunoscut prin rspunsul imun declanat capacitatea unui antigen de a induce un rspuns imun umoral
67

e.

posibilitatea ca dou antigene de origine diferit s reactioneze cu acelai anticorp Imunogenitatea antigenelor reprezint capacitatea: unui antigen de a induce un rspuns imun celular unui antigen de a produce IgE antigenului de a fi recunoscut prin rspunsul imun pe care l declanseaz unui antigen de a induce un rspuns imun umoral antigenului de a produce reacii de hipersensibilitate Alergenicitatea unui antigen reprezint capacitatea: unui antigen de a induce un rspuns imun celular unui antigen de a produce IgE antigenului de a fi recunoscut prin rspunsul imun pe care l declanseaz unui antigen de a induce un rspuns imun umoral antigenului de a produce reacii de hipersensibilitate Factorii de care depind imunogenitatea sunt: diferena ct mai mica a structurii chimice a antigenului faa de self structura este constant greutatea molecular trebuie s fie ct mai mare Ag s persiste suficient n organism pentru a produce un rspuns imun structura este vulnerabil Imunogenitatea depinde de: natura chimic a anticorpului cantitatea de anticorp calea de administare momentul administrrii factorii genetici ai pacientului Afirmaiile adevarate referitoare la epitopi sunt: reprezint determinanii antigenici reprezint structura corespondent a imunoglobulinei reprezint receptorul de antigen al imunoglobulinei valena antigenului este determinat de numarul epitopilor reprezint regiunile imunologic active ale antigenelor Afirmaiile adevarate referitoare la epitopii liniari sunt: se mai numesc i discontinui dup denaturare nu se mai pot lega de anticorpi reprezentai de un segment continuu de aminoacizi dintr-un lan polipeptidic sunt formai din aminoacizi care n structura primar se afl la distan sunt dependeni de structura primar a proteinei Afirmaiile adevarate referitoare la epitopii conformationali sunt:
68

58. a. b. c. d. e. 59. a. b. c. d. e. 60. a. b. c. d. e. 61. a. b. c. d. e. 62. a. b. c. d. e. 63. a. b. c. d. e. 64.

a. b. c. d. e. 65. a. b. c. d. e. 66. a. b. c. d. e. 67. a. b. c. d. e. 68. a. b. c. d. e. 69. a. b. c. d. e. 70. a. b. c. d.

sunt formai din aminoacizi situai pe lanuri diferite dup denaturare nu se mai pot lega de anticorpi reprezentai de un segment continuu de aminoacizi dintr-un lan polipeptidic sunt formai din aminoacizi care n structura primar se afl la distant sunt dependeni de structura primar a proteinei Epitopul liniar este: recunoscut de ctre anticorpi prin secvena de aminoacizi prezentat ntr-o form tridimensional distrus cand molecula este denaturat recunoscut de ctre anticorpi prin sau structura primar denumit i secvenial Afirmaiile corecte referitoare la epitopul conformational sunt: nu este distrus cnd molecula este denaturat este denumit i secvenial este recunoscut de ctre anticorpi prin secvena de aminoacizi poate avea o structur tridimensional poate avea o structur specific proteic Receptorii imunoglobulinelor pot recunoate: epitopi liniari epitopi conformaionali paratopi secveniali paratopi conformaionali epitopi discontinui Receptorii limfocitelor T recunosc: epitopi liniari peptide liniare scurte epitopi conformaionali molecule MHC paratopi secveniali Complexul major de histocompatibilitate reprezint: gene care codific informaia pentru o familie de proteine gene care leag fragmentele peptidice ale proteinelor strine gene care se gsesc n celulele stem imunoglobulinele care pot recunoate numai epitopii liniari gene care prezint limfocitelor T fragmente peptidice Autoantigenele reprezint: antigene prezente la unii indivizi din aceeai specie antigene HLA n anumite conditii antigene din complexul major de histocompatibilitate antigene provenite de la alt specie
69

e. 71. a. b. c. d. e. 72. a. b. c. d. e. 73. a. b. c. d. e. 74. a. b. c. d. e. 75. a. b. c. d. e. 76. a. b. c. d. e. 77. a.

antigene care apar n bolile autoimune n funcie de tipul de rspuns imun produs, antigenele se clasific n: autoantigene Ag timo-independente heteroantigene Ag timo-dependente alloantigenele n funcie de relaia cu subiectul responsiv, antigenele se clasific n: autoantigene Ag timo-independente heteroantigene Ag timo-dependente alloantigenele Afirmaiile adevrate referitoare la antigenele T dependente sunt: sunt de natur glucidic induc rspuns primar iniial slab pentru obinerea rspunsului imun sunt necesare limfocitele B sunt reprezentate de proteine non-self sunt reprezentate de lipopolizaharide pneumococice Afirmaiile adevrate referitoare la antigenele T independente sunt: sunt de natur proteic induc rspuns primar initial slab pentru obinerea rspunsului imun sunt necesare limfocitele T helper sunt reprezentate de glucide cu determinani antigenici repetitivi sunt reprezentate de lipopolizaharide pneumococice n funcie de repartiia antigenelor n natur, acestea se clasific n: heteroantigene ubicuitare alloantigene restranse antigene timo-dependente Antigenele restrnse sunt: limitate la o singur specie larg raspndite n natur limitate la un singur tip celular reprezentate de antigenele sanguine Rh reprezentate de antigenele grupului sanguin ABO Antigenele ubicuitare sunt: limitate la o singur specie
70

b. c. d. e. 78. a. b. c. d. e. 79. a. b. c. d. e. 80. a. b. c. d. e. 81. a. b. c. d. e. 82. a. b. c. d. e. 83. a. b. c. d. e.

larg raspandite n natur limitate la un singur tip celular reprezentate de antigenele sanguine Rh reprezentate de antigenele grupului sanguin ABO n funcie de natura chimic, antigene se clasific n: alloantigene polipeptide autoantigene compui sintetici superantigenele Superantigenele reprezint: molecule ce nu sunt recunoscute specific molecule care se leag n interiorul moleculelor MHC II molecule care se leag n exteriorul moleculelor HLA II antigene legate de proteinele carrier molecule care se leag de o secven peptidic din familia TCR Exemple de superantigene sunt: enterotoxina stafilococic endotoxina pirogenic a streptococului toxina de soc stafilococic exotoxina stafilococic numai toxine streptococice n funcie de specia microbian implicat, antigenele se clasific n: superantigene Ag bacteriene heteroantigene autoantigene Ag virale Antigenele bacteriene sunt reprezentate de: capsida viral substane eliberate ca exotoxine antigene complexe mozaicate substane legate de corpul celular Ag O al bacteriilor Gram negative Antigenele bacteriene legate de corpul celular sunt: Ag O al bacteriilor Gram negative toxina eliberat de Clostridium botulinum toxina eliberat de Bordetella pertussis enzimele celulare eliberate de Vibrio cholerae Ag Vi Salmonella typhi
71

84. a. b. c. d. e.

Antigenele ce elibereaz exotoxine sunt: Ag O al bacteriilor Gram negative toxina eliberat de Clostridium botulinum toxina eliberat de Bordetella pertussis enzimele celulare eliberate de Vibrio cholerae Ag Vi Salmonella typhi Afirmaiile corecte referitoare la antigenele virale sunt: sunt localizate n inveliul intern reprezint un complex mozaicat se gsesc la nivelul capsidei pot fi reprezentate de substane eliberate ca exotoxine se pot gsi n glicoproteinele structurale Afirmaiile corecte referitoare la antigenele parazitare sunt: exist mai multe tipuri de antigene la o specie se gsesc la nivelul capsidei pot fi reprezentate de substane eliberate ca enzime reprezint un complex mozaicat sunt localizate n inveliul intern Antigenele complete reprezint: haptenele epitopi izolai antigenele ce pot declana rspunsul imun pot reaciona cu anticorpii aparui un numr restrns de antigene Antigenele incomplete reprezint: haptenele epitopi izolai antigenele ce pot declana rspunsul imun pot reactiona in vitro cu anticorpii aparui majoritatea antigenelor n funcie de capacitatea de a stimula rspunsul imun, antigenele se clasific in: ubicuitare antigene incomplete restrnse antigene timo-dependente antigene complete Imunoglobulinele reprezint: substane ce pot induce rspunsul imun
72

85. a. b. c. d. e. 86. a. b. c. d. e. 87. a. b. c. d. e. 88. a. b. c. d. e. 89. a. b. c. d. e. 90. a.

b. c. d. e.

glicoproteine cu rol de antigene substane prezente n plasma, lichid interstitial i secretii substane recunoscute de sistemul imun substane ce recunosc i se combina specific cu antigenul inductor al rspunsului imun Imunoglobulinele sunt produse de: limfocite T citotoxice neutrofile limfocite B eozinofile plasmocite Funciile imunoglobulinelor sunt: legarea anticorpilor fixarea complementului legarea de celule stimularea hematogenezei legarea antigenelor Afirmaiile corecte referitoare la structura imunoglobulinelor sunt: prezint dou lanuri usoare identice legate ntre ele prin puni disulfurice prezint un lan greu identic cu un lan usor prezint o singur punte ntre cele dou lanuri grele prezinta o punte ntre lanul uor i cel greu structura de baz este un monomer Tipurile de lanuri uoare din structura imunoglobulinelor sunt: alfa gamma lambda delta kappa Tipurile de lanuri grele din structura imunoglobulinelor sunt: alfa gamma lambda delta kappa Imunoglobulinele prezint urmatoarele fragmente: Fab alfa lambda Fc
73

91. a. b. c. d. e. 92. a. b. c. d. e. 93. a. b. c. d. e. 94. a. b. c. d. e. 95. a. b. c. d. e. 96. a. b. c. d.

e. 97. a. b. c. d. e. 98. a. b. c. d. e. 99. a. b. c. d. e. 100. a. b. c. d. e. 101. a. b. c. d. e. 102. a. b. c. d. e.

delta Fragmentele Fab ale imunoglobulinelor prezint urmatoarele caracteristici: jumtile terminale ale celor dou lanuri grele unite prin puni S-S sunt unite prin puni S-S la nivelul regiunii balama reprezint prile superioare ale lanului greu i uor legate printr-o punte disulfuric corespunde prtilor variabile ale lanului greu i lanului usor sunt obinute sub aciunea papainei Fragmentele Fc ale imunoglobulinelor prezint urmatoarele caracteristici: jumtile terminale ale celor dou lanuri grele unite prin puni S-S sunt unite prin puni S-S la nivelul regiunii balama reprezint parile superioare alea lanului greu i uor legate printr-o punte disulfuric corespunde parilor variabile ale lanului greu i lanului uor prile superioare sunt obinute sub aciunea papainei Afirmaiile corecte referitoare la IgG sunt: reprezint 75% din totalul Ig din ser prezint receptori pentru sistemul complement nu poate trece bariera fetoplacentar apare n rspunsul imun primar poate avea structur de monomer sau pentamer Afirmaiile corecte referitoare la IgM sunt: reprezint 75% din totalul Ig din ser prezint receptori pentru sistemul complement nu poate trece bariera fetoplacentar apare n rspunsul imun primar IgM seric este monomer Afirmaiile corecte referitoare la IgA sunt: IgA seric este monomer trece bariera fetoplacentar particip la aglutinarea antigenelor nu particip la liza antigenelor prezint o activitate bactericid mai mare dect IgG Afirmaiile corecte referitoare la IgA secretorie sunt: are rol n apararea la nivelul mucoaselor trece bariera fetoplacentar prezint o activitate bactericid mai mic decat IgM este prezent n lacrimi cuprinde dou subclase IgA1 i IgA2
74

103. a. b. c. d. e. 104. a. b. c. d. e. 105. a. b. c. d. e. 106. a. b. c. d. e.

Afirmaiile corecte referitoare la IgD sunt: prezint nivel seric sczut traverseaz bariera fetoplacentar este prezent pe suprafaa celulelor B are receptori pentru complement rolul nu este pe deplin nteles Afirmaiile corecte referitoare la IgE sunt: se leag de bazofile i mastocite se leag numai de antigene se leaga de receptorul Fc al eozinofilelor traverseaz bariera fetoplacentar prezint nivelul seric crescut Afirmaiile adevarate referitoare la Ig la nou-nscut sunt: prezint n sange aceeai valoare de Ig totale de la adult nivelul de IgG este egal sau puin mai crescut dect al mamei nivelul de IgA este foarte crescut nivelul de IgM sczut previne apariia infeciilor digestive prezint IgG transmise transpacentar Colstrul conine: lactoferina macrofage neutrofile lizozim eozinofile

107. Afirmaiile corecte referitoare la sistemul HLA sunt: a. genele care guverneaz sinteza acestor antigene sunt situate pe cromozomul Y b. genele clasei I codific antigenele de histocompatibilitate prezente n toate celulele anucleate c. genele din clasa II comand sinteza antigenelor prezente doar n anumite celule d. se cunosc mai mult de 120 gene diferite ale sistemului HLA e. succesul unei grefe se bazeaz n mare parte pe sistemul de histocompatibilitate

Tematica 4. Molecule de adeziune, citokine, mesageri secunzi. Sistemul complement. Activarea complementului, funcii. Complement simplu 1. a. Interferonul alfa este produs de: monocite
75

b. c. d. e. 2. a. b. c. d. e.

fibroblati celule endoteliale eritrocite eozinofile Citokinele proinflamatorii: intervin n procesele inflamatorii au aciune antiproliferativ moduleaz rspunsul imun celular au rol n hematopoiez au rol n chemotaxie

3. Urmtoarele afirmaii sunt adevrate, cu excepia: a. sistemul imun este alctuit din organe limfoide i celule imune b. toate celulele sistemului imun (celule tisulare i leucocite) se dezvolt din celulele stem pluripotente din mduva hematopoietic c. celulele sistemului imun au un numr limitat care nu se rennoiete n cursul vieii unui individ d. hematopoieza are dou linii de difereniere: mieloid i limfoid e. organele limfoide se clasific n primare i secundare 4. a. b. c. d. e. 5. a. b. c. d. e. 6. a. b. c. d. e. Ce tip de celule imune apar primele n focarul inflamator: polimorfonuclearele limfocitele monocitele eritrocitele trombocitele n rspunsul inflamator de faz acut, modificrile hemoleucogramei sunt: neutrofilie neutropenie trombocitoz limfocitoz anemie feripriv Complementul este de natur: proteic lipidic glucidic glicolipidic glicoproteic

7. Care component a complementului se gsete n ser n cantitatea cea mai mare: a. C1 b. C2


76

c. d. e.

C3 C4 C5

8. Care afirmaie privind opsonizarea este adevrat: a. legtura covalent a proteinelor complementului se face cu nucleul celulei microbiene b. opsonizarea inhib aderarea componentei microbiene opsonizate de membrana celulei fagocitate c. C 3 este o opsonin puternic d. C1 este o opsonin puternic e. nvelirea de ctre proteinele complementului promoveaz aderarea componentei microbiene opsonizate de membrana celulei fagocitate 9. a. b. c. d. e. 10. a. b. c. d. e. 11. a. b. c. d. e. 12. a. b. c. d. e. 13. a. b. c. Componenta C3 a complementului determin: leucocitoz pancitopenie trombocitoz hiperuricemie anemie hipocrom Afirmaia corect referitoare la moleculele de adeziune este: reprezint reacii chimice ireversibile reprezint integrine cu rol n declanarea rspunsului imun sunt molecule ce se limiteaz la procesele imunologice reprezint integrine reprezentate de glicoproteine contactul dintre dou celule se face spontan Selectinele reprezint: celule cu rol n reacii de hipersensibilitate fosfolipide cu rol n declanarea procesului inflamator glicoproteine ce contribuie la migrarea celular includ molecule imunoglobulin-like glicoproteine cu rol n declanarea procesului inflamator Integrinele reprezint: celule cu rol n reacii de hipersensibilitate fosfolipide cu rol n declanarea procesului inflamator glicoproteine ce contribuie la migrarea celular includ molecule imunoglobulin-like molecule cu rol n aderarea celulelor prin mecanism calciu-dependent Superfamilia imunoglobulinelor reprezint: celule cu rol n reacii de hipersensibilitate fosfolipide cu rol n declanarea procesului inflamator fosfolipide ce intervin n legarea dintre spermatozoid i ovul
77

d. e. 14. a. b. c. d. e. 15. a. b. c. d. e. 16. a. b. c. d. e. 17. a. b. c. d. e. 18. a. b. c. d. e. 19. a. b. c. d. e.

includ molecule imunoglobulin-like molecule cu rol n aderarea celulelor prin mecanism calciu-dependent Caderinele reprezint: glicoproteine exprimate pe suprafaa celulelor endoteliale glicoproteine cu rol n declanarea procesului inflamator molecule cu rol n aderarea celulelor prin mecanism calciu-dependent molecule imunoglobulin-like molecule care se afl pe suprafaa membranei nucleare Adresinele reprezint: glicoproteine exprimate pe suprafaa celulelor endoteliale glicoproteine cu rol n declanarea procesului inflamator molecule cu rol n aderarea celulelor prin mecanism calciu-dependent molecule imunoglobulin-like molecule care se afl pe suprafaa membranei nucleare Afirmaiile corecte referitoare la citokine sunt: sunt glicoproteine exprimate pe suprafaa celulelor endoteliale reprezint molecule cu rol n aderarea celulelor prin mecanism calciudependent sunt lipide asemanatoare hormonilor sunt produse de celulele care rspund invaziei microbiene sunt sintetizate n cantiti de ordinul miligramelor Factorul de necroz tisular are aciune: antitumoral antiinflamatorie de stimulare a hematopoezei citotoxic asupra limfocitelor activate antiproliferativ Afirmaiile corecte referitoare la limfotoxine sunt: induce sinteza de IFN gamma are efect citotoxic asupra limfocitelor activate este produs ca reacie la contactul cu bacterii activeaz macrofagele stimuleaz hematopoeza Interleukinele cu rol asemanator TNF-ului sunt: IL-2 IL-12 IL-18 IL-1 IL-17
78

20. a. b. c. d. e. 21. a. b. c. d. e. 22. a. b. c. d. e. 23. a. b. c. d. e. 24. a. b. c. d. e. 25. a. b. c. d. e. 26. a. b. c.

Il-1 activeaz: eozinofilele neutrofilele limfocitele bazofilele plachetele Rolul interferonul gamma este: activeaz macrofagele atrage la nivelul procesului infectios PMN activeaz limfocitele B inhib rspunsul inflamator stimuleaz hematopoeza Rolul IL-12 este: activeaz macrofagele atrage la nivelul procesului infecios PMN activeaz limfocitele B induce sinteza de IFN gamma stimuleaz hematopoeza Prezint aciune antiviral i antiproliferativ: TNF interferonii limfotoxine IL-4 IL10 Interferonul alfa este produs de: celule endoteliale fibroblati neutrofile monocite celule dendritice Interferonul beta este produs de: eozinofile fibroblati neutrofile monocite celule dendritice Citokinele cu actiune antiviral i antiproliferativ sunt: IL-4 IL-10 IL-2
79

d. e. 27. a. b. c. d. e. 28. a. b. c. d. e. 29. a. b. c. d. e. 30. a. b. c. d. e. 31. a. b. c. d. e. 32. a. b. c. d. e. 33.

IL-1 IL-17 IL-2 este activat de: limfocitele B limfocitele T eozinofile macrofage neutrofile Interferonul gamma este produs de: monocite fibroblati celulele endoteliale limfocitele T limfocitele B IL-4 stimuleaz producerea de: IgG IgM IgA IgD IgE IL-4 blocheaz producerea de: IgG IgM IgA IgD IgE Sunt hematopoetine: SCF eozinofile interferon gamma IL-2 interferon alfa Hematopoetinele au rol n: inhibiia procesului inflamator activarea funciei antivirale i antiproliferative procesul de proliferare i difereniere al celulelor stem sinteza de IFN gamma activarea funciei citotoxice asupra limfocitelor activate Complementul reprezint:
80

a. b. c. d. e. 34. a. b. c. d. e. 35. a. b. c. d. e. 36. a. b. c. d. e. 37. a. b. c. d. e. 38. a. b. c. d. e. 39. a. b. c.

component important a mecanismelor de aprare specifice un constituent principal al imunittii celulare un element important al reaciei imune aprute ca urmare a reaciei antigenanticorp component anormal a serului component stabil la aciunea temperaturii Funciile complementului sunt urmatoarele, cu excepia: reglarea fiziologic a rspunsului imun opsonizare chemotactism pentru PMN aprarea specific mpotriva infeciei favorizarea fagocitozei Implicaiile fiziopatologice ale complementului sunt: favorizarea fagocitozei contribuie la inflamaie i la leziuni tisulare eliminarea complexelor imune i a celulelor apoptotice reglarea fiziologic a rspunsului imun aprarea nespecific mpotriva infeciei Componentele complementului sunt sintetizate de: miocite celule endoteliale celule dendritice macrofage neutrofile Afirmaia corect referitoare la complement este: reprezint un sistem de glucide se activeaz n cascad prezint rol n coagularea sngelui se poate activa doar prin calea clasic nu este nevoie de un stimul pentru declanarea componentelor Afirmaia adevarat referitoare la calea clasic a complementului este: pasul de iniiere este legarea specific a IgD de antigen poate fi activat prin interaciuni specifice antigen- anticorp poate fi activat de numeroase substane neimune poate fi activat de lectin nu necesit prezena complexelor antigen-anticorp Afirmaia adevarat referitoare la calea alternativ a complementului este: pasul de iniiere este legarea specific a IgD de antigen poate fi activat prin interactiuni specifice antigen- anticorp poate fi activat de numeroase substane neimune
81

d. e. 40. a. b. c. d. e. 41. a. b. c. d. e. 42. a. b. c. d. e. 43. a. b. c. d. e. 44. a. b. c. d. e. 45. a. b. c. d. e. 46.

poate fi activat de lectin nu necesit prezena complexelor antigen-anticorp Funciile componentei C3 ale complementului sunt urmatoarele, cu excepia: se leaga de suprafaa bacteriilor reprezint convertaza cii alternative prezint rol n opsonizare este o anafilatoxin fixeaz factorul D Proteina de baz este a cii alternative este: fibrinogen proteina C reactiv factorul B componenta C3 componenta C1 Properdina reprezint: o enzim un fosfolipid o protein insolubil o protein solubil un complex lipidic Componenta C3b are rol n: opsonizarea membranei celulelor organismului favorizeaz legarea fagocitelor formarea unei proteaze serice ce descompune B in Ba si Bb legarea de suprafaa microbian aprnd astfel celula de care se leag formarea unitaii de recunoatere n calea clasic n absena infeciei proteinele complementului sunt: n stare activ prezint un nivel crescut de activare spontan se sintetizeaz continuu n ritm alert pentru pregatirea organismului se gasesc n stare de odihn se activeaz continuu Funciile principale ale cii alternative sunt: opsonizarea celulelor organismului inactivarea leucocitelor liza celulelor tint asocierea proteinelor pe suprafaa membranei microbiene aciunea proteinelor complementului asupra hematiilor Afirmaia corect referitoare la calea final comun este:
82

a. b. c. d. e.

poate fi activat prin interaciuni specifice antigen- anticorp poate fi activat de numeroase substane neimune poate fi activat de lectin activarea cuprinde complexul de atac al membranei pasul de iniiere este legarea specific a IgD de antigen

47. Afirmaiile corecte referitoare la calea final comun sunt urmatoarele, cu excepia: a. se mai numete calea efectoare b. duce la formarea MAC II (complexului de atac al membranei) c. se mai numete calea litic d. reaciile sunt diferite pentru calea clasic i alternativ e. activarea cuprinde complexul de atac al membranei 48. a. b. c. d. e. 49. a. b. c. d. e. Afirmaiile corecte referitoare la calea lectinic sunt: poate fi activat prin interaciuni specifice antigen- anticorp poate fi activat de numeroase substane neimune poate fi activat de lectin activarea cuprinde complexul de atac al membranei pasul de iniiere este legarea specific a IgD de antigen Rolul biologic al complementului este: stoparea inflamaiei citoliza proliferarea microorganismelor coagularea sngelui nu prezint rol n clearance-ul complexelor imune

Tematica 4 Complement multiplu 1. a. b. c. d. e. 2. a. b. c. d. e. Care sunt elementele centrale celulare implicate n rspunsul imun specific: limfocitele T limfocitele B trombocitele bazofilele eozinofilele Care sunt celulele implicate n imunitatea natural: celulele NK macrofagele eritrocitele trombocitele eozinofilele
83

3. a. b. c. d. e. 4. a. b. c. d. e.

Care sunt afirmaiile adevrate: celulele sistemului imun provin din celule stem pluripotente din mduva hematopoietic toate celulele sistemului imun sunt rennoite permanent n cursul vieii unui individ neutrofilele sunt elementele centrale ale rspunsului imun specific celulele sistemului imun nu se rennoiesc n cursul vieii unui individ celulele stem pluripotente se gsesc n ganglionii limfatici Dintre celulele prezentatoare de antigen specializate fac parte: limfocitele B celulele dendritice monocitele i macrofagele neutrofilele celulele endoteliale i epiteliale

5. Dintre celulele prezentatoare de antigen ocazionale care intervin doar n anumite condiii de activare celular fac parte: a. limfocitele B b. celulele dendritice c. monocitele i macrofagele d. neutrofilele e. celulele endoteliale i epiteliale 6. a. b. c. d. e. 7. a. b. c. d. e. 8. a. b. c. d. e. Neutrofilele: intervin n imunitatea natural prin fagocitoz intervin n imunitatea specific prin receptorii pentru imunoglobuline i complement cresc n alergii sau n infecii parazitare sunt cele mai numeroase granulocite reprezint 1-3 % din totalul leucocitelor Eozinofilele: cresc n alergii sau n infecii parazitare au funcie fagocitar limitat au granule cu substane toxice pentru parazii fagociteaz fungi, bacterii, complexe Ag-Ac reprezint 20-40% din totalul leucocitelor Bazofilele i mastocitele: conin receptori pentru IgG au rol n reacia de hipersensibilitate mediat umoral tip III elibereaz substane ce cresc permeabilitatea capilar elibereaz substane ce activeaz sistemul complement elibereaz radicali liberi ai oxigenului cu efect toxic
84

9. a. b. c. d. e. 10. a. b. c. d. e. 11. a. b. c. d. e.

Mastocitele: se gsesc n limfa i n esutul conjunctiv produc histamin sunt implicate n alergie nu au rol n imunitate transporta complexele imune din snge la celulele Kupfer din ficat Trombocitele: au rol accesoriu n imunitate conin serotonin exprim receptori pentru Ig G i Ig E exprima receptori pentru Ig M i Ig A produc histamin Eritrocitele: au receptori pentru complement transport complexele imune din snge la celulele Kupfer din ficat sunt cele mai numeroase celule sanguine n leucocitoz scade numrul lor cresc n bolile alergice

12. Care sunt afirmaiile adevrate despre interaciunile dintre celulele imunitare: a. se realizeaz prin 2 mecanisme complementare b. se realizeaz prin contactul celular strns prin intermediul moleculelor de adeziune c. factorii stimulatori sunt citokinele d. contactul dintre cele dou celule se face spontan e. moleculele de adeziune intervin n reacii chimice ireversibile 13. a. b. c. d. e. 14. a. b. c. d. e. 15. a. b. Care sunt afirmaiile false: selectinele au rol n inhibarea procesului inflamator integrinele sunt glicoproteine integrinele se gsesc pe suprafa celulelor anucleate integrinele contribuie la migrarea celular selectinele sunt glicoproteine Imunoglobulinele sunt: molecule de adeziune clasificate n 3 familii: ICAM, VCAM, PECAM intervin n interaciunea eritrocit-endoteliu fac parte din familia selectinelor fac parte din familia integrinelor Care sunt afirmaiile adevrate: caderinele sunt exprimate pe suprafaa celulelor caderinele au rol n legarea intercelular
85

c. d. e. 16. a. b. c. d. e. 17. a. b. c. d. e. 18. a. b. c. d. e. 19. a. b. c. d. e. 20. a. b. c. d. e. 21. a. b. c. d. e.

caderinele intervin n mecanismele independente de calciu adresinele vasculare sunt glicoproteine adresinele sunt imunoglobuline Citokinele sunt: peptide asemanatoare hormonilor glicolipide imunomodulatori produse de celulele care rspund invaziei microbiene pot fi: autocrine, paracrine, endocrine Care sunt afirmaiile adevrate: citokinele autocrine au efect pe celule la distan citokinele paracrine au efect pe celule n vecintate citokinele endocrine au efect pe celule la distan citokinele paracrine au efect asupra celulelor care le produc citokinele autocrine au efect pe celule n vecintate Factorul de necroza tumorala este produs de: monocite, macrofage limfocite T i B eozinofile bazofile celule gliale Factorul de necroz tumoral: este produs la contactul cu bacteriile atrage la nivelul procesului inflamator alte monocite i polimorfonucleare inhib lipoliza inhib glicoliza are activitate antiparazitar IL 1 i IL 6 sunt produse de: monocite i macrofage limfocite T i B celule gliale hepatocite adipocite IL 1: inhib limfocitele T i B are aciune pro-antiinflamatorie scade catabolismul celulelor musculare scade catabolismul osteoclastelor crete sinteza proteinelor de faza acut la nivel hepatic
86

22. a. b. c. d. e. 23. a. b. c. d. e. 24. a. b. c. d. e. 25. a. b. c. d. e. 26. a. b. c. d. e. 27. a. b. c. d. e. 28. a. b. c.

Limfotoxinele: au efect citoprotector asupra limfocitelor activate au rol n iniierea inflamaiei au rol n protejarea fa de agresiunea microbian activeaz macrofagele induc sinteza de interferon gamma IL 12: are efect citotoxic asupra limfocitelor activate activeaz macrofagele induce sinteza de interferon gamma stimuleaz rspunsul inflamator stimuleaz hematopoieza IL 17: are efecte proinflamatorii inhib hematopoieza are efect citotoxic asupra limfocitelor activate activeaz macrofagele face parte din familia citokinelor proinflamatorii IL 18: stimuleaz sinteza de interferon gamma are efecte proinflamatorii intervine n infecii produse de bacterii tip E. coli intervine n infecii produse de parazii intervine n infecii produse de virusuri (gripale) Interferonii: au aciune antiviral inhib celulele NK activeaz producia de IL 2 au aciune antiproliferativ au actiune proviral Interferonii: stimuleaz celulele NK inhib producia de IL 2 au aciune antiviral au aciune antiproliferativ au aciune retroviral Interferonul beta este produs de: monocite fibroblati celule endoteliale
87

d. e. 29. a. b. c. d. e. 30. a. b. c. d. e. 31. a. b. c. d. e. 32. a. b. c. d. e. 33. a. b. c. d. e. 34. a. b. c. d. e. 35.

eritrocite eozinofile IL 2: este folosit n tratamentul cancerului inhib proliferarea limfocitelor T inhib proliferarea limfocitelor B transformcelulele NK n LAK este produs mai ales de limfocitele T CD4 Interferonul gamma: este produs de limfocitele T helper activeaz macrofagele este produs de monocite activeaz eritrocitele controleaz aprarea antibacterian, antiviral i antiparazitar Citokinele activate de rspunsul imun umoral sunt produse de: limfocite T helper 2 mastocite limfocite B bazofile neutrofile IL 4: stimuleaz producia de IgM blocheaz producia de IgG este factor de cretere pentru bazofile este factor de cretere pentru mastocite are rol n hematopoiez IL 5: stimuleaz rspunsul imun umoral la nivelul mucoaselor are rol de cretere pentru eozinofile i bazofile are rol hematopoietic stimuleaz sinteza IgA de ctre limfocitele B induce diferenierea iniial a liniei de celule B Chemochinele au rol n activitatea chemotactic fa de: limfocite monocite eozinofile eritrocite trombocite Stem cell factor:
88

a. b. c. d. e. 36. a. linii b. c. d. e. 37. a. b. c. d. e. 38. a. b. c. d. e. 39. a. b. c. d. e. 40. a. b. c. d. e. 41. a. b. c.

aparine familiei hematopoietinelor provine din celulele stromale ale mduvei osoase stimuleaz diferenierea i creterea bazofilelor i mastocitelor stimuleaz diferenierea i creterea eozinofilelor favorizeaz dezvoltarea megakariocitelor Care sunt afirmaiile adevrate: IL 3 are rol n stimularea proliferrii i diferenierii celulelor stem pe diferite IL 4 stimuleaz diferenierea i creterea bazofilelor i mastocitelor IL 5 favorizeaz dezvoltarea megakariocitelor IL 10 stimuleaz diferenierea i creterea eozinofilelor IL 11 este factor de cretere pentru linia trombocitar Care sunt afirmaiile false: IL 5 stimuleaz diferenierea eozinofilelor IL 10 favorizeaz dezvoltarea megakariocitelor IL 11 permite diferenierea celulei stem spre celule NK IL 11 este factor de cretere pentru linia trombocitar IL 3 stimuleaz diferenierea i creterea bazofilelor i mastocitelor Manifestrile locale ale inflamaiei sunt: eritem cldura local edem durere erupii cutanate Inflamaia depinde de: extinderea procesului inflamator microorganismele implicate reactivitatea gazdei organul afectat tensiunea arterial n inflamaie apare: vasodilataie capilar local modificri structurale microvasculare acumularea leucocitelor vasoconstricie capilar leucopenie n inflamaie, polimorfonuclearele sunt atrase de factori chemotactici: de natur bacterian produi n urma activrii complementului rezultai prin degranularea mastocitelor
89

d. e. 42. a. b. c. d. e. 43. a. b. c. d. e. 44. a. b. c. d. e. 45. a. b. c. d. e. 46. a. b. c. d. e. 47. a. b. c. d. e. 48.

produi n urma inhibrii complementului produi de trombocite Care sunt cele mai importante celule productoare de citokine: macrofagele limfocitele neutrofilele eozinofilele bazofilele Simptomele generale determinate de citokine sunt: febra durerea muscular somnolena creterea tensiunii arteriale tahicardie Rspunsul de faz acut este: o reacie generalizat a organismului o reacie generalizat a organismului o reacie specific stimulat de infecie mediat de citokine Cele mai importante citokine implicate n rspunsul de faz acut sunt: IL 1 IL 6 TNF-alfa PGE 1 IL 18 Care sunt citokinele implicate n producerea febrei: IL 1 TNF Interferon alfa IL 12 IL 17 Care sunt afirmaiile adevrate: proteina C reactiv (CRP) este produs de celulele hepatice concentraia seric a CRP crete n primele 10 zile de la debutul inflamaiei producia de CRP este stimulat de IL 1 CRP este un marker nespecific al inflamaiei CRP este produs n splin Complementul:
90

a. b. c. d. e. 49. a. b. c. d. e. 50. a. b. c. d. e. 51. a. b. c. d. e. 52. a. b. c. d. e. 53. a. b. c. d. e. 54. a. b. c. d.

crete efectul altor componente imune scade efectul altor componente imune este o component important a mecanismelor de aprare nnscute este o component important a mecanismelor de aprare dobndite scade efectul anticorpilor Complementul: este un constituent principal al aprrii naturale este un constituent principal al imunitii umorale este un constituent principal al imunitii celulare este un constituent principal al imunitii dobndite apare n urma reaciei antigen-anticorp Care sunt afirmaiile adevrate: complementul este o component normal a serului complementul este dependent de gradul de imunizare complementul este rezistent la aciunea cldurii complementul se inactiveaz prin nclzirea serului la 56C imunoglobulinele sunt activate la 56C Funciile complementului sunt: aprarea specific mpotriva infeciei inhibarea fagocitozei chemotactism pentru polimorfonucleare eliminarea complexelor imune reglarea fiziologic a rspunsului imun Funciile complementului sunt: contribuie la inflamaie intervine n reacia anafilactic hipersensibilitatea citotoxic intervine n aprarea specific mpotriva infeciei inhibarea fagocitozei Componentele complementului sunt sintetizate de: hepatocite macrofage celule epiteliale intestinale limfocite mieloblati Componentele complementului sunt sintetizate de: hepatocite celule epiteliale tegumentare macrofage trombocite
91

e. 55. a. b. c. d. e. 56. a. b. c. d. e. 57. a. b. c. d. e. 58. a. b. c. d. e.

celule renale Care sunt cile de activare ale complementului: calea clasic calea altern calea lectinic calea intrinsec calea extrinsec Care sunt afirmaiile adevrate: componenta b a complementului este de dimensiuni mai mici componenta a a complementului este insolubil componenta b a complementului se fixeaz la nivelul celulelor int componenta a a complementului are activitate anafilactoid componenta a a complementului are activitate chimiotactic Calea clasic de activare a complementului: are componentele n stare activ are nevoie de un stimul pentru declanarea componentelor complementului stimulul este complexul antigen-anticorp poate fi activat de bacterii gram negative este iniiat de legarea specific a IgG de antigen Calea altern de activare a complementului: apare dup constituirea rspunsului imun are rol n imunitatea dobndit poate fi activat de microorganisme activarea se face n cascad poate fi activat de insulin

59. Care sunt afirmaiile adevrate: a. n absena infeciei, proteinele complementului sunt n stare activ b. cascada de activare a complementului este reglat de proteine insolubile c. reglarea cascadei complementului minimalizeaz lezarea gazdei n timpul procesului antiinfecios d. activarea complementului este normal localizat la locul infeciei e. activarea complementului este sistemic 60. Care sunt funciile biologice principale ale cii alterne de activare a complementului: a. opsonizarea membranei microbiene b. activarea leucocitelor c. activarea eritrocitelor d. activarea trombocitelor e. liza celulei int
92

61. a. b. c. d. e.

Activarea leucocitelor n cadrul cii alterne a complementului: implic aciunea proteinelor complementului asupra leucocitelor se produce la locul infeciei C 3 a este un inhibitor al procesului de ardere respiratorie C 3 este un factor chemotactic slab are loc la distan de locul infeciei

62. Liza celulelor int n cadrul cii alterne a complementului implic: a. apariia complexul de atac al membranei b. formarea porilor membranari c. impermeabilizarea peretelui bacterian d. asocierea proteinelor complementului se face pe suprafaa membranei microbiene e. asocierea proteinelor complementului se face la nivelul nucleului celulei bacteriene 63. a. b. c. d. e. 64. a. b. c. d. e. 65. a. b. c. d. e. 66. a. b. c. d. e. 67. a. Calea final comun de activare a complementului se mai numete i: clasic lectinic altern efectoare litic Calea litic de activare a complementului: ncepe cu activarea C5 se continu cu activarea C6, C7, C8 are ca rezultat perforarea membranei are ca rezultat acumularea de ap i electrolii are ca rezultat liza celulei perforate Afirmaiile adevarate referitoare la calea lectinic sunt: lectina se leag de suprafaa bacteriei se formeaz un complex asemntor cu cel din primele etape ale cii clasice este necesar prezena complexelor antigen-anticorp inhib calea clasic are ca rezultat liza celulei bacteriene Componentele sistemului complement: se pot fixa pe bazofile se pot fixa pe mastocite determin eliberarea de histamine cu vasoconstricie se fixeaz pe eritrocit determin agregarea leucocitelor polimorfonucleare Agenii infecioi extracelulari sunt distrui prin: activarea direct a complementului
93

b. c. d. e. 68. a. b. c. d. e. 69. a. b. c. d. e. 70. a. b. c. d. e. 71. a. b. c. d. e. 72. a. b. c. d. e. 73. a. b. c. d. e.

anticorpii care fixeaz complementul fragmentul Fab al imunoglobulinelor niciuna din variante toate variantele Complexul de atac al membranei lizeaz: bacterii virusuri parazii leucocite polimorfonucleare limfocite Moleculele de adeziune prezint: numai rol imunologic reacii chimice reversibile activare in cascad un rol complex reacii chimice ireversibile Sunt molecule de adeziune: selectine superfamilia imunoglobulinelor interleukine caderine citokine Selectinele reprezint: glicoproteine cu rol n declanarea procesului inflamator celule care contribuie la migrarea celular molecule imunoglobulin-like conin familia LECAM conin familia ICAM Integrinele reprezint: familie cu peste 20 de membri molecule imunoglobulin-like glicoproteine cu raspandire ubicuitar conin familia LECAM molecule care contribuie la migrarea celular Superfamilia imunoglobulinelor reprezint: molecule care intervin n legarea intercelulara glicoproteine cu rol n declanarea procesului inflamator molecule imunoglobulin-like molecule care sunt formate dintr-un lan polipeptidic glicoproteine exprimate pe suprafaa celulelor endoteliale
94

74. a. b. c. d. e. 75. a. b. c. d. e.

Caderinele reprezint: celule care intervin n legarea celular glicoproteine exprimate pe suprafaa celulelor endoteliale molecule care intervin n directionarea limfocitelor spre ganglionilor limfatici molecule formate dintr-un lant polipeptidic molecule care au rol n legarea intercelular prin aderare Adresinele reprezint: molecule care au rol n legarea intercelular prin aderare glicoproteine exprimate pe suprafaa celulelor endoteliale molecule care sunt formate dintr un lant polipeptidic molecule care intervin n direcionarea limfocitelor spre ganglionii limfatici molecule care intervin n direcionarea limfocitelor spre esuturile extraganglionare Citokinele reprezint: fosfolipide asemanatoare hormonilor molecule cu proprietai imunomodulatoare molecule sintetizate n cantitti de ordinul nanogramelor molecule produse de eritrocite molecule care intervin n direcionarea limfocitelor spre ganglionii limfatici Citokinele pot fi: autocrine-cele cu efect pe celulele nvecinate endocrine- cele cu efect pe celule la distan paracrine- cele care acioneaz chiar asupra celulelor care le produc autocrine- cele care acioneaz chiar asupra celulelor care le produc autocrine- cu efect pe celule la distant Citokinele pot fi: chemokine selectine antiinflamatorii cu actiune antiviral si antiproliferativ activatoare ale rspunului imun celular Citokinele pro-inflamatorii sunt: interferonul alfa IL-2 IL-10 TNF limfotoxinele Factorul de necroz tisular este produs de: eozinofile
95

76. a. b. c. d. e. 77. a. b. c. d. e. 78. a. b. c. d. e. 79. a. b. c. d. e. 80. a.

b. c. d. e. 81. a. b. c. d. e. 82. a. b. c. d. e. 83. a. b. c. d. e. 84. a. b. c. d. e. 85. a. b. c. d. e. 86. a. b. c. d. e.

monocite limfocite B celule nevroglice eritrocite Factorul de necroz tisular are urmatoarele roluri: atrage la nivelul procesului infecios la hematii are activitate antiviral inhib lipoliz poate antrena apariia caexiei stimuleaz glicoliza muscular Interleukinele cu rol asemanator factorului de necroz tisular sunt: IL-1 IL-2 IL-10 IL-6 IL-8 IL-1 si IL-6 sunt produse de: limfocite T limfocite B bazofile eozinofile celule nevroglice IL-1 prezint urmatoarele roluri: activeaz limfocitele B inhib catabolismul celulelor musculare crete sinteza proteinelor de faz acut la nivel hepatic acioneaz numai asupra celulelor neimune exercit aciune pro-antiinflamatorie Afirmaiile adevrate referitoare la limfotoxine sunt: activeaz macrofagele prezint efect citotoxic asupra limfocitelor activate induc sinteza de interferon gamma inhib catabolismul celulelor musculare au rol n etapa de iniiere a inflamaiei Afirmaiile adevrate referitoare la interferoni sunt: stimuleaz celulele NK interferonul alfa este produs de celule endoteliale activeaz producia de IL2 au aciune pro-inflamatorie activeaz chemokinele
96

87. a. b. c. d. e. 88. a. b. c. d. e. 89. a. b. c. d. e. 90. a. b. c. d. e. 91. a. b. c. d. e. 92. a. b. c. d. e. 93. a.

Afirmaiile corecte referitoare la IL-2 sunt: este prima interleukin folosit n terapia cancerului este produs mai ales de limfocitele T CD8 este activat de celulele dendritice transform celulele NK in LAK inhib proliferarea limfocitelor T Interferonul gamma are rol n: dezactivarea macrofagelor formarea speciilor reactive ale oxigenului controlarea funciilor implicate n aprarea antibacterian stimularea producerii de IgM hematopoiez Afirmaiile corecte referitoare la citokinele activatoare ale rspunsul imun umoral sunt: sintetizate de unele mastocite stimuleaz producerea de IgM stimuleaz rspunsul imun primar orienteaz RIU spre diferitele clase de imunoglobuline prezint rol n hematopoiez Chemokinele prezint activitate chemotactic fa de: eozinofile neutrofile limfocite monocite bazofile Complementul reprezint: grup de 30 proteine elaborate de rinichi o component important a mecanismelor de aprare dobndite sistem complex format din circa 30 componente unul dintre constituienii principali ai aprrii naturale o component a serului ce apare numai n infecii Afirmaiile corecte referitoare la complement sunt: este stabil la aciunea cldurii este independent de gradul de imunizare se activeaz prin ncalzirea serului la 56C timp de 30 minute reprezint un element al reaciei imune aprute ca urmare a reaciei Ag-Ac reprezint o component normal a serului Funciile complementului sunt: reglarea fiziologic a rspunsului imun
97

b. c. d. e. 94. a. b. c. d. e. 95. a. b. c. d. e. 96. a. b. c. d. e. 97. a. b. c. d. e. 98. a. b. c. d. e. 99. a. b. c. d.

chemotactism pentru neutrofile chemotactism pentru eozinofile aprarea specific mpotriva infeciei opsonizarea Implicaiile fiziopatologice ale complementului sunt: reglarea fiziologic a rspunsului imun contribuie la inflamaie aprarea specific mpotriva infeciei eliminarea complexelor imune i a celulelor apoptotice intervine n reacia anafilactic Componentele complementului sunt sintetizate de: celule epiteliale intestinale celule endoteliale hepatocite macrofage eozinofile Afirmaiile corecte referitoare la activarea complementului sunt: calea clasic reprezint calea anticorp independent calea alternativ reprezint calea anticorp independent doar calea alternativ se finalizeaz cu atacul litic are nevoie de un stimul calea lectinei reprezint calea anticorp independent Referitor la calea clasic de activare a complementului sunt adevrate afirmaiile: stimulul este reprezentat de complexul Ag-Ac activarea cuprinde complexul de atac al membranei poate fi activat de lectin activarea se produce n urma unui rspuns imunitar pasul de iniiere este legarea specific a IgG de antigen Afirmaiile corecte referitoare la calea alternativ sunt: reprezint linia de aprare ce apare dup constituirea rspunsului imun joac rol critic n imunitatea dobandit poate fi activat de diferite microorganisme calea alternativ reprezint calea anticorp independent poate fi activat de diferite substane neimune Activatori ai cii alterne sunt: insulina hemoglobina glucagon celule infectate viral
98

e. 100. a. b. c. d. e. 101. a. b. c. d. e. 102. a. b. c. d. e. 103. a. b. c. d. e. 104. a. b. c. d. e. 105. a. b. c. d. e.

citokinele Afirmaiile corecte referitoare la componenta C3 este: fixeaz factorul B care va fi descompus de D este o molecul mic a carei funcie nu este cunoscut reprezint o proteaz seric ce descompune B in Ba si Bb este supus permanent unei activri spontane discrete reprezint proteina de baz Reglarea cascadei complementului se face prin: proteinele insolubile proteinele legate de membrane n prezena infeciei proteinele complementului sunt n stare de odihn minimalizeaz lezarea gazdei n timpul procesului antiinfecios activarea complementului este normal localizat la locul infeciei Funciile biologice principale ale cii alterne sunt: opsonizarea membranelor microbiene activarea globulelor roii liza celulelor int activarea anticorpilor activarea leucocitelor Calea final comun se mai numete: alternativ clasic litic lectinic efectoare Afirmaiile corecte referitoare la calea final comun sunt: activarea cuprinde complexul de atac al membranei reaciile sunt diferite, n funcie de calea pe care a fost activat complementul duce la formarea MAC II poate fi activat de lectin proteina de baza este C3 Afirmaiile corecte referitoare la calea lectinic sunt: reaciile sunt comune cu cele ale cii comune stimulul este reprezentat de complexul Ag-Ac se formeaz un complex asemnator celui format n primele etape ale cii clasice activeaz calea clasic prin prezena complexelor antigen-anticorp poate fi activat de lectin

106. Rolurile complementului sunt:


99

a. b. c. d. e. 107. a. b. c. d. e. 108. a. b. c. d. e. 109. a. b. c. d. e.

stoparea inflamaiei declanarea infeciei liza celulelor microbiene eliberarea de citokine faciliteaz clearance-ul complexelor imune Sunt molecule de adeziune: interleukinele caderinele adresinele superfamilia imunoglobulinelor limfokinele Citokinele sunt reprezentate de: antiinflamatori hematopoetine integrine selectine chemokine Citokinele proinflamatorii sunt: interferonul gamma limfotoxine stem cell factor chemokine factorul de necroz tisular

Interferoni Complement simplu 1. a) b) c) d) e) Interferonul poate fi, cu excepia: leucocitar fibroblastic imun 1

2. Interferena care se produce n infecii cu inoculuri foarte concentrate se numete: a) interferen heterolog b) interferena omolog c) interferena intrinsec d) interferena extrinsec
100

e)

interferena neomolog

3. Interferena care se produce ntre virusuri diferite care infecteaz, de regul, succesiv aceeai gazd, se numete: a) interferen omolog b) autointerferen c) interferena heterolog d) interferena heterolog intrisec e) interferena heterolog extrinsec 4. a) b) c) d) e) 5. a) b) c) d) e) 6. a) b) c) d) e) 7. a) b) c) d) e) 8. a) Interferonul a fost descoperit de : Issacs i Lindenmann Loius Pasteur E. Jenner Alexander Fleming Paul Ehrlich Interferonul reprezint o familie de : proteine glicoproteine lipide lipopolizaharide enzime Interferonul este: reprezentat de proteine nespecific specific de specie nespecific de specie specific de virus IFN alfa i beta sunt proteine alctuite din: 162 aminoacizi 166 aminoacizi 169 aminoacizi 167 aminoacizi 161 aminocizi IFN alfa i beta sunt proteine codificate de o gen localizat pe cromozomul: 8
101

b) c) d) e) 9. a) b) c) d) e) 10. a) b) c) d) e) 11. a) b) c) d) e) 12. a) b) c) d) e)

10 7 9 6 IFN fac parte din reeaua: superantigenelor MHC superfamiliei imonuglobulinelor integrinelor citokinelor Cele mai importante aciuni biologice ale IFN sunt, cu excepia: aciunea antiviral nespecific aciunea antiviral specific inducia secreiei mai multor citokine inhibarea creterii celulare normale creterea activitii celulelor NK Cele mai importante aciuni biologice ale IFN sunt, cu excepia: creterea expresiei antigenelor CMH din clasa I i II activarea macrofagelor sporirea numrului de receptori pentru alte citokine sporirea numrului de receptori pentru poriunea Fc a IgG aciune stimulatoare pe parazii intracelulari n particular, IFN gama moduleaz expresia receptorilor pentru: celulele NK complement macrofage TNF MHC

13. Trei dintre genele ce codific proteinele transmembranare ale receptorilor pentru IFN sunt situate pe cromozomul: a) 19 b) 23 c) 25 d) 21 e) 24
102

14. a) b) c) d) e) 15. a) b) c) d) e)

Inductorii de IFN sunt reprezentai de urmtoarele, cu excepia: ribovirusurilor specii de ARN ds naturali sau sintetici mitogeni lectine specii de ADN Interferonul reprezint primele citokine sintetizate prin tehnologia: ADN recombinat ARN ARN m ARN t ARN r

16. n privina utilizrii IFN se citeaz succese n urmtoarele tratamente, cu excepia: a) afeciuni virale oculare b) leucemii c) infecii cu papilomavirusuri d) adenovirusuri e) asteniei Complement multiplu 1. a) b) c) d) e) 2. a) b) c) d) e) Interferonii sunt de mai multe tipuri, cu excepia: leucocitar 3 fibroblastic imun 1 Cele mai ntlnite forme de interferoni: imun 1 fibroblastic 3 leucocitar

103

3. Interferena care se produce n infecii cu inoculuri foarte concentrate se numete: a) Interferena extrinsec b) Interferena omolog c) Interferena heterolog d) Autointerferena e) Interferena intrinsec 4. a) b) c) d) e) Interferonul a fost descoperit de: Isaacs Robert Koch Louis Pasteur E. Jenner Lindenmann

5. Descoperirea IFN a deschis drumul nelegerii comunicrii intercelulare prin peptide sau glicoproteine i a pregtit terenul pentru: a) descoperirea citokinelor b) reglarea prin limfokine a sistemului imun c) descoperirea factorilor de cretere d) descoperirea antibioticelor e) descoperirea monokinelor 6. a) b) c) d) e) IFN reprezint o familie de glicoproteine cu efecte: antipiretice antivirale antitumorale imunodulatorii analgezice

7. Pentru a atribui unui preparat calitatea de IFN el trebuie s ndeplineasc urmtoarele condiii: a) activitate specific de specie b) activitate nespecific de specie c) structura chimic glicopeptidic d) sinteza dependent de funciile celulare de transcriere e) sinteza independent de funciile celulare de transcriere 8. a) Inhibiia multiplicrii virale prin IFN survine la cel puin dou niveluri: inhibarea traducerii
104

b) c) d) e) 9. a) b) c) d) e) 10. a) b) c) d) e) 11. a) b) c) d) e) 12. a) b) c) d) e) 13. a) b) c) d) e)

degradarea preferenial a ARNm viral stimularea traducerii degradarea ARN m alterarea materialului genetic Cele mai importante aciuni biologice ale IFN sunt: influenarea diferenierii celulare activarea macrofagelor creterea activitii celulelor NK creterea proliferrii i diferenierii limfocitelor T creterea sintezei IgE Inductorii de IFN sunt reprezentai de: specii de ARN mitogeni specii de ADN specii de ARN ds naturali ribovirusuri specii de ARNm Administrarea IFN se face: local intravenos sistemic subcutanat intramuscular Prin supradozare de IFN se induce: febr fatigabilitate anorexie astenie scdere ponderal Proteinele i enzimele care intervin n aciunea antiviral a IFN sunt: proteinkinaza fibrina 25 oligoadenilat sintetaza citocrom P450 mucopolizaharidele
105

14. a) b) c) d) e)

Genele ce codific proteinele receptorilor pentru citokine fac parte din clasa: a II a aIa a II a a IV a a I a i a II a

15. Pentru IFN alfa/beta ataarea liganzilor la receptori recruteaz tirozin kinaze din familia Janus kinazelor: a) Jak 2 b) Jak 1 c) Tyk 1 d) Tyk 2 e) Jak 3 16. a) b) c) d) e) 17. a) b) c) d) e) 18. a) b) c) d) e) Ce efecte adverse pot apare n timpul terapiei cu interferon? tulburri cardio-vasculare colaps cardiovascular sindrom asemntor gripei modificri gastro-intestinale vertij Ce efecte adverse pot aprea n timpul terapiei cu interferon? hipoplazie mduv osoas limfoame diabet modificri hepato-biliare ginecomastie IFN alfa natural se poate produce pe: hematii limfocite trombocite limfoblaste eritroblati

106

Tematica 5. Rspunsul imun umoral; rspunsul imun primar, rspunsul imun secundar. Rspunsul imun celular Complement simplu 1. b. c. d. e. f. Antigenul declanator al rspunsului imun umoral este transportat n: mduva osoas arile timodependente ale organelor limfoide ficat glande suprarenale pancreas

2. Rezultatul rspunsului imun umoral este activarea limfocitelor B care se transform n: a. celule prezentatoare de antigen b. plasmocite c. macrofage d. limfocite T helper e. celule dendritice 3. a. b. c. d. e. Fragmentul ce conine situsul de legare a antigenului este denumit: Fab Fc balama epitop paratop

4. Fragmentul responsabil de funciile efectoare ale moleculei de imunoglobulin este denumit: a. Fab b. Fc c. balama d. epitop e. paratop 5. a. b. c. d. e. 6. a. b. c. d. Balamaua este: fragmentul ce conine situsul de legare a antigenului fragmentul responsabil de funciile efectoare ale moleculei de imunoglobulin zona dintre lanurile grele zona dintre lanurile uoare paratopul Variabilitatea izotipic: difereniaz membrii unor specii diferite difereniaz membrii n cadrul aceleiai specii se datoreaz prezenei unor secvene de aminoacizi n regiunea variabil se datoreaz prezenei unor secvene de aminoacizi n regiunea constant
107

e. 7. a. b. c. d. e. 8. a. b. c. d. e.

se coreleaz cu cea a situsului de legare a antigenului Variabilitatea allotipic: difereniaz membrii unor specii diferite difereniaz membrii n cadrul aceleiai specii se datoreaz prezenei unor secvene de aminoacizi n regiunea variabil se datoreaz prezenei unor secvene de aminoacizi n regiunea constant se coreleaz cu cea a situsului de legare a antigenului Variabilitatea allotipic: difereniaz membrii unor specii diferite difereniaz membrii n cadrul aceleiai specii se datoreaz prezenei unor secvene de aminoacizi n regiunea variabil se datoreaz prezenei unor secvene de aminoacizi n regiunea constant se coreleaz cu cea a situsului de legare a antigenului

9. Ig M: a. persist 3 sptmni b. sunt implicate n rspunsul imun umoral ce apare ncepnd cu al doilea contact cu antigenul declanator c. sunt cele mai active imunoglobuline n activarea complementului pe calea clasic d. au aciune aglutinant asupra bacteriilor i virusurilor e. sunt cele mai active imunoglobuline n activarea complementului pe calea altern 10. a. b. c. d. e. 11. a. b. c. d. e. n faza de debut a rspunsului imun primar se sintetizeaz: Ig G Ig M Ig A Ig E Ig D Dup activare, majoritatea limfocitelor B au ca receptor pentru antigen: Ig G Ig M Ig A Ig E Ig D

12. Cea mai eficient cale de administrare a antigenului pentru apariia rspunsului imun este: a. intradermic b. oral c. subcutan d. intramuscular
108

e.

toate variantele

13. n rspunsul imun celular sunt recunoscute i ndeprtate urmtoarele tipuri de celule, cu excepia: a. celule maligne b. celule infectate c. celule transplantate d. celule hematopoietice e. celule self antigenice 14. Care este afirmaia fals: a. celulele implicate n rspunsul imun umoral distrug celulele inta prin mecanisme de citotoxicitate extracelular b. receptorii de recunoatere antigenic stabilesc conexiuni cu antigenul expus c. receptorii de recunoatere antigenic stabilesc conexiuni cu MHC I d. receptorii de recunoatere antigenic stabilesc conexiuni cu MHC II e. receptorii de recunoatere antigenic sunt CD 25, CD 28, CD 45 15. a. b. c. d. e. 16. a. b. c. d. e. 17. a. b. c. d. e. 18. a. b. c. d. e. Receptorii de adeziune intercelular sunt: CD 2 CD 8 CD 25 CD 28 CD 45 Care este afirmaia fals: limfocitele T citotoxice CD 8+ au rol distructiv limfocitele T citotoxice CD 4+ au rol imunoreglator limfocitele T citotoxice CD 4+ intevin n maturaia limfocitelor T h p limfocitele T h p devin limfocite T h 1 limfocitele T citotoxice CD 4+ au rol distructiv Celulele cu cea mai mare implicare n rspunsul imun celular sunt: limfocitele T c celulele NK celulele K limfocitele B plasmocitele Caracteristica rspunsul imun celular este: declanarea intraganglionar declanarea medular declanarea tisular desfurarea tisular desfurarea intraganglionar
109

19. a. b. c. d. e. 20. a. b. c. d. e. 21. a. b. c. d. e. 22. a. b. c. d. e. 23. a. b. c. d. e. 24. a. b. c. d. e. 25. a. b. c.

Limfocitele T cu memorie au urmtoarele caracteristici cu o excepie: intervin n a II-a etapa a rspunsului imun celular ader la endoteliul vascular coopereaz cu macrofagele intratisulare traverseaz capilarele prin diapedez se transform n limfocite T naive Faza cognitiv a rspunsului imun reprezint: faza de difereniere faza n care limfocitele induc eliminarea antigenelor strine faza n care limfocitele T recunosc antigenele strine n asociaie cu MHC faza n care limfocitele B recunosc antigenele strine n asociaie cu MHC faza de proliferare Faza efectoare a rspunsului imun reprezint: faza de difereniere faza n care limfocitele induc eliminarea antigenelor strine faza n care limfocitele T recunosc antigenele strine n asociaie cu MHC faza n care limfocitele B recunosc antigenele strine n asociaie cu MHC faza de proliferare Atunci cnd antigenele ptrund prin snge, aceastea ajung n: ganglionii limfatici MALT(esutul limfoid asociat mucoaselor) rinichi inim splin Atunci cnd antigenele ptrund prin tegument, aceastea ajung n: ganglionii limfatici MALT(esutul limfoid asociat mucoaselor) rinichi inim splin Atunci cnd antigenele ptrund prin traversarea mucoaselor, aceastea ajung n: ganglionii limfatici MALT(estul limfoid asociat mucoaselor) rinichi inim splin Afirmaiile corecte referitoare la haptene sunt: prezint numai imunogenitate prezint imunogenitate i antigenicitate sunt lipsite de antigenicitate
110

d. e. 26. a. b. c. d. e. 27. a. b. c. d. e. 28. a. b. c. d. e. 29. a. b. c. d. e. 30. a. b. c. d. e. 31. a. b. c. d. e. 32.

sunt lipsite de imunogenitate prezint antigenicitate numai n asociere cu un carrier Limfocitul T recunoate: haptena carrierul anticorpul paratopul lanul greu al anticorpului Limfocitul B recunoate: haptena carrierul anticorpul paratopul lanul greu al anticorpului Epitopii structurali sunt recunoscui de: limfocitele T CD4 neutrofile limfocitele B limfocitele T CD8 macrofage Epitopii structurali se mai numesc: epitopi secveniali epitopi T epitopi B haptene paratopi Epitopii structurali se gsesc: n regiunea balama pe suprafaa antigenului n interiorul antigenului n interiorul nucleului n interiorul anticorpului Epitopii secveniali se gsesc: n regiunea balama pe suprafaa antigenului n interiorul antigenului n interiorul nucleului n interiorul anticorpului Epitopii secveniali se mai numesc:
111

a. b. c. d. e. 33. a. b. c. d. e. 34. a. b. c. d. e. 35. a. b. c. d. e. 36. a. b. c. d. e.

epitopi structurali epitopi T epitopi B haptene paratopi Epitopii secveniali sunt recunoscui de: limfocitele T neutrofile limfocitele B plasmocite macrofage n faza cognitiv a rspunsului imun apar urmatoarele caracteristici: macrofagul prezint antigenul limfocitului B antigenele sunt digerate pn la eliberarea epitopilor secveniali antigenele sunt preluate prin fagocitoz de neutrofile IL-2 va induce creterea celulelor limfocitelor T helper limfocitul B se transform n plasmocit n faza de proliferare a rspunsului imun apar urmatoarele caracteristici: epitopul B este un semnal suficient pentru limfocitele B pentru a produce un rspuns n anticorpi antigenele sunt digerate pana la eliberarea epitopilor secveniali antigenele sunt preluate prin fagocitoz de neutrofile contactul cu limfocitul T va stimula secreia de interleukine limfocitul B se transform n plasmocit n faza efectoare a rspunsului imun apar urmatoarele caracteristici: epitopul B este un semnal suficient pentru limfocitele B pentru a produce un rspuns n anticorpi antigenele sunt digerate pn la eliberarea epitopilor secveniali antigenele sunt preluate prin fagocitoz de neutrofile contactul cu limfocitul T va stimula secreia de interleukine limfocitul B se transform n plasmocit

37. Afirmaiile corecte referitoare la rolul anticorpilor sunt urmatoarele, cu excepia: a. anticorpii pot produce imobilizarea i aglutinarea microorgansimelor b. organismul poate produce anticorpi toxici c. anticorpii prezint rol esenial n aprarea antiinfecioasa d. pot avea efect blocant e. pot avea efect neutralizant 38. a. Cei mai buni anticorpi imobilizani sunt: IgG
112

b. c. d. e. 39. a. b. c. d. e. 40. a. b. c. d. e. 41. a. b. c. d. e. 42. a. b. c. d. e. 43. a. b. c. d. e. 44. a. b. c. d. e.

IgA IgD IGM IgE Opsonine specifice sunt: C3b Ac Ag PCR fibronectina IgG se vor fixa de antigenele virale prin: Fc Fab regiunea balama complement lanurile grele IgG se vor fixa de antigenele provenite de la ageni cu habitat intracelular prin: Fc Fab regiunea balama complement lanurile grele Distrugerea de ctre LT CD8+ implic: distrugerea unui microorganism aflat n faza de replicare distrugerea celului gazd a unui virus activarea complementului distrugearea unui microorganism aflat n faza de laten sinteza de interferon Rspunsul celular este declanat de: limfocite B limfocite T citotoxice limfocite T supresoare limfocite T helper neutrofile n rspunsul imun celular, limfocitul T helper este activat de: neutrofil limfocit B macrofag eozinofil bazofil
113

45. a. b. c. d. e.

Afirmaiile corecte referitoare la limfocitele T citotoxice sunt: parte din LTh se vor diferenia n limfocite Th de memorie toate limfocitele T helper se vor diferenia n LTh de memorie parte din LTc se vor diferenia n limfocite Tc de memorie parte din limfocitele B se vor diferenia n limfocite B de memorie toate limfocitele T citotoxice se vor diferenia n LTc de memorie

46. Afirmaiile adevarate referitoare la infeciile cu germeni cu habitat facultativ intracelular la rspunsul celular sunt: a. un rol important l au neutrofilele b. limfokinele activeaz macrofagele c. macrofagul induce un rspuns inflamator prompt d. macrofagul induce un rspuns inflamator mai rapid dect limfocitele B e. citokinele transform macrofagul ntr-un macrofag activat 47. n rspunsul imun celular macrofagul este transformat ntr-un macrofag activat de ctre: a. leucotriene b. selectine c. interleukine d. interferonul gamma e. interferonul alfa 48. a. b. c. d. e. 49. a. b. c. d. e. 50. a. b. c. d. e. 51. Activarea macrofagelor este benefic dac: depaete n intensitate anumite limite procesul inflamator produce leziuni ale esuturilor produce infecii cronice se petrece n limite fiziologice ajunge n limite patologice Rspunsul imunologic primar reprezint: rentalnirea cu acelai antigen organismul vine n contact pentru a doua oar cu antigenul organismul vine n contact pentru oar cu anticorpul organismul vine n contact pentru prima oar cu un antigen timo-independent organismul vine n contact pentru prima oar cu un antigen timodependent Rspunsul imunologic secundar reprezint: rentalnirea cu acelai antigen organismul vine n contact pentru a doua oar cu antigenul organismul vine n contact pentru oar cu anticorpul organismul vine n contact pentru prima oar cu un antigen timo-independent organismul vine n contact pentru prima oar cu un antigen timodependent Perioada de laten a rspunului primar reprezint:
114

a. b. c. d. e. 52. a. b. c. d. e. 53. a. b. c. d. e. 54. a. b. c. d. e. 55. a. b. c. d. e. 56. a. b. c. d. e. 57. a. b. c. d.

faza n cursul creia apar anticorpii faza n cursul creia anticorpii se menin la un nivel constant faza care dureaz n general 2 sptmni faza n cursul creia anticorpii sunt metabolizai faza n cursul creia titrul antigenelor crete Faza de cretere a rspunsului primar reprezint: faza n cursul creia apar anticorpii faza n cursul creia anticorpii se menin la un nivel constant faza care dureaz n general 2 sptamani faza n cursul creia anticorpii sunt metabolizai faza n cursul creia titrul antigenelor crete Faza n platou a rspunului primar reprezint: faza n cursul creia apar anticorpii faza n cursul creia anticorpii se menin la un nivel constant faza care dureaz n general 2 saptamni faza n cursul creia anticorpii sunt metabolizai faza n cursul creia titrul antigenelor crete Faza de descretere a rspunsului primar reprezint: faza n cursul creia apar anticorpii faza n cursul creia anticorpii se menin la un nivel constant faza care dureaz n general 2 saptamani faza n cursul creia anticorpii sunt metabolizai faza n cursul creia titrul antigenelor crete Anticorpii care apar n rspunsul imun primar sunt: IgM IgA IgD IgE IgG Anticorpii care apar n rspunsul imun secundar sunt: IgM IgA IgD IgE IgG Diferenele dintre rspunsul imun primar i secundar sunt: faza de latena n rspunsul secundar este mai lung faza de platou este mai prelungit n rspunsul primar descreterea titrului de anticorpi mai lent n rspunsul imun secundar nivelul de anticorpi este mai mare n rspunsul imun primar
115

e.

n rspunsul secundar afinitatea anticorpilor fa de antigen este mai mare

58. Mecanismele riguroase de reglare a rspunsului imun sunt urmatoarele, cu excepia: a. durata de viat relativ scurt a celulelor efectoare b. LTc prolifereaz pe masur ce se nmulesc LTh c. LTs prolifereaz pe masur ce se nmulesc LTh d. legarea Ac de Ag previne recunoaterea acestora de ctre LB e. scderea progresiv a cantitaii de Ag pna la dispariia sa 59. a. b. c. d. e. Factorii interni ai rezistenei naturale sunt urmatorii, cu excepia: interleukinele complementul citokine inteferon substane bacteriolitice

60. Afirmaiile corecte referitoare la rspunsul imunopatologic al aciunii efectorilor sunt urmatoarele, cu excepia: a. sistemul imun nu mai are capacitatea de a discrimina selful de non-self b. apare n imunodeficiene c. apare n bolile autoimune d. au efect benefic asupra organismului e. determin fenomenele de hipersensibilitate Tematica 5 Complement multiplu 1. a. b. c. d. e. Care sunt afirmaiile false: rspunsul imun umoral este declanat de antigene T dependente rspunsul imun celular este declanat de antigene T independente rspunsul imun umoral este declanat de antigene B dependente n rspunsul imun umoral sunt implicate celulele prezentatoare de antigen n rspunsul imun umoral sunt implicate limfocitele T helper i supresoare

2. Care sunt afirmaiile adevrate: a. rspunsul imun umoral are dou etape: prima cu efect activator asupra limfocitelor B i a dou cu efect inhibitor prin activarea limfocitelor T b. n rspunsul imun umoral sunt activate limfocitele T supresoare care limiteaz participarea limfocitelor B i T c. prima etap a rspunsului imun umoral are efect inhibitor asupra limfocitelor B d. a dou etapa a rspunsului imun umoral are efect stimulator asupra participrii limfocitelor B i T e. cele dou etape ale rspunsului imun umoral nu sunt interrelaionate 3. a. n rspunsul imun umoral, antigenul declanator este iniial preluat de: celulele prezentatoare de antigen
116

b. c. d. e. 4. a. b. c. d. e. 5. a. b. c. d. e. 6. a. b. c. d. e. 7. a. b. c. d. e. 8. a. b. c. d. e. 9. a. b. c. d. e.

limfocitele B macrofage limfocitele T supresor celulele dendritice Antigenul preluat de celulele prezentatoare de antigen este prezentat: limfocitelor T helper limfocitelor T supresor limfocitelor B antigen specifice neutrofilelor monocitelor Antigenul declanator al rspunsului imun umoral este transportat n: mduva osoas ariile timodependente ale organelor limfoide ficat ariile bursodependente ale organelor limfoide ganglionii limfatici Limfoblatii Th i B coopereaz prin: MHC I MHC II de pe suprafa limfocitelor Th MHC II de pe suprafa limfocitelor B IL 2 IL 4 Care sunt afirmaiile adevrate: limfoblastul Th se transform n plasmocit limfoblastul B se transform n plasmocit plasmocitul produce anticorpi specifici limfoblastii T h i limfoblatii B coopereaz direct sau indirect interleukinele IL 2 i Il 4 sunt eliberate de limfocitul B activat IL 2 este: implicat n rspunsul imun celular implicat n rspunsul imun umoral produs de limfocitele T produs de limfocitele B produs de macrofage IL 4: este sintetizat de limfocitele T h este sintetizata de limfocitele B stimuleaz rspunsul imun umoral primar inhib rspunsul imun umoral secundar stimuleaz rspunsul imun umoral secundar
117

10. a. b. c. d. e.

IL 4: inhib producerea i maturaia limfocitelor B la nivelul mduvei osoase stimuleaz producerea i maturaia limfocitelor B la nivelul mduvei osoase inhib producerea de Ig M inhib producerea de Ig G particip la producerea de Ig E

11. IL 4: a. amplific rspunsul imun umoral declanat la nivelul mucoaselor bronice, digestive, urogenitale b. crete expresia MHC II pe suprafa limfocitelor B c. stimuleaz producia de Ig A d. inhib producia de Ig M e. are rol important n producerea de anticorpi 12. a. b. c. d. e. 13. a. b. c. d. e. 14. a. b. c. d. e. IL 5: este sintetizat de limfocitele T h este sintetizat de limfocitele T supresoare inhib rspunsul imun umoral stimuleaz producia de limfocite B inhib producia de Ig A IL 5: este produs de limfocitele T este produs de limfocitele B este produs de limfocitele T h primitive amplific rspunsul imun umoral declanat la nivelul mucoasei bronice inhib rspunsul imun umoral declanat la nivelul mucoasei digestive Imunoglobulinele: sunt glicoproteine sunt lipide se gsesc n plasm nu se gsesc n secreiile organice au proprieti antigenice

15. Imunoglobulinele: a. au proprieti de anticorpi b. se gsesc n plasm, lichide interstiiale, secreii c. sunt alctuite din 2 perechi de lanuri cu greutate molecular mare d. sunt alctuite din 2 perechi de lanuri cu greutate molecular mic e. sunt alctuite din 2 perechi de lanuri: unul cu greutate molecular mic i unul cu greutate molecular mare 16. Lanurile grele sunt de tip:
118

a. b. c. d. e. 17. a. b. c. d. e. 18. a. b. c. d. e.

alfa gamma kappa lambda delta Lanurile uoare sunt de tip: alfa gamma kappa lambda delta Paratopul este: situsul de recunoatere a antigenului alctuit din secvenele variabile VH i VL alctuit din secvenele constante CH i CL alctuit din o secvena variabil i una constant situsul de recunoatere al anticorpului

19. Care sunt afirmaiile false: a. o molecul de imunoglobulin conine 2 situsuri identice de legare a antigenului b. o molecul de imunoglobulin conine 2 situsuri de legare a antigenului diferite c. o molecul de imunoglobulin conine un singur situs de legare a antigenului d. anticorpii sunt structuri monospecifice e. anticorpii sunt structuri polispecifice 20. a. b. c. d. e. Secvenele constante ale imunoglobulinelor sunt responsabile de: recunoaterea antigenului activarea complementului pe calea clasic ataarea la suprafa unor celule traversarea barierei feto-placentare activarea complementului pe calea altern

21. Care sunt afirmaiile adevrate: a. imunoglobulinele sunt glicoproteine din plasm b. secvena constant a imunoglobulinelor este responsabil de traversarea barierei feto-placentare c. secvena variabil a imunoglobulinelor este responsabil de traversarea barierei feto-placentare d. imunoglobulinele sunt alctuite din 2 lanuri H e. imunoglobulinele sunt alctuite din 2 lanuri L 22. a. Molecula de imunoglobuline are o variabilitate: izotipic
119

b. c. d. e. 23. a. b. c. d. e. 24. a. b. c. d. e. 25. a. b. c. d. e. 26. a. b. c. d. e. 27. a. b. c. d. e. 28. a. b. c. d. e.

allotipic idiotipic homotipic paratipic Idiotipul este: zona variabil din structura imunoglobulinelor zona constant din structura imunoglobulinelor implicat n legarea antigenului (Fab) poate funciona i ca determinant antigenic o zona de legare a antigenului (Fc) Ig G: sunt n concentraie sczut sunt n concentraie ridicat reprezint 75% din imunoglobulinele circulane persist n lichidele organismului cteva ore sunt implicate n rspunsul imun umoral secundar Ig A: se gsete n ser sub forma de monomeri este secretat la nivelul mucoaselor ca dimeri este secretat n lapte este implicat n reaciile de hipersensibilitate imediat reprezint 75% din totalul imunoglobulinelor circulante Ig E: este prezent n ser n cantiti foarte mici este prezent n ser n cantiti foarte mari este implicat n declanarea reaciilor de hipersensibilitate imediat este implicat n declanarea reaciilor de hipersensibilitate ntrziat este frecvent asociat cu Ig M Ig D: persist 3 sptmni este frecvent asociat cu Ig M este frecvent asociat cu Ig G ndeplinete funcia de receptor pentru antigene are semnificaie patologic Caracteristicile rspunsului imun sunt: specificitatea diversitatea izotipic memoria afinitatea aviditatea
120

29. a. b. c. d. e. 30. a. b. c. d. e. 31. a. b. c. d. e. 32. a. b. c. d. e. 33. a. b. c. d. e. 34. a. b. c. d. e. 35. a. b.

n rspunsul imun secundar: dup stimularea secundar, titrul anticorpilor nu crete semnificativ se sintetizeaz predominant Ig M se sintetizeaz predominant Ig G memoria imunitar este slab exprimat memoria imunitar este puternic exprimat Anticorpii ndeplinesc urmtoarele funcii: se combin specific cu antigene solubile neutralizeaz toxinele stimuleaz infeciozitatea virusurilor fixeaz complementul pe suprafaa unui antigen celular inactiveaz macrofagele Factorii care condiioneaz intensitatea rspunsului imun sunt: calea de administrare a antigenului doza antigenului modul de administrare al antigenului factorii genetici ai organismului imunizat tipul de antigen Rspunsul imun celular este implicat n: eliminarea celulelor infectate cu microorganisme intracelulare eliminarea celulelor infectate cu microorganisme extracelulare aprarea antitumoral rejetul grefelor proliferarea celulelor maligne La rspunsul imun celular particip: limfocite T citotoxice celule NK celule killer plasmocite neutrofile Limfocitele T citotoxice exprim pe suprafaa lor urmtorii receptori: de recunoatere antigenic cu rol accesor n activarea celulelor de adeziune intercelular de adeziune extracelular de stimulare Limfocitele T citotoxice: realizeaz recunoatere imunologic specific realizeaz recunoatere imunologic nespecific
121

c. d. e. 36. a. b. c. d. e. 37. a. b. c. d. e. 38. a. b. c. d. e. 39. a. b. c. d. e. 40. a. b. c. d. e. 41. a. b. c. d. e.

sunt dependente de MHC I sunt dependente de MHC II recunosc o singur specificitate antigenic Celulele NK (natural ucigae) sunt: 15% din totalul limfocitelor periferice 50% din totalul limfocitelor periferice limfocite B limfocite T limfocite mari granuloase Celulele NK au pe suprafaa lor receptori: de recunoatere a celulelor int de adeziune intercelular cu rol accesor n activitatea celulei de recunoatere specific pentru MHC II Limfocitele T cu memorie: sunt limfocite T naive nu au avut contact anterior cu antigene au avut contacte repetate cu antigene sunt implicate n rspunsul imun celular sunt singurele limfocite existente n sngele periferic Limfocitele T naive: sunt limfocite T cu memorie nu au avut contact anterior cu antigene au avut contacte repetate cu antigene sunt implicate n rspunsul imun celular sunt singurele limfocite existente n sngele periferic Macrofagele: capteaz nespecific antigenul produc intratisular un proces inflamator transport intraganglionar antigenul se transform n celule T cu memorie ader la endoteliul vascular Celulele implicate n a II-a etapa a rspunsului imun celular sunt: macrofagele limfocitele T helper 1 limfocitele T citotoxice CD 8 + limfocitele T citotoxice CD 4 + limfocitele B
122

42. Care sunt afirmaiile adevrate: a. limfocitele Th 0 devin limfocite Th 1 b. macrofagele prezint fragmentele antigenice limfocitelor T helper i limfocitelor T citotoxice CD 4 + c. macrofagele elibereaz IL 2 i interferon gamma d. limfocitele T citotoxice elibereaz enzime i radicali liberi de oxigen e. limfocitele Th fagociteaz resturile celulare 43. Macrofagele: a. sunt activate de interferonul gamma b. se transform din celule prezentatoare de antigen n celule distructive sau citotoxice c. le scade capacitatea fagocitar d. le crete citotoxicitatea e. sunt inhibate de interferonul gamma 44. a. b. c. d. e. 45. a. b. c. d. e. 46. a. b. c. d. e. 47. a. b. c. d. e. 48. a. Citotoxicitatea extracelular: este realizat de limfocitele T citotoxice, celulele NK i K se realizeaz prin mediatori insolubili elimin celulele singenice elimin celulele allogenice nu acioneaz asupra ADN-ului celulei int Afirmaiile adevarate referitoare la tolerana imunologic sunt: organismul n contact cu antigenul nu mai declaneaz rspunsul imun este un proces de stimulare a rspunsului imun celular este un proces de inhibiie activ a rspunsului imun umoral este un proces de inhibiie specific a rspunsului imun umoral este un proces de stimulare al rspunsului imun umoral Rspunsul imun prezint urmatoarele faze: faza de proliferare faza prodromal faza efectoare faza de laten faza cognitiv n funcie de calea de ptrundere a antigenului acesta poate ajunge n: splin- dac ptrunde prin tegument MALT- dac prunde prin traversarea mucoaselor ficat- dac ptrunde n snge splin- dac ptrunde n snge primul ganglion limfatic- dac ptrunde prin tegument Afirmaiile corecte referitoare la faza cognitiv sunt: n organul limfoid antigenele sunt preluate prin fagocitoz de neutrofile
123

b. c. d. e. 49. a. b. c. d. e. 50. a. b. c. d. e. 51. a. b. c. d. e. 52. a. b. c. d. e.

epitopii secveniali ajung la suprafaa macrofagului antigenele sunt digerate de enzimele lizozomale n organul limfoid anticorpii sunt preluai prin fagocitoz de macrofage se secret interleukine Antigenele complete: prezint antigenicitate sunt lipsite de imunogenitate nu prezint antigenicitate prezint imunogenitate prezint att imunogenitate ct i antigenicitate Haptenele: sunt lipisite de imunogenitate nu prezint antigenicitate prezint imunogenitate prezint att imunogenitate ct i antigenicitate prezint antigenicitate Limfocitele B recunosc urmatorii epitopi: epitopi T epitopi secveniali epitopi structurali epitopi B paratopi structurali Afirmaiile corecte referitoare la epitopii structurali sunt: situai n interiorul moleculei de antigen se numesc i epitopi T sunt recunoscui de limfocitele B sunt proeminene ale unor molecule ghemuite la suprafaa antigenului nu sunt antigenici dect n stare nativ

53. Epitopii care reprezint proeminene ale unor molecule ghemuite la suprafaa antigenului se numesc: a. paratopi b. epitopi T c. epitopi structurali d. epitopi secveniali e. epitopi B 54. a. b. c. d. Limfocitele T recunosc urmatorii epitopi: epitopi T epitopi B paratopi epitopi structurali
124

e. 55. a. b. c. d. e. 56. a. b. c. d. e. 57. a. b. c. d. e. 58. a. b. c. d. e. 59. a. b. c. d. e.

epitopi secveniali Epitopii care sunt situai n interiorul moleculei de antigen sunt: paratopi epitopi structurali epitopi T epitopi B epitopi secveniali Afirmaiile corecte referitoare la epitopii secveniali sunt: sunt peptide scurte nu sunt antigenici dect n stare nativ sunt situai n interiorul moleculei de antigen sunt recunoscui de limfocite B sunt proeminene ale unor molecule ghemuite la suprafaa antigenului Afirmaiile corecte referitoare la faza de activare sunt: macrofagul secret interleukine limfocitul T este stimulat la rndul su de epitopul structural antigenele sunt digerate de enzimele lizozomale limfocitele B se transform n plasmocite LTh secret dup activare un factor de difereniere pentru limfocitele B Afirmaiile corecte referitoare la faza efectoare sunt: dup activare, limfocitul T helper secret un factor de difereniere pentru limfocitele B limfocitele B se transform n plasmocite toate LTh se vor diferenia n LT de memorie plasmocitele mpreuna cu complementul ajut la eliminarea agenilor patogeni n organul limfoid antigenele sunt preluate prin fagocitoz de macrofage Rolurile anticorpilor n aprarea antiinfecioas sunt: prezint efect neutralizant stimuleaz formarea antigenelor produc anticorpi toxici produc opsonizarea produc liza bacteriilor

60. Bacteriile sunt pregatite pentru fagocitoz prin opsonizare cu opsonine nespecifice precum: a. anticorpi b. proteina C reactiv c. fibronectina d. fibrinogen e. fraciuni ale complementului
125

61. a. b. c. d. e. 62. a. b. c. d. e. 63. a. b. c. d. e. 64. a. b. c. d. e. 65. sunt: a. b. c. d. e.

Bacterioliza este determinat de: unirea IgA cu antigenele de suprafaa a bacteriilor activarea complementului pe calea clasic unirea IgM cu antigenele de suprafaa a bacteriilor unirea IgG cu antigenele de suprafaa a bacteriilor activarea complementului pe calea alternativ IgG se fixeaz prin urmatoarele modalitai: cu fragmentul Fab de antigenele virale cu fragmentul Fc de ageni cu habitat intracelular cu fragmentul Fc de receptorii pentru Fc de pe suprafaa bacteriilor cu fragmentul Fc de limfocitele killer cu fragmentul Fab de antigenele agenilor cu habitat extracelular Rspunsul imun celular este eficient fa de: virusuri bacterii bacilul Koch microorganisme cu habitat obligatoriu extracelular microorganisme cu un habitat facultativ intracelular Imunitatea mediat celular cuprinde procesele: distrugerea celulelor care conin un microorganism n faz replicativ activarea limfocitelor B formarea plasmocitelor activarea prin IFN i alte citokine a macrofagelor distrugerea microorganismelor cu ajutorul limfocitelor T Afirmaiile corecte referitoare la rspunsul celular activat de LTc (T citotoxice) este activat de macrofag este ajutat de limfocitele T helper macrofagul este activat de interferonul gamma se distrug microorganisme n faza de latent apare n infeciile cu germeni cu habitat facultativ intracelular

66. Afirmaiile corecte referitoare la infeciile cu germeni cu habitat facultativ intracelular sunt: a. limfokinele activeaz macrofagele b. induc un rspuns inflamator prompt c. interferonul gamma transform macrofagul ntr-un macrofag activat d. activarea macrofagelor este ntotdeauna benefic e. limfokinele recruteaz i alte celule participante 67. a. Afirmaiile corecte referitoare la rspunsul imunologic primar sunt: apare la reintlnirea cu acelai antigen
126

b. c. d. e. 68. a. b. c. d. e. 69. a. b. c. d. e.

apar anticorpi de tip IgG organismul vine n contact pentru prima oar cu un antigen apar anticorpi de tip IgM apar anticorpi de tip IgE Fazele rspunsului imun primar sunt: faza de cretere perioada prodromal perioada de laten faza de platou perioada de covalescen Afirmaiile corecte referitoare la rspunsul imunologic secundar sunt: faza de laten este mai lung titrul maxim de anticorpi este de 10 ori mai mare dect n rspunsul primar. afinitatea anticorpilor fat de antigen este mai mare dect n rspunsul primar apare memoria imunologic apar anticorpi de tip IgG

70. Mecanismele riguroase de reglare a rspunsului imun sunt: a. durata de via relativ lung a celulelor efectoare b. scaderea progresiv a cantitii de Ac pn la dispariia sa c. legarea Ac de Ag previne recunoaterea n continuare a acestora de ctre limfocitele B d. LTs (T supresoare) prolifereaz pe masur ce se nmulesc LTh (T helper) e. durata de via scurt a plasmocitelor 71. a. b. c. d. e. Factorii interni ai rezistenei naturale sunt: interferonii proteina C reactiv fibrinogenul complementul citokine

72. Stimularea sistemului SCIC (sistemului celular imunocompetent) va produce urmatorii efectori imuni: a. antigene b. anticorpi c. complement d. imunoglobuline e. limfocite sensibilizate 73. a. b. c. Rspusurile neadecvate ale efectorilor imuni sunt: efectul benefic sistemul imun deosebete selful de non-self apare n imunodeficiene
127

d. e. 74. a. b. c. d. e.

determin fenomenele de hipersensibilitate apare n boli autoimune Afirmaiile adevarate referitoare la haptene sunt: sunt imunogene numai n asociere cu un carrier prezint antigenicitate numai n asociere cu un carrier prezint antigenicitate i imunogenitate prezint numai antigenicitate sunt lipsite de imunogenitate

75. Afirmaiile corecte referitoare la limfocitul T helper sunt: a. dup activare secret un factor de difereniere pentru limfocitele T b. este stimulat de epitopul secvenial c. este stimulat de epitopul structural d. epitopul structural este un prim semnal pentru limfocitul T e. n decursul rspunsului imun o parte din LTh se vor diferenia n LT cu memorie 76. a. b. c. d. e. 77. a. b. c. d. e. Afirmaiile corecte referitoare la antigenul timoindependent sunt: sunt n general antigene cu epitopi repetitivi stimuleaz limfocitele T conin epitopi secveniali epitopii se repet n mod regulat de-a lungul moleculei induc formarea memoriei imunologice Afirmaiile corecte referitoare la opsonizarea bacteriilor ncapsulate sunt: sunt accesibile fagocitozei sunt opsonizate de IgG anticapsular IgM anticapsular se fixeaz cu fragmentul Fc de fagocit IgG anticapsular se fixeaz cu fragmentul Fab de fagocit IgG anticapsular se fixeaz cu fragmentul Fab de bacterie

78. Antigenele de suprafa a bacteriilor activeaz complementul pe cale clasic prin unirea cu urmatoarele imunoglobuline: a. IgG b. IgA c. IgD d. IgM e. IgE 79. a. b. c. d. e. Sunt protejate de aciunea anticorpilor: bacteriile microorganismele cu habitat extracelular bacilul leprei microorganismele cu habitat facultativ intracelular bacilul tubesculos
128

80. a. b. c. d. e. 81. sunt: a. b. c. d. e. 82. a. b. c. d. e. 83. a. b. c. d. e. 84. sunt: a. b. c. d. e.

Activarea macrofagelor este nociv atunci cnd: are loc n limite fiziologice depaete n intensitate anumite limite activarea este numai benefic procesul inflamator nu produce leziuni ale esuturilor produce reacii de hipersensibilitate de tip IV Afirmaiile adevrate referitoare la perioada de laten a rspunsului primar durata depinde de natura antigenului Ac sunt metabolizai i dispar titrul Ac crete n progresie geometric este mai scurt dect n rspunsul imun secundar dureaz n general 2 sptmni Afirmaiile adevarate referitoare la faza de cretere a rspunsului primar sunt: Ac se menin la un nivel constant Ac sunt metabolizai apar anticorpii de tip IgM titrul Ig crete n progresie geometric apar anticorpi de tip IgG Afirmaiile adevrate referitoare la faza n platou a rspunsului primar sunt: Ig sunt metabolizate Ac se menin la un nivel constant Ac dispar nivelul de Ig se menine pentru cteva sptamani titrul de Ac crete Afirmaiile adevrate referitoare la faza de descretere a rspunsului primar Ac sunt metabolizai apar anticorpii de tip IgM apar anticorpii de tip IgG Ac dispar Ac se menin la un nivel constant

Tematica 6. Reacii de hipersensibilitate. Tipul I, II, III, IV Complement simplu 1. a. Care afirmaie este fals: reaciile de hipersensibilitate reprezint un rspuns exagerat
129

b. reaciile de hipersensibilitate reprezint un rspuns neadecvat, duntor gazdei c. la primul contact cu antigenul are loc o reacie puternic cu semne i simptome caracteristice d. n reaciile de hipersensibilitate se produc leziuni tisulare prin mecanisme imune e. primul contact cu antigenul duce la sensibilizarea gazdei 2. Degranularea mastocitelor i bazofilelor n reaciile de hipersensibilitate este dependent de imunoglobulinele: a. G b. M c. E d. A e. M i G 3. a. b. c. d. e. 4. a. b. c. d. e. Reaciile de tip citotoxic intervin n reaciile de hipersensibilitate de tip: I II III IV V Degranularea mastocitelor i bazofilelor st la baza reaciilor de hipersensibilitate de tip: I II III IV A IV B

5. Legarea anticorpilor de tip IgG sau IgM de membranele celulare st la baza reaciilor de hipersensibilitate de tip: a. I b. II c. III d. IV A e. IV B 6. a. b. c. d. e. 7. Formarea complexelor imune st la baza reaciilor de hipersensibilitate de tip: I II III IV A IV B n reacia de hipersensibilitate de tip I, antigenele sunt:
130

a. b. c. d. e. 8. a. b. c. d. e. 9. a. b. c. d. e. 10. a. b. c. d. e. 11. a. b. c. d. e. 12. a. b. c. d. e. 13. a. b. c. d.

exogene pe suprafaa celulei solubile esuturi i organe toate variantele n reacia de hipersensibilitate de tip II, antigenele sunt: exogene pe suprafaa celulei solubile esuturi i organe toate variantele n reacia de hipersensibilitate de tip III, antigenele sunt: exogene pe suprafaa celulei solubile esuturi i organe toate variantele n reacia de hipersensibilitate de tip IV, antigenele sunt: exogene pe suprafaa celulei solubile esuturi i organe toate variantele Alergenele care produc reacii de hipersensibilitate de tip II sunt: fructele de mare polenul penicilina antigenele grupelor de snge veninul de albine Reacia de hipersensibilitate ntrziat de tip tuberculinic: apare la 3-4 sptmni de la contactul cu antigenul histologic sunt implicate macrofage, monocite, limfocite se produce datorit prezenei persistente a unui corp strin este o reacie intradermic manifestarea clinic este eczema Exemple de hipersensibilitate de tip II: eritroblastoza fetal astmul alergic febra de fn lupusul eritematos sistemic
131

e. 14. a. b. c. d. e. 15. a. b. c. d. e. 16. a. b. c. d. e. 17. a. b. c. d. e. 18. a. b. c. d. e. 19. a. b. c. d. e. 20. a.

granulomul Exemple de hipersensibilitate de tip III: lupusul eritematos sistemic testul la tuberculin dermatita de contact eritroblastoza fetal astmul alergic Timpul de reacie n hipersensibilitatea de tip I este: 15 - 30 min Minute ore 3 8 ore 48 72 ore (uneori zile) 7 zile Timpul de reacie n hipersensibilitatea de tip II este: 15 - 30 min Minute ore 3 8 ore 48 72 ore (uneori zile) 7 zile Timpul de reacie n hipersensibilitatea de tip III este: 15 - 30 min Minute ore 3 8 ore 48 72 ore (uneori zile) 7 zile Timpul de reacie n hipersensibilitatea de tip IV este: 15 - 30 min Minute ore 3 8 ore 48 72 ore (uneori zile) 2 4 minute Aspectul histologic n hipersensibilitatea de tip I este reprezentat de: bazofile i eozinofile anticorpi i complement complement i neutrofile monocite i limfocite toate variantele Aspectul histologic n hipersensibilitatea de tip II este: bazofile i eozinofile
132

b. c. d. e. 21. a. b. c. d. e. 22. a. b. c. d. e. 23. a. b. c. d. e.

anticorpi i complement complement i neutrofile monocite i limfocite toate variantele Aspectul histologic n hipersensibilitatea de tip III este: bazofile i eozinofile anticorpi i complement complement i neutrofile monocite i limfocite toate variantele Aspectul histologic n hipersensibilitatea de tip IV este: bazofile i eozinofile anticorpi i complement complement i neutrofile monocite i limfocite toate variantele Afirmaiile corecte referitoare la reaciile de hipersensibilitate sunt: sunt reacii imune fiziologice au efect de protecie asupra organismului produc de obicei leziuni tisulare severe nu apar prin declanarea unor procese inflamatorii acute particip la aprarea antiviral

24. Reacia de hipersensibilitate de t ip I reprezint: a. reacia de formare a complexelor imune b. reacia care are la baz degranularea mastocitelor i bazofilelor c. hipersensibilitatea tardiv d. hipersensibilitatea mediat celular e. reacia care rezult din distrugerea direct a celulelor int de ctre celulele T citotoxice 25. a. b. c. d. e. 26. a. b. c. d. Reacia de hipersensibilitate de t ip II reprezint: reacia de formare a complexelor imune reacia care are la baz degranularea mastocitelor i bazofilelor hipersensibilitatea tardiv hipersensibilitatea mediat celular hipersensibilitatea citotoxic Reacia de hipersensibilitate de t ip III reprezint: reacia de formare a complexelor imune reacia care are la baz degranularea mastocitelor i bazofilelor hipersensibilitatea tardiv hipersensibilitatea mediata celular
133

e. 27. a. b. c. d. e. 28. a. b. c. d. e. 29. a. b. c. d. e. 30. a. b. c. d. e. 31. a. b. c. d. e. 32. a. b. c. d. e. 33. a.

hipersensibilitatea citotoxic Reacia de hipersensibilitate de t ip IV reprezint: reacia de formare a complexelor imune reacia care are la baz degranularea mastocitelor i bazofilelor hipersensibilitatea imediat hipersensibilitatea mediat celular hipersenibilitatea citotoxic n reacia de hipersensibilitate de tip I apar anticorpi de tip: IgG IgM IgD IgE IgA Reacia de hipersensibilitate de tip I reprezint o reacie: a complexelor imune anafilactic citotoxic intrziat mediat celular Reacia de hipersensibilitate de tip II reprezint o reacie: a complexelor imune anafilactic citotoxic ntarziat mediat celular Reacia de hipersensibilitate de tip III reprezint o reacie: a complexelor imune anafilactic citotoxic ntarziat mediat celular Reacia de hipersensibilitate de tip I prezint ca celule efectoare: anticorpi neutrofile eozinofile limfocite monocite Reacia de hipersensibilitate de tip II prezint ca celule efectoare: anticorpi
134

b. c. d. e. 34. a. b. c. d. e. 35. a. b. c. d. e. 36. a. b. c. d. e. 37. a. b. c. d. e. 38. a. b. c. d. e. 39. a. b. c. d. e.

neutrofile eozinofile limfocite monocite Reacia de hipersensibilitate de tip III prezint ca celule efectoare: anticorpi neutrofile eozinofile limfocite monocite Reacia de hipersensibilitate de tip IV prezint ca celule efectoare: anticorpi neutrofile eozinofile bazofile monocite n reacia de hipersensibilitate de tip IV, transferul are loc prin: anticorpi antigene limfocite B limfocite T neutrofile Reaginele reprezint anticorpi de tipul: IgG IgE IgM IgD IgA Sunt mediatori preformai care apar n reacia de hipersensibilitate de tip I: bradikinina leucotriene histamina prostaglandine citokine Sunt mediatori nou-formai care apar n reacia de hipersensibilitate de tip I: histamina bradikinina triptaza kininogenaza factorul chemotactic pentru neutrofile
135

40. a. b. c. d. e. 41. a. b. c. d. e. 42. a. b. c. d. e. 43. a. b. c. d. e. 44. a. b. c. d. e. 45. a. b. c. d. e. 46. a. b.

Histamina prezint urmatoarele efecte: proteoliza atrage neutrofilele bronhodilataie vasodilataie atrage eozinofilele Infiltratul inflamator din reacia de hipersensibilitate de tip I este bogat n: eozinofile mastocite neutrofile limfocite bazofile Alergenele reprezint: antigene anticorpi IgE limfocite T limfocite B Alergenele respiratorii sunt reprezentate de: ou polen nepaturi de insecte antibiotice hormoni Alergenele alimentare sunt reprezentate de: ou polen pr de animale antibiotice hormoni Alergenele tegumentare sunt reprezentate de: praf polen antiseptice antibiotice cpsuni Alergenele parenterale sunt reprezentate de: praf polen
136

c. d. e. 47. a. b. c. d. e. 48. a. IgE b. c. d. e. 49. a. b. c. d. e. 50. a. b. c. d. e. 51. a. b. c. d. e. 52. a. b. c. d. e.

antiseptice antibiotice cpsuni Afirmaiile corecte referitoare la IgE sunt urmatoarele, cu excepia: are un rol fiziologic n aprarea antiparazitar dup sintez rmn n lichidele extracelulare se fixeaz de membranele mastocitelor i bazofilelor are o structur foarte asemanatoare cu molecula de IgG durata de via a IgE circulante este scazut Contactul sensibilizant reprezint: contactul care are loc dup un interval de timp suficient ca s permit sinteza cel de-al doilea contact cu alergenul un contact clinic simptomatic contactul n care se sintetizeaz IgE contactul n care are loc socul anafilactic Tripsina prezint urmatoarele efecte: reprezint factorul chemotactic pentru neutrofile reprezint factorul chemotactic pentru eozinofile produce vasoconstricie activeaz complementul produce hipotensiune Factorul de activare a trombocitelor produce: bronhodilataie vasoconstricie efect chemotactic pentru neutrofile creterea permeabilitii vasculare eliberare de heparin Mediatorii teriali reprezint: mediatorii preformai mediatorii neoformai mediatorii care intervin primii n reacia de hipersensibilitate mediatorii eliberai de eozinofile mediatorii ce se gasesc n granulaii Forma sistemic a reaciei de hipersensibilitate de tip I este: urticaria astm bronic rinita alergic oc anafilactic conjuctivita
137

53. Reaciile sistemice n reacie de hipersensibilitate de tip I apar la administrarea pe cale: a. parenteral b. tegumentar c. gastro-intestinal d. respiratorie e. digestiv 54. a. b. c. d. e. 55. a. b. c. d. e. 56. a. b. c. d. e. 57. a. b. c. d. e. 58. a. b. c. d. e. 59. a. Prima aciune n cazul ocului anafilactic este: administrare de histamin administrare de catecolamine administrare de cortizon administrare de substane vasodilatatoare administrare de ser fiziologic Anticorpii implicai n hipersensibilitatea citotoxic sunt: IgA IgE IgG IgD sunt implicate limfocitele T Incompatibilitatea ABO apare datorit anticorpilor de tip: IgG IgD IgE IgM IgA Incompatibilitatea ABO reprezint o reacie de hipersensibilitate de tip: I II III IV nu este o reacie de hipersensibilitate n reacia de hipersensibilitate de tip II apare: activarea complementului pe calea alternativ activarea complementului pe calea clasic activarea complementului pe calea lectinic o reacie intrziat stimularea limfocitelor T Eritroblastoza fetal apare atunci cnd: ambii parini sunt Rh negativ
138

b. c. d. e. 60. a. b. c. d. e. 61. a. b. c. d. e. 62. a. b. c. d. e. 63. a. b. c. d. e. 64. a. b. c. d. e.

mama este Rh pozitiv i tatl este Rh negativ mama este Rh negativ i tatl este Rh pozitiv ambii parini sunt Rh pozitiv mama prezinta anticorpi de tip IgG anti-toxoplasma Pentru prevenirea bolii hemolitice a nou-nscutului se pot folosi: anticorpi anti Rh anticorpi Rh anticorpi anti-anticorpi Rh antigene Rh antigene anti-anticorpi Rh Detectarea anticorpilor anti Rh se face prin metoda: testul Coombs direct tehnica FISH metoda PCR testul Coombs indirect citometria n flux Sunt anticorpi citotoxici: reaginele IgM IgD IgE IgA Aloimunizarea apare prin: producerea de Ag fa de propriile celule producerea de Ac fa de esuturi strine producerea de Ig fa de tesuturile proprii producerea de Ag fa de celulele strine producerea de IgE fa de esuturile strine Autoimunizarea apare prin: producerea de Ag fa de propriile celule producerea de Ac fa de esuturi strine producerea de Ig fa de esuturile proprii producerea de Ag fa de celulele strine producerea de IgE fa de esuturile strine

65. Mecanismul reaciei de hipersensibilitate de tip III este dat de urmtoarele etape, cu excepia: a. formarea complexelor imune b. formarea reaginelor c. depozitarea complexelor pe pereii vaselor sanguine d. mastocitele leag complementul de receptorii specifici
139

e. 66. a. b. c. d. e. 67. a. b. c. d. e. 68. a. b. c. d. e. 69. a. b. c. d. e.

neutrofilele elibereaz enzime degradative Hipersensibilitatea de tip III este reprezentat de: boli autoimune boli alergice boli infecioase eritroblastoza fetal IDR la PPD n reacia de hipersensibilitate de tip IVB apare: distrugerea celulelor int de ctre limfocitele T citotoxice distrugerea celulelor int de ctre limfocitele T helper distrugerea celulelor int de ctre limfocitele T supresoare distrugerea celulelor int de ctre limfocitele B distrugerea celulelor int de ctre plasmocite n reacia de hipersensibilitate de tip IVA, celulele prezentatoare de Ag pot fi: neutrofile celule dendritice mastocite eozinofile limfocitele T n reacia de hipersensibilitate de tip IVA apare: activarea limfocitelor B activarea limfocitelor T citotoxice activarea limfocitelor T supresoare activarea limfocitelor T helper activarea plasmocitelor

Tematica 6 Complement multiplu 1. a. b. c. d. e. 2. a. b. c. d. e. n reaciile de hipersensibilitate de tip I apar: bronhoconstricie edem al mucoasei bronhospasm hipersecreie de mucus vasoconstricie Reaciile de hipersensibilitate de tip I sunt reprezentate de: astm bronic aloimunizarea feto-matern rinit alergic febra de fn reacia de tip tuberculinic
140

3. a. b. c. d. e. 4. a. b. c. d. e. 5. a. b. c. d. e.

Hipersensibilitatea de tip I are la baz: degranularea mastocitelor degranularea bazofilelor legarea anticorpilor de tip IgG sau IgM de membrana celular formarea complexelor imune rspunsul la antigene solubile Caracteristic pentru reacia de hipersensibilitate de tip II este: formarea complexelor imune degranularea mastocitelor i bazofilelor dependent de IgE legarea anticorpilor de tip IgG sau IgM de membranele celulare reacia de hipersensibilitate ntrziat activarea sistemului complement Hipersensibilitatea de tip III are la baz: degranularea mastocitelor activarea sistemului complement formarea complexelor imune activitatea celulelor T citotoxice rspunsul la antigene solubile

6. Care sunt afirmaiile corecte: a. hipersensibilitatea de tip IV A este reacie de hipersensibilitate ntrziat b. hipersensibilitatea de tip IV A apare ca rspuns la antigene insolubile c. hipersensibilitatea de tip IV A este hipersensibilitatea mediat umoral d. n hipersensibilitatea de tip IV B celulele int sunt distruse prin aciunea limfocitelor citotoxice e. hipersensibilitatea de tip IV B este o reacie de hipersensibilitate imediat 7. a. b. c. d. e. 8. a. b. c. d. e. 9. a. Anticorpii n reacia de hipersensibilitate de tip III sunt de tip: IgG IgM IgE IgA IgG i IgE Exemple de reacii de hipersensibilitate de tip I: lupusul eritematos sistemic dermatita de contact granulomul astmul alergic febra de fn n hipersensibilitatea de tip II se produce: liza
141

b. c. d. e. 10. a. b. c. d. e. 11. a. b. c. d. e. 12. a. b. c. d. e. 13. a. b. c. d. e. 14. a. b. c. d. e. 15. a. b. c. d. e.

necroza eritem induraie edem n hipersensibilitatea de tip III se produce: liza necroza eritem induraie edem n hipersensibilitatea de tip IV se produce: liza necroza eritem induraie edem Reacia de hipersensibilitate de tip I este cunoscut i sub denumirea de: hipersensibilitate de tip imediat hipersensibilitate de tip ntrziat hipersensibilitate de tip anafilactic hipersensibilitate de tip citotoxic alergie atopic Mediatorii preformai n hipersensibilitatea de tip I sunt: histamina bradikinina citokinele factorul chemotactic pentru neutrofile factorul chemotactic pentru eozinofile Mediatorii nou formai n hipersensibilitatea de tip I sunt: leucotrienele prostaglandinele triptaza histamina citokinele Care sunt afirmaiile adevrate: histamina produce bronhoconstricie bradikinina crete permeabilitatea vascular histamina produce bronhodilataie bradikininele produc relaxarea musculaturii netede prostaglandinele induc edem i durere
142

16. a. b. c. d. e.

n reacia de hipersensibilitate de tip I: exist un istoric familial de atopie exist niveluri serice crescute de IgE IL 6 scad producia de IgE rspunsul IgE este influenat de limfocitele B apar niveluri serice sczute de IgE

17. Paii reaciei de hipersensibilitate de tip I sunt: a. expunerea iniial la alergen b. producia de anticorpi de tip IgM c. sensibilizarea mastocitelor i bazofilelor prin legarea IgE de receptorii de suprafa ai celulelor d. reexpunerea la antigen e. formarea complexelor imune 18. a. b. c. d. e. 19. a. b. c. d. e. 20. a. b. c. d. e. Antigenele care produc reacii de hipersensibilitate de tip I sunt: fructele de mare polenul penicilina antigenele grupelor de snge veninul de albine Reaciile locale n reacia de hipersensibilitate de tip I sunt: cutanate (urticarie, eczem) hipertensiune arterial conjunctivit palpitaii edem vascular Reaciile sistemice n reacia de hipersensibilitate de tip I: ameeal, crampe abdominale, hipertensiune arterial dispnee, convulsii, cianoz apar dup 3-4 zile de la contactul cu alergenul apar frecvent dup administrarea parenteral de penicilin sau procain apar la primul contact cu alergenul

21. Hipersensibilitatea de tip II: a. implic anticorpi nespecifici legai de antigene celulare sau tisulare b. anticorpii tip IgM i IgG produc distrucia celulelor prin mecanism direct sau prin activarea complementului c. sunt implicate celulele fagocitare d. sunt implicate limfocitele T killer e. apare la primitorii de transfuzii cu snge izogrup 22. Reacia de hipersensibilitate de tip II apare n urmtoarele situaii:
143

a. b. c. d. e. 23. a. b. c. d. e.

copiii cuplurilor n care tatl are Rh negativ i mama Rh pozitiv copiii cuplurilor n care tatl are Rh pozitiv i mama Rh negativ ambii prini au Rh negativ incompatibilitate de grup AB0 anemie hemolitic autoimun Incompatibilitatea AB0 este o reacie: tip I cu nivel crescut de IgE tip II cu anticorpi IgM tip IV ntrziat tip III cu formare de complexe imune n care se produce liza eritrocitelor de ctre complement

24. Care sunt afirmaiile false: a. pentru prevenirea bolii hemolitice a nou-nscutului se folosete un ser cu anticorpi anti-Rh b. testul Coombs indirect detecteaz anticorpii anti Rh c. la al II-lea copil Rh negativ, anticorpii antiRh din sngele mamei pot trece n placent d. femeile cu Rh pozitiv primesc anticorpi anti-Rh e. hipersensibilitatea de tip II apare n anemiile hemolitice autoimune, lupusul eritematos sistemic 25. a. b. c. d. e. 26. a. b. c. d. e. 27. a. b. c. d. e. 28. a. Bolile care produc reacii de hipersensibilitate de tip III sunt: infeciile microbiene infeciile virale incompatibilitatea AB0 boala hemolitica a noului nscut bolile autoimune Hipersensibilitatea de tip III este: boala complexelor imune hipersensibilitate ntrziat mediat de IgG produs de antigene insolubile caracteristic pentru incompatibilitatea de grup Rh Mecanismele reaciei de hipersensibilitate de tip III sunt: depozitarea complexelor imune pe peretele vaselor sanguine mastocitele leag complementul de receptorii specifici i sunt activate neutrofilele elibereaz enzime degradative complementul inhib fagocitele complementul protejeaz celulele int n reacia Arthus complexele antigen-anticorp se depun n: rinichi
144

b. c. d. e. 29. a. b. c. d. e. 30. a. b. c. d. e. 31. a. b. c. d. e. 32. a. b. c. d. e. 33. a. b. c. d. e. 34. a. b. c. d. e.

artere oase miocard ganglioni limfatici n boala serului: complexele antigen-anticorp produc singure leziunile complexele antigen-anticorp nu produc singure leziunile este necesar o permeabilitate vascular crescut complementul seric este crescut complexele antigen-anticorp-complement nu apar n zonele cu vasculit Hipersensibilitatea de tip IV este: hipersensibilitate mediat celular hipersensibilitate mediat umoral hipersensibilitate de tip ntrziat limfocitele B produc o reacie cronic inflamatorie limfocitele T produc o reacie acut inflamatorie n hipersensibilitatea de tip IV A sunt implicate: limfocitele T limfocitele B monocitele trombocitele metamielocitele Reacia de hipersensibilitate ntrziat de contact: apare la 21-28 de zile de la contact produce induraie local apar macrofage, celule gigante i epiteloide antigenele implicate sunt substane chimice, metale grele, cosmetice reacia are loc la nivelul epidermei Reacia de hipersensibilitate de tip IV granulomatoas: apare la 21-28 de zile de la contact produce induraie local antigenele implicate sunt tuberculina i lepromina apare eczema se manifest cu eritem, prurit, vezicule Reacia de hipersensibilitate tip IV B: apare n infecii virale apare n reacia gref contra gazd apare n cteva minute de la contactul cu antigenul limfocitele T citotoxice distrug celula int complexele imune se depun la nivelul glomerulilor renali
145

35. Care sunt afirmaiile adevrate: a. citokinele au efecte n hipersensibiliatea de tip I i II b. macrofagele produc IL1, IL12, interferon-alfa i TGF-beta (factorul de transformare a creterii) c. superantigenele activeaz limfocitele B d. socul septic are evoluie benign e. socul septic rezult din ptrunderea bacteriilor n snge 36. a. b. c. d. e. 37. a. b. c. d. e. 38. a. b. c. d. e. 39. a. b. c. d. e. 40. a. b. c. d. e. 41. a. Exemple de hipersensibilitate de tip IV: testul la tuberculin dermatita de contact granulomul eritroblastoza fetal astmul alergic Hipersensibilitatea mediat celular este: I II III IV A IV B Afirmaiile corecte referitoare la reaciile de hipersensibilitate sunt: sunt reacii fiziologice produc leziuni tisulare severe au efect de protecie asupra organismului au rol in rejecia grefelor declaneaz inflamaia Hipersensibilitatea imediat este reprezentat de: reaciile alergice bolile autoimune hipersensibilitatea mediat celular hipersensibilitatea de tip II hipersensibilitatea de tip IV Hipersensibilitatea tardiv este reprezentat de: reaciile alergice bolile autoimune hipersensibilitatea mediat celular hipersensibilitatea de tip II hipersensibilitatea de tip IV Afirmaiile corecte referitoare la hipersensibilitatea de tip IV sunt: reprezint reacia de hipersensibilitate intarziat
146

b. c. d. e. 42. a. b. c. d. e. 43. a. b. c. d. e. 44. a. b. c. d. e. 45. a. b. c. d. e. 46. a. b. c. d. e. 47. a. b. c. d. e.

apare de obicei ca rspuns la antigene solubile apare prin sintez de IgE rezult din distrugerea direct a celulelor int de ctre celulele T citotoxice apare n ocul anafilactic Anticorpii de tip IgG sunt sintetizai n reaciile de hipersensibilitate de tip: I II III IV IgG nu se sintetizeaz n reaciile de hipersensibilitate n reacia de hipersensibilitate de tip I sunt implicate: neutrofilele limfocitele T complementul bazofilele eozinofilele n reacia de hipersensibilitate de tip II sunt implicate: imunoglobulinele neutrofilele eozinofilele complementul limfocitele T n reacia de hipersensibilitate de tip III sunt implicate: neutrofilele limfocitele T complementul bazofilele eozinofilele n reacia de hipersensibilitate de tip IV sunt implicate: neutrofilele limfocitele complementul bazofilele monocitele IgE reprezint: anticorpi sintetizai n reacia de hipersensibilitate de tip II alergeni reagine anticorpi sintetizai n reacia de hipersensibilitate de tip III anticorpi sintetizai n reacia de hipersensibilitate de tip I
147

48. a. b. c. d. e. 49. a. b. c. d. e. 50. a. b. c. d. e. 51. a. b. c. d. e. 52. a. b. c. d. e. 53. a. b. c. d. e. 54. a. b.

Hipersensibilitatea de tip reaginic reprezint: hipersensibilitatea de tip anafilactic hipersensibilitatea de tip IV alergia atopic hipersensibilitatea tardiv hipersensibilitatea imediat IgE se leag de: eozinofile bazofile neutrofile limfocite mastocite Histamina prezint urmatoarele efecte: creterea permeabilitaii vasculare atrage eozinofilele proteoliza bronhoconstricie vasodilataie Factorul de activare a trombocitelor prezint urmatoarele efecte: produce edemul elibereaz heparina crete permeabilitatea vascular are rol n agregarea plachetar induce formarea microtrombilor Alergenele prezint urmatoarele caracteristici: sunt antigene incomplete timodependente pot s induc sinteza de IgE la indivizii atopici sunt anticorpi complei timodependenti sunt foarte frecvente n natur devin tot mai variate odata cu sintezele industriale de noi substan e Alergenele respiratorii sunt reprezentate de: polen nepaturi de insecte ciocolat pr de animale antiseptice Alergenele digestive sunt reprezentate de: ou vaccinuri
148

c. d. e. 55. a. b. c. d. e. 56. a. b. c. d. e. 57. a. b. c. d. e. 58. a. b. c. d. e. 59. a. b. c. d. e. 60. A. B. C. D. E.

cpune ap praf Alergenele tegumentare sunt reprezentate de: praf cosmetice ou veninuri antiseptice Alergenele parenterale sunt reprezentate de: antiseptice polen veninuri pr de animale vaccinuri La producerea reaciei de hipersensibilitate de tip I particip: IgG alergenul IgE mastocitele neutrofilele Concentraia seric a IgE crete n: boli autoimune boli parazitare boala Hodgkin TBC boli alergice Rolurile fiziologice ale IgE sunt: intervin n aprarea antiviral intervin n bolile alergice intervin n aprarea antifungic intervin n aprarea antiparazitar intervin n bolile autoimune Afirmaiile corecte referitoare la contactul sensibilizant n hipersensibilitatea de tip I sunt: permite sinteza IgE are loc recunoaterea antigenelor de ctre sistemul imun prezint manifestri clinice induce eliberarea mediatorilor n esuturi este clinic asimptomatic
149

61. a. b. c. d. e. 62. a. b. c. d. e. 63. a. b. c. d. e. 64. a. b. c. d. e. 65. a. b. c. d. e. 66. a. b. c. d. e. 67. a.

Afirmaiile corecte referitoare la contactul declanator n hipersensibilitatea de tip I sunt: are loc dup un interval de timp suficient ca s permit sinteza IgE are loc recunoaterea antigenelor de ctre sistemul imun prezint manifestri clinice induce eliberarea mediatorilor n tesuturi este clinic asimptomatic Afirmaiile corecte referitoare la mediatorii primari sunt: se gsesc ca atare n granulaii sunt sintetizai de novo n mastocit sunt eliberai de celulele atrase n zon sunt responsabili de efectele imediate ale degranulrii efectele lor sunt persistente Histamina prezint urmatoarele efecte: induce leziunile papulo-eritematoase cutanate produce vasoconstricie produce vasoplegie induce hipertensiunea arterial induce scderea permeabilitii vasculare Tripsina induce urmatoarele efecte: activeaz complementul atrage neutrofilele atrage eozinofilele degradeaz proteinele din matricea extracelular favorizeaz exudaia Sunt mediatori primari: leucotrienele tripsina prostaglandinele kalicreina histamina Sunt mediatori secundari: leucotrienele tripsina prostaglandinele kalicreina histamina Afirmaiile corecte referitoare la mediatorii secundari sunt: sunt responsabili de efectele imediate ale degranulrii
150

b. sunt sintetizai de novo c. se numesc i mediatori preformai d. sunt eliberai de celulele atrase n zon e. sunt formai prin degradarea fosfolipidelor de membrane i a acidului arahidonic 68. a. b. c. d. e. 69. a. b. c. d. e. 70. a. b. c. d. e. 71. a. b. c. d. e. 72. a. b. c. d. e. 73. a. b. Atunci cnd alergenul vine n contact cu epiteliul cilor respiratorii superioare se produce: rinita alergic astmul bronic ocul anafilactic dermatita alergic febra de fn Reaciile locale la nivelul pielii ale hipersensibilitaii de tip I sunt: rinita alergic urticarie conjuctivit astm bronic eczem Afirmaiile corecte referitoare la reaciile sistemice ale hipersensibilitaii de tip I sunt: apar la administrarea parenteral a alergenului induc hipertensiunea reprezint o reacie de hipersensibilitate de tip intrziat reprezint ocul anafilactic apar la sinteza de adrenalin Manifestrile febrei de fn sunt: rinoree apoas hipotensiune hiperlacrimare obstructie nazal astm bronic Modificrile caracteristice de la nivelul bronhiilor n astmul bronic sunt: hiposecreie de mucus bronhospasm edemul mucoasei bronice hipersecreie de mucus hipotensiune Afirmaiile corecte referitoare la reaciile de hipersensibilitate de tip II sunt: anticorpii implicai sunt de tipul IgE produc distrucia celulelor prin mecanism direct
151

c. d. e. 74. a. b. c. d. e. 75. a. b. c. d. e. 76. a. b. c. d. e. 77. a. b. c. d. e. 78. a. b. c. d. e. 79. a. b. c. d. e.

reprezint boala complexelor imune produc distrucia celulelor prin activarea complementului este mediat celular n hipersensibilitatea de tip II apar anticorpi de tipul: IgE IgA IgG IgD IgM Anticorpii citotoxici declaneaz citoliza prin: declanarea complementului pe cale clasic declanarea complementului pe cale altern declanarea complementului pe calea lectinic generarea unei reacii inflamatorii cronice citotoxicitatea celular Ac-dependent Afirmaiile corecte referitoare la aloimunizare sunt: se produc Ac faa de propriile celule are loc posttransfuzional se produc Ac faa de esuturi strine are loc n bolile autoimune apar n lupusul eritematos sistemic Afirmaiile corecte referitoare la autoimunizare sunt: se produc Ac fa de propriile celule are loc posttransfuzional se produc Ac fa de esuturi strine are loc n bolile autoimune apar n lupusul eritematos sistemic Aloimunizarea posttransfuzional implic: apariia bolilor autoimune apariia anemiei hemolitice poate declana coagularea intravascular diseminat nu afecteaz rinichiul eliberarea histaminei care produce vasoconstricie Afirmaiile corecte referitoare la hipersensibilitatea de tip III sunt: reprezint o reacie de tip intrziat reprezint un rspuns imun umoral secundar normal este caracterizat prin generarea unor cantiti excesive de complexe imune este mediat celular activeaz complementul pe calea clasic
152

80. a. b. c. d. e. 81. a. b. c. d. e. 82. a. b. c. d. e. 83. a. b. c. d. e. 84. a. b. c. d. e. 85. a. b. c. d. e. 86. a. b.

Afirmaiile adevarate referitoare la leziunile tisulare din reacia de hipersensibilitate de tip III sunt: pot fi multifocale nu apar atunci cnd antigenul intr direct n circulaie apar atunci cnd anticorpul declanator ptrunde direct intratisular pot fi localizate pot induce ocul anafilactic Antigenele care induc complexele imune sunt: IgG autoantigene antigene injectate alergene reagine Referitor la reacia Arthus, complexele antigen-anticorp se depun n: ficat splin rinichi miocard artere Afirmaiile adevrate referitoare la lupusul eritematos sistemic sunt: reprezint o reacie alergic reprezint o boal autoimun apar anticorpi anti-anticorpi Rh apar anticorpi anti-ADN complexele imune sunt depozitate n glomerulii renali Afirmaiile adevrate referitoare la reaciile de hipersensibilitate de tip IV sunt: este o reacie de tip intrziat induce apariia IgG este mediat celular induce apariia IgE este mediat umoral Hipersensibilitate de tip intrziat de tip IV A este reprezentat de: hipersensibilitatea de contact granulomul inflamator hepatita cronic activ rejecia de allogrefe reacia de tip tuberculinic Hipersensibilitate de tip ntrziat de tip IV A este reprezentat de: hepatita cronic activ reacia de tip tuberculinic
153

c. d. e.

granulomul inflamator hipersensibilitatea de contact rejecia de allogrefe

Tematica 7. Grupele de snge. Anemii hemolitice aloimune i autoimune. Citopenii Complement simplu 1. a. b. c. d. e. 2. a. b. c. d. e. 3. a. b. c. d. e. 4. sunt: a. b. c. d. e. 5. a. b. c. d. e. Sngele este alctuit din: 55-60% plasma i 40-45% elemente figurate 40-45% plasma i 55-60% elemente figurate 90% plasma i 10% elemente figurate 10% plasma i 90% elemente figurate 30% plasma i 70% elemente figurate Leucocitele care apar primele la esuturile afectate sunt: neutrofilele bazofilele eozinofilele monocitele limfocitele Leucocitele care cresc n boli alergice i parazitare: neutrofilele bazofilele eozinofilele monocitele limfocitele Leucocitele cu granulaii albastre care intervin n stadiile tardive ale inflamaiei neutrofilele bazofilele eozinofilele monocitele limfocitele Leucocitele care produc anticorpi sunt: neutrofilele bazofilele eozinofilele limfocitele T limfocitele B

154

6. mprirea pe grupe de snge se face n funcie de antigenele aflate n cantitate mare pe suprafa : a. eritrocitelor b. bazofilelor c. eozinofilelor d. monocitelor e. limfocitelor 7. a. b. c. d. e. 8. a. b. c. d. e. 9. a. b. c. d. e. 10. a. b. c. d. e. 11. a. b. c. d. e. 12. a. b. Grupa 0 I are: aglutinine i agluinogene A i B aglutinina i aglutinogenul B aglutinina i aglutinogenul A aglutinina i aglutinogenul A Grupa A II are: aglutinine i agluinogene A i B aglutinina i aglutinogenul B aglutinina i aglutinogenul A aglutinina i aglutinogenul A Grupa B III are: aglutinine i agluinogene A i B aglutinina i aglutinogenul B aglutinina i aglutinogenul A aglutinina i aglutinogenul A Grupa AB IV are: aglutinine i aglutinogene A i B aglutinina i aglutinogenul B aglutinina i aglutinogenul A aglutinina i aglutinogenul A Primitor universal este: OI A II B III AB IV toate variantele Donator universal este: OI A II
155

c. d. e. 13. a. b. c. d. e. 14. n: a. b. c. d. e. 15. a. b. c. d. e. 16. a. b. c. d. e. 17. a. b. c. d. e. 18. a. b. c. d. e.

B III AB IV toate variantele n incompatibilitatea Rh, anticorpii mamei produc la copil: hemoliza eritropoieza limfocitoza trombocitopoieza neutropenie n anemiile hemolitice pierderea membranei duce la transformarea eritrocitelor sferocite eritroblati plasmocite limfocite reticulocite Organele n care are loc hemoliza extravascular sunt: splina ficatul ganglionii limfatici rinichii pancreasul ntreaga cantitate de eritrocite se rennoiete la: 10 zile 17 zile 120 zile 30 zile 60 zile Pierderile prin hemoliza sunt nlocuite cu: reticulocite trombocite mielocite plasmocite macrofage Hemoliza patologica acioneaz asupra: tuturor eritrocitelor din circulaie eritrocitelor care au atins durata maxim de via tuturor celulelor sanguine eritroblastilor reticulocitelor
156

19. a. b. c. d. e. 20. a. b. c. d. e. 21. a. b. c. d. e. 22. a. b. c. d. e. 23. a. b. c. d. e. 24. a. b. c. d. e. 25. a. b.

Organismul rspunde le hemoliza patologic cu: hiperreticulocitoza leucocitoza trombocitemie hipereozinofilie limfopenie Donatorul universal este reprezentat de grupa: Rh+ Rhgrupa O grupa AB grupa B Primitorul universal este reprezentat de grupa: Rh+ Rhgrupa O grupa AB grupa B Afirmaiile corecte referitoare la anemiile regenerative sunt: prezint numr nomal de reticulocite prezint o hemoglobin crescut prezint un numr crescut de eritrocite n aceast clas se ncadreaz anemiile hemolitice n aceast clas se ncadreaz anemia feripriv Afirmaiile corecte referitoare la anemiile aregenerative sunt: prezint numr crescut de reticulocite prezint o hemoglobin crescut prezint un numr crescut de eritrocite n aceast clas se ncadreaz anemiile hemolitice sunt hiporegenerative Afirmaiile corecte referitoare la eritroblastoza fetal: apare din cauza diferenelor ntre Rh-ul mamei i al tatalui este o anemie posthemoragic este o anemie hemolitic autoimun este o anemie hemolitic aloimun apare atunci cnd ftul nu motenete grupul sanguin al mamei O mama Rh-negativ va fi imunizat cu: anticorpi Rh antigene Rh
157

c. d. e. 26. a. b. c. d. e. 27. a. b. c. d. e.

imunoglobuline Rh anticorpi anti-Rh antigene anti-Rh Testele sanguine materne ce se pot face n cazul eritroblastozei fetale sunt : testul Coombs direct hemoleucograma complet citometria de flux bilirubina total bilirubina direct Testele sanguine materne postpartum ce se pot face n cazul eritroblastozei fetale sunt : testul Coombs direct hemoleucograma complet citometria de flux bilirubina total testul Coombs indirect

28. Testele sanguine materne antenatale ce se pot face n cazul eritroblastozei fetale sunt : a. testul Coombs direct b. hemoleucograma complet c. citometria de flux d. bilirubina total e. testul Coombs indirect 29. a. b. c. d. e. 30. a. b. c. d. e. 31. a. b. c. d. Afirmaiile corecte referitoare la anemia hemolitic autoimun sunt: apare atunci cnd mama este Rh- si ftul Rh+ profilaxia se realizeaz cu anticorpi anti-Rh D pentru a preveni sensibilizarea poate fi reprezentat de eritroblastoza fetal apare atunci cnd sistemul imun recunoate hematiile ca self este o disfuncie a sistemului imun n anemia hemolitic autoimun apare: leucopenie eritrocitoza reticulopenie hemoliza monocitopenie Hemoglobinuria paroxistic la frig secundar apare n: anemia hemolitic aloimun sifilis secundar eritroblastoza fetal infeciile cu Mycoplasma pneumoniae
158

e. 32. a. b. c. d. e.

neoplasme Bolile autoimune care pot induce anemia hemolitic autoimun sunt: sifilis secundar infeciile cu Mycoplasma pneumoniae lupus eritematos sistemic limfom malign nonhodgkinian hepatita B

33. Afirmaiile corecte referitoare la anemia hemolitic autoimun cu anticorpi la cald sunt: a. autoanticorpii se ataeaz i distrug eritrocitele la temperaturi egale cu temperatura normal a corpului b. hemoliza se produce sub 37C c. autoanticorpii se ataeaz si distrug eritrocitele la temperaturi mai mici dect temperatura normal a corpului d. este un subtip de anemie hemolitic autoimun cu anticorpi la rece e. este reprezentat de anemia pernicioas 34. Cei mai frecveni anticorpi implicai n anemia hemolitic autoimun cu anticorpi la cald sunt: a. IgM b. IgG c. IgD d. IgE e. IgA 35. a. b. c. d. e. n anemia hemolitic autoimun cu anticorpi la cald eritrocitele se transform n: anulocite drepanocite sferocite schizocite ovalocite

36. Afirmaia corecta referitoare la anemia hemolitic autoimun cu anticorpi la rece este: a. autoanticorpii se ataeaz i distrug eritrocitele la temperaturi egale cu temperatura normal a corpului b. este o boal idiopatic c. autoanticorpii se ataeaz i distrug eritrocitele la temperaturi mai mari dect temperatura normal a corpului d. sunt produse de anticorpi de tip IgA e. nu poate fi indus de infecia cu Mycoplasma pneumoniae 37. n anemia hemolitic autoimun cu anticorpi la rece apar anticorpi de tipul:
159

a. b. c. d. e. 38. a. b. c. d. e. 39. a. b. c. d. e. 40. a. b. c. d. e. 41. a. b. c. d. e.

IgM IgG IgD IgE IgA n diagnosticul anemiilor autoimune apare: reticulopenie eritrocitoza hemoglobina normal bilirubina crescut haptoglobina crescut Afirmaiile corecte referitoare la anemia Biermer sunt: prezint antigene anti-factor intrinsec duce la absorbia deficitar a vitaminei B6 diagnosticul se pune prin evidenierea concentraiei crescute de vitamina B12 este o anemie autoimun este o anemie degenerativ n anemia aplastic apare: reticulocitoza numai leucocitopenie numai eritropenie numai trombocitopenie pancitopenie Deficitul de vitamina B12 se determin prin: determinarea sideremiei testul Coombs indirect testul Coombs direct testul Schilling determinarea haptoglobinei

Tematica 7 Complement multiplu 1. a. b. c. d. e. 2. a. Care sunt afirmaiile adevrate: plasma conine factorii coagulrii serul nu conine factorii coagulrii culoarea galben a serului este dat de bilirubin culoarea galben a serului este dat de hemoglobin culoarea galben a plasmei este dat de hemoglobin Elementele figurate ale sngelui sunt: eritrocitele
160

b. c. d. e. 3. a. b. c. d. e. 4. a. b. c. d. e. 5. a. b. c. d. e. 6. a. b. c. d. e. 7. a. b. c. d. e. 8. a. b. c. d. e.

leucocitele trombocitele adipocitele hepatocitele Eritrocitele: au o forma de disc biconcav au culoare roie dat de hemoglobin transporta gazele respiratorii sunt celule nucleate la maturitate emit psudopode Eritrocitele: sunt celule anucleate la maturitate au culoare roie dat de bilirubin au durata de via de 120 zile se distrug prin hemoliz se formeaz prin granulocitopoiez Eritrocitele: transport gazele respiratorii se distrug prin hemoliz n ficat i splin se formeaz n ganglionii limfatici sunt n numr de 4,5-5 milioane/ mmc la femei au granulaii n citoplasm Leucocitele: sunt n numr de 4000-10000/ mmc au o form de disc biconcav emit psudopode sunt celule nucleate se clasific n funcie de granulaiile din citoplasm Leucocitele: transport gazele respiratorii sunt cele mai numeroase celule din snge se clasific n 5 categorii: neutrofile, eozinofile, bazofile, limfocite, monocite sunt celule anucleate la maturitate emit psudopode Bazofilele: sunt cele mai puine leucocite au granulaii colorate n albastru n coloraia panoptic numrul lor crete n boli alergice i parazitare sunt celule anucleate intervin n stadiile tardive ale inflamaiei
161

9. a. b. c. d. e. 10. a. b. c. d. e. 11. a. b. c. d. e. 12. a. b. c. d. e. 13. a. b. c. d. e. 14. a. b. c. d. e. 15. a. b.

Eozinofilele: au granulaii colorate n rou n coloraia panoptic numrul lor creste n boli alergice numrul lor crete n boli parazitare transport gazele respiratorii se distrug prin hemoliz Neutrofilele: sunt cele mai frecvente leucocite ajung primele la esuturile afectate fagociteaz microbii au o form de disc biconcav nu au granulaii Leucocitele granulare sunt: eozinofilele limfocitele monocitele neutrofilele bazofilele Leucocitele agranulare sunt: eozinofilele limfocitele monocitele neutrofilele bazofilele Trombocitele: conin factorii coagulrii provin din megacariocite sunt n numr de 150.000-400.000/ mmc se clasific n funcie de granulaiile din citoplasm numrul lor crete n boli alergice i parazitare Trombocitele provin din: megacarioblati metamielocite plasmocite megacariocite limfoblati Care sunt afirmaiile adevrate: anticorpii corespunztori antigenelor A i B se numesc aglutinine anticorpii corespunztori antigenelor A i B se numesc aglutinogene
162

c. d. e.

anticorpii corespunztori antigenelor A i B sunt IgG aglutininele nu traverseaz bariera placentar determinarea grupelor de snge are la baza principiul izohemaglutinarii

16. Care sunt afirmaiile adevrate: a. aglutinogenele sunt notate cu A i B b. aglutininele sunt notate cu i c. aglutininele se gsesc pe suprafaa eritrocitelor d. aglutinogenele sunt anticorpi care se gsesc n plasm e. aglutininele nu trebuie s ajung n contact cu aglutinogenele de acelai fel pentru ca se produce aglutinarea i liza hematiilor 17. a. b. c. d. e. 18. a. b. c. d. e. 19. a. b. c. d. e. 20. a. b. c. d. e. 21. a. b. c. d. e. Aglutinogenul A se gsete: pe eritrocitele de grup A II pe eritrocitele de grup B III pe eritrocitele de grup AB IV pe eritrocitele de grup 0 I n serul de grup A II Aglutinogenul B se gsete: pe eritrocitele de grup A II pe eritrocitele de grup B III pe eritrocitele de grup AB IV pe eritrocitele de grup 0 I n serul de grup B III Grupa A II poate dona la: A II B III 0I AB IV toate variantele Grupa B III poate dona la grupa: A II B III 0I AB IV toate variantele Care sunt afirmaiile adevrate: grupa 0 I este donator universal grupa AB IV este primitor universal transfuziile peste 500 ml nu se fac niciodat cu snge izogrup grupa AB IV este donator universal grupa 0 I este primitor universal
163

22. a. b. c. d. e. 23. a. b. c. d. e.

Care sunt afirmaiile adevrate: persoanele Rh pozitive reprezint 15% din populaie persoanele Rh pozitive reprezint 85% din populaie persoanele Rh negative reprezint 15% din populaie persoanele Rh negative reprezint 85% din populaie antigenele Rh se gsesc pe eritrocite Care sunt grupele de snge cel mai frecvent ntlnite la caucazieni: 0I A II B III AB IV Rh pozitiv

24. Care sunt afirmaiile adevrate: a. 80% din persoanele expuse la snge Rh pozitiv vor avea anticorpi anti-D b. n mod normal nu exist aglutinine anti Rh care s aglutineze propriile eritrocite ale persoanelor Rh pozitive c. determinarea Rh-ului este important pentru prevenirea bolii hemolitice a nounscutului d. persoanele Rh negative primesc ntotdeauna transfuzii cu snge Rh pozitiv e. anticorpii anti-D pot fi produi n sarcina la o femeie Rh negativ 25. a. b. c. d. e. 26. a. b. c. d. e. 27. a. b. c. d. e. 28. Femeile cu Rh negativ: nu trebuie sa primeasc snge cu Rh pozitiv produc anticorpi antiRh daca au o sarcin cu Rh pozitiv pot fi imunizate pentru prevenirea apariiei bolii hemolitice a nou-nscutului nu au pe eritrocite aglutinogen D au pe eritrocite aglutinogen D Nu exist niciun pericol pentru copil dac: ambii prini sunt Rh negativ ambii prini sunt Rh pozitiv mama este Rh negativ i tatl Rh pozitiv mama este Rh pozitiv i tatl Rh negativ toate variantele sunt adevrate Manifestrile clinice ale incompatibilitii Rh sunt: icter anemie bradicardie purpura hemoragica erupii cutanate Care sunt afirmaiile adevrate:
164

a. mama Rh negativ cu tatl Rh pozitiv pot da natere unui copil Rh negativ n 85% din cazuri b. dac copilul este Rh negativ, ca i mama, nu are nicio consecina pentru sarcinile viitoare c. copilul Rh pozitiv poate sa-si imunizeze mama Rh negativ cu anticorpi anti-Rh cu ocazia primei nateri d. gravidele cu Rh pozitiv trebuie s-si verifice nivelul anticorpilor anti-Rh (antiD) i s urmeze tratament e. femeile cu Rh negativ trebuie s primeasc transfuzii doar cu snge Rh negativ 29. a. b. c. d. e. n incompatibilitatea de Rh: apare hemoliza sever la copil poate sa apar moartea ftului bilirubina este sczut postpartum apare anemie persist anticorpi maternali Ig A

30. Afirmaiile corecte referitoare la incompatibilitatea AB0 ntre mam i ft sunt: a. este mai puin grav dact incompatibilitatea Rh b. produce hemoliza c. sunt implicate Ig G d. Ig nu traverseaz placenta e. poate s apar dac mama a fost anterior sensibilizata prin antigene alimentare sau bacteriene 31. a. b. c. d. e. 32. a. b. c. d. e. 33. a. b. c. d. e. Testele efectuate mamei n incompatibilitatea Rh sunt: citometria de flux testul Coombs indirect testul TORCH numrul de reticulocite examinarea mduvei osoase Profilaxia n incompatibilitatea Rh se face la: 28 sptmni de sarcin 34 sptmni de sarcin 14 sptmni de sarcin 8 sptmni de sarcin 20 sptmni de sarcin Testele efectuate din sngele fetal n incompatibilitatea Rh sunt: testul Coombs direct hemoleucograma bilirubina direct i total VSH proteina C reactiv
165

34. a. b. c. d. e. 35. a. b. c. d. e. 36. a. b. c. d. e. 37. a. b. c. d. e. 38. a. b. c. d. e.

Hemoliza autoimuna produsa de medicamente apare dup administrarea de: peniciline cefalosporine chinidina antinflamatoare beta-blocante Cauzele de hemoliz autoimun sunt: infecii virale neoplasme administrarea de medicamente fracturile ulcerul duodenal Hemoglobinuria paroxistic nocturn este asociat cu: sifilisul teriar parotidita epidemic rujeola conjunctivita pneumonii Care sunt afirmaiile adevrate: prin hemoliz sunt ndeprtate din circulaie eritrocitele mbtrnite eritrocitele mbtrnite devin mai flexibile hemoliza este un proces patologic eritrocitele mbtrnite sunt fagocitate de macrofage hemoliza se produce doar la nou-nscui Hemoglobina rezultat n urma hemolizei intravasculare este metabolizat n: splin rinichi ficat intestin mduva osoas

39. Care sunt afirmaiile adevrate: a. organismul rspunde la hemoliz cu scderea numrului de reticulocite b. hemoliza patologic acioneaz asupra tuturor eritrocitelor din circulaie c. cnd capacitatea mduvei osoase este depit de pierderile prin hemoliza apare hemoliza compensat d. n mod normal exist un echilibru ntre producia i distrucia de eritrocite e. prin hemoliza extravascular se distrug 90% din eritrocitele mbtrnite 40. a. b. n hiperdistrucia eritrocitar apare: bilirubina indirect crescut urobilinogenul crescut
166

c. d. e. 41. a. b. c. d. e. 42. a. b. c. d. e. 43. a. b. c. d. e. 44. a. b. c. d. e. 45. a. b. c. d. e. 46. a. b. c. d. e.

reticulocitoza hiperplazie medular hemosiderinuria crescut Testele care evideniaz hiperproducia compensatorie de eritrocite: bilirubina indirect crescut urobilinogenul crescut reticulocitoza hiperplazie medular hemosiderinuria crescut Testele specifice pentru hemoliza intravascular: reticulocitoza hiperplazie medular hemosiderinuria crescut hemoglobinuria hematuria Afirmaiile corecte referitoare la anemiile hemolitice intracorpusculare sunt: eritrocitele au defecte structurale sunt n general boli ereditare sunt n general boli dobndite defectul apare n mediul de via al eritrocitelor eritrocitele sunt normale Anemiile hemolitice extracorpusculare: eritrocitele au defecte structurale sunt n general boli ereditare sunt n general boli dobndite defectul apare n mediul de via al eritrocitelor eritrocitele sunt normale Manifestrile clinice din anemia hemolitica includ: paloare dispnee fibrozarea pielii predispoziie la infecii erupii cutanate Manifestrile clinice din anemia hemolitic includ: palpitaii ameeli astenie dureri osoase adenopatii
167

47. a. b. c. d. e. 48. a. b. c. d. e. 49. a. b. c. d. e. 50. a. b. c. d. e. 51. a. b. c. d. e. 52. a. b. c. d. e. 53. a. b. c.

n anemia hemolitic apare: numr crescut de reticulocite numr sczut de reticulocite urobilinogen crescut bilirubina indirect sczut aplazie medular n anemia hemolitic apare: numr crescut de reticulocite urobilinogen crescut LDH sczut hiperplazie medular bilirubina indirect sczut Pe frotiul de snge periferic n anemia hemolitic se observ: hipocromie sferocite eritrocite n semn de tras la int schizocite devierea formulei leucocitare la stnga Grupa AII prezint: aglutinina beta aglutinogen A aglutinina alfa aglutinogenul B nu prezint aglutinine Grupa BIII prezint: aglutinina beta aglutinogen A aglutinina alfa aglutinogenul B nu prezint aglutinine Grupa ABIV prezint: aglutinina beta aglutinogen A nu prezint aglutinogene aglutinogenul B nu prezint aglutinine Grupa OI prezint: aglutinina beta aglutinogen A nu prezint aglutinogene
168

d. e. 54. a. b. c. d. e. 55. a. b. c. d. e. 56. a. b. c. d. e. 57. a. b. c. d. e. 58. a. b. c. d. e. 59. a. b. c. d. e.

aglutinogenul B nu prezint aglutinine Afirmaiile corecte referitoare la anemii sunt: apar doar cnd numarul de reticulocite este crescut apar atunci cnd hematocritul este crescut apar atunci cnd hemoglobina este scazut apare eritropenia apare limfocitoza Sunt anemii regenerative: anemii microcitare anemii hemolitice anemii macrocitare anemii normocitare anemii posthemoragice Sunt anemii aregenerative: anemii microcitare anemii hemolitice anemii macrocitare anemii normocitare anemii posthemoragice Afirmaiile corecte referitoare la eritroblastoza fetal sunt: este o anemie hemolitic aloimun apare prin liza leucocitelor din sngele ftului apare la primul copil Rh-, cand mama este Rh+ apare la femeia Rh- la cea de-a doua transfuzie cu snge Rh+ poate fi prevenit prin vaccinarea unor anticorpi anti-Rh Testele sanguine materne pentru determinarea eritroblastozei fetale sunt: testul Coombs indirect testul Coombs direct hemolecucogram complet citometria de flux bilirubina total Testele sanguine din sngele fetal pentru determinarea eritroblastozei fetale sunt: testul Coombs indirect testul Coombs direct hemolecucograma complet citometria de flux bilirubina total
169

60. a. b. c. d. e. 61. a. b. c. d. e. 62. a. b. c. d. e. 63. a. b. c. d. e. 64. a. b. c. d. e. 65. a. b. c. d. e. 66. a. b. c.

Afirmaiile corecte referitoare la anemia imunohemolitic sunt: apare din cauza prezenei Ac anti-Rh n serul mamei induce activarea complementului se mai numete i eritroblastoza fetal este o boal autoimun sistemul imun induce liza hematiilor proprii Afirmaiile corecte referitoare la hemoliz autoimun: poate fi produs de cefalosporine nu poate fi nsoit de o alt boal autoimun poate fi determinat de infecia cu Epstein-Barr poate fi determinat de infecia cu streptococul beta-hemolitic de grup A poate fi determinat de un neoplasm Anemia hemolitic autoimun poate fi reprezentat de: eritroblastoza fetal hemoglobinuria paroxistic la frig anemia hemolitic cu anticorpi la cald anemia feripriv anemia hemolitic cu anticorpi la rece Afirmaiile corecte referitoare la anemia hemolitic cu anticorpi la cald sunt: se produce la temperaturi mai mici de 37C poate fi reprezentat de lupusul eritematos sistemic se produce din cauza prezenei de autoanticorpi poate fi produs de infecii cu virusul Epstein Barr apar anticorpi de tip IgM n anemia hemolitic cu anticorpi la cald apar anticorpi de tipul: IgG IgM IgD IgA IgE Afirmaiile corecte referitoare la anemia hemolitic cu anticorpi la rece sunt: este o boal idiopatic hemoliza se produce la temperatura de 37C hemoliza se produce la temperaturi mai mari de 37C poate fi determinat de infecia cu Haemophilus influenzae sunt produse de anticorpi de tipul IgM Afirmaiile corecte referitoare la hemoglobinuria paroxistic nocturn sunt: este un subtip de anemie hemolitic autoimun cu anticorpi la cald este asociat cu sifilisul tertiar este asociat cu neoplasme
170

d. e. 67. a. b. c. d. e. 68. a. b. c. d. e. 69. a. b. c. d. e. 70. a. b. c. d. e. 71. a. b. c. d. e. 72. a. b. c. d. e.

este asociat cu parotidita epidemic este asociat cu variola n diagnosticul anemiilor hemolitice autoimune apare: hemoglobina sczut scderea bilirubinei creterea haptoglobinei detecia Ac n ser prin testul Coombs indirect hematocrit sczut Afirmaiile corecte referitoare la anemia Biermer sunt: este o boal autoimun apare din cauza prezenei anticorpilor anti-celul parietal apare din cauza lipsei de fier din organism apare din cauza lipsei de vitamina B6 din organism apare din cauza prezenei anticorpilor anti-factor intrinsec Afirmaiile corecte referitoare la ciancobalamin sunt: reprezint vitamina B6 este o vitamin hidrosolubil este sintetizat de organism este un biocatalizator al procesului de formare a globulelor roii deficitul de ciancobalamin apare n anemia feripriv n anemia aplastic apare: pancitopenia leucocitoza eritropenie trombocitoza trombocitopenie Neutropenia autoindus poate fi determinat de: prostaglandine interferon celule NK citokine limfocite T citotoxice Afirmaiile corecte referitoare la trombocitopenia imun sunt: apare n boli autoimune este asociat cu formarea anticorpilor anti-trombocit induce liza hematiilor apare din cauza deficitului de vitamin B12 citokinele produc neutropenie

171

Tematica 8. Boli hematologice neoplazice: leucemii, limfoame Complement simplu 1. Care este afirmaia fals: a. limfomul este o proliferare neoplazic a celulelor hematopoietice n sngele periferic b. expansiunea apare n liniile limfoide c. expansiunea apare n liniile mieloide d. expansiunea apare n liniile monocitare e. n leucemii poate fi afectat i linia megacariocitar 2. Succesiunea etapelor eritropoiezei este urmtoarea: a. proeritroblast, eritroblast bazofil, eritroblast ortocromatofil, eritroblast oxifil, reticulocit, eritrocit b. reticulocit, eritroblast bazofil, eritroblast ortocromatofil, eritroblast oxifil, proeritroblast, eritrocit c. proeritroblast, eritroblast bazofil, eritroblast ortocromatofil, eritroblast oxifil, eritrocit, reticulocit d. proeritroblast, eritroblast ortocromatofil, eritroblast oxifil, eritroblast bazofil, eritrocit, reticulocit e. eritroblast bazofil, eritroblast ortocromatofil, eritroblast oxifil, proeritroblast, reticulocit, eritrocit 3. Succesiunea etapelor granulopoiezei este urmtoarea: a. promielocit, mielocit, metamielocit, granulocit nesegmentat, granulocit segmentat, mieloblast b. mieloblast, promielocit, mielocit, metamielocit, granulocit nesegmentat, granulocit segmentat c. mieloblast, granulocit segmentat, promielocit, mielocit, metamielocit, granulocit nesegmentat d. promielocit, mieloblast, mielocit, metamielocit, granulocit nesegmentat, granulocit segmentat e. mielocit, metamielocit, granulocit nesegmentat, granulocit segmentat, mieloblast, promielocit 4. Succesiunea etapelor trombopoiezei este urmtoarea: a. precursor megacariocitar, megacarioblast, megacariocit, trombocit, agregate plachetare b. megacarioblast, megacariocit, trombocit, precursor megacariocitar, agregate plachetare c. precursor megacariocitar, agregate plachetare, megacarioblast, megacariocit, trombocit d. megacarioblast, megacariocit, trombocit, agregate plachetare, precursor megacariocitar
172

e. precursor megacariocitar, agregate plachetare, megacarioblast, megacariocit, trombocit 5. a. b. c. d. e. 6. a. b. c. d. e. 7. a. b. c. d. e. 8. a. b. c. d. e. 9. a. b. c. d. e. 10. a. b. c. d. e. 11. Prima etap n diagnosticul leucemiilor acute este: examenul citologic al sngelui periferic i mduvei osoase examenul citochimic citogenetica biologia molecular citometria n flux Examenul mduvei hematopoietice se face prin: puncie creast iliac biopsie ganglionar frotiu de snge periferic biopsie esut splenic examen histopatologic hepatic n leucemia acut limfoblastic LAL predomin: limfoblatii limfocitele monoblatii segmentatele, mielocitele i metamielocitele mieloblatii n leucemia acut mieloblastic LAM predomin: limfoblatii limfocitele eritroblatii segmentatele, mielocitele i metamielocitele mieloblatii n leucemia limfatic cronic LLC predomin: limfoblatii limfocitele monoblatii segmentatele, mielocitele i metamielocitele mieloblatii n leucemia mieloid cronic LMC predomin: limfoblatii limfocitele monoblatii segmentatele, mielocitele i metamielocitele mieloblatii Etapa cea mai important n tratamentul leucemiilor acute este:
173

a. b. c. d. e. 12. a. b. c. d. e. 13. a. b. c. d. e. 14. a. b. c. d. e. 15. a. b. c. d. e. 16. a. b. c. d. e. 17. a. b. c. d.

inducia remisiunii tratamentul postinducie tratamentul adjuvant transplantul medular tratamentul chirurgical Forma cea mai frecvent de leucemie este: LAL 1 LAM LLC LMC LAL 3 Modificri paraclinice n limfoame: VSH sczut eozinofilie IDR la PPD intens pozitiv proteina C reactiv sczut raport T 4/ T8 inversat Afirmaiile corecte referitoare la leucemii sunt: n periferie numrul de leucocite este sczut apare o proliferare a globulelor roii proliferarea neoplazic apare numai la celulele imature reprezint o expansiune neoplazic a celulelor hematopoetice celulele neoplazice se gsesc numai n maduva hematopoetic Sarcomul granulocitic reprezint: acumularea de blati mieloizi maturi acumularea de blati mieloizi imaturi acumulare de reticulocite acumulare de megakariocite acumulare de eritrocitite imature Factorii fizici care pot declana leucemiile sunt: benzen radiatii ionizante gudroane inhibitori de topoizomeraza II Human T Leukemia virus 1 Hipoplazia medular poate fi provocat de: anemia feripriv anemia megaloblastic hemoglobinuria paroxistic nocturn eritroblastoza fetal
174

e. 18. a. b. c. d. e. 19. a. b. c. d. e. 20. a. b. c. d. e. 21. a. b. c. d. e. 22. a. b. c. d. e. 23. a. b. c. d. e. 24. a.

anemia hemolitic autoimun cu anticorpi la cald Dup gradul de maturaie i difereniere celular leucemiile pot fi: granulocitare acute limfocitare monocitare plasmocitare Intensitatea descarcrii celulare periferice leucemiile pot fi: monocitare plasmocitare cronice aleucemice cronice Afirmaiile corecte referitoare la leucemiile acute sunt: reprezint expansiuni ale celulelor mature reprezint leucemiile care se instaleaz n 5-10 zile sunt reprezentate de limfoamele n snge reprezint expansiuni ale celulelor imature celulele neoplazice apar numai n sngele periferic Afirmaia corect referitoare la LAL1 este: apar limfoblati mari apare frecvent la aduli au un prognostic mai bun decat L2 prezint o evoluie agresiv a bolii celulele neoplazice conin mult citoplasm Afirmaia corect referitoare la LAL2 este: apar limfoblati mici apare frecvent la copii au un prognostic mai bun decat L1 prezint o evoluie agresiv a bolii celulele neoplazice conin putin citoplasm Leucemiile acute limfoblastice cu celule pre- B aparin urmatorului grup: leucemii acute limfoblastice leucemii acute bifenotipice leucemii acute nedifereniate leucemii acute non-limfoblastice leucemii acute mieloblastice Leucemia cronic meloid este reprezentat de: leucemia limfocitar cronic
175

b. c. d. e. 25. a. b. c. d. e.

leucemia acut mieloblastic leucemia acut limfoblastic leucemia granulocitar cronic leucemia granulocitar acut Afirmaia corect referitoare la leucemiile cronice este: prezint des o evoluie rapid sunt reprezentate de proliferri de celule imature sunt reprezentate de proliferri de celule mai difereniate neoplasmul apare prin proliferarea celulelor precursoare limfocitelor T neoplasmul apare prin proliferarea celulelor precursoare limfocitelor B

26. Care este semnul de insuficien medular prin infiltraie blastic din leucemia cronic : a. hepatosplenomegalie b. sindrom hemoragipar c. adenopatii superficiale d. manifestri cutanate e. tumefacia amigdalelor palatine 27. Afirmaia corect referitoare la examenul histologic al sngelui periferic la leucemii este: a. forma aleucemic prezint un numar mai mare de 30.000leucocite/ mm3 b. apar numai anomalii leucocitare calitative c. niciodata nu este prezent anemia d. pacientul prezint trombocitoz e. se observ prezena blatilor 28. a. b. c. d. e. 29. a. b. c. d. e. Afirmaiile corecte referitoare la examenul paraclinic n leucemie sunt: VSH-ul este sczut acidul uric seric este sczut reacie mieloperoxidazic pozitiv fosfataza alcalin leucocitar crescut coloraie Sudan intotdeauna pozitiv n leucemii diagnosticul de confirmare se face prin: stabilirea VSH-ul crescut puncie medular electrocardiogram testul Coombs indirect prezena proteinei C reactive

30. Diferenierea dintre mononucleoza infectioas i leucemia limfocitar se face prin: a. testul Paul-Bunnell pozitiv b. prima apare endemic la copii
176

c. d. e.

purpura trombocitopenic pancitopenie descoperirea metastazelor n oase

31. Afirmaiile corecte referitoare la remisiunea complet a leucemiilor acute sunt urmatoarele, cu excepia: a. lichid cefalorahidian anormal b. absena adeno-hepatosplenomegaliei c. absena blatilor din sngele periferic d. absena oricrui simptom atribuit bolii e. hemoglobina mai mare de 10g% 32. a. b. c. d. e. 33. a. b. c. d. e. 34. n tratamentul de ntreinere n leucemiile acute se administreaz: prednison adriamicin metotrexat vincristin L-asparaginaz Autotransplantul medular n leucemii prezint urmatorul dezavantaj: apare boala de gref activeaz complementul se poate induce rejetul grefei pot sa reapar recaderi prezint o toleran bun

Alotransplantul medular n leucemii prezint urmatorul dezavantaj: a. apare boala de gref b. activeaz complementul c. se poate induce rejetul grefei d. pot s reapar recderi e. prezint o toleran bun 35. a. b. c. d. e. 36. a. b. c. d. e. Afirmaiile corecte referitoare la limfoame sunt: celulele neoplazice sunt de obicei imature reprezint faza final din leucemii reprezint expansiunea neoplazic a globulelor roii se prezint ca o mas tumoral discret apare numai n circulaia periferic Limfomul Hodgkin apare n urmatoarele boli, cu excepia: lupus eritematos sistemic SIDA sindromul ataxie-teleangectazie autism boli imunodeficitare
177

37. a. b. c. d. e. 38. a. b. c. d. e. 39. a. b. c. d. e. 40. a. b. c. d. e. 41. a. b. c. d. e. 42. a. b. c. d. e. 43. a. b.

Boala Waldenstrom reprezint: limfom cu celule B periferice limfom cu celule T precursoare leucemie limfatic cronic limfom cu celule T periferice leucemia acut limfoblastic Leucemia cu celule proase reprezint: limfom cu celule B periferice limfom cu celule T precursoare leucemie limfatic cronic limfom cu celule T periferice leucemia acut limfoblastic Virusul HTLV1 induce apariia: limfoamelor cu celule B precursoare limfoamelor cu celule T periferice limfoamelor cu celule T precursoare limfoamelor cu celule B periferice leucemiilor acute n stadiul I al limfoamelor maligne apare: afectarea grupelor ganglionare de ambele pari ale diafragmului afectarea a doua grupe ganglionare de aceeai parte a diafragmului afectarea tuturor ganglionilor afectarea un singur grup ganglionar interesarea visceral n stadiul II al limfoamelor maligne apare: afectarea grupelor ganglionare de ambele prti ale diafragmului afectarea a dou grupe ganglionare de aceeai parte a diafragmului afectarea tuturor ganglionilor afectarea un singur grup ganglionar interesarea visceral n stadiul III al limfoamelor maligne apare: afectarea grupelor ganglionare de ambele prti ale diafragmului afectarea a dou grupe ganglionare de aceeai parte a diafragmului afectarea tuturor ganglionilor afectarea un singur grup ganglionar interesarea visceral n stadiul IV al limfoamelor maligne apare: afectarea grupelor ganglionare de ambele pari ale diafragmului afectarea a dou grupe ganglionare de aceeai parte a diafragmului
178

c. d. e. 44. a. b. c. d. e. 45. a. b. c. d. e. 46. a. b. c. d. e. 47. a. b. c. d. e. 48. a. b. c. d. e. 49. a. b. c. d. e.

afectarea tuturor ganglionilor afectarea un singur grup ganglionar interesarea visceral Afirmaiile corecte referitoare la limfomul Hodgkin: reprezint un limfom benign sunt prezente celulele Sternberg-Reed n faza de debut apare ntotdeauna splenomegalia apare o adenopatie initial simetric nu prezint simptome generale Afirmaiile corecte referitoare la celula Sternberg-Reed sunt: reprezint o celul mic prezint citoplasm putin prezint citoplasm puternic bazofil prezint intotdeauna un singur nucleu poate prezenta unul sau mai muli nucleoli Afirmaiile corecte referitoare la celulele Hodgkin sunt: reprezint celule mari prezint citoplasm putin prezint citoplasm vacuolizat prezint mai muli nuclei nucleolii nu sunt vizibili Manifestarile paraclinice ale limfomului Hodgkin sunt: VSH sczut hiperalbuminemie sideremie crescut calcemie crescut hipercupremie Stadiul I al limfomului Hodgkin reprezint stadiul: diseminat regional localizat limitat la dou sau mai multe regiuni ganglionare difuz Stadiul II al limfomului Hodgkin reprezint stadiul: diseminat regional localizat limitat la un singur grop ganglionar difuz
179

50. a. b. c. d. e. 51. a. b. c. d. e. 52. a. b. c. d. e.

Stadiul III al limfomului Hodgkin reprezint stadiul: diseminat regional localizat limitat la un singur grop ganglionar difuz Afirmaiile corecte referitoare la limfoamele maligne non-Hodgkiniene sunt: reprezint modificri celulare benigne sunt reprezentate de leucemiile cronice prezint grad sczut de malignitate sunt difuze sunt produse de infecia cu virusul Epstein-Barr Diagnosticul de certitudine de limfom malign non-Hodgkin se face prin : stabilirea nivelului de transaminaze elecroforez imunelectroforez examen histologic determinarea autoanticorpilor

Tematica 8 Complement multiplu 1. a. b. c. d. e. 2. a. b. c. d. e. 3. a. b. c. d. e. 4. a. Leucemia este: expansiune neoplazic a celulelor hematopoietice n sngele periferic expansiune neoplazic a celulelor hematopoietice n mduva hematopoietic expansiune neoplazic a celulelor limfoide o proliferare a celulelor neoplazice mature o boal a sistemului imun Limfomul este: expansiune neoplazic a celulelor hematopoietice n sngele periferic expansiune neoplazic a celulelor hematopoietice n mduva hematopoietic expansiune neoplazic a celulelor limfoide proliferare a celulelor neoplazice mature o boal a sistemului imun Care sunt afirmaiile adevrate: n leucemie mduva osoas este nlocuit cu celule neoplazice n leucemie mduva osoas este nlocuit cu esut limfoid reactiv n general n leucemii apare leucocitoza n sngele periferic n general n leucemii apare leucopenie n sngele periferic leucemiile afecteaz frecvent seria eritrocitar Care sunt afirmaiile adevrate: n leucemii sunt frecvent afectate organele limfoide
180

b. c. d. e. 5. a. b. c. d. e. 6. a. b. c. d. e.

celulele neoplazice n limfoame sunt mature sau imature limfoamele afecteaz linia megacariocitar nlocuirea mduvei induce pancitopenie n leucemii apare frecvent leucocitoza Limfomul este caracterizat prin: anomalie fenotipic monoclonalitate policlonalitate proliferare celulara fr modificri structurale lipsa proliferrii Hematopoieza se studiaz prin: examen citologic examen histologic imunofenotipare biologie molecular teste cutanate

7. Care sunt afirmaiile adevrate: a. leucemiile sunt forme particulare de cancer b. mduva hematopoietic este rezervorul secundar de elemente figurate ale sngelui c. celulele neoplazice produse n hematopoieza sunt rapid eliminate din organism d. celulele neoplazice pot fi gsite n mduva osoas e. limfoamele sunt forme benigne de evoluie a leucemiilor 8. a. b. c. d. e. 9. a. b. c. d. e. 10. a. b. c. d. Leucemiile acute: apar doar proliferri ale celulelor mature apar proliferri ale celulelor imature sunt implicate celule nedifereniate sunt implicate celule parial difereniate beneficiaz de tratament chirurgical Care sunt afirmaiile adevrate: LAM este frecvent la copii LAL este frecvent la copii LAM este frecvent la aduli LAL este frecvent la aduli leucemiile afecteaz mai frecvent sexul masculin Nu sunt factori de risc pentru apariia leucemiei acute: substanele chimice medicamentele factorii genetici reaciile de hipersensibilitate ntrziat
181

e. 11. a. b. c. d. e. 12. a. b. c. d. e. 13. a. b. c. d. e. 14. a. b. c. d. e. 15. a. b. c. d. e. 16. a. b. c. d. e. 17. a.

infeciile bacteriene Substanele chimice implicate n apariia leucemiilor acute sunt: benzenul arsenicul petrolul i produsele petroliere oxalatul de calciu fosfataza alcalin Medicamentele implicate n apariia leucemiilor acute sunt: fenilbutazona cloramfenicolul agentii alchilani cefalosporinele de generaia a III-a beta-blocantele Urmtoarele boli sunt factori de risc pentru apariia leucemiei acute: anemia feripriv sindromul Down anemia aplastic hemoglobinuria paroxistica nocturn sindromul Raynaud Agenii virali implicai n apariia leucemiilor acute i a limfoamelor sunt: virusul leucemiei cu celule T a adultului virusul leucemiei cu celule B a adultului HIV virusul Epstein-Barr virusul citomegalic Rezultatul expansiunii populaiei leucemice: pancitopenie insuficiena medular policitemie stimularea hematopoiezei anemia megaloblastic Manifestrile clinice n leucemiile acute: infecii hemoragii splenomegalie fracturi osoase anchiloza articular Manifestrile clinice n leucemiile acute: febra
182

b. c. d. e. 18. a. b. c. d. e.

apetit crescut prin hipercatabolism hipertrofie gingival hipertensiune arterial epistaxis Examenul citologic n leucemiile acute: recunoate celulele blastice numra blatii din mduva osoas foloseste anticorpi monoclonali demonstreaz caracterul clonal al proliferrii determin boala minim rezidual

19. Examenele de citogenetica i biologie molecular utilizate n diagnosticul leucemiilor includ: a. FISH b. PCR c. RT-PCR d. mieloperoxidazele e. hemoleucograma 20. a. b. c. d. e. 21. a. b. c. d. e. 22. a. b. c. d. e. 23. a. b. c. d. Avantajele tehnicilor de biologie molecular: identificarea celulelor nedifereniate demonstrarea caracterului clonal al proliferrii studiaz boala minim rezidual cost redus determina agenii etiologici ai leucemiilor Criteriile de remisiune complet sunt: < 5% blati n mduva osoas > 10% blati n sngele periferic 5-20% n mduva osoas doar proliferare extraganglionar absena altor determinri de boal Tratamentul n leucemiile acute: are dou faze: inducie i postinducie faza de postinducie se face cu chimioterapie agresiva faza de inducie se face cu chimioterapie agresiva faza de inducie trebuie s obin remisiune complet faza de postinducie se face n dou etape Neutropenia din leucemii predispune la: infecii cu germeni oportuniti infecii severe bacteriene hemoragii cutanate insuficienta renal
183

e. 24. a. b. c. d. e. 25. a. b. c. d. e. 26. a. b. c. d. e. 27. a. b. c. d. e. 28. a. b. c. d. e. 29. a. b. c. d. e. 30. a.

adenopatie Afirmaiile corecte referitoare la debutul n leucemiile acute sunt: este lent, insidios este rapid paloare, febra infecii, sindrom hemoragipar asimptomatic Afirmaiile corecte referitoare la debutul n LLC sunt: rapid lent, asimptomatic astenie fizic, psihic, palpitaii leucocitoz cu neutrofilie adenopatie, splenomegalie Paraclinic n leucemiile acute apare: anemie normocrom, normocitar anemie megaloblatic deviere la stnga a formulei leucocitare hipocelularitate medular trombocitopenie Care sunt afirmaiile adevrate: LLC leucemia limfatic cronic este forma cea mai frecvent de leucemie incidena n LLC crete cu vrsta LLC este mai frecvent la brbai n general proliferarea se face cu limfocite B LLC are un debut acut Paraclinic n LLC apare: anemie normocrom normocitar trombocitoza leucocitoz cu limfocitoz leucocitoz cu limfoblati trombocitopenie Leucemia mieloid cronic: are frecven crescut la copii este prezent cromozomul Philadelphia prolifereaz celulele liniei mieloide apare splenomegalie prolifereaz celulele liniei limfoide Manifestrile ganglionare din limfoame sunt: dure
184

b. c. d. e. 31. a. b. c. d. e. 32. a. b. c. d. e. 33. a. b. c. d. e. 34. a. b. c. d. e. 35. a. b. c. d. e. 36. a. b. c. d. e.

nedureroase nsoite de semne celsiene persist cteva zile rar ntlnite Boli asociate cu risc crescut pentru limfoame: poliartrita reumatoid lupusul eritematos sistemic infeciile virale cu virusul Epstein-Barr i HTLV infeciile virale cu HIV hipergammaglobulinemia dobndit Afirmaiile corecte referitoare la leucemii sunt: reprezint afeciuni ale globulelor roii sunt determinate de apariia autoanticorpilor reprezint exapansiunea neoplazic a celulelor hepatice crete numrul de limfocite din periferie maduva este inlocuit de celulele neoplazice Factorii chimici care pot declana leucemiile sunt: radiaii ionizante gudroane HTLV1 predispoziia genetic fenilbutazona Dupa tipul de celul care prolifereaz, leucemiile pot fi: plasmocitare acute granulocitare cronice limfocitare Dupa gradul de maturaie i difereniere, leucemiile pot fi: plasmocitare acute granulocitare cronice limfocitare Dup intensitatea descrcrii celulare periferice, leucemiile pot fi: granulocitare cronice subleucemice aleucemice acute
185

37. a. b. c. d. e. 38. a. b. c. d. e. 39. sunt: a. b. c. d. e. 40. a. b. c. d. e.

Afirmaiile corecte referitoare la leucemiile acute limfoblastice sunt: n L1 limfoblatii sunt mari n L2 limfoblatii sunt mari L3 este faza leucemic a unui limfom cu celule B agresiv L2 apare mai frecvent la copii L2 prezint un prognostic mai bun decat L1 Leucemia acut monocitar se mparte n: eritroleucemie leucemie acut promielocitar leucemie nedifereniat cu monoblati leucemia acuta mieloblastic fr maturaie leucemie difereniat cu promonocite Semnele de insuficien medular prin infiltraie blastic a leucemiei cronice sindrom hemoragipar hepatosplenomegalie afectare osteo-articular manifestari renale sindrom anemic Semnele de insuficien blastic, n alte organe, a leucemiei cronice sunt: sindrom hemoragipar hepatosplenomegalie afectare osteo-articular manifestari renale sindrom anemic

41. n leucemia cronic apar urmatoarele modificari la examenul hematologic al sngelui periferic: a. trombocitoza b. blati abseni c. anemie progresiv d. eritrocitoza e. creterea sau scderea numrului de limfocite 42. a. b. c. d. e. 43. Explorrile citochimice i citoenzimatice care apar n leucemiile cronice sunt: reacie mieloperoxidazic negativ fosfataza alcalin leucocitar sczut reacie PAS pozitiv in L1 si L2 coloraie Sudan negativ reacie PAS pozitiv in L3 n leucemiile cronice apar urmatoarele modificari:
186

a. b. c. d. e. 44. a. b. c. d. e.

teste de disproteinemie alterate fosfataza alcalin leucocitar sczut VSH crescut acid uric seric crescut reacie mieloperoxidazic negativ Confirmarea diagnosticului de leucemie se face prin: teste de disproteinemie alterate punctie medular reacie mieloperoxidazic pozitiv examinarea sngelui periferic imunofenotipare

45. Diagnosticul diferenial al leucemiei limfocitare cronice cu mononucleoz infectioas se face cu: a. simptome osteoarticulare b. hepatosplenomegalie c. testul Paul-Bunnell pozitiv d. afebrilitate e. puncie medular normal 46. a. b. c. d. e. 47. a. b. c. d. e. 48. a. b. c. d. e. 49. a. b. c. Leucemia intr n remisiune atunci cnd: lichidul cefalorahidian este normal hemoleucograma arat o anemie se observ pancitopenia este absent adeno-hepatosplenomegalia sunt abseni blatii din sngele periferic Afirmaiile corecte referitoare la tratamentul de ntretinere n leucemii sunt: medicamentele se administreaz pn la obinerea remisiunii complete medicaia se face pn la momentul recderii are drept scop reducerea masei de celule leucemice se face prin stimularea timusului s produc mai multe limfocite T se face prin stimularea sistemului imun Afirmaiile corecte referitoare la recderile din leucemii sunt: se trateaz cu citostatice numai pe cale general reprezint o cretere mai mare de 25% de blati n mduv reprezint absena blatilor in LCR se administreaz numai tratament local recderile pot fi precoce sau tardive Afirmaiile corecte referitoare la allotransplantul medular n leucemii sunt: apare boala de gref prezint o tolera foarte bun nu apare supravegherea imunologic asupra celulelor maligne
187

d. e. 50. a. b. c. d. e. 51. a. b. c. d. e. 52. a. b. c. d. e. 53. a. b. c. d. e. 54. a. b. c. d. e.

pot s apar recderi se poate produce rejetul grefei Afirmatiile corecte referitoare la autotransplantul medular n leucemii sunt: apare boala de gref prezint o tolera foarte bun nu apare supravegherea imunologic asupra celulelor maligne pot sa apar recderi se poate produce rejetul grefei Afirmaiile corecte referitoare la limfoame sunt: sunt exapansiunea neoplazic a celulelor monocitare n general se asociaz cu organele limfoide celulele neoplazice sunt de obicei mature reprezint faza final a leucemiei afecteaz mai mult femeile Virusurile care pot induce limfoamele sunt: virusul hepatitic B virusul urlian HTLV virusul variolei Epstein-Barr Limfoamele cu celule B periferice sunt: limfomul Burkitt limfomul de tip intestinal leucemia cu celule proase limfomul de centru folicular limfomul cu celule mari anaplazic Limfoamele cu celule T periferice sunt: limfomul Burkitt limfomul de tip intestinal leucemia cu celule proase limfomul de centru folicular limfomul cu celule mari anaplazic

55. n vederea stadializrii limfoamelor maligne se realizeaz urmtoarele analize de laborator: a. fibrinogen b. hemogram c. electroforeza proteinelor d. timpul de sngerare e. timpul de coagulare
188

56. a. b. c. d. e. 57. sunt: a. b. c. d. e. 58. a. b. c. d. e. 59. a. b. c. d. e. 60. a. b. c. d. e. 61. a. b. c. d. e. 62. a. b.

Afirmaiile corecte referitoare la limfomul Hodgkin sunt: reprezint un limfom benign se observ prezena celulelor Hodgkin se observ prezena celulelor Reed-Sternberg reprezint o proliferare malign a tuturor celulelor sanguine reprezint o proliferare malign numai a limfocitelor Afirmaiile corecte referitoare la adenopatiile prezente n limfomul Hodgkin apar n stadiul final al bolii apare n general simetric este indolor ganglionii sunt imobili adenopatia este localizat n general pe partea stnga Afirmaiile corecte referitoare la celula Sternberg-Reed sunt: prezint citoplasm abundent sunt celule mici prezint ntotdeauna un singur nucleu este o celul gigant nucleul este polilobat Afirmaiile corecte referitoare la celula Hodgkin sunt: prezint citoplasm abundent sunt celule mici prezint ntotdeauna un singur nucleu este o celul gigant nucleul este polilobat Limfomul Hodkin prezint urmatoarele manifestri paraclinice: VSH sczut fibrinogen crescut hiperalbuminemie calcemie crescut sideremie scazut Afirmaiile corecte referitoare la stadiul regional al limfoamelor sunt: reprezint stadiul I are localizare ganglionar de ambele pri ale diafragmului poate prezenta una sau mai multe localizri reprezint o boal difuz are localizare ganglionar de aceeai parte a diafragmului Afirmaiile corecte referitoare la stadiul diseminat al limfoamelor sunt: reprezint stadiul I are localizare ganglionar de ambele pri ale diafragmului
189

c. d. e. 63. a. b. c. d. e. 64. a. b. c. d. e. 65. a. b. c. d. e.

poate prezenta i o localizare extralimfatic reprezint o boal difuz are localizare ganglionar de aceeai parte a diafragmului Afirmaiile adevarate referitoare la limfoamele maligne non- Hodgkiniene sunt: sunt difuze prezint grad sczut de malignitate reprezint un grup heterogen de malignitai ale sistemului imun debutul bolii este ntotdeauna extralimfatic prezint ca manifestare clinic adenopatia Mijloace terapeutice folosite n limfoamele non- Hodgkiniene sunt: imunoterapia radioterapia administare de hidrocortizon excizia chirurgical administare de antiinflamatorii nesteroidiene AINS Investigaiile paraclinice fcute n limfoamele non- Hodgkiniene sunt: cariograma testul Coombs indirect analiza transaminazelor electroforeza proteinelor ionograma

Tematica 9. Tolerana i bolile autoimune musculoscheletale i de esut conjunctiv. Boli autoimune de organ (tegumentare, gastrointestinale, respiratorii, renale, metabolice) Complement simplu

1. a. b. c. d. e.

Formarea complexelor imune este caracteristic pentru: poliarterita nodoas spondilita anchilozant lupusul eritematos sistemic dermatomiozita sclerodermia

2. Ipoteza mecanismului complexelor imune in apariia bolilor autoimune implic o producie de anticorpi generat de hiperreactivitatea: a. limfocitelor B b. limfocitelor T helper c. limfocitelor T supresor
190

d. e. 3. a. b. c. d. e. 4. a. b. c. d. e.

macrofagelor neutrofilelor Prezena Ag HLA B 27 este caracteristic pentru: poliarterita nodoas spondilita anchilozant lupusul eritematos sistemic dermatomiozita sclerodermie Ag HLA DR4 apar mai frecvent n: lupusul eritematos sistemic dermatomiozita sclerodermia poliartrita reumatoid spondilita anchilozant

5. Erupia eritematoscuamoas sub form de fluture sau ochelari este caracteristic pentru: f. lupusul eritematos sistemic g. dermatomiozita h. sclerodermia i. poliartrita reumatoid j. spondilita anchilozant 6. a. b. c. d. e. n lupusul eritematos sistemic mecanismul fiziopatologic este: formarea anticorpilor citotoxici apariia complexelor imune implicarea limfocitelor citotoxice, nule i killer aciunea limfocitotoxic dependent de anticorpi toate variantele

7. Lupusul eritematos sistemic este o boal autoimun sistemic mai frecvent ntlnit la: a. femei 20-40 ani b. femei 35-50 ani c. femei 30-35 ani d. brbai 15-40 ani e. brbai 35-60 ani 8. Cel mai frecvent tip de manifestare clinic la bolnavii cu lupus eritematos sistemic este: a. cutanata b. mioarticulara c. renala d. cardiopulmonara
191

e. 9. a. b. c. d. e.

vasculara Poliartrita reumatoid intereseaz: articulaiile mici ale minii simetric articulaiile mici ale minii asimetric articulaiile sacroiliace articulaiile lombosacrate articulaiile coloanei cervicale

10. Urmtoarele afirmaii despre poliartrita reumatoid sunt adevrate cu o excepie: a. are evoluie cronic b. intereseaz asimetric articulaiile periferice c. evolueaz spre deformare articular d. evolueaz spre anchiloza articular e. afecteaz aproximativ 1% din populatie 11. la: a. b. c. d. e. Poliartrita reumatoid este o boal autoimun sistemic mai frecvent intlnit femei 20-40 ani femei 35-50 ani femei 30-35 ani brbai 15-40 ani brbai 35-60 ani n poliartrita reumatoid se descrie o reactivitate deosebit a: limfocitelor B limfocitelor T helper limfocitelor T supressor macrofagelor plasmocitelor Spondilita anchilozant este o boal autoimun sistemic mai frecvent intlnit femei 20-40 ani femei 35-50 ani femei 30-35 ani brbai 15-40 ani brbai 35-60 ani n spondilita anchilozant este caracteristic prezent: Ag HLA B 27 Ag HLA B 8 Ag HLA DRw 2 Ag HLA DRw 3
192

12. a. b. c. d. e. 13. la: a. b. c. d. e. 14. a. b. c. d.

e. 15. a. b. c. d. e. 16. sunt: a. b. c. d. e. 17. a. b. c. d. e. 18. a. b. c. d. e. 19. a. b. c. d. e.

Ag HLA DRw 5 Sclerodermia este o boal autoimun sistemic mai frecvent intlnit la: femei 20-40 ani femei 35-50 ani femei 30-35 ani brbai 15-40 ani brbai 35-60 ani Cele mai importante medicamente utilizate n tratamentul sclerozei multiple corticosteroizii interferonul imunoglobulinele metotrexatul ciclofosfamida Elementul esenial care domin tabloul clinic al miasteniei gravis este: oboseala muscular contraciile musculare tonice paresteziile crizele epileptice scderea acuitaii vizuale Reaciile de hipersensibilitate din conjunctivit alergic sunt de tip: I II III IV toate variantele Inflamaia sclerei n bolile autoimune este produs de: acumularea complexelor imune anticorpii citotoxici degranularea mastocitelor degranularea bazofilelelor toate variantele

20. Care este afirmaia legat de diabetul zaharat de tip 1 este fals: a. apar anticorpi anti-celul pacreatic b. hiperglicemia este consecina creterii secreiei de insulin c. exist o susceptibilitate genetic, identificat prin mutaii n structura mai multor gene din sistemul HLA d. factorii de mediu pot modifica structura proteinelor din compoziia celulei pancreatice, ele devenind antigenice e. pot fi pui n eviden n ser anticorpii antiinsulari citoplasmatici
193

21. a. b. c. d. e.

Printre simtomele diabetului zaharat de tip 1 nu se numar: poliuria polidipsia scderea n greutate polinevrita oboseala

22. Urmtoarele afirmaii cu privire la boala Addison primar sunt adevarate cu excepia: a. se datoreaz incapacitii suprarenalelor de a produce i secreta hormoni n cantitate b. apar anticorpi anti-microsomali specifici pentru glandele suprarenale c. este afectat medulara glandelor suprarenale d. este afectat corticosuprarenala e. la debut apar simptome ca: oboseal, lipsa poftei de mncare, uoar scdere n greutate 23. a. b. c. d. e. 24. a. b. c. d. e. 25. a. b. c. d. e. 26. a. b. c. Boala Addison are urmtoarele manifestri clinice cu excepia: hiperpigmentarea scderea ponderal hipertensiunea arterial ulcerul duodenal polifagia Bolile autoimune sistemice au urmtoarele caracteristici, cu excepia: se mai numesc i boli de colagen nu au evoluie recurent au manifestri sistemice au ca leziune principal vasculita la nivelul vaselor mici au etiologie necunoscut Selectai boala care nu aparine bolilor autoimune sistemice: sclerodermia poliartrita reumatoid spondilita anchilozant talasemia dermatomiozita Celule int ale anticorpilor citotoxici sunt urmtoarele, cu excepia: seroase esutul conjuctiv sinoviala
194

d. e.

vase de snge esutul osos

27. n ipoteza citotoxic de tip II aciunea toxic a Ac la care particip macrofagele i neutrofilele nu are loc prin: a. celulele Langerhans b. prostacicline c. leucotriene d. tromboxani e. enzime lizozomale 28. n ipoteza complexelor imune au lor urmtoarele fenomene, cu excepia: a. se formeaz Ac citotoxici b. producia de Ac este generat de hiperactivitatea limfocitelor B c. se formeaz complexe Ag-Ac d. se fixeaz fraciunea C3 a complementului pe complexele formate e. se elibereaz factori chemotactici care mobilizeaz limfocitele, PMN i macrofagele 29. a. b. c. d. e. n bolile autoimune, se formeaz urmtorii anticorpi specifici: anti RNP ribonucleoproteine anti histaminici anti ADN anti cardiolipinici ani eritrocitari

30. n ipoteza hiperreactivitii de tip IV, n bolile autoimune sistemice, apare i unul din fenomenele urmtoare: a. se sensibilizeaz limfocitele B fa de Ag X b. se secret limfokine i limfotoxine c. se produc leziuni de vasculit i conectivit d. se produc leziuni exsudative i proliferative e. se elibereaz prostacicline, leucotrine, tromboxani 31. a. b. c. d. e. Selectai factorul de risc care nu aparine bolilor autoimune sistemice: predispoziia genetic fenitoina infeciile virale repetate penicilina infeciile cronice de focar
195

32. a. b. c. d. e.

Predispoziia genetic nu se manifest prin: alele situate pe braul scurt al cromozomului 8 Ag HLA ag HLA B8 prezente la bolnavii lupus LED deficite ale complementului seric de la fraciunea C1 la fraciunea C5 ag HLA DRw3 prezent la bolnavii cu sclerodermie SD ag HLA DRw4 prezent la bolnavii cu poliartrit reumatoid PR

33. Selectai afirmaia fals n legtur cu factorii de risc n bolile autoimune sistemice (BAIS): a. infecia repetat cu virusul urlian constituie un factor de risc n BAIS b. infecia cronic cu Chlamidia constituie un factor de risc n BAIS c. n PR bolnavii sunt purttori ai Ag HLA DRw3 d. prevalena Ag HLA n colagenoze depete 50% i poate ajunge pn la 90% e. se poate spune c bolnavii motenesc o reactivitate exagerat a limfocitelor B, T4 sau T8 34. Selectai afirmaia fals n legtur cu predispoziia genetic n bolile autoimune sistemice a. alele care codific Ag HLA controleaz maturarea macrofagelor b. alele care codific Ag HLA controleaz maturara limfocitelor B i T c. alele care codific Ag HLA dirijeaz sinteza de interleukine d. alele care codific Ag HLA dirijeaz fraciunile complementului seric e. alele care codific Ag HLA dirijeaz sinteza de prostaglandine 35. ntre manifestrile clinice viscerale care apar n bolile autoimune sistemice nu se regsete: a. glomerulonefrita b. adenopatia c. splenomegalie d. fibroza renal e. poliserozita 36. ntre manifestrile clinice mioarticulare care apar n bolile autoimune sistemice nu se regsesc: a. mialgii b. artralgii c. artrita eroziv d. artrita deformant e. ulceraii gingivale
196

37. a. b. c. d. e.

Selectai stadiul care nu aparine poliartritei reumatoide: algic inflamator anchilozant paralizant deformant

38. Stadiul deformant al poliartritei reumatoide se caracterizeaz prin urmtoarele, cu excepia: a. deviaia ulnar a minilor b. leziuni distrofice ale pielii i muschilor c. apariia nodulilor reumatoizi de-alungul tendoanelor extensorilor de pe antebra d. sunt afectate articulaiile mari e. poate aprea fibroza pulmonar 39. Urmtoarele afirmaii n legtur cu poliartrita reumatoid sunt adevrate, cu excepia: a. printre factorii de risc pot aprea ereditatea i infeciile virale b. bolnavii prezint Ag ale HLA de clasa III: DR3, DR4 c. se descrie o reactivitate particular a limfocitelor B d. afecteaz 1% din populaie, n special femeile e. se poate trata i cu kinetoterapie i balneoterapie 40. a. b. c. d. e. 41. a. b. c. d. e. 42. a. Paraclinic, poliartrita reumatoid nu prezint urmtoarea caracteristic: VSH crescut anemie hipercrom factorul reumatoid pozitiv proteine de faz acut, crescute raportul limfocitelor T4/T8 sczut Tratamentul poliartritei reumatoide nu se poate face cu: kinetoterapie intervenii chirurgicale pentru rezolvarea deformrilor i anchilozelor citostatice sruri de aur anticoagulante Lupusul eritematos diseminat nu prezint manifestri: cutanate
197

b. c. d. e.

mioarticulare hepatice hematologice neurologice

43. Urmtoarele afirmaii n legtur cu lupusul eritematos diseminat sunt false, cu excepia: a. prevalena bolii este de 1% din populaie i afecteaz n special femeile b. debutul poate fi lent, insidios, cu modificri renale, citopenie c. manifestrile cardiopulmonare apar la 70% dintre bolnavi d. tratamentul vizeaz intervenii chirurgicale pentru ndeprtarea leziunilor cutanate e. din punct de vedere paraclinic se observ nivelul sczut al interferonului 44. a. b. c. d. e. 45. a. b. c. d. e. 46. a. b. c. d. e. 47. a. b. c. d. Manifestrile hematologice n lupus sunt urmtoarele, cu excepia: pancitopenie test Coombs pozitiv leucocitoz micropoliadenopatie splenomegalie Manifestrile neurologice n lupus sunt urmtoarele, cu excepia: neuropatie hemiplegii crize convulsive micropoliadenopatie cefalee Tratamentul lupusului eritematos diseminat cuprinde: azatioprin antiinflamatorii nesteroidiene heparin antiinflamatorii steroidiene ciclofosfamid n lupus explorrile paraclinice arat: anemie frecvent leucocitoz trombocitoz proteina C reactiv crescut
198

e.

factorul reumatoid este pozitiv

48. Poliarterita nodoas : a. nu prezint factori de risc ereditari b. nu sunt implicate infeciile virale n etiologia bolii c. apare frecvent uveita d. este o boal cu evoluie lent, progresiv, cu fibroza difuz a pielii, tubului digestiv, rinichilor, cordului i plmnilor e. este o polivasculit inflamatorie nespecific, care intersecteaz vasele de calibru mic i mijlociu 49. a. b. c. d. e. Selectai caracteristica ce aparine dermatomiozitei: prezint o erupie sub form de masc cu ochelari prezint maldigestie i malabsobie prezint aspectul de icoan bizantin prezint erupii eritematoscuamoase n placarde prezint hematurie

50. Sclerodermia are urmtoarele caracteristici, cu excepia: a. la expunerea la frig apare paliditate, urmat de cianoz i recolorare a pielii degetelor b. pacientul prezint sclerodactilie c. atrofia falangelor d. erupie eritematoas pe fa sub form de fluture e. insuficiena cardiac 51. Urmtoarele afirmaii n legtur cu scleroza multipl sunt adevrate cu excepia: a. este o inflamaie mielinizant a nervilor periferici b. demielinizarea axonilor stimulatori conduce la scderea acuitii vizuale c. are ca factor de risc ereditatea (asocierea DR15 cu DQ6) d. tratamnt cu cu corticosteroizi e. tratament compui polipeptidici sistemici 52. Urmtoarele afirmaii n legtur cu sindromul Guillain-Barre sunt adevrate cu excepia: a. se mai numete i polineuroradiculit acut b. majoritatea pacienilor i revin complet, dac nu se dezvolt insuficiene respiratorii severe c. este precedat, frecvent, de o infecie
199

d. e. 53. a. b. c. d. e.

nu poate fi declanat post vaccinare apare paralizie simetric progresiv Selectai afirmaia fals n legtur cu sindroamele neurologice paraneoplazice: se dezvolt ca un rspuns imun la antigenele exprimate de celulele tumorale antigenele Hu sunt exprimate n neuroblastom antigenele Hu sunt glucide nucleare prezente numai n neuronii periferici antigenele Hu sunt exprimate n cancerul pulmonar autoanticorpii Hu sunt asociai cu neuropatie senzitiv i encefalomielit

54. Selectai efectul nicotinic care apare n urma supradozajului n tratamentul miasteniei gravis: a. hipersudoraie b. crampe intestinale c. hipersecreie salivar d. diaree e. crampe musculare 55. a. b. c. d. e. 56. a. b. c. d. e. 57. a. b. c. d. e. 58. Antidotul n supradozajul n tratamentul miasteniei gravis este: neostigmina piridostigmin ambenonium lincosamide atropina Urmtoarele medicamente sunt contraindicate n miastenia gravis, cu excepia: D-penicilinamina lincomicina anticolinesterazice amikacina oxitetraciclina Faza iniial a conjuctivitei este caracterizat de urmtoarele, cu excepia: hiperemie cheratit prurit fotofobie creterea rezervei de snge Oftalmia simpatic se caracterizeaz prin urmtoarele, cu exceia:
200

a. b. c. d. e. 59. a. b. c. d. e.

este o inflamaie granulomatoas bilateral a uveii boala este declanat n proporie de 90% de intervenii chirurgicale imunosupresoarele pot ncetini progresul bolii poate conduce la orbire enuclearea timpurie reprezint singura cale de a evita oftalmia simpatic total n vasculit sistemic, afectarea vaselor mijlocii se poate manifesta prin: purpur infarct polineurit hemoptizii poliurie

60. Afectarea vaselor mici, n vasculit sistemic, se manifest prin urmtoarele simptome, cu excepia: a. episclerit b. microhematurie c. purpur d. hemoptizii e. ocluzie venoas trombotic 61. a. b. c. d. e. 62. a. b. c. d. e. Sindromul Goodpasture nu poate fi cauzat de : boala cu anticorpi antimembran bazal glomerular sindromul Churg-Strauss boala Lyme lupusul eritematos sistemic granulomatoza Wegener Manifestrile principale care apar n sindromul Goodpasture sunt: hemoragie pulmonar afectare hepatic afectare pancreatic hemoragie intestinal afectarea cordului

63. Sindromul Goodpasture prezint urmtoarele caracteristici, cu excepia: a. prezint ca manifestri principale hemoragia pulmonar i afectarea renal b. prezint ca factori precipitani infeciile intercurente i suprancrcarea volemic c. boala apare tipic la femeile tinere
201

d. e. 64. a. b. c. d. e.

n aceast boal pot fi detectai i anticorpii ANCA poate fi cauzat de sindromul Churg Strauss dar i de crioglobulinemie Ciroza biliar primitiv se caracterizeaz prin urmtoarele, cu excepia: fondul genetic predispozant este hotrtor n dezvoltarea acestei boli cile biliare sunt primele lezate pentru diminuarea reaciilor imune se folosete ursofalkul ciroza biliar primitiv reprezint un stadiu precoce al bolii hepatice colestatice n cadrul cirozei apare colestaza

65. Urmtoarele afirmaii despre diabet sunt adevrate, cu excepia: a. manifestrile sale majore sunt de ordin metabolic b. diabetul cuprinde un grup heterogen de tulburri care pot avea o etiologie diferit c. patogenia diabetului de tip 1 este rspunsul inflamator de natur autoimun imun a insulelor Langerhans d. n diabetul insulino-dependent pancreasul nu mai produce insulin e. cauza principal a diabetului de tip I o constituie consumul exagerat de dulciuri 66. a. b. c. d. e. 67. a. b. c. d. e. 68. a. b. c. d. e. Simptomele care apar n diabet sunt urmroarele, cu excepia: oboseala cretere n greutate polifagie polidipsie poliurie Poliuria din diabetul tip I se caracterizeaz prin urmtoarele, cu excepia: apare dup ce glicozuria a atins 30-40 g la copilul mic se acompaniaz frecvent cu enurezis nocturn la sugar este greu de diagnosticat constituie un simptom tardiv n n diabetul insulino-dependent la copii la copilul mic, poliuria apare dup ce glicozuria a atins 20-30 g Polidipsia din diabetul tip I se caracterizeaz prin urmtoarele, cu excepia: are ca specific senzaia de sete care nu se potolete cu apa ingerat presupune realizarea unui diagnostic diferenial cu potomania setea se instaleaz treptat i este uneori evident n timpul nopii este o consecin a statusului hiperosmolar nu cedeaz la reducerea glucidelor din raia alimentar
202

69. Tiroida Hasimoto nu prezint urmtoarea caracteristic: a. este caracterizat de distrugerea celulelor foliculare b. apariia bolii este cauzat de anticorpi antireceptori acetilcolinici c. manifestrile clinice ale bolii trec de la normotiroidism la hipotiroidism d. n faza de activare imun a bolii TSH, free T3 i free T4 sunt n limitele normale e. n etapa iniial a fazei de distrucie a esutului tiroidian TSH-ul este crescut 70. Identificai afirmaia care nu reprezint o manifestare clinic frecvent a tireotoxicozei: a. creterea peristaltismului intestinal b. insomnia c. tremor d. sensibilitate la frig e. nervozitate 71. a. b. c. d. e. 72. a. b. c. d. e. 73. a. b. c. d. e. 74. a. b. Pemfigusul vulgar nu prezint urmtoarea caracteristic: apare la ambele sexe, n decada a cincea sau a asea de via reprezint un grup de afeciuni cutaneo-mucoase autoimune se caracterizeaz histologic prin apariia de bule intraepidermice ca manifestri clinice prezint criza vasomotorie n trei timpi are ca tratament de elecie corticoterapia sistemic Pemfigusul vulgar nu se trateaz cu: prednison chirugical corticoterapie sistemic azatioprin ciclofosfamid Selectai afirmaia adevrat referitoare la boala Addison: se manifest din cauza hiperproduciei hormonale a glandelor suprarenale nu poate fi cauzat de infecia tuberculoas nu poate aprea din tratamentului prelungit cortizonic la debutul bolii pacientul prezint o uoar cretere n greutate boala se datoreaz lipsei de ACTH Vitiligo este o boal care const n: hiperpigmentarea tegumentelor (coate, genunchi, cicatrice operatorii) tegumentul i pierde textura normal
203

c. d. e.

prezena erupiilor maculo-papulose pe pleoape, nas, frunte apariia de zone depigmentate pe suprafaa pielii erupii eritematoscuamoase sub form de ochelari

Tematica 9 Complement multiplu 1. a. b. c. d. e. 2. a. b. c. d. e. 3. tip: a. b. c. d. e. 4. a. b. c. d. e. Printre colagenozele majore se numar: lupusul eritematos sistemic spondilita anchilozant spondiloza cervical poliarterita nodoas periartrita scapulo-humeral Printre colagenozele majore se numar: dermatomiozita sclerodermia conjunctivita poliartrita reumatoid artroza n patogenia bolilor de colagen sunt implicate reacii de hipersensibilitate de I II III IV V Leziunile anatomopatologice intlnite n bolile autoimune sistemice sunt: vasculita leziunile degenerative ale esutului conjunctiv interstitial leziunile necrotice ale esutului conjunctiv interstitial macroangiopatia depozitele de amiloid

5. Care din urmatoarele boli autoimune sunt mai frecvent diagnosticate la sexul feminin: a. lupusul eritematos sistemic b. dermatomiozita c. sclerodermia d. poliartrita reumatoid e. spondilita anchilozant

204

6. Care din urmatoarele boli autoimune sunt mai frecvent diagnosticate la sexul feminin: a. poliarterita nodoas b. spondilita anchilozant c. lupusul eritematos sistemic d. dermatomiozita e. sclerodermia 7. Care din urmatoarele boli autoimune sunt mai frecvent diagnosticate la sexul masculin: a. poliarterita nodoas b. spondilita anchilozant c. lupusul eritematos sistemic d. dermatomiozita e. sclerodermia 8. a. b. c. d. e. 9. a. b. c. d. e. 10. a. b. c. d. e. 11. a. b. c. d. e. 12. a. Pe ce tip de esuturi int se fixeaz anticorpii citotoxici: la nivelul vaselor la nivelul sinovialelor seroase esut conjunctiv esut adipos Ce celule particip la aciunea anticorpilor citotoxici: macrofage neutrofile eritrocite hepatocite trombocite n bolile autoimune complexele imune se depun n: jonctiunea dermo-epidermic glomeruli renali seroase sinoviale epiderm Factorii chemotactici mobilizeaz: limfocitele polimorfonuclearele macrofagele trombocitele eritrocitele n perioada de activitate a bolilor autoimune n sngele periferic scade nivelul: limfocitelor T 4
205

b. c. d. e. 13. a. b. c. d. e. 14. a. b. c. d. e. 15. a. b. c. d. e. 16. a. b. c. d. e. 17. a. b. c. d. e. 18. a. b. c. d. e.

limfocitelor T 8 eozinofilelor bazofilelor monocitelor Ce tip de celule prezint deficite n sinteza de interferoni n bolile autoimune: neutrofilele limfocitele T limfocitele B eozinofilele bazofilele Autoanticorpii specifici sunt: anti ADN antinucleoproteine anticardiolipinici anti-eritrocit anti-leucocitari Autoanticorpii nespecifici sunt: anti ADN antinucleoproteine anticardiolipinici anti-eritrocit anti-leucocitari Mecanismele autoimune din cadrul hiperreactivitatii de tip IV implic: limfocite citotoxice limfocite nule limfocite killer macrofage neutrofile Citopenia n bolile autoimune este dat de anticorpii: anti ADN antinucleoproteine anti-eritrocit anti-leucocitari anti-trombocit Factorii de risc n bolile autoimune sistemice sunt: predispozitie genetic infecii virale repetate medicamente alimentatie fumat
206

19. a. b. c. d. e. 20. a. b. c. d. e. 21. a. b. c. d. e. 22. a. b. c. d. e. 23. a. b. c. d. e. 24. a. b. c. d. e. 25. a. b.

Modificarile genetice n colagenoze afecteaz: maturarea macrofagelor sinteza de interleukine fraciunile complementului seric nivelul seric al acidului uric maturarea trombocitelor Medicamentele care produc reacii colagen-like sunt: procainamida hidralazina contraceptivele orale antihistaminicele antiinflamatoarele nesteroidiene Manifestrile cutanate din lupusul eritematos sistemic includ: eruptie eritematoscuamoas n forma de fluture urticarie ulceratii bucale i nazo-faringiene fibrozarea pielii erupie purpuric Principalele leziuni din lupusul eritematos sistemic sunt: cutanate renale hematologice ale articulaiei sacroiliace ale articulaiei minii Complexele imune din lupusulul eritematos sistemic se depun n special n: glomerulii renali seroase vase esut interstitial esut adipos Fenomenele sistemice n lupusul eritematos sistemic includ: febra astenie exsudate pleuropericardice policitemie leucocitoza Manifestrile mio-articulare din lupusul eritematos sistemic includ: poliartrita articulaiilor mici poliartrita articulaiilor mari
207

c. d. e. 26. a. b. c. d. e. 27. a. b. c. d. e. 28. a. b. c. d. e. 29. a. b. c. d. e. 30. a. b. c. d. e. 31. a. b. c. d. e.

mialgii afectarea articulaiilor sacroiliace afectarea articulaiilor lombosacrate Manifestrile renale din lupusul eritematos sistemic includ: proteinurie hematurie hipertensiune arterial de cauz renal cetonurie cistita Manifestrile hematologice din lupusul eritematos sistemic includ: anemie leucopenie neutrofilie eozinofilie micropoliadenopatie Manifestrile neurologice din lupusul eritematos sistemic includ: neuropatie cefalee convulsii hipertensiune intracranian fotofobie Manifestrile cardiopulmonare din lupusul eritematos sistemic includ: pleurita pericardita endocardita miocardita pneumonia n lupusul eritematos sistemic apar anticorpi: anti ADN antinucleari anti-CMV anti-leucocitari anti-HCV n lupusul eritematos sistemic apar urmatoarele modificari: limfocite T 4 sczute limfocite T 8 sczute limfocite T 4 crescute limfocite T 8 crescute interferon crescut
208

32. a. b. c. d. e. 33. a. b. c. d. e. 34. a. b. c. d. e. 35. a. b. c. d. e. 36. a. b. c. d. e. 37. a. b. c. d. e. 38. a. b. c.

n lupusul eritematos sistemic apar urmatoarele modificari: limfocite T 4 crescute limfocite T 8 crescute interferon sczut IL 2 sczut prezeni anticorpi antinucleari n lupusul eritematos sistemic apar urmatoarele modificari: limfocite T 4 sczute limfocite T 8 sczute interferon crescut IL 2 crescut sunt prezeni anticorpi antinucleari Manifestrile hematologice din lupusul eritematos sistemic includ: prezena limfoblatilor n sngele periferic trombocitopenie devierea formulei leucocitere la stnga sngerari cutanate test Coombs negativ Obiectivele tratamentului n lupusul eritematos sistemic includ: combaterea procesului autoimun ntarzierea instalarii leziunilor viscerale combaterea fenomenelor de malabsorbtie i maldigestie combaterea tulburarilor de ritm cardiac vindecarea fr sechele Factorii de risc implicati n apariia poliartritei reumatoide sunt: ereditatea infeciile virale infeciile cronice de focar dislipidemia diabetul zaharat Stadiile de boala n poliartrita reumatoid sunt: deformant anchilozant sclerozant algic inflamator n stadiul algic din poliartrita reumatoid apar: dureri i redoare poliarticular n articulaiile mici ale minii artrita care afecteaz coatele, genunchii, gleznele devierea ulnar a minii
209

d. e. 39. a. b. c. d. e. 40. a. b. c. d. e. 41. a. b. c. d. e. 42. a. b. c. d. e. 43. a. b. c. d. e. 44. a. b. c. d. e. 45.

fenomene Raynaud conjunctivita n stadiul algic din poliartrita reumatoid artrit are urmatoarele caractere: afecteaz articulaiile mici ale minii afecteaz articulaiile lombosacrate este insoit de caldur local, tumefacie i roseat este simetric are debut lent, insidios n stadiul inflamator din poliartrita reumatoid apar: poliartrita simetric atrofia muchilor minii artrita trenant la antiinflamatorii nesteroidiene devierea ulnar a minii fibroza pulmonar Stadiul deformant din poliartrita reumatoid este caracterizat prin: devierea ulnar a minii atrofie articular prezena nodulilor reumatoizi cardiomiopatie fibroza tubului digestiv n stadiul de anchiloza din poliartrita reumatoid apar: mobilitate articular compromis distrofie cutaneo-mucoas fibroza pulmonar interstiial cardiomiopatie erupie eritematoas n placarde Modificarile paraclinice n poliartrita reumatoid: VSH scazut anemie factor reumatoid negativ fibrinogen sczut raportul limfocitelor T4/ T8 sczut Modificrile paraclinice n poliartrita reumatoid: VSH crescut proteina C reactiv pozitiv fibrinogen sczut raportul limfocitelor T4/ T8 crescut hemoglobina i hematocrit sczute Tratamentul medicamentos din poliartrita reumatoid include:
210

a. b. c. d. e. 46. a. b. c. d. e. 47. a. b. c. d. e. 48. a. b. c. d. e. 49. a. b. c. d. e. 50. a. b. c. d. e. 51. a. b. c. d.

antiinflamatorii nesteroidiene antibiotice imunosupresoare antivirale sruri de aur Spondilita anchilozant este o boal autoimun care: afecteaz articulaiile mici ale minii are evoluie acut afecteaz articulaiile sacroiliace afecteaz articulaiile coloanei vertebrale evolueaz ctre anchiloz Factorii de risc implicai n apariia spondilitei anchilozante sunt: infeciile cu enterovirusuri infeciile bacteriene cu Salmonella infeciile uretrale cu Chlamydia infeciile cu virusul Epstein-Barr infeciile cu virusul hepatitei B n faza sacrolombar a spondilitei anchilozante: durerea este simetric iradiaz spre faa posterioar a coapsei apare mai ales noaptea i dimineaa este accentuat de efortul fizic cedeaz la repaus n faza sacrolombar a spondilitei anchilozante apar: nevralgii intercostale dureri nocturne i matinale cifoza dorsal accentuarea curburilor coloanei vertebrale mialgii lombare n stadiile avansate ale spondilitei anchilozante apar: fenomene de insuficien vertebro-bazilar rigidizarea coloanei Ag HLA B 27 negativ sensibilitate la percuia coloanei vertebrale dureri simetrice n articulaia minii Manifestrile clinice n spondilita anchilozant includ: conjunctivita mialgiile lombare dureri n musculatura cefei adenopatii supraclaviculare
211

e. 52. a. b. c. d. e. 53. a. b. c. d. e. 54. a. b. c. d. e. 55. a. b. c. d. e. 56. a. b. c. d. e. 57. a. b. c. d. e. 58. a.

splenomegalie Sclerodermia este o boal autoimun caracterizat prin: artrita simetric a articulaiilor mici ale mainii evoluie lent fibroza difuzaa pielii i tubului digestiv prezena complexelor imune deformarea coloanei vertebrale Fenomenul Raynaud: este o criz vasomotorie evolueaz n 3 timpi: paliditate, cianoza, recolorare apare la caldur apare frecvent n bolile imune apare n fazele avansate ale sclerodermiei Manifestrile digestive n sclerodermie sunt: esofagita maldigestia malabsorbia litiaza biliar ulcerul duodenal Manifestrile cutanate n sclerodermie sunt: fibroza pielii erupia n fluture fenomenele Raynaud faciesul de icoana bizantina erupia vezicular Manifestrile renale n sclerodermie sunt: proteinurie hematurie hipertensiunea arterial de origine renal anemia hemolitic microangiopatic hipotensiunea arterial de origine renal Manifestrile cardiace n sclerodermie sunt: insuficiena aortic tulburri de ritm insuficiena cardiac pericardita endocardita Manifestrile pulmonare n sclerodermie sunt: hipertensiunea pulmonar
212

b. c. d. e. 59. a. b. c. d. e. 60. a. b. c. d. e. 61. a. b. c. d. e. 62. a. b. c. d. e.

insuficiena pulmonar dispneea cianoza pneumotoraxul Care sunt afirmaiile adevarate: dermatomiozita se manifest cu erupie eritematoscuamoas n polimiozita apare atrofia muscular dermatomiozita i polimiozita se asociaz frecvent cu neoplasme viscerale afecteaz mai frecvent femeile ntre 70 i 80 ani afecteaz mai frecvent barbaii ntre 30 i 50 ani Mecanismul de producere a polimiozitei i dermatomiozitei include: reacii de hipersensibilitate limfocitotoxic anticorpii anti-muschi anticorpii anti-tegument anticorpii anti-trombocit anticorpii anti-factorii coagularii Poliarterita nodoas este o boal autoimun caracterizat prin: vasculita inflamatorie nespecifica cu caracter necrozant sistemic frecven crecut la barbai evoluie localizat se asociaza cu infectii virale evolueaz ctre infarcte viscerale Paraclinic n poliarterita nodoas: VSH crecut Ag HBs pozitiv Ac anti HIV pozitiv gamma-globuline crescute eozinofilie

63. Care sunt afirmaiile adevarate despre scleroza multipl: a. este o boal a sistemului central nervos b. se produce prin mielinizarea excesiv a axonilor c. leziunile apar prin infiltrare limfocitar, infiltrate ce se extind ulterior la nivelul altor axoni d. intr n categoria bolilor autoimune neurologice e. are etiologie necunoscut 64. Mecanismele imunopatogenice din scleroza multipl includ: a. predispozitia genetic b. producerea de autoanticorpi antimielin c. migrarea limfocitelor T autoreactive prin bariera hematoencefalic n sistemul nervos central
213

d. e.

producerea de anticorpi antireceptor de acetilcolin inflamaia demielinizant a nervilor periferici

65. Manifestrile clinice n scleroza multipl sunt: a. slabicunea membrelor b. scderea acuitii vizuale c. ataxie d. parestezii e. crize epileptice severe, netratabile, cu demen i inflamaie cerebrale intens (encefalit) 66. Care din urmatoarele afirmaii nu sunt adevarate legate de sindromul GuillainBarr: a. este o inflamaie demielinizant a nervilor periferici caracterizat prin paralizia simetric, progeresiv a muchilor membrelor, ochilor, feei i a tractului respirator b. are prognostic rezervat c. mai mult de 2/3 din pacieni raporteaz o infecie precedent cu Campylobacter jejuni, citomegalovirus sau virusul Epstein-Barr d. poate fi declanat post-vaccinare e. rata mortalitaii este de 40% 67. Miastenia gravis: a. este o afeciune autoimun, caracterizat printr-o perturbare a transmisiei neuro-musculare produs de blocul neuro-muscular post sinaptic b. apare la toate vrstele, dar vrsta medie de debut se situeaz ntre 50-60 c. este produs din cauza scderii numrului de receptori de acetilcolin d. se manifest clinic printr-o fatigabilitate muscular excesiv e. simptomatologia se amelioreaza dupa efort 68. a. b. c. d. e. 69. a. b. c. d. e. 70. a. Medicamentele contraindicate in miastenia gravis sunt: antibiotice anticolinesterazice imunosupresoare miorelaxante anticonvulsivante La nivelul ochiului antigenele sunt sechestrate n: cristalin cornee corpul vitros conjunctiva sclera Care sunt afirmaiile adevrate: uveita anterioar este asociat cu prezena antigenelor HLA DR 4
214

b. cauza cea mai frecvent a cheratitei este infecia cu virusul herpes simplex tipul I care conine proteine ce sunt structural nrudite cu acelea a corneei normale c. frecvent inflamaia sclerei se produce n asociere cu o boal sistemic, artrita reumatoid, boli ale esutului conjunctiv sau vasculite d. panuveita este o inflamaie a ntregului tract uveal cauzat de infecii bacteriene, virale (CMV i HIV), reacii autoimune declanate de autoantigenele ochiului , boli cronice granulomatoase i vasculit e. n conjunctivite nivelul Ig E n ser si lacrimi este crescut 71. Alegei rspunsurile greite referitoare la bolile autoimune: a. n boala Addison apar anticorpi antisuprarenale, cu afectarea corticosuprarenalei b. n diabetul zaharat de tip 2 apar anticorpi anti-celule pancreatice producatoare de insulin c. n miastenia gravis apar anticorpi antiepiderm d. n miastenia gravis apar anticorpi anti-muchi striat e. n miastenia gravis apar anticorpi anti receptori de acetilcolin 72. Care sunt afirmaiile adevarate: a. pacienii cu diabet zaharat tip 1 dezvolt anticorpi mpotriva celulelor producatoare de insulin, de la nivelul pancreasului b. diabetul zaharat de tip 1 este cauzat de consumul exagerat de dulciuri c. diabetul zaharat de tip 1 se trateaz cu injecii de insulin d. diabetul zaharat de tip 1 este insulino-independent e. celulele care infiltreaz insulele Langerhans sunt reprezentate de monocite/macrofage i limfocite T activate 73. a. b. c. d. e. Manifestrile clinice n diabetul zaharat de tip 1 sunt: poliuria creterea n greutate hematuria polifagia polidipsia

74. Care sunt afirmaiile adevrate legate de stadiul de prediabet: a. faza II corespunde interveniei unor factori de mediu declanatori ai procesului autoimun b. faza IV se caracterizeaz prin reducerea funciei celulelor pancreatice c. faza I este cea a declanrii i evoluiei procesului autoimun d. faza III implica distrucia progresiv a celulelor insulare cu glicemie i insulinemie sczut e. faza I implic predispoziia genetic 75. Boala Addison: a. se manifest prin producerea de ctre glandele suprarenale a unei cantiti prea mari de cortizol b. are cauze autoimune
215

c. d. e. 76. a. b. c. d. e.

apare n urma tratament prelungit cu medicamente care conin cortizon la femei, sarcina este un factor agravant al bolii induce tulburri n sfera sexual Paraclinic n Addison apar: valori crescute ale potasiului n snge (peste 4,5 mEq/l) concentraii sczute ale sodiului sanguin (sub 142 mEq/l) nivel normal de cortizol nivel crescut de cortisol dupa administrare intravenoasa de ACTH concentraii crescute ale sodiului sanguin (peste 142 mEq/l)

77. Alegeti raspunsurile greite referitoare la bolile autoimune tiroidiene: a. n tiroidita Hashimoto apar anticorpii anti receptori pentru TSH b. anticorpii anti receptori pentru TSH stimulanti produc boala Graves (hipertiroidia) c. anticorpii anti receptori pentru TSH blocani produc mixedemul primitiv (hipotiroidia) d. anticorpii stimulani ai creterii tiroidiene apar n gua autoimun cu hiperfuncie tiroidian e. n tiroidita Hashimoto intervine autoimunitatea mediata celular 78. Tiroidita Hashimoto: a. este caracterizat de distrugerea celulelor foliculare tiroidiene b. implic variate grade de infiltrare limfocitar i fibroz c. are manifestri clinice diferite: eutiroidism, hipotiroidism subclinic, hipotiroidism permanent d. implic cel mai frecvent hipertiroidismul e. gua este n general prezent i poate ajunge la dimensiuni mari 79. a. b. c. d. e. 80. a. b. c. d. e. Manifestrile clinice n tireotoxicoz sunt: labilitate emotional insomnie transpiraie excesiv intolerana la frig creterea peristaltismului intestinal Boala Basedow-Graves se caracterizeaz prin: oftalmopatie hipertiroidie cu gua difuz dermopatie hipotiroidie prezena autoanticorpilor anti-receptor TSH

Tematica 10 Imunologia transplantului. Rejetul. Imunitatea antiinfecioas


216

Complement simplu 1. Care este afirmaia fals: a. transplantul este procesul prin care sunt prelevate celule, esuturi sau organe de la un donator i apoi implantate la un primitor b. bolile nu pot fi vindecate prin transplant, doar se ncetineste evoluia lor c. tehnicile chirurgicale au un rol important n succesul transplantelor d. un obstacol n efectuarea transplantelor l reprezint lipsa organelor disponibile e. transplantul se utilizeaz ca form de tratament pentru o gam larg de boli 2. Care este afirmaia fals: a. bariera cea mai important n calea utilizrii transplantului ca tratament de rutin o reprezint mecanismele prin care sistemul imun al donatorului respinge orice nu recunoate ca fiind structura proprie b. se folosesc ntotdeauna pentru transplant numai donatori aflai n moarte cerebral c. se efectueaz cu succes transplanturi de rinichi, pancreas, inim, plmni, mduva osoas i cornee d. donatorii pot fi i nenruditi cu primitorii e. agenii imunosupresori au rolul de diminua atacul imunologic produs de organismul primitorului 3. a. b. c. d. e. 4. a. b. c. d. e. 5. a. b. c. d. e. 6. a. b. Autotransplantul este: transferarea esuturilor aceluiai individ dintr-o zon a organismului n alta transferul de maduv hematogen transferul de esuturi ntre indivizi genetic identici (gemeni monozigoti) transferul de esuturi ntre indivizi genetic diferii din cadrul aceleiai specii transferul de esuturi ntre indivizi din specii diferite Singrefa este: transferarea esuturilor aceluiai individ dintr-o zon a organismului n alta transferul de maduv hematogen transferul de esuturi ntre indivizi genetic identici (gemeni monozigoti) transferul de esuturi ntre indivizi genetic diferii din cadrul aceleiai specii transferul de esuturi ntre indivizi din specii diferite Cel mai frecvent utilizat autotransplant este cel de: ficat inima rinichi piele cornee Allogrefa este: transferarea esuturilor aceluiai individ dintr-o zon a organismului n alta transferul de maduv hematogen
217

c. d. e. 7. a. b. c. d. e. 8. a. b. c. d. e.

transferul de esuturi ntre indivizi genetic identici (gemeni monozigoti) transferul de esuturi ntre indivizi genetic diferii din cadrul aceleiai specii transferul de esuturi ntre indivizi din specii diferite Xenogrefa este: transferarea esuturilor aceluiai individ dintr-o zon a organismului n alta transferul de maduv hematogen transferul de esuturi ntre indivizi genetic identici (gemeni monozigoti) transferul de esuturi ntre indivizi genetic diferii din cadrul aceleiai specii transferul de esuturi ntre indivizi din specii diferite Grefele homovitale: se fac pentru asigurarea viabilitii esutului transplantat au rolul de suport structural sunt lipsite de orice urm de esut antigenic se practic pentru a nlocui un fragment de vas se practic pentru a nlocui un fragment de os

9. Care este afirmaia fals: a. intensitatea rspunsului imun este n funcie de tipul de grefa b. auto- i singrefele sunt greu acceptate datorit diferentelor genetice ntre donator i primitor c. allogrefele i mai ales xenogrefele produc reacii de respingere, de rejet din cauza rspunsului imun al primitorului d. gradul de respingere al allogrefelor variaz n funcie de esutul implicat e. grefele de piele sunt respinse mai repede dect orice alt esut 10. a. b. c. d. e. Care sunt cele mai respinse allogrefe: inima rinichi piele ficat plamn

11. Urmatoarele afirmaii sunt adevarate cu excepia: a. esuturile similare antigenic sunt considerate histocompatibile b. principalul responsabil pentru recunoaterea antigenelor strine este CMH c. esuturile diferite antigenic nu vor induce un rspuns imun care s duc la rejet d. moleculele CMH ale esutului grefat stimuleaz un rspuns imun intens al organismului receptor, a crui finalitate este respingerea grefei e. deoarece se comport ca antigene majore n organismul receptor de gref, antigenele CMH se numesc i antigene de transplantare 12. a. b. Antigenele CMH sunt recunoscute de: macrofage limfocite
218

c. d. e.

eozinofile celulele epiteliale celulele dendritice

13. Selecia donatorului pentru un transplant se face n funcie de mai multi factori cu o excepie: a. starea anatomo-functional a organului ce va fi transplantat b. markerii infecioi (HBV, HCV, EBV, CMV, HSV, HTLV, HIV i sifilis) c. gradul de histocompatibilitate cu primitorul d. sexul donatorului e. starea fiziologic general 14. Care este afirmaia fals: a. reuita unui transplant este condiionat de compatibilitatea tisular ntre donator i primitor b. grefa nu poate fi respins din cauza diferenelor ntre antigenele minore ale donorului i receptorului c. alte structuri puternic antigenice cu distribuie tisulara sunt cele care alctuiesc sistemul de grup sanguin AB0 i Lewis d. gradul de histocompatibilitate donator primitor se evalueaz prin determinarea grupelor de snge AB0, Rh, Lewis e. gradul de histocompatibilitate donator primitor se evalueaz prin fenotipare HLA I i II 15. a. b. c. d. e. Ce tip de celule prolifereaz n faza de sensibilizare a reaciei de rejet: limfocitele T limfocitele B celulele dendritice celulele prezentatoare de antigen celulele endoteliale

16. Alegei raspunsul greit referitor la transplant: a. transplantul defineste prelevarea unui organ de la donator i transplantarea lui la primitor cu restabilirea circulatiei vasculare b. termenul de gref se utilizeaz ca sinonim pentru transplantarea de organe cu restabilirea circulatiei vasculare c. termenul de gref se foloseste pentru transplantul de tesuturi fara anastomoze venoase d. n cazul grefei de organ nu se stabilesc anastomoze vasculare e. pentru transplantul de cornee termenul corect este de gref 17. Alegei raspunsul greit referitor la transplant: a. prognosticul transplantului este conditionat de raspunsul imun al primitorului faa de antigenele de transplantare donatorului b. antigenele donatorului sunt prezente pe organul transplantat
219

c. testele de histocompatibilitate HLA sunt criteriul de baz n alegerea donatorului compatibil d. rejetul supraacut se datoreaz presensibilizarii primitorului deci a prezentei anticorpilor citotoxici anti-antigene HLA e. genele HLA sunt de 4 tipuri 18. Alegeti raspunsul greit referitor la transplant: a. exist riscul transmiterii virusului HIV de la donator la primitor deci testarea HIV este obligatorie pretansplant b. se exclude de la donare pacientul care antigenul HBs (antigenul de suprafaa pentru virusul hepatitic B) prezent c. nu se exclude de la donare pacientul care are anticorpi anti HCV (anti hepatita C) deoarece prezenta anticorpilor semnific imunitatea fata de boal n toate situaiile d. se poate transmite virusul Epstein Barr (EBV), agentul mononucleozei infecioase deci serul donatorului se testeaz pentru EBV e. sifilisul poate fi transmis de la donator deci se testeaz serul pentru infecia luetica 19. Alegei rspunsul greit referitor la transplant: a. succesul oricarui transplant se bazeaz pe controlul sistemului imun al primitorului b. moleculele de histocompatibilitate sunt polimorfe c. moleculele de histocompatibilitate permit identificarea structurilor proprii (self) fata de cele non-self d. genele HLA sunt motenite de la parini e. rejetul supraacut de organ apare n primul an posttransplant 20. a. b. c. d. e. 21. a. b. c. d. e. 22. a. b. c. d. Autogrefa reprezint: transferul de esut de la un donator aflat n moarte clinic transferul de esut de la o rud de gradul I transferul esutului aceluiai individ dintr-o zon a organismului n alta transferul de esuturi ntre indivizi genetic identici transferul de esuturi ntre indivizi genetic diferii din cadrul aceleiai specii Singrefa reprezint: transferul de esut indivizi din specii diferite transferul de esut de la o rud de gradul I transferul esutului aceluiai individ dintr-o zon a organismului n alta transferul de esuturi intre indivizi genetic identici transferul de esuturi intre indivizi genetic diferii din cadrul aceleiai specii Xenogrefa reprezint: transferul de esut indivizi din specii diferite transferul de esut de la o rud de gradul I transferul esutului aceluiai individ dintr-o zon a organismului in alta transferul de esuturi ntre indivizi genetic identici
220

e. 23. a. b. c. d. e. 24. a. b. c. d. e. 25. a. b. c. d. e. 26. a. b. c. d. e. 27. a. b. c. d. e. 28. a. b. c. d. e. 29. a.

transferul de esuturi ntre indivizi genetic diferii din cadrul aceleiai specii Allogrefa reprezint: transferul de esut indivizi din specii diferite transferul de esut de la o rud de gradul I transferul esutului aceluiai individ dintr-o zon a organismului in alta transferul de esuturi intre indivizi genetic identici transferul de esuturi intre indivizi genetic diferii din cadrul aceleiai specii Grefele homovitale reprezint: grefele aezate la receptor n aceeai poziie grefele care asigur viabilitatea esutului transplantat grefele lipsite de orice urm de esut antigenic grefele care au rol numai de suport structural grefele care sunt implantate n alt situs anatomic al organismului receptor Grefele ortotopice reprezint: grefele asezate la receptor n aceeai poziie grefele care asigura viabilitatea esutului transplantat grefele lipsite de orice urm de esut antigenic grefele care au rol numai de suport structural grefele care sunt implantate n alt situs anatomic al organismului receptor Grefele heterotopice reprezint: grefele aezate la receptor n aceeai poziie grefele care asigur viabilitatea esutului transplantat grefele lipsite de orice urm de tesut antigenic grefele care au rol numai de suport structural grefele care sunt implantate n alt situs anatomic al organismului receptor Afirmaia corect referitoare la transplant este: singrefele sunt respinse brutal fenomenele de respingere sunt mai intense btrani respingerea apare repede dac receptorului i s-a administrat ser antilimfocitar esutul grefat respins este infiltrat cu celule efectoare ale rspunsului imun allogrefele sunt acceptate ntotdeauna esuturile similare antigenic induc: un rspuns imun respingerea de gref recunoaterea antigenelor din gref sunt considerate histocompatibile activarea moleculelor CMH din gref Alloreactivitatea reprezint: recunoaterea limfocitelor B de ctre Ag CMH
221

b. c. d. e.

recunoaterea imunoglobulinelor de ctre Ag CMH recunoaterea indirect a limfocitelor T helper de ctre Ag CMH recunoaterea direct a limfocitelor T supresoare de ctre Ag CMH recunoaterea direct a limfocitelor T citotoxice de ctre Ag CMH

30. Gradul de histocompatibilitate donator primitor se evalueaz prin urmatoarele, cu excepia: a. fenotipare HLA I b. cross match ntre limfocitele donatorului i serul primitorului c. depistarea anticorpilor anti HLA d. determinarea mutatiilor din ADN-ul donatorului e. determinarea grupelor de snge 31. a. b. c. d. e. 32. a. b. c. d. e. 33. a. b. c. d. e. 34. a. b. c. d. e. 35. a. b. c. d. n etapa de sensibilizarea reaciei de rejet are loc: distrugerea imun a grefei proliferarea limfocitelor antigen reactive ale primitorului mpotriva Ag grefei reactionarea limfocitelor din gref cu antigenele din corp o reacie de hipersensibilitate intarziat o reacie de hipersensibilitate de tip I Afirmaiile corecte referitoare la rejetul supraacut sunt: are loc sinteza de Ac specifici pentru Ag grefei este o reacie mediat celular apare dupa luni sau ani de la transplant implic activarea complementului grefa se deterioreaz lent Afirmaiile corecte referitoare la inhibitorii mitotici sunt: se administreaz numai nainte de transplant sunt reprezentai de Prednison actioneaz asupra tuturor celulelor cu diviziune rapid sunt ageni antiinflamatori puternici se administreaz numai dup transplant Afirmaiile corecte referitoare la corticosteroizi sunt: induc limfoliza au numai aciune imunosupresoare se utilizeaz mpreun cu inhibitorii mitotici au efect stimulator pentru rejectul grefei prezinta numai aciune antiinflamatoare Cel mai utilizat tip de transplant este: transplantul renal transplantul cardiac transplantul de celulele stem transplantul de ficat
222

e.

grefa de piele

36. Transplantul de celule stem hematopoietice se folosete n urmatoarele boli, cu excepia: a. limfoame b. anemie hemolitic c. anemie aplastic d. talasemie major e. leucemii

Tematica 10. Imunologia transplantului. Rejetul Complement multiplu 1. Care sunt afirmaiile adevrate: a. autotransplantul reprezint transferarea esuturilor aceluiai individ dintr-o zon a organismului n alta b. singrefa reprezint transferul de esuturi ntre indivizi genetic identici c. allogrefa reprezint transferul de esuturi ntre indivizi din specii diferite d. n cazul singrefelor individul este i donator i primitor e. autogrefa reprezint transferul de esuturi ntre indivizi genetic diferii din cadrul aceleiai specii 2. a. b. c. d. e. Cele mai multe reacii de respingere apar la: autogrefe singrefe allogrefe xenotransplant n toate cazurile

3. Care sunt afirmaiile adevrate: a. autogrefele i singrefele sunt acceptate totdeauna, dac sunt respectate condiiile de asepsie b. allogrefele i xenogrefele sunt respinse cu att mai brutal, cu ct diferenele antigenice (biochimice) dintre moleculele CMH ale donorului i receptorului sunt mai mari c. gradul de respingere al allogrefelor nu depinde de esutul implicat, ci doar de sistemul imun al primitorului d. respingerea grefei este rezultatul activrii mecanismelor imunitare, datorit diferenelor antigenice ntre moleculele CMH I i II ale donorului i receptorului e. transplantul de rinichi este respins mai repede dect orice alt esut, ca de exemplu pielea sau inima 4. Care sunt afirmaiile false: a. esutul grefat respins este infiltrat cu celule efectoare ale rspunsului imun: limfocite, macrofage, plasmocite
223

b. animalele timectomizate au o capacitate ridicat de respingere a grefelor de esuturi i organe c. fenomenele de respingere sunt mai intense la btrni datorit abundenei esutului limfoid d. debutul fenomenelor de respingere este foarte mult ntrziat, dac organismului receptor de gref i se administreaz ser antilimfocitar e. capacitatea de respingere a grefelor de esuturi i organe se restabilete dup grefarea timusului 5. Care sunt afirmaiile adevrate: a. organele grefate rapid dup recoltare sunt suportate mult mai bine dect cele care au fost pstrate o perioad mai lung de timp n afara organismului b. esutul transplantat dup o perioad de pstrare, conine mai multe celule lezate i lizate, din care se elibereaz molecule nonself, care amplific rspunsul imun c. conservarea n condiii optime mrete gradul de toleran fa de esutul grefat d. organele i esuturile sntoase sunt tolerate mai bine dect cele care prezint o stare de uzur biologic e. organele conservate sunt suportate mult mai bine dect cele care grefate rapid dup recoltare 6. Care sunt afirmaiile false: a. moleculele CMH I se gsesc pe toate celulele nucleate, dar au un nivel variabil de exprimare b. moleculele CMH II au o distribuie limitat: pe macrofage, pe limfocitele B, pe unele celule epiteliale i endoteliale, pe celulele dendritice c. antigenele CMH sunt recunoscute direct de limfocitele Th i Tc d. moleculele HLA se gsesc doar pe suprafaa leucocitelor e. moleculele CMH I au o distribuie limitat: pe macrofage, pe limfocitele B, pe unele celule epiteliale i endoteliale, pe celulele dendritice 7. Antigenele de grup sanguin: a. sunt exprimate pe eritrocite b. sunt exprimate pe celulele epiteliale i endoteliale c. induc producerea de anticorpi n organismul primitorului care distrug celulele donatorului incompatibil d. nu sunt importante la grefa de piele e. sunt evaluate pentru stabilirea gradului de histocompatibilitate 8. Care sunt afirmaiile false: a. reacia de rejet este produs de rspunsul imun mediat celular la alloantigenele exprimate pe celulele grefei b. reacia de rejet este produs de rspunsul imun mediat umoral la alloantigenele exprimate pe celulele grefei c. acumularea limfocitelor T CD 4+ i CD 8+ n esutul grefat precede respingerea, care survine n cteva zile
224

d. antigenele CMH ale donorului pot fi recunoscute numai pe suprafaa celulelor prezentatoare e. antigenele eliberate din gref, ajung n ganglionii regionali ai gazdei i activeaz limfocitele T i B 9. Rejetul supraacut: a. apare n primele 24 ore de la transplant b. ncepe n primele sptmni c. apare dup luni sau ani d. are loc din cauza unor anticorpi preexisteni n organismul primitorului specifici pentru antigenele grefei e. produce agregate trombocitare la nivelul capilarelor, blocnd microcirculaia i mpiedicnd vascularizarea zonei 10. Alegeti raspunsul greite referitor la transplant: a. prognosticul pe termen lung nu este influentat de starea generala a primitorului b. prognosticul posttransplant nu este influenat de terapia imunosupresoare c. terapia imunosupresoare are efecte adverse minime asupra pacientului care a primit transplantul d. terapia imunosupresoare are rol n meninerea functionalitaii organului transplantat e. rejetul acut apare mai frecvent n primele saptamni posttransplant 11. Alegeti raspunsurile greite referitoare la transplant: a. reuita unui transplant este influenat de starea anatomico- funcional a organului transplantat b. reuita unui transplant nu este influenat de starea fiziologic a donatorului c. exist situaii n care donatorul este o persoan nenrudita cu primitorul de organ d. infeciile reprezint o cauz principal a complicaiilor posttransplant e. rejetul acut este ntotdeauna ireversibil 12. Rejetul cronic: a. apare dup luni sau ani de la transplant, avnd mecanisme umorale i celulare b. este tipul de rejet n care tratamentul imunosupresor este cel mai eficace c. poate aprea n toate tipurile de transplant de organe d. implic apariia leziunilor de hipertrofie de membrana bazal a capilarelor (arteriopatie obliterant) i fibroza e. are loc din cauza unor anticorpi preexisteni n organismul primitorului specific pentru antigenele grefei 13. Inhibitorii mitotici: a. se administreaz imediat nainte i dup transplant pentru a diminua proliferarea limfocitelor T n rspunsul ndreptat mpotriva allogenelor grefei b. scad proliferarea limfocitelor T i B
225

c. acioneaz asupra celulelor Th, fr efecte notabile asupra altor subpopulaii de limfocite T, asupra limfocitelor B, granulocitelor sau macrofagelor d. acioneaz asupra tuturor celulelor cu diviziune rapid i nu sunt specifici pe cele implicate n rspunsul imun din rejet e. produc efecte secundare toxice severe 14. Afirmaiile adevrate referitoare la autotransplant sunt: a. reprezint transferul de esuturi ntre indivizi genetic identici b. individul este i donator i primitor c. reprezint transferul de esuturi ntre indivizi genetic diferii din cadrul aceleiai specii d. reprezint transferul de esuturi ntre gemeni monozigoi e. transferarea esuturilor aceluiasi individ dintr-o zona a organismului n alta 15. Afirmaiile adevrate referitoare la singref sunt: a. reprezint transferul de esuturi ntre indivizi genetic identici b. individul este i donator i primitor c. reprezint transferul de esuturi ntre indivizi genetic diferii din cadrul aceleiai specii d. reprezint transferul de esuturi ntre gemeni monozigoi e. transferarea esuturilor aceluiai individ dintr-o zon a organismului n alta 16. a. b. c. d. e. Afirmaiile adevrate referitoare la grefele homostatice sunt: se fac pentru asigurarea viabilitaii esutului transplantat sunt acelea n care esutul grefat are rolul numai de suport structural esutul grefat este aezat la receptor n aceiai poziie sunt lipsite de orice urm de esut antigenic esutul grefat este implantat n alt situs anatomic al organismului

17. Grefele care sunt de obicei acceptate datorit identittii genetice ntre donator i primitor sunt: a. xenogrefe b. allogrefele c. singrefele d. autotransplantul e. autogrefa 18. a. b. c. d. e. 19. a. Afirmaiile adevrate referitoare la antigenele CMH sunt: se numesc i antigene de transplantare se numesc i gene supresoare de tumori sunt antigene ce stimuleaz acceptarea grefei reprezint principalul responsabil pentru recunoaterea antigenelor strine inhib un rspuns imun al organismului, a crui finalitate este respingerea grefei Afirmaiile adevarate referitoare la antigenele CMH tari sunt: sunt codificate de sistemul minor de histo-compatibilitate
226

b. c. d. e. 20. a. b. c. d. e. 21. a. b. c. d. e. 22. a. b. c. d. e. 23. a. b. c. d. e. 24. a. b. c. d. e. 25. a. b. c. d.

determin respingerea lent a grefei de piele reprezint principala barier n calea transplantului de esuturi i organe sunt reprezentate numai de clasa CMH I moleculele CMH I se gsesc pe toate celulele nucleate Afirmaiile adevrate referitoare la antigenele CMH slabe: sunt codificate de sistemul minor de histo-compatibilitate determin respingerea lent a grefei de piele reprezint principala barier n calea transplantului de esuturi i organe sunt reprezentate numai de clasa CMH I moleculele CMH I se gsesc pe toate celulele nucleate Moleculele CMH I se gsesc pe: macrofage limfocitele B toate celulele nucleate au o distribuie limitat la un nivel variabil de exprimare Moleculele CMH II se gsesc pe: macrofage limfocitele B toate celulele nucleate au o distribuie limitat la un nivel variabil de exprimare Gradul de histocompatibilitate donator primitor se evalueaz prin: determinarea grupelor de sange AB0 cross match ntre limfocitele donatorului i serul primitorului depistarea anticorpilor prezeni n gref determinarea Rh fenotipare HLA I Antigenele de grup sanguin se gsesc: n ser pe hematii pe celule endoteliale pe celule epiteliale pe leucocite Afirmaiile corecte referitoare la etapa de sensibilizare a reaciei de rejet sunt: limfocitele B recunosc alloantigenele limfocitele primitorului prolifereaz mpotriva alloantigenelor grefei are loc distrugerea imun a grefei recunoaterea alloantigenelor induce o puternic proliferare a limfocitelor T
227

e. celulele dendritice din esutul grefat exprim molecule CMH II la densitate foarte inalt 26. a. b. c. d. e. Afirmaiile corecte referitoare la etapa efectoare a reaciei de rejet sunt: limfocitele B recunosc alloantigenele n rejetul grefelor apar reacii citotoxice mediate de anticorpi are loc distrugerea imun a grefei recunoaterea alloantigenelor induce o puternic proliferare a limfocitelor T n rejetul grefelor apar reacii de hipersensibilitate intarziat

27. Afirmaiile corecte referitoare la rejetul supraacut sunt: a. ncepe n primele sptmni b. are loc din cauza unor anticorpi preexisteni n organism pentru antigenele grefei c. este o reacie mediat celular d. ncepe dupa luni sau ani e. complexele antigen-anticorp formate activeaz complementul 28. Afirmaiile corecte referitoare la rejetul acut sunt: a. ncepe n primele sptmni b. are loc din cauza unor anticorpi preexisteni n organism pentru antigenele grefei c. este o reacie mediat celular d. ncepe dupa luni sau ani e. prezint mecanisme umorale i celulare 29. Afirmaiile corecte referitoare la rejetul cronic sunt: a. ncepe n primele sptmni b. are loc din cauza unor anticorpi preexisteni n organism pentru antigenele grefei c. este o reacie mediat numai celular d. ncepe dupa luni sau ani e. prezint mecanisme umorale i celulare 30. a. b. c. d. e. Terapia imunosupresoare poate induce urmatoarele complicaii: hipotensiune infecii oc anafilactic cancer tulburarile osoase de natur metabolic

31. Afirmaiile corecte referitoare la inhibitorii mitotici sunt: a. diminueaz proliferarea limfocitelor T n rspunsul ndreptat mpotriva allogenelor grefei b. sunt ageni antiinflamatori puternici c. se administreaz imediat inainte i dupa transplant
228

d. e.

au efect inhibitor asupra rspunsului imun induc creterea numarul de leucocite circulante

32. Afirmaiile corecte referitoare la corticosteroizi sunt: a. diminueaz proliferarea limfocitelor T n rspunsul ndreptat mpotriva allogenelor grefei b. sunt ageni antiinflamatori puternici c. se administreaz imediat nainte i dupa transplant d. au efect inhibitor asupra rspunsului imun e. induc creterea numarul de leucocite circulante 33. a. b. c. d. e. Afirmaiile adevrate referitoare la anticorpii monoclonali sunt: ndreptai mpotriva antigenelor de suprafa ale celulelor imune utilizeaz pentru suprimarea activitii limfocitelor B pot bloca semnalele co-stimulatorii nu prezint dezavantaje nu acioneaz asupra moleculelor de adeziune Imunitatea antiinfecioas Complement simplu 1. a. b. c. d. e. 2. a. b. c. d. e. 3. a. b. c. d. e. 4. Afirmaiile corecte referitoare la parazitism sunt: reprezint stabilirea echilibrului ntre 2 organisme din aceeai specie gazda nu prezint mecanisme de ncercare de a elimina parazitul cele dou organisme se tolereaz reciproc gazda este invadat de un saprofit parazitul nu stimuleaz rspunsul imun Paraziii se sustrag aciunii imune a gazdei prin urmatoarele mecanisme, cu excepia: prin mimare molecular prin variaie antigenic prin imunosupresie prin localizarea intercelular prin blocarea anticorpilor n imunitatea natural antiparazitar apar urmatoarele mecanisme, cu excepia: sistemul complement lizozim anticorpi anti-parazitari constituie genetic toxine paraziticide Factorii pasivi din imunitatea nnscut antiparazitar sunt:
229

a. b. c. d. e. 5. a. b. c. d. e. 6. a. b. c. d. e. 7. a. b. c. d. e. 8. a. b. c. d. e. 9. a. b. c. d. e. 10. a. b. c. d.

opsonime lizozim factori celulari bariere tisulare complementul Factorii umorali din imunitatea nnscut antiparazitar sunt: secreii digestive fermeni constituia genetic pH opsonine n aprarea nespecific umoral intervin: anticorpii anti-parazitari toxinele paraziticide inteferonul barierele tisulare regimul termic Rspunsul proteinelor de faz local din inflamaia acut este reprezentat de: febr leucocitoz modificri endocrine producerea de kinine creterea de glucagon Rspunsul proteinelor n faza sistemic din inflamaia acut este reprezentat de: scderea glucagonului producerea de kinine leucocitoz vasodilataie local scderea sintezei de catecolamine Procesul de aprare n infecia parazitar este declanat de: macrofage neutrofile anticorpi limfocite T limfocite B n faza acut din infeciile parazitare se observ: creterea albuminelor absena fibrinogenului creterea VSH scderea glicoproteinelor
230

e. 11. a. b. c. d. e. 12. a. b. c. d. e. 13. a. b. c. d. e. 14. a. b. c. d. e. 15. a. b. c. d. e. 16. a. b. c. d. e. 17. a.

creterea beta-globulinelor Afirmaiile corecte referitoare la antigenele somatice parazitare sunt: sunt formate din produi de secreii se mai numesc i functionale provin din structura extracitoplasmatic prezint antigenitate puternic sunt rareori imunogene Anticorpii funcionali antiparazitari sunt: aglutinine precipitine reagine IgE anticorpi fixatori de complement Anticorpii nefuncionali antiparazitari sunt: reagine precipitine antienzime antitoxine determinai de contactul cu Ag metabolice Anticorpii citolizani sunt reprezentai de: aglutinine precipitine lizine anticorpi opsonizani reagine IgG prezint urmtoarele roluri, cu excepia: legarea la receptorii Fc activarea reaginelor fagocitoz neutralizare toxine activarea complementului Imunoglobulina care nu se detecteaz n infeciile parazitare este: IgA IgD IgE IgM IgG Imunitatea dobndit antiparazitar poate fi clasificat asftel, cu excepia: nespecific
231

b. c. d. e. 18. a. b. c. d. e. 19. a. b. c. d. e. 20. a. b. c. d. e.

post-vacccinare steril nesteril local Imunitatea steril reprezint: imunitatea post-infecie ce se manifest n prezena parazitului imunitatea post-vaccinare ce se manifest n prezena parazitului imunitatea specific ce se manifest n prezena parazitului imunitatea nespecifi ce se manifest n absena parazitului imunitatea post-infecie ce se manifest n absena parazitului Imunitatea nesteril reprezint: imunitatea post-infecie ce se manifest n absena parazitului imunitatea post-vaccinare ce se manifest n prezena parazitului imunitatea specific ce se manifest n absena parazitului imunitatea nespecifi ce se manifest n prezena parazitului imunitatea post-infecie ce se manifest n absena parazitului Imunitatea mediat celular nu se manifest prin activarea: limfocitelor T citotoxice limfocitelor B celulelor NK mafrofagelor activitaii citostatice

21. Mecanismele celulare implicate n rspunsul imun umoral sunt urmtoarele, cu exceptia: a. declanarea antigenelor timodependente b. stimularea limfocitelor T c. interaciunea iniial nespecific a rspunsului imun d. intervenia specific a imunogenului e. declanarea semnalelor prin intermediul macrofagelor 22. a. b. c. d. e. 23. a. b. c. d. Hiperimunizarea n infeciile parazitare reprezint: traversarea transplacentara a Ig titruri mari de anticorpi obinute prin infecii repetate un fenomen de aprare local selectiv un fenomen de aprare local nespecific apare doar n imunitatea post-infectant Paraimunitatea n infeciile parazitare reprezint: traversarea transplacentar a Ig titruri mari de anticorpi obinute prin infecii repetate titruri sczute de Ac obinute prin infecii repetate un fenomen de aprare local nespecific
232

e. 24. a. b. c. d. e. 25. a. b. c. d. e. 26. a. b. c. d. e. 27. a. b. c. d. e. 28. a. b. c. d. e.

apare doar n imunitatea post-infectant Tolerana imunologic n parazitoze reprezint: starea de rezistan a organismelor faa de diveri antigeni starea imun caracterizat prin areactivitate starea de imunosupresie starea de hipersensibilitate starea imun ce prezint determinant policlonal n care din urmtoarele infecii parazitare poate apare ocul anafilactic: boala hidatic infecii cu Plasmodium falciparum giardioz infecii cu Taenia toxoplasmoz Reaciile de hipersensibilitate citotoxic pot aparea n urmatoarele boli: ascaridioz infecie cu Plasmodium falciparum toxoplasmoz infecii cu Taenia taeniaeformis amibioz Reaciile de hipersensibilitate de tipul III pot aparea n urmatoarele boli: infecii cu Taenia infecie cu Plasmodium falciparum toxoplasmoz infecii cu Leishmania donovani amibioz Reaciile de hipersensibilitate de tipul intrziat pot apare n urmatoarele boli: ascaridioz schistosomiaz toxoplasmoz tripanosomiaz amibioz

Complementul multiplu 1. Paraziii se sustrag aciunii imune a gazdei prin urmatoarele mecanisme: a. prin blocarea anticorpilor b. prin mimare molecular c. prin localizarea intercelular d. prin imunostimulare e. prin variaie antigenic
233

2. a. b. c. d. e. 3. a. b. c. d. e. 4. a. b. c. d. e. 5. a. b. c. d. e. 6. a. b. c. d. e. 7. a. b. c. d. e. 8. a. b.

n imunitatea natural antiparazitar apar urmatoarele mecanisme: imunoglobuline anti-parazitare complement anticorpi anti-parazitari toxine paraziticide lizozim Factorii umorali ce intervin n imunitatea natural antiparazitar sunt: fermeni opsonine lizozim interferon antifermeni Toxinele paraziticide sunt reprezentate de: lizozim antifermeni fermeni complement hormoni Factorii pasivi ai rezistenei antiparazitare sunt: barierele tisulare sebumul produs de glandele sebacee limfocite T helper limfocite B limfocite T citotoxice Factorii umorali ce intervin n bolile parazitare sunt: properdin interferon lizozim opsonin limfocite T Rspunsul proteinelor n faza local n inflamaia acut este reprezentat de: leucocitoz producerea de kinine coagulare vasoconstricie local migraie celular Rspunsul proteinelor n faza sistemic n inflamaia acut este reprezentat de: leucocitoz creterea insulinei
234

c. d. e. 9. a. b. c. d. e. 10. a. b. c. d. e. 11. a. b. c. d. e. 12. a. b. c. d. e. 13. a. b. c. d. e. 14. a. b. c. d. e.

creterea glucagonului scderea catecolaminelor febr Procesul de infecie parazitar este declanat de: neutrofile macrofage limfocite T limfocite B monocite n faza acut din infeciile parazitare se observ: creterea VSH creterea glicoproteinelor scderea albuminelor scderea beta-globulinelor scderea valorii fibrinogenului Afirmaiile corecte referitoare la antigenele somatice parazitare sunt: sunt rareori imunogene provin din structura intracitoplasmatic se mai numesc i funcionale sunt formate de produi de secretie nu au antigenitate puternic Afirmaiile corecte referitoare la antigenele metabolice parazitare sunt: sunt formate din produi de secreie sunt eliberate dupa moartea paraziilor au rol hemolizant au rol anticoagulant nu au antigenitate puternic Anticorpii funcionali antiparazitari sunt: precipitine reagine antienzime antitoxine aglutinine Anticorpii nefuncionali antiparazitari sunt: aglutinine reagine precipitine IgG antienzime
235

15. a. b. c. d. e. 16. a. b. c. d. e. 17. a. b. c. d. e. 18. a. b. c. d. e. 19. a. b. c. d. e. 20. a. b. c. d. e. 21. a. b. c.

Imunoglobulinele implicate n infeciile parazitare sunt: IgD IgG IgM IgA IgE Imunitatea dobndit poate fi clasificat asftel: post-vaccinare steril natural nespecific local Imunitatea steril reprezint: imunitatea post-infecie ce se manifest n absena parazitului imunitatea post-vaccinare ce se manifest n prezena parazitului imunitatea specific ce se manifest n prezena parazitului imunitatea nespecifi ce se manifest n absena parazitului imunitatea post-infecie ce se manifest n absena parazitului Imunitatea nesteril reprezint: imunitatea post-infecie ce se manifest n absena parazitului imunitatea post-vaccinare ce se manifest n prezena parazitului imunitatea specific ce se manifest n prezena parazitului imunitatea nespecifi ce se manifest n absena parazitului imunitatea post-infecie ce se manifest n absena parazitului Afirmaiile corecte referitoare la imunitatea dobndit local sunt: se instaleaz treptat se instaleaz brusc se menine pe toat durata vieii atinge un nivel superior cu durat variabil reprezint imunitatea nespecific ce se manifest n absena parazitului Imunitatea mediat celular se manifest prin activarea: limfocitelor T supresoare macrofagelor limfocitelor B limfocitelor T citotoxice celulelor NK n malarie se observ creterea urmtoarelor categorii de anticorpi: IgD IgG IgA
236

d. e. 22. a. b. c. d. e. 23. a. b. c. d. e. 24. a. b. c. d. e. 25. a. b. c. d. e. 26. a. b. c. d. e. 27. a. b. c. d. e. 28.

IgE IgM Transferul pasiv de anticorpi anti-parazitari are loc n: helmintoze trematodoze metacestodoze giardioz malarie Afirmaiile corecte referitoare la paralizia imunologic n parazitoze sunt: reprezint starea de rezisten a organismelor este caracterizat prin areactivitate prezint determinant policlonal prezint o specificitate anume induce formarea de anticorpi ce reacioneaz cu antigenele paraziilor Parazitozele digestive care induc apariia alergiilor sunt: giardioz malarie amibioz boala Chagas ascaridioz Reaciile de hipersensibilitate citotoxic apar n: ascaridioz boala Chagas infecia cu Taenia infecie cu Plasmodium falciparum malarie Reaciile de hipersensibilitate de tip III apar n: schistosomiaz ascaridioz giardioz leismanioz tripanosomiaz Reaciile de hipersensibilitate de tip IV apar n: giardioz tripanosomiaz amibioz leismanioz schistosomiaz Bolile ale toleranei imune n parazitoze sunt produse de:
237

a. b. c. d. e.

toxoplasmoz leishamanioz infecii cu Tricomonas vaginalis infecii cu Plasmodium falciparum infecii cu Trichinella spiralis

Tematica 11. Imunitatea antitumoral . Imunodeficienele Imunitatea antitumoral Complement simplu 1. a. b. c. d. e. 2. a. b. c. d. e. 3. a. b. c. d. e. CA 125 crete n urmtoarele boli cu o excepie: cancer ovarian cancer endometrial endometrioze hepatite ulcer gastro-duodenal CA 19-9 crete n urmtoarele boli cu o excepie: cancere colo-rectale cancere pancreatice pancreatite hepatite adenom de prostat PSA crete n urmtoarele boli cu o excepie: adenocarcinom de prostat adenom de prostat traumatisme de prostat prostatita cancer de colon

4. Urmtoarele tehnici pot fi folosite n determinarea markerilor tumorali, cu o excepie: a. cromatografie lichid de nalt performan (HPLC) b. teste imunoenzimatice (ELISA) cu anticorpi monoclonali c. hemaglutinare d. imunofluorescenta e. examen microscopic 5. a. b. Care este afirmaia fals cu referire la markerii tumorali: pot detecta creterea tumorii determin prognosticul bolii
238

c. d. e. 6. a. b. c. d. e.

cu ajutorul lor se poate face monitorizarea tratamentului detecteaz metastazele se detecteaz valori crescute la toti bolnavii cu cancer nca din stadii incipiente Angiogeneza reprezint: formarea celulei maligne formarea celulei benigne formarea vaselor sanguine apariia mutaiilor care induc proliferarea celular inhibiia apoptozei

7. Afirmaiile corecte referitoare la antigenele de transplantare specifice tumorilor: a. sunt detectabile n esuturile normale b. un rspuns imun umoral mediat de limfocitelor B c. pot fi proteine exprimate de celulele normale n timpul dezvoltrii fetale d. prezint molecule MHC clasa I e. sunt recunoscute de plasmocite 8. Afirmaiile corecte referitoare la antigenele de transplantare asociate tumorilor: a. sunt specifice celulelor maligne b. pot fi proteine care se gsesc n mod normal n cantitate mic n celulele normale c. induc un rspuns imun celular mediat de limfocitelor T d. nu sunt niciodat detectabile in esuturile normale e. nu se gsesc n celule maligne 9. Antigenele tumorale recunoscute de limfocitele T citotoxice se mpart n urmatoarele categorii, cu excepia: a. antigene codate de gene supraexprimate n unele tipuri de tumori b. antigene exprimate n mod normal numai n anumite stadii ale diferenierii c. antigene codate de gene exprimate exclusiv pe tumori d. antigene codate de variante de gene normale alterate prin mulatii e. antigenele de transplantare asociate tumorilor 10. a. b. c. d. e. 11. a. b. c. Sunt ageni cancerigeni fizici: virusul papiloma HTLV virusul Epstein-Barr virusul hepatiei B radiaiile ultraviolete Virusul Epstein-Barr induce: carcinomul hepatocelular leucemia celulelor T mature cancerul de sn
239

d. e. 12. a. b. c. d. e. 13. a. b. c. d. e. 14. a. b. c. d. e. 15. a. b. c. d. e. 16. a. b. c. d. e. 17. a. b. c. d. e. 18.

limfomul Burkitt cancerul de col uterin HTLV induce: carcinomul hepatocelular leucemia celulelor T mature cancerul de sn limfomul Burkitt cancerul de col uterin Virusul hepatitei B induce: carcinomul hepatocelular leucemia celulelor T mature cancerul de sn limfomul Burkitt cancerul de col uterin Papilomavirusurile induc: carcinomul hepatocelular leucemia celulelor T mature cancerul de sn limfomul Burkitt cancerul de col uterin Afirmaiile corecte referitoare la antigenul carcinoembrionar sunt: reprezint o lipoprotein este prezent doar la pacientii bolnavi de cancer de colon apare n cantiti mici n celulele maligne favorizeaz metastazarea celululor maligne reprezint un antigen specific Markerii tumorali imunoglobulinici aparin urmatoarelor izotipuri, cu excepia: IgD IgG IgE IgM IgA Rspunsul imun antitumoral induce: proliferarea celulelor maligne metastazarea celulelor maligne liza celulelor maligne diferenierea celulelor maligne numai formarea de imunoglobuline Cei mai importani efectori ai imunitii antitumorale sunt:
240

a. b. c. d. e.

plasmocitele limfocitele T helper IgE celule NK macrofagele

19. Afirmaia corect referitoare la celulele NK este: a. numele este datorat puterii citotoxice spontane b. pentru activare are nevoie de un stimul antigenic c. pentru activare are nevoie de prezena moleculelor de histocompatibilitate MHC d. nu poate elimina celulele modificate din cauza unei infecii e. exist limfocite NK de memorie 20. Molecule antitumorale secretate de macrofagele activ sunt urmatoarele, cu excepia: a. peroxid de hidrogen b. oxid nitric c. dioxid de carbon d. IFN- e. factorul de necroz tumoral 21. sunt: a. b. c. d. e. 22. a. b. c. d. e. 23. a. b. c. d. e. 24. a. Celulele efectoare specifice care apar n reacia imun faa de celulele tumorale eozinofile neutrofile limfocite T macrofage celule NK Fenomenul de enhancement reprezint: un proces de intensificare a creterii tumorii, n absena anticorpilor specifici capacitatea tumorii de a masca sau de pierde antigenele diminuarea reactivitaii imunitare pe cale natural sau artificial un proces de intensificare a creterii tumorii, n prezena anticorpilor specifici secreia de citokine cu aciune imunosupresoare Modularea antigenic reprezint: un proces de intensificare a creterii tumorii, n absena anticorpilor specifici capacitatea tumorii de a masca sau de pierde antigenele diminuarea reactivitaii imunitare pe cale natural sau artificial un proces de intensificare a creterii tumorii, n prezena anticorpilor specifici secreia de citokine cu actiune imunosupresoare Afirmaia corecta referitoare la celulele tumorale este: exprim un nivel crescut de molecule MHC clasa I
241

b. un semnal co-stimulator puternic c. transformarea malign a celulelor este asociat cu reducerea moleculelor MHC clasa II d. tumora este imunogen e. celulele tumorale nu sunt eficiente n prezentarea antigenului 25. Mecanismele prin care celulele tumorale evit recunoaterea de ctre efectorii rspunsului imun sunt urmatoarele, cu excepia: a. modularea antigenic b. stimularea imunitaii prin sinteza de celule NK c. imunoselecia d. secreia de citokine imunosupresoare e. tolerana imunitar 26. a. b. c. d. e. 27. a. b. c. d. e. 28. a. a. b. c. d. Chimioterapia const n: reducerea dimensiunilor tumorilor solide prin chirurgie iradierea total stimularea sistemului imun tratamentul cu medicamente citotoxice tratamentul cu medicamente naturiste Cele mai sensibile tipuri de cancere la chimioterapie sunt: cancerul de sn carcinomul hepatocelular cancerul de col uterin leucemiile melanomul Imunoterapia const n: reducerea dimensiunilor tumorilor solide prin chirurgie iradierea total stimularea sistemului imun tratamentul cu medicamente citotoxice tratamentul cu medicamente naturiste

29. Stimularea activitii CPA (celulelor prezentataore de antigen) induce: a. regresia tumoral partial sau complet b. activarea limfocitelor T helper i a limfocitelor T citotoxice specifice pentru antigene tumorale c. aciunea direct antitumoral prin distrugerea celulelor tumorale d. scderea ratei proliferrii e. secreia de interleukine 30. a. Interferonul induce: regresia tumoral partial sau complet
242

b. activarea limfocitelor T helper i a limfocitelor T citotoxice specifice pentru antigene tumorale c. aciunea direct antitumoral prin distrugerea celulelor tumorale d. scderea ratei proliferrii e. secreia de interleukine 31. Factorul de necroz tisular induce: a. regresia tumoral partial sau complet b. activarea limfocitelor T helper i a limfocitelor T citotoxice specifice pentru antigene tumorale c. aciunea direct antitumoral prin distrugerea celulelor tumorale d. creterea ratei proliferrii e. secreia de interleukine Tematica11 . Imunitatea antitumoral . Imunodeficienele Complement multiplu 1. Care sunt afirmaiile adevrate: a. markerii asociati tumorii sunt reactani de faz acut b. markerii asociati tumorii semnaleaz activarea sistemului imun c. markerii derivati din tumoare refleca rspunsul organismului la lezarea tesutului prin cretere neoplazic d. markerii derivati din tumoare pot fi citokine e. exemple de markeri derivati din tumoare: CA 125, CA 15-3, CA 19-9 2. a. b. c. d. e. 3. a. b. c. d. e. 4. a. b. c. d. Care sunt afirmaiile adevrate: recoltarea markerilor tumorali se face numai dup tratament markerii tumorali au un timp de njumtire de cteva zile o scdere de 50% semnific remisia bolii lipsa markerilor tumorali nu nseamn absena neoplaziei majoritatea markerilor tumorali sunt specifici pentru un singur tip de cancer n cancerul de sn cresc urmtorii markeri tumorali: CA 15-3 antigenul carcino-embrionar creatin-kinaza CA 27.29 PSA n cancerul de prostat cresc urmtorii markeri tumorali: creatin-kinaza fosfataza acid prostatic PSA CA 15-3
243

e. 5. a. b. c. d. e. 6. a. b. c. d. e. 7. a. b. c. d. e. 8. a. b. c. d. e. 9. a. b. c. d. e. 10. a. b. c. d. e.

Calcitonina n cancerul de prostat cresc urmtorii markeri tumorali: creatin-kinaza antigenul carcino-embrionar CA 50 receptori celulari pentru estrogen i progesteron catecolamina Genele asociate cancerului sunt: antioncogenele gena recesiv IO gene care inhib proliferarea celular gene care regleaz apoptoza gene care induc sinteza de polimeraze Genele care inhib proliferarea celular se numesc: oncogene antioncogenele gene care regleaz apoptoza gene supresoare tumorale gene care induc sinteza de polimeraze Dezvoltarea tumorilor se face n urmatoarele etape: angiogeneza sinteza de antioncogene ptrunderea celulelor tumorale n vasele sanguine i limfatice invazia esutului din jur stimularea apoptozei Multiplicarea anormal este prevenit prin: actiunea genelor supresoare ale oncogenelor gene care induc proliferarea celular mecanisme de reparare a ADN inhibarea apoptozei aciunea antioncogenelor Celulele maligne prezint urmatoarele tipuri de antigene: antigene de transplantare specifice tumorilor gene care induc proliferarea celular antigene care stimuleaza apoptoz antigene care induc sinteza de antioncogene antigene de transplantare asociate tumorilor

11. Afirmaiile corecte referitoare la antigenele de transplantare specifice tumorilor sunt:


244

a. b. c. d. e. 12. sunt: a. b. c. d. e. 13. a. b. c. d. e. 14. a. b. c. d. e. 15. a. b. c. d. e. 16. a. b. c. d. e. 17. a. b. c.

nu sunt specifice celulelor maligne induc un rspuns imun celular mediat de limfocitele B sunt niciodat detectabile n esuturile normale sunt prezentate cu moleculele MHC clasa I se gsesc n mod normal n cantitate mic n celulele normale Afirmaiile corecte referitoare la antigenele de transplantare asociate tumorilor nu sunt specifice celulelor maligne induc un rspuns imun celular mediat de limfocitele B sunt niciodat detectabile n esuturile normale sunt prezentate cu moleculele MHC clasa I se gasesc n mod normal n cantitate mic n celulele normale Antigenele tumorale recunoscute de limfocitele T citotoxice sunt: antigene codate de gene supraexprimate n unele tipuri de tumori antigene codate de gene exprimate exclusiv pe tumori antigene antioncogene antigene exprimate n mod normal numaiin anumite stadii ale diferenierii antigene codate de variante de gene normale alterate prin mutaii Virusul Epstein-Barr poate induce: carcinomul hepatocelular carcinomul nazofaringian leucemia celulelor T mature cancerul de col uterin limfomul Burkitt Afirmaiile corecte referitoare la antigenul carcinoembrionar sunt: este un antigen specific este o glicoprotein este un antigen prezent doar n celulele tumorale este un grup foarte heterogen de molecule se gseste n cantitati mici pe mucoasa colonului la adult Antigenele specifice de organ sunt: antigenul carcinoembrionar glicoproteinele mucinoase antigenul prostatic specific alfafetoproteina antigene expuse la suprafaa celulei Antigenele tumorale de difereniere sunt: antigenul carcinoembrionar glicoproteinele mucinoase antigenul prostatic specific
245

d. e. 18. a. b. c. d. e. 19. a. b. c. d. e. 20. a. b. c. d. e. 21. a. b. c. d. e. 22. a. b. c. d. e. 23. a. b. c. d. e. 24.

alfafetoproteina antigene expuse la suprafaa celulei Markerii tumorali imunoglobulinici aparin izogrupurilor: IgD IgE IgG IgA IgM Celulele cu rol n rspunsul imun antitumoral sunt: macrofage bazofile hematii limfocite T celule NK Afirmaiile corecte referitoare la celulele NK sunt: controleaz celulele pentru nivelul expresiei CMH I i exercit efectul prin secreia de citokine aciunea lor este limitat de identitatea moleculelor CMH nu produc memorie imun nu necesit prezentarea antigenului de ctre celulele accesorii Macrofagele activate secret urmatoarele molecule antitumorale: plasmocite interferon gamma peroxid de hidrogen ap oxid nitric Antigenele tumorale stimuleaz proliferarea: eritrocitelor limfocitelor T citotoxice bazofilelor limfocitelor T supresoare limfocitelor T helper Celulele nespecifice care intervin n rspunsul imun antitumoral sunt: limfocitele T helper mastocitele neutrofilele limfocitele T supresoare celulele NK Tumorile pot fi infiltrate cu urmatoarele celule mononucleare:
246

a. b. c. d. e. 25. a. b. c. d. e.

plasmocite hematii limfocite monocite bazofile Afirmaiile corecte referitoare la fenomenul de enhancement sunt: este un proces de intensificare a creterii tumorii este capacitatea tumorii de a masca sau de pierde antigenele reprezint prezena unui semnal co-stimulator slab are loc n prezena anticorpilor specifici exprim un nivel sczut de molecule MHC clasa I

26. Modularea antigenic reprezint: a. semnalul co-stimulator slab b. proces de intensificare a creterii tumorii c. capacitatea tumorii de a masca antigenele n prezena efectorilor imunitari d. capacitatea tumorii de a exprima antigenele c nd anticorpii nu mai sunt prezeni e. transformarea malign a celulelor 27. a. b. c. d. e. 28. a. b. c. d. e. 29. a. b. c. d. e. 30. a. b. c. Afirmaiile corecte referitoare la chimioterapie sunt: const n tratamentul cu medicamente citotoxice const n tratamentul prin iradiere distruge celulele maligne prin stimularea reactivitaii sistemului imunitar scopul este de a omor celulele cu au o rat superioar de cretere i diviziune este mai eficient pentru esuturile moi Afirmaiile corecte referitoare la manipularea semnalelor costimulatorii sunt: induce activarea limfocitelor T helper este necesar pentru activarea precursorilor limfocitelor T citotoxice se face prin imunoterapie se face prin radioterapie se face prin chimioterapie Stimularea activitaii CPA induce: activarea limfocitelor T helper activarea plasmocitelor activarea limfocitelor T citotoxice sinteza de IgG activarea limfocitelor T supresoare Afirmaiile corecte referitoare la interferonul este: este produs de leucocite poate induce regresia tumoral partial faciliteaz activitatea limfocitelor B
247

d. e. 31. a. b. c. d. e.

are aciune direct antitumoral poate induce regresia tumoral total Afirmaiile corecte referitoare la factorul de necroz tisular: crete rata proliferrii inhib angiogeneza stimuleaz vascularizaia tumorii are aciune direct antitumoral stimuleaz secreia prostaglandinelor

Imunodeficienele. Complement simplu 1. a. b. c. d. e. 2. a. b. c. d. e. 3. a. b. c. d. e. Care este testul de screening utilizat n infecia cu HIV: ELISA - determinare anticorpi anti HIV Western-blot PCR determinare de ADN viral Raportul CD 4/ CD 8 ELISA determinare Ag p24 Care este testul de confirmare utilizat n infecia cu HIV: ELISA - determinare anticorpi anti HIV Western-blot PCR determinare de ADN viral Raportul CD 4/ CD 8 ELISA determinare Ag p24 Cum se face diagnosticarea infeciei HIV n perioada de fereastr imunologic: ELISA - determinare anticorpi anti HIV Western-blot PCR determinare de ADN viral Raportul CD 4/ CD 8 Numar limfocite CD 4

4. Ce test se utilizeaz la nou-nscui din mame infectate cu HIV pentru determinarea infeciei: a. ELISA - determinare anticorpi anti HIV b. Western-blot c. PCR determinare de ADN viral d. Raportul CD 4/ CD 8 e. Numar limfocite CD 4 5. a. b. c. Deficienele congenitale ale limfocitelor B sunt reprezentate de: sindromul di George candidoza cronic mielogen boala Burton
248

d. e. 6. a. b. c. d. e. 7. a. b. c. d. e. 8. a. b. c. d. e. 9. a. b. c. d. e. 10. a. b. c. d. e. 11. a. b. c. d. e. 12.

aplazia timic sindromul Hiper-IgM Afirmaia corect referitoare la boala Burton este: este o boal transmis de la mam numai la descendenii de sex feminin concentraia plasmatic a imunoglobulinelor este crescut se caracterizeaz prin scderea sintezei a unei singure clase de imunoglobulin se caracterizeaz prin absena limfocitelor B din sngele periferic se mai numete se aplazie timic Afirmaia corect referitoare la hipogammaglobulinemiile selective este: este o boal transmis de la mama numai la descendenii de sex feminin concentraia plasmatic a imunoglobulinelor este crescut se caracterizeaz prin scderea sintezei a unei singure clase de imunoglobuline se caracterizeaz prin absenta limfocitelor T din sngele periferic se mai numete se aplazie timic Afirmaia corect referitoare la sindromul di George este: se numeste i hiperplazie timic se caracterizeaz prin absena limfocitelor B din sngele periferic este caracterizat prin absena congenital a timusului i paratiroidelor concentraia plasmatic a imunoglobulinelor este crescut se caracterizeaz prin scderea sintezei a unei singure clase de imunoglobuline Afirmaia corect referitoare la candidoza cronic mielogen este: se numete i hipoplazie timic este caracterizat prin absena congenital a timusului i paratiroidelor se caracterizeaz prin scderea sintezei a unei singure clase de imunoglobulina reprezint o deficien a limfocitelor T pacienii prezint numr normal de limfocite T si B Afirmaia corect referitoare la sindromul hiper-IgM este: pacienii prezint numr normal de limfocite T i B este caracterizat prin absena congenital a timusului i paratiroidelor se caracterizeaz prin scderea sintezei a unei singure clase de imunoglobuline pacienii au concentraie ridicat de IgA pacienii au concentraie sczut de IgM Afirmaia corect referitoare la boala imunodeficienei severe combinat este: pacienii prezint numr normal de limfocite T si B apare din cauza unui defect n diferenierea celulelor stem se caracterizea prin scderea sintezei a unei singure clase de imunoglobulin este caracterizat prin absena congenital a timusului i paratiroidelor se numeste i hipoplazie timic Afirmaiile corecte referitoare la sindromul Ataxia-Telangiectasia sunt:
249

a. b. c. d. e. 13. a. b. c. d. e. 14. a. b. c. d. e. 15. a. b. c. d. e. 16. a. b. c. d. e. 17. a. b. c. d. e. 18. a. a. b. c.

este caracterizat prin absena congenital a timusului i paratiroidelor este o boala autosomal dominant induce limfopenia pacienii au concentraie ridicat doar de IgA concentraia plasmatic a imunoglobulinelor este crescut Deficienele complementului induc urmatoarele boli: sindromul Ataxia-Telangiectasia angioedem ereditar boala imunodeficienei severe combinat sindromul hiper-IgM sindromul di George Deficienele combinate ale limfocitelor T i B sunt reprezentate de: angioedem ereditar boala imunodeficienei severe combinat sindromul hiper-IgM sindromul di George boala Burton Deficienele limfocitelor T sunt reprezentate de: angioedem ereditar boala imunodeficientei severe combinat boli autoimune sindromul ataxie-telangiectazie sindromul hiper-IgM Deficienele fagocitelor induc urmatoarele boli: sindromul Job boli autoimune sindromul ataxie-telangiectazie sindromul di George boala Burton Imunodeficienele dobndite sunt reprezentate de: hipogammaglobulinemia variabil comun boli autoimune sindromul ataxie-telangiectazie sindromul di George boala Burton Imunodeficienele dobndite ale limfocitelor B sunt: sindromul di George boala Burton hipogammaglobulinemia variabil comun sindromul imunodeficienei dobndite
250

d. 19. a. b. c. d. e.

sindromul oboselii cornice Imunodeficienele dobndite ale limfocitelor T sunt: hipogammaglobulinemia variabil comun boala Burton sindromul Ataxia-Telangiectasia rujeola sindromul di George

Imunodeficienele. Complement multiplu 1. a. b. c. d. e. 2. a. b. c. d. e. 3. a. b. c. d. e. Care sunt afirmaiile adevarate referitoare la infecia HIV: raportul limfocitelor CD 4/CD 8 crete apare limfonenie numarul limfocitelor CD 4 este n corelaie cu progresia imunodepresiei testele imunologice se fac pentru modularea terapiei antivirale numarul limfocitelor CD 4 se determina prin citometrie n flux Pentru diagnosticarea imunodeficientelor se folosesc urmtoarele teste: reacii intradermice de sensibilitate intrziat teste funcionale ale limfocitelor B i T evaluarea metabolismului lipidic determinrile cantitative ale proteinelor serice determinarile cantitative ale claselor i subclaselor de imunoglobuline Pentru diagnosticarea imunodeficienelor se folosesc urmtoarele teste: imunoelectroforeza imunodifuzia radial ELISA determinri imunoglobuline dozri hormonale studierea funciilor celulelor fagocitare

4. Afirmaiile corecte referitoare la imunodeficiente sunt: a. reprezint un grup de sindroame determinate de incapacitatea unui rspuns umoral adecvat b. reprezint un grup de sindroame determinate de capacitatea sistemului imun de a sintetiza imunoglobuline c. reprezint un grup de sindroame determinate de incapacitatea unui rspuns celular adecvat d. reprezint un grup de sindroame determinate de capacitatea sistemului imun de a distruge antigenele ptrunse n corp e. reprezint un grup de sindroame determinate de capacitatea organismului de a induce inflamaia 5. Deficienele congenitale ale limfocitelor B sunt:
251

a. b. c. d. e. 6. a. b. c. d. e. 7. a. b. c. d. e. 8. a. b. c. d. e. 9. a. b. c. d. e. 10. a. b. c. d. e. 11. a. b. c. d.

deficiena selectiv de imunoglobuline candidoza cronic mielogen sindromul hiper-IgM sindromul di George boala Burton Afirmaiile corecte referitoare la boala Burton sunt: o boal transmis de la mama numai la descendenii de sex masculin caracterizat prin capacitatea crescut de sintez a imunoglobulinelor caracterizat prin absena limfocitelor B din sngele periferic caracterizat prin absena limfocitelor T din sngele periferic se gsesc niveluri sczute ale tuturor imunoglobulinelor Afirmaiile corecte referitoare la hipogammaglobulinemiile selective sunt: cel mai frecvent deficit de sintez ntlnit este deficitul izolat de IgA se gsesc niveluri sczute ale tuturor imunoglobulinelor este o boal transmis de la mam numai la descendenii de sex masculin reprezint o deficien dobandit reprezint o deficien congenital Deficienele limfocitelor T sunt reprezentate de: hipogammaglobulinemiile selective sindromul di George boala Burton boala imunodeficienei severe combinat sindromul hiper-IgM Afirmaiile corecte referitoare la sindromul di George sunt: reprezint o deficien dobandit este o boal transmis de la mam numai la descendenii de sex masculin este numit i hipoplazia timic este caracterizat prin absena congenital a timusului i paratiroidelor este numit i aplazie timic Deficienele combinate ale limfocitelor T si B sunt: boala Burton sindromul Wiskott-Aldrich hipogammaglobulinemiile selective boala imunodeficienei severe combinat sindromul ataxie-telangiectazie Deficienele complementului sunt reprezentate de: hipogammaglobulinemiile selective sindromul ataxie-telangiectazie boli autoimune boala Burton
252

e. 12. a. b. c. d. e. 13. a. b. c. d. e.

hemoglobinuria paroxistic nocturn Deficienele fagocitelor sunt reprezentate de: hipogammaglobulinemiile selective boala granulomatoas cronic sindromul Job boala Burton sindromul deficitului de aderen a leucocitelor Imunodeficienele dobndite ale limfocitelor T sunt: hipogammaglobulinemia variabil comun sindromul imunodeficienei dobndite boala granulomatoas cronic rujeola boala Burton

Tematica 12, 13. Vaccinuri. Generaliti. Tipuri de vaccinuri. Vaccinul antipoliomielitic, antigripal, diftero-tetano-pertussis DTP, antihepatit A i B, anti rujeola-rubeola-oreillon-MMR, antirotavirusuri, antivaricel Complement simplu 1. Alegei rspunsul corect referitor la vaccinuri: a. profilaxia anti-difterica i anti-tetanica reprezint cele mai eficiente programe de imunizare b. vaccinul antiholeric ofer protecie individual cu eficien mare i este eficient n epidemii c. vaccinarea antivariolica se aplic la nivel global d. eficiena vaccinului BCG este ntotdeauna crescut e. poliomielita este o boala eradicat n prezent 2. Alegei rspunsul greit referitor la vaccinurile inerte: a. sunt vaccinuri corpusculare care conin bacteria sau virusul n ntregime b. vaccinurile inerte conin fragmente antigenice sau subuniti bacteriene sau virale c. vaccinul antihepatitic B este un vaccin inert d. vaccinul antihepatitic A este un vaccin inert e. vaccinul inactivat se poate replica i poate fi transmis la alte persoane 3. a. b. c. d. e. Alegei rspunsul greit referitor la vaccinul anti-tetanic: se administreaz ca trivaccin sub forma de DTP ( diftero- tetano- pertussis) se administreaz n 3 doze la sugari, ncepnd de la 2 luni de via toxoidul protejeaz prin inducerea sintezei de antitoxina tetanic toxina tetanic difuzeaz pe cale sanguin i nervoas, retrograd la nivelul SNC tetanolizina este o hemolizin care produce contractura muscular spastic
253

4. Alegei rspunsul greit referitor la vaccinul anti-pertussis: a. n vaccinul DTP componenta pertussis acioneaz ca un adjuvant adiional pentru toxoizi b. vaccinul antipertussis este o antitoxin c. exist i vaccinuri monocomponent: pertussis monovalent, tetanos monovalent d. primovaccinarea pertussis este suficienta pentru o imunizare bun e. vaccinarea asigur protecie la >80% vaccinai 5. Alegei rspunsul greit referitor la vaccinul anti-Haemophilus: a. Haemophilus influenzae este un microorgansim condiionat patogen b. endotoxina are rol major n patogenitate c. tipul b capsular apare n 90% din cazurile de infecie severa cu Haemophilus de aceea intr n componenta vaccinului antihemophilus d. capsula Haemophilus influenzae prezinta 7 tipuri e. vaccinul este eficace la copiii peste 1 an 6. Alegei rspunsul greit referitor la vaccinul anti-Haemophilus (vaccinul Hib): a. vaccinul utilizeaz preparatul purificat obinut din polizaharidul capsular al serotipurilor majore b. vaccinurile Hib sunt conjugate cu toxoidul tetanic sau difteric, proteina membranei externe meningococice grup B c. pot fi utilizate n amestec i coadministrate cu DTP d. vaccinul anti-Haemophilus este un vaccin obligatoriu n Romnia e. este un vaccin cu administrare intramuscular 7. Alegei rspunsul greit referitor la vaccinul anti-meningococic: a. Neisseria meningitidis prezint 13 serotipuri iar grupele B i C sunt cele mai frecvent implicate n infecii b. mortalitatea n meningita meningococic este de 10% iar n septicemia meningococic este de 15-20% c. vaccinul antimeningococic MenC conjug componentele polizaharidice cu o proteina carrier d. vaccinul antimeningococic este un toxoid e. rezistena la infecia cu Neisseria meningitidis se coreleaz cu prezena anticorpilor specifici anticapsulari 8. Alegei rspunsul greit referitor la vaccinul anti-meningococic: a. vaccinul Menactra este un vaccin antimeningococic anti-grup A, C, Y, W 135 combinat cu toxoidul antidifteric b. vaccinul anti-meningococic este administrat cu DTP i anti-Haemophilus la 2, 3, 4 luni c. o singur doz de vaccin anti-meningococic este suficient pentru imunizarea adolescenilor i adulilor tineri d. vaccinurile antimeningococice pe baza de polizaharide purificate sunt eficiente la aduli i la nou nscui
254

e.

grupul meningococic C este mai frecvent la copiii sub 1 an

9. Proporia indivizilor imuni la un anumit agent infecios ntr-un grup populaional care poate preveni apariia unei epidemii (nivelul de prag) este: a. 10% b. 20% c. 100% d. 0% e. 80% 10. a. b. c. d. e. Variola este produs de un virus din familia: Picornaviridae Reoviridae Poxviridae Retroviridae Adenoviridae

11. Virusul care poate reprezenta o surs de infecie propagat printr-o contaminare direct a hranei este: a. Vibrio cholare b. Plasmodium malarie c. Virusul rubeolei d. Bacilul difteric e. Campylobacter 12. Virusul care poate reprezenta o surs de infecie propagat printr-o contaminare direct a apei cu fecale este: a. virusul rubeolei b. virusul herpetic c. Salmonella typhi d. virusul papilomatozei umane e. virusul varicelo zosterian 13. a. b. c. d. e. 14. Factorii care contribuie la apariia unei epidemii sunt urmtorii, cu excepia: virulena microorganismului orientarea sexual a individului comportamentul individului densitatea populaional calea de transmitere Imunizarea suplimentar este necesar pentru:
255

a. b. c. d. e. 15. a. b. c. d. e.

btrni copii pacienii imunocompromii persoane care cltoresc orice persoan sntoas Rezervorul viu ce poate constitui o surs comun de infecie poate fi: E. coli Salmonella spp Campylobacter Vibrio cholerae Salmonella typhi

16. Alegei afirmaia incorect referitoare la bolile infecioase transmise de catre insecte: a. bolile endemice n grupuri populaionale au o inciden constant de noi cazuri b. infecii precum febra galben sunt controlate prin vaccinare c. depind de variaiile sezoniere ale populaiei de insecte d. infecii precum cele provocate de E. coli sunt controlate prin vaccinare e. se apeleaz la imunizare pentru a proteja pacienii 17. a. b. c. d. e. Numrul persoanelor care pot fi infectate de un individ bolnav nu depinde de: densitatea populaiei numrul de indivizi bolnavi de gradul i natura interaciunilor sociale sex durata perioadei infecioase

18. Selectai afirmaia corect despre epidemii: a. se oprete dup ce toi membrii unei comuniti au fost infectai b. rata transmiterii scade pe msura evoluiei epidemiei c. debutul unei epidemii depinde numai de susceptibilitatea i starea general de sntate a individului d. posibilitatea unei epidemii este mare dac proporia indivizilor imuni este situat la nivelul prag e. epidemiile de rujeol apar anual la sfritul iernii

19. a.

Memoria imunologic depinde i de supravieuirea: limfocitelor T helper


256

b. c. d. e. 20. a. b. c. d. e.

limfocitelor T supresoare limfocitelor T citotoxice limfocitelor T inductoare limfocitelor T de memorie Imunitatea natural activ poate fi obinut prin: prin trecerea prin boal implicarea nu se poate obine prin vaccinare cu ajutorul unor imunoglobuline specifice prin transmitere transplacentar a imunoglobulinelor G materne prin administrarea de anticorpi preformai

21. Imunitatea dobndit pasiv artificial are urmtoarele caracteristici, cu excepia: a. folosete serul de la donatori brbai cu grupa sanguin AB b. folosete serul de la donatori brbai reactivi pentru infecia cu virusul hepatitei B i C c. folosete serul de la donatori brbai nereactivi la HIV d. serul uman confer imunitate pe termen scurt e. interfer cu vaccinrile concomitente 22. a. b. c. d. e. 23. a. b. c. d. e. 24. a. b. c. d. Selectai caracteristica fals n legtur cu imunitatea dobndit activ: injectarea antigenului duce activarea limfocitelor T citotoxice se obine natural prin mbolnvire se obine prin artificial prin vaccinare injectarea antigenului duce la sinteza de anticorpi IgM i IgG expunerea esuturilor epiteliale duce la sinteza n special a IgA Imunitatea activ natural nu are urmtoarea caracteristic: la debutul infeciei nivelurile de antigen sunt reduse n faza de stare nivelurile de antigen sunt reduse rspunsurile imune i progresia bolii sunt simultane limfocitele pot elabora clase specifie de imunoglobuline limfocitele cresc numeric prin expansiune clonal Alegei rspunsul fals referitor la imunitatea activ natural: un nivel sczut de antigen n organismul gazd la debutul infeciei rspunsul imun nu este simultan cu progresia bolii eliberarea unor cantiti mari de material antigenic n faza de stare expansiunea clonal a limfocitelor
257

e.

pstrarea unor clone de limfocite mici de memorie a primului contact

25. Urmtoarele afirmaii referitoare la imunitatea activ artificial sunt adevrate, cu excepia: a. se obine prin injectarea unui imunogen b. la pacientul neimun antigenele vor reaciona cu limfocitele capabile sa produc anticorpi de nalt specificitate c. la pacientul neimun antigenele nu vor reaciona cu limfocitele capabile s produc anticorpi cu specificitate redus d. cu ct crete numrul expunerilor cu att crete i populaia de limfocite e. cantitatea de antigen inoculat este mare comparativ cu nivelul antigenic de la debutul bolii naturale 26. a. b. c. d. e. n funcie de alctuirea lor vaccinurile nu pot fi formate din: exotoxine bacteriene tratate cu formaldehid la cald microorganisme vii toxoizi endotoxine anatoxine

27. Urmtoarele afirmaii n legtur cu vaccinurile vii sunt adevrate cu excepia: a. sunt atenuate pentru a-i pierde patogenitatea b. necesit mai multe expuneri pentru a obine imunitate c. i pstreaz capacitatea antigenic d. pot fi obinute prin inginerie genetic e. vaccinul viu atenuat administrat pe cale natural prezint dezavantajul de a se replica i a se transmite i la alte persoane 28. Urmtoarele afirmaii n legtur cu vaccinurile vii sunt false cu excepia: a. obinute din microorganisme care nu i pstreaz capacitatea antigenic b. pot fi obinute folosind microorganisme lipsite complet de antigenitate c. pot fi obinute prin inginerie genetic d. vaccinul nu i poate pierde atenuarea n procesul de replicare i nu poate produce boala e. pot fi administrate i la gravide, deoarece sunt atenuate 29. a. b. c. Selectai vaccinul obinut prin recombinare genetic: vaccinul antipertussis vaccinul anti-hepatitic B vaccinul antiholeric
258

d. e. 30. a. b. c. d. e. 31. a. b. c. d. e. 32. a. b. c. d. e. 33. a. b. c. d. e.

vaccinul antitifoidic Vi vaccinul anti-hepatitic A Selectai vaccinul obinut dintr-o bacterie sau dintr-un virus n ntregime: vaccinul anti-Haemophilus Hib vaccinul antihepatitic B vaccinul antipertussis vaccinul DT vaccinul antitifoidic Vi Selectai vaccinul viu atenuat: vaccinul antipoliomielitic Sabin vaccinul antipoliomielitic Salk vaccinul antihepatitic A vaccinul antileptospirotic vaccinul antiholeric Selectai vaccinul inert (cu microorganisme omorte): vaccinul BCG vaccinul antiholeric vaccinul antivaricel vaccinul antipoliomielitic Sabin vaccinul antirubeol Selectai vaccinul inactivat: vaccinul anti-urlian vaccinul antirujeolic vaccinul antipoliomielitic Salk vaccinul antipoliomielitic Sabin vaccinul antiamaril (anti-febr galben)

34. a. b. c. d. e.

Selectai vaccinul reprezentat de anatoxine: vaccinul antipneumococic conjugat heptavalent vaccinul Salk vaccinul BCG vaccinul antigripal vaccinul diftero-tetanic DT

259

35. Vaccinurile inerte (cu microorganisme omorte) au urmtoarele caracteristici, cu excepia: a. nu pot fi administrate la gravide i imunodeprimai b. imunogenitatea componentelor bacteriene (de exemplu a polizaharidelor) poate fi mbuntit prin conjugarea loc cu o molecul carrier c. imunitatea complet apare numai n bolile produse de toxine microbiene d. calitatea vaccinurilor poate fi crescut prin administrarea de adjuvani e. exist trei tipuri de vaccinuri inerte

36. Principiile vaccinrii sunt urmtoarele, cu excepia: a. vaccinurile ofer protecie mpotriva bolilor infecioase, de obicei indicat de prezena anticorpilor b. vaccinurile sunt specifice pentru un anumit microorganism c. imunitatea activ este , de obicei, permanent d. antigenul este o substan vie sau atenuat capabil s induc un rspuns imun e. anticorpii sunt imunoglobuline produse de limfocitele T pentru a ajuta la eliminarea antigenului 37. a. b. c. d. e. Virusul poliomielitic este un: ortomyxovirus adenovirus rotavirus picornavirus rubrivirus

38. Selectai afirmaia fals referitoare la vaccinarea mpotriva poliomielitei: a. poliomielita este singura boal pentru care exist n prezent att vaccin viu ct i vaccin inactivat b. vaccinul inactivat Salk este un vaccin ce conine toate cele trei serotipuri de virus poliomielitic c. vaccinul Salk conine virus inactivat folosind formaldehid d. vaccinul viu atenuat Sabin se administreaz pe cale oral e. vaccinul viu atenuat Sabin induce sinteza de anticorpi i la nivelul mucoasei faringelui 39. Urmtoarele afirmaii referitoare la patogenia i imunitatea virusului poliomielitei sunt adevrate, cu excepia: a. la indivizii afectai rspunsul imun const doar n elaborarea de anticorpi IgA serici
260

b. imunitatea postinfecie dureaz toat viaa c. virusul ajunge la nivelul SNC si se poate transmite retrograd de-alungul axonilor d. virusul poate afecta celulele cortexului ducnd la poliomielita bulbar, cu paralizie respiratorie e. dup multiplicarea la nivelul orofaringelui i intestinului subire, virusul trece n snge 40. Urmtoarele afirmaii referioare la vaccinarea mpotriva poliomielitei sunt adevrate, cu excepia: a. reprezint o vaccinare de rutin b. vaccinul oral Sabin se administreaz n rile cu inciden crescut a infeciei c. rapelul antipoliomielitic se face neasociat cu alte vaccinuri d. vaccinul atenuat Salk se administreaz pe cale oral e. transmiterea virusului se face pe cale fecal oral 41. Urmtoarele afirmaii referioare la vaccinarea mpotriva poliomielitei sunt adevrate, cu excepia: a. cele dou vaccinuri au eliminat poliomielita din majoritatea rilor lumii b. vaccinul Salk acioneaz n intestin i confer imunitate reducnd rspndirea tipului slbatic c. vaccinul injectabil se poate folosi i n combinaie cu DiTePer d. adulii care cltoresc n zone cu poliomielit, primesc 3 doze de vaccin injectabil la 4 sptmni e. vaccinul Sabin este tratamentul standard n rile cu inciden crescut a infeciei 42. a. b. c. d. e. 43. a. b. c. d. e. Virusul rujeolei aparine familiei : ortomyxovirusuri Hepadnaviridae enterovirusuri paramyxovirusuri Togaviridae Selectai afirmaia fals referitoare la virusul rujeolei: prezint un genom monocatenar ADN virusul infecteaz celulele de suprafa ale tractului respirator superior omul este singura gazd natural dup apariia rash-ului pacientul nu mai este contagios transmiterea se face pe cale oral, prin picturi de saliv
261

44. Urmtoarele afirmaii referioare la vaccinarea mpotriva rujeolei sunt adevrate, cu excepia: a. rapelurile sunt necesare deoarece titrul anticorpilor scade n timp b. ca i vaccinul Sabin, vaccinul mpotriva rujeolei se poate administra la femeile gravide sau persoane imunocompromise c. imunizarea n mas a redus incidena bolii la aproape zero n USA d. vaccinarea se administreaz copiilor n vrst de pn la 15 luni e. virusul rujeolos nu poate supravieui n afara organismului 45. Urmtoarele afirmaii referioare la vaccinarea mpotriva rujeolei sunt false, cu excepia: a. pentru efectul maxim se recomand administrarea a trei doze, ncepnd de la vrsta de 2 luni, cu interval de o lun ntre administrri b. profilaxia presupune administrarea de trei doze la 2, 3, 6 luni i un rapel la 1 an i la 2 ani i jumtate c. vaccinul se administreaz copiilor la vrsta de 15 luni d. profilaxia presupune administrarea de trei doze la 2, 4, 6 luni i respectiv la 18 luni e. este un vaccin inactivat 46. Selectai afirmaia fals n legtur cu virusul urlian: a. produce boala numit parotida endemic b. produce boala numit oreion c. poate duce la complicaii ca orhita la biei d. odat ptruns n organism virusul este transportat de snge la glandele parotide, testicul sau ovar, pancreas e. imunitatea postvaccinal dureaz 1 an 47. a. b. c. d. e. Selectai complicaia care poate aprea n urma infeciei cu virusul urlian: ductus arteriosis meningit retard mental hepatit microftalmie

48. Urmtoarele afirmaii referioare la rubeola congenital sunt adevrate, cu excepia: a. 80% din nou nscui pot avea sechele dac mamele se infecteaz n primul semestru de sarcin b. virusul poate aprea n secreiile nazofaringiene, urin i materii fecale c. pacienii pot dezvolta complicaii de tip diabet
262

d. e.

cea mai frecvent sechel este surditatea pacienii cu rubeol congenital sunt contagioi circa o sptmn dup natere

49. Selectai afirmaia adevrat referitoare la rubeola congenital: a. nu apar sechele neurologice b. poate duce la sterilitate c. vaccinul antirubeolic este inactivat (omort) d. rubeola congenital poate conduce la complicaii ca diabet i disfuncii tiroidiene e. virusul nu persist dup natere la nou nscuii infectai 50. a. b. c. d. e. 51. a. b. c. d. e. Selectai afirmaia fals referitoare la rubeol: virusul se replic la nivelul epiteliului respirator boala este usoar la copii dar devastatoare la ft perioada de incubaie este de aproximativ dou sptmni singura gazd este omul prezint mai multe tipuri antigenice TBC-ul primar are urmtoarele caracteristici, cu o excepie: este reprezentat de o infecie respiratorie infecia apare n copilrie este caracterizat prin formarea complexului Ghon evolueaz spre vindecare cu fibroz pacienii cu TBC activ pot fi vaccinai cu BCG

52. Urmtoarele afirmaii referitoare la tuberculoz sunt adevrate, cu excepia: a. 3 milioane de oameni mor anual de TBC b. TBC-ul secundar apare numai prin reactivarea leziunilor primare c. reacia pozitiv la IDR cu PPD poate semnifica prezena bolii active d. TBC-ul primar este caracterizat prin formarea complexului Ghon e. n Marea Britanie vaccinul administrat la copiii de 13-14 ani i aduli neimuni a avut o eficien de peste 70% 53. a. b. c. d. e. Tratamentul tetanosului nu se face prin: excizia chirurgical a plgilor administrarea de antitoxin administrarea de oxigen hiperbar sedare sutura plgii
263

54. a. b. c. d. e.

Administrarea vaccinului mpotriva difteriei se face: n doz unic la un an n trei doze, la 2, 3, 6 luni i un rapel la 1 an n patru doze la 2, 6, 36 de luni n trei doze la 2, 3, 4 luni n dou doze i un rapel la 2 ani

55. Identificai caracteristica ce nu aparine tetanosului: a. este produs de Clostridium tetanii b. infecia are loc la nivelul plagilor produse accidental i contaminate cu pmnt ce conine sporii bacilului tetanic c. boala se transmite pe cale digestiv d. profilaxia bolii se face cu DTP e. boala este rar n rile dezvoltate 56. a. b. c. d. e. 57. a. b. c. d. e. Selectai caracteristica ce nu aparine difteriei: toxina difteric a fost descoperit de Pierre Paul Emile Roux difteria sistemic este o boal produs de o exotoxin toxina are aciune reversibil bacilul difteric formeaz pseudomembrane la poarta de intrare serul antitoxic este preparat pe cai Imunizarea mpotriva difteriei are urmtoarele caracteristici, cu excepia: protejeaz prin stimularea producerii de antitoxin protejeaz parial organismul mpotriva bolii pentru administrare toxoidul se adsoarbe pe fosfat de aluminiu protejeaz mpotriva infeciei tractului respirator pentru administrare toxoidul se adsoarbe pe hidroxid de aluminiu

58. Vaccinarea mpotriva Haemophilus influenzae are urmtoarele caracteristici, cu excepia: a. vaccinul este foarte eficient la copii de peste un an b. polizaharidul capsular este nalt imunogen c. vaccinul utilizeaz preparatul purificat obinut din polizaharidul capsular al serotipurilor majore conjugate cu o protein carrier d. vaccinul poate fi administrat cocomitent cu DiTePer e. vaccinul poate fi administrat sub forma DTaP/IPV/Hib 59. n colectivitate, boala produs de Haemophilus nfluenzae se poate trata de elecie cu:
264

a. b. c. d. e. 60. a. b. c. d. e. 61. a. b. c. d. e. 62. a. b. c. d. e.

vancomicin rifampicin colchicin metronidazol Cefalosporine Neisseria meningitidis are urmtoarele caracteristici, cu excepia: este o bacterie saprofit condiionat patogen prezint cel puin 13 serotipuri poate provoca septicemie printre factorii de virulen se numr i capsula polizaharidic tipul C este cel mai frecvent la copii Selectai factorul de virulen al meningococului: imunoglobulina G capsula exotoxina sporii flagelii Identificai afirmaia fals referitoare la Neisseria meningitidis: exist cel puin 13 serotipuri cunoscute serogrupele (serotipurile) se stabilesc pe baza structurii capsulei polizaharidice n Marea Britanie dou treimi din infecii sunt produse de tipul B tipul B este cel mai frecvent la copii tipul C are o rat de mortalitate mai mare n rndul adolescenilor

63. Selectai vaccinul care confer imunitate pentru grupurile A, C, Y,W135 ale meningococului: a. MenC b. Comvax c. Engerix-B d. DTP e. Menactra 64. Selectai vaccinul antimeningococic care folosete o tehnologie similar vaccinului anti-Haemophilus tip B (componentele polizaharidice sunt conjugate cu o protein carrier): a. MMRV b. BCG
265

c. d. e. 65. a. b. c. d. e. 66. a. b. c. d. e.

Men C Menactra Zostavax Varicela are urmtoarele caracteristici, cu excepia: este produs de virusul varicelo-zosterian virusul face parte din familia Herpes virusuri este o boal a copilariei are contagiozitate mare apare la vrsnici Varicela nu se poate transmite: pe cale aerian prin contactul cu lichidul vezicular prin contactul cu lichidul intrauterin de la mam la ft postnatal de la mam pe cale fecal oral

67. Profilaxia mpotriva varicelei se poate realiza cu unul din urmtoarele vaccinuri: a. MMRV b. Engerix c. Menactra d. Sabin e. DTaP-HBV-IPV 68. Vaccinul aprobat mpotriva virusului varicelo-zosterian pentru persoanele de peste 60 de ani este: a. MMRV b. Varivax c. Zostavax d. MMR e. MenC 69. a. b. c. d. e. Virusurile gripale fac parte din familia: Orthomyxovirusuri Paramyxovirusuri Togaviridae Herpes virusuri Hepadnaviridae
266

70. Alegei rspunsul corect referitor la vaccinul antipneumococic: a. nu se administreaz la pacienii cu vrste extreme (copii mici i persoane peste 65 de ani) b. nu se administreaz la pacienii cu diabet zaharat c. se administreaz la pacienii imunocompeteni fr patologie asociat d. se administreaz la pacienii cu infecie HIV e. nu se administreaz la pacienii cu infecie HIV 71. a. b. c. d. e. 72. a. b. c. d. e. 73. a. b. c. d. e. Alegei afirmaia fals referitoare la pneumococ: colonizeaz tractul digestiv este o bacterie saprofit condiionat patogen poate produce infecii ale cilor respiratorii superioare poate produce infecii ale cilor respiratorii inferioare poate provoca infecii diseminate invazive Streptococcus pneumonie poate provoca: leziuni osoase microcefalie microftalmie retard mental meningit Alegei rspunsul corect referitor la hepatita A: virusul hepatitic A este un virus ADN virusul hepatitic A nu poate fi inactivat prin fierbere dup infecia cu virus hepatitic A apare imunitate de durat (pe via) virusul hepatitic A se transmite pe cale parenteral virusul hepatitic A nu este inactivat de compuii cu clor

74. Numrul de doze de vaccin pneumococic conjugat heptavalent care trebuie administrat la sugarul sub 6 luni este de: a. 2 doze administrate la un interval de 1 lun ntre ele b. 2 doze la un interval de 2 luni ntre ele c. 3 doze la un interval de 2 luni ntre ele d. 3 doze la un interval de 1 lun ntre ele e. 1 singur doz 75. a. Selectai afirmaia fals n legtur cu virusul hepatitic A: este un adenovirus
267

b. c. d. e. 76. a. b. c. d. e.

este inactivat la temperaturi foarte nalte se transmite fecal oral se replic la nivel hepatic rmne stabil la pH acid Selectai afirmaia fals n legtur cu virusul hepatitic B: este un virus ADN se transmite pe cale fecal oral antigenul HBs este prezent n toate produsele biologice ale pacientului se poate transmite prin contact sexual neprotejat rezist 7 zile la temperatura camerei

77. Selectai afirmaia fals n legtur cu vaccinul antihepatita A: a. vaccinurile antihepatita A conin virusul inactivat ntreg b. vaccinurile Havrix i Vaqta sunt aprobate pentru indivizi cu vrsta peste 12 luni c. pentru profilaxia post expunere se recomand dou doze pentru indivizii ntre 12 luni i 40 ani d. pentru profilaxia post expunere la adulii de peste 40 de ani se recomand admnistrarea de imunoglobuline sau a unei singure doze de vaccin e. exist dou tipuri de vaccin antihepatitic A, pediatric (12 luni-18 ani) i pentru aduli 78. a. b. c. d. e. 79. a. b. c. d. e. Vaccinul Twinrix are urmtoarele caracteristici, cu excepia: prezint reacii adverse semnificative reaciile adverse pot fi locale, la 20-50% dintre pacieni reaciile adverse pot fi sistemice la 10% dintre pacieni se administreaz n trei doze se efectueaz un rapel la 12 luni dup administrare Virusul hepatitei A se poate transmite: prin ace infectate prin contact sexual neprotejat pe cale fecal oral prin seringi infectate congenital

80. Selectai tipul de vaccin antihepatitic B combinat cu vaccinul antiHaemophilus B: a. Vaccinul Sabin
268

b. c. d. e.

Zostavax Havrix DTP Comvax

81. Precizai care din urmtoarele vaccinuri este un vaccin monovalent antihepatitic B: a. Recombivax HB b. Havrix c. Pediarix d. Comvax e. Twinrix 82. Selectai afirmaia corect n legtur cu vaccinurile antihepatit A i antihepatit B: a. Pediarix este o combinaie ntre vaccinul antihepatitic B i vaccinul antiHaemophilus B b. la copii, vaccinul antihepatitic A devine eficient n proporie de 100% dup administrarea celei de-a doua doze c. vaccinul antihepatitic B are o eficien pe termen scurt d. Comvax este un vaccin care se poate administra numai mpotriva infeciei cu virusul hepatitic B e. vaccinul antihepatitic A se administreaz la natere 83. a. b. c. d. e. 84. a. b. c. d. e. 85. a. Vaccinul antihepatitic B prezint urmtoarele caracteristici, cu excepia: este alctuit din antigenul HBs recombinant imunizarea se realizeaz prin administrarea a trei doze are o eficien de 95% dup 3 administrri n general se recomand rapelul este eficient pe o perioad de maxim 20 de ani Virusul HPV este un: Rotavirus Picornavirus Virus ADN Orthomyxovirus Virus ARN Urmtoarele afirmaii n legtur cu HPV sunt adevrate, cu excepia: pe baza structurii capsidei externe au fost identificate peste 100 de serotipuri
269

b. 40 de serotipuri infecteaz mucoasa epitelial c. tipurile 6 i 11 au risc oncogen nalt d. se transmit prin contact sexual direct, neprotejat e. pentru imunizare este folosit proteina HPV L1 din capsid, aceasta fiind neinfecioas 86. a. b. c. d. e. 87. a. b. c. d. e. Selectai afirmaia fals n legtur cu rotavirusurile: prezint dou grupe antigenice majore antigenele sunt localizate pe capsida extern exist 6 tipuri patogene pentru om exist 3 tipuri patogene pentru animale sunt virusuri ARN monocatenare Rotavirusurile: prezint peste 40 de tipuri identificate pe paza structurii capsidei externe prezint numai 7 grupe diferite , de la A la G prezint serogrupele A, B, C, X,Y, Z, 29e, L, W135 prezint trei tipuri A, B,C prezint un sigur serotip

88. Urmtoarele afirmaii n legtur cu virusurile gripale sunt adevrate, cu excepia: a. aparin familiei Orthomyxovirusuri b. sunt virusuri ADN c. prezint o anvelop cu nveli dublu lipidic d. prezint 2 glicoproteine e. tipul A produce pandemii 89. Sistemele de aprare ale gazdei mpotriva virusurilor gripale sunt urmtoarele, cu o excepie: a. anticorpii locali b. limfocitele T c. interferonul d. anticorpii serici e. proteina C reactiv

Vaccinuri.Complement multiplu 1. Alegei rspunsurile corecte referitoare la vaccinuri:


270

a. rembolnvirea cu un acelai agent infecios nu este posibil niciodat b. pot apare reinfecii cu acelai agent infecios atunci cnd pacientul este imunocompromis c. vaccinarea este utilizat pentru prevenirea individual mpotriva unei boli infecioase d. vaccinarea nu este utilizat pentru prevenirea mpotriva unei boli infecioase n comunitate e. o epidemie de obicei se oprete nainte ca toi membrii comunitii s fie infectai 2. a. b. c. d. e. Alegei rspunsurile corecte referitoare la vaccinuri: vaccinul antirubeolic este un vaccin viu univalent atenuat vaccinul antirujeolos este un vaccin inactivat vaccinul antiurlian este vaccin viu atenuat vaccinul BCG este un vaccin corpuscular inactivat vaccinul antigripal este un vaccin ADN recombinat

3. Alegei rspunsurile corecte: a. memoria imunologic depinde de supravieuirea clonelor de populaii de limfocite mici B i T b. memoria imunologic depinde de supravieuirea plasmocitelor c. pentru a reduce proporia indivizilor susceptibili sub pragul critic de rspndire epidemic a bolii, toi membrii comunitii trebuie vaccinai d. imunitatea ctigat n copilrie va fi pstrat toat viaa e. multe protocoale de imunizri sunt mai puin eficiente i au o durat de protecie mai mic cnd sunt administrate la indivizii naivi (nou nscui) fa de aduli 4. a. b. c. d. e. Alegei rspunsurile corecte: imunitatea natural pasiv este transmis prin anticorpi de tip IgM imunitatea natural pasiv este transmis prin anticorpi de tip IgG imunitatea natural pasiv se obine prin vaccinarea la natere imunitatea natural pasiv asigur protecie cteva luni dup natere imunitatea natural pasiv asigur protecie 2-3 ani dup natere

5. Alegei rspunsurile corecte: a. imunitatea artificial pasiv se obine prin administrarea de seruri hiperimune sau imunoglobuline specifice b. anticorpii secretai IgA din colostrul matern ajung n tractul digestiv al nou nscutului i asigur protecie mpotriva unor boli ale tractului gastrointestinal c. Ig transplacentare ofer protecie pasiv nou nscutului mpotriva acelor boli la care mama este imun d. imunitatea mpotriva tuberculozei se transmite transplacentar e. imunitatea mpotriva tetanosului nu se transmite transplacentar 6. Alegei rspunsurile corecte referitoare la imunitatea dobndita pasiv:
271

a. se poate obine prin administrarea de anticorpi preformai de la animale b. se poate obine prin administrarea de anticorpi preformai din serul donatorilor care au trecut prin boal c. se poate obine prin administrarea de anticorpi preformai n culturi celulare d. confer imunitate pe termen lung e. nu interfer cu vaccinrile concomitente 7. a. b. c. d. e. Alegei rspunsurile corecte referitoare la imunitatea dobndit activ: se poate obine prin administrarea de anticorpi preformai se poate obine prin trecerea prin boal se poate obine prin vaccinare injectarea antigenului duce la sinteza de anticorpi-IgM injectarea antigenului duce la sinteza de anticorpi-IgA

8. Alegei rspunsurile corecte referitoare la vaccinarea cu vaccinuri vii: a. mimeaz cursul natural al infeciei b. este necesar administrarea a trei doze pentru primovaccinare c. expunerea poate fi mediat pe calea natural de infecie d. vaccinul viu atenuat administrat pe cale natural nu se poate replica e. timpul procesului de replicare i poate pierde atenuarea i poate induce apariia bolii 9. a. b. c. d. e. Alegei rspunsurile corecte referitoare la vaccinarea cu vaccinuri inactivate: sunt vaccinuri vii sunt capabile sa imite infecia natural imunitatea obinut este complet pot fi administrate la gravide i imunodeprimati nu se multiplic n organismul uman, fiind necesare 3 doze

10. Alegei rspunsurile corecte referitoare la imunitatea activ: a. imunitatea activ este protecia indus de sistemul imun al unei persoane b. protecie transferat de la o persoan sau de la un animal c. este de obicei de lung durat d. anticorpii sunt molecule proteice produse de limfocitele B pentru a ajuta la eliminarea antigenului e. anatoxinele se obin din endotoxinele bacteriene prin tratarea cu formaldehid la cald 11. Alegei rspunsurile corecte referitoare la vaccinuri: a. vaccinurile ADN folosesc ADN-ului care codific factorii specifici de virulen a unor patogeni pentru a produce un rspuns imun b. boli endemice n grupuri populaionale au o inciden constant a noilor cazuri c. numrul persoanelor ce vor fi infectate de ctre un individ bolnav nu depinde de densitatea populaiei d. vaccinul antidifteric este un vaccin viu
272

e.

vaccinul anti hepatitic B este n prezent un vaccin obinut prin inginerie genetic

12. Alegei rspunsurile corecte: a. antitoxina difteric neutralizeaz doar toxina nefixat pe receptorii specifici tisulari b. anatoxina difteric este un toxoid c. bacilul difteric produce toxina doar cnd este lizogenizat cu un bacteriofag specific tox plus d. difteria este o boal produs de invazia bacililor difterici n diferite organe i esuturi e. vaccinul antidifteric este un vaccin viu atenuat 13. a. b. c. d. e. 14. a. b. c. d. e. Alegei rspunsurile corecte: virusul hepatitic A se transmite pe cale parenteral vaccinul anthepatitic B este un vaccin ntreg inactivat imunogenitatea vaccinului anti hepatitic A este de peste 95% persoanele expuse la virusul hepatitic A vor primi imunoglobuline specifice vaccinul antihepatitic A nu se asociaz niciodat cu vaccinul antihepatitic B Alegei rspunsurile corecte: vaccinul antihepatitic B este un vaccin recombinant vaccinarea antihepatita B nu este o vaccinare de rutina a noilor nscui virusul hepatitic B produce pana la 80% din cancerele hepatice primare vaccinul antihepatitic B previne infecia cu virusul hepatitic D (delta) vaccinul antihepatitic B previne infecia cu virusul hepatitic C

15. Alegei rspunsurile corecte: a. vaccinul antihepatitic B se administreaz copiilor hemofilici sau altor primitori de snge sau produse de snge b. vaccinul antihepatitic B se administreaz adolescentilor nevaccinai la natere pentru a preveni transmiterea infeciei pe cale sexual c. vaccinul antihepatitic B nu are indicaie de administrare adulilor din grupele de risc nalt (personal medical) d. imunizarea cu vaccin antihepatitic B se face ntro singur administrare e. vaccinul antihepatitic B poate fi asociat cu vaccinul anti-Haemophilus B 16. Alegei rspunsurile corecte la vaccinul antihemophilus tip B Hib: a. vaccinul anti-hemophilus tip B este un vaccin polizaharidic conjugat cu o protein carrier b. vaccinul anti- Hib se adminstreaza n 3 doze c. imunogenitatea i specificitatea vaccinului sunt date de tipul polizaharidic capsular d. Hemophilus influenzae este o bacterie strict patogena e. vaccinul anti- Hib nu influeneaz producerea meningitei cu Hemophilus influenzae
273

17. a. b. c. d. e. 18. a. b. c. d. e. 19. a. b. c. d. e.

Alegei rspunsurile corecte la vaccinul anti-hemophilus tip B Hib: stimuleaz imunitatea T dependent crete producerea de anticorpi n special la copii mici vrsta minim pentru administrare este de 1 an nu e recomandat peste 59 ani nu se poate administra n combinaii cu alte vaccinuri Alegei rspunsurile corecte la vaccinul anti HPV (papiloma virusuri) este un vaccin recombinant antigenul folosit pentru imunizare este proteina structural a anvelopei virale tipurile 16 i 18 au potenial oncogen nalt vaccinul este tetravalent se poate administra numai peste vrsta de 18 ani Alegei rspunsurile corecte la vaccinul anti HPV (papiloma virusuri) previne infecia cu toate cele 100 tipuri de HPV proteinele din structura vaccinului sunt neinfecioase i neoncogene pentru fetele nevaccinate se recomand vaccinarea ntre 13-26 ani se pot vaccina i femeile gravide vrsta optim de vaccinare este ntre 11-18 ani

20. Alegei rspunsurile greite referitoare la vaccinul antigripal: a. gripa reapare din cauza alterrii antigenelor de suprafa b. vaccinul antigripal este un vaccin inert c. vaccinul antigripal conine antigene ale tulpinilor A i B care se ateapt a fi prevalente n comunitate n timpul iernii d. apariiei unor noi tulpini de virus gripal este determinat de variaiile antigenice ale hemaglutininei i neuraminidazei e. virusurile gripale de tip C produc periodic pandemii 21. Alegei rspunsurile greite referitoare la vaccinul antigripal: a. clasificarea virusurilor gripale n tipurile A, B, C are la baz variaia antigenului nuceloproteinic b. glicoproteinele anvelopei virusului gripal nu sufer variaii antigenice c. hemaglutinina virusului gripal prezint 15 tipuri antigenice iar oamenii sunt infectai cu tipurile H1, H2, H3 d. exist peste 30 tipuri antigenice de neuraminidaz e. vaccinul antigripal se administreaz toamna 22. Alegei rspunsurile greite referitoare la vaccinul antigripal a. imunitatea antigripal obinut postvaccinal dureaz mai muli ani b. recurena gripei este cauzat de tulpini diferite antigenic c. pandemiile severe de gripa sunt produse de tipul B d. vaccinul antigripal se obine din virusuri cultivate pe ou de gin embrionate inactivate cu formol i purificate
274

e.

eficiena vaccinului antigripal este de 95-100% la persoanele vaccinate

23. Alegei rspunsurile greite referitoare la vaccinul antipoliomielitic: a. vaccinul inactivat Salk induce formarea de anticorpi de tip IgA intestinali b. vaccin viu atenuat Sabin poate fenomenul de reversie cu apariia bolii (poliomielitei) c. vaccinul viu atenuat Sabin se administreaz intramuscular d. vaccinul viu Sabin induce imunitate durabila, asemntoare celei ce urmeaz infeciei naturale e. vaccinul viu Sabin este ieftin i permite imunizarea n masa fr necesarul unui echipament scump steril 24. Alegei rspunsurile greite referitoare la vaccinul antipoliomielitic: a. vaccinul inactivat Salk este vaccinul inactivat prin formalin pentru administrare intramuscular b. vaccinul inactivat Salk este alctuit din doza injectabila a celor 3 tipuri de virus poliomielitic c. vaccinul inactivat Salk are o potenta (eficient) i puritate redus d. tulpinile vaccinului inactivat Salk i pot restabili virulentaproducand mbolnvirea celor vaccinai recent e. majoritatea cazurilor de poliomileita paralitic din trile dezvoltate sunt asociate cu vaccinarea cu virus Salk mai frecvent dect poliomielita produsa de virusul salbatic 25. Alegei rspunsurile greite referitoare la vaccinul antipoliomielitic: a. vaccinul inactivat Salk produce imunitate dar nu mpiedic rspndirea virusului n populaie b. vaccinul oral Sabin acioneaz n intestin i confer imunitate reducnd rspndirea tipului slbatic c. vaccinul antipoliomielitic viu Sabin mai ieftin dect cel inactivat Salk d. vaccinul antipoliomielitic viu Sabin se administreaz la 2,4,6,18 luni cu rapel la coal e. vaccinul antipoliomielitic inactivat Salk se administreaz ntr-o singur doz 26. Alegei rspunsurile greite referitoare la vaccinul antirotavirusuri: a. Rotavirusurile sunt agenii etiologici ai celei mai frecvente boli diareice din lume, gastroenterita infantil b. vaccinurile antirotavirus cuprind serotipurile prevalente care induc infecia c. exista 3 serotipuri ale rotavirusurilor d. cele mai frecvente serogrupuri sunt serogrupurile E i F e. exist dou vaccinuri pe piaa RotaTeq (Merck) i Rotarix (Glaxo) 27. a. b. c. Alegei rspunsurile greite referitoare la vaccinul antivaricelo-zosterian: virusul varicelo-zosterian face parte din Familia Herpes virusuri vaccinul anti-varicela (Varivax) se administreaz la nou nscui vaccinul anti zoster (Zostavax) se administreaz la pacienii peste 60 ani
275

d. vaccinul antivaricel se poate administra combinat cu vaccinul mpotriva rujeolei, rubeolei i parotiditei epidemice e. infecia n copilrie cu virusul varicelei produce imunitate pe via iar virusul este eliminat complet din organism 28. Alegei rspunsurile greite referitoare la vaccinul antirujeolos: a. virusul rujeolos nu poate supravieui n afara organismului de aceea vaccinarea are potenial de eradicare a bolii b. vaccinul antirujeolos este un vaccin viu atenuat c. rapelul nu este necesar pentru meninerea titrului de anticorpi protectori d. se poate administra persoanelor imunocompromise sau femeilor gravide e. vaccinul este administrat subcutanat copiilor n vrst de 15 luni de obicei n combinaie cu vaccinurile anti-rubeola i anti-urlian 29. a. b. c. d. e. 30. a. b. c. d. e. Alegei rspunsurile greite referitoare la vaccinul antiurlian: este un vaccin viu atenuat virusul urlian prezint mai multe tipuri antigenice previne apariia rubeolei nu se administreaz la imunodeprimati, femei gravide este eficient i imunitatea dureaz 10 ani Alegei rspunsurile greite referitoare la vaccinul anti-rubeolic: vaccinul este inactivat virusul rubeolos prezint mai multe serotipuri asigur imunitate pe via pentru obinerea vaccinului virusul cultivat n fibroblaste diploide umane virusul rubeolei produce epidemii periodice la populaia nevaccinat

31. Alegei rspunsurile greite referitoare la vaccinul anti-rubeolic: a. infecia natural duce la apariia imunitii permanente (pe via) b. important s vaccinm femeile nainte de prima sarcin c. n rubeola congenitala virusul infecteaz placenat i ftul ducnd la rubeola congenital d. imunizarea duce la seroconversie la 50% din pacienii vaccinai (eficien sczut a vaccinului) e. vaccinul se administreaz oral 32. Alegei rspunsurile greite referitoare la vaccinul anti-tuberculoza BCG a. se administreaz la nou nscui fr IDR la PPD b. vaccinare BCG la adolesceni i aduli presupune un IDR la PPD c. vaccinul BCG este derivat din tulpina atenuat de Mycobacterium bovis d. vaccinul poate fi administrat la pacienii cu IDR pozitiv la PPD e. vaccinul BCG este folosit n rile n curs de dezvoltare i n rile dezvoltate pentru ntreaga populaie 33. Alegei rspunsurile greite referitoare la vaccinul anti-tuberculoza BCG:
276

a. vaccinul administrat la copiii 13-14 ani i aduli neimuni n rile dezvoltate are o eficien >70% b. n ri unde starea de sntate i prosperitate este mai sczut, vaccinul s-a dovedit a fi mult mai puin eficient c. reacia Mantoux detecteaz sensibilitatea unei persoane la derivatul proteic purificat d. IDR pozitiv la PPD semnific tuberculoza activ e. vaccinul BCG are un efect profilactic crescut n tuberculoza secundar a persoanelor care au trecut deja prin primoinfecie 34. Alegei rspunsurile greite referitoare la vaccinul anti-difteric: a. vaccinul antidifteric este un toxoid b. se administreaz oral c. este un vaccin viu d. vaccinul este adsorbit pe un adjuvant de obicei fosfat de aluminiu sau hidroxid de aluminiu e. protejeaz mpotriva infeciei tractului respirator 35. a. b. c. d. e. Alegei rspunsurile greite referitoare la vaccinul anti-difteric: vaccinul este preparat prin tratarea cu formaldehid a toxinei purificate imunizarea protejeaz prin stimularea producerii de antitoxin se administreaz n 3 doze ncepnd de la vrsta de 2 luni vaccinul conine antitoxina difteric pentru aduli se folosete vaccinul trivalent DTP

36. Alegei rspunsurile greite referitoare la vaccinul anti-difteric: a. vaccinul antidifteric este un vaccin corpuscular b. bacilul difteric se multiplic la poarta de intrare iar boala este produs de exotoxina difuzibil c. toxina difteric poate fi neutralizat dup fixare pe receptorii celulari pentru care are tropism prin administrarea de vaccin antidifteric d. toxina difterica are tropism pentru miocard, suprarenale, ficat, nervi periferici e. difteria este o toxiinfecie ce poate fi prevenit prin vaccinare 37. Alegei rspunsurile greite referitoare la vaccinul anti-tetanic: a. toxina tetanic este o endotoxin b. tetanospasmina se fixeaz la nivelul receptorilor gangliozidici de la nivelul sistemului nervos central i blocheaz eliberarea mediatorilor chimici rezultnd paralizia flasc c. tetanosul se produce prin contaminare la nivelul plgilor produse accidental prin nepare, accidente d. tetanosul se produce prin contaminare la nivelul bontului ombilical sau operator cu instrumentar nesteril e. toxoidul este obinut prin prelucrarea toxinei cu formaldehid i adsorbit pe un adjuvant anorganic
277

38. a. b. c. d. e. 39. a. b. c. d. e. 40. a. b. c. d. e.

Reapariia unei infecii este determinat, printre altele, de: trecerea unui timp ndelungat de la prima infecie o infecie care a rmas latent vaccinare pacientul este imunocompromis folosirea unor medicamente imunosupresoare Alegei rspunsurile corecte: Vaccinarea este o msur profilactic mpotriva unor boli infecioase Vaccinarea este o metod de imunizare artificial pasiv Vaccinarea este o metod de imunizare natural activ Vaccinarea este o metod de imunizare artificial activ Vaccinarea nu este o metod de imunizare natural pasiv Imunizarea: reprezint starea de susceptibilitate la boal presupune descrierea procedurilor care duc la imunitate limfocitele mici de memorie au o durat de via de 5 ani este o msur de sntate public este util pentru protecia individului, dar nu i a comunitii din care face parte

41. Transmiterea unei infecii propagate prin inhalarea aerosolilor infecioi poate duce la apariia: a. sifilisului b. rujelolei c. malariei d. difteriei e. toxoplasmozei 42. Transmiterea unei infecii propagate prin contact fizic direct poate duce la apariia: a. parotidei endemice b. sifilis c. gripei d. herpesului e. holerei 43. Transmiterea unei infecii propagate datorit unei contaminri cu fecale a apei poate duce la apariia:
278

a. b. c. d. e.

rubeolei holerei febrei tifoide hepatita A parotida epidermic

44. Imunitatea de turm reprezint: a. posibilitatea apariiei unei epidemii b. proporia indivizilor imuni dintr-un grup populaional meninut critic c. proporia indivizilor imuni dintr-un grup populaional meninut la prag d. proporia indivizilor imuni dintr-un grup populaional meninut la 95% e. proporia indivizilor imuni dintr-un grup populaional meninut la 70-80%

la nivelul nivelul de nivelul de nivelul de

45. Urmtoarele afirmaii despre eficiena unui vaccin sunt false, cu excepia: a. vaccinul antiholeric (omort) ofer protecie individual crescut i este foarte eficient n epidemii b. toi membrii unei comuniti trebuie vaccinai pentru a reduce proporia indivizilor susceptibili la infecie sub pragul critic de rspndire epidemic a bolii c. vaccinul BCG reprezint cel mai eficient program de imunizare d. profilaxia anti-difteric i anti-tetanic pot constitui un program eficient de imunizare n anumite condiii e. gradul de imunizare mediu al vaccinurilor este de 60-95% 46. Selectai afirmaiile adevrate despre vaccinuri: a. vaccinurile antigripale sunt permanent revizuite dar nu exist stocuri pentru ca epidemiile nu pot fi prevenite b. vaccinarea mpotriva virusului rujeolei se face cu un vaccin viu atenuat c. vaccinarea mpotriva poliomielitei se face numai cu vaccinul Sabin d. profilaxia mpotriva bolii produs de Clostridium tetanii se face cu vaccinul D.T.P e. profilaxia mpotriva bolii produs de Bordetella pertussis se face cu vaccinul D.T.P 47. a. b. Celulele de memorie: reprezint clone de populaii de limfocite mici B sunt reprezentate de celulele NK (natural killer)
279

c. d. e.

reprezint clone de populaii de limfocite mici T au o durat de via de 5-10 ani de ele depinde memoria imunologic

48. Selectai afirmaiile false n legtur cu durat imunitii: a. vaccinarea mpotriva virusului febrei galbene trebuie repetat la 10 ani b. vaccinul mpotriva febrei tifoide este eficient pentru 3-6 ani c. dac sistemul imun nu este stimulat, imunitatea ctigat n copilrie poate fi pierdut complet n aproximativ 30 de ani d. vaccinul DT trebuie repetat la intrarea n colectivitate, la 4-5 ani i la pubertate e. spre deosebire de vaccinul viu atenuat Sabin, vaccinul inactivat Salk nu produce imunitate de lung durat 49. a. b. c. d. e. Imunitatea artificial poate fi obinut: prin trecerea prin boal prin vaccinare administrare de imunoglobuline administrarea serurilor hiperimune prin administrarea de anticorpi preformai

50. Imunitatea natural pasiv are urmtoarele caracteristici cu excepia: a. este reprezentat de anticorpii din clasa IgM care strbat placenta de la mam la ft b. ofer protecie ftului mpotriva unor boli ce implic imunitatea celular i la care mama este imun c. anticorpii secretai n colostru ajung n tractul digestiv al ftului i asigur protecie mpotriva unor boli ale tractului intestinal d. anticorpii dobndii de mam reacioneaz numai cu antigenele asociate unor infecii nu i cu antigenele introduse n timpul programelor de imunizare e. nou nscuii prezint imunitate pasiv la tetanos, dar nu i la TBC, acesta necesitnd imunitate mediat celular 51. Selectai caracteristicile adevrate n legtur cu imunitatea artificial pasiv: a. presupune administrarea de anticorpi preformai de la brbai cu grupa sanguin OI b. serul uman poate fi administrat profilactic persoanelor care caltoresc n ri n care hepatita C este endemic c. anticorpii pot fi obinui i de la om i de la animale d. anticorpii pot fi obinui i din culturi celulare e. administrrile profilactice confer imunitate pe termen lung
280

52. Urmtoarele afirmaii n legtur cu imunitatea dobndit pasiv artificial sunt adevrate, cu excepia: a. este reprezentat de administrarea de seruri hiperimune sau imunoglobuline specifice b. nu interfer cu vaccinrile concomitente c. folosete serul de la donatori brbai nereactivi pentru HIV i hepatita C d. confer imunitate pe termen lung e. folosete serul de la donatori brbai nereactivi pentru hepatita B 53. Imunitatea dobndit activ are urmtoarele caracteristici: a. injectarea antigenului duce la un rspuns celular imun b. amplitudinea rspunsului imun depinde de durata expunerii la antigen c. expunerea esutului epitelial din tractul respirator duce la sinteza de anticorpi serici IgG d. expunerea esutului epitelial din tractul intestinal duce la sinteza de anticorpi serici IgG e. specificitatea rspunsului imun depinde de profilul concentraiei anticorpilor n perioada dat 54. a. b. c. d. e. n funcie de alctuirea lor vaccinurile pot fi: toxoizi exotoxine fragmente bacteriene vaccinuri recombinante microorganisme vii

55. Dezavantajele vaccinurilor vii sunt: a. vaccinul administrat pe cale natural se poate replica i poate fi transmis la altor persoane b. necesit mai multe expuneri pentru a dobndi imunitate c. dac atenuarea este pierdut n timpul procesului de replicare, poate apare boala d. expunerea nu poate fi mediat pe cale natural de infecie e. aciunea lor poate fi influenat de statusul imunologic al pacientului 56. a. b. c. Sunt vaccinuri corpusculare: vaccinul antipertussis vaccinul antiholeric vaccinul anti-Haemophilus Hib
281

d. e. 57. a. b. c. d. e. 58. a. b. c. d. e.

vaccinul anti-hepatitic B vaccinul antihepatitic A Selectai vaccinurile vii: vaccinul anti rubeol i anti-urlian vaccinul antileptospirotic vaccinul BCG vaccinul antipolio Salk vaccinul antipolio Sabin Anatoxinele: se mai numesc i toxoizi sunt vaccinuri eficiente n boli produse de toxine se obin din endotoxinele bacteriene prin tratarea cu formaldehid la cald sunt prezente n structura vacinului anti-difteric, anti-tetanic sunt prezente n structura vaccinurilor anti hepatita A i anti hepatita B

59. Vaccinurile omorte au urmtoarele caracteristici, cu excepia: a. nu sunt capabile s imite infecia natural b. imunogenitatea componentelor bacteriene poate fi mbuntit prin conjugarea loc cu o enzim c. nu vor atinge niciodat performana unui vaccin viu d. imunitatea este complet, cu excepia bolilor unde imunogenul este un toxoid e. calitatea vaccinurilor poate fi crescut prin utilizarea unor adjuvani 60. a. b. c. d. e. 61. a. b. c. d. e. Selectai bolile produse de toxine: malaria sifilisul HIV difteria tetanosul Selectai afirmaiile adevrate referitoare la virusul poliomielitic: are 3 tipuri antigenice trasmiterea se face pe cale fecal oral transmiterea se face pe cale parenteral virusul se multiplic la nivelul orofaringelui i intestinului subire virusul se replic preferenial n coarnele posterioare ale mduvei

282

62. Urmtoarele afirmaiile despre patogenia i imunitatea poliomielitei sunt adevrate, cu excepia: a. la indivizii afectai rspunsul imun const n elaborarea de anticorpi IgG la nivelul intestinului b. imunitatea dureaz toat viaa c. virusul ajunge la nivelul SNC i se poate transmite retrograd de-a lungul axonilor d. virusul nu poate afecta celulele cortexului cerebral e. virusul se multiplic la nivelul orofaringelui i intestinului subire, n special n esutul limfoid 63. Selectai afirmaiile false referitoare la avantajele vaccinurilor mpotriva poliomielitei: a. vaccinul oral, fiind mai uor de administrat, crete compliana pacienilor b. vaccinul parenteral reduce capacitatea de rspndire a virusul slbatic c. vaccinul oral a dus la eliminarea tulpinii slbatice din rile dezvoltate d. vaccinul oral acioneaz n intestin e. vaccinul Salk a redus incidena polio foarte mult fa de 1950 i este considerat tratamentul standard 64. Selectai afirmaiile adevrate referitoare la vaccinare mpotriva poliomielitei: a. adulii tineri nevaccinai pot primi oricnd prima doz de vaccin neasociat altui vaccin b. vaccinul injectabil se poate folosi asociat cu vaccinul antihepatitic A la 2,4,6 i 18 luni c. un dezavantaj al vaccinului oral este acela c i poate restabili virulena d. n SUA i n rile scandinave se folosete doar vaccinul oral, care este mai uor de administrat e. vaccinul Sabin asigur imunitate local la reinfecie 65. Vaccinarea mpotriva rujeolei: a. presupune utilizarea unui vaccin viu atenuat b. presupune adiministrarea a trei doze la 2, 4 i 6 luni c. are potenial de eradicare a bolii d. vaccinul se poate administra n combinaie cu vaccinuri anti rubeol i anti urlian (MMR) e. nu sunt necesare rapeluri, titrul anticorpilor meninndu-se n timp 66. a. Virusul rujeolei: prezint cel puin 13 serotipuri
283

b. c. d. e. 67. a. b. c. d. e. 68. a. b. c. d. e. 69. a. b. c. d. e. 70. a. b. c. d. e. 71. a. b. c. d. e.

este un virus ARN monocatenar, anvelopat prezint un singur tip antigenic se transmite parenteral se multiplic n celulele reticuloendoteliale Selectai afirmaiile adevrate n legtur cu virusul urlian: incidena bolii este crescut la nceputul verii aproape 30% dintre copii fac forme subclinice imunitatea dobndit nu este de durat i presupune efectuarea de rapeluri produce parotida endemic virusul este transportat de snge la nivelul tegumentului Complicaiile aprute datorit infeciei cu virusul urlian: orhita la bieii trecui de vrsta pubertii splenomegalie meningit autolimitat purpura trombocitopenic ductus arteriosis n rubeol, rash-ul are urmtoarele caracteristici: apare dup incubaie, la aproximativ o sptmn apare cnd crete titrul anticorpilor pacientul nu este contagios naintea apariiei rash-ului pacientul este contagios o sptmn dup apariia rash-ului are probabil o baz imunologic Selectai caracteristicile adevrate n legtur cu virusul rubeolei: se transmite pe cale respiratorie, ca i rujeola n absena vaccinrii, peste 90% din indivizi vor face parotidit pn la 15 ani este un virus anvelopat ce prezint o nucleocapsid cu simetrie helicoidal prezint un singur tip antigenic major boala este usoar la copii i nou nscui, dar grav la aduli Selectai caracteristicile adevrate referitoare la profilaxia rubeolei: vaccinul poate fi utilizat la gravide deoarece nu produce mbolnviri vaccinul se administreaz subcutanat se recomand administrarea ca o component a vaccinului MMR sau MMRV virusul este cultivat pe fibroblaste diploide umane nu este necesar vaccinarea nainte de prima sarcin
284

72. Urmtoarele afirmaii n legtur cu vaccinarea mpotriva tuberculozei sunt adevrate, cu excepia: a. vaccinarea se face cu BCG la nou nscui fra a fi necesar efectuarea de IDR la PPD b. tuberculoza se transmite pe cale respiratorie c. din 2 miliarde de persoane infectate, aproximativ 8 milioane fac boala clinic n fiecare an d. primoinfecia TBC-ului este o form grav i necesit tratament e. reacia pozitiv la IDR cu PPD semnific ntotdeauna boala 73. a. b. 70% c. d. e. Vaccinul BCG: este derivat din tulpina atenuat de Mycobacterium tuberculosis n Marea Britanie a fost administrat la copiii de 13-14 cu o eficien de peste n rile subdezvoltate, vaccinul s-a dovedit mult mai puin eficient prezint risc de apariie a reaciilor adverse la persoanele expuse infeciei pacienii cu reacie pozitiv la IDR cu PPD trebuie vaccinai

74. a. b. c. d. e. 75. a. b. c. d. e. 76. a. b. c. d. e.

Reacia pozitiv la IDR cu PPD poate semnifica: prezena hipersensibilitii la proteinele Mycobaterium tuberculosis TBC n antecedente boala activ absena hipersensibilitii la proteinele Mycobaterium tuberculosis necesitatea vaccinrii cu BCG Selectai afirmaiile false referitoare la vaccinarea mpotriva tuberculozei: TBC-ul secundar evolueaz spre vindecare cu fibroz reacia pozitiv la IDR cu PPD semnific ntotdeauna prezena bolii n fiecare an sunt identificate 1.5 milioane de cazuri noi n Africa subsaharian TBC-ul primar este caracterizat prin formarea complexului Ghon TBC-ul secundar apare numai prin reinfecie Selectai caracteristicile comune pentru tetanos i difterie: au aceeasi poart de intrare n organism patogenitatea ambelor boli este dat de o exotoxin ambele toxine (difteric i tetanic) au tropism pentru sistemul muscular imunogenul este reprezentat de un toxoid imunizarea protejeaz prin stimularea producerii de antitoxin
285

77. a. b. c. d. e.

Urmtoarele afirmaii n legtur cu difteria sunt adevrate, cu excepia: difteria este o toxiinfecie serul antitoxic este preparat pe cai toxina are tropism pentru pancreas i difuzeaz pe cale sanguin i nervoas tratamentul const n administrarea a 3 doze de vaccin la 2,3 i 4 luni tulpinile toxigene produc o endotoxin difteric ce determin difteria

78. Tetanosul are urmtoarele caracteristici: a. este produs de o exotoxin alctuit din tetanospasmin i tetanolizin b. are tropism pentru miocard i suprarenale c. tetanolizina se fixeaz la nivelul receptorilor gangliozidici i blocheaz eliberarea mediatorilor chimici d. tratamentul const n administrarea de antitoxin i tratament simptomatic e. pacienii cu leziuni deschise contaminate cu sol ce conine spori vor primi anatoxin tetanic i vaccinare cu toxoid 79. a. b. c. d. e. 80. a. b. c. d. e. 81. a. b. c. d. e. 82. a. b. Tratamentul tetanosului se face cu: ser antitoxic DTP sedare oxigen hiperbar sutura plgii Tusea convulsiv: este produs de Bordetella pertussis profilaxia bolii se realizeaz prin vaccinare cu vaccinul DiTePer vaccinul DiTePer se administreaz la natere vaccinul ofer protecie la mai mult de 80% din pacienii vaccinai vaccinul se administreaz n trei doze Vaccinul divalent DT trebuie repetat la: la 2 ani la intrarea n colectivitate la 4-5 ani la 10 ani dup prima vaccinare la pubertate Vaccinul anti Haemophilus influenzae poate fi conjugat cu: cu proteina membranei externe a bacteriei Neisseria mengiditidis cu toxoidul tetanic
286

c. d. e. 83. a. b. c. d. e. 84. a. b. c. d. e.

cu toxoidul difteric cu componenta pertussis cu vaccinul anti-varicel Selectai afirmaiile false referitoare la Haemophilus influenzae : este o bacterie condiionat patogen ca i bacilul difteric sau tetanic, produce o exotoxin ca i n cazul rubeolei i rujeolei, exist un singur serotip rolul principal n patogenitate l deine capsula i nu toxina vaccinarea este cea mai pun metod de profilaxie Factorii de virulen ai Neisseria meningitidis sunt: exotoxina sporii endotoxina capsula IgA proteaza

85. Urmtoarele caracteristici referitoare la Neisseria meningitidis sunt adevrate, cu excepia: a. vaccinul MenC folosete o tehnologie asemnatoare cu cea a vaccinului antiHaemophilus tip B b. meningococul este o bacterie saprofit condiionat patogen c. din cele 13 serotipuri cunoscute, grupele B i C sunt cele mai frecvente d. vaccinul Menactra se administreaz la 2,4,6 luni i un rapel la 1 an e. tipul C este cel mai frecvent la copii 86. a. b. c. d. e. 87. a. b. c. d. e. Tipurile de vaccin antimeningococ sunt: Vaqta Men C Havrix MMR Menactra Selectai vaccinurile care confer protecie mpotriva Haemophilus B: Comvax DTaP-HBV-IPV DtaP-IPV-Hib Menactra Pediarix
287

88. a. b. c. d. e. 89. a. b. c. d. e.

Varicela este produs de un virus care se poate transmite: pe cale fecal-oral pe cale aerian prin contact sexual prin contactul cu ap contaminat prin contactul cu lichidul vezicular Urmtoarele afirmaii n legtur cu varicela sunt false, cu excepia: face parte din familia Togaviridae apare i la vrstnici sub form de herpes zoster profilaxia se realizeaz cu vaccinul anti varicel Zostavax se poate administra sub form de MMRV se transmite pe cale fecal oral

90. Profilaxia mpotriva virusului varicelo-zosterian se poate realiza cu urmtoarele vaccinuri: a. MMR b. MMRV c. Salk d. Zostavax e. Varivax 91. Profilaxia mpotriva virusului varicelo zosterian pentru pacienii ntre 12 luni i 12 ani se poate realiza cu urmtoarele vaccinuri: a. Zostavax b. Varivax c. MMRV d. Engerix e. Menactra 92. a. b. c. d. e. 93. a. Pneumococul poate produce urmtoarele boli: otit medie orhit sinuzit meningit glaucom Meningita poate fi provocat de: virusul urlian
288

b. c. d. e. 94. a. b. c. d. e. 95. a. b. c. d. e. 96. a. b. c. d. e. 97. a. b. c. d. e. 98. a. b. c. d. e.

Haemophilus influenzae Neisseria meningitidis Bordetella pertussis Streptococus pneumoniae Pneumonia poate fi provocat de: Virusul rujeolei Streptococus pneumonie Virusul rubeolei Clostridium tetanii Clostridium perfringens Alegei virusurile care aparin familiei Picornaviridae: virusul hepatitei B virusul poliomielitic virusul rubeolei virusul hepatitei A virusul varicelo zosterian Vaccinarea antipneumococic este indicat la: pacienii cu HIV pacienii cu vrst cuprins ntre 20 i 45 de ani pacienii cu diabet zaharat pacienii cu boli hepatice cronice pacienii cu insuficien renal cronic n vaccinarea antipneumococic rapelul este necesar : la sugarul sub 6 luni, administrat n al doilea an de via la sugarul ntre 6-11 luni, administrat n al doilea an de via la copiii de 12-23 de luni, administrat n al treilea an de via rapelul nu este necesar pentru sugarii ntre 6-11 luni la copiii de 4-5 ani, administrat n al treilea an de via Vaccinarea antipneumococic se poate realiza: la sugarul sub 6 luni cu vaccin pneumococic conjugat heptavalent la adult numai cu vaccin antipneumococic 23 valent la sugarii ntre 6-11 luni cu vaccin pneumococic conjugat heptavalent la copilul peste 2 ani cu vaccin antipneumococic 23 valent la copilul peste 2 ani cu vaccin pneumococic conjugat heptavalent
289

99. a. b. c. d. e.

Vaccinul Twinrix: este un vaccin ce reprezint o doz pediatric de vaccin antihepatitic B se administreaz n trei doze se face un rapel la 12 luni dup administrare poatea avea reacii adverse sistemice ca astenie sau fatigabilitate poate avea reacii adverse locale la 20-50% din pacieni

100. Selectai vaccinurile ce pot fi folosite pentru prevenirea infeciei cu virus hepatitic A: a. Twinrix b. Engerix-B c. Havrix d. Comvax e. Vaqta 101. a. b. c. d. e. Virusul hepatitei A are urmtoarele caracteristici: rmne stabil la pH acid rezist zile la temperatura camerei este inactivat de formaldehid se transmite parenteral este un Picornavirus

102. Virusul hepatitei B nu are urmtoarele caracteristici: a. este un virus carcinogen b. prezint mai multe antigene c. poate produce boli cronice de ficat la 20% din pacienii infectai d. n cazul expunerii accidentale riscul transmiterii infeciei este mai mic dect la hepatita C e. poate fi inactivat prin fierbere 103. a. b. c. d. e. Selectai caracteristicile adevrate n legtur cu virusul hepatitei B: are o eficien pe termen lung datorat memoriei imunologice postvaccinale este primul vaccin mpotriva unui virus carcinogen este alctuit din antigenul HBe recombinant produce imunizare de 100% la pacienii vaccinai rapelul nu este de obicei recomandat

104. Alegei virusurile cu structur ADN: a. virusul hepatitic A b. virusul hepatitic B


290

c. d. e. 105. a. b. c. d. e. 106. a. b. c. d. e. 107. a. b. c. d. e. 108. a. b. c. d. e. 109. a. b. c. d. e.

virusul poliomielitic virusul papilomatozei umane virusul urlian Selectai virusurile cu potenial oncogen: virusul hepatitei A HPV virusul hepatitei B virusul poliomielitei rotavirusurile Rotavirusurile: prezint 7 grupe diferite, numerotate de la A la G posed doua subgrupe antigenice majore au dou capside concentrice prezint un ARN monocatenar prezint o anvelop Selectai afirmaiile adevrate referitoare la rotavirusuri: virusurile sunt agenii etiologici ai gastroenteritei infantile exist dou vaccinuri anti rotavirusuri: Rota Teq i RotaRix se multiplic n snge i apoi trec n intestinul subire prezint 2 capside concentrice, o anvelop i un ARN dublu catenar prezint 7 grupe diferite de la A la G Vaccinurile antigripale: sunt vaccinuri vii, atenuate conin antigene ale tulpinilor A i B sunt vaccinuri cu eficiene 100% sunt cultivate pe culturi celulare se administrez intramuscular, toamna Selectai afirmaiile false n legtur cu virusurile gripale: virusurile de tip B produc pandemii interferonul reprezint unul dintre sistemele de aprare ale gazdei gripa reapare din cauza alterrii antigenelor de suprafa gripa reapare datorit generrii de tulpini rezistente la imunitatea existent virusurile gripale nu se clasific n funcie de variaia antigenului nucleoproteic

110. Selectai afirmaiile adevrate n legtur cu virusurile gripale:


291

a. anvelopa virusurilor prezint dou glicoproteine de suprafa ce pot suferi variaii genetice b. neuraminidaza prezint 15 tipuri antigenice c. imunitatea obinut postvaccinal dureaz mai muli ani, recurena fiind cauzat de tulpini diferite antigenic d. eficiena vaccinului este redus la vrsnici e. imunoglobulina G reprezint cel mai important mecanism de aprare ce predomin n secreiile respiratorii superioare 111. Selectai afirmaiile false n legtur cu virusurile gripale: a. eficiena vaccinului depeste 90 % la vrstnici b. cele mai frecvente infecii sunt produse de tipurile H2, H3 i H4 c. anticorpii specifici anti-hemaglutinina sunt capabili s previn infecia, dac sunt n cantiti suficiente d. virusurile de tip C produc periodic pandemii e. virusurile sunt cultivate pe ou de gin embrionate, inactivate cu formol i purificate

Tematica 14. Farmacologie imunologic. Anticorpi monoclonali Complement simplu 1. a. b. c. d. e. 2. a. b. c. d. e. 3. a. b. c. d. e. Afirmaia corect referitoare la anti-inflamatoarele nesteroidiene este: stimuleaz ciclooxigenaza inhib lipooxigenaza inhib formarea leucotrienelor stimuleaz lipooxigenaa inhib ciclooxigenaza Ciclooxigenaza catalizeaz formarea: leucotrienelor prostaglandinelor limfocitelor trombocitelor monocitelor Afirmaiile corecte referitoare la glucocorticoizi sunt: aparin grupului de anti-inflamatoare steroidiene stimuleaz inflamaia joac un rol important n tratamentul bolilor reumatice induc activarea complementului sunt antimetabolii
292

4. a. b. c. d. e. 5. a. b. c. d. e. 6. a. b. c. d. e. 7. a. b. c. d. e. 8. a. b. c. d. e. 9. a. b. c. d. E.

Metotrexatul reprezint: un anti-inflamator steroidian un anti-inflamator nesteroidian un imunostimulator un antimetabolit un imunosupresor Azatiopirina reprezint: un anti-inflamator steroidian un anti-inflamator nesteroidian un imunostimulator un antimetabolit un imunosupresor Ciclofosfamida reprezint: un anti-inflamator steroidian un anti-inflamator nesteroidian un imunostimulator un antimetabolit un imunosupresor Compuii de aur sunt folosii n tratarea : artritei reumatoide dermatitei stomatitei trombocitopeniei agranulocitozei Ciclosporina A reprezint: un anti-inflamator steroidian un anti-inflamator nesteroidian un stimulator al interferonului gamma un antimetabolit un imunosupresor Celulele mielomatoase prezint urmatoarele caracteristici : prezint mortalitate celular fuziunea ntre celule este inhibat prin adausul de substane chimice produc imunoglobuline polietilen glicolul favorizez fuziunea ntre celule celulele pot crete pe orice mediu de cultur

10. Afirmaiile corecte referitoare la anticorpii monoclonali sunt urmatoarele, cu excepia: a. se produc prin imunizarea pacientului cu un antigen
293

b. c. d. e. 11. a. b. c. d. e.

sunt folosii n tratarea leucemiei anticorpii himerici pot distruge celulele tumorale prin eliberarea de toxine sunt eficieni n tratarea artritei reumatoide pot fi folosii n tratarea bolilor autoimune Anticorpii monoclonali care inhib factorul de necroz tisular sunt: basiliximab adalimumab bevacizumab daclizumab cetuximab

12. Anticorpii monoclonali ce pot fi folositi n tratamentul leucemiei limfocitare cronice sunt: a. basiliximab b. alemtuzumab c. bevacizumab d. daclizumab e. cetuximab 13. Anticorpii monoclonali ce pot fi folosii n tratamentul leucemiei mieloide acute sunt: a. basiliximab b. alemtuzumab c. bevacizumab d. gemtuzumab e. cetuximab 14. a. b. c. d. e. Afirmaia corect referitoare la anticorpii policlonali este: stimuleaz limfocitele B stimuleaz rspunsul imun intercepteaz autoanticopii stimuleaz fagocitarea antigenelor de ctre macrofag stimuleaz formarea de limfocite T citotoxice

Tematica 14 Anticorpi monoclonali Complement multiplu 1. a. b. c. d. e. Alegei rspunsurile corecte referitoare la fenomenul inflamator: reprezint un proces de aprare fa de agresiunile chimice reprezint un proces de aprare fa de agresiunile infecioase nu reprezint un proces de aprare fa de agresiunile fizice nu apare n fenomenele de hipersensibilitate este prezent n bolile autoimune
294

2. Alegei rspunsurile corecte referitoare la medicamentele utilizate n reducerea inflamaiei: a. antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) sunt folosite n terapia inflamaiilor acute articulare b. antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) nu sunt folosite n terapia inflamaiilor cronice articulare c. majoritatea AINS acioneaz ca inhibitori neselectivi ai ciclooxigenazei d. antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) sunt antagoniti de prostaglandine e. glucocorticoizii se pot folosi n tratamentul bolilor reumatice 3. Alegei rspunsurile corecte referitoare la medicamentele utilizate n bolile sistemului imun: a. azatioprina scade imunitatea prin inhibarea dezvoltrii limfocitelor T. b. azatioprina crete aprarea imun i este folosit n tratamentul bolilor autoimune c. ciclofosfamida este un medicament citostatic dar poate fi folosit i ca imunosupresiv cu aciune foarte sczut d. sulfasalazinul este o sulfonamid antibacterian i este folosit n tratamentul colitei ulcerative i n boala Crohn e. srurile de aur sunt folosite n tratamentul poliartritei reumatoide 4. Alegei rspunsurile corecte referitoare la medicamentele utilizate n bolile sistemului imun: a. ciclosporina A are efect imunosupresiv prin inhibiia sintezei de citokine b. tacrolimus (FK506) este un antibiotic din clasa macrolide folosit pentru imunosupresie c. rapamicin crete aciunea interleukinei 2 d. mycofenolatul este un imunosupresor folosit cu rezultate bune n tratamentul respingerii transplantului e. leflunomida este un imunodepresiv ce inhib n egal msur limfocitele B i T 5. Alegei rspunsurile corecte referitoare la anticorpii monoclonali: a. anticorpii monoclonali sunt produi de o clon de celule care rezult din fuziunea dintre celulele splenice i celulele mielomatoase b. celula din care se vor obine anticorpii monoclonali este un hibrid c. celulele mielomatoase sunt celule neoplazice d. celulele mielomatoase produc imunoglobuline e. mielomul este o neoplazie a plasmocitelor 6. Alegei rspunsurile corecte referitoare la anticorpii monoclonali: a. plasmocitele deriv din limfocitele T b. celulele mielomatoase dobndesc imortalitate n cultur c. hibridomul se obine din celulele splenice ale soarecelui imunizat cu un antigen i celulele mielomatoase d. fuziunea ntre celule este inhibat de substane chimice de tip polietilen glicol
295

e. anticorpii monoclonali sunt eficieni n tratarea artritei reumatoide, artritei psoriazice i spondilitei ankilopoietice 7. Alegeti raspunsurile corecte referitoare la anticorpii monoclonali: a. Alemtuzumab este un anticorp monoclonal utilizat n tratamentul leucemiei limfatice cronice b. Infliximabul este folosit pentru tratamentul bolilor autoimune severe ( psoriazis, boala Crohn, artrita reumatoida) c. Bevacizumabul (Avastin) inhib creterea tumoral prin blocarea formarii de vase noi de snge , folosit n cancerul colorectal d. Basiliximab (Simulect) este folosit pentru creterea rspunsului imun n infecii e. Ibritumomab tiuxetan (Zevalin) este utilizat in radioterapia cu anticorpi monoclonali in unele forme de limfom non- Hodgkin cu celule B 8. a. b. c. d. e. 9. a. b. c. d. e. 10. a. b. c. d. e. 11. a. b. c. d. e. 12. a. b. c. Afirmaiile corecte referitoare la anti-inflamatoarele nesteroidiene sunt: stimuleaz ciclooxigenaza inhib formarea prostaglandinelor inhib selectiv ciclooxigenaza inhib mesagerii inflamaiei inhib lipooxigenaza Afirmaiile corecte referitoare la metotrexat sunt: este un anti-infamator nesteroidan este un antimetabolit este un anti-inflamator steroidian interactioneaz cu metabolismul acidului folic inhib creterea celulara n alte esuturi cu proliferare rapid Afirmaiile corecte referitoare la azatiopirin sunt: este un imunosupresor este un antimetabolit se folosete n tratarea bolilor autoimune inhib dezvoltarea limfocitelor T inhib creterea celular n alte esuturi cu proliferare rapid Afirmaiile corecte referitoare la ciclofosfamid sunt: este un imunosupresor este un antimetabolit se folosete n tratarea bolilor autoimune este un imunostimulator are efect citostatic Reaciile adverse ale compusilor cu aur sunt: dermatita neoplasm artrita reumatoid
296

d. e. 13. a. b. c. d. e. 14. a. b. c. d. e. 15. a. b. c. d. e. 16. a. b. c. d. e. 17. a. b. c. d. e. 18. a. b. c. d. e. 19.

trombocitopenie stomatita Afirmaiile adevarate referitoare la ciclosporina A sunt: este un imunostimulator este un anti-inflamator nesteroidian inhib producerea de citokine stimuleaz sinteza de interleukine inhib sinteza de interferon gamma Celulele hibride se produc prin: imunizarea pacientului cu Ag imunizarea unui animal de laborator cu Ag cultivarea celulelor n prezena celulelor mielomatoase cultivarea celulelor n prezena anticorpilor imunizarea unui animal de laborator cu Ac Celulele mielomatoase prezint urmatoarele caracteristici: prezint mortalitate celular nu prezint irmortalitate celular nu produc imunoglobuline substantele chimice favorizeaz fuziunea ntre celule produc imunoglobuline Afirmaiile corecte referitoare la anticorpii monoclonali sunt: sunt produi de o clon de celule care rezult dintr-o singur celul stimuleaz rspunsul imun nu pot distruge celule tumorale actioneaz prin citotoxicitatea mediat de complement sunt folosii n tratarea bolilor autoimune Anticorpii monoclonali care acioneaz n rejetul transplantului sunt: rituximab daclizumab eculizumab cetuximab basiliximab Anticorpii monoclonali care acioneaz n cancerul colorectal sunt: bevacizumab daclizumab eculizumab panitumumab cetuximab Anticorpii monoclonali care acioneaz n limfomul non-Hodgkin sunt:
297

a. b. c. d. e. 20. a. b. c. d. e.

bevacizumab tositumomab eculizumab rituximab cetuximab Afirmaiile corecte referitoare la anticorpii policlonali sunt: sunt produi de o clon de celule care rezult dintr-o singur celul reduc rspunsul imun mpiedic fagocitoza antigenelor de ctre macrofage stimuleaz limfocitele B intercepteaz autoanticorpii din bolile autoimune

298

Raspunsuri
Curs 1. Introducere n Imunologie. Etapele dezvoltrii Imunologiei ca tiin. Tipuri de imunitate. Aprarea nespecific a organismului CS 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 CM 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

C A A A C E B B D C C E E D B C D C A C

21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40

B C D C C E B A C B D D C B D B E A C A

41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59

C D A C E B D C E A D D A D C A A D B

ABDE ABCE AC ACDE ABCD ABD ABD ABDE ABCE ABE ACDE CE ABC ABDE ABCE ABCE ABCD ACD BD BC

21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40

BE AD DE ACE AC BDE AE BCD DE ACDE CDE AE CE ADE BDE ACD AD BDE ABE BDE

41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60

ABD ABC ACD ACE BCDE ACD ABCD CE ACE BE ABD CE BD AE ABE AB BD AC BE ACE

61 62 63 64 65 66 67 68

BC ADE AC ABE ABD BD CE BE

Curs 2. Hematopoieza. Organele sistemului imun: organele limfoide primare i secundare. Celulele sistemului imun. Limfocitele T, B, celulele NK. Receptorii specifici ai antigenelor de pe suprafaa limfocitelor. Receptorii limfocitelor T (TCR). Celulele prezentatoare de antigen (APR). Sistemul monocitomacrofagic. Alte celule implicate n rspunsul imun CS 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 CM 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

b c C A E A B C A B A A D

21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33

C A B B E B D B E C B D B

41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53

C B A C D C D A C D C D B

61 62 63 64 65 66 67 68 69 70

B A C E C A B C D A

BC ABC ABC ABCE AB BCD ABD BCDE ABDE ABCD BCDE ABCD ABCD

21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33

ABCD ABCD ACDE ABC ABCD ABDE ACDE ABC BE BCE CDE AD AD

41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53

ACDE AD BDE BE CE BE BCE CE ADE AE BD AD ABE

61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73

AE DE AC AE ACD CDE BD AD BC ADE BD BC BCE

299

14 15 16 17 18 19 20

D B C D D C D

34 35 36 37 38 39 40

A C E A D B C

54 55 56 57 58 59 60

C D C A C C D

14 15 16 17 18 19 20

ACDE ABCD ABCE ABC ACDE ABCD ACDE

34 35 36 37 38 39 40

AC DE AC BDE CE BDE BE

54 55 56 57 58 59 60

BDE ABCD ACD CE ADE BD CE

74 75 76 77 78

AD BCE ABDE AE ACD

Curs 3. Antigenele. Imunoglobulinele: structur, clase, funcii. Complexul major de histocompatibilitate MHC, sistemul HLA CS 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 CM 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 B C C B D C E D D B E A E B C A A E A B ABC AB CDE ACD ACD ABC BCD ADE DE BCD ACE ABCE BCE ABC 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 E B C C A A D A A D A B C B E C E B A D ABCE ABC DE ABCD BD ADE CD BCD ABCE ABCE AB ABDE ABC ABD 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 B A D C D D B A B C D A B D B D C A B C 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 BC ABCE ABC AC ACD ABC ADE DE BC AB BE ABCE AD AC B C D E B A C D A B E C A B E C D C E A 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 81 E 82 B

CDE ADE CE ABD ADE DE AE BD ABE BCE BD ACE ABCD DE

81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94

BE BDE AE BCD CE AD CD ABD BE CE CE BCE ADE CE

101 102 103 104 105 106 107

ADE AD ACE AC BE ABCD CDE

300

15 16 17 18 19 20

ABDE BCE ACDE BCDE ABCD ACDE

35 36 37 38 39 40

ABC ABC AB AD ABC ABE

55 56 57 58 59 60

BD BDE CE AD BE BCD

75 76 77 78 79 80

BD ACD BE BDE ACE AC

95 96 97 98 99 100

ABD AD CE AB ABE BCD

Curs 4. Molecule de adeziune, citokine, mesageri secunzi. Sistemul complement. Activarea complementului, funcii. CS 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 CM 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

A A C A A A C C A D E C D C A D A B D C

21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40

A D B D B C B D A B A C C D B D B B C E

41 42 43 44 45 46 47 48 49

D D B D C D D C B

AB AB AB ABC DE ABD ABCD CDE ABC ABC ABC ABC AC AB ABD ACDE BC ABDE ABE ABC

21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40

BE BC CD AE ABD ACD ACD BC ABDE AB AB CD ABCD ABC AB ABE CE ABCD ABC ABC

41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60

ABC AB ABC ADE ABCD ABC AC AC ABE AD CDE ABC AB AC ABC CDE BD CDE CD ABE

61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80

ABE 81 ABD 82 DE 83 ABC 84 ABE 85 ABE 86 AB 87 ABC 88 BD 89 ABD 90 AD 91 ACE 92 AC 93 DE 94 BDE 95 BC 96 BD 97 ADE 98 DE 99 BCD 100

BDE AD ABE AC BE AC ACD BC ADE ACD CD BDE ABE BE ACD BDE ADE CDE ABD ADE

101 102 103 104 105 106 107 108 109

BD ACE CE AC CE CDE BCD BE ABE

Interferoni

C.S 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13.

E B C A B C B D E B E D D

C.M 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13.

B,E A,C,E B,D A,E A,B,C,E B,C,D A,C,E A,B A,B,C A,C,D A,C,E A,C,D A,C

17. 18.

A,C,D,E B,D

301

14. E 14. A,B,E 15. A 15. B,D 16. E 16. A,C,D Curs 5. Rspunsul imun umoral; rspunsul imun primar, rspunsul imun secundar. Rspunsul imun celular CS 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 CM 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

C B A B C A B B C B A A D E A E A A E C

21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40

B E A B D B A C C B C B A B D E B D B B

41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60

B A D C C B D D E A C E B D A E C B A D

BC AB ACE AC BDE CDE BC ABC AE BCE BDE AD AD AC ABE ABE CD AB BCE BC

21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40

AB ABC AC BCE AB AC BD ABC AB ABD ABCD ACD ABC ABC ACE AE ABC CD BD ABC

41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60

ABCD AB ABD ACD ACD ACE BDE BC ADE AE CD CDE CE AE CE AC AE BD ADE BCE

61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80

BCD AD ABCE ADE AB ACE CD ACD CDE CD ADE BDE CDE ADE BE AD BE AD CDE BE

81 82 83 84

AE CD BD AD

Curs 6. Reacii de hipersensibilitate. Tipul I, II, III, IV CS 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 CM C C B A B C A B C D D B A A A B C 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 C D C B E A D D B C A C A B E D B 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 A A B A C D B D D E D D A B C D B 61 62 63 64 65 66 67 68 69 D B B C B A A B D 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 ABCD ACD AB CE BC AD AB DE AB BE CD ACE ADE ACE ABE AB ACD 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 BCD BDE BE CD ABE AC ABC ABD BC AC AC DE ABC ABD ABE ABC DE 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 ABD BC DE AD AC BE CE ACE BE ADE BDE BDE AD AC BE CE BCD 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 BCD AD AC ADE BDE AC ABE AE BE AD ACD BCE BD CE AE BC ADE 81 82 83 84 85 86 BC CDE BDE AC ABE AE

302

18 D 38 C 58 B 18 ABCE 38 BDE 58 BCE 19 A 39 B 59 C 19 AC 39 ABD 59 CD 20 B 40 D 60 C 20 BD 40 CE 60 AE Curs 7. Grupele de snge. Anemii hemolitice aloimune i autoimune. Citopenii CS 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 CM 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

78 BC 79 CE 80 AD

A A C B E A A D C B D A A A A C A A A C

21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40

D 41 D D E D D C C E E D B C A B C B A D D E

ABC ABC ABC ACD ABD ADE CE AB ABC ABC ADE BC ABC AD AD AB AC BC AD BD

21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40

AB BCE BE ABC ABC ABD AB BCE ABD AB AB AB ABC ABCD ABC ABC AD BC BDE AB

41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60

CDE CD AB CDE AB ABC AC ABD ABC AB CD BDE AC CD BE ACD AE AD BCE BDE

61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72

AC BCE BC AD ADE BD ADE ABE BD ACE CDE AB

Curs 8. Boli hematologice neoplazice: leucemii, limfoame CS 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 CM 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18

A A B A A A A E B D A C B D B B C B

21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38

C D A D C B E D B A A C D C D D A A

41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52

B A E B E C E C B A D D

AB CDE AC DE AB ABCD AD BCD BCE DE ABC ABC BCD ACD AB ABC AC AB

21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38

AE ACDE AB BCD BC ACE BCD ACE BCD AB ABCD DE BE ACE BD CD BC CE

41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58

CE ACD ACDE BDE BCE ADE BC BE AE BCD BC CE ACD BE ABC BC CE ADE

61 62 63 64 65

CE BC ACE ABD ACDE

303

19 D 39 B 20 D 40 D

19 ABC 20 AC

39 AE 40 BCD

59 ABC 60 BDE

Curs 9. Tolerana i bolile autoimune musculoscheletale i de esut conjunctiv. Boli autoimune de organ (tegumentare, gastrointestinale, respiratorii, renale, metabolice) CS 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 CM 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

C A B D A B A B A B B A D A C A A A A B

21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40

D C E B D E A A C B D A C E B E D E B B

41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60

E C E C D C A E A D A D C E E C B B B E

61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73

C A C D E B D E B D D B E

74 D

ABD ABD BCD ABC ABCD CDE AB ABCD AB ABCD ABC AB AB AB CDE ABC CDE ABC ABC ABC

21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40

ABCE AB ABCD ABC ABC ABC ABE ABC AB ABD AB CDE ABE BD AB ABC ABDE ADE ADE ABC

41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60

ABC ABCD BE ABE ACE CDE ABC BCD BCE ABD ABC BD ABD ABC ACD ABCD BCD ABCD ABC ABC

61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80

ABDE ABD ACDE ABC ABCD BE ACD ADE ABC BDE BC ACE ADE ABE BCDE ABC AD ABCE ABCE ABCE

Curs 10. Imunologia transplantului. Rejetul. Imunitatea antiinfecioas Imunologia transplantului. Rejetul Imunitatea antiinfecioas CS 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 CM 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 CS AB CD AB BC ABCD DE ABCE BD ADE ABC BE ACD ABDE BE AD 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 CE ABD ABDE BCD BDE BCE BE AC DE BDE AC BD AC 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 C D C D E C D C A C E B A C B 21 22 23 24 25 26 27 28 B B D A A B D B CM 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 ABE BDE BCD BCE AB ABCD BCE ACE BE ABCD ABE ABCD ACD AB BCDE 21 22 23 24 25 26 27 28 BCE ABC BC ACE BDE DE DE ABD

B B A C D D E A B C C B D B A

21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35

D A E B A E D D E D B D C C A

304

16 17 18 19 20

B E C E C

36 B

16 17 18 19 20

BD CDE AD CE AB

16 17 18 19 20

B A E B B

16 17 18 19 20

ABE AE BC AD BDE

Curs 11. Imunitatea antitumoral . Imunodeficienele Imunitatea antitumoral Imunodeficienele CS 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 CM E E E E E C D B E E D B A E D A C D A C 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 C C B E B D D C B A C 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 ABE BCD ABCD ABC ABC ACD BD ACD ACE AE CD AE ABD BE BDE BC AD BCDE ADE ADE 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 CE BDE BCE ACD AD CD AD BC AC ABE BD CS 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 A B C C C D C C D A B C B B E A A C D CM 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 BCD ABDE ABCE AC AE ACE AE BE CDE BDE BCE BCE BD

Curs 12, 13. Vaccinuri. Generaliti. Tipuri de vaccinuri. Vaccinul antipoliomielitic, antigripal, difterotetano-pertussis DTP, antihepatit A i B, anti rujeola-rubeola-oreillon-MMR, antirotavirusuri, antivaricel CS 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

A E E B B D D D E C E

21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31

B A B B C D B C B C A

41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51

B D A B C E B E D E E

61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71

B D E C E E A C A D A

81 82 83 84 85 86 87 88 89

A B D C C E B B E

305

12 13 14 15 16 17 18 19 20 CM 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

C B D A D D B E A

32 33 34 35 36 37 38 39 40

B C E A E D C A D

52 53 54 55 56 57 58 59 60

B E D C C D B B A

72 73 74 75 76 77 78 79 80

E C D A B C A C E

BCE AC ACE BD ABC ABC BCD ACE DE ACD ABE ABC BCD AC ABE ABC ABD ACD BCE BE

21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40

BD CE AC CDE CE CD BE CD BC AB DE DE DE BCE DE AC AB ABD ADE BD

41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60

BD BD BCD BCE BE BDE ACE BE BCDE ABD CD BD BE ACDE ACE ABE ACE ABD BD DE

61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80

ABD 81 ADE 82 BE 83 ACE 84 ACD 85 BCE 86 BD 87 AC 88 BE 89 AD 90 BCD 91 DE 92 BCD 93 ABC 94 ABE 95 BD 96 CE 97 ADE 98 ACD 99 ABDE 100

BCE ABCD BC CDE BD BE AC BE BD BDE BC ACD ABCE ABC BD ACDE AB ACDE BCDE ACE

101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111

ACE DE ABE BD BC ABC ABE ABE AE ACD ABD

Curs 14. Farmacologie imunologic. Anticorpi monoclonali CS 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 CM 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

E B C D E E A E D A B B D

ABE ACDE ADE ABDE ABCE BCE ABCE BD BDE ACD AE ADE CE

306

14 C

14 15 16 17 18 19 20

BC CD ADE BE ADE BD BCE

BIBLIOGRAFIE 1. Stoicescu Ramona Mihaela, Esenial de Imunologie i Imunopatologie, Editura Nautica Constana, Colecia Universitaria, 2010 2. Stoicescu Ramona Mihaela, Giardia, EdituraCarol Davila, Bucureti, 2009 3. Braga V., Bazele fiziopatologice ale Imunologiei, Editura Ex Ponto, Constana 2003 4. Mihiescu Grigore, Imunologie i Imunochimie,
http://ebooks.unibuc.ro/biologie/mihaiescu/index.htm

307